OHJELMA. 100-vuotias ulkoministeriö ja kumppanit KRIISINHALLINTA NYT. Yhdessä konflikteja ratkaisemassa ja rauhaa rakentamassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OHJELMA. 100-vuotias ulkoministeriö ja kumppanit KRIISINHALLINTA NYT. Yhdessä konflikteja ratkaisemassa ja rauhaa rakentamassa"

Transkriptio

1 OHJELMA 100-vuotias ulkoministeriö ja kumppanit KRIISINHALLINTA NYT Yhdessä konflikteja ratkaisemassa ja rauhaa rakentamassa klo Teurastamon Kellohalli, Helsinki #kriisinhallintanyt

2 Ohjelma pähkinänkuoressa Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia Päälava, Kellohalli Tervetuloa Kriisinhallinta nyt -tapahtumaan! Kokemuksia maailmalta Kansanedustajan puheenvuoro: Aila Paloniemi (Kesk.) Maailmanpankin & YK:n Pathways for Peace -raportin esittely (EN) WISEn Yhdessä enemmän Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti -kirjan julkaisutilaisuus Kriisinhallinnan trendit ja Suomen osallistuminen Kansanedustajan puheenvuoro: Ilkka Kanerva (Kok.) Onko nuorille rauhanrakentajille tilaa? Kansanedustajan haastattelu: Jutta Urpilainen (SDP) Naiset rauhaa rakentamassa Ulkopuolinen arviointi kriisinhallinnassa Näkökulmia turvallisuuteen 16:45 Päätöspaneeli 17:20 Kiitos! Lava 2, Päähuone Kuinka töihin kriisinhallintaoperaatioihin tai muihin kansainvälisiin tehtäviin? Uskonto ja uskonnolliset toimijat vai rauhan rakentajia, vihan lietsojia vai jotain aivan muuta? Lokaalista globaaliin. Punaisen Ristin liikkeen kriisinhallinnan tapa toimia Peacetech teknologian hyödyntäminen konfliktien ehkäisyssä tai vähentämisessä (EN) Kuinka töihin kriisinhallintaoperaatioihin tai muihin kansainvälisiin tehtäviin? Kriisiliiketoiminnan rooli turvallisuudessa ja mahdollisuudet yrityksille Flavour Studio Laurean ja FINCENTin vetämä opiskelijatyöpaja (vain ilmoittautuneille) Miten tutkia kriisinhallintaa? Kriisinhallintakeskus CMC Finlandin tutkimustyöpaja (avoin kaikille) Lihadisko Teatime Researchin virtuaalitodellisuuskokemus kokeiltavissa Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen FINCENTin asiantuntijana kentällä -roolipeli Piha-alue Tutustu Puolustusvoimien raskaaseen partioajoneuvoon (BAE SYSTEMS RG32M)

3 Ohjelman lisätiedot Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia Päälava, Kellohalli Lavaohjelman juontaa toimittaja Annika Damström Tervetuloa Kriisinhallinta nyt -tapahtumaan! Pitkän kokemuksen kriisinhallinnan ja kehityksen kysymyksistä omaava ulkoministeriön alivaltiosihteeri Anne Sipiläinen avaa tapahtuman. Miksi kriiseihin ja konflikteihin on tärkeää vastata kokonaisvaltaisesti eli varmistaen että kriisinhallinnan, kehitysyhteistyön, humanitaarisen avun ja rauhanvälityksen toimet tukevat toisiaan? Kokemuksia maailmalta Kokemuksistaan maailmalla kertovat useissa kansainvälisissä avustustehtävissä toiminut Pepe Salmela, kriisinhallintaoperaatioissa palvellut majuri Matti Ylinen, Tekesillä (nyk. Business Finland) Piilaaksossa neuvonantajana toiminut Aino Huxley sekä Suomen Kosovon-suurlähettiläs Pia Stjernvall, joka on työskennellyt EU:n Afganistanin-poliisioperaation päällikkönä Kansanedustajan puheenvuoro: Aila Paloniemi (Kesk.) Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja Kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) puheenjohtaja Aila Paloniemi puhuu naisten roolista rauhanvälityksessä ja kriisinhallinnassa sekä kehityspolitiikan merkityksestä konfliktien ehkäisyssä Maailmanpankin & YK:n Pathways for Peace -raportin esittely (EN) Maailmanpankki ja Yhdistyneet kansakunnat toimivat laaja-alaisesti konfliktista kärsivillä ja haurailla alueilla ja sijoittavat niihin merkittäviä summia. Maailmanpankin ja YK:n yhteisen Pathways for Peace -raportin pääkirjoittajat Alexandre Marc (Maailmanpankki) ja Jago Salmon (YK:n rauhanrakentamisen tukitoimisto UNPBSO) esittelevät maaliskuussa 2018 julkistettua raporttia. Raportin esittelyn jälkeen käydään paneelikeskustelu, johon osallistuvat myös kansanedustaja Pekka Haavisto (Vihr.) ja ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston osastopäällikkö Satu Santala. Paneelin moderoi juontaja Annika Damström. Keskustelu käydään englanniksi WISEn Yhdessä enemmän Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti -kirjan julkistus WISEn uudessa kirjassa esitellään suomalaista osaamista siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan, humanitaarisen ja pelastustyön, rauhanvälityksen ja kehitysyhteistyön aloilla. Siinä pohditaan myös kokonaisvaltaisen toiminnan mahdollisuuksia, haasteita ja visioita.

4 Kirjan toimittaneet Roope Siirtola ja WISE ry:n toiminnanjohtaja Anne Palm kertovat teoksesta, jonka jälkeen kolme sen kirjoittajista Antti Häikiö (EU:n ulkosuhdehallinnon kriisinhallinta- ja suunnitteluosasto), Pekka Reinikainen (SPR) ja Olli Ruohomäki (Ulkopoliittinen instituutti) kertovat omista kokemuksistaan kokonaisvaltaisuudesta. Kirjan voi tilata postikuluja vastaan osoitteesta Sen voi myös ladata osoitteesta Kriisinhallinnan trendit ja Suomen osallistuminen Kriisinhallinnan toimijoiden painopisteet elävät koko ajan muuttuvan turvallisuuspoliittisen tilanteen mukana. YK on merkittävä toimija rauhanturvaamisessa, kun taas Naton keskittyminen sen perinteiseen ydintehtävään puolustusliittona on kasvanut. EU uudistaa siviilikriisinhallintaansa, ja Etyjin merkitys on kasvanut Ukrainan konfliktin myötä. Kuinka nämä muutokset kriisinhallintakentässä vaikuttavat Suomen osallistumiseen kansainväliseen kriisinhallintaan? Ulkoministeriön kriisinhallinnasta vastaavan yksikön päällikön tehtävässä pitkään toiminut Mikko Kinnunen moderoi keskustelua, johon osallistuvat puolustusministeriön kriisinhallintaoperaatioiden vastuuvirkamies Matti Kemppilä sekä kriisinhallinnasta ja rauhanvälityksestä pitkän kokemuksen omaava asiantuntija Aaro Suonio Kansanedustajan puheenvuoro: Ilkka Kanerva (Kok.) Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva puhuu Suomen sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja Suomen tekemästä rauhanvälitystyöstä Onko nuorille rauhanrakentajille tilaa? Konfliktianalyysityöpajaan osallistuneet opiskelijat kertovat aamun annista ja keskustelevat nuorten osallistamisesta ja näkemyksistä tulevaisuuden rauhanrakentajina. Mukana on aamun opiskelijatyöpajan osallistujia sekä sen vetäjät, tutkimuksen ja kehittämisen asiantuntija Pasi Hario Laureasta sekä Hanne Dumur-Laanila puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta.

5 15.00 Kansanedustajan haastattelu: Jutta Urpilainen (SDP) Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen kertoo tehtävästään, joka painottuu naisten ja nuorten roolin vahvistamiseen. Työn alueellisena painopisteenä on Afrikka Naiset rauhaa rakentamassa Paneelissa keskustellaan naisten roolista rauhanrakentamisessa ja siitä, miksi on tärkeää, että paikalliset naiset otetaan mukaan kriisien ratkaisemiseen? Panelistit kertovat kohtaamistaan haasteista ja onnistumisistaan kriisialueilla. Keskustelijoina ovat Elisa Tarnaala (Crisis Management Initiative, CMI), Karita Laisi (Suomen lähetysseura, Felm) ja ulkoministeriön tasa-arvosuurlähettiläs Anne Meskanen Ulkopuolinen arviointi kriisinhallinnassa Kasvava paine kriisinhallinnan kustannustehokkuudelle sekä vaikuttavuudelle lisää kiinnostusta sen ulkopuoliselle arvioinnille. Millaista tämän arvioinnin pitäisi olla? Moderaattorina toimii Maria Mekri (toiminnanjohtaja, SaferGlobe), ja panelisteina ovat ovat Mikko Patokallio (Neuvonantaja, CMI) ja Petri Nurmi (johtava tilintarkastaja, valtiontalouden tarkastusvirasto) Näkökulmia turvallisuuteen Musiikki, hyvät väestösuhteet ja virtuaalitodellisuus turvallisuutta voi rakentaa monin tavoin. Musiikin ja taiteilijoiden rooli moniraiteisissa rauhanprosesseissa artisti ja lauluntekijä Anni Mattila (VTK) tarkastelee konfliktintutkimuksen tuntemattomampia rajapintoja. Teatime Researchin luova johtaja Noora Heiskanen esittelee virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia turvallisuuden rakentamisessa.

6 Oikeusministeriön hankekoordinaattori Mia Luhtasaari kertoo hyvien väestösuhteiden politiikasta. Sillä pyritään vahvistamaan yhteiskunnan toimintaa lisäämällä eri väestöryhmien ja niihin kuuluvien yksilöiden keskinäistä vuorovaikutusta, luottamusta ja positiivisia asenteita, osallisuuden kokemuksia sekä turvallisuuden tunnetta. 16:45 Päätöspaneeli 17:20 Kiitos! Tapahtuman päättävässä paneelissa kootaan yhteen päivän antia ja keskustellaan kokemuksista, onnistumista ja haasteista kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan toteutuksessa. Missä ja miten on saavutettu parhaita tuloksia? Keskustelemassa ovat Suomen Kenian-suurlähettiläs Tarja Fernández, sisäministeriön poliisiosaston ylijohtaja Risto Lammi, Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen (Fincentin) johtaja Jukka- Pekka Schroderus ja Kirkon ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Tomi Järvinen. Lava 2, Päähuone Kuinka töihin kriisinhallintaoperaatioihin tai muihin kansainvälisiin tehtäviin? Kriisinhallinta tarjoaa mielenkiintoisia ja merkityksellisiä tehtäviä ympäri maailmaa. Valtionhallinnon asiantuntijat kertovat alan työmahdollisuuksista sekä kriisinhallintatehtäviin ja kansainvälisiin organisaatioihin hakeutumisesta. SPR ja CMI kertovat järjestökentän työmahdollisuuksista Uskonto ja uskonnolliset toimijat rauhan rakentajia, vihan lietsojia vai jotain aivan muuta? Viime vuosikymmen on nähnyt uskonnon ja uskonnollisen retoriikan nousun konfliktien kärkiteemaksi. Paneeli tuo rauhantyön asiantuntijat yhteen keskustelemaan hälyttävän trendin juurisyistä sekä uskonnon roolista niin konflikteissa kuin niiden ratkaisemisessa. Paneelin moderoi Anna Tervahartiala uskonnollisten ja perinteisten rauhantoimijoiden verkostosta, ja keskustelijoina ovat Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Marie Makweri, ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja David Korpela ja Lähetysseuran rauhantyön ja vaikuttamisen päällikkö Kristiina Rintakoski Lokaalista globaaliin. Punaisen Ristin liikkeen kriisinhallinnan tapa toimia Suomen Punaisen Ristin sessio toiminnasta kriisi- ja katastrofialueilla pureutuu kriisinhallinnan roolijakoon globaalin, kansallisen ja paikallisen toimijan näkökulmasta. Globaalilla vapaaehtoisverkolla ja sen tuottamalla pysyvällä paikallisella läsnäololla on tärkeä rooli yhteisöjen perusvalmiuden tukemisessa. SPR:n valmiustyön koordinaattori Marko Korhosen vetämän session maantieteen muodostavat pitkän konfliktitaustan omaavat Nepal ja Sierra Leone sekä ajankohtainen mutta usein unohdettu Nigeria.

7 13.45 Peacetech teknologian hyödyntäminen konfliktien ehkäisyssä tai vähentämisessä (EN) Rauhanteknologian mahdollisuuksiin keskittyvän paneelin moderaattorina toimii Aape Pohjavirta maailmanlaajuisia mobiilipohjaisia oppimispalveluja kehittävästä Funzi Oy:stä ja keskustelijoina Maria Mekri SaferGlobe -ajatushautomosta ja Sebi Tauciuc web- ja mobiiliohjelmistoja kehittävästä Futurice-yrityksestä. Keskustelukielenä on englanti Kuinka töihin kriisinhallintaoperaatioihin tai muihin kansainvälisiin tehtäviin? Kriisinhallinta tarjoaa mielenkiintoisia ja merkityksellisiä tehtäviä ympäri maailmaa. Valtionhallinnon asiantuntijat kertovat alan työmahdollisuuksista sekä kriisinhallintatehtäviin ja kansainvälisiin organisaatioihin hakeutumisesta. SPR ja CM kertovat järjestökentän työmahdollisuuksista Kriisiliiketoiminnan rooli turvallisuudessa ja mahdollisuudet yrityksille Kriisiliiketoimintaa tarvitaan osana niin pelastustoimintaa, humanitaarista apua kuin siviilikriisinhallintaakin. Kuinka yksityisen sektorin toiminta luonnonkatastrofeissa ja konflikteissa voi auttaa globaalien haasteiden ratkaisussa, ja mitä mahdollisuuksia on tarjolla suomalaisyrityksille? Paneelin moderoi Jyri Wuorisalo (Human Security Finland -verkosto), keskustelijoina Risto Ojanperä (Modifica), Jussi Impiö (Demos) ja Erkki Pekonen (Comprendum Ltd.)

8 Flavour Studio Laurean ja Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen FINCENTin opiskelijatyöpaja (vain ilmoittautuneille) Tutkimusverkosto, Kriisihallintakeskus CMC Finland (avoin kaikille) Kuinka tutkia kriisinhallintaa? Kriisihallintakeskus CMC Finlandin tutkimustyöpajassa esitellään tämän hetken kriisinhallintaan liittyvää tutkimusta. Omasta työstään alustavat professori Pentti Haddington Oulun yliopistosta, yliopistonopettaja Marko Lehti Tampereen yliopistosta ja kehittämispäällikkö Jyrki Ruohomäki Kriisinhallintakeskus CMC Finlandista. Simulaatiot Teatime Researchin virtuaalilasien avulla voit kokea fotorealistisessa 3D-ympäristössä, miltä tuntuisi, jos Helsinki olisi Syyrian Aleppon kaltainen konfliktialue. Immersiivinen äänimaisema lisää kokemuksen toden tuntua. Voit myös ladata kokemuksen sivulta teatimeresearch.com/aleppohelsinki Oletko kiinnostunut kokeilemaan, millaista kriisinhallinnan asiantuntijatyö voisi käytännössä olla? Ilmoittaudu Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen FINCENTin roolipeliin, jossa pelaajaryhmä etsii ratkaisuja konfliktitilanteisiin kriisialueella. Yksi peli koostuu kolmesta osasta ja se kestää kokonaisuudessaan aina noin tunnin. Kouluttajat antavat pelaajille palautetta tehtävästä suoriutumisesta. Osallistujaksi voi ilmoittautua tapahtumassa FINCENTin esittelypisteellä. Mukaan pelaamaan mahtuu 30 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Muu yleisö on tervetullut seuraamaan pelin kulkua. Pyydämme yleisöltä hiljaisuutta pelaajien työrauhan takaamiseksi. Piha-alue :00 Piha-alueella näytteillä on Puolustusvoimien raskas partioajoneuvo BAESYSTEMS RG32M. Ajoneuvo soveltuu henkilöstön kuljetukseen, ja sitä on käytetty kriisinhallintaoperaatioissa mm. Afganistanissa. Tule tutustumaan! Tarkempia tietoja ajoneuvon ominaisuuksista löydät Maavoimien verkkosivuilta osoitteesta

9 Ulkoministeriö Utrikesministeriet

Liikekumppanuus rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy

Liikekumppanuus rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy Liikekumppanuus rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy 11.6.2013 Kriisi- ja katastrofiliiketoiminta? Luonnonkatastrofit Kuva: Jukka Gröndahl

Lisätiedot

"Rauhantekoa julmuuksien varjossa" keskustelutilaisuus SuomiAreenalla Porissa

Rauhantekoa julmuuksien varjossa keskustelutilaisuus SuomiAreenalla Porissa Uutiskirje 16.6.2016 WISEn toiminta Tulevaa "Rauhantekoa julmuuksien varjossa" keskustelutilaisuus SuomiAreenalla Porissa 14.7.2016 WISE järjestää SuomiAreenan Eetunaukion lavalla keskustelun aiheesta

Lisätiedot

Kriisinhallintakeskuksen asemaa ja tehtäviä tarkastelevan selvitysryhmän selvitys

Kriisinhallintakeskuksen asemaa ja tehtäviä tarkastelevan selvitysryhmän selvitys Ministeri Risikko Siviilikriisinhallintalakityöryhmä Kriisinhallintakeskuksen asemaa ja tehtäviä tarkastelevan selvitysryhmän selvitys Sisäministeriö asetti 14.2.2017 selvitysryhmän arvioimaan Kriisinhallintakeskuksen

Lisätiedot

Liikekumppanuus kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy

Liikekumppanuus kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy Liikekumppanuus kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa Jyri Wuorisalo Human Security Finland/Kuopio Innovation Oy Verkoilla maailmalle, Turku 12.6.2013 Käsitteistä Kehitysliiketoiminta?

Lisätiedot

TURVALLISUUSPOLIITTINEN AKATEMIA HELSINKI. WISE Report 4/2017

TURVALLISUUSPOLIITTINEN AKATEMIA HELSINKI. WISE Report 4/2017 TURVALLISUUSPOLIITTINEN AKATEMIA 26.-27.10.2017 HELSINKI WISE Report 4/2017 2 TURVALLISUUSPOLIITTINEN AKATEMIA 26.-27.10.2017 KONFLIKTINRATKAISUN JA RAUHANRAKENTAMISEN VIITEKEHYKSEN ASETTAMINEN Laajan

Lisätiedot

Mikä kampanja? nuoret ja väkivaltainen radikalisoituminen.

Mikä kampanja? nuoret ja väkivaltainen radikalisoituminen. 2 3 Mikä kampanja? Kirkon Ulkomaanavun vuoden 2015 Tekoja-kampanjan teemana ovat nuoret ja väkivaltainen radikalisoituminen. Kampanjan tavoitteena on lisätä ymmärrystä väkivaltaisiin ääriryhmiin liittymisen

Lisätiedot

Ministeriön kansainvälisten asioiden yksikkö

Ministeriön kansainvälisten asioiden yksikkö LAUSUNTO Ministeriön kansainvälisten asioiden yksikkö 15.11.2016 Puolustusvaliokunta HE 225/2016 vp - Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta, tapaturman

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Sotilaallinen kriisinhallinta (9/2013) 040/54/2012 Ulkoasiainministeriö, 13.8.2013, HEL7919-7. Puolustusministeriö, 14.8.2013, FI.PLM.2013-4013 2042/50.04.00/2008.

Lisätiedot

Hyvä vapaaehtoistoiminnan kehittäjä ja aktiivi, lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuonna!

Hyvä vapaaehtoistoiminnan kehittäjä ja aktiivi, lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuonna! Hyvä vapaaehtoistoiminnan kehittäjä ja aktiivi, lämmin kiitos hyvästä yhteistyöstä kuluneena vuonna! Ensi vuotta käynnistämme innolla vapaaehtoistoiminnan juhlavuotena. Kutsumme sinutkin mukaan yhteiseen

Lisätiedot

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle

Syyrian tilanne. Kyllä Ei osaa sanoa Ei. Suomen tulisi lisätä humanitaarista apua alueelle Syyrian tilanne "Syyriassa on käyty sisällissotaa jo parin vuoden ajan. Miten kansainvälisen yhteisön ja Suomen tulisi mielestänne toimia tilanteen ratkaisemiseksi?" Kyllä Ei Kuva Suomen tulisi lisätä

Lisätiedot

KRIISINHALLINTAKESKUS CMC FINLAND 10 VUOTTA

KRIISINHALLINTAKESKUS CMC FINLAND 10 VUOTTA KRIISINHALLINTAKESKUS CMC FINLAND 10 VUOTTA Kriisinhallintakeskus on vuonna perustettu 2007 siviilikriisinhallinnan ja kansainvälisen pelastustoimen osaamiskeskus. Se sijaitsee Kuopiossa osana Pelastusopistoa.

Lisätiedot

Ääni ilman oikeutta?

Ääni ilman oikeutta? JÄRJESTÄJÄN OPAS Ääni ilman oikeutta? Ideoita kampanjointiin ja globaalin hyvinvoinnin tasaamiseen Meena Khan Naiset vailla ääntä Naiset ja lapset ovat usein suurimpia kärsijöitä konfliktitilanteissa.

Lisätiedot

Nvm Antti Häikiö Päivitys kuulemisen jälkeen; lisätty liite "10 käytäntöä: ulkoinen ympäristö - sisäinen turvallisuus

Nvm Antti Häikiö Päivitys kuulemisen jälkeen; lisätty liite 10 käytäntöä: ulkoinen ympäristö - sisäinen turvallisuus LAUSUNTO Ministeriön kansainvälisten asioiden yksikkö Siviilikriisinhallinnan vastuualue Nvm Antti Häikiö 6.10.2016 Hallintovaliokunta Päivitys 4.10. kuulemisen jälkeen; lisätty liite "10 käytäntöä: ulkoinen

Lisätiedot

KRIISINHALLINTAKESKUS CMC FINLAND 10 VUOTTA

KRIISINHALLINTAKESKUS CMC FINLAND 10 VUOTTA Vuodesta 2007 Kriisinhallintakeskus on lähettänyt suomalaisia asiantuntijoita yli 850 tehtävään KRIISINHALLINTAKESKUS CMC FINLAND 10 VUOTTA Kriisinhallintakeskus on vuonna 2007 perustettu siviilikriisinhallinnan

Lisätiedot

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti

Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa. Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti Eurooppalainen turvallisuuspolitiikka muutoksessa Teija Tiilikainen Ulkopoliittinen instituutti 28.1.2019 Turvallisuuspoliittinen tilanne kiristynyt Jännitteet Euroopassa kasvaneet Venäjän ja lännen ristiriitojen

Lisätiedot

TRUST hankeen OHRY II

TRUST hankeen OHRY II TRUST hankeen OHRY II 26.9.2016 1. Esityslista: 1. Kokouksen avaus ja esityslistan hyväksyminen 2. TRUST -hankkeen kevätkauden tulokset 3. Koulutuspakettien esittely 4. Monik ry:n puheenvuoro 5. TRUST

Lisätiedot

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa?

Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Koululainen ja maailman kriisit - Miten voimme ymmärtää maailman menoa ja miten voimme siihen vaikuttaa? Peruskoulujen ja lukioiden kansainvälisyyspäivät Lahdessa, 13.11.2014 Kristi Raik, Ulkopoliittinen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS JA TILIRAPORTTI VUODELTA 2007

TOIMINTAKERTOMUS JA TILIRAPORTTI VUODELTA 2007 6.6.2008 TOIMINTAKERTOMUS JA TILIRAPORTTI VUODELTA 2007 KATU 10 VUOTTA KATU täytti 10 vuotta huhtikuussa 2007 ja järjesti juhlavastaanoton toimistollaan 3.4.2008. Vastaanotolle saapui KATUn toiminnassa

Lisätiedot

Rauhanvälitys. Suomen suuntaviivoja

Rauhanvälitys. Suomen suuntaviivoja Rauhanvälitys Suomen suuntaviivoja Acehin itsenäisyyttä ajanut sissiliike GAM ja Indonesian valtion edustajat saatiin presidentti Martti Ahtisaaren johdolla neuvottelupöytään, ja rauhansopimus allekirjoitettiin

Lisätiedot

Tie sotaan on kestopäällysteinen valtatie, mutta tie rauhaan vie erämaan kautta.

Tie sotaan on kestopäällysteinen valtatie, mutta tie rauhaan vie erämaan kautta. Tie sotaan on kestopäällysteinen valtatie, mutta tie rauhaan vie erämaan kautta. Paul Harris 2018 LOF Rauha on mahdollinen 1 Rotary International Convention 1921 Vuoden 1921 RI konventiossa Edinburghissa,

Lisätiedot

Resurssisodat ja Kriisinhallinnan Tulevaisuus

Resurssisodat ja Kriisinhallinnan Tulevaisuus Resurssisodat ja Kriisinhallinnan Tulevaisuus Resurssisodista Resurssisota-diskurssi 1990-luvulla kietoutunut sisällissotiin ja Afrikan konflikteihin 2000-luvulla myös terrorismin rahoittamiseen Suurvallat

Lisätiedot

Turvallisuuspoliittinen seminaari käsitteli ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä

Turvallisuuspoliittinen seminaari käsitteli ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä Turvallisuuspoliittinen seminaari käsitteli ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä Kuopiossa järjestettiin turvallisuuspoliittinen seminaari 21.11.2015 Best Western Hotel Savonialla. Seminaarin järjestivät

Lisätiedot

Työtä Suomen ja suomalaisten hyväksi

Työtä Suomen ja suomalaisten hyväksi Työtä Suomen ja suomalaisten hyväksi Suomen silmät ja korvat maailmalla Mitä ulkoministeriö tekee? Ulkoministeriö edistää Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia. Toimii turvallisen ja oikeudenmukaisen

Lisätiedot

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta

Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta Puolustusvoimien kansainvälinen toiminta - missio ja kyky - Kansainvälisen toiminnan perusmotiivit - missio - Ennaltaehkäistä ja rajoittaa kriisejä sekä estää niiden vaikutusten ulottuminen Suomeen. Parantaa

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 KULTTUURIPERINTÖMME: KUN MENNYT KOHTAA TULEVAN Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi 2018 Kulttuuriperintövuosi Projekteja, tapahtumia, aloitteita, kampanjoita ympäri Eurooppaa. Toteuttajina EU:n jäsenvaltiot, alueelliset ja paikalliset viranomaiset/toimijat,

Lisätiedot

NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS MYYTINMURTAJAT

NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS MYYTINMURTAJAT NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS MYYTINMURTAJAT YK:n turvallisuusneuvosto on tehnyt runsaasti päätöslauselmia, jotka käsittelevät naisten osallistumista rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin, mutta jäsenmaiden

Lisätiedot

Ajankohtaista kehityspoliittisella osastolla Kansalaisjärjestöseminaari

Ajankohtaista kehityspoliittisella osastolla Kansalaisjärjestöseminaari Ajankohtaista kehityspoliittisella osastolla Kansalaisjärjestöseminaari 10.12.2008 Riitta Oksanen Yleisen kehityspolitiikan ja suunnittelun yksikkö (KEO-10) Kehityspoliittinen ohjelma 2007 Kohti oikeudenmukaista

Lisätiedot

Ulkoasiainvaliokunnalle

Ulkoasiainvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 6/2006 vp Hallituksen esitys laiksi sotilaallisesta kriisinhallinnasta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Ulkoasiainvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on

Lisätiedot

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Eduskunnan suuri valiokunta 28.9.2016 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS

TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2017 1 Tämä julkaisu on SaferGlobe ry:n (jatkossa SaferGlobe) toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017. SaferGlobe on riippumaton rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin

Lisätiedot

Torstai kello

Torstai kello ULKOASIAINVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 12/2011 vp Torstai 30.6.2011 kello 12.50-13.30 Läsnä pj. Timo Soini /ps vpj. Pertti Salolainen /kok jäs. Pekka Haavisto /vihr Ilkka Kanerva /kok Ilkka Kantola /sd Saara

Lisätiedot

R U K A. ratkaisijana

R U K A. ratkaisijana R U K A ratkaisijana Ruoka globaalien haasteiden ratkaisijana Ruokaturvan ja kestävien ruokajärjestelmien tulee nousta kehitys poliittiseksi paino pisteeksi ja näkyä kehitysyhteistyön rahoituksessa. MAAPALLOLLA

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS

TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS TOIMINTAKERTOMUS JA TILINPÄÄTÖS 2018 1 Tämä julkaisu on SaferGlobe ry:n (jatkossa SaferGlobe) toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2018. SaferGlobe on riippumaton rauhan ja turvallisuuden kysymyksiin

Lisätiedot

Esko-Juhani Tennilä /vas Erkki Tuomioja /sd sihteeri Olli-Pekka Jalonen valiokuntaneuvos. 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 17 jäsentä.

Esko-Juhani Tennilä /vas Erkki Tuomioja /sd sihteeri Olli-Pekka Jalonen valiokuntaneuvos. 1 Nimenhuuto Toimitettiin nimenhuuto. Läsnä oli 17 jäsentä. ULKOASIAINVALIOKUNTA PÖYTÄKIRJA 55/2009 vp Tiistai 9.6.2009 kello 11.30-14.00 Läsnä pj. vpj. jäs. vjäs. Pertti Salolainen /kok Markku Laukkanen /kesk Eero Akaan-Penttilä /kok Eero Heinäluoma /sd Liisa

Lisätiedot

Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 Yhteenveto

Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 Yhteenveto Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 Yhteenveto Suomen kehityspolitiikka ja -yhteistyö tuottavat tulosta Kehityspolitiikan tulosraportti 2018 esittelee Suomen kehityspolitiikan ja -yhteistyön vuosina 2018

Lisätiedot

Turvallisuus ja turvattomuus hyvien väestösuhteiden näkökulmasta

Turvallisuus ja turvattomuus hyvien väestösuhteiden näkökulmasta Turvallisuus ja turvattomuus hyvien väestösuhteiden näkökulmasta Panu Artemjeff & Mia Luhtasaari 6.3.2017 2/10 Väestöryhmät ovat ryhmiä, joihin ihmiset tuntevat kuuluvansa: Perhe & suku Ammattiryhmät Mitä

Lisätiedot

1 Tukiryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti avasi kokouksen klo 8:20. 2 Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan haastekampanja

1 Tukiryhmän puheenjohtaja Sanna Lauslahti avasi kokouksen klo 8:20. 2 Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan haastekampanja 1 EDUSKUNNAN VAPAAEHTOISTOIMINNAN TUKIRYHMÄN KOKOUS Aika: To 2.10.2014 klo 8.20-9 Paikka: Eduskunta, Sali A 107 MUISTIO 3.10.2014 Läsnä eduskunnasta: Anne Kalmari Sanna Lauslahti Kari Uotila Pirkko Mattila

Lisätiedot

CMC Finland ja sen rooli siviilikriisinhallinnassa. Jari Mustonen tutkimus- ja kehittämiskoordinaattori

CMC Finland ja sen rooli siviilikriisinhallinnassa. Jari Mustonen tutkimus- ja kehittämiskoordinaattori CMC Finland ja sen rooli siviilikriisinhallinnassa Jari Mustonen tutkimus- ja kehittämiskoordinaattori Siviilikriisinhallinta Uhkaavan tai toteutuneen konfliktin, suuronnettomuuden tai luonnonkatastrofin

Lisätiedot

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN. Apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen 19.5.2011

SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN. Apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen 19.5.2011 SUOMEN OSALLISTUMINEN KANSAINVÄLISEEN KRIISINHALLINTAAN Apulaisosastopäällikkö Anu Laamanen EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikka (CSDP) Ns. Petersbergin tehtävät osaksi EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

Lisätiedot

SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012

SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012 SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012 Perjantai 20.4. Sukupuolisensitiivisen työn monet mahdollisuudet - Paneelikeskustelu Verkostokokoontumisia Lauantai 21.4. Viestintäkoulutus Asiantuntijana

Lisätiedot

Valtioneuvoston Selonteko 2008

Valtioneuvoston Selonteko 2008 Valtioneuvoston Selonteko 2008 VNS 2008 Sotilaallisen toimintaympäristön yleisiä trendejä EU:n ja Naton laajentuminen sekä järjestöjen välinen yhteistyö lisännyt turvallisuutta Sotilaallisen voiman käyttö

Lisätiedot

TAUSTAPAPERI II. Suomen rauhanvälitysvalmiuden rakentaminen. Ari Kerkkänen

TAUSTAPAPERI II. Suomen rauhanvälitysvalmiuden rakentaminen. Ari Kerkkänen TAUSTAPAPERI II Suomen rauhanvälitysvalmiuden rakentaminen Ari Kerkkänen Sisältö Johdanto 1. Rauhanvälittämisestä 2. Rauhanvälitys perusta rauhanturvaamiselle 3. Suomi rauhanvälittäjänä Viiteluettelo Suomen

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2 /

LAPPEENRANNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2 / LAPPEENRANNAN KAUPUNKI ESITYSLISTA 2 / 2019 1 AIKA 8.5.2019 klo 17:30 18:30 PAIKKA Sammonlahden asukastila Sammontori 2, 53850 Lappeenranta KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asianro Sivu 1 Kokouksen avaus 2 2 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2.

Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2. Valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto VALTIONHALLINNON YLIMMÄN JOHDON ARVIOIDUT VIRKANIMITYSTEN PÄÄTTYMISPÄIVÄT Tilanne 1.2.2018 Hallinnonala Virasto Osasto Virka Virkasuhteen päättymispvm

Lisätiedot

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus

Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus Kuva Turvallisempi vai turvattomampi tulevaisuus "Jos ajattelette nykyistä maailmantilaa kokonaisuutena, niin uskotteko Suomen ja suomalaisten elävän seuraavien viiden vuoden aikana turvallisemmassa vai

Lisätiedot

Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta

Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta Sotilaallinen näkökulma osana globaalia turvallisuutta 1 Lähtökohtia: sotilaallinen globaalissa turvallisuudessa 2 Sodan luonne ja sen muutos 3 Sotilaallinen työkaluna 4 Seurauksia Itämerellä ja Pohjolassa

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

90. (24.90 ja 24.10, osa) Kriisinhallinta ja ulkoasiainministeriön hallinnonalan muut menot

90. (24.90 ja 24.10, osa) Kriisinhallinta ja ulkoasiainministeriön hallinnonalan muut menot 90. (24.90 ja 24.10, osa) Kriisinhallinta ja ulkoasiainministeriön hallinnonalan muut menot Siviilikriisinhallinta Suomi osallistuu kansainväliseen kriisinhallintaan ulko- ja turvallisuuspoliittisin perustein

Lisätiedot

WISE on syyskuussa 2015 perustettu laajan turvallisuuden verkosto, joka yhdistää kansalaisjärjestöjä ja eduskuntapuolueiden edustajia.

WISE on syyskuussa 2015 perustettu laajan turvallisuuden verkosto, joka yhdistää kansalaisjärjestöjä ja eduskuntapuolueiden edustajia. Hyväksytty perustamiskokouksessa 06/10/15 STRATEGIA 1 WISEn toiminnan perusteet WISE on syyskuussa 2015 perustettu laajan turvallisuuden verkosto, joka yhdistää kansalaisjärjestöjä ja eduskuntapuolueiden

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Julkiset hankinnat uudistamisen välineeksi Haluamme edistää uutta toimintakulttuuria, jossa palveluhankinnoissa

Lisätiedot

Kannanotto Kriisinhallintakeskuksen säilyttämiseksi Kuopiossa

Kannanotto Kriisinhallintakeskuksen säilyttämiseksi Kuopiossa Sisäministeriölle LIITE 1 Kannanotto Kriisinhallintakeskuksen säilyttämiseksi Kuopiossa Kriisinhallintakeskuksen asemaa ja roolia Suomen siviilikriisinhallinnassa selvittänyt työryhmä luovutti raporttinsa

Lisätiedot

Kestävän kehityksen tavoitteiden linkityksen huomioiminen Suomen kehityspolitiikassa

Kestävän kehityksen tavoitteiden linkityksen huomioiminen Suomen kehityspolitiikassa Kestävän kehityksen tavoitteiden linkityksen huomioiminen Suomen kehityspolitiikassa Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston tilaisuus 28.3.2018 Henri Horn, Energia-alan neuvonantaja Ulkoministeriö,

Lisätiedot

Naiset, rauha ja turvallisuus Suomen kansallinen toimintaohjelma

Naiset, rauha ja turvallisuus Suomen kansallinen toimintaohjelma 12.03.2018 Naiset, rauha ja turvallisuus Suomen kansallinen toimintaohjelma 2018 2021 Ulkoministeriö Utrikesministeriet Ulkoministeriön julkaisusarja 1/2018 Naiset, rauha ja turvallisuus Suomen kansallinen

Lisätiedot

Euroopan unionin ulkopolitiikka. Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka

Euroopan unionin ulkopolitiikka. Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka Euroopan unionin ulkopolitiikka Yhteinen ulko- ja Yhteinen turvallisuus- ja puolustuspolitiikka 1 Euroopan unionin ulkopolitiikka Yhteinen ulko- ja 2 Hanke Euroopan puolustusyhteisön perustamiseksi jo

Lisätiedot

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla

Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Osallisuutta yhteisöllisellä vertaistoiminnalla Ikääntyneidenpäihde- ja mielenterveystyön verkoston yhteistyöseminaari 23.4.2015 Mona Särkelä-Kukko Marjo Karila 14.4.2015 1 Pohdittavaksi alkuun: Pohdi

Lisätiedot

Turvallisempi huominen

Turvallisempi huominen lähiturvallisuus 3STO Pääsihteeri Kristiina Kumpula Suomen Punainen Risti 23.01.2013 Tulevaisuuden usko Minkälaisena näet tulevaisuuden? Uskotko, että saat tukea ja apua, jos sitä tarvitset? Sosiaalinen

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM POL-30 Virkkunen Helena(UM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM POL-30 Virkkunen Helena(UM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO UM201600819 POL30 Virkkunen Helena(UM) 02.08.2016 Asia Ehdotus EU:n vakautta ja rauhaa edistävää välinettä (IcSP) koskevan asetuksen muuttamisesta Kokous U/E/UTPtunnus

Lisätiedot

3. 4.5.2011/18. Liite Virallisen lehden numeroon 55/13.5.2011. Toimittanut eduskuntatiedotus

3. 4.5.2011/18. Liite Virallisen lehden numeroon 55/13.5.2011. Toimittanut eduskuntatiedotus 3. 4.5.2011/18 Liite Virallisen lehden numeroon 55/13.5.2011 EDUSKUNNAN VIIKKO Toimittanut eduskuntatiedotus SISÄLLYSLUETTELO Muuta.................... 41 MUUTA Tiistai 3.5.2011 Valiokuntien vaaleissa

Lisätiedot

TASA-ARVOTOIMIKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2015. Aika Keskiviikko klo Vihreiden ryhmätila Espoonkatu 5, Espoo

TASA-ARVOTOIMIKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2015. Aika Keskiviikko klo Vihreiden ryhmätila Espoonkatu 5, Espoo TASA-ARVOTOIMIKUNTA PÖYTÄKIRJA 6/2015 Aika Keskiviikko 25.11.2015 klo 17.03 19.45 Paikka Paikalla: Sihteeri Esittelijä Poissa: Vihreiden ryhmätila Espoonkatu 5, 02770 Espoo Teresia Volotinen, pj, Vihr.

Lisätiedot

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A)

Classic Motocross Cup Heinola Kierrosajat 1 Piippola Pauli (Classic A) 16.8.2014 17:16:25 1 (134) 1 Piippola Pauli (Classic A) 1 2:22,60 0:19,74 2 2:02,86 0:00,00 3 2:54,59 0:51,73 16.8.2014 17:16:25 2 (134) 3 Väkeväinen Tom (Classic A) 1 2:09,60 2 2:33,70 0:09,43 3 2:24,27

Lisätiedot

MAAILMAN HUONOIN VITSI -VARAINHANKINTAKAMPANJA

MAAILMAN HUONOIN VITSI -VARAINHANKINTAKAMPANJA Q: Miksi CMI kampanjoi naisten osuuden nostamiseksi rauhanneuvotteluissa? A: Rauhanprosessit tarjoavat mahdollisuuden muuttaa yhteiskunnan suuntaa. Naisten ottaminen mukaan rauhanprosesseihin on tasa-arvokysymys,

Lisätiedot

6Aika-strategian esittely

6Aika-strategian esittely 6Aika-strategian esittely Toukokuu 2014 Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014 2020 yhtenä painopisteenä kestävä kaupunkikehittäminen. Toteutus

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUS KRIISINHALLINNASSA JA KONFLIKTINEHKÄISEMISESSÄ SEMINAARI 26.5.2015 Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisali, Helsinki

VAIKUTTAVUUS KRIISINHALLINNASSA JA KONFLIKTINEHKÄISEMISESSÄ SEMINAARI 26.5.2015 Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisali, Helsinki VAIKUTTAVUUS KRIISINHALLINNASSA JA KONFLIKTINEHKÄISEMISESSÄ SEMINAARI 26.5.2015 Vanhan Ylioppilastalon Musiikkisali, Helsinki RAPORTTI Seminaarin avauspuheenvuoron piti sisäministeriön neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Auttaja lähellä sinua.

Auttaja lähellä sinua. Auttaja lähellä sinua. Punaisen Ristin viikko to 3. ke 9.5.2018 Punaisen Ristin viikko 3. - 9.5.2018 #punaisenristinviikko #auttajakurssi Miksi? Tehdään arjesta turvallinen Suomessa, korostetaan auttamistaitojen

Lisätiedot

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko 23.11.2016 Timo Kantola Apulaisosastopäällikkö/UM Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Uusi käytäntö: UTP selonteko + puolustuspoliittinen selonteko

Lisätiedot

Kiitos veteraanit! -palveluaktiviteetti

Kiitos veteraanit! -palveluaktiviteetti Lions Clubs International MD 107 Finland Kiitos veteraanit! -palveluaktiviteetti 2014-2015 Tausta Vuosikokous 2013 päätöksellä palveluaktiviteetti sotiemme veteraanien hyväksi. Kokouksen päätös perustui

Lisätiedot

welc me to X Cultural Kitchen X

welc me to X Cultural Kitchen X KULTTUURIKEITTIÖ HELSINKI PIETARI FRANKFURT Kulttuurikeittiö / Cultural Kitchen on kulttuurikarnevaali, jossa yhdistyvät ruoka, matkailu, design, taide ja musiikki. Joka ilta kolmen ruokalajin kattauksesta

Lisätiedot

Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely

Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely Demokratiapäivän asukastilaisuus 14.10.2014 Leena Kostiainen apulaispormestari käyttäjädemokratiatyöryhmän puheenjohtaja Sisällys työryhmän toimeksianto ja kokoonpano

Lisätiedot

Muut toimielimet ja toimijat, puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat

Muut toimielimet ja toimijat, puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat EDUSKUNTA RIKSDAGEN Muut toimielimet ja toimijat, puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat 1991 2014 Valtiontilintarkastajat t ja varapuheenjohtajat valtiopäivittäin 1991 1991 Mattila, Kalevi /kesk 1992 Mattila,

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

ULKOASIAINMINISTERIÖ

ULKOASIAINMINISTERIÖ ULKOASIAINMINISTERIÖ 22.2.2017 SUOMEN RAUHANVÄLITYSTOIMINTA JA SEN TAVOITTEET Rauhanvälitys ulkopoliittisena prioriteettina Suomi on kansainvälisesti tunnettu ja luotettava toimija rauhanvälityskentällä.

Lisätiedot

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 1.3.2017 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto 28.2.2017 1 Teemat EU:n

Lisätiedot

NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS HARJOITUSPAKETTI

NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS HARJOITUSPAKETTI NAISET, RAUHA JA TURVALLISUUS HARJOITUSPAKETTI YK.n turvallisuusneuvosto hyväksyi 31. lokakuuta vuonna 2000 päätöslauselman 1325 Naiset, rauha ja turvallisuus. Sen pääasiallinen tavoite on vahvistaa naisten

Lisätiedot

hallintovaliokunnalle.

hallintovaliokunnalle. ULKOASIAINVALIOKUNNAN LAUSUNTO 5/2004 vp Hallituksen esitys laiksi siviilihenkilöstön osallistumisesta kriisinhallintaan ja laiksi tuloverolain 76 :n muuttamisesta Hallintovaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo

Lisätiedot

DYSLEKSIAVIIKKO

DYSLEKSIAVIIKKO DYSLEKSIAVIIKKO 2.-6.10.2017 Dysleksiaviikko välittää tietoa oppimisvaikeuksista, apukeinoista ja ennen kaikkea juhlistaa monenlaista oppijuutta Luvassa luentoja, kirjallisuusnäyttelyitä kaupungin ja korkeakoulujen

Lisätiedot

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES ISBN 978-951-53-3233-2 (sid.) ISBN 978-951-53-3234-9 (PDF) Paino: Vammalan Kirjapaino Oy, Sastamala 2010 Ulkoasu: Matti Sipiläinen /Meizo Taitto: Matti Sipiläinen ja Päivi Ahola

Lisätiedot

Verkostot ammatillisen koulutuksen kansainvälistäjänä. Nov- 10

Verkostot ammatillisen koulutuksen kansainvälistäjänä. Nov- 10 Verkostot ammatillisen koulutuksen kansainvälistäjänä Nov- 10 Mitä ja miten tutkittiin? Mikä on verkostoitumisen aste ammatillisen koulutuksen kentällä? Miten verkostot toimivat? Mikä on verkostoitumisen

Lisätiedot

PERHEHOIDON PÄIVIEN TYÖPAJA 2018

PERHEHOIDON PÄIVIEN TYÖPAJA 2018 PERHEHOIDON PÄIVIEN TYÖPAJA 2018 JAETTU VANHEMMUUS Turun Kaupungin sijaishuolto Sosiaaliohjaajat Taija Vuorinen, Anu Kosonen 8.11.2018 Turun Kaupungin Sijaishuolto/Ulkopuoliset sijoitukset Johtava sosiaalityöntekijä

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE VALTIONEUVOSTON SELONTEKO EDUSKUNNALLE Sotilasosaston asettaminen korkeaan valmiuteen osana Ruotsin, Suomen, Viron, Irlannin ja Norjan muodostaman EU:n taisteluosaston valmiusvuoroa 1.1. 30.6.2011 sekä

Lisätiedot

Suomen kehityspolitiikan tila 2018 tarkastelussa sukupuolten tasa arvo

Suomen kehityspolitiikan tila 2018 tarkastelussa sukupuolten tasa arvo Suomen kehityspolitiikan tila 2018 tarkastelussa sukupuolten tasa arvo KPT:n arvio: kiitokset ja kritiikki Pääviestit seuraavalla hallituskaudelle 1. Kehitysrahoitus ja sen kohdentuminen kuntoon 2. Suomen

Lisätiedot

VIIDEN PELAAJAN LOHKO

VIIDEN PELAAJAN LOHKO Kim Viljanen (1) Peli 1 11:10 Kim Viljanen (1) - Teemu Kaltti Janne Tilus - Teemu Kaltti Peli 2 11:50 Ville Salo - Juuso Raittila Kim Viljanen (1) - Ville Salo Peli 3 12:30 Janne Tilus - Teemu Kaltti Juuso

Lisätiedot

Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailmanjärjestys. HYOL ry:n syyspäivät Helsinki, Kristi Raik

Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailmanjärjestys. HYOL ry:n syyspäivät Helsinki, Kristi Raik Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailmanjärjestys HYOL ry:n syyspäivät Helsinki, 18.11.2017 Kristi Raik Kylmän sodan viimeisiä henkäyksiä: Neuvostotankit matkalla Tallinnaan, 20.8.1991 Geopolitiikan paluu?

Lisätiedot

KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA PÄÄTYMÄTTÄ OSAKSI KONFLIKTIA. WISE Report 3/2017

KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA PÄÄTYMÄTTÄ OSAKSI KONFLIKTIA. WISE Report 3/2017 KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA PÄÄTYMÄTTÄ OSAKSI KONFLIKTIA WISE Report 3/2017 2 3 KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET: MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA

Lisätiedot

KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA PÄÄTYMÄTTÄ OSAKSI KONFLIKTIA. WISE Report 3/2017

KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA PÄÄTYMÄTTÄ OSAKSI KONFLIKTIA. WISE Report 3/2017 KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA PÄÄTYMÄTTÄ OSAKSI KONFLIKTIA WISE Report 3/2017 2 KRIISINHALLINNAN VAIETUT HAASTEET: MITEN TOTEUTTAA VAIKUTTAVAA KRIISINHALLINTAA

Lisätiedot

Opo kahden tulen välissä kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ohjaajan työssä. Tarja

Opo kahden tulen välissä kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ohjaajan työssä. Tarja Opo kahden tulen välissä kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ohjaajan työssä Tarja Juurakko-Koskinen @oph.fi Erilaiset tarpeet - opon monta tulta Ohjauksessa huomioitava yksilölliset tarpeet ja tavoitteet

Lisätiedot

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa

Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Siinä on ajatusta! Innovaatiot sosiaalija terveyspalveluissa Tekesin ohjelma 2012 2015 Rahoitusta muutoksentekijöille Innovaatiot sosiaali- ja terveyspalveluissa -ohjelmalle on asetettu kolme päätavoitetta,

Lisätiedot

Evakuointivalmiuksien kehittäminen ja arktisen valmiuden nykytilaselvitys

Evakuointivalmiuksien kehittäminen ja arktisen valmiuden nykytilaselvitys Evakuointivalmiuksien kehittäminen ja arktisen valmiuden nykytilaselvitys SARC-Sidosryhmätapaaminen 8.2.2018, Ilmatieteenlaitos SINI HANGASLAMMI Punaisen ristin arktisen valmiuden kehittämishanke Hankkeen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2010. Hyväksytty vuosikokouksessa 07.03.2011

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2010. Hyväksytty vuosikokouksessa 07.03.2011 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2010 Hyväksytty vuosikokouksessa 07.03.2011 KATU on kansalaisjärjestöjen avoin konfliktinehkäisyverkosto, joka edistää kansalaisyhteiskunnan roolia konfliktinehkäisyn kentällä

Lisätiedot

Määrärahaa saa käyttää valtionavustusten maksamiseen käyttösuunnitelmassa mainituille yhteisöille.

Määrärahaa saa käyttää valtionavustusten maksamiseen käyttösuunnitelmassa mainituille yhteisöille. 90. Ulkoasiainministeriön hallinnonalan muut menot Kioton joustomekanismit Tavoitteena on vahvistaa Suomen toimintaa kansainvälisessä ympäristöpolitiikassa, mihin pyritään mm. toteuttamalla Kioton pöytäkirjan

Lisätiedot

kasvukirja Yrittäjänaisen

kasvukirja Yrittäjänaisen Yrittäjänaisen kasvukirja Lämpimästi tervetuloa julkaisutilaisuuteen! Toivottaa: Osaamista ja onnistumisen tukea yrittäjänaisille (Oona) & InvestEU #oonahanke #kasvukirja Aamupäivän ohjelma 8:30 Aamupala

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN NUORISOFOORUMI JYVÄSKYLÄSSÄ KLO 9-16

KESKI-SUOMEN NUORISOFOORUMI JYVÄSKYLÄSSÄ KLO 9-16 KESKI-SUOMEN NUORISOFOORUMI JYVÄSKYLÄSSÄ 22.10. KLO 9-16 TERVETULOA NUORISOFOORUMIIN! Keski-Suomen nuorisovaltuuston tehtävänä on tuoda nuorten ja lasten mielipiteitä esiin sekä edistää lasten ja nuorten

Lisätiedot

Kirkot kriisien kohtaajina. Suomen valtion kriisistrategia

Kirkot kriisien kohtaajina. Suomen valtion kriisistrategia Kirkot kriisien kohtaajina 25.3.2009 Valtiosihteeri Risto Volanen Suomen valtion kriisistrategia TURVALLISUUSTILANTEET JA UHKAMALLIT: YETT Normaaliolot Häiriötilanteet Poikkeusolot Uhkat tietojärjestelmille

Lisätiedot

Roope Siirtola Anne Palm (toim.) Yhdessä enemmän Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti

Roope Siirtola Anne Palm (toim.) Yhdessä enemmän Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti Roope Siirtola Anne Palm (toim.) Yhdessä enemmän Kriisien hallintaa kokonaisvaltaisesti 2018 Laajan turvallisuuden verkosto WISE ry 1. painos TOIMITTAJAT Roope Siirtola ja Anne Palm ULKOASU JA TAITTO

Lisätiedot

Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden keskinäisriippuvuus - Brysselin näkökulma

Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden keskinäisriippuvuus - Brysselin näkökulma Ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden keskinäisriippuvuus - Brysselin näkökulma Juha Auvinen Yksikönpäällikkö, Humanitaarisen avun ja pelastuspalvelun pääosasto, EU-komissio Sisäisen turvallisuuden tutkimusseminaari

Lisätiedot

Lähi-idän aluetta leimaavat levottomuudet ja väkivallan uhka. Eniten tilanteesta kärsivät lapset.

Lähi-idän aluetta leimaavat levottomuudet ja väkivallan uhka. Eniten tilanteesta kärsivät lapset. Lähi-idän aluetta leimaavat levottomuudet ja väkivallan uhka. Eniten tilanteesta kärsivät lapset. Suomen Lähetysseuran työn keskiössä on lasten oikeuksien toteutuminen. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään

Lisätiedot

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund

Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa. Anna Grönlund Globaali vastuu Jyväskylän yliopistossa 12.5.2014 Pitkät perinteet Kohti toimenpideohjelmaa Ohjelman sisältö, toteutus ja seuranta Pitkät perinteet kehitysyhteistyössä Ensimmäiset kehitysyhteistyöhankkeet

Lisätiedot

RAPORTTI EDUSKUNNALLE SUOMEN 1325-TOIMINTAOHJELMAN TOIMEENPANOSTA VUONNA 2017

RAPORTTI EDUSKUNNALLE SUOMEN 1325-TOIMINTAOHJELMAN TOIMEENPANOSTA VUONNA 2017 RAPORTTI EDUSKUNNALLE SUOMEN 1325-TOIMINTAOHJELMAN TOIMEENPANOSTA VUONNA 2017 Vuonna 2017 Suomi jatkoi aktiivisesti työtä kansallisen Naiset, rauha ja turvallisuus - toimintaohjelman toimeenpanemiseksi.

Lisätiedot

VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA. Pohdintaa ja skenaarioita: EU27

VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA. Pohdintaa ja skenaarioita: EU27 VALKOINEN KIRJA EUROOPAN TULEVAISUUDESTA Pohdintaa ja skenaarioita: EU27 1 Kun juhlimme Rooman sopimusten 60-vuotispäivää, 27 jäsenvaltion yhdentyneen Euroopan on aika luoda näkemys tulevaisuudestaan.

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuuden osoittaminen. Projektipäällikkö Matti Mäkelä Huippu-hanke Turun kaupungin sivistystoimiala

Hankkeiden vaikuttavuuden osoittaminen. Projektipäällikkö Matti Mäkelä Huippu-hanke Turun kaupungin sivistystoimiala Hankkeiden vaikuttavuuden osoittaminen Projektipäällikkö Matti Mäkelä Huippu-hanke Turun kaupungin sivistystoimiala M.O.T. Hyvän käytännön / toimintamallin juurruttaminen on helpompaa, jos pystyy osoittamaan

Lisätiedot