SELVITYS UUDEN KOUVOLAN VUOKRA-ASUNTOJEN TALOUDEN TILASTA JA ESITYKSET KEHITTÄMISTOIMENPITEIKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SELVITYS UUDEN KOUVOLAN VUOKRA-ASUNTOJEN TALOUDEN TILASTA JA ESITYKSET KEHITTÄMISTOIMENPITEIKSI"

Transkriptio

1 1 (11) SELVITYS UUDEN KOUVOLAN VUOKRA-ASUNTOJEN TALOUDEN TILASTA JA ESITYKSET KEHITTÄMISTOIMENPITEIKSI Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä Johdanto Kiinteistöt Taloudellinen tila....4 A. Asuntojen kunto.4 B. Tilinpäätöstiedot 4 5. Yhtiökohtainen tarkastelu Toimenpidesuositukset...8 A. Asuntopoliittiset tavoitteet..8 B. Omistajapoliittiset tavoitteet...9 C. Konsernirakenne.9 D. Operatiiviset toimenpiteet. 10

2 2 1. Tiivistelmä Selvitystyöhön käytettävissä ollut tietoaineisto jäi puutteelliseksi, vaikka sitä pyrittiin täydentämään koko selvitystyön ajan. Mitä ilmeisimmin vasta kun tilinpäätöksistä vuodelta 2008 on saatu yhteenvedot tehtyä, Kouvola-konsernin koko vuokra-asunto-omaisuus saadaan luetteloiduksi. Selvitystyössä onnistuttiin kuitenkin määrittämään jatkotyön periaatteet ja linjaukset, joiden pääkohdat ovat seuraavat: 1. Jo vuoden 2007 tilinpäätöstietojen analysointi osoitti, että Kouvola-konsernin vuokraasuntokannassa ei muhi mitään aikapommia. Tarvetta ja mahdollisuuksia toiminnan tehostamiseen kuitenkin on. Oman pääoman määrä on alhainen, mutta myös lainan määrä suhteutettuna huoneistoalaan on kohtuullinen. Huoneistokannan ns. käyvän arvon voidaankin katsoa olevan ainakin kaksinkertainen nykyiseen lainamäärään verrattuna. 2. Toukokuussa 2009 on syytä käynnistää vuokrataloyhtiöiden keskinäinen fuusiointi siten, että se astuisi voimaan vuoden 2010 alusta lukien. Fuusioituun yhtiöön tulisi ottaa vain sellainen vuokra-asuntokanta, joka tarvitaan kunnalliseen vuokra-asuntotoimintaan. 3. Vuokra-asuntokäytöstä vapautuva huoneistokanta hyödynnetään mahdollisimman tehokkaasti. Ensiksi siitä varataan erityisryhmien asuntotarpeisiin kuten vanhusten palveluasunnoiksi soveltuvat tilat. Jäljellejäävä osuus vapautuvasta huoneistokannasta pyritään myymään yksityisiksi omistusasunnoiksi. Tästä myyntiprosessista vastaa ja sen rahoittaa kaupunki. 4. Edellä esitettyjen tavoitteiden mukaisesti kunkin konserniin kuuluvan vuokraasuntotoimintaa harjoittavan yhtiön sekä Toimitilalaitoksen tulee huhtikuun 2009 loppuun mennessä jakaa omistamansa asuntokanta säilyttäviin ja nykyisestä käytöstä poistettavaan eli vapautuvaan huoneistokantaan Selvitystyö sisälsi myös vuoden 2007 tilinpäätöksistä lasketut excel-muotoiset kunkin yhtiön tunnuslukutiedostot, jotka on luovutettu Johdanto Toimeksianto ja sen tavoite Vuoden 2009 alusta toimintansa aloittanut uusi Kouvolan kaupunki on päättänyt selvittää vuokraasuntojensa taloudellisen tilanteen. Selvitys koskee kaikkia kaupunkikonserniin kuuluvia vuokraasuntoja, olivatpa ne kaupungin tytäryhtiöiden omistuksessa taikka kaupungin suoraan omistamia. Selvityksessä kartoitettiin mahdollisia kehittämistoimenpiteitä ja tehtiin ehdotukset kaupunkikonsernin asunto- ja omistajapoliittisiksi toimenpiteiksi sekä vuokra-asuntoyhtiöiden yhtiörakenteeksi.

3 3 Selvityksen tekijä Selvityksen ovat laatineet JHTT, HTM Juha Koponen ja HTM Jorma Tiirakari. Kouvolan kaupungin puolelta työtä on ohjannut liiketoimintajohtaja Esa Siikaluoma ja yhteyshenkilönä on toiminut suunnittelija Mirja Suopanki. Suurta apua on myös ollut suunnittelija Päivi Miettisen, toimitilajohtajan Timo Oksasen sekä sosiaalitointa edustaneen tilaajapäällikkö Niina Korpelaisen ja tilaajapäällikkö Eila Kohopään panoksesta sekä tietysti vuokrataloyhtiöiden toimitusjohtajien mukanaolosta. Kaikkiaan selvitystyöhön osallistui huomattavan suuri määrä Kouvolan kaupungin työntekijöitä. Työmenetelmä Selvitys aloitettiin Kouvolan kaupunkikonsernin toimittaman asiakirja-aineiston perusteella, joka pääosin koostui tilinpäätösaineistosta Lisäksi haastateltiin kaupungin ja vuokrataloyhtiöiden vastuuhenkilöitä. Kun tilinpäätöstiedot vuodelta 2008 saatiin käyttöön maaliskuun 2009 lopulla, selvitys päivitettiin niiden perusteella. 3. Kiinteistöt Konsernin kiinteistökanta Kouvolan kaupunkikonsernin omistuksessa vuokra-asuntoa. Kaksi kolmasosaa asunnoista on kolmen yhtiön eli Kouvolan Vuokratalot Oy:n, Kiinteistö Oy Okanrinteen (Kuusankoski) ja Ankkapurhan Kiinteistöt Oy:n (Anjalankoski) omistuksessa. Valkealan, Elimäen ja Jaalan vuokrataloyhtiöiden lisäksi konserni omistaa merkittävän määrän vuokra-asuntoja sellaisten yhtiöiden kautta, joissa kaupunki on mukana vain yhtenä osakkeenomistajana muiden joukossa. Myös yksittäisiä vuokra-asunto-osakkeita on runsaasti. Kuntien suorassa omistuksessa olevien vuokrahuoneistojen määrä on samoin huomattava. Huoneistoista rivitaloja on 20 %. Huoneistojen keskikoko 53 m² on tavanmukainen. Selvitystyön yhteydessä on kerätty vuokrataloyhtiöiden ja yksittäisten huoneistojen yksilöidyt tiedot kuten vuokrahuoneistojen lukumäärä ja huoneistopinta-ala, tonttien osoitteet ja rekisterinumerot yms. Nämä tiedot on koottu kaupungin omana työnä ja niistä laaditut yhteenvedot jäävät konsernijohdon käyttöön. Tietojen jatkuva päivittäminen on syytä järjestää. Perustietojen kerääminen kuntien suoraan omistamista vuokrahuoneistoista osoittautui kaikkein vaikeimmaksi asiaksi ja käytettävissä olleet tiedot jäivät osin puutteellisiksi. Nämä huoneistot siirtyivät Toimitilalaitokselle, joka joutuu nopeasti hankkimaan kaikki tarvitsemansa tiedot. Tämä selvitys laadittiin maaliskuussa 2009 käytettävissä olleiden tietojen perusteella, mutta niitä tarkistettiin vielä vuoden 2008 tilinpäätöstiedoilla.

4 4 Pääosan vuokra-asuntokannasta muodostavat Kiinteistö Oy Kouvolan Vuokratalot 46 taloa, joissa asuntoa huoneistoalaltaan m 2 Kiinteistö Oy Okanrinne 59 taloa, joissa asuntoa huoneistoalaltaan m 2 Ankkapurhan Kiinteistöt Oy 46 taloa, joissa 901 asuntoa huoneistoalaltaan m 2 Kiinteistö Oy Valkealan Kotola 23 taloa, joissa 316 asuntoa huoneistoalaltaan m 2 Elimäen Vuokrakiinteistöt Oy fuusiointien jälkeen 410 asuntoa huoneistoalaltaan m 2 kaupungin suora omistus 841 asuntoa 4. Taloudellinen tila A. Asuntojen kunto Yhtiöiden taloudellisen tilan arvioimiseksi on selvitettävä kiinteistöjen peruskorjaustarpeet. Kiinteistökannan rakennusteknisestä kunnosta on erilaisten selvitysten kautta kohtuullinen tietämys, mutta systemaattisia kuntokartoituksia ei ole vielä tehty. Tämän selvityksen antamaa kuvaa vuokraasuntokannan taloudellisesta tilasta on syytä täydentää selvittämällä tai ainakin arvioimalla kiinteistöihin tehtävien investointien suuruus ja ajoittuminen. Vuokrataloista laadittavan kuntokartoituksen avulla on helpompi aikanaan aikatauluttaa tulevat korjaustyöt Käytettävissä olevien arvioiden mukaan kiinteistökantaan ei kohdistu mitään laajaa ns. korjausvelkaa, mutta tarvetta jatkuvaan perus- ja vuosikorjaukseen on olemassa. B. Tilinpäätöstiedot Yhtiöiden taloudellinen tila Vuokrataso on yhtiökohtaisten keskiarvojen mukaan melko yhdenmukainen vaihdellen 6,70 7,70 /m 2 /kk, mikä edustaa tavanomaisen kohtuullista keskitasoa. Yhtiökohtainen huoneistojen käyttöaste vaihteli 96 %:sta 90 %:iin, mikä tarkoittaa tyydyttävän ja välttävän rajamailla olevaa tilannetta. On muistettava, että tavoitteena on kaikilta osin saavuttaa noin 97 %:n käyttöaste. Kunnallinen vuokra-asuntotoiminta perustuu vahvasti vieraaseen pääomaan eli lainoitukseen, joten melko vähäinenkin käyttöasteen lasku johtaa yleensä nopeasti taloudelliseen ahdinkoon. Kaupunkikonsernin vuokratuottojen liikevaihto nousee vuosittain yli 20 M :n. Vuokra-asuntokantaan kohdistuu noin 100 M :n lainarasitus. Taloudellisen tasapainotilan lähtökohdaksi voitaisiin asettaa, että nykyinen lainakanta pystyttäisiin maksamaan pois seuraavan 25 vuoden aikana. Tämän voitaisiin olettaa riittävän kiinteistöjen kunnossapidosta huolehtimiseen. Hyvin huomionarvoista on, että vuokrataloyhtiöiden tämän hetkiset lainanlyhennykset vastaavat juuri em. 25 vuoden tasoa!

5 5 Edellisen perusteella voidaan sanoa, kaupunkikonsernin vuokra-asuntokannan toimivan tällä hetkellä omakustannusperiaatteen mukaan, jolloin siis ei muodostu yli- eikä alijäämää. Keskimäärin ovat kiinteistöjen hoitokulut 3,94 /m 2 /kk pääomakulut 2,93 /m 2 /kk (lyhennykset 1,49 ja korot 1,44) 6,87 Kiinteistöjen hoitokulut ovat hieman maan keskiarvoa ( 3,75 /m 2 /kk ), joten vuokra-asuntojen hoidon menotasoa olisi mahdollista alentaa. Sen sijaan pääomamenot ovat kilpailukykyiset jo nyt valtakunnallisiin keskiarvoihin ( 3,48 /m 2 /kk ). Vuokrasaatavien taso vaihtelee yhtiöittäin, mutta keskimäärin ne ovat tavanomaista tasoa. Oma pääoma Yhtiöiden oman pääoman määrä ei ole suuri, mikä onkin tavallista asunnonvuokraustoiminnassa. Kaupungin antamaa korollista lainaa yhtiöillä on hyvin vähän, joten kaupungin saama sijoitetun pääoman tuotto jää olemattomaksi. Samoin kuntien antamien pääomalainojen ja avustusten määrä on vähäinen. Kiinteistö Oy Okanrinteellä on n pääomalaina ja Elimäen Vuokrakiinteistöt Oy:llä on :n pääomalaina. Valkealan kunta muutti Kiinteistö Oy Valkealan Kotolan kunnalta saamat lainat ,43 pääomalainoiksi. Valtiokonttorin tekemiä lainaehtojen muutospäätöksiä tai avustuspäätöksiä on ollut hyvin vähän. Kiinteistö Oy Okanrinteen saaman Valtiokonttorin avustuksen käyttöehdot päättyivät vuoteen Lainojen vakuudet Niin tytäryhtiöiden hallinnoimaan kuin kaupungin suorassa omistuksessa olevaan vuokrahuoneistokantaan kohdistuvista kiinnitys- ja muista rasitteista tulee olla oikeat ja kattavat tiedot. Tämän selvityksen tekijöillä oli käytettävissään todennäköisesti ainakin hieman puutteelliset tiedot. Kun tilinpäätöstiedot vuodelta 2008 toimitetaan, niihin tulee sisältyä oikeat ja kattavat liitetiedot annetuista panttikirjoista mutta myös kuntien antamista takauksista sekä aravalainoista johtuvista käyttö- ja luovutusrajoituksista. Liitetietojen erittelynä panttikirjat, takaukset ja luovutusrajoitukset on kohdistettava rakennusvaiheittain. Aravalainoitettujen kohteiden hankinta-arvopäätösten tulisi olla asianmukaisesti arkistoituna. 5. Yhtiökohtainen tarkastelu Kiinteistö Oy Kouvolan Vuokratalot Kaupunkikonsernin suurin yhtiö, joka sijaitsee kaupungin keskusta-alueella ja on siten kerrostalovaltainen. Saadun tiedon mukaan rakennustekninen kunto on lähes hyvä, sillä raskaat peruskorjaukset on jo tehty. Vieraan pääoman määrä oli kuitenkin vain 502 /m 2 ja taloudellinen

6 6 tulos riitti lainalyhennysten maksamiseen. Käyttöaste oli vuonna 2007 alle 95 %:ia, mutta viime vuonna se nousi lähes 98 %:iin. Opiskelija-asunnot rasittavat kuitenkin yhtiötä kesäaikaisen vajaakäytön takia ja niiden käyttöaste on selvästi alhaisempi. Vuokrataso oli kohtuullinen (ka 7,11 /m2/kk) ja omakustannusperiaate toteutuu yhtiössä hyvin. Lainat ovat pääosin pankkilainoja, joilla on kaupungin takaus. Aravalainojen, joilla on kiinnitysvakuudet, osuus on pienempi. Oman pääoman osuus on alhainen, vain 48 /m 2. Kiinteistö Oy Okanrinne (Kuusankoski) Poikkeaa edellisestä siten, että korjauksia on tehty vähemmän, ja tuleva peruskorjaustarve on siten suurempi. Kaikissa kiinteistöissä on suoritettu alkuvuoden 2009 aikana kuntoarviot sisäpuolisten osilta. Kuntokartoitukset ulkovaipan ja piha-alueiden osalta tullaan laatimaan kevään 2009 aikana. Kattavan kuntokartoituksen suorittaminen onkin ensiarvoista yhtiön tilan arvioimiseksi. Vastaavasti vieraan pääoman määrä on pienempi; vain 361 /m 2 ja keskivuokra on vain 6,71 /m 2 /kk. Taloudellinen tulos on riittänyt lainalyhennysten maksamiseen. Yhtiöllä on :n pääomalaina kaupungilta ja Valtiokonttorilta saadun avustuksen käyttöehdot päättyivät vuoden 2008 aikana. Hoitokulujen tasoa nostaa runsas välivuokraus, joten hoitokulujen keskimääräistä korkeampi taso ei ole suoraan vertailukelpoinen muihin vuokrataloyhtiöihin. Lainakanta on pääosin aravalainoja ja pankkilainojen osuus on vähäinen. Lainojen vakuutena on sekä kiinnitysvakuuksia että kaupungin takauksia. Oman pääoman määrä on vähäinen (35 /m 2 ). Käyttöaste on ollut tyydyttävä 96 %, mutta se laski viime vuonna 93 %:iin. Edessä on lisääntyviä investointeja, joita joudutaan rahoittamaan lisälainoituksella. Toisaalta lainarasituksen lisäämiseen on taloudelliset edellytykset ellei sitten nimenomaan haluta painottaa edullisten vuokra-asuntojen tarjontaa. Vuokra-asuntokannan tarpeen suuruutta onkin pohdittava tarkoin. Ankkapurhan Kiinteistöt Oy (Anjalankoski) Tämä yhtiö on edellisiä pienempi, mutta kuitenkin kaupunkikonsernin kolmas suuri vuokraasuntoyhtiö. Saadun tiedon mukaan kiinteistöjen rakennustekninen kunto on edellisten väliltä. Yhtiön tavoitteena on ollut peruskorjata yksi talo vuosittain. Taloja on kuitenkin 46, joten korjaustahdin nopeuttaminenkin voisi olla perusteltua, vaikka vuokrataloista 12 on täysin peruskorjattu ja 17 on rakennettu 1990-luvulla tai myöhemmin. Vieraan pääoman määrä on kohtuullinen 383 /m 2 ja keskivuokrakin jäi 7 /m 2 /kk. Hoitokulut ovat hieman korkeat yli 4 /m 2 /kk, joten niiden rakennetta on syytä tarkemmin selvittää. Samoin taloudellisen tuloksen riittävyyttä lainalyhennysten kattamiseen on vielä selvitettävä. Lainakanta on pääosin pankkilainoja, joilla on kaupungin takaus. Arava-lainojen, joilla on kiinnitysvakuus, osuus on vähäinen. Omaa pääomaa on 150 /m 2. Käyttöaste on ollut tyydyttävä 96 %, mutta Kuusankosken tavoin asuntopolitiikan tavoitteet on mietittävä tarkoin. Yhtiön sisäisen tarjonnan monimuotoisuuteen on myös kiinnitettävä huomiota.

7 7 Kaupungin suorassa omistuksessa olevat vuokra-asunnot Vuokra-asuntoja oli Kouvolan kaupungilla , Kuusankosken kaupungilla 84, Anjalankosken kaupungilla 105, Valkealan kunnalla , Elimäen kunnalla 66 ja Jaalalla 44 huoneistoa. Kuusankosken Asunnonhankinta Oy:n ja Valkealan Asunnonhankinta Oy:n omistamat vuokra-asunnot on välivuokrattu. Kaupunkikonsernin sisällä on paljon välivuokrausta, mikä aiheuttaa tulkintavaikeuksia, tulisiko ko. huoneistot ottaa laskelmiin omistajan vai vuokraajan lukuihin. Paitsi että tästä joukosta on vähiten tietoa, joka on vielä hajallaankin, sen selvittäminen on muutoinkin keskeinen osio tässä prosessissa. Tätä korostaa sekin, että yleensä suoran omistuksen asunnot ovat vähävelkaisia ja vuokriltaan alihinnoiteltuja. Selvityksen piiriin ei saatu kaikkia vuokra-asuntoja, ja sen ulkopuolelle jäivät mm. Kouvola- Valkealan terveyskeskuksen Vuokratalot Oy ja Sairaalanmäen Vuokratalot Oy, jossa kaupunki onkin vähemmistöosakas. Kaupunkikonsernilla on purkamista odottavissa kiinteistöissä satakunta asuinhuoneistoa, jotka itse asiassa ovat hyvinkin tehokkaassa käytössä. Niihin on sijoitettu ruokakuntia, joiden sijoittaminen tavanomaiseen vuokrataloon ei onnistuisi tai ainakin se aiheuttaisi ongelmia. Kiinteistöillä, jotka ovat tulleet kaupungin haltuun mm. tonttikauppojen mukana, ei ole ns. käypää arvoa, sillä nehän tullaan purkamaan. Niillä on kuitenkin merkittävä käyttöarvo; ei vuokratuottojensa vaan asuntopoliittisen merkityksensä myötä. Tällaisia kiinteistöjä tarvitaan jatkossakin vähintään nykyinen määrä. Kiinteistö Oy Valkealan Kotola Yhtiö on selvissä talousvaikeuksissa; keskivuokrataso on kaikkein korkein eli 7,69 /m 2 /kk, vieraan pääoman määrä on korkein 807 /m 2, huoneistojen käyttöaste on liian alhainen 94 % eikä taloudellinen tulos oikein riitä lainalyhennysten kattamiseen. Käyttöastetta rasittaa muutama yksittäinen kiinteistö, jotka sijaitsevat kuntakeskuksen ulkopuolella. Ainakaan viimeisen viiden vuoden aikana peruskorjauksia ei ole tehty ja kiinteistöjen rakennustekninen kunto on selvitettävä. Valkealan kunta muutti Kiinteistö Oy Valkealan Kotolan kunnalta saamat lainat ,43 pääomalainoiksi. Elimäen Vuokrakiinteistöt Oy Saadun tiedon mukaan putkiremonteilla ja ovien sekä ikkunoiden vaihdoilla kiinteistöt on saatavissa suhteellisen hyvään rakennustekniseen kuntoon. Merkittävä osa asunnoista on vanhusten asuntoina. Rakennuskanta on pääosin rivitaloja. Yhtiön taloudellinen tila ei ole tyydyttävä. Vuokrataso on korkeampi 7,42 /m 2 /kk, samoin vieraan pääoman määräkin 496 /m 2. Yhtiöllä on vaikeuksia lainalyhennysten kattamisessa, vaikka käyttöaste 94,5 % on ollut lähes tyydyttävä. Käyttöaste, jota rasittaa etenkin Puistotien oppilasasuntola,

8 8 lienee laskenut vuonna Yhtiö on saanut :n pääomalainan. Yhtiöön ollaan fuusioimassa neljää pientä yhtiötä. Meneillään olevasta fuusiosta johtuen selvityksessä käytettävissä olleiden tietojen tulkitseminen oli ongelmallista Elimäen osalta. Jaalan Vuokratalot Oy Pieni yhtiö on ollut selvissä talousvaikeuksissa; keskivuokrataso on korkea eli 7,57 /m 2 /kk, vieraan pääoman määrä on myös korkea 583 /m 2, huoneistojen käyttöaste on ollut selvästi liian alhainen alle 90 % eikä taloudellinen tulos oikein riitä lainalyhennysten kattamiseen. Huoneistojen poismyynti on aloitettu vuonna 2008 ja se on kesken, joten selvityksen käytettävissä ei ollut luotettavaa tietopohjaa. Kouvolan kaupunkikonsernilla on satoja vuokra-asuntoja jakautuneina kaupungin puhtaisiin tytäryhtiöihin sekä yhtiöihin, joissa kaupungilla on enemmistö- tai vähemmistöomistus kuin myös yksittäisiin osakehuoneistoihin. Konsernin sisällä on välivuokrattu huoneistoja. Samoin konserni on välivuokrannut huoneistoja yleishyödyllisiltä yhteisöiltä. Osa huoneistoista on eritysryhmien käytössä tai palveluasuntoina, jolloin jää tulkinnanvaraiseksi, luetaanko ne mukaan kunnalliseen vuokraasuntokantaan. Kuten edellä on todettu, omistusjärjestelyjä on käynnissä. Kaikesta tästä johtuen selvitystyöhön käytettävissä ollut tietoaineisto jäi puutteelliseksi, vaikka sitä pyrittiin täydentämään koko selvitystyön ajan. 5. Toimenpidesuositukset A. Asuntopoliittiset tavoitteet Kouvolan seudun kuntayhtymä julkaisi vuonna 2007 Asuminen selvityksen, jossa on laajasti käsitelty asuntopolitiikan eri osa-alueita. Kun asuntokannan muutos on hidasta, tämä ansiokas selvitys on yhä ajankohtainen ja käyttökelpoinen. Lähtökohtaisesti vuokra-asuntotarjonta nähdään osana kunnallista toimialaa ja keskeisenä työkaluna kaupunkiseudun kehittämisessä. Konsernin nykyisen asuntokannan säilyttäminen kaupunkikonsernin omistuksessa katsotaan perustelluksi toimenpiteeksi. Sosiaaliselta vuokra-asuntotoiminnalta ei odoteta välitöntä taloudellista tulosta kuten merkittävää korkotuottoa sijoitetulle omalle pääomalle, mitä arava-säännökset eivät sallisikaan. Toisaalta varmaankin toivotaan, että näin suuri vuokra-asuntokanta pystyisi itse rahoittamaan peruskorjauksensa ja uudisrakentamisensa ilman kaupungin lisäsijoituksia. Selvitystyön keskeisenä tavoitteena on myös ollut varmistaa, ettei kunnallisessa vuokra-asuntotoiminnassa synny taloudellisia tappioita, joita kaupunki joutuisi avustuksillaan kattamaan takausvastuunsa kautta tai muulla tavalla. Kun Kouvolan kaupunkikonsernin vuokra-asuntokantaa tullaan järjestelemään, vuokratalojen nykyisille asukkaille tulee jakaa informaatiota käynnissä olevasta prosessista ja sen vaikutuksista jo hyvissä ajoin. Asukasdemokratian kehittäminen ei ole ristiriidassa hallinnon kehittämistoimenpiteiden kanssa.

9 9 B. Omistajapoliittiset tavoitteet Koko kaupunkikonsernin omaisuuden kattavasta tehokkaan käytön tavoitteesta seuraa, ettei kunnalliseen vuokra-asuntokantaan tulisi kuulua enempää huoneistoja kuin mitä kysynnän tarpeen tyydyttämiseen tarvitaan. Ensimmäiseksi omistajapoliittiseksi tavoitteeksi voidaankin asettaa, että konsernin koko vuokra-asuntokanta on käytössä asuntoja ei ole tyhjänä jolloin käyttöasteeksi asetetaan 98 %. Tämän täyden käyttöasteen tavoitteen ylittävät huoneistot tulee poistaa vuokraasuntokannasta joko käyttötarkoitusta muuttamalla, omistusasunnoiksi myymällä tai jopa purkamalla. Näin syntyvästä kiinteistökannasta, joka siis tullaan poistamaan kunnallisesta vuokraasuntokäytöstä, käytetään jatkossa nimitystä vapautuva huoneistokanta. Toinen keskeinen omistajapoliittinen tavoite on säilyttää kunnallisen vuokra-asuntokannan vetovoimaisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa asuntokannan jatkuvaa uusintamista vuosikorjauksin, peruskorjauksin ja uudisrakentamalla mutta samalla myös kiinteistökannan myynnein ja ostoin. Tarvitaan siis vuokra-asuntokannan jatkuvaa jalostamista sen nykyisen arvon säilyttämiseksi mutta myös lisäämiseksi. Kolmas keskeinen omistajapoliittinen tavoite on alueellisen segregaation estäminen jo etukäteistoimenpitein. On aina muistettava, että realisoitumaan päässyt asuinalueen segregaatio on paitsi sosiaalinen ongelma myös hyvää vauhtia toteutumassa oleva konsernin käyttöomaisuuden arvonmenetys. C. Konsernirakenne Kouvolan kaupunkikonsernin hallinnon selkiyttämiseksi on perusteltua fuusioida lukuisat vuokrataloyhtiöt. Fuusioon tulee ottaa vain kaupungin 100 %:sti omistamia yhtiöitä. Suuremmasta yhtiökoosta on etua hallinnon rationalisoinnissa. Kassavarojen keskittäminen parantaa maksuvalmiutta, mikä helpottaa investointien suunnitelmallista toteuttamista. Samalla myös perusparannusten rahoittaminen yksinkertaistuu. Yhteisen yhtiön avulla saadaan totuudenmukaisempi kuva vuokra-asuntojen tarpeesta seudulla. Isossa yhtiössä vuokrat voidaan tasata ja rahoittaa helpommin vanhempien talojen peruskorjauksia. Vuokratasaus on lähes välttämätön asuntokannan tasaisen käyttöasteen turvaamiseksi. Sillä voidaan myös pienentää eri talojen välisiä kysyntäeroja, kun halutuimpien asuntojen vuokria korotetaan ja vähiten kysyttyjen vuokria alennetaan. Tasaus voidaan toteuttaa asteittain ja sellaisella tavalla, että se ei hetkessä nosta kohtuuttomasti edullisempien asuntojen vuokria. Valtion rahoittamien talojen ja ns. kovan rahan talojen vuokranmääritykset ja vuokrien jälkilaskelmat tulee kuitenkin laskea erillisenä. Valtion rahoittamien talojen tuotoilla ei saa tukea kovan rahan talojen vuokria. Kirjanpidossa onkin jokaista rakennusvaihetta/kohdetta käsiteltävä omana vuokranmääräytymisyksikkönään.

10 10 Vuokrataloyhtiöiden fuusiointi Kouvolan kaupunkikonsernin vuokra-asuntokanta jakautuu lukuisiin yhtiöihin. Toukokuussa 2009 on syytä käynnistää vuokrataloyhtiöiden keskinäinen fuusiointi siten, että se astuisi voimaan vuoden 2010 alusta lukien. Fuusioituun yhtiöön tulisi ottaa vain sellainen vuokra-asuntokanta, joka tarvitaan kunnalliseen vuokra-asuntotoimintaan. Vuokratalojen fuusio on juridisesti selväpiirteinen prosessi, jota koskevat säännökset on kirjattu osakeyhtiölakiin. Fuusion rekisteröintiä varten ei vaadita varsinaisia fuusiolaskelmia, vaan tilintarkastajan lausunnolla varustettu sulautumissuunnitelma riittää rekisteröintiä varten. Syntyvä fuusiovoitto todetaan vasta fuusion jälkeen vastaanottavan yhtiön kirjanpidossa. Kun kyseessä ovat näin merkittävät taloudelliset arvot, fuusiolaskelmien laadinta etukäteen on kuitenkin käytännössä välttämätöntä. Rinnan fuusioinnin kanssa perustetaan asunto-osakeyhtiöt, joihin vapautuva huoneistokanta siirretään apporttisuorituksina. Apporttiomaisuus tulee luovuttaa kiinnityksistä vapaana. Kun uusien asunto-osakeyhtiöiden osakkeet on tarkoitettu edelleen myytäväksi, vapautuvaan huoneistokantaan kohdistuvat lainat on syytä maksaa pois ennen kuin apportti toteutetaan. Apporttia varten on laadittava osakeyhtiölain mukainen selvitys, josta tarvitaan tilintarkastajan lausunto rekisteröintiä varten. Apporttiselvityksessä on tarkoin yksilöitävä apportissa luovutettava omaisuus. Käytännössä apporttisiirtojen ja ulosmyynnin taustalaskelmat on laadittava etukäteen. Sekä fuusioinnille että asunto-osakeyhtiöiden perustamiseen liittyvälle käyttö- ja luovutusrajoituksista vapauttamiselle on haettava hyväksyminen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta. D. Operatiiviset toimenpiteet Kaupunkikonsernin asuinhuoneistojen vuokraustoiminnan toiminnallista ja etenkin taloudellista tilaa on nyt selvitetty, mutta tätä selvitystyötä on tarpeen jatkaa edelleen. Edellä esitettyjen tavoitteiden mukaisesti kunkin konserniin kuuluvan vuokra-asuntotoimintaa harjoittavan yhtiön tulee huhtikuun 2009 loppuun mennessä jakaa omistamansa asuntokanta säilyttäviin ja nykyisestä käytöstä poistettavaan eli vapautuvaan huoneistokantaan 1. Tällöin kunnalliseen vuokraasuntokäyttöön jää vain siihen tarvittava ja siihen soveltuva kiinteistökanta. Todennäköisesti työläintä selvitystyö tulee olemaan kaupungin suorassa omistuksessa olevien asuinhuoneistojen osalta, mutta tältäkin osin kannattaa noudattaa samoja periaatteita kuin varsinaisissa vuokrataloyhtiöissä. Tietojen kerääminen kaupunkikonsernin suoraan omistamien huoneistojen osalta onnistuisi parhaiten, jos lakkaavista kunnista vuodelta 2008 laadittaviin tilinpäätöksiin sisältyisi eriytettynä liitetietona vuokra-asuntotoiminnan tuloslaskelma, tase ja liitetiedot. Vastaavasti niistä tulisi laatia tase-erittelyt ja liitetietojen erittelyt sekä muutoinkin koota ko. huoneistoja koskevat tiedot ja asiakirjat Toimitilalaitokselle. 1 Kiinteistöjen jakamisessa sen mukaan millaisia toimenpiteitä niihin tulee kohdistaa voidaan käyttää esim. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) käyttöasteprojektin periaatteita.

11 11 Jatkotyössä arvioidaan myös vuokra-asuntokäytössä säilytettävän kiinteistökannan peruskorjaustarpeet ymv. sekä peruskorjausten rahoituksen järjestäminen omakustannusperiaatteen mukaisesti. Tämä puolestaan edellyttää kiinteistöistä käytettävissä olevan rakennusteknisen tiedon parantamista. Huhtikuun 2009 loppuun mennessä kaupungin sosiaalitoimen on syytä määrittää erityisryhmien asumistarpeet, mistä työstä pääosan muodostaa vanhusten palveluasumiseen tarvittavien tilojen määrittely. Olennaista on myös muiden erityisryhmien kuten sosiaalisesti rajoitteisten ja alkoholiongelmaisten asumistarpeiden huomioon ottaminen. Tavoitteena on määrittää lisätilojen tarve. Toukokuussa 2009 ensimmäinen hyväksytyn strategian toteutusvaihe on siirtää vapautuvasta huoneistokannasta tarvittava osuus erityisryhmien asunnoiksi. Jäljellejäävä osuus vapautuvasta huoneistokannasta pyritään myymään yksityisiksi omistusasunnoiksi. Tästä myyntiprosessista vastaa ja sen rahoittaa kaupunki, vaikka sen toteuttamisessa tarvitaankin uusien asuntoosakeyhtiöiden perustamista ja vapautuvien huoneistojen siirtämistä niiden omistukseen. Kaupunki vastaa vapautuvaan huoneistokantaan kohdistuvien lainojen maksamisesta, ja sekä myyntitappiot että myyntivoitot jäävät kaupungin vastattaviksi. Kaikkiaan hyväksytyn strategian täytäntöön paneminen tulee kestämään useita vuosia, sillä mm. vapautuvien huoneistojen myynti yksityisiksi omistusasunnoiksi tulee vaiheistaa, jotta häiriöt Kouvolan yksityisessä asuntokaupassa jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Vapautuvan huoneistokannan omistusoikeuden siirroista konsernin sisällä aiheutuvia kustannuksia pienentää olennaisesti kunnallisten vuokra-asuntojen omistusjärjestelyjä varten voimassa oleva varainsiirtoverolain määräaikainen verovapaus (43 a ), joka koskee vuosina tehtäviä luovutusrajoitusten alaisia kiinteistö- ja osakeluovutuksia. Sen johdosta käyttö- ja luovutusrajoituksen alaisten asuinkiinteistön luovuttaminen apporttina kuntakonsernin sisällä on vapautettu varainsiirtoverosta. Osa siirrettävistä taloista on luovutusrajoituksista vapaita ja niistä joudutaan maksamaan varainsiirtoveroa 4 %. Tonttien siirto yhtiöille ei ole tarkoituksenmukaista. Tonteista laaditaan pitkäaikainen vuokrasopimus yhtiön ja kunnan välille. Tontit voidaan siirtää yhtiölle myöhemmin, jos tämä arvioidaan tarkoituksenmukaiseksi. Kouvolassa 20. päivänä huhtikuuta 2009 Juha Koponen JHTT, HTM

Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi

Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki PUNKALAITUMEN KUNNAN VUOKRA-ASUNTOYHTIÖIDEN SELVITYS 2014 Lähtötilanne Punkalaitumen kunnassa on vuonna 2013 tehty asuntopoliittinen

Lisätiedot

Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi

Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi Kaupunginhallitus 214 20.10.2014 Kaupunginhallitus 235 03.11.2014 Länsi-Turunmaan Vuokratalot Oy:n esitys Korppoon aluekonttorin muuttamisesta vuokra-asunnoiksi 1466/10.03.02/2014 Kaupunginhallitus 20.10.2014

Lisätiedot

Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy

Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy Kaupunginhallitus 2.9.2019 liite nro 2 (1/9) Kaupunginvaltuusto 16.9.2019 liite nro 6 (1/9) Omistajapoliittiset linjaukset, Proavera Oy Proavera Oy vahvassa, positiivisessa kehitysvaiheessa. Yhtiön tulostavoite

Lisätiedot

SATON ASUNTOJEN VUOKRAUSTILANNE PARANTUNUT JA OMISTUSASUNTOJEN KYSYNTÄ EDELLEEN KORKEA

SATON ASUNTOJEN VUOKRAUSTILANNE PARANTUNUT JA OMISTUSASUNTOJEN KYSYNTÄ EDELLEEN KORKEA 1 (5) SATON ASUNTOJEN VUOKRAUSTILANNE PARANTUNUT JA OMISTUSASUNTOJEN KYSYNTÄ EDELLEEN KORKEA OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.9.2006 SATO-konsernin liikevaihto oli 214,0 miljoonaa euroa (213,4 M, 1.1.- 30.9.2005).

Lisätiedot

Suomen johtava asuntovuokrausyritys. VVO isännöi ja vuokraa omistamansa asunnot omalla henkilökunnallaan.

Suomen johtava asuntovuokrausyritys. VVO isännöi ja vuokraa omistamansa asunnot omalla henkilökunnallaan. TILINPÄÄTÖS 2013 Suomen johtava asuntovuokrausyritys VVO isännöi ja vuokraa omistamansa asunnot omalla henkilökunnallaan. Tilinpäätös 27.2.2014 Meitä on VVO:laista (keskimäärin v. 2013) Toimintaympäristö

Lisätiedot

IMATRAN VUOKRA-ASUNNOT OY

IMATRAN VUOKRA-ASUNNOT OY IMATRAN VUOKRA-ASUNNOT OY 1. Toimiala Imatran Vuokra-asunnot Oy omistaa n. 1600 vuokra-, opiskelija- ja ryhmäkotiasuntoa. Yhtiö huolehtii asuntojen ylläpidosta, peruskorjauksesta ja tarvittaessa myös uudisrakentamisesta.

Lisätiedot

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp -

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp - EV 306/1998 vp - HE 274/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi aravalain, vuokra-asuntolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

HE 99/2015 vp. Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

HE 99/2015 vp. Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus HE 99/2015 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 12.11.2015 Jouni Parkkonen toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry - KOVA Tiivistelmä lausunnosta Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen

Lisätiedot

ARA - SEMINAARI Joensuun Kodit Oy:n toimenpiteet muuttuvissa markkinatilanteissa ja toimenpide-ehdotuksia

ARA - SEMINAARI Joensuun Kodit Oy:n toimenpiteet muuttuvissa markkinatilanteissa ja toimenpide-ehdotuksia ARA - SEMINAARI Joensuun Kodit Oy:n toimenpiteet muuttuvissa markkinatilanteissa ja toimenpide-ehdotuksia Matti Martikainen 23.10.2013 www.joensuunkodit.fi 1 Kaupungin täysin omistama kiinteistöosakeyhtiö,

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2014 27.2.2015

TILINPÄÄTÖS 2014 27.2.2015 TILINPÄÄTÖS 2014 27.2.2015 Suomen suurin markkinaehtoinen vuokranantaja Historiansa suurin liikevaihto. Investoinnit kasvussa. Liikevaihto 1.1. 31.12.2014 miljoonaa euroa (346,6) Tulos 1.1. 31.12.2014

Lisätiedot

Sulautuva Yhtiö sulautuu selvitysmenettelyttä osakeyhtiölain 16 luvun mukaisesti alla mainituin ehdoin siten, että:

Sulautuva Yhtiö sulautuu selvitysmenettelyttä osakeyhtiölain 16 luvun mukaisesti alla mainituin ehdoin siten, että: SULAUTUMISSUUNNITELMA Yhteisöpalvelut Oy, jäljempänä "Sulautuva Yhtiö", (Y-tunnus 2443672-2) ja Varainhoito Oyj, jäljempänä "Vastaanottava Yhtiö", (Y-tunnus 1918955-2) hallitukset ovat laatineet seuraavan

Lisätiedot

Rakenteen lähtötilanne ja suunnitellut kaupat

Rakenteen lähtötilanne ja suunnitellut kaupat Mäntsälän kunnan rakennejärjestelyn suunniteltu toteutus ja verotus 11.08.2014 / Mäntsälä Risto Walden, Kauppat.lisensiaatti risto@bilanssi.fi / 050-585 3655 Rakenteen lähtötilanne ja suunnitellut kaupat

Lisätiedot

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 26.2.2018 1 (8) Y-tunnus 2745543-5 FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 01.01.2017-31.12.2017 FINGRID DATAHUB OY 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot ISSN 1237 1288 Lisätiedot/More information: Kimmo Huovinen Puh./tel +358 40 537 3493 Selvityksiä 5/2008 Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot Rajoitusten alaiset ARA vuokra asunnot: määrä, omistajat ja

Lisätiedot

Resurssivaliokunta Resurssivaliokunta LAINAEHTOJEN MUUTTAMINEN / KIINTEISTÖ OY KEMPELEENKARTANO 1307/02.05.

Resurssivaliokunta Resurssivaliokunta LAINAEHTOJEN MUUTTAMINEN / KIINTEISTÖ OY KEMPELEENKARTANO 1307/02.05. Resurssivaliokunta 7 19.09.2016 Resurssivaliokunta 3 04.10.2016 LAINAEHTOJEN MUUTTAMINEN / KIINTEISTÖ OY KEMPELEENKARTANO 1307/02.05.06/2016 RESVK 7 Valmistelija vs. talousjohtaja Tarja Lempeä (puh. 040

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot. Erityisryhmien asuminen - kuntien keskeinen elok.2013, ARA, M. Aho

Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot. Erityisryhmien asuminen - kuntien keskeinen elok.2013, ARA, M. Aho Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot Erityisryhmien asuminen - Erityisryhmien kuntien keskeinen asuminen rooli kunnan keskeinen rooli elokuu 2013 elok.2013, ARA, M. Aho Erityisryhmien

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille Kunnanhallitus 94 17.03.2014 Kunnanhallitus 218 22.09.2014 Kunnanhallitus 283 17.11.2014 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille 201/02.03.05/2013

Lisätiedot

1 Sopimusosapuolet. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) (myöhemmin HUS) Y-1567535-0

1 Sopimusosapuolet. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (HUS) (myöhemmin HUS) Y-1567535-0 Hallitus 12.11.2012, LIITE 1 SOPIMUS HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN HENKILÖSTÖASUNTOPOLIITTISEN OHJELMAN TOIMEENPANON JA HENKILÖSTÖASUNTOJEN HALLINNAN SIIRROSTA HUS-KIINTEISTÖT OY:N TEHTÄVÄKSI

Lisätiedot

Vuokrataloyhteisöjen talouden tervehdyttäminen

Vuokrataloyhteisöjen talouden tervehdyttäminen Vuokrataloyhteisöjen talouden tervehdyttäminen Varsinais-Suomen Alueseminaari Turku 23.11.2017 Tarja Jouppi Talouden tervehdyttämistoimet ja rahoitusjärjestelyt Lainaehtomuutos Tervehdyttämisavustus Akordit

Lisätiedot

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Sivu1 (13) Demoyritys Oy Oikotie 8 00200 HELSINKI Y-tunnus: 0000000-0 Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 . 2 Sisällysluettelo Sivu Hallituksen toimintakertomus 3 Tuloslaskelma 4 Tase (vastaavaa)

Lisätiedot

Vuokra-asuntokannan kehittämissuunnitelma. Ilomantsin kunnassa

Vuokra-asuntokannan kehittämissuunnitelma. Ilomantsin kunnassa Vuokra-asuntokannan kehittämissuunnitelma Ilomantsin kunnassa Valtionkonttori pyytää vuokrataloyhteisöjen tervehdyttämistoimista ja rahoitusratkaisuista vuokra-asuntokannan kehittämissuunnitelmaa niiltä

Lisätiedot

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 31.3.2014 Suomen johtava asuntovuokrausyritys ASUNTOTUOTANTOA KASVUKESKUKSIIN JA SUJUVAA VUOKRAUSPALVELUA. Liikevaihto 1.1. 31.3.2014 miljoonaa euroa

Lisätiedot

HE 56/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuokratalolainojen lainaehtojen muuttamisesta annetun lain 5 :n muuttamisesta

HE 56/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuokratalolainojen lainaehtojen muuttamisesta annetun lain 5 :n muuttamisesta HE 56/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuokratalolainojen lainaehtojen muuttamisesta annetun lain 5 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että vuokratalolainojen

Lisätiedot

LAKIALOITE Laki aravalain 15 a :n ja 15 d :n ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta.

LAKIALOITE Laki aravalain 15 a :n ja 15 d :n ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta. LAKIALOITE Laki aravalain 15 a :n ja 15 d :n ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnalle Yleishyödyllisyyssäädöksiä on muutettava kohtuuhintaisen

Lisätiedot

Lainaehtojen määräaikainen muuttaminen

Lainaehtojen määräaikainen muuttaminen Valtiokonttori Rahoitus Hakulomake 3/2013 Lainaehtojen määräaikainen muuttaminen Lainansaaja Isännöitsijän nimi Yritys- ja yhteisötunnus Sähköpostiosoite Kunta Lähiosoite Talon osoite Postitoimipaikka

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.6.2014

VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.6.2014 VVO-YHTYMÄ OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.6.2014 Suomen johtava asuntovuokrausyritys OSTOT KASVATTIVAT VUOKRA-ASUNTO- INVESTOINTEJA. Liikevaihto 1.1. 30.6.2014 miljoonaa euroa +9,9% (Q2 2013)

Lisätiedot

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS FINGRID Datahub 8.2.2017 Y-tunnus 2745543-5 FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 16.02.2016-31.12.2016 FINGRID DATAHUB OY SISÄLLYSLUETTELO Tuloslaskelma Tase Rahoituslaskelma Tilinpäätöksen liitetiedot Hallituksen

Lisätiedot

Lainaehtojen muuttaminen

Lainaehtojen muuttaminen Valtiokonttori Rahoitus Hakulomake 3/2016 Lainaehtojen muuttaminen Lainansaaja Isännöitsijän nimi Yritys- ja yhteisötunnus Sähköpostiosoite Kunta Lähiosoite Kohteen osoite Postitoimipaikka Valtiokonttorin

Lisätiedot

Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM

Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM Kuntayhtymän talousarviossa ja suunnitelmassa investointien määrä on pyritty pitämään poistojen suuruusluokassa. Suuret rakennusinvestoinnit (esim.

Lisätiedot

Resurssivaliokunta Resurssivaliokunta Kunnanhallitus Valtuusto

Resurssivaliokunta Resurssivaliokunta Kunnanhallitus Valtuusto Resurssivaliokunta 7 19.09.2016 Resurssivaliokunta 3 04.10.2016 Kunnanhallitus 279 10.10.2016 Valtuusto 77 07.11.2016 LAINAEHTOJEN MUUTTAMINEN / KIINTEISTÖ OY KEMPELEENKARTANO 1307/02.05.06/2016 RESVK

Lisätiedot

Timo Laaksonen TVT ASUNNOT OY

Timo Laaksonen TVT ASUNNOT OY 20.03.2013 Timo Laaksonen TVT ASUNNOT OY 2 3 TVT ASUNNOT OY Turun kaupungin täysin omistama yhtiö. Konserni, joka omistaa asuntoja ja asumisen tiloja, osuuksia asuntoja omistavista yhtiöistä sekä osuuksia

Lisätiedot

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen. Toivo Koski

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen.  Toivo Koski 1 Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen SISÄLLYS Mitä tuloslaskelma, tase ja kassavirtalaskelma kertovat Menojen kirjaaminen tuloslaskelmaan kuluksi ja menojen kirjaaminen

Lisätiedot

SULAUTUMISSUUNNITELMA SAKUPE OY:N JA KARJALAN TEKSTIILIPALVELU OY:N VÄLILLÄ

SULAUTUMISSUUNNITELMA SAKUPE OY:N JA KARJALAN TEKSTIILIPALVELU OY:N VÄLILLÄ SULAUTUMISSUUNNITELMA SAKUPE OY:N JA KARJALAN TEKSTIILIPALVELU OY:N VÄLILLÄ 5.9.2017 2 SULAUTUMISSUUNNITELMA SAKUPE OY JA KARJALAN TEKSTIILIPALVELU OY Karjalan Tekstiilipalvelu Oy (Y-tunnus: 0167870-2),

Lisätiedot

Resurssivaliokunta Resurssivaliokunta Kunnanhallitus

Resurssivaliokunta Resurssivaliokunta Kunnanhallitus Resurssivaliokunta 7 19.09.2016 Resurssivaliokunta 3 04.10.2016 Kunnanhallitus 279 10.10.2016 LAINAEHTOJEN MUUTTAMINEN / KIINTEISTÖ OY KEMPELEENKARTANO RESVK 7 Valmistelija vs. talousjohtaja Tarja Lempeä

Lisätiedot

Opas. Taloyhtiön talous

Opas. Taloyhtiön talous Opas Taloyhtiön talous Sisältö 2 1. Taloyhtiön taloudelliset vastuut 3 2. Taloussuunnittelu 4 3. Maksujen kerääminen osakkailta 5 Tässä oppaassa kerromme taloyhtiön talouden suunnittelusta sekä taloudenhoitamisen

Lisätiedot

Emoyhtiön. Liiketoiminnan muut tuotot muodostuu tilikaudella 2012 tutkimushankkeisiin saaduista avustuksista.

Emoyhtiön. Liiketoiminnan muut tuotot muodostuu tilikaudella 2012 tutkimushankkeisiin saaduista avustuksista. Emoyhtiön LIITETIEDOT Tuloslaskelmaa koskevat liitetiedot: 1.1. 31.12.2013 1.1. 31.12.2012 1) Liikevaihto Vuokrat 136 700 145,50 132 775 734,25 Käyttökorvaukset 205 697,92 128 612,96 Muut kiinteistön tuotot

Lisätiedot

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94 RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) LIITE I TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT Vakuusrahaston tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaisesti: TULOSLASKELMA 1.1.19xx - 31.12.19xx Varsinainen

Lisätiedot

SATO OYJ 1 (6) Tiedote 11.8.2006 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.6.2006 SATOLLA HYVÄ TULOS

SATO OYJ 1 (6) Tiedote 11.8.2006 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.6.2006 SATOLLA HYVÄ TULOS 1 (6) SATO OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.6.2006 SATOLLA HYVÄ TULOS SATO-konsernin liikevaihto oli 134,0 miljoonaa euroa (149,1 M, 2005). Katsauskauden tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 21,7 (22,6)

Lisätiedot

Konserniyhteisöjen tavoitteet 2015. 2.5 Tavoitteiden asettaminen konsernijohdolle ja kaupungin edustajille tytäryhteisöissä

Konserniyhteisöjen tavoitteet 2015. 2.5 Tavoitteiden asettaminen konsernijohdolle ja kaupungin edustajille tytäryhteisöissä Konserniyhteisöjen tavoitteet 2015 2.5 Tavoitteiden asettaminen konsernijohdolle ja kaupungin edustajille tytäryhteisöissä Valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin toiminnan ja talouden keskeisistä

Lisätiedot

SATO Oyj. OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2006 Erkka Valkila

SATO Oyj. OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2006 Erkka Valkila SATO Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2006 Erkka Valkila 1 SATO > asiakkailleen parhaiden asumisratkaisujen tarjoaja > toimiala: asuntosijoitus ja asuntorakennuttaminen > toiminta-alueet: pääkaupunkiseutu,

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.9.2014 29.10.2014 1

OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.9.2014 29.10.2014 1 OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1.1. 30.9.2014 29.10.2014 1 Suomen johtava asuntovuokrausyritys Vuokra-asuntomäärä kasvoi ja Lumo laajensi asumisen palveluita Liikevaihto 1.1. 30.9.2014 miljoonaa euroa +7,5%

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Asiakirjayhdistelmä 2015

Asiakirjayhdistelmä 2015 88. Senaatti-kiinteistöt Talousesitys HE 131/ vp (15.9.) Momentille ei myönnetä määrärahaa. 1. Palvelu- ja muut toimintatavoitteet Senaatti-kiinteistöt on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Asuntolautakunta AoOp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Asuntolautakunta AoOp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (5) 51 Asuntolautakunnan lausunto valtuutettu Tuomas Rantasen toivomusponnesta, joka koskee yleishyödyllisten yhteisöjen aravavuokrien tasausta ja omakustannusvuokran

Lisätiedot

SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-9/2012

SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-9/2012 1 SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-9/212 Erkka Valkila Toimintaympäristö 2 kasvukeskuksissa pienten vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan, etenkin pääkaupunkiseudulla kaupungistuminen, perhekoon pienentyminen,

Lisätiedot

Ravintola Gumböle Oy

Ravintola Gumböle Oy Ravintola Gumböle Oy Gumbölentie 20 02770 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 2463691-9 TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2023 asti Tilinpäätöksen toteutti: Gumböle Golf

Lisätiedot

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Uudistuneet EU:n julkista tukea koskevat säännöt - keskeiset muutokset kuntien näkökulmasta Kuopio 27.8.2015 Hallitussihteeri Ville Koponen Sisältö Mitä

Lisätiedot

YRITYSJÄRJESTELYT. RJESTELYT Hämeenlinna 4.4.2007 Asianajaja, varatuomari Kaija Kess

YRITYSJÄRJESTELYT. RJESTELYT Hämeenlinna 4.4.2007 Asianajaja, varatuomari Kaija Kess YRITYSJÄRJESTELYT RJESTELYT Hämeenlinna 4.4.2007 Asianajaja, varatuomari Kaija Kess YRITYSJÄRJESTELYT RJESTELYT Yritysmuodon muutokset Yrityskaupat Yritysmuodon muutokset Yleensä osa yritysjärjestelykokonaisuutta

Lisätiedot

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Y-tunnus ), Kuopio. Ostaja Siilinjärven kunta (Y-tunnus )

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (Y-tunnus ), Kuopio. Ostaja Siilinjärven kunta (Y-tunnus ) Julkinen 1 (5) Kiinteistö Oy Isoharjan osakkeiden myynti 1. KAUPAN OSAPUOLET Myyjä n kuntayhtymä (), Ostaja Siilinjärven kunta (Y-tunnus 0172718-0) 2. KAUPAN KOHDE 2.1. Kiinteistö Oy Isoharjan osakkeet

Lisätiedot

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE Kontiolahden kunta tekninen lautakunta

ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE Kontiolahden kunta tekninen lautakunta ASUNTO-OHJELMA VUOSILLE 2018-2021 Kontiolahden kunta tekninen lautakunta lokakuu 2017 2 Sisällys 1. JOHDANTO... 3 2. MAANHANKINTA, KAAVOITUS JA TONTTIEN LUOVUTUS... 3 2.1 Maanhankinta... 3 2.2 Kaavoitus...

Lisätiedot

2. HENKILÖSTÖÄ JA TOIMIELINTEN JÄSENIÄ KOSKEVAT LIITETIEDOT

2. HENKILÖSTÖÄ JA TOIMIELINTEN JÄSENIÄ KOSKEVAT LIITETIEDOT 1. LIIKEVAIHTO M 2014 % 2013 % Liikevaihto toimialoittain Ympäristöpalvelut 220,6 42,2 217,0 41,5 Teollisuuspalvelut 72,8 13,9 70,7 13,5 Kiinteistöpalvelut 229,1 43,9 235,4 45,0 Yhteensä 522,5 100,0 523,1

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,9 30,7 *Lainojen takaisinmaksut -29,7 0,0 *Omien osakkeiden hankinta -376,2-405,0 0,0 30,7

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,9 30,7 *Lainojen takaisinmaksut -29,7 0,0 *Omien osakkeiden hankinta -376,2-405,0 0,0 30,7 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2014 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 1010,4 1044,3 *Maksut liiketoiminnan kuluista -839,9-860,6 *Saadut korot 3,8

Lisätiedot

Porvoon sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen

Porvoon sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen Porvoon sote-kiinteistöjen yhtiöittäminen Keskinäisten kiinteistöyhtiöiden taloudellinen mallinnus 2.3.2016 Johdanto Rahoituksen neuvontapalvelut Inspira Oy ( Inspira ) on tehnyt Porvoon kaupungin toimeksiannosta

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto

KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA. 1. Johdanto 1 KEMIJÄRVEN TILALIIKELAITOS TOIMINTASUUNNITELMA 1. Johdanto Liikelaitoksen tehtävänä on vastata kaupungin omistuksessa tai hallinnassa olevista toimitiloista ja yritystiloista ja niihin välittömästi liittyvistä

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2016 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT Privanet Group -konserni 1-12/2016 1-12/2015 Muutos 7-12/2016 7-12/2015 Muutos 12kk 12kk 6 kk 6 kk Liikevaihto,

Lisätiedot

SATO Oyj. TILINPÄÄTÖSINFO 15.2.2006 Erkka Valkila

SATO Oyj. TILINPÄÄTÖSINFO 15.2.2006 Erkka Valkila SATO Oyj TILINPÄÄTÖSINFO 15.2.2006 Erkka Valkila 1 SATO > asiakkailleen parhaiden asumisratkaisujen tarjoaja > sijoittajia kiinnostava yhtiö, joka antaa omistajilleen kilpailukykyisen tuoton ottaen huomioon

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 4031/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 4031/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Kaupunginhallitus 170 6.6.2016 42 Asianro 4031/02.05.05/2016 Varkauden Opiskelijakadun kiinteistön siirtäminen kuntayhtymästä Savoniaammattikorkeakoulu Oy:lle Päätöshistoria

Lisätiedot

Vuokra-asuntojen asuntojen omistamisen ja tuottamisen ongelmat metropolialueella

Vuokra-asuntojen asuntojen omistamisen ja tuottamisen ongelmat metropolialueella Vuokra-asuntojen asuntojen omistamisen ja tuottamisen ongelmat metropolialueella Metropolitiikka ja seudun kilpailu- kyky -seminaari 16.10.2007 Dipoli, Espoo Liiketoimintajohtaja Eero Saastamoinen Investoinnit

Lisätiedot

ARA osuuskunta seminaari Järvenpään Mestariasunnot Oy, Asunto-osuuskuntamalli Veikko Simunaniemi

ARA osuuskunta seminaari Järvenpään Mestariasunnot Oy, Asunto-osuuskuntamalli Veikko Simunaniemi ARA osuuskunta seminaari 8.4.2019 Järvenpään Mestariasunnot Oy, Asunto-osuuskuntamalli 08.04.2018 Veikko Simunaniemi Järvenpään kaupunki - Helsingin seudun metropolialueen ytimessä Asukasmäärä yli 43 000

Lisätiedot

Toivakan vesihuollon yhtiöittäminen taloudellinen mallinnus

Toivakan vesihuollon yhtiöittäminen taloudellinen mallinnus Toivakan vesihuollon yhtiöittäminen taloudellinen mallinnus 2.10.2015 2.10.2015 Page 1 Oman vesihuollon yhtiöittäminen 2.10.2015 Page 2 Taustatiedot Vesihuollon tuloslaskelma TP 2014 ja TA 2015, tase TP

Lisätiedot

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2010 ASUINKIINTEISTÖPOLITIIKKA

TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2010 ASUINKIINTEISTÖPOLITIIKKA AALTO-YLIOPISTON YLIOPPILASKUNTA 27.8.2010 hyväksyttäväksi 1 (8) TALOUDEN- JA OMAISUUDENHOITOPOLITIIKKA 2010 ASUINKIINTEISTÖPOLITIIKKA 1. KIINTEISTÖOMAISUUS 1.1. Asuinkiinteistökanta 1.1.2010 1.2. Asuinkiinteistöjen

Lisätiedot

Suunnittelulla ja kiinteistökehittämisellä. vuokrataloyhtiön talous kuntoon. Case KAS

Suunnittelulla ja kiinteistökehittämisellä. vuokrataloyhtiön talous kuntoon. Case KAS Suunnittelulla ja kiinteistökehittämisellä vuokrataloyhtiön talous kuntoon Case KAS Toimitusjohtaja Jarmo Kuosa Kiinteistökehitys on ymmärrettävä alan normaalina kehitystoimintana Kunta-asunnot konserni

Lisätiedot

Apporttiomaisuuden luovutuskirja. Luonnos. Luovuttaja. Eurajoen kunta (jäljempänä Kunta) Kalliotie 5, 27100 Eurajoki.

Apporttiomaisuuden luovutuskirja. Luonnos. Luovuttaja. Eurajoen kunta (jäljempänä Kunta) Kalliotie 5, 27100 Eurajoki. Apporttiomaisuuden luovutuskirja Luonnos Luovuttaja Eurajoen kunta (jäljempänä Kunta) Kalliotie 5, 27100 Eurajoki Luovutuksensaaja Kunta aravat Oy (jäljempänä KA Oy) Toinen linja 14, 00530 Helsinki 2/9

Lisätiedot

Kaukolämpötoiminta Siikalatvan kunnassa sisältää seuraavaa:

Kaukolämpötoiminta Siikalatvan kunnassa sisältää seuraavaa: Kunnanhallitus 236 08.12.2014 Kunnanhallitus 253 22.12.2014 Kunnanhallitus 18 12.01.2015 Kunnanvaltuusto 10 26.01.2015 KUNNAN KAUKOLÄMPÖTOIMINNAN YHTIÖITTÄMINEN Kunnanhallitus 08.12.2014 236 Kuntalain

Lisätiedot

Osavuosikatsaus

Osavuosikatsaus Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2019 toimitusjohtaja Kari Sainio Sisältö Ovaro lyhyesti Toimintaympäristöstä Kirjauskäytäntöjen muutokset EPRA-tulos ja sen analyysi Tase ja keskeiset tunnusluvut Ydintoiminta

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Oikian Solutions Oy

TILINPÄÄTÖS Oikian Solutions Oy 1 / 11 TILINPÄÄTÖS Oikian Solutions Oy Y-tunnus: 01.01.2016-31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2016-31.12.2016 Sisällysluettelo Tase... 3

Lisätiedot

VUOKRA-ASUNTOSELVITYS 2014

VUOKRA-ASUNTOSELVITYS 2014 VUOKRA-ASUNTOSELVITYS 2014 1. Muistion tausta Vuoden 2009 alussa toteutuneen kuntaliitoksen yhteydessä laadittiin vuokra-asuntoselvitys, jonka kaupunginvaltuusto käsitteli 16.11.2009 Selvityksessä käsiteltiin

Lisätiedot

LIIKUNTAYHTEISÖN PERUSTAMINEN

LIIKUNTAYHTEISÖN PERUSTAMINEN LIIKUNTAYHTEISÖN PERUSTAMINEN Toiminnan siirtäminen Raahen Seudun Uimahallisäätiölle LOPPURAPORTTI Raahen kaupunki BDO Oy Alpo Ronkainen 13.6.2016 Page 1 TOIMEKSIANTO Tämä raportti perustuu Raahen kaupungin

Lisätiedot

M 2015 % 2014 % Liikevaihto markkina-alueittain Suomi 531,0 98,5 510,1 97,6 Muut maat 8,3 1,5 12,5 2,4 Yhteensä 539,3 100,0 522,5 100,0

M 2015 % 2014 % Liikevaihto markkina-alueittain Suomi 531,0 98,5 510,1 97,6 Muut maat 8,3 1,5 12,5 2,4 Yhteensä 539,3 100,0 522,5 100,0 1. Liikevaihto M 2015 % 2014 % Liikevaihto toimialoittain Ympäristöpalvelut 226,8 42,1 220,6 42,2 Teollisuuspalvelut 73,6 13,6 72,8 13,9 Kiinteistöpalvelut 238,9 44,4 229,1 43,9 Yhteensä 539,3 100,0 522,5

Lisätiedot

ARA-asuntojen omakustannusvuokrajärjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet

ARA-asuntojen omakustannusvuokrajärjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet ARA-asuntojen omakustannusvuokrajärjestelmän toimivuus ja kehittämistarpeet Hanna Kaleva KTI Kiinteistötieto Oy 10.4.2013 KTI Kiinteistötieto Oy Raportti ladattavissa osoitteesta www.ym.fi Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

YLIVIESKAN KONSERNIYHTEISÖJEN SEURANTARAPORTTI

YLIVIESKAN KONSERNIYHTEISÖJEN SEURANTARAPORTTI 1 YLIVIESKAN KONSERNIYHTEISÖJEN SEURANTARAPORTTI 1.1.-30.6.2016 TOIMINNALLISET TAVOITTEET VUODELLE 2016 / YTEK OY YTEK Oy:n toiminnan tärkeimmät painopistealueet on määritelty kaupungin kanssa solmitussa

Lisätiedot

Kiinteäehtoinen laina. Vuosimaksulainan muuttaminen kiinteäehtoiseksi. Koron määrä. Uusi maksusuunnitelma PÄÄTÖS

Kiinteäehtoinen laina. Vuosimaksulainan muuttaminen kiinteäehtoiseksi. Koron määrä. Uusi maksusuunnitelma PÄÄTÖS VALTIOKONTTORI Rahoitus Erityisrahoitusjärjestelyt PÄÄTÖS 13.10.14 LOIMAAN,KAUPUNKI DG, a - r, o..(13 i i ' 1 Ol / V Kiinteistö Oy Loimaan Vuokra-asunnot c/o Hulmin Huolto Oy Hannele Vainio Kauppalankatu

Lisätiedot

YLIVIESKAN KONSERNIYHTEISÖJEN SEURANTARAPORTTI 1 / 2013

YLIVIESKAN KONSERNIYHTEISÖJEN SEURANTARAPORTTI 1 / 2013 1 YLIVIESKAN KONSERNIYHTEISÖJEN SEURANTARAPORTTI 1 / 2013 TOIMINNALLISET TAVOITTEET VUODELLE 2013 / YTEK OY YTEK Oy:n toiminnan painopistealueet on määritelty hyväksytyssä strategiassa ja strategiamatriisissa.

Lisätiedot

Kullo Golf Oy TASEKIRJA

Kullo Golf Oy TASEKIRJA Kullo Golf Oy Golftie 119 06830 KULLOONKYLÄ TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Kotipaikka: PORVOO Y-tunnus 1761478-9 Tilinpäätös tilikaudelta 1.1.2011-31.12.2011 Sisällysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma 5 Rahoituslaskelma

Lisätiedot

ASUNTO-OMAISUUDEN KONSOLIDOINTI TIEDOTUSTILAISUUS 18.3.2016

ASUNTO-OMAISUUDEN KONSOLIDOINTI TIEDOTUSTILAISUUS 18.3.2016 ASUNTO-OMAISUUDEN KONSOLIDOINTI TIEDOTUSTILAISUUS 18.3.2016 NYKYINEN RAKENNE Porvoon kaupunki Noin 370 vapaarahoitteista ja arava-asuntoa Porvoon A-asunnot Oy 1.281 arava- ja vapaarahoitteista asuntoa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 164/2012 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi varainsiirtoverolain. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 164/2012 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi varainsiirtoverolain. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 164/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi varainsiirtoverolain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi varainsiirtoverolain muuttamisesta (HE

Lisätiedot

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007 KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Toimintakertomuksen rooli Toimintakertomus eriytetty tilinpäätöksestä kirjanpitolaissa Kirjanpitolaki ei edellytä pieniltä kirjanpitovelvollisilta

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 Pekka Hinkkanen 20.4.2010 Ohjelman lähtökohdat: Asuntopoliittisen ohjelman konkreettisia tavoitteita ovat mm.: Asuntotuotannossa varaudutaan 91 000

Lisätiedot

TASEKIRJA OIKIAN SOLUTIONS OY

TASEKIRJA OIKIAN SOLUTIONS OY TASEKIRJA 31.12.2015 OIKIAN SOLUTIONS OY OIKIAN SOLUTIONS OY 2435594-9 kotipaikka OULU TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 01.01.2015 31.12.2015 Sisällys: Sivu Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Liitetiedot 4-5 Luettelo käytetyistä

Lisätiedot

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista

Näytesivut. 100 ja 1 kysymystä putkiremontista 18 Asuminen on Suomessa kallista. Asunto-osakkeen ostaminen on monelle elämän suurin yksittäinen hankinta, ja oma koti on jokaiselle hyvin tärkeä. Lisäksi taloyhtiön korjaushankkeet ovat kalliita, erityisesti

Lisätiedot

Hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan palkat ja palkkiot tilikauden aikana , ,00

Hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan palkat ja palkkiot tilikauden aikana , ,00 Konsernin LIITETIEDOT Tuloslaskelmaa koskevat liitetiedot: 1.1. 31.12.2013 1.1. 31.12.2012 1) Liikevaihto Vuokrat 137 267 442,47 133 221 948,96 Käyttökorvaukset 369 976,17 297 155,70 Muut kiinteistön tuotot

Lisätiedot

Directors' Institute of Finland - Hallitusammattilaiset ry TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013

Directors' Institute of Finland - Hallitusammattilaiset ry TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Directors' Institute of Finland - Hallitusammattilaiset ry Aleksanterinkatu 48 A 00100 Helsinki Kotipaikka: Helsinki Y-tunnus: 1831814-8 TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2023

Lisätiedot

SATO Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2011. Erkka Valkila. Osavuosikatsaus 1-6/2011 5.8.2011 1

SATO Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2011. Erkka Valkila. Osavuosikatsaus 1-6/2011 5.8.2011 1 SATO Oyj OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2011 Erkka Valkila Osavuosikatsaus 1-6/2011 5.8.2011 1 Sisältö 1. Toimintaympäristö 2. Strategia 3. SATO 1-6/2011 4. Näkymät vuodelle 2011 Osavuosikatsaus 1-6/2011 5.8.2011

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 Viking Line -konserni, jonka edellinen tilikausi käsitti ajan 1. marraskuuta 2009 31. joulukuuta 2010, on siirtynyt 1. tammikuuta 2011 alkaen kalenterivuotta vastaavaan

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1 3/2015

OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1 3/2015 OSAVUOSIKATSAUS KATSAUSKAUSI 1 3/2015 19.5.2015 1 Sisältö VVO-konsernin strategia ja liiketoiminta Siirtyminen IFRS-standardeihin Osavuosikatsaus 1 3/2015 19.5.2015 2 VVO-yhtymä Oyj:n strategia 19.5.2015

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2016 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 957,8 989,4 *Maksut liiketoiminnan kuluista -865,2-844,3 *Saadut korot 0,5 0,8

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Tornitie, Pomarkku

Kiinteistö Oy Tornitie, Pomarkku Sivu 1 / 5 Kiinteistö Oy Tornitie, Pomarkku Yhtiön talouden tervehdyttäminen - akordisuunnitelma Tausta Kiinteistö Oy Tornitie on Pomarkun kunnan nykyisin yksinään omistama vuokratalo, mikä on rakennettu

Lisätiedot

Tilinpäätösinfo 2012 Jani Nieminen

Tilinpäätösinfo 2012 Jani Nieminen Tilinpäätösinfo 2012 Jani Nieminen 1 Sisältö VVO yrityksenä Toimintaympäristö ja vuokraasuntomarkkina VVO katsauskaudella 2012 2 VVO yrityksenä 3 VVO yrityksenä VVO on maanlaajuinen, vuonna 1969 perustettu

Lisätiedot

Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM

Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM 17.5.2011 1(6) Investointien rahoituksen vaihtoehdot ja valinta / PM Kuntayhtymän talousarviossa ja suunnitelmassa investointien määrä on pyritty pitämään poistojen suuruusluokassa. Suuret rakennusinvestoinnit

Lisätiedot

ARA-asunnon hakeminen

ARA-asunnon hakeminen ARA-asunnon hakeminen -asuntohakemus ja sen liitteenä asuntolausunto Jaana Lehtinen, asukaskoordinaattori /vuokrauspalvelu Tehtävä aina asuntohakemus - Täytettävä asuntohakemus huolella ja siihen voi hakija

Lisätiedot

Asuntopoliittiset toimet hallitusohjelmassa

Asuntopoliittiset toimet hallitusohjelmassa Asuntopoliittiset toimet hallitusohjelmassa Seudullisen asuntopolitiikan mahdollisuudet MAL-verkoston seminaari 21.10.2015 Matti Vatilo Hallitusohjelma Hallitus toimeenpanee laajan ohjelman asuntorakentamisen

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys tunnukset 02/2012

Yhteiskunnallinen yritys tunnukset 02/2012 Yhteiskunnallinen yritys tunnukset 02/2012 Suomalaisen Työn Liitto ry myönsi 11:lle yritykselle oikeuden käyttää yhteiskunnallinen yritys -nimikettä. Suomen Setlementtiliiton omistamat yritykset olivat

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET. Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala

LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET. Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala LOVIISAN KAUPUNGIN KONSERNIOHJEET Hyväksytty kaupunginvaltuuston kokouksessa.. 1. Konserniohjeen tarkoitus ja soveltamisala Tällä konserniohjeella luodaan puitteet kuntakonserniin kuuluvien yhteisöjen

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2011 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017

LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017 LIITE PRIVANET GROUP OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTTEESEEN 2017 KONSERNIN KESKEISET AVAINLUVUT (tilintarkastetut) Privanet Group -konserni 1-12/2017 1-12/2016 Muutos 7-12/2017 7-12/2016 Muutos 12kk 12kk 6 kk

Lisätiedot

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0

Yhtiön taloudelliset tiedot päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot 0 0 EFECTE OYJ Yhtiön taloudelliset tiedot 30.9.2017 päättyneeltä yhdeksän kuukauden jaksolta (Luvut euroina, ellei toisin ilmoitettu) Konsernin Tuloslaskelma 1.1.2017 30.9.2017 1.1.2016 30.9.2016 LIIKEVAIHTO

Lisätiedot