Ehdotus fokuskohdista, joita hankkeessa tutkitaan ja simuloidaan kestävän rakentamisen ratkaisujen selvittämiseksi.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ehdotus fokuskohdista, joita hankkeessa tutkitaan ja simuloidaan kestävän rakentamisen ratkaisujen selvittämiseksi."

Transkriptio

1 Tarja Häkkinen, VTT Veijo Nykänen, VTT Erja Väyrynen, TKK (9) IMPACTS BARRIERS NEW NEW WORKING BUSINESS PROCESSES MODELS EFFECTIVE STEERING MECHANISM SUSTAINABLE BUILT ENVIRONMENT SUSTAINABLE BUILDING PROCESSES KESTÄVÄN RAKENTAMISEN PROSESSIT Ehdotus fokuskohdista, joita hankkeessa tutkitaan ja simuloidaan kestävän rakentamisen ratkaisujen selvittämiseksi. Hyvä SUSPROC hankkeen kumppani, Ohessa esitetyn ehdotuksen on tarkoitus toimia pohja aineistona yrityskohtaisissa keskusteluissa, jotka haluaisimme käydä lähiaikoina. Hanke on tähän asti edennyt seuraavasti: Hankkeen meneillään olevassa TEHTÄVÄSSÄ 1 analysoidaan kestävän rakentamisen esteitä. Analysoitava aineisto kootaan mm. erityyppisillä kyselyillä ja haastatteluilla. Teitä (hankkeeseen osallistuvia yrityksiä) ei haastatella tässä vaiheessa kestävän rakentamisen esteistä, mutta saatte käyttöönne analyysin tulokset ja voitte osallistua johtopäätösten tekoon seuraavassa johtoryhmän kokouksessa. Hankkeen TEHTÄVÄSSÄ 2 simuloidaan rakentamisprosesseja päämääränä prosessin kehittäminen kestävän rakentamisen kannalta. Olemme valmistelemassa tämän tehtävän aloittamista. Ehdotamme, että prosessien analyyseissä ja simuloinnissa hanke keskittyy selvittämään rakentamisprosessin valintakohtien ongelmia ja niiden ratkaisuja. Tarkoituksena on paitsi ymmärtää valintavaiheiden ongelmia ja niiden ratkaisutapoja myös pystyä osoittamaan mahdollisimman konkreettisia keinoja. Näitä voivat olla valintatilanteiden työkaluiksi soveltuvat kestävän rakentamisen kriteerit, indikaattorit, menetelmät, laskentamenetelmät, taustadata eri valintavaiheisiin sekä uusien toimintamallien, roolien ja toimijoiden määritykset. Seuraavassa esitetään ehdotukset niistä valintakohdista, jotka hankkeen pitäisi ottaa erityisesti huomioon (kestävän rakentamisen keskeiset valintatilanteet). Luettelossa on mukana myös kaavoitus. Ehdotuksena on kuitenkin, että kaavoitusvaihe ei tule mukaan simulointiin. Kaavoitukseen liittyvät ongelmat ja ratkaisut pyritään selvittämään hankkeen TEHTÄVÄ 1:ssä, jossa kartoitetaan kestävän rakentamisen esteet. Lisäksi kaavoitus on mukana ainakin yhdessä tapauskohtaisessa prosessianalyysissä (Joensuun case). Tarkoituksena on, että tämä kestävän rakentamisen keskeisten valintakohtien luettelo toimii lähtökohtana myös yrityskohtaisissa keskusteluissa. Toiveena on, että se auttaa täsmentämään yrityskohtaiset odotukset ja tehtävät hankkeelle ja ylipäätään varmistamaan, että valittavan prosessin simuloinnissa otetaan huomioon kestävän rakentamisen keskeiset valintatilanteet. Ystävällisin terveisin SUSPROCin tutkijatiimi

2 2 (9) KESTÄVÄN RAKENTAMISEN KESKEISET VALINTATILANTEET PROSESSIN VAIHE: ALUEIDEN YLEISSUUNNITTELU (YLEISKAAVOITUS) Alueen vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen Miten tunnistetaan alueen kestävän rakentamisen potentiaalit ja heikkoudet? Mitkä asiat on välttämätöntä tunnistaa alusta alkaen? Tarvitaanko tätä vaihetta varten erityinen systemaattinen lähestymistapa, indikaattoreita ja työkaluja? Mitä asiantuntijoita tarvitaan mukaan? Alueen vision ja kehittämisstrategian laatiminen Osataanko visioon ja kehittämisstrategiaan tuoda mukaan kestävän rakentamisen tavoitteet? Onko riittävästi tietoa kestävän rakentamisen mahdollisuuksista? Tarvitaanko uutta tietoa ja työkaluja kestävän aluerakentamisen tavoitteiden asettamista varten? Keiden pitäisi olla mukana vision laadinnassa? Kehityskumppanien valinta Osataanko kehityskumppanit valita siten, että mukaan tulee riittävä kestävän rakentamisen osaaminen ja tavoitteellisuus? Mitä kriteereitä pitäisi käyttää kumppaneiden valinnassa? Laatu ja toimivuuskriteerit alueen maankäytön suunnittelussa Miten otetaan huomioon kestävä rakentaminen laatu ja toimivuuskriteerien asettamisessa? Tarvitaanko systemaattisia menettelytapoja ja tietoa tavoitearvoista? Ovatko kaikki tarvittavat asiantuntijat mukana? Alueen energia ja ekotehokkuuden suunnittelu Tunnistetaanko potentiaaliset mahdollisuudet ja vaihtoehdot alueella? Onko riittävästi tietoa eri vaihtoehtojen energia, GHG ja kustannusvaikutuksista?

3 3 (9) Palvelutarjonnan suunnittelu Osataanko ottaa huomioon kestävän rakentamisen vaatimukset palvelutarjonnan suunnittelussa? Miten voidaan arvioida palvelujen muutostarve? Tarvitaanko suunnittelun tueksi kriteereitä tai indikaattoreita? Ympäristövaikutusten hallinta Miten tunnistetaan alueen ympäristöarvot? Miten ymmärretään tärkeysjärjestys? Tarvitaanko systemaattisia menettelytapoja ja onko riittävä asiantuntemus mukana prosessissa? Miten asetetaan tavoitteet ympäristöarvojen säilyttämiseksi? Alueinfran suunnittelu Ovatko käytössä soveltuvat menetelmät ja taustadatat suunnittelun tekemiseksi siten, että se vastaa strategisiin tavoitteisiin ja kestävän rakennetun ympäristön vaatimuksiin ja että vastaavuus voidaan osoittaa? Alueen markkinointi Osataanko kestävän aluerakentamisen tavoitteet ja kriteerit tuoda markkinoinnissa esille siten, että se tukee muiden toimijoiden sitouttamista kestävään rakentamiseen? Tarvitaanko tueksi menettelytapoja varmistamaan, että halutut olennaiset kestävän rakentamisen piirteet saadaan markkinoitua kaikille toimijoille? PROSESSIN VAIHE: OSA ALUEIDEN SUUNNITTELU (ASEMAKAAVOITUS) Laatu ja toimivuuskriteerit suunnittelun ohjauksessa Osataanko ottaa huomioon kestävän rakennetun ympäristön kriteerit? Käytetäänkö suunnittelun ohjauksessa näitä kriteereitä riittävän systemaattisesti? Kaavoituskumppaneiden valinta Ovatko käytössä soveltuvat menettelytavat ja kriteerit kaavoituskumppaneiden valintaan? Verkostojen ja liikkumisen suunnittelu ja ympäristövaikutusten hallinta Menetelmien, työkalujen ja taustadatan saatavuus, jotta suunnittelu vastaa asetettuja kestävän rakennetun ympäristön kriteerejä, ja, jotta vastaavuus voidaan osoittaa?

4 4 (9) Rakennuksia koskevien määräysten asettaminen kaavassa Osataanko ottaa huomioon rakennusten energiatehokkuuteen ja muuhun kestävään rakentamiseen liittyvät vaikuttavat tekijät? Tarvitaanko tueksi systemaattisia menettelytapoja ja arviointityökaluja topografian, tuuliolosuhteiden, hulevesien ym. huomioon ottamiseksi? Tonttien luovutuskriteerien ja maankäyttösopimusten laatiminen Pitääkä tonttien luovutuskriteerien sisältää enemmän kestävän rakentamisen tavoitteita? Tarvitaanko systemaattisia menettelytapoja kriteerien esittämiseen? Onko riittävästi referenssitietoa, jotta kriteerit voidaan asettaa? Potentiaalisten asukkaiden ja toimijoiden osallistuminen Tarvitaanko uusia menettelytapoja toimijoiden aktivoimiseen ja osallistumisen mahdollistamiseen? Alueinfran, energiantuotantoratkaisujen ja palveluiden suunnittelu Osataanko ottaa huomioon kestävän rakennetun ympäristön ja energiatehokkaan rakentamisen potentiaali, kun suunnitellaan infraa ja energiantuotantoratkaisuja? Onko riittävästi tietämystä uusiutuvan energian ja hajautettujen ratkaisujen mahdollisuuksista? PROSESSIN VAIHE: TARVESELVITYS HANKEPÄÄTÖS Käyttäjän ja ylläpitäjän tarpeiden selvittäminen Miten selvitetään käyttäjän ja ylläpitäjän tarpeet? Miten tunnistetut tarpeet tulkitaan halutuksi toimivuudeksi ja elinkaarivaatimuksiksi? Miten otetaan huomioon muutostarpeet ja tulkitaan nämä halutuksi muuntojoustavuudeksi? Tarvitaanko tähän systemaattisia menettelytapoja, jäsentelyjä ja analyysimenetelmiä? Tavoitteiden asettaminen rakennuksen toimivuudelle ja elinkaarivaikutuksille Miten määritellään haluttu toimivuus ja halutut elinkaarivaikutukset? Tarvitaanko systemaattinen lähestymistapa tavoitteiden asettamiseen? Miten asetetaan elinkaarivaatimukset energiatehokkuudelle, rakennuksen ympäristövaikutuksille ja rakennusosien ja järjestelmien korjattavuudelle ja käyttöiälle? Onko käytössä referenssiarvoja ja tietoa mahdollisuuksista? Miten tunnistetaan elinkaarivaatimuksien kustannukset ja vaatimuksiin mahdollisesti liittyvät riskit?

5 5 (9) Kestävän rakentamisen tavoitteiden toteuttaminen Mikä on rakennuttajan rooli kestävän rakentamisen tavoitteiden valvonnassa? Miten toimivuus ja elinkaaritavoitteet asetetaan sellaisessa muodossa, että niiden toteutumista voidaan seurata ja todentaa sekä suunnitteluratkaisusta että valmiista rakennuksesta? Käytetäänkö olosuhdekriteerejä? Miten vastuunjako ja toteutusmuoto vaikuttavat todentamisprosessiin? Mitä työkaluja tarvitaan onnistuneen vaatimusasetannan varmistamiseksi? Mitkä toimijat tarvitaan mukaan? Tapahtuuko vaatimusasetanta ja eri toimijoiden integrointi oikeina ajankohtina? Tontin mallintaminen ja ympäristöselvityksen tekeminen Tarvitaanko systemaattinen menettelytapa? Mitkä asiat on selvitettävä suunnittelun lähtötiedoiksi kestävän rakentamisen kannalta? Alustavien suunnitelmien tekeminen Miten rakennuksen alustavaan massoitteluun saadaan mukaan ympäristönäkökohdat? Mitkä taustatiedot ja parametrit on tuotava tässä vaiheessa mukaan suunnitteluohjelmaan? Onko tässä vaiheessa mahdollista edetä suunnittelussa virtuaalisesti pitemmälle, tutkia eri vaihtoehtoja, mahdollistaa kunnianhimoinen kestävä rakentaminen ja viedä vaatimusasetantaa tarkemmalle tasolle? Mitä toimijoita ja työkaluja tarvittaisiin mukaan? Mistä suunnittelija saa hyödyn kestävään rakentamiseen osaamiseen panostamisesta? Tavoitebudjetin laatiminen Miten kestävän rakentamisen toimivuus ja elinkaarivaatimusten kustannusvaikutukset osataan ottaa huomioon tavoitebudjetin laadinnassa? Mitä uusia tietoja tarvitaan? PROSESSIN VAIHE: HANKESUUNNITTELU INVESTOINTIPÄÄTÖS Pääsuunnittelijan valinta Miten kestävän rakentamisen kriteerit voidaan tuoda mukaan suunnittelutarjouspyyntöön? Miten kriteerien täyttyminen osoitetaan suunnittelutarjouksessa? Tarvitaanko systematiikkaa tai indikaattoreita? Mahdollisesti vaadittavat koulutusreferenssit?

6 6 (9) Rakennuttajakonsultin tai hankepäällikön valinta Roolit rakennuttajakonsultin ja pääsuunnittelijan välillä, miten voidaan painottaa elinkaari kontra juoksevat kustannukset? Voisiko kestävän rakentamisen todentamisen lisätä rakennuttajakonsultin tehtäviin vai tarvitaanko erillinen toimija? Tilamallin (tilaohjelman) laatiminen Miten vaihtoehtotarkasteluja painotetaan ja niihin tuodaan mukaan kestävän rakentamisen muuttujat? Mitkä muuttujat pitää kyetä ottamaan huomioon vaihtoehtotarkasteluissa kestävän rakentamisen päätöksenteon mahdollistamiseksi? Miten määrälaskelmat ja energialaskelmat tulkitaan alustaviksi ympäristövaikutusten arvioiksi? Mitkä taustatiedot ja työkalut tarvitaan mukaan? Miten toteutetaan tarvittavien taustatietojen ja työkalujen integrointi? Hankesuunnitelma ja päätöksen tekeminen Miten varmistetaan, että hankesuunnitelma vastaa tavoiteasetantaa? PROSESSIN VAIHE: YLEISSUUNNITTELU RAKENTAMISPÄÄTÖS Suunnittelutiimin valinta Miten kestävän rakentamisen vaatimukset viedään suunnittelutarjouspyyntöihin? Onko mahdollista esittää vaatimuksia kestävän rakentamisen koulutuksesta ja kestävän rakentamisen työkalujen hallinnasta? Miten vastaukset esitetään suunnittelutarjouksissa? Miten kestävän rakentamisen kriteerit otetaan huomioon suunnittelusopimuksissa? Onko tämä riittävän aikainen vaihe esim. taloteknisen suunnitteluasiantuntemuksen mukaantulolle? Alustavan rakennusosamallin laatiminen (BIM) Miten alustavaan rakennusosamalliin tulkitaan alkuperäiset toimivuusvaatimukset ja elinkaarivaatimukset riittävinä teknisinä vaatimuksina (eristävyysvaatimuksina ym.) ja muina vaatimuksina? Miten ja kuka varmistaa? Miten varmistetaan, että mukaan tarkasteluihin tulevat potentiaaliset kestävän rakentamisen ratkaisuvaihtoehdot? Ovatko käytössä riittävät analyysimenetelmät ja riittävä asiantuntemus vaihtoehtojen? Millä tarkkuudella tehdään rakennusosavaihtoehtojen elinkaarisimulointi; millä tarkkuudella toimivuus ja elinkaarikäyttäytyminen (käyttöikä, energiatehokkuus ja ympäristövaikutukset) analysoidaan? Tarvittavien taustatietojen ja työkalujen integrointi? Miten mallin tekeminen saadaan niin helpoksi, että vaihtoehtoja on helppo tutkia (viekö ohjelmistojen hallinta niin paljon energiaa, että vaihtoehtoja ei ehditä ja jakseta laatia ja tarkastella?)

7 7 (9) Rakennusosamallin laatiminen (BIM) Millä tarkkuudella malliin on tuotava rakennuksen ja sen osien toimivuuden ja elinkaarivaikutusten suunnitteluvaatimukset, jotta sitä voidaan käyttää tehokkaasti urakkatarjouspyynnön dokumenttina, tuotannon suunnitteluun, ohjaukseen ja valvontaan (alkuperäisten kestävän rakentamisen tavoitteiden toteutumiseksi)? Ovatko suunnitteluvaatimukset sellaisia, että niitä voidaan käyttää kriteereinä hankinnoissa? Kuka todentaa ja millä menetelmillä? TATE järjestelmämallin laatiminen (BIM) Ovatko käytössä riittävät työkalut ja taustainformaatiot energiatehokkuuden ja ympäristövaikutuksien laskemiseen ja muuntojoustavuus ja korjattavuusvaatimuksien huomioon ottamiseen? Kuka todentaa ja millä kriteereillä, että rakennukselle asetetut toimivuus ja elinkaarivaatimukset toteutuvat? Millä tarkkuudella malliin on tuotava järjestelmien toimivuuden ja elinkaarivaikutusten suunnitteluvaatimukset, jotta sitä voidaan käyttää tehokkaasti urakkatarjouspyyntöjen dokumenttina, hankinnan kriteereinä ja valvontaan (alkuperäisten kestävän rakentamisen tavoitteiden toteutumiseksi)? Suunnitteluratkaisun hyväksyntäpäätöksen tekeminen Miten varmistetaan, että päätöksentekotilanteessa ratkaisusta on käytössä riittävä informaatio, jotta ollaan selvillä asetettujen toimivuus ja elinkaaritavoitteiden saavuttamisesta? PROSESSIN VAIHE: RAKENTAMISEN VALMISTELU Rakennusluvan hakeminen Pitäisikö rakennusluvan hakuun tuoda uusia ja nimenomaisia kestävän rakentamisen kriteerejä ja tunnuslukuja (nyt riittää, että täytetään yleiset rakentamismääräykset ja asemakaavan vaatimukset)? Voitaisiinko tällä pitää huolta siitä, että mukaan saataisiin ajankohtaisempia kestävän rakentamisen tarrpeita? Tuoteosamallien laatiminen (BIM) Kuka varmistaa, että mallissa on riittävän yksityiskohtaiset tiedot niin, että kestävän rakentamisen tavoitteet siirtyvät suunnittelusta toteutukseen? Tarvitaanko tähän tehtävään erillinen toimija? Ovatko käytössä riittävät työkalut ja informaatiolähteet, jotta huollon ja kunnossapidon ohjeistus saadaan laadittua niin, että palvelee tehokasta ja elinkaariedullista ylläpitoa? Ovatko käytössä riittävät taustatiedot ja työkalut, jotta määrätiedot ja energiasimuloinnin tulokset saadaan käännettyä hiilijalanjäljeksi ja muiksi ympäristövaikutuksiksi?

8 8 (9) Tuoteosien ja järjestelmien kilpailuttaminen Osataanko tarjouspyyntöihin tuoda oikein ja riittävällä tarkkuudella tarvittavat toimivuus ja elinkaarivaatimukset? Kuka varmistaa oikeat määrittelyt? Tuodaanko todentamisen kriteerit ja menettelytavat mukaan? (Todentamisvastuu on toimittajalla) PROSESSIN VAIHE: RAKENTAMINEN VASTAANOTTO JA KÄYTTÖ Urakkatarjouspyynnöt Kuka ja miten varmistetaan, että tarjouspyynnössä on riittävästi määritelty halutut toimivuuden ja elinkaaren vaatimukset? Tuleeko mukaan tieto käytettävistä todentamisen menetelmistä ja hyväksymiskriteereistä? Sisällyttäminen maksuperusteisiin? Kannusteet ja sanktiot? Urakoitsijan valinta ja sopimuksen tekeminen Kuka ja miten todennetaan, että urakka toteuttaa halutut toimivuus ja elinkaarivaatimukset? Viedäänkö sopimusasiakirjoihin riittävällä tarkkuudella käytettävät kriteerit ja todentamisen menetelmät? Tuoteosamallien päivittäminen (BIM) Osataanko tuoteosamallien päivittämisessä sisällyttää malleihin riittävällä tarkkuudella aliurakoita koskeva tuotetieto, suunnitteluvaatimukset ja kriteerit, jotka ovat tarpeen asetettujen toimivuus ja elinkaarivaatimusten toteutumiseksi, siten, että näitä voidaan hyödyntää aliurakoiden valinnassa ja todentamisessa? Kuka pitää huolta, että riittävät kriteerit on esitetty? Aliurakoitsijoiden valinta ja sopimusten tekeminen Osataanko pitää huolta toimivuus ja elinkaarivaatimusten tulkinnasta ja sisällyttämisestä aliurakoita koskeviin tarjouspyyntöihin, valintakriteereihin ja sopimuksiin? Mihin dokumentteihin käytettävät kriteerit nojautuvat? Kuka huolehtii kestävän rakentamisen kriteereiden viemisestä sopimusasiakirjoihin jokaisen aliurakan osalta?

9 9 (9) Hankinnat Miten kaikkiin hankintoihin tuodaan mukaan ne kriteerit, jotka ovat ko. hankinnan suhteen relevantteja kestävän rakentamisen tavoitteiden toteutumiseksi koko rakennuksen tasolla? Pitäisikö hankintasuunnittelun yhteydessä koota suunnitteluratkaisuista myös hankintojen toimivuus ja elinkaarikriteerit? Tarvitaanko erillinen toimija todentamaan hankintojen kestävän rakentamisen vaatimuksenmukaisuutta vai onko hyvä, että todentaminen on ensisijaisesti toimittajan vastuulla? Osataanko määritellä, miten vaatimuksenmukaisuus osoitetaan ja todennetaan? Tilaajan hyväksynnät Saadaanko malleista ja urakoista tilaajan päätöksentekoa varten sellaiset tiedot ja tunnusluvut, joiden avulla voidaan riittävän hyvin ymmärtää, miten nämä vastaavat asetettuja toimivuuden ja elinkaaren tavoitteita? Kuka huolehtii, että tällainen informaatio tulee tilaajan päätöksentekoon? Aikataulusuunnittelu Sisällytetäänkö aikataulusuunnitteluun riittävällä tarkkuudella erilaiset kestävän rakentamisen vaatimat todentamisen ajankohdat? Kuka huolehtii siitä, että todentaminen otetaan huomioon aikataulujen suunnittelussa? Mistä dokumenteista tarvittavat todentamiset kootaan? Rakentaminen Onko todentamiseen käytettävissä riittävästi tietoa, kriteereitä ja menetelmiä? Onko olemassa riittävät käytännöt eri asioiden todentamiselle, korjaamiselle ja hyväksymiselle? Ovatko todentamisen roolit ja vastuut selvillä? Huolto organisaation kilpailutus, valinta ja sopimusten teko Osataanko huolto organisaatioiden kilpailuttamiseen haluttaessa tuoda sellaiset kriteerit, joiden avulla varmistetaan organisaatioiden kykyä elinkaarivaikutusten optimointiin ja joiden avulla varmistetaan että tämä tehtävä sisällytetään työhön? Voidaanko käyttää kriteereitä, joiden avulla vaatimusten toteutumista voidaan todentaa matkan varrella? Voidaanko asettaa vaatimuksia kouluttaumiselle, käytössä oleville työkaluille yms? Osataanko nämä asiat sisällyttää sopimuksiin? Ovatko roolit selvät jos omistaja haluaa elinkaariosaamista huolto organisaatiolta, kuka tulkitsee vaatimuksen kilpailutukseen valinnan kriteeriksi? Toteumatiedon päivittäminen malliin ja ylläpitomallin laatiminen (BIM) ja ylläpidon toteuttaminen Onko suunnittelijoilla käytössä menetelmät ja onko valituista tuotteista saatavilla riittävät informaatiot, jotta toteumamalliin voidaan päivittää sekä taloteknisiä että pintarakenteita ja rakenteita koskevat huollon, kunnossapidon, korjauksien, uusimisten ja kierrätyksen tiedot? Onko käytössä malleihin integroidut työkalut, joiden avulla informaatio saadaan järjestettyä optimaalista huoltoa, kunnossapitoa ja korjaamista ja niiden suunnittelua tehokkaasti palvelevaksi järjestelmäksi? Ovatko roolit ja tehtävänjaot selvillä? Ovatko ylläpidon aikaiset toimijat oikeat ja osaavat toteuttamaan systemaattista kunnossapitoa ylläpitomallin mukaisesti ja pitämään huolta mallin ajantasaisuudesta? Onko mahdollista toteuttaa palautetta ylläpidosta suunnitteluun? Työmaan valvonta, tarkastus ja vastaanotto Osataanko todentaa, että asetetut toimivuus ja elinkaarivaatimukset ovat toteutuneet? Osataanko nämä purkaa työmaan valvontaa koskeviksi valvontavaatimuksiksi; mihin dokumentteihin ja suunnitteluvaatimuksiin nojaudutaan? Ovatko riittävät menetelmät käytössä olosuhdekriteerien tarkistamiseksi? Ovatko prosessissa mukana oikeat ja riittävät toimijat? Ovatko käytössä riittävät menettelytavat, jos todetaan puutteita? Onko valvojan rooli selvä? Miten esitetään halutun valvonnan vaatimukset ja valvonnan yksityiskohtaisuus? Myynti ja markkinointi Millä tavoin myynnissä ja markkinoinnissa voidaan houkuttelevasti ja vakuuttavasti käyttää hyväksi rakennuksen toimivuus ja elinkaariominaisuuksia? Miten tuodaan vakuuttavasti esille muuntojouston, korjattavuuden ja edullisten käyttökustannusten hyödyt investoijalle? Onko käytössä riittäviä luokittelun yms. menetelmiä?

Rakennushankkeiden energiajohtaminen

Rakennushankkeiden energiajohtaminen Rakennushankkeiden energiajohtaminen Ympäristö- ja toiminnallisen suunnittelujaoksen yhteisseminaari Teemu Salonen Mitä on rakennushankkeiden energiajohtaminen Prosessi Työkalut Tehtävät Vastuutahot Energiasimulointi

Lisätiedot

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa

FinZEB työpaja 5.6.2014 Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa Kimmo Liljeström Yksikönjohtaja Optiplan Oy 5.6.2014 Kimmo Liljeström 1 Sisältö Tämän hetken haasteet energiatehokkaassa suunnittelussa 1. Prosessi

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011.

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI. Kunnat portinvartijoina CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011. CO 2? RAKENTAMISEN CO 2? HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Pekka Heikkinen Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020

nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 nzeb Hankeosaamisen kehittäminen - viitekehyksenä lähes nollaenergiarakentamisen taso 2020 Hankeprosessin keskeiset tavoitteet: rakennushankkeen tavoitteiden määrittäminen, tiedon tuottaminen eri vaihtoehdoista

Lisätiedot

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun

Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Kuka kylää kehittää? Salon seudun malli kyläsuunnitteluun Salon seudun suunnittelumalli yhdistää toiminnallisen kyläsuunnittelun ja maankäytön suunnittelun Toiminnallinen kyläsuunnitelma edustaa kyläläisten

Lisätiedot

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina

RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? RAKENTAMISEN HIILIJALANJÄLKI Kunnat portinvartijoina CO 2? CO 2? CO 2? CO 2? Puurakentamisen ja energiatehokkaan rakentamisen RoadShow 2011 Simon le Roux Rakentaminen tuottaa päästöjä EU:n tavoite:

Lisätiedot

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet

nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet nzeb Hankeosaaminen - Tausta ja tavoitteet Taustaa Tällä hetkellä pientalot suunnitellaan ja rakennetaan hyvin hajanaisesti organisoituna ja eri järjestelmäratkaisut suunnitellaan ja toteutetaan toisistaan

Lisätiedot

Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö

Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö Elinkaaritehokkuus & hankinnat 13.6.2013 Energiatehokkuustavoitteet suunnittelun ja urakoinnin hankinnoissa Teuvo Aro,Tapre-projektipäällikkö TAMPEREEN ALUEEN PALVELURAKENNUKSET ENERGIATEHOKKAIKSI Tapren

Lisätiedot

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015

IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 Integroitujen projektitoimitusten kehittäminen johtavien tilaajien ryhmähankkeena (IPT-hanke) IPT-hanke: Kehitysvaihe -työpaja Työpaja 5: Kokoushotelli Gustavelund 26.-27.5.2015 IPT-hanke; kehitysvaihe-työpaja

Lisätiedot

1. Tuotemalli ja tiedonsiirto

1. Tuotemalli ja tiedonsiirto 1. Tuotemalli ja tiedonsiirto Suunnittelu- ja rakentamisprosessi Hankintaprosessi Ylläpitoprosessi Koneautomaatio ja numeerinen ohjaus Laatutiedon automaattinen keruu ja jalostaminen Tietojen ja prosessien

Lisätiedot

Suunnittelun tarjouspyyntö

Suunnittelun tarjouspyyntö Suunnittelun tarjouspyyntö 12.2.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Esityksen sisältö Hankkeen vaiheet ja hankkeen ositus Tehtäväluetteloiden käytön haasteet Suunnittelun

Lisätiedot

Miten rakennettua ympäristöä kehitetään kestävästi. Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri

Miten rakennettua ympäristöä kehitetään kestävästi. Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Miten rakennettua ympäristöä kehitetään kestävästi Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Pariisin ilmastosopimus Päästöjen ja nielujen tulee olla tasapainossa vuoteen 2050 mennessä

Lisätiedot

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta

Suomen Kiinteistöliitto ry. Korjausrakentamispalveluiden. taloyhtiössä. Suomen Kiinteistöliitto ry. TkT Jari Virta Korjausrakentamispalveluiden ostaminen taloyhtiössä TkT Jari Virta Korjausrakentamisen osapuolia Valtuudet palveluiden hankintaan Kuntotutkijat tms. Valvojat Materiaalin toimittajat Urakoitsijat Tilaaja

Lisätiedot

Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen. Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri

Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen. Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri Energiatehokkuus ja kestävä rakentaminen Kimmo Tiilikainen Asunto, energia ja ympäristöministeri 5.4.2018 Rakentamismääräyskokoelma uudistui Viiden vuoden työ: kokonaisuudessaan voimaan 1.1.2018 Kokoelma

Lisätiedot

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa

Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa Rakentamista koskevat linjaukset hallitusohjelmassa -Liikuntapaikkarakentamisen seminaari Säätytalo14.5.2012 Teppo Lehtinen Synergiaa vai törmäämisiä? Liikuntapolitiikan tavoitteet edistää liikuntaa, kilpa-

Lisätiedot

RESURSSITEHOKKUUTTA RAKENTAMISEEN JA YLEISTEN ALUEIDEN YLLÄPITOON. Riina Känkänen SKTY 22.5.2015 Turku

RESURSSITEHOKKUUTTA RAKENTAMISEEN JA YLEISTEN ALUEIDEN YLLÄPITOON. Riina Känkänen SKTY 22.5.2015 Turku RESURSSITEHOKKUUTTA RAKENTAMISEEN JA YLEISTEN ALUEIDEN YLLÄPITOON Riina Känkänen SKTY 22.5.2015 Turku MITEN HELSINGIN RAKENNUSVIRASTON KESKEISTEN TOIMINTOJEN RESURSSITEHOKKUUTTA VOIDAAN PARANTAA? Puisto-

Lisätiedot

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infrajohtaminen Tavoitteen määrittely Suunnittelu Eri osa-alueilla ja vaiheilla omat järjestelmänsä ja tietomallinsa Toiminta perustuu tiedonsiirtoon: konversiot

Lisätiedot

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI

AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI AS OY KORJAUSTEN INTEGROIVAT TOIMINTAMALLIT - KOMMENTTI Rakennettu ympäristö ohjelman ja LCIFIN2 hankkeen työpaja Juha Salminen TkT, Kehitysjohtaja, Consti Yhtiöt Kumppanisi korjausrakentamisessa www.consti.fi

Lisätiedot

URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy

URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN. Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy URAKKAOHJELMA VÄLINE SOPIMUSJOHTAMISEEN Prof. Jouko Kankainen JoKa-konsultit Oy TAUSTA Professori 1980 2009 Tilaajan avustamista urakkasopimusten teossa Urakkamuodon valinta Konsultin valinta Konsulttisopimusten

Lisätiedot

Energiaekspertti. Visual computing Oy. Toimitusjohtaja DI Petri Jyrkkä Puhelin: Sähköposti:

Energiaekspertti. Visual computing Oy. Toimitusjohtaja DI Petri Jyrkkä Puhelin: Sähköposti: Energiaekspertti Visual computing Oy Toimitusjohtaja DI Petri Jyrkkä Puhelin: 040 7033400 Sähköposti: petri.jyrkka@talopeli.fi Taltio Hausplaner @ bauemotion.de RaumProgramm @ ais-online.de 21.11.2017

Lisätiedot

Mallinnusinnovaatioiden edistäminen infra-alalla hankinnan keinoin

Mallinnusinnovaatioiden edistäminen infra-alalla hankinnan keinoin TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Mallinnusinnovaatioiden edistäminen infra-alalla hankinnan keinoin Pirkanmaan maanrakennuspäivä 2016 12.1.2016 Markku Niemi Taustaa Liikenneviraston hallinnoiman väyläomaisuuden

Lisätiedot

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä Suunnitteluttaminen 17.9.2014 RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari 17.9.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Miksi suunnitteluttaminen on niin haastavaa? (nykyisin?)

Lisätiedot

Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti

Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti Mistä hyvät rakennushankkeet on tehty RATUKE SEMINAARI Helsinki Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti Milko Tietäväinen Rakennuttamispäällikkö Tampereen kaupunki T A M P E R E E N K A U P U N K I 1

Lisätiedot

Tarveselvityksestä takuuaikaan

Tarveselvityksestä takuuaikaan Korjausrakentaminen 2017- tapahtuma Tarveselvityksestä takuuaikaan 7.2.2017 Kari Uusikukka Sisällysluettelo 1. Tarveselvitys + esiselvitykset 2. Hankesuunnittelu 3. Toteutussuunnittelu 4. Rakentamisen

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen nzeb-hankemalli energiatehokkaan pientalon rakennuttamisen malli nzeb Hankeosaaminen Lähtökohta lähes nollaenergiapientalon suunnittelun ja toteutuksen

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita

Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita Asumisen tulevaisuus Tekesin näkökulma ja kehitysprojektien rahoitusperiaatteita 19.1.2010 Johanna Kosonen-Karvo Tekes Miltä näyttää asuminen tulevaisuudessa? Käyttäjälähtöisyys ohjaa kaikkea tekemistä

Lisätiedot

Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet. 9.12.2014 Jyrki Vilmunen

Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet. 9.12.2014 Jyrki Vilmunen Peruskorjaushankkeen käyttöönotto ja takuu Talotekniikan käyttöönoton haasteet 9.12.2014 Jyrki Vilmunen Korjausrakentamisen haasteita talotekniikalle Työmaan toteutusaikataulut ei realistisia Korjausrakentamisessa

Lisätiedot

Tietoisku ISO 14001:n ja OHSAS 18001:n tulevista muutoksista. Tuulikki Lammi Versio1,0 2014-09-03

Tietoisku ISO 14001:n ja OHSAS 18001:n tulevista muutoksista. Tuulikki Lammi Versio1,0 2014-09-03 Tietoisku ISO 14001:n ja OHSAS 18001:n tulevista muutoksista Tuulikki Lammi Versio1,0 2014-09-03 Uutta Yhteinen rakenne Rakenne ja termit ovat harmonisoitu Uusitut ISO 14001 ja ISO 45001 tulevat olemaan

Lisätiedot

Vähähiilisen rakentamisen ohjauskehitys

Vähähiilisen rakentamisen ohjauskehitys Vähähiilisen rakentamisen ohjauskehitys Elinkaaripäästöt ohjaustyökaluna julkisissa hankinnoissa sekä kilpailutuksissa -seminaari 15.5.2019 Harri Hakaste, ympäristöministeriö Suomen tavoitteet: Johtava

Lisätiedot

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1

Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit Motiva 1 Green Deal sopimuksen toimintamalli ja roolit 7.9.2018 Motiva 1 Toimintamalli 1. ryhmien kokoaminen ja sitouttaminen 8. Viestintä ja vertaistuki 2. Green Deal sopimuksen solmiminen 7. Sopimuskauden aikainen

Lisätiedot

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1 Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa Manu Marttinen Työpäällikkö 3.6.2015 NCC Roads Oy 1 TIEDONHALINNAN Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi

Lisätiedot

RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013

RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013 RIL 250-2011 Kosteudenhallinta ja homevaurion estäminen - ammattilaisen ja jokamiehen työkalu Hometalkoot/työmaakokous 1.1.2013 Gunnar Åström RIL Julkaisun lähtökohta (v. 2008) Jatkuvia kosteuteen liittyviä

Lisätiedot

Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä

Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä Esimerkki sitoviin tavoitteisiin kohdistuvasta riskienarvioinnista ja niitä koskevista toimenpiteistä Riskit /tavoitteet: - mitkä ovat tavoitteet, joiden ainakin pitää toteutua? (näkökulma kunnan asukkaiden

Lisätiedot

ESPOO. the most sustainable city in Europe and the most sustainably innovative city in the world

ESPOO. the most sustainable city in Europe and the most sustainably innovative city in the world ESPOO the most sustainable city in Europe and the most sustainably innovative city in the world Mittaustiedon julkinen käyttö-menettely rakennusten energiatehokkuuden edistämiseksi aluerakentamishankkeissa

Lisätiedot

Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet. Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola

Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet. Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Energiatehokkaan korjausrakentamisen hankintojen kompastuskivet Lahden Tilakeskus Kiinteistöpäällikkö Jouni Arola Henkilöstön määrä 35 Tilakanta (oma ja vuokrattu yht.) 453 000 m 2 TA 2014 Liikevaihto

Lisätiedot

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma

Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Korjausrakentamisen uudet määräykset - rakennuttajakonsultin näkökulma Oulu 14.11.2013 Ari-Matti Jänkälä Projektipalvelu Prodeco Oy www.prodeco.fi www.prodeco.fi Yritys Projektipalvelu Prodeco Oy on Pohjois-

Lisätiedot

Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke

Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke Hallitusfoorumi 6.10.2012 Hallituksen jäsen Juhani Siikala, RI, Ekon, KJs Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat AKHA ry www.akha.fi

Lisätiedot

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo

Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo HUS-suunnittelijaseminaari 18.9.2014 Kari Kaleva / Granlund Oy Esityksen sisältö Uudet suunnitteluvaiheet Taloteknisen tehtäväluettelon rakenne Avoimen rakentamisen

Lisätiedot

Tuotemallipohjainen suunnittelu ja toteutus - yhteiset tavoitteet

Tuotemallipohjainen suunnittelu ja toteutus - yhteiset tavoitteet Tuotemallipohjainen suunnittelu ja toteutus - yhteiset tavoitteet 16.5.2002, Dipoli Rakennusteollisuus RT ry Ilkka Romo Rakennusteollisuus RT ry 1 Rakennusteollisuuden teknologiastrategia 12.2.2002 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016

Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma. Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 Energiaviisas Jyväskylä -toimintasuunnitelma Keski-Suomen Energiapäivä 17.2.2016 PLEEC -hanke PLEEC Planning for energy efficient cities Rahoitus EU:n tutkimuksen 7. puiteohjelma Kumppanit 18 partneria

Lisätiedot

EcoProP Potilashuoneen toiminnalliset vaatimukset

EcoProP Potilashuoneen toiminnalliset vaatimukset EcoProP Potilashuoneen toiminnalliset vaatimukset HospiTool 1.12.2006 Janne Porkka Esityksen sisältö Taustatietoja Vaatimustenhallinta Toimivuusajattelu HospiTool hankkeen 1.vaiheen esittely Pyritään määrittelemään

Lisätiedot

ICT:n tarjoamat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa ja (elinkaaren aikaisten) Jussi Ahola Tekes ja vihreä ICT 16.9.

ICT:n tarjoamat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa ja (elinkaaren aikaisten) Jussi Ahola Tekes ja vihreä ICT 16.9. ICT:n tarjoamat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamisessa ja (elinkaaren aikaisten) ympäristövaikutusten minimoinnissa Jussi Ahola Tekes ja vihreä ICT 16.9.2009 1 400.0 Energiatehokkuudesta 250

Lisätiedot

Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE

Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE Uusia toteutusmahdollisuuksia energia- ja vähähiilisyysinvestoinneille (EIB, ELENA) Janne Pesu, SYKE Environmental Impact Bond (EIB) VAIKUTTAVUUSINVESTOINTI: Osta tuloksia, älä tekniikkaa jolla oletat

Lisätiedot

KUNTAINFRAN ELINKAARILASKENNASTA KOHTI OMAISUUDEN HALLINTAA. SKTY 22.5.2015 Jyrki Paavilainen

KUNTAINFRAN ELINKAARILASKENNASTA KOHTI OMAISUUDEN HALLINTAA. SKTY 22.5.2015 Jyrki Paavilainen KUNTAINFRAN ELINKAARILASKENNASTA KOHTI OMAISUUDEN HALLINTAA SKTY 22.5.2015 Jyrki Paavilainen TERMIT JA NIMIKKEET 1/2 Infran pito Maankäytön suunnittelu Hankkeiden ohjelmointi Rakentaminen Infran hallinta

Lisätiedot

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus HJR12, Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen & valvonta 12.2.2014 Tu o m m e t i l a l l e r a t k a i s u t Tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyvän lakisääteisiä

Lisätiedot

PAINOPISTEET ERA17-toimintaa terävöitettiin ja toiminnan painopisteiden lukumäärää pienennettiin vaikuttavuuden parantamiseksi

PAINOPISTEET ERA17-toimintaa terävöitettiin ja toiminnan painopisteiden lukumäärää pienennettiin vaikuttavuuden parantamiseksi PAINOPISTEET 2013-2015 2012 ERA17-toimintaa terävöitettiin ja toiminnan painopisteiden lukumäärää pienennettiin vaikuttavuuden parantamiseksi Maankäyttö painopisteet 2013-2015 Kaavoitukseen energiatehokkuutta

Lisätiedot

Sisäilmapaja5 12.-13.11.2014 Nurmes Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahasto

Sisäilmapaja5 12.-13.11.2014 Nurmes Pohjois-Karjalan tulevaisuusrahasto Olen Janne Korhonen ja toimin Joensuun kaupungin Teknisen keskuksen kiinteistöpalvelut yksikössä kiinteistönhoitopäällikkönä. Kiinteistöpalvelut yksikköön kuuluu vastuualueina kiinteistönhoito, rakennustekniikan

Lisätiedot

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinnan kehitysseminaari, Varkaus 18.3.2015 Toni Teittinen ja Jenni Kaukonen, Capisso Oy MENU Rakentamisen

Lisätiedot

Länsimetro. Louhinta ja rakentaminen rakennusluvan varaista

Länsimetro. Louhinta ja rakentaminen rakennusluvan varaista 1 Länsimetro www.lansimetro.fi 13,9 km metroraiteita kahdessa tunnelissa 8 maanalaista asemaa 15 savunpoisto- ja paineentasauskuilua 12 työtunnelia 3 miljoonaa kuutiota kalliolouhetta Louhintatyöt pääosin

Lisätiedot

Energiatehokkuus elinkaarimalleissa. Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo Pekka Mairinoja

Energiatehokkuus elinkaarimalleissa. Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo Pekka Mairinoja Energiatehokkuus elinkaarimalleissa Rakennusten energiaseminaari Finlandia-talo 4.10.2017 Pekka Mairinoja Sisältö: Elinkaarihankkeen määritelmä Elinkaarihankkeen vaiheet Energiatehokkuus elinkaarimallissa:

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Mikko Malaska DI 1996, TkT 2001, Chartered Structural Engineer (CEng) 2004 1.8.2015 Professori, Rakenteiden

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA

OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA OPAS RAKENNUKSEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEEN LAADIN- NASTA 2 1 YLEISTÄ Tämä opas toimii ohjeena käyttö- ja huolto-ohjeen (kutsutaan myös huolto-ohjekirjaksi tai huoltokirjaksi) laadinnassa. Opas on rakenteeltaan

Lisätiedot

PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003

PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003 PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003 Ilkka Romo, Projektin tavoite Kansallinen tuotemallintamiseen perustuva tiedonhallintatapa, joka liittää yhteen suunnittelussa, tuotevalmistuksessa,

Lisätiedot

SiSällyS Kirjoit tajat termistöä johdanto 1.1 Kilpailutuksen lähtökohdat 1.2 Osaava kilpailuttaja 1.3 Tavoitteiden selvittäminen

SiSällyS Kirjoit tajat termistöä johdanto 1.1 Kilpailutuksen lähtökohdat 1.2 Osaava kilpailuttaja 1.3 Tavoitteiden selvittäminen Sisällys Kirjoittajat 2 Termistöä 11 1 Johdanto 13 1.1 Kilpailutuksen lähtökohdat 14 1.1.1 Tavoitteena onnistuminen 14 1.1.2 Kaikki mukaan 15 1.1.3 Yhteinen asiakas 17 1.1.4 Läpinäkyvää toimintaa 17 1.1.5

Lisätiedot

SISÄILMASTO- JA ENERGIATEHOKKUUS- TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN, VALVONTA JA TODENTAMINEN

SISÄILMASTO- JA ENERGIATEHOKKUUS- TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN, VALVONTA JA TODENTAMINEN SISÄILMASTO- JA ENERGIATEHOKKUUS- TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN, VALVONTA JA TODENTAMINEN Jarek Kurnitski Dosentti, TkT TKK LVI-tekniikka 5.3.2008 Sisäilmasto- 1 seminaari Sisäilmastoluokka vs. energialuokka

Lisätiedot

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan

MATTI. Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan MATTI Uusia mahdollisuuksia maankäytön suunnitteluun ja hallintaan Yleiskaavasuunnittelija Sakari Jäppinen HSY Paikkatietoseminaari 22.3.2017 06 / 2015 Intro ENTER MATTI MATTI-hankkeen tausta MAankäytön

Lisätiedot

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.

Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus. Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt. Mikä on avoimen tuotteen hallintamalli perustiedot ja taustoitus Jukka Kääriäinen, Tapio Matinmikko, Raija Kuusela 22.4.2015 Jukka.kaariainen@vtt.fi Avoimen tuotteenhallinta Esityksen sisältö Mitä on tuotteenhallinta?

Lisätiedot

Asiakastarpeiden merkitys ja perusta. asiakastarpeiden selvittämisen merkitys ja ongelmat asiakastarvekartoitus asiakastarvekartoitustyökaluja

Asiakastarpeiden merkitys ja perusta. asiakastarpeiden selvittämisen merkitys ja ongelmat asiakastarvekartoitus asiakastarvekartoitustyökaluja Asiakastarpeiden merkitys ja perusta asiakastarpeiden selvittämisen merkitys ja ongelmat asiakastarvekartoitus asiakastarvekartoitustyökaluja Mihin asiakastarpeiden selvittämistä tarvitaan yhteisen kielen/tarkastelutavan

Lisätiedot

KAJAANIN LENTOASEMAN KEHITTÄMISTILAISUUS. tiistaina 10.11.2015 klo 9:00 13. paikka osoite

KAJAANIN LENTOASEMAN KEHITTÄMISTILAISUUS. tiistaina 10.11.2015 klo 9:00 13. paikka osoite KAJAANIN LENTOASEMAN KEHITTÄMISTILAISUUS tiistaina 10.11.2015 klo 9:00 13 paikka osoite Tervetuloa Kajaanin lentoaseman kehittämistilaisuuteen! Tilaisuus on osa Itä- ja Pohjois-Suomen lentoliikenteen kehittämishanketta,

Lisätiedot

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy

TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET. 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy TEKNISTEN PALVELUJEN KILPAILUTTAMISEN HAASTEET 17.02.2012 Markku Teppo Deveco Oy Kunnan teknisen toimen palvelut ovat tärkeitä asukkaille Kiristyneessä kuntataloudessa kunnilla on ollut vaikeuksia teknisen

Lisätiedot

Energia- ja materiaalitehokkuus: Mihin pitää varautua? Säätytalo Erityisasiantuntija Matti Kuittinen

Energia- ja materiaalitehokkuus: Mihin pitää varautua? Säätytalo Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Energia- ja materiaalitehokkuus: Mihin pitää varautua? Säätytalo 6.9.2018 Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Tavoitteet Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen

Lisätiedot

Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama

Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama Korkean rakentamisen haasteita case Kalasatama RAKENTAVASTI ERILAINEN 17.11.2011 / RIL Reijo Harmaajärvi 1 Rakennushankkeen toteutuksen organisointi, vastuunjako ja tiedonkulku 2 Liiketoiminta-alueet Hankekehittäminen

Lisätiedot

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS

OHEISMATERIAALIN TARKOITUS (2012) OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja valtion alue ja paikallishallinnon palveluihin ja toimintoihin

Lisätiedot

Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi

Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Strategia Energiatehokkuus Huoltokirja Seuranta Elinkaari Suunnitelmat Korjaushanke Antti Myyryläinen antti.myyrylainen@timbal.fi Timbal Palvelut Oy www.timbal.fi Timbal Palvelut Oy Timbal palvelu rakennusten

Lisätiedot

Tietomallipohjainen liiketoiminta RYM-SHOK 2.10.2009 Tietomallipohjaisten prosessien haasteet ja mahdollisuudet omistajille

Tietomallipohjainen liiketoiminta RYM-SHOK 2.10.2009 Tietomallipohjaisten prosessien haasteet ja mahdollisuudet omistajille Jukka Riikonen Tietomallipohjainen liiketoiminta RYM-SHOK 2.10.2009 Tietomallipohjaisten prosessien haasteet ja mahdollisuudet omistajille Viiteympäristö Rakennusinvestoinnit joista yli 1 M :n hankkeisiin

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA

LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA LAHDEN SEUDUN RAKENNUSVALVONTA KÄRKÖLÄ, LAHTI, NASTOLA Yhteneväinen ennakoitava lupakäsittely ja katselmusmenettely Yhteinen, kattava ohjeistus kotisivuilla ja paperimuodossa

Lisätiedot

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen

lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia nzeb Hankeosaaminen lähes nollaenergiapientalon rakennuttamisen mallintaminen Hankkeen toteutus kysely ja haastattelututkimuksen tuloksia Kyselytutkimuksen tavoitteet Kysely-ja haastattelututkimuksen tavoitteena oli selvittää

Lisätiedot

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti

Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Sisäilmaparannuksen rakennuttaminen, CASE päiväkoti Teemu Alavenetmäki RI (AMK) Tampereen Tilakeskus Liikelaitos rakennuttajainsinööri Sisältö Suunnittelu Kilpailutus ja urakoitsijoiden valinta Rakentaminen

Lisätiedot

Ekotaajama- Asukaslähtöiset energiatehokkaat asuinalueratkaisut. Jukka Vilppola

Ekotaajama- Asukaslähtöiset energiatehokkaat asuinalueratkaisut. Jukka Vilppola Ekotaajama- Asukaslähtöiset energiatehokkaat asuinalueratkaisut Jukka Vilppola Ekotaajama-tavoite Mallintaa asukaslähtöisen ja energiatehokkaan Mallintaa asukaslähtöisen ja energiatehokkaan asuinalueen

Lisätiedot

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä

Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä Korjaushankkeen valmistelu taloyhtiössä TARVE- SELVITYS HANKE- SUUNNITTELU SUUNNITTELU RAKENTAMISEN VALMISTELU RAKENTAMINEN VASTAANOTTO JA TAKUU Kiinteistöilta Oulu 13.1.2010 NYKYTILAN JA KORJAUSTARPEEN

Lisätiedot

KIINTEISTÖLIIKETOIMINNAN KOKONAISPALVELUA

KIINTEISTÖLIIKETOIMINNAN KOKONAISPALVELUA KIINTEISTÖLIIKETOIMINNAN KOKONAISPALVELUA ESITE 2015 Yritys Toimitalo on Suomessa toimiva toimitilakiinteistöjen markkinointiin, ylläpitoon, johtamiseen sekä kehittämiseen erikoistunut palveluyritys. Toimitalon

Lisätiedot

Puurakentaminen ja elinkaariajattelu

Puurakentaminen ja elinkaariajattelu Puurakentaminen ja elinkaariajattelu Porvoon puukortteliseminaari 20.9.2018 Arkkitehti, TkT Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Tavoitteet Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen

Lisätiedot

Energiaratkaisut suhteessa alueellisiin kestävyystavoitteisiin. Energiaseminaari 23.4.2015 Juha Viholainen

Energiaratkaisut suhteessa alueellisiin kestävyystavoitteisiin. Energiaseminaari 23.4.2015 Juha Viholainen Energiaratkaisut suhteessa alueellisiin kestävyystavoitteisiin Energiaseminaari 23.4.2015 Juha Viholainen Kestävyystavoitteet Kestävyystavoitteiden toteuttaminen edellyttää yhteiskunnan energiajärjestelmän

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007

Merlin Systems Oy. Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi. Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlin Systems Oy Kommunikaatiokartoitus päätöksenteon pohjaksi Riku Pyrrö, Merlin Systems Oy 8.11.2007 Merlinin palvelujen toimittaminen ja Asiakasratkaisuyksikön tehtäväkenttä Merlin Asiakasratkaisut

Lisätiedot

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari

KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä. Hankintaseminaari KOUVOLAN HANKINTAOHJELMA tuloksia ja tulevia kehittämistoimenpiteitä Hankintaseminaari 11.4.2019 Kouvolan kaupunkistrategia 2019-2030 ELINVOIMAN KASVU HYVINVOINNIN KASVU SISÄISTEN TOIMINTOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

! LAATUKÄSIKIRJA 2015

! LAATUKÄSIKIRJA 2015 LAATUKÄSIKIRJA Sisällys 1. Yritys 2 1.1. Organisaatio ja vastuualueet 3 1.2. Laatupolitiikka 4 2. Laadunhallintajärjestelmä 5 2.1. Laadunhallintajärjestelmän rakenne 5 2.2. Laadunhallintajärjestelmän käyttö

Lisätiedot

Toimittajahallinta Tilaajan ja tuottajan roolit palveluiden laadun ja taloudellisuuden varmistamisessa

Toimittajahallinta Tilaajan ja tuottajan roolit palveluiden laadun ja taloudellisuuden varmistamisessa Toimittajahallinta Tilaajan ja tuottajan roolit palveluiden laadun ja taloudellisuuden varmistamisessa Unto Kariniemi, Johtava konsultti, Talent Vectia Kuntamarkkinat 11.9.2013 Huone 4.12, klo 15:30 15:50

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Esipuhe 3

Sisällysluettelo. Esipuhe 3 4 Sisällysluettelo Esipuhe 3 OSA 1 Projektinjohtorakentamisen ominaisuudet 9 1 Johdanto 9 1.1 Kirjan tarve 9 1.2 Kirjan käsitteistö 10 Projektinjohtorakentamisen käsitteet 10 Suunnitelmat 11 Hankinnat

Lisätiedot

Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit

Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit Tietojärjestelmien hankinta ja ICT-projektit Lauri Tapola Kevät 2017 Miksi aihe on tärkeä? IT projekteista onnistuu: 34 % kustannusarvion ja aikataulun mukaisina 51 % ylittää arviot (80 % aikatauluylityksiä)

Lisätiedot

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön

Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko - Viitekehys alueellisten verkostojen yhteistyöhön Aikuisopiskelijan viikko tarjoaa mainion tilaisuuden toteuttaa tapahtumia yhteistyössä oman alueen eri organisaatioiden kanssa.

Lisätiedot

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4

ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 ORAVAKIVENSALMEN YKSITYIS- TIET Y1, Y2, Y3 JA Y25/K4 RAKENNUSTYÖT LAATUSUUNNITELMAN SISÄLTÖMALLI SISÄLLYSLUETTELO URAKAN LAATUSUUNNITELMA 2 1. LAATUSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE 2 2. TARJOUKSEN ANTAJAN

Lisätiedot

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma

RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma RAKENTAMISEN LAATU Rakennusvalvonnan näkökulma Tarkastusinsinööri Timo Laitinen 24.5.2012 Rakennusvalvonnan tehtävät Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa ja ohjata rakentamista sekä huolehtia kaupunkikuvasta.

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimalli? Mallintamisen eri skaalat Kaavoitus ja aluerakentaminen Infra ja kunnallistekniikka Talonrakennus

Lisätiedot

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA?

JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? JulkisivuROADSHOW Oulu: JULKISIVUKORJAUKSEN SUUNNITTELU TURHAA VAI TURVAA? Radisson Blu Hotel, 8.10.2015 Mikko Tarri, yksikönjohtaja / korjaussuunnittelu A-Insinöörit Suunnittelu Oy Esityksen sisältö Julkisivusaneeraus

Lisätiedot

Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset

Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset Korjausrakentamisen energiatehokkuusvaatimukset PIDÄ HUOLTA messuseminaari OMA KOTI messut 12.4.2013 Helsinki Suomen Omakotiliitto Rakennusneuvos Erkki Laitinen Hallitusohjelman ilmasto- ja energia-asioita

Lisätiedot

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN

POHJOIS-SUOMEN TALOKESKUS OY VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN VALMISTAUTUMINEN KORJAUSHANKKEESEEN Pekka Seppänen Oulu 2.9.2010 Oulu Pekka Seppänen LVI- Insinööri Kuntoarvioija, PKA Pätevöitynyt energiatodistuksen antaja, PETA MITÄ ON HANKESUUNNITTELU - Korjaustarpeen

Lisätiedot

NAKKILAN KUNTA TILAHANKKEIDEN JA TOIMINNALLISTEN HANKKEIDEN YLEISSUUNNITTELUOHJE

NAKKILAN KUNTA TILAHANKKEIDEN JA TOIMINNALLISTEN HANKKEIDEN YLEISSUUNNITTELUOHJE NAKKILAN KUNTA TILAHANKKEIDEN JA TOIMINNALLISTEN HANKKEIDEN YLEISSUUNNITTELUOHJE Hyväksytty kunnanhallituksessa 20.10.1997/496 Voimaantulo 6.11.1997 Tarkistettu kunnanhallituksessa 16.8.1999/271 Voimaantulo

Lisätiedot

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti

IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi. Harri Ripatti IV- kuntotutkimuksen perusosa ja järjestelmien yleisarviointi Harri Ripatti TAVOITTEET Täyttääkö IV-järjestelmä nykyiselle tai tulevalle käytölle asetetut tavoitteet Sisäilmasto, energia, toiminnallisuus

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA JA HANKINNOISSA

UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA JA HANKINNOISSA UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA JA HANKINNOISSA LIIKENNEVIRASTON UUSIOMATERIAALI-ILTAPÄIVÄ 8.5.2018 / Elina Ahlqvist, Ramboll Finland Oy MAANTEIDEN JA RATOJEN SUUNNITTELUPROSESSIT [Maantiet kaavoituksessa

Lisätiedot

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ

KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ KEHITTÄMISEN NELIKENTTÄ TIEDON- HALLINTA HANKINTA JÄRJESTELMÄTASON KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 5 10 vuotta SOVELLUSTEN KEHITTÄMINEN -Tulosten käyttöönoton aikajänne 1-5 vuotta KOULUTUS

Lisätiedot

Infraomaisuuden hallinta kunnissa strategista johtamista, tietojärjestelmiä vai utopiaa?

Infraomaisuuden hallinta kunnissa strategista johtamista, tietojärjestelmiä vai utopiaa? Kuntatekniikan päivät 2013, Jyväskylä kehittämispäällikkö Päivi Ahlroos Espoon kaupunki, kaupunkisuunnittelukeskus Infraomaisuuden hallinta kunnissa strategista johtamista, tietojärjestelmiä vai utopiaa?

Lisätiedot

Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi

Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi Build Up Skills, Tampere 24.5.2012 Teuvo Aro: Tapre-työkaluilla hyvä energiatehokkuus tavaksi Tapren perusajatus Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi Tapre - hankkeen tavoite on luoda

Lisätiedot

RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAADINTA, KÄYTTÖÖNOTTO JA YLLÄPITO

RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAADINTA, KÄYTTÖÖNOTTO JA YLLÄPITO RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAADINTA, KÄYTTÖÖNOTTO JA YLLÄPITO 2 Sisällys SISÄLLYS... 2 1 RYHTIWEB HUOLTOKIRJA... 3 2 RYHTIWEB HUOLTOKIRJAN LAATIMINEN... 3 2.1 LAITTEISTO JA OHJELMISTOVAATIMUKSET... 3 2.2 UUDEN

Lisätiedot

Kaupungistuminen etenee. Energiatehokas rakentaminen ja terveet tilat. Yli 50 % maailman ihmisistä asuu kaupungeissa

Kaupungistuminen etenee. Energiatehokas rakentaminen ja terveet tilat. Yli 50 % maailman ihmisistä asuu kaupungeissa Energiatehokas rakentaminen ja terveet tilat Kimmo Tiilikainen Asunto-, energia- ja ympäristöministeri 5.2.2018 Kaupungistuminen etenee Yli 50 % maailman ihmisistä asuu kaupungeissa 3 miljardia ihmistä

Lisätiedot

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Kansallisarkiston on valtion viranomaisena kilpailutettava hankintansa hankintalaissa

Lisätiedot

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa

Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Ruokapalvelut: Energia ja vesi Ohje ympäristökriteereistä julkisissa hankinnoissa Sisällys 1. Kulutuksen seuranta 2. Ympäristösuunnitelma 3. Valaistus 4. Uusien keittiölaitteiden hankinta 5. Keittiön energiankulutuksen

Lisätiedot

KUNKUN PARKIN TOTEUTUKSEN JA OPEROINNIN KILPAILUTUKSEN PERIAATTEET/TAVOITTEET JA LAAJUUS

KUNKUN PARKIN TOTEUTUKSEN JA OPEROINNIN KILPAILUTUKSEN PERIAATTEET/TAVOITTEET JA LAAJUUS KUNKUN PARKIN TOTEUTUKSEN JA OPEROINNIN KILPAILUTUKSEN PERIAATTEET/TAVOITTEET JA LAAJUUS Kunkun parkki keskustan kehittämisohjelmassa Kunkun parkin pysäköinti- ja huoltolaitoksen rakentaminen toteuttaa

Lisätiedot