TEMPERAMENTIT TUTUKSI VIHER- JA YMPÄRISTÖRAKENTAJAT LAHTI PSYKOLOGI TONY DUNDERFELT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEMPERAMENTIT TUTUKSI VIHER- JA YMPÄRISTÖRAKENTAJAT LAHTI PSYKOLOGI TONY DUNDERFELT"

Transkriptio

1 TEMPERAMENTIT TUTUKSI VIHER- JA YMPÄRISTÖRAKENTAJAT LAHTI PSYKOLOGI TONY DUNDERFELT

2 ITSETUNTEMUS JA IHMISTUNTEMUS ON NYKYAIKANA TÄRKEÄÄ!

3 Kestävä, kilpailukykyinen tietoyhteiskunta ei ole mahdollinen ilman kestävää mielenterveyttä. Kristian Wahlbeck Kehitysjohtaja, SMS

4 TEMPERAMENTIT JA PERSOONALLISUUS Persoonallisuudella tarkoitetaan ihmisen fyysistä, sosiaalista, psyykkistä ja henkistä kokonaisuutta. Valitettavasti ei ole olemassa yksinkertaisia ja tyhjentäviä vastauksia sellaisiin kysymyksiin kuten miksi olen tällainen tai miksi tuo ihminen teki tuolla tavalla. Ihmisen kokonaispersoonallisuus on syvä, laaja ja osin arvoituksellinen myös tieteellisen tutkimuksen näkökulmasta.

5 TEMPERAMENTIN MÄÄRITELMÄ Temperamentti on se tyyli ja tapa, jolla reagoimme vallitseviin olosuhteisiin ja havaittuihin tapahtumiin. Se on sisäinen psyykkinen reaktio, joka ilmenee ulkoisena toimintana ja se liittyy hyvin läheisesti ihmisen biologisiin toimintoihin.

6 Temperamentti perustuu hermo- ja sisäeritysjärjestelmän toimintaan ja näyttää olevan synnynnäinen. Se ei siis ole muodostunut meissä kasvatuksen tai oman valinnan tuloksena. Tosin tapa, jolla ihminen ilmaisee temperamenttiaan, voi muuttua tilanteen mukaan (esimerkiksi kotona reagoidaan hieman eri tavalla kuin töissä), ja voimme tiettyyn pisteeseen asti tietoisesti ohjata temperamenttireaktioitamme.

7 Tärkeintä ei ole henkilön luokitteleminen tietynlaiseksi vaan tyylien tunnistaminen, missä ja koska tahansa ne esiintyvätkin, ja siitä syntyvä mielenkiinto toimia erilaisten ihmisten kanssa luovasti ja rakentavasti.

8 IHMISTEN ERILAISUUS

9 TEMPERAMENTTITYYLIEN KUVAUKSET

10 SININEN Sininen on suunnitelmallinen, perusteellinen, keskittynyt ja hänellä on laajat näkemykset. Hänen ilmaisutyylinsä on hillittyä, asiallista, harkitsevaa ja tarkkaan määriteltyä. Sinisen rooli on asiantuntija, tarkkailija, tutkija, keräilijä ja faktoista vastaava. Sinisen heikkoudet ovat tosikkomaisuus, perfektionismi, vetäytyvyys ja helposti ahdistuminen. Treenattavaa: huumori, vaihtoehdot, teoria ja käytäntö kaksi eri asiaa.

11 KELTAINEN Keltainen on avoin, mielikuvituksekas, innostunut, luova ja puhelias. Hänen ilmaisutyylinsä on vikkelää, innostunutta ja huumorintajuista. Keltainen käyttää paljon eleitä ja ilmeitä. Keltaisen rooli on esiintyjä, seikkailija, taiteilija, ideoija. Keltainen vastaa tunnelmasta. Heikkoudet ovat epärealistisuus, holtittomuus, täynnä itseään ja huono keskittyminen. Treenattavaa: jalat maahan, asia kerrallaan ja ein -sanomisentaito.

12 VIHREÄ Vihreä on ystävällinen, kärsivällinen ja leppoisa. Hän ei julista eikä hötkyile. Vihreän ilmaisutyyli on pehmeää, rauhallista ja kohteliasta. Vihreän rooli on sovittelija, lohduttaja. Hän on sosiaalinen ja vastaa periaatteista. Heikkoudet vihreällä ovat päättämättömyys, liika pehmeys, ristiriitojen karttaminen ja riippuvaisuus. Treenattavaa: rohkeus, tunteiden suora ilmaisu, tilan ottaminen.

13 PUNAINEN Punainen on energinen, suoraviivainen, reilu ja voimakastahtoinen. Ilmaisutyyli hänellä on jämäkkä, tavoitteellinen, reipas ja äänekäs. Punaisen rooli on itsevarma, veturi, puheenjohtaja ja taistelija. Hän vastaa energiasta. Heikkoudet punaisella ovat hallitsevuus, käskyttävyys, kärsimättömyys. Punaisen on myös vaikea nähdä rajoituksiaan. Treenattavaa: Delegointi, rentoutuminen ja Hiljaa hyvä tulee.

14 Ekstrovertti heittää kahvilassa vitsin, mutta introvertti ei saa nauretuksi ennen kuin hän on miettinyt, mitä toinen puheellaan oikeasti tarkoitti ja onko tässä paikassa soveliasta nauraa äänekkäästi. Tilanne on harmiton, mutta useiden vastaavien tilanteiden jälkeen ekstrovertti voi tuntea, ettei hän oikein voi olla oma itsensä tuon introvertin tyypin kanssa eikä enää etsiydy hänen seuraansa.

15 Toinen esimerkki on tilanteesta, jossa introvertti haluaisi viettää rauhallisen koti-illan työviikon jälkeen. Ekstrovertti puoliso taas rentoutuu parhaiten tapaamalla kavereitaan. Kumppanin tyyli voi toiselle olla niin vieras ja väärä, että muuten hyvässä suhteessa alkaa syntyä pientä eripuraa.

16 Introversion ja ekstroversion erot voivat polarisoitua eli vahvistua ja yksipuolistua. Näin käy varsinkin silloin, kun muut tekijät, esimerkiksi kiire, henkilöiden välinen kilpailu tai kateus, vaikuttavat suhteeseen negatiivisesti. Mitä enemmän yksi aina puhuu tai alkaa muitta mutkitta toimia, sitä enemmän toisesta tulee tuppisuu ja hän hiljaa kaipaisi parempia perusteluja ja kunnon suunnitelmia. Mitä enemmän yksi vetäytyy ja on hiljaa, sitä enemmän toinen alkaa epäillä, että tämä on häntä vastaan. Näin henkilökemiat sekoittuvat epäsuotuisasti ja hyvin alkanut suhde törmää kompastuskiviin.

17 AIKA KATSOA PEILIIN

18 TEMPERAMENTIT JA ITSETUNTEMUS Temperamenttien näkökulmasta itsetuntemukseen kuuluvat ainakin seuraavat kolme vaihetta: 1) Perusvärinsä ja sivuväriensä tunnistaminen ja tunnustaminen 2) Oman värityylinsä ylilyöntien ja juuttumisten karsiminen 3) Joustava eri tyylien välillä liikkumisen harjoitteleminen

19 PÄÄVÄRINI: SIVUVÄRINI: MITÄ MINUSSA ON VÄHITEN: MITÄ VOIN HARJOITELLA:

20 ERILAISUUDEN KOHTAAMINEN

21 TEMPERAMENTTI RISTIRIIDAT Tyyppipiirteisiin liittyvät henkilökemialliset yhteistyökatkokset johtuvat pääasiassa kahdesta eri syystä: 1) Ihminen ärsyyntyy tai pettyy toiseen ihmiseen siksi, että tulkitsee tämän toimintaa omista lähtökohdistaan epäedullisella tavalla. 2) Ihminen on itse juuttunut tietyntyyliseen toimintaan ja aiheuttaa omalla yksipuolisuudellaan yhteistyöhankaluuksia.

22 KUUNTELEMISEN TAITO

23 30 SEKUNNIN SÄÄNTÖ!

24 KELTAINEN arvostaa empaattisuutta, ystävällisyyttä ja inhimillisyyttä avarakatseisuutta ja erilaisuuden hyväksyntää luontevuutta ja spontaanisuutta luovuutta, mielikuvitusta ja dramatiikan tajua luotettavuutta ja kokemusten jakamista. KELTAISTA ärsyttävät teeskentely, teennäisyys ja mielistely niuhottaminen ja komenteleminen saamattomuus ja uusavuttomuus välinpitämättömyys ja oman edun tavoittelu.

25 VIHREÄ arvostaa avoimuutta ja rehellisyyttä myönteisyyttä ja huumorintajua luotettavuutta ja vakaata vastuuntuntoa tasa-arvoisuutta ja loukkaamattomuutta asiallisuutta ja aitoutta. VIHREÄÄ ärsyttävät jyrääminen ja toisen hyväksikäyttö ylimielisyys ja kaikkitietävät päällepäsmärit epäoikeudenmukaisuus ja epärehellisyys liika uteliaisuus, hössötys ja keskeyttäminen epäreilu nimittely ja kuppikunnat.

26 PUNAINEN arvostaa rehellisyyttä, luotettavuutta ja sopimusten pitämistä sujuvaa järjestelmällisyyttä uudistushalua ja oma-aloitteisuutta energisyyttä ja tekemistä oikeudenmukaisuutta. PUNAISTA ärsyttävät turha pohtiminen, jaarittelu ja päättämättömyys ahneus, itsekkyys ja velttous kaavoihin juuttuminen pessimismi ja huumorintajuttomuus särmättömyys.

27 SININEN arvostaa asiallista keskustelutaitoa ja yhteistyökykyä tarkkuutta, luotettavuutta ja aitoa läsnäoloa sopimusten pitämistä ja suunnitelmallisuutta pitkän aikavälin tavoitteellisuutta ajatusten selkeyttä SINISTÄ ärsyttävät hyökkäävyys ja tilanteen hallitseminen kierous ja epärehellisyys hätäisyys, hössötys ja turha leukojen loksutus vastuuntunnottomuus ja itsekkyys pinnallisuus ja kesken jääneet asiat.

28 TEMPERAMENTIT JA STRESSI REAKTIO > MITEN AJATTELEE > TAPA TOIMIA > AHDISTUKSEN/STRESSIN VÄHENTÄMISTAPA PUNAINEN: hermostuu ja ärtyy > etsii syyllisiä > jyräävä toiminta > purkaa painetta raivoamalla SININEN: suhtautuu varauksella > tukeutuu faktoihin > jarruttaa toimintaa > uppoutuu vaikeroiden itseensä KELTAINEN: menee hämilleen > alkaa kuvitella vaihtoehtoja >puhuu hössöttävästi > touhottaa tuloksettomasti VIHREÄ: hymyilee ystävällisesti > pelästyy vaikeuksia > yrittää sovitella >menee lukkoon ja on avuton

29 VÄRIKKÄITÄ KOHTAAMISIA!

Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme

Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme - katsaus Tony Dunderfeltin kirjaan Tunnista Temperamentit Päivi Kuuva Työhyvinvointivalmentaja, FM 25.04.2015 Agenda Mikä on temperamentti? Oman temperamenttityypin

Lisätiedot

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Pienen lapsen kiukku KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Sisältö: Lapsen psyykkisen kehityksen vaiheet Temperamentti Mikä lasta kiukuttaa? Konstit ja keinot kiukkutilanteissa Tavoitteet:

Lisätiedot

Hilkka Putkisaari (taide- ja psykoterapeutti, KM parisuhde- ja seksuaaliterapeutti)

Hilkka Putkisaari (taide- ja psykoterapeutti, KM parisuhde- ja seksuaaliterapeutti) Hilkka Putkisaari (taide- ja psykoterapeutti, KM parisuhde- ja seksuaaliterapeutti) Artera Terapiapalvelut www.artera.info Ratkaisu- ja voimavarakeskeiset Terapiat, koulutukset ja työnohjaus Triangeli-teoria

Lisätiedot

TYÖSUOJELURAHASTON TUOTTEISTAMISPROJEKTI NRO TONY DUNDERFELT DIALOGIA OY

TYÖSUOJELURAHASTON TUOTTEISTAMISPROJEKTI NRO TONY DUNDERFELT DIALOGIA OY MHTT MIELEN HYVINVOINTITREENIT TYÖELÄMÄSSÄ TYÖSUOJELURAHASTON TUOTTEISTAMISPROJEKTI NRO 115330 TONY DUNDERFELT DIALOGIA OY Kestävä, kilpailukykyinen tietoyhteiskunta ei ole mahdollinen ilman kestävää mielenterveyttä.

Lisätiedot

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti

Tehtävät. Elämänpolku opettaa. Selviytymistyylejä on monia. 114 ole oman elämäsi tähti Tehtävät 1 Elämänpolku opettaa A. Miten olet selvinnyt vaikeista hetkistä elämässäsi? Voit palata tarkastelemaan ensimmäisessä luvussa piirtämääsi elämänjanaa ja pohtia tehtävää sen avulla. B. Kirjoita

Lisätiedot

Luontainen tyylisi. vuorovaikutustilanteissa 23.05.2015. Juha. Malliraportti

Luontainen tyylisi. vuorovaikutustilanteissa 23.05.2015. Juha. Malliraportti Luontainen tyylisi vuorovaikutustilanteissa 23.05.2015 Juha Malliraportti Tämä ilmainen demoanalyysi antaa sinulle mielikuvan siitä, miten varsinainen Luontaisten Taipumusten Analyysi (LTA) on rakennettu

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA

AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA AJANHALLINNASTA LISÄÄ VOIMAVAROJA Iina Lempinen Voimavaravalmentaja, kirjailija, kouluttaja Valmiina Coaching 24.11.2015 Tehy Terveydenhoitajien opintopäivät 1 VALMENNUKSEN TAVOITTEET Tulet tietoisemmaksi

Lisätiedot

Vuorovaikutustyylit. Lähde: Kauppila Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. PS-kustannus.

Vuorovaikutustyylit. Lähde: Kauppila Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. PS-kustannus. Vuorovaikutustyylit Lähde: Kauppila 2011. Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. PS-kustannus. Vuorovaikutuksen perusmuotoja Ystävällinen vuorovaikutustyyli Vuorovaikutus on kohteliasta ja ymmärtävää. Tyylin

Lisätiedot

itsensä tunteminen ja johtaminen

itsensä tunteminen ja johtaminen Erilaisuus ja ihmissuhteet, itsensä tunteminen ja johtaminen Hyvinvointi- ja virkistyspäivä Ikaalisissa 7.11.2018 Marianne Takala Psykoterapeutti, työnohjaaja STOry Vuorovaikutus - kohtaamisen taito Vuorovaikutustaidot:

Lisätiedot

Ihmisten erilaisuus ryhmän toiminnassa

Ihmisten erilaisuus ryhmän toiminnassa Ihmisten erilaisuus ryhmän toiminnassa - Hyvistä yksilöistä toimiva työryhmä Aki Miettinen Vuorovaikutustyylit Voimakastahtoinen ET IT Ekstrovertti Introvertti EF IF Hyväntahtoinen Energinen Suoraviivainen

Lisätiedot

päättely jatkuva sarja. Päättele miten sarja jatkuu. Jatka sarjaa ainakin kahdella luvulla tai kuviolla. A. 7 8 9 0 0-00 99 98 97 - - - 0 B. 8 0 0 0 9 0 8 00 80 0 0 C. PÄÄT TELY 9 jatkuva sarja. Päättele

Lisätiedot

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen Osa 3 Tunneäly johtamisessa Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija,

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

PERSOONALLISUUSTYYPIT

PERSOONALLISUUSTYYPIT PERSOONALLISUUSTYYPIT Johdanto Kovempaa soutaminen ei auta jos veneen nokka on väärään suuntaan. M iksi asiakkaiden suhtautumistavat myyntitapahtumaan ovat erilaisia? Uusien asiakkaiden hankkiminen vaatii

Lisätiedot

Opettajan temperamentin vaikutus opetustilanteeseen instrumenttiopettajan näkökulmasta

Opettajan temperamentin vaikutus opetustilanteeseen instrumenttiopettajan näkökulmasta Opettajan temperamentin vaikutus opetustilanteeseen instrumenttiopettajan näkökulmasta Sari Kujala Opinnäytetyö Marraskuu 2014 Musiikin koulutusohjelma Kulttuuriala 1 Kuvailulehti Tekijä(t) Kujala, Sari

Lisätiedot

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet

ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet ERTO / YSTEA Työhyvinvointi osana toimivaa työyhteisöä Vaativat asiakaspalvelutilanteet.0.0 JS Partners Oy Toimiva työyhteisö selkeät tavoitteet ja yhteiset pelisäännöt tarkoituksenmukaiset työvälineet

Lisätiedot

HANKALIEN TUNTEIDEN YLI. Hanna Ranssi-Matikainen

HANKALIEN TUNTEIDEN YLI. Hanna Ranssi-Matikainen HANKALIEN TUNTEIDEN YLI Hanna Ranssi-Matikainen 18.11.2017 KUKA OLEN? Naimisissa Pekan kanssa 22 vuotta Kolme lasta: Mimosa 21, Joel 19, Pyry 13 Koti Helsingin Vuosaaressa vuodesta 1998 Työt: Opetusneuvos,

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Lapset ensin. Mielenlukutaitoa! Opas turvallisen lapsiryhmän rakentamiseen Mielenlukutaitoa! on varhaiskasvattajille tarkoitettu opas mentalisaatioon perustuvasta työtavasta.

Lisätiedot

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys.

Minua opastaa vapaa tahto! Minua tasapainottaa tunneälykkyys. Luomisvoimani ovat yllätys ja mielenselkeys. Päivä 67 3.8 Sininen Lunaarinen Käsi Mistä pitää kiinni kaksin käsin ja mistä irrottaa ote? Haasteen lunaarinen sointu tarjoilee valintoja ja vastakohtia. On aika valita niin että oma voima saa virrata

Lisätiedot

Työnilo ja läsnäolon taito 11.9.2012 klo 8.15-10.00 Henry ry, Tampere. www.ilopalvella.fi

Työnilo ja läsnäolon taito 11.9.2012 klo 8.15-10.00 Henry ry, Tampere. www.ilopalvella.fi Työnilo ja läsnäolon taito 11.9.2012 klo 8.15-10.00 Henry ry, Tampere Taina Siukola Ilo Palvella -valmentaja, Työnilon Coach Mark King Consulting Oy Ilo Palvella! Missio: Lämminhenkistä palveluosaamista

Lisätiedot

Stressi ja sen selättäminen lukiossa. Psykologi Päivi-Marjatta Marjo

Stressi ja sen selättäminen lukiossa. Psykologi Päivi-Marjatta Marjo Stressi ja sen selättäminen lukiossa Psykologi Päivi-Marjatta Marjo Stressin eri muodot Optimaalinen stressi lisää hyvää suoritusta ja on tarpeellista lukiossakin Haitallisessa, pitkittyneessä stressissä

Lisätiedot

Toisten erilaisuuden ja erilaisen ajattelun ymmärtäminen tulisi ehdottomasti olla osa sivistystä.

Toisten erilaisuuden ja erilaisen ajattelun ymmärtäminen tulisi ehdottomasti olla osa sivistystä. Toisten erilaisuuden ja erilaisen ajattelun ymmärtäminen tulisi ehdottomasti olla osa sivistystä. Kyky ajatella ei ole sidoksissa aikaan, kulttuuriin tai tiettyyn teoriaan. Eikä yleissivistyksessä ole

Lisätiedot

OHJAAJANA RYHMÄSSÄ VOIMAA ARKEEN. Kevät 2019 Katja Kujala

OHJAAJANA RYHMÄSSÄ VOIMAA ARKEEN. Kevät 2019 Katja Kujala OHJAAJANA RYHMÄSSÄ VOIMAA ARKEEN Kevät 2019 Katja Kujala OHJAAJANA RYHMÄSSÄ, SISÄLTÖ o Kokemusasiantuntijan puheenvuoro o Ohjaajan rooli o Ryhmädynamiikka ja ryhmätoiminnan eri vaiheet o Erilaiset temperamenttityypit:

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

MURKKUILUA! EKSÄ TAJUU?!? Jämijärvi Koulukuraattori Kati Jokinen Koulupsykologi Katja Väljä

MURKKUILUA! EKSÄ TAJUU?!? Jämijärvi Koulukuraattori Kati Jokinen Koulupsykologi Katja Väljä MURKKUILUA! EKSÄ TAJUU?!? Jämijärvi 4.10.2018 Koulukuraattori Kati Jokinen Koulupsykologi Katja Väljä MUA ÄRSYTTÄÄ Raivostun nykyään helposti ja valitan pienestä. Sitten äiti hermostuu ja alkaa niuhottaa.

Lisätiedot

* sanaton viestintä kehon kautta. perheessä * koulutus ja ammattiidentiteetti. * opitut mallit ajatella, tuntea ja toimia

* sanaton viestintä kehon kautta. perheessä * koulutus ja ammattiidentiteetti. * opitut mallit ajatella, tuntea ja toimia KOULUTTAJAN VUOROVAIKUTUSTAIDOT/ PALOTARUS 2010- suurleiri /T.Laurén Persoonallisuus (Tony Dunderfelt, 2009): FYYSINEN MINÄ SOSIAALINEN MINÄ * suhde omaan kehoon * sanaton viestintä kehon kautta * asema

Lisätiedot

Miten tunnistaa riskitekijät johtajarekrytoinnissa?

Miten tunnistaa riskitekijät johtajarekrytoinnissa? Miten tunnistaa riskitekijät johtajarekrytoinnissa? tiedämme varmasti että jopa kaksi kolmesta länsimaisesta johtajasta epäonnistuu työssään; heidät erotetaan, alennetaan tai siirretään syrjään. Yleisin

Lisätiedot

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen

Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Carmen Brecheis Michelle Cheng Johanna Järvelä Anna Kantanen Onko Villa Breda koti vai laitos? Tietysti sen pitäisi olla koti! avulias persoonallinen lepoa-antava kutsuva interaktiivinen active aktiivinen?

Lisätiedot

Työyhteisön kulutuskestävyys

Työyhteisön kulutuskestävyys Työyhteisön kulutuskestävyys OAJ:n Varsinais-Suomen Alueyhdistys Herätyspäivät 2019 Työsuojeluvaltuutettu Jari Hauninen Ongelmia? Työntekijä ESIMIES ESIMIES ESIMIES TYÖNTEKIJÄ TYÖNTEKIJÄ TYÖNTEKIJÄ TYÖNTEKIJÄ

Lisätiedot

Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta

Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta Ratamestarin analyysiä muutamista avainväleistä eri radoilta Kaikki ykköset 3, 5, 7 ja 10km radoilla oli lyhyemmät ykköset (56 ja 53). 9, 12 ja 15km radoilla pidemmät (62 ja 67). Lyhyillä ykkösillä oli

Lisätiedot

Parisuhdekommunikaation apu arkeen ja kriisiin osa 1.

Parisuhdekommunikaation apu arkeen ja kriisiin osa 1. Parisuhdekommunikaation apu arkeen ja kriisiin osa 1. 1. Missä tilassa olet tai olette? Paul Gilbertin mukaan olemme vaihdellen/tilanteesta riippuen jossakin kolmesta eri tilasta, joita hän kutsuu vihreäksi,

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI

FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI Tunnesäätelyn harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat Tutustu

Lisätiedot

Onnellisen kohtaaminen millainen hän on? Outi Reinola-Kuusisto Emäntä Kitinojalta (Psykologi, teologi, toimittaja)

Onnellisen kohtaaminen millainen hän on? Outi Reinola-Kuusisto Emäntä Kitinojalta (Psykologi, teologi, toimittaja) Onnellisen kohtaaminen millainen hän on? Outi Reinola-Kuusisto Emäntä Kitinojalta (Psykologi, teologi, toimittaja) HARJOITUS: MIKÄ SINULLE ON ONNEA? Johtopäätös: Onnen hetket ovat hyvin henkilökohtainen

Lisätiedot

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi

LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi LISÄEVÄITÄ YSTÄVÄTOIMINTAAN Ystävätoiminnan jatkokurssi Kuvat: Suomen Punainen Risti Itsetuntemus ja erilaisuuden hyväksyminen Kun opimme tiedostamaan omien ajattelu- ja toimintatapojemme taustalla vaikuttavia

Lisätiedot

HENKILÖKUNNAN HENKISEN TURVALLISUUDEN Lapin ammattiopisto, Rovaniemi. Hyvinvointipäivä

HENKILÖKUNNAN HENKISEN TURVALLISUUDEN Lapin ammattiopisto, Rovaniemi. Hyvinvointipäivä HENKILÖKUNNAN HENKISEN TURVALLISUUDEN Lapin ammattiopisto, Rovaniemi KEHITTÄMINEN Hyvinvointipäivä 8.6.2016 Muumit merellä - video Pienryhmätyöskentely: Hattivatit, nuuskamuikkuset, pikkumyyt, muumimammat,

Lisätiedot

MeredithBelbin. Tiimiroolit Sel. Ry:n opintopäivillä 28-29.3.2008. Katariina Ylärautio-Vaittinen. (Vesa-Matti Lintunen)

MeredithBelbin. Tiimiroolit Sel. Ry:n opintopäivillä 28-29.3.2008. Katariina Ylärautio-Vaittinen. (Vesa-Matti Lintunen) MeredithBelbin Tiimiroolit Sel. Ry:n opintopäivillä 28-29.3.2008 Katariina Ylärautio-Vaittinen (Vesa-Matti Lintunen) Belbininroolit Keksijä Tiedustelija Kokooja Takoja Arvioija Diplomaatti Tekijä Viimeistelijä

Lisätiedot

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden

Lisätiedot

MILLAINEN ON HYVÄ SOSIAALIALAN AMMATTILAINEN?

MILLAINEN ON HYVÄ SOSIAALIALAN AMMATTILAINEN? Sofia Spets 1800237, SOKT18KM MILLAINEN ON HYVÄ SOSIAALIALAN AMMATTILAINEN? Tutoriaaliessee Sosiaalialan työ ja tehtävät 2017 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MILLAINEN ON HYVÄ SOSIAALIALAN AMMATTILAINEN...

Lisätiedot

Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen

Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen Pää edellä: MITÄ OPIMME AIVOJEN KASVATUKSESTA? Vauvafoorumi 10.11.2017 Tiina Huttu ja Kirsi Heikkinen Käytäntö on joskus kaukana ihanteista Tieto aivojen kehityksestä auttaa huomaamaan, mistä kaikesta

Lisätiedot

Yhdessä innovatiivisesti Innovativt tillsammans Ryhmätyö (sininen ryhmä) Susanna Pakkala. Viranomaiset / rahoittajataso (esim.

Yhdessä innovatiivisesti Innovativt tillsammans Ryhmätyö (sininen ryhmä) Susanna Pakkala. Viranomaiset / rahoittajataso (esim. Ryhmätyö (sininen ryhmä) Susanna Pakkala Viranomaiset / rahoittajataso (esim. OPH, OKM jne) Mitä voisi tehdä toisin? Mitä voisi kokeilla? Miten enemmän irti kv-toiminnasta? Miten yhdessä säästää voimiamme?

Lisätiedot

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PERHEPÄIVÄHOITO SYRJÄKYLÄN SYLVIT VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA SYLI, HALI, HUUMORI, RAVINTO, RAJAT JA RAKKAUS; SIINÄ TARJOOMAMME PAKKAUS SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO ARVOT KASVATUSPÄÄMÄÄRÄT

Lisätiedot

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY?

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS JOTAKIN, JONKA VOIMME SAAVUTTAA SAAMALLA ITSELLEMME SEN, MIKÄ TEKISI MEISTÄ ONNELLISIA? TUTKITTUANI ITSEÄNI JA ELÄMÄÄNI OLEN TULLUT TODISTANEEKSI ITSELLENI,

Lisätiedot

Lempeän kasvatuksen viikko 2018 TUNNETAIDOT

Lempeän kasvatuksen viikko 2018 TUNNETAIDOT Lempeän kasvatuksen viikko 2018 TUNNETAIDOT Tunnetaidot Tunnetaidot ja kiintymysvanhemmuus Mitä tunteet ja tunnetaidot ovat? Tunnetaitojen kehitysaskeleet (ja opettaminen) Miten lapsen viha täytyy ymmärtää

Lisätiedot

ONKO OPE ROOLISSA? Pohdiskelua heittäytymisestä ja kohtaamisesta

ONKO OPE ROOLISSA? Pohdiskelua heittäytymisestä ja kohtaamisesta ONKO OPE ROOLISSA? Pohdiskelua heittäytymisestä ja kohtaamisesta Näkökulmia oppimisvuorovaikutukseen Jyväskylän yliopisto 4.6. 2013 Antti Niskanen Teatterikuraattori, KM Jyväskylän kaupunginteatteri Miltä

Lisätiedot

Millainen olen? Miten reagoin uusiin asioihin? Teemailta 11.3.2009 Helena Partinen ja Kaisa Tuuteri

Millainen olen? Miten reagoin uusiin asioihin? Teemailta 11.3.2009 Helena Partinen ja Kaisa Tuuteri Millainen olen? Miten reagoin uusiin asioihin? Teemailta 11.3.2009 Helena Partinen ja Kaisa Tuuteri 1 Mitä on temperamentti? Ihmiselle tyypillisiä käyttäytymispiirteitä, jotka erottavat hänet muista Yksilöllinen

Lisätiedot

Ketola 26.10.2011. Tarja Ketola kliininen neuropsykologi Mehiläinen 2011

Ketola 26.10.2011. Tarja Ketola kliininen neuropsykologi Mehiläinen 2011 Tarja Ketola kliininen neuropsykologi Mehiläinen 2011 Asiat, jotka auttavat meitä sekä nyt että silloin jos jotain tapahtuu aivoissamme, ovat hyvin yksinkertaisia ja meille kaikille mahdollisia. Motivaatio

Lisätiedot

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT

LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT LAPSET JA PÄIHTEITÄ KÄYTTÄVÄT VANHEMMAT Haittojen vähentämisen näkökulma Tiina Varonen Omaiset Huumetyön Tukena ry/ Osis 9.10.2013 Yksin kestät sen olet epäonninen minkä sille voit et voi kuin sietää..

Lisätiedot

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014

Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Dinno Dialogisen johtamisen tutkimusohjelma 2012-2014 Sari Tappura DI, tutkija Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu Teollisuustalous sari.tappura@tut.fi www.dinno.fi Yksilön ja tiimien luovuus Osaaminen,

Lisätiedot

Epävakaa persoonallisuus näkyvä, mutta näkymätön Seminaari Espoossa 16.10.2013 Psykologi Hanna Böhme

Epävakaa persoonallisuus näkyvä, mutta näkymätön Seminaari Espoossa 16.10.2013 Psykologi Hanna Böhme Epävakaa persoonallisuus näkyvä, mutta näkymätön Seminaari Espoossa 16.10.2013 Psykologi Hanna Böhme pitää sinua välillä joko erittäin hyvänä tai erittäin pahana 0n sinulle ajoittain syyttä vihainen tai

Lisätiedot

Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia

Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia Kuormitus vs lepo Kuormituksen kokonaisuus aina yksilöllinen, fyysistä ja psyykkistä mahdoton tarkasti erottaa (stressi, kehon reaktiot,

Lisätiedot

Työyhteisön draama ja roolit

Työyhteisön draama ja roolit Työyhteisön draama ja roolit - Mitä työyhteisöjen näyttämöllä tapahtuu? Sari Kuusela yhteiskuntatieteiden tohtori, tietokirjailija Blogi: www.organisaatioelamaa.fi Mitä työyhteisössä tapahtuu? Tarinat

Lisätiedot

Osallisuus- / työssäjaksamiskysely henkilöstölle

Osallisuus- / työssäjaksamiskysely henkilöstölle Osallisuus- / työssäjaksamiskysely henkilöstölle Työtehtävä Osallisuuden määritelmää: Yleensä osallisuus ymmärretään tunteena, joka syntyy, kun ihminen on osallisena jossakin yhteisössä esimerkiksi työn

Lisätiedot

LogoArt- Työväline muutoksen tekemiseen taiteen menetelmin 10.06.2015

LogoArt- Työväline muutoksen tekemiseen taiteen menetelmin 10.06.2015 LogoArt- Työväline muutoksen tekemiseen taiteen menetelmin 10.06.2015 Hyvinvoiva Perhe HYPE -hanke (2014-2017) Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n hallinnoima Rayn rahoittama hanke, joka on mukana

Lisätiedot

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Valmennuksen sisältö Mitä stressi on? Mielen ja tunteiden johtaminen Itsensä johtaminen stressin hallinnan työkaluna

Lisätiedot

Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty )

Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty ) Pyreneittenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty 10.2.2017) Yhteensä 30 uroksia 13 narttuja 17 kastroitu 3 steriloitu 4 luonnetestattu 5 MH-luonnekuvattu 0 Yleistä: Asuminen kerrostalossa

Lisätiedot

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä

Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Urheilijan henkinen kasvu kohti menestystä Talvilajien nuorten olympialeiri 25.4.2016 Urheilupsykologi (sert.) Hannaleena Ronkainen Miten ajattelemme asioiden etenevän miten asiat tosi elämässä menee.

Lisätiedot

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari Koti, koulu ja lapsen paras Kari Uusikylä MLL -seminaari 30.09.2016 Miksi yhteistyötä? Siksi, että se on lapsen etu Opiskelu tehostuu Ongelmat tunnistetaan Muodostuu aito kouluyhteisö, turvallinen, välittävä,

Lisätiedot

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus 11.10.2016 Emilia Kujala Sosiaalipsykologi (VTM), mindfulness-kouluttaja, sertifioitu jooganopettaja, KKT-psykoterapeuttiopiskelija Tervetuloa koulutukseen! Kolmen

Lisätiedot

Maatalousyrittäjien ja heidän kanssaan työskentelevien hyvinvointi- ja virkistyspäivä Ikaalinen 1.11.2017 Pirjo Latvanen Psykologi, perhe- ja paripsykoterapeutti Maatilan emäntä IHMISSUHTEISSA Kihistään

Lisätiedot

Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty )

Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty ) Pyreneittenpaimenkoirat - Luonne- ja käyttäytymiskyselyn kooste (päivitetty 10.2.2017) Pyreneittenpaimenkoira, lyhyt- ja pitkäkarvainen Yhteensä 48 lyhytkarvaisia 19 pitkäkarvaisia 29 uroksia 17 narttuja

Lisätiedot

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön?

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Finnclean-messut 11.5.2017 Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Luennon aiheet Millaisia keinoja meillä on vaikuttaa itse oman työyhteisön hyvinvointiin? Millaisessa työilmapiirissä viihdyt ja

Lisätiedot

Voimaa arkeen, esiintymistaito, osa 1. c/o Katja Kujala

Voimaa arkeen, esiintymistaito, osa 1. c/o Katja Kujala Voimaa arkeen, esiintymistaito, osa 1 Katja Kujala Ensivaikutelma Luodaan täysin vieraasta henkilöstä sadasosasekunneissa Pukeutuminen Kehon kieli Äänenkäyttö, puheilmaisu, puhetapa (esim. murre) Ystävä

Lisätiedot

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa

Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Johtaminen ja työyhteisön dynamiikka muutoksessa Muutoksen johtaminen -koulutuspäivä Jaana Piippo 30.9.2014 Mitä työyhteisön dynamiikka tarkoittaa? Termi dynamiikka tulee kreikan sanasta dynamis, joka

Lisätiedot

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala

LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015. Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella. Juha T Hakala LUOVASTI TÖISSÄ 12.6.2015 Kirjastopäivät 10.-12.6. Seinäjoella Kuka 2 Veikko Huovinen 3 Jotta näkee, tarvitsee haukan siivet ja etäisyyttä! Tietotyöllä on puolensa 4 Saan sata sähköpostia päivässä. Ok,

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Kuolemaan ja kuolemiseen liittyvät kipeät kysymykset henkilökunnan näkökulmasta

Kuolemaan ja kuolemiseen liittyvät kipeät kysymykset henkilökunnan näkökulmasta Kuolemaan ja kuolemiseen liittyvät kipeät kysymykset henkilökunnan näkökulmasta Saattohoito seminaari 27. -28.10.2015, Aholansaari, Nilsiä Hanna Hävölä TtM, sh, kouluttaja Ihmisen on hyvä syntyä syliin,

Lisätiedot

Nuorten Akatemia. Työpaja, Nuorten Suomi

Nuorten Akatemia. Työpaja, Nuorten Suomi Nuorten Akatemia Työpaja, Nuorten Suomi 2.11.2018 1 Nuorten Akatemia Nuorten Akatemian nuorten osallisuutta edistävä yhteistyöorganisaatio, joka törmäyttää nuoria ja nuorten näkemyksistä kiinnostuneita

Lisätiedot

Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta

Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta Tasa-arvoista ja sukupuolisensitiivistä varhaiskasvatusta Outi Ylitapio-Mäntylä Lapin yliopisto Seminaari 27.10.2011: Varhaiskasvatus ja perusopetus edistämään tyttöjen ja poikien tasa-arvoa Lastentarhaopettajien

Lisätiedot

Työhyvinvointi ja tuottavuus Lapissa Esimiesvalmennus Koulutussuunnitelma. Tätä suunnitelmaa päivitetään valmennuksen edetessä

Työhyvinvointi ja tuottavuus Lapissa Esimiesvalmennus Koulutussuunnitelma. Tätä suunnitelmaa päivitetään valmennuksen edetessä Työhyvinvointi ja tuottavuus Lapissa Esimiesvalmennus Koulutussuunnitelma Tätä suunnitelmaa päivitetään valmennuksen edetessä SISÄLTÖ ESIMIESVALMENNUKSEN LÄHTÖKOHTA JA TAVOITTEET 3 KOULUTUKSEN RAKENNE

Lisätiedot

TYÖN ILO JA IMU Opinovi ohjaajien ja neuvojien syyspäivät

TYÖN ILO JA IMU Opinovi ohjaajien ja neuvojien syyspäivät TYÖN ILO JA IMU Opinovi ohjaajien ja neuvojien syyspäivät 16112011 Tuija Tähtinen Valmennuksen Vire Oy TYÖN ILO JA IMU 16112011 OHJELMA 1200 Tervetuloa, projektipäällikkö Minna Miikki Vety ja happi kohtaavat

Lisätiedot

Hoitajan jaksaminen - vaatimuksia - palautteita - onnistumisia. Sirpa Arvonen Kuopio

Hoitajan jaksaminen - vaatimuksia - palautteita - onnistumisia. Sirpa Arvonen Kuopio Hoitajan jaksaminen - vaatimuksia - palautteita - onnistumisia Sirpa Arvonen sirpa.arvonen@hus.fi 29.10.2015 Kuopio Esityksen kulku Mihin voin vaikuttaa? Mitä tunnen? Mielentaidot Miten teen valintoja?

Lisätiedot

HYVÄ MINÄ! Tutkimusretki itsetuntoon - työpaja

HYVÄ MINÄ! Tutkimusretki itsetuntoon - työpaja HYVÄ MINÄ! Tutkimusretki itsetuntoon - työpaja Mervi Juusola Tietokirjailija, kuvataideterapeutti ja neuropsykiatrinen valmentaja www.mielenvoimaa.net Varhaiskasvatuspäivät 6.11.2015 Sosiaalisten taitojen

Lisätiedot

Mielekästä ikääntymistä

Mielekästä ikääntymistä Mielekästä ikääntymistä Koko kylä huolehtii vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille Psykologi Mervi Fadjukov Alueelliset mielenterveys-ja päihdepalvelut PHHYKY 20.3.2019 Vanhuus yksi elämänvaihe Yksilöllinen

Lisätiedot

ONNELLISEMPI PARISUHDE RAKKAUDEN HUIKEAT MAHDOLLISUUDET ESPOO, TAPIOLASALI

ONNELLISEMPI PARISUHDE RAKKAUDEN HUIKEAT MAHDOLLISUUDET ESPOO, TAPIOLASALI ONNELLISEMPI PARISUHDE RAKKAUDEN HUIKEAT MAHDOLLISUUDET ESPOO, TAPIOLASALI 8.11.2016 PARISUHTEEN MUUTTUMINEN Aikaisemmin parisuhteet olivat lähes väistämättömiä ihmisten toimeentulonkin kannalta. Nykyisissä

Lisätiedot

Tunnetta ja älyä työpaikalle

Tunnetta ja älyä työpaikalle Tunnetta ja älyä työpaikalle Ota mukava asento, hengitä rauhallisesti keuhkot täyteen, tunne kuinka ilma virtaa sisään ja ulos. Sulje silmäsi ja mietiskele näitä tieteellisesti todistettuja faktoja: Mindfulness

Lisätiedot

WSC7 analysointia. 24.2.2013 Vanha-Ulvila

WSC7 analysointia. 24.2.2013 Vanha-Ulvila WSC7 analysointia 24.2.2013 Vanha-Ulvila Rastiväli 1 Lyhin valinta on sininen Sininen vai Punainen: sininen voi olla pari sekuntia nopeampi. Kesällä keltainen oikaistaisiin katkoviivalla merkittyä reittiä

Lisätiedot

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA

TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA TÄYTYYKÖ MINUN AINA OLLA OIKEASSA Ulla ja Eero Koskinen Alustus 4.4.2009 SISÄLTÖ Käytökseni lähtökohdat Parisuhteen ja avioliiton kehitysvaiheet Toimivan parisuhteen lähtökohtia Ongelmat avioliitossa Parisuhdesoppa

Lisätiedot

Handmade by Marika Soinio 925 hopea

Handmade by Marika Soinio 925 hopea Handmade by Marika Soinio 925 hopea Vuorikiteellä on useita parantavia vaikutuksia esimerkiksi mielen puhdistaminen ja kirkastaminen - vuorikide on kiviterapiassa mestariparantaja. Vuorikide on horoskooppimerkki

Lisätiedot

#kohdataan #jutellaan #tehdään #opitaan #jaetaan. Ajatuksia uusien ihmisten kohtaamisesta

#kohdataan #jutellaan #tehdään #opitaan #jaetaan. Ajatuksia uusien ihmisten kohtaamisesta #kohdataan #jutellaan #tehdään #opitaan #jaetaan Ajatuksia uusien ihmisten kohtaamisesta Maaseudun Sivistysliitto MSL on valtakunnallinen aikuiskoulutus- ja kulttuurijärjestö, jonka erityistä osaamista

Lisätiedot

Kouluttajien täydennys Pia Yli-Pirilä

Kouluttajien täydennys Pia Yli-Pirilä Kouluttajien täydennys 20.1.18 Pia Yli-Pirilä 20.1.2018 1 Pia Yli-Pirilä 20.1.2018 2 VAPAAEHTOISTYÖNTEKIJÖIDEN HYVINVOINTI JA JOHTAMISEN HAASTEET PIRKANMAAN HOITOKODISSA Tampereen yliopisto/ Terveystieteiden

Lisätiedot

Digitaalisia ja aitoja asiakaskohtaamisia

Digitaalisia ja aitoja asiakaskohtaamisia Digitaalisia ja aitoja asiakaskohtaamisia Mukana myös: ASIAKASRAATI Patrick Stara asiakkaani on NETISSÄ, asiakkaani TUNTEE, asiakkaani haluaa KOKEMUKSIA, asiakkaani kysyy FAKTOJA, asiakkaani päättää TUNTEELLA,

Lisätiedot

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen

Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Hyviä kohtaamisia päiväkodissa 15.3.2017 Anne Viinikka Mielenlukutaitoa lapsen kohtaamiseen Lapset ensin. Kuumaa keskustelua - päivähoito vs. kotihoito Ja jos ollaan päiväkodissa, miten siellä varmistetaan

Lisätiedot

Hyvinvointia positiivisesta ilmapiiristä ja tekemisen. meiningistä

Hyvinvointia positiivisesta ilmapiiristä ja tekemisen. meiningistä Hyvinvointia positiivisesta ilmapiiristä ja tekemisen meiningistä Vapaaehtoisten seminaariristeily 16.-18.10.2015 Hyvinvointiväylän II lähtöselvitys Mistä syntyy tekemisen meininki? Sisäinen motivaatio

Lisätiedot

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057

Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat. Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Humalan tällä puolella Alkoholikeskustelun uudet suunnat Antti Maunu VTT, tutkija maunuan@gmail.com 0408325057 Suomen suurimmat alkoholiongelmat Humalan ylikorostunut rooli puheessa ja itseymmärryksessä

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

Tuottavuutta ja hyvinvointia finanssialalle

Tuottavuutta ja hyvinvointia finanssialalle Kuinka me yhdessä toimimme? Miten minä voin vaikuttaa? Työn tulevaisuus Finanssiala on suuressa murroksessa ja ala kohtaakin laajalti vaikuttavia muutostekijöitä tulevaisuudessa. Asiakaskäyttäytymisen

Lisätiedot

Yksilö ja yhteisö. Luennot opintojakso Yhteisöt ja yhteisötyö 2 2013-2014. Pirkko Salo

Yksilö ja yhteisö. Luennot opintojakso Yhteisöt ja yhteisötyö 2 2013-2014. Pirkko Salo Yksilö ja yhteisö Luennot opintojakso Yhteisöt ja yhteisötyö 2 2013-2014 Pirkko Salo Yksilö - yhteisö - yhteiskunta Sosiaalipedagoginen yhteisökäsitys Yksilön suhde yhteiskuntaan - kehittyy yhteisöissä,

Lisätiedot

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry

Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön. Suomen Lentopalloliitto ry Ohjeistus pöytäkirjan käyttöön Suomen Lentopalloliitto ry 11.9.2018 Pöytäkirjasovelluksen testaus https://lentopallo.torneopal.fi/taso/laskuridev.php Ylläoleva osoite avaa näkymän, johon syötetään ottelunumero

Lisätiedot

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi

Lapsen kielen kehitys II. Kielen ja puheen kehityksen tukeminen. www.eksote.fi Lapsen kielen kehitys II Kielen ja puheen kehityksen tukeminen www.eksote.fi Lapsi- ja nuorisovastaanotto Puheterapia 2010 PUHUMAAN OPPIMINEN Puhe on ihmisen tärkein ilmaisun väline. Pieni lapsi oppii

Lisätiedot

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus

OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS. Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Harjoite 12: Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: OMINAISUUS- JA SUHDETEHTÄVIEN KERTAUS Kognitiivinen taso: Ominaisuudet ja suhteet -kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja

Lisätiedot

Myyntityö murroksessa

Myyntityö murroksessa Myynti-Peili Myyntityö murroksessa Vaatimukset myyjää ja asiakaspalvelua kohtaan ovat kasvaneet entisestään. Digiajassa yksittäisen asiakaskohtaamisen arvo korostuu. Usein asiakas on myyjän tavatessaan

Lisätiedot

Nimi ja syntymäaika:

Nimi ja syntymäaika: 1 LAPSEN JA NUOREN TILANTEEN ARVIOINTI OMAISHOIDON TUKEA MYÖNNETTÄESSÄ Nimi ja syntymäaika: TÄYTTÖOHJE: Arvio suhteutetaan lapsen kohdalla samanikäisten lasten toimintaan ja nuorten kohdalla samanikäisen

Lisätiedot

Työn ja vapaa-ajan tasapaino. Carita Tuohimäki 16.-17.3.2015

Työn ja vapaa-ajan tasapaino. Carita Tuohimäki 16.-17.3.2015 Työn ja vapaa-ajan tasapaino Carita Tuohimäki 16.-17.3.2015 Määrittele tasapaino! Työn ja vapaa-ajan tasapainon saavuttamiseksi ei ole olemassa yksiselitteistä määritelmää, joka sopisi jokaisen tilanteeseen.

Lisätiedot

Yhtälönratkaisu oppilaan materiaali

Yhtälönratkaisu oppilaan materiaali Yhtälönratkaisu oppilaan materiaali Nimi: Luokka: 1 1. Tosia ja epätosia väitteitä Alkupalat Kirjoita taulukkoon T, jos väite on tosi ja E, jos väite on epätosi. Väite 5 > 3 16 < 8 19 = 26 9 < 28 64 =

Lisätiedot

PALUUMUUTTAJAN HAASTEET

PALUUMUUTTAJAN HAASTEET PALUUMUUTTAJAN HAASTEET YKSI PERHE MONTA KULTTUURIA Siirtolaisuusinstituutti, Turku 16.-17.11.2010 Päivi Oksi-Walter psykologi Tampereen kaupungin perheneuvola Monikulttuurisuus kasvava pääoma Suomessa

Lisätiedot

Lataa Hyvät tyyppit - Temperamentti ja työelämä - Liisa Keltikangas- Järvinen. Lataa

Lataa Hyvät tyyppit - Temperamentti ja työelämä - Liisa Keltikangas- Järvinen. Lataa Lataa Hyvät tyyppit - Temperamentti ja työelämä - Liisa Keltikangas- Järvinen Lataa Kirjailija: Liisa Keltikangas-Järvinen ISBN: 9789510419915 Sivumäärä: 250 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 39.19

Lisätiedot