Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Dynaaminen jyrsintä Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot."

Transkriptio

1 Dynaaminen jyrsintä

2 Dynaaminen jyrsintä Maaliskuu 2011 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Ota yhteyttä Mastercam-edustajaasi.

3 II Mastercam X5 Dynaaminen jyrsintä Päivämäärä: Maaliskuu 2011 Copyright 2011 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy Ensimmäinen painos: Maaliskuu 2011 Ohjelmisto: Mastercam X5 KÄYTTÖEHDOT Tämän dokumentin käyttö on määritelty Mastercam käyttöehdoissa. Mastercam käyttöehdot tulevat Mastercamin paketissa. Mastercam käyttöehdot ovat myös sivulla:

4 III Sisällysluettelo Johdanto... 1 Harjoituskirjassa opitaan...3 Yleiset vaatimukset Yleiskatsaus dynaamiseen jyrsintään... 5 Ketjun valitseminen dynaamisille työstöradoille...5 Dynaaminen aluejyrsintä...6 Dynaaminen jälkityöstö...7 Dynaaminen ydinjyrsintä...7 Dynaaminen profiili...8 Dynaamisen jyrsinnän parametrit Ketjun ja lähestymisen valitseminen Tässä harjoituksessa opitaan...11 Työstöradan luonnin aloittaminen Dynaamisen työstöradan luominen Lähestymismenetelmän valinta Dynaaminen aluejyrsintä Tässä harjoituksessa opitaan...21 Työstöradan luonnin aloittaminen Dynaamisen aluejyrsintäradan luominen Taskutyöstöradan luonti Operaatioiden vertailu Dynaaminen jälkityöstörata Tässä harjoituksessa opitaan...31

5 IV Työstöradan luonnin aloittaminen Dynaamisen jälkityöstöradan luominen Jälkityöstöradan luominen Operaatioiden vertailu Dynaaminen ydinjyrsintärata Tässä harjoituksessa opitaan...39 Työstöradan luonnin aloittaminen Dynaamisen ydinjyrsintäradan luominen Taskutyöstöradan luonti Operaatioiden vertailu Dynaaminen profiilityöstörata Tässä harjoituksessa opitaan...47 Työstöradan luonnin aloittaminen Dynaamisen profiiliradan luonti Profiiliradan luonti Operaatioiden vertailu Lopuksi...54 Mastercamin tiedonlähteet...55 Mastercamin dokumentaatio...56 Ota yhteyttä...56

6 JOHDANTO Mastercamin dynaamisissa 2D-suurnopeusjyrsintäradoissa voidaan hyödyntää työkalun koko lastu-uran pituutta ja saavuttaa suurin mahdollinen työstöteho. Radat on suunniteltu maksimoimaan materiaalin poisto ja minimoimaan työkalun kuluminen. Dynaamisten jyrsinratojen lisähyötyjä ovat muun muassa: Työkalun tukkeutumisen estäminen Minimi lämmönmuodostus Parempi lastun poisto Tässä harjoituskirjassa esitellään kaikki Mastercamin alla olevat älykkäät 2Dsuurnopeusjyrsinratojen sovellukset. Dynaaminen aluejyrsintä Työstää taskut käyttäen yhtä tai useampaa ketjua työstöradan ohjaukseen. Geometrian ketju, joka on 2D-alaltaan suurin työstetään: kaikki muut ketjut ovat vältettäviä saarekkeita. Dynaamista aluejyrsinnän rataa käytetään kappaleissa, jotka normaalisti työstettäisiin taskutyöstöradalla. Dynaaminen ydinjyrsintä Työstää avoimet taskumuodot tai pystyseinämäiset onkalomuodot käyttäen ulommaisena ketjuna aihion ulkoreunaa. Tämän alueen ulkopuolella työkalu liikkuu vapaasti. Dynaamista ydinjyrsintää

7 2 käytetään kappaleisiin, jossa jokin alue on tasattava, tavallisimmin kappaleen ulkopuoli. Dynaaminen profiili Työstää materiaalia seinämistä ja tukee suljettuja tai avoimia ketjuja. Työkalun liike muuntuu dynaamiseksi alueilla, jossa työkalu tukkeutuisi tai työkalun materiaalikuormitus kasvaisi liikaa. Dynaamista profiilirataa käytetään seinämissä tai profiileissa, joissa on pieniä säteitä. Dynaaminen jälkityöstö Työstää edellisistä operaatioista jäänyttä materiaalia. Dynaamista liikettä käytetään nopeaan, aikaisemmasta operaatioista jääneen tai tietyn kokoisen työkalun jättämän materiaalin poistoon. Dynaamista jälkityöstöä käytetään tapauksissa, joissa rouhinta jättää materiaalia nurkkiin tai kappaleen ahtaille alueille.

8 JOHDANTO 3 Harjoituskirjassa opitaan Oppimaan dynaamisten työstöratatyyppien hyödyt ja käyttö Ymmärtämään dynaamisille työstöradoille ominaiset ketjutuksen ja lähestymisen valinnat Luomaan dynaamisia perusratoja Vertaamaan ja arvioimaan dynaamisia työstöratoja ei-dynaamisiin vastineisiinsa. TÃRKEÄÄ: Harjoituskirjojen kuviin on käytetty mukautettuja värejä kuvanlaadun parantamiseksi, eivätkä värit välttämättä täsmää Mastercamasetuksiisi. Värien eroavaisuus ei vaikuta mitenkään harjoitusten tuloksiin. Yleiset vaatimukset Kaikkien harjoituskirjojen käyttö edellyttää seuraavaa: Windows käyttöjärjestelmän peruspiirteet tulee tuntea. Kaikkia harjoituksia ei voi kokonaisuudessaan suorittaa Mastercam Demo -versiolla. Opiskeluversion tiedostomuoto (EMCX-5) on erilainen kuin Mastercamin (MCX-5) ja Mastercamin joitain perustoimintoja, kuten tiedostojen kääntöjä ja postprosessointia ei voi käyttää. Kukin harjoituskirjan tehtävä perustuu edellisessä tehtävässä opittuihin taitoihin. Suosittelemme, että ne suoritetaan annetussa järjestyksessä. Focus-sarjan ja Exploring-sarjan harjoitusten suorittaminen edellyttää vähintäänkin Mastercamin käytön perustaitoja, jotka voi oppia Perusteet-sarjan harjoituskirjoista. Harjoituskirjat edellyttävät myös työstön perusteiden ymmärtämistä. Mastercam X5 Design tai laajempi/uudempi versio tulee olla käytössä Perusteet-sarjan harjoituksissa. Käytäessä läpi 2D-työstön perusteet-harjoituskirjaa, joka kuuluu Perusteet-sarjaan, tarvitaan vähintään Mill Entry tai Router Entry. Käytäessä läpi 3D-työstön perusteet-harjoituskirjaa, joka myös kuuluu Perusteet-sarjaan, tarvitaan Mill Level 3 tai Router Pro. Harjoituksiin voi kuulua myös harjoitustiedostoja. Ellei harjoituskirjassa opasteta toisin, tallenna tiedostot sijaintiin, johon pääsee Mastercamin työasemalta, joko harjoituskirjan yhteyteen tai johonkin muuhun haluamaasi paikkaan.

9 4 Perusteet-sarjan harjoitukset ovat myös saatavana Adobe Flash - yhteensopivassa videoformaatissa. Harjoituskirjaan voi kuulua myös lisävideoita. Lisäohjeita voi kysyä Mastercam-jälleenmyyjältä. Videoiden katselua varten Adobe Flash Player tulee olla asennettuna. Adobe Flash Player voidaan ladata osoitteesta Kaikki Mastercamin harjoituskirjoja varten Mastercam on konfiguroitava joko metriseen oletus- tai tuumaiseen asetukseen. Harjoituskirjassa on ohjeet asianmukaisen konfigurointitiedoston lataamiseksi.

10 LUKU 1 1Yleiskatsaus dynaamiseen jyrsintään Mastercamin 2D-suurnopeustyöstöradoissa (HST) on useita dynaamisia liikkeitä käyttäviä ratatyyppejä. Dynaaminen aluejyrsintä Dynaaminen jälkityöstö Dynaaminen ydinjyrsintä Dynaaminen profiili Dynaaminen työstörata hyödyntää mahdollisimman paljon työkalun leikkaavaa osaa minimoiden samalla työstön koko terän leveydeltä. Tällä menetelmällä poistetaan maksimi määrä materiaalia mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti ja pidennetään samalla työkalun kestoikää. Ketjun valitseminen dynaamisille työstöradoille Dynaaminen aluejyrsintä, dynaaminen ydinjyrsintä ja dynaaminen jälkityöstö edellyttävät tiettyä ymmärrystä ketjun valitsemisesta. Näiden työstöratojen luontia varten täytyy ainakin yhden ketjun olla suljetun. Laajimman 2D-alueen sisältämä ketju on työstöradan reunakäyrä. Kaikkia muita jäljelle jääviä ketjuja käsitellään geometrioina, joita työkalu välttää. Poikkeuksena on avoin ketju, joka on valittu käytettäväksi lähestymismenetelmänä.

11 6 Dynaaminen profiili ei edellytä suljettua ketjua työstöradan laskentaa varten. Työkalu työstää kaikki valitut geometriat. Ketjutuksen valintoihin tutustutaan lisää tulevissa luvuissa. Dynaaminen aluejyrsintä Dynaaminen aluejyrsintä on taskun työstörata, jossa käytetään dynaamisia liikkeitä. Reunakäyrä valitaan, lisätään saarekkeet, ulokkeet ja vältettävä geometria, annetaan työkalu, parametrit, lähestymismenetelmä ja siirtymisparametrit ja luodaan työstörata. Materiaalia poistetaan tehokkaasti sisältä ulospäin.

12 YLEISKATSAUS DYNAAMISEEN JYRSINTÄÄN 7 Dynaaminen jälkityöstö Dynaamisella jälkityöstöllä poistetaan edellisten operaatioiden jättämää materiaalia dynaamisesti. Poistettava materiaali lasketaan aikaisemmista operaatioista tai se lasketaan aikaisempien rouhintatyökalujen perusteella. Dynaamisessa jälkityöstöoperaatioissa käsitellään vain työstämättömät kohdat. Dynaaminen ydinjyrsintä Dynaaminen ydinjyrsintä on tasausoperaatio, jonka ominaisuuksiin kuuluu saarekkeiden ohittaminen. Työstörata luodaan dynaamisin liikkein mahdollisimman tehokkaasti. Työkalu poistaa materiaalia ulkopuolelta sisäänpäin. Liikkeellä luodaan työstörata, jonka sallitaan liikkua valitun reunan ulkopuolelle.

13 8 Dynaaminen profiili Dynaamisella profiililla luodaan tuttu profiilioperaatio käyttämällä dynaamisia liikkeitä ja erityisiä dynaamisen työstöradan parametreja. Dynaamisella liikkeellä estetään työstöä koko työkalun leveydeltä ja tukkeutumista pienissä nurkkasäteissä. Lisäksi käytössä on parametreja, joiden avulla voidaan opastaa Mastercamia työstämään seinämiin jäänyttä materiaalia. Dynaamisen jyrsinnän parametrit Lukuisat parametrit erottavat dynaamiset operaatiot vastaavista tavallisista 2Dsuurnopeusradoista. Mikronosto Lähestymismenetelmät Lähestymisen syöttö/nopeudet Profiili seinämä Mikronostolla työkalu nostetaan ylöspäin kappaleen pohjasta sillä kohdalla työstörataa, jossa materiaalia ei poisteta. Mikronosto vähentää lastujen pakkautumista ja työkalun kuumentumista. Syöttö paluuliikkeessä on myös säädeltävissä.

14 YLEISKATSAUS DYNAAMISEEN JYRSINTÄÄN 9 Dynaamisen aluejyrsintäoperaation lähestymismenetelmissä on monta tapaa materiaaliin lähestymiseen. Parametreihin kuuluvat mm. vain kierteinen lähestyminen, ensin kierteinen ja sitten keskilinjalla kierteinen lähestyminen ja mukautettu, avoin ketju. Mastercamin Ohje sisältää yksityiskohtaisia tietoja kustakin käytössä olevasta menetelmästä. Lähestymisen syöttö/nopeudet -parametrilla vältetään työkalun liiallista kuormittumista. Lähestymisen loputtua voidaan asettaa viive, jolloin kara ehtii saavuttaa tarpeellisen nopeuden ennen kuin materiaalin poistaminen alkaa. Profiilin seinämä -parametrilla asetetaan aihion paksuus ja aihiota muokanneen työkalun tiedot. Näiden arvojen avulla lasketaan tehokkain materiaalin poistamismenetelmä kappaleen seinämien työstöön. Dynaamiset jyrsintäradat luovat valittuihin ketjuihin perustuvia äärimmäisen tehokkaita liikkeitä. Työstöradat ovat osa 2D-suurnopeustyöstöperhettä, mutta niillä on tiettyjä lisäpiirteitä. Ne ovat Mastercamin suurnopeustyöstön oleellinen kehitysaskel. Nämä suurnopeustyöstöradat itsessään ovat askel eteenpäin normaalien taskutyöstön, tasauksen ja profiilin operaatioissa. Paras tapa dynaamisten ratojen opetteluun ja hyödyntämiseen on dynaamisiin ratojen luominen ja niihin tutustuminen. Siirry lukuun 2 tutustuaksesi ketjujen ja lähestymisen valintaan ja siihen, mikä vaikutus valinnoilla on työstörataan.

15 10

16 LUKU 2 2Ketjun ja lähestymisen valitseminen Ensimmäisessä luvussa luotiin lyhyt yleiskatsaus Mastercamin dynaamisten työstöratojen valintoihin. Tässä luvussa keskitytään ketjun ja lähestymisen valintaan yksinkertaisten esimerkkien avulla. Tekniikat ja esitetyt ratkaisut voidaan helposti soveltaa monimutkaisimpiin ja haastavimpiin kappaleisiin. Geometria, valinnat ja parametrit on yksinkertaistettu, jolloin varmistetaan se, että menetelmissä ja tuloksissa keskitytään olennaisiin kohtiin. Yksityiskohtaisia ohjeita koneenmäärittelyjen valintaan, grafiikan kuvannon tai konstruktiotason vaihtamiseen tai tasojen näyttämiseen ja piilottamiseen tai simulointiin ei anneta erikseen. Tutustu Basic 3D Design ja Basic 3D Machining - harjoituskirjoihin ennen kuin jatkat, jos nämä käsitteet eivät ole sinulle tuttuja. Tässä harjoituksessa opitaan Konfiguroimaan Mastercam metrisille operaatioille Avaamaan kappaletiedosto Luomaan dynaaminen työstörataoperaatio Lisäämään geometria, muokkaamaan parametreja ja tarkastelemaan työkalun liikettä Työstöradan luonnin aloittaminen 1 Käynnistä Mastercam haluamallasi tavalla: Kaksoisklikkaa Mastercamin ikonia työpöydällä tai Valitse Mastercam Windowsin Käynnistä valikosta. 2 Valitse metrinen oletuskonfigurointitiedosto:

17 12 a Valitse Asetukset, Konfigurointi. b c Valitse...\mcamxm.config <mm> alareunassa olevasta Nykyinenpudotusvalikosta. Klikkaa OK. 3 Avaa harjoituskirjan tiedosto Ketjutusesimerkit.MCX-5. 4 Valitse metrinen Mill-oletuskoneenmäärittely. 5 Sovita geometria näytölle painamalla [Alt+F1] tai klikkaamalla Sovitapainiketta. 6 Valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna tiedosto uudella nimellä. Näin suojelet alkuperäistä tiedostoa päällekirjoittamiselta.

18 KETJUN JA LÄHESTYMISEN VALITSEMINEN 13 Dynaamisen työstöradan luominen Dynaamisen aluejyrsinnän avulla esitellään ketjutuksen ja lähestymisen valinnat. Samoja periaatteita voidaan käyttää muihinkin dynaamisiin työstöratoihin. 1 Valitse Työstöradat, 2D suurnopeusradat. 2 Klikkaa OK, jos NCtiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi. 3 Ketjuta kolme suorakulmiota vastapäivään. 4 Klikkaa OK Ketjutuksen valintaikkunassa palataksesi takaisin Työstöradan tyyppi -sivulle.

19 14 5 Valitse Dynaaminen aluejyrsintä. 6 Valitse puurakenteesta Työkalu. 7 Klikkaa Valitse kirjastosta -painiketta. Koneenmäärittelyssä asetettu työkalukirjasto avautuu. 8 Valitse 8 mm pyöristettypäinen jyrsin, jossa on 1.0 mm nurkkasäde ja klikkaa OK.

20 KETJUN JA LÄHESTYMISEN VALITSEMINEN 15 9 Klikkaa OK luodaksesi moniakselisen työstöradan valitulle geometrialle. Huomaa työstöradan kuvio. Simuloi halutessasi operaatio. 10 Tallenna kappaletiedosto. Työstörata luotiin laajimman 2D-alueen sisältämän ketjun sisäpuolelle. Dynaamiset työstöradat käsittelevät laajinta 2D-aluetta työstettävänä osana. Kaikkia muita alueita vältetään, kuten ensimmäisessä luvussa kerrottiin. Alueiden erot näkyvät valitussa ketjusarjassa. Syntyvä työstörata voi kuitenkin olla yllätys, jos unohdetaan, kuinka dynaamisissa työstöradoissa ketjun valintoja käsitellään. VIHJE: Käytä valituille ketjuille Analysoi, Tilavuus/Ala, 2D-ala -toimintoa, jos työstörata ei ole odotetun kaltainen. Syynä on yleensä erheellinen oletus suljetun geometrian 2D-alasta.

21 16 Ketjujen lisääminen operaatioon 1 Käytä Tasojen hallintaa ja tuo taso 2:Väistettävät geometriat näkyviin. 2 Klikkaa Geometria operaatiossa 1. Ketjutuksen hallinta avautuu. 3 Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä Ketjutuksen hallinnan ikkunaa ja valitse Lisää ketju.

22 KETJUN JA LÄHESTYMISEN VALITSEMINEN 17 4 Ketjuta soikio ja pieni suorakulmio kuten kuvassa. Ketjutuksen suunnalla ei ole merkitystä. 5 Klikkaa OK sekä Ketjutuksen että Ketjutuksen hallinnan ikkunassa. 6 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Regeneroi kaikki keskeneräiset operaatiot. 7 Simuloi halutessasi operaatio. 8 Tallenna kappaletiedosto.

23 18 Työstörata välttää lisätyt ketjut, koska kummankin sisältämä 2D-alue on pienempi kuin uloin ketju. Kiinnitä erityistä huomiota pieneen suorakulmioon, joka ulottuu isomman suorakulmion yli. Tavallisessa taskun työstöradassa geometria olisi täytynyt trimmata ja reunageometria ketjuttaa uudestaan. Dynaamisissa työstöradoissa geometrioita voidaan lisätä ja niitä voidaan välttää vain lisäämällä ketju. Piirrät esimerkiksi yksinkertaisen suorakulmion, joka on kappaletta paikallaan pitävä kiinnitin. Piirrät suorakulmion, lisäät sen operaation ketjuihin, regeneroit operaation ja työstörata on valmis. Alkuperäistä kappalegeometriaa ei tarvitse muuttaa. Lähestymismenetelmän valinta 1 Käytä Tasojen hallintaa ja tuo taso 4:Lähestymiskäyrä näkyviin. 2 Klikkaa Parametrit operaatiossa 1. 2D suurnopeusrata - Dynaaminen aluejyrsintä - valintaikkuna avautuu. 3 Valitse puurakenteesta Lähestymisliike.

24 KETJUN JA LÄHESTYMISEN VALITSEMINEN 19 4 Valitse Mukautettu, avoin ketju Lähestymismenetelmä n pudotusvalikosta. 5 Klikkaa Valitse kohdasta Geometrian ketjutus. Ketjutuksen hallinnan ikkuna avautuu. 6 Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä Ketjutuksen hallinnan ikkunaa ja valitse Lisää ketju. 7 Valitse ketju kuvan osoittamalla tavalla. 8 Klikkaa OK sekä Ketjutuksen että Ketjuksen hallinnan ja myös 2D suurnopeusradat - Dynaaminen aluejyrsintä -valintaikkunoissa. 9 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Regeneroi kaikki keskeneräiset operaatiot.

25 20 10 Simuloi halutessasi operaatio. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, kuinka työkalu lähestyy materiaalia. 11 Tallenna kappaletiedosto. Lähestymismenetelmien avulla materiaalin poiston aloittamiseen kappaleesta on lukuisia tapoja. Näitä menetelmiä käsitellään tulevissa luvuissa. Tutustu Mastercamin Ohjeeseen, jos haluat tässä vaiheessa oppia enemmän dynaamisten työstöratojen lähestymismenetelmistä. Jo nyt voit nähdä, kuinka nopeasti ja helposti työstörataa voidaan merkittävästi muuttaa. Käytä vielä jonkin verran aikaa lähestymismenetelmien vaihtamiseen, lisää ja poista ketjuja työstöradasta ja tarkkaile simuloinnissa, kuinka muutokset vaikuttavat. Kun olet valmis, siirry lukuun kolme syventääksesi tietämystäsi dynaamisesta aluejyrsintäradasta.

26 LUKU 3 3Dynaaminen aluejyrsintä Luvussa 2 esiteltiin lyhyesti lähestymismenetelmiä ja sitä, kuinka dynaamisia jyrsinratoja ketjutetaan. Tässä luvussa keskitytään dynaamisen aluejyrsintäradan luontiin. Vertailun vuoksi luodaan myös taskun työstörata. Tässä harjoituksessa opitaan Avaamaan kappaletiedosto Luomaan dynaaminen aluejyrsintärata Luomaan taskun työstörata Vertaamaan näitä kahta operaatiota Työstöradan luonnin aloittaminen 1 Avaa kappaletiedosto Dynaaminen_aluejyrsintä.MCX-5. 2 Valitse metrinen Mill-oletuskoneenmäärittely. 3 Valitse Kuvanto-valikosta Isometrinen (työkoord.). 4 Jos haluat, varjosta kappale painamalla [Alt+S]. 5 Sovita geometria näytölle painamalla [Alt+F1] tai klikkaamalla Sovitapainiketta. 6 Valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna tiedosto uudella nimellä. Näin suojelet alkuperäistä tiedostoa päällekirjoittamiselta.

27 22 Dynaamisen aluejyrsintäradan luominen 1 Valitse Työstöradat, 2D suurnopeusradat. 2 Klikkaa OK, jos NCtiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi. 3 Ketjuta rautalankageometria kolmen seinän yläosasta kuten kuvassa. 4 Sulje Ketjutus-valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta.

28 DYNAAMINEN ALUEJYRSINTÄ 23 5 Valitse työstöradan tyypiksi Dynaaminen aluejyrsintä. 6 Valitse puurakenteesta Työkalu. 7 Klikkaa Valitse kirjastosta -painiketta. Koneenmäärittelyssä asetettu työkalukirjasto avautuu. 8 Valitse 16 mm tappijyrsin ja klikkaa OK. 9 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit. 10 Anna parametrit kuten kuvassa.

29 24 Käytä mikronostoa työkalun nostamiseksi ylös kappaleen pohjasta työkalun siirtymäliikkeen aikana. Noston avulla vähennetään työstössä syntyvää lämpöä ja pidennetään työkalun kestoikää. VIHJE: Klikkaa Ohje oppiaksesi lisää yksittäisistä sivun kentistä. Ohjeen tiedoissa selitetään, kuinka käytettävät valinnat vaikuttavat työstörataan. 11 Valitse puurakenteesta Lähestymisliike. 12 Valitse Profiili lähestymismenetelmäksi pudotusvalikosta. 13 Anna 1.0 mm Z- turvaetäisyydeksi ja 2.0 porautumiskulmaksi. 14 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit. 15 Anna syvyydeksi -10 mm. VIHJE: Voit hakea syvyyden painamalla Syvyys-painiketta ja sen jälkeen osoittamalla taskun pohjan reunaa. Voit myös painaa hiiren oikealla näppäimellä keltapohjaista arvokenttää ja valita Pisteen Z-syvyys.

30 DYNAAMINEN ALUEJYRSINTÄ Valitse puurakenteesta Kaarisuodatus/ Toleranssi. 17 Valitse pudotusvalikosta suodatussuhteeksi 2:1. 18 Klikkaa OK dynaamisen aluejyrsintäradan luomiseksi. 19 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Näytä vain valitut työstöradat. Painikkeen klikkaaminen ei vaikuta nykyiseen grafiikkaikkunaan. Grafiikka on selkeämpi, kun harjoitukseen lisätään operaatioita. 20 Tallenna kappaletiedosto. Dynaamisessa aluejyrsinnässä voidaan materiaalia työstää koko työkalun syvyydeltä käyttäen työkalun lastu-uran syvyyttä niin paljon kuin se on mahdollista. Syvyyslastuja käytetään taskun syvyyksiin ja materiaaleille, joita ei voida työstää täydessä syvyydessä yhdellä lastulla.

31 26 Taskutyöstöradan luonti 1 Valitse Työstöradat, Tasku. 2 Klikkaa Viimeinen Ketjutuksen valintaikkunassa. Edellisessä ketjutuksessa käytetty ketju valitaan. Viimeinen-toiminto on oiva valinta luotaessa useita operaatioita samaan geometriaan. 3 Klikkaa OK Ketjutuksen valintaikkunassa. 4 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit. Tasku on valittu työstäradan tyypiksi automaattisesti samoin kuin Työkalu-sivulla 16 mm tappijyrsin. Jos haluat, valitse sivut ja tarkasta valinnat. 5 Anna 0.5 mm työvaraksi seinämille. 6 Valitse puurakenteesta Rouhinta. Tässä käytetään oletusarvoja eikä parametreja tarvitse muuttaa. Sivu valittiin vain sen havainnollistamiseksi, että sivuttaissiirto on 75%, joka vastaa sivuttaissiiron pituutta 12.0 mm. 7 Valitse puurakenteesta Lähestymisliike.

32 DYNAAMINEN ALUEJYRSINTÄ 27 8 Aktivoi Ramppi ja aseta parametrit niin kuin kuvassa. Muuttamista edellyttävät arvot on kuvassa ympyröity. 9 Valitse puurakenteesta Syvyyslastut. 10 Merkkaa Syvyyslastutruutu ja aseta maksimiksi rouhintaaskeleeksi 3.0 mm. 11 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit. 12 Anna syvyydeksi -10 mm. 13 Valitse puurakenteesta Kaarisuodatus/ Toleranssi.

33 28 14 Valitse pudotusvalikosta suodatussuhteeksi 2:1. 15 KlikkaaOK työstöradan luomiseksi. 16 Tallenna kappaletiedosto. Samaa geometriaa käytetään dynaamisen aluejyrsintäradan ja taskutyöstöradan luomiseksi. Työkalun liikkeet eroavat jyrkästi toisistaan. Molemmilla työstöradoilla kappale työstetään annettujen parametrien mukaan. Tarkastele molempia valittuja operaatiota Operaatioiden hallinnassa erojen havainnollistamiseksi. Operaatioiden vertailu 1 Valitse operaatio 1 Operaatioiden hallinnassa.

34 DYNAAMINEN ALUEJYRSINTÄ 29 2 Paina F3 piirtääksesi grafiikan tarvittaessa uudelleen. 3 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Simuloi valitut operaatiot. 4 Klikkaa Työstä tarkastellaksesi työkalun liikkeitä dynaamisessa jyrsintäoperaatiossa. 5 Klikkaa Laajenna tai supista tämä valintaikkuna Simulointivalintaikkunan vasemmasta yläkulmasta. 6 Valitse Info-välilehti Simulointivalintaikkunan alaosasta. Välilehdellä on tärkeitä tietoja. Tässä harjoituksessa vertaillaan kokonaistyöstöaikaa. Dynaaminen aluejyrsintä työstää kappaleen annetuilla parametreilla kuvassa näkyvässä ajassa.

35 30 7 Sulje Simuloinnin ikkuna klikkaamalla OK. 8 Valitse operaatio 2 Operaatioiden hallinnassa. 9 Paina F3 piirtääksesi grafiikan tarvittaessa uudelleen. 10 Klikkaa Simuloi valitut operaatiot. 11 Klikkaa Työstä tarkastellaksesi työkalun liikkeitä taskutyöstöradassa. 12 Valitse Info-välilehti Simulointivalintaikkunan alaosasta. Taskutyöstöradalla kappale työstetään annetuilla parametreilla kuvassa näkyvässä ajassa. Dynaaminen aluejyrsintä poistaa materiaalia taskusta vähemmän kuin puolet siitä ajasta, mikä siihen kuluu normaalilla taskutyöstöradalla. Kummassakin operaatiossa seinämiin jätettiin 0.5 mm työvaraa. Taskuoperaatiossa on yksi yksittäinen viimeistelylastu, jolla saavutetaan vastaava pinnanlaatu kuin dynaamisessa työstöradassa. Jos taskuoperaation viimestelylastua ei ajeta, kokonaistyöstöaika lyhenee alle 22 minuutin, mikä on edelleenkin huomattavasti enemmän kuin dynaamisessa operaatiossa. Dynaamisten työstöratojen avulla tuottavuutta ja tehokkuutta voidaan parantaa. Kumpaakaan tämän luvun operaatiota ei ollut täysin optimoitu kappaleelle, materiaalille tai työstökoneelle. Silti dynaamisten liikkeiden ja dynaamisten työstöratojen käytöstä oli selkeää hyötyä. Kun olet valmis, voit siirtyä lukuun 4 ja aloittaa työskentelyn dynaamisella jälkityöstöradalla.

36 LUKU 4 4Dynaaminen jälkityöstörata Luvussa 3 esiteltiin joitakin dynaamisen aluejyrsinnän etuja taskutyöstörataan verrattuna. Tässä luvussa esitellään, mitä parannuksia dynaamisessa jälkityöstöradassa on verrattuna edeltävään jälkityöstöratojen sukupolveen. Jokaisella työstöradalla on käyttötarkoituksensa, mutta kohdissa jossa terä työstää koko syvyydeltä, ja halutaan välttää jyrsimen tukkeutumista dynaaminen rata on parempi valinta. Tässä harjoituksessa opitaan Avaamaan kappaletiedosto Luomaan dynaaminen jälkityöstöoperaatio Luomaan jälkityöstöoperaatio Vertaamaan näitä kahta operaatiota Työstöradan luonnin aloittaminen 1 Avaa kappaletiedosto Dynaaminen_jälkityöstö.MCX-5, joka tuli harjoituskirjan mukana. Vaihtoehtoisesti voit jatkaa tiedostolla, jota käytettiin edellisen luvun lopussa. 2 Sovita geometria näytölle painamalla [Alt+F1] tai klikkaamalla Sovitapainiketta.

37 32 3 Jos käytät tiedostoa edellisestä luvusta, tallenna kappaletiedosto. 4 Valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna tiedosto uudella nimellä, jos käytät tiedostoa kuten opastettiin vaiheessa 1. Dynaamisen jälkityöstöradan luominen 1 Valitse Työstöradat, 2D suurnopeusradat. 2 Ketjuta rautalankageometria kolmen seinän yläosasta kuten kuvassa. 3 Sulje Ketjutus-valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. 4 Valitse työstöradan tyypiksi Dynaaminen jälkityöstö.

38 DYNAAMINEN JÄLKITYÖSTÖRATA 33 5 Valitse puurakenteesta Työkalu. 6 Klikkaa Valitse kirjastosta -painiketta. 7 Valitse 8 mm tappijyrsin ja klikkaa OK. 8 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit. 9 Anna parametrit kuten kuvassa. Arvot ovat edellisestä 2Dsuurnopeusoperaatiosta. Varmista, että työvara seinämille on Valitse puurakenteesta Jäännösmateriaali.

39 34 11 Valitse Yhdestä operaatiosta, operaatio 1 ja Jäännösmateriaali kuten laskettu kuten kuvassa näkyy. 12 Klikkaa OK luodaksesi dynaamisen jälkityöstöradan.

40 DYNAAMINEN JÄLKITYÖSTÖRATA Aktivoi Operaatioiden hallinnassa Näytä vain valitut työstöradat, jos se ei ole jo aktivoituna. 14 Tallenna kappaletiedosto. Dynaaminen jälkityöstö poistaa materiaali koko syvyydeltä samalla tavoin kuin dynaamisessa aluejyrsinnässäkin. Jäännösmateriaalin turvalliseen ja nopeaan poistoon käytetään samanlaisia tehokkaita liikkeitä. Jälkityöstöradan luominen 1 Valitse Työstöradat, 2D suurnopeusradat. 2 Klikkaa Viimeinen Ketjutuksen valintaikkunassa ja klikkaa sitten OK. 3 Valitse työstöradan tyypiksi Jälkityöstö. 4 Valitse puurakenteesta Syvyyslastut. 5 Merkkaa Syvyyslastutruutu ja aseta maksimiksi rouhintaaskeleeksi 3.0 mm.

41 36 6 Klikkaa OK luodaksesi jälkityöstöradan. 7 Tallenna kappaletiedosto. Operaatioiden vertailu 1 Valitse operaatio 3 Operaatioiden hallinnassa. 2 Paina F3 piirtääksesi grafiikan tarvittaessa uudelleen. 3 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Simuloi valitut operaatiot. 4 Klikkaa Työstä tarkastellaksesi työkalun liikkeitä dynaamisessa jyrsintäoperaatiossa. 5 Klikkaa Laajenna tai supista tämä valintaikkuna Simulointivalintaikkunan vasemmasta yläkulmasta.

42 DYNAAMINEN JÄLKITYÖSTÖRATA 37 6 Valitse Info-välilehti Simulointivalintaikkunan alaosasta. Tälläkin kertaa kiinnostuksemme harjoituksessa kohdistuu kokonaistyöstöaikaan. 7 Sulje Simuloinnin ikkuna klikkaamalla OK. 8 Valitse operaatio 4 Operaatioiden hallinnassa. 9 Paina F3 piirtääksesi grafiikan tarvittaessa uudelleen. 10 Klikkaa Simuloi valitut operaatiot. 11 Klikkaa Työstä tarkastellaksesi työkalun liikkeitä jälkityöstöoperaatiossa. 12 Valitse Info-välilehti Simulointivalintaikkunan alaosasta. Muokkaa jälkityöstön ja dynaamisen jälkityöstön parametreja sen mukaan, miten haluat operoida työstökoneita. Regeneroi työstöradat ja vertaile

43 38 kokonaisaikoja uudelleen. Useimmissa tapauksissa dynaaminen rata on tehokkaampi. Poikkeuksia kuitenkin on ja se on syy, miksi sekä jälkityöstön että dynaamisen jälkityöstön radat ovat Mastercamissa tarjolla. Kun olet valmis, voit siirtyä lukuun 5 tutkimaan dynaamista ydinjyrsintärataa.

44 LUKU 5 5Dynaaminen ydinjyrsintärata Luvussa 4 näimme, kuinka dynaaminen jälkityöstörata on kehittyneempi työstömenetelmä kuin tavallinen 2D-suurnopeustyöstön jälkityöstörata. Tässä luvussa verrataan dynaamista ydinjyrsintärataa tavalliseen taskutyöstörataan. Tässä harjoituksessa opitaan Avaamaan kappaletiedosto Luomaan dynaaminen ydinjyrsintäperaatio Luomaan taskun työstörata Vertaamaan näitä kahta operaatiota Työstöradan luonnin aloittaminen 1 Avaa kappaletiedosto Dynaaminen_ydinjyrsintä.MCX-5, joka tuli harjoituskirjan mukana. 2 Valitse metrinen Mill-oletuskoneenmäärittely. 3 Valitse Kuvanto-valikosta Isometrinen (työkoord.). 4 Voit halutessasi varjostaa kappaleen painamalla [Alt+S].

45 40 5 Sovita geometria näytölle painamalla [Alt+F1] tai klikkaamalla Sovitapainiketta. 6 Valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna tiedosto uudella nimellä. Näin suojelet alkuperäistä tiedostoa päällekirjoittamiselta. Dynaamisen ydinjyrsintäradan luominen 1 Valitse Työstöradat, 2D suurnopeusradat. 2 Klikkaa OK, jos NCtiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi. 3 Valitse Ketjutuksen valintaikkunasta Solidit.

46 DYNAAMINEN YDINJYRSINTÄRATA 41 4 Valitse solidin sivut kuvan osoittamalla tavalla. Alempi sivu on työstettävä alue. Ylempi sivu seinämien yläreunassa on geometria, jota vältetään, koska sen 2D-ala on pienempi. 5 Sulje Ketjutus-valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta. 6 Valitse työstöradan tyypiksi Dynaaminen ydinyrsintä. 7 Valitse puurakenteesta Työkalu. 8 Klikkaa Valitse kirjastosta -painiketta. 9 Valitse 12 mm tappijyrsin ja klikkaa OK.

47 42 10 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit. 11 Anna parametrit kuvan mukaisesti. 12 Klikkaa OK luodaksesi dynaamisen ydinjyrsintäradan.

48 DYNAAMINEN YDINJYRSINTÄRATA Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Näytä vain valitut työstöradat. 14 Tallenna kappaletiedosto. Taskutyöstöradan luonti 1 Käytä Tasojen hallintaa ja tuo taso 5:Tasku näkyviin. 2 Valitse Työstöradat, Tasku. 3 Valitse Ketjutuksen valintaikkunasta Rautalanka. 4 Valitse ketju kuten kuvassa ja valitse OK. 5 Valitse puurakenteesta Rouhinta.

49 44 6 Valitse työstömenetelmäksi Yhdensuuntainen spiraali. 7 Valitse puurakenteesta Lähestymisliike. 8 Aktivoi Kierre. Käytä kierteiseen lähestymisliikkeeseen parametrien oletusarvoja. 9 Valitse puurakenteesta Syvyyslastut. 10 Merkkaa Syvyyslastutruutu ja aseta maksimiksi rouhintaaskeleeksi 6,0 mm. 11 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit. 12 Anna syvyydeksi -30 mm.

50 DYNAAMINEN YDINJYRSINTÄRATA Luo työstörata klikkaamalla OK. 14 Tallenna kappaletiedosto. Operaatioiden vertailu 1 Valitse operaatio 1 Operaatioiden hallinnassa. 2 Paina F3 piirtääksesi grafiikan tarvittaessa uudelleen. 3 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Simuloi valitut operaatiot. 4 Klikkaa Työstä seurataksesi työkalun liikkeitä dynaamisessa ydinjyrsintäoperaatiossa. 5 Klikkaa Laajenna tai supista tämä valintaikkuna Simulointivalintaikkunan vasemmasta yläkulmasta.

51 46 6 Valitse Simulointivalintaikkunan alaosasta Info. 7 Sulje Simuloinnin ikkuna klikkaamalla OK. 8 Valitse operaatio 2 Operaatioiden hallinnassa. 9 Piirrä grafiikka tarvittaessa uudelleen painamalla F3. 10 Klikkaa Simuloi valitut operaatiot. 11 Klikkaa Työstä tarkastellaksesi työkalun liikkeitä taskutyöstöradassa. 12 Valitse Simulointivalintaikkunan alaosasta Info. Muokkaa taskuoperaation parametreja työstökoneellesi sopivin arvoin tarkastellaksesi työstöajan muutoksia. Kokeile asianmukaisin arvoin nähdäksesi, mitkä parametrit ovat tarpeen työstöajan lyhentämiseksi ydinjyrsintäoperaatiossa. Suuret muutokset, kuten esimerkiksi maksimin rouhintaskeleen kasvattaminen 16 millimetriin, luovat työstöajan, joka edelleen on neljä minuuttia pidempi kuin dynaamisessa operaatiossa. Kun harjoitustehtävä on tehty, jatka lukuun 6 tarkastellaksesi dynaamista profiilirataa.

52 LUKU 6 6Dynaaminen profiilityöstörata Luvussa 5 käytettiin esimerkkikappaleen työstöön dynaamista ydinjyrsintää ja taskutyöstörataa. Tässä luvussa luodaan dynaaminen profiilirata vastineeksi tavalliselle profiiliradalle. Kappaleessa on vaiketa kohtia, joissa tavallinen profiilirata tukkii työkalun, jos ajetaan jotakin muuta kuin viimeistelylastua. Tässä harjoituksessa opitaan Avaamaan kappaletiedosto Luomaan dynaaminen profiilioperaatio Luomaan profiilioperaatio Vertaamaan näitä kahta operaatiota Työstöradan luonnin aloittaminen 1 Avaa kappaletiedosto Dynaaminen_profiili.MCX-5, joka tuli harjoituskirjan mukana. 2 Valitse metrinen Mill-oletuskoneenmäärittely. 3 Valitse Kuvanto-valikosta Isometrinen (työkoord.). 4 Voit halutessasi varjostaa kappaleen painamalla [Alt+S].

53 48 5 Sovita geometria näytölle painamalla [Alt+F1] tai klikkaamalla Sovitapainiketta. 6 Valitse Tiedosto, Tallenna nimellä ja tallenna tiedosto uudella nimellä. Näin suojelet alkuperäistä tiedostoa päällekirjoittamiselta. Dynaamisen profiiliradan luonti 1 Valitse Työstöradat, 2D suurnopeusradat. 2 Jos NC-tiedostolle kehotetaan antamaan uusi nimi, klikkaa OK. 3 Valitse kappaleen reunaprofiili kuten kuvassa. Ketjuta profiili myötäpäivään. Ota varjostus pois päältä valinnan ja ketjutussuunnan valinnan helpottamiseksi. 4 Sulje Ketjutus-valintaikkuna klikkaamalla OK-painiketta.

54 DYNAAMINEN PROFIILITYÖSTÖRATA 49 5 Valitse työstöradan tyypiksi Dynaaminen profiili. 6 Valitse puurakenteesta Työkalu. 7 Klikkaa Valitse kirjastosta -painiketta. 8 Valitse 8 mm tappijyrsin ja klikkaa OK. 9 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit. 10 Anna parametrit kuvan mukaisesti.

55 50 11 Valitse puurakenteesta Profiilin seinämä. 12 Anna arvot kuvan mukaan. 13 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit. 14 Anna syvyydeksi -10,0 mm. 15 Klikkaa OK työstöradan luomiseksi. Varjostus on pois päältä työkalun liikkeen havaitsemisen helpottamiseksi. 16 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Näytä vain valitut työstöradat. 17 Tallenna kappaletiedosto.

56 DYNAAMINEN PROFIILITYÖSTÖRATA 51 Profiiliradan luonti 1 Valitse Mastercamin valikosta Työstöradat, Profiili. 2 Klikkaa Ketjutuksen valintaikkunassa Viimeinen ja klikkaa sitten OK. 3 Valitse puurakenteesta Työstöparametrit. 4 Poista valinta ruudusta Rajoittamaton tarkistus. 5 Valitse puurakenteesta Syvyyslastut. 6 Merkitse Syvyyslastutruutu ja aseta maksimiksi rouhintaaskeleeksi 5,0 mm. 7 Valitse puurakenteesta Lastujen lukumäärä.

57 52 8 Merkitse Lastujen lukumäärä -ruutu ja anna arvot kuten kuvassa. Useampaa lastua käytetään tässä kappaleessa ehkäisemään työkalun tukkeutumista profiilin neljässä koverassa kohdassa. 9 Valitse puurakenteesta Siirtymisparametrit. 10 Näppäile syvyydeksi - 10,0 mm. 11 Luo työstörata klikkaamalla OK. Voit välittömästi havaita tarpeettoman työkalun liikkeen kappaleen ulkoreunan ympärillä. Useampi lastunta, jota tarvitaan työkalun tukkeutumisen välttämiseksi profiilin koverissa kohdissa luo ylimääräisiä lastuja ulkoreunoille. Tämä voidaan välttää sillä, että

58 DYNAAMINEN PROFIILITYÖSTÖRATA 53 poistetaan materiaalia koverista kohdista ennen yksinkertaisen profiilioperaation luomista. Tällöin kuitenkin työstön kokonaisaika kuten myös ohjelmointiaika ylittävät dynaamiseen profiilioperaatioon kuluvan ajan. 12 Tallenna kappaletiedosto. Operaatioiden vertailu 1 Valitse operaatio 1 Operaatioiden hallinnassa. 2 Piirrä grafiikka tarvittaessa uudelleen painamalla F3. 3 Klikkaa Operaatioiden hallinnassa Simuloi valitut operaatiot. 4 Klikkaa Työstä seurataksesi työkalun liikkeitä dynaamisessa profiilioperaatiossa. 5 Klikkaa Laajenna tai supista tämä valintaikkuna Simulointivalintaikkunan vasemmasta yläkulmasta. 6 Valitse Simulointivalintaikkunan alaosasta Info. 7 Sulje Simuloinnin ikkuna klikkaamalla OK.

59 54 8 Valitse operaatio 2 Operaatioiden hallinnassa. 9 Piirrä grafiikka tarvittaessa uudelleen painamalla F3. 10 Klikkaa Simuloi valitut operaatiot. 11 Tarkastele työkalun liikkeitä taskutyöstöradassa klikkaamalla Työstä. 12 Valitse Info Simulointivalintaikkunan alaosasta. Jälleen kerran muokkaa profiilioperaation parametreja käytettävälle työstökoneelle sopivaksi. Normaalilla taskutyöstöradalla on ilman useampaa lastua lyhyempi ajoaika. Jos työstökone, kappaleen materiaali ja työkalu kestävät työstön työkalun koko leveydeltä taskutyöstörata voi olla parempi valinta. Dynaaminen profiili on parempi valinta kappaleille, joissa on ahtaita kohtia ja pieniä säteitä. Lopuksi Onnittelut! Olet käynyt läpi kaikki Dynaaminen jyrsintä harjoitukset. Käytyäsi nyt läpi tämän harjoituskirjan suosittelemme tutustumista Mastercamin muihin ominaisuuksiin ja toimintoihin. Tässä tai muissa sarjoissa saattaa olla sopivia harjoituskirjoja. Tämä harjoituskirja kuuluu Mastercam Perusteet harjoituskirjasarjaan.sarja tutustuttaa Mastercamin yleisiin piirteisiin ja opitaan perustoimintoja. Muita harjoituskirjasarjoja ovat:

60 LOPUKSI 55 Focus-sarja: Näissä keskitytään tiettyihin Mastercamin piirteisiin esimerkiksi asetuslehtiin tai piirrepohjaiseen poraukseen ja niissä opiskellaan sekä perusteita että syvällisempiä taitoja. Exploring-sarja: Sarjassa tutustutaan yksittäisiin Mastercamin ohjelmiin esimerkiksi, Mill, Solids tai Wire -ohjelmiin ja siinä opetellaan ohjelmien käyttöä syvällisemmin. Mastercam harjoituskirjoja kehitetään jatkuvasti ja sarjaan lisätään uusia kirjoja. Lisätietoja saa Mastercam-edustajalta. Mastercamin tiedonlähteet Laajenna tietojasi Mastercamista seuraavien lähteiden avulla. Mastercam ohje Mastercamin ohjetiedosto avautuu valitsemalla Ohje, Sisältö Mastercamin valikkoriviltä tai paina [Alt+H] näppäimistöltä. Lisäksi suurimmassa osassa valintaikkunoita ja valintapalkkeja on Ohjepainike, josta saa tähän liittyvää tietoa. Mastercam-jälleenmyyjä Mastercam-edustajasi pystyy auttamaan suurimmassa osassa kysymyksiä. Tekninen tuki Mastercam-edustajasi tuntee parhaiten asiasi. Tarvittaessa voi myös kysyä valmistajan teknisestä tuesta, mutta on suositeltavaa ottaa yhteyttä ensin edustajaasi. Mastercam University Tämä sivusto on laaja oppimisympäristö, jossa on saatavana vuorokauden ympäri oppimateriaalia. Sen sisältämän yli 180 videon avulla käyttäjä voi hioa taitojaan omaan tahtiinsa ja suorittaa Mastercam Certification -tutkinnon. Lisätietoja tästä saat jälleenmyyjältäsi. Internet Voit myös hakea apua Mastercam-keskusteluryhmästä, joka löytyy osoitteesta Lisäksi ohjeita ja videoita löytyy osoitteista ja jawww.mastercamedu.com. Ohjeita ja uutisia saat Facebookissa ( Twitterissä ( blogissa, Mastercam Xtras ( YouTubessa voit seurata, kuinka Mastercam toimii käytännössä ( MastercamCadCam)! Ihan ite-harjoituksia ja harjoituskirjoja tulee jatkuvasti lisää.

61 56 Mastercamin dokumentaatio Seuraavat oppaat ovat Mastercamin Documentation-kansiossa: Mastercam X5 asennusopas Mastercam X5 järjestelmänvalvojan opas Mastercam X5 pikaopas Mastercam X5 käyttöopas Mastercam X5 siirtymisopas Mastercam X5 pikaopaskortti Mastercam X5 kansioden pikaopaskortti Mastercam X5 Wire aloitusopas V9 ja X-versioiden toimintojen erot Mastercam X5 NCI & Parameter Reference -opas Mastercam X5 Post Debugger -opas Ota yhteyttä Palaute dokumentaatiosta Tästä ja muusta dokumentaatiosta voi antaa palautetta maahantuojalle puhelimella tai sähköpostilla

62 Huomautus! Tästä oppaasta voi olla uudempi versio. Uusimmat päivitykset löytyvät Mastercam.fi sivustolta Vattuniemenkatu , Helsinki

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. Tammikuu 2011. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedostojen käyttö Tiedostojen käyttö Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on

Lisätiedot

Mastercam käyttöliittymän esittely

Mastercam käyttöliittymän esittely mastercam perusteet -sarja Mastercam käyttöliittymän esittely Joulukuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan

Lisätiedot

Moniakseliratojen perusteet

Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Moniakseliratojen perusteet Helmikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin

Lisätiedot

Käyttöliittymän esittely

Käyttöliittymän esittely Käyttöliittymän esittely mastercam perusteet-sarja Käyttöliittymän esittely Tammikuu 2011 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam x focus-sarja Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet

Lisätiedot

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot!

Tiedostojen käyttö. mastercam perusteet -sarja. Marraskuu 2009. Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! mastercam perusteet -sarja Tiedostojen käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet mastercam perusteet-sarja 2D-työstön perusteet Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin version

Lisätiedot

3.2 Työstöratojen luonti

3.2 Työstöratojen luonti 3.2 Työstöratojen luonti Luodaan aluksi työstöradat kahdelle akselille. 3.2.1 Olakkeen sorvaus Piirretään aluksi yksinkertainen kappale, johon luodaan työstöradat. Kuva 3.2.1 Koneistettava kappale Kyseisen

Lisätiedot

Piirrepohjainen poraus

Piirrepohjainen poraus mastercam x focus harjoitukset Piirrepohjainen poraus Maaliskuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

Dynaaminen jyrsintä. Joulukuu 2014

Dynaaminen jyrsintä. Joulukuu 2014 Dynaaminen jyrsintä Joulukuu 2014 Mastercam X8 Dynaaminen jyrsintä KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Joulukuu 2014 Copyright 2014 CNC Software, Inc, Zenex Computing OY. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin

Lisätiedot

Mastercam X5 uudet piirteet

Mastercam X5 uudet piirteet Uudet piirteet Mastercam X5 uudet piirteet Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio

Lisätiedot

X7 MU1 uudet piirteet

X7 MU1 uudet piirteet X7 MU1 uudet piirteet MastercamMastercam X7 ylläpitopäivitys 1 (MU1) sisältää seuraavat parannukset. Se on kaikkien Mastercam ylläpidossa olevien asiakkaiden käytettävissä. X7 MU1 ylläpitopäivityksen voi

Lisätiedot

Konesimulointi. Helmikuu 2015

Konesimulointi. Helmikuu 2015 Konesimulointi Helmikuu 2015 Mastercam X8 Machine Simulation KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Helmikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko

ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko ArchiCad:istä Inventoriin ja NC-jyrsin mallin teko Huomattavaa! Kun tallennat archicad:issä Stl tiedoston tarkasta että mallisi on oikeassa mittakaavassa (esim. mikäli ArchiCad malli mallinnettu metrimittakaavassa

Lisätiedot

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö

mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö mastercam focus tutorials Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Marraskuu 2007 Mastercam X2 MR2 Kuvantojen, tasojen ja työkoordinaatiston käyttö Päiväys: Marraskuu 2007 Copyright 2007 CNC Software,

Lisätiedot

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015

Työkoordinaatisto tutustumisopas. Syyskuu 2015 Työkoordinaatisto tutustumisopas Syyskuu 2015 Mastercam X9 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Syyskuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy All rights reserved. Ohjelmisto:

Lisätiedot

Mastercam X6 Siirtymisopas

Mastercam X6 Siirtymisopas Siirtymisopas Mastercam X6 Siirtymisopas Tammikuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017

Työkoordinaatistot tutustumisopas. Helmikuu 2017 Työkoordinaatistot tutustumisopas Helmikuu 2017 Mastercam 2017 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Date: Helmikuu 2017 Copyright 2017 CNC Software, Inc. All rights reserved. Software: Mastercam 2017 Tämän dokumentin

Lisätiedot

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018

MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT. Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 MONIAKSELISET TYÖSTÖRADAT Helmikuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty

Lisätiedot

DYNAAMINEN JYRSINTÄ. Helmikuu 2018

DYNAAMINEN JYRSINTÄ. Helmikuu 2018 DYNAAMINEN JYRSINTÄ Helmikuu 2018 DYNAAMINEN JYRSINTÄ Helmikuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty Mastercam

Lisätiedot

2D-suunnittelun perusteet

2D-suunnittelun perusteet 2D-suunnittelun perusteet mastercam perusteet -sarja 2D-suunnittelun perusteet Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota

Lisätiedot

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011)

Versio 9 > X toimintokartta. (päivitetty tammikuu 2011) Versio 9 > X toimintokartta (päivitetty tammikuu 2011) Analysoi Analysoi-Dynaaminen Analysoi-Ketju Analysoi-Kulma Analysoi-Number Analysoi-Piste Analysoi-Pisteiden väli Analysoi-Profiili Analysoi-Vain

Lisätiedot

MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS. Kesäkuu 2018

MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS. Kesäkuu 2018 MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS Kesäkuu 2018 MASTERCAM 2019 SIIRTYMISOPAS Kesäkuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Zenex Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Mastercam X5 Asennusopas

Mastercam X5 Asennusopas Asennusopas Mastercam X5 Asennusopas Joulukuu 2010 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Mastercam X5 Wire aloitusopas

Mastercam X5 Wire aloitusopas Wire aloitusopas i mastercam x5 11 Mastercam X5 Wire aloitusopas Tammikuu 2011 12 13 1 15 16 17 18 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen

Lisätiedot

2D-työstön perusteet

2D-työstön perusteet 2D-työstön perusteet mastercam x perusteet -sarja 2D-työstön perusteet Elokuu 2012 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen.ota yhteyttä

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018

MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS. Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 MASTERCAM TYÖKALUN MALLINNUSOPAS Marraskuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2019 Käyttöehdot Tämän dokumentin

Lisätiedot

KONESIMULOINTI. Maaliskuu 2018

KONESIMULOINTI. Maaliskuu 2018 KONESIMULOINTI Maaliskuu 2018 KONESIMULOINTI Maaliskuu 2018 2018 CNC Software, Inc. Zenex Comptuig Oy- Kaikki oikeudet pidätetään. Ohjelmisto: Mastercam 2018 Käyttöehdot Tämän dokumentin käytöstä on määritelty

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Mastercam X4 uudet piirteet

Mastercam X4 uudet piirteet Mastercam X4 uudet piirteet Heinäkuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan viimeisin versio on saatavana

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015

Työkoordinaatistot. Tammikuu 2015 Työkoordinaatistot Tammikuu 2015 Mastercam X8 Työkoordinaatistot KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Tammikuu 2015 Copyright 2015 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän dokumentin käytöstä

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

VÄESTÖKARTTOJA PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019

VÄESTÖKARTTOJA PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019 VÄESTÖKARTTOJA PAIKKATIETOIKKUNASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Millaisia väestöön liittyviä aineistoja Paikkatietoikkunasta löytyy? Kuinka niitä voi visualisoida? Tässä harjoituksessa

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Moniakseliset työstöradat. Joulukuu 2014

Moniakseliset työstöradat. Joulukuu 2014 Moniakseliset työstöradat Joulukuu 2014 Mastercam X8 Moniakseliset työstöradat KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Joulukuu 2014 Copyright 2014 CNC Software, Inc., Zenex Computing OY. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

YOU MUST ACCEPT THE TERMS OF THIS LICENSE BEFORE YOU CAN OPERATE THE

YOU MUST ACCEPT THE TERMS OF THIS LICENSE BEFORE YOU CAN OPERATE THE Pikaohje Mastercam X6 asennus Tämän ohjelmisto lisenssiehdot hyväksytään klikkaamalla. Ohjelmiston käyttämiseksi tulee hyväksyä lisenssiehdot. Mastercam X järjestelmävaatimukset Prosessori 2.5 GHz Intel

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Mastercam X7 uudet piirteet

Mastercam X7 uudet piirteet Mastercam X7 uudet piirteet Mastercam X7 uudet piirteet Kesäkuu 2013 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Julkaisemisen jälkeen tämä oppaan tiedot ovat saattaneet muuttua tai niitä on lisätty.oppaan

Lisätiedot

Mastercam työtilan käyttö

Mastercam työtilan käyttö mastercam perusteet -sarja Mastercam työtilan käyttö Marraskuu 2009 Varmista, että käytössäsi ovat viimeisimmät tiedot! Tiedot ovat saattaneet muuttua tämän oppaan painamisen jälkeen. Tämän oppaan vimeisin

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

Moniakseliratojen harjoituskirja

Moniakseliratojen harjoituskirja Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam X Moniakseliratojen harjoituskirja Huhtikuu 2010 ii MASTERCAM X2 / Moniakseliratojen harjoituskirja Mastercam moniakseliratojen harjoituskirja Päivämäärä: tammikuu

Lisätiedot

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä

Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Yleisimmät kysymykset Koneenmäärittelystä Kysymys: Mihin tarvitsen Mastercamissa Koneenmäärittelyä? Olemme pärjänneet hyvin ilman sitäkin. Vastaus: Työstökoneiden valmistajat ja teollisuus pyrkivät yhdistämään

Lisätiedot

Tobii Communicator 4. Alkutoimet

Tobii Communicator 4. Alkutoimet Tobii Communicator 4 Alkutoimet TERVETULOA TOBII COMMUNICATOR 4 -OHJELMAAN Tobii Communicator 4:n avulla liikuntarajoitteiset tai kommunikaatiokyvyiltään rajoittuneet henkilöt voivat käyttää tietokonetta

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Mastercam X7 MU1 uudet piirteet

Mastercam X7 MU1 uudet piirteet Mastercam X7 MU1 uudet piirteet Mastercam X7 MU1 uudet piirteet Joulukuu 2013 Varmista, että sinulla on viimeisimmät tiedot. Julkaisemisen jälkeen tämä oppaan tiedot ovat saattaneet muuttua tai niitä on

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019

GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019 GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Millaisia paikkatietoanalyyseja Paikkatietoikkuna-ympäristössä voi tehdä? Miten niiden avulla voi tutkia tasojen sisältämää

Lisätiedot

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty

Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille. Päivitetty Skhole Käyttöohjeet Pääkäyttäjille ja Ohjaajille Päivitetty 27.3.2019 Kirjautuminen & ohjeet Voit kirjautua Skholen verkkopalveluun kahdesta eri paikkaa. Joko Skholen verkkosivulta osoitteesta www.skhole.fi

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys

Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys Lis ät w ieto w. ja M os as oi te tte rc am ess.fi a w Vain muutamalla klikkauksella CAD-tiedostojen muutosten tunnistus ja työstöratojen päivitys Tehokas mallintaminen uusi mallinnusydin tekee työstä

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille

SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundation ylläpitäjän ohjeet Sivu 1/5 SharePoint Foundation 2010 perusteet ylläpitäjille SharePoint Foundationin avulla voit luoda nopeasti useita erilaisia sivustoja, joissa WWW-sivuja, tiedostoja,

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Mastercam Solids harjoituskirja. Joulukuu 2014

Mastercam Solids harjoituskirja. Joulukuu 2014 Mastercam Solids harjoituskirja Joulukuu 2014 Mastercam X8 Solids harjoituskirja KÄYTTÖEHDOT Päivämäärä: Joulukuu 2014 Copyright 2014 CNC Software, Inc. Zenex Computing Oy. Ohjelmisto: Mastercam X8 Tämän

Lisätiedot

MySchenker tulostimen ohjeet

MySchenker tulostimen ohjeet MySchenker tulostimen ohjeet Paperirullan asettaminen tulostimeen 1. Avaa tulostin painamalla etulevyn OPEN painikkeesta ja nostamalla kansi kevyesti yläasentoonsa Paperirullan asettaminen tulostimeen

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen

Yksityiskohtaiset ohjeet. TwinSpacen käyttäminen Yksityiskohtaiset ohjeet TwinSpacen käyttäminen Profiilin päivittäminen...3 Opettajien ja vierailijoiden kutsuminen TwinSpaceen...4 Oppilaiden kutsuminen TwinSpaceen...7 Blogin lisääminen TwinSpacen Harjoituksiin...10

Lisätiedot

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Internetajanvaraus Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Kuinka Opus Internet ajanvaraus toimii? OpusOnlineClient Opus Online Client on ohjelmisto, joka huolehtii

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla

WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmien luominen ja ylläpitäminen Windows Phone -laitteilla WhatsApp-ryhmän luomiseksi sinulla tulee olla asennettuna WhatsApp-ohjelma puhelimeesi ja sen täytyy olla aktivoitu. Sovelluksen löytää

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7. Quick Start - opas Condes 7. olfellows www.olfellows.net 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO jouni.laaksonen@olfellows.net www.olfellows.net olfellows www.olfellows.net

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

PIKAOPAS. Mastercam versio ja SIMin sarjanumero Alt+V. Alkioiden analysointi. 3D-hiiren kierron keskipiste. Automaattinen tallennus Alt+A

PIKAOPAS. Mastercam versio ja SIMin sarjanumero Alt+V. Alkioiden analysointi. 3D-hiiren kierron keskipiste. Automaattinen tallennus Alt+A Ikoni Toiminto Pikanäppäin Alkioiden analysointi F4 Automaattinen tallennus Alt+A Suorita C-Hook / oma sovellus Alt+C Mastercamin konfigurointi Alt+F8 Kopioi leikepöydälle Ctrl+C Leikkaa leikepöydälle

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot