Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus"

Transkriptio

1 Yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa Toinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi

2 1 Hyvä OIVAlainen Toinen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ydinkokonaisuus, viiden päivän kestoinen yrityksen johtaminen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa, järjestettiin Kanta-Hämeessä kolmella eri seutukunnalla. Tämä kertomus on tehty Riihimäen seudun toisen ydinteeman koulutuspäiviltä väliseltä ajalta. Oivan ensimmäisenä päivänä Jaana Utti johdatteli yrittäjät strategisen johtamisen pariin Riihimäen Taidemuseolla. Kalle Michelsenin johdolla jatkettiin teemaa toisena luentopäivänä johtamisesta ja johtajuudesta. Työpajaosuudet käytiin Mirja Borgströmin vetämänä Sajaniemen kyläkoululla. Työpajoissa analysoitiin ja laadittiin strategiakarttaa sekä Balanced scorecard tuloskortteja yritysten johtamisen välineenä. Toinen ydinteema purettiin Jaana Utin johdolla Scandic Riihimäellä strategiaa käytäntöön analysoiden sekä luoden alkutahteja seuraavaan tuotekehityksen ydinteemaan. Hyviä oivalluksia kertomuksen parissa! Terveisin OIVA-tiimi Tomi, Laura ja Mari

3 2 Luentopäivät Riihimäen Taidemuseolla OSALLLISTUJAT Maanantai Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Olli-Pekka Hynönen (Hausjärven liikenne) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Arja Manner (Hausjärven liikenne) Jaana Utti (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Tiistai Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Joonas Tengman (MotoJysky) Jyri Tengman (MotoJysky) Monica Lindfors (Lehmuslammen Huvilat) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Karl-Erik Michelsen (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva)

4 Riihimäen Taidemuseo 1. luentopäivä Tervetuloa Aamukahvituksen jälkeen Tomi toivotti kaikki tervetulleeksi toiseen Oivan ydinkokonaisuuteen: yrityksen johtamiseen matkailusidonnaisen yrityksen arjessa. Lisäksi käytiin lyhyesti läpi Oivan ajankohtaisia asioita. Strateginen johtaminen Päivän kouluttaja Jaana Utti alusti päivän aiheen strategisen johtamisen tavoitteellisen johtamisen ja miten strategia muuttuu arkityöksi sekä asiakashyödyksi ja asukashyödyksi. Hinnastot saa hyvin käännettyä, mutta esittelyt ja personoidut tekstit pitää itse työstää. Yhteystiedot laittaisin etusivulle näkymään ja miettisin, jos uutiset olisivat alaotsikkona ja valokuvakansiot myös. Ihan erillisiä logoja tulee välttää. Hyvä esimerkki on Levin logo, mikä on tehty hyvin pitkälle nimeen perustuen. Panostakaa hyviin kuviin nettisivuille ja asiakkaan silmin katsottuna. Ei pidä kuvata ihmisiä esim. jonossa. Logon brändäykseen tulee yleensä varata paljon rahaa. Pienempien yritysten ei kannata keskittyä liikaa tämän logon brändäykseen. Perustiedoissa, kuten lomamökkien osalta, ei ihan kaikkea tarvitse kertoa ja liian luettelomaisuuden sekä ranskalaiset viivat ottaisin pois. Tekstityyppi on hieman löysä ja tätä on hyvä jämäköidä. Etusivulla olisi hyvä olla yhteistiedot ym. Etusivua sekä yrityskuvaa vielä hyvä entisestään selkeyttää. Alustuksen jälkeen käytiin läpi osallistujien nettisivuja niiden yritysten osalta, joita ei vielä aiemmin oltu kommentoitu. Kokonaisuutena hyvät ja selkeät sivut sekä logon teksti on hyvä, ja kirjoitettu isolla. Busseista on hyvä olla selkeät kuvat, kuten myös kuljettajista. Ulkomaiset tekstit, kuinka Google translate on sitä käyttäneillä toiminut? Lopen uupuneen unelmaloma. Hyvä laittaa ensin kenelle ja mitä. Hinnat ovat nyt samat. Suurin kasvava ryhmä on nyt eläkeläiset. Mökkihinnoissa voi myös myydä äkkilähtöjä. Miksi ABC toimii? Esimerkiksi ruoka ei ole niin hyvää. Suurin osa ihmisistä haluaa tietää mihin menossa. Osa on tietenkin seikkailijoita, mutta suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin tietää kuinka käyttäytyä, etenkin suomalaisista! Hyvin kohdennettua markkinointia ja erityisesti jälkimarkkinointia tulee tehdä, kun kapasiteetti ei ole niin iso.

5 4 Haasteena on mistä löytää. Jonkin verran pitää olla googletusta ym., mutta jos olet yksi muiden mökkien joukossa, on vaikeaa olla juuri se mikä valitaan. Tähän ei kaikkea panostusta. Varaustilanne, asiakkaiden pitää heti tietää onnistuuko tuleminen. Kuinka monelle sanottu että ei ole tilaa. Hyvin tärkeää on seuranta itselle! Kun haetaan elämystä, mikä on se persoonallisuus paikassa, joka tuo asiakkaita. Mistä asiakkaat löytävät yrityksen sivuille? Niin, että se joka käy teillä saa jotain, ei S- kortin bonusta, mutta kuitenkin jotakin. Esimerkiksi kanta-asiakkaille aamiainen kuuluu hintaan. Semmoinen, että asiakas tuntee itsensä tärkeäksi! Nämä ovat tärkeimpiä asiakkaita. Erilaisiin hakukoneisiin voi saada laitettua menemään hyvin paljon rahaa. Mitä on Strateginen johtaminen? Suurin osa ihmisistä menee töihin, ajattelemalla että tehdään niin kuin aina on tehty. Ryhmä-ajattelua, ei voi tehdä, ei onnistu. Hirveä kiire, eikä ajatella. Strategiseen johtamiseen kuuluu ajattelu etukäteen, tulevaisuuteen. Se on näkemyksellistä johtamista. Strateginen johtaminen on ennakoivaa ja tavoitteellista. Uskalletaan tehdä valintoja ja erilaistua. Strateginen valinta sisältää myös aina pientä tuskaa. Kaikkea ei voi saada. Jos ei johdeta strategisesti, lopputulos on todennäköisesti huono. Toimeenne liittyy intohimo. Puhutaan tulevaisuudesta onnistumisten kautta. Ei niin että kahden vuoden kuluttua talven myynti on ihan täynnä. Strategisessa johtamisessa otetaan tavoite vastaan ja sitten mietitään, kuinka sen saavutetaan. Strategisen ajattelun kolme lajia Strategian toteuttaminen voidaan jakaa kolmeen tyyppiin. 1. Tahdoton lapanen Tällöin ollaan tilausten vastaanotto - organisaatio. Tahdoton lapanen on helposti välttelevä organisaatio. Joku muu tekee tai tulee apuun tai myy puolesta. Eletään suhteellisen päämäärättömästi ja ympäristön muutoksien mukaan. Pitäisi olla myyvä organisaatio. Olennaista on, että olisi että on aktiivinen myyjän ja markkinoijan rooli sekä osaa asettaa itsensä alttiiksi. Pitäisi nähdä mahdollisuuksia, ei esteitä. On myös erittäin menestyviä tahdoton lapanen -yrityksiä, kuten Angry Birdsin Rovio. Tahdoton lapanen on erittäin vaarallinen toimintamalli, mutta saattaa onnistua! Yhtenä toiminnan mahdollisuutena täällä näen Slow:n, toisena kansainvälisyyden ja venäläiset, kolmantena verkko- ja verkostomarkkinoinnin ja neljäntenä ympäristötrendin! 2. Parempi eilinen Tämä strategia on kaikista vaarallisin! Tällöin ei nähdä muutoksia. Ajattelussa katsotaan menneisyyteen, katsotaan edellistä tilikautta ja tehdään päätökset sen mukaan menneisyyden jatkumona, kuten esimerkiksi jatkossa tehdään kymmenen prosenttia paremmin.

6 5 Ajatteluna katsotaan liiaksi taakse, eikä tulevaan. Puhutaan, että kvartaalitaloudessa on paljon huonoa. Pitää kuitenkin katsoa vähän matkaa taaksepäin, ja tietää missä mennään. Kuinka kauan ihminen muistaa syy- ja seuraussuhteet? 100 päivää eteen- ja taaksepäin. Siinä ajassa tulee tehdä muutokset. 3. Tulevaisuuden tekijät Suosittelen tätä strategiaa, mutta se ei ole mitenkään helppo tapa, kun hahmotellaan tulevaa ja tehdään valintoja. Yleisesti ajatellaan noin 80 % mennyttä aikaa. Pitää ajatella myös tulevaa ja menneisyyttä enemmän onnistumisista oppimisen kautta! Katsotaan menneisyyttä tulevaisuuden valossa. Mitkä oli kovia juttuja, hyviä juttuja. Luodaan tulevaisuuden kuva. Tulevaisuuden tekijä näkee mahdollisuuksia! Strategiakartta Laskettelupäivä on koulun paras päivä. Juuri näin. Sydän on kuvassa toiminta-ajatus, suuri tehtävä. Se ajatellaan vastauksena kysymykseen: miksi olemme olemassa? Missä bisneksessä olemme, hämmästyttävää kuinka harva ajattelee tätä oikeasti! Kun käydään läpi näitä asioita, niin voi ottaa mukaan myös liiketoimintasuunnitelman, mitä voi myös näyttää meille koulutuspäivillä. Monet asiat ovat entistä enemmän tunnetta ja valitsemista. Useat pitävät itseään hyvänä kuvaajana. Nettisivuilla pystyy visuaalisuuteen vaikuttamaan itse paljon. Kuviin kannattaa ehdottomasti panostaa! Laittaisin itse rahaa hyviin kuviin. Kun esimerkiksi tiedetään, että käyttöasteeltaan vaikeita viikkoja on 25. Ajattelemme usein väärin päin, kuinka he löytävät meidät. Ajattelu muuttuu, kun mietitään mahdollisuuksien kautta, kuinka me löydämme heidät! Mietinnän tavoitteena on saada nämä viikot täyteen. Mitä aikaisemmin voi myydä, sitä parempi. Vaikeimpien päivien myyntiin on hyvä panostaa ensin. Tähti on tulevaisuuden kuva eli visio piirroksessa. Mitä haluamme yrityksestä sanottavan muutaman vuoden kuluttua. Tulevaisuuden kuva, johon kuljemme. Strategiakartassa kuvataan mm. tapaamme toimia, miten toimimme, miten haluamme asiakkaamme nähdä? Missä bisneksessä olemme? Olemmeko kaikki elämysbisneksessä. Mitä haluamme saada aikaan; elämyksen. Kuvassa olevat muutosten tuulet. Toimintaympäristön muutokset, ovat mahdollisuuksia ja uhkia omalle toiminnalle. Monille ei voi mitään.

7 6 Tulee miettiä millaisia mahdollisuuksia ne tarjoavat omalle toiminnalle. Missä asioissa haluan olla menestynein? Tärkeää on kirjoittaa tavoitteet ylös, kuinka paljon esimerkiksi haluan tehdä yrittäjänä töitä. Olotila on muuten ärtynyt ja tehdään mitä sattuu, mikä ei hyödytä. Jos uhrataan vapaus ja laitetaan laput silmille, niin yrittäjänä otetaan vastaan vain yrittäjyyden huonommat puolet! Strateginen valinta Strategiset valinnat, niiden pitää sattua. Ei voi tehdä niin, että on kaikkea kaikille. Valintoja ovat esimerkiksi asiakaskunnat: toimimme näille asiakasryhmille, esimerkiksi venäläisille, tai sitten he eivät ole kohderyhmänä. Toinen valinta on esimerkiksi, että jokainen asiakas kokee oikein lämpimän vastaanoton tai sitten ei tavata asiakkaita näin, vaan hoidetaan avaimet käteen. Esimerkiksi nyt en vuoteen mieti sitä, miten minut löytää esimerkiksi googlesta, palaan siihen vuoden kuluttua ja keskityn nykyisiin asiakkaisiin. Esimerkiksi viemme asiakkaat joulukirkkoon, tämäkin on strateginen valinta. Toiminta-ajatuksesta kohti tulevaisuuden kuvaa muodostuu polku, jota pitkin tulee kulkea ja sivuilla on kaaret. Strateginen johtaminen on uusien valintojen tekemistä, kun on itse kartalla. Arvot ovat reimareita, jotka ohjaavat sinun ja yrityksen valintaa. Näissä et anna periksi. Näiden varaan muodostetaan pelisääntöjä. Muuten ei voi mihinkään luottaa, jos ei perusarvoihin voi luottaa. Mietitään mitkä ovat yrityksen arvot, jotka määrittelevät toimintaa. Aiemmassa työssä olin tyytyväinen näihin: asiakashyöty, kannattava kasvu ja tuloksellisuus. Totta vain on, että mikään yritys ei kestä sitä, jos toiminta ei ole kannattavaa. Kirjoittakaa 3-5 arvoa. Yhden arvon on liityttävä tuloksellisuuteen ja asiakaskohtaamiseen. Ei kannata merkitä pelkästään kannattavuutta, koska se yleistää liikaa. Oikea hinta- laatusuhde ja asiakkaat, joka kausi jotain uutta ja vain motivoitunutta henkilökuntaa. Kannattavuus, luotettavuus, joustavuus, matka on elämys. Aitous, kannattavuus, elämyksellisyys, ystävällisyys, kauneus Turvallisuus, vastuullisuus, rehellisyys, huvia ja hyötyjä asiakkaille ja henkilöstölle, tuottavuus Aitous, kannattavuus, siisteys, luonnollisuus, ystävällisyys, luotettavuus, elämyksellisyys ja perinteet kunniaan. Balanced Scorecard (BSC) tasapainotettu mittaristo Strateginen ajattelu on muutosjohtamista. BSC:n avulla muutetaan strategia käytännön mitattaviksi tavoitteiksi ja luodaan yhteistä näkemystä. Tätä on helppo käyttää myös ryhmätyönä henkilökunnalle, jotka kirjoittavat ylös asioita. Talousmittareiden rinnalle tarvitaan myös muita näkökulmia.

8 7 BSC:n ideana on, että katsotaan kaikkia eri neljää, henkilöstö-, talous- ja menestyminen, asiakas- ja prosessinäkökulmaa samalla ja strategian toteutumista seurataan näin tasapainoisesti. Usein vaarana on ollut että katsotaan liikaa vain yhtä näkökulmaa. Ajattelussa tärkein kohta on, että lähdetään liikkeelle visiosta. Työpajoissa aletaan piirtää eri näkökulmista nuolia. Ongelmana on, jos suhteet eivät pidä paikkaansa. Iida vastasi kysymykseen, miksi linnut osaavat lentää, että sen takia koska ne ovat syntyneet lentämään. Opettaja sanoi, ei, vaan koska ne ovat virtaviivaisia ja niillä ontot luut. Tämähän väärin. Tarkastellaan tätä BSC:n kautta ja toteumana on, että vanhat naiset eivät lennä. Yksi tärkeimpiä asioita BSC:n onnistumisessa on tehdä se ikkunallisessa huoneessa ja katsoa etteivät mummot lennä! Näissä asioissa on onnistuttava, jotta visio on totta. Ongelmana on ollut että ihmiset kirjoittavat mitä sattuvat näihin, asioiden on oltava totta, jotta visiossa onnistutaan. Tärkeintä ei ole se, että on lukumittarit. Syy-seuraus suhteen ymmärtäminen on tässä erittäin tärkeää! Tästä seuraa se, että tiedetään, missä onnistutaan. Syy- ja seuraussuhteet tulevat selvästi esiin.

9 Riihimäen Taidemuseo 2. luentopäivä Tervetulotoivotusten jälkeen Kalle Michelsen johdatteli päivän teemaan yrityksen johtaminen ja johtajuus Millainen johtaja olet? Mitä johtajuus on tänä päivänä? Johtajan ominaisuudet ja osaamiset, johtaja organisaation strategisena osana. Minkälaisia johtajia olette? Tehdään aluksi henkilökemiavärianalyysi. Paikalla olijoista yksi arvioi itsensä punaiseksi, kaksi siniseksi, kolme keltaiseksi sekä yksi puna-siniseksi. Neljä tyyliä neljä väriä - Arvostelukykyä, suoruutta loukkaamatta toista - Luotettavuutta (aitoa läsnäoloa) - Suunnitelmallisuutta - Tavoitteellisuutta - Henkisyyttä Sinistä ärsyttää: - hyökkäävyys, tilanteen dominointi - kierous, epärehellisyys - hätäisyys, hössötys, turha leukojen loksotus - vastuuntunnottomuus, itsekkyys - pinnallisuus, kesken jääneet asiat Punainen tyyppi + Johtaja + Innoittaja + Vetojuhta - Jyrääjä - Pomottaja - Äkkiväärä - Tyranni Punainen arvostaa: - rehellisyyttä ja luotettavuutta (sopimukset pitävät) - sujuvaa järjestelmällisyyttä - uudistushalua, oma-aloitteisuutta - energisyyttä, tekemistä eikä jahkailua - oikeudenmukaisuutta Sininen tyyppi + Ajattelija + Tyylikäs siniverinen + Täydellinen ihminen + Herra Harkinta - Hiljainen Hissukka - Besserwisser - Ujo - Ahdistunut Sininen arvostaa: - Asiallista keskustelutaitoa, yhteistyökykyä Punaista ärsyttää: - turha pohtiminen, jaarittelu, päättämättömyys - ahneus, itsekkyys - velttous, kaavoihin juuttuminen - pessimismi, huumorintajuttomuus - särmättömyys Keltainen tyyppi + Esiintyjä + PR-ihminen + Sovittelija + Auttaja - Touhu - Hössö - Kevytkenkäinen sulosuu Keltainen arvostaa:

10 9 - Empaattisuutta, ystävällisyyttä, inhimillisyyttä - Avarakatseisuutta, erilaisuuden hyväksyntää - Luontevuutta, spontaaniutta - Luovuutta, mielikuvitusta, dramatiikan tajua - Luotettavuutta (=kokemusten jakamista) Keltaista ärsyttää: - teeskentely, teennäisyys, mielistely - niuhottaminen, komenteleminen - velttous, saamattomuus, uusavuttomuus - välinpitämättömyys - omanedun tavoittelu Vihreä tyyppi + Diplomaatti + Kuuntelija + Äiti + Hyvä Henki - Nynny - Saamaton Löysäilijä - Hälläväliä-tyyppi Vihreä arvostaa: - avoimuutta, rehellisyyttä - myönteisyyttä, huumorintajua - luotettavuutta (vakaata vastuuntuntoa) - tasa-arvoisuutta, loukkaamattomuutta - asiallisuutta, aitoutta Vihreää ärsyttää: - jyrääminen, toisen hyväksikäyttö - ylimielisyys, kaikkitietävät päällepäsmärit - epäoikeudenmukaisuus, epärehellisyys - liika uteliaisuus, hössötys, keskeyttäminen - leimaaminen, kuppikunnat Kysymys on, kuinka toiset näkevät sinut? Piirteitä, joita nähdään ja miksi jotkin asiat voi töksähtää. Itseään voi pitää innostavana ja energisenä, kun taas toiset kuvaavat jyräävänä. Havainnollistavaa oli aiemmassa tilaisuudessa, kun sinisiltä kysyttiin, he vetäytyivät hieman taaksepäin ja harkitsivat. Keltaiset nojautuivat eteenpäin. Hämeessä ollaan yleisesti aika paljon analyyttisiä ja nukutaan yön yli. Yleisesti sanoen punainen sanoo suorasti. Keltaisella on enemmän tunnetta mukana. Jos katsotaan perusyritystä, niin punaisia pidetty perinteisimmin perusjohtajan kuvana. He johtavat joukkoja aina edestä. Kari Jalonen johti 2 minuuttia peliä edestä ja oli muuten taustalla ja kaikki toimi. Siniset johtavat takaa, eivät ota sinällänsä huomiota. Sinisillä usein ovi on kiinni. Harkinnan paikka, kun koputtaa sisään. Hyväntahtoisuus on ns. ruotsalainen johtamistyyli. Jalkapallon MM-kisoissa Ruotsin joukkueessa kaksi päävalmentajaa olivat sulassa sovussa. Yleensä jalkapallossa on ollut punaisia. Silloin kun vedän koulutusta, on hieman erilainen rooli kuin silloin, kun olen toimistolla. Näistä muokkautuu ihmisten tapa toimia. Samanväristen ihmisten on helppo toimia keskenään. Kaikissa johtamisväreissä on hyviä puolia. Punainen johtaja on ennen kaikkea perinteinen johtaja. On kuin ns. liima projekteissa. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mutta kun selvittiin, niin olipas kivaa. Perusprojektit eivät kauhean kiinnostavia punaisille. Punainen voi väsyä omaan juttuun, tämä on nähty. Jos lähtee pois, niin silloin voi lojaalijoukko kääntyä toisiaan vastaan. Paavo Lipponen on punainen. On oikeasti eri tyylisiä johtamistapoja, ei aina punaista, on myös kollektiivisempia johtamistapoja!

11 10 Eikö ole hyvä että sitten lähtee. Tämä on oikeasti tärkeä kysymys. Pitääkö pomon kirota vasta kotona, voiko pomo olla hullu, aikuisuuden myytti? Pomo käyttäytyi välillä kuin hullu ja huusi. Minusta hän on paras pomo joka on ollut. Keltainen on neuvotteleva johtamistyyli. Esiintyjä. Työpaikoissa vallitsee yleensä hyvä henki. Huonoina aikoina voi olla haasteellisempi toimia. Suurin ongelma keltaisilla on, siinä jos hierarkia on kadotettu, kun tulee ongelmia. Kuinka moni haluaa johtaa? Osa käsiä nousee. Paras tulos on usein tullut siten, kun on pieni johtotiimi yhdessä. Punasiniset kokevat johtamisen hyvin vastuullisena asiana. Mietintä, että ymmärtää itsestään ja sitten ajattelee alaisten luonteenpiirteitä ja näin on sitten hyvä sovittaa toiminta yhteen! Johtaminen, päätöksenteko on suunniteltua, tehtyä ja toteutettua. Johtamisessa tulee käyttää kaikkia väriinstrumentteja, joustavuus tässä erittäin tärkeää! Kaikessa johtamisessa on valta, mikä ihmiset saa pysymään johtamisessa. Miettikää johtajana työntekijöiden väripalettia, kuinka johtaa. Johtaminen on asiakasrajapinnassa haastavaa. Voiko johtaja avoimesti suuttua? Ei voi ainakaan kuljetusalalla. Firman pitää olla dynaaminen ja mennä eteenpäin, eikä niin kovin paljoa keskittyä ja vatvoa vanhoja onnistumattomia asioita! Kun erilaiset tyypit kohtaavat mikä neuvoksi? Neljä tavoitetta - Kuinka haluat itseäsi kohdeltavan 1. Kuulluksi tuleminen 2. Kunnioitus 3. Voimavarojen tukeminen, 4. Tahto yhteistyöhön Strategia Miten päästään kohta A:sta B:hen. Vastuu työn tuloksista on johtajalla. Ei toimi niin, että haukutaan tunareita, loppupeleissä pomo kantaa vastuun. Usein sitten johtaja lähtee, jalkapallojoukkueessa harvemmin vaihdetaan nopeasti pelaajia. Usein valmentajat lähtevät. Joku järjestely yrittäjänä, että pystytään tekemään rotaatioita, jos tulee mitenkään jokin hetki, hyvä irtautua hetkeksi. Jos on samantyyppisiä yrityksiä, on pohdinnan arvoinen kysymys voiko tehdä yhteistyötä!

12 11 Strategista johtamista käytetään voimavarana juuri näiden tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi. Pitääkö yrityksen kasvaa? Jos firma ei kasva, niin se supistuu. Sen ymmärrän, että pitää uudistua. Uudistuminen ja kasvu ovat dynaamista kummatkin. Kasvussa siirrät voimavaroja toisen ryhmään joka kasvaa, strateginen ajattelurakenne. Kasvu ei välttämättä ole numerollista. On myös dynaamista ja henkistä kasvua. Onko paletti oikeassa tasapainossa. Kannattaako juuri tätä tehdä. Visio on tärkeä, tehdäänkö tätä. Prosessiarkkitehtuuri, prosessikaavion tekeminen, kuka vastaa mistäkin. Joku vastaa kaikesta, pitääkö jakaa vastuuta, jotta visio toteutuu. Ihan oikeasti onko visio semmoinen, että juuri yksi ihminen pystyy tämän hoitamaan! Pienissä yrityksissä toimitusjohtaja vastaa. Tarkoitan myös ulkoistamista. Kuinka paljon on totuttu tekemään näin, että tämä on juttuni, oletko juuri tähän oikea henkilö. Niin, en ole ehtinyt kouluttamaan. Tehtiin jotain ja firma oli ihan sekaisin. Pienissä yrityksissä ongelma, kun resurssit ovat niin pieniä. Ongelma on jo sairaustapaus. Pienyritysten keskeinen verkottuminen. Kuka on firman avainhenkilö, yleensä nyt itse. Tämä on riski numero yksi. Jos ajatellaan että firma kasvaa. Teidän liikevaihdot ei ole niin pieniä. Saataisiinko kasvua, kun avainhenkilölle vapautuisi aikaa toteuttaa visiota! Ei tehdä pelkästään itse, yritetään tehdä myös muita ratkaisuja! Te tiedätte, kuinka homma toimii, energiaa siihen! Jos ajattelee, että kuinka verkottua, hyvin tärkeää on löytää kunnon verkostokumppanit. Kuinka visio onnistuisi. Kaikkien pitää olla mukana jutussa. Voidaan tehdä niin että kokeillaan ja pilotoidaan, impulsseja, ei niin, että vain annetaan mennä. Avainhenkilöiden tärkeys. Oikeasti operatiivinen selkeys, kuinka johdetaan, muuten strategialla ei tee mitään. Ei kannata kirjata visiota, mitä ei itse ymmärrä. Mikä on ihmisten kyky ymmärtää visiota? Hyvä menetelmä on käydä keskusteluja yhdessä, ihan oikeasti miltä asiat näyttävät. Esim. kaikki kuskit paikalle ja oikeasti miltä tämä firma näyttää, jokainen kertoo. Ei lähdetä oikeasti pois ennen kuin tehty. Tai ota sitten yksi luottokuski mukaan, jos ei muiden kanssa ihan liian vaikeaa. Avainryhmä alkaa puristamaan asioita, juna alkaa muodostumaan ja kulkea eteenpäin. Sitouttaminen strategiassa on hyvin tärkeää. Tätä kautta rakentuvat kehitysohjelmat, mihin laitetaan paukkuja. Uusi bussi, eri asiakkaat, näin se lähtee menemään eteenpäin. Tulee keskustella yhdessä, mikä vaihtoehdoista valitaan. Kun ei ole henkilökuntaa, tärkeimmät yhteistyökumppanit mukaan.

13 12 ARVO Aitous - muille Tulee oikeasti avata muille, mitä se oikeasti tarkoittaa, ei vain hienoja sanoja! Ajatellaan, mitä se oikeasti on. Turvallisuus Tuotatte jännitystä turvallisesti. Jännitys voi olla prosessi, joka tuotetaan turvallisesti. Ulkoasuna on turvallisuus, jännitys on sisältö. Strategisen ajattelun ydin on että asiakkaan valinta kohdistuu teihin. Tämä polku kannattaa käydä läpi. Miettikää prosessi dynaamisena. Esimerkiksi Jorma Alahuhta, uskomaton kyky ottaa tietoa vastaa. Ego ei korostu yhtään. Kuunteleminen on yksinkertaisin ja helpoin tapa ottaa tietoa vastaan! Suurimmalla osalla täällä on pitkä ja vankka kokemus yrittäjänä toimimisesta. Uskaltakaa myös yllättää itsenne! Johtamisessa analyyttisyys on hyvä taito. Tunnehallinta, mitä teette jos alainen ei tee mitä sanotte? Kysyn syyn. Mitä jos bussikuski sanoo ettei aja? Se on työssä kieltäytyminen, seuraamusmenettely, syyn selvitys, Jos vaikeampi tapaus, niin katsotaan kuinka eteenpäin. Kokonaisuus, siinä että johtaja rakentaa lojaliteettia tai ei. Kun tekee itse kaiken, niin helposti polttaa itsensä loppuun, jos muut ei tee töitä. Ammatillinen minä, perustuu rajoihin ja erilaisuuteen. Johtajana olemisesta osa tykkää, osa ei. Joka tapauksessa pitää osata toimia yhdessä eli samaistuminen yhteisyyteen on tärkeää!

14 13 Omat kuppikumppanit, on naiivia luulla että on aina oikeudenmukaisuutta. Kuppikunnissa voidaan puhua mitä vain. Avoimuus, usein alaiset eivät tiedä mihin päätökset perustuvat. Pyrkikää oikeudenmukaiseen lähtökohtaan. Toisin päin miten sitoutetaan henkilökunta. Johtaja joutuu miettimään ja ottamaan puskurin itselleen, työntekijöitä ei kannata kaikella kuormittaa. Olen hirveän huono byrokratiassa, mutta sen olen oppinut, että laitan asiat paperille. Myös keskusteluista tehdään muistiot. Suomessa saatetaan luulla, että on byrokraattisuutta, eikö luoteta toisiin. Johtaminen tiivistyy vuorovaikutuksen ylläpitämiseen.

15 14 Työpajapäivät Sajaniemen kyläkoululla Keskiviikko Jyri Tengman (MotoJysky) Esa Vienamo (Taidekeskus Kettuki) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Mirja Borgström (Tamora Oy) Tomi Enäjärvi (Oiva) Torstai Pasi Tarkkala (Lin-Car Oy) Esa Vienamo (Kettuki) Pirjo Hakala (Lin-Car Oy) Anne Malin (Sajaniemeläiset ry) Mirja Borgström (Tamora Oy) Jarmo Kalpala (Kalpalinna) Tomi Enäjärvi (Oiva) Laura Leskinen (Oiva)

16 Sajaniemi 1. työpajapäivä Aamu alkoi aamukahvituksen ja kitaransoittoesityksen kera. Anne Malin kertoi Sajaniemen kyläkoulun historiasta ja tulevaisuuden suunnitelmista ja yritystoiminnasta. Mirja Borgström aloitti toisen ydinteeman ensimmäisen työpajapäivän. Päivän aikana jatkettiin strategian rakentamista ja kierrosten lisäämistä oman jokapäiväisen työn parantamiseksi. Yli 50 prosenttia johtamisesta tulee siitä, kuinka itse toimit. Oma esimerkki on vaikuttavin johtamismenetelmä. Mennään eteenpäin ja korostetaan omia erottautumisia ja omia vahvuuksia. Koko Laitilan pitäjä voisi lähteä tästäkin kehittymään eteenpäin. Kuten Ranskassa Champangen alue, eri pitäjät. Miettikää mitä voisi olla suhteessa omaan toimintaan. Tästä tuli mieleen, että Iittalan lasi on jo tämän hyödyntänyt. Esimerkki on alustuksena sille, että erottumisella ja omien vahvuuksien hyödyntämisellä menestys saavutetaan omassa yritystoiminnassa. Lähdetään rakentamaan yrityksen strategiakarttaa. Elämän iloa on hyvä slogan, mutta ei kerro sen enempää, tällä ei erotuta muista.

17 16 seikkailuja ym. Huvia ja hyötyä, muutoksia elämään. Vauhtia ja turvallisia tilanteita. Hyvä, lähestyy keihäänkärkeä. Voisiko olla muitakin asiakkaita? Taksi- ja bussikuljetukset Lopen seudulla. Turvallisesti aikataulussa paikasta toiseen. Aikuisille, lapsille, kaikille ympäri vuorokauden. Tarkastellaan tähän brändinäkökulmaa. Ensiksi kun lähdetään liikkeelle, niin kannattaa miettiä mitä, kenelle ja miksi, sekä ajatella vielä tarkemmin, mitä se käytännössä oikeasti tarkoittaa omaan yrityksen toimintaan. Miten asiakassegmentit, tärkeä miettiä miksi asiakkaat tulevat? Kyllä, on vielä edellytykset kaikille, nuorisoa ym. Kulttuuri ja hyvinvointipalveluja, varsinkin kyläläisiä käy paljon ja tehdään toimiva kokonaisuus toiminnassa. Käsityö- ja elämyspalveluja lisää. Endurosafarit, lajin harrastajat, koulutus. Yritysryhmille, jotka haluavat elämystä ja Kun ihminen ostaa arvostetun tuotteen, niin hän ostaa samalla arvostusta. Brändin ei tarvitse olla tuote, se voi olla myös aineetonta. Usko siihen, että brändissä on ekstraa ja näin siitä voidaan saada korkeampi hinta kuin toisista tuotteista. Tuottaja vaikuttaa brändiin

18 17 systemaattisten tekojen kautta, mutta ei itse päätä onko tuote brändi. Asiakas päättää sen ajan kuluessa. Olla vahva omalla alueella, taloudellisesti ja laajentua, henkilöstön ja henkilöstön kultakimpaleiden arvostaminen. Ansaintamekanismi, brändin rakennus ja laajeneminen, eri sesonkiluonteisuuden kasvu, alihankintatyö oikein hyvin mallissa. Itsenäisiä yrittäjiä. Ympärivuotinen kannattava toiminta. Monipuolinen, helppo saavutettavuus. Merkittävä historia alalla, edelläkävijä. Toiminnassa on vahva talous, verkostot ja volyymit. Kansainvälisten asiakkaiden kasvu kohdemaista on hyvin kiinnostavaa ja kantaasiakkuuksien lisääntyminen. Laatu siinä mitä tekee, aitouskin voi riittää. Brändin rakennus ei välttämättä ole suuri rahallinen panostus. Tavoite tulee olla koko ajan mielessä ja laadun tulee pysyä koko tuotantoketjun ajan tavoitteen mukaisena. Ihminen syntyy kulttuuriin. Se, mitä on päähän istutettu ja miten vanhemmat kasvattavat. Koti, uskonto ja isänmaa - ajattelu on Suomessa hyvin vahva, vaikka

19 18 olisi ateisti. Yrityksillä arvoja voi olla esimerkiksi, millä tavoin yritys arvostaa henkilökuntaa. Miten tuotetta valmistetaan oikein, panostetaanko korkeaan laatuun vaan keskitytäänkö volyymiin. Kaikille kannattavuus on hyvä kirjata ylös arvoihin! Luulen, että verkostoitumissuunnitelmia syntyy jokaisessa ryhmässä. Kun tavataan Oivassa väliajoin, voi myös vähitellen kokeilla hyviä ideoita yhdessä. Tunnetteko asiakkaanne, tuleeko asiakkailta oikeasti rahaa, ovatko asiakassegmentit kunnossa. Kun määritätte, ketä haluatte, niin helpompaa ja sitten mitä tuotteistatte. Markkinointiin voi sysätä loputtomasti rahaa ilman sen suurempia tuloksia. Henkilökunta ja asiakkaat ovat teidän sensoreitanne. Heiltä saa ilmaisen tiedon. Kysy heti, mikä mätti yksilöidymmin, vielä parempi jos saat henkilökunnan rohkaistua tähän hyvin.

20 Sajaniemen kyläkoulu 2. työpajapäivä Toinen päivä aloitettiin käyttäjäkokemusta tehden. Mirja kertoi toisen työpajapäivän sisällöstä, Balanced Scorecard tuloskortin laadinnasta sekä tavoitteista. Tavoite, oma tähti, tulee olla kirkkaana mielessä. Tekojen kautta saavutamme tavoitteet. Lähdetään omasta tähdestämme liikkeelle. Tämä ei ole liian helppoa eikä haastavaa. Taitava johtaja näkee, kuka on kyvykäs missäkin työtehtävässä ja säätää tehtäviä sen mukaan. Palavereja voi olla hyvä pitää tietyin ajanjaksoin myös alihankkijoiden kanssa. Henkilökunnan on hyvä tietää, että on hyviä suunnitelmia kolmen vuoden päähän. Työ on vuorovaikutteista ja edistää mielekkyyttä. Silloin tuntee, että on hienoa, kun on yrityksessä, jota on hyvä esitellä. Minkälaisen henkilökunnan haluatte teillä olevan kolmen vuoden aikana? Henkilökunnan määrä on pieni. Ammattitaitoinen ja yhteistyökyvykäs, Voi hyvin ja luo hyvinvointia sekä toteuttaa työt hienosti. Ammattitaitoinen ja motivoitunut. Terveydellisyys näkökulma, ei esimerkiksi tupakointia. Toivottavasti on samoja ihmisiä, pitäisi kehittää näkemyksiä ja huolehtia asiakkaista vielä enemmän. Henkilöstön uusien asiakkaiden hallinta, isoin työ tehdään ensimmäisessä kontaktissa. Innostunut, oma-aloitteinen ja osaava. Näen, että rakentuu eri-ikäisistä ihmisistä. Ammattitaitoinen monelta alalta.

21 20 Motivoituneita nuoria, joita kutsutaan erikseen töihin ja tulevat kun sopii hyvin. Itseohjautuvia, mihin kannustetaan. Onko tavoitetila vai ollaanko siellä? Ollaan lähestulkoon, runko olemassa. Voisi olla raskaskin järjestelmä, kun tulee uusia ihmisiä, sesonkiala mahdollistaa, meillä hyvin vahvistunut toimintamalli. Kuinka motivoidaan? Tullaan mielellään, ratkaisevaa että tarpeeksi paljon henkilökuntaa. Molemminpuolinen joustavuus. Pyrin joustavuuteen. Järjestöjen rooli sanelee paljon alalla. On sidottava henkilökunta töihin. Tavallaan koulutetaan myös alalle ihmisiä. Rekrytointi, kun siinä onnistuu on kuin rahaa laitetaan pankkiin, hyvin tärkeää. Suosittelen koeaikasopimusta myös alihankkijoille! Ammattitaito ja osaaminen. Miten pidetään tätä yllä. Palaute, vuorovaikutus, palkitseminen, luottamus, delegointi, yhteinen kuva. Henkilökunta tuo ison plussan tai pitkän miinuksen! Näissä yleensä riittävät resurssit, hyvät verkostot ja kattavuus. Mittarit mistä tiedämme onnistuneemme Henkilö jolle soittaa, motivoitunut tulemaan Yrittäjät, jotka kannattavat ja valmiit panostamaan. Ammattitaito pitää motivoituneena Vastuuhenkilö Itse, päällikkö, itsenäiset yrittäjät Miten lähdette liikkeelle ennen kauden alkua. Monet tulevat kuin muuttolinnut. Kannustan ja kasvatan. Välittävä tapa toimia. Palkitsen heti, luontevia asioita, ateria ym. Mikä tuntuu silloin sopivalta ja hyvältä tavalta. Kehuminen äärimmäisen tärkeää, myös niin että muutkin kuulee ja puhutaan asiaa. Negatiiviset asiat on kaksistaan puhuttava. Virheistä voi käydä nimettömänä yhteisesti läpi. Palkitsemisessa on hirveän tärkeää huomioiminen. Tämä on tärkeämpää kuin pienet summat. Palkitsemiseen on hyvä myös esimerkiksi yhteiset palkintomatkat. Yhteiskunta muuttuu koko ajan ja nopeasti, vanhat teesit eivät toimi. Viestinnän sara on tavattoman vaikeaa, vaikka sanot yhdelle samalla tavalla kuin toiselle, niin ei välttämättä ymmärretä samalla tavalla. USO - Uuden Sukupolven Organisaatio ja johtaminen Minkälainen on uusi sukupolvi? 80- ja 90-luvulla syntyneet henkilöt, jota voi kutsutaan myös Y-sukupolveksi : Omaavat itsetuntoa ja uskoa osaamiseensa Kyseenalaistavat Arvostavat eettisyyttä ja moraalia johtamisessa ja muissa toimissa Kannattavat luovaa ja inspiroivaa johtajuutta Ajattelevat ja toimivat globaalisti Valmiita vastaanottamaan palautetta ja ohjausta Kestävät entistä enemmän epävarmuutta ja riskialttiutta Nuoret tietävät, että osaavat paljon ja omaksuvat nopeasti. Arvovalta-asiat ovat muuta kuin mihin on totuttu. Asioita otetaan selvää netistä ja pomolta kysytään helposti. Huomattavasti valmiimpia ottamaan palautetta, kuin on ennen tehty. USO-viestintä

22 21 Kaksi- ja monisuuntaista sekä vuorovaikutteista Avointa, läpinäkyvää Nopeaa viestintää ja myös reaaliaikaista mm. netin kautta Nopeita päätöksiä Vuorovaikutus on nopeaa, avointa, läpinäkyvää. Eivät panttaa tietoa johtamisen välineenä, kuten ennen. Tietävät, että tieto löytyy jostain. Arvostavat nopeita päätöksiä ja suoraa viestintää. Aistivat helpommin jos esim. ajan bluffausta. Negatiivinen palaute käydään läpi kahden kesken. Ovat tervejärkisiä, valitsevat itselleen tärkeitä asioita, eivät samalla tavalla oravanpyörässä kuin ennen. USO-arvostus Ihmisten tukeminen ja välittäminen Oppimisen tukeminen ja arvostus Joustavuus ja monipuolisuus Johtamisen perustuminen rehellisyyteen Elämäntavoissa korostuu: Mutkattomuus ja yksinkertaisuus Hidas elämä Halu elää oman arvomaailman mukaisesti Halu tiedostaa oma paikka yhteisössä Oivan kautta on hyvä tapa kehittyä. Teidän on hyvä itse lähteä kartoittamaan ja yhteistyökumppanien kautta rakentamaan tuotetta. Katto-organisaatiot eivät rakenna tuotteita yrityksille täysin valmiiksi. Sijainti täällä on niin mainio. Helsinki Tampere ym. Halpalennotkin tulevat nykyään Tampereelle. Segmentointi-markkinointijälkimarkkinointi. Reklamaatioiden hoito, etupäässä ei voi ohittaa, sieltä kehitystä, lukuun ottamatta jotkut reklamoijat. Jälkimarkkinoinnissa hyvä lähettää kiitos nopeasti.

23 22 Eurolasit silmillä. Tavoite 3 5 vuoden sisälle, onko budjetointi kohdallaan, useiden tuotteiden seuranta tähän, kustannuksiin pitää myös laskea oma kohtuullinen kuukausipalkka. Tämä on tietysti eri asia jos toiminta on ihan harrastus. Pitää olla varasuunnitelma, jos esimerkiksi itse on puoli vuotta poissa, muuten firmalla tulee olemaan hyvin vaikeaa. Budjetoinnista lähtee, seurata pitää koko ajan. Prosessi on jatkuvien yhteenliittyvien toimintojen sarja tuloksen aikaansaamiseksi. Suunnittelu, toteutus, seuranta, kehittäminen, suunnittelu, toteutus Markkinoinnin 4 p:tä ovat aika keskeisiä prosesseissa. Näistä voi kehittää omat prosessit. Valitkaa kärkiprosessit, jotka ovat tämän hetken tärkeimmät. Pienissä yrityksissä ei voi heti tehdä kaikkea. Vastuuhenkilön nimeäminen on tärkeää. Jos jättää määrittelemättä kuka tekee, ja milloin, niin asia jää usein ilmapalloksi leijumaan. Kun teette kirjanpitoa, on hyvä eritellä eri toiminnat. Hankkikaa hyvä kirjanpitäjä, jolta ohjeistus, hyvästä kirjanpidosta kannattaa maksaa.

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Ensimmäinen ydinkokonaisuus Kertomuksen laatija Tomi Enäjärvi 1 Hyvä OIVAlainen OIVA Matkailuyrittäjien koulutusohjelman ensimmäinen viiden päivän kestoinen

Lisätiedot

Yrityksen johtaminen

Yrityksen johtaminen 1 2. Ydinkokonaisuus Yrityksen johtaminen Kertomuksen laatija Mari Noromies 2 LUENTOPÄIVÄT 30.-31.3.2011 Eerikkilän Urheiluopisto, Tammela Osallistujat keskiviikkona 30.3.2011 Anne Pentikäinen (Myllykylän

Lisätiedot

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen. Kertomus ensimmäisestä ydinkokonaisuudesta. Kertomuksen laatija: Laura Leskinen

Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen. Kertomus ensimmäisestä ydinkokonaisuudesta. Kertomuksen laatija: Laura Leskinen Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen Kertomus ensimmäisestä ydinkokonaisuudesta Kertomuksen laatija: Laura Leskinen Yrityskohtaistaminen ja johdanto koulutukseen OIVA - Matkailuyrittäjien koulutusohjelman

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri Tertin kartano 6. kesäkuuta 2014 Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut tarpeeseen varmistaa ammattitaitoista

Lisätiedot

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti

Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti Riku Santti Kotiremontin ostajan 7 askelta Ostajaksi + Ostamisen resepti pikaopas Lue tästä oppaasta, miten remontin Ostajaksi opitaan ja mitkä ovat remontin ostamisen vaiheet. Jos ei osaa tehdä, voiko

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

Tuotekehitys Kertomus kolmannesta ydinkokonaisuudesta

Tuotekehitys Kertomus kolmannesta ydinkokonaisuudesta Tuotekehitys Kertomus kolmannesta ydinkokonaisuudesta Kertomuksen laatija: Laura Leskinen Tuotekehitys - Kannattavasti prosessina OIVA - Matkailuyrittäjien koulutusohjelman kolmannen ydinkokonaisuuden

Lisätiedot

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta Sisältö 3 Aluksi 4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä 5 Omistajuus Pohdittavaa omistajuudesta ja pääomahuollosta 10 Asiakas on tärkein Kysymyksiä asiakkaista ja asiakkuuksista 16 Prosessiajattelu

Lisätiedot

TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW

TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti Pekka Lampelto Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys

Lisätiedot

Tuotekehitys Kertomus kolmannesta ydinkokonaisuudesta

Tuotekehitys Kertomus kolmannesta ydinkokonaisuudesta Tuotekehitys Kertomus kolmannesta ydinkokonaisuudesta Kertomuksen laatija: Laura Leskinen Tuotekehitys - Kannattavasti prosessina OIVA - Matkailuyrittäjien koulutusohjelman kolmannen ydinkokonaisuuden

Lisätiedot

Tilitoimistotyo n vetovoima

Tilitoimistotyo n vetovoima Tilitoimistotyo n vetovoima Innovaatioleiri 22.-23.1.2014 Hartola, Linna Hotelli HS-Yrityspalvelut ja Lahden Tilikeskus Maailman muutoksissa uusi tilitoimistotyö Toisen asteen koulutusjärjestelmä on rakentunut

Lisätiedot

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hevosyritys huippukuntoon (2010 2013) Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN!

uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN! uusivaltion työelämän kehittämislehti No 03 2013 Sinä olet ihminen ROHKEUTTA JA ELINVOIMAA PELIIN! 03 UUSI-KAIKU 03 Pääkirjoitus 04 Valtio on hyvä työpaikka 8 Ajankohtaista 11 Ministeri Paula Risikko Nyt

Lisätiedot

Sparraava esimies. motivoida nuoria työssä?

Sparraava esimies. motivoida nuoria työssä? Sparraava esimies Kuinka motivoida nuoria työssä? Pamfletti pohjautuu T-Median ja TATin tekemien tutkimusten tuloksiin (Nuoret ja johtaminen, Työnantajakuva). Teesien koostaminen: Maria Vesanen, Päivi

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Verkosto on kaiken A ja O

Verkosto on kaiken A ja O Veli-Matti Toivonen Verkosto on kaiken A ja O Hyvin onnistuvan isännöintityön mallitus Kiinko on yhteisnimi Kiinteistöalan Koulutussäätiölle ja Kiinteistöalan Koulutuskeskus Oy:lle. Kiinko tarjoaa lisä-

Lisätiedot

Monkey Business liiketoimintasuunnitelma

Monkey Business liiketoimintasuunnitelma Monkey Business liiketoimintasuunnitelma Hugo Miskala Tatu Tuohimetsä Opinnäytetyö Huhtikuu 2009 1 SISÄLTÖ 1 VASTAISKU RIISTOKAPITALISMILLE...5 2 OPINNÄYTETYÖN LUOTETTAVUUS...6 2.1 Validiteetti...6 2.2

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle Pia Piltz, Raita Särkkä 12.3.2015 Tiivistelmä Päiväys 12.3.2015 Tekijä(t) Pia Piltz, Raita Särkkä Koulutusohjelma Liiketalous Raportin/Opinnäytetyön

Lisätiedot

David Clutterbuck: uusia sävyjä johtamiseen. www.hrviesti.fi. Mustavalkoista ajattelua vastaan. 4/2013 Johtaminen Taltuta johtoryhmätaudit!

David Clutterbuck: uusia sävyjä johtamiseen. www.hrviesti.fi. Mustavalkoista ajattelua vastaan. 4/2013 Johtaminen Taltuta johtoryhmätaudit! 4/2013 Johtaminen Taltuta johtoryhmätaudit! Koulutus Kiire jyrää oppimisen Työ & hyvinvointi Työntekijöille elvyttävää tilaa Mustavalkoista ajattelua vastaan www.hrviesti.fi HINTA 14,50 EUR David Clutterbuck:

Lisätiedot

YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti

YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti YTYäyksinyrittämiseen! -projekti Loppukyselyn palauteraportti Palaute kerätty projektiin osallistuneilta yrittäjiltäajalla 27.11. 15.12.2013 Palautetta antoi 26 / 26 yrittäjää, vastausprosentti 100% Koen,

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA?

MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? MITÄ TAPAHTUU HUOMENNA? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] VÄITEKIRJA-SARJA mitä tapahtuu huomenna? [ TYÖNANTAJUUDELLE ] KIRJOITTAJAT Maria Vesanen & Emma Varis KUVITUS JA TAITTO Lea-Maija Laitinen KUSTANTAJA Strateginen

Lisätiedot

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU T AMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI SISÄINEN VIESTINTÄ TYÖYHTEISÖSSÄ - kohti parempaa viestintää Päivi Pitkämäki Liiketalouden koulutusohjelma Joulukuu 2007 Työn ohjaaja: Riitta-Liisa

Lisätiedot

1. askel: Mitä minä haluan tehdä? 2. askel: Keitä tarvitsen kumppaneikseni? 3. askel Mikä on yhteinen hyötymme?

1. askel: Mitä minä haluan tehdä? 2. askel: Keitä tarvitsen kumppaneikseni? 3. askel Mikä on yhteinen hyötymme? Verkostona Kunnan kumppaniksi -Työkirja Alkusanat Verkoston luominen Verkoston kokoajan seitsemän askelta: 1. askel: Mitä minä haluan tehdä? 2. askel: Keitä tarvitsen kumppaneikseni? 3. askel Mikä on yhteinen

Lisätiedot

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki

Työelämätaidot Tarja Surakka & Tomi Rantamäki o s a a Miten toimit työmarkkinoilla tiedä Millaisessa maailmassa työyhteisöt toimivat Miten toimit osana työyhteisöä Miten työyhteisöt toimivat Miten toimit töissä Mikä sinulle on tärkeää Työelämätaidot

Lisätiedot

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN

KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Pirkanmaan ammattikorkeakoulun julkaisusarja C. Oppimateriaalit. Nro 6 KOKEMUKSIA TYÖYHTEISÖN KEHITTÄMISEEN Opas kouluttajalle karikkojen välttämiseksi Jouni Tuomi (toim.) TAMPERE 2005 PIRKANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Museoiden johtamis- ja

Museoiden johtamis- ja Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa Ulla Teräs, Eeva Teräsvirta Altistutaan asiakkaille! Museoiden johtamis- ja toimintamallit muutoksessa Keskustelunavaus Julkaisija:

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot