Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus"

Transkriptio

1 Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi

2 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden päivän kestoinen yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa, järjestettiin Kanta-Hämeessä kolmella eri seutukunnalla. Tämä kertomus on tehty Riihimäen seudun toisen ydinteeman koulutuspäiviltä väliseltä ajalta. Oivan ensimmäisenä päivänä Jaana Utti johdatteli yrittäjät strategisen johtamisen pariin Riihimäen Taidemuseolla. Kalle Michelsenin johdolla jatkettiin teemaa toisena luentopäivänä johtamisesta ja johtajuudesta. Työpajaosuudet käytiin Mirja Borgströmin vetämänä Sajaniemen kyläkoululla. Työpajoissa analysoitiin ja laadittiin strategiakarttaa sekä Balanced scorecard tuloskortteja yritysten johtamisen välineenä. Toinen ydinteema purettiin Jaana Utin johdolla Scandic Riihimäellä strategiaa käytäntöön analysoiden sekä luoden alkutahteja seuraavaan tuotekehityksen ydinteemaan. Hyviä oivalluksia kertomuksen parissa! Terveisin OIVA-tiimi Tomi, Laura ja Mari

3 2 Luentopäivät Riihimäen Taidemuseolla OSALLLISTUJAT Maanantai Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Olli-Pekka Hynönen (Hausjärven liikenne) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Arja Manner (Hausjärven liikenne) Jaana Utti (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Tiistai Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Joonas Tengman (MotoJysky) Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Karl-Erik Michelsen (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva)

4 Riihimäen Taidemuseo 1. luentopäivä Tervetuloa Aamukahvituksen jälkeen Tomi toivotti kaikki tervetulleeksi toiseen Oivan ydinkokonaisuuteen: yrityksen johtamiseen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa. Lisäksi käytiin lyhyesti läpi Oivan ajankohtaisia asioita. Strateginen johtaminen Päivän kouluttaja Jaana Utti alusti päivän aiheen strategisen johtamisen tavoitteellisen johtamisen ja miten strategia muuttuu arkityöksi sekä asiakashyödyksi ja asukashyödyksi. Hinnastot saa hyvin käännettyä, mutta esittelyt ja personoidut tekstit pitää itse työstää. Yhteystiedot laittaisin etusivulle näkymään ja miettisin, jos uutiset olisivat alaotsikkona ja valokuvakansiot myös. Ihan erillisiä logoja tulee välttää. Hyvä esimerkki on Levin logo, mikä on tehty hyvin pitkälle nimeen perustuen. Panostakaa hyviin kuviin nettisivuille ja asiakkaan silmin katsottuna. Ei pidä kuvata ihmisiä esim. jonossa. Logon brändäykseen tulee yleensä varata paljon rahaa. Pienempien yritysten ei kannata keskittyä liikaa tämän logon brändäykseen. Perustiedoissa, kuten lomamökkien osalta, ei ihan kaikkea tarvitse kertoa ja liian luettelomaisuuden sekä ranskalaiset viivat ottaisin pois. Tekstityyppi on hieman löysä ja tätä on hyvä jämäköidä. Etusivulla olisi hyvä olla yhteistiedot ym. Etusivua sekä yrityskuvaa vielä hyvä entisestään selkeyttää. Alustuksen jälkeen käytiin läpi osallistujien nettisivuja niiden yritysten osalta, joita ei vielä aiemmin oltu kommentoitu. Kokonaisuutena hyvät ja selkeät sivut sekä logon teksti on hyvä, ja kirjoitettu isolla. Busseista on hyvä olla selkeät kuvat, kuten myös kuljettajista. Ulkomaiset tekstit, kuinka Google translate on sitä käyttäneillä toiminut? Lopen uupuneen unelmaloma. Hyvä laittaa ensin kenelle ja mitä. Hinnat ovat nyt samat. Suurin kasvava ryhmä on nyt eläkeläiset. Mökkihinnoissa voi myös myydä äkkilähtöjä. Miksi ABC toimii? Esimerkiksi ruoka ei ole niin hyvää. Suurin osa ihmisistä haluaa tietää mihin menossa. Osa on tietenkin seikkailijoita, mutta suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin tietää kuinka käyttäytyä, etenkin suomalaisista! Hyvin kohdennettua markkinointia ja erityisesti jälkimarkkinointia tulee tehdä, kun kapasiteetti ei ole niin iso.

5 4 Haasteena on mistä löytää. Jonkin verran pitää olla googletusta ym., mutta jos olet yksi muiden mökkien joukossa, on vaikeaa olla juuri se mikä valitaan. Tähän ei kaikkea panostusta. Varaustilanne, asiakkaiden pitää heti tietää onnistuuko tuleminen. Kuinka monelle sanottu että ei ole tilaa. Hyvin tärkeää on seuranta itselle! Kun haetaan elämystä, mikä on se persoonallisuus paikassa, joka tuo asiakkaita. Mistä asiakkaat löytävät yrityksen sivuille? Niin, että se joka käy teillä saa jotain, ei S- kortin bonusta, mutta kuitenkin jotakin. Esimerkiksi kanta-asiakkaille aamiainen kuuluu hintaan. Semmoinen, että asiakas tuntee itsensä tärkeäksi! Nämä ovat tärkeimpiä asiakkaita. Erilaisiin hakukoneisiin voi saada laitettua menemään hyvin paljon rahaa. Mitä on Strateginen johtaminen? Suurin osa ihmisistä menee töihin, ajattelemalla että tehdään niin kuin aina on tehty. Ryhmä-ajattelua, ei voi tehdä, ei onnistu. Hirveä kiire, eikä ajatella. Strategiseen johtamiseen kuuluu ajattelu etukäteen, tulevaisuuteen. Se on näkemyksellistä johtamista. Strateginen johtaminen on ennakoivaa ja tavoitteellista. Uskalletaan tehdä valintoja ja erilaistua. Strateginen valinta sisältää myös aina pientä tuskaa. Kaikkea ei voi saada. Jos ei johdeta strategisesti, lopputulos on todennäköisesti huono. Toimeenne liittyy intohimo. Puhutaan tulevaisuudesta onnistumisten kautta. Ei niin että kahden vuoden kuluttua talven myynti on ihan täynnä. Strategisessa johtamisessa otetaan tavoite vastaan ja sitten mietitään, kuinka sen saavutetaan. Strategisen ajattelun kolme lajia Strategian toteuttaminen voidaan jakaa kolmeen tyyppiin. 1. Tahdoton lapanen Tällöin ollaan tilausten vastaanotto - organisaatio. Tahdoton lapanen on helposti välttelevä organisaatio. Joku muu tekee tai tulee apuun tai myy puolesta. Eletään suhteellisen päämäärättömästi ja ympäristön muutoksien mukaan. Pitäisi olla myyvä organisaatio. Olennaista on, että olisi että on aktiivinen myyjän ja markkinoijan rooli sekä osaa asettaa itsensä alttiiksi. Pitäisi nähdä mahdollisuuksia, ei esteitä. On myös erittäin menestyviä tahdoton lapanen -yrityksiä, kuten Angry Birdsin Rovio. Tahdoton lapanen on erittäin vaarallinen toimintamalli, mutta saattaa onnistua! Yhtenä toiminnan mahdollisuutena täällä näen Slow:n, toisena kansainvälisyyden ja venäläiset, kolmantena verkko- ja verkostomarkkinoinnin ja neljäntenä ympäristötrendin! 2. Parempi eilinen Tämä strategia on kaikista vaarallisin! Tällöin ei nähdä muutoksia. Ajattelussa katsotaan menneisyyteen, katsotaan edellistä tilikautta ja tehdään päätökset sen mukaan menneisyyden jatkumona, kuten esimerkiksi jatkossa tehdään kymmenen prosenttia paremmin.

6 5 Ajatteluna katsotaan liiaksi taakse, eikä tulevaan. Puhutaan, että kvartaalitaloudessa on paljon huonoa. Pitää kuitenkin katsoa vähän matkaa taaksepäin, ja tietää missä mennään. Kuinka kauan ihminen muistaa syy- ja seuraussuhteet? 100 päivää eteen- ja taaksepäin. Siinä ajassa tulee tehdä muutokset. 3. Tulevaisuuden tekijät Suosittelen tätä strategiaa, mutta se ei ole mitenkään helppo tapa, kun hahmotellaan tulevaa ja tehdään valintoja. Yleisesti ajatellaan noin 80 % mennyttä aikaa. Pitää ajatella myös tulevaa ja menneisyyttä enemmän onnistumisista oppimisen kautta! Katsotaan menneisyyttä tulevaisuuden valossa. Mitkä oli kovia juttuja, hyviä juttuja. Luodaan tulevaisuuden kuva. Tulevaisuuden tekijä näkee mahdollisuuksia! Strategiakartta Laskettelupäivä on koulun paras päivä. Juuri näin. Sydän on kuvassa toiminta-ajatus, suuri tehtävä. Se ajatellaan vastauksena kysymykseen: miksi olemme olemassa? Missä bisneksessä olemme, hämmästyttävää kuinka harva ajattelee tätä oikeasti! Kun käydään läpi näitä asioita, niin voi ottaa mukaan myös liiketoimintasuunnitelman, mitä voi myös näyttää meille koulutuspäivillä. Monet asiat ovat entistä enemmän tunnetta ja valitsemista. Useat pitävät itseään hyvänä kuvaajana. Nettisivuilla pystyy visuaalisuuteen vaikuttamaan itse paljon. Kuviin kannattaa ehdottomasti panostaa! Laittaisin itse rahaa hyviin kuviin. Kun esimerkiksi tiedetään, että käyttöasteeltaan vaikeita viikkoja on 25. Ajattelemme usein väärin päin, kuinka he löytävät meidät. Ajattelu muuttuu, kun mietitään mahdollisuuksien kautta, kuinka me löydämme heidät! Mietinnän tavoitteena on saada nämä viikot täyteen. Mitä aikaisemmin voi myydä, sitä parempi. Vaikeimpien päivien myyntiin on hyvä panostaa ensin. Tähti on tulevaisuuden kuva eli visio piirroksessa. Mitä haluamme yrityksestä sanottavan muutaman vuoden kuluttua. Tulevaisuuden kuva, johon kuljemme. Strategiakartassa kuvataan mm. tapaamme toimia, miten toimimme, miten haluamme asiakkaamme nähdä? Missä bisneksessä olemme? Olemmeko kaikki elämysbisneksessä. Mitä haluamme saada aikaan; elämyksen. Kuvassa olevat muutosten tuulet. Toimintaympäristön muutokset, ovat mahdollisuuksia ja uhkia omalle toiminnalle. Monille ei voi mitään.

7 6 Tulee miettiä millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat omalle toiminnalle. Missä asioissa haluan olla menestynein? Tärkeää on kirjoittaa tavoitteet ylös, kuinka paljon esimerkiksi haluan tehdä yrittäjänä töitä. Olotila on muuten ärtynyt ja tehdään mitä sattuu, mikä ei hyödytä. Jos uhrataan vapaus ja laitetaan laput silmille, niin yrittäjänä otetaan vastaan vain yrittäjyyden huonommat puolet! Strateginen valinta Strategiset valinnat, niiden pitää sattua. Ei voi tehdä niin, että on kaikkea kaikille. Valintoja ovat esimerkiksi asiakaskunnat: toimimme näille asiakasryhmille, esimerkiksi venäläisille, tai sitten he eivät ole kohderyhmänä. Toinen valinta on esimerkiksi, että jokainen asiakas kokee oikein lämpimän vastaanoton tai sitten ei tavata asiakkaita näin, vaan hoidetaan avaimet käteen. Esimerkiksi nyt en vuoteen mieti sitä, miten minut löytää esimerkiksi googlesta, palaan siihen vuoden kuluttua ja keskityn nykyisiin asiakkaisiin. Esimerkiksi viemme asiakkaat joulukirkkoon, tämäkin on strateginen valinta. Toiminta-ajatuksesta kohti tulevaisuuden kuvaa muodostuu polku, jota pitkin tulee kulkea ja sivuilla on kaaret. Strateginen johtaminen on uusien valintojen tekemistä, kun on itse kartalla. Arvot ovat reimareita, jotka ohjaavat sinun ja yrityksen valintaa. Näissä et anna periksi. Näiden varaan muodostetaan pelisääntöjä. Muuten ei voi mihinkään luottaa, jos ei perusarvoihin voi luottaa. Mietitään mitkä ovat yrityksen arvot, jotka määrittelevät toimintaa. Aiemmassa työssä olin tyytyväinen näihin: asiakashyöty, kannattava kasvu ja tuloksellisuus. Totta vain on, että mikään yritys ei kestä sitä, jos toiminta ei ole kannattavaa. Kirjoittakaa 3-5 arvoa. Yhden arvon on liityttävä tuloksellisuuteen ja asiakaskohtaamiseen. Ei kannata merkitä pelkästään kannattavuutta, koska se yleistää liikaa. Oikea hinta- laatusuhde ja asiakkaat, joka kausi jotain uutta ja vain motivoitunutta henkilökuntaa. Kannattavuus, luotettavuus, joustavuus, matka on elämys. Aitous, kannattavuus, elämyksellisyys, ystävällisyys, kauneus Turvallisuus, vastuullisuus, rehellisyys, huvia ja hyötyjä asiakkaille ja henkilöstölle, tuottavuus Aitous, kannattavuus, siisteys, luonnollisuus, ystävällisyys, luotettavuus, elämyksellisyys ja perinteet kunniaan. Balanced Scorecard (BSC) tasapainotettu mittaristo Strateginen ajattelu on muutosjohtamista. BSC:n avulla muutetaan strategia käytännön mitattaviksi tavoitteiksi ja luodaan yhteistä näkemystä. Tätä on helppo käyttää myös ryhmätyönä henkilökunnalle, jotka kirjoittavat ylös asioita. Talousmittareiden rinnalle tarvitaan myös muita näkökulmia.

8 7 BSC:n ideana on, että katsotaan kaikkia eri neljää, henkilöstö-, talous- ja menestyminen, asiakas- ja prosessinäkökulmaa samalla ja strategian toteutumista seurataan näin tasapainoisesti. Usein vaarana on ollut että katsotaan liikaa vain yhtä näkökulmaa. Ajattelussa tärkein kohta on, että lähdetään liikkeelle visiosta. Työpajoissa aletaan piirtää eri näkökulmista nuolia. Ongelmana on, jos suhteet eivät pidä paikkaansa. Iida vastasi kysymykseen, miksi linnut osaavat lentää, että sen takia koska ne ovat syntyneet lentämään. Opettaja sanoi, ei, vaan koska ne ovat virtaviivaisia ja niillä ontot luut. Tämähän väärin. Tarkastellaan tätä BSC:n kautta ja toteumana on, että vanhat naiset eivät lennä. Yksi tärkeimpiä asioita BSC:n onnistumisessa on tehdä se ikkunallisessa huoneessa ja katsoa etteivät mummot lennä! Näissä asioissa on onnistuttava, jotta visio on totta. Ongelmana on ollut että ihmiset kirjoittavat mitä sattuvat näihin, asioiden on oltava totta, jotta visiossa onnistutaan. Tärkeintä ei ole se, että on lukumittarit. Syy-seuraus suhteen ymmärtäminen on tässä erittäin tärkeää! Tästä seuraa se, että tiedetään, missä onnistutaan. Syy- ja seuraussuhteet tulevat selvästi esiin.

9 Riihimäen Taidemuseo 2. luentopäivä Tervetulotoivotusten jälkeen Kalle Michelsen johdatteli päivän teemaan yrityksen johtaminen ja johtajuus Millainen johtaja olet? Mitä johtajuus on tänä päivänä? Johtajan ominaisuudet ja osaamiset, johtaja organisaation strategisena osana. Minkälaisia johtajia olette? Tehdään aluksi henkilökemiavärianalyysi. Paikalla olijoista yksi arvioi itsensä punaiseksi, kaksi siniseksi, kolme keltaiseksi sekä yksi puna-siniseksi. Neljä tyyliä neljä väriä - Arvostelukykyä, suoruutta loukkaamatta toista - Luotettavuutta (aitoa läsnäoloa) - Suunnitelmallisuutta - Tavoitteellisuutta - Henkisyyttä Sinistä ärsyttää: - hyökkäävyys, tilanteen dominointi - kierous, epärehellisyys - hätäisyys, hössötys, turha leukojen loksotus - vastuuntunnottomuus, itsekkyys - pinnallisuus, kesken jääneet asiat Punainen tyyppi + Johtaja + Innoittaja + Vetojuhta - Jyrääjä - Pomottaja - Äkkiväärä - Tyranni Punainen arvostaa: - rehellisyyttä ja luotettavuutta (sopimukset pitävät) - sujuvaa järjestelmällisyyttä - uudistushalua, oma-aloitteisuutta - energisyyttä, tekemistä eikä jahkailua - oikeudenmukaisuutta Sininen tyyppi + Ajattelija + Tyylikäs siniverinen + Täydellinen ihminen + Herra Harkinta - Hiljainen Hissukka - Besserwisser - Ujo - Ahdistunut Sininen arvostaa: - Asiallista keskustelutaitoa, yhteistyökykyä Punaista ärsyttää: - turha pohtiminen, jaarittelu, päättämättömyys - ahneus, itsekkyys - velttous, kaavoihin juuttuminen - pessimismi, huumorintajuttomuus - särmättömyys Keltainen tyyppi + Esiintyjä + PR-ihminen + Sovittelija + Auttaja - Touhu - Hössö - Kevytkenkäinen sulosuu Keltainen arvostaa:

10 9 - Empaattisuutta, ystävällisyyttä, inhimillisyyttä - Avarakatseisuutta, erilaisuuden hyväksyntää - Luontevuutta, spontaaniutta - Luovuutta, mielikuvitusta, dramatiikan tajua - Luotettavuutta (=kokemusten jakamista) Keltaista ärsyttää: - teeskentely, teennäisyys, mielistely - niuhottaminen, komenteleminen - velttous, saamattomuus, uusavuttomuus - välinpitämättömyys - omanedun tavoittelu Vihreä tyyppi + Diplomaatti + Kuuntelija + Äiti + Hyvä Henki - Nynny - Saamaton Löysäilijä - Hälläväliä-tyyppi Vihreä arvostaa: - avoimuutta, rehellisyyttä - myönteisyyttä, huumorintajua - luotettavuutta (vakaata vastuuntuntoa) - tasa-arvoisuutta, loukkaamattomuutta - asiallisuutta, aitoutta Vihreää ärsyttää: - jyrääminen, toisen hyväksikäyttö - ylimielisyys, kaikkitietävät päällepäsmärit - epäoikeudenmukaisuus, epärehellisyys - liika uteliaisuus, hössötys, keskeyttäminen - leimaaminen, kuppikunnat Kysymys on, kuinka toiset näkevät sinut? Piirteitä, joita nähdään ja miksi jotkin asiat voi töksähtää. Itseään voi pitää innostavana ja energisenä, kun taas toiset kuvaavat jyräävänä. Havainnollistavaa oli aiemmassa tilaisuudessa, kun sinisiltä kysyttiin, he vetäytyivät hieman taaksepäin ja harkitsivat. Keltaiset nojautuivat eteenpäin. Hämeessä ollaan yleisesti aika paljon analyyttisiä ja nukutaan yön yli. Yleisesti sanoen punainen sanoo suorasti. Keltaisella on enemmän tunnetta mukana. Jos katsotaan perusyritystä, niin punaisia pidetty perinteisimmin perusjohtajan kuvana. He johtavat joukkoja aina edestä. Kari Jalonen johti 2 minuuttia peliä edestä ja oli muuten taustalla ja kaikki toimi. Siniset johtavat takaa, eivät ota sinällänsä huomiota. Sinisillä usein ovi on kiinni. Harkinnan paikka, kun koputtaa sisään. Hyväntahtoisuus on ns. ruotsalainen johtamistyyli. Jalkapallon MM-kisoissa Ruotsin joukkueessa kaksi päävalmentajaa olivat sulassa sovussa. Yleensä jalkapallossa on ollut punaisia. Silloin kun vedän koulutusta, on hieman erilainen rooli kuin silloin, kun olen toimistolla. Näistä muokkautuu ihmisten tapa toimia. Samanväristen ihmisten on helppo toimia keskenään. Kaikissa johtamisväreissä on hyviä puolia. Punainen johtaja on ennen kaikkea perinteinen johtaja. On kuin ns. liima projekteissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta kun selvittiin, niin olipas kivaa. Perusprojektit eivät kauhean kiinnostavia punaisille. Punainen voi väsyä omaan juttuun, tämä on nähty. Jos lähtee pois, niin silloin voi lojaalijoukko kääntyä toisiaan vastaan. Paavo Lipponen on punainen. On oikeasti eri tyylisiä johtamistapoja, ei aina punaista, on myös kollektiivisempia johtamistapoja!

11 10 Eikö ole hyvä että sitten lähtee. Tämä on oikeasti tärkeä kysymys. Pitääkö pomon kirota vasta kotona, voiko pomo olla hullu, aikuisuuden myytti? Pomo käyttäytyi välillä kuin hullu ja huusi. Minusta hän on paras pomo joka on ollut. Keltainen on neuvotteleva johtamistyyli. Esiintyjä. Työpaikoissa vallitsee yleensä hyvä henki. Huonoina aikoina voi olla haasteellisempi toimia. Suurin ongelma keltaisilla on, siinä jos hierarkia on kadotettu, kun tulee ongelmia. Kuinka moni haluaa johtaa? Osa käsiä nousee. Paras tulos on usein tullut siten, kun on pieni johtotiimi yhdessä. Punasiniset kokevat johtamisen hyvin vastuullisena asiana. Mietintä, että ymmärtää itsestään ja sitten ajattelee alaisten luonteenpiirteitä ja näin on sitten hyvä sovittaa toiminta yhteen! Johtaminen, päätöksenteko on suunniteltua, tehtyä ja toteutettua. Johtamisessa tulee käyttää kaikkia väriinstrumentteja, joustavuus tässä erittäin tärkeää! Kaikessa johtamisessa on valta, mikä ihmiset saa pysymään johtamisessa. Miettikää johtajana työntekijöiden väripalettia, kuinka johtaa. Johtaminen on asiakasrajapinnassa haastavaa. Voiko johtaja avoimesti suuttua? Ei voi ainakaan kuljetusalalla. Firman pitää olla dynaaminen ja mennä eteenpäin, eikä niin kovin paljoa keskittyä ja vatvoa vanhoja onnistumattomia asioita! Kun erilaiset tyypit kohtaavat mikä neuvoksi? Neljä tavoitetta - Kuinka haluat itseäsi kohdeltavan 1. Kuulluksi tuleminen 2. Kunnioitus 3. Voimavarojen tukeminen, 4. Tahto yhteistyöhön Strategia Miten päästään kohta A:sta B:hen. Vastuu työn tuloksista on johtajalla. Ei toimi niin, että haukutaan tunareita, loppupeleissä pomo kantaa vastuun. Usein sitten johtaja lähtee, jalkapallojoukkueessa harvemmin vaihdetaan nopeasti pelaajia. Usein valmentajat lähtevät. Joku järjestely yrittäjänä, että pystytään tekemään rotaatioita, jos tulee mitenkään jokin hetki, hyvä irtautua hetkeksi. Jos on samantyyppisiä yrityksiä, on pohdinnan arvoinen kysymys voiko tehdä yhteistyötä!

12 11 Strategista johtamista käytetään voimavarana juuri näiden tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Pitääkö yrityksen kasvaa? Jos firma ei kasva, niin se supistuu. Sen ymmärrän, että pitää uudistua. Uudistuminen ja kasvu ovat dynaamista kummatkin. Kasvussa siirrät voimavaroja toisen ryhmään joka kasvaa, strateginen ajattelurakenne. Kasvu ei välttämättä ole numerollista. On myös dynaamista ja henkistä kasvua. Onko paletti oikeassa tasapainossa. Kannattaako juuri tätä tehdä. Visio on tärkeä, tehdäänkö tätä. Prosessiarkkitehtuuri, prosessikaavion tekeminen, kuka vastaa mistäkin. Joku vastaa kaikesta, pitääkö jakaa vastuuta, jotta visio toteutuu. Ihan oikeasti onko visio semmoinen, että juuri yksi ihminen pystyy tämän hoitamaan! Pienissä yrityksissä toimitusjohtaja vastaa. Tarkoitan myös ulkoistamista. Kuinka paljon on totuttu tekemään näin, että tämä on juttuni, oletko juuri tähän oikea henkilö. Niin, en ole ehtinyt kouluttamaan. Tehtiin jotain ja firma oli ihan sekaisin. Pienissä yrityksissä ongelma, kun resurssit ovat niin pieniä. Ongelma on jo sairaustapaus. Pienyritysten keskeinen verkottuminen. Kuka on firman avainhenkilö, yleensä nyt itse. Tämä on riski numero yksi. Jos ajatellaan että firma kasvaa. Teidän liikevaihdot ei ole niin pieniä. Saataisiinko kasvua, kun avainhenkilölle vapautuisi aikaa toteuttaa visiota! Ei tehdä pelkästään itse, yritetään tehdä myös muita ratkaisuja! Te tiedätte, kuinka homma toimii, energiaa siihen! Jos ajattelee, että kuinka verkottua, hyvin tärkeää on löytää kunnon verkostokumppanit. Kuinka visio onnistuisi. Kaikkien pitää olla mukana jutussa. Voidaan tehdä niin että kokeillaan ja pilotoidaan, impulsseja, ei niin, että vain annetaan mennä. Avainhenkilöiden tärkeys. Oikeasti operatiivinen selkeys, kuinka johdetaan, muuten strategialla ei tee mitään. Ei kannata kirjata visiota, mitä ei itse ymmärrä. Mikä on ihmisten kyky ymmärtää visiota? Hyvä menetelmä on käydä keskusteluja yhdessä, ihan oikeasti miltä asiat näyttävät. Esim. kaikki kuskit paikalle ja oikeasti miltä tämä firma näyttää, jokainen kertoo. Ei lähdetä oikeasti pois ennen kuin tehty. Tai ota sitten yksi luottokuski mukaan, jos ei muiden kanssa ihan liian vaikeaa. Avainryhmä alkaa puristamaan asioita, juna alkaa muodostumaan ja kulkea eteenpäin. Sitouttaminen strategiassa on hyvin tärkeää. Tätä kautta rakentuvat kehitysohjelmat, mihin laitetaan paukkuja. Uusi bussi, eri asiakkaat, näin se lähtee menemään eteenpäin. Tulee keskustella yhdessä, mikä vaihtoehdoista valitaan. Kun ei ole henkilökuntaa, tärkeimmät yhteistyökumppanit mukaan.

13 12 ARVO Aitous - muille Tulee oikeasti avata muille, mitä se oikeasti tarkoittaa, ei vain hienoja sanoja! Ajatellaan, mitä se oikeasti on. Turvallisuus Tuotatte jännitystä turvallisesti. Jännitys voi olla prosessi, joka tuotetaan turvallisesti. Ulkoasuna on turvallisuus, jännitys on sisältö. Strategisen ajattelun ydin on että asiakkaan valinta kohdistuu teihin. Tämä polku kannattaa käydä läpi. Miettikää prosessi dynaamisena. Esimerkiksi Jorma Alahuhta, uskomaton kyky ottaa tietoa vastaa. Ego ei korostu yhtään. Kuunteleminen on yksinkertaisin ja helpoin tapa ottaa tietoa vastaan! Suurimmalla osalla täällä on pitkä ja vankka kokemus yrittäjänä toimimisesta. Uskaltakaa myös yllättää itsenne! Johtamisessa analyyttisyys on hyvä taito. Tunnehallinta, mitä teette jos alainen ei tee mitä sanotte? Kysyn syyn. Mitä jos bussikuski sanoo ettei aja? Se on työssä kieltäytyminen, seuraamusmenettely, syyn selvitys, Jos vaikeampi tapaus, niin katsotaan kuinka eteenpäin. Kokonaisuus, siinä että johtaja rakentaa lojaliteettia tai ei. Kun tekee itse kaiken, niin helposti polttaa itsensä loppuun, jos muut ei tee töitä. Ammatillinen minä, perustuu rajoihin ja erilaisuuteen. Johtajana olemisesta osa tykkää, osa ei. Joka tapauksessa pitää osata toimia yhdessä eli samaistuminen yhteisyyteen on tärkeää!

14 13 Omat kuppikumppanit, on naiivia luulla että on aina oikeudenmukaisuutta. Kuppikunnissa voidaan puhua mitä vain. Avoimuus, usein alaiset eivät tiedä mihin päätökset perustuvat. Pyrkikää oikeudenmukaiseen lähtökohtaan. Toisin päin miten sitoutetaan henkilökunta. Johtaja joutuu miettimään ja ottamaan puskurin itselleen, työntekijöitä ei kannata kaikella kuormittaa. Olen hirveän huono byrokratiassa, mutta sen olen oppinut, että laitan asiat paperille. Myös keskusteluista tehdään muistiot. Suomessa saatetaan luulla, että on byrokraattisuutta, eikö luoteta toisiin. Johtaminen tiivistyy vuorovaikutuksen ylläpitämiseen.

15 14 Työpajapäivät Sajaniemen kyläkoululla Keskiviikko Jyri Tengman (MotoJysky) Esa Vienamo (Taidekeskus Kettuki) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Mirja Borgström (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Torstai Pasi Tarkkala (Lin-Car Oy) Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Mirja Borgström (Tamora Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Tomi Enäjärvi (Oiva) Laura Leskinen (Oiva)

16 Sajaniemi 1. työpajapäivä Aamu alkoi aamukahvituksen ja kitaransoittoesityksen kera. Anne Malin kertoi Sajaniemen kyläkoulun historiasta ja tulevaisuuden suunnitelmista ja yritystoiminnasta. Mirja Borgström aloitti toisen ydinteeman ensimmäisen työpajapäivän. Päivän aikana jatkettiin strategian rakentamista ja kierrosten lisäämistä oman jokapäiväisen työn parantamiseksi. Yli 50 prosenttia johtamisesta tulee siitä, kuinka itse toimit. Oma esimerkki on vaikuttavin johtamismenetelmä. Mennään eteenpäin ja korostetaan omia erottautumisia ja omia vahvuuksia. Koko Laitilan pitäjä voisi lähteä tästäkin kehittymään eteenpäin. Kuten Ranskassa Champangen alue, eri pitäjät. Miettikää mitä voisi olla suhteessa omaan toimintaan. Tästä tuli mieleen, että Iittalan lasi on jo tämän hyödyntänyt. Esimerkki on alustuksena sille, että erottumisella ja omien vahvuuksien hyödyntämisellä menestys saavutetaan omassa yritystoiminnassa. Lähdetään rakentamaan yrityksen strategiakarttaa. Elämän iloa on hyvä slogan, mutta ei kerro sen enempää, tällä ei erotuta muista.

17 16 seikkailuja ym. Huvia ja hyötyä, muutoksia elämään. Vauhtia ja turvallisia tilanteita. Hyvä, lähestyy keihäänkärkeä. Voisiko olla muitakin asiakkaita? Taksi- ja bussikuljetukset Lopen seudulla. Turvallisesti aikataulussa paikasta toiseen. Aikuisille, lapsille, kaikille ympäri vuorokauden. Tarkastellaan tähän brändinäkökulmaa. Ensiksi kun lähdetään liikkeelle, niin kannattaa miettiä mitä, kenelle ja miksi, sekä ajatella vielä tarkemmin, mitä se käytännössä oikeasti tarkoittaa omaan yrityksen toimintaan. Miten asiakassegmentit, tärkeä miettiä miksi asiakkaat tulevat? Kyllä, on vielä edellytykset kaikille, nuorisoa ym. Kulttuuri ja hyvinvointipalveluja, varsinkin kyläläisiä käy paljon ja tehdään toimiva kokonaisuus toiminnassa. Käsityö- ja elämyspalveluja lisää. Endurosafarit, lajin harrastajat, koulutus. Yritysryhmille, jotka haluavat elämystä ja Kun ihminen ostaa arvostetun tuotteen, niin hän ostaa samalla arvostusta. Brändin ei tarvitse olla tuote, se voi olla myös aineetonta. Usko siihen, että brändissä on ekstraa ja näin siitä voidaan saada korkeampi hinta kuin toisista tuotteista. Tuottaja vaikuttaa brändiin

18 17 systemaattisten tekojen kautta, mutta ei itse päätä onko tuote brändi. Asiakas päättää sen ajan kuluessa. Olla vahva omalla alueella, taloudellisesti ja laajentua, henkilöstön ja henkilöstön kultakimpaleiden arvostaminen. Ansaintamekanismi, brändin rakennus ja laajeneminen, eri sesonkiluonteisuuden kasvu, alihankintatyö oikein hyvin mallissa. Itsenäisiä yrittäjiä. Ympärivuotinen kannattava toiminta. Monipuolinen, helppo saavutettavuus. Merkittävä historia alalla, edelläkävijä. Toiminnassa on vahva talous, verkostot ja volyymit. Kansainvälisten asiakkaiden kasvu kohdemaista on hyvin kiinnostavaa ja kantaasiakkuuksien lisääntyminen. Laatu siinä mitä tekee, aitouskin voi riittää. Brändin rakennus ei välttämättä ole suuri rahallinen panostus. Tavoite tulee olla koko ajan mielessä ja laadun tulee pysyä koko tuotantoketjun ajan tavoitteen mukaisena. Ihminen syntyy kulttuuriin. Se, mitä on päähän istutettu ja miten vanhemmat kasvattavat. Koti, uskonto ja isänmaa - ajattelu on Suomessa hyvin vahva, vaikka

19 18 olisi ateisti. Yrityksillä arvoja voi olla esimerkiksi, millä tavoin yritys arvostaa henkilökuntaa. Miten tuotetta valmistetaan oikein, panostetaanko korkeaan laatuun vaan keskitytäänkö volyymiin. Kaikille kannattavuus on hyvä kirjata ylös arvoihin! Luulen, että verkostoitumissuunnitelmia syntyy jokaisessa ryhmässä. Kun tavataan Oivassa väliajoin, voi myös vähitellen kokeilla hyviä ideoita yhdessä. Tunnetteko asiakkaanne, tuleeko asiakkailta oikeasti rahaa, ovatko asiakassegmentit kunnossa. Kun määritätte, ketä haluatte, niin helpompaa ja sitten mitä tuotteistatte. Markkinointiin voi sysätä loputtomasti rahaa ilman sen suurempia tuloksia. Henkilökunta ja asiakkaat ovat teidän sensoreitanne. Heiltä saa ilmaisen tiedon. Kysy heti, mikä mätti yksilöidymmin, vielä parempi jos saat henkilökunnan rohkaistua tähän hyvin.

20 Sajaniemen kyläkoulu 2. työpajapäivä Toinen päivä aloitettiin käyttäjäkokemusta tehden. Mirja kertoi toisen työpajapäivän sisällöstä, Balanced Scorecard tuloskortin laadinnasta sekä tavoitteista. Tavoite, oma tähti, tulee olla kirkkaana mielessä. Tekojen kautta saavutamme tavoitteet. Lähdetään omasta tähdestämme liikkeelle. Tämä ei ole liian helppoa eikä haastavaa. Taitava johtaja näkee, kuka on kyvykäs missäkin työtehtävässä ja säätää tehtäviä sen mukaan. Palavereja voi olla hyvä pitää tietyin ajanjaksoin myös alihankkijoiden kanssa. Henkilökunnan on hyvä tietää, että on hyviä suunnitelmia kolmen vuoden päähän. Työ on vuorovaikutteista ja edistää mielekkyyttä. Silloin tuntee, että on hienoa, kun on yrityksessä, jota on hyvä esitellä. Minkälaisen henkilökunnan haluatte teillä olevan kolmen vuoden aikana? Henkilökunnan määrä on pieni. Ammattitaitoinen ja yhteistyökyvykäs, Voi hyvin ja luo hyvinvointia sekä toteuttaa työt hienosti. Ammattitaitoinen ja motivoitunut. Terveydellisyys näkökulma, ei esimerkiksi tupakointia. Toivottavasti on samoja ihmisiä, pitäisi kehittää näkemyksiä ja huolehtia asiakkaista vielä enemmän. Henkilöstön uusien asiakkaiden hallinta, isoin työ tehdään ensimmäisessä kontaktissa. Innostunut, oma-aloitteinen ja osaava. Näen, että rakentuu eri-ikäisistä ihmisistä. Ammattitaitoinen monelta alalta.

21 20 Motivoituneita nuoria, joita kutsutaan erikseen töihin ja tulevat kun sopii hyvin. Itseohjautuvia, mihin kannustetaan. Onko tavoitetila vai ollaanko siellä? Ollaan lähestulkoon, runko olemassa. Voisi olla raskaskin järjestelmä, kun tulee uusia ihmisiä, sesonkiala mahdollistaa, meillä hyvin vahvistunut toimintamalli. Kuinka motivoidaan? Tullaan mielellään, ratkaisevaa että tarpeeksi paljon henkilökuntaa. Molemminpuolinen joustavuus. Pyrin joustavuuteen. Järjestöjen rooli sanelee paljon alalla. On sidottava henkilökunta töihin. Tavallaan koulutetaan myös alalle ihmisiä. Rekrytointi, kun siinä onnistuu on kuin rahaa laitetaan pankkiin, hyvin tärkeää. Suosittelen koeaikasopimusta myös alihankkijoille! Ammattitaito ja osaaminen. Miten pidetään tätä yllä. Palaute, vuorovaikutus, palkitseminen, luottamus, delegointi, yhteinen kuva. Henkilökunta tuo ison plussan tai pitkän miinuksen! Näissä yleensä riittävät resurssit, hyvät verkostot ja kattavuus. Mittarit mistä tiedämme onnistuneemme Henkilö jolle soittaa, motivoitunut tulemaan Yrittäjät, jotka kannattavat ja valmiit panostamaan. Ammattitaito pitää motivoituneena Vastuuhenkilö Itse, päällikkö, itsenäiset yrittäjät Miten lähdette liikkeelle ennen kauden alkua. Monet tulevat kuin muuttolinnut. Kannustan ja kasvatan. Välittävä tapa toimia. Palkitsen heti, luontevia asioita, ateria ym. Mikä tuntuu silloin sopivalta ja hyvältä tavalta. Kehuminen äärimmäisen tärkeää, myös niin että muutkin kuulee ja puhutaan asiaa. Negatiiviset asiat on kaksistaan puhuttava. Virheistä voi käydä nimettömänä yhteisesti läpi. Palkitsemisessa on hirveän tärkeää huomioiminen. Tämä on tärkeämpää kuin pienet summat. Palkitsemiseen on hyvä myös esimerkiksi yhteiset palkintomatkat. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja nopeasti, vanhat teesit eivät toimi. Viestinnän sara on tavattoman vaikeaa, vaikka sanot yhdelle samalla tavalla kuin toiselle, niin ei välttämättä ymmärretä samalla tavalla. USO - Uuden Sukupolven Organisaatio ja johtaminen Minkälainen on uusi sukupolvi? 80- ja 90-luvulla syntyneet henkilöt, jota voi kutsutaan myös Y-sukupolveksi : Omaavat itsetuntoa ja uskoa osaamiseensa Kyseenalaistavat Arvostavat eettisyyttä ja moraalia johtamisessa ja muissa toimissa Kannattavat luovaa ja inspiroivaa johtajuutta Ajattelevat ja toimivat globaalisti Valmiita vastaanottamaan palautetta ja ohjausta Kestävät entistä enemmän epävarmuutta ja riskialttiutta Nuoret tietävät, että osaavat paljon ja omaksuvat nopeasti. Arvovalta-asiat ovat muuta kuin mihin on totuttu. Asioita otetaan selvää netistä ja pomolta kysytään helposti. Huomattavasti valmiimpia ottamaan palautetta, kuin on ennen tehty. USO-viestintä

22 21 Kaksi- ja monisuuntaista sekä vuorovaikutteista Avointa, läpinäkyvää Nopeaa viestintää ja myös reaaliaikaista mm. netin kautta Nopeita päätöksiä Vuorovaikutus on nopeaa, avointa, läpinäkyvää. Eivät panttaa tietoa johtamisen välineenä, kuten ennen. Tietävät, että tieto löytyy jostain. Arvostavat nopeita päätöksiä ja suoraa viestintää. Aistivat helpommin jos esim. ajan bluffausta. Negatiivinen palaute käydään läpi kahden kesken. Ovat tervejärkisiä, valitsevat itselleen tärkeitä asioita, eivät samalla tavalla oravanpyörässä kuin ennen. USO-arvostus Ihmisten tukeminen ja välittäminen Oppimisen tukeminen ja arvostus Joustavuus ja monipuolisuus Johtamisen perustuminen rehellisyyteen Elämäntavoissa korostuu: Mutkattomuus ja yksinkertaisuus Hidas elämä Halu elää oman arvomaailman mukaisesti Halu tiedostaa oma paikka yhteisössä Oivan kautta on hyvä tapa kehittyä. Teidän on hyvä itse lähteä kartoittamaan ja yhteistyökumppanien kautta rakentamaan tuotetta. Katto-organisaatiot eivät rakenna tuotteita yrityksille täysin valmiiksi. Sijainti täällä on niin mainio. Helsinki Tampere ym. Halpalennotkin tulevat nykyään Tampereelle. Segmentointi-markkinointijälkimarkkinointi. Reklamaatioiden hoito, etupäässä ei voi ohittaa, sieltä kehitystä, lukuun ottamatta jotkut reklamoijat. Jälkimarkkinoinnissa hyvä lähettää kiitos nopeasti.

23 22 Eurolasit silmillä. Tavoite 3 5 vuoden sisälle, onko budjetointi kohdallaan, useiden tuotteiden seuranta tähän, kustannuksiin pitää myös laskea oma kohtuullinen kuukausipalkka. Tämä on tietysti eri asia jos toiminta on ihan harrastus. Pitää olla varasuunnitelma, jos esimerkiksi itse on puoli vuotta poissa, muuten firmalla tulee olemaan hyvin vaikeaa. Budjetoinnista lähtee, seurata pitää koko ajan. Prosessi on jatkuvien yhteenliittyvien toimintojen sarja tuloksen aikaansaamiseksi. Suunnittelu, toteutus, seuranta, kehittäminen, suunnittelu, toteutus Markkinoinnin 4 p:tä ovat aika keskeisiä prosesseissa. Näistä voi kehittää omat prosessit. Valitkaa kärkiprosessit, jotka ovat tämän hetken tärkeimmät. Pienissä yrityksissä ei voi heti tehdä kaikkea. Vastuuhenkilön nimeäminen on tärkeää. Jos jättää määrittelemättä kuka tekee, ja milloin, niin asia jää usein ilmapalloksi leijumaan. Kun teette kirjanpitoa, on hyvä eritellä eri toiminnat. Hankkikaa hyvä kirjanpitäjä, jolta ohjeistus, hyvästä kirjanpidosta kannattaa maksaa.

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana

Helka Pirinen. Esimies muutoksen johtajana Helka Pirinen Esimies muutoksen johtajana Talentum Helsinki 2014 Copyright 2014 Talentum Media Oy ja Helka Pirinen Kansi: Ea Söderberg, Hapate Design Sisuksen ulkoasu: Sami Piskonen, Suunnittelutoimisto

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme

Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme Järki vai tunteet? Miten kohtaamme toisemme - katsaus Tony Dunderfeltin kirjaan Tunnista Temperamentit Päivi Kuuva Työhyvinvointivalmentaja, FM 25.04.2015 Agenda Mikä on temperamentti? Oman temperamenttityypin

Lisätiedot

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä

Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista. parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA. Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä Valmennamme ihmisistä ja organisaatioista parempia MUUTOKSEN AIKAAN- SAAJA Yli 1000 paremmaksi valmennettua organisaatiota vuoteen 2025 mennessä 27.1.2017 (c) Kari I. Mattila 1 STRATEGISEN HYVINVOINNIN

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu

Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Hyvän johtamisen kriteerit Arviointityökalu Oheinen lomake on Hyvän johtamisen kriteereihin perustuva Arvioinnin tueksi työkalu. Voit arvioida sen avulla johtamista omassa organisaatiossasi/työpaikassasi.

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina

Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Tavoitteena reilu yhdistys Ratsastajainliiton tarina Yhtä jalkaa - Ratsastuksen Reilu Peli Mitä on Reilu Peli? Jokaisen oikeus harrastaa iästä, sukupuolesta, asuinpaikasta, yhteiskunnallisesta asemasta,

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik

Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik Strategikoksi puolessa tunnissa Varsinais-Suomen aikuis- ja ammatillisen koulutuksen kehittämispiknik 11.12.2012 Timo Collanus Erityisasiantuntija Turun kaupunki Timo Collanus VTM/ taloustiede 1998 Koulutustutkimusta

Lisätiedot

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa

Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Työpaja Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Technopolis Tampere 20.11.2012 Työpajan tuotokset sivuilla 4-9 Osaamisen kehittäminen vertaisverkostossa Miten yritys parhaiten rakentaa ja kehittää: Markkinaketteryyttä

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen

Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen Koulutuksella TEHOKKUUTTA yritysten ja ihmisten johtaminen TTS Johtaminen, Yrittäjyys, Logistiikka Vuosittain noin 200 henkilöä/yrittäjää suorittaa TTS:llä johtamiseen tai yritysjohtamiseen liittyvän koulutuksen

Lisätiedot

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki

Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Strategiatyö johtamisen välineenä case Porin kaupunki Kirjastonjohtajat 23.9.2010 Ydinkysymykset Mitä varten organisaatio on olemassa? (missio) Millaista tulevaisuutta tavoittelemme? (visio) Kuinka saavutamme

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen

Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen Urheilijan henkisen toimintakyvyn tukeminen ELÄMÄN HALLINTA & HYVÄ ARKI ITSEVARMA URHEILIJA MYÖNTEINEN ASENNE MOTIVAATIO & TAVOITTEEN ASETTAMINEN Myönteinen asenne Pidä hyvää huolta sisäisestä lapsestasi,

Lisätiedot

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo

Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Balanced Scorecard (BSC) = Tasapainoitettu mittaristo Jaana Bom Merja Prepula Balanced Scorecard Yritysstrategian ja rakenteen yhdensuuntaistamisjärjestelmä Strateginen johtamisjärjestelmä Strategiset

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisten innostava johtaminen Jalmari Heikkonen, johtava asiantuntija 3.6.2014 Jalmari Heikkonen Työterveyslaitos www.ttl.fi Oikeudenmukaisuus Jaon oikeudenmukaisuus

Lisätiedot

Menestyksen porkkanoita

Menestyksen porkkanoita Menestyksen porkkanoita Usko Uskallus Innostuminen Oma Yritys-messut Wanha Satama, Helsinki 20.3.2013 Miksi jotkut yritykset menestyvät?...ja toiset eivät? Olemassaolon oikeutus ; Mikä on/ olisi minun

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle

STRATEGIA Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle STRATEGIA 2016-2018 Hallituksen vahvistama esitys syysliittokokoukselle 19.11.2015 1 STRATEGISET TAVOITTEET 2016-2018 VISIO 2020 MISSIO ARVOT RIL on arvostetuin rakennetun ympäristön ammattilaisten verkosto.

Lisätiedot

Paremmilla kehityskeskusteluilla osaaminen tehokäyttöön!

Paremmilla kehityskeskusteluilla osaaminen tehokäyttöön! Paremmilla kehityskeskusteluilla osaaminen tehokäyttöön! Uudista ja Uudista 2013 Intohimona työelämän laadullinen kehittäminen Irma Meretniemi www.bdmoy.com Copyright BDM Oy 2 Asiat, joista puhumme Kehityskeskustelujen

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA?

JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? JOS ET SINÄ, NIIN KUKA? Aina, kun haluat asioiden muuttuvan parempaan suuntaan, sinun on otettava ohjat omiin käsiisi. Kun päätät, että olet omien valintojesi arvoinen, voit ottaa vastuun omasta elämästäsi

Lisätiedot

PAIKALLISUUS ON ILMIÖ

PAIKALLISUUS ON ILMIÖ PAIKALLISUUS ON ILMIÖ Paikallisuudesta avaimet uudenlaiseen menestykseen Evästyksiä ilmiön kasvattamiseen Jaana Paavilainen Joensuu 10.6.2011 Mistä löytyy tulevaisuuden elinvoimaa? 1 Paikkakunnan ainutlaatuisuus

Lisätiedot

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ

Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Minea Ahlroth Risto Havunen PUUN JA KUOREN VÄLISSÄ Talentum Helsinki 2015 Copyright 2015 Talentum Media Oy ja kirjoittajat Kansi, ulkoasu ja kuvitus: Maria Mitrunen 978-952-14-2411-3 978-952-14-2412-0

Lisätiedot

Väsyttääkö viestintä? 7.4.2016 Yhteismetsäpäivät Sibelius-talo, Lahti

Väsyttääkö viestintä? 7.4.2016 Yhteismetsäpäivät Sibelius-talo, Lahti Väsyttääkö viestintä? 7.4.2016 Yhteismetsäpäivät Sibelius-talo, Lahti Ehkä et näe kaikkia MAHDOLLISUUKSIA! Herätysvinkit tarjoaa @Someleontti Saa kuvata & somettaa! Viestintätyyli: Lulu Manhattan HENKILÖ

Lisätiedot

Liiketoiminnan johtaminen

Liiketoiminnan johtaminen MaitoManageri johtaminen ja johtajuus-kysely Liiketoiminnan johtaminen 1. Osaan määrittää yrityksellemme tulevaisuuden vision (tavoitetilan) 2. Viestin siten, että kaikki tilalla työskentelevät ovat tietoisia

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 Ylivoimatekijät Konkreettisesti ajateltuna Orimattilan ylivoimatekijöihin kuuluvat luonnollisesti sekä asumisen että liiketoiminnan näkökulmasta edulliset neliöt. Konkretiaa

Lisätiedot

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto

UUSASIAKASHANKINTA. Johdanto HINTAVASTAVÄITTEE T TYÖKIRJA.docx UUSASIAKASHANKINTA Johdanto Laatu on paras liiketoimintasuunnitelma M iten löytää enemmän ja parempia uusia asiakkaita, on yksi myyjän ydintaidoista. Millainen strategia

Lisätiedot

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä

Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä Harjoite 2: Psyykkinen lajianalyysi urheilijan tekemänä 30-60 minuuttia ryhmätöinä tai yksin, Harjoituslomakkeet ja kynät voi suorittaa osissa Tavoitteet Pohtia, minkälaisia ominaisuuksia ja taitoja omassa

Lisätiedot

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma 2010-2012 Hämeen Matkailu Oy Kehittämiskeskus Oy Häme Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Janakkalan kunta 13.10.2010 Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Projektin

Lisätiedot

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni

NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni NOLO 2016 Me erilaiset työntekijät ja työssä jaksaminen miten olemme yhdessä enemmän Helsinki Congress Paasitorni 29.4. 2016 Helka Pirinen People & Leadership Consulting PLC Oy, p. 040 51 21 470, www.peopleleadership.fi

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava

Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava Työhaastattelu näin onnistut haastattelussa Tervetuloa! Työnhakuveturi 11.3.2015 Satu Myller ja Nina Juhava 10-12 asiantuntijaluentoa vuosittain 1 000 osallistujaa Teemoina mm. työnhaun uudet tuulet, työnantajien

Lisätiedot

Työelämä kaikille - yhteiskuntatakuu näkyväksi -seminaari Uudenlaista kasvuyrittäjyyttä ja ajattelua Katja Noponen, Katja Noponen Oy Espoo

Työelämä kaikille - yhteiskuntatakuu näkyväksi -seminaari Uudenlaista kasvuyrittäjyyttä ja ajattelua Katja Noponen, Katja Noponen Oy Espoo Työelämä kaikille - yhteiskuntatakuu näkyväksi -seminaari 31.8.2012 Uudenlaista kasvuyrittäjyyttä ja ajattelua Katja Noponen, Katja Noponen Oy Espoo 31.8.2012 KATJA NOPONEN OY 2011 Tulevaisuuspolku-palveluiden

Lisätiedot

Sporttimerkonomi - koulutus -

Sporttimerkonomi - koulutus - Tuntuuko sinusta, että tarvitset lisää osaamista tulevaisuuden haasteisiin infotilaisuus 20.5.2013 klo 17-19 Sporttimerkonomi - koulutus - Koulutusohjelma tähtää liiketalouden perustutkinnon, merkonomi,

Lisätiedot

Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita

Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita Arto Karila yritysneuvoja, tukitiimivastaava ProAgria Etelä-Savo 14.2.2011 ProAgria Etelä-Savo 1 Onnistumisia asiantuntijoiden yhteistyöstä Organisaatioita

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN

L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Joustavasti ja avoimesti uuteen toimintakulttuuriin L U PA TE HDÄ FIKS UM M IN Marika Tammeaid Kehityspäällikkö, Valtion henkilöstöjohtamisen tuki, Valtiokonttori #Työ2.0 Klassikot uudessa valossa Kohti

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Jamk Innovointipäivät

Jamk Innovointipäivät Keskiviikko3 Asiakastutkimuksien suunnittelu Jamk Innovointipäivät Miksi asiakastutkimukset? Olemme nyt saaneet toimeksiannon kehitystehtäväämme ja tarkentaneet sen jälkeen tiimissämme mitä meidän halutaan

Lisätiedot

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö

HYVINVOIVA SIHTEERI. Haasta itsesi huipulle seminaari Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö HYVINVOIVA SIHTEERI Haasta itsesi huipulle seminaari 23.9.2016 Tapio Koskimaa Työhyvinvointipäällikkö SIHTEERI 2 26.9.2016 SIHTEERI ENNEN Kun esimies tuli aamulla töihin, hänen sihteerinsä oli ovella vastassa

Lisätiedot

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen

Tinkauspaja 1 Sali LS 2. Ketterä oppiminen Tinkauspaja 1 Sali LS 2 Ketterä oppiminen Tinkauspajan sisältö Johdanto: Ketterä oppiminen kokemuksia Ketterän oppimisen edellytyksiä, ryhmätyöt Millaisia taitoja ihmiset tarvitsevat kyetäkseen oppimaan

Lisätiedot

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset

1. Ohjaustyylit. Esimerkkejä tyylin käyttötilanteista. Tavoite. Työpaikkaohjaajan toiminta. Tulokset 1. Ohjaustyylit on hyvä tunnistaa itselleen ominaiset tavat ohjata opiskelijoita. on hyvä osata joustavasti muuttaa ohjaustyyliään erilaisiin tilanteisiin ja erilaisille opiskelijoille sopivaksi. Seuraavaksi

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin

Viestintä strategian mahdollistajana. Elisa Juholin Viestintä strategian mahdollistajana Elisa Juholin 1.9.2016 Karu totuus Jopa yhdeksän kymmenestä strategian toimeenpanosta epäonnistuu Jopa yhdeksän ihmistä kymmenestä ei pysty konkreettisesti sanomaan,

Lisätiedot

Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018

Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018 Suomalaisen jääkiekon strategia 2014-2018 SUOMALAISEN JÄÄKIEKON STRATEGIA 2014 2018 Strategian päämäärä: Jääkiekkoperheen monipuolinen kasvattaminen Toimintaa ohjaavat arvot: Kunnioitus Yhteisöllisyys

Lisätiedot

Päätöksenteon mallit

Päätöksenteon mallit Prosesseja! Mitä luvattiin? Prosessi on helposti tapahtumanjärjestäjälle kirosana, mutta kelvollista työtä on helvetin vaikea tehdä ilman ainakin jonkinlaista prosessia. Käymme läpi mielestämme tärkeimpiä

Lisätiedot

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio

Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / muistio Neuvontapalvelut pilottityöpaja 4 / 24.4. muistio Parasta ja hyödyllistä hankkeessa on ollut Tapaamiset. On tutustuttu toisiimme ja eri kaupunkien matkailutiloihin. Muiden tekemisen peilaaminen omaan toimintaan

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

Anna-Kaisa Ikonen Työllisyysfoorumin avauspuhe: Tampereella 5.6.2015. Arvoisa seminaariväki, Tervetuloa tämän vuoden työllisyysfoorumiin!

Anna-Kaisa Ikonen Työllisyysfoorumin avauspuhe: Tampereella 5.6.2015. Arvoisa seminaariväki, Tervetuloa tämän vuoden työllisyysfoorumiin! Anna-Kaisa Ikonen Työllisyysfoorumin avauspuhe: Tampereella 5.6.2015 Arvoisa seminaariväki, Tervetuloa tämän vuoden työllisyysfoorumiin! Hienoa nähdä täällä näin paljon osanottajia. Päivän teemana on Kuohuntaa

Lisätiedot

Millainen on hyvä työhakemus?

Millainen on hyvä työhakemus? TYÖHAKEMUS- OPAS Millainen on hyvä työhakemus? Hyvä hakemus erottuu joukosta ja vastaa kysymykseen, miksi sinä olisit hyvä valinta tehtävään. Hakemuksessa voit tuoda omaa persoonaasi esiin, jopa ehkä enemmän

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Rahoituksen näkökulmaa

Rahoituksen näkökulmaa Rahoituksen näkökulmaa Sukupolvenvaihdos investointi tulevaisuuteen Kuopio, Puijon Maja Arto Piipponen, 13.10.2016 Mihin pankki kiinnittää huomiota investointeja rahoitettaessa? Kannattavuus Vakavaraisuus

Lisätiedot

Ohjausryhmän six-pack

Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän six-pack Ohjausryhmän rooli ja vastuu projektien seurannassa? Mitä ohjausryhmän tulisi tehdä ja mitä sen ei tulisi tehdä? Ohjausryhmän merkitys projektin onnistumiseen? Projektipäivät 2016

Lisätiedot

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1

Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTI HUKASSA? (TIIVISTELMÄ) Vinkkejä viestintään yhdistystoimijoille SILMU-KYLÄT / SILMU-BYAR LI-MARIE SANTALA 2016 1 VIESTINTÄ Sanomien lähettämistä ja vastaanottamista Yhteisöjen välistä monimuotoista

Lisätiedot

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi

Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi Uusi Sairaala-hanke on mittava muutosprosessi M I K Ä O N TÄ R K E Ä Ä, KUN TO I M I N N A N M U U TO S V I E DÄ Ä N L Ä P I J O H TA M I S E N J A H E N K I LÖ S TÖ N O S A A M I S E N N Ä KÖ KU L M A

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

AHOT-TYÖPAJA JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI

AHOT-TYÖPAJA JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI AHOT-TYÖPAJA 7.2.2012 JOENSUU-KUOPIO-MIKKELI YTM (sosiaalipsykologi), FK (biokemisti), yhteisötyönohjaaja, NLP master (käytännön vuorovaikutus) PALAUTEKOKEMUS Palautepalvelu: hakemukset ja ansioluettelot

Lisätiedot

Stratox Oy Heikki Nummelin

Stratox Oy Heikki Nummelin Stratox Oy Heikki Nummelin www.stratox.fi Veneteknologian kehittämisohjelman aktivointi Tekesin tavoitteena on kannustaa yrityksiä kehittämishankkeisiin ja tukea niitä sekä rahallisesti, että teknisesti

Lisätiedot

Ryhmämallitusohje 2016

Ryhmämallitusohje 2016 LUONTAISET TAIPUMUKSET Ryhmämallitusohje 2016 Kalevi Sipinen RYHMÄMALLITUSOHJEITA: VAIHE 1 Mallittamalla otetaan tietoiseen käyttöön olemassa olevia taitoja/mestaruutta LUONTAISET TAIPUMUKSET RYHMÄMALLITUS:

Lisätiedot

Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy

Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy Omin Jaloin -menetelmäkoulutuksen palaute Copy 1. Koulutusryhmä johon osallistuin (mikäli osallistuit päiviin eri ryhmistä vastaa 1. koulutuspäivän osalta) 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 17: Turku 6. ja

Lisätiedot

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1

PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN. Lapsen oikeus perhesuhteisiin PRIDE-KOTITEHTÄVÄT. Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Kotitehtävä 5 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä VIIDES TAPAAMINEN Lapsen oikeus perhesuhteisiin Perhe ja perhesuhteiden ylläpitäminen ovat tärkeitä mm. lapsen itsetunnon, identiteetin ja kulttuurisen yhteenkuuluvuuden

Lisätiedot

Turvallisuuskulttuuri - Mikä estää tai edistää johtajan sitoutumista turvallisuuteen?

Turvallisuuskulttuuri - Mikä estää tai edistää johtajan sitoutumista turvallisuuteen? Turvallisuuskulttuuri - Mikä estää tai edistää johtajan sitoutumista turvallisuuteen? 28.4.2016 Jouni Kivistö-Rahnasto Professori Turvallisuus ja riskienhallinta 30-vuotta sitten Asenne ei ratkaise! se

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

Ohjelma, perjantai klo

Ohjelma, perjantai klo Ohjelma, perjantai 9.12. klo 8.30-15.00 Valmentajat: Marikka Heikkilä ja Hilkka Halla, Turun kauppakorkeakoulu, Timo Makkonen, Koneyrittäjien liitto. 8.30 Mikä on tärkeää metsäalan liiketoiminnassa? Osallistujien

Lisätiedot

Toimiva työyhteisö DEMO

Toimiva työyhteisö DEMO Toimiva työyhteisö DEMO 7.9.6 MLP Modular Learning Processes Oy www.mlp.fi mittaukset@mlp.fi Toimiva työyhteisö DEMO Sivu / 8 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ Toimiva työyhteisö raportti muodostuu kahdesta osa alueesta:

Lisätiedot

TOIMIVA YHDISTYS. Yhdistystoiminnan päivittäminen

TOIMIVA YHDISTYS. Yhdistystoiminnan päivittäminen TOIMIVA YHDISTYS Yhdistystoiminnan päivittäminen Päijät-Hämeen Sosiaaliturvayhdistys ry:n hallinnoimassa ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamassa hankkeessa vuosina 2012-2015 mahdollistettiin yhdistystoiminnan

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Työhyvinvoinnin turvaamisen roolit Työhyvinvointi kaikkien asia Teemajohtaja Rauno Pääkkönen rauno.paakkonen@ttl.fi 2.2.2013 Esittäjän nimi 2 Sisältö työhyvinvointi on kaikkien asia

Lisätiedot

JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ. KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15

JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ. KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15 1 JOHTAMINEN JA KEHITTÄMINEN VARHAISKASVATUKSEN MUUTTUVASSA YMPÄRISTÖSSÄ KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA / VAKA/ Virpi Timonen 10/20/15 Long-range planning does not deal with the future decisions, but with

Lisätiedot

Esimiehen koutsaus ja valmennus

Esimiehen koutsaus ja valmennus Esimiehen koutsaus ja valmennus Tallinna 20.5.2016 YTM, työnohjaaja, coach Liisa Kallio Esityksen sisältö 1. Oma taustani 2. Mitä Coaching on 3. ICF ydintaidot A. Coaching työskentelyn perusta B. Suhteen

Lisätiedot

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta

Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta. Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Kilpailemaan valmentaminen - Huipputaidot Osa 3: Vireys- ja suoritustilan hallinta Harjoite 15: Keskittyminen ja sen hallinta Harjoitteen tavoitteet ja hyödyt Harjoitteen tavoitteena on varmistaa, että

Lisätiedot

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 %

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 % Oppilaiden lkm Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % 1061 33 3,1 % Muu Oppilaan tausta ei ole taakka Vähemmistökulttuurien tuntemus Oman kulttuurin arvostaminen Yhteisen päätöksenteon

Lisätiedot

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA

KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA KUINKA TEHDÄ ONNISTUNEITA REKRYTOINTEJA? LÖYDÄ OIKEA ASENNE OSAAMISEN TAKANA ASIAOSAAMISEEN KESKITTYMINEN ON VÄÄRÄ FOKUS. ETSI ASENNETTA. Uuden työntekijän sopeutuminen uusiin tehtäviin voi viedä jopa

Lisätiedot

Lapsen ylivilkkaus haastaa vanhemman. Annette Kortman Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä

Lapsen ylivilkkaus haastaa vanhemman. Annette Kortman Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä Lapsen ylivilkkaus haastaa vanhemman Suunnittelija, VTM Sosiaalityöntekijä Esityksen sisältö Mitä ylivilkkaus on? Lapsen käyttäytymisen ymmärtäminen Aikalisän käyttö Kodin ulkopuoliset tilanteet Vuorovaikutus

Lisätiedot

JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Strategian kuvaaminen strategiakartan avulla

JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Strategian kuvaaminen strategiakartan avulla JHS 179 ICT-palvelujen kehittäminen: Kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen Liite 1 Strategian kuvaaminen strategiakartan avulla Versio: 0.2. 14.4.2015 keskustelutilaisuusversio Julkaistu: Voimassaoloaika:

Lisätiedot

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2

Peliteoria luento 2. May 26, 2014. Peliteoria luento 2 May 26, 2014 Pelien luokittelua Peliteoriassa pelit voidaan luokitella yhteistoiminnallisiin ja ei-yhteistoiminnallisiin. Edellisissä kiinnostuksen kohde on eri koalitioiden eli pelaajien liittoumien kyky

Lisätiedot

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv )

TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Karl-Magnus Spiik Ky Tiimityöskentely / sivu 1 TIIMITYÖSKENTELY ( 1 + 1 + 1 pv ) Asiakas: Ryhmä: Uusi päiväkoti Koko henkilöstö Tämän kolmiosaisen valmennuksen päätavoitteena on tiimityöskentelyn kehittäminen.

Lisätiedot

4 ensimmäistä sähköpostiasi

4 ensimmäistä sähköpostiasi 4 ensimmäistä sähköpostiasi 1 Ohjeet Nyt rakennetaan neljä viestiä, jotka voit lähettää sähköpostilistallesi. Jos et vielä osaa rakentaa sähköpostilistaa, lue tämä kirjoitus: http://www.valmentaja-akatemia.fi/sahkopostilista/

Lisätiedot

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere

Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto Iholiiton Kevätpäivät Tampere Strategiatyö: Case Allergia- ja astmaliitto 2016-2020 Iholiiton Kevätpäivät 19.3.2016 Tampere Ajattelulle annettava aikaa - strategia ei synny sattumalta, vaan riittävän vuorovaikutuksen tuloksena Miten

Lisätiedot

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa

MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa MYCHALLENGE Työkalu tavoitteidesi saavuttamiseen Scandinavian Challengessa Kerromme, miten......löytää oma miksi...asetat tavoitteesi...suunnittelet haasteesi...jaat tavoitteen osatavoitteiksi...seuraat

Lisätiedot

Copyright Lasse Karjalainen

Copyright Lasse Karjalainen Ideoista liiketoiminnaksi miten kaupallistan ideani Lasse Karjalainen, Highline Oy (lasse.karjalainen@highline.fi, 0400 716 420) (Sympa Oy, Pulsan Asema Oy, Simulo Oy, Efecon Oy) Kaikki lähtee ideasta

Lisätiedot

Näkökulma freetyöhön. 12.3.2014 Viestintätoimisto Hermes 1

Näkökulma freetyöhön. 12.3.2014 Viestintätoimisto Hermes 1 Näkökulma freetyöhön Tiina Komi Viestintätoimisto Hermes Ky tiina.komi@kolumbus.fi Puh. 040 5634768 Tervetuloa kotisivuilleni: www.kolumbus.fi/tiina.komi 12.3.2014 Viestintätoimisto Hermes 1 Esityksen

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

WORKATHLON. Rovaniemi Tulokset. Let s Did it!

WORKATHLON. Rovaniemi Tulokset. Let s Did it! WORKATHLON Rovaniemi 29.-30.9.2016 Tulokset Let s Did it! Työelämäasiantuntijoina Nuppu Rouhiainen Tekes Niilo Hakonen, Kuntatyönantajat Risto Mäkikyrö, ELY Heino Vasara, ELY Ville Saarikoski, TTK Ulla

Lisätiedot

Puhtia hyvästä itsetunnosta

Puhtia hyvästä itsetunnosta Puhtia hyvästä itsetunnosta Kaisu Ylikoski, koulutussihteeri Kolmen vartin aiheet JAKSAMISEEN VOIMIA! LISÄÄ ITSETUNTOA! MISTÄ SAA PUHTIA? JAKSAMISEEN VOIMIA Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen

Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa. Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisesssa Merja Turunen Työyhteisötaidot tulevaisuuden johtamisessa Työntekijän oma vastuu Rooli työyhteisössä Työyhteisön voima Tulevaisuuden haasteet Minäminäminäminäminäminäminäminä

Lisätiedot

Ennakointi pk-yritysten toiminnassa

Ennakointi pk-yritysten toiminnassa Ennakointi pk-yritysten toiminnassa Esa Rimpiläinen ESA Digital Oy esa.rimpilainen@esadigital.fi Tämän päivän tavoite Kuuntelijan kannalta Uusien oivallusten löytäminen Omien toimintatapojen uudistaminen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot