Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus"

Transkriptio

1 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 1 Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Vaihtoehtoiset kylmäaineet ja vuodot Sisällysluettelo 1-Yleistä 2-Ympäristövaikutukset 3-Taloudelliset vaikutukset 4-Turvallisuus 5-Miksi vuotoja kannattaa vähentää?

2 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 2 Tervetuloa REAL Alternatives Europe - monimuoto-oppimisen ohjelmaan Tämä oppikirja on osa kylmäalalla, ilmastointialalla ja lämpöpumppualalla toimiville teknikoille suunnattua monimuoto-oppimisen ohjelmaa, joka on suunniteltu parantamaan vaihtoehtoisten kylmäaineiden turvallisuuteen, tehokkuuteen ja luotettavuuteen sekä suojaustoimenpiteisiin liittyviä tietoja ja taitoja. Ohjelmaa tukee yhdistelmä interaktiivista verkko-opiskelua, painettuja koulutusoppaita, työkaluja ja arviointeja koulutuksen tarjoajien käyttöön sekä verkkokirjasto, jossa on käyttäjien lisäämiä resursseja osoitteessa REAL Alternatives -ohjelman on kehittänyt eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien yhdistysten ja koulutuslaitosten yhteenliittymä, joka on rahoitettu yhteistyössä EU:n elinikäisen oppimisen ohjelman kanssa ja alan sidosryhmien tuella. Kouluttajat, valmistajat ja suunnittelijat eri puolelta Eurooppaa ovat osallistuneet sisällön luomiseen. Materiaali on saatavilla hollanniksi, englanniksi, saksaksi, italiaksi ja puolaksi. REAL Alternatives Europe -ohjelman moduulit: 1. Vaihtoehtoisten kylmäaineiden esittely turvallisuus, tehokkuus, luotettavuus ja hyvät käytännöt 2. Järjestelmien suunnittelu vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttäen 3. Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 4. Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 5. Alhaisen GWP-arvon omaavien kylmäaineiden käyttöönotto vanhoissa järjestelmissä 6. Oikeudellisten velvoitteiden tarkistuslista vaihtoehtoisia kylmäaineita käytettäessä 7. Vuotojen taloudellisten vaikutusten ja ympäristövaikutusten mittaaminen 8. Työkaluja ja neuvoja kohdekartoituksiin Voit opiskella jokaisen moduulin erikseen tai suorittaa koko kurssin ja sen arvioinnin.

3 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 3 Lisää tietoa on saatavilla verkkokirjastosta. Löydät jokaisen moduulin tekstistä viittauksia tarkempiin tiedonlähteisiin. Kun olet suorittanut moduulin loppuun, voit tarkistaa ne viittaukset, joista haluat lisätietoa, osoitteessa Voit myös lisätä kirjastoon resursseja, kuten linkkejä, teknisiä oppaita tai esityksiä, jos uskot, että niistä olisi hyötyä muillekin. Moduulista 6 löytyy lista kaikesta asiaan liittyvästä lainsäädännöstä ja kaikista standardeista, joihin ohjelmassa viitataan. Jos olet kiinnostunut vaihtoehtoisista kylmäaineista, rekisteröidy sivustolla niin saat päivityksiä, uutisia ja kutsuja, jotka liittyvät koulutuksiin, taitoihin ja kylmäalan tapahtumiin. Voit käyttää ja jakaa tätä materiaalia henkilökohtaisiin koulutustarkoituksiin. Oppikirjan ja sisällön tekijänoikeus säilyy Institute of Refrigerationilla ja yhteistyökumppaneilla. Materiaalia voi kopioida joko kokonaan tai osittain koulutustarkoituksiin lähettämällä kirjallisen hakemuksen REAL Alternatives Consortiumille, c/o Institute of Refrigeration, sähköpostiosoite Yhdistyneessä kuningaskunnassa: ior@ior.org.uk. Kaikki sisältöä tai oppimisohjelmaa koskevat kysymykset tulisi lähettää myös osoitteeseen ior@ior.org.uk. Ohjelman tausta ja kehityshistoria. Tämä oppimisohjelma kehitettiin osana kaksivuotista projektia, jota johti kuuden yhteistyökumppanin yhteenliittymä eri puolilta Eurooppaa ja jonka rahoitti EU:n elinikäisen oppimisen ohjelma. Se suunniteltiin paikkaamaan puutteita jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumpputeknikoiden vaihtoehtoisten kylmäaineiden käyttötaidoissa. Ohjelma tarjoaa itsenäistä, ajan tasalla olevaa tietoa helppokäyttöisessä muodossa. Projektiyhteenliittymään kuului ammatillisia laitoksia, koulutuslaitoksia ja työntekijöiden edustajistoja. Työnantajista, valmistajista, toimialajärjestöistä ja ammatti-instituuteista muodostuvat sidosryhmät osallistuivat myös oppimateriaalin luomiseen, antoivat neuvoja sisällön suhteen ja tarkastelivat ohjelmaa sen kehityksen aikana. Yhteenliittymän kuusi yhteistyökumppania olivat: Association of European Refrigeration Air Conditioning and Heat Pump Contractors Associazione Tecnici del Freddo, Italia Informationszentrum für Kälte-, Klima- und Energietechnik ggmbh (IKKE), Duisburg, Saksa Institute of Refrigeration, Yhdistynyt kuningaskunta Limburgin katolinen yliopisto (KHLim), Belgia London South Bank University, Yhdistynyt kuningaskunta PROZON-kierrätysohjelma, Puola.

4 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 4 Moduuli 7 - Vaihtoehtoisten kylmäaineiden vuotojen taloudellisten vaikutusten ja ympäristö-, turvallisuus- ja luotettavuusvaikutusten mittaaminen Tässä oppaassa (7/8) esitellään kylmäaineiden vuotojen taloudellisten vaikutusten ja ympäristö-, turvallisuus- ja luotettavuusvaikutusten mittaamista. Se ei korvaa käytännön harjoittelua ja kokemusta. Löydät oppaasta viittauksia hyödylliseen lisätietoon eri vertaisarvioinnin läpikäyneistä lähteistä, joita suositellaan tekniseksi tueksi, jos haluat saada lisää tietoa aiheesta. Seuraavilla sivuilla kerrotaan tarkemmin kylmäainevuotojen vaikutuksista. Vuotavan järjestelmän ominaisuuksia: pienempi jäähdytysteho (jolloin teho ei välttämättä vastaa kuormaa) saattaa kuluttaa enemmän energiaa (millä on epäsuoria ympäristövaikutuksia) ei ole yhtä luotettava (jos järjestelmästä puuttuu kylmäainetta, se joutuu työskentelemään kovemmin ja on siksi alttiimpi vioille) vaarallisempi kaikki kylmäaineet ovat tukahduttavia, monet vaihtoehtoisista kylmäaineista ovat helposti syttyviä, ja R717 on myrkyllinen. Useimpien vaihtoehtoisten kylmäaineiden suora lämmitysvaikutus on pieni, mutta vuotojen muut vaikutukset (esim. energiankulutukseen) ovat samanlaisia kuin perinteisten kylmäaineiden. Vuodot ovat siis vakava asia, ja ne on minimoitava, oli kyseessä mikä kylmäaine tahansa.

5 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 5 1. Kylmäainevuotojen ja jäähdytys- ja ilmastointijärjestelmien käytön ympäristövaikutukset Vuotava kylmäaine vaikuttaa ilmastonmuutokseen kahdella tavalla: suoraan, jos kylmäaineella on suora lämmitysvaikutus epäsuorasti energiankulutuksen kasvun takia. Kasvattaa kuluja huolto, kylmäaine, sähkö, seisokit Kylmäainevuoto Nopeuttaa ilmastonmuutosta - suora vaikutus Vähentää järjestelmän tehokkuutta Kasvattaa energiankulutusta Kasvattaa CO 2 -päästöjä (voimalaitoksella) Nopeuttaa ilmastonmuutosta - epäsuora vaikutus Järjestelmän kaikki hiilipäästöt sisältävät sekä vuotavan kylmäaineen vaikutuksen että järjestelmän energiankulutuksen.

6 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 6 Seuraavassa kappaleessa on asiasta lisää tietoa. Moduulissa 1 on lisäksi kuvattu lyhyesti järjestelmän ja kylmäaineen yhteisvaikutus ilmaston lämpenemiseen (TEWI-indeksi). REAL Alternatives Guide 1 - Introduction Lämmitysvaikutus (GWP) Kylmäaineen lämmitysvaikutus (global warming potential, GWP) mittaa, miten paljon tietyn kasvihuonekaasumassan (esim. HFC-kylmäaine) arvioidaan vaikuttavan ilmaston lämpenemiseen. Se on suhteellinen asteikko, jossa kyseessä olevaa kaasua verrataan samaan määrään hiilidioksidia (jonka GWP-arvo on siis 1). GWP-arvo lasketaan tietylle ajalle. Kyseinen aika on annettava aina GWP-arvoon viitattaessa, sillä muussa tapauksessa arvo on merkityksetön. Korkean GWP-arvon omaavien HFC-yhdisteiden kaltaiset aineet imevät usein myös paljon infrapunasäteilyä, ja niiden elinikä ilmakehässä on pitkä. Vaihtoehtoisten kylmäaineiden GWP-arvoja on esitetty alla: GWP ja hiilidioksidiekvivalentti Hiilidioksidiekvivalentti on suure, joka kuvaa miten suurella määrällä CO 2 :ta olisi annetulla aikavälillä mitattuna (yleensä 100 vuotta) sama ilmaston lämmitysvaikutus (GWP) kuin tietyllä kasvihuonekaasuseoksella ja -määrällä. Kaasun hiilidioksidiekvivalentti saadaan kertomalla kaasun massa (paino) sen GWP-arvolla. Seuraavassa on yleisesti käytettyjä yksiköitä: hiilidioksidiekvivalenttikilo (kg CO 2 e) hiilidioksidiekvivalenttitonni (T CO 2 e) miljoona hiilidioksidiekvivalenttitonnia (MT CO 2 e).

7 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 7 Esimerkiksi R290:n (propaani) GWP-arvo 100 vuoden ajanjaksolla on 3 ja R32:n 675. Vuotojen suhteen tämä tarkoittaa, että: yksi tonni R290:aa vastaa kolmea hiilidioksidiekvivalenttitonnia (T CO 2 e) yksi tonni R32:ta vastaa 675 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (T CO 2 e).

8 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 8 Vuodon ympäristövaikutusten laskeminen Vuodon suora vaikutus ilmastonmuutokseen lasketaan yksinkertaisesti kertomalla kylmäaineen GWP-arvo sen annettuna aikana vuotaneella määrällä. Alla on kaksi esimerkkiä: Kylmäainevuotojen vertailu muihin ympäristöä vahingoittaviin toimiin Kylmäainevuotoja on hyödyllistä verrata muihin ilmastonmuutokseen vaikuttaviin toimiin, kuten autolla ajamiseen. Tarvitset siihen tiettyjä tunnuslukuja löydät hiililaskelmien tekoon tyypillisesti tarvittavia lukuja tämän oppaan liitteestä 1. Näiden tietojen avulla voit verrata kylmäainevuotojen ja muun toiminnan, kuten autolla ajamisen, lentämisen, eri laitteiden käytön jne., vaikutusta ilmastonmuutokseen. Esimerkissä B yllä 2 kg vuotaneen R32:n suora vaikutus on 1350 CO 2 e se vastaa 6521 km:n ajamista autolla (olettaen, että tavallisen bensiiniauton hiilidioksidipäästöt ovat 0,207 kg CO 2 /km). Epäsuorat vaikutukset Tähän asti olemme tarkastelleet vain vuotojen suoraa vaikutusta emmekä kylmäaineen järjestelmästä puuttumisen epäsuoria vaikutuksia, jotka johtuvat järjestelmän tehokkuuden heikkenemisestä. Asiaa tarkastellaan seuraavassa kappaleessa useimmille vaihtoehtoisille kylmäaineille ne voivat olla merkittävämpiä kuin suora vaikutus.

9 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 9 2. Vuotojen taloudellisten vaikutusten mittaaminen Vuotojen taloudellisia kokonaiskustannuksia on erittäin vaikea laskea tarkasti. Kustannuksiin vaikuttavat seuraavat tekijät: Taulukko 1: Tyypilliset kylmäainekustannukset Kylmäaine tämä on helppo laskea kylmäaineen ostohinnan ja käytetyn määrän perusteella (Huom. Ostohinnat vaihtelevat merkittävästi ja riippuvat toimittajan antamista alennuksista). Tyypillisiä kustannuksia on annettu viitteellisesti taulukossa 1. Kylmäaine Tyypilliset kustannukset /kg R744 3,75 R717 1,50 R32 7,50 R1234ze 37,50 Työkustannukset (ja materiaalikulut), jotka R600a 9,30 johtuvat vuodon löytämisestä ja korjaamisesta sekä kylmäaineen lisäämisestä ne pitäisi olla helppo löytää huoltokirjanpidosta, joskin ne vaihtelevat myös laajasti. Vuodon korjaamiseen R290 R ,90 12,40 tarvittavat työt vaihtelevat nimittäin merkittävästi vuodon sijainnista ja koosta sekä järjestelmän tyypistä riippuen. Järjestelmän lisääntyneet käyttökustannukset kylmäaineen puutteen seurauksena näitä voi olla erittäin vaikea arvioida, sillä energiankulutuksen vs. täyttömäärän profiili on erilainen eri järjestelmillä, ja saatavilla on hyvin vähän käytännön tietoa. Jäljempänä tässä kappaleessa on annettu yksinkertainen esimerkki. Seisokkiaika ja siitä seuraavat tappiot joillakin loppukäyttäjillä on nämä tiedot, mutta se vaihtelee merkittävästi. Kustannukset vaihtelevat riippuen siitä, miten nopeasti vuoto löydetään ja korjataan, kuten alla olevassa kaaviossa näkyy. Kuva 1: Kylmäainevuodon kustannukset

10 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 10 Järjestelmän käyttökustannukset Vuotojen ja energiatehokkuuden välillä ei ole yksinkertaista riippuvuussuhdetta kylmäainevuotojen vaikutus energiankulutukseen vaihtelee suuresti järjestelmästä riippuen, kuten alla olevasta taulukosta näkyy. Järjestelmän tyyppi Pieni järjestelmä, jossa ei ole nesteiden keräysastiaa (eli järjestelmä, jonka täyttömäärä on tarkkaan ennalta määritelty), kuten monet kiinteät järjestelmät, splittyyppiset ilmastointijärjestelmät. Yksinkertaiset höyrystinjärjestelmät, joissa on lauhdutinyksikkö ja nesteiden keräysastia, kuten pienet vähittäiskaupan järjestelmät, kylmiöjärjestelmät, nestejäähdyttäjät. Keskusjäähdytyslaitokset, joissa on useita kompressoreita ja höyrystimiä, kuten suuret supermarkettijärjestelmät, teolliset laitokset. Vuodon vaikutukset Jo 5 %:n kylmäainehäviö vähentää tehokkuutta, koska kylmäaine nesteputkessa ei alijäähdy vaan tyydyttyy, jolloin höyrystimeen virtaa vähemmän nestemäistä kylmäainetta. Se vähentää imupainetta ja alentaa tyydyttyneen aineen höyrystymislämpötilaa. Jo 1 O C:n höyrystymislämpötilan lasku vähentää tehokkuutta (ja kasvattaa sähkönkulutusta) 2 4 %:lla. Keräysastiassa on kylmäainepuskuri, jota tarvitaan vain äärimmäisissä käyttöolosuhteissa (esim. maksimikuorma ja ympäristön maksimilämpötila). Jos tämä puskuri vuotaa pois, vuodon vaikutus on samanlainen kuin mitä yllä on kuvattu. Ennalta määritellyn täyttömäärän saavuttamiseen vaadittava aika vaihtelee riippuen vuodon määrästä, kuormasta ja ympäristölämpötilasta. Puskurin pois vuotaminen ei vaikuta energiankulutukseen (mutta mahdollinen vaara turvallisuudelle ja ympäristölle on olemassa). Kuten yllä kuvatussa yksinkertaisessa järjestelmässä, keräysastian puskuri vuotaa pois ennen kuin vuoto vaikuttaa suorituskykyyn. Silloin sarjasta kauimmaisena sijaitseva höyrystin ei saa tarpeeksi kylmäainetta, ja solenoidiventtiili pysyy kauemmin auki halutun jäähdytysvaikutuksen saavuttamiseksi. Vuodon jatkuessa yhä useammasta höyrystimestä puuttuu kylmäainetta. Tästä seuraa, että sarjan on oltava käynnissä kauemmin saman jäähdytysvaikutuksen saavuttamiseksi. Kuva 2: Kylmäainevuodon vaikutus erilaisiin järjestelmiin

11 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 11 Vuodon vaikutus esitettynä paine-entalpiakaaviossa Alla olevassa kuvassa esitetään, miten kylmäainevuoto voi vaikuttaa järjestelmän suorituskykyyn p- h-kaaviossa. Siitä näkyy, miten vuoto pienentää puristus- ja imupainetta ja kasvattaa tulistusta. Seuraavassa kaaviossa on esitetty vuodon vaikutus hyötysuhteeseen useiden kokeellisten tutkimusten perusteella. Siitä näkyy, että 10 %:n täyttömäärän lasku voi pienentää hyötysuhdetta 10 %:lla. Lisäksi siihen liittyy jäähdytystehon pieneneminen. DECC:n raportti lämpöpumppujen kylmäainevuotojen vaikutuksista ( Impacts of Leakage from Refrigerants in Heat Pumps ), huhtikuu 2014

12 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 12 Vuotoihin liittyvät energiakustannukset Esimerkki 1 Alla oleva esimerkki kuvaa yksinkertaista järjestelmää, jossa on yksi lauhdutinyksikkö ja yksi höyrystin. Se on matalan lämpötilan kylmiö, jonka kuorma on 10 kw. Kylmäainetta täynnä olevan järjestelmän käyttöolosuhteet ovat seuraavanlaiset: Höyrystymislämpötila, -25 O C 5 K, tehollinen tulistus, -15 O C, imun paluulämpötila, 7 K, nesteen alijäähdytys Jäähdyttimen lämpötilaero (TD): 10 K. Järjestelmän suorituskyky on laskettu taulukossa alla: Järjestelmä, joka on täynnä kylmäainetta Jäähdytysteho, kw 12,9 9,9 Syöttöteho, kw 8,2 8,0 Hyötysuhde* 1,56 1,24 Vuosittaiset käyttökustannukset *Hyötysuhde = jäähdytysteho/syöttöteho. Järjestelmä, josta puuttuu kylmäainetta Yllä olevassa taulukossa on esitetty myös vuosittaiset energiakustannukset, jotka perustuvat yhden vuoden toimintaan täydellä kuormalla ja sähkön hintaan 0,175 /kw. Taulukosta näkyy myös, mitä järjestelmän käyttäminen maksaa, kun kylmäaineen puutteesta on seurannut hyötysuhteen aleneminen 10 %:lla. Tämän tyyppisessä järjestelmässä esiintyvän vuodon aiheuttamien kustannusten todellisen kasvun tarkkaan määrittelyyn tarvittaisiin seuraavat tiedot: käyttöolosuhteet, joihin järjestelmä on suunniteltu käyttöolosuhteet, kun järjestelmästä puuttuu kylmäainetta (tämä todennäköisesti muuttuu vuodon jatkuessa) miten kauan järjestelmästä on puuttunut kylmäainetta kylmäaineen puutteen vaikutus käyttöolosuhteisiin järjestelmän/kompressorin tiedot, ympäristölämpötilan profiili ja kuorman profiili, jotta voitaisiin laskea järjestelmän suorituskyky ja käyttökustannukset sekä silloin, kun järjestelmä on täynnä kylmäainetta, että silloin, kun siitä puuttuu kylmäainetta. Monille järjestelmille kaikkia näitä tietoja ei ole saatavilla, mutta usein voidaan tehdä arvio yllä olevan esimerkin tietojen perusteella. Lisäksi vuoto voi vaikuttaa jäähdytystehoon, minkä seurauksena järjestelmä ei ehkä pysty vastaamaan jäähdytysvaatimuksiin.

13 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 13 Esimerkki 2 Alla olevissa kaavioissa on esitetty tutkimustulokset, joista näkyy vuotojen vaikutus yhteen tietyn tyyppiseen järjestelmään 1 : Järjestelmät toimivat tehottomasti monista eri syistä, ja usein niiden tehokkuutta voi parantaa yksinkertaisin ja kustannustehokkain keinoin. Näitä keinoja on kuvattu Carbon Trust Guides for Owners lyhyesti viidessä REAL Alternatives -verkkokirjastosta löytyvässä of Refrigeration Equipment on oppaassa. Efficiency Etenkin nämä kaksi opasta auttavat pienentämään järjestelmien käyttökustannuksia: Operational efficiency improvements for refrigeration systems (Jäähdytysjärjestelmien toiminnan tehokkuuden parantaminen) Results of site investigations (Kenttätutkimusten tuloksia). 1 Kaavio muokattu lähteestä Grace, I.N., Datta, D. ja Tassou, S.A. (2005), Sensitivity of refrigeration system performance to charge levels and parameters for on-line leak detection. Applied Thermal Engineering, 25 (2005), s

14 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Turvallisuus Kaikki vaihtoehtoiset kylmäaineet ovat vaarallisia, joten vuodot ovat turvallisuusriski. Alla olevassa taulukossa on yhteenveto vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvistä vaaratekijöistä. Tarkempia tietoja löytyy oppaasta 1. REAL Alternatives Guide 1, Introduction Tyyppi R744 Hiilidioksidi, CO 2 R717 Ammoniakki, NH 3 R32 Fluorihiilivety, HFC Syttyvä. R1234ze Tyydyttymätön HFC (eli vety-fluoriolefiini (HFO, hydro fluoro olefin)) Keskeisimmät vaaratekijät R600a Isobutaani, C 4 H 10, hiilivety Helposti syttyvä. R290 R1270 Propaani, C 3 H 8, hiilivety Propeeni (propyleeni), C 3 H 6, hiilivety Tukahduttava. Korkea käyttö- ja seisokkipaine. Neste ja hiilihappojää voivat aiheuttaa iholle joutuessaan paleltumia. Myrkyllinen. Syttyvä. Tukahduttava. Neste voi aiheuttaa iholle joutuessaan paleltumia. Tukahduttava. Neste voi aiheuttaa iholle joutuessaan paleltumia. Tukahduttava. Neste voi aiheuttaa iholle joutuessaan paleltumia. Kaasunilmaisimia tulee käyttää, jos vuodon sattuessa voi kertyä vaarallinen pitoisuus ainetta. Esimerkiksi: Standardin EN 378 osan 3 kohdassa 8 määritellään kaasun havaitsemiselle tarkat vaatimukset. Kohta 8.1 kuuluu seuraavasti: Konehuoneisiin on asennettava kylmäaineiden havaitsemisjärjestelmä, jos kylmäaineen ODP-arvo > 0 (otsonia tuhoava haitallisuuskerroin, ozone depletion potential) tai GWP-arvo > 0 ja järjestelmän täyttömäärä on yli 25 kg. Jos kyseessä on helposti syttyvä kylmäaine, kuten R717, R290 tai R1270, vuotojen havaitsemisjärjestelmä on asennettava niin, että se antaa hälytyksen ja eristää tilan, kun pitoisuus on enintään 20 % LFL-arvosta (alempi syttyvyysraja, lower flammability limit). Jos riskianalyysissä havaitaan, että vaarallinen pitoisuus voi ylittyä joko syttyvyyden tai myrkyllisyyden suhteen millä tahansa alueella, eli konehuoneissa tai muissa tiloissa, etenkin jos niissä voi olla ihmisiä kaasujen havaitsemisjärjestelmä on asennettava. On tärkeää varmistaa, että laitteet toimivat oikein ja että niiden toiminta tarkastetaan säännöllisesti (esim. vuosittain).

15 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Miksi vuotoja kannattaa vähentää? Vuotojen vähentäminen on järkevää liiketoiminnan, talouden ja ympäristön kannalta. Liiketoiminnalle etuja ovat: Lainmukaisuus, F-kaasuasetus mukaan luettuna. Todiste vihreämmästä toiminnasta. Vähemmän seisokkeja tuotannossa/parempi myyntikalusteiden käytettävyys/henkilökunnan parempi työmukavuus parantuneen toimintavarmuuden ansiosta. Vähemmän jäähdytyksen tai ilmastoinnin aiheuttamia terveys- ja turvallisuusriskejä joko suoraan kylmäainepäästöjen takia tai elintarvikekäytössä epäsuorasti paremman toimintavarmuuden ansiosta. Lisäksi siitä on taloudellista hyötyä: Pienemmät kylmäainekustannukset. Pienemmät huoltokustannukset. Pienemmät laitoksen seisokeista johtuvat kustannukset. Ei kylmäaineen puutoksesta johtuvaa energiatehokkuuden laskua. Näillä kustannussäästöillä on ehkä katettava lisääntynyt huolto tai ylimääräiset investointikustannukset, mutta yleensä lopputulos on positiivinen. Ympäristöedut ovat samanlaisia kuin yllä kuvatut edut, ja niihin kuuluvat lisäksi myös: Jäähdytys- ja ilmastointijärjestelmien tehokkaampi toiminta ja siis myös voimalaitoksen pienemmät CO 2 -päästöt. Pienemmät kasvihuonekaasupäästöt.

16 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Työkaluja kylmäaineiden käytön seuraamiseen Real Alternatives -hiilipäästölaskuri Tämän oppimisohjelman osana on kehitetty hiilipäästölaskuriohjelma ( Carbon Emissions Calculator ) ja kylmäainevuotolokityökalu ( Refrigerant Leakage Log ), joihin voi tallentaa tietoa järjestelmistä elektronisesti. Työkirja auttaa järjestelmien omistajia täyttämään F-kaasuasetuksen vaatimukset ja antaa tietoa kaikkien kylmäaineiden kylmäainepäästöistä ja kustannuslaskelmista, vaihtoehtoiset kylmäaineet mukaan luettuna. Työkirjaan kuuluu: Sähköinen kylmäainevuotoloki, johon voi kirjata järjestelmän parametreja, kylmäaineen käyttötietoja, vuototestitietoja ja järjestelmän korjaustietoja jopa 10:stä eri järjestelmästä. Hiilidioksidiekvivalenttipäästö- ja kustannuslaskuri, joka käyttää kirjattuja tietoja kylmäaineen käytön vaikutuksen arviointiin ja esittää tiedot sekä graafisesti että taulukkona. Ajan tasalla olevat GWP-arvot sisältyvät tietoihin automaattisesti. Kohteen yhteenvetoraporttityökalu, joka yhdistää kaikkien kohteen järjestelmien päästötiedot yhteen taulukkoon. Kylmäaineen käytön graafinen kuvaus, jota voidaan käyttää huoltotoimenpiteiden ja vuotojen vähentämistoimenpiteiden priorisointiin. Ilmaisen ohjelmiston voi ladata REAL Alternatives -sivustolta ( Alla on esimerkkinä näyttökuva laskurista, jossa on tietoa kylmäaineen käytöstä taulukko- ja kaaviomuodossa. REAL Alternatives -verkkokirjastossa on esittelyvideo laskentataulukkotyökalun käytöstä. Video on Refrigerant Calculator in REAL Alternatives e-library

17 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 17

18 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 18 Liite 1: Polttoaineen muuntokertoimia Muunnos CO 2 :ksi (ylemmän lämpöarvon perusteella*) Polttoaine Yksiköt Hiilikerroin, kg CO 2 /yksikkö Verkkosähkö kwh 0,537 Maakaasu Nestekaasu Diesel Bensiini kwh Thermiä (1 therm = 29,31 kwh) kwh Thermiä (1 therm = 29,31 kwh) litraa tonnia kwh litraa tonnia kwh litraa 0,185 5,421 0,214 6,277 1, ,250 2, ,240 2,315 Bensiini- ja dieselajoneuvot kg CO 2 /maili kg CO 2 /km 1,4 2 l bensiinimoottori 0,3442 0,2139 Yli 2 l bensiinimoottori 0,4760 0,2958 Tavallinen bensiiniauto 0,3332 0,2070 1,7 2 l dieselmoottori 0,3027 0,1881 Yli 2 l dieselmoottori 0,4153 0,2580 Tavallinen dieselauto 0,3185 0,1979 Julkinen kulkuneuvo kg CO 2 /matkustettu km Tavallinen linja-auto (lähi- ja kaukoliikenne) 0,0686 Kotimaan rautatiet 0,0602 Pitkä kansainvälinen lento 0,1206 Lyhyt kansainvälinen lento 0,1071 Kotimaan lento 0,1911 *Päästökertoimet lasketaan energiantoimittajien tavallisesti ilmoittaman ylemmän lämpöarvon perusteella. Taulukoiden tiedot ovat Yhdistyneestä kuningaskunnasta, ja ne löytyvät Carbon Trustin tiedotteesta CTL018 Energy and conversion factors, joka on julkaistu vuonna 2008 ja saatavilla osoitteessa: Tähän moduuliin ei liity arviointia. Moduuli on suunniteltu pelkästään tärkeän tiedon tarkistuslistaksi.

19 REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Mitä seuraavaksi? Tämä opas esittelee vuotojen vaikutusten arvioimista. Linkkien kautta löytyy paljon lisää tietoa aiheesta. Voit vierailla verkkokirjastossa osoitteessa jos haluat saada hyödyllistä lisätietoa. Voit nyt jatkaa itseopiskelua yhdellä seuraavista REAL Alternatives Europe -ohjelman moduuleista: 1. Vaihtoehtoisten kylmäaineiden esittely turvallisuus, tehokkuus, luotettavuus ja hyvät käytännöt 2. Järjestelmien suunnittelu vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttäen 3. Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 4. Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 5. Alhaisen GWP-arvon omaavien kylmäaineiden käyttöönotto vanhoissa järjestelmissä 6. Oikeudellisten velvoitteiden tarkistuslista vaihtoehtoisia kylmäaineita käytettäessä 7. Vuotojen taloudellisten vaikutusten ja ympäristövaikutusten mittaaminen 8. Työkaluja ja neuvoja kohdekartoituksiin Käyttöehdot REAL Alternatives verkko-oppimateriaalit ovat ilmaisia oppijoille opiskelutarkoituksiin. Niitä ei saa myydä, painaa, kopioida tai jäljentää ilman etukäteen hankittua kirjallista lupaa. Kaikkien materiaalien tekijänoikeus säilyy The Institute of Refrigeration - instituutilla (Yhdistynyt kuningaskunta) ja sen yhteistyökumppaneilla. Materiaalit ovat asiantuntijoiden kehittämiä, ja ne ovat käyneet läpi tarkan testauksen ja vertaisarvioinnin; instituutti ja sen yhteistyökumppanit eivät kuitenkaan vastaa virheistä tai puutteista. IOR 2015 Tämä projekti on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tämä julkaisu [viestintä] vastaa vain sen tekijän mielipiteitä, eikä komissiota voi pitää vastuussa mistään sen sisältämän tiedon käytöstä.

Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva

Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva REAL Alternatives, moduuli 6: Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva lainsäädäntö ja standardit 1 Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva lainsäädäntö ja standardit Sisällysluettelo 1-Yleistä Standardit ja säännökset

Lisätiedot

Kohdekartoitukset ja neuvoja

Kohdekartoitukset ja neuvoja REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 1 Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden ja vuotojen kanssa toimimiseen Sisällysluettelo

Lisätiedot

Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto

Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto REAL Alternatives, moduuli 4: Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 1 Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus Sisällysluettelo Refrig. Inhalation

Lisätiedot

Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien

Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien REAL Alternatives, moduuli 2: Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien suunnittelussa 1 Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien suunnittelussa Sisällysluettelo 1-Vuotojen

Lisätiedot

Taustaa EU:n ilmastotavoitteet edellyttävät päästövähennystoimia. Uusi F-kaasuasetus ja kylmäaineet Petri Hannula

Taustaa EU:n ilmastotavoitteet edellyttävät päästövähennystoimia. Uusi F-kaasuasetus ja kylmäaineet Petri Hannula Uusi F-kaasuasetus ja kylmäaineet Petri Hannula 10.5.2016 Taustaa EU:n ilmastotavoitteet edellyttävät päästövähennystoimia kaikilta kasvihuonekaasujen päästösektoreilta päästövähennys 2030 mennessä n.

Lisätiedot

valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin!

valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin! Kasvata liiketoimintaasi: valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin! MIKSI ON TÄRKEÄÄ TUTUSTUA TÄHÄN ESITTEESEEN? Lyhyesti: Koska monet matalan GWP-arvon kylmäaineet ovat syttyviä, ja koska syttyvien kylmäaineiden

Lisätiedot

Pysy bisneksessä: Jätä R-404A/R-507A! R-404A R-507A

Pysy bisneksessä: Jätä R-404A/R-507A! R-404A R-507A Pysy bisneksessä: R-507A Jätä /R-507A! Miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia MIKSI ON TOIMITTAVA NOPEASTI? HFC-yhdisteiden valtava vähentäminen vuonna 2018 ja ilmastonlämmitysvaikutuksen (GWP-arvo)

Lisätiedot

Lopeta R-404A / R-507A:n

Lopeta R-404A / R-507A:n Pysy mukana kehityksessä: R-507A R-404A Lopeta R-404A / R-507A:n tt! MIKSI ON TÄRKEÄÄ TOIMIA? HFC-aineiden vähennys ja GWP (Global Warming Potential) -arvon rajoittaminen 2 500:aan johtaa väistämättä tähän.

Lisätiedot

SUOMEN KYLMÄYHDISTYS ry 2 (14) Jani Kianta 25.5.2008

SUOMEN KYLMÄYHDISTYS ry 2 (14) Jani Kianta 25.5.2008 SUOMEN KYLMÄYHDISTYS ry 1 (14) KYLMÄAINETILANNE 2008 YLEISTÄ Kylmäaineet ovat nesteytettyjä kaasuja, joita käytetään väliaineina lämmön siirtämiseen kylmäkoneistoissa. Kylmäaineiden käyttö kylmäkoneistoissa

Lisätiedot

Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet

Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 1 Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen

Lisätiedot

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista.

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista. Taloudellista ja vihreää energiaa Scancool-teollisuuslämpöpumput Teollisuuslämpöpumpulla 80 % säästöt energiakustannuksista! Scancoolin teollisuuslämpöpumppu ottaa tehokkaasti talteen teollisissa prosesseissa

Lisätiedot

Cargotecin ympäristö- ja turvallisuustunnusluvut 2012

Cargotecin ympäristö- ja turvallisuustunnusluvut 2012 1 (8) Cargotecin ympäristö ja turvallisuustunnusluvut 2012 Cargotec raportoi ympäristöön, työterveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista tukeakseen riskienhallintaa ja Cargotecin ympäristö, työterveys

Lisätiedot

Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011

Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011 1 (6) Huhtikuu 2012 Cargotecin ympäristötunnusluvut 2011 Cargotec raportoi ympäristöön, työterveyteen ja turvallisuuteen liittyvistä asioista tukeakseen riskienhallintaa ja Cargotecin ympäristö, työterveys

Lisätiedot

NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA

NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA Sivu 1 / 8 NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA LAITOKSEN OMISTAJA / KÄYTTÄJÄ : YHTEYSHENKILÖ JA PUH. NRO: KOHTEEN NIMI JA OSOITE: KÄYTTÖÖNOTON PÄIVÄMÄÄRÄ: Takuun edelletys on Nilan laitteille, joissa ilmamäärä ylittää

Lisätiedot

Julia 2030 -hanke TARTU TOSITOIMIIN! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen

Julia 2030 -hanke TARTU TOSITOIMIIN! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Julia 2030 -hanke TARTU TOSITOIMIIN! Ilmastonmuutos Helsingin seudulla hillintä ja sopeutuminen Suomen ympäristökeskus (SYKE) Ympäristötehokkuusyksikkö Maija Mattinen, tutkija Sisältö Taustaa Tavoitteet,

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. ROTEX Lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit

Käyttöohjekirja. ROTEX Lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit Laitteen haltijalle Tyypit compact Ultra 4-8 kw compact 4-8 kw compact 11-16 kw Bi-Bloc 4-8 kw Bi-Bloc 11-16 kw monobloc compact 5-7 kw monobloc compact 11-16 kw hitemp 11-16 kw FI Painos 10/2018 1 x Yleiset

Lisätiedot

Hiilijalanjälkilaskurin käyttö SYKEn tietokonehankinnassa

Hiilijalanjälkilaskurin käyttö SYKEn tietokonehankinnassa Hiilijalanjälkilaskurin käyttö n tietokonehankinnassa Tutkija Maija Mattinen ja erikoistutkija Ari Nissinen Suomen ympäristökeskus () Energiatehokkuus julkisissa hankinnoissa, Tampere, 8.10.2012 Ari Sirkka

Lisätiedot

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa

Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Liikennepolttoaineet nyt ja tulevaisuudessa Perinteiset polttoaineet eli Bensiini ja Diesel Kulutus maailmassa n. 4,9 biljoonaa litraa/vuosi. Kasvihuonekaasuista n. 20% liikenteestä. Ajoneuvoja n. 800

Lisätiedot

Maalämpö DAIKIN ALTHERMA -MAALÄMPÖPUMPPU LÄMMITYS JA KUUMA KÄYTTÖVESI ESITE

Maalämpö DAIKIN ALTHERMA -MAALÄMPÖPUMPPU LÄMMITYS JA KUUMA KÄYTTÖVESI ESITE Maalämpö DAIKIN ALTHERMA -MAALÄMPÖPUMPPU LÄMMITYS JA KUUMA KÄYTTÖVESI ESITE Maalämpöp Kylmilläkin alueilla talvella maaperän lämpö on melko tasaisesti noin 10 º C yli 15 metrin syvyydellä. Tämä lämpö on

Lisätiedot

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti

Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Combi Cooler Kompakti ilmankäsittelykoneen toiminto-osa, joka jäähdyttää ennätyksellisen energiatehokkaasti Jäähdytyspalkkijärjestelmään yhdistetty Combi Cooler on helppo, toimintavarma ja sähkötehokas

Lisätiedot

Todentaminen - tausta

Todentaminen - tausta ÅF-Enprima Oy Liikevaihto 38,3 milj. v. 2005 260 energia-alan asiantuntijaa Laatujärjestelmä sertifioitu, ISO9001:2000 Omistajana ruotsalainen ÅF- Process AB Käynnissä olevia toimeksiantoja 20 maassa 1

Lisätiedot

Lähes nollaenergiarakennus (nzeb) käsitteet, tavoitteet ja suuntaviivat kansallisella tasolla

Lähes nollaenergiarakennus (nzeb) käsitteet, tavoitteet ja suuntaviivat kansallisella tasolla Lähes nollaenergiarakennus (nzeb) käsitteet, tavoitteet ja suuntaviivat kansallisella tasolla 1 FinZEB hankkeen esittely Taustaa Tavoitteet Miten maailmalla Alustavia tuloksia Next steps 2 EPBD Rakennusten

Lisätiedot

VIESMANN. VITOCAL 300-G/350-G Liuos/vesi-lämpöpumppu 5,9-34,0 kw Vesi/vesi-lämpöpumppu 7,9-46,0 kw Yksi- tai kaksitehoinen. Tietolehti VITOCAL 350-G

VIESMANN. VITOCAL 300-G/350-G Liuos/vesi-lämpöpumppu 5,9-34,0 kw Vesi/vesi-lämpöpumppu 7,9-46,0 kw Yksi- tai kaksitehoinen. Tietolehti VITOCAL 350-G VIESMANN VITOCAL 300-G/350-G Liuos/vesi-lämpöpumppu 5,9-34,0 kw Vesi/vesi-lämpöpumppu 7,9-46,0 kw Yksi- tai kaksitehoinen Tietolehti Tilausnumero ja hinnat: ks. hintaluettelo Sähkökäyttöiset lämpöpumput

Lisätiedot

50% Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. EcoDesign. Optyma Plus New Generation

50% Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. EcoDesign.  Optyma Plus New Generation Optyma Plus New Generation Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. Laajennettu tuotesarja: 0.6-16.5 kw MBP-sovelluksiin 0.7-9.6 kw LBP-sovelluksiin 50% lyhyempi aika tarvitaan

Lisätiedot

50% Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. EcoDesign. Optyma Plus New Generation

50% Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. EcoDesign.  Optyma Plus New Generation Optyma Plus New Generation Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. Laajennettu tuotesarja: 0.6-16.5 kw MBP-sovelluksiin 0.7-9.6 kw LBP-sovelluksiin 50% lyhyempi aika tarvitaan

Lisätiedot

Compact-Y Teknologiaa energian säästöön.

Compact-Y Teknologiaa energian säästöön. Compact-Y Teknologiaa energian säästöön. Uusissa Compact-Y jäähdytyslaitteissa ja lämpöpumpuissa käytetään R410A kylmäainetta ja energiaa säästämään suunniteltua AdaptiveFunction Plus käyttölogiikkaa.

Lisätiedot

Vanha Nurmijärventie 62 01670 VANTAA Puh. 09 7771 750 Faksi 09 8786 087. Lentokentänkatu 7 PL351 33101 TAMPERE Puh. 03 2825 111 Faksi 03 2825 415

Vanha Nurmijärventie 62 01670 VANTAA Puh. 09 7771 750 Faksi 09 8786 087. Lentokentänkatu 7 PL351 33101 TAMPERE Puh. 03 2825 111 Faksi 03 2825 415 Vanha Nurmijärventie 62 01670 VANTAA Puh. 09 7771 750 Faksi 09 8786 087 Lentokentänkatu 7 PL351 33101 TAMPERE Puh. 03 2825 111 Faksi 03 2825 415 Muuttuvanopeuksiset kompressorit vedenjäähdyttimissä ISAC

Lisätiedot

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas 32 220 9865 Texa Konfort 780R Bi Gas on täysautomaattinen ilmastointijärjestelmän huoltolaite sekä R134a että R1234yf kaasuille. Laitteessa on kaksi erillistä järjestelmää samoissa kuorissa. Koko huoltotapahtuma

Lisätiedot

Antti Vuorivirta, ABB Oy Kotimaan myynti, SSTY Sairaalatekniikan päivät, 12.2.2014. Uudet sähkömoottoritekniikat energiasäästöjen tuojana

Antti Vuorivirta, ABB Oy Kotimaan myynti, SSTY Sairaalatekniikan päivät, 12.2.2014. Uudet sähkömoottoritekniikat energiasäästöjen tuojana Antti Vuorivirta, ABB Oy Kotimaan myynti, SSTY Sairaalatekniikan päivät, 12.2.2014 Uudet sähkömoottoritekniikat energiasäästöjen tuojana Sisällys Moottoreiden hyötysuhde Oikosulkumoottori Tahtireluktanssimoottori

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS. Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS. Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION MAKING MODERN LIVING POSSIBLE R404A/R507 R134a R407C OPTYMA PLUS Hiljainen koneikko Danfossilta REFRIGERATION & AIR CONDITIONING DIVISION OPTYMA PLUS Koneikko alhaisia äänitasoja ja nopeaa asennusta ajatellen

Lisätiedot

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin?

Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Kestävää energiaa maailmalle Voiko sähköä käyttää järkevämmin? Maailman sähkönnälkä on loppumaton Maailman sähkönkulutus, biljoona KWh 31,64 35,17 28,27 25,02 21,9 2015 2020 2025 2030 2035 +84% vuoteen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Ympäristölautakunta 15.11.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 91. Ympäristölautakunta 15.11.2012 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 15.11.2012 Sivu 1 / 1 4694/11.01.01/2012 91 Kylmäaineiden käytön kartoitus- ja valvontaprojekti Espoossa Valmistelijat / lisätiedot: Ohtonen Katja, puh. (09) 816 24849 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1

Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa. Motiva Oy 1 Ajoneuvojen ympäristövaikutusten huomioiminen vähimmäisvaatimuksina koulukuljetushankinnoissa Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa ( 1509/2011)

Lisätiedot

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1

Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012. Motiva Oy 1 Energiatehokkuuden huomioiminen julkisissa kuljetuspalveluhankinnoissa Seminaari 8.10.2012 Motiva Oy 1 Laki ajoneuvojen energia- ja ympäristövaikutusten huomioimisesta julkisissa hankinnoissa (1509/2011)

Lisätiedot

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa.

Täydellinen valvonta. Jäähdytysjärjestelmän on siten kyettävä kommunikoimaan erilaisten ohjausjärjestelmien kanssa. Täydellinen valvonta ATK-konesalit ovat monimutkaisia ympäristöjä: Tarjoamalla täydellisiä integroiduista elementeistä koostuvia ratkaisuja taataan yhteensopivuus ja strateginen säätöjärjestelmän integrointi.

Lisätiedot

Kylmäävää tulevaisuutta (?) Kylmäaineet - lämpöpumppuala Mika Kapanen, SKY/SKLL. Lämpöpumppu 2018 seminaari

Kylmäävää tulevaisuutta (?) Kylmäaineet - lämpöpumppuala Mika Kapanen, SKY/SKLL. Lämpöpumppu 2018 seminaari Kylmäävää tulevaisuutta (?) Kylmäaineet - lämpöpumppuala Mika Kapanen, SKY/SKLL Lämpöpumppu 2018 seminaari 27.11.2018 SKLL vs. SKY SKLL Suomen Kylmäliikkeiden liitto ry. Kylmäalan yritysten järjestö yli

Lisätiedot

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE

ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE ENERGIAN- SÄÄSTÖVINKKEJÄ LOGISTIIKKA- JA TUOTANTOTILOILLE KIINTEISTÖN ENERGIA- TEHOKKUUTTA LUODAAN JOKA PÄIVÄ Kiinteistöjen tehokas energiankäyttö on fiksua paitsi ympäristön kannalta, myös taloudellisesta

Lisätiedot

AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN. Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy

AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN. Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy AJONEUVOTEKNIIKAN KEHITTYMINEN JA UUSIEN ENERGIAMUOTOJEN SOVELTUMINEN SÄILIÖKULJETUKSIIN Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy Scania Vabis Chassis 1930 Liikenteen rooli kestävässä kehityksessä

Lisätiedot

Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toimintasuunnitelma. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö

Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toimintasuunnitelma. Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö Liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toimintasuunnitelma Saara Jääskeläinen Liikenne- ja viestintäministeriö 1 Jakeluinfradirektiivi (2014/94/EC) Direktiivi vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin

Lisätiedot

Koja EXP. Yksi tekee kahden työt. Hybridilämpöpumppujärjestelmä

Koja EXP. Yksi tekee kahden työt. Hybridilämpöpumppujärjestelmä Yksi tekee kahden työt Hybridilämpöpumppujärjestelmä Etevä ja energiatehokas 4. polven lämpöpumppu Viimeisen kymmenen vuoden aikana satoihin kohteisiin ympäri maailman on asennettu Rhoss -järjestelmä ENERGIATEHOKKUUS

Lisätiedot

Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous?

Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous? Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous? Oras Tynkkynen, Helsinki 21.10.2008 Ilmastokaaos vai uusi teollinen vallankumous? Vesipula 1,5 ºC:n lämpötilan nousu voi altistaa vesipulalle 2 miljardia ihmistä

Lisätiedot

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1.

Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen. Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 12.1. Voiko energiatehokkuudella käydä kauppaa? Valkoisten sertifikaattien soveltuvuus Suomeen Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari ET:n ympäristötutkimusseminaari 1 VALKOISILLA SERTIFIKAATEILLA TEHDÄÄN

Lisätiedot

HYÖTYSUHDEARVOT RC GROUP TEKNINEN AINEISTO

HYÖTYSUHDEARVOT RC GROUP TEKNINEN AINEISTO HYÖTYSUHDEARVOT RC GROUP TEKNINEN AINEISTO E E R - C O P _ G B _ 0 2 0 5 Tuoteluettelossa on ilmoitettu kaikille malleille tai jäähdytysyksiköille hyötysuhdearvoja, jotka ilmaisevat tuotteen energiatehokkuuden

Lisätiedot

Julia hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: kopio- ja pehmopaperit

Julia hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: kopio- ja pehmopaperit Julia 2030 -hanke Ohjeistus julkisten hankintojen hiilijalanjälkilaskureihin Tuoteryhmä: kopio- ja pehmopaperit Suomen ympäristökeskus SYKE, Maija Mattinen, 20.12.2011. Lomakkeet ja ohjeet on kirjoitettu

Lisätiedot

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Jesse Viitanen Esko Lätti 11I100A 16.4.2013 2 SISÄLLYS 1TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY... 3 2TEORIA... 3 2.1Jäähdytysteho... 3 2.2Pinnoite... 4 2.3Jäähdytin... 5 3MITTAUSMENETELMÄT...

Lisätiedot

Asko Vuorinen Ekoenergo Oy

Asko Vuorinen Ekoenergo Oy Energiankäyttäjän mahdollisuudet Asko Vuorinen Ekoenergo Oy Sisältö Tausta Tavoitteet Kesäasuminen Kaupunkiasuminen Autoilu Yhteenveto Suosituksia 24.4.2010 Asko Vuorinen 2 CV 1970 80 Imatran Voima Oy:n

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

ENERGIA JA ITÄMERI -SEMINAARI 16.7.2009 Energiayhteyksien rakentaminen ja ympäristö

ENERGIA JA ITÄMERI -SEMINAARI 16.7.2009 Energiayhteyksien rakentaminen ja ympäristö ENERGIA JA ITÄMERI -SEMINAARI 16.7.2009 Energiayhteyksien rakentaminen ja ympäristö Tapio Pekkola, Manager for Baltic and Nordic Organisations, Nord Stream Miksi Nord Stream? - Energiaturvallisuutta varmistamassa

Lisätiedot

Liikkuvuus. Koulutus Stardardit. Työllistyvyys

Liikkuvuus. Koulutus Stardardit. Työllistyvyys Tunnistaminen Laatu Liikkuvuus Koulutus Stardardit Työllistyvyys Kehitetään työelämälähtöisiä tutkintoja sekä koulutusohjelmia VSPORT+ Projekti Avaintavoite VSPORT+ hankkeelle on kehittää läpi alan vuorovaikutteisen

Lisätiedot

Kaksi yleismittaria, tehomittari, mittausalusta 5, muistiinpanot ja oppikirjat. P = U x I

Kaksi yleismittaria, tehomittari, mittausalusta 5, muistiinpanot ja oppikirjat. P = U x I Pynnönen 1/3 SÄHKÖTEKNIIKKA Kurssi: Harjoitustyö : Tehon mittaaminen Pvm : Opiskelija: Tark. Arvio: Tavoite: Välineet: Harjoitustyön tehtyäsi osaat mitata ja arvioida vastukseen jäävän tehohäviön sähköisessä

Lisätiedot

50% Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. www.danfoss.fi/kylma

50% Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. www.danfoss.fi/kylma Korkean tason tehokkuutta. Hiljainen ja huippuunsa viritetty koneikko. Optyma Plus New Generation koneikko Laajennettu tuotesarja: 0.6-16.5 kw MBP-sovelluksiin 0.7-9.6 kw LBP-sovelluksiin 50% % lyhyempi

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

FB puhaltimet. Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex.

FB puhaltimet. Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon OUREX OY Mäkirinteentie 3, Kangasala Puh. (03) ourex. 11.4.2017 Savujen, kaasujen ja partikkelien poistoon 1 FB puhaltimet Suorituskykyyn ja muotoiluun keskittymällä FB puhallin on saavuttanut monia etuja. FB on puhallinsarja savujen, kaasujen ja pienien

Lisätiedot

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus

Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus Mamk / Tekniikka ja liikenne / Sähkövoimatekniikka / Sarvelainen 2015 T8415SJ ENERGIATEKNIIKKA Laskuharjoitus HÖYRYTEKNIIKKA 1. Vettä (0 C) höyrystetään 2 bar paineessa 120 C kylläiseksi höyryksi. Laske

Lisätiedot

EXP. Hybridilämpöpumppujärjestelmä. Yksi tekee kahden työt

EXP. Hybridilämpöpumppujärjestelmä. Yksi tekee kahden työt Hybridilämpöpumppujärjestelmä Yksi tekee kahden työt Etevä ja energiatehokas 4. polven lämpöpumppu Kylmää ja lämmintä. Yhtä aikaa tai erikseen. Energian tarve jopa 34 % pienempi! Viimeisen kymmenen vuoden

Lisätiedot

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma

Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittinen ohjelma Ilmastopolitiikan toimikunnan ehdotus 1 Ilmasto ja liikenne 13,7 milj. tonnia kasvihuonekaasuja kotimaan liikenteestä v. 2007

Lisätiedot

Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista

Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista Elinkaariklinikka: Maksuton, kevennetty arviointi pk-yrityksen tuotteiden tai palveluiden ympäristövaikutuksista ja kustannuksista Teolliset symbioosit materiaalikehitys ja Malli-Y -analyysi Pohjois-Savo

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

EMS Light Nordic -seurantatyökalu

EMS Light Nordic -seurantatyökalu 8 EMS Light Nordic EMS Light Nordic on helppokäyttöinen seurantatyökalu, jonka avulla yritys voi helposti seurata ja analysoida esimerkiksi energian kulutusta, jätemääriä sekä materiaaleihin liittyviä

Lisätiedot

Energiapeili-raportointipalvelu. Käyttöohje

Energiapeili-raportointipalvelu. Käyttöohje Energiapeili-raportointipalvelu Käyttöohje Tervetuloa Vantaan Energian Energiapeili-raportointipalveluun! Rekisteröidy palveluun Kirjaudu palveluun Henkilökohtaisten tietojen hallinta Salasanan vaihto

Lisätiedot

yksi tai useampi Danfoss komponentti ja maksimoi lämpöpumpun tehokkuus Parempi ratkaisu 360 energiatehokkuuden heatpumpsolutions.danfoss.

yksi tai useampi Danfoss komponentti ja maksimoi lämpöpumpun tehokkuus Parempi ratkaisu 360 energiatehokkuuden heatpumpsolutions.danfoss. Danfossin komponentit lämpöpumpille Parempi ratkaisu 360 energiatehokkuuden myötä Koe 360 o tehokkuus, jonka saavutat hyödyntämällä vankkaa asiantuntemustamme ja kattavaa, lämpöpumpuille räätälöityä tuotevalikoimaamme.

Lisätiedot

GHG-Control: Kasvihuonekaasupäästöjen mittauksella laskentaa tarkempiin tuloksiin

GHG-Control: Kasvihuonekaasupäästöjen mittauksella laskentaa tarkempiin tuloksiin YLEISTIETOJA GHG-Control: Kasvihuonekaasupäästöjen mittauksella laskentaa tarkempiin tuloksiin Ainutlaatuinen in-situ-ratkaisu kasvihuonekaasupäästöjen hallintaan Suora mittaus laskennan sijaan: Säästä

Lisätiedot

Lausunto 1 (6)

Lausunto 1 (6) Lausunto 1 (6) viite: LVM048:00/2017 Liikenne- ja viestintäministeriölle kirjaamo@lvm.fi Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi romutuspalkkiosta ja sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatuesta

Lisätiedot

3/18/2012. Ennen aloitusta... Tervetuloa! Maalämpö. 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy. Tervetuloa!

3/18/2012. Ennen aloitusta... Tervetuloa! Maalämpö. 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy. Tervetuloa! Tervetuloa! Maalämpö 15.3.2012 Arto Koivisto Viessmann Oy Mustertext Titel Vorlage 1 01/2006 Viessmann Werke Ennen aloitusta... Tervetuloa! Osallistujien esittely. (Get to together) Mitä omia kokemuksia

Lisätiedot

Euroopan 505 miljoonasta asukkaasta 41%1

Euroopan 505 miljoonasta asukkaasta 41%1 Urheilun ja liikunnan mahdollisuudet ja tunnusluvut Euroopassa Euroopan 505 miljoonasta asukkaasta 41%1 harjoittaa urheilua tai harrastaa liikuntaa vähintään kerran viikossa. Euroopassa on yli 700 000

Lisätiedot

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto

Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Your reliable partner Nopea, hiljainen ja erittäin taloudellinen ilmanpoisto Vacumat Eco tehokas joka tavalla Veden laatu vaikuttaa tehokkuuteen Veden laatu vaikuttaa jäähdytys- ja lämmitysjärjestelmien

Lisätiedot

Hämeenlinnan Engelinrannan alueen energiakaavan valmistelu. Julkinen tiivistelmä loppuraportista, 2.4.2013

Hämeenlinnan Engelinrannan alueen energiakaavan valmistelu. Julkinen tiivistelmä loppuraportista, 2.4.2013 Hämeenlinnan Engelinrannan alueen energiakaavan valmistelu Julkinen tiivistelmä loppuraportista, 2.4.2013 Tavoitteena löytää energiakaavan avaintekijät Työssä pyrittiin tunnistamaan alueen kokonaisenergiankulutuksen

Lisätiedot

GLIDER ULKOASENTEINEN ILMALAUHDUTTEINEN VEDENJÄÄHDYTIN

GLIDER ULKOASENTEINEN ILMALAUHDUTTEINEN VEDENJÄÄHDYTIN GLIDE GLIDER ULKOASENTEINEN ILMALAUHDUTTEINEN VEDENJÄÄHDYTIN JÄÄHDYTYS/LÄMMITYS Jäähdytysteho Lämmitysteho Kylmäaine Puhallintyyppi Mikroprosessori Vapaajäähdytys 190,0 1 613,0 187,0 1 078,0 ruuvi R134a

Lisätiedot

y Polttonestetoiminen lämmitin 87

y Polttonestetoiminen lämmitin 87 Klimat 5 1 y Polttonestetoiminen lämmitin 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Bensiini 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 paitsi AT Bensiini 30618 095-1 912-B edustaa lämmittimien uuttaa sukupolvea. Tämä

Lisätiedot

AUTOMAN. Mäntäkompressorit (0,75 8,1 kw / 1 11 hv)

AUTOMAN. Mäntäkompressorit (0,75 8,1 kw / 1 11 hv) AUTOMAN Mäntäkompressorit (0,75 8,1 kw / 1 11 hv) AH-SUORAVETOSARJA: PIENI, NÄPPÄRÄ JA ÖLJYTÖN AH-sarjan öljyttömät kompressorit on suunniteltu moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Niiden kunnossapitotarve

Lisätiedot

LoCCaM. LoCCaM Cam laitteiston ohjaaminen. Dimag Ky dimag.fi

LoCCaM. LoCCaM Cam laitteiston ohjaaminen. Dimag Ky dimag.fi LoCCaM LoCCaM Cam laitteiston ohjaaminen Dimag Ky janne.koski @ dimag.fi +358505907788 Laitteen lisääminen sovellukseen Sovelluksen pääsivulta valitaan oikeasta yläkulman valikosta Aloita uusi (1) Aukeavaan

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä

Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Ilmastonmuutoksessa päästöt voimistavat kasvihuoneilmiötä Kasvihuoneilmiö on luonnollinen, mutta ihminen voimistaa sitä toimillaan. Tärkeimmät ihmisen tuottamat kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi (CO

Lisätiedot

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy ENERGIANSÄÄSTÖ? ENERGIATEHOKKUUS! ENERGIATEHOKKUUS Energian tehokas hyödyntäminen

Lisätiedot

Elinkaariarvioinnin mahdollisuudet pkyrityksissä

Elinkaariarvioinnin mahdollisuudet pkyrityksissä Elinkaariarvioinnin mahdollisuudet pkyrityksissä Johanna Niemistö, Suomen ympäristökeskus SYKE Toimintamalli yritysten elinkaaristen ympäristövaikutusten kehittämiseksi (MALLI-Y) -hanke Kestävän tuotekehittämisen

Lisätiedot

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet

Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Moottoritekniikan kehityssuuntia ja tulevaisuuden polttoaineet Ari Juva, Neste Oil seminaari 4.11.2009 Source: Ben Knight, Honda, 2004 4.11.2009 Ari Juva 2 120 v 4.11.2009 Ari Juva 3 Auton kasvihuonekaasupäästöt

Lisätiedot

Turvallisuusjohtamisjärjestelmäyleistä

Turvallisuusjohtamisjärjestelmäyleistä Turvallisuusjohtamisjärjestelmäyleistä Heidi Niemimuukko 12.3.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esitys Turvallisuusjohtamisjärjestelmä konseptina Miksi turvallisuusjohtamista? Johtamisjärjestelmässä

Lisätiedot

Jää- ja pakastekaapit 650 & 1400 l

Jää- ja pakastekaapit 650 & 1400 l Electroluxin HD-Sarjan jää/pakastekaapit tarjoavat suuren valikoiman erilaisia kaappeja kylmäsäilytykseen. Kaapit ovat niin sisältä kuin ulkoa ruostumatonta terästä, teräsovella, ja kapasiteetti alkaen

Lisätiedot

Osa A - Luonnolliset henkilöt

Osa A - Luonnolliset henkilöt LUTEI KIINTEÄSTI ASENNETUT JÄÄHDYTYS-, ILMASTOINTI- JA LÄMPÖPUMPPULAITTEET JA KYLMÄKULJE- TUSKUORMA-AUTOJEN JA KYLMÄKULJETUSPERÄVAUNUJEN JÄÄHDYTYSYKSIKÖT JÄSENVALTIOIDEN VAHVISTAMAT TAI MUKAUTTAMAT KOULUTUS-

Lisätiedot

Lisää uusiutuvaa - mutta miten ja millä hinnalla? VTT, Älykäs teollisuus ja energiajärjestelmät Satu Helynen, Liiketoiminnan operatiivinen johtaja

Lisää uusiutuvaa - mutta miten ja millä hinnalla? VTT, Älykäs teollisuus ja energiajärjestelmät Satu Helynen, Liiketoiminnan operatiivinen johtaja Lisää uusiutuvaa - mutta miten ja millä hinnalla? VTT, Älykäs teollisuus ja energiajärjestelmät Satu Helynen, Liiketoiminnan operatiivinen johtaja Energiateollisuus ry:n syysseminaari 13.11.2014, Finlandia-talo

Lisätiedot

Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Liiketoimintaprosessien ekologisuuden parantamisen mahdollisuudet

Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Liiketoimintaprosessien ekologisuuden parantamisen mahdollisuudet Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Liiketoimintaprosessien ekologisuuden parantamisen mahdollisuudet Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

Vart är Finlands energipolitik på väg? Mihin on Suomen energiapolitiikka menossa? 11.10.2007. Stefan Storholm

Vart är Finlands energipolitik på väg? Mihin on Suomen energiapolitiikka menossa? 11.10.2007. Stefan Storholm Vart är Finlands energipolitik på väg? Mihin on Suomen energiapolitiikka menossa? 11.10.2007 Stefan Storholm Energian kokonaiskulutus energialähteittäin Suomessa 2006, yhteensä 35,3 Mtoe Biopolttoaineet

Lisätiedot

EU:n energiaunioni ja liikenne

EU:n energiaunioni ja liikenne EU:n energiaunioni ja liikenne Saara Jääskeläinen, liikenne- ja viestintäministeriö Liikenne- ja viestintävaliokunta 16.6.2015 Liikenteen kasvihuonekaasupäästöt - nykytilanne Kotimaan liikenne tuotti v.

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy. Biokaasu, Biodiesel, HVO vai Sähkö raskaan liikenteen käyttövoimana

Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy. Biokaasu, Biodiesel, HVO vai Sähkö raskaan liikenteen käyttövoimana Mika Jukkara, Tuotepäällikkö / Scania Suomi Oy Biokaasu, Biodiesel, HVO vai Sähkö raskaan liikenteen käyttövoimana Scania Vabis Chassis 1930 Liikenteen rooli kestävässä kehityksessä Sustainability / Kokonaisuus:

Lisätiedot

Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa

Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa & Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa & Energiankäyttö kuntoon kunnissa kaupungeissa Työkaluja, ohjeita ja ideoita kestävän energiasuunnitelman laatimisen ja kehittämisen tueksi. haaste Ilmastonmuutos

Lisätiedot

Kevytrakennetekniikka ja hybridisointi alentavat polttoaineen kulutusta. Tommi Mutanen Kabus Oy 4.12.2007

Kevytrakennetekniikka ja hybridisointi alentavat polttoaineen kulutusta. Tommi Mutanen Kabus Oy 4.12.2007 Kevytrakennetekniikka ja hybridisointi alentavat polttoaineen kulutusta Tommi Mutanen Kabus Oy 4.12.2007 70 60 Braunschweig Bus Cycle F=ma Speed (km/h) 50 40 30 20 Voima ja massa ovat toisiinsa suoraan

Lisätiedot

Liikenneverotus. Maa- ja metsätalousvaliokunta, EU:n liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toiminta suunnitelma

Liikenneverotus. Maa- ja metsätalousvaliokunta, EU:n liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toiminta suunnitelma Liikenneverotus Maa- ja metsätalousvaliokunta, EU:n liikenteen vaihtoehtoisten polttoaineiden toiminta suunnitelma 7.12.2017 Leo Parkkonen Liikenteen verotus Kokonaisuutena verotuksen painopistettä on

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

LCA in landscaping. Hanke-esitys Malmilla Frans Silvenius tutkija, MTT

LCA in landscaping. Hanke-esitys Malmilla Frans Silvenius tutkija, MTT LCA in landscaping Hanke-esitys Malmilla 20.3.2013 Frans Silvenius tutkija, MTT Mitä tarkoittaa elinkaariarviointi Elinkaariarviointi Viittaa tuotteen tai palvelun koko tuotanto- (ja kulutus-) ketjun aikana

Lisätiedot

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote VERMON VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Vermon lämpökeskuksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä. Tiedotteessa

Lisätiedot

Maatilojen energiasuunnitelma

Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma Maatilojen energiasuunnitelma on osa maatilojen energiaohjelmaa Maatilojen energiaohjelma Maatilan energiaohjelma: Maatilojen energiasäästötoimia

Lisätiedot

deli tekee kaupankäynnistä helppoa impulssihyllyköt

deli tekee kaupankäynnistä helppoa impulssihyllyköt deli tekee kaupankäynnistä helppoa impulssihyllyköt MUKANA MENOSSA! tosiasia Valmisaterioiden, salaattien, kolmioleipien ja muiden välipalojen kysyntä on kaupan nopeimmin kasvavia tuotekategorioita. Yhden

Lisätiedot

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla

Säästä rahaa ja ympäristöä. vähäpäästöisellä autoilulla Säästä rahaa ja ympäristöä vähäpäästöisellä autoilulla Pysäköintialennus vähäpäästöisille henkilöautoille Vähäpäästöisyyden kriteerit (voimassa alkaen 1.1.2017) Saat 50 prosentin alennuksen pysäköintimaksuista

Lisätiedot

Atlas Copco Alumiiniset mäntäkompressorit ammattikäyttöön. Automan-sarja Öljyvoidellut (1,5-7,5 kw / 2-10 hv)

Atlas Copco Alumiiniset mäntäkompressorit ammattikäyttöön. Automan-sarja Öljyvoidellut (1,5-7,5 kw / 2-10 hv) Atlas Copco Alumiiniset mäntäkompressorit ammattikäyttöön Automan-sarja Öljyvoidellut (1,5-7,5 kw / 2-10 hv) Kaikki mahdollisuudet, täysi vastuu Atlas Copco tarjoaa juuri asiakkaan liiketoimintaan sopivat

Lisätiedot

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018)

Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmän väliraportti (syyskuu 2018) Liikenteen ilmastopolitiikan työryhmä 12.4. 12.12.2018 Selvitetään ja arvioidaan keinoja, joilla liikenteen kasvihuonekaasupäästöt voidaan

Lisätiedot

xxxxxx0209afi Schneider KNX Kiinteistöautomaation ja ohjausjärjestelmien vakioratkaisut

xxxxxx0209afi Schneider KNX Kiinteistöautomaation ja ohjausjärjestelmien vakioratkaisut xxxxxx0209afi Schneider KNX Kiinteistöautomaation ja ohjausjärjestelmien vakioratkaisut Vakioratkaisut kiinteistöjen toimintojen ohjaukseen Tehokas energianhallinta Schneider KNX -vakioratkaisujen energiatehokkuuden

Lisätiedot

SATL liittokokous Oulussa 20. maaliskuuta 2010 Tervetulopuhe, kauppaneuvos, tri.h.c Matti Pörhö

SATL liittokokous Oulussa 20. maaliskuuta 2010 Tervetulopuhe, kauppaneuvos, tri.h.c Matti Pörhö Oulussa 20. maaliskuuta 2010 Tervetulopuhe, kauppaneuvos, tri.h.c Matti Pörhö Autoilun ja autoteknisen kehityksen osin elämme ehkä mielenkiintoisinta aikaa, mutta samalla äärimmäisen haasteellista vaihetta!

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10024/17 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 2. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: CLIMA 172 ENV 585 ENT 146 DELACT 94 Euroopan komission

Lisätiedot