Sata-hanke ALUEELLISEN HYVINVOINTI- INDIKAATTORISTON KEHITTÄMINEN. Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sata-hanke ALUEELLISEN HYVINVOINTI- INDIKAATTORISTON KEHITTÄMINEN. Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen 27.6.2014"

Transkriptio

1 Sata-hanke ALUEELLISEN HYVINVOINTI- INDIKAATTORISTON KEHITTÄMINEN Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen

2 2 SATA-HANKE SATA-HANKKEEN TAUSTAA RAHOITUS /2014 Satakuntaliiton myöntämä EAKR-avustus ja satakuntalaisten organisaatioiden (11 kpl) rahoitus. KESKEISET ALUEKEHITTÄMISTÄ PALVELEVAT TUOTOKSET: -sivuston kehittäminen ja ylläpito Satakuntaan liittyvät tilastot (erityisesti talous- ja väestötilastot) ja niihin perustuva analyysi (mm. kilpailukyky- ja monipuolisuusmittarit) Satakuntaan/aluetalouteen liittyvien tutkimusten jakelualusta Satakunnan talous -suhdannejulkaisu (ilmestyy touko- ja marraskuussa) Hyvinvointimittariston kehittäminen => useat Satamittarin analyysit, tilastot ja kuviot palvelevat jo nyt alueellisen hyvinvoinnin arvioimista. Aluetilasto- ja -tutkimusperusteisen tiedon tuottaminen ja levittäminen Aluetilastopankki (maksulliset ja maksuttomat tilastot) Uutiskirjeet Asiakasräätälöidyt tietopalvelut Aktiivinen aluekehittäminen asiantuntijan roolissa RESURSSIT (n. 1 htv) Projektitutkija Saku Vähäsantanen ja Projektitutkija Ari Karppinen HANKE PÄÄTTYY:

3 3 HYVINVOINTIMITTARISTO-OSION TAVOITTEET 1. Pyritään rakentamaan tilastopohjainen ja hyvinvoinnin mittaamiseen liittyviin tutkimuksiin perustuva indikaattoristo alueellisen hyvinvoinnin kuvaamiseen (RWI = Regional Welfare Indicators) 2. Tavoiteltavat ominaisuudet RWI:lle: 1. Helppo päivitettävyys (vuosittain) Perustuu olemassa oleviin maksullisiin/maksuttomiin tilastoihin Indikaattoristoa voidaan jatkossa helposti kehittää kehittämistarpeiden, tilastojen ja tutkimuksen lisääntyessä 2. Helppo käytettävyys aluekehittämis- ja -ennakointityössä RWI:stä julkaisu Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön julkaisusarjassa A Satamittari-sivustolla indikaattoreiden tulkinta/selitteet 3. Uusien, mutta taloustieteeseen perustuvien indikaattoreiden luominen RAJAUKSET (ei tarkastella): Kuntakohtaiset hyvinvointikertomusindikaattorit Suorat THL:n tietokantamuuttujat terveydestä ja sosiaalisesta kehityksestä Kansantalouden tason kokonaishyvinvointi-indikaattorit (GPI, ISEW, ) Satamittarissa jo olevat hyvinvointi-indikaattorit: mm. koulutustaso-, väestökehitys- ja työmarkkinamittarit, kilpailukykyindikaattorit.

4 4 LÄHTÖKOHTA 1: MITÄ ON HYVINVOINTI? Ei ole olemassa selkeää, yleisesti hyväksyttyä ja mittarin rakentamisen kannalta riittävän operationaalista määritelmää hyvinvoinnille. Usein erotetaan erilaisia ulottuvuuksia: taloudellinen, sosiaalinen, terveydellinen Yksilötaso (individual well-being/happiness), yhteiskunnan taso (social welfare), hyvinvointivaltion taso (welfare state), alueellinen taso Stiglitz-Sen-Fitoussi (2009) suosittelevat EU-komission tilaamassa raportissa, että talouksien kestävää menestystä ja hyvinvointia pitäisi mitata tuotannon sijasta enemmän tuloperusteisesti. He esittävät, että vaikkei ole olemassa mitään yhtä mittaria hyvinvoinnille, niin mittaamisesta ei kannata luopua ja mittaamisperusteet on kerrottava. Kuitenkin on kehitetty jo yli 30 mittaria kokonais- hyvinvoinnin mittaamiseen (GPI, ISEW, HDI, ), joissa tuloksena on yksi kokonaismittari (maiden) hyvinvoinnille.

5 5 LÄHTÖKOHTA 2: TALOUDELLISEN AKTIVITEETIN MITTARI (BKT) JA HYVINVOINTI ONGELMALÄHTEITÄ (i) BKT ei kuvaa kaikkea hyvinvointiin vaikuttavaa tuotantoa (ii) BKT ei ota huomioon tulonjakoa (iii) BKT ei huomioi tulevan luonnonvarojen käyttöä (tulevan tuotantopotentiaalin heikkeneminen) (iv) BKT ei huomioi suoraan ympäristön pilaantumista tai muita negatiivia ulkoisvaikutuksia (v) BKT markkinahintaan ei kuvaa täsmällisesti markkinattoman tuotannon arvoa

6 6 (I) BKT EI KUVAA KAIKKEA HYVINVOINTIIN VAIKUTTAVAA TUOTANTOA palkaton kotityö tee-se-itse -työ opiskelu talkoot vapaaehtoistyö, jollei tuota myytäviä hyödykkeitä vapaa-aika omaisuuden arvonmuutokset BKT:ta kasvattavat haitakkeet harmaan ja mustan talouden aikaansaama tuotanto ALUETASON AINEISTON SAATAVUUSONGELMISTA JOHTUEN TÄSSÄ ESITYKSESSÄ EI TARKASTELLA EM. HYVINVOINTITEKIJÖITÄ ALUETASOLLA, KYLLÄKIN KOKO TALOUDEN TASOLLA.

7 7 HYVINVOINTIIN VAIKUTTAVA AJANKÄYTTÖ Suomalaisten ajankäyttö (h/vrk; %) 0,13; 1 % 2,27; 10 % 6,4; 28 % 0,38; 2 % 3,08; 13 % Ansiotyö yhteensä Kotityö yhteensä Henkilökohtaiset tarpeet yhteensä Opiskelu yhteensä Vapaa-aika yhteensä 26 Erittelemätön 10,54; 46 % Lähde: Tilastokeskus,ajankäyttötutkimus

8 8 VAPAA-AJAN MÄÄRÄ PÄÄASIALLISEN TOIMINNAN MUKAAN Vapaa-aika pääasiallisen toiminnan mukaan (h/vrk; % kunkin ryhmän kokonaisajankäytöstä) 5,15; 10 % 5,27; 11 % Työllinen Ei-työlliset, yhteensä 8,09; 16 % 7,55; 15 % Työtön Opiskelija tai koululainen 8,5; 17 % 7,29; 15 % 8,23; 16 % Työkyvyttömyyseläkkeellä, pitkäaikaisesti sairas Eläkkeellä iän tai työvuosien perusteella tai työttömyyseläkkeellä Omaa kotitaloutta hoitava Lähde: Tilastokeskus, ajankäyttötutkimus

9 9 KOTITYÖHÖN KÄYTETTY AIKA PÄÄASIALLISEN TOIMINNAN MUKAAN Kotityöhön käytetty aika pääasiallisen toiminnan mukaan (h/vrk; % kunkin ryhmän kokonaisajankäytöstä) 3,03; 12 % Työllinen 7,18; 28 % Ei-työlliset, yhteensä 3,13; 12 % Työtön Opiskelija tai koululainen 3,44; 14 % Työkyvyttömyyseläkkeellä, pitkäaikaisesti sairas 4; 16 % 3,41; 13 % 1,17; 5 % Eläkkeellä iän tai työvuosien perusteella tai työttömyyseläkkeellä Omaa kotitaloutta hoitava Lähde: Tilastokeskus, ajankäyttötutkimus

10 10 KUVIOIDEN TULKINTAA BTK-laskelmissa huomiotta jäävän vapaa-ajan ja kotityön määrä (joilla molemmilla lienee oleellinen vaikutus hyvinvointiin) on ajankäyttötutkimuksen mukaan yli 40 % kokonaisajankäytöstä vuosina Lähes puolet kokonaisajasta vuorokaudessa menee henkilökohtaisiin tarpeisiin (nukkuminen, ruokailu, peseytyminen). Vapaa-aikaa (toiseksi suurin osuus kokonaisajankäytöstä) jakautuu henkilöiden pääasiallisen toiminnan mukaan, niin että ansiotyössä olevilla ja omaa taloutta hoitavilla on kokonaisajastaan vähiten vapaa-aikaa. Kotitöihin käytetty aika jakaantuu suhteellisen tasaisesti (hieman yli 10 %) eri ryhmien omasta kokonaisajasta paitsi opiskelijat käyttävät erityisen vähän kotitöihin aikaa (5 % ajastaan) ja omaa talouttaan hoitavat erityisen paljon (lähes 30 % ajastaan). Naiset käyttävät kokonaisajastaan (ei näy kuviosta) kolme kertaa miehiä enemmän (myös ansiotyössä käyvät naiset) perheen yhteisiin hyvinvointipalveluihin liittyviin kotitaloustöihin.

11 11 (II) BKT EI OTA HUOMIOON TULONJAKOA BKT mittaa tuotantoperusteisesti taloudellista aktiviteettia ja BKT/asukas keskimääräistä taloudellista elintasoa. Tasaisempi tulonjako merkitsee, että taloudellisen menestyksen kokonaistuloksista voi nauttia suurempi määrä kansalaisista, jolla voi olla positiivisia vaikutuksia kokonaishyvinvointiin. Liiallinen tulontasaus voi johtaa kuitenkin pienempiin kannusteisiin kasvattaa taloudellista kokonaistuloa. TÄSSÄ ESITYKSESSÄ HUOMIOIDAAN TULO- JA KULUTUSEROT SEUTUKUNTA- JA MAAKUNTATASOLLA JA TARKASTELLAAN NIIDEN YHTEYTTÄ JOIHINKIN SOSIAALISIIN JA TALOUDELLISIIN MUUTTUJIIN.

12 12 (III) BKT EI HUOMIOI KAIKKIA LUONNONVAROJEN KÄYTTÖARVOJA Uusiutumattomien luonnonvarojen väheneminen ei näy BKT:ssa. Heikentää tulevaa tuotantopotentiaalia. Uusiutuvien luonnonvarojen monimuotoisuuden säilyttäminen ei näy BKT:ssa, esim. kansallispuistojen olemassaolo biodiversiteetti Sellainen luonnonvarojen kasvu, johon ei sisälly työpanosta (esim. luonnollinen metsänkasvu, kalakannan kasvu) ei näy BKT:ssa Luonnon ilmaishyödykkeet (maa, vesi, ilma) eivät näy BKT:ssa, mutta ovat elintärkeitä hyvinvoinnille. (ALUETASON) AINEISTON VAIKEASTA SAATAVUUS- ONGELMISTA JOHTUEN TÄSSÄ ESITYKSESSÄ EI TARKASTELLA EM. HYVINVOINTITEKIJÖITÄ ALUETASOLLA.

13 13 Kuvaus siitä, kuinka luonnonvarat kasvattavat BKT:ta - vasta sitten, kun puu kaadetaan ja myydään markkinoille mutta metsillä voi olla myös muita käyttöarvoja sen 100-vuoden kasvun aikana.

14 14 (IV) BKT EI HUOMIOI SAASTUMISTA (NEGATIIVISIA ULKOISVAIKUTUKSIA SUORAAN) Luonnon pilaantumista aiheutuneet muutokset ympäristössä eivät näy BKT:ssa muutoin kuin, jos niihin liittyvä tuotanto vaatii tuotantoresursseja onnettomuudet ja muu saastuttaminen ei itsessään näy BKT:ssa onnettomuuden ehkäisemistoimet ja saasteen puhdistustoimet lasketaan BKT:een ALUETASON AINEISTON SAATAVUUS- ONGELMISTA JOHTUEN TÄSSÄ ESITYKSESSÄ EI TARKASTELLA SAASTUMISEN HYVINVOINTIVAIKUTUKSIA ALUETASOLLA. ESITYKSESSÄ HUOMIOIDAAN KUITENKIN JOITAKIN SOSIAALISEN PÄÄOMAN TEKIJÖITÄ ALUEELLISEN HYVINVOININ NÄKÖKULMASTA.

15 15 (V) BKT MARKKINAHINTAAN EI KUVAA TÄSMÄLLISESTI MARKKINATTOMAN TUOTANNON ARVOA Markkinaton tuotanto = hyödykkeillä ei ole markkinahintaa esim. useilla julkisilla palveluilla ei ole markkinahintaa maan sisäisen turvallisuuden palvelut (poliisi ja palokunta), maan ulkoisen turvallisuuden palvelut (armeija), julkisen hallinnolliset palvelut, terveydenhoito, sosiaalipalvelut, peruskoulu ja muu julkinen koulutus. Jos yhteiskunnassa/aluetaloudessa on paljon tällaisia palveluja (Pohjoismaat), niin BKT markkinahintaan ei kuvaa täsmällisesti elintasoa (verrattuna esim. maihin, joissa em. palvelut on yksityistetty ja myydään markkinoilla). Lisäksi BKT ei mittaa esimerkiksi mahdollista turvallisuuden tunteen lisääntymisen hyvinvointivaikutusta, jonka voi syntyä toimivasta julkisen sektorin turvaverkosta (positiivinen ulkoisvaikutus). Tällaisia palveluja kuvaa osin myös aluetasolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämä tietokanta ( THL-tietokantoja hyödynnetään tässä esityksessä.

16 RWI HYVINVOINTIJÄSENNYS (TÄSSÄ TUTKIMUKSESSA) 16 Taloudellisen menestyksen mittarit (esim. BKT/asukas) edelleen tärkeitä: Mitataan yhteisesti sovituin menetelmin, miten resursseja käytetään tehokkaasti, jotta saadaan kasvua, tuloja ja jaettavaa.

17 17 3. SUBJEKTIIVISET MITTARIT Miten hyvinvointi koetaan yksilötasolla? Aluetasolla ongelmana kattavan alueellisen aineiston saatavuus. Tämän hankkeen näkökulmasta (ks. RWImittariston tavoiteltavat ominaisuudet) erillisaineiston kerääminen rajattiin tarkastelun ulkopuolelle. Seuraavat kaksi kalvoa: ryhmittelyä ja maatason tarkastelu

18 18 YKSILÖLLINEN HYVINVOINTI: OSATEKIJÄT Yksilötason hyvinvointi Markkinahintaisten yksityishyödykkeiden tarjoamat hyödyt: Tavarat Palvelut Yhteiskunnan tarjoamat palvelut Kollektiiviset Subjektiiviset Tulonsiirto Muut sääntelyeli pakotusvoimapalvelut Aineettomat subjektiiviset hyödyt Yksilötasokokemukset, kuten tyytyväisyys itseensä yleisesti (ilo, mieliala) terveys liikunta harrastukset Yhteisölliset kokemukset, kuten sosiaalinen oikeudenmukaisuus arvot yhteiskunnassa perhearvot Sosiaaliset suhteet Sivistystaso Ympäristöön liittyvät kokemukset, kuten luonnonvarat luonnon tarjoamat virkistyspalvelut ekosysteemin tarjoamat yleiset palvelut (puhdas vesi, ilma,...) Periaatteessa voidaan tarkastella hyötyteoriassa, mutta eirahamitallisuuden vuoksi mahdoton arvioida erikseen edes yksilötasolla.

19 19 ONNELLISUUS (SUBJEKTIIVINEN HYVINVOINNIN MITTARI) JA TALOUDELLINEN MENESTYS

20 20 TOIMINTOPERUSTEISET MITTARIT Tyypillisesti määritellään, mitkä ovat hyvinvointialoja? Terveydenhuolto Sosiaalialat Koulutusalat Tutkimuskysymys voisi olla, että onko näiden alojen toiminnassa alueellisia/kuntakohtaisia eroja? Tämän hankkeen tutkimustavoitteiden mukaisesti tällainen tarkastelu rajattiin RWI-mittariston ulkopuolelle. THL:n tietokannasta löytyy toimintoperusteisia tarkasteluja

21 21 ALUEELLISET HYVINVOINNIN KOKONAISINDIKAATTORIT Hankkeen tavoitteen mukaisesti tällaiset (vaikeasti päivitettävät) tarkastelut rajattiin ulkopuolelle. Hyvinvoinnin kokonaisindeksien muodostamisessa on omat, hyvin dokumentoidut menetelmälliset ongelmansa (esim. Stiglitz-Sen- Fitoussi 2009). Lisäksi aluetasolla on relevantin aineiston saatavuusongelmia merkittävästi maatasoa enemmän. Seuraavassa esimerkkejä maakuntatason hyvinvointi-indeksistä (GPI) ja varsin toisenlaisen hyvinvointikehityskuvan antavasta koko kansantaloustason tutkimuksesta. => osoittavat kokonaismittareiden vaativan merkittävää ja siten työläästi päivitettävää tutkimuspanostusta kussakin tapauksessa ja tulosten tulkinnanvaraisuutta.

22 22 HYVINVOINNIN KEHITYS MAAKUNNITTAIN : KOKONAISINDIKAATTORI GPI Lähde: Hoffren & Vatanen (2014)

23 23 KOKONAISHYVINVOINNIN MITTARI ALUETASOLLA Hoffrenin GPI-kuvio tähän Mittarin mukaan Satakunnan hyvinvointi on 2012 alemmalla tasolla kuin Onko näin? Lähde: Hoffren & Vatanen (2014)

24 24 SUOMEN HYVINVOINNIN KEHITYKSESTÄ TOISENLAINEN TUTKIMUSNÄKEMYS Pohjolan (2013) laskelman mukaan Suomen hyvinvointi elämänarvoa painottavassa laskelmassa 3,4 - kertaa korkeammalla tasolla vuonna 2010 verrattuna vuoteen Vrt. edellisiin hyvinvointiindikaattoristo (GPI) laskelmiin. Mistä erot johtuvat? Lähde: Pohjola 2013

25 25 RWI-HYVINVOINTIMITTARISTOA: ALUEELLISEN TULONJAON TASAISUUS JA HYVINVOINTI

26 26 HYVINVOINTIMITTAREIDEN TULO- JA IHMISPAINOTTEISUUS: TULONJAKO Stiglitz-Sen-Fitoussi (2009) suosittavat, että vaikka BKT on yleisimmin käytetty ja menetelmällisesti yhteisesti standardoitu tuotantoon perustuva taloudellisen aktiviteetin mittari (ja BKT/asukas keskimääräisen taloudellisen elintason mittari), niin yhteiskunnallisen kehityksen ja hyvinvoinnin mittarit pitäisivät olla enemmän tulo- ja kulutusperusteisia. S-S-F (2009) edelleen suosittavat, että mittareiden tulisi yritysten lisäksi ottaa näkökulmaksi kotitalous ja/tai yksittäinen kuluttaja. S-S-F (2009) edelleen suosittavat, että painoarvoa pitäisi antaa näissä mittareissa myös tulon ja kulutuksen jakautumiselle eli sille, kuinka hyvinvointi jakautuu yhteiskunnassa. Sittemmin ranskalainen taloustieteilijä Thomas Piketty (2014) on arvostetussa, laajaan empiiriseen aineiston perustuvassa julkaisussaan päätynyt myös kiinnittämään huomiota tulojen ja varallisuuden jakaantumiseen ja yhteiskunnallisena, dynaamisena hyvinvointinäkökulmana hän on kiinnittänyt huomiota varallisuuden kasautumiseen. Tarkastellaan seuraavassa S-S-F:n suositusten mukaan Satakunnan seutukuntien ja osin myös kuntien hyvinvointia ja yhteiskunnallista kehitystä tulo-, kotitalous- ja tulonjakoperusteisesti.

27 GINI-kerroin 27 ALUEELLISTA HYVINVOINTIMITTARISTOA TULOEROT SATAKUNNAN SEUTUKUNNISSA JA KOKO MAASSA (Gini-kerroin, kotitalouksien käytettävissä olevat tulot) Pieni Gini-kertoimen arvo tarkoittaa tasaisempaa tulonjako, vaihtelu [0,100] KOKO MAA Rauma Pori Pohjois-Satakunta Aineistolähde: Tilastokeskus

28 28 TULOKSEN TULKINTAA Satakunnan seutukuntien tuloerot kotitalouksien käytettävissä olevilla tuloilla mitaten: ovat kaikissa seutukunnissa pienemmät kuin maatasolla, ovat 1990-luvun laman jälkeen aluksi kasvaneet nopeasti ja 2000-luvun alun jälkeen hidastuen aina vuoteen 2010 saakka, jonka jälkeen tuloerot ovat nopeasti vähentyneet. ovat olleet 1990-luvun lopulla nopeimmin kasvavat ja tasoltaan merkittävimmät Rauman seutukunnassa. Vuoden 2006 jälkeen ne ovat olleet likimain samanlaiset Porin ja Rauman seutukunnassa, samalla kun Pohjois-Satakunnassa tuloerot ovat merkittävästi enemmän vaihdelleet.

29 GINI-kerroin 29 ALUEELLISTA HYVINVOINTIMITTARISTOA Tuloerot seutukunnittain Satakunnassa ja koko maassa (Gini-kerroin, tuotannontekijätulot 1 ) KOKO MAA Rauma Pori Pohjois-Satakunta Tuotannontekijätulot = palkkatulot, yrittäjätulot, omaisuustulot Aineistolähde: Tilastokeskus

30 30 KUVION TULKINTAA Mitattaessa Satakunnan seutukuntien tuloeroja tuotannontekijätuloilla (palkkatulot, yrittäjätulot ja omaisuustulot, jotka kertovat käytettävissä olevia tuloja enemmän seutukunnan elinkeinoelämän tulonmuodostuksesta) tuloerot ovat edelliseen verrattuna: Tasoltaan paljon suuremmat (GINI-kerroin lähes kaksinkertainen) Ajallinen kehitys on huomattavasti tasaisempaa jokaisessa seutukunnassa vuosina kuin käytettävissä olevien tulojen tapauksessa. Rauman seutukunnassa tuloerot ovat merkittävästi pienemmät kuin muissa Satakunnan seutukunnissa ja koko maassa. Porin seutukunnassa tuloerot ovat olleet vuodesta 2000 saakka koko maata merkittävämmät.

31 HYVINVOINTIMITTARISTOA: TULOEROT SEUTUKUNNITTAIN

32 /asuntokunta 32 HYVINVOINTIMITTARISTOA Satakunnan seutukuntien bruttotulot/asuntokunta ja tulonjakopainotetut 1 bruttotulot KOKO MAA (bruttotulot) Rauma (bruttotulot) Pori (bruttotulot) Pohjois-Satakunta (bruttotulot) Rauma (tulonjakopainotetut bruttotulot) Pori (tulonjakopainotetut bruttotulot) Pohjois-Satakunta (tulonjakopainotetut bruttotulot) 1 Kotitalouden bruttotulot saadaan, kun talouden tuotannontekijätuloihin (palkka-, yrittäjä- ja omaisuustuloihin) lisätään kotitalouden saamat tulonsiirrot, mutta ei vähennetä maksettuja tulonsiirtoja (mm. veroja ja sosiaaliturvamaksuja). Painona KOKO MAAN bruttotulojen GINI-indeksin suhde seutukunnan vastaavaan indeksiin. Aineistolähde: Tilastokeskus

33 33 KUVION HYVINVOINTITULKINTAA Edellisessä kuviossa Satakunnan seutukuntien ja koko Suomen bruttotulot/asukaskunta (samassa kotitaloudessa asuvat) kehitystä on kuvattu vuosina (yhtenäiset viivat) Katkoviivat kuvaavat tilannetta, jossa seutukuntien bruttotulojen jakauman tasaisuus on otettu hyvinvointinäkökulmasta huomioon vertaamalla koko maan gini-kerrointa kunkin seutukunnan vastaavaan gini-kertoimeen. Jos seutukunnan tulonjakautuminen on tasaisempaa/epätasaisempaa kuin koko Suomessa, niin bruttotulot/asuntokunta-käyrä siirtyy ylöspäin/alaspäin tilanteesta, jossa tätä tulonjakosopeutusta ei ole huomioitu. TULOS: Satakunnan seutukuntien tulonjakosopeutetut bruttotulot (eli hyvinvointinäkökulma) kasvavat suhteessa alkuperäiseen Rauman seutukunta nousee selvästi koko maata korkeammalle tasolle, Porin seutukunta on lähes koko maan tasolla, Pohjois-Satakunta kaventaa bruttotuloperusteisen tuloeron koko maahan verrattuna puoleen (vuonna 2012).

34 34 HYVINVOINTIMITTARISTOA: SUURI- JA PIENITULOISUUS

35 35 Kuntien pienituloisuus: KUVION TULKINTAA Eurajoella, Luvialla, Säkylässä, Ulvilassa, Raumalla, Köyliössä, Eurassa ja Harjavallassa pienituloisimpaan tulokymmenykseen kuuluvan väestön osuus on pienempi kuin koko maassa. Vastaavasti pienituloisuus muissa Satakunnan kunnissa (2011) on suurempaa. Kuntien suurituloisuus: Yhdessäkään Satakunnan seutukunnassa suurituloisimman tulokymmenyksen osuus kunnan väestöstä ei ylitä 10 % (koko maan vertailuarvoa). TULKINTA: Satakunnan kunnissa suurituloisuus on tasaisesti vähäistä ja pienituloisuus useimmissa kunnissa merkittävämpää verrattaessa koko maahan.

36 36 ALUEELLISTEN TULOEROJEN JA ERÄIDEN TALOUDELLISTEN JA SOSIAALISTEN MUUTTUJIEN VÄLINEN TARKASTELU Tuloeroilla ja syrjäytymisriskillä esitetään usein olevan keskinäinen samansuuntainen yhteys. Pitkäaikaistyöttömyys Nuorten jääminen koulutuksen ulkopuolelle Päihderikollisuus Tuloeroilla ja koulutuspääoman tasolla esitetään usein olevan samansuuntainen yhteys. Korkeakoulutettujen määrä

37 Pitkäaikaistyöttömyys keskimäärin seutunnissa, % työvoimasta 37 TULOEROJEN JA PITKÄAIKAISTYÖTTÖMYYDEN VÄLINEN YHTEYS SEUTUKUNTATASOLLA ,5 Tuloerot vs. pitkäaikaistyöttömyys seutukunnissa 4 3,5 3 2,5 y = 0,1715x - 6,4956 R² = 0, ,5 1 0, GINI-kerroin keskimäärin , tuotannontekijätulot

38 Pitkäaikaistyöttömien osuus työttömistä keskimäärin (%) 38 TULOEROT JA TYÖTTÖMYYDEN PYSYVYYS SEUTUKUNNITTAIN Tuloerot vs. työttömyyden pysyvyys seutukunnissa y = 0,0048x + 25,212 R² = 9E GINI-kerroin seutukunnissa keskimäärin , tuotannontekijätulot

39 Koulutuksen ulkopuolelle jääneet vuotiasta, %- osuus samanikäisestä väestöstä 39 TULOEROT JA NUORTEN SYRJÄYTYMINEN KOULUTUKSEN ULKOPUOLELLE SEUTUKUNNITTAIN Tuloerot vs. koulutuksen ulkopuolelle jääneet seutukunnittain y = 0,4413x - 0,5759 R² = 0, Gini-kerroin, käytettävissä olevat tulot ( keskimäärin) suuremmat tuloerot

40 Päihteiden vaikutuksen alaisena tehdyista rikoksista syyllisiksi epäillyt/ 1000 henkilö 40 TULOEROT JA SYRJÄYTYMISRISKIRIKOLLISUUS SEUTUKUNNITTAIN Tuloerot vs. päihderikollisuus seutukunnissa y = 0,1454x 2-7,5454x + 114,5 R² = 0, GINI-kerroin seutukunnittain keskimäärin (käytettävissä olevat tulot)

41 Korkea-asteen koulutuksen saaneet (%), 15-vuotta täyttäneistä (keskimäärin ) TULOEROT JA KORKEAKOULUTUS SEUTUKUNNITTAIN Tuloerot vs. korkeakoulutus seutukunnissa y = 1,946x - 27,81 R² = 0, vähäisemmät tuloerot suuremmat tuloerot Tuloerot seutukunnittain (Gini-kerroin, käytettävissä olevat tulot, keskimäärin )

42 42 KUVIOIDEN TULKINTAA Seutukuntien tuloerojen vaihteluilla ei näyttäisi olevan selvää yhteyttä tarkasteltuihin sosiaalisiin ja taloudellisiin muuttujiin. Jonkinasteinen oletuksen mukainen yhteys voidaan löytää: Tuloerojen seutukunnittaisen vaihtelun ja korkea-asteen koulutustason vaihtelun välille. Tuloerojen seutukunnittaisen vaihtelun ja pitkäaikaistyöttömyyden vaihteluiden välillä. Hankkeessa tarkasteltiin myös useita muita vastaavia relaatioita (ei raportoitu tässä). Tilastollisesti erittäin merkitsevän relaation puuttuminen voi johtua paitsi analyysin puutteista, niin myös siitä, että seutukuntakohtaiset tulonjakovaihtelut (erityisesti käytettävissä olevien tulojen osalta) ovat lopulta vähäisiä.

43 43 RWI-HYVINVOINTIMITTARISTOA: ALUEELLISEN KULUTUKSEN TASAISUUS JA HYVINVOINTI

44 44 HYVINVOINTIMITTARI (RWI): ALUEELLINEN KULUTUS JA SEN TASAISUUS Useissa hyvinvointimittareissa korostetaan, että niissä tulisi kiinnittää huomiota tuotannon sijasta ja tulojen lisäksi kotitalouksien kulutukseen ja sen jakautumiseen (ks. Esim. S-S-F 2009 ja useat kokonaishyvinvointimittarit). Tarkastellaan seuraavaksi tulonjakosopeutettuja kulutusmenoja eräissä vertailumaakunnissa (Satakunta, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Etelä- Pohjanmaa) ja koko maassa.

45 /kulutusyksikkö (vuoden 2012 hinnoin) 45 KULUTUSYKSIKKÖKOHTAINEN * TULONJAKOSOPEUTETTU KULUTUS MAAKUNNITTAIN Satakunnan ja vertailualueiden tulonjakosopeutettu kulutusyksikkökohtainen kulutus KOKO MAA Varsinais-Suomi Satakunta Pirkanmaa Etelä-Pohjanmaa (1-Gini)* (kulutusmenot/kulutusyksikkö) * Kulutusyksikköä kohti lasketuilla tuloilla ja kulutusmenoilla voidaan verrata kooltaan ja rakenteeltaan erilaisia kotitalouksia toisiinsa. Aineistolähteet: Tilastokeskus ja THL

46 46 KUVION TULKINTAA Kun tarkastelemme vertailumaakuntien ja koko maan reaalista (vuoden 2012 hinnoin) kulutusyksikkökohtaista 1 ja hyvinvointimielessä tulonjakosopeutettua kulutusta, niin kehityskuva on varsin yhteneväinen: erot ovat vähäisiä. 1 Tulonjakotilastossa ja kulutustutkimuksessa on käytetty vuodesta 2002 lähtien Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin suosittamaa OECD:n ns. muunnettua kulutusyksikköasteikkoa, jossa kotitalouden ensimmäinen aikuinen saa painon 1, muut yli 13-vuotiaat saavat painon 0,5 ja Lapset saavat painon 0,3 (0 13-vuotiaat). Kulutusyksikkö ä kohden laskettujen kulutusmenojen avulla voidaan vertailla kooltaan ja rakenteeltaan erilaisia kotitalouksia. Keskimäärin kulutuksen reaalinen taso on noussut vuodesta 1995 vuoteen 2012 lähes 50 %.

47 /asuntokunta (vuoden 2012 hinnoin) ASUNTOKUNTAKOHTAINEN* TULONJAKOSOPEUTETTU KULUTUS MAAKUNNITTAIN Eräiden maakuntien tulonjakosopeutettu asuntokuntakohtainen kulutus KOKO MAA Varsinais-Suomi Satakunta Pirkanmaa Etelä-Pohjanmaa (1-gini)*(yksityiset kulutusmenot/asuntokunta) * Asuntokunnan muodostavat kaikki samassa asuinhuoneistossa vakinaisesti asuvat henkilöt. Aineistolähteet: Tilastokeskus ja THL

48 48 KUVION TULKINTAA Kun tarkastelemme vertailumaakuntien ja koko maan reaalista (vuoden 2012 hinnoin) asuntokuntakohtaista 1 ja hyvinvointimielessä tulonjakosopeutettua kulutusta, niin kehityskuva on edelleen varsin yhteneväinen: erot ovat vähäisiä, joskin maakuntien keskinäinen järjestys muuttuu (vrt. erityisesti Etelä-Pohjanmaa) 1 Asuntokunnan muodostavat kaikki samassa asuinhuoneistossa vakinaisesti asuvat henkilöt. Asuntokuntakohtainen kulutuksen taso on edellistä kulutusyksikkökohtaista tasoa korkeampi ja reaalista kasvua on keskimäärin reilu neljännes (28 %).

49 49 RWI-HYVINVOINTIMITTARISTOA: ALUEELLISET HYVINVOINTIEROT ERÄIDEN SOSIAALISTEN INDIKAATTOREIDEN VALOSSA

50 % vuotiasta 50 ALUEELLINEN SYRJÄYTYMISRISKI (1) EROT VAIKEASTI TYÖLLISTETTÄVIEN MÄÄRÄSSÄ ERÄISSÄ MAAKUNNISSA Vaikeasti työllistyvät alueittain Etelä-Pohjanmaa Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi Koko maa Lähde: THL, tilastot

51 %-osuus vuotiaista 51 ALUEELLINEN SYRJÄYTYMISRISKI (2) EROT KOULUTUKSEN ULKOPUOLELLE JÄÄNEIDEN NUORTEN MÄÄRÄSSÄ ERÄISSÄ MAAKUNNISSA Koulutuksen ulkopuolelle jääneet vuotiaat Etelä-Pohjanmaa Pirkanmaa Satakunta Varsinais-Suomi Koko maa Lähde: THL,tilastot

52 pinta-ala (m2)/henkilö 52 ALUEELLISET EROT ASUMISVÄLJYYDESSÄ Asumisväljyys maakunnittain ( ) Aineistolähde: Tilastokeskus

53 53 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ 1. Hyvinvoinnille ei voi antaa vain yhtä määritelmää: on erilaisia näkökulmia Yksilötason hyvinvointi muodostuu hyvin monenlaisista ulottuvuuksista, joilla suurella osalla ei ole rahamääräistä arvoa. Kyselytutkimusten mukaan tyypillisesti alhaisen tulotason maiden tulojen kasvu kasvattaa koettua onnellisuutta, mutta korkean tulotason maiden tulojen lisäkasvu ei enää näy samassa määrin onnellisuudessa. Standardoitujen ja vertailukelpoisten kokonaishyvinvointiindikaattoreiden muodostamiseen liittyy monenlaisia menetelmällisiä ongelmia. Ei rahamääräisten hyvinvointitekijöiden yhteismitallinen mittaaminen Osaindeksien painottaminen

54 54 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ 2. Alueelliselle hyvinvoinnin mittaamiselle syntyy erityisvaikeus siitä, että tilastointi aluetasolla on vähäisempää kuin maatasolla. => Pyrittäessä helposti päivitettäviin alueellisiin hyvinvointi-indikaattoreihin (RWI) sovelias lähestymistapa on tarkastella jotakin perinteisen BKT/asukas-tunnusluvun hyvinvointipuutetta kerrallaan.

55 55 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ 3. BTK-laskelmissa huomiotta jäävän vapaaajan ja kotitaloustyön määrä - joilla molemmilla lienee oleellinen vaikutus hyvinvointiin - on ajankäyttötutkimuksen mukaan yli 40 % kokonaisajankäytöstämme

56 56 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ: TULOT 4. Satakunnan kaikissa seutukunnissa on käytettävissä olevilla tuloilla ja gini-kertoimella mitaten tasaisempi tulonjako kuin koko maassa Tuotannontekijätulojen suhteen kuva on hieman erilainen: viime vuosina Porin ja Pohjois-Satakunnan tulonjako on hiukan koko maata epätasaisempi ja Rauman seudun kehitys selvästi tasaisempi. 6. Ero käytettävissä oleviin tuloihin ja tuotannontekijätuloihin perustuvissa gini-kertoimissa osoittaa, että tulonjakojärjestelmä toimii ja se näyttäisi olevan kotitalouksien tulonjakomielessä erittäin palkitseva Porin ja Pohjois-Satakunnan seutukuntien osalta. 7. Kun huomioidaan hyvinvointimielessä tulonjakosopeutus ja verrataan kehitystä koko maahan, niin seutukuntien bruttotulot suhteessa koko maahan kasvavat kaikissa seutukunnissa merkittävästi. Rauman seutu ylittää merkittävästi koko maan tason, Porin seutu on nousee koko maan tasolle ja Pohjois-Satakunnassa tuloero koko maahan puolittuu.

57 57 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ: KULUTUS 8. Vertailumaakuntien ja koko maan kulutusyksikkökohtainen ja asuntokuntakohtainen reaalinen kulutus on kehittynyt varsin samankaltaisesti kuitenkin niin, että tulonjakosopeutetun kulutusyksikkökohtaisen kulutuksen vuosittainen reaalinen kasvuvauhti on ollut keskimäärin lähes 3 % vuosina (ylittää BKT:n keskimääräisen reaalisen vuosikasvun Suomessa), ja vastaavasti asuntokuntakohtainen kulutuksen kasvu vastaavana ajankohta on ollut reilut 1,5 %. 9. Vertailumaakuntien erot ovat varsin pieniä kulutuksessa hyvinvointimielessä, kun huomioidaan tulonjakosopeutus, eivätkä erot ole kasvaneet.

58 58 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ 10.Tarkasteltaessa seutukunnittaisten tuloerovaihteluiden yhteyttä joihinkin taloudellisiin ja sosiaalisiin muuttujiin, selkeimmät positiiviset keskinäissuhteet löytyivät Korkea-asteen koulutuksen ja tuloerojen välille, Pitkäaikaistyöttömyyden ja tuloerojen välille. 11.Useimmissa tapauksissa mitään yhteyttä ei löytynyt joka heijastanee seutukuntien tuloerojen vaihteluiden vähäisyyttä Suomessa.

59 59 JOHTOPÄÄTÖKSIÄ 12.Alueellisia syrjäytymisriskeissä voidaan löytää vertailumaakunnissa jonkin verran eroa : Vaikeasti työllistettävien määrässä ( ) Nuorten (17-24-vuotiaat) jäämisessä koulutuksen ulkopuolelle ( ). 13.Hyvinvointiin vaikuttava asumisväljyys on kaikkein suurin Manner-Suomen maakunnista Satakunnassa.

60 60 KIITOS! Lisätietoja projektitutkija Ari Karppinen, sähköposti: puh projektitutkija Saku Vähäsantanen, sähköposti: puh

Sata-hanke ALUEELLISEN HYVINVOINTIMITTARISTON KEHITTÄMINEN. Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen

Sata-hanke ALUEELLISEN HYVINVOINTIMITTARISTON KEHITTÄMINEN. Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen Sata-hanke ALUEELLISEN HYVINVOINTIMITTARISTON KEHITTÄMINEN Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen 27.5.2014 2 SATA-HANKE SATA-HANKKEEN TAUSTAA RAHOITUS 2011-2013/2014 Satakuntaliiton myöntämä EAKR-avustus ja

Lisätiedot

ALUEELLISEN HYVINVOINTIMITTARISTON KEHITTÄMINEN. SATAKUNNAN LAPSI- JA NUORISOPOLIITTINEN FOORUMI 16.9.2014 Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen

ALUEELLISEN HYVINVOINTIMITTARISTON KEHITTÄMINEN. SATAKUNNAN LAPSI- JA NUORISOPOLIITTINEN FOORUMI 16.9.2014 Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen ALUEELLISEN HYVINVOINTIMITTARISTON KEHITTÄMINEN SATAKUNNAN LAPSI- JA NUORISOPOLIITTINEN FOORUMI 16.9.2014 Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen 2 Koulukiusaaminen Satakunnan kunnissa 2013 3 Onko koulukiusauskokemuksella

Lisätiedot

Tilastotiedote 2007:1

Tilastotiedote 2007:1 TAMPEREEN KAUPUNGIN TALOUS- JA STRATEGIARYHMÄ TIETOTUOTANTO JA LAADUNARVIOINTI Tilastotiedote 2007:1 25.1.2007 TULONJAKOINDIKAATTORIT 1995 2004 Tilastokeskus kokosi vuodenvaihteessa kotitalouksien tulonjakoa

Lisätiedot

Kestävän hyvinvoinnin seuranta

Kestävän hyvinvoinnin seuranta Lausunto: Miten voidaan edistää kestävää hyvinvointia? Kestävän hyvinvoinnin seuranta Jukka Hoffrén HTT, Dosentti (Soveltava tilastotiede) Helsingin yliopisto Jukka Hoffrén 1 Kestävän hyvinvoinnin mittaaminen

Lisätiedot

Miten kuvata taloudellista hyvinvointia? Olli Savela, yliaktuaari, kansantalouden tilinpito Näkökulmia talouteen ja hyvinvointiin seminaari 7.3.

Miten kuvata taloudellista hyvinvointia? Olli Savela, yliaktuaari, kansantalouden tilinpito Näkökulmia talouteen ja hyvinvointiin seminaari 7.3. Miten kuvata taloudellista hyvinvointia? Olli Savela, yliaktuaari, kansantalouden tilinpito Näkökulmia talouteen ja hyvinvointiin seminaari 7.3.2011 Kansantalouden tilinpito Kansainvälinen talouden kuvaus-

Lisätiedot

Onko eläkeköyhyys faktaa vai fiktiota? - Eläkkeiden tasot ja ostovoiman kehitys Juha Rantala Ekonomisti Eläketurvakeskus

Onko eläkeköyhyys faktaa vai fiktiota? - Eläkkeiden tasot ja ostovoiman kehitys Juha Rantala Ekonomisti Eläketurvakeskus Onko eläkeköyhyys faktaa vai fiktiota? - Eläkkeiden tasot ja ostovoiman kehitys Juha Rantala Ekonomisti Eläketurvakeskus Eläkeläiset ry:n seminaari, Kuntoranta 27.4.2017 Esityksen sisältö 1) Taustaa. -

Lisätiedot

Toimintaympäristö. Tulot. 12.1.2015 Jenni Kallio

Toimintaympäristö. Tulot. 12.1.2015 Jenni Kallio Toimintaympäristö Tulot 12.1.2015 Jenni Kallio Käytettävissä olevat tulot pienenivät Tulot 2013 Diat 4 7 Vuonna 2013 tamperelaisten tulonsaajien veronalaiset keskitulot olivat 27 587 euroa. Tulonsaajista

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset

Toimintaympäristön muutokset Merikarvia Siikainen Pomarkku Lavia Pori Ulvila Luvia Nakkila Harjavalta Kokemäki Toimintaympäristön muutokset Porin selvitysalue 28.2.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Harjavalta Kokemäki Lavia

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset

Toimintaympäristön muutokset Merikarvia Siikainen Pomarkku Lavia Pori Ulvila Luvia Nakkila Harjavalta Kokemäki Toimintaympäristön muutokset Porin selvitysalue 23.2.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Harjavalta Kokemäki Lavia

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON GPI ETELÄ-SAVON GPI (GENUINE PROGRESS INDICATOR) SISÄLTÖ. Mikä on maakuntien GPIvertailun. järjestys?

ETELÄ-SAVON GPI ETELÄ-SAVON GPI (GENUINE PROGRESS INDICATOR) SISÄLTÖ. Mikä on maakuntien GPIvertailun. järjestys? 1 TRENDIKATSAUS 1/2017 ETELÄ-SAVON GPI ETELÄ-SAVON GPI (GENUINE PROGRESS INDICATOR) Tässä katsauksessa tarkastellaan Etelä-Savon GPI-indeksin kehitystä vertailtuna muihin Suomen maakuntiin. GPI:llä tarkoitetaan

Lisätiedot

RegTour-malli (Alueellisen matkailun numeerinen laskentamalli)

RegTour-malli (Alueellisen matkailun numeerinen laskentamalli) Kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö RegTour-malli (Alueellisen matkailun numeerinen laskentamalli) MALLI 1. Varsinais-Suomen ja Turun seudun matkailutulo ja -työllisyys 2011-2012 MALLI 2. Satakunnan, sen

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen

HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT. 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen HYVINVOINTI JA TALOUDEN REUNAEHDOT 6.11.2013 Jaakko Kiander Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 1 MITÄ HYVINVOINTI ON? Perustarpeet: ravinto, asunto Terveys: toimintakyky, mahdollisuus hyvään hoitoon

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 8:2016

TILASTOKATSAUS 8:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 8:2016 1 15.4.2016 ASUNTOKUNTIEN ELINVAIHEET JA TULOT ELINVAIHEEN MUKAAN VUOSINA 2005 2013 Asuntokunnat elinvaiheen mukaan lla, kuten muillakin tässä tarkastelluilla

Lisätiedot

Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa

Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa!Satakunnan talous -katsaus (painettu ja pdf) kaksi kertaa vuodessa, kesä- ja marraskuussa, sis. mm. toimialoittaisen

Lisätiedot

Päätoimialojen kehitys ja työpaikkojen muutos Satakunnassa

Päätoimialojen kehitys ja työpaikkojen muutos Satakunnassa Päätoimialojen kehitys ja työpaikkojen muutos Satakunnassa "AVAA SATAKUNNAN OPINOVI" AIKUISOHJAUS TYÖELÄMÄN VOIMAVARANA -SEMINAARI 19.1.2010 Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun kauppakorkeakoulu, Porin

Lisätiedot

Yleistä tietoa Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta. Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer)

Yleistä tietoa Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta. Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer) Yleistä tietoa Pohjois-Pohjanmaan maakunnasta Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuolto osana tulevaisuuden maakuntaa -hanke (PoPSTer) Sisältö Väkiluvut 2016 ja väestöennusteet vuosille 2020, 2030

Lisätiedot

MATKAILUTULO JA - TYÖLLISYYS LOUNAISRANNIKOLLA ALMA num -numeerinen aluetaloudellinen matkailumalli

MATKAILUTULO JA - TYÖLLISYYS LOUNAISRANNIKOLLA ALMA num -numeerinen aluetaloudellinen matkailumalli MATKAILUTULO JA - TYÖLLISYYS LOUNAISRANNIKOLLA ALMA num -numeerinen aluetaloudellinen matkailumalli Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen 2.6.2016 (c) Ari Karppinen & Saku Vähäsantanen 1 Matkailun merkitys

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 5:2016

TILASTOKATSAUS 5:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 5:2016 1 1.4.2016 YKSINHUOLTAJIEN TULOT VANTAALLA VUOSINA 2000 2013 Yksinhuoltajien määrä Vantaalla oli vuoden 2013 lopussa kaikkiaan 95 400 asuntokuntaa, joista yhden

Lisätiedot

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 6:2016

TILASTOKATSAUS 6:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 6:2016 1 7.4.2016 SELLAISTEN ASUNTOKUNTIEN, JOISSA ON PARISKUNTA JA LAPSIA, TULOT VANTAALLA VUOSINA 2000 2013 Asuntokuntien määrä Vantaalla oli vuoden 2013 lopussa

Lisätiedot

Hyvinvoinnin mittaamisen haasteet. Syyskuu 2012 Hilkka Vihavainen

Hyvinvoinnin mittaamisen haasteet. Syyskuu 2012 Hilkka Vihavainen Hyvinvoinnin mittaamisen haasteet Syyskuu 2012 Hilkka Vihavainen Esityksen rakenne Taustaa mistä on puhe kun puhutaan hyvinvoinnin mittaamisesta? Hyvinvointi on moniulotteista mitä meillä nyt on? Tilastojen

Lisätiedot

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

Kuntakohtainen vaihtelu on huomattavaa. Em. indikaattorien kuntakohtaiset jakaumat.

Kuntakohtainen vaihtelu on huomattavaa. Em. indikaattorien kuntakohtaiset jakaumat. Tässä koottuna yleiskuva maakuntien tilanteesta vuonna 2014. Taulukko 1. Huono-osaisuutta kuvaavat osoittimet ja koko maan keskiarvot. Osoitin ikäryhmä Koko maan keskiarvo 1 Työkyvyttömyys.eläkkeet, (mielenterveydens

Lisätiedot

Työkyvyttömyyseläkkeiden alue-erot. Tutkimusseminaari 21.03.2013 Mikko Laaksonen

Työkyvyttömyyseläkkeiden alue-erot. Tutkimusseminaari 21.03.2013 Mikko Laaksonen Työkyvyttömyyseläkkeiden alue-erot Tutkimusseminaari 21.03.2013 Mikko Laaksonen Työkyvyttömyyseläkettä saavat 25-64-vuotiaat (%), 2011 Ahvenanmaa 5,3 Etelä-Karjala 9,9 Etelä-Pohjanmaa 10,4 Etelä-Savo 11,9

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset. Jyväskylän selvitysalue 25.4.2014 Heikki Miettinen

Toimintaympäristön muutokset. Jyväskylän selvitysalue 25.4.2014 Heikki Miettinen Toimintaympäristön muutokset Jyväskylän selvitysalue 25.4.2014 Heikki Miettinen Kunnan elinvoimaisuuden indikaattorit Työpaikat Työvoima Koulutus Työlliset Työttömyys Verotettavat tulot Muutto Sairastavuus

Lisätiedot

Tuoreimmat tiedot kotitalouksien toimeentulosta. Hannele Sauli Tilastokeskuksen asiakaspäivä 25.1.2012

Tuoreimmat tiedot kotitalouksien toimeentulosta. Hannele Sauli Tilastokeskuksen asiakaspäivä 25.1.2012 Tuoreimmat tiedot kotitalouksien toimeentulosta Hannele Sauli Tilastokeskuksen asiakaspäivä 25.1.2012 Esityksen teemat Kotitalouksien toimeentulon kehitys tulonjakotilastojen valossa: Tulotason nousu Tuloerojen

Lisätiedot

Maahanmuuton taloustiede Matti Sarvimäki Aalto-yliopisto ja VATT

Maahanmuuton taloustiede  Matti Sarvimäki Aalto-yliopisto ja VATT Maahanmuuton taloustiede www.vatt.fi/maahanmuutto Matti Sarvimäki Aalto-yliopisto ja VATT Maahanmuuttajien määrä kasvanut nopeasti Ulkomailla syntyneet Ulkomaalaistaustaiset Vieraskieliset Ulkomaan kansalaiset

Lisätiedot

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 ja 2010

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 ja 2010 1 kauppakorkeakoulun Porin yksikkö Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 ja 2010 2 HANKKEEN PERUSTARKOITUS TUOTTAA PORIN SEUDUN MATKAILUN KEHITTÄMISEKSI MÄÄRÄLLISTÄ,

Lisätiedot

Mikä on bruttokansantuote ja mitä se mittaa? Maailman tilastopäivä 20.10.2015 Studia Monetaria Katri Soinne

Mikä on bruttokansantuote ja mitä se mittaa? Maailman tilastopäivä 20.10.2015 Studia Monetaria Katri Soinne Mikä on bruttokansantuote ja mitä se mittaa? Maailman tilastopäivä 20.10.2015 Studia Monetaria Katri Soinne Bruttokansantuotteen volyymin vuosimuutos eli reaalinen muutos, prosenttia Lähde: www.tilastokeskus.fi

Lisätiedot

Maahanmuuttajien integroituminen Suomeen

Maahanmuuttajien integroituminen Suomeen Maahanmuuttajien integroituminen Suomeen Matti Sarvimäki (yhdessä Laura Ansalan, Essi Eerolan, Kari Hämäläisen, Ulla Hämäläisen, Hanna Pesolan ja Marja Riihelän kanssa) Viesti Maahanmuutto voi parantaa

Lisätiedot

Kuva: Anniina Korpi. Osaamiskehitys

Kuva: Anniina Korpi. Osaamiskehitys Kuva: Anniina Korpi Osaamiskehitys Osaamiskehityksen keskeiset nostot Porin seudun korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus (36,4 %) väestöstä oli suurista ja keskisuurista kaupunkiseuduista alhaisin.

Lisätiedot

Miten väestöennuste toteutettiin?

Miten väestöennuste toteutettiin? Miten väestöennuste toteutettiin? Väestöennusteen laatiminen perustui kolmeen eri väestökehityksen osatekijään: 1) luonnollinen väestönlisäykseen (syntyvyys ja kuolleisuus, 2) kuntien väliseen nettomuuttoon

Lisätiedot

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012

TIETOISKU 15.12.2014 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 BKT asukasta kohden vuonna 2012 ( ) 50 000 TUOTANTO LASKI VARSINAIS-SUOMESSA VUONNA 2012 40 000 47 957 Bruttokansantuote laski vuonna 2012 huomattavasti Varsinais-Suomessa, kuten muissakin Etelä- Suomen

Lisätiedot

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN?

PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? PALJONKO SUOMALAISET KÄYTTÄVÄT TULOISTAAN ASUMISEEN? Timo Kauppinen, THL 12.11.2018 Paljonko suomalaiset käyttävät tuloistaan asumiseen? / Timo Kauppinen 1 TÄMÄ ESITYS Asumismeno/kustannusrasitteen erilaiset

Lisätiedot

Pohjanmaa Uusimaa Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Kanta-Häme Koko maa. Varsinais-Suomi

Pohjanmaa Uusimaa Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Kanta-Häme Koko maa. Varsinais-Suomi Vakka-Suomen Työllisyystilanne valoisa Vakka-Suomen työttömyysaste laski merkittävästi tammikuussa. Tämä johtui erityisesti myönteisestä työllisyyskehityksestä Uudessakaupungissa, jossa työttömyysaste

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 7:2016

TILASTOKATSAUS 7:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 7:2016 1 11.4.2016 LAPSETTOMIEN PARIEN TULOT VANTAALLA VUOSINA 2000 2013 Asuntokuntien määrä Vantaalla oli vuoden 2013 lopussa kaikkiaan 95 400 asuntokuntaa, joista

Lisätiedot

Ylimmät tulo osuudet,tuloerot ja verot. Marja Riihelä (VATT) & Matti Tuomala (TaY) Sosiaalipolitiikan päivät Tampere

Ylimmät tulo osuudet,tuloerot ja verot. Marja Riihelä (VATT) & Matti Tuomala (TaY) Sosiaalipolitiikan päivät Tampere Ylimmät tulo osuudet,tuloerot ja verot Marja Riihelä (VATT) & Matti Tuomala (TaY) Sosiaalipolitiikan päivät Tampere 25.10.2018 Taustaa Usein kuultu väite tuloerokeskustelussa tuloerot eivät ole enää kasvaneet

Lisätiedot

ALUENÄKÖKULMA SATAKUNNAN ASEMAAN JA OSAAMISPERUSTAAN 2000-LUVULLA

ALUENÄKÖKULMA SATAKUNNAN ASEMAAN JA OSAAMISPERUSTAAN 2000-LUVULLA ALUENÄKÖKULMA SATAKUNNAN ASEMAAN JA OSAAMISPERUSTAAN 2000-LUVULLA Kehittämispäällikkö Timo Aro Porin kaupunki 14.10.2014 Ei riitä, että osaa nousta hevosen selkään, on osattava myös pudota - Argentiinalainen

Lisätiedot

Suomalaisen hyvinvoinnin haasteita. Tilastokeskus-päivä 4.11.2008

Suomalaisen hyvinvoinnin haasteita. Tilastokeskus-päivä 4.11.2008 Suomalaisen hyvinvoinnin haasteita Tilastokeskus-päivä 4.11.28 Kaksi näkökulmaa suomalaisen hyvinvoinnin haasteista 1) Väestön ikääntymisen seuraukset :! Talouskasvun hidastuminen, kun työikäinen väestö

Lisätiedot

Työttömyysasteen kehitys (12 kk liukuva keskiarvo) suurimmissa maakunnissa ajalla 2007 2013 (heinä)

Työttömyysasteen kehitys (12 kk liukuva keskiarvo) suurimmissa maakunnissa ajalla 2007 2013 (heinä) Maakunnan tila 1 Työttömyysasteen kehitys (12 kk liukuva keskiarvo) suurimmissa maakunnissa ajalla 27 213 (heinä) 14,5 14, 13,5 13, 12,5 12, 11,5 11, 1,5 1, 9,5 9, 8,5 8, 7,5 7, 6,5 6, 5,5 5, Luku alueen

Lisätiedot

Mitä tilastot kertovat Etelä-Savon taideja kulttuurielämästä? Taiteen edistämiskeskuksen alueprofiiliaineiston esittelyä Etelä-Savon näkökulmasta

Mitä tilastot kertovat Etelä-Savon taideja kulttuurielämästä? Taiteen edistämiskeskuksen alueprofiiliaineiston esittelyä Etelä-Savon näkökulmasta Mitä tilastot kertovat Etelä-Savon taideja kulttuurielämästä? Taiteen edistämiskeskuksen alueprofiiliaineiston esittelyä Etelä-Savon näkökulmasta Kulttuurin tulevaisuuspöytä 3.5.218 Mikkeli Erityisasiantuntija

Lisätiedot

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 1 kauppakorkeakoulun Porin yksikkö Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, Porin seutukunnassa ja sen kunnissa 2009 2011 2 HANKKEEN PERUSTARKOITUS TUOTTAA PORIN SEUDUN MATKAILUN KEHITTÄMISEKSI MÄÄRÄLLISTÄ,

Lisätiedot

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013

01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ. Juha Rantala ja Marja Riihelä. Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 01/2016 ELÄKETURVAKESKUKSEN TUTKIMUKSIA TIIVISTELMÄ Juha Rantala ja Marja Riihelä Eläkeläisnaisten ja -miesten toimeentuloerot vuosina 1995 2013 Sukupuolten välinen tasa-arvo on keskeinen arvo suomalaisessa

Lisätiedot

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 17 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

Työllisyysaste Pohjoismaissa

Työllisyysaste Pohjoismaissa BoF Online 2008 No. 8 Työllisyysaste Pohjoismaissa Seija Parviainen Tässä julkaisussa esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä edusta Suomen Pankin kantaa. Suomen Pankki Rahapolitiikka-

Lisätiedot

Subjektiivisen ja objektiivisen taloudellisen hyvinvoinnin suhde

Subjektiivisen ja objektiivisen taloudellisen hyvinvoinnin suhde Subjektiivisen ja objektiivisen taloudellisen hyvinvoinnin suhde Näkökulmia talouteen ja hyvinvointiin seminaari Hyvinvoinnin mittaaminen, käsitteellinen lähtökohta: Hyvinvointi on moniulotteinen käsite,

Lisätiedot

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

ryhmät Suomessa Jarmo Partanen

ryhmät Suomessa Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttaja- ryhmät Suomessa Jarmo Partanen 2010 Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset

Lisätiedot

Köyhyys ja huono-osaisuus hyvinvointivaltiossa

Köyhyys ja huono-osaisuus hyvinvointivaltiossa Köyhyys ja huono-osaisuus hyvinvointivaltiossa Jouko Karjalainen eapn-fin 29.11.2013 1 Tulkintakehikot Yksilön vastuu Yhteisöjen vastuu Yhteiskunnan vastuu 2 Mitä on köyhyys? vastentahtoinen tilanne, rajoittaa

Lisätiedot

Viitebudjetit ja köyhyyden mittaaminen. Lauri Mäkinen Sosiaalipolitiikan oppiaine Turun yliopisto

Viitebudjetit ja köyhyyden mittaaminen. Lauri Mäkinen Sosiaalipolitiikan oppiaine Turun yliopisto Viitebudjetit ja köyhyyden mittaaminen Lauri Mäkinen Sosiaalipolitiikan oppiaine Turun yliopisto VIITEBUDJETIT ELINTASON MITTARINA- LYHYT HISTORIAKATSAUS Viitebudjetteja on käytetty elintason mittaamiseen

Lisätiedot

Maakuntainfot. Satakunta. Laatijat: Merja Mannelin, Jouni Vataja ja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus

Maakuntainfot. Satakunta. Laatijat: Merja Mannelin, Jouni Vataja ja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus Maakuntainfot Satakunta Laatijat: Merja Mannelin, Jouni Vataja ja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus Sisällysluettelo Diat 1 ja 2: Kansilehti ja sisällysluettelo Diat 3 ja 4: Yleistä Satakunnan maakunnasta

Lisätiedot

Kotitalouksien tuotanto ja kulutus. Kotitaloustuotannon satelliittitilinpito 2001 Johanna Varjonen, Kristiina Aalto

Kotitalouksien tuotanto ja kulutus. Kotitaloustuotannon satelliittitilinpito 2001 Johanna Varjonen, Kristiina Aalto Kotitalouksien tuotanto ja kulutus Kotitaloustuotannon satelliittitilinpito 2001 Johanna Varjonen, Kristiina Aalto Mikä tilinpito? Kotitalouksien omaan käyttöönsä tuottamien palveluiden arvo (esim. ateriat).

Lisätiedot

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen

Muuttuva väestörakenne ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät. Jarmo Partanen ja tulevaisuuden kuluttajaryhmät Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen

Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen Toimialoittaisten suhdannetietojen ja tilastojen hyödyntäminen ja käyttö Satakunnassa!Satakunnan talous -katsaus (painettu ja pdf) kaksi kertaa vuodessa, kesä- ja marraskuussa, sis. mm. toimialoittaisen

Lisätiedot

SATAKUNTA NYT JA KOHTA. Tunnuslukuja Satakunnan kehityksestä ( Osa I Miten meillä menee Satakunnassa)

SATAKUNTA NYT JA KOHTA. Tunnuslukuja Satakunnan kehityksestä ( Osa I Miten meillä menee Satakunnassa) SATAKUNTA NYT JA KOHTA Tunnuslukuja Satakunnan kehityksestä ( Osa I Miten meillä menee Satakunnassa) VTT, kehittämispäällikkö Timo Aro Porin kaupunki 25.10.2013 S I S Ä L T Ö 1. MITEN MEILLÄ MENEE SATAKUNNASSA?

Lisätiedot

Tuloerojen kehitys Suomessa 1966-2007. Marja Riihelä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Verotyöryhmän kokous 9.9.2009

Tuloerojen kehitys Suomessa 1966-2007. Marja Riihelä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Verotyöryhmän kokous 9.9.2009 Tuloerojen kehitys Suomessa 1966-2007 Marja Riihelä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Verotyöryhmän kokous 9.9.2009 Suomessa eriarvoisuuden kasvu viimeisen kymmenen vuoden aikana oli poikkeuksellista

Lisätiedot

VAALIPUNTARI HELSINKI

VAALIPUNTARI HELSINKI VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

VAALIPUNTARI TAMPERE

VAALIPUNTARI TAMPERE VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 17 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset

Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset 1 Kehysriihen 2013 veromuutosten tulonjakovaikutukset Muistio 5.4.2013 (päivitetty 9.4.2013) Marja Riihelä ja Heikki Viitamäki 1 Aluksi Muistiossa tarkastellaan vuoden 2013 kehysriihessä päätettyjen veromuutosten

Lisätiedot

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001

VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 1997 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

Hattula Hämeenlinna Janakkala 27.1.2014 Heikki Miettinen

Hattula Hämeenlinna Janakkala 27.1.2014 Heikki Miettinen Hämeenlinna Hattula Janakkala MML, 2012 Toimintaympäristön muutokset ja pendelöinti Hattula Hämeenlinna Janakkala 27.1.2014 Heikki Miettinen Kunnan elinvoimaisuuden indikaattorit Työpaikat Työvoima Koulutus

Lisätiedot

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset

KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE : Mallivastaukset KANSANTALOUSTIETEEN PÄÄSYKOE.6.016: Mallivastaukset Sivunumerot mallivastauksissa viittaavat pääsykoekirjan [Matti Pohjola, Taloustieteen oppikirja, 014] sivuihin. (1) (a) Julkisten menojen kerroin (suljetun

Lisätiedot

Suomen alueellisten GPI -aikasarjojen laskennan tilannekatsaus

Suomen alueellisten GPI -aikasarjojen laskennan tilannekatsaus Suomen alueellisten GPI -aikasarjojen laskennan tilannekatsaus TEM 3.9.2013 Jukka Hoffrén Tutkimuspäällikkö, Dosentti Tausta Teollisuusyhteiskunnassa kaiken tuotannon lisäyksen oletettiin lisäävän kulutusta

Lisätiedot

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, sen seutukunnissa ja Porin seudun kunnissa

Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, sen seutukunnissa ja Porin seudun kunnissa 1 Kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö Matkailutulo ja -työllisyys Satakunnassa, sen seutukunnissa ja Porin seudun kunnissa 2009 2012 Tutkijat Ari Karppinen ja Saku Vähäsantanen 2 TUTKIMUKSEN PERUSTARKOITUS

Lisätiedot

Päijät-Hämeen väestön hyvinvointia, terveyttä ja palvelutarvetta kuvaavia tietoja

Päijät-Hämeen väestön hyvinvointia, terveyttä ja palvelutarvetta kuvaavia tietoja Päijät-Hämeen väestön hyvinvointia, terveyttä ja palvelutarvetta kuvaavia tietoja 1 15.2.2018 Väestön määrä Ikäryhmä KOKO MAA Väestö - 14 15-64 65-84 85-2016 5 503 297 894 178 3 459 144 1 007 098 142 877

Lisätiedot

Eläkkeensaajien eläke- ja toimeentuloerojen kehitys. Mikko Kautto 9.2.2012, ETK:n tutkimusseminaari

Eläkkeensaajien eläke- ja toimeentuloerojen kehitys. Mikko Kautto 9.2.2012, ETK:n tutkimusseminaari Eläkkeensaajien eläke- ja toimeentuloerojen kehitys Mikko Kautto 9.2.2012, ETK:n tutkimusseminaari Kokonaiskatsaus eläkkeensaajien toimeentuloon vuosina 2000-2010 SISÄLLYS Kokonaiskatsaus eläkkeensaajien

Lisätiedot

Tallella ikä eletty Ikääntyminen tilastoissa

Tallella ikä eletty Ikääntyminen tilastoissa Tallella ikä eletty Ikääntyminen tilastoissa Tiedotustilaisuus 9.2.24 Tilastokeskus 11.5.25 klo 9.-12. 55 Puumalan väestö 23 (TK:n kunnittainen väestöennuste) 5 45 4 35 3 25 2 15 1 5 5 1 15 2 25 3 35 4

Lisätiedot

Kansantaloudessa tuotetaan vehnää, jauhoja ja leipää. Leipä on talouden ainoa lopputuote, ja sen valmistuksessa käytetään välituotteena jauhoja.

Kansantaloudessa tuotetaan vehnää, jauhoja ja leipää. Leipä on talouden ainoa lopputuote, ja sen valmistuksessa käytetään välituotteena jauhoja. Taloustieteen perusteet Kesä 2014 Harjoitus 4: MALLIRATKAISUT Juho Nyholm (juho.nyholm@helsinki.fi Tehtävä 1 Kansantaloudessa tuotetaan vehnää, jauhoja ja leipää. Leipä on talouden ainoa lopputuote, ja

Lisätiedot

Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo

Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo Eläkkeet ja eläkeläisten toimeentulo 1995-2015 Susan Kuivalainen, Juha Rantala, Kati Ahonen, Kati Kuitto, Liisa-Maria Palomäki, Marja Riihelä (VATT), Heidi Nyman, Jukka Lampi, Jukka Appelqvist ja Janne

Lisätiedot

MUUTAMA HUOMIO LASKELMISTA TUOREIN TRENDILASKELMA POVAA MAAKUNTAAN AIEMPAA HITAAM- PAA VÄESTÖNKASVUA

MUUTAMA HUOMIO LASKELMISTA TUOREIN TRENDILASKELMA POVAA MAAKUNTAAN AIEMPAA HITAAM- PAA VÄESTÖNKASVUA TUOREIN TRENDILASKELMA POVAA MAAKUNTAAN AIEMPAA HITAAM- PAA Tilastokeskus laatii noin kolme vuoden välein ns. trendilaskelman. Laskelmassa arvioidaan väestönkehitystä noin 30 vuotta eteenpäin. Tuoreimman

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutokset

Toimintaympäristön muutokset Toimintaympäristön muutokset Kyyjärvi Kinnula Kivijärvi Pihtipudas Viitasaari Kannonkoski Karstula Saarijärven-Viitasaaren seutukunta 21.10.2014 Heikki Miettinen Saarijärvi Pohjakartta MML, 2012 Selvitysalue

Lisätiedot

Pohjanmaa. Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Uusimaa. Kanta-Häme Varsinais-Suomi

Pohjanmaa. Keski-Pohjanmaa Etelä-Pohjanmaa Uusimaa. Kanta-Häme Varsinais-Suomi TYÖLLISYYSKEHITYS VAROVAISEN POSITIIVISTA Varsinais-Suomen työllisyystilanne on kuluvan syksyn aikana kehittynyt hiljalleen positiivisempaan suuntaan. Maakunnan työttömyysaste laski lokakuussa koko maan

Lisätiedot

Työttömyyskatsaus Kesäkuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist

Työttömyyskatsaus Kesäkuu Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Työttömyyskatsaus Kesäkuu 2018 Konsernihallinto/Strategia ja kehittäminen/kalervo Blomqvist Turun ja Turun seutukunnan työttömyys nopeassa laskussa Työttömyyden nopea laskutrendi jatkui Turussa ja Turun

Lisätiedot

OULUN SEUTU & POHJOIS-POHJANMAA

OULUN SEUTU & POHJOIS-POHJANMAA TAPAHTUMA- JA FESTIVAALIKLUSTERIN LASKENNALLINEN ALUEVAIKUTUSMALLISOVELLUS: OULUN SEUTU & POHJOIS-POHJANMAA Ari Karppinen ja Mervi Luonila helmikuu 2014 2 3 TAUSTAA Tapahtumien ovat kautta aikojen olleet

Lisätiedot

Aluetilinpito

Aluetilinpito Aluetilinpito 2000-2016 - työlliset - bruttokansantuote - arvonlisäys, brutto perushintaan - kiinteän pääoman bruttomuodostus (investoinnit) - tuotos perushintaan - kotitalouksien käytettävissä oleva tulo

Lisätiedot

Keski-Savon selvitysalue 12.6.2014 Heikki Miettinen

Keski-Savon selvitysalue 12.6.2014 Heikki Miettinen Leppävirta Heinävesi Varkaus Joroinen Toimintaympäristön muutokset Keski-Savon selvitysalue 12.6.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Kunnan elinvoimaisuuden indikaattorit Pidemmän aikavälin väestökehitys

Lisätiedot

Väestön ikääntyminen: talouden voimavara ja kustannustekijä

Väestön ikääntyminen: talouden voimavara ja kustannustekijä Väestön ikääntyminen: talouden voimavara ja kustannustekijä Seppo Honkapohja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton seminaari 4.9.2012 Sisältö Väestörakenteen muutos Suomessa Suomessa ikääntymisen kansantaloudelliset

Lisätiedot

Työllisyys Investoinnit Tuotannontekijät työ ja pääoma

Työllisyys Investoinnit Tuotannontekijät työ ja pääoma Erkki Niemi RAKENNEMUUTOS 1988..2007 Nousuja, laskuja ja tasaisia taipaleita Yleinen kehitys Tuotanto Klusterit tuotantorakenne ja sen muutos Työllisyys Investoinnit Tuotannontekijät työ ja pääoma 1 Alueiden

Lisätiedot

Suomalaisten kotimaanmatkat kesällä 2017, niiden syyt ja alueen suosittelu

Suomalaisten kotimaanmatkat kesällä 2017, niiden syyt ja alueen suosittelu Porvoon seutu Suomalaisten kotimaanmatkat kesällä 2017, niiden syyt ja alueen suosittelu Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy Lokakuu 2018 2 Keskimäärin 4 matkaa kesässä Uusimaa vierailluin maakunta Vastaajat

Lisätiedot

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on?

Finanssipolitiikkaa harjoitetaan sekä koko maan tasolla että paikallistasolla kunnissa. Mitä perusteita tällaiselle kahden tason politiikalle on? !" # $ Tehtävä 1 %&'(&)*+,)**, -./&,*0. &1 23435 6/&*.10)1 78&99,,: +800, (&)**,9)1 +8)**, 7;1*)+,)**, (&6,,77. )0; '?@0?(; (, ',)00&(, &1 9&/9.,*0, (, 0&)*,,70, +,0,7,*0, -./&,*0..*0,A

Lisätiedot

Kotitalouksien palvelujen tuotanto / kotityön arvo. Tilastokeskus-päivä 25.1.2012 Johanna Varjonen

Kotitalouksien palvelujen tuotanto / kotityön arvo. Tilastokeskus-päivä 25.1.2012 Johanna Varjonen Kotitalouksien palvelujen tuotanto / kotityön arvo Tilastokeskus-päivä 25.1.2012 Johanna Varjonen Miksi tietoja tarvitaan Yhteiskunnallinen työnjako hyvinvointipalvelujen tuottamisessa Kotitalouksien tuotanto

Lisätiedot

Kun koulu jää kesken: tapahtumaketju tulevaisuuteen

Kun koulu jää kesken: tapahtumaketju tulevaisuuteen SOSTE 15.8.2013, Tulottomat ja toimettomat Kun koulu jää kesken: tapahtumaketju tulevaisuuteen jukka.ohtonen(at)sosiaalikehitys.com p. 045 8722 118 Aleksis Kiven katu 24 C 33200 Tampere 30-34 -vuotiaiden

Lisätiedot

Tulonjakotilasto 2009

Tulonjakotilasto 2009 Tulot ja kulutus 2011 Tulonjakotilasto 2009 Suurituloisimpien tulojen pieneneminen kavensi tuloeroja Tuloerot jatkoivat kaventumista vuonna 2009. Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan Gini-kerroin

Lisätiedot

VAALIPUNTARI JYVÄSKYLÄ

VAALIPUNTARI JYVÄSKYLÄ VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 97 00 ja odotukset vuodelle 01 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri on kuukausittainen

Lisätiedot

SATOJEN KOULUTUSTEN SATAKUNTA - VERKOSTOSEMINAARI ARI KARPPINEN TUTKIJA TURUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, PORIN YKSIKKÖ

SATOJEN KOULUTUSTEN SATAKUNTA - VERKOSTOSEMINAARI ARI KARPPINEN TUTKIJA TURUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, PORIN YKSIKKÖ 1 SATOJEN KOULUTUSTEN SATAKUNTA - VERKOSTOSEMINAARI Aika to 24.1.2013 klo 8:30 15.30 Tutkimus saatavilla: http://www.satamittari.fi ARI KARPPINEN TUTKIJA TURUN YLIOPISTON KAUPPAKORKEAKOULU, PORIN YKSIKKÖ

Lisätiedot

Työllisyysaste Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v)

Työllisyysaste Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v) Työllisyysaste 198-24 Työlliset/Työikäinen väestö (15-64 v 8 % 75 7 Suomi EU-15 65 6 55 5 8 82 84 86 88 9 92 94 96 98 2 4** 22.3.24/SAK /TL Lähde: European Commission 1 Työttömyysaste 1985-24 2 % 2 15

Lisätiedot

Toimintaympäristön seuranta ja alueelliset kuluttajakuvat. Jarmo Partanen 11.5.2011

Toimintaympäristön seuranta ja alueelliset kuluttajakuvat. Jarmo Partanen 11.5.2011 ja alueelliset kuluttajakuvat Jarmo Partanen Tarkan kokonaiskuvan perusta Muut rekisterit Väestötietojärjestelmä (VRK) Eläkerekisterit Työsuhderekisterit Verotusrekisterit Henkilöt Rakennukset ja huoneistot

Lisätiedot

Näyttötutkinnot 20 vuotta, , klo

Näyttötutkinnot 20 vuotta, , klo Näyttötutkinnot 20 vuotta, 21.10.2014, klo 10.45 15.30 NÄYTTÖTUTKINTOJEN VAIKUTTAVUUDEN KYSYMYS? Mitä rekisteriaineistot ja vertailuasetelmat kertovat? Asko Suikkanen, emeritusprofessori (YTT), Lapin yliopisto

Lisätiedot

Ekotehokkuus materiaalivirtojen hallinnan työkaluna. Tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén Tilastokeskus

Ekotehokkuus materiaalivirtojen hallinnan työkaluna. Tutkimuspäällikkö Jukka Hoffrén Tilastokeskus Ekotehokkuus materiaalivirtojen hallinnan työkaluna Tutkimuspäällikkö Tilastokeskus 28. 4.2004 Tavoitteena kestävä kehitys Maapallon kantokyky ei kestä nykyisenlaista ja suuruista taloudellista toimintaa.

Lisätiedot

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen

Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Kestävä hyvinvointi ja sen edistäminen Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 21.4.2017 ESITYS VALIOKUNNASSA Professori Marja Vaarama, Itä-Suomen yliopisto marja.vaarama@uef.fi Marja Vaarama 20.4.2017 1 Kestävä

Lisätiedot

Pirkanmaa. Maakunnan yleisesittely Pirkanmaan liitto 2013

Pirkanmaa. Maakunnan yleisesittely Pirkanmaan liitto 2013 Pirkanmaa Maakunnan yleisesittely Pirkanmaan liitto 2013 Toiseksi suurin Suomessa on 19 maakuntaa, joista Pirkanmaa on asukasluvultaan toiseksi suurin. Yli 9 prosenttia Suomen väestöstä asuu Pirkanmaalla,

Lisätiedot

PORIN SEUTU & SATAKUNTA

PORIN SEUTU & SATAKUNTA TAPAHTUMA- JA FESTIVAALIKLUSTERIN LASKENNALLINEN ALUEVAIKUTUSMALLISOVELLUS: PORIN SEUTU & SATAKUNTA Ari Karppinen ja Mervi Luonila helmikuu 2014 2 3 TAUSTAA Tapahtumien ovat kautta aikojen olleet ihmisten

Lisätiedot

VAALIPUNTARI KOKO SUOMI

VAALIPUNTARI KOKO SUOMI VAALIPUNTARI Kotitalouksien talouskehitys vaalikaudella 17 2000 ja odotukset vuodelle 2001 1 VAALIPUNTARIN tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin tutkimusaineistoon. Kuluttajabarometri

Lisätiedot

Toimintaympäristön muutoksia

Toimintaympäristön muutoksia Jämsä Kuhmoinen Toimintaympäristön muutoksia Jämsä ja Kuhmoinen 24.11.2014 Heikki Miettinen Pohjakartta MML, 2012 Kunnan elinvoimaisuuden indikaattorit Pidemmän aikavälin väestökehitys väestö 1980 2013

Lisätiedot

Syntyvyyden laskusta. Lapsistrategiahankkeen ohjausryhmän kokous Tutkimusprofessori

Syntyvyyden laskusta. Lapsistrategiahankkeen ohjausryhmän kokous Tutkimusprofessori Syntyvyyden laskusta Lapsistrategiahankkeen ohjausryhmän kokous 2.10.18 Tutkimusprofessori Anna Rotkirch @annarotkirch @perhetutkimus Syntyvyyden lasku 2010-2018 Syntyneet Kokonaishedelmällisyys 64 000

Lisätiedot

Talouskasvu ja hyvinvointivaltion rahoitus

Talouskasvu ja hyvinvointivaltion rahoitus Talouskasvu ja hyvinvointivaltion rahoitus Seija Ilmakunnas Palkansaajien tutkimuslaitos Talouskasvu vakaan yhteiskuntakehityksen edellytys? -seminaari 11.3.2011 Esityksen rakenne Kestävän kehityksen yhteiskuntapolitiikan

Lisätiedot