Muistioon ei ollut huomauttamista.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muistioon ei ollut huomauttamista."

Transkriptio

1 MUISTIO 3/08 1 (9) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika klo Paikka Läsnä Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seututoimisto Satakunnankatu 18 A, 2.krs. Hartman Jaakko Heikkilä, Johanna Heinävä Auli Hinkkanen Pekka (puheenjohtaja) Kangasniemi Ritva Lahtinen Markku Männikkö Markku Nurminen Päivi Paloviita, Sisko Penttilä Tuomo Perämaa Matti Peurala, Tuija Pitkänen, Matti Päivärinta, Eeva Reiskanen Seppo Ruoppila Sampo Salkoaho, Tuukka Uitus Mäntylä, Katja Valve Tapio Lehtinen Jarmo (sihteeri) Poissa Hutko Peltoniemi Minna 1. Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen muistio Pekka Hinkkanen avasi kokouksen ja kävi läpi työryhmän edellisen kokouksen muistion. Tuolloin kokouksen aiheina olivat tilannekatsaus Tampereen kaupunkiseudun suunnitteluhankkeista, asuntopoliittinen kuntakehityskuvakyselyn yhteenveto, arviointi sekä asuntopolitiikan tavoitteet ja vaihtoehdot asuntopolitiikan sosiaalisten kysymysten tukiryhmän perustaminen asumisen seminaari Muistioon ei ollut huomauttamista. Kokouksen ennakkoon lähetetyn asialistan kohtien 2. (Asuntopolitiikan sosiaalisten kysymysten tukiryhmän perustaminen)

2 MUISTIO 3/08 2 (9) ja 3. (Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman laadinta käsittelyjärjestys) käsittelyjärjestys vaihdettiin. 2. Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman laadinta. Väliraportti Pekka Hinkkanen selvitti ensin vuoden 2008 alussa käynnistyneen ohjelmatyön lähtökohdat ja tavoitteet. Ohjelman yleisenä tavoitteena on ohjata Tampereen kaupunkiseudun asuntojen rakentamista ja asumisen kehittämistä. Ohjelma on yksi osahanke alueelle laadittavasta rakennemallista, jolla pyritään tekemään seudulle pitkän aikavälin alue ja yhdyskuntarakenteellisia kehittämisratkaisuja. Seuraavaksi Sampo Ruoppila esitteli väliraportin pääkohdittain. Ohjelmatyön tässä vaiheessa on pohdittu tavoitteiden asettelua yleisten yhteiskunnallisten kehitystarpeiden kannalta sekä keskitytty analysoimaan seudun kunnilta saatuja kuntakehityskuvia. Väliraportissa ja sen liitteissä on esitetty myös ensimmäiset laskelmat seudun asunto ja tonttitarpeista ja ne perustuvat Tilastokeskuksen väestöennusteisiin sekä kuntien omiin väestösuunnitteisiin. Asumiseen ja sen kehittämisen toimintaympäristöön vaikuttavista ajankohtaisista yhteiskunnallisista muutosprosesseista väliraportissa oli nostettu keskustelun kohteeksi demografiset perussuuntaukset (väestön ikääntyminen, sen kansainvälistyminen ja kotitalouksien rakenteen muutos), uudet ekologiset ja energiatehokkaat vaatimukset yhdyskuntarakenteen suunnittelulle sekä asumistoiveiden monipuolistuminen elämäntapojen yksilöllistymisen myötä. Kuntakehityskuvien perusteella kaupunkiseudun asumisen vahvuuksiksi nousi muun muassa asumisen laatu ja kohtuullinen hintataso, asuntokannan ja palvelutarjonnan monipuolisuus, työ ja opiskelupaikkojen runsaus, kulttuuritarjonta, vesistöt ja luonnonläheisyys, kehyskuntien sijainti ja yhteydet niin Tampereelle kuin muualle Suomeen. Ongelmina puolestaan pidettiin vuokraasuntojen ja omakotitalotonttien puutetta sekä asumisen nopeasti noussutta hintaa. Yhdyskuntarakenteen kehittämisen osalta kuntakehityskuvissa korostettiin eheyttämistä, jossa tehokkaalle joukkoliikenteelle annettiin tärkeä rooli. Myös keskustaajamien kehittämistä ja tiivistämistä pidettiin merkittävänä. Silti kehyskunnissa asuntorakentamisen tulevaisuuden nähtiin painottuvan edelleen omakotitaloihin.

3 MUISTIO 3/08 3 (9) Sosiaalisen asumista väliraportissa käsiteltiin asumisen erityistarvesegmentteinä, joihin on kohdistettava omanlaisiaan toimenpiteitä. Tällaisiksi oli nimetty ikääntymisen vaatimukset, opiskelijoiden asuminen, erityisasuminen (mielenterveyskuntoutujat, kehitysvammaiset, vaikeavammaiset, päihdeongelmaiset ja pakolaiset) ja asunnottomuuden vähentäminen. Väliraportissa kaupunkiseudun tärkeimpinä asuntopoliittisina haasteina pidettiin asuntotuotannon riittävyyttä suhteessa nopeaan kasvuun, asuntojen uudistuotannon suuntaamista eheyttämään yhdyskuntarakennetta, ikääntymisen vaikutusten huomioimista, huolehtimista asuntojen hallintamuotojen monipuolisuudesta ja riittävää asuntotarjontaa erityisryhmille. Asuntopoliittisen ohjelman tavoitteet olivat väliraportissa luonnosteltu seuraavasti: Tukea kaupunkiseudun kasvua asumistarpeet huomioiden. Ohjelmassa määritellään uuden asuntokannan määrälliset rakentamistarpeet, tonttitarjonnan/ tuotannon tarpeet ja olemassa olevan asuntokannan kehittämistarve väestökasvutavoitteen perustalta. Välillinen tarkoitus on turvata elinkenoelämän kehittymisen edellytykset riittävän ja kohtuuhintaisen asumisen saatavuudella. Tukea yhdyskuntarakenteen tarkoituksenmukaista kehittymistä. Ohjelma tähtää olemassa olevien alueiden tiivistämiseen ja laadun parantamiseen sekä uusien asuinalueiden sijoittamiseen seudullisesti järkevästi. Esittää linjaus asuntotuotannon jakautumisesta erilaisiin asuntotyyppeihin ja hallintamuotoihin sekä ratkaisut tämän toteuttamiseksi. Esittää seudullisia ratkaisuja tuetun asumisen järjestämiseen Väliraportissa esitetyt ensimmäiset laskelmat Tampereen kaupunkiseudun uuden asuntokannan määrällisestä rakennustarpeesta perustuvat ensisijassa arvioihin väestönkasvusta ja asuntokuntien koon muuttumisesta, mutta myös oletuksiin asuntopoistumasta ja varauman suuruudesta. Väliraportissa korostetaan, että laskelmissa saadut tarveluvut riippuvat ja ovat tuloksia edellä mainituista valituista lähtökohdista, eivätkä ne edusta mitään oikeata tulosta. Viime vuosina kaupunkiseudun väestö on kasvanut nopeammin kuin asuntotuotanto, mutta laskelmien mukaan tämä suhde kääntyisi toisinpäin 2020 luvulla, Tampereella tosin jo vuoteen 2010 mennessä. Asuntojen keskikoko oli alueella 2,05 vuonna 2005 ja sen on laskettu pienenevän 1,85:en vuonna Asuntovarauman on oletettu säilyvän suhteellisesti nykyisellä tasolla ja asuntopoistuma melko pieneksi suunnittelukaudella.

4 MUISTIO 3/08 4 (9) Asumisväljyyden kasvun oletetaan hidastuvan noin 0,3 h m 2 vuodessa. Kokouksessa kiitettiin yleisesti Ruoppilaa hyvän ja kiinnostavan työn laatimisesta ja tähänastista työskentelytapaa pidettiin hyvänä. Pekka Hinkkasen mukaan ohjelmatyössä on ollut epäselvyyttä siinä mitä kasvulukua käytetään laskelmien lähtökohtana ja mitä aikaväliä nämä luvut koskevat. Sekä Tilastokeskuksen lukujen että kuntien omat väestösuunnitteiden perustalta lasketut väestönkasvuluvut poikkeavat siitä, kun eri yhteyksissä on esitetty, että seudulla varaudutaan asukkaan kasvuun. Päivi Nurminen kommentoi tätä asiaa toteamalla, että seudun rakennemallin suunnittelussa on päätetty varautua väestöennusteita suurempiin lukuihin eli :een, jotta ei syntyisi pullonkauloja. Ko. luku on ollut esillä Seutuhallituksen tavoiteseminaarissa , Kuntajohtajakokouksessa ja Maankäyttö ja rakennetyöryhmässä Nurmisen mukaan rakennemallin väestönkasvutavoite tullaan lyömään lukkoon Seutuhallituksen kokouksessa Pekka Hinkkanen tiedusteli myös mitä taulukon 3 Muutos materiaalipainossa kg/hlö/a (s. 12) tarkoittaa. Ruoppila lupasi täsmentää kohtaa. Eeva Päivärinta painotti, ettei ikääntyvä väestö sinänsä ole mikään erityisryhmä, vaan ikääntymisen mukana tuomiin eri haasteisiin huomioimisessa täytyy ottaa eriytyneempi lähestymistapa: ikääntymisen myötä ko. väestöryhmä myös erilaistuu ja tämä edellyttää vastaamista erilaistuvan väestön palvelutarpeeseen. Tärkein kysymys koskee muistisairauksia. Tavallisesti niitä sairastavien palvelutarve on sosiaali ja terveyshuollon kysymys, kun Euroopassa se on kohdattu erityisasumisen kautta. Tämä ryhmä on kasvussa ja on kallein ryhmä. Toinen tärkeä kysymys koskee hoivaasumisen kehittämistä, mikä koskee pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevia ja heidän asumiskysymyksen ratkaisemista purettaessa laitoksia. Kolmas kysymys koskee senioriasumisen kasvua yleisemmin. Asuntopoliittisesti tulisi lisäksi huomioida, että ikääntyvän väestön kasvavasta palvelutarpeesta seuraa myös palvelutyövoiman kasvu ja kun alalle hakeutuu nuoria ja ko. työvoima on usein matalapalkkaista, niin kysyntä kohdistuu kohtuuhintaisiin vuokra asuntoihin. Markku Männikkö kysyi miten seudun asuntopoliittiset kysymykset ratkaistaan konkreettisesti ja miten Helsingin seudulla on toimittu; miten erilaisia asioita voidaan jyvittää? Kun senioriväestö koetaan haasteeksi, Männikön mukaan olisi huomioitava, että kysymys on tavallisista ihmisistä eli heidän kohdallaan ratkaisut täytyy toteuttaa viisaasti.

5 MUISTIO 3/08 5 (9) Tapio Valveen mukaan jyvittämisessä ei saisi tulla vastakkaisasetteluja. Taulukoissa olevia lukuja ja % osuuksia tulee Oriveden osalta tarkistaa. Hänen mukaansa vanhusten asumista ei pidä tarkastella uhkana vaan pikemminkin mahdollisuutena. Tuomo Penttilän mukaan aikaisemman ajattelun lähtökohtana on ollut ajatus, että kunta huolehtii omasta väestöstään (väestövastuu). Seutuyhteistyö on hänen mukaansa hyvä asia, mutta siihen voi liittyä riskejä, jos esimerkiksi sosiaalisten ongelmien ratkaisuja (esim. asunnottomia) alettaisiin työntää toisiin kuntiin. Huolehtivatko kunnat edelleen jatkossa esimerkiksi omista asunnottomista, vammaisista, vanhuksista jne. vaiko tuleeko joihinkin paikkoihin esimerkiksi seniorikeskuksia? Penttilä arvelee jotain keskittymistä varmaan tapahtuvan paikkoihin, joissa on kelvolliset asunnot ja riittävät palvelut. Ruoppilan mukaan yhteistoimintaa puoltaa tilanteet, kun kunnissa edellä mainittujen kohderyhmien lukumäärät ovat pieniä. Matti Perämaan mukaan seudullisuus vaatii kunnilta uutta otetta eli asennetta uudelle ajattelulle. Hän toivoo hyvän asenteen jatkuvan kun mennään konkreettisiin tavoitteisiin. Seppo Reiskasen mukaan väliraportin malli ja asuntotuotantoluvut eivät vielä riittäviä päätöksentekoa varten vaan tarvitaan lisää analyysia. Ilman voimallista maapolitiikka tavoitteet ovat hänen mielestä utooppisia. Pääkaupunkiseudullakin on ollut hänen mielestään enemmänkin vain puhuttu kuin toteutettu hankkeita. Reiskasen mukaan seutuhallitukselle olisi avattava kysymys siitä mitä esitetyt asuntotuotantotavoitteet edellyttävät toteutuakseen. Esitetyt kasvuluvut ovat niin suuria, että pienissä kunnissa ollaan huolestuneita. Epätasapainoisena Reiskanen pitää Tampereen vuokra asuntotuotantolukuja suhteessa esimerkiksi Ylöjärven lukuihin. Matti Pitkänen halusi myös korostaa maapolitiikan tärkeyttä, varsinkin kun eri kunnissa toimitaan omien pelisääntöjen mukaan. Siksi olisi tärkeätä keskustella yhteisfoorumin mahdollisuudesta. Jaakko Hartmanin mukaan asukkaan väestötavoite on aika huima mikä merkitsee myös monen muassa sävähdyttäviä kaavalukuja tulevaisuudessa. Raakamaan tarve tulisi pystyä osoittamaan laskelmissa. Hartman epäili asumisväljyysarvioita ja tiedusteli niille perusteita. Katja Uitus Mäntylän mukaan palvelujen suunnittelussa tulee huomioida liikennejärjestelyt, jos palvelu tarvitsevien asunnot on taajamissa ja palvelut keskuksissa. Kulkuyhteydet tulevat

6 MUISTIO 3/08 6 (9) ongelmalliseksi jos etäisyyttä on yli 5 km eikä ole julkista liikennettä. Ruoppilan mukaan rakennemallisuunnittelussa pohditaan juuri näitä kysymyksiä. Konsulttien tulevassa yhteisessä kokouksessa on tarkoituksena pohtia kysymyksiä palvelujen saavutettavuudesta (laatua), sen kustannuksista ja sen yhteyksistä ilmastomuutoksen hillintään. Markku Lahtinen mielestä väliraportti sisältää kaavoittajalle mielenkiintoista tietoa, jota voidaan jo nyt hyödyntää yleis ja asemakaavatyössä. Hänen mukaansa tiivistäminen tulee olemaan oleellista kaavoituksessa. Erityisesti pitäisi miettiä pientalomaton kaavoitusta. Haasteena on saada omakotitalot kierrätykseen. Lahtisen mukaan nykyisin kerrostaloihin muuttavat alkavat olla varakkaita, jotka ostavat väljän asunnon. Lisäksi hän kaipaisi sellaisia uusia joustavia asuntoja, joissa nuoretkin voisivat asua. Ruoppilan mukaan tällaisia tilanteen mukaan muutosmahdollisuuden tarjoavia asuntoja on rakennettu joillakin alueilla Helsingissä. Ohjelman jatkotyöskentelystä keskusteltaessa Pekka Hinkkanen toi esille, että seuraavaksi voitaisiin valita toiminnalliset tavoitteet ja sen jälkeen pohtia konkreettisia asioita, kuten asuntotuotantoa ja tonttikysymystä. Nämä kysymykset olisi opeteltava ja suunniteltava yhdessä, vaikka kunnat olisivat edelleen omia itsenäisiä toimijoita. Yhteisistä kehittämiskohteista hän toi esille asuntojen vuokraamisen: Tampereella hyvin toimivan Asuntotori järjestelmän voisi ajatella laajennettavan koko kaupunkiseudulle. Samoin sosiaalisen asumisen puolella voisi olla oma yhteinen foorumi. Päivi Nurmien mukaan väliraportti tarjoaa hyvää materiaalia keskustelulle kasvusta, minkä toteutuminen tulee edellyttämään aktiivista maapolitiikkaa ja vaihtoehtojen pohdintaa. Matti Perämaan mukaan täytyy esittää kasvutavoitteen edellyttämiä aktiivisia toimia, uusia ratkaisuja tiivisrakentamiselle. Vaikka tavoitteet ovat kovat, niin Perämaan mukaan ei pitäisi lähteä siitä, ettei niitä voida toteuttaa vaan pitää lähteä etsimään ratkaisuja ja uudistamaan toimintamalleja ja päätöksentekoa. Seuraavassa vaiheessa Ruoppila täsmentää väliraportissa olevia asioita ja sivulla 18 olevien tavoitekohtien sisältöä, erityisesti kahta viimeistä kohtaa (asuntotuotannon jakautuminen asuntotyyppeihin ja hallintamuotoihin sekä tuettu asuminen). Keskustelussa täsmennettiin myös rakennemallin asumisesta koskevan kohdan otsikkoa siten, että Asumisen vaihtoehtoja lisätään muutettiin muotoon Asuntotuotannon monipuolisuutta lisätään. Sampo Ruoppila esitteli lyhyesti myös Helsingin seudun Maankäytön, asumisen ja liikenteen toteutusohjelmaan (MAL 2017)

7 MUISTIO 3/08 7 (9) sisältyvää kohtaa Yhteisvastuullinen asuntopolitiikka. Sillä pyritään turvaamaan seudulla eri elämäntilanteisiin ja varallisuustasoihin sopiva monimuotoinen ja korkeatasoinen asuntotuotanto. MALohjelmassa yhteisvastuullisen asuntopolitiikan tavoitteiksi on kirjattu 1. Monipuolisen asuntotarjonnan lisääminen yhdyskuntarakennetta eheyttävällä tavalla. 2. Erilaisten väestöryhmien huomioon ottaminen asuntotuotannossa, rahoitus ja hallintamuodon mukaisista tavoitteista päätettäessä ja rahoitusmallien sekä asumisen tukijärjestelmien kehittämisessä. 3. Olemassa olevan asuntokannan ja asuinympäristöjen ylläpito ja kehittäminen Helsingin seudun kunnat ovat neuvotelleet aiesopimuksen seudun asunto ja tonttitarjonnan lisäämiseksi vuosiksi , joka on tarkoitus uudistaa vuoden 2011 aikana. 3. Asuntopolitiikan sosiaalisten kysymysten tukiryhmän perustaminen Edellisessä kokouksessa asuntopoliittisen työryhmän tueksi perustettiin ryhmä, jonka tehtävänä tukea asuntopoliittisen ohjelman laadintaa niin, että ohjelman sosiaalista asumista käsittelevä osio toteutuu tarkoituksenmukaisesti. Asuntopolitiikan sosiaaliset kysymykset koskevat muun muassa asunnottomuutta, erityisryhmien asumista, ikäihmisten asumista ja opiskelija asumista. Tukihenkilöiksi nimettiin tuolloin seuraavat henkilöt. Toimitusjohtaja Matti Eskola, Finn Medi Sosiaalinen isännöitsijä Johanna Heikkilä, Lempäälä Kehittämispäällikkö Markku Männikkö, Vesilahti Sosiaalijohtaja Sisko Paloviita, Ylöjärvi Sosiaalityön johtaja Tuija Peurala Sosiaalijohtaja Matti Pitkänen, Pirkkala Tilaajapäällikkö Eeva Päivärinta, Tampere Tuukka Salkoaho, seutukoordinaattori, Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Vanhustyön johtaja Katja Uitus Mäntylä, Nokia Heidät oli pyydetty mukaan kokoukseen suunnittelemaan ryhmän työskentelyä. Sampo Ruoppila esitteli luonnoksen, johon oli koottu asiat niistä seikoista, joista pitäisi ensimmäiseksi saada tietoa kunnista ryhmän työskentelyn pohjaksi. Nämä tiedot täydentäisivät aikaisemmin kuntakehityskuvien yhteydessä koottuja tietoja sosiaalisesta asumisesta. Eeva Päivärinta korosti myös tässä yhteydessä, ettei ikäihmisiä tule tarkastella erityisryhmänä, vaan ikääntyminen on laajempi elämänvaiheeseen liittyvä asuntopoliittinen(kin) kysymys.

8 MUISTIO 3/08 8 (9) Keskustelussa pohdittiin myös mikä olisi sopiva tavoite vuokraasuntojen osuudeksi asuntotuotannossa. Pekka Hinkkasen mukaan lähtökohdaksi tulisi ottaa jokin raami sekä olisi tarkistettava mihin tässä kysymyksessä on päädytty muilla seuduilla. Lisäksi Tapio Valve kysyi miten korvataan tai huomioidaan se, että kunnat ovat luopuneet tai luopumassa omista vuokra asunnoistaan Keskustelussa edellä mainittua luonnosta täsmennettiin (ks. liite 1) ja se päätettiin ottaa lähemmän tarkastelun kohteeksi tukiryhmän omassa kokouksessa, joka päätettiin pitää perjantaina klo seututoimistolla. Tukiryhmää koordinoimaan nimettiin Tuukka Salkoaho ja Sampo Ruoppila. 4. Muut asiat Asuntopoliittinen seminaari Jarmo Lehtinen kertoi seminaariohjelman valmistuneen ja päivämääräksi sovitun Seminaarin teemana on seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet. Tilaisuudessa aihetta avataan Helsingin seudun kokemusten kautta ja sitä tulevat esittelemään Helsingin seudun asuntopoliittista suunnittelua johtanut suunnittelupäällikkö Kirsti Mäkinen ja seudun maankäytön suunnittelua johtanut yleiskaavapäällikkö Matti Pallasvuo. Lisäksi seminaarissa kuullaan ajankohtaisia tutkimustuloksia ja visioita kaupunkimaisesta pientalorakentamisesta yhdyskuntarakenteen eheyttämisessä (osastopäällikkö Tarja Laine, Uudenmaan ympäristökeskus) sekä asukkaiden erilaistuvista asumistoiveista (erikoistutkija, FT Marketta Kyttä, TKK, Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus ja koulutuskeskus). Seminaarin paikka on vielä sopimatta (liite 2). Seudun MARA työryhmien yhteinen työpäivä Auli Heinävä tiedotti Mara työryhmien yhteisestä työpäivästä klo ja se pidetään Kangasalan Kisarannassa (Mobilia Kustaa Kolmannentie 75) Tukholman vierailukäynnin suunnittelu. Pekka Hinkkanen esitti, että vierailumatka aikana pidettäisiin laivaseminaari, jossa seudun asuntopoliittinen ohjelma otettaisiin työaiheeksi. Sampo Ruoppilalle ja Jarmo Lehtiselle annettiin tehtäväksi miettiä tutustumiskohteeksi Tukholmasta sopiva asuinalue, johon matkan aikana voisi tutustua. 5. Seuraava kokous Kaupunkiseudun asuntopoliittisen työryhmän seuraava kokous on tiistaina klo Juvenes kokouskeskuksessa, Åkerlundinkatu 1, 3. krs.

9 MUISTIO 3/08 9 (9) Liitteet Liite 1. Sosiaalisen asumisen tukiryhmä/erityisryhmistä kerättävät lisätiedot (luonnos ) Liite 2. Asuntopoliittinen seminaari , ohjelma Jakelu Työryhmän jäsenet, Kankaala, Sipilä, Kulju Jarmo Lehtinen

TAMPERE MUISTIO 5/2008 1 (7) Paikka Tampereen kaupungin virastotalo, neuvotteluhuone 2

TAMPERE MUISTIO 5/2008 1 (7) Paikka Tampereen kaupungin virastotalo, neuvotteluhuone 2 TAMPERE MUISTIO 5/2008 1 (7) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika 20.11.2008 klo 12.30 Paikka Tampereen kaupungin virastotalo, neuvotteluhuone 2 Läsnä Poissa Heinävä Auli Hietamäki, Mari Hinkkanen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 Pekka Hinkkanen 20.4.2010 Ohjelman lähtökohdat: Asuntopoliittisen ohjelman konkreettisia tavoitteita ovat mm.: Asuntotuotannossa varaudutaan 91 000

Lisätiedot

TAMPERE MUISTIO 9/2009 1 (5) 21.1.2010

TAMPERE MUISTIO 9/2009 1 (5) 21.1.2010 TAMPERE MUISTIO 9/2009 1 (5) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika 7.12.2009 klo 9.15 Paikka Läsnä Poissa Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2.krs Hinkkanen

Lisätiedot

MUISTIO 1 (5) 05.04.2007 KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ. Aika 27.3.2007 klo 12.00. Asuntotoimi, neuvotteluhuone

MUISTIO 1 (5) 05.04.2007 KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ. Aika 27.3.2007 klo 12.00. Asuntotoimi, neuvotteluhuone MUISTIO 1 (5) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika 27.3.2007 klo 12.00 Paikka Läsnä Asuntotoimi, neuvotteluhuone Harstila Pekka Hartman Jaakko Hinkkanen Pekka (puheenjohtaja) Heinävä Auli Kangasniemi

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 Ohjelman lähtökohdat: Asuntopoliittisen ohjelman konkreettisia tavoitteita ovat mm.: Asuntotuotannossa varaudutaan 90 000 asukkaan väestönkasvuun;

Lisätiedot

TAMPERE MUISTIO 4/2009 1 (6) 30.7.2009. Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2.krs (Media 54 rakennus)

TAMPERE MUISTIO 4/2009 1 (6) 30.7.2009. Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2.krs (Media 54 rakennus) TAMPERE MUISTIO 4/2009 1 (6) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika 16.6.2009 klo 9.15 Paikka Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2.krs (Media 54 rakennus) Läsnä Poissa Hinkkanen Pekka (puheenjohtaja)

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU MUISTIO 1/2010 1 (7) ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU MUISTIO 1/2010 1 (7) ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU MUISTIO 1/2010 1 (7) KAUPUNKISEUDUN Aika 15.4.2010 klo 9.00 Paikka Läsnä Poissa Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2.krs Hinkkanen Pekka (puheenjohtaja)

Lisätiedot

TAMPERE MUISTIO 5/2009 1 (8) 29.9.2009 KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ. Aika 7.9.2009 klo 13.00

TAMPERE MUISTIO 5/2009 1 (8) 29.9.2009 KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ. Aika 7.9.2009 klo 13.00 TAMPERE MUISTIO 5/2009 1 (8) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika 7.9.2009 klo 13.00 Paikka Läsnä Poissa Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seututoimisto Satakunnankatu 18 A, 2.krs Hinkkanen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ ESITYSLISTA 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 27.3.2009 klo 13.00 14.50 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja

Lisätiedot

Mikä asuntostrategia?

Mikä asuntostrategia? Asuntostrategialuonnos Mari Randell Mikä asuntostrategia? Seudun yhteinen maankäyttösuunnitelma, asuntostrategia ja liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmisteltu samaan aikaan ja tiiviissä yhteistyössä

Lisätiedot

MUISTIO 1/2016 18.2.2016

MUISTIO 1/2016 18.2.2016 Aika: 18.2.2016 klo 13.00- Paikka: Osallistujat: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Päivänen Maria tilaajapäällikkö Tampere, pj Kuosmanen Taru tilaajapäällikkö Tampere Puskala Tarja palvelutuotantojohtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Maankäyttö ja asuminen työryhmä muistio 8/2014 10.11.2014

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Maankäyttö ja asuminen työryhmä muistio 8/2014 10.11.2014 Aika: maanantaina 10.11.2014 klo 11.00 13.00. Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, Satakunnankatu 18 A (2. krs), Tampere Osallistujat: Maankäyttö ja asuminen työryhmä: Kari Kankaala johtaja Tampere,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 7/2009 PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 7/2009 PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 7/2009 Aika 20.11.2009, alkaen klo 12.00 13.34 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Leena Viitasaari Tampere puheenjohtaja (x) Anni Aalto

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 6/2008 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 6/2008 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2008 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 18.12.2008 klo 13.05 15.01 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Läsnä Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja (x) Raija

Lisätiedot

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin!

On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! 30.1.2015 Kankaanpään kehitysvammaisten ryhmäkodin harjannostajaiset Hyvä juhlaväki, On ilo tuoda valtiovallan tervehdys tähän Kankaanpään ryhmäkodin harjannostajaisiin! Tämä hanke on tärkeä monessakin

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU MUISTIO 1/2012 1 (6) ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU MUISTIO 1/2012 1 (6) ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU MUISTIO 1/2012 1 (6) KAUPUNKISEUDUN Aika 9.3.2012 klo 9:00 11:00 Paikka Läsnä Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2.krs Auli Heinävä, puheenjohtaja

Lisätiedot

Kasvukäytävän pohjoinen keskus. Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014.

Kasvukäytävän pohjoinen keskus. Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014. MAL-sidosryhmäfoorumi 2.10.2015 Kasvukäytävän pohjoinen keskus Suomen kasvukäytävän elinvoimakartasto 2014. 1. Varaudumme väestön kasvuun 2. Tiivistämme yhdyskuntarakennetta 3. Kehitämme keskustoja ja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Ilmastostrategian seuranta muistio 1/2011 13.6.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Ilmastostrategian seuranta muistio 1/2011 13.6.2011 Aika: maanantai 13.6.2011 klo 13:00, Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kokoushuone, Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat Kutsutut Anttonen Kaisu ympäristöpäällikkö Tampere, pj. Välimäki Pauli hankkeen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma vuoteen 2030 asti

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma vuoteen 2030 asti Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma luonnos 15.10.2009 Net Effect Oy /Sampo Ruoppila, 15.10.2009 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma vuoteen 2030 asti Sisällysluettelo Johdanto...

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS MUISTIO 2/2009 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 15.4.2009 klo 9.00 11.05 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Nina Lehtinen Lempäälä puheenjohtaja (x)

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 5/ Aika: 21.5.2015 n. klo 14.00 Paikka: Kahvila Samotti, Lempäälä Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. Erkkilä Tuomas koulutoimenjohtaja Nokia, vpj Kivekäs Pekka tilaajapäällikkö Tampere Päivänen Maria

Lisätiedot

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä

Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia. Kaupunkiseudun tonttipäivä Tulevaisuuden kaupunkiseutu -strategia Kaupunkiseudun tonttipäivä 27.4.2017 Seutuyhteistyö Seutuyhteistyö on kuntien päätöksiin perustuvaa yhteistyötä alueen kehittämiseksi Valtuustot ovat hyväksyneet

Lisätiedot

Rakennesuunnitelma 2040

Rakennesuunnitelma 2040 Rakennesuunnitelma 2040 Seutuhallituksen työpaja 28.5.2014 TYÖ- SUUNNITELMA TAVOIT- TEET VAIHTO- EHDOT LINJA- RATKAISU LUONNOS EHDOTUS Linjaratkaisu, sh. 23.4.2014 Linjaratkaisuehdotus perustuu tarkasteluun,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/ Aika: 8.5.2014 klo 13.03-15.05 Paikka: Seututoimiston kokoushuone, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Autio Irma varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi, pj Aalto-Ropo Anni varhaiskasvatuksen johtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 4/2010 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 4/2010 HYVINVOINTIPALVELUT SEUTUSIVISTYS MUISTIO 4/2010 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 21.4.2010 klo 9.00 11.30 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Nina Lehtinen Lempäälä puheenjohtaja ( )

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 1/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 1/ Aika: 15.2.2017 klo 13 Paikka: Tampella, Kelloportinkatu 1 B. 3 krs. kokoushuone Valimo Osallistujat: Aalto-Ropo Anni varhaiskasvatuksen johtaja Kangasala, pj Vesa Marjo varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/ Aika: 26.10.2016 klo 13-14.53. Paikka: Pirkkalan sivistystoimen hallinnon kokoushuone, Suupantie 6 C 2.krs., Pirkkala Osallistujat: Almusa Liisa varhaiskasvatuspäällikkö Pirkkala, pj Aalto-Ropo Anni varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

14.9.2011. Kuntien kokonaisvaltainen asumisen- ja maankäytön strategian kehittäminen. Kuntamarkkinat 14.9.2011

14.9.2011. Kuntien kokonaisvaltainen asumisen- ja maankäytön strategian kehittäminen. Kuntamarkkinat 14.9.2011 Kuntien kokonaisvaltainen asumisen- ja maankäytön strategian kehittäminen Kuntamarkkinat Kehittämispäällikkö Marianne Matinlassi, Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA Marianne Matinlassi historiaa

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011 Aika: 11.5.2011 klo 14.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Liikennejärjestelmätyöryhmä: Laaksonen Risto tilaajapäällikkö Tampere, pj.

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2011 PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2011 PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/2011 Aika 14.3.2011, klo 12.00 13.35 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Leena Viitasaari Tampere puheenjohtaja (x) Kirsi Vattulainen

Lisätiedot

MAL-sopimuksen seurannasta

MAL-sopimuksen seurannasta MAL-sopimuksen seurannasta MAL-aiesopimustyöpaja 11.9.2012 14.9.2012 Tampereen seudun MAL-sopimus Lähtökohtana Tampereen seudun hankekokonaisuuden 2030 toteuttaminen Tavoitteena tukea kaupunkiseudun elinvoimaisuuden,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 5/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 5/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2009 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 26.8.2009 klo 13.02 15.41 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja (x)

Lisätiedot

ASUNTO- POLITIIKKA. Selvityksen tausta ja tavoite SOSIAALISESTI KESTÄVÄT KAUPUNGIT

ASUNTO- POLITIIKKA. Selvityksen tausta ja tavoite SOSIAALISESTI KESTÄVÄT KAUPUNGIT Selvityksen tausta ja tavoite SOSIAALISESTI KESTÄVÄT KAUPUNGIT ASUNTO- POLITIIKKA TAVOITE: Kartoitetaan Jyväskylässä toimivien rakennusliikkeiden ja rakennuttajien näkemyksiä asuntopolitiikasta, asuinalueiden

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 2/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 2/ Aika: klo 9-11.00 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Lauri Savisaari tilaajapäällikkö Tampere pj. Toimi Jaatinen tuotantojohtaja Tampere Marko Ojala vs.vapaa-aikajohtaja Ylöjärvi

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2011 11.10.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2011 11.10.2011 AIKA 11.10.2011 klo 14.00 15.35 PAIKKA Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. OSALLISTUJAT Marjamäki Tarja perusturvajohtaja Nokia, pj. Hakari Kari kehitysjohtaja

Lisätiedot

ASUINALUEIDEN SOSIAALINEN KESTÄVYYS JA ASUNTOPOLITIIKKA Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö

ASUINALUEIDEN SOSIAALINEN KESTÄVYYS JA ASUNTOPOLITIIKKA Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö ASUINALUEIDEN SOSIAALINEN KESTÄVYYS JA ASUNTOPOLITIIKKA 2018 Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 22.5.2018 Yhdyskuntasuunnittelussa tavoitellaan asuinalueiden sosiaalista hyvinvointia

Lisätiedot

Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012

Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012 Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 (- MAL aiesopimusmenettely) Kaisa Mäkelä 6.6.2012 Valtioneuvoston asuntopoliittinen toimenpideohjelma vuosille 2012-2015 Hallituksen

Lisätiedot

TAMPERE MUISTIO 1/2009 1 (13) 10.2.2009

TAMPERE MUISTIO 1/2009 1 (13) 10.2.2009 TAMPERE MUISTIO 1/2009 1 (13) KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN TYÖRYHMÄ Aika 14.1.2009 klo 9.00 Paikka Läsnä Poissa Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä Seututoimisto Satakunnankatu 18 A, 2.krs Hartman

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 8/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 8/ Aika: 27.10.2015 klo 8.30-11 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs. Osallistujat: Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. Erkkilä Tuomas koulutoimenjohtaja Nokia, vpj Kivekäs Pekka tilaajapäällikkö

Lisätiedot

MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta. Seutujohtaja Päivi Nurminen

MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta. Seutujohtaja Päivi Nurminen MAL2-aiesopimuksen toteuttaminen ja seuranta Seutujohtaja Päivi Nurminen Tampereen kaupunkiseudun alue 8 kuntaa 365 000 asukasta Tampereen kaupunkiseudun lähtökohdat Toinen sopimuskausi MAL1 sopimuksen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2008 HYVINVOINTIPALVELUT SIVISTYSTOIMEN ALATYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2008 HYVINVOINTIPALVELUT SIVISTYSTOIMEN ALATYÖRYHMÄ MUISTIO 2/2008 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 18.4.2008 klo 10.00 11.15 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Läsnä Nina Lehtinen Lempäälä puheenjohtaja (x) Leena

Lisätiedot

Turun Kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma (Yt)

Turun Kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma (Yt) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 5579-2014 (641) Turun Kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittinen ohjelma (Yt) Tiivistelmä: Turun kaupunkiseudun kuntien ja valtion välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 1/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 1/ Aika: klo 12.30- Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Lauri Savisaari tilaajapäällikkö Tampere pj. Toimi Jaatinen tuotantojohtaja Tampere Sami Yli-Pihlaja vapaa-aikajohtaja Ylöjärvi

Lisätiedot

Helsingin seudun yhteistyökokous

Helsingin seudun yhteistyökokous Helsingin seudun yhteistyökokous 15.11.2007 Teknisen toimen johtaja Olavi Louko Espoo Helsingin seutu Väkiluku 31.12.2005 Yhteensä 1 274 746 asukasta Helsinki 560 905 asukasta PKS 988 347 asukasta Seudulliset

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 1/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 1/ Aika: 30.1.2014 klo 13.00-15.27 Paikka: Seututoimiston kokoushuone, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Autio Irma varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi, pj Aalto-Ropo Anni päivähoidon johtaja Kangasala

Lisätiedot

SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA

SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA SEUDULLINEN ASUNTOPOLITIIKKA LAHDEN SEUDULLA ASUNTOPOLIITTINEN SEMINAARI 21.10.2015 Ari Juhanila Asuntoasiainpäällikkö Lahden kaupunki Lahden seudun MAL-asuntotyöryhmän kuntien seudullinen asuntostrategia

Lisätiedot

Joensuun asuntokupla?

Joensuun asuntokupla? Joensuun asuntokupla? Author : paul Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna sanoi Yle Uutisissa 16.1.: "Asuntokupla voi olla totta Helsingin sinkuilla ja dinkuilla*." Lyhyesti hänen mielestään

Lisätiedot

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat

Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Asuntopolitiikan kehittäminen Fokusryhmä 10.3.2017 Seppo Laakso, Kaupunkitutkimus TA Helsingin seudun asuntorakentamisen ja asuntojen korkean hintatason ongelmat Alustavia tuloksia ja johtopäätöksiä pääkaupunkiseudun

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 Kuntajohtajakokous 15.1.2010 Seutuhallitus 24.3.2010 2 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman laadinta

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman laadinta Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittisen ohjelman laadinta Ensimmäinen väliraportti 31.3.2008 Net Effect Oy Sampo Ruoppila Maarit Vuorela alihankkijanaan Olli-Pekka Hatanpää 0 SISÄLLYSLUETTELO Asuntopoliittinen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 3/2010 PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 3/2010 PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/2010 Aika 9.4.2010, klo 12.00 14.15 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Leena Viitasaari Tampere puheenjohtaja (x) Anni Aalto Ropo Kangasala

Lisätiedot

TONTTIPÄIVÄ 21.5.2015

TONTTIPÄIVÄ 21.5.2015 TONTTIPÄIVÄ 21.5.2015 Kasvu tiivistyy sisäänpäin tultaessa Vuonna 2014 kaupunkiseudun väestö kasvoi 1,1 %, eli noin 4 100 hengellä (4 500 vuonna 2013), mikä vastaa keskimääräistä kasvua 2000-luvulla.

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2011 19.8.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 5/2011 19.8.2011 AIKA PERJANTAI 19.8.2011 KLO 12.00 14.05 PAIKKA KOKOUSHUONE KARUSELLI, VANHA KIRJASTOTALO KESKUSTORI 4, 1. KRS. OSALLISTUJAT Viitasaari Leena päivähoidon johtaja Tampere, pj. Aalto Ropo Anni päivähoidon

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/2012 20.4.2012

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU PÄIVÄHOIDON TYÖRYHMÄ MUISTIO 3/2012 20.4.2012 Aika: Perjantai 20.4.2012 klo 13.25- Paikka: Juvenes Attila, Yliopistonkatu 38, Tampere Osallistujat: Kutsutut: Autio Irma varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi, pj Aalto-Ropo Anni päivähoidon johtaja Kangasala

Lisätiedot

Seudun tonttipäivä 21.5.2015 Lempäälän tonttitarjonnasta, tulevaisuuden tarpeista ja ratkaisumalleista

Seudun tonttipäivä 21.5.2015 Lempäälän tonttitarjonnasta, tulevaisuuden tarpeista ja ratkaisumalleista Seudun tonttipäivä 21.5.2015 Lempäälän tonttitarjonnasta, tulevaisuuden tarpeista ja ratkaisumalleista Jaakko Hupanen Ilari Rasimus Harri Järvenpää tekninen johtaja kaavoituspäällikkö kiinteistöinsinööri

Lisätiedot

Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet?

Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet? Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet? MAL-verkosto, Suomen Kuntaliitto ja Ympäristöministeriö 21.10.2015 Tampereen kaupunki apulaispormestari Pekka Salmi Kaupunkiseudun alue Väestö 31.12.2014 Kangasala

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT MUISTIO 2/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT MUISTIO 2/ Aika: Keskiviikko 23.3.2016 klo 13:00-14:40 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Anttonen Kaisu ympäristöjohtaja Tampere, pj. Olkanen Emilia

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 4/2014 1.9.2014

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 4/2014 1.9.2014 Aika: klo 13.15 15.00 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs. Osallistujat: Lauri Savisaari tilaajapäällikkö Tampere pj. Toimi Jaatinen tuotantojohtaja Tampere Sami Yli Pihlaja vapaa aikajohtaja

Lisätiedot

Asuntopula kasvun tulppana

Asuntopula kasvun tulppana Asuntopula kasvun tulppana Keski-Uudenmaan elinkeinopäivä 29.8.2013 Mäntsälä Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpään kaupunki, Kaupunkikehitys Järvenpään kaupunki Ruislehto Kirsti 2 Järvenpään

Lisätiedot

Talous- ja suunnittelukeskus

Talous- ja suunnittelukeskus Helsingin kaupunki Talous- ja suunnittelukeskus Kotikaupunkina Helsinki Asumisen ja maankäytön suunnittelun päämäärät ja tavoitteet Asumisen ja maankäytön suunnittelun lähtökohtia Uutta kaupunkia Vuosina

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tilannekatsaus

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tilannekatsaus Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tilannekatsaus Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman 2013-2017 väliseminaari, 16.12.2015, Finlandia talo, Helsinki ohjelmapäällikkö Sari Hosionaho, FT Taustaa

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/2015 19.2.2015

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/2015 19.2.2015 Aika: 19.2.2015 klo 13.00 Paikka: Seututoimiston kokoushuone, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Autio Irma varhaiskasvatuksen johtaja Ylöjärvi, pj Aalto-Ropo Anni varhaiskasvatuksen johtaja Kangasala,

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN YHTEINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA -MASU

HELSINGIN SEUDUN YHTEINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA -MASU 29.4.2013 HELSINGIN SEUDUN YHTEINEN MAANKÄYTTÖSUUNNITELMA -MASU Suunnittelualue 1,3 miljoonaa asukasta (2012) 0,7 miljoonaa työpaikkaa (2010) 0,7 miljoonaa asuntoa (2011) 29.4.2013 Yhteinen maankäyttösuunnitelma

Lisätiedot

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASUNTOPOLIITTISEKSI TOIMENPIDEOHJELMAKSI VUOSILLE 2012-2015 14.2.2012

EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASUNTOPOLIITTISEKSI TOIMENPIDEOHJELMAKSI VUOSILLE 2012-2015 14.2.2012 EHDOTUS VALTIONEUVOSTON ASUNTOPOLIITTISEKSI TOIMENPIDEOHJELMAKSI VUOSILLE 2012-2015 14.2.2012 HALLITUSOHJELMAN PÄÄTAVOITTEET: 1. Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen 2. Julkisen talouden

Lisätiedot

MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015. Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia

MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015. Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia MIELEN ASKE Työkokous 29.1.2015 Mielenterveyskuntoutujien asuminen Maankäytön näkökulmia 3.2.2015 Jyväskylä pähkinänkuoressa Jyväskylä on saanut kaupunkioikeudet 22.3.1837, Jyväskylän kaupunki, maalaiskunta

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 6/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 6/ Aika: klo 9-11.00 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs. Osallistujat: Lauri Savisaari tilaajapäällikkö Tampere pj. Toimi Jaatinen tuotantojohtaja Tampere Sami Yli-Pihlaja vapaa-aikajohtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Ilmastostrategian koordinaatio muistio 2/2011 2.12.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Ilmastostrategian koordinaatio muistio 2/2011 2.12.2011 Aika: Torstai 10.11.2011 klo 13:00-14:55 Paikka: Tampereen kaupungintalo, Aleksis Kiven katu 14-16 c, ryhmähuone 2, V krs Osallistujat Anttonen Kaisu ympäristöpäällikkö Tampere, pj. Välimäki Pauli hankkeen

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030. Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 1

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030. Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 1 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 1 Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 Kuntajohtajakokous 15.1.2010 Seutuhallitus

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 4/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA-AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 4/ Aika: klo 13-15.00 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2.krs Osallistujat: Lauri Savisaari tilaajapäällikkö Tampere pj. Toimi Jaatinen tuotantojohtaja Tampere Sami Yli-Pihlaja vapaa-aikajohtaja

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun maapolitiikan yhteistyö

Tampereen kaupunkiseudun maapolitiikan yhteistyö Tampereen kaupunkiseudun maapolitiikan yhteistyö Kuntamarkkinat 14.9.2011 Seutujohtaja Päivi Nurminen Lähtökohdat Tampereen kaupunkiseudun alue 8 kuntaa 357 044 asukasta Kasvu 1,2 % Kasvun kärki kehyksellä

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Talousvaliokunnan kuuleminen, Eduskunta 8.2.2018 Tomi Henriksson asumisasioiden päällikkö Hannu Penttilä apulaiskaupunginjohtaja Maankäytön, rakentamisen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 9/2011 2.11.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS MUISTIO 9/2011 2.11.2011 AIKA KESKIVIIKKO 2.11.2011 KLO 12.30 14.10 PAIKKA JUVENES KOKOUSKESKUS, LUENTOSALI 2 (3. KRS.) ÅKERLUNDINKATU 1 OSALLISTUJAT Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. Helin Matti vs. koulutoimenjohtaja

Lisätiedot

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL

Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä. Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Paikkatieto työkaluna seudullisessa maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnitteluyhteistyössä Miliza Ryöti, HSY Tuire Valkonen, HSL Valmistuneet/ valmistuvat asunnot 70 % asunnoista sijoittui alueille,

Lisätiedot

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.

Kehas-ohjelman toteutustilanne. Ympäristöministeriön katsaus. Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto. Kehas-ohjelman toteutustilanne Ympäristöministeriön katsaus Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Vammaisten ihmisten elämistä ja asumista koskevia periaatteita ja linjauksia

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 15/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Kuntajohtajakokous muistio 15/ Aika: klo Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Aika: 23.10.2015 klo 8.15-10.40 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A Osallistujat Yli-Rajala Juha 122-124 konsernijohtaja Tampere, pj. Auvinen Oskari kunnanjohtaja Kangasala Joensuu Jaakko kansliapäällikkö

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030

Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Tampereen kaupunkiseudun asuntopoliittinen ohjelma 2030 Kangasala n Lempäälä n Nokia n Orivesi n Pirkkala n Tampere n Vesilahti n Ylöjärvi www.tampereenseutu.fi Tampereen kaupunkiseudun

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Yhteinen kuuleminen, Eduskunta 29.11.2017 Hannu Penttilä Apulaiskaupunginjohtaja Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialue Vantaan kaupunki Valtion

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 6/2010 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 6/2010 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/2010 Aika 14.12.2010 klo 13.00 15.30 Paikka UKK instituutti, kokoustila kesä Kaupinpuistonkatu 1, Tampere Osallistujat Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja (x) Raija Harju Kangasala 1. varapuheenjohtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2010 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 2/2010 SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 2/2010 Aika 25.3.2010 klo 13.30 15.45 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja (x) Raija Harju Kangasala

Lisätiedot

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto

Lapinjärvi Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Kommenttipuheenvuoro Lapinjärvitalo Lapinjärvi 31.8.2017 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ym.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013-2017 Tavoitteet: parantaa ikääntyneiden

Lisätiedot

Helsingin kaupungin näkemyksiä asuntopolitiikan kehittämiskohteista. Anni Sinnemäki Kaupunkiympäristön apulaispormestari, Helsinki

Helsingin kaupungin näkemyksiä asuntopolitiikan kehittämiskohteista. Anni Sinnemäki Kaupunkiympäristön apulaispormestari, Helsinki Helsingin kaupungin näkemyksiä asuntopolitiikan kehittämiskohteista Anni Sinnemäki Kaupunkiympäristön apulaispormestari, Helsinki Helsinki kasvaa voimakkaasti Helsingissä on käynnissä Euroopan suurimpia

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 4/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ MUISTIO 4/2009 HYVINVOINTIPALVELUT SOSIAALI JA TERVEYDENHUOLLON TYÖRYHMÄ MUISTIO 4/2009 HYVINVOINTIPALVELUT Aika 16.6.2009 klo 13.00 14.45 Paikka Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toimisto Satakunnankatu 18 A, 2. krs Osallistujat Tarja Marjamäki Nokia puheenjohtaja ( )

Lisätiedot

MUISTIO 3/

MUISTIO 3/ Aika: 9.6.2015 klo 13.00- Paikka: Osallistujat: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Päivänen Maria tilaajapäällikkö Tampere, pj Kuosmanen Taru tilaajapäällikkö Tampere Puskala Tarja palvelutuotantojohtaja

Lisätiedot

Kansallinen näkökulma asuntopolitiikkaan

Kansallinen näkökulma asuntopolitiikkaan Kansallinen näkökulma asuntopolitiikkaan Raija Hynynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi 1 Tässä esityksessä Asuntopolitiikan tavoitteista ja keinoista Eri alueita

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VARHAISKASVATUKSEN TYÖRYHMÄ MUISTIO 6/ Aika: 23.11.2016 klo 13 - Paikka: Tampella, Kelloportinkatu 1 B. 3 krs. kokoushuone Tammer Osallistujat: Almusa Liisa varhaiskasvatuspäällikkö Pirkkala, pj Aalto-Ropo Anni varhaiskasvatuksen johtaja Kangasala,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT ASIALISTA 5/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT ASIALISTA 5/ Aika: Keskiviikko 10.8.2016 klo 13:00-14:35 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Anttonen Kaisu ympäristöjohtaja Tampere, pj. Olkanen Emilia

Lisätiedot

Asuntotuotannon haasteet Helsingille Valtakunnallinan asunto- ja yhdyskuntapäivä 8.5.2008 Helsinki

Asuntotuotannon haasteet Helsingille Valtakunnallinan asunto- ja yhdyskuntapäivä 8.5.2008 Helsinki Asuntotuotannon haasteet Helsingille Valtakunnallinan asunto- ja yhdyskuntapäivä 8.5.2008 Helsinki Apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä Helsingin kaupunki Asumisen uhkakuva on kasvanut Vuokra-asuntotuotanto

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumisyksikköihin liittyvien tukiasuntojen

Kehitysvammaisten asumisyksikköihin liittyvien tukiasuntojen HELSINGIN KAUPUNKI Kehitysvammaisten asumisyksikköihin liittyvien tukiasuntojen tarvekuvaus ASU -hanke Diaarinumero HEL 2016-010089 HELSINGIN KAUPUNKI TILAHALLINTO TARVEKUVAUS Kehitysvammaisten tukias.

Lisätiedot

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY

Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa. HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Paikkatiedot Helsingin seudun MAL-seurannassa HSY:n paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kansallismuseon auditorio Arja Salmi, erityisasiantuntija HSY Helsingin seudun MAL-aiesopimus Valtion ja Helsingin seudun

Lisätiedot

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki

Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus Seurantaryhmän 1. kokous , Helsinki Maankäytön, asumisen ja liikenteen (mal) aiesopimus 2011-2012 Seurantaryhmän 1. kokous 7.2.2012, Helsinki Tampereen kaupunkiseutu, 360 600 as., 8 kuntaa Tampere Kangasala Lempäälä Pirkkala Orivesi Nokia

Lisätiedot

Asuntopoliittiset toimet hallitusohjelmassa

Asuntopoliittiset toimet hallitusohjelmassa Asuntopoliittiset toimet hallitusohjelmassa Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet MAL-verkoston seminaari 21.10.2015 Matti Vatilo Hallitusohjelma Hallitus toimeenpanee laajan ohjelman asuntorakentamisen

Lisätiedot

Asumisen suunnittelun työkalu, Kassu2. Anna Strandell, Suomen ympäristökeskus, Yhdyskuntien uudistaminen -laivaseminaari, 5.11.

Asumisen suunnittelun työkalu, Kassu2. Anna Strandell, Suomen ympäristökeskus, Yhdyskuntien uudistaminen -laivaseminaari, 5.11. Asumisen suunnittelun työkalu, Kassu2 Anna Strandell, Suomen ympäristökeskus, Yhdyskuntien uudistaminen -laivaseminaari, 5.11.2015 Tausta ARAn kehitystyö 2010- Selvitys kuntien asumisen suunnittelusta

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT MUISTIO 7/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU ILMASTOVERKOSTON KUNTAEDUSTAJAT MUISTIO 7/ Aika: Keskiviikko 23.11.2016 klo 13:00-14:25 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokouskeskus Pellava, kokoustila Liekki, Kelloportinkatu 1 B, Tampere Osallistujat: Anttonen Kaisu ympäristöjohtaja Tampere,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä muistio 2/2009 5.2.2009

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KUNTAYHTYMÄ Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä muistio 2/2009 5.2.2009 Aika: Paikka: Osallistujat torstai 5.2.2009 klo 13.00 alkaen Pöyry, Tampere, Hämeenkatu 23 A Maankäyttö- ja rakennetyöryhmä: Risto Laaksonen tilaajapäällikkö Tampere, pj. Jyrki Laiho kaavoitusjohtaja Tampere

Lisätiedot

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen

NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA. yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen NÄKÖKULMIA OULUN KAUPUNKISEUDULTA yleiskaavapäällikkö Paula Paajanen 13.12.2017 tilaa, valoa ja pohjoista voimaa H A U K I P U D A S, K I I M I N K I, O U L U, O U L U N S A L O, Y L I - II Pohjois- Pohjanmaan

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU SEUTUSIVISTYS muistio 3/ Aika: 21.4.2017 klo 12-14 Paikka: Tampereen kaupunkiseutu, kokoushuone Valimo, Kelloportinkatu 1 B Osallistujat: Lehtinen Nina sivistysjohtaja Lempäälä, pj. klo 13.30 asti Pikka Pauliina sivistysjohtaja

Lisätiedot

Metropolin asunto- ja kaavoituspolitiikan kehittämisen painopisteet

Metropolin asunto- ja kaavoituspolitiikan kehittämisen painopisteet Metropolin asunto- ja kaavoituspolitiikan kehittämisen painopisteet Asuntoministeri Jan Vapaavuori Dipoli 1 METROPOLIPOLITIIKKA HALLITUSOHJELMASSA Pääkaupunkiseudun erityiskysymyksiä varten käynnistetään

Lisätiedot

MUISTIO 2/

MUISTIO 2/ Aika: 27.4.2016 klo 13.05 Paikka: Osallistujat: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Päivänen Maria tilaajapäällikkö Tampere, pj Vuori Mika suunnittelupäällikkö Tampere Puskala Tarja palvelutuotantojohtaja

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 6/

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU VAPAA AIKATYÖRYHMÄ MUISTIO 6/ Aika: klo 9 11.00 Paikka: Seututoimisto, Satakunnankatu 18 A 2. krs. Osallistujat: Lauri Savisaari tilaajapäällikkö Tampere pj. Toimi Jaatinen tuotantojohtaja Tampere Sami Yli Pihlaja vapaa aikajohtaja

Lisätiedot

Yleiset linjaukset ohjelman sisällöstä, rakenteesta ja käsittelystä

Yleiset linjaukset ohjelman sisällöstä, rakenteesta ja käsittelystä ASUNTO-OHJELMA Esitys 6.2.2014 / Tiina Elo Yleiset linjaukset ohjelman sisällöstä, rakenteesta ja käsittelystä 1) Ohjelman järjestystä muutetaan siten, että Tavoitteet ja toimenpide-ehdotukset siirretään

Lisätiedot