Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistaminen ja arviointi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistaminen ja arviointi"

Transkriptio

1

2 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 2 (9) Infrahankkeiden turvallisuusriskien tunnistaminen ja arviointi Tämä ohje sisältää toimintamallin turvallisuusselvitykseen ja turvallisuusasiakirjaan tehtävästä vaara- ja haittatekijöiden tunnistamisesta. Käyttöohjeessa on kuvattu menetelmässä käytettävät tunnistamisen ja riskienarvioinnin työkalut. Ohjetta käytetään myös turvallisuussuunnitelman yhteydessä tehtävässä riskienarvioinnissa.

3 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 3 (9) Ohjeen versiohallinta Versio Sisältö (Kk/vuosi) 1.0 Alkuperäinen ohje (Tiehallinnon sisäinen julkaisu 38/2008) 12/ Päivitys Liikenneviraston käyttöohjeeksi 10/ Turvallisuus Infra riskikartan täydentäminen ja yhdenmukaistaminen Turvallisuusasiakirjan laadintaan annetun ohjeen ( ) kanssa, riskimatriisin yhdenmukaistaminen Liikenneviraston ohjejulkaisun 10/2010 (Riskienhallinta radan suunnittelussa) riskimatriisin kanssa. 10/2012 Sisällysluettelo 1 RISKIENHALLINTA JA TURVALLISUUSSUUNNITTELU INFRAHANKKEIDEN SUUNNITTELU- JA HANKINTAVAIHEISSA RISKIENARVIOINNIN LAATIMINEN JA DOKUMENTOINTI TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAATIMINEN TURVALLISUUSASIAKIRJAN LAATIMINEN... 8 LIITTEET Liite 1 Liite 2 Riskienarvioinnin työkalut ja eteneminen Turvallisuus - infra riskikartta ja tarkistettavat asiat -listat, Riskienhallintasuunnitelmalomake ja riskimatriisi

4 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 4 (9) 1 Riskienhallinta ja turvallisuussuunnittelu infrahankkeiden suunnittelu- ja hankintavaiheissa Riskienhallinta tarkoittaa systemaattista prosessia, jonka tavoitteena on siirtyä ongelmien passiivisesta toteamisesta aktiiviseen vaara- ja haittatekijöitä tunnistavaan ja ennakoivaan toimintaan. Tarkoituksena on todeta ongelmat ja tehdä korjaavat toimenpiteet riittävän varhain. Riskienhallintaprosessiin kuuluu tarkasteltavan kohteen kriittisten vaara- ja haittatekijöiden tunnistaminen, riskien merkityksen arvioiminen, riskienhallintatoimenpiteiden määritys sekä riskien seuranta ja mittaaminen. Riskienarviointi on ryhmätyötä, johon osallistuvat riskienhallintamenetelmään perehtynyt ryhmän vetäjä sekä eri alojen asiantuntijoista koottu työryhmä. Asiantuntijaryhmätyönä tehty riskienarviointi tuo esille tärkeimmät vaara- ja haittatekijät sekä tarkoituksenmukaiset riskienhallintatoimenpiteet. Riskienhallintaprosessi on aina kohdekohtainen ja se päivittyy suunnitteluvaiheesta toiseen. Jokaisella kohteella on omat erityispiirteensä, jotka vaikuttavat kohteessa mahdollisesti muodostuviin riskeihin. Turvallisuussuunnittelu perustuu turvallisuuslainsäädäntöön ja rakennuttajan tai päätoteuttajan asettamiin turvallisuusvaatimuksiin. Varsinkin riskialttiit työvaiheet edellyttävät erityissuunnittelua, jolloin työvaiheista voidaan sisällyttää suunnitelmaan kirjallisia työmenetelmäkuvauksia. Riskialttiita työvaiheita (vaaralliset työt) voivat olla esim. kaikki tie- ja katualueella, rautatiealueella sekä vesiväylillä tehtävät työt, räjäytys- ja louhintatyöt, purkutyöt, vaativat ja vaaralliset nostot, elementtien asentaminen, henkilönostot ja sortuma-alttiiden kaivantojen tekeminen sekä työt, joihin liittyy työntekijöiden hukkumisvaara (VNa 205/ ja liite 2). Vaara- ja haittatekijät tulee tunnistaa kohteella turvallisuusnäkökulmasta käymällä läpi Turvallisuus - infra riskikartan tarkistettavat asiat -listat. Kaikki merkittävimmät tunnistetut, kuvatut ja kohdennetut vaara- ja haittatekijät kirjataan turvallisuusselvitykseen tai turvallisuusasiakirjaan. Tunnistamiseen käytetyt lomakkeet liitetään turvallisuusselvityksen tai -asiakirjan liitteeksi sekä viedään lähtötiedoiksi seuraavaan vaiheeseen muun suunnittelumateriaalin tavoin. Vastuu turvallisuusselvityksen ja turvallisuusasiakirjan laatimisesta sekä sen päivittämisestä on rakennuttajalla. Vastuu turvallisuussuunnitelman laatimisesta ja sen päivittämisestä on aina urakoitsijalla. Kuvassa 1 on kuvattu riskienhallinnan eteneminen suunnittelu- ja hankintaprosessissa. Kuvassa on esitetty vaara- ja haittatekijöiden tunnistamisen polkua suunnitteluvaiheesta toiseen aina urakoitsijan laatimaan turvallisuussuunnitelmavaiheeseen asti.

5 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 5 (9) Kuva 1. Kokonaisvaltainen riskienhallinta suunnittelu- ja hankintaprosessissa. 2 Riskienarvioinnin laatiminen ja dokumentointi Työryhmän kokoonpano: Työryhmän suositeltava kokoonpano on kohteen koosta ja vaativuudesta riippuen noin 3-10 henkilöä, jotta keskustelua kohteen vaara- ja haittatekijöistä saadaan riittävällä ja laajalla tasolla. Työryhmän kokoonpano määräytyy kohteen laajuuden ja vaativuuden mukaan, jolloin eri asiantuntijamäärät kasvavat. Rakennuttajan toteuttamassa riskienarvioinnissa työryhmä voi olla esimerkiksi: rakennuttajan edustaja/-t: 1-3 hlöä (voi olla myös rakennuttajakonsultin edustajia) tarvittaessa suunnittelija/-t: 1-7 hlöä tarvittaessa kunnossapidon edustaja/-t: 1-2 hlöä tarvittaessa kohteen mukainen liikenteen edustaja/liikennöitsijä: 1-2 hlöä tarvittaessa meriliikenteen ohjaus/luotsaus: 1-2 hlöä tarvittaessa sataman edustaja/-t: 1-2 hlöä tarvittaessa muita viranomaisia: 1-2 hlöä tarvittaessa käytön edustaja: 1 hlö riskienhallintamenetelmään perehtynyt asiantuntija/-t: 1-2 hlöä Riskienarviointi: Vaara- ja haittatekijöiden tunnistamiseen varaudutaan järjestämällä riskienarviointitilaisuuksia noin 1 3 kertaa riippuen kohteen vaiheesta, laajuudesta ja sen vaativuudesta. Riskienarvioinnit aloitetaan jo esi- ja hankesuunnittelu-, tarveselvitys- sekä yleissuunnitelmavaiheissa jatkuen eri rata-, tie- ja vesiväyläsuunnitelmavaiheiden jälkeen toteutus- sekä käyttöönotto- ja käyttövaiheisiin. Riskienarviointitilaisuudessa huomioidaan edellisissä suunnitteluvaiheissa tunnistetut vaarat sekä erilliset tekniset tai muut toiminnalliset arvioinnit ja ympäristöriskien arvioinnit. Arviointitilaisuuteen osallistuvien tulee varata aikaa kommenteille sekä riskien todennäköisyyden ja vakavuuden arviointiin.

6 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 6 (9) Turvallisuusriskien tunnistamisen työkalut ja eteneminen on havainnollistettu liitteessä 1. Vaara- ja haittatekijöiden tunnistaminen tehdään Turvallisuus - infra riskikartan tarkistettavat asiat -listojen (liite 2) avulla, joissa kohteen erityispiirteisiin liittyvät asiat ja eri rakentamisen osaalueet on jaettu omiksi pääkohdiksi: 1 Toimintaympäristö 2 Liikenne 3 Vaaralliset työt 4 Muut toiminnot 5 Työterveys 6 Käyttöönotto ja käyttö Riskienarviointitilaisuuksissa keskitytään kohteen erityispiirteisiin sekä niihin rakentamisen osa-alueisiin, jotka liittyvät oleellisesti tarkasteltavaan kohteeseen. Toisin sanoen, kohta 1. Toimintaympäristö täytetään aina ja muuten arviointitilaisuudessa käydään läpi vain ne tarkistettavat asiat -listat, jotka liittyvät tarkasteltavaan kohteeseen. Esi-, hankesuunnitelma-, tarveselvitys- ja yleissuunnitelmavaiheissa vaara- ja haittatekijöiden tunnistaminen tehdään yleisellä tasolla, jolloin tunnistaminen tehdään sen hetkisillä tiedoilla. Riskienarviointitilaisuuksissa keskitytään muun muassa tunnistamaan niitä turvallisuutta koskevia vaara- ja haittatekijöitä, joihin voidaan vaikuttaa hyvissä ajoin suunnittelulla. Rakentamissuunnitelmavaiheessa tarkastelu tehdään syvällisemmin. Riskienarviointitilaisuudessa tulee käydä läpi edellisen vaiheen aikana laadittu riskienarviointi ja turvallisuusselvitys. Turvallisuus - infra riskikartan tarkistettavat asiat -listat (kohdat 1-6) tulee päivittää sekä edellisen vaiheen aikana tunnistettujen riskien ja uusien riskien osalta. Myös ei tunnistetut ja ne asiakohdat, jotka tulee selvittää myöhemmässä vaiheessa, kirjataan riskikartalle. Riskikartalle merkitään rasteilla (X) Kyllä, Ei tai Selvitetään myöhemmin tunnistettu vaara- ja haittatekijä. Kohdennus / Tarkennus, Haitta-/Vaaratekijät/Varautuminen -kohtaan kuvataan tunnistettua vaara- ja haittatekijää. Riskienhallintasuunnitelmalomakkeelle määritetään myös riskienhallintakeinot. Infra riskikartalla on omana välilehtenä riskimatriisi, jonka avulla vaara- ja haittatekijän todennäköisyyttä ja vakavuutta voidaan arvioida. Riskitason pienentämiseksi tehdyt päätökset, toimenpiteet ja vastuutus kirjataan myös lomakkeelle. Edellisessä suunnitteluvaiheessa tunnistetut vaara- ja haittatekijät tulee käydä läpi ja päivittää. Myös uudet tunnistetut vaara- ja haittatekijät kirjataan Turvallisuus - infra riskikarttaan ja ne siirretään riskienhallintasuunnitelmalomakkeelle. Esimerkki riskienhallintasuunnitelmalomakkeesta on esitetty kuvassa 2.

7 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 7 (9) Riskienhallintasuunnitelmalomakkeen täyttäminen: Kuva 2. Esimerkki riskienhallintasuunnitelmalomakkeesta 1. Toimintaympäristö tarkistettavat asiat -kohdasta. 1. Riskienhallintasuunnitelma yksilöidään kohdekohtaiseksi. Yläosaan kirjataan kohdetta koskevat tiedot ja vaara- ja haittatekijöiden tunnistamiseen osallistuneet sekä päiväys (kun riskienhallintalomake on otettu ensimmäisen kerran käyttöön). 2. Numerosarakkeessa käytetään juoksevaa numerointia. 3. Vaara/Ongelma/Häiriö kohtaan kirjataan Turvallisuus infra riskikartasta tunnistetut asiat avainsanoina tai lyhyenä lauseena. 4. Vaaratilanteen kuvaus -sarakkeeseen kirjoitetaan tarkka kuvaus vaara- ja haittatekijöistä, jotka voivat vaikuttaa vaara- ja haittatekijän syntyyn tai toteutumiseen. 5. Todennäköisyys-sarake täytetään riskimatriisin avulla. 6. Vakavuus-sarake täytetään riskimatriisin avulla. 7. TP-luokka -sarake (toimenpideluokka) määräytyy riskimatriisin avulla. 8. Varautuminen/Toimenpide-ehdotus -sarakkeessa kuvataan suunniteltu riskin poistava, vähentävä tai pienentävä toimenpide sekä toteuttamisajankohta. 9. Vastuuhenkilö-sarakkeeseen kirjataan henkilön nimi, joka vastaa riskienhallintatehtävän suorittamisesta. 10. Päiväys-sarakkeeseen kirjataan se päivä, jolloin ko. riskiin on tehty muutoksia. Ohjeet riskienarvioinnin laatimiseen ja riskienhallintasuunnitelmalomakkeen täyttämiseen löytyvät myös Turvallisuus infra riskikartan välilehdeltä "käyttöohje". Riskienhallintasuunnitelmalomake yhdessä Turvallisuus infra riskikartan ja tarkistettavat asiat - listojen kanssa liitetään turvallisuusselvityksen tai turvallisuusasiakirjan liitteeksi osaksi muuta suunnitelmamateriaalia ja lähtöaineistoa seuraavan vaiheen turvallisuusdokumentin laadintaa varten.

8 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 8 (9) 3 Turvallisuusselvityksen laatiminen Rakennuttaja tai hänen määräämä taho laatii turvallisuusselvityksen (esi- ja hankesuunnittelu-, tarveselvitys-, yleissuunnitelma- sekä eri rata-, tie- ja vesiväyläsuunnitelmavaiheissa) Liikenneviraston turvallisuusselvityksen laadinnasta antaman ohjeen ( ) mukaisesti käyttäen apuna Turvallisuus infra riskikarttaa. Merkittävimmät tunnistetut turvallisuutta uhkaavat vaara- ja haittatekijät kuvataan tarkemmin turvallisuusselvityksessä. Tarkistettavat asiat -listat ja riskienhallintasuunnitelmalomakkeet liitetään aina turvallisuusselvityksen liitteeksi. Kirjaukset Turvallisuus - infra riskikartalle ja turvallisuusselvitykseen tulee tehdä niin, että myöhemminkin niitä käsiteltäessä selviää, mistä on kysymys ja mihin tunnistettu riski kohdistuu. Turvallisuusselvitys kertoo, ketkä ovat riskienarvioinnin suorittamiseen osallistuneet, mitä riskejä on tunnistettu sekä miten niitä on ennaltaehkäisty ja mitä jatkossa tulee erityisesti huomioida. Turvallisuusselvitys toimii lähtötietona aina seuraavan vaiheen turvallisuustietojen käsittelyyn. 4 Turvallisuusasiakirjan laatiminen Rakennuttaja tai hänen määräämä taho laatii turvallisuusasiakirjan rakentamissuunnitteluvaiheessa. Turvallisuusasiakirja laaditaan Liikenneviraston turvallisuusasiakirjan laadinnasta antaman ohjeen ( ) ja siinä olevan sisältömallin tai rakennuttajan erikseen antaman ohjeistuksen mukaisesti. Turvallisuusasiakirjaan siirretään kaikki merkittävimmät turvallisuutta ja ulkopuolisia tahoja uhkaavat turvallisuusriskit, jotka on riskienarviointitilaisuuksissa kohteelle tunnistettu. Turvallisuusasiakirja tulee osaksi kohteen muuta raportointia. Viranomaisen tulee rakennuttajan ominaisuudessa pitää turvallisuusasiakirja päivitettynä koko investointihankkeen tai hoidon, ylläpidon sekä kunnossapidon hankkeiden ajan. Turvallisuusasiakirjaa urakoitsijat hyödyntävät edelleen toteutusvaiheessa laatiessaan ja täydentäessään turvallisuussuunnitelmia.

9 LIIKENNEVIRASTO KÄYTTÖOHJE 9 (9) Liite 1 Riskienarvioinnin työkalut ja eteneminen

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5

1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSELVITYKSEN TAUSTA... 3 2 TURVALLISUUSSELVITYKSEN LAADINTA... 4 3 TURVALLISUUSSELVITYKSEN SISÄLTÖ... 5 4 TURVALLISUUSSELVITYKSEN RAKENNE... 6 5

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/7 LIIKENNELIIKELAITOS Yhteiset Palvelut / Turvallisuuspalvelut K. Kalmari / Y. Judström 18.9.

HELSINGIN KAUPUNKI TOIMINTAOHJE 1/7 LIIKENNELIIKELAITOS Yhteiset Palvelut / Turvallisuuspalvelut K. Kalmari / Y. Judström 18.9. 1/7 Avainsanat: riskienhallinta, vaarojen tunnistaminen, riskien estimointi, vaararekisteri HKL:n metro ja raitiotieliikenteen riskienhallinnan toimintaohje 1 Riskienhallinta Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksessa.

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 1.11.2017 31.12.2019 (optio 1.1.2020-31.12.2020). Valvonta-alueet 1-4 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus

Lisätiedot

Riskienhallinta väylänpidossa

Riskienhallinta väylänpidossa 28 2015 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA YLEISOHJE Yleisohje Liikenneviraston ohjeita 28/2015 Liikennevirasto Helsinki 2015 Kannen kuva: Ilmakuva Vallas Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X

Lisätiedot

Turvallisuus suunnitteluvaiheessa

Turvallisuus suunnitteluvaiheessa Turvallisuus suunnitteluvaiheessa Risto Lappalainen, Jaana Kalliolaakso Hankesuunnittelupäivä 1.2.2018 Veera Jämsén (RATA2018) 1.2.2018 Jaana Kalliolaakso 2 Lainsäädännön asettamat vaatimukset Keskeisimmät

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Liikennevirasto Turvallisuusasiakirja, tie-, rata- ja vesiväylähankkeet, versio 20.8.2014 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen

Lisätiedot

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. SKTY:N SYYSPÄIVÄT 21.10.2014, Lahti RISKIENHALLINTA. Eeva Rantanen Ramboll CM Oy

Image size: 7,94 cm x 25,4 cm. SKTY:N SYYSPÄIVÄT 21.10.2014, Lahti RISKIENHALLINTA. Eeva Rantanen Ramboll CM Oy Image size: 7,94 cm x 25,4 cm SKTY:N SYYSPÄIVÄT 21.10.2014, Lahti RISKIENHALLINTA Eeva Rantanen Ramboll CM Oy RISKIENHALLINNASTA KRIISINHALLINTAAN Lähde: Varautuminen ja jatkuvuudenhallinta kunnassa. 2012

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009)

Turvallisuusasiakirja. (VNa 205/2009) Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) 1.10.2017-30.9.2020, (optiona 1.10.2020-30.9.2021 + 1.10.2021-1.10.2022), valvonta-alueet UUD - KAS Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa:

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8

1 YLEISTÄ... 3 3 TYÖMAASUUNNITELMA... 8 RHK Turvallisuussuunnitelmien laadinta 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Yleistä... 4 2.2 Junaturvallisuusasiat turvallisuussuunnitelmassa... 6 2.3 Rakentamista koskeva turvallisuussuunnitelma...

Lisätiedot

SISÄLTÖ. 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi...

SISÄLTÖ. 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi... RHK Ohje riskienhallinnasta 2 SISÄLTÖ 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi... 5 RH Ohje riskienhallinnasta

Lisätiedot

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen Nimitys 1 (5) Eteläisen hankinta-alueen kunnossapidon laadunvalvontaurakka 2017-2020 Turvallisuuskoordinaattorin tehtävään nimeäminen ELY-keskus on rakennuttajan ominaisuudessa nimennyt

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 KENTTÄPALVELUT OULU JA KOILLISMAA 2017 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus (09) 471 977 (suora)

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 KENTTÄPALVELUT OULU ETELÄINEN 2018 2019 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: - Yleinen hätänumero 112 - Myrkytyskeskus (09) 471 977 (suora)

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro 4248/070/2014

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Dnro 4248/070/2014 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (6) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSSÄÄNNÖT JA MENETTELYOHJEET... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Turvallisuussääntöjen ja menettelyohjeiden laadinta sekä ylläpito... 3 1.3 Turvallisuussääntöjen

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja

Soidinpuiston ykk, U-6553 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 28.12.2014 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jyrki Hämäläinen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa

Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa Tietoturva- ja tietosuojariskien hallinta tietojärjestelmäkilpailutuksessa 13.05.2015 Terveydenhuollon ATK-päivät Tampere-talo Yleistä Riskienhallintaan löytyy viitekehyksiä/standardeja kuten ISO 31000

Lisätiedot

Riskiraportti. Akaan raakapuuterminaali, ratasuunnitelma

Riskiraportti. Akaan raakapuuterminaali, ratasuunnitelma Riskiraportti, ratasuunnitelma 13.3.2018 Riskiraportti 1/6 Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Yleistä... 1 1.2 Riskien arvioinnin rajaukset ja oletukset... 1 1.3 Hankkeen kuvaus...virhe. Kirjanmerkkiä ei ole

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 5 3 RAKENTAMINEN... 6 4 KUNNOSSAPITO... 8 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 10 6 LIIKENTEENOHJAUS... 11

1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 5 3 RAKENTAMINEN... 6 4 KUNNOSSAPITO... 8 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 10 6 LIIKENTEENOHJAUS... 11 RHK Turvallisuusvastuut ja -tehtävät 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 SUUNNITTELU... 5 3 RAKENTAMINEN... 6 4 KUNNOSSAPITO... 8 5 MUU PROJEKTITOIMINTA... 10 6 LIIKENTEENOHJAUS... 11 RH Turvallisuusvastuut ja

Lisätiedot

Riskienhallintamalli. ja kuvaus riskienhallinnan kehittämisestä keväällä Inka Tikkanen-Pietikäinen

Riskienhallintamalli. ja kuvaus riskienhallinnan kehittämisestä keväällä Inka Tikkanen-Pietikäinen Riskienhallintamalli ja kuvaus riskienhallinnan kehittämisestä keväällä 2018 Inka Tikkanen-Pietikäinen 15.6.2018 1 Riskienhallinnan kehittämisen aikataulu ja työn tulokset 2018 helmikuu maaliskuu huhtikuu

Lisätiedot

1 TURVALLISUUSASIAKIRJAN LAADINTA... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Turvallisuusasiakirjan laadinta... 3 2 TURVALLISUUSASIAKIRJAN SISÄLTÖ...

1 TURVALLISUUSASIAKIRJAN LAADINTA... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Turvallisuusasiakirjan laadinta... 3 2 TURVALLISUUSASIAKIRJAN SISÄLTÖ... LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (12) Sisällysluettelo 1 TURVALLISUUSASIAKIRJAN LAADINTA... 3 1.1 Säädösperusta... 3 1.2 Turvallisuusasiakirjan laadinta... 3 2 TURVALLISUUSASIAKIRJAN SISÄLTÖ... 4 3 TURVALLISUUSASIAKIRJAN

Lisätiedot

SYSTEMAATTINEN RISKIANALYYSI YRITYKSEN TOIMINTAVARMUUDEN KEHITTÄMISEKSI

SYSTEMAATTINEN RISKIANALYYSI YRITYKSEN TOIMINTAVARMUUDEN KEHITTÄMISEKSI Päivitetty 28.3.2017 SYSTEMAATTINEN RISKIANALYYSI YRITYKSEN TOIMINTAVARMUUDEN KEHITTÄMISEKSI Riskianalyysiohjeen tarkoitus on tukea yrityksen toimintaa uhkaavien tilanteiden (riskien) tunnistamisessa,

Lisätiedot

VAARA VAANII KAIVANNOSSA

VAARA VAANII KAIVANNOSSA VAARA VAANII KAIVANNOSSA 22.5.2015 Vaara Vaanii Kaivannossa Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? TAUSTA Vuonna 2009 turvallisuuslainsäädäntö kiristyi kaivantojen osalta VNa 205/2009 Rakennustyön turvallisuudesta

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA Tilaaja: Loimaan Kaupunki Rakennuttamispalvelut 32440 ALASTARO Laatija: Janne Ilmalahti Rakennuttamisinsinööri Hanke: HIRVIKOSKEN KOULUN PURKU Hirvikoskentie 225 32200 LOIMAA Versio Sisältö Vaihe Päiväys

Lisätiedot

VAHTIn riskien arvioinnin ja hallinnan ohjeen sekä prosessin uudistaminen - esittely

VAHTIn riskien arvioinnin ja hallinnan ohjeen sekä prosessin uudistaminen - esittely VAHTIn riskien arvioinnin ja hallinnan ohjeen sekä prosessin uudistaminen - esittely 13.12.2016 Ari Uusikartano, UM, ryhmän puheenjohtaja VAHTI Taustaa 13.12.2016 Vanha ohje 7/2003 - Varsin kattava ja

Lisätiedot

Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt

Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt Riskienhallintamenettelyt 1 (7) Raitiotieallianssin riskienhallintamenettelyt Riskienhallintamenettelyt 2 (7) SISÄLTÖ 1 PERIAATTEET JA TAVOITTEET... 3 2 ORGANISOINTI JA VASTUUT... 4 3 RISKIENHALLINTAPROSESSI...

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt. Toukovuori

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt. Toukovuori PORVOON KAUPUNKI Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 8 Rakennustyöt A-Insinöörit Suunnittelu Oy 22.08.2012 TURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (10) Sisältö 1 Johdanto 3 1.1 Säädösperusta ja turvallisuusasiakirjan tarkoitus

Lisätiedot

Riskit hallintaan ISO 31000

Riskit hallintaan ISO 31000 Riskit hallintaan ISO 31000 Riskienhallinta ja turvallisuus forum 17.10.2012 Riskienhallintajohtaja Juha Pietarinen Tilaisuus, Esittäjä Mitä on riskienhallinta? 2 Strategisten riskienhallinta Tavoitteet

Lisätiedot

Turvallisuusohjeet suunnittelussa Hankesuunnittelupäivä Outi Leuhtonen

Turvallisuusohjeet suunnittelussa Hankesuunnittelupäivä Outi Leuhtonen Turvallisuusohjeet suunnittelussa Hankesuunnittelupäivä 11.9.2019 Outi Leuhtonen 11.9.2019 Turvallisuusohjeet suunnittelussa Ohjeluettelo Hankinnan ohjeistus Riskienhallinnan ohjeet - Riskienhallinta Väylänpidossa

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt .R1-3 Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 8 Rakennustyöt Vt 6 Saimaan kanavan matkailualueen eritasoliittymä ja Vt 13 Mustolan eritasoliittymä, Lappeenranta Liikenneministeriö 29.4.2011 TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt TURVALLISUUSASIAKIRJA Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 8 R15/1094/S3 TURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (11) Sisältö 1 Johdanto 3 1.1 Säädösperusta ja turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 1.2 Turvallisuusasiakirjan

Lisätiedot

Kehitysvaiheen pääprosessit. Tukiprosessit

Kehitysvaiheen pääprosessit. Tukiprosessit Ryhmätyöt Tietomallintaminen Laadunhallinta Lupien hankinta Johtaminen ja ohjaus Yhteistoiminnan aktivointi Lähtötiedot Kehitysvaiheen pääprosessit Lopputulokset Tarveselvitys / Hankesuunnitelma / yleissuunnitelma

Lisätiedot

Fingrid Oyj:n neuvottelukunnan kokous 3/2017. Työturvallisuuden hallinta Fingridin työmailla

Fingrid Oyj:n neuvottelukunnan kokous 3/2017. Työturvallisuuden hallinta Fingridin työmailla Fingrid Oyj:n neuvottelukunnan kokous 3/2017 Työturvallisuuden hallinta Fingridin työmailla 2016 Työturvallisuustilastot 2008-2016 * * * 2010 & 2013: Kuolemaan johtanut tapaturma Turvallisuutta koskevat

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4

1 YLEISTÄ TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (5) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSPOIKKEAMISTA ILMOITTAMINEN... 3 2.1 Tarkempi selvitys turvallisuuspoikkeamasta... 4 3 POIKKEAMAN JÄLKEINEN TOIMINTA... 5 4 LIITTEET...

Lisätiedot

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Riskien arvioinnin työkalu ohjelmapalveluiden tuottajille Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Tämä riskien arvioinnin työkalu on tarkoitettu matkailualan ohjelmapalveluja tarjoaville yrityksille.

Lisätiedot

SUUNNITTELIJAN, RAKENNUTTAJAN JA PÄÄTOTEUTTAJAN VELVOLLISUUDET. Lainsäädäntö

SUUNNITTELIJAN, RAKENNUTTAJAN JA PÄÄTOTEUTTAJAN VELVOLLISUUDET. Lainsäädäntö SUUNNITTELIJAN, RAKENNUTTAJAN JA PÄÄTOTEUTTAJAN VELVOLLISUUDET 1 Lainsäädäntö Työturvallisuuslaki (738/2002) Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009) 2 VASTUUKAAVIO SUUNNITTELIJAT

Lisätiedot

Riskienhallinta väylänpidossa. Liikenneviraston ohjeita 39/2017

Riskienhallinta väylänpidossa. Liikenneviraston ohjeita 39/2017 Liikenneviraston ohjeita 39/2017 Liikennevirasto Helsinki 2017 Kannen kuva: Jani Luhtanen Verkkojulkaisu pdf (www.liikennevirasto.fi) ISSN-L 1798-663X ISSN 1798-6648 ISBN 978-952-317-459-7 Liikennevirasto

Lisätiedot

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla

Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Työmaakohtainen perehdyttäminen rakennustyömaalla Tarkoitus; Mikään työmaa ei ole identtinen! Jokaisella työmaalla omat erityispiirteet ja vaaratekijänsä Antaa työmaalle tulevalle henkilölle tietoa yleisistä

Lisätiedot

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja

Komin ylikulkukäytävä, U-6514 Turvallisuusasiakirja Turvallisuusasiakirja Pornaisissa 16.1.2015 Suunnitellut: Ins. (amk) Heikki Väisänen A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija Tarkastanut: Ins. Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen korjaussuunnittelija

Lisätiedot

Granlund Designer käyttöönotto-ohje

Granlund Designer käyttöönotto-ohje 1 (6) Granlund Designer käyttöönotto-ohje 1.10.2018 2 (6) Sisällysluettelo 1. Granlund Designer... 3 1.1. Granlund Designerin yleiset tavoitteet... 3 1.2. Granlund Designerin käyttötarkoitus... 3 1.3.

Lisätiedot

ILMOITUSVELVOLLISEN RISKIARVION LAATIMINEN

ILMOITUSVELVOLLISEN RISKIARVION LAATIMINEN OHJE 1 (5) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat Elinkeinovalvonta ILMOITUSVELVOLLISEN RISKIARVION LAATIMINEN 1 Yleistä riskien arvioinnista Ilmoitusvelvollisen riskiarvio Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI RAKENNUSYRITYKSESSÄ

TYÖTURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI RAKENNUSYRITYKSESSÄ Rakentamisen prosessit TYÖTURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI RAKENNUSYRITYKSESSÄ Tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena on kehittää rakennusyrityksille toimintatavat rakennustyömaan työriskien arviointiin sekä

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt LAPPEENRANNAN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMI Kadut ja ympäristö R1-2 Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 8 Valtatie 13, Mustolan eritasoliittymän rakentaminen tiejärjestelyineen, Lappeenranta Toteutusvaihe II

Lisätiedot

Riskienhallinta radan suunnittelussa LIIKENNEVIRASTON OHJEITA

Riskienhallinta radan suunnittelussa LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Riskienhallinta radan suunnittelussa 10 2010 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Riskienhallinta radan suunnittelussa Liikenneviraston ohjeita 10/2010 Liikennevirasto Helsinki 2010 Kannen kuvat: Markku Nummelin

Lisätiedot

Lausuntopyyntö KIRA-digi-kokeilusta: Sähkö- ja LVI-alan tuotetietokantojen yhteensovittaminen suunnittelijoiden ja rakennuttajien tarpeisiin

Lausuntopyyntö KIRA-digi-kokeilusta: Sähkö- ja LVI-alan tuotetietokantojen yhteensovittaminen suunnittelijoiden ja rakennuttajien tarpeisiin Lausuntopyyntö KIRA-digi-kokeilusta: Sähkö- ja LVI-alan tuotetietokantojen yhteensovittaminen suunnittelijoiden ja rakennuttajien tarpeisiin Lausuntopyyntö Pyydämme lausuntoa siitä, ovatko oheiseen SURA-tiedot

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. Rakennustyöt 1.6T Turvallisuusasiakirja Valtatien 15 (Valkealanväylä) kevyen liikenteen järjestelyt Käyräjoen kohdalla, Kouvola 18.6.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA 2(11) Sisältö 1. Yleistä... 3 1.1 Kohteen tiedot... 3

Lisätiedot

VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ

VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ VAAROJEN TUNNISTAMINEN JA RISKIEN ARVIOINTI KALANVILJELY-YRITYKSISSÄ Työturvallisuuslain (738/2002, 10 ) mukaan on jokaisen työnantajan selvitettävä ja arvioitava työpaikalla esiintyvät vaaratekijät. Tämä

Lisätiedot

Riskien arviointi on laaja-alaista ja järjestelmällistä vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden määrittämistä

Riskien arviointi on laaja-alaista ja järjestelmällistä vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden määrittämistä BETONITEOLLISUUDEN RISKIENARVIOINTI- TYÖKALU Betoniteollisuuden työpaikoilla esiintyy erilaisia vaaroja ja ongelmakohtia, joissa voi esiintyä tapaturman/ sairastumisen mahdollisuus: SUUNNITTELE, TUNNISTA,

Lisätiedot

Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti

Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti Mistä hyvät rakennushankkeet on tehty RATUKE SEMINAARI Helsinki Kuinka kaupunki rakennuttaa turvallisesti Milko Tietäväinen Rakennuttamispäällikkö Tampereen kaupunki T A M P E R E E N K A U P U N K I 1

Lisätiedot

RISKIENHALLINTA KUNTOON

RISKIENHALLINTA KUNTOON KÄYTÄNNÖSSÄ PARAS. RISKIENHALLINTA KUNTOON Miten Vamia teki sen vaiheittain? Kehittämispäällikkö Hillevi Kivelä Vaasa Turvallisuus ja riskienhallinnan toimintasuunnitelman 2017 laadinta > työ käynnistyi

Lisätiedot

Porvoon kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Porvoon kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Porvoon kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet KV 25.3.2015 KH 16.3.2015 2 Sisällys 1. Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. Sisäisen

Lisätiedot

Soodakattila ja kemikaalionnettomuusriskit. Kemikaalikuljetukset, rautatie/maantieliikenne. Tietoturva- auditoinnit ja SOX vaatimukset

Soodakattila ja kemikaalionnettomuusriskit. Kemikaalikuljetukset, rautatie/maantieliikenne. Tietoturva- auditoinnit ja SOX vaatimukset 1 VAAROJA JA RISKEJÄ VÄHENTÄVIÄ TEKIJÖITÄ vaarat ja riskit Tekniikan tuoma muutos Koulutus, yrityskulttuurin muutos Henkilökohtaisen ajatustavan muutos ja sitoutuminen turvallisiin työ- ja toimintatapoihin

Lisätiedot

AEO-Infotilaisuus. Toimitusketjujen riskien analysointi ja hallinta yhteistyössä sopimuskumppanien kanssa 24.5.2012. Sami Hyytiäinen Minna Syri

AEO-Infotilaisuus. Toimitusketjujen riskien analysointi ja hallinta yhteistyössä sopimuskumppanien kanssa 24.5.2012. Sami Hyytiäinen Minna Syri AEO-Infotilaisuus Toimitusketjujen riskien analysointi ja hallinta yhteistyössä sopimuskumppanien kanssa 24.5.2012 Sami Hyytiäinen Minna Syri 24.5.2012 Tullihallitus 1 Johdanto Uudet suuntaviivat julkaistaan

Lisätiedot

HAVAT RAKENNUSHANKKEEN VAAROJEN TUNNISTAMINEN Analyysilomake

HAVAT RAKENNUSHANKKEEN VAAROJEN TUNNISTAMINEN Analyysilomake Liite 1 (7) Rakennushanke Laatija pvm Vaihe / suunnittelun luonne Vihdin Kirkonkylän Campus 8.4.017 Käyttöohjeet: Rakennushankkeeseen liittyvien vaarojen tunnistamisessa käytetään ideoinnin apuvälineenä

Lisätiedot

Ratuke-Seminaari 28.10.2008. Infrarakentamisen esimerkit. Outi Lehti-Miikkulainen

Ratuke-Seminaari 28.10.2008. Infrarakentamisen esimerkit. Outi Lehti-Miikkulainen Ratuke-Seminaari 28.10.2008 Infrarakentamisen esimerkit Outi Lehti-Miikkulainen Esityksen sisältö: 1) Tiehallinto: GNA osaprojekti HMS/työturvallisuus, Työturvallisuuden seuranta Tiehallinnon hankkeilla

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu

TURVALLISUUSASIAKIRJA. Mattilankatu 1 TURVALLISUUSASIAKIRJA Mattilankatu JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka 16.4.2010 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1 1.2 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus... 3 Rakennuttaja

Lisätiedot

Tutkimushankkeiden riskienhallinta

Tutkimushankkeiden riskienhallinta Tutkimushankkeiden riskienhallinta Tutkimuksen tuki, yrittäjyys ja innovaatiot Jyväskylän yliopisto Kirsi Murtosaari Parityö Tutkimushankkeet: Kuvatkaa hankkeiden haasteita suunnittelu- ja toteutus- tai

Lisätiedot

ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu 8.2.2012 1/10. Ramentor Oy ELMAS 4. Laitteiden kriittisyysluokittelu. Versio 1.0

ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu 8.2.2012 1/10. Ramentor Oy ELMAS 4. Laitteiden kriittisyysluokittelu. Versio 1.0 1/10 Ramentor Oy ELMAS 4 Laitteiden kriittisyysluokittelu Versio 1.0 2/10 SISÄLTÖ 1 Kuvaus... 3 2 Kriittisyysluokittelu ELMAS-ohjelmistolla... 4 2.1 Kohteen mallinnus... 4 2.2 Kriittisyystekijöiden painoarvojen

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x

PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio x.x JHS 171 ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 4 Palvelukuvaus -pohja Versio: 1.0 Julkaistu: 11.9.2009 Voimassaoloaika: Toistaiseksi PALVELUKUVAUS järjestelmän nimi versio

Lisätiedot

TURVALLISUUSASIAKIRJA

TURVALLISUUSASIAKIRJA 9.5.2017 TURVALLISUUSASIAKIRJA KYYHKYSENKATU 10 IMATRA Purku-urakka Laatija:Wise Group Finland Oy, Riitta Honkalammi Sivu 2/7 SISÄLLYSLUETTELO 0 Yleistä 3 0.1 Turvallisuusasiakirjan tarkoitus 3 0.2 Päätoteuttajan

Lisätiedot

Kaupunginvaltuutettujen koulutus ke Kehittämispäällikkö Marja Kariniemi Konsernihallinto - omistajaohjaus

Kaupunginvaltuutettujen koulutus ke Kehittämispäällikkö Marja Kariniemi Konsernihallinto - omistajaohjaus Kokonaisvaltainen riskienhallinta Kaupunginvaltuutettujen koulutus ke 14.6.2017 Kehittämispäällikkö Marja Kariniemi Konsernihallinto - omistajaohjaus Esityksen sisältö Mitä tarkoitetaan kokonaisvaltaisella

Lisätiedot

1 YLEISTÄ... 3 3 TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 4 4 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN ALOITTAMISTA... 4 7 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN PÄÄTTYMISTÄ...

1 YLEISTÄ... 3 3 TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 4 4 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN ALOITTAMISTA... 4 7 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN PÄÄTTYMISTÄ... LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (8) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSVAATIMUKSET PALVELUNTUOTTAJILLE... 3 3 TURVALLISUUSOSAAMISEN VARMISTAMINEN... 4 4 TOIMENPITEET ENNEN TÖIDEN ALOITTAMISTA... 4 5

Lisätiedot

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävät osana rakennuttajan toimia RATUKE seminaari 12.11.2009

Turvallisuuskoordinaattorin tehtävät osana rakennuttajan toimia RATUKE seminaari 12.11.2009 Turvallisuuskoordinaattorin tehtävät osana rakennuttajan toimia RATUKE seminaari 12.11.2009 Tekninen johtaja Ilpo Peltonen Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry Sisältö Rakli lyhyesti Työturvallisuustavoitteita

Lisätiedot

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Riskienhallinta radan suunnittelussa

LIIKENNEVIRASTON OHJEITA. Riskienhallinta radan suunnittelussa 10 2010 Li ik en ne v ira st on oh je el la 39 /2 01 7 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA Ko rv at tu Riskienhallinta radan suunnittelussa Riskienhallinta radan suunnittelussa Liikenneviraston ohjeita 10/2010 Liikennevirasto

Lisätiedot

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) 31.10.2011 Dnro 4254/065/2011 1 YLEISTÄ... 3

Sisällysluettelo LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) 31.10.2011 Dnro 4254/065/2011 1 YLEISTÄ... 3 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (9) Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 2 TURVALLISUUSSUUNNITELMA... 4 2.1 Suunnitelman keskeinen sisältö... 4 2.2 Suunnitelman käsittely... 5 2.3 Rautatieturvallisuutta koskeva suunnitelma...

Lisätiedot

MAATILAN RAKENNUSTYÖMAAN TURVALLISUUSJOHTAMISEN TEKIJÄT. Hankkeeseen ryhtyvät

MAATILAN RAKENNUSTYÖMAAN TURVALLISUUSJOHTAMISEN TEKIJÄT. Hankkeeseen ryhtyvät MAATILAN RAKENNUSTYÖMAAN TURVALLISUUSJOHTAMISEN TEKIJÄT Hankkeeseen ryhtyvät Maatilan rakennustyömaa on yhteinen työpaikka Yksi kokonaisuutta hallitseva työnantaja Työpaikka, jossa toimii useampi kuin

Lisätiedot

TILAAJAN TAVAT VAINKO LAKISÄÄTEISET VELVOITTEET

TILAAJAN TAVAT VAINKO LAKISÄÄTEISET VELVOITTEET TILAAJAN TAVAT VAINKO LAKISÄÄTEISET VELVOITTEET Juha Lemström Senaatti-kiinteistöt 28.10.2008 1 Senaatti-kiinteistöt lyhyesti 2007 Kiinteistöomaisuus 5,7 Mrd n. 12 800 rakennusta n. 8,4 milj. m 2 Liikevaihto

Lisätiedot

Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje

Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje Kalliotunnelin kalliotekninen suunnitteluohje Louhinta- ja kalliotekniikanpäivät 17.1. - 18.1.2019 Väylävirasto / Sitowise Oy Kalliotunnelin elinkaaren ohjeistusta 3 Väylävirastolta puuttuu kalliotunnelin

Lisätiedot

Aloite Onko asioiden esittämistapa riittävän selkeä ja kieleltään ymmärrettävä?

Aloite Onko asioiden esittämistapa riittävän selkeä ja kieleltään ymmärrettävä? Aloite 08.02.2017 1 (3) VVC VM036:00/2015 Lausunto luonnoksesta valtion riskienhallintopolitiikkamalliksi Yleistä Onko aineistokokonaisuus, jossa on riskienhallinnan järjestämistä koskevia ohjeita,

Lisätiedot

Paalutustyön työturvallisuusohje VIISAAT KYPÄRÄT YHTEEN SEMINAARI

Paalutustyön työturvallisuusohje VIISAAT KYPÄRÄT YHTEEN SEMINAARI Paalutustyön työturvallisuusohje VIISAAT KYPÄRÄT YHTEEN SEMINAARI 14.5.2019 Taustaa Paalutustyöt sisältävät haasteita, koska työskennellään suurilla koneilla usein heikoilla maapohjilla, nostetaan,

Lisätiedot

Riskienarvioinnin perusteet ja tavoitteet

Riskienarvioinnin perusteet ja tavoitteet Riskienarvioinnin perusteet ja tavoitteet Jukka Tamminen Yli-ins., DI TSP-Safetymedia Oy 1 Työsuojelun valvonnan vaikuttamisen kohteet TAUSTATEKIJÄT SEURAAMUKSET TYÖTURVALLISUUDEN HALLINTA Organisaatio

Lisätiedot

Rakennustyömaan laadunhallinnan suunnittelu. Kimmo Anttonen aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomi

Rakennustyömaan laadunhallinnan suunnittelu. Kimmo Anttonen aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomi Rakennustyömaan laadunhallinnan suunnittelu Kimmo Anttonen aluepäällikkö Talonrakennusteollisuus ry Itä-Suomi Työmaan laadunhallinta/ -varmistussuunnitelma 1. Vastuunjako selkeästi kuka tekee/vastaa mitä

Lisätiedot

Ajankohtaista työturvallisuudesta 12.2.2015. työturvallisuusvastaava Risto Lappalainen p. 0295 34 3966

Ajankohtaista työturvallisuudesta 12.2.2015. työturvallisuusvastaava Risto Lappalainen p. 0295 34 3966 Ajankohtaista työturvallisuudesta 12.2.2015 työturvallisuusvastaava Risto Lappalainen p. 0295 34 3966 Kysymyksiä ja vastauksia Mitä keinoja vähentää läheltäpiti-, vaaratilanteita (esim. tienkäyttäjän ajoneuvo

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja

Turvallisuusasiakirja Sammakkokangas Oy Turvallisuusasiakirja (VNa 205/2009) Sammakkokankaan pohjatun jätetäyttöalueen sulkeminen 28.02.2018 Seuraavia yhteystietoja käytetään vakavissa onnettomuustapauksissa: Yleinen hätänumero

Lisätiedot

Apotti riskianalyysi 5/2013

Apotti riskianalyysi 5/2013 Apotti riskianalyysi 5/2013 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 1.1. Taustaa... 3 1.2. Riskien kartoitus ja riskienhallinta... 3 1.3. Riskianalyysin päivitys... 4 2. Riskianalyysi... 4 2.1. Apotti-hankkeen

Lisätiedot

1 MÄÄRITELMÄT JOHDANTO... 5

1 MÄÄRITELMÄT JOHDANTO... 5 LIIKENNEVIRASTO OHJE 2 (31) Sisällysluettelo 1 MÄÄRITELMÄT... 3 2 JOHDANTO... 5 3 YLEISTÄ... 6 3.1 YTM-asetuksen tavoite... 6 3.2 YTM-asetuksen soveltaminen... 6 3.3 Pitkälle edenneet hankkeet... 7 3.4

Lisätiedot

Turvallisuusmenettelyjen käsikirja rautatietoiminnoissa

Turvallisuusmenettelyjen käsikirja rautatietoiminnoissa Ohje 1 (25) Säädösperusta - Kohdistuvuus Rautatietoiminnot Voimassa 12.6.2018 lukien toistaiseksi Asiasanat Turvallisuus, selvitys, asiakirjat, säännöt, menettelyt, suunnitelmat, riskienhallinta, käsikirjat,

Lisätiedot

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt

Turvallisuusasiakirja. VNa 205/2009 8. Rakennustyöt Turvallisuusasiakirja VNa 205/2009 8 Ylämaantien (mt3864) kevyen liikenteen järjestelyt välillä Harjuntie - Kuuselankaari R1-3 Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 15.11.2013 TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

CAD-tasojärjestelmän päivitys ja laajentaminen Alustava työohjelma ja kustannusarvio 4.2.2010

CAD-tasojärjestelmän päivitys ja laajentaminen Alustava työohjelma ja kustannusarvio 4.2.2010 CAD-tasojärjestelmän päivitys ja laajentaminen Alustava työohjelma ja kustannusarvio 4.2.2010 Sisältö 1 Johdanto 3 2 Alustava työohjelma 4 2.1 Yleistä 4 2.2 Osa 1; Ohjeen päivittäminen 4 2.3 Osa 2; Suunnittelujärjestelmät

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Reilun Pelin työkalupakki: Kiireen vähentäminen Tavoitteet Tämän toimintamallin avulla opit määrittelemään kiireen. Työyhteisösi oppii tunnistamaan toistuvan, kuormittavan kiireen sekä etsimään sen syitä

Lisätiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka

Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka Tavoite Riskienhallinta ja turvallisuustyö toiminnan jatkuvuuden, tehokkuuden ja häiriöttömyyden varmistajana. Riskienhallinta ja turvallisuustyö strategian mahdollistajana.

Lisätiedot

RASTI Työpaja Ryhmä 3 Paikkatieto 1 RASTI

RASTI Työpaja Ryhmä 3 Paikkatieto 1 RASTI RASTI Työpaja 8.5.2018 Ryhmä 3 Paikkatieto 1 RASTI Paikkatiedon käyttötapauksia Kuntaympäristössä intensiivistä tiedonvälitystä, suuri hyöty standardoinnista GIS-1 Asemakaavan laatimisen lähtötietojen

Lisätiedot

RISKIKARTTA. TYÖHÖN LIITTYVIÄ VAAROJA VNa 205/2009 liitteen 2 mukaista erityistä vaaraa sisältäviä töitä (arvioitava aina)

RISKIKARTTA. TYÖHÖN LIITTYVIÄ VAAROJA VNa 205/2009 liitteen 2 mukaista erityistä vaaraa sisältäviä töitä (arvioitava aina) RISKIKARTTA LIITE 3 Katu ja puistoosasto TYÖKOHTEESTA JA OLOSUHTEISTA AIHEUTUVAT VAARATEKIJÄT Kohteen koko ja/tai töiden yhteensovittamisen erityispiirteet Työn poikkeuksellinen aikataulu, vaiheistus ja/tai

Lisätiedot

Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin. Messukeskus Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne

Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin. Messukeskus Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne Riskien arvioinnista turvallisuushavainnointiin Messukeskus 14.11.2013 Työturvallisuuskeskus, Kerttuli Harjanne Kerttuli Harjanne 15.11.2013 1 Esityksen sisältö Miksi riskien arviointia Miten riskien arviointia

Lisätiedot

U-925 KONEEN ALIKULKUKÄYTÄVÄ

U-925 KONEEN ALIKULKUKÄYTÄVÄ U-925 KONEEN ALIKULKUKÄYTÄVÄ TURVALLISUUSASIAKIRJA LIITTYY PIIRUSTUKSIIN R15 / 8862017 r-1, r-2, r-3 ja r-4 Revisio Päiväys Muutos Pornaisissa xx.x.2016 Suunnitellut: Ins. (amk) Jesse Lindholm A-lk:n betonisiltojen

Lisätiedot

Julkisivukorjausten työturvallisuus -ohjekortit

Julkisivukorjausten työturvallisuus -ohjekortit Julkisivukorjausten työturvallisuus -ohjekortit Tutkija, dipl.ins. Saija Varjonen Tampereen teknillinen yliopisto Rakennetekniikan laitos Julkisivuyhdistyksen seminaari JULKISIVU 2007 1. Julkisivukorjausten

Lisätiedot

Ohjeen nimi Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka LUONNOS!

Ohjeen nimi Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka LUONNOS! Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka LUONNOS Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka LUONNOS! Vastuuhenkilö Voimaantulo 1.6.2017 Päätös xxxxx

Lisätiedot

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY

URAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY Työn turvallisuussuunnitelma (TTS) ja yhteistyökumppanit ALIURAKOITSIJOIDEN TYÖTURVALLISUUSINFO VAASA & SEINÄJOKI 17.9.2019 ANTTI JOKELA, YIT SUOMI OY yit.fi Välittömät toimenpiteet Seuranta ja palaute

Lisätiedot

Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola

Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola LUOTTAMUKSELLINEN Maantien 375 parantaminen välillä Saittara Enäjärvi, Kouvola Turvallisuusselvitys 2017 Turvallisuusselvitys 24.5.2017 Turvallisuusselvitys 24.5.2017 SISÄLLYS 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Kohteen

Lisätiedot

VAHTI 1/2017 Ohje riskienhallintaan Riskiarviointityökalu - käyttö- ja täyttöohje

VAHTI 1/2017 Ohje riskienhallintaan Riskiarviointityökalu - käyttö- ja täyttöohje Riskiarviointityökalu OHJE 1 (13) laatija: VAHTI 1/2017 Ohje riskienhallintaan Riskiarviointityökalu - käyttö- ja täyttöohje SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO... 2 1 PERUSTIEDOT RISKIEN ARVIOINTIA KOSKIEN...

Lisätiedot

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen

Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa. Kurkistus kehityshankkeeseen Infrarakentamisen ympäristöasiakirja - kokonaisuus Ympäristöjohtaminen hankkeissa Kurkistus kehityshankkeeseen 12.5.2017 Heidi Huvila, Helsinki heidi.huvila@hel.fi Heidi Huvila 15.12.2016 1 Heidi Huvila

Lisätiedot

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely

Turvallisuuspoikkeaman ilmoittaminen ja käsittely 1 OHJE 1 (4) Suunnittelu ja hankkeet -osasto Vastaanottaja - Säädösperusta Korvaa Vna 372/2011 3 TURI-järjestelmä: poikkeamahallinnan käyttöohje 20.6.2016 Turvallisuuspoikkeamien ilmoittaminen ja käsittely

Lisätiedot

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus 2 (8) Muutokset Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 1.1 Rakennetyyppikohtaiset erityispiirteet... 4 1.2 Käyttö ja sijoittelu... 4 2 OPASTINPORTAALIN KÄYTTÖTURVALLISUUS...

Lisätiedot

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus HJR12, Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen & valvonta 12.2.2014 Tu o m m e t i l a l l e r a t k a i s u t Tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyvän lakisääteisiä

Lisätiedot

ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen. Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö

ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen. Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö ELY-keskusten infrahankintojen kehittäminen Jukka Karjalainen, Liikennevirasto Matti Hermunen, Työ- ja elinkeinoministeriö ELY-infrahankinnat ELY-Infrahankinnoilla tarkoitetaan Elinkeino-,Liikenne ja Ympäristökeskusten

Lisätiedot

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x

<<PALVELUN NIMI>> Palvelukuvaus versio x.x JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Kehittämiskohteiden tunnistaminen Liite 5 Palvelukuvaus pohja Palvelukuvaus versio x.x 1/5 Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 2 Termit ja lyhenteet...3

Lisätiedot

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje

RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Kaivantojen turvallisuus miniseminaari 25.11.2014 RIL 263-2014 Kaivanto-ohje Ohjeet ja suositukset Tommi Hakanen Esityksen sisältö 1. Miksi Kaivanto-ohjetta tarvitaan? 2. Uuden Kaivanto-ohjeen tausta 3.

Lisätiedot

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738

Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 Työturvallisuuslaki 23.8.2002/738 2 luku Työnantajan yleiset velvollisuudet 8 Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden

Lisätiedot

LAINSÄÄDÄNTÖ 31.1.2012 Pekka v. Hertzen 1

LAINSÄÄDÄNTÖ 31.1.2012 Pekka v. Hertzen 1 LAINSÄÄDÄNTÖ 1 Lainsäädäntöä Työturvallisuuslaki (738/2002) Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009) Valtioneuvoston päätös räjäytys- ja louhintatyön järjestysohjeista 29.5.1986/410

Lisätiedot