varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö."

Transkriptio

1 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet 2018 Jutila Maarit Laitala Ville Isokääntä Risto Kivimaa Eveliina Krook Kari Mäkineste Katja Ojala Reeta Salopuro Sakari puheenjohtaja varapuheenjohtaja Sivistyslautakunta kokoontui 6 kertaa, pöytäkirjapykäliä kertyi 79. Tuetaan henkilöstön osaamista ja uudistumista. Tavoitteena on tuloksellisuuden, työhyvinvoinnin ja laadun parantaminen. Varhaiskasvatuspalvelut siirtyivät Peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta osaksi kuntien sivistystointa lähtien. VESO- ja täydennyskoulutukset. Perusopetuksen laadunarviointia toteutettu. Oltu mukana seudullisessa opetussuunnitelman ja oppilashuollon kehittämistyössä. Uudet opetussuunnitelmat otettu käyttöön portaittain alkaen. Kuntakohtainen varhaiskasvatussuunnitelma on hyväksytty ja otettu käyttöön. Varhaiskasvatus ja perusopetus ovat mukana maakunnallisessa LAPEtyössä. Selvitys, henkilöstön ja toiminnan siirtoon liittyvät päätökset ja sopimukset tehtiin vuoden 2015 aikana. Varhaiskasvatus on ollut osa kunnan sivistyspalveluja alkaen.

2 Toimintamenot ja tulot 1000 euroa Menot 64,4 65,6 50,9-14,7 Tulot Netto 64,4 65,6 50,9-14,7 Sisäiset erät 7,0 6,8 6,9 0,1 Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuspalveluiden tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia, kehitystä ja oppimista kasvatuskumppanuuteen perustuvassa yhteistyössä lapsen vanhempien kanssa. Varhaiskasvatuksen palvelukokonaisuus sisältää - varhaiskasvatuksen hallinnon - perhepäivähoidon - päiväkotihoidon ml esioppilaiden iltapäivähoito - palvelusetelit yksityisessä hoidossa, sekä valvonta ja ohjaus - varhaiserityiskasvatuksen - lastenhoidon tuet Varhaiskasvatuslain mukaan kunnassa järjestetään varhaiskasvatusta tarvetta vastaavasti eri toimintamuodoissa. Perhepäivähoidon tarjontaa pyritään lisäämään. Varhaiskasvatuspalveluja tarjottiin lain mukaisesti ja kysyntää vastaavasti päiväkodeissa, perhepäivähoidossa, varhaiskasvatusryhmässä (enint. 20 viikkotuntia) ja yksityisissä palveluissa. Perhepäivähoitajien rekrytointi ei tuottanut tulosta. Päiväkodeissa toimii 5 eri ryhmää, ja lisäksi yksi esioppilaiden iltapäiväryhmä. Peukaloisen päiväkoti tarjoaa vuorohoitoa maanantaista perjantaihin, ja viikonloppuhoidon kysyntään vastataan ostamalla paikat joko yksityiseltä tai Ylivieskan kaupungilta Peipposten varhaiskasvatusryhmässä mahdollistuu osa-aikainen varhaiskasvatus. Lastenhoitajan tehtävää esitetään vakinaistettavaksi. Peukaloisen päiväkoti on tarjonnut vuorohoitoa, erityisesti iltahoitoa sitä tarvitseville. Satunnaisiin viikonloppuhoidon tarpeisiin on vastattu Tanhualan ryhmäperhepäiväkodista ostetulla palvelulla. Lastenhoitajan tehtävä vakinaistettiin

3 Peipposten ryhmän tilakysymysten suunnittelu ja kehittäminen yhtenäiskoulun läheisyyteen. Kuntaan valmistunut varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa toiminnan sisältöjä ja kehittämistyötä. Toimintakulttuuri uudistuu ja painottaa erityisesti pedagogista näkökulmaa lapsen kokonaisvaltaisen kasvun tukemisessa. Tiedotukseen ja viestintään liittyvien sähköisten palveluiden uudistaminen. Muksunetin käyttäminen puolin ja toisin. Lasten ja perheiden osallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tarvittaessa ohjataan ennaltaehkäisevien perhepalveluiden piiriin. Varhaiserityiskasvatukseen ostetaan Ylivieskan kaupungilta konsultoivan erityislastentarhanopettajan palveluita 3pv /kk ja turvataan riittävä asiantuntemus lapsen kolmiportaiseen tukeen. Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä vanhempien kanssa yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma, ja siihen tarvittaessa sisältyy tehostetun ja erityisen tuen suunnitelma. Henkilöstön täydennyskoulutus mahdollistetaan yhteistyössä lähikuntien kanssa, sisäisenä koulutuksena tai lähialueen koulutustarjontaa hyödyntäen. Vasu-pohjainen toiminnan suunnittelu ja toteutus on painopisteenä. Lisäksi seurataan LAPE-muutosohjelman mukanaan tuomaa koulutustarvetta. Kuntamme oman varhaiskasvatussuunnitelman käyttöönotto ja toimintakulttuurin muutokset ovat juurtumassa varhaiskasvatuksen arkeen. TietoEdu-hoitoaikojen varausjärjestelmä otettiin käyttöön keväällä Muksunettiä käytettiin tiedottamiseen ja vasujen kirjaamiseen. Perheille pidettiin yhteinen vanhempainilta syyskuussa. Perheparkki aloitti toimintansa syyskaudella. Perheparkki on avoin kohtaamispaikka, jota järjestetään yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Syyskaudella 2018 erityislastentarhanopettajan palvelut ostettiin Sievin kunnalta, noin 2 päivää/kuukausi. Jokaiselle lapselle on laadittu yhteistyössä huoltajien kanssa yksilöllinen varhaiskasvatussuunnitelma. Täydennyskoulutusta tarjottiin henkilöstölle 2-3 päivää vuoden aikana, aiheina muun muassa positiivinen pedagogiikka sekä lastentarhanopettajien SAK-aika.

4 Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 1 055, ,2 991,2-146,0 Tulot 159,2 141,0 99,3-41,7 Netto 896,4 996,2 891,9-104,3 Sisäiset erät 255,3 263,2 277,7 14,5 Poistot 33,4 36,9 36,7-0,2 IP-toiminta, esi- ja perusopetus Perusopetusta ohjaavat perusopetuslaki ja -asetus, opetussuunnitelmat ja Alavieskan yhtenäiskoulun johtokunnan hyväksymä vuosisuunnitelma. Vuoden 2018 aikana Alavieskassa on esi- ja perusopetusta annettu Alavieskan yhtenäiskoulussa (0 9 lk). Koululaisten iltapäivätoimintaa järjestetään yhtenäiskoululla. Vuoden 2018 aikana toimintaan ovat voineet osallistua luokkien oppilaat. Perusopetuksen laadun ja tuloksellisuuden kehittäminen yhtenäiskouluajatuksen perusteella Uusien opetussuunnitelmien käyttöönotto vuosiluokilla 0-8. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelu ja toteuttaminen yhdessä oppilaiden kanssa. Laajaalaisten osaamisalueiden huomioiminen läpäisyperiaatteella eri oppilaineissa. Yhteistyötä tehdään eri järjestöjen ja yritysten sekä kirjaston kanssa Liikkuva koulu hankkeen toteuttaminen koulupäivän liikunnallisuuden lisäämiseksi sekä koulupäivän rytmittäminen oppimista tukevaksi KiVa-koulu toiminnan tehostaminen ja toiminnan painopisteen suuntaaminen ennaltaehkäisevään työhön. Toimintakulttuuri vakiintunut ja sen myötä myös tuloksellisuus parantunut, vaikka osaa oppilaita kuormittavatkin myös monet koulun ulkopuoliset tekijät ja pahoinvointi näkyy koulussa erilaisina oireiluina. Uudet opetussuunnitelmat on otettu käyttöön vuosiluokilla 0-8. Sisältöjä ja tavoitteita tarkistetaan jatkuvasti sekä päivitetään tarvittaessa. Monialaiset oppimiskokonaisuudet on järjestetty muutaman vuosiluokan yhteisinä opintoina (esim lk Ryökönkankaalle tutustuminen) Laaja-alaisuudet pyritään huomioimaan luontevasti eri oppiaineissa. Toteutunut suunnitellusti, yhteistyö ollut aktiivista. Liikkuva Koulu koulutiimin kiitettävä toiminta. Rohkaistu opettajia ottamaan käyttöön enemmän toiminnallista opetusta. Haasteena pitkien välituntien ajan löytäminen. KiVa-koulu toiminut ohjelman mukaisesti kiusaamistapausten selvittelyssä.

5 Koulupsykologipalveluiden järjestäminen ostopalveluna säännöllisesti lukukausittain. Koulussa toteutetaan uuden oppilashuoltolain mukaista toimintaa. Pyritään verkostoitumaan lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien toimijoiden kanssa. Koulun uusien järjestyssääntöjen käyttöönottaminen sekä oppilaiden ohjaaminen järjestyssääntöjen sekä yleisten hyvien tapojen noudattamiseen. Jatko-opintoihin sijoittumisessa tavoitteena jatkokoulutuspaikka jokaiselle yläasteen päättävälle oppilaalle. Seurannassa yhteistyö toisen asteen oppilaitosten sekä etsivän nuorisotyön kanssa. Henkilöstön täydennyskoulutus. Mahdollinen alueellinen yhteistyö koulutuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Koulun 9. luokkalaiset ovat mukana myös Centriaammattikorkeakoulun hallinnoimassa OSAVAhankkeessa kevätlukukauden Kunta on saanut OKM:n avustusta opetusryhmäkoon pienentämiseen 8. luokkalaisille lv Koulupsykologin testaukset oppilaille lukukausittain ostopalveluna. Yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokoontumiset kolmen viikon välein. Osallistuminen LAPE-ryhmän kokouksiin ja HYTE-työhön. Koulussa on puututtu tiukasti oppilaiden kielenkäyttöön sekä runsaisiin poissaoloihin. Jokainen peruskoulun päättävä nuori sai jatkokoulutuspaikan. Jelppiverkon säännöllinen kouluvierailu kuukausittain yhtenäiskoululla. Opettajien ja muun henkilökunnan täydennyskoulutuksiin pääsy toteutui hyvin. Oppilasedustus OSAVA hankkeen johtoryhmässä kevätlukukaudella Hanke loppui Nykyiset 9. -luokkalaiset jaettiin pedagogisista syistä kolmeen ryhmään kahden ryhmän sijasta. Kunta ei saanut enää avustusta lukuvuodelle Toiminnalliset tunnusluvut Perusopetuksen oppilasmäärä Esiopetuksen oppilasmäärä Henkilöstö lkm Kokonaisviikkotuntien määrä Jatko-opintoihin päässeet/ päästötodistuksen 38/38 33/33 36/36 3/3 saaneet Opetustoiminnan välittömät kustannukset /oppilas

6 Kuljetuskustannukset /oppilas Ruokailun kustannukset /oppilas Muun oppilashuollon kustannukset /opp Hallintokustannukset /oppilas Kiinteistökustannukset /oppilas Yhteensä /oppilas (* Yhtenäiskoulun ulkoiset nettomenot/perusopetuksen oppilasmäärä, poislukien kuljetus, muut kulut ja kotikuntakorvaukset ** Sivistystoimenhallinto ja Yhtenäiskoulun sisäinen hallinto) Kustannukset yhteensä vs. laskennallinen yksikköhinta Kustannukset /oppilas Lask.yksikköhinta /oppilas Erotus /oppilas Pohj.-Suomi maaseutukunnat /opp * ** * ** * ** (* Käyttömenot yhteensä /opp (veroton). Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa maaseutukunnat ** Kotikuntakorvauksen perusosa. Valtionosuusjärjestelmän muutoksesta v johtuen kuntakohtaista yksikköhintaa ei enää saada.) Lisäksi yleissivistävässä koulutuksessa on toteutettu ulkopuolisella rahoituksella hankkeita seuraavasti: Hanke Tulot Menot Netto Opetuksen tasa-arvo Liikkuva koulu Liikkuva koulu Kerhotoiminnan kehittäminen Kerhotoiminnan kehittäminen Kieltenopetushanke

7 Kieltenopetushanke Tutoropettajien toiminta Tutortoiminta Osa hankkeista jatkuu. Tällöin avustusta on siirretty vuodelle Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Kansalaisopisto Menot 2 330, , ,2 68,9 Tulot 109,2 88,9 72,3-16,6 Netto 2 221, , ,9 85,5 Sisäiset erät 711,0 699,8 738,5 38,7 Poistot 139,9 131,3 130,5-0,8 Kansalaisopiston toiminnan järjestämisestä Alavieskan kunnalla, Sievin kunnalla ja Ylivieskan kaupungilla on yhteistoimintasopimus, jonka mukaan kustannukset jaetaan kunnassa toteutuneiden opetustuntien suhteessa. Ylivieskan seudun kansalaisopisto on paikallisiin ja alueellisiin sivistystarpeisiin pohjautuva oppilaitos, joka tarjoaa mahdollisuuksia omaehtoiselle oppimiselle ja kansalaisvalmiuksien kehittämiselle. Päiväopetuksen varmistaminen Kurssimaksujen säilyttäminen entisellä tasolla Päiväopetustilojen puute haittaa sekä keskustan että sivukylien opetuksen järjestämistä. Maksuja on nostettu maltillisesti Toiminnalliset tunnusluvut Kansalaisopiston tuntimäärä Alavieskassa Opiskelijamäärä Menot /h 19,68 18,33 21,77 3,44 Toimintamenot ja tulot 1000 euroa Menot 24,3 31,5 24,0-7,5 Tulot Netto 24,3 31,5 24,0-7,5

8 Musiikkiopisto Musiikkiopiston toiminnan järjestämisestä on sovittu yhteistyössä Ylivieskan kaupungin, Kalajoen, Pyhäjoen, Reisjärven ja Sievin kuntien kanssa. Kustannukset jaetaan pidettyjen opetustuntien suhteessa. Ylivieskan seudun musiikkiopisto on seutukunnallinen taideoppilaitos, jonka tehtävänä on antaa musiikin perusopetusta sekä lisäksi järjestää konsertteja ja muuta musiikkikulttuurin edistämiseen ja kehittämiseen liittyvää toimintaa. Syksyllä 2018 alavieskalaisia oppilaita 36 Musiikkileikkikoulutoiminta jatkuu Alavieskassa Vuonna 2018 opiskeli yhteensä 43 oppilasta, josta perus- ja opistotason oppilaita 23 ja musiikin varhaiskasvatuksen oppilaita 20 Toteutui suunnitellusti. Toiminnalliset tunnusluvut Tuntimäärä Alavieskassa 939,75 (26,85 h/vk, 35 viikkoa) ,75 (29,85 h/vk, 35 viikkoa) -110,25 Oppilasmäärä Menot /h 27,56 29,93 27,56-2,37 Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 25,9 31,5 28,8-2,7 Tulot Netto 25,9 31,5 28,8-2,7 Kirjastopalvelut Yleistavoite/tarkoitus Kirjaston toiminta perustuu kirjastolakiin (uusi laki tuli voimaan 2017) ja - asetukseen ja se luetaan kunnan peruspalveluihin. Kirjastopalveluiden tulee edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia perinteisten sivistykseen liitettyjen asioiden, kuten kirjallisuuden ja taiteen harrastuksen ja jatkuvan tietojen ja taitojen kehittämisen lisäksi tietoyhteiskunnan edellyttämien kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen. Uudessa laissa korostetaan asiakkaan tasavertaisuutta kirjastopalvelujen käyttäjänä. Tämä näkyy mm. siten, että kirjastot eivät voi peri enää varausmaksuja. Lisäksi laki edellyttää virtuaalisten ja vuorovaikutteisten verkkopalvelujen sisällöllistä kehittämistä. Toimintoja tulee jatkuvasti ja systemaattisesti arvioida laadun ja tuloksellisuuden pohjalta. Kunnassa on kirjasto ja yhtenäiskoulussa koulukirjasto.

9 Painopistealueet vuonna 2018 Kirjasto on palvelualtis ja laadukas lähipalvelu. Asiakkailta saatu palaute kiitettävää. Kirjastossa on riittävästi ammattitaitoista ja pätevää henkilökuntaa. Henkilöstöresurssi on tiukka. Vuosilomat, sairauslomat, koulutuspäivät kuormittavat työssä olevia ja rajoittavat palvelujen kehittämistä. Henkilöstöllä on kirjastoalan koulutus. Yhteistyö kirjastoalan ja muiden alojen toimijoiden kanssa. Jatketaan yhteistyötä Tiekön ja Oulun eteläisten kirjastojen Oksien kanssa. Yhteistyö Oulun kaupunginkirjaston tiivistynyt. Kirjastotoimenjohtaja on YKN:n jäsen ja alueellisen lastenkulttuuriverkoston jäsen. Kirjasto tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa kuten mm. seurakunnan, yhtenäiskoulun, eläkeliiton, MLL:n, varhaiskasvatuksen, neuvolan ja poliisin kanssa. Kirjasto toimii yhteistyössä kirjastoalan koulutusorganisaatioiden kanssa tarjoamalla työssäoppimis- ja työkokeilujaksoja kirjastossa. Tiekkö- ja Oksat-strategioiden tavoitteiden mukainen toiminta. Lukemisen edistäminen ja palveluiden kehittäminen yhteistyönä jatkuu. Pyritään terveyttä edistävien asioiden toteuttamiseen HYTE:n tavoitteiden mukaisesti. Lukemisharrastuksen edistäminen mm. Pyhäjoen, Oulaisten, Merijärven ja Alavieskan yhteinen, AVI:n rahoittama runouden lukemisen edistämiseksi Kirjasto osallistui HYTE-viikon tapahtumiin järjestämällä tilaisuuksia kirjastossa ja Omavieskassa. Yhteishanke (Avi) Pyhäjoen, Oulaisten ja Merijärven kanssa päättyi vuoden 2018 lopussa. Hankkeen myötä saatiin mm. runoilijavieraita yhtenäiskouluun ja henkilöstön koulutusta. Myös muissa kirjaston järjestämissä tilaisuuksissa on innostettu lukemaan. Satutuntien suosio jatkuu. Medianäkyvyys muistuttaa kirjaston ja kirjallisuuden merkityksestä. Kirjastopalvelujen kehittäminen Kehittämiskohteita olivat mm. e- aineistojen määrän kasvattaminen ja valtakunnalliseen Finnaan liittyminen

10 (Finna korvaa Axiell Arena-käyttöliittymän 2019) AVI myönsi euroa hankerahaa Potkua Pokelantieltä: kirjasto oppimisympäristönä, joka käynnistetään varsinaisesti tammikuussa E-aineistojen ja digipalvelujen markkinointi ja opastus E-aineistojen määrä kasvoi kolmella uudella tietokannalla. Tehtiin sopimus Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastojen kanssa yhteisestä e- aineistosta, joka käynnistyy vuoden 2019 alusta. Kirjastohenkilöstön täydennyskoulutus. Syntynyt lukemaan-hankkeen käytännöt jatkuvaksi osaksi kirjaston toimintaa Kirjastohenkilöstö osallistui 10 täydennyskoulutuspäivään. Toiminta jatkuu hankkeessa laaditun vuosikellon mukaisesti. Toiminnalliset tunnusluvut Lainojen lukumäärä ,92% Lainat/asukas 22,69 21,9 29,69-7,91% Lainat/aukiolotunti 33,8 34,5 30,34-10,25% Kustannukset /laina 3,86 2,94 4,91 1,97 Henkilöstö lkm Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 178,4 192,7 165,9-26,8 Tulot 2,8 2,0 2,7 0,7 Netto 175,6 190,7 163,2-27,5 Sisäiset erät 49,0 59,1 56,6-2,5 Poistot 3,9 4,0 3,9-0,1 Nuorisotyö Nuorisolain mukaan kunnan nuorisotyöhön ja -politiikkaan kuuluvat nuorten kasvatuksellinen ohjaus, toimintatilat ja harrastusmahdollisuudet, tieto- ja neuvontapalvelut, nuorisoyhdistyksien ja muiden nuorisoryhmien tuki, liikunnallinen, kulttuurinen, kansainvälinen ja monikulttuurinen nuorisotoiminta, nuorten ympäristökasvatus sekä tarvittaessa nuorten työpajapalvelut tai muut paikallisiin olosuhteisiin ja tarpeisiin sopivat toimintamuodot.

11 Lautakunta jakoi nuorisotoimen avustuksia yhteensä euroa. Suunnittelukauden tavoitteet/painopisteet Alavieskan hyvinvoinnin ja terveyden Nuorisotoimi osallistui HYTE-viikkoon edistämisen suunnitelman järjestämällä toimintaa teemalla toteuttaminen nuorisotoimen osalta. Musiikista voimaa k-13 nuoppariiltoina, sekä 5.-6.lk MiniNuoppiksella joissa tarjolla myös terveellinen välipala. Koulunuorisotyön kehittäminen Centrian Osava-hanke päättyi yhdessä yhtenäiskoulun ja Centriaammattikorkeakoulun Osava- koulunuorisotyötä on jatkettu yhdessä toukokuussa 2018, jonka jälkeen hankkeen kanssa. yhtenäiskoulun ja muiden paikallisten toimijoiden kanssa (srk, 4H, Viri sekä Jelppiverkko) koulupäivystykset jatkuvat suunnitellusti, sekä muiden tapahtumien järjestäminen yhteistyössä. Nuorisovaltuuston toiminnan kehittäminen Valtuusto kokoontunut säännöllisesti 2018 ja tehnyt toimintasuunnitelman ja tutustunut kunnan toimintaan. Kolme edustajaa osallistunut Nuva ry:n valtakunnalliseen koulutusviikonloppuun Ylivieskassa. Lisäksi syksyllä 2018 uusia 7.lk oppilaita aloittanut nuvan toiminnassa toimintasäännön mukaisesti. Kuntien välinen yhteistyö mm. nuorisotiedotuksen ja etsivän nuorisotyön puitteissa Nuorisotyön suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden lisääminen Yhteistyö Jelppiverkon kanssa jatkunut. Seudullisia yhteistapaamisia muiden nuorisotyöntekijöiden kanssa. Nuorisotyötä tehdään kunnan omana toimena noudattaen nuorisolain vaatimuksia. Määräaikaisen nuoriso- ja iltaohjaajan toimet päättyivät 31.7., jonka jälkeen palkattu vakituinen vapaa-aikaohjaaja, vastuualueina nuorisotyön lisäksi raittius- ja kulttuuritoimen tehtäviä, sekä kaksi määräaikaista iltaohjaajaa Nuopparille. Koulunuorisotyössä edetään ennakkoon suunnitellun vuosikellon mukaisesti huomioiden koulun tavoitteet ja tapahtumat.

12 Yhteistyön tiivistäminen eri toimijoiden kanssa niin Alavieskassa kuin seutukunnallisestikin tapahtumien muodossa Nuorisotyön suuntaaminen myös täysi-ikäisille nuorille Yhteistyötä 4H:n, Virin, seurakunnan ja eri yhdistysten kanssa eri tapahtumien, retkien ja leirien muodossa. Esim. lasten kesäleirit, Katukulttuurikiertue. Jelppiverkon ylläpitämä Jelppikahvila tavoittaa täysi-ikäisiä nuoria, jotka eivät ole opiskelemassa tai työssä. Nuoppari-illoissa ei ikärajaa, vaan tervetulleita ovat myös yli 18v. nuoret. Toimintamenot ja tulot 1000 euroa Menot 87,1 86,3 89,4 3,1 Tulot 0,5 1,7 0,3-1,4 Netto 86,6 84,6 89,2 4,6 Sisäiset erät 6,8 5,5 5,5 0,0 Poistot 3,6 3,6 3,6 3,6 Museo Museolaissa säädetään museotoiminnan tavoitteena olevan väestön ymmärryksen ylläpitäminen ja vahvistaminen kulttuuristaan, historiastaan ja ympäristöstään. Museoiden tulee edistää kulttuuri- ja luonnonperinnöstä koskevan tiedon saatavuutta tallentamalla ja säilyttämällä aineellista ja visuaalista kulttuuriperintöä tuleville sukupolville, harjoittamalla siihen liittyvää tutkimusta, opetusta ja tiedonvälitystä sekä näyttely- ja julkaisutoimintaa. Museotoiminnan kehittäminen yhteistyössä Hannulan Kotiseutumuseoyhdistyksen ja Alavieska-seuran kanssa Vanhan kotiseutumuseon toiminnan kehittäminen (remontointi ja näyttelytoiminnan käynnistäminen) Vuoden 2017 aikana alkoi Leaderrahoitteinen museotoiminnan kehittäminen, jossa perusparannetaan kotiseutumuseon ja Hannulan talon kiinteistöjä vuonna 2016 tehdyn museoselvityksen pohjalta. Toteutuu Leader-hankkeen myötä. Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 6,2 13,0 4,7-8,3 Tulot 10,0 0,0-10,0 Netto 6,2 3,0 4,7 1,7

13 Sisäiset erät 0,3 2,4 0,2-2,2 Poistot 0,7 0,8 0,1 Muu kulttuuritoiminta Laissa kuntien kulttuuritoiminnasta säädetään, että kunnan tehtävänä on edistää, tukea ja järjestää kulttuuritoimintaa kunnassa. Sivistyslautakunta jakoi kulttuuritoimintaan avustuksia yhteensä Erityisesti lapsille, nuorille ja Mm. Äitienpäivän 100-vuotisjuhla vanhuksille tarkoitettujen Taidepaja Äiti-näyttelyyn liittyen kulttuuritilaisuuksien järjestäminen. Alueellinen vanhustenjuhla Kajaanin Lasten ja nuorten kulttuuritoiminnan kaupunginteatterin vierailu järjestäminen osana yhtenäiskoulun yhtenäiskoulussa Alavieska-viikon toimintaa. ohjelmassa konsertteja Nuorten huomioiminen kulttuuristipendein Alavieska-viikon järjestäminen yhteistyössä yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa Ei jaettu. Toteutui suunnitelmien mukaisesti. Kunta panosti erityisesti markkinoiden järjestämiseen. Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 21,7 12,3 8,8-3,5 Tulot Netto 21,7 12,3 8,8-3,5 Sisäiset erät 1,0 0,4 0,4 0,0 Liikuntapalvelut Liikuntatoimi luo edellytykset yleiseen liikunnan omaehtoiseen tai kansalaisjärjestöjen ohjaamaan harrastamiseen huolehtimalla liikuntaalueiden kunnostamisesta ja hoidosta sekä tukemalla seuratoimintaa, joka mahdollistaa monipuolisen nuorisoliikunnan järjestämisen. Liikuntatoimen palveluiden tuottamisessa korostuu yhteistyön periaate eri järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Liikuntapalvelut Alavieskan kunnassa on tuottanut Alavieskan Viri vuodesta 1993 alkaen. Sivistyslautakunta jakoi stipendit SM-mitalisteille. Vuoden 2018 stipendin sai 9 urheilijaa.

14 Alavieskan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman toteuttamiseen osallistuminen liikuntatoimen osalta tavoitteena, että asukkaat liikkuvat/kuntoilevat aktiivisemmin: liikuntalajien esittely nuorille kerhotoiminnan avulla. Liikuntasopimus kunnan ja Virin välillä on toteutunut. Lapsille ja nuorille suunnattua kerhotoimintaa, aikuisväestölle kampanjoita. Aikuisille vuonna 2017 alkanut Raparyhmä on jatkunut myös vuonna Kuntosalin käyttö ollut aktiivista. Vuoden 2019 alussa noin 200 rekisteröitynyttä kuntosalin käyttäjää sekä lisäksi rekisteröimättömät päiväkävijät. Erityisryhmien liikunnan järjestäminen yhteistyössä Alavieskassa toimivien yhdistysten ja Peruspalvelukuntayhtymä Kallion kanssa Lisätään kuntalaisten tietoisuutta paikkakunnan liikuntamahdollisuuksista. Erityishuomio ikäihmisten liikuttamisessa. Voimaa vanhuuteen tutuksi ja tavaksi kärkihankkeeseen osallistuminen. HYTE-toimintaan osallistuttu. Alavieskan Viri ry jäsenenä myös LAPEjohtoryhmässä. Yhteistyötä ollut mm. yhtenäiskoulun, seurakunnan, 4H:n ja eläkejärjestöjen kanssa. Erityisryhmien toiminta on vakiintunut. HYTE-viikolla tehostetusti liikuntaa ikääntyville. Liikuntakampanjoilla ja esim. kuntosalin avoimilla ovilla / ohjatuilla kuntosaliin tutustumisilla pyritty lisäämään kuntalaisten tietoisuutta kunnan liikuntamahdollisuuksista. Yhteistyötä mm. yhtenäiskoulun ja kunnan nuorisotoimen kanssa. Nuoppari-iltoina Virin liikuntasalin käyttö salivuorojen puitteissa. Nuorten aikuisten tavoittaminen haastavampaa. Liikuntapalveluiden suunnitelmallisuuden lisääminen yhteistyössä sivistyspalveluiden kanssa. Kartoitetaan kylien liikuntaolosuhteet ja niiden tulevaisuudennäkymät. Liikuntapalvelusopimus uusittu Keväällä 2018 alkoivat +75 -vuotiaille suunnatut kuntosali- ja tasapainoharjoitteluryhmät. Ryhmät jatkuivat aktiivisena vuoden loppuun. Yhteistyö sivistyslautakunnan kanssa: yhteiset palaverit, joissa seurataan mm. liikuntasopimuksen toteutumaa sekä palautekeskustelut vuosittain, joissa painopisteiden laadinta seuraavalle vuodelle. Yhteydenpitoa lisätty sivukylien kanssa, esim. latujen ja jäiden suhteen. Myönnetty avustusta kylille liikuntapaikkojen parantamiseen (kaukalot). Toteutunut

15 Liikuntapalvelusopimuksen hinta on tarkistettu vuodelle Toteutunut Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 105,7 109,7 106,7-3,0 Tulot Netto 105,7 109,7 106,7-3,0 Sisäiset erät 0,3 0,9 0,2-0,7 Poistot 9,5 13,3 4,3-9,0 Raittiustyö Raittiustyön tarkoituksena on totuttaa kansalaiset terveisiin elämäntapoihin ohjaamalla heitä välttämään päihteiden käyttöä. Ehkäisevän päihdetyön laatukriteerien mukaan ehkäisevää päihdetyötä toteutetaan vaikuttamalla päihteitä koskeviin tietoihin, asenteisiin ja oikeuksiin, päihteiden käytöltä tai haitoilta suojaaviin tekijöihin ja niille altistaviin riskitekijöihin sekä päihteiden käyttöön ja käyttötapoihin. Lapsiin ja nuoriin kohdistuva ehkäisevä päihdetyö Ehkäisevän päihdetyönviikolla vko lk suunnatut päihdevalistustunnit yhtenäiskoululla. Alueellinen yhteistyö ehkäisevässä päihdetyössä Eri toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutettava ehkäisevän päihdetyön tapahtuma Seudullinen yhteistyö etsivän nuorisotyön, nuorisotiimin ja HyTe-työn kautta. Ehkäisevän päihdetyönviikolla vko lk suunnatut päihdevalistustunnit yhtenäiskoululla (nuorisotoimi, yhtenäiskoulu ja Freestyle-lehti). Toimintamenot ja -tulot 1000 euroa Menot 0,6 2,0 0,0-2,0 Tulot Netto 0,6 2,0 0,0-2,0 Sisäiset erät 0,0 0,1 0,1 0,0

16 SIVISTYSPALVELUT YHTEENSÄ Menot 3 898, , ,7-138,9 Tulot 277,5 243,6 174,5-69,1 Netto 3 620, , ,1-70,0 Kustannukset /as Netto /asukas * -9 Sisäiset erät 1 029, , ,8 47,6 Poistot 190,0 181,3 179,9-1,4 *Väestö (käytetty tunnusluvussa /asukas)

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista.

Hallinnon tehtävänä on johtaa, ohjata ja koordinoida sivistyspalvelujen järjestämistä siten, että toiminta on mahdollisimman tuloksellista. 31 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisen jatkuvaa henkistä kasvua, vastata kasvun tarpeisiin ja kuntalaisten lisääntyvän koulutustarpeen ja vapaa-ajan tuomiin haasteisiin.

Lisätiedot

Sivistyslautakunta kokoontui 8 kertaa, pöytäkirjapykäliä kertyi 83.

Sivistyslautakunta kokoontui 8 kertaa, pöytäkirjapykäliä kertyi 83. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet

Lisätiedot

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 SIVISTYSPALVELUT 310 Sivistyslautakunta Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut

Lisätiedot

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö.

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta

Lisätiedot

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö.

varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto liikuntapalvelut vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Tp 2017 Ta 2018 Käyttö 1-8/17 Käyttö 1-8/18 Käyttö-% Menot 55,9 66,1 37,2 38,3 57,9 Tulot Netto 55,7 66,1 37,2 38,3 57,9

Tp 2017 Ta 2018 Käyttö 1-8/17 Käyttö 1-8/18 Käyttö-% Menot 55,9 66,1 37,2 38,3 57,9 Tulot Netto 55,7 66,1 37,2 38,3 57,9 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kansalais- ja musiikkiopisto kulttuuripalvelut liikuntapalvelut nuoriso- ja raittiustyö 310 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Tp 2016 Ta 2017 Käyttö 1-8/16 Käyttö 1-8/17 Käyttö-% Menot 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6 Tulot Netto 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6

Tp 2016 Ta 2017 Käyttö 1-8/16 Käyttö 1-8/17 Käyttö-% Menot 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6 Tulot Netto 64,4 65,6 38,2 37,2 56,6 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kansalais- ja musiikkiopisto kulttuuripalvelut liikuntapalvelut nuoriso- ja raittiustyö 310 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Tp 2015 Ta 2016 Käyttö 1-8/15 Käyttö 1-8/16 Käyttö-% Menot 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2 Tulot Netto 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2

Tp 2015 Ta 2016 Käyttö 1-8/15 Käyttö 1-8/16 Käyttö-% Menot 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2 Tulot Netto 68,9 69,2 36,7 38,2 55,2 SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat varhaiskasvatus perusopetus kirjastopalvelut kansalais- ja musiikkiopisto kulttuuripalvelut liikuntapalvelut nuoriso- ja raittiustyö 310 Sivistyslautakunta

Lisätiedot

2014 aikana Alavieskassa on esi- ja perusopetusta annettu Alavieskan yhtenäiskoulussa (0 9 lk). Toteutunut.

2014 aikana Alavieskassa on esi- ja perusopetusta annettu Alavieskan yhtenäiskoulussa (0 9 lk). Toteutunut. SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut raittiustyö Sivistyslautakunta

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Sivistyslautakunta Jäsenet

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet Autio Helinä Jokela Aino Kauppila Pentti Krapu Tuula Takalo Antti Vellonen Jukka

SIVISTYSPALVELUT. Sivistyslautakunta. Jäsenet Autio Helinä Jokela Aino Kauppila Pentti Krapu Tuula Takalo Antti Vellonen Jukka SIVISTYSPALVELUT Sivistyslautakunta Sivistyspalveluiden tulosalueena ovat esi- ja perusopetus kirjastopalvelut kulttuuripalvelut kansalais- ja musiikkiopisto vapaa-aikapalvelut ja raittiustyö. Jäsenet

Lisätiedot

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 11. KIRJASTOT 11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden

Lisätiedot

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet

11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet 11. KIRJASTOT 11.1. Rahoitettava toiminta ja rahoituksen yleiset perusteet Yleisten kirjastojen kirjasto- ja tietopalvelujen tavoitteena on edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson

Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut. 13.2.2013 Anjariitta Carlson Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Päijät-Hämeen kuntien yhteistyö sivistyspalvelut Yhteistyö on toiminnallista kehittämistä Kehittämistoimenpiteistä päätetään yhdessä - jokainen kunta tekee

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Nuorisotoimi toimintakertomus 2017

Nuorisotoimi toimintakertomus 2017 Nuorisotoimi toimintakertomus 2017 Tavoitteet/painopisteet 2017 nuorisotoimessa Alavieskan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelman toteuttaminen nuorisotoimen osalta. Koulunuorisotyön kehittäminen

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 2017-2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. /

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. / SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2014-2018 Siikajoen kunnan sivistystoimen strategia on ohjeellinen, suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaava asiakokonaisuus, joka muodostuu yhdeksästä tulosalueesta. Toteuttaminen

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 Kunnanvaltuusto 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Yleistavoite/tarkoitus Kunnallisvaalien, valtiollisten vaalien ja europarlamenttivaalien

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista.

1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Vapaa-aikalautakunta Strategian toteutumista tukevat toiminnalliset tavoitteet: 1. Tehdään selvitys urheilutalo - uimahallin vaihtoehtoisista toimintamalleista. Toteutuminen: Selvitys vaihtoehtoisista

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

TALOUSRAPORTTI II Sivistystoimi 2016

TALOUSRAPORTTI II Sivistystoimi 2016 TALOUSRAPORTTI II Sivistystoimi 2016 1 2 Sivistystoimi Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2017 Kunnanhallitus 16.10.2017 Kunnanvaltuusto 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Yleistavoite/tarkoitus Kunnallisvaalien, valtiollisten vaalien ja europarlamenttivaalien

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat

Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Kirjasto-, liikunta- ja nuorisotoimien ajankohtaiset asiat Eeva Hiltunen Sivistystoimentarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Mikkeli 5.3.2014 Itä-Suomen aluehallintovirasto, Eeva Hiltunen, OKT-vastuualue

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 Kunnanhallitus 27.11.2017, 4.12.2017 Kunnanvaltuusto ALAVIESKAN KUNTA TALOUSARVION LAADINNASSA KÄYTETTYJÄ TUNNUSLUKUJA VÄESTÖ Ikäryhmä 2011 2012 2013 2014 2015

Lisätiedot

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11. Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.2016 Varkaus 1 Monilukutaito Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 Kunnanhallitus 27.11.2017, 4.12.2017 Kunnanvaltuusto 14.12.2017 ALAVIESKAN KUNTA TALOUSARVION LAADINNASSA KÄYTETTYJÄ TUNNUSLUKUJA VÄESTÖ Ikäryhmä 2011 2012

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko?

Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa. Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Uusi liikuntalaki kunta- talouden puristuksessa Talous Liikuntalain keskeiset kuntapykälät Mikä muuttuu vai muuttuuko? Kari Sjöholm 26.11.2014 Bruttokansantuote, määrän muutos-% ed. vuodesta Lähde: kansalliset

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA

ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA ALAVIESKAN KUNTA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 Kunnanhallitus 27.11.2017 Kunnanvaltuusto ALAVIESKAN KUNTA TALOUSARVION LAADINNASSA KÄYTETTYJÄ TUNNUSLUKUJA VÄESTÖ Ikäryhmä 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA

PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 SODANKYLÄNTIEN ALUELAUTAKUNTA PALVELUSOPIMUS 2018 1. Sopimusosapuolet Tämän sopimuksen osapuolia ovat Rovaniemen kaupungin Alueelliset palvelut/ ja Sivistyspalvelut. 2. Sopimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen

Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana. Joni Kinnunen Suomussalmi uuden lain toimeenpanijana Joni Kinnunen 20.3.2019 Suomussalmi Noin 8000 asukkaan kunta Kainuussa Väestö vähenee ja ikääntyy Pitkät välimatkat Taiteen ammattilaisten kapea kärki, yhteisön ja

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät?

Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Uusi liikuntalaki voimaan 2015 Kunnat uusien haasteiden edessä Muuttuvatko kuntien tehtävät? Kari Sjöholm 10.9 2014 -200-400 -600-800 -1000-1200 -1400-1600 Hallitusohjelman sekä vuosien 2012-2014 kehysriihien

Lisätiedot

Nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan toimintakertomus vuodelta 2018 Mari Myllylä, vapaa-aikaohjaaja

Nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan toimintakertomus vuodelta 2018 Mari Myllylä, vapaa-aikaohjaaja Nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan toimintakertomus vuodelta 2018 Mari Myllylä, vapaa-aikaohjaaja Nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan toimintakertomus 2018 Tavoitteet/painopisteet 2018 nuorisotoimessa Alavieskan

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015 Tehtäväalue: 209150 Varhaiskasvatus Tehtäväalueen palveluajatus: Varhaiskasvatus käsittää lasten päivähoidon, esiopetuksen ja koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Päivähoidon tarkoituksena on tarjota

Lisätiedot

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa

Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa Liikkuva koulu - nykytilan arviointi Lappeenrannassa LIKES-tutkimuskeskus 5.11.2015 Arvioinnin täyttäneet koulut, yhteensä 18 Myllymäen koulu Kesämäenrinteen koulu Joutsenon koulu Voisalmen koulu Ravattilan

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

NUORISOTYÖ KOULUSSA. Sivistyslautakunnan kokous Alavieska

NUORISOTYÖ KOULUSSA. Sivistyslautakunnan kokous Alavieska NUORISOTYÖ KOULUSSA Sivistyslautakunnan kokous 23.1.2018 Alavieska Projektityöntekijä Minna Koirikivi/OSAVA-hanke Nuoriso-ohjaaja Mari Myllylä/Alavieskan nuorisotoimi OSAVA Nuorten osallisuuden vahvistaminen

Lisätiedot

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana

Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana Kunnan hyvinvointiasiakirjat toiminnan perustana KKI PÄIVÄT, FINLANDIA TALO 22.3.2017 Saku Nikkanen pj. Sosiaali- ja terveyslautakunta Saku Nikkanen Terveisiä Salosta 20 Asukkaita 53 556 alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Sivistystoimen talousarvio vuodelle

Sivistystoimen talousarvio vuodelle Sivistystoimen talousarvio vuodelle 2019 30.10.2018 Sivistystoimi Polvijärven kunnan sivistystoimen alle kuuluvat varhaiskasvatus ja lastenhoidon tuet, esi-ja perusopetus, aamu- ja iltapäivätoiminta, lukiokoulutus

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä

JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä JOHDATUS KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖHÖN Monikulttuurisuustaitojen kehittäminen kouluyhteisössä -seminaari Jyväskylä 4.9.2008 Pirjo Immonen-Oikkonen Opetusneuvos OPH KE/OH www.edu.fi Osaamisen ja sivistyksen

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Siv.ltk LIITE 2

Sivistyslautakunta Siv.ltk LIITE 2 Sivistyslautakunta Siv.ltk 09.10.2018 LIITE 2 Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen Ii- instituutti liikelaitos Johtokunta 4.11.2014, liite 1. Ii-instituutti -liikelaitoksen johtokunnan toimintasuunnitelma: Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym.

Lisätiedot

Kehittämispäivä Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut

Kehittämispäivä Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo kehittämishanke 2013-2015 Kehittämispäivä 20.8.2014 Projektipäällikkö Minna Tuominen, Perusopetuspalvelut Koulutuksellinen tasa-arvo -hankkeessa kehitetään lasten ja nuorten

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5)

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5) Tulosalue: **HALLINTO Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Toteuma Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä (kouluarvosanalla > 8.5) Toteuma 8,3. Tavoite ei Avoimuus, julkisuus Todentaminen

Lisätiedot

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus

ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus ALAVIESKAN KUNTA Osavuosikatsaus 31.08.2018 Kunnanhallitus 15.10.2018 Kunnanvaltuusto 10 HALLINTOPALVELUT 1001 Vaalit Yleistavoite/tarkoitus Kuntavaalien, valtiollisten vaalien ja europarlamenttivaalien

Lisätiedot

Kolmiportaisen ja erityisen tuen kehittämissuunnitelma Vantaalla. Opetuslautakunta

Kolmiportaisen ja erityisen tuen kehittämissuunnitelma Vantaalla. Opetuslautakunta Kolmiportaisen ja erityisen tuen kehittämissuunnitelma Vantaalla Opetuslautakunta 10.6.2019 VARHAISKASVATUKSEN SUUNNITELMA 2019-2021 Kehityksen ja oppimisen tuen henkilöstön lisääminen Henkilöstön kokemus

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus Sivistysosasto Toiminta- ja palveluajatus Sivistyslautakunnan tehtävänä on johtaa kunnan opetus-, kulttuuri- ja vapaa-aikatointa ja vastata palvelujen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä varhaiskasvatuksen,

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet SIVISTYSLAUTAKUNTA HALLINTO Strategiset painopistealueet / kriittiset menestystekijät ovat niitä asiakokonaisuuksia, joissa onnistuminen on välttämätöntä tavoitetilan saavuttamiseksi. Strategiset painopistealueet

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä

Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoiminnasta annettu laki (166/2019)/ Kehittämistehtävä Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet Maaliskuu 2019 Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju 6 Kehittämistehtävä Opetus-

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni Sanna Mäkinen, KM, sanna.makinen@joensuu.fi Kehittävä arviointi, Joensuun yliopisto TAUSTALLA: Hallitusohjelma:

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot