JÄRJESTÖT, VAIKUTTAVUUS JA RAHA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄRJESTÖT, VAIKUTTAVUUS JA RAHA"

Transkriptio

1 JÄRJESTÖT, VAIKUTTAVUUS JA RAHA YHTEISKUNNALLISTEN HYÖTYJEN MITTAAMINEN SROI- MENETELMÄLLÄ V A I K U T U S T E N A R V I O I N N I N M E N E T E L M Ä S E M I N A A R I S E T L E M E N T T I J U H A K L E M E L Ä

2 SROI:n ideana ei ole talouden ylivalta, vaan sen osoittaminen, että myös sosiaalisilla, terveydellisillä ja ympäristöllisillä teoilla ja asioilla on taloudellista arvoa.

3 SROI: Mitä se on ja mihin sitä käytetään? SROI eli Social Return on Investment suomeksi: sijoitetun pääoman sosiaalinen tuotto tai sijoitetun pääoman yhteiskunnallinen tuotto tai investoinnin yhteisötuotto tai? SROI:lla ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä. SROI on tarkoitettu organisaatioiden ja projektien taloudellisen, yhteiskunnallisen ja ympäristöön liittyvän vaikuttavuuden arviointiin. Menetelmä sopii erityisen hyvin kolmannen sektorin toimijoiden, siis lähinnä järjestöjen käyttöön

4 SROI-menetelmän avulla on mahdollista: selventää ja ymmärtää omaa toimintaa ja arvontuottamisprosessia, auttaa toiminnan ohjaamisessa ja kehittämisessä, tehdä työn merkitystä näkyväksi sidosryhmille (oma henkilökunta mukaan lukien) sekä suurelle yleisölle ja vakuuttaa nykyisiä ja potentiaalisia rahoittajia toiminnan hyödyllisyydestä ja tarpeellisuudesta.

5 SROI:n avulla selvitetään 1) miten ja 2) kuinka paljon organisaatio tai projekti tuottaa vaikutuksia ja hyötyjä. Hyödyt, eli rahana ilmaistu vaikuttavuus, suhteutetaan niiden tuottamisesta aiheutuneisiin kustannuksiin paitsi prosessin tarkan kuvauksen avulla, myös laskemalla SROI-arvo eli hyötyjen ja kustannusten osamäärä. Rahan käyttö vaikuttavuuden mittana SROI-menetelmässä tähtää ensisijaisesti siihen, että saadaan yksinkertaisella ja konkreettisella tavalla näkyviin se arvo, joka sisältyy asioihin ja toimintaan, joiden mittaaminen ja esiin tuominen on yleensä hankalaa.

6 Priorisointi: Järjestöjen päätehtävänä on tuottaa tarkoituksensa ja päämääriensä mukaisia hyviä asioita. SROI ja kustannuslaskenta ovat välineitä tavoitteen saavuttamiseksi, eivät itsetarkoitus.

7 SROI-tyypit SROI:ta on kahta tyyppiä: taaksepäin katsova (evaluative) ja eteenpäin katsova (forecast). Suomeksi voimme nimittää SROI-versioita esimerkiksi arvioivaksi SROI:ksi (evaluative) ja ennakoivaksi SROI:ksi (forecast). Ensimmäisessä tapauksessa mitataan jo toteutunutta toimintaa, kun projekti tai organisaatio on toiminnassa, ja toisessa tehdään ennuste oletuksella, että toiminta saavuttaa tavoitteensa.

8 SROI:n periaatteet 1 Osallistaminen: ota sidosryhmät avuksi analyysiin. 2 Ymmärtäminen: selvitä, mitä analysoitava toiminta muuttaa yhteisössä tai ympäristössä. 3 Arvottaminen: selvitä, minkä arvoisia toiminnan tulokset ovat. 4 Olennaisuus: sisällytä analyysiin vain olennaiset asiat. 5 Ansiot: lue toiminnan ansioksi vain se, mitä itse toiminta on oikeasti tuottanut. 6 Läpinäkyvyys: selitä asiat selkeästi ja kattavasti. 7 Varmentaminen: anna riippumattoman tahon tarkistaa tulokset.

9 SROI-analyysin vaiheet ja tehtävät Kokonaisuus:

10 SROI-analyysissa on toki työtä, mutta analyysi on menettelyltään hyvin johdonmukainen. SROI-menetelmä on tarkoitettu käytettäväksi (mm.) kansalaisyhteiskunnan ja järjestöjen tasolla: erilaisissa käytännön projekteissa ja organisaatioissa. Niinpä numerokammo tai liika täydellisyyden tavoittelu eivät saisi nousta esteiksi SROI:n käytölle.

11 SROI:n suorittaminen havainnollistus esimerkin avulla Esimerkkinä välityömarkkinaorganisaatio VERSTAS ry. VERSTAS ry toimii kierrätysalalla. VERSTAS ry tuottaa sijaintikunnalleen palveluja tarjoamalle kunnan pitkäaikaistyöttömille palkkatukityötä, kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilumahdollisuuksia.

12 1 Määrittele analyysin kohde ja tarkoitus Mikä projekti tai organisaatio tai sen osatoiminto, mikä toiminnon sijaintipaikka ja mikä ajanjakso ovat tarkasteltavina? Mihin tarkoitukseen tai tarkoituksiin SROI-analyysi tehdään? SROI-analyysissa on määriteltävä selkeästi analyysin kohde ja tarkoitus. VERSTAS ry:ssä SROI:ta ajateltiin käyttää erityisesti julkisuustyössä sekä projektirahoituksen hakemisessa. Tehtiin ennakoiva SROI-analyysi vuoden ajalle.

13 2 Tunnista sidosryhmät ja konsultoi niitä Mitkä henkilöt, ryhmät tai organisaatiot ovat sellaisia, VERSTAS ry:llä on useita sidosryhmiä: työllistetyt henkilöt vakinaisesti palkattu henkilökunta sijaintikunta (niin toiminnan tukijana, kunnallisveron kerääjänä kuin sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajana) valtio (niin palkkatuen maksajana kuin valtion tuloveron kerääjänä) paikalliset yritykset ja yhdistykset ympäristö että niillä on vaikutusta oman projektin tai organisaation toimintaan, tai sellaisia, että oma toiminta vaikuttaa niihin?

14 Analyysiin mukaan otettavien sidosryhmien valinnassa sovelletaan SROI:n olennaisuuden periaatetta. VERSTAS ry:n analyysin ulkopuolelle sidosryhmistä jäävät: yritykset yhdistykset Kunta ja valtio on yhdistetty julkiseksi sektoriksi Vakituinen henkilökunta on jätetty pois esityksen yksinkertaistamiseksi. Informaation keruu voi tapahtua monin eri tavoin: puhelinkeskustelut, muodolliset ja epämuodolliset tapaamiset, teemahaastattelu, pienimuotoiset kyselyt jne.

15 Kaiken kaikkiaan:

16 3 Kartoita vaikuttavuustekijät ja -prosessi Mitä kukin sidosryhmä tuo organisaation tai projektin toimintaan? Mitä kukin sidosryhmä saa organisaatiolta tai projektilta, eli millaisia konkreettisia asioita syntyy ja mitä tavoitteita saavutetaan? Organisaation tai projektin toimintaperiaate, järki ja logiikka se, millä tavalla toiminta tuottaa haluttuja hyviä muutoksia kohderyhmänsä ihmisissä tai ympäristössä kirjataan SROImenetelmässä niin kutsuttuun vaikutuskarttaan (impact map). Vaikutuskartan avulla toteutetaan SROI:n ymmärtämisen periaatetta.

17 Vaikuttavuuskarttaan tiivistetään: muutoksen teoria muutoslogiikka ohjelmateoria: Panokset eli kustannukset Tuotokset Tulokset Rahamääräistäminen Rahamääräistetty vaikuttavuus eli hyöty Kyseessä on siis perinteinen vaikuttavuusketju-ajattelu. Panoksilla (inputs) tarkoitetaan niitä resurssi-investointeja, joiden avulla organisaation tai projektin toiminta on mahdollista. Tuotokset (outputs) ovat toiminnan konkreettisia seurauksia. Tulokset (outcomes) ovat niitä taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristöön liittyviä päämääriä, joita pyritään ja eriasteisesti myös onnistutaan toteuttamaan.

18 Vaikutuskartan alkuosa:

19 4 Muodosta tulosindikaattorit Mistä tiedämme, että tavoiteltuja tuloksia syntyy? Indikaattoreiden (indicators; mittarit ) avulla selvitetään, kuinka hyvin vaikutuskarttaan kirjatut tulokset (outcomes), tai pikemminkin tavoitellut tulokset, toteutuvat.

20 5 Kerää aineisto Miten saamme kerättyä mittaamiseen ja tulosten todentamiseen tarvittavan informaation? Informaation keruu ei oikeastaan sijoitu mihinkään tiettyyn vaiheeseen SROI-työtä Osa tiedoista on ehkä jo olemassa organisaatiolla tai projektilla. Aineisto voi muodostua ja kertyä osana organisaation toiminnan vakiintunutta seurantaa. Tietoa voi olla saatavissa muilta alan organisaatio- tai projektitoimijoilta tai alaa tutkivilta. Tietoa voidaan saada sidosryhmiltä esimerkiksi lomakekyselyin, haastatteluin tai vaikkapa sidosryhmille järjestetyn seminaarin avulla.

21 6 Arvota mittaustulokset rahallisesti Miten voimme ilmaista tulokset euromääräisinä? SROI-analyysi on sukua kustannus-hyötyanalyysille ja edellyttää saavutettujen tulosten arvottamista (vrt. SROI-periaatteet) euroina. Tulosten euroiksi muuttamisen operaatiota kutsutaan rahamääräistämiseksi (monetisation). Usein tämä ei ole ongelma ensinkään: esim. nettotulo, verojen määrä, Joskus tarvitaan korvikemittareita (-muuttujia) eli proxyja: esim. työkyvyn ylläpito korvattuna työeläkekuntoutuksen palvelukustannuksilla tai ympäristökuorm. väheneminen korv. vältetyillä kaatop. maksuilla

22 7 Laske vaikuttavuus Mikä osa havaituista vaikutuksista on organisaation tai projektin omaa ansiota? Organisaation tai projektin vaikuttavuudella (impact) tavoiteltavana tai kohteena olevaan asiaan tarkoitetaan sitä osaa tuloksista (outcomes) jotka ovat organisaation tai projektin omaa ansiota. Tässä toteutetaan siis yhtä SROI:n periaatteista. Vaikuttavuus selvitetään vähentämällä mitatuista tuloksista se osuus, joka johtuu muista seikoista tai muiden toimijoiden vaikutuksesta.

23 Osuuden arvioimiseksi laskennassa tarkastellaan niin sanottuja vaikuttavuutta vähentäviä tekijöitä. Niitä ovat ovat turha panostus -tekijä (deadweight) muun toimijan ansiota -tekijä (attribution) syrjäyttämis-tekijä (displacement). Luonteeltaan hieman erilainen vaikuttavuutta vähentävä tekijä on vaimenemis-tekijä (drop-off)

24 Vaikutuskartan jatko:

25 Vaimenemis-tekijän lisäksi ajan kuluminen vaikutusten tai vaikuttavuuden jatkuessa pidempään otetaan huomioon myös toisella tavalla. Tulevaisuudessa odotettujen rahasummien nimellisarvot on diskontattava (discount).

26 8 Laske SROI-suhdeluku Mikä on saavutettujen hyötyjen suhde kustannuksiin? SROI-arvo, SROI-vertailuarvo, SROI-suhdeluku tai SROI-luku (SROI-ratio) on yhteenlaskettujen rahamääräisten hyötyjen (benefits) suhde yhteenlaskettuihin kustannuksiin eli investointeihin. Kun SROI-arvo on suuruudeltaan 1, hyödyt riittävät tasan kattamaan panostusten (investointien) arvon. VERSTAS ry:n esimerkissä SROI-arvoksi saadaan: / ,76

27 9 Tee herkkyysanalyysi Kuinka paljon SROI-suhdeluku muuttuu, jos jotain tai joitakin laskennan taustalla olevista oletuksista muutetaan? SROI-tuloksen taustalla on usein runsas joukko harkinnanvaraisia oletuksia tarvitaan herkkyysanalyysia (sensitivity analysis). Analyysi selvittää, mikä on oletusten merkitys lopputuloksen kannalta. Muutetaan analyysissa käytettyjä lukuarvoja esimerkiksi korvikemittarin tai ns. vaikuttavuutta vähentävän tekijän arvoa ja katsotaan, kuinka herkästi laskennan tulos muuttuu toimenpiteen seurauksena.

28 10 Raportoi ja viesti tuloksista, kehitä toimintaa Miten SROI-laskentaa ja sen tuloksia voidaan käyttää organisaation tai projektin sekä sen sidosryhmien hyödyksi? SROI-analyysilla voidaan vastata hyvin erilaisiin tarpeisiin. Tällaisia ovat: julkisuus, toiminnan ymmärtäminen sekä toiminnan kehittäminen rahoituksen saaminen.

29 Menetelmän käytön ja kehittämisen haasteet SROI on enemmän taitoa kuin tiedettä. Alla on lueteltu joitakin seikkoja, jotka pitää tiedostaa ja ottaa huomioon, kun SROI:ta käytetään. SROI-mallit ovat tapaussidonnaisia. Muutoksen logiikan ymmärtäminen on on myös tärkeää Rahamääräistäminen hyötyisi standardeista - apuna proxypankit? Harkinnanvaraisten päätösten merkitys ja kontrollointi

30 Loppusanoja ja kannustusta SROI:n tekemiseen ryhtyville Muutama yleinen ohje tai neuvo SROI-laskentaan: - Ota avoin ja positiivinen asenne vaikuttavuuden selvittämiseen. - Varmista toiminnanjohdon tuki. - Kokoa organisaation sisältä motivoitunut tiimi - Käytä organisaatiossa jo olemassa olevaa informaatiota hyväksi. - Palkkaa tarpeen tullen apuun pätevä ja innostunut asiantuntija.

31 Lisätietoja SROI-oppaat: Nicholls, Jeremy & Lawlor, Eilis & Neitzert, Eva & Goodspeed, Tim (2012) A Guide To Social Return On Investment, 2nd ed., The SROI Network, URL: Klemelä, Juha (2016) Järjestöt, vaikuttavuus & raha SROIarviointimenetelmä. SOSTEn julkaisuja 1/2016. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry. URL: Raporttiesimerkki: Sinervuo, Veli-Pekka & Vuorinen, Miikka & Klemelä, Juha (2015) Volume - Voimaa Luovista Menetelmistä, Strength from Creative Methods. Calculating the Social Impact of the Volume Project in Helsinki: Sosped foundation. URL: Aktiivinen SROI-organisaatio: Social Value UK. URL:

32 Blogi :

33 Kiitos kuulijoille!

SOSTE OPAS JUHA KLEMELÄ. Järjestöt, vaikuttavuus & raha SROI. -arviointimenetelmä

SOSTE OPAS JUHA KLEMELÄ. Järjestöt, vaikuttavuus & raha SROI. -arviointimenetelmä JUHA KLEMELÄ SOSTE OPAS Järjestöt, vaikuttavuus & raha SROI -arviointimenetelmä Järjestöt, vaikuttavuus & raha SROI -arviointimenetelmä SOSTEn julkaisuja 1/2016 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, 2016

Lisätiedot

Kokemuksia järjestöjen ja kunnan yhteistyötä tukevan toiminnan taloudellisten vaikutusten arvioinnista

Kokemuksia järjestöjen ja kunnan yhteistyötä tukevan toiminnan taloudellisten vaikutusten arvioinnista Kokemuksia järjestöjen ja kunnan yhteistyötä tukevan toiminnan taloudellisten vaikutusten arvioinnista Taloudellisen arvioinnin (menetelmä)verkoston tapaaminen 2.6.2016 Tiivistetään verkoston nimeä ja

Lisätiedot

Kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus. Luonnos toimintamalliksi

Kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus. Luonnos toimintamalliksi Kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus Luonnos toimintamalliksi Mikä on kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus malli? SOSTEn organisoima ja järjestöille suunnattu vuoden kestävä, yhteisöllinen kehittämiskokonaisuus,

Lisätiedot

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija

Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä Antti Pelto-Huikko, erityisasiantuntija Vaikuttavuusketju toiminnan jäsentämisessä ja arvioinnin suunnittelussa - pohjaa maakunnallisten Järjestö 2.0 - hankkeiden vaikuttavuusketjun laadintaan Järjestö 2.0 -työryhmäpäivä 13.11.2017 Antti Pelto-Huikko,

Lisätiedot

Sosiaalisen vaikuttavuuden arviointi välityömarkkinoilla

Sosiaalisen vaikuttavuuden arviointi välityömarkkinoilla Sosiaalisen vaikuttavuuden arviointi välityömarkkinoilla Välkky-hankkeen MUUTOS-koulutus 19.2.2010 Jaana Merenmies Ohjelma Sosiaalisen vaikuttavuuden arvioinnin merkitys ja hyödyt Sosiaalisen vaikuttavuuden

Lisätiedot

Liikkuja polku verkostotapaaminen

Liikkuja polku verkostotapaaminen Liikkuja polku verkostotapaaminen 29.11.2018 Antti Pelto-Huikko Juha Heikkala Järjestön strateginen johtaminen Vaikuttavuuden arviointi Järjestöjen vaikuttavuus Vaikuttavuusketjut Vaikuttavuusketju on

Lisätiedot

Panosta kirjastoon tuota arvoa

Panosta kirjastoon tuota arvoa Panosta kirjastoon tuota arvoa Markku Laitinen, Suunnittelija, Kansalliskirjasto Vaikuttavuuden arvo seminaari 29.10.2014, Helsinki Käytä tietoa, käytä valtaasi osoita vaikuttavuutta! Tieto on valtaa,

Lisätiedot

Yhteiskunnallisten yritysten vaikutukset näkyväksi Sofie menetelmällä

Yhteiskunnallisten yritysten vaikutukset näkyväksi Sofie menetelmällä Yhteiskunnallisten yritysten vaikutukset näkyväksi Sofie menetelmällä FinSERN-jäsentapaaminen 5.9.2011 Jaana Merenmies Syfo Oy yhteiskunnallinen yritys 1 Miksi arvioida yhteiskunnallisia vaikutuksia? 2

Lisätiedot

Toiminnan seuranta ja vaikuttavuuden arviointi

Toiminnan seuranta ja vaikuttavuuden arviointi Toiminnan seuranta ja vaikuttavuuden arviointi Perhekeskus palvelumallina seminaari 28. 29.8.2008 Nina K. Hyttinen Seuranta ja arviointi perhekeskustoiminnan tukena Miksi seurantaa ja arviointia? Dokumentoitu

Lisätiedot

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni

TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015. Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni TARKASTUSVALIOKUNTA 7.10.2015 Minna Ainasvuori JHTT, Liiketoimintajohtaja BDO-konserni 1 VUOSIKERTOMUKSESTA JA RAPORTOINNISTA 2 RAPORTOINNISTA Mikä on tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen (vuosikertomuksen)

Lisätiedot

Millaisia tuloksia halutaan näkyville?

Millaisia tuloksia halutaan näkyville? Yhteiskunnallisen yrityksen toiminnan ja vaikutusten arviointi Välkky-hanke, sosiaalisten yritysten teema- ja kehittämisryhmä 8.4.2010 Jaana Merenmies, Syfo Millaisia tuloksia halutaan näkyville? tarve

Lisätiedot

Mittaamisen maailmasta muutamia asioita. Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori

Mittaamisen maailmasta muutamia asioita. Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori Mittaamisen maailmasta muutamia asioita Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT TOIMIA-verkoston koordinaattori SISÄLTÖ 1. Mittari vs. indikaattori vs. menetelmä - mittaaminen 2. Luotettavat mittarit 3. Arvioinnin

Lisätiedot

Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta?

Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta? Mistä puhutaan kun puhutaan hyvinvointitaloudesta? Kunta-järjestö yhteistyöseminaari, 23.9.2015 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE Esityksen sisällys 1. Mitä on hyvinvointitalous?

Lisätiedot

HANKETYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI

HANKETYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI HANKETYÖN VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTI Mitä vaikuttavuus on? Vaikuttavuuden arviointi? Kokemuksia Anu Räisänen 2012 Tuloksellisuuden käsitteistö (VM) Tuloksellisuus tehokkuus taloudellisuus suoritteet tulokset/tuotokset

Lisätiedot

Tulokset ja niiden rahamääräistäminen. Ennakkotehtävä kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus

Tulokset ja niiden rahamääräistäminen. Ennakkotehtävä kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus Tulokset ja niiden rahamääräistäminen Ennakkotehtävä kustannusvaikuttavuuden vertaissparraus 15.6.2017 Taustatiedot Music Against Drugs -kokonaisuuden kehittämisprojektista Projektissa kehittämisvuosi

Lisätiedot

Ajatuksia liikunta- ja hyvinvointiohjelman arvioinnista. Nuori Suomi ry 12.9.2012 Arviointipäällikkö Sanna Kaijanen

Ajatuksia liikunta- ja hyvinvointiohjelman arvioinnista. Nuori Suomi ry 12.9.2012 Arviointipäällikkö Sanna Kaijanen Ajatuksia liikunta- ja hyvinvointiohjelman arvioinnista Nuori Suomi ry 12.9.2012 Arviointipäällikkö Sanna Kaijanen Toiminnan kehittämisen kehä Kehittämistyö ei tapahdu tyhjiössä toimintaympäristön ja asiakkaiden,

Lisätiedot

Hankearvioinnin kehikko - käsitteet

Hankearvioinnin kehikko - käsitteet Hankearvioinnin kehikko - käsitteet Yhteiskuntataloudellinen analyysi = Kannattavuuslaskelma + Vaikutusten analysointi + Toteuttavuuden arviointi Vaikutusten analyysissa tuodaan esiin erityisesti ne hyödyt

Lisätiedot

ARTSI-toiminta Järjestöille tukea oman toiminnan systemaattiseen arviointiin ja kehittämiseen , Pori Kimmo Terävä

ARTSI-toiminta Järjestöille tukea oman toiminnan systemaattiseen arviointiin ja kehittämiseen , Pori Kimmo Terävä ARTSI-toiminta Järjestöille tukea oman toiminnan systemaattiseen arviointiin ja kehittämiseen 13.4., Pori Kimmo Terävä Tänään.. Taustaa: Järjestöjen toimintaympäristö muutoksessa Mikä Artsi on? Vaikuttavuusketju

Lisätiedot

Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö haastaa perinteiset mittaustavat

Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö haastaa perinteiset mittaustavat Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö haastaa perinteiset mittaustavat Kirjastonjohtajien neuvottelupäivät, Lahti 1.10.2015 Markku Laitinen, Kansalliskirjasto markku.laitinen@helsinki.fi Toimintaympäristön

Lisätiedot

UUSIA Network Anne Bland. Vaikuttavuusinvestointi-opintomatka Lontooseen

UUSIA Network Anne Bland. Vaikuttavuusinvestointi-opintomatka Lontooseen 12.11.2014 UUSIA Network Anne Bland Vaikuttavuusinvestointi-opintomatka Lontooseen 12-14.11.2014 UUSIA Network Perustettu syksyllä 2014 (ent. Social Business International Oy) UUSIA Network Oy on yhteiskunnallinen

Lisätiedot

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015

AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN. Heli Koski, ETLA 15.1.2015 1 AVOIMEN DATAN VAIKUTTAVUUS: SEURANTA- JA ARVIOINTIMALLIN KEHITTÄMINEN Heli Koski, ETLA 15.1.2015 2 Taustaa esitutkimuksesta Julkisen datan avaamisen potentiaaliset hyödyt on arvioitu ennakollisissa arvioinneissa

Lisätiedot

Hyvinvointia ja säästöjä...

Hyvinvointia ja säästöjä... Hyvinvointia ja säästöjä... SOCIAL IMPACT BOND SIB SIB-sopimus eli tulosperusteinen rahoitussopimus on työkalu, jonka avulla kunta voi tukea asukkaittensa hyvinvointia ja ehkäistä erilaisia ongelmia. Yksityisiltä

Lisätiedot

AMO ihanneprosessi. Annika Kangas Jukka Tikkanen Rovaniemi 2.-3.9. Metsävarojen käytön laitos, Oulun AMK

AMO ihanneprosessi. Annika Kangas Jukka Tikkanen Rovaniemi 2.-3.9. Metsävarojen käytön laitos, Oulun AMK AMO ihanneprosessi Annika Kangas Jukka Tikkanen Rovaniemi 2.-3.9. Metsävarojen käytön laitos, Oulun AMK Palaute ja informaatio Sidosryhmien ja kansalaisten osallistaminen KMO, maakuntakaava Mela-laskelmat,

Lisätiedot

Hyvinvointi investoinnit hyvinvointitalouden visiossa

Hyvinvointi investoinnit hyvinvointitalouden visiossa Hyvinvointi investoinnit hyvinvointitalouden visiossa Mitä sosiaalinen maksaa? 6. sosiaalialan ajankohtaisfoorumi Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous tiimin päällikkö, SOSTE Esityksen sisällys

Lisätiedot

Tulokset ja vaikuttavuus järjestötyössä

Tulokset ja vaikuttavuus järjestötyössä Antti Pelto-Huikko 050 553 0736 antti.pelto-huikko@ajatustalo.fi Tulokset ja vaikuttavuus järjestötyössä Sote-järjestöjen alueverkoston tapaaminen 19.2.2019 Arvioinnin kehityskaaria Suomessa 90-luvulla

Lisätiedot

MIKSI VAIKUTTAVUUTTA? Vaikuttavuusvalmentamo 29.10

MIKSI VAIKUTTAVUUTTA? Vaikuttavuusvalmentamo 29.10 MIKSI VAIKUTTAVUUTTA? Vaikuttavuusvalmentamo 29.10 AVUSTUSOSASTO RAY 25.10.2016 2 LAKISÄÄTEINEN TEHTÄVÄ Laki raha-automaattiavustuksista 21. Rahaautomaattiyhdistyksen on sopivalla tavalla seurattava myönnettyjen

Lisätiedot

VAIKUTTAVUUS- KETJU 1

VAIKUTTAVUUS- KETJU 1 VAIKUTTAVUUS- KETJU 1 Sisältö Vaikuttavuusketju....... 3 Tarve 4 Visio. 4 Tavoite..... 4 Resurssit...5 Toimenpiteet....5 Tulokset.....5 Vaikuttavuus.....5 Hyvän mitat Tietojen keräämisen suunnitelma 6

Lisätiedot

VAIKUTUKSET, VAIKUTTAVUUS JA KUSTANNUS-VAIKUTTAVUUS

VAIKUTUKSET, VAIKUTTAVUUS JA KUSTANNUS-VAIKUTTAVUUS SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN VAIKUTUKSET, VAIKUTTAVUUS JA KUSTANNUS-VAIKUTTAVUUS Aija Kettunen Tuloksekas, vaikuttava sosiaalinen kuntoutus Hämeenlinna 26.11.2018 Sosiaalisen kuntoutuksen Vaikutukset Tapahtuuko

Lisätiedot

Kohti hyvinvointitaloutta. Johtaja Riitta Särkelä Helsinki

Kohti hyvinvointitaloutta. Johtaja Riitta Särkelä Helsinki Kohti hyvinvointitaloutta Johtaja Riitta Särkelä 6.11.2013 Helsinki Seminaarin tavoitteet Käydä keskustelua hyvinvoinnin ja talouden suhteesta ja niiden keskinäisestä riippuvuudesta Mahdollisuuksista rakentaa

Lisätiedot

Ammatti- ja Järjestölehdet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media

Ammatti- ja Järjestölehdet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media Ammatti- ja Järjestölehdet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media Aikakauslehtien Liitto, Ammatti- ja järjestölehtien tapaaminen Viestintä-Piritta Anne Lindfors @anne_lindfors 3.11.2015, Helsinki www.viestintapiritta.fi

Lisätiedot

Mitä jos arviointi ei olisikaan pakkopullaa?

Mitä jos arviointi ei olisikaan pakkopullaa? Mitä jos arviointi ei olisikaan pakkopullaa? ESR TL 5 hankkeiden yhteinen arviointipäivä. 19.4.2016 19.4.2016 tapani.kauppinen@thl.fi @TapaniKa 1 Onko arvioinnin suorittaminen pakkopullaa Katsottu 67 loppuraporttia

Lisätiedot

Valoa vaikuttavuuteen!

Valoa vaikuttavuuteen! Valoa vaikuttavuuteen! - vaikuttavuuskoulutus Orivesi 11.9.2019 Vaikuttava Yritys Oy Kuka? 3+ Asiantuntija Vaikuttava Yritys Oy Oppaita, videoita, työkaluja ja verkkokursseja vaikuttavuuden arviointiin

Lisätiedot

Luento 9. June 2, Luento 9

Luento 9. June 2, Luento 9 June 2, 2016 Otetaan lähtökohdaksi, että sopimuksilla ei voida kattaa kaikkia kontingensseja/maailmantiloja. Yksi kiinnostava tapaus on sellainen, että jotkut kontingenssit ovat havaittavissa sopimusosapuolille,

Lisätiedot

Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu

Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu www.rahaarattaisiin.fi Varainhankinnan tarpeet ja tavoitteet 62% Varainhankintaa osana työtään tekevien järjestötyöntekijöiden määrän kasvu vuodesta 2011 vuoteen 2016

Lisätiedot

Onko käsitteillä väliä? Käsiteltävänä vaikutus ja vaikuttavuus

Onko käsitteillä väliä? Käsiteltävänä vaikutus ja vaikuttavuus Onko käsitteillä väliä? Käsiteltävänä vaikutus ja vaikuttavuus Taloudellisen arvioinnin verkostotapaamisen 5.9.2016 AINEISTOT Kuvat: ilmainen kuvapankki https://pixabay.com/en/ Miten tämä liittyy taloudelliseen

Lisätiedot

PALVELUJEN TUOTTEISTAMISESTA KILPAILUETUA SEUROILLE

PALVELUJEN TUOTTEISTAMISESTA KILPAILUETUA SEUROILLE PALVELUJEN TUOTTEISTAMISESTA KILPAILUETUA SEUROILLE 29.10.2015 KTT Elina Jaakkola Turun kauppakorkeakoulu Uudenlaisen palvelun kokeilu on haastavaa Kenelle tämä sopii? Mitä tähän kuuluu? Onko tämä hyvä

Lisätiedot

10 Liiketaloudellisia algoritmeja

10 Liiketaloudellisia algoritmeja 218 Liiketaloudellisia algoritmeja 10 Liiketaloudellisia algoritmeja Tämä luku sisältää liiketaloudellisia laskelmia. Aiheita voi hyödyntää vaikkapa liiketalouden opetuksessa. 10.1 Investointien kannattavuuden

Lisätiedot

FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak

FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Mitkä tekijät selittävät sosiaalisen yrityksen perustamista ja tukevat sen menestymisen mahdollisuuksia? alustavia tuloksia FiSERN 1. Tutkija Harri Kostilainen, Diak Näkökulma Miten sosiaalinen yritys

Lisätiedot

Vaikutusten arviointia CASE EkoKuopio

Vaikutusten arviointia CASE EkoKuopio Vaikutusten arviointia CASE EkoKuopio DIAK, Sosiaalitalouden tutkimuskeskus, Virpi Kuvaja-Köllner Kunnat ja järjestöt Kunnat avustavat järjestöjä Kuinka kohdennetaan avustuksia? Järjestöiltä vaaditaan

Lisätiedot

SOTE-järjestöjen alueverkosto

SOTE-järjestöjen alueverkosto SOTE-järjestöjen alueverkosto 19.2.2019 STEAn strategia ARVOT TEHTÄVÄMME STEA vastaa osaltaan siitä, että Veikkauksen tuottoja käytetään tulokselliseen kansalaisjärjestöjen toimintaan. OIKEUDENMUKAISUUS

Lisätiedot

TUNNUSLUKUJEN SEURANNASTA ARVIOINTIIN Mitä tunnuslukuja? Seurannan ja arvioinnin ero? Miten arvioidaan? Anu Räisänen 2014

TUNNUSLUKUJEN SEURANNASTA ARVIOINTIIN Mitä tunnuslukuja? Seurannan ja arvioinnin ero? Miten arvioidaan? Anu Räisänen 2014 TUNNUSLUKUJEN SEURANNASTA ARVIOINTIIN Mitä tunnuslukuja? Seurannan ja arvioinnin ero? Miten arvioidaan? Anu Räisänen 2014 LAATUYMPYRÄ JA Päämäärä ja suunnitelma MENETELMÄT Suunnittelu LAATUYMPYRÄ Prosessit,

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

YYA-SOPIMUS VAIKUTTAVUUTTA EDISTÄVIEN SOPIMUSTEN AIKAANSAAMISEKSI. HanselNetwork 2.0

YYA-SOPIMUS VAIKUTTAVUUTTA EDISTÄVIEN SOPIMUSTEN AIKAANSAAMISEKSI. HanselNetwork 2.0 YYA-SOPIMUS VAIKUTTAVUUTTA EDISTÄVIEN SOPIMUSTEN AIKAANSAAMISEKSI HanselNetwork 2.0 1 Sisällysluettelo 1. Sopimusosapuolet... 2 2. Määritelmät ja termit... 2 3. YYA-sopimuksen kohde ja tavoite... 2 4.

Lisätiedot

Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta?

Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta? Johdatko työhyvinvointia vai jahtaatko tulosta? Mitä työhyvinvointi tuottaa? Jari Honkanen Vastaava työterveyslääkäri Mehiläinen Kuopio 1 9.10.2014 TYHY tapahtuma Työhyvinvoinnin merkitys liiketoiminnan

Lisätiedot

Tuotteistaminen, kannattavuus ja tuottavuus museoissa. Kimmo Levä, FM, MBA Museonjohtaja Mobilia

Tuotteistaminen, kannattavuus ja tuottavuus museoissa. Kimmo Levä, FM, MBA Museonjohtaja Mobilia Tuotteistaminen, kannattavuus ja tuottavuus museoissa Kimmo Levä, FM, MBA Museonjohtaja Mobilia Kenelle ja mitä osaamista museot voivat tuotteistaa ja tarjota? MUUTOKSEN PROSESSI 1. ERILAISET TULOKSET

Lisätiedot

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä?

Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Miksi vaikuttavuuden mittaaminen on tärkeää ja miten sitä voi tehdä? Esimerkkinä realistinen arviointi Vaikuttavuuden määritelmä Vaikuttavuus on saanut merkillisen paljon sananvaltaa yhteiskunnassa ottaen

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics,

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics, www.hanken.fi Hyvät käytännöt sosiaalisen markkinoinnin ja ekosysteemiajattelun näkökulmasta Jonna Heliskoski Sosiaalisen markkinoinnin väitöskirjatutkija

Lisätiedot

Vaikutusajattelu, Jaana Merenmies 13.8.13

Vaikutusajattelu, Jaana Merenmies 13.8.13 Vaikutusajattelu, Jaana Merenmies 13.8.13 Mitä teemme Vapaaehtoislähtöinen Pro-toiminta Asiakaslähtöiset palvelut Vaikuttaa Organi- saatio Vaikutusjohtaminen Organi- saatio = Yhteiskunnallinen ongelma

Lisätiedot

STEA-AVUSTEISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA PALAUTTEEN KERUU

STEA-AVUSTEISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA PALAUTTEEN KERUU STEA-AVUSTEISEN TOIMINNAN ARVIOINTI JA PALAUTTEEN KERUU 29.1.2019 Miten ja mitä mitataan? Mittaa tehokkaalla tavalla tavoitteen mukaista muutosta! Miten ja mitä mitataan? MITTAA tehokkaalla tavalla tavoitteen

Lisätiedot

Miksi vaikuttavuuden osoittaminen on niin tärkeää?

Miksi vaikuttavuuden osoittaminen on niin tärkeää? Miksi vaikuttavuuden osoittaminen on niin tärkeää? Vaikuttavuus ja arviointi etsivässä työsää Valli ry:n seminaarissa 24.8.2018 Petri Uusikylä, Suomen arviointiyhdistys Mitä on arviointi? Arviointi (evaluaatio)

Lisätiedot

Pienjarjestöt-verkosto: syyskuun 2018 tapaamisen ryhmätyöt

Pienjarjestöt-verkosto: syyskuun 2018 tapaamisen ryhmätyöt Pienjarjestöt-verkosto: syyskuun 2018 tapaamisen ryhmätyöt Pienjarjestot_syyskuunRyhmaTyot.pdf Vaikuttavuuden arviointi Ryhmä 1 Arvioinnin keinot STEA-prosessit" Osallistaminen Opitaan muilta Arviointilomakkeet

Lisätiedot

Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry:n toiminnan analysointi vuodelta 2008

Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry:n toiminnan analysointi vuodelta 2008 Meritulli-Heinäpään asukasyhdistys ry:n toiminnan analysointi vuodelta 2008 SYTA-mallin mukaisesti esitettynä SYTA-malli Mallin mukaisesti tarkasteltuja organisaatioita tai organisaation osia Suomessa

Lisätiedot

Palvelutorin onnistumisen edellytykset

Palvelutorin onnistumisen edellytykset Palvelutorin onnistumisen edellytykset Päijät-Häme 24.8.2015 Sisältö 1. Taustaa 2. Sitran Palvelutori lyhyesti 3. Palvelutorin onnistumisen edellytykset Päijät-Hämeessä 2015 KPMG Oy Ab, a Finnish limited

Lisätiedot

Yhteiskunnallinen yritys

Yhteiskunnallinen yritys Yhteiskunnallinen yritys Mahdollistava ohjelmapolitiikka ja innovatiiviset käytännöt - Ison-Britannian kokemukset 13.5.2011 Oulu Anne Bland Social Business International Oy 1 Globaali liike 2 Britannian

Lisätiedot

Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena?

Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena? Onko TOIMIA-tietokannasta apua vammaissosiaalityössä mittarit päätöksen teon tukena? Heli Valkeinen, erikoistutkija, TtT Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, 18.-19.2.2016, Scandic Park Helsinki Mikä on

Lisätiedot

YTYÄ. Rahasta! Jenni Selosmaa

YTYÄ. Rahasta! Jenni Selosmaa YTYÄ. Rahasta! Jenni Selosmaa YTYÄ rahasta Rahan arvo 1. Arvojen viitekehys o Arvokartta o Arvot lyhyesti o Henkilökohtainen arvokartta o Naiset ja miehet arvokartalla o Raha-asiat arvokartalle! o Leijonan

Lisätiedot

Arvioinnin ja seurannan tiekartta

Arvioinnin ja seurannan tiekartta Arvioinnin ja seurannan tiekartta Henna Harju 1 Toiminnan kehittäminen 2 RAY:n seurantajärjestelmä 3 Seurannan ja arvioinnin eroavaisuuksia SEURANTA Seurannassa on päähuomio siinä, miten tavoitteiden mukaisissa

Lisätiedot

SOSIAALINEN TILINPITO Kirsti Santamäki, 28.4.2015

SOSIAALINEN TILINPITO Kirsti Santamäki, 28.4.2015 SOSIAALINEN TILINPITO Kirsti Santamäki, 28.4.2015 Luennon sisältö Mitä sosiaalinen tilinpito tarkoittaa? Keskeisiä käsitteitä sosiaaliseen tilinpitoon liittyen Sosiaalisen tilinpidon prosessi: tavoitteiden

Lisätiedot

Vaikuttavuusinvestoiminen. Petri Hilli, vanhempi neuvonantaja

Vaikuttavuusinvestoiminen. Petri Hilli, vanhempi neuvonantaja Vaikuttavuusinvestoiminen Petri Hilli, vanhempi neuvonantaja 12.12.2017 Vaikuttavuusinvestoiminen (engl. impact investing) on yksityisen pääoman tietoista suuntaamista toimintaan, joka tavoittelee sekä

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus 27.10.2015 Marja Tuomi Päivän ohjelmasta Projektin elinkaari Ideasta suunnitteluun Käynnistämisen haasteet Suunnitelmasta toteutukseen Palautteen

Lisätiedot

Työpajatoiminnan vaikuttavuus esille tietoa ja käytännön vinkkejä mittaamiseen. Vamos palvelut Vesa Sarmia

Työpajatoiminnan vaikuttavuus esille tietoa ja käytännön vinkkejä mittaamiseen. Vamos palvelut Vesa Sarmia Työpajatoiminnan vaikuttavuus esille tietoa ja käytännön vinkkejä mittaamiseen Vamos palvelut Vesa Sarmia Suomessa noin 60 000 nuorta koulutuksen tai työelämän ulkopuolella, joista Vamos kohderyhmää arviolta

Lisätiedot

Vaikuttava viritys Tavoitteet Toiminta Tulokset

Vaikuttava viritys Tavoitteet Toiminta Tulokset Vaikuttava viritys Tavoitteet Toiminta Tulokset 24.3.2010 Mikko Nupponen, Cimo Mar- 10 Esityksen runko Orientaatiota: lähestymistapoja hanketoimintaan Kohti vaikuttavaa hanketta 10 askelta Loppuajatuksia

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA LIIKETOIMINTASUUNNITELMA PROFESSORI MARKKU VIRTANEN HELSINGIN MARKKU KAUPPAKORKEAKOULU VIRTANEN elearning Community Ltd PIENYRITYSKESKUS elearning Community Ltd HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU PIENYRITYSKESKUS

Lisätiedot

Vaikutusten ostaminen maakuntien strategisen johtamisen ytimessä

Vaikutusten ostaminen maakuntien strategisen johtamisen ytimessä Vaikutusten ostaminen maakuntien strategisen johtamisen ytimessä Projektijohtaja Mika Pyykkö Kasvupalvelun markkinan rakentamisen ja ohjauksen seminaari 30.8.2017 Vaikuttavuusinvestoiminen (engl. impact

Lisätiedot

Lähtökohtana projektin ja projektistrategian määrittely

Lähtökohtana projektin ja projektistrategian määrittely Päivi Korhonen Lähtökohtana projektin ja projektistrategian määrittely Projekti: Kertaluontoinen, strateginen, suunniteltu,rajattu, tavoitteinen, resursoitu, johdettu ja arvioitu muutoksen teon instrumentti.

Lisätiedot

Terveyden edistämisen vaikutus vai vaikuttavuus? Vaikuttavuuden seurannan mahdollisuudet

Terveyden edistämisen vaikutus vai vaikuttavuus? Vaikuttavuuden seurannan mahdollisuudet Terveyden edistämisen vaikutus vai vaikuttavuus? Vaikuttavuuden seurannan mahdollisuudet 04.02.2014 HUSn kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistäjien yhteistapaaminen Heli Hätönen, TtT, Eritysasiantuntija

Lisätiedot

Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi

Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi Kannattavaa kumppanuutta kuntouttavalla työotteella Alice Pekkala Kartanonväki-koti www.kartanonvaki.fi Kuntoutus Kartanonväessä Hyvään hoitoon kuuluu aina kuntoutus Huonokuntoisellakin avuttomalla vanhuksella

Lisätiedot

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA. Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry SAKU ry ammatillisen koulutuksen hyvinvoinnin edistämisen KUMPPANINA Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Hyvä hetki ajattelutavan muutokselle ESR-tuen avulla päästiin kehittämään

Lisätiedot

Kansalaisopistojen liitto KoL VAKUUTA LAADULLA. Vapaan sivin päivät 2015/Joensuu Tj Jaana Nuottanen

Kansalaisopistojen liitto KoL VAKUUTA LAADULLA. Vapaan sivin päivät 2015/Joensuu Tj Jaana Nuottanen Kansalaisopistojen liitto KoL VAKUUTA LAADULLA Vapaan sivin päivät 2015/Joensuu Tj Jaana Nuottanen 27.8.2015 MIKSI LAATUTYÖTÄ? Arvioinnilla tulosta, laatutyöllä menestystä! MUUTOSTA PUKKAA Kaikki muuttuu.

Lisätiedot

Laatutähti-työkalu Oulu 1

Laatutähti-työkalu Oulu 1 Laatutähti-työkalu 29.5.2013 Oulu 1 30.5.2013 2 Tehtävät A. Tasapainoinen kokonaisuus B. Seuranta ja arviointi 1. Tietoperusta ja etiikka 2. Kohdentaminen ja suunnittelu 3. Resurssien vahvistaminen 4.

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI KVPS-KONSERNIN LYHYTAIKAISHOIDON PALVELUIDEN VAIKUTUSTEN JA VAIKUTTAVUUDEN ANALYSOINNIN TUKI

LOPPURAPORTTI KVPS-KONSERNIN LYHYTAIKAISHOIDON PALVELUIDEN VAIKUTUSTEN JA VAIKUTTAVUUDEN ANALYSOINNIN TUKI LOPPURAPORTTI KVPS-KONSERNIN LYHYTAIKAISHOIDON PALVELUIDEN VAIKUTUSTEN JA VAIKUTTAVUUDEN ANALYSOINNIN TUKI SISÄLTÖ 1. Hankkeen tausta ja tavoitteet 2. Seurantajärjestelmän sisältö ja mittarit 1. HANKKEEN

Lisätiedot

Lastensuojelu hyvinvointiinvestointina. Jussi Ahokas, pääekonomisti, SOSTE III monitieteiset lastensuojelun tutkimus- ja kehittämispäivät 1.12.

Lastensuojelu hyvinvointiinvestointina. Jussi Ahokas, pääekonomisti, SOSTE III monitieteiset lastensuojelun tutkimus- ja kehittämispäivät 1.12. Lastensuojelu hyvinvointiinvestointina Jussi Ahokas, pääekonomisti, SOSTE III monitieteiset lastensuojelun tutkimus- ja kehittämispäivät 1.12.2017 Esitelmän sisältö Mitä ovat hyvinvointi-investoinnit?

Lisätiedot

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet

Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjen toiminnan arviointi ja JÄRVI-hankkeen kehittämät välineet Järjestöjohdon sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämisfoorumi 30.1.2009 Lahti www.jarvi-hanke.fi Sisältö ja toteutus 30.1. Klo 8.30

Lisätiedot

Katso tästä mitä sinun tulee tietää raportoinnista. Väliraporttipaja

Katso tästä mitä sinun tulee tietää raportoinnista. Väliraporttipaja Katso tästä mitä sinun tulee tietää raportoinnista Väliraporttipaja 23.10.2018 Päivän ohjelma Hankkeet Sekalaista sälää raportointiin löyhästi liittyen Ryhmätyöskentelyä (ilman fläppejä) Ryhmätyön purku

Lisätiedot

Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta

Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta Osallistuminen YVA-menettelyssä koulutus palvelumuotoiluhankkeen tulosten pohjalta 24.01.2019 Hankkeen esittely Taustaa Projektin tavoitteina: Osallistumisen kehittäminen. YVA-menettelyn osallistumisen

Lisätiedot

Etsivän nuorisotyön sisällöt ja vaikuttavuus näkyviin Nuori

Etsivän nuorisotyön sisällöt ja vaikuttavuus näkyviin Nuori Etsivän nuorisotyön sisällöt ja vaikuttavuus näkyviin Nuori2017 28.3.2017 Etsivän nuorisotyön vaikuttavuus ja Sovari-mittari Reetta Pietikäinen Valtakunnallinen työpajayhdistys Sovari sosiaalisen vahvistumisen

Lisätiedot

Hallinnointityökalut liikunnan ja. osana varhaisen tuen mallia

Hallinnointityökalut liikunnan ja. osana varhaisen tuen mallia Hallinnointityökalut liikunnan ja terveyden aktivointiin i tii kk koko henkilöstölle osana varhaisen tuen mallia Tehokkaasti taantuman varalle! Event Brokers EBS Oy/SporttiPassi, Tommy Sarja Event Brokers

Lisätiedot

Vaikuttavat toimet teemapaja. HYTE-vertaisfoorumi Jyväskylä Hyvinvointikoordinaattori Eeva Häkkinen

Vaikuttavat toimet teemapaja. HYTE-vertaisfoorumi Jyväskylä Hyvinvointikoordinaattori Eeva Häkkinen Vaikuttavat toimet teemapaja HYTE-vertaisfoorumi Jyväskylä 9.5.2019 Hyvinvointikoordinaattori Eeva Häkkinen MITÄ VAIKUTTAVUUS ON Vaikuttavuus on palvelun tai toiminnan ansiosta tapahtunut muutos tavoitteeksi

Lisätiedot

SAKU-strategia

SAKU-strategia 1 (6) SAKU-strategia 2012 2016 Sisältö: 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TOIMINTAPERIAATTEET 3. VISIO 3.1 Visio 2016 3.2 Vision mukaiset päämäärät 3.3 Tavoitteet ja menestystekijät 1. TOIMINTA-AJATUS SAKU ry edistää

Lisätiedot

Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä. Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen

Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä. Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen Tietoja TST ry:stä: Yhdistyksen nimi on Turun Seudun TST ry. Kotipaikka on Turku sekä toiminta-alueena

Lisätiedot

<Viitearkkitehtuurin nimi> toimeenpanosuunnitelma

<Viitearkkitehtuurin nimi> toimeenpanosuunnitelma toimeenpanosuunnitelma XX.X.201X Versio: 0.X toimeenpanosuunnitelma XX.XX.201X 2 (7) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin vaikutukset... 3 2.1. Viitearkkitehtuurin vaikutukset toimintaympäristöön...

Lisätiedot

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA

Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA Tavoitteena hyvinvoinnin edistämisen kumppanuus SAKU RY:N STRATEGIA 2012 2016 Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry Lähtökohdat ennen: liikunnan kilpailutoimintaa ja kulttuurikisat

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

maineen johtaminen Maine menestystekijä Aula, P. & Heinonen, J. (2002)

maineen johtaminen Maine menestystekijä Aula, P. & Heinonen, J. (2002) maineen johtaminen Maine menestystekijä Aula, P. & Heinonen, J. (2002) maineen johtaminen Mainejohtamisen prosessi maineanalyysi liiketoiminnan tavoitteet mainestrategia maineen taktiikka mainedialogi

Lisätiedot

Mikä on projekti? J Ä R J E S T Ö H A U T O M O. Matti Forsberg järjestökonsultti Järjestöhautomo Matti Forsberg

Mikä on projekti? J Ä R J E S T Ö H A U T O M O. Matti Forsberg järjestökonsultti Järjestöhautomo Matti Forsberg Mikä on projekti? järjestökonsultti Järjestöhautomo Hanke eli projekti aikataulutettu tietyillä panoksilla kestäviin tuloksiin pyrkivä tehtäväkokonaisuus sillä on oma projektiorganisaatio omat, juuri kyseistä

Lisätiedot

Millainen voisi olla yhteiskunnallisen yrityksen brändi?

Millainen voisi olla yhteiskunnallisen yrityksen brändi? Millainen voisi olla yhteiskunnallisen yrityksen brändi? Ajatusakvaario Onko tilaa, onko tilausta? Työmarkkinoille integroivan yhteiskunnallisen yrittäjyyden mahdollisuudet hoivapalveluissa Dialogifoorumi

Lisätiedot

Seuranta- ja arviointijärjestelmien rakentaminen poikkisektoraalisessa hallinnossa

Seuranta- ja arviointijärjestelmien rakentaminen poikkisektoraalisessa hallinnossa 2013 Seuranta- ja arviointijärjestelmien rakentaminen poikkisektoraalisessa hallinnossa Kolme esimerkkiä Liikunta: Liikuntalaissa (LiikuntaL1054/1998) mainitaan valtion liikuntaneuvoston tehtäväksi muun

Lisätiedot

Kansallisten vaikuttavuusmittareiden kehittäminen yleisille kirjastoille

Kansallisten vaikuttavuusmittareiden kehittäminen yleisille kirjastoille Kansallisten vaikuttavuusmittareiden kehittäminen yleisille kirjastoille Kannattaako yrittää? Varsinais-Suomen maakuntakirjasto on laatimassa yhteistyössä verkostonsa kanssa uusia visioita maakunnan, Vaskin

Lisätiedot

Sosiaalinen arviointi Louhelassa. Synnöve Sternberg 2016

Sosiaalinen arviointi Louhelassa. Synnöve Sternberg 2016 Sosiaalinen arviointi Louhelassa Synnöve Sternberg 2016 Mistä lähdimme Louhela oli mukana Näky-hankkeissa 2008-2014, joissa lähdettiin liikkeelle sosiaalisen tilinpidon menetelmästä ja päästiin sosiaaliseen

Lisätiedot

Toimiva ja vaikuttava työterveysyhteistyö

Toimiva ja vaikuttava työterveysyhteistyö Toimiva ja vaikuttava työterveysyhteistyö Hanna Hakulinen, kehittämispäällikkö Sanna Pesonen, tutkija @TTHvaikuttavuus Toimiva työterveysyhteistyö on työnantajan, työntekijöiden tai heidän edustajiensa

Lisätiedot

SUUNTA. tueksi. kirjoittamaasi kriittisesti. Näin syntyy looginen suhde kunkin suunnitelman osan välille. Suunta

SUUNTA. tueksi. kirjoittamaasi kriittisesti. Näin syntyy looginen suhde kunkin suunnitelman osan välille. Suunta SUUNTA työkalu toiminnan suunnittelun u ja suunnitelman arvioinnin tueksi Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys Mikäli haluat, voit täyttää tähän pohjaan oman suunnitelmasi ja tallentaa esityksen

Lisätiedot

IPT 2 Syventävä työpaja : TVD-prosessi Ryhmätöiden tuotokset

IPT 2 Syventävä työpaja : TVD-prosessi Ryhmätöiden tuotokset IPT 2 Syventävä työpaja 13.6.2018: TVD-prosessi Ryhmätöiden tuotokset Nykytilan kartoitus Miten TVD näkyy ja vaikuttaa nykyisessä toiminnassamme? A) Tavoite: TVD:n avulla tuoteteen tilaajan tavoitteet

Lisätiedot

Yhteisön kehitystyöhön osallistumisen mahdollisuudet ja mallit

Yhteisön kehitystyöhön osallistumisen mahdollisuudet ja mallit Yhteisön kehitystyöhön osallistumisen mahdollisuudet ja mallit Tavoiteltava ketterä projektin kehitysprosessi? ( projektin arki ) Muutamia päiviä Viikko(ja) Kuukausi(a) 0. Projekti-ideavaihe Kehitysaloitteita

Lisätiedot

Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas

Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas 1 (6) Toimintaja rjestelma (johtamisja rjestelma ) opas Sisällys Mikä on toimintajärjestelmä... 2 Hyvä toimintajärjestelmä... 3 Hyödyt... 3 Toimintajärjestelmän rakentaminen... 4 Autamme sinua... 6 Business

Lisätiedot

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä

Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Sovari-vaikuttavuusmittarin hyödyntäminen etsivässä nuorisotyössä Riitta Kinnunen, asiantuntija Valtakunnallinen työpajayhdistys ry Pohjois-Suomen etsivän nuorisotyön päivät, Joutenlampi 10.11.2016 Sovari

Lisätiedot

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Tuote palveluna Nyt Tulevaisuuden mahdollisuudet Taloudellinen potentiaali Elinkaaren pidentäminen Verkoston optimointi Digitaaliset

Lisätiedot

Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa

Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa Toiminnan tehokkuuden mittaaminen ja arviointi yhteiskunnallisten yritysten kontekstissa 17.11.2011 FinSERN1 Hannele Mäkelä Laskentatoimen tohtoriopiskelija Tampereen yliopisto hannele.makela@uta.fi Accounting

Lisätiedot

Kuinka mittaan mediatiedotteen vaikuttavuuden? 24.9.2015 Sanelma Helkearo M-Brain

Kuinka mittaan mediatiedotteen vaikuttavuuden? 24.9.2015 Sanelma Helkearo M-Brain Kuinka mittaan mediatiedotteen vaikuttavuuden? 24.9.2015 Sanelma Helkearo M-Brain M-Brain on globaalisti toimiva tietopalvelu-, teknologia- ja konsultointiyritys Palvelumme ja ratkaisumme on räätälöity

Lisätiedot

Palvelumuotoilusta lisäarvoa yhteisön jäsenille. Pipsa Wilhelms, Yhteisökehittäjä, Kehitystuulet ky

Palvelumuotoilusta lisäarvoa yhteisön jäsenille. Pipsa Wilhelms, Yhteisökehittäjä, Kehitystuulet ky Pipsa Wilhelms, Yhteisökehittäjä, Kehitystuulet ky * Elämänkokemukset PIPSA Mitä minusta voisi olla sinulle? * * Kokemukset Näkemys Mitä mieltä Sinä olet? Onko palvelumuotoilu käsitteenä Sinulle tuttu?

Lisätiedot