Länsi-Uudenmaan lukiot

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Länsi-Uudenmaan lukiot"

Transkriptio

1 Länsi-Uudenmaan lukiot Esiselvitys FCG KONSULTOINTI OY P26051

2 Esiselvitys 1 (49) Sisällys 1 Johdanto Tehtävän tarkentuminen Selvitystyön eteneminen Tietojen lähteet Lukiot murroksessa Sipilän hallituksen toisen asteen koulutusta koskevat hallitusohjelmakirjaukset Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Lukion opetussuunnitelmauudistus Länsi-Uudenmaan seudun toimintaympäristön tarkastelu Nykyinen lukioverkko Suomenkieliset lukiot Ruotsinkieliset lukiot Yleinen väestökehitys Palvelutarpeiden kehitys Lukiokoulutuksen saavutettavuus Pendelöinti Liikenteellinen saavutettavuus Saavutettavuusstrategia Lukiokoulutuksen palvelutarve Peruskouluikäisten ennuste Nuorten (16-18 vuotiaat) ennuste Lukioon hakeutuminen ja opiskelijaennusteet Lukioon hakeutuminen Opiskelijaennusteet IV ja V vuoden opiskelijat Resurssit Henkilöstö Kiinteistöt Talous Lukiokoulutuksen järjestäjäkohtaiset kustannukset ja valtionosuus Reaalikustannusten kehitys Odotekustannukset Skenaariotarkastelu Järjestämismallit Palveluverkkoskenaariot Toiminnan kehittämismalleja Koulutuksen järjestäjien pedagoginen koordinointi Monimuoto-opetuksen kehittäminen Lopuksi FCG Konsultointi Oy Osmontie 34, Helsinki Puh , Y-tunnus Kotipaikka Helsinki

3 Esiselvitys 2 (49) FCG Konsultointi Oy Osmontie 34, Helsinki Puh , Y-tunnus Kotipaikka Helsinki

4 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 3 (49) Länsi-Uudenmaan lukiot 1 Johdanto Tässä selvityksessä Länsi-Uusimaa käsittää Hangon, Karkkilan, Lohjan ja Raaseporin kaupungit. Kyseisten kuntien sivistysjohtajat neuvottelivat talvella 2015 vireillä olleen toisen asteen koulutuksen rakenne- ja rahoituslakien vaikutuksesta alueen lukioverkkoon. Alueellisen tarkastelun tueksi päätettiin laatia alueen lukioverkkoa koskeva selvitys. Lohjan kaupunki pyysi alustavan tarjouksen Länsi-Uudenmaan alueen lukioverkkoselvityksen laadinnasta alkuvuodesta Tarjous ja selvitys kohdistuivat seuraaviin suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin lukioihin: - Lohja: Nummi-Pusulan lukio, Lohjan lukion aikuislinja, Lohjan yhteislyseon lukio ja Virkby gymnasium, - Hanko: Hankoniemen lukio ja Hangö gymnasium, - Karjaa: Karjaan lukio, Ekenäs Gymnasium ja Karis-Billnäs gymnasium sekä - Karkkila: Karkkilan lukio FCG Konsultointi Oy:n sai toimeksiannon, joka koski suomen- ja ruotsinkielisistä lukioista laadittavia erillisiä selvityksiä. Selvityksistä tuli laatia yhteinen yhteenveto. Selvitysten tavoitteena oli tuottaa erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollinen ehdotus lukiokoulutuksen järjestämisestä. 1.1 Tehtävän tarkentuminen Toisen asteen rakenne- ja rahoituslakien vireilläoloaikana toimeksiantoa tarkennettiin ja päätettiin laatia esiselvitys, jota voitaisiin hyödyntää lakien varmistuttua. Esiselvityksen tavoitteeksi asetettiin sellaisten vaihtoehtojen löytäminen, jotka ovat taloudellisesti ja poliittisesti määriteltävissä ja päätöksentekijöiden hyväksyttävissä. Esiselvityksen tuli lisäksi sisältää ehdotuksia a) saavutettavasta, b) tehokasta ja taloudellista ja c) laadukkaasta lukiokoulutuksen järjestämisestä. Toimeksiantoa tarkennettiin siten, että konsultin laatimassa esiselvityksessä tarkastellaan järjestämisvaihtoehtoja seuraavista tarkastelunäkökulmista: a) jokainen koulutuksen järjestäjä hakee lupaa itsenäisesti; palveluverkkoon ei tehdä muutoksia; b) kaikki kunnat hakevat lupaa yhdessä; palveluverkko optimoidaan taloudellisesti ja toiminnallisesti parhaimmaksi - lukion näkökulmasta - koulutuskuntayhtymän toiminnan yhteyteen; c) järjestämislupia voi olla useampi; palveluverkkoon voi tulla muutoksia. Henkilöstön ja kiinteistöjen osalta huomioidaan yhteiskäyttö perusopetuksen kanssa. Koska toisen asteen koulutuksen järjestämis- ja rahoituslait kaatuivat eduskunnan käsittelyssä keväällä 2015, toimeksiannon rajausta täsmennettiin vielä kerran ohjausryhmän kokouksessa seuraavasti: Esiselvityksen laadinnan tausta ja tavoite ovat alueella edelleen samat, samoin taloudelliset haasteet lukiokoulutuksen järjestämiseksi. Esiselvityksen tulee sisältää nykytilan analyysin.

5 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 4 (49) Esiselvityksen painopiste tulee olla talouden ja taloudellisuuden tarkastelussa. Keskeisenä tehtävänä on antaa ratkaisuvaihtoehtoja koulutuksen tehostamisesta ja taloudellisesta järjestämisestä alueella. Esiselvityksessä esitetään eri skenaariota järjestämisestä. Skenaarion tarkastelussa avataan eri vaihtoehtojen oppilasmäärät ja kustannukset. Tarkastelu rajataan lukioiden tarkasteluun ilman koulutuskuntayhtymää. Saavutettavuus tulee huomioida. Muiden koulutuksen järjestäjien koulutukseen osallistuvien määrät tarkasteluun. 1.2 Selvitystyön eteneminen Selvitystyötä ohjaava ohjausryhmä muodostui kohdekuntien sivistysjohtajista täydennettynä Lohjan kaupungin opetuspäälliköllä. Ohjausryhmässä ei ollut poliittista edustusta. Selvityksen aikana toteutettiin kaikille alueen lukioiden rehtoreille ryhmähaastattelut. Haastattelut käytiin jokaisen omalla äidinkielellä. Ruotsinkielisestä ryhmähaastattelusta vastasi Minna Lindberg. Suomenkielisten lukioiden ryhmähaastattelun suorittivat Riitta Ekuri ja Raila Oksanen. Haastatteluissa käsiteltiin lukion toiminnan tehostamista, tulevaisuuden haasteita ja saavutettavuutta. Yhteenvetona haastatteluista voi todeta, että rehtoreiden näkemykset keskittyivät lukioiden välisen yhteistyön kehittämiseen seudullisen lukiokoulutuksen järjestämisen koordinoinnin sijaan. Visioinnissa ei noussut seudullisen koulutuksen järjestämisen näkökulmasta esille avauksia. Toukokuun loppupuolella järjestettiin alueen kuntien päättäjille seminaari, jossa käsiteltiin lukiopalvelun palvelutarpeen kehittymistä sekä alueen kuntien välistä yhteistyötä. Seminaarin tarkoituksena oli kartoittaa niitä yhteistyövaihtoehtoja, jotka toimeksiannon mukaisesti olisivat taloudellisia ja poliittisesti hyväksyttävissä. Seminaarin osallistui noin 50 päättäjää kaikista selvityksen kohdekunnista. Päättäjäseminaarin keskeisenä antina oli ruotsinkielisen koulutusyhteistyön ääneen lausuttu viriäminen. Muutoin lukiokoulutuksen palveluverkkojen muutostarpeet kyseenalaistettiin kommentein, kuten paras palveluverkko on nykyinen palveluverkko. Tulevaisuuden yhteistyön tiivistäminen ja koulutuksen järjestäminen edellyttävät päättäjäseminaarin perusteella edelleen vahvaa strategisen tason paikallista ja alueellista keskustelua. Esiselvitys luovutettiin ohjausryhmälle Tietojen lähteet Selvityksessä käytettyjen tietojen lähteet ovat seuraavat: Tilastokeskus: väestöennuste, kuntien toiminta- ja taloustilastot - väestö- ja palvelutarve-ennusteet, odotekustannusvertailu Opetushallitus: opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusjärjestelmä - valtionosuustiedot - opiskelijoiden kotikuntatiedot Selvityskunnat: - opiskelijamäärät ja ennusteet - kustannustiedot - kiinteistötiedot - henkilöstömäärä - muita lukiokoulutuksen järjestämiseen ja hallintoon liittyviä tietoja.

6 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 5 (49) 2 Lukiot murroksessa Lukioihin on kohdistunut viime vuosina niin toiminnallisia kuin taloudellisiakin vaateita. Lukioiden rahoitusta on leikattu viime vuosina taulukko 1 mukaisesti: Keskimääräiset yksikköhinnat Lukion valtionosuus /opisk , , , , ,53 Muutos-% 9 % 0 % -4 % -7 % Taulukko 1. Lukiokoulutuksen keskimääräiset yksikköhinnat vuosina Lukion keskimääräinen valtionosuus on laskenut vuodesta 2013 vuoteen 2015 peräti 10,4 prosenttia. Lukioiden kiinteät kulut, kuten opettajien palkkakustannukset ja kiinteistökulut ovat kyseisenä ajanjaksona kuitenkin nousseet yleisen palkka- ja kustannuskehityksen mukaisesti. Lukioiden tulevaisuudessa on suuria taloudellisia haasteita; opetuksen tavoitteita uudistetaan parhaillaan opetussuunnitelmauudistuksella; opiskelu digitalisoituu; parin vuoden kuluttua tapahtuva siirtyminen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin on sekä pedagogisesti että taloudellisesti, mutta myös käytännön järjestämisen näkökulmasta, useille koulutuksen järjestäjille ja lukioille valtaisa voimainponnistus ja muutos aiempiin toimintatapoihin. 2.1 Sipilän hallituksen toisen asteen koulutusta koskevat hallitusohjelmakirjaukset Sipilän hallituksen strateginen hallitusohjelma ei sisällä lukiokoulutukseen liittyviä kirjauksia. Toisen asteen koulutusta koskevat asiat on asiakirjassa kohdennettu koskemaan ammatillista koulutusta. Toisaalta, hallitusohjelman liiteosassa puhutaan toisen asteen koulutuksen rakenteellisista uudistuksista. Kansallisesti tätä selvitystä laadittaessa oli vielä epäselvää, tarkoitetaanko tällä koko toista astetta vai ainoastaan ammatillista koulutusta. Kirjauksen mukaan julkisessa taloudessa sitoudutaan 190 milj. euron säästötasoon vuodesta 2017 alkaen. Säästöt voivat koostua monesta eri toimenpiteestä. Mikäli toisen asteen reformeista on saatavissa myöhemmin enemmän säästöjä, kirjataan ne rakenteellisten uudistusten tavoitetasoa täyttäväksi siltä osin kuin valtiovarainministeriön arvion mukaan tunnistetaan vaikutuksia. Lisäksi hallitusohjelmalla tavoitellaan merkittäviä, pidemmän aikavälin rakenteellisia säästöjä toteuttamalla reformistisia uudistuksia. 2.2 Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt ylioppilastutkinnon muuttumisesta sähköiseksi tulevien muutaman vuoden aikana. Päätös on velvoittava ja esimerkiksi siirtymisaikatauluihin lukio tai opetuksen järjestäjä ei voi vaikuttaa omilla päätöksillään. Koulutuksen järjestäjän on otettava sähköiset kirjoitukset huomioon ja suunnattava rahoitusta niin, että jokainen lukio voi järjestää kokeet asianmukaisesti. Koulutuksen järjestäjä päättää, varaako se sähköiseen toimintaan oman määrärahansa vai tuleeko siirtymisen edellyttämät toimet toteuttaa nykyisten määrärahojen puitteissa.

7 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 6 (49) Sähköisten ylioppilaskirjoitusten toteuttamien kustannukset vaihtelevat suuresti riippuen kirjoittajien määristä ja varustelusta. Koulutuksen järjestäjä päättää, ostaako koulutuksen järjestäjä opiskelijoille kannettavat tietokoneet vai tuovatko opiskelijat kouluun omat laitteensa. Jos päädytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon, niin lukion tai opetuksen järjestäjän tulisi laatia BYOD-stategia (Bring Your Own Device/tuo oma laitteesistrategia), jossa määritellään esimerkiksi sähköisten yo-kokeiden järjestämiseen liittyviä asioita, mahdollista yhteistyötä muiden lukioiden kanssa, opiskelijan aktivoimista tuoda oma laite kouluun sekä koulutustarpeita. Opiskelijan oman laitteen käyttöä puoltaa ns. kuluttajistuminen: opiskelijat käyttävät entistä enemmän omia (äly)laitteitaan opiskelussaan, opiskelupaikoissaan - ja työntekijät töissään. Tieto- ja viestintälaitteiden (TVT) käyttö lukio-opetuksessa on vielä varsin vähäistä. Niin opettajien kuin opiskelijoiden osaamisessa on edelleen kehitettävää. Opiskelijat osaavat usein käyttää erilaisia laitteita harraste- ja viihdetoiminnassa, mutta laitteiden pedagoginen käyttö ja hyödyntäminen opiskelussa voi olla heille vierasta. Vain lukioopettajille suunnattua koulutusta tulisi edelleen kehittää ja järjestää. Koulutuksen järjestäjän tulisi huolehtia, että opettajilla on riittävät valmiudet hyödyntää opetuksessaan TVT-laitteistoa ja valmiudet tukea opiskelijoita TVT:n käytössä opiskelun tukena. Sähköiset ylioppilaskirjoitukset tullaan toteuttamaan paikallisessa suljetussa verkossa Ethernet-kaapeleilla. Verkko voidaan rakentaa kiinteäksi tai liikuteltavaksi. Myös langaton verkko on mahdollinen. Verkon rakentamista edullisempi ratkaisu nykytiedon mukaan on langattomuus. Toisaalta sen käytölle on asetettu tiukat vaatimukset, josta lisää tietoa linkistä: n-hakemukselle_fi.pdf Helsingin tilakeskuksen arvion mukaan sähköisten kirjoitusten valmiuksien kustannukset ovat euroa / koulu. Arvioon on sisällytetty koulukohtaisesti keskimäärin viiden luokan ja salien langallisen atk-verkon ja sähköverkon kiinteät asennukset ja sähköverkon tarvitsemat lisävaraukset. Pienessä lukiossa riittänee sali luokkaa. Käytännössä kirjoitusten järjestämisessä on mahdollista tehdä oppilaitosten kesken yhteistyötä siten, että järjestämisvastuu on aina vuorollaan kussakin koulussa tiettyjen aineiden osalta. Näin jokaisen koulun ei tarvitse joka vuosi järjestää kaikkia kokeita. Yhteistyön hyöty korostuu etenkin niiden aineiden osalta, joita kirjoitetaan vähän. Järjestely tosin edellyttää opiskelijoiden liikkumista ja saattaa aluksi aiheuttaa vastustusta, ellei liikkumiseen ole jo opintojen aikana totuttu. Osa opiskelijoista (ja opettajista) voi uskoa, että tutussa ympäristössä saa parempia tuloksia. Esimerkiksi Turun kokemusten mukaan ympäristöllä ei ole ollut vaikutusta esimerkiksi lyhyitten kielten osalta. Jokainen koulu joutuu pohtimaan ja järjestämään tarkoituksenmukaiset olosuhteet sähköisiä ylioppilaskirjoituksia varten. Edellä kuvattu yhteistyö ei tuo suuria suoria taloudellista säästöä, mutta säästää valvonnoissa ja työajoissa sekä vähentää muun koulunkäynnin poikkeusjärjestelyjen määrää. 2.3 Lukion opetussuunnitelmauudistus Valtioneuvosto päätti lukiolaissa tarkoitetun koulutuksen yleisistä valtakunnallisista tavoitteista ja tuntijaosta. Tältä pohjalta Opetushallituksen valmisteltavana ovat opetussuunnitelman perusteet siten, että niiden mukaan laaditut opetussuunnitelmat otetaan käyttöön viimeistään

8 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 7 (49) Tarkoituksena on päivittää nykyiset perusteet vastaamaan tulevaisuuden osaamishaasteisiin muuttuvassa toimintaympäristössä. Lukion opetussuunnitelman perusteita päivitetään seuraavien tavoitteiden suuntaisesti: - laaja-alainen yleissivistys lukiokoulutuksessa lukiokoulutuksen yleissivistävän opetus- ja kasvatustehtävän tukeminen oppiaineiden tieteenaloihin ja niiden yhteyksiin perustuvat yleissivistyksen rakentaminen laaja-alaista osaamista kehittävän opiskelun vahvistaminen kestävän elämäntavan, elinikäisen oppimisen ja aktiivisen kansalaisen valmiuksien tukeminen - pedagogiikka ja oppiminen lukiossa Lukion pedagogiikan uudistumisen ja yhteiskuntaan avautumisen tukeminen Monipuolisten opiskeluympäristöjen ja opetusteknologian käytön tukeminen Opiskelijan oppimaan oppimisen taitojen edistäminen Opiskelijan korkea-asteen jatko-opintovalmiuksien ja työelämätietouden kehittäminen - lukion toimintakulttuuri - lukion opiskelija ohjaus ja tuki - lukiokoulutuksen paikallinen opetussuunnitelmatyö Edellä kuvat tavoitteet ovat kansallisen opetussuunnitelman perusta ja ne tulee huomioida laadittaessa koulutuksen järjestäjäkohtaisia opetussuunnitelmia. Lukion opetussuunnitelmauudistus, opiskeluympäristöjen kehittäminen ja opetusteknologian käyttäminen opiskelussa ja ylioppilaskirjoituksissa edellyttävät järjestäjältä lukioiden riittävää resursointia niin opettajien osaamisen kuin TVT-laitteistojen näkökulmasta.

9 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 8 (49) 3 Länsi-Uudenmaan seudun toimintaympäristön tarkastelu Tässä osassa tarkastellaan Länsi-Uudenmaan lukioiden toimintaympäristöä ja sen muutoksia väestöennusteiden ja lukioiden toimintatiedoista laadittujen analyysien näkökulmista. Toimintaympäristöanalyysissä on käytetty Finnish Consulting Group Oy:n kehittämää ennakointimallia FCG-ART, jonka avulla tarkastellaan kunnan palvelutarpeiden ja niistä johdettujen kuntatalousvaikutusten tulevaa kehitystä. Malli perustuu Tilastokeskuksen laatimiin väestöennusteisiin. Toiminta- ja taloustilastoista johdetut ikäryhmäkohtaiset palveluiden käyttömäärät ja nykyiset kustannustiedot toimivat pohjana palvelutarveanalyyseille. Esiselvityksen kohdekunnista (Hanko, Karkkila, Lohja ja Raasepori) muodostettiin alueellinen kokonaisuus, Länsi-Uudenmaan virtuaalialue, jota tarkasteltiin väestö- ja toimintatietoja yhdistettynä yhtenä kokonaisuutena. Toimintaympäristön tarkastelu laadittiin pääsääntöisesti tästä yhdistetystä mallista. Jos tarkastelussa nostetaan esiin yksittäisen kunnan tai alueen tietoja, niin mainitaan tämä tekstissä aina erikseen. Todettakoon vielä, että Länsi-Uudenmaan lukioiden esiselvityksen kunnille (ohjausryhmän jäsenten kautta) toimitettiin selvityksen laadinnan aikana kunkin kunnan kuntakohtaiset väestö- ja palvelutarve-ennusteet. 3.1 Nykyinen lukioverkko Suomenkieliset lukiot Kuva 1. Suomenkieliset lukiot ja saavutettavuusvyöhykkeet

10 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 9 (49) Länsi-Uudenmaan kuntien suomenkieliset lukiot Hankoniemen lukio, Bromarvinkatu 41, Hanko Karkkilan lukio, Koulukuja 7, Karkkila Lohjan yhteislyseon lukio, Karstuntie 6, Lohja Lohjan lukion aikuislinja, Karstuntie 6, Lohja Nummi-Pusulan lukio, Tiedonpolku 4, Nummi (Lohja) Karjaan lukio, Tammisaarentie 62 A, Karjaa (Raasepori) Suomenkielisissä lukioissa opiskeli lukuvuonna yhteensä opiskelijaa. Lukioiden opiskelijamäärät jakautuvat lukioittain seuraavasti: Järjestäjä Lukio Opiskelijat I II III IV ja V Aikuislukio Opiskelijat yht. Hanko Hankoniemen lukio Karkkila Karkkilan lukio Lohjan Yhteislyseon lukio Lohja Aikuislinja Nummi-Pusulan lukio Raasepori Karjaan lukio Taulukko 1. Suomenkielisten lukioiden opiskelijamäärät Ruotsinkieliset lukiot Kuva 2. Ruotsinkieliset lukiot ja saavutettavuusvyöhykkeet

11 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 10 (49) Länsi-Uudenmaan kuntien ruotsinkieliset lukiot Hangö gymnasium, Koulukatu 9-11, Hanko Virkby gymnasium, Lukkarinkuja 2, Lohja Ekenäs gymnasium, Rosenvägen 12, Tammisaari (Raasepori) Karis-Billnäs gymnasium, Bulevardi 11, Karjaa (Raasepori) Seudun ruotsinkielisissä lukioissa opiskeli yhteensä 506 opiskelijaa. Opiskelijat jakautuivat koulutuksen järjestäjän mukaan seuraavasti: Järjestäjä Lukio Opiskelijat I II III IV ja V Opiskelijat yht. Hanko Hangö gymnasium Lohja Virkby gymn Raasepori Ekenäs gymn Karis-Billnäs gymn Taulukko 2. Ruotsinkielisten lukioiden opiskelijamäärät Liitteessä 1. on esitetty tarkemmat kartat alueen lukioiden sijainneista. 3.2 Yleinen väestökehitys Tilastokeskuksen (2013) ennusteen mukaan Länsi-Uudenmaan virtuaalialueen väestökehitys kasvaa 9 prosentilla vuoteen 2029 mennessä (kuva ja taulukko 3). Väestökasvu on hieman alhaisempaa kuin koko Uudenmaan ja koko maan väestön kasvu vastaavana aikana. Kuitenkin alueen kokonaisväestömäärän ennustetaan kasvavan lähes asukkaalla, yli asukkaaseen reilussa viidessätoista vuodessa asukkaan raja rikkoutuu ennusteen mukaan vuosien välillä. Kuva 3. Ennustettu väestökehitys

12 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 11 (49) Länsi-Uusimaa Uusimaa Koko maa Asukkaita = Asukkaita = Asukkaita = Taulukko 3. Ennustettu väestökehitys neljän vuoden sykleinä Kuntakohtaiset väestöennusteet ovat pääsääntöisesti samansuuntaiset (kuva 4). Hangon väestökehitys on muista alueen kunnista poiketen laskeva. Hangossa kokonaisväestömäärä vähenee noin viidellä prosentilla vuoteen 2029 mennessä. Muiden alueen kuntien väestöennusteet ovat 7-15 prosenttia kasvavia. Voimakkainta kasvun ennustetaan olevan Karkkilassa, jonne ennustetaan lähes 15 prosentin kasvua. Kuva 4. Selvityskuntien väestöennusteet vuoteen 2029 Selvityksen laadinnan aikana nousi esiin, että kuntien omat näkemykset väestömäärän kehitykseen ovat osittain Tilastokeskusta maltillisempia. Esimerkiksi Lohjan kaupungin laatima oma väestöennuste osoittaa väestökasvun sijaan väestön vähenemistä.

13 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 12 (49) 3.3 Palvelutarpeiden kehitys Länsi-Uudenmaan alueen eri ikäryhmien käyttämien palvelujen palvelutarvemuutokset on esitetty kuvassa 5. Palveluiden määrä on vakioitu vuoteen 2013, arvolla 100. Siten voidaan parhaiten kuvata palvelutarpeissa tapahtuvaa muutosta. Kokonaisväestökehitys ja ikäryhmittäinen väestökehitys vaikuttavat kuntalaisten palvelutarpeiden kehittymiseen ja eri palveluiden käyttöön. Palvelutarpeiden kehitys on suhteutettu väestöennusteisiin. Palveluiden järjestäjän tulee lainsäädännön ja toimintaperiaatteidensa mukaisesti pyrkiä reagoimaan muuttuviin asiakasvirtoihin. Väestön vanhenemisen ja eliniän nousevien ennusteiden myötä vanhustenhoidon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelutarpeiden voidaan olettaa kasvavan nykyisestä. Selvitykseen kuuluvien kaupunkien osalta palvelutarpeen muutos on havaittavissa jo vuoteen 2017 mennessä. Tällöin lukio (ja toisen asteen) koulutuksen palvelutarve on vähentynyt vuoteen 2010 verrattuna kolmella prosentilla ja vastaavasti vanhusten hoitopalvelutarve kasvanut kahdeksalla prosentilla. Vuodesta 2021 vanhusten hoidon palvelutarpeiden kehitys tulee kiihtymään voimakkaasti, jolloin palvelutarpeen ennustetaan kasvavan peräti 19 prosenttiyksikköä ja seuraavan kahdeksan vuoden aikana vielä 30 prosenttia. Vanhuspalveluiden palvelutarpeen kokonaiskasvu vuosien 2013 ja 2029 aikana on 58 %. Kuva 5. Palvelutarpeiden kehitys vuosina

14 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 13 (49) 3.4 Lukiokoulutuksen saavutettavuus Kaupunkien maankäytön suunnittelu ei vaikuta lukioverkkoon samalla tavalla kuin perusopetuksen palveluverkon suunnitteluun. Koulutuksen järjestäjä päättää oppilaitostensa määrästä ja sijainnista ja toisaalta lukiolaiset voivat hakeutua haluamaansa oppilaitokseen myös muihin kuntiin. Opiskelijan koti- tai asuinkunnalla ei ole velvollisuutta osoittaa opiskelupaikkaa lukioon hakeutuvalle nuorelle. Koulutuksen järjestäjä päättää oppilaitoksensa opiskelijamääristä järjestämisluvan puitteissa. Maantieteelliset tekijät, kulkuyhteydet, vetovoimaisuus ja hakijoiden keskiarvot suhteessa oppilaitoksen opiskelijaksiottorajaan ovat maankäytön suunnittelua määräävämpiä tekijöitä Pendelöinti Länsi-Uudenmaan alueen lukion opiskelijoiden kotikuntia ja opiskelupaikkakuntia on tarkasteltu ns. pendelöinti- eli liikkuvuustarkastelun kautta. Kuvassa 6 kotikuntansa lukiossa opiskelevien lukiolaisten määrät on esitetty vihreällä ja muussa kuin kotikunnassa opiskelevien opiskelijoiden määrät on kuvattu sinisillä palloilla. Kuva 6. Lukiolaisten pendelöinti lukuvuonna Tarkastelun kohteena olevien kuntien välillä pendelöintiä tapahtuu varsin vähän (taulukko 4). Esimerkiksi Raaseporin ja Hangon välillä vain kaksi opiskelijaa suuntaansa käy naapurikunnan lukiossa. Raaseporista Lohjan suuntaan on huomattavasti enemmän liikettä, tosin 12 opiskelijaa näidenkin kahden kunnan välillä Lohjan suuntaan ja kolme Raaseporin suuntaan.

15 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 14 (49) kotikunta Nummi-Pusulan ja Lohjan keskustan välillä todettiin myös olevan huonot yhteydet. Toistaiseksi Nummi-Pusulan lukion säilymistä on tukenut alueen yläkouluun ja lukioon suuntautunut koulumatkaliikenne. Nummen ja Pusulan alueet ovat haja-asutusaluetta, jossa asutus on pääsääntöisesti keskittynyt Pusulan ja Nummen keskuksien ulkopuolellukion sijaintikunta Hanko Karkkila Lohja Raasepori Inkoo Siuntio muu Yhteensä Hanko Karkkila Lohja Raasepori Yhteensä Taulukko 4. Lukiolaisten pendelöinti lukuvuonna Huomio kiinnittyy inkoolaisiin ja siuntiolaisiin lukiolaisiin, joita erityisesti Lohjan lukioissa opiskelee huomattava määrä, lähes 100 opiskelijaa. Inkoon ja Siuntion kunnilla on Lohjan kaupungin kanssa sopimus vuosiluokkien 7-9 opetuksen järjestämisestä ja siten valtaosalle inkoolaisista ja siuntiolaisista Lohja on luonteva paikkakunta myös lukioopiskeluille. Lohjan lukioihin kohdistuu painetta Siuntion ja Inkoon suunnista, mikä tulee ottaa huomioon opiskelijaennusteita laadittaessa. Inkoon ja Siuntion sadasta Lohjalle pendelöijästä noin puolet opiskelijoista käy ruotsinkielistä ja puolet suomenkielistä lukiota. Muu liikkuvuus selvityskuntien kesken on siinä määrin pienehköä, että sen vaikutus toisen kunnan lukion kokonaisopiskelijamääriin jää melko vaatimattomaksi. Myös vuosittaista vaihtelua voi olla jonkin verran. Lisäksi tulee huomioida, että käytännössä on mahdotonta ennustaa muista kunnista alueen lukioihin tulevien opiskelijoiden lukumääriä. Myös Länsi-Uudenmaan alueelta muiden koulutuksen järjestäjän lukioissa opiskelevien opiskelijoiden tarkka kartoittaminen on työlästä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on paljon yksityisiä oppilaitoksia ja opiskelijoiden kotikuntien seulominen vaatisi kohtuuttomasti aikaa. Selvitystä varten tarkistettiin suurimpien koulutuksen järjestäjien osalta, kuinka monta opiskelijaa seudulta on pääkaupunkiseudun lukioissa. Kirkkonummen ja Vihdin lukioiden osalta on kyse yksittäisistä opiskelijoista, joten kokonaisuuden kannalta asia ei ole merkittävä. Helsingin kaupungin lukioissa sen sijaan kävi tilastointipäivän mukaan 66 opiskelijaa ja Espoon kaupungin lukioissa 17 opiskelijaa. Salon ja Turun osalta on kyse yksittäisistä opiskelijoista. Yhteenvetona voidaan todeta, että esiselvityksen alueen kuntien lukioiden sijaan vuosittain jonkun muun kuin kotikuntansa tai alueensa lukion valitsee arvioilta noin nuorta Liikenteellinen saavutettavuus Ohjausryhmä arvioi alueen liikenteellisten yhteyksien olevan kohtalaisen heikot eri paikkakuntien välillä. Hangosta Tammisaareen on koulupäivinä bussiyhteydet, mutta toisinpäin bussiyhteyksien nähtiin olevan huonot.

16 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 15 (49) le. Alueen liikenneyhteydet muodostuvat yläkouluun oppilaskuljetuksista, joita lukiolaiset käyttävät käydessään Nummi-Pusulan lukiota. Oppilaskuljetusten runkolinjat tavoittavat lähes kaikki alueen nuoret. Pääsääntöisesti kuntien toimittamien tietojen mukaan koulutuksen järjestäjä tai kunta ei järjestänyt lukiolaisille kuljetuksia tai maksanut lukiolaisten kuljetuksia. Kuitenkin esimerkiksi Hangossa lukiolaisilla oli mahdollisuus osallistua perusopetuksen kuljetuksiin, jos niihin mahtui ja Nummi-Pusulassa lukiolaiset hyödynsivät myös perusopetuksen oppilaskuljetuksia Saavutettavuusstrategia Esiselvityksen yhtenä ulottuvuutena oli tarkastella Länsi-Uudenmaan lukiokoulutuksen järjestämistä saavutettavuuden näkökulmasta. Ohjausryhmässä korostettiin alueen maantieteellisten välimatkojen tarkastelua ja fyysistä, myös järjestämisen näkökulmasta tapahtuvaa, liikenteellistä saavutettavuutta. Päättäjäillassa nousi esiin sekä koulutuksellisen saavutettavuuden näkökulma että ajallinen saavutettavuuden ulottuvuus. Vaikka lukiolaisten matka-aikoja ei ole lainsäädännöllä ohjattu, yleinen käsitys oli, että matkoihin saa kulua tunti suuntaansa. Vihervaara (2015) on laajentanut saavutettavuus näkökulmaa palvelujen saatavuudesta laajempaan perspektiiviin. Hän on tarkastellut saavutettavuutta palveluverkon ja pedagogian näkökulmasta (taulukko 5), mutta toteaa, että käytännössä näitä kahta ulottuvuutta ei voi näin selkeästi erottaa toisistaan. Näkökulma Palveluverkko Pedagogiikka fyysinen rakennukset, välimatkat luokkatilat (valaistus, kalusteet), tuntikaavio, arjen sujuvuus -> julkinen liikenne, opetusvälineet (tieto)tekninen tietokoneet, ohjelmat, tukipalvelut oppimisalusta, monimuoto-opetus yhteistyö muiden oppilaitosten ja instituutioiden sosiaalinen kanssa (mm. kirjasto, lii- vuorovaikutus (opettajat, kaverit, van- kuntapalvelut, museot, taidegalleriat, hemmat), vertaisoppiminen nuorisotoimi), tiedottaminen opetushenkilöstön määrän, rakenteen yhteiset pelisäännöt, esim. suoritusohjeet, pedagoginen ja tarpeen seuranta, opiskelijarakenteen verkko-opas, BYOD- kehityksen seuranta strategia didaktinen opettajien täydennyskoulutus opetuskäytännöt ja -menetelmät kognitiivinen ennakointi, arviointi opettajan ja opiskelijan tiedot ja taidot, itsearviointi, erilaisen oppijan huomioon ottaminen tiedottaminen (esim. yhteinen esitteet, kulttuurinen www-sivut), koulun toimintatavat, piilokulttuurit kustannusten jakoperiaatteet affektiivinen tahtotila, asenteet motivaatio ja tavoitteet, vireystila Taulukko 5. Palveluverkon ja pedagoginen saavutettavuuden ulottuvuudet Vihervaaran mukaan saavutettavuusstrategian pedagoginen lähtökohta on, että jokainen on erilainen oppija. Päämääränä on oppiminen. Strategian tekemisessä koulutuksen järjestäjän tai lukion tulee etsiä toimintansa ns. heikkoja kohtia, jotka voivat olla esteenä oppimiselle ja siten tuloksille. Palveluverkon saavutettavuuden lähtökohta on yhteistyö ja taloudellisuus. Strategia sisältää siten myös toiminnan laadullisen tarkaste-

17 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 16 (49) lun eikä saavutettavuus vain toista ulottuvuutta kehittämällä tuo parasta mahdollista lopputulosta. Sekä ohjausryhmä että päättäjät olivat huolissaan saavutettavuuden käänteisestä puolesta eli opiskelijoiden ohjautuvuudesta alueen lukioihin. Vaikka nykyinen palveluverkko on erittäin kattava ja pääsääntöisesti alueen nuorten saavutettavissa, tekee osa nuorista toisenlaisen ratkaisun ja hakeutuu lähilukioitaan kauempana sijaitsevaan oppilaitokseen. Saavutettavuus ei takaa hakeutumista oman tai naapurikunnan lukioon, vaan nuoret tekevät oppilaitosvalintansa omista henkilökohtaisista lähtökohdistaan. Osaan näistä ratkaisuista koulutuksen järjestäjä ei voi vaikuttaa (erikoislukiot) ja osaan koulutuksen järjestäjä voi saavutettavuus näkökulmaa laajentamalla pyrkiä vaikuttamaan (mielikuvat, vetovoima).

18 2013=100. FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 17 (49) 4 Lukiokoulutuksen palvelutarve 4.1 Peruskouluikäisten ennuste Länsi-Uudenmaan alueen vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan 7 prosentilla vuoteen 2029 mennessä. Ikäryhmän kokonaismäärä nousee ennusteen mukaan lapseen ja nuoreen eli peruskouluikäisten määrä kasvaa 657 oppilaalla tarkastelujakson aikana (kuva 7). Muutos : +7% vuotiaat Länsi-Uusimaa Uusimaa Koko maa Länsi-Uusimaa Uusimaa Koko maa Lähde:Tilastokeskus, kuntajako vuotiaat = vuotiaat = vuotiaat = Länsi-Uusimaa Oppilaat* *Laskentaperusteena perusopetuksen oppilaat 2013, muutos suhteutettu vuotiaiden määrän kehitykseen Kuva 7. Länsi-Uudenmaan alueen 7-15-vuotiaiden ennuste ja perusopetuksen oppilasennuste vuosille

19 2013=100. FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 18 (49) 4.2 Nuorten (16-18 vuotiaat) ennuste Nuorten eli toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen ikäisten nuorten määrä kasvaa alueella hieman. Ensimmäisen viiden vuoden aikana määrä laskee 3 %:a, jonka jälkeen määrä kasvaa vain hieman vuoteen 2025 saakka. Ennusteen loppupuolella nuorten ikäluokkien lukumäärissä näyttää olevan vielä hienoista nousua vuosina , jolloin nuorten määrän ennustetaan kasvavan notkahdusvuosista noin neljän prosentin verran. Muutos : +1% Länsi-Uusimaa Uusimaa Koko maa Länsi-Uusimaa Uusimaa Koko maa Lähde:Tilastokeskus, kuntajako vuotiaat = vuotiaat = vuotiaat = Länsi-Uusimaa Lukion oppilaat* *Laskentaperusteena oman lukiokoulutuksen (sis. aikuislukio) oppilaat 2013, muutos suhteutettu vuotiaiden määrän kehitykseen Kuva 8. Länsi-Uudenmaan nuoret eli vuotiaat ja alueen kuntien lukiokoulutuksen opiskelijaennuste vuosille Vuonna 2013 alueen lukioissa oli opiskelijoita 1 668, joka muodosti kyseisestä ikäluokasta 48 %.

20 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 19 (49) Jos vastaava suhdeluku pysyy samansuuruisena, lukion opiskelijoiden määrä vaihtelee seuraavasti: > opiskelijaa > opiskelijaa > opiskelijaa > opiskelijaa Nettomuutos +23 opiskelijaa Opiskelijamäärän vaihtelu aiheuttaa haasteen lukio-opetuksen järjestämisessä. Opiskelijamäärien laskiessa ongelmaksi muodostuu opetusryhmäkokojen optimointi ja tarjottavien kurssien määrät. Vastaavasti opiskelijamäärän kasvaessa tulee haasteita opetusryhmien pitämisessä tarkoituksenmukaisen kokoisena. 4.3 Lukioon hakeutuminen ja opiskelijaennusteet Tässä osassa tarkastellaan lukioiden opiskelijamäärän kehitystä vuoteen 2025 saakka. Opiskelijaennusteet on laadittu kuntien toimittamien peruskoulun päättävien ikäluokkatilastojen perusteella. Ennusteen tarkkuutta vähentää lukioon hakeutumisen epävarmuus. Peruskoulun päättävistä ikäluokista kilpailevat lukion lisäksi ammatillinen koulutus, joka on viime vuosina ollut yhä vetovoimaisempi. Jos hakeutuminen ammatilliseen koulutukseen jatkaa kasvuaan, lukioiden opiskelijamäärät vähenevät vastaavasti Lukioon hakeutuminen Taulukossa 6. on esitetty valtakunnallinen lukio- ja ammatilliseen koulutukseen hakeutumisen suhde vuosina : Taulukko 6. Peruskoulun 9. luokan päättäneiden välitön sijoittuminen (koko Suomi) jatko-opintoihin (lähde Tilastokeskus)

21 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 20 (49) Taulukko osoittaa, että valtakunnallisesti lukioon hakeutuminen on asettunut 50 prosentin tuntumaan. Luvuissa ovat mukana sekä suomen- että ruotsinkieliset opiskelijat Opiskelijaennusteet Tässä selvityksessä opiskelijaennusteita on tarkasteltu kuntakohtaisesti ja seudullisesti sekä kieliryhmittäin että kokonaisopiskelijamäärin. Opiskelijaennusteet perustuvat kunnilta saatuihin lukuvuoden oppilastietoihin. Lohjan opiskelijaennuste perustuu kunnan perusopetuksen omien oppilaiden määriin, joita lukion aloittavien osalta on täydennetty inkoolaisten ja siuntiolaisten ennusteella (ennuste perustuu lohjalaisten rehtoreiden tekemiin arvioihin, lähde: Lohjan kaupungin oppilassuunnite). Inkoon ja Siuntion perusopetuksen päättävien oppilasmääräkehitystä ei ollut konsultin käytössä. Hangon, Karkkilan ja Raaseporin ennuste on laadittu kunnan ilmoittamien perusopetuksen päättävien oppilasmäärien perusteella. Lukioon hakeutumista on laskettu sekä 50 prosentin että 40 prosentin hakeutumisen perusteella. Suomenkieliset perusopetuksen päättävät oppilaat Suomenkieliset perusop. päättävät Raasepori Lohja Karkkila Hanko Taulukko 7. Perusopetuksen päättävät, ennuste suomenkieliset Suomenkielisten perusopetuksensa päättävien lukumäärä vaihtelee vuosittain jonkin verran. Ennustejakson aikana vuonna 2017 yhdeksäsluokkalaisten määrä on suurimmillaan (862) ja pienimmillään vuonna 2024 (742).

22 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 21 (49) Ruotsinkieliset perusopetuksen päättävät oppilaat Ruotsinkieliset perusop. päättävät Raasepori Lohja Hanko Taulukko 8. Perusopetuksensa päättävät, ennuste ruotsinkieliset Ruotsinkielisten perusopetuksen päättävien lukumäärä vaihtelee vuosittain melko paljon, vuonna 2021 määrä on suurimmillaan, jolloin perusopetuksensa päättäviä nuoria on 333 ja vuonna 2022 pienimmillään, vain 270 oppilasta. Kaikki perusopetuksen päättävät oppilaat Perusopetuksen päättävät, kaikki Raasepori Lohja Karkkila Hanko Taulukko 9. Länsi-Uudenmaan alueen perusopetuksen päättävät, ennuste

23 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 22 (49) Tarkasteltaessa koko ikäluokkaa vuosikohtaisesti, perusopetuksensa päättävien erot tasoittuvat hieman. Oppilasmäärältään suurin vuosi on 2017 (1131), pienin on vuosi 2020 (1040). Lohjalla perusopetuksen päättävien määrä on selvässä laskussa. Karkkilan ja Raaseporin ennusteet heilahtelevat jonkin verran mutta päätyvät tarkastelujakson loppuvuosina likimain samalle tasolle kuin Hangon ennuste on aluksi laskeva, mutta nousee 2025 lähes nykytasolle. Lukiolaisten kokonaismäärä järjestäjäkohtaisesti Edellisessä kappaleessa tarkasteltiin peruskoulun päättävien ikäluokkien kokoa. Lukiokoulutuksen opiskelijamäärissä ratkaisevaksi asiaksi nousee hakeutumisen taso. Seuraavassa kuvassa on esitetty kaikkien selvityskuntien lukioon hakeutuvien määrän vaihtelu 40 %:n ja 50 %:n hakeutumistasolla, kielikohtaisesti (taulukko 10). Taulukko 10. Lukioon hakeutumisen skenaariot Lukioon hakeutuvien määrät on laskettu kahdella eri tavalla: 40 %:a ja 50 %:a ikäluokasta. Näin laskettuna lukioon hakeutuvien oppilaiden ennuste vaihtelee suomenkielisten opiskelijoiden osalta 299/374 oppilaan (2018, hakeutuminen 40 %/50%) ja 330/413 oppilaan (2017, hakeutuminen 40%/ 50 %) välillä. Sekä erotus että vaihtelu ovat molemmat huomattavia. Ruotsinkielisten opiskelijoiden osalta ennuste vaihtelee vuosittain 108/135 ( %) ja 133/167 ( %) välillä. Valtakunnallisesti vuonna 2013 lukioon hakeutui 50,8 % ikäluokasta. Kun tarkastellaan asiaa kuntakohtaisesti, hakeutumisessa saattaa olla jonkin verran vuotuista vaihtelua. Sen vuoksi tällainen tarkastelu on syytä tehdä, jotta havaitaan kuinka suuri merkitys hakeutumisen tasolla on lukion aloittavien määrään. Taulukko 10. osoittaa, että lukioon hakeutumisprosentin suuri vaihtelu aiheuttaa koulutuksen järjestäjälle haasteita. Mikäli hakeutumisen taso laskisi pysyvästi 40 prosenttiin

24 Järjestäjän opiskelijat FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 23 (49) ikäluokasta, lukioiden koko opiskelijamäärä seudulla vähenisi enemmän kuin sadan opiskelijan verran. Järjestäjäkohtaiset lukioiden ennusteet Seuraavissa kuvissa on havainnollistettu edellä esitettyjen opiskelijaennusteiden perusteella, kuinka suuri on järjestäjäkohtainen lukiolaisten määrä eri lukuvuosina (mukaan on laskettu vuosiluokat I-III) Suomenkieliset lukiolaiset Raasepori Lohja Karkkila Hanko Taulukko 11. Kuntakohtaiset laskennalliset suomenkieliset opiskelijamäärät, ennuste Suomenkielisten lukioiden yhteinen laskennallinen opiskelijamäärän ennuste (laskettu 50 % hakeutumisen mukaan) nousee hieman yli 1200 opiskelijan lukuvuonna Tämän jälkeen laskennallinen opiskelijaennuste kääntyy laskuun. Lohjalla lukiolaisten laskennallisessa määrässä on havaittavissa selvä notkahdus vuosina Lohjan lukuihin sisältyvät myös Inkoosta ja Siuntiosta tulevat opiskelijat. Karkkilan ja Raaseporin laskennalliset ennusteet sen sijaan ovat kasvavat.

25 Järjestäjän opiskelijat FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 24 (49) Ruotsinkieliset lukiolaiset Raasepori Lohja Hanko Taulukko 12. Kuntakohtaiset laskennalliset ruotsinkieliset opiskelijamäärät, ennuste Ruotsinkielisten lukioiden yhteinen laskennallinen opiskelijamäärän ennuste on melko tasainen, noin 450 opiskelijaa vuosittain, kun ennuste laaditaan Hangon, Lohjan ja Raaseporin oppilastietojen pohjalta. Raaseporissa lukiolaisten määrän ennakoidaan kasvavan. Hangossa opiskelijamäärät vaihtelevat, varsinaista kasvua ei ole havaittavissa. Tilanne on sama Lohjan ruotsinkielisen lukion opiskelijamäärän osalta. Lohjan lukuihin sisältyvät myös Inkoosta ja Siuntiosta tulevat opiskelijat. 4.4 IV ja V vuoden opiskelijat Taulukossa 13 on esitetty pidempään kuin kolme vuotta opiskelleiden lukiolaisten määrä ja suhteellinen osuus koko opiskelijamäärästä.

26 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 25 (49) Järjestäjä Lukio Opiskelijat IV ja V % koko määrästä Hanko Hankoniemen lukio 0 0 % Hangö gymnasium 0 0 % Karkkila Karkkilan lukio 10 8 % Lohjan Yhteislyseon lukio 45 6 % Lohja Nummi-Pusulan lukio 1 2 % Virkby gymnasium 0 0 % Ekenäs gymnasium 2 1 % Raasepori Karis-Billnäs gymnasium 10 6 % Karjaan lukio 5 5 % Yhteensä 73 5 % Taulukko 13. Neljännen ja viidennen vuoden opiskelijat, lv Seudulla on vuonna 2014 viisi prosenttia opiskelijoista ylittänyt kolmen vuoden opintojen keston. Tässä selvityksessä ei ole tarkasteltu määrän vuotuista muutosta, mutta oletettavasti määrässä ei ole suuria vuotuisia heilahteluja. Asiaan on syytä kiinnittää huomiota, koska pitkittyneet opintoajat vaikuttavat laatuun, vaikuttavuuteen ja talouteen.

27 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 26 (49) 5 Resurssit 5.1 Henkilöstö Taulukkoon 14 on koottu yhteenveto lukuvuoden lukioiden opettajatilanteesta. Opettajat ovat luokiteltu sen oppilaitosmuodon mukaisesti, johon heidän virkansa on kohdennettu tai jossa hänellä on enemmistö opetustunneista. Tulee huomioida, että opettajan opetustuntien muodostuminen on yhteydessä käytettävissä olevaan kurssitarjontaan, tuntiresurssiin, opiskelijamääriin ja opetusryhmien määriin. Opetustuntien jakautuminen eri oppilaitosten välillä voi vaihdella lukuvuosittain. Kaupunki Lukio Rehtori, hallinto Toimisto Lukion opettajat Lukion tuntiopettajat Yhteiset perusopetus Muut yhteiset opettajat Muu henkilöstö Hanko Hankoniemen lukio 40 % 25 % 7 8 Hangö gymnasium 60 % 35 % 8 5 Karkkila Karkkilan lukio 1 1/3 9 5 Lohja Lohjan Yhteislyseon lukio 1 1, Aikuislinja ½* 2 (+½) 3 1 1/3 Nummi- Pusulan lukio 1/ /3+1/3 Virkby gymnasium ½+½ Raasepori Ekenäs gymn Karis-Billnäs g Karjaan lukio * rehtori 47 % työajasta opetusta, 53 % rehtorin työtä, taulukko pyöristetty 50/50 Taulukko 14. Yhteenveto lukioiden opettajista Lukioiden opetushenkilöstö muodostuu päätoimisista lukion opettajista, tuntiopettajista ja perusopetuksen tai muun opetuksen järjestäjän kanssa yhteisistä opettajista. Suurten lukioiden opettajien tunnit täyttyvät lukion tunneista ja opettajien virat ovat kohdistettu lukioon. Pienten lukioiden henkilöstö muodostuu pääosin yhteisestä opettajakunnasta perusopetuksen kanssa ja heistä useimpien virka/toimi kohdistuu ensisijaisesti perusopetukseen. Erityisesti Nummi-Pusulan ja Virkby gymnasiumin opettajien opetus painottuu perusopetuksen puolelle. Käytännössä lukion opettajien opetustunteja ei ole yhdistetty toisen lukion kanssa, vaan oman kunnan perusopetuksen kanssa. Poikkeuksen muodostaa aikuislinja, jonka opettajina toimii päivälukion opettajia ja vastaavasti aikuislukion opettajista osa opettaa myös päivälukiossa. Jos jokin lukion järjestämispaikka lakkaa, tulee opetuksen järjestäjän arvioida lukion henkilöresurssia kokonaisuutena yhdessä perusopetuksen henkilöstöresurssin kanssa. Osan oppiaineiden opettajien tehtävän ja opetustuntien muodostamisessa voidaan yhteistyötä laajentaa myös alueen vapaan sivistystyön oppilaitosten suuntaan.

28 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 27 (49) Seuraavassa kuvassa on tarkasteltu lukiokohtaisesti henkilöstön kustannuksia suhteessa opiskelijamäärään: Kuva 9 Lukiokoulutuksen henkilöstömenot euroa per opiskelija kuntien toimittamien tilinpäätöstietojen 2014 mukaan Yllä esitetystä voidaan havaita, että Lohjan lukoissa opiskelijakohtaiset henkilöstömenot vaihtelevat suuresti: Lohjan yhteislyseon lukiossa 4084 /opiskelija ja vastaavasti Nummi-Pusulan lukiossa 9357 euroa/opiskelija. Tarkasteltaessa opiskelijakohtaisia kustannuksia, havaitaan, että pienessä lukiossa on vähemmän opiskelijoita jakamassa tarkastelun kohteena olevia kustannuksia. Pienen lukion pienemmät opiskelijaryhmät nostavat opiskelijakohtaisia henkilöstökustannuksia. Hangossa ruotsinkielisen lukion menot ovat korkeammat kuin suomenkielisessä. Karkkilan menot asettuvat tarkastelussa noin puoliväliin muihin verrattuna. Raaseporissa Karjaan lukion menot ovat jonkin verran suuremmat kuin ruotsinkielisissä lukioissa, joiden menot ovat hyvin lähellä toisiaan. Selvityksen toimeksiantoon ei kuulunut henkilöstösuunnitelman laadinta. 5.2 Kiinteistöt Lukiokiinteistöjen perustietoja tarkastellaan rakennusten tilavuuden, kunnon ja sisäisten vuokrien näkökulmista. Suomenkielisten lukioiden kiinteistöt: Hankoniemen lukio (Bromarvinkatu 41, Hanko) toimii Hangon kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on alkujaan rakennettu 1981 ja osittain peruskorjattu. Suunnitelman mukaan peruskorjauksia jatketaan vuosina Lukio toimii samoissa tiloissa Hankoniemen yläasteen ja Raaseporin musiikkiopiston kanssa. Kiinteistön kunto on hyvä. Lukion käytössä on 1855 m2 ja tiloihin mahtuu 120 opiskelijaa. Karkkilan lukio (Koulukuja 7, Karkkila) toimii Karkkilan kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna 1956 peruskorjattu vuosina 1965 ja 1980, myö-

29 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 28 (49) hemmin erilaisia korjauksia. Tiloja käyttävät lukion lisäksi yhteiskoulu ja kamppailuurheilijat. Kiinteistön kunto on tyydyttävä. Lukion käytössä on 1967 m2. Lohjan yhteislyseon lukio (Karstuntie 6, Lohja) toimii Lohjan kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna Tiloja käyttävät lukion lisäksi aikuislukio. Kiinteistön kunto on tyydyttävä. Lukion käytössä on 7618 m2. Nummi-Pusulan lukio (Tiedonpolku 4, Nummi Lohja) toimii Lohjan kaupungin omistamassa kiinteistössä. Tiloja käyttävät lukion lisäksi yläkoulu. Kiinteistön kunto on tyydyttävä. Lukion käytössä on 1360 m2. Karjaan lukio (Tammisaarentie 62 A, Karjaa Raasepori) toimii Raaseporin kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna 1952 ja peruskorjattu vuosina 1988 ja Tiloja käyttävät lukion lisäksi yläkoulu. Kiinteistön kunto on hyvä. Lukion käytössä on 2071 m2. Ruotsinkieliset lukiot: Hangö gymnasium (Koulukatu 9-11, Hanko) toimii Hangon kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on alkujaan rakennettu 1898, peruskorjattu 1991, vuosittaisia korjauksia suoritetaan säännöllisesti vuosittain. Tilat ovat yhteiskäytössä Hangö högstadiumin ja kansalaisopiston kanssa. Kiinteistön kunto on hyvä. Lukion käytössä on 1505 m2 ja tiloihin mahtuu 120 opiskelijaa. Virkby gymnasium (Lukkarinkuja 2, Lohja) toimii Lohjan kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna Tiloja käyttävät lukion lisäksi yläkoulu. Kiinteistön kunto on tyydyttävä. Lukion käytössä on 1522 m2. Ekenäs gymnasium (Rosenvägen 12, Tammisaari Raasepori) toimii Raaseporin kaupungin pääosin omistamassa kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna 1980, peruskorjauksia ei ole tehty. Kiinteistön kunto on tyydyttävä. Lukion käytössä on 1967 m2. Karis-Billnäs gymnasium (Bulevardi 11, Karjaa Raasepori) toimii Raaseporin kaupungin omistamassa kiinteistössä, joka on rakennettu vuonna 1956 sekä peruskorjattu vuosina 1981 ja Tiloja käyttävät lukion lisäksi yläkoulu. Kiinteistön kunto on hyvä. Lukion käytössä on 1190 m2. Kaikki kunnat perivät lukioilta sisäistä vuokraa, joka muodostuu ylläpitovuokrasta ja pääomavuokrasta. Vuokranmäärityksen perusteissa saattaa olla kuntakohtaisia eroavaisuuksia. Seuraavassa kuvassa on tarkasteltu sisäisen vuokran määrää opiskelijakohtaisesti:

30 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 29 (49) Kuva 10. Sisäinen vuokra /opiskelija, tilinpäätös 2014 Hangö gymnasiumin korkea sisäinen vuokra johtuu osin siitä, että lukion tiloja käyttävän kansalaistoiminnan sisäistä vuokraa ei ole kohdennettu aiheuttamisperiaatteen mukaan. Kuva 10 osoittaa, että sisäiset vuokrat per opiskelija vaihtelevat suuresti. Vaihtelun taustalla saattaa olla erilaisia tekijöitä, kuten eri perustein tehty vuokranmääritys, käytössä olevien tilojen määrä, tehdyt tai tekemättä jätetyt peruskorjaukset ja tehdyt uusinvestoinnit. Opiskelijakohtaiseen kustannukseen vaikuttaa myös lukion opiskelijamäärä. Lukiokiinteistöt sisältävät paljon tiloja, jotka ovat suurimman osan päivästä tyhjillään: esim. ruokala, liikuntasali, kuvaamataidon luokka, musiikkiluokka. Tilojen tulisi olla joustavia ja taipua monenlaiseen toimintaan tai niitä tulisi vuokrata muille käyttäjille. Tilatehokkuutta voidaan parantaa opetusta porrastamalla, jolloin tilat taipuvat isommallekin kokonaismäärälle. Verkko-opetusta lisäämällä tilantarpeen tulee vähentyä. Kiinteistökustannukset ovat lukiokoulutuksen järjestäjälle vahvasti kiinteä erä. Vaikka lukioverkkoa tiivistettäisiin, tyhjilleen jäävien tilojen kustannus jää järjestäjän maksettavaksi. Sen vuoksi lukioverkkoratkaisun yhteydessä on hyvä suunnitella tiloille uusi käyttötarkoitus tai tiloista on luovuttava kokonaan. Jos kiinteistön sijainti on hyvä ja sen käyttötarkoitusta voidaan muuttaa, kiinteistölle on mahdollista löytää ostaja. Yhtenä vaihtoehtona heikkokuntoisen kiinteistön osalta on purkaa se ja hyödyntää tonttialue muuhun käyttöön.

31 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 30 (49) 5.3 Talous Lukiokoulutuksen järjestäjäkohtaiset kustannukset ja valtionosuus Lukiokoulutuksen nettokustannukset ja niihin saatava valtionosuus vuonna 2014 on esitetty seuraavassa kuvassa 11. Kuva 11. Nettokustannukset ja valtionosuus T 2014, lähde kunta ja OPH Kaikki seudun kaupungit rahoittavat lukion toimintaa koska valtionosuus ei kata täysimääräisesti nettokustannuksia. Suurimpana rahoittajana toimii Raaseporin kaupunki lähes. 0,7 miljoonan eurolla. Yhteensä seudun kunnat rahoittivat lukion toimintaa 1,4 miljoonalla eurolla vuonna Valtakunnallisesti lukion valtionosuuden määrää vuodelle 2015 leikattiin huomattavalla 7 prosentin määrällä, mikä vaikuttaa kaupunkien rahoitusosuutta kasvattavasti jos lukion nettokustannukset eivät muutu (taulukko 15) (ennakollinen) 2014 (lopullinen) Taulukko 15. Valtionosuudet vuosina 2014 ja 2015 erotus Lukion valtionosuus T Hanko Karkkila Lohja Raasepori Yhteensä Muutos % -10 % Seudun kuntien lukiokoulutuksen valtionosuus pieneni suhteellisesti enemmän kuin valtakunnallisesti. Valtionosuusrahoitus väheni lähes 1,1 miljoonalla eurolla vuoteen 2014 verrattuna. Vuoden 2015 ennakollisen valtionosuuden pohjalukuna on käytetty vuoden 2014 lopullisia opiskelijamääriä, joten vuosien euromäärät ovat vertailukelpoiset.

32 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 31 (49) Seuraavissa kuvissa on tarkasteltu lukiokoulutuksen nettokustannuksia euroa per opiskelija vuonna 2014 järjestäjäkohtaisesti, koulukohtaisesti ja kielikohtaisesti. Koulutuksen järjestäjäkohtaisesti opiskelijakohtainen kustannus on esitetty kuvassa 12. Kuva 12 Lukiokoulutuksen nettokustannukset 2014 /opiskelija Hanko järjesti lukiokoulutusta korkeimmin nettokustannuksin, edullisimmat kustannukset olivat Lohjan kaupungilla. Suomenkielisten lukioiden kustannukset toteutuivat vuonna 2014 kuvassa 13 esitetyllä tavalla. Kuva 13. Lukiokoulutuksen nettokustannukset /opiskelija, suomenkieliset lukiot kuntien toimittamat tilinpäätöstiedot 2014 Nummi-Pusulan lukion kustannukset olivat suurimmat ja Lohjan yhteislyseon lukion kustannukset olivat pienimmät. Kuvasta voidaan havaita, että mitä suurempi lukio, sitä useammalle opiskelijalle kiinteitä kustannuksia voidaan jakaa.

33 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 32 (49) Ruotsinkielisten lukioiden toteutuneet kustannukset vuodelta 2014 on esitetty kuvassa 14. Kuva 14. Opiskelijakohtaiset kustannukset 2014 lukioittain, ruotsinkieliset lukiot Korkeimmat kustannukset ruotsinkielisten lukioiden osalta toteutuivat Hangö gymnasiumissa ja edullisimmat Karis-Billnäs gymnasiumissa. Kielittäin lukioiden kustannukset toteutuivat seuraavasti: Kuva 15. Opiskelijakohtaiset kustannukset 2014 kielittäin Seudun ruotsinkielisten lukioiden opiskelijakohtaiset nettokustannukset olivat 30 prosenttia suuremmat kuin seudun suomenkielisissä lukioissa. Edellä esitettyjen kuvien mukaan lukiokohtaiset kustannukset vaihtelevat suuresti. Suomenkielisistä ja kaikista lukioista edullisin oli Lohjan yhteislyseon lukio, kallein suomenkielinen lukio oli Nummi-Pusulan lukio. Ruotsinkielisistä ja kaikista lukioista kal-

34 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 33 (49) leimmat opiskelijakohtaiset kustannukset olivat Hangö gymnasiumissa, edullisin ruotsinkielisin lukio oli Karis-Billnäs gymnasium Reaalikustannusten kehitys Edellä esitetyt kustannustarkastelut ovat olleet vuoden 2014 toteutumaan perustuvia. Yksi tapa tarkastella kustannuksia on vertailla kustannuskehitystä hieman pidemmältä jaksolta. Tässä kappaleessa on tarkasteltu järjestäjäkohtaista kustannuskehitystä vuosina 2008 ja 2013 verrattuna valtakunnalliseen keskiarvoon. Vuoden 2008 luvut on deflatoitu vastaamaan vuoden 2013 rahanarvoa, jolloin kustannuskehitys on reaalinen. Koko maan keskiarvolukua ei ole vielä saatavilla vuodelta 2014, minkä vuoksi tarkastelussa on vuosi Lukiokoulutuksen opiskelijakohtaisten kustannusten kehitystä on tarkasteltu seuraavasti: Oma lukiokoulutus, /oppilas, deflatoitu Hanko Karkkila Lohja Raasepori Koko maa Kuva 16. Kuntakohtaiset lukiokoulutuksen kustannukset euroa per opiskelija Lähde: Tilastokeskus Kuntajako 2015 Lukiokoulutuksen nettokustannukset ovat vuonna 2013 olleet koko maan tasoa korkeammalla pl. Lohjan kaupunki. Nettokustannusten reaalinen kasvu on Karkkilassa ja Raaseporissa ollut huomattavan suurta. Hangossa nettokustannukset ovat pienentyneet, toki nettokustannustaso on edelleen huomattavan korkea. Lohjalla nettokustannusten taso on matala ja reaalikasvu vastaa koko maan kasvuvauhtia.

35 /oppilas FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 34 (49) Odotekustannukset Odotekustannuksella tarkoitetaan palvelutuotannon nettokustannuksia, ns. taloudellisuusrintamassa suhteessa vertailuryhmään. Selvityskaupunkien vertailuryhmän muodostavat 17 kuntaa, jotka väestön ikärakenteeltaan ovat samankaltaisimpia valitussa kokoluokassa. Tällöin ne muistuttavat usein myös muiden tekijöiden osalta toisiaan (esim. elinkeinorakenne, väestömuutos). Lisäksi verrokiksi on otettu Loviisan ja Kirkkonummen kaupungit kaksikielisyyden vuoksi. Tarkastelu perustuu vuoden 2013 kuntien talous- ja toimintatilastoon. Selvityskaupunkien osalta esitetään myös vuosien kustannukset käyvin hinnoin (ei deflatoituina). Kustannuksia ei ole tarvevakioitu (esim. pienryhmäopetus) eikä toiminnan laadullisia eroja ei ole voitu huomioida, koska tilastot taustatietoineen eivät tähän ole riittävän kattavia. Taloudellisuusrintama muodostuu, kun 17 kunnan tiedoista kaikkein alhaisin ja korkein kustannus poistetaan ja jäljelle jäävissä vertailukunnissa (15) volyymitietoa (esim. oppilasta) kohti laskettujen kustannusten minimiin lisätään 10 % minimin ja maksimin erotuksesta. Oma lukiokoulutus (310) Nettokustannukset oppilasta kohti Odotekustannukset on asetettu 4. alhaisimman kunnan tasolle (Vaasa) Muutos : 2,6 % / vuosi (koko maa 1,5 % / vuosi) Nettokustannukset ,5 M, odotekustannukset 10,5 M Potentiaali 2 M Lähde: Tilastokeskus, kuntien talous- ja toimintatilasto Myös aikuislukioiden kustannukset ja opiskelijat ja ammattikoululaiset, jotka suorittavat lukion koko oppimäärää. Kuva 17. Kuntakohtaisen lukiokoulutuksen odotekustannukset ja säästöpotentiaali (kaksikieliset kunnat merkitty vaaleanpunaisella) Odotekustannustarkastelu yllä osoittaa, että laskennallinen säästöpotentiaali lukiokoulutuksessa olisi 2 miljoonaa euroa verrattaessa Vaasan kaupungin järjestämään lukiokoulutukseen.

36 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 35 (49) Lisäksi huomio kiinnittyy nettokustannusten vuotuiseen kasvuun, joka on ollut 2,6 % vuodesta kun koko maassa vastaavana aikana kustannukset ovat kasvaneet 1,5 %/vuosi. Länsi-Uusimaan kaupunkien nettokustannus on vuonna 2013 ollut 7465 euroa/opiskelija, joka on hieman korkeampi kuin maassa keskimäärin. Kaksikielisiin kuntiin verrattuna nettokustannus on ollut muita korkeampi pl. Loviisan lukion nettokustannukset. Esimerkiksi Vaasan kaupunki on järjestänyt lukiokoulutusta kahdella kielellä 6285 opiskelijakohtaisin nettokustannuksin. Vaasan kaupungin osalta yhtenä kustannuksia alentavana tekijänä on tiivis kaupunkirakenne. Odotekustannustarkastelussa on huomioitava, että selvitys on puhtaasti laskennallinen ja sen tarkoituksena on herättää pohdintaa ja keskustelua mahdollisuuksista kustannussäästöihin. Useissa tapauksissa kustannuksille löytyy sellaisia perusteita, joihin ei ole mahdollista puuttua laskematta palvelun tasoa tai riski palvelutason laskulle on olemassa. Mallin tehtävä on siis olla vain yksi heräte muiden joukossa. Usein tarvitaan syvällisempiä selvityksiä ja aina vähintään omaa näkemystä ja kokemusta paikallisista olosuhteista.

37 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 36 (49) 6 Skenaariotarkastelu Seuraavat skenaariotarkastelut (järjestämis-, palveluverkko- ja toiminnalliset mallit) on laadittu nykyisen lainsäädännön mahdollistamissa lähtökohdista. Toki lukioita voidaan kehittää vielä pidemmälle ja hakea kehittämistyöhön esim. kokeilulupaa. Toimeksiannossa ei noussut esiin, että konsultti voisi esittää nykyisten lukiokoulutuksen järjestämisen ohittavia keinoja. Skenaariotarkastelun kohteena on lukiokoulutuksen järjestelmätason järjestäminen. Lisäksi tulee huomata, että selvityksen laadinta ajoittui ajankohtaan, jolloin lukion uusia opetussuunnitelman perusteita ei ollut hyväksytty. 6.1 Järjestämismallit Toimeksiantona oli laatia järjestämis- ja palveluverkkoskenaariot sekä suomenkielisestä että lukiokoulutuksesta neljän kunnan alueella. Tässä luvussa tarkastellaan järjestämismalleja koulutuksen järjestäjän näkökulmasta. Ohjausryhmä rajasi selvityksen ulkopuolelle järjestämisvaihtoehdon, jossa tarkastellaan lukiokoulutusta osana laajempaa toisen asteen järjestämistä esimerkiksi, että lukio olisi osa olemassa olevia koulutuskuntayhtymiä. Samoin voisi todeta, että kokonaan tarkastelun ulkopuolelle on jätetty täysin virtuaaliseksi muutettu lukiomalli, koska näin radikaalille toiminnan muutokselle ei ehkä vielä ole edellytyksiä. Seuraavassa taulukossa on tarkasteltu lukion organisoinnin malleja ja niiden ominaisuuksia. Kun palveluverkkoa tarkastellaan yli kuntarajojen, on syytä samalla pohtia millä tavoin uudistettu palveluverkko optimaalisesti organisoitaisiin. Johtamisjärjestelmällä on suuri vaikutus uudistusten jalkauttamiseen. Yhteistyömalli Tavallinen yhteistyö esimerkiksi työsuunnitelmien koordinointi ja yhteissuunnittelu, opettajien osaamisen hyödyntäminen ja opettaminen kaikissa oppilaitoksissa, tilojen käyttäminen ja tiedottaminen nähtiin yhteistyön kohteina riippumatta opetuksen järjestäjätahosta tai omistussuhteista. Tämä malli ei edellytä muutoksia järjestämislupiin, omaisuuden hallintaan eikä rahoitukseen. Jotta malli toisi toiminnallista ja taloudellista tehokkuutta, edellyttää se suunnitelmallisuutta, selkeiden yhteisten tavoitteiden asettamista ja seurantaa sekä työnjaosta sopimista. Myös yhteistyön koordinointivastuusta on hyvä sopia. Vastuukuntamalli Vastuukuntamallissa yksi kunta ottaa vastuulleen lukiokoulutuksen järjestämisen ja toiminnan periaatteista, laajuudesta ja käytännön toteuttamisesta määritellään sopimuksin. Malli edellyttää muutoksen järjestämislupiin. Omaisuuden hallinnasta ja osallistuvien organisaation rahoitusosuuksista tulee määritellä sopimuksin. Vastuukunta saa valtionosuuden ja lukioissa noudatetaan pääsääntöisesti vastuukunnan toiminnan ja talouden ohjeistusta. Mallissa johtajuus on selkeästi vastuukunnalla. Kuntayhtymä Kunnat perustavat yhdessä kuntayhtymän, jolle siirretään lukion järjestämisluvat ja niiden myötä valtionosuudet. Kunnat vastaavat kuntayhtymän alijäämästä, minkä jakautumisesta sovitaan perussopimuksessa.

38 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 37 (49) Omaisuuden hallinnasta ja osallistuvien tahojen rahoitusosuuksista tulee sopia perussopimuksessa. Kuntayhtymään on mahdollista ottaa uusia jäseniä, esimerkiksi Inkoo ja Siuntio. Osakeyhtiö Osakeyhtiössä noudatetaan opetusalan lainsäädäntöä ja osakeyhtiölakia. Operatiivista toimintaa johtaa toimitusjohtaja, taloudesta ja toiminnasta vastaa hallitus. Osakeyhtiössä osakkaat sijoittavat osakeyhtiöön sovitun osakepääoman. Järjestämislupa ja valtionosuus siirtyisi kuten kuntayhtymässä. Osakkailla ei ole alijäämän kattamisvelvollisuutta, ellei sopimuksin toisin määritellä. Yhteistyö Vastuukunta Lukiokuntayhtymä Lukioosakeyhtiö Ominaisuudet Jatketaan nykyiseen tapaan, pyritään tiivistämään yhteistyötä Yksi seudun kunnista ottaa lukiokoulutuksen järjestämisen vastuulleen Perustetaan kuntayhtymä, johon kunnat tulevat jäseniksi. Perustetaan osakeyhtiö, johon kunnat tulevat osakkaaksi. Lainsäädäntö KuntaL KuntaL KuntaL OyL Lukion opetusta säätelevä lainsäädäntö, Opetus- ja kulttuuritoimen rahoitusl Johtamisjärjestelmä Yhteistyön vahvistaminen edellyttäisi ohjausryhmää ja kattavaa sopimusta. Yhteistyöelin, jossa edustus kaikista kunnista, noudatetaan vastuukunnan johtamisjärjestelmä jos muuta ei sovita Valtuusto, hallitus, kuntayhtymän johtaja Yhtiökokous, hallitus, toimitusjohtaja Henkilöstö Kunnan palveluksessa viranhaltijana Vastuukunnan palveluksessa viranhaltijana Kuntayhtymän palveluksessa viranhaltijana Osakeyhtiön palveluksessa työsuhteisina, virkavastuulla Yhteiset resurssit perusopetuksen kanssa Ei esteitä Ei esteitä Edellyttää sopimista yhteisten resurssien käytön perusteista Edellyttää sopimista yhteisten resurssien käytön perusteista esim. VES:in noudattaminen Tilat ja välineet Kunnan taseessa Tilat pysyvät kuntien taseessa, vuokrataan vastuukunnalle, välineet hankkii vastuukunta Tilat joko siirtyvät kuntayhtymälle tai vuokrataan kunnalta. Välineet hankkii kuntayhtymä. Tilat joko siirtyvät osakeyhtiölle tai vuokrataan kunnalta. Välineet hankkii osakeyhtiö. Valtionosuus ja alijäämän Kukin kunta saa valtionosuuden ja Vastuukunta saa valtionosuuden, Kuntayhtymä saa valtionosuuden. Osakeyhtiö saa valtionosuuden.

39 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 38 (49) kattaminen kattaa itse lisärahoitustarpeen alijäämän kattamisesta tulee sopia kuntien kesken Jäsenkunnilla on alijäämän kattamisvelvollisuus. Alijäämän kattamisvelvoitetta ei ole samalla tavoin kuin kuntayhtymällä, vaan siitä tulee sopia. Kuntien tulisi maksaa valtionosuuden ylittävät kustannukset käytön mukaan tai muulla tavoin. Opetus Jokaisella kunnalla säilyy oma tuntijako ja opetussuunnitelma. Yhteensovittaminen perustuu yhteistyötahtoon. Noudatetaan vastuukunnan opetussuunnitelmaa, lukiokohtaiset painotukset mahdollisia Yksi koulutuksen järjestäjä, yksi opetussuunnitelma. Voidaan johtaa lukiokohtaisia painotuksia. Yksi koulutuksen järjestäjä, yksi opetussuunnitelma. Voidaan johtaa lukiokohtaisia painotuksia. Vahvuudet heikkoudet ja Vahvuus: malli on kevyt, ei vaadi uuden organisaation perustamista Heikkous: yhteistyömalli vaatii johtamista, mihin malli ei suoraan anna oikeutusta Vaarana kustannusten nouseminen, jos yhteistyö kohdistuu lisätoimintoihin korvaavien toimintojen sijaan. Vahvuus: ei edellytä uuden organisaation perustamista Malli on läpinäkyvä, jos vastuukunta eriyttää omaksi tulosyksiköksi Heikkous: vastuukunta voi toimia omavaltaisesti, ei kuuntele muita, ei ole välttämättä läpinäkyvä malli Vahvuus: Äänivallasta ja muista ehdoista sovitaan perussopimuksessa Myös Inkoo ja Siuntio voivat tulla jäseneksi (kattamaan osaltaan alijäämää) Malli on läpinäkyvä Heikkous: omistajaohjauksen haasteet Vahvuus: toimialuetta voidaan laajentaa ottamalla mukaan uusia osakaskuntia malli on läpinäkyvä Heikkous: omistajaohjauksen haasteet; osakeyhtiön toiminta ei noudata julkisuusperiaatetta, ellei toisin sovita; arvonlisäverotukseen liittyvät haitat Malli ei ole läpinäkyvä. Riski: katsotaanko Oy yksityiseksi koulutuksen järjestäjäksi, jolloin VOS on 90 % Taulukko 16. Järjestämismallien vertailua

40 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 39 (49) 6.2 Palveluverkkoskenaariot Toimeksiantona oli laatia järjestämis- ja palveluverkkoskenaariot sekä suomenkielisestä että ruotsinkielisestä lukiokoulutuksesta neljän kunnan alueella. Tässä luvussa tarkastellaan palveluverkkoskenaarioita koulutuksen järjestäjän ja yksittäisen lukion näkökulmasta. Seuraavassa taulukossa 17 esitettävät mallit sisältävät seuraavat toimenpiteet Skenaario 1: Nykyinen palveluverkko säilyy - ei toimenpiteitä Skenaario 2: Kevyt tiivistäminen - Nummi-Pusula yhdistetään Lohjan yhteislyseon lukioon - Virkby ja Karis-Billnäs yhdistyvät, sijainti Karjaalla, Virkbyn lukiostudio 1 - Lohjan yhteislyseon lukiossa (lukioyhteistyö) tai Källhagenin perusopetuksen yhteydessä - Myöhemmin voidaan yhdistää Raaseporin ruotsinkieliset lukiot (koulutuksen järjestäjä päättää opetuksen järjestämispaikan) Skenaario 3: Keskittäminen kielen mukaan - Ruotsinkielinen lukiokoulutus keskitetään Raaseporiin, koulutuksen järjestäjä päättää opetuksen järjestämispaikan - Suomenkielinen lukiokoulutus järjestetään 3-napaisesti: Karjaa, Lohja ja Karkkila - Mallissa sekä suomen että ruotsinkielinen lukiostudiot Hankoon ja Lohjan yhteislyseon lukioon Skenaario 4: Vahva keskittäminen - Ruotsinkielinen lukiokoulutus keskitetään Raaseporiin, koulutuksen järjestäjä päättää opetuksen järjestämispaikan - Suomenkielinen lukiokoulutus keskitetään Lohjan yhteislyseon lukioon - Karkkila, Karjaa ja Hanko lukiostudioina 1 Lukiostudiolla tarkoitetaan lukiolaisille suunniteltua opiskelutilaa, jossa he voivat itsenäisesti opiskella, osallistua etä- ja verkko-opiskeluun sekä kokoontua muiden lukiolaisten kanssa opiskelemaan ja työskentelemään ryhmissä. Lukiostudio varustetaan lukiokoulutuksen edellyttämillä tietoteknisillä laitteilla ja nopeilla tietoliikenneyhteyksillä. Lukiostudion opiskelupiste sijoitetaan alueen yläkoulun/lukion/ammatillisen koulutuksen tiloihin. Lukiostudiossa voidaan järjestää säännöllisesti eri oppiaineiden opettajien ohjausta (opettaja läsnä) ja lukion opinto-ohjaajan tapaamisia. Osa opiskelusta voi tapahtua päälukion ryhmissä, osa lukiostudiossa etäopiskeluna. Lukiostudiossa voidaan järjestää peruskursseja.

41 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 40 (49) Skenaariot Nykyinen palveluverkko säilyy Kevyt tiivistäminen Keskittäminen kielen mukaan keskit- Vahva täminen Saavutettavuus ei parane eikä heikkene 15 km:n saavutettavuusvyöhykkeet osittain päällekkäiset turvataan Hangon lukiokoulutuksen saavutettavuus etäopiskelupisteen avulla turvataan Hangon ja Karkkilan lukiokoulutuksen saavutettavuus, muutoin keskitetään Oppilaskehitys ei muutoksia Lohja, laskeva Karis-Billnäs- Virkby, laskeva Kustannukset Kustannukset kasvavat, jos lukioverkkoa ei tiivistetä Henkilöstön käyttö tehostuu: edellyttää eläköitymisten hyödyntämistä ja muita järjestelyjä, myös perusopetuksen kanssa Tilojen käyttö tehostuu Ruotsinkieliset, laskeva Suomenkieliset, laskeva Henkilöstön käyttö tehostuu: edellyttää eläköitymisten hyödyntämistä ja muita järjestelyjä, myös perusopetuksen kanssa Tilojen käyttö tehostuu Ruotsinkieliset, laskeva Suomenkieliset, laskeva Henkilöstön käyttö tehostuu: edellyttää eläköitymisten hyödyntämistä ja muita järjestelyjä, myös perusopetuksen kanssa Tilojen käyttö tehostuu. Malli edellyttää lisätilojen vuokraamista tai investointeja (muiden koulutuksen järjestäjien kanssa) Laskennallinen säästöpotentiaali (vuosittain) säästöpotentiaalia ei ole tässä mallissa Henkilöstömenot: Tilakustannukset Henkilöstömenot: Tilakustannukset Henkilöstömenot: Vaikutus tehostumiseen tehostuminen edellyttää toiminnallisia muutoksia Nummi-Pusulan yläkoulun opettajien opetusvelvollisuus turvattava; tarvittaessa yhteiset opettajat Karkkilan ja Lohjan kanssa, tilatarve poistuu Nummi-Pusulassa ja Virkbyssä henkilöstötarve vähenee vähe- yksiköiden neminen vä- tilatarpeet henevät hallinnollinen yhdistäminen antaa työkaluja johtamiseen ks. luku 6.3 ruotsinkielinen yksikkö: Raasepori ja etäopiskelupiste Hangossa suomenkielinen: Lohjan lukio + etäopiskelupisteet Karkkilassa, Karjaalla ja Hangossa Raaseporissa ja Hangossa suomen ja ruotsinkieliset samoihin tiloihin Taulukko 17. Yhteenveto palveluverkkoskenaarioista

42 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 41 (49) Lohjan aikuislukion toiminta sulautetaan Lohjan yhteislyseon lukioon skenaarioissa Siten Lohjan Yhteislyseon lukioon kohdistuvat muutokset ulottuvat myös aikuislukioon. Säästöpotentiaalin laskenta Yllä olevassa taulukossa esitetty säästöpotentiaali on laskettu seuraavin periaattein: - henkilöstömenosäästö on laskettu vertaamalla lakkaavan lukion ja vastaanottavan lukion opiskelijakohtaisia henkilöstömenoja ja kertomalla erotus siirtyvien opiskelijoiden määrällä. Säästöpotentiaali on esitetty varovaisuuden periaatetta noudattaen eli ottamalla huomioon 80 % laskennallisesta säästöstä. - tilakustannuksiin kohdistuva säästöpotentiaali on muodostunut lakkaavien lukioiden sisäisestä vuokrasta. Säästöpotentiaalia on oikaistu lukiostudioiden arvioidulla sisäisellä vuokralla. Pienten lukioiden korotettu valtionosuus Tällä hetkellä maksetaan korotettua valtionosuutta niille lukiokoulutusta järjestäville kunnille, joiden lukioissa opiskelevien lukiokoulutuksen opiskelijoiden määrä on alle 200. Tarkastelu tehdään kielikohtaisesti. Kaikkien tässä selvityksessä mukana olevien kuntien lukiokoulutuksen valtionosuus sisältää korotusta yhteensä 1,1 miljoonaa euroa vuonna Skenaarioiden vaikutusta valtionosuuden korotukseen on tarkasteltu seuraavasti: Skenaario 1.: ei vaikutusta, nykytila Skenaario 2. vähentäisi ruotsinkielisten lukioiden valtionosuutta yhteensä 0,3 M, mikä jakautuisi Lohjan (0,2 M ) ja Raaseporin (0,1 M ) kesken. Skenaariossa 3. valtionosuusmenetykset olisivat 0,7 M, joka jakautuisi Hangon (0,4 M ), Lohjan (0,2 M ) ja Raaseporin (0,1 M ) kesken. Karkkilan kaupungille skenaario olisi valtionosuuden kannalta neutraali. Skenaariossa 4. kaikki seudun kunnat menettäisivät sekä suomen- että ruotsinkielisen lukiokoulutuksen valtionosuuskorotukset, yhteensä 1,1 M. Valtionosuuskorotuksen mahdollinen menettäminen vaikuttaa säästöpotentiaalia pienentävästi. Toisaalta taulukossa 17. esitetty säästöpotentiaali on laskettu varovaisesti, joten esitetyillä skenaarioilla olisi säästöpotentiaalia myös valtionosuusmenetyksen jälkeen. 6.3 Toiminnan kehittämismalleja Toimeksiantona oli laatia järjestämis- ja palveluverkkoskenaariot sekä suomenkielisestä että lukiokoulutuksesta neljän kunnan alueella. Tehtäväksiantona oli antaa ehdotuksia laadukkaasta lukiokoulutuksen järjestämisestä. Tässä luvussa tarkastellaan lukiokoulutuksen toiminnallista kehittämistä järjestelmätason tehostamisen näkökulmasta. Selvitykseen ei kuulunut yksittäisen lukion ja/tai opettajan toiminnan kehittäminen, eikä seuraavaksi esitettyjä järjestäjätason pedagogisen koordinoinnin kehittämistoimia ole tarkasteltu yksittäisen lukion tai sen opettajien näkökulmasta.

43 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 42 (49) Koulutuksen järjestäjien pedagoginen koordinointi Oletuksena on, että koulutuksen järjestämisen yhteistoiminta lisää toiminnan tehokkuutta, monipuolistaa sitä ja kasvattaa opetuksen ja lukion tuottavuutta. Kun koulutuksen järjestäjä mahdollistaa, että alueen lukiot suunnittelevat ja toteuttavat mahdollisimman paljon yhteistä toimintaa ja noudattavat yhteisiä periaatteita, huomaavat nuoret, että heidän ei tarvitse lähteä ns. merta edemmäs kalaan saadakseen lukioopinnoista yksilöllisiä opintotarpeita vastaavan kokemuksen. Seuraavaan on koottu esimerkkejä koulutuksen järjestäjän lukion toimintojen järjestämisen kehittämisestä ja yhtenäistämisestä. Osa malleista on jo käytössä useammassakin lukiossa, mutta tavoitteena tulisi olla että ne kattaisivat kaikki alueen lukiot. yhtenäinen työ- ja loma-aikataulu mahdollistaa opettajien yhteiskäytön ja opetuksen yhteensovittamisen yhteinen tuntikaavio ja osittain yhteinen kurssitarjotin (esim. lyhyet kielet, opetus videovälitteisesti) yhteinen oppimisalusta, jolla yksi yhteinen hallinnoija ylioppilaskirjoitusten valmisteluun, valvontaan ja tarkistamiseen annettujen resurssien yhtenäistäminen opettajille yhteisiä koulutustilaisuuksia ja VESO-päiviä. Vetäjinä voivat toimia koulujen omat asiantuntijaopettajat. Joka koulussa on opettajia, jotka ovat melko pitkällä esim. atk-taidoissa, jotka opettavat käyttäen jotain uutta opetusmenetelmää, jotka ovat jo kokeilleet Abittia ym. Ulkopuolisen kouluttajan kulut jakautuvat useammalle koululle. kaikkien alueen lukioiden oppiainetiimit, jotka voivat tehdä suunnitelmallisesti ja sovitusti materiaaleja, kehittää opetusta, tehdä OPS-työtä, saada vertaistukea, perustaa yhteisen keskustelualustan esim. Facebookiin tai yhteisen materiaali- ja linkkipankin Diigoon tms. palvelujen keskittämistä, esim. tukipalvelut -> yhteinen pedagoginen atktukiopettaja, keskitetty tukiopetus (osittain videovälitteisesti) yhteisiä projekteja, esim. kv-projekti (kaksikielisyyden hyödyntäminen) tulevan uuden OPS-työn tekeminen yhdessä (esim. yhteiset suoritusohjeet, hyväksiluennan käytäntöjen yhtenäistäminen -> uusi OPS) kouluihin samanlainen tietokonekanta yhteinen tiedottaminen -> lukio-esite ja/tai www-sivut, jossa on mm. kirjatori (myydään/ostetaan käytettyjä oppikirjoja) rehtorikollegio pohtimaan ja kehittämään toimintaa koulutuksen järjestämisen ja pedagogista yhteistyötä ammatillisen koulutuksen kanssa esim. verkko-opetuksessa, yhteistyötä ruotsinkielisen lukion kanssa (esim. historiaa suomenkielisille ruotsiksi ja ruotsinkielisille suomeksi tms.) yhteistyötä alueella sijaitsevien eri instituutioiden kanssa (työelämäyhteistyö, museot, galleriat, kirjastot, liikuntahallit, nuorisotoimi ym.), yhteistyötä tukipalveluissa

44 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 43 (49) koulutuksen järjestäjätasoinen tarjonnan optimointi, ohjauksen kehittäminen ja kurssitarjonnan kehittäminen siten, että opinnot on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa tarjotaan vähänvalittuja kursseja joka toinen vuosi ja/tai tarjotaan syventäviä ja soveltavia kursseja keskitetysti tai perustetaan alueen kaikkien lukioiden yhteinen verkkokurssitarjotin/etäkurssitarjotin sekä suomenkieliselle että ruotsinkieliselle lukiokoulutukselle, johon jokainen lukio antaa sovitun määrän sovitun oppiaineen kursseja (Nummi-Pusulan lukio voi toimia esimerkkinä). Rahaa ei liikutella, vaan ajatellaan, että jokaisen lukion panos on samanarvoinen. Verkkokurssien etu on, että ne eivät sido ajallisesti, sen sijaan etäkurssiin yleensä liittyy myös ohjausta tai lähiopetusta, jolloin joko opiskelijat liikkuvat tai opetusta annetaan videovälitteisesti. Kurssitarjottimeen kannattaa valita kursseja, joita valitaan vähän: elämänkatsomustieto, syventäviä kursseja esim. filosofiasta, abikertauskursseja, koulukohtaisia kursseja ym. Verkkokurssitarjonnan alettua samoja kursseja ei enää tarjota lähiopetuksena. (Malleja: tai suuremmissa lukioissa tarjotaan samaa kurssia useamman kerran lukuvuodessa. Yksi näistä kursseista voidaan muuttaa verkkokurssiksi ja tarjota sitä myös muiden lukioiden opiskelijoille. Kurssi voisi olla esimerkiksi MOOCtyyppinen (massiivinen avoin verkkokurssi). välineiden lainaus (esim. fysiikan kalliit välineet voi kierrättää) onnistuu, kun kurssit järjestetään eri jaksoissa eri kouluissa tilojen yhteiskäyttö myös ammatillisen ja ammattikorkeakoulun kanssa kilpailuttaminen ja hankinnat tehdään yhdessä Monimuoto-opetuksen kehittäminen Tulevaisuuden lukio ei ole vain rakennus, vaan se on kaikkialla, jopa opiskelijan taskussa älylaitteessa. TVT:n avulla opetuksen saavutettavuus paranee. Välimatkat eivät ole opiskelun esteenä, vaan kursseja voi tehdä lähes missä ja milloin vaan. Myös vaihtooppilaana ulkomailla oleva tai pitkään sairastava voi suorittaa verkkokursseja tai saada ohjausta verkon välityksellä. TVT:n avulla opetuksen monipuolistaminen ja erityttäminen helpottuu. Lukioiden laatua nostaa toimintamalli, jossa voidaan ottaa huomioon sekä erityslahjakkaat että oppimisvaikeuksista kärsivät samanaikaisesti. TVT:n avulla voidaan järjestää suurillekin joukoille MOOC-tyyppisiä luentoja (esim. reaaliaineet), jolloin resurssia voidaan kohdentaa muuhun opetukseen. MOOCin kaltaisissa opetusjärjestellyissä tulee harkita, että kokeiden korjaamisesta maksetaan jokin lisäkorvaus, jos ryhmä on hyvin suuri, esim. reilusti yli 40. Näin pienen ja suuren opetusryhmän välisen työmäärän erot tasoittuisivat ja palkka ei muodostuisi opetuksen monipuolistamisen esteeksi. TVT mahdollistaa myös sulautuvan opetuksen käytön. Se taas mahdollistaa sen, että joka päivä ei tarvitsisi tulla koululle. Yksi päivä viikosta voisi olla etätyöpäivä. Tämä on liikkumisen näkökulmasta kestävän kehityksen mukainen ratkaisu. Toisaalta koulun ti-

45 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 44 (49) loja ei kannata seisottaa tyhjillään, vaan tarjota koulun tiloja esimerkiksi ammatillisen koulutuksen tai kansalaisopiston päiväkursseille. Tärkein näkökulma opetuksen monipuolistamisessa on, että TVT:n osaaminen valmistaa opiskelijoita tulevaisuuteen ja tulevaisuuden työskentelytapoihin; opetetaan tiedonhakua ja kriittistä arviointia sekä varmistetaan opiskelun kannalta riittävät pedagogiset tietotekniset taidot. Opetuksen järjestäjän näkökulmasta TVT:n suuri etu on materiaalin autenttisuus, ajantasaisuus, maksuttomuus ja nopea saatavuus. Tiedon määrä ja sen lisääntyminen on nykyaikana niin valtavaa, että oppikirjat ja muu materiaali eivät voi pysyä ajan tasalla. Myös tietokäsitys muuttuu nopeasti: kaikkea ei pidä eikä voi muistaa ulkoa, vaan tietoa on osattava hakea ja arvioida kriittisesti. Kaiken kaikkiaan TVT parantaa saavutettavuutta, tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Tämän esiselvityksen toimeksiannon näkökulmasta voi myös todeta TVT:n muodostavan poliittisesti hyväksyttävän, modernin toimintatavan Länsi-Uudenmaan lukioiden yhteistoiminnan kehittämiseksi. Suunnitelmallisilla ratkaisuilla (esimerkiksi lukion etä- ja verkko-opiskelun opiskelustudioiden sijoittaminen perusopetuksen tilojen yhteyteen) lisää alueen nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia suorittaa lukio-opintoja, äidinkielestään riippumatta.

46 FCG KONSULTOINTI OY Esiselvitys 45 (49) 7 Lopuksi Talvella 2015 oli valmisteilla toisen asteen järjestämislupiin ja rahoitukseen liittyvät lainsäädäntöuudistukset. Suunnitellut aikataulut hakemusten laadinnalle olivat tiukat, joten useat tahot eri puolella Suomea aloittivat paikallisen ja seudullisen valmistautumisen hakuprosessiin kokoamalla alueen toisen asteen koulutuksen järjestäjät yhteen ja linjaamalla alueen tulevaisuutta. Länsi-Uudenmaan kunnista Hanko, Karkkila, Lohja ja Raasepori aloittivat hakuprosessiin valmistautumisen antamalla FCG Konsultoinnille toimeksiannon järjestämislupaa tukevan lukiokoulutuksen järjestämistä koskevan selvityksen laadinnasta. Lakiesitysten rauettua tehtävä muutettiin lukiokoulutuksen järjestämistä koskevan esiselvityksen laadinnaksi. Esiselvityksen tehtävänä oli tarkastella lukion järjestämisvaihtoehtoja (skenaarioita). Työn edetessä ohjausryhmä linjasi myös skenaarioiden rinnalla tehtäväksi palveluverkon optimoinnin. Siten rakenteisiin ja organisoimiseen kohdistuva selvitys on järjestäjätason ja alueen lukiokoulutuksen järjestelmätasoa tarkasteleva esiselvitys eikä siten kohdistu yksittäisen lukioon tai sen opettajiin mukaan lukien heidän pedagoginen toiminta. Samoin ohjausryhmä rajasi tarkastelun ulkopuolelle muuhun toisen asteen koulutuksen järjestämiseen yhdistetyn lukiokoulutuksen tarkastelun. Lukiokoulutuksen järjestämismalleista tarkasteltiin yhteistyömallia, vastuukuntamallia, lukiokuntayhtymämallia sekä osakeyhtiötä. Palveluverkkoa tarkasteltiin neljästä näkökulmasta, joista skenaariota 1. (nykyiseen palveluverkkoon ei tehdä muutoksia) ei nähdä alueellisesti varteenotettavana vaihtoehtona selvityksen tehtävän tehokkaan ja taloudellisen lukiokoulutuksen järjestämisen - näkökulmasta. Kun Länsi-Uudenmaan kunnat ovat valmiita muuttamaan lukion palvelutarjontaa, samanaikaisesti tulee ratkaista sekä palveluverkko että järjestämismalli. Seuraavassa kuvassa (kuva 18) on esitetty muutoksen eteneminen. Kuva 18. Kuvaus yhteistyön etenemisestä kohti yhteistä koulutuksen järjestämistä

PALRYH 19.03.2015 63 Lohjan kaupungissa on kaikkiaan 4 lukiota. Oppilasmäärät ovat seuraavat:

PALRYH 19.03.2015 63 Lohjan kaupungissa on kaikkiaan 4 lukiota. Oppilasmäärät ovat seuraavat: Kasvatus- ja opetuslautakunta 84 02.09.2015 Palveluverkko- ja 116 10.09.2015 organisaatiotyöryhmä Kasvatus- ja opetuslautakunta 106 29.09.2015 Lukioverkko 208/00.01.02/2015 PALRYH 19.03.2015 63 Lohjan

Lisätiedot

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen

Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Sivistyspalveluiden tilaratkaisujen kehittäminen Juvan kunta 10.2.2016 12.2.2016 Page 1 Toimeksiantona määritellä toimitilojen tarve Kunnanjohtaja perusti marraskuussa työryhmän, jonka tehtävänä on selvittää

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen uudistuminen ja luonnontieteet. Opetusneuvos Tiina Tähkä Oulu

Lukiokoulutuksen uudistuminen ja luonnontieteet. Opetusneuvos Tiina Tähkä Oulu Lukiokoulutuksen uudistuminen ja luonnontieteet Opetusneuvos Tiina Tähkä Oulu 2.2.2015 Kysymyksiä ja väittämiä Avaa älypuhelimen tai kannettavan selaimella m.socrative.com room number: 800953 Vastaa kysymykseen

Lisätiedot

PALRYH 19.03.2015 63 Lohjan kaupungissa on kaikkiaan 4 lukiota. Oppilasmäärät ovat seuraavat:

PALRYH 19.03.2015 63 Lohjan kaupungissa on kaikkiaan 4 lukiota. Oppilasmäärät ovat seuraavat: Kasvatus- ja opetuslautakunta 84 02.09.2015 Palveluverkko- ja 116 10.09.2015 organisaatiotyöryhmä Kasvatus- ja opetuslautakunta 106 29.09.2015 Kaupunginhallitus 359 05.10.2015 Kasvatus- ja opetuslautakunta

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Nokian kaupunki 11.2.2015 Heikki Miettinen

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Nokian kaupunki 11.2.2015 Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi Nokian kaupunki 11.2.2015 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset

Lisätiedot

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS

AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO AIKUISTEN LUKIOKOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA MUUTOSHAKEMUS Espoon kaupunki, sivistystoimi, luopuu aikuisten lukiokoulutuksen järjestämisestä.

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Lohjan lukioverkko Page 1

Lohjan lukioverkko Page 1 Lohjan lukioverkko 28.4.2015 Page 1 Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi Lohjan lukioverkko 28.4.2015 28.4.2015 Page 2 Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4. Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi. Rovaniemen kaupunki. Heikki Miettinen

KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi. Rovaniemen kaupunki. Heikki Miettinen KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi Rovaniemen kaupunki Heikki Miettinen 132.2012 Miten palvelutarpeet muuttuvat seuraavien 20 vuoden kuluessa? Väestökehityksen vaikutukset voidaan

Lisätiedot

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä

Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tiedotusvälineille 3.8.2017 Aineistoa vapaasti käytettäväksi Opetushallituksen arvioita syksyn 2017 koulutuksen aloittavien ja opiskelijoiden määristä sekä oppilaitosten lukumääristä Tässä tilastokoosteessa

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen tilannekuva Tampereen kaupunkiseudulla

Lukiokoulutuksen tilannekuva Tampereen kaupunkiseudulla Lukiokoulutuksen tilannekuva Tampereen kaupunkiseudulla TOISEN ASTEEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISSEMINAARI 12.5.2015 Nina Lehtinen Seutusivistys työryhmän puheenjohtaja Aineistot: Tampereen kaupunkiseutu ja

Lisätiedot

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola,

Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, Kasvatus ja koulutus Peruspalvelujen tila 2018 Neuvotteleva virkamies Timo Ertola, 15.3.2018 90% 80% 70% Varhaiskasvatukseen osallistuminen kasvussa Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUKSEN KANSALLISEN KEHITTÄMISEN HAASTEET

LUKIOKOULUTUKSEN KANSALLISEN KEHITTÄMISEN HAASTEET LUKIOKOULUTUKSEN KANSALLISEN KEHITTÄMISEN HAASTEET Pääjohtaja Aulis Pitkälä Pro Lukio ry:n lukioseminaari Helsinki 6.11.2014 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Lukiopedagogiikan arviointi Koulutuksen arviointineuvoston

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Siikajoki 15.8.2014 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Siikajoki 15.8.2014 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Pyhäjoki Raahen seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kokous Työvaliokunnan kokous 17.1.2014 Kunta Päiväkodit Ryhmikset PPH kotona Kust. / lapsi / vuosi / PK Kust. / lapsi / vuosi / PPH Harjavalta 3 0 20 8 220 12 015 Kokemäki 3 1 18 10 243 5 898 Lavia 0 1 5 0 8

Lisätiedot

Lukion tulevaisuusseminaari. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014

Lukion tulevaisuusseminaari. Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014 Lukion tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 3.4.2014 PÄIVÄN TEEMA LUKIOKOULUTUKSEN PILVET JA UUDET TUULET 3.4.2014 Tuula Haatainen LUKIOKOULUTUKSEN PILVIÄ JA UUSIA TUULIA 1/2 PALJON

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Vantaan kaupungin lausunto

Vantaan kaupungin lausunto Opetus- ja kulttuuriministeriö PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@minedu.fi, rahoitus@minedu.fi OKM/26/010/2016 Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää Vantaan kaupungilta lausuntoa hallituksen esityksestä

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Pyhäjoki 15.8.2014 Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Pyhäjoki 15.8.2014 Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Siikajoki Raahen seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 6.8.2009 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2009 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen vuoden 2011 tunnuslukujen vertailua

Lukiokoulutuksen vuoden 2011 tunnuslukujen vertailua 1 Lukiokoulutuksen vuoden 2011 tunnuslukujen vertailua 2013 Suomen Kuntaliitto 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lukiokoulutuksen kustannukset... 4 2.1 Lukiokoulutuksen kokonaiskustannukset... 4 2.2 Lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Hattula Heikki Miettinen

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Hattula Heikki Miettinen Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi 24.1.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö

Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen. Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö Oppiminen, osaaminen, kestävä hyvinvointi ja johtaminen Anneli Rautiainen 1.11.2013 Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö TAVOITTEENA MAAILMAN OSAAVIN KANSA 2020 OPPIMINEN OSAAMINEN KESTÄVÄ HYVINVOINTI

Lisätiedot

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta

Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Vahva peruskunta rakenneuudistuksen lähtökohdaksi toinen aste: lukio- ja ammatillinen koulutus osa kuntien palvelukokonaisuutta Johtaja, opetus- ja kulttuuriyksikkö 24.5.2011 Kuntaliiton hallitusohjelmatavoite

Lisätiedot

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Janakkala Heikki Miettinen

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Janakkala Heikki Miettinen Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi 24.1.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Ii Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Ii Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020 Keski-Pohjanmaan toisen asteen yhteistyöstrategia 2015-2020 Taustaa Toisen asteen koulutuksen järjestäjien välinen yhteistyö on saanut alkunsa jo 1990-luvulla toteutetun nuorisoasteen koulutuskokeilun

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Esityslista 13/ (6) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Esityslista 13/2014 1 (6) 8 Palveluverkkotarkastelun keskeiset linjaukset ja tavoitteet HEL 2014-014402 T 12 00 00 Päätösehdotus Päivähoito Perusopetus Lukiokoulutus päättää palveluverkkotarkastelun

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys

Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys Esi- ja perusopetuksen kouluverkkoselvitys 29.01.2015 Lähtökohdat Esi- ja perusopetusverkkoselvitys on laadittu sellaisessa taloudellisessa tilanteessa, jossa Lohjan kaupungin on kyettävä tekemään pysyviä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi

Espoon kaupunki Pöytäkirja Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 28.09.2016 Sivu 1 / 1 4002/2016 12.01.00 150 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2017-2018 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut Toisen asteen koulutus

Lasten ja nuorten palvelut Toisen asteen koulutus LUKIOVERKKOSELVITYS 2013- Lasten ja nuorten palvelut Toisen asteen koulutus 1 TAVOITTEET LUKIOVERKON KEHITTÄMISELLE Laadullisesti korkeatasoinen lukiokoulutus Riittävät valinnanmahdollisuudet takaava resurssointi

Lisätiedot

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 4. LUKIOKOULUTUS 4.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN

Uudistustyön suunta IRMELI HALINEN Uudistustyön suunta Missä perusteiden linjauksissa muutos ilmenee? (1) Koulun ja opetuksen suhde muuttuvaan yhteiskuntaan Arvoperusta, tehtävä ja velvoitteet Toimintakulttuuri ja koulutyön järjestäminen

Lisätiedot

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus

OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI Tilaisuuden avaus OPPILAAN- JA OPINTO-OHJAUKSEN KANSALLINEN FOORUMI 19.- 20.4.2012 Helsinki, Hilton Strand Tilaisuuden avaus Aulis Pitkälä Pääjohtaja Oppilaan- ja opinto-ohjaus elinikäisen oppimisen tukena Oppilaan- ja

Lisätiedot

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Hämeenlinna Heikki Miettinen

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Hämeenlinna Heikki Miettinen Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi 24.1.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Avaus. Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Avaus. Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Avaus Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2010 Romanilasten esiopetuksessa otetaan huomioon romanikulttuurista johtuvat erityistarpeet

Lisätiedot

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala yhdessä Heikki Miettinen

Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi. Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala yhdessä Heikki Miettinen Asukkaat ja palvelutarpeiden ennakointi Hattula, Hämeenlinna ja Janakkala yhdessä 24.1.2014 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Muhos Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Muhos Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari

Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Lukio Suomessa - tulevaisuusseminaari Varatoimitusjohtaja Tuula Haatainen 11.4.2012 Korkeatasoinen lukiokoulutus kattavasti koko maassa nuoren ulottuvilla. 2 11.4.2012 Tuula Haatainen Lukio tai ammatillinen

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Liminka Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Liminka Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 5.8. 2008 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2008 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Tyrnävä Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Tyrnävä Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto

NOUSIAISTEN KUNTA. Kouluverkkoselvitys. Lausunto NOUSIAISTEN KUNTA Kouluverkkoselvitys Lausunto FCG KOULUTUS JA KONSULTOINTI OY P19874P001 Lausunto 1 (6) Oksanen Raila Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Vaihtoehto 1. Valpperin koulun toiminta jatkaa korjaamattomassa

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Oulu Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Oulu Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Kunnanhallitus 207 02.09.2014 Kunnanhallitus 220 15.09.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014

Kunnanhallitus 207 02.09.2014 Kunnanhallitus 220 15.09.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 Kunnanhallitus 207 02.09.2014 Kunnanhallitus 220 15.09.2014 Sivistyslautakunta 44 21.10.2014 MATTI RINTEEN KUNTALAISALOITE:NYKYMUOTOINEN PERUSOPETUS JA LUKIO SÄILYTETTÄVÄ KUNNASSA/LUKIOKOULUKSEN TULEVAISUUS

Lisätiedot

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus

Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari Opetushallitus Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus Verkostoseminaari 24.11.2009 Opetushallitus Kirsti Kupiainen Hallituksen esitys (107/2009) Eduskunnalle 26.6.2009 Ehdotetut muutokset -säädetään

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Rovaniemi Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö, Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Rovaniemi Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö, Opetushallitus For learning and competence Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Rovaniemi 30.9.2013 Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö, Opetushallitus 21. vuosituhannen taidot haastavat

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Sj/3 7.3.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 9/2016 1 (5) 3 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätösehdotus päättää 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Eduskunnan sivistysvaliokunta

Eduskunnan sivistysvaliokunta Muistio P. Väisänen-Haapanen 14.10.2013 3746/90/2013 Eduskunnan sivistysvaliokunta Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttaminen ja väliaikainen muuttaminen, vapaasta sivistystyöstä

Lisätiedot

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset

Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Haapaveden kaupungin kouluverkon kehittäminen Kouluverkkovaihtoehtojen oppilasvaikutukset ja toiminnalliset vaikutukset Oppilasmäärät 2019 ja ennuste 2020-2025 perusopetus esiopetus ei ole mukana luvuissa

Lisätiedot

Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016

Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016 Kuopion perusopetus Kouluikkunan tiedot 2016 Tämä raportti perustuu Kouluikkuna-tietokantaan 2016. Raportissa on käytetty perusopetuksen kustannustietoja sekä toimintaan ja vaikuttavuuteen liittyviä tunnuslukuja.

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen

Espoon kaupunki Pöytäkirja 3. 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen 26.01.2012 Sivu 1 / 1 395/12.01.01/2012 3 Nuorten maahanmuuttajien opetuksen siirtäminen Matinkylän koulun alaisuudesta Espoon aikuislukion alaisuuteen Valmistelijat / lisätiedot: Juha Nurmi, puh. (09)

Lisätiedot

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta Tutkimus opettajien odotuksista ja asenteista: Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta #digikoulu Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää peruskoulun ja lukion opettajien odotuksia ja

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Lumijoki Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Lumijoki Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Polvijärvi Olli Hokkanen

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Polvijärvi Olli Hokkanen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) 23.5.2013 Olli Hokkanen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Kempele Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Kempele Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013

Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Maahanmuuttajien ja vieraskielisten lukiokoulutukseen valmistava koulutus 25.11.2013 Miksi Vieraskielisiä on lukiokoulutuksessa vähän suhteessa kantaväestöön Puutteet kielitaidossa ja kielitaitoon liittyvissä

Lisätiedot

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella

Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Keskusta-Ounasjoen palveluverkkoselvitys Liite 1: Oppilasmäärät alueen kouluissa Liite 2: Laskentamallin perusteet ja koulujen sijainti alueella Koulutuslautakunta 17.12.2015 148 Ylikylän Vennivaaran alueen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) Kaupunginhallitus Sj/3 07.03.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2016 1 (6) 213 Eräiden opetusviraston virkojen perustaminen, lakkauttaminen ja nimikkeiden muuttaminen HEL 2016-000596 T 01 01 00 Päätös päätti 1 perustaa opetusvirastoon

Lisätiedot

Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa

Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa Lukion ja ammatillisen koulutuksen rakenteet ravistuksessa Kuntamarkkinat Jorma Suonio Tuotantojohtaja, toisen asteen koulutus 10.9.2014 Jorma Suonio 16 vuotiaiden väestöennuste Tampere + naapurikunnat

Lisätiedot

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari

Koulutuslautakunta. Valtuustoseminaari Koulutuslautakunta Valtuustoseminaari 16.9.2013 VARHAISKASVATUS Kaupungin päiväkoteja 32 Ostopalvelupäiväkoteja 13 Perhepäivähoitajia 45 Kaupungin ryhmäperhepäiväkoteja 3 Avointa päiväkotitoimintaa 6 toimipisteessä

Lisätiedot

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ

VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ Sivistyslautakunta 49 12.05.2016 Kaupunginhallitus 258 05.09.2016 VASTAUS ALOITTEESEEN KOSKIEN PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVAA OPETUSTA RUOTSIN KIELELLÄ 108/40.400/2016 SIVLK 12.05.2016 49 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Perusopetuksen seutuvertailu

Perusopetuksen seutuvertailu Perusopetuksen seutuvertailu Vuosi 205 Toimintatiedot ja kustannukset Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi 2..206 Vertailun tarkoitus Seutuvertailun tavoitteena

Lisätiedot

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015

Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015 Lukion opetussuunnitelman perusteiden valmistelun lähtökohtia Valtioneuvoston asetus (942/2014) Tavoitteet 2 Kasvu sivistyneeksi yhteiskunnan jäseneksi 3 Tiedot

Lisätiedot

Koulutus ja tietoyhteiskunta vuoteen 2020 mennessä

Koulutus ja tietoyhteiskunta vuoteen 2020 mennessä Koulutus ja tietoyhteiskunta vuoteen 2020 mennessä Valtakunnalliset virtuaaliopetuksen päivät Valtiosihteeri Heljä Misukka 8.12.2010 Helsinki Tuottava ja uudistuva Suomi- Digitaalinen agenda vv. 2011-2020

Lisätiedot

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41?

2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? 2. Syventävä - opetustoimen tiedonkeruu 2.1 - Peruskoulun tonttia kunnostetaan vuokratyövoimalla. Miten kustannukset ilmoitetaan taulukossa 41? kiinteistöjen ylläpito, sar. 02 2.2 - Minkä rivien tulee

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Hailuoto Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Hailuoto Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Aineopettajaliitto AOL ry LAUSUNTO

Aineopettajaliitto AOL ry LAUSUNTO OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO lukiontuntijako@minedu.fi Aineopettajaliiton (AOL ry) lausunto lukiokoulutuksen yleisten valtakunnallisten tavoitteiden ja tuntijaon uudistamista

Lisätiedot

KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi. Sulkava Heikki Miettinen ja Sari Pertola

KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi. Sulkava Heikki Miettinen ja Sari Pertola KUNTA 2030 Kunnan palvelutarpeiden sekä talouden ennakointi Heikki Miettinen ja Sari Pertola 21.4.2010 Miten palvelutarpeet muuttuvat seuraavien 15 vuoden kuluessa? Väestökehityksen vaikutukset voidaan

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla Ammattikymppi Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla varmistetaan hakijoiden motivaatio ja opiskeluasenne

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahe Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahe Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi 15.8.2014 Tuomas Jalava Pyhäjoki Siikajoki n seudun selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Lukion tuntijakokokeilu. Heikki Blom Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lukion tuntijakokokeilu. Heikki Blom Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukion tuntijakokokeilu Heikki Blom Opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö 3.11.2016 Uskalla kokeilla lukion uusi kehittämisohjelma Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt yhteistyössä Opetushallituksen

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ

OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Tiedotusvälineille 3.8.2011 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2011 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi

Tiedotusvälineille Aineistoa vapaasti käytettäväksi Tiedotusvälineille 9.8.2010 Aineistoa vapaasti käytettäväksi OPETUSHALLITUKSEN ARVIOITA SYKSYN 2010 KOULUTUKSEN ALOITTAVIEN JA OPISKELIJOIDEN MÄÄRISTÄ SEKÄ OPPILAITOSTEN LUKUMÄÄRISTÄ Ohessa on tietoja

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Kontiolahti Olli Hokkanen

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Kontiolahti Olli Hokkanen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) 23.5.2013 Olli Hokkanen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Kansalaisopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja

Kansalaisopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10. Kirsi Kangaspunta, johtaja Kansalaisopistojen kuulemistilaisuus Tampere 9.10 Oulu 15.10 Helsinki 22.10 Kirsi Kangaspunta, johtaja Toisen asteen koulutuksen ja vapaan sivistystyön rakenteellinen uudistaminen Taustalla julkisen talouden

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahen seudun selvitysalue Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi. Raahen seudun selvitysalue Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi ja kuntatalouden trendi selvitysalue 15.8.2014 Tuomas Jalava Raahe Pyhäjoki Siikajoki selvitysalue Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Joensuu. 16.5.2013 Heikki Miettinen

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) Joensuu. 16.5.2013 Heikki Miettinen Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi A(RT) 16.5.2013 Heikki Miettinen Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen

Lisätiedot

Tämä raportti perustuu Kouluikkunatietokantaan

Tämä raportti perustuu Kouluikkunatietokantaan Kuopion tilastotiedote 1/2017 Kuopion perusopetuksen ja lukiokoulutuksen Kouluikkuna 2015 Tämä raportti perustuu Kouluikkunatietokantaan 2015. Raportissa on käytetty perusopetuksen ja lukiopetuksen kustannustietoja

Lisätiedot

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta

Päätös. Laki. lukiolain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 170/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi lukiolain sekä opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022

Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022 Lukiokoulutuksen kansalliset suuntaviivat Tavoitteena Suomen paras lukiokoulutus vuonna 2022 Uusi lukio uskalla kokeilla Tavoitteena on uudistaa lukiokoulutusta niin, että se kykenee vastaamaan myös tulevaisuudessa

Lisätiedot

19 Uusimaa Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

19 Uusimaa Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 19 Uusimaa 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 19.1. UUSIMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 13 kpl Taajaan asutut: 6 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl Uusimaa on väkiluvultaan

Lisätiedot

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Oulun selvitysalue Tuomas Jalava

Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi. Oulun selvitysalue Tuomas Jalava Asukkaiden palvelutarpeiden ennakointi 9.4.2014 Tuomas Jalava Miten kuntalaisten palvelutarpeet muuttuvat? Väestökehityksen vaikutukset voidaan karkeasti laskea: pohjana ikäluokittaiset palvelujen käyttötiedot

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella toimialajohtaja ja palvelualuejohtaja sopivat kasvatus-

Lisätiedot

LAUSUNTO LUKIOKOULUTUKSEN KEHITTÄMISEN TOIMENPIDE-EHDOTUKSIA VALMISTELEVAN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA

LAUSUNTO LUKIOKOULUTUKSEN KEHITTÄMISEN TOIMENPIDE-EHDOTUKSIA VALMISTELEVAN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA 1 (5) 11.2.2011 Opetus- ja kulttuuriministeriölle LAUSUNTO LUKIOKOULUTUKSEN KEHITTÄMISEN TOIMENPIDE-EHDOTUKSIA VALMISTELEVAN TYÖRYHMÄN EHDOTUKSISTA Suomen Vanhempainliitto esittää kunnioittavasti pyydettynä

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017

Espoon kaupunki Pöytäkirja 145. 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017 23.09.2015 Sivu 1 / 1 4015/12.01.00/2015 145 Suomenkielisten lukioiden aloituspaikkamäärien hyväksyminen lukuvuodeksi 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Tapio Erma, puh. 046 877 3216 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma

Lisäopetuksen. opetussuunnitelma Lisäopetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.10.2010 88 www.nurmijarvi.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Lisäopetuksen järjestämisen lähtökohdat ja opetuksen laajuus... 3 2. Lisäopetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

Palvelutarpeiden ja kuntalouden ennakointi Sulkava

Palvelutarpeiden ja kuntalouden ennakointi Sulkava Palvelutarpeiden ja kuntalouden ennakointi 7.6.2007 Mallin pohjatiedot Kuntajako 2007 Väestöennusteet vuoteen 2025 (Tilastokeskus) Talous- ja toimintatilasto 2005 (Tilastokeskus) Verotustiedot 1998-2005

Lisätiedot

Valtion vuoden 2015 talousarvioesityksen painopisteet. Opetus- ja kulttuuritoimi Marja Lahtinen vt. johtaja, opetus ja kulttuuri

Valtion vuoden 2015 talousarvioesityksen painopisteet. Opetus- ja kulttuuritoimi Marja Lahtinen vt. johtaja, opetus ja kulttuuri Valtion vuoden 2015 talousarvioesityksen painopisteet Opetus- ja kulttuuritoimi Marja Lahtinen vt. johtaja, opetus ja kulttuuri Opetus- ja kulttuuritoimen valtion määrärahaesitys 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous

Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous 25.10.2017 Tausta Hallituksen päätös lukiouudistuksen toteuttamisesta keväällä 2017. Lukiouudistus

Lisätiedot