Kannuksen Eskolan ja Sievin Vääräjoen alueen pohjavesipotentiaali

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kannuksen Eskolan ja Sievin Vääräjoen alueen pohjavesipotentiaali"

Transkriptio

1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Länsi-Suomen yksikkö Kokkola Salla Valpola L411/42/2014 Kannuksen Eskolan ja Sievin Vääräjoen alueen pohjavesipotentiaali

2

3 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 2 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO Yleistä Aikaisemmat tutkimukset Tutkimusalueen kuvaus Pohjaveden käyttö 4 2 MAASTOTUTKIMUKSET Maastokartoitus Maatutkaluotaukset Raskaat maaperäkairaukset ja havaintoputkiasennukset Kevyet maaperäkairaukset Hydrogeologiset selvitykset Pohjaveden alueellisen laadun selvitys Pohjaveden koepumppaukset Pohjaveden laatu koepumppauksissa Pohjaveden pinnankorkeuden tarkkailu ja havainnot 12 3 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Kallioperä Maaperä ja pohjavesiolosuhteet Pohjaveden määrä ja laatu 15 4 JATKOTUTKIMUSEHDOTUKSET 16 5 KIRJALLISUUS 17 LIITTEET LIITE 1 LIITE 2 LIITE 3 LIITE 4 LIITE 5 LIITE 6 LIITE 7 LIITE 8 Mittauslinjat ja kairauspisteet Pohjavedenpinnan taso Harjumuodostuman sijainti ja maaperäkairaukset Yhteenveto kevyiden tärykairausten tuloksista Pohjavesinäytteiden analyysitulokset Pohjaveden koepumppaukset Pohjavesiputkikortit Pohjavesinäytteiden analyysitulokset (analyysitodistukset)

4 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 3 1 JOHDANTO 1.1 Yleistä Geologian tutkimuskeskus (GTK) on tehnyt yhteistyössä Kannuksen Vesiosuuskunnan kanssa pohjavesitutkimuksia Kannuksen kaupungissa ja Sievin kunnassa sijaitsevalla Eskolanharjun pohjavesialueen ja Vääräjoen välisellä alueella. Tutkimuksessa selvitettiin vuosina Eskolanharjulta itään suuntautuvan laaksoalueen peitteisten harjukerrostumien laajuutta ja yhtenäisyyttä sekä alustavasti myös pohjavesipotentiaalia. Tutkimus toteutettiin Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) ja Kannuksen Vesiosuuskunnan rahoituksella. Työtä valvoi ja ohjasi hankkeen ohjausryhmä, johon kuuluivat toimialapäällikkö Miikka Paalijärvi ja geologi Salla Valpola Geologian tutkimuskeskuksen Länsi-Suomen yksiköstä, toimitusjohtaja Joni Vihanta Kannuksen Vesiosuuskunnasta ja hydrogeologi Ilkka Närhi Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Projektipäällikkönä toimi geologi Salla Valpola Geologian tutkimuskeskuksen Länsi-Suomen yksiköstä. Maatutkaluotauksista ja niiden tulkinnasta vastasi geologi Juha Davidila ja maaperän tärykairauksista tutkimusavustaja Kim Wennman. Pohjavesinäytteenoton suorittivat geologi Salla Valpola ja tutkimusavustaja Kim Wennman. Pohjavesiputkien koepumppausten järjestelyihin ja seurantaan osallistuivat toimialapäällikkö Miikka Paalijärvi, geologit Salla Valpola ja Juha Davidila, tutkija Elina Lindsberg sekä tutkimusavustaja Kim Wennman. Raportoinnista vastasi geologi Salla Valpola. 1.2 Aikaisemmat tutkimukset Tutkimuksen tausta-aineistona on käytetty seuraavia raportteja ja tietoja: Valpola, S., Lindsberg, E., Valjus, T. ja Okkonen, J., Eskolanharjun pohjavesialueen geologisen rakenteen selvitys. Geologian tutkimuskeskus, tutkimusraportti 78_ s liitettä. Maaperän yleiskartta 1: Suomen Kallioperäkartta DigiKP 1: Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineisto OIVA-ympäristö ja paikkatietopalvelu (valtion ympäristöhallinnon virastot) kesäkuu Tutkimusalueen kuvaus Kannuksen Eskolanharjun pohjavesialueella toteutettiin geologisen rakenteen selvitys ja pohjaveden virtausmallinnus (Valpola et al., 2014) osana SEPI-projektia vuosina Tutkimustulokset osoittavat että Eskolanharjun pohjavesialueella karkea harjuydin on kerrostunut selväksi kohomuotoiseksi harjuselänteeksi. Jäätikön peräännyttyä merivirtojen ja rantavoimien levittävä ja tasoittava vaikutus on ollut voimakasta ja alueella onkin karkean harjuytimen ympäristössä laajalle levinneenä rantakerrostumana hiekkaa ja hietaa. Eskolanharjun itäpää on puolestaan tasoittunut ja karkeaa harjukerrostumaa peittävät jäätikön peräytymistä seuranneen merivaiheen kerrostamat hienoainekset. Tutkimukset osoittavat myös, että karkea harjukerrostuma jatkuu peitteisenä ainakin noin 500 m etäisyydellä Eskolanharjun pohjavesialueen itäpuolella.

5 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 4 Maanmittauslaitoksen laserkeilausaineistoa tarkasteltaessa havaittiin että Eskolan ja Vääräjoen välisellä laaksoalueella esiintyy merkkejä peitteisten harjukerrostumien jatkumisesta hienompien kerrostumien alla. Sievin puolella Vääräjoen itäpuolella karkearakeiset kerrostumat nousevat jälleen kohomuotoiseksi harjuksi Sievinmäellä ja Markkulassa Markkulan pohjavesialueella. Tutkimusalue sijaitsee osin Kannuksen kaupungin ja osin Sievin kunnan alueella, noin 14 km Kannuksen keskustasta itään ja noin 13 km Sievin keskustasta länteen. Tutkimusalueen pinta-ala on noin 3,8 km 2. Se sijoittuu vt 28 pohjoispuolelle ja rajoittuu lännessä Hanhinevanojaan ja idässä Vääräjokeen. Alue on pääosin viljeltyä peltoaluetta. Pohjoisessa, etelässä ja kaakossa alue rajautuu osin moreenimäkiin. Laaksoalueen korkeustaso on noin m mpy. Maaperän pintaosa on valtaosin hienosedimenttien (siltti ja/tai savi) ja turvekerrostumien peitossa ja nykyisin pääosin viljelyskäytössä. Maanviljelyksen lisäksi tutkimusalueella on jonkin verran pientaloasutusta ja sen läpi kulkee voimalinja. Tutkimusalueen sijainti ja rajaus esitetään kuvassa 1. Kuva 1. Tutkimusalueen sijainti 1.4 Pohjaveden käyttö Eskolanharjun pohjavesialueen itäpäässä sijaitsee Hanhinevan vesiosuuskunnan vedenottamo, josta otetaan vettä vajaat 10 m 3 /vrk Hanhinevan alueella sijaitsevien kotitalouksien ja yhden maatilan käyttöön. Kannuksen vesiosuuskunnan vesi- ja viemäriverkko eivät ulotu tutkimusalueelle. Sievin vesiosuuskunta toimittaa talousvettä tutkimusalueen keski- ja itäosassa sijaitseville talouksille ja maatiloille, mutta sen viemäriverkko ei ulotu alueelle.

6 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 5 Vesihuoltovarmuuden lisäämiseksi Keski-Pohjanmaan alueella on tarvetta selvittää mahdollisia uusia vedenottoon soveltuvia alueita. Kannuksen Vesiosuuskunta on kiinnostunut tutkimusalueen pohjavesivaroista ja mahdollisuudesta käyttää niitä Kannuksen ja lähikuntien raakavesilähteenä. 2 MAASTOTUTKIMUKSET 2.1 Maastokartoitus Maastokartoitus koostui lähinnä alueen pintavesien virtaussuunnan ja -korkeustason havainnoinnista. Alueella ei ole kalliopaljastumia eikä hiekka- ja soraleikkauksia, joilla olisi mahdollista tehdä sedimentologista tarkastelua. Lisäksi tarkennettiin asennettavien pohjaveden havaintoputkien ja kevyiden tärykairausten sijoituspaikkoja. 2.2 Maatutkaluotaukset Maatutkaluotaus on sähkömagneettinen tutkimusmenetelmä, joka perustuu maankamaraan lähetettyjen radiotaajuisten aaltojen takaisin heijastuvan osan rekisteröintiin. Maatutkaluotauksella saadaan jatkuvaa profiilikuvaa maaperän rakenteesta. Maatutkan lähettämän elektromagneettisen pulssin kulkunopeus ja tunkeutumissyvyys riippuu väliaineen dielektrisyydestä (Er -arvo) ja sähkönjohtavuudesta. Sähkönjohtavuuden kasvu näkyy maatutkasignaalin vaimenemisena. Maanperän dielektrisyyden määrää lähinnä sen kosteuspitoisuus, johon puolestaan vaikuttaa aineksen raekoko. Hiekassa ja sitä karkeammissa maalajeissa sähkönjohtavuus ja dielektrisyys ovat yleensä alhaisia ja maatutkauksen syvyysulottuvuus vastaavasti hyvä. Hienoaineksen (savi) tai esim. suolapitoisuuden (tiesuolaus) lisääntyminen kasvattaa sähkönjohtavuutta ja dielektrisyyttä, jolloin myös maatutkan syvyysulottuvuus heikkenee. Menetelmä on siten parhaimmillaan harjualueilla, joissa sillä saadaan tietoa jopa yli 30 metrin syvyydeltä kallionpinnan korkokuvasta, pohjavedenpinnan tasosta, irtomaalajien laadusta ja maaperäkerroksen rakenteesta. Nämä tiedot ovat merkittäviä erityisesti alueilla, joilla on vähän tai ei ollenkaan maaperäleikkauksia. Maatutkalaitteistoon kuuluu lähetin-vastaanotinantennin lisäksi keskusyksikkö, kaapelit, paikannusjärjestelmä sekä vetolaitteistot (maastoauto, mönkijä tai moottorikelkka) ja telineet (kuva 2). Tutkimusalueella luodattiin keväällä 2015 yhteensä 7 maatutkaluotauslinjaa joiden yhteispituus on noin 5,1 km. Luotaukset suoritettiin GTK:n SIR-3000 maatutkalaitteistolla käyttäen 100 MHz:n antennia. Linjat paikannettiin maastossa GPS-paikantimella. Mittausaikana luotauksissa käytettiin ns. Maaperän pintakerrokset ovat tutkimusalueella kuitenkin lähes kaikkialla savea, hiesua tai hienoa hietaa ja maatutkan syvyysulottuvuus siten enimmillään vain muutamia metrejä. Hyvälaatuista tulkintakelpoista maatutkaluotausdataa ei alueelta siten saada, eikä suurempaa luotausmäärää katsottu tarkoituksenmukaiseksi. Maatutkaluotauslinjojen sijainti esitetään liitteessä 1.

7 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 6 Kuva 2. Kuva 2. GTK:n Länsi-Suomen yksikön maatutkalaitteisto (kuva Jari Väätäinen/GTK). 2.3 Raskaat maaperäkairaukset ja havaintoputkiasennukset Tutkimusalueella tehtiin Destia Oy:n GM-200 monitoimikairakoneella raskaita maaperäkairauksia ja pohjavesiputkien asennuksia marras-joulukuussa Yhteensä asennettiin 5 pohjavedenhavaintoputkea ESHP07 ja ESHP09-ESHP12, sekä tehtiin yksi raskas maaperäkairaus ESKP08. Havaintoputket ESHP07, ESHP09 ja ESHP12 ulotettiin kallioon, muut kairaukset päätettiin määräsyvyisenä hiekkaan tai soraan. Kairaussyvyydet vaihtelevat 18,4 29,4 m välillä. Yhteensä kairattiin 152,4 m raskasta maaperäkairausta ja lisäksi 9 m kalliovarmistusta. Havaintoputkea asennettiin yhteensä noin 127 metriä. Halkaisijaltaan 52/60 mm:n HDPE-putkien siiviläosat pyrittiin asentamaan mahdollisuuksien mukaan karkeimpiin harjukerrostumiin. Kaikkien HDPE - putkien maanpäällinen osa on varustettu lukittavalla metallisella suojaputkella. Maanpinnan ja havaintoputkien yläpään korkeustaso (N60) on vaaittu VRS-GPS -laitteistolla (korkeustarkkuus ± 3 cm).

8 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 7 Taulukko 1. Geofysikaalisten mittausten ja kairausten työmäärät tutkimusalueella vuosina TEHTÄVÄ Raskas maaperäkairaus ja kalliovarmistus (kpl / m / m) (Destia Oy) 6 / 152,4 / 9 Maaperänäytteet raskaista kairauksista (kpl) 42 Havaintoputkiasennus (kpl / m) 5 / 127,4 Kevyt tärykairaus (kpl / m) 16 / 245,7 Maatutkaluotaus (kpl / km) 7 / 5,1 2.4 Kevyet maaperäkairaukset Huhti-toukokuussa ja heinäkuussa 2015 tutkimusalueella tehtiin kevyitä tärykairauksia (ns. Cobraus) 25 mm tankokalustolla ja läpivirtausterällä sekä metrin pituisella näytteenottimella (kuva 3). Kevyillä tärykairauksilla selvitettiin ensisijaisesti peitteisten harjukerrostumien (hiekka/sora) laajuutta ja hienoaineskerrosten raekokoa ja paksuutta. Kairaukset pyrittiin ulottamaan aina hienoainessedimentin alapuoliseen hiekkaan tai soraan ja niiden syvyys vaihteli välillä m, keskisyvyyden ollessa 15 m. Kairausten yhteydessä havainnoitiin maaperän kerrosjärjestys ja otettiin läpivirtausterällä pieniä maaperänäytteitä, joille suoritettiin aistinvarainen maalajimääritys. Kevyitä tärykairauksia tehtiin 16 pisteessä yhteensä 245,7 m. Yhteenveto tärykairausten tuloksista on esitetty liitteessä 4. Liitteessä 4 käytetty vedenläpäisevyysluokitus pohjautuu Kauniskangas et al. (1995) esittämään luokitteluun. Kuva 3. Maaperäkairausta kevyellä tärykairalla.

9 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Hydrogeologiset selvitykset Pohjaveden alueellisen laadun selvitys Loppuvuodesta 2014 asennetut pohjaveden havaintoputket tyhjennyspumpattiin ja niistä suoritettiin kokoomanäytteenotto koko siiviläpituudelta maaliskuussa Havaintoputkia ESHP07 ja ESHP10-12 pumpattiin noin tunti polttomoottorikäyttöisellä imupumpulla teholla 75 l /min (pumpun maksimituotto). Havaintoputken ESHP09 tuotto oli muita putkia huomattavasti heikompi ja sen antoisuudeksi saatiin ainoastaan 4,5 l /min. Pumppauksen aikana pohjaveden pinnankorkeutta havaintoputkessa seurattiin automaattisesti tallentavalla paineanturilla. Havaintoputkissa ESHP07, ESHP11 ja ESHP12 pohjaveden pinta laski pumppauksen aikana ainoastaan noin 0,2 m, havaintoputkessa ESHP10 1,3 m ja havaintoputkessa ESHP09 noin 9 m, mikä vastaan imupumpun enimmäisnostokorkeutta. Näytteenoton yhteydessä mitattiin kentällä pohjaveden lämpötila, ph, sähkönjohtavuus ja liuenneen hapen määrä. Näytteistä analysoitiin Labtium Oy:n Espoon laboratoriossa talousveden valvontatutkimusten mukaiset vähimmäismuuttujat lukuun ottamatta bakteereita. Kokoomanäytteiden kenttämääritysten ja laboratorioanalyysien tulokset on esitetty liitteessä 5. Talousveden laatuvaatimusten ja suositusten enimmäisarvon ylittävät pitoisuudet on korostettu taulukossa keltaisella. Kuva 4. Pohjavesinäytteenottoa ja kenttämittauksia havaintoputkella ESHP10 maaliskuussa Havaintoputkista ESHP07 ja ESHP10-ESHP12 otettujen kokoomanäytteiden vedenlaatu todettiin erittäin hyväksi. Kenttämittauksissa veden happipitoisuus vaihteli havaintoputken ESHP11 0,3 mg/l:sta ESHP10 6,6 mg/l:ssa. Hatvan (Hatva, T. 2004) mukaan pohjaveden happipitoisuus antikliinisissä muodostumissa Suomessa on keskimäärin 7,7 mg/l ja peitteisissä muodostumissa 0,04 mg/l. Muita havaintoputkia huonotuottoisemmassa havaintoputkessa ESHP09 veden happipitoisuus oli alhainen 0,95 mg/l. Veden ph (6,3-

10 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 9 6,6) ja sähkönjohtavuus ( µs/cm) olivat kaikissa havaintoputkissa suomalaisille harjupohjavesille tyypillisiä (kuva 5.) Kuva 5. Havaintoputkista ESHP07 ja ESHP09-ESHP12 maaliskuussa otettujen näytteiden ph, sähkönjohtavuus ja happipitoisuus (kenttämittauksista). Mälkin mukaan pohjaveden happipitoisuuden ollessa yli 6 mg/l raudan ja mangaanin määrät ovat pieniä (Mälkki, E. 1999). Hatvan mukaan veden happipitoisuuden laskiessa alle 4-5 mg/l tasolle alkaa mangaanipitoisuus kasvaa ja kun veden happipitoisuus laskee alle 2-3 mg/l havaitaan rautapitoisuuden tilastollinen nousu. Peitteisissä pohjavesimuodostumissa mangaanipitoisuuden keskiarvo on Hatvan mukaan 430 µg/l ja rautapitoisuuden 1500 µg/l. (Hatva, T. 2004). Eskolan-Vääräjoen tutkimusalueen havaintoputkissa ESHP07, ESHP10 ja ESHP12 pohjaveden mangaanipitoisuus vaihteli välillä 0,47 18,5 µg/l, ja rautapitoisuus oli alle määritysrajan 0,05 mg/l. Vähähappisissa havaintoputkissa ESHP09 ja ESHP11 mangaanipitoisuus oli 96,9 µg/l ja 111 µg/l ylittäen talousvedelle asetetun laatuvaatimuksen. Raudan pitoisuus oli lievästi kohonnut ainoastaan havaintoputkessa ESHP09 (0,69 mg/l). Laboratorioanalyyseissä veden sameuden arvo vaihteli välillä 1,07 18,1 NTU. Selkeästi muita korkeampi sameusarvo todettiin antoisuudeltaan huonosta havaintoputkesta ESHP09 otetussa näytteessä. Yhdessäkään vesinäytteessä ei todettu talousveden laatuvaatimuksen ylittäviä raskasmetallipitoisuuksia. Koska vedenlaatu oli kaikissa hyvätuottoisissa havaintoputkissa (ESHP07 ja ESHP10-12) erittäin hyvä ja putkien siiviläpituudet suhteellisen lyhyitä (8-18 m), todettiin kokoomanäytteiden olevan riittävän edustavia kuvaamaan koko pohjavesivyöhykkeen keskimääräistä vedenlaatua, eikä havaintoputkista otettu enää ns. kerrosnäytteitä tulppauslaitteistolla ajan ja kustannusten säästämiseksi.

11 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 10 Kuva 6. Havaintoputkista ESHP07 ja ESHP09-ESHP12 maaliskuussa otettujen pohjavesinäytteiden laboratoriossa analysoidut sameus sekä mangaani- ja rautapitoisuudet ja kenttämittauksella määritetty veden happipitoisuus Pohjaveden koepumppaukset Pohjavedenhavaintoputkien tyhjennys- ja näytteenottopumppausten antoisuus- ja alenemahavaintojen sekä vesinäytteiden analyysitulosten perusteella valittiin lyhytaikaisiin (8-12 vrk) havaintoputkista tehtyihin koepumppauksiin putket ESHP07, ESHP12 ja ESHP10. Koepumppaukset suoritettiin touko-kesäkuussa 2015 Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen sähkökäyttöisellä imupumppukalustolla. Koepumppausvedet johdettiin metriä pitkällä poistoletkulla koepumppauspisteestä poispäin viettäviin ojiin. Pumppausmäärien tarkkailua tehtiin pisteestä riippuen 1-3 päivän välein. Pumpattujen vesimäärien mittaus suoritettiin pumpun ja poistoletkun väliin asennetulla mekaanisella vesimittarilla. Lyhytkestoisiin koepumppauksiin ei liittynyt erillistä laajempaa pohjaveden pinnankorkeuden ja laadun, oja-/purovirtaamien tai sadannan seurantaohjelmaa, mutta kaikkien pumpattujen havaintoputkien painepintaa tarkkailtiin pumppausvaiheessa 30 minuutin välein automaattisella paineanturilla. Pinnankorkeutta tarkkailtiin koepumppausvaiheessa myös havaintoputkissa ESHP06, ESHP07 ja ESHP09-ESHP12 sekä Hanhinevan vesiosuuskunnan kaivossa. Pumpausajankohdat ja määrät on esitetty taulukossa 2 ja tarkemmat päiväkohtaiset havainnot liitteessä 6. Havaintoputken ESHP12 pumppauksessa oli puolentoista vuorokauden mittainen tauko pian pumppauksen aloituksen jälkeen ennen kuin pohjaveden purkukohdan alapuolinen ojarumpu saatiin suurennettua. Havaintoputki Pumppausajankohta Pumppausaika, vrk Ka, m 3 /d Yhteensä m 3 ESHP ESHP ESHP Taulukko 2. Lyhytkestoisten koepumppausten pumppauspisteet, kesto sekä pumpattu vesimäärä.

12 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjaveden laatu koepumppauksissa Kaikista koepumppauspisteistä otettiin vesinäytteet pumppauksen alkaessa joko samana tai aloitusta seuranneena päivänä ja ennen pumppauksen lopetusta. Näytteenoton yhteydessä mitattiin kentällä pohjaveden lämpötila, ph, sähkönjohtavuus ja liuenneen hapen määrä. Näytteistä analysoitiin Labtium Oy:n Espoon laboratoriossa talousveden laatuvaatimusten ja suositusten mukaiset muuttujat pois lukien mikrobiologiset muuttujat sekä polysykliset aromaattiset hiilivedyt, tri- ja tetrakloorieteeni, trihalometaanit, vinyylikloridit ja kloorifenolit. Lisäksi ESHP12 lopetusnäytteestä ja ESHP10 aloitusnäytteestä analysoitiin Eurofinn Scientific Finlandin käyttämässä alihankintalaboratoriossa ns. Terratest analyysipaketti joka sisältää mm. metalleja, aromaattisia yhdisteitä, fenolit, PAH-yhdisteet, halogenoidut hiilivedyt, klooribentseenit ja fenolit, PCB:n sekä rikkakasvien torjuntaan käytettäviä kemikaaleja. Elokuun alussa Terratestien tuloksia ei oltu vielä saatu laboratoriosta. Kuva 7. Koepumppausvalmisteluita havaintoputkella ESHP07. Lyhytkestoisten koepumppausten ja aikaisempien kokoomanäytteiden perusteella tutkimusalueen pohjavesien laadun voidaan todeta olevan pääosin hyvä/erinomainen. Koepumppauspisteissä pohjaveden laatu täyttää analysoitujen muuttujien osalta käsittelemättömänä STM 442/2014 laatuvaatimukset ja suositukset hieman liian alhaista ph:ta lukuun ottamatta. Kenttämittausten perusteella esim. koepumppauspisteiden pohjaveden happipitoisuus on keskimääräistä peitteistä pohjavesiesiintymää huomattavasti korkeampi ja sähkönjohtavuus vastaavasti alhaisempi (Hatva, T. 2004). Näytteiden happipitoisuus vaihteli välillä 3,3 mg/l (ESHP10 lopetusnäyte) ja 8,4 mg/l (ESHP07 lopetusnäyte). Pumppauspisteissä ESHP12 ja ESHP10 veden happipitoisuus lievästi laski ja havaintopisteessä ESHP07 nousi pumppauksen edetessä.

13 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS ph O2 mg/l Mn µg/l 2 0 ESHP07 ESHP07 ESHP12 ESHP12 ESHP10 ESHP10 Kuva 8. Havaintoputkista ESHP07, ESHP12 ja ESHP10 touko-kesäkuussa koepumppausten aloitus- ja lopetusnäytteistä laboratorioanalyyseillä todetut mangaanipitoisuudet ja kenttämittauksella todetut veden happipitoisuus ja ph. Muiden analysoitujen muuttujien osalta eivät talousveden laatuvaatimukset ja suositukset tai myöskään pohjaveden ympäristölaatunormit ylittyneet. Lievää pohjaveden happipitoisuuden ja kemiallisen hapenkulutuksen arvon vaihtelua lukuun ottamatta koepumppauspisteiden vedenlaadussa ei ole myöskään nähtävissä selkeää muutosta minkään analysoidun muuttujan osalta. Pohjaveden ympäristölaatunormilla tarkoitetaan aineen pitoisuutta pohjavedessä ilmaistuna laatunormina, jota ihmisen terveyden tai ympäristön suojelemiseksi ei saa ylittää, sekä kansallisesti vahvistettua direktiivin 2006/118/EY artiklassa 2 kohdassa 2 tarkoitettua raja-arvoa Pohjaveden pinnankorkeuden tarkkailu ja havainnot Koepumppausten aikana tutkimusalueella suoritettiin pohjaveden pinnankorkeuden tarkkailua Solinst 3001 Levelogger Gold-merkkisillä, lämpötilaa ja painetta automaattisesti mittaavilla pohjaveden paineantureilla (kuva 9). Pinnankorkeuden tarkkailu aloitettiin havaintoputkissa ESHP06, ESHP07 ja ESHP09-ESHP ja Hanhinevan vesiosuuskunnan kaivossa , ja se lopetettiin kaikissa pisteissä Pohjaveden pinnankorkeuden mittausväli oli 30 minuuttia sekä seurantaputkissa että koepumppauksen ajan kussakin pumpattavassa putkessa. Paineantureilla mitatut pohjaveden pinnankorkeushavainnot on esitetty kaaviona kuvassa 10. Pinnankorkeuden seurannassa olleiden putkien sijainti on esitetty kartalla liitteessä1.

14 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 13 Kuva 9. Paineanturin asentaminen pohjavedenhavaintoputkeen ESHP07. Pohjaveden pinnankorkeuden seuranta-aineistossa erottuu selkeästi pohjaveden pinnan alenema kussakin koepumpatussa havaintoputkessa pumppauksen aikana. Havaintoputkessa ESHP07 pohjaveden pinnankorkeus laski koepumppauksen aikana vain noin 30 cm tasolta +78,2 m mpy tasolle +77,9 m mpy. Tämä kuvastaa maaperän erittäin hyvää vedenjohtokykyä. Myös havaintoputken keskimääräinen tuotto 413 m 3 /d oli koepumpatuista pisteistä suurin vastaten halkaisijaltaan 2 havaintoputken maksimiantoisuutta. Havaintoputkessa ESHP12 pohjaveden pinnankorkeus laski noin 1,5 m tasolta +75,7 tasolle +74,2 m mpy. Havaintoputkessa ESHP10 pohjavedenpinnankorkeus laski koepumppauksen aikana noin 60 cm tasolta +73,6 m mpy tasolle +73,0 m mpy. Näiden havaintoputkien antoisuus oli keskimäärin m 3 /d. Ensimmäistä koepumppauspistettä pienempi antoisuus johtunee ensisijaisesti hienorakeisemmasta harjumateriaalista ja mahdollisesti myös hieman heikommista ja pienialaisemmista hydraulisista yhteyksistä. Hanhinevan vedenottamon kaivon painekorkeuden vaihtelussa erottuu kaivon käytön vuorokausirytmi noin 10 cm suuruisena säännöllisenä pinnankorkeusvaihteluna. Havaintoputken ESHP07 koepumppauksen aikana ei seurantaputkissa todeta vedenpinnan laskua. Havaintoputkesta ESHP09 mitatuissa pohjaveden pinnankorkeuksissa nähdään noin 10 cm pinnankorkeuden lasku tasolta n. 74,0 m mpy tasolle 73,9 m mpy havaintoputken ESHP12 pumppauksen aikana ja n. 20 cm pinnankorkeuden lasku tasolle 73,8 havaintoputken ESHP10 koepumppauksen aikana. Havaintoputken ESHP10 koepumppauksen aikana havaitaan n. 10 cm pinnankorkeuden lasku myös havaintoputkessa ESHP11 tasolta n. 73,3 tasolle n. 73,2 m mpy. Muissa seurantaputkissa ei havaita pumppauksen aiheuttamia muutoksia pohjavedenpinnankorkeudessa.

15 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Hanhinevan vo. pvp taso N60 ESHP06 pvp taso N60 ESHP07 pvp taso N60 ESHP12 pvp taso N60 ESHP09 pvp taso N60 ESHP10 pvp taso N60 ESHP11 pvp taso N60 Kuva 10. Pohjavedenpinnankorkeuden seuranta havaintoputkissa ESHP06, ESHP07, ESHP09-ESHP12 ja Hanhinevan vesiosuuskunnan kaivossa. 3 YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET Geologian tutkimuskeskus (GTK) on tehnyt yhteistyössä Kannuksen Vesiosuuskunnan ja Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa maaperä- ja pohjavesiselvityksiä Kannuksen Eskolan ja Sievin Vääräjoen välisellä alueella. Tutkimuksessa selvitettiin alustavasti karkearakeisten harjukerrostuminen laajuutta ja jatkuvuutta laaksoalueen hienorakeisten kerrostumien alla, sekä alueen alustavaa pohjavesipotentiaalia. Tutkimukset tehtiin vuosina ja niitä edelsi Kannuksen Eskolanharjun pohjavesialueen geologisen rakenteen selvitys osana 5 eri pohjavesialuetta käsittävää Pohjavesialueiden rakenne ja maankäyttö Syrinharjun-, Eskolanharjun-, Pitkäkankaan ja Isoharjun-Liedeksen pohjavesialueilla hanketta (SEPI). 3.1 Kallioperä Tutkimusalueen kallioperä on valtaosin porfyyristä granodioriittiä. Alueen lounaiskulma on kiilleliusketta. Alueella ei havaittu kalliopaljastumia. Raskaat maaperäkairaukset ulotettiin kallionpintaan kairauspisteissä ESHP07, ESHP09 ja ESHP12. Tutkimusalueen länsipäässä havaintopisteessä ESHP07 kallionpinta on tasolla 49,5 m mpy. Tutkimusalueen keskiosassa havaintopisteessä ESHP12 kallionpinta kohoaa tasolle 58,2 m mpy ja havaintopisteessä ESHP09 se jälleen laskee tasolle 46,8 m mpy. Muilla tutkimusmenetelmillä ei saatu viitteitä kallioperän asemasta, eikä kalliopinnan korkokuvaa voida tämän tutkimuksen perusteella tarkemmin arvioida. Todennäköisesti kallionpinta ei laaksoalueella missään kohtaa kohoa pohjavedenpinnan tason yläpuolelle ja laaksoalueen mäet ovat Eskolan alueen paksujen kumpumoreenien kaltaisia muodostumia, eivät varsinaisia kalliokohoumamuotoja.

16 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Maaperä ja pohjavesiolosuhteet Tutkimusalue on pinnanmuodoltaan melko tasaista. Maanpinnan taso on tutkimusalueen länsilounaispäässä noin tasolla 80 m mpy ja laskee loivasti kohti Vääräjokea tasolle 72 m mpy. Tutkimusalue rajautuu luoteessa, pohjoisessa ja etelässä osin moreenimäkiin, jotka nousevat tasolle 85 m mpy. Lisäksi alueen keskiosassa on tasolle 85 m mpy kohoava moreenimäki. Tutkimustulokset osoittavat että tutkimusalueella kulkee suhteellisen paksujen hienorakeisten kerrosten alla peitteinen ja ilmeisesti myös melko yhtenäinen hiekka- ja soravaltainen harjumuodostuma. Matalimmillaan harjuhiekka tavoitettiin tutkimusalueen koillisosassa havaintopisteessä ESHP10 syvyydellä 4,2 m, lounasosassa tärykairauspisteessä 10 syvyydellä 6,6 m, ja sora tutkimusalueen kaakkoisosassa tärykairauspisteessä 34 syvyydellä 7,3 m. Nyt tehtyjen tutkimusten perusteella voidaan arvioida että harjumuodostuma jatkuu Eskolanharjun alueelta tutkimusalueelle ja todennäköisesti melko yhtenäisenä läpi tutkimusalueen Vääräjoelle ja sieltä edelleen Markkulan pohjavesialueelle. Kairaustulokset kuitenkin osoittavat että karkearakeisissa sorakerrostumissa voi olla katkos Hanhinevan vedenottamon itäpuolella sekä tutkimusalueen keskellä havaintoputken ESHP12 ja Haaviston moreenimäen välissä. Muodostuma on Sievin Markkulasta länteen suuntautuva peitteinen harjuhaara. Harjun toinen haara jatkuu katkonaisena pohjoiseen kohti Asemakylää ja Rautiota. Arvioitu harjun runko-osan sijainti esitetään liitekartoissa 2 ja 3. Pohjaveden pinnantaso laskee tutkimusalueella tasaisesti lounaasta koilliseen ja pohjavesi virtaa kohti Vääräjokea. Noin 4,4 km matkalla pohjaveden pinnakorkeus laskee noin 5 m havaintoputken ESHP07 tasolta 78 m mpy havaintoputken ESHP11 tasolle 73 m mpy. Pohjaveden hydraulinen gradientti noin 1 osoittaa muodostuman kokonaisuutena erittäin hyvää vedenjohtavuutta. Pohjavesi on paineellista tutkimusalueen keskiosassa ja koillispäässä. Pohjaveden pinta nousee havaintoputkessa ESHP09 noin 60 cm ja havaintoputkessa ESHP11 noin 1,1 m maanpinnan yläpuolelle. 3.3 Pohjaveden määrä ja laatu Pohjaveden havaintoputkista otettujen kokoomanäytteiden analyysitulokset osoittavat että vedenlaatu asennetuissa havaintoputkissa on erittäin hyvä paikoitellen lievästi kohonnutta rauta- ja/tai mangaanipitoisuutta lukuun ottamatta. Havaintopisteessä ESHP09 vesi ei pumppauksen aikana kirkastunut ja todennäköisesti tämä havaintopiste sijaitsee aivan harjun lievealueella. Tästä havaintopisteestä otetuissa kokoomanäytteissä talousveden laatusuositukset ylittyivät veden rauta- ja mangaanipitoisuuden osalta. Lisäksi veden sameus oli korkea 18,1 NTU. Niin ikään havaintopisteestä ESHP11 otetussa kokoomanäytteessä talousveden laatusuositukset ylittyivät veden mangaanipitoisuuden osalta. Lyhytaikaisissa koepumppauksissa pumpattiin kolmesta pisteestä kaikkiaan m 3 vettä keskimäärin noin 384 m 3 päivätuotolla, maksimituoton ollessa 419 m 3 /d pisteessä ESHP07. Pumppauksen tuottoa rajoitti käytännössä se että pumppaukset tehtiin imupumppauskalustolla yhdestä halkaisijaltaan 50 mm pohjavedenhavaintoputkesta kerrallaan. Pumppausten alkaessa ja päättyessä otettujen pohjavesinäytteiden laatu oli niin ikään erittäin hyvä. Veden happipitoisuus laski hieman havaintopisteissä ESHP12 ja ESHP10 ja nousi havaintopisteessä ESHP07. Pohjaveden pinnankorkeus laski koepumpatuissa havaintoputkissa 0,3 1,5 m. Vähäisin pinnankorkeuden lasku tapahtui havaintoputkessa ESHP07. Tämän havaintoputken koepumppauksen aikana ei todettu pinnankorkeuden muutoksia seurantaputkissa. Havaintoputkien ESHP12 ja ESHP10 pumppausten aikana pohjavedenpinnakorkeus laski n cm seurantaputkessa ESHP09. Lisäksi havaintoputken ESHP10 pumppauksen aikana pohjavedenpinta laski 10 cm seurantaputkessa ESHP11.

17 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 16 Alustavien lyhytkestoisten koepumppausten perusteella arvioidaan että muodostumasta on mahdollista ottaa raakavettä hajautetusti n m 3 /d. Lopullinen antoisuus voidaan selvittää vain pitkäkestoisilla koepumppauksilla. Alueen pohjavesivarojen hyödyntämistä vaikeuttaa kuitenkin harjukerrostumien peitteisyys ja soraisen harjun runko-osan katkonaisuus tai pieni kerrospaksuus. Alueen maankäyttö on pääasiassa peltoviljelyä eikä sen voida katsoa aiheuttavan merkittävää riskiä pohjaveden laadulle karkeiden kerrostumien päällä olevan paksun hienoaineskerrostuman ansiosta. 4 JATKOTUTKIMUSEHDOTUKSET Kannuksen Eskolan ja Sievin Vääräjoen välisellä alueella kulkevan harjumuodostuman yhtenäisyyden ja paksuuden sekä mahdollisten alueella olevien kalliokynnysten selvittämiseksi ja pohjavesialueen rajauksen tarkentamiseksi ehdotetaan seuraavia tutkimuksia: - Kallionpintaan ulotettavat raskaat kairaukset ja havaintoputkiasennukset - Tarvittaessa kevyet tärykairaukset - Kallionpinnan topografian selvittäminen painovoimamittauksin Lisäksi ehdotetaan seuraavia tutkimuksia laaksoalueelta kokonaisuudessaan saatavissa olevan pohjaveden määrän ja vedenoton oikeudellisten edellytysten selvittämiseksi: - Yhtäaikainen 2-3 kk mittainen koepumppaus 1-2 pisteessä yhdistettynä samanaikaiseen vaikutustarkkailuun - Tarvittaessa pohjaveden virtausmallinnus, jolla voidaan esim. simuloida pohjavedenoton vaikutuksia muuttuvissa olosuhteissa kauemmas tulevaisuuteen.

18 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 17 5 KIRJALLISUUS Britchgi, R., Antikainen, M., Ekholm-Peltonen, M., Hyvärinen, V., Nylander, E., Siiro, P. ja Suomela, T Pohjavesialueiden kartoitus ja luokitus. Ympäristöopas Suomen Ympäristökeskus, Sastamala Hatva, T. 2004: Havaintoja pohjavesialueiden sekä tekopohjavesi- ja rantaimeytyslaitosten veden laadusta. Suomen Ympäristökeskus, Helsinki Geologian tutkimuskeskus, Maaperän yleiskartta 1: Digitaalinen kartta-aineisto. Geologian tutkimuskeskus. Suomen Kallioperäkartta DigiKP 1: Digitaalinen kartta-aineisto. Mälkki, E. 1999: Pohjavesi ja pohjaveden ympäristö. Kirjayhtymä Oy, Tampere Salonen, V-P., Eronen, M., Saarnisto, M., 2002: Käytännön Maaperägeologia. Kirja-Aurora, Turku Sosiaali- ja terveysministeriön asetus talousveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (STM 461/2000) muuttamisesta. STM 442/2014. Valpola, S., Lindsberg, E., Valjus, T. ja Okkonen, J., 2014: Eskolanharjun pohjavesialueen geologisen rakenteen selvitys, tutkimusraportti

19 LIITE 1 Vääräjoki % 31 2 % % 2 % 22 2 % 23 F 2 % % % %. ESHP ESKP08 2 % KANNUS, ESKOLA - SIEVI, VÄÄRÄJOKI Mittauslinjat ja kairauspisteet 3 Havaintoputki 2 % Vedenottamo Kairauspiste, kalliovarmistus Eskolanharjun havaintoputket 2013 F % 2 % % % % Hanhinevan vo. 34 F ESHP04 2 % 21 2 % ESHP06 F F 2 % %% F ESHP % F ESHP12 30 F ESHP09 34 F. ESHP10. F ESHP11. 2 % Kevyet tärykairaukset Eskolanharjun kevyt tärykairaus (v. 2013) Maatutkaluotaus Tutkimusalue Eskolanharjun pohjavesialue Vedenottoon soveltuva pohjavesialue (2. luokka) Pohjaveden muodostumisalueen raja Pohjavesialueen raja 1: Km 1 ± Karttatuloste c Geologian tutkimuskeskus 08/2015 Pohjavesialuerajat c Suomen ympäristökeskus Pohjakartta c Maanmittauslaitos, lupanro MML/VIR/MYY/030/15

20 LIITE 2 73, Vääräjoki 72.5 F ESHP ESHP10 74 F ESHP F 73.6?? F ESHP F F ESHP05 ESHP04 1 F 79 ESHP06 3 Hanhinevan vo. ESHP F 78 %2 ESKP KANNUS, ESKOLA - SIEVI, VÄÄRÄJOKI Pohjavedenpinnantaso F Havaintoputki, Joki Vedenottamo 3 %2 Kairauspiste, kalliovarmistus F Eskolanharjun havaintoputket 2013 Pohjaveden virtaussuunta Pohjavedenpinnan samanarvonkäyrä Pohjavedenpinnan taso (m mpy, N60) Arvioitu harjun runko-osan sijainti Eskolanharjun pohjavesialue Vedenottoon soveltuva pohjavesialue (2. luokka) Pohjaveden muodostumisalueen raja Pohjavesialueen raja 1: Km ± Karttatuloste c Geologian tutkimuskeskus 08/2015 Pohjavesialuerajat c Suomen ympäristökeskus Pohjakartta c Maanmittauslaitos, lupanro MML/VIR/MYY/030/15

21 LIITE 3 ESHP HHt ESHP hkmr hsmr ESHP Sr HHt ESHP Sr ESHP Sr 16 Sr hkmr HHt ESHP06HHt 24.4 Sr Hs 23 7 Hs 24 8 hkmr Hs Hk hkmr HHt Hs HHt ESHP Sr HHt Sr Sr. 12. Hk Hk 13 Sa HHt 25 5 hkmr ESKP Ht Sr.. 10 Hk. Sr Hk Hk? ?. HHt hsmr ESHP10 25 Hk Sr. 12 Sr Hk Mr Sr Hk Ht KANNUS, ESKOLA - SIEVI, VÄÄRÄJOKI Arvioitu harjun runko-osan sijainti Pohjamaalaji havaintoputki tai tärykairauksessa. Sa Kairauksen tunnus. Hs. kairauksen päättymissyvyys, m HHt pohjamaalaji Ht Hk Sr hsmr hkmr Arvioitu harjun runko-osan sijainti Tutkimusalue Eskolanharjun pohjavesialue Vedenottoon soveltuva pohjavesialue (2. luokka) Pohjaveden muodostumisalueen raja Pohjavesialueen raja 1: Km 1 ± Karttatuloste c Geologian tutkimuskeskus 08/2015 Pohjavesialuerajat c Suomen ympäristökeskus Pohjakartta c Maanmittauslaitos, lupanro MML/VIR/MYY/030/15

22 LIITE 4.1 Tunnus Kerrospaksuus (m) Kerroksen kuvaus Maalaji Alkusyvyys (m) Loppusyvyys (m) Turve Hiesu / Hieno-keski siltti HHt/Hs kerroksia (löysää) hieno Hieta / Karkea siltti Tiukka Hs. Hiesu / Hieno-keski siltti Hieta / Hieno hiekka Hk/Sr, 16,3 alk. Sr joukossa. Hiekka Turve HHt löysää 6,5 m asti. hieno Hieta / Karkea siltti Päättyi kivi/lohkare. Sora Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Hiesu / Hieno-keski siltti Sulfidihienohieta / Sulfidi karkea siltti hieno Hieta / Karkea siltti Hieta / Hieno hiekka Hiekka Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty hieno Hieta / Karkea siltti Ht harmaa ja melko karkea syvyydessä m. Hieta / Hieno hiekka Hk karkea. Hiekka Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Hiesu / Hieno-keski siltti m SfHHt. hieno Hieta / Karkea siltti Ht karkea. Hieta / Hieno hiekka Turve m täysin musta SfHs. Hiesu / Hieno-keski siltti ,5-12,0 m punertava lustosavi. Savi Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Liejuhiesu / Lieju hieno-keski 1.70 Vähän HHt seassa. siltti Välillä Ht kerroksia syvyydellä 3,6 m. hieno Hieta / Karkea siltti Hieta / Hieno hiekka m karkea Hk. Hiekka Kairauksen päät. syy Ei kairattu syvemmälle Ei päästy syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle

23 LIITE 4.2 Tunnus Kerrospaksuus (m) Kerroksen kuvaus Maalaji Alkusyvyys (m) Loppusyvyys (m) Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Hiesu / Hieno-keski siltti Melko karkea HHt. hieno Hieta / Karkea siltti Sr/kiviä. Hieta / Hieno hiekka Melko karkea HHt. Hiekka Sora Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Hiesu / Hieno-keski siltti hieno Hieta / Karkea siltti Hiesu / Hieno-keski siltti hieno Hieta / Karkea siltti Ht sitkeä. Päättyi kiveen/lohkareeseen. Hieta / Hieno hiekka Turve m musta SfHs. Hiesu / Hieno-keski siltti hieno Hieta / Karkea siltti Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty hieno Hieta / Karkea siltti Hk 8,3 m alk. melko karkeaa. Hiekka Tasainen hienojakoinen Sr. Sora Tunnus 6.60 Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty ,6-1,4 m HHt tivis harmaa. 1,4-7,2 m vetinen. 2,4 alk. tummia sulfidiraitoja. hieno Hieta / Karkea siltti Hieta / Hieno hiekka Hiekka Hieno Sr, lähes 2.80 hiekkaa. Sora Kerrospaksuus (m) Kerroksen kuvaus Maalaji Alkusyvyys (m) Loppusyvyys (m) Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Liejuhiesu / Lieju hienokeskisiltti Sulfidihiesu / Sulfidi hienokeskisiltti hieno Hieta / Karkea siltti Hieta / Hieno hiekka Hiekka Kairauksen päät. syy Ei päästy syvemmälle Ei päästy syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Kairauksen päät. syy Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle

24 LIITE Eloperäinen maalaji, päälajitetta ei selvitetty Hiesu / Hieno-keskisiltti Sulfidihiesu / Sulfidi hienokeskisiltti Hiesu / Hieno-keskisiltti Harmaa tiivis HHt. hieno Hieta / Karkea siltti Eloperäinen maalaji, Mm/Tv. päälajitetta ei selvitetty HHt 2,5-7,2 m hyvin löysää ja hienoa lähes Hs. 7,2 m alk sitkeää ja jäykkää. hieno Hieta / Karkea siltti Hienojakoinen tiivis Sr. Ei päässyt syvemmälle Cobralla, 0.50 kiviä joukossa. Sora Eloperäinen maalaji, Mm/Tv. päälajitetta ei selvitetty Hs sitkeää. Hiesu / Hieno-keskisiltti hieno Hieta / Karkea siltti Hiekka Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei päästy syvemmälle Ei päästy syvemmälle Ei päästy syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle Ei kairattu syvemmälle PIDÄTTÄVÄ Savi, hiesu, turve ja lieju (savi, hieno- ja keskikarkea siltti), hienoainesmoreeni (savi-silttimoreeni) HEIKOSTI LÄPÄISEVÄ Hienohieta ja hiekkamoreeni (karkea siltti ja hiekkamoreeni) LÄPÄISEVÄ Hieta, hiekka (hienohiekka ja hiekka) HYVIN LÄPÄISEVÄ Karkea hiekka ja sora (karkea hiekka ja sora) KALLIO Luokittelun lähdeaineisto: Geologian tutkimuskeskus. Uudenkaarlepyyn-Kauhavan Gunnarskangan A ja B pohjavesialueiden geologinen rakenneselvitys L/293/42/2011 Geologian tutkimuskeskus. Opas 39.

25 Pohjaveden havaintoputkien kokoomanäytteiden analyysitulokset Liite 5.1/1 Laboratorion näytetunnus Tilaajan näytetunnus Syvyys putken päästä, m Aika Kenttämittaus Mn - Haju/maku/ ulkonäkö a ph EC O 2 Väri Pt Sameus Alk KMnO 4 o C µs/cm mg/l mg/l NTU mmol/l mg/l mg/l O2 VE_SMVA ESHP07 12,4-30, Kirkas, ei sivumakua ,85 < 2 < 0,5 VE_SMVA ESHP12 12,2-20, kirkas, pieni raudan maku ,94 < 2 < 0,5 VE_SMVA ESHP09 26,0-27, i täysin kirkastunut, pieni sivumaku, ei haju ,4 < 2 < 0,5 VE_SMVA ESHP10 14,0-26, kirkas, ei makua tai hajua ,1 < 2 < 0,5 VE_SMVA ESHP11 13,7-28, Kirkas, ei sivumakua < 2, ,2 < 2 < 0,5 Talousveden laatuvaatimukset ja suositukset Pohjaveden ympäristölaatunormi 6,5-9,5 <2500 5

26 Pohjaveden havaintoputkien kokoomanäytteiden analyysitulokset Liite 5.1/2 Laboratorion Laboratorioanalyysit, suppea näytetunnus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo Ni P VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Talousveden laatuvaatim Pohjaveden ympäristöla µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M 0.02 < <0.05 <1 < < <0.5 <20 <0.01 < <0.05 <1 < < < <0.05 < < <20 <0.01 < <0.05 <1 < <0.1 < <20 <0.01 < <0.05 < < ,

27 Pohjaveden havaintoputkien kokoomanäytteiden analyysitulokset Liite 5.1/3 Laboratorion näytetunnus Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na Si S VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Talousveden laatuvaatim Pohjaveden ympäristöla µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P < <2 < <2 < < < < <2 < < < <2 < <2 < < <2 < <2 < < < < <2 < <2 <

28 Pohjaveden havaintoputkien koepumppausvaiheen analyysitulokset Liite 5.2/1 Laboratorion näytetunnus Tilaajan näytetunnus Syvyys putken päästä, m Aika Kenttämittaus Haju/maku/ ulkonäkö Lämpötila ph EC O 2 Väri Pt Sameus Alk KMnO 4 o C µs/cm mg/l mg/l NTU mmol/l mg/l VE_SMVA ESHP07 12,4-30, Kirkas, ei makua tai hajua < 2,5 0,36 0,85 < 2 VE_SMVA ESHP07 12,4-30, Kirkas, ei makua tai hajua < 2,5 <0,10 0,85 3,5 VE_SMVA ESHP12 12,2-20, Kirkas, pieni raudan maku < 2,5 0,24 0,89 2,5 VE_SMVA ESHP12 12,2-20, Kirkas, pieni raudan maku < 2,5 0,29 0,91 < 2 VE_SMVA ESHP10 14,0-26, Kirkas, ei makua tai hajua < 2,5 0,1 1,1 < 2 VE_SMVA ESHP10 14,0-26, Kirkas, ei makua tai hajua < 2,5 0,26 1,1 < 2 Talousveden laatuvaatimukset ja suositukset Pohjaveden ympäristölaatunormi 6,5-9,5 <2500

29 Pohjaveden havaintoputkien koepumppausvaiheen analyysitulokset Liite 5.2/2 Laboratorion näytetunnus COD Mn -O2 NH4-N N tot NO2 NO2-N PO4-P P tot CO 2 TOC TIC Br Cl F SO 4 NO 3 Ag VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Talousveden laatuvaatim Pohjaveden ympäristölaa mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l µg/l 090C + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R + 143R + 139M < 0,5 0,011 1,20 <0, ,017 0, , < ,9 0,008 1,20 <0,04 <0.01 0,017 0, , < ,6 <0,008 0,85 <0,04 <0.01 0,012 0, , < < 0,5 0,010 0,90 <0, ,014 0, < < <0.01 < 0,5 0,011 0,96 <0,04 <0.01 0,013 0, < < < 0,5 0,01 1,50 <0,04 <0.01 0,014 0, < < ,5 0,5 0, ,

30 Pohjaveden havaintoputkien koepumppausvaiheen analyysitulokset Liite 5.2/3 Laboratorion Laboratorioanalyysit, laaja näytetunnus Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo Ni P Pb VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Talousveden laatuvaatim Pohjaveden ympäristölaa µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M <0.05 < < <0.1 < <0.05 <1 < <20 <0.1 < <0.05 <1 < < <20 <0.1 < <0.05 <1 <0.02 < < < <20 <0.1 < <1 < <0.1 < <0.1 < <1 <0.02 <0.01 <0.1 < < ,

31 Pohjaveden havaintoputkien koepumppausvaiheen analyysitulokset Liite 5.2/4 Laboratorion näytetunnus Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na Si S VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Talousveden laatuvaatim Pohjaveden ympäristölaa µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P 0.16 < < < < <2 < < < <2 < < <2 < <2 < < < <2 < < < <2 < <

32 Eskola-Vääräjoki pohjaveden havaintoputkien koepumppaukset touko-kesäkuu 2015 Liite 6/1 Havaintop utki Pvm Klo PVP, syvyys m PVP, taso, N60 Mittarilukema m 3 Mittari, erotus m 3 Tuotto l/min Tuotto m3/d Sadanta mm (Toholampi, Oravala) HUOM. ESHP : yht. / kk käynnistys pumpun vaihto, ESHP07 9: käynnistys ESHP : ESHP : ESHP : ESHP ESHP : ESHP ESHP : ESHP : ESHP : pumppauksen pysäytys ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP loggeri pois ESHP : pumppauksen käynnistys ESHP : pumppaus seis ESHP : pumppauksen käynnistys ESHP : ESHP ESHP ESHP : ESHP ESHP : ESHP ESHP ESHP ESHP ESHP : pumppauksen pysäytyts ESHP : ESHP : ESHP loggeri pois

33 Eskola-Vääräjoki pohjaveden havaintoputkien koepumppaukset touko-kesäkuu 2015 Liite 6/2 Havaintop utki Pvm Klo PVP, syvyys m PVP, taso, N60 Mittarilukema m 3 Mittari, erotus m 3 Tuotto l/min Tuotto m3/d Sadanta mm (Toholampi, Oravala) HUOM. ESHP : yht. / kk pumppauksen käynnistys ESHP : ESHP ESHP ESHP : ESHP ESHP : ESHP : pumppauksen pysäytys ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP : ESHP ESHP ESHP ESHP ESHP ESHP loggeri pois ESHP ESHP

34 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2014 Projekti: GTK, Kannus-Sievi Kairakone: GM HAVAINNOT Putken numero: ESHP 07 Asentaja: Heikki Jokela Syvyys putkenpäästpinnan taso Pohjavesi- Pvm. Asiakkaan viite: Salla Valpola Puhelin: Puhelin: Asennuspäivä: X: Koordinaatit: Y: Z: Koordinaattijärjestelmä: Huom. TASOTIEDOT JA RAKENNE Putken yläpään taso: Siivilän alapään taso: Putkimateriaali: PEH Putken halkaisija, mm: Siivilän rako, mm: Vandaaliputken materiaali: 0.03 Fe 89 Maanpäällinen putki 0.89 Jatkoputken pituus: Siivilän pituus: Putken kokonaispituus: Wmax = Wmin = Putki maanpinnasta: 0.89 Maalajit Lisäosat Kyllä (X) Syvyys [m] Maalaji (kairaaja) Routapanta X 0-0,4 Hm Vandaaliputki X Jatkoputken pituus: ,4-3,0 Sa Lukko 3,0-7,4 hhk Suodatinsukka 5m 7,4-11,0 Hk 11,0-14,6 khk 14,6-17,2 Sr 17,2-22,4 Hk 22,4-29,4 Sr 29,4-32,4 Ka Siivilän pituus: 18.0 Huomautukset Suodatinsukka osuudella -17,5-22,5m. Maalajitulkinnat (SV): 0,4-3,0 Hs Maalajit ovat aistinvaraisia 3,0-7,4 hht Toimivuustesti 7,4-11,0 khk 1min 11,0-14,6 Sr 3min 14,6-17,2 Sr 5min 17,2-22,4 khk 10min 22,4-26,4 srhk 26,4-29,4 Sr Destia Oy Y-tunnus

35 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2014 Projekti: GTK, Kannus-Sievi Kairakone: GM HAVAINNOT Putken numero: ESHP 09 Asentaja: Heikki Jokela Syvyys putkenpäästpinnan taso Pohjavesi- Pvm. Asiakkaan viite: Salla Valpola Puhelin: Huom. Puhelin: Asennuspäivä: jäässä X: Koordinaatit: Y: Z: Koordinaattijärjestelmä: TASOTIEDOT JA RAKENNE Putken yläpään taso: Siivilän alapään taso: Putkimateriaali: PEH Putken halkaisija, mm: Siivilän rako, mm: Vandaaliputken materiaali: 0.03 Fe 89 Maanpäällinen putki 1.18 Jatkoputken pituus: Siivilän pituus: 2.00 Putken kokonaispituus: Wmax = Wmin = Putki maanpinnasta: 1.18 Maalajit Lisäosat Kyllä (X) Syvyys [m] Maalaji (kairaaja) Routapanta X 0-0,2 Hm Vandaaliputki X Jatkoputken pituus: ,2-18,4 Sa Lukko 18,4-21,8 Si Suodatinsukka 21,8-24,6 hhk 24,6-25,2 Hk 25,2-26,6 Sr 26,6-29,6 Ka Siivilän pituus: 2.0 Maalajitulkinta (SV): Maalajitulkinnat Hs Huomautukset 7,6-11,2 Hs hapan sulfaattimaa 11,2-18,4 Hs Maalajit ovat aistinvaraisia Toimivuustesti 18,4-21,8 hht 1min 21,8-24,6 kht 3min 24,6-25,2 kht 5min 25,2-26,6 srhk Ka 10min Destia Oy Y-tunnus

36 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2014 Projekti: GTK, Kannus-Sievi Kairakone: GM HAVAINNOT Putken numero: ESHP 10 Asentaja: Heikki Jokela Syvyys putkenpäästpinnan taso Pohjavesi- Pvm. Asiakkaan viite: Salla Valpola Puhelin: Puhelin: Asennuspäivä: X: Koordinaatit: Y: Z: Koordinaattijärjestelmä: Huom. TASOTIEDOT JA RAKENNE Putken yläpään taso: Siivilän alapään taso: Putkimateriaali: PEH Putken halkaisija, mm: Siivilän rako, mm: Vandaaliputken materiaali: 0.03 Fe 89 Maanpäällinen putki 0.87 Jatkoputken pituus: Siivilän pituus: Putken kokonaispituus: Wmax = Wmin = Putki maanpinnasta: 0.87 Maalajit Lisäosat Kyllä (X) Syvyys [m] Maalaji (kairaaja) Routapanta X 0-2,8 Tv Vandaaliputki X Jatkoputken pituus: ,8-4,2 Si Lukko 4,2-7,8 hhk Suodatinsukka 7,8-25,0 Hk Siivilän pituus: 12.0 Huomautukset Maalajitulkinta (SV): Maalajitulkinnat Tv 2,8-4,2 hht Maalajit ovat aistinvaraisia 4,2-7,8 Hk Toimivuustesti 7,8-13,0 Hk 1min 13,0-17,4 Hk 3min 17,4-25,0 khk 5min 10min Destia Oy Y-tunnus

37 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2014 Projekti: GTK, Kannus-Sievi Kairakone: GM HAVAINNOT Putken numero: ESHP 11 Asentaja: Heikki Jokela Syvyys putkenpäästpinnan taso Pohjavesi- Pvm. Asiakkaan viite: Salla Valpola Puhelin: Huom. Puhelin: Asennuspäivä: jäässä X: Koordinaatit: Y: Z: Koordinaattijärjestelmä: TASOTIEDOT JA RAKENNE Putken yläpään taso: Siivilän alapään taso: Putkimateriaali: PEH Putken halkaisija, mm: Siivilän rako, mm: Vandaaliputken materiaali: 0.03 Fe 89 Maanpäällinen putki 1.25 Jatkoputken pituus: Siivilän pituus: Putken kokonaispituus: Wmax = Wmin = Putki maanpinnasta: 1.25 Maalajit Lisäosat Kyllä (X) Syvyys [m] Maalaji (kairaaja) Routapanta X 0-1,6 Tv Vandaaliputki X Jatkoputken pituus: ,6-6,0 Sa Lukko 6,0-8,8 Si Suodatinsukka 8,8-13,2 hhk 13,2-24,2 Hk 24,2-28 Sr Siivilän pituus: 15.0 Huomautukset Paineellinen pohjavesi. Maalajitulkinnat (SV): 0-1,6 Tv Maalajit ovat aistinvaraisia 1,6-6,0 Hs Toimivuustesti 6,0-8,8 Hs 1min 8,8-13,2 hhk 3min 13,2-17,8 hhk 5min 17,8-24,2 hhk 10min 24,2-28,0 hksr Destia Oy Y-tunnus

38 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2014 Projekti: GTK, Kannus-Sievi Kairakone: GM HAVAINNOT Putken numero: ESHP 12 Asentaja: Heikki Jokela Syvyys putkenpäästpinnan taso Pohjavesi- Pvm. Asiakkaan viite: Salla Valpola Puhelin: Puhelin: Asennuspäivä: X: Koordinaatit: Y: Z: Koordinaattijärjestelmä: Huom. TASOTIEDOT JA RAKENNE Putken yläpään taso: Siivilän alapään taso: Putkimateriaali: PEH Putken halkaisija, mm: Siivilän rako, mm: Vandaaliputken materiaali: 0.03 Fe 89 Maanpäällinen putki 1.16 Jatkoputken pituus: Siivilän pituus: Putken kokonaispituus: Wmax = Wmin = Putki maanpinnasta: 1.16 Maalajit Lisäosat Kyllä (X) Syvyys [m] Maalaji (kairaaja) Routapanta X 0-0,2 Hm Vandaaliputki X Jatkoputken pituus: ,2-3,2 Sa Lukko 3,2-4,4 Si Suodatinsukka 4,4-6,2 hhk 6,2-17,2 Hk 17,2-18,4 Sr 18,4-21,4 Ka Siivilän pituus: 8.0 Huomautukset Vesi ruskeaa. Maalajitulkinnat (SV): 0,2-3,2 hht Maalajit ovat aistinvaraisia 3,2-4,4 hht Toimivuustesti 4,4-6,2 kht 1min 6,2-9,8 hhk 3min 9,8-13,4 khk 5min 13,4-17,2 khk 10min 17,2-18,4 hksr Destia Oy Y-tunnus

39 :36:38 GTK LSY Maankäyttö,ympäristö ja raaka-aineespoo (Maaperä, happamat sulfaattimaat, pohjavesi) Valpola Salla PL Kokkola FINLAND ANALYYSITULOKSIA TILAUSNUMERO: VIITE: V PROJEKTI/HANKE: VASTUUALUE: 322 NÄYTTEITÄ: 6 MENETELMÄKOODI NÄYTTEITÄ MÄÄRITYKSIÄ ALIH 6 115C M P GTK Labtium Oy Marjo Lauren Asiantuntija Labtium Oy Tekniikantie ESPOO Puh Kansilehti /9

40 Labtium Oy MENETELMÄKUVAUKSET JA HUOMAUTUKSET Tilausnumero: Raportointipäivä: :36:38 TULOS PÄTEE VAIN TESTATUILLE NÄYTTEILLE. TESTAUSSELOSTEEN SAA KOPIOIDA VAIN KOKONAAN. TULOKSET VALMISTUNEET: VAIN NE TESTIMENETELMÄT, JOISSA TÄSSÄ SELOSTEESSA ON MERKINTÄ + MENETELMÄKOODIN EDESSÄ, KUULUVAT AKKREDITOINNIN PIIRIIN. ALIH 901GTK Alihankintatyön toimitus Tilauksen vastaanotto, kirjaus ja käsittely 902 Näytejätteen hävitysmaksu (max 4 kg) 908 Analyysitulosten siirto Geotietoydin-tietokantaan + 139M Monialkuainemääritys ICP-MS-tekniikalla + 139P Monialkuainemääritys ICP-OES-tekniikalla 115C Veden sameuden nefelometrinen määritys + 139P=+ 139Pp Info /9

41 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytetunnus näytetunnus NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M L VE_SMVA < <0.05 <1 < < L U VE_SMVA < <0.05 <1 < < L VE_SMVA <0.01 < <0.05 <1 < < L VE_SMVA < <0.05 < < L VE_SMVA <0.01 < <0.05 <1 < <0.1 < L VE_SMVA <0.01 < <0.05 < < L VE_SMVA <0.01 < <5 <0.1 <0.05 <1 <0.02 <0.01 <0.1 <0.5 <2 <0.05 <0.05 <0.02 Tulokset /9

42 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L L L L L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P <0.5 <20 < <2 < <2 < < <20 < < <2 < < < < <2 < < <20 < <2 < <2 < <20 < <2 < <2 < < < < <2 < <2 < <0.5 <20 <0.1 <0.05 <2 <0.05 <0.05 <2 <0.02 < <0.1 <0.05 <0.5 <0.05 <1 Tulokset /9

43 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L L L L L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA VE_SMVA Si S mg/l mg/l + 139P + 139P <1 Tulokset /9

44 Labtium Oy Laadunvalvonta- Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo Ni näytteen NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus Filler 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QC NIST1640x < < QCNIST1640A Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvonta- Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo Ni näytteen tunnus 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QC NIST1640x10 QCNIST1640A Laadunvalvontatulokset /9

45 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QC NIST1640x10 QCNIST1640A Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QC NIST1640x10 QCNIST1640A P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na Si µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp < < < P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na Si mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp Laadunvalvontatulokset /9

46 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QC NIST1640x10 QCNIST1640A Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QC NIST1640x10 QCNIST1640A S mg/l + 139Pp S mg/l + 139Pp - Laadunvalvontatulokset /9

47 Eränumero: 5301 Asiakas: Labtium Oy Näytevastaanotto Tyyppi: Vesi Näyte Viite Saapunut Tuote Väriluku Alkaliteetti CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku Vesinäyte 6 0,85 < 0,5 < Vesinäyte 7 0,94 < 0,5 < Vesinäyte 27 1,4 < 0,5 < Vesinäyte 5 1,1 < 0,5 < Vesinäyte < 2,5 1,2 < 0,5 < 2 Alihankittu Metropolilab:sta Alihankintatulokset /9

48 TESTAUSSELOSTE (1) Vesi Tilaaja Labtium Oy Näytevastaanotto Maksaja Labtium Oy Betonimiehenkuja 4 PL ESPOO LASKUNET Näytetiedot Näyte Vesinäyte Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton syy Tilaustutkimus Näytteen ottaja Tilaajan toimesta Viite Marjo Lauren Analyysi Väriluku Alkaliteetti CODMn-arvo, KMnO4-luku kemiallinen hapenkulutus Yksikkö mg Pt/l mmol/l mg/l mg/l Menetelmä SFS-EN ISO 7887:2012 SFS-EN ISO :1996 muunn. SFS 3036:1981 SFS 3036:1981 Epävarmuus-% Näyte * * * * , Vesinäyte, VE_SMVA , 6 0,85 < 0,5 < , Vesinäyte, VE_SMVA , 7 0,94 < 0,5 < , Vesinäyte, VE_SMVA , 27 1,4 < 0,5 < , Vesinäyte, VE_SMVA , 5 1,1 < 0,5 < , Vesinäyte, VE_SMVA , < 2,5 1,2 < 0,5 < 2 *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Yhteyshenkilö Nikkola Kirsti, , kemisti Kalso Seija toimitusjohtaja Tiedoksi marjo.lauren@labtium.fi, marjo.lauren@labtium.fi; reception.espoo@labtium.fi, reception.espoo@labtium.fi; Savolainen Merja, merja.savolainen@labtium.fi, ESPOO Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

49 :40:11 GTK LSY Maankäyttö,ympäristö ja raaka-aineespoo (Maaperä, happamat sulfaattimaat, pohjavesi) Valpola Salla PL Kokkola FINLAND Tämä testausseloste korvaa päivätyn selosteen. Tähän selosteeseen on lisätty TIC tulokset. Aikaisemmin toimitettu seloste on mitätöitävä. ANALYYSITULOKSIA TILAUSNUMERO: VIITE: V PROJEKTI/HANKE: VASTUUALUE: 322 NÄYTTEITÄ: 2 MENETELMÄKOODI NÄYTTEITÄ MÄÄRITYKSIÄ ALIH C C M P L R GTK Labtium Oy Marjo Lauren Asiantuntija Labtium Oy Tekniikantie ESPOO Puh Kansilehti /10

50 Labtium Oy MENETELMÄKUVAUKSET JA HUOMAUTUKSET Tilausnumero: Raportointipäivä: :40:11 TULOS PÄTEE VAIN TESTATUILLE NÄYTTEILLE. TESTAUSSELOSTEEN SAA KOPIOIDA VAIN KOKONAAN. TULOKSET VALMISTUNEET: VAIN NE TESTIMENETELMÄT, JOISSA TÄSSÄ SELOSTEESSA ON MERKINTÄ + MENETELMÄKOODIN EDESSÄ, KUULUVAT AKKREDITOINNIN PIIRIIN. ALIH 901GTK Alihankintatyön toimitus Tilauksen vastaanotto, kirjaus ja käsittely 902 Näytejätteen hävitysmaksu (max 4 kg) 908 Analyysitulosten siirto Geotietoydin-tietokantaan + 139M Monialkuainemääritys ICP-MS-tekniikalla + 139P Monialkuainemääritys ICP-OES-tekniikalla 090C 115C Veden nitriittitypen fotometrinen määritys, pikatesti Veden sameuden nefelometrinen määritys + 142L Kokonais- (TOC) ja/tai liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) määritys, SFS-EN R Anionien määritys IC-tekniikalla; SFS-EN-ISO :en + 139P=+ 139Pp Info /10

51 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li näytetunnus näytetunnus mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M L VE_SMVA < <0.05 < < L U VE_SMVA < < <0.05 <1 <0.02 < < L VE_SMVA <0.01 < < <1 <0.02 <0.01 <0.1 < <0.05 Tulokset /10

52 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan näytetunnus näytetunnus L VE_SMVA L U VE_SMVA L VE_SMVA Mn Mo Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P < < < < <0.5 <20 < < <2 < <0.05 <0.05 <0.02 <0.5 <20 <0.1 <0.05 <2 < <2 <0.02 < <0.1 <0.05 Tulokset /10

53 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan näytetunnus näytetunnus L VE_SMVA L U VE_SMVA L VE_SMVA K Mg Na Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < < <0.5 <0.05 < < Tulokset /10

54 Labtium Oy Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus Filler 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC QCSLRS <0.05 <1 < QCSPS-SW2X QCSLRS5 Filler <0.05 <1 < Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC473 QCSLRS Laadunvalvontatulokset /10

55 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 QCSLRS5 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCSLRS5 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp < < <2 < <0.05 < <1 < < <2 < Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp Laadunvalvontatulokset /10

56 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 QCSLRS5 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCSLRS5 Si S TOC TIC Br Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R + 143R < Si S TOC TIC Br Cl F SO4 NO3 µg/l µg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R + 143R - - Laadunvalvontatulokset /10

57 Eränumero: Asiakas: Labtium Oy Näytevastaanotto Tyyppi: Vesi Näyte Saapunut Tuote Väriluku Ammoniumtyppi, NH4-N Kokonaistyppi, N Fosfaattifosfori, PO4-P VE_SMVA Vesinäyte < 2,5 0,011 1,2 0,017 (L ) Alihankittu Metropolilab:sta Alihankintatulokset /10

58 Kokonaisfosfori, P Alkaliteetti Hiilidioksidi CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku 0,023 0,85 39 < 0,5 < 2 Alihankintatulokset /10

59 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi Tilaaja Labtium Oy Näytevastaanotto Maksaja Labtium Oy Betonimiehenkuja 4 PL ESPOO LASKUNET Näytetiedot Näyte Vesinäyte Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton syy Tilaustutkimus Näytteen ottaja Viite Tilaajan toimesta Lauren Marjo Analyysi Menetelmä Vesinäyte VE_SMVA , Väriluku * SFS-EN ISO 7887:2012 Alkaliteetti * SFS-EN ISO :1996 muunn. Hiilidioksidi * SFS 3005:1981 CODMn-arvo, kemiallinen * SFS hapenkulutus 3036:1981 KMnO4-luku * SFS 3036:1981 Ammonium-typpi * ISO 7150: 1984, disc. anal. Kokonaistyppi * SFS-EN ISO Fosfaattifosfori, PO4-P * SFS-EN ISO 6878: 2004 Kokonaisfosfori * SFS 3026 mod. DA *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Yksikkö < 2,5 mg Pt/l 10 0,85 mmol/l mg/l 15 < 0,5 mg/l 15 < 2 mg/l 15 0,011 mg/l 15 1,2 mg/l 15 0,017 mg/l 15 0,023 mg/l 15 Epävarm uus-% Yhteyshenkilö Abenet Suzana, Kemisti Kalso Seija Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

60 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi toimitusjohtaja Tiedoksi Savolainen Merja, ESPOO Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

61 :29:28 GTK LSY Maankäyttö,ympäristö ja raaka-aineespoo (Maaperä, happamat sulfaattimaat, pohjavesi) Valpola Salla PL Kokkola FINLAND ANALYYSITULOKSIA TILAUSNUMERO: VIITE: V PROJEKTI/HANKE: VASTUUALUE: 322 NÄYTTEITÄ: 3 MENETELMÄKOODI NÄYTTEITÄ MÄÄRITYKSIÄ ALIH 2 090C C M P L R GTK Labtium Oy Marjo Lauren Asiantuntija Labtium Oy Tekniikantie ESPOO Puh Kansilehti /10

62 Labtium Oy MENETELMÄKUVAUKSET JA HUOMAUTUKSET Tilausnumero: Raportointipäivä: :29:28 TULOS PÄTEE VAIN TESTATUILLE NÄYTTEILLE. TESTAUSSELOSTEEN SAA KOPIOIDA VAIN KOKONAAN. TULOKSET VALMISTUNEET: VAIN NE TESTIMENETELMÄT, JOISSA TÄSSÄ SELOSTEESSA ON MERKINTÄ + MENETELMÄKOODIN EDESSÄ, KUULUVAT AKKREDITOINNIN PIIRIIN. ALIH 901GTK Alihankintatyön toimitus Tilauksen vastaanotto, kirjaus ja käsittely 902 Näytejätteen hävitysmaksu (max 4 kg) 908 Analyysitulosten siirto Geotietoydin-tietokantaan + 139M Monialkuainemääritys ICP-MS-tekniikalla + 139P Monialkuainemääritys ICP-OES-tekniikalla 090C 115C Veden nitriittitypen fotometrinen määritys, pikatesti Veden sameuden nefelometrinen määritys + 142L Kokonais- (TOC) ja/tai liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) määritys, SFS-EN R Anionien määritys IC-tekniikalla; SFS-EN-ISO :en + 139P=+ 139Pp Info /10

63 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li näytetunnus näytetunnus mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M L VE_SMVA_ <0.04 <0.01 < < <0.05 <1 < L U VE_SMVA_ < L VE_SMVA_ <0.04 < < <0.05 <1 < < L VE_SMVA_ < < < <0.1 <0.5 < Tulokset /10

64 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA_ VE_SMVA_ VE_SMVA_ VE_SMVA_ Mn Mo Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P + 139P <20 < < <2 < < < < < < <20 < < <2 < < <0.5 <20 <0.1 <0.05 < < < <0.1 <0.05 <0.5 Tulokset /10

65 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA_ VE_SMVA_ VE_SMVA_ VE_SMVA_ Mg Na Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139P + 139P + 139P + 139P + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < < < <0.05 <1 <0.1 < Tulokset /10

66 Labtium Oy Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus Filler 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCP QCAC QCSLRS <1 < QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC473 QCP076 QCSLRS Laadunvalvontatulokset /10

67 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCP076 QCAC473 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCP076 QCSLRS5 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp < < <2 < <0.05 < <1 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp Laadunvalvontatulokset /10

68 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCP076 QCAC473 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCP076 QCSLRS5 Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 µg/l µg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R - - Laadunvalvontatulokset /10

69 Eränumero: Asiakas: Labtium Oy Näytevastaanotto Tyyppi: Vesi Näyte Saapunut Tuote Väriluku Ammoniumtyppi, NH4-N Kokonaistyppi, N Fosfaattifosfori, PO4-P VE_SMVA Talousvesi < 2,5 0,008 1,2 0, VE_SMVA Talousvesi < 2,5 < 0,008 0,85 0,012 Alihankintatulokset /10

70 Kokonaisfosfori, P Alkaliteetti Hiilidioksidi CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku 0,018 0, ,9 3,5 0,012 0, ,6 2,5 Alihankintatulokset /10

71 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi Tilaaja Labtium Oy Näytevastaanotto Maksaja Labtium Oy Betonimiehenkuja 4 PL ESPOO LASKUNET Näytetiedot Näyte Talousvesi Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton syy Tilaustutkimus Näytteen ottaja Viite Tilaajan toimesta 42577, Lauren Marjo Analyysi Menetelmä Talousvesi VE_SMVA , Väriluku * SFS-EN ISO Ammoniumtyppi, NH4-N 7887:2012 * ISO 7150: 1984, disc. anal Talousvesi VE_SMVA , Yksikkö < 2,5 < 2,5 mg Pt/l 10 0,008 < 0,008 mg/l 15 Kokonaistyppi, N * SFS-EN ISO 1,2 0,85 mg/l Fosfaattifosfori, PO4-P * SFS-EN ISO 0,017 0,012 mg/l : 2004 Kokonaisfosfori, P * SFS 3026 mod. DA 0,018 0,012 mg/l 15 Alkaliteetti * SFS-EN ISO 0,85 0,89 mmol/l :1996 muunn. Hiilidioksidi CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku * SFS 3005:1981 * SFS 3036: mg/l 15 0,9 0,6 mg/l 15 * SFS 3036:1981 3,5 2,5 mg/l 15 *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Epävarm uus-% Yhteyshenkilö Abenet Suzana, , Kemisti Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

72 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi Kalso Seija toimitusjohtaja Tiedoksi Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

73 :08:03 GTK LSY Maankäyttö,ympäristö ja raaka-aineespoo (Maaperä, happamat sulfaattimaat, pohjavesi) Valpola Salla PL Kokkola FINLAND Tämä testausseloste korvaa päivätyn, sähköpostitse toimitetun selosteen. Tähän selosteeseen on korjattu näytetunnuksen nimi. Aikaisemmin toimitettu seloste on mitätöitävä. ANALYYSITULOKSIA TILAUSNUMERO: VIITE: V PROJEKTI/HANKE: VASTUUALUE: 322 NÄYTTEITÄ: 1 MENETELMÄKOODI NÄYTTEITÄ MÄÄRITYKSIÄ ALIH 1 090C C M P L R GTK Labtium Oy Marjo Lauren Asiantuntija Labtium Oy Tekniikantie ESPOO Puh Kansilehti /10

74 Labtium Oy MENETELMÄKUVAUKSET JA HUOMAUTUKSET Tilausnumero: Raportointipäivä: :08:03 TULOS PÄTEE VAIN TESTATUILLE NÄYTTEILLE. TESTAUSSELOSTEEN SAA KOPIOIDA VAIN KOKONAAN. TULOKSET VALMISTUNEET: VAIN NE TESTIMENETELMÄT, JOISSA TÄSSÄ SELOSTEESSA ON MERKINTÄ + MENETELMÄKOODIN EDESSÄ, KUULUVAT AKKREDITOINNIN PIIRIIN. ALIH 901GTK Alihankintatyön toimitus Tilauksen vastaanotto, kirjaus ja käsittely 902 Näytejätteen hävitysmaksu (max 4 kg) 908 Analyysitulosten siirto Geotietoydin-tietokantaan + 139M Monialkuainemääritys ICP-MS-tekniikalla + 139P Monialkuainemääritys ICP-OES-tekniikalla 090C 115C Veden nitriittitypen fotometrinen määritys, pikatesti Veden sameuden nefelometrinen määritys + 142L Kokonais- (TOC) ja/tai liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) määritys, SFS-EN R Anionien määritys IC-tekniikalla; SFS-EN-ISO :en + 139P=+ 139Pp Info /10

75 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li näytetunnus näytetunnus mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M L VE_SMVA-2015_4.3 < <0.01 < <0.05 <1 <0.02 < < L U VE_SMVA-2015_4.3 < < <1 < < Tulokset /10

76 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U Tilaajan näytetunnus VE_SMVA-2015_4.3 VE_SMVA-2015_4.3 Mn Mo Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P + 139P 0.19 < <20 < <2 < <2 < < < < <2 < < Tulokset /10

77 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U Tilaajan näytetunnus VE_SMVA-2015_4.3 VE_SMVA-2015_4.3 Mg Na Si S TOC TIC Br Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139P + 139P + 139P + 139P + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R + 143R < < < < < Tulokset /10

78 Labtium Oy Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus Filler 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC QCBlankU QCP QCSLRS <1 < QCSPS-SW2X QCSLRS <1 < QCSLRS5 Filler <1 < Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC473 QCBlankU QCP076 QCSLRS Laadunvalvontatulokset /10

79 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCBlankU QCP076 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 QCSLRS5 QCSLRS5 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCBlankU QCP076 QCSLRS5 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp < < <2 < <0.05 < < < < <2 < < < <2 < Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp Laadunvalvontatulokset /10

80 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCBlankU QCP076 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 QCSLRS5 QCSLRS5 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCBlankU QCP076 QCSLRS5 Si S TOC TIC Br Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R + 143R < < Si S TOC TIC Br Cl F SO4 NO3 µg/l µg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R + 143R - - Laadunvalvontatulokset /10

81 Eränumero: Asiakas: Labtium Oy Näytevastaanotto Tyyppi: Vesi Näyte Viite Saapunut Tuote Väriluku Ammoniumtyppi, NH4-N Kokonaistyppi, N Fosfaattifosfori, PO4-P VE_SMVA Vesinäyte < 2,5 10 0,90 0,014 Alihankittu Metropolilab:sta Alihankintatulokset /10

82 Kokonaisfosfori, P Alkaliteetti Hiilidioksidi CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku 0,013 0,91 32 < 0,5 < 2 Alihankintatulokset /10

83 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi Tilaaja Labtium Oy Näytevastaanotto Maksaja Labtium Oy Betonimiehenkuja 4 PL ESPOO LASKUNET Näytetiedot Näyte Vesinäyte Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton Tilaustutkimus syy Ottopiste Tilaus Näytteen ottaja Tilaajan toimesta Viite Lauren Marjo Analyysi Menetelmä Vesinäyte VE_SMVA Tilaus Väriluku * SFS-EN ISO 7887:2012 Ammoniumtyppi, NH4-N * ISO 7150: 1984, disc. anal. Kokonaistyppi, N * SFS-EN ISO Fosfaattifosfori, PO4-P * SFS-EN ISO 6878: 2004 Kokonaisfosfori, P * SFS 3026 mod. DA Alkaliteetti * SFS-EN ISO :1996 muunn. Hiilidioksidi * SFS 3005:1981 CODMn-arvo, kemiallinen * SFS hapenkulutus 3036:1981 KMnO4-luku * SFS 3036:1981 *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Yksikkö < 2,5 mg Pt/l µg/l 15 0,90 mg/l 15 0,014 mg/l 15 0,013 mg/l 15 0,91 mmol/l mg/l 15 < 0,5 mg/l 15 < 2 mg/l 15 Epävarm uus-% Yhteyshenkilö Abenet Suzana, , Kemisti Kalso Seija Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

84 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi toimitusjohtaja Tiedoksi Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

85 :32:11 GTK LSY Maankäyttö,ympäristö ja raaka-aineespoo (Maaperä, happamat sulfaattimaat, pohjavesi) Valpola Salla PL Kokkola FINLAND ANALYYSITULOKSIA TILAUSNUMERO: VIITE: V PROJEKTI/HANKE: VASTUUALUE: 322 NÄYTTEITÄ: 2 MENETELMÄKOODI NÄYTTEITÄ MÄÄRITYKSIÄ ALIH 2 090C C M P L R GTK Labtium Oy Marjo Lauren Asiantuntija Labtium Oy Tekniikantie ESPOO Puh Kansilehti /10

86 Labtium Oy MENETELMÄKUVAUKSET JA HUOMAUTUKSET Tilausnumero: Raportointipäivä: :32:11 TULOS PÄTEE VAIN TESTATUILLE NÄYTTEILLE. TESTAUSSELOSTEEN SAA KOPIOIDA VAIN KOKONAAN. TULOKSET VALMISTUNEET: VAIN NE TESTIMENETELMÄT, JOISSA TÄSSÄ SELOSTEESSA ON MERKINTÄ + MENETELMÄKOODIN EDESSÄ, KUULUVAT AKKREDITOINNIN PIIRIIN. ALIH 901GTK Alihankintatyön toimitus Tilauksen vastaanotto, kirjaus ja käsittely 902 Näytejätteen hävitysmaksu (max 4 kg) 908 Analyysitulosten siirto Geotietoydin-tietokantaan + 139M Monialkuainemääritys ICP-MS-tekniikalla + 139P Monialkuainemääritys ICP-OES-tekniikalla 090C 115C Veden nitriittitypen fotometrinen määritys, pikatesti Veden sameuden nefelometrinen määritys + 142L Kokonais- (TOC) ja/tai liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) määritys, SFS-EN R Anionien määritys IC-tekniikalla; SFS-EN-ISO :en + 139P=+ 139Pp Info /10

87 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li näytetunnus näytetunnus mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M L VE_SMVA_2015_5.2 <0.04 < < <1 < <0.1 < L U VE_SMVA_2015_5.2 <0.04 < <0.01 < <0.05 <1 <0.02 <0.01 <0.1 < L VE_SMVA_2015_ < < <0.1 <0.5 <2 <0.05 Tulokset /10

88 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA_2015_5.2 VE_SMVA_2015_5.2 VE_SMVA_2015_0.4 Mn Mo Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P < < <2 < < < < <2 < < <0.02 < < < <2 < <0.02 <1 <0.1 <0.05 Tulokset /10

89 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA_2015_5.2 VE_SMVA_2015_5.2 VE_SMVA_2015_0.4 K Mg Na Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139P + 139P + 139P + 139P + 139P + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < < < <0.5 <0.05 <1 <0.1 < Tulokset /10

90 Labtium Oy Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus Filler 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC QCSLRS <0.05 <1 < QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC473 QCSLRS Laadunvalvontatulokset /10

91 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCSLRS5 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp < < <2 < <0.05 < <1 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp Laadunvalvontatulokset /10

92 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCSLRS5 QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCSLRS5 Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 µg/l µg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R - - Laadunvalvontatulokset /10

93 Eränumero: Asiakas: Labtium Oy Näytevastaanotto Tyyppi: Vesi Näyte Viite Saapunut Tuote Väriluku Ammoniumtyppi, NH4-N Kokonaistyppi, N Fosfaattifosfori, PO4-P VE_SMVA Vesinäyte < 2,5 11 0,96 0,013 Alihankittu Metropolilab:sta Alihankintatulokset /10

94 Kokonaisfosfori, P Alkaliteetti Hiilidioksidi CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku 0,013 1,1 26 < 0,5 < 2 Alihankintatulokset /10

95 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi Tilaaja Labtium Oy Näytevastaanotto Maksaja Labtium Oy Betonimiehenkuja 4 PL ESPOO LASKUNET Näytetiedot Näyte Vesinäyte Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton Tilaustutkimus syy Ottopiste Tilaus Näytteen ottaja Tilaajan toimesta Viite Lauren Marjo Analyysi Menetelmä Vesinäyte VE_SMVA Tilaus Väriluku * SFS-EN ISO 7887:2012 Ammoniumtyppi, NH4-N * ISO 7150: 1984, disc. anal. Kokonaistyppi, N * SFS-EN ISO Fosfaattifosfori, PO4-P * SFS-EN ISO 6878: 2004 Kokonaisfosfori, P * SFS 3026 mod. DA Alkaliteetti * SFS-EN ISO :1996 muunn. Hiilidioksidi * SFS 3005:1981 CODMn-arvo, kemiallinen * SFS hapenkulutus 3036:1981 KMnO4-luku * SFS 3036:1981 *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Yksikkö < 2,5 mg Pt/l µg/l 15 0,96 mg/l 15 0,013 mg/l 15 0,013 mg/l 15 1,1 mmol/l mg/l 15 < 0,5 mg/l 15 < 2 mg/l 15 Epävarm uus-% Yhteyshenkilö Abenet Suzana, , Kemisti Kalso Seija Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

96 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi toimitusjohtaja Tiedoksi Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

97 :03:40 GTK LSY Maankäyttö,ympäristö ja raaka-aineespoo (Maaperä, happamat sulfaattimaat, pohjavesi) Valpola Salla PL Kokkola FINLAND ANALYYSITULOKSIA TILAUSNUMERO: VIITE: V PROJEKTI/HANKE: VASTUUALUE: 322 NÄYTTEITÄ: 2 MENETELMÄKOODI NÄYTTEITÄ MÄÄRITYKSIÄ ALIH C C M P L R GTK Labtium Oy Marjo Lauren Asiantuntija Labtium Oy Tekniikantie ESPOO Puh Kansilehti /10

98 Labtium Oy MENETELMÄKUVAUKSET JA HUOMAUTUKSET Tilausnumero: Raportointipäivä: :03:40 TULOS PÄTEE VAIN TESTATUILLE NÄYTTEILLE. TESTAUSSELOSTEEN SAA KOPIOIDA VAIN KOKONAAN. TULOKSET VALMISTUNEET: VAIN NE TESTIMENETELMÄT, JOISSA TÄSSÄ SELOSTEESSA ON MERKINTÄ + MENETELMÄKOODIN EDESSÄ, KUULUVAT AKKREDITOINNIN PIIRIIN. ALIH 901GTK Alihankintatyön toimitus Tilauksen vastaanotto, kirjaus ja käsittely 902 Näytejätteen hävitysmaksu (max 4 kg) 908 Analyysitulosten siirto Geotietoydin-tietokantaan + 139M Monialkuainemääritys ICP-MS-tekniikalla + 139P Monialkuainemääritys ICP-OES-tekniikalla 090C 115C Veden nitriittitypen fotometrinen määritys, pikatesti Veden sameuden nefelometrinen määritys + 142L Kokonais- (TOC) ja/tai liuenneen orgaanisen hiilen (DOC) määritys, SFS-EN R Anionien määritys IC-tekniikalla; SFS-EN-ISO :en + 139P=+ 139Pp Info /10

99 Labtium Oy Laboratorion Tilaajan NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li näytetunnus näytetunnus mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M L VE_SMVA_ < <0.01 < <1 <0.02 <0.01 <0.1 < L U VE_SMVA_ <0.04 < < <1 <0.02 <0.01 <0.1 < L VE_SMVA_ <0.01 < < <0.05 <1 <0.02 <0.01 <0.1 <0.5 <2 <0.05 Tulokset /10

100 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA_ VE_SMVA_ VE_SMVA_ Mn Mo Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139P + 139P + 139P < < <2 < < < < <2 < < <0.05 <0.02 < <0.1 <0.05 < <2 < < <0.1 <0.05 <0.5 Tulokset /10

101 Labtium Oy Laboratorion näytetunnus L L U L Tilaajan näytetunnus VE_SMVA_ VE_SMVA_ VE_SMVA_ Mg Na Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139P + 139P + 139P + 139P + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < <0.05 <1 <0.1 < Tulokset /10

102 Labtium Oy Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen mg/l mg/l NTU µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus Filler 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC QCAC QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvonta- NO2 NO2-N Sameus Ag Al As B Ba Be Bi Cd Co Cr Cu I Li Mn Mo näytteen µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l tunnus 090C 090C 115C + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M QCAC473 QCSPS-SW2X Laadunvalvontatulokset /10

103 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCAC473 QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCSPS-SW2X10 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp <0.05 < <1 Ni P Pb Rb Sb Se Sr Th Tl U V Zn Ca Fe K Mg Na µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l µg/l + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139M + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp + 139Pp Laadunvalvontatulokset /10

104 Labtium Oy Laadunvalvontanäytteen tunnus Filler QCAC473 QCAC473 QCSPS-SW2X10 Filler Referenssimateriaalien ja seurantanäytteiden suositusarvot: Laadunvalvontanäytteen tunnus QCAC473 QCSPS-SW2X10 Si S TOC TIC Cl F SO4 NO3 mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l mg/l + 139Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R < Si S TOC TIC Cl F SO4 NO Pp + 139Pp + 142L + 142L + 143R + 143R + 143R + 143R Laadunvalvontatulokset /10

105 Eränumero: Asiakas: Labtium Oy Näytevastaanotto Tyyppi: Vesi Näyte Viite Saapunut Tuote Väriluku Ammoniumtyppi, NH4-N Kokonaistyppi, N Fosfaattifosfori, PO4-P VE_SMVA_ Vesinäyte < 2,5 0,010 1,5 0,014 Alihankittu Metropolilab:sta Alihankintatulokset /10

106 Kokonaisfosfori, P Alkaliteetti Hiilidioksidi CODMn-arvo, kemiallinen hapenkulutus KMnO4-luku 0,025 1,1 26 < 0,5 < 2 Alihankintatulokset /10

107 TESTAUSSELOSTE (2) Vesi Tilaaja Labtium Oy Näytevastaanotto Maksaja Labtium Oy Betonimiehenkuja 4 PL ESPOO LASKUNET Näytetiedot Näyte Vesinäyte Näyte otettu Kellonaika Vastaanotettu Kellonaika Tutkimus alkoi Näytteenoton Tilaustutkimus syy Ottopiste Tilaus Näytteen ottaja Tilaajan toimesta Viite Lauren Marjo Analyysi Menetelmä Yksikkö Epävarm Vesinäyte uus-% VE_SMVA_ Tilaus Väriluku * SFS-EN ISO 7887:2012 < 2,5 mg Pt/l 10 Ammoniumtyppi, NH4-N * ISO 7150: 1984, 0,010 mg/l 15 disc. anal. Kokonaistyppi, N * SFS-EN ISO 1,5 mg/l Fosfaattifosfori, PO4-P * SFS-EN ISO 0,014 mg/l : 2004 Kokonaisfosfori, P * SFS 3026 mod. 0,025 mg/l 15 DA Alkaliteetti * SFS-EN ISO 1,1 mmol/l :1996 muunn. Hiilidioksidi * SFS 3005: mg/l 15 CODMn-arvo, kemiallinen * SFS 3036:1981 < 0,5 mg/l 15 hapenkulutus KMnO4-luku * SFS 3036:1981 < 2 mg/l 15 *=näyte tutkittu akkreditoidulla menetelmällä Yhteyshenkilö Abenet Suzana, , Kemisti Kalso Seija toimitusjohtaja Tiedoksi marjo.lauren@labtium.fi, marjo.lauren@labtium.fi; reception.espoo@labtium.fi, reception.espoo@labtium.fi Akkreditointi ei koske lausuntoa. Analyysitulokset pätevät ainoastaan analysoiduille näytteille. Analyysitodistuksen saa kopioida vain kokonaan. Muussa tapauksessa kopioinnista on saatava lupa. Postiosoite Puhelin Faksi Y-tunnus Viikinkaari Helsinki Alv. Nro metropolilab@metropolilab.fi FI

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/ /2018. Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/ /2018. Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/03.04.19/2018 Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Tutkimusraportti Sisällysluettelo Kuvailulehti

Lisätiedot

Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki

Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki Liite 9.1 Analyysitodistus, pohjavesiputki Eurofins Pvm: 22.8.2018 Projekti: 180326/10 Tutkimuksen nimi: Sitowise Oy, pohjavesi Asiakkaan viite: KAU42542 Näytteenottopvm: 9.8.2018 Näytteenottopiste: SW2

Lisätiedot

MAATUTKALUOTAUS JÄMIJÄRVEN LAUTTAKANKAALLA 17.9.2009

MAATUTKALUOTAUS JÄMIJÄRVEN LAUTTAKANKAALLA 17.9.2009 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS LÄNSI-SUOMEN YKSIKKÖ TYÖRAPORTTI 28.10.2009 Miikka Paalijärvi Lounais-Suomen ympäristökeskus MAATUTKALUOTAUS JÄMIJÄRVEN LAUTTAKANKAALLA 17.9.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 1

Lisätiedot

MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2017

MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI 2017 Putken numero: Kang1 (Kangasala) Asentaja: Simo Murto Puhelin: 029 503 6323 Asennuspäivä: 25.9.2017 25.9.17 ei vettä X: 6819556.804 Y: 341138.515 Z: 136.69 Putken yläpään : Siivilän alapään : Putken halkaisija,

Lisätiedot

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Tilaaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.7.2014 Viite 1510013222 VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Päivämäärä 2.7.2014 Laatija

Lisätiedot

Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialue , SODANKYLÄ

Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialue , SODANKYLÄ Dnro LAPELY/423/2017 Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys pohjavesialue 12758209, SODANKYLÄ 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL 8060

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialueet A ja B KEMIJÄRVI

Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialueet A ja B KEMIJÄRVI Dnro LAPELY/4210/2015 Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys pohjavesialueet 12320109 A ja 12320109 B KEMIJÄRVI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295

Lisätiedot

Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue INARI

Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue INARI Dnro LAPELY/3146/2015 Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue 12 148 208 INARI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL 8060

Lisätiedot

Koivukumpu A, B ja C sekä Näätämö A ja B pohjavesialueiden luokitteluun liittyvä selvitys INARI

Koivukumpu A, B ja C sekä Näätämö A ja B pohjavesialueiden luokitteluun liittyvä selvitys INARI Dnro LAPELY/3146/2015 Koivukumpu A, B ja C sekä Näätämö A ja B pohjavesialueiden luokitteluun liittyvä selvitys INARI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL

Lisätiedot

Lisätutkimukset Kulennoisharjun pohjavesialueella

Lisätutkimukset Kulennoisharjun pohjavesialueella S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SAVONLINNAN VESI Lisätutkimukset Kulennoisharjun pohjavesialueella VARMA-VESI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 152 P23708 Tutkimusraportti 1 (6) J.Arjas Sisällysluettelo

Lisätiedot

Konsernipalvelut/Tekniset palvelut

Konsernipalvelut/Tekniset palvelut GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Konsernipalvelut/Tekniset palvelut TILAUS JA NÄYTTEENOTTOSELVITYS TILAUS No (KP täyttää) Tilaaja Päiväys 05.11.2015 Hanke Geologinen rakenneselvitys Aakkulanharjun pohjavesialueella

Lisätiedot

PUTKI FCG 1. Kairaus Putki Maa- Syvyysväli Maalaji Muuta näyte 0.0-3.0 m Sr Kiviä Maanpinta 0.0 0.0 3.0-6.0 m Sr. Näytteenottotapa Vesi Maa

PUTKI FCG 1. Kairaus Putki Maa- Syvyysväli Maalaji Muuta näyte 0.0-3.0 m Sr Kiviä Maanpinta 0.0 0.0 3.0-6.0 m Sr. Näytteenottotapa Vesi Maa LIITE 1 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Liite PUTKIKORTTI JA KAIRAUSPÖYTÄKIRJA Havaintoputken asennus pvm 7.4.2015 Putkikortin päivitys pvm 10.4.2015 Tutkimuspaikka Kerimäki, Hälvän alueen pohjavesiselvitys

Lisätiedot

Maa-ainesmuodostuma. !. GM200 -kairaus. !. GM50 -kairaus !. KP2 LIITE

Maa-ainesmuodostuma. !. GM200 -kairaus. !. GM50 -kairaus !. KP2 LIITE 526000 527000 528000 LIITE 529000!. AP9 ALAPITKÄ Tutkimuspistekartta!. GM200 -kairaus 7009000!. AP8!. KP_10!. GM50 -kairaus Pohjaveden havaintoputki Maatutkaluotauslinja 7009000 Painovoimamittauslinja

Lisätiedot

2. MAASTOTUTKIMUKSET Tutkimusalue ja poraustulokset Pumppaustulokset Vedenottoalueen suojelu 5 3. YHTEENVETO 5

2. MAASTOTUTKIMUKSET Tutkimusalue ja poraustulokset Pumppaustulokset Vedenottoalueen suojelu 5 3. YHTEENVETO 5 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 1.1 Tutkimuksen lähtökohta 3 1.2 Aikaisemmat tutkimukset 3 2. MAASTOTUTKIMUKSET 3 2.1 Tutkimusalue ja poraustulokset 3 2.2 Pumppaustulokset 4 2.3 Vedenottoalueen suojelu

Lisätiedot

LIITE 1 LIITE 2 MITTAUS- JA ASENNUSKORTTI Geotutkimus Projekti: Putken numero: Asiakkaan viite: Puhelin: Koordinaatit: Koordinaattijärjestelmä: Kivilammen k-paikka Havaintoputki 1 X: Y: Z: Kairakone:

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 18.1.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TUTKIMUSSUUNNITELMA TYÖNUMERO: E27030 SOTKAMON KUNTA RIMPILÄNNIEMEN POHJAVESIALUEEN TUTKIMUSSUUNNITELMA 16.6.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU

TUTKIMUSSUUNNITELMA TYÖNUMERO: E27030 SOTKAMON KUNTA RIMPILÄNNIEMEN POHJAVESIALUEEN TUTKIMUSSUUNNITELMA 16.6.2014 SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU TUTKIMUSSUUNNITELMA TYÖNUMERO: E27030 SOTKAMON KUNTA RIMPILÄNNIEMEN POHJAVESIALUEEN TUTKIMUSSUUNNITELMA SWECO YMPÄRISTÖ OY OULU Muutoslista VALMIS ATA ATA TKIV LUONNOS Muutos Päiväys Hyväksynyt Tarkastanut

Lisätiedot

Seppäharjun pohjavesitutkimukset

Seppäharjun pohjavesitutkimukset S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A SAVONLINNAN VESI Seppäharjun pohjavesitutkimukset VARMA-VESI Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.11.2012 152-P19132 Tutkimusraportti J.Arjas 27.11.2012

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE Projekti Klaukkalan rakennettavuusselvitykset Projektinumero 421991 Tilaaja Destia Oy Yhteyshenkilö Jenni Myllymäki Tielinja/Ohjelma Klaukkala Nysäkuja-Velhonkaari Näytteenotin Laboratoriopalvelut

Lisätiedot

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS

3 MALLASVEDEN PINNAN KORKEUS 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 26.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä

Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä Maankäyttö ja ympäristö Dnro K594/42/2004 31.12.2009 Kuopio Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä Rudus Oy, Siilinjärven kunta Tutkimusraportti no 13/2009 Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä

Lisätiedot

Happamien sulfaattimaiden kartoitus Keliber Oy:n suunnitelluilla louhosalueilla

Happamien sulfaattimaiden kartoitus Keliber Oy:n suunnitelluilla louhosalueilla GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Länsi-Suomen yksikkö Kokkola Happamien sulfaattimaiden kartoitus Keliber Oy:n suunnitelluilla louhosalueilla Anton Boman ja Jaakko Auri GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

NESTE LAPPEENRANTA LAVOLANKATU SELVITYS POHJAVE- SIOLOSUHTEISTA

NESTE LAPPEENRANTA LAVOLANKATU SELVITYS POHJAVE- SIOLOSUHTEISTA Tilaaja Neste Markkinointi Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 14.6.2018 Viite 1510037511 NESTE LAPPEENRANTA LAVOLANKATU SELVITYS POHJAVE- SIOLOSUHTEISTA NESTE LAPPEENRANTA LAVOLANKATU SELVITYS POHJAVESIOLOSUHTEISTA

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 30.11.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteutti tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus

Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus Geologi Tapio Väänänen, Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Projektin tulosten esittely 25.4.2016 Kohde: Mikkelin pohjavesien suojelun yhteistyöryhmä Paikka:

Lisätiedot

Kulennoisharjun ja Kuikonniemen pohjavesitutkimukset

Kulennoisharjun ja Kuikonniemen pohjavesitutkimukset S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SAVONLINNAN VESI Kulennoisharjun ja Kuikonniemen pohjavesitutkimukset VARMA-VESI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 152 P21051 Tutkimusraportti 1 (15) J.Arjas Sisällysluettelo

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 24.6.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU Vastaanottaja Hämeenlinnan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.4.2016 Viite 1510026179 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS

Lisätiedot

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA RAPORTTI 1 (5) Rovaniemen kaupunki Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Hallituskatu 7, PL 8216 96100 ROVANIEMI ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA YLEISTÄ

Lisätiedot

Syväpohjavesiesiintymän raakavesi ja sen hyödyntäminen talousveden tuotannossa

Syväpohjavesiesiintymän raakavesi ja sen hyödyntäminen talousveden tuotannossa Syväpohjavesiesiintymän raakavesi ja sen hyödyntäminen talousveden tuotannossa DI Sara Rantamäki, käyttöinsinööri Kurikan Vesihuolto Oy Vesihuoltopäivät 11.5.2017 1 Kurikan syväpohjavesihanke 1/2 Kurikan

Lisätiedot

Koverharin hydrogeologiset tutkimukset 12/2017

Koverharin hydrogeologiset tutkimukset 12/2017 Koverharin hydrogeologiset tutkimukset 12/2017 Hangon kaupunki Maiju Juntunen, Esa Kallio 12.1.2018 Koverharin hydrogeologiset tutkimukset 12/2017 12.1.2018 1 (10) SISÄLTÖ 1 TAUSTAA... 2 2 TUTKIMUKSET...

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella KUULUTUS VARELY/1831/2018 14.6.2018 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus

Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus Hakemus 29.11.2017 Sivu 1/3 Keski-Savon ympäristötoimi Ympäristösihteeri Hanna Kakriainen Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus Metsäpalstan maa-ainesalue sijaitsee Pieksämäen

Lisätiedot

Etelä-Savon ympäristökeskus Dnro ESA-2004-V-105, ESA-2005-V-8-322, ESA-2006-V-26-322, ESA- 2006-V-49-322, 0500V0073-322 5.12.2006

Etelä-Savon ympäristökeskus Dnro ESA-2004-V-105, ESA-2005-V-8-322, ESA-2006-V-26-322, ESA- 2006-V-49-322, 0500V0073-322 5.12.2006 - Itä-Savon pohjavesitutkimukset 2006 Savonlinnan ja Kerimäen alueella Etelä-Savon ympäristökeskus Dnro ESA-2004-V-105, ESA-2005-V-8-322, ESA-2006-V-26-322, ESA- 2006-V-49-322, 0500V0073-322 5.12.2006

Lisätiedot

Pohjavesialueen geologisen rakenteen selvitys Harvialan pohjavesialueella Janakkalassa

Pohjavesialueen geologisen rakenteen selvitys Harvialan pohjavesialueella Janakkalassa GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesiyksikkö Espoo Arkistoraportti 10/2016 Pohjavesialueen geologisen rakenteen selvitys Harvialan pohjavesialueella Janakkalassa Janakkalan Vesi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS POHJAVESIYKSIKKÖ

Lisätiedot

Nousiaisten kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Nousiaisten kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4159/2016 10.8.2017 Liitteet 1 kpl Nousiaisten kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1.3.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

VALTATIEN 6 KOHDALLA

VALTATIEN 6 KOHDALLA NAPAN POHJAVESIALUEEN SUOJAUSTARVE VALTATIEN 6 KOHDALLA Pekka Vallius GeoPex Oy Kouvola 30.12.2010 16.3T-1 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. JOHDANTO... 1 2. POHJAVESIALUEEN GEOLOGIA.. 1 3. POHJAVESIALUEEN HYDROGEOLOGIA...

Lisätiedot

POHJAVESIALUEEN GEOLOGISEN RAKENTEEN SELVITYS HAUSJÄRVELLÄ LISÄTUTKIMUKSET PÄSSINLUKKOJEN ALUEELLA

POHJAVESIALUEEN GEOLOGISEN RAKENTEEN SELVITYS HAUSJÄRVELLÄ LISÄTUTKIMUKSET PÄSSINLUKKOJEN ALUEELLA Etelä-Suomen yksikkö Espoo 30.3.2006 Arkistoraportti 3/2017 Hausjärven kunta Hyvinkään Vesi Hämeen ympäristökeskus Riihimäen Vesihuoltolaitos POHJAVESIALUEEN GEOLOGISEN RAKENTEEN SELVITYS HAUSJÄRVELLÄ

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 11.12.2009 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 28.12.21 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Birgitta Backman Jussi Ahonen Samrit Luoma GTK 27.10.2016 Visualisointi Visualisointi tarkoittaa

Lisätiedot

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Birgitta Backman Jussi Ahonen Samrit Luoma GTK 11.10.2016 Visualisointi Visualisointi tarkoittaa

Lisätiedot

Lappeenrannan maasotakoulu, pohjavesiselvitys

Lappeenrannan maasotakoulu, pohjavesiselvitys Puolustusvoimat Lappeenrannan maasotakoulu, pohjavesiselvitys Puolustusvoimien logistiikkalaitos YKK62652 22.9.2017 Puolustusvoimat 22.9.2017 1 (7) SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 KOHTEEN KUVAUS... 2 2.1 Sijainti...

Lisätiedot

Antti Pasanen, Anu Eskelinen, Jouni Lerssi, Juha Mursu Geologian tutkimuskeskus, Kuopio

Antti Pasanen, Anu Eskelinen, Jouni Lerssi, Juha Mursu Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Pohjaveden kulkeutuminen Kaakkolammen kaatopaikalla Antti Pasanen, Anu Eskelinen, Jouni Lerssi, Juha Mursu Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Tutkimuksen tavoite Tutkimuksen tavoitteena on selvittää reitit,

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan POSKI 1 & 2 Loppuseminaari

Pohjois-Pohjanmaan POSKI 1 & 2 Loppuseminaari Pohjois-Pohjanmaan POSKI 1 & 2 Loppuseminaari 28.4.2015 Olli Breilin, Heidi Laxström & Juha Davidila 28.04.2015 1 GTK:n rooli ja tehtävät Poski 1 & 2 projekteissa GTK kartoitti ja raportoi kiviainekset

Lisätiedot

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3648/216 13.2.217 Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Euran kunnan pohjavesialueiden

Lisätiedot

Lisätutkimukset Lähteelän pohjavesialueella

Lisätutkimukset Lähteelän pohjavesialueella S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A SAVONLINNAN VESI Lisätutkimukset Lähteelän pohjavesialueella VARMA-VESI Tutkimusraportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.11.2012 152-P19621 Tutkimusraportti 1 (2)

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 6.7.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

SCC VIATEK POHJAVESIPUTKIKORTTI ASENNUS JA MITTAUS. KOHDE Ojakkaia. TYÖNO i1av.putken NO Fif'/moi y KARTTAIEHTt. HAAVAINNOT PVM _ SYV. TASO IiUOM.

SCC VIATEK POHJAVESIPUTKIKORTTI ASENNUS JA MITTAUS. KOHDE Ojakkaia. TYÖNO i1av.putken NO Fif'/moi y KARTTAIEHTt. HAAVAINNOT PVM _ SYV. TASO IiUOM. SCC VIATEK TYÖNO iav.putken NO Fif'/moi y KARTTAIEHTt KOHDE Ojakkaia POHJAVESIPUTKIKORTTI ASENNUS JA MITTAUS HAAVAINNOT PVM SYV. TASO IiUOM. TASOTI E OOT JA RAKENNE S m Taso Putken ä äå.00 Maanpinta 0.00

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN ENNAKKOTARKKAILUN YHTEENVETO 9.11.2009 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3648/2016 13.2.2017 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Euran kunnan pohjavesialueiden luokitukset vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä

Lisätiedot

Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY 43012016 10.8.2017 Liitteet 1 kpl Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 79 Mikkelin seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 79 Mikkelin seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 79 2.3 Hirvensalmi Hirvensalmen kunnan alueella tehtiin tutkimuksia kahdessa kohteessa, joista Iso-Lautharjulla suoritettiin jatkotutkimuksia (taulukko 1 ja karttakuva

Lisätiedot

Pohjavesialueiden muutosehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat. Pohjavesialueen hydrogeologinen kuvaus sekä tiedot vedenotosta

Pohjavesialueiden muutosehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat. Pohjavesialueen hydrogeologinen kuvaus sekä tiedot vedenotosta Liite 1 Pohjavesialueiden muutosehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Alakylä (1021801) II Vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue Arvio muodostuvan pohjaveden määrästä: 2500 m 3 /vrk Pistemäinen

Lisätiedot

POHJAVESIALUEEN GEOLOGISEN RAKENTEEN SELVITYS HÄMEENKANGAS- NIINISALON POHJAVESIALUEELLA KANKAANPÄÄSSÄ

POHJAVESIALUEEN GEOLOGISEN RAKENTEEN SELVITYS HÄMEENKANGAS- NIINISALON POHJAVESIALUEELLA KANKAANPÄÄSSÄ ARKISTORAPORTTI 107/2014 GTK, Etelä-Suomen yksikkö Maankäyttö ja ympäristö 12.5.2014 Kankaanpään kaupunki Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus POHJAVESIALUEEN GEOLOGISEN RAKENTEEN

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KÄRÄNGÄNMÄEN POHJAVESIALUEEN GEOLOGINEN RAKENNETUTKIMUS; JATKOTUTKIMUS V. 2013

SIILINJÄRVEN KÄRÄNGÄNMÄEN POHJAVESIALUEEN GEOLOGINEN RAKENNETUTKIMUS; JATKOTUTKIMUS V. 2013 Itä-Suomen yksikkö Arkistoraportti 74/2018 Kuopio 31.12.2013 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/liikenne- ja infrastruktuurit sekä ympäristö ja luonnonvarat Siilinjärven kunta Geologian

Lisätiedot

16.3T-1. Tutkimusselostus: Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus

16.3T-1. Tutkimusselostus: Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus 16.3T-1 Tutkimusselostus: Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus 2 (5) Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus Yleistä Tämä tutkimus

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FILAHD Lauri VALMIS Joronen 11.5.2017 FIMIKM FILAHD Lauri VALMIS Joronen 21.9.2016 FIMIKM

Lisätiedot

Geologiset rakenneselvitykset ja haavoittuvuusanalyysit pohjavesiyhteistarkkailun suunnittelun työkaluna

Geologiset rakenneselvitykset ja haavoittuvuusanalyysit pohjavesiyhteistarkkailun suunnittelun työkaluna Geologiset rakenneselvitykset ja haavoittuvuusanalyysit pohjavesiyhteistarkkailun suunnittelun työkaluna GTK /Jussi Ahonen, Birgitta Backman, Samrit Luoma, Tiina Kaipainen ja Arto Pullinen POVEYTKE-loppuseminaari,

Lisätiedot

Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/767/2017 8.5.2017 Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Sauvon kunnan pohjavesialueiden

Lisätiedot

Kuva Pohjavesialueet Hannukaisen alueella.

Kuva Pohjavesialueet Hannukaisen alueella. Kuva 10-7-1. Pohjavesialueet Hannukaisen alueella. 166 Kuva 10-7-2. Pohjavesialueet Rautuvaaran ja Niesan alueilla. 167 10.7.2 Pohjavesi ja virtaussuunnat Maaperägeologisesti hankealue sijaitsee Länsi-Lapin

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 15.11.21 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 14.9.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Liite 1 Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Ennen luokitustarkistusta Korsnäs on ollut pääsijaintikuntana 6 vedenhankintaa varten tärkeällä I luokan

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 23.5.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

SUOMEN POHJAVESITEKNIIKKA OY Helsinki

SUOMEN POHJAVESITEKNIIKKA OY Helsinki 1 Parkanon kaupunki, tekninen lautakunta PL 14 39701 PARKANO POHJAVESITUTKIMUKSET LATIKKAKANKAAN JA RISTIHARJUN ALUEELLA KAIVOPAIKAN MÄÄRITTÄMISEKSI VUONNA 2016 1. LÄHTÖTILANNE JA TYÖN TARKOITUS Hämeen

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 19.1.211 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

Nähtävänä pito ja mielipiteiden esittäminen

Nähtävänä pito ja mielipiteiden esittäminen KUULUTUS VARELY/3982/2016 18.1.2018 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien Motellin pohjavesialueen kartoitusta ja luokitusta Mynämäen kunnan alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Itä-Vantaan linja-autovarikon pohjavesivaikutusten arviointi

Itä-Vantaan linja-autovarikon pohjavesivaikutusten arviointi Ramboll Finland Oy Knowledge taking people further --- Vantaan kaupunki Itä-Vantaan linja-autovarikon pohjavesivaikutusten arviointi Rusokallio (Brunaberget), Hakkila 82116843 20.8.2007 RAMBOLL FINLAND

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 17.5.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KÄRÄNGÄNMÄEN POHJAVESIALUEEN GEOLOGINEN RAKENNETUTKIMUS

SIILINJÄRVEN KÄRÄNGÄNMÄEN POHJAVESIALUEEN GEOLOGINEN RAKENNETUTKIMUS Itä-Suomen yksikkö Kuopio 30.11.2012 8/2014 Pohjois-von elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus/liikenne- ja infrastruktuurit sekä ympäristö ja luonnonvarat Siilinjärven kunta Geologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella KUULUTUS VARELY/4302/2016 30.10.2017 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 25.10.2011 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Liite 1 HAVAINTOPISTEKORTTI (Valintakohdissa oikea vaihtoehto kehystetty) Tutkimuspaikka Tilaaja Projektinumero Sopenkorpi, Lahti Hämeen ympäristökeskus 82126479 02 Piste HP1 Havaintoputki Kairaus x koord

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

MAAPERÄ- JA POHJAVESIOLOSUHTEIDEN TARKENTAMINEN AJOKSEN POHJAVESIALUEELLA

MAAPERÄ- JA POHJAVESIOLOSUHTEIDEN TARKENTAMINEN AJOKSEN POHJAVESIALUEELLA MAAPERÄ- JA POHJAVESIOLOSUHTEIDEN TARKENTAMINEN AJOKSEN POHJAVESIALUEELLA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI.5.207 SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista.5.207 FIMIKM FILAHD 0.5.207 FIMIKM FILAHD Lauri

Lisätiedot

Liite 1 HAVAINTOPISTEKORTTI (Valintakohdissa oikea vaihtoehto kehystetty) Tutkimuspaikka Tilaaja Projektinumero Sopenkorpi, Lahti Hämeen ympäristökeskus 82126479 Piste HP1 Havaintoputki Kairaus x koord

Lisätiedot

INKOON POHJAVESIALUEIDEN SUOJELUSUUNNITELMA

INKOON POHJAVESIALUEIDEN SUOJELUSUUNNITELMA SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA INKOON KUNTA, INKOON VESILAITOS JA UUDENMAAN ELY- KESKUS INKOON POHJAVESIALUEIDEN SUOJELUSUUNNITELMA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Maija Aittola Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA RAKENTAMISEN AIKAINEN POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA SUNSHINE KAIDI NEW ENERGY GROUP, KEMI SWECO YMPÄRISTÖ OY TURKU Muutoslista FIMIKM FILAHD 11.5.2017 FIMIKM FILAHD 21.9.2016 FIMIKM FILAHD Lauri Joronen

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus 27.3.2018 18-1878 #1 1 (4) Uudenkaupungin kaupunki Uudenkaupungin Vesi Nervanderinkatu 9 23500 UUSIKAUPUNKI Tilausnro 212152 (WUKI/V2), saapunut 19.3.2018, näytteet otettu

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesiyksikkö Espoo GTK/882/03.01/2016. Kankaisten pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesiyksikkö Espoo GTK/882/03.01/2016. Kankaisten pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesiyksikkö Espoo 28.11.2017 GTK/882/03.01/2016 Kankaisten pohjavesialueen geologinen rakenneselvitys GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Geologinen rakenneselvitys/kankainen 28.11.2017

Lisätiedot

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012

Analyysi Menetelmä Yksikkö 32057-1 Verkostovesi Pattasten koulu. * SFS-EN ISO pmy/ml 1 Est. 7,5 Sähkönjohtavuus, 25 C * SFS-EN 10523:2012 1 Tutkimustodistus 214-3257 1(4) Raahen Vesi Oy Marintie 1 9214 Pattijoki Näytetiedot Näyte Verkostovesi Näyte otettu 25.8.214 Näytteen ottaja Jukka Ollikkala Saapunut 26.8.214 Näytteenoton syy Jaksottainen

Lisätiedot

SEVERI HANKE YHTEENVETO POHJA- VESITUTKIMUKSISTA

SEVERI HANKE YHTEENVETO POHJA- VESITUTKIMUKSISTA Tilaaja Mikkelin vesilaitos Asiakirjatyyppi Selvitysraportti Päivämäärä 10.11.2015 Viite 1510014760 SEVERI HANKE YHTEENVETO POHJA- VESITUTKIMUKSISTA 1 Päivämäärä 10.11.2015 Laatija Tarkastaja Jarmo Koljonen

Lisätiedot

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys

Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 2013 Sisällys Olli-Matti Kärnä: UPI-projektin alustavia tuloksia kesä 213 Sisällys 1. Vedenlaatu... 2 1.1. Happipitoisuus ja hapen kyllästysaste... 3 1.2. Ravinteet ja klorofylli-a... 4 1.3. Alkaliniteetti ja ph...

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO Tavase Oy 2.1.21 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 2.1.21 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa

Lisätiedot

Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola

Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola Tutkimussuunnitelma Nurmijärven Kuusimäen täyttöalue 16.12.2014 Laatija: Christian Tallsten Tarkastettu: Satu Pietola Toimeksiantonumero: Päivätty: 16.12.2014 Tarkastettu: Käsittelijä:CTa Status: Draft

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 6.4.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

Esitys Pertunmaan pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista

Esitys Pertunmaan pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Liite 1. Esitys 1 (6) Liitteet 4 kpl 16.11.2018 ESAELY/75/2018 Esitys Pertunmaan pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Etelä-Savon ELY-keskus on tarkistanut Pertunmaan kunnan alueella sijaitsevien

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis

Näytenumero Näytetunnus Tunnus Ottopvm. Näytteenottaja Saapunut pvm. Tutkimus alkoi Tutkimus valmis Tutkimustodistus '1.RA03' Kierros: elo 26.09.2018 Ranuan Infra Oy Keskustie 11 97700 Ranua Tulokset hyväksynyt Hanna Kemppe Laboratoriokemisti 040 704 0528 22569 (26.09.2018), 22570 (21.09.2018), 22571

Lisätiedot

Savonlinnan kaupunki. Kerimäen Hälvän pohjavesitutkimukset P26984P001 VARMA-VESI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.5.2015

Savonlinnan kaupunki. Kerimäen Hälvän pohjavesitutkimukset P26984P001 VARMA-VESI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.5.2015 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A Savonlinnan kaupunki Kerimäen Hälvän pohjavesitutkimukset VARMA-VESI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.5.2015 P26984P001 1 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 2 2 TUTKIMUSALUE

Lisätiedot

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO

TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 1 TAVASE OY, IMEYTYS- JA MERKKIAINEKOKEEN AIKAISEN TARKKAILUN YHTEENVETO 13.8.2010 1 YLEISTÄ Tavase Oy toteuttaa tekopohjavesihankkeen imeytys- ja merkkiainekokeen tutkimusalueellaan Syrjänharjussa Pälkäneellä.

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 13.5.2016 16-2916 #2 1 (3) Kotakylän Vesiosuuskunta Tirkkonen Erkki Piilianlahdentie 15 73600 KAAVI Tilausnro 204620 (4546/Jatkuva),

Lisätiedot

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4158/2016 14.6.2017 Liitteet 1 kpl Naantalin pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Naantalin

Lisätiedot

Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3793/2016 13.11.2017 Liitteet 1 kpl Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, elokuu Näytteenottopvm: 22.8.2017 Näyte saapui: 23.8.2017 Näytteenottaja: Eerikki Tervo Analysointi

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^

TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ SAVO-KARJALAN YMPÄRISTÖTUTKIMUS OY TESTAUSSELOSTE Talousvesitutkimus^ 28.4.2017 16-2916 #4 1 (3) Kotakylän Vesiosuuskunta Tirkkonen Erkki Piilianlahdentie 15 73600 KAAVI Tilausnro 204620 (4546/Jatkuva),

Lisätiedot