Julkinen. Tässä yhteenvedossa käytetty ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa luonnoksessa käytettyä numerointia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "10.6.2013. Julkinen. Tässä yhteenvedossa käytetty ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa luonnoksessa käytettyä numerointia."

Transkriptio

1 1 (17) Julkinen Markkinavalvonta Määräykset ja ohjeet 6/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Yhteenveto ja palaute lausunnoista Tässä yhteenvedossa käytetty ohjeiden kohtien numerointi vastaa lausunnolla olleessa luonnoksessa käytettyä numerointia. Yleiset kommentit Asianajajaliitto (AAL) Finanssialan Keskusliitto () NASDAQ OMX Helsinki Oy (Pörssi) Asianajajaliitto pitää erityisesti ehdotettuja esitepoikkeuksia koskevia määräyksiä ja ohjeita sekä esitepoikkeuksia koskevaa entistä tarkempaa selostusta onnistuneina. Lisäksi Asianajajaliitto pitää kannatettavana ohjetta, jonka mukaan arvopaperien tarjoaja vastaa itse poikkeukselle säädettyjen edellytysten täyttymisestä ja Finanssivalvonnan poikkeuslupavaatimusten soveltamisalan supistamista. Tämä vähentää arvopaperien tarjoajan hallinnollisia velvollisuuksia kun lupahakemusmenettelystä voidaan näiltä osin luopua. Tekstissä on melko paljon ranskalaisilla viivoilla tai muutoin toteutettuja luetteloita. Osa niistä olisi hyvä avata kokonaisiksi virkkeiksi sanoman selkeyttämiseksi. Arvopaperien tarjoamista ja listalleottoa koskevien määräysten ja ohjeiden ( listalleottoluonnos ) muutokset perustuvat lainsäädännön sekä EU:n esitettä koskevan sääntelyn muutoksiin. Pörssi pitää kannatettavana, että tällä hetkellä Finanssivalvonnan internetsivuilla saatavilla olevaa ohjeistusta siirretään monilta osin määräysten ja ohjeiden liitteiksi. Tämä selkeyttää määräysten ja ohjeiden soveltamista. Finanssivalvonnan kommentti Poikkeuslupavaatimusten soveltamisalan supistuminen aiempaan verrattuna perustuu uuteen arvopaperimarkkinalakiin. Koska sääntely on uutta, on lain säännöksiä siteerattu laajalti ohjeissa (jäljempänä myös esiteohjeet). Finanssivalvonta on pyrkinyt esiteohjeissa käytetyillä luetteloilla nimenomaan helpottamaan lukemista. Ei muutoksia ohjeisiin Aiemmin Finanssivalvonnan internetsivuilla sivuilla ollut kirje emissionjärjestäjille on päivitetty ja lisätty esiteohjeisiin liitteeksi. Finanssivalvonnan verkkosivustolla on saatavilla myös ES- MAn antamaa ohjeistusta: ESMA update of the CESR recommendations for the consistent implementation of Commission Regulation No 809/2004 implementing the Prospectus Directive (jäljempänä ESMAn esitesuositus) ja Questions and Answers on Prospectuses (jäljempänä ES-

2 Pörssi Arvopaperipörssin säännöissä ei juurikaan oteta kantaa esitteen sisällöllisiin vaatimuksiin. Esitteille asetettavat vaatimukset vaikuttavat kuitenkin keskeisesti listautumisen houkuttelevuuteen ja niiden merkitys Pörssille on tätä kautta kiistaton. Listalleottoluonnoksen jatkovalmistelussa tulisikin kiinnittää huomiota siihen, ettei määräyksissä ja ohjeissa tosiasiallisesti aseteta EUsääntelyn vaatimuksia tiukempia ja siten yleisestä eurooppalaisesta linjasta poikkeavia velvoitteita liikkeeseenlaskijoille. Valtiovarainministeriö (VM) MOK:ssa ei ole lainkaan määräysosioita, joiden rikkomisesta Finanssivalvonta voisi määrätä hallinnollisen seuraamuksen. Juridisesti MOK on siis luonteeltaan suositus, joten on harhaanjohtavaa, jos asiakirjan nimessä käytetään sanaa määräys. 2 (17) MAn Q&A-asiakirja, jotka on huomioitu esiteohjeiden laadinnassa. Esiteohjeissa ei ole asetettu EU-sääntelyn vaatimuksia tiukempia velvoitteita liikkeeseenlaskijoille, sillä Finanssivalvonnalla ei ole asiassa määräyksenantovaltuutta. Suurin osa esiteohjeista perustuu ESMAn suositukseen ja ESMAn Q&A -asiakirjaan, eikä esiteohjeissa ole poikettu yleisestä eurooppalaisesta linjasta. Finanssivalvonnan ohjeet sisältävät käytännön toimintaohjeita ja -suosituksia sekä Finanssivalvonnan tulkintoja voimassa olevan sitovan sääntelyn sisällöstä. Ohjeet eivät sellaisenaan ole velvoittavia. Ohjeet on erotettu säädöstekstistä väliotsikoin. Finanssivalvonnan verkkosivuilla kuvataan määräysten ja ohjeiden rakennetta ja oikeudellista luonnetta. Luku 1.1 Soveltamisala ja määritelmät Finanssivalvonnan kommentti Valtiovarainministeriö (VM) Ensimarkkinoilla esitettä ja listautumista koskeva sääntely ei koske monenkeskistä kaupankäyntijärjestelmää, jäljempänä MTF. Arvopaperimarkkinalain (746/2012), jäljempänä AML, 1 luvun 2 :n hyvän tavan vaatimus kuitenkin koskee. Jälkimarkkinoilla jatkuva tiedonantovelvollisuus koskee AML 6 luvun 9 :n nojalla myös MTF:llä listattua liikkeeseenlaskijaa. MTF:n ylläpitäjän on Esiteohjeiden määritelmissä (luku 1.2) on määritelty termi listalleotto tarkoittamaan arvopaperin hakemista kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla. Listalleotto ei tarkoita missään kohdin tässä ohjeessa kaupankäynnin kohteeksi ottamista monenkeskiseen kaupankäyntijärjestelmään. laadittava kaupankäynnille säännöt ja myös valvottava niitä. Tämän EU-sääntelyn luoman kahtiajaon johdosta Finanssivalvonnan ohjeen kohderyhmien kannalta olisi hyödyllistä, että rajaus todettaisiin ohjeessa sekä yleisellä tasolla että niissä yksittäisissä ohjeen kohdissa, jotka soveltuvat myös MTF:ään. Määritelmien selkeys (listautuminen tarkoittaa MOK:ssa pörssilistautumista) edesauttaisi myös rajauksen selventämistä. Määritelmiin on lisätty selvennystä asiasta.

3 3 (17) Luku 1.2 Määritelmät Finanssivalvonnan kommentti -yhdistys () Kohta (3): Lauseeseen voisi täsmennyksenä lisätä sanan komission ennen sanaa esitedirektiiviä johdonmukaisuuden vuoksi, kuten esim. kohdassa (6) Esiteohjeissa on pyritty käyttämään johdonmukaisesti termejä esitedirektiivi ja komission esiteasetus (jonka alussa on sana "komission", jotta esiteasetus eroaisi valtiovarainministeriön asetuksesta eli VMA:sta). Lisätty sana komission ennen esiteasetus sanaa niihin kohtiin, joista se on puuttunut. Finanssialan keskusliitto () AAL Kohta (4): Sanaa notifioitu voisi harkita selkeytettävän suomenkielisellä vastineella (esim. annettu tiedoksi (notifioitu)), vaikka se esiintyy erimuotoisena muuallakin määräys- ja ohjekokoelmassa, ja jo aiemmissa standardeissa. Kohta (10): Monenkeskinen kaupankäyntijärjestelmä asian ymmärtämistä voisi helpottaa, jos kohdassa todettaisiin, että esim. First North Finland on tällainen Kohtaan (12) voisi olla hyvä täsmentää, että taseen loppusumma ja vuosiliikevaihto lasketaan niiden tilinpäätösstandardien mukaisesti, joita yhtiö soveltaa tilinpäätöksessään /konsernitilinpäätöksessään. Kohdassa (16) tulisi näkemyksemme mukaan käyttää samaa termiä "väljä tulosennuste", jonka Finanssivalvonta on määritellyt Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuutta koskevissa määräyksissä ja ohjeissa (luku 5.6 kohta 44). Kohdan (16) muotoilu sen 2 artiklan mukaisesti ilmaisua, jossa eksplisiittisesti tai implisiittisesti mainitaan kuluvan katsauskauden ja/tai sitä seuraavien katsauskausien todennäköistä liikevoitta tai -tappiota kuvaava luku tai vähimmäis- tai enimmäisluku tai joka sisältää tietoja ei ole selkeä ja Asianajajaliitto ehdottaa seuraavaa lisäystä luettavuuden parantamiseksi: sen 2 artiklan mukaisesti ilmaisua, jossa eksplisiittisesti tai implisiittisesti mainitaan kuluvan katsauskauden ja/tai sitä seuraavien katsauskausien todennäköistä liikevoitta tai -tappiota kuvaava luku tai vähimmäis- tai enimmäisluku tai ilmaisu joka sisältää tietoja Termit notifiointi ja notifikaatio on lisätty määritelmiin. Ohjeissa on vältetty viittaamista yksittäisen kaupallisen toimijan nimeen. Finanssivalvonnan tietoon ei ole tullut, että asiasta olisi markkinoilla ollut epäselvyyttä. Liikkeeseenlaskijan tiedonantovelvollisuutta koskevasta määräyksistä ja ohjeeita on lausuntokierroksen jälkeen poistettu termi väljä tulosennuste. Määritelmässä on käytetty komission esiteasetuksen sanamuotoa. Ohjeiden sanamuotoa ei ole muutettu.

4 Kohdan (17) viimeisen lauseen sanamuoto ei ole kielellisesti ja rakenteellisesti toimiva ja sitä ehdotetaan muutetavaksi vastaamaan valtiovarainministeriön asetuksen sanamuotoa seuraavasti: ja jonka osakekannan keskimääräinen markkina-arvo on ollut pienempi kuin euroa. Markkina-arvo lasketaan yrityksen kolmen edeltävän kalenterivuoden markkina-arvojen keskiarvona osakkeen päätöskurssin perusteella kyseisten kalenterivuosien lopussa. 4 (17) Määritelmän sanamuoto on muutettu vastaamaan VMA:n sanamuotoa. Luku Poikkeukset esitevelvollisuudesta Finanssivalvonnan kommentti Kohta (4) on hieman harhaanjohtava ottaen huomioon, että välillä pitää yhdistää 12 kuukauden aikana tehdyt liikkeeseenlaskut, kun tutkii esitevelvollisuutta. Kyseinen kohta on poistettu ohjeista. Luku Yleistä Finanssivalvonnan kommentti Kohta (15) lienee tarkoitettu selventäväksi lisäykseksi, mutta on Ohjeiden sanamuotoa on muutettu. sisällöltään ainakin lopussa melko epäselvä. Luku Eräitä arvopapereita koskevat poikkeukset esitevelvollisuudesta Finanssivalvonnan kommentti Työeläkevakuuttajat TELA ry (TELA) Kohdassa (19) on avattu subordinated/vakautettu termin merkitystä. Kohdan mukaan luottolaitoksia koskevasta AML 4:2 2 mom poikkeus velvollisuudesta julkaista esite koskee vain velkasitoumuksia, joiden tuottoperusteena on kiinteä tai vaihtuva korko, ja joiden etuoikeusasema ei ole huonompi kuin velallisen muilla vakuudettomilla velkasitoumuksilla. Laissa on mainittu samasta seikasta, ettei arvopaperi ole "vakautettu". TELA haluaa huomioida, että subordinated -termin suomennoksena voitaisiin käyttää kuvaavampaa termiä kuin vakautettu. Esim. termit maksunsaantijärjestyksessä alisteinen" tai "velkomisjärjestyksessä alisteinen" voisivat paremmin kuvata itse seikkaa kuin termi vakautettu. Finanssivalvonta on lausunnonantajan kanssa samaa mieltä siitä, että laissa käytetty termi vakautettu ei ole kuvaavin mahdollinen, minkä johdosta esiteohjeilla on pyritty selventämään kyseistä termiä. Lain termiä ei ole mahdollista muuttaa Finanssivalvonnan ohjeilla. Ohjeiden sanamuotoa on tarkennettu.

5 Luku Poikkeukset esitevelvollisuudesta tarjottaessa arvopapereita yleisölle TELA Kohdassa (23) on todettu, että arvopaperien tarjoaja vastaa siitä, että poikkeukselle säädetyt edellytykset täyttyvät. Sama sääntö on ilmaistu myös kohdassa (31) sekä asetettu pörssille valvontavelvoite kohdassa (32). Yleissäännöt valvonnasta ja edellytyksistä ovat sinänsä tarkoituksenmukaisia, mutta edellyttävät sitä että tarjoaja voi vaivatta selvittää kattavasti edellytykset sekä niiden merkityksen käytännön toiminnassaan. VM 150 vähittäissijoittajan raja-arvo (s. 15, kohdat 24 27) Kohdissa käsitellään esitteen julkaisemisvelvollisuuden rajatilanteita tarjottaessa arvopapereita suppeahkolle ryhmälle. Pidämme hyvänä suositusta, että esitevapaus suppealle ryhmälle tarjottaessa koskisi vain tilannetta, jossa toimija täyttää kohtien lisäedellytykset osallistujalistasta ja tarjoamisen rajoittamisesta. Suosituksen yksiselitteisyyden varmistamiseksi kohtaan 24 tulisi kuitenkin lisätä viittaus lisäedellytyksiin kohdissa Kohdassa (28) jää epäselväksi, otetaanko alle 5 miljoonan euron tarjous huomioon, jos kyse on First North -yhtiöstä (tai entisestä First North -yhtiöstä), joka siirtyy esimerkiksi päälistalle. 5 (17) Finanssivalvonnan kommentti Arvopaperien tarjoamiseen ja listalleottoon liittyviä velvollisuuksia ja poikkeusten edellytyksiä on pyritty selventämään esiteohjeilla. Esiteohjeiden lisäksi ohjeistusta on ESMAn suosituksissa ja Q&A-asiakirjassa, joiden sisällöstä keskeisiä osia on mukana ohjeessa. Tämän lisäksi Finanssivalvonta julkistaa tulkintojaan verkkosivustollaan. Sekä kohdan (24) että kohtien (25 27) ohjeet koskevat AML 4:3 1 momentin tulkintaa ja ohjeet tulisi lukea kokonaisuutena. Ohjeiden sanamuotoa on tarkennettu. First North Finland on monenkeskisen kaupankäynnin järjestäjä, joten First North-yhtiön arvopaperit eivät ole kaupankäynnin kohteena säännellyllä markkinalla, vaan kyse on monenkeskisestä kaupankäynnistä Arvopaperien hakeminen kaupankäynnin kohteeksi säännellylle markkinalle edellyttää aina EU-esitettä. Ohjeiden sanamuotoa on tarkennettu. AAL SSS Kohdassa (29) todetaan Säännöksessä tarkoitetun suostumuksen esittämisestä esitteestä säädetään tarkemmin komission esiteasetuksen 20 a artiklassa ja liitteessä XXX. Lisäys on uusi ja Asianajajaliitto esittää kohtaa muutettavaksi selkeyden vuoksi seuraavansisältöiseksi: Säännöksessä tarkoitetun liikkeeseenlaskijan tai muun esitteen julkaisemisesta vastuussa olevan suostumuksen esittämisestä esitteestä säädetään tarkemmin komission esiteasetuksen 20 a artiklassa ja liitteessä XXX. Kohdassa (29) käsitellään samojen arvopapereiden tarjoamiseen ja välittämiseen uudella tarjouksella liittyvää esitevelvollisuutta. Yhdistys toivoo, että Fiva selventää ja täsmentää lopullisissa Kyseistä ohjeiden kohtaa (29) on muokattu ja se on jaettu kahdeksi erilliseksi kohdaksi (28) ja (29).

6 määräyksissä ja ohjeissa edellä mainitussa kohdassa antamaansa ohjetta siten, että ohjeessa otetaan huomioon myös muut arvopaperia merkitsevät kuin järjestäjä ja takaaja esim. täydentämällä esimerkkiä seuraavasti: Siten esimerkiksi, että tilanteessa, jossa liikkeeseenlaskun järjestäjänä tai takaajana toimiva sijoituspalveluntarjoaja tai muu tai muut sijoituspalveluntarjoajat merkitsevät tai välittävät arvopaperia tarkoituksenaan välittää tai jakaa ne edelleen lopullisille sijoittajille.., Yhdistys kiinnittää esimerkissä lisäksi huomiotanne edellä mainitun esimerkin loppuun, jonka tulisi ilmeisesti kuulua esitevelvollisuutta arvioidaan sen sijoittajapiirin mukaan, joille arvopaperia on tarjottu ja arvopaperin vähimmäismerkintämäärän mukaan. Yhdistys toivoo lisäksi Fivan täydentävän edellä mainittua kohtaa (29) myös määrittämällä ajanjakson tai ottamalla muutoin kantaa ajanjaksoon, joka kuluttua liikkeeseenlaskusta, sijoituspalvelutarjoajan merkitsemien arvopapereiden tarjoamista sijoittajille voidaan pitää siten uutena tarjouksena, että esitevelvollisuutta määritettäessä ei enää oteta huomioon liikkeeseenlaskuun johtanutta tarjoamista. Yhdistys toivoo myös, että Fiva täsmentäisi ohjeen kohdassa sitä, kenellä edellä mainitun esimerkin kaltaisissa tilanteissa on vastuu siitä, että tarjoaminen kokonaisuutena täyttää AML 4 luvun 3 :n 1 ja 2 momentin säännöksenmukaisuuden. Määräys- ja ohjeluonnoksen kohdassa (29) viimeisessä lauseessa viitataan komission esiteasetuksen 20a artiklaan ja liitteeseen XXX. Yhdistys toivoo Fivan selkeyden vuoksi täsmentävän, että kyseinen artikla on annetussa komission delegoidussa asetuksessa N:ro 862/2012 ja että kyseisessä delegoidussa asetuksessa suostumuksen esittämisen lisäksi määritellään myös suostumuksen sisältö. 6 (17) Kyseistä ohjeiden kohtaa (29) on muokattu ja se on jaettu kahdeksi erilliseksi kohdaksi (28) ja (29). Yksiselitteistä aikarajaa, jonka jälkeen kyse olisi aina uudesta tarjouksesta, ei ole Finanssivalvonnan käsityksen mukaan mahdollista määritellä. Yleisölle tarjoaminen edellyttää aina esitettä tai suostumusta aiemmin laaditun esitteen käyttöön (retail cascade). Vastuu on aina niillä tahoilla, jotka tarjoavat arvopapereita. Esiteohjeissa on johdonmukaisesti viitattu komission esiteasetuksen voimassaoleviin kohtiin tarkentamatta sitä, onko teksti alkuperäistä esiteasetustekstiä vai peräisin esiteasetuksen muutoksista.

7 Koska käytännön kannalta komission delegoituun asetukseen sisältyvällä suostumuksenantomenettelyllä ja esitettä suostumuksen nojalla käyttävien sijoituspalveluntarjoajien velvollisuuksilla, on merkittävä merkitys, yhdistys toivoo Fivan käsittelevän suostumuksen antamista ja sisältöä laajemmin ja omana kohtanaan määräys- ja ohjeluonnoksessaan. 7 (17) ESMAlta on mahdollisesti tulossa retail cascade -tilanteita koskevaa ohjeistusta (Q&A), minkä vuoksi Finanssivalvonta ei anna tässä vaiheessa kansallista ohjeistusta, joka saattaisi poiketa tulevasta ESMAn ohjeistuksesta. Erityisesti yhdistys toivoo Fivan täsmentävän mitä artiklan 20a kohdassa 1.5 tarkoitetaan muilla suostumukseen liitetyillä selkeillä ja puolueettomilla ehdoilla, jotka ovat esitteen käytön kannalta merkityksellisiä. Lisäksi yhdistys toivoo Fivan täsmentävän millä tavoin 20a kohdassa 2A.2 rahoituksenvälittäjiä koskevat uudet tiedot, joita ei tunneta esitteen, ohjelmaesitteen tai lopullisten ehtojen hyväksymisajankohtana tulee julkaista ja missä ne tulisi olla saatavissa. VM Poikkeukset esitevelvollisuudesta tarjottaessa arvopapereita yleisölle (s. 15, kohta 5.2.3) AML 4 luvun 5 :n 3 momentissa tarkoitettua Finanssivalvonnan oikeutta myöntää poikkeus esitteen julkaisemisesta yleishyödyllisen yhteisön tarjouksissa ei mainita ohjeessa. Luku Poikkeukset esitevelvollisuudesta haettaessa arvopaperin ottamista kaupankäynnin kohteeksi säännellylle markkinalle TELA Ks. kommentti ja Finanssivalvonnan kommentti kohtaan (23), koskee myös kohtaa (31 ja 32) Pörssi Pörssin toiminnan kannalta käytännössä merkitystä on esitepoikkeuksia koskevalla muutoksella. Arvopaperimarkkinalain (746/2012, AML ) 4 luvun 4 :n mukaan esitevelvollisuudesta poikkeamiseen ei enää tietyissä tilanteissa tarvitse hakea Finanssivalvonnan poikkeuslupaa, vaan liikkeeseenlaskija vastaa listalleottoluonnoksen kohdan (31) mukaisesti siitä, että poikkeuksen edellytykset täyttyvät. Muutos on tullut voimaan jo valtiovarainministeriön esiteasetusten muuttamisen yhteydessä Edelleen listalleottoluonnoksen kohdan 32 mukaan Finanssivalvonta katsoo Pörssin valvontatehtävän edellyttävän, että Pörssi arvopaperien tai niiden lisäerän listalleotosta päättäessään var- Poikkeus on selostettu kohdassa (38). Finanssivalvonnan kommentti Arvopapereiden listalleottoa hakeva vastaa hakemuksessaan pörssille esittämistään tiedoista ja pörssi hakemuksen käsittelystä. Tässä ohjeessa ei käsitellä vastuun jakautumista hakijan ja pörssin kesken. Ei muutosta ohjeisiin.

8 Luku 5.3 mistaa poikkeuksien edellytysten täyttyvän. Siten Pörssin tulee käytännössä valvoa, että poikkeuksen edellytykset ovat olemassa. Vastaava valvontaperiaate sisältyy myös HE 32/2012 yksityiskohtaisiin perusteluihin. Ohjeen sanamuotoa tulee selkeyttää siten, että liikkeeseenlaskijoilla on selkeästi vastuu poikkeuksen edellytysten täyttymisen varmistamisesta ja tämän varmistamiseksi tarvittavien tietojen toimittamisesta Pörssille. Sijoituspalvelun tarjoajan vastuu tiedonantovelvollisuudesta Kohta (44): Määräys- ja ohjekokoelmaluonnoksessa on pääjärjestäjälle asetettu aktiivinen selonottovelvollisuus. Tämä on Finanssivalvonnan uusi, aiempaa laajempi ohje, jonka perustetta on hankala ymmärtää. Ellei ylemmänasteisessa sääntelyssä ole perustetta tällaiselle vaatimukselle, vastustamme sen sisällyttämistä määräyksiin ja ohjeisiin. Kohdassa (44) todetaan, että pääjärjestäjällä on Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan aktiivinen selonottovelvollisuus niistä tiedoista, joita tiedonantovelvollisuuden täyttäminen edellyttää. Arvopaperimarkkinalain 1 luvun 4 :stä ja 4 luvun 1 :stä ei kuitenkaan löydy perusteita aktiiviselle selonottovelvollisuudelle. Tällaista perusteeltaan ja sisällöltään epäselvää velvoitetta ei tulisi olla Finanssivalvonnan ohjeessa. Kohta (44): pääjärjestäjä vs. muu järjestäjä olisi hyvä täsmentää, mitä pääjärjestäjällä ja muulla järjestäjällä tarkoitetaan. 8 (17) Finanssivalvonnan kommentti AML:n 1 luvun 4 ja 4 luvun 1 koskevat myös liikkeeseenlaskijan toimeksiannosta toimivaa. Sijoituspalveluiden tarjoaja on finanssimarkkinoiden ammattilainen ja Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan tiedonantovelvollisuuden täyttäminen edellyttää toimeksiannolla toimivalta selonottoa, mikä on ilmaistu myös aiemmassa standardissa (Standardi 5.2a, luku 5.4 (54). Ohjeiden sanamuotoa on muokattu lähemmäs standardin 5.2a sanamuotoa. Finanssivalvonnan käsityksen mukaan termit ovat markkinoilla yleisessä käytössä, eikä Finanssivalvonnan tiedossa ole, että niissä olisi ollut epäselvyyttä. Ei muutoksia ohjeisiin tältäosin. VM Sijoituspalvelun tarjoajan vastuu (s.19, kohta 46 47) Kohdassa (46) todetaan Finanssivalvonnan katsovan, että sijoituspalvelun tarjoajan velvollisuuden perustuvan AML 1 luvun 2 :ään. Kohdassa (47) sekä MOK:n lopussa (s. 50, kohdassa 9.1.2) on kuitenkin huomioitu myös rahoitusvälineiden markkinat - direktiiviin perustuvat velvollisuudet sijoituspalvelulain (747/2012) 10 luvussa. Kohdan (46) säädösviittausta olisi täsmennettävä esimerkiksi toteamalla, että sijoituspalvelun tarjoajan tiedonantovelvollisuus asiakkaalle perustuu myös sijoituspalvelulakiin. Viittaus sijoituspalvelulakiin on lisätty ja ohjeiden sanamuotoa on muokattu.

9 VM Vastuu merkintäpaikkana (s.19, kohta 46 47) Samoissa kohdissa käytetään termiä pelkästään merkintäpaikkana (kohta 46) ja merkintäpaikkana (kohta 47). Näiden roolien ero ja juridinen merkitys olisi syytä avata: tarkoitetaanko kummassakin kappaleessa samanlaista vai erilaista roolia, ja millaiset roolit ovat kyseessä ottaen huomioon rahoitusvälineiden markkinat -direktiivin palvelujen luokittelu. 9 (17) Ohjeiden sanamuotoa on muokattu. Luku 6 Esitteen sisältö Finanssivalvonnan kommentti Luvussa 6 (Esitteen sisältö) käsitellään kotimaisia ja EU-esiteitä. Mielestämme tätä lukua voisi selventää siten, että olisi helpommin ymmärrettävissä, kummasta esitteestä kulloinkin puhutaan. Esiteohjeiden kohdissa on pyritty käyttämään termejä EUesite ja kansallinen esite, mikäli ohje koskee vain tällaista esitettä. Ellei tällaista ole mainittu tai ellei asia ilmene selkeästi säädösviittauksesta, ohje koskee kumpaakin esitettä. Ohjeisiin on lisätty tarkennuksia. Luku 6.1 EU-esite ja kansallinen esite Finanssivalvonnan kommentti SSS AML 5 luvun 11 :n mukaan valtiovarainministeriön asetuksella voidaan antaa tarkemmat säännökset mm. laskettuna 12 kuukauden ajalta, vastikkeeltaan ETA-alueella yhteensä alle Kohtaa 3 on muokattu selventämään sitä, milloin liikkeeseenlaskijalla on velvollisuus laatia kansallinen esite. Esitteen vapaaehtoista laatimista ei ole ohjeistettu euron, mutta vähintään euron suuruiseen Ohjeiden sanamuotoa on muokattu. tarjoukseen sisältyvistä arvopapereista julkaistavan esitteen rakenteesta ja sisällöstä. Tähän viitaten yhdistys toivoo Fivan selventävän kohdassa 6.1 milloin arvopaperin tarjoajalla on velvollisuus laatia ja julkaista kansallinen esite ja milloin oikeus tällaisen esitteen laatimiseen ja julkaisemiseen. Luku Yksi- tai kolmiosainen esite Finanssivalvonnan kommentti Kohdassa (12) todetaan, että voidaan voimassaolevaa rekisteröintiasiakirjaa käyttää, kun arvopapereita myöhemmin tarjotaan tai haetaan kaupankäynnin kohteeksi säännellylle markkinalle. Kohdassa ei kuitenkaan maininta aikarajaa, jonka puitteissa näin voidaan toimia. Kohtaa voisi täsmentää tältä osin. AML:n 4 luvun 16 :n 5 momentin mukaan hyväksytty rekisteröintiasiakirja on voimassa 12 kuukautta siitä, kun se on hyväksytty. Luku Tietojen esittämisjärjestys Finanssivalvonnan kommentti Kohdassa (19) käytetty termi perustiedot saattaa jäädä epäselväksi. Esitteen kannessa esitetään vakiintuneesti liikkeeseenlaskijan nimi, esitteen päivämäärä ja liikkeeseenlaskun euromäärä. Tämän lisäksi, varsinkin kannen sisäsivulla, on usein esitetty tietoja sovelletusta sääntelystä (mm. minkä komission esiteasetuksen liitteiden mukaan esite on laadit-

10 10 (17) tu) ja esitteen hyväksynnästä (mm. Finanssivalvonnan päätöksen diaarinumero). Finanssivalvonta viittaa näihin termillä perustiedot. Luku Tiivistelmä Finanssivalvonnan kommentti AAL Kohta (44): Markkinakäytännöksi on muodostunut, että tiivistelmässä toistetaan sama teksti esimerkiksi yhtiön liiketoiminnasta kuin esitteessä. Mikä on Finanssivalvonnan näkemys siitä, onko tämä ristiriidassa sen kanssa, että tiivistelmässä tulisi esittää nämä tiedot ytimekkäästi ja yleiskielellä? Tätä kysymystä olisi hyvä avata hiukan täsmällisemmin ottaen huomioon sen, että kokonaan uuden tiivistelmätekstin laatiminen tarkoittaa liikkeeseenlaskijalle merkittävää lisäkustannusta. AAL EK Kohta (49): Markkinakäytännöksi on muodostunut, että esitteen tiivistelmässä on esitetty riskitekijöiden otsikot. Ohje, jonka mukaan riskien sisältöä tulisi kuvata lyhyesti, merkitsee varsin huomattavaa lisätyötä ja todennäköisesti pidentää tiivistelmän sivumäärää huomattavasti. On merkillepantavaa, että tiivistelmästä muodostuu jo nykyiselläänkin varsin vaikealukuinen ja pitkä. Joukkovelkakirjalainojen tapauksessa esite laaditaan yleisesti englanniksi ja tiivistelmä saatetaan joutua kääntämään suomeksi, mikä aiheuttaa merkittävän lisäkustannuksen liikkeeseenlaskijalle. Tämä ei vaikuta olevan sopusoinnussa esitesääntelyn keventämistavoitteen kanssa. Kohta (49): Vaatimus siitä, että tiivistelmässä tulisi esittää riskitekijät lyhyillä kuvauksilla eikä pelkästään luetteloilla voi käytännössä johtaa siihen, että yhtiöiden on hyvin vaikea tehdä lyhennelmiä, jotka riittävässä määrin kuvaavat riskejä. Yhtiön riskien kuvaaminen on usein yksi esitteen kirjoittamisessa eniten aikaa vievistä vaiheista ja niiden sanamuotojen harkinta hyvinkin yksityiskohtaisen harkinnan tulos. Vaatimus siitä, että niistä tulisi tehdä vielä toinen lyhennelty versio lisää sekä kuluja että riskejä. Koska tiivistelmä on osa esitettä, on sijoittajalla saatavilla riskien koko kuvaus samassa esitteessa. Jos halutaan, että lista jollakin tasolla paremmin antaa kuvaa riskeistä, voisi vaatimus olla esi- AML edellyttää, että tiivistelmässä esitetään tiedot ytimekkäästi ja yleiskielellä. Esitteessä käytettyä tekstiä voi toistaa myös tiivistelmässä, mikäli em. AML:n edellytys täyttyy. Termejä ytimekkäästi ja yleiskielellä ei ole ohjeistettu tarkemmin, sillä ne ovat yleiskielen termejä. Vaatimus siitä, että riskien sisältöä tulisi kuvata lyhyesti, perustuu VMA:een, eikä näin ollen ole Finanssivalvonnan ohje. Ohjeisiin on lisätty selventävä lause. Pelkkien riskitekijöiden luettelo, kuten: - luottoriskit - asiakasriskit - operatiiviset riskit jne. pelkkänä luokitteluna ei kuvaa itse riskien sisältöä. Esitteen riskikuvaukseen laaditut selkeät ja riskin sisältöä liikkeeseenlaskijan/liikkeeseenlaskun kannalta kuvaavat otsikot soveltuvat Finanssivalvonnan näkemyksen mukaan riittäväksi kuvaukseksi myös tiivistelmään.

11 AAL Luku EK merkiksi se, etta otsikot, jotka listataan tiivistelmään ovat riittävän kuvaavia, jotta sijoittajalle syntyy kuva siitä, mikä riski on kyseessä. Kohta (53): Finanssivalvonnan olisi hyvä ottaa tarkemmin kantaa siihen, millaisia tietoja tiivistelmän kussakin jaksossa edellytetään. Ohjeista ei esimerkiksi selviä, mitä taloudellisia tietoja ja missä muodossa liikkeeseenlaskijasta tulisi tiivistelmässä esittää. Esitteen laatimista helpottaisi huomattavasti, jos nämä vaatimukset olisi vakioitu. Esitteen tietoja koskeva vakuutus Kohta (57): Ohjeessa on vaatimus siitä, että vakuutuksen ei tulisi lisätä minkäänlaisia varaumia. Katsomme, etta näin kategorisen lausuman antaminen ei ole toivottavaa. Joissakin tilanteissa vakuutuksen rajaaminen on perusteltua esimerkiksi silloin, kun kyseessä on osakemyyntitilanne, eikä myyjä aidosti pysty vakuuttamaan esitteen sisältöä muuten kuin julkisesti saatavilla olevan tiedon perusteella. Kohdassa (57) jää epäselväksi, mitä varaumalla vakuutusten yhteydessä tarkoitetaan. 11 (17) Ohjeisiin on lisätty selventävä lause. Tiivistelmän sisältöä ja muotoa on säännelty yksityiskohtaisesti komission esiteasetuksessa. Kommentissa mainitut keskeiset taloudelliset tiedot riippuvat esimerkiksi liikkeeseenlaskijan toimialasta, eikä niistä ole näin ollen mahdollista antaa yleispätevää ohjeistusta. Ohjeisiin ei ole lisätty ohjeistusta tältä osin. Vakuutuksessa esitetyt rajaukset ja muut lisäykset vähentävät vakuutuksen merkitystä ja saattavat vähentää vakuutuksen ymmärrettävyyttä. Esitteestä vastuullisten vakuutus on mahdollista myös jakaa useamman tahon kesken esimerkiksi yrityskauppatilanteessa, jolloin ostettavan yhtiön johto vakuuttaa ostokohdetta koskevia taloudellisia tietoja ja liikkeeseenlaskija esitteen muilta osin. Varaumalla tarkoitetaan disclaimer -tyyppisiä lauseita tai kappaleita. Ohjeiden sanamuotoa on täsmennetty. Luku 6.4 Kevennetyt esitteen sisältövaatimukset Finanssivalvonnan kommentti AAL Kohta (62): Liikkeeseenlaskijoiden keskuudessa on ollut epätietoisuutta siitä, voiko pk-yritys valita merkintäoikeusantiesitteen, vaikka kyseessä ei olisi merkintäoikeusanti. Esiteasetuksen hiukan epäselvän sanamuodon perusteella tämä tulkinta on mahdollinen. Näin ollen Asianajajaliitto suosittelee, että tekstiin lisättäisiin asiaa selventävä ohje. EK Kohta (62): Mikäli mahdollista, olisi toivottavaa, että määriteltäisiin, mikä on vähäinen markkina-arvo tai miten se kussakin tilanteessa määritellään. Pk-yritys tai yritys, jolla on vähäinen markkina-arvo, voi laatia merkintäoikeusannin esitteen noudattaen liitteitä XXIII ja XXIV, ei muulloin. Tämä on määritelty luvussa 1.2 Määritelmät

12 AAL EK Kohta (66): Ohje on selventävä, mutta johtaa todennäköisesti siihen, että liikkeeseenlaskijat eivät tule sisällyttämään esitteeseen muita kuin asetuksessa vaadittuja tietoja, sillä tietojen esittäminen kokonaisuudessaan laajentaa esitettä huomattavasti ja aiheuttaa merkittävät lisäkustannukset liikkeeseenlaskijoille. Kohta (66): Sen sijaan, että vaaditaan asioiden esittämistä kokonaisuudessaan ehdotetaan että vaatimus kuuluisi: Jos esitteeseen sisällytetään sellaisia komission esiteasetuksen liitteiden mukaisia asiakokonaisuuksia, joita kevennetyt sisältövaatimukset eivät edellytä, Fiva suosittaa, että kyseistä asiaa koskevan kohdan edellyttämät tiedot esitetään aina siten, että sijoittajalle annetavat tiedot ovat oikeat ja riittävät. 12 (17) Kyseisen ohjeen tavoitteena on, ettei liikkeeseenlaskija esittäisi osittaista tietoa, vaan esimerkiksi allokaatiosta esitettäisiin kaikki esiteasetuksen edellyttämät tiedot. Ohje on EU:n komission kannan (legal services) mukainen. Ohjetta ei kuitenkaan ole tarkoitettu niin tiukaksi, että taloudellisen tiedon esittämisen johdosta edellytettäisiin täydellistä toiminnallisen ja taloudellisen aseman kuvausta. Ohjeiden sanamuotoa on tarkennettu. Luku Toiminnallinen ja taloudellinen asema Finanssivalvonnan kommentti Kohta (75): Kohdassa todetaan: Esitteen ymmärrettävyyden ja helpon analysoitavuuden edistämiseksi kuvaus tulisi esittää yhtenä kokonaisuutena eikä esimerkiksi viittaamalla vain liikkeeseenlaskijan toimintakertomuksiin ja osavuosikatsauksiin. Kuvauksen sisältämiä tietoja voi sisältyä toimintakertomuksen lisäksi myös tilinpäätökseen, joten tässä olisi hyvä viitata myös tilinpäätökseen. Lisätty viittaus tilinpäätökseen. Kohta (76): Vertailukelpoisuus: tulisiko termin mittareita sijaan käyttää tunnuslukuja? Muutettu sana mittareita asiayhteyteen hyvin sopivaksi tunnuslukuja -sanaksi. Luku Tulosennusteet ja -arviot Finanssivalvonnan kommentti Kohta ei sisällä ohjeistuksia liittyen annetun Komission asetuksen N:o 862/2012 lisäyksiä/muutoksia esitteisiin sisällytettyihin edellisen tilikauden tilintarkastamattomiin tietoihin liittyen. ESMA on laatimassa Q&A:ita aihealueeseen liittyen. Koska ESMAn ohjeet eivät ole vielä valmiita, niitä ei voida tässä vaiheessa sisällyttää tähän ohjeeseen. Onko Finanssivalvonnalla erityisiä ohjeita näihin muutoksiin liittyen? Luku Historialliset taloudelliset tiedot Finanssivalvonnan kommentti Kohta (84): kohdassa todetaan, että kevennettyjen esitevaatimusten mukaisissa esitteissä esitetään lausunto siitä, että tilintarkastetut historialliset taloudelliset tiedot on laadittu tilinpäätösstandardien mukaisesti. Ohjeessa voisi täsmentää sitä, että lausunto edellytetään liikkeeseenlaskijalta. Ohjeiden sanamuotoa on täsmennetty

13 Kohdan (84) toiseksi viimeisellä rivillä todetaan tiedot on laadittu tilinpäätösstandardien mukaisesti. Toisaalta kohdassa (90) mainitaan kansallisten tilinpäätösstandardien, kohdassa (92) mainitaan käytettyjen tilinpäätösstandardien ja kohdassa (93) mainitaan sovellettujen tilinpäätösstandardien. Tulisiko näitä täsmentää selväkielisemmäksi, jotta lukija ymmärtää mistä tilinpäätösstandardeista on kysymys, kansallisista, käytetyistä vai sovelletuista? Kohta (86): kohdassa todetaan, että Tiedot joko esitetään vertailevan taulukon muodossa tai. Termi vertaileva taulukko ei ole tässä yhteydessä selkeä termi, sillä ymmärryksemme mukaan kohdassa tarkoitetaan sitä, että esitteessä voidaan esittää kaikkien esitettäväksi vaadittujen kausien konsernitilinpäätöstiedot (kaikki konsernitilinpäätökset liitetietoineen) koottuna yhteen kokonaisuuteen. Vrt. kohdassa (88) tarkoitettu vertaileva taulukko, joka sisältää vain päälaskelmat ja nekin voidaan esittää lyhennettynä. Kohta (87): Kohdassa todetaan: Silloin, kun historialliset taloudelliset tiedot esitetään vertailevan taulukon muodossa, esitteeseen sisällytetään tilintarkastuskertomus siitä, antavatko historialliset taloudelliset tiedot rekisteröintiasiakirjaa varten oikean ja riittävän kuvan liikkeeseenlaskijan taloudellisesta asemasta. Koska nyt sekä alakohdassa (86) että (88) puhutaan vertailevasta taulukosta, voi ohjeesta saada sen kuvan, että kaikista vertailevista taulukoista vaaditaan tilintarkastajan lausunto. Ymmärryksemme mukaan tilintarkastuskertomus vaaditaan vain alakohdassa (86) tarkoitetuista historiallisista taloudellisista tiedoista. Kohtaa tulisi täsmentää. Kohdassa (87) todetaan: Silloin, kun historialliset taloudelliset tiedot esitetään vertailevan taulukon muodossa, esitteeseen sisällytetään tilintarkastuskertomus siitä, antavatko historialliset taloudelliset tiedot rekisteröintiasiakirjaa varten oikean ja riittävän kuvan liikkeeseenlaskijan taloudellisesta asemasta. Mielestämme olisi hyvä yhdenmukaistaa terminologiaa tilintarkastuslain mukaiseksi. Tilintarkastuslain 15.2 :n mukaan tilintarkastuskertomuksessa on oltava lausunto siitä antavatko tilinpäätös ja toi- 13 (17) Ohjeiden sanamuotoa on täsmennetty Molempien kohtien sanamuotoa on täsmennetty. Komission esiteasetuksen termi lausunto (statement) on tältä osin hieman epätarkka, sillä tilintarkastaja antaa tilintarkastustyöstä tilintarkastuskertomuksen (auditor's report), jossa esitetään lausunto (TTL:n termi) tai johtopäätös (opinion, ISA-standardien termi). Ohjeiden sanamuotoa on muokattu

14 mintakertomus noudatetun tilinpäätössäännöstön mukaan oikeat ja riittävät tiedot yhteisön tai säätiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Myös komission esiteasetuksessa puhutaan tässä kohdin lausunnosta eikä tilintarkastuskertomuksesta. TELA Kohdissa (86) ja (87) ohjeistettu komission esiteasetuksen mukaisesti, että historiallisina taloustietoina esitetään vähintään konsernitilinpäätöksen tiedot. Nämä tulee esittää joko vertailevana taulukkona tai sisällyttää esitteeseen suomalaisen liikkeeseenlaskijan tilinpäätökset ja toimintakertomukset kuten ne kirjanpitolaissa (1336/1997) määritellään. Edelleen mikäli tiedot esitetaan taulukkomuodossa, tulee esitteeseen sisällyttää tilintarkastuskertomus siitä, antavatko tiedot oikean ja riittävän kuvan liikkeeseenlaskijan taloudellisesta asemasta. Tilintarkastuskertomus on olennainen juuri siihen sisältyvän tilintarkastajan tarkastuskannanoton kannalta ja siksi sijoittajan kannalta on tärkeää, että tarkastuskertomus oheistetaan aina tietoihin mukaan. Luku Pro forma -tiedot ja muut muokatut taloudelliset tiedot Kohdassa (97) käytetään sanaa indikaattori ja kohdassa 106 käytetään sanaa tunnusluku. Jos näillä tarkoitetaan samaa asiaa, olisi hyvä yhdenmukaistaa terminologiaa ja käyttää tunnusluku -sanaa molemmissa kohdissa. Kohdassa (100) olisi hyvä täsmentää, että se koskee vain kansallisia esitteitä. 7.2 Esitteen hyväksymismenettely TELA Kohdat (12) ja (13): Luvussa 7 ("Esitteen hyväksyminen ja julkaiseminen") on uutena ohjeena jaksossa 7.2 ("Esitteen hyväksymismenettely") kohta (12) ja (13), joiden mukaan esitteen luonnos toimitettaisiin FIVA:lle kommentoitavaksi jo ennen hyväksymishakemuksen jättämistä; näin myös monimutkaisissa yritysjärjestelyissä (13). Kohdassa (28) on ohjeistettu hyväksytyn esitteen asettamisesta yleisön saataville mahdollisimman nopeasti tai ainakin kohtuullisessa ajassa ennen arvopaperien tarjoamisen aloittamista. Hyväksytty esite tulisi julkaista mahdollisimman pian hyväksynnän jälkeen. Ottaen huomioon arvopaperimarkkinoiden 14 (17) Ohjeiden kohdassa siteerataan sanatarkasti esiteasetusta, jossa käytetään termiä indikaattori. Finanssivalvonta käyttää muussa yhteydessä termiä tunnusluku sen paremman ymmärrettävyyden takia. Ohjeita on täsmennetty ehdotuksen mukaisesti.

15 15 (17) toiminta kokonaisuutena on ohje oikeansuuntainen, sillä esitteen sisältämien tietojen tulisi olla mahdollisimman ajantasaisia, jota tarkoitusta viivytyksettoman julkaisun ohje palvelee. Luku 7.4 Hyväksytyn esitteen toimittaminen Fivan esiterekisteriin Finanssivalvonnan kommentti AAL Kohta (39): Asianajajaliitto esittää, että kohtaan lisättäisiin linkki Finanssivalvonnan internetsivulle, jolla tiedot esitetään. Internet-osoite lisätty alaviitteeksi. Luku Notifikaatio toisesta ETA-valtiosta Suomeen Finanssivalvonnan kommentti SSS Yhdistys toivoo Fivan täsmentävän kohtaa (80) siten, että siitä selviää koskeeko edellytys kääntämisestä sekä ohjelmaesitteen tiivistelmää että liikkeeseenlaskukohtaista tiivistelmää. Komission esiteasetuksen 26 artikla 5 a a) edellyttää sekä ohjelmaesitteen tiivistelmän että liikkeeseenlaskukohtaisen tiivistelmän käännöstä. Ohjeita on täsmennetty VM Luku 9 VM Kohta (80): Edellytykset sille, että Finanssivalvonta ei vaatisi tiivistelmän julkaisemista suomeksi tai ruotsiksi, pitäisi ohjeessa täsmentää. Esitteen tiivistelmän saatavilla olo kotimaisella kielellä on oltava peruslähtökohta. Menettelytavat Menettelytapoja koskevia suosituksia olisi täsmennettävä siten, että muiden kuin ammattimaisten sijoittajien asema on tarjouksessa riittävästi turvattu. Etukäteisinformaatio ammattimaisten sijoittajien osallistumisesta tulisi ainakin alustavana olla sijoittajien saatavilla, ja mikäli osallistumistilanne merkittävästi muuttuu, muutokset on saatettava sijoittajien tietoon. Tämä täydentäisi sitä MOK:ssa olevaa suositusta, että lopullinen allokaatio on julkistettava (jälkikäteen). Finanssivalvonta vaatii tiivistelmän julkaisemista suomeksi tai ruotsiksi. Tekstiin on lisätty sana "aina" selkeyttämään sitä. Komission esiteasetuksessa on vaatimukset allokaatioperiaatteiden ja kiintiöiden esittämisestä esitteessä. Finanssivalvonnalla ei ole määräyksenantovaltuutta edellyttää enempien tietojen antamista. Samoin allokaatiota koskevat periaatteet kohdissa (31) ja (32) Tämä on todettu ko. luvun viimeisessä ohjekohdassa. olisi kohtuullista ulottaa koskemaan EU-esitteiden lisäksi kansallistenkin esitteiden perusteella tehtyjä tarjouksia. Luku 9.2 Listautumista edeltävä selvitystyö Finanssivalvonnan kommentti AAL Finanssivalvonta on aikeissa antaa uutta ohjeistusta liittyen arvopaperien tarjoamiseen ja listalleottoon. Arvopaperien tarjoamista ja listalleottoa koskevan määräyksen ohjeen liite koskee listautumista edeltävää selvitystyötä, jonka tarkoituksena on varmistua siitä, että esitteessä annettavat tiedot yhtiöstä ovat oikein ja että Kyseessä ei ole varsinaisesti uusi ohjeistus, vaan Finanssivalvonnan verkkosivulla ollut erillinen asiakirja, joka on aikanaan laadittu, kun käytännöt markkinoilla olivat hyvin vaihtelevia. Finanssivalvonta pitää ohjeistusta edelleen tarpeellisena ottaen huomioon, että listautumisia on ollut viime

16 laadulliset listautumisedellytykset ovat olemassa. Asianajajaliitto pyytää harkitsemaan liitteen tarpeellisuutta, sillä listautumiseen ja arvopapereiden tarjoamiseen liittyvien selvitysten osalta markkinakäytäntö on Asianajajaliiton käsityksen mukaan vakiintunut eikä erillistä ohjeistusta tältä osin tarvittane. 16 (17) vuosina vähän, jolloin markkinakäytännöstä on niukasti kokemuksia. Liitteenä olevaa selvitystyötä koskevaa ohjeistusta on päivitetty ottaen huomioon saadut kommentit.. TELA Finanssivalvonnan ( Fiva ) arvopaperien tarjoamiseen ja listalleottoon liittyvien määräysten ja ohjeiden liitteenä 1 on listautumista edeltävää selvitystyötä koskeva ohjeistus. Liitteenä oleva ohjeistus on vuodelta Tämän ohjeistuksen antamisen jälkeen on tapahtunut paljon muutoksia sekä Suomen että Eurooppa-tason lainsäädännössä, pörssiyhtiöiden hallinnointikoodi on muuttunut ja IFRS-standardien käyttöönotto on tullut pakollisiksi listatuille yhtiöille. Näin ollen näkisimme, että listautumista edeltävän selvitystyön laajuus ja siihen liittyvä ohjeistus tulisi arvioida uudelleen. Seuraavassa esitämme ehdotuksiamme siitä, miten listautumista edeltävää selvitystyötä koskevaa ohjeistusta voitaisiin muuttaa. -> -yhdistyksen ehdotukset ohjeistukseksi, ks. lausunto. Arvopaperien tarjoamista ja listalleottoa koskevassa liitteessä "Listautumista edeltävä selvitystyö" on kuvattu se selvitystyö, jonka tulisi edeltä yrityksen listautumista. Liitteessä kuvattu check-list on kuitenkin suppea ja olisi hyvä, mikäli tämän lisäksi edellytetään tarkastusten dokumentaation mahdollisimman laajaa oheistamista. Lisäksi selvityksen tekijän valintaan tulisi kiinnittää huomiota. Lisäksi liitteen lopuksi on mainittu erikseen legal due diligence ("LDD") -selvitystyö, jossa työssä kartoitetaan olennaisimmat juridiset riskit. LDD:n lisäksi liitteessä olisi hyvä suosittaa raporttien teettämistä financial due diligence ("FDD") selvitystyöstä, joka on osin sama kuin selvitys sisäisesta ja ulkoisesta laskennasta, mutta keskittyen nimenomaisesti riskeihin. Lisäksi yhtiöissä, joilla on kiinteistö- tai tuotantolaitosomistuksia, tulisi tehdä environmental due diligence ("EDD") -selvitystyö, jossa kartoitetaan ympäristöriskejä. Liitteenä olevaa selvitystyötä koskevaa ohjeistusta on päivitetty ottaen huomioon saadut kommentit. Finanssivalvonnan näkökulma on ollut laadullisten listautumisedellytysten selvittäminen sitä ei ole tarkoitettu kattavaksi ohjeeksi kaikesta siitä, mitä riskejä tulisi kartoittaa. Liitteenä olevaa selvitystyötä koskevaa ohjeistusta on päivitetty ottaen huomioon saadut kommentit. Luku 9.3 Tarjouksiin liittyvä markkinointiaineisto Finanssivalvonnan kommentti Kohdan (23) ensimmäisen virkkeen määritelmä lienee liian laaja, kun se koskisi myös esimerkiksi sisäisiä asiakirjoja. Samansisältöinen ohjeteksti on sisältynyt aiempaan standardiin. Finanssivalvonta katsoo, että kyseisen kohdan teks-

17 17 (17) ti on ymmärrettävä ottaen huomioon seuraavassa lauseessa esitetty selventävä esimerkki. Luku 9.4 Allokaatio Finanssivalvonnan kommentti Kohdassa (30) sanan esim. käyttö tekee ohjeen hieman epäselväksi. Koskeeko se vain merkintöjen tekemisjärjestykseen liittyviä asioita? Allokaatioperiaatteiden esittäminen koskee muitakin kuin merkintöjen tekemisjärjestykseen liittyviä asioita. Kyseinen peruste on mainittu ohjeessa, sillä sitä ei ole lueteltu komission esiteasetuksessa. Kyseinen kohta on siirretty allokaatio-ohjeen viimeiseksi.

ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET

ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET 1 (9) Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Lausuntopyyntö 15/2012 5.12.2012 ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA KOSKEVAT FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYKSET JA OHJEET Finanssivalvonta on pyytänyt lausuntoa

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet

Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet Nasdaq Helsinki markkinapaikan liikkeeseenlaskijat ja kaupankäynnin osapuolet SÄÄNTÖTIEDOTE 22.5.2019 PÖRSSIN SÄÄNTÖJEN MUUTOKSET 3.6.2019 (tai sen jälkeen) Tässä sääntötiedotteessa selostetaan Pörssin

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama

Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Vaihtoehtoinen markkinapaikka osakkeiden ja joukkolainojen listaukseen miten eroaa pörssilistauksesta? Sijoitus-Invest 2014, Wanha Satama Sisältö Yhtiöiden listautumisvaihtoehdot Suomessa Miksi vaihtoehtoinen

Lisätiedot

Soveltaminen (luku 1)

Soveltaminen (luku 1) Palaute 1 (5) Palaute saaduista lausunnoista: Rahoituspalvelun tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat - standardi 2.1 sekä rahoituspalvelujen ja -välineiden markkinointi -standardi 2.2 Lausuntopyynnössä

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2016

Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräykset ja ohjeet 6/2016 Määräyksiä ja ohjeita tiedonantovelvollisuudesta Dnro FIVA 6/01.00/2016 Antopäivä 7.6.2016 Voimaantulopäivä 3.7.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.4.2015 COM(2015) 149 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE arvopapereiden yleisölle tarjoamisen tai kaupankäynnin kohteeksi ottamisen yhteydessä julkistettavasta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2014

Määräykset ja ohjeet 4/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro FIVA 6/01.00/2014 Antopäivä 1.7.2014 Voimaantulopäivä 22.7.2014 Lisätietoja Pääomamarkkinoiden valvonta/sijoituspalvelut ja -tuotteet FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51

Lisätiedot

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN

FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN 11.11.2011 1 (6) Finanssivalvonnalle Lausuntopyyntö 7.10.2011, Dnro 10/2011 FINANSSIVALVONNAN MÄÄRÄYS- JA OHJEKOKOELMAN UUDISTAMINEN Finanssivalvonta (FIVA) on pyytänyt lausuntoa Finanssialan Keskusliitolta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2014

Määräykset ja ohjeet x/2014 Määräykset ja ohjeet x/2014 Vaihtoehtorahastojen hoitajat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä xx.xx.2014 Voimaantulopäivä xx.xx.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2017

Määräykset ja ohjeet 7/2017 Määräykset ja ohjeet 7/2017 Keskusvastapuolten ja kauppapaikkojen tapahtumasyötteiden antamisesta arvopaperikeskusten saataville Dnro FIVA 10/01.00/2017 Antopäivä 8.8.2017 Voimaantulopäivä 8.8.2017 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Miten listayhtiön viestintää säännellään?

Miten listayhtiön viestintää säännellään? Miten listayhtiön viestintää säännellään? Markkinavalvoja Minna Toiviainen 26.5.2010 Minna Toiviainen Näkökulmia Tiedonantovelvollisuuden tavoitteena oikeat ja riittävät tiedot perustellun arvion tekemiseksi

Lisätiedot

Finanssivalvonta Dnro 55/2012

Finanssivalvonta Dnro 55/2012 Finanssivalvonta Dnro 55/2012 1.3.2013 1 (12) kirjaamo@finanssivalvonta.fi marianne.demecs@finanssivalvonta.fi Lausuntopyyntönne: FIVA 1/01.00/2012, 15/2012, 5.12.2012 LAUSUNTO ARVOPAPERIMARKKINOIDEN TOIMINTAA

Lisätiedot

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017

Palaute määräyksistä ja ohjeista 4/2015 (Dnro FIVA 9/01.00/2015) Lausuntopyyntö 4/2017 Dnro FIVA 11/01.00/2017 Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus Sosiaali- ja terveysministeriö Valtiovarainministeriö Vakuutuskassat ry 4.3.1 (kohta 24) 4.3.1 (kohta 25) 4.3.1

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2018

Määräykset ja ohjeet 2/2018 Määräykset ja ohjeet 2/2018 Kaupparaportointi, tarjouskirjanpito ja kellotahdistus MiFID II:n Dnro FIVA 20/01.00/2017 Antopäivä 12.12.2017 Voimaantulopäivä 3.1.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT)

SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) SELVITYS HALLINTO- JA OHJAUSJÄRJESTELMÄSTÄ (CORPORATE GOVERNANCE STATEMENT) Johdanto Listayhtiön on esitettävä selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästään (jäljempänä selvitys) toimintakertomuksen yhteydessä.

Lisätiedot

Valtiovarainministeriölle.

Valtiovarainministeriölle. 3.12.2018 Dnro 75/2018 1(6) Valtiovarainministeriölle valtiovarainministerio@vm.fi mia.aronen@vm.fi Lausuntopyyntönne: VM177:00/2018, 31.10.2018 LAUSUNTO LUONNOKSESTA ASETUKSEKSI ARVOPAPERIMARKKINALAIN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2013

Määräykset ja ohjeet 6/2013 Määräykset ja ohjeet 6/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro FIVA 7/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 + FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi

Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi Lausunto 1 (8) Arvopaperimarkkinayhdistys ry info@cgfinland.fi Yleistä suosituksesta ja sen valmistelusta Arvopaperimarkkinayhdistys ry (AMY) on pyytänyt Finanssivalvonnan lausuntoa arvopaperimarkkinalain

Lisätiedot

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen

Palautelomake 1 (6) 22.5.2012. Julkinen Palautelomake 1 (6) Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta lupamenettelystä ja riskienhallinnasta sekä Määräys ja ohje kiinnitysluottopankkitoimintaa koskevasta raportoinnista Kooste

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen, suositus Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 15.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 luku 7:

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Valitusten käsittely vakuutusyhtiöissä, - yhdistyksissä ja - Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 16.7.2014 FINANSSIVALVONTA puh.

Lisätiedot

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon

Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon Valtiovarainministeriö Lausunto Osakkeenomistajien oikeudet työryhmän työryhmämuistioon VM080:00/2017 Helsinki, 31.5.2018 Suomen Arvopaperikeskus Euroclear Finlandin lausunto Osakkeenomistajien oikeudet

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 16/01.00/2018 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Julkinen LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE ARVOPAPERIMARKKINALAIN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA

Julkinen LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE ARVOPAPERIMARKKINALAIN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN MUUTTAMISESTA Lausunto 1 (6) Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi Lausuntopyyntönne VM004:00/2009 LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI EDUSKUNNALLE ARVOPAPERIMARKKINALAIN JA ERÄIDEN SIIHEN LIITTYVIEN LAKIEN

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2013

Määräykset ja ohjeet 6/2013 Määräykset ja ohjeet 6/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro FIVA 7/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. (09) 183 51 faksi (09) 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 2/2015

Määräykset ja ohjeet 2/2015 Määräykset ja ohjeet 2/2015 Elvytyssuunnitelmien laadinta ja varhainen puuttuminen Dnro FIVA 7/01.00/2015 Antopäivä 14.10.2015 Voimaantulopäivä Luvut 2, 3 ja 4: 1.11.2015; luvut 5 ja 6: 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 6/2013

Määräykset ja ohjeet 6/2013 Määräykset ja ohjeet 6/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro FIVA 7/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta

Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Ajankohtaista tiedonantovelvollisuudesta Anu Lassila-Lonka, markkinavalvoja Esityksen sisältö 1 Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen 2 Tulosvaroitus vai ennakkotiedot 3 Säänneltyjen

Lisätiedot

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla)

Julkinen. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) 1 (5) Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiritiedon julkistaminen ja julkistamisen lykkääminen (MAR 17 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa

Lisätiedot

Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa

Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa Valvojan havaintoja listayhtiöiden tiedottamisesta- missä kohdin parannettavaa Sijoittajaviestinnän aamiaisseminaari 6.3.2014 Anu Lassila-Lonka Tiedottamisen taso pääsääntöisesti hyvä Laajuudessa eroja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Listautujan käsikirja. Due diligence -kysymysluettelo

Listautujan käsikirja. Due diligence -kysymysluettelo Due diligence -kysymysluettelo 52 53 Due diligence -kysymysluettelo tietojen keräämiseen Nasdaq OMX First North Nordic -sääntöjen mukaisen yhtiöesitteen laatimista varten n.n.2012 Sivulla YLEISET OHJEET...

Lisätiedot

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.

HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset. Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9. HE 11/2015 Avoimuusdirektiivin täytäntöönpano ja eräät muut muutokset Marianna Uotinen, erityisasiantuntija Eduskunnan talousvaliokunta15.9.2015 Avoimuusdirektiivin muutosten täytäntöönpano - keskeisimmät

Lisätiedot

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija Marianna Uotinen

VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija Marianna Uotinen VALTIOVARAINMINISTERIÖ Muistio Liite Erityisasiantuntija 18.12.2012 Marianna Uotinen VALTIOVARAINMINISTERIÖN ASETUS ARVOPAPERIMARKKINALAIN 3 5 LU- VUSSA TARKOITETUISTA ESITTEISTÄ 1 Tausta Hallituksen esitys

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2016

Määräykset ja ohjeet 5/2016 Määräykset ja ohjeet 5/2016 Tuotehallintamenettely Dnro FIVA 7/01.00/2016 Antopäivä 24.5.2016 Voimaantulopäivä 5.9.2016 Muutospäivä 30.8.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Ei lausuttavaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Ei lausuttavaa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto 1 1 (7) I. Yleistä palautetta Lausunnon antaja Lausunto Finanssivalvonnan kommentti 1. Ei ole Valtiovarainministeriö Ei lausuttavaa Ei lausuttavaa 2. Määräyksiä ja ohjeita pidetään perusteltuina ja kannatettavina

Lisätiedot

Markkinat Toukokuu 2008 2/2008

Markkinat Toukokuu 2008 2/2008 Tervetuloa lukemaan Rahoitustarkastuksen markkinavalvonnan Markkinat-tiedotetta Tässä tiedotteessa kerromme seuraavasta aiheesta: Säännöllisen tiedonantovelvollisuuden standardi 5.1 1 Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta

Lisätiedot

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen

Standardin 5.2b muutokset. Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen Standardin 5.2b muutokset Listayhtiötilaisuudet 2008 Marjatta Virtanen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 2 Standardi 5.2b Liikkeeseenlaskijan ja osakkeenomistajan tiedonantovelvollisuus

Lisätiedot

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007 KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Toimintakertomuksen rooli Toimintakertomus eriytetty tilinpäätöksestä kirjanpitolaissa Kirjanpitolaki ei edellytä pieniltä kirjanpitovelvollisilta

Lisätiedot

Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta koskeva standardi 5.1. Listayhtiötilaisuudet 2008 Minna Toiviainen

Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta koskeva standardi 5.1. Listayhtiötilaisuudet 2008 Minna Toiviainen Säännöllistä tiedonantovelvollisuutta koskeva standardi 5.1 Listayhtiötilaisuudet 2008 Minna Toiviainen RAHOITUSTARKASTUS FINANSINSPEKTIONEN FINANCIAL SUPERVISION 1 Esityksen sisältö Yleistä standardista

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet x/2013

Määräykset ja ohjeet x/2013 Määräykset ja ohjeet x/2013 Arvopaperien tarjoaminen ja listalleotto Dnro xx/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ).

Lausunto Kuntayhtymien tehtävät puolestaan perustuvat kuntalain lisäksi kuntayhtymän perussopimukseen (kuntalaki 55 ja 56 ). Helsingin seudun liikenne kuntayhtymä Lausunto 08.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET FI 8.8.2013 Euroopan unionin virallinen lehti L 213/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 759/2013, annettu 30 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.12.2014 C(2014) 9656 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 17.12.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/109/EY täydentämisestä tietyillä huomattavia

Lisätiedot

Työeläkevakuutusyhtiöille sallitun myynti- ja markkinointiyhteistyön rajat sekä salassa pidettävien tietojen luovuttaminen

Työeläkevakuutusyhtiöille sallitun myynti- ja markkinointiyhteistyön rajat sekä salassa pidettävien tietojen luovuttaminen LAUSUNTO 1 (3) Minna Helle 26.4.2012 Finanssivalvonta kirjaamo@finanssivalvonta.fi Dnro 5/204/2011 Finanssivalvonnan kannanottoluonnos 21.3.2012 Työeläkevakuutusyhtiöille sallitun myynti- ja markkinointiyhteistyön

Lisätiedot

RAHOITUSTARKASTUKSEN ESITEREKISTERIN KÄYTTÖOHJE. Esiterekisterissä olevat esitteet

RAHOITUSTARKASTUKSEN ESITEREKISTERIN KÄYTTÖOHJE. Esiterekisterissä olevat esitteet VALVOTTAVATIEDOTE 1 (5) RAHOITUSTARKASTUKSEN ESITEREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Esiterekisterissä olevat esitteet Rahoitustarkastus (Rata) julkaisee esiterekisterissä ne arvopaperitarjouksista ja arvopaperien

Lisätiedot

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015)

Finanssivalvonnan lausuntopyyntö määräyksistä ja ohjeista 1/2011 (Dnro FIVA 8/01.00/2015) Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle vakuutussektorin määräys- ja ohjeluonnoksista 1/2011, 4/2015 ja 14/2012 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) Ilmoita

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön asetus

Valtiovarainministeriön asetus Valtiovarainministeriön asetus joukkorahoituksen saajan tiedonantovelvollisuuden sisällöstä ja rakenteesta Valtiovarainministeriön päätöksen mukaisesti säädetään joukkorahoituslain (734/2016) 21 :n nojalla:

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 3/2013

Määräykset ja ohjeet 3/2013 Määräykset ja ohjeet 3/2013 Asiakasvalitusten käsittely Dnro FIVA 15/01.00/2012 Antopäivä 6.3.2013 Voimaantulopäivä 18.3.2013 Muutospäivä: 1.1.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 7/2016

Määräykset ja ohjeet 7/2016 Määräykset ja ohjeet 7/2016 Ohjeet moitteettomista palkitsemisjärjestelmistä sekä palkitsemiseen liittyvistä tiedonantovelvollisuuksista Dnro FIVA 11/01.00/2016 Antopäivä 30.8.2016 Voimaantulopäivä 1.1.2017

Lisätiedot

Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset

Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset Liikkeeseenlaskijoille ja hyväksytyille neuvonantajille Nasdaq Helsingin markkinapaikoilla SÄÄNTÖTIEDOTE 19.12.2017 Nasdaq Helsingin listayhtiöitä koskevien sääntöjen muutokset 3.1.2018 Voimassa olevia

Lisätiedot

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7)

OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) OP-Asuntoluottopankki Oyj LAUSUNTO 1 (7) 20.1.2012 Finanssivalvonnalle KIINNITYSLUOTTOPANKKITOIMINTAA KOSKEVA LUPAMENETTELY JA RISKIENHALLINTA SEKÄ RAPORTOINTI Finanssivalvonta on 18.11.2011 pyytänyt lausuntoamme

Lisätiedot

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen UUDISTUVA TILINTARKASTUSKERTOMUS Toukokuu 2016 Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen Tilintarkastuskertomus uudistuu sekä sisällöllisesti että rakenteellisesti lainsäädännön ja kansainvälisten

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 212/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain :n muuttamisesta Tieliikennelakiin ehdotetaan koottaviksi liikenteen ohjauslaitteista annettavia asetuksia ja määräyksiä koskevat valtuussäännökset.

Lisätiedot

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Finanssivalvonta pyytää lausuntoa työeläkevakuutusyhtiöiden hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta. Organisaation/henkilön nimi: Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo / Harri Christensen Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: salainen/julkinen hallintoa koskevien määräysten ja ohjeiden luonnoksesta.

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2018

Määräykset ja ohjeet 5/2018 Määräykset ja ohjeet 5/2018 Varainsiirtojen mukana toimitettavat tiedot maksajasta ja Dnro 5/01.00/2018 Antopäivä 13.3.2018 Voimaantulopäivä 1.5.2018 FINANSSIVALVONTA puh. 09 183 51 faksi 09 183 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

osakeyhtiölain kielenhuolto

osakeyhtiölain kielenhuolto Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kielitoimisto Asunto-osakeyhti osakeyhtiölain kielenhuolto Salli Kankaanpää, Aino Piehl ja Matti Räsänen 20.3.2008 Kielenhuoltajien kommenttien aiheita Saako lukija tarpeeksi

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 909 lopullinen 2006/0282 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI säännellyillä markkinoilla kaupankäynnin kohteeksi otettavien

Lisätiedot

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena

arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89, 7.12.1989 kaupankäynnin kohteena RAHOITUSTARKASTUS OHJE 204.2 1(5) Antopäivä: 14.1.1994 Vaihde (90) 18 351 Voimassaoloaika: 14.2.1994 lukien toistaiseksi Sijoitusyhtiöille, joiden Korvaa ohjeen: arvopaperit ovat julkisen 6.02 Dnro 1243/8.9/89,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 15/2013 Finanssipalvelujen ja -tuotteiden markkinointi: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen Finanssivalvonnan vastaus Yleiset kommentit

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 8/2015

Määräykset ja ohjeet 8/2015 Määräykset ja ohjeet 8/2015 Henki- ja vahinkovakuutusyhtiöt, Solvenssi IIohjeet II osa, Dnro FIVA 17/01.00/2015 Antopäivä 30.11.2015 Voimaantulopäivä 1.1.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

UUSI OSTOTARJOUSKOODI. keskeiset muutokset

UUSI OSTOTARJOUSKOODI. keskeiset muutokset UUSI OSTOTARJOUSKOODI keskeiset muutokset Lähtökohdat Uudistamisen lähtökohtana lainmuutos, joka edellyttää sitoutumista suosituksiin noudata tai selitä periaatteen mukaisesti (AML 11:28 sekä AML 11:9.3

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Listautumiskysely 2010

Listautumiskysely 2010 Listautumiskysely 2010 Listautumiset 2005-2009 Listautuneet yhtiöt, päämarkkina ja First North 60 50 40 0 Tukholma Helsinki Kööpenhamina 20 10 0 2005 2006 2007 2008 2009 Lähde: NASDAQ OMX Helsinki Oy 2

Lisätiedot

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen

Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen TILINTARKASTUSKERTOMUS UUDISTUU 30.8.2016 Merkittäviä muutoksia tilintarkastuskertomukseen Tilintarkastuskertomus uudistuu sekä sisällöllisesti että rakenteellisesti lainsäädännön ja kansainvälisten tilintarkastusstandardien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. maaliskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. maaliskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. maaliskuuta 2017 (OR. en) 8356/16 COR 1 EF 97 ECOFIN 330 DELACT 72 SAATE Lähettäjä: Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Saapunut:

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUJEN JA RAHOITUSVÄLINEIDEN MARKKINOINTI -STANDARDI

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUJEN JA RAHOITUSVÄLINEIDEN MARKKINOINTI -STANDARDI 1 (5) SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUJEN JA RAHOITUSVÄLINEIDEN MARKKINOINTI -STANDARDI Rahoitustarkastus (Rata) sai rahoituspalvelujen ja rahoitusvälineiden markkinointi -standardiluonnokseensa

Lisätiedot

MiFID II/MiFIR ja kauppapaikat

MiFID II/MiFIR ja kauppapaikat MiFID II/MiFIR ja kauppapaikat Perustietoa kauppapaikkoja koskevasta sääntelystä Huom! Seuraavilla sivuilla esitetty kattaa rahoitusmarkkinadirektiivin eli MiFID II:n ja siihen liittyvän sääntelyn joitakin

Lisätiedot

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa:

Vastauksena sosiaali- ja terveysministeriön esittämään lausuntopyyntöön tutkimuseettinen neuvottelukunta esittää seuraavaa: Sosiaali- ja terveysministeriö Terveyspalveluosasto Terveyspalveluryhmä PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO 19.12.2003 LAUSUNTO 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriölle ASIA Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Lisätiedot

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016)

Finanssiala ry:n lomakemuotoinen lausunto Finanssivalvonnalle pankkisektorin määräys- ja ohjeluonnoksista (2/2016) Finanssivalvonnan pyyntö määräyksistä ja ohjeista 2/2016 Organisaation/henkilön nimi: Finanssiala ry (jäljempänä FA) /Pirjo Saarelainen Ilmoita mikäli tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta

Lisätiedot

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin

Lisätietoja Finanssivalvonnassa antaa tilinpäätösasiantuntija Marketta Lindén, puhelin Organisaation/henkilön nimi: FINANSSIALA RY Ilmoita mikäli lausunto tulee merkitä salaiseksi: julkinen Finanssivalvonta pyytää lausuntoa määräyksistä ja ohjeista 14/2012, 15/2012 ja 16/2012. Lausunnot

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset

Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pörssiyhtiöiden tiedonantovelvollisuus ja sisäpiiriä koskevat säännökset Pekka Loikkanen KHT Oy 22.2.2006 P C Säädöstausta Arvopaperimarkkinalaki Rikoslaki Valtiovarainministeriön asetukset ja päätökset

Lisätiedot

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä

EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä EIOPAn ohjeet ja suositukset valitusten käsittelemisestä vakuutusyhtiöissä Vakuutusalan IV Eurooppapäivä-seminaari Pohjola 8.5.2012 Erja Rautanen 8.5.2012 Erja Rautanen EU:n finanssivalvontajärjestelmä

Lisätiedot

Yhteisen käytännön opas yhteisöjen säädöstekstien laatimiseksi ajantasaistaminen, huhtikuu 2009

Yhteisen käytännön opas yhteisöjen säädöstekstien laatimiseksi ajantasaistaminen, huhtikuu 2009 Yhteisen käytännön opas yhteisöjen säädöstekstien laatimiseksi ajantasaistaminen, huhtikuu 2009 (Muutokset koskevat painetun laitoksen sivuja seuraavan taulukon mukaisesti) Sivu Muutos 2 Korvataan Europa-palvelimen

Lisätiedot

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA

OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA 1 (6) Sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille OHJE JULKISEN KAUPANKÄYNNIN KOHTEENA OLEVAN SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OSAVUOSIKATSAUKSESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Muistio 1 (5) Määräykset ja ohjeet 10/2017 Merimieseläkekassan hallinto: Yhteenveto ja palaute lausunnoista Viittaus Kommentit perusteluineen (ja mahdollinen muotoiluehdotus) Finanssivalvonnan vastaus

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi

Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi Lausunto 1 (5) Valtiovarainministeriö Rahoitusmarkkinaosasto PL 28 00023 HELSINKI VM019:00/2013 Täydennys Finanssivalvonnan lausuntoon luonnoksesta hallituksen esitykseksi uudeksi laiksi luottolaitostoiminnasta

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 9/2014

Määräykset ja ohjeet 9/2014 Määräykset ja ohjeet 9/2014 LEI-tunnuksen käyttöönotto Dnro FIVA 14/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta

Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta Pitkäaikaissäästäminen Finanssivalvonnan näkökulmasta Vero 2010 -tapahtuma 10. 11.3.2010 Päivi Turunen Esityksen sisältö Mikä Finanssivalvonta on ja mitä se tekee? Mikä on Finanssivalvonnan rooli pitkäaikaissäästämisessä?

Lisätiedot

Ostotarjouskoodia koskeva seminaari klo , EK auditorio

Ostotarjouskoodia koskeva seminaari klo , EK auditorio Ostotarjouskoodia koskeva seminaari 30.1. klo 9.00-12.00, EK auditorio 9:20 Tilaisuuden avaus Matti Vuoria, Arvopaperimarkkinayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja 9:30 Uuden ostotarjouskoodin valmistelu

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS

Määräykset ja ohjeet X/ LUONNOS Määräykset ja ohjeet X/2011 - LUONNOS 5.2 Finanssipalvelujen tarjoamisessa noudatettavat menettelytavat Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä x.x.2011 Voimaantulopäivä x.x.2011 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot