A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN"

Transkriptio

1 A- Yleiset toimintaperiaatteet Yksikön oman lääkehoitotoiminnan tunteminen on perusedellytys yksikön lääkehoidon hallinnalle ja kehittämiselle. Yksikön laatima lääkehoitosuunnitelma antaa yleiskuvauksen osastosta sekä sisältää yleistä tietoa yksikön toimintatavoista mm. osastolla käytetyistä lääkkeistä, hoidetuista sairauksista ja henkilöstörakenteesta. Vastuualueet on selkeästi määritelty. Yksikössä on ohjeistuksia lääkehoidon toteuttamiseen liittyvistä perehdytys- ja lupakäytännöistä. Osa-alueet 1. Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat 2. Lääkehoidon osaamisen varmistaminen ja ylläpitäminen 3. Henkilöstön vastuut, velvollisuudet ja työnjako 4. Lupakäytännöt 1 Potilasturvallisuus ja sitä edistävät käytännöt on mainittu selkeästi yksikön lääkehoitosuunnitelmassa. A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN B: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu OSITTAIN C: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu PUUTTEELISESTI D: Kohdan kuvaamaa käytäntöä ei ole ohjeistettu LAINKAAN E: Kohdan kuvaama käytäntö EI KUULU osaston toimintaan 2 Yksikössä on huolehdittu siitä, että henkilöstöresurssit riittävät takaamaan potilaiden hoidon laadun. Henkilöresurssien arvioimisessa käytetään objektiivisia mittareita kuten henkilöstömitoitus ja potilaiden hoitoisuusluokitus. 3 Yksikössä on olemassa suunnitelma sen varalle, että henkilökuntaa on liian vähän esim. sairastumisten, lomien, koulutusten tai potilaiden työläyden ja suuren määrän vuoksi. 4 Lääkehoitoa toteuttaa osastolla pääsääntöisesti vakituinen henkilökunta tai pitkäaikaiset sijaiset, jotka on perehdytetty osaston lääkehoidon toteuttamiseen. Lyhytaikaisten sijaisten käyttö on mahdollisimman vähäistä mutta näitä tilanteita varten on selkeä käytäntö sijaisten perehdyttämiseksi. 5 Yksikössä noudatetaan lääkkeiden yhdenmukaistettuja annosteluajankohtia. Poikkeukset: Tehohoito tai tavallisesta toiminnasta poikkeavat hätätilanteet. 6 Kaikkien uusien sairaanhoitajien osaaminen arvioidaan ennen itsenäistä osallistumista lääkintäprosessiin. 7 Yksikössä on käytössä lääkehoidon perehdytyssuunnitelma osana lääkehoitosuunnitelmaa. Perehdytyksen pituus on yksilöllinen ja arvioidaan uusien sairaanhoitajien tarpeiden mukaan.

2 8 Sairaanhoitajia ei siirretä normaalityöstään auttamaan toisissa tehtävissä ilman perusteellista perehdytystä uusiin työtehtäviin (poikkeus: tavallisesta toiminnasta poikkeavat yksittäiset hätätilanteet). 9 Uusien työntekijöiden perehdyttämisestä vastaavien työt organisoidaan niin, että perehdytys toteutuu kattavasti ja se dokumentoidaan. 10 Perehdytyksen aikana työntekijät saavat tietoa aidoista sairaalassa ja muissa laitoksissa tapahtuneista poikkeamista ja heidät koulutetaan yhtenäisin toimintamallein tunnistamaan ja välttämään sellaisten poikkeamien riski. 11 Hoitohenkilökunnalle tarjotaan riittävästi tukea osallistua sairaalan sisäisiin ja ulkoisiin lääkehoitoon liittyviin eikaupallisiin koulutuksiin. 12 Hoitohenkilökunnan koulutustarvetta arvioidaan vuosittain henkilökohtaisella tasolla ja pyritään järjestämään koulutusta tämän mukaisesti. Myös henkilökunnan yleisiä tietoja ja taitoja päivitetään vuosittain koulutusohjelmalla. 13 Hoitohenkilökunta saa säännöllisesti tietoa yksikössä ilmenevistä lääkityspoikkeamista, poikkeama-alttiista tilanteista ja toimenpiteistä niiden ehkäisemiseksi. 14 Kun lääkityspoikkeamia ilmenee, koulutukselliset toimet suunnataan koko henkilökuntaan. Toimia ei kohdisteta ainoastaan työntekijöihin, jotka olivat osallisena poikkeamassa. 15 Hoitohenkilökunta ilmoittaa ja keskustelee avoimesti poikkeamista. 16 Lääkityspoikkeamat ja läheltä piti -tilanteet, (jotka olisivat voineet aiheuttaa haittaa potilaalle, mutteivät todellisuudessa sillä kertaa aiheuttaneet) joista on ilmoitettava, on määritelty esimerkein ja niistä on tiedotettu työntekijöille. Raportoitavat tapahtumat sisältävät sekä läheltä piti -tilanteet, että varsinaiset poikkeamat.

3 17 Työntekijöille ei keräänny virhemerkintöjä tai -pisteitä lääkityspoikkeamasta eikä niihin liittyviä tietoja käytetä työntekijän pätevyyden tai tarkkaavaisuuden mittarina henkilöstöarvioinneissa. 18 Yksikössä on huolehdittu siitä, että työntekijät jotka, ovat olleet osallisena vakavassa potilasvahingon aiheuttaneessa lääkityspoikkeamassa, saavat työyhteisössä tukea ko. tilanteissa. 19 Lääkityspoikkeamien estämisstrategiat keskittyvät järjestelmän parannuksiin, ei yksittäisiin työntekijöihin. 20 Yksikössä yksi työntekijä toimii vastuuhenkilönä, joka on koulutettu kehittämään lääkityspoikkeamien havaitsemista, valvomaan niiden syiden arviointia ja koordinoimaan toimivaa suunnitelmaa poikkeamien vähentämiseksi. 21 Hoitohenkilökunnalla on velvollisuus tiedottaa potilaille/omaisille lääkityspoikkeamista, joista on oletettavasti seurannut vahinkoa potilaalle. 22 Yksikössä on tehty ohjeet henkilökunnan työnjaosta ja yksikössä on selkeät kirjalliset ohjeet sairaanhoitajien, perus- ja lähihoitajien toimenkuvasta ja vastuualueista lääkehoidossa. 23 Kaikilta uusilta sairaanhoitajilta vaaditaan iv-lupa. Ivlupaa varten on suoritettava lääkelaskutentti. Ilman ivlupaa sairaanhoitaja ei saa antaa iv-annosta.

4 B-Lääkehuolto Lääkkeet tulee käsitellä yksikössä ohjeiden mukaisesti rationaalisen lääkehoidon toteutumiseksi. Lääkehoitosuunnitelma kattaa osastolla lääkkeiden asianmukaista ja turvallista käyttöä koskevat ohjeistukset. Yksikössä on nimetty lääkekaapista vastaava henkilö, joka huolehtii kaapin sisällön asianmukaisuudesta ja siisteydestä. Yksikössä noudatetaan sairaanhoitopiirin peruslääkevalikoimaa. A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN B: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu OSITTAIN C: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu PUUTTEELISESTI D: Kohdan kuvaamaa käytäntöä ei ole ohjeistettu LAINKAAN Osa-alueet 1. Lääkkeiden tilaaminen 2. Lääkkeiden säilyttäminen 3. Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen 4. Lääkkeiden palauttaminen 1 Päivittäin käytettäviä sekä pikaisesti tarvittavia lääkkeitä tilataan aina ohjeistuksen mukaan tiettyinä, sovittuina tilauspäivinä ja -aikoina. E: Kohdan kuvaama käytäntö EI KUULU osaston toimintaan 2 Osastoille tilattujen lääkkeiden (mukaan lukien hätätilanteissa käytettävien lääkkeiden) pakkauskoot ovat sopivia (eivät ole turhaan suuria) 3 Yksikössä on saatavilla uusin peruslääkevalikoima. 4 Peruslääkevalikoimaan kuulumattomia lääkkeitä tilataan vain kun ne ovat terapeuttisesti tarpeellisia ja tarkoituksenmukaisia (esim. potentiaalinen haittavaikutus lääkitystä vaihdettaessa sairaalassaolon aikana tai pula tietystä lääkkeestä). 5 Yksikössä on sairaala-apteekin tiedotteet apteekin aukioloajoista ja päivystysvaraston lääkevalikoimasta. 6 Yksikössä on ohjeistukset lääkkeiden ja erikseen myös huumausaineiden lainaamisesta toiselta osastolta. 7 Osaston lääkevarasto on koottu yksikön tarpeiden mukaan. Valinnassa on otettu huomioon mm. osastolla hoidettavien ihmisten ikä ja taudinkuva.

5 8 Yksi sairaanhoitaja on nimetty lääkevastaavaksi, jonka tehtäviä ovat mm. huolehtiminen yksikön lääkkeiden asianmukaisesta säilyttämisestä ja vastaaminen lääkkeisiin liittyvistä asioista (esimerkiksi ohjeiden ja tiedotteiden ajan tasalla pitäminen). 9 Lääkkeet säilytetään lukituissa lääkekaapeissa ja huumausaineille on erillinen lukittava tila. 10 Konsentroituja elektrolyyttejä sisältävät pullot (kaliumkloridi, kaliumfosfaatti, magnesiumsulfaatti, yli 0.9 % natriumkloridi), joiden sisältö vaatii laimentamista ennen niiden iv-annostelua, säilytetään erillään muista infuusioliuoksista. 11 Hermo-lihasliitoksen salpaajia ei ole saatavilla lääkehuoneista, eikä lääkekaapeista (paitsi leikkaussaleissa/anestesiavarastossa). Jos hermolihasliitoksen salpaajia on saatavilla tehohoidon yksiköissä tai ensiavussa, niitä säilytetään erillään muista lääkkeistä. Niihin liitetään lisäetiketöinti, joka kertoo lääkkeen hengitystä lamaavasta vaikutuksesta ja että niitä käytettäessä tarvitaan koneellista hengitysapua. 12 Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen tapahtuu asianmukaisessa ja rauhallisessa tilassa, jossa ei ole läpikulkua. 13 Aseptinen työskentely on ohjeistettu, mikäli yksikössä on käytössä laminaarivirtauskaappi lääkkeiden aseptista käyttökuntoon saattamista varten. 14 Sytostaattien käyttökuntoon saattaminen on ohjeistettu, mikäli yksikössä annetaan sytostaatteja. 15 Vanhenevat ja tarpeettomat lääkkeet palautetaan säännöllisesti sairaala-apteekkiin suljetuissa laatikoissa, joissa on mukana lista palautetuista lääkkeistä. 16 Huumausaineita sisältävät valmisteet ja pakkauksiin kuuluvat huumausainekortit palautetaan sairaalaapteekkiin omissa suljetuissa laatikoissa, joissa on mukana oma lista palautuksesta. 17 Apteekkiin palautettaville lääkkeille on varattu lääkehuoneista asianmukaisesti suojattu alue siihen asti, kunnes lääkkeet palautetaan sairaala-apteekkiin. 18 Käyttökelvottomat lääkkeet ja virheelliset pakkaukset palautetaan apteekkiin heti, kun ne huomataan. Tuotevirheistä ilmoitetaan apteekkiin.

6 C- Lääkehoidon prosessi Lääkehoitoprosessin osa-alueita ohjeistamalla pyritään välttämään lääkityspoikkeamia ja näin parantamaan potilaan lääkitysturvallisuutta. Yksikön laatima lääkehoitosuunnitelma sisältää ohjeistuksia turvallisista lääkehoitokäytännöistä. Yksikössä on huomioitu hoitoprosessin lääkityspoikkeamaan johtavat riskikohdat. Yksikössä tehdään ohjeistetusti useita kertoja tarkastuksia, joilla pyritään varmistamaan, että potilas saa oikean lääkkeen oikealla tavalla sekä osastolla että kotiutumisen jälkeen. Osa-alueet 1. Lääkkeiden määrääminen ja kirjaaminen 2. Lääkkeiden etiketöinti, jakaminen ja antaminen 3. Potilaiden informointi ja neuvonta 4. Lääkehoidon vaikuttavuuden arviointi 1 Yksikössä pyritään välttämään suullisia tai puhelimitse annettuja lääkemääräyksiä, mikäli kyseessä ei ole poikkeava tai hätätilanne. A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN B: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu OSITTAIN C: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu PUUTTEELISESTI D: Kohdan kuvaamaa käytäntöä ei ole ohjeistettu LAINKAAN E: Kohdan kuvaama käytäntö EI KUULU osaston toimintaan 2 Kun suullisia tai puhelimitse annettuja lääkemääräyksiä otetaan vastaan, tulee vastaanottavan hoitajan välittömästi kirjoittaa ylös sanelu ja toistaa se lääkärille varmistuakseen tiedon oikeellisuudesta. 3 Suullisia tai puhelimitse annettuja lääkemääräyksiä ei koskaan oteta vastaan oraalisista tai parenteraalisista solunsalpaajista (sis. solunsalpaajat, joita käytetään myös muiden sairauksien kuin syövän hoidossa). 4 Lääkkeen määrääjät merkitsevät mg/m² -annoksen kaikkiin solunsalpaajatilauksiin. 5 Kaikissa lääkemääräyksissä ilmenee lääkkeen käyttötarkoitus, jotta vältyttäisiin sekaannuksilta toisiaan muistuttavien lääkkeiden nimien kanssa. 6 Yksikössä etiketöidyillä lääkkeillä on selkeät ja yksiselitteiset etiketit, joissa ei ole virhealttiita lyhenteitä. 7 Lääkepakkaukset, jotka otetaan potilaiden hoitopaikalle (mukaan lukien letkunhuuhteluruiskut sekä pulloista ja ampulleista hoitoyksiköissä potilaan huoneen ulkopuolella valmistellut lääkkeet), on etiketöity vähintään lääkkeen nimellä, vahvuudella ja annoksella.

7 8 Potilaskohtaisen lääkkeen päällä on merkintä lääkkeen nimestä, vahvuudesta, annoksesta ja antoreitistä sekä potilaan nimi ja sijainti. 9 Kaupallisiin i.v.-liuospakkauksiin kiinnitetyt etiketit on asetettu siten, että ne jättävät valmistajan etiketöinnin näkyviin. Tällöin liuoksen laatu ja siihen mahdollisesti lisättyjen lääkeaineiden kokonaismäärät ja pitoisuudet ovat nähtävissä. 10 I.v.-liuospusseihin kiinnitetyt etiketit kertovat koko valmisteessa olevan nesteen määrän, liuoksen laadun sekä muiden lisättyjen ainesosien kokonaismäärän tai pitoisuuden valmisteessa. 11 Potilaskohtaiset lääkekortit sisältävät tarpeelliset potilasja lääkitystiedot selkeästi kirjoitettuna. 12 Sairaanhoitajat tarkistavat lääkkeiden nimet lääkkeitä jaettaessa potilaan lääkekortin avulla. Lääkekorttiin merkitään potilaan lääkityksessä tapahtuneet muutokset selkeästi. 13 Yksikössä käytössä olevat korkean riskin lääkkeet tunnetaan ja niitä annosteltaessa annos tarkastetaan kaksi kertaa ennen lääkkeen antoa. 14 Samaa silmätippapulloa käytetään vain yhdelle potilaalle. 15 Potilaita ohjeistetaan osastolle tullessaan avustamaan terveydenhuoltohenkilökuntaa itsensä tunnistamisessa. Potilaan tulee sanoa nimensä selkeästi ennen kuin lääkintää tai muuta hoitoa annetaan (mikäli potilas kykenee puhumaan). 16 Lääkäri tai sairaanhoitaja ohjeistaa potilasta lääkehoidoista ennen ensimmäisen annoksen antamista. 17 Lääkityksen annon aikana sairaanhoitajat kertovat potilaille ja / tai omaisille lääkkeen kauppanimen ja geneerisen nimen, yleisen käyttötarkoituksen sekä tarvittaessa merkittävimmät haittavaikutukset. 18 Kotiutumisen yhteydessä potilaille annetaan ajantasaista ja yleiskielistä tietoa lääkityksestä ja lääkehoidon jatkamisesta kotona.

8 19 Potilaita rohkaistaan kysymään sairauksistaan ja saamistaan lääkkeistä. 20 Työntekijät ottavat huomioon potilaan/omaisten huolet ja vastaavat heidän kysymyksiinsä lääkityksestä lääkehoidon aikana. 21 Potilaita ohjeistetaan mahdollisista riskeistä niiden lääkkeiden kohdalla, joiden tiedetään olevan ongelmallisia. Heille annetaan toimintaohjeita, jotka auttavat estämään lääkityspoikkeamien tapahtumisen kotiuttamisen jälkeen. 22 Potilaille neuvotaan, milloin ja mihin he voivat ottaa yhteyttä lääkehoitoaan koskevissa kysymyksissä kotiuttamisen jälkeen. 23 Potilaille on saatavilla materiaalia kotiutumisen yhteydessä määrätyistä lääkkeistä yleiskielisesti tarvittaessa heidän omalla äidinkielellään. 24 Ennen potilaan kotiutumista on tarvittaessa saatavilla tulkki. Hän voi kirjoittaa ylös tärkeää tietoa lääkkeistä potilaille, joille kirjoitettua materiaalia ei ole saatavilla heidän äidinkielellään. 25 Potilaita tarkkaillaan säännöllisesti ja lääkäreitä informoidaan lääkityksen vaikutuksista.

9 D. Dokumentointi ja tiedonkulku Systemaattinen dokumentointi ja ohjeistettu tiedonkulku ovat välttämättömiä turvallisen lääkehoidon toteutumiseksi. Yksikössä potilaan tiedot dokumentoidaan systemaattisesti ja tiedot siirretään paikasta toiseen huolellisesti ja ohjeistetusti. Yksikössä keskeinen lääkeinformaatio on helposti saatavilla käytännöllisessä muodossa ja tiedot huomioidaan määrättäessä, toimitettaessa ja annosteltaessa lääkkeitä. A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN B: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu OSITTAIN C: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu PUUTTEELISESTI D: Kohdan kuvaamaa käytäntöä ei ole ohjeistettu LAINKAAN Osa-alueet 1. Potilastiedot 2. Lääkeinformaatio 3. Tiedonkulku 4. Riskinhallinta 1 Lääkärit ja hoitajat pääsevät estettä käsiksi potilaiden laboratoriotuloksiin työskennellessään omissa työpisteissään. E: Kohdan kuvaama käytäntö EI KUULU osaston toimintaan 2 Lääkäri selvittää munuaisten tai maksan toiminnan tilan määrätessään sellaisten lääkkeiden annostukset, jotka voivat olla haitallisia munuaisten tai maksan vajaatoimintaa sairastavilla. 3 Sairaanhoitaja tai lääkäri varmistaa, että potilaiden mahdolliset allergiatiedot on lisätty potilaan tietoihin ja että tiedot ovat kliinisesti tarkkoja ja oikein kirjoitettuja. 4 Potilaan tunnistuksessa lääkkeen annon yhteydessä käytetään vähintään kahta potilaan tunnistetta (esim. nimi ja syntymäaika). 5 Potilaan tullessa yksikköön, lähtiessä kotiin tai jatkohoitopaikkaan lääkkeen määrännyt lääkäri kirjoittaa (tai syöttää tietokoneelle) täydelliset ohjeet potilaan kaikista lääkityksistä. Määräykset "potilas jatkaa samaa lääkitystä" tai "potilas ottaa lääkityksen kotoa" eivät kelpaa. 6 Potilaan lääkityshistoria, mukaan lukien resepti- ja itsehoitolääkkeet, vitamiinit, rohdostuotteet sekä laittomat huumeet, kirjataan ylös jokaisen osasto- ja avohoitopotilaan kohdalla, kun heidät otetaan sisään sairaalaan tai ensimmäisellä tapaamiskerralla (tai konsultaatiossa ennen sisäänottoa). 7 Yksikössä on saatavilla uusin Pharmaca Fennica mieluiten sähköisenä.

10 8 Lääkäreiden ja muun potilasta hoitavan henkilökunnan tulee päästä helposti (esim. kaikilla tietokonepäätteillä) käyttäjäystävälliseen, ajantasaiseen, tietokoneistettuun lääkeinformaatiojärjestelmään (esim. Terveysportti, MicroMedex), joka sisältää tietoa myös rohdos- ja vaihtoehtoislääkinnän tuotteista. Pääsy järjestelmään tulee olla mahdollista kaikista hoitotiloista. 9 Pienimmän ja suurimman sallitun annoksen rajat on määritelty parenteraalisille lääkkeille, jotka tiputetaan haluttuun vaikuttavaan annokseen (esim. insuliiniinfuusiot, dopamiini ja dobutamiini). 10 Parenteraalisten lääkkeiden pienintä tai suurinta sallittua annosta alitettaessa tai ylitettäessä varmistetaan lääkäriltä hoidon jatkaminen (lääkkeen annoksen mahdollinen muuttaminen tai lopettaminen). 11 Yksikössä käytettävät korkean riskin lääkkeet (esim. solunsalpaajat, antikoagulantit, opiaatit, insuliini, elektrolyyttinesteet) on määritelty ja tunnistettu. Niistä on tiedotettu kaikille työntekijöille, jotka määräävät, toimittavat ja annostelevat lääkkeitä. 12 Keskivahvojen ja vahvojen opiaattien parenteraaliseen antoon liittyviä vaaratilanteitä varten varatut vasta-aineet ja niihin liittyvät ohjeet ovat helposti saatavilla. 13 Kaikista uusista ja/tai laajennetuista hoitokäytännöistä tiedotetaan koko hoitohenkilökunnalle. 14 Yksikössä tarkkaillaan lääkkeiden haittavaikutuksia, dokumentoidaan niitä ja ilmoitetaan odottamattomista ja harvinaisista haittavaikutustapauksista lääkelaitokseen sekä sairaalassa toimivaan raportointijärjestelmään 15 Yksikössä lääkkeiden pakkauksia ja etikettejä tarkkaillaan mahdollisen sekaannusriskin havaitsemiseksi. Tarvittaessa otetaan apteekkiin yhteyttä sekannusriskiä sisältävien lääkkeiden uudelleen etiketöimisestä. 16 Lääkevalmisteet, jotka muistuttavat toisiaan tuotenimiltään tai pakkauksiltaan ja jotka sairaalahenkilökunta tietää ongelmallisiksi, on varastoitu erikseen eikä aakkosten mukaan. 17 Potilaan tai hänen omaistensa sairaalaan tuomista lääkkeistä ei annostella potilaalle ennen kuin lääkkeenmäärääjä on hyväksynyt niiden käytön ja hoitaja on annostelun turvallisuuden varmistamiseksi tarkistanut lääkkeet ja niiden pakkaukset.

11 E. Ympäristötekijät ja palautejärjestelmät Lääkehoidon laadun kokonaisarviointiin ja jatkuvaan parantamiseen tarvitaan tehokas palautejärjestelmä. Hoidon laadun varmistamisen kannalta tulee kiinnittää huomiota myös työskentelytilojen asianmukaisuuteen. Yksikön työskentelytilat ovat asianmukaisia ja lääkintävälineiden käyttö on ohjeistettu. Yksikössä on palautejärjestelmä ja lääkityspoikkeamien ilmoittamiskäytäntö lääkehoidon laadun arviointia ja jatkuvaa parantamista varten. A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN B: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu OSITTAIN C: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu PUUTTEELISESTI D: Kohdan kuvaamaa käytäntöä ei ole ohjeistettu LAINKAAN Osa-alueet 1. Työtilat 2. Lääkintävälineet 3. Hygienia 4. Palautejärjestelmät 1 Yksikön lääkehuoneessa on riittävä valaistus, jotta pakkausten etiketit ja muu tärkeä lääketieto voidaan selkeästi lukea. E: Kohdan kuvaama käytäntö EI KUULU osaston toimintaan 2 Lääkehuoneessa on asianmukaiset tilat lääkkeiden, infuusionesteiden ja lääkintävälineiden säilytykseen. 3 Lääkejääkaapeissa on riittävästi tilaa, jotta jääkaappisäilytystä vaativat tuotteet voidaan säilyttää järjestyksessä. 4 Tilat, joissa lääkemääräykset kirjoitetaan puhtaaksi tai syötetään tietokoneohjelmaan, ovat häiriöttömät ja muista tiloista erillään. 5 Työtilat, joissa lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen tapahtuu, ovat asianmukaiset ja siistit. 6 I.v.-lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen tapahtuu häiriöttömässä tilassa.

12 7 Yksikössä i.v.-liuoksia käsitellään aseptista tekniikkaa käyttäen siihen tarkoitetuissa tiloissa. 8 Henkilökunta saa koulutusta lääkintävälineistä ja niihin liittyvistä toimintaohjeista. Lääkintävälineiden käyttäjien osaaminen varmistetaan. 9 Jotta hoitohenkilökunta hallitsisi laitteet hyvin, käyttötaitojen maksimoimiseksi infuusiopumppujen, ruiskupumppujen ja potilaan kontrolloimaan kivunhoitoon (PCA) tarkoitettujen pumppujen tyypit on rajoitettu mahdollisimman pieneen määrään. 10 Yksikössä on laadittu kriteeristö, jonka mukaan päätetään minkälaisille potilasryhmille, lääkityksille ja infuusionopeuksille on käytettävä infuusiopumppua liuosten antamiseen. 11 Automaattipumppujen kaikkia toimintamahdollisuuksia hyödynnetään, jotta estetään ohjelmointivirheestä, laskuvirheestä tai epätarkasta määrittelystä johtuva väärä annos / väärä infuusionopeus. 12 Kaikissa infuusiopumpuissa käytettävissä letkuissa on sisäänrakennettu takaisinvirtauksen estäjä liuoksen valumisen estämiseksi i.v.-letkua ja/tai kasettia poistettaessa. 13 Potilaita, jotka saavat keskivahvaa sedaatiota, i.v.- infuusioita kivun hoitoon tai käyttävät potilaan itse kontrolloimaa kipulääkitystä (PCA), tarkkaillaan säännöllisesti. 14 Kaikkien elektronisesti infuusioita säätelevien laitteiden toimivuus testataan vähintään vuosittain niiden toimivuuden varmistamiseksi. 15 Yksikössä on päivitetyt hygieniaohjeet ja niitä noudatetaan.

13 16 Henkilökunta ei käsittele paljain käsin irtonaisia kiinteitä oraalisia lääkevalmisteita. 17 Koko lääkintäprosessi analysoidaan vähintään vuosittain (esim. käyttäen itsearviointia ja tätä työkalua) lääkityspoikkeamien mahdollisten riskitekijöiden tunnistamiseksi. 18 Työntekijät, jotka ovat olleet mukana vakavassa tai potentiaalisesti vakavassa lääkityspoikkeamassa, osallistuvat riskianalyysiin (esim. root cause -analyysi) ja suosittelevat järjestelmäparannuksia vähentääkseen vastaavia poikkeamia tulevaisuudessa. 19 Läheltä piti -tilanteita (jotka olisivat voineet aiheuttaa haittaa potilaalle, mutteivät todellisuudessa sillä kertaa aiheuttaneet) analysoidaan yhtä tarkasti kuin haittaa aiheuttaneita tilanteet. 20 Yksikössä havaitut lääkkeenmääräämispoikkeamat kirjataan, analysoidaan ja niitä käytetään osana laadunparantamistoimintaa järjestelmien ja lääkehoitosuunnitelmien uudelleen suunnittelemiseksi (esim. lääkkeitä/annoksia koskevien toimintaohjeiden laatiminen, tilausten standardoiminen, lääkkeen määrääjän koulutus). 21 Yksikössä lääkäreille ja muulle hoitohenkilökunnalle annetaan säännöllisesti palautetta raportoiduista poikkeamista, vaaratilanteista sekä käyttöön tulevista menetelmistä poikkeamien vähentämiseksi.

14 F- Osastofarmasia Moniammatillisen yhteistyöympäristön rakentaminen tulee olla keskeinen tavoite lääkehoidon turvallisessa toteuttamisessa. Osastolla toimiva farmasisti tekee tarpeellisia ohjeistuksia ja tarkastuksia lääkkeistä. A: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu TÄYSIN B: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu OSITTAIN C: Kohdan kuvaama käytäntö on ohjeistettu PUUTTEELISESTI D: Kohdan kuvaamaa käytäntöä ei ole ohjeistettu LAINKAAN Osa-alueet 1. Lääkityksen tarkastus 2. Lääkkeisiin liittyvät ohjaukset 3. Lääkeinformaatio 1 Osastofarmasistit pääsevät helposti käsiksi potilaiden laboratoriotuloksiin työskennellessään omissa työpisteissään. E: Kohdan kuvaama käytäntö EI KUULU osaston toimintaan 2 Osastofarmasisti tarkistaa potilaiden mahdollisia allergiatietoja. 3 Osastofarmasisti tarkistaa rutiininomaisesti sellaisten lääkkeiden annostukset, jotka voivat olla haitallisia munuaisten tai maksan vajaatoimintaa sairastavilla. 4 Aikaisemmalla sairaalahoitojaksolla arkistoitu tieto allergioista on helposti saatavilla osastofarmasistin arvioitavaksi, kun potilas otetaan uudelleen sairaalaan. 5 Osastofarmasistit pääsevät helposti käyttäjäystävälliseen, ajantasaiseen, tietokoneistettuun lääkeinformaatiojärjestelmään (esim. Terveysportti, MicroMedex), joka sisältää tietoa myös rohdos- ja vaihtoehtolääkinnän tuotteista. 6 Voimassaolevat annosteluasteikot ja / tai tarkistuslistat korkean riskin lääkkeistä ovat helposti osastofarmasistien saatavilla. Niitä käytetään myös korkean riskin lääkkeitä (esim. kemoterapia-aineet, antikoagulantit, opiaatit, insuliini, elektrolyyttinesteet) toimitettaessa ja annosteltaessa. 7 Osastofarmasistilla on helppo pääsy potilastietoihin, jotka sisältävät kaikki sen hetkiset ja jo lopetetut lääkitykset. Osastofarmasistit seuraavat tätä profiilia päivittäin varmistuakseen lääkemääräysten tulkinnan oikeellisuudesta ja tarkkuudesta sekä käyttääkseen sitä viitteenä tarkastaessaan potilaan kotiutuslääkitystä.

15 8 Korkean riskin lääkkeitä annosteltaessa osastofarmasisti tarkastaa potilaskohtaisen lääkemääräyksen ja tutkii sen poikkeamien varalta. Poikkeus: Äkillinen, henkeä uhkaava hätätapaus. 9 Sairaanhoitajat tutustuvat perehdytyksen aikana osastofarmaseutin työnkuvaan sekä lääkeinformaatiolähteiden saatavuuteen. 10 Farmasistit tutustuvat perehdytyksen aikana potilashoitoyksiköissä lääkkeiden määräämiskäytäntöihin, lääkehuoneiden varastotiloihin, lääkkeiden jakelukäytäntöihin ja potilasinformaatioprosesseihin. 11 Osastofarmasistit osallistuvat uuden lääkintähenkilökunnan perehdytykseen. 12 Osastofarmasistit tarjoavat hoitajille tietoa peruslääkevalikoiman ulkopuolisista lääkkeistä ennen kuin niitä jaetaan osastoille annostelua varten. 13 Osastofarmasistit pitävät koulutuksia lääkintähenkilökunnalle tärkeistä lääkitysturvallisuuskysymyksistä. 14 Yksikössä on laadittu kriteeristö, jonka perusteella potilas saa tarvittaessa osastofarmasistin neuvontaa (esim. tietyt korkean riskin lääkkeet, korkean riskin potilaat tai kotiutetut potilaat, jotka saavat viittä tai useampaa lääkettä). 15 Jos mg/kg annos mainitaan lapsipotilaan lääketilauksessa, osastofarmasisti tarkistaa annoksen oikeellisuuden ja merkitsee tarkistaneensa (esim. nimikirjaimillaan) lääkkeen määrääjän laskeman annoksen ennen lääkkeen valmistamista ja toimittamista. 16 Osastofarmasisti tarkistaa, että kemoterapialääkemääräykseen merkitty mg/m² on oikein ja merkitsee tarkistaneensa (esim. nimikirjaimillaan) lääkkeen määrääjän laskeman annoksen ennen lääkkeen valmistamista ja toimittamista. 17 Osastofarmasisti tarkistaa apteekista osastolle saapuneet lääkkeet käyttäen apunaan lääketilauslistoja ja varmistaa, että kaikki tilatut lääkkeet ovat tulleet.

ASIAKAS- ja POTILASTURVALLISUUDEN VERKOSTON TAPAAMINEN - Lääkehoidon turvallisuus on tärkeä osa potilasturvallisuutta

ASIAKAS- ja POTILASTURVALLISUUDEN VERKOSTON TAPAAMINEN - Lääkehoidon turvallisuus on tärkeä osa potilasturvallisuutta ASIAKAS- ja POTILASTURVALLISUUDEN VERKOSTON TAPAAMINEN - Lääkehoidon turvallisuus on tärkeä osa potilasturvallisuutta Ercan Celikkayalar proviisori Satakunnan keskussairaalan apteekki jatko-opiskelija,

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, 20.3.2014 Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkkeen käyttötarkoitukset Lievittää oireita Lääke Auttaa terveydentilan tai sairauden

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. Kotihoito Lähellä Oy

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. Kotihoito Lähellä Oy LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Kotihoito Lähellä Oy 2 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA 1. Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat Kotihoito Lähellä Oy:n lääkehoidon vaatimustasona on, että lääkehoito toteutuu turvallisesti.

Lisätiedot

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä 1 POTILASTURVALLISUUS LAITET URVALLISUUS Laitteiden turvallisuus Toimintahäiriö Laitevika Käyttöturvallisuus laitteen käytössä HOIDON TURVALLIS UUS Hoitomenetel mien turvallisuus Hoidon haittavaikutus

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA MALLIPOHJA Palveluseteliyrittäjälle LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA MALLIPOHJA Palveluseteliyrittäjälle LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Lääkehoitosuunnitelmassa lääkehoidolla tarkoitetaan lääke- ja nestehoitoa. Palvelusetelituottajan lääkehoitosuunnitelman pohjana on Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän lääkehoitosuunnitelma.

Lisätiedot

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI 25.4.2019 Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI MISTÄ PALVELUSSA ON KYSE? - Palvelu tarjoaa hoitoyksikölle järjestelmällisen toimintatavan

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lääkehoito vanhuspalveluissa 8.11.2017 Turku Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lounais-Suomen aluehallintovirasto 8.11.2017 1 Lääkehoidon toteuttaminen Toteutetaan erityyppisissä

Lisätiedot

Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi

Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi 4.3.2015 Karolina Peltomaa Potilasturvallisuuspäällikkö Vs. Vastuuhenkilö Kehittämispalvelut - yksikkö VSSHP HaiPro HaiPro Potilas sai toiselle

Lisätiedot

Lääkehoitosuunnitelmat ajan tasalle

Lääkehoitosuunnitelmat ajan tasalle Lääkehoitosuunnitelmat ajan tasalle Paula Timonen Proviisori LHKA Tohtorikoulutettava Pro dosis Oy paula.timonen@prodosis.fi Tausta Merkittävä osa kaiken annetun hoidon haitoista liittyy lääkitykseen Lääkehoitosuunnitelma

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Avoin Yhtiö 14.04.2015 Papinkatu 3 C 14 74120 Iisalmi LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA

Avoin Yhtiö 14.04.2015 Papinkatu 3 C 14 74120 Iisalmi LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Heidin ja Päivin Lähihoiva Laatinut: Päivi Marin Avoin Yhtiö 14.04.2015 Papinkatu 3 C 14 74120 Iisalmi LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Lääkehoitosuunnitelma sisältää seuraavat osa-alueet: Lääkehoidon sisältö ja

Lisätiedot

Millaista osaamista työelämässä tarvitaan millaista osaamista siellä syntyy CASE osastofarmasia

Millaista osaamista työelämässä tarvitaan millaista osaamista siellä syntyy CASE osastofarmasia Millaista osaamista työelämässä tarvitaan millaista osaamista siellä syntyy CASE osastofarmasia Tiina Koskinen proviisori PKSSK, sairaala-apteekki Osastofarmasia PKSSK:ssa Osastofarmasia on farmaseuttisen

Lisätiedot

Turvallisen lääkehoidon työkalupakki

Turvallisen lääkehoidon työkalupakki Page 1 of 7 JULKAISTU NUMEROSSA 3/2012 TEEMAT Turvallisen lääkehoidon työkalupakki Anna-Riia Holmström / Kirjoitettu 20.6.2012 / Julkaistu 7.9.2012 Suomessa on jo vuosia tehty aktiivista tutkimusta ja

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 8/ Lääkelaki 52 4 mom. ja 57 2 mom.

MÄÄRÄYS 8/ Lääkelaki 52 4 mom. ja 57 2 mom. MÄÄRÄYS 8/2007 17.12.2007 LÄÄKEKAAPIT Valtuutussäännökset Lääkelaki 52 4 mom. ja 57 2 mom. Kohderyhmä Apteekit Voimassaoloaika 1.1.2008 31.12.2012 Kumottava normi Lääkelaitoksen määräys 6/2002; 5.12.2002

Lisätiedot

Systemaattinen lääkkeenjako parityönä. Mari Hörkkö, aoh Tyks/Keuhko-osasto 1 Anu Söderlund, oh Turun kaupunki/akuutti neurologinen kuntoutusosasto

Systemaattinen lääkkeenjako parityönä. Mari Hörkkö, aoh Tyks/Keuhko-osasto 1 Anu Söderlund, oh Turun kaupunki/akuutti neurologinen kuntoutusosasto Systemaattinen lääkkeenjako parityönä Mari Hörkkö, aoh Tyks/Keuhko-osasto 1 Anu Söderlund, oh Turun kaupunki/akuutti neurologinen kuntoutusosasto Haasteena Potilaiden lääkitys ei toteudu aina niin kuin

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot

SAIRAALAFARMASIA JA KORKEALAATUINEN SYÖVÄNLÄÄKEHOITO SEKÄ TUTKIMUS

SAIRAALAFARMASIA JA KORKEALAATUINEN SYÖVÄNLÄÄKEHOITO SEKÄ TUTKIMUS SAIRAALAFARMASIA JA KORKEALAATUINEN SYÖVÄNLÄÄKEHOITO SEKÄ TUTKIMUS Syövän lääkehoitoon osallistuvan farmasian ammattilaisen tulee hallita lääkkeiden hankinta, potilasannosten käyttökuntoon saattaminen

Lisätiedot

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lotta Heikari proviisori, Keljon apteekki Vanhustyön avopalveluohjaajat Jyväskylä 17.3.2006 (Suomen Apteekkariliiton aineiston pohjalta) Sisältö Lääkkeiden koneellinen

Lisätiedot

KLIINISTEN TUTKIMUSLÄÄKKEIDEN KÄSITTELY (Internetversio)

KLIINISTEN TUTKIMUSLÄÄKKEIDEN KÄSITTELY (Internetversio) Laatija: Ercan Celikkayalar Hyväksyjä: Eeva Suvikas-Peltonen Satakunnan sairaanhoitopiirin ky:n Sairaanhoidollisten palveluiden liikelaitos SataDiag Sairaala-apteekki Koodi: B.10net.2 Sivu: 1(5) Korvaa

Lisätiedot

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini)

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Opas terveydenhuollon ammattilaisille 2 VAROITUS: Riski Kadcylan ja Herceptinin vaihtumisesta Lääkkeen määräämiseen, käyttökuntoon saattamiseen ja antoon liittyvissä vaiheissa

Lisätiedot

Uudistuvat lääkehuollon tietojärjestelmät. Marjo Uusitalo Projektipäällikkö YTM, erikoisfarmaseutti

Uudistuvat lääkehuollon tietojärjestelmät. Marjo Uusitalo Projektipäällikkö YTM, erikoisfarmaseutti Uudistuvat lääkehuollon tietojärjestelmät Marjo Uusitalo Projektipäällikkö YTM, erikoisfarmaseutti Taysin hoitoyksiköiden lääkehuollon automatisointi (1) o Taysin Uudistamisohjelma 2020: kymmenen vuoden

Lisätiedot

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys Kansalliset toimintamallit Sähköinen lääkemääräys 16.11.2015 Sähköinen resepti kotihoidossa ja palveluasumisessa Sähköisen lääkemääräyksen käytännöt kotihoidossa ja palveluasumisessa Kotihoidossa ja palveluasumisessa

Lisätiedot

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit 1.1.2017 alkaen Päivitetty 7.8.2017 Asiakkaan reseptit pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kun asiakas saa

Lisätiedot

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER)

Ohje 6/2018 1(5) THL/1579/ /2018. Operatiivisen toiminnan ohjaus (OPER) Ohje 6/2018 1(5) LÄÄKKEEN MÄÄRÄÄMINEN RESEPTILLÄ LÄÄKEHOIDON KESTOAJALLE TULEE PERUSTUA HOIDOLLISEEN TARPEESEEN Valtuutussäännökset Sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain (61/2007) 24 :n 2 momentti

Lisätiedot

Lääkehoito kotihoidossa ( )

Lääkehoito kotihoidossa ( ) Lääkehoito kotihoidossa (28.8.2018) Lääkehoidon toteutus Lääkehoidon toteuttaminen perustuu lääkehoitosuunnitelmaan, joka kattaa yksikön lääkehoidon kokonaisuuden suunnittelun ja toteutuksen sekä lääkehoidossa

Lisätiedot

Opas terveydenhuollon ammattilaisille. Kadcyla (trastutsumabiemtansiini)

Opas terveydenhuollon ammattilaisille. Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Opas terveydenhuollon ammattilaisille Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Riskienhallintamateriaali, versio 3.0. Hyväksytty Fimeassa 20.11.2018 2 Riskienhallintamateriaali marraskuu 2018 VAROITUS: Riski

Lisätiedot

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje APTEEKIN LÄÄKEKAAPPI

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje APTEEKIN LÄÄKEKAAPPI Ohje xx.xx.2012 Dnro 3835/03.01.01/2012 x/2012 Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen ohje APTEEKIN LÄÄKEKAAPPI Kohderyhmät Apteekit Voimaantulo Ohje tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2013 ja

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa

Lääkehoito vanhuspalveluissa Lääkehoito vanhuspalveluissa Esimerkkinä Jyväskylän kaupunki, yksityiset ja julkiset palvelut THL, Turvallinen lääkehoito, Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa OHJAUS

Lisätiedot

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini)

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Opas terveydenhuollon ammattilaisille Riskienhallintamateriaali syyskuu 2016 Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta

Lisätiedot

Look alike Sound alike lääkkeet (LASA)

Look alike Sound alike lääkkeet (LASA) Look alike Sound alike lääkkeet (LASA) Miia Turpeinen, Outi Laatikainen, Sami Sneck, Outi Ryymin 1 LASA-lääkkeet Lääkevalmisteita, joilla on riski sekoittua toisen valmisteen kanssa lääkepakkausten yhtenevän

Lisätiedot

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1 Suunnitelman perustana on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema opas Turvallinen

Lisätiedot

Koneellisen annosjakelun kulku. Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu

Koneellisen annosjakelun kulku. Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu Koneellisen annosjakelun kulku Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu Koneellisen annosjakelun kulku Sopimukset Koulutus/perehdytys Ennakkokatsaus Hoitoyksikön tilaus Apteekin tilaus Anjaan ANJA

Lisätiedot

Taysin uudistamisohjelma 2020 lääkelogistiikka-projekti. Marjo Uusitalo

Taysin uudistamisohjelma 2020 lääkelogistiikka-projekti. Marjo Uusitalo Taysin uudistamisohjelma 2020 lääkelogistiikka-projekti Marjo Uusitalo Taysin uudistamisohjelma 2020 Kymmenen vuoden aikana uudistetaan toimintamalleja ja tiloja. Varaudutaan alueen väestökehityksessä

Lisätiedot

Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti

Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti Kansallinen selvitys ja suositukset: Lääkkeiden järkevän käytön edistäminen moniammatillisesti Timo Järvensivu Anne Kumpusalo-Vauhkonen Antti Mäntylä Keskeiset verkoston työtä ohjaavat kysymykset: Mitkä

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

LÄÄKKEIDEN TILAAMINEN. Kirsi Aronpuro Osastofarmaseutti, osastofarmasian erityispätevyys

LÄÄKKEIDEN TILAAMINEN. Kirsi Aronpuro Osastofarmaseutti, osastofarmasian erityispätevyys LÄÄKKEIDEN TILAAMINEN Kirsi Aronpuro Osastofarmaseutti, osastofarmasian erityispätevyys 3.3.2015 OSTI-TILAUSJÄRJESTELMÄ OSTi- ohjeet OSTi-ohjelmassa Santrasta Lääkehuollon sivuilta (Yksiköt- Tyks- Sapa-

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Suunnitelman perustana ja lähteinä ovat olleet Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

KLIINISTEN TUTKIMUSLÄÄKKEIDEN KÄSITTELY (Internetversio)

KLIINISTEN TUTKIMUSLÄÄKKEIDEN KÄSITTELY (Internetversio) Laatija: Ercan Celikkayalar Hyväksyjä: Joni Palmgren Satakunnan sairaanhoitopiirin ky:n Sairaanhoidollisten palveluiden liikelaitos SataDiag Sairaala-apteekki Sivu: 1(5) Korvaa ohjeen: B.10net.2 Liitteet:

Lisätiedot

Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011. Annikki Niiranen 1

Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011. Annikki Niiranen 1 Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011 Annikki Niiranen 1 Potilasturvallisuus ja laadunhallinta kehittämistyön keskiössä Johtaminen korostuu Johdon vastuu toiminnasta Henkilöstön

Lisätiedot

LSHP:n alueen terveyskeskusten lääkehuolto. Tulevaisuuden lääkehuolto -työseminaari Laura Huotari

LSHP:n alueen terveyskeskusten lääkehuolto. Tulevaisuuden lääkehuolto -työseminaari Laura Huotari LSHP:n alueen terveyskeskusten lääkehuolto Lapin shp:n alueen etäisyydet: LKS Ranua tk 80 km LKS Posio tk 130 km LKS Salla tk 150 km LKS Muonio tk 230 km LKS Utsjoki tk 450 km LKS sairaala-apteekki 1/2

Lisätiedot

Lääkkeiden jaon ja kirjaamisen kaksoistarkastus kahden hoitajan läsnä ollessa eli ns. Vaasan Malli

Lääkkeiden jaon ja kirjaamisen kaksoistarkastus kahden hoitajan läsnä ollessa eli ns. Vaasan Malli Lääkkeiden jaon ja kirjaamisen kaksoistarkastus kahden hoitajan läsnä ollessa eli ns. Vaasan Malli Medicindelningens och dokumenteringens dubbelkoll i närvaro av två skötare den sk. Vasa modellen Mari

Lisätiedot

Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa

Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa 18.11.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 07.10.2014 Ylihoitaja Marjo Orava ja lastenneuvolan laaturyhmä 2 (8) Sisällysluettelo sivu 1. Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat...

Lisätiedot

Lääkelogistiikka projektin vaikutukset lääkehoidon kirjaamiseen ja toteuttamiseen Pirkanmaalla Marjo Uusitalo Projektipäällikkö

Lääkelogistiikka projektin vaikutukset lääkehoidon kirjaamiseen ja toteuttamiseen Pirkanmaalla Marjo Uusitalo Projektipäällikkö Lääkelogistiikka projektin vaikutukset lääkehoidon kirjaamiseen ja toteuttamiseen Pirkanmaalla Marjo Uusitalo Projektipäällikkö Taysin hoitoyksiköiden lääkehuollon automatisointi Taysin Uudistamisohjelma

Lisätiedot

TOIMIVA YHTEISTYÖ SOTE TOIMIJOIDEN JA APTEEKIN VÄLILLÄ. Leena Astala Apteekkari Porin Asema apteekki Leena Astala 1

TOIMIVA YHTEISTYÖ SOTE TOIMIJOIDEN JA APTEEKIN VÄLILLÄ. Leena Astala Apteekkari Porin Asema apteekki Leena Astala 1 TOIMIVA YHTEISTYÖ SOTE TOIMIJOIDEN JA APTEEKIN VÄLILLÄ Leena Astala Apteekkari Porin Asema apteekki 18.3.2019 Leena Astala 1 UUSIA YHTEISTYÖN MUOTOJA Turvallisen lääkehoidon tuki palvelu edistää lääkitysturvallisuutta

Lisätiedot

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT

Sidonnaisuudet. Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri. Hanna Kortejärvi, FaT Linkki julkaisuun Sidonnaisuudet Ilkka Kunnamo, dosentti, yleislääketieteen erikoislääkäri - Kehitysjohtaja, Kustannus Oy Duodecim: päätöksentukityökaluja lääkityksen hallintaan, terveyshyötyarvio - ODA/Omaolo-palvelujen

Lisätiedot

LÄÄKITYSTURVALLISUUS OSANA POTILASTURVALLISUUTTA RISKILÄÄKKEET

LÄÄKITYSTURVALLISUUS OSANA POTILASTURVALLISUUTTA RISKILÄÄKKEET LÄÄKITYSTURVALLISUUS OSANA POTILASTURVALLISUUTTA RISKILÄÄKKEET Anna-Riia Holmström, proviisori, yliopisto-opettaja Farmasian tdk, Helsingin yliopisto Lääkitysturvallisuus ja riskilääkkeet / Anna-Riia Holmström

Lisätiedot

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri 25.9.2017 AVIn terveydenhuollon tehtävä AVI valvoo, että terveyspalvelujen laatua ja potilasturvallisuutta suunnitellaan,

Lisätiedot

Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa

Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa Opiskelijoiden osallistuminen lääkehoitoon harjoittelussa edellyttää heiltä riittäviä koulutuksessa saatuja teoreettisia tietoja ja

Lisätiedot

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen

POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen POTILAS- JA ASIAKASTURVALLISUUSSTRATEGIA 2017 2021 Potilaan ja asiakkaan aktiivinen osallistuminen Tavoitteet vuoteen 2021 mennessä Potilas- ja asiakasturvallisuus näkyy rakenteissa ja käytännön toiminnassa.

Lisätiedot

Katkeamaton lääkehoidon prosessi ja lääkehoidon toimintojen kehittäminen. Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS Sami Sneck, TtT, sh

Katkeamaton lääkehoidon prosessi ja lääkehoidon toimintojen kehittäminen. Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS Sami Sneck, TtT, sh Katkeamaton lääkehoidon prosessi ja lääkehoidon toimintojen kehittäminen Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS, TtT, sh Erva lääkehoidon koordinaattori OYS Toimi perustettu OYS-Ervan yhteiseksi toimeksi

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen Vanhustenhuollon alueelliset tilaisuudet syksy 2019 Anna-Maija Liedenpohja Ylitarkastaja Mervi Tiri Ylitarkastaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti

Lisätiedot

LOVe - kliinisten näyttöjen vastaanottajien koulutus kevät- 2015. Merja Nummelin Suunnittelija (ma) VSSHP, Kehittämispalvelut -yksikkö

LOVe - kliinisten näyttöjen vastaanottajien koulutus kevät- 2015. Merja Nummelin Suunnittelija (ma) VSSHP, Kehittämispalvelut -yksikkö LOVe - kliinisten näyttöjen vastaanottajien koulutus kevät- 2015 Merja Nummelin Suunnittelija (ma) VSSHP, Kehittämispalvelut -yksikkö Miksi LOVe -koulutus? Terveydenhuollon ammatissa toimivalla työntekijällä

Lisätiedot

Asumispalvelun ja kotihoidon lääkehoitoprosessit

Asumispalvelun ja kotihoidon lääkehoitoprosessit Asumispalvelun ja kotihoidon lääkehoitoprosessit 19.3.2019 Sairaala-apteekkari Leena Riukka Erikoisproviisori, LHKA-pätevyys 19.3.2019 Taustaa Kotihoidon ja palvelutalojen moniammatillisen lääkehoidon

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA Tuija Kallio Päivystyksen ylilääkäri Tietohallintoylilääkäri ESSHP LÄÄKITYKSESSÄ TAPAHTUVAT POIKKEAMAT =Lääkehoitoon liittyvä, suunnitellusta tai sovitusta

Lisätiedot

HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS

HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS HYVÄ KOHTAAMINEN/POTILAS ENSIN - NÄKYMÄ POTILASTURVALLISUUS SILMÄLASIEN KAUTTA Suomen terveyttä edistävät sairaalat ja organisaatiot (STESO) ry VERKOSTOTAPAAMINEN 14.3.2017 Tuula Saarikoski, Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Tietosuojaseloste 1 / 5. Rekisteripitäjän informointiasiakirja. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679, artiklat 13 ja 14) 10.7.

Tietosuojaseloste 1 / 5. Rekisteripitäjän informointiasiakirja. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679, artiklat 13 ja 14) 10.7. Tietosuojaseloste 1 / 5 1. Rekisterin nimi Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän lääkehuollon asiakasrekisteri 1. Reseptipäiväkirja 2. Potilaskohtaisten lääkeannosten tilaukset 3. Huumausaineiden kulutuskortit

Lisätiedot

ESIKOULUN, PERUSOPETUKSEN SEKÄ ÄÄMU- JÄ ILTÄPÄ IVÄ TOIMINNÄN LÄ Ä KEHOITOSUUNNITELMÄ. Lovisalayout

ESIKOULUN, PERUSOPETUKSEN SEKÄ ÄÄMU- JÄ ILTÄPÄ IVÄ TOIMINNÄN LÄ Ä KEHOITOSUUNNITELMÄ. Lovisalayout ESIKOULUN, PERUSOPETUKSEN SEKÄ ÄÄMU- JÄ ILTÄPÄ IVÄ TOIMINNÄN LÄ Ä KEHOITOSUUNNITELMÄ Lovisalayout SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. LÄÄKEHOIDON OSAAMISEN VARMISTAMINEN JA YLLÄPITÄMINEN... 3 3. LÄÄKKEEN ANTAMINEN

Lisätiedot

MITEN PARANNAN LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUTTA KOTIHOIDOSSA?

MITEN PARANNAN LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUTTA KOTIHOIDOSSA? MITEN PARANNAN LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUTTA KOTIHOIDOSSA? Leila Mäkinen kotihoidon koordinaattori LÄÄKEHOITO RAI:SSA Keskimäärin asiakkailla on käytössä n. 7,7 lääkevalmistetta viikoittain Yli seitsemän

Lisätiedot

Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti...

Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 4/2018 JÄRKEÄ LÄÄKEHOITOON Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti mukana Leena Kuusikko, Anu Ahonen, Jouni Ahonen / Kirjoitettu

Lisätiedot

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018) IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI = ILMA OMAIS- JA PERHEHOITOON

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden kehittäminen terveyskeskuksessa

Potilasturvallisuuden kehittäminen terveyskeskuksessa Potilasturvallisuuden kehittäminen terveyskeskuksessa Jane Marttila Vt. Ylilääkäri, perusterveydenhuolto Tartuntataudeista vastaava lääkäri, Turun SoTe 19.4.2012 1 Suomalainen STM potilasturvallisuusstrategia

Lisätiedot

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähi- ja perushoitajien alueellinen koulutuspäivä 9.10.2017 Osastofarmaseutti Jenni Kauppi Jenni.Kauppi@tyks.fi AIHEENA TÄNÄÄN Alkuperäiset, rinnakkaiset lääkkeet ja ravintolisät

Lisätiedot

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi

Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Riskien arvioinnin työkalu ohjelmapalveluiden tuottajille Ohje riskien arvioinnin työkalun käyttämiseksi Tämä riskien arvioinnin työkalu on tarkoitettu matkailualan ohjelmapalveluja tarjoaville yrityksille.

Lisätiedot

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN

1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN 1. YMPÄRISTÖASIOIDEN SUUNNITTELU, ORGANISOINTI, ARVIOINTI JA KEHITTÄMINEN Oppilaitos: Yhteyshenkilö: Päivämäärä: 1.1 YMPÄRISTÖASIOIDEN HOIDON TILA KRITEERI 1: Oppilaitoksella on käsitys omaan toimintaansa

Lisätiedot

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa THL/OPER Fimea 26.1.2017 1 Työtehtävät ja yhteystiedot Projektipäällikkö Sähköinen lääkemääräys Kelain Rajat ylittävä

Lisätiedot

LÄÄKEHUOLLON PALVELUJEN JA KLIINISEN FARMASIAN PALVELUJEN KU- VAUS LÄÄKKEIDEN KILPAILUTUS, HANKINTA JA TOIMITUS

LÄÄKEHUOLLON PALVELUJEN JA KLIINISEN FARMASIAN PALVELUJEN KU- VAUS LÄÄKKEIDEN KILPAILUTUS, HANKINTA JA TOIMITUS 1 (5) LIITE 1 HELSINGIN KAUPUNKI LÄÄKEHUOLLON PALVELUJEN JA KLIINISEN FARMASIAN PALVELUJEN KU- VAUS LÄÄKKEIDEN KILPAILUTUS, HANKINTA JA TOIMITUS HUS-Apteekin toimittaa lääkkeitä ja lääkkeisiin rinnastettavia

Lisätiedot

Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus

Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus PHHYKY 2018 9.11.2018 Kliinisen osaamisen tuen yksikkö Lääkehoitolupa Lääkehoitolupa tulee olla voimassa kaikilla työntekijöillä, jotka osallistuvat

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA HOITOKOTI ANNA JA AATU

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA HOITOKOTI ANNA JA AATU LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA HOITOKOTI ANNA JA AATU 1. LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT 1.1 Hoitokodin toiminnan kuvaus Hoitokoti Anna ja Aatu tarjoaa kodinomaista tehostettua palveluasumista vanhuksille.

Lisätiedot

Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö. Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala

Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö. Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala Kanta-palvelut ja palautteiden jakelukäytäntö Silja Iltanen Palvelupäällikkö, tietosuojavastaava Tietohallinto, Satasairaala 11.12.2018 Kanta-palveluiden tavoite Kanta-palvelut edistävät hoidon jatkuvuutta

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Huom: Tämä valmisteyhteenveto, myyntipäällysmerkinnät ja pakkausseloste on laadittu sovittelumenettelyssä. Direktiivin

Lisätiedot

Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö

Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Tuotantoeläimen määritelmä Eläimet, joita pidetään, kasvatetaan, hoidetaan, teurastetaan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

LÄÄKITYSTURVALLISUUS. VINKKI I: Varmista, että tiedät miten potilaasi käyttää lääkkeitä!

LÄÄKITYSTURVALLISUUS. VINKKI I: Varmista, että tiedät miten potilaasi käyttää lääkkeitä! VINKKI I: Varmista, että tiedät miten potilaasi käyttää lääkkeitä! Turvallisen lääkehoidon perusta on, että häntä hoitava henkilöstö tietää mitä lääkkeitä potilas käyttää ja miten hän niitä käyttää. Myös

Lisätiedot

Hyvän hoidon kriteeristö

Hyvän hoidon kriteeristö Hyvän hoidon kriteeristö Työkirja työyhteisöille muistisairaiden ihmisten hyvän hoidon ja elämänlaadun kehittämiseen ja arviointiin 4., uudistettu painos 2016 1 Muistisairaan ihmisen hyvän hoidon elementit

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI -KOKEILU ( )

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI -KOKEILU ( ) LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI -KOKEILU (1.10-31.12.2015) PÄIVI SOVA, LKS APTEEKKI, PROVIISORI ESIMIESINFO 5.9.2016 PROSESSI 1 TEHTY TYÖ Arviointeja tehtiin noin 100. Näistä 75 tehtiin

Lisätiedot

apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon

apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon Tervetuloa apteekin annosjakeluasiakkaaksi! Annosjakelu on osa turvallista lääkehoitoa. Annosjakelusta hyötyvät etenkin sellaiset apteekin

Lisätiedot

Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä

Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä Robert Paul, dos. johtava ylilääkäri Potilasturvallisuuden johtamismallin rakentamisen työpaja 16.-18.2.2011 Lääkkeet erityishuollossa Lähes kaikki

Lisätiedot

Standardien 2 ja 3 käytäntöön soveltaminen - Alkoholi mini-intervention käyttöönotto

Standardien 2 ja 3 käytäntöön soveltaminen - Alkoholi mini-intervention käyttöönotto Standardien 2 ja 3 käytäntöön soveltaminen - Alkoholi mini-intervention käyttöönotto Heli Hätönen, TtM Ennaltaehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Imatran kaupunki Perustelut Imatralla

Lisätiedot

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta Sosiaali-

Lisätiedot

MEDIECO OY. Verkko-oppimisen asiantuntija LÄÄKEHOIDON KURSSIT

MEDIECO OY. Verkko-oppimisen asiantuntija LÄÄKEHOIDON KURSSIT MEDIECO OY Verkko-oppimisen asiantuntija LÄÄKEHOIDON KURSSIT MEDIECO OY Verkko-oppimisen asiantuntija LÄÄKEHOIDON VERKKOKURSSIT Mediecon lääkehoidon verkkokoulutukset ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Version 6, 14 August Etukansi. TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute

Version 6, 14 August Etukansi. TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute Etukansi TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL -NENÄSUMUTE SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON ------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

SAIRAALAFARMASIAN TARPEET PERUSOPETUKSESSA

SAIRAALAFARMASIAN TARPEET PERUSOPETUKSESSA SAIRAALAFARMASIAN TARPEET PERUSOPETUKSESSA Lotta Tyynismaa asiantuntijaproviisori Opetusapteekkien neuvottelupäivä 23.4.2014 lotta.tyynismaa@hus.fi SISÄLTÖ Yleistä Lääkehuollon rooli terveydenhuollossa

Lisätiedot

Lääkityksen arvioinnit ja niiden kriteerit. Risto Huupponen Farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito

Lääkityksen arvioinnit ja niiden kriteerit. Risto Huupponen Farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito Lääkityksen arvioinnit ja niiden kriteerit Risto Huupponen Farmakologia, lääkekehitys ja lääkehoito Lääkehoidon haasteet - väestön ikääntyminen - (lääke)hoidon mahdollisuuksien laajeneminen uusiin sairauksiin

Lisätiedot

Turvallisen lääkehoidon toteuttaminen. Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS Sami Sneck, TtT, sh

Turvallisen lääkehoidon toteuttaminen. Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS Sami Sneck, TtT, sh Turvallisen lääkehoidon toteuttaminen Erva lääkehoidon koordinaattori, OYS Sami Sneck, TtT, sh Osallistu aktiivisesti TodaysMeet: Täällä voit kommentoida aihetta vapaasti ja antaa palautetta Socrative:

Lisätiedot

Turvallinen lääkehoito

Turvallinen lääkehoito Turvallinen lääkehoito 2 Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:32) Johdanto Lähi- ja perushoitajien

Lisätiedot

URAILTA HUS-APTEEKIN TYÖPAIKAT

URAILTA HUS-APTEEKIN TYÖPAIKAT URAILTA HUS-APTEEKIN TYÖPAIKAT 5.4.2016 HUS-APTEEKKI SARI ISOKIRMO HUS- APTEEKIN TOIMINTAA Lääkkeiden hankinta, varastointi ja toimittaminen Avoapteekki Lääkevalikoiman kilpailutus Oma maahantuonti ja

Lisätiedot

IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI. Yleislääkäripäivät LL Kati Auvinen

IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI. Yleislääkäripäivät LL Kati Auvinen IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI Yleislääkäripäivät 29.11.2018 LL Kati Auvinen MIKSI LÄÄKITYKSIÄ TÄYTYY ARVIOIDA? sosteri.fi 2 TAUSTAA Väestön ikääntyminen ja palvelujen tarpeen kasvu on

Lisätiedot

LIUOTTAMISEEN, ANNOSTELUUN JA ANTAMISEEN

LIUOTTAMISEEN, ANNOSTELUUN JA ANTAMISEEN Tärkeää tietoa lääkevalmisteen LIUOTTAMISEEN, ANNOSTELUUN JA ANTAMISEEN VELCADE (bortetsomibi) 3,5 mg injektiopullo ihon alaiseen tai laskimon sisäiseen käyttöön OIKEA LIUOTTAMINEN, KUN VALMISTE ANNETAAN

Lisätiedot

Näin teen parhaani: Lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järke...

Näin teen parhaani: Lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järke... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 1-2/2019 NÄKÖKULMA Näin teen parhaani: lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järkevää lääkehoitoa Ilona Mikkola, Anna Lovén / Kirjoitettu 8.2.2019

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2005 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito,

Lisätiedot

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012

Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa. Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Lääkehoidon tulevaisuus kotihoidossa Anne Kumpusalo-Vauhkonen 15.3.2012 Taustalla Suomessa tehdyt lääkepoliittiset linjaukset 1) Turvallinen lääkehoito Oppaita 2005: 32: Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

HUUMAUSAINEIDEN KULUTUSKORTTIMERKINNÄT

HUUMAUSAINEIDEN KULUTUSKORTTIMERKINNÄT HUUMAUSAINEIDEN KULUTUSKORTTIMERKINNÄT Minna Knuutila-Jerkku TYKS Sairaala-apteekki Kiinamyllynkatu 48, 20520 Turku Vaihde: (02) 3132971, faksi: (02) 313 2757 ÅUCS Sjukhusapoteket Kinakvarngatan 48, 20520

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Laitepassikoulutukset käytännössä

Laitepassikoulutukset käytännössä Laitepassikoulutukset käytännössä Turun kaupunki, Sairaalapalvelut, Kuntouttava osastoryhmä Hoitotyön asiantuntija Emmi Kleemola / 13.6.2019 Laitepassi LOVe Esimiesten tarkistuslista Hyvinvointitoimialalla

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LIEKSAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LIEKSAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Päivitetty 31.8.2016 Lieksan kaupungin varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman ovat laatineet Karelia Ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat

Lisätiedot