Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet"

Transkriptio

1 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 1 Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Sisällysluettelo 1-Kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet 2-Tavalliset vuodot 3-Vuotojen havaitsemismenetelmät 4-Tehokas vuototestaus 5-Suojauksen painetestaus 6-Vuototestausohjelma 7-Kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä 8-Epäsuorat vuotojen havaitsemiskeinot

2 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 2 Tervetuloa REAL Alternatives Europe -monimuoto-oppimisen ohjelmaan Tämä oppikirja on osa kylmäalalla, ilmastointialalla ja lämpöpumppualalla toimiville teknikoille suunnattua monimuoto-oppimisen ohjelmaa, joka on suunniteltu parantamaan vaihtoehtoisten kylmäaineiden turvallisuuteen, tehokkuuteen ja luotettavuuteen sekä suojaustoimenpiteisiin liittyviä tietoja ja taitoja. Ohjelmaa tukee yhdistelmä interaktiivista verkko-opiskelua, painettuja koulutusoppaita, työkaluja ja arviointeja koulutuksen tarjoajien käyttöön sekä verkkokirjasto, jossa on käyttäjien lisäämiä resursseja osoitteessa REAL Alternatives -ohjelman on kehittänyt eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien yhdistysten ja koulutuslaitosten yhteenliittymä, joka on rahoitettu yhteistyössä EU:n elinikäisen oppimisen ohjelman kanssa ja alan sidosryhmien tuella. Kouluttajat, valmistajat ja suunnittelijat eri puolelta Eurooppaa ovat osallistuneet sisällön luomiseen. Materiaali on saatavilla hollanniksi, englanniksi, saksaksi, italiaksi ja puolaksi. REAL Alternatives Europe -ohjelman moduulit: 1. Vaihtoehtoisten kylmäaineiden esittely turvallisuus, tehokkuus, luotettavuus ja hyvät käytännöt 2. Järjestelmien suunnittelu vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttäen 3. Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 4. Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 5. Alhaisen GWP-arvon omaavien kylmäaineiden käyttöönotto vanhoissa järjestelmissä 6. Oikeudellisten velvoitteiden tarkistuslista vaihtoehtoisia kylmäaineita käytettäessä 7. Vuotojen taloudellisten vaikutusten ja ympäristövaikutusten mittaaminen 8. Työkaluja ja neuvoja kohdekartoituksiin Voit opiskella jokaisen moduulin erikseen tai suorittaa koko kurssin ja sen arvioinnin.

3 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 3 Lisää tietoa on saatavilla verkkokirjastosta. Löydät jokaisen moduulin tekstistä viittauksia tarkempiin tiedonlähteisiin. Kun olet suorittanut moduulin loppuun, voit tarkistaa ne viittaukset, joista haluat lisätietoa, osoitteessa Voit myös lisätä kirjastoon resursseja, kuten linkkejä, teknisiä oppaita tai esityksiä, jos uskot, että niistä olisi hyötyä muillekin. Moduulista 6 löytyy lista kaikesta asiaan liittyvästä lainsäädännöstä ja kaikista standardeista, joihin ohjelmassa viitataan. Arviointivaihtoehtoja on saatavilla, jos haluat hyväksytyn jatkuvan ammatillisen kehittymisen todistuksen (CPD, continued professional development) Jokaisen moduulin lopussa on yksinkertaisia itsearviointikysymyksiä ja -harjoituksia, joiden avulla voit arvioida oppimistasi. Arviointi ja valinnaisen todistuksen hankkiminen on mahdollista suorittaa joko verkossa tai kirjallisena kokeena. Arviointi ja todistus ovat saatavilla vain niille, jotka osallistuvat REAL Alternatives -ohjelman hyväksymän kouluttajan tai työnantajan tarjoamaan koulutukseen. CPD-todistuksia antavat REAL Alternatives -yhteistyökumppanit (CPD = Continued Professional Development, jatkuva ammatillinen kehittyminen). Sivustolla on lista hyväksytyistä kouluttajista. Jos olet kiinnostunut vaihtoehtoisista kylmäaineista, rekisteröidy sivustolla niin saat päivityksiä, uutisia ja kutsuja, jotka liittyvät koulutuksiin, taitoihin ja kylmäalan tapahtumiin. Voit käyttää ja jakaa tätä materiaalia henkilökohtaisiin koulutustarkoituksiin. Oppikirjan ja sisällön tekijänoikeus säilyy Institute of Refrigerationilla ja yhteistyökumppaneilla. Materiaalia voi kopioida joko kokonaan tai osittain koulutustarkoituksiin lähettämällä kirjallisen hakemuksen REAL Alternatives Consortiumille, c/o Institute of Refrigeration, sähköpostiosoite Yhdistyneessä kuningaskunnassa: ior@ior.org.uk. Kaikki sisältöä tai oppimisohjelmaa koskevat kysymykset tulisi lähettää myös osoitteeseen ior@ior.org.uk. Ohjelman tausta ja kehityshistoria Tämä oppimisohjelma kehitettiin osana kaksivuotista projektia, jota johti kuuden yhteistyökumppanin yhteenliittymä eri puolilta Eurooppaa ja jonka rahoitti EU:n elinikäisen oppimisen ohjelma. Se suunniteltiin paikkaamaan puutteita jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumpputeknikoiden vaihtoehtoisten kylmäaineiden käyttötaidoissa. Ohjelma tarjoaa itsenäistä, ajan tasalla olevaa tietoa helppokäyttöisessä muodossa. Projektiyhteenliittymään kuului ammatillisia laitoksia, koulutuslaitoksia ja työntekijöiden edustajistoja. Työnantajista, valmistajista, toimialajärjestöistä ja ammattiinstituuteista muodostuvat sidosryhmät osallistuivat myös oppimateriaalin luomiseen, antoivat neuvoja sisällön suhteen ja tarkastelivat ohjelmaa sen kehityksen aikana. Yhteenliittymän kuusi yhteistyökumppania olivat:

4 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 4 Association of European Refrigeration Air Conditioning and Heat Pump Contractors Associazione Tecnici del Freddo, Italia Informationszentrum für Kälte-, Klima- und Energietechnik ggmbh (IKKE), Duisburg, Saksa Institute of Refrigeration, Yhdistynyt kuningaskunta Limburgin katolinen yliopisto (KHLim), Belgia London South Bank University, Yhdistynyt kuningaskunta PROZON-kierrätysohjelma, Puola.

5 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 5 Moduuli 3 Suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Johdanto Tämän verkko-opiskelumoduulin (3/8) aiheena on vuotojen vähentäminen. Se ei korvaa käytännön harjoittelua ja kokemusta. Moduulin lopusta löydät linkkejä hyödylliseen lisätietoon eri vertaisarvioinnin läpikäyneistä lähteistä, joita suositellaan tekniseksi tueksi, jos haluat saada lisää tietoa aiheesta. Tässä moduulissa tarkastellaan täytettyjen, toimivien järjestelmien suojaustoimenpiteitä ja vuotojen havaitsemista. Vuotojen vähentäminen on tärkeää kaikkia kylmäaineita käytettäessä seuraavista syistä: Turvallisuus kaikki kylmäaineet ovat tukahduttavia, monet vaihtoehtoisista aineista ovat helposti syttyviä, ja R717 on myrkyllinen. Suorituskyvyn säilyttäminen vuotava järjestelmä kuluttaa enemmän energiaa eikä se ole yhtä tehokas kuin kylmäainetta täynnä oleva järjestelmä. Kylmäaineen lisäämisen, huollon ja lisääntyneen energiankulutuksen aiheuttamien kulujen minimointi. Luotettavuuden parantaminen ja seurauksena olevan hävikin minimointi. Suorien ilmaston lämmitysvaikutusten minimointi joillakin vaihtoehtoisilla aineilla on suuri ilmaston lämmitysvaikutus. Lisääntyneeseen energiankulutukseen liittyvien epäsuorien CO 2 -päästöjen minimointi. Fluorattuja kaasuja (F-kaasut) koskevien lain vaatimusten täyttäminen tämä koskee myös aineita R32 ja R1234ze. Tehokas vuotojen havaitseminen on tärkeää, mutta on vieläkin tärkeämpää varmistaa, että kylmäaineiden suojaustoimenpiteet on asetettu etusijalle.

6 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 6 1. Järjestelmän kirjanpito Järjestelmän kirjanpito on välttämätön työkalu vuotojen vähentämisessä, ja se on pakollinen monille HFC-yhdisteitä käyttäville järjestelmille (ja siis myös R32- ja R1234ze-järjestelmille). Järjestelmän kirjanpitoa tulisi tutkia vuotojen tavallisten esiintymistapojen tunnistamiseksi, vertailun mahdollistamiseksi samantyyppisten järjestelmien kanssa ja vuotojen minimoimiskeinojen löytämiseksi myös jatkossa. Muista kuin HFC-yhdisteitä käyttävistä järjestelmistä tulisi myös pitää kirjaa, ja kirjanpidon tulisi sisältää seuraavat tiedot: järjestelmän sisältämän kylmäaineen tyyppi ja määrä järjestelmän PS-arvot (suurin sallittu paine) 1 suoritettu vuototestaus löydettyjen vuotojen sijainti suoritetut korjaukset. Järjestelmään tulisi myös olla selvästi merkittynä kylmäaineen tyyppi ja paino, joka on ilmaistava hiilidioksidiekvivalentteina HFC-yhdisteitä käyttäville järjestelmille (esim. R32:n hiilidioksidiekvivalentti on 675 kiloa kohden) Alla on järjestelmälokin malli lisätietoja löydät moduulista 8 Työkaluja ja neuvoja kohdekartoituksiin. Merkinnät Laissa vaaditaan, että F-kaasuja sisältävät jäähdytysjärjestelmät merkitään säännöksissä määriteltyjä tietoja sisältävillä merkinnöillä. Järjestelmissä, vuodonilmaisimissa ja kylmäainepulloissa voidaan kuitenkin käyttää myös muita merkintöjä (ks. esimerkit alla), jotka korostavat teknikoille vuotojen havaitsemisen tärkeyttä. Nämä merkit voi ladata REAL Alternatives -verkkokirjastosta. 1 PS on määritelty standardissa EN378-1:2008 A2:2012, Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 1: Perusvaatimukset, määritelmät, luokittelu ja valintakriteerit. Lisätietoa löytyy moduulista 6: Oikeudelliset velvoitteet.

7 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 7 2. Vuototestien suorittamistiheys ja kirjanpito Vuototestien suorittamistiheyden tulee olla järjestelmän tyypille, iälle ja kunnolle sopiva. R32:n vuototestien suorittamistiheys on määritelty vuoden 2014 asetuksessa (EU) N:o 517/2014 fluoratuista kasvihuonekaasuista. Suositellaan, että kaikille muille paitsi ilmatiiviisti suljetuille kiinteille järjestelmille (näihin kuuluvat siis myös matalan GWP-arvon omaavia vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävät järjestelmät) tulisi suorittaa vuototestaus säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti, ja testauksen tuloksista tulisi pitää kirjaa sisäistä hallintoa ja raportointia varten. F Gas Regulation 517/2014

8 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 8 Vuototestausohjelma aineelle R32 (F-kaasuasetukseen perustuva vaatimus) 1. tammikuuta 2015 alkaen fluorattuja kaasuja sisältäviltä järjestelmiltä vaadittava testien suorittamistiheys on esitetty alla: Taulukko 1: F-kaasuasetuksen mukainen vuototestien suorittamistiheys jälkeen Järjestelmän täyttömäärä 5 50 hiilidioksidiekvivalenttitonnia eli 7,4 74 kg R hiilidioksidiekvivalenttitonnia eli kg R32 Yli 500 hiilidioksidiekvivalenttitonnia Kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä on asennettava eli yli 740 kg R32 Vuototestien suorittamistiheys Kerran vuodessa Kerran kahdessa vuodessa, jos kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä on asennettu Kaksi kertaa vuodessa Kerran vuodessa, jos kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä on asennettu Neljä kertaa vuodessa Kaksi kertaa vuodessa, jos kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä on asennettu Huom. Viiden hiilidioksidiekvivalenttitonnin raja tulee voimaan alle 3 kg HFC-yhdisteitä sisältäville järjestelmille vasta 1. tammikuuta 2017 alkaen. Jos vuoto havaitaan, se on korjattava mahdollisimman pian, ja järjestelmän korjattu kohta on testattava uudestaan kuukauden sisällä. On tärkeää muistaa, että esitetty vuototestien suorittamistiheys on vain minimimäärä. Vuototestejä tulisi suorittaa useammin järjestelmissä: joissa on paljon mahdollisia vuotokohtia (esim. keskusjäähdytyslaitosjärjestelmät) jotka toimivat korkealla paineella (esim. R744- ja R32-järjestelmät) jotka ovat vanhoja tai huonokuntoisia. Tämä säästää rahaa maksimoimalla luotettavuuden ja minimoimalla energiankulutuksen, viat ja seisonta-ajan. On havaittu, että vuodot vähenevät merkittävästi järjestelmissä, joita vuototestataan useammin, esimerkiksi kerran kuussa. 3. Mahdolliset vuotokohdat (1) Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien mahdolliset vuotokohdat ovat samanlaisia kuin tavanomaisten järjestelmien. Hiilivetyjärjestelmien vuotoriski on yleensä pieni, koska niissä on tavallisesti käytetty kiinteitä kytkentöjä ja mahdollisimman vähän liitoksia. R744-järjestelmien vuotoriski on yleensä suurempi, sillä ainetta käytetään usein keskusjäähdytyslaitoksissa, joissa on paljon liitoksia ja joiden käyttö- ja seisokkipaineet ovat korkeampia. Aineen molekyylit ovat myös pienempiä, joten se leviää herkemmin. Kaikkia kylmäaineita käytettäessä seuraavat asiat ovat tärkeitä vuotoriskin minimoinnin kannalta: Asda Supermarket case study paper from Institute of Refrigeration See REAL Alternatives Module 1 section on Leakage Issues Järjestelmän tyyppi suuret keskusjäähdytyslaitosjärjestelmät vuotavat lähtökohtaisesti enemmän kuin järjestelmät, joissa on käytetty kiinteitä kytkentöjä.

9 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 9 Tämä johtuu osittain keskusjäähdytyslaitosten asennuksesta paikan päällä ja siitä, että niissä on enemmän liitoksia. Käyttö- ja seisokkipaineet korkeammat paineet vaativat vieläkin huolellisempaa osien valintaa, liitosten tekoa, asennusta ja vuotojen havaitsemista. Osien tekniset tiedot niiden on sovelluttava käyttöön järjestelmän paineessa, lämpötilassa ja sen käyttämän öljyn ja kylmäaineen kanssa. Tähän kuuluvat kaikki osat Schraderventtiilien sieluista kompressoreihin ja lämmönvaihtimiin, joissa on juotetut levyt Vältä avointen kompressorien käyttöä aina, kun mahdollista. Jos niitä on käytettävä, varmista, että niiden akseleissa on tiivisteet. Olennaiset tiedot saatavilla on oltava tarkat piirustukset, joista näkyy kaikkien liitosten ja liitäntäpisteiden paikat. Huoltoa helpottava suunnittelu liitoksiin tulisi olla helppo päästä käsiksi, jotta vuodot voidaan havaita helposti ja tehokkaasti. Putkien paksuus sen tulee olla riittävä paineeseen verrattuna. Joissakin R744- järjestelmien osissa on käytettävä teräsputkia tai K65-kupariputkia 2 korkean paineen takia. Putkien välisten sekä putkien ja muiden osien välisten liitosten tyyppi juotetut tai hitsatut liitokset ovat aina vähemmän alttiita vuodoille kuin mitkään mekaaniset liitokset. Juotettuja tai hitsattuja liitoksia tekevien teknikoiden tulee voida todistaa, että heillä on työhön asianmukainen pätevyys. Oikeat liitosmateriaalit on määriteltävä. Putkitöiden suunnittelu ja asennus putket tulisi vetää niin, että värähtelyt on minimoitu, ja putket on kiinnitettävä riittävän hyvin (pelkkä tukeminen ei riitä) standardin EN378 3 mukaisesti. Putket tulee asentaa niin, että ne eivät hankaudu. Osien asennus monet osat on peitettävä märillä räteillä tulitöiden ajaksi vaurioiden ehkäisemiseksi. Schrader-venttiilien sielut tulee poistaa tulitöiden ajaksi. Kompressorit tulee asentaa valmistajan ohjeiden mukaisesti, jotta voidaan varmistaa, että värähtelyjen välittyminen on estetty. Riittävä painetestaus, jolla etsitään vuotoja ennen järjestelmän käyttöönottoa järjestelmät on painetestattava niiden kestävyyden ja tiiviyden varmistamiseksi standardin EN378 4 mukaisesti. 2 K65-putken rautapitoisuus on 2,5 %, ja se sopii käytettäväksi R744:ää sisältävien ylikriittisten järjestelmien korkeammalla puolella. 3 EN378-2:2008 Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 2: Suunnittelu, rakenne, testaus, merkintä ja dokumentointi, A2:2012, EN378-2:2008 Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 2: Suunnittelu, rakenne, testaus, merkintä ja dokumentointi, A2:2012, 5.3.2

10 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 10 Tiiviyskokeelle on varattava tarpeeksi aikaa, jotta se voidaan suorittaa perusteellisesti ja vauriot voidaan korjata ja järjestelmää testata uudelleen Korkeapainekytkimen asetus asetuksen tulisi olla standardin EN378 5 mukaisesti korkeintaan 90 % varoventtiilin avautumispaineesta (PS). Muussa tapauksessa varoventtiili voi avautua, jos paine nousee nopeasti ja korkeapainekytkin ei sammuta järjestelmää ajoissa. Huolto huolto-ohjelman tulee soveltua laitostyypille. F-kaasuasetuksessa 6 määriteltyä vuototestien suorittamistiheyttä tulisi pitää minimimääränä kaikille kylmäainetyypeille (ks. kappale 6), sillä monet järjestelmät hyötyvät siitä, että vuototestejä suoritetaan useammin, esimerkiksi viikoittain tai kuukausittain. Jos vuotoja löytyy, ne on korjattava välittömästi ja järjestelmä on vuototestattava uudestaan. Asianmukainen huolto kaikilla venttiileillä on oltava suojus, jäähdyttimet on pidettävä puhtaina paineen minimoimiseksi, ohjaimen asetusarvojen on minimoitava pääpaine, ja mahdolliset värähtelyongelmat on korjattava. 2.2 Laippaliittimet Laippaliitinten käyttöä tulee välttää, jos mahdollista, mutta joissakin tapauksissa on parempi käyttää irrotettavaa liitosta (esim. niin, että hiilivetyjärjestelmien nesteputkien suodatinkuivaimet voidaan vaihtaa ilman, että tarvitsee purkaa juotettua liitosta). Tässä tapauksessa tulisi käyttää mutteri-/juotos-adapteria. Tällaisen koneellisen liitoksen vuotoriski on pienempi kuin käsin tehdyn laipan. Laippamutteri kiristetään oikeaan kiristysmomenttiin momenttiavaimella. Mutteri-/juotosadapterin valmistaja on ilmoittanut sille oikeat kiristysmomentin arvot, ja käsin tehdyille laipoille ne löytyvät standardista EN EN378-2:2008 Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 2: Suunnittelu, rakenne, testaus, merkintä ja dokumentointi, A2:2012, Asetukset (EY) 842/2006 ja (EU) 517/ EN378-2:2008A2:2012 Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 2: Suunnittelu, rakenne, testaus, merkintä ja dokumentointi,

11 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Schrader-venttiilit Yhdistyneessä kuningaskunnassa REAL Zero -projektissa vuonna 2007 tehdyssä työssä löydettiin vuotojen ehkäisykeinoja ja 13 yleistä vuotokohtaa. Kuvitettu opas näistä vuotokohdista on saatavilla REAL Alternatives -verkkokirjastossa. Kyseisten kohtien vuototestaus on ehdottoman tärkeää. Tässä työssä ja sen jälkeen vaihtoehtoisista kylmäaineista saaduissa kokemuksissa on tunnistettu kolme keskeistä aluetta. Niissä on eniten potentiaalia suurille parannuksille, kuten alla on kuvattu. Venttiilien sielut on valittava niin, että ne ovat sopivia kylmäaineen ja öljyn tyypille ja paineja lämpötila-alueelle eri järjestelmät ja kylmäaineet vaativat erilaisia Schrader-sieluja. Sielu on poistettava ennen Schrader-rungon juottamista järjestelmään. Sen voi asentaa takaisin paikalleen rungon jäähdyttyä. Sielu on sitten kiristettävä oikeaan kiristysmomenttiin. Venttiilillä on oltava suojus. Ota huomioon, että yleisesti käytetyissä suojuksissa on tiiviste, joka heikentyy ja vuotaa kuumentuessaan parempi vaihtoehto on kuusiomutteri tai Shrader-venttiilin suojus, jonka voi kiristää huolellisesti erikoistyökalulla. Mutteri tulee valita niin, ettei se paina kiristettäessä Schrader-venttiiliä alaspäin. 2.3 R744-järjestelmän varoventtiilit R744-järjestelmien varoventtiilit ovat yleinen vuotokohta eri syistä: R744-järjestelmissä paine voi nousta nopeasti olosuhteiden muuttuessa tai vian sattuessa. Kuva Seisokkipaine on usein korkeampi kuin PS (ja siis myös varoventtiilin asetus) joissakin järjestelmän osissa. Käyttöpaine on usein lähellä PS:ää.

12 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 12 Varoventtiilit eivät aina sulkeudu täysin avauduttuaan, joten niiden vuototestaus on välttämätöntä. Kun venttiili on avautunut useita kertoja, sen jousi heikkenee, mikä alentaa varoventtiilin avautumispainetta ja pahentaa yllä kuvattuja ongelmia. Varoventtiilien avautumisen ja vuotojen vähentämiseksi jokaisen järjestelmän osan PS:n ja normaalin käyttöpaineen välillä tulisi olla tarpeeksi suuri ero. Oikealla on esimerkki yhdestä varoventtiilityypistä, mutta muitakin on saatavilla eri valmistajilta. 2.4 R717-järjestelmät Pätevyysvaatimukset IOR Code of Practice Kansallisen lainsäädännön pätevyysvaatimukset täyttävien Ammonia Refrigeration asiantuntijoiden on suoritettava ammoniakkia käyttävien järjestelmien Systems vuototestaus, valvottava niitä ja korjattava välittömästi niiden viat. Kun vika on korjattu, laitos on otettava uudestaan käyttöön asianmukaisen painetestauksen jälkeen. Vuotojen havaitseminen Ammoniakki on helppo havaita sen voimakkaan hajun takia (ihminen havaitsee sen jo pitoisuudessa 5 ppm = 3,5 mg/m3), joka ilmoittaa vuodoista. HFC-yhdisteitä käyttävissä laitoksissa vuotoja ei välttämättä havaita pitkään aikaan, mikä olisi täysin mahdotonta ammoniakkia käyttävissä laitoksissa. Hyvin pieniä ammoniakkivuotoja jäähdytyslaitoksissa (vuotomäärä n. 100g NH3/a) ei voi havaita hajun perusteella, jos 5 ppm:n ammoniakkipitoisuutta ei saavuteta. Riskien ennaltaehkäisemisperiaatteet Pidä kylmäaineen määrä mahdollisimman pienenä: jos kylmäainetta ei ole järjestelmässä, sitä ei voi vuotaa. Hyvin suunniteltu jäähdytyslaitos, jonka laitteisto on valittu oikein ja jossa käytetään eristysventtiilejä, vähentää kylmäainepäästöjä huollon ja ylläpidon aikana. Vuotojen minimoimiseksi tulisi valita tiivistettyjä osia. Säännöllisille vuototesteille on varattava aikaa. On tärkeää valita yhteensopivia materiaaleja, sillä muuten saattaa syntyä vuotoreittejä. Esimerkiksi elastomeerien tilavuus saattaa kasvaa (ne voivat paisua) tai pienentyä (ne voivat kutistua) niiden joutuessa kosketuksiin tiettyjen öljyjen tai ammoniakin kanssa. Putkistot Koska ammoniakki syövyttää kuparia, ammoniakkia käyttävät järjestelmät rakennetaan yleensä hiilikuituputkista tai ruostumattomista teräsputkista ja putkivarusteista. Lisätietoa ammoniakkiputkistojen parhaista käytännöistä löytyy IOR:n ammoniakkia käyttävien jäähdytysjärjestelmien yleisiä laatuvaatimuksia käsittelevästä asiakirjasta Ammonia Refrigeration Systems Code of Practice. Periaatteessa vuotojen riskin minimoimiseksi tulisi käyttää hitsattuja liitoksia laippaliitosten sijasta.

13 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 13 Jos putkien halkaisija on alle 40 mm, hitsattuja muhviliitoksia tulisi käyttää puskuhitsausliitosten sijaan. Vesikiertojen seuraaminen ammoniakkivuotojen varalta Standardin EN 378 mukaan jäähdytyslaitoksissa, joiden täyttömäärä on yli 500 kg, on tarkastettava kaikki järjestelmään liitetyt vesi- tai nestekierrot kylmäaineiden varalta. Ammoniakkia ei saa päästä viemärijärjestelmään tai haihduttavan jäähdyttimen jäähdytysveteen. Tällä hetkellä yleisimmin käytössä oleva mittausjärjestelmä tarkkailee ph-arvoja. Vesikiertoon vuotanut ammoniakki nostaa ph-arvoa. On suositeltavaa asentaa pharvojen eroa mittaava laitteisto lämmönvaihtimen tulo- ja poistoputken väliin automaattisella lämpötilakompensoinnilla. Jos ph-hälytys annetaan, lämmönvaihdin on suljettava vesi- ja ammoniakkipuolella joko moottoriventtiilien avulla tai käsin. Uudet ioniselektiiviset mittalaitteet ovat paljon tarkempia. Ammoniakin havaitsemiseen voidaan myös käyttää elektrodia. Siinä tapauksessa eron mittausta ei tarvita. Esimerkki ammoniakkijäähdyttäjästä, jossa käytetään ruostumattomia teräsputkia 4. Silmämääräinen tarkastus ja haju 3.1 Silmämääräinen tarkastus Silmämääräistä tarkastusta ei ole mainittu taulukossa, mutta sitä ei pidä aliarvioida. Silmin havaittaviin merkkeihin kuuluvat: öljytahrat putkistossa öljyn tahraamat eristeet öljyyn tarttunut pöly putkistossa korroosio, kohtuuton kuluminen tai vaurioituneet osat. Öljytahrat tulee poistaa vuodon korjaamisen jälkeen niin, etteivät ne aiheuta jälkeenpäin väärää hälytystä vuodosta. Varoventtiilin ilmaisin on tarkastettava, koska avautuneet varoventtiilit eivät aina sulkeudu uudestaan tiiviisti.

14 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 14 Yleisin syy nesteputken tarkastuslasin jatkuvaan välkkymiseen on se, ettei kylmäainetta ole tarpeeksi, mikä yleensä johtuu vuodoista. Vuoto ei kuitenkaan aina johda kaasun muodostumiseen nesteputkessa, etenkin jos kuorma on pieni ja/tai ympäristön lämpötila on alhainen. Tästä syystä järjestelmä tulisi vuototestata, vaikka tarkastuslasissa näkyisikin kirkasta nestettä. Moniin keräysastioihin on asennettu matalan nestetason ilmaisimet, joista voidaan tarkistaa, puuttuuko järjestelmästä kylmäainetta. Ilmaisimet pitää tarkistaa niiden toiminnan varmistamiseksi, esimerkiksi tarkkailemalla nestetason nousua ilmaisimessa, kun järjestelmää pumpataan tyhjäksi. Tällöin tulee muistaa, että vaikka järjestelmästä ei keräysastian nestetason ilmaisimen mukaan puuttuisikaan kylmäainetta, järjestelmässä voi silti olla vuoto. 3.2 Haju Esimerkkejä silmin havaittavista vuotojen merkeistä Useimmat kylmäaineet eivät haise, mutta R717:llä on hyvin pistävä haju ja R1270:lla on erittäin heikko kaasumainen haju. R717:n voi haistaa helposti, ja se on aistittavissa hajun perusteella jo alhaisina pitoisuuksina, eli 5 ppm = 3,5 mg/m3. Vuodot on paikannettava tarkemmin elektronista vuodonilmaisinta tai lakmuspaperia käyttäen. R1270:n haju ei ole tarpeeksi vahva, että sitä voitaisiin käyttää luotettavasti vuotojen havaitsemiseen.

15 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Vuotojen havaitsemismenetelmät Alla olevassa taulukossa on esitetty lyhyesti kunkin kylmäaineen havaitsemiseen käytettävät menetelmät. Taulukko 2: Vuotojen havaitsemismenetelmät Kylmäaine Vuodonilmaisinsuihke 1 Elektroninen vuodonilmaisin 1 R744 R717 R32 R1234ze Hiilivedyt (R600a, R290, R1270) Hyvä Hyvä, varmista, että ilmaisin havaitsee R744:n Hyvä, varmista, että ilmaisin havaitsee R717:n Hyvä, varmista, että ilmaisin havaitsee kylmäainetyypin ja että sitä on turvallista käyttää helposti syttyvän kylmäaineen kanssa Fluoresoiva lisäaine OK Ei sovellu tarkoitukseen Hyvä Ultraääni Hyvä 1. Varmista, että järjestelmän paine on positiivinen (eli normaalipainetta suurempi), jos käytät kumpaa tahansa näistä menetelmistä. Tämä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on R717, R1234ze tai R600a, joita käytetään alhaisemmassa paineessa kuin muita kylmäaineita. Seuraavilla sivuilla on lisää tietoa kunkin menetelmän herkkyydestä ja muista huomioon otettavista asioista.

16 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Tehokas vuototestaus Tässä kappaleessa käydään tarkemmin läpi taulukossa 1 esitetyt eri vuototestausmenetelmät ja kerrotaan, miten ne tulee suorittaa. Useita menetelmiä käytettäessä paineen tulee olla mahdollisimman korkea: Korkeamman paineen puolta tarkastettaessa järjestelmän tulisi olla käynnissä niin, että lauhdutinpaine on mahdollisimman korkea. Matalamman paineen puolta tarkastettaessa järjestelmän tulisi olla sammutettu (mutta ei pumpattu tyhjäksi). Esimerkiksi -30 O C:n lämpötilassa höyrystyvän R290- järjestelmän käyttöpaine on 0,6 bar g, mutta seisokissa 20 O C:n ympäristölämpötilassa sen paine on 7,4 bar g. Tyydyttynyttä kaasua sisältävän järjestelmän tulisi olla sulatustilassa matalampaa puolta tarkastettaessa. Käännetyssä kierrossa järjestelmän kummankin puolen lämpöpumput tulee tarkastaa korkeimmalla mahdollisella lauhdutinpaineella. Kaikkien menetelmien kanssa on tärkeää suorittaa testi järjestelmällisesti ja testata kaikki järjestelmän osat, mukaan lukien sivuhaarat, kuten painekytkinten liitokset ja varoventtiilien poistoputket. Kaikki vuodot on paikannettava ensimmäinen löydetty vuoto ei todennäköisesti ole ainoa. Vuodot tulee korjata mahdollisimman pian ja vuotokohdat on testattava uudelleen. REAL Alternatives -verkkokirjastosta löytyy videoita, joissa esitetään kuinka kuplia muodostavaa liuosta, kannettavia vuodonilmaisimia ja lisäainetta voidaan käyttää tehokkaasti vuotojen paikantamiseen. Ne esittelevät myös UV-säteilyä ja ultraääntä yhdistävän laitteen käyttöä vuotokohtien paikantamisessa. REAL Alternatives e-library 4.1 Vuodonilmaisinsuihke Kotitekoiset liuokset Kaupallisen vuodonilmaisinsuihkeen käyttöä suositellaan kotitekoisten saippua- tai puhdistusaineliuosten sijaan. Kotitekoiset saippualiuokset saattavat olla liian laimeita, jolloin kuplia ei synny, tai liian väkeviä, jolloin ne saattavat peittää vuotoja. Vuodonilmaisinsuihke Kaupallinen vuodonilmaisinsuihke sisältää yleensä syövyttämätöntä ainetta, joka muodostaa kuplia helposti koostumuksensa ansiosta. Se voi myös sisältää jäätymisenestoainetta, jolloin sitä voidaan käyttää putkistoissa alle 0 O C:ssa. Suihkemenetelmä on kätevä vuotojen tarkkaa kohtaa paikannettaessa, mutta se vie paljon aikaa tutkittaessa suuria järjestelmiä, joissa on paljon liitoksia. Sitä ei voi käyttää eristettyjen putkien kanssa tai sellaisissa järjestelmän osissa, joiden paine on normaalipainetta alhaisempi. Jos vuotonopeus ja/tai paine ovat pieniä, kuplan muodostumiseen voi kulua useita sekunteja. Menetelmä sopii hyvin elektronisella vuodonilmaisimella havaitun vuodon tarkan paikan löytämiseen.

17 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 17 Vuotojen löytäminen ja tarkka paikantaminen REAL Alternatives -verkkokirjaston videoissa on esitetty esimerkkejä vuotavan kylmäaineen aiheuttamasta vuodonilmaisinsuihkeen kuplimisesta ja siitä, miten vaikea vuotokohtia on tunnistaa. REAL Alternatives e-library 4.2. Elektroniset vuodonilmaisimet (1) Elektroniset vuodonilmaisimet ovat testilaitteita, joista täytyy huolehtia ja jotka on tarkastettava ja huollettava niiden tarkkuuden varmistamiseksi. Ne on suositeltavaa tarkastaa jokaisen käyttökerran jälkeen. Aineita R32 ja R1234ze koskevan F-kaasuasetuksen mukaisesti ne on tarkastettava kerran vuodessa. Tämä on vähimmäisvaatimus parhaimman mahdollisen luotettavuuden varmistamiseksi ne tulee tarkastaa useammin. Ilmaisin ei saa saastua öljystä, ja suodatin (jos sellainen on asennettu) on vaihdettava säännöllisesti. Kolme yleisimmin käytettyä vuodonilmaisintyyppiä perustuvat erilaisiin ilmaisumenetelmiin: Kuumaa diodia käyttävät ilmaisimet diodi on yleensä vaihdettava aina 100 käyttötunnin jälkeen. Valokuvassa näkyy tyypillinen kuuma diodi. Tämä on tavallisesti halvin menetelmä, ja sitä käytetään yleisimmin HFC-kylmäaineiden kanssa. Infrapunailmaisimet infrapuna-anturia ei tarvitse vaihtaa yhtä usein. Valokuvassa näkyy tyypillinen infrapunavuodonilmaisin.

18 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 18 Puolijohde anturi kestää yleensä useita vuosia. Valokuvassa näkyy tyypillinen hiilivetyjen kanssa käytettävä ilmaisin. Samanlaista teknologiaa käytetään R717:n kanssa. Elektroniset vuodonilmaisimet (2) Jos elektronisia vuodonilmaisimia käytetään helposti syttyvien kylmäaineiden kanssa (esim. R600a, R290, R1270, R32 tai R1234ze), on varmistettava, että ne ovat sekä turvallisia että tarpeeksi herkkiä havaitsemaan kylmäaineen. Monia HFC-yhdisteiden kanssa käytettäviä elektronisia vuodonilmaisimia ei ole turvallista käyttää helposti syttyvien kylmäaineiden kanssa. Ilmaisimen toimivuuden tarkistamiseksi tulee käyttää mallivuotoa ilmaisimen testaamiseksi ei riitä, että vain avataan pullo tai jokin järjestelmän liitoksista. Valokuvassa on yksinkertainen kalibroitu mallivuotolaite, joka sopii pullon venttiiliin tai järjestelmän liitäntään. Kun venttiili avataan, laitteen läpi virtaa kyseistä kylmäainetta nopeudella noin 5 g/vuosi. Jos vuodonilmaisin ei havaitse tätä, se on huollon tarpeessa. Menetelmää voidaan käyttää useimpien kylmäaineiden kanssa, vaikka sen vuotonopeus vaihteleekin. Sen käytöstä R744:n kanssa tulee kysyä toimittajalta R744:n paine saattaa ylittää laitteen suurimman sallitun paineen. Mallivuotoja on myös saatavilla tietyille kylmäainetyypeille. Ne toimitetaan tavallisesti pienessä säiliössä, ja niiden vuotonopeus on 5 g/vuosi 20 O C:n lämpötilassa. Voimakas ilmavirtaus voi hajottaa vuotavan kylmäaineen niin, ettei elektroninen vuodonilmaisin havaitse sitä. Jos mahdollista, jäähdyttimen ja höyrystimen tuulettimet tulisi pysäyttää näiden osien ympäristöä tarkastettaessa. Huolehdi siitä, etteivät korkeapainekytkimet mene päälle tai varoventtiilit avaudu, kun jäähdyttimen tuulettimet sammutetaan. Laitostilan ilmanvaihto ja siellä mahdollisesti sijaitsevat muut tuulettimet tulisi mahdollisuuksien mukaan myös sammuttaa tilan laitteiston tarkastuksen ajaksi. Huolehdi siitä, ettei tila muutu tämän seurauksena räjähdysvaaralliseksi vuodon sattuessa. Kaikki vaihtoehtoiset kylmäaineet R717:ää lukuun ottamatta ovat ilmaa raskaampia, joten kaikkien liitosten alapuolet on tarkastettava. Kylmiöön tultaessa lattianrajassa oleva ilma on tarkastettava. Jos kaappeihin on asennettu jalustat, kaapin pohja tulee tarkastaa. Vuodonilmaisimen toiminnan tarkastaminen REAL Alternatives -verkkokirjastossa on video, jossa esitellään eri tapoja testata, että kannettava vuodonilmaisin toimii oikein. REAL Alternatives e-library

19 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Fluoresoiva lisäaine Järjestelmän öljyyn voidaan lisätä fluoresoivaa lisäainetta. Vuodon sattuessa lisäaine- ja öljyvuodon voi havaita ultraviolettilampulla. Tämän menetelmän etuna on, että se paljastaa vuodon, vaikka liitos tai osa ei vuotaisikaan testin aikana. Ominaisuus on hyödyllinen, jos vuoto on ajoittaista tai jos kylmäaine on jo vuotanut pois kokonaan. Lisäaine tahraa putkiston, ja se on poistettava vuodon havaitsemisen jälkeen. Menetelmällä on joitakin huonoja puolia: Kaikki kompressorivalmistajat eivät myönnä takuuta, jos lisäainetta käytetään. Saostavat öljynerottimet erottavat lisäaineen niin, ettei se pääse muihin järjestelmän osiin. Tämä koskee erityisesti R744:ää käyttäviä keskusjäähdytyslaitoksia, joissa on yleensä tällainen öljynerotin. 4.4 Ultraäänivuodonilmaisimet Ultraäänivuodonilmaisimet vahvistavat putkistoon tai sieltä pois tulevan vuodon ääntä. Kuvassa on esimerkkilaite. Tavallisesti näissä ilmaisimissa on sisäänrakennettu vastaanotin, joka havaitsee äänen taajuuksia vuotavaa kylmäainetta vastaavalla alueella. Laitteeseen voi liittää kuulokkeet tai siinä voi olla näkyvä/kuuluva hälytys. Menetelmän etuna on, että sitä voidaan käyttää minkä tahansa kylmäaineen (tai typen) kanssa järjestelmässä. Sitä voidaan käyttää myös sellaisissa järjestelmän osissa, joissa käyttöpaine on normaalipainetta alhaisempi.

20 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen Lakmus R717 voidaan havaita käyttämällä paperia, joka muuttaa väriään ph-arvosta riippuen (happamuus). Fenoliftaleiinipaperin avulla suoritettu vuototestaus (testiliuskan värimuutos) ei ole yhtä herkkä kuin elektroninen vuodonilmaisin, joten sitä ei suositella käytettäväksi ainoana havaintomenetelmänä. Märkää paperia voidaan kuitenkin käyttää vuodon tarkkaan paikantamiseen esimerkiksi ammoniakkia käyttävän järjestelmän laippaosassa tai putkessa. Lakmuspaperi ilmaisee märkään paperiin imeytyvän ammoniakin aiheuttaman ph-arvon muutoksen vaihtamalla väriä. 4.6 R717-järjestelmät Vuototestaus ennen ensimmäistä käyttöönottoa Vuototestejä tulisi suorittaa kansallisesti hyväksyttyjen standardien mukaisesti. Erityisen tärkeää on löytää pienet vuodot niissä laitoksen osissa, joissa on korkea paine ja joihin on hankala päästä käsiksi, kun laitos on toiminnassa. Olemassa olevien laitosten vuototestaus Vuotoja on etsittävä heti, kun ammoniakin haju on havaittavissa. Testauksen tulee aina perustua kansallisesti hyväksyttyihin standardeihin. Vuodonilmaisimet voivat vain arvioida vuotonopeutta (pieni, keskisuuri, suuri) mittaukseen verrattuna. Vuodonilmaisinsuihkeet eivät ole yhtä herkkiä kuin elektroniset ilmaisimet. Jos ammoniakkivuodon vuotonopeus on määritettävä, siihen voidaan käyttää fotoakustisen infrapuna-absorptioperiaatteen mukaisesti toimivia ilmaisimia.

21 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 21 Suojauksen painetestauksen laskelmia Painetestaus typpeä käyttäen Jos vuotoja ei löydetä yllä kuvattujen menetelmien avulla tai jos kylmäaine on vuotanut kokonaan pois, järjestelmälle on suoritettava painetestaus typpeä käyttäen. Siinä järjestelmä täytetään hitaasti typellä suurimpaan sallittuun paineeseen (PS) 8 asti, jonka jälkeen joko: jokainen liitos tarkastetaan vuodonilmaisinsuihkeella tai järjestelmää pidetään paineistettuna vähintään 12 tunnin ajan ja paine tarkastetaan testin lopussa, jotta voitaisiin varmistua siitä, ettei se ole laskenut. Huom. Käytettäessä jälkimmäistä menetelmää ympäristölämpötila on myös otettava huomioon järjestelmän sisältämän typpikaasun lämpötilan ja paineen välisen suhteen takia. Muussa tapauksessa ympäristölämpötilan nousu voi peittää typen puutteen. Gay-Lussacin lain (tunnetaan myös Amontonsin paine-lämpötilalakina) mukaisesti: P2 = (P1 x T2) / T1 Jossa: P1 on absoluuttinen paine testin alussa baareina P2 on absoluuttinen paine testin lopussa baareina T1 on ympäristölämpötila testin alussa kelvineinä T2 on ympäristölämpötila testin lopussa kelvineinä IOR SES Good Practice Guide 24 Pressurising installed systems with nitrogen to find leaks Ympäristölämpötilan vaikutus paineeseen Tyypillisesti useimpien paineitten kohdalla paine muuttuu 0,7 baaria jokaista 5 K:n lämpötilan muutosta kohti. R744:n kanssa käytettävien paineiden kohdalla muutos on suurempi. Laskelman tekoon voidaan käyttää Excellaskentataulukkoa kuvassa on esimerkki R744:ää käyttävän ylikriittisen järjestelmän korkean puolen painetestin tuloksista. 8 EN378-2:2008 A2:2012 Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 2: Suunnittelu, rakenne, testaus, merkintä ja dokumentointi, 6.2.2

22 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 22 Valmis merkkikaasuseos Painetesti voidaan myös suorittaa käyttäen kaupallista kaasuseosta, joka koostuu typestä sekä pienestä määrästä heliumia tai vetyä ja jossa on tyypillisesti 5 % merkkikaasua ja 95 % A Gas information on typpeä. Heliumin tai vedyn käytössä merkkikaasuna on se etu, että Trace-A-Gas kummankin kaasun molekyylit ovat pieniä ja kaasuilla on pieni nopeus ja molekyylimassa, joten ne vuotavat nopeammin ja hajaantuvat herkemmin. Niiden kanssa on käytettävä elektronista vuodonilmaisinta, mutta sellaisia on helposti saatavilla. Valokuvassa on esimerkki laitteesta, joka havaitsee sekä vedyn että hiilivetykylmäaineet. Huom. Valmiita merkkikaasuseoksia on helposti saatavilla, ja niitä tulisi käyttää itse tehtyjen kaasuseoksien sijaan. REAL Alternatives e- library videos on using premix trace gas 7. Epäsuora vuototestaus Vuotavan järjestelmän käyttöolosuhteet eroavat yleensä normaaliolosuhteista: Imupaine on matalampi (jos sitä ei hallita, esim. keskusjäähdytyslaitosjärjestelmässä). Tehollinen tulistus (eli höyrystimessä saavutettu tulistus) kasvaa. Alijäähdytys vähenee. Puristuspaine pienenee (jos sitä ei hallita). Liian suuri tulistuminen ja alhainen tai olematon alijäähdytys ovat kummatkin selkeitä merkkejä kylmäaineen puutteesta. Keräysastian nestetason mittauksesta voi havaita kylmäaineen puutteen, mutta nestetasot vaihtelevat myös luonnollisesti kuormituksen ja ympäristölämpötilan vaihtelujen mukaan. IOR Guidance Note on Measuring Superheat and Subcooling REAL Alternatives e- library video on superheat and subcooling IOR Guidance Note on indirect leak checking Silmämääräinen tarkastus Voi myös tarkastaa silmämääräisesti puuttuuko järjestelmästä kylmäainetta. Menettely perustuu HFC-kylmäainetta käyttävään järjestelmään, mutta periaate on sama kaikille vaihtoehtoisille kylmäaineille. REAL Alternatives e- library video on identifying shortage of refrigerant in a system 7.4 Henkilökohtaiset mittarit huoltoteknikoille On suositeltavaa, että huoltoteknikot käyttävät henkilökohtaisia mittareita työskennellessään seuraavien järjestelmien sisällä: Hiilivedyt, R32 ja R1234ze tarkoitukseen soveltuvaa helposti syttyvien kaasujen ilmaisinta on käytettävä. R744 hiilidioksidi-ilmaisinta on käytettävä.

23 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 23 Ilmaisin tulisi asettaa matalalle tasolle järjestelmän viereen työskenneltäessä järjestelmän parissa. Joskus tarvitaan useampi kuin yksi ilmaisin. Tarkista turvallisuussivulta hälytysasetuksen tason tiedot. Valokuvassa on esimerkkejä henkilökohtaisista hiilivetyjen kanssa käytettävistä ilmaisimista. R717:n tapauksessa kylmäaineen voi havaita myös hajun perusteella jo pieninä pitoisuuksina. Jos järjestelmä sisältää yli 50 kg R717:ää, kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä on pakollinen. Kiinteät vuotojen havaitsemisjärjestelmät Kiinteitä vuotojen havaitsemisjärjestelmiä käytetään turvallisuussyistä ja joskus myös lain niin vaatiessa (ks. HFC-yhdisteet edellisessä kappaleessa). Kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä ei korvaa käsin tehtävää vuototarkastusta. Kaikkien kiinteiden vuotojen havaitsemisjärjestelmien on ehdottomasti havaittava kylmäaine järjestelmää ympäröivässä ilmassa ja annettava hälytys, jos kylmäainetta havaitaan. Hälytykseen vastaaminen on ensisijaisen tärkeää. Danfoss Gas Detection in Anturit Refrigeration Systems Anturit tulee asentaa matalalle kaikkien kylmäaineiden kohdalla lukuun ottamatta ainetta R717, jonka anturit tulee asentaa korkealle. Vaihtoehtoisesti anturit voi asentaa höyrystimen paluuilmaan. Antureita on oltava tarpeeksi, jotta ne suojaavat koko alueen. Antureita on asennettava paikkoihin, joissa putkisto kulkee jonkin elementin läpi, kuten jalustalla varustettuihin kaappeihin ja sisäkaton tyhjiin tiloihin. Kuvassa oikealla on esimerkki yhdestä kiinteästä vuodonilmaisintyypistä. Kalibrointi/huolto Kiinteään vuotojen havaitsemisjärjestelmään on päästävä käsiksi kalibrointi-/huoltotarkoituksissa ja se on suojattava vaurioilta. Hälytinten testaamisen on oltava mahdollista. Hälytinten toiminta on testattava vähintään kerran vuodessa. Hälytysjärjestelmän tulisi mieluiten antaa sekä kuuluva että näkyvä hälytys, jonka summerin (torven) ääni on vähintään 15 dba taustamelua voimakkaampi sekä tilan sisä- että ulkopuolella. Lain vaatimukset Tarkistetussa F-kaasuasetuksessa 517/2014 vaaditaan, että yli 500 hiilidioksidiekvivalenttitonnia HFC-yhdisteitä sisältäviin järjestelmiin on asennettava kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä 1. tammikuuta 2015 alkaen. IOR Guidance Note on Fixed Refrigerant Detection Systems

24 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 24 R717-ilmaisinjärjestelmät Ammoniakkia käyttäviä jäähdytyskonehuoneita tarkkaillaan kiinteillä ilmaisimilla; ne ovat standardin EN 378 mukaisesti pakollinen ominaisuus laitoksille, joiden täyttömäärä on yli 50 kg. Pienempiä vuotoja ei ilmoiteta, koska laukaisukynnys on korkeampi, eli n. 500 ppm. Anturityypit Teollisissa ympäristöissä myrkkykaasuja havaitaan yleensä sähkökemiallisten kennojen avulla. Puolijohde- ja katalyyttiantureita (tai pellistoriantureita) käytetään helposti syttyvien kaasujen havaitsemiseen. Ammoniakkia käyttävien laitosten tiloissa käytettävien anturien ja järjestelmien tulee olla luonnostaan vaarattomia ja sopivia käytettäviksi luokkaan 2 kuuluvissa vaarallisissa tiloissa. a) Sähkökemialliset kennot Sähkökemialliset anturit on suunniteltu havaitsemaan pieniä ammoniakkipitoisuuksia (50 ppm ja 500 ppm). Anturit ovat itse asiassa pieniä akkuja, joiden lataus alkaa purkautua heti niiden valmistuksen jälkeen. Purkautumisnopeus kasvaa kohdekaasun vaikutuksesta (ja joissakin tapauksissa myös muiden kaasujen, mutta ei yhtä suuressa määrin). Niiden kestoikä on noin 1,5 4 vuotta (riippuen taustakaasutasoista sekä käyttöympäristön lämpötilasta ja ilmankosteudesta). Sähkökemiallisia kennoja käytettäessä on otettava huomioon, että ne ovat kulutustavaraa ja ne on vaihdettava säännöllisin väliajoin, mikä voi tulla kalliiksi. b) Puolijohdinanturit Ammoniakkikaasun voi havaita kestävillä puolijohdinantureilla ppm pitoisuudessa. Puolijohdinantureiden suurimmat edut ovat niiden pitkä käyttöikä, toimintakyky vaativissa olosuhteissa, lyhyt vasteaika ja alhainen energiankulutus. Niiden huonoin puoli on se, että ne reagoivat muihinkin kaasuihin, mikä voi johtaa vääriin hälytyksiin. c) Katalyyttianturit (tai pellistorianturit) Näitä antureita voidaan myös käyttää havaitsemaan ammoniakkia ppm:n pitoisuudessa. Katalyyttianturin (pellistori) toiminta perustuu siihen, että katalyytillä pinnoitetun kuuman platinalangan päällä poltetaan palavaa kaasua. Lämpötilan ja resistanssin kasvu havaitaan sähköisesti. Muut yhdisteet voivat kuitenkin saastuttaa anturin pään, ja sen herkkyys voi myös pienentyä merkittävästi, jos anturia ympäröi korkeina pitoisuuksina se kaasu, jota sen pitäisi havaita. Huom. Pellistori ei välttämättä havaitse kaasua, jos se kytketään päälle, kun ympäröivän kaasun pitoisuus on LEL-arvoa (alempi räjähdysraja, lower explosive limit) korkeampi. Infrapunailmaisinjärjestelmät Tässä järjestelmässä pientä tyhjiöpumppua käytetään suodatettujen näytteiden ottamiseen useista eri kohdista ja niiden toimittamiseen järjestyksessä infrapuna-analysaattoriin. Analysaattori etsii näytteestä tiettyä kaasua ja tunnistaa, miltä alueelta näyte otettiin. Analysaattori voi havaita ammoniakkipitoisuuksia välillä ppm.

25 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 25 Hälytysrajat ja kytkentätoiminto Standardissa BS EN378 vaaditaan, että alhaisen pitoisuuden toiminto suoritetaan korkeintaan 500 ppm:n pitoisuudessa ja korkean pitoisuuden toiminto korkeintaan ppm:n pitoisuudessa. Alhaisen pitoisuuden hälytykset liittyvät myrkylliseen pitoisuuteen. Kun alhainen pitoisuus on saavutettu, mekaaninen ilmanvaihto käynnistetään. Jos laitos on kaukovalvonnassa, voidaan lähettää hälytys. Kun korkea pitoisuus on saavutettu, kaikki laitostilan sähkövirtapiirit tuulettimia lukuun ottamatta on eristettävä. Hätävalaistus jne. tulee sytyttää. Kaasun leviäminen ja antureiden sijoitus Kaasunilmaisinten lukumäärä ja sijoittelu työtehtävässä riippuu sen laajuudesta ja määriteltyjen koneiden määrästä. Ilmaisin kattaa tavallisesti n. 36 m 2 alueen. Antureita tulee sijoittaa ensisijaisesti kompressoreiden akselien tiivisteiden ja nestepumppujen lähelle. Yleisesti ottaen ammoniakkia havaitsevat anturit tulee asettaa koneiden yläpuolelle, mutta ammoniakkia pumppaavissa laitoksissa yksi anturi tulee asettaa alhaalle pumppujen lähelle nestevuotojen havaitsemiseksi. Saattaa olla tarpeellista asentaa useita antureita konehuoneen eri puolille. Vähintään yhden anturin tulee pystyä havaitsemaan alhainen hälytystaso. Varoventtiilin tyhjennysputkistoon asennettu anturi voi tarkkailla sitä vuotojen tai venttiilin avautumisen varalta. Paineen tarkkailuominaisuudella varustettu murtolevy sopii myös tarkoitukseen. 7.1 Turvallisuusnäkökohdat Syttyvyys Hiilivetykylmäaineet ovat erittäin helposti syttyviä, mutta R717, R32 ja R1234ze eivät ole kovin helposti syttyviä. Näitä kylmäaineita käytetään yleensä niin, että käytännön rajaa (n. 20 % alemmasta syttyvyysrajasta) ei ylitetä suljetussa tilassa, jossa voi olla ihmisiä. Käytännön rajan käsite on selitetty moduulissa 1. Joissakin käyttökohteissa vuodon seurauksena voi kuitenkin syntyä helposti syttyvä kaasuseos esimerkiksi laitostilassa tai laitoksessa sijaitsevassa suljetussa tilassa. Siinä tapauksessa on käytettävä kiinteää vuotojen havaitsemisjärjestelmää. Kiinteän vuodonilmaisimen tulee antaa hälytys, kun 20 % alemmasta syttyvyysrajasta on saavutettu. Kylmäaine LFL, kg/m 3 Hälytystaso, kg/m 3 R32 0,307 0,061 R1234ze 0,303 0,061 R600a 0,043 0,0086 R290 0,038 0,0076 R1270 0,047 0,0094 Myrkyllisyys R717 on myrkyllinen, ja sen käytännön raja on erittäin alhainen (0,00035 kg/m 3 ). Kiinteää vuotojen havaitsemisjärjestelmää tulisi käyttää, jos vuodosta voi seurata tätä suurempia pitoisuuksia. Alemman tason arvoksi tulisi asettaa 500 ppm, minkä tulisi käynnistää mekaanisen ilmastoinnin ja valvotun äänihälytyksen. Korkeamman tason arvoksi tulisi asettaa ppm, ja sen tulisi pysäyttää laitos ja eristää sähkölaitteet. Eurammon Ammonia 5 Leak Monitoring at Ammonia Ref Plant IOR Guidance Note 10 Working with Ammonia

26 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 26 Tukehtuminen R744 on tukahduttava aine. Jos vuoto suljetussa tilassa, jossa voi olla ihmisiä, kuten kylmiössä tai laitostiloissa, saattaisi johtaa pitoisuuksiin, jotka vaikeuttavat tilasta poistumista, kiinteän vuotojen havaitsemisjärjestelmän asentaminen on tarpeen. Suositeltu hälytystaso on 50 % akuutista myrkylliselle aineelle altistumisen rajasta (ATEL, Acute Toxicity Exposure Limit) tai hapenpuutteen rajasta (ODL, Oxygen Deprivation Limit), kuten konehuoneita koskevassa standardissa EN378 9 on määritelty. Tämän tason yläpuolella esiintyy haittavaikutuksia, jotka johtuvat joko yhdestä altistumisesta tai useista altistumisista lyhyessä ajassa (tavallisesti alle 24 tuntia). Kylmäaineen R744 ATEL/ODL-arvo on 0,036 kg/m 3, joten hälytysarvoksi tulisi asettaa 0,018 kg/m 3 (noin ppm). Tavallisesti asetetaan myös esihälytysarvoksi ppm, koska R744:n korkean paineen takia pitoisuus nousee nopeasti vuodon sattuessa. 9 EN378-1:2008 A2:2012 Jäähdytysjärjestelmät ja lämpöpumput. Turvallisuus- ja ympäristövaatimukset. Osa 1: Perusvaatimukset, määritelmät, luokittelu ja valintakriteerit, F3.1

27 REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 27 Itsearviointi, moduuli 3 Vastaa alla oleviin esimerkkimonivalintakysymyksiin ja tarkista, mitä olet oppinut: Kysymys 1 Miten usein R1234ze-järjestelmälle, jonka täyttömäärä on 300 kg ja jossa on kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä, tulee suorittaa vuototestaus viimeisimmän F- kaasuasetuksen (517/2014/EU) mukaisesti? I. Sitä ei tarvitse vuototestata II. Kerran vuodessa III. Kaksi kertaa vuodessa IV. Neljä kertaa vuodessa Kysymys 2 Minkä kylmäaineen voi havaita lakmuspaperia käyttämällä? I. R32 II. R744 III. R290 IV. R717 Kysymys 3 Mikä näistä kylmäaineista on ilmaa kevyempi? I. R744 II. R32 III. R717 IV. R290 Kysymys 4 F-kaasuasetuksen 517/2014 mukaan järjestelmään on asennettava kiinteä vuotojen havaitsemisjärjestelmä, jos sen täyttömäärä hiilidioksidiekvivalenttitonneina on yli: I. 50 II. 150 III. 300 IV. 500 Vastaukset löytyvät seuraavan sivun lopusta.

Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva

Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva REAL Alternatives, moduuli 6: Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva lainsäädäntö ja standardit 1 Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva lainsäädäntö ja standardit Sisällysluettelo 1-Yleistä Standardit ja säännökset

Lisätiedot

Kohdekartoitukset ja neuvoja

Kohdekartoitukset ja neuvoja REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 1 Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden ja vuotojen kanssa toimimiseen Sisällysluettelo

Lisätiedot

Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto

Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto REAL Alternatives, moduuli 4: Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 1 Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus Sisällysluettelo Refrig. Inhalation

Lisätiedot

Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus

Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 1 Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Vaihtoehtoiset

Lisätiedot

NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA

NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA Sivu 1 / 8 NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA LAITOKSEN OMISTAJA / KÄYTTÄJÄ : YHTEYSHENKILÖ JA PUH. NRO: KOHTEEN NIMI JA OSOITE: KÄYTTÖÖNOTON PÄIVÄMÄÄRÄ: Takuun edelletys on Nilan laitteille, joissa ilmamäärä ylittää

Lisätiedot

Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien

Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien REAL Alternatives, moduuli 2: Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien suunnittelussa 1 Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien suunnittelussa Sisällysluettelo 1-Vuotojen

Lisätiedot

valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin!

valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin! Kasvata liiketoimintaasi: valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin! MIKSI ON TÄRKEÄÄ TUTUSTUA TÄHÄN ESITTEESEEN? Lyhyesti: Koska monet matalan GWP-arvon kylmäaineet ovat syttyviä, ja koska syttyvien kylmäaineiden

Lisätiedot

Pysy bisneksessä: Jätä R-404A/R-507A! R-404A R-507A

Pysy bisneksessä: Jätä R-404A/R-507A! R-404A R-507A Pysy bisneksessä: R-507A Jätä /R-507A! Miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia MIKSI ON TOIMITTAVA NOPEASTI? HFC-yhdisteiden valtava vähentäminen vuonna 2018 ja ilmastonlämmitysvaikutuksen (GWP-arvo)

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Käyttöohjekirja. Tyypit

ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Käyttöohjekirja. Tyypit Laitteen haltijalle ROTEX lämpöpumput Käyttöohjekirja Tyypit ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw ROTEX HPSU monobloc 11-16 kw ROTEX

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. ROTEX Lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit

Käyttöohjekirja. ROTEX Lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit Laitteen haltijalle Tyypit compact Ultra 4-8 kw compact 4-8 kw compact 11-16 kw Bi-Bloc 4-8 kw Bi-Bloc 11-16 kw monobloc compact 5-7 kw monobloc compact 11-16 kw hitemp 11-16 kw FI Painos 10/2018 1 x Yleiset

Lisätiedot

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas 32 220 9865 Texa Konfort 780R Bi Gas on täysautomaattinen ilmastointijärjestelmän huoltolaite sekä R134a että R1234yf kaasuille. Laitteessa on kaksi erillistä järjestelmää samoissa kuorissa. Koko huoltotapahtuma

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw

Käyttöohjekirja. ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw Laitteen haltijalle Käyttöohjekirja ROTEX lämpöpumput Tyypit ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw

Lisätiedot

Optyma Plus New Generation Ver

Optyma Plus New Generation Ver Optyma Plus New Generation Ver. 5.6.2015 Kompressorikoneikot kylmässä ympäristössä 1 Optyma Plus New Generation Ilmalauhdutteiset kompressorikoneikot 2 Optyma Plus New Generation Kompressorikoneikot (yleensä)

Lisätiedot

3590050/2 IM-P359-01 CH Issue 2 DN15 - DN100 QL43D, QL43M, QL73D ja QL73M kolmitieventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuustiedote 2. Toiminta 3. Asennus ja käyttöönotto 4. Huolto 5. Varaosat

Lisätiedot

VUODONILMAISINLAITTEET VAATIMUKSET

VUODONILMAISINLAITTEET VAATIMUKSET VUODONILMAISINLAITTEET VAATIMUKSET 2017 1 Vuodonilmaisinlaitteet vaatimukset Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 2 2 VAATIMUKSET... 2 2.1 Materiaali... 2 2.2 Toimivuus... 2 2.3 CE-merkintä... 2 2.4 Vuodonilmaisulaitteen

Lisätiedot

Putken korjaus ja huolto

Putken korjaus ja huolto Putken korjaus ja huolto Laaja valikoima samalta toimittajalta. Ainutlaatuisen kestävät rakenteet. Nopeaa ja luotettavaa suorituskykyä. Tyyppi Mallien määrä Sivu Koepainepumput 2 9.2 Putkenjäädyttimet

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310. Providing sustainable energy solutions worldwide

Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310. Providing sustainable energy solutions worldwide 161 502 30-2 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310 TÄRKEÄÄ LUE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN 2016-04-25 Asennus-

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista.

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista. Taloudellista ja vihreää energiaa Scancool-teollisuuslämpöpumput Teollisuuslämpöpumpulla 80 % säästöt energiakustannuksista! Scancoolin teollisuuslämpöpumppu ottaa tehokkaasti talteen teollisissa prosesseissa

Lisätiedot

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B Kuva 1 Tyyppi 44-6B Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI Painos huhtikuu 2003 SISÄLLYS SISÄLLYS Sivu 1 Rakenne ja toiminta.......................... 4 2 Asennus................................

Lisätiedot

AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje

AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 0107050/1 IM-P010-08 ST Issue 1 AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat

Lisätiedot

Sähkölaitteistojen tarkastukset

Sähkölaitteistojen tarkastukset Sähkölaitteistojen tarkastukset Tapio Kallasjoki 2017 Säädökset ja standardit Säädökset Sähköturvallisuuslaki (1135/2016) Valtioneuvoston asetus sähkölaitteiden turvallisuudesta (1437/2016) Valtioneuvoston

Lisätiedot

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje

TIMCO X w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje TIMCO X10 1000w Moottorin esilämmittimen asennus- ja käyttöohje LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ JA NOUDATA OHJEITA TARKASTI! TIMCO moottorinlämmitin on suunniteltu moottoriajoneuvojen moottorin

Lisätiedot

VESI-ILMAISIMET VAATIMUKSET

VESI-ILMAISIMET VAATIMUKSET VESI-ILMAISIMET VAATIMUKSET 2017 1 Vesi-ilmaisimet vaatimukset Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 2 2 VAATIMUKSET... 2 2.1 Materiaali... 2 2.2 Toimivuus... 2 2.3 CE-merkintä... 2 2.4 Vedenilmaisulaitteen

Lisätiedot

KYLMÄLAITOKSEN VASTAANOTTO-, TARKASTUS- JA KOEKÄYTTÖPÖYTÄKIRJA/ HUOLTOKOHTEIDEN MÄÄRITTELY

KYLMÄLAITOKSEN VASTAANOTTO-, TARKASTUS- JA KOEKÄYTTÖPÖYTÄKIRJA/ HUOLTOKOHTEIDEN MÄÄRITTELY KYLMÄLAITOKSEN VASTAANOTTO-, TARKASTUS- JA KOEKÄYTTÖPÖYTÄKIRJA/ HUOLTOKOHTEIDEN MÄÄRITTELY SKLL 8.8.2005 Laitoksen toimittaja:... TUKES nro:... Asiakas:... Laitoksen tiedot:... Tämä pöytäkirja on tarkoitettu

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Jäähdytysnesteen täytön edellytykset. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Jäähdytysnesteen täytön edellytykset Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Käytä suojavarusteita, kun työskentelet ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS!

Jäähdytysnesteen täyttö. Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän VAROITUS! Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa Työskentely ajoneuvon jäähdytysjärjestelmän parissa VAROITUS! Kun jäähdytysjärjestelmään tehdään muutoksia, se on tyhjennettävä, täytettävä uudelleen

Lisätiedot

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 1 OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TURVAVALAISTUS...3

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3

OHJE 2(5) 25.8.2015 Dnro LIVI/4495/05.00/2015 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 OHJE 2(5) Sisällys 1 KITKAN MITTAAMISEN MENETELMÄ... 3 2 LAATUVAATIMUKSET KITKAMITTAREILLE... 3 2.1 Käyttöturvallisuus... 3 2.2 Kalibroitavuus... 3 2.3 Mittaustarkkuus... 4 2.3.1 Mittarien samankaltaisuuteen

Lisätiedot

Lopeta R-404A / R-507A:n

Lopeta R-404A / R-507A:n Pysy mukana kehityksessä: R-507A R-404A Lopeta R-404A / R-507A:n tt! MIKSI ON TÄRKEÄÄ TOIMIA? HFC-aineiden vähennys ja GWP (Global Warming Potential) -arvon rajoittaminen 2 500:aan johtaa väistämättä tähän.

Lisätiedot

ITE tyhjiöpumput. Käyttöohje. Onninen Oy - Kylmämyynti

ITE tyhjiöpumput. Käyttöohje. Onninen Oy - Kylmämyynti ITE tyhjiöpumput Käyttöohje Sisältö Turvallisuusohjeet 3 Öljyntäyttö 3 Öljyn vaihto 3 Gas ballast 3 Toiminta 4 Osat 5 Tekniset tiedot 6 Takuu 7 3 T u r v a l l i s u u s o h j e e t Ennen ensikäyttöä täytä

Lisätiedot

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2 Järjestelmän suunnittelu Kunnollinen järjestelmän suunnittelu on paras tapa maksimoida vahvistimen suorituskykyä. Suunnittelemalla asennuksen huolellisesti voit välttää tilanteita, joissa järjestelmäsi

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje SE - 140 SE - 200 SE - 250 SE - 300 SE - 400 Käyttövesivaraaja Asennus- ja käyttöohje Varoitus! Vesisäiliö on varustettu magnesiumanodilla joka suojaa korroosiota vastaan. Anodin kuluminen on tarkastettava

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

testo 831 Käyttöohje

testo 831 Käyttöohje testo 831 Käyttöohje FIN 2 1. Yleistä 1. Yleistä Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Säilytä käyttöohje myöhempää käyttöä varten. 2. Tuotekuvaus Näyttö Infrapuna- Sensori, Laserosoitin

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille. Kylmälle ja

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu: 1/5 Etiketti 2.2: Palamattomat, myrkyttömät kaasut. 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus 1.2.1

Lisätiedot

Maakylmä Technibel Konvektorit

Maakylmä Technibel Konvektorit Maakylmä Maakylmä on järkevä ja todella edullinen tapa hyödyntää kylmää kallion ja pintamaan ilmaisenergiaa. Omakotitaloa voidaan jäähdyttää joko maalämpöpumpun avulla porakaivosta tai hyödyntämällä maakeruuputkiston

Lisätiedot

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Termostaattiset paisuntaventtiilit. Malli T2 / TE2 REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Termostaattiset paisuntaventtiilit. Malli T2 / TE2 REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Termostaattiset Malli T2 / TE2 REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION T2 / TE2: luotettava ja helppo käyttää Termostaattiset säätävät nestemäisen kylmäaineen ruiskutusta

Lisätiedot

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000

PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 PullmanErmator Ilmanpuhdistajat/alipaineistajat A1000 A2000 Käyttöohjeet Sisällysluettelo 1 Huomio!... 3 2 Turvamääräykset... 3 2.1 Käsittely... 3 2.2 Huolto... 3 3 Käyttö... 3 3.1 Suodattimen merkkivalot...

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset

Refrigeration and Air Conditioning Controls. Vihjeitä asentajille. Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset Refrigeration and Air Conditioning Controls Vihjeitä asentajille Käytännön vihjeitä Asennustyön vaatimukset R E F R I G E R A T I O N A N D A I R C O N D I T I O N I N G Sisällys Sivu Asennustyön vaatimukset...

Lisätiedot

JÄÄHDYTYSKUIVAIMET FX 1 22

JÄÄHDYTYSKUIVAIMET FX 1 22 JÄÄHDYTYSKUIVAIMET FX 1 22 ILMANKÄSITTELYLAITTEISTO ON TÄRKEÄ INVESTOINTI ATLAS COPCON LAATUILMA ON ÄLYKÄS VALINTA TARVITSET LAADUKASTA ILMAA ATLAS COPCO FX: KUIVAA ILMAA LUOTETTAVASTI Paineilma voi sisältää

Lisätiedot

Servicemanual Side 1 av 11

Servicemanual Side 1 av 11 Servicemanual Side 1 av 11 5 Kg Hiilidioksidisammutin MALLI HOUSEGARD K5 SS/EN3 A: Yleiset tiedot B: Tekniset tiedot C: Täyttömenettelyn kuvaus D: Kausittaisen tarkistuksen menettelyn kuvaus E: Korjaus-/korvausmenettelyn

Lisätiedot

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0 Asennusohjeet Gapsal OKS & Compact Versio 5.0 Movek Grupp pidättää oikeuden tehdä muutoksia laitteen osiin ja teknisiin tietoihin ilman ennakkoilmoitusta. 2012 Movek Grupp. Alkuperäiset ohjeet on julkaistu

Lisätiedot

HYDRAULIIKAN PERUSTEET JA PUMPUN SUORITUSKYKY PUMPUN SUORITUSKYVYN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT

HYDRAULIIKAN PERUSTEET JA PUMPUN SUORITUSKYKY PUMPUN SUORITUSKYVYN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT HYDRAULIIKAN PERUSTEET JA PUMPUN SUORITUSKYKY PUMPUN SUORITUSKYVYN HEIKKENEMISEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT Hyötysuhteen heikkenemiseen vaikuttavat tekijät Pumpun hyötysuhde voi heiketä näistä syistä: Kavitaatio

Lisätiedot

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin

AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet lämpimälle vedelle raskaisiin ympäristöihin LÄMPÖPUHALTIMET RASKAISIIN YMPÄRISTÖIHIN AW C, AW D, AW Ex ja AW H Lämpöpuhaltimet raskaisiin ympäristöihin AW-puhaltimet

Lisätiedot

Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi.

Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi. Lisätietoja SKF:n tuotevalikoimasta saat Pole Position -ohjelmasta. Pyydä lisätietoja ja kysy jäsenyydestä SKF-edustajaltasi. vsm.skf.com SKF Group 2006 PUB80/P7 6394 FI 06 SKF:n vetonivelsarjat UUTTA

Lisätiedot

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA

KULJETTAJAN KÄSIKIRJA KULJETTAJAN KÄSIKIRJA www.fogmaker.com Art. No. 8012-010 Edition 2.1 1 Yleinen kuvaus Tämä linja-auto on varustettu täysautomaattisella moottoritilan ja mahdollisen erillisen lisälämmitintilan sammutusjärjestelmällä.

Lisätiedot

TSS21 huoltovapaa termostaattinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje

TSS21 huoltovapaa termostaattinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1255050/3 IM-P125-10 ST Issue 3 TSS21 huoltovapaa termostaattinen lauhteenpoistin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto

Lisätiedot

ECL Comfort 110. 230 V AC ja 24 V AC

ECL Comfort 110. 230 V AC ja 24 V AC 230 V AC ja 24 V AC Kuvaus ja sovellus voidaan asentaa omakotitalojen lämmityssovelluksiin Danfoss Link -ratkaisun avulla DLG-liitännän kautta. Säätölaite on suunniteltu helposti asennettavaksi: yksi kaapeli,

Lisätiedot

Kääntöluistiventtiilit HRB 3, HRB 4

Kääntöluistiventtiilit HRB 3, HRB 4 Tekninen esite Kääntöluistiventtiilit HRB 3, HRB 4 Kuvaus HRB-Kääntöluistiventtiilejä voi käyttää yhdessä sähkötoimisten toimilaitteiden AMB 162 ja AMB 182 kanssa. Ominaisuudet: Luokkansa pienin vuoto

Lisätiedot

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista

Laatu- ja turvatarkastus ennen luovutusta asiakkaalle 2: Tarkistuslista Selitys Selitys Tätä julkaisua on tarkoitus käyttää tarkistettaessa, että päällirakenteen asennus on suoritettu tavalla, jolla varmistetaan korkea laatu sekä henkilö- ja materiaalivahinkojen riskin minimointi

Lisätiedot

S1, S2, S3, S5, S6, S7, S8, S12 ja S13 vedeneroittimet Asennus- ja huolto-ohje

S1, S2, S3, S5, S6, S7, S8, S12 ja S13 vedeneroittimet Asennus- ja huolto-ohje 0231150/2 IM-P023-55 ST Issue 2 S1, S2, S3, S5, S6, S7, S8, S12 ja S13 vedeneroittimet Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6.

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

NYKYAIKAISEN KAASUNVALVONNAN PERIAATTEET JA TOIMINTATAVAT KAASUNVALVONNAN ASIANTUNTIJA

NYKYAIKAISEN KAASUNVALVONNAN PERIAATTEET JA TOIMINTATAVAT KAASUNVALVONNAN ASIANTUNTIJA NYKYAIKAISEN KAASUNVALVONNAN PERIAATTEET JA TOIMINTATAVAT KAASUNVALVONNAN ASIANTUNTIJA Sensorex Oy, Maskuntie 2, NAANTALI Perustettu v. 1978 Kaasunvalvonnan ammattilainen Kaasunilmaisimet (kiinteät/kannettavat)

Lisätiedot

LÄPPÄVENTTIILI hiiliterästä WAFER tyyppi 311- (310-312) sarjat

LÄPPÄVENTTIILI hiiliterästä WAFER tyyppi 311- (310-312) sarjat Operation hiiliterästä WAFER tyyppi 311- (310-312) sarjat C ont R o L Käyttö ja rakenne Versio 23-07-2015 Wafer tyyppi 311 (310-312) läppäventtiiliä käytetään teollisuusputkistoissa vaativiin sulku- ja

Lisätiedot

SET/OSK2 Kapasitiivinen anturi Käyttö- ja asennusohje

SET/OSK2 Kapasitiivinen anturi Käyttö- ja asennusohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 18.2.2013 Internet: www.labkotec.fi 1/7 SET/OSK2 Kapasitiivinen anturi Copyright 2013 Labkotec Oy Varaamme oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija:

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija: Sivu 1/10 SS/EN3 HUOLTO-OHJE Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin 1KG JAUHESAMMUTIN Sivu 2/10 MALLI HOUSEGARD FP1V1 SS/EN3 A: Yleistä. B: Tekniset tiedot. C: Täyttämisen toimenpiteet. D: Tarkistuksen toimenpiteet.

Lisätiedot

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle

Jäähdytysnesteen ulostulo ulkoiselle lämmitykselle Moottorin jäähdytysnesteellä voidaan lämmittää ulkoisia elementtejä. Tällaisia ovat mm. umpikorit, nosturiohjaamot ja säilytyslaatikot. Lämpö otetaan sylinteriryhmän virtauksesta ja se palautetaan jäähdyttimen

Lisätiedot

Maalämpö DAIKIN ALTHERMA -MAALÄMPÖPUMPPU LÄMMITYS JA KUUMA KÄYTTÖVESI ESITE

Maalämpö DAIKIN ALTHERMA -MAALÄMPÖPUMPPU LÄMMITYS JA KUUMA KÄYTTÖVESI ESITE Maalämpö DAIKIN ALTHERMA -MAALÄMPÖPUMPPU LÄMMITYS JA KUUMA KÄYTTÖVESI ESITE Maalämpöp Kylmilläkin alueilla talvella maaperän lämpö on melko tasaisesti noin 10 º C yli 15 metrin syvyydellä. Tämä lämpö on

Lisätiedot

Täyttää painelaitedirektiivin 97/23/EC vaatimukset. Kaasu, ryhmä 1.

Täyttää painelaitedirektiivin 97/23/EC vaatimukset. Kaasu, ryhmä 1. Operation haponkestävä teräs WAFER tyyppi C ont R o L Käyttö ja rakenne Versio Wafer tyyppi 411 (410) läppäventtiileitä käytetään vaativiin sulku- ja säätötehtäviin. Venttiili on tiivis molempiin virtaussuuntiin.

Lisätiedot

Huoltokirja Side 1 av 11

Huoltokirja Side 1 av 11 Huoltokirja Side 1 av 11 2 KG HIILIDIOKSIDISAMMUTIN Malli Housegard K2 SS-EN3 A: Yleiset tiedot B: Tekniset tiedot C: Täyttömenettelyn kuvaus D: Kausittainen tarkistus E: Korjaus-/korvausmenettely F: Tarkastusmenettely

Lisätiedot

RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje

RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1180650/1 IM-P118-03 ST Issue 1 RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat IM-P118-03

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu: 1/5 Etiketti 2.1: Palavat kaasut F+: Erittäin helposti syttyvää 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus

Lisätiedot

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa:

Potilasopas. Tämän oppaan omistaa: Potilasopas Tämän oppaan omistaa: Icare HOME (Malli: TA022) POTILASOPAS TA022-035 FI-3.1 3 Johdanto Tämä opas sisältää Icare HOME -tonometrin käyttöohjeet. Lue ohjeet huolellisesti, ennen kuin alat käyttää

Lisätiedot

Uponor C-46 -lämmönsäädin. Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin

Uponor C-46 -lämmönsäädin. Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin Uponor C-46 -lämmönsäädin Säätilan mukaan kompensoituva ohjain vesikiertoisiin lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmiin Tuotteen kuvaus Luovaa tekniikkaa helppo asentaa ja käsitellä Uponorin C-46-lämmönsäädin

Lisätiedot

SET/TSH2 ja SET/TSHS2

SET/TSH2 ja SET/TSHS2 Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 6.2.2013 Internet: www.labkotec.fi 1/7 SET/TSH2 ja SET/TSHS2 Kapasitiiviset anturit Copyright 2013 Labkotec Oy Varaamme oikeuden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE MDG pumput

KÄYTTÖOHJE MDG pumput KÄYTTÖOHJE MDG pumput 30.07.2009 Nr. MDG0907-1-FI Sisällysluettelo 1. Tavaran vastaanotto.................................... 3 2. Yleistä...............................................3 2.1 Toimintaperiaate.........................................3

Lisätiedot

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY

APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY APUWATTI KÄYTTÖOHJEKIRJA KAUKORA OY 25.2.2019 Kaukora Oy 2019 APUWATTI Käyttöohjekirja 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 TOIMINTAKUVAUS... 4 3 ASENNUS... 4 4 SÄHKÖASENNUS... 5

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET SÄHKÖKÄYTTÖISEILLE AUTOMAATTIPALAUTTEISILLE HYDRAULIIKAPUMPUILLE HTWP21 SARJAN MOMENTTIAVAIMIA VARTEN.

KÄYTTÖOHJEET SÄHKÖKÄYTTÖISEILLE AUTOMAATTIPALAUTTEISILLE HYDRAULIIKAPUMPUILLE HTWP21 SARJAN MOMENTTIAVAIMIA VARTEN. KÄYTTÖOHJEET SÄHKÖKÄYTTÖISEILLE AUTOMAATTIPALAUTTEISILLE HYDRAULIIKAPUMPUILLE HTWP21 SARJAN MOMENTTIAVAIMIA VARTEN. Hi Forcen HTWP21 sarjan sähkökäyttöiset hydrauliikkapumput on suunniteltu käyttämään

Lisätiedot

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA

TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA TURVAVALAISTUS KUNNOSSAPITO-OHJELMA HUOLTOPÄIVÄKIRJA KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS PÖYTÄKIRJA Exilight Oy Hermiankatu 6-8A Tel. +358 (0)10 773 5400 33720 Tampere Fax. +358 (0)10 773 5409 Kiinteistö: Omistaja:

Lisätiedot

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS. Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS. Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION MAKING MODERN LIVING POSSIBLE R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION OPTYMA PLUS Koneikko alhaisia äänitasoja ja nopeaa asennusta ajatellen

Lisätiedot

Irrotettava kahva helpottaa asennusta. Kahvaa voidaan kääntää sekä vasemmalle että oikealle, kun palloventtiili suljetaan.

Irrotettava kahva helpottaa asennusta. Kahvaa voidaan kääntää sekä vasemmalle että oikealle, kun palloventtiili suljetaan. Laadukas pallosulkuventtiili LENO MSV-S Kuvaus LENO TM MSV-S on pallosulkuventtiili kaikille LENOtuoteryhmän kertasääteisille linjasäätöventtiileille. LENO TM MSV-S-venttiiliä voidaan käyttää myös laadukkaana

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA HÖGFORS 06/06/2014 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 2 Kuljetus ja varastointi... 3 Nostaminen... 4 Venttiilin paikka putkistossa... 5 Suositeltava asennustapa... 10 Hitsaus... 11 Huuhtelu... 12 Käyttöönotto...

Lisätiedot

Komposiitti- ja valumarmorialtaat

Komposiitti- ja valumarmorialtaat Komposiitti- ja valumarmorialtaat SISÄLLYS Komposiittialtaat sivut 3-9 Valumarmorialtaat sivut 10-17 Erikoismitta valumarmorialtaat sivut 18-19 komposiittialtaat Komposiittialtaat: kestää kylmää ja kuumaa

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

HV3 sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje

HV3 sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0601050/1 IM-P060-04 ST Issue 1 HV3 sulkuventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Käyttö 6. Huolto 7. Varaosat IM-P060-04 ST Issue

Lisätiedot

AE10S suurikapasiteettinen ilmanpoistin nestejärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje

AE10S suurikapasiteettinen ilmanpoistin nestejärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1492050/1 IM-P149-13 ST Issue 1 AE10S suurikapasiteettinen ilmanpoistin nestejärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta

Lisätiedot

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502 Onnittelut tämän hyvin suunnitellun tuotteen valinnasta ; Ennen asennusta ja laitteen käyttöä lue huolellisesti seuraavat suositukset turvallisuudesta, jotta voit välttää onnettomuudet käyttäjälle ja vahingot

Lisätiedot

Läppäventtiili Eurovalve

Läppäventtiili Eurovalve Internet_Description Nimelliskoot PN Lämpötila-alue Materiaali DN 50-1600 10-16 -30-200 ºC Valurauta/pallografiittivalurauta Käyttökohteet Sulku- ja säätökäyttöön teollisuusprosesseihin nesteille ja kaasuille.

Lisätiedot

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Sampppa Takala 6.10.2014 Samppa Takala 1 Järjestelmän eri asennusvaiheet Aurinkolämpöjärjestelmän asennus on jaettavissa karkeasti 3 eri vaiheeseen Teknisessä tilassa

Lisätiedot

2/19 Ympäristöministeriön asetus

2/19 Ympäristöministeriön asetus 2/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen kupariputkien tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija

Versio 5 FIN 06-2015 ROHS. Sähkönumero 71 660 10. teknisen tukkukaupan asiantuntija Asennus- ja käyttöohje vuoto- ja kosteushälytin Vahinkovakuutusyhtiöiden hyväksymä 2 ROHS Vakuutusyhtiöt suosittavat sekä voivat antaa maksu- tai muita etuja. Sähkönumero 71 660 10 teknisen tukkukaupan

Lisätiedot

Megapress SC-Contur. Putkiliitostekniikka. ZM_F2_fi_ _145253_8.pdf :12:58

Megapress SC-Contur. Putkiliitostekniikka. ZM_F2_fi_ _145253_8.pdf :12:58 F2 Megapress SC-Contur Putkiliitostekniikka ZM_F2_fi_20171023_145253_8.pdf 1 23.10.2017 16:12:58 Puristusliitinjärjestelmä; puristusliittimet seostamatonta terästä 1.0308 mustille, sinkityille, teollisesti

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje

12VF Vedenlämmitin. Asennus & Käyttöohje JS D24-12VF 12VF Vedenlämmitin SW Exergon Tuotenr. 13-0950 Asennus & Käyttöohje Pin:0063BT7591 VVB 12VF 090826 Käyttö- ja asennusohje Vedenlämmittimen käynnistys Vedenlämmitin käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co

MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET. Oy Machine Tool Co MACCO BF Haarukkavaunu KÄYTTÖOHJEET Oy Machine Tool Co 1. Käyttökohteet Käsikäyttöinen MACCO BF -haarukkavaunu on matalarakenteinen, vain kuormalavalla olevan, kovilla pinnoilla liikuteltavan tavaran siirtelyyn

Lisätiedot

Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA

Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSIA 2 LATAUS 2 VIANETSINTÄ JA HUOLTO 3 TAKUU 5 VAROITUKSIA Älä käytä laturin seinäpistokkeessa jatkojohtoa, jos mahdollista. Jos joudut käyttämään

Lisätiedot

Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET

Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET Normit TUOTETTA KOSKEVAT NORMIT JA MÄÄRÄYKSET Suihkukaapit on valmistettu seuraavien direktiivien mukaisesti: Matalajännite 2006/95/EEC Yhdenmukaisuus kyseisen direktiivin kanssa taataan seuraavilla harmonisointinormeilla:

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

Erotinhälytin idoil-20

Erotinhälytin idoil-20 Erotinhälytin idoil-20 DOC001713-FI-0 Pikaopas Toimitussisältö idoil-20 -erotinhälytin Kaapelijatkokset LCJ1-1, LCJ1-2 ja LCJ1-3 idoil-liq yläraja-anturi idoil-oil öljyanturi idoil-slu lieteanturi LMS-SAS5

Lisätiedot

Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi

Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi HelpDesk - laitevalmistajan ammattitaidolla Jäähdytysalalla yy ominaista

Lisätiedot