Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus"

Transkriptio

1 Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi

2 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden päivän kestoinen yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa, järjestettiin Kanta-Hämeessä kolmella eri seutukunnalla. Tämä kertomus on tehty Riihimäen seudun toisen ydinteeman koulutuspäiviltä väliseltä ajalta. Oivan ensimmäisenä päivänä Jaana Utti johdatteli yrittäjät strategisen johtamisen pariin Riihimäen Taidemuseolla. Kalle Michelsenin johdolla jatkettiin teemaa toisena luentopäivänä johtamisesta ja johtajuudesta. Työpajaosuudet käytiin Mirja Borgströmin vetämänä Sajaniemen kyläkoululla. Työpajoissa analysoitiin ja laadittiin strategiakarttaa sekä Balanced scorecard tuloskortteja yritysten johtamisen välineenä. Toinen ydinteema purettiin Jaana Utin johdolla Scandic Riihimäellä strategiaa käytäntöön analysoiden sekä luoden alkutahteja seuraavaan tuotekehityksen ydinteemaan. Hyviä oivalluksia kertomuksen parissa! Terveisin OIVA-tiimi Tomi, Laura ja Mari

3 2 Luentopäivät Riihimäen Taidemuseolla OSALLLISTUJAT Maanantai Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Olli-Pekka Hynönen (Hausjärven liikenne) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Arja Manner (Hausjärven liikenne) Jaana Utti (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Tiistai Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Joonas Tengman (MotoJysky) Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Karl-Erik Michelsen (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva)

4 Riihimäen Taidemuseo 1. luentopäivä Tervetuloa Aamukahvituksen jälkeen Tomi toivotti kaikki tervetulleeksi toiseen Oivan ydinkokonaisuuteen: yrityksen johtamiseen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa. Lisäksi käytiin lyhyesti läpi Oivan ajankohtaisia asioita. Strateginen johtaminen Päivän kouluttaja Jaana Utti alusti päivän aiheen strategisen johtamisen tavoitteellisen johtamisen ja miten strategia muuttuu arkityöksi sekä asiakashyödyksi ja asukashyödyksi. Hinnastot saa hyvin käännettyä, mutta esittelyt ja personoidut tekstit pitää itse työstää. Yhteystiedot laittaisin etusivulle näkymään ja miettisin, jos uutiset olisivat alaotsikkona ja valokuvakansiot myös. Ihan erillisiä logoja tulee välttää. Hyvä esimerkki on Levin logo, mikä on tehty hyvin pitkälle nimeen perustuen. Panostakaa hyviin kuviin nettisivuille ja asiakkaan silmin katsottuna. Ei pidä kuvata ihmisiä esim. jonossa. Logon brändäykseen tulee yleensä varata paljon rahaa. Pienempien yritysten ei kannata keskittyä liikaa tämän logon brändäykseen. Perustiedoissa, kuten lomamökkien osalta, ei ihan kaikkea tarvitse kertoa ja liian luettelomaisuuden sekä ranskalaiset viivat ottaisin pois. Tekstityyppi on hieman löysä ja tätä on hyvä jämäköidä. Etusivulla olisi hyvä olla yhteistiedot ym. Etusivua sekä yrityskuvaa vielä hyvä entisestään selkeyttää. Alustuksen jälkeen käytiin läpi osallistujien nettisivuja niiden yritysten osalta, joita ei vielä aiemmin oltu kommentoitu. Kokonaisuutena hyvät ja selkeät sivut sekä logon teksti on hyvä, ja kirjoitettu isolla. Busseista on hyvä olla selkeät kuvat, kuten myös kuljettajista. Ulkomaiset tekstit, kuinka Google translate on sitä käyttäneillä toiminut? Lopen uupuneen unelmaloma. Hyvä laittaa ensin kenelle ja mitä. Hinnat ovat nyt samat. Suurin kasvava ryhmä on nyt eläkeläiset. Mökkihinnoissa voi myös myydä äkkilähtöjä. Miksi ABC toimii? Esimerkiksi ruoka ei ole niin hyvää. Suurin osa ihmisistä haluaa tietää mihin menossa. Osa on tietenkin seikkailijoita, mutta suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin tietää kuinka käyttäytyä, etenkin suomalaisista! Hyvin kohdennettua markkinointia ja erityisesti jälkimarkkinointia tulee tehdä, kun kapasiteetti ei ole niin iso.

5 4 Haasteena on mistä löytää. Jonkin verran pitää olla googletusta ym., mutta jos olet yksi muiden mökkien joukossa, on vaikeaa olla juuri se mikä valitaan. Tähän ei kaikkea panostusta. Varaustilanne, asiakkaiden pitää heti tietää onnistuuko tuleminen. Kuinka monelle sanottu että ei ole tilaa. Hyvin tärkeää on seuranta itselle! Kun haetaan elämystä, mikä on se persoonallisuus paikassa, joka tuo asiakkaita. Mistä asiakkaat löytävät yrityksen sivuille? Niin, että se joka käy teillä saa jotain, ei S- kortin bonusta, mutta kuitenkin jotakin. Esimerkiksi kanta-asiakkaille aamiainen kuuluu hintaan. Semmoinen, että asiakas tuntee itsensä tärkeäksi! Nämä ovat tärkeimpiä asiakkaita. Erilaisiin hakukoneisiin voi saada laitettua menemään hyvin paljon rahaa. Mitä on Strateginen johtaminen? Suurin osa ihmisistä menee töihin, ajattelemalla että tehdään niin kuin aina on tehty. Ryhmä-ajattelua, ei voi tehdä, ei onnistu. Hirveä kiire, eikä ajatella. Strategiseen johtamiseen kuuluu ajattelu etukäteen, tulevaisuuteen. Se on näkemyksellistä johtamista. Strateginen johtaminen on ennakoivaa ja tavoitteellista. Uskalletaan tehdä valintoja ja erilaistua. Strateginen valinta sisältää myös aina pientä tuskaa. Kaikkea ei voi saada. Jos ei johdeta strategisesti, lopputulos on todennäköisesti huono. Toimeenne liittyy intohimo. Puhutaan tulevaisuudesta onnistumisten kautta. Ei niin että kahden vuoden kuluttua talven myynti on ihan täynnä. Strategisessa johtamisessa otetaan tavoite vastaan ja sitten mietitään, kuinka sen saavutetaan. Strategisen ajattelun kolme lajia Strategian toteuttaminen voidaan jakaa kolmeen tyyppiin. 1. Tahdoton lapanen Tällöin ollaan tilausten vastaanotto - organisaatio. Tahdoton lapanen on helposti välttelevä organisaatio. Joku muu tekee tai tulee apuun tai myy puolesta. Eletään suhteellisen päämäärättömästi ja ympäristön muutoksien mukaan. Pitäisi olla myyvä organisaatio. Olennaista on, että olisi että on aktiivinen myyjän ja markkinoijan rooli sekä osaa asettaa itsensä alttiiksi. Pitäisi nähdä mahdollisuuksia, ei esteitä. On myös erittäin menestyviä tahdoton lapanen -yrityksiä, kuten Angry Birdsin Rovio. Tahdoton lapanen on erittäin vaarallinen toimintamalli, mutta saattaa onnistua! Yhtenä toiminnan mahdollisuutena täällä näen Slow:n, toisena kansainvälisyyden ja venäläiset, kolmantena verkko- ja verkostomarkkinoinnin ja neljäntenä ympäristötrendin! 2. Parempi eilinen Tämä strategia on kaikista vaarallisin! Tällöin ei nähdä muutoksia. Ajattelussa katsotaan menneisyyteen, katsotaan edellistä tilikautta ja tehdään päätökset sen mukaan menneisyyden jatkumona, kuten esimerkiksi jatkossa tehdään kymmenen prosenttia paremmin.

6 5 Ajatteluna katsotaan liiaksi taakse, eikä tulevaan. Puhutaan, että kvartaalitaloudessa on paljon huonoa. Pitää kuitenkin katsoa vähän matkaa taaksepäin, ja tietää missä mennään. Kuinka kauan ihminen muistaa syy- ja seuraussuhteet? 100 päivää eteen- ja taaksepäin. Siinä ajassa tulee tehdä muutokset. 3. Tulevaisuuden tekijät Suosittelen tätä strategiaa, mutta se ei ole mitenkään helppo tapa, kun hahmotellaan tulevaa ja tehdään valintoja. Yleisesti ajatellaan noin 80 % mennyttä aikaa. Pitää ajatella myös tulevaa ja menneisyyttä enemmän onnistumisista oppimisen kautta! Katsotaan menneisyyttä tulevaisuuden valossa. Mitkä oli kovia juttuja, hyviä juttuja. Luodaan tulevaisuuden kuva. Tulevaisuuden tekijä näkee mahdollisuuksia! Strategiakartta Laskettelupäivä on koulun paras päivä. Juuri näin. Sydän on kuvassa toiminta-ajatus, suuri tehtävä. Se ajatellaan vastauksena kysymykseen: miksi olemme olemassa? Missä bisneksessä olemme, hämmästyttävää kuinka harva ajattelee tätä oikeasti! Kun käydään läpi näitä asioita, niin voi ottaa mukaan myös liiketoimintasuunnitelman, mitä voi myös näyttää meille koulutuspäivillä. Monet asiat ovat entistä enemmän tunnetta ja valitsemista. Useat pitävät itseään hyvänä kuvaajana. Nettisivuilla pystyy visuaalisuuteen vaikuttamaan itse paljon. Kuviin kannattaa ehdottomasti panostaa! Laittaisin itse rahaa hyviin kuviin. Kun esimerkiksi tiedetään, että käyttöasteeltaan vaikeita viikkoja on 25. Ajattelemme usein väärin päin, kuinka he löytävät meidät. Ajattelu muuttuu, kun mietitään mahdollisuuksien kautta, kuinka me löydämme heidät! Mietinnän tavoitteena on saada nämä viikot täyteen. Mitä aikaisemmin voi myydä, sitä parempi. Vaikeimpien päivien myyntiin on hyvä panostaa ensin. Tähti on tulevaisuuden kuva eli visio piirroksessa. Mitä haluamme yrityksestä sanottavan muutaman vuoden kuluttua. Tulevaisuuden kuva, johon kuljemme. Strategiakartassa kuvataan mm. tapaamme toimia, miten toimimme, miten haluamme asiakkaamme nähdä? Missä bisneksessä olemme? Olemmeko kaikki elämysbisneksessä. Mitä haluamme saada aikaan; elämyksen. Kuvassa olevat muutosten tuulet. Toimintaympäristön muutokset, ovat mahdollisuuksia ja uhkia omalle toiminnalle. Monille ei voi mitään.

7 6 Tulee miettiä millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat omalle toiminnalle. Missä asioissa haluan olla menestynein? Tärkeää on kirjoittaa tavoitteet ylös, kuinka paljon esimerkiksi haluan tehdä yrittäjänä töitä. Olotila on muuten ärtynyt ja tehdään mitä sattuu, mikä ei hyödytä. Jos uhrataan vapaus ja laitetaan laput silmille, niin yrittäjänä otetaan vastaan vain yrittäjyyden huonommat puolet! Strateginen valinta Strategiset valinnat, niiden pitää sattua. Ei voi tehdä niin, että on kaikkea kaikille. Valintoja ovat esimerkiksi asiakaskunnat: toimimme näille asiakasryhmille, esimerkiksi venäläisille, tai sitten he eivät ole kohderyhmänä. Toinen valinta on esimerkiksi, että jokainen asiakas kokee oikein lämpimän vastaanoton tai sitten ei tavata asiakkaita näin, vaan hoidetaan avaimet käteen. Esimerkiksi nyt en vuoteen mieti sitä, miten minut löytää esimerkiksi googlesta, palaan siihen vuoden kuluttua ja keskityn nykyisiin asiakkaisiin. Esimerkiksi viemme asiakkaat joulukirkkoon, tämäkin on strateginen valinta. Toiminta-ajatuksesta kohti tulevaisuuden kuvaa muodostuu polku, jota pitkin tulee kulkea ja sivuilla on kaaret. Strateginen johtaminen on uusien valintojen tekemistä, kun on itse kartalla. Arvot ovat reimareita, jotka ohjaavat sinun ja yrityksen valintaa. Näissä et anna periksi. Näiden varaan muodostetaan pelisääntöjä. Muuten ei voi mihinkään luottaa, jos ei perusarvoihin voi luottaa. Mietitään mitkä ovat yrityksen arvot, jotka määrittelevät toimintaa. Aiemmassa työssä olin tyytyväinen näihin: asiakashyöty, kannattava kasvu ja tuloksellisuus. Totta vain on, että mikään yritys ei kestä sitä, jos toiminta ei ole kannattavaa. Kirjoittakaa 3-5 arvoa. Yhden arvon on liityttävä tuloksellisuuteen ja asiakaskohtaamiseen. Ei kannata merkitä pelkästään kannattavuutta, koska se yleistää liikaa. Oikea hinta- laatusuhde ja asiakkaat, joka kausi jotain uutta ja vain motivoitunutta henkilökuntaa. Kannattavuus, luotettavuus, joustavuus, matka on elämys. Aitous, kannattavuus, elämyksellisyys, ystävällisyys, kauneus Turvallisuus, vastuullisuus, rehellisyys, huvia ja hyötyjä asiakkaille ja henkilöstölle, tuottavuus Aitous, kannattavuus, siisteys, luonnollisuus, ystävällisyys, luotettavuus, elämyksellisyys ja perinteet kunniaan. Balanced Scorecard (BSC) tasapainotettu mittaristo Strateginen ajattelu on muutosjohtamista. BSC:n avulla muutetaan strategia käytännön mitattaviksi tavoitteiksi ja luodaan yhteistä näkemystä. Tätä on helppo käyttää myös ryhmätyönä henkilökunnalle, jotka kirjoittavat ylös asioita. Talousmittareiden rinnalle tarvitaan myös muita näkökulmia.

8 7 BSC:n ideana on, että katsotaan kaikkia eri neljää, henkilöstö-, talous- ja menestyminen, asiakas- ja prosessinäkökulmaa samalla ja strategian toteutumista seurataan näin tasapainoisesti. Usein vaarana on ollut että katsotaan liikaa vain yhtä näkökulmaa. Ajattelussa tärkein kohta on, että lähdetään liikkeelle visiosta. Työpajoissa aletaan piirtää eri näkökulmista nuolia. Ongelmana on, jos suhteet eivät pidä paikkaansa. Iida vastasi kysymykseen, miksi linnut osaavat lentää, että sen takia koska ne ovat syntyneet lentämään. Opettaja sanoi, ei, vaan koska ne ovat virtaviivaisia ja niillä ontot luut. Tämähän väärin. Tarkastellaan tätä BSC:n kautta ja toteumana on, että vanhat naiset eivät lennä. Yksi tärkeimpiä asioita BSC:n onnistumisessa on tehdä se ikkunallisessa huoneessa ja katsoa etteivät mummot lennä! Näissä asioissa on onnistuttava, jotta visio on totta. Ongelmana on ollut että ihmiset kirjoittavat mitä sattuvat näihin, asioiden on oltava totta, jotta visiossa onnistutaan. Tärkeintä ei ole se, että on lukumittarit. Syy-seuraus suhteen ymmärtäminen on tässä erittäin tärkeää! Tästä seuraa se, että tiedetään, missä onnistutaan. Syy- ja seuraussuhteet tulevat selvästi esiin.

9 Riihimäen Taidemuseo 2. luentopäivä Tervetulotoivotusten jälkeen Kalle Michelsen johdatteli päivän teemaan yrityksen johtaminen ja johtajuus Millainen johtaja olet? Mitä johtajuus on tänä päivänä? Johtajan ominaisuudet ja osaamiset, johtaja organisaation strategisena osana. Minkälaisia johtajia olette? Tehdään aluksi henkilökemiavärianalyysi. Paikalla olijoista yksi arvioi itsensä punaiseksi, kaksi siniseksi, kolme keltaiseksi sekä yksi puna-siniseksi. Neljä tyyliä neljä väriä - Arvostelukykyä, suoruutta loukkaamatta toista - Luotettavuutta (aitoa läsnäoloa) - Suunnitelmallisuutta - Tavoitteellisuutta - Henkisyyttä Sinistä ärsyttää: - hyökkäävyys, tilanteen dominointi - kierous, epärehellisyys - hätäisyys, hössötys, turha leukojen loksotus - vastuuntunnottomuus, itsekkyys - pinnallisuus, kesken jääneet asiat Punainen tyyppi + Johtaja + Innoittaja + Vetojuhta - Jyrääjä - Pomottaja - Äkkiväärä - Tyranni Punainen arvostaa: - rehellisyyttä ja luotettavuutta (sopimukset pitävät) - sujuvaa järjestelmällisyyttä - uudistushalua, oma-aloitteisuutta - energisyyttä, tekemistä eikä jahkailua - oikeudenmukaisuutta Sininen tyyppi + Ajattelija + Tyylikäs siniverinen + Täydellinen ihminen + Herra Harkinta - Hiljainen Hissukka - Besserwisser - Ujo - Ahdistunut Sininen arvostaa: - Asiallista keskustelutaitoa, yhteistyökykyä Punaista ärsyttää: - turha pohtiminen, jaarittelu, päättämättömyys - ahneus, itsekkyys - velttous, kaavoihin juuttuminen - pessimismi, huumorintajuttomuus - särmättömyys Keltainen tyyppi + Esiintyjä + PR-ihminen + Sovittelija + Auttaja - Touhu - Hössö - Kevytkenkäinen sulosuu Keltainen arvostaa:

10 9 - Empaattisuutta, ystävällisyyttä, inhimillisyyttä - Avarakatseisuutta, erilaisuuden hyväksyntää - Luontevuutta, spontaaniutta - Luovuutta, mielikuvitusta, dramatiikan tajua - Luotettavuutta (=kokemusten jakamista) Keltaista ärsyttää: - teeskentely, teennäisyys, mielistely - niuhottaminen, komenteleminen - velttous, saamattomuus, uusavuttomuus - välinpitämättömyys - omanedun tavoittelu Vihreä tyyppi + Diplomaatti + Kuuntelija + Äiti + Hyvä Henki - Nynny - Saamaton Löysäilijä - Hälläväliä-tyyppi Vihreä arvostaa: - avoimuutta, rehellisyyttä - myönteisyyttä, huumorintajua - luotettavuutta (vakaata vastuuntuntoa) - tasa-arvoisuutta, loukkaamattomuutta - asiallisuutta, aitoutta Vihreää ärsyttää: - jyrääminen, toisen hyväksikäyttö - ylimielisyys, kaikkitietävät päällepäsmärit - epäoikeudenmukaisuus, epärehellisyys - liika uteliaisuus, hössötys, keskeyttäminen - leimaaminen, kuppikunnat Kysymys on, kuinka toiset näkevät sinut? Piirteitä, joita nähdään ja miksi jotkin asiat voi töksähtää. Itseään voi pitää innostavana ja energisenä, kun taas toiset kuvaavat jyräävänä. Havainnollistavaa oli aiemmassa tilaisuudessa, kun sinisiltä kysyttiin, he vetäytyivät hieman taaksepäin ja harkitsivat. Keltaiset nojautuivat eteenpäin. Hämeessä ollaan yleisesti aika paljon analyyttisiä ja nukutaan yön yli. Yleisesti sanoen punainen sanoo suorasti. Keltaisella on enemmän tunnetta mukana. Jos katsotaan perusyritystä, niin punaisia pidetty perinteisimmin perusjohtajan kuvana. He johtavat joukkoja aina edestä. Kari Jalonen johti 2 minuuttia peliä edestä ja oli muuten taustalla ja kaikki toimi. Siniset johtavat takaa, eivät ota sinällänsä huomiota. Sinisillä usein ovi on kiinni. Harkinnan paikka, kun koputtaa sisään. Hyväntahtoisuus on ns. ruotsalainen johtamistyyli. Jalkapallon MM-kisoissa Ruotsin joukkueessa kaksi päävalmentajaa olivat sulassa sovussa. Yleensä jalkapallossa on ollut punaisia. Silloin kun vedän koulutusta, on hieman erilainen rooli kuin silloin, kun olen toimistolla. Näistä muokkautuu ihmisten tapa toimia. Samanväristen ihmisten on helppo toimia keskenään. Kaikissa johtamisväreissä on hyviä puolia. Punainen johtaja on ennen kaikkea perinteinen johtaja. On kuin ns. liima projekteissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta kun selvittiin, niin olipas kivaa. Perusprojektit eivät kauhean kiinnostavia punaisille. Punainen voi väsyä omaan juttuun, tämä on nähty. Jos lähtee pois, niin silloin voi lojaalijoukko kääntyä toisiaan vastaan. Paavo Lipponen on punainen. On oikeasti eri tyylisiä johtamistapoja, ei aina punaista, on myös kollektiivisempia johtamistapoja!

11 10 Eikö ole hyvä että sitten lähtee. Tämä on oikeasti tärkeä kysymys. Pitääkö pomon kirota vasta kotona, voiko pomo olla hullu, aikuisuuden myytti? Pomo käyttäytyi välillä kuin hullu ja huusi. Minusta hän on paras pomo joka on ollut. Keltainen on neuvotteleva johtamistyyli. Esiintyjä. Työpaikoissa vallitsee yleensä hyvä henki. Huonoina aikoina voi olla haasteellisempi toimia. Suurin ongelma keltaisilla on, siinä jos hierarkia on kadotettu, kun tulee ongelmia. Kuinka moni haluaa johtaa? Osa käsiä nousee. Paras tulos on usein tullut siten, kun on pieni johtotiimi yhdessä. Punasiniset kokevat johtamisen hyvin vastuullisena asiana. Mietintä, että ymmärtää itsestään ja sitten ajattelee alaisten luonteenpiirteitä ja näin on sitten hyvä sovittaa toiminta yhteen! Johtaminen, päätöksenteko on suunniteltua, tehtyä ja toteutettua. Johtamisessa tulee käyttää kaikkia väriinstrumentteja, joustavuus tässä erittäin tärkeää! Kaikessa johtamisessa on valta, mikä ihmiset saa pysymään johtamisessa. Miettikää johtajana työntekijöiden väripalettia, kuinka johtaa. Johtaminen on asiakasrajapinnassa haastavaa. Voiko johtaja avoimesti suuttua? Ei voi ainakaan kuljetusalalla. Firman pitää olla dynaaminen ja mennä eteenpäin, eikä niin kovin paljoa keskittyä ja vatvoa vanhoja onnistumattomia asioita! Kun erilaiset tyypit kohtaavat mikä neuvoksi? Neljä tavoitetta - Kuinka haluat itseäsi kohdeltavan 1. Kuulluksi tuleminen 2. Kunnioitus 3. Voimavarojen tukeminen, 4. Tahto yhteistyöhön Strategia Miten päästään kohta A:sta B:hen. Vastuu työn tuloksista on johtajalla. Ei toimi niin, että haukutaan tunareita, loppupeleissä pomo kantaa vastuun. Usein sitten johtaja lähtee, jalkapallojoukkueessa harvemmin vaihdetaan nopeasti pelaajia. Usein valmentajat lähtevät. Joku järjestely yrittäjänä, että pystytään tekemään rotaatioita, jos tulee mitenkään jokin hetki, hyvä irtautua hetkeksi. Jos on samantyyppisiä yrityksiä, on pohdinnan arvoinen kysymys voiko tehdä yhteistyötä!

12 11 Strategista johtamista käytetään voimavarana juuri näiden tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Pitääkö yrityksen kasvaa? Jos firma ei kasva, niin se supistuu. Sen ymmärrän, että pitää uudistua. Uudistuminen ja kasvu ovat dynaamista kummatkin. Kasvussa siirrät voimavaroja toisen ryhmään joka kasvaa, strateginen ajattelurakenne. Kasvu ei välttämättä ole numerollista. On myös dynaamista ja henkistä kasvua. Onko paletti oikeassa tasapainossa. Kannattaako juuri tätä tehdä. Visio on tärkeä, tehdäänkö tätä. Prosessiarkkitehtuuri, prosessikaavion tekeminen, kuka vastaa mistäkin. Joku vastaa kaikesta, pitääkö jakaa vastuuta, jotta visio toteutuu. Ihan oikeasti onko visio semmoinen, että juuri yksi ihminen pystyy tämän hoitamaan! Pienissä yrityksissä toimitusjohtaja vastaa. Tarkoitan myös ulkoistamista. Kuinka paljon on totuttu tekemään näin, että tämä on juttuni, oletko juuri tähän oikea henkilö. Niin, en ole ehtinyt kouluttamaan. Tehtiin jotain ja firma oli ihan sekaisin. Pienissä yrityksissä ongelma, kun resurssit ovat niin pieniä. Ongelma on jo sairaustapaus. Pienyritysten keskeinen verkottuminen. Kuka on firman avainhenkilö, yleensä nyt itse. Tämä on riski numero yksi. Jos ajatellaan että firma kasvaa. Teidän liikevaihdot ei ole niin pieniä. Saataisiinko kasvua, kun avainhenkilölle vapautuisi aikaa toteuttaa visiota! Ei tehdä pelkästään itse, yritetään tehdä myös muita ratkaisuja! Te tiedätte, kuinka homma toimii, energiaa siihen! Jos ajattelee, että kuinka verkottua, hyvin tärkeää on löytää kunnon verkostokumppanit. Kuinka visio onnistuisi. Kaikkien pitää olla mukana jutussa. Voidaan tehdä niin että kokeillaan ja pilotoidaan, impulsseja, ei niin, että vain annetaan mennä. Avainhenkilöiden tärkeys. Oikeasti operatiivinen selkeys, kuinka johdetaan, muuten strategialla ei tee mitään. Ei kannata kirjata visiota, mitä ei itse ymmärrä. Mikä on ihmisten kyky ymmärtää visiota? Hyvä menetelmä on käydä keskusteluja yhdessä, ihan oikeasti miltä asiat näyttävät. Esim. kaikki kuskit paikalle ja oikeasti miltä tämä firma näyttää, jokainen kertoo. Ei lähdetä oikeasti pois ennen kuin tehty. Tai ota sitten yksi luottokuski mukaan, jos ei muiden kanssa ihan liian vaikeaa. Avainryhmä alkaa puristamaan asioita, juna alkaa muodostumaan ja kulkea eteenpäin. Sitouttaminen strategiassa on hyvin tärkeää. Tätä kautta rakentuvat kehitysohjelmat, mihin laitetaan paukkuja. Uusi bussi, eri asiakkaat, näin se lähtee menemään eteenpäin. Tulee keskustella yhdessä, mikä vaihtoehdoista valitaan. Kun ei ole henkilökuntaa, tärkeimmät yhteistyökumppanit mukaan.

13 12 ARVO Aitous - muille Tulee oikeasti avata muille, mitä se oikeasti tarkoittaa, ei vain hienoja sanoja! Ajatellaan, mitä se oikeasti on. Turvallisuus Tuotatte jännitystä turvallisesti. Jännitys voi olla prosessi, joka tuotetaan turvallisesti. Ulkoasuna on turvallisuus, jännitys on sisältö. Strategisen ajattelun ydin on että asiakkaan valinta kohdistuu teihin. Tämä polku kannattaa käydä läpi. Miettikää prosessi dynaamisena. Esimerkiksi Jorma Alahuhta, uskomaton kyky ottaa tietoa vastaa. Ego ei korostu yhtään. Kuunteleminen on yksinkertaisin ja helpoin tapa ottaa tietoa vastaan! Suurimmalla osalla täällä on pitkä ja vankka kokemus yrittäjänä toimimisesta. Uskaltakaa myös yllättää itsenne! Johtamisessa analyyttisyys on hyvä taito. Tunnehallinta, mitä teette jos alainen ei tee mitä sanotte? Kysyn syyn. Mitä jos bussikuski sanoo ettei aja? Se on työssä kieltäytyminen, seuraamusmenettely, syyn selvitys, Jos vaikeampi tapaus, niin katsotaan kuinka eteenpäin. Kokonaisuus, siinä että johtaja rakentaa lojaliteettia tai ei. Kun tekee itse kaiken, niin helposti polttaa itsensä loppuun, jos muut ei tee töitä. Ammatillinen minä, perustuu rajoihin ja erilaisuuteen. Johtajana olemisesta osa tykkää, osa ei. Joka tapauksessa pitää osata toimia yhdessä eli samaistuminen yhteisyyteen on tärkeää!

14 13 Omat kuppikumppanit, on naiivia luulla että on aina oikeudenmukaisuutta. Kuppikunnissa voidaan puhua mitä vain. Avoimuus, usein alaiset eivät tiedä mihin päätökset perustuvat. Pyrkikää oikeudenmukaiseen lähtökohtaan. Toisin päin miten sitoutetaan henkilökunta. Johtaja joutuu miettimään ja ottamaan puskurin itselleen, työntekijöitä ei kannata kaikella kuormittaa. Olen hirveän huono byrokratiassa, mutta sen olen oppinut, että laitan asiat paperille. Myös keskusteluista tehdään muistiot. Suomessa saatetaan luulla, että on byrokraattisuutta, eikö luoteta toisiin. Johtaminen tiivistyy vuorovaikutuksen ylläpitämiseen.

15 14 Työpajapäivät Sajaniemen kyläkoululla Keskiviikko Jyri Tengman (MotoJysky) Esa Vienamo (Taidekeskus Kettuki) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Mirja Borgström (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Torstai Pasi Tarkkala (Lin-Car Oy) Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Mirja Borgström (Tamora Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Tomi Enäjärvi (Oiva) Laura Leskinen (Oiva)

16 Sajaniemi 1. työpajapäivä Aamu alkoi aamukahvituksen ja kitaransoittoesityksen kera. Anne Malin kertoi Sajaniemen kyläkoulun historiasta ja tulevaisuuden suunnitelmista ja yritystoiminnasta. Mirja Borgström aloitti toisen ydinteeman ensimmäisen työpajapäivän. Päivän aikana jatkettiin strategian rakentamista ja kierrosten lisäämistä oman jokapäiväisen työn parantamiseksi. Yli 50 prosenttia johtamisesta tulee siitä, kuinka itse toimit. Oma esimerkki on vaikuttavin johtamismenetelmä. Mennään eteenpäin ja korostetaan omia erottautumisia ja omia vahvuuksia. Koko Laitilan pitäjä voisi lähteä tästäkin kehittymään eteenpäin. Kuten Ranskassa Champangen alue, eri pitäjät. Miettikää mitä voisi olla suhteessa omaan toimintaan. Tästä tuli mieleen, että Iittalan lasi on jo tämän hyödyntänyt. Esimerkki on alustuksena sille, että erottumisella ja omien vahvuuksien hyödyntämisellä menestys saavutetaan omassa yritystoiminnassa. Lähdetään rakentamaan yrityksen strategiakarttaa. Elämän iloa on hyvä slogan, mutta ei kerro sen enempää, tällä ei erotuta muista.

17 16 seikkailuja ym. Huvia ja hyötyä, muutoksia elämään. Vauhtia ja turvallisia tilanteita. Hyvä, lähestyy keihäänkärkeä. Voisiko olla muitakin asiakkaita? Taksi- ja bussikuljetukset Lopen seudulla. Turvallisesti aikataulussa paikasta toiseen. Aikuisille, lapsille, kaikille ympäri vuorokauden. Tarkastellaan tähän brändinäkökulmaa. Ensiksi kun lähdetään liikkeelle, niin kannattaa miettiä mitä, kenelle ja miksi, sekä ajatella vielä tarkemmin, mitä se käytännössä oikeasti tarkoittaa omaan yrityksen toimintaan. Miten asiakassegmentit, tärkeä miettiä miksi asiakkaat tulevat? Kyllä, on vielä edellytykset kaikille, nuorisoa ym. Kulttuuri ja hyvinvointipalveluja, varsinkin kyläläisiä käy paljon ja tehdään toimiva kokonaisuus toiminnassa. Käsityö- ja elämyspalveluja lisää. Endurosafarit, lajin harrastajat, koulutus. Yritysryhmille, jotka haluavat elämystä ja Kun ihminen ostaa arvostetun tuotteen, niin hän ostaa samalla arvostusta. Brändin ei tarvitse olla tuote, se voi olla myös aineetonta. Usko siihen, että brändissä on ekstraa ja näin siitä voidaan saada korkeampi hinta kuin toisista tuotteista. Tuottaja vaikuttaa brändiin

18 17 systemaattisten tekojen kautta, mutta ei itse päätä onko tuote brändi. Asiakas päättää sen ajan kuluessa. Olla vahva omalla alueella, taloudellisesti ja laajentua, henkilöstön ja henkilöstön kultakimpaleiden arvostaminen. Ansaintamekanismi, brändin rakennus ja laajeneminen, eri sesonkiluonteisuuden kasvu, alihankintatyö oikein hyvin mallissa. Itsenäisiä yrittäjiä. Ympärivuotinen kannattava toiminta. Monipuolinen, helppo saavutettavuus. Merkittävä historia alalla, edelläkävijä. Toiminnassa on vahva talous, verkostot ja volyymit. Kansainvälisten asiakkaiden kasvu kohdemaista on hyvin kiinnostavaa ja kantaasiakkuuksien lisääntyminen. Laatu siinä mitä tekee, aitouskin voi riittää. Brändin rakennus ei välttämättä ole suuri rahallinen panostus. Tavoite tulee olla koko ajan mielessä ja laadun tulee pysyä koko tuotantoketjun ajan tavoitteen mukaisena. Ihminen syntyy kulttuuriin. Se, mitä on päähän istutettu ja miten vanhemmat kasvattavat. Koti, uskonto ja isänmaa - ajattelu on Suomessa hyvin vahva, vaikka

19 18 olisi ateisti. Yrityksillä arvoja voi olla esimerkiksi, millä tavoin yritys arvostaa henkilökuntaa. Miten tuotetta valmistetaan oikein, panostetaanko korkeaan laatuun vaan keskitytäänkö volyymiin. Kaikille kannattavuus on hyvä kirjata ylös arvoihin! Luulen, että verkostoitumissuunnitelmia syntyy jokaisessa ryhmässä. Kun tavataan Oivassa väliajoin, voi myös vähitellen kokeilla hyviä ideoita yhdessä. Tunnetteko asiakkaanne, tuleeko asiakkailta oikeasti rahaa, ovatko asiakassegmentit kunnossa. Kun määritätte, ketä haluatte, niin helpompaa ja sitten mitä tuotteistatte. Markkinointiin voi sysätä loputtomasti rahaa ilman sen suurempia tuloksia. Henkilökunta ja asiakkaat ovat teidän sensoreitanne. Heiltä saa ilmaisen tiedon. Kysy heti, mikä mätti yksilöidymmin, vielä parempi jos saat henkilökunnan rohkaistua tähän hyvin.

20 Sajaniemen kyläkoulu 2. työpajapäivä Toinen päivä aloitettiin käyttäjäkokemusta tehden. Mirja kertoi toisen työpajapäivän sisällöstä, Balanced Scorecard tuloskortin laadinnasta sekä tavoitteista. Tavoite, oma tähti, tulee olla kirkkaana mielessä. Tekojen kautta saavutamme tavoitteet. Lähdetään omasta tähdestämme liikkeelle. Tämä ei ole liian helppoa eikä haastavaa. Taitava johtaja näkee, kuka on kyvykäs missäkin työtehtävässä ja säätää tehtäviä sen mukaan. Palavereja voi olla hyvä pitää tietyin ajanjaksoin myös alihankkijoiden kanssa. Henkilökunnan on hyvä tietää, että on hyviä suunnitelmia kolmen vuoden päähän. Työ on vuorovaikutteista ja edistää mielekkyyttä. Silloin tuntee, että on hienoa, kun on yrityksessä, jota on hyvä esitellä. Minkälaisen henkilökunnan haluatte teillä olevan kolmen vuoden aikana? Henkilökunnan määrä on pieni. Ammattitaitoinen ja yhteistyökyvykäs, Voi hyvin ja luo hyvinvointia sekä toteuttaa työt hienosti. Ammattitaitoinen ja motivoitunut. Terveydellisyys näkökulma, ei esimerkiksi tupakointia. Toivottavasti on samoja ihmisiä, pitäisi kehittää näkemyksiä ja huolehtia asiakkaista vielä enemmän. Henkilöstön uusien asiakkaiden hallinta, isoin työ tehdään ensimmäisessä kontaktissa. Innostunut, oma-aloitteinen ja osaava. Näen, että rakentuu eri-ikäisistä ihmisistä. Ammattitaitoinen monelta alalta.

21 20 Motivoituneita nuoria, joita kutsutaan erikseen töihin ja tulevat kun sopii hyvin. Itseohjautuvia, mihin kannustetaan. Onko tavoitetila vai ollaanko siellä? Ollaan lähestulkoon, runko olemassa. Voisi olla raskaskin järjestelmä, kun tulee uusia ihmisiä, sesonkiala mahdollistaa, meillä hyvin vahvistunut toimintamalli. Kuinka motivoidaan? Tullaan mielellään, ratkaisevaa että tarpeeksi paljon henkilökuntaa. Molemminpuolinen joustavuus. Pyrin joustavuuteen. Järjestöjen rooli sanelee paljon alalla. On sidottava henkilökunta töihin. Tavallaan koulutetaan myös alalle ihmisiä. Rekrytointi, kun siinä onnistuu on kuin rahaa laitetaan pankkiin, hyvin tärkeää. Suosittelen koeaikasopimusta myös alihankkijoille! Ammattitaito ja osaaminen. Miten pidetään tätä yllä. Palaute, vuorovaikutus, palkitseminen, luottamus, delegointi, yhteinen kuva. Henkilökunta tuo ison plussan tai pitkän miinuksen! Näissä yleensä riittävät resurssit, hyvät verkostot ja kattavuus. Mittarit mistä tiedämme onnistuneemme Henkilö jolle soittaa, motivoitunut tulemaan Yrittäjät, jotka kannattavat ja valmiit panostamaan. Ammattitaito pitää motivoituneena Vastuuhenkilö Itse, päällikkö, itsenäiset yrittäjät Miten lähdette liikkeelle ennen kauden alkua. Monet tulevat kuin muuttolinnut. Kannustan ja kasvatan. Välittävä tapa toimia. Palkitsen heti, luontevia asioita, ateria ym. Mikä tuntuu silloin sopivalta ja hyvältä tavalta. Kehuminen äärimmäisen tärkeää, myös niin että muutkin kuulee ja puhutaan asiaa. Negatiiviset asiat on kaksistaan puhuttava. Virheistä voi käydä nimettömänä yhteisesti läpi. Palkitsemisessa on hirveän tärkeää huomioiminen. Tämä on tärkeämpää kuin pienet summat. Palkitsemiseen on hyvä myös esimerkiksi yhteiset palkintomatkat. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja nopeasti, vanhat teesit eivät toimi. Viestinnän sara on tavattoman vaikeaa, vaikka sanot yhdelle samalla tavalla kuin toiselle, niin ei välttämättä ymmärretä samalla tavalla. USO - Uuden Sukupolven Organisaatio ja johtaminen Minkälainen on uusi sukupolvi? 80- ja 90-luvulla syntyneet henkilöt, jota voi kutsutaan myös Y-sukupolveksi : Omaavat itsetuntoa ja uskoa osaamiseensa Kyseenalaistavat Arvostavat eettisyyttä ja moraalia johtamisessa ja muissa toimissa Kannattavat luovaa ja inspiroivaa johtajuutta Ajattelevat ja toimivat globaalisti Valmiita vastaanottamaan palautetta ja ohjausta Kestävät entistä enemmän epävarmuutta ja riskialttiutta Nuoret tietävät, että osaavat paljon ja omaksuvat nopeasti. Arvovalta-asiat ovat muuta kuin mihin on totuttu. Asioita otetaan selvää netistä ja pomolta kysytään helposti. Huomattavasti valmiimpia ottamaan palautetta, kuin on ennen tehty. USO-viestintä

22 21 Kaksi- ja monisuuntaista sekä vuorovaikutteista Avointa, läpinäkyvää Nopeaa viestintää ja myös reaaliaikaista mm. netin kautta Nopeita päätöksiä Vuorovaikutus on nopeaa, avointa, läpinäkyvää. Eivät panttaa tietoa johtamisen välineenä, kuten ennen. Tietävät, että tieto löytyy jostain. Arvostavat nopeita päätöksiä ja suoraa viestintää. Aistivat helpommin jos esim. ajan bluffausta. Negatiivinen palaute käydään läpi kahden kesken. Ovat tervejärkisiä, valitsevat itselleen tärkeitä asioita, eivät samalla tavalla oravanpyörässä kuin ennen. USO-arvostus Ihmisten tukeminen ja välittäminen Oppimisen tukeminen ja arvostus Joustavuus ja monipuolisuus Johtamisen perustuminen rehellisyyteen Elämäntavoissa korostuu: Mutkattomuus ja yksinkertaisuus Hidas elämä Halu elää oman arvomaailman mukaisesti Halu tiedostaa oma paikka yhteisössä Oivan kautta on hyvä tapa kehittyä. Teidän on hyvä itse lähteä kartoittamaan ja yhteistyökumppanien kautta rakentamaan tuotetta. Katto-organisaatiot eivät rakenna tuotteita yrityksille täysin valmiiksi. Sijainti täällä on niin mainio. Helsinki Tampere ym. Halpalennotkin tulevat nykyään Tampereelle. Segmentointi-markkinointijälkimarkkinointi. Reklamaatioiden hoito, etupäässä ei voi ohittaa, sieltä kehitystä, lukuun ottamatta jotkut reklamoijat. Jälkimarkkinoinnissa hyvä lähettää kiitos nopeasti.

23 22 Eurolasit silmillä. Tavoite 3 5 vuoden sisälle, onko budjetointi kohdallaan, useiden tuotteiden seuranta tähän, kustannuksiin pitää myös laskea oma kohtuullinen kuukausipalkka. Tämä on tietysti eri asia jos toiminta on ihan harrastus. Pitää olla varasuunnitelma, jos esimerkiksi itse on puoli vuotta poissa, muuten firmalla tulee olemaan hyvin vaikeaa. Budjetoinnista lähtee, seurata pitää koko ajan. Prosessi on jatkuvien yhteenliittyvien toimintojen sarja tuloksen aikaansaamiseksi. Suunnittelu, toteutus, seuranta, kehittäminen, suunnittelu, toteutus Markkinoinnin 4 p:tä ovat aika keskeisiä prosesseissa. Näistä voi kehittää omat prosessit. Valitkaa kärkiprosessit, jotka ovat tämän hetken tärkeimmät. Pienissä yrityksissä ei voi heti tehdä kaikkea. Vastuuhenkilön nimeäminen on tärkeää. Jos jättää määrittelemättä kuka tekee, ja milloin, niin asia jää usein ilmapalloksi leijumaan. Kun teette kirjanpitoa, on hyvä eritellä eri toiminnat. Hankkikaa hyvä kirjanpitäjä, jolta ohjeistus, hyvästä kirjanpidosta kannattaa maksaa.

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

3. Arvot luovat perustan

3. Arvot luovat perustan 3. Arvot luovat perustan Filosofia, uskonto, psykologia Integraatio: opintojen ohjaus Tässä jaksossa n Omat arvot, yrityksen arvot n Visio vie tulevaisuuteen Osio 3/1 Filosofia Uskonto 3. Arvot luovat

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

1. ydinkokonaisuus, työpajapäivä 2. Mirja Borgström

1. ydinkokonaisuus, työpajapäivä 2. Mirja Borgström 1. ydinkokonaisuus, työpajapäivä 2. Mirja Borgström Ihmissuhdetaidoista riippuva palvelun käyttäjäkokemus Ihmiskäsitys, ihmissuhdekyvyt Itsensä/toisen arvostus Vuorovaikutus, viestintä Empatia Älykkyys

Lisätiedot

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä

Märsky 29.10.2012. Heikki Pajunen Novetos Oy. Luomme menestystarinoita yhdessä Märsky 29.10.2012 Heikki Pajunen Novetos Oy Luomme menestystarinoita yhdessä Aamun ajatus By Positiivarit: Maanantai 29.10.2012 AAMUN AJATUS Elämä on 10-prosenttisesti sitä miten elää ja 90-prosenttisesti

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014

Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Strategian tekeminen yhdessä 14.5.2014 Suvi von Becker Miksi yhdessä tekeminen? Johtoporras: Ymmärrys valuu kuin vesi hanhen selästä Ovat niin hankalia, asennevamma. Eikö sana kuulu vai eikö se mene perille?

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit

Brändäystä lyhyesti. Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit Brändäystä lyhyesti Esittelykappale, lisää: www.helsinkibranding.com/kurssit BRÄNDÄYSTÄ HELPOSTI -KURSSIN SISÄLTÖ Päivä 1 Päivä 2 PERUSTEET Mitä kurssi sisältää? Mitä on luova ajattelu brändäyksessä? Brändi-aakkoset

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen

Muuton tuki ja yhteisöllisyys. Pirjo Valtonen Muuton tuki ja yhteisöllisyys Pirjo Valtonen Muutto ja muutos Muutto ja muutos ovat isoja asioita, joissa koetaan epävarmuutta. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on ahdistavaa. Muutos tuo aina haasteita

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme

Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme - katsaus Tony Dunderfeltin kirjaan Tunnista Temperamentit Päivi Kuuva Työhyvinvointivalmentaja, FM 25.04.2015 Agenda Mikä on temperamentti? Oman temperamenttityypin

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA

Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA Yhteenveto 10.12.2012 Eija Seppänen MARKKINOINNIN UUSI KUVA 1 Verkkoaivoriiheen osallistuneet olen markkinoinnin ammattilainen 42% ostan markkinointipalveluja 19% myyn markkinointipalveluja 4% vastaan

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi

Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Lenita-show veti lehterit täyteen Porissa Sali on aina täysi Julkaistu: 14.7. 14:07 IS SUOMIAREENA Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck vertasi Yhdysvaltain ja Euroopan asenne-eroa erikoisella

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

CxO Mentor Oy. Miten autan esimiestäni johtamaan minua? CxO Academy Eerik Lundmark. CxO Mentor Oy 2013

CxO Mentor Oy. Miten autan esimiestäni johtamaan minua? CxO Academy Eerik Lundmark. CxO Mentor Oy 2013 CxO Mentor Oy Miten autan esimiestäni johtamaan minua? CxO Academy 12.6.2013 Eerik Lundmark Pomon pulma Alaisen suoriutuminen - rooli johtajana Yksilön johtamisen ongelma Alaisen luontainen toiminta ja

Lisätiedot

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin

Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Itsensä johtaminen uudessa työympäristössä uusin työtavoin Luento 17.5.2017 VR - Matkakumppanit Jaana Ahtonen-Huuskonen / DIALOGO www.dialogo.fi Luennon aiheita: Itsensä johtaminen Vahvuuksien tunnistaminen

Lisätiedot

Elämäntapamuutos valmennusohjelma

Elämäntapamuutos valmennusohjelma Elämäntapamuutos valmennusohjelma Mitä on kokonaisvaltainen hyvinvointi? Fyysinen hyvinvointi -terveys, kunto, lepo, ruoka Henkinen hyvinvointi -suhde omaan itseen, itsetuntemus, itsensä arvostaminen,

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Ryhmissä tuotetut vinkit kullekin kysymykselle: Rovaniemi: ensin tarvii selkiyttää mikä on huoneentaulu ja mikä sen merkitys on

Ryhmissä tuotetut vinkit kullekin kysymykselle: Rovaniemi: ensin tarvii selkiyttää mikä on huoneentaulu ja mikä sen merkitys on Ryhmätehtävä 2 Mitä voimme tehdä työpaikalla? Case esimerkkien pohjalta keskustelu ryhmissä ja vinkkien koostaminen kullekin kysymykselle. Kysymykset: 1. Mikä on huoneentaulujen merkitys yritykselle? 2.

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen

Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys. Pauliina Juhola / Katja Nieminen Raportti: Viestinnän nykytilan selvitys Pauliina Juhola / Katja Nieminen Kyselyn toteuttaminen Kohderyhmänä ekspertit (EuroSkills 2012, WorldSkills 2013) lajipäälliköt valmentajat lajivastaavat yhteensä

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

Sosiaaliset yritykset

Sosiaaliset yritykset Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle

Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle HELSINGIN YLIOPISTO RURALIA-INSTITUUTTI Oivalluskysymykset lähiluomuyrittäjälle KASVOT LUOMULLE 1. Perustiedot (lyhyesti ja ytimekkäästi) Mitä yritys myy? Mikä on pääkohderyhmä? Kenelle myydään? Miten

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 1 SISÄLTÖ 1) Uudet seura-asut 3 2) Yhteistyösopimus Aito Säästöpankin kanssa 3 3) Perjantaipalaverit 4 4) Varainhankintaa 5 5) Ajankohtaiset pelaaja- ja joukkueasiat 5

Lisätiedot

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015

REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ. Tero Lausala, 24.9.2015 REKRYTOINTI- JA VUOKRAPALVELUT MUUTOKSEN JA KASVUN YTIMESSÄ Tero Lausala, 24.9.2015 TYÖN MUUTOS JA MURROS TYÖPAIKOISTA TYÖTEHTÄVIIN: MONIMUOTOISET TAVAT TEHDÄ TYÖTÄ TYÖN TARJONNAN JA KYSYNNÄN KOHTAANTO-ONGELMA

Lisätiedot

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009

III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Välkky-projektin teema- ja kehittämistyöskentely Sosiaaliset yritykset III Workshop Strateginen suunnittelu 16.10.2009 Jussi Mankki Jaana Merenmies Syfo Aamupäivän ohjelma 8.30 Aloitus, kotitehtävän purku

Lisätiedot

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy

Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy Markkinoinnin ulkoistamisella liiketoiminnalle arvoa. CASE Tampereen Rakennustiimi Oy + Toimiala: Rakentaminen ja remontointi Yritys: Tampereen Rakennustiimi Oy Olemme saaneet Fonectalta selkeää näyttöä

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen

Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen TTS Johtaminen, Yrittäjyys, Logistiikka Vuosittain noin 200 henkilöä/yrittäjää suorittaa TTS:llä johtamiseen tai yritysjohtamiseen liittyvän koulutuksen

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA

TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA TUNNE ITSESI TYÖNHAKIJANA Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Omien taitojen tunnistaminen 3. Omista taidoista kertominen 4. Työnhaun viidakko 5. Miten ylläpitää motivaatiota? 6. Työntekijöiden terveisiä

Lisätiedot

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi

Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008. PRO koulutus Ulla Rasimus ja konsultointi Lapsuuden arvokas arki ARVO-hankkeen koulutus 13.8. 2008 ARVO-koulutuspäivän tavoitteet 13.8. 2008 Selkiyttää ja luoda moniammatillisesti yhteisiä merkityksiä hankkeen tavoitteille, käsitteille ja kehittämisprosessille.

Lisätiedot

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE

OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE OHJEITA VALMENTAVALLE JOHTAJALLE Maria Ruokonen 10.3.2013 Tunne itsesi ja tunnista unelmasi. Ymmärrä missä olet kaikkein vahvin. Miksi teet sitä mitä teet? Löydä oma intohimosi. Menestymme sellaisissa

Lisätiedot

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Jaana Bom Merja Prepula Balanced Scorecard Yritysstrategian ja rakenteen yhdensuuntaistamisjärjestelmä Strateginen johtamisjärjestelmä Strategiset

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

9.5. Työ Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 4/9: Mitä muuttuva työ vaatii johtamiselta ja työntekijöiden oppimiselta?

9.5. Työ Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 4/9: Mitä muuttuva työ vaatii johtamiselta ja työntekijöiden oppimiselta? 9.5. Työ 2040 - Työkykyjohtamisen opintopolku 2017, osa 4/9: Mitä muuttuva työ vaatii johtamiselta ja työntekijöiden oppimiselta? Jyri Juusti, kehityspäällikkö, Varma Johannes Nuutinen, vastaava konsultti,

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK

JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK JOHTAMINEN UUDESSA MAAILMASSA kohti innostavaa ja vastuuttavaa johtamiskulttuuria DAN SOBACK Johtamisen Suuri Murros Käännetään pyramidit JOHTO HENKILÖSTÖ Ohjeistaa ja hallinnoi Mahdollistaa ja tukee Henkilöstö

Lisätiedot

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys

Tiimivalmennus 6h. Tiimienergian pikaviritys Tiimivalmennus 6h Tiimienergian pikaviritys Hienoa kuinka hyvin valmennus pysyi kasassa ja sai kaikki mukaan. Kukaan ei ollut passiivisena tässä koulutuksessa. TeliaSonera Oyj 1 / 9 Miksi investoisit tiimityöhön?

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik 11.12.2012 Timo Collanus Erityisasiantuntija Turun kaupunki Timo Collanus VTM/ taloustiede 1998 Koulutustutkimusta

Lisätiedot

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa?

-miksi lause 'ensimmäisenä aloittaneet tienaavat kaiken rahan' ei pidä paikkaansa? Mitä on MLM! Monitasomarkkinoinnin perusasioita: -Historia -Mistä raha tulee? -mitä on 'vivuttaminen'? -miksi siitä puhutaan?(6 kk esimerkki) -organisaatimalli *binäärinen organisaatiomalli *ylivuoto -palkkiojärjestelmä

Lisätiedot

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET

UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET UUDESSA ASIAKKUUDESSA ALOITTAMINEN MARKKINOINNIN ALKEET Tomi Grönfors THE GROENFORS METHOD 27/04/15 Brandfors Markkinointiosasto palveluna CHECK-LIST Hyvissä ajoin ennen aloittamista Ennen tapaamista Ensimmäisen

Lisätiedot

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen

Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä. 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Asiakastuntemus markkinoinnin ja myynnin ytimenä 14.11.2013 Katri Tanni & Kati Keronen Markkinoinnin vallankumouksellinen strategia on lähempänä kuin arvaatkaan. Tarvitset kahdenlaista sisältöä: Informaatioikkuna:

Lisätiedot

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat

DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE. 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat DESIGN THINKINGILLÄ MENESTYSTARINA: TAPIOLA PRIVATE 24.5.2011 Tommi Elomaa Yksikönjohtaja Yksityistalousasiakkaat Design thinkingin pääaskeleet: Määritä Tutki Ideoi Tee Prototyyppi Kehitä Lanseeraa Opi

Lisätiedot

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen

1 Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Teknisen ja ympäristötoimen mittareiden laatiminen Liikenneväyliä ja yleisiä alueita koskeva mittariprojekti Päijät-Hämeen kunnissa PÄIJÄT-HÄMEEN LIITTO PAKETTI Kuntien palvelurakenteiden kehittämisprojekti

Lisätiedot

KASVUN JOHTAMINEN KASVUN SUUNNITTELUN, JOHTAMISEN JA MYYNNIN YDINTEESIT OHJELMISTOYRITTÄJIEN JÄSENILTA 16.4.2015

KASVUN JOHTAMINEN KASVUN SUUNNITTELUN, JOHTAMISEN JA MYYNNIN YDINTEESIT OHJELMISTOYRITTÄJIEN JÄSENILTA 16.4.2015 KASVUN JOHTAMINEN KASVUN SUUNNITTELUN, JOHTAMISEN JA MYYNNIN YDINTEESIT OHJELMISTOYRITTÄJIEN JÄSENILTA 16.4.2015 M-FILES Ohjelmistotuoteyritys 250+ työntekijää Toimistot Tampere, Espoo, USA, UK 400 jälleenmyyjää

Lisätiedot

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Technopolis Tampere 20.11.2012 Työpajan tuotokset sivuilla 4-9 Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Miten yritys parhaiten rakentaa ja kehittää: Markkinaketteryyttä

Lisätiedot

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015

Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Myynnin sertifikaatti Palveluprosessin visualisointi Jonna Rothberg-Mikkonen 20.2.2015 Case: Hyvän Olon viikonloppu kurssilaisen palvelupolku Vierumäellä VIERUMÄKI KOTISIVUT www.vierumaki.fi - Paljon informaatiota

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi.

FT Katja Koski 2 lapsen äiti. Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. FT Katja Koski 2 lapsen äiti SELÄTÄ UHMA Miniopas, jolla pääset alkuun uhmaikäisen kiukkupussin muuttamisesta todelliseksi enkeliksi. Arkea Ilman Taistelua Millaista arkesi olisi, jos sinun ei tarvisi

Lisätiedot

Proaktiivinen strateginen johtaminen - lähtökohtia ja periaatteita. Arto Haveri Tulevaisuus Pirkanmaalla 25.10.2013

Proaktiivinen strateginen johtaminen - lähtökohtia ja periaatteita. Arto Haveri Tulevaisuus Pirkanmaalla 25.10.2013 Proaktiivinen strateginen johtaminen - lähtökohtia ja periaatteita Arto Haveri Tulevaisuus Pirkanmaalla 25.10.2013 Kompleksisuus ja dynaamisuus Kuntien kuten muidenkin organisaatioiden nähdään toimivan

Lisätiedot

JOHTAJUUS OSUUSKUNNASSA - IHMISET JA VERKOSTOT

JOHTAJUUS OSUUSKUNNASSA - IHMISET JA VERKOSTOT JOHTAJUUS OSUUSKUNNASSA - IHMISET JA VERKOSTOT Jarmo Hänninen Idekoop osuuskunta Osuustoiminnan kehittäjät - Coop Finland ry:n juhlaseminaari Helsinki 30.10.2009 JOHTAJUUS, MITÄ SE ON? JOHTAJUUS, MITÄ

Lisätiedot

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen

28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus. Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen 28.4.2015 Pia Hägglund, Pohjanmaan tulkkikeskus Monikulttuurisuus ja perehdyttäminen Monikulttuurinen työpaikka? Mitä se merkitsee? Onko työyhteisömme valmis siihen? Olenko minä esimiehenä valmis siihen?

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa.

naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Pieni neuvottelutaitojen työkirja naisille, jotka (työ)elämän neuvotteluissa. Neuvottelutaidot ovat (työ)elämän ydintaitoja Neuvottelutaidot muodostuvat erilaisten taitojen, tietojen, toimintatapojen ja

Lisätiedot

Vapaaehtoiset osana työyhteisöä -KOULUTUS

Vapaaehtoiset osana työyhteisöä -KOULUTUS Vapaaehtoiset osana työyhteisöä -KOULUTUS VETY Vapaaehtoistyö yleishyödyllisessä yhteisössä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy Hermannin ranta>e 2 A, 00580 Helsinki www.kierratyskeskus.fi/vety Tänään:

Lisätiedot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot

Kysymykset ja vastausvaihtoehdot KAARI-TYÖHYVINVOINTIKYSELY 1 (8) Kysymykset ja vastausvaihtoehdot JOHTAMINEN TYÖYKSIKÖSSÄ Tässä osiossa arvioit lähiesimiehesi työskentelyä. Myös esimiehet arvioivat omaa lähiesimiestään. en enkä Minun

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten?

- muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Muutosjohtaminen - muutos: uhka vai mahdollisuus? - muutoskysymykset: miksi, mitä ja miten? Professori Marja-Liisa Manka Tampereen yliopisto, Johtamiskorkeakoulu, työhyvinvointi 1 Maailma muuttuu meidänkin

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022

ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 ERI-IKÄISTEN JOHTAMINEN JA TYÖKAARITYÖKALU MITÄ UUTTA? Jarna Savolainen, TTK jarna.savolainen@ttk.fi P. 040 561 2022 Työpaja: Eri-ikäisten johtaminen ja työkaarityökalu mitä uutta? Työpajan tavoitteet:

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista

Opistojohtaminen muutoksessa hanke. Kansanopiston kehittämissuunnitelma. Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hanke Kansanopiston kehittämissuunnitelma Tiivistelmä kehittämissuunnitelman laatimisen tukiaineistoista Opistojohtaminen muutoksessa hankkeessa ryhmä kansanopistoja laati

Lisätiedot

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017

Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Mustasaaren kunnan henkilöstöstrategia 2014 2017 Yhteistyötoimikunta 14.4.2014 Henkilöstöjaosto 12.5.2014 Kunnanhallitus 16.6.2014 Kunnanvaltuusto 22.9.2014 Mustasaaren kunnassa rima on korkealla. Haluamme

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Yrittäjästä johtajaksi

Yrittäjästä johtajaksi Yrittäjästä johtajaksi Valmennusohjelma yrittäjille, jotka haluavat kehittää omia johtamisen valmiuksia uusien oppien ja ideoiden avulla. Kun yrittäjä mietti omaa ja yrityksensä tulevaisuutta, joudutaan

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM

HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN. - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM HYVINVOINTIIN JOHTAMINEN - mitä hyvinvointi on ja miten siihen johdetaan? To be or Wellbe 11.2.2010 Oulu Erika Sauer Psycon Oy Seniorikonsultti, KTT, FM Nuoret työntekijät muuttavat työelämää: MEGATRENDIT

Lisätiedot

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala

Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala Mistä vetovoimaiset työpaikat on tehty? - voimavaroja ja voimavarkaita työssä? Eija Lehto Kehittämispalvelut Kultala 1 Vetovoimaisia työpaikkoja yhdistäviä tekijöitä: ü Henkilöstön saanti helppoa ü Henkilöstön

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Kirjastonjohtajat 23.9.2010 Ydinkysymykset Mitä varten organisaatio on olemassa? (missio) Millaista tulevaisuutta tavoittelemme? (visio) Kuinka saavutamme

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen

Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin. Työkirja. TiiaKonttinen Näin suunnittelet ja rakennat oman verkkokurssin Työkirja TiiaKonttinen Hei, ihan huippua, että latasit tämän oppaan ja haluat oppia, miten voit suunnitella ja tehdä oman verkkokurssisi. Tämän työkirjan

Lisätiedot

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab

SKI-kyvykkyysanalyysi. Kyvykäs Oy Ab SKI-kyvykkyysanalyysi Kyvykäs Oy Ab Sisällysluettelo STRATEGISEN KYVYKKYYDEN INDEKSI... STRATEGISET TAVOITTEET JA PÄÄAKSELIEN STRATEGISET PAINOARVOT... 5 PÄÄAKSELIT... 6 1. HENKILÖSTÖKYVYKKYYS... 7 1.1

Lisätiedot

HENKILÖKUNNAN HENKISEN TURVALLISUUDEN Lapin ammattiopisto, Rovaniemi. Hyvinvointipäivä

HENKILÖKUNNAN HENKISEN TURVALLISUUDEN Lapin ammattiopisto, Rovaniemi. Hyvinvointipäivä HENKILÖKUNNAN HENKISEN TURVALLISUUDEN Lapin ammattiopisto, Rovaniemi KEHITTÄMINEN Hyvinvointipäivä 8.6.2016 Muumit merellä - video Pienryhmätyöskentely: Hattivatit, nuuskamuikkuset, pikkumyyt, muumimammat,

Lisätiedot

Vinkkejä hankeviestintään

Vinkkejä hankeviestintään Vinkkejä hankeviestintään Viestintä vs. tiedottaminen Tiedon siirto ja vaihdanta kokonaisuutena Kanavina esim. nettisivut, intrat, uutiskirjeet, esitteet ja logot, kokoukset ja tilaisuudet, sosiaalinen

Lisätiedot

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Dynaamisessa liiketoimintaympäristössä on valtavasti informaatiota mutta vähän tietoa. Koska suurin osa yrityksistä ja ihmisistä

Lisätiedot

Paremmilla kehityskeskusteluilla osaaminen tehokäyttöön!

Paremmilla kehityskeskusteluilla osaaminen tehokäyttöön! Paremmilla kehityskeskusteluilla osaaminen tehokäyttöön! Uudista ja Uudista 2013 Intohimona työelämän laadullinen kehittäminen Irma Meretniemi www.bdmoy.com Copyright BDM Oy 2 Asiat, joista puhumme Kehityskeskustelujen

Lisätiedot