Älä tule paha maine. - Palvelualojen uusi maineindeksi. Jaana Kurjenoja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Älä tule paha maine. - Palvelualojen uusi maineindeksi. Jaana Kurjenoja"

Transkriptio

1 Älä tule paha maine - Palvelualojen uusi maineindeksi

2 Maineindeksin taustaa

3 Mihin maineindeksiä tarvitaan? Elinvoimaisen palvelutalouden rakentuminen Suomeen on vaikeaa, jos palveluja ei arvosteta. Palvelualojen uusi maineindeksi auttaa indeksissä mukana olevia aloja näkemään itsensä kannalta olennaisia maineongelmia ja tekemään työtä niiden eteen. Maine voi perustua vanhaan tietoon tai piintyneisiin ennakkokäsityksiin ilman kunnollista tietoa. Mitä heikompiin perusteisiin alan maine nojaa, sitä helpommin yksittäiset uutiset, somekohut ja muut huhut voivat sen liata. Alan hyvä maine voi auttaa yrityksiä kilpailussa osaavasta työvoimasta. Hyvä maine voi auttaa myös alan edunvalvonnassa. Yrityksillä on keskeinen rooli paitsi oman maineensa myös koko alan maineen rakentamisessa. Koska alan maine voi auttaa tai heikentää yrityksen omaa mainetyötä, niiden on hyvä nähdä alan maineen vahvuuksia ja heikkouksia. Palvelualojen maineindeksiä tullaan kehittämään ja laajentamaan tulevaisuudessa, jotta tietämys palveluista kasvaisi ja palvelualojen arvostus nousisi.

4 Miten maineindeksi on tehty? Maineindeksi on suunniteltu yhteistyössä Aalto-yliopiston professori (professor-of-practice) Lasse Mitrosen, Kaupan liiton pääekonomisti n sekä Kaupan liiton eri asiantuntijoiden kanssa. Maineindeksi on osa kaupan liiton ja Aalto-yliopiston prof. Lasse Mitrosen välistä yhteistyötä, jossa Mitronen osallistuu tutkimusasetelman ideointiin ja määrittelemiseen ja saa kerätyn aineiston käytettäväkseen tutkimus- ja opetustyöhön. Vastaava yhteistyö Kaupan liitolla on jo Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun professori Hannu Saarijärven kanssa. Maineindeksissä tarkastellaan kuutta kuluttajapalveluja tarjoavaa toimialaa. Alat on valittu siten, että ne ovat suorassa asiakaskontaktissa kuluttajien kanssa, jolloin ne tunnetaan, ja kuluttajilla on niistä joku käsitys, mahdollisesti myös oma kokemus. Kullakin alalla toimii myös suuria yrityksiä, jolloin toimiala on helppo mieltää yritysten kautta. Maineindeksin palvelualat ovat: yksityiset terveyspalvelut, pankki- ja rahoitusala, vähittäiskauppa (ruoka-, tavaratalo- ja erikoiskauppa), ravintolat ja kahvilat, rautatieliikenne ja lentoliikenne. Vertailukohdiksi on valittu Suomen talouden perinteiset tukijalat, paperija konepajateollisuus, sekä kuluttajarajapinnassa toimiva elintarviketeollisuus. Myöskään paperi- ja konepajateollisuutta ei tarvitse erikseen selittää vastaajille: niistä on puhuttu talouden tukijalkoina vuosikymmenet, ja niitä on esitelty sellaisina mm. koulukirjoissa. Elintarviketeollisuus taas on hyvin lähellä kuluttajia, ja alalla toimii tunnettuja suomalaisia yrityksiä.

5 Miten maineindeksi on tehty? Maineindeksi koostuu viidestä osa-alueesta ja 11 erilliskysymyksestä (kysymyslomake liitteenä): Taloudellinen ja yhteiskunnallinen vastuu (verot, investoinnit ja työllisyys). Ympäristövastuu (toiminta tällä hetkellä ja pyrkimykset parantaa ympäristövastuullisuutta. Vastuu työnantajana (työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu ja johtamis- ja esimiestyö). Asiakasvastuu (asiakaspalvelu ja toiminnan kehittämisen asiakaslähtöisyys). Vastuu toiminnan kehittämisestä (uusien tuotteiden ja palvelujen kehittäminen sekä uusien asiakasryhmien ja markkina-alueiden tavoitteleminen). Kysymyksillä haettiin vastaajien näkemyksiä, kokemuksia ja käsityksiä kyseisistä asioista, ei heidän tietämystään niistä. Vastauksissa arvioitiin kukin toimiala kysymyskohtaisesti yhdestä viiteen. 5 = erittäin hyvä 1 = erittäin huono. Vertailun vuoksi kuluttajia pyydettiin arvioimaan myös oman toimintansa vastuullisuutta viidellä kysymyksellä (kysymyslomake liitteenä).

6 Miten maineindeksi on tehty? Jokaisesta kysymyksestä tehtiin oma alaindeksinsä siten, että äärimmäisten vastausten (5 ja 1) prosenttiosuuksia painotettiin kertoimella yksi ja lievästi positiivisten ja negatiivisten (4 ja 2) vastausten prosenttiosuuksia kertoimella,5. Indeksin arvo on 1:n ja -1:n välillä. Samalla tavalla muodostettiin kuluttajien oma vastuullisen käyttäytymisen indeksi. Kantar TNS toteutti kuluttaja-aineiston keruun online-paneelissa. Kysely kohdennettiin yhteensä 3:lle vuotiaalle suomalaiselle. Yhteensä 2 kuluttajaa arvioi omaa käyttäytymistään ja kuuden palvelualan vastuullisuutta ja 1 kuluttajaa arvioi kolmen teollisuusalan vastuullisuutta. Kysely omasta ja palvelualojen vastuullisuudesta toteutettiin maaliskuussa 217 ja teollisuusalojen kysely huhti-toukokuussa 217. Vastuu indeksien laskemisesta sekä tulosten analysoinnista ja tulkinnasta on Kaupan liitolla.

7 Kuluttajien näkemys yrityssektorin eri toimialojen maineesta

8 Kuluttajapalveluiden maine ei yllä teollisuuden tasolle paitsi kaupan Palvelualojen maineindeksi, kaikki osa-alueet yhteensä 11 erilliskysymyksen indekseistä laskettu keskiarvo 5 Pääkaupunkiseudulla arvostetaan 45 4 raideliikennettä muuta maata enemmän, pankkeihin taas suhtaudutaan muita nihkeämmin. 1 Teollisuuden maine on parhaimmillaan suurten kaupunkien ulkopuolella.

9 Naiset arvioivat kuluttajapalvelujen mainetta paremmaksi kuin miehet Palvelualojen maineindeksi, kaikki osa-alueet yhteensä 11 erilliskysymyksen indekseistä laskettu keskiarvo Naiset Miehet Miehet arvostavat perinteisiä teollisuusaloja, paperi- ja konepajateollisuutta, naisia korkeammalle. Naiset taas arvioivat miehiä myönteisemmin kuluttajarajapinnassa toimivia aloja.

10 Nuorilla sukupuolten väliset erot alojen arvostuksessa ovat erityisen suuria Palvelualojen maineindeksi, kaikki osa-alueet yhteensä, vuotiaat 11 erilliskysymyksen indekseistä laskettu keskiarvo Naiset Miehet Nuorten naisten mielissä perinteisten teollisuusalojen maine ei ole häävi; vähittäiskaupan maine on aloista paras. Nuoret miehet arvostavat teollisuutta ja kuluttajapalveluista vähittäiskauppaa.

11 Vanhemmissa ikäryhmissä perinteisen teollisuuden arvostus on lujaa Palvelualojen maineindeksi, kaikki osa-alueet yhteensä, 5-79-vuotiaat 11 erilliskysymyksen indekseistä laskettu keskiarvo Naiset Miehet Vanhimmissa ikäryhmissä pankkien maine on aloista huonoin. Toisin kuin alle 25-vuotiaat yli viisikymppiset naiset arvostavat myös perinteistä teollisuutta.

12 1. Toimialojen yhteiskunnallinen ja taloudellinen maine Kuinka merkittäviä toimialat ovat verojen maksajina, investoijina ja työllistäjinä? Indeksi Paperiteollisuutta pidetään yleisimmin merkittävänä verojen maksajana ja investoijana, kauppaa ja muuta teollisuutta hyvinä kakkosina. Vähittäiskaupan maine työllistäjänä on ylivoimainen ja elintarviketeollisuuden kakkossija lähes yhtä selvä.

13 Mutta mitä kertovat tilastot? Toimialojen työllisyys ja investoinnit yrityssektorilla (S11 ja S12) 216 Työllisyys, 1 henkeä Investoinnit, milj. euroa Kauppa (pl. autot) 238,6 Kauppa (pl. autot) 1 54 Vähittäiskauppa 151,9 Konepajat * 1 36 Konepajat * 12,1 Paperiteoll. 755 Maaliikenne ** 64,3 Vähittäiskauppa 653 Ravintolat, kahvilat 61,8 Maaliikenne ** 633 Elintarviketeoll. *** 36,4 Elintarviketeoll. *** 516 Yksit. terveyspalvelut 32,8 Ilmaliikenne 373 Rahoitus 27, Rahoitus 29 Paperiteoll. 19,5 Ravintolat, kahvilat 127 Ilmaliikenne 4,2 Yksit. terveyspalvelut Lähde: Kansantalouden tilinpito, Tilastokeskus. * Sisältää toimialat 25, ** Sisältää kaiken maaliikenteen, ei pelkästään rautateitä. *** Sisältää toimialat 1-12.

14 Ansiotuloista tehdyt ennakonpidätykset ja työnantajan sava-maksut Mutta mitä kertovat tilastot? Toimialojen 1 tuottama verokertymä 216 Kumulatiivinen nettokertymä, milj. euroa Yhteisöverot Arvonlisäverot Kauppa (pl. autot) Kauppa (pl. autot) 594 Kauppa (pl. autot) Konepajat * Rahoitus 578 Vähittäiskauppa Vähittäiskauppa 826 Konepajat * 223 Ravintolat, kahvilat 236 Rahoitus 491 Vähittäiskauppa 24 Rahoitus 8 Paperiteoll. 383 Paperiteoll. 184 Rautatieliikenne 25 Elintarviketeoll. ** 375 Elintarviketeoll. ** 74 Ilmaliikenne -25 Ravintolat, kahvilat 252 Ravintolat, kahvilat 38 Elintarviketeoll. ** -38 Ilmaliikenne 94 Rautatieliikenne 15 Konepajat * -342 Rautatieliikenne 73 Ilmaliikenne,5 Paperiteoll Lähde: Verohallinto. 1 Toimialoissa ei ole mukana yksityistä terveydenhoitoa, * Sisältää toimialat 25, koska Verohallinnon tilastoista ei pysty erottelemaan ** Sisältää toimialat yrityssektoria ja julkista sektoria erikseen.

15 5 2. Maine ympäristövastuullisena toimialana Millä tasolla toimialojen ympäristövastuullisuus on tällä hetkellä ja miten voimakkaasti ne pyrkivät parantamaan sitä? Indeksi Teollisuusalojen ympäristövastuullisuuden arvostus on vahvaa. Naiset arvioivat palvelualoja miehiä positiivisemmin ja miehet teollisuutta.

16 Maine ympäristövastuullisena toimialana nuorten keskuudessa Millä tasolla toimialojen ympäristövastuullisuus on tällä hetkellä ja miten voimakkaasti ne pyrkivät parantamaan sitä? Naiset Miehet Indeksi, vuotiaat Nuoret miehet näkevät liikenteen ja teollisuuden ympäristövastuullisina aloina, naiset rautatiet ja muut palvelut. 1

17 Maine ympäristövastuullisena toimialana yli 5- vuotiaiden keskuudessa Millä tasolla toimialojen ympäristövastuullisuus on tällä hetkellä ja miten voimakkaasti ne pyrkivät parantamaan sitä? Naiset Miehet Indeksi, 5-79-vuotiaat Sukupuolten väliset erot toimialoja arvioitaessa häviävät iän myötä. Teollisuuden arvostus myös ympäristövastuullisuudessa on suurta.

18 3. Maine hyvänä työnantajana Kuinka tasa-arvoisesti toimialan yritykset kohtelevat työntekijöitä ja kuinka hyvää on johtaminen ja esimiestyö työssä viihtymisen kannalta? Indeksi Nuorimmat ikäryhmät arvostavat palvelualoja hyvinä työnantajina vanhimpia useammin. Lähes kaikilla muilla osa-alueilla vanhimpien ikäryhmien arviot ovat nuoria positiivisempia. Hyvää mainetta nuorten keskuudessa ei kannata tärvellä!

19 Toimialan maine hyvänä työnantajana nuorten keskuudessa Kuinka tasa-arvoisesti toimialan yritykset kohtelevat työntekijöitä ja kuinka hyvää on johtaminen ja esimiestyö työssä viihtymisen kannalta? Naiset 9 9 Miehet Indeksi, vuotiaat Nuoret naiset ja miehet arvostavat vähittäiskauppaa hyvänä työnantajana selvästi muita ikäryhmiä enemmän. Teollisuus ei näytä houkuttelevalta nuorten naisten silmissä.

20 Toimialan maine hyvänä työnantajana vähintään 5-vuotiaiden keskuudessa Kuinka tasa-arvoisesti toimialan yritykset kohtelevat työntekijöitä ja kuinka hyvää on johtaminen ja esimiestyö työssä viihtymisen kannalta? Naiset Miehet Indeksi, 5-79-vuotiaat Nuoret suhtautuvat eri toimialojen yrityksiin työnantajina selvästi positiivisemmin kuin vanhempansa. Vanhimpien ikäryhmien keskuudessa yksityisen terveydenhoidon ja perinteisten teollisuudenalojen työnantajamaine on paras.

21 Mitä vähemmän alasta tiedetään, sitä helpompi somehuhuilla ja yksittäisillä uutisilla on muokata mielipidettä Ei osaa vastata vaihtoehdon prosenttiosuus arvioitaessa työnantajamainetta, % ikäryhmän vastauksista % Naiset Miehet vuotiaat Lähes kolmasosa nuorista naisista ei osaa arvioida perinteisiä teollisuudenaloja työnantajina lainkaan. Nuorille miehille taas palvelualojen arviointi on hankalampaa. Haastetta ammatinvalinnan ohjaukseen?

22 Mielikuviin vaikuttaminen voi olla vaikeaa, jos varmat mielipiteet perustuvat väärään tai vanhentuneeseen tietoon Ei osaa vastata vaihtoehdon prosenttiosuus arvioitaessa työnantajamainetta, % ikäryhmän vastauksista % vuotiaat Naiset Miehet Keski-ikäisille miehille ja naisille palvelualojen arviointi työnantajina näyttäisi olevan yhtä helppoa. Varmimmin näkemyksiä on kaupasta ja ravintoloista.

23 4. Toimialojen maine asiakaspalvelijoina Miten hyväksi koet asiakaspalvelun ja miten asiakaslähtöisesti toimialan yritykset kehittävät palvelujaan? (Teollisuus: Miten hyvin yritykset kohtelevat asiakasyrityksiä, yhteistyökumppaneita tai tavaran- ja palvelujen toimittajia?) Indeksi Pankkien maine asiakaspalvelijoina romahtaa vastaajan iän noustessa. Kaupan ja ravintoloiden maine taas paranee varsinkin miehillä.

24 Nuorten arvio asiakaspalvelusta kuluttajapalveluissa Miten hyväksi koet asiakaspalvelun ja miten asiakaslähtöisesti toimialan yritykset kehittävät palvelujaan? Naiset Miehet Indeksi, vuotiaat Nuoret naiset arvostavat kauppojen ja pankkien asiakaspalvelun lähes samoin! 1

25 Vähintään 5-vuotiaiden arvio asiakaspalvelusta Miten hyväksi koet asiakaspalvelun ja miten asiakaslähtöisesti toimialan yritykset kehittävät palvelujaan? Indeksi, 5-79-vuotiaat Naiset Miehet Yli viisikymppiset suhtautuvat pankkien, rautateiden ja lentoliikenteen asiakaspalveluun nuoria selvästi kriittisemmin. Muiden alojen palvelua he taas arvostavat selvästi enemmän.

26 5. Toimialojen maine innovoijina ja toimintansa kehittäjinä Miten innokkaasti yritykset innovoivat ja kehittävät tuotteitaan ja palvelujaan sekä etsivät uusia asiakasryhmiä ja markkina-alueita ja kehittävät toimintaansa niitä saavuttaakseen? 5 Indeksi Maine uudistuvana ja kehittyvänä alana voi olla vetovoimatekijä työvoimasta kilpailtaessa. Siksi on tärkeää katsoa, miten nuoret toimialan näkevät.

27 Maine uudistuvana ja kehittyvänä toimialana Miten innokkaasti yritykset innovoivat ja kehittävät tuotteitaan ja palvelujaan sekä etsivät uusia asiakasryhmiä ja markkina-alueita ja kehittävät toimintaansa niitä saavuttaakseen? Indeksi, vuotiaat Naiset Miehet Nuoret naiset näkevät kuluttajarajapinnassa toimivat alat - elintarviketeollisuuden, kaupan ja ravintolat uudistuvina ja kehittyvinä, nuoret miehet teollisuuden.

28 Maine uudistuvana ja kehittyvänä toimialana Miten innokkaasti yritykset innovoivat ja kehittävät tuotteitaan ja palvelujaan sekä etsivät uusia asiakasryhmiä ja markkina-alueita ja kehittävät toimintaansa niitä saavuttaakseen? Indeksi, 5-79-vuotiaat Naiset Miehet Rautateitä lukuun ottamatta vanhimmat ikäryhmät arvioivat kaikkien alojen uudistumista ja kehittymistä nuoria positiivisemmin.

29 Kuluttajarajapinnassa kehitystyö näkyy usein asiakkaille ja alan arviointi voi olla helpompaa Ei osaa vastata vaihtoehdon prosenttiosuus arvioitaessa mainetta uudistuvana ja kehittyvänä alana, % ikäryhmän vastauksista vuotiaat % Naiset Miehet Kuluttajapalveluiden haaste ja etu on, että mainetta luodaan jokapäiväisissä kohtaamisissa. Perinteisen teollisuuden mainetta luodaan enemmän esim. mediassa.

30 Kesi-iässä alan uudistumisen arviointiin on nuoria enemmän aikaperspektiiviä Ei osaa vastata vaihtoehdon prosenttiosuus arvioitaessa mainetta uudistuvana ja kehittyvänä alana, % ikäryhmän vastauksista vuotiaat % Naiset Miehet Kaupan, elintarviketeollisuuden ja ravintoloiden kehitystyötä näyttää olevan helpoin arvioida.

31 Kuluttajien näkemys omasta vastuullisuudestaan

32 Laskut maksetaan ajallaan tuotteiden alkuperän tarkastaminen useimmiten jää Kuluttajien näkemys omasta vastuullisuudestaan Kokonaisindeksi, viiden erilliskysymyksen indekseistä laskettu keskiarvo 1 Lähes kaikissa ikäryhmissä naiset 7 kuvaavat toimintaansa selvästi 5 45 vastuullisemmaksi 38 kuin miehet paria poikkeusta lukuun ottamatta. Vastuullinen käytös näyttää myös vahvistuvan iän myötä.

33 Tuotteiden valmistustapa ja alkuperä kiinnostavat vähiten nuoria Kuinka usein tarkistat tuotteiden alkuperän, valmistusmateriaalit, -aineet tai tavan? Pääkaupunkiseudulla tuotteiden alkuperä tarkistetaan ahkerimmin.

34 Nuoret naiset antavat harvimmin perinteistä naapuriapua ehkä auttamishalu kanavoituu kaveripiiriin? Kuinka usein autat tarvittaessa naapuria (kaupassa käynti, kukkien kastelu lomien aikana, nurmikon leikkaus yms.)? Maaseudulla naapuriapu on yleistä. Varsinkin lapsiperheet auttavat naapureitaan

35 Yli puolet suomalaisista sanoo ainakin useimmiten säästävänsä energiaa Kuinka usein säästät energiaa ja kuinka tärkeänä kodinkoneiden valintakriteerinä sitä pidät? Pohjois- ja Itä- Suomessa energiansäästö kiinnostaa vähiten.

36 Kierrätyksessä sukupuolten välinen ero on suurimmillaan Kuinka usein kierrätät lasia, paperia tai vaatteita? Etelä-Suomessa kierrätetään eniten, Pohjois- ja Itä- Suomessa vähiten.

37 Varsinkin vanhimmat ikäluokat suunnittelevat ruokaostoksensa tarkimmin, jotta hävikkiä ei syntyisi Kuinka usein suunnittelet ruokaostoksesi siten, ettei ruokahävikkiä syntyisi? Lapsiperheet sekä johtavassa asemassa olevat ja ylemmät toimihenkilöt suunnittelevat ruokaostoksiaan vähiten.

38 Laskut maksetaan jämptisti! Kuinka usein maksat laskut viimeistään eräpäivänä? Lapsiperheelliset joustavat eniten eräpäivissä ja harvoin hekin.

39 Lisätietoja: pääekonomisti Kaupan liitto p Kauppa.fi Kaupanvuosi.fi

40 LIITE

41 LIITE

42 LIITE

43 LIITE

Älä tule paha maine. - Palvelualojen uusi maineindeksi. Jaana Kurjenoja. Poimintoja selvityksestä.

Älä tule paha maine. - Palvelualojen uusi maineindeksi. Jaana Kurjenoja. Poimintoja selvityksestä. Älä tule paha maine - Palvelualojen uusi maineindeksi Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Maineindeksin taustaa

Lisätiedot

Älä tule paha maine. - Palvelualojen maineindeksi. Jaana Kurjenoja. Poimintoja selvityksestä.

Älä tule paha maine. - Palvelualojen maineindeksi. Jaana Kurjenoja. Poimintoja selvityksestä. Älä tule paha maine - Palvelualojen maineindeksi Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimuksetosiossa. Palvelualojen

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2016 Kauppa 20% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus 9% Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2017 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2017. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

PAMin vetovoimabarometri 2012. PAMin vetovoimabarometri 2012

PAMin vetovoimabarometri 2012. PAMin vetovoimabarometri 2012 Barometrin teki TNS-Gallup Toteutettu Gallup Forumissa lokamarraskuussa Tehty aikaisemmin 2010 ja 2011 Selvittää kaupan, majoitus-ja ravitsemisalan sekä kiinteistöpalvelualan vetovoimaisuutta (mukana joissain

Lisätiedot

Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku

Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku Vaatetuksen markkinat ja kuluttajan ostopolku Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen taustaa:

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 Kauppa 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla

Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Bruttokansantuoteosuudet 2010 9,9 Kauppa 32,7 9,3 Muu teollisuus Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muut yksit. palvelut

Lisätiedot

3/2014. Tietoa lukijoista

3/2014. Tietoa lukijoista 3/2014 Tietoa lukijoista Kantri on Maaseudun Tulevaisuuden, Suomen 2. luetuimman päivälehden, kuukausiliite. Se on maaseudulla asuvalle ihmiselle tehty aikakauslehti. Lehti on onnistunut tehtävässään ja

Lisätiedot

PAMin vetovoimabarometri

PAMin vetovoimabarometri PAMin vetovoimabarometri Eräiden alojen kuva ja houkuttelevuus Yksikönjohtaja Sakari Nurmela Hankkeen toteuttaminen Barometrissa selvitettiin Palvelualojen ammattiliiton kannalta keskeisten toimialojen

Lisätiedot

Työnantajien suhtautuminen alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin Toukokuu 2018

Työnantajien suhtautuminen alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin Toukokuu 2018 Työnantajien suhtautuminen alle 30- ja yli 50-vuotiaisiin Toukokuu 2018 Tutkimuksen tiedot Tämän tutkimuksen on tehnyt IROResearch Oy toukokuussa 2018 työeläkeyhtiöiden toimeksiannosta. Tavoitteena oli

Lisätiedot

Taustamateriaali: Nuorten ostopäätöksiä ohjaavat vastuullisuus ja kotimaisuus

Taustamateriaali: Nuorten ostopäätöksiä ohjaavat vastuullisuus ja kotimaisuus SUOMALAISEN TYÖN LIITTO Taustamateriaali: Nuorten ostopäätöksiä ohjaavat vastuullisuus ja kotimaisuus Suomalaisen Työn Liiton tutkimus Nuoret, työ ja kuluttaminen 2019 Tutkimuksen toteutus Nuoret, työ

Lisätiedot

Nuoret työntekijät Asenteet ja motivaatio. Kaupan päivä 2014 KESKO

Nuoret työntekijät Asenteet ja motivaatio. Kaupan päivä 2014 KESKO Nuoret työntekijät Asenteet ja motivaatio Kaupan päivä 2014 KESKO Puheenjohtaja Ann Selin 20.1.2014 PAM lukuina Jäseniä 230 000 Ammattiosastoja 182 Luottamushenkilöitä noin 5 000 42 työehtosopimusta ja

Lisätiedot

Mitä mieltä maahanmuutosta?

Mitä mieltä maahanmuutosta? JULKAISUSARJA 8/2019 Mitä mieltä maahanmuutosta? SAK:n jäsentutkimus 20 40-vuotiaille ammattiliittojen jäsenille Osaraportti Lisätietoja: Riitta Juntunen riitta.juntunen@sak.fi mah dolli suuk sien aika

Lisätiedot

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät 2012 2013. Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2012 2013 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2011 Liikevaihto yht. 127 mrd. euroa (pl. alv) 13% 13% 29 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 23.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Paraniko palvelu, kiristyikö kilpailu?

Paraniko palvelu, kiristyikö kilpailu? Paraniko palvelu, kiristyikö kilpailu? Kuluttajien ja yritysten näkemyksiä kaupan vapautuneista aukioloajoista Poimintoja selvityksestä Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kaupan liiton

Lisätiedot

Ruokaketjun merkitys kansantaloudelle ja alueille Suomessa

Ruokaketjun merkitys kansantaloudelle ja alueille Suomessa Ruokaketjun merkitys kansantaloudelle ja alueille Suomessa Julkistustilaisuus 30.5.2017, Ravintola Loisteen Kaarre Marja Knuuttila ja Eero Vatanen #ruokatyötä340tuhannelle #ruokaketju Ruoka-ala (ruokaketju)

Lisätiedot

Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen. Kansalaisnäkemyksiä Palkansaajajärjestö Pardia

Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen. Kansalaisnäkemyksiä Palkansaajajärjestö Pardia Julkisten palvelujen tuotannon yksityistäminen Kansalaisnäkemyksiä Palkansaajajärjestö Pardia 21.11.2016 Suhtautuminen julkisten palvelujen tuotannon yksityistämiseen Suomen hallitus on toteuttamassa monia

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 2/2019 Tilanne

Keski-Suomen Aikajana 2/2019 Tilanne Keski-Suomen Tilanne 31.12.2018 Kasvu jatkui hyvänä koko vuoden, tosin hieman koko maata pienempänä Kovin kasvu oli Äänekosken seudulla Teollisuuden investoinneilla on iso merkitys Henkilöstömäärä on lisääntynyt

Lisätiedot

Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut

Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut TUTKIMUSOSIO Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut Valtaosa suomalaisista antaa erittäin tai melko hyvän arvosanan eniten käyttämälleen päivittäistavarakaupalle ( %) ja apteekille

Lisätiedot

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä

MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla. Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä MISSÄ MENNÄÄN KAUPAN ALALLA Kaupan rooli yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla Kaupan alan osaamisfoorumi 1.2.2012 Mervi Angerma-Niittylä KAUPAN ALAN ERITYISPIIRTEITÄ Kaupan alan kansantaloudellinen merkitys

Lisätiedot

Ollaan ihmisiksi! - Myös kaupassa. Jaana Kurjenoja

Ollaan ihmisiksi! - Myös kaupassa. Jaana Kurjenoja Ollaan ihmisiksi! - Myös kaupassa Jaana Kurjenoja Selvityksen taustaa Kaupan yritykset ovat eri yhteyksissä kertoneet Kaupan liitolle, miten heidän asiakaspalvelussa olevat työntekijänsä joutuvat usein

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua Jaana Kurjenoja luo kasvua luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja tukipalvelut Informaatio

Lisätiedot

Kansalaiset: Kokoomus, SDP ja Keskusta yhtä kyvykkäitä kuntapuolueita

Kansalaiset: Kokoomus, SDP ja Keskusta yhtä kyvykkäitä kuntapuolueita Julkaistavissa sunnuntaina.1. klo 00.01 Kansalaiset: Kokoomus, ja Keskusta yhtä kyvykkäitä kuntapuolueita Kokoomus ( % pitää osaavana ja kyvykkäänä), ( %) ja keskusta ( %) ovat kansalaisten mielestä osaavimmat

Lisätiedot

TIEDOTE 4/2014 TYÖSSÄKÄYNTI KUOPIOSSA

TIEDOTE 4/2014 TYÖSSÄKÄYNTI KUOPIOSSA KUOPION KAUPUNKI Konsernipalvelu Talous- ja strategiapalvelu Elokuu 213 TIEDOTE 4/214 TYÖSSÄKÄYNTI KUOPIOSSA Väestö pääasiallisen toiminnan mukaan Kuopiossa 31.12.212 Tilastokeskuksen keväällä 214 julkaisemien

Lisätiedot

Kauppa luo kasvua 15.8.2016. Jaana Kurjenoja

Kauppa luo kasvua 15.8.2016. Jaana Kurjenoja Kauppa luo kasvua Kauppa luo varallisuutta yhteiskuntaan Osuus arvonlisäyksestä 2015 Kauppa 20% 9% 9% Metalli- ja elektroniikkateollisuus Muu jalostus Ammatillinen ja tieteellinen toiminta, hallinto- ja

Lisätiedot

Palvelualojen taskutilasto

Palvelualojen taskutilasto Palvelualojen taskutilasto 2009 Sisältö PAMin jäsenet... 3 Palkansaajien määriä... 4 Yritysten lukumääriä palvelutoimialoilla... 9 Ansiot...10 Työsuhdemuodot...11 Lisätietoja...14 PAMIN taskutilasto 2009

Lisätiedot

Nopeusrajoitteiset henkilöautot. Huhtikuu 2018

Nopeusrajoitteiset henkilöautot. Huhtikuu 2018 Nopeusrajoitteiset henkilöautot Huhtikuu 208 Tutkimuksen toteutus Kohderyhmä 0-7 -vuotias väestö Suomessa Manner-Suomi 000 Tiedonkeräys 000 vastaajaa, väestönäyte Tiedonkeräysmenetelmä: Online-paneeli,

Lisätiedot

Taustamateriaali: Vastuullisuus ohjaa kuluttamista entistä voimakkaammin

Taustamateriaali: Vastuullisuus ohjaa kuluttamista entistä voimakkaammin Onhan siinä Avainlippu-kampanja Taustamateriaali: Vastuullisuus ohjaa kuluttamista entistä voimakkaammin Suomalaisen Työn Liiton tutkimus Nuoret, työ ja kuluttaminen 201 Tutkimusten toteutus Osana Onhan

Lisätiedot

KANSALAISET: YKSILÖ ITSE VASTUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN

KANSALAISET: YKSILÖ ITSE VASTUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN TIEDOTE KANSALAISET: YKSILÖ ITSE TUUSSA OMASTA HYVINVOINNISTAAN Valtaosa ( %) suomalaisista ilmoittaa, että yksilön tulisi olla vastuussa itse erittäin tai melko paljon omasta hyvinvoinnistaan, käy ilmi

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri I/2015

Pirkanmaan yritysbarometri I/2015 Pirkanmaan yritysbarometri I/215 Huhtikuu 215 Markus Sjölund Pirkanmaan yritysbarometri l/215 Yhteensä 361 vastausta Kysely lähetettiin Pirkanmaalla 1 651:lle Vastausprosentti = 22 Taustatiedot Vastaajat

Lisätiedot

Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus

Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus Nuorten toiveammatit ja työelämän sukupuolittuneisuus Mia Teräsaho & Miina Keski-Petäjä Nuoret ja tulevaisuus satavuotiaassa Suomessa -seminaari 7.3.2017 Nuoret eivät tee valintoja tyhjiössä Sukupuoliroolit

Lisätiedot

Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin

Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin Espoo Valtuuston seminaari 22.4.2015 Seppo Laakso, Näkökulmia Helsingin seudun ja Espoon työmarkkinoihin ja talousnäkymiin Helsingin seudun kasvu 2000-luvulla Bruttokansantuote v. 2010 hinnoin, Ind.2000=100

Lisätiedot

Yrittäjägallup tammikuu 2018

Yrittäjägallup tammikuu 2018 Yrittäjägallup tammikuu 2018 1.0.2018 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry 1 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämän Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää PK-yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä ajankohtaisista

Lisätiedot

Turvallisuus, nopeus vai hinta?

Turvallisuus, nopeus vai hinta? Turvallisuus, nopeus vai hinta? Kuluttajien ja yritysten näkemyksiä maksutavoista Poimintoja selvityksestä Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia

Lisätiedot

Työmarkkinoiden kehityskuvia

Työmarkkinoiden kehityskuvia Työmarkkinoiden kehityskuvia Heikki Räisänen, tutkimusjohtaja, dosentti Työ- ja elinkeinoministeriö Pirkanmaan liiton tulevaisuusfoorumi 7.11.2011, Tampere Sisältö 1. Lähtökohtia työmarkkinoiden toimintaan

Lisätiedot

Onko verkkokaupoista ostaminen turvallista?

Onko verkkokaupoista ostaminen turvallista? Onko verkkokaupoista ostaminen turvallista? Miten kuluttajat näkevät verkkokaupan turvallisuuden? Ja mihin kuluttajat perustavat käsityksensä koetusta turvallisuudesta? Suomalaisen tietoturvayhtiö Silverskin

Lisätiedot

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ASIAKASKYSELY 2017

YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ASIAKASKYSELY 2017 Päiväys 5.4.2017 YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLLON ASIAKASKYSELY 2017 Pietarsaaren ympäristöterveydenhuolto on toteuttanut kyselytutkimuksen joulu-tammikuussa 2016 2017. Kyselytutkimuksen tarkoituksena oli selvittää,

Lisätiedot

Päätoimialojen kehitys ja työpaikkojen muutos Satakunnassa

Päätoimialojen kehitys ja työpaikkojen muutos Satakunnassa Päätoimialojen kehitys ja työpaikkojen muutos Satakunnassa "AVAA SATAKUNNAN OPINOVI" AIKUISOHJAUS TYÖELÄMÄN VOIMAVARANA -SEMINAARI 19.1.2010 Projektitutkija Saku Vähäsantanen Turun kauppakorkeakoulu, Porin

Lisätiedot

Yksityishenkilöiden tulot ja verot vuonna 2014

Yksityishenkilöiden tulot ja verot vuonna 2014 01:13 Yksityishenkilöiden tulot ja verot vuonna 0 Helsingissä mediaanitulo 00 euroa Helsinkiläisen vuositulot keskimäärin 34 00 euroa Tulokehitys heikkoa Keskimääräisissä pääomatuloissa laskua Veroja ja

Lisätiedot

Yksityishenkilöiden tulot ja verot 2009

Yksityishenkilöiden tulot ja verot 2009 Tilastoja Helsingin kaupungin tietokeskus 27 2011 Yksityishenkilöiden tulot ja verot 2009 Helsingissä keskitulot 30 000 euroa Pääomatulot laskivat viidenneksen Veroja ja veroluonteisia maksuja 7 200 euroa

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri ll/

Pirkanmaan yritysbarometri ll/ Pirkanmaan yritysbarometri ll/2013 19.11.2013 Pirkanmaan yritysbarometri ll/2013 Pirkanmaan yritysbarometri tehdään kaksi kertaa vuodessa Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksille. Syksyn 2013 yritysbarometrikyselyn

Lisätiedot

Yrittäjägallup toukokuu 2019

Yrittäjägallup toukokuu 2019 Yrittäjägallup toukokuu 0..0 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry Yrittäjägallup, toukokuu 0 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämän Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää pk-yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä

Lisätiedot

Milttonin vastuullisuustutkimus 2017 Yhteenvetoraportti

Milttonin vastuullisuustutkimus 2017 Yhteenvetoraportti Milttonin vastuullisuustutkimus 2017 Yhteenvetoraportti 16.5.2017 Suomalaisten käsityksiä ja odotuksia yritysten vastuullisuudesta Jo kolmatta kertaa toteutetun tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitkä

Lisätiedot

Ruokaketjun toimijoiden näkemyksiä luomusta. Jaakko Nuutila,

Ruokaketjun toimijoiden näkemyksiä luomusta. Jaakko Nuutila, Ruokaketjun toimijoiden näkemyksiä luomusta Jaakko Nuutila, 6.10.2015 Osana kokonaisuutta Väitöstutkimus, jossa tarkastellaan luomuketjua osana suomalaista elintarvikejärjestelmää ja esitetään keinoja,

Lisätiedot

Koko maan tarkastelussa Pohjois-Suomessa kovin kasvu nykyisellä EUohjelmakaudella. Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto

Koko maan tarkastelussa Pohjois-Suomessa kovin kasvu nykyisellä EUohjelmakaudella. Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Keski-Suomen Tilanne 30.6.2019 Matkailun, kaupan ja palveluiden kasvu on jatkunut kohtuullisena. Suhdannehuippu ohitettu viennissä, teollisuudessa ja rakentamisessa. Kovin kasvu Saarijärven-Viitasaaren

Lisätiedot

6. Tuotemerkkien arvostus Liikenneyhtiöt

6. Tuotemerkkien arvostus Liikenneyhtiöt 6. Tuotemerkkien arvostus 54 Tuotemerkkien arvostus Seuraavilla sivuilla esitetään tekstin ja grafiikan muodossa Tuotemerkkien arvostus-osion tulokset. Tutkimuksessa selvitettiin viiden liikenneyhtiö-tuotemerkin

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät

Kaupan näkymät Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan näkymät 2013 2014 Myynti- ja työllisyysnäkymät Kaupan myynti 2012 Liikevaihto yht. 129 mrd. euroa (pl. alv) 13% 12% 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58% Lähde:

Lisätiedot

Poolian hakijatutkimus 2012

Poolian hakijatutkimus 2012 Poolian hakijatutkimus 2012 Hakijatutkimuksen taustoja ja tietoja Pooliasta Tämän hakijatutkimuksen tarkoituksena on täydentää vuosittaisen palkkatutkimuksemme antamaa kuvaa työnhakijoidemme toiveista

Lisätiedot

Kotimaisen median arvostus

Kotimaisen median arvostus 5 Kotimaisen median arvostus Mediapäivä 1..201 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimuksen

Lisätiedot

Specsavers. Tutkimusraportti. Syksy Being More 1. Committed to

Specsavers. Tutkimusraportti. Syksy Being More 1. Committed to Specsavers Tutkimusraportti Syksy 2015 Being More 1 Tutkimuksen perustiedot Tutkimus toteutettiin elokuussa 2015 markkinatutkimusyhtiö M3 Research Oy:n internet-paneelissa. Tutkimuksen suunnitteli ja analysoi

Lisätiedot

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin

Työ kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018. Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin Työ 2030 -kysely KYSELYN TULOKSET 9/2018 Kyselyn toteuttaja YTK-Yhdistys ry Kysely toteutettiin 14.8. 31.8.2018 TAUSTATIEDOT 2052 62 % 80 % 50 % 50 % :lla henkilöä vastasi kyselyyn kyselyyn vastanneista

Lisätiedot

KUNTALAISTEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY VUONNA 2008 TEUVAN KUNTA OSA-RAPORTTI. Hannele Laaksonen

KUNTALAISTEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY VUONNA 2008 TEUVAN KUNTA OSA-RAPORTTI. Hannele Laaksonen KUNTALAISTEN ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY VUONNA 2008 TEUVAN KUNTA OSA-RAPORTTI Hannele Laaksonen 1. JOHDANTO...3 2. VASTAAJIEN TAUSTATIETOJA...4 3. HALLINTO- JA ELINKEINOTEIMEN PALVELUJEN ARVIOINTI...6 4.

Lisätiedot

Millaisia maksuvaikeudet ovat eri-ikäisillä suomalaisilla?

Millaisia maksuvaikeudet ovat eri-ikäisillä suomalaisilla? PERINTÄASIAKKAAT IKÄRYHMITTÄIN Millaisia maksuvaikeudet ovat eri-ikäisillä suomalaisilla? 1. TILASTOSELVITYS Tilastotarkastelun tarkoituksena on selvittää, miten perintään päätyneet laskut jakautuvat eri-ikäisille

Lisätiedot

Yrittäjägallup toukokuu 2019

Yrittäjägallup toukokuu 2019 Yrittäjägallup toukokuu 31.5. Kantar TNS Oy Jaakko Hyry 1 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämän Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää pk-yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä ajankohtaisista aiheista.

Lisätiedot

Yrittäjägallup syys lokakuu 2019 Työllistäminen

Yrittäjägallup syys lokakuu 2019 Työllistäminen syys lokakuu 2019 Työllistäminen 8.10.2019 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry 1 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus in tarkoituksena on selvittää pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä

Lisätiedot

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa

Kaupan indikaattorit. Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Kaupan indikaattorit Luottamusindeksit vähittäiskaupassa, autokaupassa ja teknisessä kaupassa Luottamusindeksit kaupan alalla Tammikuu 2010 Vähittäiskaupan indeksit (ml. autojen vähittäiskauppa): 1. Kokonaisindeksi

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri II/2014. Marraskuu 2014

Pirkanmaan yritysbarometri II/2014. Marraskuu 2014 Pirkanmaan yritysbarometri II/214 Marraskuu 214 Taustatiedot Vastausajankohta vko 44 Vastausprosentti = 18 18 Vastaajat toimialoittain, N 16 157 14 Vastaajat henkilöstömäärän mukaan 12 1 36 4 Kaikki vastaajat

Lisätiedot

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA

KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA KALA SUOMALAISTEN RUOKAPÖYDÄSSÄ KATRIINA PARTANEN TOIMINNANJOHTAJA, PRO KALA 16.11.2012 Tutkimuksen tavoitteet Selvittää kuluttajien käsityksiä ja asennoitumista kalaan ja kalatalouteen Verrata tuloksia

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2014

Lappeenrannan toimialakatsaus 2014 Lappeenrannan toimialakatsaus 2014 14.10.2014 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013

Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 Lappeenrannan toimialakatsaus 2013 14.10.2013 Tilaaja: Lappeenrannan kaupunki Toimittaja: Kaupunkitutkimus TA Oy Tietolähde: Tilastokeskus, asiakaskohtainen suhdannepalvelu Kuvaajat: Yhteyshenkilöt: Yritysten

Lisätiedot

Yksityishenkilöiden tulot ja verot vuonna 2012

Yksityishenkilöiden tulot ja verot vuonna 2012 2014:28 Yksityishenkilöiden tulot ja verot vuonna 2012 Helsingissä mediaanitulo 26 300 euroa Helsinkiläisen vuositulot keskimäärin 32 800 euroa Pääomatuloja huomattavasti edellisvuotta vähemmän Veroja

Lisätiedot

Työpaikat ja työlliset 2014

Työpaikat ja työlliset 2014 Irja Henriksson 14.10.2016 Työpaikat ja työlliset 2014 Vuoden 2014 lopussa Lahdessa oli 50 138 työpaikkaa ja työllisiä 46 238. Vuodessa työpaikkojen määrä laski 2,5 % ja työllisten 2,1 %. Luvut ovat vuoden

Lisätiedot

ARVOSTAN KONSEPTI. Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista. HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla

ARVOSTAN KONSEPTI. Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista. HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla ARVOSTAN KONSEPTI Kokemuksia hoito- ja hoiva-alan ennakoivasta rekrytoinnista HYVÄ-asiantuntijafoorumi Osaavan työvoiman saanti hyvinvointialalla 14.5.2009 Ennakoivan rekrytointityön perusteluja 1/2 Hoito-

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON?

YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? YHTEISKUNNALLINEN YRITTÄJYYS MAASEUDULLA UUSIA TUULIA PALVELUTUOTANTOON? Kysely Etelä-Pohjanmaan vapaa-ajan asukkaille Ruralia-instituutti 2018 1 OSA 3: PALVELUTUOTANTO Ruralia-instituutti 2018 2 PALVELUTUOTANTO

Lisätiedot

Keski-Suomen Aikajana 2/2019 Tilanne

Keski-Suomen Aikajana 2/2019 Tilanne Keski-Suomen Tilanne 31.12.2018 Kasvu jatkui hyvänä koko vuoden, tosin hieman koko maata pienempänä Kovin kasvu oli Äänekosken seudulla Teollisuuden investoinneilla on iso merkitys Henkilöstömäärä on lisääntynyt

Lisätiedot

Puolueiden vero-ohjelmien vaikutus kaupan kannattavuuteen

Puolueiden vero-ohjelmien vaikutus kaupan kannattavuuteen Puolueiden vero-ohjelmien vaikutus kaupan kannattavuuteen Kannattavuuslaskelmien lähtökohtia Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos on suunnitellut vero- ja kustannusvaikutusten analyysikehikon. Kustannuslaskelmien

Lisätiedot

Suomalaiset Virossa 2017

Suomalaiset Virossa 2017 Suomalaiset Virossa 2017 - Suomalaisten matkailu ja kulutus Virossa Poimintoja selvityksestä. Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät

Kaupan näkymät Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan näkymät 2011-2012 Myynti-, työllisyys- ja investointinäkymät Kaupan myynti 2010 Yht. 118,6 mrd. euroa (pl. alv) 13 % 12 % 30 % Autokauppa Tukkukauppa Vähittäiskauppa Päivittäistavarakauppa 58 %

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 2/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 2/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Vanhemmat nuoren ammatinvalinnan tukena. Auri Kohola Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Vanhemmat nuoren ammatinvalinnan tukena. Auri Kohola Taloudellinen tiedotustoimisto TAT Vanhemmat nuoren ammatinvalinnan tukena Auri Kohola Taloudellinen tiedotustoimisto TAT TULEVAISUUDEN TYÖELÄMÄ 65 % nykynuorista tulee työskentelemään ammateissa, joita ei ole vielä olemassa. (Lähde: World

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri I/2015

Pirkanmaan yritysbarometri I/2015 Pirkanmaan yritysbarometri I/215 Huhtikuu 215 Markus Sjölund Taustatiedot Vastausajankohta vko 44 Vastausprosentti = 18 18 Vastaajat toimialoittain, N 16 157 14 Vastaajat henkilöstömäärän mukaan 12 1 36

Lisätiedot

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit TIEDOTE Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit Kaikkien aikojen arvostetuimmiksi tasavallan presidenteiksi nousevat ja, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

Tältä näyttää suomalaisten mielestä tulevaisuuden työelämä

Tältä näyttää suomalaisten mielestä tulevaisuuden työelämä Tältä näyttää suomalaisten mielestä tulevaisuuden työelämä Selvityksen tausta Aula Research Oy toteutti selvityksen Suomessa tehtävään työhön liitettävistä mielikuvista Selvityksen toimeksiantajina ovat

Lisätiedot

Yrittäjägallup tammikuu 2018

Yrittäjägallup tammikuu 2018 Yrittäjägallup tammikuu 08 9.0.08 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämän Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää PK-yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä ajankohtaisista

Lisätiedot

Suomalaiset kuluttajina Virossa

Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Suomalaiset kuluttajina Virossa Selvitys perustuu Eurostatin, Statistics Estonian ja Tilastokeskuksen tilastoihin sekä kahteen otospohjaiseen kuluttajakyselyyn: TNS Gallup:

Lisätiedot

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016

Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (2010=100), viimeinen havainto 8/2016 Teollisuuden ja metalliteollisuuden uusien tilausten trendisarjat Indeksi (21=1), viimeinen havainto 8/216 16 14 12 1 8 24-3 Metalliteollisuus C Tehdasteollisuus 6 4 2 26 27 28 29 21 211 212 213 214 215

Lisätiedot

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2. Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.2017 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta

Lisätiedot

Pirkanmaan yritysbarometri II/2015

Pirkanmaan yritysbarometri II/2015 Pirkanmaan yritysbarometri II/215 Lokakuu 215 Markus Sjölund Pirkanmaan yritysbarometri ll/215 Yhteensä 361 vastausta Kysely lähetettiin Pirkanmaalla 1 651:lle Vastausprosentti = 22 Osuus vastaajista Pirkanmaan

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2013 Hiltunen Heikki Junnila Tiia Luukkonen Aki Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.2011. Penna Urrila Johtava ekonomisti

Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.2011. Penna Urrila Johtava ekonomisti EK:n Lisää tähän Suhdannebarometri otsikko Paperi-insinöörien syyskokous 23.11.11 Penna Urrila Johtava ekonomisti Miten tähän oikein on tultu Lännen kasvu finanssikriisin jälkeen Normaali taantuma pp.kk.vvvv

Lisätiedot

Yrittäjägallup syys lokakuu 2019 Ilmastonmuutos

Yrittäjägallup syys lokakuu 2019 Ilmastonmuutos syys lokakuu 2019 Ilmastonmuutos 8.10.2019 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry 1 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus in tarkoituksena on selvittää pienten ja keskisuurten yritysten yrittäjien mielipiteitä ja näkemyksiä

Lisätiedot

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012

RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 RAAHEN SEUTUKUNNAN YRITYSBAROMETRI 2012 Anetjärvi Mikko Karvonen Kaija Ojala Satu Sisällysluettelo 1 TUTKIMUKSEN YLEISTIEDOT... 2 2 LIIKEVAIHTO... 5 3 TYÖVOIMA... 6 3.1 Henkilöstön määrä... 6 3.2 Rekrytoinnit...

Lisätiedot

#Paikallisesti parasta kuluttajaselvitys lähiruoan käytöstä yhteenvetoraportti. Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus

#Paikallisesti parasta kuluttajaselvitys lähiruoan käytöstä yhteenvetoraportti. Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus #Paikallisesti parasta kuluttajaselvitys lähiruoan käytöstä yhteenvetoraportti Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskus Tausta ja menetelmät Turun yliopiston Brahea-keskus toteutti laajan kuluttajakyselyn

Lisätiedot

Palvelualojen taskutilasto

Palvelualojen taskutilasto Palvelualojen taskutilasto 2006 Sisällysluettelo PAMin jäsenet... 3 Sopimusalajakauma 31.12.2006...3 Jäsenten ikäjakauma 31.12.2007...4 Palkansaajien määriä ja %-osuus työvoimasta... 4 Palkansaajien määriä

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys palveluihin Suomessa 2018

Asiakastyytyväisyys palveluihin Suomessa 2018 Asiakastyytyväisyys palveluihin Suomessa 2018 Jaana Kurjenoja Poimintoja selvityksestä. Laajempi materiaali on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla, Tutkimukset-osiossa. Selvityksen

Lisätiedot

Yrittäjägallup syyskuu 2018

Yrittäjägallup syyskuu 2018 Yrittäjägallup syyskuu 0.0.0 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry Yrittäjägallup, kierros /0 syyskuu Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämän Yrittäjägallupin tarkoituksena on selvittää PK-yrittäjien mielipiteitä

Lisätiedot

20-30-vuotiaat työelämästä

20-30-vuotiaat työelämästä Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 20-30-vuotiasta lapsetonta väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn

Lisätiedot

Kaupan näkymät

Kaupan näkymät Kaupan näkymät 2017 2018 Joitakin poimintoja ennusteesta Koko materiaali on Kaupan liiton jäsenyritysten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivujen Tutkimuksia ja tilastoja -osiosta. Vuosi 2016: liikevaihto Vähittäiskaupan

Lisätiedot

Prosessialan näkymät ja vetovoiman lisääminen. Prosessiteollisuuden koulutuspäivät Uusikaupunki 2.6.2015

Prosessialan näkymät ja vetovoiman lisääminen. Prosessiteollisuuden koulutuspäivät Uusikaupunki 2.6.2015 Prosessialan näkymät ja vetovoiman lisääminen Prosessiteollisuuden koulutuspäivät Uusikaupunki 2.6.2015 Riitta Juvonen 2.6.2015 1 Sisältö Prosessiala Kemianteollisuus Tilanne ja näkymät tällä hetkellä

Lisätiedot

Vertaiskauppa verkossa

Vertaiskauppa verkossa Vertaiskauppa verkossa - Marginaali-ilmiöstä ilmiöksi Koko selvitys on Kaupan liiton jäsenten saatavilla Kauppa.fi:n jäsensivuilla Tutkimukset-osiossa. Sisällys Tausta ja käytetyt määritelmät Vertaiskauppa

Lisätiedot

Yrittäjägallup lokakuu 2017

Yrittäjägallup lokakuu 2017 Yrittäjägallup lokakuu 01.10.01 Kantar TNS Oy Jaakko Hyry t. 0103 1 Tutkimuksen tarkoitus ja toteutus Tämä on Yrittäjägallupin kolmas kierros, jonka tarkoituksena on selvittää pk-yrittäjien mielipiteitä

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2007

Nuorisotutkimus 2007 Nuorisotutkimus 2007 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin maaliskuussa 2007 nettikyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

Kesätyökysely työnantajille Suomen lasten ja nuorten säätiö & Taloudellinen tiedotustoimisto

Kesätyökysely työnantajille Suomen lasten ja nuorten säätiö & Taloudellinen tiedotustoimisto Kesätyökysely työnantajille 2012 Suomen lasten ja nuorten säätiö & Taloudellinen tiedotustoimisto Tutkimuksen toteutus Mitä tutkittiin? Tavoitteena selvittää työnantajien käytäntöjä kesätyöntekijöiden

Lisätiedot

Valtiovarainvaliokunta verojaosto Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp

Valtiovarainvaliokunta verojaosto Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp Liitemateriaali Valtiovarainvaliokunta verojaosto 15.10.2014 Energiaverotusta koskevan lainsäädännön muuttaminen HE 128/2014 vp Palvelualojen työnantajat PALTA ry Riitta Varpe PALTAn tunnusluvut Noin 1

Lisätiedot

Syytettyjen kohtelu: Tuomioistuimet helläkätisiä somessa kivitetään, media siinä välissä

Syytettyjen kohtelu: Tuomioistuimet helläkätisiä somessa kivitetään, media siinä välissä TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. klo : Syytettyjen kohtelu: Tuomioistuimet helläkätisiä somessa kivitetään, media siinä välissä KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön Ilmapuntari-tutkimuksessa tiedusteltiin

Lisätiedot