varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö."

Transkriptio

1 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet 2016 Nahkala Jarmo Sipilä Hanne Autio Helinä Autio Jaana Heikkilä Vesa Isokääntä Marja Isomaa Matti Murto Jari puheenjohtaja varapuheenjohtaja Sivistyslautakunta kokoontui 6 kertaa, pöytäkirjapykäliä kertyi 90. Kehitetään henkilöstöjohtamista ja esimiestyötä johtamiskoulutuksen avulla Tuetaan henkilöstön osaamista ja uudistumista sekä muutoksen läpiviemistä henkilöstökoulutuksella. Työhyvinvoinnin ja laadun kehittäminen. Varhaiskasvatuspalvelut siirtyivät Peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta osaksi kuntien sivistystointa lähtien. Yleissivistävän koulutuksen henkilöstökoulutusta Oulun Eteläisen Osaava-koulutushankkeen, OPH:n ja PS AVI:n koulutusten kautta Osaava-koulutukset, VESO- ja täydennyskoulutukset. Perusopetuksen laadunarviointia ja tiimityötä toteutettu. Oltu mukana seudullisessa opetussuunnitelman 2016 ja oppilashuollon kehittämistyössä. Uudet opetussuunnitelmat otettu käyttöön alkaen. Varhaiskasvatuslain muutokseen liittyvää koulutusta. Kuntakohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman kehittäminen käynnistetty. Selvitys, henkilöstön ja toiminnan siirtoon liittyvät päätökset ja sopimukset tehtiin vuoden 2015 aikana. Varhaiskasvatus on ollut osa kunnan sivistyspalveluja alkaen.

2 Varhaiskasvatus Menot 68,9 69,2 64,4-4,8 Tulot Netto 68,9 69,2 64,4-4,8 Sisäiset erät 6,8 7,0 7,0 0 Varhaiskasvatuspalveluiden tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia, kehitystä ja oppimista kasvatuskumppanuuteen perustuvassa yhteistyössä lapsen vanhempien kanssa. Varhaiskasvatuksen palvelukokonaisuus sisältää - varhaiskasvatuksen hallinnon - perhepäivähoidon - päiväkotihoidon ml esioppilaiden iltapäivähoito - palvelusetelit yksityisessä hoidossa - varhaiserityiskasvatuksen - lastenhoidon tuet : kotihoidon tuki, yksityisen hoidon tuki ja kuntalisä, joustava ja osittainen hoitoraha Tavoitteena on käyttää kunnassa olevia päivähoitopaikkoja tarkoituksenmukaisesti ja tehokkaasti. Yksityisten palvelujen määrää pyritään lisäämään erityisesti perhepäivähoidossa. Huomioidaan voimaan tulevan uuden varhaiskasvatuslain edellyttämiä muutoksia käynnistämällä erillinen varhaiskasvatusryhmä. Siihen palveluohjauksen keinoin ohjataan ne lapset, joilla on subjektiivinen oikeus max 20 h / viikossa varhaiskasvatusta ja ne lapset joille ryhmän tarjonta muutoin riittää. Tämä vapauttaa kokopäiväisiä hoitopaikkoja päiväkodeista. Kunnallisia päivähoitopaikkoja on käytetty tehokkaasti vuoden 2016 aikana; alkuvuoden ylikuormitusta on onnistuttu purkamaan Peipposten varhaiskasvatusryhmällä ja yksityisillä palveluilla. Alavieskassa käynnistyi maaliskuulla uusi yksityinen ryhmäperhepäiväkoti Tanhuala, jonka ohjausta ja valvontaa on tehnyt päiväkodin johtaja. Toteutunut.

3 Turvataan kaikkien hoitomuotojen säilyminen ja kehittyminen palveluvalikossa Lapset puheeksi- menetelmä on otetaan käyttöön varhaiskasvatuspalveluissa sitä mukaan kun henkilöstö saa koulutuksen, ja sen yhteensovittamista jokaiselle lapselle laadittavaan varhaiskasvatussuunnitelmaan kokeillaan. Alavieskan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma työstetään ja Vasu-pohjainen toiminnan suunnittelu, toteutus ja arviointi kehittyy. Varhaiserityiskasvatukseen ostetaan Ylivieskan kaupungilta konsultoivan erityislastentarhanopettajan palveluita 3 pv /kk ja ja turvataan riittävä asiantuntemus lapsen tarvitsemaan kolmiportaiseen tukeen päivähoidossa. Päivähoito on yksi kuntoutusmuoto, ja jokaiselle tukea tarvitsevalle lapselle laaditaan kuntoutussuunnitelma Eri hoitomuotojen säilyminen on vielä onnistunut, mutta uusien perhepäivähoitajien rekrytoiminen ei onnistunut toivotusti yksityisellä eikä kunnallisella puolella. Esioppilaiden iltapäivähoidon järjestelyihin panostettiin ja se toimii nyt ns. vanhassa asuntolassa yhtenäiskoulun pihassa. Lapset puheeksi menetelmä on käytössä varhaiskasvatuspalveluissa 3- vuotiaiden osalta ja tarvittaessa muulloinkin. Käynnistynyt. Henkilöstö on saanut koulutusta uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista, jotka astuivat voimaan lokakuussa 2016, ja positiivisen pedagogiikan periaatteista. Toteutunut. Menot 1 093, ,6-5,2 Tulot 201,1 165,0-36,0 Netto 892,7 923,6 +30,9 Sisäiset erät 257,6 275,3 +17,7 Poistot 28,8 30,8 +2,0 IP-toiminta, esi- ja perusopetus

4 Perusopetusta ohjaavat perusopetuslaki ja asetus, opetussuunnitelmat ja Alavieskan yhtenäiskoulun johtokunnan hyväksymä vuosisuunnitelma. Vuoden 2016 aikana Alavieskassa on esi- ja perusopetusta annettu Alavieskan yhtenäiskoulussa (0 9 lk). Koululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään yhtenäiskoululla. Vuoden 2016 aikana toimintaan ovat voineet osallistua luokkien oppilaat. Perusopetuksen laadun ja tuloksellisuuden kehittäminen yhtenäiskouluajatuksen perusteella Saatetaan loppuun uuden opetussuunnitelman laatiminen valtakunnallisten perusteiden mukaisesti ja mahdolliset täydentävät näkökulmat ja painotukset huomioiden. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön syksyllä 2016 luokilla 0-6. Kehitetään oppilaan koulunkäynnin ja oppimisen tukea yhtenäistämällä koulun käytäntöjä sekä huomioimalla erilaiset oppimistyylit, koulun tiimityö ja koulutus avaintekijöinä Oppilashuollon ja oppilaiden terveyspalveluiden kehittäminen yhteistyössä peruspalvelukuntayhtymä Kallion kanssa, tarkoituksenmukaisen koulupsykologitoiminnan järjestäminen. Koulussa toteutetaan uuden oppilashuoltolain mukaista toimintaa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen: painopisteinä liikunnan, ravinnon ja toisten huomioimisen merkitys hyvinvoinnille Jatko-opintoihin sijoittumisessa tavoitteena jatkokoulutuspaikka jokaiselle yläasteen päättävälle oppilaalle, seurannassa yhteistyö Yhtenäiskouluajatus kehittyy edelleen. Perusopetuksen laatua ja tuloksellisuutta on arvioitu suhteessa voimassa oleviin opetussuunnitelmiin, lisäksi arvioinnin kriteerinä ysiluokkalaisten sijoittuminen jatko-opintoihin. Uusi opetussuunnitelma otettu käyttöön lähtien luokilla 0-6. Luokkien 7-9 opetussuunnitelma täydentyy lukuvuoden aikana. Kunnan ainoana kouluna on tärkeää luoda sekä ylläpitää verkostoja kolmannen sektorin toimijoihin Alavieskan kunnassa. Toteutettu lähikouluperiaatetta. Tarjottu tukea tarvitseville oppilaille mahdollisuutta pienryhmäopiskeluun erityisopetuksen ryhmissä. Koulupsykologipalvelut ostopalveluina Sievistä syksyllä 2016 (testaukset). Vanhempia ohjeistettu tarvittaessa ottamaan yhteyttä perheneuvolapalveluihin sekä nuorisopsykiatrian yksikköön Nuppuun. Oppilashuollossa toteutettu YHR:n ja ATR:n mukaista toimintaa. Toteutunut terveystiedon, liikunnan sekä kotitalouden tunnilla. Oppilaiden koulupäivän aikaista liikuntaa edistetty Liikkuva koulu hankkeen avulla. Oppilaita kannustettu omaehtoiseen liikkumiseen ja sosiaalisten taitojen harjaannuttamiseen mm. kerhojen avulla. Kaikki yhdeksäsluokkalaiset saivat jatkokoulutuspaikan. Etsivä nuorisotyö vieraillut yhdeksäsluokkalaisten tunnilla. Toisen asteen oppilaitokset esittäytyneet

5 toisen asteen oppilaitosten sekä etsivän nuorisotyön kanssa Henkilökunnan täydennyskoulutus, alueellinen yhteistyö koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa Jatketaan ICT-hanketta yhdessä Sievin koulutoimen kanssa sekä erityisopetuksen laadun kehittämishanketta. Uutena hankkeena Liikkuva koulu, jolle haetaan rahoitusta vuonna Koulun 9. luokkalaiset ovat mukana myös Centriaammattikorkeakoulun hallinnoimassa OSAVAhankkeessa. yhdeksäsluokkalaisten vanhempainillassa tammikuussa -16. Osallistuttu OSAAVA koulutuksiin. Osa Veso-koulutuksista järjestetty omalla paikkakunnalla. Muihin koulutuksiin on osallistuttu määrärahojen puitteissa. Hankkeet: - ICT hanke yhteisstyössä Sievin koulutoimen kanssa - Liikkuva koulu hanke - Erityisopetuksen laadun kehittäminen - Tasa-arvoa edistävät toimenpiteet hanke (7.lk) - Koulunuorisotyö hanke (9.lk), OSAVA - Kerhotoiminnan kehittäminen Toiminnalliset tunnusluvut Perusopetuksen oppilasmäärä Esiopetuksen oppilasmäärä Henkilöstö lkm Kokonaisviikkotuntien määrä Jatko-opintoihin päässeet/ päästötodistuksen 36/36 41/41 41/41 0 saaneet Opetustoiminnan välittömät kustannukset * +383 /oppilas Kuljetuskustannukset /oppilas Ruokailun kustannukset /oppilas Muun oppilashuollon kustannukset /opp Hallintokustannukset /oppilas Kiinteistökustannukset /oppilas Yhteensä /oppilas (* Yhtenäiskoulun ulkoiset nettomenot/perusopetuksen oppilasmäärä, poislukien kuljetus, muut kulut ja kotikuntakorvaukset ** Sivistystoimenhallinto ja Yhtenäiskoulun sisäinen hallinto)

6 Kustannukset yhteensä vs. laskennallinen yksikköhinta Kustannukset /oppilas Lask.yksikköhinta /oppilas Erotus /oppilas Pohj.-Suomi maaseutukunnat /opp * ** ** (* Käyttömenot yhteensä e/opp (veroton). Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa maaseutukunnat ** Kotikuntakorvauksen perusosa. Valtionosuusjärjestelmän muutoksesta v johtuen kuntakohtaista yksikköhintaa ei enää saada.) Lisäksi yleissivistävässä koulutuksessa on toteutettu ulkopuolisella rahoituksella hankkeita seuraavasti: Hanke Tulot Menot Netto Opetuksen tasa-arvo , ,03 0 Liikkuva koulu 3 103, ,02 0 Opetustoimen ICT-strategia 2 792, ,84-80,44 Kerhotoiminnan kehittäminen , , ,29 Erityisopetuksen laatu 5 185, , ,83 Osa hankkeista jatkuu. Tällöin avustusta on siirretty vuodelle Menot 2 416, , ,9-26,3 Tulot 71,7 50,0 108,1 +58,1 Netto 2 345, , ,8-84,4 Sisäiset erät 764,8 703,0 711,0 +8,0 Poistot 138,0 141,2 139,9-1,3 Kansalaisopisto Kansalaisopiston toiminnan järjestämisestä Alavieskan kunnalla, Sievin kunnalla ja Ylivieskan kaupungilla on yhteistoimintasopimus, jonka mukaan kustannukset jaetaan kunnassa toteutuneiden opetustuntien suhteessa.

7 Päiväopetuksen ja sivukylien opetuksen varmistaminen Kurssimaksujen säilyttäminen entisellä tasolla Opetustilojen puute haittaa sivukylien opetuksen järjestämistä. Maksuja on nostettu maltillisesti Toiminnalliset tunnusluvut Kansalaisopiston tuntimäärä Alavieskassa Opiskelijamäärä Menot /h 20,37 18,33 17,79-0,54 Musiikkiopisto Menot 32,5 27,5 27,0-0,5 Tulot Netto 32,5 27,5 27,0-0,5 Musiikkiopiston toiminta järjestetään yhteistyössä Ylivieskan kaupungin, Kalajoen, Pyhäjoen, Reisjärven ja Sievin kuntien kanssa. Kustannukset jaetaan pidettyjen opetustuntien suhteessa. Syksyllä 2016 alavieskalaisia oppilaita 25 Musiikkileikkikoulutoiminta jatkuu Alavieskassa Vuonna 2016 opiskeli yhteensä 35 oppilasta,josta perus- ja opistotason oppilaita 17 ja musiikin varhaiskasvatuksen oppilaita 18. Toteutui, 3h/vko. Toiminnalliset tunnusluvut Tuntimäärä Alavieskassa 753,9 (21,54h/vk, 35 viikkoa) Tp 2015 Ta 2016 Tot 2015 Poikkeama ,7 (22,02h/vko, 35 viikkoa) -384,3 Oppilasmäärä Menot /h 26,52 29,35 26,09-3,26 Menot 20,8 33,1 20,1-13,0

8 Tulot Netto 20,8 33,1 20,1-13,0 Kirjastopalvelut Yleistavoite/tarkoitus Kirjaston toiminta perustuu kirjastolakiin ja -asetukseen ja se luetaan kunnan peruspalveluihin. Kirjastopalveluiden tulee edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia perinteisten sivistykseen liitettyjen asioiden, kuten kirjallisuuden ja taiteen harrastuksen ja jatkuvan tietojen ja taitojen kehittämisen lisäksi tietoyhteiskunnan edellyttämien kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen. Lisäksi laki edellyttää virtuaalisten ja vuorovaikutteisten verkkopalvelujen sisällöllistä kehittämistä. Toimintoja tulee jatkuvasti ja systemaattisesti arvioida laadun ja tuloksellisuuden pohjalta. Kunnassa on kirjasto ja lainauspiste yhtenäiskoululla. Painopistealueet vuonna 2016 Kirjasto on palvelualtis ja laadukas lähipalvelu. Kirjastossa on riittävästi ammattitaitoista ja pätevää henkilökuntaa. Yhteistyö kirjastoalan ja muiden alojen toimijoiden kanssa. Kirjasto palvelee asiakkaitaan monipuolisesti ja tekee itsearviointia palvelulaadusta huomioiden asiakaspalautteen. Kirjastohenkilöstössä ei muutoksia. Kirjasto on jatkanut sekä Tiekkö- että Oksat-yhteistyöverkoissa. Kirjastotoimenjohtaja on YKN:n jäsen. Yhteistyötä tehdään koulun, srk:n, nuorisotoimen ja paikallisten yhdistysten kanssa. Kirjaston toiminta on ollut strategioiden mukaista. Kirjasto osallistuu HYTE-viikkoon tapahtumatuottajana. Tiekkö- ja Oksat-strategioiden tavoitteiden mukainen toiminta. Pyritään terveyttä edistävien asioiden toteuttamiseen HYTE:n tavoitteiden mukaisesti. Lukemisharrastuksen edistäminen. Syntynyt lukemaan-hanke (AVI) mahdollistaa alle kouluikäisten lasten ja heidän kanssaan toimivien aikuisten lukuharrastukseen innostamisen. Vinkkauksilla ja muilla kirjaston järjestämillä tapahtumilla sekä henkilökohtaisen palvelun ja median avulla on innostettu lukemaan entistä enemmän. Kirjastopalvelujen kehittäminen. Kirjastopalvelujen tarjontaa myös sähköisinä palveluina lisättiin ja Celiakirjaston aineistojen tarjontaa kehitetty.tapahtumien tarjonnassa otetaan huomioon eri-ikäiset asiakkaat.

9 Kirjastohenkilöstön täydennyskoulutus. AVI:n rahoittama Tavataan kirjailija-hanke yhteistyössä Sievin kunnankirjaston kanssa Kirjasto on vieraillut myös muiden järjestämissä tapahtumissa tai järjestänyt tapahtumia itse kirjaston ulkopuolella. Täydennyskoulutuksiin on osallistuttu tarpeen ja resurssien mukaan. Hankkeen avulla Alavieskassa vieraili vuoden aikana kuusi lasten- ja nuorten kirjailijaa sekä yksi aikuisille kirjoittava kirjailija. Vierailivat kävivät myös Sievissä. Hanke päättyi vuoden 2016 loppuun ja loppuraportti toimitettu AVI:lle. Toiminnalliset tunnusluvut Lainojen lukumäärä Lainat/asukas 22,91 21,9 22,03 +0,13 Lainat/aukiolotunti 33,90 34,5 33,11-1,39 Kustannukset /laina 2,73 2,94 3,11 +0,17 Henkilöstö lkm Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 173,8 187,5 183,7-3,8 Tulot 5,5 3,0 12,5 +9,5 Netto 168,3 184,5 171,2-13,3 Sisäiset erät 57,3 61,9 57,4-4,5 Poistot 4,1 4,0 3,9-0,1 Nuorisotyö Nuorisolain mukaan kunnan nuorisotyöhön ja -politiikkaan kuuluvat nuorten kasvatuksellinen ohjaus, toimintatilat ja harrastusmahdollisuudet, tieto- ja neuvontapalvelut, nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki, liikunnallinen, kulttuurinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen nuorisotoiminta, nuorten ympäristökasvatus sekä tarvittaessa nuorten työpajapalvelut tai muut paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin sopivat toimintamuodot. Lautakunta jakoi nuorisotoimen avustuksia yhteensä euroa. Suunnittelukauden tavoitteet/painopisteet Alavieskan hyvinvoinnin ja terveyden Kerhotoimintaa 4H-yhdistyksellä. edistämisen suunnitelman Nuorisotoimi aloittanut koulunuorisotyön toteuttaminen nuorisotoimen osalta: kehittämisen ja toteuttamisen yhdessä kerhotoiminnan kehittäminen Centria-ammattikorkeakoulun Osava-

10 yhteistyössä koulun ja Alavieskan Virin kanssa nuorten aloitekanavatoiminta Kuntien välinen yhteistyö mm. nuorisotiedotuksen ja etsivän nuorisotyön puitteissa Nuorisotyön suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden lisääminen Yhteistyön tiivistäminen eri toimijoiden kanssa niin Alavieskassa kuin seutukunnallisestikin tapahtumien muodossa Nuorisotyön suuntaaminen myös täysi-ikäisille nuorille. hankkeen ja koulun kanssa. Mukana myös seurakunta, 4H ja Viri. Ei toteutunut. Nuorisovaltuuston perustamisen valmistelutyöt aloitettu syksyllä. Yhteistyö Jelppiverkon ja Settinetin kanssa. Seudullisia yhteistapaamisia muiden nuorisotyöntekijöiden kanssa. Merijärven vapaa-aikatoimen kanssa yhteistyössä Camera Obscuran järjestäminen Alavieskassa. Nuorisotyötä tehdään kunnan omana toimena noudattaen nuorisolain vaatimuksia. Nuoppari-iltoja suunnitellaan nuoriso-ohjaajan ja iltaohjaajan toimesta ja koulunuorisotyössä edetään ennakkoon suunnitellun vuosikellon mukaisesti huomioiden koulun tavoitteet ja tapahtumat. Yhteistyötä 4H:n, Virin, seurakunnan ja eri yhdistysten, sekä Merijärven vapaaaikatoimen kanssa eri tapahtumien, retkien ja leirien muodossa. Esim. lasten kesäleirit, graffitti-kurssi, Camera Obscura, Game Days, Gospel-ilta Nuopparilla. Jelppiverkon ylläpitämä Jelppikahvila tavoittaa täysi-ikäisiä nuoria, jotka eivät ole opiskelemassa tai työssä. Nuoppari-illoissa ei ikärajaa, vaan tervetulleita on myös yli 18v. nuoret. Menot 71,1 82,0 84,8 +2,8 Tulot 0,9 1,7 0,2-1,5 Netto 70,2 80,3 84,6 +4,3 Sisäiset erät 3,6 3,6 5,2 +1,6 Poistot 3,6 3,6 3,6 0 Valtuusto myönsi euroa lisämäärärahaa vuodelle 2016 nuorisotoimen henkilöstöjärjestelyihin päätöksellään Museo

11 Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museotoiminnan keskittäminen Hannulan kotiseutumuseolle yhteistyössä Hannulan kotiseutumuseoyhdistyksen kanssa Vanhan museon esineiden asianmukainen sijoittaminen Vuoden 2016 aikana toteutui Leaderrahoitteinen museoselvitys, jossa kartoitettiin kotiseutumuseon ja Hannulan talon korjaustarpeet ja kehittämistavoitteet. Menot 3,5 21,3 11,3-10,0 Tulot 13,5 11,0-2,5 Netto 3,5 7,8 0,3-7,5 Sisäiset erät 1,8 1,8 0,2-1,6 Muu kulttuuritoiminta Kulttuuritoimen tehtävänä on edistää, tukea ja järjestää kulttuuritoimintaa kunnassa. Sivistyslautakunta jakoi kulttuuritoimintaan avustuksia yhteensä 900. Erityisesti lapsille, nuorille ja vanhuksille tarkoitettujen kulttuuritilaisuuksien järjestäminen Nuorten huomioiminen kulttuuristipendein Toteutunut yhteistyössä koulun kanssa sekä kesäaikana Alavieska-päivien yhteydessä. Kulttuuristipendejä ei jaettu. Liikuntapalvelut Menot 4,5 12,3 4,3-8,0 Tulot 0 Netto 4,5 12,3 4,3-8,0 Sisäiset erät 0,5 0,4 0,4 0 Liikuntatoimi luo edellytykset yleiseen liikunnan omaehtoiseen tai kansalaisjärjestöjen ohjaamaan harrastamiseen huolehtimalla liikuntaalueiden kunnostamisesta ja hoidosta sekä tukemalla seuratoimintaa, joka mahdollistaa monipuolisen nuorisoliikunnan järjestämisen. Liikuntatoimen

12 palveluiden tuottamisessa korostuu yhteistyön periaate eri järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Liikuntapalvelut Alavieskan kunnassa on tuottanut Alavieskan Viri vuodesta 1993 alkaen. Sivistyslautakunta jakoi stipendit SM-mitalisteille. Vuoden 2016 stipendin sai 7 urheilijaa. Alavieskan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman toteuttamiseen osallistuminen liikuntatoimen osalta tavoitteena, että asukkaat liikkuvat/kuntoilevat aktiivisemmin; liikuntalajien esittely nuorille, kuntosalitoiminnan kehittäminen Erityisryhmien liikunnan järjestäminen yhteistyössä Alavieskassa toimivien yhdistysten ja peruspalvelukuntayhtymä Kallion kanssa Raittiustyö Liikuntasopimus kunnan ja Virin välillä on toteutunut. Lapsille ja nuorille suunnattua kerhotoimintaa, aikuisväestölle kampanjoita. Kuntosalin käyttö ollut aktiivista Yhteistyötä ollut mm. yhtenäiskoulun, seurakunnan, 4H:n ja eläkejärjestöjen kanssa. Erityisryhmien toiminta on vakiintunut. Menot 106,7 100,7 91,7-9,0 Tulot Netto 106,7 100,7 91,7-9,0 Sisäiset erät 3,5 1,0 0,8-0,2 Poistot 7,8 8,5 11,7 +3,2 Raittiustyön tarkoituksena on totuttaa kansalaiset terveisiin elämäntapoihin ohjaamalla heitä välttämään päihteiden käyttöä. Lapsiin ja nuoriin kohdistuva ehkäisevä päihdetyö Alueellinen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Koulun, 4H:n ja Virin toimesta on järjestetty ennaltaehkäisevää toimintaa (esim. tapahtuma). Seudullinen yhteistyö etsivän nuorisotyön, nuorisotiimin ja HyTe-työn kautta. Menot 1 2,0 0-2,0 Tulot Netto 1 2,0 0-2,0

13 Sisäiset erät 0,1 0,1 0-0,1 SIVISTYSPALVELUT YHTEENSÄ Menot 2 898, , ,7-80,2 Tulot 76,7 269,2 296,9 +27,7 Netto 2 821, , ,8-107,9 Netto /asukas Sisäiset erät 836, , ,2 +35,0 Poistot 152,8 190,2 190,0-0,2 Kustannukset /as Väestö 2641 (käytetty tunnuslukuna /asukas)

Sivistyslautakunta kokoontui 8 kertaa, pöytäkirjapykäliä kertyi 83.

Sivistyslautakunta kokoontui 8 kertaa, pöytäkirjapykäliä kertyi 83. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet

Lisätiedot

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 SIVISTYSPALVELUT 310 Sivistyslautakunta Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

Tp 2015 Ta 2016 Käyttö 1-8/15 Käyttö 1-8/16 Käyttö-% Menot 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2 Tulot Netto 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2

Tp 2015 Ta 2016 Käyttö 1-8/15 Käyttö 1-8/16 Käyttö-% Menot 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2 Tulot Netto 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kansalais- ja musiikkiopisto kulttuuripalvelut liikuntapalvelut nuoriso- ja raittiustyö 310 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

2014 aikana Alavieskassa on esi- ja perusopetusta annettu Alavieskan yhtenäiskoulussa (0 9 lk). Toteutunut.

2014 aikana Alavieskassa on esi- ja perusopetusta annettu Alavieskan yhtenäiskoulussa (0 9 lk). Toteutunut. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut raittiustyö Sivistyslautakunta

Lisätiedot

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö.

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet

Lisätiedot

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö.

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet Autio Helinä Jokela Aino Kauppila Pentti Krapu Tuula Takalo Antti Vellonen Jukka

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet Autio Helinä Jokela Aino Kauppila Pentti Krapu Tuula Takalo Antti Vellonen Jukka SIVISTYSPALVELUT Sivistyslautakunta Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Jäsenet

Lisätiedot

Tp 2016 Ta 2017 Käyttö 1-8/16 Käyttö 1-8/17 Käyttö-% Menot 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6 Tulot Netto 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6

Tp 2016 Ta 2017 Käyttö 1-8/16 Käyttö 1-8/17 Käyttö-% Menot 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6 Tulot Netto 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kansalais- ja musiikkiopisto kulttuuripalvelut liikuntapalvelut nuoriso- ja raittiustyö 310 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Tp 2017 Ta 2018 Käyttö 1-8/17 Käyttö 1-8/18 Käyttö-% Menot 55,9 66,1 37,2 38,3 57,9 Tulot Netto 55,7 66,1 37,2 38,3 57,9

Tp 2017 Ta 2018 Käyttö 1-8/17 Käyttö 1-8/18 Käyttö-% Menot 55,9 66,1 37,2 38,3 57,9 Tulot Netto 55,7 66,1 37,2 38,3 57,9 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kansalais- ja musiikkiopisto kulttuuripalvelut liikuntapalvelut nuoriso- ja raittiustyö 310 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 11. KIRJASTOT 11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden

Lisätiedot

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 11. KIRJASTOT 11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Yhteistyö on toiminnallista kehittämistä Kehittämistoimenpiteistä päätetään yhdessä - jokainen kunta tekee

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. /

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. / SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2014-2018 Siikajoen kunnan sivistystoimen strategia on ohjeellinen, suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaava asiakokonaisuus, joka muodostuu yhdeksästä tulosalueesta. Toteuttaminen

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Nuorisotoimi toimintakertomus 2017

Nuorisotoimi toimintakertomus 2017 Nuorisotoimi toimintakertomus 2017 Tavoitteet/painopisteet 2017 nuorisotoimessa Alavieskan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman toteuttaminen nuorisotoimen osalta. Koulunuorisotyön kehittäminen

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

TALOUSRAPORTTI II Sivistystoimi 2016

TALOUSRAPORTTI II Sivistystoimi 2016 TALOUSRAPORTTI II Sivistystoimi 2016 1 2 Sivistystoimi Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia

Lisätiedot

Talous Euroa Ta 2017 Tot % Menot Tulot Netto

Talous Euroa Ta 2017 Tot % Menot Tulot Netto SIVISTYSLAUTAKUNTA (KOULUTUSLAUTAKUNTA 3.5.7 ASTI) (8) OSAVUOSIRAPORTTI.. 3.8.7 Raportin tiedot ovat 9.9.7 kirjanpidon tilanteen mukaiset. Toiminta-ajatus Tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisten jatkuvaa

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Siv.ltk LIITE 2

Sivistyslautakunta Siv.ltk LIITE 2 Sivistyslautakunta Siv.ltk 09.10.2018 LIITE 2 Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 834 500 26 025 986 4,8 % 1,2 % -0,4 % 100,7 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 557-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 Kunnanvaltuusto 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Yleistavoite/tarkoitus Kunnallisvaalien, valtiollisten vaalien ja europarlamenttivaalien

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet SIVISTYSLAUTAKUNTA HALLINTO Strategiset painopistealueet / kriittiset menestystekijät ovat niitä asiakokonaisuuksia, joissa onnistuminen on välttämätöntä tavoitetilan saavuttamiseksi. Strategiset painopistealueet

Lisätiedot

1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken

1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken HYVINVOINTIPALVELUT - johtaminen Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta 1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken 2. valmistelee kunnanhallitukselle hyvinvointikertomuksen.

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 Kunnanvaltuusto 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Yleistavoite/tarkoitus Kunnallisvaalien, valtiollisten vaalien ja europarlamenttivaalien

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

ajantasaisilla turvallisuussuunnitelmilla (0-100%) 100

ajantasaisilla turvallisuussuunnitelmilla (0-100%) 100 3.2 Sivistystoimen tulosalue Tilivelvollinen sivistysjohtaja Jorma Harju 3101 Sivistystoimen hallinto Sivistystoimi tukee kaustislaisten kehittymistä hyvinvoiviksi ja monipuolisiksi tulevaisuuden osaajiksi

Lisätiedot

NUORISOTYÖ KOULUSSA. Sivistyslautakunnan kokous Alavieska

NUORISOTYÖ KOULUSSA. Sivistyslautakunnan kokous Alavieska NUORISOTYÖ KOULUSSA Sivistyslautakunnan kokous 23.1.2018 Alavieska Projektityöntekijä Minna Koirikivi/OSAVA-hanke Nuoriso-ohjaaja Mari Myllylä/Alavieskan nuorisotoimi OSAVA Nuorten osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö

Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki. Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2010 Helsinki Eeva-Riitta Pirhonen Opetusministeriö HE 109/2009 laiksi perusopetuslain muuttamisesta on edelleen eduskunnan käsiteltävänä voimaantulo?

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Sivistyspalvelukeskuksen johtosääntö 1(6) KEMIN KAUPUNGIN SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 8.10.2012 102 ja tulee voimaan 1.1.2013. Muutoksia KV 25.2.2013, 49 6, 7 Muutoksia

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

SÄÄD Ö SK O K O E L M A

SÄÄD Ö SK O K O E L M A 1 (5) Kotkan kaupungin SÄÄD Ö SK O K O E L M A 2019 Nro 11 VARHAISKASVATUKSEN VASTUUALUEEN TOIMINTASÄÄNTÖ (Hyväksytty hyvinvointilautakunnassa 5.3.2019) YLEISTÄ 1 Soveltamisala 2 Toiminta-ajatus Hyvinvointilautakunnan

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen Ii- instituutti liikelaitos Johtokunta 4.11.2014, liite 1. Ii-instituutti -liikelaitoksen johtokunnan toimintasuunnitelma: Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym.

Lisätiedot

KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ

KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ TUUSULAN KUNNAN SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ Kasvatus- ja koulutuslautakunta 16.5.2017 43 Kulttuurilautakunta 17.5.2017 36 Liikuntalautakunta 10.5.2017 22 Nuorisolautakunta

Lisätiedot

30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI

30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI 1 (5) 30 SIVISTYS- JA VAPAA-AIKALAUTAKUNTA 360 VAPAA-AIKAPALVELUT 3600 NUORISOTOIMI Tilivelvolliset: Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta, sivistysjohtaja, vapaa-aikapäällikkö Toiminta-ajatus Nuorisotoimi

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

Sivistyslautakunta. Hallinto

Sivistyslautakunta. Hallinto Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus Sivistysosasto Toiminta- ja palveluajatus Sivistyslautakunnan tehtävänä on johtaa kunnan opetus-, kulttuuri- ja vapaa-aikatointa ja vastata palvelujen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä varhaiskasvatuksen,

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2014 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2014 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 25 681 771 MENOT 26 110 097 25 619 700 24 989 700 25 449 864 1,7 % -1,9 % -2,5 % 101,8 % 2 344 973 TULOT 2 347 557 2 155 800 2 165 800 2 207 619 0,1 % -8,2 % 0,5 % 101,9 % 23 336 798

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 2017-2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA. Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA. Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2016 Kunnanhallitus 17.10.2016 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Vuonna 2016 ei järjestetä säännönmukaisia vaaleja Toimintamenot ja - tulot 1 000 euroa Menot 1,6 1,5

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA. Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA. Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2016 Kunnanhallitus 17.10.2016 Kunnanvaltuusto 19.12.2016 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Vuonna 2016 ei järjestetä säännönmukaisia vaaleja Toimintamenot ja - tulot

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Kasvu, oppiminen, perheet

Kasvu, oppiminen, perheet Kasvu, oppiminen, perheet Pirjo Tuosa, selvityshenkilö Uudistuksen lähtökohtia Jyväskylän kaupungissa toteutetaan palvelu- ja organisaatiouudistus vuoden 2013 alussa hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 Kunnanhallitus 27.11.2017, 4.12.2017 Kunnanvaltuusto ALAVIESKAN KUNTA TALOUSARVION LAADINNASSA KÄYTETTYJÄ TUNNUSLUKUJA VÄESTÖ Ikäryhmä 2011 2012 2013 2014 2015

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö.

Sivistyslautakunnan pöytäkirjan pitäjänä toimii sivistystoimenjohtajan määräämä henkilö. Heinolan kaupunki Kunnallinen johtosääntö III/SIV Sivistystoimi Kaupunginvaltuuston 11.11.2013 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 17.2.2014 hyväksymä Kaupunginvaltuuston 24.8.2015 hyväksymä Sivistystoimen johtosääntö

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 Kunnanhallitus 27.11.2017, 4.12.2017 Kunnanvaltuusto 14.12.2017 ALAVIESKAN KUNTA TALOUSARVION LAADINNASSA KÄYTETTYJÄ TUNNUSLUKUJA VÄESTÖ Ikäryhmä 2011 2012

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 Kunnanhallitus 27.11.2017 Kunnanvaltuusto ALAVIESKAN KUNTA TALOUSARVION LAADINNASSA KÄYTETTYJÄ TUNNUSLUKUJA VÄESTÖ Ikäryhmä 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Lisätiedot

Liite SIVISTYSLAUTAKUNTA. Sivistyslautakunta yhteensä. Talous: Poikkeamat

Liite SIVISTYSLAUTAKUNTA. Sivistyslautakunta yhteensä. Talous: Poikkeamat SIVISTYSLAUTAKUNTA Sivistyslautakunta yhteensä TA 2014 + Toteuma Poikkeama TP 2013 muutokset 2014 +yli/-ali Toimintatulot 828 889 732 766 1 009 347 276 581 2,0 21,8 Toimintamenot -13 379 261-13 953 175-13

Lisätiedot

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto

Varhaiskasvatusta lukujen valossa. Jarkko Lahtinen Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatusta lukujen valossa Erityisasiantuntija Kuntaliitto Varhaiskasvatuksen hallinto kunnissa 2016: 2014: 2012:» opetustoimi 228 kunnassa (89 %), sosiaalitoimi 10 (4 %) ja muu tapa 18 (7 %)» opetustoimi

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari

Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Lasten ja nuorten kulttuuriseminaari Power Park 14.4.2010 Valtakunnallinen vapaan sivistystyön kehittämisohjelma 2008 2012 Vapaan sivistystyön tarkoituksena on järjestää elinikäisen oppimisen periaatteen

Lisätiedot

Sivistystoimiala opetus

Sivistystoimiala opetus Sivistystoimiala opetus PALVELU MITTARI TP 2016 TA 2017 TS 2018 TS 2019 Perusopetuspalvelut Peruskoulut kpl 24 23 23 23 Oppilaita kpl 5 903 5 891 5 860 5 860 * joista erityistä tukea tarvitsevia kpl 431

Lisätiedot

Sivistystoimen talousarvio vuodelle

Sivistystoimen talousarvio vuodelle Sivistystoimen talousarvio vuodelle 2019 30.10.2018 Sivistystoimi Polvijärven kunnan sivistystoimen alle kuuluvat varhaiskasvatus ja lastenhoidon tuet, esi-ja perusopetus, aamu- ja iltapäivätoiminta, lukiokoulutus

Lisätiedot

Toimintakulut Toimintakate Muutos-% edelliseen -16,9-100,0

Toimintakulut Toimintakate Muutos-% edelliseen -16,9-100,0 SIVISTYSLAUTAKUNTA Opetus- ja kulttuuritoimen hallinto Suoritteet/tunnusluvut TP-215 TA-216 TAE-217 Muutos TA 16/17 TS-218 TS-219 Henkilöstömäärä,5,5,5, 1 1 * vakituiset,5,5 1 1 1 * tilapäiset Luottamushenkilömäärä

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko?

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Kari Sjöholm 26.11.2014 Bruttokansantuote, määrän muutos-% ed. vuodesta Lähde: kansalliset

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015 Tehtäväalue: 209150 Varhaiskasvatus Tehtäväalueen palveluajatus: Varhaiskasvatus käsittää lasten päivähoidon, esiopetuksen ja koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Päivähoidon tarkoituksena on tarjota

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

VARKAUDEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMI

VARKAUDEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMI KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ VARKAUDEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMI TOIMINTASÄÄNTÖ 1. LUKU Varkauden sivistyslautakunta päättää toimintasäännöllä alaistensa palvelualueiden tehtävistä

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2 SIVISTYSTOIMEN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT vv. 2016- Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin

Lisätiedot

HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI Tervetuloa!

HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI Tervetuloa! HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI 29.11.2016 Tervetuloa! klo 15.00 15.45 Käytännön toimintamalleja nuorisotyön ja koulujen yhteistyöstä OPS2016 näkökulmasta Katja Hakola klo 15.45 16.15 Alavieskan, Haapajärven

Lisätiedot

Kulttuuri- ja kansalaistoimi

Kulttuuri- ja kansalaistoimi 1 (5) Kulttuuri- ja kansalaistoimen johtosääntö Kaupunginvaltuuston hyväksymä 9.6.2010/ Kulttuuri- ja kansalaistoiminnan lautakunta 1 Toiminta-ajatus Toimiala Lautakunnan toiminta-ajatuksena on edistää,

Lisätiedot