LAPIN LETKAN KUVAUS TOIMINNASTA RAPORTOINTIKAUDELTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPIN LETKAN KUVAUS TOIMINNASTA RAPORTOINTIKAUDELTA 1.5-31.8.2011"

Transkriptio

1 LAPIN LETKAN KUVAUS TOIMINNASTA RAPORTOINTIKAUDELTA

2 2 1.Oman toiminnan kuvaus toteutuksen onnistuneisuudesta 1a) Horisontaalisen segregaation purkaminen Toimenpiteet eri oppilaitoksissa Hankkeessa on suunniteltu segregaation purkamiseen tähtäävää markkinointia syksylle 2011 Humakin ja Peräpohjolan opiston kanssa. Hankkeessa mukana olevat oppilaitokset toteuttavat ainakin kerran vuodessa kampanjan tai vastaavan markkinointitoimenpiteen, jossa huomioidaan erityisesti segregaation purkaminen. Tässä vaiheessa hanketta oppilaitosten markkinoinnin kehittämisessä on arvioitu hankkeessa aiemmin toteutettujen toimenpiteiden onnistuneisuutta ja välittömiä vaikutuksia esimerkiksi hakijatilastojen avulla. Peräpohjolan opiston ja Humakin osalta mieshakijoiden määrä on selvästi lisääntynyt Lapin Letka -hankkeeseen liittyneiden markkinointikampanjoiden ansiosta. Tältä pohjalta on keskitytty markkinointitoimenpiteisiin, jotka on näyty segregaation purkamisen ja tasa-arvon edistämisen kannalta tehokkaiksi ja kauaskantoisiksi sekä oppilaitoksessa helposti uusittaviksi. Kohderyhmän mukaan rajatut Facebook -kampanjat ovat osoittautuneet toimiviksi. Myös miesnäkökulman huomioivaa messuseinäkettä on pidetty toimivana. LAOssa on käynnistetty markkinointiyhteistyö LAO/Puutarha-alan kanssa. Toukokuussa tehtiin puutarhataloutta opiskeleville pojille kysely, jossa tiedusteltiin miten he olivat päätyneet opiskelemaan alaa ja mitä tulisi tehdä, että alalle saataisiin enemmän miehiä. Vastaava kysely uusittiin elokuussa kaikille puutarhatalouden perustutkinnon aloittaneille opiskelijoille. Vastausten perusteella voitiin todeta, että puutarha-alan tehtäviä tai opiskelumahdollisuuksia ei tunneta kovinkaan hyvin. Lisäksi alaa pidetään jossain määrin naisten alana, eivätkä pojat osaa tarkastella sitä itselleen realistisena vaihtoehtona. Markkinointi puutarha-alalla käynnistetään syksyn 2011 aikana kyselyistä saatuja tuloksia hyödyntäen. Pääpaino tulee olemaan tiedottamisessa ja väärien mielikuvien muokkaamisessa. Lisäksi on suunniteltu infotilaisuutta rovaniemeläisten 8- luokkalaisten vanhemmille syyskuussa järjestettäville Sadonkorjuumarkkinoille.

3 3 Peruskoulun tasa-arvomateriaali Lapin Letka -hanke on suunnitellut yhdessä peruskoulun opinto-ohjaajien kanssa tasa-arvomateriaalin koulujen käyttöön. Hanke on pitänyt vuodesta 2009 alkaen peruskoulun 9-luokkalaisille opinto-ohjauksen oppitunteja. Näiden käyntien aikana opinto-ohjaajat huomasivat, että hankkeella on hyvää oppimateriaalia ja erinomaisia menetelmiä tasa-arvoon liittyen. Tähän tarpeeseen hanke on vastannut ja luonut oppimateriaalikokonaisuuden. Samalla tuli esille, että opinto-ohjaajille ei ole olemassa juuri mitään valmista opettajanmateriaalia. Jokainen opinto-ohjaaja joutuu itse keräämään mistä milloinkin tarvittavan oppimateriaalin. Hankkeen tuottama materiaali on ensisijaisesti tarkoitettu 7-9-luokkalaisille. Materiaali sisältää tuntirungot, opettajan ohjeet ja teemoihin ja tehtäviin liittyvät materiaalit kuten videot, faktatekstit, tarinat ja pelit. Materiaalin avulla rohkaistaan nuoria tekemään valintoja omista mielenkiinnonkohteistaan ja taidoistaan käsin, ja tehdään näkyväksi sukupuolen merkitys ja sukupuoleen liitettyjen stereotypioiden vaikutus nuoren valintoihin. Kesällä 2011 peruskoulumateriaalia on työstetty yhdessä Rantavitikan koulun opon kanssa, minkä jälkeen materiaali viimeistellään ja testataan muilla opoilla ja opettajilla. Materiaali julkaistaan ja esitellään peruskoulun opoille syksyllä b)Tasa-arvosuunnittelun kehittyminen Oppilaitosten toiminnalliset tasa-arvosuunnitelmat Lapin Letka -hanke on konsultoinut Peräpohjolan Opiston ja Sallan oppilaitosten ja opiskelua koskevaa tasa-arvosuunnitelmaprosessia. Ramkissa on jatkettu toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman työstämistä.

4 4 Henkilöstöpoliittiset tasa-arvosuunnitelmat Toukokuussa toteutettiin Webropol-kysely koulutuskuntayhtymä Lappian henkilöstölle. Kyselyn pohjana oli Lapin ammattiopistossa toteutettu tasa-arvokysely. Kysely on osa Lappian tasa-arvoa käsittelevän opinnäytetyön empiirisen aineiston hankintaa. Kysely mahdollisti yhteistyöneuvottelut Lappian myös talouspäällikön kanssa, joka vastaa myös henkilöstöhallinnosta. Lapin Kesäyliopiston avustuksella Savukoskella ja Ylitorniossa laaditaan parhaillaan ensimmäistä suunnitelmaa ja Sallassa, Rovaniemellä ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä päivitetään olemassa olevaa suunnitelmaa. Sodankylässä ja Posiolla on puolestaan keskitytty valmistuneiden suunnitelmien jalkauttamiseen. Tätä työtä on tuettu järjestämällä kuntiin tasa-arvokoulutusta sekä konsultaatiota. Kuntien tasa-arvosuunnitelmissa on asetettu tavoitteita segregaation purkamiseen. Segregaatiota on myös pyritty purkamaan kuntiin suunnattavalla julistekampanjalla sekä lisäämällä erityisesti kuntien tasa-arvotyöryhmien tietoisuutta asiasta. Lisäksi hanke on konsultoinut Lapin Liiton henkilöstöä koskevaa tasaarvosuunnitelmaprosessia. 1c)Tutkimustiedon avulla käytännön menetelmiä Mies lähihoitajana selvitys Mies lähihoitajana selvityksen toinen väliraporttiraportti valmistui toukokuussa. Touko-kesäkuun aikana kerättiin aineisto kolmannen työssäoppimisen jakson osalta. Aineiston keruussa avusti sosiologian opiskelija ja itsekin lähihoitaja, Marjaana Peltola Lapin yliopistosta. Marjaana hyödyntää kerättyjä aineistoja opinnäytetyössään.

5 5 Työvoimakoulutusten yhteenveto Hankkeen aikana tähän mennessä toteutetuista työvoimakoulutuksista ja niistä saaduista kokemuksista päätettiin kirjoittaa yhteenveto. Yhteenveto laaditaan yhdessä Lapin Ely-keskuksen Koordi-hankkeen kanssa. Yhteenvetoa varten kaikkien kuuden tähän mennessä käynnistyneen koulutuksen ryhmänohjaajalle toimitettiin kysely, jossa tiedusteltiin kokemuksia ja havaintoja koulutuksen onnistumisesta sekä vaikuttavuudesta. Yhteenveto saavutti kesän aikana lopullisen muotonsa, mutta sitä täydennetään vielä syksyn aikana mm. tilastoilla ja opal-palautteilla. Lapin yliopiston tutkimus Lapin yliopiston tekemässä media-aineiston sisällönanalyysissä on kiinnitetty huomiota pieneltä tuntuviin mutta silti merkittäviin asioihin, kuten esimerkiksi otsikointiin, naisia ja miehiä kuvaavien ilmausten ja adjektiivien valintaan, sukupuolittuneisiin käsitteisiin jne. Tutkimuksessa perehdyttiin hankkeen aikana kerättyyn media-aineistoon, joka käsittää yhteensä 579 juttua vuosilta Lähtökohtana on ajatus, että media ei vain kuvaa todellisuutta, vaan on myös vahvasti mukana luomassa erilaisia sukupuolittuneita käytäntöjä. Tutkimustiedon avulla kerätyn tiedon välittämiseksi, jakamiseksi ja käytäntöön saattamiseksi järjestettiin tiedotustilaisuus toimittajille. Myös hankkeen tuotokset tukevat sitä, että tulokset tulisivat mahdollisimman laajaan käyttöön ja auttaisivat niin media-alan tekijöitä kuin lukijoitakin havaitsemaan sukupuolittuneita käytänteitä mm. sanomalehdissä. Lisäksi Lapin yliopistossa on kerätty Lappilainen tasa-arvo ja segregaatio teemasta aineistoa ja keskitytty tunnistamaan sukupuolen kannalta keskeisiä indikaattoreita. Lähinnä on keskitytty tilastokeskuksen tuottamaan materiaaliin. Sen tulokset toimivat pohja-aineistona muille teemoille. Kesä- ja elokuussa 2011 on palattu keräämään aineistoa, joka koski sukupuolen mukaista työttömyyttä Lapissa ja erityisesti Itä-Lapissa. Analyysin pohjalta on valmistumassa työvoimapoliittisten toimenpiteiden sukupuolivaikutusten arviointi Lapissa ja Itä-Lapissa.

6 6 1d) Valtavirtaistaminen Valtavirtaistaminen oppilaitoksissa Opiskelijan opas Lapin Letka on käynyt Lapin ammattiopiston opiskelijan oppaan läpi tasa-arvon näkökulmasta ja esittänyt tarvittavat muutosehdotukset oppaan päivittäjille. Törkeen Hyvät Päivät Hanke on osallistunut Lapin Ammattiopiston Törkeen Hyvien päivien suunnitteluun. Törkeen Hyvät päivät tavoittaa reilut 900 Lapin Ammattiopiston opiskelijaa. Päivillä on yhteensä kuusi eri teemakokonaisuutta. Päivien muina järjestäjinä ovat Etsivä nuorisotyö, Lapin AVI, Rovaniemen kaupunki, Romppu, Terveys ry, Napapiirin hengitysyhdistys ry, POSKE, Puolustusvoimat, Rovalan nuoret ry, Rovaniemen seurakunta, Poliisi, SPR sekä LAO, LAMO sekä Lapin urheiluopisto. Hanke on osana teemakokonaisuutta, jossa käsitellään seksuaaliterveyttä sekä seksuaalista ja sukupuolista häirintää. Tähän tilaisuuteen suunniteltiin kuusi korttia, joista kolme kuvaa seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää ja kolmessa kortissa on kyse normaalista vuorovaikutuksesta. Opettajatutorin opas Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun tutor-opettajille on valmisteilla opettajatutorin opas. Hankekoordinaattori kirjoitti oppaaseen osio sukupuolisensitiivisestä ohjaamisesta. Opas ilmestyy syksyllä Elinikäisen ohjauksen ja oppimisen viikon suunnittelu ja järjestelyt Lapin Letkaa pyydettiin osallistumaan valtakunnallisen elinikäisen ohjauksen ja oppimisen viikon järjestelyihin. Letka vastaa Rovaniemellä järjestettävästä, erityisesti miehille suunnattavan iltapäivätilaisuuden järjestelyistä ja ohjelmasta yhdessä toisen toteuttajan kanssa.

7 7 Valtavirtaistaminen kunnissa Kunnissa järjestetyissä koulutuksissa ja konsultaatioissa on tuotu esille myös hankkeessa tuotettua tutkimustietoa ja käsitelty ajankohtaisia tasa-arvokysymyksiä. Valtavirtaistamisesta on hyviä esimerkkejä; kunnan tasa-arvotyöryhmänä toimii jo olemassa oleva työryhmä, tasa-arvosuunnitelman yhtäläisyyksistä muihin suunnitelmiin keskustellaan ja tasa-arvosuunnitelmien toimenpiteitä esimerkiksi työhyvinvoinnin osalta yhdistetään työpaikoilla muutenkin menneillään oleviin työhyvinvointihankkeiden toimintaan. 1e) Yleisen tasa-arvotietoisuuden lisääminen Salainen tehtävä Keväällä toteutettiin toisen kerran Salainen tehtävä peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille. Tehtävä toteutettiin tällä kertaa Ylitorniolla ja Posiolla, joissa oli käynnissä myös kuntien tasa-arvosuunnitelmien laatiminen. Lapin Letka piti tehtävänannon yhteydessä tasa-arvotunnin ja testasi samalla kehittämäänsä tasaarvomateriaalia. Salaisen tehtävän valokuvausosio ei saanut tällä kertaa suurta suosiota. Yksi syy tähän voi olla se, että tehtävä annettiin opon tunnilla, jolta ei ole totuttu saamaan läksyjä. Tehtävän ottamiseen vakavasti vaikutti mielestämme myös se, että tehtävän antoi vierailija, eikä oma opettaja. Jatkossa tehtävää kehitetään siten, että se liitetään jonkin varsinaisen oppiaineen kuten äidinkielen tai kuvaamataidon tunnille. Tehtävä voidaan tällöin räätälöidä vielä paremmin tunnin luonteeseen sopivaksi, ja antaa siihen liittyvä kotitehtävä. Tehtävän annon suorittaa jatkossa opettaja, joka voi käyttää Lapin Letkan kehittämää tasaarvomateriaalia apuna. Näin Salainen tehtävä jää koulujen käyttöön Lapin Letka - hankkeen päätyttyäkin. Tasa-arvon verkkokurssi Hankkeessa on suunniteltu yhdessä Rovaniemen ammattikorkeakoulun, Kemi- Tornion ammattikorkeakoulun, Peräpohjolan Opiston ja Tornion Humakin kanssa tasa-arvon verkkokurssia, jota voidaan tarjota toisen asteen oppilaitosten ja

8 8 ammattikorkeakoulujen valinnaisena kurssina. Lapin Letka on työstänyt kurssia kesän aikana kevään ohjausryhmässä saatujen kommenttien perusteella. Kurssi viimeistellään ja testataan syksyllä Tasa-arvon aikajana Lapin Letka -hanke on suunnitellut yhdessä Valtava -kehittämisohjelmaan kuuluvan Tassu -hankkeen kanssa tasa-arvokatsauksen, jota voidaan hyödyntää koulutuksissa ja muissa tilaisuuksissaan. Katsauksessa esitetään tasa-arvon ja yhteiskunnan kehittymistä videomuodossa satojen vuosien takaa tähän päivään. Katsauksen tarkoituksena on herätellä ihmisiä pohtimaan tasa-arvoa omassa arjessaan ja tehdä näkyväksi tasa-arvon edistymistä/edistymättömyyttä pitkällä aikavälillä. Tällä tavalla on voitu myös vastata ulkoisen arvioinnin suosituksiin, jossa hankkeelle suositeltiin hyödyntämään aiempaa vahvemmin Valtavakehittämisohjelman kautta saatavia yhteyksiä muihin hankkeisiin. Yleiset tapahtumat Lapin Letka -hanke osallistui Rovaniemellä järjestettyyn ESR -hankkeiden Kevätkylvö -tapahtumaan, jossa oli mahdollista keskustella hankkeeseen liittyvistä teemoista ja toimenpiteistä muiden hanketoimijoiden kanssa. Tutkimuksen avulla yleisen tasa-arvotietoisuuden lisäämistä Media-aineiston analyysin tuloksista kirjoitettiin paikallisissa lehdissä sekä Lapin Radiossa. Oletettavaa on, että jutun ovat kuulleet ja lukeneet lukuisat lappilaiset sekä myös muualla maassa asuvat ihmiset: toimittajat, mutta myös muut lehdet lukijat ja radion kuuntelijat. Lapin Radion www-sivuilla sekä tutkijan facebook-sivulla olleiden kommenttien perusteella juttu on herättänyt kiinnostusta ja saanut havahtumaan siihen, millaista kuvaa sukupuolesta ja tasa-arvosta media on mukana luomassa. Voisi siis sanoa, että analyysillä ja tulosten julkistamisella on ollut vaikutusta yleisen tasa-arvotietoisuuden lisäämisessä.

9 9 1f) Vertikaalisen segregaation purkaminen Tällä ajanjaksolla ei ole ollut toimenpiteitä erityisiä toimenpiteitä vertikaalisen segregaation purkamiseen. 2.Julkisuus ja tiedottaminen Lapin Letkan nettisivut ja facebook Hankkeen nettisivuille on lisätty materiaalia ja niitä on päivitetty. Erityisiä kampanjoita ei ole ajanjakson aikana toteutettu. Hiljaisemmat kesäkuukaudet näkyivät myös kävijämäärissä. Touko-elokuun aikana kävijöitä oli 306 ja käyntikertoja 460. Aivan Sama Mulle-facebook sivujen päivittämistä on tehty keskimäärin kerran viikossa. Yhtä päivitystä käy katsomassa noin 150 henkilöä. Tiedotteet, mielipidekirjoitukset ja taustatilaisuudet Kesäkuussa suunniteltiin toimittajatapaaminen Lapin yliopiston tutkimuksen ympärille, mutta tilaisuus jouduttiin perumaan osallistujapulan vuoksi. Tämän jälkeen aiheesta lähetettiin tiedote, jossa kerrottiin miten työllisyysperusteiset investointituet ja pkyritysten kehittämistuet jakaantuvat miehille ja naisille - Lapin miehet saivat yli 27 miljoonaa euroa ja naisille herui vain rapiat euroa. Tiedotteen pohjalta Lapin Kansa julkaisi uutisen. Heinäkuussa hankkeessa kirjoitettiin mielipidekirjoitus sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta tuoreen hallitusohjelman koulutuspolitiikkaa koskevista linjauksista. Kirjoituksessa esitettiin, että opinto-ohjaukseen laadittaviin laatukriteereihin tulisi sisällyttää myös tasa-arvonäkökulma. Kirjoitus julkaistiin Lapin Kansassa sekä Kuntalehdessä (nro 9). Elokuussa media-analyysin tuloksista järjestettiin tiedostus/taustatilaisuus. Paikalla oli toimittajia Lapin Kansa -lehdestä sekä Lapin Radiosta (YLE). Tilaisuudessa käytiin varsin vilkasta keskustelua sukupuolesta ja tasa-arvosta mediassa.

10 10 Lapin Kansassa julkaistiin lehdistötilaisuuteen perustuva uutinen ja Uusi Rovaniemi lehdessä julkaistiin lehdistötiedotteeseen perustuva uutinen. Lapin Radion uutisissa kuultiin tohtoritutkija Pälvi Rantalan haastattelu useaan otteeseen aikana. Lisäksi Lapin Radion www-sivuilla julkaistiin uutinen aiheesta, ja sen pohjalta käytiin keskustelua. Muuta tiedottamista Sodankylän ja Posion tasa-arvosuunnitelmiin kirjattuja tavoitteita Tasa-arvoa koskevan asenneilmaston kehittäminen ja Sukupuoliroolien tiedostaminen on viety eteenpäin yhteistyössä mainostoimiston kanssa suunnitellulla tasa-arvokampanjalla. Kampanjassa on laadittu kuntien wc-tiloihin suunniteltuja julisteita, joissa herätellään omia työntekijöitä havaitsemaan tehtävien sukupuolittuminen sekä se, miten eläköitymisen seurauksena avautuvat työpaikat tehtävästä riippumatta soveltuvat sekä naisille että miehille. Julisteet jaetaan Sodankylään ja Posiolle syksyn aikana ja kampanja on tarkoitus laajentaa muihinkin Lapin kuntiin. Hankkeen ulkoisessa arvioinnissa yhtenä suosituksena oli kehittää sisäistä ja ulkoista tiedottamista. Osatoteuttajien kanssa on käyty tarkempia keskusteluja siitä mistä tiedottamisesta kukin vastaa. Hanke on laatinut projektitoimijoille tiedottamisen prosessikaavioita, joita voidaan hyödyntää tehtäessä sisäisiä tiedotussuunnitelmia. Toukokuussa Lappia on laatinut sisäisen tiedotussuunnitelman yhteistyössä Kemi- Tornio amk:n tiedottajan kanssa. Tavoitteeksi on asetettu tasa-arvoasioiden ja tasaarvonäkökulman esiin nostaminen sisäisessä tiedottamisessa syksyn 2011 aikana. Sisäinen tiedottaminen painottuu Lappian koulutuskuntayhtymässä intraan, joten myös tasa-arvon esiinnostot tulevat painottumaan tälle foorumille. 3.Ongelmat ja suositukset Suurin ongelma on edelleen joissakin kunnissa johdon sitoutumattomuus ja kiinnostuksen puute tasa-arvotyöhön. Toinen hankaloittava tekijä on ajanpuute.

11 11 Lisäksi koetaan jossakin määrin avuttomuutta edistää tasa-arvoa (esim. palkkaus). Suositeltavaa on johdon sitouttaminen, tasa-arvon edistämisen tärkeyden osoittaminen, koulutus ja tasa-arvotyön liittäminen osaksi työpaikan muuta toimintaa. Sallan koulutoimessa suunnitelman etenemisen kannalta koettiin takaisku, kun sen laatimisesta vastaava henkilö vaihtoi työnantajaa. Lappilaisessa mediassa sukupuoli ja tasa-arvo tuntuvat edelleen olevan ristiriitaisia, tunteita herättäviä ja vaikeitakin asioita. Asenteet ovat kenties muuttumassa, mutta ainakin lehdistölle järjestetyssä tilaisuudessa sekä tietenkin itse aineistossa näkyvät varsin konservatiiviset, jopa vihamieliset asenteet suhteessa tasa-arvokysymyksiin. Ongelmana onkin, miten tutkimuksen keinoin voisi herättää keskustelua positiivisessa hengessä siten, että ensinnäkin toimittajat lähtisivät pohtimaan omaa työtään ja asenteitaan, ja toisaalta, miten lukijoita, lappilaisia, heräteltäisiin tiedostamaan tasaarvokeskusteluun liittyvät monet haasteet ja mahdollisuudet. Medialle järjestetyt koulutus- ja tiedotustilaisuudet ovat myös jatkossa hyödyllisiä. Keinoina voisi suositella käytettävän muitakin kuin perinteistä luennointia, kuten hankkeen aikana onkin jo tehty. Esimerkiksi taidelähtöisten menetelmien avulla voi vaikeitakin asioita käsitellä syyllistämättä, ja tuoda näkyväksi erilaisia näkökulmia. 4.Projektin innovatiivisuus Kesän 2011 aikana on jatkettu aiemmin tehtyjen innovaatioiden parissa. Uutena innovaationa on toteutettu seksuaaliseen ja sukupuoleen perustuvaan häirintään kortit, jotka ovat piirrettyjä. Kolme kuvaa esittävät seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää ja toiset kolme kuvaa esittävät tilannetta, jossa häirintää ei ole.

12 12 Häirintää esittävät kuvat ovat seuraavanlaisista tilanteista: Toisen sukupuolen alentamista yhteisön vuorovaikutustilanteessa Fyysisesti häiritsevä koskettelu Pukeutumista koskeva seksuaalisviritteinen huomautus Ei ole häirintää- kuvat esittävät seuraavanlaisia tilanteita: Rohkaisuksi ja kiitokseksi tarkoitettu neutraalin vartalon osan koskettaminen Viaton ja hyväntahtoiseen keskusteluun perustuva flirtti tai kohtelias huomio Ohjaukseksi tarkoitettu fyysinen koskettaminen luokkatilanteessa Korttien tueksi on laadittu taustamateriaalia, jonka avulla seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta häirinnästä voidaan pitää laajempi koulutus. Kortit toimivat myös lyhyissä tilanteissa, joissa halutaan ihmisten määrittelevän mikä on häirintää ja mikä ei ole sitä. Lisäksi korttien avulla voidaan asiaa käsitellä niin nuorien kuin aikuistenkin kanssa. Kortit ovat toiminnalliset ja mahdollistavat haasteellisen asian käsittelyn havainnollisesti. 5.Projektin tasa-arvovaikutukset Lapissa on enää 2 kuntaa (Muonio ja Pelkosenniemi), jotka eivät ole käynnistäneet tasa-arvosuunnittelua. Ennen hanketta niitä oli 9. Tähän mennessä on keskitytty tasa-arvon toteutumiseen henkilöstön keskuudessa, mutta jatkossa on tarkoitus edistää tasa-arvoa myös kuntien palvelutoiminnassa. Peräpohjolan opiston ja Humakin osalta mieshakijoiden määrä on nelinkertaistunut Lapin Letka -hankkeeseen liittyneiden markkinointikampanjoiden ansiosta. 6.Hyvät käytännöt Kunnissa esimiehille on hyvä järjestää erillinen tasa-arvokoulutus, jotta johto saadaan sitoutumaan asiaan. Hanke on suositellut kuntia käyttämään - palvelua tietojen keräämiseen suunnitelmaa varten. Samoin pidetään hyvinä hankkeen antamia sähköisiä pohjia tilastojen keräämiseen ja suunnitelman

13 13 laatimiseen. Hyvä käytäntö on myös se, että mahdollisuuksien mukaan tasaarvotyöryhmäksi nimetään jo jokin olemassa oleva ryhmä ja suunnitelma liitetään työpaikan muihin prosesseihin. Media-aineiston analyysi on käynnistynyt aineistolähtöisesti esim. tilastollisilla analyyseillä. Analyysissä ja tulkinnassa on yhdistetty käytännön tutkimusta ja tavoitteita sekä teoreettisia näkökulmia toimivaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on ollut mahdollisimman suuri kommunikoivuus ja pyrkimys tuottaa selkeästi muotoiltuja ja ymmärrettäviä tuloksia tiiviillä aikataululla Lisäksi hanke on jatkanut tarkempaa mallintamista siitä, mikä on hyvä käytäntö ja mikä siitä tekee hyvän käytännön. Elokuussa hanke toimitti tarkempaa tietoa Brysseliin ESF-Agency Flandersille Tasa-arvoruletista, Salaisesta tehtävästä sekä valokuvista. 7.Toiminnan jatkuvuus Lain mukaan tasa-arvosuunnitelma tulee päivittää vuosittain. Koska kunnat ovat saaneet koulutusten myötä tasa-arvo-osaamista ja laativat laadukkaan suunnitelman, on suunnitelman päivittäminen jatkossa helppoa. Kunnat ovat itse nimenneet tasaarvotyöryhmät, jotka ovat vastuussa suunnitelman päivittämisestä. Media-aineisto on hankkeen käytettävissä edelleen ja sitä kartutetaan jatkuvasti hankkeen loppuun saakka. Aineisto ajalta on luokiteltu ja teemoiteltu, joten sen käyttäminen jatkossa on helppoa. Aineistosta on myös tehty tilastoja mm. kirjoittajan sukupuolen ja lehden suhteen. Mikäli hankkeella on jatkossa tutkija analysoimassa media-aineistoa, on analyysin aloittaminen helppoa, koska koko aineisto on käyty kertaalleen läpi. Hankkeessa tuotettu peruskoulujen tasa-arvomateriaali, opiskelijan opas, opettajatutorin opas, tasa-arvon aikajana video, tasa-arvon verkkokurssi jää organisaatioiden käyttöön myös hankkeen päätyttyä. 8.Muuta huomioitavaa

14 14 Lisäksi ajanjaksolla ollaan toimeenpantu ulkoisesta arvioinnista olleita kehittämisehdotuksia. Erityisesti on keskitytty laatimaa tiedotussuunnitelmia sekä pohdittu tarkemmin mitä indikaattoreita on tarkoituksenmukaista seurata. Samalla on muutettu hankkeen projektiryhmän toimintatapaa siten, että se vahvistaa verkostomaista työskentelyä ja toimijoiden välistä yhteistyötä. Projektiryhmien tapaamisessa tullaan käsittelemään eri osatoteuttajien käyttämiä menetelmiä ja toimintatapoja tasa-arvon edistämiseen. Tällä tavalla saadaan muualla jo hyväksi havaitut käytännöt paremmin ja laajemmin leviämään koko projektiryhmän keskuuteen. Ajanjaksolla on ollut hankkeen vaikutuspiirissä 112 henkilöä ja on järjestetty 11 eri tilaisuutta.

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S10245 Tila Jätetty viranomaiskäsittelyyn 28.02.2012 1. RAPORTOINTIKAUSI

Lisätiedot

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun

Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Tasa-arvosuunnitelma Ammattikorkeakoulun hallitus hyväksynyt 1.2. 7a Tavoitteena tasa-arvoinen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulu Tasa-arvolaki velvoittaa oppilaitoksia tekemään

Lisätiedot

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012

Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Rovaniemen ammattikorkeakoulun tasa-arvosuunnitelma 2012 Sisällysluettelo 1. Johdanto 2 2. Tasa-arvosuunnittelun lähtökohdat 3 3. Tavoitteet ja toimenpiteet tasa-arvon toteuttamiseksi 4 4. Tasa-arvosuunnitelman

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S10245 Tila Jätetty viranomaiskäsittelyyn 1. RAPORTOINTIKAUSI

Lisätiedot

SUKUPUOLI JA TASA-ARVO JOURNALISMISSA. Lapin Letkan media-aineiston analyysi 2008-2011. Pälvi Rantala

SUKUPUOLI JA TASA-ARVO JOURNALISMISSA. Lapin Letkan media-aineiston analyysi 2008-2011. Pälvi Rantala SUKUPUOLI JA TASA-ARVO JOURNALISMISSA Lapin Letkan media-aineiston analyysi 2008-2011 Pälvi Rantala NIINHÄN SEN PITÄISI MENNÄ. JA NIIN SE MYÖS USEIN MENEE VALITETTAVASTI. Työssä ja kaikessa elämässä meidän

Lisätiedot

OPPILAITOKSEN TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA

OPPILAITOKSEN TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA OPPILAITOKSEN TOIMINNALLINEN TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA-ARVOSUUNNITELMA Tavoitteet: Ymmärtää tasa-arvosuunnitelman tarkoitus ja rakenne. Tutustua tasa-arvosuunnitelman laatimisprosessiin. Sisältö: Tasa-arvosuunnittelun

Lisätiedot

Tulokset ja vaikuttavuus tiiviissä paketissa Tasa-arvo ei ole ketään vastaan, eikä keneltäkään pois. Se on sivistyksen mitta

Tulokset ja vaikuttavuus tiiviissä paketissa Tasa-arvo ei ole ketään vastaan, eikä keneltäkään pois. Se on sivistyksen mitta LAPIN LETKA Tulokset ja vaikuttavuus tiiviissä paketissa Tasa-arvo ei ole ketään vastaan, eikä keneltäkään pois. Se on sivistyksen mitta NIINHÄN SEN PITÄISI MENNÄ. JA NIIN SE MYÖS USEIN MENEEKIN VALITETTAVASTI.

Lisätiedot

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI

VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Tuija Nikkari 2012 VÄLI- JA LOPPURAPORTOINTI Raportointikoulutus 23.8.12 Raportoinnin tarkoitus Raportoinnin tehtävänä on tuottaa tietoa projektin etenemisestä ja tuloksista rahoittajalle, yhteistyökumppaneille

Lisätiedot

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa?

Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Miksi opettajan tulee edistää tasa-arvoa? Mikä on se suunnitelmallinen tasa-arvoa edistävä työ, jota oppilaitosten odotetaan tekevän? Miko Lempinen, ylitarkastaja tasa-arvovaltuutetun toimisto Pojat ovat

Lisätiedot

CASE SALLA. Lakisääteisen tasa-arvosuunnitelman päivittäminen

CASE SALLA. Lakisääteisen tasa-arvosuunnitelman päivittäminen CASE SALLA Lakisääteisen tasa-arvosuunnitelman päivittäminen Tiedoksi Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta (8.8.1986/609) edellyttää, että kaikkien säännöllisesti yli 30 henkeä työllistävien

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 26.1.2012 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-2011

Lisätiedot

Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle

Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle Miehiä tarvitaan (ja halutaan) enemmän sote-alalle 89/11 28 / 3,7 7071 / 49 120 000 VOIMAA HOIVAAN II 2011-2013 MIESNÄKÖKULMAA SOTE-ALALLE Taustalla mm.: PROJEKTIN TAUSTAA Sote-alan segregaatio, miesten

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN TASA-ARVOSUUNNITELMA

OPISKELIJOIDEN TASA-ARVOSUUNNITELMA OPISKELIJOIDEN TASA-ARVOSUUNNITELMA Mikkelin ammattikorkeakoulu Hyväksytty johtoryhmässä 26.4.2011/7.6.2011 Hyväksytty amk-hallituksessa 14.6.2011 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 2 TASA-ARVOTYÖN KEHITTÄMISKOHTEITA...

Lisätiedot

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt

Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Ammatillisen verkoston kehittämisen hyvät käytännöt Tuettu Oppisopimus Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskus SISÄLLYS 1 AMMATILLISEN VERKOSTON KEHITTÄMISEN PROSESSI 1 2 HYVÄT KÄYTÄNNÖT 2 2.1 Yritysten kanssa

Lisätiedot

40,2 14,6 30,8 57,1 33,3 49,3 16,7 45,8 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 %

40,2 14,6 30,8 57,1 33,3 49,3 16,7 45,8 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % 1 Opettajien tyytyväisyys IT palveluihin IT palveluiden palautekysely henkilökunnalle helmikuussa 213. Lapin ammattiopiston, Rovaniemen ammattikorkeakoulun, Kemi Tornion ammattikorkeakoulun, Ammattiopisto

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku Hyvä hakemus Hyvän hakemuksen piirteitä Ohjelman ja haun mukainen Selkeästi kirjoitettu; mitä tavoitellaan mitä tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi mitä tuloksia saadaan

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka

Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa. MAOL OPS-koulutus Naantali Jukka Hatakka Opetussuunnitelman perusteiden yleinen osa MAOL OPS-koulutus Naantali 21.11.2015 Jukka Hatakka Opetussuunnitelman laatiminen Kaikki nuorten lukiokoulutuksen järjestäjät laativat lukion opetussuunnitelman

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Puumalan yhtenäiskoulu Hyvinvointilautakunta 20.3.2017 19 LIITE NRO 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Puumalan yhtenäiskoulu Sisällys 1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma... 3 1.1 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm Diaarinumero Käsittelijä Puhelinnumero Projektikoodi S10245 Tila Jätetty viranomaiskäsittelyyn 27.02.2013 1. RAPORTOINTIKAUSI

Lisätiedot

Läpäisyn tehostamisohjelman seurantatutkimus. Alustavia havaintoja.

Läpäisyn tehostamisohjelman seurantatutkimus. Alustavia havaintoja. Läpäisyn tehostamisohjelman seurantatutkimus. Alustavia havaintoja. Seminaari 31.10.2012 Jukka Vehviläinen / DiaLoog Lyhyt info seurantatutkimuksesta Seurantatutkimus: vuoden 2012 toiminta / raportti 28.2

Lisätiedot

VOIMAA HOIVAAN II 2011-2013 MIESNÄKÖKULMAA SOTE-ALALLE

VOIMAA HOIVAAN II 2011-2013 MIESNÄKÖKULMAA SOTE-ALALLE VOIMAA HOIVAAN II 2011-2013 MIESNÄKÖKULMAA SOTE-ALALLE VOIMAA HOIVAAN II Voimaa Hoivaan II on osa Valtava -kehittämisohjelmaa, jota Työ-ja elinkeinoministeriö koordinoi Helsingin Diakoniaopisto(Hdo) toteuttajana

Lisätiedot

Ohjelmakauden 2000-2006 maaseudun kehittämisohjelmien teema-arviointi Havaintoja ja alustavia tuloksia

Ohjelmakauden 2000-2006 maaseudun kehittämisohjelmien teema-arviointi Havaintoja ja alustavia tuloksia Ohjelmakauden 2000-2006 maaseudun kehittämisohjelmien teema-arviointi Havaintoja ja alustavia tuloksia 24.11.2008 Helsingin yliopisto Ruralia-insituutti Seinäjoki Antti Saartenoja Arvioinnin taustaa MMM

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Rauman musiikkiopisto Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Rauman musiikkiopisto Sivistysvaliokunta, kesäkuu 2018 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tarkoitus. 3 2. Tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvä

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto

AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA. Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto AJANKOHTAISTA AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA Ylijohtaja Mika Tammilehto Ammatillisen koulutuksen osasto 1.2.2019 AJANKOHTAISIA KEHITTÄMISTOIMIA EHOKS tietovaranto henkilökohtaistamisen tueksi Pedagogisen

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA

NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA NUORTEN AIKUISTEN OSAAMISOHJELMA OPH ja OKM työseminaari 13.6.2013 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Nuorten aikuisten osaamisohjelma Jyväskylän koulutuskuntayhtymään saatu v. 2013 1,2 m lisärahoitus 83 t

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 24.3.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2015-29.2.2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015

Lisätiedot

Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä

Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä Opiskeluhuolto työpaikoille -hyviä käytäntöjä Itä-Suomen opiskeluhuollon päivät 6.-7.6. 2018, Iisalmi Anu Häikiö, opiskeluhuollon asiantuntija, Riveria Matti Ilvonen, kuraattori, Kainuun ammattiopisto

Lisätiedot

Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa

Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa Tasa-arvon edistäminen korkeakoulumaailmassa Jukka Maarianvaara Tasa-arvovaltuutettu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusseminaari, Vaasan yliopisto 12.4.2018 Miten tasa-arvo voi Suomessa? Tasa-arvon paradoksi

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma Tervon yhtenäiskoulu Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma 2017-2019 Tervon yhtenäiskoulu Sisällys 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadintavelvoite... 2 2. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman tavoite...

Lisätiedot

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista

Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Välinehuoltoalan, perustason ensihoidon ja hyvinvointiteknologian kokeilujen tilannekatsaus ja koonti vuoden 2015 väliraportista Perustason ensihoidon kokeilujen yhteistyöpäivä 26.9.2016 Marja Veikkola,

Lisätiedot

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta

Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat opas julkaistiin kokemuksia jalkautuksesta Vesihuolto 2014 3.6.2014, Helsinki Projekti-insinööri Henna Luukkonen Suomen Kuntaliitto Vesiosuuskunnat,

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA

OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA OPETUSHALLITUKSEN TILANNEKATSAUKSET JA ANALYYSIT AJANKOHTAISISTA KOULUTUSPOLIITTISISTA AIHEISTA Kari Nyyssölä Koulutustutkimusfoorumin kokous 18.5.2011 Opetushallituksen tutkimusstrategia 2010 2015 Lähtökohdat:

Lisätiedot

JOENSUUN TYÖMATKAPYÖRÄILYN EDISTÄMISEN TOIMENPIDEOHJELMA

JOENSUUN TYÖMATKAPYÖRÄILYN EDISTÄMISEN TOIMENPIDEOHJELMA JOENSUUN TYÖMATKAPYÖRÄILYN EDISTÄMISEN TOIMENPIDEOHJELMA Jarmo Tihmala, Joensuun kaupunki Juhana Venäläinen, Joensuun Polkijat ry Virpi Ansio, Sitowise Oy Jani Lukkarinen, Joensuun Polkijat ry TAUSTASTRATEGIAT

Lisätiedot

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e)

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e) indeksin kehitys Lapin seutukunnissa 1994-30.6.2014(e) 110,0 105,0 indeksi v. 1994 = 100 indeksi 30.6.2014 Rovaniemen seutu; 104,6 100,0 95,0 90,0 85,0 Tunturi-Lappi; 90,6 Kemi-Tornio; 90,3 LAPPI; 89,8

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 23.4.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Tilannekatsaus 1 (5) Teema 3: Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet. LAPPIA / Mika Leinonen. LAMPPU2015-hanke

Tilannekatsaus 1 (5) Teema 3: Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet. LAPPIA / Mika Leinonen. LAMPPU2015-hanke Tilannekatsaus 1 (5) Teema 3: Työelämälähtöisyys ja kumppanuudet Koulutuksen järjestäjän toiminta- tai laatujärjestelmä on rakennettu huomioiden työelämän ja kumppaneiden kanssa tehtävät erilaiset yhteistyömuodot.

Lisätiedot

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla

Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Pitkospuilla jatkuvan oppimisen poluilla Lapin aikuiskoulutusstrategia 2020 TIIVISTELMÄ Suomen huipulla Lapissa on laadukkaat ja joustavat jatkuvan oppimisen pitkospuut, jotka takaavat tulevaisuuden osaamisen,

Lisätiedot

KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ

KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ KOULUTUKSEN YHTEYTTÄ ALAN AMMATTIEN TYÖNKUVIIN ON VAIKEA NÄHDÄ Studentum.fi:n tutkimus koulutukseen hakeutumisesta keväällä 2013 TIETOA TUTKIMUKSESTA Studentum.fi Studentum.fi aloitti toimintansa vuoden

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 22.10.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Opinto-ohjaaja ohjauksen kehittäjänä ja koordinaattorina Luksiassa

Opinto-ohjaaja ohjauksen kehittäjänä ja koordinaattorina Luksiassa Opinto-ohjaaja ohjauksen kehittäjänä ja koordinaattorina Luksiassa Opinto-ohjaajien ja ryhmänohjaajien tehtävänkuvien, yhteistyön ja työnjaon kehittäminen Yhdessä-hankkeen loppuseminaari 7.11.2014 Opinto-ohjaaja

Lisätiedot

Tervolan lukion ohjaussuunnitelma

Tervolan lukion ohjaussuunnitelma Tervolan lukion ohjaussuunnitelma Sisällys: 1. Ohjaustoiminnan tavoitteet... 3 2. Ohjauksen järjestäminen, työmuodot ja tehtävien jakautuminen... 3 3. Kodin ja oppilaitoksen yhteistyö... 5 4. Keskeiset

Lisätiedot

Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta.

Yhdenvertaisuussuunnittelun tarkoituksena on tunnistaa ja poistaa käytäntöjä, jotka aiheuttavat ja ylläpitävät eriarvoisuutta. Suomen Sulkapalloliiton yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelma Hyväksytty liittohallituksessa 9.12.2015 Yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan,

Lisätiedot

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke

Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa. Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus ja ennakoiva pedagogiikka Savon ammattiopistossa Marjo Jalkala opinto-ohjaaja Uraohjaus2020-hanke Uraohjaus Uraohjauksella tarkoitetaan opiskelijan ja ohjaajan välistä yhteistyöprosessia, jonka

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen nykytila Lapissa Tuula Kokkonen, ylitarkastaja, Lapin AVI, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue 7.3.217 1 Sisältö Terveydenedistämisaktiivisuus Lapin maakunnassa

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA

MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA MISSÄ MENNÄÄN OHJAAMOISSA Tuija Kautto Kohtaamo Lahti 23.9.2015 MITEN SELVITETTY Ohjaamokierros 2015 Projektisuunnittelijat kiertäneet Suomea Kaikkia Ohjaamoja ei ole vielä tavattu Tapahtumat, esimerkiksi

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 12.02.2010 Diaarinumero LAP/940/05.02.07/2010 Käsittelijä Liisa Irri Puhelinnumero 040 774 1065 Projektikoodi S10245

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Lapin liitto 6.11.2015 LÄHDE: Tilastokeskus Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2015 Kunta / Seutukunta 31.12.2014 V u o s i 2 0 1 5 k u u k a u s i t t a i s e t e n n

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma

Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän maalaiskunnan kuntajakoselvityksen viestintäsuunnitelma Käsitelty työvaliokunnassa 28.8.2007 ja ohjausryhmässä 17.9.2007 Laatijat: viestintäpäällikkö Helinä Mäenpää ja

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

27.11.2009. Eila Mäkinen ja Ritva Vartiainen

27.11.2009. Eila Mäkinen ja Ritva Vartiainen 1 (6) Päivämäärä: Osahankkeen nimi Suunnitelman laatija(t): Eila Mäkinen ja Ritva Vartiainen Työssäoppimisen laajentaminen ja kehittäminen ongelmaperustaisen oppimisen pedagogiikan lähtökohtien mukaisesti

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI

ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI ESR-PROJEKTIN VÄLIRAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 28.02.2010 Diaarinumero LAPELY/940/05.02.07/2010 Käsittelijä Liisa Irri Puhelinnumero 040 774 1065 Projektikoodi S10245

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2017-2019 VIEREMÄN KUNNAN PERUSOPETUS JA VIEREMÄN LUKIO 1 LÄHTÖKOHDAT Tämä suunnitelma on osa Vieremän kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa. Tasa-arvoa

Lisätiedot

Tutkimusta on toteutettu vuodesta 1982 lähtien 3-4 neljän vuoden välein. 2000-luvulla tutkimus on toteutettu vuosina 2001, 2004 ja 2007.

Tutkimusta on toteutettu vuodesta 1982 lähtien 3-4 neljän vuoden välein. 2000-luvulla tutkimus on toteutettu vuosina 2001, 2004 ja 2007. Nuorison mediankäyttötutkimus 2007 Tutkimustiivistelmä Taloustutkimus Oy on tehnyt tämän tutkimuksen Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta. Sanomalehtien Liitto on vuodesta 1982 lähtien säännöllisin väliajoin

Lisätiedot

1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto. Sisällys

1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto. Sisällys 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto Sisällys 1 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Tutkimuksen tulokset 3. Yhteenveto Yleistä tutkimuksesta 2 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 27.10.2011 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-30.9.2011

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA

VIESTINTÄSUUNNITELMA 1 (5) ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS Kuntajohtajien työvaliokunta 17.12.2013 Ohjausryhmä 21.1.2014 Sisältö 1. TAUSTAA JA SELVITYKSEN ORGANISOINTI... 2 2. VIESTINNÄN TAVOITE JA VASTUUT... 2 Tavoite

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO UNELMISTA INNOSTUMISTA, BLOGGAAJIA JA UUSIA YRITYKSIÄ Vuosi 2016 alkoi varsin vilkkaasti oppisopimuskoulutuksen osalta uusia oppisopimuksia aloitettiin ensimmäisen

Lisätiedot

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO

TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO TYÖYHTEISÖN TASA-ARVO KOULUTUKSEN TAVOITTEET JA SISÄLTÖ Tavoitteet: Ymmärtää keskeinen lainsäädäntö sukupuolten välisestä tasa-arvosta organisaation näkökulmasta Ymmärtää sukupuolten välisen tasa-arvon

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA

YLIOPISTO-LEHDEN IDEA YLIOPISTO-LEHDEN IDEA Tiedeviestinnän instituutiot ja käytännöt luentosarja Päätoimittaja Marja Pemberton 18.2.2014 Viestintä ja yhteiskuntasuhteet Kommunikation och samhällsrelationer University University

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA

Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA Laukaan ja Konneveden kuntien kuntaliitosselvityksen VIESTINTÄSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ 1 VIESTINNÄN PERUSTA...4 2 VIESTINNÄN SÄÄNNÖT...4 2.1 Viestintäsuunnitelman muutoksenhallinta...5 3 SISÄINEN VIESTINTÄ...5

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 31.08.2010 Diaarinumero EPOELY/336/04.00.05.00/2010 Käsittelijä Tuija Nikkari Puhelinnumero 040-551 9844 Projektikoodi

Lisätiedot

1. OHJAUSSUUNNITELMA Ohjauksen työnjako ja sisällöt. Liite 4: Ohjaussuunnitelma Rehtori Opinto-ohjaaja. Ensimmäinen vuositaso

1. OHJAUSSUUNNITELMA Ohjauksen työnjako ja sisällöt. Liite 4: Ohjaussuunnitelma Rehtori Opinto-ohjaaja. Ensimmäinen vuositaso Liite 4: Ohjaussuunnitelma 1. OHJAUSSUUNNITELMA Lukion ohjaustoiminnan tavoitteena on auttaa opiskelijaa suunnittelemaan ja toteuttamaan omaa opinto-ohjelmaansa, tukea häntä oppimisen taitojen kehittämisessä

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma VIESTINTÄSUUNITELMA 1(10) Viestintäsuunnitelma Tervarit Juniorit ry VIESTINTÄSUUNITELMA 2(10) Sisällys 1. Johdanto 2. Tervarit Juniorit 3. Arvot 4. Viestinnän kohteet ja tavoitteet 5. Tervarit Juniorit

Lisätiedot

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi

Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi Lapin seniori- ja vanhustyön kehittämisyksikkö hanke www.sosiaalikollega.fi www.poske.fi maarit.kairala@poskelappi.fi 1 Hankkeen alueiden tavoitteet: LUOVAKE: Enontekiö, Kittilä, Kolari ja Muonio ROVAKE:

Lisätiedot

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen

MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen MIKKELIN AMMATTIKORKEAKOULU Terveysalan laitos 15.5.2012 Katri Ryttyläinen-Korhonen, Arja Palovaara, Ansa Iivanainen TERVEYSALAN LAITOKSEN LAATUTYÖN KUVAUS 2012 Laatutyön tavoitteet Terveysalan laitoksen

Lisätiedot

Ikäihmisten elämänhallinnan ja

Ikäihmisten elämänhallinnan ja Ikäihmisten elämänhallinnan ja hyvinvoinnin tukeminen (IKÄEHYT) 1.3.2011 31.8.2013 Hyvinvoinnin Lappi http://some.lappia.fi/blogs/ikaehyt/ Esitys päivitetty 30.1.2012 Hankkeen tausta Väestön ikääntyminen

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA LEMPÄÄLÄN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA 2016-2019 SISÄLTÖ 1. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja sen tarkoitus 2. Tasa-arvoinen ja yhdenvertainen koulu

Lisätiedot

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan

KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULUN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Liite koulun opetussuunnitelmaan KOULU: Sepon koulu SUUNNITELMAN LAATIMINEN Koulut laativat oman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman. Se on tärkeä

Lisätiedot

1: Kenelle hanketta tehdään?

1: Kenelle hanketta tehdään? 1: Kenelle hanketta tehdään? Analysoi hankkeeseen osallistujat, jotta voit edistää tasa-arvoa hankkeessasi. Kaikki osallistujia ja hankkeen toimintaympäristöä koskeva voidaan arvioida sukupuolen mukaan:

Lisätiedot

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä YSILUOKKA Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Sisältö ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät mitä sukupuolten välinen tasaarvo tarkoittaa Suomessa, mitä tasa-arvoon liittyviä haasteita

Lisätiedot

Viestintä tukee muutosta

Viestintä tukee muutosta Viestintä tukee muutosta Johdon seminaari 21.3. Viestintäasiantuntija Heidi Mäenpää HS AMIKSESTA SANOTTUA VIESTI KOHDERYHMÄN MUKAAN Sisäiset kohderyhmät (opettajat ja muu henkilöstö, opiskelijat) Ulkoiset

Lisätiedot

Oppiainevalinnat yleissivistävässä opetuksessa ja segregaatio. Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen

Oppiainevalinnat yleissivistävässä opetuksessa ja segregaatio. Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Oppiainevalinnat yleissivistävässä opetuksessa ja segregaatio Opetusneuvos Liisa Jääskeläinen Opetusministeriön asettama työryhmä segregaation purkamiseksi Kokous 18.12.2009 Matematiikan valinnaiset kurssit

Lisätiedot

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13

LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 LAPIN LIIKENNETURVALLISUUSTOIMIJA 2013/11/13 LIIKENNETURVALLISUUSTYÖ KUNNISSA VUONNA 2013 TOIMIJATYÖN TAVOITTEET 2013-2015 Ylläpitää aktiivista ja näkyvää liikenneturvallisuustyötä Kehittää tiedotusta eri keinoin Aktivoida kuntaryhmien toimintaa

Lisätiedot

Verkkoviestintäkartoitus

Verkkoviestintäkartoitus Verkkoviestintäkartoitus 9.2.2015 Minna Helynen minna.helynen@tampere.fi http://www.tyollisyysportti.fi/seutunuotta https://www.facebook.com/seutunuotta @seutunuotta http://takuullatekemista.blogspot.fi/

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 19.5.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu

Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu Asuntopolitiikan tutkimus ja julkinen keskustelu ASU-vuosiseminaari, Lahti 23.-24.10.2014 Asuntopolitiikka muutoksessa konsortio Hanna Kettunen (sekä Tuula Laukkanen ja Christer Bengs) Konsortion hankkeiden

Lisätiedot

Osallisena Suomessa Turun hanke Projektikoordinaattori Elina Mäntylä Pedagoginen koordinaattori Riina Humalajoki

Osallisena Suomessa Turun hanke Projektikoordinaattori Elina Mäntylä Pedagoginen koordinaattori Riina Humalajoki Osallisena Suomessa Turun hanke Projektikoordinaattori Elina Mäntylä Pedagoginen koordinaattori Riina Humalajoki 24.5.2012 Elina Mäntylä ja Riina Humalajoki 1 Yhteishankinta (kaupunki + ELY) Osallisena

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 11.8.2016 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 2.1.2017 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2016 Kunta / Seutukunta 31.12.2015 (lopullinen) V u o s i 2 0 1 6 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t 31.1.

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance: OECD Indicators (EaG) on OECD:n koulutukseen keskittyvän työn lippulaivajulkaisu, joka kertoo vuosittain koulutuksen

Lisätiedot

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389

Tasa-arvokysely 2012 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Tasa-arvokysely 212 oppilaat ja lukio-opiskelijat n=389 Helsingin normaalilyseo Tasa-arvotyöryhmä: Kristiina Holm Elina Mantere Kirsi Naukkarinen Antero Saarnio 1. Sukupuoli vaikuttaa koulussamme oppilaiden

Lisätiedot

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi

Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto , Kemijärvi Sanna Hiltunen, Itä-Lapin MAKO-verkosto 23.3.2017, Kemijärvi Maahanmuutto- ja kotouttamistyön (MAKO) verkoston tausta kansalaisten määrä Lapissa 2001-2015 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 1863 2033 2361

Lisätiedot

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Hanna Onwen-Huma

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen. Hanna Onwen-Huma Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen Hanna Onwen-Huma 7.6.2011 Ihmiset = naiset ja miehet Julkinen päätöksenteko vaikuttaa ihmisten elämään ja arkeen Ihmiset ovat naisia ja miehiä, tyttöjä ja poikia

Lisätiedot

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI. Ella Kiesi Opetushallitus TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTTÖ JA SUKUPUOLI Ella Kiesi Opetushallitus Tieto ja viestintätekniikkataidot kouluissa Valtakunnalliset opetussuunnitelmien perusteet lähtökohtana Tieto- ja viestintätekniikalla

Lisätiedot

LAPIN LETKAN TOIMINTA

LAPIN LETKAN TOIMINTA LAPIN LETKA-HANKE www.lapinletka.fi Tatja Karvonen Projektipäällikkö 15.10.2013 LAPIN LETKAN TOIMINTA 1.5-31.8.2013 NIINHÄN SEN PITÄISI MENNÄ. JA NIIN SE MYÖS USEIN MENEE VALITETTAVASTI. Työssä ja kaikessa

Lisätiedot