LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. Kotihoito Lähellä Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. Kotihoito Lähellä Oy"

Transkriptio

1 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Kotihoito Lähellä Oy

2 2 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA 1. Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat Kotihoito Lähellä Oy:n lääkehoidon vaatimustasona on, että lääkehoito toteutuu turvallisesti. Kotihoidon hoitajat jakavat asiakkaiden lääkkeet lääkärin ohjeiden mukaisesti dosettiin asiakkaiden luona ja antavat lääkkeitä asiakkaille. Injektiot pistetään lääkärin ohjeiden mukaisesti asiakkaan kotona joko ihon alle tai lihakseen. Vältämme asiakkaiden lääkkeiden ottoa toimistolle, mutta mikäli näin joudutaan tekemään, säilytetään ne lukollisessa huoneessa erillisessä lukollisessa kaapissa. Teemme yhteistyötä Skanssin apteekin kanssa. Skanssin apteekki uusii asiakkaiden reseptit automaattisesti, mikäli reseptit on kirjoitettu kunnallisessa palvelussa. Yksityisten lääkärien määräämien reseptien uusinnasta vastaa asiakas itse tai omainen. Skanssin apteekki toimittaa asiakkaalle tilatut lääkkeet suoraan kotihoidon toimistolle, josta ne viedään asiakkaille heti seuraavalla käynnillä. Kotihoidossa lääkehoidon riskitekijöinä on lääkelistan ajan tasalla pitäminen ja lääkkeiden riittävyyden varmistaminen ja säilyvyyden huomiointi. Lisäksi tiedonkulun haasteet hoitoon osallistuvien kesken ja asiakkaiden itse käyttämät lääkkeet, jotka eivät ole hoitoon osallistuvien tiedossa. Kotihoito Lähellä Oy painottaa asiakkaalle lääkehoidon turvallisuutta ja kuinka asiakas voi siihen itse osallistua. Kotihoito Lähellä Oy toteuttaa vain lääkärin määräämää lääkehoitoa. Palvelua käyttöön otettaessa pyydetään asiakkaalta lupa tarkastaa lääkitys asiakkaan omalta terveysasemalta. Asiakkaalta myös kysytään käyttääkö hän lääkkeitä, luontaistuotteita tai vitamiineja, joita ei ole lääkelistaan merkattuna. Asiakkaalle painotetaan, että hänen käydessä lääkärillä lääkemuutokset on tultava kotihoidon tietoon. Asiakas voi pyytää lääkäriltä lääkelistan kotihoidolle tai asiakas voi näyttää reseptit kotihoidolle. Myös omaisia tiedotetaan edellä mainituista asioista. Kotihoidon vastaava hoitaja päivittää asiakkaiden lääkelistat välittömästi saatuaan tietoon lääkemuutokset. Hoitaja joka on menossa lääkkeenjako käynnille, tulostaa ennen asiakkaalle menoa uusimman lääkelistan asiakastiedoista. Käynnillä hoitaja vertaa uutta lääkelistaa vanhaan ja mikäli havaitsee muutoksia, joista ei ole entuudestaan tietoa, varmistaa hän lääkelistan paikkansapitävyyden vastaavalta hoitajalta. Vanhan lääkelistan hoitaja tuo toimistolle tietosuojajätteeseen. Hoitaja tarkistaa lääkkeiden jaon jälkeen, että lääkkeitä riittää vielä kahdeksi viikoksi. Mikäli lääkkeitä ei riitä kahdeksi viikoksi, tilaa hoitaja ne apteekista välittömästi.

3 3 Hoitajat ohjeistavat käynneillä asiakkaita lääkkeiden oikeanlaisessa, turvallisessa säilytyksessä huomioiden säilytyslämpötilat ja valolta suojatut tilamahdollisuudet. Kotihoito suosittelee asiakkailleen lukollisen lääkekaapin ostamista. Mikäli taloudessa asuu useampi ihminen, pidetään jokaisen henkilökohtaiset lääkkeet eri paikoissa lääkkeiden sekaantumisen ehkäisemiseksi. 2. Lääkehoidon osaamisen varmistaminen ja ylläpitäminen Kotihoito Lähellä Oy:ssä lääkkeitä saa jakaa ainoastaan koulutettu ammattihenkilö; lähihoitaja tai sairaanhoitaja. Lisäksi lähi- ja sairaanhoitajalla tulee olla annettuna näytöt lääkkeiden jakamisesta, lääkkeiden antamisesta sekä pistoksista. Luvat uusitaan 5 vuoden välein. Kaikilla lähi- ja sairaanhoitajilla tulee olla myös LOVe luvat voimassa, jotka uusitaan aina riittävän ajoissa ennen luvan umpeutumista. Kodinhoitajat antavat näytön lääkkeiden annosta. Kodinhoitajat eivät saa jakaa lääkkeitä tai antaa pistoksia. Hoitajien koulutuksen tarvetta lääkehoidon osalta kartoitetaan kerran vuodessa kehityskeskustelussa. Lisäksi lääkepoikkeamien myötä kartoitetaan täydennyskoulutustarvetta. Käytössämme on perehdytyslomake, jossa käydään turvallinen lääkehoito uuden työntekijän kanssa lävitse. Lisäksi uusi työntekijä lukee lääkehoitosuunnitelman ja omavalvontasuunnitelman, jotka ovat jokaisen nähtävillä kotihoidon toimistolla. Perehdytys on jokaisen lähi- ja sairaanhoitajan vastuulla. Lääkehoitosuunnitelma päivitetään vuosittain ja aina, kun yksikön toiminta muuttuu. Vastaava hoitaja vastaa siitä, että muutokset tulevat jokaisen työntekijän tietoon.

4 4 3. Henkilöstön vastuut, velvollisuudet, työnjako sekä lupakäytännöt Kotihoito Lähellä Oy:n palveluksessa on 1 vastaava hoitaja (sairaanhoitaja AMK), 4 lähihoitajaa, 1 perhetyöntekijä ja 1 kotisiivooja. Tarvittaessa lisävoimana käytetään lähihoitajia. Asiakkaan oma lääkäri vastaa lääkehoidosta kokonaisuudessaan. Vastaava hoitaja vastaa lääkehoidon turvallisuudesta ja siitä, että lääkehoito täyttää viranomaisvaatimukset. Vastaavan hoitajan vastuulla on myös lääkehoidon ajanmukaisuus eli lääkelistan ajan tasalla pito sekä hänellä on yleinen vastuu lääkehoidon toteutumisesta. Lähihoitaja vastaa lääkehoidon toteuttamisesta käynneillä sisältäen lääkkeiden jaon ja lääkkeiden annon. Lähihoitaja seuraa lääkkeiden vaikutusta yhdessä muiden työntekijöiden kanssa. Kodinhoitaja vastaa valmiiksi jaettujen lääkkeiden antamisesta käynneillä asiakkaalle. Kodinhoitajan tulee kuitenkin pystyä tarkistamaan lääkelistalta mitä lääkkeitä hän on asiakkaalle antamassa. Kodinhoitaja ei saa jakaa lääkkeitä eikä pistää pistoksia asiakkaalle. Opiskelijat saavat ohjaajien valvonnassa jakaa ja antaa lääkkeitä. Ohjaajan tulee tarkistaa opiskelijan jakamat lääkkeet sekä tarkastaa lääkkeet ennen asiakkaalle antoa. Vastaava hoitaja ottaa lääkkeen jako- ja antonäytöt vastaan työntekijöiltä ja valvoo LOVe tentit. Vastaava hoitaja ottaa myös pistonäytöt vastaan työntekijöiltä. Vastaavan hoitajan näytöt ottaa vastaan Kotihoito Lähellä Oy:n hallituksen jäsen.

5 5 4. Lääkehuolto Kotihoito Lähellä Oy:llä ei ole omaa lääkevalikoimaa. Asiakkaiden lääkärin määräämät lääkkeet säilytetään asiakkaiden kotona. Kotihoidolla ei myöskään ole lääkkeiden valmistamista tai niiden käyttökuntoon saattamista toimiston tiloissa. Kotihoito suosittelee asiakkaalle lukollisen lääkekaapin ostamista, jossa lääkkeet säilytetään kotona. Hoitajat ohjaavat asiakkaita lääkkeiden oikeanlaisessa säilytyksessä mm. lämpötilan sekä valolta suojaamisen suhteen. Mikäli taloudessa asuu useampi ihminen, pidetään jokaisen henkilökohtaiset lääkkeet eri paikoissa lääkkeiden sekaantumisen ehkäisemiseksi. Mikäli asiakkaan lääkkeitä erityisestä syystä säilytetään toimistolla, pidetään ne lukollisessa huoneessa, jossa on erilinen lukittu kaappi lääkkeitä varten. Kaapissa ne ovat oikeassa lämpötilassa ja valolta suojattuna. Kylmätuotteet säilytetään lukollisessa lääkejääkaapissa. Asiakkaiden vanhentuneet ja käytöstä pois jääneet lääkkeet toimitetaan lääkejätteenä apteekkiin. Apteekki huolehtii niiden jatkokäsittelystä. Tämä voidaan myös asiakkaan tai omaisten toiveesta vastuuttaa asiakkaalle itselleen tai omaisille.

6 6 5. Lääkkeiden jakaminen ja antaminen Asiakkaiden lääkkeet jaetaan asiakkaan kotona. Lääkeitä jakaessa huomioidaan aseptiikka. Hoitaja tarkistaa, että asiakas on oikea ennen lääkkeiden jakoa. Hoitaja tarkistaa, että lääke, vahvuus, annostelu ja aika ovat oikeat ja, että lääkkeen voimassaolo on asianmukainen. Lääkepakkauksista osa voi olla hyvinkin samannäköisiä ulkoisesti ja nimetkin voivat muistuttaa toisiaan. Tällaiset pakkaukset hoitajat laittavat esimerkiksi lääkekaapin eri hyllyille minimoimaan riskiä, että asiakkaalle jaettaisiin väärä lääke. Mikäli asiakkaalla on pääasiallisesti keskushermostoon vaikuttavia tai huumaavia lääkkeitä, täyttää hoitaja niistä PKV kortin. PKV korttiin merkitään lääkkeen nimi, annostus ja kuka on lääkkeen määrännyt ja mihin vaivaan lääke on määrätty. Lääkkeet lasketaan ennen lääkkeenjakoa ja merkitään määrä korttiin. Jaettu tai annettu määrä merkitään myös sekä lopuksi lasketaan lääkkeet, että niitä on jäljellä oikea määrä. Korttiin merkitään myös VRN numero oikean pakkauksen varmistamiseksi. Täysi PKV kortti palautetaan vastaavalle hoitajalle, joka tarkastaa ja hyväksyy sen. Lääkkeitä antaessa hoitaja huomioi aseptiikan ja, että lääkkeen antotapa ja reitti ovat oikeat. Hoitaja huomioi myös, että lääke annetaan oikeaan aikaan, oikeanlaisena annoksena ja oikealle asiakkaalle. Mikäli asiakkaan lääkkeitä erityisestä syystä säilytetään ja jaetaan toimistolla, pidetään ne lukollisessa huoneessa. Lääkkeet ovat lukollisessa kaapissa, jonne ei ole pääsyä kuin lähi- ja sairaanhoitajille. Lääkedosetti on toisessa lukollisessa kaapissa, josta myös kodinhoitaja voi ottaa valmiiksi jaetut lääkkeet annettavaksi asiakkaalle.

7 7 6. Potilaiden informointi ja neuvonta Hoitajat ohjaavat asiakasta lääkehoidon toteuttamisessa. Hoitajat ohjaavat asiakasta lääkkeiden ottamisessa, lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutuksissa, apteekkiasioinneissa, reseptien uusimisessa. Lisäksi hoitaja ohjaa asiakasta lääkkeiden ottotekniikassa ja ottamista helpottavien tuotteiden käytössä sekä luontaistuotteiden ja käsikauppalääkkeiden yhteiskäytössä. Hoitaja auttaa tarvittaessa asiakasta toimeentulotuen hakemisessa mm. suurien lääkekustannusten vuoksi ja tarvittaessa kertoo asiakkaalle muista kelan etuuksista, joita asiakkaalla on mahdollisuus hakea. Vastaava hoitaja huolehtii siitä, että hoitajilla on riittävä tieto mm. kelan etuuksista. Hoitajille tarjotaan täydennyskoulutusta lääkehoidossa. Hoitajien koulutuksen tarvetta tarkastellaan muutoin vähintään kerran vuodessa kehityskeskustelussa.

8 8 7. Lääkehoidon vaikuttavuuden ja tarkoituksenmukaisuuden arviointi Lääkehoitoon osallistuvat hoitajat arvioi lääkkeen vaikutusta ja tarkoituksenmukaisuutta. Lääkkeiden vaikutuksesta ja mahdollisista sivuvaikutuksista ollaan tarvittaessa yhteydessä lääkäriin tai omaisiin. Hoitajat myös arvioivat, että selviytyykö asiakas lääkehoidosta odotetulla tavalla ja tarvittaessa reagoi tilanteeseen mikäli asiakas ei siitä selviä. Hoitajat seuraava lääkkeiden vaikutusta mm. eri mittauksien (verenpaine, verensokeri, paino jne). Lisäksi seurataan lääkkeiden menekkiä ja kysytään asiakkaalta hänen tuntemuksiaan lääkkeiden vaikutuksesta sekä mahdollisista haittavaikutuksista. Hoitajat kirjaavat nämä potilastietojärjestelmään. Hoitajat huolehtivat omasta tietotaidostaan lääkehoidon suhteen ja hankkivat tietoa mm. lääkkeiden vaikutuksista. Jokaisella hoitajalla on mobiilissa käytössä pharmaca fennica. Hoitajille tarjotaan täydennyskoulutusta lääkehoidossa. Hoitajien koulutuksen tarvetta tarkastellaan muutoin vähintään kerran vuodessa kehityskeskustelussa.

9 9 8. Dokumentointi ja tiedonkulku Lääkehoitoon liittyvät tarpeet ovat asiakkaan hoivasuunnitelmassa esillä, jonka mukaan hoitajat toimivat käynnillä. Hoitaja kirjaa kaiken lääkehoitoon liittyvän sähköiseen potilastietojärjestelmään asiakkaan tietoihin. Mikäli hoitaja havaitsee muutoksia käynnillä asiakkaan lääkityksessä, tiedottaa hän niistä välittömästi vastaavalle hoitajalle, joka mm. päivittää lääkelistan ja on yhteydessä asiakkaan oma lääkäriin. Kirjaamista ja tiedonkulkua asiakkaan siirtyessä sairaalaan tai lääkityksen muutoksissa kehitetään jatkuvasti. Asiakkaan siirtyessä sairaalaan, laitetaan asiakkaan mukaan lähete josta selviää asiakkaan ajantasalla oleva lääkitys tai mukaan laitetaan asiakkaan lääkelista. Tarvittaessa vastaava hoitaja on yhteydessä asiakkaan jatkohoitopaikkaan ja lääkitys käydään suullisesti puhelimessa lävitse. Puhelimessa varmistetaan asiakkaan

10 10 henkilöllisyys ja lääkkeen nimi, vahvuus, käyttötarkoitus ja annostus. Nämä asiat pyydetään aina tiedon vastaanottajan toistamaan väärin kuulemisen minimoimiseksi. 9. Seuranta- ja palautejärjestelmät Lääkehoidossa voi syntyä poikkeama tekemisessä, tekemättä jättämisessä tai suojausten pettäessä. Mikäli kotihoidossa hoitaja havaitsee lääkehoitoon liittyvän poikkeaman, kirjataan siitä poikkeamailmoitus. Poikkeamat käsitellään seuraavassa henkilöstöpalaverissa. Kerran vuodessa tehdään yhteenveto poikkeamista, joka käsitellään yhteisesti ja mietitään ratkaisuja poikkeamien korjaamiseksi. Ratkaisuja voivat olla mm. täydennyskoulutukset. Kiireellisessä, akuutissa tilanteessa ollaan välittömästi yhteydessä hoitavaan lääkäriin sekä omaisiin ja

11 11 tarvittaessa ohjataan asiakas jatkohoitoon. Hoitaja välittää tällaisesta tilanteesta myös välittömästi tiedon vastaavalle hoitajalle.

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

Lääkehoito kotihoidossa ( )

Lääkehoito kotihoidossa ( ) Lääkehoito kotihoidossa (28.8.2018) Lääkehoidon toteutus Lääkehoidon toteuttaminen perustuu lääkehoitosuunnitelmaan, joka kattaa yksikön lääkehoidon kokonaisuuden suunnittelun ja toteutuksen sekä lääkehoidossa

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja

Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, Marja-Leena Arffman Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkehoidon toteuttaminen vanhuspalveluissa Vanhustyön johdon päivä, PSAVI, 20.3.2014 Terveydenhuollon ylitarkastaja Lääkkeen käyttötarkoitukset Lievittää oireita Lääke Auttaa terveydentilan tai sairauden

Lisätiedot

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä

POTILASTURVALLISUUS HOIDON TURVALLIS UUS. Hoita mis en. Hoitomenetel turvallisuus. Käyttöturvallisuus Poikkeama laitteen käytössä 1 POTILASTURVALLISUUS LAITET URVALLISUUS Laitteiden turvallisuus Toimintahäiriö Laitevika Käyttöturvallisuus laitteen käytössä HOIDON TURVALLIS UUS Hoitomenetel mien turvallisuus Hoidon haittavaikutus

Lisätiedot

Avoin Yhtiö 14.04.2015 Papinkatu 3 C 14 74120 Iisalmi LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA

Avoin Yhtiö 14.04.2015 Papinkatu 3 C 14 74120 Iisalmi LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Heidin ja Päivin Lähihoiva Laatinut: Päivi Marin Avoin Yhtiö 14.04.2015 Papinkatu 3 C 14 74120 Iisalmi LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Lääkehoitosuunnitelma sisältää seuraavat osa-alueet: Lääkehoidon sisältö ja

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA MALLIPOHJA Palveluseteliyrittäjälle LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA MALLIPOHJA Palveluseteliyrittäjälle LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Lääkehoitosuunnitelmassa lääkehoidolla tarkoitetaan lääke- ja nestehoitoa. Palvelusetelituottajan lääkehoitosuunnitelman pohjana on Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän lääkehoitosuunnitelma.

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Lääkehoito vanhuspalveluissa Turku. Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lääkehoito vanhuspalveluissa 8.11.2017 Turku Ruut Virtanen Lääninlääkäri Lounais-Suomen aluehallintovirasto Lounais-Suomen aluehallintovirasto 8.11.2017 1 Lääkehoidon toteuttaminen Toteutetaan erityyppisissä

Lisätiedot

Lääkehoitosuunnitelmat ajan tasalle

Lääkehoitosuunnitelmat ajan tasalle Lääkehoitosuunnitelmat ajan tasalle Paula Timonen Proviisori LHKA Tohtorikoulutettava Pro dosis Oy paula.timonen@prodosis.fi Tausta Merkittävä osa kaiken annetun hoidon haitoista liittyy lääkitykseen Lääkehoitosuunnitelma

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus

Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus Yksityisten palvelutuottajien lääkehoitolupaohjeistus PHHYKY 2018 9.11.2018 Kliinisen osaamisen tuen yksikkö Lääkehoitolupa Lääkehoitolupa tulee olla voimassa kaikilla työntekijöillä, jotka osallistuvat

Lisätiedot

MITEN PARANNAN LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUTTA KOTIHOIDOSSA?

MITEN PARANNAN LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUTTA KOTIHOIDOSSA? MITEN PARANNAN LÄÄKEHOIDON TURVALLISUUTTA KOTIHOIDOSSA? Leila Mäkinen kotihoidon koordinaattori LÄÄKEHOITO RAI:SSA Keskimäärin asiakkailla on käytössä n. 7,7 lääkevalmistetta viikoittain Yli seitsemän

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa

Lääkehoito vanhuspalveluissa Lääkehoito vanhuspalveluissa Esimerkkinä Jyväskylän kaupunki, yksityiset ja julkiset palvelut THL, Turvallinen lääkehoito, Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa OHJAUS

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA

LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA LÄÄKEHOIDON TOTEUTTAMINEN CLOSED LOOP- PERIAATTEELLA Tuija Kallio Päivystyksen ylilääkäri Tietohallintoylilääkäri ESSHP LÄÄKITYKSESSÄ TAPAHTUVAT POIKKEAMAT =Lääkehoitoon liittyvä, suunnitellusta tai sovitusta

Lisätiedot

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys

Kansalliset toimintamallit. Sähköinen lääkemääräys Kansalliset toimintamallit Sähköinen lääkemääräys 16.11.2015 Sähköinen resepti kotihoidossa ja palveluasumisessa Sähköisen lääkemääräyksen käytännöt kotihoidossa ja palveluasumisessa Kotihoidossa ja palveluasumisessa

Lisätiedot

Resepti Potilastiedon arkisto. Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin

Resepti Potilastiedon arkisto. Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Resepti Potilastiedon arkisto Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Kanta-palvelut ovat ulottuvillasi asuitpa missä päin Suomea hyvänsä. Sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisen terveydenhuollon

Lisätiedot

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA. 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä KUNTAKOHTAINEN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA 14.8.2013 Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä 1 Suunnitelman perustana on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema opas Turvallinen

Lisätiedot

Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa

Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa Lääkehoitosuunnitelma päivähoidossa 18.11.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 07.10.2014 Ylihoitaja Marjo Orava ja lastenneuvolan laaturyhmä 2 (8) Sisällysluettelo sivu 1. Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat...

Lisätiedot

Systemaattinen lääkkeenjako parityönä. Mari Hörkkö, aoh Tyks/Keuhko-osasto 1 Anu Söderlund, oh Turun kaupunki/akuutti neurologinen kuntoutusosasto

Systemaattinen lääkkeenjako parityönä. Mari Hörkkö, aoh Tyks/Keuhko-osasto 1 Anu Söderlund, oh Turun kaupunki/akuutti neurologinen kuntoutusosasto Systemaattinen lääkkeenjako parityönä Mari Hörkkö, aoh Tyks/Keuhko-osasto 1 Anu Söderlund, oh Turun kaupunki/akuutti neurologinen kuntoutusosasto Haasteena Potilaiden lääkitys ei toteudu aina niin kuin

Lisätiedot

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty

Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit alkaen Päivitetty Sähköinen lääkemääräys pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kansalliset toimintamallit 1.1.2017 alkaen Päivitetty 7.8.2017 Asiakkaan reseptit pitkäaikaisessa avo- tai laitoshoidossa Kun asiakas saa

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Suunnitelman perustana ja lähteinä ovat olleet Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon

Lisätiedot

Simulointiharjoitus Ylä-Savon Soten Kotihoidon ratkaisumalli potilas tapauksessa

Simulointiharjoitus Ylä-Savon Soten Kotihoidon ratkaisumalli potilas tapauksessa Simulointiharjoitus Ylä-Savon Soten Kotihoidon ratkaisumalli potilas tapauksessa Palveluesimies Virpi Pesonen, Lääkäri Reijo Räisänen, Sh Anri Saarivainio Potilas-case 89-vuotias mies, asuu vaimon kanssa,

Lisätiedot

ESIKOULUN, PERUSOPETUKSEN SEKÄ ÄÄMU- JÄ ILTÄPÄ IVÄ TOIMINNÄN LÄ Ä KEHOITOSUUNNITELMÄ. Lovisalayout

ESIKOULUN, PERUSOPETUKSEN SEKÄ ÄÄMU- JÄ ILTÄPÄ IVÄ TOIMINNÄN LÄ Ä KEHOITOSUUNNITELMÄ. Lovisalayout ESIKOULUN, PERUSOPETUKSEN SEKÄ ÄÄMU- JÄ ILTÄPÄ IVÄ TOIMINNÄN LÄ Ä KEHOITOSUUNNITELMÄ Lovisalayout SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. LÄÄKEHOIDON OSAAMISEN VARMISTAMINEN JA YLLÄPITÄMINEN... 3 3. LÄÄKKEEN ANTAMINEN

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA HOITOKOTI ANNA JA AATU

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA HOITOKOTI ANNA JA AATU LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA HOITOKOTI ANNA JA AATU 1. LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT 1.1 Hoitokodin toiminnan kuvaus Hoitokoti Anna ja Aatu tarjoaa kodinomaista tehostettua palveluasumista vanhuksille.

Lisätiedot

Lääkkeiden jaon ja kirjaamisen kaksoistarkastus kahden hoitajan läsnä ollessa eli ns. Vaasan Malli

Lääkkeiden jaon ja kirjaamisen kaksoistarkastus kahden hoitajan läsnä ollessa eli ns. Vaasan Malli Lääkkeiden jaon ja kirjaamisen kaksoistarkastus kahden hoitajan läsnä ollessa eli ns. Vaasan Malli Medicindelningens och dokumenteringens dubbelkoll i närvaro av två skötare den sk. Vasa modellen Mari

Lisätiedot

Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin

Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Kanta-palvelut vauvasta vaariin ja mummiin Sähköinen resepti Potilastiedon arkisto Kanta-palvelut ovat ulottuvillasi asuitpa missä päin Suomea hyvänsä. Sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisen terveydenhuollon

Lisätiedot

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki

PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA. Rovaniemen kaupunki PÄIVÄKODISSA, KOULUSSA SEKÄ AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNASSA TOTEUTETTAVAN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA Rovaniemen kaupunki Päivähoidon palvelukeskus ja Koulupalvelukeskus 4.5.2011 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PÄIVÄHOIDOSSA,

Lisätiedot

Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä

Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä Lääketurvallisuuden parantaminen Kårkullan hoitoyksiköissä Robert Paul, dos. johtava ylilääkäri Potilasturvallisuuden johtamismallin rakentamisen työpaja 16.-18.2.2011 Lääkkeet erityishuollossa Lähes kaikki

Lisätiedot

Vanhuksen monilääkityksen väylät ja karikot Paula Viikari LT, Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunginsairaala

Vanhuksen monilääkityksen väylät ja karikot Paula Viikari LT, Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunginsairaala Vanhuksen monilääkityksen väylät ja karikot 15.3.2017 Paula Viikari LT, Geriatrian erikoislääkäri Turun kaupunginsairaala Lääkityksen tavoite (Koti ympärivuorokautinen tehostettu palveluasuminen) Hoitopäätösten

Lisätiedot

SELVITYS KONEELLISESTÄ LÄÄKKEIDEN ANNOSJAKELUSTA

SELVITYS KONEELLISESTÄ LÄÄKKEIDEN ANNOSJAKELUSTA Selvitys 1 (6) SELVITYS KONEELLISESTÄ LÄÄKKEIDEN ANNOSJAKELUSTA Taustaa Eduskunnan oikeusasiamies on 7.3.2013 antanut ratkaisun (Dnro 809/4/11) (Liite1) ja Sosiaali- ja terveysministeriö on ohjeistanut

Lisätiedot

Asumispalvelun ja kotihoidon lääkehoitoprosessit

Asumispalvelun ja kotihoidon lääkehoitoprosessit Asumispalvelun ja kotihoidon lääkehoitoprosessit 19.3.2019 Sairaala-apteekkari Leena Riukka Erikoisproviisori, LHKA-pätevyys 19.3.2019 Taustaa Kotihoidon ja palvelutalojen moniammatillisen lääkehoidon

Lisätiedot

Palveluntuottaja:

Palveluntuottaja: Palveluntuottaja: nimike koko nimi ja syntymäaika on suorittanut Eksoten edellyttämät teoria- sekä lääkelaskutentit LOVe-järjestelmässä ja antanut tarvittavat* ) näyttökokeet osaamisestaan. Lupa on voimassa

Lisätiedot

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä

Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotiutuskäytännöt Kokemäellä Kotihoidon näkökulmia kotiutukseen Kokemäen nykytilanteesta Vuonna 2013 alkuvuodesta ollut viimeksi tk sairaalassa pitkäaikaisia potilaita Tk sairaalassa keskim. 10 kokemäkeläistä

Lisätiedot

apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon

apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon apteekin annosjakelupalvelu Askel turvallisempaan lääkehoitoon Tervetuloa apteekin annosjakeluasiakkaaksi! Annosjakelu on osa turvallista lääkehoitoa. Annosjakelusta hyötyvät etenkin sellaiset apteekin

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Lean periaatteet Arvon tuottaminen asiakkaalle Sellaisten turhien vaiheiden havaitseminen ja poistaminen, jotka eivät tuota lisäarvoa

Lisätiedot

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja

Lääkehoidon päivä. Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Kuka tietää lääkityksesi? Sinä parhaiten. Ota tieto haltuun! -kampanja Lääkehoidon päivä To 16.3.2017 klo 10-18 Kauppakeskus Revontuli Potilas- ja omaisneuvoston kokous 5.6.2017 Seija Miettunen Potilasturvallisuuskoordinaattori,

Lisätiedot

Mitä lääkehoidon ongelmia kohdataan kotihoidossa?

Mitä lääkehoidon ongelmia kohdataan kotihoidossa? Mitä lääkehoidon ongelmia kohdataan kotihoidossa? Lääkehoidon kokonaisuuden hallinta iäkkäillä 29.1.2019 ylilääkäri Wilhelmiina Sorvali ja terveydenhoitaja Riikka Leppäkorpi Sidonnaisuudet Ei esitykseen

Lisätiedot

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI

LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI LÄÄKEHOIDON ARVIOINTI Farmaseutti, LHA Lääketyöntekijä, 1996 Farmaseutti, 1999 Lääkehoidon arvioinnin erityispätevyys, 2016 Sidonnaisuudet: Salon kaupunki, terveyspalvelut Satafarma Lääkehoidon asiantuntijapalvelut

Lisätiedot

Koneellisen annosjakelun kulku. Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu

Koneellisen annosjakelun kulku. Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu Koneellisen annosjakelun kulku Marjo Vainio Asiakkuuspäällikkö ANJA annosjakelu Koneellisen annosjakelun kulku Sopimukset Koulutus/perehdytys Ennakkokatsaus Hoitoyksikön tilaus Apteekin tilaus Anjaan ANJA

Lisätiedot

Suomeksi Näin käytät ereseptiä

Suomeksi Näin käytät ereseptiä Suomeksi Näin käytät ereseptiä Kaikkialla Suomessa siirrytään vaiheittain käyttämään sähköistä reseptiä eli ereseptiä. Tarkista, mitkä apteekit ja terveydenhuollon toimipaikat käyttävät jo ereseptiä. Saat

Lisätiedot

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet

Esim. astmaan liittyvä hengenahdistus diabetes, lasten kohdalla toteutuu monipistoshoito epilepsia allergialääkkeet LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2007 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito, Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta Sosiaali-

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma

Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma Varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Suunnitelman perustana ja lähteinä on ollut Sosiaali- ja terveysministeriön 2005 julkaisema opas Turvallinen lääkehoito,

Lisätiedot

PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA

PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN LÄÄKEHOIDON SUUNNITELMA 1. Johdanto 3 2. Potilaan / asiakkaan asema ja oikeudet 3 3. Ammatinharjoittaminen 4 4. Valvonta ja vastuu 4 5. Osaamisen varmistaminen 5 6. Lupakäytännöt

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen käytännössä - hoitaja näkökulma

Lääkehoidon toteuttaminen käytännössä - hoitaja näkökulma Lääkehoidon toteuttaminen käytännössä - hoitaja näkökulma Sairaaloiden lääkehuollon kehittäminen THL Pirjo Lehtomäki Projektivastaava pirjo.lehtomaki@phsotey.fi Lääkehoidon toteutuminen vuodeosastoilla

Lisätiedot

Kotona kaikki hyvin? Lääkehoidon omavalvonta kotiin annettavissa palveluissa.

Kotona kaikki hyvin? Lääkehoidon omavalvonta kotiin annettavissa palveluissa. Kotona kaikki hyvin? Lääkehoidon omavalvonta kotiin annettavissa palveluissa. Mikko Valkonen ESAVI] 14.12.2017 1 Koti? Perinteinen koti: talo, asunto Palveluasuminen sekä tuettu palveluasuminen, jossa

Lisätiedot

Mitä lääkitysongelmia kotihoidossa kohdataan? Teija Rousu Toimiva kotihoito Lappiin kehittäjätyöntekijä Kotihoidon osastonhoitaja

Mitä lääkitysongelmia kotihoidossa kohdataan? Teija Rousu Toimiva kotihoito Lappiin kehittäjätyöntekijä Kotihoidon osastonhoitaja Mitä lääkitysongelmia kotihoidossa kohdataan? 6.11.2018 Teija Rousu Toimiva kotihoito Lappiin kehittäjätyöntekijä Kotihoidon osastonhoitaja TORNION KOTIHOITO: Palveluneuvonta- ja ohjaus Palvelutarpeen

Lisätiedot

Mitä lääkitysongelmia kotihoidossa kohdataan?

Mitä lääkitysongelmia kotihoidossa kohdataan? Mitä lääkitysongelmia kotihoidossa kohdataan? 6.11.2018 Teija Rousu Toimiva kotihoito Lappiin kehittäjätyöntekijä Kotihoidon osastonhoitaja TORNION KOTIHOITO: Palveluneuvonta- ja ohjaus Palvelutarpeen

Lisätiedot

Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi

Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi Turvallinen lääkehoitoprosessi Ennakoiden potilaan parhaaksi 4.3.2015 Karolina Peltomaa Potilasturvallisuuspäällikkö Vs. Vastuuhenkilö Kehittämispalvelut - yksikkö VSSHP HaiPro HaiPro Potilas sai toiselle

Lisätiedot

Suonenjoen kaupunki LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA -OHJE PALVELUSETELITUOTTAJILLE

Suonenjoen kaupunki LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA -OHJE PALVELUSETELITUOTTAJILLE Suonenjoen kaupunki LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA -OHJE PALVELUSETELITUOTTAJILLE Sisällysluettelo 1. LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT... 3 1.1 Lääkehoidon vaativuustaso... 3 1.2 Lääkehoidon riskitekijät ja

Lisätiedot

Hoitosuunnitelmaan on kirjattu tärkeimmät hoidon tavoitteet, omahoitoa, lääkityksiä sekä seurantatutkimuksia koskevat asiat.

Hoitosuunnitelmaan on kirjattu tärkeimmät hoidon tavoitteet, omahoitoa, lääkityksiä sekä seurantatutkimuksia koskevat asiat. OMAHOITO Varkauden kaupunki tarjoaa asiakkailleen sähköisiä terveyspalveluita Omahoidon Terveyskansion välityksellä. Palvelun käyttö edellyttää sopimusta asiakkaan ja Varkauden kaupungin terveyskeskuksen

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Palvelukoti Tuulenpesä

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Palvelukoti Tuulenpesä LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Palvelukoti Tuulenpesä Laatinut: Sh opisk. Johanna Salminen 2012 Hyväksynyt: Palvelukodin vastaava ohjaaja Anu Saarni SISÄLLYS 1 LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT... 3 1.1 Palvelukoti

Lisätiedot

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN

I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke ) IÄKKÄIDEN I&O kärkihanke: Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon (OSSI-hanke 2016-2018) IÄKKÄIDEN LÄÄKEHOIDON MONIAMMATILLINEN ARVIOINTI = ILMA OMAIS- JA PERHEHOITOON

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen Vanhustenhuollon alueelliset tilaisuudet syksy 2019 Anna-Maija Liedenpohja Ylitarkastaja Mervi Tiri Ylitarkastaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti

Lisätiedot

Näin teen parhaani: Lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järke...

Näin teen parhaani: Lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järke... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 1-2/2019 NÄKÖKULMA Näin teen parhaani: lääkäri ja farmaseutti kertovat, miten edistävät turvallista ja järkevää lääkehoitoa Ilona Mikkola, Anna Lovén / Kirjoitettu 8.2.2019

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot

Lääkehoito vanhuspalveluissa

Lääkehoito vanhuspalveluissa Lääkehoito vanhuspalveluissa Ikäihmisten kotiin annettavat palvelut -koulutuspäivä, 28.11.2017 Terveydenhuollon ylitarkastaja Sisältö: Mitä lääkehoito on? Lääkehoidon toteutus vanhuspalveluissa Asiakas/potilasturvallisuus

Lisätiedot

Kuka tietää lääkityksesi?

Kuka tietää lääkityksesi? Kuka tietää lääkityksesi? Tunne lääkkeesi valtakunnallinen Lääkehoidon päivä 16.3.2017 Diasarjassa kuvataan Mikä on lääkityslista Miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä Miten ajantasaista lääkitystietoa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 1802/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/ (1) Perusturva- ja terveyslautakunta Asianro 1802/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja xx/2014 1 (1) 24 Asianro 1802/00.01.03.00/2014 Lääkkeiden annosjakelun kilpailutus ja kaupungin järjestämisvastuun piiriin kuuluvien asiakkaiden kriteerit Lääkkeiden annosjakelupalvelun

Lisätiedot

Kotiin annettavien palvelujen valvonta osana kunnan omavalvontaa. Järvenpään kotihoidon omavalvonta

Kotiin annettavien palvelujen valvonta osana kunnan omavalvontaa. Järvenpään kotihoidon omavalvonta Kotiin annettavien palvelujen valvonta osana kunnan omavalvontaa Järvenpään kotihoidon omavalvonta Järvenpään kaupunki Tiina Palmu 14.12.2017 Omavalvontaa ohjaavat tahot Omavalvontaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon

Lisätiedot

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki

Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Merja Karjalainen Miia Tiihonen Sisä-Savon terveydenhuollon kuntayhtymä, Suonenjoki Valmistelut: Alueen omahoitaja: Terveyskeskuksen lääkelista, tekstit, laboratoriotulokset Hoivakodin hoitaja: Talon lääkelista,

Lisätiedot

Yksityisten palvelutuottajien lääkelupaohjeistus 2019

Yksityisten palvelutuottajien lääkelupaohjeistus 2019 Yksityisten palvelutuottajien lääkelupaohjeistus 2019 Lääkelupien suorittaminen Työntekijä suorittaessa ensimmäistä kertaa Eksoten vaatimusten mukaiset lääkeluvat, tulee hänen suorittaa myös näytöt Työntekijän

Lisätiedot

FIKSUJA KYSYMYKSIÄ FIKSUJA KYSYMYKSIÄ. Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta

FIKSUJA KYSYMYKSIÄ FIKSUJA KYSYMYKSIÄ. Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta FIKSUJA Sairaanhoidolle ikäihmisten lääkehoidosta 1 Fiksut kysymykset on tarkoitettu sinulle, joka olet ikäihminen ja käytät lääkkeitä. Ikääntyessä on yhä yleisempää tarvita lääkkeitä. Joidenkin kohdalla

Lisätiedot

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähi- ja perushoitajien alueellinen koulutuspäivä 9.10.2017 Osastofarmaseutti Jenni Kauppi Jenni.Kauppi@tyks.fi AIHEENA TÄNÄÄN Alkuperäiset, rinnakkaiset lääkkeet ja ravintolisät

Lisätiedot

Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmaa

Uudenkaupungin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen ohje työyksikköjen lääkehoitosuunnitelmaa VARHAISKASVATUKSESSA 2.4.2013 päivähoidon johtaja Kirsi Häkkinen Hyväksytty liitteineen (1-4) 9.4.2013 va vastaava ylilääkäri Sanna Maula, Uudenkaupungin sosiaali- ja terveyskeskus Suunnitelman perustana

Lisätiedot

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI

Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI 25.4.2019 Farmaseuttinen johtaja, FaT Charlotta Sandler, Suomen Apteekkariliitto TURVALLISEN LÄÄKEHOIDON TUKI MISTÄ PALVELUSSA ON KYSE? - Palvelu tarjoaa hoitoyksikölle järjestelmällisen toimintatavan

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PALVELUKOTI SUVANTO

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PALVELUKOTI SUVANTO LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA PALVELUKOTI SUVANTO 2011 SISÄLLYS: 1 LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT... 4 1.1 Lääkehoidon vaativuustaso.5 1.2 Lääkehoidon riskitekijät ja ongelmakohdat 5 1.3 Lääkehoidon prosessi..

Lisätiedot

LIITE 3 ASUMISYKSIKKÖ JOENHELMEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LIITE 3 ASUMISYKSIKKÖ JOENHELMEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LIITE 3 ASUMISYKSIKKÖ JOENHELMEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA SISÄLLYS 1 LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT... 3 2 LÄÄKEHOITOON LIITTYVÄT RISKITEKIJÄT... 4 3 HENKILÖKUNNAN VASTUUT JA VELVOLLISUUDET LÄÄKEHOIDOSSA..

Lisätiedot

Espoon parhaat potilaat Kivenlahti-Stensvik ry. Apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Vastaava hoitaja Tiia Palanne Kivenlahden terveysasema

Espoon parhaat potilaat Kivenlahti-Stensvik ry. Apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Vastaava hoitaja Tiia Palanne Kivenlahden terveysasema Espoon parhaat potilaat 17.5.16 Kivenlahti-Stensvik ry Apulaisylilääkäri Sanna Mustonen Vastaava hoitaja Tiia Palanne Kivenlahden terveysasema Happy or not 18.5.2016 2 Meidän potilaat Aktiivisia Yhteistyökykyisiä

Lisätiedot

Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa

Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa Opiskelijan osallistuminen lääkehoidon toteuttamiseen harjoittelussa Opiskelijoiden osallistuminen lääkehoitoon harjoittelussa edellyttää heiltä riittäviä koulutuksessa saatuja teoreettisia tietoja ja

Lisätiedot

Sähköinen resepti Terveystalossa

Sähköinen resepti Terveystalossa Sähköinen resepti Terveystalossa Sähköinen resepti Terveystalossa Terveystalo on siirtynyt sähköisen reseptin eli ereseptin käyttöön. Kaikki apteekit ja julkinen terveydenhuolto ovat siirtyneet sähköiseen

Lisätiedot

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini)

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Opas terveydenhuollon ammattilaisille Riskienhallintamateriaali syyskuu 2016 Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tällä tavalla voidaan havaita nopeasti uutta turvallisuutta

Lisätiedot

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri

Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja. Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri Terveydenhuoltoyksikön valvontahavaintoja Terveydenhuoltoyksikön päällikkö Anne Hiiri 25.9.2017 AVIn terveydenhuollon tehtävä AVI valvoo, että terveyspalvelujen laatua ja potilasturvallisuutta suunnitellaan,

Lisätiedot

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini)

Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Opas terveydenhuollon ammattilaisille 2 VAROITUS: Riski Kadcylan ja Herceptinin vaihtumisesta Lääkkeen määräämiseen, käyttökuntoon saattamiseen ja antoon liittyvissä vaiheissa

Lisätiedot

Lääkelistat kuntoon Hämeenlinnassa Collaborative breakthrough (BT) menetelmällä

Lääkelistat kuntoon Hämeenlinnassa Collaborative breakthrough (BT) menetelmällä Lääkelistat kuntoon Hämeenlinnassa Collaborative breakthrough (BT) menetelmällä Potilasturvallisuustutkimuksen päivät 26.-27.1.2011 Merja Toivonen Koulutusylilääkäri Hämeenlinnan terveyspalvelut liikelaitos

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kotihoidon asiakkaiden lääkkeiden koneellinen annosjakelu sekä kotihoidon etäpalvelut ja niiden asiakasmaksut

Espoon kaupunki Pöytäkirja Kotihoidon asiakkaiden lääkkeiden koneellinen annosjakelu sekä kotihoidon etäpalvelut ja niiden asiakasmaksut 19.04.2017 Sivu 1 / 1 1770/2017 05.05.00 48 Kotihoidon asiakkaiden lääkkeiden koneellinen annosjakelu sekä kotihoidon etäpalvelut ja niiden asiakasmaksut Valmistelijat / lisätiedot: Raija Kasanen, puh.

Lisätiedot

Turvallinen lääkehoito

Turvallinen lääkehoito Turvallinen lääkehoito 2 Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa (Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005:32) Johdanto Lähi- ja perushoitajien

Lisätiedot

Lähihoitajasta on moneksi

Lähihoitajasta on moneksi Lähihoitajasta on moneksi SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTIHENKILÖ Lähihoitajalla on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Lähihoitajaksi voi opiskella ammatillisessa peruskoulutuksessa koulumuotoisesti,

Lisätiedot

LIITE 8 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA -OHJE PALVELUSETELITUOTTAJILLE

LIITE 8 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA -OHJE PALVELUSETELITUOTTAJILLE LIITE 8 LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA -OHJE PALVELUSETELITUOTTAJILLE 1 Sisällys 1. LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT... 3 1.1 Lääkehoidon vaativuustaso... 3 1.2 Lääkehoidon riskitekijät ja ongelmakohdat...

Lisätiedot

Opas terveydenhuollon ammattilaisille. Kadcyla (trastutsumabiemtansiini)

Opas terveydenhuollon ammattilaisille. Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Opas terveydenhuollon ammattilaisille Kadcyla (trastutsumabiemtansiini) Riskienhallintamateriaali, versio 3.0. Hyväksytty Fimeassa 20.11.2018 2 Riskienhallintamateriaali marraskuu 2018 VAROITUS: Riski

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Porvoon sosiaali- ja terveystoimi Sosiaali- ja terveyslautakunta 17.12.2015 11.12.2015 Sisältö 1 Johdanto... 1 2 Vastuut ja velvollisuudet... 1 2.1 Tulosyksikön johto... 1 2.2 Yksikön

Lisätiedot

Glucostratus Oy. Diabeetikoiden hoito uuteen aikakauteen ajantasaisella verensokeritiedolla. Pekka Mäkelä Toimitusjohtaja

Glucostratus Oy. Diabeetikoiden hoito uuteen aikakauteen ajantasaisella verensokeritiedolla. Pekka Mäkelä Toimitusjohtaja Glucostratus Oy Diabeetikoiden hoito uuteen aikakauteen ajantasaisella verensokeritiedolla Pekka Mäkelä Toimitusjohtaja Etäseuranta- ja mobiilikirjausratkaisun tavoitteet Iäkkäätkin asiakkaat helppokäyttöisellä

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Laitilan kaupunki Kotihoito 2012 SISÄLLYS 1 LÄÄKEHOIDON SISÄLTÖ JA TOIMINTATAVAT...5 1.1 Lääkehoidon vaativuustaso...5 1.2 Lääkehoidon riskitekijät ja ongelmakohdat...6 2 LÄÄKEHOIDON

Lisätiedot

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA KOTIHOITOON Orimattilan seudun kotihoitoyksiköiden lääkehoidon kuvaus

LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA KOTIHOITOON Orimattilan seudun kotihoitoyksiköiden lääkehoidon kuvaus LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA KOTIHOITOON Orimattilan seudun kotihoitoyksiköiden lääkehoidon kuvaus LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Sosiaali- ja terveysala Hoitotyön koulutusohjelma Sairaanhoitaja Opinnäytetyö 19.1.2012

Lisätiedot

JAKSOTTAISHOITO KANERVALASSA

JAKSOTTAISHOITO KANERVALASSA JAKSOTTAISHOITO KANERVALASSA Palvelukeskus Kanervalassa on varattuna hoitopaikkoja lyhytaikaista hoitoa tarvitseville asiakkaille. Paikat on tarkoitettu pääsääntöisesti omaishoitajien vapaapäivien ajaksi

Lisätiedot

Palveluntuottaja:

Palveluntuottaja: Uusi / vanha Palveluntuottaja: nimike koko nimi ja syntymäaika on suorittanut Eksoten edellyttämät teoria- sekä lääkelaskutentit LOVe-järjestelmässä ja antanut tarvittavat* ) näyttökokeet osaamisestaan.

Lisätiedot

Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö

Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet. Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Lääkitsemislainsäädäntö: Tuotantoeläimet Ylitarkastaja Henriette Helin-Soilevaara Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikkö Tuotantoeläimen määritelmä Eläimet, joita pidetään, kasvatetaan, hoidetaan, teurastetaan

Lisätiedot

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen

Lääkehoidon toteuttaminen. TPA Tampere: Lääkehoidon toteuttaminen Lääkehoidon toteuttaminen 1 Perustieto Lääkehoito sosiaalialan yksiköissä Lääkehoidon vastuut Lääkkeiden jako Lääkehoidon kirjaaminen Erityistilanteet Syventävä tieto Lääkehoidon suunnitelma ja perehdyttäminen

Lisätiedot

Tietosuojaseloste 1 / 5. Rekisteripitäjän informointiasiakirja. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679, artiklat 13 ja 14) 10.7.

Tietosuojaseloste 1 / 5. Rekisteripitäjän informointiasiakirja. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (2016/679, artiklat 13 ja 14) 10.7. Tietosuojaseloste 1 / 5 1. Rekisterin nimi Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymän lääkehuollon asiakasrekisteri 1. Reseptipäiväkirja 2. Potilaskohtaisten lääkeannosten tilaukset 3. Huumausaineiden kulutuskortit

Lisätiedot

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea

Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa. Harri Nurmi THL/OPER Fimea Valtakunnallinen lääkityslista moniammatillisen yhteistyön työkaluna tulevaisuudessa THL/OPER Fimea 26.1.2017 1 Työtehtävät ja yhteystiedot Projektipäällikkö Sähköinen lääkemääräys Kelain Rajat ylittävä

Lisätiedot

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lääkkeiden koneellinen annosjakelu Lotta Heikari proviisori, Keljon apteekki Vanhustyön avopalveluohjaajat Jyväskylä 17.3.2006 (Suomen Apteekkariliiton aineiston pohjalta) Sisältö Lääkkeiden koneellinen

Lisätiedot

Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti...

Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti... Page 1 of 5 JULKAISTU NUMEROSSA 4/2018 JÄRKEÄ LÄÄKEHOITOON Lääkehoitoa kehitetään moniammatillisesti KYSin päivystyksessä potilas aktiivisesti mukana Leena Kuusikko, Anu Ahonen, Jouni Ahonen / Kirjoitettu

Lisätiedot

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN. Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT. Apteekkaripäivät

LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN. Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT. Apteekkaripäivät LÄÄKITYKSEN TARKISTUSPALVELUSTA APUA LÄÄKITYSHUOLIIN Charlotta Sandler Farmaseuttinen johtaja, FaT Apteekkaripäivät 20.4.2017 19.4.2017 Esittäjän nimi 1 MONI IKÄÄNTYNYT TARVITSEE TUKEA LÄÄKEHOIDON HALLINTAAN

Lisätiedot

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito

Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito Opas lääkehoitosuunnitelman tekemiseen sosiaali- ja terveydenhuollossa 18.2.2016 Uudistettu opas: Turvallinen lääkehoito/ Ritva Inkinen 1 Tämän esityksen sisältö

Lisätiedot

Priima apteekki. Johannes Kuosmanen Miia Tapaninen

Priima apteekki. Johannes Kuosmanen Miia Tapaninen Priima apteekki Johannes Kuosmanen Miia Tapaninen Annosjakelu Iisalmessa Iisalmessa pitkät perinteet annosjakelussa Iisalmessa apteekit ja terveydenhuolto tekevät tiivistä yhteistyötä Palavereita useita

Lisätiedot

Valvottu hoito. Th. Hanna Aaltonen TYKS, Keuhkosairauksien pkl 120

Valvottu hoito. Th. Hanna Aaltonen TYKS, Keuhkosairauksien pkl 120 Valvottu hoito Th. Hanna Aaltonen TYKS, Keuhkosairauksien pkl 120 Valvottu hoito (DOT) Directly Observed Treatment = tehtävään koulutettu henkilö jakaa lääkkeet ja seuraa, että potilas nielee jokaisen

Lisätiedot

Sonja Helén KOTIHOITO LÄHELLÄ OY LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

Sonja Helén KOTIHOITO LÄHELLÄ OY LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Sonja Helén KOTIHOITO LÄHELLÄ OY LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Hoitotyön koulutusohjelma 2018 KOTIHOITO LÄHELLÄ OY LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Helén, Sonja Satakunnan ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma Huhtikuu

Lisätiedot

Potilasopas TREVICTA

Potilasopas TREVICTA Potilasopas TREVICTA Miten pitkävaikutteinen psykoosilääke toimii? Pitkävaikutteisella psykoosilääkkeellä saadaan vakaa veren lääkepitoisuus. Lääke vapautuu tasaisesti ja saavuttaa pitkäkestoisen vaikutuksen

Lisätiedot

Kokemuksia sähköisestä lääkemääräyksestä

Kokemuksia sähköisestä lääkemääräyksestä Kokemuksia sähköisestä lääkemääräyksestä TERVE-SOS 2011 Johanna Andersson 23.5.2011 Medi-IT Oy Heikinkatu 7, 48100 Kotka Puh. 05-211 1888 Fax. 05-220 5919 www.medi-it.fi 1 Potilasohje Tiedot toimitetusta

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA

LIEKSAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA LIEKSAN KAUPUNGIN VARHAISKASVATUKSEN LÄÄKEHOITOSUUNNITELMA Päivitetty 31.8.2016 Lieksan kaupungin varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman ovat laatineet Karelia Ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijat

Lisätiedot