MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS. (Kotipuu sekä VePa-, WelMig- ja Inkeri-1 hankkeet)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS. (Kotipuu sekä VePa-, WelMig- ja Inkeri-1 hankkeet)"

Transkriptio

1 MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS (Kotipuu sekä VePa-, WelMig- ja Inkeri-1 hankkeet) Toimintakertomus 2011

2 Monikulttuurisen yhteiskunnan edistäminen on Väestöliiton strategiassa yksi neljästä painopisteestä. Vuonna 2011 Monikulttuurisessa osaamiskeskuksessa toimi tällä strategiaalueella kaksi toiminnallista osa-aluetta: (1) lasten, nuorten ja perheiden kotoutumisen ja hyvinvoinnin tukeminen sekä (2) kotoutumista tukevan yleisen neuvontapalvelun kehittäminen. Lasten, nuorten ja perheiden kotoutumisen ja hyvinvoinnin edistämisestä jatkettiin Rayrahoitteisessa Kotipuu-tiimissä entiseen tapaan kouluttamalla ja konsultoimalla ammattilaisia, tuottamalla uusia materiaaleja, tekemällä vaikuttamistyötä sekä suuntaamalla toimintaa suoraan eri etnisiin ryhmiin. Tähän toimintalinjaan saatiin lisätukea Euroopan Pakolaisrahastolta, kun Vertaistukea pakolaisille hankkeessa kehitettiin vanhemmuutta tukevaa vertaistoimintaa työkaluksi vapaaehtoisille ja maahanmuuttajayhdistysten aktiiveille. Kotoutumista tukevaa yleistä neuvontapalvelua kehitettiin Euroopan Kotouttamisrahaston rahoittamassa Welcome Immigrant hankkeessa, jossa keskityttiin kehittämään valtakunnallista, henkilökohtaiseen palveluun perustuvaa neuvontapalvelua kotoutujille. Palvelun tarkoituksena on nopeuttaa kotoutumista ja edistää yhdenvertaisuutta henkilökohtaisen, valtakunnallisen palveluneuvonnan avulla. Neuvontapalvelun tunnettuutta edistämään saatiin lisärahoitusta ulkoministeriöltä Inkeri-1 hankkeeseen. 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖ Maahanmuuttajataustaiset lapset ja nuoret ovat kasvava osa suomalaista väestöä. On kaikkien etu, että heillä on tasa-arvoiset mahdollisuudet hyvään elämään ja osallisuuteen suomalaisessa yhteiskunnassa. Suomella on vielä kaikki mahdollisuudet välttää kehityssuunta, jossa luodaan etnisesti eriytynyttä yhteiskuntaa, jossa ammatit, asuinalueet että oppilaitokset jakautuvat etnisten vähemmistöjen ja valtaväestön välillä. On kuitenkin toimittava tehokkaasti, sillä merkkejä etnisestä eriytymisestä on jo olemassa. Tarvitaan aktiivisia ja riittävästi resursoituja kotouttamistoimenpiteitä. Uusi laki kotoutumisen edistämisestä astui voimaan Väestöliitto oli lain valmistelussa voimakkaasti vaikuttamassa siihen, että lain uudistuksessa korostui lasten, nuorten ja perheiden tarpeet. Lain pykälä 16 perheen kotoutumissuunnitelmasta velvoittaa viranomaisia toimintaan, joita Väestöliitto on edistänyt jo useamman vuoden ajan. Pykälässä kehotetaan kiinnittämään huomiota lapsen tai nuoren kehitystä tukevan ja ohjaavan vanhemmuuden edellytyksiin ja vanhempien tuen ja koulutuksen tarpeisiin. Tämä maininta luo vastedes entistä vankemman perustan ja oikeutuksen Monikulttuurisen osaamiskeskuksen vanhemmuuden tukemiseen suunnatulle toiminnalle.

3 Tutkija Elina Kilven (2010) tutkimus vahvistaa perhetaustan ja vanhempien resurssien merkittävän vaikutuksen myös koulusuoriutumiseen, jatko-opintoihin hakemiseen että opintojen keskeyttämiseen. Perhenäkökulma on siis tärkeä nuorten kouluttautumisen ja sitä kautta työllistymisen ja tasa-arvoisen sosio-ekonomisen aseman kannalta. Vahvistamalla vanhempien resursseja vanhempina voidaan ehkäistä yli sukupolvien siirtyvää köyhyyttä ja syrjäytymistä. Vuosittain peruskoulun päättää noin vieraskielistä nuorta, jotka kuuluvat joko 1. tai 2. sukupolveen. On tärkeää, että heillä on tarvittavat peruskoulun antamat tiedot, että he voivat toteuttaa omaa potentiaaliaan perhe- tai etnisestä taustastaan riippumatta. Tähän tavoitteeseen päästään kehittämällä monikulttuurista opetusta ja suuntaamalla vanhemmuutta tukevia toimia perheisiin. Vertaisryhmätoiminta on kehitetty tähän tarpeeseen. Laki kotoutumisen edistämisestä korostaa myös alkuvaiheen ohjausta ja neuvontaa. Laissa edellytetään, että maahanmuuttajalle annetaan tietoa hänen oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan suomalaisessa työelämässä ja yhteiskunnassa. Viranomaisten on annettava maahanmuuttajalle asianmukaista ohjausta ja neuvontaa kotoutumista edistävistä toimenpiteistä ja palveluista sekä työelämästä. Aina kunnalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta täyttää tätä velvollisuuttaan. Väestöliitto onkin kehittänyt valtakunnallista neuvontapalvelua, josta muuttajat saavat tietoa mm. työmarkkinoihin, opiskeluun ja kielikursseihin liittyviin kysymyksiin asuinpaikkakunnastaan riippumatta.

4 2. YHTEISKUNNALLINEN VAIKUTTAMINEN Monikulttuurisen osaamiskeskuksen toiminnan alusta alkaen vaikuttamistoiminnassa on nostettu esiin peruspalvelujen kehittämisen merkitystä kotoutumista tukevassa työssä. Erityisesti vanhemmuuden tuen merkityksen huomioimista neuvolan, varhaiskasvatuksen ja peruskoulun toiminnassa on korostettu. Kuluneen vuoden aikana myös valtakunnallisesti kattavan monikielisen ja henkilökohtaisen neuvonnan ja palveluun ohjauksen kehittämisen tarve on ollut osa keskeistä vaikuttamistoiminnan sisältöä. Monikulttuurinen osaamiskeskus on osallistunut kotoutumislakiin liittyvän Osallisena Suomessa hankkeen edistämiseen tarjoamalla koulutusta hankerahoitusta saaneille kunnille. Espoo ja Vantaa ottivat tarjouksen vastaan ja syksyn koulutuksissa perheen näkökulmaa ja uusia toimintamalleja saatiin siirretyksi näiden kuntien perustoimintaan. Lausunnot ja kannanotot olivat edelleenkin keskeinen osa vaikuttamistyötä. Vuoden 2011 aikana annettiin lausunto tai kannanotto seuraavista asioista: YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan voimaansaattaminen liittyen lasten myyntiin, lapsiprostituutioon ja lapsipornografiaan(ulkoministeriö) valtioneuvoston asetus etnisten suhteiden neuvottelukunnan toimintaa säätelevästä asetuksesta (sisäasiainministeriö) kansallinen Ihmisoikeustoimintaohjelma (LSKL/oikeusministeriö) Suomen ihmisoikeustilanne YK:n ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisen määräaikaistarkastelun kansallinen raportti (ulkoministeriö) Lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma (opetus- ja kulttuuriministeriö) Lisäksi vaikutettiin eduskuntavaaliteemoihin sekä hallitusohjelmaan. Väestöliitto on aktiivinen toimija Monikulttuurisen lapsen etu verkostossa, joka tuotti vuoden aikana lausunnon Eduskunnan hallintovaliokunnalle kansainvälistä suojelua tarvitsevan vastaanottoon liittyvään lakimuutokseen ja kannanoton hallitusohjelmaan. Lakimuutokseen liittyen Osaamiskeskuksen edustaja oli myös kuultavan hallintovaliokunnassa. Lisäksi verkosto järjesti joulukuussa taustatilaisuuden Perheenyhdistäminen kriisissä? tiedotusvälineille humanitäärisistä syistä muuttaneiden perheenyhdistämiseen liittyen. Tilaisuuden tavoitteena oli välittää tietoa perheenyhdistämistematiikkaan liittyvistä faktoista ja oikaista virheellisiä ja uhkakuvia maalailevia kommentteja.

5 Osana Väestöliiton laajempaa toimintaa liittyen Euroopan köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen vastaiseen vuoteen Monikulttuurisessa osaamiskeskuksessa laadittiin muun muassa taustapaperi lapsiperheköyhyydestä maahanmuuttajataustaisissa perheissä. Muuta valtakunnallista vaikuttamistyötä on jatkettu edellisten vuosien tapaan muun muassa Lapsiasianeuvottelukunnassa, jossa on osallistuttu muun muassa lapsiasiavaltuutetun kannanottoon lapsi- ja perhenäkökulman huomioimiseen kuntauudistuksessa. Euroopan Unionin tasolla Monikulttuurisen osaamiskeskuksen edustaja on toiminut puheenjohtajana Confederation of Family Organizations in the European Union (COFACE) - järjestön työryhmässä. Työryhmä järjestää pienseminaareja ja tuottaa kannanottopapereita unionissa kulloinkin ajankohtaisista ja esillä olevista aiheista. Vuonna 2011 kannanotto tehtiin aiheesta Romani Families and the Intergenerational transmission of poverty and social exclusion. 3. ENNALTAEHKÄISY JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN Terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia uhkaavien ongelmien ehkäiseminen Koulutus-, seminaari- ja puhetilaisuuksia, joissa Monikulttuurisen osaamiskeskuksen asiantuntija oli esitelmöimässä, oli vuoden aikana 117. Monikulttuurisen osaamiskeskuksen työntekijät ovat suosittuja kouluttajia eri tahojen järjestämissä tilaisuuksissa. Laajoja koulutuskokonaisuuksia järjestettiin mm. Vastaanottava Pohjois-Savo hankkeen, Osallisena Suomessa Espoon ja Vantaan sekä Haapa-hankkeen ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Vuoden 2011 aikana eri tilaisuuksissa kuulijoita oli yhteensä noin Myös omia koulutustilaisuuksia järjestettiin useita. Merkittävä oma tilaisuus olivat muun muassa huhtikuussa järjestetty kuudes Venäjä-seminaari, jonka teemana oli venäjänkielisten maahanmuuttajien kouluttautumisen ja oppimisen mahdollisuudet. Seminaari järjestettiin yhteistyössä Venäjän kulttuuri- ja tiedekeskuksen, Helsingin Yliopiston, Suomalais-venäläisen koulun kannatusyhdistyksen ja Venäjän suurlähetystön kanssa. Osallistujia oli 27 eri maasta.

6 Monikulttuurinen osaamiskeskus järjesti lokakuussa Kotoutumisen Ideapäivän Eurooppasalissa. Ideapäivän teemana oli vertaistuen merkitys kotoutumisessa. Syksyllä oltiin Opetushallituksen kumppanina järjestämässä myös kansainvälistä seminaaria somalinkielen opettajille. Osallistujia oli viidestä eri maasta. Monikulttuurisen osaamiskeskuksen somalinkielinen asiantuntija piti konferenssissa kaksi työpajaa. Osaamiskeskuksen asiantuntijoiden ohjaamia vertaisryhmiä järjestettiin suomen-, venäjän-, darin-, ja somalinkielillä, yhteensä kahdeksan erillistä ryhmää. Yhdessä ryhmässä oli lisäksi tulkkaus burmaksi ja yhdessä tulkkaus useille kielille. Ryhmätapaamisia oli kaiken kaikkiaan 23 ja niihin osallistui keskimäärin 8 vanhempaa/tapaaminen. Eniten ryhmätapaamisia oli venäjän- (10) ja suomenkielillä (6). Lisäksi Euroopan Pakolaisrahaston rahoittaman Vertaistukea pakolaisille hankkeen tukemana monia vertaistuenryhmiä järjestettiin hankekumppanikunnissa, joissa Monikulttuurisen osaamiskeskuksen kouluttamat ryhmänohjaajat järjestivät ryhmiä. Ennaltaehkäisevän työn menetelmiin kuuluu myös erikieliset, vanhemmille suunnatut kasvatusvihkoset. Kahdeksalle eri kielelle käännettyjä vihkosia on jaettu vuoden aikana eri tapahtumissa ja postitse suuria määriä. Myös lasten äidinkielen kehitystä tukevaa viisikielistä dvd:tä on myyty ja esitelty useissa ei tilaisuuksissa. Euroopan Kotouttamisrahaston ja ulkoministeriön tukema FINFO-neuvontapalvelu antoi ongelmia ehkäisevää, yleistä palveluihin ohjaavaa neuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse 375 henkilölle (puheluita 278, sähköposteja 97). Monet palveluun tulleet kysymykset ovat liittyneet monimutkaisiin elämäntilanteisiin ja vaatineet useita yhteydenottoja. Noin puolet yhteydenotoista on tullut venäjänkielellä, muita käytettyjä kieliä on ollut somali, englanti ja suomi. Ongelmia kohdanneiden kansalaisten ja perheiden auttaminen Monikulttuurinen osaamiskeskuksen auttamistyö on RAY-rahoitteisen, monikielinen Kotipuutiimi antamaa neuvontaa perhe- ja vanhemmuuskysymyksissä. Vuonna 2011 oli 23 asiakastapaamista, lisäksi puhelimitse tai sähköpostilla tukea ja ohjausta annettiin 150 henkilölle.

7 Monikulttuurisen osaamiskeskuksen auttamistoiminnan vaikuttavuutta nostaa eri alojen ammattilaisille annetusta konsultaatiopalvelusta. Vuonna 2011 tuli 144 konsultaatiopyyntöä eri puolilta maata. Konsultaatiot jakautuivat seuraavasti: puhelimessa 116 kertaa (sosiaali- ja terveysala 56, opetussektori 51, varhaiskasvatus 39 ja muut 19 kertaa), konsultaatiotapaamisissa 23 kertaa ja moniammatillisissa verkostokonsultaatioissa 6 kertaa. Tunnettu ja ihmistä lähellä oleva asiantuntijaorganisaatio Osaamiskeskuksen nettisivuja on vuoden aikana kehitetty käyttäjäystävällisemmiksi ja nettisivujen päivitykseen ja ajankohtaisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Nettisivuilla oli vuoden aikana noin kävijää. Monikulttuurisen osaamiskeskuksen toimintaa on tuotu esiin kaikissa niissä yli 117 koulutustilaisuudessa, joissa osaamiskeskuksen asiantuntijat ovat esiintyneet vuoden aikana. Samoin Monikulttuurisen osaamiskeskuksen monipuolista toimintaa on esitelty myös seuraavissa paikoissa ja tapahtumissa: Educa- ja TerveSOS-messut, Integraatiofoorumi, Neuvolakongressi, Maailma kylässä -festivaali, Working In Finland -tilaisuus Turun yliopistolla, Neuvolapäivät, Helsinki Region Welcome Week, Welcome to Tampere, Varhaiskasvatusmessut, Edupoli, Ikääntyvät maahanmuuttajat seminaari, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, sisäasiainministeriön maahanmuutto-osasto ja THL:n Innomarkkinoiden posterinäyttely ja Rea-tietokanta. Vuoden 2011 tunnettavuuden edistäminen keskittyi etenkin FINFO-neuvontapalveluun liittyvään tiedottamiseen. Saadun kokemuksen perusteella voidaan todeta, että heterogeenisen maahanmuuttajataustaisen väestön saavuttaminen on haasteellista ja että uudenlaisen palvelumallin lanseeraaminen vaatii paljon aikaa ja tiedottamista monien kanavien kautta. FINFO-neuvontapalveluun liittyvää tiedottamista tehtiin monin tavoin ja monia eri kanavia käyttäen seuraavasti: mainoskampanja Metro-lehdessä, tiedotusmateriaalin lähettäminen (suurempien maahanmuuttajakaupunkien kouluihin ja oppilaitoksiin, korkeakouluihin,

8 maistraatteihin, te-toimistoihin, Kela-toimistoihin, maahanmuuttajayhdistyksille, sosiaalivirastoon sekä kuntien maahanmuuttajapalveluihin), mainos viiden kunnan maahanmuuttajille tuottamissa alkuinfo- tiedotuspaketeissa, sisäasiainministeriön koordinoimassa Perustietoa Suomesta oppaan esitteessä, sekä banneri Espoon, Kuopion, Tampereen, Vaasan, Rauman, Oulun ja Imatran kaupunkien internet-sivuilla.. Monikulttuurista yhteiskuntaa edistettiin myös kirjoittamalla kymmenen yleistajuista artikkelia maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyen. Lisäksi annettiin yhteensä yksitoista haastattelua lehtiin, radioon ja TV:lle. Vuoden aikana kirjoitettiin myös neljä blogia Osaamiskeskuksen nettisivuille. Kansainvälisesti tieto Monikulttuurisen osaamiskeskuksen FINFO-neuvontapalvelusta levisi muuttoa suunnittelevien paluumuuttajien keskuuteen ulkoministeriön tukeman INKERI-1 hankkeen kautta. Toiminnan valtakunnallisuus ja saavutettavuus sekä kansainvälisyys Osaamiskeskuksen toimintamuodoista koulutuksilla, puhelin- ja sähköpostineuvonnalla ja konsultaatioilla, FINFO-neuvontapalvelulla sekä vaikuttamistoiminnalla on valtakunnallinen ulottuvuus. Esimerkiksi koulutuksia tehtiin kuluneen vuoden aikana paljon Itä-Suomessa ja myös Vertaistukea pakolaisille hankkeen kumppanikunnat olivat eri puolilta Suomea (Vaasa, Kouvola, Tampere ja Espoo). Uutena hankkeena vuonna 2011 aloitti osaamiskeskuksessa UM:n rahoittama Inkeri-hanke, jonka päätavoitteena on lisätä osaamiskeskuksen neuvontapalvelujen tunnettuutta paluumuuttajien keskuudessa. Rahoitus mahdollisti neuvontapalvelusta tiedottamisen etenkin Venäjällä. FINFO-neuvontapalvelusta on tiedotettu Pietarissa (Suomen edustusto, Inkerinliitto ja Inkerin kirkko), Petroskoissa (Suomen konsulaatti, Pohjois-Karjalan ELYkeskuksen koordinoima neuvontapiste ja Karjalan Inkeriliitto), Tallinnassa (Rakennusliiton Tallinnan neuvontapiste, Tallinnan Inkerin liitto) ja Nairobissa (Suomen edustusto ja yliopisto). Italiassa toimiva neuvontapalvelu Telefonfo Mondo on ollut kiinnostunut FINFOn

9 toiminnasta ja esitellyt seminaarissaan neuvontapalvelua. Myös European Web site of integration sivusto pyysi sivuilleen esittelyä FINFO-palveluista englanniksi. Keväällä järjestetyssä Venäjä-seminaarissa oli osallistujia 27 maasta ja somalinkielenopettajine konferenssissa viidestä eri maasta. Toiminta perhejärjestöjen kattojärjestö COFACEssa tuo eurooppalaista näkökulmaa Osaamiskeskuksen työhön. 4. SOSIAALISET INNOVAATIOT Innovatiiviset palvelujärjestelmät eli kehittämishankkeet Osaamiskeskuksen keskeistä toimintaa on jatkuva, kotoutumista tukevien sosiaalisten innovaatioiden ja tuotteiden kehittämistyö. Vuonna 2011 kehittämistoiminnan painopiste on ollut EU:n Kotouttamisrahaston tuella toimivan FINFO-neuvontapalvelun kehittämisessä. FINFO-neuvontapalvelu on ainoa valtakunnallinen, henkilökohtaiseen neuvontaan perustuva monikielinen neuvontapalvelu. FINFO-palvelu koostuu maahan muuttaneille suunnatusta puhelin- ja sähköpostineuvonnasta sekä nettisivuista ja ammattihenkilöstölle kohdennetusta palveluportaalista. Neuvontaa annetaan suomalaiseen palvelujärjestelmään, lupamenettelyyn ja erilaisiin arkielämän kysymyksiin liittyen. Palvelukielinä vuoden 2011 aikana käytettiin englantia, venäjää sekä kiinan-, somalin- että ja suomen kieltä. Muilla kielillä on ollut mahdollista saada puhelintulkkausta. Henkilökohtaisen neuvonnan lisäksi palvelukokonaisuuteen kuuluu myös audiovisuaalinen nettisivusto ja maahanmuuttotyötätekeville oma palveluportaali. Palveluihin ohjaavaa neuvontapalvelua on kehitetty yhteistyössä eri kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Vuonna 2011 tehtiin FINFO-neuvontapalvelusta arviointi kehittämistoiminnan perustaksi ja järjestettiin yksi arviointityöpaja. Finfonet-sivuille luotiin muun muassa sähköinen kuukauden kysymys osio ja syksyllä lähetettiin ensimmäinen FINFO-uutiskirje noin 1200 vastaanottajalle. Myös Mental Capital Care Oy:n (MCC) kanssa suunniteltiin palvelusetelimallia, jonka avulla kunnan voisivat osallistua neuvontapalvelun rahoittamiseen hankekauden jälkeen.

10 Kuntatalouden haasteet ja palvelun rahoituksen epävarmuus tekivät palvelusetelien myymisen kuitenkin vaikeaksi. FINFO-palvelun hanketiedot ja käytännöt on lisätty sähköiseen Innokylän (THL, SOSTE, KL) arviointi- ja käytäntöjenkuvaus työkalu REA:an. Kuvauksen perusteella FINFO-palvelut valittiin äänestyksessä posterinäyttelyyn Innomarkkinoille marraskuussa Toinen kehittämisalue vuoden aikana on ollut vertaisryhmätoiminnan kehittäminen ja juurruttaminen. Myös tämä kehittämistoiminta tapahtui Euroopan unionin rahoituksen varassa. Vertaistukea pakolaisille hankkeen keskeisenä tavoitteena kouluttaa ammatillisia ja vapaaehtoistoimijoita vertaisryhmäohjaajiksi ja kehittää koulutuksia saatujen kokemusten perusteella. Lisäksi kehitettiin maahanmuuttajayhdistyksille ja muille vapaaehtoisille suunnattu koulutus vertaistoimintapalvelujen tuottamisesta. Vertaistoiminnasta tehtiin myös dvd, jota käytetään lähinnä koulutuskäytössä. Hankkeen ja ohjaajakoulutusten avulla vanhemmuutta vahvistava vertaistoiminta on leviämässä ammattilaisten ja toivottavasti myös vapaaehtoistoimijoiden käyttöön. Osaamiskeskuksen kehittämä vertaistoimintamalli valittiin Valtakunnallisilla Sosiaalialan asiantuntijapäivillä esiteltäväksi Vuoden parhaat sosiaaliset innovaatiot -kilpailun tulostorilla. Asiantuntijapäiville osallistui laajasti ja ympäri Suomen eri sosiaalialan sektoreiden ammattilaisia. Hankekumppaneille järjestettyjen kahden koulutuksen lisäksi järjestettiin syksyllä yksi avoin, kahden päivän mittainen ryhmänohjaajakoulutus, joka otettiin hyvin vastaan. Kolmantena kehitystuotteena valmistui loppuvuodesta Kotoutujan Roolipaletti toimintamalli ja sitä tukeva opaskirjanen. Työmalli ja opas on tarkoitettu työvälineeksi ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat Suomeen muuttaneita asiakkaita. Mallin juurruttaminen aloitetaan koulutusten avulla vuonna Neljäntenä kehittämisalueena oli maahanmuuttajataustaisiin nuoriin suuntautuva MESSIIN!- hanke. Hanketta suunniteltiin yhdessä Logrus ry:n ja Kanava ry:n kanssa. Tavoitteena oli luoda tutor-toimintaan perustuva toimintamalli, jota voidaan hankekauden jälkeen

11 koulutuksella siirtää mm. julkisen sektorin (koulut, nuorisotyö) sekä maahanmuuttajayhdistysten toimintaan. Hanke ei saanut rahoitusta. Taustatyötä on tehty myös vammaisten lasten perheiden tukeen liittyvää toimintaa. Asiasta tehtiin tilannekartoitusta ja yhteistyötä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön, Kehitysvammaisten tukiliiton, AS-liiton ja Vammaisten maahanmuuttajien tukiyhdistys Hilman kanssa. Selvittämistyön tuloksena Monikulttuurinen osaamiskeskus kehittää ammattilaisille suunnattuja koulutussisältöjään vuoden 2012 aikana. Vuoden 2011 aikana on lisäksi kehitetty ja toteutettu kolmen järjestön (Ihmisoikeusliitto, Miehen Linja Espoo ja Väestöliiton Monikulttuurinen osaamiskeskus) järjestöyhteistyössä koulutusyhteistyönmalli WIMMA. WIMMA-koulutusmallia tullaan markkinoimaan ja kehittämään edelleen vuonna Netti-Väestöliitto, puhelinpalvelut ja sosiaaliset verkostot Monikulttuurisen osaamiskeskuksen nettisivuilla oli vuoden aikana lähes käyntiä. Lisäksi FINFO-neuvontapalvelun nettisivuilla kävi 6681 ( ) kiinnostunutta. FINFOlla on myös omat Facebook-sivut "FINFO - New to Finland?", johon oli ilmoittautunut lähes 300 henkilöä sivuston faniksi. Sosiaalisen median kautta tulleet kysymykset on ohjattu varsinaiseen neuvontapalveluun. Monikulttuurisen osaamiskeskuksen nettisivujen käyttäjäystävällisyyteen on kiinnitetty toimintavuoden aikana erityistä huomiota. Nettisivujen uudistaminen on suunnitteilla. Puhelinneuvontaa annetaan sekä perheeseen ja lapsen kasvatukseen liittyvissä ongelmissa (Kotipuu-tiimi) ja yleisissä palvelujärjestelmään ja oikeuksiin liittyvissä kysymyksissä (FINFO). Toimintaa koskevat luvut on raportoitu yllä. Vertaistukitoimintaa asiantuntijoiden tuella Vertaistukitoiminta on ollut osaamiskeskuksen merkittävä toimintamuoto jo vuodesta 2004 lähtien. Vanhemmuutta vahvistavan vertaistoiminnan juurruttamista julkisen sektorin ja

12 vapaehtoisten toimintamuodoksi edistetään myymällä ryhmänohjaajille tarkoitettuja oppaita sekä järjestämällä 16 tunnin pituisia ohjaajakoulutuksia. Osaamiskeskuksen kehittämä vertaistoiminta on asiantuntijavetoista, eli ryhmissä toimii osaamiskeskuksen oma työntekijä tai ohjaajakoulutuksen käynyt henkilö ryhmänohjaajana. Vuoden 2011 aikana ryhmiä, joissa oli mukana osaamiskeskuksen työntekijä järjestettiin kahdeksan ja näihin osallistuvia vanhempia arvioidaan olleen noin 190. Ryhmät toteutettiin yhteistyössä järjestöjen, päivähoidon ja koulutoimen kanssa. Vertaistoimintamallia juurruttavia, kahden päivän mittaisia, ohjaajakoulutuksia järjestettiin vuoden aikana kolme. Koulutuksiin osallistui yhteensä 42 henkilöä, joista 12 maahanmuuttajataustaisia. Kuten yllä kohdassa innovaatiotoiminta on mainittu, vertaistoiminnan kehittäminen on ollut yksi vuoden painopisteistä. Hankkeessa järjestettiin muun muassa kolme kehittämistyöpajaa hankekumppaneille. 5. YHTEISTYÖ JÄSENJÄRJESTÖJEN JA MUIDEN TOIMIJOIDEN KANSSA Yhteistyö jäsenjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa Osaamiskeskuksen edustajia toimi yhteensä 27 ohjaus-, koordinaatio- tai kehittämisryhmässä, neuvottelukunnassa, asiantuntijaryhmässä tai vaikuttamisverkostossa (ks. kohta 9. Edustukset). Monikulttuurisen osaamiskeskuksen asiantuntijoiden osaamista arvostetaan. Laaja-alainen osallistuminen on koettu tarpeelliseksi sen takia, että se antaa mahdollisuuden viedä toiminnan tavoitteita eteenpäin ja avartaa omaa näkemystä kotouttamistyön kentästä. Osaamiskeskuksen edustaja oli British Councilin koordinoimassa työryhmässä, joka julkaisi Migration Integration Index (Mipex) -seurantatutkimuksen. Yhdessä Eurooppa-tiedotuksen kanssa järjestettiin tammikuussa elokuvatapahtuma ja paneelikeskustelu kunniaväkivallasta. Paneelikeskustelussa oli mukana mm. vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ja muita alan asiantuntijoita.

13 Yhteistyötä erilaisten seminaarien suunnittelussa tehtiin myös esimerkiksi Kirkkohallituksen ja Evankelis-luterilaisen kirkon kanssa sekä Venäjän kulttuuri- ja tiedekeskuksen, Helsingin Yliopiston, Suomalais-venäläisen koulun kannatusyhdistyksen ja Venäjän suurlähetystön kanssa. Yhteistyötä tehtiin koulutusten kehittämiseksi Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön, Kehitysvammaisten tukiliiton, AS-liiton ja Vammaisten maahanmuuttajien tukiyhdistys Hilman kanssa sekä Ihmisoikeusliiton ja Miehen Linjan kanssa. Welmig-hanke järjesti toukokuussa 2011 maahanmuuttajaneuvonnan työpajan kolmannen sektorin neuvontapalvelujen tilanteen kartoittamiseksi. Mukana olivat Monika-Naiset Liitto ry, FARO, Rikosuhripäivystys, Suomen Mielenterveysseuran SOS-Kriisikeskus ja Kalliolan setlementti. Suomi-Somalia Seuran kanssa tehtiin yhteistyötä ja tuettiin yhdistyksen ponnisteluja hankerahoituksen hankintaan vertaistukitoimintaa varten. Yhdistyksen jäsenille järjestettiin myös maksuton vertaisryhmäohjaajakoulutus. Osaamiskeskus on ollut myös vaikuttamassa Iranilaisten naisten yhdistys ry:n perustamiseen. Yhdistys keskittyy maahanmuuttajanaisten kotoutumisen tukemiseen. Ramboll Oy:n kumppanina osallistuttiin sisäministeriön tarjouskilpailuun koordinoidun informattio-ohjauksen verkostomallin suunnittelusta. FINFO-neuvontapalvelun rahoituspohjan kehittämiseksi tehtiin sopimus Mental Capital Care oy:n kanssa. Vertaistukea pakolaisille hanketta on toteutettu kolmen kuntakumppanin, eli Vaasan, Kouvolan, Espoon ja Tampereen kanssa. WelMig-hankkeen ohjausryhmässä on SAK:n, AKAVAn, STTKn edustajat vuorotellen sekä KELAn, MIGRIN, Uudenmaan ELY-keskuksen ja Hämeenlinnan kaupungin ja Monika Naiset Liitto ry:n edustajat. Väestöliitossa yhteistyötä on tehty etenkin Väestöntutkimuslaitoksen kanssa liittyen EtnoKids-tutkimukseen sekä WOMENTO-hankkeeseen. Perhekeskuksen kanssa yhteistyötä on ollut Monikulttuurisen pari- ja perhetyön verkoston tiimoilta. Osaamiskeskus osallistui Väestöliiton strategian mukaisen Monikulttuurisen yhteiskunnan edistäminen kehittämisohjelman suunnitteluun sekä johtoryhmätyöskentelyyn.

14 6. TUTKIMUSHANKKEET Monikulttuurinen osaamiskeskus on osallistunut Suomen Akatemian rahoittaman EtnoKidstutkimushankkeen valmisteluun yhteistyössä Väestöntutkimuslaitoksen ja THL:n kanssa. Erityisesti tutkimuksen Väestöliitossa tehtävä osio, Migrant Families intransition, tulee tuottamaan uutta tietoa sovellettavaksi suoraan Osaamiskeskuksen toiminnan, erityisesti koulutusten, kehittämiseen ja toiminnan kohdentamiseen nuoriin. 7. SEURANTA JA ARVIOINTI Monikulttuurisen osaamiskeskuksen toiminnan tuloksia arvioidaan jatkuvasti sisäisen seurannan avulla. Osaamiskeskuksen koulutus-, seminaari- ja puhetilaisuuksista kerätään palautteet osallistujilta. Palautteet näistä tilaisuuksista ovat poikkeuksetta olleet hyviä (yli 4, asteikolla 0-5). Tulokset tallennetaan osaamiskeskuksen palautejärjestelmään. Henkilökunta kokoontuu viikoittain tiimikokoukseen sekä kerran kuukaudessa laajempaan suunnittelukokoukseen. Suunnittelukokouksissa arvioidaan työn painopistealueiden suuntaamista kulloinkin kertyneiden kokemusten ja hankkeiden toimintasuunnitelmien mukaan. Lisäksi henkilökunta raportoi kuukausittain työtehtävistään kuukausiraportilla. Vuoden 2011 FINFO-neuvontapalvelusta tehtiin sisäinen arviointi. Arvioinnin aineisto koostui hankkeen tuottamista dokumenteista, kahdesta kohderyhmäkyselystä (neuvontapalvelut ja palveluportaali), sidosryhmähaastatteluista ja hankehenkilöstön sekä ohjausryhmän itsearvioinneista. Arvioinnin tuloksena saatiin tietoa neuvontaa hakevien asiakkaiden tarpeista ja pystyttiin kehittämään ja selkiinnyttämään työmenetelmiä ja palveluita sekä arvioimaan toiminnan vaikuttavuutta. Arviointitulosten pohjalta toimintasuunnitelmaa tarkennettiin. Itsearviointi toimi myös työyhteisön oppimisen tukena. 8. VOIMAVARAT JA TALOUS Anne Alitolppa-Niitamo, monikultuurisuusasioiden päällikkö, 100%, Kotipuu-tiimi

15 Anita Novitsky, monikulttuurisuuden asiantuntija, 100%, Anna Mikkonen, monikulttuurisuuden asiantuntija, 80%, Mohammed Moallin, monikulttuurisuuden asiantuntija, 100%, Maryan Abdulkarim, monikulttuurisuuden asiantuntija, 100%, Welmig-tiimi (FINFO): Johanna Malmelin, projektikoordinaattori, 100%, Inka Saarela, projektikoordinaattori, 100%, Violetta Veller, palveluneuvoja (englanti, suomi, venäjä). 57 %, Johanna Lahdenperä, palveluneuvoja (kiina), tuntityöntekijä 5 h/vko, Kansallista osuutta laskennallisena työpanoksena 25% hankerahoituksesta Kotipuu-tiiimiltä ja hallinnolta. Vertaistukea pakolaisille hanke Mina Zandkarimi, hankekoordinaattori, 100%, Kansallista osuutta laskennallisena työpanoksena Kotipuu-tiimiltä 50% hankerahoituksesta. Inkeri-1 hanke Violetta Veller, hankekoordinaattori, 43%, EDUSTUKSET Nimetyt jäsenyydet Confederation for the Family Organizations in the European Union (COFACE) hallintoneuvoston varajäsen ja työryhmän puheenjohtaja European Commission, Thematic Working Group on Early School Leaving jäsen Lapsiasianeuvottelukunnan asiantuntijajäsen Sisäasiainministeriön Somaliasioiden asiantuntijaryhmän jäsen Lastensuojelun Keskusliiton Lapsen oikeuksien ja kansainvälisen lasten suojelun neuvottelukunnan jäsen SPR:n Maahanmuuttajaohjelman ohjausryhmän jäsen Ihmisoikeusliiton Kitke-hankkeen ohjausryhmän jäsen Helsingin kaupungin Opetusviraston MANUVA-hankkeen koordinointiryhmän jäsen

16 Familia Clubin Duo-hanke ohjausryhmän jäsen Espoon Osallisena Suomessa ohjausryhmä jäsen Vantaan Osallisena Suomessa ohjausryhmän jäsen THL Etnokids tutkimushankkeen ohjausryhmän jäsen THL:n Kotoutumisen indikaattorit asiantuntijatyöryhmän jäsen IOM Youth-hankkeen tukiryhmä Maria Akatemia ry:n Masu-hankeen ohjausryhmä DIAK Arjesta voimaa- hankkeen selvitysryhmä Helsingin kaupungin sosiaaliviraston Chili-hankkeen ohjausryhmä Suomen Mielenterveysseuran Tasapaino-valmennus hanke Helsingin yliopisto ja Palmenia Nuorten Ikihyvä hankkeen suunnitteluryhmä Verkostot Monikulttuurisen lapsen etu verkoston jäsen Suomen Pakolaisavun VETO-verkosto toimikunnan jäsen Paperittomat- verkosto (SPR) Vertaistuki toimijoiden VETO-verkosto (Pakolaisapu ry) Monikulttuurinen pari- ja perhetyön verkosto (Väestöliitto) Pakolaisjärjestöjen verkosto Venäjä-seminaari työryhmä Wimma-koulutusyhteistyö (Miehen Aika, Ihmisoikeusliitto & Väestöliitto)

17 LIITE 1 Toimintojen kehitys ja jakautuminen lukuina vuosina KOHDERYHMÄ: Maahanmuuttajat C- rahoitus Akrahoitus 2009 Ak-rahoitus 2010 Ak-rahoitus 2011 yht tapaamiset Vertaisryhmät 17/70/85 31ryhmää/ 155 tapaamista 252 hlöä 5 ryhmää/20 tapaamista/49 hlöä (sis.finfo) 8ryhmää/23 tapaamista/88 henkilöä 69/305/739 Seminaarit tms Vertaisohjaaja osallistujaa 64 osallistujaa ohjaajakoulutus KOHDERYHMÄ: Ammattihenkilöstö Päätöksentekijät Konsultaatio ja tiedotus Koulutukset, alustukset ja toimintamallien siirtäminen Asiakastyö Neuvonta (sis (sisältää 458 (puh) 2124 asiakas- FINFO- 164( sähköp) palvelun) 8 ryhmää/37 tapaamista/160 hlöä C- rahoitus Akrahoitus 2009 Ak-rahoitus 2010 Ak-rahoitus 2011 Akrahoitus yhteensä krt 2110 yhteydenottoa hlöä +vertais ( sis.55 (sis.141 ohjaajakoulut. vertaisohjaaja- vertaisohjaaja vertaisohjkoul. 70 koulutukseen osallistujaa osallistujaa koulutus) Työnohjaus krt 71 krt Lausunnot, kannanotot, artikkelit lausuntoa+ 9 artikkelia 84 kpl 6 laus., 10 art., 4 blogia + 11 haastatt.

MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS KOTIPUU

MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS KOTIPUU MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS KOTIPUU Toimintakertomus 2009 TOIMINTAYMPÄRISTÖ Globaalin maailman muutokset heijastuvat myös Suomeen suuntautuvaan maahanmuuttoon. Talouskriisi on vähentänyt työperustaista

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS KOTIPUU

MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS KOTIPUU MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS KOTIPUU Toimintakertomus 2010 1. TOIMINTAYMPÄRISTÖ Suomessa on noin 40 000 lapsiperhettä, joissa toinen tai kumpikin vanhemmista on vieraskielinen. Näistä perheistä puolet

Lisätiedot

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.

Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016. Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto. Järjestöt kotoutumista tukemassa 1.3.2016 Mina Zandkarimi Monikulttuurisuuden asiantuntija mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh:0503256450 4.3.2016 Maahanmuutto on siirtymä Valtava sosiokulttuurinen muutos,

Lisätiedot

MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS. Kotipuu ja Womento

MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS. Kotipuu ja Womento MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS Kotipuu ja Womento Toimintakertomus 2012 Tavoitteet Toiminnan päätavoitteena on monikulttuurisen yhteiskunnan edistäminen. Tämä tavoite on Väestöliiton strategian yksi neljästä

Lisätiedot

Perheiden ja kotoutumisen tuki

Perheiden ja kotoutumisen tuki VÄESTÖLIITTO RY, MONIKULTTUURINEN OSAAMISKESKUS TOIMINTAKERTOMUS 2014 Perheiden ja kotoutumisen tuki Monikulttuurinen osaamiskeskus edistää maahan muuttaneiden perheiden, naisten, lasten ja nuorten kotoutumista,

Lisätiedot

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta

Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta KatuMetro - Monikulttuurisuus ja maahanmuutto Monikulttuurisuus ja maahanmuutto kotipesän tutkimus- ja kehittämistoiminta 2010-2012 VTT, tutkija Vuoden 2010 tutkimus- ja kehittämistoiminta ja tiedottaminen:

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 19.10.2017 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5.

Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut. Jaana Fedotoff 23.5. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut, nuorisopalvelut Jaana Fedotoff 23.5.2013 Helsinki Nuorten tieto- ja neuvontatyön tavoite: Nuorten sosiaalinen

Lisätiedot

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä.

Yhteiset Lapsemme ry Yhteiset Lapsemme rakentaa monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytyksiä. Yhteiset Lapsemme ry 25.10.2016 Strategia 2017-2020 Strateginen tavoite Monikulttuuristen lasten hyvän elämän edellytykset toteutuvat Suomessa. Kansainvälisesti tuemme haavoittuvassa asemassa olevien lasten

Lisätiedot

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff

Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Mitä nuorten tieto- ja neuvontatyö on? Kehittämispäivät 2.10.2014 Tampere koordinaattori Jaana Fedotoff Koordinaatin toimintaa rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tuella veikkausvoittomäärärahoista.

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Uusi kotoutumislaki ja kotiäidit (1386/2010)

Uusi kotoutumislaki ja kotiäidit (1386/2010) Uusi kotoutumislaki ja kotiäidit (1386/2010) Luetaan yhdessä-verkosto 15.10.2011 Maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman 26.10.2011 Muutokset pähkinänkuoressa: 1. Soveltamisala koskee kaikkia maahanmuuttajia

Lisätiedot

Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo

Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo Suomen Pakolaisapu Järjestöhautomo Hankkeen taustaa Suomessa on arviolta tuhatkunta toimivaa maahanmuuttajayhdistystä Yhdistyksiä alettiin perustaa erityisesti 1990 luvun puolivälin jälkeen Reilu kolmannes

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus

Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten tieto- ja neuvontatyön lyhyt oppimäärä Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus 2014 Tieto on väline ja perusta elämänhallintaan Miten voi tietää, jos ei ole tietoa tai kokemusta siitä,

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle

Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle Pääkaupunkiseudun yhteistyöllä hyvä neuvonta ulkomailta maahan muuttaneelle Neo-Vantaa, Neo-seudun osahanke 2009-2012 Sari Pajala, Neo-Vantaa & Yhteispalvelu 22.11.2012 Neo-seudun lähtötilanne v. 2009

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Monikulttuurisuusohjelman arviointi Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustolle Pirkko Melville (ja Elina Hienola)

Monikulttuurisuusohjelman arviointi Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustolle Pirkko Melville (ja Elina Hienola) Monikulttuurisuusohjelman arviointi 2014 Tiedonantotilaisuus kaupunginvaltuustolle 16.11.2015 Pirkko Melville (ja Elina Hienola) Laki velvoittaa Tavoitteena kotoutumista ja etnistä yhdenvertaisuutta edistävä

Lisätiedot

Kotouttaminen terveydenhuollossa

Kotouttaminen terveydenhuollossa Kotouttaminen terveydenhuollossa tartuntatautien torjunnan ja rokotusten näkökulmasta Tartuntatautipäivät 6.4.2017 Paula Tiittala, LL, asiantuntijalääkäri, tutkija HY, THL 1 Sisältö 1. Käsitteet tutuiksi

Lisätiedot

Juuret ja Siivet Kainuussa

Juuret ja Siivet Kainuussa Juuret ja Siivet Kainuussa Maahanmuuttajat aktiiviseksi osaksi kainuulaista yhteiskuntaa 2008-2012 Kainuun Nuotta ry 19.-20.5.2011 Anneli Vatula Kansainvälistyvä Kainuu Kuva: Vuokko Moilanen 2010 Toimintaympäristö

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää maahanmuuttajien kotouttamista ja pitkäjänteistä perhepolitiikkaa

Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää maahanmuuttajien kotouttamista ja pitkäjänteistä perhepolitiikkaa Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää maahanmuuttajien kotouttamista ja pitkäjänteistä perhepolitiikkaa Perheiden ja kotoutumisen tuki Monikulttuurinen osaamiskeskus Kotipuu-toiminta Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

FAMILIA - YHDESSÄ MAAILMASSA TOIMINTASUUNNITELMA 2019

FAMILIA - YHDESSÄ MAAILMASSA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 FAMILIA - YHDESSÄ MAAILMASSA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ F a m i l i a t o i m i i S u o m e n a i n o a n a k a h d e n k u l t t u u r i n p e r h e i l l e s u u n n a t u n t o i m i

Lisätiedot

Valtion I kotouttamisohjelma

Valtion I kotouttamisohjelma Valtion I kotouttamisohjelma 7.6.2012 Lähtökohdat Maahanmuutto Suomeen kasvaa ja monipuolistuu: Nyt 170 000 ulkomaan kansalaista Vuonna 2020 Jo 330 000 ulkomaan kansalaista Yli puolet kaikista maahanmuuttajista

Lisätiedot

SUOMEN PAKOLAISAPU Järjestöhautomo. 1.11.2011 PIETARSAARI Järjestökonsultti Tiina Mäkinen

SUOMEN PAKOLAISAPU Järjestöhautomo. 1.11.2011 PIETARSAARI Järjestökonsultti Tiina Mäkinen SUOMEN PAKOLAISAPU Järjestöhautomo 1.11.2011 PIETARSAARI Järjestökonsultti Tiina Mäkinen Taustaa Suomen Pakolaisavusta Järjestö perustettiin vuonna 1965 uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton kehitysyhteistyöjärjestö

Lisätiedot

MONIKULTTUURISUUS JA MAAHANMUUTTAJAOPPILAAN KOHTAAMINEN. Maahanmuuttajaopetuksen valtakunnallinen seminaari, Oulu

MONIKULTTUURISUUS JA MAAHANMUUTTAJAOPPILAAN KOHTAAMINEN. Maahanmuuttajaopetuksen valtakunnallinen seminaari, Oulu MONIKULTTUURISUUS JA MAAHANMUUTTAJAOPPILAAN KOHTAAMINEN Maahanmuuttajaopetuksen valtakunnallinen seminaari, Oulu 7.5.2008 MITÄ ON TULOSSA: 1. MONIKULTTUURISUUDESTA 2. KOULUTUKSEN MERKITYKSESTÄ, OPPILAIDEN

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

PALOMA. Pakolaisten mielenterveystoimien valtakunnallinen kehittämishanke PALOMA-hanke/Johanna Mäki-Opas ja Satu Jokela

PALOMA. Pakolaisten mielenterveystoimien valtakunnallinen kehittämishanke PALOMA-hanke/Johanna Mäki-Opas ja Satu Jokela PALOMA Pakolaisten mielenterveystoimien valtakunnallinen kehittämishanke 26.10.2016 PALOMA-hanke/Johanna Mäki-Opas ja Satu Jokela 1 PALOMAN päämäärä Pakolaisten ja vastaavista lähtökohdista tulevien mielenterveysongelmien

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

Järjestöhautomo. Sosiaalipedagoginen näkökulma

Järjestöhautomo. Sosiaalipedagoginen näkökulma Järjestöhautomo Sosiaalipedagoginen näkökulma Marjo Raivio, 1100247 Metropolia Ammattikorkeakoulu Hyvinvointi ja toimintakyky Sosiaaliala Suullinen, kirjallinen ja verkkoviestintä XXXAC03-2284 Laaja kirjallinen

Lisätiedot

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke

Perheet Keskiöön! Perheet keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke Perheet keskiöön! Lape-info 28.2.2019 Järjestöagentti Matti Virtasalo Perheet Keskiöön! On STEAn rahoittama järjestöjen perhekeskustoiminnan kehittämis- ja koordinaatiohanke 2018 2020. 1 70 järjestön yhteisen

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

Kotoutuja kunnassa mitä teen, minne ohjaan, mistä tietoa? Kotouttaminen.fi, InfoFinland.fi, Kotoutumisentukena.fi

Kotoutuja kunnassa mitä teen, minne ohjaan, mistä tietoa? Kotouttaminen.fi, InfoFinland.fi, Kotoutumisentukena.fi Kotoutuja kunnassa mitä teen, minne ohjaan, mistä tietoa? Kotouttaminen.fi, InfoFinland.fi, Kotoutumisentukena.fi Verkko- ja digipalveluita kotoutujille ja kotoutumistoimijoille Kotoutujille ja maahan

Lisätiedot

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009 Kotouttamisrahasto Vuosiohjelma 2009 TOIMILINJA A1. Haavoittuvassa asemassa olevien kolmansien maiden kansalaisten tukeminen TOIMILINJA A2. Innovatiiviset neuvonnan ja kotoutumisen mallit TOIMILINJA B3

Lisätiedot

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä

Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Miten SOSTE palvelee liittoa ja yhdistyksiä Omaishoitajat ja läheiset liitto ry:n neuvottelupäivät Vantaa 29.8.2013 Janne Juvakka Janne Juvakka 1 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry Valtakunnallinen sosiaali-

Lisätiedot

Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä

Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä Pohjanmaan maakuntaohjelma 2011-2014 Verkostoseminaari 14.11.2012/Marjo Hannu-Jama MAAHANMUUTTAJASTA KUNTALAISEKSI (ESR

Lisätiedot

Valtuutettu Mika Koiviston ym. valtuutettujen aloite seudullisen kotouttamisohjelman kustannusseurannasta

Valtuutettu Mika Koiviston ym. valtuutettujen aloite seudullisen kotouttamisohjelman kustannusseurannasta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Kaupunginvaltuusto 106 10.6.2013 Asianro 679/05.11.00/2013 220 Valtuutettu Mika Koiviston ym. valtuutettujen aloite seudullisen kotouttamisohjelman kustannusseurannasta

Lisätiedot

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue

Emma & Elias -avustusohjelma. Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Emma & Elias -avustusohjelma Järjestöjen lasten suojelun maajoukkue Yksi ohjelma, monta tarkoitusta Järjestöjen tekemään hyvää työtä esiin Ray:n aseman tukeminen Tulosten ja vaikutusten vahvistaminen Lapsen

Lisätiedot

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA...

Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... TOIMINTAKERTOMUS 2018 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2018... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset... 3 SOTUNET Sosiaali-

Lisätiedot

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II

x Työ jatkuu vielä Kaste II Toteutunut osittain - työ jatkuu Kaste II Painopistealueittain teksti hankehakemuksesta KONKREETTISET TOIMENPITEET Etelä-Savo Keski-Suomi Ehkäisevän työn kehittäminen Sijaishuollon kehittäminen 1. ei toteudu 2. toteutunut 3. toteutunut hyvin 1.

Lisätiedot

Kotona Suomessa -hanke

Kotona Suomessa -hanke Kotona Suomessa -hanke KOTONA SUOMESSA -hanke Uudenmaan ELY-keskuksen koordinaatiohanke HYVÄ ALKU -osahanke Kotoutumisen alkuvaiheen palvelukokonaisuuden ja palveluiden ulkopuolelle jääneiden kotoutumiskoulutuksen

Lisätiedot

Kotoutumisen järjestönäkökulmia

Kotoutumisen järjestönäkökulmia Kotoutumisen järjestönäkökulmia Johanna Matikainen Yhteiskuntien ilmapiirillä on väliä tarvitaan johtajuutta Suomessa poliitikkojen rasisminvastainen ääni on hyvin hiljainen ja joskus jopa ääriliikkeitä

Lisätiedot

POINTTI - maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa 1.1.2008 31.12.2010

POINTTI - maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa 1.1.2008 31.12.2010 POINTTI - maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa 1.1.2008 31.12.2010 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä- Savossa hankkeessa kehitetään ja tuotetaan maahanmuuttajien

Lisätiedot

WOMENTO - työuramentoroinnilla tuloksiin! Monikulttuurisuuden asiantuntija Gunta Ahlfors Oulu

WOMENTO - työuramentoroinnilla tuloksiin! Monikulttuurisuuden asiantuntija Gunta Ahlfors Oulu WOMENTO - työuramentoroinnilla tuloksiin! Monikulttuurisuuden asiantuntija Gunta Ahlfors Oulu 28.4.2017 Väestöliitto ry järjestö perustettiin 1941 tuottaa palveluita, tekee tutkimusta, vaikuttaa 34 jäsenjärjestöä

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys

Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys Vanhemmuus ja kotoutuminen, verkostojen ja vertaisuuden merkitys Monikulttuurisuuden asiantuntija Mina Zandkarimi mina.zandkarimi@vaestoliitto.fi Puh: 0503256450 19.5.2014 PERHE JA MAAHANMUUTTO Maahanmuutto

Lisätiedot

KUNNAN ROOLI ALKUVAIHEEN KOTOUTTAMISESSA. Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä Espoon maahanmuuttajapalvelut

KUNNAN ROOLI ALKUVAIHEEN KOTOUTTAMISESSA. Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä Espoon maahanmuuttajapalvelut KUNNAN ROOLI ALKUVAIHEEN KOTOUTTAMISESSA Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä Espoon maahanmuuttajapalvelut Organisaatiokaavio (toiminnot) Maahanmuuttajapalvelut InEspoo Monikulttuurinen neuvonta

Lisätiedot

Alueellisen maahanmuuton kehittämishanke 11/2009 10/2012

Alueellisen maahanmuuton kehittämishanke 11/2009 10/2012 Alueellisen maahanmuuton kehittämishanke 11/2009 10/2012 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Maahanmuuttajien omakielisen neuvonnan ja ohjauksen vakiinnuttaminen Tampereella ja muissa pirkanmaalaisissa

Lisätiedot

AVAUS. RUNDI 2013: Helsinki Tupakka, päihteet ja (raha)pelit -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn

AVAUS. RUNDI 2013: Helsinki Tupakka, päihteet ja (raha)pelit -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn AVAUS RUNDI 2013: Helsinki Tupakka, päihteet ja (raha)pelit -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn 23.5.2013 Kirsti Riihelä Yksikön päällikkö 1 Aluehallintovirastojen toiminta-ajatus Aluehallintovirasto

Lisätiedot

Perhetukea maahanmuuttajille

Perhetukea maahanmuuttajille Perhetukea maahanmuuttajille Startti Perhetyö Maahanmuuttajille Startti Maahanmuuttajapalvelut tarjoavat ammatillista tukea haastavissa tilanteissa oleville maahanmuuttajataustaisille perheille. Myös toisen

Lisätiedot

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ

HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ TOIMINTAKERTOMUS 2017 Sisällys YLEISTÄ... 2 HALLITUS, KOKOUKSET JA JÄSENISTÖ... 2 Hallinto 2017... 2 Kokoukset... 2 Jäsenistö... 2 TALOUS... 3 TOIMINTA... 3 Sääntömuutos... 3 Jäsenyydet ja osallistumiset...

Lisätiedot

Maahanmuuttajatyöstä Iisalmessa

Maahanmuuttajatyöstä Iisalmessa Maahanmuuttajatyöstä Iisalmessa Riitta Topelius Kehittämispäällikkö Maahanmuuttajasta kuntalaiseksi -seminaari Kuntamarkkinat 12.9.2012 27.9.2012 1 Ylä-Savo 27.9.2012 2 Väestö ja työpaikat Iisalmi noin

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

Hallituksen esitys LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ

Hallituksen esitys LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ Hallituksen esitys LAKI KOTOUTUMISEN EDISTÄMISESTÄ Kotoutumisen edistämisen suunnittelu sisältyy maakunnan ja kuntien aluekehitystä, hyvinvointia, terveyttä koskevaan suunnitteluun huolehditaan monialaisena

Lisätiedot

Vieraskielinen ja venäjänkielinen väestö Eksoten alueen kunnissa 31.12.2010

Vieraskielinen ja venäjänkielinen väestö Eksoten alueen kunnissa 31.12.2010 Vieraskielinen ja venäjänkielinen väestö Eksoten alueen kunnissa 31.12.2010 Äidinkieli, vieraskieliset yhteensä, venäjä 31.12.2010 Äidinkieli, vieraskieliset yhteensä, venäjä 31.12.2010 sosiaali- ja terveyspiiri

Lisätiedot

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena

19/1/2012 Mervi Kestilä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena 19/1/2012 Mervi Kestilä Mannerheimin Lastensuojeluliitto lapsiperheiden arjen tukena MLL:n arvot Inhimillisyys Lapsen ja lapsuuden arvostus Yhteisvastuu Suvaitsevaisuus ja yhdenvertaisuus Ilo 2 Toiminnan

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Luonnos syyskuu 2015, vahvistetaan liiton syyskokouksessa 3.12.2015 ja päivitetään rahoituspäätösten jälkeen tammikuussa 2016. TAVOITTEET 2016 1. MONIKA-NAISET LIITOLLA ON LAADUKKAITA

Lisätiedot

Miina Pyylehto, Mosaiikki-projekti

Miina Pyylehto, Mosaiikki-projekti Monikulttuurinen työ/ Miina Pyylehto, Mosaiikki-projekti E N E M M Ä N O S A A M I S T A 04/03/15 1 Mikä Mosaiikki on? Mosaiikki projektia rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto / Uudenmaan ELY-keskus sekä

Lisätiedot

Turvapaikanhakijamäärät ja vastaanottokeskustilanne Maahanmuuttoasian toimikunta

Turvapaikanhakijamäärät ja vastaanottokeskustilanne Maahanmuuttoasian toimikunta Turvapaikanhakijamäärät ja vastaanottokeskustilanne Maahanmuuttoasian toimikunta Kaisu Haataja, toiminnanjohtaja, SPR Savo-Karjalan piiri Turvapaikanhakijamäärät ja vastaanottokeskusten asiakastilanne

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

PERHEEN MERKITYS KOTOUTUMISESSA

PERHEEN MERKITYS KOTOUTUMISESSA PERHEEN MERKITYS KOTOUTUMISESSA MONIKULTTUURISET PERHEET - 50.000 perhettä, joissa vähintään toinen puolisoista tai ainoa vanhempi puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea, ruotsia tai saamea (v.2005) -

Lisätiedot

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa

Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Arjesta voimaa Lastensuojelun merkitys kotoutumisen tukemisessa Pääkaupunkiseudun Lastensuojelupäivät Työryhmä: Osallistavaa ja monikulttuurista kohtaamista 30.9.2011 Esityksen sisältö Tutkimushankkeen

Lisätiedot

Osallisena Suomessa Turun hanke Projektikoordinaattori Elina Mäntylä Pedagoginen koordinaattori Riina Humalajoki

Osallisena Suomessa Turun hanke Projektikoordinaattori Elina Mäntylä Pedagoginen koordinaattori Riina Humalajoki Osallisena Suomessa Turun hanke Projektikoordinaattori Elina Mäntylä Pedagoginen koordinaattori Riina Humalajoki 24.5.2012 Elina Mäntylä ja Riina Humalajoki 1 Yhteishankinta (kaupunki + ELY) Osallisena

Lisätiedot

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Tervetuloa kauden aloituskokoukseen!

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta. Tervetuloa kauden aloituskokoukseen! Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Tervetuloa kauden 2017-2018 aloituskokoukseen! 1. Tausta: Miten maahanmuuttaja- ja vähemmistöjen asiaa kehitetään Vantaalla? (Monikulttuurisuusaisain yksikön rooli)

Lisätiedot

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011

MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 MINFO - Maahanmuuttajien alkuvaiheen neuvonnan ja ohjauksen kehittäminen 1.4.2010 31.12.2011 Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Toimiva alkuvaiheen neuvonta- ja ohjauspiste Kotkassa Maahanmuuttajien

Lisätiedot

23.9.2014 24.9.2014 1

23.9.2014 24.9.2014 1 23.9.2014 RIKU TURVALLISUUSTYÖSSÄ MUKANA 24.9.2014 1 RIKU TURVALLISUUSTYÖSSÄ POHJOIS - KARJALAN ALUEELLA TYÖRYHMÄT 1. Itä-Suomen AVIn sisäisen turvallisuuden työryhmä (Sto3) KAMU- KAIKKI MUKAAN TURVALLISUUSTYÖHÖN

Lisätiedot

Kuntien välinen yhteistyö pakolaisten vastaanotossa. Maahanmuuttotyön koordinaattori Nina Herd, Iisalmi

Kuntien välinen yhteistyö pakolaisten vastaanotossa. Maahanmuuttotyön koordinaattori Nina Herd, Iisalmi Kuntien välinen yhteistyö pakolaisten vastaanotossa Maahanmuuttotyön koordinaattori Nina Herd, Iisalmi Kuntien välinen yhteistyö Ylä-Savossa Vastaanottava Pohjois-Savo-hanke 2008-2011 (ESR), 10 kuntaa:

Lisätiedot

Kotoisa -hanke. Kotoutumispalvelut

Kotoisa -hanke. Kotoutumispalvelut Kotoisa -hanke Kotoutumispalvelut AMIF Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto Sisäministeriö on vastuuviranomainen Rahasto (engl. Asylum, Migration and Integration Fund) perustettiin EU-rahoitusohjelmakaudelle

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset

Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset Rovaniemen MAKO-verkosto 22.2.2012 ja Meri-Lapin MAKO-verkosto 23.2.2012 Anne-Mari Suopajärvi/ Lapin ELY-keskus

Lisätiedot

Rovaniemen lapset ja perheet

Rovaniemen lapset ja perheet Rovaniemen lapset ja perheet Koko väestö 58 825 ( 31.12.2007) Perheet yhteensä 15 810 Lapsiperheet, % perheistä 43,7 Yksinhuoltajaperheet, % lapsiperheistä 23,0 (SOTKAnet) Lapsia 0 6 vuotiaat 4495 ( 2007),

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA. VOIKUKKIA-verkostohanke

Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA. VOIKUKKIA-verkostohanke Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus VOI KUKKIA VOIKUKKIA-verkostohanke TAUSTAA JA TARPEITA Vuoden 2008 lastensuojelutilaston mukaan lastensuojelun asiakasmäärät ovat edelleen kasvaneet eri puolilla Suomea.

Lisätiedot

PALOMA- projekti 2013-2015

PALOMA- projekti 2013-2015 Toimintamalli ikääntyvien maahanmuuttajien hyvinvoinnin lisäämiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi Jyvässeudulla asuinalueittain PALOMA- projekti 2013-2015 PÄÄTAVOITE Pysyvän asuinalueittaisen toimintamallin

Lisätiedot

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli Heta Malinen

Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli Heta Malinen Itä-Suomen alueelliset nuorisotyöpäivät Mikkeli 3.9.2015 Heta Malinen Nuorten tieto- ja neuvontatyö nuorisotyön tavoitteellisena peruspalveluna sisältää Ammattitaitoista tietoa, neuvontaa ja ohjausta kaikissa

Lisätiedot

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla

Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Imatra 10.10.2012 Vertaistukea perheille avoimen varhaiskasvatuksen areenoilla Liisa Ollikainen Espoo Yleistietoa Espoosta www.espoo.fi Suomen toiseksi suurin kaupunki Pinta-ala, 528 km², asukkaita >250

Lisätiedot

Monitoimijainen perhevalmennus

Monitoimijainen perhevalmennus Monitoimijainen perhevalmennus Ulla Lindqvist Projektipäällikkö, VTL, KM Tukevasti alkuun, vahvasti kasvuun hanke ulla.j.lindqvist@hel.fi Monitoimijainen perhevalmennus on esimerkki Perhekeskus toiminnasta,

Lisätiedot

Kansainvälinen toimintakeskus Villa Victor

Kansainvälinen toimintakeskus Villa Victor Kansainvälinen toimintakeskus Villa Victor MAAHANMUUTTAJAT UUDESSA OULUSSA 2011 Vieraskieliset - suomalaisia, joiden äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame 5 013 henkilöä Ulkomaalaiset henkilöt, joilla

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Väkivaltatyön kokonaisuus Jokaisella on oikeus väkivallattomaan elämään. Edunvalvonta ja vaikuttamistyö

Väkivaltatyön kokonaisuus Jokaisella on oikeus väkivallattomaan elämään. Edunvalvonta ja vaikuttamistyö Turvakotityö: Kriisityö Avotyö: Kriisityö ja selviytymisen tukeminen Väkivaltatyön kokonaisuus Jokaisella on oikeus väkivallattomaan elämään Verkko- ja puhelinauttaminen Etsivä ja jalkautuva väkivaltatyö

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN

MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN Presentation Name / Firstname Lastname 24/05/2019 1 MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN

Lisätiedot

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring

The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring The Finnish Network For Organisations Supporting Family Caring Perustettu 2005 Suomen Toimii yhdyselimenä omaishoidon alalla tai siihen läheisesti liittyvällä alueella Suomessa toimivien järjestöjen, säätiöiden

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET OHJAAMO-KUULUMISET. Tuija Kautto Kohtaamo-hanke

VALTAKUNNALLISET OHJAAMO-KUULUMISET. Tuija Kautto Kohtaamo-hanke VALTAKUNNALLISET OHJAAMO-KUULUMISET Tuija Kautto Kohtaamo-hanke OHJAAMOTOIMINTA KEHITTYY Toimijoita syksyllä 2015 yli 30, mukana yli 80 kuntaa Monta aaltoa - Osa toiminut pidempään, osa aloittanut vuoden

Lisätiedot

Millainen on suomalainen perhekeskus? Kehittämistyön uusimmat vaiheet

Millainen on suomalainen perhekeskus? Kehittämistyön uusimmat vaiheet Millainen on suomalainen perhekeskus? Kehittämistyön uusimmat vaiheet Lastensuojelun haasteet 2015 kehittämistyöllä tuloksiin 9.6.2015 Oulu Kehittämispäällikkö Arja Hastrup Millaisena suomalainen perhekeskus

Lisätiedot

Kotona Suomessa-toimenpidekokonaisuuden tavoite

Kotona Suomessa-toimenpidekokonaisuuden tavoite Kotona Suomessa-toimenpidekokonaisuuden tavoite Kotona Suomessa yhdistää maahanmuuttajien parissa työskentelevät asiantuntijat verkostoksi, joka toteuttaa yhä laadukkaampia ja vaikuttavampia kotouttamispalveluita

Lisätiedot

Pakolaisten mielenterveyden tukeminen. PALOMA-käsikirja Espoo Satu Jokela

Pakolaisten mielenterveyden tukeminen. PALOMA-käsikirja Espoo Satu Jokela Pakolaisten mielenterveyden tukeminen PALOMA-käsikirja Espoo Satu Jokela 11.10.2018 Satu Jokela 1 Ulkomaalaistaustaiset ovat moninainen ryhmä ja harvat ilmiöt voi yleistää kaikkiin emn.fi Kuva: Euroopan

Lisätiedot

I Mitä tapahtuu Arvokas elämä -hankkeessa keväällä 2012

I Mitä tapahtuu Arvokas elämä -hankkeessa keväällä 2012 1 I Mitä tapahtuu Arvokas elämä -hankkeessa keväällä 2012 Lapsen ja perheen palvelut lähipalveluina (tavoite 1): 1) Vammainen lapsi ja perhe palveluissa Jyväskylä: Jyväskylän prosessiohjaus päättynyt:

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Nuorten Ohjaamot. Kohtaamo-hanke 15.9.2015

Nuorten Ohjaamot. Kohtaamo-hanke 15.9.2015 Nuorten Ohjaamot Kohtaamo-hanke NUORISOTAKUU ESR-OHJELMAKAUDELLA 2014-2020 NUORTEN PALVELUJEN KEHITTÄMISKOKOKONAISUUS Ohjaamo-toiminta ja verkko-ohjaus (Kohtaamo) kehittää Ohjaamoja ja verkko-ohjausta

Lisätiedot

(Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta

(Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta (Lapinlahden terveyspiste, Savo-Karjalan piiri) Terveyspistetoiminta TERVEYS JA TURVALLISUUS 23.5.2013 SPR:n toimintamuodot (Asetus 3 ) Tarkoituksensa toteuttamiseksi järjestö: 1) ylläpitää auttamisvalmiutta

Lisätiedot

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista

Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjasto edistää lasten lukutaitoa ja lukemista Kirjastopalvelut peruspalvelujen arvioinnissa 7.6.2018 Kuopio 1 Pääasiat Mikä peruspalvelujen arviointi? Miksi lukeminen ja lukutaidot arvioitavana juuri

Lisätiedot

S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS

S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS KIELITIVOLIN KOORDINAATTORIT S 2 JA OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS opetusneuvos Terhi Seinä 5.11.2010 MAAHANMUUTTAJAOPETUKSEN TAVOITE antaa Suomeen muuttaville valmiuksia toimia tasavertaisina jäseninä suomalaisessa

Lisätiedot

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä

Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen näkymiä Aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen sekä luku- ja kirjoitustaidon koulutuksen opetussuunnitelman perusteiden käyttöä tukeva koulutus

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Espoolainen kotouttamistyö Onnistumisia ja haasteita

Espoolainen kotouttamistyö Onnistumisia ja haasteita Espoolainen kotouttamistyö Onnistumisia ja haasteita Jenni Lemercier Johtava sosiaalityöntekijä, Maahanmuuttajapalvelut 18.1.2018 Monikulttuuriasiain neuvottelukunta Maahanmuuttajapalvelut Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt

Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt LIITE 1. VIRTA KAINUUN VIESTINTÄSUUNNITELMA Taulukko 1. Sisäinen viestintä. Kohderyhmä Rooli Viestinnän tavoite Viestinnän väline/vastuuhenkilöt Koordinaatiohankkeen ja alahankkeiden työntekijät Virta

Lisätiedot

MOMENTTI - Maahanmuuttajaresurssit käyttöön

MOMENTTI - Maahanmuuttajaresurssit käyttöön MOMENTTI - Maahanmuuttajaresurssit käyttöön Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Ratkaisujen löytäminen maahanmuuttajien työllistymiseen Maahanmuuttajien työllistymisen tehostuminen Projektilla pyritään

Lisätiedot

Voimavarakeskus Monika matalan kynnyksen palvelut väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille. Natalie Gerbert Monika Naiset liitto ry

Voimavarakeskus Monika matalan kynnyksen palvelut väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille. Natalie Gerbert Monika Naiset liitto ry Monika - Naiset moniarvoisen ja turvallisen yhteiskunnan puolesta Voimavarakeskus Monika matalan kynnyksen palvelut väkivaltaa kokeneille maahanmuuttajanaisille Monika Naiset liitto ry 1 Voimavarakeskus

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013

Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja. Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Nuorten tieto- ja neuvontatyön suuntaviivoja Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Jaana Fedotoff Seinäjoki 3.10.2013 Mikä on keskeistä, mihin pyritään? Nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden

Lisätiedot

Kotouttamisen kumppanuusohjelma. Varpu Taarna Erityisasiantuntija

Kotouttamisen kumppanuusohjelma. Varpu Taarna Erityisasiantuntija Kotouttamisen kumppanuusohjelma Varpu Taarna Erityisasiantuntija Kotouttamisen kumppanuusohjelma Tavoitteena tuoda eri kotouttamisen parissa olevia toimijoita yhteen ja kehittää yhteistyötä ja verkostoitumista

Lisätiedot

PALAPELI2-PROJEKTI Alkukartoitus, alkuvaiheen koulutus ja ohjauspalvelut maahanmuuttajille

PALAPELI2-PROJEKTI Alkukartoitus, alkuvaiheen koulutus ja ohjauspalvelut maahanmuuttajille PALAPELI2-PROJEKTI 1.8.2008-31.12.2012 Alkukartoitus, alkuvaiheen koulutus ja ohjauspalvelut maahanmuuttajille Palapeli2-projektin tavoite saada hyvin ja tehokkaasti alkuun maahanmuuttajan kotoutumisja

Lisätiedot