Kirkkonummen kunnan lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kirkkonummen kunnan lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista"

Transkriptio

1 Yhdyskuntatekniikan lautakunta Kunnanhallitus Kirkkonummen kunnan lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista 43/ /2016 Yhdyskuntatekniikan lautakunta Ympäristöministeriö pyytää lausuntoa valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista sekä näkemyksiä hankkeen yhteydessä laaditusta ympäristövaikutusten arvioinnista. Lausuntopyyntö liittyy inventoinnista järjestettävään hallintolain mukaiseen kuulemiseen ja kuulemisen kohteena olevat asiakirjat ovat nähtävillä Lausuntoa on pyydetty mennessä. Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet, nykytilanne Suomessa on kaikkiaan 156 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Ne ovat maaseudun edustavimpia kulttuurimaisemia, joiden arvo perustuu monimuotoiseen kulttuurivaikutteiseen luontoon, hoidettuun viljelymaisemaan ja perinteiseen rakennuskantaan. Nykyiset arvokkaat maisema-alueet on valittu valtioneuvoston periaatepäätöksellä vuonna Maisemien arviointi perustuu alueiden ominais- ja erityispiirteiden tarkastelun ohella maisemamaakuntajakoon. Se sai nykyisen muotonsa vuonna 1992, jolloin ympäristöministeriön asettama maisema-aluetyöryhmä jakoi Suomen kymmeneen maisemamaakuntaan luonnon- ja kulttuuripiirteiden alueittaisen vaihtelun perusteella. Arvokkaita maisema-alueita valittaessa on huolehdittu siitä, että jokaisen maisemamaakunnan tärkeimmät piirteet tulevat edustetuiksi. Samalla on varmistettu arvokkaiden maisema-alueiden tasainen jakautuminen kautta maan. Kirkkonummella ei ole valtioneuvoston periaatepäätökseen 1995 sisältyneitä valtakunnallisesti arvokkaita maisema-alueita. Päivitysinventointi Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet on inventoitu uudestaan vuosina Inventointityötä ohjannut ympäristöministeriön asettama MAPIO-työryhmä on vuoden 2015 aikana koonnut pääosin ELY-keskusten tekemien maakunnittaisten inventointien pohjalta ehdotuksen koko Suomen valtakunnallisesti arvokkaiksi maisema-alueiksi. MAPIO-työryhmä on tarkistanut maakunnittaisten inventointien yhdenvertaisuuden ja maisema-alueiden maantieteellisen jakautumisen. Tarkastelun tuloksena MAPIO on tehnyt joitakin muutoksia maakunnittaisten inventointien aluerajauksiin ja alueiden arvoluokkiin. Nyt kuultavana oleva päivitysinventointi tuottaa valtakunnallisesti

2 arvokkaista maisema-alueista selvityksen, jonka on tarkoitus korvata valtioneuvoston vuonna 1995 periaatepäätöksellä hyväksymä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi. Valtioneuvoston päättämää uutta inventointia käytetään maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamana viranomaisinventointina. Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema Ehdotetun alueen pinta-ala lähes hehtaaria, josta vesialueita on noin hehtaaria. Inventointiin liittyvässä kuvauksessa ja tiivistelmässä alueen arvioinnista, todetaan seuraavasti: Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema on kulttuurihistoriallisesti arvokas maisemakokonaisuus, joka muodostuu ulkosaariston luodoista, Porkkalanniemen kalliorannoista, pienistä luotsikylistä sekä sisämaan laajoista viljely- ja kosteikkoalueista. Alueen olennaisimpia maisemallisia arvotekijöitä ovat peltoaukeiden pienipiirteinen viljelymaisema, vanha kyläasutus sekä ulkosaaristosta sisämaan viljelyaukeisiin ulottuva maisemallinen jatkumo. Porkkalan kulttuurihistoriallisia kerrostumia rikastavat esihistoriallisen ajan hautaröykkiöt, 1600-luvulta periytyvät tielinjaukset, vanhat merenkulkureitit, majakka- ja luotsiyhdyskunnat sekä Porkkalan vuokra-ajan rakenteet. Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotus Kirkkonummen kunta antaa lausuntonsa Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta helmikuussa Lausuntoehdotuksessa (yhdyskuntatekniikan lautakunta , 8) on todettu Porkkalan alueesta seuraavasti: Porkkalan alue (nimellä Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema) on sisältynyt Uudenmaan päivitysinventointiin, ja inventoinnin pohjalta näyttää siltä, että alueella on sellaisia arvoja, joiden perusteella se on osoitettavissa valtakunnalliseksi maisema-alueeksi. Päätöksen päivitysinventoinnin perusteella ehdotetuista maisema-alueista tekee valtioneuvosto. Vaihemaakuntakaavan luonnosvaiheessa saatu tieto oli, että mikäli kyseinen päätös saadaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotusvaiheeseen mennessä, osoitetaan uudet valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Uudenmaan 4.vaihemaakuntakaavassa. Mikäli Porkkalan saaristo- ja viljelymaiseman kohdalla valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen merkintää ei sisällytetä 4. vaihemaakuntakaavaan, osoitetaan kyseinen rajaus maakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä. Kunta antaa erillisen lausuntonsa Uudenmaan maisema-alueiden päivitysinventoinnista sekä asian osalta tehdyistä selvityksistä kuulemiskierroksen perusteella. Mikäli maakuntakaavassa ei voida osoittaa Porkkalan aluetta valtakunnallisesti arvokkaana maisema-alueena esimerkiksi

3 valtioneuvoston päätöksen ajankohdasta johtuen, tulee valtioneuvoston asiassa tekemä päätös kuitenkin sovellettavaksi maakuntakaavamääräyksestä riippumatta siinä tapauksessa, että Porkkalan alue osoitetaan valtakunnallisesti arvokkaana maisema-alueena. Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden hoidon ja maankäytön opas - Porkkalan pilottihanke Valtakunnallisesti arvokkaille maisema-alueille on laadittu vuoden 2015 aikana maankäytön ja maisemanhoidon opas ympäristöministeriön ja maakuntien liittojen rahoituksella. Oppaan laatimisesta on vastannut ProAgria Etelä-Suomi ry. Tavoitteena on turvata edustavien ja elinvoimaisten maaseutumaisemien säilyminen ja kehittyminen. Opas koostuu yleisosasta sekä maakunnallisista pilottikohteista, joista Uuttamaata on edustanut Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema. Porkkalan osalta opas julkaistaan alkuvuodesta 2016 suomeksi ja ruotsiksi. Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Seppo Mäkinen, puh , etunimi.sukunimi(at)kirkkonummi.fi Liite - Ehdotus Kirkkonummen kunnan lausunnoksi valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista, Liite Yt 1 / Asiakirjat: - Ehdotukset kartalla ja alueluettelo - Ote Uudenmaan aluekuvauksista - Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema - Kuulemisen tausta-aineisto, Ympäristöministeriö Ympäristövaikutusten arviointi SOVA-lain mukainen ympäristöselostus, Ympäristöministeriö Valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen ehdotettu rajaus suhteessa Porkkalan kansallispuiston rajausvaihtoehtoihin ja perustettavaan Valtion luonnonsuojelualueeseen Ehdotus Yhdyskuntatekniikan toimialajohtaja: Yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että se antaa liitteen mukaisen Kirkkonummen kunnan lausunnon valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista. Päätös Yhdyskuntatekniikan lautakunta päätti päätösehdotuksen mukaan. Evästyksenä todettiin, että selvitetään etukäteen mikä status tällä viranomaisinventoinnilla on ja mitä vaikutuksia tulevaan rakentamiseen. Asiakirjoihin lisätään kartta: Valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen ehdotettu rajaus suhteessa Porkkalan kansallispuiston rajausvaihtoehtoihin ja perustettavaan Valtion luonnonsuojelualueeseen.

4 Tiedoksi kunnanhallitukselle jatkotoimenpiteitä varten Muutoksenhakuohje muutoksenhakukielto koska asia koskee valmistelua Kunnanhallitus Kaavoitusarkkitehti Seppo Mäkinen on valmistellut yhdyskuntatekniikan lautakunnan evästyspyyntöön seuraavan vastauksen : Nyt lausunnolla oleva päivitysinventoinnin tarkoitus on korvata valtioneuvoston vuonna 1995 periaatepäätöksellä hyväksymä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi. Valtioneuvoston päättämää uutta inventointia käytetään maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamana viranomaisinventointina. Tämä tarkoittaa sitä, että valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen status tulee ottaa huomioon maankäyttö- ja rakennuslain ja sitä täydentävän maankäyttö- ja rakennusasetuksen mukaisessa maankäytön suunnittelussa. Velvollisuus ottaa maisema-arvot huomioon koskee kaavoituksen lisäksi maisemaa voimakkaasti muuttavia hankkeita, kuten maa-ainesten ottamista, teiden rakentamista ja rakennusten purkamista. Alueelle tulevaisuudessa vireille tulevissa kaavoitushankkeissa tulee maisema-aluestatus ottaa riittävällä tarkkuudella huomioon. Tämä saattaa edellyttää esimerkiksi joidenkin lähtötietoaineistojen tarkempaa laatimista (kuten maisema-analyysi). Itse kaavaratkaisuun vaikutuksia voi syntyä yleensä rakentamisen sijoittumisen ja erityisesti yksittäisten rakennusten sijoittelun ohjaamisen muodossa. Myös vaikutuksia kaavassa annettaviin rakentamista koskeviin määräyksiin voi tätä kautta tulla. Suunnittelutarve-, poikkeamis- ja rakennuslupa-asioissa päätös lisää osaltaan lupaharkinnassa huomioon otettavia seikkoja, muttei sellaisenaan voi muuttaa lakiin tai oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan perustuvaa tapauskohtaista oikeusharkintaa. Jo tällä hetkellä yleiskaavat ottavat huomioon maiseman, ja tämän lisäksi jo nyt alueella on valtakunnallisesti tärkeitä kohteita sekä maakunnallisesti tärkeitä alueita. Konsernijaosto käsitteli asiaa ja päätti keskustelun pohjalta antaa jatkovalmistelua varten seuraavat evästykset: - alueen rajat tutkitaan - miten alue vaikuttaa matkailuun - miten alue vaikuttaa maanviljelykseen, sen laajennukseen, erityisesti suuriin rakennushankkeisiin, ja sivuelinkeinoihin nyt ja tulevaisuudessa - vaikutukset muihin elinkeinoihin (teollisuus, kauppa) - alueen hyödyt ja haitat - miten alue vaikuttaa tulevaan kaavoitukseen ja tuleviin rakennuslupiin. Kaavoitusarkkitehti Seppo Mäkinen on valmistellut konsernijaoston esittämiin evästyspyyntöihin seuraavan vastauksen:

5 Alueiden rajaukset ovat yleispiirteisiä, kuten niistä on todettu ympäristöministeriön kuulemisaineistoon liittyvässä taustamuistiossa. Siinä todetaan, että vaikka maisema-alueiden karttarajauksia käytetään alueidenkäytön suunnittelussa toimintaa ohjaavina konkreettisina elementteinä, tulee rajat nähdä myös suuntaa-antavina. Kirkkonummen kunnan lausuntoehdotuksessa otetaan myös kantaa tähän, toteamalla että rajauksen suuntaa-antavuus tulee kaikkien rajauksia tulkitsevien tahojen hyväksyä. Matkailun edellytyksiin vaikutuksia tulee ennen kaikkea rakentamisen ja maankäytön ohjaamisen kautta. Alueella noudatetaan edelleen voimassa olevia yleiskaavoja, ranta-asemakaavoja sekä rakennusjärjestystä. Niiden ohjausvaikutus ei muutu päätöksestä johtuen. Alueen maisemallista arvoa voidaan käyttää haluttaessa markkinoinnissa hyväksi. Välittömiä vaikutuksia maanviljelykseen, sen laajennukseen, erityisesti suuriin rakennushankkeisiin ja sivuelinkeinoihin nyt ja tulevaisuudessa ei ole nähtävissä. Nimenomaan elinvoimaisen maanviljelyksen asema alueella on ollut yksi kriteeri, jonka perusteella aluetta on ehdotettu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi. Suunnittelutarve-, poikkeamis- ja rakennuslupa-asioissa päätös lisää osaltaan lupaharkinnassa huomioon otettavia seikkoja, muttei sellaisenaan voi muuttaa lakiin tai oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan perustuvaa tapauskohtaista oikeusharkintaa. Yksittäisten lupaa vaativien rakennushankkeiden kohdalla etukäteisneuvonnan merkitys korostuu. Rakentamisen ja maankäytön hyviä käytäntöjä tukemaan on laadittu Pro Agrian Etelä-Suomen asiantuntemuksella opas, jota eri toimijat voivat soveltaa (Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema opas arvokkaan maisema-alueen maankäytön suunnitteluun). Maisema-aluestatuksen perusteella voi olla mahdollisuus päästä eri tukimenettelyiden ja rahoitusmahdollisuuksien piiriin. Näitä ovat mm. maatalouden ympäristösopimus, rakennusperinnön hoitoavustukset, erilaiset hanke-rahoitusmahdollisuudet (kuten Leader-hankkeet) sekä metsätalouden määräaikaisen rahoituslain mukaiset metsäluonnon hoitohankkeet. Maisema-aluestatus voi edesauttaa rahoituksen saamista sellaisessa tilanteessa, että sen saajia joudutaan priorisoimaan. Muihin elinkeinoihin (kuten teollisuuteen ja kauppaan) vaikutuksia kohdistuu myös ennen kaikkea rakentamisen ja maankäytön ohjaamisen kautta. Kuten todettu, alueella noudatetaan edelleen voimassa olevia yleiskaavoja, ranta-asemakaavoja sekä rakennusjärjestystä. Niiden ohjausvaikutus ei päätöksestä johtuen muutu. Maa-ainesten ottoon maisema-aluestatuksella todennäköisesti olisi konkreettisimpia yksittäisiä vaikutuksia. Ottamisluvan myöntämisen edellytyksiä arvioitaessa valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen status tulee ottaa erityisesti huomioon, sillä maa-aineisten ottamisesta ei saa aiheutua esim. kauniin maisemakuvan turmeltumista (MAL 3 ).

6 Hyötyjen ja haittojen vertailussa hyötyinä esiin nousee ennen kaikkea maaja metsätalouden uusien rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämismahdollisuudet sekä maisema-aluestatuksen hyödyntämismahdollisuus kaikenlaisessa aluetta ja sen tuotteita koskevassa markkinoinnissa. Haitoiksi saatetaan kokea, että statuksen kautta alueen ja rakennushankkeiden suunnittelulle jo olemassa olevat reunaehdot saattavat edelleen korostua joissain tapauksissa. Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnin ympäristövaikutusten arviointiraportissa (ympäristöministeriö) on esitetty yhteenvetotaulukko. Alueelle tulevaisuudessa vireille tulevissa kaavoitushankkeissa tulee maisema-aluestatus ottaa riittävällä tarkkuudella huomioon. Tämä saattaa edellyttää esimerkiksi joidenkin lähtötietoaineistojen tarkempaa laatimista (kuten maisema-analyysi). Itse kaavaratkaisuun vaikutuksia voi syntyä yleensä rakentamisen sijoittumisen ja erityisesti yksittäisten rakennusten sijoittelun ohjaamisen muodossa. Myös vaikutuksia kaavassa annettaviin rakentamista koskeviin määräyksiin voi tätä kautta tulla. Suunnittelutarve-, poikkeamis- ja rakennuslupa-asioissa päätös lisää osaltaan lupaharkinnassa huomioon otettavia seikkoja, muttei sellaisenaan voi muuttaa lakiin tai oikeusvaikutteiseen yleiskaavaan perustuvaa tapauskohtaista oikeusharkintaa. Jo tällä hetkellä yleiskaavat ottavat huomioon maiseman, ja tämän lisäksi jo nyt alueella on valtakunnallisesti tärkeitä kohteita sekä maakunnallisesti tärkeitä alueita. Yhdyskuntatekniikan lautakunnan käsittelyn jälkeen tarkistetaan myös Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavaa koskevaa kohtaa seuraavasti: Kirkkonummen kunta antoi lausuntonsa Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta helmikuussa Lausunnossa (kunnanhallitus , 51) on todettu Porkkalan alueesta seuraavasti: Porkkalan alue (nimellä Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema) on sisältynyt Uudenmaan päivitysinventointiin, ja inventoinnin pohjalta näyttää siltä, että alueella on sellaisia arvoja, joiden perusteella se on osoitettavissa valtakunnalliseksi maisema-alueeksi. Päätöksen päivitysinventoinnin perusteella ehdotetuista maisema-alueista tekee valtioneuvosto. Vaihemaakuntakaavan luonnosvaiheessa saatu tieto oli, että mikäli kyseinen päätös saadaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotusvaiheeseen mennessä, osoitetaan uudet valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Uudenmaan 4.vaihemaakuntakaavassa. Mikäli Porkkalan saaristo- ja viljelymaiseman kohdalla valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen merkintää ei sisällytetä 4. vaihemaakuntakaavaan, osoitetaan kyseinen rajaus maakunnallisesti merkittävänä kulttuuriympäristönä.

7 Kunta antaa erillisen lausuntonsa Uudenmaan maisema-alueiden päivitysinventoinnista sekä asian osalta tehdyistä selvityksistä kuulemiskierroksen perusteella. Kirkkonummen kunta ei ota tässä lausunnossa kantaa valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen. Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Seppo Mäkinen Esityslistan liite - Kirkkonummen kunnan lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista, ehdotus kunnanhallitukselle Oheismateriaalit - Ehdotukset kartalla ja alueluettelo - Ote Uudenmaan aluekuvauksista - Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema - Kuulemisen tausta-aineisto, Ympäristöministeriö Ympäristövaikutusten arviointi SOVA-lain mukainen ympäristöselostus, Ympäristöministeriö Valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen ehdotettu rajaus suhteessa Porkkalan kansallispuiston rajausvaihtoehtoihin ja perustettavaan Valtion luonnonsuojelualueeseen - konsernijaoston pykälä Ehdotus Kunnanjohtaja Kunnanhallitus päättää 1 antaa ympäristöministeriölle valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista liitteen mukaisen lausunnon 2 tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa Käsittely Kaavoitusarkkitehti Seppo Mäkinen oli kokouksessa tämän pykälän aikana vastaamassa kunnanhallituksen kysymyksiin. Yhdyskuntatekniikan johtaja Jari Tirkkonen oli myös kokouksessa läsnä tämän pykälän käsittelyn aikana.

8 Keskustelun aikana jäsen Matti Kaurila ehdotti että kunnanhallitus poistaa lausunnosta sivut 1 ja 2 ja yhteenveto -kohdan ensimmäisen kappaleen ja sen jälkeen antaa seuraavan lausunnon: Kirkkonummen kunta kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kuulemisen tausta-aineistossa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa esiinnousseisiin seikkoihin: Kuulemisen tausta-aineistossa on useassa yhteydessä korostettu, että valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen status ei saa estää maaseutuelinkeinojen ja maiseman kehitystä eikä vaikeuttaa nykyisten maatalouselinkeinojen harjoittamista. Kirkkonummen kunnan näkemyksen mukaan vain aktiivisella maaseutuelinkeinojen ja siihen liittyvien sivuelinkeinojen harjoittamisella voidaan tukea alueen elinvoimaisuutta. Kunta kiinnittää huomiota myös tausta-aineistoon sisältyvään maisema-alueiden rajauksiin liittyvään mainintaan. Siinä todetaan, että vaikka maisema-alueiden karttarajauksia käytetään alueidenkäytön suunnittelussa toimintaa ohjaavina konkreettisina elementteinä, tulee rajat nähdä myös suuntaa-antavina. Porkkalan saaristo- ja viljelymaiseman laajan rajauksen vuoksi tämä rajauksen suuntaa-antavuus on kunnan mielestä kaikkien rajauksia tulkitsevien tahojen tärkeä tiedostaa ja hyväksyä. Kunta edellyttää, että alue rajausta on pienennettävä erityisesti alueen pohjoisosassa, jossa rajaus ulottuu lähes kantatielle 51. Oikeusvaikutusten osalta Kirkkonummen kunta korostaa, että maankäytön suunnittelua alueella tulee voida jatkossakin toteuttaa ja ohjata ensisijaisesti Kirkkonummen lainvoimaisten yleiskaavan 2020 ja saaristo- ja rannikkoalueiden osayleiskaavan perusteella. Maisema-alueen osoittamisesta ei saa seurata esimerkiksi sellaisia kaavoitusvelvoitteita aluetta kohtaan, jotka eivät lähde Kirkkonummen kunnan omasta päätöksenteosta. Lisävelvoitteet kunnan organisaatiolle sekä alueen asukkaille ja maanomistajille ym. toimijoille tulee pitää myös mahdollisimman vähäisinä ja ihannetilanne on, että niitä ei lainkaan tule. Lähtökohtana tulee myös olla luottamus alueen asukkaisiin, maanomistajiin ja muihin toimijoihin joiden työn tuloksena alueen maisema-arvot ovat säilyneet ja kehittyneet vuosisatojen saatossa. Näin tämä työ on myös mahdollistanut ne kulttuurihistorialliset kerrostumat, jotka on esitetty yhdeksi perusteluksi alueen maisema-arvoille. Kunta puoltaa vain edellä mainituilla ehdoin Porkkalan saaristo- ja viljelymaiseman nimellä osoitetun maisemakokonaisuuden sisällyttämistä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden luetteloon. Jäsenet Anders Adlercreutz ja Timo Haapaniemi kannattivat Kaurilan

9 ehdotusta. Jäsen Timo Haapaniemi ehdotti, että 3. viimeisessä kappaleessa olevaa kohtaa muutetaan seuraavaksi: Maisema-alueen osoittamisesta ei saa seurata esimerkiksi sellaisia kaavoitusvelvoitteita TAI KAAVOITUKSEN ESTEITÄ aluetta kohtaan, jotka eivät lähde Kirkkonummen kunnan omasta päätöksenteosta. Jäsenet Matti Kaurila, Hans Hedberg ja Anders Adlercreutz kannattivat Haapaniemen ehdotusta. Puheenjohtaja julisti keskustelun päättyneeksi ja totesi että jäsenet Kaurila ja Haapaniemi ovat tehneet muutosehdotukset, joita on kannatettu. Kunnanhallitus ei hyväksynyt Kaurilan ehdotusta yksimielisesti, joten puheenjohtaja totesi, että ehdotuksista on äänestettävä. Puheenjohtaja ehdotti, että asiasta äänestetään nimenhuudolla siten, että ne, jotka kannattavat pohjaehdotusta äänestävät JAA ja ne, jotka kannattavat Kaurilan muutosehdotusta äänestävät EI. Jos EI voittaa, kunnanhallitus päättää Kaurilan ehdotuksen mukaisesti. Ehdotus äänestysjärjestyksestä hyväksyttiin. Nimenhuudolla toimitetussa äänestyksessä annettiin ääniä seuraavasti: 3 Jaa -ääntä (Kilappa, Hakapää, Sinisalo) 9 Ei -ääntä (Adlercreutz, Lindholm, Haapaniemi, Suominen, Hedberg, Isomäki-Reik, Kaurila, Wichmann, Vahasalo) 1 oli poissa (Lehtinen) Kaurilan ehdotus sai enemmän ääniä. Kunnanhallitus hyväksyi Haapaniemen ehdotuksen yksimielisesti.

10 Päätös Kunnanhallitus päätti 1 tehdä seuraavat muutokset esityslistan liitteenä olevaan lausuntoon: poistetaan lausunnosta sivut 1 ja 2 ja yhteenveto -kohdan ensimmäisen kappale ja sen jälkeen lisätä seuraava osuus: Kirkkonummen kunta kiinnittää huomiota erityisesti seuraaviin kuulemisen tausta-aineistossa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa esiinnousseisiin seikkoihin: Kuulemisen tausta-aineistossa on useassa yhteydessä korostettu, että valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen status ei saa estää maaseutuelinkeinojen ja maiseman kehitystä eikä vaikeuttaa nykyisten maatalouselinkeinojen harjoittamista. Kirkkonummen kunnan näkemyksen mukaan vain aktiivisella maaseutuelinkeinojen ja siihen liittyvien sivuelinkeinojen harjoittamisella voidaan tukea alueen elinvoimaisuutta. Kunta kiinnittää huomiota myös tausta-aineistoon sisältyvään maisema-alueiden rajauksiin liittyvään mainintaan. Siinä todetaan, että vaikka maisema-alueiden karttarajauksia käytetään alueidenkäytön suunnittelussa toimintaa ohjaavina konkreettisina elementteinä, tulee rajat nähdä myös suuntaa-antavina. Porkkalan saaristo- ja viljelymaiseman laajan rajauksen vuoksi tämä rajauksen suuntaa-antavuus on kunnan mielestä kaikkien rajauksia tulkitsevien tahojen tärkeä tiedostaa ja hyväksyä. Kunta edellyttää, että alue rajausta on pienennettävä erityisesti alueen pohjoisosassa, jossa rajaus ulottuu lähes kantatielle 51. Oikeusvaikutusten osalta Kirkkonummen kunta korostaa, että maankäytön suunnittelua alueella tulee voida jatkossakin toteuttaa ja ohjata ensisijaisesti Kirkkonummen lainvoimaisten yleiskaavan 2020 ja saaristoja rannikkoalueiden osayleiskaavan perusteella. Maisema-alueen osoittamisesta ei saa seurata esimerkiksi sellaisia kaavoitusvelvoitteita tai kaavoituksen esteitä aluetta kohtaan, jotka eivät lähde Kirkkonummen kunnan omasta päätöksenteosta. Lisävelvoitteet kunnan organisaatiolle sekä alueen asukkaille ja maanomistajille ym. toimijoille tulee pitää myös mahdollisimman vähäisinä ja ihannetilanne on, että niitä ei lainkaan tule. Lähtökohtana tulee myös olla luottamus alueen asukkaisiin, maanomistajiin ja muihin toimijoihin joiden työn tuloksena alueen maisema-arvot ovat säilyneet ja kehittyneet vuosisatojen saatossa. Näin tämä työ on myös mahdollistanut ne kulttuurihistorialliset kerrostumat, jotka on esitetty yhdeksi perusteluksi alueen maisema-arvoille. Kunta puoltaa vain edellä mainituilla ehdoin Porkkalan saaristo- ja viljelymaiseman nimellä osoitetun maisemakokonaisuuden sisällyttämistä valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden luetteloon. 2 merkitä em. muutosten mukaisen lausunnon pöytäkirjan liitteeksi

11 3 antaa pöytäkirjan liitteen mukaisen lausunnon ympäristöministeriölle valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista 4 tarkastaa pöytäkirjan tämän pykälän osalta kokouksessa Pöytäkirjan liite: Kh 1 / , Kirkkonummen kunnan lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista, kunnanhallituksen päätös Tiedoksi Muutoksenhakuohje Ei muutoksenhakua, kuntalaki 91

Valmistelija: lupa-arkkitehti Arja Sihvola, p , arja.k.sihvola(at)kirkkonummi.fi

Valmistelija: lupa-arkkitehti Arja Sihvola, p , arja.k.sihvola(at)kirkkonummi.fi Rakennus- ja 111 09.06.015 ympäristölautakunta Kunnanhallitus 346 0.11.015 Rakennusjärjestys 5 ja 6 uusiminen ja muuttaminen (kv) 605/00.01.01/01 Rakennus- ja ympäristölautakunta 09.06.015 111 Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat miten niistä päätetään? Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 29.1.2014 1 Valtakunnallisesti arvokkaat maisemaalueet

Lisätiedot

Kuntakeskuksen 2. vaiheen osayleiskaava-alueen rakennuskiellon jatkaminen MRL 38 :n ja 128 :n mukaisesti

Kuntakeskuksen 2. vaiheen osayleiskaava-alueen rakennuskiellon jatkaminen MRL 38 :n ja 128 :n mukaisesti Yhdyskuntatekniikan lautakunta 17 16.02.2017 Kunnanhallitus 61 27.02.2017 Kunnanvaltuusto 12 13.03.2017 Kuntakeskuksen 2. vaiheen osayleiskaava-alueen rakennuskiellon jatkaminen MRL 38 :n ja 128 :n mukaisesti

Lisätiedot

Kunnanhallitus

Kunnanhallitus Kunnanhallitus 59 4.08.05 Länsi-Jorvaksen asemakaava-alueen rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen jatkaminen MRL 53 :n ja 8:n mukaisesti, päätös uudestaan valtuuston käsiteltäväksi (Kv) 30/0.0.05/03

Lisätiedot

Vaihemaakuntakaavan tavoitteet ja teemat

Vaihemaakuntakaavan tavoitteet ja teemat Yhdyskuntatekniikan lautakunta 8 21.01.2016 Kunnanhallitus 51 29.02.2016 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta 999/10.02.00/2013 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 21.01.2016

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 5/2016 1

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 5/2016 1 Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 5/2016 1 Kunnanhallitus Aika 21.03.2016 klo 18:00-21:15 Paikka Kirkkonummen kunnantalo, kokoushuone Ervast Läsnäolijat Vahasalo Raija puheenjohtaja Sinisalo Pekka M II varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kunnanhallitus 59 4.08.05 Kunnanvaltuusto 87 07.09.05 Länsi-Jorvaksen asemakaava-alueen rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen jatkaminen MRL 53 :n ja 8:n mukaisesti, päätös uudestaan valtuuston käsiteltäväksi

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää

Yhdyskuntatekniikan lautakunta päättää Yhdyskuntatekniikan lautakunta 60 25.08.2016 Kunnanhallitus 269 12.09.2016 Kunnan lausunto HSL- kuntayhtymän alustavasta toiminta- ja taloussuunnitelmasta 538/08.01.00/2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan muistutus Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta

Kirkkonummen kunnan muistutus Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta Yhdyskuntatekniikan lautakunta 87 17.11.2016 Kunnanhallitus 395 05.12.2016 Kirkkonummen kunnan muistutus Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan ehdotuksesta 999/10.02.00/2013 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 17.11.2016

Lisätiedot

Sepänkannas III asemakaava-alueen omakotitonttien vuokrausperusteiden hyväksyminen

Sepänkannas III asemakaava-alueen omakotitonttien vuokrausperusteiden hyväksyminen Yhdyskuntatekniikan lautakunta 27.02.20 Kunnanhallitus 9 7.0.20 Kunnanvaltuusto.0.20 Sepänkannas III asemakaava-alueen omakotitonttien vuokrausperusteiden hyväksyminen 6/0.00.02/20 Yhdyskuntatekniikan

Lisätiedot

Valmistelu: kunnanjohtaja Tarmo Aarnio

Valmistelu: kunnanjohtaja Tarmo Aarnio Kunnanhallitus 70..05 Kunnanhallitus 80.0.06 Rakennusjärjestyksen uusiminen, väliraportti 605/00.0.0/0 Kunnanhallitus..05 70 Kunnanhallitus päätti..05 6 ehdottaa kunnanvaltuustolle että kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Kunnanvaltuusto määrää (KiintVL 11, 12 ja 12 b ): Kunnanvaltuusto voi määrätä (KiintVL 12 a, 13, 13a ja 14 )

Kunnanvaltuusto määrää (KiintVL 11, 12 ja 12 b ): Kunnanvaltuusto voi määrätä (KiintVL 12 a, 13, 13a ja 14 ) Kunnanhallitus 456 28.10.2013 Kunnanvaltuusto 148 11.11.2013 Kunnan kiinteistöveroprosenttien vahvistaminen vuodeksi 2014 1644/02.03.01/2011 Kunnanhallitus 28.10.2013 456 Kiinteistön sijaintikunnalle suoritetaan

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kuntastrategian hyväksyminen (kv) 642/ /2015

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kuntastrategian hyväksyminen (kv) 642/ /2015 Kunnanhallitus 225 22.06.2015 Kunnanhallitus 243 10.08.2015 Kuntastrategian 2015-2017 hyväksyminen (kv) 642/00.01.03/2015 Kunnanhallitus 22.06.2015 225 Kirkkonummen kunnan voimassaoleva strategia on vuodelta

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi

Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi Perusturvalautakunta 17 02.03.2017 Kunnanhallitus 84 06.03.2017 Kunnanvaltuusto 19 13.03.2017 Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslainsäädännöksi 129/03.00/2017

Lisätiedot

Ympäristöministeriön lausuntopyyntö valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista

Ympäristöministeriön lausuntopyyntö valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista Kaupunginhallitus 92 07.03.2016 Ympäristöministeriön lausuntopyyntö valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista 47/11.05.00/2016 KH 92 Kaupunginsihteeri Juha Willberg, puh. 040

Lisätiedot

Vaihtoehdot ovat seuraavat: - Vaihtoehto I perustuu kolmen palvelukeskittymän malliin ei sairaansijoja - Vaihtoehto II

Vaihtoehdot ovat seuraavat: - Vaihtoehto I perustuu kolmen palvelukeskittymän malliin ei sairaansijoja - Vaihtoehto II Perusturvalautakunta 8 0.0.05 Kunnanhallitus 344 0..05 Hyvinvointikeskushankkeen hankesuunnitelman hyväksyminen (Kv) 50/0.03.0.0/0 Perusturvalautakunta 0.0.05 8 Kunnanvaltuusto päätti 4.4.04 34 jatkaa

Lisätiedot

Yleistä yleiskaavaluonnoksesta

Yleistä yleiskaavaluonnoksesta Yhdyskuntatekniikan lautakunta 7 22.01.2015 Kunnanhallitus 90 02.03.2015 Kunnan lausunto Helsingin yleiskaavaluonnoksesta 1018/10.02.01/2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 22.01.2015 7 Helsingin nykyinen

Lisätiedot

Veikkolan keskustan korttelin 39 asemakaavan muutoksen (piir.nro 3279) hyväksyminen MRL 52 :n mukaisesti (kv)

Veikkolan keskustan korttelin 39 asemakaavan muutoksen (piir.nro 3279) hyväksyminen MRL 52 :n mukaisesti (kv) Yhdyskuntatekniikan lautakunta 9 08.2.206 Kunnanhallitus 9 2.0.207 Veikkolan keskustan korttelin 9 asemakaavan muutoksen (piir.nro 279) hyväksyminen MRL 52 :n mukaisesti (kv) 8/0.02.0/206 Yhdyskuntatekniikan

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen esitys pakolaisten vastaanottamisesta Uudenmaan alueen kunnille (kv)

Uudenmaan ELY-keskuksen esitys pakolaisten vastaanottamisesta Uudenmaan alueen kunnille (kv) Perusturvalautakunta 31 17.03.2016 Kunnanhallitus 103 11.04.2016 Uudenmaan ELY-keskuksen esitys pakolaisten vastaanottamisesta Uudenmaan alueen kunnille (kv) 146/04.03.01/2016 Perusturvalautakunta 17.03.2016

Lisätiedot

1 kutsua virkaa hakeneista haastateltaviksi seuraavat hakijat:

1 kutsua virkaa hakeneista haastateltaviksi seuraavat hakijat: Kunnanhallitus 8.09.05 Kunnanhallitus 9 0..05 Henkilöstöjohtajan viran, vakanssinumero 00000089, täyttäminen 68/0.0.00/05 Kunnanhallitus 8.09.05 Kunnanhallitus julisti kokouksessaan 0.8.05 henkilöstöjohtajan

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi Maisema, virkistyskäyttö ja monimuotoisuus alueiden käytön suunnittelussa, Oulu 7.5.2014. Aili Jussila Maisemat, Ruotuun hanke, Kainuun ELY keskus

Lisätiedot

Talousarvion lisämääräraha-anomus kunnanhallituksen etuosto-oikeuden käyttämistä koskevan päätöksen tultua voimaan

Talousarvion lisämääräraha-anomus kunnanhallituksen etuosto-oikeuden käyttämistä koskevan päätöksen tultua voimaan Kunnanhallitus 49 24.02.2014 Kunnanvaltuusto 19 10.03.2014 Talousarvion lisämääräraha-anomus kunnanhallituksen 19.12.2011 454 etuosto-oikeuden käyttämistä koskevan päätöksen tultua voimaan 1710/10.00.01/2011

Lisätiedot

Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista

Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista Maakuntahallitus 30 14.03.2016 Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventoinnista 16/05.03.05/2016, 262/05.03.05/2013 MHS 14.03.2016 30 Tiivistelmä Valtakunnallisesti arvokkaat

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2016 1

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2016 1 Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2016 1 Konsernijaosto Aika 22.02.2016 klo 16:00-19:45 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Ervast, Ervastintie 2, Kirkkonummi Läsnäolijat Sjölund Thorolf varapuheenjohtaja Toimi

Lisätiedot

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi ja sen ympäristövaikutusten

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi ja sen ympäristövaikutusten Ympäristöministeriö Lausunto 1 (5) Lausuntopyyntönne 15.1.2016, YM1/500/2016 Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi ja sen ympäristövaikutusten arviointi Tausta Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014

Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 78 10.12.2014 Sarvvikinportin (ent. Kurkiranta) asemakaava (hanke 34500), osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkistaminen ja hyväksyminen MRL 62 :n ja 63 :n mukaisesti

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta

Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta Palvelutuotannon lautakunta 117 21.10.2015 Kunnanhallitus 345 02.11.2015 Kirkkonummen kunnan lausunto Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta 2016-2019 701/08.00.01/2015 Palvelutuotannon

Lisätiedot

Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivityksestä, liite 6. Maakuntahallitus

Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivityksestä, liite 6. Maakuntahallitus Lausunto valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivityksestä, liite 6 Maakuntahallitus 21.3.2016 Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Maisema-alue -kuuleminen Aineisto on kunnissa ja ELY-keskusten

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Ote pöytäkirjasta 2/ (6) Kunnanvaltuusto

Kirkkonummen kunta Ote pöytäkirjasta 2/ (6) Kunnanvaltuusto Kirkkonummen kunta Ote pöytäkirjasta 2/2017 1 (6) Kunnanhallitus, 51, 26.06.2017 Kunnanhallitus, 87, 28.08.2017 Kunnanvaltuusto, 35, 04.09.2017 35 Kuntalaisaloite: kuntarajan siirto Siikajärven kylässä,

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kuntastrategian hyväksyminen 642/00.01.

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Kuntastrategian hyväksyminen 642/00.01. Kunnanhallitus 225 22.06.2015 Kunnanhallitus 243 10.08.2015 Kunnanvaltuusto 76 31.08.2015 Kuntastrategian 2015-2017 hyväksyminen 642/00.01.03/2015 Kunnanhallitus 22.06.2015 225 Kirkkonummen kunnan voimassaoleva

Lisätiedot

17652/15 HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS. . O.u

17652/15 HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS. . O.u HELSINGIN HALLINTO-OIKEUS Radanrakentajantie 5, 00520 HELSINKI Puhelin 029 56 42000 Faksi 029 56 42079 Sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi Kirkkonummen kunnanhallitus PL 20 02401 KIRKKONUMMI LÄHETE 13.10.2015

Lisätiedot

valmistelija: Esityslistan liite: vaihtokirja liitekarttoineen Oheismateriaali: yleiskartta vaihdon kohteista

valmistelija: Esityslistan liite: vaihtokirja liitekarttoineen Oheismateriaali: yleiskartta vaihdon kohteista Kunnanhallitus 34 0..05 Kunnanvaltuusto 5 6..05 Maa-alueiden vaihto Helsingin kaupungin kanssa Strömsbyssä 880/0.00.0/05 Kunnanhallitus 0..05 34 Kunta ja Helsingin kaupunki ovat neuvotelleet maa-alueiden

Lisätiedot

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus

Suomenkielinen varhaiskasvatusja opetuslautakunta Kunnanhallitus Suomenkielinen varhaiskasvatusja 37 15.06.2016 opetuslautakunta Kunnanhallitus 251 22.08.2016 Veikkolan koulun laajennus, päiväkodin purkaminen ja uudisrakennus sekä mahdollisesti Veikkolan kirjaston tilojen

Lisätiedot

Maisema-alueet maankäytössä

Maisema-alueet maankäytössä Maisema-alueet maankäytössä Anna-Leena Seppälä Varsinais-Suomen ELY/ Anna-Leena Seppälä 26.11.2013 1 Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Kulttuuriympäristöä koskevien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuuston

Kunnanhallitus Kunnanvaltuuston Kunnanhallitus 387 30.11.2015 Kunnanvaltuuston 4 04.02.2016 valmistelutoimikunta Kunnanhallitus 163 30.05.2016 Kunnanhallitus 200 13.06.2016 Kunnanvaltuusto 62 20.06.2016 Kirkkonummen kunnan toimielinrakenteen

Lisätiedot

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall Valtuusto 114 13.06.2016 Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/10.00.02/2015 KH 196 Kunnanhallitus 12.4.2016 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter

Lisätiedot

Lausunto 1 (3) Dnro 511/05.01/2016. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Kirkkonummen kunta PL KIRKKONUMMI. Lausuntopyyntö

Lausunto 1 (3) Dnro 511/05.01/2016. Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen. Kirkkonummen kunta PL KIRKKONUMMI. Lausuntopyyntö Lausunto 1 (3) 29.12.2016 Dnro 511/05.01/2016 Aluesuunnittelu/ Heli Vauhkonen Kirkkonummen kunta PL 20 02401 KIRKKONUMMI Lausuntopyyntö 11.11.2016 Lausunto Rastirannan ranta-asemakaavan luonnoksesta Kirkkonummen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta. Tiivistelmä päätösehdotuksen perusteluista

Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta. Tiivistelmä päätösehdotuksen perusteluista Perusturvalautakunta 89 0.08.015 Kunnanhallitus 60 4.08.015 Kunnanvaltuusto 81 07.09.015 Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinta Perusturvalautakunta Tiivistelmä

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskuksen esitys pakolaisten vastaanottamisesta Uudenmaan alueen kunnille

Uudenmaan ELY-keskuksen esitys pakolaisten vastaanottamisesta Uudenmaan alueen kunnille Perusturvalautakunta 31 17.03.2016 Kunnanhallitus 103 11.04.2016 Kunnanvaltuusto 38 18.04.2016 Uudenmaan ELY-keskuksen esitys pakolaisten vastaanottamisesta Uudenmaan alueen kunnille 146/04.03.01/2016

Lisätiedot

Vaihtoehdot ovat seuraavat: - Vaihtoehto I perustuu kolmen palvelukeskittymän malliin ei sairaansijoja

Vaihtoehdot ovat seuraavat: - Vaihtoehto I perustuu kolmen palvelukeskittymän malliin ei sairaansijoja Perusturvalautakunta 118 01.10.015 Kunnanhallitus 344 0.11.015 Kunnanvaltuusto 116 16.11.015 Hyvinvointikeskushankkeen hankesuunnitelman hyväksyminen 510/10.03.0.0/011 Perusturvalautakunta 01.10.015 118

Lisätiedot

Lähtökohdat, tausta-aineisto ja tavoitteet

Lähtökohdat, tausta-aineisto ja tavoitteet Yhdyskuntatekniikan lautakunta 31 21.04.2016 Kunnanhallitus 136 09.05.2016 Kunnanvaltuusto 47 23.05.2016 Kantvikin kehityskuvan 2040 hyväksyminen 248/00.01.05/2016 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 21.04.2016

Lisätiedot

Maisemat maakuntakaavoituksessa

Maisemat maakuntakaavoituksessa Maisemat maakuntakaavoituksessa Maankäyttö- ja rakennuslain arviointiin liittyvä työpaja 26.11.2012 Ympäristöministeriö Marja Mäntynen Oikeudellinen perusta Maakunnan suunnittelussa on huolehdittava valtakunnallisten

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Friggesby skolan lakkauttaminen lähtien 1017/ /2015

Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto Friggesby skolan lakkauttaminen lähtien 1017/ /2015 Kunnanhallitus 54 29.02.2016 Kunnanvaltuusto 20 14.03.2016 Friggesby skolan lakkauttaminen 1.8.2016 lähtien 1017/12.00.01/2015 Kunnanhallitus 29.02.2016 54 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta

Lisätiedot

Kunnanhallitus Friggesby skolan lakkauttaminen lähtien (kv) 1017/ /2015. Kunnanhallitus

Kunnanhallitus Friggesby skolan lakkauttaminen lähtien (kv) 1017/ /2015. Kunnanhallitus Kunnanhallitus 54 29.02.2016 Friggesby skolan lakkauttaminen 1.8.2016 lähtien (kv) 1017/12.00.01/2015 Kunnanhallitus 29.02.2016 54 Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 9.12.2015 54 Kunnanvaltuusto

Lisätiedot

Tinanpuiston asemakaavan maankäyttösopimus sekä kiinteistönluovutuksen esisopimus ja tonttien osto-optio

Tinanpuiston asemakaavan maankäyttösopimus sekä kiinteistönluovutuksen esisopimus ja tonttien osto-optio Kunnanhallitus 399..05 Kunnanvaltuusto 3 08.0.06 Tinanpuiston asemakaavan maankäyttösopimus sekä kiinteistönluovutuksen esisopimus ja tonttien osto-optio 95/0.00.0/05 Kunnanhallitus..05 399 Yhdyskuntatekniikan

Lisätiedot

Lausuntopyynnön materiaalit:

Lausuntopyynnön materiaalit: Perusturvalautakunta 7.0.06 Kunnanhallitus 339 3.0.06 Kunnanhallitus 365 07..06 Kirkkonummen kunnan lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi maakuntauudistukseksi, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisuudistukseksi

Lisätiedot

Kirkkonummelle merkityksellistä

Kirkkonummelle merkityksellistä Yhdyskuntatekniikan lautakunta 41 19.05.2016 Kunnanhallitus 158 30.05.2016 Kunnanhallitus 189 13.06.2016 Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016 2019,

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 121. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 121. Kaupunkisuunnittelulautakunta Sivu 1 / 1 Kaupunkisuunnittelulautakunta 08.06.2016 Sivu 1 / 1 2463/2016 10.03.00 121 Rakennuskiellon ja toimenpiderajoituksen määrääminen osalle Espoon pohjois- ja keskiosien yleiskaavan aluetta Valmistelijat /

Lisätiedot

Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen

Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen Perusturvalautakunta 9 0.03.07 Vammaisneuvosto 3 5.04.07 Kunnanhallitus 79 5.05.07 Kirkkonummen vammaisneuvoston toimintasäännön muuttaminen.6.07 alkaen 786/00.0.0/06 Perusturvalautakunta 0.03.07 9 Perusturvan

Lisätiedot

Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 3, Kokemäen kaupunki, Luonnosvaihe

Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 3, Kokemäen kaupunki, Luonnosvaihe Varsinais-Suomi LAUSUNTO 25.02.2019 Diaarinumero VARELY/42/2019 Liite 1 kpl Kokemäen kaupunki kokemaki@kokemaki.fi anne.peltonen@kokemaki.fi Viite: Lausuntopyyntö 03.01.2019 Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan

Lisätiedot

KOKOUSPÖYTÄKIRJA Kokouspäivämäärä. SIUNTION KUNTA Viranomainen. Tekninen lautakunta TEKNLTK:249 /2010 LÅNGVIKIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS

KOKOUSPÖYTÄKIRJA Kokouspäivämäärä. SIUNTION KUNTA Viranomainen. Tekninen lautakunta TEKNLTK:249 /2010 LÅNGVIKIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Sivu 10 TEKNLTK:249 /2010 TEKNLTK 52 Teknltk 14.9.2010 62 LÅNGVIKIN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite 1 Liitteenä on kokonaissuunnitelma (alustava) jonka mukaan alueelle tulee - asuntoja - tuotantorakennuksia

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa

Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Maankäyttö- ja rakennuslaki pähkinänkuoressa Alueidenkäytön ajankohtaispäivä 19.4.2017 27.3.2017 Maankäyttö- ja rakennuslaki lyhyesti Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) on alueiden käyttöä ja suunnittelua

Lisätiedot

Kunnan uusi hallintosääntö alkaen 623/ /2016

Kunnan uusi hallintosääntö alkaen 623/ /2016 Kunnanhallitus 32 13.02.2017 Kunnanhallitus 72 27.02.2017 Kunnanhallitus 86 06.03.2017 Kunnanvaltuusto 18 13.03.2017 Kunnan uusi hallintosääntö 1.6.2017 alkaen 623/00.01.01/2016 Kunnanhallitus 13.02.2017

Lisätiedot

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos

Taajama-alueen osayleiskaavan muutos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HARTOLAN KUNTA Taajama-alueen osayleiskaavan muutos FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21427 annettuihin lausuntoihin I (I) Reinikainen Kuisma Sisällysluettelo 1 Hämeen

Lisätiedot

Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen

Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen alkaen Perusturvalautakunta 9 0.03.07 Kunnanhallitus 00 0.03.07 Vanhusneuvosto 4 09.05.07 Kunnanhallitus 80 5.05.07 Kirkkonummen vanhusneuvoston toimintasäännön muuttaminen.6.07 alkaen 786/00.0.0/06 Perusturvalautakunta

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA

KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA 1 LAPPAJÄRVI KESKUSTAAJAMAN OSAYLEISKAAVAN TARKISTUS RANTA- ALUEILLA JA ERÄILLÄ OSA-ALUEILLA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnitelman nimi ja suunnittelualue Suunnitelman nimi on LAPPAJÄRVEN

Lisätiedot

Kirkkonummelle merkityksellistä

Kirkkonummelle merkityksellistä Yhdyskuntatekniikan lautakunta 41 19.05.2016 Kunnanhallitus 158 30.05.2016 Valtion ja Helsingin seudun kuntien välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimus 2016 2019, sopimuksen hyväksyminen (kv)

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/ (10) Kunnanhallitus

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/ (10) Kunnanhallitus Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 2/2017 1 (10) Aika 19.06.2017, klo 17:32-17:43 Paikka Kunnantalo, Ervastintie 2, kokoustila Ervast Käsitellyt asiat 45 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 46 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 7/ (10) Kunnanhallitus

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 7/ (10) Kunnanhallitus Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 7/2017 1 (10) Aika 04.09.2017, klo 17:50-18:06 Paikka Kunnantalo, Ervastintie 2, kokoustila Ervast Käsitellyt asiat 101 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 102 Pöytäkirjan

Lisätiedot

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA

KIIHTELYSVAARAN RANTAOSAYLEISKAAVA Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet, hyväksytty valtioneuvostossa 31.11.2008 ja tulleet voimaan 1.3.2009 Alueidenkäyttötavoitteiden tehtävä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö-

Lisätiedot

Lisäksi päätettiin tehdä katselmus kaava-alueelle. Lisätietoja antaa kaavoitusinsinööri Juha Suominen, p.02.4745281

Lisäksi päätettiin tehdä katselmus kaava-alueelle. Lisätietoja antaa kaavoitusinsinööri Juha Suominen, p.02.4745281 Ympäristölautakunta 36 23.04.2013 Ympäristölautakunta 89 24.09.2013 Kaupunginhallitus 370 02.10.2013 Ympäristölautakunta 79 23.09.2014 Kaupunginhallitus 308 01.10.2014 HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, HYVÄKSYMINEN

Lisätiedot

Lähtökohdat, tausta-aineisto ja tavoitteet

Lähtökohdat, tausta-aineisto ja tavoitteet Yhdyskuntatekniikan lautakunta 38 19.05.2016 Kunnanhallitus 240 22.08.2016 Masalan ja Luoman kehityskuvan 2040 hyväksyminen (kv) 248/00.01.05/2016 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 19.05.2016 38 Kehityskuvan

Lisätiedot

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi

KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli (at) sipoo.fi Valtuusto 9 07.04.2014 9 S 23 Söderkullan asemakaavan eteläosan kumoaminen, ehdotus 324/10.02.03/2013 KAAVJAOS 10 Kaavoitusjaosto 18.1.2012 Valmistelija: kaavoitusarkkitehti Johanna Horelli johanna.horelli

Lisätiedot

POSION KUNTA Toimintaympäristölautakunta KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2015

POSION KUNTA Toimintaympäristölautakunta KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2015 POSION KUNTA Toimintaympäristölautakunta KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2015 YLEISTÄ KAAVAJÄRJESTELMÄSTÄ Kaavat jaetaan yleispiirteisiin ja yksityiskohtaisiin kaavoihin. Yleispiirteisiä kaavoja ovat maakunta-

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 382-RAK1814 IKAALISTEN KAUPUNKI KAURARANNAN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 8.2.2019 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (10) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa ranta-asemakaavan

Lisätiedot

Kunnanhallitus päätti mm.

Kunnanhallitus päätti mm. Kunnanhallitus 8 9.0.05 Kunnanhallitus 5 0..05 Kunnanvaltuusto 0 6..05 Vuoden 06 talousarvio ja vuosien 07-08 taloussuunnitelma 58/0.0.00/05 Kunnanhallitus 9.0.05 8 Kunnanhallitus päätti.6.05 0 mm. hyväksyä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 132-AK1302a NAKKILAN KUNTA KESKUSTAN ASEMAKAAVAN MUUTOS, KORTTELIT 4 JA 8 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.6.2013 Nosto Consulting Oy Suunnittelualue Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (8)

Lisätiedot

Kirkkonummen pääkirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja hankkeen sijoittaminen investointiohjelmaan

Kirkkonummen pääkirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja hankkeen sijoittaminen investointiohjelmaan Palvelutuotannon lautakunta 88 7.08.05 Kunnanhallitus 80 4.09.05 Kunnanvaltuusto 97.0.05 Kirkkonummen pääkirjaston peruskorjauksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksyminen ja hankkeen sijoittaminen

Lisätiedot

Merkittävät kulttuuriympäristöt ja arvokkaat maisema-alueet. Maakunta-arkkitehti Susanna Roslöf

Merkittävät kulttuuriympäristöt ja arvokkaat maisema-alueet. Maakunta-arkkitehti Susanna Roslöf Merkittävät kulttuuriympäristöt ja arvokkaat maisema-alueet Maakunta-arkkitehti Susanna Roslöf 1 Satakunnan vaihemaakuntakuntakaavan 2 tavoitteet raportin sivu 27 Tavoitteet on kuvattu maankäyttö- ja rakennuslaissa

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 208 Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksessä annetaan rakentamista

Lisätiedot

MAATALOUDEN KANNALTA HYVA T JA YHTENA ISET PELTOALUEET

MAATALOUDEN KANNALTA HYVA T JA YHTENA ISET PELTOALUEET 1 MAATALOUDEN KANNALTA HYVA T JA YHTENA ISET PELTOALUEET K y m e n l a a k s o n j a E t e l ä - K a r j a l a n m a a k u n n a t Valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteet Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan lausunto Metsähallituksen selvityksestä Suomenlahden merikansallispuistojen täydentämistarpeista ja -mahdollisuuksista

Kirkkonummen kunnan lausunto Metsähallituksen selvityksestä Suomenlahden merikansallispuistojen täydentämistarpeista ja -mahdollisuuksista Kunnanhallitus 116 30.03.2015 Kirkkonummen kunnan lausunto Metsähallituksen selvityksestä Suomenlahden merikansallispuistojen täydentämistarpeista ja -mahdollisuuksista 131/11.05.00/2015 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 107-AK1701 MYNÄMÄEN KUNTA ROUKKULIN TEOLLISUUSALUEEN LAAJENNUKSEN ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 30.5.2017 18.4.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2018

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2018 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2018 Tekninen lautakunta 25.10.2018 Kunnanhallitus 12.11.2018 Valtuusto 18.12.2018 2 1. Yleistä kaavoituskatsauksesta Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä maankäyttö-

Lisätiedot

Lausunto valtiovarainministeriölle kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimikauden jatkamisesta

Lausunto valtiovarainministeriölle kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen toimikauden jatkamisesta Kunnanhallitus 148 10.06.2013 Kunnanvaltuusto 41 25.06.2013 Kunnanhallitus 229 16.09.2013 Kunnanvaltuusto 49 24.09.2013 Kunnanhallitus 260 21.10.2013 Kunnanvaltuusto 56 12.11.2013 Kunnanhallitus 238 13.10.2014

Lisätiedot

Yhdyskuntatekniikan lautakunnan tavoitekeskustelu

Yhdyskuntatekniikan lautakunnan tavoitekeskustelu Yhdyskuntatekniikan lautakunta 31 21.04.2016 Kunnanhallitus 136 09.05.2016 Kantvikin kehityskuvan 2040 hyväksyminen ( kv) 248/00.01.05/2016 Yhdyskuntatekniikan lautakunta 21.04.2016 31 Kehityskuvan tarkoitus

Lisätiedot

Maisemat Ruotuun - hanke

Maisemat Ruotuun - hanke Maisemat Ruotuun - hanke Suomussalmen kyläparlamentti 8.5.2014 Aili Jussila/Kainuun ELY keskus http://www.ymparisto.fi/maisematruotuun Maisemat Ruotuun (MARU) hanke http://www.ymparisto.fi/maisematruotuun

Lisätiedot

POSION KUNTA Toimintaympäristölautakunta KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2016

POSION KUNTA Toimintaympäristölautakunta KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2016 POSION KUNTA Toimintaympäristölautakunta KAAVOITUSKATSAUS VUODELTA 2016 YLEISTÄ KAAVAJÄRJESTELMÄSTÄ Kaavat jaetaan yleispiirteisiin ja yksityiskohtaisiin kaavoihin. Yleispiirteisiä kaavoja ovat maakunta-

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

Valtuusto Esitys Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/ /2015

Valtuusto Esitys Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/ /2015 Valtuusto 137 07.11.2016 Esitys Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/10.00.02/2015 KH 196 Kunnanhallitus 12.4.2016 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas, mikael.grannas(at)sipoo.fi

Lisätiedot

Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen hyväksyminen

Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen hyväksyminen Kunnanhallituksen 61 02.10.2014 Kunnanhallituksen 82 04.12.2014 Kunnanhallituksen 23 20.05.2015 Kunnanhallitus 119 09.06.2015 Kunnanvaltuusto 36 17.06.2015 Kesärannan ranta-asemakaava / kaavaehdotuksen

Lisätiedot

Rakennusjärjestyksen uusiminen

Rakennusjärjestyksen uusiminen Kunnanhallitus 95 24.03.2009 Kunnanhallitus 37 09.02.2010 Kunnanhallitus 142 07.06.2011 Kunnanhallitus 256 22.11.2011 Kunnanhallitus 63 15.03.2012 Kunnanvaltuusto 15 11.04.2012 Rakennusjärjestyksen uusiminen

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnan uusi hallintosääntö 1.6.

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kunnan uusi hallintosääntö 1.6. Kunnanhallitus 32 13.02.2017 Kunnanhallitus 72 27.02.2017 Kunnanhallitus 86 06.03.2017 Kunnan uusi hallintosääntö 1.6.2017 alkaen (kv) 623/00.01.01/2016 Kunnanhallitus 13.02.2017 32 Kirkkonummen kunnan

Lisätiedot

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 8/2016 1

Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 8/2016 1 Kirkkonummen kunta Pöytäkirja 8/2016 1 Konsernijaosto Aika 28.11.2016 klo 17:00-19:40 Paikka Kunnantalo, kokoushuone Ervast 1 krs. Läsnäolijat Harinen Ari puheenjohtaja poissa 3 Sjölund Thorolf varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Hakija: Piira Ismo ja Grenfors Heidi

Hakija: Piira Ismo ja Grenfors Heidi Rakennuslautakunta 15 01.03.2017 Kaavoitustoimikunta 16 13.03.2017 Kunnanhallitus 69 03.04.2017 Poikkeamislupa, Piira Ismo ja Grenfors Heidi 831/10.03.00.02/2017 Rakennuslautakunta 01.03.2017 15 Hakija:

Lisätiedot

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN KUNTA / RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSA KOIVULA 172-413-1-45 RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SELOSTUS Ote rantaosayleiskaavakartasta, kaavamuutosalueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista

Lisätiedot

valmistelija: anna-kaisa.kauppinen@kirkkonummi.fi

valmistelija: anna-kaisa.kauppinen@kirkkonummi.fi Kunnanhallitus 341 02.11.2015 Kunnanvaltuusto 5 16.11.2015 5 Kuuden tontin ostaminen Masalan keskustan asemakaava-alueelta 740/10.00.02/2015 Kunnanhallitus 02.11.2015 341 Kunta on neuvotellut YIT Rakennus

Lisätiedot

Laaksonen Kyllikki Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Haimila Veikko tekninen johtaja, asiantuntija 33

Laaksonen Kyllikki Saarelma Markku. Muut Tuominen Pirjo palvelusihteeri, pöytäkirjanpitäjä Haimila Veikko tekninen johtaja, asiantuntija 33 Iitin kunta Pöytäkirja 8/2015 1 Tarkastuslautakunta 23.09.2015 Aika Keskiviikko 23.09.2015 klo 18:00-19:42 Paikka Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone Saapuvilla Yli-Kaitala Markku Heinonen Sinikka

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2016 Hyväksytty: Valtuusto 29.11.2016 97 2 1. Yleistä kaavoituskatsauksesta Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä maankäyttö- ja rakennusasetus (MRA) säätelevät kaavoitusta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014 HÄMEENKYRÖN KUNTA OSA KORTTELIA 64, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 18.8.2014, tark. 10.10.2014 1 Sisältö 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. SUUNNITTELUTEHTÄVÄN MÄÄRITTELY JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä

Tilikauden alijäämä oli - 1,38 milj. euroa (TA -1,35 milj. euroa). Investointien toteutuminen. Ehdotus tuloksen käsittelystä Kunnanhallitus 92 31.03.2016 Kunnanvaltuusto 55 20.06.2016 Vuoden 2015 tilinpäätöksen hyväksyminen 2/02.02.01/2016 Kunnanhallitus 31.03.2016 92 Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta

Lisätiedot

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2015

Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2015 1 Kärsämäen kunta Kaavoituskatsaus 2015 Sisällysluettelo 1. Yleistä 2. Maakuntakaava 3. Yleiskaava 4. Asemakaava 5. Rakennusjärjestys 6. Ohjelmoimattomat kaavoitustyöt 7. Kaavoitusohjelma 8. Liitekartat

Lisätiedot

Ranuan kirkonkylän asemakaavan muutos ja laajennus, Kolomaan teollisuusalue-laatimisvaiheen kuuleminen, vastineet

Ranuan kirkonkylän asemakaavan muutos ja laajennus, Kolomaan teollisuusalue-laatimisvaiheen kuuleminen, vastineet Ranuan kirkonkylän asemakaavan muutos ja laajennus, Kolomaan teollisuusalue-laatimisvaiheen kuuleminen, vastineet Vastineet luonnosvaiheen palautteeseen: -8kpl lausuntoja -0kpl mielipiteitä? 1. Lapin Elinkeino-,

Lisätiedot

Valmistelija: ympäristöpäällikkö Sari Soini, p , etunimi.sukunimi(at)kirkkonummi.fi

Valmistelija: ympäristöpäällikkö Sari Soini, p , etunimi.sukunimi(at)kirkkonummi.fi Kunnanhallitus 421 12.12.2016 Kunnanvaltuusto 130 19.12.2016 Ympäristönsuojeluviranomaisen taksan tarkistaminen vuonna 2016 285/11.01.00/2013 Kunnanhallitus 12.12.2016 421 Ympäristönsuojeluviranomaisen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA Maankäyttöpalvelut

MÄNTSÄLÄN KUNTA Maankäyttöpalvelut sivu 1(5) ASPELUNDIN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 257 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM

Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta. Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM Ajankohtaista tuulivoimarakentamisesta Tuulivoimaseminaari, Pori Katri Nuuja, YM 2 HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta (VN 16.9.2010) Tuulivoimatuotannolle syöttötariffi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Rakennusjärjestys ohjaa rakentamista kunnassa Jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys, jonka avulla kunnassa tapahtuvaa rakentamista ohjataan. Paikalliset

Lisätiedot

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Ajankohtaista kaavoituksessa Suomen metsäkeskuksen kaavoituskoulutus metsäalan toimijoille Niina Riissanen 7.4.2017 10.4.2017

Lisätiedot

Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Posio HIMMERKIN RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 05.04.2018 Seitap Oy 2018 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot