Sukupuolen merkitys. Näkökulma sukupuoleen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukupuolen merkitys. Näkökulma sukupuoleen"

Transkriptio

1 Sukupuolen merkitys Näkökulma sukupuoleen

2

3 Sukupuolen ulottuvuuksia Biologinen (esim. hormonaalinen, kromosominen, rakenne) Psyykkinen (oma kokemus) Sukupuolinen itseilmaisu (pukeutuminen, roolit, käyttäytyminen jne.) Sosiaalinen (roolit, vuorovaikutuksessa rakentuva) Kulttuurinen (arvot, olettamukset miehenä tai naisena olemisesta) Juridinen (tunnustaa 2 sukupuolta) Sukupuoli-identiteetti (oman kokemuksen nimeäminen, esim. mies, nainen, intersukupuolinen, transsukupuolinen)

4 Maskuliininen sukupuoli Sukupuolen huomioonottavat lähestymistavat ja maskuliinisuustutkimus ovat innoittaneet toisiaan Termi mies viittaa biologisiin ominaisuuksiin, sukupuolen voi nähdä myös sosiaalisena ja kulttuurisena rakennelmana, eräänlaisena esityksenä eli performaationa, jolloin sukupuoli on kulttuurisesti tuotettu kohdistuen niihin odotuksiin, ympäristön vaikutuksiin, tiedostamattomiin viesteihin ja olettamuksiin, joita meihin asetetaan miehinä. Maskuliinisuus kuvaa sitä tapaa, jolla mies esittää miestä. Miehen voidaan katsoa oppivan sosiaalisesti kulttuurin maskuliiniset määreet ja roolit.

5 Maskuliininen sukupuoli Tietyssä ajassa ja paikassa kulttuurin jäsenet merkitsevät ja representoivat tekoja, asioita ja ilmiöitä maskuliinisiksi. Miehen maskuliinisuus rakentuu näiden tekojen ja eleiden performatiivisesta toistosta. Maskuliinisuus on sitä, mitä jossain tietyssä kulttuurissa pidetään miehisenä. Se viittaa tietyn kulttuurin hyväksyttyyn tapaan osoittaa olevansa mies määritellen miehen tekoja, esimerkiksi kävelytyylin, puheen, pukeutumisen sekä sen, miten mies tuntee, ajattelee ja rakastelee.

6 Perinteinen maskuliinisuus Maskuliinisuuteen kuuluvat miehen, fyysiset, mentaaliset sekä psyykkiset ja sosiaaliset ihannemitat. Mitä enemmän maskuliinisuuden ihannemittoja täytetään, sitä arvostetumpi mies on miehenä. Perinteinen, sukupuolta normittava sukupuolijaottelu siinä, mitä miehen tulee olla. Mieheksi ei synnytä, miehuus ansaitaan. Miehenä oleminen hyväksytään sitä mukaan, kun aletaan tunnistaa kulttuurin miehisiä odotuksia. Isänä olemisen näkökulmasta miehellä perinteinen valtaa pitävän, kontrolloivan, poissa olevan perheen pään ja leiväntuojan rooli.

7 Hegemoninen maskuliinisuus Perinteisesti kulttuurisesti tavoitelluimmalla ja arvostetuimmalla maskuliinisuuden muodolla, hegemonisella maskuliinisuudella tarkoitetaan miehiä yhdistävää käytäntöä, tiettyjen maskuliinisuuksien ideaalien ja miesluokan hallitsevaa asemaa suhteessa miesten enemmistöön ja kaikkiin naisiin. Hegemonisessa maskuliinisuudessa yhdistyy viisi miesideaalin odotusta, joihin kuuluvat valta, voima, menestys, tunteiden hallinta ja heteroseksuaalisuus. Kyseessä ei ole yleisin maskuliinisuuden muoto, mutta se edustaa arvostetuinta tapaa olla mies pakottaen miehet arvioimaan itseään suhteessa tuohon ideaaliin, jolloin suhde siihen voi olla sitä ylläpitävä, kannattava tai alisteinen.

8 Maskuliininen vs. Feminiininen Aktiivinen Rationaalinen Aggressiivinen Kunnianhimoinen Kilpailuhenkinen Hallitseva Instrumentaalinen Toiminnallinen Passiivinen Tunteellinen Hoivaava Myötätuntoinen Hellä Myöntyväinen Lapsirakas Herkkäuskoinen

9 Neuvotteleva maskuliinisuus o Mieskuva on vähitellen muuttunut tarjoten enemmän tilaa, vaihtoehtoja ja liikkumavaraa miehenä olemiselle. o Uuden ajan maskuliinisuustyypeissä ei ole yhtä ahtaita raja-aitoja tai ne eivät sisällä selvää maskuliinisuus-feminiinisyys jakoa, mikä mahdollistaa laajemmat, miehen yksilöllisille ominaisuuksille sopivat toiminta-areenat. o Taustalla maskuliinisuuskäsitysten muutos, yhteiskunnallinen kehitys, miesten vaihtoehtoiset roolit perheissä, lisäksi hoiva ja herkkyys ovat arvostetumpia ja aitoja vaihtoehtoja toteuttaa mieheyttä. o Isyyden näkökulmasta käynnissä on osallistavan isyyden aika eli isät ovat aktiivisesti mukana varhaishoivassa ja lasten kasvatuksessa.

10 Subjektiivinen mieheys Miehen hyvinvoinnin kannalta olennaista hänen oma kokemuksensa mieheydestä o Millaisena mies kokee itsensä? o Millaisena mies pitää normaalia mieheyttä? o Maskuliinisuuden ja femiinisyyden kokemus? o Mistä mies mittaa oman miehekkyytensä?

11 Pohdiskeltavaksi Minkälaisia maskuliinisia ideaaleja kulttuurimme mielestäsi asettaa miehenä ja isänä olemiselle? Minkälaista mieheyttä ja isyyttä itse arvostat? Miten käsityksesi näkyy työssäsi?

12 Esimerkkejä sukupuolen kautta määrittyvästä problematiikasta Maskuliinisuuden tuottamisen tavat, kuvitellut rooliodotukset ovat epäinhimillisiä ja velvoittavia tai karkeita ja tuhoavia tai ulospäin hallitsevia, miesongelmaa korostavia, esimerkiksi hegemoninen maskuliinisuus, valta yli kaikkien naisten/naisellisina pidettyjen asioiden, vallankäyttö perheessä jne. Suhde hegemoniseen mieskäsitykseen on sitä ylläpitävä, mutta alisteinen, minäkuvaa voimakkaasti vääristävä, mikä lisää epämiehekkyyden tunnetta ja vähentää tyytyväisyyttä omaan itseen ja elämään. Situationaalisen maskuliinisuuden ongelma eli maskuliinisuuden tuottamisen tavat vaihtelevat suuresti eri konteksteissa aiheuttaen jännitteitä ja epävarman miehisen identiteetin vaikuttaen muun muassa vanhemmuuteen.

13 Esimerkkejä sukupuolen kautta määrittyvästä problematiikasta Kaksoiskirjanpito on taiteilua aitojen tunteiden, kokemusten, aidon minän ja katu-uskottavan, maskuliinisen identiteetin välillä, mistä seurauksena ambivalensseja ja haavoittunut miehinen identiteetti. Maskuliinisuuskäsitysten, roolien ja omien tarpeiden ja kokemusten välillä on ristiriitoja. Itsensä kieltämisen maskuliininen kulttuuri, maskuliininen identiteetti dominoi hegemonisessa asemassa miestä itseään, vaikeuttaa mieheksi ja isäksi kasvamista sekä ihmisenä kehittymistä ja itsetuntemuksen lisäämistä. Miehisen liikkumavaran puute maskuliinisuus vs. feminiinisyys -akselilla, vaihtoehdottomuus, toimintaareenoiden puute miehenä ja isänä.

14 Esimerkkejä sukupuolen kautta määrittyvästä problematiikasta Subjektiivinen mieheys eli oma kokemus mieheydestä. Voiko esimerkiksi olla sellainen isä, kun oikeasti haluaa? Maskuliinisuuteen voi liittyä vallan ylläpitoa, mutta yhtä hyvin kyse voi olla vallan puutteesta tai avuttomuudesta kohdata inhimillisiä, maskuliiniseen identiteettiin liittymättömiä tunteita, kuten pettymyksiä, riittämättömyyttä ja surua, jolloin ne kanavoituvat sallituiksi maskuliinisiksi tunteiksi, kuten vihaksi ja raivoksi ja mahdollisesti väkivallaksi. Mies muuttuu, mutta ympäristö, esimerkiksi auttajat tai työelämä voivat uusintaa tai ylläpitää traditionaalisia ideaaleja ja sukupuolinormistoa aiheuttaen ristiriitoja.

15 Pohdiskeltavaksi Mieti oman työsi näkökulmasta Millä tavalla sukupuolen kautta määrittyvä problematiikka voi näkyä tai on näkynyt asiakastilanteissa ja/tai kohtaamiesi isien toiminnassa?

16 TEHTÄVÄ Tutkaile sukupuoltasi alla olevan sukupuolitestin avulla

17 Lähteet o Butler, Judith 2008: Hankala sukupuoli. o Connell R.W 1985: Gender and Power. o Connell R.W 1995: Masculinities. o Edwards, Tim 2006: Cultures of masculinity. o Ensi- ja turvakotien liiton materiaalit o Granfelt, Riitta, Kuronen, Marjo, Nyqvist, Leo & Petrelius, o Päivi (toim.) 2004: Sukupuoli ja sosiaalityö. o Hall, Stuart 1999:Identiteetti o Helsingin sanomat: Oletko mies vai nainen? o o Huttunen, Jouko 2001: Isänä olemisen uudet suunnat. Hoiva-isiä, etä-isiä ja ero-isiä. o Jokinen, Arto 2000: Panssaroitu maskuliinisuus. Mies, kulttuuri ja väkivalta. o Jokinen, Arto 1999 (toim.): Mies ja muutos: Kriittisen miestutkimuksen teemoja. o Jokiranta, Harri 2003: Se on miehen elämää o Lehtonen, Mikko 1995: Pikku jättiläisiä: Maskuliinisuuden kulttuurinen rakentuminen. o Lehtonen, Mikko 1995 (toim.): Aatamin puvussa: liaanilla Hemingwaystä Köningiin. o Messershmidt, James 2000: Nine Lives. Adolescent Masculinities, the Body and Violence o Nyqvist, Leo 2006: Miesten kriisikeskuksen loppuarviointi. Kokemuksia miesten kriisityöstä. o Peitsalo, Peter 2013: Mieskuvan ja isyyden muutokset teoksessa Isätietoa o Sipilä, Jorma & Tiihonen, Arto 1994 (toim.): Miestä rakennetaan, maskuliinisuuksia puretaan.

Miehen kohtaaminen asiakastyössä

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miestyön abc 10.9.2015 Osa 1/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus Mitä on miestyö? Työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse Miehille suunnattua

Lisätiedot

Sukupuolen merkitys. Sukupuolen huomioon ottava lähestymistapa

Sukupuolen merkitys. Sukupuolen huomioon ottava lähestymistapa Sukupuolen merkitys Sukupuolen huomioon ottava lähestymistapa Sukupuolisensitiivinen työote Tunnistetaan omassa toiminnassa niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat miehiin ja naisiin. Huomioidaan miesten ja

Lisätiedot

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2. 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2. 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella Miehen kohtaaminen asiakastyössä Miehen näkökulma asiakastyössä 2/2 17.3.2016 Osa 5/5 Jari Harju & Petteri Huhtamella Miehen kohtaamiseen vaikuttavat tekijät työntekijä tiedot, taidot ammatillinen viitekehys/oma

Lisätiedot

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Asiakastyö miehen näkökulmasta. 11.02.2016 Osa 4/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Asiakastyö miehen näkökulmasta. 11.02.2016 Osa 4/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus Miehen kohtaaminen asiakastyössä Asiakastyö miehen näkökulmasta 11.02.2016 Osa 4/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus Miestyö Työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse. Miehille

Lisätiedot

Eron jälkeinen isyys. Ilmo Saneri isätyöntekijä Isyyden Tueksi hanke

Eron jälkeinen isyys. Ilmo Saneri isätyöntekijä Isyyden Tueksi hanke Eron jälkeinen isyys Ilmo Saneri isätyöntekijä Isyyden Tueksi hanke Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi Miessakit ry miehiä tukevaa hyvinvointityötä

Lisätiedot

Miehen mitta Poikamiehen miehuus ja maskuliinisuus. Jukka Sankala Jukka.Sankala@ulapland.fi

Miehen mitta Poikamiehen miehuus ja maskuliinisuus. Jukka Sankala Jukka.Sankala@ulapland.fi Miehen mitta Poikamiehen miehuus ja maskuliinisuus Jukka Sankala Jukka.Sankala@ulapland.fi Luennon rakenne Tutkimuksen taustoitus Keskeiset käsitteet Alustavia tuloksia Tutkimuksen taustaa Tutkimustehtäväni

Lisätiedot

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Hyvinvointia koko perheeseen. 20.10.2015 Osa 2/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus

Miehen kohtaaminen asiakastyössä Hyvinvointia koko perheeseen. 20.10.2015 Osa 2/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus Miehen kohtaaminen asiakastyössä Hyvinvointia koko perheeseen 20.10.2015 Osa 2/5 Jari Harju ja Petteri Huhtamella Miestyön keskus Miestyö Työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse. Miehille suunnattua

Lisätiedot

Miestyö on työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse

Miestyö on työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse MIESTYÖ Miestyön keskus Miestyö on työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse Myyteissä mies on... itsenäinen, ei tarvitse muiden apua ei näytä tunteitaan, ei pelkää vahva ja osaava käyttää tarvittaessa

Lisätiedot

MIESTAPAISET ONGELMAT, MIESERITYINEN APU. Miestyön foorumi, Hankasalmi Leo Nyqvist

MIESTAPAISET ONGELMAT, MIESERITYINEN APU. Miestyön foorumi, Hankasalmi Leo Nyqvist MIESTAPAISET ONGELMAT, MIESERITYINEN APU Miestyön foorumi, Hankasalmi 12.05.2009 Leo Nyqvist Miestutkimus miestyön näkökulmasta Hallitseva connellilainen maskuliinisuustutkimus on keskittynyt hegemonisen

Lisätiedot

Isät turvallisuuden tekijänä

Isät turvallisuuden tekijänä Isät turvallisuuden tekijänä Mitä on väkivalta Väkivalta on fyysisen voiman tai vallan tahallista käyttöä tai sillä uhkaamista, joka kohdistuu ihmiseen itseensä, toiseen ihmiseen tai ihmisryhmään tai yhteisöön

Lisätiedot

Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää?

Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää? Poikien ja nuorten miesten moninaisuus mitä aito kohtaaminen edellyttää? #Ainutlaatuinen- seminaari Antti Ervasti Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Erityistason perheterapeutti Psykoterapeutti (ET,

Lisätiedot

MIESTYÖ. Miestyön keskus

MIESTYÖ. Miestyön keskus MIESTYÖ Miestyön keskus Miestyö on työtä, jonka kohteena ja lähtökohtana on mies itse Miksi mies tarvitsee apua? Muutokset perhesysteemeissä ja vanhemmuudessa haastavat miehiä aikaisempaan verrattuna uudella

Lisätiedot

Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla

Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla Puolison rooli nais- ja miesjohtajien urilla Suvi Heikkinen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu NaisUrat-hanke Työn ja yksityiselämän tasapaino 6.5.2014 Väitöskirjatutkimus Pyrkimyksenä on selvittää

Lisätiedot

Kuoleman kusinen enkeli. Miesten alkoholinkäytön maskuliiniset representaatiot tutkimuskirjallisuudessa ja Rytmihäiriön musiikissa

Kuoleman kusinen enkeli. Miesten alkoholinkäytön maskuliiniset representaatiot tutkimuskirjallisuudessa ja Rytmihäiriön musiikissa Kuoleman kusinen enkeli Miesten alkoholinkäytön maskuliiniset representaatiot tutkimuskirjallisuudessa ja Rytmihäiriön musiikissa ARTTU SALO Tampereen yliopisto Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

Työskentely väkivaltaa käyttäneen isän kanssa

Työskentely väkivaltaa käyttäneen isän kanssa Työskentely väkivaltaa käyttäneen isän kanssa Työskentelyn tavoite Turvallisuustyö isän käsittää tässä neljän eri aihealuetta: riskien arviointi, riskien hallinta, vastuu ja yhteistyö Tunteiden tunnistaminen

Lisätiedot

SUKUPUOLISTUNUT ERIARVOISUUS JA SUKUPUOLISENSITIIVISYYS

SUKUPUOLISTUNUT ERIARVOISUUS JA SUKUPUOLISENSITIIVISYYS SUKUPUOLISTUNUT ERIARVOISUUS JA SUKUPUOLISENSITIIVISYYS Työryhmän kuvaus Työryhmässä käsitellään sukupuolta sosiaalityön kohdeilmiöissä, instituutioissa ja käytännöissä sekä pohditaan sukupuolisensitiivisyyttä

Lisätiedot

Teidän kysymyksiänne Perspektiivejä minuuteen ja identiteettiin Sukupuoli osana minuutta

Teidän kysymyksiänne Perspektiivejä minuuteen ja identiteettiin Sukupuoli osana minuutta Luennon aiheet Teidän kysymyksiänne Perspektiivejä minuuteen ja identiteettiin Sukupuoli osana minuutta 1 Voiko kuluttajan käyttäytymistä opiskellessa hyötyä myös b2b-markkinoilla? Voiko teorioita (esim.

Lisätiedot

Mitä sinuun jäi? Sukupuoli sosiaalipsykologiassa

Mitä sinuun jäi? Sukupuoli sosiaalipsykologiassa Mitä sinuun jäi? Sukupuoli sosiaalipsykologiassa 16.1-23.2.2012 Pohdinta Mitä ajattelit sukupuolesta kurssin alussa? Mitä ajattelet siitä nyt? ( Seuraako sukupuolesta ihmiselle jotain? Jos, niin mitä?)

Lisätiedot

MASKULIININEN PAAVALI?

MASKULIININEN PAAVALI? MASKULIININEN PAAVALI? Anna Westerholm Uuden testamentin eksegetiikan pro gradu -tutkielma Huhtikuu 2015 HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET Tiedekunta/Osasto Fakultet/Sektion Laitos Institution

Lisätiedot

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa

Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Sinusta tulee isä! - Isäksi kasvamista tukemassa Tieto isäksi tulemisesta voi olla iloinen, hämmentävä, odotettu tai pelottava. Ajatus itsestä isänä konkretisoituu miehelle hitaasti mutta varmasti, kun

Lisätiedot

Isyyttä arjessa ja ihanteissa. KT Johanna Mykkänen & FM Ilana Aalto

Isyyttä arjessa ja ihanteissa. KT Johanna Mykkänen & FM Ilana Aalto Isyyttä arjessa ja ihanteissa KT Johanna Mykkänen & FM Ilana Aalto Mitä on tehty ja miksi? Tilannekatsaus tämän hetken isyyden tutkimuksen sisältöihin ja menetelmiin Tarkoituksena vastata kysymyksiin mitä

Lisätiedot

Ryhmätyöskentelyn purku Hankasalmi

Ryhmätyöskentelyn purku Hankasalmi Ryhmätyöskentelyn purku 12.5.2009 Hankasalmi Sisältö 1. Pari sanaa ryhmätyöskentelystä 2. Ryhmien tulosten purku 20 min / teema 3. Vapaata keskustelua ryhmien teemoista Ryhmätyöskentelyssä tarkastellaan

Lisätiedot

ISYYS KASVAMASSA ISYYDEN MONINAISUUS JA LAINSÄÄDÄNTÖÄ

ISYYS KASVAMASSA ISYYDEN MONINAISUUS JA LAINSÄÄDÄNTÖÄ ISYYS KASVAMASSA ISYYDEN MONINAISUUS JA LAINSÄÄDÄNTÖÄ Pohdi Mieti, mitä Sinulle tulee mieleen sanoista ISÄ, ISYYS. ISÄ Isä on lapsen miespuolinen vanhempi Isyys voidaan määritellä biologisen, sosiaalisen

Lisätiedot

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi

Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään? Helsingin kaupunki 27.11.2013 Sinikka Mustakallio WoM Oy www.wom.fi Tasa-arvon edistämisen kohteet 1. Henkilöstöpoliittinen tasa-arvo kohteena

Lisätiedot

Väkivalta ja päihteet Miestyön keskuksessa tehtävän työn näkökulmasta

Väkivalta ja päihteet Miestyön keskuksessa tehtävän työn näkökulmasta Väkivalta ja päihteet Miestyön keskuksessa tehtävän työn näkökulmasta Alkoholi ja väkivalta -seminaari 6.11.2013 Petteri Huhtamella Miestyön keskus Lapin ensi- ja turvakoti ry. Miestyön keskus Lähtenyt

Lisätiedot

Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia. Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä

Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia. Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä www.poikientalo.fi Tuki- ja neuvontapalvelu www.sinuiksi.fi Neuvontatyöntekijät Jussi

Lisätiedot

TUKEA VARHAISEEN VANHEMMUUTEEN. Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 16.4.2015 Anne Murtojärvi

TUKEA VARHAISEEN VANHEMMUUTEEN. Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 16.4.2015 Anne Murtojärvi TUKEA VARHAISEEN VANHEMMUUTEEN Äitiyshuollon alueellinen koulutuspäivä 16.4.2015 Anne Murtojärvi Varhaisella vuorovaikutuksella tarkoitetaan kaikkea lapsen ja vanhempien yhdessä olemista, kokemista ja

Lisätiedot

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS Hanna Vilkka Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty. Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista,

Lisätiedot

"Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne. Albert Einstein

Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne. Albert Einstein "Emme voi ratkaista ongelmia ajattelemalla samalla tavalla kuin silloin, kun loimme ne. Albert Einstein Maarit Kairala Sosiaalityön e- osaamisen maisterikoulutus Lapin yliopisto/ Oulu 18.4.2013 Lähtökohtiani:

Lisätiedot

Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon!

Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon! Ankeat opetusmenetelmät, karut oppimisympäristöt, luutuneet käsitykset Oppiminen kuntoon! Pirkanmaan ympäristökasvatuspäivä 2.6.2015 Päivi Ikola Aluejohtaja Uutta vai vanhaa? 2.6.2015 Päivi Ikola Perusopetuksen

Lisätiedot

ISÄT KUULLUKSI, NÄKYVÄKSI JA OSALLISTUVAKSI

ISÄT KUULLUKSI, NÄKYVÄKSI JA OSALLISTUVAKSI 17. huhtikuuta 2013 Miessakit ry ISÄT KUULLUKSI, NÄKYVÄKSI JA OSALLISTUVAKSI Isätyöntekijä Ilmo Saneri Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi MIKSI?

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Jonain päivänä olen valmis sotilaaksi Poikien ja miesten maskuliinisuudet 5. luokan oppikirjojen mukaan

TAMPEREEN YLIOPISTO. Jonain päivänä olen valmis sotilaaksi Poikien ja miesten maskuliinisuudet 5. luokan oppikirjojen mukaan TAMPEREEN YLIOPISTO Jonain päivänä olen valmis sotilaaksi Poikien ja miesten maskuliinisuudet 5. luokan oppikirjojen mukaan Kasvatustieteiden tiedekunta Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma JARI VIITALA

Lisätiedot

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014 Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille Henry ry 21.10.2014 Kuka minä olen? Heikki Syrjämäki Tampereen perheasiain neuvottelukeskus http://www.tampereenseurakunnat.fi/perheneuvonta http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka

Lisätiedot

ISÄKSI KASVAMASSA ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE

ISÄKSI KASVAMASSA ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE ISÄKSI KASVAMASSA ISÄN JA VAUVAN VÄLINEN SUHDE Tieto isäksi tulemisesta Isän ja vauvan välinen suhde saa alkunsa jo silloin kun pariskunta suunnittelee vauvaa ja viimeistään silloin kun isä saa tiedon

Lisätiedot

TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA. Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo,

TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA. Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo, TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo, 14.11.2012 Lähtökohdat Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelman toimenpidekirjaus

Lisätiedot

Mihin katosi marginaalisten miesten kapinapotentiaali?

Mihin katosi marginaalisten miesten kapinapotentiaali? tuurin menetelmänä tavoin Sipilän kirja sovelsi sosiaalivaltiokritiikkiä sosiaalityön tutkimukseen mutta samalla Sipilä kuitenkin jo avasi tien 1990-luvulle, sosiaalityön sisällöistä lähtevään tutkimukseen.

Lisätiedot

NAISTEN MIES Mieheyden diskursiivinen rakentuminen Me Naiset -lehden henkilökuvissa

NAISTEN MIES Mieheyden diskursiivinen rakentuminen Me Naiset -lehden henkilökuvissa NAISTEN MIES Mieheyden diskursiivinen rakentuminen Me Naiset -lehden henkilökuvissa Piia Matikainen Journalistiikan pro gradu -tutkielma Kevät 2012 Viestintätieteiden laitos Jyväskylän yliopisto JYVÄSKYLÄN

Lisätiedot

Monikulttuurinen parisuhde kotoutuuko seksuaalisuus?

Monikulttuurinen parisuhde kotoutuuko seksuaalisuus? Monikulttuurinen parisuhde kotoutuuko seksuaalisuus? Monikulttuurinen osaamiskeskus 2.11.2015 1 Monikulttuurisesta parisuhteesta lyhyesti Jokaisella parilla omat yksilölliset perusteet - rakkaus - sopimus

Lisätiedot

ALKAVAN ISYYDEN TUKEMINEN HELSINKI 24.9.2015

ALKAVAN ISYYDEN TUKEMINEN HELSINKI 24.9.2015 ALKAVAN ISYYDEN TUKEMINEN HELSINKI 24.9.2015 Ilmo Saneri Isätyöntekijä työnohjaaja Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi Miessakit ry miehiä tukevaa

Lisätiedot

Isä seksuaalikasvattaja. Jussi Pekkola, Sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Poikien ja nuortenmiesten keskus&vanhemmuuskeskus

Isä seksuaalikasvattaja. Jussi Pekkola, Sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Poikien ja nuortenmiesten keskus&vanhemmuuskeskus Isä seksuaalikasvattaja Jussi Pekkola, Sairaanhoitaja, seksuaalineuvoja Poikien ja nuortenmiesten keskus&vanhemmuuskeskus Onko eroa isä/äiti seksuaalikasvattajana? Isät äitien kanssa samalla lähtöviivalla

Lisätiedot

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa F 64 Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa Yleistä... Sukupuoli-identiteettejä: Transvestiitti Mies / Nainen / intersukupuolinen Transsukupuolinen nainen/-mies Genderqueer (yl. muunsukupuolinen)

Lisätiedot

TERVETULOA ISYYTEEN Materiaali isäksi kasvamisen tueksi

TERVETULOA ISYYTEEN Materiaali isäksi kasvamisen tueksi TERVETULOA ISYYTEEN Materiaali isäksi kasvamisen tueksi "Just like a plant needs light and space to grow, a child needs love and freedom to unfold. - Sigrid Leo Oma lapsuus ja vanhemmat Vanhempana olemiseen

Lisätiedot

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ UCLA School of Law Professor Intersektionaalisuus lyhyesti Teoria ja menetelmä, työkalu tarkastella risteäviä eroja Crenshaw

Lisätiedot

Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta

Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Seminaari 27.10.2011: Varhaiskasvatus ja perusopetus edistämään tyttöjen ja poikien tasa-arvoa Lastentarhaopettajien

Lisätiedot

ISÄT KUULLUKSI, NÄKYVÄKSI JA OSALLISTUVAKSI HELSINKI 3.10.2012

ISÄT KUULLUKSI, NÄKYVÄKSI JA OSALLISTUVAKSI HELSINKI 3.10.2012 3. lokakuuta 2012 Miessakit ry ISÄT KUULLUKSI, NÄKYVÄKSI JA OSALLISTUVAKSI HELSINKI 3.10.2012 Isätyöntekijä Ilmo Saneri Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi

Lisätiedot

Kaukana ovat ne ajat, kun mies oli pääsääntöisesti etäinen perheen pää

Kaukana ovat ne ajat, kun mies oli pääsääntöisesti etäinen perheen pää Kaukana ovat ne ajat, kun mies oli pääsääntöisesti etäinen perheen pää Isyyden ja maskuliinisuuden rakentuminen isyysblogien diskursseissa Maria Laura Elina Alanko Helsingin yliopisto Valtiotieteellinen

Lisätiedot

Rosoinen isyys. Miestyön foorumi, Isän näköinen -hanke.

Rosoinen isyys. Miestyön foorumi, Isän näköinen -hanke. Rosoinen isyys Miestyön foorumi, 22.-23.5.2019 Isän näköinen -hanke Isän näköinen hanke STM rakennerahaston (ESR) rahoittama Hankeaika 1.3.2018 29.2.2020 Miessakit ry:n ja Suomen Setlementtiliitto ry:n

Lisätiedot

This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere

This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere Publisher's version The permanent address of the publication is http://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-201304091084

Lisätiedot

TURVATAITOJA NUORILLE

TURVATAITOJA NUORILLE TURVATAITOJA NUORILLE Opas sukupuolisen häirinnän ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyyn Jussi Aaltonen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät, Kalastajatorppa, 30.11.2012 Lähtökohdat

Lisätiedot

Poikien seksuaalinen hyväksikäyttö. Rajat ry - www.rajat.fi Heidi Valasti, traumaterapeutti, vaativan erityistason psykoterapeutti,

Poikien seksuaalinen hyväksikäyttö. Rajat ry - www.rajat.fi Heidi Valasti, traumaterapeutti, vaativan erityistason psykoterapeutti, Poikien seksuaalinen hyväksikäyttö Rajat ry www.rajat.fi Heidi Valasti, traumaterapeutti, vaativan erityistason psykoterapeutti, Myyttejä poikien kokemasta seksuaalisesta väkivallasta Myytti I stereotyyppiset

Lisätiedot

Arto Jokinen (toim.) YHDES Maskulaarisuuksien rakentuminen populaarikulttuureissa

Arto Jokinen (toim.) YHDES Maskulaarisuuksien rakentuminen populaarikulttuureissa Yhdestä puusta Arto Jokinen (toim.) YHDES HDESTÄ PUUSTA Maskulaarisuuksien rakentuminen populaarikulttuureissa Copyright 2003 Tampere University Press Myynti Tiedekirjakauppa TAJU PL 617 33014 Tampereen

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta Juha Kilpiä Aktuaali koulutuspalvelu Seksuaalipedagogi (Nacs) Työnohjaaja Ryhmänohjaaja Vapaaehtoistyöntekijä www.aktuaali.fi www.facebook.fi/aktuaali www.twitter.fi/jkilpia juha.kilpia@aktuaali.fi +358

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä Kielellä on väliä twitter.com/mariaohisalo Maria Ohisalo, YTT, tutkija, Y-Säätiö facebook.com/ohisalomaria 1 Kielellä on väliä Kieli rakentaa maailmaamme ja suuntaa toimintaamme Arkikielessä köyhä on terminä

Lisätiedot

TERAPIA MERKITYSTYÖNÄ MISTÄ RAKENTUU AUTTAVA KESKUSTELU? Jarl Wahlström Jyväskylän yliopiston psykologian laitos

TERAPIA MERKITYSTYÖNÄ MISTÄ RAKENTUU AUTTAVA KESKUSTELU? Jarl Wahlström Jyväskylän yliopiston psykologian laitos TERAPIA MERKITYSTYÖNÄ MISTÄ RAKENTUU AUTTAVA KESKUSTELU? Jarl Wahlström Jyväskylän yliopiston psykologian laitos Psykoterapiakeskustelujen tutkimus Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella 1 Laitoksen

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO. Päivi Punkka ROHKEA ROTURAKASTAJA, EPÄVARMA ARTISTI JA SYYSKUUN SÖPÖLIINI. Maskuliinisuuden representaatiot Cosmopolitanissa

TAMPEREEN YLIOPISTO. Päivi Punkka ROHKEA ROTURAKASTAJA, EPÄVARMA ARTISTI JA SYYSKUUN SÖPÖLIINI. Maskuliinisuuden representaatiot Cosmopolitanissa TAMPEREEN YLIOPISTO Päivi Punkka ROHKEA ROTURAKASTAJA, EPÄVARMA ARTISTI JA SYYSKUUN SÖPÖLIINI Maskuliinisuuden representaatiot Cosmopolitanissa Tiedotusopin pro gradu -tutkielma Toukokuu 2004 TAMPEREEN

Lisätiedot

Lentäjän poika. Ari Inkinen Helsingin NMKY Kumppanuutta lasten hyvinvoinnin edistämiseksi

Lentäjän poika. Ari Inkinen Helsingin NMKY Kumppanuutta lasten hyvinvoinnin edistämiseksi Lentäjän poika Isän paikka lapsen elämässä. Minä ihailin villiä voimaa, Minä nöyristä lapsista nöyrin. Ja kun moottorit ampuivat sankarin matkaan, Jäin seuraavaa odottamaan. Säkeistö laulusta Lentäjän

Lisätiedot

This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere

This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere Publisher's version The permanent address of the publication is http://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-201304031068

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Kuopassa. Miesten kokemuksia parisuhdeväkivallasta. Reeta Laitinen. Suvi Orislahti. Pro Gradu- tutkielma. Sosiaalityö.

Kuopassa. Miesten kokemuksia parisuhdeväkivallasta. Reeta Laitinen. Suvi Orislahti. Pro Gradu- tutkielma. Sosiaalityö. Kuopassa Miesten kokemuksia parisuhdeväkivallasta Reeta Laitinen Suvi Orislahti Pro Gradu- tutkielma 2016 Sosiaalityö Lapin yliopisto Lapin yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta Työn nimi: Kuopassa.

Lisätiedot

Mielenterveys voimavarana

Mielenterveys voimavarana Mielenterveys voimavarana Mielenterveydestä on esitetty aikojen kuluessa useita erilaisia näkemyksiä. Moderni määritelmä mielenterveydestä on terveyslähtöinen eli salutogeeninen. Mielenterveys nähdään

Lisätiedot

Isätyön kehittäminen organisaatiossa

Isätyön kehittäminen organisaatiossa Isätyön kehittäminen organisaatiossa Miehen ja perheen hyvinvointi Miestyön foorumi 31.5-1.6.2011 Helsinki Kehittämispäällikkö Jussi Pulli Ensi- ja turvakotien liitto ry Kehittämispäällikkö Peter Peitsalo

Lisätiedot

ikääntyessä FT, tutkija Vanhustyön keskusliitto

ikääntyessä FT, tutkija Vanhustyön keskusliitto Yhteiskunta ja ihmisen osallisuus ikääntyessä Marja Saarenheimo FT, tutkija Vanhustyön keskusliitto Tämän alustuksen kysymykset 1. Millainen elämänvaihe vanhuus on nyky- käsitysten t mukaan? 2. Mistä iäkkään

Lisätiedot

Äijäpajassa on meininkiä - miestyö työpajalla

Äijäpajassa on meininkiä - miestyö työpajalla 20.4.2011 Äijäpajassa on meininkiä - miestyö työpajalla Peter Peitsalo kehittämispäällikkö, työnohjaaja (STOry) Miessakit ry Annankatu 16 B 28 00120 Helsinki puh: (09) 6126 620 miessakit@miessakit.fi www.miessakit.fi

Lisätiedot

Luomun yhteiskunnallinen asema Suomessa

Luomun yhteiskunnallinen asema Suomessa Harri Luomala Luomun yhteiskunnallinen asema Suomessa Esitys Luomuelintarvikepäivässä, 5.10.2017 Finlandia-talo, Helsinki MainGreen-hanke (2012-2016) Virallinen nimi: Mainstreaming green economy legitimation

Lisätiedot

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen

9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen 9. Luento 23.3. Hyvä ja paha asenne itseen Hyvä ja paha 19.1.-30.3.2011 Helsingin suomenkielinen työväenopisto FM Jussi Tuovinen Luentoaineisto: http://opi.opisto.hel.fi/yleisluennot/ Hyvä ja paha asenne

Lisätiedot

SUKUPUOLI IKÄÄNTYVÄSSÄ YHTEISKUNNASSA YTI-LUENNOT 30.10.2012 HANNA OJALA KT, TUTKIJATOHTORI TUTKIJAKOLLEGIUM HANNA.L.OJALA@UTA.FI

SUKUPUOLI IKÄÄNTYVÄSSÄ YHTEISKUNNASSA YTI-LUENNOT 30.10.2012 HANNA OJALA KT, TUTKIJATOHTORI TUTKIJAKOLLEGIUM HANNA.L.OJALA@UTA.FI SUKUPUOLI IKÄÄNTYVÄSSÄ YHTEISKUNNASSA YTI-LUENNOT 30.10.2012 HANNA OJALA KT, TUTKIJATOHTORI TUTKIJAKOLLEGIUM HANNA.L.OJALA@UTA.FI Kunnes kaupunki meidät erottaa / HS 23.11.2008 2 TÄLLÄ LUENNOLLA (1) Aiheena

Lisätiedot

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta

Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta Lastentarhanopettajien jaettuja muisteluja ja tarinoita sukupuolesta ja vallasta Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Varhaiskasvatustutkimusseminaari 15.11.2010 15/11/2010 OYM Lastentarhaopettajien tarinoita

Lisätiedot

Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena

Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena Arki vastaanottokeskuksessa sosiaalipedagogiikan tutkimuskohteena Sosiaalipedagogiikan päivät, Mikkeli 7.4.2017 Elina Nivala, Sanna Ryynänen & Päivikki Rapo Taustaa Elämä tauolla? Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

ISYYDEN REPRESENTAATIOT INTERNETIN KESKUSTELUPALSTOILLA. ...elämä on arkea aina vain, mutta arjissa on eroja.

ISYYDEN REPRESENTAATIOT INTERNETIN KESKUSTELUPALSTOILLA. ...elämä on arkea aina vain, mutta arjissa on eroja. ISYYDEN REPRESENTAATIOT INTERNETIN KESKUSTELUPALSTOILLA...elämä on arkea aina vain, mutta arjissa on eroja. Jenni Mäki 80665 Pro gradu-tutkielma Sosiologia Tampereen yliopisto Sosiologian ja sosiaalipsykologian

Lisätiedot

Isyyden Pelikentät. -työkalu isälle ja miehelle. FT Arto Tiihonen Ikäinstituutti

Isyyden Pelikentät. -työkalu isälle ja miehelle. FT Arto Tiihonen Ikäinstituutti Isyyden Pelikentät -työkalu isälle ja miehelle FT Arto Tiihonen Ikäinstituutti Mistä on kysymys? Isyys vaikuttaa niin yksilöihin, yhteisöihin, yhteiskuntaan kuin kulttuuriinkin Lähtökohtana Isyyden pelikentät

Lisätiedot

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö

Köyhä vai ihminen, joka elää köyhyydessä? Kielellä on väliä. Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö Kielellä on väliä Maria Ohisalo, tutkija, Y-Säätiö 1 Teema: Osallisuus, voimaantuminen ja integraatio Kuka on osallinen, kuinka osallisuutta rakennetaan jne., sillä kuinka ihmisiä luokittelemme on väliä

Lisätiedot

This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere

This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere This document has been downloaded from TamPub The Institutional Repository of University of Tampere Publisher's version The permanent address of the publication is http://urn.fi/urn:nbn:fi:uta-201406061640

Lisätiedot

MITÄ SANOO MIESOPE? Mies kuvataideopettajana naisistuneella alalla

MITÄ SANOO MIESOPE? Mies kuvataideopettajana naisistuneella alalla MITÄ SANOO MIESOPE? Mies kuvataideopettajana naisistuneella alalla Pro gradu -tutkielma Piia Pippuri 0148205 Taiteiden tiedekunta Kuvataidekasvatus Lapin yliopisto Syksy 2014 Lapin yliopisto, Taiteiden

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Muslimimiehet diasporassa

Muslimimiehet diasporassa Muslimimiehet diasporassa * sukupuolijärjestelmän keskeisiä piirteitä arabimaailmassa * tapausesimerkki Pohjois - Marokosta * kohtaamisia läntisen hyvinvointivaltion kanssa hegemoninen sukupuoli rajul

Lisätiedot

ISYYDEN KULTTUURISET MUUTOKSET Isyydessä tapahtuneet kulttuuriset muutokset Lapsen Maailma -lehdessä ajanjaksojen ja välillä

ISYYDEN KULTTUURISET MUUTOKSET Isyydessä tapahtuneet kulttuuriset muutokset Lapsen Maailma -lehdessä ajanjaksojen ja välillä ISYYDEN KULTTUURISET MUUTOKSET Isyydessä tapahtuneet kulttuuriset muutokset Lapsen Maailma -lehdessä ajanjaksojen 1990 2000 ja 2010 2015 välillä PIRITTA METTINEN Tampereen yliopisto Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden

Lisätiedot

KOHTUVAUVAN ÄÄNI Matkalla vanhemmuuteen

KOHTUVAUVAN ÄÄNI Matkalla vanhemmuuteen KOHTUVAUVAN ÄÄNI Matkalla vanhemmuuteen 0 Hyvät tulevat vanhemmat, Raskaus ja vanhemmaksi tulo on yksi merkittävimpiä elämän siirtymävaiheita. Tulevan uuden roolin omaksuminen on molemmilla vanhemmilla

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Naisiin kohdistuvat stereotypiat johtamisurilla. 27.11.2013 Hanken Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Naisiin kohdistuvat stereotypiat johtamisurilla. 27.11.2013 Hanken Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Naisiin kohdistuvat stereotypiat johtamisurilla 27.11.2013 Hanken Anna-Maija Lämsä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Esityksen tavoitteet Esittelen tulokset analyysista, jossa on selvitetty aikaisempaan

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä

Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä OPS 2016 Yhteistyön ja luottamuksen kulttuuri Lisääntyvä yhteistyön tarve Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä Opetuksen eheys edellyttää opettajien yhteissuunnittelua

Lisätiedot

NAISJOHTAJUUS Anne Ojajärvi Esimiestyö ja johtaminen kesä 2011 VOISHAN TÄMÄ HELPOMPAAKIN JOSKUS OLLA TAUSTAA Ensimmäinen naisjohtajan virka mahdollinen naimattomille naisille Suomessa 1863 postiaseman

Lisätiedot

NUORTEN TYÖTTÖMIEN MIESTEN ANTAMAT MERKITYKSET ANSIOTYÖLLE JA MIEHISYYDELLE

NUORTEN TYÖTTÖMIEN MIESTEN ANTAMAT MERKITYKSET ANSIOTYÖLLE JA MIEHISYYDELLE NUORTEN TYÖTTÖMIEN MIESTEN ANTAMAT MERKITYKSET ANSIOTYÖLLE JA MIEHISYYDELLE ANNIINA SAVOLAINEN Tampereen yliopisto Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö Sosiaalityön pro gradu -tutkielma Marraskuu

Lisätiedot

Iloa vanhemmuuteen. Myönteinen vuorovaikutus pikkulapsiperheessä

Iloa vanhemmuuteen. Myönteinen vuorovaikutus pikkulapsiperheessä Iloa vanhemmuuteen Myönteinen vuorovaikutus pikkulapsiperheessä Avoin vanhempainilta Kaakkurin yhtenäiskoululla 27.2.2013 klo:18-19.30. Tilaisuuden järjestää Nuorten Ystävien Vanhempien Akatemia yhdessä

Lisätiedot

Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä Millaisia vanhempia sinun äitisi ja isäsi olivat?

Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä Millaisia vanhempia sinun äitisi ja isäsi olivat? Raskauden alussa mielen täyttävät raskauden fyysiset muutokset ja ajatukset itse raskaudesta tunteellisuus huoli lapsen menettämisestä stressaantuminen väsymys Muistot omasta lapsuudesta saattavat herätä

Lisätiedot

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla

Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla Osallisuuden ja kokemuksen prosessointia tehtävän avulla POIMU Sosiaalityön käytännönopettajien koulutus Kirsi Nousiainen 13.11.2014 Lahti 13.11.2014 Kirsi Nousiainen 1 Kolme näkökulmaa ohjaukseen 1. Ihminen

Lisätiedot

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 30.4.2015 Eurobarometri 77.4. Syrjintä EU:ssa vuonna 2012. Aineisto kerätty 6/2012. 2 30.4.2015 3

Lisätiedot

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995

Lisätiedot

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Tapio Bergholm, erikoistutkija, SAK Tasa arvolain laajennus HE 19/2014 sivu 1 Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli

Lisätiedot

Kyky ja halu selviytyä erilaisista elämäntilanteista

Kyky ja halu selviytyä erilaisista elämäntilanteista Terveys Antakaa esimerkkejä a. terveyden eri ulottuvuuksista b. siitä, kuinka eri ulottuvuudet vaikuttavat toisiinsa. c. Minkälaisia kykyjä ja/tai taitoja yksilö tarvitsee terveyden ylläpitoon 1 Terveys

Lisätiedot

ISYYDEN TUKEMINEN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET

ISYYDEN TUKEMINEN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET 22.9.2010 OULU TUKEVA-HANKE ISYYDEN TUKEMINEN MAHDOLLISUUDET JA HAASTEET ILMO SANERI MIESSAKIT RY Miessakit ry 1 Miessakit ry 20. lokakuuta 2010 2 SOTA-AIKA JA ISYYS sodan aikana isät rintamalla sodan

Lisätiedot

Perhenormit huostaanottoasiakirjoissa

Perhenormit huostaanottoasiakirjoissa Perhenormit huostaanottoasiakirjoissa Johanna Hiitola (johanna.hiitola@uta.fi) Yhteiskunta- ja kulttuuritutkimuksen yksikkö, naistutkimus Tampereen yliopisto Tutkimus Kohde: hallinto-oikeuksien tahdonvastaisten

Lisätiedot

Työkaluja haastavien tunteiden käsittelyyn

Työkaluja haastavien tunteiden käsittelyyn Hyvinvoiva oppilaitos - Tietoa ja hyviä käytänteitä opetukseen Työkaluja haastavien tunteiden käsittelyyn Psykologi Psykoterapeutti, YET Tiina Röning Yhteistyössä: Mielen hyvinvoinnin opettajakoulutukset,

Lisätiedot

TASA-ARVO JA SUKUPUOLI OPPIMATERIAALEISSA

TASA-ARVO JA SUKUPUOLI OPPIMATERIAALEISSA TASA-ARVO JA SUKUPUOLI OPPIMATERIAALEISSA Muistiot 2011:1 1 Opetushallitus ja tekijät Muistiot 2011:1 ISBN 978-952-13-4639-2 (pdf) ISSN-L 1798-8896 ISSN 1798-890X (verkkojulkaisu) Taitto: Sirpa Ropponen

Lisätiedot

Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset. Eero Ropo

Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset. Eero Ropo Opetussuunnitelma ja selviytymisen kertomukset Tapaus Ahmed 2 3 Minuuden ja maailman kertomuksellisuus Itseä voi tuntea ja ymmärtää vain kertomuksina ja kertomusten kautta Oppimisen ja opetuksen ymmärtäminen

Lisätiedot

Kuinka kohdata maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten välisiä ristiriitoja.

Kuinka kohdata maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten välisiä ristiriitoja. Kuinka kohdata maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten välisiä ristiriitoja. TT, hankevastaava, nuorisokasvasvattaja Katri Kyllönen Kajaani, 27.3.2017 Etnisten vähemmistöryhmien välisen rasismin ehkäisy-,

Lisätiedot

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 1) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SUKUPUOLISENA? 2) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SEKSUAALISENA?

Lisätiedot