Määräys suurten asiakasriskien ilmoittamisesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Määräys suurten asiakasriskien ilmoittamisesta"

Transkriptio

1 Suuret asiakasriskit :34 1 (13) Määräys suurten asiakasriskien ilmoittamisesta Sisällysluettelo 1 MÄÄRÄYKSEN TARKOITUS...VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 2 ILMOITUKSEN LAATIMINEN JA TOIMITTAMINEN RAHOITUSTARKASTUKSELLE...VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 2.1 SÄÄSTÖPANKKIEN ILMOITUKSET... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 2.2 OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN KUULUVIEN VALVOTTAVIEN ILMOITUKSETVIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 2.3 OSUUSPANKKIEN ILMOITUKSET... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 2.4 KONSOLIDOINTIRYHMÄN ILMOITUKSET... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 3 ILMOITUKSEN RAKENNE...VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 4 YLEISTIETOTAULUKKO...VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 5 TAULUKKO L01 "OMIEN VAROJEN MÄÄRÄ"VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 5.1 RIVI 5 OMAT VARAT... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 5.2 RIVIT VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 6 TAULUKKO L02 "SUURET ASIAKASRISKIT"VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 6.1 ASIAKASTA JA ASIAKASKOKONAISUUTTA KOSKEVAT TIEDOTVIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 6.2 VASTUITA KOSKEVIEN TIETOJEN YKSILÖINTI... VIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY Vastuukoodi...Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Rahoitustoiminnan vastuut...virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Varat... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Osamaksusopimukset ja laskusaatavien rahoitus... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Leasingrahoitus... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Arvopaperin osto- ja takaisinmyyntisopimukset... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Takaukset... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Takaukset samassa konsolidointiryhmässä... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Kapitalisaatiosopimukset... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Sijoitusrahasto-osuudet... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Taseen ulkopuoliset erät... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Takaus- ja takuusitoumukset... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Luovutettuihin varoihin liittyvät vastuut... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Talletuksentekosopimukset... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Osittain maksetut arvopaperit... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Myydyt arvopaperit, joihin liittyy asetettu takaisinmyyntioptiovirhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Merkintäsitoumukset ja lisäluottojärjestelyt... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty.

2 Suuret asiakasriskit :34 2 (13) Muut yli yhden vuoden sitoumukset... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Lyhytaikaiset kauppatapahtumiin liittyvät sitoumukset.. Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Vähennyserät... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty Kaupankäyntivarastoon liittyvät asiakasriskit... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Nettopositio... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Selvitysriski... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty. Vastapuoliriski... Virhe. Kirjanmerkkiä ei ole määritetty.

3 Suuret asiakasriskit :34 3 (13) Määräys suurten asiakasriskien ilmoittamisesta 1 Määräyksen tarkoitus Tämä määräys perustuu pääjaksoon V (Vakavaraisuus ja riskienhallinta) kuuluvaan määräykseen suurista asiakasriskeistä. Määräykset muodostavat yhden kokonaisuuden. Suuria asiakasriskejä koskevaa ilmoitusta ei ole tarkoitettu täytettäväksi pelkästään tätä määräystä lukemalla, vaan on hyödyllistä tutustua myös pääjaksossa V sijaitsevaan suuria asiakasriskejä koskevaan määräykseen. Tässä ei myöskään toisteta kaikkea pääjaksossa V esitettyä, vaan käytetään tarvittaessa viittaustekniikkaa. Tietojen konekieliseen ilmoittamiseen liittyvät teknisluonteiset säännöt, ohjeet ja kuvaukset ovat pääjakson VII Raportointi kohdassa X. 2 Ilmoituksen laatiminen ja toimittaminen Rahoitustarkastukselle Valvottava laatii konekielisen tiedonvälityksen ohjeiden mukaisesti ilmoituksen suurista asiakasriskeistä neljää kertaa vuodessa. Rahoitustarkastus on kehittänyt tietojen raportointia varten erillisen tiedonkeruusovelluksen, joka helpottaa tietojen raportointia Rahoitustarkastukselle. Sovellus on saatavissa (tarvittavat yhteystiedot lisätään myöhemmin). Ilmoitus laaditaan jokaisen vuosineljänneksen viimeiseltä päivältä. Maksukorttitoimintaa harjoittavat luottolaitokset tekevät ilmoituksensa siltä loppukuun päivältä, jona ne katkaisevat laskutuksensa. Numerotiedot ilmoitetaan tuhansina euroina. Prosenttiluvut ilmoitetaan kahdella desimaalilla, esimerkiksi Ilmoitukset palautetaan Rahoitustarkastukselle seuraavan taulukon mukaisesti: Tiedonantajataso Valvottavatyyppi Palautuspäivät 201 Talletuspankki ml. sivukonttorit ulkomailla 205 Talletuspankin konsolidointiryhmä 15.5., 15.8., ja 28/ Muu luottolaitos ml. sivukonttorit ulkomailla 214 Muun luottolaitoksen konsolidointiryhmä 240 Sijoituspalveluyritys ml. sivukonttorit ulkomailla 30.4., 31.7., ja 28/ Sijoituspalveluyrityksen konsolidointiryhmä 260 Osuuspankkikeskus-OPK osuuskunta, yhteenliittymä 20.5., 20.8., ja Säästöpankkien ilmoitukset Säästöpankin ja sen konsolidointiryhmän asiakasriski-ilmoitukset toimitetaan ainoastaan säästöpankkitarkastukselle. Säästöpankkitarkastus määrää palautusajankohdat. Rahoitustarkastus voi tarvittaessa erikseen määrätä, että asiakasriski-ilmoitus on annettava myös Rahoitustarkastukselle.

4 Suuret asiakasriskit :34 4 (13) 2.2 Osuuspankkien yhteenliittymään kuuluvien valvottavien ilmoitukset Osuuspankkien yhteenliittymään kuuluvat valvottavat ja niiden konsolidointiryhmän ilmoitukset toimitetaan vain keskusyhteisölle. Keskusyhteisö määrää palautusajankohdat. Rahoitustarkastus voi tarvittaessa erikseen määrätä, että asiakasriski-ilmoitus on annettava myös Rahoitustarkastukselle. 2.3 Osuuspankkien ilmoitukset Muun osuuspankin ja sen konsolidointiryhmän asiakasriski-ilmoitukset toimitetaan Paikallisosuuspankkiliitto ry:lle, joka toimittaa ilmoitukset Rahoitustarkastukselle. Rahoitustarkastus voi tarvittaessa erikseen määrätä, että asiakasriski-ilmoitus on annettava myös suoraan Rahoitustarkastukselle. 2.4 Konsolidointiryhmän ilmoitukset Luottolaitoksella, sijoituspalveluyrityksellä ja omistusyhteisöllä on velvollisuus laatia ilmoitus konsolidoiduista suurista asiakasriskeistä. Vaatimus koskee luottolaitosta ja omistusyhteisöä, kun sillä on toiseen luottolaitokseen, sijoituspalveluyritykseen, rahoituslaitokseen tai palveluyritykseen luottolaitostoiminnasta annetun lain 5 :n 2 momentissa tarkoitettu määräysvalta. Sijoituspalveluyritystä ja omistusyhteisöä vaatimus koskee vastaavasti, mutta sijoituspalveluyrityksistä annetun lain 6 :n 1 momentin nojalla. 3 Ilmoituksen rakenne Suuria asiakasriskejä koskeva ilmoitus koostuu kolmesta taulukosta: yleistietotaulukosta ja taulukoista L01 ja L02. Yleistietotaulukon sisältämien tietojen perusteella yksilöidään, mistä raportista on kyse. Taulukkoon L01 täytetään valvottavan omien varojen määrä, joiden perusteella arvioidaan asiakasriskien suuruutta. Taulukkoon L02 syötettävät tiedot jakaantuvat kahteen pääryhmään: 1. Asiakasta tai asiakaskokonaisuutta koskevat yksilöintitiedot, joiden määritelmiä käsitellään tarkemmin suuria asiakasriskejä koskevan määräyksen luvussa Asiakasriskien eli vastuiden tarkempi yksilöinti, joiden määrää verrataan omiin varoihin. Vastuun käsitettä on selvitetty tarkemmin em. määräyksen luvussa 5.3. Vastuut jakaantuvat kahteen ryhmään : rahoitustoiminnasta ja kaupankäyntivarastoon liittyviin asiakasriskeihin. Näiden vastuiden yhteismäärästä käytetään nimitystä koko toiminnan asiakasriski. 4 Yleistietotaulukko Yleistietotaulukkoon täytetään, miltä ajankohdalta ilmoitus annetaan ja ilmoituspäivä. Lisäksi ilmoitetaan onko kyseessä ensitieto vai korjaustieto. Jos valvottavalla on kaupankäyntivarastoon kuuluvia eriä, täytetään lisäksi taulukossa oleva ruutu rastilla. Ruutua ei täytetä, jos valvottavalla ei ole yli yhden prosentin ylittäviä kaupankäyntivaraston eriä yhdenkään asiakkaan tai asiakaskokonaisuuden osalta. Tällöin asiakasriskit ilmoitetaan rahoitustoiminnan asiakasriskeihin kuuluvina.

5 Suuret asiakasriskit :34 5 (13) 5 Taulukko L01 "Omien varojen määrä" Taulukkoon täytetään valvottavan omien varojen määrä. Konsolidointiryhmän ilmoituksessa (tiedonantajatasot 205, 214 ja 244) ilmoitetaan konsolidoitujen omien varojen määrä. Omien varojen määrä on ilmoitettava saman vuosineljänneksen mukaan kuin miltä suuret asiakasriskit ilmoitetaan. Suuresta asiakasriskistä ja sitä koskevista rajoituksista on kerrottu tarkemmin suuria asiakasriskejä koskevan määräyksen 1 luvuissa 5.1 ja Rivi 5 Omat varat Riville 05 täytetään ainoastaan kulloisenkin raportoivan ajankohdan mukaiset omat varat eli sarake 05 ja/tai sarake 10. Jos valvottavalla on vain valuuttakurssiriskiä täytetään vain sarake 05 eli rahoitustoiminnan asiakasriskejä kattavien omien varojen määrä. Tällöin sarakkeeseen täytetään sama tieto kuin omien varojen ilmoituksessa määräyksen 106.6/203.23/306.6 mukaan on taulukkoon X01 riville 4010 täytetty (Omat varat I). Jos valvottavalla on suuri kaupankäyntivarasto, täytetään myös sarake 10 eli koko toiminnan asiakasriskejä kattavien omien varojen määrä. Tämä johtuu siitä, että kaupankäyntivarastoon liittyviä markkinariskejä voidaan kattaa erityisesti näitä riskejä varten sallituilla omien varojen erillä. Lisäksi asiakasriskirajat on täytettävä sekä rahoitustoiminnan että koko toiminnan osalta, jos valvottavalla on myös kaupankäyntivarasto. Jos valvottavan konsolidointiryhmään kuuluu yksikin yhteisö, jolla on kaupankäyntivarasto, on molemmat omien varojen määrät täytettävä. Sarakkeeseen täytetään sama tieto kuin omien varojen ilmoituksessa määräyksen 106.6/203.23/306.6 mukaan on taulukkoon X01 riville 40 täytetty (Omat varat II). 5.2 Rivit Rivejä ei tarvitse täyttää, vaan sovellus laskee laskukaavan perusteella rajat, joita valvottavan suurten asiakasriskien määrä ei saa ylittää. Rivillä 0510 näkyy valvottavan ilmoitusraja. Jos suurten asiakasriskien määrä yhden asiakkaan tai asiakaskokonaisuuden kohdalla on tai ylittää 10 % valvottavan omista varoista (rivi 0510), täytetään myös taulukko L02. Jos suurten asiakasriskien määrä ylittää rivien kohdalla mainitun prosenttimäärän, on valvottavan viipymättä ilmoitettava Rahoitustarkastukselle ylityksestä. Rivillä 0515 näkyy euroina ns. erityinen asiakasriskiraja, jota sovelletaan valvottavan kanssa samaan konserniin kuuluville yhteisöille annettuihin vastuihin, mikäli ne eivät kuulu valvottavan kanssa samaan konsolidointiryhmään. Rivillä 0520 näkyy normaali asiakasriskiraja euroina. Rivillä 0525 näkyy kokonaisasiakasriskiraja suurille asiakasriskeille. Asiaa on tarkemmin käsitelty määräyskokoelman pääjaksossa V Vakavaraisuus ja riskienhallinta suuria asiakasriskejä koskevassa määräyksessä (luku 4.2.2). Työkirjaan on tarkoitus liittää ylityslomake niitä tapauksia varten, että valvottava vasta ilmoitusta täyttäessään havaitsee ylityksen tapahtuneen. Jos kyse on ns. vanhasta ylityksestä, täytetään seurantalomake. 1 Ks. tarkemmin määräyskokoelman pääjaksosta V Vakavaraisuus ja riskienhallinta.

6 Suuret asiakasriskit :34 6 (13) Rivillä 0530 vastataan kysymykseen siitä, onko ilmoitusrajan ylittäviä suuria asiakasriskejä. Jos valvottavalla ei ole ilmoitettavia suuria asiakasriskejä, valitaan valikosta "ei" tai syötetään riville lukuna nolla. Jos valvottavalla sen sijaan on suuria asiakasriskejä, valitaan valikosta "kyllä" tai syötetään riville lukuna yksi. 6 Taulukko L02 "Suuret asiakasriskit" Taulukkoon L02 syötetään asiakaskokonaisuutta ja vastuiden määriä koskevat tiedot. 6.1 Asiakasta ja asiakaskokonaisuutta koskevat tiedot Jos valvottavan yksittäisellä asiakkaalla tai muulla vastapuolella on taloudellinen etuyhteys valvottavan muuhun asiakkaaseen tai vastapuoleen, täytetään myös asiakaskokonaisuuden yksilöintitiedot. Asiakkaita koskevien tietojen syöttämistä helpottamaan avautuu työkirjasta erittelylomake, johon tiedot täytetään. Näiden tietojen ilmoittamisesta annetaan tarkempia ohjeita konekielisen tietojenvälityksen ohjeessa X. Taulukkoon annetaan seuraavat tiedot: asiakaskokonaisuuden tunnus, asiakastunnus, asiakkaan nimi ja asiakkaan toimiala. 6.2 Vastuita koskevien tietojen yksilöinti Vastuista täytetään seuraavat tiedot: vastuukoodi rahoitustoimintaan liittyvät vastuut taseen varat, joka sisältää saamisten ja sijoitusten yhteismäärän taseen ulkopuolisten sitoumusten määrä vastuiden yhteismäärä, joka on taseen varojen ja ulkopuolisten sitoumusten määrä vähennyserien yhteismäärä vastuiden yhteismäärä euroina vähennyserien jälkeen vastuiden määrä prosenttiyksiköissä kaupankäyntivarastoon liittyvät asiakasriskit nettopositioiden sekä selvitys- ja vastapuoliriskien yhteismäärä vähennyserät yhteismäärä vähennyserien jälkeen koko toiminnan asiakasriskit euroina (eli rahoitustoiminnan ja kaupankäyntivarastoon liittyvien vastuiden yhteismäärä) koko toiminnan asiakasriskin määrä prosenttiyksiköissä Vastuukoodi Vastuukoodin perusteella erotetaan rajoituksenalaiset vastuut muista ilmoitettavista vastuista. Muilla ilmoitettavilla vastuilla tarkoitetaan määräyksen luvussa lueteltuja vähäriskisiä vastuita. Tässä il-

7 Suuret asiakasriskit :34 7 (13) moitettavat vastuut ovat pääsääntöisesti suoraan tältä vastapuolelta, olipa se saaminen tai arvopaperi. Jos vastapuolet (koodit 3 7) ovat antaneet takauksia tai laskeneet liikkeeseen arvopapereita, jotka on pantattu jonkin toisen vastapuolen sitoumuksen vakuudeksi, niitä käsitellään asiakasriskien vähennyserinä. Esimerkiksi jos suomalainen kunta on antanut omavelkaisen takauksen valvottavan asiakkaan puolesta, on kyseessä asiakasriskin vähennyserä. Vastuukoodi Vastuun tyyppi 1 Rajoituksenalainen vastuu ml. A alueen seurakuntien vastuut 2 Vastuut valvottavan kanssa samaan konserniin kuuluvalta yhteisöltä, jota ei lueta samaan konsolidointiryhmään 3 Paikallisen valuutan määräiset ja paikallisella valuutalla rahoitetut suorat vastuut B- alueen valtioilta ja keskuspankeilta tai niiden liikkeeseen laskemat arvopaperit 4 Suomalaisten kuntien ja kuntayhtymien, Kuntien eläkevakuutuksen, Kuntien takauskeskuksen, Ahvenanmaan maakunnan, EU:n jäsenmaiden ja ETA-valtioiden alueja paikallishallintojen vastuut 5 Enintään vuoden pituiset vastuut A alueen luottolaitoksilta, sijoituspalveluyrityksiltä, optioyhteisöiltä, arvopaperipörsseiltä, arvopaperikeskuksilta ja suomalaisilta talletuspankkien vakuusrahastoilta 6 Vastuut valvottavan kanssa samaan konsolidointiryhmään kuuluvilta yhteisöiltä (koskee myös osuuspankkien yhteenliittymän välisiä vastuita) 7 Vastuut keskusrahalaitokselta, jos ilmoittajan on ryhmään kuuluva luottolaitos Vastuutyypin enimmäisrajat omista varoista 25 % ja mukana 800 %:ssa 20 % ja mukana 800 %:ssa Määräyksen kohta Luku 5 kokonaisuudessaan Luku kohta 6 ja sen kappale 91 ei rajoitusta Luku kohta 1 ei rajoitusta Luku kohta 2 ei rajoitusta Luku kohta 4 ei rajoitusta Luku kohta 6 ja sen kappaleet 89, 90 ja 92 ei rajoitusta Luku kohta 7 Vastuukoodia 1 käytetään myös silloin, jos valvottavalla on vähintään vuoden ja enintään kolmen vuoden pituisia saamisia A alueen luottolaitoksilta, sijoituspalveluyrityksiltä, optioyhteisöiltä, arvopaperipörsseiltä, arvopaperikeskuksilta ja suomalaisilta talletuspankkien vakuusrahastoilta. Näistä vastuista saa vähentää 80 prosenttia, jos valvottava käyttää hyväkseen tätä oikeutta, ilmoitetaan vastuina määrä, josta vähennys on jo tehty. (Jos A alueen seurakuntien vastuisiin ulotetaan lainsäädännössä sama sääntö, käytetään myös niiden vastuista vastuukoodia 1. Myös tällöin ilmoitettaisiin vastuina määrä, josta vähennys on jo tehty.) Vastuukoodia 6 ei tarvitse käyttää ilmoitettaessa valvottavan konsolidointiryhmän suuria asiakasriskejä eli kun tiedonantajatasona on 205, 214, 244 ja 260. Konsolidointiryhmän sisäisten asiakasriskien määrä ilmoitetaan vain yksittäisten luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten asiakasriski-ilmoituksissa.

8 Suuret asiakasriskit :34 8 (13) Jos samalta asiakkaalta tai asiakaskokonaisuudelta on useampaa eri vastuukoodin piiriin luettavia vastuita, ilmoitetaan tällaisten vastuiden määrä omalla rivillä. Eri riveille syöttäminen on tarpeen silloin, kun osa vastuista ei kuulu rajoitusten piiriin ja osa niistä kuuluu. Osuuspankkien yhteenliittymän vastuutyyppien enimmäisrajat poikkeavat taulukossa esitetystä siten, että vastuiden kokonaismäärä rajoitettu 500 %:iin yhteenliittymän omista varoista. Yksittäisen asiakkaan tai asiakaskokonaisuuden vastuiden enimmäisraja on vastaavasti rajoitettu vastuukoodi 1:n alaan kuuluvien vastuiden osalta 20 % ja vastuukoodi 2:n alaan kuuluvien vastuiden osalta 15 % yhteenliittymän omista varoista Rahoitustoiminnan vastuut Vastuut jaetaan ilmoituksessa kahteen ryhmään: taseessa oleviin varoihin ja taseen ulkopuolisiin sitoumuksiin. Käytetyt termit pohjautuvat vakavaraisuuslaskentaan, eivätkä ne täysin vastaa tilinpäätösmääräyksessä käytettyjä termejä. Vastuun käsite asiakasriskiraportoinnissa on sama kuin vakavaraisuuslaskennassa, mutta vastapuolen vastuisiin ei sovelleta riskipainoja. Se onko vastuu ilmoitettava suurena asiakasriskinä riippuu lisäksi vielä siitä, kuka on vastuun vastapuolena ja onko vastuiden yhteismäärä vähintään 10 prosenttia valvottavan omista varoista. Jos valvottavalla on suuri kaupankäyntivarasto, on vastuut lisäksi jaettava kahteen ryhmään: rahoitustoimintaan tai kaupankäyntivarastoon liittyviin vastuisiin. Jos vastapuolena luokiteltu riskittömäksi, niin tällaiselta vastapuolelta olevia suoria saamisia tai liikkeeseen laskemia saamistodistuksia ei ilmoiteta suurina asiakasriskeinä lainkaan. Riskittömistä vastapuolista on luettelo suuria asiakasriskejä koskevan määräyksen luvussa Vakuudeksi annetut varat ilmoitetaan pääsääntöisesti vähennyserinä. Poikkeuksena ovat luottolaitoksen tai sijoituspalveluyrityksen myöntämät omavelkaiset takaukset, jotka saadaan ilmoittaa varsinaisen asiakkaan sijasta takaajan vastuuna niin kuin tämä olisi asiakas. Takauksen kohteena oleva osuus ilmoitetaan kokonaan takaajan rajoitusten alaisena vastuuna riippumatta takauksen kohteena olevan saamisen juoksuajasta Varat Ilmoitettavia asiakasriskejä ovat taseen vastaavaa puolelle kirjatut varat, joista saattaa aiheutua valvottavalle luottoriskiä vastapuolen sopimusrikkomuksesta tai taloudellisesta maksukyvyttömyydestä. Tällaisia eriä ovat esimerkiksi erilaiset saamiset, saamistodistukset, osakkeet ja osuudet sekä siirtosaamiset ja maksetut ennakot. Johdannaissopimusten arvostamisesta käypään arvoon taseeseen kirjatut määrät ilmoitetaan asiakasriski-ilmoituksessa varoina, vain jos valvottava käyttää johdannaissopimusten luottovasta-arvon laskemiseen alkuperäisen hankinta-arvon menetelmää. Ilmoitettavia varoja ovat siten mm. seuraavat erät: asiakkaalle annetut luotot, muut velkakirjaan perustuvat saamiset asiakkaalta, takaukset jäljempänä kerrotuin edellytyksin, toiseen luottolaitokseen tehdyt talletukset, obligaatiot, debentuurit, optio- ja vaihtovelkakirjalainat, talletustodistukset sekä muut Rahoitustarkastuksen tilinpäätösmääräyksissä 106.1/203.13/306.1 määritellyt saamistodistukset, siirtosaamiset, takaussitoumuksen suorittamisesta syntyneet takautumissaamiset, myyntisaamiset,

9 Suuret asiakasriskit :34 9 (13) korvaussaamiset, osakkeet ja osuudet (esimerkiksi pörssiyhtiöt ja kiinteistöyhteisöt) sijoitusrahasto-osuudet, kapitalisaatiosopimukset, arvo-osuudet, muut vastaavat arvopaperit, arvopapereiden osto- ja takaisinmyyntisopimukset, velvoittavin takaisinostoehdoin myydyt ja lainaksi annetut osakkeet ja osuudet ja johdannaissopimusten käypään arvoon arvostamisesta taseen "Muut varat"-erään kirjattu määrä silloin, kun valvottava käyttää sopimusten luottovasta-arvon laskemiseen alkuperäisen hankinta-arvon menetelmää. Tällöin taseen ulkopuolisiin sitoumuksiin merkitään lisäksi suojaamistarkoituksessa tehtyjen taseen ulkopuolisten sitoumusten käyvät arvot siihen asti kunnes IAS:n mukaiset tilinpäätössäännökset tulevat voimaan. Jos valvottava käyttää luottovasta-arvon laskemiseen käyvän arvon menetelmää, sisältää se myös taseen muihin varoihin merkityn määrän, eikä tätä määrää ilmoiteta taseen varoina asiakasriski-ilmoituksessa. Osamaksusopimukset ja laskusaatavien rahoitus Erään luetaan myös osamaksusopimusten ja laskusaatavien rahoituksesta ja muusta sellaisesta rahoitustoiminnasta syntyvät saamiset. Saaminen merkitään sen vastuuksi, joka luotosta rahoittajaan nähden ensisijaisesti vastaa. Yksittäisiä osamaksusopimuksia ja laskusaatavia, joita myyjä toimittaa luottolaitokselle rahoitussopimuksen mukaisesti, käsitellään vakuutena. Siltä osin kuin myyjällä ei ole ensisijaista vastuuta rahoittajaan nähden, vaan vastuu on esim. myytyyn saatavakantaan liittyvä takaisinosto- tai jäännösarvovastuu tms. takauksen luonteinen vastuu, merkitään asiakkaaksi ostaja tai muu ensisijaisesti vastuussa oleva osapuoli. Leasingrahoitus Leasingrahoituksessa asiakkaaksi merkitään vuokralle ottaja ja vastuun määränä ilmoitetaan vuokralle annetun omaisuuden raportointihetken mukainen kirjanpitoarvo. Jos vuokralle ottaja ei vastaa jäännösarvosta, on jäännösarvon osuus merkittävä sen osapuolen vastuuksi, joka siitä ensisijaisesti vastaa. Jos jäännösarvosta vastaa ensisijaisesti rahoittaja itse, ei asiakkaan vastuuna ilmoiteta jäännösarvon osuutta. Arvopaperin osto- ja takaisinmyyntisopimukset Arvopaperin osto- ja takaisinmyyntisopimuksen ostohintaa pidetään sopimuspuolelta olevana saamisena, jonka vakuutena on takaisinmyyntiehdoin ostettu arvopaperi. Ilmoittajana toimivan valvottavan takaisinostoehdoin myymästä ja lainaksi antamasta arvopaperista merkitään asiakkaaksi arvopaperin liikkeeseen laskija vastaavaan määrään kuin arvopaperi on merkitty varoina ilmoittajan tilinpäätökseen. Takaukset Jos valvottava ilmoittaa asiakkaana takaajan, ilmoitetaan takauksen kohteena oleva osuus tässä erässä ja asiakkaana takaaja. Jos takaus ei kata koko saamisen määrää, ilmoitetaan takauksen ulkopuolelle jäänyt osuus päävelkasuhteen velalliseen kohdistuvana saamisena. Takauksen antanut luottolaitos tai sijoituspalveluyritys ilmoittaa takauksen normaalisti rajoitusten alaisena taseen ulkopuolisena sitoumuksena ja asiakkaana päävelkasuhteen velallisen.

10 Suuret asiakasriskit :34 10 (13) Takaukset samassa konsolidointiryhmässä Jos takaaja on ilmoittajana toimivan luottolaitoksen tai sijoituspalveluyrityksen konsolidointiryhmään kuuluva luottolaitos tai sijoituspalveluyritys, voidaan takauksen kohteena oleva osuus ilmoittaa rajoituksista vapaana vastuuna ja asiakkaana siis takaaja. Vastaavasti takauksen antanut luottolaitos tai sijoituspalveluyritys ilmoittaa takauksen normaalisti rajoitusten alaisena taseen ulkopuolisena sitoumuksena ja asiakkaana päävelkasuhteen velallisen. Konsolidoituja asiakasriskejä laskettaessa ilmoitetaan tällöin asiakkaan vastuuna vain saaminen, ei taseen ulkopuolista sitoumusta. Kapitalisaatiosopimukset Sopimuksia käsitellään sopimuspuolena olevan vakuutusyhtiön vastuuna. Sijoitusrahasto-osuudet Sijoitusrahasto-osuuden vastapuolena ilmoitetaan sijoitusrahasto. Eri rahastoja ei katsota samaksi asiakaskokonaisuudeksi, vaikka niitä hallinnoisi sama rahastoyhtiö. Sijoituksia sijoitusrahastoon, joiden varat rahastojen sääntöjen mukaan kokonaisuudessaan sijoitetaan arvopapereihin, joiden liikkeeseenlaskijana tai takaajana on Suomen valtio, suomalainen kunta tai kuntayhtymä, muu A alueen valtio tai osavaltio taikka muu paikallinen julkisyhteisö, joiden riskipaino on niiden kotimaassa nolla, ei tarvitse ilmoittaa lainkaan Taseen ulkopuoliset erät Ilmoitettavat taseen ulkopuoliset sitoumukset ovat samantyyppisiä sitoumuksia kuin vakavaraisuuslaskennassa ilmoitettavat sitoumukset. Johdannaissopimusten arvostamisesta käypään arvoon merkitty määrä taseessa sisältyy luottovasta-arvon laskemiseen käytettyyn käyvän menetelmään, joka ilmoitetaan siten taseen ulkopuolisena sitoumuksena. Taseen ulkopuolisina sitoumuksina ilmoitetaan vastaavat erät kuin määräyksen 106.7/ liitteen konekielisen tiedonkeruun taulukon Y01 riveillä ilman luottovasta-arvosta ja vastapuolen riskiluokasta aiheutuvia kertoimia. Ilmoitettavia taseen ulkopuolisia eriä ovat: takaussitoumukset ja muut suorat luoton vastineet, luovutettuihin varoihin liittyvät vastuut, varojen ostot termiinisopimuksin, talletuksentekosopimukset, osittain maksetut arvopaperit takuusitoumukset ja muut vastaavat yksilöityihin liiketoimiin liittyvät sitoumukset, myydyt arvopaperit, joihin liittyy takaisinmyyntioptio, merkintäsitoumukset ja lisäluottojärjestelyt muut yli yhden vuoden sitoumukset ja lyhytaikaiset kauppatapahtumiin liittyvät sitoumukset sekä eräissä tapauksissa muut enintään vuoden sitoumukset. Jos asiakkaalla tai asiakaskokonaisuudella on muita enintään vuoden pituisia vastuita, jotka määräysten 106.7/203.24/306.7 liitteen mukaan ilmoitettaisiin taulukon Y01 rivillä ja joiden luottovasta-

11 Suuret asiakasriskit :34 11 (13) arvo on 0 %, ei näitä vastuita tarvitse aina ilmoittaa asiakasriski-ilmoituksessa. Ilmoitus saadaan jättää tekemättä, jos valvottava on ensin tarkistanut, aiheuttaisiko tällaisten sitoumusten mukaan laskeminen asiakasriskirajoitusten ylittymisen. Jos tarkistus osoittaa, etteivät kyseisen asiakkaan tai asiakaskokonaisuuden vastuut ylitä asiakasriskirajoja, saadaan tämä erä jättää ilmoittamatta taseen ulkopuolisena sitoumuksena. Johdannaissopimuksista, joiden yhteismäärä ilmoitetaan taulukon Y01 rivillä , ilmoitetaan asiakasriskeinä niille lasketut luottovasta-arvot. Luottovasta-arvon laskemiseen käytetään samaa menetelmää kuin mitä valvottava käyttää vakavaraisuuslaskennassaan. Takaus- ja takuusitoumukset2.4.1 Takaus- ja takuusitoumukset Ryhmään luetaan velan maksamisen vakuudeksi toisen hyväksi annetut takaukset ja pantit sekä vekselin ja sekin siirtämisestä johtuvat vastuut samoin kuin takauksen luonteiset remburssivastuut. Asiakkaana pidetään sitä, jonka hyväksi takaus tai muu sitoumus on annettu. Takaus ja takuu merkitään sen määräisenä, minkä valvottava joutuu suorittamaan, mikäli asiakas ei kykene suoriutumaan velvoitteestaan. Jos saaminen tai sijoitus on pantattu toisen velasta, ilmoitetaan asiakkaana se, jonka velasta panttaus on tehty. Pantattu omaisuus otetaan huomioon kirjanpitoarvostaan. Jos saaminen tai sijoitus on pantattu ilmoittajana toimivan valvottavan tai sen konsolidointiryhmään kuuluvan yrityksen velasta, ilmoitetaan asiakkaana kuitenkin saamisen tai sijoituksen vastapuoli. Erään luetaan myös urakka-, toimitus-, vientitakuusitoumukset ja muut asiakkaan puolesta kolmannen hyväksi annetut takuusitoumukset asiakkaan yksilöidyn kaupallisen velvoitteen, julkisoikeudellisen velvoitteen tai korvausvelvoitteen täyttämisestä. Asiakkaaksi merkitään se, jonka puolesta takuu annetaan. Luovutettuihin varoihin liittyvät vastuut Erään luetaan kolmannelle osapuolelle luovutetut saamiset sekä muut sellaiset varat, joista valvottavalle jää sopimuksen perusteella luottotappioriski tai muu sellainen riski omaisuuden arvon alenemisesta luovutuksen jälkeen. Erään ei lueta luovutettuja varoja yksinomaan sillä perusteella, että luovutukseen liittyy koron- tai valuutanvaihtosopimus, optio- tai termiinisopimus, sitova luottolupaus tai muu sellainen sitoumus luovutuksensaajan suojaamiseksi korko-, valuutta-, osakekurssi- tai maksuvalmiusriskiltä. Talletuksentekosopimukset Erässä ilmoitetaan talletuksentekosopimukset, joissa toinen osapuoli maksaa ja toinen saa sovitun koron talletuksesta, jonka toinen osapuoli tekee toiselle tulevaisuudessa määrättynä ajankohtana. Asiakkaana ilmoitetaan talletuksen vastaanottaja. Osittain maksetut arvopaperit Erään luetaan osittain maksettujen arvopapereiden maksamaton määrä, joka voidaan vaadittaessa edellyttää maksettavaksi. Myydyt arvopaperit, joihin liittyy asetettu takaisinmyyntioptio

12 Suuret asiakasriskit :34 12 (13) Erään merkitään arvopaperien myyntisopimukset, joihin liittyy ostajalle asetettu optio myydä arvopaperit halutessaan takaisin valvottavalle. Merkintäsitoumukset ja lisäluottojärjestelyt Erään luetaan arvopapereiden liikkeeseenlaskun yhteydessä annettavat merkintäsitoumukset sekä joukkovelkakirja-, yritystodistusohjelmat ja muut sellaiset ohjelmat, joissa valvottava sitoutuu vastaamaan tulevaisuudessa liikkeeseen laskettavien arvopaperien merkitsemisestä. Erään lasketaan myös sitoumukset, joissa valvottava sitoutuu järjestämään lainanottajalle varoja sovittuun määrään saakka pitkähkön ajan kuluessa toistuvina lyhytaikaisina velkakirjoina, joihin myös liittyy merkintäsitoumus. Muut yli yhden vuoden sitoumukset Erään luetaan luottolupaukset, luottolimiitit ja muut sellaiset sitoumukset, joita ei lueta edellä mainittuihin eriin ja joiden alkuperäinen juoksuaika on yli yksi vuosi ja joita valvottava ei voi rajoituksetta peruuttaa. Lyhytaikaiset kauppatapahtumiin liittyvät sitoumukset Erään luetaan myös lyhytaikaiset kauppatapahtumiin liittyvät sitoumukset, kuten remburssit, joiden vakuutena ovat laivausasiakirjat, samoin kuin muut irtaimen kaupan täyttämisen vakuudeksi myyjän hyväksi annetut sitoumukset, jotka lakkaavat, kun kaupan ehdot on täytetty Vähennyserät Vähennyseristä ilmoitetaan vain yhteismäärä euroina. Alla olevaan taulukkoon on kuitenkin kerätty sallitut vähennyserät ja ne on numeroitu. Taulukon tarkoituksena on helpottaa vähennyserälaskelman laatimista. Vähennyskoodi Vähennyserän sisältö Määräyksen kohta 1 A-alueen valtioiden, keskuspankkien, Suomen valtion Luku kohta 1 ja luku liikelaitosten, Kansaneläkelaitoksen, Valtion vakuusrahaston ja Euroopan yhteisöjen antamat takaukset ja liikkeeseen laskemat arvopaperit, jotka on pantattu rajoituksenalaisen vastuun vakuudeksi 2 Suomalaisten kuntien ja kuntayhtymien, Kuntien eläkevakuutuksen, Kuntien takauskeskuksen, Ahvenanmaan maakunnan, EU:n jäsenmaiden ja ETAvaltioiden alue- ja paikallishallintojen antamat takaukset ja liikkeeseen laskemat arvopaperit, jotka on pantattu rajoituksenalaisen vastuun vakuudeksi Luku kohta 2 ja luku kohta 2 3 Saamiset, joiden vakuutena on talletus joko ilmoittavaan luottolaitoksen tai sen konsolidointiryhmään kuuluvaan luottolaitoksen sekä niiden emittoima sijoitustodistus, joukkovelkakirjalaina tai muu saamistodistus Luku kohta 2 ja luku kohta 3 4 Vakuudeksi annetut arvopaperit Rahoitustarkastuksen myöntämän luvan perusteella 5 Luottolaitoksen ja sen konsolidointiryhmän vas- Luku kohta 3 Luku kohta 2 ja luku kohta 5

13 Suuret asiakasriskit :34 13 (13) tuut, jotka ovat syntyneet ennen Sijoituspalveluyrityksen ja sen konsolidointiryhmän vastuut, jotka ovat syntyneet ennen Valvottava, jonka omat varat olivat ennen LLL:n ja SipaL:n voimaantuloa ja ovat edelleenkin enintään 7 miljoonaa euroa Luku kohta Kaupankäyntivarastoon liittyvät asiakasriskit Kaupankäyntivarastoon liittyvinä asiakasriskeinä ilmoitetaan kaikki samaan asiakkaaseen tai asiakaskokonaisuuteen liittyvien asiakasriskien yhteismäärä. Ilmoitettavat asiakasriskit lasketaan Rahoitustarkastuksen määräyksen /203.26/ mukaan ja tässä viitataan määräysten liitteenä oleviin Z taulukoihin. Ilmoitettavia asiakasriskejä ovat nettoposition sekä selvitys- ja vastapuoliriskien yhteismäärä. Nettopositio.3.1 Nettopositio (sarake 9.1) Erään merkitään asiakkaan liikkeeseen laskemien arvopapereiden ja johdannaissopimusten nettopositioiden (ml. merkintäsitoumukset) määrä. Nettopositio lasketaan kaikkien asiakkaan liikkeeseen laskemien yksittäisten instrumenttien pitkien ja lyhyiden positioiden erotus. Mikäli on erotus on positiivinen, lasketaan ne yhteen. Selvitysriski Erään merkitään asiakkaan arvopapereiden selvitysriski siihen määrään, joka vastaa taulukon Z07a mukaisesti laskettua kauppahinnan ja markkinahinnan välistä hintaeroa. Vastapuoliriski Samaan asiakkaaseen tai asiakaskokonaisuuteen liittyvässä vastapuoliriskissä ei oteta huomioon vastapuolen riskipainoa. Erään luetaan luottokauppaan, takaisinostosopimuksiin, arvopapereiden lainaksi antamista koskeviin sopimuksiin, vakioimattomiin johdannaissopimuksiin sekä palkkio-, komissio-, osinko ja korkosaamisiin liittyvät vastapuoliriskit samasta asiakkaasta tai asiakaskokonaisuudesta. Luottokaupan asiakasriskiksi merkitään taulukon Z09 mukainen markkina-arvon/maksun määrä (sarake 05), joka liittyy samaan asiakkaaseen tai asiakaskokonaisuuteen. Takaisinostosopimuksien sekä arvopapereiden lainaksi antamista koskevien sopimusten osalta asiakasriskiksi merkitään taulukon Z10 mukainen hintaero (sarake 15) samasta asiakkaasta tai asiakaskokonaisuudesta. Vakioimattomista johdannaissopimuksista merkitään asiakasriskiksi taulukon Z11b mukaista luottovastaarvo (sarake 20) samasta asiakkaasta tai asiakaskokonaisuudesta. Palkkio-, komissio-, osinko-, korko- ja muiden vastaavista saamisista merkitään asiakasriskiksi taulukon Z12 mukainen kirjanpitoarvo (sarake 05) samasta asiakkaasta tai asiakaskokonaisuudesta.

OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET 1 (11) TÄYTTÖOHJEET OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET I KOKONAAN ILMOITTAMISVELVOLLISUUDEN ULKOPUOLEL- LA OLEVAT VASTUUT Tämän määräyksen mukainen

Lisätiedot

SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. Sisällys Sivu

SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. Sisällys Sivu 1 (17) TÄYTTÖOHJEET SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Sisällys Sivu I II KOKONAAN ILMOITTAMISVELVOLLISUUDEN ULKOPUOLELLA OLEVAT VASTUUT...

Lisätiedot

SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. Sisällys Sivu

SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET. Sisällys Sivu 1 (14) TÄYTTÖOHJEET SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Sisällys Sivu I KOKONAAN ILMOITTAMISVELVOLLISUUDEN ULKOPUOLELLA OLEVAT VASTUUT...

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet: Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit

Määräykset ja ohjeet: Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit Määräykset ja ohjeet: Vakavaraisuuden laskenta ja suuret asiakasriskit Liite 6 - suurten asiakasriskien raportointi Dnro x/xxx/xxxx Antopäivä 1.12.2012 Voimaantulopäivä 1.1.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISESTA lukien toistaiseksi 1 (17) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille MÄÄRÄYS SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain

Lisätiedot

MÄÄRÄYS OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISESTA 1 (8) Osuuspankkilain mukaiselle keskusyhteisölle MÄÄRÄYS OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN SUURTEN ASIAKASRISKIEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan ja osuuspankkilain

Lisätiedot

MÄÄRÄYS SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISESTA lukien toistaiseksi 1 (15) Sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille MÄÄRÄYS SUURTEN ASIAKASRISKIEN JA KONSOLIDOITUJEN SUURTEN ASIAKAS- RISKIEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain

Lisätiedot

Lomake A1. Suuret asiakasriskit / Rahoitustoiminnan asiakasriski. RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 105.3 B tai 203.22 LIITE 3 Päiväys 16.6.

Lomake A1. Suuret asiakasriskit / Rahoitustoiminnan asiakasriski. RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 105.3 B tai 203.22 LIITE 3 Päiväys 16.6. RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 105.3 B tai 203.22 LIITE 3 Lomake A1 Suuret asiakasriskit / Rahoitustoiminnan asiakasriski Luottolaitoksen tai sijoituspalveluyrityksen LY-tunnus Luottolaitoksen tai sijoituspalveluyrityksen

Lisätiedot

Määräys luottoriskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ja konsolidoitujen omien varojen ilmoittamisesta

Määräys luottoriskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ja konsolidoitujen omien varojen ilmoittamisesta Muutokset merkitty alleviivattuna 1(16) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille Määräys luottoriskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ja konsolidoitujen omien varojen ilmoittamisesta Rahoitustarkastus

Lisätiedot

MÄÄRÄYS MARKKINARISKIN KATTAMISEKSI VAADITTAVIEN OMIEN VAROJEN JA KONSOLI- DOITUJEN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS MARKKINARISKIN KATTAMISEKSI VAADITTAVIEN OMIEN VAROJEN JA KONSOLI- DOITUJEN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISESTA 1 (14) MÄÄRÄYS MARKKINARISKIN KATTAMISEKSI VAADITTAVIEN OMIEN VAROJEN JA KONSOLI- DOITUJEN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISESTA Tietojen ilmoittamiseen liittyvät teknisluonteiset säännöt, ohjeet ja kuvaukset

Lisätiedot

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA

MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Muutokset alleviivattu 1(5) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille Rahoituspainotteisen rahoitus- ja vakuutusryhmittymän emoyritykselle MÄÄRÄYS OSAKKEEN- JA KIINTEISTÖOMISTUKSEN ILMOITTAMISESTA Rahoitustarkastus

Lisätiedot

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta 1 (6) Osuuspankkien yhteenliittymän keskusyhteisölle Määräys osuuspankkien yhteenliittymän omien varojen ilmoittamisesta Rahoitustarkastus antaa osuuspankeista ja muista osuuskuntamuotoisista luottolaitoksista

Lisätiedot

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän luottoriskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittamisesta

Määräys osuuspankkien yhteenliittymän luottoriskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittamisesta 1 (11) Osuuspankkilain mukaiselle keskusyhteisölle Määräys osuuspankkien yhteenliittymän luottoriskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittamisesta Rahoitustarkastus antaa osuuspankeista ja muista

Lisätiedot

YLEISOHJE KONSOLIDOIDUSTA VALVONNASTA

YLEISOHJE KONSOLIDOIDUSTA VALVONNASTA lukien toistaiseksi 1 (9) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille YLEISOHJE KONSOLIDOIDUSTA VALVONNASTA Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan nojalla tämän luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten

Lisätiedot

SOVELLETTAVAT RISKIKERTOIMET

SOVELLETTAVAT RISKIKERTOIMET N:o 1373 4573 Liite SOVELLETTAVAT RISKIKERTOIMET I Sovellettaessa lain 58 :ssä tarkoitettua vakiomenetelmää varat ja taseen ulkopuoliset sitoumukset painotetaan seuraavasti: Saamiset valtioilta ja keskuspankeilta

Lisätiedot

Luottoriskin kattamiseksi vaadittavat omat varat

Luottoriskin kattamiseksi vaadittavat omat varat Luottoriskin kattamiseksi vaadittavat omat varat Y01 Raportoitava ajankohta / Tasearvo/ Luottovasta- Riskipaino Riskipainotettu Vakavaraisuussuhdetta koskeva laskelma Nimellisarvo arvokerroin, % % arvo

Lisätiedot

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.10. Lähipiiriluottojen ja -sijoitusten ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.10 Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Rahoitustarkastukselle RA4.10 dnro 14/120/2006 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Kansainvälinen viitekehys 5 4 Normiperusta

Lisätiedot

KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN

KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN 00 N:o 22 LIITE KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN. Positioriskin laskemisessa käytettävät määritelmät Tässä liitteessä tarkoitetaan: arvopaperin nettopositiolla samanlajisen arvopaperin pitkien

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA3.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3

Lisätiedot

RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 203.30 Dnro 7/790/2002 Antopäivä: 7.5.2002 Voimassaoloaika: 1.6.2002 lukien toistaiseksi 1 (5)

RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS Nro 203.30 Dnro 7/790/2002 Antopäivä: 7.5.2002 Voimassaoloaika: 1.6.2002 lukien toistaiseksi 1 (5) 1 (5) Kotimaisille sijoituspalveluyrityksille Omistusyhteisöille Luottolaitoksen ja sijoituspalveluyrityksen konserniin tai rahoitus- ja vakuutusryhmittymään kuuluvien yritysten keskinäisten liiketoimien

Lisätiedot

Standardi RA4.1. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.1. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.1 Suurten asiakasriskien ja riskikeskittymien ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (67) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen Virhe. K 1.1 Kohderyhmä 5 1.2 Laadittavien

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 2/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Ilmoituksen laatiminen ja toimittaminen Rahoitustarkastukselle_

Lisätiedot

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2

Standardi RA4.4. Maariskin ilmoittaminen. Nimi ja nro 2 Standardi RA4.4 Maariskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 dnro 1/120/2005 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 2 Tavoitteet 4 3 Normiperusta 5 4 Raportointi Rahoitustarkastukselle

Lisätiedot

TAULUKOIDEN TÄYTTÖOHJEET

TAULUKOIDEN TÄYTTÖOHJEET TAULUKOIDEN TÄYTTÖOHJEET Yleistä 1 (7) Maariskitiedonkeruussa (N-taulukot) analysoidaan raportoivan luottolaitoksen ilman ulkomaisia sivukonttoreita, luottolaitoksen ulkomaisten sivukonttoreiden, luottolaitoksen

Lisätiedot

Suurten asiakasriskien ilmoittamiseen liittyvät konekielisen tietojenvälityksen ohjeet

Suurten asiakasriskien ilmoittamiseen liittyvät konekielisen tietojenvälityksen ohjeet 1(6) Suurten asiakasriskien ilmoittamiseen liittyvät konekielisen tietojenvälityksen ohjeet 1 Tietojen esitystapa ja tietoväline Toimitettavat tiedostot koostuvat vaihtuvanmittaisista tietueista. Tietueiden

Lisätiedot

OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET

OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET Dnro 21/341/2003 1 (15) TÄYTTÖOHJEET OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET TAULUKKO X01 I RIVIT 05-2010 Taulukon riveillä 05-2010 ilmoitetaan ensisijaisiin ja toissijaisiin

Lisätiedot

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.5. Korkoriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.5 Korkoriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita rahoitusmarkkinoilla

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Standardi RA4.6. Järjestämättömien ja nollakorkoisten saamisten ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.6. Järjestämättömien ja nollakorkoisten saamisten ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.6 Järjestämättömien ja nollakorkoisten saamisten ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet ilmoittaminen dnro 2/120/2006 2 (2) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 4 2 Tavoitteet 5 3 Normiperusta 6 4

Lisätiedot

Raportoitava ajankohta 7LHGRQDQWDMDWDVRW 201, 210, 240 )UHNYHQVVL

Raportoitava ajankohta 7LHGRQDQWDMDWDVRW 201, 210, 240 )UHNYHQVVL .RUNRVRSLPXVWHQHULW\LVULVNLQRPLHQYDURMHQYDDWLPXV 7LHGRQDQWDMDWDVRW 201, 210, 240 3DODXWXVSlLYl 28.2, 15.5, 15.8, 15.11 (luottolaitokset) Kokonaismäärä Kerroin Omien varojen % vaatimus 05 10 Rivino tno

Lisätiedot

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94

Nro RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) PL 159, 00101 Helsinki Dnro 9/400/94 RAHOITUSTARKASTUS MÄÄRÄYS/LIITE I 106.10 1(10) LIITE I TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT Vakuusrahaston tuloslaskelma laaditaan seuraavan kaavan mukaisesti: TULOSLASKELMA 1.1.19xx - 31.12.19xx Varsinainen

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

2 Vakavaraisuussuhdetta koskeva laskelma (taulukko Y01)

2 Vakavaraisuussuhdetta koskeva laskelma (taulukko Y01) 1 (24) TÄYTTÖOHJE 1 Yleistä täyttöohjeen rakenteesta Ilmoitus luottoriskin kattamiseksi vaadittavista omista varoista ja konsolidoiduista omista varoista koostuu kolmesta taulukosta. Taulukko Y01 sisältää

Lisätiedot

Määräys järjestämättömien ja muiden 0-korkoisten saatavien ilmoittamisesta

Määräys järjestämättömien ja muiden 0-korkoisten saatavien ilmoittamisesta Muutokset merkitty alleviivattuna 1 (6) Luottolaitoksille Omistusyhteisöille Määräys järjestämättömien ja muiden 0-korkoisten saatavien ilmoittamisesta Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n

Lisätiedot

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Erityinen asiakasriskiraja (samaan konserniin kuuluville asiakkaille)

Erityinen asiakasriskiraja (samaan konserniin kuuluville asiakkaille) Omien varojen määrä Määräykset: RA4.1 (Suurten en ilmoittaminen) U01 Tiedonantajatasot: 201, 204, 205, 208, 210, 213, 214, 217, 240, 244, 248, 252, 260, 262, 264 Vastaustarkkuus: EUR 1000 Nimellisarvo

Lisätiedot

Saamistodistusten arvonmuutos; euro- ja muut kuin euromääräiset erät (valuutoittain) Taseen vastaavaa; euro- ja muut kuin euromääräiset erät

Saamistodistusten arvonmuutos; euro- ja muut kuin euromääräiset erät (valuutoittain) Taseen vastaavaa; euro- ja muut kuin euromääräiset erät VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Finanssivalvonta/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Annettu Korvaa Voimassa 4.10.2004 1.1.2001 31.12.2007 alkaen KORKORISKI R Frekvenssi: Vastaustarkkuus: Palautusviive: Määrittelyistä

Lisätiedot

RAHOITUSTARKASTUS TOIMENPIDEHINNASTO (5) Liite Dnro 9/040/2003 6, 21 (LLL 39, 5 )

RAHOITUSTARKASTUS TOIMENPIDEHINNASTO (5) Liite Dnro 9/040/2003 6, 21 (LLL 39, 5 ) RAHOITUSTARKASTUS TOIMENPIDEHINNASTO 1.10.2003 1 (5) RAHOITUSTARKASTUKSEN TOIMENPIDEMAKSUT Laki sijoituspalveluyrityksistä (SIPAL) luokka Poikkeuslupapäätös konsernitilinpäätöksen tai konsolidointiryhmän

Lisätiedot

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.7. Rahoitusriskin ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.7 Rahoitusriskin ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja muita

Lisätiedot

TAULUKOIDEN TÄYTTÖOHJEET

TAULUKOIDEN TÄYTTÖOHJEET 1 (5) TAULUKOIDEN TÄYTTÖOHJEET Lomakkeet täytetään tässä ohjeessa käytettyjen määritysten Erät on määritelty viranomaistiedonkeruun (VIRATI) Luokitusmuistion (18.10.2004) mukaisesti soveltuvin osin ja

Lisätiedot

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle

Standardi RA4.20. Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Standardi RA4.20 Omien varojen sekä luotto- ja markkinariskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet Nimi ja nro 2 Pääjakso 2 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2014 Laki. talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta /2014 Laki. talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 14 päivänä elokuuta 2014 616/2014 Laki talletuspankkien yhteenliittymästä annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 8 päivänä elokuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA3.1. Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Finanssivalvonnalle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA3.1 Tilinpäätökseen ja kirjanpitoon perustuvien valvontatietojen toimittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka

Lisätiedot

SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1

SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1 SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1 TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 2009 Tilikauden voitto oli 19,0 miljoonaa euroa. Tilikaudella yhtiö osti Sampo Pankilta 0,5 miljardin euron antolainakannan Tilikauden aikana

Lisätiedot

N:o 89 257. Liite 1 KONSERNITULOSLASKELMA

N:o 89 257. Liite 1 KONSERNITULOSLASKELMA N:o 89 257 Liite 1 KONSERNITULOSLASKELMA I Luottolaitos- ja sijoituspalvelutoiminnan laskelma 1 Korkotuotot Korkokulut Rahoituskate Tuotot oman pääoman ehtoisista sijoituksista Palkkiotuotot Palkkiokulut

Lisätiedot

VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Finanssivalvonta/Suomen Pankki/Tilastokeskus)

VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Finanssivalvonta/Suomen Pankki/Tilastokeskus) VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Finanssivalvonta/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Annettu Korvaa Voimassa 30.9.2004 10.6.2000 30.9.2011 M RAHOITUSRISKI Frekvenssi: Neljännesvuosittain Palautusviive: 20 pankkipäivää

Lisätiedot

S t a n d a r d i R A 4. 2

S t a n d a r d i R A 4. 2 S t a n d a r d i R A 4. 2 O p e r a t i i v i s i i n r i s k e i h i n l i i t t y v i e n t a p a h- t u m i e n i l m o i t t a m i n e n R a h o i t u s t a r k a s- t u k s e l le Määräykset ja ohjeet

Lisätiedot

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle

Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle lukien toistaiseksi 1 (5) Luottolaitoksille Ohje luottolaitosten merkittävien sijoitusten ilmoittamisesta Rahoitustarkastukselle Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rahoitus- ja vakuutusryhmittymän vakavaraisuuden laskemisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään rahoitus- ja vakuutusryhmittymien valvonnasta annetun lain (699/2004)

Lisätiedot

RAHOITUSTARKASTUS LIITELUONNOS Nro 106.6

RAHOITUSTARKASTUS LIITELUONNOS Nro 106.6 1 (24) TÄYTTÖOHJEET LUOTTOLAITOKSEN JA SIJOITUSPALVELUYRITYKSEN OMIEN VAROJEN JA KONSOLIDOITUJEN OMIEN VAROJEN ILMOITTAMISTA KOSKEVAT MÄÄRÄYKSET TAULUKKO X01 I RIVIT 05-2010 Taulukon riveillä 05-2010 ilmoitetaan

Lisätiedot

Standardi RA4.8. Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen

Standardi RA4.8. Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Standardi RA4.8 Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 7/120/2007 2 (121) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.2. Operatiivisiin riskeihin liittyvien tapahtumien ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.2 ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle Määräykset ja ohjeet ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle RA4.2 dnro 4/120/2004 2 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 3 1.1 Kohderyhmä 3 2 Tavoitteet

Lisätiedot

Standardi RA4.1. Suurten asiakasriskien ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.1. Suurten asiakasriskien ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.1 Suurten asiakasriskien ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 11/790/2003 2 (3) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 5 1.1 Kohderyhmä 5 1.2 Siirtymäsäännös 7 2 Tavoitteet ja rakenne 9 2.1 Standardin

Lisätiedot

Annettu Korvaa Voimassa. Saamistodistusten arvonmuutos; euro- ja muut kuin euromääräiset erät (valuutoittain)

Annettu Korvaa Voimassa. Saamistodistusten arvonmuutos; euro- ja muut kuin euromääräiset erät (valuutoittain) VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Annettu Korvaa Voimassa 4.10.2004 1.1.2001 31.12.2007 alkaen KORKORISKI R Frekvenssi: Vastaustarkkuus: Palautusviive: Määrittelyistä

Lisätiedot

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla

Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Määräys luottolaitosten ulkomailla olevista sivukonttoreista ja palvelujen tarjoamisesta ulkomailla Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain 4 :n 2 kohdan

Lisätiedot

RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT

RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT 524 N:o 151 Liite I RAHASTOYHTIÖN TULOSLASKELMAN JA TASEEN KAAVAT TULOSLASKELMA Palkkiotuotot Hallinnointipalkkiot - Hallinnointipalkkioiden palautukset Merkintäpalkkiot Lunastuspalkkiot palkkiot Tuotot

Lisätiedot

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

LOMAKKEEN TÄYTTÖOHJEET

LOMAKKEEN TÄYTTÖOHJEET 1 (4) LOMAKKEEN TÄYTTÖOHJEET Tiedot ilmoitetaan miljoonina markkoina kahden desimaalin tarkkuudella. Vuoden 1999 tammikuun kuukausi-ilmoituksesta alkaen numerotiedot voidaan ilmoittaa joko markkoina tai

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 5/2014

Määräykset ja ohjeet 5/2014 Määräykset ja ohjeet 5/2014 Raportointi varojen vakuussidonnaisuudesta Dnro FIVA 13/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Standardi RA4.8. Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen

Standardi RA4.8. Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Standardi RA4.8 Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet dnro 7/120/2007 2 (124) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN

LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN 1 (5) LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN Liitetietoina on esitettävä: Tilinpäätöksen laatimista koskevat liitetiedot Liitetietoihin on sisällytettävä yhteenliittymän tilinpäätöksen laadintaperiaatteiden kuvaus,

Lisätiedot

Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt

Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt 1 Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+:n rahastokohtaiset säännöt Rahoitustarkastuksen 2.2.2007 hyväksymät säännöt. 1 Sijoitusrahasto Sijoitusrahaston nimi on Sijoitusrahasto Aktia Inflation Bond+, ruotsiksi

Lisätiedot

Standardi RA4.6. Järjestämättömien ja nollakorkoisten saamisten ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA4.6. Järjestämättömien ja nollakorkoisten saamisten ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardi RA4.6 Järjestämättömien ja nollakorkoisten saa Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Suuret asiakasriskit: osa keskittymäriskin hallintaa

Suuret asiakasriskit: osa keskittymäriskin hallintaa 1 (26) Suuret asiakasriskit: osa keskittymäriskin hallintaa Sisällysluettelo 1 SUURET ASIAKASRISKIT ELI VASTAPUOLIRISKIN KESKITTYMÄT LYHYESTIVIRHE. KIRJANMERKKIÄ EI OLE MÄÄRITETTY. 2 MÄÄRÄYKSEN TARKOITUS

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 Muutospäivä: 7.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT)

FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Likvidit varat 1.1. Yleiset huomautukset FI LIITE XIII MAKSUVALMIUTTA KOSKEVA RAPORTOINTI (OSA 1(5): LIKVIDIT VARAT) 1. Tämä on yhteenvetotaulukko, johon kootaan asetuksen (EU) N:o 575/2013 412 artiklan

Lisätiedot

Standardi RA4.8. Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen

Standardi RA4.8. Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, markkina- ja operatiivisen riskin kattamiseksi vaadittavien omien varojen ilmoittaminen Standardi RA4.8 Omien varojen sekä luotto-, vastapuoli-, Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 26/2013

Määräykset ja ohjeet 26/2013 Määräykset ja ohjeet 26/2013 Yhteiseurooppalainen raportointi (COREP) Dnro FIVA 18/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 29.6.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2014

Määräykset ja ohjeet 10/2014 Määräykset ja ohjeet 10/2014 Julkistettavat tiedot varojen vakuussidonnaisuudesta ja varoista, jotka eivät ole vakuuskäytössä Dnro FIVA 15/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 27.12.2014 FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Sivuilla W01 ja W02 ilmoitetaan rahastoyhtiökohtaiset tiedot. Sivuilla W03, W04, W05 ja W06 ilmoitetaan sijoitusrahastokohtaiset tiedot.

Sivuilla W01 ja W02 ilmoitetaan rahastoyhtiökohtaiset tiedot. Sivuilla W03, W04, W05 ja W06 ilmoitetaan sijoitusrahastokohtaiset tiedot. 1 (13) TÄYTTÖOHJEET Yleistä Tässä täyttöohjeessa kerrotaan, miten eri kohdissa pyydettävät tiedot muodostetaan ja lasketaan. Tiedonkeruusovelluksen (Sovellus) käyttämiseen löytyy omat ohjeet Sovelluksen

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 01.01.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Tarvitseeko sijoittaja suojaa?

Tarvitseeko sijoittaja suojaa? Tarvitseeko sijoittaja suojaa? Sijoitus-Invest 11. 12.11.2009 Raimo Husu Sijoittajan suojaaminen Suomessa Sijoittajien korvausrahaston (perustettu 1.9.1998) tarkoituksena on suojata ei-ammattimaisia piensijoittajia

Lisätiedot

Omien varojen määrä. Ilmoitusraja. Erityinen asiakasriskiraja (samaan konserniin kuuluville asiakkaille) Normaali asiakasriskiraja

Omien varojen määrä. Ilmoitusraja. Erityinen asiakasriskiraja (samaan konserniin kuuluville asiakkaille) Normaali asiakasriskiraja Omien varojen määrä Määräykset: RA4.1 (Suurten asiakasriskien ja riskikeskittymien ilmoittaminen) U01 Tiedonantajatasot: 201, 205, 208, 210, 214, 217, 240, 244, 260, 262 Vastaustarkkuus: EUR 1000 ajankohta

Lisätiedot

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.4. Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustarkastukselle. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.4 Luotettavuutta, sopivuutta ja ammattitaitoa koskevien tietojen ilmoittaminen Rahoitustar Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2011

Määräykset ja ohjeet X/2011 Määräykset ja ohjeet X/2011 Kiinnitysluottopankkitoimintaa koskeva raportointi Dnro 8/01.00/2011 Antopäivä 31.1.2012 Voimaantulopäivä 1.6.2012 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Kotimaisten sijoituspalveluyritysten konsernit, konsolidointiryhmät. Frekvenssi 90 > 20 pankkipäivää; Frekvenssi 365 > 1.3.

Kotimaisten sijoituspalveluyritysten konsernit, konsolidointiryhmät. Frekvenssi 90 > 20 pankkipäivää; Frekvenssi 365 > 1.3. VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (vrt. Liite 6) Annettu Tunniste Systeemitunnus 19.7.2007 1.9.2007 2.1.2., 2.2.2. A_L3b_s.XLS A 1 = Suomi 2 = English 3 = Svenska 243, 244 Kotimaisten sijoituspalveluyritysten

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 24.05.2016 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi

Lisätiedot

Standardi 4.3c. Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardimenetelmää käytettäessä. Määräykset ja ohjeet

Standardi 4.3c. Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardimenetelmää käytettäessä. Määräykset ja ohjeet Standardi 4.3c Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardimenetelmää käytettäessä Määräykset ja ohjeet käytettäessä 4.3c dnro 12/120/2006 2 (103) SISÄLLYSLUETTELO 1 Soveltaminen 6 2 Tavoitteet ja rakenne

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 1/2014

Määräykset ja ohjeet 1/2014 Määräykset ja ohjeet 1/2014 Luottolaitosten riskitiedonkeruu Dnro FIVA 2/01.00/2014 Antopäivä 6.3.2014 Voimaantulopäivä 31.3.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen.

SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto. Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu Säännöt ovat voimassa alkaen. SÄÄNNÖT [1] Sijoitusrahasto Rahaston voimassa olevat säännöt on vahvistettu 12.1.2016. Säännöt ovat voimassa 1.3.2016 alkaen. -sijoitusrahaston säännöt Rahaston säännöt muodostuvat näistä rahastokohtaisista

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 20/2013

Määräykset ja ohjeet 20/2013 Määräykset ja ohjeet 20/2013 Taloudellisen informaation raportointi Dnro FIVA 28/01.00/2013 Antopäivä 9.12.2013 Voimaantulopäivä 1.1.2014 Muutospäivä: 31.12.201431.12.2015 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831

Lisätiedot

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperinvälittäjille MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA Rahoitustarkastus antaa arvopaperimarkkinalain 4 luvun 5 a :n 5 momentin nojalla arvopaperinvälittäjille tämän määräyksen asiakkaan

Lisätiedot

ASIAKKAIDEN LUOKITTELU

ASIAKKAIDEN LUOKITTELU ASIAKKAIDEN LUOKITTELU 1. YLEISTÄ ASIAKKAIDEN LUOKITTELUSTA Arvopaperimarkkinalain mukaan arvopaperinvälittäjän on ilmoitettava asiakkaalle tämän luokittelusta ei-ammattimaiseksi asiakkaaksi, ammattimaiseksi

Lisätiedot

VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Korvaa Voimassa

VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Korvaa Voimassa VIRATI VIRANOMAISYHTEISTYÖRYHMÄ (Rahoitustarkastus/Suomen Pankki/Tilastokeskus) Annettu Korvaa Voimassa 29.2.2008 31.12.2007 alkaen AS SEGMENTTIKOHTAINEN TATU (IFRS) Neljännesvuosittain Palautuspäivä:

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1997 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä joulukuuta 1997 N:o 1340 1351 SISÄLLYS N:o Sivu 1340 Laki luottolaitostoiminnasta annetun lain muuttamisesta... 4551 1341 Laki liikepankkilain

Lisätiedot

Standardi 4.3c. Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardimenetelmää käytettäessä. Määräykset ja ohjeet

Standardi 4.3c. Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus standardimenetelmää käytettäessä. Määräykset ja ohjeet Standardi 4.3c Luottoriskin vakavaraisuusvaatimus stan Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

Konsolidointiryhmään tai konserniin kuuluvien sekä muiden erikseen mainittujen yritystenilmoittamiseen liittyvät konekielisen tietojenvälityksen

Konsolidointiryhmään tai konserniin kuuluvien sekä muiden erikseen mainittujen yritystenilmoittamiseen liittyvät konekielisen tietojenvälityksen FINANSSIVALVONTA MÄÄRÄYS/LIITE 105.10 1(6) Konsolidointiryhmään tai konserniin kuuluvien sekä muiden erikseen mainittujen yritystenilmoittamiseen liittyvät konekielisen tietojenvälityksen ohjeet 1. Tietoväline,

Lisätiedot

Standardiluonnos RA4.1. Suurten asiakasriskien ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet

Standardiluonnos RA4.1. Suurten asiakasriskien ilmoittaminen. Määräykset ja ohjeet Standardiluonnos RA4.1 Suurten asiakasriskien ilmoittaminen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia

Lisätiedot

OHJE OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN KUULUVIEN LUOTTOLAITOSTEN OMISTAMIEN LUOTTO- JA RAHOITUSLAITOSTEN OSAKKEIDEN JA OSUUKSIEN ILMOITTAMISESTA

OHJE OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN KUULUVIEN LUOTTOLAITOSTEN OMISTAMIEN LUOTTO- JA RAHOITUSLAITOSTEN OSAKKEIDEN JA OSUUKSIEN ILMOITTAMISESTA RAHOITUSTARKASTUS OHJE Nro 301.5 Dnro 3/220/97 Antopäivä: 26.3.1997 Voimassaoloaika: 23.5.1997 lukien toistaiseksi 1 (3) Osuuspankkilain mukaiselle keskusyhteisölle OHJE OSUUSPANKKIEN YHTEENLIITTYMÄÄN

Lisätiedot

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen konsernin IFRS-siirtymätiedotteen liite, 1/8

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen konsernin IFRS-siirtymätiedotteen liite, 1/8 Suomen Hypoteekkiyhdistyksen konsernin IFRS-siirtymätiedotteen liite, 1/8 KONSERNIN AVAAVA TASE 1.1.2006 FAS-tase IAS 39 IAS 19 IAS 16 IFRS- Korkojoh- Eläke- IAS 40 avaava tase 01.01.2006 dannaiset säätiö

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta /2014 Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014

Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta /2014 Laki. sijoituspalvelulain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 11 päivänä maaliskuuta 2014 166/2014 Laki sijoituspalvelulain muuttamisesta Annettu Helsingissä 7 päivänä maaliskuuta 2014 Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan

Lisätiedot

FX2 SUOMEN PANKIN VALUUTTAINTERVENTIOIDEN VASTAPUOLEKSI HYVÄKSYMÄ ETA-VALTIOSSA TOIMILUVAN SAANEEN LUOTTOLAITOKSEN SIVUKONTTORI

FX2 SUOMEN PANKIN VALUUTTAINTERVENTIOIDEN VASTAPUOLEKSI HYVÄKSYMÄ ETA-VALTIOSSA TOIMILUVAN SAANEEN LUOTTOLAITOKSEN SIVUKONTTORI RAHOITUSTARKASTUS OHJE VALUUTTAKURSSIRISKEILLE ASETETTAVISTA RAJOISTA 1 (5) VALUUTTAMÄÄRÄISTÄ TOIMINTAA HARJOITTAVA LUOTTOLAITOS SUOMEN PANKIN VALUUTTAINTERVENTIOIDEN VASTAPUOLEKSI HYVÄKSYMÄ ETA-VALTIOSSA

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 11/2014

Määräykset ja ohjeet 11/2014 Määräykset ja ohjeet 11/2014 Paikallispankkien vakavaraisuuden hallinnan raportointi Dnro FIVA 16/01.00/2014 Antopäivä 4.12.2014 Voimaantulopäivä 31.12.2014 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831

Lisätiedot

Luottolaitoksen konserni/konsolidointiryhmä. OSK -osuuskunta, yhteenliittymä. OSK -osuuskunta, keskusyhteisön konserni

Luottolaitoksen konserni/konsolidointiryhmä. OSK -osuuskunta, yhteenliittymä. OSK -osuuskunta, keskusyhteisön konserni VIRTI VIRNOMISYHTEISTYÖRYHMÄ nnettu 19.7.2007 1.9.2007 Tiedonantajatasot: (vrt. Liite 6) 204/205, 213/214 236 Luottolaitoksen konserni/konsolidointiryhmä Omistusyhteisöt Liite 3a, 3 d B_L3aL3d_s.XLS 1

Lisätiedot

OP-ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ

OP-ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ OP-ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2003 Tuloskehitys OP-Asuntoluottopankin liikevoitto oli tammi-kesäkuussa 304 000 euroa. Keskeiset tuloslaskelman erät (tuhatta euroa) 1-6/2003 1-6/2002

Lisätiedot