Hyvinvointiasema kansalaisen hyvinvoinnin ja omatoimisuuden tukena

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvinvointiasema kansalaisen hyvinvoinnin ja omatoimisuuden tukena"

Transkriptio

1 Hyvinvointiasema kansalaisen hyvinvoinnin ja omatoimisuuden tukena Hyvinvointiaseman loppuraportin tiivistelmä

2 Taustalla palveluverkkouudistus Hyvinvointiasema on yksi Eksoten strategianmukaisista painopisteistä. Tähän kuului osana Sitran kanssa yhteistyössä toteutettu Hyvinvointiasema-hanke (hankeaika ), jossa mm. pilotoitiin hyvinvointiasema-mallia. Hyvinvointiasemien verkosto on suunniteltu yhdessä kuntien kanssa. Tarkennettu aikataulu valmistui lokakuun 2014 lopussa.

3 Palveluverkon osana Nivoutuminen Eksoten strategiaan

4 Hyvinvointiasema-konseptin suunnittelu O S A A M I N E N J A T Y Ö N J A K O Palvelukeskittymät ja -keskukset Ensihoito ja päivystys Sähköinen asiointi ja palvelut Palveluohjaus Etäkonsultaatiot Kansalaisten valmennus HYVINVOINTIASEMA Hoito ja palvelut Palvelutarpeen arviointi Tilaratkaisut Viestintä Taloudellisten ja elinympäristöön liittyvien vaikutusten arviointi Yhteyskeskus Monikanavaisuus Liikkuvat palvelut Teknologia L O G I S T I I K K A Marja Kosonen / päivitetty

5 Hyvinvointiasemat Strategiset tavoitteet Kansalaisilla on perusluottamus palveluihin ja niiden saatavuuteen etenkin silloin, kun apua tarvitaan (vahva osallistuminen). Kansalaiset saavat tukea, ohjausta ja välineitä hyvinvointinsa ja terveytensä ylläpitoon ja lisäämiseen. Syntyy uudenlainen avopalvelujen tuottamisen tapa (sähköiset, kiinteät, keskittymät ja liikkuvat, monialaisuus). Hyvinvointiasemat ovat kiinteä osa Eksoten muuta palveluverkkoa vuonna Talous pysyy tasapainossa. Henkilöstöllä on valmiudet uudistumiseen (osaaminen, oppiminen, palautteen antaminen ja saaminen, työparityö). Hyvinvointiasemalla on myönteinen maine (osallisuus, omatoimisuus, aktiivisuus, avunsaanti).

6 Tavoitteet lyhyesti Uudenlainen avoterveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimintamalli Tiivis yhteistyö ja hyvinvointia tukeva toiminta eri muodoissa Sote-ammattilaiset (asiantuntija- ja verkosto-osaaminen, muutostahto ja -valmius) 3. sektori ja järjestöt Viranomaiskumppanit Kansalaiset mukana eri tavoin Matalan kynnyksen palvelut, vuorovaikutteiset asiointikanavat ja saavutettavuus Sähköisen asioinnin ja omahoidon edistäminen Sähköiset palvelut ja laitteet sekä henkilöstön että asiakkaiden käytössä sujuvasti Kustannusystävällinen ja vaikuttava

7 Tavoitteen ja toiminnan tarkoitus Hyvinvointiasematoimintamallilla haetaan ennaltaehkäisevän työn vaikuttavuutta, jolloin kävijämäärät voivat paikoin jopa kasvaa. Tarkoituksena on kuitenkin, että asiakkaiden siirtyminen raskaampiin palveluihin vähenee. Kävijä- ja käyntimääriin vaikuttavat myös erilaiset asiointikanavat, joista kehittymisessään odotetuin on sähköinen asiointikanava Hyvis.fi. Sähköisellä asioinnilla odotetaan tulevaisuudessa korvattavan joka neljännen käynnin asemalla.

8 Hyvinvointiasema-hanke Loppuraportin tiivistelmä

9 Hyvinvointiaseman lyhyt oppimäärä Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut Asioinnin monet muodot Palveluohjaus Terveyden, toimintakyvyn, arjessa selviytymisen ja hyvinvoinnin edistäminen Matalan kynnyksen palvelu, vaikuttava ja kustannusystävällinen Kumppanit, myös kansalaiset

10 Hyvinvointiasemien pilottikohteet tiheään ja harvaan asutuilla alueilla 1. Kiinteä hyvinvointiasema tiheään asutulla alueella (Lauritsala ja Iso apu -palvelukeskus) 2. Kiinteä hyvinvointiasema harvaan asutulla alueella (Lemi ja Ruokolahti) 3. Liikkuva hyvinvointiasema/liikkuva asiointipiste (Mallu-klinikka-auto) Neuvonta ja opastus sähköiseen asiointiin Etälääkärikokeilu Lisäksi pilotoitiin vertaisohjaaja-toimintaa, tuettiin kansalaisten terveydenedistämistä ja omahoitoa mm. etämonitorointilaitteilla sekä edistettiin sähköistä asiointia.

11 Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena oli konseptoida ja testata hyvinvointiasemat osana palveluverkkoa kolmessa ympäristössä hyvinvointiasema tiheään asutulla alueella, kiinteä hyvinvointiasema harvaan asutulla alueella ja liikkuva hyvinvointiasema/liikkuva asiointipiste Lisätään ennaltaehkäiseviä palveluja sekä asiakkaiden osaamista ja osallisuutta. Palvelukokonaisuuksissa tarjotaan välineitä asiakkaiden omatoimiseen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Markkinoidaan sähköisiä palveluja ja pilotoidaan vertaisohjaajatoimintaa.

12 Muutokset pilotin alussa Lemillä ja Ruokolahdella hyvinvointiaseman toimintamalli edellytti sosiaalitoimen henkilöstön muuttamista entisen terveysaseman tiloihin. Näissä kohteissa on tarjolla myös lääkäripalveluita. Lauritsalassa toimintamallina on ollut hoitajavetoinen asema, jolloin kansalaisille palveluja ovat tarjonneet asiantuntijahoitajat ja palveluohjaaja. Lauritsalan sosiaalipalvelujen palveluohjaaja liikkuu Lauritsalaan aina tiistaisin ja torstaisin.

13 Yleisestä erityiseen Kaikissa pilottikohteissa on korostettu sähköistä asiointia, asiakkaan osallisuutta, omahoitoa ja omatoimisuutta sekä palvelujen tasavertaista ja yksilöllistä laatua. Jokaisella pilottikohteella on kuitenkin ollut omat erityispiirteensä tai ominaisuutensa: Lauritsalan pilotin erityisyytenä on ollut ennen kaikkea hoitajalle ilman ajanvarausta -kokeilu sekä hoitajan ja palveluohjaajan yhteistoiminta Lemillä Kelan yhteispalvelupisteen toiminta ja luennot Ruokolahdella henkilöstön kehittämishalu ja palveluohjauksen uudet muodot

14 Palveluohjauksen merkitys Palveluohjaus ja palveluohjaajan tehtävänkuvan kehittäminen ovat olleet hankkeen yksi keskeisimmistä tehtävistä. Hyvinvointiasema-toimintaan kuuluvat vahvasti palveluohjaajat ja palveluneuvonta ja -ohjaus. Pilottiaikana palveluohjaajina työskentelivät sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja sekä psykiatrinen sairaanhoitaja. Palveluohjaus on matalan kynnyksen palvelua, sillä se tapahtuu monikanavaisesti on helposti saatavaa, useimmiten ilman ajanvarausta on erittäin käytännön läheistä ja ajassa mukana olevaa, lähtee asiakkaiden tarpeesta on tasapuolista kaikille sitä haluaville/siihen tuleville, porautuu tarvittaessa henkilötasolle korostaa dialogisuutta (asiakkaan ja ammattilaisten kohtaaminen, tasavertaisuus ja osallisuus) sisältää useita työotteita ja -malleja (mm. yleisestä erityiseen/syvään tai voimaannuttavaan) tähtää optimaalisuuteen, jotta asiakas pystyy toimimaan ennakoiden ja itsenäisesti. Palveluohjaajan tulee olla asiakasmyönteinen, verkostoitumistaitoinen ja kokenut sekä hallita yleisen ja erityisen tason osaaminen, tiedonetsimisestä palvelujärjestelmään. Asiakkaiden kysymykset voivat liittyä terveys- tai sosiaalipalveluihin, Kelan lomakkeisiin, eläkkeelle jäämiseen tai vaikkapa kunnan teknisen toimialan asioihin. Palveluohjausaikoja on muovattu pilottien aikana kysynnän mukaan.

15 Kumppanuusyhteistyön muodot Järjestöyhteistyö alkoi heti pilottien käynnistyttyä. Järjestöt ovat pitäneet tietoiskuja ja infotilaisuuksia. Yrityksiä on houkuteltu mukaan syyskaudella. Infotapahtumien/tietoiskujen aikataulutusta on hankkeen aikana kehitetty siten, että alun vapaamuotoisesta päivävalinnasta on siirrytty sovittuihin viikoittaisiin teemapäiviin. Ruokolahdella teemapäivä on syyskuusta alkaen tiistaisin, Lemillä keskiviikkoisin ja Lauritsalassa torstaisin. Iso apu -palvelukeskuksessa järjestöt ja muut 3. sektorin toimijat voivat esittäytyä tiistaisin, keskiviikkoisin tai torstaisin. Lisäksi sen kokoustilat ovat tuolloin ilta-aikaan käytettävissä kokouksiin tai ryhmiin. Mallu osallistuu teemapäiviin pysähdyspaikoilla ja erikseen sovitusti tapahtumissa. Kelan ja työvoiman palvelukeskuksen (TYP) kanssa tehty yhteistyö jatkuu hankkeen jälkeenkin Kelan etäyhteysaamupäivä ja yhteispalvelupistetoiminta TYP-palveluneuvonta paikan päällä

16 Vertaisohjaajat Kannustettiin vapaaehtoisia kansalaisia mukaan kehittämistoimintaan mm. sähköisen asioinnin vertaisohjaajiksi. Vertaisohjaajana voi toimia kansalaisten ja sähköisen asioinnin ohjauksesta ja kehittämisestä kiinnostunut aktiivinen kansalainen. Usein vertaisohjaajilla on ollut kokemusta myös järjestötoiminnasta tai vapaaehtoistyöstä, mutta se ei kuitenkaan ole välttämätöntä ohjaajaksi haettaessa. Vertaisohjaajilla ei makseta ohjauskorvausta, mutta he ovat vakuutettuina hyvinvointiasemilla toimiessaan.

17 Kansalaisen itse keräämän tiedon hyödyntämisen malli Kansalaiset voivat jo nyt aktiivisesti vaikuttaa omaan terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Terveyspalveluissa asiakkaan tarjoamaa tietoa hyödynnetään jonkin verran ja sen avulla voidaan sujuvoittaa hoitopolkua/-prosessia. Tietoja voitaisiin kuitenkin hyödyntää entistäkin enemmän sähköisten palvelujen ja teknologian kehittymisen myötä. Hankkeen aikana on koostettu Kansalaisen itse keräämän tiedon hyödyntämisen mallit diabeteksen ja astman hoitopolkuihin.

18 Etämonitorointikokeilu Kokeilulla haluttiin selvittää asiakkaiden kiinnostusta omahoitoon ja omaseurantaan sekä ammattilaisten kiinnostusta asiakkaalta saatuun tietoon ja tiedon käyttöön. Hyvinvointihaaste Lauritsalassa kiinnosti. Teknisistä haasteista johtuen käyttö ja kiinnostus laitteisiin oli vähäistä. Kiinnostusta saattaa olla pikemminkin kotona mittaamiseen ja mittaustulosten sähköiseen siirtämiseen (esim. OmaHyvikseen).

19 Etälääkärikokeilu Kokeilulla haluttiin kerätä kokemuksia yhteyksien ja etätekniikan toimivuudesta liikkuvassa yksikössä: vastaako etälääkäripalvelu asiakkaiden tarpeisiin haja-asutusalueilla. Kokeilupaikkoina Uukuniemi, Ylämaa, Lemi, Rautjärven Asemanseutu CGI:n ETTO-etälääkäripalvelu: stetoskooppi, tutkimuskamerat ja otoskooppi sekä Agnes-etälääkäriohjelman ja Videran videoneuvottelujärjestelmän. Kokeilun aikana Videran videoneuvottelujärjestelmä osoittautui liikaa internetin kaistaa vieväksi järjestelmäksi, mikä aiheutti yhteyden katkeamista. Tämän takia siirryttiin käyttämään videoneuvotteluyhteytenä Eksoten jo käytössä olevaa Microsoft Lync -ohjelmaa. Käytännössä etälääkärivastaanotto on edellyttänyt laitteisiin koulutetun hoitajan ja lääkärin tiivistä yhteistyötä, jossa Mallu-autossa oleva hoitaja käyttää tutkimusvälineitä esimerkiksi tutkimalla potilaan korvat. Asiakasmäärät ovat olleet suhteellisen pieniä. Kokeilun aikana etälääkärissä on käynyt 60 asiakasta. Lisäksi testiasiakkaita on ollut kymmenisen kappaletta. Viikoittaisten vastaanottojen lisäksi pidettiin kaksi etälääkäriteemapäivää, toinen ikäihmisille ja toinen työttömille. Kokeilun aikana huomattiin, että uusi palvelu ja palvelukokemus vaativat vielä aikaa, jotta siihen totutaan ja luotetaan. Totuttautuminen koskee sekä kansalaisia että henkilöstöä. Etälääkäripalvelu on kuitenkin yksi vaihtoehto palvelujen tarjoamiseen Eksoten alueella.

20 Tapahtumia, toimintaa ja viestintää (1/2) Viestintää on toteutettu lehdissä, verkossa, asemilla, tapahtumissa, tilaisuuksissa ja tapaamisissa (tiedotteet, esitteet, esitykset, ilmoitukset, palautteet). Lisäksi hanke on ollut mukana mm. Lappeenrannan Joulukadulla , TERVE SOS -messuilla , Parikkalan messuilla ja Terve! Työntekijä - tapahtumassa Hankkeen loppuseminaari yhdistettiin Sähköisen asioinnin päiviin , jossa hanke oli esillä mm. seminaaripuheenvuoroissa. Paikallislehdissä on ollut uutisia hyvinvointiasemista. Hankkeen päättyessä koko sivun ilmoitusjuliste Etelä- Saimaassa ja Lappeenrannan Uutisissa sekä Imatralaisessa Järjestöjen ja yritysten kanssa tehty yhteistyö on toteutunut tietoiskujen lisäksi muun muassa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvinä tapahtumina, kuten Lapsiperheiden Lauantai Lauritsalan hyvinvointiasemalla , Lemin vappurieha sekä Ruokolahden, Lemin ja Lauritsalan Tunne pulssisi -tilaisuudet , ja Länsi-Saimaan alueella on pidetty mm. lapsiperheisiin, terveyteen ja omahoitoon sekä sähköisiin palveluihin liittyviä luentoja (huhti-toukokuussa ja lokakuussa 2014).

21 Tapahtumia, toimintaa ja viestintää (2/2) Palvelumuotoilu on kulkenut mukana mm. hankkeen työpajoissa ja asemien asiakaskokemuksen kehittämisessä. Opiskelijat ovat olleet mukana tapahtumien ja ryhmien järjestämisessä: tästä esimerkkinä Lauritsalan ikäihmisten keskustelukerhot maalis-huhtikuussa Opiskelijat ovat antaneet myös tutkimuksellista arvoa Hyvinvointiasema-hankkeelle: hankkeelle tehtiin kaksi tutkimusta, joista toinen oli diplomityö toimintokustannuksista (Kauppi 2014) ja toinen opinnäytetyö palvelumuotoilusta (Kuokkanen 2014). Palvelumuotoilijaopiskelija jatkaa työharjoittelussa loka-joulukuun Lokakuussa hän tuotti tietoa Eksoten hyvinvointiasemien jatkokehittämiseen mm. tutustumalla Armilan terveysaseman toimintaan. Koulutuksia on pidetty eri kohderyhmille, kuten omaishoitajille Lauritsalan hyvinvointiasemalla syys-lokakuussa 2014 ja vertaisohjaajille Lemillä, Lauritsalassa ja Ruokolahdella. Vertaisohjaajien tapaamiset ovat houkutelleet mukaan sopivin väliajoin myös uusia vertaisohjaajia. Tapaamisissa on koulutettu osallistujia sähköisen asioinnin palveluihin ja omahoitomahdollisuuksiin sekä kerätty palautetta hyvinvointiasematoiminnan ja sähköisten palvelujen kehittämiseen. Koulutuksia on pidetty tilaisuuksina ja sähköisesti Moodlen kautta. Moodlen käyttö hyvinvointiasemien henkilöstölle jatkuu hankkeen jälkeenkin.

22

23 Hankkeen kustannusarvion toteutuminen Hankkeen kustannukset jakautuivat kahdelle vuodelle ( ). Hankeaika oli Hankesopimukseen kirjatut kokonaiskustannukset olivat euroa, joista Sitran avustuksen osuus oli 50 %. Hankkeen toteutuma oli ,31 eli hanke pysyi hyvin budjetissa.

24 Hankkeen tulokset Hyvinvointiasemien konseptit kolmessa erilaisessa ympäristössä sekä arvioita niiden vaikuttavuudesta Tuloksena syntyneet hyvinvointiasemakonseptit mahdollistavat mallin levittämisen monistamalla. Hyvinvointiasemakonseptit on testattu käytännössä pilotoinnin aikana. Pilottihyvinvointiasemien toiminta siirretään pilotoinnista perustoiminnaksi. Hyvinvointiasema-toimintamalli etenee muille terveysasemille vuosien 2015 ja 2016 aikana. Tuloksiin kuuluvat muun muassa sen toteuttamisen yhteydessä syntyneet selvitykset, raportit, tiedot, havainnot, kokemukset, parhaat käytännöt ja muu kirjallinen aineisto: Esimerkiksi koti hyvinvointiasemana -kuvaus, palveluverkon optimointimalli ja hyvinvointiasemien rooli -selvitys, viestintä-markkinointisuunnitelma, työsuunnitelma, koulutussuunnitelma, moniammatillisuuden toteutumisen -kuvaus, kansalaisen itse keräämän tiedon hyödyntämisen mallit (diabetes ja astma) ja loppuraportti. Lisäksi laadittiin ohjeistuksia asiakkaille ja ammattilaisille. Ohjeet on koottu ohjepankiksi Hyvinvointiasema-työtilaan Eksoten intranettiin. Ohjeita on myös Moodlen Hyvinvointiasemien opintopiireissä.

25 Palautteet Asiakaspalautetta kerättiin asiakashaastatteluilla ja kosketusnäytön hymynaama-palautteella. Lisäksi tapahtumissa ja tilaisuuksissa kansalaisten kanssa käydyt keskustelut toivat näkemystä kehittämiseen. Asiakashaastattelut toteutettiin Lemillä, Lauritsalassa ja Ruokolahdella kahden kuukauden välein helmikuusta lokakuulle. Iso apu -palvelukeskuksessa haastattelut tehtiin elokuussa ja lokakuussa. Palautteen mukaan osa asiakkaista kiittää palvelujen tarjontaa ja saatavuutta, lukuun ottamatta ajanvaraustoimintaa. Osa taas kokee hyvinvointiaseman olleen vain nimenmuutos, eikä nimen mukana tullut sisältö ole vielä tuttua. Palveluohjaajan palvelut ovat tulleet tutummaksi, joskin tiedottamista pitää vielä lisätä. Etälääkäriin ja etämonitorointilaitteisiin suhtaudutaan hieman epäilevästi, niiden toiminta ja luotettavuus herättävät kysymyksiä niin henkilöstössä kuin asiakkaissa. Hyvinvointiasemapilottien henkilöstölle tehtiin Surveypalilla nettipohjaiset kyselyt maalis- ja syyskuussa Kehittäminen kiinnostaa, kun siinä saadaan olla mukana; tiedottamista voitaisiin lisätä; asiakkaalle halutaan tuottaa parasta palvelua muutostenkin keskellä. Osan esimiehistä koetaan olevan mukana ja tukena muutoksessa, osan toivottiin puolestaan osallistuvan ja tukevan nykyistä enemmän. Palvelujen säilyminen halutaan varmistaa. Sähköisten palvelujen tuntemus ja niiden markkinointi on vielä pientä ja vaatii lisäponnisteluja. Etälääkärit ja etämittarit ovat uutta ja niihin suhtaudutaan osin epäilevästi: esiin nousi muun muassa pohdintaa siitä, ovatko etäpalvelut riittävän laadukkaita ja toimivia. Asemille ovat hyvin tervetulleita järjestöt, yrittäjät ja vertaisohjaajat, joiden paikallaolosta pitäisi tiedottaa nykyistä useammin. Kumppanipalautteen asioista tärkeimmät liittyvät tiedottamiseen ja molemmin puoleiseen yhteistyöhön sitoutumiseen.

26 Hyvinvointiaseman resepti

27 Mitä piloteista on opittu? Saman katon alla on hyvä olla. Perustason sote-palveluja voidaan täydentää liikkuvilla ja etäpalveluilla. Viestinnän ja vuorovaikutuksen merkitys on entistäkin tärkeämpää. Yhteinen tekeminen on tiivistynyt kolmannen sektorin kanssa entisestään. Kansalaiset ovat hyvin kiinnostuneita osallistumaan kehittämiseen. Asiakaspalautetta kerätään säännöllisesti eri tavoin. Uudenoppiminen ottaa aikansa. Henkilöstö mukaan kehittämiseen, ideoiden toteuttaminen ja uuden tekeminen yhdessä. Uudenlaisten työmuotojen toteuttaminen kiinnostaa. Etäteknologia tuo mahdollisuuksia, mutta kysyy myös samalla kärsivällisyyttä.

28 Vaikuttavuus ja tavoitteiden onnistuminen: esimerkkejä Asiakas Henkilöstö Palvelujärjestelmä Hyvinvointiaseman palvelut, matala kynnys Palveluja on ollut saatavilla kasvokkain, puhelimitse ja sähköisesti. Lauritsalassa lääkkeenmääräämiskoulutuksen saanut hoitaja ilman ajanvaraustakin, Lemillä oma lääkäri ja Ruokolahdella tutut palvelut. Asiakkaat ovat olleet mukana kehittämässä palveluja. Lauritsalassa toiveita (etä)lääkäripalveluista alueella. Sisäisten prosessien muovaaminen ja sote-työparityön kehittäminen ja on käynnissä. Odotuksia uuteen puolesta ja vastaan. Uudenlaisen toimintamallin luominen on käynnistynyt piloteissa ja kehittäminen etenee palveluverkon osana. Etälääkärikokeilusta saatu kokemusta, jota tarvitaan lisää. Ilman ajanvarausta -kokeilu on nostanut esiin kysymyksen sen laajentamisesta. Omatoimisuus, omahoito ja osallistuminen Osallistuminen tilaisuuksiin, palvelujen kehittämiseen ja palautteenantoon Tietoa ja tukea omahoitoon saatavilla asemilta ja Hyviksestä. Tavoitettavuus puhelimella edellyttää sähköisten palvelujen kehittymistä nopealla tahdilla. Hankkeessa on markkinoitu vuorovaikutteisia palveluja, erilaisia asioimistapoja. Kehittämisessä henkilöstö mukana. Etenkin esimiesten rooli muutoksessa korostunut: muutostahtoa tarvitaan, myös esimiehiltä. Tiedottamiseen panostettava jatkossakin. Omahoito, osallistuminen ja itsenäinen toiminta ovat saaneet jalansijaa uuden toimintamallin kehittämisessä. Sisäisissä prosesseissa tarvitaan muutosta: kansalaiselle tarjottava entistäkin aktiivisempaa roolia. Monitoimi- juus/- alaisuus Asiakkaille tarjotaan useita palveluja saman katon alla. Vaatii uuden oppimista ja poisoppimista vanhoista käsityksistä. Tarjoaa mahdollisuuden oman terveyden, hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämiseen. Toivoo lisää tietoa muista toimijoista. Tiedon lisääminen on myös ammattilaisen omalla vastuulla, erityistiedon lisäksi oltava yleistietoa. Tukee palvelujen toteuttamista tai tuottamista ja asiakkaiden hyvinvointia. Kumppanuustoiminnan kehittäminen on käynnissä. Piloteista on saatu hyvää kokemusta. Palveluohjaus Matalan kynnyksen palvelu ilman ajanvarausta, auttaa, neuvoo ja ohjaa eteenpäin. Arjen asioiden selvittelyn, omatoimisuuden ja hyvinvoinnin apuna. Tiivistää yhteistoimintaa entisestään, lisää osaamista. Auttaa asiakasta varhaisessa vaiheessa ja vaikuttaa osaltaan palvelujen tarpeeseen.

29 Sitran keskeisimmät hanketavoitteet ja niiden toteutuminen Sitran tavoite: Käyttäjälähtöiset sähköiset palvelut terveyden edistämiseen (Omahoito) Asiakas Henkilöstö Palvelujärjestelmä Asiakkailla on ollut mahdollisuus olla yhteydessä Eksoten sähköisen kanavan kautta ammattilaisiin, varata aikoja ja tukea omaa terveyttään erilaisin kyselyin ja testein. Vertaisohjaajat antavat palautetta toimivuudesta ja opastavat toisia kansalaisia sähköiseen asiointiin. Henkilöstölle tulee mahdollistaa sähköisten palvelujen käyttäminen asiakastyössä sekä kansalaisilta saadun tiedon hyödyntäminen. Laajamittainen toteutuminen on työn alla. Kustannusvaikuttavuutta ei näin lyhyellä aikavälillä voida Omahoidon näkökulmasta todentaa. Omahoito on erittäin tarpeellinen lisä palvelujärjestelmään. Käyttäjälähtöisten sähköisten palvelujen kehittäminen jatkuu hyvinvointiasemillakin. Sitran tavoite: Palvelurakenteen uudistamiseen vaikuttaminen Asiakas on saanut kokemuksia uudenlaisestakin toiminnasta, jonka kehittäminen jatkuu Eksotessa. Erilaisten raporttien ja selvitysten kautta saadaan lisätietoa ja vahvistusta oman työn ja moniammatillisen yhteistyön kehittämiseen. Ennaltaehkäisevät ja oikea-aikaisesti suunnitellut ja toteutetut palveluketjut vahvistavat palvelujärjestelmää. Palveluketjujen kehittäminen on käynnistynyt. Sitran tavoite: Sairauden hoitamisesta terveyden edistämiseen Kansalaisille on jaettu erilaisilla foorumeilla tietoa omatoimijuudesta, osallistumisesta ja terveyden edistämisestä heitä samalla aktivoiden. Kansalaiset ovat päässeet kokeilemaan etämonitorointilaitteita ja etälääkäripalvelua sekä saaneet ohjausta sähköisten palvelujen käyttöön. Palveluohjaaja-sairaanhoitajatyöparityöllä on asiakasprosesseissa tavoitettu hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen näkökulma. Ammattilaisten työote on ennaltaehkäisevä ja asiakkaan yksilöllinen omatoimisuus korostuu. Ammattilaiset toimivat monialaisesti lisätäkseen asiakkaan omatoimijuutta ja hyvinvointia. Asioimistapojen muutokset vaikuttavat palvelurakenteeseen. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja kansalaisten osaaminen ja kiinnostus huomioiden.

30 Tulevaisuutta kohti Kansalaisen itse keräämän tiedon hyödyntäminen, omahoitoa tukevat laitteet ja ratkaisut sekä sähköisten palvelujen kehittäminen etenevät Eksoten suunnitelmien mukaisesti. Näiden kehittämisellä haetaan ratkaisuja joustavaan tavoitettavuuteen ja saatavuuteen, tiedon lisäarvon hyödyntämiseen sekä omahoitoon. Omahoidon roolia tulevissa kustannusraameissa tullaan tarkastelemaan entistä vahvemmin tietojohtamisen näkökulmasta, sillä esimerkiksi kroonisten sairauksien kustannukset voivat olla suoria ja epäsuoria, jolloin kustannusten hallinnassa on hyödynnettävä pelkän budjettileikkaamisten sijaan vahvasti tiedon tuomaa ja tuottamaa lisäarvoa. Erillisyyden sijaan on lähdettävä kehittämään palveluja integroiden, ketjuina. Palvelujen voidaan katsoa muodostavan kustannusketjuja, joiden lenkkeinä ovat ennen kaikkea asiakas, ammattilaiset, kustannusten ja raportoinnin hallinta sekä johtaminen. Sähköisen asioinnin, virtuaaliklinikka-konseptin, kustannusjohtamisen ja raportoinnin kehittäminen limittäin, yhdessä hyvinvointiaseman, kuntoutuksen ja päivystyksen kanssa tuottavat parhaan tuloksen kansalaiselle ja palvelujärjestelmälle.

31 Lopuksi Tulevaisuudessa haasteena on kehittää uudet hyvinvointiasemat, etävastaanotot ja liikkuvat palvelut sellaisiksi, että ne houkuttelevat kansalaisia käyttämään uusia toimipisteitä ja asiointimuotoja vanhojen sijaan. Pilottijakson aikana kerätyn tiedon ja kokemuksen voi hyvin hyödyntää paikallisesti uusien hyvinvointiasemien ja -keskusten käynnistämisessä. Lähtökohdiltaan kysymyksessä on uusi avohoidon palvelumalli, jota voi laajemminkin ottaa käyttöön lähipalveluissa. Palveluohjauksen monipuolistaminen tukee asemien kustannusvaikuttavaa toimintaa, nivoo yhteen ammattilaisia ja palveluja sekä antaa asiakkaalle vastauksia ja ohjausta tässä ja nyt. Palveluohjauksen ja asiantuntijahoitajien rooli on tullut näkyväksi ja niillä on merkittävä rooli jatkokehittämisessäkin. Vaikka asema ei fyysisesti katoakaan hyvinvointiasematoiminnassa, luopuminen oman kunnan terveysasemasta voi olla vaikeaa, sillä se edustaa monelle itsenäisen kunnan keskeistä identiteetin ilmentymää.

Lauritsalan pilotin tilannekatsaus

Lauritsalan pilotin tilannekatsaus Lauritsalan pilotin tilannekatsaus 7.3.2014 Minna Lignell, Marja Kosonen, Ritva Simpanen, Satu Simolin Taustalla palveluverkkouudistus Eksoten johtoryhmä on määritellyt organisaation strategianmukaiset

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Hyvinvointiasema-hankkeen loppuraportti 31.10.2014, päivitetty 26.11.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Hyvinvointiasema-hankkeen loppuraportti 31.10.2014, päivitetty 26.11. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Hyvinvointiasema-hankkeen loppuraportti 31.10.2014, päivitetty 26.11.2014 2 (22) SISÄLLYSLUETTELO 1 LÄHTÖKOHTIA 3 2 HANKKEEN KOHDERYHMÄ, TAVOITTEET

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Hyvinvointiasema-konseptin kuvauksen tiivistelmä 31.10.2014. päivitetty 3.12.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä. Hyvinvointiasema-konseptin kuvauksen tiivistelmä 31.10.2014. päivitetty 3.12. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Hyvinvointiasema-konseptin kuvauksen tiivistelmä 31.10.2014. päivitetty 3.12.2014 2 (15) SISÄLLYSLUETTELO 1 LÄHTÖKOHTIA HYVINVOINTIASEMIEN KEHITTÄMISTYÖHÖN

Lisätiedot

Mallu kylillä ja rajalla Mallu liikkuva hyvinvointiasema

Mallu kylillä ja rajalla Mallu liikkuva hyvinvointiasema Mallu kylillä ja rajalla Mallu liikkuva hyvinvointiasema 6.2.14 Satu Simolin Palvelupäällikkö Etelä-Karjalan sosiaali-ja terveyspiiri, terveysasemien vastaanotot Me olemme Eksote! Vastaamme alueemme sosiaali-

Lisätiedot

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kohti maakunnallisia integroituja palvelukokonaisuuksia muutosagentin toimintamallia Eksotesta Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Etelä Karjalan sosiaali ja terveydenhuollon ky, Eksote järjestää maakunnan

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Risto ja Kotona kokonainen elämä Palvelutarpeen arviointi työpaja 1.4.2014 Kuusankoskitalo Kotona kokonainen elämä Ikäihmisten

Lisätiedot

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja

Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelman Tarinapaja SenioriOsaaja.fi Teknologian ja sähköisten palvelujen käytön valmennusmalli ikäihmisille Johanna Sinkkonen Koti- ja erityisasumisen johtaja Sosiaali- ja

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus 26.1.2017 Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä Marja Kosonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, Eksote Etelä-Karjalan LAPE-hanke

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Minkä sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää muuttua ja miksi? 11.6.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra

Minkä sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää muuttua ja miksi? 11.6.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra Minkä sosiaali- ja terveyspalveluissa pitää muuttua ja miksi? Ikääntynyt väestö on muuttanut yhteiskuntaamme! Ikäihmiset ovat voimavara mahdollisuus tänään ja tulevaisuudessa - Suomen eläkeläiset ovat

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Oulun palvelumalli 2020:

Oulun palvelumalli 2020: Oulun palvelumalli 2020: asiakaslähtöisyyttä, yhteisöllisyyttä ja monituottajuutta OSAAVA KUNTA tutkimuksen -SEMINAARI KUNTAPÄIVILLÄ 15.5.2013 Kehittämispäällikkö Maria Ala-Siuru Oulun palvelumalli 2020:

Lisätiedot

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä

Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen. Päijät-Hämeessä Rakenteellinen sosiaalityön kehittäminen Päijät-Hämeessä SOS II hankkeen tavoitteet Asiakkaan osallisuutta edistävien käytäntöjen kehittäminen Aikuissosiaalityön raportoinnin ja arvioinnin mallien kehittäminen

Lisätiedot

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014)

Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Risto Riskien tunnistamisesta parempaan toimintakykyyn (1.7.2013 30.10.2014) Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Vanhuspalvelulain toteuttamiseen haettu hanke Rahoitus tulee

Lisätiedot

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ

TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ TOIVEET, ODOTUKSET JA KOKEMUKSET ELÄKEPÄIVISTÄ Hopeakirstu-projekti hyvinvoinnin edistäjänä Marja-Leena Heikkilä Opinnäytetyö Hyvinvointipalvelut Geronomikoulutus 2018 Opinnäytetyön tarkoitus ja tavoite

Lisätiedot

Palveluja pyörillä - Mallu-auto

Palveluja pyörillä - Mallu-auto Palveluja pyörillä - Mallu-auto 22.5.2014 Marika Wikström-Koikkalainen, koordinaattori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Me olemme Eksote Vastaamme alueemme sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun lähtökohtia: tuetaan toimintakykyä ja

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 Etunimi Sukunimi Tavoitteet Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat ovat käytössä ja asiakkaiden

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOTE- PALVELUMALLIN MÄÄRITTELYÄ. Keski-Suomen SOTE 2020 17.9.2015

KESKI-SUOMEN SOTE- PALVELUMALLIN MÄÄRITTELYÄ. Keski-Suomen SOTE 2020 17.9.2015 KESKI-SUOMEN SOTE- PALVELUMALLIN MÄÄRITTELYÄ Keski-Suomen SOTE 2020 KAKSI ISOA TEEMAA SUUNNITTELUSSA PAIKALLISEN AUTONOMIAN TARVE Paikalliset hyvät käytännöt Asiakastuntemus ja osallisuus Omaiset, naapurustot,

Lisätiedot

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT

Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä. Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Turvallisuus osana ikäihmisten palveluiden kehittämistä Kehitysjohtaja Merja Tepponen, TtT Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa - kärkihankkeen tavoitteet Kärkihanke

Lisätiedot

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op

Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op 1 Asiakas- ja palveluohjauksen erikoistumiskoulutus 30 op Opetussuunnitelma Rakenne 1. Asiakas- ja palveluohjauksen lähtökohdat (5 op) 2. Palvelutarpeiden arviointi ja työkäytännöt (5 op) 3. Moniammatillisen

Lisätiedot

Aikuissosiaalityö Eksotessa. Tiina Kirmanen ja Heikki Hirvonen, Aikuisten psykososiaaliset palvelut

Aikuissosiaalityö Eksotessa. Tiina Kirmanen ja Heikki Hirvonen, Aikuisten psykososiaaliset palvelut Aikuissosiaalityö Eksotessa Tiina Kirmanen ja Heikki Hirvonen, Aikuisten psykososiaaliset palvelut Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon ky, Eksote - järjestää maakunnan kaikkien kuntien (9) sosiaali-

Lisätiedot

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli

Hopealuuppi. Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli Hopealuuppi Tornion etsivän Seniorityön toimintamalli 2016-2018 Etsivä Seniorityö Etsivää seniorityötä ei Suomessa ole määritelty, mutta sen määrittelyssä voidaan soveltaa etsivän nuorisotyön määritelmää

Lisätiedot

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia

Kuntayhtymä Kaksineuvoinen. Strategia Liite 2 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen Strategia 2010-2015 MISSIO / TOIMINTA-AJATUS Hyvinvoiva ja toimintakykyinen kuntalainen Missio = organisaation toiminta-ajatus, sen olemassaolon syy. Kuvaa sitä, mitä

Lisätiedot

Yhteinen keittiö -hanke

Yhteinen keittiö -hanke Yhteinen keittiö -hanke 2017-2018 Yhteinen keittiö -hanke toteuttaa osaltaan hallituksen kärkihankkeen tavoitteita Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Hyvät käytännöt pysyvään

Lisätiedot

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Palvelutarpeen arviointi prosessi KKE ohjausryhmälle 4.4.2014 Tarja Viitikko

Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Palvelutarpeen arviointi prosessi KKE ohjausryhmälle 4.4.2014 Tarja Viitikko Terveyttä ja hyvinvointia yhdessä! Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Palvelutarpeen arviointi prosessi KKE ohjausryhmälle 4.4.2014 Tarja Viitikko Palvelutarpeen arviointi/ yhteyskeskus tavoitteena

Lisätiedot

Uudet toimintamallit käyttöön yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä

Uudet toimintamallit käyttöön yhteistyössä asiakkaiden ja henkilöstön kanssa Ylä-Savon SOTE kuntayhtymässä ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012-31.12.2014 Uudet toimintamallit käyttöön

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuolto hallitusohjelmassa. Valtakunnassa kaikki hyvin. Kirsi Varhila , Pori

Sosiaali- ja terveydenhuolto hallitusohjelmassa. Valtakunnassa kaikki hyvin. Kirsi Varhila , Pori Sosiaali- ja terveydenhuolto hallitusohjelmassa Valtakunnassa kaikki hyvin Kirsi Varhila 23.8.2019, Pori HALLITUSOHJELMA 2019-2023 Vaikutukset STM:n hallinnonalalla: Iäkkäiden palvelut Vammaisten palvelut

Lisätiedot

Palveluohjaus tuottamassa tarvelähtöisyyttä ja osallisuutta tukemassa

Palveluohjaus tuottamassa tarvelähtöisyyttä ja osallisuutta tukemassa Palveluohjaus tuottamassa tarvelähtöisyyttä ja osallisuutta tukemassa Sara Haimi-Liikkanen /Kehittämiskoordinaattori Tarja Viitikko / Projektikoordinaattori KASTE / Kotona kokonainen elämä / Etelä-Kymenlaakson

Lisätiedot

Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus

Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus Hyvis sähköisen asioinnin kanava - virtuaalinen asiointikeskus Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri, Eksote! Vastaamme alueemme sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta Väestö 133.000 Budjetti

Lisätiedot

ETÄPALVELUT SOSIAALI- JA TERVEYDENHOIDOSSA NYT JA TULEVAISUUDESSA HARVAAN ASUTUN MAASEUDUN MAHDOLLISUUTENA

ETÄPALVELUT SOSIAALI- JA TERVEYDENHOIDOSSA NYT JA TULEVAISUUDESSA HARVAAN ASUTUN MAASEUDUN MAHDOLLISUUTENA ETÄPALVELUT SOSIAALI- JA TERVEYDENHOIDOSSA NYT JA TULEVAISUUDESSA HARVAAN ASUTUN MAASEUDUN MAHDOLLISUUTENA 14.9.2010 Kuntayhtymän johtaja, TtL Kirsti Ylitalo 2010 Case: Oulunkaari Kuntien väkiluku 31.12.2009

Lisätiedot

Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle!

Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle! Meillä on matala kynnys käykää vaan peremmälle! Sosiaali- ja terveystoimiala Lahden Terveyskioskista Neuvontaa kaikenikäisille Lahti avasi ensimmäisenä suurena kaupunkina Terveyskioskin 10.3.2010 Kauppakeskus

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä. 9.4.2014 Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Sitra auttavan vapaaehtoistyön kehittäjänä. 29.10.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Sitra auttavan vapaaehtoistyön kehittäjänä. 29.10.2014 Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Sitra auttavan vapaaehtoistyön kehittäjänä 29.10.2014 Sitra luo edellytyksiä ja tukee tekemistä Sitra on unilukkari, joka herättelee ihmisiä keskustelemaan ikääntyvän

Lisätiedot

Parempaa palvelua ja tuottavuutta asiakasohjauksella

Parempaa palvelua ja tuottavuutta asiakasohjauksella Parempaa palvelua ja tuottavuutta asiakasohjauksella Ismo Rautiainen, toimialajohtaja Kuntamarkkinat, Mikä ihmeen sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio 12.9.2019 Asiakasohjauksen kehittämisen peruskuva!

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Sn Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa 1 18.1.2017 Tavoitteet Asiakas keskiössä Vaikuttavat ja toimintakykyä ylläpitävät toimintatavat ovat käytössä ja asiakkaiden

Lisätiedot

Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat. Kh suko 8.9.2014

Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat. Kh suko 8.9.2014 Tampereen tulevaisuuden palvelumalli linjattavat asiat Luonnos monipalvelukeskuksista ja lähipalvelupisteistä 2 Palveluita saman katon alle vai kokonaan uusia palveluita? Tulevaisuuden Kirjasto Omena Espoon

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hoitoketju/palveluverkkotyö Pirkanmaalla Hoitoketjuja on tehty Pirkanmaalla vuodesta 2005 alkaen. Terveysportissa

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysryhmä

Sosiaali- ja terveysryhmä Porin seudun kuntarakenneuudistus TOIMEKSIANTO: Sosiaali- ja terveysryhmä Johtopäätökset sosiaali- ja terveyspalveluiden nykytilan arvioinnista Sosiaalipalvelujen visio ja tavoitteet uudessa kunnassa Sosiaali-

Lisätiedot

Turun kaupunki kehittää ja luo uusia toimintamalleja osallisuuden ja osallistumisen lisäämiseksi yhdessä kuntalaisten kanssa Projektijohtaja Päivi Penkkala Aktiivinen kuntalainen - ja Palvelutori Turussa

Lisätiedot

Mihin tarpeeseen ASSI-hankkeella haetaan ratkaisua?

Mihin tarpeeseen ASSI-hankkeella haetaan ratkaisua? ASSI-hanke Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palveluiden ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa 1.10.2012 30.8.2014 Mihin tarpeeseen ASSI-hankkeella

Lisätiedot

Lapin ELY-keskuksen. monikanavaisesti

Lapin ELY-keskuksen. monikanavaisesti Lapin ELY-keskuksen päätösluonnos TEpalveluiden tuottamisesta monikanavaisesti Taustat, tavoitteet ja muutokset Lapin liiton hallituksen kokous 22.6.2015 Strategiapäällikkö Tuija Ohtonen ja johtaja Marja

Lisätiedot

Terveyspalvelut. Yhteiskunnalliset l uennot Momentti /sk

Terveyspalvelut. Yhteiskunnalliset l uennot Momentti /sk Terveyspalvelut Yhteiskunnalliset l uennot Momentti /sk Sisältö 1. Suomen terveydenhuolto 2. Terveys 3. Terveyskeskus 4. Keskussairaala 5. Eksote (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) 6. Hoitoon hakeutuminen

Lisätiedot

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa

Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Diabeteksen ennaltaehkäisyä verkossa Riikka Hirvasniemi, TtM, projektipäällikkö Anne Rajala, th, projektityöntekijä Kehittämistyön tausta KASTE- ohjelma Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiohjelma 2007-2017

Lisätiedot

Muistio. Osoite: Valto Käkelän katu 3, 53130 Lappeenranta

Muistio. Osoite: Valto Käkelän katu 3, 53130 Lappeenranta PALVELUSOPIMUSNEUVOTTELU Eksote ja Rautjärven kunta Aika Perjantai 29.11.2013 klo 9:00-10:44 Paikka Osallistujat Toimistotalo Ruori C6 kokoushuone Valto Käkelän katu 3 (6. krs) 53130 Lappeenranta Eksote

Lisätiedot

Palvelukokonaisuudet ja -ketjut PKPK-verkoston 4. työpajan esitehtävä. Teija Moisanen ja Pertti Virta

Palvelukokonaisuudet ja -ketjut PKPK-verkoston 4. työpajan esitehtävä. Teija Moisanen ja Pertti Virta Palvelukokonaisuudet ja -ketjut PKPK-verkoston 4. työpajan esitehtävä Teija Moisanen ja Pertti Virta Palvelukokonaisuudet ja -ketjut maakunnassamme Mitä tehty: Määritelty palvelukokonaisuuksia elinkaarimallin

Lisätiedot

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies

Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa. LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Kohti huomisen sosiaali ja terveydenhuoltoa LähiTapiolan Veroilla ja varoilla seminaari 27.5.2015 Mikko Kosonen, yliasiamies Miksi Soteuudistus? Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvu kiihtyy.

Lisätiedot

Terveyskioski on Lahden sosiaali ja terveystoimen ja Sitran yhteistyössä käynnistämä kaksivuotinen terveydenhuollon kokeiluja tutkimushanke

Terveyskioski on Lahden sosiaali ja terveystoimen ja Sitran yhteistyössä käynnistämä kaksivuotinen terveydenhuollon kokeiluja tutkimushanke Terveyskioski on Lahden sosiaali ja terveystoimen ja Sitran yhteistyössä käynnistämä kaksivuotinen terveydenhuollon kokeiluja tutkimushanke Terveyskioskin painopiste on terveyden edistämisessä, siihen

Lisätiedot

Hyvinvointiasemat kansalaisen hyvinvoinnin ja terveyden tukena

Hyvinvointiasemat kansalaisen hyvinvoinnin ja terveyden tukena Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Hyvinvointiasemat kansalaisen hyvinvoinnin ja terveyden tukena Konseptikuvaus kokemuksella 31.10.2014, päivitetty 3.12.2014 2 (56) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ Tuomo Lukkari 8.5.2019 HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ KEHITTÄMISEN PERUSAJATUS Hyvinvointia voidaan vaikuttavimmin tukea siellä missä lapset ja perheet elävät arkeaan. Sen vuoksi kasvuympäristöissä

Lisätiedot

Palvelutorin onnistumisen edellytykset

Palvelutorin onnistumisen edellytykset Palvelutorin onnistumisen edellytykset Päijät-Häme 24.8.2015 Sisältö 1. Taustaa 2. Sitran Palvelutori lyhyesti 3. Palvelutorin onnistumisen edellytykset Päijät-Hämeessä 2015 KPMG Oy Ab, a Finnish limited

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

MIKSI HYVINVOINTIASEMAA KEHITETÄÄN

MIKSI HYVINVOINTIASEMAA KEHITETÄÄN RANTAKYLÄN HYVINVOINTIASEMA pilotti 2016 MIKSI HYVINVOINTIASEMAA KEHITETÄÄN - Joensuun palveluohjelmat ja hyvinvoinnin integroidun toimintamallin kuntakokeilu * asiakaslähtöiset ja moniammatilliset toimintamallit

Lisätiedot

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat

Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ikääntyneiden kuntoutus, selvitystyön näkökulmat Ennaltaehkäisevä kuntoutus toimintakyvyn hiipuessa Akuuttiin sairastumiseen liittyvä kuntoutus OSAAMISEN KEHITTÄMINEN TIEDONKULKU RAKENTEET Riskitekijöiden

Lisätiedot

Mistä vauhtia ja tehoa ikäihmisten palveluihin? Johtava asiantuntija Tuomo Melin 3.6.2015

Mistä vauhtia ja tehoa ikäihmisten palveluihin? Johtava asiantuntija Tuomo Melin 3.6.2015 Mistä vauhtia ja tehoa ikäihmisten palveluihin? Johtava asiantuntija Tuomo Melin 3.6.2015 Avainalueen tavoitteet Strategiset tavoitteet Aktiivinen ja hyvinvoiva kansalainen - kansalaiset osallistuvat yhteisen

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus )

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus ) 1 LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (ehdotus 1.12.2011) 1. LOVIISAN KAUPUNGIN VISIO 2020 Loviisa pieni kaupunki, suuria elämyksiä Loviisa on kehityskäytävää E18 hyödyntävä merenranta- ja maaseutukaupunki,

Lisätiedot

Hyvinvointikeskusten toimintakuvaus Kannisto/Toppinen

Hyvinvointikeskusten toimintakuvaus Kannisto/Toppinen Hyvinvointikeskusten toimintakuvaus 2018 Kannisto/Toppinen HYVINVOINTIKESKUSTEN TOIMINTA- AJATUS 1.Tuotamme turkulaisille ikäihmisille joustavasti monipuolisia palveluita, jotka edistävät terveyttä ja

Lisätiedot

Ikääntyvien palvelujen kehittäminen Oulun Eteläisellä alueella

Ikääntyvien palvelujen kehittäminen Oulun Eteläisellä alueella Ikääntyvien palvelujen kehittäminen Oulun Eteläisellä alueella Sonectus Hallinnoija OAMK terveysalan Oulaisten yksikkö Hankkeen kesto 1.9.2008-31.5.2011 Hankkeen kokonaiskustannusarvio ja rahoittajat:

Lisätiedot

Elävä kaupunki, turvallinen koti

Elävä kaupunki, turvallinen koti Kuva: Anne Saarenoja 2002 Kuva: A nne Saarenoja 2002 1 Elävä kaupunki, turvallinen koti WELLCOM - Sähköisen terveysasioinnin toimintamallien ja strategian kehittäminen I - Vaihe Esiselvitys 2001 II - Vaihe

Lisätiedot

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto

Hyvinvoinnin palvelumalli hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvoinnin palvelumalli 2020 16.4.2013 hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto Hyvinvointipalveluiden talouden kokonaishaasteet Skenaariossa 1 menojen kasvuvauhti jatkuu vuoden 2012 mukaisena kantaoulun

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

Etelä-Karjalan maakuntaliiton ja liitossa ennen kaikkea uudistustiimin työn näkökulmasta osallisuutta kuvaavat esim.

Etelä-Karjalan maakuntaliiton ja liitossa ennen kaikkea uudistustiimin työn näkökulmasta osallisuutta kuvaavat esim. Minna-Maria Behmin sähköpostiviesti 3.1.2019: tietoja Eksotesta ja Etelä-Karjalan maakuntaliitosta/uudistustiimistä Etelä-Karjalan maakuntaliiton ja liitossa ennen kaikkea uudistustiimin työn näkökulmasta

Lisätiedot

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila

Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Maakunnallinen ikäihmisten neuvonta ja asiakasohjaus Ikä- ja muistiystävällinen Pirkanmaa -seminaari 7.9.2017 Mari Patronen ja Essi Mäki-Hallila Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Lapin maakunnan tilanne Sosiaalijohdon työkokous 18.11.2016 Asta Niskala Pohjois Suomen sosiaalialan osaamiskeskus STM ja hallituksen kärkihankkeet

Lisätiedot

Kokemuksia ASPA-pilotoinnista

Kokemuksia ASPA-pilotoinnista Kokemuksia ASPA-pilotoinnista Vakuutuspiirin johtaja Irma Parén Etelä-Savon vakuutuspiiri, Kela 1 24.8.2015 Asiakas saa palvelua Kelasta monikanavaisesti Henkilökohtainen palvelu Henkilökohtaista palvelua

Lisätiedot

Hallitus 208 24.09.2014. Ketterästi asiakkaan kanssa 2020 -hankkeeseen osallistuminen 923/00.01.05.01.00/2014 EKSTPHAL 208

Hallitus 208 24.09.2014. Ketterästi asiakkaan kanssa 2020 -hankkeeseen osallistuminen 923/00.01.05.01.00/2014 EKSTPHAL 208 Hallitus 208 24.09.2014 Ketterästi asiakkaan kanssa 2020 -hankkeeseen osallistuminen 923/00.01.05.01.00/2014 EKSTPHAL 208 Ketterästi asiakkaan kanssa 2020 -hankkeelle haetaan rahoitusta sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Tuomo Melin & Eeva Päivärinta, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara - mahdollisuus - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja terveimpiä - Vapaaehtoistyöhön ja -toimintaan osallistumiseen

Lisätiedot

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset uudessa tilanteessa sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Kulttuuri- ja taideyhdistyksille olennaista Pirkanmaan

Lisätiedot

Kansalaisilla hyvät valmiudet sähköisiin terveyspalveluihin

Kansalaisilla hyvät valmiudet sähköisiin terveyspalveluihin ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012 31.12.2014 Kansalaisilla hyvät valmiudet

Lisätiedot

Taltioni kansallinen ehealth palvelujen ekosysteemi

Taltioni kansallinen ehealth palvelujen ekosysteemi Taltioni kansallinen ehealth palvelujen ekosysteemi Yksilön terveyden selittäjät McGinnis et al., Health Affairs 21(2), 2002 Sairaudenhoidosta terveydenedistämiseen Painopiste Taltioni Potilastiedot Taltioni

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos )

LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos ) 1 LOVIISAN KAUPUNKISTRATEGIA 2020 (luonnos 27.10.2011) 1. LOVIISAN KAUPUNGIN VISIO 2020 Loviisa on kehityskäytävää E18 hyödyntävä merenranta- ja maaseutukaupunki, jossa korostuu hyvä elämänlaatu ja oma

Lisätiedot

Ohjaamon valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset

Ohjaamon valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset Ohjaamon valtakunnalliset vähimmäisvaatimukset (määritellyt Kohtaamo-hanke) maria.kr.virtanen@tampere.fi Kohderyhmä ja aukioloajat Kohderyhmänä kaikki alle 30-vuotiaat nuoret Ohjaamo on matalalla kynnyksellä

Lisätiedot

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma

Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin. Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Liikuntaan aktivointi saumattoman palveluketjun keinoin Tampere 26.5.2015 Sari Kivimäki, KKI-ohjelma Palveluketju liikkumaan ja kohta aktiivisempaa elämäntapaa Liikuntaneuvonta osaksi liikunnan palveluketjua

Lisätiedot

SOKU. Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen Rauni Räty

SOKU. Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen Rauni Räty SOKU Nuorten työelämäosallisuuden ja sosiaalisen kuntoutuksen kehittäminen 2015-2018 Perustiedot Toteuttajat: Lapin AMK Oy, Hyvinvointiala; Osatoteuttajina Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö, Sodankylän

Lisätiedot

Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi

Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen johtaminen ja organisointi - Case Varsinais-Suomen KomPAssi 1 13.10.2017 Johanna Ritvanen Laatusuositus: Asiakas ja palveluohjaus keskiöön SUOSITUS 1 Asiakas- ja

Lisätiedot

Toimeenpano Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Yhteiskokous Kunnat, Kela ja Pohjois-Savon TE-toimisto 10.3.

Toimeenpano Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Yhteiskokous Kunnat, Kela ja Pohjois-Savon TE-toimisto 10.3. Toimeenpano Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Yhteiskokous Kunnat, Kela ja Pohjois-Savon TE-toimisto 10.3.2015 Toimeenpanon aikataulu 2015-2016 Laki voimaan 1.1.2015, kaikki

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1. Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.2019 Jarmo Paukku, Hämeen ELY-keskus Asiakaslähtöinen palveluintegraatio

Lisätiedot

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon pohdintoja ikäihmisten palvelukokonaisuudesta

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon pohdintoja ikäihmisten palvelukokonaisuudesta Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon pohdintoja ikäihmisten palvelukokonaisuudesta, I&O muutosagentti Pohjanmaa 25.10.2018 KYSYMYKSIÄ Onko nykyiset toimet/suunnitellut toimet riittäviä ikäihmisten terveyden

Lisätiedot

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso

Kuntoutus ja ennaltaehkäisy. TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso KOKONAISUUS A: Kotiin vietävien palvelujen sisältö ja kohdentuminen Kuntoutus ja ennaltaehkäisy TYÖPAJAPÄIVÄ 1: Kuntouttava arviointijakso Eija Janhunen TAVOITTEENA MAAKUNNALLINEN IDEAALIMALLI KUNTOUTTAVAN

Lisätiedot

Etäpalveluhanke katsaus menneeseen ja hankkeen tilannetta

Etäpalveluhanke katsaus menneeseen ja hankkeen tilannetta Ohjelma o 12.00 Tilaisuuden avaus ja tilannekatsaus o 12.30 Neuvottelulaitteiden korvaaminen - uuden ratkaisun esittely o 13.30 Tauko o 13. 45 Uuden ajanvarausjärjestelmän esittely o 14.30 Katsaus tulevaisuuteen

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen 24.4.2017 1 Toimenpiteet Kotiin vietävien palvelujen kehittäminen Laajan kotikuntoutuksen mallin kehittäminen ja käyttöön ottaminen

Lisätiedot

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA

SenioriKaste Lapin JOHTAJAT PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus JOHTAJAT 9.4.2015 PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ LEILA MUKKALA Vanhuspalvelulaki Kunnalla on velvollisuus lli järjestää j hyvinvointia, i terveyttä, toimintakykyä ja

Lisätiedot

Kehittäjän kokemukset

Kehittäjän kokemukset ASSI-hanke - Asiakaslähtöisten omahoitoa ja etähoitoa tukevien sähköisten palvelujen ja palveluprosessien käyttöönoton innovaatiot perusterveydenhuollossa, 1.10.2012-31.12.2014 Kehittäjän kokemukset Hankkeen

Lisätiedot

Järjestöjen aluetyön kokous. Kuopio 24.4.2012

Järjestöjen aluetyön kokous. Kuopio 24.4.2012 Järjestöjen aluetyön kokous Kuopio 24.4.2012 Ohjelma klo 10.00 Avaus ja esittäytyminen klo 10.15 KASTE ohjelman tps Itä-Suomessa - alueellinen ohjelmapäällikkö Jouko Miettinen - klo 11.00 Järjestöt ja

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki 4.4.2017 Marja Tuomi Kuka kuulee palvelujen käyttäjää? Keskeinen kysymys sotessa ja hyvinvointivaltion kehittämisessä Palvelujen

Lisätiedot

KomPAssi Varsinais-Suomen keskitetty asiakas- ja palveluohjaushanke

KomPAssi Varsinais-Suomen keskitetty asiakas- ja palveluohjaushanke KomPAssi Varsinais-Suomen keskitetty asiakas- ja palveluohjaushanke Hankejohtaja Johanna Ritvanen Varsinais-Suomen keskitetyn asiakas- ja palveluohjaushankkeen esittely Messukeskus, Turku 8.11.2016 KomPAssi-

Lisätiedot

Ikäihminen toimijana hanke

Ikäihminen toimijana hanke Ikäihminen toimijana hanke Väliarviointi 4/2014 Johtoryhmä 28.4.2014 LAPPI: väliarviointi 4/2014 Hanketyönä on kunnissa kirjattu vanhussuunnitelma (5 ) ikääntyneen väestön tukemiseksi. Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä Henkilökohtainen budjetointi Johanna Perälä 18.3.2019 Henkilökohtainen budjetointi ja sote-uudistus Tulevaisuudessa sote-palveluita tuotetaan ja käytetään hyvin erilaisessa toimintaympäristössä kuin nyt

Lisätiedot

TYÖIKÄISEN KESKISUOMALAISEN TYÖKYKY JA TERVEYDENHOITO

TYÖIKÄISEN KESKISUOMALAISEN TYÖKYKY JA TERVEYDENHOITO TYÖIKÄISEN KESKISUOMALAISEN TYÖKYKY JA TERVEYDENHOITO Irja Korhonen Työterveys Aalto Anne Onkila Valmet työterveys Esa Leppänen JYTE Jari Ylinen KSSHP Visa Kervinen Terveystalo työterveys Laajavuori 16.6.2017

Lisätiedot

Terveys ja sosiaalinen turvallisuus - palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita

Terveys ja sosiaalinen turvallisuus - palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Terveys ja sosiaalinen turvallisuus - palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Ulla Kuittu selvityshenkilö Organisaatiotoimikunta 7.2.2011 Valmistelun lähtökohtia edistetään terveyttä ja

Lisätiedot

Kokemuksia tiedolla johtamisesta Oulun kaupungissa

Kokemuksia tiedolla johtamisesta Oulun kaupungissa Kokemuksia tiedolla johtamisesta Oulun kaupungissa Sosiaalihuollon digiseminaari 8.2.2019 Suvi Nuutinen, vs. kehittämis- ja laatupäällikkö Hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki Toiminnan ja talouden tarkastelu

Lisätiedot

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Vanhusneuvosto mahdollisuutena Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra

Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Vanhusneuvosto mahdollisuutena Eeva Päivärinta, johtava asiantuntija, Sitra Aktiivinen kansalainen kaiken ikäisenä Vanhusneuvosto mahdollisuutena Lähtökohtia Ikäihmiset ovat voimavara mahdollisuus > asenteista on aloitettava! - Suomen eläkeläiset ovat maailman koulutetuimpia ja

Lisätiedot

VIRTA OULU HANKE Työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi. 4.10.2013 Pirjo Nevalainen

VIRTA OULU HANKE Työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi. 4.10.2013 Pirjo Nevalainen VIRTA OULU HANKE Työttömien työ- ja toimintakyvyn arviointi 4.10.2013 Pirjo Nevalainen Lähtökohtia kehittämiselle Yhä enemmän työttömiä asiakkaita ohjautuu kunnan sosiaali- ja terveyspalveluihin erilaisiin

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä

HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE Hyvinvoinnin johtoryhmä HYVINVOINNIN TOIMEENPANOSUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2021 Hyvinvoinnin johtoryhmä JOHDANTO Hyvinvointipalvelut tuottaa palveluja kaikille kuntalaisille. Palvelut pidetään houkuttelevina ja luotettavina. Palvelutoiminnan

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Hyvää palvelua arjessa tieto Ja viestintäteknologiaa hyödyntäen hanke 1.11. 2009 31.1.2013. www.arjessa.fi

Hyvää palvelua arjessa tieto Ja viestintäteknologiaa hyödyntäen hanke 1.11. 2009 31.1.2013. www.arjessa.fi Hyvää palvelua arjessa tieto Ja viestintäteknologiaa hyödyntäen hanke 1.11. 2009 31.1.2013 www.arjessa.fi Hankkeen tavoitteet Kehittää hankkeen toiminta-alueilla käyttäjälähtöisesti sellaisia uutta teknologiaa

Lisätiedot

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta. Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto 05.12.2014 Marita Rimpeläinen-Karvonen Taustalla olevat hallituksen

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA

PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA PERUSTURVAN TOIMIALAN PALVELUOHJELMA SISÄLLYS 1. Tilannekuva 2 2. Tavoitteet ja toimenpiteet 2 2.1. Pitkän aikavälin tavoitteet 2 2.2. Toiminnalliset tavoitteet 2 3. Palvelulupaukset 3 4. Yksikkökohtainen

Lisätiedot