Juvan kunnan kouluverkkosuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Juvan kunnan kouluverkkosuunnitelma"

Transkriptio

1 1 Juvan kunnan kouluverkkosuunnitelma Vuosille Kouluverkkotyöryhmä

2 2 JUVAN KUNNAN KOULUVERKKOSUUNNITELMA VUOSILLE Sisällys 1. JOHDANTO KUNNAN VÄESTÖKEHITYS JA ARVIO ESI- JA PERUSOPETUKSEN KÄYTTÖTALOUS KUVAUS NYKYISESTÄ KOULUVERKOSTA, KOULUJEN TILOISTA JA OPPILASENNUSTEET LÄHIKOULUN OSOITTAMISMENETTELY KOULUKULJETUKSET TULEVAISUUDEN KOULUVERKKOVAIHTOEHDOT VAIHTOEHTO VAIKUTUSTEN ARVIOINTI JA TULEVAISUUS VAIHTOEHDOSSA VAIHTOEHTO TOIMENPITEET VAIHTOEHDOSSA VAIKUTUSTEN ARVIOINTI JA TULEVAISUUS VAIHTOEHDOSSA KOULUVERKKOTYÖRYHMÄN ESITYS Liitteet Liite 1. Koulujen oppilaaksiottoalueet lv Liite 2. Hatsolan koulu ja oppilaat lv Liite 3. Kirkonkylän koulu ja oppilaat lv Liite 4. Koikkalan koulu ja oppilaat lv Liite 5. Kuosmalan koulu ja oppilaat lv Liite 6. Paatelan koulu ja oppilaat lv

3 3 1. JOHDANTO Kunnanvaltuuston hyväksymässä Juvan kunnan strategiassa on kouluverkkoselvitys määritelty vuosien keskeiseksi toimenpiteeksi kohdassa hyvinvoiva kuntalainen/peruspalvelut kunnossa ja lähellä. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt vuoden 2018 talousarvioon perusopetuksen sitovaksi tavoitteeksi kouluverkkoselvityksen tekemisen. Kunnanhallituksen on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on luoda valtuustokauden toimintalinja kouluverkosta huomioiden oppilasmäärän merkittävä lasku. Työryhmän esitykset tulee olla käytettävissä hyvissä ajoin ennen vuoden 2019 talousarvion valmistelua, viimeistään elokuun 2018 lopussa. Työryhmän jäsenet: Jaakko Hänninen, puheenjohtaja Timo Pasonen Tauno Holm Johanna Huisko Aila Asikainen Anna Maaranen, kasvatus- ja opetuslautakunnan edustaja Mervi Simoska, kunnanjohtaja Anne Haakana, sivistysjohtaja, työryhmän sihteeri Työryhmä on kokoontunut neljä kertaa. Työryhmä on kokouksissaan kuullut asiantuntijana vs. tekninen johtaja Vesa Kankkusta ja kuljetussihteeri Marttiina Sihvolaa ja Päivi Toivaria.

4 4 2. KUNNAN VÄESTÖKEHITYS JA ARVIO Kunnan väestökehitys luo pohjaa esi- ja perusopetuksen palvelutarvearvioille. Tavoitteena kouluverkkoselvityksessä on hahmottaa palveluverkon/kouluverkon riittävyys ja kehitystarpeet suhteessa väestökehitykseen. Kunnan väkiluku oli vuoden 2017 lopussa asukasta. Väkiluvun määrä on ollut laskeva. Kuolleiden määrä on ollut noin kaksinkertainen syntyneisiin nähden, lisäksi nettomuutto on ollut useina vuosina negatiivinen. Juvan väestöennuste vuoteen 2040 Lähde: Etelä-Savon maakuntaliitto Juva Syntyneet Kuolleet Luonnollinen väestönlis Kuntaan muuttaneet Kunnasta muuttaneet Kokonaisnettomuutto Väestönlisäys Väkiluku Juvan kunnan väestöennuste (Lähde: Tilastokeskus, väestöennuste 2015) Esi- ja perusopetusikäisten (6-15 v) ennuste (Lähde: Tilastokeskus, väestöennuste 2015):

5 5 Vuoteen 2040 kunnan väkiluku alenee ennusteen mukaan noin 5000 asukkaaseen. Kunnan asukkaiden ikärakenne on vanheneva. Syntyvien ikäluokkien pienentyessä pienenee myös esi- ja perusopetuksen oppilasmäärä siten, että se olisi ennusteen mukaan 364 vuonna ESI- JA PERUSOPETUKSEN KÄYTTÖTALOUS Koulujen talous vuosina : Yleisopetus / koulut TP 2016 TP 2017 TA 2018 TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT TOIMINTAKATE Poistot ja poistoeron muutos TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ Esiopetus / Kirkonkylän koulu TP 2016 TP 2017 TA 2018 TOIMINTATUOTOT TOIMINTAKULUT TOIMINTAKATE Poistot ja poistoeron muutos TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ Esi- ja perusopetus yhteensä TP 2016 TP 2017 TA 2018 TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ Oppilaskohtaiset kustannukset vuosina : Yksikkö perusopetus/esiopetus /oppilas TP 2016 TP 2017 TA 2018 Hatsolan koulu Koikkalan koulu Kuosmalan koulu Paatelan koulu Kirkonkylän koulu Kirkonkylän koulu / esiopetus Yläaste Juvan esi- ja perusopetus yht Koulujen oppilasmäärän pienentyessä koulun oppilaskohtaiset kustannukset kasvavat, koska koulujen henkilöstömenot ja kiinteistömenot eivät yleensä vähene samassa suhteessa kuin oppilasmäärä laskee. Oppilasmäärän ja asukasmäärän pienentyessä laskee myös kunnan valtionosuus. Jos esi- ja perusopetuksen kustannukset pysyvät samoina, kasvaa kunnan oma osuus esi- ja perusopetuksen kustannuksista.

6 6 Juvan kunnan talous on jatkossa haasteellinen. Kirkonkylän uuden kampuksen toteuttaminen elinkaarimallilla lisää jatkossa Kirkonkylän koulujen käyttömenoja. Investointipuolella menorasitusta lisää myös muihin kouluihin ja kunnan muihin kiinteistöihin kohdistuvat korjaustarpeet. Tuleva sote- ja maakuntauudistus leikkaa kunnan verotuloista valtaosan eikä tulopohjaa voida luotettavalla tavalla vielä ennustaa. Menopaineiden ja talouden epävarmuuden vallitessa on selvää, että kunnan omaan määräysvaltaan jäävän suurimman menoerän eli perusopetuksen vähenevät resurssit tulee kohdistaa perusopetukselle asetettujen tavoitteiden kannalta optimaalisesti. Tarkasteluun tulevat tällöin myös kouluverkon ylläpidosta aiheutuvat kustannukset ja alenevat oppilasennusteet. 4. KUVAUS NYKYISESTÄ KOULUVERKOSTA, KOULUJEN TILOISTA JA OPPILASENNUSTEET Nykyinen kouluverkko koostuu Hatsolan koulusta (0-6 luokat), Kirkonkylän koulusta (0-6 luokat), Koikkalan koulusta 0-6 luokat), Kuosmalan koulusta (0-6 luokat), Paatelan koulusta (0-6 luokat) ja yläasteesta (7-9 luokat). Liitteissä 1-6 on kartat, joista ilmenee kouluittain koulujen oppilaaksiottoalueet sekä oppilaiden kotipaikat lukuvuonna Esi- ja perusopetuksen oppilasennuste: Koulu Hatsola Kirkonkylä Koikkala Kuosmala Paatela lk yht lk Esi- ja perusopetus yht Ennusteen mukaan esi- ja perusopetuksen oppilasmäärä vähenee lukuvuodesta lukuvuoteen yhteensä 101 oppilaalla.

7 7 Hatsolan koulu Hatsolan koulu sijaitsee 9 kilometrin päässä kirkonkylästä (Vanha-Juvantie 267, Hatsola). 11 oppilaalla. Hatsolan koulussa on lukuvuonna oppilasta, jotka muodostavat kolme perusopetusryhmää: 0-2 luokan, 3-4 luokan ja 5-6 luokan. Kuljetusoppilaita on 42. Koulun oppilasmäärä laskee ennusteen mukaan vuoteen Hatsolan koulussa on hyvät tilat. Perusopetusryhmätiloja on kuusi, joista yksi toimii atk-tilana ja yksi on yhdistetty kielten ja tekstiilityön opetustila. Koulussa on sisäliikuntasali, jossa järjestetään myös teknisen käsityön opetus. Oppilaiden pukuhuone- ja suihkutilat ovat erillään liikuntasalista kellarikerroksessa, jonne on käynti ulkokautta. Hatsolan koulu on rakennettu vuonna 1931 ja peruskorjattu vuonna Koulun katto on uusittu kesällä Koulun käytössä oleva huoneistoala on 621 m 2. Koulurakennus on hyvässä kunnossa ja seuraavan 10 vuoden aikana tarvitsee lähinnä normaaleja huoltotoimenpiteitä, mm. sisäpuolisia maalauksia. Tulevaisuudessa ei ole tiedossa kiinteistöön kohdistuvia suuria investointeja eikä korjaustarpeita. Oppilasennuste Hatsolan koulu 0 I Yhteensä Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Kirkonkylän koulu (Kukkokoulu) Kirkonkylän koulu sijaitsee keskellä kirkonkylää (Koulutie 1, Juva). Kirkonkylän koulussa on lukuvuonna oppilasta. Oppilasmäärän ennustetaan laskevan lukuvuoteen oppilaalla. Kirkonkylän kouluun tulee oppilaita laajalta alueelta, Joroisten ja Rantasalmen rajalta asti, Sulkavan suunnalta Järvenpään alueelta sekä Pieksämäen rajalta asti. Kuljetusoppilaita on 91. Kirkonkylän koulussa toimii lukuvuonna kaksi esiopetusryhmää ja kaksi erityisopetusryhmää. Yleisopetuksessa kukin vuosiluokka on jaettu kahteen perusopetusryhmään, joissa on keskimäärin 15 oppilasta.

8 8 Tarvittaessa Kirkonkylän koulu voi ottaa lisää oppilaita, koska kaikkiin yleisopetuksen opetusryhmiin mahtuu enemmänkin oppilaita. Kirkonkylän koulurakennuksessa on vanhempi osa, joka on rakennettu vuonna 1952 ja uudempi osa, joka on rakennettu vuonna Esiopetuksen sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan tilat on sijoitettu asuntokäytöstä vapautuneisiin tiloihin koulun vanhimpaan osaan. Kirkonkylän koulu tarvitsisi peruskorjauksen. Kunnanvaltuusto on päättänyt, että Kirkonkylän koulun opetus siirtyy vuoden 2021 alussa uusiin tiloihin Kampukselle. Oppilasennuste Kirkonkylän koulu Yhteensä Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Koikkalan koulu Koikkalan koulu sijaitsee 25 kilometrin päässä kirkonkylästä (Koikkalantie 1445, Koikkala). Koikkalan koulussa on lukuvuonna oppilasta, jotka muodostavat kaksi perusopetusryhmää: 2-3 luokan ja 4-6 luokan. Koulussa ei ole esioppilaita eikä 1. luokkalaisia. Kuljetusoppilaita koulussa on 12. Koulun oppilasmäärä laskee oppilasennusteen mukaan, lukuvuonna olisi 7 oppilasta, joista 5 oppilasta olisi 1-2-luokassa ja 2 oppilasta 6. luokalla. Koikkalan koulussa on perusopetusryhmätiloja viisi, joista yksi toimii atk-tilana, yksi on yhdistetty kielten ja tekstiilityön opetustila ja yksi apip-toiminnan tilana. Lisäksi koulussa on varattu yksi erillinen tila erityisopettajan ja kouluterveydenhoitajan käyttöön. Koulussa on pieni sisäliikuntasali, jossa järjestetään myös teknisen käsityön opetus. Oppilaiden wc-, pukuhuone- ja suihkutilat ovat erillään koulun kellarikerroksessa, jonne on käynti ulkokautta. Koulun keittiö sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa ja osittain toimii läpikulkutilana atk-tiloihin, opettajanhuoneeseen sekä erityisopettajan/terveydenhoitajan tilaan. Koulukiinteistö kivirakenteinen ja se on rakennettu vuonna Koulun käytössä oleva huoneistoala on 470 m 2. Vuonna 1982 kouluun on rakennettu oppilaswc:t, vuonna 2009 korjattu vesikatto ja kesällä 2015 on päivitetty koulun jätevesijärjestelmä. Koikkalan koulukiinteistöön kohdistuu lähivuosina merkittäviä korjaustarpeita. Kiinteistön käyttövesi- ja lämmitysputkistot tulisi uusia mahdollisimman pian, samoin öljykattila ja lämmitysjärjestelmä tulisi uusia. Myös pihan kiipeily- ja leikkitelineet ovat heikossa kunnossa.

9 9 Oppilasennuste Koikkalan koulu Yhteensä Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Kuosmalan koulu Kuosmalan koulu sijaitsee 29 kilometrin päässä kirkonkylästä (Siikakoskentie 550, Kuosmala). Kuosmalan koulussa on lukuvuonna oppilasta, jotka muodostavat kaksi perusopetusryhmää: 0-2 luokan ja 3-6 luokan. Koulun oppilasmäärä on oppilasennusteen mukaan laskeva, lukuvuonna koulussa olisi 13 oppilasta. Kuljetusoppilaita on 23 eli lähes kaikki koulun oppilaat. Kunnalla on koulun oppilaaksiottoalueella myynnissä useita tontteja ja mikäli alueelle tulee uutta asutusta, voi se vaikuttaa koulun oppilasmäärään. Rahulan alueelta Mikkelistä ovat muutamat huoltajat tiedustelleet mahdollisuutta koulunkäyntiin Kuosmalan koulussa, mikäli Rahulan koulu lakkautetaan. Nämä lapset voidaan ottaa Kuosmalan koulun oppilaiksi samoilla periaatteilla kuin muutkin vieraskuntalaiset eli oppilaaksioton edellytyksenä on perusopetuslain 32 :n nojalla, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista. Kuosmalan koulussa on kolme perusopetusryhmätilaa ja useita jakotiloja, joita käytetään myös atkja tekstiilikäsityön opetukseen sekä leikkimiseen. Koulussa on sisäliikuntasali ja erillinen teknisen käsityön opetustila. Kuosmalan koulu on puurakenteinen ja sen huoneistoala on 478 m 2 + yläkerrassa 116 m 2. Rakennus on valmistunut vuonna 1910 koulukäyttöön. Rakennus on kuitenkin osittain sokkeloinen, koska osa opetustiloista on entisiä asuntoja. Vuonna 2017 on uusittu koulun vesikatto ja saneerattu jätevesijärjestelmä. Koulussa tulisi lähivuosina korjata ja maalata julkisivu, uusia keittiön ilmanvaihto ja kalusteet sekä pintaremontoida luokkatiloja. Oppilasennuste Kuosmalan koulu Yhteensä Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi

10 10 Paatelan koulu Paatelan koulu sijaitsee 11 kilometrin päässä kirkonkylästä (Mäntysentie 42, Paatela). Paatelan koulussa on lukuvuonna oppilasta, jotka muodostavat kolme perusopetusryhmää: 0-2 luokan, 3-4 luokan ja 5-6 luokan. Koulun oppilasmäärä laskee oppilasennusteen mukaan lukuvuoteen kymmenellä oppilaalla Kuljetusoppilaita on 48 eli lähes kaikki koulun oppilaat. Paatelan koulussa on kolme perusopetusryhmätilaa ja kaksi pientä jakotilaa. Koulussa on sisäliikuntasali, joka toimii myös teknisen käsityön opetustilana sekä juhlasalina. Koulussa on kaksi erillistä sisäänkäyntiä ja siirtyminen luokkien välillä tapahtuu ulkokautta (tai keittiön läpi). Paatelan koulu on rakennettu vuonna Koulu on puurakenteinen ja sen huoneistoala on 320 m 2. Vuonna 1994 koulu on peruskorjattu ja laajennettu (liikuntasali) ja kesällä 2015 on päivitetty koulun jätevesijärjestelmä. Lähivuosina koulussa tulisi uusia vesikatto, käyttövesiputket ja painesäiliö. Lisäksi kiinteistöön on toivottu laajennusta/käytävää sisäänkäyntien välille. Oppilasennuste Paatelan koulu Yhteensä Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Yläaste Juvan yläaste sijaitsee kirkonkylällä (Juvantie 20 ja Harjutie 2-4, Juva). Yläasteella on lukuvuonna oppilasta, joita opetetaan 10 perusopetusryhmässä ja kahdessa pienryhmässä. Koulun oppilasennuste on laskeva. Kuljetusoppilaita koulussa on 108. Yläasteen vanhin osa on rakennettu vuonna 1950, liikuntasali vuonna 1954, uudempi osa vuonna 1962, työpaja vuonna 1971 sekä uusin osa vuonna Muutoksia ja korjauksia on tehty vuosina 1972, 1981, 1987, 1990, 1999, 2005, 2011, 2014 ja Osa koulun tiloista on pois käytöstä ja opetus on siirretty väistötiloihin. Kunnanvaltuuston päätöksen mukaan yläaste aloittaa uusissa tiloissa Kampuksella tammikuussa 2021.

11 11 Oppilasennuste Yläaste Yhteensä Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Perusopetusryhmäkoot lk 8 lk 9 lk Oppilaita/ryhmä Lisäksi pienryhmissä 13 oppilasta lv LÄHIKOULUN OSOITTAMISMENETTELY Perusopetuslain (628/1998) 6 :n mukaan opetuksen järjestäjä osoittaa oppivelvolliselle lähikoulun. Lähikoulu voidaan osoittaa oppilaalle toistaiseksi tai määräajaksi. Lähikoulua osoitettaessa opetuksen järjestäjän on huomioitava perusopetuslain 6, jonka mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matka ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Mikäli koulu sijaitsee kaukana tai on turvattoman matkan päässä, se voidaan osoittaa lähikouluksi järjestämällä koulukuljetus (PoL 32 ). Perusopetuslain 28 :n mukaan oppivelvollinen voi pyrkiä oppilaaksi myös muuhun kuin kunnan osoittamaan lähikouluun. Juvan kunnassa edellytyksenä oppilaaksiotolle on tällöin perusopetuslain 32 3 momentin nojalla, että huoltaja vastaa oppilaan kuljettamisesta tai saattamisesta aiheutuvista kustannuksista. Juvan kunnan hallintosäännön 64 :n mukaan kasvatus- ja opetuslautakunta päättää periaatteista perusopetukseen tulevan tai perusopetuksessa olevan oppilaan opetuksen järjestämispaikan osoittamisesta tai vaihtamisesta. Hallintosäännön 66 :n mukaan sivistysjohtaja määrittelee oppilaan lähikoulun. Liitteissä 1-6 on merkitty katkoviivalla lv noudatettavat lähikoulujen rajat.

12 12 6. KOULUKULJETUKSET Sivistyslautakunta on hyväksynyt Juvan kunnan koulukuljetuksia koskevat periaatteet koulukuljetusoppaassa. Maksuton koulukuljetus järjestetään esi- ja perusopetuksen oppilaalle, jos koulumatka yhteen suuntaa on yli seuraavien kilometrimäärien: Esiopp Alueet, joissa on tievalaistus 1km 3km 3km 5km 5km 5km 5km 5km 5km 5km Alueet, joilla ei ole 1km 1km 2km 3km 3km 3km 3km 5km 5km 5km tievalaistusta Omavastuumatka kuljetukseen ja kuljetuksesta * 0,2-0,5km 0,5-1 km 1,5 km 2km 2,5km 3km 3km 4km 4km 4km *koskee jatkokuljetusjärjestelyjä taksi- ja bussipysäkiltä / -pysäkille ja nouto- ja jättöpaikkojen määrittelyä sekä bussipysäkkejä Koulukuljetuksissa: - kuljetus- ja saattoavustusta maksetaan samojen periaatteiden mukaisesti - kuljetuksissa käytetään ensisijaisesti linja-autoja ja lisäkyydityksenä sekä useilla ala-asteilla yksinomaan takseja - myös em. lyhyemmältä matkalta oleva oppilas voidaan ottaa kuljetukseen huoltajan antamaa maksusitoumusta vastaan; maksusitoumuksen tehneeltä peritään lautakunnan vahvistama hinta. Maksusitoumusta ei sovelleta alueilla, joilla on tievalaistus. - maksusitoumus koskee vain jo olemassa olevien reittien jatkolenkkejä - kunta varaa mahdollisuuden kieltäytyä kuljetuksen järjestämisestä, mikäli katsoo kustannusten kohoavan kohtuuttomiksi perittävään korvaukseen nähden - kunta järjestää oppilaskuljetukset tai avustaa oppilaiden kuljetusta tai saattamista em. periaatteiden mukaisesti lähikouluun tai muuhun soveltuvaan paikkaan Koulukuljetukset kilpailutetaan ja hoidetaan kilpailutetulla linja-auto- ja taksikalustolla siten, että hyödynnetään mahdollisimman paljon olemassa olevaa reittiliikennettä. Kilpailutus on tehty lukuvuosia varten ja kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt option käyttämisestä lukuvuodelle TULEVAISUUDEN KOULUVERKKOVAIHTOEHDOT 7.1. VAIHTOEHTO 1 Vaihtoehto 1 on ns. nollavaihtoehto, jossa ei tehdä muutoksia kouluverkkoon. Koulujen toimintaa ja pedagogiikkaa kehitetään nykyisten rakenteiden pohjalta. Uudet kasvu- ja oppimisympäristöt rakennetaan moderneiksi ja muuttuviksi (Kampus-hanke). Koulut ja koulujen oppilasennusteet: Koulu Hatsola Kirkonkylä

13 13 Koikkala Kuosmala Paatela lk yht lk Esi- ja perusopetus yht VAIKUTUSTEN ARVIOINTI JA TULEVAISUUS VAIHTOEHDOSSA 1 Kuntalaisen ja lapsen näkökulma Tässä vaihtoehdoissa koulut pysyvät nykyetäisyydellä. Kunnassa on edelleen neljä kyläkoulua. Koulu koetaan kylälle tärkeäksi vetovoimatekijäksi. Koulutilat ovat kyläläisten käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin harrastus- ym. toimintaan. Esi- ja alakoululaiselle pienemmät koulukiinteistöt ovat helpommin hahmotettavissa ja lapsi voi kokea koulukiinteistön turvallisemmaksi ja tutummaksi. Koulupihojen varustus vaihtelee ja kyläkoulujen pihoilla voi olla vähemmän välineistöä oppilaiden käyttöön. Toisaalta kyläkouluilla metsä ja luonto ovat lähempänä ja tarjoavat virikkeellisen ja monipuolisen toimintaympäristön opetukseen ja välituntitoimintaan. Pienimmissä kouluissa oppilailla ei välttämättä ole luokkakavereita ja muut koulun oppilaat voivat olla useamman vuoden vanhempia. Pienissä kouluissa eri-ikäiset lapset oppivat väistämättä toimimaan yhdessä ja huolehtimaan toisistaan. Silti pienissä kouluissa voi olla riski jäädä ryhmän ulkopuolelle ja erilainen lapsi voi erottua negatiivisesti. Iltapäivätoimintaa ja kerhoja ei pystytä järjestämään kaikilla kouluilla. Samoin valinnaisten oppiaineiden tarjonta voi olla vähäisempää pienemmillä kouluilla, jolloin oppilaat ovat alueittain eriarvoisessa asemassa. Kyläkoulujen osalta lapsen koulupolku ja kouluympäristö muuttuvat siirryttäessä yläkouluun. Talouden ja tilojen näkökulma Vaihtoehto on kallein kouluverkkovaihtoehdoista. Koulurakennukset ovat suurelta osin vanhoja. Vanhoihin kiinteistöihin liittyy riskejä sekä laajoja ja kalliita korjaustarpeita. Koulujen nykyiset tilat on mitoitettu vanhojen opetussuunnitelmien vaatimusten ja opetuskäytänteiden mukaisesti. Tilojen varustelutaso ei kaikilta osin ole nykyajan vaatimusten tasolla.

14 14 Lisääntynyt opetuksen monimuotoisuus vaatii erityisiä ja erikokoisia tiloja. Uudet opetussuunnitelmat edellyttävät tilojen muunneltavuutta, joustavaa käyttöä ja moderneja opetusvälineitä. Tilojen on mahdollistettava oppilaiden joustavat ryhmittelyt. Henkilöstön ja hallinnon näkökulma Vaihtoehdossa opettajat liikkuvat eri koulujen välillä, mikä lisää kustannuksia siirtymisistä maksettavien korvausten takia. Kustannuksia lisää myös se, että pienimmilläkin kouluilla on oma koulunjohtaja/rehtori. Tukipalvelut (terveydenhoitaja, erityisopetus, avustajat, kuraattori) ovat pienemmillä kouluilla paikan päällä vain tiettyinä päivinä viikosta/kuukaudesta. Pedagogiikan näkökulma Kaikissa kouluissa annetaan opetussuunnitelman mukaista opetusta. Kuitenkin Koikkalan ja Kuosmalan kouluissa oppilasmäärät vuosiluokittain ovat liian pienet opetussuunnitelman kannalta mielekkääseen ja tarkoituksenmukaiseen oppimiseen ja opiskeluun. Pienimmissä kouluissa haasteena mm. liikunnassa joukkuelajien pelaaminen sekä erilaisten ryhmätöiden toteuttaminen, kun oppilailla ei välttämättä ole ikätovereita. Pienimmissä kouluissa pienien oppilaspohjien takia on vaikea muodostaa valinnaisen opetuksen ryhmiä, jolloin tarjonta voi jäädä suppeaksi. Riskinä kouluilla voi olla sosiaalinen eriytyminen, jonka ehkäiseminen vaatii koululta resursseja ja toimenpiteitä. Koulun toimintakulttuurilla on iso merkitys lasten keskinäisiin suhteisiin ja ryhmäytymiseen. Koulutuksellisen tasa-arvon varmistaminen koulujen kesken vaatii myös resursointia. Koulumatkat Vaihtoehdossa oppilaiden koulumatkoihin ei tule muutoksia. Tulevaisuus Tämä vaihtoehto vastaa heikosti koko kunnan sekä esi- ja perusopetusikäisten väestökehityksen muutosten edellyttämään esi- ja perusopetuksen palveluverkon kehittämistarpeisiin. Pienimmissä kouluissa ei juuri ole saman ikäisiä luokkakavereita ja uuden opetussuunnitelman toteuttaminen kaikilta osin on haasteellista. Erilaisia tukipalveluja ei ole kaikilla kouluilla saatavissa päivittäin. Vaihtoehto on myös kustannustehoton ja vaatii merkittäviä kiinteistöinvestointeja lähes kaikille kouluille.

15 VAIHTOEHTO 2 Vaihtoehdossa 2 kouluverkko olisi vuonna 2021 seuraava: Hatsolan koulu 0-6 luokat Paatelan koulu 0-6 luokat Yhtenäiskoulu 0-9 luokat Koulut ja oppilasennuste: Koulu Hatsolan koulu 0-6 lk Paatelan koulu 0-6 lk Yhtenäiskoulu 0-9 lk Esi- ja perusopetus yhteensä TOIMENPITEET VAIHTOEHDOSSA 2 1) Koikkalan koulu muutetaan yksiopettajaiseksi alkaen Oppilasennusteen mukaan Koikkalan koulussa on lukuvuonna oppilasta vuosiluokilla 3-6 ja yksi opettaja voi vastata yhdysluokan opetuksesta koulunkäynninohjaajan tuella. 2) Koikkalan koulu lakkautetaan alkaen ja Koikkalan koulun oppilaiden lähikouluksi osoitetaan Kirkonkylän koulu Kirkonkylän koulussa kukin vuosiluokka on jaettu kahteen rinnakkaisluokkaan ja Koikkalan koulun oppilaat ovat sijoitettavissa näihin opetusryhmiin, mistä huolimatta oppilasryhmien koot pysyvät alle 20 oppilaassa. Uusia opetusryhmiä ei siis tarvitse perustaa eivätkä opetusryhmien koot Kirkonkylän koulussa juurikaan kasva. KOIKKALAN OPPILAAT KIRKONKYLÄN KOULUUN ALKAEN 0 I Yhteensä Kirkonkylä lv Kirkonkylä + Koikkala Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi

16 16 Koikkalan koulun luokanopettaja on vakituisessa virkasuhteessa kuntaan ja valmistelun aikana selvitetään mahdollisuudet osoittaa hänelle vastaavat tehtävät muissa kouluissa. 3) Kuosmalan koulu lakkautetaan alkaen ja Kuosmalan koulun oppilaiden lähikouluksi osoitetaan Hatsolan koulu Hatsolan koulussa on kolme perusopetusryhmää: 0-2 luokka, 3-4 luokka ja 5-6 luokka. Kuosmalan koulun oppilaat on sijoitettavissa näihin opetusryhmiin eivätkä opetusryhmien koot juurikaan kasva. Joinakin vuosina on arvioitava, tarvitseeko perustaa erillinen esiopetusryhmä. KUOSMALAN OPPILAAT HATSOLAN KOULUUN ALKAEN 0 I Yhteensä Hatsola lv Hatsola + Kuosmala Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Lukuvuosi Kuosmalan koulun opettajat ja koulunkäynninohjaaja ovat vakituisessa virkasuhteessa kuntaan ja valmistelun aikana selvitetään mahdollisuudet osoittaa heille vastaavia tehtäviä muissa kouluissa. 4) Kirkonkylän koulu ja Yläaste yhdistetään alkaen Juvan yhtenäiskouluksi Kun Kirkonkylän koulun ja Yläasteen opetus siirtyy tammikuusta 2021 alkaen uudelle Kampukselle, on perusteltua yhdistää koulut myös hallinnollisesti Yhtenäiskouluksi. Uusi yhtenäiskoulu aloittaisi jo lukuvuoden alussa, jolloin henkilöstö ja oppilaat pääsevät luomaan uuden opetussuunnitelman mukaista yhteistä toimintakulttuuria VAIKUTUSTEN ARVIOINTI JA TULEVAISUUS VAIHTOEHDOSSA 2 Kuntalaisen ja lapsen näkökulma Kyläläiset kokevat yleensä koulujen lakkauttamisen uhkana kylien elinvoimaisuudelle. Vaihtoehdossa suurella osalla oppilasta voidaan turvata varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta lähtien katkeamaton oppimispolku yläkouluun saakka. Etuna tällöin on pitkäjänteinen yhteistyö lapsen-opettajien-perheen kanssa, lapsen tarpeiden tunteminen ja tuttu kouluympäristö lapsille. Kaveripiiri voi laajentua ja kaverisuhteet voivat jatkua läpi yhtenäiskoulun.

17 17 Suuremmassa kouluyhteisössä erilainen lapsi ei välttämättä erotu negatiivisesti. Vaihtoehto mahdollistaa kerho- ja harrastustoiminnan ylläpidon (tilat, välineistöt, kerhojen vetäjät) niukemmilla resursseilla. Tarjonta voi olla monipuolisempaa. Isompi käyttäjäpohja lisää koulupäivän jälkeisen harrastustoiminnan järjestäjien (esim. urheiluseurat, järjestöt) toimintamahdollisuuksia. Koulupiha voi olla varustukseltaan monipuolisempi. Kun pihalla on enemmän käyttäjiä, voidaan panostaa pihan välineistöön. Talouden ja tilojen näkökulma Vaihtoehto on kouluverkkovaihtoehdoista taloudellisempi, koska siinä on vähemmän koulukiinteistöjä ylläpidettävänä. Resursseja keskittämällä voidaan tasapuolisemmin panostaa jäljelle jäävien kiinteistöjen kuntoon, koulupihojen aktiviteetteihin ja oppimisympäristöjen kehittämiseen vastaamaan opetussuunnitelmien vaatimuksia. Henkilöstön ja hallinnon näkökulma Vaihtoehto mahdollistaa henkilöstöresurssin tehokkaan käytön opetukseen, mikä on ennen kaikkea oppilaan etu. Tukipalvelut saatavissa isommissa yksiköissä useammin ja parhaimmillaan läpi viikon. Samalla resursseja voidaan hyödyntää tehokkaammin (koulunjohtaja, erityisopettaja, terveydenhoitaja koulunkäynninohjaajat, kuraattori), mikä helpottaa myös koulun ja kodin yhteistyötä. Pedagogiikan näkökulma Kaikissa kouluissa annetaan opetussuunnitelman mukaista opetusta. Isommissa kouluissa mahdollisuus panostaa monipuoliseen toimintaympäristöön sekä koulun toimintakulttuurin kehittämiseen. Vaihtoehto mahdollistaa valinnaisaineiden laajemman tarjonnan. Yhtenäiskoulussa alakoululaiset voivat hyödyntää yläkoulun aineopetustiloja. Uusi yhtenäiskoulu mahdollistaa opetussuunnitelman mukaiset joustavat opetusjärjestelyt ja tilojen käytön. Oppilaiden osallisuuden edistäminen vaatii selkeitä panostuksia kaikissa kouluissa. Koulumaailma ja yhteiskunta tarvitsee hyviä sosiaalisia taitoja sekä vuorovaikutustaitoja, joiden harjoittelemiseen isommat koulut ja lisääntyvät luokkakaverit tarjoavat monipuolisemmat mahdollisuudet. Eri-ikäisten lasten yhteistoimintaa voidaan isommissa yksiköissä edistää esim. koulukummi-toiminnalla. Yhteistoiminnan kautta voidaan harjoitella lasten vuorovaikutustaitoja ja toisista huolehtimista.

18 18 Koulumatkat Joidenkin oppilaiden koulumatka pidentyy. Kaikissa tapauksissa koulumatkat järjestetään lain puitteissa. Tulevaisuus Vaihtoehto toteuttaa kuntastrategia, jonka mukaan: Turvaamme kuntalaisten hyvinvoinnille merkittävät palvelut sekä niiden tasapuolisuuden, turvallisuuden ja terveellisyyden. Peruspalvelut kunnossa ja lähellä: Palvelumme ovat toimivat ja lähellä mahdollistaen sujuvan arjen. Turvallinen ja terveellinen ympäristö: Huolehdimme siitä, että kuntalaiset voivat toimia turvallisessa ja terveellisessä ympäristössä. Panostamme erityisesti siihen, että toimitilat ovat nykyaikaiset ja toimivat. Vaihtoehto mahdollistaa palvelujen kehittämisen vastaamaan kunnan sekä esi- ja perusopetusikäisten väestön määrän muutoksia. Samalla resursseja voidaan kohdentaa tehokkaammin ja toteuttaa uuden opetussuunnitelman mukaista opetusta kaikissa kouluissa. 8. KOULUVERKKOTYÖRYHMÄN ESITYS Työryhmä esittää, että kouluverkkoa kehitetään vaihtoehto 2:n mukaisesti. Tällöin kouluverkko olisi vuonna 2021 seuraava: Hatsolan koulu 0-6 luokat Paatelan koulu 0-6 luokat Yhtenäiskoulu 0-9 luokat Perusteluna esitykselle on oppilasmäärien lasku koko kunnassa ja opetusryhmien merkittävä pienentyminen pienemmillä kouluilla. Vaihtoehto 2 antaa paremmat mahdollisuudet oppimisympäristöjen ja pedagogisen laadun tasapuoliseen kehittämiseen ja on myös tehokkaampi investointi- ja käyttökustannuksiltaan.

19 Liite 1. Koulujen oppilaaksiottoalueet lv

20 Liite 2. Hatsolan koulu ja oppilaat lv

21 Liite 3. Kirkonkylän koulu ja oppilaat lv

22 Liite 4. Koikkalan koulu ja oppilaat lv

23 Liite 5. Kuosmalan koulu ja oppilaat lv

24 Liite 6. Paatelan koulu ja oppilaat lv

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOULUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2013 alkaen 1. Lainsäädäntöä 2. Oppilaan vakituinen asuinpaikka 3. Koulumatka 4. Tien vaarallisuus 5. Yksittäinen taksikuljetus

Lisätiedot

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen

KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET alkaen 1 2 KITEEN KAUPUNGIN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILAIDEN KOU- LUKULJETUSTEN PERIAATTEET 1.8.2011 alkaen Perusopetuslain 6 :n mukaan opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden koulumatkat ovat

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Tervon kunta Kuulemistilaisuus 15.4.2019 Tervon kunta yläkouluselvitys 2018-2019 Petteri Ristikangas kunnanjohtaja Kunnanhallitus asetti yläkouluselvitys toimikunnan valmisteluryhmäksi toimikaudelle 7.11.2018-31.3.2019.

Lisätiedot

päivitetty YHDEN ALAKOULUN MALLIN LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTEET

päivitetty YHDEN ALAKOULUN MALLIN LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTEET päivitetty 30.11.2015 YHDEN ALAKOULUN MALLIN LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTEET 2 1. JOHDANTO Perusopetuslain mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

Rantasalmen kouluverkkosuunnitelma vuosille

Rantasalmen kouluverkkosuunnitelma vuosille Rantasalmen kouluverkkosuunnitelma vuosille 2010-2015 Sivistystoimen yhteislautakunta 2.11.2010 Rantasalmen kunnanhallitus 1.11.2010 Rantasalmen kunnanvaltuusto xx.xx.xxxx Sisältö NYKYTILA JA OPPILASENNUSTEET...

Lisätiedot

Kurikan kouluverkkoselvitys

Kurikan kouluverkkoselvitys Kouluverkkoselvitys Kurikan kouluverkkoselvitys 2017-2018 Päätös 28.11.2016 : Kaupunginhallitus päätti, että Kurikan kaupungissa tehdään kokonaisvaltainen kouluverkkoselvitys sisältäen myös lukiot, kevään

Lisätiedot

Länkipohjan koulun ja Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueiden rajan tarkastelu

Länkipohjan koulun ja Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueiden rajan tarkastelu Länkipohjan koulun ja Kuoreveden yhtenäiskoulun oppilaaksiottoalueiden rajan tarkastelu 20.2.2017 Prosessi Kaksi kuntalaisaloitetta koskien oppilaaksiottoalueen muutosta (kuntalaki 23 ); aloitteet pitävät

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto NOUSIAISTEN KUNTA Kouluverkkoselvitys Lausunto FCG KOULUTUS JA KONSULTOINTI OY P19874P001 Lausunto 1 (6) Oksanen Raila Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Vaihtoehto 1. Valpperin koulun toiminta jatkaa korjaamattomassa

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus

Kuulemistilaisuus Kuulemistilaisuus 14.4.2015 Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Nojanmaan koulun rehtori Tuija Kauppinen Mertalan koulun rehtori Markku Kiiski Savonlinnan kaupungissa

Lisätiedot

EVIJÄRVEN KOULUVERKON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN. Hyväksytty: Sivistyslautakunta Kunnanhallitus Valtuusto

EVIJÄRVEN KOULUVERKON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN. Hyväksytty: Sivistyslautakunta Kunnanhallitus Valtuusto EVIJÄRVEN KOULUVERKON KEHITTÄMISSUUNNITELMAN 2015 PÄIVITYS 2019 Hyväksytty: Sivistyslautakunta 7.5.2019 38 Kunnanhallitus Valtuusto Sivistyslautakunta päätti 29.1.2019 5 päivittää valtuuston 14.3.2016

Lisätiedot

VUORENMAAN KOULUN LAKKAUTTAMINEN ALKAEN

VUORENMAAN KOULUN LAKKAUTTAMINEN ALKAEN Sivistyslautakunta 30 03.11.2015 Sivistyslautakunta 34 22.12.2015 Sivistyslautakunta 7 09.02.2016 VUORENMAAN KOULUN LAKKAUTTAMINEN 1.8.2016 ALKAEN 257/12.00/2015, 249/12.00/2014 SIVLTK 30 (Asian valmistelija

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto Asia/

Helsingin kaupunki Esityslista 5/ (5) Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto Asia/ Helsingin kaupunki Esityslista 5/2017 1 (5) 8 7. luokkien yleisopetuksen enimmäisoppilasmäärät lukuvuodelle 2018 2019 HEL 2017-013193 T 12 00 01 Päätösehdotus päättää kaupungin ylläpitämien suomenkielisten

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta 2 1. KOULUPAIKAN MYÖNTÄMINEN KIRKONKYLÄN KOULUUN Siv.ltk 24 Valmistelija: sivistystoimenjohtaja Mari Jämsen p. 040 1579405 Esityslistan liite 1 nähtävillä kokouksessa Perusopetuslain 6 mukaan kunta osoittaa

Lisätiedot

KEMPELEEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN OPPILAAKSI OTTAMISEN PERIAATTEET

KEMPELEEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN OPPILAAKSI OTTAMISEN PERIAATTEET KEMPELEEN KUNNAN PERUSOPETUKSEN OPPILAAKSI OTTAMISEN PERIAATTEET Palveluvaliokunta 8.9.2015 Kunnanhallitus 21.9.2015 Johdanto Kunta on velvollinen järjestämään kunnassa asuville oppivelvollisuusikäisille

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (6) Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (6) 43 7. luokkien yleisopetuksen enimmäisoppilasmäärät lukuvuodelle 2018 2019 HEL 2017-013193 T 12 00 01 Päätös päätti kaupungin ylläpitämien suomenkielisten peruskoulujen

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko kuntalaisilta 3.3.2015

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko kuntalaisilta 3.3.2015 Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko kuntalaisilta 3.3.2015 Kouluverkkotyöryhmän työskentelyn lähtökohdat: Kaikissa alakouluissa investointitarve Oppilasmäärien kasvu Opetussuunnitelmauudistus Prosessi

Lisätiedot

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö

Yli-Maarian koulu. YMA ja Moision yksikkö Yli-Maarian koulu YMA ja Moision yksikkö 1.8.2018 Kaupunginvaltuuston 18.4.2011 hyväksymäyli-maarian koulun ja päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelma Alun perin Yli-Maarian koulu mitoitettiin vain

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

PIHLAJAVEDEN KOULUPIIRITARKASTELUT 04/2019

PIHLAJAVEDEN KOULUPIIRITARKASTELUT 04/2019 PIHLAJAVEDEN KOULUPIIRITARKASTELUT 04/09 KYSELY Projektin yhteydessä toteutettiin kysely oppilaiden huoltajille Kyselyssä kartoitettiin huoltajien näkemyksiä siitä, mitkä asiat ovat tärkeitä lapsen koulunkäyntiin

Lisätiedot

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä

Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Kasvatus- ja sivistystoimen palvelukorit - kuntalainen edellä Palveluverkkomuutosten taustalla I Toiminnan laatu Kaiken palvelutuotannon ja toiminnan lähtökohtana pitää olla kuntalainen (tuotantolähtöisyys

Lisätiedot

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Sivistyslautakunta 24.11.2016 103 www.nurmijarvi.fi Perusopetuslain 4 :n mukaan kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta sen alueella

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatu ja tulevaisuuden oppimisympäristöt Perheiden odotukset päivähoitopaikalle ja peruskoululle Helposti ja turvallisesti saavutettavissa Lapsella on hyvä olla aikuisten

Lisätiedot

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Sivistyslautakunta 6.8.2012 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. PERUSOPETUS...3 2.1 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN...3 2.2 OPPILAAT...3 2.3 OPPILASKULJETUKSET...4

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 44

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 44 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 44 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Kuulemistilaisuus Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou

Kuulemistilaisuus Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Kuulemistilaisuus 14.4.2015 Sivistystoimenjohtaja Markku Kankkunen Koulusuunnittelija Marja-Liisa Brunou Oppilasmäärän kokonaisennakointi lkv. Esi1 Esi2 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. valm.op. yht. ero ed.v.

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta PERHEPÄIVÄHOITAJA HILLEVI HUUSKOSEN IRTISANOUTUMINEN

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta PERHEPÄIVÄHOITAJA HILLEVI HUUSKOSEN IRTISANOUTUMINEN 2 1. PERHEPÄIVÄHOITAJA HILLEVI HUUSKOSEN IRTISANOUTUMINEN Siv.ltk 13 Valmistelija: päivähoidon ohjaaja Pauliina Oittinen p. 040 702 8601 Esityslistan liite 1 nähtävillä kokouksessa Perhepäivähoitaja Hillevi

Lisätiedot

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Oppilasmäärät 2019 ja ennuste 2020-2025 perusopetus esiopetus ei ole mukana luvuissa

Lisätiedot

Hämeenkylän koulun väistötilat Vanhempainilta

Hämeenkylän koulun väistötilat Vanhempainilta Hämeenkylän koulun väistötilat 1.8.2017- Vanhempainilta 8.12.2016 Illan runko Klo 18-18.45 7.-9.-luokkalaisten väistötilat Keskustelu aiheesta Klo 18.45-19.30 1.-6.-luokkalaisten väistötilat Keskustelu

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Urjalan kouluverkkoa koskeva kokonaissuunnitelma 2010 2016

Urjalan kouluverkkoa koskeva kokonaissuunnitelma 2010 2016 Urjalan kouluverkkoa koskeva kokonaissuunnitelma 2010 2016 Kouluverkkotyöryhmä toukokuu 2010 1 Johdanto Urjalan sivistyslautakunta asetti 6 / 18.2.2010 työryhmän laatimaan Urjalan kouluverkkoa koskevan

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella

Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella 2017 2021 Kuntalaisinfot 22./23./24.5.2018 Selvityksen lähtökohdat Ismo Korhonen, lasten ja nuorten palvelujen johtaja 28.09.20 Sisäilma

Lisätiedot

MUURAMEN KOULUKULJETUSSÄÄNTÖ

MUURAMEN KOULUKULJETUSSÄÄNTÖ 1 Muuramen kunta/opetuspalvelut Hyvinvoinnin ja palveluiden lautakunta 19.3.2019 21 /LIITE P 1 MUURAMEN KOULUKULJETUSSÄÄNTÖ 2 1. Lainsäädäntö 1.1. Perusopetuslaki 6 /Oppilaan koulupaikan määräytyminen

Lisätiedot

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet

Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Lähikoulun osoittamisen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Sivistyslautakunta 26.10.2017 88 www.nurmijarvi.fi Perusopetuslain 4 :n mukaan kunta on velvollinen järjestämään perusopetusta sen alueella asuville

Lisätiedot

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT

VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT VAIHTOEHTOTARKASTELU LÄNSIALUEEN KOULUT JA PÄIVÄKODIT Tutkitut vaihtoehdot Nykyverkko, parannettuna VE 0 + Kahden koulun malli VE 1 Kolmen koulun malli VE 2 Neljän koulun malli VE 3 Huom! Molemmat eivät

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja

Espoon kaupunki Pöytäkirja Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina ja 23.09.2014 Sivu 1 / 1 3843/12.01.01/2014 178 Päivänkehrän koulun opetuksen järjestäminen lukuvuosina 2015-2016 ja 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita

7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita 7 ESIOPETUKSEEN HAKEMINEN 7.1 Lainsäädännöllisiä lähtökohtia ja toiminnan järjestämisen periaatteita Kunta on velvollinen järjestämään alueellaan asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä oppivelvollisuuden

Lisätiedot

Entisen Vuolijoen kunnan alue

Entisen Vuolijoen kunnan alue 1 Entisen Vuolijoen kunnan alue Entisen Vuolijoen kunnan alueella sijaitsee kaksi koulua: Otanmäen koulu ja Vuolijoen koulu. Otanmäen koulu, luokat 1 9 Tilanne syksyllä 2015: Otanmäen yläkoulun aineenopetus

Lisätiedot

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE

VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE VAIHTOEHTO, NYKYTILA (VE 0) Säästövaikutus käyttötalouteen 0 euroa Luohua Perhepäivähoitoa ja 0-6 luokkien koulu, sivukirjasto Oppilasmäärät: 2019: 54 Oppilasmäärät: (arvio) 2030: 44 Henkilöstömäärä nykyisellään

Lisätiedot

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ

YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ YHTENÄISKOULUHANKE, VAIKUTUSTEN ARVIOINTIA VAIHTOEHTOJEN 2+ JA UUSI VÄLILLÄ Vaikutus Vaihtoehto 2+ (7,4 milj.+0,8 milj. = 8,2 milj.) Vaihtoehto UUSI (9,8 milj.+0,6 milj. = 10,4 milj.) Perusopetuksen vl.

Lisätiedot

No 3/2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 23. Lautakuntien kokoushuone, kunnantalo

No 3/2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 23. Lautakuntien kokoushuone, kunnantalo KONNEVEDEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA No 3/2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 23 KOKOUSAIKA 28.5.2015 klo 18-18.43 KOKOUSPAIKKA MUUT SAAPUVILLA OLLEET (ja läsnäolon peruste) Lautakuntien kokoushuone, kunnantalo

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 22 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

VAIKUTUS KÄYTTÖKUSTANNUKSIIN

VAIKUTUS KÄYTTÖKUSTANNUKSIIN VAIHTOEHTOJEN VERTAILU Vaihtoehto KUSTANNUKSET investointi ylläpito/kk VAIKUTUS KÄYTTÖKUSTANNUKSIIN TOIMINNALLISET HYÖDYT/EDUT TOIMINNALLISET HAITAT/HAASTEET Vaihtoehto 1 Opintien (suppea vaihtoehto) 2

Lisätiedot

Sorkkisten koulun lakkauttaminen

Sorkkisten koulun lakkauttaminen Kasvatus- ja opetuslautakunta 67 26.10.2015 Kunnanhallitus 192 02.11.2015 Valtuusto 53 09.11.2015 Sorkkisten koulun lakkauttaminen 250/12.00.00/2015 Kasvope 26.10.2015 67 Euran kunnan kouluverkkosuunnitelmaa

Lisätiedot

Hallintosäännön delegointi, koulutuslautakunta, lähikoulun osoittaminen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet

Hallintosäännön delegointi, koulutuslautakunta, lähikoulun osoittaminen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet Koulutuslautakunta 56 23.09.2015 Koulutuslautakunta 64 14.10.2015 Hallintosäännön delegointi, koulutuslautakunta, lähikoulun osoittaminen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet 561/00.01.01/2015 Koulutuslautakunta

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja

HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE OPETUSVIRASTO Perusopetuslinja Linjanjohtaja HELSINGIN KAUPUNKI RYHMÄKIRJE 032 1 Meilahden ala-asteen koulun johtokunta Pikku Huopalahden ala-asteen koulun johtokunta Meilahden yläasteen koulun johtokunta LAUSUNTOPYYNTÖ PALVELUVERKON KEHITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys 29.01.2015 Lähtökohdat Esi- ja perusopetusverkkoselvitys on laadittu sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa Lohjan kaupungin on kyettävä tekemään pysyviä

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 26

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 26 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 26 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun peruskorjauksen aikaiset väistötilajärjestelyt kesäkuu 2018 kesäkuu 2020 Puolalan koulun Kauppiaskadun koulurakennus peruskorjataan kesäkuun 2018 ja kesäkuun 2020 välisenä aikana. Vuosiluokkien

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella

Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella Kouvolan kaupungin perusopetuksen kehittäminen valtuustokaudella 07 0 Kim Strömmer Hyvinvointipalvelut, Lasten ja nuorten palvelut, Perusopetus 8.09.06 Kim Strömmer Perusopetuksen kehittämisen tavoitteet

Lisätiedot

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3.

Lukuvuosi Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit , sivistyslautakunta 27.3. Lukuvuosi 2018-2019 Esi- ja perusopetuksen opetustunnit (tuntikehys) SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT rehtorit 14.3.2018, sivistyslautakunta 27.3.2018 TA 2018 VALMISTELU Perusopetus Toimintaa ja taloutta

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ENNAKKOARVIOINNIN VAIHEET OVAT:

LAPSIVAIKUTUSTEN ENNAKKOARVIOINNIN VAIHEET OVAT: Lapsivaikutusten ennakkoarviointi (Suomiehen koulu) Lapsivaikutusten ennakkoarviointi on prosessi, jossa arvioidaan etukäteen päätösesityksen vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen.

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Sivistyslautakunta 2 1. KONNEVEDEN VARHAISKASVATUKSEN ASIAKASMAKSUT JA LASKUTUKSEN PERIAATTEET 1.8.2018 ALKAEN Siv.ltk 18 Valmistelija: Pauliina Oittinen, päivähoidon ohjaaja p. 040 702 8601 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki

Lisätiedot

Loimaan kaupunki. Lähikoulun osoittaminen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet. Koulutuslautakunta / Liite 3a

Loimaan kaupunki. Lähikoulun osoittaminen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet. Koulutuslautakunta / Liite 3a Loimaan kaupunki Lähikoulun osoittaminen ja oppilaaksi ottamisen periaatteet 2017 Koulutuslautakunta 24.11.2016/ Liite 3a Sisältö 1. Lainsäädännölliset lähtökohdat 3 2. Ensisijainen koulupaikka eli lähikoulu

Lisätiedot

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta. Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta. Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan Ruotsinkylän koulun tulevaisuudesta Kuuleminen Ruotsinkylän koulun huoltajille 24.9.2018 Tilaisuuden ohjelma Tilaisuuden avaus, Virpi Lehmusvaara, kasvatus- ja sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

PARAISTEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSPERIAATTEET

PARAISTEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1 PARAISTEN KAUPUNGIN KOULUKULJETUSPERIAATTEET Paraisten kaupungin sivistyslautakunta vahvisti 14.11.2012 ( 56) seuraavat periaatteet koskien esiopetuksen ja perusopetuksen koulukuljetuksia. Päivitetty

Lisätiedot

KOULUKULJETUS- OPAS 2011

KOULUKULJETUS- OPAS 2011 KOULUKULJETUS- OPAS 2011 Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnan kokouksessa 28.6.2011 RAUMAN KAUPUNGISSA NOUDATETTAVAT KOULUKULJETUSTEN YLEISET PERIAATTEET KOULUMATKOJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Perusopetuslaki

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh

Espoon kaupunki Pöytäkirja 69. Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh Juha Nurmi, puh 20.05.2015 Sivu 1 / 1 2271/02.08.00/2015 69 Hansakallion koulun siirtokelpoisten tilojen tarveselvitys Valmistelijat / lisätiedot: Reetta Hyvärinen, puh. 043 824 8456 Juha Nurmi, puh. 050 372 5852 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Lukuvuoden opetusresurssi SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT

Lukuvuoden opetusresurssi SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT Lukuvuoden 2017-2018 opetusresurssi SIVISTYSTOIMI, OPETUSPALVELUT TA 2017 VALMISTELU OPPILASMÄÄRÄ KOULUN ALKAESSA 2012-2016 luokka-aste 13.8.2012 13.8.2013 7.8.2014 11.8.2015 11.8.2016 0 371 383 397 403

Lisätiedot

LIITE 2. Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusopas

LIITE 2. Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusopas LIITE 2 Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusopas Palveluvaliokunta 2.4.2014 2 JOHDANTO Tässä asiakirjassa määritellään ne periaatteet, joiden mukaan Kempeleen kunta järjestää maksuttomaan kuljetukseen,

Lisätiedot

Läntisen alueen palveluverkkoselvitys. Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares

Läntisen alueen palveluverkkoselvitys. Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares Läntisen alueen palveluverkkoselvitys Kasvu ja kulttuuri ydinprosessi Pekka Kares 18.11.2015 Tausta Kaupunginvaltuusto on päättänyt lakkauttaa vaiheittain Mouhijärven lukion ja Äetsän Sarkia- lukion Tilat

Lisätiedot

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen

Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen Palveluverkon kehittäminen Suutarila-Tapanilan alueiden johtokuntien tapaaminen 8.10.2014 Outi Salo linjanjohtaja Peruskoulut Helsingissä 1.8.2014 yhteensä 143 Peruskoulun oppilasmäärät Helsingissä 20.9.2014

Lisätiedot

KONNEVEDEN KUNTA KOKOUS ESITYSLISTA No 4/2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 27. Kunnantalo, lautakuntien kokoushuone

KONNEVEDEN KUNTA KOKOUS ESITYSLISTA No 4/2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 27. Kunnantalo, lautakuntien kokoushuone KONNEVEDEN KUNTA KOKOUS ESITYSLISTA No 4/2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA sivu 27 KOKOUSAIKA 16.5.2013 klo 18- KOKOUSPAIKKA Kunnantalo, lautakuntien kokoushuone JÄSEN: Timo Manninen, pj Henri Hedman, vpj Jussi

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella

Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella Perusopetuksen palveluverkoston tarkastelu koillisella maaseutualueella Kasvun ja oppimisen palvelualueella on käynnistetty palveluverkoston tarkastelu. Aiemmasta poiketen tavoitteena ei ole tuottaa yhtä

Lisätiedot

KOULUKULJETUSOPAS 2015

KOULUKULJETUSOPAS 2015 KOULUKULJETUSOPAS 2015 Hyväksytty kasvatus- ja opetuslautakunnassa 13.10.2015 RAUMAN KAUPUNGISSA NOUDATETTAVAT KOULUKULJETUSTEN YLEISET PERIAATTEET KOULUMATKOJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Perusopetuslaki 6 Oppilaan

Lisätiedot

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Sivistyslautakunta 25.6.2019 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. PERUSOPETUS... 3 2.1 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN... 3 2.2 OPPILAAT... 3 2.3 OPPILASKULJETUKSET...

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 95

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 95 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 95 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio)

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Kaustisen kunta Perusopetus Vuosi 201 LOMAKE B LUOTTAMUKSELLINEN kirjaa tiedot laatikoiden alle, älä laatikkoon ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Tämä selvitys

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto

Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Asukastilaisuus Myllypuron alueen palveluverkko 12.5.2015 Outi Salo Linjanjohtaja Helsingin opetusvirasto Miksi Myllypuron alueella tarkastellaan kouluverkkoa? Väestö alueella kasvaa, ja koulutilaa tarvitaan

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Kannelmäen kouluverkkotarkastelu, ongelmakohtia

Kannelmäen kouluverkkotarkastelu, ongelmakohtia Kannelmäen kouluverkkotarkastelu, ongelmakohtia Alueen vanhemmat ilmaisevat vakavan huolensa Kannelmäen ja Maununnevan koulutilojen riittämättömyydestä. Helsingin kaupungin antamien tietojen mukaan alueen

Lisätiedot

TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS

TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS TAIVALKUNNAN JA VAHALAHDEN KOULUJEN TULEVAISUUS K U N TA L A I S I LTA 3. 1 0. 2 0 1 9 K L O 1 8 N O K I A N K A U P U N G I N VA LT U U S TO S A L I 3.10.2019 1 LÄHTÖKOHDAT TARKASTELULLE Nokian kaupungin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko

Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko Tulevaisuuden koulu Askolan kouluverkko Kouluverkkotyöryhmän työskentelyn lähtökohdat: Kaikissa alakouluissa investointitarve Oppilasmäärien kasvu Opetussuunnitelmauudistus LUONNOS Strategia ja opetussuunnitelma

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Markkuun oppilaat / koulu. Markkuun koululla 16.3.2015

Markkuun oppilaat / koulu. Markkuun koululla 16.3.2015 Markkuun oppilaat / koulu Markkuun koululla 16.3.2015 EVA 17.10.2013 Kunnassa on eri yhteyksissä keskusteltu Markkuun koulun edellytyksistä jatkaa kyläkouluna. Vaikutusten ennakkoarviointitilaisuudessa

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Lapsivaikutusten arviointi yhteiskoulun rakentamisen yhteydessä

Lapsivaikutusten arviointi yhteiskoulun rakentamisen yhteydessä Lapsivaikutusten arviointi yhteiskoulun rakentamisen yhteydessä Lappajärven sivistystoimi Sivistyslautakunta 18.2.2018 Kunnanvaltuuston iltakoulu 7.1.2019 LaVa-kysely: mikä ja miksi? LaVa-kyselyn (Lasivaikutusten

Lisätiedot

Kuntakesu: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion asiakastyytyväisyyskysely 2017

Kuntakesu: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion asiakastyytyväisyyskysely 2017 Kuntakesu: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion asiakastyytyväisyyskysely 2017 Kysely toteutettiin osana opetuksen järjestäjän kehittämissuunnitelman valmistelua marras-joulukuussa

Lisätiedot

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 33

1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 33 Koulukysely oppilaiden huoltajille 1. Missä koulussa lapsesi on tai mihin kouluun esikoululaisesi on menossa? Vastaajien määrä: 33 1/11 2/11 N Prosentti Hirvijärvi 0 0 Jurvan yhtenäiskoulu 0 0 Kangas 0

Lisätiedot

ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 2/2014 Sivistyslautakunta Sivu 19 KOKOUSAIKA

ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 2/2014 Sivistyslautakunta Sivu 19 KOKOUSAIKA ISONKYRÖN KUNTA PÖYTÄKIRJA No 2/2014 Sivu 19 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimii puheenjohtajana) Torstaina 20.3.2014 kello 18.30 20.58 Kunnanvirasto, kunnanhallituksen

Lisätiedot

Palveluvaliokunta

Palveluvaliokunta Palveluvaliokunta 2 23.02.2016 OPETUKSEN TILAINVESTOINNIT/ VAIHTOEHDOT 589/02.02.00/2015 PALVK 2 Kempeleen kunnanvaltuusto on hyväksynyt "Kempeleen kunnan koulutilat 2015-2020/ selvitys kunnan koulutilojen

Lisätiedot

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Keskusta-Ounasjoen palveluverkkoselvitys Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Koulutuslautakunta 17.12.2015 148 Ylikylän Vennivaaran alueen

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Perusopetuksen oppilaat rahoituksessa

Perusopetuksen oppilaat rahoituksessa LIITE 1 Perusopetuksen oppilaat rahoituksessa 1998-2005 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 Kustavi 61 59 58 54 49 49 56 63 oppilasmäärä, kaikki 1 1 1 2 4 4 3 4 9-v. erityisoppilaat 0 0 0 0 0 0 0 0

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1.8.2015 ALKAEN

LEMPÄÄLÄN KUNNAN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1.8.2015 ALKAEN LEMPÄÄLÄN KUNNAN KOULUKULJETUSPERIAATTEET 1.8.2015 ALKAEN YLEISET PERIAATTEET Perusopetuslain 32 :n mukaisesti perusopetusta, esiopetusta tai lisäopetusta saavalla oppilaalla on oikeus saada maksuton koulukuljetus,

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta. 10 Asianro 1323/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kasvun ja oppimisen lautakunta. 10 Asianro 1323/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 1323/12.01.02/2013 Oikaisuvaatimus kasvun ja oppimisen lautakunnan päätöksestä 27.11.2012/Jari Vartiainen Perusopetusjohtaja Kari Raninen Perusopetus-

Lisätiedot

Lappajärven sivistystoimi Sivistyslautakunta Kunnanvaltuuston iltakoulu

Lappajärven sivistystoimi Sivistyslautakunta Kunnanvaltuuston iltakoulu Lappajärven sivistystoimi Sivistyslautakunta 18.12.2018 Kunnanvaltuuston iltakoulu 7.1.2019 LaVa-kyselyn (Lasivaikutusten arviointi) avulla arvioidaan etukäteen päätöksen tai toiminnan vaikutuksia lasten

Lisätiedot

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9

LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 15 VUOSILUOKAT 7-9 15.3 Vuosiluokkien 7-9 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 15.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 76. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 29.02.2016 Sivu 1 / 1 5651/2015 12.01.00.00 Kaupunginhallitus 24 18.1.2016 Valtuusto 22 15.2.2016 76 Valtuustokysymys integroidussa valmistavassa opetuksessa olevien oppilaiden tuen eheästä

Lisätiedot

SOVELLUSOHJEET KOULUKULJETUKSISSA

SOVELLUSOHJEET KOULUKULJETUKSISSA Lapsi- ja perhepalveluiden lautakunta 19.4.2016/LIITE P 1 Muuramen kunta/opetuspalvelut SOVELLUSOHJEET KOULUKULJETUKSISSA 2 SISÄLLYS 1. Lainsäädäntö 3 2. Yleistä 4 3. Esiopetuksen kuljetukset 5 4. Perusopetuksen

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6

LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 14 VUOSILUOKAT 3-6 14.3 Vuosiluokkien 3-6 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 14.3.1 Siirtyminen kuudennelta luokalta

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA KEMIJÄRVEN KAUPUNKI SÄRKELÄN KOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2014-2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Särkelässä tehdään työtä iloisessa kouluhengessä lähtökohtana kotiympäristö ja jokaisen yksilölliset kyvyt.

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot