lim Jännitystila Jännitysvektorin määrittely (1)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "lim Jännitystila Jännitysvektorin määrittely (1)"

Transkriptio

1 Jännitstila Tarkastellaan kuvan ukaista ielivaltaista koliulotteista kaaletta, jota kuoritetaan ja tuetaan siten, että se on tasaainossa. Kaaleen kuoritus uodostuu sen intaan kohdistuvista voiajakautuista, kuten ainevoiista ja kaaleen kaikkiin ateriaaliisteisiin vaikuttavista tilavuusvoiista, kuten ainovoia. Kuorituksista johtuen kaaleen isteisiin snt rasituksia. Kaaleen ielivaltaiseen isteeseen P kohdistuvia rasituksia voidaan tutkia kuvittelealla kaale jaetuksi isteen P kautta kulkevalla tasolla kahteen osaan. Valitun leikkauksen äärittelee sen noraalin suuntainen kkösvektori n. Kuva 1. Jännitsvektorin äärittel Pisteen P sisältävään intaeleenttiin ΔA kohdistuvien sisäisten voiien resultantti on ΔF. Pisteeseen P liittvän intaeleentin ΔA, jonka noraalin suunta on n, jännitsvektori on raja-arvo li F df A da A 0 (1) Kaavan raja-arvossa oletetaan, että eleentin ΔA ienentessä iste P s sen sisällä ja resultantin ΔF vaikutusiste lähest rajatta istettä P. Kun aineelle oletetaan kontinuuialli (jatkuva aine), raja-arvo on oleassa. Jännitsvektorin lauseke riiuu valitusta leikkauksesta eli vektorista n. Kaaleen isteen P jännitstila tarkoittaa kaikkien sen kautta asetettujen intaeleenttien jännitsvektorien uodostaaa joukkoa. Kaaleen jännitstilakenttä uodostuu sen kaikkien isteiden jännitstiloista. hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

2 Kuva. Jännitsvektorin koonentit Kuvassa on esitett differentiaalieleenttiin da kohdistuvan voiavektorin df suorakulaiset koonentit dn ja dq. dn on noraalin n suuntainen ja sitä sanotaan noraalivoiadifferentiaaliksi. dq on intaeleentin da suuntainen ja on nieltään leikkausvoiadifferentiaali. Voidaan siis kirjoittaa df dn + dq () Sijoittaalla tää htälöön (1) saadaan dn d da + Q da + (3) jossa vektoria sanotaan noraalijännitsvektoriksi ja vektoria leikkausjännitsvektoriksi. Kuvassa on esitett jännitsvektorin jako koonentteihin ja. Pisteen P jännitstilan tunteinen edellttää kaikkien siihen liittvien intaeleenttien jännitsvektorien tunteista. Näitä intaeleenttejä on ääretön äärä. Möhein tullaan osoittaaan, että riittää tuntea kolen toisiaan vastaan kohtisuorassa olevan intaeleentin jännitsvektorit. Nää kole intaeleenttiä valitaan koordinaattitasoista, jolloin niiden noraalit ovat koordinaattiakseleiden suuntaiset. Kuvassa 3 da, da ja da z ovat tällaiset intaeleentit noraalien ollessa koordinaattiakseleiden negatiivisiin suuntiin. Näiden intaeleenttien jännitsvektorit ovat, ja z. Ne voidaan jakaa koordinaattiakseleiden suuntaisiksi koonenteiksi, jolloin kuhunkin intaeleenttiin tulee ksi noraalijännits- ja kaksi leikkausjännitskoonenttia kuvan 3 ukaisesti. Kun koordinaattiakseleiden ositiivisiin suuntiin olevia kkösvektoreita erkitään i, j ja k, saadaan intaeleenttien da, da ja da z jännitsvektoreiksi kuvan 3 erusteella hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

3 Kuva 3. Jännitstilan koonentit i j k z i j k z i j k z z z z (4) Kaavassa (4) on kätett erkintätaaa, jossa ensiäinen alaindeksi ilaisee intaeleentin noraalin suunnan ja leikkausjännitskoonenteissa toinen alaindeksi ilaisee jännitskoonentin suunnan. hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

4 Pistettä P ielivaltaisen lähellä olevan isteen P jännitstila voidaan hallita kättäällä kuvan 3 ukaisia intaeleenttejä da', da' ja da' z, joiden noraalit ovat koordinaattiakseleiden ositiivisiin suuntiin. Näiden intaeleenttien jännitsvektorit ovat kuvan 3 ukaan i j k,,,, z,,,, z,,,, z z z z i j k i j k (5) Kun iste P lähest istettä P, voian ja vastavoian eriaatteesta seuraa, että,,, ts.,, jne.,,,,, z z z Kuva 4. Jännitseleentti Pisteen P jännitstilan havainnollistaiseen voidaan kättää kuvan 4 ukaista differentiaalisuuntaissäriötä, jonka sivujen ituudet ajatellaan äärettöän ieniksi. Tällöin säriön vastakkaisten sivujen vastinjännitskoonentit ovat htä suuria ja vastakkaissuuntaisia. Pisteen P kautta kulkevia tahoja sanotaan negatiivisiksi tahoiksi ja uita ositiivisiksi tahoiksi. Niitkset johtuvat noraalien suunnista. Itse säriötä sanotaan jännitseleentiksi. Kuvasta 4 ilenee ös jännitskoonenttien erkkisoius. Positiivisen tahon jännitskoonentti on ositiivinen, jos se on koordinaattiakselin ositiiviseen suuntaan, utta negatiivisen tahon jännitskoonentti on ositiivinen, jos se on koordinaattiakselin negatiiviseen suuntaan. Pisteen jännitstila on tunnettu, kun tunnetaan sitä vastaavan jännitseleentin ositiivisten tahojen jännitskoonentit. Nää voidaan järjestää koliriviseksi neliöatriisiksi S, jota sanotaan jännitsatriisiksi. Jännitsatriisin kukin vaakarivi sisältää hden tahon jännitskoonentit ja sen lauseke on hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

5 S z z z z z (6) Jännitskoonenttien tasaainohtälöt Yleensä kuoritetun kaaleen jännitstila on erilainen sen eri isteissä. Näin oletettiin kuvassa 3 isteille P ja P. Siirrttäessä kaaleen isteestä sen lähinaauriisteeseen ei jännitstilan vaihtelu voi olla täsin ielivaltaista, vaan sen on taahduttava statiikan sääntöjen ukaisesti. Tästä seuraa, että jännitskoonenttien on toteutettava kaaleen isteissä tiett osittaisdifferentiaalihtälöt, joita sanotaan jännitskoonenttien tasaainohtälöiksi. Aksiaalinen jännitstila Johdetaan tasaainohtälöt ensin aksiaalisen jännitstilan taauksessa, jolloin vain -akselin suuntainen jännits- ja tilavuusvoiakoonentti on nollasta oikkeava. Tällöin voidaan tarkastella kuvan 5 ukaista kaaleen osaa, jonka oikkileikkaus on A ja ituus on Δ. f Kuva 5. + Tasaainohtälö aksiaalisessa jännitstilassa Voiatasaaino -suunnassa antaa (7) A A, A f A 0 josta sieventäällä ja jakaalla ituudella saadaan voiatasaainodifferentiaalihtälö, f 0 + (8) Tasojännitstila Johdetaan tasaainohtälöt sitten tasojännitstilan taauksessa, jolloin vain -tason suuntaiset jännits- ja tilavuusvoiakoonentit ovat nollasta oikkeavia ja lisäksi z-koordinaatista riiuattoia. Tällöin voidaan tarkastella kuvan 6 ukaista kaaleen osaa, jonka sivujen ituudet ovat Δ ja Δ sekä aksuus s. Koska Δ ja Δ oletetaan hvin ieniksi (ja loulta Δ, Δ 0), jännitskoonentit voidaan olettaa vakioiksi kullakin kuvan 6 alkion sivulla. Näitä edustavat sivujen keskiisteisiin iirrett jännitskoonentit. hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

6 B + + D f f + + A C Kuva 6. Tasaainohtälöt tasotaauksessa Siirrttäessä sivulta AB sivulle CD saa koonentti lisäksen Δ, jota aroksioidaan differentiaalilla eli Δ, Δ, jossa ilkun jälkeen erkitt alaindeksi tarkoittaa derivointia kseisen suureen suhteen. Sivun CD -suuntainen noraalijännits on siis +, Δ. Vastaavasti saadaan kuvan 6 uut jännitskoonentit. Eleenttiin vaikuttavat lisäksi - ja -akselin suuntaiset tilavuusvoiat f ja f. Tilavuusvoiat voivat aiheutua esierkiksi ainovoiasta tai kaaleen öriisestä. Jos ainovoia vaikuttaa -akselin negatiiviseen suuntaan, on f 0 ja f ρg, jossa ρ on kaaleen ateriaalin tihes. Koska tarkasteltava kaale on tasaainossa, on ös sen jokainen osa tasaainossa. Tää ätee ös kuvan 5 alkioon. Tasaaino tasossa erkitsee sitä, että voiatasaaino toteutuu - ja -suunnissa ja isteen A suhteen toteutuu oenttitasaaino. Moenttitasaainohtälö isteen A suhteen on Kun Δ, Δ 0 saadaan tulokseksi leikkausjännitsten arittainen htäsuuruus eli (9) Voiatasaaino -suunnassa antaa josta seuraa htälön (9) avulla kaavan (10) ensiäinen htälö. Voiatasaainohtälöstä -suunnassa saadaan vastaavalla tavalla kaavan (10) toinen htälö. + + f f 0 (10),,,, hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

7 Yhtälöt (10) ovat jännitskoonenttien tasaainohtälöt tasojännitstilassa. Yleinen jännitstila Yleisessä koliulotteisessa taauksessa tarkastellaan kuvan 7 ukaista suorakulaisen säriön uotoista ateriaalialkiota, johon vaikuttavat tilavuusvoiat - ja - ja z-suunnissa ovat f, f ja f z. Kuva 7. Tasaainohtälöt leisessä taauksessa Moenttihtälöistä -, - ja z-akseleiden suhteen seuraavat leikkausjännitsten arittaiset htäsuuruudet z z z z (11) Jännitsatriisi on setrinen ja sille voidaan kirjoittaa lauseke S z z z z z (1) Voiatasaainoista -, - ja z-akseleiden suunnissa saadaan jännitskoonenttien tasaainohtälöt f 0,, z, z f 0,, z, z f 0 z, z, z, z z (13) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

8 Kaaleen jännitstilakenttä on siis statiikan kannalta ahdollinen vain, jos se toteuttaa osittaisdifferentiaalihtälöt (13). Jännitskoonenttien transforointi Kuten kohdassa 1 esitettiin, riittää isteen P jännitstilan hallitseiseen kolen siihen liittvän toisiaan vastaan kohtisuoran intaeleentin jännitsvektorien tunteinen. Tää erkitsee jännitseleentin ositiivisten tahojen hdeksän jännitskoonentin tunteista. Kohdassa nätettiin leikkausjännitsten arittainen htäsuuruus, joten tarvitaan vain kuusi jännitskoonenttia. Seuraavassa nätetään, iten isteeseen P liittvän ielivaltaisen intaeleentin jännitskoonentit voidaan äärittää, kun nää kuusi jännitskoonenttia tunnetaan. Tasojännitstila Tutkitaan aluksi kuvan 8 tasojännitstilaa -tasossa. Määritetään jännitskoonentit intaeleentissä BC, jonka noraali n on -akselin suuntaan, kun jännitskoonentit, ja tunnetaan. Pintaeleentin BC kkösnoraali olkoon ( n ) ( n ) cos, cosθ l n cos, sinθ (14) Eleentin BC jännitsvektori on n n n (15) Kun intaeleentin BC alaa erkitään A, ovat intaeleenttien PC ja PB alat A sinθ ja A cosθ. Kuvan 8 kolioeleentin tasaainosta - ja -suunnissa saadaan n A A cosθ A sinθ 0 n A A cosθ A sinθ 0 (16) joista ratkeaa jännitsvektorin vaaka- ja stkoonentille lausekkeet n l + n l + (17) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

9 Kuva 8. Jännitskoonenttien transforointi Kaavojen (15) ja (17) erusteella kkösvektorin n suuntaiseksi jännitsvektoriksi saadaan n l + l + (18) Kaavassa (18) ielivaltaisen suunnan n jännitsvektori on lausuttu jännitskoonenttien, ja sekä vektorin n suuntakosinien l ja avulla. Kuvasta 8 saadaan lisäksi intaeleentin BC noraali- ja leikkausjännits ' ja '' ' nl + n ' ' n + nl (19) Sijoittaalla n ja n kaavasta (17) kaavaan (19) saadaan tulos ' l + l + ' ' l + l + l ( ) (0) htälöt (0) voidaan kirjoittaa uotoon ' l l ' ' ' l l l l l (1) jossa ' :n lauseke on saatu sijoittaalla koonentin ' lausekkeeseen kulan θ aikalle kula θ + π /. Kaavat (1) ovat tasojännitstilan jännitskoonenttien transforointikaavat, joilla voidaan laskea jännitskoonentit kulan θ kiertneessä ' ' - koordinaatistossa, kunhan -koordinaatiston koonentit tunnetaan. Yleinen jännitstila hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

10 Tarkastellaan leistä koliulotteista taausta. Kuvan 8 kolioeleentin sijasta kätetään kuvan 9 kaaleesta isteen P kohdalta leikattua tetraedrieleenttiä, jolloin tunnetaan sen koordinaattitasojen suuntaisten intaeleenttien PCD, PBD ja PBC jännitskoonentit ja ääritetään z-koordinaatistoon nähden vinossa asennossa olevan intaeleentin BCD jännitsvektori. Pintaeleentin BCD ksikkönoraali on l n n () issä suuntakosinit l cos (, ), cos (, ), n cos (, z) n n n sekä l + + n 1 (3) Kuva 9. Jännitskoonenttien transforointi Pintaeleentin BCD jännitsvektori on koonenttiuodossa n n n nz (4) Kun eleentin BCD alaa erkitään A, ovat intaeleenttien PCD, PBD ja PBC alat vastaavasti Aa, Ab ja Ac. Tetraedrin tasaainohtälöistä -, - ja z-suunnissa seuraa n A Aa Ab z Ac n A Aa Ab z Ac nz A z Aa z Ab z Ac (5) joista ratkeaa jännitsvektorin koonentille lausekkeet hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

11 n l + + zn n l + + zn nz zl + z + zn (6) Kaavojen () ja (6) erusteella saadaan jännitsvektorille n lauseke n l + + zn l + + n nz zl + z + zn n n z (7) joka voidaan edelleen tulkita atriisituloksi n z l nz z z z n n n z (8) tai lhesti (1) ja () n S n (9) jossa S on tarkasteluisteeseen liittvä jännitsatriisi ja n on tarkasteltavan suunnan noraalin suuntainen kkösvektori, jonka suunta on ateriaalista ulosäin. Vektorin koonentti noraalin n suuntaan on n n n (30) ja tason ABC suuntainen leikkausjännitskoonentti n n n n (31) Valitsealla z -koordinaatisto siten, että -akseli on vektorin n suuntaan sekä - ja z -akseli ovat intaeleentin BCD äärääässä tasossa, voidaan erkitä n. Leikkausjännitkset '' ja z'' saadaan jakaalla n koonentteihin - ja z -akseleiden suunnissa. Yllä esitetllä tavalla voidaan laskea uutkin z -koordinaatiston jännitskoonentit, z ja z. Ne voidaan kuitenkin laskea ssteaattisein, kun kätetään auna koordinaatiston kiertoatriisia ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) cos ', cos ', cos ', z l1 1 n1 L cos ', cos ', cos z ', z l n cos z ', cos z ', cos z ', z l3 3 n 3 (3) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

12 voidaan osoittaa, että S ' LSL T (33) jolloin S on z -koordinaatiston jännitsatriisi. Pääjännitkset ja suunnat Edellä johdettiin ielivaltaisen suunnan noraalijännitkselle lausekkeet (1) tasojännitstilalle ja (30) leiselle jännitstilalle. Näiden avulla voidaan tutkia noraalijännitksen ääriarvoja eli ääjännitksiä ja niiden esiintissuuntia eli ääsuuntia. Osoittautuu lisäksi, että ääsuunnissa leikkausjännits on nolla. Tasojännitstila Kättäällä kaavoja 1 l cos θ ( 1+ cos θ ) 1 l cosθ sinθ sin θ 1 sin θ 1 cos ( θ ) voidaan htälöt (18) kirjoittaa uotoon 1 1 ' ( + ) + ( ) cos θ + sin θ 1 1 ' ( + ) ( ) cos θ sin θ 1 ' ' ( ) sin θ + cos θ Noraalijännitksen ääriarvoehdoksi tulee kaavasta (1) ( ) ', 0 sin θ + cos θ 0 (34) θ tan θ (35) koska tan θ tan ( θ π / ) + tulee kaavasta (35) kaksi ääriarvokohtaa 1 θ arctan ja θ θ + π / 1 1 (36) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

13 Noraalijännitksellä on kaksi ääriarvoa, jotka esiintvät toisiaan vastaan kohtisuorissa suunnissa. Näitä suuntia sanotaan ääsuunniksi. Kaavoista (1) ja (34) seuraa, että leikkausjännits on ääsuunnissa nolla. Pääsuuntien noraalijännitkset ovat ääjännitkset, jotka saadaan kaavasta (1) sijoittaalla siihen tulos (35). Kaavasta (1) seuraa 1 1 ' ( + ) + ( ) cos θ 1+ tan θ josta välivaiheiden jälkeen (37) 1 1, ( + ) ± + (38) Pääjännits 1 esiint siinä kaavasta (36) saatavassa suunnassa θ, joka toteuttaa ehdon sin θ 0. Kaavasta (19) voidaan vastaavalla tavalla lötää leikkausjännitksen ' ääriarvot 1 ja sekä niiden esiintissuunnat. Tulokseksi saadaan 1 + kun θ θ1 π / 4 + kun θ θ1 + π / 4 (39) Yleinen jännitstila Tutkitaan sitten leisen koliulotteisen taauksen n-akselin suuntaista noraalijännitstä n, joka on htälön (30) ukaan ( ) l + + n + l + n + ln (40) n z z z Tavoitteena on tään jännitksen ääriarvojen lötäinen, kun tutkitaan sen vaihtelua suuntakosinien l, ja n funktiona. Ääriarvoja etsittäessä on otettava huoioon, että l, ja n eivät ole riiuattoia uuttujia, vaan niitä sitoo htälö (3). Olkoot seuraavassa l ja riiuattoat uuttujat, jolloin ääriarvoehdoksi tulee 0 ja 0 n, l n, (41) Edellä olevasta tulevat vaatiukset ( ) ( ) l + zn n, l + + z n, l + zn + zl n, l 0 + zn n, + l + z n + z n, + zl n, 0 (4) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

14 ( ) ( ) l + + zn + zl + z + z n n, l 0 l + + zn + zl + z + z n n, 0 (43) Yhtälön (6) erusteella tästä seuraa + n 0 n nz, l + n 0 n nz, (44) Koska n 1 l n n l n l / n. Saalla tavalla n, / n, joten kaavasta (44) tulevat ehdot, l, l n n l n nz (45) joka erkitsee sitä, että ääjännitsvektori on noraalin n suuntainen ja siis ääsuunnan leikkausjännits on nolla. Nätetään, että jokaisella jännitstilalla on ainakin kole ääsuuntaa. Merkitään ääjännitstä, jolloin ääsuunnalle ätee n n (46) joka htälön (8) ukaan voidaan lausua n l z l nz n z z z n n n z (47) ja edelleen z l 0 z 0 z z z n 0 (48) Yhtälöt (48) ovat suuntakosinien l, ja n hoogeeninen htälörhä. Koska l + +n 1, ei triviaaliratkaisu l n 0 kelaa. Ei-triviaaleja ratkaisuja on oleassa vain, jos rhän (48) kerroindeterinantti on nolla eli z 0 z z z z (49) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

15 Kehittäällä deterinantti äädtään htälöön 3 I1 + I I3 0 (50) jossa on erkitt I ( S ) ( S) 1 z z z z z I Tr I + + z det z z z z (51) Yhtälön (50) juuret 1, ja 3 ovat ääjännitkset. Kutakin ääjännitstä vastaa htälöiden (48) ukaisesti ääsuunta. Kaavasta (49) näk, että ääjännitkset ovat jännitsatriisin S oinaisarvot. Koska S on reaalinen ja setrinen atriisi, on sillä reaaliset oinaisarvot eli ääjännitkset ovat reaaliset. Ne voivat eritistaauksissa olla keskenään htä suuria. Voidaan osoittaa, että setrisen atriisin oinaisvektorit ovat ortogonaaliset eli ääsuunnat ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan. Pääjännitkset ovat riiuattoia siitä, inkä koordinaatiston jännitskoonenteista ne on laskettu. Tästä seuraa, että kertoiet I 1, I ja I 3 eivät riiu kätettävästä koordinaatistosta. Näitä kertoiia sanotaan jännitsatriisin ääinvarianteiksi. Kun ääjännitkset on laskettu, saadaan ääsuunnat htälöistä (48) ja (3). Jos ääjännitkset ovat eri suuria, vastaa kutakin ääjännitstä ksikäsitteinen ääsuunta. Jos kaksi ääjännitstä on htä suuria, saadaan kolatta ääjännitstä vastaava ääsuunta ksikäsitteisesti äärätksi ja kaikki tätä vastaan kohtisuorat suunnat ovat ös ääsuuntia. Tätä taausta sanotaan slinteriäiseksi jännitstilaksi. Jos kaikki kole ääjännitstä ovat htä suuria, ovat kaikki suunnat ääsuuntia eikä leikkausjännitstä esiinn issään suunnassa. Kseessä on alloainen jännitstila. Kun ääjännitkset 1, ja 3 järjestetään algebralliseen suuruusjärjestkseen (etuerkki otetaan huoioon), kätetään erkinnöissä rooalaisia alaindeksejä eli I, II ja III, jolloin I on suurin ääjännits. Leikkausjännitksen n ääriarvot ja niiden esiintissuunnat saadaan vastaavalla tavalla kaavasta (31). Ääriarvoiksi tulee ± ± 3 ± (5) ja ne esiintvät ääsuuntien uolessa välissä. Ääriarvoista suurin esiint I- ja III-suunnan uolessa välissä ja se on a I III (53) hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

16 Jännitskoonenttien reunaehdot Tarkastellaan jännitskoonenttien ja kaaleen reunainnalla vaikuttavien tunnettujen intavoiien htettä. Kaaleen sisäisteissä on jännitskoonenttien tasaainohtälöiden oltava voiassa, kuten kohdassa 1. esitettiin. Näiden htälöiden toteuttaisen lisäksi kaaleen jännitstilakentän on oltava reunan isteissä tasaainossa intakuoritusten kanssa. Tästä vaatiuksesta seuraavien htälöiden johtaiseksi tarkastellaan vielä kuvan 1.8 kaaleesta leikattua tetraedrieleenttiä olettaen kuitenkin, että taho BCD ht kaaleen ulkointaan. Oletetaan lisäksi, että tahon BCD intavoiavektori t tunnetaan eli t t t t z (54) Kuvan 8 tetraedrin tasaainoehdoista koordinaattiakseleiden suunnissa saadaan analogisesti kaavojen (4) kanssa t t l n z t z t z z z z (55) Kun tetraedriä ienennetään rajatta niin, että taho BCD s kaaleen ulkoinnalla, tulee iste P kaaleen reunalle ja htälöt (53) koskevat näin ollen reunan isteen jännitskoonentteja. -tason suuntaisessa tasojännitstilassa htälöt (53) ksinkertaistuvat uotoon t t t l (56) Yhtälöt (55) ovat jännitskoonenttien reunaehdot, jotka kaaleen jännitstilakentän on toteutettava niissä kaaleen ulkoinnan isteissä, joissa vaikuttavia intavoiia tunnetaan. hu (uutettu alkueräisestä Matti Lähteenäki)

Muodonmuutostila hum 30.8.13

Muodonmuutostila hum 30.8.13 Muodonmuutostila Tarkastellaan kuvan 1 kappaletta Ω, jonka pisteet siirtvät ulkoisen kuormituksen johdosta siten, että siirtmien tapahduttua ne muodostavat kappaleen Ω'. Esimerkiksi piste A siirt asemaan

Lisätiedot

YKSIULOTTEINEN JÄNNITYSTILA

YKSIULOTTEINEN JÄNNITYSTILA YKSIULOTTEINEN JÄNNITYSTILA Normaalijäits N N Leikkausjäits Q Q KAKSIULOTTEINEN JÄNNITYSTILA Lerakee STRE SS CONTOURS OF SE 4.4483 8.8966 4.345 65.793 7.4 48.69 9.38 33.586 373.35 Ma 45.4 At Node 438 Mi.9

Lisätiedot

normaali- ja leikkaus jännitysten laskemiseen pisteessä Määritetään ne tasot, joista suurimmat normaali- ja leikkausjännitykset löytyvät

normaali- ja leikkaus jännitysten laskemiseen pisteessä Määritetään ne tasot, joista suurimmat normaali- ja leikkausjännitykset löytyvät TAVOITTEET Johdetaan htälöt, joilla muutetaan jännitskomponentit koordinaatistosta toiseen Kätetään muunnoshtälöitä suurimpien normaali- ja leikkaus jännitsten laskemiseen pisteessä Määritetään ne tasot,

Lisätiedot

Ensimmäisen asteen polynomifunktio

Ensimmäisen asteen polynomifunktio Ensimmäisen asteen polnomifunktio Yhtälön f = a+ b, a 0 määrittelemää funktiota sanotaan ensimmäisen asteen polnomifunktioksi. Esimerkki. Ensimmäisen asteen polnomifuktioita ovat esimerkiksi f = 3 7, v()

Lisätiedot

Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n

Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n Ylioilastutkintolautakunta S t u d e n t e a m e n s n ä m n d e n MATEMATIIKAN KOE PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 904 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten iiteiden sisältöjen isteitysten luonnehdinta ei

Lisätiedot

DI matematiikan opettajaksi: Täydennyskurssi, kevät 2010 Luentorunkoa ja harjoituksia viikolle 11: ti klo 13:00-15:30

DI matematiikan opettajaksi: Täydennyskurssi, kevät 2010 Luentorunkoa ja harjoituksia viikolle 11: ti klo 13:00-15:30 DI matematiikan opettajaksi: Tädennskurssi, kevät Luentorunkoa ja harjoituksia viikolle : ti 6 klo :-5: Kädään läpi: funktioita f : D f R n R m ja integrointia R n :ssä Oletetaan, että, R n ovat mielivaltaisia

Lisätiedot

3 Raja-arvo ja jatkuvuus

3 Raja-arvo ja jatkuvuus 3 Raja-arvo ja jatkuvuus 3. Raja-arvon käsite Raja-arvo kuvaa funktion kättätmistä jonkin lähtöarvon läheisdessä. Raja-arvoa tarvitaan toisinaan siksi, että funktion arvoa ei voida laskea kseisellä lähtöarvolla

Lisätiedot

Usean muuttujan funktiot

Usean muuttujan funktiot Usean muuttujan funktiot Johdantoa Kertauksen vuoksi seuraavassa kuviossa on joitakin asioita, joita olemme laskeneet hden muuttujan funktioista f() : [a, b] R Kuvion kärä on funktion f() kuvaaja = f()

Lisätiedot

Suora. Määritelmä. Oletetaan, että n = 2 tai n = 3. Avaruuden R n suora on joukko. { p + t v t R},

Suora. Määritelmä. Oletetaan, että n = 2 tai n = 3. Avaruuden R n suora on joukko. { p + t v t R}, Määritelmä Suora Oletetaan, että n = 2 tai n = 3. Avaruuden R n suora on joukko { p + t v t R}, missä p, v R n ja v 0. Tässä p on suoran jonkin pisteen paikkavektori ja v on suoran suuntavektori. v p LM1,

Lisätiedot

53 ELEKTRONIN SUHTEELLISUUSTEOREETTINEN LIIKE- MÄÄRÄ

53 ELEKTRONIN SUHTEELLISUUSTEOREETTINEN LIIKE- MÄÄRÄ 53 LKTRONIN SUHTLLISUUSTORTTINN LIIK- MÄÄRÄ 53. Lorentz-uunnos instein esitti. 95 erikoisen suhteellisuusteorian eruseriaatteen, jonka ukaan kaikkien luonnonlakien tulee olla saoja haainnoitsijoille, jotka

Lisätiedot

Suoran yhtälöt. Suoran ratkaistu ja yleinen muoto: Suoran yhtälö ratkaistussa, eli eksplisiittisessä muodossa, on

Suoran yhtälöt. Suoran ratkaistu ja yleinen muoto: Suoran yhtälö ratkaistussa, eli eksplisiittisessä muodossa, on Suoran htälöt Suoran ratkaistu ja leinen muoto: Suoran htälö ratkaistussa, eli eksplisiittisessä muodossa, on ANALYYTTINEN GEOMETRIA MAA5 = k + b, tai = a missä vakiotermi b ilmoittaa suoran ja -akselin

Lisätiedot

Taso 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste, suora

Taso 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste, suora Taso 1/5 Sisältö Taso geometrisena peruskäsitteenä Kolmiulotteisen alkeisgeometrian peruskäsitteisiin kuuluu taso pisteen ja suoran lisäksi. Intuitiivisesti sitä voidaan ajatella joka suunnassa äärettömyyteen

Lisätiedot

Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n

Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n Ylioilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 904 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten iiteiden, sisältöjen ja isteitysten luonnehdinta

Lisätiedot

Piste ja jana koordinaatistossa

Piste ja jana koordinaatistossa 607 Piste ja jana koordinaatistossa ANALYYTTINEN GEOMETRIA MAA5 Kertausta kurssi Eri asioiden välisten riippuvuuksien havainnollistamiseen kätetään usein koordinaatistoesitstä Pstakselilla riippuvan muuttujan

Lisätiedot

RATKAISUT: 18. Sähkökenttä

RATKAISUT: 18. Sähkökenttä Physica 9 1. painos 1(7) : 18.1. a) Sähkökenttä on alue, jonka jokaisessa kohdassa varattuun hiukkaseen vaikuttaa sähköinen voia. b) Potentiaali on sähkökenttää kuvaava suure, joka on ääritelty niin, että

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 23.2.2016 Susanna Hurme Tervetuloa kurssille! Mitä on statiikka? Mitä on dynamiikka? Miksi niitä opiskellaan? Päivän aihe: Voiman käsite ja partikkelin tasapaino

Lisätiedot

z Im (z +1) 2 = 0. Mitkä muut kompleksitason pisteet toteuttavat tämän yhtälön? ( 1) 0 z ( 1) z ( 1) arg = arg(z 0) arg(z ( 1)), z ( 1) z ( 1)

z Im (z +1) 2 = 0. Mitkä muut kompleksitason pisteet toteuttavat tämän yhtälön? ( 1) 0 z ( 1) z ( 1) arg = arg(z 0) arg(z ( 1)), z ( 1) z ( 1) . Osoita geometrisesti, että jos = ja niin pätee Im +) = 0. Mitkä muut kompleksitason pisteet toteuttavat tämän htälön? Kirjoitetaan +) = 0 ) ), ) 0 jossa, ja 0 vastaavat kolmion pisteitä kompleksitasossa.

Lisätiedot

9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO

9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO 09 9 VALOAALTOJEN SUPERPOSITIO Edellisissä kaaleissa olemme tutkineet valon heijastumista eileissä ja taittumista linsseissä geometrisen otiikan aroksimaation avulla Aroksimaatiossa valon aaltoluonnetta

Lisätiedot

0, niin vektorit eivät ole kohtisuorassa toisiaan vastaan.

0, niin vektorit eivät ole kohtisuorassa toisiaan vastaan. Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.1.016 168 a) Lasketaan vektorien a ja b pistetulo. a b = (3i + 5 j) (7i 3 j) = 3 7 + 5 ( 3) = 1 15 = 6 Koska pistetulo a b 0, niin vektorit eivät ole kohtisuorassa toisiaan

Lisätiedot

Koordinaatistot 1/6 Sisältö ESITIEDOT: reaaliluvut

Koordinaatistot 1/6 Sisältö ESITIEDOT: reaaliluvut Koordinaatistot 1/6 Sisältö Koordinaatiston ja koordinaattien käsite Geometrisissa tehtävissä ja siten mös monissa kätännön ongelmissa on usein tarpeen ilmoittaa pisteiden sijainti jonkin kiinteän vertailussteemin

Lisätiedot

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin

2.3 Voiman jakaminen komponentteihin Seuraavissa kappaleissa tarvitaan aina silloin tällöin taitoa jakaa voima komponentteihin sekä myös taitoa suorittaa sille vastakkainen operaatio eli voimien resultantin eli kokonaisvoiman laskeminen.

Lisätiedot

LAATTATEORIAA. Yleistä. Kuva 1.

LAATTATEORIAA. Yleistä. Kuva 1. LAATTATEORIAA Yleistä Kuva 1. Laatta on kahden pinnan rajoittama rakenneosa, jonka paksuus on pieni muihin mittoihin verrattuna. Pintojen puolivälissä oleva keskipinta on taso ennen laatan kuormittamista.

Lisätiedot

2 Pistejoukko koordinaatistossa

2 Pistejoukko koordinaatistossa Pistejoukko koordinaatistossa Ennakkotehtävät 1. a) Esimerkiksi: b) Pisteet sijaitsevat pystysuoralla suoralla, joka leikkaa x-akselin kohdassa x =. c) Yhtälö on x =. d) Sijoitetaan joitain ehdon toteuttavia

Lisätiedot

Lujuusopin jatkokurssi IV.1 IV. KUORIEN KALVOTEORIAA

Lujuusopin jatkokurssi IV.1 IV. KUORIEN KALVOTEORIAA Lujuusoin jatkokussi IV. IV. KUORIE KALVOTEORIAA Kuoien kalvoteoiaa Lujuusoin jatkokussi IV. JOHDATO Kuoiakenteen keskiinta on jo ennen muoonmuutoksia kaaeva inta. Kaaevasta muoosta seuaa että keskiinnan

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka On osoitettava, että jana DE sivun AB kanssa yhdensuuntainen ja sen pituus on 4 5

Tekijä Pitkä matematiikka On osoitettava, että jana DE sivun AB kanssa yhdensuuntainen ja sen pituus on 4 5 Tekijä Pitkä matematiikka 6..06 8 On osoitettava, että jana DE sivun AB kanssa yhdensuuntainen ja sen pituus on 5 sivun AB pituudesta. Pitää siis osoittaa, että DE = AB. 5 Muodostetaan vektori DE. DE =

Lisätiedot

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2,

MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy Millä reaaliluvun x arvoilla. 3 4 x 2, MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 6. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) + + + 4, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + 4 + 6 + +, b) 8 + 4 6 + + n n, c) + + +

Lisätiedot

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 AB 3AC ja AB AC sekä vektoreiden AB ja

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 AB 3AC ja AB AC sekä vektoreiden AB ja MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 7. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) + 5 + +, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + + 5 + + 99, b) 5 + 4 65 + + n 5 n, c) +

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta.

Tekijä Pitkä matematiikka b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. Tekijä Pitkä matematiikka 4 9.1.016 79 a) Kuvasta nähdään, että a = 3i + j. b) Kuvasta nähdään, että b = i 4 j. c) Käytetään a- ja b-kohtien tuloksia ja muokataan lauseketta. 5a b = 5(3i + j) ( i 4 j)

Lisätiedot

l 1 2l + 1, c) 100 l=0

l 1 2l + 1, c) 100 l=0 MATEMATIIKAN PERUSKURSSI I Harjoitustehtäviä syksy 5. Millä reaaliluvun arvoilla a) 9 =, b) 5 + 5 +, e) 5?. Kirjoita Σ-merkkiä käyttäen summat 4, a) + + 5 + + 99, b) 5 + 4 65 + + n 5 n, c)

Lisätiedot

1 Raja-arvo. 1.1 Raja-arvon määritelmä. Raja-arvo 1

1 Raja-arvo. 1.1 Raja-arvon määritelmä. Raja-arvo 1 Raja-arvo Raja-arvo Raja-arvo kuvaa funktion f arvon f() kättätmistä, kun vaihtelee. Joillakin funktioilla f() muuttuu vain vähän, kun muuttuu vähän. Toisilla funktioilla taas f() hppää tai vaihtelee arvaamattomasti,

Lisätiedot

Matematiikan johdantokurssi, syksy 2017 Harjoitus 8, ratkaisuista

Matematiikan johdantokurssi, syksy 2017 Harjoitus 8, ratkaisuista Matematiikan johdantokurssi, sks 07 Harjoitus 8, ratkaisuista. Olkoot f ja g reaalifunktioita. Mitä voidaan sanoa hdistetstä funktiosta g f, jos a) f tai g on rajoitettu? b) f tai g on jaksollinen? Ratkaisu.

Lisätiedot

3 Suorat ja tasot. 3.1 Suora. Tässä luvussa käsitellään avaruuksien R 2 ja R 3 suoria ja tasoja vektoreiden näkökulmasta.

3 Suorat ja tasot. 3.1 Suora. Tässä luvussa käsitellään avaruuksien R 2 ja R 3 suoria ja tasoja vektoreiden näkökulmasta. 3 Suorat ja tasot Tässä luvussa käsitellään avaruuksien R 2 ja R 3 suoria ja tasoja vektoreiden näkökulmasta. 3.1 Suora Havaitsimme skalaarikertolaskun tulkinnan yhteydessä, että jos on mikä tahansa nollasta

Lisätiedot

Lineaariavaruudet. Span. Sisätulo. Normi. Matriisinormit. Matriisinormit. aiheita. Aiheet. Reaalinen lineaariavaruus. Span. Sisätulo.

Lineaariavaruudet. Span. Sisätulo. Normi. Matriisinormit. Matriisinormit. aiheita. Aiheet. Reaalinen lineaariavaruus. Span. Sisätulo. Lineaariavaruudet aiheita 1 määritelmä Nelikko (L, R, +, ) on reaalinen (eli reaalinen vektoriavaruus), jos yhteenlasku L L L, ( u, v) a + b ja reaaliluvulla kertominen R L L, (λ, u) λ u toteuttavat seuraavat

Lisätiedot

d Todista: dx xn = nx n 1 kaikilla x R, n N Derivaatta Derivaatta ja differentiaali

d Todista: dx xn = nx n 1 kaikilla x R, n N Derivaatta Derivaatta ja differentiaali 6. Derivaatta 6.. Derivaatta ja differentiaali 72. Olkoon f () = 4. Etsi derivaatan määritelmän avulla f ( 3). f ( 3) = 08. 73. Muodosta funktion f () = derivaatta suoraan määritelmän mukaan, so. tarkastelemalla

Lisätiedot

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä:

Solmu 3/2001 Solmu 3/2001. Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Frégier n lause Simo K. Kivelä Kevään 2001 ylioppilaskirjoitusten pitkän matematiikan kokeessa oli seuraava tehtävä: Suorakulmaisen kolmion kaikki kärjet sijaitsevat paraabelilla y = x 2 ; suoran kulman

Lisätiedot

Ota tämä paperi mukaan, merkkaa siihen omat vastauksesi ja tarkista oikeat vastaukset klo 11:30 jälkeen osoitteesta

Ota tämä paperi mukaan, merkkaa siihen omat vastauksesi ja tarkista oikeat vastaukset klo 11:30 jälkeen osoitteesta MAA5.2 Loppukoe 26.9.2012 Jussi Tyni Valitse 6 tehtävää Muista merkitä vastauspaperiin oma nimesi ja tee etusivulle pisteytysruudukko Kaikkiin tehtävien ratkaisuihin välivaiheet näkyviin! 1. Olkoon vektorit

Lisätiedot

POIKKIPINNAN GEOMETRISET SUUREET

POIKKIPINNAN GEOMETRISET SUUREET 1.10.018 POIKKIPINNAN GEOMETRISET SUUREET KOORDINAATISTON VALINTA: x akseli sauvan tai palkin akselin suuntainen akseli alaspäin akseli siten, että muodostuu oikeakätinen koordinaatisto Pintamomentti (pinnan

Lisätiedot

Analyyttistä geometriaa kilpailutehtävien kautta

Analyyttistä geometriaa kilpailutehtävien kautta nalyyttistä geometriaa kilailutehtävien kautta Jouni Seänen. 4. 04 Johdanto. Joskus kehäkulmalauseeseen kyllästyy ja haluaa ratkaista geometrian tehtävän algebrallisesti. Tässä monisteessa esitetään tarkoitukseen

Lisätiedot

Lineaarialgebra MATH.1040 / trigonometriaa

Lineaarialgebra MATH.1040 / trigonometriaa Lineaarialgebra MATH.1040 / trigonometriaa 1 Aste, 1 (engl. degree) Täsi kierros on 360 (360 astetta). Yksi aste jaetaan 60 kulmaminuuttiin (1 = 60 ) ja ksi kulmaminuutti jaetaan 60 kulmasekuntiin (1 =

Lisätiedot

Havainnollistuksia: Merkitään w = ( 4, 3) ja v = ( 3, 2). Tällöin. w w = ( 4) 2 + ( 3) 2 = 25 = 5. v = ( 3) = 13. v = v.

Havainnollistuksia: Merkitään w = ( 4, 3) ja v = ( 3, 2). Tällöin. w w = ( 4) 2 + ( 3) 2 = 25 = 5. v = ( 3) = 13. v = v. Havainnollistuksia: Merkitään w = ( 4, 3) ja v = ( 3, 2). Tällöin w = w w = ( 4) 2 + ( 3) 2 = 25 = 5 v = v v = ( 3) 2 + 2 2 = 13. w =5 3 2 v = 13 4 3 LM1, Kesä 2014 76/102 Normin ominaisuuksia I Lause

Lisätiedot

Suora 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste

Suora 1/5 Sisältö ESITIEDOT: vektori, koordinaatistot, piste Suora 1/5 Sisältö KATSO MYÖS:, vektorialgebra, geometriset probleemat, taso Suora geometrisena peruskäsitteenä Pisteen ohella suora on geometrinen peruskäsite, jota varsinaisesti ei määritellä. Alkeisgeometriassa

Lisätiedot

x 2 + y 2 = 2z y 2 + z 2 = 2x z 2 + x 2 = 2y a + n 1 n a a + 1 a +. On myös helppo tarkastaa, että ratkaisut toteuttavat yhtälön.

x 2 + y 2 = 2z y 2 + z 2 = 2x z 2 + x 2 = 2y a + n 1 n a a + 1 a +. On myös helppo tarkastaa, että ratkaisut toteuttavat yhtälön. Kotitehtävät joulukuu 20 Helpopi sarja 1. Ratkaise yhtälöryhä x 2 + y 2 = 2z y 2 + z 2 = 2x z 2 + x 2 = 2y reaaliluvuilla x y ja z. Ratkaisu. Jokainen luvuista on puolet kahden neliön suasta ja siten välttäättä

Lisätiedot

LHSf5-1* Osoita, että van der Waalsin kaasun tilavuuden lämpötilakerroin on 2 γ = ( ) RV V b T 2 RTV 2 a V b. m m ( ) m m. = 1.

LHSf5-1* Osoita, että van der Waalsin kaasun tilavuuden lämpötilakerroin on 2 γ = ( ) RV V b T 2 RTV 2 a V b. m m ( ) m m. = 1. S-445 FSIIKK III (ES) Syksy 004, LH 5 Ratkaisut LHSf5-* Osoita, että van der Waalsin kaasun tilavuuden läötilakerroin on R ( b ) R a b Huoaa, että läötilakerroin on annettu oolisen tilavuuden = / ν avulla

Lisätiedot

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme

KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka. Luento Susanna Hurme KJR-C1001 Statiikka ja dynamiikka Luento 9.3.2016 Susanna Hurme Päivän aihe: Palkin leikkausvoima- ja taivutusmomenttijakaumat ja kuviot (Kirjan luvut 7.2 ja 7.3) Osaamistavoitteet: Ymmärtää, miten leikkausvoima

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 26..208 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten piirteiden, sisältöjen ja pisteitysten luonnehdinta ei sido ylioppilastutkintolautakunnan arvostelua. Lopullisessa

Lisätiedot

Maksimit ja minimit 1/5 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot, derivaatta

Maksimit ja minimit 1/5 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot, derivaatta Maksimit ja minimit 1/5 Sisältö Funktion kasvavuus ja vähenevyys; paikalliset ääriarvot Jos derivoituvan reaalifunktion f derivaatta tietyssä pisteessä on positiivinen, f (x 0 ) > 0, niin funktion tangentti

Lisätiedot

Mat. tukikurssi 27.3.

Mat. tukikurssi 27.3. Mat. tukikurssi 7.. Tänään oli paljon vaikeita aiheita: - suunnattu derivaatta - kokonaisdierentiaali - dierentiaalikehitelmä - implisiittinen derivointi Nämä kaikki liittvät aika läheisesti toisiinsa.

Lisätiedot

Vektoriarvoiset funktiot Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus ja derivoituvuus

Vektoriarvoiset funktiot Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus ja derivoituvuus 8. Vektoriarvoiset funktiot 8.1. Vektoriarvoisen funktion jatkuvuus ja derivoituvuus 320. Olkoon u reaalimuuttujan vektoriarvoinen funktio R R n ja lim t a u(t) = b. Todista: lim t a u(t) = b. 321. Olkoon

Lisätiedot

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, tentti

KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, tentti KJR-C2002 Kontinuumimekaniikan perusteet, tentti 13.12.2017 1. Jos r θ on paikkavektori, niin mitä ovat r θ, esitksiä r θ ja r θ? Kätä Karteesisen koordinaatiston T θ θ r < j < j zθ θ k k z ja / θ < j

Lisätiedot

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran

4.1 Kaksi pistettä määrää suoran 4.1 Kaksi pistettä määrää suoran Kerrataan aluksi kurssin MAA1 tietoja. Geometrisesti on selvää, että tason suora on täysin määrätty, kun tunnetaan sen kaksi pistettä. Joskus voi tulla vastaan tilanne,

Lisätiedot

Kuva 1: Tehtävä 1a. = 2π. 3 x3 1 )

Kuva 1: Tehtävä 1a. = 2π. 3 x3 1 ) BMA58 - Integraalilaskenta ja sovellukset Harjoitus 3, Kevät 6 = Kuva : Tehtävä a. a Slinterinkuorelle tässä h = ja r = ja kä läpi välin [,], joka johtaa lausekkeeseen: V = π 6 / 3 d 3 3 3 = 3 Kuva : Tehtävä

Lisätiedot

jakokulmassa x 4 x 8 x 3x

jakokulmassa x 4 x 8 x 3x Laudatur MAA ratkaisut kertausarjoituksiin. Polynomifunktion nollakodat 6 + 7. Suoritetaan jakolasku jakokulmassa 5 4 + + 4 8 6 6 5 4 + 0 + 0 + 0 + 0+ 6 5 ± 5 5 4 ± 4 4 ± 4 4 ± 4 8 8 ± 8 6 6 + ± 6 Vastaus:

Lisätiedot

Jakso 5. Johteet ja eristeet Johteista

Jakso 5. Johteet ja eristeet Johteista Jakso 5. Johteet ja eristeet Johteista Johteet ja eristeet käyttäytyvät sähkökentässä eri tavalla. Koska johteessa on vaaasti liikkuvia varauksia, ne siirtyvät joko sähkökentän suuntaan (ositiiviset varaukset)

Lisätiedot

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2

y z = (x, y) Kuva 1: Euklidinen taso R 2 Kompleksiluvut. Määritelmä Tarkastellaan euklidista tasoa R = {(, y), y R}. y y z = (, y) R Kuva : Euklidinen taso R Suorakulmaisessa koordinaatistossa on -akseli ja y-akseli. Luvut ja y ovat pisteen z

Lisätiedot

A B = (1, q, q 2 ) (2, 0, 2) = 2 2q q 2 = 0 q 2 = 1 q = ±1 A(±1) = (1, ±1, 1) A(1) A( 1) = (1, 1, 1) (1, 1, 1) = A( 1) A(1) A( 1) = 1

A B = (1, q, q 2 ) (2, 0, 2) = 2 2q q 2 = 0 q 2 = 1 q = ±1 A(±1) = (1, ±1, 1) A(1) A( 1) = (1, 1, 1) (1, 1, 1) = A( 1) A(1) A( 1) = 1 Mapu I Viikko 4 tehtävä malli Millä q:n arvoilla vektori A(q) (, q, q ) on kohtisuora vektorin B (, 0, ) kanssa? Ovatko A:n eri ratkaisut keskenään kohtisuoria? Jos eivät, määrää niiden välinen kulma!

Lisätiedot

Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n

Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e x a m e n s n ä m n d e n Ylioppilastutkintolautakunta S t u d e n t e a m e n s n ä m n d e n MATEMATIIKAN KOE, LYHYT OPPIMÄÄRÄ..0 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alla oleva vastausten piirteiden, sisältöjen ja pisteitsten luonnehdinta

Lisätiedot

PERUSASIOITA ALGEBRASTA

PERUSASIOITA ALGEBRASTA PERUSASIOITA ALGEBRASTA Matti Lehtinen Tässä luetellut lauseet ja käsitteet kattavat suunnilleen sen mitä algebrallisissa kilpatehtävissä edellytetään. Ns. algebrallisia struktuureja jotka ovat nykyaikaisen

Lisätiedot

= 9 = 3 2 = 2( ) = = 2

= 9 = 3 2 = 2( ) = = 2 Ratkaisut 1.1. (a) + 5 +5 5 4 5 15 15 (b) 5 5 5 5 15 16 15 (c) 100 99 5 100 99 5 4 5 5 4 (d) 100 99 5 100 ( ) 5 1 99 100 4 99 5 1.. (a) ( 100 99 5 ) ( ( 4 ( ) ) 4 1 ( ) ) 4 9 4 16 (b) 100 99 ( 5 ) 1 100

Lisätiedot

Ortogonaaliset matriisit, määritelmä 1

Ortogonaaliset matriisit, määritelmä 1 , määritelmä 1 Määritelmä (a). Neliömatriisi Q on ortogonaalinen, jos Q T Q = I. Määritelmästä voidaan antaa samaa tarkoittavat, mutta erilaiselta näyttävät muodot: Määritelmä (b). n n neliömatriisi Q,

Lisätiedot

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ

MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ MATEMATIIKAN KOE, PITKÄ OPPIMÄÄRÄ 4.9.09 HYVÄN VASTAUKSEN PIIRTEITÄ Alustavat hyvän vastauksen piirteet on suuntaa-antava kuvaus kokeen tehtäviin odotetuista vastauksista ja tarkoitettu ensisijaisesti

Lisätiedot

Kuvaus. Määritelmä. LM2, Kesä /160

Kuvaus. Määritelmä. LM2, Kesä /160 Kuvaus Määritelmä Oletetaan, että X ja Y ovat joukkoja. Kuvaus eli funktio joukosta X joukkoon Y on sääntö, joka liittää jokaiseen joukon X alkioon täsmälleen yhden alkion, joka kuuluu joukkoon Y. Merkintä

Lisätiedot

4 YLEINEN ELEMENTTIMENETELMÄ

4 YLEINEN ELEMENTTIMENETELMÄ Elementtimenetelmän perusteet 4. 4 YLEINEN ELEMENIMENEELMÄ 4. Johdanto Elementtimenetelmä on osittaisdifferentiaalihtälörhmän reuna-arvotehtävän likimääräinen ratkaisumenetelmä. ällöin tarkastellaan tiettä

Lisätiedot

Juuri 4 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty Kertaus. b) B = (3, 0, 5) K2. 8 ( 1)

Juuri 4 Tehtävien ratkaisut Kustannusosakeyhtiö Otava päivitetty Kertaus. b) B = (3, 0, 5) K2. 8 ( 1) Kertaus K1. a) OA i k b) B = (, 0, 5) K. K. a) AB (6 ( )) i () ( ( 7)) k 8i 4k AB 8 ( 1) 4 64116 819 b) 1 1 AB( ( 1)) i 1 i 4 AB ( ) ( 4) 416 0 45 5 K4. a) AB AO OB OA OB ( i ) i i i 5i b) Pisteen A paikkavektori

Lisätiedot

1. Olkoot f ja g reaalifunktioita. Mitä voidaan sanoa yhdistetystä funktiosta g f, jos a) f tai g on rajoitettu? b) f tai g on jaksollinen?

1. Olkoot f ja g reaalifunktioita. Mitä voidaan sanoa yhdistetystä funktiosta g f, jos a) f tai g on rajoitettu? b) f tai g on jaksollinen? Matematiikan johdantokurssi, sks 06 Harjoitus 8, ratkaisuista. Olkoot f ja g reaalifunktioita. Mitä voidaan sanoa hdistetstä funktiosta g f, jos a) f tai g on rajoitettu? b) f tai g on jaksollinen? Ratkaisu.

Lisätiedot

Funktio. Funktio on kahden luvun riippuvuuden ilmaiseva sääntö, joka annetaan usein laskulausekkeena.

Funktio. Funktio on kahden luvun riippuvuuden ilmaiseva sääntö, joka annetaan usein laskulausekkeena. n ja muuttujan arvon laskeminen on kahden luvun riippuvuuden ilmaiseva sääntö, joka annetaan usein laskulausekkeena. ESIMERKKI Tarkastele funktiota f() = + 7. a) Laske funktion arvo, kun =. b) Millä muuttujan

Lisätiedot

Tällaisessa tapauksessa on usein luontevaa samaistaa (u,v)-taso (x,y)-tason kanssa, jolloin tason parametriesitys on *** VEKTORIANALYYSI.

Tällaisessa tapauksessa on usein luontevaa samaistaa (u,v)-taso (x,y)-tason kanssa, jolloin tason parametriesitys on *** VEKTORIANALYYSI. 39 VEKTORIANALYYI Luento 6 5. Pinnat ja pintaintegraalit Pintojen parametriesitys. Aikaisemmin käsittelimme käyrän esittämistä parametrimuodossa. iihen riitti yksi reaalinen parametri (t), joka sai aroja

Lisätiedot

6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI

6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI 6 MATRIISIN DIAGONALISOINTI Ortogonaaliset matriisit Neliömatriisi A on ortogonaalinen (eli ortogonaalimatriisi), jos sen alkiot ovat reaalisia ja A - = A T Muistutus: vektorien a ja b pistetulo (skalaaritulo,

Lisätiedot

Toisen asteen käyrät 1/7 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kartio ja lieriö

Toisen asteen käyrät 1/7 Sisältö ESITIEDOT: käyrä, kartio ja lieriö Toisen asteen kärät 1/7 Sisältö ESITIEDOT: kärä, kartio ja lieriö Hakemisto KATSO MYÖS: mprä, toisen asteen pinnat Toisen asteen kärä Toisen asteen käräksi kutsutaan kärää, jonka htälö -ssa on muuttujien

Lisätiedot

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 14: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusteita.

ELEMENTTIMENETELMÄN PERUSTEET SESSIO 14: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusteita. 4/ LMNIMNLMÄN PRS SSSIO 4: Yleisen lujuusopin elementtimenetelmän perusteita. JOHDANO A A A A Yleinen elementtimenetelmä on osittaisdifferentiaalihtälörhmän reuna-arvotehtävän likimääräinen ratkaisumenetelmä.

Lisätiedot

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen 3 VALON POLARISAATIO 3.1 Johdanto Mawellin htälöiden avulla voidaan johtaa aaltohtälö sähkömagneettisen säteiln etenemiselle väliaineessa. Mawellin htälöiden ratkaisusta seuraa aina, että valo on poikittaista

Lisätiedot

dx = L2 (x + 1) 2 dx x ln x + 1 = L 2 1 L + 1 L ( = 1 ((L + 1)ln(L + 1) L) L k + 1 xk+1 = 1 k + 2 xk+2 = 1 10k+1 k + 2 = 7.

dx = L2 (x + 1) 2 dx x ln x + 1 = L 2 1 L + 1 L ( = 1 ((L + 1)ln(L + 1) L) L k + 1 xk+1 = 1 k + 2 xk+2 = 1 10k+1 k + 2 = 7. BM2A582 - Integraalilaskenta ja sovellukset Harjoitus 5, Kevät 26. a Lumikuiorman massa-alkio kohdassa on λd L2 + 2 d, joten kokonaismassa on Momentti suoran suhteen on L L 2 L m d L2 + 2 d + 2 / L L 2

Lisätiedot

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio.

MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio. MS-A0207 Differentiaali- ja integraalilaskenta 2 Luento 5: Gradientti ja suunnattu derivaatta. Vektoriarvoiset funktiot. Taylor-approksimaatio. Riikka Korte Matematiikan ja systeemianalyysin laitos 1 Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Pyramidi 4 Analyyttinen geometria tehtävien ratkaisut sivu 352 Päivitetty Pyramidi 4 Luku Ensimmäinen julkaistu versio

Pyramidi 4 Analyyttinen geometria tehtävien ratkaisut sivu 352 Päivitetty Pyramidi 4 Luku Ensimmäinen julkaistu versio Pramidi 4 Analttinen geometria tehtävien ratkaisut sivu 5 Päivitett 9..7 Pramidi 4 Luku 8..6 Ensimmäinen julkaistu versio 7.5.6 Korjattu tehtävän 865 ratkaisua. 8..7 Korjattu tehtävässä 85 luku 5 luvuksi

Lisätiedot

c) Määritä paraabelin yhtälö, kun tiedetään, että sen huippu on y-akselilla korkeudella 6 ja sen nollakohdat ovat x-akselin kohdissa x=-2 ja x=2.

c) Määritä paraabelin yhtälö, kun tiedetään, että sen huippu on y-akselilla korkeudella 6 ja sen nollakohdat ovat x-akselin kohdissa x=-2 ja x=2. MAA4 Koe 5.5.01 Jussi Tyni Kaikkiin tehtäviin ratkaisujen välivaiheet näkyviin! Ota kokeesta poistuessasi tämä paperi mukaasi! Tee konseptiin pisteytysruudukko! Muista kirjata nimesi ja ryhmäsi. Valitse

Lisätiedot

a b c d + + + + + + + + +

a b c d + + + + + + + + + 28. 10. 2010!"$#&%(')'+*(#-,.*/1032/465$*784 /(9:*;9."$ *;5> *@9 a b c d 1. + + + 2. 3. 4. 5. 6. + + + + + + + + + + P1. Valitaan kannaksi sivu, jonka pituus on 4. Koska toinen jäljelle jäävistä sivuista

Lisätiedot

2) Kaksi lentokonetta lähestyy toisiaan samalla korkeudella kuvan osoittamalla tavalla. Millä korkeudella ja kuinka kaukana toisistaan ne ovat?

2) Kaksi lentokonetta lähestyy toisiaan samalla korkeudella kuvan osoittamalla tavalla. Millä korkeudella ja kuinka kaukana toisistaan ne ovat? 2..207 Määritelmä, (terävän kulman) trigonometriset funktiot: Suorakulmaisessa kolmiossa terävän kulman trigonometriset funktiot ovat: kulman sini hpotenuusa sin a c kulman kosini hpotenuusa kulman tangentti

Lisätiedot

sin x cos x cos x = sin x arvoilla x ] π

sin x cos x cos x = sin x arvoilla x ] π Matematiikan johdantokurssi, syksy 08 Harjoitus 0, ratkaisuista. Todenna, että = + tan x. Mutta selvitäppä millä reaaliarvoilla se oikeasti pitää paikkansa! Ratkaisu. Yhtälön molemmat puolet ovat määriteltyjä

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Suunnattu derivaatta Aluksi tarkastelemme vektoreita, koska ymmärrys vektoreista helpottaa alla olevien asioiden omaksumista. Kun liikutaan tasossa eli avaruudessa

Lisätiedot

1 2 x2 + 1 dx. (2p) x + 2dx. Kummankin integraalin laskeminen oikein (vastaukset 12 ja 20 ) antaa erikseen (2p) (integraalifunktiot

1 2 x2 + 1 dx. (2p) x + 2dx. Kummankin integraalin laskeminen oikein (vastaukset 12 ja 20 ) antaa erikseen (2p) (integraalifunktiot Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe (Ratkaisut ja pisteytys) 500 Kustakin tehtävästä saa maksimissaan

Lisätiedot

Y56 Mikrotaloustieteen jatkokurssi kl 2010: HARJOITUSTEHTÄVÄT 2 Mallivastaus

Y56 Mikrotaloustieteen jatkokurssi kl 2010: HARJOITUSTEHTÄVÄT 2 Mallivastaus Y56 Mikrotaloustieteen jatkokurssi kl 00: HRJOITUSTEHTÄVÄT Mallivastaus. Olkoon Kallen ravintolassa söntiä ( ja muuta vaaa-ajan kulutusta ( kuvaava budjettirajoite muotoa. Kalle on valmis vaihtamaan hden

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka Poistetaan yhtälöparista muuttuja s ja ratkaistaan muuttuja r.

Tekijä Pitkä matematiikka Poistetaan yhtälöparista muuttuja s ja ratkaistaan muuttuja r. Tekijä Pitkä matematiikka 4 16.12.2016 K1 Poistetaan yhtälöparista muuttuja s ja ratkaistaan muuttuja r. 3 r s = 0 4 r+ 4s = 2 12r 4s = 0 + r+ 4s = 2 13 r = 2 r = 2 13 2 Sijoitetaan r = esimerkiksi yhtälöparin

Lisätiedot

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen

Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Luku 11 Aaltojen heijastuminen ja taittuminen Tässä luvussa käsitellään sähkömagneettisten aaltojen heijastumista ja taittumista väliaineiden rajapinnalla. Rajoitutaan monokromaattisiin aaltoihin ja oletetaan

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka K1 Tekijä Pitkä matematiikka 5 7..017 a) 1 1 + 1 = 4 + 1 = 3 = 3 4 4 4 4 4 4 b) 1 1 1 = 4 6 3 = 5 = 5 3 4 1 1 1 1 1 K a) Koska 3 = 9 < 10, niin 3 10 < 0. 3 10 = (3 10 ) = 10 3 b) Koska π 3,14, niin π

Lisätiedot

Funktion raja-arvo ja jatkuvuus Reaali- ja kompleksifunktiot

Funktion raja-arvo ja jatkuvuus Reaali- ja kompleksifunktiot 3. Funktion raja-arvo ja jatkuvuus 3.1. Reaali- ja kompleksifunktiot 43. Olkoon f monotoninen ja rajoitettu välillä ]a,b[. Todista, että raja-arvot lim + f (x) ja lim x b f (x) ovat olemassa. Todista myös,

Lisätiedot

Materiaalien mekaniikka

Materiaalien mekaniikka Materiaalien mekaniikka 3. harjoitus jännitys ja tasapainoyhtälöt 1. Onko seuraava jännityskenttä tasapainossa kun tilavuusvoimia ei ole: σ x = σ 0 ( 3x L + 4xy 8y ), σ y = σ 0 ( x L xy + 3y ), τ xy =

Lisätiedot

Viikon aiheet. Funktion lineaarinen approksimointi

Viikon aiheet. Funktion lineaarinen approksimointi Viikon aiheet Funktion ääriarvot Funktion lineaarinen approksimointi Vektorit, merkintätavat, pituus, yksikkövektori, skalaarilla kertominen, kanta ja kannan vaihto Funktion ääriarvot 6 Väliarvolause Implisiittinen

Lisätiedot

STATIIKKA. TF00BN89 5op

STATIIKKA. TF00BN89 5op STATIIKKA TF00BN89 5op Sisältö: Statiikan peruslait Voiman resultantti ja jako komponentteihin Voiman momentti ja voimapari Partikkelin ja jäykän kappaleen tasapainoyhtälöt Tukivoimat Ristikot, palkit

Lisätiedot

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 3: Vektorikentät

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 3: Vektorikentät MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 3: Vektorikentät Antti Rasila Matematiikan ja systeemianalyysin laitos Aalto-yliopisto Syksy 2016 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0305 Syksy 2016

Lisätiedot

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011

PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9.2.2011 PRELIMINÄÄRIKOE PITKÄ MATEMATIIKKA 9..0 Kokeessa saa vastata enintään kymmeneen tehtävään.. Sievennä a) 9 x x 6x + 9, b) 5 9 009 a a, c) log 7 + lne 7. Muovailuvahasta tehty säännöllinen tetraedri muovataan

Lisätiedot

Tietoa sähkökentästä tarvitaan useissa fysikaalisissa tilanteissa, esimerkiksi jos halutaan

Tietoa sähkökentästä tarvitaan useissa fysikaalisissa tilanteissa, esimerkiksi jos halutaan 3 Sähköstatiikan laskentamenetelmiä Tietoa sähkökentästä tavitaan useissa fysikaalisissa tilanteissa, esimekiksi jos halutaan tietää missäläpilyönti on todennäköisin suujännitelaitteessa tai mikä on kahden

Lisätiedot

Pythagoraan polku 16.4.2011

Pythagoraan polku 16.4.2011 Pythagoraan polku 6.4.20. Todista väittämä: Jos tasakylkisen kolmion toista kylkeä jatketaan omalla pituudellaan huipun toiselle puolelle ja jatkeen päätepiste yhdistetään kannan toisen päätepisteen kanssa,

Lisätiedot

Tekijä Pitkä matematiikka

Tekijä Pitkä matematiikka Tekijä Pitkä matematiikka 5..017 110 Valitaan suoralta kaksi pistettä ja piirretään apukolmio, josta koordinaattien muutokset voidaan lukea. Vaakasuoran suoran kulmakerroin on nolla. y Suoran a kulmakerroin

Lisätiedot

a) Oletetaan, että happi on ideaalikaasu. Säiliön seinämiin osuvien hiukkasten lukumäärä saadaan molekyylivuon lausekkeesta = kaava (1p) dta n =

a) Oletetaan, että happi on ideaalikaasu. Säiliön seinämiin osuvien hiukkasten lukumäärä saadaan molekyylivuon lausekkeesta = kaava (1p) dta n = S-, ysiikka III (S) välikoe 7000 Laske nopeuden itseisarvon keskiarvo v ja nopeuden neliöllinen keskiarvo v rs seuraaville 6 olekyylien nopeusjakauille: a) kaikkien vauhti 0 / s, b) kolen vauhti / s ja

Lisätiedot

Trigonometriset funktiot 1/7 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot

Trigonometriset funktiot 1/7 Sisältö ESITIEDOT: reaalifunktiot Trigonometriset funktiot 1/7 Sisältö Trigonometriset funktiot suorakulmaisessa kolmiossa a c b Olkoon suorakulmaisen kolmion terävä kulma, a tämän vastainen kateetti, b viereinen kateetti ja c kolmion

Lisätiedot

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 9: Greenin lause

MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 9: Greenin lause MS-A0305 Differentiaali- ja integraalilaskenta 3 Luento 9: Greenin lause Antti Rasila Aalto-yliopisto Syksy 2015 Antti Rasila (Aalto-yliopisto) MS-A0305 Syksy 2015 1 / 19 Esimerkki Olkoon F : R 3 R 3 vakiofunktio

Lisätiedot