Kymenlaakson liitto. Maakuntakaavan turvetuotantoalueiden inventoinnit 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kymenlaakson liitto. Maakuntakaavan turvetuotantoalueiden inventoinnit 2008"

Transkriptio

1 Kymenlaakson liitto Maakuntakaavan turvetuotantoalueiden inventoinnit 2008 Petri Parkko

2 Sisällys 1. Yleistä Tutkimusmenetelmät ja aineisto Tutkitut suokohteet Hamina, Kärpänsuo Hamina, Saunasuo Hamina, Teerisuo Hamina, Liisansuo Miehikkälä Vaajersuo-Suurisuo Kuusankoski, Huhdinsuo Valkeala, Latosuo Valkeala, Sammalsuo Valkeala, Tuonsaarensuo Valkeala, Kiiskisuo Valkeala, Suurenlähteensuo Iitti, Suurisuo Jaala, Seivässuo Valkeala, Joutsensuo Valkeala, Ruotalamminsuo Anjalankoski, Riuhtoinsuo Anjalankoski, Saaramaan Suurisuo Virolahti, Huosiossuo Miehikkälä, Paunio Miehikkälä, Terttusuo Hamina, Suurisuo Hamina, Heinäsuo Anjalankoski, Ihotinsuo Yleissuosituksia ja päätelmiä Kirjallisuus

3 1 1. Yleistä Kymenlaakson maakuntakaavaluonnoksessa on 32 turvetuotantoaluetta, joista 9 on jo turvetuotannossa. Maakuntakaavassa aiotaan varata tulevia turvetuotantoalueita mm. korvaamaan turvetuotantoalueiden poistumaa. Maakuntakaavaluonnoksessa turvetuotantoon vielä varatut 23 (kartta 1) kohdetta ovat pääosin ojitettuja ja metsätalouskäytössä. Uusilta turvetuotantoon suunniteluilta soilta tarvitaan selvityksiä niiden suoluonnon tilan muuttuneisuudesta sekä yleispiirteisiä arvioita mahdollisista vesistövaikutuksista. Näitä selvityksiä varten Kymenlaakson liitto tilasi tämän inventoinnin Luontoselvitys Kotkansiiveltä Tutkimusmenetelmät ja aineisto Kymenlaakson liitto toimitti kohteiden kartat ja ilmakuvat. Niiden perusteella tehtiin esiselvitys kohteiden ojitustilanteesta ja luonnontilaisuudesta. Kaikille kohteille tehtiin maastokäynti. Tarkimmat tutkimukset keskitettiin karttojen ja ilmakuvien perusteella biologisesti mielenkiintoisille alueille. Ojitetuille soille tehtiin suon koon mukaan vähintään kaksi pistokäyntiä. Käynnillä tehtiin niin laaja kierros suon sisäosaan että reunavaikutus väheni. Mikäli ilmakuvissa havaittiin jotakin ympäristöstään selvästi poikkeavaa, käytiin tarkistamassa asia paikalla. Maastotöihin käytettiin 23., 24., 29. ja yhteensä 32 maastotyötuntia. Suotyyppien määritys on tehty Laineen ja Vasanderin (2005) mukaan. Suokasvien merkitys ravinteisuuden ilmentäjinä perustuu Oulanka Reportsin Suokasvioppaaseen (Eurola ym. 1992). Lajien uhanalaisuus perustuu vuoden 2000 uhanalaismietintöön (Rassi ym. 2001). Suotyyppien uhanalaisuus on Suomen ympäristökeskuksen luontotyyppien uhanalaisuusarvioinnin 2008 mukaan (Raunio ym. 2008). Metsälain arvokkaat elinympäristöt arvotettiin Meriluodon ja Soinisen (1998) mukaan.

4 Inventointien maastotyöt tekivät metsätalousinsinööri Niina Rinne ja luontokartoittaja Petri Parkko Luontoselvitys Kotkansiiven toimistosta. Työstä raportoi Petri Parkko. Raportin kuvat ovat Petri Parkon ja Niina Rinteen inventoiduilta suoalueilta ottamia. 2 Seuraavassa on esitelty inventoidut kohteet. Jokaisesta kohteesta on yleiskuvaus, kuvaus luonnontilaisuudesta, havaitut luontoarvot ja suositukset. Mikäli kohteella havaittiin maastotöissä tai karttatarkastelussa mahdollisia haitallisia vesistövaikutuksia, niistä on kohteen kohdalla oma kappaleensa. Taulukkoon 1 (raportin lopussa) on koottu tiivistelmä kohteiden soveltumisesta luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Kartta 1. Alueiden sijainti Kymenlaaksossa: 1. Kärpänsuo, Liisansuo, Sammalsuo, Teerisuo, 2. Vaajersuo-Suurisuo, 3. Huhdinsuo, 4. Latosuo, Sammalsuo, 5. Tuonsaarensuo, 6. Latosuo, 7. Suurenlähteensuo, Ruotalamminsuo, 8. Iitin Suurisuo, 9. Seivässuo, 10. Joutsensuo, 11. Riuhtoinsuo, 12. Saaramaan Suurisuo, 13. Huosiossuo, 14. Terttusuo, Paunio, 15. Haminan Suurisuo, 16. Heinäsuo, 17. Ihotinsuo.

5 3 3. Tutkitut suokohteet 3.1. Hamina, Kärpänsuo (kartta 2, kuvat 1 3) Yleiskuvaus Koko suo on ojitettu. Suo on ollut ravinteisuudeltaan isovarpurämettä. Aivan pohjoisin osa on jo muuttunut turvekankaaksi, muu osa suosta on muuttumaa. Metsäsammalia esiintyy jo laajoina kasvustoina. Pohjoisosassa kasvaa nuorta kuusta alikasvoksena. Ojien välissä esiintyy pienialaisesti jouhisaravaltaista sararämettä. Suon länsireunan pohjois-eteläsuuntaiset ojat ovat hyvin suuria ja niiden ympäristössä puiden kasvu on parempaa. Ojien reunoilla kasvaa harmaaleppää, koivua ja nuorta kuusta. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolta löytyi lintudirektiivin I-liitteen lajin ja uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävän (NT) metson Tetrao urogallus sulka. Laji käyttää suota todennäköisesti ruokailualueenaan. Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon.

6 4 Kuva 1. Tasaista männikköä Kärpänsuolla. Kuva 2. Kärpänsuon itäreunan muuttumaa.

7 5 Kuva 3. Kärpänsuon läpi virtaava oja.

8 Hamina, Saunasuo (kartta 2, kuvat 4 6) Yleiskuvaus Suo on ojitettua rämettä, jossa esiintyy runsaasti kanervaa sekä tupasvillaa. Paikoin esiintyy jo metsäsammalia, mm. seinäsammalta. Ojat ovat hieman pienempiä kuin Kärpänsuolla. Ojien pohjilla kasvaa runsaasti tupasvillaa. Saunasuolla on heikko puuntuottokyky: suolla on tiuhasta ojituksesta huolimatta karuja, märkiä kohtia. Ojituksen läjitysvalleilla kasvaa runsaasti torvijäkäliä (kuva 5). Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolta löytyi lintudirektiivin I-liitteen lajin ja uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävän (NT) metson sulka. Laji käyttää suota todennäköisesti ruokailualueenaan Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon.

9 7 Kuva 4. Saunasuon läpi kaivetussa ojassa kasvaa tupasvillaa.

10 8 Kuva 5. Torvijäkäliä Saunasuon läjitysvalleilla.

11 9 Kuva 6. Saunasuon kitukasvuinen puusto on aukkoista Hamina, Teerisuo (kartta 2, kuvat 7 10) Yleiskuvaus Suo on voimakkaasti ojitettua entistä isovarpurämettä, muuttumaa. Metsäsammalia esiintyy melko paljon. Suon reunassa kasvaa koivua latvuskerroksessa, alikasvoksen muodostavat nuoret kuuset. Varvustossa esiintyy paljon juolukkaa ja variksenmarjaa. Osa suosta on istutettua tai kylvettyä mäntyä. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolla ei havaittu mainittavia luontoarvoja. Vesistövaikutukset Teerisuon kaakkoispuolella olevaan Syväjärveen laskee jo nyt soilta tulevia ojia. Järven vesi on humuspitoista ja näkösyvyydeltään melko huonoa. Järvellä on kuitenkin mahdollisuus

12 EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien lummelampikorennon Leucorrhinia caudalis ja sirolampikorennon Leucorrhinia albifrons esiintymiseen. 10 Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Mikäli kuivatusvesiä lasketaan Syväjärveen, tulisi EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien esiintyminen selvittää. Mikäli näitä lajeja löytyy järveltä, ei sen vedenlaatua saa heikentää. Kuva 7. Teerisuon luoteisreunassa kasvaa männyn lisäksi koivua.

13 11 Kuva 8. Ojitetuilla rämeillä viihtyvät hirvien lisäksi hirvikärpäset. Kuva 9. Teerisuon tasaikäistä männikköä.

14 12 Kuva 10. Haminan Teerisuon reunan kuusialikasvosta.

15 Hamina, Liisansuo (kartta 2, kuvat 11 13) Yleiskuvaus Suon pohjoisosassa on ilmakuvassakin hyvin erottuva kitukasvuinen, ruskorahkasammaleinen kanervaa kasvava alue (kuva 12), joka on ollut todennäköisesti joskus puutonta nevaa. Puusto entisen nevan kaakkoispuolella on selvästi järeämpää ja sitä on äskettäin harvennettu. Suon lounaisosassa erottuu ilmakuvassa samantyyppinen entinen neva kuin pohjoisosassa. Kuvion puusto osoittautui kitukasvuiseksi. Varvustossa kasvaa kanervaa ja puolukkaa, paikoin suopursua sekä tupasvillaa. Liisansuon ojat ovat suuria ja niihin on tehty saostusaltaita. Suon pienien kangasmetsäsaarekkeiden puusto on hyvin nuorta. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolla ei havaittu mainittavia luontoarvoja. Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Mikäli kuivatusvesiä lasketaan Syväjärveen, tulisi EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien esiintyminen selvittää. Mikäli näitä lajeja löytyy järveltä, ei sen vedenlaatua saa heikentää.

16 14 Kuva 11. Liisansuon oja.

17 15 Kuva 12. Liisansuon kitukasvuista entistä nevaa. Kuva 13. Syväjärvi vaikuttaa hyvältä sudenkorentojärveltä.

18 16

19 Miehikkälä, Vaajersuo-Suurisuo (kartta 3, kuvat 14 19) Yleiskuvaus Suurin osa suosta on ojitettu. Sen eteläiset osat ovat muuttumia, jotka ovat olleet ainakin valtaosin isovarpurämeitä. Suon pohjoisosassa sijaitsee melkein ojittamaton laaja neva. Suon luonnontilaisuus Suon eteläosassa ei ole luonnontilaisia alueita. Suon pohjoisosassa on laaja lähes luonnontilainen alue. Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 3 kuvio a, kuvat 15 17): Suon pohjoisosan lähes ojittamattoman alueen laidat ovat keidasrämettä ja keskusta lyhytkorsinevaa. Kuviolla esiintyy ruskorahkasammaleisuutta. Tupasluikkaa ja tupasvillaa esiintyy runsaasti nevapinnoilla, lisäksi löytyy mm. suokukkaa ja isokarpaloa. Mätäspintojen kasvillisuus on mäntyä ja kanervaa. Kuviolla esiintyy myös märkiä kuljuja. Kuvion halki kaivettu oja on lähes umpeenkasvanut (kuva 17), eikä sillä ole juurikaan kuivattavaa vaikutusta. Kuviolla havaittiin uhanalaisuusluokitukseltaan silmälläpidettävä (NT) ja Euroopan laajuisesti uhanalainen isolepinkäinen Lanius excubitor. Kyseessä oli laulava koiras, joka siirtyi suolta läheisen hakkuun reunakoivuihin (kuva 14). Kuvio sopii lajin pesimäalueeksi. Kuviolla havaittiin myös n. 30 niittykirvistä Anthus pratensis. Kuvio b (kartta 3 kuvio b, kuva 18): Suon ojittamattoman osan kangasmetsäsaareke on puustoltaan lähes luonnontilainen metsälain tarkoittama erityisen tärkeä elinympäristö. Kuviolla havaittiin lintudirektiivin I-liitteen lajin palokärjen Dryocopus martius ruokailujälkiä. Suon eteläiseltä ojitetulta alueelta löytyi lintudirektiivin I-liitteen lajin ja uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävän (NT) metson ulosteita.

20 18 Suositukset Suon pohjoisosa tulisi jättää turvetuotannon ja ojitusten ulkopuolelle. Minerotrofiset lyhytkorsinevat ovat uhanalaisia suotyyppejä. Ojitukset tulisi tehdä niin, ettei tämän arvokkaan alueen vesitalous muutu. Kangasmetsäsaareke tulisi jättää hakkuiden ulkopuolelle. Kuva 14. Isolepinkäinen Miehikkälän Vaajersuon reunassa

21 19

22 20 Kuva 15. Vaajersuon keidasrämettä ja lyhytkorsinevaa. Kuva 16. Tupasluikka erottuu syksyllä keltaisena. Vaajersuo

23 21 Kuva 17. Vaajersuon lähes umpeen kasvanut oja. Kuva 18. Vaajersuon kangasmetsäsaarekkeen puusto on varsin luonnontilaista.

24 22 Kuva 19. Vaajersuon eteläisen osan muuttumaa Kuusankoski, Huhdinsuo (kartta 4, kuvat 20 23) Yleiskuvaus Kannanmäen itäpuolella on voimakkaasti ojitettua isovarpurämettä, muuttumaa. Ojat on äskettäin avattu. Kannanmäen pohjoispuolella on turvekangasta, jolla kasvaa koivua sekä kuusta alikasvoksena. Tästä edelleen pohjoiseen esiintyy runsaasti nuorta koivua. Suon pohjoisosa on mäntyvaltaista turvekangasta, jolla esiintyy myös koivua. Huhdinsuon länsiosa on mäntyvaltaista voimakkaasti ojitettua muuttumaa. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Turvekankaalla soidinäänteli lintudirektiivin I-liitteen laji pyy Bonasa bonasia. Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon.

25 23 Kuva 20. Huhdinsuota itä-länsisuunnassa halkova oja.

26 24 Kuva 21. Rehevää turvekangasta Huhdinsuon pohjoisosassa. Kuva 22. Huhdinsuon mäntyvaltaista muuttumaa.

27 25

28 26 Kuva 23. Huhdinsuon keskiosan muuttumaa Valkeala, Latosuo (kartta 8, kuvat 24 27) Yleiskuvaus Suon läpi Myllysiltaa kohti virtaa suuri valtaoja, joka kokoaa kuivatusvesiä. Suon keskiosat ovat mäntyvaltaisia turvekankaita. Lähellä valtaojaa puuston kasvu on hyvää. Latosuon pohjoisosassa esiintyy ojitettujen muuttumien keskellä ojittamaton isovarpuräme. Suon luonnontilaisuus Latosuon pohjoisosassa esiintyy ojitettujen muuttumien keskellä ojittamaton ja edustava isovarpurämekaistale, muuten suo on menettänyt luonnontilansa. Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 5, kuva 26): Kuvio on edustava ja puustoltaan luonnontilainen isovarpuräme. Kuvion reunaojatkin ovat menneet osittain umpeen, eikä niillä ole kuivattavaa vaikutusta. Puustoiset suot ovat EU:n luontodirektiivin ensisijaisesti suojeltavia luontotyyppejä.

29 Kuvio b (kartta 5): Metsäsaarekkeen halkaisevan tien eteläpuolinen osa on puustoltaan varsin luonnontilaista sekametsää, jossa esiintyy muutama suuri haapa. Kuvio on hyvää habitaattia EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) nisäkäslajille liito-oravalle Pteromys volans. 27 Suositukset Suon pohjoisosa tulisi jättää turvetuotannon ulkopuolelle. Isovarpurämeet ovat uhanalaisuudeltaan silmälläpidettäviä (NT) ja EU:n ensisijaisesti suojeltavia luontotyyppejä. Muuten suo sopii luontoarvojen puolesta turvetuotantoon. Kuva 24 (vasemmalla). Latosuon läpi virtaava valtaoja. Kuva 25 (oikealla). Riidenliekoa Latosuon turvekankaalla.

30 28 Kuva 26. Valkealan Latosuon pohjoisosan edustavaa isovarpurämettä. Kuva 27. Vaivero Latosuon pohjoisosan isovarpurämeellä.

31 29

32 Valkeala, Sammalsuo (kartta 5, kuvat 28 31) Yleiskuvaus Suon länsiosa on turvekangasta, josta keskiosaan päin se vaihettuu muuttumaksi. Tältä alueelta löytyy edelleen suovarpuja, vaiveroa, vaivaiskoivua ja suopursua, mutta myös laajaalaisesti metsäsammalia. Suon reunoilla esiintyy runsaammin hieskoivua, muuten suo on hyvin mäntyvaltainen. Aivan keskiosissa suo on karua ja puuston kasvu heikkoa. Suon kaakkoiskulmassa on äskettäin tehty kunnostusojitusta. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia alueita. Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Kuva 28. Ojitetulla rämeellä alkaa kasvaa metsäsammalia, kuten kuvan seinäsammalta.

33 31 Kuva 29. Sammalsuon itäreunasta lähtevä oja. Kuva 30. Sammalsuon länsireunan muuttumaa.

34 32 Kuva 31. Sammalsuon kaakkoiskulman harvennettua metsää Valkeala, Tuonsaarensuo (kartta 6, kuvat 32 33) Yleiskuvaus Suon eteläisempi osa on muuttumaa, joka muistuttaa vielä melko paljon isovarpurämettä runsaine suopursukasvustoineen. Suo on voimakkaasti ojitettua. Itäreunassa esiintyy kapeita korpimaisia kohtia. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolla ei havaittu mainittavia luontoarvoja. Vesistövaikutukset Suon eteläpuolella oleva Haukjärvi vaikuttaa hyvältä elinympäristöltä EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajeille lummelampikorennolle ja sirolampikorennolle. Mikäli suon kuivatusvesiä aiotaan johtaa järveen, tulisi direktiivilajien esiintyminen selvittää.

35 33

36 Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Mikäli suon kuivatusvesiä aiotaan johtaa järveen, tulisi Haukjärvellä tehdä sudenkorentoselvitys direktiivilajien osalta. Mi käli järvellä esiintyy näitä lajeja, ei vedenlaatua saa heikentää. 34 Kuva 32. Tuonsaarensuon mäntyvaltainen muuttuma.

37 35 Kuva 33. Oja Tuonsaarensuon itäreunassa Valkeala, Kiiskisuo (kartta 7, kuvat 34 37) Yleiskuvaus Suon eteläosa on ollut isovarpurämettä, mutta se on voimakkaasti ojitettu. Suo rajautuu kaakkoisosastaan suoreunaiseen Majalampeen. Lammen tuntumassa oleva osa suosta on hakattu. Eteläosassa sijaitsevan kangasmetsäsaarekkeen puustoa on harvennettu. Suon lounaisosan kunnostusojitus on tehty äskettäin. Alueella kasvaa nuorta kuusta, mäntyä ja koivua. Lounaisosan suoalue on turvekangasta ja muuttumaa. Rämönniitystä pohjoiseen on turvekangasta. Suon pohjoisimmassa osassa ei käyty, vaan se tulkittiin ilmakuvien perusteella voimakkaasti ojitetuksi. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia.

38 36

39 37 Havaitut luontoarvot Majalammella havaittiin lintudirektiivin I-liitteen lajin laulujoutsenen Cygnus cygnus poikue: pari ja 3 nuorta lintua. Lampi on todennäköinen lajin pesimäalue. Vesistövaikutukset Majalampi on humuspitoinen ja tummavetinen lampi, mutta se on silti mahdollinen EU:n luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien lummelampikorennon ja sirolampikorennon lisääntymispaikka. Majalampeen johdetaan tällä hetkellä suon kuivatusvesiä. Mikäli suo otetaan turvetuotantoon, on vaarana lammen veden laadun heikentyminen. Liitteen IV(a) sudenkorentolajit tulee ottaa huomioon suota kuivattaessa. Suositukset Soveltuu luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Mikäli suon kuivatusvesiä aiotaan johtaa Majalampeen, tulisi siellä tehdä sudenkorentoselvitys direktiivilajien osalta. Mikäli järvellä esiintyy näitä lajeja, ei vedenlaatua saa heikentää. Kuva 34. Kiiskisuon eteläisen osan entistä isovarpurämettä.

40 38 Kuva 35. Rämönniityn kohdalla Kiiskisuo on kuusivaltaista entistä korpea. Kuva 36. Kiiskisuon eteläosan muuttumaa.

41 39 Kuva 37. Osa Majalammen joutsenperheestä Valkeala, Suurenlähteensuo (kartta 8, kuvat 38 45) Yleiskuvaus Suo sijaitsee harjun eteläpuolella, mikä näkyy koko suon alueella lähteisyytenä. Sudenhaudankankaan etelärinteellä on tihkupinta, josta valuu pohjavettä suon pohjoisosan reunaojaan. Suon itäisessä osassa sijaitseva Suurilähde hallitsee suurta osaa suosta. Lähdelammen läpi kaivettua ojaa pitkin virtaa pohjavettä suon eteläosan ojiin. Lisäksi aivan Suurenlähteensuon itäosassa ojien pohjilla on pohjaveden purkautumisaukkoja; pieniä lähteitä (kuva 45). Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole täysin luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 8, kuva 39). Suurilähde ja umpeen kasvanut Lammasahonlampi ympäristöineen sekä kuvio b (kartta 8, kuva 40) lammen länsipuolella oleva ruohoinen saraneva ovat erittäin edustavia luontokohteita, joista tulisi yhden läpi virtaavan ojan

42 tukkimalla lähes luonnontilaisia. Suurilähde on lintudirektiivin I-liitteen lajin ja uhanalaisuusstatukseltaan silmälläpidettävän (NT) kurjen Grus grus pesimä- ja ruokailualue (kuva 41). Lähdelammen reunan suot ovat pääosin ruohoista saranevaa. Nevan eteläosassa kasvaa runsaasti villapääluikkaa Trichophorum cespitosum (kuva 44), joka ilmentää mesotrofiaa. Nevan itäosassa kasvaa järviruokoa melko laajana kasvustona. Reunassa kasvaa harvakseltaan hieskoivua. 40 Vesistövaikutukset Suo on suurelta osin pohjaveden vaikutuspiirissä, joten sen ottaminen turvetuotantoalueeksi on hyvin arveluttavaa. Suositukset Suurenlähteensuo tulisi jättää kokonaan turvetuotannon ulkopuolelle pohjaveden purkautumispaikkojen takia. Mikäli suo jossakin vaiheessa päätetään kuitenkin ottaa turvetuotantoalueeksi, tulisi ainakin Suurilähde ympäristöineen jättää ojitusten ulkopuolelle. Lähteiköt ovat Etelä-Suomessa erittäin uhanalaisiksi luokiteltuja luontotyyppejä sekä vesilain suojelemia kohteita. Turpeenotto vaatii alueella tarkkoja suunnitelmia pohjaveden takia. Kuva 38. Suurin osa Suurenlähteensuosta on mäntyvaltaista muuttumaa.

43 41 Kuva 39. Lammasahonlammen länsipuolella olevaa ruohoista saranevaa. Kuva 40. Suurilähteen ruohoista saranevaa.

44 42 Kuva 41. Keväällä 2008 käytetty kurjen pesä Lammasahonlammen länsipuolen nevalla. Kuva 42. Suurenlähteen nevan reunamilta löytyi paljon isokarpalon marjoja.

45 43 Kuva 43 (vasemmalla). Maakieliä Suurenlähteensuon turvekankaalla. Kuva 44 (oikealla). Villapääluikkaa Lammasahonlammen eteläosassa. Kuva 45. Suurenlähteensuon itäreunan ojassa on pohjaveden purkautumispaikkoja.

46 44

47 Iitti, Suurisuo (kartta 9, kuvat 46 50) Yleiskuvaus Suon pohjoisosassa, lähellä junarataa on turvekenttä, jonka eteläpuolella tehdään radanoikaisuun liittyviä kaivutöitä. Lähellä rataa olevalta kaistaleelta on suon puusto kokonaan hakattu. Suurin osa Suurisuosta on ojitettu. Ojittamatonta suota löytyy vain suon luoteisosasta, siemenpuuviljelmän kaakkoispuolelta. Aivan suon eteläosassa on ojitettua korpea, jossa kasvaa koivua ja kuusta. Suon luonnontilaisuus Suurisuon luonnontilaiset suot sijoittuvat Hongistonmäen ja siemenpuuviljelmän väliselle alueelle. Nämäkin alueet pienenevät vielä melko paljon radanoikaisun takia. Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 9). Turvekentän lounaispuolelle jää ojittamaton alue keidasrämettä (kuva 48), jossa esiintyy laajoja nevapintoja (lyhytkorsinevaa). Suolla esiintyy myös kuljuja. Mätäspinnoilla kasvaa kitukasvuista mäntyä sekä kanervaa ja juolukkaa. Kuvion länsireunassa kasvaa hieskoivua. Kuvio b (kartta 9). Keidasrämeen itäpuolelle jäävä kapea, kiilamainen kuvio rämettä, jossa mätäspinnoilla kasvaa mäntyä ja kanervaa sekä kuvion eteläosassa suopursua. Kuviolla esiintyy lyhytkorsinevalaikkuja. Kuviolla havaittiin kaksi teerikoirasta sekä metson ulosteita (kuva 50). Teeri ja metso ovat uhanalaisuudeltaan silmälläpidettäviä (NT). Metso on lisäksi lintudirektiivin I-liitteen laji. Suositukset Suolla on enää varsin niukasti luonnontilaisia alueita. Viimeisetkin alueet pienenevät entisestään radanoikaisun takia. Kuvio a. olisi hyvä jättää ojitusten ja turvetuotannon ulkopuolelle, sillä pienikin ojittamaton suoalue lisää luonnon monimuotoisuutta alueella.

48 46 Kuva 46. Suurisuon pohjoisosan turvekenttä. Kuva 47. Suurisuon puustoa on hakattu laajalta alueelta radanoikaisun takia.

49 47

50 48 Kuva 48. Suurisuon rämettä. Kuva 49. Suurisuon lyhytkorsinevaa luoteisosan keidasrämeellä.

51 49 Kuva 50. Metson ulosteita Iitin Suurisuon rämeellä Jaala, Seivässuo (kartta 10, kuvat 51 56) Yleiskuvaus Aivan suon eteläosa on ojitettua korpea, jossa kasvaa koivua ja kuusta. Viitasaaren itäpuolella on mäntyvaltaista turvekangasta, jossa kasvaa runsaasti hieskoivua sekä hieman kuusta alikasvoksena. Alueella esiintyy hyvin niukasti suokasveja. Lähempänä Aninginlampea suon puustoa on harvennettu. Lammen länsipuolella on turvekangasta, jossa kasvaa hieskoivua, mäntyä ja kuusta. Puusto on melko hyvin kasvavaa. Alueelta löytyy hieman koivulahopuuta. Seivässuo rajautuu itäosastaan Aninginlampeen (kuva 56). Suon luonnontilaisuus Suo on kokonaan ojitettu.

52 50 Havaitut luontoarvot Seivässuo on ojitettuna menettänyt luonnontilaisuutensa, mutta suohon rajoittuva Aninginlampi (kuva 56) on luonnonoloiltaan mielenkiintoinen. Nevareunainen ja monin paikoin ruovikkorantainen lampi vaikuttaa hyvältä luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien lummelampikorennon ja sirolampikorennon lisääntymispaikalta. Lammella esiintyy lisäksi kelluslehtisiä kasveja. Lampi on ruskeavetinen lammella havaittiin aikuinen laulujoutsen, joka on lintudirektiivin I-liitteen laji. Vesistövaikutukset Seivässuon kuivatusvesiä on johdettu Aninginlampeen. Mikäli suo otetaan turvetuotantoon, tulee välttää lammen veden laadun heikentämistä. Suositukset Seivässuo sopii luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon, mutta suon kuivatusvesiä ei tulisi johtaa Aninginlampeen. Lammella tulisi tehdä sudenkorentoselvitys liitteen IV(a) lajien osalta ennen turvetuotannon aloittamista.

53 51

54 52 Kuva 51. Jaalan Seivässuon mäntyvaltaista turvekangasta, jossa nuorta hieskoivua esiintyy melko runsaasti. Kuva 52. Jaalan Seivässuon turvekangasta halkova oja.

55 53 Kuva 53. Jaalan Seivässuon turvekankaalla kasvaa myös kuusta.

56 54 Kuva 54. Seivässuon turvekankaan oja. Kuva 55. Aninginlammen rannan tuntumassa on tupasvillarämettä. Nevan reunassa kasvaa hieskoivuja.

57 55 Kuva 56. Aninginlammen länsiosaa Valkeala, Joutsensuo (kartta 11, kuvat 57 62) Yleiskuvaus Joutsensuo on suurelta osin ojitettu. Suon keskiosissa on mäntyvaltaista muuttumaa (kuva 57), joka paikoin muistuttaa vielä isovarpurämettä. Puustoa on aikoinaan harvennettu, mutta se on melko luonnontilaista. Lähempänä suon luonnontilaista keskiosaa varpuja on laikuittain ja metsäsammalia sekä poronjäkäliä paljon. Suon keskiosassa on kiilamainen luonnontilainen kuvio, josta osa on isovarpurämettä ja osa metsätaloudellisesti joutomaata: mäntyvaltainen puusto on kitukasvuista. Suolta Joutsenlahteen virtaava Joutsenjoki on ruskeavetinen puro, joka on ainakin paikoin luonnontilainen ja siten vesilain suojelema kohde. Puron varrella on kuollutta puustoa. Suon luonnontilaisuus Suon keskiosassa on melko laaja ojittamaton ja edustava kuvio. Muuten suo on ojitettu ja on muuttumassa turvekankaaksi.

58 56 Havaitut luontoarvot Suolta Vuohijärven Joutsenlahteen virtaava Joutsenjoki on luonnontilaisen kaltainen puro, joka on vesilain suojelema kohde. Puron varren kuolleissa kuusissa oli ruokaillut pohjantikka Picoides tridactylus (kuva 59). Laji on lintudirektiivin I-liitteen laji ja uhanalaisuudeltaan vaarantunut (VU). Kuvio a. Joutsensuon keskiosassa on melko laaja ojittamaton kuvio, jonka eteläosan isovarpurämeen puusto on luonnontilaista. Kuvion pienen kangasmetsäsaarekkeen pohjoispuolella puusto on vanhaa ja kitukasvuista (kuva 58). Välipinnoilla kasvaa harvakseltaan järviruokoa. Valkopiirtoheinä ja suokukka ovat yleisiä. Mätäspintojen varvut ovat vaivaiskoivua, kanervaa, juolukkaa sekä variksenmarjaa. Tupasluikkaa ja tupasvillaa esiintyy laikuittaisesti. Suolla on lukuisia kapeita kuljuja. Kuvio b. Pieni kangasmetsäsaareke, jonka puusto on melko luonnontilaista. Muutamat kannot ovat lahonneita ja hyvin vanhoja (kuva 62). Kuviolla esiintyy myös lahopuuta (kuva 61). Kangasmetsäsaareke on metsälain erityisen tärkeä elinympäristö. Vesistövaikutukset Joutsensuolta virtaa kuivatusvesiä tällä hetkellä sekä Vuohijärveen että Tihvetjärveen. Molemmat ovat kirkkaita vesiä, joiden veden laatua ei tule heikentää. Suositukset Joutsensuon keskiosan ojittamaton suo tulisi arvokkaana luonnontilaisena suona jättää turvetuotannon ja ojitusten ulkopuolelle. Metsätaloudellisesti kuvio on täysin arvoton. Mikäli Joutsensuo otetaan turvetuotantoon, tulee vesistövaikutukset selvittää perusteellisesti. Sekä Vuohijärvellä että Tihvetjärvellä on mahdollisuus luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien sirolampikorennon ja lummelampikorennon esiintymiseen. Lajien lisääntymispaikkojen heikentäminen on kielletty.

59 57

60 58 Kuva 57. Joutsensuon mäntyvaltaista muuttumaa, jossa kasvaa poronjäkäliä ja metsäsammalia. Kuva 58. Joutsensuon luonnontilaista osaa.

61 59 Kuva 59. Joutsenjoen rantamien kuolleissa kuusissa näkyi pohjantikan ruokailujälkiä.

62 60 Kuva 60. Joutsenjoki on uomaltaan paikoin luonnontilaisen kaltainen puro.

63 61 Kuva 61 (vasemmalla). Maapuu Joutsensuon kangasmetsäsaarekkeessa. Kuva 62 (oikealla). Vanha männyn kanto kangasmetsäsaarekkeessa Valkeala, Ruotalamminsuo (kartta 12, kuvat 63 68) Yleiskuvaus Suohon pohjoisosassa rajoittuva Ruotalampi on kirkasvetinen harjulampi, josta valuvaa vettä näkyy myös Ruotalamminsuon ojissa. Ruotalamminsuo on melko voimakkaasti ojitettu ja kuivatusvesiä on johdettu ruskeavetiseen Sammallampeen. Suot ovat muuttumia, joista osa on lähellä puolukkaturvekangasta. Suon luonnontilaisuus Ruotalamminsuolla ei ole luonnontilaisia alueita, mutta suohon rajoittuva Ruotalampi on pysynyt melko luonnontilaisena. Havaitut luontoarvot Sekä Ruotalammella että Sammallammella näkyi jälkiä laulujoutsenten oleilusta; ulosteita ja höyheniä. Laulujoutsen on lintudirektiivin I-liitteen laji. Ruotalammella havaittiin

64 62 myöhäinen sirokeijukorennon Lestes sponsa koirasyksilö (kuva 68) sekä useita tummasyyskorentoja. Lampi vaikutti hyvältä lisääntymispaikalta myös harvinaiselle isoukonkorennolle Aeshna crenata sekä luontodirektiivin liitteen IV(a) lajille sirolampikorennolle. Ruotalampi on vesilain mukainen alle hehtaarin pienvesi, jonka vesitaloutta ei saa muuttaa ojittamalla. Vesistövaikutukset Ruotalampeen tulee varmasti pohjavettä, mutta pohjaveden purkautuminen tulee ottaa huomioon koko alueella. Sammallampeen ei tulisi johtaa kuivatusvesiä. Suositukset Ruotalamminsuo ei sovellu turvetuotantoon, sillä suolla on kaksi edustavaa lampea. Lampien vedenlaatua ei tule heikentää. Harjulammet on luokiteltu Etelä-Suomessa vaarantuneiksi (VU). Molemmilla lammilla on mahdollisuus luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajien esiintymiseen. Mikäli alueella suunnitellaan turvetuotannon aloittamista, tulee sudenkorentolajisto selvittää. Kuva 63. Ruotalamminsuon ojitusta ja mäntyvaltaista muuttumaa.

65 63

66 64 Kuva 64. Ruotalamminsuolla on melko suuria ojia. Kuva 65. Ruotalamminsuon pohjoisosan muuttumaa.

67 65 Kuva 66. Syyskuista Ruotalampea. Kuva 67. Ruotalampi on hyvin kirkasvetinen harjulampi.

68 66 Kuva 68. Sirokeijukorentokoiras Ruotalammella Anjalankoski, Riuhtoinsuo (kartta 13, kuvat 69 72) Yleiskuvaus Riuhtoinsuo on laaja, pitkänomainen suoalue Anjalankosken Saareksilla. Suo on hyvin voimakkaasti ojitettu. Kohdat, jotka kartoissa on merkitty vain reunoilta ojitetuiksi, on ojitettu nyt tiheästi kokonaan. Suon länsiosassa on paljon kuusta ja koivua; suot ovat olleet ravinteisempiä. Länsiosan suot ovat turvekankaita ja muuttumia. Vadelman määrä pensaskerroksessa on huomattava. Kangasmetsäsaareke Kotasaari on hoidettua talousmetsää. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suon länsiosaa halkovalla tiellä näkyi metson ulosteita. Metso on lintudirektiivin I-liitteen laji ja uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävä (NT).

69 67 Suositukset Sopii luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Kuva 69. Anjalankosken Riuhtoinsuon kuusta, koivua ja mäntyä kasvavaa turvekangasta.

70 68

71 69 Kuva 70. Riuhtoinsuota halkovat suuret ojat. Kuva 71. Riuhtoinsuon pohjoisosassa (Kokkosuo) on paksu turvekerros.

72 70 Kuva 72. Riuhtoinsuon länsiosan mäntyvaltaista muuttumaa, jossa kasvaa kuusen ja koivun taimia Anjalankoski, Saaramaan Suurisuo (kartta 14, kuvat 73 82) Yleiskuvaus Saaramaan Suurisuo sijaitsee aivan Saaramaan kylän pohjoispuolella. Suon läntisin osa on ojitettu. Lisäksi suolla on kaksi pientä turvekenttää. Muuten Suurisuo on luonnontilaisen kaltainen ja edustava suo, jossa näkyvät hyvin selvästi kotitarveturpeenoton jäljet laajoina selvärajaisina kuljuina, suosta nousseina kantoina sekä sammallatoina. Turpeen kuljetusta varten on suon läpi tehty kaksi pohjois-eteläsuuntaista tietä. Suon luonnontilaisuus Suurin osa suosta on luonnontilaisen kaltaista ja kasvillisuudeltaan edustavaa (kartan 14 vihreä rajaus). Havaitut luontoarvot Suon luonnontilaiset osat ovat keidasrämettä, isovarpurämettä esiintyy suon reunoilla. Osien, joilta on nostettu turvetta kotitarpeiksi, mätäspinnoilla kasvaa kitukasvuisia mäntyjä sekä

73 71 kanervaa. Osa kaivukohdista on muuttunut nevapinnoiksi, mutta monet kohdat ovat laajoja kasvittomia kuljuja. Vesistövaikutukset Suurisuon alapuolisella melko kirkasvetisellä Saaramaanjärvellä pesii lintudirektiivin I-liitteen laji kuikka Gavia arctica. Järvellä esiintyy kolme luontodirektiivin liitteen IV(a) sudenkorentolajia: täplälampikorento Leucorrhinia pectoralis (kuva 82), lummelampikorento ja sirolampikorento. Tiedot perustuvat Petri Parkon omiin havaintoihin (2006), jotka on ilmoitettu Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen uhex-tietoihin. Saaramaanjärven veden laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota. Suositukset Suo tulisi jättää laaja-alaisena ja arvokkaana luontokohteena turpeenoton ulkopuolelle. Suurin osa suosta on niin karua, ettei sillä ole metsätaloudellista merkitystä. Alueen reunat olisi syytä ennallistaa. Kuivatusvesiä ei saa johtaa Saaramaanjärveen, sillä veden laatua ei saa heikentää. Lampikorennot ovat arkoja veden laadun heikkenemiselle. Kuva 73. Saaramaan Suurisuon vanhaa kotitarveturpeenottoaluetta.

74 72 Kuva 74. Suurisuon reunassa puuston kasvu on parempaa. Kuva 75. Suon keskiosassa on vain yksi oja.

75 73 Kuva 76. Märkää nevapintaa Suurisuon keskiosassa. Kuva 77. Turvetta on ennen nostettu kuivikkeeksi ja peltojen kuohkeuttamiseksi.

76 74 Kuva 78. Suurisuolla on kaksi pienehköä turpeenottoaluetta. Kuva 79. Osa vanhoista turpeenottoalueista on edelleen kasvittomia.

77 75 Kuva 80. Lähes luhistunut sammallato Saaramaan Suurisuon itäosassa. Kuva 81. Suon halki on tehty kaksi tietä, joista kuvassa on itäisempi.

78 76

79 77 Kuva 82. EU:n alueella erityisesti suojellun täplälampikorennon koirasyksilö Saaramaanjärvellä Virolahti, Huosiossuo (kartta 15, kuvat 83 91) Yleiskuvaus Virolahden Huosiossuo sijaitsee aivan VT 12 eteläpuolella. Suo on suurelta osin ojitettua entistä rämettä, mutta suon koillisosassa on melko laaja luonnontilainen osa. Ojitetut osat ovat muuttumia, joista osa muistuttaa vielä paljon isovarpurämeitä. Suolta on aikoinaan otettu turvetta kotitarvekäyttöön, josta muistona suon laidan ojitetulta rämeeltä löytyi luhistunut sammallato (kuva 90). Suon luonnontilaisuus Suon koilliskulmassa on ojittamaton ja luonnontilainen suoalue.

80 78 Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 15). Kuvion eteläosa on edustavaa isovarpurämettä, jossa puusto on luonnontilaista. Kuviolla kasvaa suopursua, juolukkaa ja kanervaa. Pohjoisempana suokuvio on keidasrämettä, jossa esiintyy nevapintoja ja kuljuja. Kuviolla havaittiin uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävän (NT) kanalinnun teeren koirasyksilö. Suolta löytyi lisäksi tapetun koirasteeren sulkia (kuva 84). Alueella liikkuu myös metsoja, sillä suolta löytyi lajin ulosteita. Metso on lintudirektiivin I-liitteen laji ja uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävä (NT). Kuvio b (kartta 15). Suon eteläosassa olevalla ojitetulla alueella on edustavaa vanhaa sekametsää kasvava kangasmetsäsaareke (kuva 91), josta on äskettäin hakattu alikasvos. Kuvio on metsälain erityisen tärkeä elinympäristö. Suositukset Kuvion koillisosa tulisi jättää arvokkaana elinympäristönä turvetuotannon ulkopuolelle. Suon mahdollinen kuivatus tulisi tehdä niin, ettei kuvion a. vesitalous muutu. Kuva 83. Huosiossuon ojittamatonta isovarpurämettä.

81 79

82 80 Kuva 83. Huosiossuon ojittamattoman isovarpurämeen puusto on luonnontilaista. Kuva 84. Tapetun koirasteeren höyheniä ja sulkia Huosiossuon reunarämeellä.

83 81 Kuva 85. Huosiossuon rämeellä kasvaa harvinainen vanha kolomänty.

84 82 Kuva 86. Keidasrämeen reunassa olevat männyt kasvavat hyvin hitaasti. Kuva 87. Huosiossuon nevapintaa.

85 83 Kuva 88. Osa Huosiossuon ojittamattomasta osasta on hyvin märkää. Kuva 89. Huosiossuon rämeen ojitettu reunaosa on muuttumassa turvekankaaksi.

86 84 Kuva 90. Luhistunut sammallato Huosiossuon itäreunassa. Kuva 91. Huosiossuon kaakkoisosan kangasmetsäsaareke on metsälain arvokas elinympäristö.

87 Miehikkälä, Paunio (kartta 16, kuvat 92 95) Yleiskuvaus Paunio on kokonaan ojitettua suota, muuttumaa. Suon itäosa on mäntyvaltainen, mutta myös hieskoivua ja hieman kuusta esiintyy (kuva 93). Itäosan ojat ovat vanhoja. Metsäsammalia esiintyy melko paljon, mutta edelleen löytyy myös suovarpuja. Puusto muuttuu suon keskiosassa nuoremmaksi. Suon länsiosa on muuttumaa, jossa kasvaa vielä melko paljon vaiveroa, suopursua ja juolukkaa. Puolukka on melko runsas, ja myös mustikkaa löytyy alueelta. Suon länsiosa on mäntyvaltaista, mutta etenkin reunassa kasvaa kuusta ja koivua. Länsiosan ojat ovat suuria ja äskettäin avattuja (kuva 94). Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolla ei havaittu mainittavia luontoarvoja. Suositukset Suo sopii luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon.

88 86 Kuva 92. Paunion itäosan mäntyvaltaista muuttumaa. Kuva 93. Itäosan muuttumassa kasvaa myös kuusta ja koivua.

89 87 Kuva 94. Paunion länsiosan ojat ovat suuria ja äskettäin kunnostettuja. Kuva 95. Paunion länsiosan muuttumaa ja läjitysvalleja.

90 88

91 Miehikkälä, Terttusuo (kartta 16, kuvat 96 99) Yleiskuvaus Terttusuo sijaitsee Paunion luoteispuolella. Sen luonnontila on menetetty kokonaan ojittamalla. Suon luoteisreuna on osittain voimalinjan alla. Voimalinjan reunassa kulkee suuri äskettäin kaivettu oja (kuva 96). Terttusuon pohjoisosa on mäntyvaltaista turvekangasta, jonka reunassa kasvaa koivua ja kuusta. Kenttäkerroksesta löytyy mm. metsäalvejuurta, puolukkaa ja riidenliekoa. Suon luonnontilaisuus Suolla ei ole luonnontilaisia osia. Havaitut luontoarvot Suolla ei havaittu mainittavia luontoarvoja. Suositukset Suo sopii luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon.

92 90 Kuva 96. Terttusuon luoteisreunan suuri oja, joka rajautuu voimalinjaan. Kuva 97. Terttusuon pohjoisosan mäntyvaltaista turvekangasta.

93 91 Kuva 98. Terttusuon pohjoisosan oja.

94 92 Kuva 99. Terttusuon pohjoisosan turvekangasta ja sen läpi kaivettu suuri oja Hamina, Suurisuo (kartta 17, kuvat ) Yleiskuvaus Haminan Suurisuon koillisosassa on turvetuotantoalue. Suo on kokonaan ojitettu, mutta suon kaakkoisosa on pysynyt märkänä ja varsin luonnontilaisena. Suurin osa kitukasvuisista männyistä on kuollut. Metsätaloudellisesti alue on joutomaata. Pitkäniemen tuntumassa suo on voimakkaasti ojitettua ja puuston kasvukin on parempaa. Suon eteläosasta keskelle työntyvä harjumuodostelma Pitkäniemi (kuva 105) on puustoltaan varttunutta ja melko luonnontilaista. Pitkäniemen länsipuolella kasvaa heikkokasvuista mäntyä ja koivua. Hirvet ovat vaurioittaneet puustoa; lähes jokaista koivua on joskus syöty. Suon luonnontilaisuus Suon kaakkoisosa (kartta 17 kuvio a) on ojitettu, mutta se on säilynyt lähes luonnontilaisena (kuva 102). Ojat tukkimalla alueesta saataisiin melko lyhyellä aikavälillä luonnontilainen keidasräme.

95 93 Havaitut luontoarvot Suon kaakkoisosa on kehityskelpoinen luontokohde, joka olisi melko helppo ennallistaa. Pitkäniemi on edustava harjumuodostelma. Suositukset Suurin osa suosta sopii luontoarvojensa puolesta turvetuotantoon. Kartan 17 kuvio a voitaisiin jättää turvetuotannon ulkopuolelle ja joko ennallistaa tai antaa ojien kasvaa umpeen. Pitkäniemi tulisi jättää hakkuiden ja rakennustoiminnan ulkopuolelle. Kuva 100. Haminan Suurisuon kaakkoisosaa pohjoisen suuntaan nähtynä. Ojien kuivattava vaikutus alkaa olla vähäinen.

96 94

97 95 Kuva 101. Suurisuon kaakkoisosan kitukasvuista osaa. Kuva 102. Suurisuon kaakkoisosan nevapintaa, jossa kasvaa mm. tupasvillaa.

98 96 Kuva 103. Suon länsiosassa puusto kasvaa paremmin kuin kaakkoispuolen joutomaalla. Kuva 104. Pitkäniemen länsipuolen heikkokasvuista muuttumaa.

99 97 Kuva 105. Pitkäniemen harjukannaksen varttunutta männikköä Hamina, Heinäsuo (kartta 18, kuvat ) Yleiskuvaus Suurin osa suosta on ojitettu ja tullut muuttumiksi. Metsäsammalia löytyy melko paljon, suovarpuja kasvaa laikuittaisesti. Paikoin suopursua kasvaa runsaasti, jolloin suo vaikuttaa isovarpurämeeltä. Suon koillisosa on ojittamaton ja varsin luonnontilainen räme, jolta on otettu aikoinaan turvetta kotitarpeiksi. Suon reunarämeeltä löytyi vielä pystyssä oleva sammallato (kuva 107). Suon luonnontilaisuus Suon koillisosa (kartta 18 kuvio a) on luonnontilaisen kaltainen. Muuten suo on ojitettu ja menettänyt luonnontilaisuutensa. Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 18). Aivan kuvion pohjoisin osa on suopursuvaltaista isovarpurämettä. Mäntyvaltainen puusto on lähes luonnontilaista. Kuviolla esiintyy myös hieman kuollutta

100 puustoa. Isovarpurämeen eteläpuolella näkyy merkkejä kotitarveturpeenotosta. Suo on karua ja puustoa on vähemmän. Kanerva ja tupasvilla kasvavat runsaina. 98 Vilkinmäen edustalla on kaksi erillistä jouhisaravaltaista saranevaa. Suon keskiosaan siirryttäessä suo muuttuu tupasvillarämeeksi. Paikoin esiintyy lyhytkorsinevaa. Kuvio rajoittuu länsiosassa suureen ojaan. Suositukset Kuvio a. tulisi jättää turvetuotannon ja ojitusten ulkopuolelle. Kuva 106. Heinäsuon pohjoisosan edustavaa isovarpurämettä.

101 99 Kuva 107. Isovarpurämeen eteläreunassa on vanha sammallato. Kuva 108. Heinäsuon ojittamatonta karua keskiosaa.

102 100 Kuva 109. Vilkinmäen länsipuolen lyhytkorsinevaa ja tupasvillarämettä. Kuva 110. Vilkinmäen edustan suota. Taustalla näkyy kapea sararämekuvio.

103 101 Kuva 111. Käpytikan paja vanhassa turpeenkuivatusseipäässä.

104 102 Kuva 112. Heinäsuon ojittamattoman alueen pohjoisosan rämettä. Kuva 113. Heinäsuon länsiosan muuttumaa.

105 103

106 Anjalankoski, Ihotinsuo (kartta 19, kuvat ) Yleiskuvaus Ihotinsuon pohjoisosasta on nostettu aikanaan piisavea. Tämä voimakkaasti ojitettu osa kasvaa pajuja ja hieskoivua. Suon keskiosan suot ovat hyvin voimakkaasti ojitettuja, ja ojituksia on lisätty aivan viime vuosina. Suon eteläisin osa on ollut lähiseudun asukkaiden turvesuona, josta on nostettu melko paljon turvetta kotitarpeiksi. Alueella on ollut lukuisia sammallatoja, joista monet ovat vieläkin pystyssä. Suo yhdessä läheisen Leppäsillanmäen kanssa muodostaa arvokkaan maisemakokonaisuuden. Ihotinsuolla on tehty turpeen kotitarvenoston yhteydessä muinaislöytöjä; mm. yksipuisia ruuhia ja verkonpainoja. Ainakin yksi ruuhi on vielä suon länsipuolen pellon itäpuolella turpeen sisässä (Väinö Sakki, suull.). Suon luonnontilaisuus Suo on suurelta osin ojitettu. Eteläisin osa on luonnontilaisen kaltainen. Havaitut luontoarvot Kuvio a (kartta 19). Suon ojittamaton osa on rämettä, jossa kasvaa kanervaa, vaivaiskoivua sekä tupasvillaa. Suo on ollut ilmeisesti keidasrämettä. Nevapinnat ovat lyhytkorsinevaa, jossa kasvaa tupasvillaa ja suokukkaa. Suolla näkyi kurkien varpaanjälkiä kuljuissa (kuva 123). Ihotinsuolla on pesinyt 2000-luvulla ainakin yksi kurkipari (Mikko Hannonen, suull.). Kurki on lintudirektiivin I- liitteen laji ja uhanalaisuudeltaan silmälläpidettävä (NT). Suon läheisyydessä elää edelleen hyvä metsokanta. Lajista on tehty useita havaintoja Ihotinsuolla 2000-luvulla (Petri Parkon omat havainnot). Metsoja on tavattu myös keskiosan ojitetuilla rämeillä. Lisäksi suon ojittamattomalla osalla on ollut teerien soidinpaikka. Metso

107 ja teeri ovat uhanalaisuudeltaan silmälläpidettäviä (NT). Metso on lintudirektiivin I-liitteen laji. 105 Ihotinsuon pohjoisosassa on pesinyt ainakin 1990-luvulla Etelä-Suomessa harvinaistunut pohjansirkku Emberiza rustica. Vesistövaikutukset Suon kuivatusvesiä ei tulisi johtaa Summanjokeen, jonka vesi on ennestään tummunutta. Summajoella elää virtaavien vesien vaateliaista sudenkorentolajeista mm. purokorentoa Cordulegaster boltonii ja pihtijokikorentoa Onychogomphus forcipatus. Suositukset Suon eteläosa tulisi jättää ojitusten ja turvetuotannon ulkopuolelle. Pohjoisosan muinaisjäännöksistä tulee olla yhteydessä Museovirastoon ennen mahdollista turvetuotannon aloittamista. Kuva 114. Ihotinsuon ojittamatonta osaa Leppäsillanmäeltä nähtynä.

108 106

109 107 Kuva 115. Luhistunut sammallato Ihotinsuon eteläosassa. Kuva 116. Kuvassa näkyy kaksi edelleen pystyssä olevaa sammallatoa Ihotinsuon eteläosassa.

110 108 Kuva 117. Sammalseipäitä ja keidasrämettä Ihotinsuon ojittamattomassa eteläosassa. Taustalla kohoaa Leppäsillanmäki. Kuva 118. Vanhat kotitarveturpeenoton jäljet näkyvät vielä selvästi Ihotinsuon kasvillisuudessa.

111 109 Kuva 119. Osa turpeenottoalueista on kasvittomia. Kurjet ja kahlaajat ruokailevat kuljuissa. Kuva 120. Sammallatoa sisältä.

112 110 Kuva 121. Ihotinsuon ojittamatonta eteläosaa. Kuva 122. Ihotinsuon ojittamatonta eteläosaa lännen suuntaan katsottuna.

113 111 Kuva 123. Kurjen jalanjälki Ihotinsuon eteläosan kuljun pinnassa. 4. Yleissuosituksia ja päätelmiä Nopean aikataulun ja inventointien myöhäisen ajankohdan takia ei ollut mahdollisuutta kohteiden tarkkaan tutkimiseen, joten tässä selvityksessä arvokkaiksi ja kehityskelpoisiksi todetut kohteet tulee selvittää perusteellisemmin ennen mahdollisen turvetuotannon aloittamista. Vesistöön kohdistuvat vaikutukset vaativat parempaa vesistöasiantuntemusta kuin tämän inventoinnin tekijöillä on. Tähän raporttiin on koottu selvästi kartoista ja ilmakuvista havaittuja vesistövaikutuksia sekä tekijöiden omia havaintoja suokohteiden alapuolisten tai välittömässä läheisyydessä olevien vesilintujen ja sudenkorentolajien esiintymisestä. Etenkin liitteen IV(a) sudenkorentolajien esiintyminen monen kohteen läheisyydessä vaatii vielä selvittämistä. Joillakin tutkituilla kohteilla saattaa olla suurta merkitystä riistalajeille. Tämän asian arviointiin tarvittaisiin paikallisten metsästäjien asiantuntemusta.

114 Kirjallisuus Eurola, S., Bendiksen, K. & Rönkä, A. 1992: Suokasviopas. Oulanka Reports 11/ korjattu painos. Oulun yliopisto. 205 s. Laine, J. & Vasander, H. 2005: Suotyypit ja niiden tunnistaminen. Metsäkustannus Oy. Hämeenlinna. 110 s. Meriluoto, M. ja Soininen, T. 1998: Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt. 192 s. Metsälehti Kustannus Tapio. Helsinki. Rassi, P., Alanen, A., Kanerva, T. & Mannerkoski, I. (toim.) 2001: Suomen lajien uhanalaisuus Ympäristöministeriö & Suomen ympäristökeskus, Helsinki Raunio, A., Schulman, A. & Kontula, T. (toim.) 2008: Suomen luontotyyppien uhanalaisuus. Suomen ympäristökeskus.

115 Suon nimi Soveltuu kokonaan turvetuotantoon Soveltuu osittain Ei sovellu turvetuotantoon turvetuotantoon Arvokkaita elinympäristöjä Uhanalaisia tai direktiivilajeja Vesistövaikutuksia Valumaalue Anjalankoski, Riuhtoinsuo x Anjalankoski, Saaramaan Suurisuo x D x x Anjalankoski, Ihotinsuo x U, D x Hamina, Kärpänsuo x D Hamina, Saunasuo x D Hamina, Teerisuo x x Hamina, Liisansuo x Hamina, Suurisuo x Hamina, Heinäsuo x x 12.00/13.00 Iitti, Suurisuo x U, D x Jaala, Seivässuo x x Miehikkälä, Paunio x Miehikkälä, Terttusuo x Miehikkälä, Vaajersuo-Suurisuo x U, D x 10.00/11.00 Valkeala, Suurenlähteensuo x U, D x x 14.18/14.99 Valkeala, Kiiskisuo x x 14.18/14.99 Valkeala, Ruotalamminsuo x D x x Valkeala, Joutsensuo x U, D x x 14.91/14.98 Valkeala, Latosuo x x Valkeala, Sammalsuo x Valkeala, Tuonsaarensuo x x Kuusankoski, Huhdinsuo x D Virolahti, Huosiossuo x U, D x Taulukko 1. Inventoitujen soiden soveltuminen turvetuotantoon luontoarvojensa puolesta. Punaisella korostetut suot eivät sovellu lainkaan turvetuotantoon.

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011

Pyhtään kunta. Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Pyhtään kunta Pyhtään Keihässalmen kalasataman alueen luontoselvitys 2011 Petri Parkko 2.12.2011 1. Selvityksen taustoja Keihässalmen satama-alueen ja sen ympäristön kehittämistä varten tarvittiin tietoja

Lisätiedot

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY

Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II. Luontoselvitys. Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19) Nurmon kunta/ tielinjaus II Luontoselvitys Suunnittelukeskus OY Itäinen ohikulkutie (Vt 19), Nurmon kunta - tielinjauksen II vaihtoehto Luontoselvitys 1. Yleistä Tämän luontoselvityksen

Lisätiedot

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys

Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Savonlinnan kaupunki 2014 Savonlinnan Nojanmaan peltojen alueen luontoselvitys Petri Parkko 12.5.2014 1 1. Taustoja Kaupunki on ostanut Nojanmaan peltojen alueen yksityiseltä maanomistajalta. Alueella

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI KEVÄÄN 2008 LIITO-ORAVATARKISTUS 1 1. Selvityksen taustoja Destia Oy tilasi tämän selvityksen Luontoselvitys Kotkansiiveltä 29.2.2008. Selvitys

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista

Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista LIITE 4 Pohjois-Pohjanmaan ampumarataselvitys; kooste ehdotettujen uusien ratapaikkojen luontoinventoinneista Pohjois-Pohjanmaan liitto, Tuomas Kallio Kalajoki, n:o 66 Luonnonympäristön yleiskuvaus Selvitysalue

Lisätiedot

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi

VIITASAMMAKKOSELVITYS 16UEC VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi VIITASAMMAKKOSELVITYS 1.10.2012 VAPO OY Leväsuon viitasammakkoselvitys, Pyhäjärvi 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 ALUEET JA MENETELMÄT 2 3 TULOKSET 4 4 JOHTOPÄÄTÖKSET 5 5 VIITTEET 5 Pöyry Finland Oy Mika Welling,

Lisätiedot

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013

Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Maanmittauspalvelu Puttonen Savonlinnan Matarmäen luontoselvitys 2013 Petri Parkko 31.5.2013 1. Taustoja Savonlinnan Matarmäelle (kartta 1) on suunniteltu kallion louhintaa, jonka suunnittelua varten tarvittiin

Lisätiedot

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS

TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 TANSKANLAKSON LUONTOSELVITYS 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla Tanskanlakson

Lisätiedot

Miehikkälän Savan alueen osayleiskaavan vaikutukset Suurisuon Natura 2000 -alueeseen. Miehikkälän kunta. Natura 2000 -arviointi.

Miehikkälän Savan alueen osayleiskaavan vaikutukset Suurisuon Natura 2000 -alueeseen. Miehikkälän kunta. Natura 2000 -arviointi. Miehikkälän kunta Keskustie 9 49700 MIEHIKKÄLÄ Natura 2000 -arviointi Miehikkälän Savan alueen osayleiskaavan vaikutukset Suurisuon Natura 2000 -alueeseen Petri Parkko 18.11.2013 1. Menetelmät ja aineisto

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA LUONTOSELVITYS: KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1.9.2014. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27125.10 KITTILÄN KUNTA : KIRKONKYLÄN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 1 2 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS... 2 3 LINNUSTO JA MUU ELÄIMISTÖ... 3 4 ARVOKKAAT

Lisätiedot

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009

SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 SIPOON BOXIN SUUNNITELLUN MAA- AINEISTEN OTTOALUEEN LUONTOSELVITYS 2009 Pekka Routasuo 17.9.2009 Sipoon Boxin suunnitellun maa-aineisten ottoalueen luontoselvitys 2009 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo

KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS. Pekka Routasuo KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS Pekka Routasuo 30.12.2011 KALAJOEN JOKELAN TUULIPUISTOALUE KASVILLISUUS- JA LUONTOKOHDESELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO

Lisätiedot

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos

Kantakaupungin yleiskaava. Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa. Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Kantakaupungin yleiskaava Asutuksen laajenemisalueiden luontoselvitys Kokkolassa Tammikuu 2010 Mattias Kanckos Skolbackavägen 70 GSM: 050-5939536 68830 Bäckby info@essnature.com Finland 9. Biskop- Fattigryti

Lisätiedot

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset.

LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. LIITE. Louhunkankaan suunnittelualueen tuulivoimaloiden alueiden ja huoltotieyhteyksien rakentamisaluekuvaukset. Voimala 1 Alueella kasvaa nuorta ja varttuvaa kalliomännikköä. Sekapuuna kasvaa hieman kuusta

Lisätiedot

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU

VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA YLEISSUUNNITTELU LIITO-ORAVATARKASTUS 2009 1 1. Selvityksen taustoja Liito-oravatarkistukset liittyvät VT 6 perusparannuksen yleissuunnitelmaan välillä Taavetti- Lappeenranta.

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 3020 Hirvineva, Lapua, Etelä-Pohjanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 3020 Hirvineva, Lapua, Etelä-Pohjanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 3020 Hirvineva, Lapua, Etelä-Pohjanmaa Sijainti Kohde sijaitsee Lapuan eteläosassa aivan Hirvijärven tekoaltaan pohjoispuolella

Lisätiedot

Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI

Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI LIITE 8 2015 Kinnulan Pitkäjärven ranta-asemakaavan vaikutukset Natura-alueeseen Seläntauksen suot FI0900057 Petri Parkko 4.12.2015 1. Natura 2000-arvioinnin taustoja UPM Metsä suunnittelee seitsemän lomakiinteistön

Lisätiedot

Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa

Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2010 Kotoneva-Sikamäki, Parkano, Pirkanmaa Sijainti Kotonevan ja Sikamäen alue sijaitsee Pirkanmaalla, Parkanon kaupungin

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

luontoselvitys Petri Parkko

luontoselvitys Petri Parkko 2016 Hämeenlinnan Huvikummun rantaosayleiskaavan muutokseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 26.7.2016 1 1. Taustoja Kaavahankkeen tarkoituksena on siirtää voimassa olevan rantaosayleiskaavan mukainen

Lisätiedot

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 31.10.2012 VANHA-KLAUKAN KAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 3 3 Kaava-alueen luonnonolot...

Lisätiedot

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN

K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO SENAATTI K-KERAVAN VANKILAN MYYTÄVIEN ALUEIDEN LUONTOARVIO

Lisätiedot

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012:

Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Savonlinnan kaupunki Savonlinnan asemakaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2012: Riihisaari, Naistenlahdentie ja Rajalahti Petri Parkko 24.9.2012 1. Selvityksen taustoja Savonlinnan kaupunki tarvitsee

Lisätiedot

Häädetkeitaan laajennus, Parkano, Pirkanmaa

Häädetkeitaan laajennus, Parkano, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2009 Häädetkeitaan laajennus, Parkano, Pirkanmaa Sijainti Häädetkeitaan luonnonpuisto ja Natura 2000 -alue sijaitsevat

Lisätiedot

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS

KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Liite 5 KOLMENKULMAN ALUEEN LUONTOSELVITYS Kolmenkulman alueen ympäristö on melko tasaista moreenimaastoa. Kaavoitettava alue on metsäistä ja alue on ollut talousmetsäkäytössä lähes kokonaisuudessaan.

Lisätiedot

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava

Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Raportti 67080546.ABT 5.11.2008 Korpilahden kunta Lapinjärven ranta-asemakaava Luontoselvitys 1 Yhteenveto Tämä ympäristöselvitys on tehty Korpilahden kunnassa sijaitsevalle Lapinjärven alueelle ranta-asemakaavaa

Lisätiedot

HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS

HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Hannukainen Mining Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 8.11.2016 Viite 1510027857 HANNUKAISEN UUDEN PAKASAIVONTIEN LUONTOSELVITYS Päivämäärä 8.11.2016 Laatija Tarkastaja Kuvaus Heli

Lisätiedot

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 30.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI KERAVAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Päivämäärä 30.11.2017 Laatija

Lisätiedot

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo

VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA. Luontoselvitys. Pekka Routasuo VT 13 RASKAAN LIIKENTEEN ODOTUSKAISTAN RAKENTAMINEN VÄLILLE MUSTOLA METSÄKANSOLA, LAPPEENRANTA Luontoselvitys Pekka Routasuo 7.9.2009 Vt 13 raskaan liikenteen odotuskaistan rakentaminen välille Mustola

Lisätiedot

Heikkimäen luontoselvitys 2010

Heikkimäen luontoselvitys 2010 Heikkimäen luontoselvitys 2010 1. Selvityksen taustoja Heinolan kaupungin teknisen toimen maankäyttöosasto tarvitsi asemakaavasuunnittelua varten tietoja seitsemän kohteen luontoarvoista. Kohteet olivat

Lisätiedot

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys

Kortesjärven tuulivoimapuiston luontotyyppiselvitys Liite 5 SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA KAUHAVAN KAUPUNKI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 4.2.2015 P24345P002 1 (11) Tuomo Pihlaja 4.2.2015 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Menetelmät...

Lisätiedot

ID 8031 Salmijärven Natura alueen pohjois-, itä- ja lounaispuoliset suot ja metsät, Nurmes, Pohjois-Karjala

ID 8031 Salmijärven Natura alueen pohjois-, itä- ja lounaispuoliset suot ja metsät, Nurmes, Pohjois-Karjala Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 8031 Salmijärven Natura 2000 -alueen pohjois-, itä- ja lounaispuoliset suot ja metsät, Nurmes, Pohjois-Karjala Sijainti

Lisätiedot

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017

KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 Nokian kaupunki Kaupunkikehityspalvelut Harjukatu 21 37100 NOKIA KOLMENKULMAN LAAJENNUSALUEEN LUONTOSELVITYS Nokia 2017 LUONTOSELVITYS M. RANTA Hautaantie 295 38120 SASTAMALA p. 050-5651584 /miraranta@hotmail.fi

Lisätiedot

297. Pärnäsenlammet (Rautavaara)

297. Pärnäsenlammet (Rautavaara) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 297. Pärnäsenlammet

Lisätiedot

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki

NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki RAPORTTI 16X267156_E722 13.4.2016 NIINIMÄEN TUULIPUISTO OY Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki 1 Niinimäen Tuulipuisto Oy Sähkönsiirtolinjojen liito-oravaselvitys, Pieksämäki Sisältö 1

Lisätiedot

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS

KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS KIVENNEVAN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. YLEISTÄ Tämän luontokartoituksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen Kivennevan alueella sellaisia luontoarvoja, jotka olisi huomioitava

Lisätiedot

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO

SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO Vastaanottaja Senaatti Asiakirjatyyppi Luontoarvio Päivämäärä 14.11.2017 Viite 1510033076 SENAATTI JOKELAN VANKILA-ALUEEN LUONTOARVIO SENAATTI Päivämäärä 14.11.2017 Laatija Tarkastaja Kuvaus Satu Laitinen

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 4038 Orineva, Viitasaari, Keski-Suomi

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 4038 Orineva, Viitasaari, Keski-Suomi Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 4038 Orineva, Viitasaari, Keski-Suomi Sijainti Orineva sijaitsee Viitasaaren kunnan pohjois-rajalla Kolkkujärven länsirannalla.

Lisätiedot

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 1.4.2014 Sipoon Nevas Gårdin luontoselvityksen täydennys. SIPOON NEVAS GÅRDIN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS 1 JOHDANTO Sipoon

Lisätiedot

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS

KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS KARJALAN KULTALINJAN ILOMANTSIN HANKEALUEEN LINNUSTON ESISELVITYS SYYSKUU 2011 täydennetty Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Selvitysalue ja menetelmät... 1 3. Tulokset... 2 3.1 Yleistä... 2 3.2 Kuittila...

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA:

LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: LUONTOSELVITYS KALAJÄRVI TILA: 743-416-5-146 SEINÄJOEN KAUPUNKI 2016 1. YLEISTÄ Tämän luontoselvityksen tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin alueella olevalla tilalla 743-416-5-146

Lisätiedot

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015

Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Kuohun alueen luontoselvityksen täydennys 2015 Timo Pylvänäinen 20.8.2015 Kaupunkirakennepalvelut Jyväskylän kaupunki Vispiläjokea osa-alue kahden lounaiskulmassa Johdanto Kuohun alueelle ollaan tekemässä

Lisätiedot

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu

TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE 14.9.2015. SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu TYÖNUMERO: E27888 ALPUANHARJUN ULKOILUREITTISUUNNITELMA RAAHE SWECO YMPÄRISTÖ OY Oulu Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 MENELMÄT... 2 3 MAAPERÄ... 3 4 VESISTÖT JA POHJAVEDET... 4 5 KASVILLISUUDEN YLEISKUVAUS...

Lisätiedot

Kurkisuo. Luontotyyppi-inventoinnin tuloksia ja ennallistamistarve Helena Lundén

Kurkisuo. Luontotyyppi-inventoinnin tuloksia ja ennallistamistarve Helena Lundén Kurkisuo Luontotyyppi-inventoinnin tuloksia ja ennallistamistarve 12.02.2014 Helena Lundén Luontotyyppi-inventointi Suolla tehtiin luontotyyppi-inventointi kesän aikana. Inventointialueena oli Metsähallituksen

Lisätiedot

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014

Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Länsi-Palokan liito-oravaselvitysten täydennys 2014 Timo Pylvänäinen 8.5.2014 Kaavoitus Jyväskylän kaupunki Selvitysalueet Erillisiä selvitysalueita on 16. Ne sijaitsevat Nuutin ja Terttumäen alueella

Lisätiedot

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt

Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt Metsäkeskus 2014 Monimuotoisuudelle tärkeät suoelinympäristöt 2014 { 2 } Metsälaki Metsälaissa on lueteltu joukko suojeltuja elinympäristöjä, jotka ovat monimuotoisuuden

Lisätiedot

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016

SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 SALMENKYLÄN POHJOISOSAN ASEMAKAAVAN LIITO- ORAVASELVITYS 2016 Markku Nironen 19.04.2016 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 2 3 ASEMAKAAVA-ALUEEN LIITO-ORAVAT... 2 3.1 LIITO-ORAVAT 2009...

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki Tekninen virasto Savonlinnan kaupungin kaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2009

Savonlinnan kaupunki Tekninen virasto Savonlinnan kaupungin kaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2009 Savonlinnan kaupunki Tekninen virasto Savonlinnan kaupungin kaavoitukseen liittyvät luontoselvitykset 2009 Asemanjatke, Vääräsaari, Nätkin teollisuusalue ja Nojanmaan tontti 17 Petri Parkko 8.7.2009 Sisällys

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2024 Matolamminneva-Räntäjärvi,Virrat, Pirkanmaa Sijainti Matolamminneva-Räntäjärven alue sijaitsee Virtain pohjoisosassa,

Lisätiedot

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS

SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 1 SOMERHARJUN LIIKEKESKUKSEN ASEMAKAAVA -ALUEEN LUONTOSELVITYS 2013 Juha Saajoranta 2 Sisällysluettelo 1. Luontoselvityksen toteutus 3 2. Asemakaava-alueen luonnon yleispiirteet..3 3. Kasvillisuus- ja

Lisätiedot

PIRKANMAAN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN (TURVETUOTANTO) LUONTOSELVITYKSET 2009

PIRKANMAAN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN (TURVETUOTANTO) LUONTOSELVITYKSET 2009 PIRKANMAAN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN (TURVETUOTANTO) LUONTOSELVITYKSET 2009 Marko Vauhkonen, Pekka Routasuo & Esa Lammi 30.11.2009 PIRKANMAAN 1. VAIHEMAAKUNTAKAAVAN (TURVETUOTANTO) LUONTOSELVITYKSET 2009

Lisätiedot

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483

KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 KEVÄTLAAKSON ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Osa-alueet 478-483 Porvoon kaupunki Kaupunkisuunnittelu Huhtikuu 2014 asemakaavan luontoselvitys Osa-alueet 478-483 Lotta Raunio Sisällys 1. Johdanto 1 2. Sijainti

Lisätiedot

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET

Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET Päivämäärä 29.10.2012 NÄSEN KARTANON TUULIVOIMAHANKKEEN ARVOKKAAT LUONTOKOHTEET JA RAKENTAMIS- ALUEIDEN KUVAUKSET SISÄLTÖ 1. Johdanto 1 2. Luonnonympäristön yleispiirteet ja arvokkaat luontokohteet 1 2.1

Lisätiedot

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS

VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen 19.1.2010 16.1T-1-1 VT 6 PARANTAMINEN VÄLILLÄ HEVOSSUO NAPPA LUONTOSELVITYS SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 4 2 AINEISTO JA MENETELMÄT...

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 3048 Lehtosenjärven laajennus, Lestijärvi, Keski-Pohjanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 3048 Lehtosenjärven laajennus, Lestijärvi, Keski-Pohjanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 3048 Lehtosenjärven laajennus, Lestijärvi, Keski-Pohjanmaa Sijainti Kohde sijaitsee Keski-Pohjanmaalla Lestijärven kunnassa,

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2033 Kalliojärvi-Pitkäjärvi, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Kalliojärven Pitkäjärven alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa. Alue

Lisätiedot

Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab

Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab Vastaselitys Vaasan Hallinto-oikeus PL 204 65101 VAASA Viite: VHO 28.9.2015, lähete 5401/15 Dnro 00714/15/5115 Pirttinevan turvetuotantolupa/oy Ahlholmens Kraft Ab Oy Ahlholmens Kraft Ab:n vastineen johdosta

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 8022 Suurisuo-Ansasuo, Nurmes, Pohjois-Karjala

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 8022 Suurisuo-Ansasuo, Nurmes, Pohjois-Karjala Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 8022 Suurisuo-Ansasuo, Nurmes, Pohjois-Karjala Sijainti Kohde sijaitsee Nurmeksen kunnan luoteisosassa, noin 6 kilometriä

Lisätiedot

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski

Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus. 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Kartoitusraportti Maastokäynnin perusteella tehty Latamäen luontoarvojen kartoitus 8.5.2012 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto.... 3 2. Luontoselvitys.......3 3. Tulokset.....

Lisätiedot

Merkkikallion tuulivoimapuisto

Merkkikallion tuulivoimapuisto OX2 FINLAND OY Merkkikallion tuulivoimapuisto Kasvillisuus- ja luontotyyppiselvityksen 2016 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29646P004 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Lähtötiedot ja menetelmät... 2

Lisätiedot

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys

Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Tikkalan päiväkoti-koulun itäisen metsikön luontoselvitys Anni Mäkelä Jyväskylän kaupunki Kaupunkisuunnittelu ja maankäyttö 25.7.2018 1. Selvitysalue Selvitysalue (1,6 ha) sijaitsee Tikkalassa päiväkoti-koulun

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 25.3.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. Kuninkaankatu 39 25.3.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi Suomen luonnonsuojeluliiton MUISTUTUS Kuninkaankatu 39 25.3.2013 33200 Tampere pirkanmaa@sll.fi Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. pily@pily.fi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Viite: Dnro

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2001 Iso-Saares, Ikaalinen, Pirkanmaa Sijainti Iso-Saareksen alue sijaitsee Ikaalisten itäosassa, Ylöjärven (Kurun) rajan

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 30.3.2015 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU TYÖNUMERO: E27636.10 MYNÄMÄEN KUNTA MYNÄMÄEN KATTELUKSEN ASEMAKAAVAN SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Sisältö 1 JOHDANTO... 2 2 TUTKIMUSALUEEN SIJAINTI JA YLEISKUVA... 2 3 TUTKIMUSMENETELMÄT... 3 4 LUONTOTYYPIT

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 1001 Mustakeidas, Honkajoki/Kankaanpää, Satakunta

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 1001 Mustakeidas, Honkajoki/Kankaanpää, Satakunta Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 1001 Mustakeidas, Honkajoki/Kankaanpää, Satakunta Sijainti Mustakeitaan suoalue sijaitsee Honkajoen kunnan ja Kankaanpään

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY

A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy. Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY A. Ahlström Kiinteistöt Oy & Satawind Oy Porin Ahlaisten Lammin tuulivoimapuiston kasvillisuustarkastus 2016 AHLMAN GROUP OY Raportteja 3/2016 sisällysluettelo Johdanto... 3 Raportista... 3 Selvitysalueen

Lisätiedot

JUHANI AALTIO Vuoritsalon ranta-asemakaavan muutostyön luontoselvitys

JUHANI AALTIO Vuoritsalon ranta-asemakaavan muutostyön luontoselvitys RAPORTTI 16USO0135.BAUSP.LUON 8.8.2013 JUHANI AALTIO Vuoritsalon ranta-asemakaavan muutostyön luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 3 ALUEEN YLEISKUVAUS 1 3.1 Suojelualueet ja

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6.

LUONTOSELVITYS TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS 3.6. TYÖNUMERO: E27559 METSÄHALLITUS LAATUMAA JALASJÄRVEN RUSTARIN TUULIVOIMAHANKEALUEEN LIITO-ORAVA- JA VIITASAMMAKKOSELVITYS SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista VALMIS LUONNOS MUUTOS PÄIVÄYS HYVÄKSYNYT TARKASTANUT

Lisätiedot

Koskskogen-Maraholmsträsket

Koskskogen-Maraholmsträsket Koskskogen-Maraholmsträsket Pinta-ala: 44,4 ha Omistaja: Mustasaaren kunta (24,2 ha) ja Vaasan kaupunki (20,2 ha) Kaavatilanne: Bölen osa-yleiskaavassa ja Vaasan yleiskaavassa 2030 alue on virkistysaluetta

Lisätiedot

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008

LUONNOS. Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 LUONNOS Kittilän Ylä-Levin asemakaava-alueen luontotyyppikartoitus vuonna 2008 Espoo 2008 Ylä Levin asemakaava alueen luontotyyppikartoitus 2008 1 Sisällysluettelo Tiivistelmä 2 1. Johdanto 3 2. Tulokset

Lisätiedot

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM

1. Yleistä. Hannu Tuomisto FM ALAKYLÄN LUONTOSELVITYS SEINÄJOEN KAUPUNKI 2018 1. Yleistä Tämän luontoinventoinnin tarkoituksena oli selvittää, esiintyykö Seinäjoen kaupungin Alakylässä, kartassa 1 rajatulla alueella, sellaisia luontoarvoja,

Lisätiedot

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat

Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Luonto- ja linnustoselvitys 2016 Lieksan Pitkäjärven laajennusosat Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteina oli kaksi pientä, erillistä aluetta Pitkäjärvellä, noin 20 km Lieksan kaupungista

Lisätiedot

MÖKSYN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS

MÖKSYN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Windpower Oyj Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 4.2.2014 Viite 1510005246 MÖKSYN TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS TUULIVOIMAPUISTON LUONTOSELVITYS Päivämäärä 4.2..2014 Laatija

Lisätiedot

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus

VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus 2016 VT6 parantaminen välillä Hevossuo-Nappa Tiesuunnitelmaan liittyvä liitooravatarkistus Petri Parkko 4.4.2016 1 1. Taustoja Kouvolan Hevossuo-Nappa välille on suunniteltu VT6 tiesuunnitelmassa rinnakkaistiejärjestelyjä.

Lisätiedot

Mäntsälä, LUO-aluetunnus 46

Mäntsälä, LUO-aluetunnus 46 Mäntsälä, LUO-aluetunnus 46 MÄNTSÄLÄ (46) LUO-alue sijaitsee Mäntsälän keskiosissa Lukon kylässä pääosin asumattomalla metsäisellä harjualueella. osalta pääosin tietoon alueella laaja-alaisesti esiintyvästä

Lisätiedot

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari

PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI. Jouko Sipari PUUMALA REPOLAHTI ITÄOSIEN YLEISKAAVAN MUUTOKSET LUONTOINVENTOINTI Jouko Sipari 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.. 3 INVENTOITU ALUE... 3 1. Repolahden perukka. 3 LIITTEET Kansikuva: Repolahden perukan rantaa

Lisätiedot

9M Vapo Oy. Tuohinevan kasvillisuusselvitys

9M Vapo Oy. Tuohinevan kasvillisuusselvitys 24.8.2007 Vapo Oy Tuohinevan kasvillisuusselvitys 1 Sisältö 1 JOHDANTO 1 2 TUOHINEVAN SUOTYYPIT JA KASVILLISUUS 1 3 MAISEMA- JA VIRKISTYSARVOT 2 4 HUOMIONARVOISET ELINYMPÄRISTÖT, UHANALAISET LAJIT JA SUOJELUALUEET

Lisätiedot

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys

RAPORTTI 16X185375 2.9.2013. KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys RAPORTTI 16X185375 2.9.2013 KONTIOLAHDEN KUNTA Kontiorannan asemakaava-alueen luontoselvitys Sisältö 1 1 AINEISTO JA MENETELMÄT 1 2 ALUEEN YLEISKUVAUS 1 2.1 Suojelualueet ja uhanalaiset lajit 1 3 LUONTOSELVITYS

Lisätiedot

Heinijärvien elinympäristöselvitys

Heinijärvien elinympäristöselvitys Heinijärvien elinympäristöselvitys Kuvioselosteet Kuvio 1. Lehto Kuviolla kahta on lehtotyyppiä. Ylempänä tuoretta runsasravinteista sinivuokko-käenkaalityyppiä (HeOT) ja alempana kosteaa keskiravinteista

Lisätiedot

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015

Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 Lintukankaan liito-oravaselvitys 2015 29.6.2015 Kaupunkirakennepalvelut Johdanto Liito-orava kuuluu EU:n luontodirektiivin liitteen IV (a) lajeihin, joiden suojelu on toteutettu luonnonsuojelulain 49.1

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 3 Topografia 3 Kallioperä 4 Maaperä 4 Maanpeite 5 Pohjavesialueet 5 Selvitysalueen luontokohteet Luontokohteet

Lisätiedot

Soiden luonnontilaisuusluokitus

Soiden luonnontilaisuusluokitus Soiden luonnontilaisuusluokitus YSA 44 :n 3 kohdan tulkinta 7.2.2017 Olli Autio Etelä-Pohjanmaa ELY-keskus Yleistä Ehdotus soiden ja turvemaiden kestävän ja vastuullisen käytön ja suojelun kansalliseksi

Lisätiedot

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015

LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 154 LIITE 98 MYRSKYLÄN SEPÄNMÄKI- PALOSTENMÄKI LUONTO- JA MAISEMASELVITYS 2015 Kuvio 1. Kalliokumpare alueen pohjoisosassa (Kuvio 1). ClT-tyypin kalliometsaa. 1. JOHDANTO Selvitysalue

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Miten arvokkaat pienvedet tunnistetaan maastossa? Metsätalouden vesiensuojelupäivät, Koli Jari Ilmonen, Luontopalvelut

Miten arvokkaat pienvedet tunnistetaan maastossa? Metsätalouden vesiensuojelupäivät, Koli Jari Ilmonen, Luontopalvelut Miten arvokkaat pienvedet tunnistetaan maastossa? 22.09.2015 Metsätalouden vesiensuojelupäivät, Koli Jari Ilmonen, Luontopalvelut Mitä ovat arvokkaat pienvedet? Pienvedet = purot ja norot, lammet, lähteiköt

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 2036 Lumivuori, Ylöjärvi, Pirkanmaa Sijainti Lumivuoren alue sijaitsee Ylöjärven Kurussa, noin 10 kilometriä Kurun keskustasta

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton 22.10.2010. Vapo Oy:n Meranevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus, Perho

Suomen luonnonsuojeluliiton 22.10.2010. Vapo Oy:n Meranevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus, Perho Suomen luonnonsuojeluliiton 22.10.2010 Pohjanmaan piiri ry MUISTUTUS Valtionkatu 1 60100 SEINÄJOKI p. 06 312 7577 pohjanmaa@sll.fi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto PL 200 65101 VAASA DRNO: LSSAVI/197/04.08/2010

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ IITIN KIRKONKYLÄN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Marko Vauhkonen Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 18.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 362 ja 3622 kevyen

Lisätiedot

ID 5020 Itämäen itä- ja kaakkoispuoliset suot ja metsät, Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa

ID 5020 Itämäen itä- ja kaakkoispuoliset suot ja metsät, Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 5020 Itämäen itä- ja kaakkoispuoliset suot ja metsät, Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa Sijainti Kaksiosainen kohde sijaitsee

Lisätiedot

Porvoon Rännarstenin murskaamon louhintaalueen laajennukseen liittyvä luontoselvitys

Porvoon Rännarstenin murskaamon louhintaalueen laajennukseen liittyvä luontoselvitys 2017 Porvoon Rännarstenin murskaamon louhintaalueen laajennukseen liittyvä luontoselvitys Petri Parkko 23.11.2017 1. Taustoja Porvoon Rännarstenin kallioalueelle on suunniteltu ottoalueen laajennusta karttaan

Lisätiedot

335. Laajanneva-Mustasuo (Vaala)

335. Laajanneva-Mustasuo (Vaala) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 335. Laajanneva-Mustasuo

Lisätiedot

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS

KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS Vastaanottaja Voimavapriikki Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 7.9.2012 KIIMASSUON TUULI- PUISTO TÄYDENTÄVÄ LUON- TOSELVITYS KIIMASSUON TUULIPUISTO TÄYDENTÄVÄ LUONTOSELVITYS Tarkastus Päivämäärä 07/09/2012

Lisätiedot

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010

PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 Marko Vauhkonen 1.8.2010 PIRKKALAN VÄHÄ-VAITTIN LIITO-ORAVASELVITYS 2010 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTO JA MENETELMÄT... 3 3 LIITO-ORAVAN ESIINTYMINEN

Lisätiedot

Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus. Kotkan Kymijoen pohjoisosan osayleiskaavan luontoarvotarkistus 2013

Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus. Kotkan Kymijoen pohjoisosan osayleiskaavan luontoarvotarkistus 2013 Kotkan kaupunki Kaupunkisuunnittelu Kaavoitus Kotkan Kymijoen pohjoisosan osayleiskaavan luontoarvotarkistus 2013 Petri Parkko 31.8.2013 1. Taustoja Kaakkois-Suomen ELY-keskus pyysi päivittämään tietoja

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö

Sisällysluettelo. Selvitysalueen yleiskuvaus. Selvitysalueen luontokohteet. Selvitysalueen suojelullisesti merkittävä linnusto ja eläimistö Ilmajoen kunta Kaavoitustoimi 1.4.2016 Sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus Sijainti 4 Topografia 4 Kallioperä 5 Maaperä 5 Maanpeite 6 Pohjavesialueet 6 Selvitysalueen luontokohteet Metsälain mukaiset

Lisätiedot

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka)

338. Vaara-Kainuun kansallispuistoesityksen suojelemattomat kohteet luonnonpuiston koillispuolisia alueita lukuun ottamatta (Hyrynsalmi, Puolanka) Kansallisomaisuus turvaan valtion omistamia suojelunarvoisia metsä- ja suoalueita WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto, Greenpeace ja BirdLife Suomi 2012 wwf.fi/metsat 338. Vaara-Kainuun

Lisätiedot

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS

KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS KEVYEN LIIKENTEEN VÄYLÄ PYHTÄÄN PUROLAN KOHDALLA LUONTOSELVITYS Pekka Routasuo Ympäristösuunnittelu Enviro Oy 17.6.2013 1 JOHDANTO TL-Suunnittelu Oy laatii tiesuunnitelmaa maanteiden 3501 ja 14535 kevyen

Lisätiedot

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 5023 Nimettömänneva - Pieni Mätässuo, Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa

Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu ID 5023 Nimettömänneva - Pieni Mätässuo, Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa Suomenselän ja maanselän alueiden -suojelu ja ennallistamisesitys Helmikuu 2016 ID 5023 Nimettömänneva - Pieni Mätässuo, Pyhäntä, Pohjois-Pohjanmaa Sijainti Aluekokonaisuus sijaitsee noin 20 km itäkaakkoon

Lisätiedot

Kymenlaakson liitto. Kajasuon ja sen lähiympäristön soiden luontoarvoista

Kymenlaakson liitto. Kajasuon ja sen lähiympäristön soiden luontoarvoista Kymenlaakson liitto Kajasuon ja sen lähiympäristön soiden luontoarvoista Petri Parkko, luonnos 3.10.2008 1 1. Yleistä Haminan ja Anjalankosken kaupunkien alueella sijaitseva Kajasuo sekä sen läheisyydessä

Lisätiedot