Mastercam X7 uudet piirteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mastercam X7 uudet piirteet"

Transkriptio

1 Mastercam X7 uudet piirteet

2 Mastercam X7 uudet piirteet Kesäkuu 2013 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Julkaisemisen jälkeen tämä oppaan tiedot ovat saattaneet muuttua tai niitä on lisätty.oppaan uusin versio on tallennettu Mastercamin asennuksen yhteydessä.omalta Mastercamedustajaltasi. Lueminut-tiedostossa (LueMinut.htm) on uusimmat tiedot Mastercamin piirteistä ja uudustuksista

3 II MASTERCAM X7 UUDET PIIRTEET Mastercam X7 Mastercam X7 uudet piirteet KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Kesäkuu 2013 Copyright 2013 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ensimmäinen painos: April 2013 Ohjelmisto: Mastercam X7 Tämän dokumentin käytöstä on määritelty Mastercam käyttöehdoissa. Mastercam käyttöehdot tulevat Mastercamin paketissa. Mastercam käyttöehdot ovat myös sivulla:

4 Sisällysluettelo Johdanto... 1 Mastercamin dokumentaatio... 1 Mastercamin tiedonlähteet... 1 Ohjelman uudet yleispiirteet... 3 Mastercam Mill-Turn... 3 Mastercam simulointi... 8 Uusi editori...11 Mastercamin lisäasetusten konfigurointi Asiakastyytyväisyys-ohjelma Uusi Mastercam Art asennus Päivitetyt tiedostokääntäjät Postprosessorien muutokset Automaattiset päivitykset Design uudet piirteet Solidin piirteen muokkaaminen Solidin pyöristyksen muokkaaminen Solidin pyöristyksen poisto Solidin reikien akselit Muodosta - Projisoi uudet piirteet D-pyöristyksen lisäetäisyys nurkan väistössä Pinnan pyöristyksen uudet piirteet Mill-ohjelman uudet yleispiirteet Renishaw Productivity Aihiomallin uudet piirteet... 26

5 IV MASTERCAM X7 UUDET PIIRTEET Parannetut dynaamisen jyrsinnän ja Optirouhinnan liikkeet...26 Painike puumaisten valintaikkunoiden piilottamiseksi...26 Uudelleenmuotoiltu kaarisuodatuksen sivu...26 Jyrsintätyökalujen uudistukset...29 Työnkulun parannukset...29 Uusi työkaluvelho...32 Jyrsintätyökalujen kokoonpanot...35 Muototyökalujen hallinnan parannukset D Mill uudet piirteet D-suurnopeusratojen säikeistyksen tuki D-kuorintaratojen dynaamiset liikkeet...39 Johtokäyrillä työstön parannukset...41 Uran jyrsintäratojen helpompi ketjutus...46 Spiraalijyrsinnän viimeistelyn uudet piirteet D-jyrsinnän uudet piirteet...49 Yleiset 3D-jyrsinnän uudet piirteet D-suurnopeus hybridiradat...49 Uusi 3D-suurnopeusratojen pyöristysten sivu...55 Parannettu rajauskäyrän käyttö D-suurnopeus OptiYdin ja OptiAlue parannukset...56 Uusi 3D-suurnopeus projisointirata...58 Moniakselisen työstön uudet piirteet...61 Oskilloiva liike 5-akselisen käyrän ja kyljellä työstön radoille...61 Port Expert uudet piirteet...62 Blade Expert uudet piirteet...62 Perinteisten moniakselisten ratojen turva-alueet...63 Lathe uudet piirteet...65 Uusi dynaamisen rouhinnan rata...65 Rouhinnan zigzag-liikkeen asetukset...65

6 Otsapinnan pistosorvauksen alueen valinnat Pyöristetyn työkalun tuki sorvauksessa pistoterällä... 67

7 VI MASTERCAM X7 UUDET PIIRTEET

8 Johdanto Tervetuloa tutustumaan Mastercam X7 versioon. Mastercam X7 tarjoaa uusia tuotteita ja toimintoja, joiden avulla työstö tehostuu ja nopeutuu. Olemme varmoja, että hyödyt siitä, mitä uudessa versiossa on.. Mastercamin dokumentaatio Mastercamin asennusohjelma asentaa seuraavat oppaat Mastercamin asennuskansion \Documentation-kansioon: Mastercam X7 uudet piirteet Mastercam X7 Asennusopas Mastercam X7 Järjestelmänvalvojan opas Mastercam X7 Siirtymisopas Mastercam X7 Mastercam pikaopaskortti Mastercam X7 Post Debugger User s Guide Tutustumisopas Renishaw Productivity+ Mastercam X7 LueMinut Ota yhteyttä Palaute dokumentaatiosta Tästä ja muusta dokumentaatiosta voi antaa palautetta maahantuojalle puhelimella tai sähköpostilla info@zenex.fi. Mastercamin tiedonlähteet Syvennä kokemustasi Mastercamista seuraavista tiedonlähteistä: Mastercamin Ohje Mastercamin Ohje avautuu valitsemalla Ohje, Sisältö Mastercamin päävalikosta tai näppäilemällä [Alt+H]. Suurimmassa osassa valintaikkunoita ja valintapalkkeja on Ohje-painike, joka avaa ohjetiedoston suoraan vastaavasta kohdasta. Mastercam jälleenmyyjä Mastercam-edustajasi pystyy vastaamaan kysymyksiisi. Tekninen tuki Mastercam-edustajasi tuntee parhaiten asiasi.tarvittaessa voi myös kysyä CNC Softwaren teknisestä tuesta, mutta on suositeltavaa ottaa yhteyttä ensin maahantuojaan. Yhdysvaltain itärannikon normaaliaika.

9 2 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet CNC Software ylläpitää Mastercam University -sivustoa, laajaa oppimisympäristöa, jossa on saatavana vuorokauden ympäri oppimateriaalia. Sen sisältämän yli 180 videon avulla käyttäjä voi hioa taitojaan omaan tahtiinsa ja valmistautua Mastercam Certification -tutkintoon. Lisätietoja Mastercam Universitysta saat jälleenmyyjältäsi, -sivustolta tai lähettämällä sähköpostia osoiteeseen Lisäksi ohjeita ja videoita löytyy osoitteista ja Teknisiä vihjeitä ja viimeisimpiä uutisia varten, voit liittyä meihin Facebookissa ( seurata Twitterissä ( ja kirjautua blogiimme, Mastercam Xtras ( YouTubessa voit seurata, kuinka Mastercam toimii käytännössä ( MastercamCadCam)!

10 Ohjelman uudet yleispiirteet Mastercam Mill-Turn Uutena ohjelmana Mastercam X7:ssä on Mill-Turn, jolla voidaan ohjelmoida helpommin monitoimikoneita. TÄRKEÄÄ: Kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Mastercam-edustajaan. Mill-Turn ohjelmaan liittyy olennaisesti Code Expert -sovellus. Uuden Työkalujen hallinan tavoin Code Expert toimii omassa ikkunassaan. Code Expert yhdistää kokonaisen joukon työkaluja, joita tarvitaan monitoimikoneiden ohjelmien hallitsemiseen. Huomautukset: Code Expertistä pääset ohjeeseen klikkaamalla Ohje-painiketta tai painamalla [F1]. Siirtämällä hiirtä valintanauhan painikkeiden päälle näet lisätiedot ja pikanäppäimet. Sync Manager synkronointiohjelma Sync Manager synkronoi operaatiot keskenään ja sen avulla voit käsitellä työstökonekohtaisen ohjelman tietoja. Sync Manageriin kuuluu: Moniosainen operaatioiden puurakenne, joka on samantyyppinen kuin Mastercamin Operaationhallinnassa. Gantti-kaaviotyyppinen aikajana operaatioiden katselemiseen. Grafiikka, jossa näkyvät työkappaleet, kiinnittimet, työstöradat ja synkronoinnit.

11 4 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Uusi.MACHINE tiedostotyyppi Mill-Turn ohjelmassa erilliset koneenmäärittelyjen, ohjauksenmäärittelyjen ja postprosessoinin tiedostot on yhdistetty yhdeksi.machine-tiedostoksi, joka voi olla aktiivinen missä tahansa järjestelmän osasssa..machine-tiedosto sisältää myös konfigurointietoja ja muita tietoja, joiden avulla se on tiiviisti yhteydessä työnkulkuun ja ohjelmointiin Mastercamissa. Uusi postprosessointikieli Mill-Turn versiossa käytetään uutta postprosessointikieltä nimeltään MP.NET. Tämä on nykyaikainen oliopohjainen ohjelmointikieli, joka korvaa vanhan MP-kielen monitoimisorvauksessa. MP.NET käyttää hyväkseen uutta välitiedostomuotoa Intermediate Object Format (IOF), joka korvaa vanhan NCI ASCII tiedoston. IOF-tiedosto toimii uutena työstöradan selkärankana.

12 OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Mastercam Mill-Turn 5 Uusi työmäärittelyn käyttölliittymä Uudessa Mill-Turn -ohjelmassa on työnkulku suunniteltu uudelleen ja nyt aloitetaan uudella työmäärittelyllä. Tämä käyttää hyväkseen.machine tiedostoa luomaan automaattisesti tasot kappaleen ohjelmointia varten, apukaran asetukset ja kappaleen käsittelyn ohjelmat. Kappaleen käsittelyn operaatiot Mastercam Lathe-versiossa aiemmin käytetyt muuttujaoperaatiot on nyt korvattu uusilla kappaleen käsittelyn operaatiolla. Operaatiot ovat tapauskohtaisia operaatioita, jotka organisoidaan konekohtaisiksi tapahtumasarjoiksi ja sovellusmenetelmiksi.

13 6 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Monipuoliset tasojen ja akselistoyhdistelmien määrittelyt Työkalutasojen ja akselistoyhdistelmien käyttölliittymää on uudistettu. Mastercam ymmärtää kunkin työstön ja kappaleensiirron tarpeet, jolloin tarpeettomat valinnat voidaan ohittaa eikä niitä tarvitse näyttää. Esimerkiksi uusi Asetus-sivu jyrsintäoperaatioille ottaa huomioon valitsemasi suunnat ja akselistoyhdistelmät ja jättää näyttämättä ne valinnat, jotka eivät ole tähän sopivia.

14 OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Mastercam Mill-Turn 7 Samankaltainen lähestymistapa on käytössä myös sorvausoperaatioissa, akselistoyhdistelmien valinnassa ja muunnosoperaatioissa. Balanssityöstön radat Uusi balanssityöstön operaatio otetaan nyt käyttöön. Olemassaolevan rouhinnan operaation pohjalle luodaan lastunta vastakkaiselle revolverille ja synkronoidaan toiminnot automaattisesti.

15 8 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Mastercam simulointi Simulointi- ja tarkastusohjelmat ovat nyt yhdistetty uuteen Mastercam Simulator -ohjelmaan. Työnkulku on nyt juohevampaa, käytössä on paremmat analysointityökalut ja työstöradoista saadaan enemmän tietoja. Simulointi ja tarkastus käynnistetään edelleen samoista painikkeista Operaationhallinan yläpuolelta, mutta uusi simulointi voidaan nyt avata erillisessä ikkunassa. Näin voidaan työstörataan voidaan tehdä muutoksia samalla, kun toisessa ikkunassa jatketaan simulointia.

16 OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Mastercam simulointi 9 Huom.: Operaationhallinnan Simulointi-painike avaa edelleen perinteisen simuloinnin, jota käytettiin Mastercamin aiemmissa versioissa. Jos halutaan avata oletuksena uusi Mastercam Simulator, valitaan Mastercam X7, Simulointi, Ei käytössä käyttämällä uutta Mastercamin lisäasetusten konfigurointi apuohjelmaa. Tämä uusi Mastercam Simulator -ikkuna on samanlainen kuin uusi Konesimuloinnin ikkuna ja sisältää monia uusia analysointivälineitä, kuten uuden liikeluettelon ja enemmän mahdollisuuksia värien käyttöön analysoinnissa. Nyt tuetaan myös useampia työstöratatyyppejä, mukaan lukien työstöratojen muunnos ja kiertoakselityypit.

17 10 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Lisäksi nyt sekä Simulointi ja Tarkastus käyttävät molemmat samaa NCI-dataa työkalun liikkeen tarkastukseen. Näin näiden kahden tarkastusmenetelmän tulokset vastaavat paremmin toisiaan. Aiemmin näytön oikealla puolella olleet simulointiasetukset on nyt korvattu uudella valintaikkunalla, joka voidaan avata Operaationhallinnasta. Tästä voidaan säätää asetuksia ja ladata työstettävä kappale uudelleen tarkastettavaksi painamalla Simulointi- tai Tarkastus-painiketta uudelleen.

18 OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Uusi editori 11 Huomautukset: Vain yksi Mastercam Simulator -ikkuna voi olla kerrallaan auki. Siirtämällä hiirtä valintanauhan painikkeiden päälle näet lisätiedot ja pikanäppäimet. Uusi editori Mastercamin mukana tulee nyt uusi editori. Se tukee uuden MP.NET postprosessorikielen lisäksi myös, MP-kieltä, NC-koodia ja VB-skriptiä. Siinä on voidaan määritellä millä tavalla

19 12 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet erilaiset datatyypit ja avainsanojen korostus näkyvät ja miten valmiita ohjelmanpätkiä, kirjanmerkkejä ja jäsentelyä käytetään. Huom.: Kun editori avataan uudessa Mastercam Mill-Turn -ohjelmassa, monitoimikoneen tarvitsemat toiminnot ovat automaattisesti käytettävissä. Mastercamin lisäasetusten konfigurointi Mastercamin lisäasetusten konfigurointia voidaan käyttää Mastercam ja Mastercam for Solid- Works -ohjelmien ominaisuuksien säätämiseen. Säätöön pääsee valitsemalla Windowsin käynnistysvalikosta Mastercam X7, Utilities, Advanced Configuration. Lisätietoja tästä saat klikkaamalla Ohje-painiketta. Huom.: Tämä toiminto korvaa edellisten versioiden Mastercam Control Panel Applet -apuohjelman.

20 OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Asiakastyytyväisyys-ohjelma 13 Asiakastyytyväisyys-ohjelma Mastercam X7 Ohje-valikosta päästään nyt nopeasti uuteen Mastercamin asiakastyytyväisyyskyselyyn. Vastaa kyselyyn ja kerro mielipiteesi Mastercamista, sen hyödyistä ja käytettävyydestä. Kyselyn avulla voimme parantaa Mastercamia. Kyselyyn vastaamisella ei ole aikarajaa, koska aikarajaa ei myöskään ole halullamme kuunnella Mastercamin käyttäjiä. Kaikki Mastercam-käyttäjät voivat osallistua kyselyyn ja kirjautua sen kautta säännöllisesti.

21 14 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Palkinnoksi voi voittaa $50 USD imastercamstore.com -lahjakortin voittajat valitaan neljännesvuosittain. Kyselyyn voi vastata englanniksi, saksaksi, ranskaksi, italiaksi, espajaksi, kiinaksi ja japaniksi. Jos sinulla on kyselyyn liittyviä kysymyksiä tai kommentteja, ota yhteyttä Uusi Mastercam Art asennus MastercamArt toimii nyt myös 64-bittisenä ohjelmana, jolloin voidaan täysin hyödyntää 64- bittistä prosessoria ja käyttöjärjestelmää. Päivitetyt tiedostokääntäjät AutoCAD: 2013 Catia: V5 R22 Parasolids: Version 25 Rhino: V5 Postprosessorien muutokset Ainoa muutos NCI dataan Mastercam X7 varten on, että riviä ei enää kirjoiteta NCItiedostoon. Tietoja lisämuutoksista saat ottamalla yhteyttä paikalliseen Mastercam-edustajaasi ja hankkimalla Mastercam X7 NCI & Parameter Reference -oppaan. Automaattiset päivitykset Nyt ilmoitus uusista päivityksistä voidaan saada automaattisesti.

22 OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Automaattiset päivitykset 15 Jos uusi päivitys on saannissa, siitä saa ilmoituksen. Klikkaamalla viestiä nähdään, mitä uutta päivityksessä on ja sen jälkeen voidaan päättää, asennetaanko päivitys. Jos viesti suljetaan, se pysyy ilmaisinalueella ja se voidaan valita myöhemmin. Automaattiset ilmoitukset voidaan myös kytkeä pois käytöstä. Päivitykset voidaan myös tarkistaa valitsemalla Mastercamissa Ohje, Päivitä Mastercam. Suomenkielisessä versiossa päivityskysely menee maahantuojan sivulle. Näin voidaan päivittää aina suoraan suomenkieliseen versioon.

23 16 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

24 Design uudet piirteet Solidin piirteen muokkaaminen Uuden Mastercam X7 Muokkaa solidin piirrettä -toiminnon avulla voidaan luoda kappaleita ja/tai poistaa piirteitä sellaisista solideista, joilla ei ole historiaa. Mastercam luo piirteen uuteen, riippumattomaan solidikappaleeseen ja jättää alkuperäisen solidin muuttumattomaksi tai poistaa siitä tämän piirteen. Poista ja luo kappale -valinnalla voidaan samalla kertaa luoda uusi ja muokata vanhaa solidia. Näin luotaessa uusi solidi vie täysin saman tilan kuin poistettu alkuperäinen piirre. TÄRKEÄÄ: Tällä toiminnolla tehtyjä muutoksia ei voida kumota. Etene muutos kerrallaan ja tarkasta kaikki valinnat ennen muutosten käyttöönottoa. Poista ja luo kappale -toiminto (Uusi solidi on tässä siirretty, jotta se olisi helpompi havaita))

25 18 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Solidin pyöristyksen muokkaaminen Muokkaa solidin pyöristyksiä -toiminnolla voidaan muuttaa pyöristysten säteitä sellaisista solideista, joilla ei ole historiatietoja. Pyöristyksiä voidaan muuttaa tangeeraavien pyöristysten ryhmiltä tai samansäteisiltä pyöristyksiltä. Valintaikkunan säteen kenttään tulee ensimmäisenä valitun pyöristyksen arvo. Kun valitaan erisäteisiä pyöristyksiä, niitä muokataan vastaamaan ensiksi valitun pyöristyksen sädettä. Mastercam ilmoittaa virheestä, ellei pyöristyksiä ole mahdollista muuttaa annettujen säteiden mukaisiksi. Jos virheitä ilmenee, kavenna valintaa. On suotavaa muuttaa vain muutamaa pyöristystä kerrallaan, jolloin muutosten hallinta on helpompaa. TÄRKEÄÄ: Tällä toiminnolla muutettuja pyöristyksiä ei voi palauttaa. Etene työssäsi vain muutama muutos kerrallaan ja tarkasta kaikki valinnat ennen muutosten ottamista käyttöön. Solidin pyöristyksen poisto Poista solidin pyöristykset -toiminnolla voidaan poistaa pyöristyksiä sellaista solideista, joilla ei ole historiatietoja. Pyöristyksiä voidaan poistaa yksitellen, tangeeraavien pyöristysten ryhminä tai samansäteisinä pyöristyksinä.

26 DESIGN UUDET PIIRTEET / Solidin reikien akselit 19 Tämä toiminto ei kykene poistamaan toistensa päälle meneviä pyöristyksiä (PK virhekoodi: 525). Jos saat tämän virheilmoituksen, supista valinta koskemaan vain kaikkein päällimmäisiä pyöristyksiä. Jos et sittenkään saa pyöristyksiä poistettua, valitse Sulje poistettavien pyöristysten päät, jolloin pyöristys voidaan poistaa osissa. TÄRKEÄÄ: Tällä toiminnolla muutettuja pyöristyksiä ei voi palauttaa. Etene työssäsi vain muutama muutos kerrallaan ja tarkasta kaikki valinnat ennen muutosten ottamista käyttöön. Solidin reikien akselit Uudella Reiän akseli -toiminnolla voidaan luoda solidin ympyrämäisille rei ille akselit. Solidi voi sisältää historiatiedot tai se voi olla ilman niitä. Reikien akselit luodaan käyttäen alkioiden nykyisiä ominaisuuksia (viivan leveys, väri, taso jne.). Akseleiden lisäksi voidaan luoda myös valinnan mukaan reikiin liittyvää muuta geometriaa (pisteitä ja ympyröitä).

27 20 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Tätä toimintoa voidaan käyttää vain lieriömäisille rei ille; reiät voivat olla suljettuja tai avoimia. Reiän akselit voidaan luoda seuraaville lieriömäisille rei ille: Läpireiät Pohjareiät Kokonaan solidin sisälle jäävät reiät Jaetut reiät Valitse Solidit, Reiän akseli, anna asetukset ja valitse sen jälkeen niiden reikien seinämä (sisäsivu), joille haluat luoda akselit. Akselit, pisteet ja ympyrät ovat eläviä alkioita, kunnes klikkaat Käytä tai OK. Kun akselien suorat ja muu geometria ovat aktiivisia, voit tehdä tarvittavia muutoksia niihin. Muutokset näkyvät elävinä niitä tehtäessä. Kun olet tyytyväinen tulokseen, klikkaa Käytä tai OK asettaaksesi akselien suorat ja muun geometrian. Seuraavassa kuvassa on esimerkkejä elävistä akselien suorista. Huomautukset: Sisäpuolisia pyörityksiä voidaan valita, mutta ei viisteitä tai ulkopuolisia pyöristyksiä. Vektorin nuoli osoittaa siihen suuntaan, jonka Mastercam ymmärtää reiän yläpuoleksi. Läpireikien akselien suuntaan vaikuttaa se, missä reiän kohdassa

28 DESIGN UUDET PIIRTEET / Muodosta - Projisoi uudet piirteet 21 hiirellä valitaan. Pohjareikien akseli osoittaa aina poispäin pohjasta (ylöspäin). Vektorin suuntaa voidaan vaihtaa klikkaamalla vektoria. Akselien suorat alkavat lieriön pohjalta riippumatta pohjan muodosta. Akselien suorat loppuvat lieriön yläreunaan riippumatta yläreunan muodosta. Yläosastaan viisteisten reikien akselit loppuvat viistekulman yläreunaan. Reiät, joissa on upotus, tulee valita kunkin lieriön kohdalta. Reiät, jotka eivät ole jatkuvia, tulee valita kummaltakin puolelta. Muodosta - Projisoi uudet piirteet Projisoinnin valintaikkunaan on lisätty uusia valintoja, joilla parannetaan projisointia pinnoille. Erityisen hyödyllistä työskenneltäessä pienien kappaleiden kanssa on se, että Mastercam kehottaa tarvittaessa muuttamaan toleranssiasetuksia kappaleiden vaatimusten mukaan. Projisoitaessa voidaan valita, tehdäänkö projisointikäyrästä toisiinsa juohevasti liitettyjen splinien yhdistelmä vai säilytetäänkö lähdegeometrian alkioden lukumäärä projisointituloksessa.

29 22 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet 2D-pyöristyksen lisäetäisyys nurkan väistössä Pyöristysen alkiot- ja ketju-valintanauhoihin on lisätty uusi Lisäetäisyys-valinta. Tätä valintaa voidaan käyttää vain Nurkan väistö -pyöristystyypille. Suurin sallitu lisäetäisyys on 95% pyöristyssäteestä. Jos annetaan suurempi arvo, Mastercam

30 DESIGN UUDET PIIRTEET / Pinnan pyöristyksen uudet piirteet 23 pienentää arvon automaattisesti vastaamaan 95% pyöristyssäteestä. Etäisyys mitataan etäisyytenä alkioiden leikkauspisteestä kuten kuvassa. Pinnan pyöristyksen uudet piirteet Työnkulun nopeuttamiseksi pinnan pyöristysten valintaikkunoissa on nyt myös Esikatselu-painike valintaruudun sijasta. Mastercam X7 -versiossa valintaikkuna avautuu nopeammin ja asetusten muutoksia voidaan esikatsella ilman pyöristysten luonnin kokeilua. Esikatselu voidaan ottaa käyttöön Esikatselu-painikkeella. Esikatselu-näppäimellä nähdään vain nykyisten asetusten vaikutus. Muutokset nähdään vasta, kun Esikatselu-painiketta painetaan uudelleen. Painettaessa OK tai Peruuta poistutaan esikatselutilasta. Voidaan myös valita Autom. esikatselu, jolloin muutosten vaikutus näkyy automaattisesti. Kun valintaikkunan kenttien arvoja muutetaan tai grafiikka-alueella suoritetaan toimenpiteitä, tulokset päivittyvät heti.

31 24 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

32 Mill-ohjelman uudet yleispiirteet Renishaw Productivity+ Mastercam X7 versioon on saatavana Renishaw Productivity+ työnaikaiseen mittaukseen. Työstökoneen mittapäällä voidaan tarkastaa kiinnitysten asetukset, kappaleen suuntaus ja kriittiset mitat. Manuaalinen työkalujen asettaminen, työnmäärittely ja tarkastus ovat aikaa vieviä toimenpiteitä ja niissä voi helposti sattua inhimillisiä virheitä. Mittapään käytön avulla vähennetetään työkalujen esiasetuslaitteiden ja kalliiden kiinnittimien tarvetta ja päästään yleensä kokonaan eroon mittakellojen käytöstä. Mittapään käyttö on nopeaa ja luotettavaa: Productivity+ ohjelmiston avulla kompensoinnit voidaan säätää automaattisesti, jopa varsinaisen työstön aikana. Näin valmistusprosessi entisestään tehostuu. TÄRKEÄÄ: Kiinnostuneiden kannattaa ottaa yhteyttä Mastercam-edustajaan.

33 26 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Aihiomallin uudet piirteet Mastercam X7 versiossa kaikki työstöradat käyttävät hyväkseen moniydinprosessointia: näin aihiomallien regenerointi on nopeampaa. Parannetut dynaamisen jyrsinnän ja Optirouhinnan liikkeet Dynaamista ja Optirouhintaa on parannettu Mastercam X7 -versiossa. Työkalun liike on tehokkaampi, lastujen järjestystä on muutettu ja laskenta-aika on lyhyempi. Painike puumaisten valintaikkunoiden piilottamiseksi Tällä painikkeella voidaan puurakenteen ikkunat piilottaa väliaikaisesti, jolloin kappaletta on helpompi tarkastella grafiikkaikkunassa. Uudelleenmuotoiltu kaarisuodatuksen sivu Työstöratojen parantaminen, joka oli aiemmin käytettävissä vain 3D-radoissa, on nyt käytössä myös kaikissa 2D-radoissa (sekä perinteisissä ja suurnopeusradoissa). Mastercam X7 -versiossa kaarisuodatus ja työstöradan juohevoittaminen ovat puurakenteen Kaarisuodatuksen sivulla. Valintaikkunasta ei enää aukea alaikkunaa käyttöön.

34 MILL-OHJELMAN UUDET YLEISPIIRTEET / Uudelleenmuotoiltu kaarisuodatuksen sivu 27 Asettelu on selkeämpi ja X6-version pystymalliset liukusäätimet on voitu poistaa. Lisäksi säätöjä on muokattu niin, että työstöradan toleransssia voidaan säätää dynaamisesti. Voit aina antaa Kokonaistoleranssin kenttään arvon tai muuttaa Työstö-, Suora/kaari - ja/tai Juohevoitus-toleranssin arvoa.mastercam laskee ja päivittää arvot automaattisesti.

35 28 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

36 Jyrsintätyökalujen uudistukset Työnkulun parannukset Uusi Työkalujen hallinta Mastercamin uusi Työkalujen hallinta organisoi ja luo työkalut aivan uudella tavalla. Tämän sovelluksen avulla jyrsintätyökalujen käyttö tehostuu ja on joustavampaa. Työkalujen hallinta käynnistetään erikseen Mastercamista valitsemalla Käynnistä, Kaikki ohjelmat, Mastercam X7, Työkalujen hallinta. Uusi Tool Manager työkalujen hallinta on suunniteltu alusta alkaen joustavaksi ja tehokkaaksi tavaksi määritellä ja luoda työkaluja, pitimiä ja kokoonpanoja Mastercamin käyttöön. Työkalu nttien käytön lisäksi Työkalujen hallinta liittää työstömateriaalit ja leikkuuarvot yhteen, jolloin valmistajien suosittamia työstöarvoja voidaan hyödyntää. Työkalujen hallinnan työtila koostuu useista osista.

37 30 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Tietokannan hallinta Tietokannan hallinta avaa eri näkymiä aktiiviseen tietokantaan, jossa hallitaan työkaluja, pitimiä ja näistä luotuja kokoonpanoja. Kukin Tool Manager istunto näyttää vain yhden työkalujen tietokannan kerrallaan. Voit käyttää ohjelman eri osia samanaikaisesti ja siirtää hiirellä komponentteja osasta toiseen. Kun kaksoisklikkaat Tietokannan hallinnan puurakenteen haluttua kohtaa, uusi työkalutietojen tietoikkuna avautuu tai aktiivinen ikkuna päivitetään. Kokoonpanopuu Kokoonpanopuussa näkyy hierarkkisessa järjestyksessä aktiivisen työkalun kokoonpano. Puurakenteen osat lähtevät karan puoleisesta työkalun kokoonpanon osasta ja siirtyvät edelleen kohti leikkaavaa työkalua. Dokumenttien ikkuna Dokumenttien ikkunassa näytetään kunkin työkalun tiedot ikään kuin omana dokumenttinaan luettelossa. Kaikki työkaludokumentit näytetään taulukkona, joka voidaan lajitella ja ryhmitellä ja josta voidaan valita yksi tai useampia kohteita. Taulukon alla olevassa ikkunassa näkyy

38 JYRSINTÄTYÖKALUJEN UUDISTUKSET / Työnkulun parannukset 31 3D-kuva valitusta työkalusta tai pitimestä. Työkalukokoonpanojen kohdalla tässä voidaan säätää komponenttien järjestystä.

39 32 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Ominaisuuksien ikkuna Kaikki valitun komponentin käytettävissä olevat ominaisuudet näkyvät Ominaisuuksien ikkunassa. Tässä taulukossa voi muokata työkalun tietoja. Jos valitset useita kohteita, taulukossa näkyvät vain niiden yhteiset ominaisuudet. Näitä ominaisuuksia voidaan muokata ryhmänä. Huomautukset: Työkalujen hallinnan ohjeeseen pääset klikkaamalla Ohje-painiketta tai painamalla [F1]. Siirtämällä hiirtä valintanauhan painikkeiden päälle nähdään lisätiedot ja pikanäppäimet. Uusi työkaluvelho Uusi työkaluvelho yksinkertaistaa huomattavasti jyrsintä- tai reiäntyöstön työkalujen luontia. Työkaluvelho avautuu klikkaamalla operaation työstörataparametreissa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla Luo uusi työkalu tai valitsemalla Koti -välilehden Työkalujen hallinnassa ja valitsemalla halutun työkalutyypin.

40 JYRSINTÄTYÖKALUJEN UUDISTUKSET / Uusi työkaluvelho 33 Selkeä käyttöliittymä opastaa sinua luontiprosessissa ja näyttää samalla miten eri säädöt vaikuttavat työkaluun. Klikkaamalla grafiikka-aluetta hiiren oikealla painikkeella voit katsella työkalua eri kulmista. Kohta, jota muokkaat, näkyy korostettuna punaisin mittaviivoin.

41 34 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Kun luot reiäntyöstön työkalua, voit antaa standardin porakoon suodattaaksesi nopeasti työkaluluettelon käytettävissä olevat porat.

42 JYRSINTÄTYÖKALUJEN UUDISTUKSET / Jyrsintätyökalujen kokoonpanot 35 Uusi pidinvelho Uusi Pidinvelho näyttää samanlaiselta kuin Työkaluvelho. Tähän pääsee operaation Pidinsivulta klikkaamalla Uusi pidin -painiketta tai valitsemalla Työkalujen hallinnan Koti-välilehden valintanauhalta Pidin-painikkeen. Jyrsintätyökalujen kokoonpanot Useasta komponentista koostuvat pitimet Uuden työkalunhallintaohjelman avulla voidaan luoda työkalukokoonpanoja, joiden pitimet koostuvat useasta osasta ja jatkeesta. Jatkeiden avulla voidaan tukevoittaa pitkiä työkaluja tai pidentää työkalua ylettymään joihinkin kappaleen alueisiin.

43 36 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Vedä jatke Työkalunhallinnan Pitimien sivulta ja aseta se kokoonpanopuun vastaavaan kohtaan. Voit myös muuttaa osien järjestystä kokoonpanopuussa vetämällä komponentteja uusille paikoille. Tallennus TOOLDB-kirjastoon Mastercamin.TOOLDB-tietokantaan voidaan luoda myös työkalujen kokoonpanoja, joissa on sekä pidin ja varsinainen työkalu. Kun.TOOLDB-tiedosto avataan Mastercam X7 Työkalujen

44 JYRSINTÄTYÖKALUJEN UUDISTUKSET / Muototyökalujen hallinnan parannukset 37 hallinnassa (Työstöradat, Työkalujen hallinta), voidaan kirjastossa katseltavaksi valita sekä työkalut että kokoonpanot. Muototyökalujen hallinnan parannukset Muototyökalun geometrian tallennus kirjastoon tai tiedostoon Kappaletiedostojen siirtämisen helpottamiseksi Mastercam käyttäjien kesken, omien työkalujen profiilitiedot voidaan nyt tallentaa suoraan Mastercamin kappaletiedostoon. Tämä uusi menetelmä puuttuu myös ongelmaan, joka aiheituisi, kun joku käyttäjä muokkaisi kirjastoa ja tämä vaikuttaisi aikaisemmin ohjelmoituihin kappaletiedostoihin. Jos kirjasto on päivitetty ja avaat aikaisemmin ohjelmoidun tiedoston, voit yksinkertaisesti valita päivitetyn työkalun uudelleen, jolloin operaatio päivittyy (ja merkitään samalla keskeneräiseksi). Muussa tapauksessa alkuperäinen profiili on edelleen käypä ja se säilyy muuttumattomana.

45 38 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Vienti Mastercamin geometriatasolle Yksi tapa omien työkaluprofiilien säilyttämiseksi on profiilien vienti Mastercam X7:n geometriatasolle. Klikkaa Työkalun määrittelyn valintaikkunassa Vie profiili. Valitse työkalugeometrialle taso ja klikkaa OK. Tuolle tasolle vietyä työkalugeometriaa voidaan myös muokata.

46 2D Mill uudet piirteet 2D-suurnopeusratojen säikeistyksen tuki Sama moniydinprosessorien tuki, joka on ollut aiemmin moniakselisissa ja 3D-suurnopeusradoissa on nyt lisätty myös kaikkiin muihin 2D-suurnopeusratoihin paitsi johtokäyrillä työstöön. Tämän prosessointimenetelmän avulla Mastercam jakaa laajimmat, mutkikkaimpia työstöratoja luovat ohjelmat pienempiin, erillisiin ohjelmasäikeisiin, jotka suoritetaan samanaikaisesti. Näin voidaan nopeuttaa työstöratojen generointia hyödyntämällä nykyaikaisia moniydinprosessoreita. 2D-kuorintaratojen dynaamiset liikkeet Tämä kuorintaratojen uusi liike säätyy automaattisesti työkalun kosketuksen mukaan. Näin liikkeestä tulee tehokkaampi varsinkin suurnopeuskoneilla, mutta myös tavanomaiset koneet hyötyvät näistä liikkeistä.

47 40 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet X6 kuorintarata

48 2D MILL UUDET PIIRTEET / Johtokäyrillä työstön parannukset 41 X7 kuorintarata Johtokäyrillä työstön parannukset Viimeistelylastut Samanlaiset viimeistelylastut kuin monissa muissakin Mastercam radoissa on nyt lisätty myös X7 Johtokäyrillä työstöön. Suurnopeusviimeistely pitkin valittuja johtokäyriä parantaa usein kappaleen viimeistelyn laatua.

49 42 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Ketjujen synkronointi Mastercam X7 version Johtokäyrillä-ratojen liikkeeseen on nyt lisätty mahdollisuus määritellä liike tarkemmin. Kahden ketjun synkronointi voidaan määritellä nyt samaan tapaan kuin lanka-

50 2D MILL UUDET PIIRTEET / Johtokäyrillä työstön parannukset 43 sahauksen radoilla. Synkronointimenetelmän voi asettaa Ketjutuksen asetukset valintaikkunassa, kun valitaan ensimmäinen ketju. Ketjutuksen hallinnassa voidaan myös säätää jo olemassa olevien ketjujen synkronointia ja nähdä, kuinka eri valinnat vaikuttavat työstörataan.

51 44 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Seuraavissa kuvissa nähdään sama kappale ilman ketjujen synkronointia ja synkronoituna alkioiden mukaan. Lähestymisen/poistumisen lisämatka Näillä Johtokäyrillä työstön lisäasetuksilla voidaan hienosäätää työkalun kosketusta materiaaliin työstön alussa ja lopussa. Tässä voi valita jomman kumman tai molemmat lisäetäisyydet.

52 2D MILL UUDET PIIRTEET / Johtokäyrillä työstön parannukset 45 Oletuksena ensimmäisen lastun etäisyytenä on sivusiirron matka. Valittaessa lisäetäisyydet Mastercam lisää nämä lastun alkuun tai loppuun. Näistä asetuksista on hyötyä silloin, kun johtokäyrät eivät muodosta suoria viivoja, kuten esimerkiksi kappaleen nurkan kiertävä ura.

53 46 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Lisälähestyminen ei käytössä: Lisälähestyminen käytössä: Uran jyrsintäratojen helpompi ketjutus Mastercamin aiemmissa versioissa uran jyrsintä oli mahdollista vain urille, joiden ketju koostui kahdesta yhdensuuntaisesta suorasta, jotka liittyivät päistään 180 asteen kaarella. Mastercam X7 -versiossa uran jyrsinnän geometriaksi kelpaa mikä tahansa ketju, jossa on kaksi yhdensuuntaista suoraa ja suljettu rajaus.

54 2D MILL UUDET PIIRTEET / Spiraalijyrsinnän viimeistelyn uudet piirteet 47 Spiraalijyrsinnän viimeistelyn uudet piirteet Mastercamin edellisissä versioissa voitiin luoda spriraalijyrsinnän ratoja vain ylhäältä alas. Mastercam X7 versiossa voidaan valita, kuinka viimeistelylastut luodaan. Työstöradan Rouhinta/viimeistely-sivulla valitaan viimeistelymenetelmä seuraavasta kolmesta pudotusvalikon vaihtoehdosta. Kierteinen ylöspäin: Työkalu menee syötöllä pohjalla viimeistelyhalkaisijaan ja nousee sen jälkeen kierteisesti työstäen ylös. Kierteinen alaspäin: Työkalu siirtyy ensin aihion yläpuolelle ja liikkuu sitten viimeistelyhalkaisijaan ja työstää sen jälkeen kierteisesti alas reiän pohjalle. Ympyrä: Työkalu menee syötöllä pohjalla viimeistelyhalkaisijaan ja tekee yhden ympyrämäisen liikkeen pohjalla.

55 48 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

56 3D-jyrsinnän uudet piirteet Yleiset 3D-jyrsinnän uudet piirteet Moniydinprosessorien tuki Nyt 3D-suurnopeusradoissa myös Yhdensuuntaiset, Säteittäiset ja Spiraaliradat tukevat moniydinprosessoreita ja ovat näin nopeampia genereroida. Laajennettu reunapintojen tuki Mastercam X7 -version suurnopeusratatyypeissä Yhdensuuntainen, Vakio-Z, Spiraalimainen, Säteittäinen ja Hybridi voidaan nyt valita myös ne alueet, joita työkalun tulee väistää. Tämä työstöratojen liikkeen tarkempi hallinta toimii aivan samalla tavalla kuin muillakin pintaradoilla.mastercam 3D-suurnopeus hybridiradat Lastuamisjärjestyksen optimointi Mastercam X7 versiossa 3D-hybridiratoihin kuuluu nyt uusi Lastuamisjärjestyksen optimointi valinta Työstöparametrien sivulla. Tällä valinnalla määritellään Mastercamin käyttämä työstöjärjestys eri lastuille.

57 50 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Kun toiminto valitaan, Mastercam toimii kerroksittain ja työstää lastut satunnaisuuteen ja turvallisuuteen perustuen. Piirteet Mastercam työstää alueittain kunnes saavutetaan yhteinen Z- taso, jonka jälkeen prosessi toistetaan jälleen seuraavaan yhteiseen tasoon saakka. Työkalu pysyy yhteisellä tasolla, mikä vähentää tarpeettomia liikkeitä ja lyhentää työstöradan pituutta.

58 3D-JYRSINNÄN UUDET PIIRTEET / 3D-suurnopeus hybridiradat 51 Kun ruutua ei valita, Mastercam työstää kaikki lastut Z-tasoittain.

59 52 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Avoimien / suljettujen alueiden työstö Hybridiradoissa on nyt uudet lisävalinnat avoimien ja suljettujen profiilien käsittelyyn. Suljetut profiilit työstetään jatkuvalla liikkeellä. jossa ei ole tarvetta nostoihin tai suunnan muutoksiin. Näille profiileille voidaan valita myötä- tai vastajyrsintä. Avoimet profiilit voidaan työstää Yhteen suuntaan tai Zig zag -menetelmin. Avoimet profiilit, joiden asetus on Yhteen suuntaan, työstetään kuten suljetut profiilit.

60 3D-JYRSINNÄN UUDET PIIRTEET / 3D-suurnopeus hybridiradat 53 TÄRKEÄÄ: Avattaessa X5- tai X6-versiolla tehty hybridirata saattaa avautua ilmoitus, jossa kerrotaan, kuinka Mastercam X7 käsittelee näiden parametrien muutoksia: Klikkaa OK jatkaaksesi ja uudelleen generoi työstöradat Operaationhallinnassa. Automaattinen offsetmenetelmä Uusi Mastercamin automaattinen offsetmenetelmä pitää huolta laakeiden ja jyrkkien alueiden rajoista. Jos työstörata kulkee pinnoille, joissa on sekä ulokkeita että syvänteitä,mastercam ottaa käyttöön Ylhäältä alas -offsetmenetelmän ulokkeiden kohdalla ja Alhaalta ylös -menetelmän syvänteiden kohdalla.

61 54 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Parannettu liike rajauksen lähellä 3D-suurnopeusratojen hybridityyppisissä radoissa lasketaan nyt tehokkaampi suurnopeusliike kappaleen rajauksen lähellä. X6 Hybridiliike

62 3D-JYRSINNÄN UUDET PIIRTEET / Uusi 3D-suurnopeusratojen pyöristysten sivu 55 X7 Hybridiliike Älykkäämpi aihiomallien regenerointi Hybridiratoja muutettaessa uudelleen lasketaan vain työstöradan tarpeelliset osat eikä koko rataa, jolloin regenerointi nopeutuu. Uusi 3D-suurnopeusratojen pyöristysten sivu Tällä sivulla annetaan Mastercamin luoda automaattisesti suurnopeusradoille työstöratojen pyöristykset. Työstöradan pyöristyksen avulla luodaan juoheva liike ja samalla säilytetään suuri syöttönopeus. Pyöristyksen arvo voidaan määritellä antamalla yksinkertaisesti säteen arvo tai antamallla työkalun geometriatiedot. Pyöristysliike generoidaan vain sisäpuolisille

63 56 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet nurkille. Kappaleen geometria pysyy muuttumattomana, mutta työstöradan liike muuttuu juohevammaksi, kuten alla olevasta esimerkistä näkee. Parannettu rajauskäyrän käyttö Kun ketjuja valitaan Aluerouhinta-, OptiAlue-, Jälkityöstö- tai OptiJälkityöstöradoille, työkalun liike voidaan rajoittaa valitsemalla rajoittavat ketjut. Alla olevissa kuvissa vertaillaan X6- ja X7-versioiden toimintaa. 3D-suurnopeus OptiYdin ja OptiAlue parannukset Näiden työstöratojen työkalun liikkeiden yleisparannusten lisäksi Mastercam X7 sisältää seuraavat uudistukset.

64 3D-JYRSINNÄN UUDET PIIRTEET / 3D-suurnopeus OptiYdin ja OptiAlue parannukset 57 Lastuamisjärjestyksen optimointi askellettaessa ylöspäin Uudella Työstöparametrit-sivun Lastuamisjärjestyksen optimointi -parametrilla voidaan määritellä Mastercamin käyttämä työstöjärjestys työstöradan eri lastuille. Pudotusvalikosta voidaan valita, työstetäänkö lastut syvyyksittäin, läheisyysjärjestyksessä vai taskuittain. Syvyyksittäin: Mastercam työstää kaikki lastut Z-tasoittain. Seuraavaksi lähin: Mastercam siirtyy lähimpään taskuun siitä, mihin edellinen lastu päättyi.

65 58 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Taskuittain:Mastercam työstää kaikki askeleet yhdessä taskussa ja sitten siirrytään seuraavaan taskuun. Kun Z-tason askeleet ylöspäin on työstetty, Mastercam työstää seuraavaksi lähimmät askeleet turvallisimmassa järjestyksessä. Turvallisempi nostoliike liikuttaessa materiaalin päällä Nyt on mahdollista ottaa huomioon mahdollisesti määrittelemättä jäänyt kappaleen materiaali. Uusi 3D-suurnopeus projisointirata Pinnan projisointiradat projisoivat joko geometrian tai aikaisemman työstörataoperaation pinnoille. Mastercamin aikaisemmissa versioissa Projisointirata oli käytössä vain perinteisissä pinnan radoissa. Mastercam X7 -versiossa on nyt käytössä liikkeen tarkkaa määrittelyä varten kaikki suurnopeustyöstön asetukset.

66 3D-JYRSINNÄN UUDET PIIRTEET / Uusi 3D-suurnopeus projisointirata 59 Projisoimalla pisteitä pinnalle voi luoda porautuvia liikkeitä, joilla voidaan rouhia pieniä alueita kappaleissa, joissa on monia yksityiskohtia Projisointiratoja käytetään usein kaivertamaan käyriä pinnoille, kuten alla olevassa kuvassa: Uusiin 3D-suurnopeus projisointiratoihin päästään kahdella tavalla: Valitse Mill, 3D suurnopeus ja valitse Projisointi. (Mill/Turn monitoimikoneet) Valitse Työstöradat, Pinnan suurnopeusradat ja valitse Projisointi. (Kaikki muut konetyypit)

67 60 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

68 Moniakselisen työstön uudet piirteet Oskilloiva liike 5-akselisen käyrän ja kyljellä työstön radoille Oskilloiva liike pidentää työkalun käyttöikää, koska tällöin ei aina työstetä työkalun samalla kohdalla. Tämä liike on erityisen hyödyllistä kappaleiden trimmaamisessa. 5-akselisen käyrän ja kyljellä työstön ratojen Oskillointi-valinta on Törmäystarkastelun sivulla. Oskillointivalinnat työkalun etenemiseksi pitkin rataa ovat lineaarinen liike (terävät suunnan muutokset) tai suurnopeusliike (juohevat suunnanmuutokset).

69 62 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Port Expert uudet piirteet Mastercamin Port Expert sopii hyvin sylinterinkansien työstöön. Geometria voi olla sekä pinta- ja tilavuusmalleina. Port Expert käyttää kartiovartista kuulapäistä työkalua ja huolehtii koko työkalun (terän, varsiosien ja pitimen) törmäystarkastuksesta.mastercam X7 on seuraavat lisäominaisuudet: Työstörata voidaan luoda myös, vaikka kanavan suun reuna ei olisi tasomainen. Työstöradan tarkkuuden lisäohjaus. Blade Expert uudet piirteet Mastercamin Blade Expert on tarkoitettu tuottamaan työstöradat erilaisille monisiipisille kappaleille. Mastercam X7 Blade Expertissä on seuraavat uudet ominaisuudet: Tappi- ja pyöristettypäisten työkalujen tuki. Mastercamin aihiomallin tuki, jolloin jälkityöstö on tehokkaampaa.

70 MONIAKSELISEN TYÖSTÖN UUDET PIIRTEET / Perinteisten moniakselisten ratojen turva-alueet 63 Perinteisten moniakselisten ratojen turva-alueet Näiden turva-alueiden määrittely on nyt siirretty Koneryhmän ominaisuuksien sivulta erilliselle Siirtymisparametrien Turva-alue sivulle. Muutoksella turva-alueet voidaan määritellä ratakohtaisesti sen sijaan, että käytettäisiin samaa turva-aluetta kaikille kappaleen radoille.

71 64 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

72 Lathe uudet piirteet Uusi dynaamisen rouhinnan rata Sorvauksen dynaamisen rouhinnan rata on suunniteltu kovien materiaalien työstöön käyttämällä pyöreitä tai pallomaisia teräpaloja. Dynaaminen liike työstää asteittain, pysyy kiinni materiaalissa entistä tehokkaammin, jatkaa työkalun kestoikää ja nostaa leikkuunopeuksia käyttämällä teräpalan pintaa laajemmin hyväkseen. Huomautukset: Lähetymis- ja poistumisliikkeet ovat käytössä vain esiviimeistelyssä. Aihio on määriteltävä ennen työstöratatyypin käyttöä. Vain pyöreät (tai pallomaiset) teräpalat ovat käytössä. Työkalun kompensointi voi olla vain asetuksilla Ei tai PC:ssä. Kompensointityyppiä ohjauksessa, työkalun kulumisen mukaan tai käänteisen kulumisen mukaan ei voida käyttää. Rouhinnan zigzag-liikkeen asetukset Sorvauksen rouhintaratojen uusissa asetuksissa on lisää mahdollisuuksia zigzag-liikkeen säätöön. Nyt voidaan valita liike kullekin lastulle suoraan edestakaisin tai ramppimaisesti alaspäin.

73 66 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet Otsapinnan pistosorvauksen alueen valinnat Nämä uudet parametrit mahdollistavat työkalun sijoittamisen tarkasti otsapinnan pistosorvausta varten. Anna piston ensimmäisen lastun alun vähimmäis- ja enimmäishalkaisija.

74 LATHE UUDET PIIRTEET / Pyöristetyn työkalun tuki sorvauksessa pistoterällä 67 Pyöristetyn työkalun tuki sorvauksessa pistoterällä Mastercamin edellisissä versiossa pistoterällä sorvauksessa voitiin käyttää vain tasapäisiä työkaluja. X7 versiossa voidaan myös työstää pyöristetyllä terällä.

75 68 MASTERCAM X7/ Mastercam X7 uudet piirteet

76 Vattuniemenkatu , Helsinki Muista tarkistaa päivitykset Mastercam.fi sivustolla uusimmat tiedostot

Mastercam X7 MU1 uudet piirteet

Mastercam X7 MU1 uudet piirteet Mastercam X7 MU1 uudet piirteet Mastercam X7 MU1 uudet piirteet Joulukuu 2013 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Julkaisemisen jälkeen tämä oppaan tiedot ovat saattaneet muuttua tai niitä on

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

Mastercam X6 Siirtymisopas

Mastercam X6 Siirtymisopas Siirtymisopas Mastercam X6 Siirtymisopas Tammikuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot.

Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Dynaaminen jyrsintä Dynaaminen jyrsintä Maaliskuu 2011 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

Lisätiedot

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011)

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011) Versio 9 > X toimintokartta (päivitetty tammikuu 2011) Analysoi Analysoi-Dynaaminen Analysoi-Ketju Analysoi-Kulma Analysoi-Number Analysoi-Piste Analysoi-Pisteiden väli Analysoi-Profiili Analysoi-Vain

Lisätiedot

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo

Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo VER CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta Mitä Uutta - SURFCAM V5.1 Sisällysluettelo 1) Parannettu muistinhallinta 32 ja 64 bitin järjestelmissä 3 2) Konesimulointi Optio

Lisätiedot

MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS. Kesäkuu 2018

MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS. Kesäkuu 2018 MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS Kesäkuu 2018 MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS Kesäkuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Zenex Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Moniakseliratojen perusteet

Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Helmikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin

Lisätiedot

Mastercam X6 uudet piirteet

Mastercam X6 uudet piirteet Mastercam X6 uudet piirteet Ohjelman uudet yleispiirteet 64 bittisen prosessorin tuki Mastercam X6 on saatavissa 64 bittisenä sovelluksena, jolloin saat kaiken hyödyn irti 64 bittisestä tietokoneesta ja

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedostojen käyttö Tiedostojen käyttö Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! mastercam perusteet -sarja Tiedostojen käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

CAD/CAM Software with world class precision and control. What s Uusi

CAD/CAM Software with world class precision and control. What s Uusi What s Uusi SURFCAM V5.2 Mitä Uutta Page 1 of 19 Toukokuu 2011 Mitä uutta - SURFCAM V5.2 Sisällysluettelo 1) Uusi - Millturn valikko 3 2) Uusi HSM Z-rouhinta rata 4 3) Uusi - Valintojen multi maskaus 6

Lisätiedot

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam x focus-sarja Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet

Lisätiedot

Käyttöliittymän esittely

Käyttöliittymän esittely Käyttöliittymän esittely mastercam perusteet-sarja Käyttöliittymän esittely Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.

Lisätiedot

Mastercam käyttöliittymän esittely

Mastercam käyttöliittymän esittely mastercam perusteet -sarja Mastercam käyttöliittymän esittely Joulukuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet mastercam perusteet-sarja 2D-työstön perusteet Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

Mastercam X5 uudet piirteet

Mastercam X5 uudet piirteet Uudet piirteet Mastercam X5 uudet piirteet Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

What s New in SURFCAM V5 Sisällys

What s New in SURFCAM V5 Sisällys CAD/CAM Software with world class precision and control... Mitä uutta What s New in SURFCAM V5 Sisällys 1) TrueMill 3 2) TrueMill laskin 5 3) Sorvi uutuudet 6 4) 4-akselisen jyrsinnän uutuudet 6 5) 5-akselisen

Lisätiedot

YOU MUST ACCEPT THE TERMS OF THIS LICENSE BEFORE YOU CAN OPERATE THE

YOU MUST ACCEPT THE TERMS OF THIS LICENSE BEFORE YOU CAN OPERATE THE Pikaohje Mastercam X6 asennus Tämän ohjelmisto lisenssiehdot hyväksytään klikkaamalla. Ohjelmiston käyttämiseksi tulee hyväksyä lisenssiehdot. Mastercam X järjestelmävaatimukset Prosessori 2.5 GHz Intel

Lisätiedot

Mastercam X5 Asennusopas

Mastercam X5 Asennusopas Asennusopas Mastercam X5 Asennusopas Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Konesimulointi. Helmikuu 2015

Konesimulointi. Helmikuu 2015 Konesimulointi Helmikuu 2015 Mastercam X8 Machine Simulation KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Mitä uutta SURFCAM 2015 R1

Mitä uutta SURFCAM 2015 R1 Mitä uutta SURFCAM Mitä uutta Sisältö Yleinen/Järjestelmä 3 Uusi asennusohjelma >>...3 Toiminnollisuus 4 Parannettu piirrustustason tuki >>...4 Parannettu värityksen tuki >>...5 Inline -koodi erillisenä

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Mastercam X4 uudet piirteet

Mastercam X4 uudet piirteet Mastercam X4 uudet piirteet Heinäkuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

ViLLE Mobile Käyttöohje

ViLLE Mobile Käyttöohje ViLLE Mobile Käyttöohje -TEKSTI- JUHANI VÄÄTÄJÄ -TAITTO- TOMMY JOHANSSON Verkossa http://ville.utu.fi http://villeteam.fi villeteam@utu.fi 2013 2015. ViLLE Team. Tämän kirjan kopiointi muuttamattomana

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Marraskuu 2007 Mastercam X2 MR2 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Päiväys: Marraskuu 2007 Copyright 2007 CNC Software,

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko Huomattavaa! Kun tallennat archicad:issä Stl tiedoston tarkasta että mallisi on oikeassa mittakaavassa (esim. mikäli ArchiCad malli mallinnettu metrimittakaavassa

Lisätiedot

Vain muutamalla klikkauksella Tehokas mallintaminen

Vain muutamalla klikkauksella Tehokas mallintaminen Katso yksityiskohtaisempia tietoja osoitteesta www.mastercam.fi/mill CNC Software, Inc. kantaa vastuunsa ympäristöystävällisyyden kehittämisessä. Näin tuetaan sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää kehitystä

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys

Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys Lis ät w ieto w. ja M os as oi te tte rc am ess.fi a w Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys Tehokas mallintaminen uusi mallinnusydin tekee työstä

Lisätiedot

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely

CABAS. Release Notes 5.4. Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Release Notes 5.4 CABAS Uusi kuvien ja dokumenttien käsittely Olemme päivittäneet ja nykyaikaistaneet CABASin kuvien ja dokumenttien käsittelyn. Nyt kuvia voi vetää hiiren osoittimella ja pudottaa ne kuvaluetteloon.

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä.

Android. Sähköpostin määritys. Tässä oppaassa kuvataan uuden sähköpostitilin käyttöönotto Android 4.0.3 Ice Cream Sandwichissä. Y K S I K Ä Ä N A S I A K A S E I O L E M E I L L E LI I A N P I E NI TAI M I K Ä Ä N H A A S T E LI I A N S U U R I. Android Sähköpostin määritys Määrittämällä sähköpostitilisi Android-laitteeseesi, voit

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Käyttöopas. Heinäkuu 2015

Käyttöopas. Heinäkuu 2015 Tool Manager Käyttöopas Heinäkuu 2015 Mastercam X9 Tool Manager käyttöpas KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Heinäkuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto: Mastercam

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Mastercam X5 Wire aloitusopas

Mastercam X5 Wire aloitusopas Wire aloitusopas i mastercam x5 11 Mastercam X5 Wire aloitusopas Tammikuu 2011 12 13 1 15 16 17 18 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

Piirrepohjainen poraus

Piirrepohjainen poraus mastercam x focus harjoitukset Piirrepohjainen poraus Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14)

Pikaopas. The New Black. Kesäkuu 2014. Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Pikaopas The New Black Kesäkuu 2014 Datscha Pikaopas The New Black (25.6.2014) 1 (14) Taustatieto Tämä dokumentti on luotu helpottamaan uuden Datscha version käyttämistä. Uusi versio julkaistaan 27. kesäkuuta

Lisätiedot

Automaattiset työstöradat

Automaattiset työstöradat Lisätietoja www.mastercam.fi\router Vain muutamalla klikkauksella Tehokas mallintaminen NC Software, Inc. kantaa vastuunsa ympäristöystävällisyyden kehittämisessä. Näin tuetaan sosiaalisesti ja ekologisesti

Lisätiedot

Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1

Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1 Mozilla Firefox 17.2.2014 Tämä ohje on laadittu Mozilla Firefoxin asetuksille versiossa 27.0.1 Mac- käyttäjille suunnattuja erityishuomioita ohjeen lopussa. Selaimesta on aina suositeltavaa käyttää uusinta

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja

Moniakseliratojen harjoituskirja Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam X Moniakseliratojen harjoituskirja Huhtikuu 2010 ii MASTERCAM X2 / Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam moniakseliratojen harjoituskirja Päivämäärä: tammikuu

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi LoCCaM Riistakamerasovellus Dimag Ky janne.koski @ dimag.fi +358505907788 Sovelluksen toimintaperiaate Toimintaperiaate yksinkertaistettuna on seuraavanlainen Kamera ottaa kuvan tai videon jonka lähettää

Lisätiedot

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Kysymys: Mihin tarvitsen Mastercamissa Koneenmäärittelyä? Olemme pärjänneet hyvin ilman sitäkin. Vastaus: Työstökoneiden valmistajat ja teollisuus pyrkivät yhdistämään

Lisätiedot

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille

Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Brother ScanViewerin opas ios- / OS X -järjestelmille Versio 0 FIN Kuvakkeiden selitykset Tässä käyttöoppaassa käytetään seuraavaa vinkkimerkintää: VINKKI Vinkit kertovat, miten eri tilanteissa voi toimia

Lisätiedot

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007

Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi. Word 2007 Tekstinkäsittely ja opinnäytetyö I sisällysluettelo ja sivunumerointi Word 2007 Perttu Suhonen 2008 Sisällysluettelo 1 Sisällysluettelon tekeminen...5 1.1 Monitasoinen numerointi...5 1.2 Otsikkotyylien

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja 2. Helmikuu 2015

Moniakseliratojen harjoituskirja 2. Helmikuu 2015 Moniakseliratojen harjoituskirja 2 Helmikuu 2015 Mastercam X8 Moniakseliset työstöradat - osa 2 KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam

Lisätiedot

Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi. Käsikirja

Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi. Käsikirja Visma Business AddOn Tilauksen synkronointi Käsikirja Oppaan päiväys: 10.4.2013. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut...

1 Yleistä Kooste-objektista... 3. 1.1 Käyttöönotto... 3. 2 Kooste-objektin luominen... 4. 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4. 3.1 Sivut... Kooste 2 Optima Kooste-ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Kooste-objektista... 3 1.1 Käyttöönotto... 3 2 Kooste-objektin luominen... 4 3 Sisällön lisääminen Kooste objektiin... 4 3.1 Sivut... 5 3.2 Sisältölohkot...

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta. Automaattitilauksien uudistettu käsittely

Automaattitilausten hallinta. Automaattitilauksien uudistettu käsittely Automaattitilausten hallinta Raportit Saat yhteenvedon voimassa olevista automaattitilauksista ja automaatti-ilmoituksista hakemistopuun Raportit-valikon alta. PDF-napista voit ladata koneellesi yhteenvedon

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015 Työkoordinaatisto tutustumisopas Syyskuu 2015 Mastercam X9 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Syyskuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6

PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3. Nokia 8310 -puhelimelle. Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 PIKAOPAS NOKIA PC SUITE 4.3 Nokia 8310 -puhelimelle Copyright Nokia Mobile Phones 2001. Kaikki oikeudet pidätetään Issue 6 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO...1 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET...1 3. PC SUITE -OHJELMISTON

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun

Canva CV NÄIN PÄÄSET ALKUUN CANVA CV:N TEOSSA: Canva on graafisen suunnittelun Canva CV Canva on graafisen suunnittelun ohjelma, jota voi käyttää niin selaimella kuin mobiiliapplikaatiollakin. Canvassa on paljon maksuttomia pohjia CV:n visualisointiin! Canvan perusominaisuuksia voit

Lisätiedot

mobile PhoneTools Käyttöopas

mobile PhoneTools Käyttöopas mobile PhoneTools Käyttöopas Sisältö Vaatimukset...2 Ennen asennusta...3 Asentaminen - mobile PhoneTools...4 Matkapuhelimen asennus ja määritys...5 Online-rekisteröinti...7 Asennuksen poistaminen - mobile

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

Tuen kotisivu: http://support.magix.net

Tuen kotisivu: http://support.magix.net Manual 26 Tuki Tuki Kun otat yhteytää MAGIX-tukeen, varmista että saatavillasi on tarvittavat tiedot järjestelmästäsi ja tarkka kuvaus ongelmasta. Mitä enemmän pystyt antamaan tietoa ongelmastasi, sitä

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot