MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus"

Transkriptio

1 FI/INS/1116/0001 Version 6, 5 October 2016 MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus

2 Version 6, 5 October 2016 TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL NENÄSUMUTE KERTA ANNOSPAKKAUKSESSA SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON Hyvä lääkäri Lue ja ota huomioon seuraavat tärkeät turvallisuustiedot ennen Instanyl valmisteen määräämistä potilaalle: KÄYTTÖAIHE Instanyl on tarkoitettu käytettäväksi ja sillä on myyntilupa vain läpilyöntikivun hoitoon sellaisilla aikuisilla, joiden kroonista syöpäkipua hoidetaan jo opioideilla. Opioidella annettavaa ylläpitohoitoa saavat potilaat käyttävät vähintään 60 mg suun kautta otettavaa morfiinia vuorokaudessa, vähintään 25 µg ihon läpi annettavaa fentanyyliä tunnissa, vähintään 30 mg oksikodonia vuorokaudessa, vähintään 8 mg suun kautta otettavaa hydromorfonia vuorokaudessa tai vastaavan analgeettisen annoksen jotain muuta opioidia viikon ajan tai pidempään. Älä käytä Instanyl valmistetta: o sellaisten potilaiden hoitoon, jotka eivät aiemmin ole käyttäneet opioideja. Merkittävän hengityslaman riski suurenee, jos potilas ei ole aiemmin käyttänyt opioideja. o minkään muun akuutin tai kroonisen kivun kuin syöpäpotilaan läpilyöntikivun hoitoon o sellaisten potilaiden hoitoon, joita koskevat muut Instanyl valmisteen käytön vasta aiheet: vakavat hengitysvaikeudet tai vaikea ahtauttava keuhkosairaus toistuvat nenäverenvuodot kasvojen alueelle annettu sädehoito yliherkkyys fentanyylille tai muille Instanyl valmisteen sisältämille aineille. o alle 18 vuotiaiden lasten ja nuorten hoitoon, sillä tehoa ja turvallisuutta tämän potilasryhmän lääkityksessä ei ole varmistettu. Instanyl valmistetta saa määrätä vain lääkäri, jolla on asiantuntemusta ja kokemusta opioidien käytöstä syöpäkivun hoidossa. Instanyl nenäsumutetta ei saa käyttää minkään muun lyhytaikaisen kivun tai kiputilan hoitoon.

3 Version 6, 5 October 2016 Valitse potilaat yllä lueteltujen tiukkojen kriteerien mukaan, ja seuraa heidän tilaansa huolellisesti koko hoidon ajan. Varmista, että potilas ymmärtää, miten Instanyl valmistetta käytetään oikein, valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen mukaisesti: 1 suihkaus Instanyl valmistetta yhtä läpilyöntikipukohtausta kohden. Mahdollisuus ottaa lisäannos aikaisintaan 10 minuutin kuluttua, jos läpilyöntikipu ei lievity 10 minuutissa. On tärkeää kerrata potilaalle, että läpilyöntikipukohtausten hoidon välillä pitää kulua vähintään 4 tuntia. Korosta tiheämpään käyttöön liittyviä riskejä. Taustakivun opioidihoidon annosta voi olla tarpeen muuttaa, jos potilaalla on jatkuvasti yli neljä läpilyöntikipukohtausta vuorokaudessa. Vuorokauden aikana saa hoitaa korkeintaan neljää läpilyöntikipukohtausta. Sinun velvollisuutesi on varmistaa, että potilaat ja heidän hoitoonsa osallistuvat henkilöt ovat tietoisia Instanyl valmisteen käyttöön liittyvistä riskeistä, joita ovat esimerkiksi seuraavat: o Yliannostus. Yliannostuksen merkit on kuvattu myöhempänä Varoituksetkohdassa. o Väärinkäyttö. Instanyl valmisteen väärinkäyttöä on esimerkiksi liian monen annoksen ottaminen yhden läpilyöntikipukohtauksen hoitoon tai valmisteen käyttö liian usein. Ks. lisätietoja kohdasta Annostus ja titraus. Väärinkäyttö voi suurentaa lääkeriippuvuuden riskiä. o Lääkeriippuvuus. Toleranssi ja fyysinen ja/tai psykologinen riippuvuus voi kehittyä, jos opioideja, kuten fentanyyliä, käytetään liikaa. o Käyttö väärään tarkoitukseen. Instanyl valmistetta ei saa käyttää muihin tarkoituksiin kuin syöpäpotilaiden läpilyöntikivun hoitoon. Instanyl valmistetta ei saa käyttää sedaation tai hyvänolon tunteen aikaansaamiseksi tai huumausaineena. ANNOSTUS JA TITRAUS Älä vertaa Instanyl valmisteen annosvahvuuksia muihin fentanyylivalmisteisiin. Potilaasi saa parhaan mahdollisen läpilyöntikivun hoidon Instanyl valmisteella kun noudatat valmisteyhteenvedon titrauskaaviota. Titraa annosta porrastetusti, kunnes saavutetaan riittävä kivunlievitys. Seuraa ja arvioi potilaasi kiputilannetta reseptin uusimisen yhteydessä tai vastaanottokäyntien aikana. o Harkitse taustakivun hoidon muuttamista, jos potilaalla on yli neljä läpilyöntikipukohtausta vuorokauden aikana. o Harkitse Instanyl valmisteen annosvahvuuden suurentamista, jos potilas tarvitsee enemmän kuin yhden annoksen (suihkauksen) saman läpilyöntikipukohtauksen hoitoon useamman kerran peräkkäin.

4 Version 6, 5 October 2016 PAKOLLISET TOIMENPITEET Varmista ennen Instanyl valmisteen määräämistä, sinä ja muu opioidien määräämiseen oikeutettu henkilökunta olette tutustuneet valmisteyhteenvetoon (luettavissa EMA:n verkkosivulla). Tutustu Instanyl kerta annosnenäsumutteen käyttöohjeeseen ja varmista, että osaat opettaa potilaille Instanyl nenäsumutteen oikean käsittely ja käyttötekniikan. o Käy potilaiden kanssa läpi koko potilasesite ( Instanyl valmisteen käyttöopas, kerta annospakkaus ) ja huolehdi siitä, että he saavat esitteen mukaansa. Käytä apuna lääkettä määrääville tarkoitettua muistilistaa, joka löytyy tämän esitteen lopusta. SÄILYTYS JA TURVALLISUUS Instanyl valmistetta saavat käsitellä vain potilas ja hänen hoitoonsa osallistuvat henkilöt. Muistuta potilasta, ettei kukaan muu saa koskaan käsitellä tai käyttää valmistetta. Instanyl kerta annosnenäsumutteen saa poistaa lapsiturvallisesta läpipainopakkauksesta vasta juuri ennen kuin potilas käyttää valmistetta. Kerro potilaalle ja hänen hoitoonsa osallistuville henkilöille, että lapsille koituu varaa, jos he altistuvat Instanyl valmisteelle. Varmista, että potilaat ymmärtävät, että estääkseen valmisteen varkauden ja väärinkäytön, heidän pitää säilyttää Instanyl turvallisessa paikassa. Instanyl valmisteen vaikuttava aine fentanyyli kiinnostaa lääkkeitä ja katukaupan huumeita väärinkäyttäviä henkilöitä, minkä vuoksi säilytysohjeita on noudatettava huolellisesti. Lue myös kohta Hävittäminen. VAROITUKSET Tahaton altistuminen Instanyl valmisteelle on hätätilanne, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Jos lapsi altistuu vahingossa valmisteelle, on kyseessä hätätilanne, joka voi ilman asianmukaista hoitoa aiheuttaa kuoleman. Huolehdi siitä, että henkilökunta tunnistaa fentanyylin yliannostuksen / fentanyylimyrkytyksen merkit ja tietää, miten tilanteessa pitää toimia. o Vakavimpia yliannostuksen/myrkytyksen oireita ovat: syvä sedaatio, joka voi johtaa tajuttomuuteen verenpaineen lasku hengityslama, joka voi johtaa hengitysvajeeseen kouristukset kooma. o Kaikissa näissä tilanteissa tarvitaan välitöntä lääkärin hoitoa. Varmista, että potilaat ja heidän hoitoonsa osallistuvat henkilöt tunnistavat yllä kuvatut fentanyylin yliannostuksen / fentanyylimyrkytyksen merkit ja ymmärtävät niiden mahdollisen vakavuuden ja tietävät, miten hätätilanteessa pitää toimia.

5 Version 6, 5 October 2016 Varmista, että potilaat ymmärtävät valmisteeseen liittyvän väärinkäytön ja riippuvuuden mahdollisuuden. HÄVITTÄMINEN Kaikki käyttämättömät Instanyl kerta annospakkaukset palautetaan järjestelmällisesti lapsiturvallisessa läpipainopakkauksessa asianmukaisesti hävitettäviksi paikallisten ohjeiden mukaisesti apteekkiin.

6 Version 6, 5 October 2016 MUISTILISTA INSTANYL KERTA ANNOSNENÄSUMUTETTA MÄÄRÄÄVÄLLE Varmista seuraavat asiat ennen Instanyl kerta annosnenäsumutteen määräämistä Hyväksytty käyttöaihe täyttyy. Nenäsumutteen käyttöohjeet otettu huomioon. Potilaalle on kerrottu, että pakkaus sisältää vain yhden nenäsumuteannoksen (pakkaus sisältää vain yhden lääkeannoksen, ja mäntää saa painaa vasta sitten, kun sumutepullon kärki on sieraimen sisällä, sitä ei saa testata ennen käyttöä). Potilasta on kehotettu tutustumaan Instanyl kerta annospakkauksessa olevaan pakkausselosteeseen. Potilas on tutustunut potilasesitteeseen. Potilaalle on kerrottu fentanyylin yliannostuksen merkeistä ja välittömän lääkärin avun tarpeesta. Potilaalle on kerrottu Instanyl valmisteen liiallisen käytön riskeistä. Potilaalle on kerrottu turvallinen säilytystapa ja neuvottu pitämään valmiste poissa lasten näkyvistä ja ulottuvilta. Potilasta on neuvottu lapsiturvallisen läpipainopakkauksen avaamisessa (kuvattu potilasesitteessä). Potilaalle on neuvottu Instanyl kerta annosnenäsumutteen oikea hävitystapa.

7 Version 6, 5 October 2016 Huomaa Potilasesite ( Instanyl valmisteen käyttöopas, kerta annospakkaus ) on kehitetty potilaita varten. Lisäksi on laadittu toimittamisohje apteekille ja muistilista. Pyydä materiaalia: Takeda Oy Puh S posti: infoposti@takeda.com Instanyl valmisteyhteenvedon/ pakkausselosteen saa myös lataamalla ne EMA:n verkkosivuilta.

8 Version 7, 5 October 2016 MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute

9 Version 7, 5 October 2016 TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL NENÄSUMUTE SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON Hyvä lääkäri Lue ja ota huomioon seuraavat tärkeät turvallisuustiedot ennen Instanyl valmisteen määräämistä potilaalle: KÄYTTÖAIHE Instanyl on tarkoitettu käytettäväksi ja sillä on myyntilupa vain läpilyöntikivun hoitoon sellaisilla aikuisilla, joiden kroonista syöpäkipua hoidetaan jo opioideilla. Opioidella annettavaa ylläpitohoitoa saavat potilaat käyttävät vähintään 60 mg suun kautta otettavaa morfiinia vuorokaudessa, vähintään 25 µg ihon läpi annettavaa fentanyyliä tunnissa, vähintään 30 mg oksikodonia vuorokaudessa, vähintään 8 mg suun kautta otettavaa hydromorfonia vuorokaudessa tai vastaavan analgeettisen annoksen jotain muuta opioidia viikon ajan tai pidempään. Älä käytä Instanyl valmistetta: o sellaisten potilaiden hoitoon, jotka eivät aiemmin ole käyttäneet opioideja. Merkittävän hengityslaman riski suurenee, jos potilas ei ole aiemmin käyttänyt opioideja. o minkään muun akuutin tai kroonisen kivun kuin syöpäpotilaan läpilyöntikivun hoitoon o sellaisten potilaiden hoitoon, joita koskevat muut Instanyl valmisteen käytön vasta aiheet: vakavat hengitysvaikeudet tai vaikea ahtauttava keuhkosairaus toistuvat nenäverenvuodot kasvojen alueelle annettu sädehoito yliherkkyys fentanyylille tai muille Instanyl valmisteen sisältämille aineille. o alle 18 vuotiaiden lasten ja nuorten hoitoon, sillä tehoa ja turvallisuutta tämän potilasryhmän lääkityksessä ei ole varmistettu. Instanyl valmistetta saa määrätä vain lääkäri, jolla on asiantuntemusta ja kokemusta opioidien käytöstä syöpäkivun hoidossa. Instanyl nenäsumutetta ei saa käyttää minkään muun lyhytaikaisen kivun tai kiputilan hoitoon.

10 Version 7, 5 October 2016 Valitse potilaat yllä lueteltujen tiukkojen kriteerien mukaan, ja seuraa heidän tilaansa huolellisesti koko hoidon ajan. Varmista, että potilas ymmärtää, miten Instanyl valmistetta käytetään oikein, valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen mukaisesti: o 1 suihkaus Instanyl valmistetta yhtä läpilyöntikipukohtausta kohden. Mahdollisuus ottaa lisäannos aikaisintaan 10 minuutin kuluttua, jos läpilyöntikipu ei lievity 10 minuutissa. o On tärkeää kerrata potilaalle, että läpilyöntikipukohtausten hoidon välillä pitää kulua vähintään 4 tuntia. Korosta tiheämpään käyttöön liittyviä riskejä. Taustakivun opioidihoidon annosta voi olla tarpeen muuttaa, jos potilaalla on jatkuvasti yli neljä läpilyöntikipukohtausta vuorokaudessa. o Vuorokauden aikana saa hoitaa korkeintaan neljää läpilyöntikipukohtausta. Sinun velvollisuutesi on varmistaa, että potilaat ja heidän hoitoonsa osallistuvat henkilöt ovat tietoisia Instanyl valmisteen käyttöön liittyvistä riskeistä, joita ovat esimerkiksi seuraavat: o Yliannostus. Yliannostuksen merkit on kuvattu myöhempänä Varoituksetkohdassa. o Väärinkäyttö. Instanyl valmisteen väärinkäyttöä on esimerkiksi liian monen annoksen ottaminen yhden läpilyöntikipukohtauksen hoitoon tai valmisteen käyttö liian usein. Ks. lisätietoja kohdasta Annostus ja titraus. Väärinkäyttö voi suurentaa lääkeriippuvuuden riskiä. o Lääkeriippuvuus. Toleranssi ja fyysinen ja/tai psykologinen riippuvuus voi kehittyä, jos opioideja, kuten fentanyyliä, käytetään liikaa. o Käyttö väärään tarkoitukseen. Instanyl valmistetta ei saa käyttää muihin tarkoituksiin kuin syöpäpotilaiden läpilyöntikivun hoitoon. Instanyl valmistetta ei saa käyttää sedaation tai hyvänolon tunteen aikaansaamiseksi tai huumausaineena. ANNOSTUS JA TITRAUS Älä vertaa Instanyl valmisteen annosvahvuuksia muihin fentanyylivalmisteisiin. Potilaasi saa parhaan mahdollisen läpilyöntikivun hoidon Instanyl valmisteella kun noudatat valmisteyhteenvedon titrauskaaviota. Titraa annosta porrastetusti, kunnes saavutetaan riittävä kivunlievitys. Seuraa ja arvioi potilaasi kiputilannetta reseptin uusimisen yhteydessä tai vastaanottokäyntien aikana. o Harkitse taustakivun hoidon muuttamista, jos potilaalla on yli neljä läpilyöntikipukohtausta vuorokauden aikana. o Harkitse Instanyl valmisteen annosvahvuuden suurentamista, jos potilas tarvitsee enemmän kuin yhden annoksen (suihkauksen) saman läpilyöntikipukohtauksen hoitoon useamman kerran peräkkäin.

11 Version 7, 5 October 2016 PAKOLLISET TOIMENPITEET Varmista ennen Instanyl valmisteen määräämistä, että sinä ja muu opioidien määräämiseen oikeutettu henkilökunta olette tutustuneet valmisteyhteenvetoon (luettavissa EMA:n verkkosivulla). Tutustu Instanyl valmisteen käyttöohjeeseen ja varmista, että osaat opettaa potilaille Instanyl nenäsumutteen oikean käsittely ja käyttötekniikan. o Käy potilaiden kanssa läpi koko potilasesite ( Instanyl valmisteen käyttöopas ) ja huolehdi siitä, että he saavat esitteen mukaansa. o Varmista, että potilaat pystyvät avaamaan ja sulkemaan lapsiturvallisen pakkauksen turvallisesti. o Varmista, että potilaat tietävät, miten Instanyl valmistellaan käyttöön oikein. o Varmista, että potilaat tietävät, että valmistelu pitää tehdä hyvin tuuletetussa tilassa. Sumutetta ei saa osoittaa potilasta eikä muita ihmisiä kohti eikä sellaisia pintoja tai esineitä kohti, joita muut ihmiset, erityisesti lapset, saattavat koskettaa. Käytä apuna lääkettä määrääville tarkoitettua muistilistaa, joka löytyy tämän esitteen lopusta. SÄILYTYS JA TURVALLISUUS Instanyl valmistetta saavat käsitellä vain potilas ja hänen hoitoonsa osallistuvat henkilöt. Muistuta potilasta, ettei kukaan muu saa koskaan käsitellä tai käyttää valmistetta. Käytön jälkeen Instanyl pullo on laitettava takaisin lapsiturvalliseen pakkaukseen. Kerro potilaalle ja hänen hoitoonsa osallistuville henkilöille, että lapsille koituu varaa, jos he altistuvat Instanyl valmisteelle. Varmista, että potilaat ymmärtävät, että estääkseen valmisteen varkauden ja väärinkäytön, heidän pitää säilyttää Instanyl turvallisessa paikassa. Instanyl valmisteen vaikuttava aine fentanyyli kiinnostaa lääkkeitä ja katukaupan huumeita väärinkäyttäviä henkilöitä, minkä vuoksi säilytysohjeita on noudatettava huolellisesti. Lue myös kohta Hävittäminen. VAROITUKSET Tahaton altistuminen Instanyl valmisteelle on hätätilanne, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Jos lapsi altistuu vahingossa valmisteelle, on kyseessä hätätilanne, joka voi ilman asianmukaista hoitoa aiheuttaa kuoleman. Huolehdi siitä, että henkilökunta tunnistaa fentanyylin yliannostuksen / fentanyylimyrkytyksen merkit ja tietää, miten tilanteessa pitää toimia. o Vakavimpia yliannostuksen/myrkytyksen oireita ovat: syvä sedaatio, joka voi johtaa tajuttomuuteen verenpaineen lasku hengityslama, joka voi johtaa hengitysvajeeseen

12 Version 7, 5 October 2016 kouristukset kooma. o Kaikissa näissä tilanteissa tarvitaan välitöntä lääkärin hoitoa. Varmista, että potilaat ja heidän hoitoonsa osallistuvat henkilöt tunnistavat yllä kuvatut fentanyylin yliannostuksen / fentanyylimyrkytyksen merkit ja ymmärtävät niiden mahdollisen vakavuuden ja tietävät, miten hätätilanteessa pitää toimia. Varmista, että potilaat ymmärtävät valmisteeseen liittyvän väärinkäytön ja riippuvuuden mahdollisuuden. HÄVITTÄMINEN Kaikki Instanyl nenäsumutepullot, niin tyhjät, käytetyt kuin käyttämättömätkin, palautetaan apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi paikallisten ohjeiden mukaisesti. Sinulla on velvollisuus korostaa oikeaa hävittämisprosessia potilaalle.

13 Version 7, 5 October 2016 MUISTILISTA INSTANYL VALMISTETTA MÄÄRÄÄVÄLLE Varmista seuraavat asiat ennen Instanyl valmisteen määräämistä Hyväksytty käyttöaihe täyttyy. Nenäsumutteen käyttöohjeet otettu huomioon. Potilasta on kehotettu tutustumaan lapsiturvallisessa Instanyl pakkauksessa olevaan pakkausselosteeseen. Potilas on tutustunut potilasesitteeseen ja annosten seurantakortteihin. Potilaalle on kerrottu fentanyylin yliannostuksen merkeistä ja välittömän lääkärin avun tarpeesta. Potilaalle on kerrottu Instanyl valmisteen liiallisen käytön riskeistä. Potilaalle on kerrottu, miten nenäsumute valmistellaan käyttöön. Potilaalle on kerrottu turvallinen säilytystapa ja neuvottu pitämään valmiste poissa lasten näkyvistä ja ulottuvilta. Potilasta on neuvottu lapsiturvallisen pakkauksen avaamisessa ja sulkemisessa (kuvattu lapsiturvallisen pakkauksen ulkopuolelle kiinnitetyssä haitarietiketissä ja potilasesitteessä). Potilaalle on neuvottu Instanyl nenäsumutteen oikea hävitystapa.

14 Version 7, 5 October 2016 Huomaa Potilasesite ( Instanyl valmisteen käyttöopas ) ja annosten seurantakortit on kehitetty potilaita varten. Lisäksi on laadittu toimittamisohje apteekille ja muistilista. Pyydä materiaalia: Takeda Oy Puh S posti: infoposti@takeda.com Instanyl valmisteyhteenvedon/ pakkausselosteen saa myös lataamalla ne EMA:n verkkosivuilta.

15 Version 6, 5 October 2016 INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute

16 Version 6, 5 October 2016 TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste ennen Instanyl valmisteen käyttöä. HYVÄKSYTYT KÄYTTÖAIHEET Instanyl on hyväksytty käytettäväksi vain läpilyöntikivun hoitoon sellaisilla aikuisilla, joiden kroonista syöpäkipua hoidetaan jo opioideilla. Läpilyöntikipu on äkillistä kipua, jota esiintyy siitä huolimatta, että olet ottanut tavanomaiset opioidikipulääkkeesi. INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖÖN LIITTYVIÄ VAROTOIMIA Käytä Instanyl valmistetta vain, jos: käytät päivittäin muuta opioidikipulääkitystä kroonisen taustakivun hoitoon sinulla on ollut syöpään liittyvää läpilyöntikipua lääkäri tai apteekkihenkilökunta on opastanut sinua asianmukaisesti nenäsumutteen käyttöön ja kertonut käyttöön liittyvistä varotoimista. Älä käytä Instanyl valmistetta minkään muun kivun, kuten päänsäryn, selkäkivun tai hammassäryn, hoitoon. Noudata tarkasti lääkärin ohjeita siitä, miten ja milloin käytät Instanyl valmistetta ja kuinka paljon (montako suihkausta) voit sitä vuorokauden aikana käyttää: Yksi suihkaus Instanyl valmistetta yhtä läpilyöntikipukohtausta kohden. Jos läpilyöntikipu ei ole lievittynyt 10 minuutin kuluttua, voit ottaa vielä yhden lisäannoksen saman kipukohtauksen hoitoon. Läpilyöntikipukohtausten hoidon välillä pitää kulua vähintään 4 tuntia. Vuorokauden aikana saa hoitaa korkeintaan neljää läpilyöntikipukohtausta. Jos sinulla on yli neljä läpilyöntikipukohtausta vuorokaudessa ja huomaat, että tarvitset Instanyl valmistetta useammin kuin yllä on kuvattu, kysy lääkäriltä neuvoa. Säännöllistä opioidilääkitystäsi on ehkä tarpeen muuttaa. Älä muuta Instanyl valmisteen tai muiden kipulääkkeiden annostusta itse. Annosmuutokset pitää tehdä yhteistyössä lääkärin kanssa. Varmista, että sinä itse tunnistat ja perheesi / hoitoosi osallistuvat henkilöt tunnistavat Instanyl valmisteen yliannostuksen merkit ja huolehdi siitä, että saat välittömästi lääkärin apua, jos yliannostuksen oireita ilmenee. Yliannostuksen merkkejä voivat olla: huimaus, kävely ja puhevaikeudet syvä raukeus ja uneliaisuus

17 Version 6, 5 October 2016 hidas ja pinnallinen hengitys, hidas sydämensyke kouristukset. Vakavissa tapauksissa liiallinen Instanyl valmisteen käyttö voi aiheuttaa kooman. Jos sinulle tulee mitä tahansa yllä mainituista oireista, hoitoosi osallistuvan henkilön pitää pitää ottaa yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai ensiapuun lääkärin avun saamiseksi. Älä vertaa sinulle määrättyä Instanyl annostusta sinulle mahdollisesti määrättyjen muiden fentanyylivalmisteiden annostukseen vain lääkäri saa muuttaa sinulle määrättyä annostusta. On tärkeää kertoa lääkärille, jos sinusta tuntuu, että olet tulossa riippuvaiseksi Instanyl valmisteesta. Instanyl valmisteesta on olemassa kolme annosvahvuutta, ja jokaisella on oma tunnisteväri näet värit alla. Olet ehkä käyttänyt useampaa vahvuutta, kun sinulle sopivaa annosta on haettu. On kuitenkin tärkeää, että käytät vain sitä annosvahvuutta, joka lääkärin mielestä pitää läpilyöntikipusi parhaiten poissa. Jos olet epävarma siitä, mitä annosvahvuutta sinun pitäisi käyttää, varmista asia lääkäriltä. INSTANYL VALMISTEEN SÄILYTTÄMINEN Instanyl pitää säilyttää poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä, sillä valmiste on vaarallista lapsille. Jos lapsi altistuu vahingossa Instanyl valmisteelle, se voi aiheuttaa kuoleman. Vie lapsi välittömästi lääkärin hoitoon. Instanyl pitää aina säilyttää lapsiturvallisessa läpipainopakkauksessa ja ottaa pakkauksesta pois vasta juuri ennen käyttöä. On tärkeää, että Instanyl säilytetään turvallisessa paikassa. Näin vältetään valmisteen väärinkäyttö. Vain sinä ja hoitoosi osallistuva henkilö saatte käyttää tai käsitellä Instanyl valmistetta, sillä se sisältää lääkeainetta, joka voi houkutella huumausaineiden väärinkäyttäjiä.

18 Version 6, 5 October 2016 HÄVITTÄMINEN Kaikki käyttämättömät Instanyl kerta annosnenäsumutteet palautetaan asianmukaisesti hävitettäviksi paikallisten ohjeiden mukaisesti apteekkiin. Instanyl voi olla vaarallista muille ihmisille, erityisesti lapsille. Älä heitä mitään lääkkeitä viemäriin tai hävitä niitä talousjätteiden mukana. Käyttämättömät Instanyl kertaannospakkaukset palautetaan järjestelmällisesti lapsiturvallisessa läpipainopakkauksessa asianmukaisesti hävitettäviksi paikallisten ohjeiden mukaisesti apteekkiin. Kysy apteekista tarpeettomien lääkkeiden hävittämisestä. Näin menetellen suojelet luontoa.

19 Version 6, 5 October 2016 INSTANYL KERTA ANNOSNENÄSUMUTTEEN KÄYTTÖ LUE ALLA OLEVAT OHJEET HUOLELLISESTI. NIISSÄ NEUVOTAAN INSTANYL KERTA ANNOSNENÄSUMUTTEEN KÄYTTÖ: 1. LAPSITURVALLISEN LÄPIPAINOPAKKAUKSEN AVAAMINEN 1. Nenäsumute on pakattu lapsiturvalliseen läpipainopakkaukseen. Älä avaa läpipainopakkausta ennen kuin aiot käyttää sumutetta. Pakkaus sisältää vain yhden Instanyl annoksen. Älä paina mäntää tai testaa sumutetta ennen käyttöä. Do not test the spray before use 2. Avaa läpipainopakkaus leikkaamalla saksilla katkoviivaa pitkin (saksien kuvan yläpuolelta). Tartu läpipainopakkauksen takaosan folioon, nosta se ylös ja ota Instanyl nenäsumute pakkauksesta.

20 Version 6, 5 October KÄYTÖN VALMISTELU 1. Niistä nenä, jos se tuntuu tukkoiselta tai jos sinulla on flunssa. 2. Pitele nenäsumutetta varovasti niin, että peukalo on alapuolella männän kohdalla tukena ja etu ja keskisormi ovat ylhäällä kärjen kummallakin puolella (ks. kuva). Älä paina mäntää vielä.

21 Version 6, 5 October NENÄSUMUTTEEN KÄYTTÖ 1. Pidä pää pystyasennossa kun otat Instanyl valmistetta. Ota lääke kuvassa näkyvällä tavalla. 2. Sulje toinen sierain painamalla etusormella nenää sivulta ja laita sumutteen kärki toiseen sieraimeen (n. 1 cm:n verran). Voit käyttää kumpaa tahansa sierainta. Jos tarvitset toisen annoksen 10 minuutin kuluttua riittävän kivunlievityksen saavuttamiseksi, ota uusi annos eri sieraimeen. 3. Vapauta annos painamalla mäntää lujasti ylöspäin peukalolla ja hengitä samanaikaisesti kevyesti sisään nenän kautta. Poista sitten sumutteen kärki nenästä. Et välttämättä tunne annosta nenässä, mutta annos on vapautunut pakkauksesta kun mäntää on painettu. 4. Nenäsumutepakkaus on nyt tyhjä.

22 Version 6, 5 October 2016 YHTEYSTIEDOT Kirjoita tähän niiden henkilöiden yhteystiedot, joilta saat vastauksia Instanyl hoitoa koskeviin kysymyksiin. Saat tietoa Instanyl valmisteesta myös täältä: Takeda Oy, puh: , s posti: infoposti@takeda.com Tämän materiaalin on laatinut: Takeda Oy

23 HUR DU ANVÄNDER INSTANYL ENDOSBEHÅLLARE Intranasal fentanylspray

24 VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION OM INSTANYL Ta del av denna viktiga information och var noga med att läsa bipacksedeln i asken innan du använder Instanyl. GODKÄNDA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Instanyl är godkänt endast för smärtlindring av genombrottssmärta hos vuxna cancerpatienter som redan behandlas med starka smärtlindrande läkemedel, så kallade opioider, mot ihållande cancersmärta. Genombrottssmärta är en smärta som kommer plötsligt, även om man har tagit det opioidläkemedel som man brukar använda för smärtlindring. ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ANVÄNDER INSTANYL Använd Instanyl bara om: - du dagligen tar andra mediciner som innehåller opioider mot din ihållande smärta - du har genombrottssmärta orsakad av cancer - du har fått tillräcklig information från läkaren eller apotekspersonalen om användningen och säkerheten av Instanyl nässpray. Använd inte Instanyl för att behandla annan smärta såsom huvudvärk, ryggsmärtor eller tandvärk. Följ noggrant din läkares råd om hur och när du ska använda Instanyl och det maximala antalet doser du får använda per dygn En puff Instanyl per episod av genombrottssmärta. Om du inte känner någon smärtlindring inom 10 minuter, får du bara ta en puff till under samma episod. Du ska alltid vänta minst fyra timmar innan du behandlar nästa episod av genombrottssmärta. Instanyl får användas för att behandla max 4 episoder genombrottssmärta per dag. Om du har mer än 4 episoder av genombrottssmärta per dag och upplever att du behöver använda Instanyl oftare än anvisat, ska du kontakta din läkare eftersom din vanliga bakgrundsbehandling med opioider kan behöva justeras. Ändra själv inte dosen av Instanyl eller dina andra smärtlindrande läkemedel. Dosändringar ska ske i samråd med din läkare. Gör dig och din familj/vårdare medvetna om tecken på överdosering av Instanyl och hur de ska larma så att du kan få omedelbar medicinsk hjälp om tecken på överdos observeras.

25 Tecken på överdos kan vara: yrsel, svårigheter att gå och prata extrem dåsighet och sömnighet långsam och ytlig andning, långsam hjärtrytm skakningar/darrningar (krampanfall eller slaganfall). Vid allvarliga fall kan för mycket Instanyl leda till koma. Om något av ovanstående observeras, ska din vårdare kontakta din läkare, sjukhuset eller sjukvårdsupplysningen för expertråd. Dosstyrkor av Instanyl kan inte jämföras med andra läkemedel som innehåller fentanyl endast din läkare kan göra ändringar i doseringen som har blivit förskriven till dig. Det är viktigt att du talar med din läkare om du tror att du utvecklat ett beroende av Instanyl. Instanyl finns tillgängligt i tre dosstyrkor och de har olika färgkoder. Du kan ha använt mer än en dosstyrka för att få den dos som är mest lämpad för dig. Det är viktigt att du bara använder den dos som läkaren har ordinerat för att kontrollera din genombrottssmärta. Om du känner dig osäker på vilken dos du ska använda, fråga läkare. FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR FÖRVARING AV INSTANYL Instanyl ska förvaras utom syn och räckhåll för barn, eftersom det är skadligt för dem. Om ett barn av misstag eller av en olyckshändelse fått i sig Instanyl kan det leda till döden, därför är det viktigt att omedelbart söka akut sjukvård. Instanyl ska alltid förvaras i den barnsäkra asken och tas från den bara just före användning. Det är viktigt att du förvarar Instanyl på ett säkert ställe för att förhindra felanvändning. Bara du eller din vårdare ska använda eller hantera Instanyl eftersom det innehåller läkemedel som är begärligt för narkotikamissbrukare.

26 KASSAKTION Alla oanvända Instanyl endosbehållare måste lämnas in på apoteket för destruktion på korrekt sätt enligt lokala krav. Instanyl kan vara farligt för andra personer, särskilt barn. Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Oanvända Instanyl endosbehållare ska alltid lämnas tillbaka på ett systematiskt sätt i det barnskyddande blistret och kasseras enligt lokala krav eller lämnas in på apoteket. Fråga apotekspersonalen hur man kasserar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

27 HUR DU ANVÄNDER INSTANYL ENDOSNÄSSPRAY LÄS NEDANSTÅENDE INSTRUKTIONER NOGA. DE GER DIG RÅD OM HUR INSTANYL ENDOSNÄSSPRAY SKALL ANVÄNDAS: 1. HUR MAN ÖPPNAR DET BARNSÄKRA BLISTRET 1. Nässprayen ligger innesluten i ett barnsäkert blister. Öppna inte blistret innan du är färdig att använda sprayen. Varje förpackning innehåller bara en dos av Instanyl. Do not test the spray before use Tryck inte på kolven eller testa sprayen före användning. 2. För att öppna blistret, klipp med en sax längs linjen (ovanför saxsymbolen) på blistret. Håll i kanten av folien och dra undan den. Ta ut Instanyl nässprayen.

28 2. FÖRBEREDELSE FÖR ANVÄNDNING 1. Snyt dig om du känner dig täppt eller om du är förkyld. 2. Håll nåssprayen försiktigt så att din tumme stöder kolven som sitter underst och ditt pek respektive långfinger befinner sig på varsin sida av sprayspetsen (se bild). Tryck inte på kolven ännu.

29 3. ATT ANVÄNDA NÄSSPRAYEN 1. Håll huvudet upprätt när du tar Instanyl. Ta läkemedlet så som det visas i bilden. 2. Stäng en näsborre genom att sätta ett finger på näsans sida och sätt in spraydosen i den andra näsborren (ca 1 cm). Det spelar ingen roll vilken näsborre du använder. Om du behöver ta en andra dos efter 10 minuter för att få tillräcklig smärtlindring, så ska denna dos tas i den andra näsborren. 3. Tryck bestämt kolven uppåt med tummen för att frisätta dosen, samtidigt som du försiktigt andas in genom näsan. Ta up sprayen ur näsan. Det är mögligt att du inte känner av dosen i näsan, men du har fått den när kolven har tryckts upp. 4. Nässprayförpackningen är nu tom.

30 DINA KONTAKTER Anteckna här vem du ska kontakta ifall du har frågor om din Instanyl behandling. För ytterligare information om Instanyl kan du även kontakta: Takeda Oy, tfn: , e post: infoposti@takeda.com Det här materialet tillhandahålls av: Takeda Oy

31 Version 9, 5 October 2016 INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

32 Version 9, 5 October 2016 TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste ennen Instanyl valmisteen käyttöä. HYVÄKSYTYT KÄYTTÖAIHEET Instanyl on hyväksytty käytettäväksi vain läpilyöntikivun hoitoon sellaisilla aikuisilla, joiden kroonista syöpäkipua hoidetaan jo opioideilla. Läpilyöntikipu on äkillistä kipua, jota esiintyy siitä huolimatta, että olet ottanut tavanomaiset opioidikipulääkkeesi. INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖÖN LIITTYVIÄ VAROTOIMIA Käytä Instanyl valmistetta vain, jos: käytät päivittäin muuta opioidikipulääkitystä kroonisen taustakivun hoitoon sinulla on ollut syöpään liittyvää läpilyöntikipua lääkäri tai apteekkihenkilökunta on opastanut sinua asianmukaisesti nenäsumutteen käyttöön ja kertonut käyttöön liittyvistä varotoimista. Älä käytä Instanyl valmistetta minkään muun kivun, kuten päänsäryn, selkäkivun tai hammassäryn, hoitoon. Noudata tarkasti lääkärin ohjeita siitä, miten ja milloin käytät Instanyl valmistetta ja kuinka paljon (montako suihkausta) voit sitä vuorokauden aikana käyttää: Yksi suihkaus Instanyl valmistetta yhtä läpilyöntikipukohtausta kohden. Jos läpilyöntikipu ei ole lievittynyt 10 minuutin kuluttua, voit ottaa vielä yhden lisäannoksen saman kipukohtauksen hoitoon. Läpilyöntikipukohtausten hoidon välillä pitää kulua vähintään 4 tuntia. Vuorokauden aikana saa hoitaa korkeintaan neljää läpilyöntikipukohtausta. Jos sinulla on yli neljä läpilyöntikipukohtausta vuorokaudessa ja huomaat, että tarvitset Instanyl valmistetta useammin kuin yllä on kuvattu, kysy lääkäriltä neuvoa. Säännöllistä opioidilääkitystäsi on ehkä tarpeen muuttaa. Älä muuta Instanyl valmisteen tai muiden kipulääkkeiden annostusta itse. Annosmuutokset pitää tehdä yhteistyössä lääkärin kanssa. Varmista, että sinä itse tunnistat ja perheesi / hoitoosi osallistuvat henkilöt tunnistavat Instanyl valmisteen yliannostuksen merkit ja huolehdi siitä, että saat välittömästi lääkärin apua, jos yliannostuksen oireita ilmenee. Yliannostuksen merkkejä voivat olla: huimaus, kävely ja puhevaikeudet syvä raukeus ja uneliaisuus hidas ja pinnallinen hengitys, hidas sydämensyke

33 Version 9, 5 October 2016 kouristukset. Vakavissa tapauksissa liiallinen Instanyl valmisteen käyttö voi aiheuttaa kooman. Jos sinulle tulee mitä tahansa yllä mainituista oireista, hoitoosi osallistuvan henkilön pitää pitää ottaa yhteyttä lääkäriin, sairaalaan tai ensiapuun lääkärin avun saamiseksi. Älä vertaa sinulle määrättyä Instanyl annostusta sinulle mahdollisesti määrättyjen muiden fentanyylivalmisteiden annostukseen vain lääkäri saa muuttaa sinulle määrättyä annostusta. On tärkeää kertoa lääkärille, jos sinusta tuntuu, että olet tulossa riippuvaiseksi Instanyl valmisteesta. Instanyl valmisteesta on olemassa kolme annosvahvuutta, ja jokaisella on oma tunnisteväri. Olet ehkä käyttänyt useampaa vahvuutta, kun sinulle sopivaa annosta on haettu. On kuitenkin tärkeää, että käytät vain sitä annosvahvuutta, joka lääkärin mielestä pitää läpilyöntikipusi parhaiten poissa. Jos olet epävarma siitä, mitä annosvahvuutta sinun pitäisi käyttää, varmista asia lääkäriltä. INSTANYL VALMISTEEN SÄILYTTÄMINEN Instanyl pitää säilyttää poissa lasten ulottuvilta ja näkyviltä, sillä valmiste on vaarallista lapsille. Jos lapsi altistuu vahingossa Instanyl valmisteelle, se voi aiheuttaa kuoleman. Vie lapsi välittömästi lääkärin hoitoon. Instanyl nenäsumute pitää aina käytön jälkeen laittaa takaisin lapsiturvalliseen pakkaukseen. On tärkeää, että Instanyl säilytetään pakkauksessaan turvallisessa paikassa. Näin vältetään valmisteen väärinkäyttö. Säilytä lapsiturvallinen pakkaus aina pystyasennossa. Vain sinä ja hoitoosi osallistuva henkilö saatte käsitellä Instanyl valmistetta, sillä se sisältää lääkeainetta, joka voi houkutella huumausaineiden väärinkäyttäjiä. HÄVITTÄMINEN On hyvin tärkeää, että kaikki voimakkaat kipulääkkeet hävitetään asianmukaisesti. Palauta Instanyl nenäsumutteet paikalliseen apteekkiin tai sairaala apteekkiin hävitettäväksi. Kysy lääkäriltä neuvoa Instanyl nenäsumutteiden oikeasta hävittämisestä.

34 Version 9, 5 October 2016 Kaikki sumutepullot, niin tyhjät, käytetyt kuin käyttämättömätkin, palautetaan apteekkiin asianmukaisesti hävitettäviksi paikallisten ohjeiden mukaisesti.

35 Version 9, 5 October 2016 INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖ 1. LAPSITURVALLISEN PAKKAUKSEN AVAAMINEN JA SULKEMINEN Poista sinettiliuska pakkauksesta ennen kuin avaat lapsiturvallisen pakkauksen ensimmäistä kertaa. Pidä lapsiturvallista pakkausta yhdessä kädessä ja aseta peukalo ja keskisormi pakkauksen sivuilla olevien muoviläppien päälle ja paina niitä sisäänpäin. Aseta toisen käden peukalo samanaikaisesti etuosan keskelle raidalliseen kohtaa ja paina sillä sisäänpäin. Paina samanaikaisesti kaikista kolmesta kohdasta.

36 Version 9, 5 October 2016 Nosta kansi kokonaan auki. 2. LAPSITURVALLISEN PAKKAUKSEN SULKEMINEN Laita nenäsumute käytön jälkeen takaisin pakkauksen sisään. Varmista, että kannen sivuissa olevat läpät osuvat niille tarkoitettuihin koloihin ja sulje pakkaus huolellisesti. Paina lujasti kunnes kansi loksahtaa kiinni.

37 Version 9, 5 October INSTANYL NENÄSUMUTTEEN KÄYTTÖ Ennen käyttöä: Niistä nenä, jos se tuntuu tukkoiselta tai jos sinulla on flunssa. Poista suojakorkki. Käytön valmistelu: Ennen ensimmäistä käyttökertaa: Valmistele sumutepullo käyttöön pumppaamalla sitä niin kauan, että liuosta tulee ulos hienojakoisena sumuna (tarvitaan 3 4 pumppausta). On tärkeää, että et osoita sumutepulloa itseäsi tai muita ihmisiä kohti. Jos et ole käyttänyt Instanyl valmistetta yli 7 päivään, sumute pitää valmistella käyttöön uudelleen pumppaamalla kerran ilmaan ennen annoksen ottamista. Valmistelun aikana tuotetta tulee ulos pullosta, joten: valmistele sumute käyttöön hyvin tuuletetussa tilassa älä osoita sumutepulloa itseäsi tai muita ihmisiä kohti älä osoita sumutepulloa sellaisia pintoja tai esineitä kohti, joita muut ihmiset, erityisesti lapset, saattavat koskettaa. Sumutteen käyttö: Käy istumaan tai seisomaan pystysuoraan asentoon ennen Instanyl valmisteen ottamista. Pidä pullo pystyasennossa ja taivuta päätäsi vähän eteenpäin. Sulje toinen sierain sormella ja laita sumutepullon kärki toiseen sieraimeen (n. 1 cm sieraimen sisälle). Voit laittaa kärjen kumpaan tahansa sieraimeen. Jos kipu ei lievity riittävästi ja sinun pitää ottaa toinen annos 10 minuutin kuluttua, ota tämä annos eri sieraimeen. Paina pumppua kerran nopeasti samalla kun hengität nenän kautta sisään. Sumutetta ei välttämättä tunnu nenässä, mutta kun olet painanut pumppua, olet saanut annoksen. Laita Instanyl aina takaisin lapsiturvalliseen pakkaukseen käytön jälkeen.

38 Version 9, 5 October PIDÄ KIRJAA KÄYTTÄMISTÄSI ANNOKSISTA Käytön jälkeen: Puhdista Instanyl nenäsumutepullon kärki huolellisesti sen jälkeen, kun olet ottanut sen pois nenästä. Laita pullo takaisin lapsiturvalliseen pakkaukseen ja säilytä pakkausta turvallisessa paikassa. Jos et käytä Instanyl nenäsumutetta yli viikkoon, sumutepullo pitää valmistella käyttöön suihkauttamalla kerran ilmaan (katso ohjeet valmisteluun edeltä). Kun pidät kirjaa Instanyl valmisteen käyttökerroista, tiedät aina, kuinka monta annosta olet käyttänyt ja kuinka monta annosta sumutepullossa on jäljellä. Koska Instanyl valmisteesta on olemassa kolme eri annosvahvuutta, on jokaisen annosvahvuuden seurantakortissa oma tunnisteväri: Ennen kuin aloitat Instanyl annosten kirjaamisen, valitse sinulle määrätyn annosvahvuuden mukainen kortti ja merkitse siihen lääkkeesi pakkauskoko (10 annosta, 20 annosta tai 40 annosta). Myös lapsiturvallisen pakkauksen sisällä olevassa haitarietiketissä on helppokäyttöinen apuväline annosten laskemiseen. Huolehdi siitä, että joka kerta kun käytät Instanyl nenäsumutetta, merkitset (tai läheisesi merkitsee) käyttötiedot korttiin. Muista ottaa ajoissa yhteyttä lääkäriin, kun tarvitset uuden reseptin.

39 Version 9, 5 October 2016 ANNOSTEN SEURANTAKORTIT ERI VAHVUUKSILLE Korttien kääntöpuolella on esimerkki kortin täyttämisestä. Kun kirjaat tiedot ylös, lääkärin on helpompi huolehtia siitä, että saat parhaan mahdollisen kivunlievityksen.

40 Version 9, 5 October 2016 TAKAKANSI YHTEYSTIEDOT Kirjoita tähän niiden henkilöiden yhteystiedot, joilta saat vastauksia Instanyl hoitoa koskeviin kysymyksiin. Saat tietoa Instanyl valmisteesta myös täältä: Takeda Oy, puh: , s posti: infoposti@takeda.com Tämän materiaalin on laatinut: Takeda Oy

41 HUR DU ANVÄNDER INSTANYL Intranasal fentanylspray

42 VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION OM INSTANYL Ta del av denna viktiga information och var noga med att läsa bipacksedeln i asken innan du använder Instanyl. GODKÄNDA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN Instanyl är godkänt endast för smärtlindring av genombrottssmärta hos vuxna cancerpatienter som redan behandlas med starka smärtlindrande läkemedel, så kallade opioider, mot ihållande cancersmärta. Genombrottssmärta är en smärta som kommer plötsligt, även om man har tagit det opioidläkemedel som man brukar använda för smärtlindring. ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ANVÄNDER INSTANYL Använd Instanyl bara om: - du dagligen tar andra mediciner som innehåller opioider mot din ihållande smärta - du har genombrottssmärta orsakad av cancer - du har fått tillräcklig information från läkaren eller apotekspersonalen om användningen och säkerheten av Instanyl nässpray. Använd inte Instanyl för att behandla annan smärta såsom huvudvärk, ryggsmärtor eller tandvärk. Följ noggrant din läkares råd om hur och när du ska använda Instanyl och det maximala antalet doser du får använda per dygn. En puff Instanyl per episod av genombrottssmärta. Om du inte känner någon smärtlindring inom 10 minuter, får du bara ta en puff till under samma episod. Du ska alltid vänta minst fyra timmar innan du behandlar nästa episod av genombrottssmärta. Instanyl får användas för att behandla max 4 episoder genombrottssmärta per dag. Om du har mer än 4 episoder av genombrottssmärta per dag och upplever att du behöver använda Instanyl oftare än anvisat, ska du kontakta din läkare eftersom din vanliga bakgrundsbehandling med opioider kan behöva justeras. Ändra själv inte dosen av Instanyl eller dina andra smärtlindrande läkemedel. Dosändringar ska ske i samråd med din läkare. Gör dig och din familj/vårdare medvetna om tecken på överdosering av Instanyl och hur de ska larma så att du kan få omedelbar medicinsk hjälp om tecken på överdos observeras. Tecken på överdos kan vara:

43 yrsel, svårigheter att gå och prata extrem dåsighet och sömnighet långsam och ytlig andning, långsam hjärtrytm skakningar/darrningar (krampanfall eller slaganfall) vid allvarliga fall kan för mycket Instanyl leda till koma. Om något av ovanstående observeras, ska din vårdare kontakta din läkare, sjukhuset eller sjukvårdsupplysningen för expertråd. Dosstyrkor av Instanyl kan inte jämföras med andra läkemedel som innehåller fentanyl endast din läkare kan göra ändringar i doseringen som har blivit förskriven till dig. Det är viktigt att du talar med din läkare om du tror att du utvecklat ett beroende av Instanyl. Instanyl finns tillgängligt i tre dosstyrkor och de har olika färgkoder. Du kan ha använt mer än en dosstyrka för att få den dos som är mest lämpad för dig. Det är viktigt att du bara använder den dos som läkaren har ordinerat för att kontrollera din genombrottssmärta. Om du känner dig osäker på vilken dos du ska använda, fråga läkare. FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR FÖRVARING AV INSTANYL Instanyl ska förvaras utom syn och räckhåll för barn, eftersom det är skadligt för dem. Om ett barn av misstag eller av en olyckshändelse fått i sig Instanyl kan det leda till döden, därför är det viktigt att omedelbart söka akut sjukvård. Placera alltid Instanyl i den barnsäkra asken efter användning. Det är viktigt att du förvarar Instanyl i sin ask och på ett säkert ställe för att förhindra felanvändning. Förvara alltid nässprayen och den barnsäkra asken upprättstående. Bara du eller din vårdare ska hantera Instanyl eftersom det innehåller läkemedel som är begärligt för narkotikamissbrukare. KASSAKTION

44 Som med alla starka smärtlindrande läkemedel är det väldigt viktigt att kassera läkemedlet på korrekt sätt. Försäkra dig om att du lämnar in din Instanyl nässpray på ditt lokala apotek eller sjukhusapotek. Fråga din vårdgivare hur du på bästa sätt kasserar Instanyl nässpray. Använda, tomma eller överblivna Instanyl flaskor måste lämnas in på apotek för destruktion på korrekt sätt enligt lokala krav.

45 HUR DU ANVÄNDER INSTANYL 1. HUR MAN ÖPPNAR DEN BARNSÄKRA ASKEN Ta bort garantiförseglingen, innan du öppnar den barnsäkra asken för första gången. Håll asken i en hand och placera en tumme och ett långfinger på sidoflikarna och tryck inåt. Sätt samtidigt den andra tummen på tryckområdet på framsidan och tryck inåt. Fortsätt trycka på alla tre punkter. Dra i locket och öppna.

46 2. HUR MAN STÄNGER DEN BARNSÄKRA ASKEN Efter användning, sätt tillbaka nässprayen i asken. Kontrollera att sidoflikarna går tillbaka i sina skåror när du stänger asken. Tryck ordentligt tills sidoflikarna klickar på plats.

47 3. HUR MAN ANVÄNDER INSTANYL NÄSSPRAY Före användning: Snyt dig om du känner dig täppt eller om du är förkyld. Ta bort skyddshatten. Förberedelse för användning: Innan du använder pumpen första gången: Pumpa sprayen tills en fin dimma kommer ut (3 4 tryck på nässprayen krävs). Det är viktigt att du inte riktar sprayen mot dig själv eller andra personer. Om du inte har använt Instanyl på mer än 7 dagar måste du trycka på pumpen och spraya en gång i luften innan du tar nästa dos. När produkten förbereds på detta sätt avges läkemedel. Därför gäller följande: Förberedelsen ska göras i ett välventilerat utrymme. Rikta inte nässprayen mot dig själv eller andra. Rikta inte nässprayen mot ytor och föremål som kan komma i kontakt med andra, särskilt barn. Att använda nässprayen: Sitt eller stå upprätt innan du använder Instanyl. Håll flaskan upprätt och böj huvudet något framåt. Stäng en näsborre med ett finger och för in sprayspetsen i den andra näsborren (cirka 1 cm). Det spelar ingen roll vilken näsborre du använder. Om du behöver ta en andra dos efter 10 minuter för att få tillräcklig smärtlindring, så ska denna dos tas i den andra näsborren. Tryck på pumpen en gång snabbt samtidigt som du andas in genom näsan. Det är möjligt att du inte känner av dosen i näsan, men du har fått den när du har tryckt på pumpen. Sätt alltid tillbaka Instanyl i den barnsäkra asken efter användning.

48 Efter användning: Ta ut Instanyl nässpray ur näsborren och rengör sprayspetsen. Placera den i den barnsäkra asken och förvara på ett säkert ställe. Om du inte har använt Instanyl på mer än en vecka måste du trycka på pumpen och spraya en gång i luften före användning (se instruktionerna ovan för förberedelse för användning). 4. HÅLL REDA PÅ HUR MÅNGA DOSER DU HAR TAGIT Att bokföra din Instanyl användning kommer att underlätta för dig. Du kan på så sätt hålla reda på hur många doser du har använt och hur många du har kvar av din nässpray. Eftersom Instanyl finns i tre dosstyrkor, finns det tre färgkodade doseringskort, ett för varje styrka: 50 mikrogram/dos 100 mikrogram/dos 200 mikrogram/dos Innan du börjar bokföra din Instanyl användning, välj det kort som överensstämmer med den dos du har blivit förskriven och markera därefter förpackningsstorleken (10 doser, 20 doser eller 40 doser). Ett enkelt hjälpmedel för att räkna doser finns också i viketiketten på den barnsäkra asken. Varje gång du använder din Instanyl nässpray, se till att du eller din vårdare fyller i kortet. Kontakta din läkare i god tid innan förskrivna medicindoser tar slut så att inget avbrott i behandlingen uppstår.

49 DOSKORT FÖR 50 mikrogram/dos nässpray 100 mikrogram/dos nässpray 200 mikrogram/dos nässpray Exempel på hur man fyller i doskorten ges på baksidan av varje kort. Informationen du skriver ner hjälper din läkare att ge dig bästa möjliga smärtlindring.

50 DINA KONTAKTER Anteckna här vem du ska kontakta ifall du har frågor om din Instanyl behandling. För ytterligare information om Instanyl kan du även kontakta: Takeda Oy, tfn: , e post: infoposti@takeda.com Det här materialet tillhandahålls av: Takeda Oy

51 50 mikrogrammaa/annos, nenäsumute ANNOSTEN SEURANTAKORTTI Määrätyt annokset Annos Päivä ja kellonaika Uusinta-annos Kyllä tai Ei ja kellonaika Annosta/ kipukohtaus Annosta jäljellä

52 PIDÄ KIRJAA KÄYTTÄMISTÄSI ANNOKSISTA Kun pidät kirjaa Instanyl -valmisteen käyttökerroista, tiedät aina, kuinka monta annosta olet käyttänyt ja kuinka monta annosta nenäsumutepullossa on jäljellä. Koska Instanyl - valmisteesta on olemassa kolme eri annosvahvuutta, on jokaisen annosvahvuuden kortissa oma tunnisteväri. Vahvuudet ovat 50 mikrogrammaa/annos, 100 mikrogrammaa/ annos ja 200 mikrogrammaa/annos. Ennen kuin aloitat annosten kirjaamisen, valitse sinulle määrätyn annosvahvuuden mukainen kortti ja merkitse siihen lääkkeesi pakkauskoko (10 annosta, 20 annosta tai 40 annosta). Huolehdi siitä, että joka kerta kun käytät Instanyl -nenäsumutetta, merkitset (tai läheisesi merkitsee) käyttötiedot korttiin (ks. esimerkki alla). Kun viimeisessä sumutepullossa on laskujesi mukaan jäljellä viisi annosta tai vähemmän, ota viipymättä yhteyttä lääkäriisi. 1 Käytä annosten seurantakorttia, joka vastaa sinulle määrättyä Instanyl -vahvuutta (50 mikrogrammaa/annos, 100 mikrogrammaa/annos tai 200 mikrogrammaa/annos). 50 mikrogrammaa/annos, nenäsumute ANNOSTEN SEURANTAKORTTI Määrätyt annokset Annos Päivä ja kellonaika Uusinta-annos Kyllä tai Ei ja kellonaika Annosta/ kipukohtaus Annosta jäljellä 16. helmikuuta uta Kyllä helmikuuta Ei helmikuuta - 10:30 Ei helmikuuta Ei helmikuuta Ei helmikuuta Ei helmikuuta Kyllä helmikuuta Ei helmikuuta Ei Merkitse tähän sarakkeeseen päivämäärä ja kellonaika, jolloin käytit Instanyl - valmistetta läpilyöntikipukohtauksen hoitoon. Tarvitsitko uusinta-annoksen? Kirjoita tähän sarakkeeseen Kyllä tai Ei, sekä uusintaannoksen ottamisen kellonaika. malli Rastita tähän, minkä annoskoon lääkärisi on sinulle määrännyt (10, 20 tai 40 annosta). Jotta olet selvillä siitä, kuinka monta annosta on jäljellä, vähennä kokonaismäärästä yhden läpilyöntikipukoh tauksen hoitoon käyttämiesi annos ten määrä. Merkitse tähän sarakkeeseen yhden läpilyöntikipukohtauk sen hoitoon tarvittujen annosten kokonaismäärä. Kun viimeisessä sumutepullossa on jäljellä viisi annosta tai vähemmän, ota yhteyttä lääkäriisi, jos vielä tarvitset lääkitystä läpilyöntikipuun.

53 100 mikrogrammaa/annos, nenäsumute ANNOSTEN SEURANTAKORTTI Määrätyt annokset Annos Päivä ja kellonaika Uusinta-annos Kyllä tai Ei ja kellonaika Annosta/ kipukohtaus Annosta jäljellä

54 PIDÄ KIRJAA KÄYTTÄMISTÄSI ANNOKSISTA Kun pidät kirjaa Instanyl -valmisteen käyttökerroista, tiedät aina, kuinka monta annosta olet käyttänyt ja kuinka monta annosta nenäsumutepullossa on jäljellä. Koska Instanyl - valmisteesta on olemassa kolme eri annosvahvuutta, on jokaisen annosvahvuuden kortissa oma tunnisteväri. Vahvuudet ovat 50 mikrogrammaa/annos, 100 mikrogrammaa/ annos ja 200 mikrogrammaa/annos. Ennen kuin aloitat annosten kirjaamisen, valitse sinulle määrätyn annosvahvuuden mukainen kortti ja merkitse siihen lääkkeesi pakkauskoko (10 annosta, 20 annosta tai 40 annosta). Huolehdi siitä, että joka kerta kun käytät Instanyl -nenäsumutetta, merkitset (tai läheisesi merkitsee) käyttötiedot korttiin (ks. esimerkki alla). Kun viimeisessä sumutepullossa on laskujesi mukaan jäljellä viisi annosta tai vähemmän, ota viipymättä yhteyttä lääkäriisi. 1 Käytä annosten seurantakorttia, joka vastaa sinulle määrättyä Instanyl -vahvuutta (50 mikrogrammaa/annos, 100 mikrogrammaa/annos tai 200 mikrogrammaa/annos). 100 mikrogrammaa/annos, nenäsumute ANNOSTEN SEURANTAKORTTI Määrätyt annokset Annos Päivä ja kellonaika Uusinta-annos Kyllä tai Ei ja kellonaika Annosta/ kipukohtaus Annosta jäljellä 16. helmikuuta uta Kyllä helmikuuta Ei helmikuuta - 10:30 Ei helmikuuta Ei helmikuuta Ei helmikuuta Ei helmikuuta Kyllä helmikuuta Ei helmikuuta Ei Merkitse tähän sarakkeeseen päivämäärä ja kellonaika, jolloin käytit Instanyl - valmistetta läpilyöntikipukohtauksen hoitoon. Tarvitsitko uusinta-annoksen? Kirjoita tähän sarakkeeseen Kyllä tai Ei, sekä uusintaannoksen ottamisen kellonaika. malli Rastita tähän, minkä annoskoon lääkärisi on sinulle määrännyt (10, 20 tai 40 annosta). Jotta olet selvillä siitä, kuinka monta annosta on jäljellä, vähennä kokonaismäärästä yhden läpilyöntikipukoh tauksen hoitoon käyttämiesi annos ten määrä. Merkitse tähän sarakkeeseen yhden läpilyöntikipukohtauk sen hoitoon tarvittujen annosten kokonaismäärä. Kun viimeisessä sumutepullossa on jäljellä viisi annosta tai vähemmän, ota yhteyttä lääkäriisi, jos vielä tarvitset lääkitystä läpilyöntikipuun.

Version 6, 5 October MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus

Version 6, 5 October MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL NENÄSUMUTE KERTA ANNOSPAKKAUKSESSA SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON Hyvä lääkäri Lue ja ota

Lisätiedot

Version 7, 5 October MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute

Version 7, 5 October MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl nenäsumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL NENÄSUMUTE SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON Hyvä lääkäri Lue ja ota huomioon seuraavat tärkeät turvallisuustiedot

Lisätiedot

Version 9, 5 October INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

Version 9, 5 October INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute INSTANYL VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste ennen

Lisätiedot

Versio 7, INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute

Versio 7, INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva

Lisätiedot

Version 6, 14 August Etukansi. MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl -nenäsumute

Version 6, 14 August Etukansi. MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl -nenäsumute Etukansi MÄÄRÄÄMISOHJE LÄÄKÄRILLE Instanyl -nenäsumute Sisäsivut TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL -NENÄSUMUTE SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON ------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS KERTA-ANNOSPAKKAUS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa

Lisätiedot

Version 6, 5 October TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus

Version 6, 5 October TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl nenäsumute, kerta annospakkaus TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL NENÄSUMUTE KERTA ANNOSPAKKAUKSESSA SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON Hyvä apteekkilainen

Lisätiedot

Versio 8, TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute

Versio 8, TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL -NENÄSUMUTE SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON ------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Version 6, 14 August Etukansi. TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute

Version 6, 14 August Etukansi. TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute Etukansi TOIMITTAMISOHJE APTEEKEILLE Instanyl -nenäsumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA: INSTANYL -NENÄSUMUTE SYÖPÄÄN LIITTYVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON ------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste

Lisätiedot

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN ProStrakan AB Knarrarnäsgatan 7 / 164 40 Kista, RUOTSI Puhelin: 010-235 55 60 / www.prostrakan.fi / infofi@prostrakan.com PEC002-1-sep2015FIN 1 Mitä on

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. LOMUDAL NASAL 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti

PAKKAUSSELOSTE. LOMUDAL NASAL 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti PAKKAUSSELOSTE LOMUDAL NASAL 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä.

Lisätiedot

APTEEKKIHENKILÖKUNNAN OPAS PECFENT -VALMISTEEN ANNOSTELUUN

APTEEKKIHENKILÖKUNNAN OPAS PECFENT -VALMISTEEN ANNOSTELUUN PecFent 100 ja 400 mikrogrammaa/suihke, nenäsumute, liuos Vaikuttava aine: Fentanyyli. Käyttöaiheet: PecFentiä käytetään läpilyöntikivun hoitoon aikuisilla, joiden kroonista syöpäkipua jo hoidetaan opioidilla.

Lisätiedot

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS bukkaalinen fentanyylitabletti Sinulle on määrätty Effentora -lääkettä syövän läpilyöntikipukohtausten hoitoon. Tämän esitteen

Lisätiedot

bukkaalinen fentanyylitabletti Effentora_ohjeet annostitrausta varten opas 6.indd :04:58

bukkaalinen fentanyylitabletti Effentora_ohjeet annostitrausta varten opas 6.indd :04:58 10 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Yksilöllisesti sopiva annos jokaiselle syövän läpilyöntikivuista kärsivälle potilaalle: Viisi Effentora - vahvuutta mahdollistavat yksilöllisen läpilyöntikipujen hoidon Ohjeet

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. AQUA STERILISATA BRAUN infuusioneste, liuos injektionesteisiin käytettävä vesi

PAKKAUSSELOSTE. AQUA STERILISATA BRAUN infuusioneste, liuos injektionesteisiin käytettävä vesi PAKKAUSSELOSTE AQUA STERILISATA BRAUN infuusioneste, liuos injektionesteisiin käytettävä vesi Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä.

Lisätiedot

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN

POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN POTILASOPAS MITEN PECFENT -VALMISTETTA KÄYTETÄÄN ProStrakan AB Knarrarnäsgatan 7 / 164 40 Kista, RUOTSI Puhelin: 010-235 55 60 / www.prostrakan.fi / infofin@prostrakan.com PEC002-3-jan2016FIN 1 Mitä on

Lisätiedot

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS

EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS EFFENTORA - LÄÄKE SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIVUN HOITOON POTILAAN JA OMAISEN OPAS bukkaalinen fentanyylitabletti Sinulle on määrätty Effentora -lääkettä syövän läpilyöntikipukohtausten hoitoon. Tämän esitteen

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomudal Nasal 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos. natriumkromoglikaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomudal Nasal 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos. natriumkromoglikaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Lomudal Nasal 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

Dermovat scalp 0,5 mg/ml liuos iholle Klobetasolipropionaatti

Dermovat scalp 0,5 mg/ml liuos iholle Klobetasolipropionaatti PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. CODETABS -imeskelytabletti. Kokillaanauute

PAKKAUSSELOSTE. CODETABS -imeskelytabletti. Kokillaanauute PAKKAUSSELOSTE CODETABS -imeskelytabletti Kokillaanauute Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Tästä huolimatta sinun

Lisätiedot

APTEEKKIHENKILÖKUNNAN OPAS PECFENT -VALMISTEEN MÄÄRÄÄMISEEN

APTEEKKIHENKILÖKUNNAN OPAS PECFENT -VALMISTEEN MÄÄRÄÄMISEEN PecFent 100 ja 400 mikrogrammaa/suihke, nenäsumute, liuos Vaikuttava aine: Fentanyyli. Käyttöaiheet: PecFentiä käytetään läpilyöntikivun hoitoon aikuisilla, joiden kroonista syöpäkipua jo hoidetaan opioidilla.

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Aqua Sterilisata Braun infuusioneste, liuos injektionesteisiin käytettävä vesi

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Aqua Sterilisata Braun infuusioneste, liuos injektionesteisiin käytettävä vesi Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Aqua Sterilisata Braun infuusioneste, liuos injektionesteisiin käytettävä vesi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI

PAKKAUSSELOSTE 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA, JOS ERI PAKKAUSSELOSTE Fucithalmic vet. 1% silmätipat, suspensio koirille ja kissoille 1. MYYNTILUVAN HALTIJAN NIMI JA OSOITE SEKÄ ERÄN VAPAUTTAMISESTA VASTAAVAN VALMISTAJAN NIMI JA OSOITE EUROOPAN TALOUSALUEELLA,

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

Abstral Lääkevalmiste syövän läpilyöntikivun hoitoon.

Abstral Lääkevalmiste syövän läpilyöntikivun hoitoon. POTILAAN JA OMAISEN OPAS Abstral Lääkevalmiste syövän läpilyöntikivun hoitoon. KIELEN ALLE ASETETTAVA FENTANYYLIRESORIBLETTI Johdanto Tämän oppaan tarkoituksena on antaa potilaille ja heidän omaisilleen

Lisätiedot

SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIPU JA BREAKYL. Tietoa potilaille

SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIPU JA BREAKYL. Tietoa potilaille SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIPU JA BREAKYL Tietoa potilaille Sisältö 1 JOHDANTO... 5 2 MITÄ ON SYÖVÄN LÄPILYÖNTIKIPU?... 5 3 MIKÄ ON BREAKYL JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN?... 6 4 ENNEN KUIN KÄYTÄT BREAKYL -VALMISTETTA...

Lisätiedot

esimerkkipakkaus aivastux

esimerkkipakkaus aivastux esimerkkipakkaus aivastux Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Aivastux 10 mg tabletit setiritsiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

Scheriproct Neo peräpuikko

Scheriproct Neo peräpuikko 1 PAKKAUSSELOSTE Scheriproct Neo peräpuikko Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin alat käyttää Scheriproct Neo -valmistetta. Pakkausseloste sisältää tietoa valmisteen käytön eduista ja siihen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE 1. MITÄ NORFLEX INJEKTIONESTE ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

PAKKAUSSELOSTE 1. MITÄ NORFLEX INJEKTIONESTE ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos Sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mometasone Orion 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mometasone Orion 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mometasone Orion 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Myyntiluvan haltija: HEXAL A/S, Kanalholmen 8-12, DK-2650 Hvidovre, Tanska.

PAKKAUSSELOSTE. Myyntiluvan haltija: HEXAL A/S, Kanalholmen 8-12, DK-2650 Hvidovre, Tanska. PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos Sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mometasone Actavis 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mometasone Actavis 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mometasone Actavis 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONS

Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONS Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugsanvisning INJEKTIONSVÄTSKA, LÖSNING I FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA INJEKTIONESTE, LIUOS, ESITÄYTETYSSÄ KYNÄSSÄ INJEKTIONSVÆSKE, OPLØSNING I FYLDT PEN 250 mikrogram/mikrogrammaa

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. OTIBORIN -korvatipat, liuos boorihappo ja etanoli

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. OTIBORIN -korvatipat, liuos boorihappo ja etanoli Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle OTIBORIN -korvatipat, liuos boorihappo ja etanoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Addex-Natriumklorid 235 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten. Natriumkloridi

PAKKAUSSELOSTE. Addex-Natriumklorid 235 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten. Natriumkloridi PAKKAUSSELOSTE Addex-Natriumklorid 235 mg/ml infuusiokonsentraatti, liuosta varten Natriumkloridi Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Glucosamin Orion 400 mg tabletti, kalvopäällysteinen Glukosamiini

PAKKAUSSELOSTE. Glucosamin Orion 400 mg tabletti, kalvopäällysteinen Glukosamiini PAKKAUSSELOSTE Glucosamin Orion 400 mg tabletti, kalvopäällysteinen Glukosamiini Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Panadol 60 mg, 125 mg ja 250 mg peräpuikko parasetamoli

PAKKAUSSELOSTE. Panadol 60 mg, 125 mg ja 250 mg peräpuikko parasetamoli PAKKAUSSELOSTE Panadol 60 mg, 125 mg ja 250 mg peräpuikko parasetamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti sinun

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. AQUA STERILISATA BRAUN, liuotin parenteraaliseen käyttöön injektionesteisiin käytettävä vesi

PAKKAUSSELOSTE. AQUA STERILISATA BRAUN, liuotin parenteraaliseen käyttöön injektionesteisiin käytettävä vesi PAKKAUSSELOSTE AQUA STERILISATA BRAUN, liuotin parenteraaliseen käyttöön injektionesteisiin käytettävä vesi Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Microlax peräruiskeliuos 1. MITÄ MICROLAX ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

PAKKAUSSELOSTE. Microlax peräruiskeliuos 1. MITÄ MICROLAX ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN PAKKAUSSELOSTE Microlax peräruiskeliuos Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti sinun tulee käyttää Microlaxia huolellisesti

Lisätiedot

Glinor 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos Natriumkromoglikaatti

Glinor 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos Natriumkromoglikaatti PAKKAUSSELOSTE Glinor 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos Natriumkromoglikaatti Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää Sinulle tärkeitä tietoja Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä lievien

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Medipekt 8 mg tabletit Bromiheksiinihydrokloridi

PAKKAUSSELOSTE. Medipekt 8 mg tabletit Bromiheksiinihydrokloridi PAKKAUSSELOSTE Medipekt 8 mg tabletit Bromiheksiinihydrokloridi Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä lievien sairauksien

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle KATAPEKT ORAALILIUOS Kodeiinifosfaattihemihydraatti 1 mg, guaifenesiini 20 mg, ammoniumkloridi 25 mg, timjamiuute 60 mg Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Fungorin 1 % emulsiovoide Vaikuttava aine: Terbinafiini

PAKKAUSSELOSTE. Fungorin 1 % emulsiovoide Vaikuttava aine: Terbinafiini PAKKAUSSELOSTE Fungorin 1 % emulsiovoide Vaikuttava aine: Terbinafiini Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää Sinulle tärkeitä tietoja. Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä lievien

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Momesonex 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Momesonex 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Momesonex 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

Ketoconazol Sandoz Shampoo 20 mg/g

Ketoconazol Sandoz Shampoo 20 mg/g PAKKAUSSELOSTE Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä lievien sairauksien hoitamiseksi ilman lääkärin apua. Tästä

Lisätiedot

BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE

BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE Ver. 003-200311 Nr/Nro: 32-6826 Multiport USB-2.0 för 2,5 HDD USB 2.0 Multiportti 2,5 HDD -asemille Modell/Malli: FT-KUH-K36G SE Beskrivning: Du har nu köpt en produkt som står

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Folvite 1 mg tabletti foolihappo

PAKKAUSSELOSTE. Folvite 1 mg tabletti foolihappo PAKKAUSSELOSTE Folvite 1 mg tabletti foolihappo Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla on

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Link 1100 mg, purutabletti. Alumiinihydroksidi-magnesiumkarbonaatti

PAKKAUSSELOSTE. Link 1100 mg, purutabletti. Alumiinihydroksidi-magnesiumkarbonaatti PAKKAUSSELOSTE Link 1100 mg, purutabletti Alumiinihydroksidi-magnesiumkarbonaatti Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää Sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

Lamisil-sumutetta käytetään jalkasilsan ja varpaiden välisen sienitulehduksen hoitoon.

Lamisil-sumutetta käytetään jalkasilsan ja varpaiden välisen sienitulehduksen hoitoon. PAKKAUSSELOSTE Lamisil 1 % sumute iholle, liuos Terbinafiinihydrokloridi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Marzine 50 mg tabletit syklitsiinihydrokloridi

PAKKAUSSELOSTE. Marzine 50 mg tabletit syklitsiinihydrokloridi PAKKAUSSELOSTE Marzine 50 mg tabletit syklitsiinihydrokloridi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti sinun tulee

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Bisakodyyli

PAKKAUSSELOSTE. Bisakodyyli PAKKAUSSELOSTE METALAX 10 mg -peräpuikko Bisakodyyli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Tästä huolimatta sinun tulee

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Fungorin 1 % emulsiovoide Vaikuttava aine: Terbinafiini

PAKKAUSSELOSTE. Fungorin 1 % emulsiovoide Vaikuttava aine: Terbinafiini PAKKAUSSELOSTE Fungorin 1 % emulsiovoide Vaikuttava aine: Terbinafiini Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. Jos sinulla

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE 1. MITÄ NASO-RATIOPHARM NENÄSUMUTE ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

PAKKAUSSELOSTE 1. MITÄ NASO-RATIOPHARM NENÄSUMUTE ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä lievien sairauksien hoitamiseksi ilman lääkärin apua. Tästä huolimatta

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Aqua Sterilisata Braun liuotin parenteraaliseen käyttöön injektionesteisiin käytettävä vesi

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Aqua Sterilisata Braun liuotin parenteraaliseen käyttöön injektionesteisiin käytettävä vesi Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Aqua Sterilisata Braun liuotin parenteraaliseen käyttöön injektionesteisiin käytettävä vesi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen,

Lisätiedot

ANVISNING VID BESTÄLLNING AV ULTRALJUDSUNDERSÖKNING AV NEDRE BUKEN (njurvägar, prostata, abscesser)

ANVISNING VID BESTÄLLNING AV ULTRALJUDSUNDERSÖKNING AV NEDRE BUKEN (njurvägar, prostata, abscesser) OHJE ALAVATSAN ULTRAÄÄNITUTKIMUKSEN TILAAJALLE (virtsatiet, prostata, abscessit) Potilas saa syödä normaalisti. Potilaan oltava virtsaamatta 2-3 tuntia ennen tutkimusta, koska virtsarakon tulee olla täynnä

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Marzine 50 mg tabletit syklitsiinihydrokloridi

PAKKAUSSELOSTE. Marzine 50 mg tabletit syklitsiinihydrokloridi PAKKAUSSELOSTE Marzine 50 mg tabletit syklitsiinihydrokloridi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi

PAKKAUSSELOSTE. NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi PAKKAUSSELOSTE NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Nasonex 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Nasonex 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Nasonex 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

LOUIS WIDMER Luottamuksellinen Sivu N:o 1

LOUIS WIDMER Luottamuksellinen Sivu N:o 1 LOUIS WIDMER Luottamuksellinen Sivu N:o 1 PAKKAUSSELOSTE LIPACTIN Hyvä potilas, Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää Sinulle tärkeitä tietoja. Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät

Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät Kirkkonummen kunnan kuntalaiskysely / Kyrkslätts kommuns kommuninvånarenkät Raportti ajalta 02.03.2017-30.06.2017. Vastauksia annettu yhteensä 580 kpl. Minkä ikäinen olet? / Hur gammal är du? Alle 18 /

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Airomir Autohaler 0,1 mg/annos inhalaatiosumute, suspensio. salbutamoli

PAKKAUSSELOSTE. Airomir Autohaler 0,1 mg/annos inhalaatiosumute, suspensio. salbutamoli PAKKAUSSELOSTE Airomir Autohaler 0,1 mg/annos inhalaatiosumute, suspensio salbutamoli Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Voit

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Nasofan 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio. flutikasonipropionaatti

PAKKAUSSELOSTE. Nasofan 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio. flutikasonipropionaatti PAKKAUSSELOSTE Nasofan 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio flutikasonipropionaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä.

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Aciclovir Sandoz 30 mg/g silmävoide. Asikloviiri

PAKKAUSSELOSTE. Aciclovir Sandoz 30 mg/g silmävoide. Asikloviiri PAKKAUSSELOSTE Aciclovir Sandoz 30 mg/g silmävoide Asikloviiri Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Bafucin Mint -imeskelytabletit

PAKKAUSSELOSTE. Bafucin Mint -imeskelytabletit PAKKAUSSELOSTE Bafucin Mint -imeskelytabletit Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti sinun tulee käyttää Bafucin

Lisätiedot

Vaikuttavat aineet: Kefaleksiinimonohydraatti vastaa kefaleksiiniä 500.0 mg Dihydrostreptomysiinisulfaatti vastaa dihydrostreptomysiiniä 500.

Vaikuttavat aineet: Kefaleksiinimonohydraatti vastaa kefaleksiiniä 500.0 mg Dihydrostreptomysiinisulfaatti vastaa dihydrostreptomysiiniä 500. PAKKAUSSELOSTE 1. Eläinlääkevalmisteen nimi Kefa-Mastin vet intramammaarivoide lypsävälle lehmälle 2. Vaikuttavat ja muut aineet Vaikuttavat aineet: Kefaleksiinimonohydraatti vastaa kefaleksiiniä 500.0

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Ursodeoksikoolihappo

PAKKAUSSELOSTE. Ursodeoksikoolihappo PAKKAUSSELOSTE ADURSAL 150 mg -tabletti, kalvopäällysteinen Ursodeoksikoolihappo Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä pakkausseloste. Saatat tarvita

Lisätiedot

www.rosknroll.fi 0201 558 334

www.rosknroll.fi 0201 558 334 www.rosknroll.fi 0201 558 334 Rollella ei ole peukalo keskellä kämmentä, joten lähes kaikki rikki menneet tavarat Rolle korjaa eikä heitä pois. Etsi kuvista 5 eroavaisuutta! Rolle har inte tummen mitt

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Flixonase 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio flutikasonipropionaatti

PAKKAUSSELOSTE. Flixonase 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio flutikasonipropionaatti PAKKAUSSELOSTE Flixonase 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio flutikasonipropionaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä.

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Astepro forte 0,19 mg/annos nenäsumute, liuos. atselastiini

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Astepro forte 0,19 mg/annos nenäsumute, liuos. atselastiini Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Astepro forte 0,19 mg/annos nenäsumute, liuos atselastiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi

PAKKAUSSELOSTE. NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi PAKKAUSSELOSTE NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

a. asettaa sinulle määrätyn annoksen b. varmistaa koko pistoksen antamisen c. nähdä toisella kynällä pistettävän lisäannoksen.

a. asettaa sinulle määrätyn annoksen b. varmistaa koko pistoksen antamisen c. nähdä toisella kynällä pistettävän lisäannoksen. FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA 300 IE/0,5 ml Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugervejledning FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA 300 IE/0,5 ml ESITÄYTETTY GONAL F-KYNÄ 300 IU/0,5 ml FYLDT PEN 300 IE/0,5 ml Sisällysluettelo

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mommox, 50 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Proctosedyl rektaalivoide hydrokortisoni, sinkokaiinihydrokloridi, framysetiinisulfaatti ja aeskuliini

PAKKAUSSELOSTE. Proctosedyl rektaalivoide hydrokortisoni, sinkokaiinihydrokloridi, framysetiinisulfaatti ja aeskuliini PAKKAUSSELOSTE Proctosedyl rektaalivoide hydrokortisoni, sinkokaiinihydrokloridi, framysetiinisulfaatti ja aeskuliini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä

Lisätiedot

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s.

ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX. Erä 1058350. MTnr 0000 Myyntiluvan haltija: Lääketehdas Oy, Lääkekylä, Suomi. Vnr 39 71 65. Vnr 39 71 65. tit q.s. ESIMERKKIPAKKAUS AIVASTUX 12 2015 1058350 Käyt. viim.: 12 2015 Erä 1058350 Aivastux 10 mg 10 tabl. Vnr 04 36 79 Ibuprofen 400 mg Glycerol (85%) Sacchar Constit q.s. Käyttötarkoitus: Allergisen nuhan, allergisten

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Aciclovir HEXAL 200 mg tabletit Aciclovir HEXAL 400 mg tabletit Aciclovir HEXAL 800 mg tabletit asikloviiri

PAKKAUSSELOSTE. Aciclovir HEXAL 200 mg tabletit Aciclovir HEXAL 400 mg tabletit Aciclovir HEXAL 800 mg tabletit asikloviiri PAKKAUSSELOSTE Aciclovir HEXAL 200 mg tabletit Aciclovir HEXAL 400 mg tabletit Aciclovir HEXAL 800 mg tabletit asikloviiri Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Imigran 10 mg nenäsumute Imigran 20 mg nenäsumute. sumatriptaani

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Imigran 10 mg nenäsumute Imigran 20 mg nenäsumute. sumatriptaani Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Imigran 10 mg nenäsumute Imigran 20 mg nenäsumute sumatriptaani Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Astepro 0,13 mg/annos nenäsumute, liuos. atselastiinihydrokloridi

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Astepro 0,13 mg/annos nenäsumute, liuos. atselastiinihydrokloridi Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Astepro 0,13 mg/annos nenäsumute, liuos atselastiinihydrokloridi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

ROSAZOL 1 % EMULSIOVOIDE

ROSAZOL 1 % EMULSIOVOIDE PAKKAUSSELOSTE ROSAZOL 1 % EMULSIOVOIDE Metronidatsoli Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos Sinulla on lisäkysymyksiä,

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomudal 20 mg/ml silmätipat, liuos. natriumkromoglikaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lomudal 20 mg/ml silmätipat, liuos. natriumkromoglikaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Lomudal 20 mg/ml silmätipat, liuos natriumkromoglikaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Aclovir 800 mg tabletti. Mitä Aclovir sisältää

PAKKAUSSELOSTE. Aclovir 800 mg tabletti. Mitä Aclovir sisältää PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

Pakkauksseloste: Tietoa käyttäjälle. Natr. chlorid. 9 mg/ml nenätipat, liuos. natriumkloridi

Pakkauksseloste: Tietoa käyttäjälle. Natr. chlorid. 9 mg/ml nenätipat, liuos. natriumkloridi Pakkauksseloste: Tietoa käyttäjälle Natr. chlorid. 9 mg/ml nenätipat, liuos natriumkloridi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

Lääkäri tai sairaanhoitaja opettaa sinulle, kuinka pistät esitäytetyssä ruiskussa olevan ORENCIAannoksen

Lääkäri tai sairaanhoitaja opettaa sinulle, kuinka pistät esitäytetyssä ruiskussa olevan ORENCIAannoksen Ohjeet ORENCIA-pistoksen valmisteluun ja antoon ihon alle: Lue nämä ohjeet huolellisesti läpi, ja noudata ohjeita vaihe kerrallaan. Lääkäri tai sairaanhoitaja opettaa sinulle, kuinka pistät esitäytetyssä

Lisätiedot

Naso-ratiopharm 1 mg/ml nenäsumute, liuos

Naso-ratiopharm 1 mg/ml nenäsumute, liuos PAKKAUSSELOSTE Naso-ratiopharm 1 mg/ml nenäsumute, liuos Ksylometatsoliinihydrokloridi Yli 10-vuotiaille lapsille ja aikuisille Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Porejärjestelmä. POREJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ TALVELLA (ei koskee Polaria)

Porejärjestelmä. POREJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖ TALVELLA (ei koskee Polaria) Porejärjestelmä Tehokas porejärjestelmä jossa on myös hyvää tekevä hieromatoiminto. Sopii myös muihin markkinoilla oleviin kylpytynnyreihin, mutta tällöin meille tulee ilmoittaa tynnyrin halkaisija, istuimien

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Hydrokortison CCS 1 % emulsiovoide. hydrokortisoni

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Hydrokortison CCS 1 % emulsiovoide. hydrokortisoni Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Hydrokortison CCS 1 % emulsiovoide hydrokortisoni Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lung test gas CO/He AGA 0,28 %, 9,3% lääkkeellinen kaasu, puristettu. Hiilimonoksidi (CO), helium (He)

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Lung test gas CO/He AGA 0,28 %, 9,3% lääkkeellinen kaasu, puristettu. Hiilimonoksidi (CO), helium (He) Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Lung test gas CO/He AGA 0,28 %, 9,3% lääkkeellinen kaasu, puristettu Hiilimonoksidi (CO), helium (He) Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Fucithalmic 10 mg/g silmätipat, suspensio Fusidiinihappo

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Fucithalmic 10 mg/g silmätipat, suspensio Fusidiinihappo Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Fucithalmic 10 mg/g silmätipat, suspensio Fusidiinihappo Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja.

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Benadryl 8 mg kovat kapselit. Akrivastiini

PAKKAUSSELOSTE. Benadryl 8 mg kovat kapselit. Akrivastiini PAKKAUSSELOSTE Benadryl 8 mg kovat kapselit Akrivastiini Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti sinun tulee käyttää

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE 1. MITÄ TERBINAFIN COPYFARM EMULSIOVOIDE ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN

PAKKAUSSELOSTE 1. MITÄ TERBINAFIN COPYFARM EMULSIOVOIDE ON JA MIHIN SITÄ KÄYTETÄÄN PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Tämä itsehoitolääke on saatavissa apteekista ilman reseptiä

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi

PAKKAUSSELOSTE. NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi PAKKAUSSELOSTE NATRIUMKLORID BRAUN 9 mg/ml injektioneste, liuos natriumkloridi Lue tämä seloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin.

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE: tietoa käyttäjälle. Glinor 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti

PAKKAUSSELOSTE: tietoa käyttäjälle. Glinor 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti PAKKAUSSELOSTE: tietoa käyttäjälle Glinor 5,2 mg/annos nenäsumute, liuos natriumkromoglikaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat tämän lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää sinulle

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Folvite 1 mg tabletti foolihappo

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Folvite 1 mg tabletti foolihappo Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Folvite 1 mg tabletti foolihappo Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen ottamisen, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. - Säilytä tämä

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. Nasacort 55 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. Triamsinoloniasetonidi

PAKKAUSSELOSTE. Nasacort 55 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio. Triamsinoloniasetonidi PAKKAUSSELOSTE Nasacort 55 mikrogrammaa/annos nenäsumute, suspensio Triamsinoloniasetonidi Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä.

Lisätiedot

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mometasone Actavis 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti

Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle. Mometasone Actavis 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Pakkausseloste: Tietoa käyttäjälle Mometasone Actavis 50 mikrog/annos nenäsumute, suspensio mometasonifuroaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen, sillä se sisältää

Lisätiedot