KANGASALAN KUNTA HERTTUALAN OYK:N HULEVESISELVITYS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KANGASALAN KUNTA HERTTUALAN OYK:N HULEVESISELVITYS"

Transkriptio

1 Vastaanottaja Kangasalan kunta Asiakirjatyyppi Osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys Päivämäärä KANGASALAN KUNTA HERTTUALAN OYK:N HULEVESISELVITYS Ramboll Pakkahuoneenaukio 2 PL TAMPERE T

2 Tarkastus Päivi Paavilainen Päivämäärä Laatija Kuvaus Päivi Paavilainen, Anni Zacheus ja Marjo Valtanen Suunnitelmaselostus Viite Kannen kuva: Peltomaisema Herttualantieltä kuvattuna. Kuva Ramboll.

3 SISÄLTÖ 1. Johdanto Hankkeen taustaa Terminologia Käytetty koordinaatisto- ja korkeusjärjestelmä 2 2. Nykytila-analyysi Suunnittelualueen sijainti ja kaavoitustilanne Suunnittelualueen nykyinen maankäyttö ja hydrologia Suunnittelualueen luonnonympäristö Tulevaisuus ja maankäytön muutokset 7 3. Hulevesien hallinta Yleistä Hulevesien hallintamenetelmien valinta Hulevesien laadullinen käsittely ja viivytys kiinteistöillä Hulevesien laadullinen käsittely ja viivytys yleisillä alueilla Uomaeroosion ja liettymisen hallinta Rakentamisen aikaisten hulevesien hallinta Vaikutusten arviointi Yleistä Kuormituslaskelmat (kokonaisfosfori, kokonaistyppi, kiintoaines) Nykytilanteen kuormitus Tuleva kuormitus Hallintajärjestelmän vaikutukset ja kokonaiskuormitus vesistöihin Muiden aineiden kuormitus Vesitasapainon muutos viitasammakon elinalueella Ehdotukset osayleiskaavan määräyksiksi Yhteenveto ja jatkotoimenpiteet Hulevesien hallinta Asemakaavavaiheen tarkennukset Vaikutukset 19 Liite 1 Maastokäynnin huomiot Liitekartat Piirustusnro Nimi Sisältö Mittakaava Päiväys Y1 Nykytila, hydrologia Yleiskartta 1: Y2 Nykytila, luontoarvot Yleiskartta 1: Y3 Nykytila, maaperä Yleiskartta 1: Y4 Nykytila, maaston eroosioherkkyys Yleiskartta 1: Y5 Nykytila, hulevesien hallinnan reunaehdot Yleiskartta 1: S1 Hulevesien hallinta Yleiskartta 1:

4 1 1. JOHDANTO 1.1 Hankkeen taustaa Herttualan osayleiskaava laaditaan Kirkkojärven itäpuolelle, pääosin Lahdentien eteläpuolisille Herttualan peltoalueille. Alueelle on tarkoitus suunnitella perheasuntoja noin 2000 asukkaalle pääosin pientaloihin, ja Lahdentien varteen tulisi joitakin työpaikkakortteleita. Kaava-alueen rajaus on laajuudeltaan noin 2 km 2. Alueen länsiosassa maankäytön jatkosuunnittelu on jo käynnistynyt ensimmäisen vaiheen maanhankinnalla ja asemakaavan valmistelutyöllä. Tämän työn tarkoituksena on laatia hulevesiselvitys Herttualan osayleiskaava-alueelle. Selvitys toimii tausta-aineistona maankäytön suunnittelulle. Hulevesiselvitystä ja osayleiskaavaa on työstetty yhtä aikaa vuosina , mikä on mahdollistanut suunnitelmien vastavuoroisen päivittämisen. Hanke toteutettiin kolmivaiheisena: 1) Ensimmäisessä työvaiheessa laadittiin hulevesien nykytilaselvitys. Alueen hulevesiin liittyviä ongelmakohtia ja reunaehtoja selvitettiin karttatarkasteluna olemassa olevien tietojen perusteella sekä suunnittelijan maastokäynnillä. 2) Osayleiskaavaluonnoksen vaikutuksia Natura-vesistöjen ja hankealueen pienvesien tilaan arvioitiin alustavalla tasolla ja laadittiin alustava hulevesien hallintasuunnitelma. 3) Viimeisessä vaiheessa laadittiin alueen osayleiskaavatasoinen hulevesiselvitys. Hulevesiselvityksen tavoitteena on, että - OYK-alueella muodostuvat tai sen läpi virtaavat hulevedet eivät aiheuta haittaa suunnittelualueella tai sen alapuolisten vesistöjen varrella sijaitseville kiinteistöille ja rakenteille - OYK-alueen hydrologinen tasapaino säilytetään ehkäisemällä hulevesien syntyä, hyödyntämällä, puhdistamalla ja viivyttämällä hulevesiä syntypaikalla - vastaanottavien vesistöjen ja pienvesien laadullinen kuormitus tai eroosio-ongelmat eivät lisäänny - hulevedet tai niiden hallinta eivät vaaranna arvokkaiden luontokohteiden ja Naturaalueiden suojeluarvoja - hulevesien hallintajärjestelmiä voidaan jatkosuunnittelussa hyödyntää positiivisena elementtinä sekä ihmisten että alueen luontoarvojen kannalta. Hankkeessa on huomioitu tarvittavilta osin ajantasainen kotimainen tieto hulevesistä. Käytettyjä kirjallisuuslähteitä ovat muun muassa Kuntaliiton hulevesiopas (2012), Rankkasateet ja taajamatulvat hanke (RATU, Suomen ympäristö 31/2008), Nora Sillanpään väitöskirja Effects of suburban development on runoff generation and water quality (2013) sekä Marjo Valtasen väitöskirja Effects of urbanization on seasonal runoff generation and pollutant transport under cold climate (2015). Hulevesisuunnitelman työryhmä: Kangasalan kunta Susanna Virjo Leena Roppola Taru Lainkari Ramboll Päivi Paavilainen Lassi Lahti Antti Harju Anni Zacheus Tuulia Luukkonen Marjo Valtonen Kaisa Mustajärvi Tiina Virta Marketta Hyvärinen Suunnitteluarkkitehti Suunnitteluarkkitehti Ympäristötarkastaja Projektipäällikkö Suunnittelija Suunnittelija Avustava suunnittelija Tekninen avustaja Hulevesiasiantuntija Ympäristöasiantuntija Ympäristöasiantuntija Ympäristöasiantuntija

5 1.2 Terminologia 2 Biopidätys, biosuodatus Hulevesi Hulevesien hallinta-alue Viivytyspainanne Veden suodattaminen ja puhdistaminen orgaanisissa maakerroksissa. Hulevedet johdetaan kasvipeitteiseen painanteeseen (engl. rain garden, bioretention, biofiltration); vesi pidättyy ja puhdistuu painanteessa, josta se suodattavan maakerroksen läpi imeytetään maaperään tai johdetaan hulevesijärjestelmään. Maan pinnalta, rakennuksen katolta tai muilta vastaavilta pinnoilta pois johdettava sade- tai sulamisvesi. Hulevesien määrälliseen ja/tai laadulliseen hallintaan varattu alue, johon voidaan sijoittaa esimerkiksi biopidätysalue tai viivytyspainanne. Hulevesien hallintamenetelmä, jossa hulevesivirtaamaa hidastetaan ja pidätetään. Hulevedet varastoidaan painanteeseen tietyksi aikaa ja vapautetaan vähitellen eteenpäin. Viivytyspainanteessa ei ole pysyvää vesipintaa vaan se kuivuu sadetapahtumien välissä. Termien määrittelyt Kuntaliiton hulevesioppaan (2012) mukaisesti. 1.3 Käytetty koordinaatisto- ja korkeusjärjestelmä Suunnitelmassa on käytetty EUREF-GK24 koordinaatistoa ja N2000 korkeusjärjestelmää.

6 2. NYKYTILA-ANALYYSI 3 Hulevesiin liittyvien ongelmakohtien ja reunaehtojen selvittämiseksi laadittiin nykytilaselvitys, joka toteutettiin karttatarkasteluna Kangasalan kunnan toimittamien aineistojen, MML:n ja GTK:n paikkatietoaineistojen sekä maastokäynnillä tehtyjen havaintojen perusteella. Nykytilaselvityksessä (liitekartat Y1-Y5) on esitetty suunnittelualueen - pintavesireitit - valuma-alueet - topografia - maaperän vedenläpäisevyys sekä eroosioherkkyys - maankäytön nykytilanne - luontoarvot sekä suojelu- ja Natura-kohteet. 2.1 Suunnittelualueen sijainti ja kaavoitustilanne Suunnittelualue sijaitsee Lahdentien eteläpuolisella Herttualan peltoalueella. Herttualantie sekä Tiihalantie ovat suunnittelualueen halkovat päätiet. Osayleiskaava-alue rajautuu lännessä Kirkkojärveen. Taivallammi sekä Säkkölänjärvi sijaitsevat suunnittelualueen eteläpuolella. Kaava-alue on kooltaan noin 2 km 2. Osayleiskaava-alueen rajaus on esitetty kuvassa 2.1. Kuva 2.1. Osayleiskaava-alueen sijainti. Ilmakuva-aineisto MML, poimittu latauspalvelusta 12/2015. Lahdentien pohjoispuolisessa suunnittelualueen osassa on voimassa oleva asemakaava. Alueen maankäyttöön ei ole tulossa muutoksia Herttualan alueen kaavoituksen yhteydessä. Lahdentien eteläpuolella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.

7 2.2 Suunnittelualueen nykyinen maankäyttö ja hydrologia 4 Osayleiskaava-alue on nykyisin pääasiassa viljelysmaata. Alueella on useita tuotantotiloja sekä jonkin verran pieniä metsäalueita. Herttualantie ja Tiihalantie ovat suunnittelualueen päätiet. Alueella on myös pienempiä teitä, kuten Kylä-Aakkulantie, Aukeentie, Taivallammintie, Joutsiniementie sekä Lammilantie. Piha- ja peltoteitä on alueella useita. Osayleiskaava-alueen ympäristön hydrologia on esitetty yleiskartassa Y1. Karttaan on merkitty valuma-alueiden pinta-alat sekä arvioidut valuntakertoimet. Järvien aloja ei ole laskettu mukaan valuma-alueiden pinta-aloihin, eikä niitä ole huomioitu valuntakertoimien laskemisessa. Kuvassa 2.2 on esitetty ilmakuvan avulla alueen nykytilannetta ja tarkemman tason hydrologiaa eli valuma-alueiden jakautumista osavaluma-alueisiin. Kuva 2.2. Osayleiskaava-alueen maankäytön nykytila. Osavaluma-alueet ylemmän ja alemman tason vedenjakajineen on esitetty harmaalla. Analyysin apuna käytetyt paikkatietoaineistot ja taustakartat MML, aineistot poimittu latauspalvelusta 12/2015 ja 01/2016. Osayleiskaava-alueen pintavedet johtuvat joko suoraan Kirkkojärveen, Taivallammiin tai Säkkölänjärveen tai näiden väliseen puroon, joka lopulta laskee Säkkölänjärven kautta Roineeseen laskevaan puroon. Kirkkojärven lähivaluma-alueeseen kuuluvat osavaluma-alueet 1.1 ja 1.2, Taivallammin lähivaluma-alueeseen osavaluma-alueet ja Säkkölänjärven lähivaluma-alueeseen osavaluma-alueet Suunnittelualueen valuma-alueiden pinta-alat on esitetty alla.

8 5 Taulukko 2.1: Osa-valuma-alueiden kokonaisalat sekä OYK-alueella oleva valuma-alueen osuus. Valuma-alue Kokonaisala (ha) Ala OYK-alueella (ha) Kirkkojärvi VA1 yhteensä Taivallammi VA2 yhteensä Säkkölänjärvi VA3 yhteensä Kaikki yhteensä Suunnittelualueen hulevesien päävirtausreitit ovat seuraavat: - OYK-alueen länsiosassa, Kirkkojärven valuma-alueella, ei ole selkeää päävirtausreittiä, vaan hulevedet johtuvat Kirkkojärveen useasta kohtaa. - Taivallammin valuma-alueella hulevedet johtuvat Lahdentien eteläpuolella olevalta suoalueelta Herttualantien alittavaan ø800 rumpuun. Siitä virtausreitti jatkuu peltoalueen keskellä virtaavaa puroa pitkin kohti Taivallammia. - Taivallammin valuma-alueeseen kuuluu maastonmuotojen perusteella myös laaja alue Lahdentien pohjoispuolella. Maastokäynnillä ei löydetty Lahdentien alittavaa rumpua alueen alimman kohdan lähistöltä, mutta alue on sen verran laaja, että todennäköisesti rumpu on olemassa ja se on jäänyt täysin sortuneen luiskan tai kasvillisuuden peittoon. Jonkin matkan päässä alimmasta kohdasta Lahdentien alittaa kulkukelpoinen kävely- tai riistatunneli, jossa ei kuitenkaan ollut vettä. Tunneli on myös selkeästi ylempänä kuin alueen alin piste, johon ojat johtavat. Tällä hetkellä Lahdentien pohjoispuolisen alueen valumavedet johtuvat siis OYK-alueen pohjoisosassa olevalle rämeikölle varsin hitaasti joko suotautumalla suoraan valtatien tiepenkereen läpi tai mahdollisesti maan peittoon jääneen rummun läpi. - Suunnittelualueen keskiosassa hulevesien päävirtausreitti kulkee Ø400 rummussa Herttualantien alitse Herttualantien ja Taivallammentien välissä sijaitsevaan lampeen, josta virtausreitti jatkuu edelleen Taivallammentien alitse Ø300 rummussa kohti Taivallammia. - Säkkölänjärven valuma-alueella toinen päävirtausreiteistä kulkee Tiihalantien vieressä ja jatkaa siitä peltoalueen läpi Taivallammin ja Säkkölänjärven väliselle alueelle. Peltoalueella oleva oja on mahdollisesti putkitettu. - Suunnittelualueen itäisimmässä osassa hulevedet johtuvat suoraan Säkkölänjärveen. Herttualantien ja Taivallammentien välillä oleva lampi sijaitsee kiinteistöjen välittömässä läheisyydessä ja saattaa olla ainakin osittain ihmisen rakentama. Lampi jää osayleiskaavassa viheralueelle ja sitä voidaan hyödyntää hulevesien viivytyksessä ja laadullisessa käsittelyssä. Vastaanottavien pienvesien luonnontilaisuutta tarkasteltiin nk. Schuelerin luokituksen mukaan. Osavaluma-alueiden uomat luokiteltiin Schuelerin kehittämällä läpäisemättömän pinnan mallilla (ICM) herkkiin uomiin, muuntuviin uomiin sekä taantuviin uomiin. Mallilla kuvataan läpäisemättömän pinnan (TIA) suoria ja epäsuoria vaikutuksia vesistön laadun indikaattoreihin, kuten kalaja hyönteislajeihin, kasvustoon ja uoman morfologiaan. Mikäli osavaluma-alueen läpäisemättömän pinnan osuus on alle 10 %, on uoma luonnontilaista muistuttava eli herkkä % läpäisemättömän pinna osuudella uoma on muuntuva ja % osuudella taantuva. Kirkkojärven valuma-alueella uomat ovat muuntuvia ja Taivallammin sekä Säkköllänjärven valuma-alueilla pääasiassa herkkiä.

9 6 Suunnittelualue ei kuulu pohjavesialueeseen. Aivan OYK-alueen lounaispuolella on kuitenkin Kirkkoharjun II-luokan pohjavesialue. 2.3 Suunnittelualueen luonnonympäristö Osayleiskaava-alueen luontoarvot on esitetty yleiskartassa Y2 ja maaperä yleiskartassa Y3. Luontoarvot Sekä Kirkkojärvi, Taivallammi että Säkkölänjärvi ovat Natura-aluetta. Lisäksi vesistöketju kuuluu lintuvesien suojeluohjelmaan ja ne on luokiteltu kansainvälisesti tärkeäksi lintualueeksi (IBA). Aluetta koskee myös maailmanlaajuinen kosteikkoja suojeleva Ramsar-sopimus. Luontoarvoiltaan erityisen arvokas alue (arvoluokka 1) suunnittelualueella on Lahdentien eteläpuolella sijaitseva suoalue, jonka vesitasapainoa ei saa muuttaa, eikä sen alueelle saa rakentaa hulevesirakenteita. Kasvillisuuden perusteella arvioituna suoalue ei ole kovinkaan vanha, vaan se on muodostunut kuivatetun suon paikalle purku-uoman tukkeuduttua kunnossapidon puutteessa korkeintaan joitakin kymmeniä vuosia sitten. Suoalueella on harvinaisia putkilokasveja ja siellä sekä Kirkkojärvessä elää EU:n direktiivilajiksi luokiteltu viitasammakko. Viitasammakot asettavat reunaehtoja hulevesien johtamiselle, sillä laji ei viihdy virtaavissa vesissä vaan ennemminkin hitaasti vaihtuvassa tai jopa seisovassa vedessä kuten soilla, ranta-alueilla, allikoissa ja tulvalampareissa. Taivallammin alueella elää toinen EU:n direktiivilaji, jättisukeltaja. Kummankaan lajin elinympäristöön ei saa johtaa nykyistä enempää kiintoainetta. Viitasammakon munat ovat vesialueen pohjalla ja ne voivat peittyä ja tukehtua sedimentin alle. Jättisukeltajat puolestaan viihtyvät parhaiten kirkkaissa vesissä. Elinympäristöjen kiintoainekuormitusta tulisi hallita rakentamisen sopivalla sijoittamisella kaava-alueelle sekä tarvittaessa kiintoaineksen laskeutusaltailla. Suunnittelualueen länsi- ja eteläreunat eli järvien ranta-alueet ovat myös arvoluokan 1 alueita eli niille ei saisi rakentaa hulevesirakenteita. Suunnittelun loppuvaiheessa arviota tarkennettiin siten, että Taivallammin ja Herttualantien väliin, Taivallammiin johtavien virtausreittien varrelle, voi kuitenkin sijoittaa kosteikot, sillä ne pienentävät järveen johtuvaa kiintoainekuormitusta ja siten parantavat järven vedenlaatua. Kosteikkoihin kasvaa ajan myötä kasvillisuutta, joka parantaa Taivallammin elinympäristön lajiston elinmahdollisuuksia alueella. Lahdentien pohjoispuolella on Kuohunlahden rantalehtoja. Maaperä GTK:n aineistojen perusteella suunnittelualue on pääosin savea. Eroosiolle herkimpiä maalajeja, hienoa ja karkeaa hietaa, on esimerkiksi Kirkkojärven ranta-alueilla, Lahdentien ja Herttualantien välisellä alueella sekä Säkkölänjärven ranta-alueilla. Taivallammen ympärillä on laaja saraturvealue. Hyvin vettäläpäiseviä, karkeitä kivennäismaita ei alueella juurikaan ole. Lahdentien eteläpuolella on kaksi moreenialuetta ja tien läheisyydessä kallio on paikoitellen hyvin lähellä maanpintaa. Yleiskartassa Y3 on esitetty suunnittelualueen maaperä sekä ohjeellisia maksimivirtausnopeuksia, jonka ylittyessä maa-aines uomassa lähtee liikkeelle aiheuttaen eroosiota. Eroosiolle herkimpien hietamaiden kohdalla uoman virtausnopeuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Yleiskartassa Y4 on esitetty suunnittelualueen eroosioherkkyys, jota on arvioitu maaston kaltevuuden ja maalajin yhdistelmänä. Hulevesien kiintoainekuormituksen kannalta kaikkein kriittisimpiä ovat viljellyt kaltevat hietamaat, joissa virtausnopeus kasvaa helposti. Tällaisissa maissa rankkasateet uurtavat paljaaseen maahan helposti pieniä eroosiorailoja, jotka virtauksen myötä kasvavat nopeasti aiheuttaen kiintoaineshuuhtoumaa. Myös hietamaille sijoittuvat avouomat lähtevät kulumaan jo varsin pienillä kaltevuuksilla ja virtaamilla. Peltomaat ovat todennäköisesti ravinnerikkaita eli kiintoaineksen mukana vesistöihin saattaa huuhtoutua myös fosforia. Huuhtoutuva fosfori voi olla kiintoainekseen sitoutunutta (eroosio) tai liukoista (liukeneminen pohjamaasta hapettomissa oloissa). Fosforin huuhtoutumisriskiä pienentää tehokas eroosionhallinta sekä vesialueilla, esimerkiksi kosteikoissa, riittävän matala vesisyvyys joka pitää veden pohjaan asti hapekkaana.

10 7 Yleiskartassa Y5 on esitetty hulevesien hallinnan reunaehdot. OYK-alue on jaettu eroosioherkkyyden sekä luontoarvojen perusteella hulevesien hallinnan kannalta kolmeen vaativuusluokkaan. - Punaisella, luokan 3 alueella eroosio on todennäköistä alueen uomissa sekä rakennusaikana että lopputilanteessa. Hulevesien hallintaan on panostettava merkittävästi sekä kortteleissa että yleisillä alueilla. Avouomat on suojattava eroosiolta tehokkaasti kasvipeitteellä ja kiinnitettävä erityistä huomiota uomien sivuluiskan kaltevuuteen. Liian jyrkät luiskat lähtevät helposti kulumaan. - Keltaisella, luokan 2 alueella eroosio on mahdollista rakennusaikana sekä lopputilanteessa. Hulevesien hallintaan on panostettava kortteleissa sekä yleisillä alueilla. Alueen avouomat on suojattava eroosiolta tehokkaasti kasvipeitteellä ja kiinnitettävä huomiota luiskakaltevuuteen. - Vihreät, luokan 1 alueet ovat matalan vaativuustason alueita. Alueen uomissa ei ole merkittävää eroosioriskiä ja hulevesien hallinnaksi riittää viivytys korttelialueilla tai yleisillä alueilla. Pientaloalueilla riittää todennäköisesti pelkkä kattovesien imeytys tontilla. 2.4 Tulevaisuus ja maankäytön muutokset Koko osayleiskaava-alueen yhteispinta-ala on noin 220 ha. Tuleva maankäyttö jakaantuu alueella jokseenkin seuraavasti (kaavaluonnos ): Suurella osalla OYK-alueista ei tapahdu muutosta maankäytössä. Hieman alle puolet kaavaalueesta jää jatkossakin maa- ja metsätalousalueeksi. Viljeltävä ala kuitenkin pienenee nykyisestä. Asuinalueita on tulevaisuudessa noin kolmasosa OYK-alueesta. Asuinalueet pitävät sisällään kuitenkin myös asemakaavavaiheessa määriteltäviä kortteleiden sisäisiä viheralueita ja yhteyksiä sekä tonttikatuja. Alueita, joiden maankäyttö muuttuu merkittävästi, on jokaisen järven valuma-alueella. Alueet muutetaan pellosta tai viheralueesta asuin- tai teollisuusalueeksi. Suurin osa rakentuvista alueista on kaavaa valmisteltaessa pyritty sijoittamaan eroosion kannalta kohtalaiselle tai hyvällä alueelle. Muutama rakentuva alue, esimerkiksi itäosaan kaavoitettu teollisuusalue, sijaitsee kuitenkin rinnealueella, jossa eroosioriski on suurempi.

11 3. HULEVESIEN HALLINTA Yleistä Hulevesien ensisijaisena hallintatoimenpiteenä tulee pyrkiä vähentämään hulevesien muodostumista. Hulevesien muodostumiseen voidaan vaikuttaa asemakaavavaiheessa, keinoina mm.: - läpäisemättömien pintojen minimointi (katujen, pysäköintialueiden, katosten järkevä sijoittelu ja yhdistely) - läpäisevien pintojen suosiminen (esim. kennosorapinta asfalttipihan sijaan, reikäkivetys tai nurmetus kiviverhoilun sijaan) - runsaan kasvillisuuden suosiminen (isot puut, nykyisen puuston säilyttäminen) Hulevesien muodostumisen vähentämisen lisäksi on varauduttava yleisille alueille sijoittuviin hallintarakenteisiin ja kiinteistökohtaiseen hulevesien hallintaan. Hulevesien hallintatoimenpiteet yleisillä alueilla on esitetty liitekartalla S1 ja kuvattu tarkemmin tässä luvussa. Hulevesien käsittelyalueiden rajaukset on laadittu viitteellisinä ohjaamaan maankäytön jatkosuunnittelua. 3.2 Hulevesien hallintamenetelmien valinta Hulevesien muodostumisen vähentäminen Tehokkain tapa hallita hulevesien laatua ja määrää on vähentää hulevesien muodostumista käyttämällä rakentamisessa mahdollisimman paljon vettä läpäiseviä pintoja, jotka edistävät veden imeytymistä pohjaveteen. Läpäisevien pihamateriaalien lisäksi kattopinnoilla on mahdollista käyttää vettä sitovaa ja haihduttavaa kasvillisuutta. Ratkaisut päällysteistä tehdään pääosin kiinteistöillä. Tästä syystä hulevesien hallintaa on syytä asemakaavavaiheessa velvoittaa toteutettavaksi kiinteistöillä ja muotoilla hulevesien hallintaa koskevat kaavamääräykset siten, että ne kannustavat etsimään vaihtoehtoja asfaltille, tiiviille kiveyksille ja perinteiselle kattokuivatukselle. Hulevesien laadullinen hallinta Hulevesien haitta-ainekuormituksesta valtaosa muodostuu tavanomaisissa sade- ja sulamistapahtumissa vuoden mittaan. Hulevesien laadun parantamiseen tehokkaimpia menetelmiä ovat erilaiset imeyttävät tai suodattavat menetelmät, joissa hulevesien haitta-aineita pidättyy kasvillisuuteen, maaperän mikrobien käyttöön ja absorptiolla maaperän kivennäisaineksiin. Suurilla valuma-alueilla voidaan myös käyttää pysyvän vedenpinnan kosteikkoja (viipymä vesialueella vähintään 1 vrk). Kasvipeitteisillä viherpainanne- ja tulvaniittyratkaisuilla on myös suotuisa vaikutus vedenlaatuun, mutta haitta-aineiden pidättyminen on vähäisempää, koska huleveden viipymä järjestelmässä jää lyhyeksi. Vaikututa voidaan tehostaa mitoittamalla rakenne siten, että osa vedestä poistuu rakenteesta imeytymällä maaperään. Hulevesien laadullista hallintaa on yksinkertaisinta toteuttaa hajauttaen se valuma-alueen kiinteistöille syntypaikoilleen. Tällöin hallintaan käytettävät yksittäiset tilavaraukset jäävät kohtuullisen pieniksi ja rakenteet on mahdollista sijoittaa joustavasti. Syntypaikalla on myös mahdollista johtaa hulevesien puhtaammat jakeet, esim. katoilla muodostuvat hulevedet, laadullisten hallintajärjestelmien ohi jolloin ne voidaan mitoittaa pienemmiksi. Likaisten tai nuhraantuneiden hulevesien käsittelyyn kiinteistöillä soveltuvat parhaiten imeyttävät ja suodattavat menetelmät. Katualueiden hulevedet käsitellään syntypaikalla välttämällä reunakivi+ritiläkaivot yhdistelmää ja käyttämällä sen sijaan salaojalla tai linjakuivatuksella kuivatettua viherpainannetta tai perinteistä avo-ojaratkaisua. Myös kiinteistöillä käsitellyt vedet johdetaan katualueen hulevesijärjestelmään, josta vedet johtuvat yleisillä alueilla sijaitseville loppukäsittelyrakenteille. Yleisillä alueilla toteutettava laadullinen parantaminen keskittyy ensisijaisesti lisääntyvän kiintoaineen poistamiseen hulevesistä. Kiintoainetta voidaan poistaa hallintarakenteissa laskeuttamalla, suodattamalla tai imeyttämällä. Suodattavissa ja imeyttävissä rakenteissa on hyvä olla kasvillisuutta, joka ylläpitää rakenteen huokoisuutta. Kasvittomat suodatus-/imeytysrakenteet menevät herkemmin tukkoon.

12 Hulevesien määrällinen hallinta 9 Hulevesien määrällinen hallinta edellyttää aina tavanomaisissa oloissa kuivaa tyhjätilavuutta, johon rankkasateen aiheuttama äkillisesti kertyvä vesimäärä voidaan varastoida ja laskea siitä hitaasti eteenpäin. Tyhjätilavuus voidaan toteuttaa maan päällä tai alla. Maanpäälliset menetelmät on mahdollista toteuttaa luonnonmukaisina ja integroida ne viherrakentamiseen ja maisemointiin ja parhaimmillaan saada näin lisäarvoa esimerkiksi puistoalueelle. Maanpäällisiin viivytysratkaisuihin on mahdollista yhdistää myös laadullista käsittelyä esim. yhdistämällä tulvaniittyyn pysyvän veden kosteikko-osa. Maanalaisten menetelmien etuna on niiden sijoittelun joustavuus tiiviisti rakennetuilla alueilla. Tässä hankkeessa on esitetty hulevesien määrällinen hallinta hajautettavaksi siten, että tavanomaiset ylivirtaamat tasataan kiinteistöillä ja poikkeukselliset ylivirtaamat yleisille alueille sijoitettavilla tulva-alueilla. 3.3 Hulevesien laadullinen käsittely ja viivytys kiinteistöillä Hulevesien laadullinen käsittely toteutetaan ensisijaisesti kiinteistöillä. Myös hulevesien määrällistä hallintaa on toteutettava kiinteistöillä, koska yleisille alueille on vaikea muutoin toteuttaa riittävästi virtaamien tasaustilavuutta vastaanottavien uomien ja vesistöjen suojelemiseksi virtaamien kasvulta. Rakentuvat OYK-alueet on jaettu kolmeen kiinteistökohtaiseen hulevesien hallinnan vaativuustasoon alueiden eroosioherkkyyden ja luontoarvojen perusteella. Koko aluetta koskevat vaatimukset: - Kadun reunassa on avo-oja tai painanne, jossa linjakuivatus tai salaojakuivatus - Piha- tai kattovesiä ei saa liittää putkella suoraan mahdolliseen kadun hulevesilinjaan, putkella liitetään vain salaojavesiä - Kiinteistökohtaisten viivytys- ja imeytysrakenteiden ylivuotovedet johdetaan tontin sisällä painanteilla tai kouruilla kadun reunaan Taso 3 (teollisuusalueen hulevedet sekä alueet, joilla hulevedet johtuvat eroosioherkkiin uomiin tai suoraan arkaan vesistöön): - Hulevedet imeytetään ja viivytetään tontilla, viivytystilavuutta tulee olla katto- ja pihaalueen vesille 1 m 3 jokaista 100 päällystettyä m 2 kohti - Viivytys- tai imeytysrakenne kuivatetaan tarvittaessa salaojalla, joka liitetään kadun hulevesilinjaan Taso 2 (muut alueet): - Hulevedet imeytetään tai viivytetään tontilla, viivytystilavuutta tulee olla katto- ja pihaalueen vesille 0,5 m 3 jokaista 100 päällystettyä m 2 kohti - Viivytys- tai imeytysrakenne kuivatetaan tarvittaessa salaojalla, joka liitetään kadun hulevesilinjaan Taso 1 (alueet, joilta hulevedet johtuvat maastoon tai pieniin ojiin, vähemmän eroosioherkät alueet): - Erillistä viivytystilavuutta ei tarvita (kattovesien johtamiseen tarvittavat tontin sisäiset painanteet ja kourut riittävät tarvittavaan hulevesien viivytykseen) Hulevesien laadun parantamiseksi sekä maan vesitasapainon ylläpitämiseksi hallinnassa tulee käyttää luonnonmukaisia suodattavia menetelmiä kuten biosuodatusta (ks. liite 1). Laadulliseen käsittelyyn tulee johtaa kiinteistöjen piha- ja liikennealueilla muodostuvat likaisimmat hulevedet. Laadullinen käsittely esitetään mitoitettavaksi vähintään 2 mm sademäärälle, joka vastaa Etelä- Suomessa mediaani vuorokausisadetta. Mitoitus vastaa myös Kuntaliiton hulevesioppaan mitoitusohjetta laadulliselle käsittelylle (2 % läpäisemättömien alueiden pinta-alasta, kun biosuodattimen lammikoitumissyvyys on 10 cm). Laadullisen käsittelyn mitoitusta on mahdollisuus haluttaessa kiinteistöllä pienentää jättämällä puhtaat katoilla muodostuvat hulevedet sen ulkopuolelle.

13 10 Laadullisen käsittelyn lisäksi vettä läpäisemättömiltä pinnoilta tulevia hulevesiä tulee viivyttää kiinteistöjen alueella. Oleellisimpana viivytettävänä jakeena on katoilla muodostuvat hulevedet. Myös pihojen päällystetyillä alueilla muodostuvien hulevesien virtausta tulee viivyttää. Viivytysmenetelmän tekninen toteutus voidaan valita vapaasti: se voidaan esimerkiksi yhdistää laadulliseen käsittelyyn kasvattamalla suodattavan rakenteen lammikoitumistilavuutta, käyttää maanalaisia säiliöitä tai yhdistellä maanpäällisiä ja maanalaisia järjestelmiä. Taulukossa 3.1 on esitetty tilavaraukset kiinteistöillä käytettäessä pelkästään biosuodatusta tai yhdistettäessä muita viivytysjärjestelmiä. Taulukko 3.1: Vaihtoehtoja hulevesien hallintaan korttelialueilla. Vaihtoehto VE1 VE2 Biosuodattimella viivytettävä sademäärä [mm] 10 2 Lammikoitumissyvyys biosuodattimella [cm] Biosuodatuksen pinta-ala osuutena kiinteistön päällystetystä pinta-alasta. 10 % 1 % Muussa viivytysjärjestelmässä viivytettävä sademäärä [mm] 0 8 Muun viivytysjärjestelmän tilavuus x m 3 / 100 m 2 päällystettyä pintaa. 0 0,8 * Kuntaliiton ohjeen mukainen biopidätyksen ala. 2 mm sademäärä vastaa keskimääräistä vuorokausisadetta Etelä-Suomessa. VE1: Hulevesien hallinnassa käytetään vain biosuodatusta. VE2: Osa hulevesistä hallitaan biosuodatuksella, josta ylivuoto johdetaan virtaamatasaukseen valittuun järjestelmään 3.4 Hulevesien laadullinen käsittely ja viivytys yleisillä alueilla Suunnitelmapiirroksessa S1 on esitetty nykyisten maastonmuotojen perusteella sopivimmat sijaintikohdat tarvittaville hulevesien viivytys- ja imeytysalueille sekä kosteikoille tai laskeutusaltaille. Asemakaavavaiheessa, kun korttelialueiden ja katujen sijainnit ja tulevat korkeussuhteet tarkentuvat, näiden alueiden sijaintia voidaan tarvittaessa siirtää edullisempaan maastonkohtaan. Asemakaavavaiheessa hallintarakenteiden kohdalle voidaan myös osoittaa yleistä aluetta, esimerkiksi suojaviheraluetta tai puistoa, jolloin viivytysalueiden ja huleveden virtausta viivyttävien rakenteiden hoito ja kunnossapito jäävät kaupungin vastuulle. Suunnitelmapiirustuksessa esitettyjen kosteikkojen 1-6 valuma-alueiden kokonaisalat, teholliset alat sekä kokonaisvaluntakertoimet on esitetty taulukossa 3.2. Tehollisten pinta-alojen ja kokonaisvaluntakerrointen laskemisessa on käytetty taulukossa 3.1 esitettyjä, osayleiskaavaluonnoksen maankäyttötyypeille arvioituja valuntakertoimia. Kosteikkojen 2 ja 3 Lahdentien pohjoispuolista valuma-alueen osaa Mäyrävuoren ja Herttualan alueella ei ole huomioitu laskennassa, sillä näiltä alueilta hulevedet eivät johdu suoraan oyk-alueelle, vaan imeytyvät kosteilla alueilla Lahdentien pohjoispuolella ja purkautuvat oyk-alueen puolelle hitaasti pohjavaluntana.

14 11 Taulukko 3.2: Kosteikkojen valuma-alueiden tehollisten alojen ja kokonaisvaluntakerrointen laskemisessa käytetyt valuntakertoimet OYK-alueella ja sen ulkopuolella. Maankäyttö Valuntakerroin OYK-alue Keskitehokas asuntoalue (A2) 0,3 Matalan tehokkuuden asuntoalue (A3) 0,15 Pienin toimenpitein kehitettävä nykyinen asuinalue (AP) 0,15 Tilakeskusten alue (AM) 0,15 Palvelualue (TPA, PL, PY) 0,4 Teollisuusalue (TY) 0,5 Teollisuus-, kasvihuone- ja puutarha-alue (TYP, MP) 0,3 Energiahuollon alue (EN) 0,3 Maa- ja metsätalousvaltainen alue (M, MA, MY-1, MY-2) 0,02 Viheralue ja suojaviheralue (VL-1, VL-2, EV) 0,05 OYK-alueen ulkopuoliset alueet Liikennealue 0,8 Pientaloalue 0,3 Viheralue ja pelto 0,05 Metsä 0,02 Taulukko 3.3: Kosteikkojen 1-6 valuma-alueiden koot, teholliset alat ja kokonaisvaluntakertoimet. Kosteikko 1 Kosteikko 2 Kosteikko 3 Kosteikko 4 Kosteikko 5 Kosteikko 6 Valuma-alue OYK-alueella (ha) A2 1, A3 0,14 5,50 14,47 22,56 15,75 2,34 AP ,86 AM 2,67 2,67 2,67 1,10 1,10 3,41 TPA, PL, PY - 2,80 5,77 5,06 5,06 - TY ,65 3,65 - TYP, MP ,32 EN - - 1, M, MA, MY-1, MY-2 2,84-4,19 9,13 6,10 3,19 VL-1, VL-2, EV 0,17 14,86 16,69 4,54 4,54 1,80 Yhteensä 7,62 25,83 45,03 46,04 36,20 22,92 Valuma-alue OYK-alueen ulkopuolella (ha) Liikennealue 1,41 1,67 1,67 0,38 0,38 0,62 Asuinalue 3, Metsä - 1,32 1, ,73 Viheralue ja pelto 3,51 1,19 1,19 2,67 2,67 - Yhteensä 8,40 4,18 4,18 3,05 3,05 5,35 Kokonaisala (ha) Tehollinen ala (ha) Kok. valuntakerroin Pinta-ala (m 2 ) Pinta-alan osuus valuma-alueen alasta (%) Valuma-alueet 16,02 30,01 49,21 49,09 39,25 28,27 3,37 4,51 7,59 8,25 7,16 4,23 0,21 0,15 0,15 0,17 0,18 0,15 Kosteikot ,15-0,75 0,22-1,13 0,85 0,52 0,15 0,27

15 12 Kosteikkojen yläpuolisilla valumareiteillä on OYK-alueella lisäksi varattu kosteikkoihin nähden moninkertaisesti tilaa normaalioloissa kuiville viivytys- ja imeytyspainanteille, jotka pitävät yllä luonnonmukaista hydrologista kiertoa viivyttämällä suuret ja imeyttämällä pienet hulevesivirtaamat, jotka purkautuvat reitin loppuosan kosteikoille hitaasti ja tasaisesti ja ylläpitävät kosteikkojen alivirtaamia kuivalla kaudella. Yleisten alueiden hallintarakenteiden tilavaraukset on määritelty osayleiskaavaan alustavalla tasolla kiinteistökohtaisten hulevesien hallinnan tasojen mukaan: - Taso 3: hallintarakenteiden tilavaraus on 5 % rakennettavien alueiden pinta-alasta - Taso 2: hallintarakenteiden tilavaraus on 1-5 % rakennettavien alueiden pinta-alasta - Taso 1: hallintarakenteiden tilavaraus on 1 % rakennettavien alueiden pinta-alasta Mitoitus noudattaa Kuntaliiton Hulevesioppaassa (2012) annettuja ohjeellisia tilavarauksia. Asemakaavavaiheessa mitoitusta tulee tarkentaa. Hallintarakenteina on hulevesireittien varrella järkevintä käyttää kasvipeitteisiä viivytys- ja imeytyspainanteita (kuvat 3.1 ja 3.2), koska hulevesikosteikot voivat pienillä valuma-alueilla kärsiä ajoittain veden vähyydestä. Painanteiden maisemointiratkaisuihin voi liittyä mielellään myös imeytymällä kuivattuvia osia, joihin voi ajan mittaan muodostua kosteikkotyyppistä kasvillisuutta. Hulevesireittien loppupäähän suositellaan sen sijaan laajojen kosteikkojen (kuvat 3.3 ja 3.4) rakentamista, mikä tukee myös alueen luontoarvoja muodostamalla uutta elinympäristöä esimerkiksi linnustolle. Kuvat 3.1 ja 3.2. Luonnonmukainen, normaalioloissa kuiva viivytys- ja imeytyspainanne Kangasalan Tursolassa Vaarinmaan asuinalueella kesällä Kuvat 3.3 ja 3.4. Luonnonmukainen kosteikkorakenne Kangasalan Metsäkulmassa Kortekummun asuinalueella kesällä Jatkosuunnittelussa on syytä kiinnittää huomiota viivytys- ja imeytyspainanteiden purkuvirtaaman riittävään rajoittamiseen. Painanteiden tyhjenemisen tulisi kestää useita tunteja täyttymisestään. Tulvatilanteiden varalta painanteilla tulee myös olla hallittu ylivuoto.

16 3.5 Uomaeroosion ja liettymisen hallinta 13 Ylivirtaamat kasvattavat uomien törmien kulumista, mikä näkyy alemmissa vesistöissä kiintoaineskuormituksen lisääntymisenä, heikentyneenä vedenlaatuna ja suvantopaikoissa kiintoaineksen liettymisenä uomien pohjalle. Hulevesien viivyttäminen vähentää uomaeroosiota osayleiskaava-alueen ojissa ja puroissa ja siten ehkäisee raakavesikanavaan johdettavan veden laadun pysyvää huononemista alueen rakentumisen myötä. Uomaeroosion hallinnassa oleellista on myös riittävät tilavaraukset avouomille luiskakaltevuuden olisi hyvä olla luokkaa 1:3 tai jopa 1:4 1:5 riippuen maalajista. Liian jyrkät luiskat johtavat uoman kulumiseen, vaikka virtausnopeudet säilyisivät maltillisinakin. Parhaimmillaan uomassa olisi ns. terassoitu, monitasoinen poikkileikkaus, jolloin uoma voi toimia myös hulevesiä viivyttävänä elementtinä (Kuva 3.). Kuva 3.5. Terassoitu avouoman poikkileikkaus. Ojaluiskien riittävän maltillista luiskakaltevuutta hietamaassa ja eroosiosuojauksen merkitystä mahdollisimman nopeasti kasvavalla kasvipeitteellä ei voi liikaa korostaa. Hietamaille suositellaan maatuvan eroosiosuojamaton käyttämistä kasvipeitteen vakiintumisen helpottamiseksi. Alla olevissa kuvissa on kaksi esimerkkiä Kangasalle hietamaalle perustetuista hulevesien hallintarakenteista, joissa molemmissa luiskat ovat varsin kohtuulliset (1:3 1:5). Toisessa kohteessa kasvipeite koetettiin vakiinnuttaa pelkällä nurmikylvöllä, toisessa kylvön onnistuminen varmistettiin maatuvalla eroosiosuojamatolla. Kuva 3.6. Vaarinmaan hulevesien hallintarakenne vuonna 2012 kolmantena kesänä valmistumisensa jälkeen. Rakenne sijaitsee eroosioherkällä hietamaalla. Sateet ehtivät huuhtoa luiskista kasvualustan ja kylvöt, mikä viivästytti huomattavasti kasvipeitteen muodostumista ja aiheutti eroosiorailoja luiskiin.

17 14 Kuvat 3.7 ja 3.8. Kuohunlahden hulevesien hallintarakenne vuonna 2013 muutamia viikkoja luiskien verhoilun valmistuttua sekä vuonna Rakenne sijaitsee eroosioherkällä hietamaalla. Luiskien maatuvaan eroosiosuojamattoon valmiiksi kylvetty kasvillisuus on alkanut nousta taimelle välittömästi mattojen asentamisen jälkeen eikä eroosiovaurioita näy. 3.6 Rakentamisen aikaisten hulevesien hallinta Uusien kaava-alueiden rakentuessa on kiinnitettävä huomioita rakentamisen aikaisten hulevesien hallintaan. Rakentamisen aikaisten hulevesien haitta-ainekuormitus on moninkertainen normaaliin verrattuna, erityisesti kiintoaineen osalta. Rakentamisesta aiheutuvan kuormituksen on arvioitu kestävän noin 1,5 vuotta: juuri valmistuneiden alueiden hulevesihuuhtouma on vanhempia alueita suurempi, koska kasvillisuus puuttuu tai on vielä nuorta (Vakkilainen et al Rakennetun ympäristön valumavedet ja niiden hallinta, Suomen ympäristö 776, Ympäristönsuojelu). Lähtökohtana rakentamisen aikaisessa hulevesien hallinnassa tulee olla 1) eroosion ehkäisy työmaalla (esim. tilapäisten läjitysten ja maa-aineskasojen pitäminen lyhytaikaisena sekä työmaa-alueen laajuuden minimointi) sekä 2) hulevesien imeytys työmaalla. Vasta kolmannella tasolla tulee hulevesien johtaminen työmaan ulkopuolelle ja käsitteleminen yleisillä alueilla olevissa hulevesien hallintarakenteissa, jotka tulisi rakentaa hyvissä ajoin ennen muuta rakentamista, mieluiten niin, että niihin ehtii kehittymään kasvillisuutta. Hallintarakenteiden luiskat on syytä suojata eroosiolta ennen kasvillisuuden kasvua. Hallintajärjestelmien sijoittelussa on tärkeä huomioida myös rakennustyömaiden ympäristön kuivatus. Ympäristössä muodostuvat puhtaat hulevedet tulee mahdollisuuksien mukaan johtaa käsittelyjärjestelmän ohitse, jotta järjestelmän virtaamakuormitus pysyisi mahdollisimman pienenä ja siihen pidättynyt kiintoaines ei ylivirtaamatilanteessa pääsisi huuhtoutumaan pois. Luonnonmukaiset viivytys- ja imeytyspainanteet sekä kosteikot kunnostetaan rakennustöiden jälkeen tarvittaessa eli rakenteista poistetaan niihin lietteeksi kertynyt kiintoaines. Rakenteiden kasvipeitteisyys ylläpitää maapohjan huokoisuutta, joten rakenteet on tarpeen kunnostaa vain, jos lietettä on kertynyt huomattavia määriä. Kiinteistöjen biosuodattimet ja mahdolliset tehostetut imeytysratkaisut tulee kuitenkin rakentaa viimeisenä, etteivät ne tukkeudu rakennusaikana.

18 15 4. VAIKUTUSTEN ARVIOINTI 4.1 Yleistä Hulevesien hallinnan vaikutuksia vedenlaatuun arvioitiin kirjallisuudesta saatavilla olevien ominaiskuormituslukujen, valuma-alueiden nykyisen ja tulevan maankäyttöanalyysin ja tyypillisten puhdistustehokkuuksien perusteella. Numeerisesti arvioitiin kiintoaineen, kokonaisfosforin ja kokonaistypen kuormitusta, koska näistä on parhaiten tietoa saatavilla. Kuormitus arvioitiin kirjallisuustietojen perusteella ominaiskuormitusluvun P ja kuormittavan alueen pinta-alan A tulona: kuormitus (kg/a) = P (kg/ha/a) * A (ha). Lisäksi arvioitiin käsitteellisellä tasolla eräiden muiden huleveden tyypillisesti sisältämien haittaaineiden kuormitusta. Kaavaratkaisujen vaikutusta viitasammakon elinalueen vesitasapainoon tarkasteltiin vertailemalla valuma-alueen kokoa nykyään ja tulevaisuudessa. 4.2 Kuormituslaskelmat (kokonaisfosfori, kokonaistyppi, kiintoaines) Nykytilanteen kuormitus Nykytilanteessa kuormitusta dominoi peltoalueilta tuleva ravinne- ja kiintoaineskuormitus. Suomalaisilta peltoalueilta tyypillisesti mitattuja ominaiskuormituslukuja on esitetty alla. kg/ha/a keskimääräinen min max Kokonaistyppi 19,7 15,3 27,7 Kokonaisfosfori 0,8 0,18 4 Kiintoaines Kuormitus arvioitiin vain niille peltoalueille, joiden maankäyttö tulevaisuudessa muuttuu osayleiskaavan myötä, koska tarkoitus oli tarkastella osayleiskaavan ratkaisujen vaikutusta vedenlaatuun. Laskelman on esitetty järvitasolla alla. Kirkkojärvi Taivallammi Säkkölänjärvi Tarkasteltujen osavaluma-alueiden 1.1 ja nrot: Tarkasteltujen osavaluma-alueiden pinta-ala yhteensä: Nykyään peltoa tarkastelualueella (ha): Peltoala, jonka maankäyttö muuttuu tulevaisuudessa (ha): Kuormitus, kokonaisfosfori (kg/a): 1,9 30,1 7,6 Kuormitus, kokonaistyppi (kg/a): Kuormitus, kiintoaines (kg/a): Tuleva kuormitus Suomalaisilta pientaloalueilta tyypillisesti mitattuja ominaiskuormituslukuja ja prosentuaalinen ero peltoviljelyn kuormitukseen on esitetty alla.

19 kg/ha/a keskimäärin min max Kokonaistyppi 4,3 (-78 %) 1,8 (-88 %) 8 (-71 %) Kokonaisfosfori 0,18 (-77 %) 0,07 (-59 %) 0,38 (-91 %) Kiintoaines 86,5 (-90 %) 27 (-91 %) 240 (-82 %) 16 Tulevaisuudessa alueilla, jotka muuttuvat peltomaasta asuinalueeksi, kuormituksen määrä muuttuu. Järvitasolla näiden alueiden tuleva kuormitus ja kuormituksen muutos prosentuaalisesti on esitetty alla. Kirkkojärvi Taivallammi Säkkölänjärvi Kuormitus, kokonaisfosfori (kg/a): 0,4 6,8 1,7 Kuormitus, kokonaistyppi (kg/a): Kuormitus, kiintoaines (kg/a): Lisäksi järviin kohdistuu kuormitusta nykyisellään säilyviltä viljelyalueilta, joiden kuormitus siis ei sisälly yllä olevaan laskelmaan Hallintajärjestelmän vaikutukset ja kokonaiskuormitus vesistöihin Suomessa lähivuosina ( ) tutkituista ja rakennetuista hulevesikosteikoista on mitattu alla esitettyjä puhdistustehoja (pidättymis-%): keskimäärin min max Kokonaistyppi 18 % -46 % 41 % Kokonaisfosfori 10 % 5 % 59 % Kiintoaines 32 % -210 % 68 % Negatiivinen pidättymisprosentti tarkoittaa, että ko. ainesta huuhtoutuu kosteikosta. Pidättymisprosentit ovat verraten pieniä, koska tarkastellut kosteikot ovat vasta kehittymisensä alkuvaiheessa, jolloin huuhtoutumistakin saattaa tapahtua. Kosteikon toiminnan vakiintuessa ulkomaisissa tutkimuksissa on päästy selvästi parempiinkin tuloksiin. Optimaalinen kosteikkorakentaminen onkin Suomessa vielä kehityksen alla. Kosteikkojen pidätyskyvyssä on huomioitava, että kunnostustoimet voivat vähentää pidätyskykyä hetkellisesti ja kosteikon perustamisvaiheessa pidätyskyky on usein huonompi kuin tulevina vuosina. Luonnontilaisilla ja hoitamattomilla kosteikoilla on havaittu hyviä ( 50 %) pidättymisprosentteja mm. ravinteille. Yllä esitetyillä kuormituksen ja kosteikkojen puhdistustehon vaihteluväleillä päästään seuraaviin kuormituksen muutoksiin vesistössä niillä alueilla, joissa peltoa muuttuu korttelialueiksi: Kirkkojärvi Taivallammi Säkkölänjärvi nyk tul nyk tul nyk tul Kokonaisfosfori (kg/a) - minimissään 0,4 0,1 6,8 1,1 1,7 0,3 - keskimäärin 1,9 0,4 30 6,0 7,6 1,5 - maksimissaan 9,4 0, ,4 Kokonaistyppi (kg/a) - minimissään 36 2, keskimäärin maksimissaan Kiintoaines (kg/a) - minimissään keskimäärin maksimissaan Muilla alueilla kuormitus vesistöön säilyy nykyisellään.

20 4.3 Muiden aineiden kuormitus 17 Suomalaisen pientaloasumisen tyypilliset hulevesien merkittävimmät kuormittajat ovat rakennusten materiaaleista riippuen sinkki ja kupari sekä keväisin nitraattimuotoinen typpi. Vähäisestä liikenteestä johtuen öljyhiilivetyjen ja PAH-yhdisteiden pitoisuudet ovat hyvin pieniä. Teollisuus- ja työpaikka-alueilla kuormitus voi olla jonkin verran suurempaa. Erityisesti laajoilta kattopinnoilta tulevat sinkki- ja kuparikuormitukset voivat olla merkittäviä. Teollisuuden tyypistä ja sen aiheuttamista liikennemääristä riippuen myös öljyhiilivetyjä ja PAH-yhdisteitä saattaa olla hulevesissä asuinalueita enemmän. Biologiset ratkaisut kuten biosuodattimet ja kosteikot soveltuvat vähäisten öljyhiilivety- ja PAH-pitoisuuksien poistamiseen jopa paremmin kuin öljynerottimet, joiden erotuskyky rajoittuu tasolle 5 mg/l. Sinkki- ja kuparikuormitukseen voi vaikuttaa parhaiten kattomateriaaleihin liittyvillä kaavamääräyksillä. Kosteikoiden on ulkomaisissa tutkimuksissa todettu pidättävän noin 50 % sinkistä ja kuparista. Mikromuovien esiintymistä hulevesissä on selvitetty Suomessa vasta vain hyvin alustavalla tasolla. Tiedossa on, että yksi merkittävimmistä lähteistä on autonrenkaiden kuluminen. Kansainvälisestikin tutkimustieto hulevesien mikromuovien poistamisesta on toistaiseksi niukkaa. Rohkaisevia tuloksia on kuitenkin saatu kosteikkoratkaisujen toimivuudesta: Itämeren suojelukomissio Helcomin siteeraamassa ruotsalaistutkimuksessa neljä kosteikkoa poistivat todella merkittäviä fraktioita (noin 90 %) niihin johdettujen puhdistettujen jätevesien tai hulevesien mikromuoveista (Lähde: sewage.pdf). 4.4 Vesitasapainon muutos viitasammakon elinalueella Osayleiskaavassa esitetyt maankäyttöratkaisut ja tämän hulevesisuunnitelman esitykset tulevat pienentämään kaava-alueen pohjoisosan soistuman, joka on toinen alueella oleva viitasammakon elinalue, lähivaluma-aluetta. Soistuman lähivaluma-alue (Lahdentien eteläpuolinen alue) on nykyisin laajuudeltaan noin 9,7 ha kun kaavan toteutumisen myötä lähivaluma-alueen koko pienenisi noin 25 % eli tasolle noin 7,2 ha. Elinalueen vesitasapainoa ylläpitää kuitenkin myös Lahdentien pohjoispuolinen noin 50 ha laajuinen valuma-alue, jonka valumavedet imeytyvät maastoon Lahdentien pohjoispuolella ja suotuvat ainakin osittain soistuma-alueelle maakerroksia pitkin. Jos oletetaan että kaikki pohjoispuoliselta alueelta tuleva valunta kulkee soistuman kautta (eli soistuman vedenpinta on samassa tasossa pohjaveden pinnan kanssa), on kaavaratkaisun vaikutus valuma-alueen kokoon vain noin -4 %. Käytännössä kaavaratkaisun vaikutus soistuman valuma-alueen kokoon on jotain välillä 4 25 % riippuen pohjaveden tasosta ja maaveden liikkeistä alueella. Valuma-alueen pieneneminen ei suoraan tarkoita elinalueen kuivumista tai kutistumista, vaan se ainoastaan vähentää elinalueelle vuositasolla tulevaa valuntamäärää (m 3 ). Kuivuminen riippuu valuntamäärää enemmän alueen pohjamaan vedenläpäisevyydestä, pohjaveden tasosta ja haihdunnasta. Valunnan väheneminen vaikuttaakin ensisijaisesti veden vaihtuvuuteen, joka siis pienenee elinalueella maksimissaan 25 % ja minimissään 4 %. Viitasammakon osalta veden vaihtuvuuden vähenemistä ei arvioitu merkittäväksi heikennykseksi elinolosuhteissa, koska viitasammakko lähtökohtaisesti viihtyy heikosti vaihtuvissa vesissä. Tästä syystä suunnitelmassa teollisuuskorttelin tasaus on esitetty toteutettavaksi siten, että valumaalueelle sijoittuvan nurkkauksen hulevedet johdetaan pois sammakon elinalueelta, mikä siis käytännössä pienentää lähivaluma-aluetta edellä kuvatulla tavalla. Jos lähivaluma-alueen laajuus pyrittäisiin säilyttämään ja hulevedet johdettaisiin elinalueelle, tulisi tulovirtaamaan hulevesien viivytysjärjestelmän ylivuototilanteissa satunnaisia virtaamapiikkejä, mitkä saattaisivat huuhtoa alapuolisesta maastosta mukanaan kiintoainesta ja siten liettää elinaluetta. Käsittelyistä huolimatta myös tulevan veden laatu saattaisi jonkin verran muuttua nykytilanteeseen nähden.

21 5. EHDOTUKSET OSAYLEISKAAVAN MÄÄRÄYKSIKSI 18 Osayleiskaavaan tehtävät aluerajaukset ja tilavaraukset: w1 w2 Hulevesien alueellinen viivytys- ja käsittelyrakenne. Rakenteeseen tulee liittyä alue, joka on normaalioloissa kuiva ja alueelle padottuu vettä poikkeuksellisissa sade- ja sulantatilanteissa. Lisäksi rakenteeseen voi liittyä kosteikkomainen osa joka kuivattuu imeytymällä. Rajauksen sijainti ja muoto ovat viitteellisiä. Hulevesikosteikko. Pysyvän veden kosteikkoalue, rajauksen sijainti ja muoto ovat viitteellisiä. Kaikkia kaava-alueen uusia korttelialueita koskevat yleistasoiset määräykset: Hule-1 Hule-2 Hule-3 Kadun hulevesijärjestelmään saa liittää putkella ainoastaan kiinteistön salaojavesiä. Muut hulevedet tulee ohjata järjestelmään pintavaluntana. Kadun hulevesijärjestelmään saa liittää putkella ainoastaan kiinteistön salaojavesiä. Muut hulevedet tulee ohjata järjestelmään pintavaluntana. Kiinteistöllä muodostuvat hulevedet viivytetään tai imeytetään tontilla. Viivytystilavuutta tulee olla 0,5 m 3 jokaista päällystettyä 100 m 2 kohti. Viivytys- ja imeytysrakenne voidaan kuivattaa salaojalla, joka liitetään kadun hulevesilinjaan. Rakenteelta tulee järjestää ylivuoto pintavaluntana kadun hulevesijärjestelmään. Kadun hulevesijärjestelmään saa liittää putkella ainoastaan kiinteistön salaojavesiä. Muut hulevedet tulee ohjata järjestelmään pintavaluntana. Kiinteistöllä muodostuvat hulevedet viivytetään tai imeytetään tontilla. Viivytystilavuutta tulee olla 1 m 3 jokaista päällystettyä 100 m 2 kohti. Viivytys- ja imeytysrakenne voidaan kuivattaa salaojalla, joka liitetään kadun hulevesilinjaan. Rakenteelta tulee järjestää ylivuoto pintavaluntana kadun hulevesijärjestelmään.

22 19 6. YHTEENVETO JA JATKOTOIMENPITEET 6.1 Hulevesien hallinta Kaava-alueella muodostuvien hulevesien hyvä laatu on oleellista alueen luontoarvojen, mm. viitasammakon sekä jättisukeltajan kannalta. Vedenlaatu turvataan ensisijaisesti kiinteistökohtaisilla toimenpiteillä, jotka mitoitetaan vähintään 2 mm sademäärälle, sekä katualueiden vesien hallinnalla syntypaikalla (viherpainanteisiin tai avo-ojaan perustuva katupoikkileikkaus). Syntypaikalla tapahtuvan hallinnan lisäksi hulevettä käsitellään yleisillä alueilla viherpainanteissa ja kosteikoissa. Alueen eroosioherkkyyden vuoksi myös virtaamahallinnalla ja uomapoikkileikkauksien luiskien loiventamisella vaikutetaan oleellisesti vedenlaatuun. Virtaamaa hallitaan sekä kiinteistökohtaisilla että yleisille alueille sijoittuvilla, normaalioloissa kuivilla, täyttymisensä jälkeen hitaasti tyhjentyvillä viivytysrakenteilla. Pyrkimyksenä on leikata virtaamapiikkejä alueen avouomien eroosion välttämiseksi. Alueen eroosioherkän maaperän vuoksi erityishuomiota tulee kiinnittää uomien riittäviin tilavarauksiin, jotta uoman luiskat saadaan luiskattua riittävän loiviksi (suositus 1:3 1:5). Paljaat luiskat tulee heti valmistumisensa jälkeen suojata esim. maatuvalla eroosiosuojamatolla johon on tehty siemenkylvö. Kasvillisuus on paras eroosiosuoja, mutta suojamatto parantaa ja nopeuttaa merkittävästi kylvön onnistumista ja kasvillisuuden vakiintumista. 6.2 Asemakaavavaiheen tarkennukset Asemakaavavaiheessa suositellaan laadittavan asemakaavatasoinen hulevesien hallintasuunnitelma. Suunnitelmassa tulee huomioida ja tarkentaa tämän selvityksen suosituksia. Yleisille alueille sijoittuville hulevesien hallintajärjestelmille tulee mitoittaa järjestelmän purkuvirtaama ja esittää tarkempi tilavaraus huomioiden mm. lähiympäristön suunnitellut tulevat korkeussuhteet sekä vastaanottavien avouomien korkeussuhteet. Kosteikoille tulee laatia yleistasoiset suunnitelmat. Sekä normaaliolojen virtausreitit että tulvareitit tulee määritellä yleissuunnitelmatasolla ja esittää kaavaan tarvittavat rasitteet. Katujen alataitteista tulee aina johtaa tulvareitti alueen avouomaverkkoon. Kiinteistöjen kattomateriaaleille tulee harkita kaavamääräyksiä, jotka rajoittavat sinkin ja kuparin huuhtoutumista. Käytännössä pientaloalueilla suositeltava kattomateriaali on tiili- tai huopakate, teollisuusrakennuksissa huopakate. Merkittäville avouomille tulee määritellä poikkileikkaus ja esittää tilavaraus. Tilavarauksessa tulee huomioida maaperään nähden riittävän loivat luiskat (1:4 1:5) ja uoman terassointi eroosioherkillä alueilla. Aluerakennustöiden aikainen hulevesien hallinta tulee suunnitella yleistasolla. Erityishuomiota on kiinnitettävä siihen, että hulevedet puhdistetaan ennen niiden johtamista alueen pääuomiin. Tällöin puhdistusjärjestelmä on mahdollista realistisesti mitoittaa siten, että puhdistumista tapahtuu. 6.3 Vaikutukset Jo pelkkä maankäytön muutos viljelyalueesta pientaloalueeksi vaikuttaa vesistöihin päätyviin ravinnekuormiin huomattavan suotuisasti. Vaikutusta voidaan edelleen parantaa hulevesien hallintajärjestelmillä, joilla lievennetään myös maankäytön muutoksesta aiheutuvien uusien kuormitustekijöiden (metallit, hiilivedyt, mikromuovit) vaikutuksia. Suunnitelmaan sisältyvät kosteikkoratkaisut tarjoavat jatkossa myös uusia elinympäristöjä ja voivat toimia osaltaan alueen ympäristöä rikastuttavana tekijänä.

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE

HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE Vastaanottaja Espoon kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 08/2013 HANNUSJÄRVEN VALU- MA-ALUE SELVITYS, NY- KYTILANNE HANNUSJÄRVEN VALUMA-ALUE SELVITYS, NYKYTILANNE Tarkastus Hanna-Leena Ventin

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Jankan tilan asemakaavan 8646 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 974 144 Sisällysluettelo Sivu 1 (5) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Luonnos 14.8.2013 Viite 1510006406 VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA, VAAHTERANMÄEN ALUE HULEVESISELVITYS

Lisätiedot

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS

JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Rose-Marie Backström Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.3.2016 JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS JONTAKSEN PUUTARHAKYLÄ HULEVESISELVITYS Päivämäärä 2.3.2016 Laatija Nathan Gaasenbeek

Lisätiedot

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus

OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B. Oy Teboil Ab. Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Vastaanottaja Oy Teboil Ab Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Päivämäärä Tammikuu 2017 OY TEBOIL AB KOKINKYLÄNTIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS, VERSIO B Tarkastus

Lisätiedot

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Alueellinen hulevesisuunnitelma 1.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy 2.4.2014 Leena Sänkiaho, Pöyry Finland Oy 1 Suunnittelun lähtökohdat Valuma-aluelähtöinen selvitys Yleiskaavataso Asemakaavatasoisissa

Lisätiedot

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla

Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Hulevesien hallinnan suunnittelu yleis- ja asemakaavatasolla Olli Jaakonaho, Uudenmaan ELY-keskus SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA KAAVOITUS, RAKENTEET, TOIMIVUUS JA HUOLTO

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY

HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O TYÖ: TARATEST OY TYÖ: 12235 1.2.2017 HULEVESISELVITYS PERKKOONKATU 1, TAMPERE RN:O 837 325 6525 0001 TARATEST OY Turkkirata 9 A 33960 Pirkkala p. 03 368 3322 www.taratest.fi Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Suunnittelualueen

Lisätiedot

LUONNOS. Merkintöjen selitykset. Maaston kaltevuuden mukainen eroosioherkkyys. Sarsanuoma Eroosio mahdollista

LUONNOS. Merkintöjen selitykset. Maaston kaltevuuden mukainen eroosioherkkyys. Sarsanuoma Eroosio mahdollista Natura-alueen puskurivyöhyke Kirkkojärven Natura-alue ava-alueen raja denjakaja Tierupu Hulevesiverkosto Tulvareitti Maaston kaltevuuden ukainen eroosioherkkyys rsanuoa Eroosio ahdollista Osavalua-alue

Lisätiedot

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2

Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 1 (10) Liite 1 Hulevesien hallintamenetelmien tyyppi- ja esimerkkikuvia. Sisältö Biopidätys (viherpainanteet, sadepuutarhat, biosuodatus)... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Viherkatot... 6 Huleveden viivyttäminen

Lisätiedot

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA

ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASKO II ALUEEN KUNNALLISTEKNINEN YLEISSUUNNITELMA & HULEVESIEN HALLINNAN SUUNNITELMA ASUKASTILAISUUS 20.4.2017 RAVINTOLA WERSTAS, LAHTI OSMO NIIRANEN MARJO VALTANEN RADANVARREN TULEVA MAANKÄYTTÖ KAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Peltolammin asemakaavan 8608 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 486 244 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI 16X TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Härmälän päiväkodin asemakaavan 8552 Hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 1 327 102 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia

Lisätiedot

ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA

ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA Vastaanottaja Mänttä-Vilppulan kaupunki Asiakirjatyyppi Suunnitelmaselostus Päivämäärä Joulukuu 2015 ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMA ISONNIEMEN TEOLLISUUSALUE,

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Syyskuu 2012 YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS Tarkastus 7.9.2012 Päivämäärä

Lisätiedot

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta

Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys. Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärven yleiskaavan hulevesiselvitys Timo Nenonen, kaavoituspäällikkö Siilinjärven kunta Etelä-Siilinjärvi -Vuorela, Toivala ja Jännevirta Etelä-Siilinjärven yleiskaava - hulevedet Tavoitteena

Lisätiedot

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39

Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Hulevesiselvitys Näsilinnankatu 39 Raportti ID 1 599 179 9.5.2016 9.5.2016 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 1.1 Suunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnitteluorganisaatio... 2 2 SUUNNITTELUALUE

Lisätiedot

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma

Alueen nykytila. Osayleiskaavan vaikutukset. Sulan osayleiskaava, hulevesien yleispiirteinen hallintasuunnitelma Alueen nykytila Suunnittelualue on Sulan osayleiskaava-alue, joka on pinta-alaltaan n. 510 hehtaaria. Alueesta noin hieman alle 200 ha on asemakaavoitettu asumisen ja työpaikkojen alueiksi. Kaavoittamattomat

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS

YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä Syyskuu 2012 YLÖJÄRVI, METSÄKYLÄN OYK HULEVESISELVITYS alivirtaamat saattavat pienentyä jonkin verran. Pohjaveden muodostumisalueen

Lisätiedot

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID

RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID RAPORTTI VVO KODIT OY Näsilinnankatu 40, täydennysrakentaminen Asemakaavan 8597 hulevesiselvitys Donna ID 1559459 Sivu 1 (5) Sisällysluettelo 1 ALUEEN KUVAUS 2 1.1 Suunnittelualue 2 1.2 Topografia ja

Lisätiedot

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA

Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Raportti VISULAHDEN HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA 5.1.2018 SISÄLLYSLUETTELO Visulahden alueen nykytilan kuvaus... 1 Alueen yleiskuvaus... 1 Vesistöt... 1 Maaperä... 1 Hulevesien hallintasuunnitelma...

Lisätiedot

Päijänrannan asemakaava

Päijänrannan asemakaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A JÄMSÄN KAUPUNKI Päijänrannan asemakaava Hulevesiselvitys FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2.6.2014 P17610 Hulevesiselvitys 1 (8) Antti Smolander 2.6.2014 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Hulevesien hallintamenetelmien toimivuus vihreänä infrastruktuurina

Hulevesien hallintamenetelmien toimivuus vihreänä infrastruktuurina Hulevesien hallintamenetelmien toimivuus vihreänä infrastruktuurina Maisema-arkkitehti Jukka Jormola Suomen ympäristökeskus, HULEGREEN-hanke Hulevedet haltuun Lounais-Suomessa -seminaari 17.9.2015 Turku

Lisätiedot

SAARENMAA-RUSKO OYK- ALUEEN NYKYTILASELVITYS

SAARENMAA-RUSKO OYK- ALUEEN NYKYTILASELVITYS Vastaanottaja Kangasalan kaupunki Asiakirjatyyppi Yleispiirteinen hulevesiselvitys LUONNOS Päivämäärä 31.10.2018 KANGASALAN KAUPUNKI SAARENMAA-RUSKO OYK- ALUEEN NYKYTILASELVITYS Ramboll Pakkahuoneenaukio

Lisätiedot

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS

LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS TULVARISKISELVITYS Vastaanottaja Lidl Asiakirjatyyppi Tulvariskiselvitys Päivämäärä 28.5.2018 Viite 1510038898 LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS LIDL, LIDL:N ASEMAKAAVAN MUUTOS Päivämäärä 28.5.2018 Laatija Hyväksyjä Kuvaus Anni

Lisätiedot

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma

Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma HÄMEENKYRÖN KUNTA Aurinkopellon asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P37527 Raportti 1 (8) Emmaleena Krankkala Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalueen nykytila...

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Anna Räisänen / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 30.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Kuvaa ei voi näyttää nyt. Taustaa

Lisätiedot

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys

Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys TOIVAKAN KUNTA Viisarinmäen kaava-alueen hulevesiselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28204 Raportti 1 (5) Saviranta Sonja Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Valuma-alueet ja -reitit... 1

Lisätiedot

YIT RAKENNUS OY ITÄINEN JOKITIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS. Vastaanottaja YIT Rakennus Oy

YIT RAKENNUS OY ITÄINEN JOKITIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS. Vastaanottaja YIT Rakennus Oy Vastaanottaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelmaselostus Päivämäärä Toukokuu 2017 YIT RAKENNUS OY ITÄINEN JOKITIE, ESPOO HULEVESIEN HALLINTASUUNNI- TELMASELOSTUS Tarkastus Laatija

Lisätiedot

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella

Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Hulevesien hallinta tiivistyvällä pientaloalueella Rakennetun, vettä läpäisemättömän pinnan lisääntyminen muuttaa sadevesien luontaista kiertoa ja äärevöittää hydrologisia olosuhteita. Se kasvattaa pintavalunnan

Lisätiedot

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma

Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Kunnat yhteistyössä Turun seudun alueellinen hulevesisuunnitelma Tuuli Vesanto / Turun kaupunki / kaupunkisuunnittelu / 17.9.2015 Kuvat: Anna Räisänen ja Tuuli Vesanto Taustaa Turun kaupungin hulevesiohjelma

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I)

HULEVESISELVITYS. Liite 6 TYÖNUMERO: KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS (VAIHE I) Liite 6 TYÖNUMERO: 20602005 KOUVOLAN KAUPUNKI MIEHONKANKAAN OSAYLEISKAAVAN (VAIHE I) SWECO YMPÄRISTÖ OY Turku Muutoslista VALMIS FIANRY FIANRY FIJSUH LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT LAATINUT

Lisätiedot

LIITE 2. Sisältö. Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia

LIITE 2. Sisältö. Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia Liite 2 1 (6) LIITE 2 Rakennustyömailla muodostuvien hulevesien hallinta, esimerkkikuvia Sisältö Hulevesien hallintarakenteet yleisillä alueilla... 2 Eroosion hallinta... 3 Hulevesien hallinta työmaa-alueilla...

Lisätiedot

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma

Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma ISONKYRÖN KUNTA Isonkyrön keskustan asemakaavamuutoksen ja Lapinmäen asemakaavan hulevesisuunnitelma Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26653 Raportti 1 (12) Krankkala Emmaleena Sisällysluettelo

Lisätiedot

Marja-Vantaan hulevesien hallinta

Marja-Vantaan hulevesien hallinta Marja-Vantaan hulevesien hallinta Huleveden käsittelystä ja viivytyksestä tulvareitteihin Marika Orava, suunnitteluinsinööri, DI Marja-Vantaan sijainti Marika Orava 2 Marja-Vantaa * Kotikaupunki n. 30

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS

JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI PIETILÄN SVENGIPUISTON HULEVESIALLAS JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI 20601255 22.9.2017 1 JOHDANTO Kaava-alueelta hulevesiä puretaan Komppikujaa pitkin koilliseen, Hakiantieltä länteen ja Svengipuiston viivytysrakenteen kautta etelään. Tässä tarkastelussa

Lisätiedot

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID

RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID RAPORTTI TAMPEREEN KAUPUNKI Ali-Huikkaantie 13 asemakaavan 8531 hulevesiselvitys ja -suunnitelma Donna ID 2 060 630 Sisällysluettelo Sivu 1 (6) 1 SUUNNITTELUALUE 2 1.1 Topografia ja maaperä 2 1.2 Valuma-alue

Lisätiedot

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy

Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Leena Sänkiaho Pöyry Finland Oy Hulevesien hallinta, miksi ja millä keinoin? 2.4.2014 Pöyry Finland Oy 2.4.2014, Pöyry Finland Oy 1 Perinteinen Kokonaisvaltainen Tavoitteet Menetelmät Tulvasuojelu Kuivatus Esteettisyys Maankäytön tehostaminen

Lisätiedot

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola

IGS-FIN allasseminaari Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola IGS-FIN allasseminaari 11.10.2016 Hulevesialtainen hydrologinen mitoitus Heli Jaakola 1 Hulevedet Hulevesi on rakennetulla alueella maan pinnalle, rakennuksen katolle tai muulle pinnalle kertyviä sade-

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki

Porttipuiston kauppakeskuksen tontin. alustava hulevesiselvitys. Vantaa, Helsinki Porttipuiston kauppakeskuksen tontin alustava hulevesiselvitys Vantaa, Helsinki Maaliskuu 2008 Porttipuiston kauppakeskus, Vantaa, Helsinki 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 HULEVESIMÄÄRÄT...

Lisätiedot

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079

Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011. Työnro 416079 Kortekumpu, Kangasala MAAPERÄ- JA HULEVESI- SELVITYS 6.9.2011 Työnro 416079 MAAPERÄ- JA HULEVESISELVITYS KORTEKUMPU, KANGASALA SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖN LÄHTÖKOHDAT...3 1.1 Selvityksen sisältö ja tekijät...

Lisätiedot

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA

KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA KORTTELI 25155: STARKKI/LAHTI HULEVESISUUNNITELMA 1 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 2 SUUNNITTELUALUEEN NYKYTILA 2.1 Maankäyttö 2.2 Valuma-alueet ja virtausreitit 2.3 Maaperä ja pohjavedet 3 SUUNNITELLUN MAANKÄYTÖN

Lisätiedot

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Kalevan airut asemakaavan nro 8479 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1616211 Infran hankenumero: 4050406 Tampereen Infra Pekka Heinonen 24.8.2016 Tampereen

Lisätiedot

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8

Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 Asemakaavan 8648 muutos Elina Teuho 1.0 19.6.2017 Tarkistanut ja hyväksynyt: Perttu Hyöty 19.6.2017 YKK62642 Hulevesiselvitys, Automiehenkatu 8 19.6.2017 1 (4) SISÄLTÖ

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER 16WWE1027.B711 11.5.2011 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI SUNNY CAR CENTER Kirstulan alueen asemakaavan muutokseen liittyvä Rautamonojan hulevesimitoitus 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

Övergårdsvägen. Soukankaari

Övergårdsvägen. Soukankaari K8 K86 K87 K7 K68K7 K69 K70 L6 :50 P5 K P P0 5 0 008 00 09 0 0 0 0 96.00 96.00.00 9.5 9.58.00 0.90 0.00 0.90 6.00.00.00.79 9.9 5.85 7.00 8.08 6.00 8.00 0.9.00 6.00 K 6.66 r0.00 5.00.00 r60.00 r5.00.0 95.67

Lisätiedot

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan

HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Ilmastonmuutos ja kulttuuriympäristö II Mistä tarvitsemme tietoa? 25.11.2009 HULEVESIOPAS Menetelmät hulevesien ja taajamatulvien hallintaan Hannu Vikman, Hannu Vikman Consulting Termejä Hulevesi: Rakennetuilla

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA

HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA HÄMEENLINNAN HULEVESISTRATEGIA Jouko Kettunen 15.4.2010 http://www.hameenlinna.fi/pages/21158/hulevesistrategia.pdf LÄHTÖKOHDAT HULEVESISTRATEGIALLE Moreenin elinkeinoalueelle oli syntynyt suuri logistiikan

Lisätiedot

Kaavoitus ja hulevesien hallinta Järvenpäässä. Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula

Kaavoitus ja hulevesien hallinta Järvenpäässä. Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula Kaavoitus ja hulevesien hallinta Järvenpäässä Kaavoitusjohtaja Sampo Perttula 9.11.2016 9.11.2016 2 Lähtökohdat Järvenpään kaupungin hulevesisuunnitelma Hyväksytty kaupunkikehityslautakunnassa v. 2013

Lisätiedot

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI YDINKESKUSTAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS, VAIHE 1

YLÖJÄRVEN KAUPUNKI YDINKESKUSTAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS, VAIHE 1 Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 31.10.2013 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI YDINKESKUSTAN OSAYLEIS- KAAVAN HULEVESISELVITYS, VAIHE 1 YDINKESKUSTAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS,

Lisätiedot

JAAKONKURUNTIEN ASEMAKAAVAN HULEVESIEN HALLINTA

JAAKONKURUNTIEN ASEMAKAAVAN HULEVESIEN HALLINTA 1 Vastaanottaja Rauman kaupunki / Jouni Mäkinen Asiakirjatyyppi Lausunto Päivämäärä 10.3.2017 Laatija Ramboll / Päivi Paavilainen RAUMAN KAUPUNKI JAAKONKURUNTIEN ASEMAKAAVAN HULEVESIEN HALLINTA SISÄLTÖ

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

HULEVESISELVITYS TYÖNUMERO: EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN HULEVESISELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: 20600876 EURAJOEN KUNTA KETUNPESÄN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS FIANRY FIVLAN FIJEAA KOMMENTEILLE FIANRY FIVLAN FIJEAA LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

Hulevedet ja maankäytön suunnittelu

Hulevedet ja maankäytön suunnittelu Hulevedet ja maankäytön suunnittelu Riitta Tornivaara Ruikka Hulevesifoorumi/ SYKE, Helsinki 1 Verkkojulkaisuna http://www.ymparisto.fi/uus/julkaisut Painettuna Edita Publishing Oy, www.edita.fi/netmarket

Lisätiedot

VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Antti Harju Sami Marttila Suunnitelmaselostus. Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus

VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA. Antti Harju Sami Marttila Suunnitelmaselostus. Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Vastaanottaja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelma Päivämäärä 6.3.2018 VANBRONNIITTY HULEVESIEN HALLINTASUUNNITELMA Laatija Hyväksyjä Kuvaus Antti Harju Sami

Lisätiedot

Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa

Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa Esittelypaja: Ratko ristiriitoja eri intressit kohtaavat hulevesisuunnittelussa Kuvitteellisessa Purola kaupungissa on hyvin monenlaista maankäyttöä. Kaupungista löytyy asuinalueita, teollisuusaluetta,

Lisätiedot

Hulevesien luonnonmukainen käsittely

Hulevesien luonnonmukainen käsittely 1 Hulevesien luonnonmukainen käsittely Hulevesien hallinta maankäytön suunnittelussa 27.2.2013 OULU MAISEMA-ARKKITEHTI ANTTI-JAAKKO KOSKENNIEMI 2 HULEVESIEN HALLINTA MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUSSA Esityksen

Lisätiedot

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS

MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS SALON KAUPUNKI MERINIITYN JA TEHDASKADUN HULEVESISELVITYS Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29948 Raportti 1 (12) Syvälä Riitta/ Pekka Raukola Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn lähtökohdat

Lisätiedot

YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN LAAJENNUS HULEVESISUUNNITELMA JA NATURA 2000 TARVEHARKINTASELVITYS

YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN LAAJENNUS HULEVESISUUNNITELMA JA NATURA 2000 TARVEHARKINTASELVITYS Vastaanottaja Ylöjärven kaupunki / Seppo Reiskanen Asiakirjatyyppi Hulevesien hallintasuunnitelma ja Natura 2000 -tarveharkintaselvitys Päivämäärä 15.9.2014 REV. 22.12.2014 YLÖJÄRVI, HEINIKKO YRITYSALUEEN

Lisätiedot

LIITE ESPOON KAUPUNKI. Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys

LIITE ESPOON KAUPUNKI. Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys LIITE 2 26.5.2014 ESPOON KAUPUNKI Keran osayleiskaava-alueen hulevesiselvitys Sisältö 2 1 JOHDANTO 3 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet 3 2 SUUNNITTELUALUE 3 2.1 Pinnanmuodot ja maaperä 4 3 VALUMA-ALUEET

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI KOILLISEN TEOLLISUUSALUEEN OYK:N HULEVESISELVITYS. Vastaanottaja Rauman kaupunki. Asiakirjatyyppi Yleispiirteinen hulevesiselvitys

RAUMAN KAUPUNKI KOILLISEN TEOLLISUUSALUEEN OYK:N HULEVESISELVITYS. Vastaanottaja Rauman kaupunki. Asiakirjatyyppi Yleispiirteinen hulevesiselvitys Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Yleispiirteinen hulevesiselvitys Päivämäärä 16.12.2016 RAUMAN KAUPUNKI KOILLISEN TEOLLISUUSALUEEN OYK:N HULEVESISELVITYS Ramboll Pakkahuoneenaukio 2 PL 718

Lisätiedot

Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin. Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus

Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin. Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus Mitä hulevesi on? - hulevesien vaikutus pinta- ja pohjavesiin Limnologi Eeva Nuotio Espoon ympäristökeskus eeva.k.nuotio@espoo.fi Sisältö Mitä hulevedet ovat? Miksi hulevesien hallintaa? - Pohjavedet -

Lisätiedot

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy

Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys. NCC Rakennus Oy Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys NCC Rakennus Oy 30.4.2013 Keskisenkatu 7, kaavavaiheen hulevesiselvitys 2 (7) 30.4.2013 SISÄLTÖ ALKUSANAT... 3 1 LÄHTÖKOHDAT... 3 1.1 Selvityksen tavoitteet...

Lisätiedot

NIEMENRANNAN OSAYLEISKAVAAN MUKAISEN HULEVESISELVITYKSEN TARKISTAMINEN HULEVESIMALLINNUKSELLA

NIEMENRANNAN OSAYLEISKAVAAN MUKAISEN HULEVESISELVITYKSEN TARKISTAMINEN HULEVESIMALLINNUKSELLA (5) NIEMENRANNAN OSAYLEISKAAAN MUKAISEN HULEESISELITYKSEN TARKISTAMINEN HULEESIMALLINNUKSELLA L:\000\0850_NIEMENRANTA\_CAD\_Tyo\Lha\Hulevesi_suunnitelma\RAPORTTI_h ulevesimalli_edit.doc Mall: Rapport -

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI LAPPI TOAS, AK 8521 HULE- VESISUUNNITELMA

TAMPEREEN KAUPUNKI LAPPI TOAS, AK 8521 HULE- VESISUUNNITELMA Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma Päivämäärä Marraskuu 2016 TAMPEREEN KAUPUNKI LAPPI TOAS, AK 8521 HULE- VESISUUNNITELMA TAMPEREEN KAUPUNKI, LAPPI TOAS AK. 8521, HULEVESISUUNNITELMA

Lisätiedot

Liite 1 1 (10) Biosuodatus / biopidätys... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4

Liite 1 1 (10) Biosuodatus / biopidätys... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Liite 1 1 (10) LIITE 1 Hulevesien hallintamenetelmien tyyppi- ja esimerkkikuvia. Sisältö Biosuodatus / biopidätys... 2 Läpäisevät pinnoitteet... 4 Viherkatot... 6 Huleveden viivyttäminen ja varastointi...

Lisätiedot

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS

Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Viite KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tilaaja Vantaan seurakuntayhtymä Asiakirjatyyppi Päivämäärä 18.5.2018 Viite 1510037488 KIVISTÖN KIRKON ALUE HULEVESISELVITYS Tarkastus Päivämäärä 18.5.2018 Laatija Tarkastaja Roy Snellman Salla Hostikka

Lisätiedot

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS

ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 28.6.2012 Viite 82143065 ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS HOLLOLAN PORTTI, ALTIAN ALUE HULEVESISELVITYS Päivämäärä 7.6.2012, päivitetty

Lisätiedot

HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA

HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.12.2015 HULEVESIEN VIIVYTTÄMINEN RUDUKSEN TUOTTEILLA Tarkastus Päivämäärä 30.12.2015 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Niina Siitonen Jari Laihonen, Kimmo Hell,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI OJALAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISUUNNITELMA

TAMPEREEN KAUPUNKI OJALAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISUUNNITELMA ID-numero 739 967 Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma Päivämäärä 14.02.2014 TAMPEREEN KAUPUNKI OJALAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISUUNNITELMA OJALAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISUUNNITELMA

Lisätiedot

KANJONINKATU 2-4, HERVANTA, ASEMAKAAVA 8417 HULEVESISUUNNITELMA

KANJONINKATU 2-4, HERVANTA, ASEMAKAAVA 8417 HULEVESISUUNNITELMA Vastaanottaja HH-kiinteistöpalvelut Oy Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma, ID 782 104 Päivämäärä Lokakuu 2013 KANJONINKATU 2-4, HERVANTA, ASEMAKAAVA 8417 HULEVESISUUNNITELMA 1 Tarkastus 31.10.2013 Päivämäärä

Lisätiedot

Niemenranta 3: Hulevesien hallinnan suunnitelmaselostus

Niemenranta 3: Hulevesien hallinnan suunnitelmaselostus LUONNOS Niemenranta 3: Hulevesien hallinnan suunnitelmaselostus Päivämäärä 28.4.2017 Laatija Kuvaus Lassi Lahti, Päivi Paavilainen Hulevesien hallinnan periaatteet Hankkeen taustaa Tässä suunnitelmaselostuksessa

Lisätiedot

Nallelan ja Purulankulman hulevesien hallintasuunnitelma. Raportti

Nallelan ja Purulankulman hulevesien hallintasuunnitelma. Raportti Nallelan ja Purulankulman hulevesien hallintasuunnitelma Raportti 29.5.2018 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 1.1. Tausta... 3 1.2. Lähtökohta ja tavoitteet... 3 2. Suunnittelualueen nykytilan kuvaus... 3 2.1.

Lisätiedot

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma

Raholan asemakaavan nro 8436 hulevesiselvitys- ja suunnitelma Raholan asemakaavan nro 8436 Donna id: 1188925 Infran hankenumero: 4043090 Tampereen Infra Erikoissuunnittelija Pekka Heinonen Tampereen Infra PL 487 33101 Tampere Käyntiosoite Frenckellinaukio 2E Puhelin

Lisätiedot

OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESIEN HALLINTASUUN- NITELMA

OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESIEN HALLINTASUUN- NITELMA Vastaanottaja Jukka Aitto-oja Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä Helmikuu 2019 OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE HULEVESIEN HALLINTASUUN- NITELMA OULUNSALONRANNAN ITÄOSAN ASEMAKAAVA-ALUE Päivämäärä

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

Lahden kaupungin hulevesiohjelma

Lahden kaupungin hulevesiohjelma Lahden kaupungin hulevesiohjelma Ismo Malin Lahden seudun ympäristöpalvelut Viheralan Hulevesipäivä Sibelius-talo 06.11.2012 Lahden kaupungin visio: Lahti on houkutteleva ja elinvoimainen ympäristökaupunki

Lisätiedot

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu

Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden mitoitustarkastelu Pöyry Finland Oy PL 50 (Jaakonkatu 3) FI-01621 Vantaa Finland Kotipaikka Vantaa, Finland Y-tunnus 0625905-6 Puh. +358 10 3311 Faksi +358 10 33 26600 www.poyry.fi Orimattila, Pennalan hulevesialtaiden LUONNOS

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu

LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu RAPORTTI 4.6.2014 LAPPEENRANNAN ENERGIAVERKOT OY Korvenkylän vesihuoltotarkastelu 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry

Lisätiedot

Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma

Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma Niemenrannan ja Sellupuiston hulevesien hallintasuunnitelma 20.11.2012 Hulevesien hallinta SUUNNITTELUN AIKAINEN ORGANISAATIO: Tilaaja: Konsultti: WSP Finland Oy Petri Saarikoski (projektipäällikkö Niemenranta2)

Lisätiedot

Ruskon Laakerintien kaupan suuryksikkö

Ruskon Laakerintien kaupan suuryksikkö Ruskon Laakerintien kaupan suuryksikkö Hulevesitarkastelu 20.12.2016 20.12.2016 Page 1 Valuma-alue Päivi Määttä Suunnittelualue sijoittuu Perämeren rannikkoalueen valuma-alueelle (84), missä edelleen Kuivasojan

Lisätiedot

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma

Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma TERVAJOEN KUNTA Tervajoen keskustan asemakaavamuutoksen hulevesisuunnitelma Raportti, LUONNOS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P25776 Raportti, LUONNOS 1 (14) Havulinna Ella Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA

ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA LIITE 6a hyv. kv 24.4.2017 Vastaanottaja Mänttä-Vilppulan kaupunki Asiakirjatyyppi Suunnitelmaselostus Päivämäärä Marraskuu 2016 ISONNIEMEN TEOLLISUUS- ALUE, MÄNTTÄ-VILPPULA HULEVESIEN HALLINTASUUNNI-

Lisätiedot

Aurinkoenergia asemakaavan hulevedet

Aurinkoenergia asemakaavan hulevedet Aurinkoenergia asemakaavan hulevedet Päivämäärä 20.12.2016 Projekti 1510026933 Asiakas Rauman kaupunki Vastaanottaja Riikka Pajuoja, Jouni Mäkinen Laatija Päivi Paavilainen, Anni Zacheus Liitteet Liite

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MÄNTTÄ-VILPPULAN KAUPUNKI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN HULEVESISELVITYS Loppuraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21350 Loppuraportti 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu

IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu RAPORTTI 28.5.2014 IMATRAN KAUPUNKI Korvenkannan hulevesitarkastelu 2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Finland Oy:n antamaa

Lisätiedot

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys

RAPORTTI 25.6.2014. LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys RAPORTTI 25.6.2014 LAPUAN KAUPUNKI Keskustan osayleiskaavojen ja Alangon asemakaava-alueen hulevesiselvitys 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään

Lisätiedot

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS

KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS Vastaanottaja Riihimäen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 8.3.2018 Luonnos Viite 1510036511 KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS HULEVESISELVITYS RIIHIMÄEN KAUPUNKI KUULOJAN ASEMAKAAVAN MUUTOS

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys

HULEVESISELVITYS MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS. Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy. Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Vastaanottaja Sipoon kunta Keravan Energia Oy Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys Päivämäärä 11.10.2018 Luonnos Viite 1510040746 MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN ASEMAKAAVAN MUUTOS SIPOON KUNTA, KERAVAN ENERGIA OY,

Lisätiedot

Hervantajärven asuinalueen asemakaavan nro 8192 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut

Hervantajärven asuinalueen asemakaavan nro 8192 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI. Suunnittelupalvelut Hervantajärven asuinalueen asemakaavan nro 8192 hulevesiselvitys- ja suunnitelma ASEMAKAAVAN EHDOTUSVAIHEEN RAPORTTI Donna id: 1373961 Infran hankenumero: 4045811 Tampereen Infra Pekka Heinonen Tampereen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKI MULTISILLAN YLEISSUUNNITELMA- ALUEEN HULEVESISELVITYS JA - HALLINTASUUNNITELMA. Vastaanottaja Tampereen kaupunki

TAMPEREEN KAUPUNKI MULTISILLAN YLEISSUUNNITELMA- ALUEEN HULEVESISELVITYS JA - HALLINTASUUNNITELMA. Vastaanottaja Tampereen kaupunki Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Hulevesiselvitys ja hulevesien hallintasuunnitelma Päivämäärä 7.9.2016 ID-numero (Donna) 1 477 807 TAMPEREEN KAUPUNKI MULTISILLAN YLEISSUUNNITELMA- ALUEEN

Lisätiedot

Hulevesien kokonaisvaltainen hallinta ja hulevesistrategia

Hulevesien kokonaisvaltainen hallinta ja hulevesistrategia Hulevesien kokonaisvaltainen hallinta ja hulevesistrategia Hulevesien hallinta tulevaisuudessa Kuntatalo 4.9.2007 Versio 1.1 Satu Lehtikangas 28.8.2007 2007 Hulevesien kokonaisvaltainen hallinta Suunnittelu

Lisätiedot

Yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen hulevesisuunnittelu

Yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen hulevesisuunnittelu Yleiskaavoituksen ja asemakaavoituksen hulevesisuunnittelu POSELY 26.11.2015 Pia Kinnunen, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Maankäyttö aiheuttaa huleveden muodostumisen Hulevesien hallinnan suunnittelu

Lisätiedot

HULEVESISELVITYS ASEMAKAAVOITUSTA VARTEN

HULEVESISELVITYS ASEMAKAAVOITUSTA VARTEN HULVSISLVITYS ASMAKAAVOITUSTA VARTN YMMRSTAN LIIKUNTAHALLIN TONTTI (55048/1) 08.07.2016 SPOO PÄIVITTTY 07.09.2016 Tontin pintamateriaalikaaviot täsmennetty, lisätty tontin laajennettu vaihtoehto. SISÄLLYS:

Lisätiedot

SUURPELLON HULEVESIEN HALLINTA VALUMA-ALUETASOLTA KORTTELITASOLLE

SUURPELLON HULEVESIEN HALLINTA VALUMA-ALUETASOLTA KORTTELITASOLLE SUURPELLON HULEVESIEN HALLINTA VALUMA-ALUETASOLTA KORTTELITASOLLE ESITYKSEN SISÄLTÖ Taustatietoa Suurpellosta Lähtökohtana valumaaluetason tarkastelu Hallinta yleisillä alueilla Korttelitason hallintamenetelmät

Lisätiedot

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä

LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN. Tilaaja Lidl Suomi Ky. Asiakirjatyyppi Hulevesisuunnitelma. Päivämäärä Tilaaja Lidl Suomi Ky Asiakirjatyyppi Päivämäärä 15.12.2017 Viite 1510037649 LIDL, VANTAANLAAKSO HULEVESISUUNNITELMA KAAVAMUUTOSTA VARTEN Tarkastus Päivämäärä 15.12.2017 Laatija Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus

Lisätiedot

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät

Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät Hulevesien hallintaratkaisut tänään mitoitus ja menetelmät SEMINAARI HULEVESIEN HALLINNASTA VANTAANJOEN VALUMA ALUEELLA Perttu Hyöty, Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät Sadannasta valunnaksi Interseptio

Lisätiedot

Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom

Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom Yleiskaavatason hulevesien hallintasuunnitelma case Östersundom Pienvesitapaaminen 2.6.2014 Perttu Hyöty Ympäristösi parhaat tekijät Hulevesien hallinnan kokonaisuus Selvitysalue kasvaa Tarkkuustaso kasvaa

Lisätiedot