KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Simo Suurnäkki IPv6 DNS-palvelin Simunetissä. Projektiopinnot TI07TIVE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Simo Suurnäkki IPv6 DNS-palvelin Simunetissä. Projektiopinnot TI07TIVE"

Transkriptio

1 KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Simo Suurnäkki IPv6 DNS-palvelin Simunetissä Projektiopinnot TI07TIVE Kevät 2011

2 SISÄLLYS 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITE 3 2 DNS Yleisesti BIND 4 3 TYÖN VAIHEET Aloitus Palvelimen asentaminen BIND:in asentaminen Hyödyllisiä komentoja IP-asetukset 10 4 DNS-PALVELIMEN TOIMIVUUS JA TULEVAISUUS 14 LÄHTEET 177

3 3 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITE Tavoitteena oli tutkia ja testata IPv6-pohjaisen DNS-palvelun tuottamista Simunetverkon laitteilla. Simunet-verkko oli ennen tämän työn aloittamista saatettu tilaan, jossa sen runko pystyy siirtämään sekä IPv4- että IPv6-liikennettä. Simunet-verkon tarkoitus on jäljitellä operaattorin runkoverkkoa ja tästä syystä myös tietyt palvelut pitää saada toimimaan verkon käyttäjille. Näistä ehdottomasti tärkeimmät ja käytetyimmät ovat DNS- ja DHCP-palvelut. Operaattorin pitää pystyä tarjoamaan asiakkailleen vähintään nämä kaksi palvelua. Lähtökohtana tälle työlle oli saada aikaan toimiva DNSpalvelin, joka tarjoaa osoitteenmuunnoksen Simunetin IPv6-asiakkaille. 2 DNS 2.1 Yleisesti DNS (Domain Name System) on nimipalvelujärjestelmä jonka tarkoituksena on etsiä verkkotunnukselle numeerinen IP-osoite. Koska IP-osoitteet ovat ihmiselle vaikeita muistaa johtuen niiden 32- tai 64-bittisestä numeerisestä muodosta, on kehitetty DNSpalvelu joka mahdollistaa selkeiden nimien käyttämisen tiettyä palvelinta haettaessa. Käyttäjän ei tarvitse yleensä tietää palvelimen numeerista IP-osoitetta, vaan ainoastaan sen verkkotunnus, esim. DNS on hierarkinen järjestelmä, jossa on paljon hajautettuja palvelimia jotka tekevät yhteistyötä. Kaikkein korkeimmalla tässä järjestelmässä ovat ns. juurinimipalvelimet (root nameserver). Juurinimipalvelimet tietävät kaikkien seuraavan tason palvelimien osoitteet ja muodostavat DNSpalvelimien verkon rungon. Juuritaso on ns. nimetön eli sen erottaa osoitteen perässä olevasta pelkästä pisteestä, joskin sitä ei tarvitse erikseen kirjoittaa osoitteen perään. Juurinimipalvelimien alla sijaitsevat ylätason palvelimet (Top-Level Domain, TLD), jotka ovat käyttäjille tunnetuimmat ja ne hallinnoivat verkkotunnuksien loppuosaa, esim..com,.fi,.org. Näitä palvelimia on kahta eri tyyppistä. Toiset niistä omaavat tunnukset jotka kuvastavat tiettyä maata tai maantieteellistä aluetta, esim..fi ja toiset taas maantieteellisestä sijainnista riippumattomia, esim..com.

4 4 Verkkotunnus koostuu ylätason palvelimen päätteestä ja esimerkiksi tietyn organisaation rekisteröimästä domain-nimestä. Osoitteessa ylätason palvelin on.fi, joka kuvastaa maatuksena Suomea ja kyamk Kymenlaakson ammattikorkeakoulun osoitetta. Tälläiseen domain-nimeen voidaan liittää myös ns. alidomaineja, esim. moodle.kyamk.fi. Koska järjestelmä on hierarkinen, sillä voidaan muodostaa helposti esimerkiksi alueellisia verkko-osoitteita. 2.2 BIND BIND (Berkeley Internet Name Domain) on DNS-palvelinohjelmisto. Se on hyvin laajalti käytössä ympäri maailmaa ja vuonna 2004 se oli käytetyin DNSpalvelinohjelmisto. Lähes kaikki Unix-pohjaiset käyttöjärjestelmät käyttävät oletuksena tätä ohjelmaa. Sen kehittivät alunperin neljä Kalifornian yliopiston opiskelijaa 1980-luvulla. BIND:n lähdekoodi on avointa. Siitä on käytössä vielä useaa versiota. BIND 8 joka julkaistiin 1997 on vielä laajalti käytössä, sillä se on kevyempi kuin uusi versio 9. BIND 9 tukee jo täysin IPv6-liikennettä ja siinä on myös graafinen käyttöliittymä jonka voi asentaa haluttaessa erillisenä pakettina. Muita tärkeitä lisäominaisuuksia 9-versiossa on mm. DNSSEC-tuki, eli mahdollisuus käyttää DNS-palvelimien välillä suojattua liikennettä DNS-palvelimiin kohdistuven hyökkäyksien estämiseksi. BIND 9:n voi asentaa helposti. Se löytyy suoraan lähes kaikkien Unix-pohjaisten käyttöjärjestelmien paketinhallinnasta ja siitä on myös Windows-käyttöjärjestelmille soveltuva versio. BIND tunnetaan myös joissain käyttöjärjestelmissä nimellä Named.

5 5 3 TYÖN VAIHEET 3.1 Aloitus Työn alussa päätettiin DNS-palvelimen sijoitus Simunetin sisällä. Luonnollinen paikka palvelimelle löytyi Simunetin serverifarmista, jonne on sijoitettu muutkin verkossa tarvittavat palvelimet. Nämä palvelimet ovat virtuaalipalvelimia ja toimivat varmennetulla palvelinalustalla joka käyttää VMware ESX-palvelinohjelmistoa. Virtuaalipalvelimia voidaan täten luoda ja muuttaa helposti. DNS-palvelimen ohjelmistoksi valittiin BIND sen ollessa selvästi käytetyin DNS-palvelinohjelmisto. Tämä rajasi palvelimen käyttöjärjestelmäksi lähinnä UNIX-pohjaiset käyttöjärjestelmät, sillä BIND on kehitetty toimimaan alunperin juurikin UNIX-pohjaisena ja se löytyy monista käyttöjärjestelmistä jo valmiina. Käyttöjärjestelmäksi valittiin aluksi Fedora 14, sillä sen aiempaa versiota oli käytetty jo monessa Simunetin virtuaalipalvelimessa aiemmin. Fedoran uusin versio ei kuitenkaan toiminut VMwaren kanssa kovinkaan hyvin ja aiheutti ongelmia kuten hiiren klikkauksen toimimattomuus. Palvelinta yritettiin käyttää tällä käyttöjärjestelmällä ja etsiä ratkaisu ongelmaan, mutta sellaista ei löytynyt. Vaihtoehtona olisi ollut myös asentaa Fedoran vanhempi versio, mutta uusimmassa versiossa oli tarpeellisia IPv6- ominaisuuksia joita ei vanhemmassa Fedorassa ollut ja tästä syystä päädyttiin vaihtamaan käyttöjärjestelmää. Uudeksi käyttöjärjestelmäksi valittiin Centos 5, joka pohjautuu samaan kerneliin kuin Fedora 15 ja siinä on yhtäläiset IPv6-ominaisuudet. Centosin kanssa hiiriongelmat katosivat ja työtä voitiin jatkaa eteenpäin. Centosin asennus jouduttiin kuitenkin tekemään muutamaan kertaan uusiksi, koska tuntemattomasta syystä sen tiedostorakenne oli korruptoitunut ja aiheutti vikoja käyttöjärjestelmän toiminnassa. Ongelmat virtuaalipalvelimen asennuksessa ja vikaantumisissa hidastivat työn etenemistä huomattavasti.

6 6 3.2 Palvelimen asentaminen DNS-palvelin asennettiin Simunetin serverifarmiin johon voi muodostaa yhteyden VMware vsphere-ohjelman kautta. Serverifarmin hallintaosoite on vcenter.ictlab.kyamk.fi. Käyttäjätunnuksina tulee käyttää ICTLAB-tilan koneiden henkilökohtaisia tunnuksia. Palvelin valittiin asennettavaksi Simunet-SRV1:lle ja levyasemana käytettiin ulkoista iscsi-levytilaa joka on molempien serverikoneiden yhteinen tallennusmedia. Asennus käynnistettiin klikkaamalla hiiren oikealla napilla haluttua serveriä (SRV1) ja valitsemalla kohta New Virtual Machine. Tämän jälkeen vsphere kyseli koneelle annettavia resursseja ja muita tietoja. Kun vspheren resurssimäärittelyt oli tehty, käynnistettiin Centosin asennus. Centosin levyimage oli jo aiemmin ladattu valmiiksi Centosin omilta palvelimilta. vspheren listalta löytyvä uusi palvelin käynnistettiin ja sen virtuaaliseen levyasemaan valittiin Centos-image. Tämän jälkeen palvelin käynnistettiin uudelleen ja asennusohjelma käynnistyi. Asennuksen aikana määriteltiin perusasetukset. Kohdassa jossa kyseltiin valinnaisia lisäpaketteja asennettavaksi, valittiin listalta kaikki DNS- ja DHCPpalvelimia koskevat paketit. Asennuksen jälkeen palvelin tuntui toimivan hyvin ja sillä oli yhteys IPv4 Internettiin aiemmin valitun VM-verkkokortin (tuotantoverkko) kautta.

7 7 3.3 BIND:in asentaminen BIND:in asentaminen oli käytännössä melko yksinkertaista. Asennus tehtiin komentoriviltä. Asennuksessa käytettiin alla olevia komentoja. yum install bind yum install system-config-bind Ylempi rivi asentaa BIND:in perustiedostot ja alempi rivi valinnaisen graafisen työkalun DNS-asetusten säätämistä varten. Asennuksen jälkeen BIND käynnistettiin komennolla service named start. Linuxin käynnistykseen lisättiin myös kohta, jolla BIND:in tulisi käynnistyä myös automaattisesti kun palvelinkone käynnistetään uudelleen. BIND:in asetuksiin tehtiin graafisen ja komentorivin puolelta useita muutoksia etsittäessä syytä sen toimimattomuuteen. Viaksi selvisi kuitenkin myöhemmin testauksessa tehty virhe, joten näillä muutoksilla ei ollut vaikutusta DNS-palvelimen toimintaan. En tässä dokumentissa luettele tehtyjä muutoksia, sillä niistä ei ollut hyötyä ja ne palautettiin oletusasetuksiin, eikä niiden vaikutusta testattu. Itse BIND:in asetuksiin ei jouduttu tekemään kuin muutama olennainen muutos. BIND asetettiin kuuntelemaan kaikista porteista tulevia DNS-pyyntöjä ja käyttämään porttia 53 liikennöintiin. Toimimattomuusongelmia tutkiessa huomattiin Wiresharkilla, että jostain syystä palvelimelle tulevat IPv6 DNS-kyselyt tulivatkin porttiin 5353, eikä IPv4-liikenteessä oletuksena käytettävään 53-porttiin. Syytä tähän ei löydetty. BIND käyttää liikennöintiin muihin DNS-palvelimiin oletuksena satunnaisia portteja, tämä haluttiin kuitenkin palomuureja ajatellen muuttaa yhdeksi vakioportiksi, jotta palomuurien lävitse kulkevassa liikenteessä ei tule ongelmia.

8 8 Kuva 1. named.conf-tiedosto Kuvassa 1. on otos named.conf-tiedostoa. Muutoksia tähän on tehty poistamalla kohdan port 53; edestä //-merkit ja näin pakotettu DNS-palvelin käyttämään vain yhtä porttia. Lisäksi tiedostoon on lisätty rivi listen-on-v6 {any;};, jolla on saatu DNSpalvelin kuuntelemaan IPv6-kyselyitä kaikista porteista. Named.conf-tiedosto löytyy polusta /var/named/chroot/etc/named.conf. Tässä tiedostossa on myös domainalueiden määrittelyä koskevia kohtia, joita tulee muokata kun Simunetin domainmäärityksiä tehdään. Domain-alueet on tämän työn jäljiltä oletusasetuksilla.

9 9 Kuva 2. named.root-tiedosto Named.root tiedostossa (Kuva 2.) on listattu kaikkien root-tason palvelimien IPv4- ja IPv6-osoitteet. Tähän tiedostoon ei tarvitse eikä kannata tehdä muutoksia. Tiedostosta näkee kuitenkin helposti IPv6-osoitteet, joilla voi kokeilla yhteyden toimivuutta rootpalvelimiin esim. ping6-komennolla.

10 Hyödyllisiä komentoja Hyödyllisiä komentoja DNS-serverin hallintaan komentoriviltä. su - (antaa admin-oikeudet käyttäjälle) service named restart (käynnistää BIND-prosessin uusiksi) system-config-bind (käynnistää BIND-graafisen työkalun) ifconfig (näyttää serverin verkkokorttien asetukset) service network restart (hakee verkkokorttien asetukset uusiksi) nslookup (DNS-haku) nslookup type=aaaa (DNS-haku IPv6-osotteille) ping6 <IPv6 address> (Ping-komento IPv6-osotteille) nano <tiedosto / polku> (Käynnistää tekstieditorin) 3.5 IP-asetukset Palvelimelle piti määrittää Eth0-verkkokorttiin staattinen IPv6-osoite. Tämä osottautui haastavaksi, sillä Linuxin IPv6-osoitemäärityksissä tuntuu olevan paljon eroja eri käyttöjärjestelmien välillä ja ilmeisesti kehitystyö tältä osin on vielä kesken. Ensiksi yritin määrittää osoitteen graafisella työkalulla, mutta se ei toiminut. Vaikka osoitteen sai asetettua, se ei kuitenkaan tullut käyttöön eikä näkynyt ifconfig-komennolla verkkokortin asetuksissa. Centos tuntuu suosivan pelkkää autoconfig-tilaa IPv6- määrityksissä. Koska kyse on palvelinkoneesta, on kuitenkin tärkeää, että koneella on kiinteä osoite. Seuraavaksi ratkaisua lähdettiin hakemaan verkkoasetusten skriptitiedostoista. Internetistä löytyi tähän useita ohjeita, joista monikaan ei suostunut toimimaan halutulla tavalla. Todennäköidesti tulevaisuudessa nämäkään ohjeet eivät tule pätemään, jos Centosin lähdekoodiin tulee muutoksia IPv6-konfiguroinnissa.

11 11 Kuva 3. network-skripti Kuvassa 3. on network-tiedosto, joka löytyy polusta /etc/sysconfig/network. Tiedosto sisältää Linuxin perusasetukset jotka koskevat kaikkia verkkokortteja. Tiedostoon tuli asettaa kuvassa 3. näkyvät komennot. Myöhemmin huomattiin, että rivi IPV6_AUTOCONF=no ei poista täysin verkkokorttien IPv6-asetusten automaattista konfigurointia käytöstä. NETWORKING_IPV6=yes rivi mahdollistaa verkkokorteille IPv6-asetusten määrittämisen. Kuva 4. ifcfg-eth0-tiedosto

12 12 Verkkokorttien IP-asetukset määritellään ifcfg-eth( )-tiedostoissa. Tiedostot löytyvät poluista /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth( ). Kuvassa 4. näkyy ifcfg0- tiedoston sisältö. #-merkillä alkavat rivit on kommentoitu pois käytöstä. Tähän tiedostoon tehtiin IPv6-määritykset eth0-verkkokortille, jota käytetään Simunetin puoleiseen liikennöintiin. Tiedostossa oli myös IPv4-asetukset, joita käytettiin päästäkseen kiinni tuotantoverkkoon ja lataamaan asennuspaketteja palvelimen asennusvaiheessa. Myöhemmin käyttöön otettiin toinen verkkokortti eth1, joka on pelkästään IPv4 liikennettä varten ja on nyt myös jatkuvasti käytössä. Tärkeitä kohtia ifcfg-eth0 tiedostossa on BOOTPROTO=static, jonka pitäisi määrittää IP-osoite staattiseksi, eli osoitetta ei haeta DHCP-palvelimelta. Alempana näkyvät IPv6-osoitteen määritykset. Tärkeää on huomata, että IPv6-osoite tulee kirjoittaa kokonaisessa muodossa, ei lyhennettynä. Centos ei ymmärtänyt lyhennettyä osoitetta ja määritys ei toiminut. Osoitteen perässä on määritelty maski /64. Kokeilin myös asettaa oletusreitin tähän tiedostoon, sillä monissa ohjeissa näin oli tehty. Tämä ominaisuus ei kuitenkaan suostunut toimimaan, vaan käyttöjärjestelmä halusi hakea oletusreitin automaattisesti. Eth0-verkkokortti on VMwaren puolelta määritelty käyttämään VLAN100 tai VLAN101-verkkoa. VLAN101 on palomuurit ohittava verkko, jota käytettiin testaamiseen. Kuva 5. sysctl.conf

13 13 IPv6-osoitteen määritykset olivat tämän jälkeen muuten toiminnalliset, mutta eth0- verkkokorttiin ilmestyi automaattisesti myös toinen IPv6-osoite, jonka Centos generoi itse käyttäen samaa alkuosaa kuin mikä oli määritelty manuaalisesti. Tähän etsittiin internetistä ratkaisua ja vain yksi ohje tuntui toimivan. Tiedostoon sysctl.conf lisättiin rivi net.ipv6.conf.all.autoconf=0. Tämä rivi estää IPv6-osoitteiden generoimisen automaattisesti palvelimen kaikissa verkkokorteissa. Ongelmana Linuxin IPv6- asetuksissa on ilmeisesti skripti-tiedostojen päällekkäiset komennot, osa skripteistä ajetaan väärässä järjestyksessä verkkokorttia otettaessa käyttöön. Asia ei täysin selvinnyt työtä tehdessä ja ajanpuutteen vuoksi jouduin luopumaan asian tutkimisesta ja siirtymään itse DNS-palvelun testaamiseen. Kuva 6. ifconfig

14 14 Myös Eth1-verkkokortti otettiin käyttöön VMwaren määrityksistä ja se asetettiin VMverkon puolelle. Käytännössä tämä tarkoittaa palvelimelle pääsyä IPv4-yhteyden kautta tuotantoverkkoon ja sitä kautta internettiin. Verkkokortti otettiin käyttöön koska huomattiin, ettei natiivilla IPv6-yhteydellä voida vielä tässä vaiheessa yhdistää kuin murto-osaan maailmalla olevista DNS-palvelimista. Kuvassa 6. Näkyy kaikkien nimipalvelimen verkkokorttien asetukset. Tärkeää on myös huomata fe80-alkuiset osoitteet, jotka ovat ns. link local IPv6-osoitteita. Käyttöjärjestelmä generoi ne automaattisesti, niitä ei voi poistaa eikä niihin voi vaikuttaa ja niillä liikennöidään vain sisäverkossa. Näistä osotteista ei tässä tapauksessa tarvitse kuitenkaan välittää. 4 DNS-PALVELIMEN TOIMIVUUS JA TULEVAISUUS Työn lähtökohtana oli muodostaa nimipalvelin, joka tarjoaa natiiveille IPv6- asiakkaille verkko-osoitemuunnokset. Työtä suorittaessa huomattiin, että tälläisen palvelimen tekeminen on mahdollista, mutta alkuperäisestä suunnitelmasta käyttää Simunetin ulkopuoliseen liikenteeseen pelkkää IPv6-liikennettä jouduttiin luopumaan. Tähän johti DNS-palvelinjärjestelmän rakenne ja IPv6-tekniikan tukeutuminen IPv4- järjestelmiin. DNS-kyselyt jotka lähtivät Simunetistä IPv6-liikenteellä rootpalvelimille ja TLD-palvelimille onnistuivat, mutta tästä eteenpäin puussa mentäessä hyvin suuri osa DNS-palvelimista ei vielä tue IPv6-liikennettä. Yllätyksenä tuli esim. Googlen ja monen muun suuren IT-alan toimijan IPv6-tuen puute heidän DNSpalvelimistaan. Selvästikin operaattorit ja suuret yritykset tulevat käyttämään vielä pitkään IPv4-liikenteellä suoritettavia kyselyitä ja siirtymien IPv6-pohjaisiin kyselyihin tulee viemään aikaa. Tätä raporttia kirjoitettaessa root-palvelimet on kaikki siirtyneet jo tukemaan IPv6-kyselyitä ja TLD-tason palvelimistakin 84% tukee IPv6- kyselyitä. Käytännössä tämä järjestely ei kuitenkaan tuota ongelmia verkko-operaattoreille eikä myöskään Simunetissä, jonka on tarkoitus kuvastaa verkko-operaattoria. Operaattorien aloittaessa natiivien IPv6-liittymien tarjoamisen asiakkaille, tulee niiden kuitenkin päivittää DNS-palvelimensa tukemaan myös IPv6-liikenteellä tulevia kyselyitä. Simunetin DNS-palvelin on juuri tämän kaltainen ja kuten kuvasta 7. voidaan nähdä sillä on yhteys molempiin verkkoihin. Tällainen palvelin toimii ns. Dual Stack-tilassa.

15 15 Kuva 7. Simunetin rakenne Palvelinta testattiin nslookup-komennoilla työn edetessä. Loppuvaiheessa palvelinta kokeiltiin myös liittämällä samaan verkkoon asiakaskone, jolla oli natiivi IPv6-yhteys. Asiakaskoneelle määriteltiin käsin IP-asetukset, sekä DNS-palvelimen osoite, koska minkäänlaista DHCP-palvelua ei Simunetissä ollut käytettävissä tätä työtä tehdessä. Testauksessa huomattiin, että Simunetin ASA-palomuureihin täytyi luoda DNSliikenteelle pääsylistat ja sallia liikenne. Myös Kalaverkon ja Simunetin väliseen palomuuriin täytyi tehdä vastaava konfigurointi. Muutoksista palomuureihin vastasi Riku Leinonen, sillä niiden hallinnointi kuului hänen opinnäytetyöhönsä. Testauksista asiakaskoneella voitiin päätellä, että DNS-palvelin toimii halutulla tavalla Simunetissä.

16 16 Työtä tehdessä ilmeni useita ongelmia ja ohjelmistovikoja joiden ratkaiseminen vei aikaa ja DNS-palvelimen asentaminen jäi osittain kesken. Palvelimeen tulisi jatkossa luoda Simunetille omat domain-alueet ja sen IPv6-osoitteen jakelu asiakaskoneille tulisi ratkaista esim. DHCP-serverin avulla. Tulevaisuudessa TLD-tason alla olevien DNS-palvelimien IPv6-tuet tulevat maailmalla lisääntymään, mutta niin kauan kuin osa niistä toimii vain IPv4-osotteilla, ei mielestäni ole järkevää siirtyä käyttämään natiivia IPv6-yhteyttä DNS-palvelimen ulkopuoliseen liikenteeseen muuten kuin testauksen kannalta. Tätä työtä tehdessä sai taas paremman kuvan siitä missä vaiheessa IPv6-teknologian käyttöönotto tällähetkellä on. Työssä tuli myös uutena asiana minulle DNS-järjestelmän rakenne ja sen haasteet.

17 17 LÄHTEET Domain Name System (DNS) eli Internetin aluenimijärjestelmä Mircosoft TechNet : How DNS Works BIND (Berkeley Internet Name Daemon) BIND Internet Systems Consortium BIND DNS-ohjelmiston manuaali Disable IPv6 on specific interfaces Global IPv6 Deployment Progress Report

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka. Antti Parkkinen. ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / Tietoverkkotekniikka Antti Parkkinen ICTLAB tuotantoverkon IPv6 toteutus Projektiopinnot kevät 2011 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TUTUSTUMINEN IPV6 OSOITTEISIIN

Lisätiedot

DNS- ja DHCPpalvelut. Linuxissa. Onni Kytönummi & Mikko Raussi

DNS- ja DHCPpalvelut. Linuxissa. Onni Kytönummi & Mikko Raussi DNS- ja DHCPpalvelut Linuxissa Onni Kytönummi & Mikko Raussi Sisällysluettelo 1. Yleisesti DNS ja DHCP palveluista... 2 1.1. DNS yleisesti... 2 1.2. DNS hierarkia ja TLD... 2 1.3. DHCP yleisesti... 3 2.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka. Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Joni Korjala APACHE WWW-PALVELIN Seminaarityö 2012 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 WWW-PALVELIMEN TOIMINTA 4 3 OMINAISUUDET

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Tietokone kytketään huoneistossa olevaan ATK-rasiaan

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: Ethernet Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

Opinnäytetyön loppuseminaari

Opinnäytetyön loppuseminaari Opinnäytetyön loppuseminaari 19.4.2011 Opinnäytetyön nimi: Palomuurien IPv6-migraatio Riku Leinonen TI07TIVE Toimeksiantaja yritys: Optimiratkaisut Oy Ohjaava opettaja: Martti Kettunen Työ liittyy hankkeeseen:

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / tietoverkkotekniikka. Jarno Akkanen, Antti Parkkinen. Nagios verkkovalvonta- palvelin

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / tietoverkkotekniikka. Jarno Akkanen, Antti Parkkinen. Nagios verkkovalvonta- palvelin KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikka / tietoverkkotekniikka Jarno Akkanen, Antti Parkkinen Nagios verkkovalvonta- palvelin Projektiopinnot syksy 2013 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 VERKONHALLINTAOHJELMISTO

Lisätiedot

A241227 Linux -järjestelmät TI09TIVE. Joni Ruotsalainen

A241227 Linux -järjestelmät TI09TIVE. Joni Ruotsalainen A241227 Linux -järjestelmät TI09TIVE Joni Ruotsalainen DNS- ja DHCP-palvelut Linuxissa 1.12.2011 SISÄLLYS 1 DNS... 3 1.1 Lähiverkon palveluna... 3 1.2 Autoritatiivinen nimipalvelu... 3 1.3 Nimipalvelimen

Lisätiedot

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javaa tarvitaan Fivaldin Sovellusikkunan alaisiin sovelluksiin, jotka käyttävät Oracle Forms -tekniikkaa. Visma Fivaldin osalta suosittelemme aina käyttämään

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 4: Microsoft Windows Deployment Services asennus ja hallinta Windows Deployment Services, WDS Käyttöjärjestelmän asennus työasemalle Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP * Domain Name System,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2011 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä:

Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: Linux-harjoitus 6 Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä

Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Tietoa ja ohjeita Hämäläisten ylioppilassäätiön asuntoloiden laajakaistaverkon käytöstä Release 1 versio 4 14.9.2006 Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2006 Sisällysluettelo Osa 1: Perustietoa verkosta...3 Osa

Lisätiedot

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa

Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa Ohjeita tietokoneverkon käyttöön Latokartano-säätiön ja Metsäylioppilaiden asuntosäätiön asuntoloissa 12.9.2011 Osa 1: Perustietoa verkosta Asuntoloiden sisäverkko on yhdistetty Internettiin NATtaavalla

Lisätiedot

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta.

Käytin tehtävän tekemiseen Xubuntu 13.04 -käyttöjärjestelmää aikaisemmin tekemältäni LiveUSB-tikulta. Tehtävänanto - Asenna ja testaa LAMP - Aiheuta vähintään 3 virhettä ja analysoi lokista - Tee nimipohjainen virtuaalipalvelin, joissa toimii myös www. (Karvinen, T. 23.09.2013) Työympäristö Tein tehtävän

Lisätiedot

Joonas Ruotsalainen GIT PIKAOPAS. Tutkielma 2011

Joonas Ruotsalainen GIT PIKAOPAS. Tutkielma 2011 1 Joonas Ruotsalainen GIT PIKAOPAS Tutkielma 2011 2 SISÄLTÖ 1. JOHDANTO... 3 2. ASENTAMINEN... 4 3. KÄYTTÖ... 4 3.1 Perusasetukset... 4 3.2 Git:n ottaminen käyttöön projektissa... 5 3.3 Tiedostojen lisääminen

Lisätiedot

EMVHost Online SUBJECT: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT COMPANY: EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje AUTHOR: DATE: 15.03.

EMVHost Online SUBJECT: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT COMPANY: EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje AUTHOR: DATE: 15.03. EMVHost Online SUBJECT: COMPANY: COMMENTS: AUTHOR: EMVHOST ONLINE CLIENT - AUTOMAATTISIIRROT NETS OY EMVHost Online Client sovelluksen käyttöohje NETS OY DATE: 15.03.2011 VERSION: 1.0 1 SISÄLLYS SISÄLLYS...

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa opastetaan,

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO HARJOITUS: asennus ja konfigurointi TVAT-141 Windows Server 2008 Trial (120 days) Active Directory, AD Domain Name System, DNS Dynamic Host Configuration Protocol,

Lisätiedot

Linuxissa uusi elämä 1

Linuxissa uusi elämä 1 17.06.19 Linuxissa uusi elämä 1 Linux on hyvä vaihtoehto Windowsille Uusiin tai vanhempiin tietokoneisiin Miksi käyttäisin Linuxia Tekniikan Maailman Linux vinkki Siirtyisinkö Linuxiin? 17.06.19 Linuxissa

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri. Pikaohje

TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri. Pikaohje TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & reititin ja palomuuri Pikaohje Pikaohje Myyntipaketin sisältö 1. TeleWell TW-EA711 ADSL modeemi & palomuuri 2. AC-DC sähköverkkomuuntaja 3. RJ-11 puhelinjohto ja suomalainen

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Tietoverkkotekniikka. Wine API sekä virtualisointiohjelmistot. Linux. Lukukausi: Kevät Työ valmistui: 8.4.

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Tietoverkkotekniikka. Wine API sekä virtualisointiohjelmistot. Linux. Lukukausi: Kevät Työ valmistui: 8.4. KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietoverkkotekniikka Wine API sekä virtualisointiohjelmistot Linux Lukukausi: Kevät 2014 Teemu Metso Jussi Kujala Ti12_TiVe Ti12_TiVe Työ valmistui: 8.4.2014 Selostus palautettu:

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

LINUX-HARJOITUS, MYSQL

LINUX-HARJOITUS, MYSQL LINUX-HARJOITUS, MYSQL Harjoituksen aiheena on tietokantapalvelimen asentaminen ja testaaminen. Asennetaan MySQL-tietokanta. Hieman linkkejä: http://www.mysql.com/, MySQL-tietokantaohjelman kotisivu. http://www.mysql.com/doc/en/index.html,

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows Vista Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

TCP/IP-protokollat ja DNS

TCP/IP-protokollat ja DNS TCP/IP-protokollat ja DNS Oma nimi Raportti pvm Sisällys 1 TCP/IP...1 1.1 TCP-protokolla...1 1.2 IP-protokolla...1 2 DNS-järjestelmä...1 2.1 Verkkotunnukset...2 2.2 Nimipalvelimet...2 2.2.1 Nimenselvitys...2

Lisätiedot

UCOT-Sovellusprojekti. Asennusohje

UCOT-Sovellusprojekti. Asennusohje UCOT-Sovellusprojekti Asennusohje Ilari Liukko Tuomo Pieniluoma Vesa Pikki Panu Suominen Versio: 1.00 Julkinen 15. joulukuuta 2006 Jyväskylän yliopisto Tietotekniikan laitos Jyväskylä Hyväksyjä Päivämäärä

Lisätiedot

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux

Jouko Nielsen. Ubuntu Linux Jouko Nielsen Ubuntu Linux 19.4.2017 SISÄLLYS 1 UBUNTU... 3 2 LUETTELO VERSIOISTA... 4 3 OMINAISUUDET... 4 4 ASENNUS... 5 5 UBUNTU SERVER... 9 LÄHTEET... 10 3 1 UBUNTU Ubuntu on debian pohjainen Linux

Lisätiedot

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN

LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN LAITTEISTOKOKOONPANON SELVITTÄMINEN JA AJURIEN ASENTAMINEN Oma tietokone -valintaa klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella näppäimellä, saadaan näkyviin laitteistokokoonpano Ominaisuudet laitteisto -valinnalla:

Lisätiedot

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ

TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ TELEWELL TW-EA200 MODEEMIN ASENTAMINEN SILLATTUUN SAUNALAHDEN ADSL-LIITTYMÄÄN KÄYTTÄEN USB-VÄYLÄÄ VERSIO 1.0 JIPPII GROUP OYJ 1 DOKUMENTIN TARKOITUS Tervetuloa Saunalahden ADSL-liittymän käyttöönottoon

Lisätiedot

Laitteessa tulee olla ohjelmisto tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite

Laitteessa tulee olla ohjelmisto tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite TW-EAV510: PORTTIOHJAUS (VIRTUAL SERVER) ESIMERKISSÄ VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON Laitteessa tulee olla ohjelmisto 5.00.49 tai uudempi, tarvittaessa päivitä laite OPERAATTORIN IP---OSOITE - Jotta

Lisätiedot

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan

Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Aram Abdulla Hassan Windows Server 2012 asentaminen ja käyttö 1 Windows Server 2012 asentaminen ja käyttöönotto, Serverin pyörittämisen takia tarvitaan Hyper-V ohjelma. Riipu minkälaista Serveria yritämme

Lisätiedot

Kytkimet, reitittimet, palomuurit

Kytkimet, reitittimet, palomuurit Kytkimet, reitittimet, palomuurit Kytkin (ja hubi): kaikki liikenne välitetään kaikille samaan kytkimeen kytketyille koneille suoraan, ei tarvitse omaa IP-osoitetta Reititin: ohjaa liikennettä verkkoalueiden

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP]

HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] HOWTO: Tulospalveluohjelman asetusten määrittely verkkokäytössä 1/5 HOW-TO: Kuinka saan yhdistettyä kaksi tulospalvelukonetta keskenään verkkoon? [Windows XP] Kaksi tietokonetta saa kytkettyä keskenään

Lisätiedot

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0

D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 D-Link DSL-504T ADSL Reitittimen Asennusohje ver. 1.0 Tervetuloa D-Link ADSL reitittimen omistajaksi. Tämän ohjeen avulla saat reitittimesi helposti ja nopeasti toimimaan. Tämä ohje kannattaa lukea läpi

Lisätiedot

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013

Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) EDUPOLI ICTPro1 29.10.2013 Virtualisointi Pertti Pennanen DOKUMENTTI 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO Virtualisointi... 2 Virtualisointiohjelmia... 2 Virtualisointitapoja... 2 Verkkovirtualisointi... 2 Pertti Pennanen DOKUMENTTI 2 (5) Virtualisointi

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 3: * Tehtävä 1, ** Tehtävä 2

TEHTÄVÄ 3: * Tehtävä 1, ** Tehtävä 2 TEHTÄVÄ 3: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM asetukset, asennustiedoston tekeminen, asennus asiakaskoneisiin ja niiden keskitetty hallinta Server 2008 käyttöjärjestelmässä Symantec Endpoint Protection

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 1: Microsoft Windows Server 2008 käyttöjärjestelmän asennus ja AD, DNS ja DHCP palveluiden käyttöönotto Dynamic Host Configuration Protocol, DHCP Domain

Lisätiedot

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S

INTERNET-yhteydet E L E C T R O N I C C O N T R O L S & S E N S O R S INTERNET-yhteydet IP-osoite IP-osoitteen tarkoituksena on yksilöidä laite verkossa. Ip-osoite atk-verkoissa on sama kuin puhelinverkossa puhelinnumero Osoite on muotoa xxx.xxx.xxx.xxx(esim. 192.168.0.1)

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Directory Information Tree

Directory Information Tree IP-osoite / Host taulu, jossa neljä 8 bit lukua esim. 192.168.0.10/24, unix, linux, windows windows\system32\drivers\etc DNS (Domain Name System), muuttaa verkkotunnuksen IPosoitteeksi. X.500 perustuu

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member

Mark Summary Form. Tulospalvelu. Competitor No Competitor Name Member Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Windows Palvelimen asennus ja konfigurointi Linux palvelimen asennus

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: ADSL/ADSL2/ADSL2+ Käyttöjärjestelmä: Windows XP Espoon Taloyhtiöverkot Oy, 2010 Tervetuloa Espoon Taloyhtiöverkkojen laajakaistan käyttäjäksi! Tässä ohjeessa

Lisätiedot

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus)

1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) 1. päivä ip Windows 2003 Server ja vista (toteutus) Olette pomosi kanssa tarkastaneet asiakkaan tekemän ja sinun korjaaman suunnitelman ja tehneet oman versionsa siitä. Noudata siis tätä tekemäänne uutta

Lisätiedot

Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi)

Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi) Maiju Mykkänen (D6297@jamk.fi) Susanna Sällinen (E0941@jamk.fi) Tietokannan hallinta-opintojakson selvitysraportti Huhtikuu 2010 Mediatekniikka ICT/Teknologia Tämän teosteoksen käyttöoikeutta koskee Creative

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Harjoitus 3 Antti Hartikainen

Harjoitus 3 Antti Hartikainen Harjoitus 3 Antti Hartikainen s1300760 DP13S3A 2. Suunnitellaan ja asennetaan työasema yrityskäyttöön: a. Virtual Box guest additions (selvitä netistä mikä tämä on) b. Office työkalut (valitse itse sopivin

Lisätiedot

Nopean asennuksen ohje

Nopean asennuksen ohje Tulostuspalvelin Nopean asennuksen ohje Nopean asennuksen ohje 1.1 Hardwaren asennusmenettely 1. Liitä tulostuspalvelin tulostimeen, jota haluat käyttää verkossa. 2. Liitä tulostuspalvelin verkkoon liittämällä

Lisätiedot

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki

Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero 7:n Windows Vista TM -tuki Nero AG Sivu 1 Tietoja tekijänoikeudesta ja tavaramerkistä Tämä opaskirjanen ja sen sisältö on Nero AG:n omaisuutta ja suojattu tekijänoikeudella. Kaikki oikeudet pidätetään.

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Unix-perusteet. Tulostaminen

Unix-perusteet. Tulostaminen Unix-perusteet Tulostaminen Tulostaminen unixissa miten tulostin voidaan liittää? määrityksiä Printteri: fyysinen laite kiinni jossain tietokoneessa tai sitten verkossa verkkokortin avulla Printterin nimi

Lisätiedot

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO

TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TIETOKONEYLIASENTAJAN ERIKOISAMMATTITUTKINTO TEHTÄVÄ 2: Symantec Endpoint Protection Manager, SEPM keskitetyn tietoturva hallintaohjelmiston asennus, sekä vaadittavien palveluiden/roolien käyttöönottaminen

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU. Ubuntu. Yukun Zhou KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Ubuntu Yukun Zhou 2014 Yukun Zhou Harjoitustyö 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 2 2. JULKAISUT... 3 3. SUOSIO... 4 4. ASENNUS... 4 5. TURVALLISUUS... 4 6. PAKETTIENHALLINTA...

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys Jyrki Soini TeliaSonera 1 IPv6 toimi nyt IPv4 osoitteet loppumassa hyvää vauhtia keskusvarasto (IANA) jakoi viimeiset osoitelohkot 3.2.2011 RIPE arvioi

Lisätiedot

TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta

TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta TW- EAV510 ketjutustoiminto (WDS): Kaksi TW- EAV510 laitetta WDS- VERKON RAKENTAMINEN OSA 1: JOHDANTO WDS- tekniikalla voidaan jatkaa langatonta verkkoa käyttämällä tukiasemia siltana, jolloin verkkoa

Lisätiedot

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri

Palomuurit. Palomuuri. Teoriaa. Pakettitason palomuuri. Sovellustason palomuuri Palomuuri Teoriaa Palomuurin tehtävä on estää ei-toivottua liikennettä paikalliseen verkkoon tai verkosta. Yleensä tämä tarkoittaa, että estetään liikennettä Internetistä paikallisverkkoon tai kotikoneelle.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Tietotekniikan koulutusohjelma / Tietoverkkotekniikka Kristopher Vuorela UBUNTUN ASENNUS JA ALKEET 206101312 Linux järjestelmät Lukukausi: Kevät 2015 Työ valmistui: 15.04.2015

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA!

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA! LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA! Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

Lumejärjestelmä Xen. Reino Miettinen

Lumejärjestelmä Xen. Reino Miettinen Lumejärjestelmä Xen Reino Miettinen Miksi lumepalvelin Jos jokaiselle sovellukselle tarvitaan oma palvelimensa, niin tämä johtaa helposti raudan hukkakäyttöön. Taloudellisempaa on rakentaa lumepalvelimista

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen

Näin asennat MS-DOS käyttöjärjestelmän virtuaalikoneeseen Näissä ohjeissa käydään läpi Microsoftin MS-DOS 6.22 -käyttöjärjestelmän asennus Microsoftin Virtual PC 2007 -virtuaalikoneeseen. Asennusta varten sinulla on oltava Virtual PC 2007 asennettuna tietokoneellasi

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

TIETOKONEET JA VERKOT. 15.5.2013 v.1.4

TIETOKONEET JA VERKOT. 15.5.2013 v.1.4 Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa erityisesti kotimaassaan ja tällä kertaa Joensuuhun. Paten Bitti tuottaa sovelluksia pääasiallisesti

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Verkkolisenssin käyttöönotto

Verkkolisenssin käyttöönotto 6.1.2019 Mathcad verkkolisenssit, jotka kutsutaan kelluviksi (floating) lisensseiksi, ovat palvelimella olevia lisenssitiedostoja, jotka työkoneet voi varata ja antaa käyttäjälle Mathcadin käyttöoikeudet.

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

ZENworks Application Virtualization 11

ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks Application Virtualization 11 ZENworks / perinteinen asennus ZENworks virtualisointi Ei erillistä asennusta Ei vaadita erilisiä oikeuksia Oletusasetukset mukana Eri versiot samanaikaisesti Sama

Lisätiedot

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen

CVS. Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen CVS Versionhallintajärjestelmä Kätevä väline usein päivitettävien tiedostojen, kuten lähdekoodin, hallitsemiseen Käytetään komentoriviltä, myös graafisia käyttöliittymiä saatavilla CVS Kaikki tiedostot

Lisätiedot

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla

Tulostimen asentaminen Software and Documentation -CD-levyn avulla Sivu 1/6 Yhteysopas Tuetut käyttöjärjestelmät Software and Documentation -CD-levyltä voi asentaa tulostinohjelmiston seuraaviin käyttöjärjestelmiin: Windows 7 Windows Server 2008 R2 Windows Server 2008

Lisätiedot

TI09. Seminaarityö 7.11.2011. Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011.

TI09. Seminaarityö 7.11.2011. Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011. 1(8) Seminaarityö 7.11.2011 Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011 Opiskelijaryhmä: Opiskelija: TI09 Markus Varjola Seminaarityön aihe: Iptables

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

Itseasennusohje. Elisa ADSL. M1122-verkkopääte ADSL

Itseasennusohje. Elisa ADSL. M1122-verkkopääte ADSL Itseasennusohje M1122-verkkopääte 1 (6) Verkkopäätteen sisältö: M1122 -verkkopääte Virtajohto Ethernet- suorakaapeli Linjajohto puhelinpistokkeeseen Konfaukseen tarvittava muunnin suorakaapelista COM1-porttiin

Lisätiedot

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla.

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla. 1 Odoo ohjelman demokäyttöön riittää, että asentaa ohjelmiston, ja tietokannan. Jos päättää ottaa ohjelmiston tuotannolliseen käyttöön, on päivitettävä myös XML raporttipohjat, sekä syötettävä yrityksen

Lisätiedot

ERICSSON HM410DP ASENNUSOHJE

ERICSSON HM410DP ASENNUSOHJE ERICSSON HM410DP ASENNUSOHJE 2 ERICSSON HM410DP ASENNUSOHJE... 3 KAAPELEIDEN KYTKENNÄT...3 ASETUKSET JA KONFIGUROINTI...4 TIETOKONEEN ASETUKSET...4 HM410:N KONFIGUROINTI...4 CONFIGURATION WIZARD... 6 Reititetty

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa. Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi

Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa. Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi Redundanttisuus kontrolleripohjaisessa langattomassa lähiverkossa Hakkarainen, Joni Vanhala, Pasi Työn tavoite Rakentaa Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tiloihin vikasietoinen eli redundanttinen kontrolleripohjainen

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto

Sähköpostitilin käyttöönotto Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 1.0 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi Sivu 1 / 16 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.2 Tietojen

Lisätiedot

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje 1 SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje SQL Server 2005 Express Edition on Microsoftin tietokantaohjelmiston ilmaisversio. Asennukset tulee tehdä käyttäjätunnuksella, jolla on administrator-oikeudet.

Lisätiedot

Novapoint 16.20 Lisensiointi. Copyright 2006, ViaNova IT AS. All rights reserved 1

Novapoint 16.20 Lisensiointi. Copyright 2006, ViaNova IT AS. All rights reserved 1 Novapoint 16.20 Lisensiointi Copyright 2006, ViaNova IT AS. All rights reserved 1 Sisällysluettelo Työasemakohtainen lisensiointi... 3 Laitteistolukon (USB-lukon) ajurin asennus...3 Laitteistolukon (USB-lukon)

Lisätiedot

Valppaan asennus- ja käyttöohje

Valppaan asennus- ja käyttöohje Versio Päiväys Muokkaaja Kuvaus 0.9 16.2.2006 Tuukka Laakso Korjattu versio 0.1 Antti Kettunen Alustava versio Sisällysluettelo 1 Johdanto...2 2 Valppaan asennus...3 2.1 Valppaan kääntäminen...3 2.2 Valmiiksi

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

Sonera Desktop Security Asennusohje 2005

Sonera Desktop Security Asennusohje 2005 Sonera Desktop Security Asennusohje 2005 Sonera Desktop Security - Asennusohje 2 (10) Tervetuloa Sonera Desktop Security -palvelun käyttäjäksi! Tässä dokumentissa on yleisellä tasolla kuvattu Sonera Desktop

Lisätiedot

1.1 Palomuuri suunnitelma

1.1 Palomuuri suunnitelma Työ oli osa IT-palveluiden hallinta ja tietoturva kurssia, joka on osa kolmannen vuoden moduuliopintoja. Työssä keskityttiin lähinnä ingress-filteröintiin, eli filteröidään liikenne sen tullessa sisäänrajapintaan.

Lisätiedot

Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004. Niko Suominen niko@netlab.hut.fi

Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004. Niko Suominen niko@netlab.hut.fi Pikaohje IPv6-ominaisuuksiin FreeBSD-järjestelmässä Päivitetty 29.1.2004 Niko Suominen niko@netlab.hut.fi Perusteet reitittimen konfiguroinnissa IPv6-protokollapinon käyttöönotto Aivan ensimmäiseksi pitää

Lisätiedot

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset

FuturaPlan. Järjestelmävaatimukset FuturaPlan Järjestelmävaatimukset 25.1.2017 2.2 Hermiankatu 8 D tel. +358 3 359 9600 VAT FI05997751 33720 Tampere fax. +358 3 359 9660 www.dbmanager.fi i Versiot Versio Päivämäärä Tekijä Kommentit 1.0

Lisätiedot