Kohdekartoitukset ja neuvoja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kohdekartoitukset ja neuvoja"

Transkriptio

1 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 1 Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden ja vuotojen kanssa toimimiseen Sisällysluettelo 1-Kohdekartoitusten esittely 2-Kohdekartoitusten suorittaminen 3-Vuotojen vähentämismahdollisuuksien tunnistaminen 4-Raportointi vuotojen vähentämisstrategioista

2 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 2 Tervetuloa REAL Alternatives Europe -monimuoto-oppimisen ohjelmaan Tämä oppikirja on osa kylmäalalla, ilmastointialalla ja lämpöpumppualalla toimiville teknikoille suunnattua monimuoto-oppimisen ohjelmaa, joka on suunniteltu parantamaan vaihtoehtoisten kylmäaineiden turvallisuuteen, tehokkuuteen ja luotettavuuteen sekä suojaustoimenpiteisiin liittyviä tietoja ja taitoja. Ohjelmaa tukee yhdistelmä interaktiivista verkko-opiskelua, painettuja koulutusoppaita, työkaluja ja arviointeja koulutuksen tarjoajien käyttöön sekä verkkokirjasto, jossa on käyttäjien lisäämiä resursseja osoitteessa REAL Alternatives -ohjelman on kehittänyt eri puolilla Eurooppaa sijaitsevien yhdistysten ja koulutuslaitosten yhteenliittymä, joka on rahoitettu yhteistyössä EU:n elinikäisen oppimisen ohjelman kanssa ja alan sidosryhmien tuella. Kouluttajat, valmistajat ja suunnittelijat eri puolelta Eurooppaa ovat osallistuneet sisällön luomiseen. Materiaali on saatavilla hollanniksi, englanniksi, saksaksi, italiaksi ja puolaksi. REAL Alternatives Europe -ohjelman moduulit: 1. Vaihtoehtoisten kylmäaineiden esittely turvallisuus, tehokkuus, luotettavuus ja hyvät käytännöt 2. Järjestelmien suunnittelu vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttäen 3. Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 4. Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 5. Alhaisen GWP-arvon omaavien kylmäaineiden käyttöönotto vanhoissa järjestelmissä 6. Oikeudellisten velvoitteiden tarkistuslista vaihtoehtoisia kylmäaineita käytettäessä 7. Vuotojen taloudellisten vaikutusten ja ympäristövaikutusten mittaaminen 8. Työkaluja ja neuvoja kohdekartoituksiin Voit opiskella jokaisen moduulin erikseen tai suorittaa koko kurssin ja sen arvioinnin.

3 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 3 Lisää tietoa on saatavilla verkkokirjastosta. Löydät jokaisen moduulin tekstistä viittauksia tarkempiin tiedonlähteisiin. Kun olet suorittanut moduulin loppuun, voit tarkistaa ne viittaukset, joista haluat lisätietoa, osoitteessa Voit myös lisätä kirjastoon resursseja, kuten linkkejä, teknisiä oppaita tai esityksiä, jos uskot, että niistä olisi hyötyä muillekin. Moduulista 6 löytyy lista kaikesta asiaan liittyvästä lainsäädännöstä ja kaikista standardeista, joihin ohjelmassa viitataan. Jos olet kiinnostunut vaihtoehtoisista kylmäaineista, rekisteröidy sivustolla niin saat päivityksiä, uutisia ja kutsuja, jotka liittyvät koulutuksiin, taitoihin ja kylmäalan tapahtumiin. Voit käyttää ja jakaa tätä materiaalia henkilökohtaisiin koulutustarkoituksiin. Oppikirjan ja sisällön tekijänoikeus säilyy Institute of Refrigerationilla ja yhteistyökumppaneilla. Materiaalia voi kopioida joko kokonaan tai osittain koulutustarkoituksiin lähettämällä kirjallisen hakemuksen REAL Alternatives Consortiumille, c/o Institute of Refrigeration, sähköpostiosoite Yhdistyneessä kuningaskunnassa: ior@ior.org.uk. Kaikki sisältöä tai oppimisohjelmaa koskevat kysymykset tulisi lähettää myös osoitteeseen ior@ior.org.uk. Ohjelman tausta ja kehityshistoria. Tämä oppimisohjelma kehitettiin osana kaksivuotista projektia, jota johti kuuden yhteistyökumppanin yhteenliittymä eri puolilta Eurooppaa ja jonka rahoitti EU:n elinikäisen oppimisen ohjelma. Se suunniteltiin paikkaamaan puutteita jäähdytys-, ilmastointi- ja lämpöpumpputeknikoiden vaihtoehtoisten kylmäaineiden käyttötaidoissa. Ohjelma tarjoaa itsenäistä, ajan tasalla olevaa tietoa helppokäyttöisessä muodossa. Projektiyhteenliittymään kuului ammatillisia laitoksia, koulutuslaitoksia ja työntekijöiden edustajistoja. Työnantajista, valmistajista, toimialajärjestöistä ja ammattiinstituuteista muodostuvat sidosryhmät osallistuivat myös oppimateriaalin luomiseen, antoivat neuvoja sisällön suhteen ja tarkastelivat ohjelmaa sen kehityksen aikana. Yhteenliittymän kuusi yhteistyökumppania olivat: Association of European Refrigeration Air Conditioning and Heat Pump Contractors Associazione Tecnici del Freddo, Italia Informationszentrum für Kälte-, Klima- und Energietechnik ggmbh (IKKE), Duisburg, Saksa Institute of Refrigeration, Yhdistynyt kuningaskunta Limburgin katolinen yliopisto (KHLim), Belgia London South Bank University, Yhdistynyt kuningaskunta PROZON-kierrätysohjelma, Puola.

4 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 4 Moduuli 8 Vaihtoehtoisten kylmäaineiden vuotojen vähentäminen kohdekartoitusten ja neuvonnan avulla Tässä oppaassa (8/8) annetaan työkaluja ja neuvoja niille, jotka haluavat tarjota asiakkaille kohdekartoituspalveluita ja neuvontaa suojausstrategioissa. Opas on johdanto aiheeseen. Se ei korvaa käytännön harjoittelua ja kokemusta. Löydät oppaasta linkkejä hyödylliseen lisätietoon, malleihin, työkaluihin ja asiakirjoihin eri vertaisarvioinnin läpikäyneistä lähteistä, joita suositellaan tekniseksi tueksi, jos haluat saada lisää tietoa aiheesta. Oppaassa näytetään, miten kohdekartoituksista saadut tiedot kannattaa jäsentää ja tallentaa, jotta niiden avulla voidaan kehittää tehokas vuotojen vähentämisstrategia. Siinä on myös neuvoja raporttien laatimiseen ja suosituksia asianmukaisten työkalujen ja mallien käytöstä. Sinun kannattaa lukea oppaat 1 7 ennen tämän oppaan aloittamista tai suositeltujen työkalujen käyttöä. Oppaan tiedot omaksuttuasi pystyt: suorittamaan tehokkaita kohdekartoituksia arvioimaan, miten järjestelmää voi parantaa vuotoriskin vähentämiseksi arvioimaan vuotoriskejä ja vuotojen vähentämismahdollisuuksia laskemaan järjestelmässä olevan kylmäaineen määrän täyttömäärälaskurin ja muiden keinojen avulla laskemaan ja arvioimaan kohdekartoituksen tietoja suositeltua kohdekartoituslomaketta käyttäen antamaan asiakkaille neuvoja ja suosituksia kylmäainevuotojen vähentämisestä heidän kohteissaan laatimaan asiakkaille käytännöllisiä kohdekartoitusraportteja arvioimaan kohdekartoitusten ja jatkotoimien tehokkuutta vuotojen vähentämisessä ja kylmäaineen säilyttämisessä järjestelmässä.

5 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 5 1. Kohdekartoitusten esittely Kohdekartoitusten tarkoitus Kohdekartoituksen tarkoituksena on kerätä tietoa jäähdytys- ja ilmastointilaitteistosta: laitteiston ikä ja kunto laitteiston huollon taso senhetkiset vuodot ja vuotoriski vanhat vuotokohdat. Näiden tietojen ja REAL Alternatives -oppaiden yleistietojen avulla voit kehittää strategian vuotojen vähentämiseksi kartoitetuissa järjestelmissä. Tämän moduulin työkalut ja mallit auttavat sinua kirjaamaan kerätyt tiedot ja laatimaan raportteja ja suosituksia. Nämä kartoitukset ovat hyödyksi etenkin sellaisille järjestelmille, joissa tapahtuu paljon vuotoja, kuten: R744-keskusjäähdytysjärjestelmät, joita käytetään esim. supermarketeissa muut järjestelmät, joissa höyrystin ja lauhdutinyksikkö sijaitsevat erillään toisistaan (ja jotka saattavat käyttää aineita R717, R744, R32 tai R1234ze) split-tyyppiset ilmastointijärjestelmät (mukaan lukien VRV- ja VRF-järjestelmät, joissa saatetaan käyttää ainetta R32). Kiinteiden ( plug in ) laitteiden vuotoriski ei tavallisesti ole kovin suuri, joten niitä ei yleensä kannata sisällyttää tähän prosessiin. Vuotoja tapahtuu yleensä vain vähän myös jäähdyttäjien kaltaisissa järjestelmissä, joissa on käytetty kiinteitä kytkentöjä.

6 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 6 2. Kohdekartoitusten suorittaminen Yleistä Kohdekartoituksissa menetellään yleensä seuraavasti: tunnistetaan mahdolliset kartoituskohteet, esim. niillä olemassa olevilla asiakkailla tai loppukäyttäjillä, joiden uskotaan hyötyvän palvelusta esitellään prosessi ja sen mahdolliset tulokset asiakkaalle kerätään tietoa kohteesta, mukaan lukien kylmäaineen käyttö- ja huoltokirjanpito (jos mahdollista) suoritetaan kartoitus harkitaan, miten vuotoja voidaan vähentää kohteessa tässä kannattaa hyödyntää oppaita 1 7 laaditaan asiakkaalle vuotojen vähentämisstrategia sovitaan asiakkaan kanssa seurantatapaaminen, jossa keskustellaan strategiasta ja siitä, miten se voitaisiin parhaiten toteuttaa. Esimerkki kylmäaineen käyttöraportista

7 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 7 Prosessin selittäminen Jotta päästäisiin tarkastelemaan jäähdytyskohteita, on tärkeää, että loppukäyttäjät ymmärtävät kartoituksen edut ja sen, miten kartoitus auttaa heitä parantamaan järjestelmän suorituskykyä, pienentämään kustannuksia ja vähentämään jäähdytys- ja ilmastointilaitteiden ympäristövaikutuksia. Linkistä avautuu mallikirje kartoitusta käsittelevälle yhteydenotolle, jossa: Download a Template downloads esitellään REAL Alternatives -periaatteet korostetaan vuotojen vähentämisten merkitystä kylmäaineesta huolimatta selitetään prosessi ja se, mitä tietoja ja jäähdytys- ja ilmastointilaitteita kartoituksessa tarkastellaan kerrotaan lyhyesti mahdollisista eduista ja niiden raportoinnista. Voit muokata mallikirjettä omien tarpeidesi mukaiseksi, mutta emme suosittele merkittävien muutosten tekemistä tietoihin tai sisältöön.

8 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 8 Kartoituksen tekeminen Kartoituksessa tarkastetaan järjestelmä silmämääräisesti ja tehdään vuototarkastus. Tämä kartoitus muodostaa pohjan kohderaportille ja vuotojen vähentämisstrategialle. Raportin laatimista varten sinun on kerättävä tiedot kohdekartoitustyökirjaan ja kirjoitettava raportti kohdekartoitusmalliraporttia käyttäen. Oman raporttisi laatimiseen voit käyttää kohdekartoitusmalliraporttia, josta näkyy selvästi, mitä tietoja siihen kirjataan. Suurin osa tarvittavista tiedoista saadaan: järjestelmän silmämääräisestä tarkastuksesta, johon kuuluu kylmäaineen määrän epäsuora tarkastus kylmäaineen käyttökirjanpidosta (F-kaasukirjanpito aineelle R32) kohteen henkilökunnan yleisistä haastatteluista koskien kohteen yleistä luotettavuutta ja sen aikaisempia ongelmia vuototarkastuksesta elektronisella vuodonilmaisimella. Jos tietoa kylmäaineen täyttömäärästä ei ole saatavilla, sinun täytyy arvioida se itse. Tarkempia tietoja arvion tekemisestä on liitteessä 1. Kartoitukseen kuuluu järjestelmän vuototestaus. Se ei ole täysi vuototestaus, paitsi jos loppuasiakas niin vaatii. Useimmat liitokset tulisi kuitenkin tarkastaa. Toimi näin: Site Survey Record and report from /downloads Käytä kannettavaa elektronista vuodonilmaisinta, joka on turvallinen ja kykenee havaitsemaan kylmäaineen. Tarkasta mallivuotoa käyttämällä, että se toimii oikein. Tee vuototesti kaikille liitoksille, joihin voit päästä helposti käsiksi, mukaan lukien tavalliset vuotokohdat, kuten painekytkimet ja varoventtiilien poistoputket. REAL Alternatives Module 3 Leak Testing Kerää kartoitusta varten tarvittavat tiedot kohdekartoitustyökirjaan. Voit joko tulostaa kohdekartoitustyökirjan, täyttää sen käsin paikan päällä ja siirtää tiedot laskentataulukkoon myöhemmin, tai täyttää laskentataulukon elektronisesti kartoituksen aikana.

9 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 9 Kylmäaineen oikean täyttömäärän merkitys Voi olla hyödyllistä verrata kylmäainevuodon määrää kylmäaineen täyttömäärään niin, että saadaan vuotomäärä vuosittaisena hävikkiprosenttina. Esimerkiksi 20 kg:n vuosittainen vuoto järjestelmässä, jonka ihanteellinen täyttömäärä on 40 kg, merkitsee 50 %:n vuosittaista kylmäainehävikkiä. Näin järjestelmistä saadaan vertailukohtia, joita voidaan verrata vuotomäärien keskiarvoihin. Tämän avulla voidaan löytää vikaantuneita järjestelmiä ja kohdistaa niihin toimenpiteitä. Oikea täyttömäärä on pienin mahdollinen järjestelmän toimintaan tarvittava määrä niin, että alijäähtynyttä nestettä on kaikkien paisuntalaitteiden sisääntulokohdassa kuormasta tai ympäristöolosuhteista riippumatta. Joissakin järjestelmissä on ylimääräistä kylmäainetta sitä säilytetään korkean paineen puolen nesteiden keräysastiassa. Vuodon sattuessa ylimääräinen kylmäaine vuotaa pois ennen kuin nesteputken nestemäärä laskee liian alhaiseksi (eli nesteputken tarkastuslasi välkkyy) ja suorituskyky heikkenee. Järjestelmä ei ole teknisesti ottaen liian täynnä, sillä neste ei ruuhkaudu siinä jäähdyttimeen, mikä kasvattaisi lauhdutinpainetta. Ylimääräistä kylmäainetta ei kuitenkaan tarvita, ja se kasvattaa suoran ympäristövaikutuksen mahdollisuutta vuodon sattuessa. Joistakin järjestelmistä puuttuu kylmäainetta, koska niitä ei ole täytetty oikealla määrällä kylmäainetta käyttöönoton tai huollon aikana. Näin käy usein silloin, kun järjestelmässä ei ole täytön aikana täyttä kuormaa, jolloin nesteputken tarkastuslasi näyttää täydeltä liian aikaisin. Järjestelmä vaikuttaa siis riittävän täydeltä kuorman ollessa matala, mutta kun kuorma kasvaa ja tarvitaan lisää nestemäistä kylmäainetta, sitä ei ole saatavilla. Järjestelmissä, joihin on asennettu korkean paineen puolen nesteiden keräysastia, on huomattavasti enemmän liikkumavaraa liika- ja vajaatäytön välillä.

10 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen Suojausstrategian laatiminen Seuraavassa on aiheita, joita voit sisällyttää strategiaasi. Kaikki niistä eivät koske kaikkia järjestelmiä, ja voit myös halutessasi lisätä niihin muuta laitteistokohtaista tietoa. Strategian tausta ja kartoituksen avainkohdat: nykyiset ja aikaisemmat vuodot nykyinen huollon ja ylläpidon taso ja sen vaikutus vuotoihin positiivinen ja negatiivinen laitteiden ikä ja kunto onko laitteisto F-kaasuasetuksen mukainen (aineelle R32). Suosituksia huollon ja ylläpidon parantamiseksi: muutokset nykyiseen huolto-ohjelmaan tai tarvittaessa uusi huolto-ohjelma vuototestauksen suorittaminen useammin ja käytettävät vuotojen havaitsemislaitteet tarvittaessa täyshuolto, esimerkiksi perusteellisen vuototestin suorittaminen, venttiilien suojusten asennus ja pienten osien ja liitosten vaihto. Suosituksia osien tai järjestelmien muokkaamiseksi tai vaihtamiseksi, mukaan lukien esim.: putkiston parannukset muutokset liitoksissa, esim. mekaanisten liitosten korvaaminen juotetuilla osien vaihtaminen järjestelmän vaihtaminen helpompi pääsy järjestelmään. Tarvitset seuraavia tietoja käytännön strategian kehittämiseen: nykyiset ja aikaisemmat vuodot nykyinen huollon ja ylläpidon taso tarvittaessa tieto siitä, onko järjestelmä F-kaasuasetuksen mukainen laitteiston tyyppi, ikä ja kunto vuotoriski. Nämä asiat käsitellään tarkemmin seuraavissa kappaleissa. Niistä löytyy myös yleisiä parannussuosituksia, joiden perustella voidaan antaa kohdekohtaisia neuvoja.

11 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 11 Vuotokirjanpito Nykyiset ja aikaisemmat vuodot Tässä käsitellään kylmäaineiden käyttökirjanpidosta ja omasta vuototarkastuksesta kartoituksen aikana saadut tiedot. Tietojen perusteella voit määritellä: vuosittaisen vuotomäärän prosenttiosuutena järjestelmän täyttömäärästä vuotokohdat ja erityisesti sellaiset ongelmakohdat, joissa on ollut toistuvasti vuotoja vuotojen syyt ulkoiset vauriot, katastrofaalinen vika tai kylmäaineen asteittainen menetys onko vuototesti tehty F-kaasuasetuksen säännösten mukaisesti (R32) ja/tai sopiiko se laitokselle. Vuotojen syyt vaihtelevat. Jos vuodot johtuvat ulkoisten syiden kuten esim. trukin aiheuttamista vaurioista, sinun on tunnistettava onnettomuuksille alttiit alueet ja suositeltava suojauskeinoja. Katastrofaaliset vuodot johtuvat yleensä rasituksesta esim. putkistossa. Katastrofaalisten vuotojen riskin tunnistamiseksi sinun on tutkittava putkien reititystä, tuentaa ja värähtelyjen poistoa. Pienemmille vuodoille on monia syitä. Niitä on esitelty kuvitetussa oppaassa, jossa kuvataan 13 yleistä vuotokohtaa (GN2). Sinun kannattaa etsiä oppaasta ratkaisuja näihin vuototyyppeihin. Lisää tietoa muista ratkaisuista vuoto-ongelmiin löytyy muista Real Alternatives -moduuleista. Standardissa EN378 on myös ohjeita katastrofaalisten vuotojen ehkäisyyn. REAL Skills Guide to 13 on common leak points Nykyinen huollon ja ylläpidon taso Huollon ja ylläpidon taso selviää helposti järjestelmän silmämääräisestä REAL Alternatives Guide tarkastuksesta ja huoltokirjanpidosta. Huolto on erittäin tärkeää 3 on Leak Testing kylmäainevuotojen minimoimiseksi. Huolto-ohjelman tulee olla sopiva järjestelmän ikään, kuntoon ja tyyppiin nähden. Tarkempia tietoja huollosta vuotojen minimoimiseksi löytyy oppaasta 3. Voit muokata näitä tietoja strategiasuositusta laatiessasi. Hyvän ylläpidon lisäksi hyvä huoltokäytäntö on erittäin tärkeä. Siihen kuuluvat tavalliset hyvät käytännöt, kuten: venttiilien suojusten käyttö tiivisteiden vaihto suojuksia, laippoja jne. poistettaessa varoventtiilien vaihto, jos ne ovat avautuneet tiivisteiden tarkastus ja tarvittaessa niiden vaihto. Jos kartoittamastasi järjestelmästä löytyy vuotoja, voit etsiä ratkaisuja niihin oppaasta, jossa on kuvattu 13 yleistä vuotokohtaa ( REAL skills guide to 13 common leaks ). Opas löytyy Lisätietoakappaleesta.

12 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 12 F-kaasuasetuksen noudattaminen Järjestelmän ylläpitäjä (yleensä loppukäyttäjä) on vastuussa siitä, että järjestelmä on F- kaasuasetuksen mukainen. Tarkistetun asetuksen mukana on kuitenkin tullut myös uusia velvollisuuksia huolto- ja ylläpitotoimenpiteitä suorittaville tahoille (ks. AREA:n yhteenveto vaatimuksista urakoitsijoille tämän moduuliin Lisätietoa-kappaleessa). Vuotojen vähentämisstrategiassa on suositeltava aineelle R32 ja kaikille muille käytettävillä HFC-kylmäaineille F-kaasuasetusta noudattavaa ohjelmaa, mutta tätä on pidettävä minimitasona monille järjestelmille on hyvä suorittaa vuototarkastuksia useammin. Tämä on totta etenkin järjestelmille: joissa on paljon liitoksia joissa on mekaanisia liitoksia, kuten laippaliitokset joilla tiedetään olevan suuri vuotoriski (esim. R744:ää käyttävät keskusjäähdytysjärjestelmät) joissa käytetään avoimia kompressoreita. Laitteiston tyyppi, ikä ja kunto ja sen vuotoriski Sinun on otettava laitteiston ikä ja kunto huomioon kehittäessäsi vuotojen vähentämisstrategiaa. Jos järjestelmän käyttöikä on lopuillaan, ei ole yhtä todennäköistä, että investoinnit sen parantamiseksi olisivat kustannustehokkaita. Ota myös huomioon, miten helppoa laitteistoon on päästä käsiksi jos se on vaikeaa, huoltoa ei todennäköisesti suoriteta. Siinä voi olla myös terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ongelmia tämä vaikuttaa osaltaan investoinnin ja sen tuoton suhteeseen. Vuotoriski Nykyisten ja aikaisempien vuotojen tarkastelun lisäksi sinun kannattaa tutkia, onko laitteistossa mahdollisesti tulevia vuotoriskejä. Tässä on otettava huomioon seuraavat asiat: värähtelyjen vaikutus ja onko värähtelyt poistettu oikein putkiston reititys ja tuenta voivatko putket hankautua mihinkään ulkoisten vahinkojen mahdollisuus käytettyjen liitosten tyyppi.

13 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen Raportointi vuotojen vähentämisstrategioista Raporttien ja suositusten laatiminen Hyvä ja selkeä raportointi on erittäin tärkeää laatimasi strategian toteutuksen kannalta. Raporttiin tulisi sisältyä: Vuotojen yleiset vaikutukset ja etenkin se, millä kylmäaineilla on suurin vaikutus, mutta myös muistutus siitä, että kylmäainevuotojen vähentäminen on tärkeää kaikille kylmäaineille. Taustatietoja Real Alternatives -projektista. Tietoa kartoitetun laitteiston tyypin tyypillisistä vuotomääristä ja siitä, onko kyseisen laitteiston tila parempi vai huonompi kuin muiden samantyyppisten järjestelmien. Kuinka kartoitus tehtiin ja sen keskeiset löydökset sekä valokuvia. Nykyisen kylmäaineen käyttökirjanpidon riittävyyden arviointi. Suositus vuotojen vähentämisstrategiaksi. Tarvittaessa liiketoimintaperuste vuotojen vähentämiselle. Mitä kannattaa tehdä seuraavaksi. Raporttia tulisi mahdollisuuksien mukaan seurata avainhenkilöstön kanssa pidettävä kokous, jossa voit antaa käytännön neuvoja strategian toteuttamiseen ja toimintasuunnitelman laatimiseen. Seurantakartoituksesta on usein hyötyä strategian onnistumisen varmistamisessa.

14 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen 14 Liite 1: Kylmäaineen täyttömäärän painon arvioiminen Oikea täyttömäärä voidaan laskea seuraavien tietojen perusteella: Kunkin höyrystimen ja jäähdyttimen sisältämän kylmäaineen määrä (yleensä saatavilla valmistajalta kiloissa tai tilavuutena litroissa). plus Nesteputkien, lauhdeputkien (jäähdyttimen poistoputken ja keräysastian tuloputken välissä) ja muiden nestemäistä kylmäainetta sisältävien putkien tilavuus. plus 25 % nesteen keräysastian täydestä vetoisuudesta tai tilavuudesta sekä muut nestemäistä kylmäainetta sisältävät astiat. Pelkästään kylmäainekaasua sisältävien putkien tai astioiden tilavuutta ei yleensä tarvitse ottaa huomioon, sillä se on erittäin pieni osa kokonaistäyttömäärästä. Käytettävissä on myös kylmäainelaskuri ja DEFRA:n Yhdistyneessä kuningaskunnassa kylmäaineen täyttömäärän laskemisesta laatima ohje, jotka antavat täyttömääräarvion perustuen yksinkertaisiin tietoihin järjestelmästä (ks. verkkokirjaston linkki). DEFRA F Gas Support Refrigerant calculator and guidance notes Tähän moduuliin ei liity arviointia. Se on tarkoitettu vain antamaan tietoa.

15 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen Lisätietoa Tämä opas on johdanto vuotojen vähentämisstrategioiden laatimiseen. Voit löytää lisää tietoa asiasta alla olevista resursseista. Ne ovat aiheeseen liittyvien projektien tai asiantuntijajärjestöjen tuottamia. Paneelimme on vertaisarvioinut kaikki materiaalit, jotta voimme varmistaa niiden antavan laadukkaita teknisiä neuvoja ja tietoja tarkemmin, kuin mitä verkko-opiskeluohjelmassamme voidaan tarjota. Linkki ei tarkoita tuotteen mainostamista, eikä meillä ole taloudellisia kytköksiä viitattuihin yrityksiin. Kaikki materiaalit löytyvät osoitteesta Tärkeitä ladattavia resursseja ja malleja kohdekartoituksiin Refrigerant Tracking Software Site survey record Template client letter Template site report Ympäristövaikutukset Ks. REAL Alternatives, moduuli 1: Vaihtoehtoisten kylmäaineiden esittely Real Skills Europe -ohjeet GN1: Guide to good leak testing GN2: Illustrated guide to 13 common leaks GN3: Designing out leaks: design standards and practices GN4: Leakage matters: the service and maintenance contractor s responsibility GN5: Leakage matters: the equipment owner s responsibility Environmental, Cost and Legal Aspects of Refrigerant Leakage Copeland Select 7.7 Software Tehokkuus A series of End User Guides covering Efficiency of Refrigeration plant Turvallisuus Ks. REAL Alternatives, moduuli 1: Vaihtoehtoisten kylmäaineiden esittely Carbon Trust fact sheet CTL018, Energy and conversion factors available from F-kaasuja koskevat vaatimukset AREA Guide for Contractors Tool for helping to calculate volume of refrigerant in a system

16 REAL Alternatives, moduuli 7: Kohdekartoitukset ja neuvoja vaihtoehtoisten kylmäaineiden kanssa toimimiseen Mitä seuraavaksi? Tämä on REAL Alternatives -oppimisohjelman viimeinen opas. Muut ohjelman oppaat löydät osoitteesta Jos sinulla on palautetta tai ehdotuksia ohjelmaan liittyen, ole hyvä ja ota meihin yhteyttä osoitteessa Käyttöehdot REAL Alternatives verkko-oppimateriaalit ovat ilmaisia oppijoille opiskelutarkoituksiin. Niitä ei saa myydä, painaa, kopioida tai jäljentää ilman etukäteen hankittua kirjallista lupaa. Kaikkien materiaalien tekijänoikeus säilyy The Institute of Refrigeration - instituutilla (Yhdistynyt kuningaskunta) ja sen yhteistyökumppaneilla. Materiaalit ovat asiantuntijoiden kehittämiä, ja ne ovat käyneet läpi tarkan testauksen ja vertaisarvioinnin; instituutti ja sen yhteistyökumppanit eivät kuitenkaan vastaa virheistä tai puutteista. IOR 2015 Tämä projekti on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tämä julkaisu [viestintä] vastaa vain sen tekijän mielipiteitä, eikä komissiota voi pitää vastuussa mistään sen sisältämän tiedon käytöstä.

Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva

Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva REAL Alternatives, moduuli 6: Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva lainsäädäntö ja standardit 1 Vaihtoehtoisia kylmäaineita koskeva lainsäädäntö ja standardit Sisällysluettelo 1-Yleistä Standardit ja säännökset

Lisätiedot

Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus

Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus REAL Alternatives, moduuli 7: Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus 1 Taloudelliset vaikutukset, ympäristövaikutukset, turvallisuus ja luotettavuus Vaihtoehtoiset

Lisätiedot

Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto

Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto REAL Alternatives, moduuli 4: Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus 1 Vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien huolto ja korjaus Sisällysluettelo Refrig. Inhalation

Lisätiedot

NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA

NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA Sivu 1 / 8 NILAN HUOLTOPÄIVÄKIRJA LAITOKSEN OMISTAJA / KÄYTTÄJÄ : YHTEYSHENKILÖ JA PUH. NRO: KOHTEEN NIMI JA OSOITE: KÄYTTÖÖNOTON PÄIVÄMÄÄRÄ: Takuun edelletys on Nilan laitteille, joissa ilmamäärä ylittää

Lisätiedot

Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet

Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet REAL Alternatives, moduuli 3: Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen 1 Vaihtoehtoisiin kylmäaineisiin liittyvät suojaustoimenpiteet ja vuotojen havaitseminen

Lisätiedot

Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien

Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien REAL Alternatives, moduuli 2: Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien suunnittelussa 1 Erot vaihtoehtoisia kylmäaineita käyttävien järjestelmien suunnittelussa Sisällysluettelo 1-Vuotojen

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. ROTEX Lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit

Käyttöohjekirja. ROTEX Lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit Laitteen haltijalle Tyypit compact Ultra 4-8 kw compact 4-8 kw compact 11-16 kw Bi-Bloc 4-8 kw Bi-Bloc 11-16 kw monobloc compact 5-7 kw monobloc compact 11-16 kw hitemp 11-16 kw FI Painos 10/2018 1 x Yleiset

Lisätiedot

valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin!

valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin! Kasvata liiketoimintaasi: valmistaudu syttyviin kylmäaineisiin! MIKSI ON TÄRKEÄÄ TUTUSTUA TÄHÄN ESITTEESEEN? Lyhyesti: Koska monet matalan GWP-arvon kylmäaineet ovat syttyviä, ja koska syttyvien kylmäaineiden

Lisätiedot

Käyttöohjekirja. ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw

Käyttöohjekirja. ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Tyypit. ROTEX HPSU compact 4-8 kw. ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw Laitteen haltijalle Käyttöohjekirja ROTEX lämpöpumput Tyypit ROTEX HPSU compact Ultra 4-8 kw ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw

Lisätiedot

Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi

Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi Chiller Service Next - palvelut: Urakointi Huolto ja varaosat Vuositarkastukset ja kartoitukset Etävalvonta ja energiaoptimointi HelpDesk - laitevalmistajan ammattitaidolla Jäähdytysalalla yy ominaista

Lisätiedot

ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Käyttöohjekirja. Tyypit

ROTEX lämpöpumput. Laitteen haltijalle. Käyttöohjekirja. Tyypit Laitteen haltijalle ROTEX lämpöpumput Käyttöohjekirja Tyypit ROTEX HPSU compact 4-8 kw ROTEX HPSU compact 11-16 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 4-8 kw ROTEX HPSU Bi-Bloc 11-16 kw ROTEX HPSU monobloc 11-16 kw ROTEX

Lisätiedot

Pysy bisneksessä: Jätä R-404A/R-507A! R-404A R-507A

Pysy bisneksessä: Jätä R-404A/R-507A! R-404A R-507A Pysy bisneksessä: R-507A Jätä /R-507A! Miljoonaa hiilidioksidiekvivalenttitonnia MIKSI ON TOIMITTAVA NOPEASTI? HFC-yhdisteiden valtava vähentäminen vuonna 2018 ja ilmastonlämmitysvaikutuksen (GWP-arvo)

Lisätiedot

Euroopan 505 miljoonasta asukkaasta 41%1

Euroopan 505 miljoonasta asukkaasta 41%1 Urheilun ja liikunnan mahdollisuudet ja tunnusluvut Euroopassa Euroopan 505 miljoonasta asukkaasta 41%1 harjoittaa urheilua tai harrastaa liikuntaa vähintään kerran viikossa. Euroopassa on yli 700 000

Lisätiedot

Käyttöasetus potilassiirtojen

Käyttöasetus potilassiirtojen Käyttöasetus potilassiirtojen näkökulmasta Ylitarkastaja Riina Perko Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008) Käyttöasetus Asetus voimaan 1.1.2009 Käyttöasetuksen

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

Osastonjohtaja Heidi Niemimuukko

Osastonjohtaja Heidi Niemimuukko Ajankohtaista rautateillä Osastonjohtaja Heidi Niemimuukko Säädösten kehittäminen Kelpoisuuslaki l ja aiheeseen liittyvät valtioneuvoston t asetukset YTE:jen soveltamisalan laajentaminen Kelpoisuus Yhdysliikenne

Lisätiedot

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas

Lyseopaneeli 2.0. Käyttäjän opas Lyseopaneeli 2.0 Käyttäjän opas 1. Esittely Lyseopaneeli on Oulun Lyseon lukion käyttäjätietojen hallintapalvelu jonka tarkoitus on niputtaa yhteen muutamia oleellisia toimintoja. 2. Yleistä paneelin käytöstä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. helmikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. helmikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. helmikuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0353 (NLE) 6501/17 SCH-EVAL 70 COMIX 142 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 21. helmikuuta

Lisätiedot

Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet

Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet Vastuullisuusmallin tausta ja tavoitteet Sanna Ström 3.4.2014 Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Turvallisuusjohtaminen liikennejärjestelmässä Turvallisuusjohtamisjärjestelmä Järjestelmällinen tapa

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Osa A - Luonnolliset henkilöt

Osa A - Luonnolliset henkilöt LUTEI KIINTEÄSTI ASENNETUT JÄÄHDYTYS-, ILMASTOINTI- JA LÄMPÖPUMPPULAITTEET JA KYLMÄKULJE- TUSKUORMA-AUTOJEN JA KYLMÄKULJETUSPERÄVAUNUJEN JÄÄHDYTYSYKSIKÖT JÄSENVALTIOIDEN VAHVISTAMAT TAI MUKAUTTAMAT KOULUTUS-

Lisätiedot

Flamco. Flamcovent. Assenus- ja käyttöohje. Mikrokuplia poistavat Flamcovent-ilmanerottimet. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871

Flamco. Flamcovent. Assenus- ja käyttöohje. Mikrokuplia poistavat Flamcovent-ilmanerottimet. 4-24-189/A/2002, Flamco 18503871 Flamcovent Mikrokuplia poistavat Flamcovent-ilmanerottimet 4-24-189//2002, Flamco 18503871 SF ssenus- ja käyttöohje sennus- ja käyttöohje Tekniset tiedot Suurin käyttöpaine Korkein käyttölämpötila : 10

Lisätiedot

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat?

Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Pilvipalvelut - Mistä on kyse ja mitä hyötyä ne tuovat? Suurin osa kaikista uusista it-sovelluksista ja -ohjelmistoista toteutetaan pilvipalveluna.

Lisätiedot

Liity mukaan. Liity siis mukaan! EU:n laajuiseen WeDOkumppanuusohjelmaan!

Liity mukaan. Liity siis mukaan! EU:n laajuiseen WeDOkumppanuusohjelmaan! Liity mukaan EU:n laajuiseen WeDOkumppanuusohjelmaan! Hyödy yhteisöstä, joka on sitoutunut hoidon, hoivan ja avun tarpeessa olevien ikäihmisten hyvinvoinnin ja arvokkuuden edistämiseen Yhdessä voimme saavuttaa

Lisätiedot

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia

2. päivä. Etätehtävien purku Poikkeamat. Poikkeamat Auditoinnin raportointi Hyvän auditoijan ominaisuudet Harjoituksia OAMK / Luova 4.5. ja 11.5. Sisäinen auditointi osa Oamkin ympäristöohjelmatyötä Sisältö 1. päivä Johdanto Auditoinnin tavoitteet Ympäristöstandardin (ISO 14001) pääkohdat Alustava ympäristökatselmus Auditoinnin

Lisätiedot

Toyota Material Handling. Työturvallisuus. www.toyota-forklifts.fi

Toyota Material Handling. Työturvallisuus. www.toyota-forklifts.fi Toyota Material Handling Työturvallisuus www.toyota-forklifts.fi Trukkien turvallisuus -Ei mikään pieni asia Yrityksen vastuu trukkien työturvallisuudesta: Suomessa on aktiivikäytössä noin 30 000 trukkia.

Lisätiedot

ARSKA TARKASTUS JA HUOLTO-OHJE 9.05,1

ARSKA TARKASTUS JA HUOLTO-OHJE 9.05,1 ARSKA TARKASTUS JA HUOLTO-OHJE 9.05,1 Maahantuoja : IK-Asennus T:mi Iivonen Ari Vatialantie 44 36240 Kangasala 0400 834 923, 03 3642224 Valmistaja : PII S.r.l., Italia Paineellisille jauhesammuttimelle

Lisätiedot

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista.

Jäähdytysjärjestelmän tehtävä on poistaa lämpöä jäähdytyskohteista. Taloudellista ja vihreää energiaa Scancool-teollisuuslämpöpumput Teollisuuslämpöpumpulla 80 % säästöt energiakustannuksista! Scancoolin teollisuuslämpöpumppu ottaa tehokkaasti talteen teollisissa prosesseissa

Lisätiedot

Liikkuvuus. Koulutus Stardardit. Työllistyvyys

Liikkuvuus. Koulutus Stardardit. Työllistyvyys Tunnistaminen Laatu Liikkuvuus Koulutus Stardardit Työllistyvyys Kehitetään työelämälähtöisiä tutkintoja sekä koulutusohjelmia VSPORT+ Projekti Avaintavoite VSPORT+ hankkeelle on kehittää läpi alan vuorovaikutteisen

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

JÄÄHDYTYSKUIVAIMET FX 1 22

JÄÄHDYTYSKUIVAIMET FX 1 22 JÄÄHDYTYSKUIVAIMET FX 1 22 ILMANKÄSITTELYLAITTEISTO ON TÄRKEÄ INVESTOINTI ATLAS COPCON LAATUILMA ON ÄLYKÄS VALINTA TARVITSET LAADUKASTA ILMAA ATLAS COPCO FX: KUIVAA ILMAA LUOTETTAVASTI Paineilma voi sisältää

Lisätiedot

Asiakas- ja markkinointirekisteri. Tietosuojaseloste. Tilitoimisto Likvidi Oy

Asiakas- ja markkinointirekisteri. Tietosuojaseloste. Tilitoimisto Likvidi Oy Asiakas- ja markkinointirekisteri Tietosuojaseloste Sisällys 1 Rekisterinpitäjä 3 2 Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa 3 3 Tietosuojavastaava 3 4 Rekistereiden nimet 3 5 Henkilötietojen käsittelyn

Lisätiedot

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Tuote palveluna Nyt Tulevaisuuden mahdollisuudet Taloudellinen potentiaali Elinkaaren pidentäminen Verkoston optimointi Digitaaliset

Lisätiedot

Ohje Ravitsemuspassi.fi palveluun - Organisaation rekistero ityminen

Ohje Ravitsemuspassi.fi palveluun - Organisaation rekistero ityminen Ohje Ravitsemuspassi.fi palveluun - Organisaation rekistero ityminen Ravitsemuspassi-suorituksien hallinnointi organisaatiossa (esim. kunta, ravintolaketju, yksittäinen keittiö) helpottuu oman tilin luomisella.

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Suojainasiantuntija TM - koulutusohjelma Heli Koskinen, Työympäristön kehittäminen heli.koskinen@ttl.fi 2 Taustaa Aikaisempi turvallisuustuotteiden kaupan koulutuspaketti suojainmyyjille

Lisätiedot

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija:

HUOLTO-OHJE SS/EN3. Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin. Sivu 1/10 Versio 09.2014. Lisenssinhaltija: Sivu 1/10 SS/EN3 HUOLTO-OHJE Firephant FP1V1 1 KG Jauhesammutin 1KG JAUHESAMMUTIN Sivu 2/10 MALLI HOUSEGARD FP1V1 SS/EN3 A: Yleistä. B: Tekniset tiedot. C: Täyttämisen toimenpiteet. D: Tarkistuksen toimenpiteet.

Lisätiedot

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy

Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille. Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy Energiatehokkuuden optimointi Mahdollisuudet ja työkalut yrityksille Salo 9.10.2014 Juha-Pekka Paavola Finess Energy Oy ENERGIANSÄÄSTÖ? ENERGIATEHOKKUUS! ENERGIATEHOKKUUS Energian tehokas hyödyntäminen

Lisätiedot

Maastoreittien turvallisuus kuluttajaturvallisuuslain kannalta

Maastoreittien turvallisuus kuluttajaturvallisuuslain kannalta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Mervi Murtonen Maastoreittien turvallisuus kuluttajaturvallisuuslain kannalta REILA-hankkeen loppuseminaari 14.8.2018, Rovaniemi Valokuvat: Joona Kotilainen, Pixabay

Lisätiedot

Yksinmyyjä Euroopassa. Ymmärrä veden kieltä. Suojaa kotisi vuotojen varalta. Säästä vettä. Säästä rahaa.

Yksinmyyjä Euroopassa. Ymmärrä veden kieltä. Suojaa kotisi vuotojen varalta. Säästä vettä. Säästä rahaa. Yksinmyyjä Euroopassa Ymmärrä veden kieltä Suojaa kotisi vuotojen varalta. Säästä vettä. Säästä rahaa. Tee muutos kotona. Vaikuta koko maailmaan. Yleisimpiä vesivahinkoja on putkien vuotaminen. Suomessa

Lisätiedot

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta.

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta. [presentation title] via >Insert >Header & Footer Koneyhdistelmät Turvallisen tekniikan seminaari 6.6.2018 Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Kiwa & Kiwa Inspecta

Lisätiedot

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo

Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti ) Susanna Saarvo Digi haltuun! (Valtakunnallinen projekti 2017-2020) Susanna Saarvo Yhteistyökumppanit Kansalaisopistojen liitto (KoLry) ADHD-liitto A-Kiltojen Liitto Epilepsialiitto Mielenterveyden Keskusliitto Kuurojen

Lisätiedot

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti

L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti L 90/106 Euroopan unionin virallinen lehti 28.3.2013 KOMISSION PÄÄTÖS, annettu 26 päivänä maaliskuuta 2013, jäsenvaltioiden vuosittaisten päästökiintiöiden määrittämisestä kaudeksi 2013 2020 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE HÖGFORS 31300CS SARJA HÖGFORS 06/06/2014 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 2 Kuljetus ja varastointi... 3 Nostaminen... 4 Venttiilin paikka putkistossa... 5 Suositeltava asennustapa... 10 Hitsaus... 11 Huuhtelu... 12 Käyttöönotto...

Lisätiedot

ATEX-MATERIAALIA. Pirkanmaan pelastuslaitos Saila Salomäki. Turvallinen Pirkanmaa

ATEX-MATERIAALIA. Pirkanmaan pelastuslaitos Saila Salomäki. Turvallinen Pirkanmaa ATEX-MATERIAALIA Pirkanmaan pelastuslaitos 5.10.2018 Saila Salomäki ESITTELYSSÄ SEURAAVAA: 1. ATEX- Starttipaketti ja räjähdyssuojausasiakirjamalli liitteineen 2. Kemikaalituoterekisteri viranomaisille

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Putkisto- ja instrumentointikaavio 3. Poikkeamatarkastelu

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Putkisto- ja instrumentointikaavio 3. Poikkeamatarkastelu Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 2 Turvallisuus prosessilaitoksen suunnittelussa 1. Luennon aiheesta yleistä 2. Putkisto- ja instrumentointikaavio 3. Poikkeamatarkastelu

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke

Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa. Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke Sosiaalisen median ja Internet-palveluiden käyttöehdot opetuksessa Elias Aarnio Innopark Oy / Educoss-hanke elias.aarnio@innopark.fi Palveluiden käyttö sisältää sopimussuhteen Erilaisten sosiaalisen median

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET

L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET L E I K K I P A I K K O J E N TURVATARKASTUKSET LEIKKIPAIKKOJEN TURVALLISUUS EI OLE LEIKIN ASIA Leikkipaikat ovat lasten ja koko perheen oppimiseen, leikkiin ja huolettomaan liikkumiseen tarkoitettuja

Lisätiedot

Turvallisuusjohtamisjärjestelmäyleistä

Turvallisuusjohtamisjärjestelmäyleistä Turvallisuusjohtamisjärjestelmäyleistä Heidi Niemimuukko 12.3.2015 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Esitys Turvallisuusjohtamisjärjestelmä konseptina Miksi turvallisuusjohtamista? Johtamisjärjestelmässä

Lisätiedot

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen Osa 2 Johtamistyylit ja -tekniikat Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

SUUNTO COMFORT BELT Heart Rate Transmitter Belts

SUUNTO COMFORT BELT Heart Rate Transmitter Belts fi SUUNTO COMFORT BELT Heart Rate Transmitter Belts Käyttöopas 1 Suunto Comfort Belt -sykevyön esittely.............................................. 3 2 Suunto Comfort Belt -sykevyön käytön aloittaminen................................

Lisätiedot

Optyma Plus New Generation Ver

Optyma Plus New Generation Ver Optyma Plus New Generation Ver. 5.6.2015 Kompressorikoneikot kylmässä ympäristössä 1 Optyma Plus New Generation Ilmalauhdutteiset kompressorikoneikot 2 Optyma Plus New Generation Kompressorikoneikot (yleensä)

Lisätiedot

Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus

Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus Datan vapaa liikkuvuus EU:ssa komission asetusehdotus Kuulemistilaisuus 26.9.2017, @lvmfi Päivi Antikainen, yksikön johtaja, tietoliiketoimintayksikkö Tuomas Kaivola, ylitarkastaja, tietoliiketoimintayksikkö

Lisätiedot

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi

Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi. info@vapaatajat.fi Ohjeet psykoterapeuteille www.vapaatajat.fi info@vapaatajat.fi Vapaat Ajat palvelun ohjeet psykoterapeuteille Tästä oppaasta löydät ohjeet Vapaat Ajat palvelun käyttöön. Käymme läpi palveluun rekisteröitymisen,

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI

OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 1 OHJE TURVAVALAISTUKSEN KUNNOSSAPITO-OHJELMAN LAATIMISEKSI Ohje turvavalaistuksen kunnossapito-ohjelman laatimiseksi 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TURVAVALAISTUS...3

Lisätiedot

Työkaluja esimiestyön tehostamiseen

Työkaluja esimiestyön tehostamiseen Työkaluja esimiestyön tehostamiseen 7.5.2009 Anna-Maija Sorvoja, HR Management Consultant Aditro Ohjelma 1. Esimiestyön haasteita 2. Työkaluja haasteiden kohtaamiseen, 3. Yhteenveto case-esimerkkejä 2

Lisätiedot

pikaohje selainten vianetsintään Sisällysluettelo 17. joulukuuta 2010 Sisällysluettelo Sisällys Internet Explorer 2 Asetukset Internet Explorer 8:ssa

pikaohje selainten vianetsintään Sisällysluettelo 17. joulukuuta 2010 Sisällysluettelo Sisällys Internet Explorer 2 Asetukset Internet Explorer 8:ssa 1 Sisällysluettelo 17. joulukuuta 2010 Sisällysluettelo Sivu Sisällys Internet Explorer 2 Asetukset Internet Explorer 8:ssa mozilla firefox 4 Asetukset Mozilla Firefox 3:ssa Yleisiä ongelmia 6 Selainten

Lisätiedot

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004

tsoft Tarkastusmenettelyt ja katselmukset Johdanto Vesa Tenhunen 4.2.2004 Tarkastusmenettelyt ja katselmukset tsoft Vesa Tenhunen 4.2.2004 http://cs.joensuu.fi/tsoft/ Johdanto Yksi tärkeimmistä tekijöistä laadukkaiden ohjelmistojen tuottamisessa on puutteiden aikainen havaitseminen

Lisätiedot

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta.

Käyttöohje. Asiakaspalvelu. Lue tämä käyttöohje aina ennen Stedox. Supportin käyttöä ja asennusta. Me haluamme tehdä työnteosta helpompaa, tehokkaampaa ja turvallisempaa rakentajille ympäri maailman kehittämällä luovia menetelmiä ja työkaluja, jotka helpottavat rakennusalan asennustöitä. Oikeanlaisilla

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje

AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 0107050/1 IM-P010-08 ST Issue 1 AV21 ilmanpoistin höyryjärjestelmiin Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat

Lisätiedot

Kouluopetuksen avaintaitoja käsittelevä eurooppalainen verkosto http://keyconet.eun.org Yleistä KeyCoNet-projektista KeyCoNet (2012 2014) on eurooppalainen verkosto, jonka tarkoituksena on tunnistaa ja

Lisätiedot

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo

HARJOITTELU VUONNA Tiedotustilaisuus ke klo TAMPEREEN YLIOPISTO Kasvatustieteiden tiedekunta Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus HARJOITTELU VUONNA 2018 Tiedotustilaisuus ke 22.11.2017 klo 15.00-16 (Virta 114) Harjoittelu osana opintoja

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

CHERMUG-pelien käyttö opiskelijoiden keskuudessa vaihtoehtoisen tutkimustavan oppimiseksi

CHERMUG-pelien käyttö opiskelijoiden keskuudessa vaihtoehtoisen tutkimustavan oppimiseksi Tiivistelmä CHERMUG-projekti on kansainvälinen konsortio, jossa on kumppaneita usealta eri alalta. Yksi tärkeimmistä asioista on luoda yhteinen lähtökohta, jotta voimme kommunikoida ja auttaa projektin

Lisätiedot

Kohti palveluliiketoiminnan. Case: Chiller Oy. Raimo Pöntys Asiakkuuspäällikkö

Kohti palveluliiketoiminnan. Case: Chiller Oy. Raimo Pöntys Asiakkuuspäällikkö Kohti palveluliiketoiminnan tehokkaampaa soveltamista Case: Chiller Oy Raimo Pöntys Asiakkuuspäällikkö Chiller Oy Pääkonttori Tuusulassa Liikevaihto n. 18 milj. (2010) Henkilöstö n. 55 henkilöä Valmistus

Lisätiedot

Lämpökuvaus nopea ja varma tarkastusmenetelmä

Lämpökuvaus nopea ja varma tarkastusmenetelmä Lämpökuvaus nopea ja varma tarkastusmenetelmä SERTIFIOINNIT VTT-C-2326-25-07 ITC-2007FI21N001 Lämpökuvaus Lämpökuvaus on ainetta rikkomaton, nopea ja tarkka laadun- sekä kunnonarviointimenetelmä. Teollisuuden

Lisätiedot

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen

Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Esteettömyyskartoittajatapaaminen 21.10.2016 Tampere Esteettömyyskartoitus tarjouksesta toteutukseen Niina Kilpelä esteettömyysasiantuntija, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus ESKE p.

Lisätiedot

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto

etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto etwinning Opettajien eurooppalainen verkosto Tervetuloa mukaan! etwinning on eurooppalainen kansainvälistymisen verkkotyökalu opettajille ja päiväkotien henkilökunnalle. etwinning soveltuu kaikkiin koulumuotoihin

Lisätiedot

varhaiskasvatukseen ja kouluihin

varhaiskasvatukseen ja kouluihin Pikaopas Vaikuttavuutta verkkokoulutuksella varhaiskasvatukseen ja kouluihin Määrittele Opiskele Sovella Juurruta Vaikuta Vuorovaikutteinen verkkokurssi työyhteisön yhteiseen opiskeluun Tämä opas tarjoaa

Lisätiedot

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0

Voodoo Dragon. Voodoo Dragon. Käyttäjän opas. Versio 1.0 Voodoo Dragon Käyttäjän opas Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA)

ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA) ehops WebOodissa Opiskelijan ohjeet (TUTA) 1 JOHDANTO ehops on WebOodista löytyvä työkalu, jolla opiskelijan on mahdollista tehdä tutkintorakenteensa kurssisuorituksien yhteyteen. Se ei korvaa opinto-opasta,

Lisätiedot

Opas: Erasmus+ -työkalut

Opas: Erasmus+ -työkalut Opas: Erasmus+ -työkalut Kurssiluettelo Liikkuvuusmahdollisuudet Strategiset kumppanuushankkeet www.schooleducationgateway.eu Yleistä tietoa Tämän oppaan luettuasi osaat käyttää School Education Gateway

Lisätiedot

MVR Keskeiset muutokset MVR mittariin. INFRA ry Ari Kähkönen

MVR Keskeiset muutokset MVR mittariin. INFRA ry Ari Kähkönen MVR-2017 Keskeiset muutokset MVR 2010 -mittariin 12.10.2017 Ari Kähkönen MVR-mittauksesta 1/2 MVR-mittari on maa- ja vesirakentamisen työmaiden työolosuhteiden ja -turvallisuuden arviointimenetelmä. MVR-mittauksella

Lisätiedot

lindab yksinkertaistamme rakentamista

lindab yksinkertaistamme rakentamista lindab yksinkertaistamme rakentamista Tämän toimintaperiaatteen jo tunnet... Fiksu järjestelmä! Lindab Safe Click Asenna ilman työkaluja helposti ja nopeasti Lindabin kanavajärjestelmä perustuu tuttuun

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Painelaitteet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet Painelaitteet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2016 Painelaitteet Painelaitteet Tukes edistää painelaitteiden turvallisuutta valvomalla painelaitesäädösten noudattamista esim. valvontakäynneillä,

Lisätiedot

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi

Työfysioterapeutin toiminnan laadun arviointi Ohjeistus: Taulukko on työväline oman työsi kehittämiseen hyvien käytäntöjen mukaiseksi. Tarkastele työtäsi oheisessa taulukossa kuvattujen toimintojen mukaan. Voit käyttää taulukkoa yksittäisen tai usean

Lisätiedot

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana

Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Digitalisaatio opettajan apuna ja oppilaan innostajana Viisi keskeistä trendiä Kirsi Harra-Vauhkonen Toimitusjohtaja, Sanoma Pro Educa 26.1.2018 @kirsi_k @SanomaPro #digioppiminen Tarjoamme oppimisen ja

Lisätiedot

Huolto-ohje Sivu 1/7. Huolto-ohje. www.economizer.fi ver 2.3

Huolto-ohje Sivu 1/7. Huolto-ohje. www.economizer.fi ver 2.3 Huolto-ohje Sivu 1/7 Huolto-ohje Sisällysluettelo Huolto-ohje Sivu /7 1. Yleistä.... Lämmöntalteenottoyksikkö (LTO-yksikkö)....1. Ulkoasenteinen malli [U-]..... Sisäasenteinen malli [S- tai SL-]... 5..

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi

Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi Good Minton Sulkapalloliiton Kilpailujärjestelmä SEPA: Heuristinen arviointi Versiohistoria: Versio: Pvm: Laatijat: Muutokset: 0.1 2006-11-25 Janne Mäkelä Alustava 1.0 2006-12-10 Janne Mäkelä Valmis 1.

Lisätiedot

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin viestintäohjelma

Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin viestintäohjelma Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtorin viestintäohjelma 2014-2018 Valtorin mielikuva Innovatiivisuus on toiminnan jatkuvaa kehittämistä sekä ideoiden ja innovaatioiden synnyn mahdollistamista.

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.9.2018 COM(2018) 651 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE potilaan oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa

Lisätiedot

Tämän kyselyn määritelmät on kuvattu sopimuksessa.

Tämän kyselyn määritelmät on kuvattu sopimuksessa. LIITE 1 (5) KUVAUS TIETOTURVASTA JA TIETOJEN SUOJAUKSESTA 1. Yleistä Tämä Kiinteistövaihdannan palvelun (KVP) rajapintojen käyttöä koskeva tietoturvakuvaus tulee täytettynä ja Maanmittauslaitoksen hyväksymänä

Lisätiedot

Sanden Kompressorit Varastomallit

Sanden Kompressorit Varastomallit Sanden Kompressorit Varastomallit SD7V16 Oem Nro 1221 120 PV6 VQS Tilausnro FK05 341221 PXE16 Oem Nro 1601 110 PV6 CA Tilausnro FK05 341601 Oem Nro 4604 138 A1 GK SP15 Tilausnro FK05 344604 Oem Nro 4652

Lisätiedot

EUROOPAN TASA-ARVOINSTITUUTTI EUROOPAN UNIONIN PERUSOIKEUSVIRASTO. Yhteistyösopimus

EUROOPAN TASA-ARVOINSTITUUTTI EUROOPAN UNIONIN PERUSOIKEUSVIRASTO. Yhteistyösopimus EUROOPAN TASA-ARVOINSTITUUTTI JA EUROOPAN UNIONIN PERUSOIKEUSVIRASTO Yhteistyösopimus Johdanto Euroopan unionin perusoikeusvirasto (FRA) ja Euroopan tasa-arvoinstituutti (EIGE), joihin viitataan jäljempänä

Lisätiedot

Lakimieskoulutus EU:ssa

Lakimieskoulutus EU:ssa Lakimieskoulutus EU:ssa Pohjois-Irlanti Tietolähde: The Bar Council of Northern Ireland huhtikuu 2014 KUVAUS Pohjois-Irlannin KANSALLISESTA LAKIMIESKOULUTUSJRJESTELMST 1. Ammattiin pääsy Korkea-asteen

Lisätiedot

KOHTI LAADUKASTA TUTKINTOA

KOHTI LAADUKASTA TUTKINTOA ESR AHOT-KATSAUS A M M A T T I K O R K E A K O U L U J E N K I E L T E N J A V I E S T I N N Ä N V A S T U U O P E T T A J I E N T A P A A M I N E N 7. 2. 2 0 1 1 A N N E L I A I R O L A KOHTI LAADUKASTA

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

PAALINKÄSITTELY. www.mchale.net. Ammattilaisen valinta

PAALINKÄSITTELY. www.mchale.net. Ammattilaisen valinta PAALINKÄSITTELY www.mchale.net Ammattilaisen valinta 691 BH Yksinkertainen, monipuolinen ja luja paalinkantolaite etukuormaimeen käsiteltäessä lappeelleen pudotettuja paaleja. Piikkien ympärillä pyörivät

Lisätiedot

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote VERMON VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Vermon lämpökeskuksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä. Tiedotteessa

Lisätiedot

SA / Opiskelijat / Korvaavuus

SA / Opiskelijat / Korvaavuus SA / Opiskelijat / Korvaavuus Korvaavuudella tarkoitetaan koulutusohjelman opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista vastaavilla korkeakoulutasoisilla opinnoilla. Korvaavuuden yhteydessä sinun

Lisätiedot

DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten. Ella Kiesi Opetushallitus

DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten. Ella Kiesi Opetushallitus DIGITAALISEN OPPIMATERIAALIN KÄYTTÖ JA SAATAVUUS, mitä, mistä ja miten Ella Kiesi Opetushallitus Tietotekniikan opetuskäytön määrä Suomessa Suomi tietotekniikan opetuskäytön määrässä Eurooppalaisessa mittakaavassa

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille

Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Case Id: 0de07826-cc4c-4173-b6d8-234da2c827b3 Date: 31/07/2015 11:53:18 Julkinen kuuleminen: EU:n ympäristömerkki kalastus- ja vesiviljelytuotteille Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia. Perustiedot

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496

Käyttöoppaasi. F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID http://fi.yourpdfguides.com/dref/2859496 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID. Löydät kysymyksiisi vastaukset F-SECURE MOBILE SECURITY 6 FOR ANDROID

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään?

Mihin tarkoitukseen henkilötietojani kerätään ja käsitellään? TIETOSUOJASELOSTE Yleistä Jotta voimme palvella sinua parhaamme mukaan, edellyttää se että keräämme ja käsittelemme joitakin sinua koskevia tietoja. Arvostamme kuitenkin yksityisyyttäsi ja olemme sitoutuneet

Lisätiedot