Letkuravitun potilaan hoito ja hoidossa käytettävät välineet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Letkuravitun potilaan hoito ja hoidossa käytettävät välineet"

Transkriptio

1 Letkuravitun potilaan hoito ja hoidossa käytettävät välineet Alueellinen koulutus Sh Päivi Ollonqvist ja Sh Piia Lampén pkssk/ kir.pkl/tähystys

2 PEG Perkutaaninen endoskooppinen gastrostooma= tähystysteitse mahalaukkuun laitettu ravinnonantoletku Levyllinen PEG eli ensiasennus-peg Ballongillinen PEG eli bolusletku PEG-nappi PEG/J-linja eli jejunum (ohutsuoli) linja

3 Ensiasennus-PEG Laitetaan gastroskopian yhteydessä polikliinisesti. Potilaiden toipumista seurataan yön yli osastolla pkssk:ssa tai terveyskeskuksessa. Pkssk:ssa käytetään 20Fr paksuista ensiasennus-peg:ä. Ensiasennus-PEG pidetään 6kk (3kk-1v). Ensiasennus-PEG vaihdetaan bolusletkuun tai PEG-nappiin yleensä gastroskopiassa pkssk:ssa. (Letku lähtee pois myös vetämällä.)

4 Ballongillinen PEG eli bolusletku Ensiasennus-peg:n jälkeen potilaan (tai hoitavan henkilön/ henkilökunnan) toiveen tai potilaan voinnin mukaan.sopii esim. vuodepotilaille tai potilaille joiden hienomotoriikka on heikentynyt. Bolusletkuja on eripaksuisia: 12-24Fr Vesipallon tarkistus viikoittain. Mikäli bolusletku on laitettu leikkauksen yhteydessä ensiletkuksi, vesipallo tarkistetaan ensimmäisen kerran kuukauden kuluttua laittamisesta. 20Fr bolusletkussa on 7-10ml hanavettä. Bolusletkun vaihtoväli on 3kk, vaihdon voi suorittaa asiaan perehtynyt henkilö.

5 PEG-nappi Ensiasennus-peg:n jälkeen potilaan (tai hoitavan henkilön/ henkilökunnan) toiveen tai potilaan voinnin mukaan. Sopii esim. hyväkuntoisille ja aktiivisille potilaille tai potilaille jotka tarttuvat letkuun. PEG-nappeja on eripaksuisia 12-24Fr. PEG-napin pituus määräytyy PEG-kanavan mukaan cm. Napin pituutta on muutettava, jos potilas lihoo tai laihtuu. Vesipallon tarkistus viikoittain, vesipallossa hanavettä 5ml. PEG-napin vaihtoväli on 3kk, vaihdon voi suorittaa asiaan perehtynyt henkilö. Syöttöletku (=napista lähtevä lyhyt letku) vaihdetaan viikottain.

6 Lasten ensiasennus-peg Pkssk:ssa laitetaan PEG-nappi anestesiassa leikkaussalissa. Asennuksessa käytetään hyväksi kolmea pientä ankkuria joiden keskelle PEG-nappi voidaan asentaa suoraan. PEG-napin vaihdot onnistuvat ilman nukuttamista polikliinisesti tai lapsen kotona. Suomessa käytetään lapsille myös samanlaista ensiasennus-peg kuten aikuisille, tälläisen vaihto vaatiin lapselle uuden anestesian.

7 Ensiasennus-PEG J-linjalla Tavallisen ensiasenus-peg :n kautta voidaan viedä J-linja mahalaukun kautta ohutsuoleen. J-linja on 30-35cm pitkä ja sen paksuun on vain 9Fr (=3mm). Ravinnon siirron on tapahduttava syöttöpumpun avulla, koska ravitsemus menee ohutsuoleen. Mahalaukkuun jäävään osaan annetaan lääkkeet ja sitä voidaan käyttää mahan tyhjentämiseen (dekompressio). Vaihdetaan kun J-linja ei toimi. Ongelmana letkun tukkeutuminen tai letkun siirtyminen mahalaukkuun.

8 Vesipallollinen J-linja Voidaan laittaa valmiiseen ravitsemusavanteeseen. Pkssk:ssa käytössä Medan Transgastric Jejunal feeding tube 18Fr, 30cm Ravinnon siirron on tapahduttava syöttöpumpun avulla, koska ravitsemus menee ohutsuoleen. Mahalaukkuun jäävään osaan annetaan lääkkeet ja sitä voidaan käyttää mahan tyhjentämiseen (dekompressio). Vaihto 3kk välein, vaihto vaatii tähystyksen.

9 Duodopa-PEG Duodopa-PEG annostelee Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitettua lääkevalmistetta lääkepumpulla potilaan ohutsuoleen. Joissain tapauksissa Duodopa-PEG:n sivuhaaran kautta voidaan antaa ravitsemusliuosta, mutta yleensä tätä PEG:ä käytetään vain lääkkeen anosteluun. Duodopa-PEG vaihdetaan vain mikäli se lakkaa toimimasta.

10 PEG:n asentamisen jälkeen Toimenpidepäivänä PEG:n voidaan laittaa enintään 500ml hanavettä. Veden voi myös juoda. Toimenpidettä seuraavana päivänä aloitetaan letkuravitsemus ravitsemusterapeutin ohjeen mukaan. PEG-n laittamisen jälkeen on huomioitava haavakipu PEG:n juuressa voi pitää haavataitosta mikäli haava vuotaa verta.

11 PEG-hoitajan ohjaus Toimenpidettä seuraavana päivänä PEG-hoitaja ohjaa potilaan tai PEG:iä hoitavan henkilön ja käy läpi hoidossa tarvittavat välineet. Potilas saa mukaansa: PEG-potilaan kotihoito-ohjeen Kotihoidossa tai yksityisessä hoitokodissa oleva potilas saa mukaansa HOITOTARVIKEJAKELU-lapun. Potilasta ohjataan viemään hoitotarvikejakelulappu omaan Terveyskeskukseen ja soittamaan ravintovalmisteesta apteekkiin Kolmen päivän ravintovalmisteet ja hoitotarvikkeet potilas saa hoitavalta os:lta mukaansa. Terveyskeskukseen siirtyvistä potilaista soitetaan hoito-ohjeet kyseessä olevaan yksikköön.

12 Ihon hoito PEG-juuri puhdistetaan päivittäin suihkun yhteydessä. Kuivunut karsta/ veri irtoaa NaCl-liuoksella. Suihkuun voi mennä toimenpiteen jälkeisenä päivänä. PEG:n juuri ja letku kuivataan huolella, koska kosteaa letkua pitkin kiinnityslevy löystyy helposti. Saunaan ja uimaan voi mennä viikon kuluttua PEG:n laittamisesta. Kiinnityslevyn alle ei laiteta taitosta mikäli avanne ei eritä.

13 Kiinnityslevy PEG-letku pysyy paikallaan mahalaukkussa olevan taustalevyn ja vatsan päällä olevan kiinnityslevyn avulla. Ravitsemusavanne muodostuu 4-6vko:n aikana, sinä aikana kiinnityslevyn sopivaa kireyttä on tarkkailtava. PEG-letkua kevyesti nostettaessa ihon ja kiinnityslevyn väliin jää 0,2-0,5cm ilmarako. Liian tiukka kiinnityslevy aiheuttaa ihonpainumista ja nekroosia. Liian löysä granulaatiokudoksen muodostumista ja ihoongelmia, koska mahan sisältöä pääsee vuotamaan iholle.

14 Huuhtelu PEG-letkun tukkeutumisen ehkäisemiseksi letkua huuhdellaan 10-20ml (hanavettä) aina ennen lääkkeiden tai letkuravintovalmisteiden antamista sekä niiden jälkeen. Letkua tulee huuhdella vaikka se ei olisi käytössä. Huuhtomisen tärkeys korostuu J- linjallisten PEG:n yhteydessä, koska J-linja on ohut ja pitkä (30-50ml hanavettä).

15 PEG-letkun käytössä huomioitava PEG-letku ei estä normaalia ruokailua suun kautta Suun hoito on tärkeää, koska niukka syöminen vähentää syljen eritystä Hampaiden pesu x 2vrk Suun kostutus purskuttelemalla, jääpaloilla tai geelillä Suun limakalvojen tarkistus viikoittain NaCl:lla purskuttelu irrottaa kuivunutta karstaa ja poistaa pahaa makua suusta PEG-letkua on pyöriteltävä päivittäin ettei se tartu ravitsemusavanteeseen. J-linjallista peg:iä ei saa pyörittää. Vaihda ravinnonsiirtoletku päivittäin. Ruiskut ja syöttöletkut (PEG-napissa) pestään/huuhdotaan käytön jälkeen.

16 Ruokailu asento Aspiraatiovaaran pienentämiseksi potilas nostetaan puoli-istuvaan tai istuvaan asentoon ravinnon antamisen ajaksi. Säilytä kohoasento vielä puolesta tunnista tuntiin letkuruokinnan lopettamisen jälkeen. Potilaan asennon vaihdoista on huolehdittava, mikäli ravitsemus annetaan jatkuvana tiputuksena. Kun ravitsemus annetaan hitaana tiputuksena riittää, että potilaan pää on hieman kohotettuna.

17 Vesipallon tarkistus Vesipallo pitää ravintoportin paikoillaan Vesipallon vesimäärä tarkistetaan ja vaihdetaan joka viikko, koska vesi haihtuu pallosta. Veden tarkistus kannattaa tehdä arkiaamuna. Bolusletkussa nostetaan kiinnityslevyä poispäin, työnnetään ravintoletkua mahalaukkuun ja tyhjennetään ruiskulla vesipalloportista (ball) vesi. Laitetaan uusi vesi palloon ja kiinnityslevy kiristetään sopivalle kireydelle. Vesimäärä on ilmoitettu vesipalloportissa (ball). Paina PEG-nappia koko ajan alaspäin, kiinnitä tyhjä ruisku vesipalloporttiin ja tyhjennä vesi pallosta. Laita uusi vesi palloon 5ml.

18 PEG-napin vesipallon täyttö

19 Ongelmatilanteita/ tukos PEG-letku voi tukkeutua lääke- tai ruokaainejäämien vuoksi. Tukkeutumista voi ehkäistä huolellisella huuhtomisella. Aspiroi letku huuhteluruiskulla mahdollisimman tyhjäksi. Laita letkuun kivennäisvettä, lämmintä NaCl-liuosta tai jäähdytettyä vahvaa teetä. Anna vaikuttaa noin 5minuuttia. Puristele letkua varovasti ja huuhtele letkua ruiskulla pumpaten ja aspiroiden. Toista tarvittaessa useita kertoja. Ellei tukkeuma avaudu, ota yhteyttä arkena virka-aikaan kir.pkl:n tähystysyksikköön puh (vain henkilökunnalle). Ei päivystysasia.

20 Ongelmatilanteita/ irtoaminen Ballongi rikki tai vesi haihtunut siitä PEG-letkun irrotessa avanne sulkeutuu muutamassa tunnissa. Avanteen umpeutuminen estetään työntämällä AINA avanteeseen uusi/ sama ravitsemusletku tai esim. virtsakatetri. Jos PEG-letku IRTOAA ja letkun laitosta on ALLE neljä viikkoa (tai ravitsemustaso huono ja peg:n laitosta on alle kahdeksan viikkoa) on potilas lähetettävä keskussairaalaan PEG:n paikan tarkastamista varten. PEG:n siirtyminen pois mahalaukusta aiheuttaa potilaalle kovan vatsakivun ja ravintovalmiste ei tipu kunnolla. Keskeytä ravitsemus, ota yhteys lääkäriin.

21 Ongelmatilanteita/ iho Liian tiukka kiinnityslevy/ liian lyhyt PEG-nappi aiheuttaa ihonpainumista ja nekroosia. Liian löysä kiinnityslevy/ liian pitkä PEG-nappi aiheuttaa granulaatiokudoksen muodostumista ja iho-ongelmia, koska mahan sisältöä pääsee vuotamaan iholle. Mahansisällön polttama, vetistävä/ärtynyt iho: Puhdista iho NaCl-liuoksella ja kuivaa Sirottele talkkia ja puhalla liiat pois Puristele Eakinista ärtyneen ihoalueen kokoinen rengas PEG:n juureen Laita Duoderm Extra Thin päällimmäiseksi, kiristä kiinnityslevy Sidokset vaihdetaan kahden kolmen päivän välein

22 Granulooma Sidekudoksen liikakasvua eli granulaatiokudosta

23 Granulooman hoito Muodostumista ehkäisee kiinnityslevyn oikea kireys, 0,2-0,5cm:n ilmarako. Laapistus Argentrix-tikulla, 2-4 kertaa 2-3päivän välein. Suojaa terve iho esim. valkovaseliinilla. Kostuta Argentrix-tikun kärki hanavedessä, töpöttele varovasti granuloomaa. Syövyttävän vaikutuksen takia laapis ei saa osua peg-letkuun eikä terveelle iholle, laita taitos ihon ja kiinnityslevyn väliin. Rapsuta kuollut kudos pois seuraavana päivänä suihkun yhetydessä. Elocon-voide voi vähentää kudoksen kasvua ja ehkäistä uuden muodostumista.

24 KIITOS Ollaan yhteydessä: Kir.pkl/tähystys puh ja potilaille:

Ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje

Ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje Ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje www.eksote.fi Sisällysluettelo PEG-syöttöletku... 3 PEG-letkun laitto... 3 Kivun hoito... 3 Ravitsemus... 4 Puhtaus... 5 Lääkkeet... 5 Ihon hoito...

Lisätiedot

Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje

Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje Lasten ravitsemusavanne (PEG) hoito-ohje potilaan kotihoito-ohje www.eksote.fi Sisällys PEG-syöttöletku... 3 PEG-letkun laitto... 3 Kivun hoito... 3 Ravitsemus... 4 Lääkkeet... 5 Ihon hoito... 5 Kiinnityslevy...

Lisätiedot

Ravitsemusavanteen (PEG) hoito-ohjeita potilaalle

Ravitsemusavanteen (PEG) hoito-ohjeita potilaalle Ravitsemusavanteen (PEG) hoito-ohjeita potilaalle www.eksote.fi Sisällysluettelo Ravitsemusavanteen (PEG) hoito-ohjeita potilaalle...1 Sisällysluettelo...2 PEG-syöttöletku...3 PEG-letkun laitto...3 Kivun

Lisätiedot

Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC -PEG MIC-KEY MIC -BOLUS

Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC -PEG MIC-KEY MIC -BOLUS MIC -tuotteet Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC -PEG MIC-KEY MIC -BOLUS P O T I L A S O H J E M I C - T U O T T E I L L E Sisällysluettelo Mikä on PEG?... 3 MIC -PEG -ensiasennusletku... 3 MIC-KEY -RAVINTOPORTTI...

Lisätiedot

Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC -PEG MIC-KEY MIC -BOLUS

Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC -PEG MIC-KEY MIC -BOLUS MIC -tuotteet Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC -PEG MIC-KEY MIC -BOLUS POTILASOHJE MIC-TUOTTEILLE Sisällysluettelo Mikä on PEG?... 3 MIC -PEG -ensiasennusletku... 3 MIC-KEY -RAVINTOPORTTI... 4 Syöttöletkun

Lisätiedot

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto 2014-2015

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto 2014-2015 Flocare Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto 2014-2015 Flocare-ravinnonsiirtolaitteisto Annosteltaessa Flocare Infinity -syöttöpumpulla * Flocare Infinity universaali pumppusiirtolaite - ENLock Sopii

Lisätiedot

Potilasohjaus ja käytännön toteutusta

Potilasohjaus ja käytännön toteutusta Potilasohjaus ja käytännön toteutusta Seija Viljanen, sairaanhoitaja Alueellinen letkuravitsemuskoulutus 2.2.2017 Ravitsemusavanteet Pitkäaikaisen letkuravitsemuksen tarpeeseen ( yli 3-4 viikkoa ) -PEG

Lisätiedot

PEG-POTILAAN KOTIHOITO-OHJE

PEG-POTILAAN KOTIHOITO-OHJE Lapin sairaanhoitopiiri Ky PEG-POTILAAN KOTIHOITO-OHJE Lapin keskussairaala (Potilasohje) 2012 RAVITSEMUSHOIDON TOTEUTUS Ravintovalmisteen nimi ja määrä: Ravintosisältö: Energiaa kcal/vrk Syöttömenetelmä:

Lisätiedot

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto Flocare Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto Flocare-syöttöletkut Flocare PUR -syöttöletkut - ENLock Nasogastrinen syöttöletku letkuruokintaan mahalaukkuun. Röntgenpositiivinen, läpinäkyvä polyuretaaniletku,

Lisätiedot

FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO

FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO ENFit: UUSI ISO-STANDARDI LISÄÄ POTILASTURVALLISUUTTA Potilasturvallisuuden lisäämiseksi Nutrician ravinnonsiirtolaitteisiin ja syöttöletkuihin tulee uusi ENFitliitäntäjärjestelmä.

Lisätiedot

Midline-katetrit. Peijas Sh Oskar Nyholm

Midline-katetrit. Peijas Sh Oskar Nyholm Midline-katetrit Peijas 11.1.2018 Sh Oskar Nyholm oskar.nyholm@hus.fi PICC- ja Midline-katetrien erot Keskuslaskimokatetri Ääreislaskimokatetri eli pitkä kanyyli Käyttöindikaatiot kuten pitkäaikaisella

Lisätiedot

MIC -tuotteet Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC-TUOTTEILLE

MIC -tuotteet Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC-TUOTTEILLE MIC -tuotteet Toinen tapa syödä POTILASOHJE MIC-TUOTTEILLE SISÄLLYSLUETTELO Mikä on PEG?...3 MIC -PEG -ensiasennusletku...3 MIC-KEY -ravintoportti tai MIC -BOLUS -letku ensiasennuksessa...4 MIC-KEY -ravintoportti...5

Lisätiedot

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto

Flocare. Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto Flocare Syöttöletkut ja ravinnonsiirtolaitteisto Flocare-ravinnonsiirtolaitteisto Annosteltaessa Flocare Infinity -syöttöpumpulla * Flocare Infinity universaali pumppusiirtolaite - ENLock Sopii suoraan

Lisätiedot

Letkuravitsemuksen kotihoito-opas

Letkuravitsemuksen kotihoito-opas Letkuravitsemuksen kotihoito-opas Potilaan nimi Syöttöreitti Syöttöletku: (ruksaa ja täytä käytössä olevan laitteen tiedot) PEG-letku (merkki, paksuus, stoomakanavan pituus) Gastrostomialetku (ballongillinen

Lisätiedot

LASKIMOPORTTI. Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP

LASKIMOPORTTI. Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP LASKIMOPORTTI Sari Hovila, opetushoitaja (YAMK) KTVa, KSSHP Laskimoportin rakenne Laskimoportin käyttö Keskuslaskimo-, infuusio- eli ihonalainen laskimoportti on potilaan ihon alle asetettu verisuoniyhteyslaite,

Lisätiedot

Kirurgian poliklinikka / urologian poliklinikka Infektio-sairaalahygieniayksikkö

Kirurgian poliklinikka / urologian poliklinikka Infektio-sairaalahygieniayksikkö Kirurgian poliklinikka / urologian poliklinikka Infektio-sairaalahygieniayksikkö Ohje henkilökunnalle 1 Virtsakatetri on vierasesine ja muodostaa aina infektioriskin, joten katetrin laittamisella tulee

Lisätiedot

Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas

Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas Lapsen nimi Syöttöreitti Syöttöletku: (ruksaa ja täytä käytössä olevan laitteen tiedot) PEG-letku (merkki, paksuus, stoomakanavan pituus) Gastrostomialetku (ballongillinen

Lisätiedot

Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas

Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas Lasten letkuravitsemuksen kotihoito-opas Lapsen nimi _ Syöttöreitti Syöttöletku: (ruksaa ja täytä käytössä olevan laitteen tiedot) PEG-letku (merkki, paksuus, stoomakanavan pituus) Gastrostomialetku (ballongillinen

Lisätiedot

FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO

FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO Flocare -RAVINNONSIIRTOLAITTEISTO Annosteltaessa Flocare Infinity -syöttöpumpulla Flocare Infinity universaali pumppusiirtolaite Sopii suoraan letkuravintovalmistepakkaukseen

Lisätiedot

käyttöohjeet PUHDISTAA

käyttöohjeet PUHDISTAA käyttöohjeet PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE peräiset Säärihaavat Painehaavat Palovammat Ihorikot Kirurgiset haavat Traumaat kun hoitotulokset ratkaisevat ISO 9001:2008 ISO 14001:2004 PolyMem PolyMem

Lisätiedot

20.10.2015. Sh Miia Sepponen AVH-valvonta. sh Miia Sepponen / AVH-valvonta

20.10.2015. Sh Miia Sepponen AVH-valvonta. sh Miia Sepponen / AVH-valvonta 20.10.2015 Sh Miia Sepponen AVH-valvonta Tavoitteena on, että jokaiselta potilaalta seulotaan vajaaravitsemuksen riski heti hoitojakson alussa Käytetään NRS-2002 (Nutritional Risk Screening) menetelmää

Lisätiedot

Laskimoportit. Sh Oskar Nyholm Peijaksen sairaala

Laskimoportit. Sh Oskar Nyholm Peijaksen sairaala Laskimoportit Sh Oskar Nyholm Peijaksen sairaala 11.1.2018 oskar.nyholm@hus.fi Laskimoportit Pitkäaikaiset iv-lääkehoidot kuten Hyytymistekijät hemofiilikoille Sytostaatit syöpäpotilaille PN tai nestehoito

Lisätiedot

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä.

1. Tarkista, että pullon vakuumi on kunnossa. Vihreän haitarin pitää olla lytyssä. PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille, jotka ovat toistuvasti joutuneet käymään keuhkopussin tyhjennyksessä. Katetri

Lisätiedot

FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO

FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO FLOCARE RAVINNON- SIIRTOLAITTEISTO 2017 Flocare -RAVINNONSIIRTOLAITTEISTO Annosteltaessa Flocare Infinity -syöttöpumpulla Flocare Infinity universaali pumppusiirtolaite Sopii suoraan pussipakkaukseen Pulloadapteri

Lisätiedot

PEG-LETKUN KÄYTTÖ - kirjallinen ohje hoitohenkilökunnalle

PEG-LETKUN KÄYTTÖ - kirjallinen ohje hoitohenkilökunnalle PEG-LETKUN KÄYTTÖ - kirjallinen ohje hoitohenkilökunnalle Hanna Rosenqvist Opinnäytetyö Kevät 2015 Hoitotyön koulutusohjelma OAMK/ Oulaisten yksikkö TIIVISTELMÄ Oulun ammattikorkeakoulu/ Oulaisten yksikkö

Lisätiedot

Neurokirurgisen haavan hoito

Neurokirurgisen haavan hoito Neurokirurgisen haavan hoito Alueellinen neurohoitotyön iltapäivä 9.5.2017 sh. Laura Louhi, TYKS Neurokirurgian vuodeosasto Miksi neurokirurgisen haavan hoitoon tulee kiinnittää erityistä huomiota? Keskushermoston

Lisätiedot

Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta. Käsin painaminen

Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta. Käsin painaminen Potilaan punktiopaikan sulkeminen ja seuranta käsin painaminen painolaite sulkulaite Käsin painaminen tutkimuksen jälkeen potilas omalla vuoteella valvontatilaan katetri suonessa ennen painamisen aloittamista

Lisätiedot

PEG-potilaan ravitsemus. Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä

PEG-potilaan ravitsemus. Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä PEG-potilaan ravitsemus Ravitsemusterapeutti Roope Mäkelä 2.2.2017 Miksi? Letkuravitsemusta voivat tarvita potilaat, joilla on ongelmia suun tai nielun alueella, ruokatorvessa tai vatsalaukussa Nielemisongelmia,

Lisätiedot

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta

Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Keskuslaskimokanyyliin liittyvien infektioiden torjunta Kuvallisten ohjeiden kehittäminen Kehittämistyö, Arcada, Hygieniahoitajan opinnot Maarit Juti Sisältö Miksi nämä ohjeet? Verinäytteenotto CVK:sta

Lisätiedot

Keskeiset tiedot PEG/J-letkun laiton valmistelusta, asetuksesta ja jälkihoidosta

Keskeiset tiedot PEG/J-letkun laiton valmistelusta, asetuksesta ja jälkihoidosta Keskeiset tiedot PEG/J-letkun laiton valmistelusta, asetuksesta ja jälkihoidosta Pitkälle edennyttä Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla, jotka saavat Duodopa hoitoa Keskeiset tiedot PEG/J-letkun

Lisätiedot

Lataa PEG-potilaan hoito-opas henkilökunnalle. Lataa

Lataa PEG-potilaan hoito-opas henkilökunnalle. Lataa Lataa PEG-potilaan hoito-opas henkilökunnalle Lataa ISBN: 9789529524204 Sivumäärä: 76 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 13.05 Mb Ravitsemusavannetta suositellaan, jos letkuravitsemusta tarvitaan useiden viikkojen

Lisätiedot

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla

Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Tehostettu suunhoito ja hengitysteiden imeminen vuodeosastolla Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 ls 6 Hygieniahoitaja Raija Järvinen p. 040

Lisätiedot

IV-kanyylien käsittely

IV-kanyylien käsittely IV-kanyylien käsittely Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 26.10.2015 Hygieniahoitaja Tuula Keränen infektioiden torjuntayksikkö, OYS Puh 0405094097 Sisältö

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle

Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita eturauhasen liikakasvun avoimeen poistoon tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA

HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA HOITOON LIITTYVIEN INFEKTIOIDEN TORJUNTA 1. VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISY 2. KANYYLI-INFEKTION EHKÄISY 3. KEUHKOKUUMEEN EHKÄISY 4. KÄSIHYGIENIA 5. MIKROBILÄÄKKEET 1 VIRTSAKATETRI-INFEKTION EHKÄISYKEINOJA

Lisätiedot

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11

PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS. Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni HYKS SYDÄN- JA KEUHKOKESKUS Keuhko- ja ruokatorvikirurgian osasto M11 PleurX-dreeni on katetri, jonka avulla voitte itse tyhjentää keuhkopussiin kertyneen nesteen. Katetri laitetaan potilaille,

Lisätiedot

Laskimoportit. Peijas Sh Oskar Nyholm HUS/HYKS/AteK/Peijaksen sairaala Anestesia- ja leikkausosasto K

Laskimoportit. Peijas Sh Oskar Nyholm HUS/HYKS/AteK/Peijaksen sairaala Anestesia- ja leikkausosasto K Laskimoportit Peijas 21.3.2019 Sh Oskar Nyholm HUS/HYKS/AteK/Peijaksen sairaala Anestesia- ja leikkausosasto K oskar.nyholm@hus.fi Laskimoportin asennus Leikkaussaliolosuhteissa PP/YA anestesialääkärin

Lisätiedot

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012

KÄSIHYGIENIAOHJE LÄNSI-POHJAN SAIRAANHOITOPIIRIN. KÄSIHYGIENIAOHJE KUNTAYHTYMÄ Infektio- ja sairaalahygieniayksikkö 28.11.2012 MITÄ KÄSIHYGIENIALLA TARKOITETAAN? Käsihygienialla tarkoitetaan käsiin kohdistuvia toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään infektioiden ja niitä aiheuttavien mikrobien siirtymistä käsien välityksellä.

Lisätiedot

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20)

LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) LUNA 340/500 ASENNUS- JA HOITO-OHJE (20) Altaiden vastaanotto Tarkista allas vastaanottaessasi sen. Erityisesti mikäli altaan kuljetuslaatikko on ulkopuolelta vahingoittunut, tarkista huolella onko myös

Lisätiedot

Letkuravitsemuksen ongelmakohtia Lasten letkuravitsemus Virpi Järveläinen Satshp

Letkuravitsemuksen ongelmakohtia Lasten letkuravitsemus Virpi Järveläinen Satshp Letkuravitsemuksen ongelmakohtia Lasten letkuravitsemus 2.2.2017 Virpi Järveläinen Satshp Letkuravitsemuksen komplikaatioita Ripuli Syy sopimaton valmiste, valmisteen osmolaalisuus, bakteerikontaminaatio,

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Eturauhasen poistoleikkaus

Eturauhasen poistoleikkaus Eturauhasen poistoleikkaus www.eksote.fi Potilasohje Yleistä Eturauhanen sijaitsee lantion pohjassa virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputkea. Eturauhanen tuottaa osan siemennesteestä. Eturauhasen

Lisätiedot

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE

käyttöohjeet uusia innovaatioita hoitotyöhön Käyttöohjeet myös osoitteesta PUHDISTAA KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE 1/2012 haavanhoito käyttöohjeet alovammat Ihorikot EB-haavat Traumaattiset haavat Kirurgiset haavat Diabeettiset haavat PUHDISTAA Laskimoperäise KOSTEUTTAA SUOJAA IMEE altimoperäiset säärihaavat Painehaavat

Lisätiedot

Hemodialyysihoitoon tulevalle

Hemodialyysihoitoon tulevalle Hemodialyysihoitoon tulevalle Potilasohje Olet aloittamassa hemodialyysihoidon eli keinomunuaishoidon. Tästä ohjeesta saat lisää tietoa hoidosta. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 01/2016

Lisätiedot

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle

Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle 1(5) Ohjeita simpukkarakkoleikkaukseen (Clam -cystoplastia) tulevalle potilaalle Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa Teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

PD-katetrin juuren hoito

PD-katetrin juuren hoito PD-katetrin juuren hoito Potilasohje Tämä ohje on tarkoitettu sinulle, joka olet aloittamassa peritoneaalidialyysihoitoa. Satakunnan sairaanhoitopiiri Dialyysi Päivitys 03//2015 Päivittäjä KL,ml Sisällys

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

Ohjeita kämmenkalvon kurouma leikkauksesta kuntoutuvalle (Dupuytrenin kontraktuura)

Ohjeita kämmenkalvon kurouma leikkauksesta kuntoutuvalle (Dupuytrenin kontraktuura) Ohjeita kämmenkalvon kurouma leikkauksesta kuntoutuvalle (Dupuytrenin kontraktuura) Potilasohje / i / Toimintaterapia / VSSHP Kämmenkalvon kurouma syntyy, kun kämmenen alueen sidekudoksen liikakasvu aiheuttaa

Lisätiedot

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus.

TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus. Husuken henkilökunta vastaa mielellään kysymyksiisi. Huuli-suulakihalkiokeskus Töölön sairaala TERVETULOA HALKION LUUNSIIRTOLEIKKAUKSEEN HUSUKEEN! Topeliuksenkatu 5, Helsinki Vuodeosasto puh. 09-47187442

Lisätiedot

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla!

Potilasturvallisuuden edistämisen ohjausryhmä. Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus. Kysy hoidostasi vastaanotolla! Potilasturvallisuus on yhteinen asia! Potilasturvallisuus on osa hyvää hoitoa kattaa tutkimuksen, hoidon ja laitteiden turvallisuuden tarkoittaa myös sitä, ettei hoidosta aiheutuisi potilaalle haittaa

Lisätiedot

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE 1. Ominaisuudet a. valmistettu korkealaatuisesta polyeteenistä b. täysin omavarainen c. ei vaadi ulkoisia liitäntöjä d. varmatoimiset lukot ja saranat e. kaikki osat käyttäjän

Lisätiedot

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007

TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA. Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 TEKONIVELLEIKKAUS COXASSA Marita Mikkola Minna Nyrhi 06.09.2007 Poliklinikka Potilaat tulevat Coxaan terveyskeskus-, sairaala- tai yksityislää ääkärin lähetteelll hetteellä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA

ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA Aseptiikka = kaikki toimenpiteet, joilla pyritään ehkäisemään ja estämään infektioiden syntyminen ASEPTIIKKA LÄÄKEHOIDOSSA LÄÄKEHOITO 1 A. KENTTÄ/M. M-K Aseptiikka lääkehoidon osana Lääkehoidon toteuttaminen

Lisätiedot

DUODOPA POTILAAN TASKUOPAS. 16 h TÄRKEÄÄ TIETOA RISKIEN MINIMOIMISEKSI

DUODOPA POTILAAN TASKUOPAS. 16 h TÄRKEÄÄ TIETOA RISKIEN MINIMOIMISEKSI 16 h DUODOPA POTILAAN TASKUOPAS TÄRKEÄÄ TIETOA RISKIEN MINIMOIMISEKSI Koulutusmateriaali riskien minimoimiseksi RMP versio 7.2, 13.3.2017. FIDUO13708b(2)/RMP/12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDATUS DUODOPAAN

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Lumiketju. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 14 R7700468

Installation instructions, accessories. Lumiketju. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 14 R7700468 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664147 Versio 1.0 Osa nro Lumiketju R7700468 Volvo Car Corporation Lumiketju- 30664147 - V1.0 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 R7700458 Sivu 2 / 14 R7700448

Lisätiedot

Päiväkirurgiset koulutuspäivät

Päiväkirurgiset koulutuspäivät Päiväkirurgiset koulutuspäivät Gynekologisen potilaan hoitoprosessi 21.9.2016 Salla Westman Gynekologiset potilaat leikkausjonoon 1. Lääkärin vastaanotolta naistentautien poliklinikalta 2. Erikoislääkärin

Lisätiedot

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet

Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Perhepäivähoidon hygieniaohjeet Hygienia ja puhtaus Hygienia on aikuisen ja lasten henkilökohtaista hygieniaa sekä työympäristön-, lelujen ja elintarvikkeiden puhtautta. Hygienian tehostaminen päivähoidossa

Lisätiedot

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI

Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Kondroitiinisulfaatti 2% ITSEKATETROINTI Tämän oppaan tarkoituksena on neuvoa Uracyst-hoitoa saaville potilaille, kuinka virtsarakon voi katetroida itse. Oppaan sivuilta löytyvät yksityiskohtaiset ohjeet.

Lisätiedot

Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy

Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy Perifeeristen kanyylien infektiot ja niiden ehkäisy Anita Pahkamäki hygieniahoitaja Tampereen yliopistollinen sairaala Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Perifeeristen kanyyli-infektion ehkäisyssä huomioitavat

Lisätiedot

LETKU- RAVITSEMUS KOTIHOITO- OPAS

LETKU- RAVITSEMUS KOTIHOITO- OPAS LETKU- RAVITSEMUS KOTIHOITO- OPAS HOITOTIETOJA Nimi Syöttöreitti Syöttöletku: (ruksaa ja täytä käytössä olevan laitteen tiedot) PEG-letku (merkki, paksuus, stoomakanavan pituus) Gastrostomialetku (ballongillinen

Lisätiedot

JUSTFOG 1453 KÄYTTÖOHJE

JUSTFOG 1453 KÄYTTÖOHJE JUSTFOG 1453 KÄYTTÖOHJE 1/8 KÄYTÖN ALOITUS Täyttö Kierrä tankin yläosa irti vastapäivään pitämällä toisella kädellä kiinni tankista ja tarttumalla toisella kädellä päädyn uritettuun osaan. Varo, ettei

Lisätiedot

Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle

Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle Opas korvantauskuulokojeen käyttäjälle Lapin keskussairaala Kuuloasema PL 8041 96101 ROVANIEMI p. (016) 328 7607 Oppaan tekijät: Assi Perämäki ja Tuulikki Ahola Lapin keskussairaala Kuuloasema 2016 SISÄLLYS

Lisätiedot

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon

Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen. Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Tehokas kivunlievitys, nopea paraneminen Lääke suussa olevien aftahaavaumien hoitoon Mitä aftat ovat? Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä haavaumia, joita voi olla yksi tai useita samalla kertaa.

Lisätiedot

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennusohje 1. Asennuspohjan valinta Laite painaa noin 30 kg. Seinäkiinnitystä varten Retrojasson takaseinässä on kaksi reikää. Kiinnitykseen käytetään

Lisätiedot

Kirjataan tunnistetiedot Kirjataan allergiat/riskitiedot

Kirjataan tunnistetiedot Kirjataan allergiat/riskitiedot POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- MEO 1 (6) Pinnallinen haava (pituus alle 3 cm) Jäykkäkouristusrokote Ei vuoda runsaasti Puhdistus ja syvyyden tarkistaminen (varovaisuutta silmien ja kasvojen alueella) Tarvittaessa

Lisätiedot

Kattospoileri lisäjarruvalolla

Kattospoileri lisäjarruvalolla Ohje nro Versio Osa nro 30664254 1.0 Kattospoileri lisäjarruvalolla M8400560 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000180 A0000214 A0000177 M0000232 M8903187 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko

Lisätiedot

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN

KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN KOTISAIRAALOIDEN JA SYÖPÄPOLIKLINIKAN C YHTEISTYÖ 12.2.2019 sh Raila Niva SYÖPÄPOLIKLINIKAN HENKILÖKUNTA 4 sairaanhoitajaa, joista 1 toimii tablettihoitajana Lisäksi tarvittaessa sairaanhoitaja rekry yksiköstä

Lisätiedot

Hengitystiet imetään, kun

Hengitystiet imetään, kun POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- TOIMINTAOHJE 1 (5) HENGITYSTEIDEN IMEMINEN JA SUUN HOITO VUODEOSASTOILLA (aikuispotilaat) Hengitysvajauksesta kärsivän potilaan yskiminen on vaikeutunut ja limaa kertyy hengitysteihin.

Lisätiedot

Sädehoitoon tulevalle

Sädehoitoon tulevalle Sädehoitoon tulevalle Satakunnan sairaanhoitopiiri Sädehoitoyksikkö Päivitys 10//2015 Päivittäjä MM, mi Tämä opas on selkokielinen. Saat siitä tietoa helposti ja nopeasti. Ohjeen laatinut: Satakunnan sairaanhoitopiiri,

Lisätiedot

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala

HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät. Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala HAAVAT JA HAAVAHOITO 13.2.2013 Jalostuspäivät Heidi Kellokoski-Kiiskinen Laukaan Eläinsairaala ENSIHAVAINNOT Verenvuoto: valtimovuoto suihkuaa Kipu: tärinä, pinnallinen hengitys, hikoilu tuskainen ilme,

Lisätiedot

CINRYZE -valmisteen ([ihmisen] C1-inhibiittorin) valmistaminen ja itseannostelu Ohjeet potilaalle

CINRYZE -valmisteen ([ihmisen] C1-inhibiittorin) valmistaminen ja itseannostelu Ohjeet potilaalle CINRYZE -valmisteen ([ihmisen] C1-inhibiittorin) valmistaminen ja itseannostelu Ohjeet potilaalle Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Tämä ohje on tarkoitettu vain potilaille, joille on päätetty

Lisätiedot

Otsikko. MET Seinäjoen keskussairaalassa. elvytysasiantuntija-sh Kaisu Ikola

Otsikko. MET Seinäjoen keskussairaalassa. elvytysasiantuntija-sh Kaisu Ikola Otsikko MET Seinäjoen keskussairaalassa elvytysasiantuntija-sh Kaisu Ikola MIKÄ ON MET? Medical Emergency Team Teholta lähtevä ryhmä (a-lääkäri ja tehohoitaja + välineet) Euroopan elvytysneuvosto suosittelee,

Lisätiedot

HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN

HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN HYGIENIAKÄYTÄNNÖT JA ASEPTINEN LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN Kirsi Terho, hygieniahoitaja, sh, TtM VSSHP Sairaalahygienia ja infektiontorjuntayksikkö 19.9.2018 Aseptiikan periaatteiden noudattaminen

Lisätiedot

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät

Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti Dipoli /INTO-päivät Leikkaukseen saapuvan potilaan valmistelu ja jälkiseuranta El Anne Lahti 6.- 8.11.2018 Dipoli /INTO-päivät Tiedot ja sidonnaisuudet Kirurgian erikoislääkäri 1996 Thx- ja verisuonikirurgian erikoislääkäri

Lisätiedot

ROSE ROSE K2 POTILASOHJE IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. semiskleraaliset piilolinssit

ROSE ROSE K2 POTILASOHJE IRREGULAR CORNEA. Post Graft TM ROSE K2 XL. semiskleraaliset piilolinssit ROSE TM K TM ROSE K2 ROSE K2 TM NC POTILASOHJE ROSE K2 IRREGULAR CORNEA IC TM ROSE K2 Post Graft TM ROSE K2 XL semiskleraaliset piilolinssit TM Semiskleraalisten Rose K2 XL piilolinssien silmiin laitto

Lisätiedot

Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä

Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä Ohje nro Versio Osa nro 9172666 1.0 Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä M3903274 Sivu 1 / 8 Varuste A0000162 A0000161 M8802509 Sivu 2 / 8 M3903275 Sivu 3 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys

Toiminta leikkausosastolla. Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Toiminta leikkausosastolla Eija Similä Leikkaussairaanhoitaja Keskusleikkausosasto Oys Leikkausalueen infektio Hoitoon liittyvä infektio Terveydenhuollon toimintayksikössä annetun hoidon aikana tai alkunsa

Lisätiedot

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO

TURVALLINEN LÄÄKEHOITO TURVALLINEN LÄÄKEHOITO Lähi- ja perushoitajien alueellinen koulutuspäivä 9.10.2017 Osastofarmaseutti Jenni Kauppi Jenni.Kauppi@tyks.fi AIHEENA TÄNÄÄN Alkuperäiset, rinnakkaiset lääkkeet ja ravintolisät

Lisätiedot

Opas sädehoitoon tulevalle

Opas sädehoitoon tulevalle Opas sädehoitoon tulevalle Satakunnan keskussairaala Syöpätautien yksikkö / sädehoito 2014 Teksti ja kuvitus: Riitta Kaartinen Pekka Kilpinen Taru Koskinen Syöpätautien yksikkö / sädehoito Satakunnan keskussairaala

Lisätiedot

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20

TAP -käyttöohje. SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 TAP -käyttöohje SCHEU-DENTAL GmbH Am Burgberg 20 www.scheu-dental.com 58642 Iserlohn, Germany Hei! Olet saanut uuden TAP-uniapneakojeen hammaslääkäriltäsi/oikojaltasi. Se auttaa unenaikaiseen kuorsaamiseen

Lisätiedot

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus (yksi kappale) Materiaali (joko tiedostona tai linkkinä) Lähde

Materiaalin nimi. Kohderyhmä. Materiaalin laatu. Materiaalin sisältö. Kuvaus (yksi kappale) Materiaali (joko tiedostona tai linkkinä) Lähde Materiaalin nimi Mitä ruualle tapahtuu kehossa? Kohderyhmä 3 6 vuotiaat Materiaalin laatu Työohje Materiaalin sisältö Ruuansulatus Kuvaus (yksi kappale) Tässä työohjeessa tarkastellaan ruuan matkaa kehossa

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

HIV-potilaan hoitotyö K-SKS

HIV-potilaan hoitotyö K-SKS HIV-potilaan hoitotyö K-SKS Valtakunnallinen HIVkoulutuspäivä 13.2.13 sh Ulla-Maarit Tiainen MITÄ KESKI-SUOMEN HIV -HOITOTYÖHÖN KUULUU TÄNÄÄN, n HIV-potilaita on hoidettu sisätautien pkl:lla 90-luvun alusta

Lisätiedot

EPIPEN AUTOINJEKTORIN KÄYTTÖOHJE

EPIPEN AUTOINJEKTORIN KÄYTTÖOHJE EPIPEN AUTOINJEKTORIN KÄYTTÖOHJE Riskihallintamateriaalia, EpiPen&EpiPen Jr., versio 1, Maaliskuu 2018 MIKÄ EPIPEN / EPIPEN JR. (ADRENALIINI) AUTOINJEKTORI ON? EpiPen /EpiPen Jr. on kertakäyttöinen, esitäytetty

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2014 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2014 VilliHelmi Oy 1 Säihkyvän kaulakorun teet näistä: Lajitelma erilaisia helmiä makusi mukaan 5 g 8/0 tai 6/0 siemenhelmiä lasihelmien väriin sopien 0,45 mm koruvaijeria haluttu pituus + 15 cm korupiikkejä kolmionmuotoisia,

Lisätiedot

OSASTON HOITOMUODOT 14.3.2016 KOKOVUOROKAUSIOSASTO S1, HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ SH ULLA-KAISA.KETTUNEN@HUS.FI

OSASTON HOITOMUODOT 14.3.2016 KOKOVUOROKAUSIOSASTO S1, HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ SH ULLA-KAISA.KETTUNEN@HUS.FI OSASTON HOITOMUODOT 14.3.2016 KOKOVUOROKAUSIOSASTO S1, HYKS SYÖMISHÄIRIÖYKSIKKÖ SH ULLA-KAISA.KETTUNEN@HUS.FI OSASTO S1 12 + 2 potilaspaikkainen avo-osasto syömishäiriöyksikkö on yli 13-vuotiaiden nuorten

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE

KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE KÄYTTÖOHJEET ABT KÄSIKETJUTALJOILLE Kapasiteetti: 250, 500, 1000, 2000, 3000, 5000, 10000 ja 20000kg Huomio: Lue tämä käyttöohje ennen käsiketjutaljan käyttöönottoa. 1. Ripusta talja yläkoukusta ja nosta

Lisätiedot

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS

SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS 1(5) SILMÄLEIKKAUSTIEDOTUS Teille on varattu kaihileikkausaika oheisen ajanvarauskirjeen mukaan Vaasan keskussairaalan silmäyksikköön, joka sijaitsee A-rakennuksessa, 6. kerroksessa. Sairaanhoitaja soittaa

Lisätiedot

Hurjat vai kurjat. käsihuuhdekulutusluvut?

Hurjat vai kurjat. käsihuuhdekulutusluvut? Victor Oys Hurjat Huuhdeluvut? Hurjat vai kurjat huuhdekulutukset käsihuuhdekulutusluvut? Alueellinen koulutus 7.10.2011 hygieniahoitaja Tuula Keränen Infektioiden torjuntayksikkö p.08-3152898 Käsihuuhdekulutuksen

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohjeet

Käyttö- ja huolto-ohjeet Käyttö- ja huolto-ohjeet 2 Arvoisa OPTISLEEPIN käyttäjä, Hyvä OPTISLEEP-tuotteen käyttäjä, tiedät tunteen, kun väsymys ja uupumus määräävät päivän kulun. Lääkärin diagnoosi kuuluu: kärsit kuorsauksesta

Lisätiedot

KOTIUTUVAN PEG-POTILAAN OHJAUS. Kirjallinen ohje PEG-potilaalle

KOTIUTUVAN PEG-POTILAAN OHJAUS. Kirjallinen ohje PEG-potilaalle KOTIUTUVAN PEG-POTILAAN OHJAUS Kirjallinen ohje PEG-potilaalle Veera Allonen Iida Heino Opinnäytetyö Lokakuu 2016 Sairaanhoitajakoulutus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Sairaanhoitajakoulutus

Lisätiedot

PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT

PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT YLEISIMPIÄ ESIMERKKEJÄ A. Savolainen s.2013 1 Yleisimmät Ekg:n vuorikausinauhoitus Verenpaineen pitkäaikaisrekisteröinti Ruokatorven PH Oksimetria 2 Muita Syketaajuus ja sykevaihtelu

Lisätiedot

Alofisel (darvadstroseli)

Alofisel (darvadstroseli) Tähän lääkkeeseen kohdistuu lisäseuranta. Alofisel (darvadstroseli) Potilasopas FI/CX601/0119/0001 Tietoa sinulle, joka saat Alofisel -hoitoa Tämä esite kertoo Alofisel-hoidosta, jota saat perianaalifistelien

Lisätiedot

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon.

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon. Tetratec In 300 plus / In 400 plus / In 600 plus / In 800 plus / In 1000 plus Hyvä asiakas, onnittelemme teitä uuden ja tehokkaan Tetratec akvaariosuodattimen valinnasta. Tetratect IN plus sisäsuodatin

Lisätiedot

Sekoitinsarja Käyttöohje

Sekoitinsarja Käyttöohje Sekoitinsarja Käyttöohje Lue ohjekirja huolellisesti ennen laitteen käyttöönottoa. Käytä laitetta vain käyttöohjeen mukaisesti. Säilytä ohjekirja lukemiseksi tulevaisuudessa. TURVALLISUUS Laite ei ole

Lisätiedot

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle

Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle 1 (7) Potilas ohje paksusuolileikkaukseen tulevalle Tervetuloa osastolle A12 Näiden ohjeiden tarkoituksena on antaa teille tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa

Lisätiedot

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa

ROVANIEMEN KAUPUNKI. Hyvinvoiva lapsi. Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa ROVANIEMEN KAUPUNKI Hyvinvoiva lapsi Hygienia ja infektioiden torjunta perhepäivähoidossa Varhaiskasvatuspalvelut 2015 Työryhmä: Ahlsved Matias, tartuntataudeista vastaava hoitaja, Rovaniemen kaupunki

Lisätiedot

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala

Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala Sh, Endoproteesihoitaja Hanna Metsämäki TYKS, Kirurginen sairaala POTILAAN VALMISTAUTUMISEN TULEE ALKAA VIIMEISTÄÄN KUN LÄHETE TYKSIIN TEHDÄÄN Kaikki konservatiiviset keinot käytetty Potilaalle annetaan

Lisätiedot