SimuNetloppuseminaari

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SimuNetloppuseminaari"

Transkriptio

1 KyAMK Tietoverkkotekniikka SimuNetloppuseminaari SimuNet-lab työelämälähtöisten projektien alustana

2 SimuNet-hanke KyAMK-Tietoverkkotekniikan ja alueen tärkeimpien verkkooperaattoreiden ja internetpalveluntarjoajien kanssa yhteistyössä toteutettu EAKRhanke.

3 SimuNetin sidosryhmä ja sovellukset

4 Mikä SimuNet on? SimuNet-lab sijaitsee Metsolan toimipisteessä ICT-LAB opetusympäristössä. SimuNet mallintaa kahdessa eri maantieteellisessä paikassa sijaitsevaa verkko-operaattorin laitetilaa. SimuNet-lab on toteutettu verkko-operaattorin tuotantoverkon tasoisilla laitteilla. SimuNet-verkko antaa tärkeän työelämälähtöisen alustan osaamis-ja innovaatiotoimintaan KyAMK:n Tietoverkkotekniikan opetuksessa

5 T&K&I tietoverkkotekniikassa Verkko-operaattorin todellinen tuotantoverkko. Erilaisten testaus-tai tutkimustehtävien tekeminen voi vaarantaa verkossa kulkevan liikenteen. Täysin virtuaalinen simulaatio Kaikki verkon toiminnot toteutetaan virtuaalisesti simulaatio-ohjelmistolla. Normaali laboratorioympäristö Verkon aktiivilaitteiden konfiguraatiot nollataan töiden alussa, eli testausta lähdetään tekemään ikään kuin puhtaalta pöydältä.

6 Fyysinen simulaatio SimuNet edustaa fyysistä simulaatiota, jossa todellisilla verkkolaitteilla on rakennettu todellista verkko-operaattoria tai - palveluntarjoajaa vastaava tuotantoverkko. Näin saadaan paljon todenmukaisempi tilanne suunnitella ja toteuttaa jokin muutos eli migraatio jo olemassa olevaan suureen ja monimutkaiseen tuotantoverkkoon. Verkon laitteet ovat siis tuotannossa koko ajan, välitettävä liikenne on esim. IPTVtestikuvaa, josta on helppo havaita pienetkin poikkeamat verkon normaalissa toiminnassa.

7 SimuNet hankkeen lähtökohta Simunet-hanke sai alkunsa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ja kaakonkulman tärkeimpien internetpalveluntarjoajien ja verkko-operaattoreiden yhteistyön tiivistymisestä vuodesta 2007 alkaen. KyAMK:n tietoverkkotekniikan opettaja oli silloin ESR-hankkeen nimeltä TOTTI (Kettunen 2007) rahoittamana tutustumassa koko kevään 2007 alueen tärkeimmän tietoverkkoalan toimijan Kymen Puhelimen toimintaan. Tästä käynnistyivät alueen yritysten ja KyAMK Tietoverkkotekniikan yhteiset projektit.

8 SimuNet hankkeen tavoite Simunet-hankkeen tärkein tavoite on ollut edistää erityisesti Kaakkois-Suomen internetpalveluntarjoajien ja verkko-operaattoreiden sekä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tietoverkkotekniikan osaamis-, innovaatio-ja t&k-toimintaa. SimuNetin on tarkoitus toimia alustana, jolla on helpompi toteuttaa yritysten kanssa yhteisiä projekteja ja täten edistää verkostoitumista Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ja alueen yritysten välillä. Projektin on tarkoitus palvella alueen yrityksiä palvelujen kehittämisessä ja toisaalta kehittää ammattikorkeakoulun perus-ja aikuiskoulutusta.

9 Migraatiot Mihin tarpeeseen projektilla on haettu ratkaisua? Verkko-operaattoreiden tuotantoverkossa tulee tilanteita, joissa verkkoon tehdään päivitys verkon ollessa koko ajan tuotannossa. Tällaisia ns. migraatiotilanteita on syytä tutkia huolellisesti ennen niiden toteutusta. Paras tapa toteuttaa testaus on ns. fyysinen simulaatio eli toteuttaa migraatio ensin mahdollisimman vastaavassa ympäristössä kuitenkin ilman riskiä siitä että todellinen verkkoliikenne häiriintyy.

10 Mihin tarpeeseen projektilla on haettu ratkaisua? Opetuksen laatu SimuNet-laboratorio on oivallinen ympäristö KyAMK tietoverkkotekniikan opiskelijoille päästä harjoittelemaan ja toteuttamaan opetukseen integroituja kehitys-ja tutkimusprojekteja lähes oikeaa vastaavassa ympäristössä. Simunet:lla on haettu ratkaisua KyAMK:n kannalta ongelmaan, miten toteuttaa yrityshankkeita oikeaa verkkotuotantoa vaarantamatta mahdollisimman oikeassa ympäristössä, opetukseen integroituna ja niin, että opettajat voivat osallistua projekteihin.

11 Mihin tarpeeseen projektilla on haettu ratkaisua? Yhteinen hyöty Yritykset hyötyvät mahdollisuudesta toteuttaa projekteja ammattikorkeakoululla, näiden projektien tuloksista sekä siitä, ammattikorkeakoulusta valmistuvat insinöörit ovat valmiimpia projekteja tarjoavien yritysten työelämän haasteisiin. Ammattikorkeakoulun kannalta on tärkeää projektitoiminnan keskittyminen ammattikorkeakoulun tiloihin, jolloin myös osaaminen karttuu tehokkaammin ammattikorkeakoululle.

12 Yritykset/organisaatiot hankkeessa Kymenlaakson ammattikorkeakoulu on toiminut hankkeen päävastuullisena osapuolena ja koordinoinut toimintaa. KyAMK Tietoverkkotekniikka, jota hanke palvelee, on suuntautumisvaihtoehto tietotekniikan koulutusohjelmassa. Hankkeen tuotos, SimuNet-laboratorio, sijaitsee Tietoverkkotekniikan ICT-LAB oppimisympäristössä. KyAMK:ssa SimuNet-hankkeen kohteena ovat tietoverkkotekniikan oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta. Hanke palvelee projektiopetusta, t&k&i toimintaa sekä perus- ja erikoistumisopintoja.

13 Yritykset/organisaatiot hankkeessa KYMP OY on valtakunnalliseen Finnet-ryhmään kuuluva, aidosti paikallinen ICT-palveluyritys. KYMP OY tarjoaa niin kodin kuin yrityksen tietoliikenne- ja tietotekniikkapalvelut Kaakonkulmalla. KYMP OY on alueen tärkein verkko-operaattori. KYMP OY on KyAMK Tietoverkkotekniikan tärkein yritys- ja yhteistyökumppani. KYMP OY:n tekninen panos hankkeessa on ollut merkittävä. KYMP OY:tä hanke palvelee erityisesti tuotantoverkon erilaisten migraatiotilanteiden osalta.

14 Yritykset/organisaatiot hankkeessa KYMP OY:n luotaissuoritteet ja lahjoitukset hankkeelle: DSLAM Hix kpl käytettyjä Cisco 6500-kytkimiä (SUP32) Useita käytettyjä PIX-palomuureja IPv6-internet-liittymä Suuri määrä työtunteja. KYMP OY:n tuotantopäällikkö Vesa Kankare useasti mukana KyAMK:n projektiopinnoissa edistämässä projekteja. Hän myös luennoi projektiopintotunneilla uusista teknisistä ratkaisuista. Useita työelämälähtöisiä projekteja ja opinnäytetöitä.

15 Yritykset/organisaatiot hankkeessa Optimiratkaisut Oy on KYMP-konsernin tytäryhtiö, jonka tehtävänä on hoitaa konsernin yritysmyyntiä. Yrityksen palvelukokonaisuuteen kuuluvat kaikki yrityksen tietoliikenne- ja tietotekniikkaratkaisut. Optimiratkaisut Oy:n toiminta-aluetta ovat Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan lisäksi Porvoon seutu. Teknistä osaamista SimuNet-hankkeelle. SimuNet-hanke palvelee erityisesti yritysasiakkaille tarjottavien verkkopalvelujen migraatiotilanteissa. Useita projekteja ja opinnäytetöitä.

16 Yritykset/organisaatiot hankkeessa Haminan Energia Oy on Haminan seudulla toimiva energia-alan palvelutuotantoon erikoistunut yritys. Toimintaan kuuluvat energiapalvelujen lisäksi tiedonsiirtoverkot. SimuNet-hanke palvelee juuri tietoverkkoihin liittyviä toimintoja. Opinnäyte: ICT laitteiden energiankulutus ja säästötekniikat (tekeillä) LPOnet Oy Ab (ent. Loviisan Puhelin/Porvoon Puhelin) on itäuusmaalainen tietoliikenneyhtiö, joka panostaa vahvasti paikallisiin verkkoihin ja palveluihin.

17 Yritykset/organisaatiot hankkeessa Profimill Engineering Oy on Kotkassa sijaitseva teollisuutta palveleva tietotekniikan palveluyritys, joka suunnittelee ja toimittaa tietojärjestelmäkokonaisuuksia tuotannon ja logististen prosessien tehostamiseen. Profimill Engineering Oy on esimerkki yrityksestä, jolle toteutettavat projektit hyödyntävät SimuNethankkeen järjestelmiä. Opinnäyte: Ohjelman etäkäyttö SSL VPN-yhteydellä Opinnäyte: VPN yhteydet 3G verkon yli (tekeillä)

18 Hankkeen suurimmat rahoittajat Kymenlaakson liitto, EAKR Otsakorven säätiö Cursor Oy KyAMK Oy KYMP OY

19 SimuNet-lab Operaattoritasoiset laitteet 2 kpl Cisco 7604-reititin, SUP32, SIP400-lisämoduli 2 kpl Cisco 6509-kytkin, SUP32 2 kpl Cisco 3560-kytkin 3 kpl Cisco 2821-reititin, 1 kpl 3G HWIC 3 kpl Cisco ASA5510-palomuuri, 2 kpl Sec context 4 kpl Cisco ASA5505-palomuuri, Sec Plus 1 kpl Siemens DSLAM Hix kpl Sun verkkopalvelin 1 kpl iscsi tietovarasto 1 kpl QNAP NAS 2 kpl laitekaappi, SFP-modulit, kuidut, kaapelit

20 Hankkeen julkisuus ja tiedottaminen SimuNet esittelyseminaari Kettunen, M Tietoverkkotekniikan uudet haasteet SimuNet-hankkeen lähtökohtana. Tutkimusjulkaisu 2010, Kymenlaakson ammattikorkeakoulun julkaisuja, Sarja B. Web-sivut: Roll-Up mainostaulu, SimuNet-mainoskynä Tiedotustilaisuus medialle , (artikkeli Kymen Sanomat) SimuNet opinnäytetöiden seminaari Koskinen 3/11 artikkeli Loppuseminaari Kettunen, M SimuNet-hanke, tietoverkkotekniikkaa Kaakonkulmalla, Sidos-julkaisu, KymiTechnology. Loppuraportti (julkaistaan 2012).

21 SimuNet tulokset ja sovellukset Tärkeä aihe SimuNet-alustaa soveltavissa projekteissa on ollut verkko-operaattoreiden käyttämien tekniikoiden tutkiminen. Toinen yhtä tärkeä tutkimisen kohde on ollut siirtyminen nykyisestä IPv4-yhteyskäytännöstä IPv6-yhteyskäytäntöön ja siinäkin erityisesti verkkooperaattorinäkökulmasta katsoen.

22 SimuNet tulokset ja sovellukset Projektiopinnot-kurssi 6op SimuNet hanke on integroitunut hyvin perusopetukseen Opinnäytetyöt 15 op alueen yrityksille on tehty syksyyn 2011 mennessä Simunet-alustaa hyödyntäviä työelämälähtöisiä t&k - opinnäytetöitä yhteensä 10 kpl Lisäksi useita töitä valmistumassa Erikoistumisopinnot 30 op alueen yritysten tietoverkkoammattilaisille teemana "Siirtyminen IPv6-protokollaan". Erikoistumisopintojen toteuttaminen ilman Simunet-alustaa ei olisi ollut mahdollista.

23 Projektiopinnot-kurssi Projektiopinnot-kurssi 6op tietoverkkotekniikan opiskelijoille jatkuva projektien lähde vakiinnuttanut paikkansa perusopetuksessa 3. ja 4. vuosikurssi yhdessä joka syksy ja kevät projektipäivä lukujärjestyksessä SimuNet-hankkeessa yli 10 projektia projektit kasvoivat usein lopuksi opinnäytetöiksi. Esim. Simo Suurnäkki: IPv6 DNS-palvelin Simunetissä natiivin IPv6 DNS-palvelimen tekeminen on mahdollista, mutta alkuperäisestä suunnitelmasta käyttää Simunetin ulkopuoliseen liikenteeseen pelkkää IPv6-liikennettä jouduttiin luopumaan. IPv6-DNS -tekniikka tukeutuu vielä IPv4-järjestelmiin.

24 SimuNet opinnäytetyöt Riku Leinonen 2011: Palomuurien IPv6-migraatio Mika Koskinen 2011: Ohjelman etäkäyttö SSL VPN-yhteydellä Lauri Suleva 2011: IPTV:n asettamat vaatimukset verkolle Joni Hakkarainen & Pasi Vanhala 2011: Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa WLAN-verkossa Tuomo Korja 2011: Carrier Ethernet -palvelut Erno Tolonen 2011: VPN-Ratkaisut operaattorin siirtyessä IPv6- protokollaan. Riku Oinonen 2011: MPLS L2VPN ja operaattoriverkon kahdennetut palvelut Ville Ahola 2010: SimuNet palvelinklusteri opinnäytetyö Antti Mäkelä 2010: SimuNet OSPF IS-IS migraatio opinnäytetyö Tero Kormu 2010: SimuNet perusta

25 SimuNet opinnäytetyöt Riku Oinosen opinnäyte: MPLS L2VPN ja operaattoriverkon kahdennetut palvelut KYMP OY:n arvio opinnäytteestä: Oinosen paketti on hieno käsikirjamainen läpileikkaus palveluiden virtualisoinnista verkon näkökulmasta. Teksti on jopa niin painavaa asiaa, että aiheeseen perehtymättömältä voi vaatia aika ponnisteluja saada kaikki aiheesta irti! Oinonen osoittaa selvästi kykyä hahmottaa laajoja ratkaisukokonaisuuksia ja toteuttaa verkkoratkaisut niitä tukeviksi. Pidän erityisesti Oinosen tavasta esitellä teknologia teoreettisesti, perustoteutuksena sekä ratkaisumuotoisina case studyinä. Arvosana

26 Case palvelinklusteri (Oinonen) Palvelinlaitteiden vikatilanteissa HA-palvelinklusteri siirtää virtuaalikoneet toiseen palvelinlaitteeseen Vaatii Layer 2 tason yhteyden palvelinlaitteiden välille ja iscsitietovarastoon iscsi G1/3 G1/4 PE3 VLAN 400 VLAN 400 PE4 VLAN 100 VLAN 100 VLAN 200 VLAN 200 G1/5 G1/1 G1/2 G1/2 G1/1 G1/5 VLAN-based EoMPLS Fyysinen simunet-srv1 Looginen simunet-srv

27 SimuNet: Case palomuurit (Oinonen) Kaksi virtuaalista palomuuria, joiden sijaintia voidaan vaihtaa. Palomuurien ulkoreunan portit samaan verkon Layer 2 segmenttiin Palomuurien sisäreunan portit palvelinten kanssa samaan Layer 2 segmenttiin Palomuurien Failoverliikenne samaan Layer 2 - segmenttiin. Fyysinen Looginen

28 SimuNet opinnäytetyöt Riku Leinosen: Palomuurien IPv6-migraatio: Optimiratkaisut Oy:n arvio opinnäytteestä: Opinäytetyö on mielestäni erinomainen; Työstä ilmenee selkeästi palomuurien IPv6-rajoitukset ja -mahdollisuudet. Teoriatausta perehdyttää hyvin IPv6-osoitteistukseen ja työssä oli myös hyvin pohdittu palomuurien IPv6-4-arkkitehtuuria ja dual-stackin kuormittavia vaikutuksia. Myös VPN-ominaisuuksien selvittäminen antoi vastaukset avoimena olleisiin kysymyksiimme. Täytyy sanoa, että tämä työ palvelee Optimiratkaisut Oy:tä erittäin hyvin ja toimii siten myös esiselvityksenä ensimmäiseen ipv6- yritysliittymäprojektiinmme, jossa IPv6 terminoidaan asiakkaan palomuuriin. Tämän lisäksi Riku pääsee heti hyödyntämään Simunetissä ja insinöörityön aikana hankittua IPv6-osaamistaan meillä kesätöissä. Lisäksi tästäkin työstä huomaa hyvin, miten Simunet-ympäristö sopii juuri tämän tyyppisiin kehityshankkeisiin, sekä toimii oppimisympäristönä. Arvosanaksi työstä antaisin kiitettävän, työn tilaajan näkökulmasta

29 SimuNet opinnäytetyöt (Leinonen) Natiivi IPv6 palomuuri SimuNetiin. Palomuuri lisättiin SimuNetinja ICTLAB-ympäristönväliin suodattamaan vain IPv6-liikennettä. KYMP 2a00:1dd0:0:200::1 PE3 PE4 SIMUNET Cisco ASA 5510 e0/0 E0/1 Outside Inside G3/0/2 2a00:1dd0:100:f001::/64 Lisäkytkin 2a00:1dd0:100:100::/64 KALAVERKKO VLAN 140 2a00:1dd0:100:100::1/64 L3-kytkin Lohi Hauki WWW-Palvelin Papaya 2a00:1dd0:100:101::20 Kuha

30 SimuNet ja erikoistumisopinnot TIETOVERKKOTEKNIIKAN ERIKOISTUMISOPINNOT SYKSY 2011 KEVÄT 2012 Opinnot pohjautuvat vahvasti SimuNet-alustaan. LCCE-YRITTÄJÄMÄISENÄ TOTEUTUKSENA KyAMK-tietoverkkoteknikka järjestää nyt jo neljättä kertaa tietoverkkojen erikoistumisopinnot (2002, 2005, 2008 ja 2011). Kaakonkulman tietoverkkoammattilaiset kokoontuvat päivittämään tietojaan ja taitojaan

31 SimuNet ja erikoistumisopinnot Esim. työelämälähtöinen projekti: IPv6 VDSL client with DHCPv

32 SimuNet palaute: opiskelijat TI07TIVE ja TI08TIVE ryhmän opiskelijoilta kysyttiin palautetta SimuNet-projekteista. Kyselyyn vastasi 18 opiskelijaa Yhteensä 15 projektia, projektit tehty keväällä 2011 Vastauksista 7 koskee SimuNet-opinnäytetöitä ja 11 muuta SimuNet-projektia asteikko 1-5 (1 eri mieltä, 5 samaa mieltä) Opettaja/projektipäällikkö: Martti Kettunen Kysymys: Keskiarvo Moodi Mediaani Projektin työaiheen 'löytäminen' oli helppoa 3, Aihe oli minulle kiinnostava 4, Projekti oli sopivan haasteellinen 4, Koin ammatillisen valmiuteni kehittyvän 3, Käytin itsenäisen työskentelyn ajan tehokkaasti 3, Työn ohjaus on toiminut hyvin 3, Sovitut aikataulut ovat pitäneet 3, Suosittelen TKI projektitöitä muillekin opiskelijoille 4, Muuta palautetta: "Työn laajuus pitäisi alun perin pitää paremmin hallussa. Aihealue laajenee turhan helposti." "Pitäisi ehkä pohtia aiheita tarkemmin, ettei samanaikaiset työt riipu niin paljon toisten töiden etenemisestä." "SimuNetin rungon muutokset tulisi olla harkitumpia, jotta ei tulisi suuria muutoksia liian usein."

33 SimuNet palaute: yritykset SimuNet-projektin palutteen kerääminen Yritykset/yhteisöt Projektipäällikkö: Martti Kettunen Vastauksia neljältä yritykseltä. Keskiarvo Moodi Mediaani Projektihenkilöstö on asiantuntevaa Tehdystä työstä on hyötyä yrityksellemme Projektin aikataulut ovat pitäneet Työn laatu on hyvä Osallistumme myös jatkossa TKI-projekteihin 5, , , , ,

34 Yhteenveto SimuNet on mahdollistanut yrityselämälähtöisten projektien ja opinnäytetöiden tekemisen KyAMK tietoverkkotekniikan tiloissa, jolloin töiden ohjaus on merkittävästi tehokkaampaa ja mielekkäämpää opettajan kannalta kuin jos työ tehtäisiin yrityksessä. SimuNet-hanke on myös mahdollistanut sidosryhmän verkkoasiantuntijoiden osallistumisen projektiopetus-tapahtumiin, mikä on nostanut projektien tasoa. Palautteesta päätellen myös osallistuneet yritykset ovat kokeneet hyötyneensä hankkeesta

35 Yhteenveto SimuNet on mahdollistanut sen, että projekteissa tutkitut asiat kerryttävät myös Kymenlaakson ammattikorkeakoulun osaamista tietoverkkotekniikan alalta. Kokonaisuudessaan voidaankin väittää, että SimuNet-hankkeen ansiosta KyAMKtietoverkkotekniikka on noussut korkealle kansalliselle tasolle. Suuri kiitos tästä kuuluu osallistuneille yrityksille, erityisesti KYMP OY:lle ja KYMP OY:n tuotantopäällikkö Vesa Kankareelle

LCCE Case: SimuNet-hanke ja sen integroituminen tietoverkkotekniikan opetukseen KyAMK:ssa. Tietoverkkotekniikan Yliopettaja Martti Kettunen

LCCE Case: SimuNet-hanke ja sen integroituminen tietoverkkotekniikan opetukseen KyAMK:ssa. Tietoverkkotekniikan Yliopettaja Martti Kettunen LCCE Case: SimuNet-hanke ja sen integroituminen tietoverkkotekniikan opetukseen KyAMK:ssa Tietoverkkotekniikan Yliopettaja Martti Kettunen SimuNet is Hardware Hardware Arms Race Next week Reagan will probably

Lisätiedot

Tietoverkkotekniikan erikoistumisopinnot. Martti Kettunen Tietoverkkotekniikan yliopettaja KyAMK

Tietoverkkotekniikan erikoistumisopinnot. Martti Kettunen Tietoverkkotekniikan yliopettaja KyAMK Tietoverkkotekniikan erikoistumisopinnot 2011-2012 Martti Kettunen Tietoverkkotekniikan yliopettaja KyAMK http://www.ictlab.kyamk.fi Teema: Siirtyminen IPv6-yhteyskäytäntöön Nykyisin käytössä olevat IP

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Antti Parkkinen ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus Projektiopinnot kevät 2011 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TUTUSTUMINEN IPV6 OSOITTEISIIN

Lisätiedot

Opinnäytetyön loppuseminaari

Opinnäytetyön loppuseminaari Opinnäytetyön loppuseminaari 19.4.2011 Opinnäytetyön nimi: Palomuurien IPv6-migraatio Riku Leinonen TI07TIVE Toimeksiantaja yritys: Optimiratkaisut Oy Ohjaava opettaja: Martti Kettunen Työ liittyy hankkeeseen:

Lisätiedot

Siirtyminen IPv6 yhteyskäytäntöön

Siirtyminen IPv6 yhteyskäytäntöön Siirtyminen yhteyskäytäntöön SimuNet loppuseminaari 7.12.2011 Vesa Kankare 7.12.2011 1 Agenda Taustaa Miksi Muutoksen vaikutukset verkoille operaattori ja yritysnäkökulma SimuNet 7.12.2011 2 IPv4 IPv4

Lisätiedot

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Elektroniikan koulutusohjelma / tietoliikennetekniikka Opinnäytetyö 2011 Tuomo Korja

Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Elektroniikan koulutusohjelma / tietoliikennetekniikka Opinnäytetyö 2011 Tuomo Korja Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Elektroniikan koulutusohjelma / tietoliikennetekniikka Opinnäytetyö 2011 Tuomo Korja Tiedot KORJA, TUOMO Opinnäytetyö Työn ohjaaja Toimeksiantaja Huhtikuu 2011 Avainsanat

Lisätiedot

Haastattelututkimus Martti Kettunen 2006

Haastattelututkimus Martti Kettunen 2006 Haastattelututkimus 26 Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa vuosina 1996-22 aloittaneiden elektroniikan koulutusohjelmasta valmistuneiden insinöörien tutkinnon osuvuus ja työhön sijoittuminen Kymenlaakson

Lisätiedot

Opinnäytetyön Loppuseminaari klo 10

Opinnäytetyön Loppuseminaari klo 10 Opinnäytetyön nimi: Monipisteyhteyksinen virtuaalinen yksityisverkkoratkaisu Erna Komulainen & Juuso Wägar TI08TIVE Toimeksiantaja yritys: Profimill Oy Ohjaava opettaja: Martti Kettunen Sopimus opinnäytetyöstä

Lisätiedot

1. Mitä mielestäsi tarkoittaa opettajan työssä työelämäläheisyys?

1. Mitä mielestäsi tarkoittaa opettajan työssä työelämäläheisyys? MUUTTUVA OPETTAJUUS 1(7) Muuttuva opettajuus Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tietotekniikan koulutusohjelmassa Tässä julkaisussa tarkastellaan Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tietotekniikan koulutusohjelman

Lisätiedot

Tietoverkkoprojekti 1, 5 OP

Tietoverkkoprojekti 1, 5 OP Tietoverkkoprojekti 1, 5 OP 3-periodi 2012 Tavoite Tietoverkkoprojektin ensimmäisen osan tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa pienimuotoinen operaattoriverkko. Kokonaisuudessaan tietoverkkotekniikan

Lisätiedot

Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa. Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi

Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa. Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi Työn tavoite Rakentaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tiloihin vikasietoinen eli redundanttinen kontrolleripohjainen

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Riku Oinonen Simunetin Palomuurit Projektiopinnot A270027 SISÄLLYS TIIVISTELMÄ ABSTRACT 1 JOHDANTO 3 2 L2VPN 3 2.1 VPLS 3 2.2 SVI-BASED

Lisätiedot

Opinnäytetyön Loppuseminaari 18.4.2013 klo 8

Opinnäytetyön Loppuseminaari 18.4.2013 klo 8 Opinnäytetyön Loppuseminaari 18.4.2013 klo 8 Opinnäytetyön nimi: CWDM-migraatio SimuNetiin Joonas Hasu TI09TIVE Toimeksiantaja yritys: KYMP Oy Ohjaava opettaja: Martti Kettunen Työ liittyy hankkeeseen:

Lisätiedot

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h.

Suoritustavat: Laboratoriotöitä 2.-3.periodi. Luennot 2h, Laboratorityöt 4h, itsenäinen työskentely 124 h. Yhteensä 130 h. Janne Parkkila Tavoitteet: Opintojakson aikana opiskelijoiden tulee: - Yhdistellä eri lähteistä löytämiään tietoja. - Kirjoittaa kriteerit täyttäviä alku- ja loppuraportteja. - Ratkaista laboratoriotöissä

Lisätiedot

SimuNet esittelyluennot

SimuNet esittelyluennot SimuNet esittelyluennot 10.00 Tietoverkkotekniikka ja SimuNet-hanke SimuNet-verkko: tutkimus- ja testausalusta Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ja kaakonkulman verkko-operaattoreiden yhteistyönä Yliopettaja

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / tietoverkkotekniikka. Jarno Akkanen, Antti Parkkinen. Nagios verkkovalvonta- palvelin

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / tietoverkkotekniikka. Jarno Akkanen, Antti Parkkinen. Nagios verkkovalvonta- palvelin KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / tietoverkkotekniikka Jarno Akkanen, Antti Parkkinen Nagios verkkovalvonta- palvelin Projektiopinnot syksy 2013 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 VERKONHALLINTAOHJELMISTO

Lisätiedot

SAFGOF - Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007 2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan

SAFGOF - Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007 2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan SAFGOF - Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007 2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan Opetuksen integrointi Intermodaalitutkimus-osioon Merenkulun ja logistiikan

Lisätiedot

VMWare SRM kahdennetussa konesalipalvelussa. Kimmo Karhu Kymen Puhelin konserni Optimiratkaisut Oy

VMWare SRM kahdennetussa konesalipalvelussa. Kimmo Karhu Kymen Puhelin konserni Optimiratkaisut Oy VMWare SRM kahdennetussa konesalipalvelussa Kimmo Karhu Kymen Puhelin konserni Optimiratkaisut Oy Yrityksemme Optimiratkaisut Oy on KYMP konserniin kuuluva ITpalvelutalo Kymen Puhelin Oy on 05-telealueen

Lisätiedot

Tietoverkkotekniikan erikoistumisopinnot 2008

Tietoverkkotekniikan erikoistumisopinnot 2008 Tietoverkkotekniikan erikoistumisopinnot 2008 Martti Kettunen yliopettaja Osoitteita Moodle http://moodle.kyamk.fi Tuntien ajantasainen toteutustilanne Kannattaa seurata säännöllisesti mahdollisten muutosten

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op)

TIETOJÄRJESTELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 1 TIETOJÄRJESTELMIEN AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 14.1. 16.12.2011 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Tervetuloa

Lisätiedot

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys Jyrki Soini TeliaSonera 1 IPv6 toimi nyt IPv4 osoitteet loppumassa hyvää vauhtia keskusvarasto (IANA) jakoi viimeiset osoitelohkot 3.2.2011 RIPE arvioi

Lisätiedot

Nykyaikainen IP pohjainen provisiointi operaattorin verkkoon

Nykyaikainen IP pohjainen provisiointi operaattorin verkkoon Nykyaikainen IP pohjainen provisiointi operaattorin verkkoon Palvelun myynti lähtökohdaksi Liiketoimintamallin ja verkon muutos Säästöt verkon kustannuksissa ja asiakaspalvelussa Provisioinnin toteuttaminen

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä

OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä OPPIMAISEMAFESTIVAALI 2017 Joustavuus eri oppimisympäristöissä Yksilöllisen ja joustavan oppimisen tukeminen Sami Pirhonen projektipäällikkö Itä-Savon koulutuskuntayhtymä/ Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto

Lisätiedot

Diplomityöseminaari 21.5.2002

Diplomityöseminaari 21.5.2002 Diplomityöseminaari.5. Nimi: Aihe: Valvoja: Ohjaaja: Teettäjä: Leimakytkentää hyödyntävien virtuaaliverkkojen vertailu Prof. Raimo Kantola DI Jarno Salmela Sonera Oyj.5. Diplomityöseminaari Esityksen rakenne

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3)

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus (YAKJAI15A3) code name 1 2 3 sum YAKJA15APROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 90 YAKJA15AYKJ01-1000 Toimintaympäristön muutos

Lisätiedot

Opinnäytetyön Loppuseminaari klo 8

Opinnäytetyön Loppuseminaari klo 8 Opinnäytetyön Loppuseminaari 17.4.2013 klo 8 Opinnäytetyön nimi: MPLS TE - TUNNELOINTITEKNIIKAN TESTAUS SIMUNET- YMPÄRISTÖSSÄ Teemu Kunnari TI09TIVE Toimeksiantaja yritys: Simunet/KYMP Oy Ohjaava opettaja:

Lisätiedot

Projektioppiminen. Materiaalitekniikan sohvaprojekti

Projektioppiminen. Materiaalitekniikan sohvaprojekti Projektioppiminen Materiaalitekniikan sohvaprojekti Lea Heikinheimo, yliopettaja, LAMK Pirkko Järvelä, yliopettaja, LAMK Ilkka Tarvainen, lehtori, LAMK Materiaalitekniikan koulutusohjelma Lahden ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

KOKEMUSASIANTUNTIJA OPINTOJEN OHJAAJANA

KOKEMUSASIANTUNTIJA OPINTOJEN OHJAAJANA KOKEMUSASIANTUNTIJA OPINTOJEN OHJAAJANA Itsearviolomake ja eri sidosryhmien arviolomake kokemusasiantuntijan toimimisesta opintojen ohjaajana ( kopona ) OPISKELIJA / PROJEKTI YHTEISÖ - OPINNÄYTETYÖN AIHE

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely

30 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN. järjestelmätyöt: työskentely Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus: Opiskelija osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä toimimalla tieto- ja tietoliikennealan yrityksissä erilaisissa työkokonaisuuksissa ja tehtävissä sekä

Lisätiedot

TOTTI Tietotekniikan opettajien työelämäjaksojen toteuttaminen. Kymen Puhelin Oy. Työelämäjakso-raportti Martti Kettunen

TOTTI Tietotekniikan opettajien työelämäjaksojen toteuttaminen. Kymen Puhelin Oy. Työelämäjakso-raportti Martti Kettunen TOTTI Tietotekniikan opettajien työelämäjaksojen toteuttaminen Kymen Puhelin Oy Työelämäjakso-raportti 15.5.2007 Martti Kettunen 2(17) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 3 1.1 TOTTI-PROJEKTI 3 1.2 KYMEN PUHELIN

Lisätiedot

Turvaa langattomat laitteesi ja verkkosi. Harri Koskinen Rossum Oy www.rossum.fi

Turvaa langattomat laitteesi ja verkkosi. Harri Koskinen Rossum Oy www.rossum.fi Turvaa langattomat laitteesi ja verkkosi Harri Koskinen Rossum Oy www.rossum.fi Aiheet Rossum Oy lyhyesti Langattomien verkkojen lyhyt yleiskatsaus Langattomien verkkojen turvallisuus Turvallisuuden arviointi

Lisätiedot

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Turun ammattikorkeakoulu, TYT:n Innovointiraha 2012 LOPPURAPORTTI Projektin nimi Monialaiset tutkimuspajat pvm 20.12.2012 1 (7) PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Monialaiset tutkimuspajat Tekniikka, ympäristö ja

Lisätiedot

Kaikki analogiset järjestelmät digitaalisiksi ja verkkokäyttöisiksi - jo tänään Kustannustekkuutta ja joustavuutta työskentelyyn

Kaikki analogiset järjestelmät digitaalisiksi ja verkkokäyttöisiksi - jo tänään Kustannustekkuutta ja joustavuutta työskentelyyn Kaikki analogiset järjestelmät digitaalisiksi ja verkkokäyttöisiksi - jo tänään Kustannustekkuutta ja joustavuutta työskentelyyn Terveydenhuollon 29. ATK-päivät Jyväskylä 25-27.5.2003 Verkostoitumisen

Lisätiedot

Opinnäytetyön Loppuseminaari 18.4.2013

Opinnäytetyön Loppuseminaari 18.4.2013 Opinnäytetyön Loppuseminaari 18.4.2013 Opinnäytetyön nimi: Ryhmälähetysten uudet menetelmät Kim Vuorela TI09TIVE Toimeksiantaja yritys: KYMP Oy Ohjaava opettaja: Martti Kettunen Työ liittyy hankkeeseen:

Lisätiedot

KATSAUS tekniikan ja liikenteen toimialan työelämäläheisyyteen SIDOS

KATSAUS tekniikan ja liikenteen toimialan työelämäläheisyyteen SIDOS KATSAUS tekniikan ja liikenteen toimialan työelämäläheisyyteen SIDOS 1 Sidos 2012 Teksti: Juhani Talvela Kuva: Arja Sinkko Johdanto 2 Arja Sinkko: Oppimisprojektit yritysyhteistyön sillanrakentajina 5

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa. Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto

Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa. Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto Virtualisointi Kankaanpään kaupungissa Tietohallintopäällikkö Jukka Ehto Esityksen kulku Esittely ja taustaa Virtualisoinnin vaiheet ja käyttöhuomiot Laitteistot ja yhteenveto Kankaanpää: 12 136 asukasta

Lisätiedot

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita!

Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Mielekkäät työtehtävät houkuttelevat harjoittelijoita! Vuoden 2013 aikana 359 Turun yliopiston opiskelijaa suoritti yliopiston rahallisesti tukeman harjoittelun. Sekä harjoittelun suorittaneilta opiskelijoilta

Lisätiedot

Saimaan ammattikorkeakoulu Tutkimuspäällikkö Henri Karppinen

Saimaan ammattikorkeakoulu Tutkimuspäällikkö Henri Karppinen Saimaan ammattikorkeakoulu 10.5.2016 Tutkimuspäällikkö Henri Karppinen Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta - Julkisen tutkimuksen Tekes-hankkeet - Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa (Tekes)

Lisätiedot

Netplaza. paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee. Sinä keskityt omaan työhösi. Jos jokin ei suju niin kuin oletit

Netplaza. paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee. Sinä keskityt omaan työhösi. Jos jokin ei suju niin kuin oletit Netplaza paremman palvelun puolesta! Asiakaspalvelu palvelee Me vastaamme kaikkeen, mikä sinua askarruttaa. Me kerromme, millainen Netplazan liittymä haluamaasi osoitteeseen voidaan toimittaa. Me otamme

Lisätiedot

Koulutukseeni liittyvät työelämäsuhteet ovat tiiviit 1. KOULUTUSOHJELMA OPPIMISYMPÄRISTÖ JA TYÖSKETELYILMAPIIRI Tiedonkulku on toimivaa Opiskeluympäristö on viihtyisä ja toimiva Opiskelijoita kohdellaan

Lisätiedot

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa 21.9.2012 Kari Puumalainen Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä Kuntayhtymän johtaja Ammatillisen koulutuksen aluekehitysrooli Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Tietie-yhteistyö, verkko-opetusta vuodesta 1996

Tietie-yhteistyö, verkko-opetusta vuodesta 1996 Tietie-yhteistyö, verkko-opetusta vuodesta 1996 Eija Kalliala sähköposti: eija.kalliala@helia.fi kotisivu: http://myy.helia.fi/~kalei/ Tietie-yhteistyö TIEtojenkäsittelyä TIEtotekniikan avulla Tietie-projekti

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.

Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4. Perusopetuksen ja lukioiden tieto- ja viestintätekniikka Sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikkaselvitys 23.4.2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä

Lisätiedot

Miten ammatillinen opettajankoulutus vastaa opettajuuden uusiin haasteisiin?

Miten ammatillinen opettajankoulutus vastaa opettajuuden uusiin haasteisiin? Miten ammatillinen opettajankoulutus vastaa opettajuuden uusiin haasteisiin? Pekka Risku Johtaja Jyväskylän ammatillinen opettajakorkeakoulu #ammatti16-seminaari 2.11.2016 Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. MPLS L2VPN ja operaattoriverkon kahdennetut palvelut

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. MPLS L2VPN ja operaattoriverkon kahdennetut palvelut KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Riku Oinonen MPLS L2VPN ja operaattoriverkon kahdennetut palvelut Opinnäytetyö 2011 TIIVISTELMÄ KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

KT4 Projektiopinnot, 5 op (418013P)

KT4 Projektiopinnot, 5 op (418013P) KT4 Projektiopinnot, 5 op (418013P) 20.11.2007 26.2.2008 Eläytymismenetelmä (role-playing) J. Eskola, J. Suoranta R. Rajala, P. Hakkarainen - sosiaalitieteet, kasvatustieteet, tulevaisuudentutkimus Kehystarina

Lisätiedot

Excellence in Action: AMK yritysrajapinnassa

Excellence in Action: AMK yritysrajapinnassa Excellence in Action: AMK yritysrajapinnassa Koulutus ja tutkimusvastaava: Tuotantotalouden koulutus Liiketoimintaosaaminen ja prosessien johtaminen TKI Ryhmän päällikkö Tero Reunanen Yritysrajapintaa

Lisätiedot

Projektityöt oppimismenetelmänä sähkötekniikan koulutuksessa Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulussa. Jaakko Etto

Projektityöt oppimismenetelmänä sähkötekniikan koulutuksessa Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulussa. Jaakko Etto Projektityöt oppimismenetelmänä sähkötekniikan koulutuksessa Kemi-Tornion Ammattikorkeakoulussa Jaakko Etto Sähkötekniikan koulutusohjelma Suuntautumisvaihtoehdot: Automaatiotekniikka Sähkövoimatekniikka

Lisätiedot

TUTKIMUS JA YRITYSYHTEISTYÖ AMMATTIKORKEAKOULUJEN NÄKÖKULMA. ETIIKAN PÄIVÄ 2017 Tieteiden talo Mervi Friman HAMK

TUTKIMUS JA YRITYSYHTEISTYÖ AMMATTIKORKEAKOULUJEN NÄKÖKULMA. ETIIKAN PÄIVÄ 2017 Tieteiden talo Mervi Friman HAMK TUTKIMUS JA YRITYSYHTEISTYÖ AMMATTIKORKEAKOULUJEN NÄKÖKULMA ETIIKAN PÄIVÄ 2017 Tieteiden talo 15.3.2017 Mervi Friman HAMK AMMATTIKORKEAKOULUJEN TEHTÄVÄ Ammattikorkeakoululain (932/2014) mukaan ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Enfo Oyj. Virtualisointi. Case: Eduskunta. Juha-Pekka Leskinen, EDUSKUNTA - Tietohallintotoimisto Markus Sjöman, Enfo Oyj - Zourcing

Enfo Oyj. Virtualisointi. Case: Eduskunta. Juha-Pekka Leskinen, EDUSKUNTA - Tietohallintotoimisto Markus Sjöman, Enfo Oyj - Zourcing Enfo Oyj Virtualisointi Case: Eduskunta Juha-Pekka Leskinen, EDUSKUNTA - Tietohallintotoimisto Markus Sjöman, Enfo Oyj - Zourcing Eduskunnan näkökulma asiaan Tietotekniikka eduskunnassa Tunnuslukuja projektista

Lisätiedot

EU-rahoitteiset hankkeet 2011-2013. ProTeK 2000 (ESR) ProTeK 3000 (EAKR)

EU-rahoitteiset hankkeet 2011-2013. ProTeK 2000 (ESR) ProTeK 3000 (EAKR) EU-rahoitteiset hankkeet 2011-2013 ProTeK 2000 (ESR) ProTeK 3000 (EAKR) Sisällysluettelo Lyhenteet ProTeK-hankkeet ProTeK2000 ProTeK3000 Lyhenteet EU ProTeK2000 ProTeK3000 Euroopan Unioni ESR/ELY, EKAMI

Lisätiedot

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen. Ryhmä 5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen Ryhmä 5 Kehityksen suunta.. Mitä teema tarkoittaa? Teeman punaisena lankana on pohjimmiltaan se, että teknologiakasvatus ja teknologian arkipäiväistäminen tulee

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

Verkkosivut toiminnassa: taustoja, benchmarkkausta, ajankohtaistietoa, numerotietoa TUPA-tarjonnasta ja opiskelijamääristä Yhdyshenkilöverkosto

Verkkosivut toiminnassa: taustoja, benchmarkkausta, ajankohtaistietoa, numerotietoa TUPA-tarjonnasta ja opiskelijamääristä Yhdyshenkilöverkosto Verkkosivut toiminnassa: taustoja, benchmarkkausta, ajankohtaistietoa, numerotietoa TUPA-tarjonnasta ja opiskelijamääristä Yhdyshenkilöverkosto toimii Amk-tutustumisvierailuja tehty Seminaari 8.10.2003

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI

KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI KANSAINVÄLISYYSTUTORIN OSAAMISPASSI Nimi Opetuspiste OSAAMISPASSI Kansainvälisyystutor -opinnot kuuluvat etiikan opintoihin. Saamasi opintoviikkomäärän laajuus riippuu siitä, miten paljon syvennät osaamistasi

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

YHTEISKEHITTÄMINEN DIGIVERSTAS 2019 DIGIVERSTAALLA TOIMINNAN LÄHTÖKOHTANA ON

YHTEISKEHITTÄMINEN DIGIVERSTAS 2019 DIGIVERSTAALLA TOIMINNAN LÄHTÖKOHTANA ON XAMK & CURSOR DIGIVERSTAS 2019 DIGIVERSTAALLA TOIMINNAN LÄHTÖKOHTANA ON YHTEISKEHITTÄMINEN Digiverstaan toiminnan keskiössä on monialainen yhteiskehittäminen. Tämä tarkoittaa opiskelijoiden ja työelämän

Lisätiedot

Uusia tuulia Soneran verkkoratkaisuissa

Uusia tuulia Soneran verkkoratkaisuissa Uusia tuulia Soneran verkkoratkaisuissa Cisco Expo 8.9.2009 Jari Litmanen 1 Agenda Kuinka IP-palveluverkko tukee asiakkaan liiketoimintaa Palvelukeskusten ja konsolidoinnin asettamat haasteet verkkoratkaisuille

Lisätiedot

Motiivi. Erityisopetuksen ja kuntoutuksen oppilastiedon- ja informaationjärjestelmä

Motiivi. Erityisopetuksen ja kuntoutuksen oppilastiedon- ja informaationjärjestelmä Motiivi Erityisopetuksen ja kuntoutuksen oppilastiedon- ja informaationjärjestelmä Motiivin osallistujat Valtion liikuntavammaisten erityiskoulut Ruskeasuon koulu; Helsinki Mäntykankaan koulu; Kuopio Lohipadon

Lisätiedot

Työelämälähtöistä oppimista ympäristötehokkuuspajassa. Susanna Vanhamäki Lahden ammattikorkeakoulu

Työelämälähtöistä oppimista ympäristötehokkuuspajassa. Susanna Vanhamäki Lahden ammattikorkeakoulu Työelämälähtöistä oppimista ympäristötehokkuuspajassa Susanna Vanhamäki Lahden ammattikorkeakoulu Esityksen rakenne EcoMill-ympäristötehokkuuspaja Koulutuksen arvot muutoksessa Työelämälähtöinen oppiminen

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori

Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Laaja-alainen, opiskelijalähtöinen ja projektiperusteinen opetussuunnitelma, case Monitori Insinöörikoulutuksen Foorumi 2012 Seminaariesitelmä Timo Turunen ja Matti Welin Monitori koulutusalarajat ylittävä

Lisätiedot

CARRY ON KÄRRYLLINEN TYÖKALUJA OHJAUKSEEN

CARRY ON KÄRRYLLINEN TYÖKALUJA OHJAUKSEEN CARRY ON KÄRRYLLINEN TYÖKALUJA OHJAUKSEEN 1.2.2016-30.6.2018 Yhtenä teemana hankkeessa UUDISTUVA OPETTAJUUS opettajasta ohjaajaksi ja valmentajaksi Koulutus tiimioppimisesta ja valmentajuudesta syksyllä

Lisätiedot

IPTV:n asettamat vaatimukset verkolle ja palvelun toteutus. Lauri Suleva TI07 Opinnäytetyö 2011

IPTV:n asettamat vaatimukset verkolle ja palvelun toteutus. Lauri Suleva TI07 Opinnäytetyö 2011 IPTV:n asettamat vaatimukset verkolle ja palvelun toteutus SimuNetissä Lauri Suleva TI07 Opinnäytetyö 2011 Johdanto Työn tarkoituksena tutustua IPTV-palveluun yleisesti IPTV-palveluun vaikuttavien tekijöiden

Lisätiedot

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja

Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja Opiskelijan arviointi liiketalouden perustutkinnossa Työpaja 30.1.2013 Arvioinnin opas Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi Osaamisen

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa

Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Julkinen loppuraportti 20.2.2019 Work Pilots Oy:n nopea kokeilu Helsingin kouluissa Helsingin koulujen nopeiden kokeilujen ohjelma I, syyslukukausi 2018 Kokeilun tavoitteet Kokeilun tavoitteena oli toimivan

Lisätiedot

Talotekniikan projektitoimisto

Talotekniikan projektitoimisto Talotekniikan projektitoimisto Toimintaa vuodesta 2014 Talotekniikan koulutuksessa toimii viidettä vuotta opiskeluympäristö, jota kutsutaan Talotekniikan projektitoimistoksi. Projektitoimistossa opiskelijat

Lisätiedot

KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ?

KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ? KOODAAKO PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ? - ROOLIODOTUKSET KETTERISSÄ OHJELMISTOPROJEKTEISSA Mikko Viskari Development Manager Ohjelmistoprojektikokemusta vuodesta 2005 Teknisen projektipäällikön roolissa vuodesta 2011

Lisätiedot

Tietoverkkoprojekti. Metropolia Ammattikorkeakoulu Tietotekniikan koulutusohjelma

Tietoverkkoprojekti. Metropolia Ammattikorkeakoulu Tietotekniikan koulutusohjelma Metropolia Ammattikorkeakoulu Tietotekniikan koulutusohjelma Tietoverkkoprojekti Työryhmä: Pyry Koskinen Iiro Auvinen Ville Laitinen Otso Vasara Joonas Korvala Ohjausryhmä: Matti Puska Erik Pätynen 31.1.2012

Lisätiedot

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT

IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT IT-OSAAJA, TIETOJENKÄSITTELYN ERIKOISTUMISOPINNOT KOULUTUKSEN KOHDERYHMÄ SISÄLTÖ Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiudet uusien tietoteknisten menetelmien ja välineiden hyödyntämiseen.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL

Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa. Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Opiskelijoiden TVT:n käyttö sähköistyvässä lukiossa Tarja-Riitta Hurme, Minna Nummenmaa & Erno Lehtinen, Oppimistutkimuksen keskus, OKL Tutkimuksen kohteena Opiskelijoiden tvt:n käyttö Laitteet ja ohjelmistot

Lisätiedot

Yhdysliikennejärjestelyt suomessa sekä tekniikan kuvaus

Yhdysliikennejärjestelyt suomessa sekä tekniikan kuvaus Page 1 of 7 03.04.2008 Yhdysliikennejärjestelyt suomessa sekä tekniikan kuvaus Yleistä Yhdysliikenne järjestetään tällä hetkellä kolmella Ethernet-kytkimellä, joista kaksi sijaitsee pääkaupunkiseudulla:

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Mobiilisatama-hanke. Väliseminaari 3.2.2011. www.merikotka.fi/mopo MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS. Turun yliopisto

Mobiilisatama-hanke. Väliseminaari 3.2.2011. www.merikotka.fi/mopo MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS. Turun yliopisto Mobiilisatama-hanke Väliseminaari 3.2.2011 www.merikotka.fi/mopo 0 Mobiilisatama (MOPO) -hanke Hankkeen toteutusaika: 03/2009 02/2012 Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 760 000 euroa. Rahoittajina hankkeessa

Lisätiedot

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla TYÖVALMENNUSÄÄTIÖ AVITUS EKOCENTER Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla Tutkinnon perusteet: Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, datanomi 2014 Paikka: Avitus,

Lisätiedot

Cisco Unified Computing System -ratkaisun hyödyt EMC- ja VMwareympäristöissä

Cisco Unified Computing System -ratkaisun hyödyt EMC- ja VMwareympäristöissä Cisco Unified Computing System -ratkaisun hyödyt EMC- ja VMwareympäristöissä EMC Forum 22.10.2009 Lauri Toropainen ltoropai@cisco.com 2009 Cisco Systems, Inc. All rights reserved. 1 ICT-infrastruktuuriin

Lisätiedot

Onko hanketyön tuloksista eväitä opetukseen terveysalalla?

Onko hanketyön tuloksista eväitä opetukseen terveysalalla? Onko hanketyön tuloksista eväitä opetukseen terveysalalla? Kommenttipuheenvuoro viljelijälämpöyrittäjien työturvallisuusseminaarissa 10.11.2008 KT, tth, Ritva Kuoppamäki Terveiset SeAMK Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Hans Aalto/Neste Jacobs Oy

Hans Aalto/Neste Jacobs Oy 1 2 Automaation kehitystrendit - haasteita tietoturvallisuudelle Hans Aalto, Neste Jacobs Oy Osastonjohtaja/Automaatiosuunnittelu Suomen Automaatioseura, hallituksen puheenjohtaja 1.1.2005 alk. Neste Jacobs

Lisätiedot

TÄYDEN PALVELUN TIETOTEKNIIKKAA

TÄYDEN PALVELUN TIETOTEKNIIKKAA KY-verkko - pilottiasiakkaan näkökulmasta: KY-verkko, lyhyt historia LapIT, esittely yrityksestä ja asiakasympäristöstä LapIT rooli KY-verkon suunnittelussa ja pilotoinnissa KY-verkko, tavoitteet ja hyödyt

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO

OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO OPINNÄYTETYÖOHJE YLEMPI AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO 16.3.2005 2 SISÄLTÖ 1. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö 2. Opinnäytetyöprosessi 3. Opinnäytetyön arviointi 4. Opinnäytetyön julkaiseminen

Lisätiedot

Digitaalisen kehittämisen kärkihankkeet. Petri Pekkala, Tuomas Otala

Digitaalisen kehittämisen kärkihankkeet. Petri Pekkala, Tuomas Otala Digitaalisen kehittämisen kärkihankkeet Petri Pekkala, Tuomas Otala 29.8.2018 ICT-valmisteluun liittyviä taustatietoja Päijät-Hämeen maakuntavalmistelun ICTmuutoskustannusarvio 18M Eur Projektitoimistoon

Lisätiedot

Kutsu. RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään

Kutsu. RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään Kutsu RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään 4.-5.6.2013 Savon ammatti- ja aikuisopisto on kehittänyt yhdessä Savonia ammattikorkeakoulun kuntayhtymän kanssa RFID tekniikan ammatillisen

Lisätiedot

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä

Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Tekes digitaalisen liiketoiminnan edistäjänä Kari Penttinen 12.3.2013 Digitaalisuus palvelujen ja tuotannon uudistajana Perustelut Organisaatioiden kokonaisvaltainen uudistaminen prosesseja tehostamalla,

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Simo Suurnäkki IPv6 DNS-palvelin Simunetissä. Projektiopinnot TI07TIVE

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Simo Suurnäkki IPv6 DNS-palvelin Simunetissä. Projektiopinnot TI07TIVE KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Simo Suurnäkki IPv6 DNS-palvelin Simunetissä Projektiopinnot TI07TIVE Kevät 2011 SISÄLLYS 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITE 3 2 DNS 3 2.1 Yleisesti

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 WWW-PALVELIMEN TOIMINTA 4 3 OMINAISUUDET

Lisätiedot

Innovaatiivinen hallinta Saimaan ja Atlantin rannalla. Case: I-SSHP & Walter Reed Army Medical Center

Innovaatiivinen hallinta Saimaan ja Atlantin rannalla. Case: I-SSHP & Walter Reed Army Medical Center Innovaatiivinen hallinta Saimaan ja Atlantin rannalla Case: I-SSHP & Walter Reed Army Medical Center Vain sitä voi hallita, mitä voi mitata Mitä yhteistä? Walter Reed Army Medical Center, Washington DC,

Lisätiedot

Digitalisoituva teollisuus haastaa opetuksen

Digitalisoituva teollisuus haastaa opetuksen Digitalisoituva teollisuus haastaa opetuksen Siemens 160 vuotta Suomessa juhlaseminaari 10.12.2015 Finlandia-talo, Helsinki Hannu Reinilä Koulutuspäällikkö SeAMK SeAMK on keskisuuri ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

T&K-tiedonkeruu. Mervi Härkönen Kota-seminaari

T&K-tiedonkeruu. Mervi Härkönen Kota-seminaari T&K-tiedonkeruu Mervi Härkönen Kota-seminaari 22.8.2017 Vuorovaikutteinen kysymys, screen.io - Kuinka t&k-tiedonkeruuta voisi parantaa tai helpottaa? - Merkitse samalla koskeeko ehdotus AMK- vai YOtiedonkeruuta

Lisätiedot

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013 Virtualisointi Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO Virtualisointi... 2 Virtualisointiohjelmia... 2 Virtualisointitapoja... 2 Verkkovirtualisointi... 2 Pertti Pennanen DOKUMENTTI 2 (5) Virtualisointi

Lisätiedot

Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) Elisa Yrityskaista 4.4.2013 Yritysasiakkaat versio 2.1. Elisa Yrityskaista

Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) Elisa Yrityskaista 4.4.2013 Yritysasiakkaat versio 2.1. Elisa Yrityskaista Elisa Oyj Palvelukuvaus 1 (5) -palvelu liittää yrityksen yhden toimipisteen Internetiin. sisältää reitittimen ja Internet-yhteyden sekä näiden ylläpidon ja huoltopalvelut. Palvelu tarjoaa kiinteän kaksisuuntaisen

Lisätiedot

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op)

KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (60 op) 15.1.2014 31.5.2015 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi 2 KIRJASTO- JA TIETOPALVELUALAN

Lisätiedot

Talotekniikan projektitoimisto

Talotekniikan projektitoimisto Talotekniikan projektitoimisto Toimintaa vuodesta 2014 Talotekniikan koulutuksessa toimii neljättä vuotta opiskeluympäristö, jota kutsutaan Talotekniikan projektitoimistoksi. Projektitoimistossa opiskelijat

Lisätiedot

Käyttöohjeet: Eteen- ja taaksepäin pääset nuolinäppäimillä. Poistuminen esc-näppäimellä.

Käyttöohjeet: Eteen- ja taaksepäin pääset nuolinäppäimillä. Poistuminen esc-näppäimellä. Käyttöohjeet: Eteen- ja taaksepäin pääset nuolinäppäimillä. Poistuminen esc-näppäimellä. Teknologia- ja innovaatiopuisto INNOMARE INNOMARE Tutkimus ja kehitys INNOMARE Koulutuspalvelut Visio 2008 Kymenlaakson

Lisätiedot

IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle. Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy

IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle. Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy IT- palvelua käyttäjille - ei tekniikkaa tietohallinnolle Jari Taimi Toimitusjohtaja SataCom Oy SataCom Oy - Perustiedot Perustettu 1989 Henkilökunta 20 Liikevaihto 3,8 meur (2014) Asiakkaat 90 % Satakunnan

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot