Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus"

Transkriptio

1 Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi

2 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden päivän kestoinen yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa, järjestettiin Kanta-Hämeessä kolmella eri seutukunnalla. Tämä kertomus on tehty Riihimäen seudun toisen ydinteeman koulutuspäiviltä väliseltä ajalta. Oivan ensimmäisenä päivänä Jaana Utti johdatteli yrittäjät strategisen johtamisen pariin Riihimäen Taidemuseolla. Kalle Michelsenin johdolla jatkettiin teemaa toisena luentopäivänä johtamisesta ja johtajuudesta. Työpajaosuudet käytiin Mirja Borgströmin vetämänä Sajaniemen kyläkoululla. Työpajoissa analysoitiin ja laadittiin strategiakarttaa sekä Balanced scorecard tuloskortteja yritysten johtamisen välineenä. Toinen ydinteema purettiin Jaana Utin johdolla Scandic Riihimäellä strategiaa käytäntöön analysoiden sekä luoden alkutahteja seuraavaan tuotekehityksen ydinteemaan. Hyviä oivalluksia kertomuksen parissa! Terveisin OIVA-tiimi Tomi, Laura ja Mari

3 2 Luentopäivät Riihimäen Taidemuseolla OSALLLISTUJAT Maanantai Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Olli-Pekka Hynönen (Hausjärven liikenne) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Arja Manner (Hausjärven liikenne) Jaana Utti (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Tiistai Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Joonas Tengman (MotoJysky) Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Karl-Erik Michelsen (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva)

4 Riihimäen Taidemuseo 1. luentopäivä Tervetuloa Aamukahvituksen jälkeen Tomi toivotti kaikki tervetulleeksi toiseen Oivan ydinkokonaisuuteen: yrityksen johtamiseen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa. Lisäksi käytiin lyhyesti läpi Oivan ajankohtaisia asioita. Strateginen johtaminen Päivän kouluttaja Jaana Utti alusti päivän aiheen strategisen johtamisen tavoitteellisen johtamisen ja miten strategia muuttuu arkityöksi sekä asiakashyödyksi ja asukashyödyksi. Hinnastot saa hyvin käännettyä, mutta esittelyt ja personoidut tekstit pitää itse työstää. Yhteystiedot laittaisin etusivulle näkymään ja miettisin, jos uutiset olisivat alaotsikkona ja valokuvakansiot myös. Ihan erillisiä logoja tulee välttää. Hyvä esimerkki on Levin logo, mikä on tehty hyvin pitkälle nimeen perustuen. Panostakaa hyviin kuviin nettisivuille ja asiakkaan silmin katsottuna. Ei pidä kuvata ihmisiä esim. jonossa. Logon brändäykseen tulee yleensä varata paljon rahaa. Pienempien yritysten ei kannata keskittyä liikaa tämän logon brändäykseen. Perustiedoissa, kuten lomamökkien osalta, ei ihan kaikkea tarvitse kertoa ja liian luettelomaisuuden sekä ranskalaiset viivat ottaisin pois. Tekstityyppi on hieman löysä ja tätä on hyvä jämäköidä. Etusivulla olisi hyvä olla yhteistiedot ym. Etusivua sekä yrityskuvaa vielä hyvä entisestään selkeyttää. Alustuksen jälkeen käytiin läpi osallistujien nettisivuja niiden yritysten osalta, joita ei vielä aiemmin oltu kommentoitu. Kokonaisuutena hyvät ja selkeät sivut sekä logon teksti on hyvä, ja kirjoitettu isolla. Busseista on hyvä olla selkeät kuvat, kuten myös kuljettajista. Ulkomaiset tekstit, kuinka Google translate on sitä käyttäneillä toiminut? Lopen uupuneen unelmaloma. Hyvä laittaa ensin kenelle ja mitä. Hinnat ovat nyt samat. Suurin kasvava ryhmä on nyt eläkeläiset. Mökkihinnoissa voi myös myydä äkkilähtöjä. Miksi ABC toimii? Esimerkiksi ruoka ei ole niin hyvää. Suurin osa ihmisistä haluaa tietää mihin menossa. Osa on tietenkin seikkailijoita, mutta suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin tietää kuinka käyttäytyä, etenkin suomalaisista! Hyvin kohdennettua markkinointia ja erityisesti jälkimarkkinointia tulee tehdä, kun kapasiteetti ei ole niin iso.

5 4 Haasteena on mistä löytää. Jonkin verran pitää olla googletusta ym., mutta jos olet yksi muiden mökkien joukossa, on vaikeaa olla juuri se mikä valitaan. Tähän ei kaikkea panostusta. Varaustilanne, asiakkaiden pitää heti tietää onnistuuko tuleminen. Kuinka monelle sanottu että ei ole tilaa. Hyvin tärkeää on seuranta itselle! Kun haetaan elämystä, mikä on se persoonallisuus paikassa, joka tuo asiakkaita. Mistä asiakkaat löytävät yrityksen sivuille? Niin, että se joka käy teillä saa jotain, ei S- kortin bonusta, mutta kuitenkin jotakin. Esimerkiksi kanta-asiakkaille aamiainen kuuluu hintaan. Semmoinen, että asiakas tuntee itsensä tärkeäksi! Nämä ovat tärkeimpiä asiakkaita. Erilaisiin hakukoneisiin voi saada laitettua menemään hyvin paljon rahaa. Mitä on Strateginen johtaminen? Suurin osa ihmisistä menee töihin, ajattelemalla että tehdään niin kuin aina on tehty. Ryhmä-ajattelua, ei voi tehdä, ei onnistu. Hirveä kiire, eikä ajatella. Strategiseen johtamiseen kuuluu ajattelu etukäteen, tulevaisuuteen. Se on näkemyksellistä johtamista. Strateginen johtaminen on ennakoivaa ja tavoitteellista. Uskalletaan tehdä valintoja ja erilaistua. Strateginen valinta sisältää myös aina pientä tuskaa. Kaikkea ei voi saada. Jos ei johdeta strategisesti, lopputulos on todennäköisesti huono. Toimeenne liittyy intohimo. Puhutaan tulevaisuudesta onnistumisten kautta. Ei niin että kahden vuoden kuluttua talven myynti on ihan täynnä. Strategisessa johtamisessa otetaan tavoite vastaan ja sitten mietitään, kuinka sen saavutetaan. Strategisen ajattelun kolme lajia Strategian toteuttaminen voidaan jakaa kolmeen tyyppiin. 1. Tahdoton lapanen Tällöin ollaan tilausten vastaanotto - organisaatio. Tahdoton lapanen on helposti välttelevä organisaatio. Joku muu tekee tai tulee apuun tai myy puolesta. Eletään suhteellisen päämäärättömästi ja ympäristön muutoksien mukaan. Pitäisi olla myyvä organisaatio. Olennaista on, että olisi että on aktiivinen myyjän ja markkinoijan rooli sekä osaa asettaa itsensä alttiiksi. Pitäisi nähdä mahdollisuuksia, ei esteitä. On myös erittäin menestyviä tahdoton lapanen -yrityksiä, kuten Angry Birdsin Rovio. Tahdoton lapanen on erittäin vaarallinen toimintamalli, mutta saattaa onnistua! Yhtenä toiminnan mahdollisuutena täällä näen Slow:n, toisena kansainvälisyyden ja venäläiset, kolmantena verkko- ja verkostomarkkinoinnin ja neljäntenä ympäristötrendin! 2. Parempi eilinen Tämä strategia on kaikista vaarallisin! Tällöin ei nähdä muutoksia. Ajattelussa katsotaan menneisyyteen, katsotaan edellistä tilikautta ja tehdään päätökset sen mukaan menneisyyden jatkumona, kuten esimerkiksi jatkossa tehdään kymmenen prosenttia paremmin.

6 5 Ajatteluna katsotaan liiaksi taakse, eikä tulevaan. Puhutaan, että kvartaalitaloudessa on paljon huonoa. Pitää kuitenkin katsoa vähän matkaa taaksepäin, ja tietää missä mennään. Kuinka kauan ihminen muistaa syy- ja seuraussuhteet? 100 päivää eteen- ja taaksepäin. Siinä ajassa tulee tehdä muutokset. 3. Tulevaisuuden tekijät Suosittelen tätä strategiaa, mutta se ei ole mitenkään helppo tapa, kun hahmotellaan tulevaa ja tehdään valintoja. Yleisesti ajatellaan noin 80 % mennyttä aikaa. Pitää ajatella myös tulevaa ja menneisyyttä enemmän onnistumisista oppimisen kautta! Katsotaan menneisyyttä tulevaisuuden valossa. Mitkä oli kovia juttuja, hyviä juttuja. Luodaan tulevaisuuden kuva. Tulevaisuuden tekijä näkee mahdollisuuksia! Strategiakartta Laskettelupäivä on koulun paras päivä. Juuri näin. Sydän on kuvassa toiminta-ajatus, suuri tehtävä. Se ajatellaan vastauksena kysymykseen: miksi olemme olemassa? Missä bisneksessä olemme, hämmästyttävää kuinka harva ajattelee tätä oikeasti! Kun käydään läpi näitä asioita, niin voi ottaa mukaan myös liiketoimintasuunnitelman, mitä voi myös näyttää meille koulutuspäivillä. Monet asiat ovat entistä enemmän tunnetta ja valitsemista. Useat pitävät itseään hyvänä kuvaajana. Nettisivuilla pystyy visuaalisuuteen vaikuttamaan itse paljon. Kuviin kannattaa ehdottomasti panostaa! Laittaisin itse rahaa hyviin kuviin. Kun esimerkiksi tiedetään, että käyttöasteeltaan vaikeita viikkoja on 25. Ajattelemme usein väärin päin, kuinka he löytävät meidät. Ajattelu muuttuu, kun mietitään mahdollisuuksien kautta, kuinka me löydämme heidät! Mietinnän tavoitteena on saada nämä viikot täyteen. Mitä aikaisemmin voi myydä, sitä parempi. Vaikeimpien päivien myyntiin on hyvä panostaa ensin. Strategiakartassa kuvataan mm. tapaamme toimia, miten toimimme, miten haluamme asiakkaamme nähdä? Missä bisneksessä olemme? Olemmeko kaikki elämysbisneksessä. Mitä haluamme saada aikaan; elämyksen. Tähti on tulevaisuuden kuva eli visio piirroksessa. Mitä haluamme yrityksestä sanottavan muutaman vuoden kuluttua. Tulevaisuuden kuva, johon kuljemme. Kuvassa olevat muutosten tuulet. Toimintaympäristön muutokset, ovat mahdollisuuksia ja uhkia omalle toiminnalle. Monille ei voi mitään.

7 6 Tulee miettiä millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat omalle toiminnalle. Missä asioissa haluan olla menestynein? Tärkeää on kirjoittaa tavoitteet ylös, kuinka paljon esimerkiksi haluan tehdä yrittäjänä töitä. Olotila on muuten ärtynyt ja tehdään mitä sattuu, mikä ei hyödytä. Jos uhrataan vapaus ja laitetaan laput silmille, niin yrittäjänä otetaan vastaan vain yrittäjyyden huonommat puolet! Strateginen valinta Strategiset valinnat, niiden pitää sattua. Ei voi tehdä niin, että on kaikkea kaikille. Valintoja ovat esimerkiksi asiakaskunnat: toimimme näille asiakasryhmille, esimerkiksi venäläisille, tai sitten he eivät ole kohderyhmänä. Toinen valinta on esimerkiksi, että jokainen asiakas kokee oikein lämpimän vastaanoton tai sitten ei tavata asiakkaita näin, vaan hoidetaan avaimet käteen. Esimerkiksi nyt en vuoteen mieti sitä, miten minut löytää esimerkiksi googlesta, palaan siihen vuoden kuluttua ja keskityn nykyisiin asiakkaisiin. Esimerkiksi viemme asiakkaat joulukirkkoon, tämäkin on strateginen valinta. Toiminta-ajatuksesta kohti tulevaisuuden kuvaa muodostuu polku, jota pitkin tulee kulkea ja sivuilla on kaaret. Strateginen johtaminen on uusien valintojen tekemistä, kun on itse kartalla. Arvot ovat reimareita, jotka ohjaavat sinun ja yrityksen valintaa. Näissä et anna periksi. Näiden varaan muodostetaan pelisääntöjä. Muuten ei voi mihinkään luottaa, jos ei perusarvoihin voi luottaa. Mietitään mitkä ovat yrityksen arvot, jotka määrittelevät toimintaa. Aiemmassa työssä olin tyytyväinen näihin: asiakashyöty, kannattava kasvu ja tuloksellisuus. Totta vain on, että mikään yritys ei kestä sitä, jos toiminta ei ole kannattavaa. Kirjoittakaa 3-5 arvoa. Yhden arvon on liityttävä tuloksellisuuteen ja asiakaskohtaamiseen. Ei kannata merkitä pelkästään kannattavuutta, koska se yleistää liikaa. Oikea hinta- laatusuhde ja asiakkaat, joka kausi jotain uutta ja vain motivoitunutta henkilökuntaa. Kannattavuus, luotettavuus, joustavuus, matka on elämys. Aitous, kannattavuus, elämyksellisyys, ystävällisyys, kauneus Turvallisuus, vastuullisuus, rehellisyys, huvia ja hyötyjä asiakkaille ja henkilöstölle, tuottavuus Aitous, kannattavuus, siisteys, luonnollisuus, ystävällisyys, luotettavuus, elämyksellisyys ja perinteet kunniaan. Balanced Scorecard (BSC) tasapainotettu mittaristo Strateginen ajattelu on muutosjohtamista. BSC:n avulla muutetaan strategia käytännön mitattaviksi tavoitteiksi ja luodaan yhteistä näkemystä. Tätä on helppo käyttää myös ryhmätyönä henkilökunnalle, jotka kirjoittavat ylös asioita. Talousmittareiden rinnalle tarvitaan myös muita näkökulmia.

8 7 BSC:n ideana on, että katsotaan kaikkia eri neljää, henkilöstö-, talous- ja menestyminen, asiakas- ja prosessinäkökulmaa samalla ja strategian toteutumista seurataan näin tasapainoisesti. Usein vaarana on ollut että katsotaan liikaa vain yhtä näkökulmaa. Ajattelussa tärkein kohta on, että lähdetään liikkeelle visiosta. Työpajoissa aletaan piirtää eri näkökulmista nuolia. Ongelmana on, jos suhteet eivät pidä paikkaansa. Iida vastasi kysymykseen, miksi linnut osaavat lentää, että sen takia koska ne ovat syntyneet lentämään. Opettaja sanoi, ei, vaan koska ne ovat virtaviivaisia ja niillä ontot luut. Tämähän väärin. Tarkastellaan tätä BSC:n kautta ja toteumana on, että vanhat naiset eivät lennä. Yksi tärkeimpiä asioita BSC:n onnistumisessa on tehdä se ikkunallisessa huoneessa ja katsoa etteivät mummot lennä! Näissä asioissa on onnistuttava, jotta visio on totta. Ongelmana on ollut että ihmiset kirjoittavat mitä sattuvat näihin, asioiden on oltava totta, jotta visiossa onnistutaan. Tärkeintä ei ole se, että on lukumittarit. Syy-seuraus suhteen ymmärtäminen on tässä erittäin tärkeää! Tästä seuraa se, että tiedetään, missä onnistutaan. Syy- ja seuraussuhteet tulevat selvästi esiin.

9 Riihimäen Taidemuseo 2. luentopäivä Tervetulotoivotusten jälkeen Kalle Michelsen johdatteli päivän teemaan yrityksen johtaminen ja johtajuus Millainen johtaja olet? Mitä johtajuus on tänä päivänä? Johtajan ominaisuudet ja osaamiset, johtaja organisaation strategisena osana. Minkälaisia johtajia olette? Tehdään aluksi henkilökemiavärianalyysi. Paikalla olijoista yksi arvioi itsensä punaiseksi, kaksi siniseksi, kolme keltaiseksi sekä yksi puna-siniseksi. Neljä tyyliä neljä väriä - Arvostelukykyä, suoruutta loukkaamatta toista - Luotettavuutta (aitoa läsnäoloa) - Suunnitelmallisuutta - Tavoitteellisuutta - Henkisyyttä Sinistä ärsyttää: - hyökkäävyys, tilanteen dominointi - kierous, epärehellisyys - hätäisyys, hössötys, turha leukojen loksotus - vastuuntunnottomuus, itsekkyys - pinnallisuus, kesken jääneet asiat Punainen tyyppi + Johtaja + Innoittaja + Vetojuhta - Jyrääjä - Pomottaja - Äkkiväärä - Tyranni Punainen arvostaa: - rehellisyyttä ja luotettavuutta (sopimukset pitävät) - sujuvaa järjestelmällisyyttä - uudistushalua, oma-aloitteisuutta - energisyyttä, tekemistä eikä jahkailua - oikeudenmukaisuutta Sininen tyyppi + Ajattelija + Tyylikäs siniverinen + Täydellinen ihminen + Herra Harkinta - Hiljainen Hissukka - Besserwisser - Ujo - Ahdistunut Punaista ärsyttää: - turha pohtiminen, jaarittelu, päättämättömyys - ahneus, itsekkyys - velttous, kaavoihin juuttuminen - pessimismi, huumorintajuttomuus - särmättömyys Keltainen tyyppi + Esiintyjä + PR-ihminen + Sovittelija + Auttaja - Touhu - Hössö - Kevytkenkäinen sulosuu Sininen arvostaa: - Asiallista keskustelutaitoa, yhteistyökykyä

10 9 Keltainen arvostaa: - Empaattisuutta, ystävällisyyttä, inhimillisyyttä - Avarakatseisuutta, erilaisuuden hyväksyntää - Luontevuutta, spontaaniutta - Luovuutta, mielikuvitusta, dramatiikan tajua - Luotettavuutta (=kokemusten jakamista) Keltaista ärsyttää: - teeskentely, teennäisyys, mielistely - niuhottaminen, komenteleminen - velttous, saamattomuus, uusavuttomuus - välinpitämättömyys - omanedun tavoittelu Vihreä tyyppi + Diplomaatti + Kuuntelija + Äiti + Hyvä Henki - Nynny - Saamaton Löysäilijä - Hälläväliä-tyyppi Vihreä arvostaa: - avoimuutta, rehellisyyttä - myönteisyyttä, huumorintajua - luotettavuutta (vakaata vastuuntuntoa) - tasa-arvoisuutta, loukkaamattomuutta - asiallisuutta, aitoutta Vihreää ärsyttää: - jyrääminen, toisen hyväksikäyttö - ylimielisyys, kaikkitietävät päällepäsmärit - epäoikeudenmukaisuus, epärehellisyys - liika uteliaisuus, hössötys, keskeyttäminen - leimaaminen, kuppikunnat Kysymys on, kuinka toiset näkevät sinut? Piirteitä, joita nähdään ja miksi jotkin asiat voi töksähtää. Itseään voi pitää innostavana ja energisenä, kun taas toiset kuvaavat jyräävänä. Havainnollistavaa oli aiemmassa tilaisuudessa, kun sinisiltä kysyttiin, he vetäytyivät hieman taaksepäin ja harkitsivat. Keltaiset nojautuivat eteenpäin. Hämeessä ollaan yleisesti aika paljon analyyttisiä ja nukutaan yön yli. Yleisesti sanoen punainen sanoo suorasti. Keltaisella on enemmän tunnetta mukana. Jos katsotaan perusyritystä, niin punaisia pidetty perinteisimmin perusjohtajan kuvana. He johtavat joukkoja aina edestä. Kari Jalonen johti 2 minuuttia peliä edestä ja oli muuten taustalla ja kaikki toimi. Siniset johtavat takaa, eivät ota sinällänsä huomiota. Sinisillä usein ovi on kiinni. Harkinnan paikka, kun koputtaa sisään. Hyväntahtoisuus on ns. ruotsalainen johtamistyyli. Jalkapallon MM-kisoissa Ruotsin joukkueessa kaksi päävalmentajaa olivat sulassa sovussa. Yleensä jalkapallossa on ollut punaisia. Silloin kun vedän koulutusta, on hieman erilainen rooli kuin silloin, kun olen toimistolla. Näistä muokkautuu ihmisten tapa toimia. Samanväristen ihmisten on helppo toimia keskenään. Kaikissa johtamisväreissä on hyviä puolia. Punainen johtaja on ennen kaikkea perinteinen johtaja. On kuin ns. liima projekteissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta kun selvittiin, niin olipas kivaa. Perusprojektit eivät kauhean kiinnostavia punaisille. Punainen voi väsyä omaan juttuun, tämä on nähty. Jos lähtee pois, niin silloin voi lojaalijoukko kääntyä toisiaan vastaan. Paavo Lipponen on punainen. On oikeasti eri tyylisiä johtamistapoja, ei aina punaista, on myös kollektiivisempia johtamistapoja!

11 10 Eikö ole hyvä että sitten lähtee. Tämä on oikeasti tärkeä kysymys. Pitääkö pomon kirota vasta kotona, voiko pomo olla hullu, aikuisuuden myytti? Pomo käyttäytyi välillä kuin hullu ja huusi. Minusta hän on paras pomo joka on ollut. Keltainen on neuvotteleva johtamistyyli. Esiintyjä. Työpaikoissa vallitsee yleensä hyvä henki. Huonoina aikoina voi olla haasteellisempi toimia. Suurin ongelma keltaisilla on, siinä jos hierarkia on kadotettu, kun tulee ongelmia. Kuinka moni haluaa johtaa? Osa käsiä nousee. Paras tulos on usein tullut siten, kun on pieni johtotiimi yhdessä. Punasiniset kokevat johtamisen hyvin vastuullisena asiana. Mietintä, että ymmärtää itsestään ja sitten ajattelee alaisten luonteenpiirteitä ja näin on sitten hyvä sovittaa toiminta yhteen! Johtaminen, päätöksenteko on suunniteltua, tehtyä ja toteutettua. Johtamisessa tulee käyttää kaikkia väriinstrumentteja, joustavuus tässä erittäin tärkeää! Kaikessa johtamisessa on valta, mikä ihmiset saa pysymään johtamisessa. Miettikää johtajana työntekijöiden väripalettia, kuinka johtaa. Johtaminen on asiakasrajapinnassa haastavaa. Voiko johtaja avoimesti suuttua? Ei voi ainakaan kuljetusalalla. Firman pitää olla dynaaminen ja mennä eteenpäin, eikä niin kovin paljoa keskittyä ja vatvoa vanhoja onnistumattomia asioita! Kun erilaiset tyypit kohtaavat mikä neuvoksi? Neljä tavoitetta - Kuinka haluat itseäsi kohdeltavan 1. Kuulluksi tuleminen 2. Kunnioitus 3. Voimavarojen tukeminen, 4. Tahto yhteistyöhön Strategia Miten päästään kohta A:sta B:hen. Vastuu työn tuloksista on johtajalla. Ei toimi niin, että haukutaan tunareita, loppupeleissä pomo kantaa vastuun. Usein sitten johtaja lähtee, jalkapallojoukkueessa harvemmin vaihdetaan nopeasti pelaajia. Usein valmentajat lähtevät. Joku järjestely yrittäjänä, että pystytään tekemään rotaatioita, jos tulee mitenkään jokin hetki, hyvä irtautua hetkeksi. Jos on samantyyppisiä yrityksiä, on pohdinnan arvoinen kysymys voiko tehdä yhteistyötä!

12 11 Strategista johtamista käytetään voimavarana juuri näiden tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Pitääkö yrityksen kasvaa? Jos firma ei kasva, niin se supistuu. Sen ymmärrän, että pitää uudistua. Uudistuminen ja kasvu ovat dynaamista kummatkin. Kasvussa siirrät voimavaroja toisen ryhmään joka kasvaa, strateginen ajattelurakenne. Kasvu ei välttämättä ole numerollista. On myös dynaamista ja henkistä kasvua. Onko paletti oikeassa tasapainossa. Kannattaako juuri tätä tehdä. Visio on tärkeä, tehdäänkö tätä. Prosessiarkkitehtuuri, prosessikaavion tekeminen, kuka vastaa mistäkin. Joku vastaa kaikesta, pitääkö jakaa vastuuta, jotta visio toteutuu. Ihan oikeasti onko visio semmoinen, että juuri yksi ihminen pystyy tämän hoitamaan! Pienissä yrityksissä toimitusjohtaja vastaa. Tarkoitan myös ulkoistamista. Kuinka paljon on totuttu tekemään näin, että tämä on juttuni, oletko juuri tähän oikea henkilö. Niin, en ole ehtinyt kouluttamaan. Tehtiin jotain ja firma oli ihan sekaisin. Pienissä yrityksissä ongelma, kun resurssit ovat niin pieniä. Ongelma on jo sairaustapaus. Pienyritysten keskeinen verkottuminen. Kuka on firman avainhenkilö, yleensä nyt itse. Tämä on riski numero yksi. Jos ajatellaan että firma kasvaa. Teidän liikevaihdot ei ole niin pieniä. Saataisiinko kasvua, kun avainhenkilölle vapautuisi aikaa toteuttaa visiota! Ei tehdä pelkästään itse, yritetään tehdä myös muita ratkaisuja! Te tiedätte, kuinka homma toimii, energiaa siihen! Jos ajattelee, että kuinka verkottua, hyvin tärkeää on löytää kunnon verkostokumppanit. Kuinka visio onnistuisi. Kaikkien pitää olla mukana jutussa. Voidaan tehdä niin että kokeillaan ja pilotoidaan, impulsseja, ei niin, että vain annetaan mennä. Avainhenkilöiden tärkeys. Oikeasti operatiivinen selkeys, kuinka johdetaan, muuten strategialla ei tee mitään. Ei kannata kirjata visiota, mitä ei itse ymmärrä. Mikä on ihmisten kyky ymmärtää visiota? Hyvä menetelmä on käydä keskusteluja yhdessä, ihan oikeasti miltä asiat näyttävät. Esim. kaikki kuskit paikalle ja oikeasti miltä tämä firma näyttää, jokainen kertoo. Ei lähdetä oikeasti pois ennen kuin tehty. Tai ota sitten yksi luottokuski mukaan, jos ei muiden kanssa ihan liian vaikeaa. Avainryhmä alkaa puristamaan asioita, juna alkaa muodostumaan ja kulkea eteenpäin. Sitouttaminen strategiassa on hyvin tärkeää. Tätä kautta rakentuvat kehitysohjelmat, mihin laitetaan paukkuja. Uusi bussi, eri asiakkaat, näin se lähtee menemään eteenpäin. Tulee keskustella yhdessä, mikä vaihtoehdoista valitaan. Kun ei ole henkilökuntaa, tärkeimmät yhteistyökumppanit mukaan.

13 12 ARVO Aitous - muille Tulee oikeasti avata muille, mitä se oikeasti tarkoittaa, ei vain hienoja sanoja! Ajatellaan, mitä se oikeasti on. Turvallisuus Tuotatte jännitystä turvallisesti. Jännitys voi olla prosessi, joka tuotetaan turvallisesti. Ulkoasuna on turvallisuus, jännitys on sisältö. Strategisen ajattelun ydin on että asiakkaan valinta kohdistuu teihin. Tämä polku kannattaa käydä läpi. Miettikää prosessi dynaamisena. Johtajaan ja johtamiseen liittyviä odotuksia 1. Johtajan asemaan liitetään tiedostamattomia odotuksia ja tulkintoja. Johtajan paikka voi olla houkutteleva tai kadehdittava niin kauan, kun työntekijä ei itse joudu johtamaan. 2. Edustaako johtaja johtamaansa organisaatiota vai työnantajaa? 3. Miten johtajan sanallisia, kirjallisia ja sanattomia viestejä tulkitaan ja miten tulkinnat ymmärretään. 4. Mitkä ovat johtajan omat odotukset työtä ja työntekijöitä kohtaan ja miten ne sopivat työntekijöiden odotuksiin ja asenteisiin? Johtajan tärkeimmät ominaisuudet Ammattitaito: johtaja on hyvä substanssiosaaja ja pystyvä ottamaan vastaan uutta tietoa. Osaaminen: johtaja ei pelkästään tiedä, vaan hän myös osaa siirtää tietoa tilanteisiin ja ratkaista ongelmia. Ihmissuhdetaidot: kyky vaikuttaa ihmisiin: johtaa, käsitellä, ohjata ja valvoa ihmisiä organisaation eri tasoilla tavoitteiden saavuttamiseksi. Analyyttiset kyvyt: kyky tunnistaa, analysoida, pelkistää ja ratkaista ongelmia sellaisissakin tilanteissa, joissa edustavinkaan tieto ei riitä ja riski tai epävarmuus on olemassa ja murtamassa päätöksentekoa. Tunnehallinta: Sellaista henkistä voimaa, jota ihmissuhdekysymykset ja kriisit pikemminkin stimuloivat kuin uuvuttavat ja heikentävät; kykyä kantaa suurtakin vastuuta niin, että toimintakyky säilyy; kykyä käyttää valtaa ja tehdä vaikeitakin päätöksiä ilman jatkuvasti kalvavaa syyllisyydentunnetta tai häpeää. Esimerkiksi Jorma Alahuhta, uskomaton kyky ottaa tietoa vastaa. Ego ei korostu yhtään. Kuunteleminen on yksinkertaisin ja helpoin tapa ottaa tietoa vastaan! Suurimmalla osalla täällä on pitkä ja vankka kokemus yrittäjänä toimimisesta. Uskaltakaa myös yllättää itsenne! Johtamisessa analyyttisyys on hyvä taito. Tunnehallinta, mitä teette jos alainen ei tee mitä sanotte? Kysyn syyn. Mitä jos bussikuski sanoo ettei aja? Se on työssä kieltäytyminen, seuraamusmenettely, syyn selvitys, Jos vaikeampi tapaus, niin katsotaan kuinka eteenpäin. Kokonaisuus, siinä että johtaja rakentaa lojaliteettia tai ei. Kun tekee itse kaiken, niin helposti polttaa itsensä loppuun, jos muut ei tee töitä. Johtajana olemisesta osa tykkää, osa ei. Joka tapauksessa pitää osata toimia yhdessä eli samaistuminen yhteisyyteen on tärkeää! Oikeudenmukaisuus on johtamisen peruskivi Miten oikeudenmukaisuus toteutuu johtamisessa? 1. Päätökset perustuvat tiedolle. 2. Työntekijöillä on mahdollisuus tulla kuulluksi ja osallistua päätösten valmisteluun ja tekoon. 3. Avoimuus eli kaikille asianosaisille kerrotaan päätöksistä ja niiden perusteista.

14 13 4. Päätökset tehdään avoimesti ja jokaisella on oikeus seurata prosessia oman asemansa mukaan. 5. Päätökset alistetaan kritiikille ja palautteelle. 6. Vaikka päätöksissä pysytään, niiden sisällöstä ja perusteluista annetaan lisäinformaatiota ja niistä keskustellaan. Omat kuppikumppanit, on naiivia luulla että on aina oikeudenmukaisuutta. Kuppikunnissa voidaan puhua mitä vain. Oikeudenmukainen johtaja 1. Hän ottaa sinun näkemyksesi huomioon. 2. Hän ottaa näkemyksesi huomioon sellaisenaan eikä määrätyn ennakkoluulon värittämänä. 3. Hän on valmis avoimesti keskustelemaan ja antamaan aitoa palautetta. 4. Hän kohtelee työntekijöitä arvostavasti ja kohteliaasti. 5. Hän puolustaa työntekijöitä ja heidän oikeuksiaan. 6. Hän on ehdottoman rehellisesti ja nöyrä. 7. Hän kunnioittaa inhimillisiä tunteita, ymmärtää heikkouksia ja antaa anteeksi virheet. 8. Hän on valmis katsomaan peiliin, myöntämään erehdykset ja ottamaan vastaan työntekijöiden negatiiviset tunteet. Olen hirveän huono byrokratiassa, mutta sen olen oppinut, että laitan asiat paperille. Myös keskusteluista tehdään muistiot. Suomessa saatetaan luulla, että on byrokraattisuutta, eikö luoteta toisiin. Osaava johtaja 1. Hän aistii ilmassa leijuvat ristiriidat ja ongelmat. 2. Hän kuuntelee ja tarttuu vihjeisiin ja avaa niiden pohjalta keskustelun 3. Hän yrittää saada työntekijä mukaan pohtimaan erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. 4. Hän puhuu asioista ja vähemmän ihmisistä ja heidän heikkouksistaan. 5. Hän kannustaa ja rohkaisee etsimään ratkaisuja ongelmiin. 6. Hän tarjoaa omaa vaihtoehtoa, mutta ei vaadi sen hyväksymistä. 7. Hän tekee avauksia ja antaa sen jälkeen työntekijöiden viedä prosessia eteenpäin. 8. Hän ei pakota, mutta vaatii ja on ehdoton aikataulujen ja sovittujen velvoitteiden suhteen. 9. Hän määrittää rajat, mutta rajojen sisällä antaa työntekijöille tilaa luovuuteen ja innovatiivisuuteen. Avoimuus, usein alaiset eivät tiedä mihin päätökset perustuvat. Pyrkikää oikeudenmukaiseen lähtökohtaan. Toisin päin miten sitoutetaan henkilökunta. Johtaja joutuu miettimään ja ottamaan puskurin itselleen, työntekijöitä ei kannata kaikella kuormittaa. Vuorovaikutusjohtaja 1. Johtaminen ei ole yksisuuntaista toimintaa vaan vuoropuhelua, jossa tavoitteena on synnyttää luottamusta, ratkaista ongelmia luoda sitä kautta työpaikalle myönteinen ilmapiiri. 2. Vuorovaikutusjohtaja aktivoi kanssakäymistä työntekijöiden kesken 3. Vuorovaikutusjohtaja synnyttää peilin, jota vasten työntekijät voivat heijastaa omaa osaamistaan ja omaa ongelmanratkaisukykyä. 4. Vuorovaikutusjohtaja yrittää parantaa työntekijöiden itsetuntemusta ja kykyä arvioida omaa työtä. 5. Vuorovaikutusjohtaja auttaa työntekijöitä asettamaan työlle tavoitteita. 6. Vuorovaikutusjohtaja antaa vinkkejä, joilla kehityskeskusteluissa sovitut tulokset saavutetaan. 7. Vuorovaikutusjohtaja kantaa vastuun työn tuloksesta ja huolehtii siitä, että työyhteisö toimii tehokkaasti. 8. Vuorovaikutusjohtaja kunnioitta ammattitaitoa ja oman itsensä kehittämistä Johtaminen tiivistyy vuorovaikutuksen ylläpitämiseen.

15 14 Työpajapäivät Sajaniemen kyläkoululla Keskiviikko Jyri Tengman (MotoJysky) Esa Vienamo (Taidekeskus Kettuki) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Mirja Borgström (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Torstai Pasi Tarkkala (Lin-Car Oy) Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Mirja Borgström (Tamora Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Tomi Enäjärvi (Oiva) Laura Leskinen (Oiva)

16 Sajaniemi 1. työpajapäivä Aamu alkoi aamukahvituksen ja kitaransoittoesityksen kera. Anne Malin kertoi Sajaniemen kyläkoulun historiasta ja tulevaisuuden suunnitelmista ja yritystoiminnasta. Mirja Borgström aloitti toisen ydinteeman ensimmäisen työpajapäivän. Päivän aikana jatkettiin strategian rakentamista ja kierrosten lisäämistä oman jokapäiväisen työn parantamiseksi. Yli 50 prosenttia johtamisesta tulee siitä, kuinka itse toimit. Oma esimerkki on vaikuttavin johtamismenetelmä. Mennään eteenpäin ja korostetaan omia erottautumisia ja omia vahvuuksia. erivärisine munineen, lasten tiputarhaa, kesäkana vuokraamoa (Asko Siukosaari, mainostoimisto) Koko Laitilan pitäjä voisi lähteä tästäkin kehittymään eteenpäin. Kuten Ranskassa Champangen alue, eri pitäjät. Miettikää mitä voisi olla suhteessa omaan toimintaan. Tästä tuli mieleen, että Iittalan lasi on jo tämän hyödyntänyt. Esimerkki on alustuksena sille, että erottumisella ja omien vahvuuksien hyödyntämisellä menestys saavutetaan omassa yritystoiminnassa. Lähdetään rakentamaan yrityksen strategiakarttaa. Kumpi oli ennen kana vai muna? Lähestymme kaupunkia, kaupunki tervehtii tulijaa maantien varteen asetetulla taululla, jossa on kaupungin nimi ja tunnukseksi valittu lause E L Ä M Ä N I L O A. Mikä on tämä kaupunki? Elämän iloa on hyvä slogan, mutta ei kerro sen enempää, tällä ei erotuta muista. Yrityksen Strategiakartta Yrityksen strategiakartta toimii apuna tulevaisuuden suunnittelussa ja yrityksen johtamisessa Strategiakartta on erinomainen johtamisen työväline omassa työyhteisössäsi. Sen osat täydentyvät suoraan liiketoimintasuunnitelmaan Kartta ohjaa ja antaa suuntaa yrityksen tavoitteen saavuttamiseksi ja sitouttaa henkilöstön yhteiseen toimintatapaan Mikä on yrityksenne valtti? Lähestyttäessä Keskustelimme, mistä oikeastaan entuudestaan parhaiten tunnemme tämän paikkakunnan..?... Ahaa KANANMUNISTA! Tämähän on se munapitäjä! Siis Jäämme odottamaan munakasvisravintolaa, hienoa kanalaa turistikierroksineen,munapuoteja joissa myydään taatusti tuoreita kananmunia,munatoria

17 16 1. Missio Sydän Yrityksemme suuri tehtävä Mikä on yrityksemme tärkein tehtävä/tuote, olemassaolon tarkoitus? Mitä? Kenelle? Miksi? Vastauksia miettiessäsi huomioi tuotteiden ja asiakkaiden lisäksi myös oma- ja henkilökuntasi motiivi! Ensiksi kun lähdetään liikkeelle, niin kannattaa miettiä mitä, kenelle ja miksi, sekä ajatella vielä tarkemmin, mitä se käytännössä oikeasti tarkoittaa omaan yrityksen toimintaan. Miten asiakassegmentit, tärkeä miettiä miksi asiakkaat tulevat? Kyllä, on vielä edellytykset kaikille, nuorisoa ym. Kulttuuri ja hyvinvointipalveluja, varsinkin kyläläisiä käy paljon ja tehdään toimiva kokonaisuus toiminnassa. Käsityö- ja elämyspalveluja lisää. Endurosafarit, lajin harrastajat, koulutus. Yritysryhmille, jotka haluavat elämystä ja seikkailuja ym. Huvia ja hyötyä, muutoksia elämään. Vauhtia ja turvallisia tilanteita. Hyvä, lähestyy keihäänkärkeä. Voisiko olla muitakin asiakkaita? Taksi- ja bussikuljetukset Lopen seudulla. Turvallisesti aikataulussa paikasta toiseen. Aikuisille, lapsille, kaikille ympäri vuorokauden. Tarkastellaan tähän brändinäkökulmaa. Markkinat syntyvät ihmisten päissä BRÄNDI ON IHMISEN OMISSA MIELIKUVISSA KOKEMA TUNNE - VAHVA BRÄNDI TUO LISÄARVON! Omat kokemukset, omat mielikuvat Tuote-edut, palvelut Yleinen arvostus,huhut, kollegoiden / ystävien puheet Tunnettuus, arvostus Yrityksen ilme, viestintä, henkilöstö, yleisvaikutelma Saako ostaja laadun lisäksi myös arvostusta itselleen? Kun ihminen ostaa arvostetun tuotteen, niin hän ostaa samalla arvostusta. Brändin ei tarvitse olla tuote, se voi olla myös aineetonta. Usko siihen, että brändissä on ekstraa ja näin siitä voidaan saada korkeampi hinta kuin toisista tuotteista. Tuottaja vaikuttaa brändiin systemaattisten tekojen kautta, mutta ei itse päätä onko tuote brändi. Asiakas päättää sen ajan kuluessa. Brändin rakentaminen Oivallus ihmisten merkityksestä, Mitä, Kenelle, Miksi? Erottuminen, lisäarvo,muotoilu (design management) maine

18 17 Mielikuvan luominen joka rintamalla; viestintä, tuote, palvelu, puitteet, henkilöstö, palvelukokemus.. Tinkimätön sitkeys, usko ja luottamus omaan itseen/tuotteeseen Vahvalla brändillä on vahva paikka ihmisten muistikartassa Rolex, Coca-Cola, Dior Huippubrändeille yhteistä Hyvä johtaminen, hyvä johtajuus Brändi-identiteetti, johdettu brändistrategia Kokonaisvaltaisuus, mielikuvan luominen joka rintamalla; linjakas tiedotus, design, palvelu, puitteet, pukeutuminen, tuotteet, pakkaukset, välineet Omalinjainen toimintatapa Sitkeä työ kaupan prosesseissa Laatu siinä mitä tekee, aitouskin voi riittää. Brändin rakennus ei välttämättä ole suuri rahallinen panostus. Tavoite tulee olla koko ajan mielessä ja laadun tulee pysyä koko tuotantoketjun ajan tavoitteen mukaisena. 2. Yrityksemme tulevaisuudenkuva tavoitetila 3-5 vuoden kuluttua? Mikä on yrityksemme tulevaisuudenkuva ja tahtotila 3-5 vuoden kuluttua? MIKÄ ON YRITYKSENNE VALTTI? mistä teidät tunnetaan, muistetaan, halutaan Mikä on asiakkaalle merkitsevää? Mitä konkreettisia tavoitteita esim. liiketoiminnan laadun ja laajuuden, asiakassegmentin, henkilöstön jne. suhteen asetatte lähivuosina? Olla vahva omalla alueella, taloudellisesti ja laajentua, henkilöstön ja henkilöstön kultakimpaleiden arvostaminen. Ansaintamekanismi, brändin rakennus ja laajeneminen, eri sesonkiluonteisuuden kasvu, alihankintatyö oikein hyvin mallissa. Itsenäisiä yrittäjiä. Ympärivuotinen kannattava toiminta. Monipuolinen, helppo saavutettavuus. Merkittävä historia alalla, edelläkävijä. Toiminnassa on vahva talous, verkostot ja volyymit. Kansainvälisten asiakkaiden kasvu kohdemaista on hyvin kiinnostavaa ja kantaasiakkuuksien lisääntyminen. 3.Yrityksemme Arvot Reimarit kulkiessa kohti tavoitetta Mitkä ovat yrityksemme tärkeimmät arvot? esim. suhteessa asiakkaisiin, henkilöstöön (Huom! myös itseesi), tuotteet, eettisyys, esteettisyys, kehittäminen, luottamus, tehokkuus, terveys Miten yrityksemme ja työyhteisömme arvomaailmat kohtaavat? Ihminen syntyy kulttuuriin. Se, mitä on päähän istutettu ja miten vanhemmat kasvattavat. Koti, uskonto ja isänmaa - ajattelu on Suomessa hyvin vahva, vaikka olisi ateisti. Yrityksillä arvoja voi olla esimerkiksi, millä tavoin yritys arvostaa henkilökuntaa. Miten tuotetta valmistetaan oikein, panostetaanko korkeaan laatuun vaan keskitytäänkö volyymiin. Kaikille kannattavuus on hyvä kirjata ylös arvoihin! Luulen, että verkostoitumissuunnitelmia syntyy jokaisessa ryhmässä. Kun tavataan Oivassa väliajoin, voi myös vähitellen kokeilla hyviä ideoita yhdessä. Tunnetteko asiakkaanne, tuleeko asiakkailta oikeasti rahaa, ovatko asiakassegmentit kunnossa. Kun määritätte, ketä haluatte, niin helpompaa ja sitten mitä tuotteistatte. Markkinointiin voi sysätä loputtomasti rahaa ilman sen suurempia tuloksia.

19 18 4. Yrityksemme ympäristötekijät ja mahdolliset muutokset? Mitä toimintaympäristön muutoksia tunnistamme? Mikä on muutosten arvioitu voimakkuus, tarvitaanko varasuunnitelmia? Mitä mahdollisuuksia muutokset tarjoavat? - Ovatko yhteistyöverkostot kuvassa mukana? Mitä mahdollisuuksia voi vahvistaa ja hyödyntää? Onko riskejä mahdollisuus väistää, vaimentaa tai kääntää voitoksi? - Miten? 5. Polku kulkea tärkeimmät strategiset valinnat Mitä toimenpiteitä ja päätöksiä on välttämätöntä tehdä, että kulku kohti yritykselle valittua tulevaisuudenkuvaa toteutuu ja pysyy sunnassa? Mitä teemme Mitä emme tee Mitkä ovat tärkeimmät yrityksen kehittämisalueet, joissa halutaan tuntuvia, näkyviä tuloksia? Mitä vaikutuksia niitä kehittämällä saavutan? Henkilökunta ja asiakkaat ovat teidän sensoreitanne. Heiltä saa ilmaisen tiedon. Kysy heti, mikä mätti yksilöidymmin, vielä parempi jos saat henkilökunnan rohkaistua tähän hyvin.

20 Sajaniemen kyläkoulu 2. työpajapäivä Toinen päivä aloitettiin käyttäjäkokemusta tehden. Mirja kertoi toisen työpajapäivän sisällöstä, Balanced Scorecard tuloskortin laadinnasta sekä tavoitteista. Tavoite, oma tähti, tulee olla kirkkaana mielessä. Tekojen kautta saavutamme tavoitteet. Lähdetään omasta tähdestämme liikkeelle. Tämä ei ole liian helppoa eikä haastavaa. Tutkitusti hyvä työ Kohtuullisesti kuormittavaa, sopivasti haastavaa, merkityksellistä Ammattiylpeyttä edistävää Antaa kyvyille ja persoonallisuudelle mahdollisuuden kehittyä Sisältää suunnittelua, toteutusta, arviointia Antaa riittävää vapautta, itsenäisyyttä On vuorovaikutteista HYVÄ JOHTAMINEN TUKEE TYÖHYVINVOINTIA HYVÄ JOHTAMINEN VAATII HYVINVOIVAA JOHTAJAA! Taitava johtaja näkee, kuka on kyvykäs missäkin työtehtävässä ja säätää tehtäviä sen mukaan. Palavereja voi olla hyvä pitää tietyin ajanjaksoin myös alihankkijoiden kanssa. Henkilökunnan on hyvä tietää, että on hyviä suunnitelmia kolmen vuoden päähän. Työ on vuorovaikutteista ja edistää mielekkyyttä. Silloin tuntee, että on hienoa, kun on yrityksessä, jota on hyvä esitellä. Tuloskortti Tuloskortti auttaa yritystäsi paneutumaan neljästä eri näkökulmasta katsottuna keskeisimpien menestystekijöiden pohdintaan ja painopisteiden valintaan, toimenpiteiden suuntaamiseen ja tulosten aikaansaamiseen. Kortin täyttämisen yhteydessä kristallisoituvat tavoite, tarvittavat toimenpiteet, toteutus, resurssit ja onnistumisen seuranta. Tuloskortin täyttäjä keskittyy asioihin, joissa yrityksen on onnistuttava! Henkilöstönäkökulma Mieti henkilöstönäkökulmaan liittyen esim. motivaatiota, jokaisen työntekijän tehtäväkuvan selkeyttä, kehittymismahdollisuuksia, yrityksen yhteistä suuntaa ja onnistumista, tunnistatko korjattavia kohtia? Tulevaisuudenkuva, (visio) kehä 1 Näissä asioissa on onnistuttava Mistä tiedämme onnistuneemme (mittarit) Panokset, toimenpiteet Aikataulu/toteutus, vastuut Minkälaisen henkilökunnan haluatte teillä olevan kolmen vuoden aikana? Henkilökunnan määrä on pieni. Ammattitaitoinen ja yhteistyökyvykäs, Voi hyvin ja luo hyvinvointia sekä toteuttaa työt hienosti. Ammattitaitoinen ja motivoitunut. Terveydellisyys näkökulma, ei esimerkiksi tupakointia. Toivottavasti on samoja ihmisiä, pitäisi kehittää näkemyksiä ja huolehtia asiakkaista vielä enemmän. Henkilöstön uusien asiakkaiden hallinta, isoin työ tehdään ensimmäisessä kontaktissa. Innostunut, oma-aloitteinen ja osaava. Näen, että rakentuu eri-ikäisistä ihmisistä. Ammattitaitoinen monelta alalta. Motivoituneita nuoria, joita kutsutaan erikseen töihin ja tulevat kun sopii hyvin. Itseohjautuvia, mihin kannustetaan.

21 20 Onko tavoitetila vai ollaanko siellä? Ollaan lähestulkoon, runko olemassa. Voisi olla raskaskin järjestelmä, kun tulee uusia ihmisiä, sesonkiala mahdollistaa, meillä hyvin vahvistunut toimintamalli. Kuinka motivoidaan? Tullaan mielellään, ratkaisevaa että tarpeeksi paljon henkilökuntaa. Molemminpuolinen joustavuus. Pyrin joustavuuteen. Järjestöjen rooli sanelee paljon alalla. On sidottava henkilökunta töihin. Tavallaan koulutetaan myös alalle ihmisiä. Rekrytointi, kun siinä onnistuu on kuin rahaa laitetaan pankkiin, hyvin tärkeää. Suosittelen koeaikasopimusta myös alihankkijoille! Ammattitaito ja osaaminen. Miten pidetään tätä yllä. Palaute, vuorovaikutus, palkitseminen, luottamus, delegointi, yhteinen kuva. Henkilökunta tuo ison plussan tai pitkän miinuksen! Näissä yleensä riittävät resurssit, hyvät verkostot ja kattavuus. Mittarit mistä tiedämme onnistuneemme Henkilö jolle soittaa, motivoitunut tulemaan Yrittäjät, jotka kannattavat ja valmiit panostamaan. Ammattitaito pitää motivoituneena Vastuuhenkilö Itse, päällikkö, itsenäiset yrittäjät Miten lähdette liikkeelle ennen kauden alkua. Monet tulevat kuin muuttolinnut. Kannustan ja kasvatan. Välittävä tapa toimia. Palkitsen heti, luontevia asioita, ateria ym. Mikä tuntuu silloin sopivalta ja hyvältä tavalta. Kehuminen äärimmäisen tärkeää, myös niin että muutkin kuulee ja puhutaan asiaa. Negatiiviset asiat on kaksistaan puhuttava. Virheistä voi käydä nimettömänä yhteisesti läpi. Palkitsemisessa on hirveän tärkeää huomioiminen. Tämä on tärkeämpää kuin pienet summat. Palkitsemiseen on hyvä myös esimerkiksi yhteiset palkintomatkat. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja nopeasti, vanhat teesit eivät toimi. Viestinnän sara on tavattoman vaikeaa, vaikka sanot yhdelle samalla tavalla kuin toiselle, niin ei välttämättä ymmärretä samalla tavalla. USO - Uuden Sukupolven Organisaatio ja johtaminen Minkälainen on uusi sukupolvi? 80- ja 90-luvulla syntyneet henkilöt, jota voi kutsutaan myös Y-sukupolveksi : Omaavat itsetuntoa ja uskoa osaamiseensa Kyseenalaistavat Arvostavat eettisyyttä ja moraalia johtamisessa ja muissa toimissa Kannattavat luovaa ja inspiroivaa johtajuutta Ajattelevat ja toimivat globaalisti Valmiita vastaanottamaan palautetta ja ohjausta Kestävät entistä enemmän epävarmuutta ja riskialttiutta Nuoret tietävät, että osaavat paljon ja omaksuvat nopeasti. Arvovalta-asiat ovat muuta kuin mihin on totuttu. Asioita otetaan selvää netistä ja pomolta kysytään helposti. Huomattavasti valmiimpia ottamaan palautetta, kuin on ennen tehty. USO-viestintä Kaksi- ja monisuuntaista sekä vuorovaikutteista Avointa, läpinäkyvää

22 21 Nopeaa viestintää ja myös reaaliaikaista mm. netin kautta Nopeita päätöksiä Vuorovaikutus on nopeaa, avointa, läpinäkyvää. Eivät panttaa tietoa johtamisen välineenä, kuten ennen. Tietävät, että tieto löytyy jostain. Arvostavat nopeita päätöksiä ja suoraa viestintää. Aistivat helpommin jos esim. ajan bluffausta. Negatiivinen palaute käydään läpi kahden kesken. Ovat tervejärkisiä, valitsevat itselleen tärkeitä asioita, eivät samalla tavalla oravanpyörässä kuin ennen. USO-arvostus Ihmisten tukeminen ja välittäminen Oppimisen tukeminen ja arvostus Joustavuus ja monipuolisuus Johtamisen perustuminen rehellisyyteen Elämäntavoissa korostuu: Mutkattomuus ja yksinkertaisuus Hidas elämä Halu elää oman arvomaailman mukaisesti Halu tiedostaa oma paikka yhteisössä Asiakasnäkökulma Asiakas on tulon tuoja, elinkeinon maksaja. Mille asiakassegmentille palvelua, elämyksiä, kokemuksia ja tuotteita yrityksesi haluaa tuottaa. Mikä on eri segmenttien osuus, segmenttien painopiste? Asiakasmäärätavoite? - Mikä on uusien asiakkuuksien osuus? Mikä on laatutavoite, kestääkö tasalaatuisuusaste? TULEVAISUUDENKUVA, (visio) kehä 1 Näissä asioissa on onnistuttava Mistä tiedämme onnistuneemme, (mittarit) Panokset ja toimenpiteet Aikataulu/toteutus, vastuut Oivan kautta on hyvä tapa kehittyä. Teidän on hyvä itse lähteä kartoittamaan ja yhteistyökumppanien kautta rakentamaan tuotetta. Katto-organisaatiot eivät rakenna tuotteita yrityksille täysin valmiiksi. Sijainti täällä on niin mainio. Helsinki Tampere ym. Halpalennotkin tulevat nykyään Tampereelle. Segmentointi-markkinointijälkimarkkinointi. Reklamaatioiden hoito, etupäässä ei voi ohittaa, sieltä kehitystä, lukuun ottamatta jotkut reklamoijat. Jälkimarkkinoinnissa hyvä lähettää kiitos nopeasti.

23 22 Talous ja menestyminen Mieti yrityksesi tämänhetkistä taloudellista tilaa; kannattavuutta, kasvutavoitetta, tuottavuutta. Mikä on ratkaisu, voiko tuottavuutta lisätä tuotteita lisäämällä vai jalostamalla, resurssien käyttöä suhteuttamalla, kustannusten hallinnalla vai volyymia kasvattamalla, investoinnein? Mikä on panos-tuotos suhde? TULEVAISUUDENKUVA, (visio) kehä 1 Näissä asioissa on onnistuttava Mistä tiedämme onnistuneemme (mittarit) Panokset, toimenpiteet Aikataulu/toteutus, vastuut Eurolasit silmillä. Tavoite 3 5 vuoden sisälle, onko budjetointi kohdallaan, useiden tuotteiden seuranta tähän, kustannuksiin pitää myös laskea oma kohtuullinen kuukausipalkka. Tämä on tietysti eri asia jos toiminta on ihan harrastus. Pitää olla varasuunnitelma, jos esimerkiksi itse on puoli vuotta poissa, muuten firmalla tulee olemaan hyvin vaikeaa. Visio, TULEVAISUUDENKUVA, kehä 1 Näissä asioissa on onnistuttava Mistä tiedämme onnistuneemme Panokset, toimenpiteet Aikataulu/toteutus, vastuut Prosessi on jatkuvien yhteenliittyvien toimintojen sarja tuloksen aikaansaamiseksi. Suunnittelu, toteutus, seuranta, kehittäminen, suunnittelu, toteutus Markkinoinnin 4 p:tä ovat aika keskeisiä prosesseissa. Näistä voi kehittää omat prosessit. Valitkaa kärkiprosessit, jotka ovat tämän hetken tärkeimmät. Pienissä yrityksissä ei voi heti tehdä kaikkea. Vastuuhenkilön nimeäminen on tärkeää. Jos jättää määrittelemättä kuka tekee, ja milloin, niin asia jää usein ilmapalloksi leijumaan. Budjetoinnista lähtee, seurata pitää koko ajan. Kun teette kirjanpitoa, on hyvä eritellä eri toiminnat. Hankkikaa hyvä kirjanpitäjä, jolta ohjeistus, hyvästä kirjanpidosta kannattaa maksaa. Prosessit Mitkä prosessit ylläpitävät ja kehittävät yrityksen toimintaa jatkossa haluttuun suuntaan esim. tuotteistamisen, markkinoinnin, verkottumisen, koulutuksen ja muun kehittämisen suhteen? Mieti yrityksenne haluttua tapaa toimia ja tavoitteellista toimintakulttuuria läpäisyperiaatteella.

24 23 Purkupäivä Scandic Riihimäellä OSALLISTUJAT Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Jarna Kalpala (Kalpalinna) Pirjo Hakala (Lin-Car) Jyri Tengman (MotoJysky) Joonas Tengman (MotoJysky) Toivo Lehtonen (Tupamökit Lammi) Ulla Lehtonen (Tupamökit Lammi) Jasmin Heikkilä (Hämeen Matkailu Oy) Jaana Utti (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva)

25 Scandic Riihimäki Purkupäivä Aamun tervetuloa-kahvin jälkeen Tomi avasi päivän ja esitteli muun muassa Oivan aivojen työkalupakin, josta löytyvät jo käsitellyt koulutusmateriaalit. Strategiakartan kautta siirryttiin yrityskeskusteluun. Suurimmassa osassa Oivan yrityksiä uusien asiakkaiden hankinta on tavoitteena. Käytiin yhdessä tarjouksia läpi. Miten strategian näkee käytännössä? Sen näkee hyvin esim. tarjouksistakin, käytännössä mm. sivulauseessa. Ihmisiä ei kiinnosta tarjouksissa mitä yleensä on tarjolla, vaan mitä heille nyt on tarjolla. Miksi tämä tarjous voitti? Oli kaikki valmiiksi mietitty ja valittu. Selkeästi kerrottu aikatauluja myöten. Kuinka helppo tehdä? Jos tulee usein tilauksia niin kyllä, jos muutama vuodessa, hankalampi. Tarjouksissa valmis pohja, muutetaan nopeasti muutama kohta pyynnön mukaan. Tuntuu hyvin yksilöllisesti. Esim. isäntä on odottamassa Tarjous tulee räätälöidä tarjouspyynnön tekijälle. Esim. häissä. Tehkää häämenu juuri tälle parille. Muutaman lauseen voi muokata valmiiseen runkoon, ei vie paljon aikaa. Lukija alkaa miettimään aika kivoja juttuja, on tunnetta. Haluan viestiä - mikä on se teko, jolla viestitään visiota. Tarjouksessa tärkeää on kuva. Fontti ja asettelu ovat hyvin tärkeitä. Tärkeää on myös selkeä jäsentäminen. Teksti antaa kuvan, että paikat ovat kunnossa. Strategian toteuttamiseen tarvitaan konkreettisia tekoja. Pienistä asioita tehdään. Esim. sarjakuvamenetelmä on hyvin suosittu menetelmä. Strategian toteutuksessa ajatuksena, että ideat kaukana ja teot lähellä! Nähtiin että tuloslaskelma nähdään menneenä. Jotkut matkailuyritykset johtavat edelleen yritystä katsomalla kassaa. Syynä koettiin, että tulevaisuus tehdään historian jatkeena. Aikaa tulee kohdentaa arvokkaaseen työhön. Miten saadaan yrittäjä toimimaan niin, että on aikaa oikeisiin tekoihin. Mietitään, mitä yrittäjän kannattaa tehdä esim. strategisesti ostoprosessipäätökset. Onko tämä asia sitä, joka on oikeasti tärkeätä. Yrityksissä voi olla ihmisiä, jotka tekevät täysin tyhjää toimintaa, merkityksetöntä työtä erittäin hyvin. Esimerkki mapituksesta. Mielestäni yrittäjien uupumisesta johtuu tästä. Tehdään paljon asioita joilla ei ole oikeasti merkitystä. Tämä liittyy jaksamiseen ja strategiseen ajatteluun. Jaksaminen on hyvin tärkeää yrittäjyydessä. Menestykseen ei riitä jos tavoitellaan asiakastyytyväisyyttä. Tarvitaan enemmän. Mistä tiedämme onnistuneemme?

26 25 Kilpailjat alkavat tehdä samoja asioita. Kyllä tämä on hyvä, samoin asiakkaat kun tulevat uudestaan. Kun olet saanut ravintolassa huonon hampurilaisen, joka ei maistu hyvältä. Olet juuri päättänyt, että et tule uudelleen. Sitten tulee viehättävä tarjoilija ja kysyy maistuiko. Mitä suomalaiset sanovat? Ei suomalaiset asiakkaat kehitä tällä tavalla palveluja. Mukamas tyytyväiset voivat vain jättää palvelun. Asiakkaat pitää saada keskustelemaan. Ketjutoiminnassa helposti karsitaan säästöajatuksena pieniä asioita pois, joita helppo toteuttaa, jotka ovat tärkeitä. Pieniä juttuja, kohtaamisia, ketjuissa johdetaan mitä sinun pitää tehdä ja sanoa. Työntekijöiden kanssa on tärkeää rakentaa sitä, että ihminen pääsee töihin meille, että meille halutaan töihin. Seuraavana ydinteemanamme on tuotekehitys. Ehdotan, että ottakaa oma tuote, jota kehittää alusta saakka. Tällöin se muuttuu konkreettisesti. Miettikää kesän aikana asiakaskohtaamista, tunnetta mitä herätti. Osa oivalaisista kirjoittaa asiakasrekisteriä. Kehitetään havainnointia, vuosikelloa ja tarjouksia. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin, kiitos osallistujille! Toivottavat Oiva-tiimi ja Tamoralaiset

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden

Lisätiedot

1. ydinkokonaisuus, työpajapäivä 2. Mirja Borgström

1. ydinkokonaisuus, työpajapäivä 2. Mirja Borgström 1. ydinkokonaisuus, työpajapäivä 2. Mirja Borgström Ihmissuhdetaidoista riippuva palvelun käyttäjäkokemus Ihmiskäsitys, ihmissuhdekyvyt Itsensä/toisen arvostus Vuorovaikutus, viestintä Empatia Älykkyys

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit Brändäystä lyhyesti Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit BRÄNDÄYSTÄ HELPOSTI -KURSSIN SISÄLTÖ Päivä 1 Päivä 2 PERUSTEET Mitä kurssi sisältää? Mitä on luova ajattelu brändäyksessä? Brändi-aakkoset

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

Sosiaaliset yritykset

Sosiaaliset yritykset Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008 ARVO-koulutuspäivän tavoitteet 13.8. 2008 Selkiyttää ja luoda moniammatillisesti yhteisiä merkityksiä hankkeen tavoitteille, käsitteille ja kehittämisprosessille.

Lisätiedot

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset

HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Henkilöstöpolitiikan ja henkilöstötyön linjaukset HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöstrategia 2025 Visiomme 2025 Olemme osana Lahden aluetta tulevaisuutta innovatiivisesti rakentava, vetovoimainen ja ammattilaisiaan arvostava työpaikka Strateginen päämäärämme

Lisätiedot

Ryhmissä tuotetut vinkit kullekin kysymykselle: Rovaniemi: ensin tarvii selkiyttää mikä on huoneentaulu ja mikä sen merkitys on

Ryhmissä tuotetut vinkit kullekin kysymykselle: Rovaniemi: ensin tarvii selkiyttää mikä on huoneentaulu ja mikä sen merkitys on Ryhmätehtävä 2 Mitä voimme tehdä työpaikalla? Case esimerkkien pohjalta keskustelu ryhmissä ja vinkkien koostaminen kullekin kysymykselle. Kysymykset: 1. Mikä on huoneentaulujen merkitys yritykselle? 2.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Elämäntapamuutos valmennusohjelma

Elämäntapamuutos valmennusohjelma Elämäntapamuutos valmennusohjelma Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi? Fyysinen hyvinvointi -terveys, kunto, lepo, ruoka Henkinen hyvinvointi -suhde omaan itseen, itsetuntemus, itsensä arvostaminen,

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala 1 Vetovoimaisia työpaikkoja yhdistäviä tekijöitä: ü Henkilöstön saanti helppoa ü Henkilöstön

Lisätiedot

Yritysten menestys, Tulevaisuuden tekeminen, Vahva osaaminen, Hyvä työyhteisö.

Yritysten menestys, Tulevaisuuden tekeminen, Vahva osaaminen, Hyvä työyhteisö. Arvokirja EK:n neljä arvoa EK:lla on pitkä historia, vahva kulttuuri ja aikojen kuluessa nykymuotoonsa kehittynyt arvomaailma. Vaikka arvot muuttuvat hitaasti, nykyinen murrosaika nosti ne puheenaiheiksi

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A Tuotantotalous 1 Luento Tuukka Kostamo

Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A Tuotantotalous 1 Luento Tuukka Kostamo Miten ihmisestä tulee osa taloudellista toimintaa? TU-A1100 - Tuotantotalous 1 Luento 24.9.2019 Tuukka Kostamo Tuukka Kostamo Tohtorikoulutettava, Tuotantotalouden laitos Johtajuus, toimijuus Valmentaja,

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely

Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Reilun Pelin työkalupakki: Muutoksen yhteinen käsittely Johdanto Tämä diaesitys ohjaa työyhteisöä lisäämään yhteistä ymmärrystä toimintaan liittyvistä muutoksista ja vähentämään muutoksiin liittyviä pelkoja.

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

TEMPERAMENTIT TUTUKSI VIHER- JA YMPÄRISTÖRAKENTAJAT LAHTI PSYKOLOGI TONY DUNDERFELT

TEMPERAMENTIT TUTUKSI VIHER- JA YMPÄRISTÖRAKENTAJAT LAHTI PSYKOLOGI TONY DUNDERFELT TEMPERAMENTIT TUTUKSI VIHER- JA YMPÄRISTÖRAKENTAJAT LAHTI 28.11.2018 PSYKOLOGI TONY DUNDERFELT ITSETUNTEMUS JA IHMISTUNTEMUS ON NYKYAIKANA TÄRKEÄÄ! Kestävä, kilpailukykyinen tietoyhteiskunta ei ole mahdollinen

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha

Uusi työ on täällä. Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä. Kirsi Piha Uusi työ on täällä Tulevaisuuden tekijät uusi työelämä Kirsi Piha Dialogin missiona on parempi työelämä Dialogi mahdollistaa vuoropuhelun työnantajien ja nykyisten ja tulevien työntekijöiden välillä luo

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Monimuotoisuutta tukeva johtaminen

Monimuotoisuutta tukeva johtaminen Monimuotoisuutta tukeva johtaminen Yhdenvertaisuus työelämässä seminaari 30.11.2017 Vates Aulikki Sippola, KTT, monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija, FIBS FIBS auttaa yhteistyö tekemään ja parempaa vaikuttaminen

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset

Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset Hyvällä fiiliksellä homma toimii paljon paremmin! Työhyvinvoinnin usein kysytyt kysymykset Elina Ravantti, Venla Räisänen ja Eeva-Marja Lee Työterveyslaitos 2014 1 Tietopaketti työhyvinvoinnista Apaja-projektissa

Lisätiedot

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1.

Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa. Ammattilaisten työnhakututkimus JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ MPS ENTERPRISES 30.1. Työnhakijoiden arvostukset ja ratkaiseeko kulttuuri työnhaussa Ammattilaisten työnhakututkimus ESITYS MPS ENTERPRISES JUHA VAARA & NIILO MÄKELÄ 30.1.2019 Työ ja elämä muuttuvat Odotukset työlle: Arvot

Lisätiedot

Vaalan kuntastrategia 2030

Vaalan kuntastrategia 2030 Vaalan kuntastrategia 2030 Mikä on kuntastrategia? Kuntastrategiassa kunnanvaltuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista. Strategisen suunnittelun tarkoituksena on etsiä

Lisätiedot

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14

Unelmoitu Suomessa. 17. tammikuuta 14 Unelmoitu Suomessa Sisällys ä ä ä ö ö ö ö ö ö ä ö ö ä 2 1 Perustiedot ö ä ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ä ö ä ää ö ä ä ä ä ö ä öö ö ä ä ä ö ä ä ö ä ää ä ä ä ö ä ä ä ä ä ä ö ä ä ää ö ä ä ä ää ö ä ä ö ä ä ö ä ä ä

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ?

MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? MILLAINEN ON HYVÄ RYHMÄ? Miniopas - Itsearvio Tässä oppaassa on kuvattu hyvän, toimivan ryhmän ominaisuuksia. Arvioi oppaan avulla omien ryhmiesi toimintaa. Verratkaa yhdessä arviointejanne. Millainen

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät?

Hyvästä paras. Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? 1 Hyvästä paras Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät? Nimi: Nina Granqvist Päivämäärä: Teos: Hyvästä paras Kirjailija: Jim Collins Kirjapisteet: 3 2 Jim Collinsin teos Hyvästä paras on noussut

Lisätiedot

Design yrityksen viestintäfunktiona

Design yrityksen viestintäfunktiona Design yrityksen viestintäfunktiona Hanna Päivärinta VTM Pro gradun esittely Tutkimuksen taustaa Design on ollut pitkään puhutteleva ilmiö Designia tuntuu olevan kaikkialla Helsinki World Design Capital

Lisätiedot

CxO Mentor Oy. Miten autan esimiestäni johtamaan minua? CxO Academy Eerik Lundmark. CxO Mentor Oy 2013

CxO Mentor Oy. Miten autan esimiestäni johtamaan minua? CxO Academy Eerik Lundmark. CxO Mentor Oy 2013 CxO Mentor Oy Miten autan esimiestäni johtamaan minua? CxO Academy 12.6.2013 Eerik Lundmark Pomon pulma Alaisen suoriutuminen - rooli johtajana Yksilön johtamisen ongelma Alaisen luontainen toiminta ja

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Hankejohtaja Mira Uunimäki ja projektipäällikkö Tiina Karppinen Sote-virkamieskoordinaatioryhmä 24.1.2019 Ohjeet Projektin eteneminen ja työvaiheet Työskentely alkanut

Lisätiedot

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012

Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa. Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Asiakasrajapinnasta kasvu - ja kehitysvoimaa Antti Karjula Tulevaisuuden Kasvupolut Oy 27.3.2012 Oma Yritys 2012 Omat kokemukset reilun 15 vuoden ajalta Olen toiminut käytännön myyntityön parissa ja hoitanut

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1

Vastausprosentti % Kuntaliitto 2004, n=202 Kuntaliitto 2008, n=198 Kuntaliitto 2011, n=220. Parempi Työyhteisö -kysely Työterveyslaitos 1 Vastausprosentti % 9 8 75 74 67 Kuntaliitto 4, n=2 Kuntaliitto 8, n=198 Kuntaliitto 11, n=2 Työterveyslaitos 1 Parempi Työyhteisö -Avainluvut 19 Työyhteisön kehittämisedellytykset 18 Työryhmän kehittämisaktiivisuus

Lisätiedot

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Luento 17.5.2017 VR - Matkakumppanit Jaana Ahtonen-Huuskonen / DIALOGO www.dialogo.fi Luennon aiheita: Itsensä johtaminen Vahvuuksien tunnistaminen

Lisätiedot

Staran strategia onko strategialla päivitystarpeita? Teknisen palvelun lautakunnan strategiapäivät Timo Martiskainen

Staran strategia onko strategialla päivitystarpeita? Teknisen palvelun lautakunnan strategiapäivät Timo Martiskainen Staran strategia 2011-2012 - onko strategialla päivitystarpeita? Teknisen palvelun lautakunnan strategiapäivät 31.10. - 1.11.2011 Timo Martiskainen Toiminta-ajatus Tuotamme rakennusalan, ympäristönhoidon

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia Hallitus hyväksynyt

Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia Hallitus hyväksynyt Tutkimus- ja kehittämistoiminnan strategia 2016 2020 Hallitus hyväksynyt 1.2.2016 Tutkimus-kehittämistoiminnan strategia kertoo 1) Toiminta-ajatuksemme (Miksi olemme olemassa?) 2) Arvomme (Mikä meille

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Heidi Ristolainen 2016 Opintokeskus Sivis 2016 Esittely Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet. Millaisia ajatuksia sana työhyvinvointi sinussa herättää? Orientaatio

Lisätiedot

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana

Merkityksellistä johtamista. Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Merkityksellistä johtamista Ihminen keskiössä suunta, tilannekuva ja tavoite kirkkaana Henkilöstökokemus Asiakkuudet ja asiakaskokemus Digitalisaatio ja tekoäly Kansainvälistyminen ja kasvu Onko yrityksellänne

Lisätiedot

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Liikenneväyliä ja yleisiä alueita koskeva mittariprojekti Päijät-Hämeen kunnissa PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO PAKETTI Kuntien palvelurakenteiden kehittämisprojekti

Lisätiedot

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa.

Hyria. Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Hyria 2018 Strategia määrittelee, mitkä tavoitteet ovat Hyriassa tärkeitä ja mikä on se tapa, jolla niitä halutaan toteuttaa. Strategian avulla toteutamme visiomme. Hyria 2018 Strategia ei anna suoraa

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori Vanhemmuuden tuen reseptikirja Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori > Lisää > alatunniste: lisää oma nimi Vanhemmuus on terveen psyykkisen kasvun kasteluvesi (kasvuntuki.fi) Reseptikirjan

Lisätiedot

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Kirjastonjohtajat 23.9.2010 Ydinkysymykset Mitä varten organisaatio on olemassa? (missio) Millaista tulevaisuutta tavoittelemme? (visio) Kuinka saavutamme

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten?

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Muutosjohtaminen - muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu, työhyvinvointi 1 Maailma muuttuu meidänkin

Lisätiedot

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 Työpaja: Eri-ikäisten johtaminen ja työkaarityökalu mitä uutta? Työpajan tavoitteet:

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

PAIKALLISUUS ON ILMIÖ

PAIKALLISUUS ON ILMIÖ PAIKALLISUUS ON ILMIÖ Paikallisuudesta avaimet uudenlaiseen menestykseen Evästyksiä ilmiön kasvattamiseen Jaana Paavilainen Joensuu 10.6.2011 Mistä löytyy tulevaisuuden elinvoimaa? 1 Paikkakunnan ainutlaatuisuus

Lisätiedot

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille

Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Työpaikkaosaamisen kehittämisen malli monikulttuurisille työpaikoille Mitä on osaaminen ja osaamisen kehittäminen työssä? Työpaikoilla eletään jatkuvassa muutoksessa. Asiakkaiden tarpeet muuttuvat ja työpaikalla

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010 MPS Executive Search Johtajuustutkimus Marraskuu 2010 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue Internetkyselynä 1....2010. Tutkimuksen kohderyhmänä oli suomalaista yritysjohtoa

Lisätiedot

Työpaikan huoneentaulun rakentaminen pilottihanke

Työpaikan huoneentaulun rakentaminen pilottihanke Työpaikan huoneentaulun rakentaminen pilottihanke Työelämä 2020 hanke yhteistyössä Työpaikkojen työhyvinvointiverkoston kanssa www.tyoelama2020.fi Jaana Lerssi-Uskelin Työterveyslaitos Visio Työelämästrategia

Lisätiedot

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hanke Kansanopiston kehittämissuunnitelma Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hankkeessa ryhmä kansanopistoja laati

Lisätiedot

Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria. Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold

Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria. Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold Työnantajakuva heijastaa yrityksen arvoja ja johtamiskulttuuria Suunta 2012, Pörssitalo 29.11.2011 Marcus Herold Työnantajakuvan haasteet muutoksessa Tilanne Asiakkaat Uusi suunta, Vanhasta luopuminen

Lisätiedot

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat Design thinkingin pääaskeleet: Määritä Tutki Ideoi Tee Prototyyppi Kehitä Lanseeraa Opi

Lisätiedot