Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon TALOUSARVIO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon TALOUSARVIO"

Transkriptio

1 70 SIVISTYSKESKUS Toimintaperiaatteet Sivistyskeskus tarjoaa kaupungin asukkaille monipuolisia ja laadukkaita varhaiskasvatus-, opetus-, koulutus-, vapaan sivistystyön, vapaa-aika-, museo-, kulttuuri- ja kirjastopalveluita. Palveluita tarjotaan osaavan ja motivoituneen henkilökunnan kautta asiakaslähtöisesti. Palveluita ylläpidetään sekä kehitetään yhteistyössä muiden hallintokuntien, asukkaiden ja yhdistysten kanssa. Sivistyskeskus panostaa kaksikielisellä toiminnallaan lasten ja nuorten hyvinvointiin, elä- kansalaisuuden edistämiseen. Sivistyskeskukseen kuuluvat seuraavat vastuualueet: hallinto ja kehittäminen varhaiskasvatus koulutus lukio ja ammatillinen koulutus vapaa sivistystyö vapaa-aikatoimi kirjasto- ja kulttuuritoimi. Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) 2114 Sivistyskeskus TILINPÄÄTÖS Maksutuotot Tuet ja avustukset Vuokratuotot Muut toimintatuotot Toimintatuotot josta sisäiset Henkilöstökulut Palveluiden ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Muut toimintakulut Toimintakulut josta sisäiset josta sisäiset Poistot ja arvonalentumiset

2 71 Kaupunkistrategiasta ja toiminnan painopisteistä johdetut, kaupunginvaltuustoon nähden sitovat avaintavoitteet vuodelle 2015 ja toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi Sivistyskeskuksen toiminnan painopisteet: 1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen AVAINTAVOITE Luoda kuntalaisille mahdollisimman sujuva arki kestävä taloudellinen kehitys huomioiden. Sivistyskeskuksen palveluverkko on toimiva ja samalla taloudellinen. Mahdolliset muutokset keskuksen palveluverkkoon ja palveluiden järjestämiseen teh- Koulu- ja kirjastoverkon kehittämistoimenpiteiden toteuttaminen valtuuston tekemän Toimintojen jatkuva sisäinen minen ja muutostarpeisiin reagoiminen. Keskuksen johtaja, vastuualueiden päälliköt ja yksiköiden esimiehet. 2. Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kaupunkikuvan luominen AVAINTAVOITE pungista ja lisätä yhteisölli- ta yhteistyössä yhdistysten kanssa. Lakisääteisten palvelujen lisäksi tarjotaan pieniä ja suuria elämyksiä, joiden avulla kau- - Vastuualueiden päälliköt omien vastuualueidensa osalta. 3. Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta AVAINTAVOITE Avoin ja toimiva yhteistyö kaupungin keskusten välillä sekä avoin ja vuorovaikutuksellinen kanssa. - Keskuksen johtaja, vastuualueiden päälliköt ja yksiköiden esimiehet. - voitunut ja hyvinvoiva henkilökunta. tamista. paa ja uusia käytänteitä kaupungin sisällä. Monialainen, kuntalaisten hy- koko sivistyskeskuksessa ja perusturvakeskuksessa. Sivistyskeskuksen ja perusturvakeskuksen johtajat sekä sivistyksen ja perusturvan monialainen yhteistyöryhmä lapsille, nuorille ja lapsiperheille. 4. Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous AVAINTAVOITE Taloudenpidon suunnitelmallisuus ja seuranta. toteutuvat. Talousarvion toteuman seuranta ja ennusteiden laadinta, don toimenpiteet. Keskuksen johtaja, vastuualueiden päälliköt ja yksiköiden esimiehet. - lanteeseen. - toimintatapojen ja -mallien luominen.

3 72 Vuoden 2015 toiminta on edelleen haasteellista. Taloudellinen tilanne vaatii jatkuvaa tehostamista ja rakennemuutoksia, jotta talouden tasapainottaminen olisi mahdollista. Tasapainottaminen vaatii paljon hallinnollista työtä sekä hyvää muutosjohtamista. Vuonna 2015 sivistyskeskuksen sopeuttamistavoite on euroa. Seuraavat toimenpiteet huomioidaan, jotta sopeuttamistavoite saavutetaan: euroa varhaiskasvatuspäällikkö siirtyy eläkkeelle, työtehtävät järjestellään uudelleen viikonloppuhoito järjestetään yhdessä päiväkodissa lähtien koulujen ja lukioiden johtokuntien lakkauttaminen tuntikehysleikkaus, kevät määräaikaisten ja sijaisuuksien tarkastelu: sensomotorisen keskuksen toiminta lakkaa reuna-alueiden koulukuljetukset lopetetaan, syksy suomenkielisen koulukeskuksen rehtorijärjestelyt, syksy tuntikehyksen tarkastelu (vuosiluokat 7 9), syksy Lovisa Gymnasiumin rehtorijärjestely, syksy eläkkeelle siirtymiset kirjastotoimessa Yllä mainitut toimenpiteet vähentävät keskuksen toimintamenoja euroa. Kouluverkkoselvitys valmistui huhtikuussa Kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen mukaan sivistyskeskuksen tulee yhdessä sivistyslautakunnan kanssa laatia koulutoiminnan kokonaissuunnitelma vuoden 2015 aikana, johon tulee sisällyttää kouluinvestointien priorisointi sekä niiden aikataulutus. Selvityksestä tulee myös käydä ilmi mitkä ovat uusien koulujen toiminta- ja vaikutusalueet olemassa olevaan kouluverkkoon verrattuna. Tämän selvityksen perusteella valtuusto päättää sitten vuonna 2016 tulevasta kouluverkosta. Valtuusto ei ota kantaa kouluinvestointeihin vuoden 2015 talousarviokäsittelyn yhteydessä. Vastuualuetason avaintavoitteet, toimintasuunnitelmat sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta vuosille Vastuualueen nimi: Hallinto ja kehittäminen Vastuuhenkilö: sivistysjohtaja, taloussuunnittelija, suunnittelija Vastuualueen tehtävät Vastuualueen tehtävänä on tuottaa ja ylläpitää tasavertaisia ja kustannustehokkaasti toimivia sivistyspalveluja koko alueelle ja alueen asukkaille. Vastuualue huolehtii keskuksen yhteisistä talous- ja hallintotehtävistä. Toimintaa ohjaavat säädökset opetustoimesta, opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta, hankintatoimesta ja hallintomenettelystä. Vastuualue hoitaa lisäksi oppilaskuljetusten hallinnoinnin ja koordinoinnin.

4 73 Vastuualueen toiminnan painopisteet Vastuualueen painopisteenä on: hyödyntää eri vastuualueiden erityisosaamista keskuksen sisällä ja lisäksi kehittää monialaista ja hyvinvointia edistävää yhteistyötä muiden keskusten sekä tukipalveluiden kanssa luoda ennaltaehkäiseviä työtapoja ja toimintamenetelmiä tarkastella organisaation rakenteita, palvelutarjontaa ja palvelutuotantomuotoja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen ja osaamisen kehittäminen. Keskukselle laaditaan vuoden 2015 loppuun mennessä valtakunnallisiin sivistystoimen linjauksiin ja tavoitteisiin perustuva sekä kaupungin strategiasta johdettu pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma, jossa tuodaan esille paikalliset sivistystoimen painopistealueet ja kehittämiskohteet pidemmällä aikavälillä. Toimintaympäristön muutokset suunnittelukaudella ja käynnissä olevat hankkeet Sivistyskeskuksessa tarkastellaan suunnittelukaudella säännöllisesti palvelutarjonnan riittävyyttä suhteessa palvelutarpeeseen sekä asukasmuutoksiin ja ennusteisiin. Suunnittelukauden aikana on kaikessa toiminnassa huomioitava tehostamis- ja sopeuttamistarpeet. Palveluverkkoon tehtävät muutokset toimenpide-ehdotuksineen tulee toteuttaa, edellyttäen että ne hyväksytään valtuustossa. Valtakunnalliset muutokset, joilla on vaikutusta mm. valtion rahoitukseen ja esimerkiksi kaupungin lukiokoulutukseen sekä vapaaseen sivistystyöhön, huomioidaan toiminnassa ja tulevassa suunnittelussa ja palvelutarjonnan järjestämisessä. Vastuualue pyrkii edelleen aktiivisesti hakemaan ulkopuolista rahoitusta eri kehittämishankkeisiin. Vuoden 2015 avaintavoitteet (operatiiviset) ja toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen luverkon ja tarjonnan muutoksia. Aikaansaadaan toimiva palveluverkko tasapainoisen talou- Keskuksen johtaja ja vastuualueiden esimiehet valmistelevat vaihtoehtoisia toimintata- teltäväksi. Valmistellaan keskuksen palveluverkon muutoksia ja lisätään Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kaupunkikuvan luominen Keskuksen johtaja ja vastuualueiden päälliköt. - - Tuotetaan ja ylläpidetään tasavertaisia ja kustannustehok- luja. Luodaan toimintamalleja ja työskentelytapoja, joiden avulla voidaan panostaa lasten ja taehkäisevään toimintaan. Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta Keskuksen johtaja ja vastuualueiden päälliköt. - jossa tuodaan esille paikalliset sivistystoimen painopistealu- väksytään valtuustossa ennen vuoden 2015 loppua. dintaan osallistuu koko keskuksen henkilökunta. Lisäksi laadintaan osallistuvat muut kilöt. Keskuksen johtaja ja vastuualueiden päälliköt.

5 74 Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous Taloudenpidon suunnitelmallisuus ja seuranta. - toteutuvat. lanteeseen. Talousarvion toteuman seuranta ja ennusteiden laadinta, don toimenpiteet. - toimintatapojen ja mallien luominen. Eläkkeelle siirtymisten ja luon- toiminnot ja työtehtävät järjestetään uudelleen, jos mahdollista. Keskuksen johtaja ja vastuualueiden päälliköt. Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat Hallinto ja kehittäminen Vastuualueen tuloarvio ja määrärahat (ohjeellinen) TILINPÄÄTÖS SUUNITELMA 2017 Toimintatuotot josta sisäiset Toimintakulut josta sisäiset josta sisäiset Poistot ja arvonalentumiset Yksikkökustannukset, suoritteet ja tunnusluvut (informatiivinen tieto) (ulkoiset) TP 2013 TA 2015 TS ,6 ulk. 66,6 ulk. 56,3 ulk. (69,0 + sis.) (58,9 + sis.)

6 75 Vastuualuetason avaintavoitteet, toimintasuunnitelmat sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta vuosille Vastuualueen nimi: Varhaiskasvatus Vastuuhenkilö: vt. varhaiskasvatuspäällikkö, päiväkodinjohtajat Vastuualueen tehtävät Vastuualueen tehtävänä on tarjota alle kouluikäisille lapsille monipuolisia ja laadukkaita varhaiskasvatuspalveluja, jotka vastaavat lasten ja heidän perheidensä tarpeita ja toivomuksia parhaalla mahdollisella tavalla. Varhaiskasvatus koostuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudesta. Sitä ohjaavat lait ja asetukset ja sitä toteutetaan varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti lapsen yksilöllisiä tarpeita ja kasvuedellytyksiä vastaavasti. Vastuualueen toiminnan painopisteet 1. Monialaisten yhteistyömuotojen edelleen kehittäminen. 2. Lapsilähtöisten työmenetelmien ja toimintatapojen kehittäminen. 3. Palvelutarjonnan tarkastelu ja muutoksiin reagoiminen kustannustehokkuuden saavuttamiseksi. 4. Henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin ylläpitäminen. Toimintaympäristön muutokset suunnittelukaudella ja käynnissä olevat hankkeet Vuoden aikana tapahtuneiden päiväkodinjohtajien eläkkeelle siirtymisten yhteydessä otettiin mahdollisuudet johtajantehtävien uudelleen organisoimiseksi pienemmissä yksiköissä kriittiseen tarkasteluun. Neljän yksikköjohtajan palkkaamisen sijaan päädyttiin yhdistämään useampi yksikkö yhden hallinnollisen johtajan alaisuuteen toimintavuodeksi Ennen seuraavan toimintakauden alkua kokeilua tullaan arvioimaan niin taloudelliselta kuin toiminnalliseltakin kannalta, jonka jälkeen päätetään jatkosta. Varhaiskasvatuspäällikön jäädessä eläkkeelle vapautuvaa virkaa ei täytetä. Varhaiskasvatuksen ohjaaja määrätään vt. varhaiskasvatuspäälliköksi vuodeksi 2015 ja työtehtäviä järjestellään uudelleen keskuksen sisällä. Järjestelyä arvioidaan ja jatkojärjestelyjä suunnitellaan seuraavan vuoden talousarviovalmistelun yhteydessä. Päivähoidon kysyntä vaihtelee kaupungin eri alueilla ja tavoitteena on, että palvelut suunnataan niille alueille, joilla tarve on suurin. Pidemmät hoidossa oloajat sekä alle 3-vuotiaiden lasten lisääntynyt määrä on aiheuttanut henkilöstön lisätarvetta päiväkodeissa. Tuen tarpeessa olevien lasten määrä on lisännyt erilaisten tukitoimien tarvetta, kuten esimerkiksi ryhmäkoon pienentäminen ja avustajan palkkaaminen lapsiryhmään. Varhaiskasvatushenkilöstön ja erilaisten asiantuntijoiden välisessä monialaisessa yhteistyössä lapsille pyritään järjestämään tarvittavia tukitoimia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yhteiskunnalliset muutokset, kuten esimerkiksi lisääntyvä työttömyys, aiheuttavat lapsiperheille monenlaisia arjen haasteita. Päivähoito tarjoaa lapsille turvallisen kasvuympäristön silloinkin kun vanhempien jaksaminen on koetuksella. Terveyttä edistävä, ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeä osa varhaiskasvatuksen arkea.

7 76 Itäisen Uudenmaan kuntien yhteiselle hankkeelle Iloa vanhemmuuteen, joka on Lasten Kaste -hankkeen osahanke, ei saatu Kaste-rahoitusta vuodelle Hankesuunnitelmaa on uudistettu ja siinä on otettu huomioon sosiaalihuoltolakiesityksen painopistealueet. Hankkeelle haetaan uudelleen Kaste-rahoitusta vuodelle Hankkeen tavoitteena on vanhemmuuden vahvistaminen ja tukeminen, vanhempien osallisuuden lisääminen sekä varhaisen tuen muotojen kehittäminen monialaisena yhteistyönä, jossa myös kolmas sektori on mukana. Loviisassa tavoitteena on mm. luoda yhteinen toimintatapa ja malli varhaisen tuen tarjoamiseen perheille sekä yhteistyön vahvistaminen neuvolan, avoimen varhaiskasvatuksen ja ehkäisevän sosiaalityön välillä. Vastuualue osallistuu aktiivisesti keskuksen kehittämissuunnitelman laadintatyöhön. Vuoden 2015 avaintavoitteet (operatiiviset) ja toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta Asiakas ja kuntalainen: Varhaiskasvatuspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen Tarjota monipuolisia ja laadukkaita varhaiskasvatuspalveluja, simman hyvin arjen sujumista lapsiperheissä. Perheiden tarpeita vastaavat hoitojärjestelyt. Palvelutarjonnan säännöllinen tarkastelu suhteessa perheiden tarpeisiin ja muutoksiin reagoiminen. Lapsiperheiden ohjaaminen heidän tarpeitaan parhaiten vastaavien varhaiskasvatuspalveluiden pariin. Vastuuhenkilöt: vt. varhaiskasvatuspäällikkö, päiväkodinjohtajat, avoimen päiväkodin henkilökunta. Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kuvan luominen kunnan varhaiskasvatuksesta Edistää lapsiperheiden viih- asukkaita lapsiystävälliseen kaupunkiin. Monipuoliset päivähoitopalvelut, jotka tarjoavat laadukasta varhaiskasvatusta. nut henkilökunta vastaa pedagogisesta toiminnasta ja luo toimivan kasvatuskumppanuuden lasten huoltajien kanssa. Vastuuhenkilöt: vt. varhaiskasvatuspäällikkö, päiväkodinjohtajat, erityislas- päiväkodin henkilökunta. Erityispäivähoidon palvelut ovat saatavilla niitä tarvitseville lapsille. Lapsen tuen tarpeen tunnistaminen ja tarpeellisten tukitoi- vaiheessa. lasten vanhemmille. Lapsiperheiden ohjaaminen avoimien varhaiskasvatus-palveluiden pariin.

8 77 Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta Ylläpitää ja syventää henkilös- - Säännöllinen täydennyskoulutus. Esimiehet kannustavat henkilöstöään osallistumaan jatkokoulutussuunnitelman mukaisiin koulutuksiin. Vastuuhenkilöt: vt. varhaiskasvatuspäällikkö, päiväkodinjohtajat. Tukea henkilöstön jaksamista Avoin, viihtyisä ja kannustava työilmapiiri, joka perustuu Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous Esimiestyötä kehitetään ja esimiesroolia vahvistetaan. Säännölliset kehityskeskustelut. Työnohjausta on saatavilla tar- Suunnitelmallinen, talousarvi- tava taloudenpito. Talousarvion tarkka seuranta sikön vastuulla. Tarve palkata uusia työntekijöitä/sijaisia arvioidaan ta- henkilöstömitoitusta koskevia Vastuuhenkilöt: vt. varhaiskasvatuspäällikkö, päiväkodinjohtajat, erityislas- don henkilöstö. Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat Varhaiskasvatus Vastuualueen tuloarvio ja määrärahat (ohjeellinen) TILINPÄÄTÖS Toimintatuotot josta sisäiset Toimintakulut josta sisäiset josta sisäiset Poistot ja arvonalentumiset

9 78 Yksikkökustannukset, suoritteet ja tunnusluvut (informatiivinen tieto) (ulkoiset) TP 2013 TA 2015 TS Lapset ulk ulk ulk. ( sis.) ( sis.) Lapset ulk ulk ulk. ( sis.) ( sis.) Lapset ulk ulk ulk. Varhaista ja erityistä tukea tarvitsevat ( sis.) ( sis.) Vuorohoidossa olevat Lakisääteinen, lapsia Kuntalisä, perheitä Lakisääteinen, lapsia Kuntalisä, lapsia Avoin varhaiskasvatus Lapsia leikkikerhoissa

10 79 Vastuualuetason avaintavoitteet, toimintasuunnitelmat sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta vuosille Vastuualueen nimi: Koulutus Vastuuhenkilö: koulutuspäällikkö ja rehtorit/koulunjohtajat Vastuualueen tehtävät Esi- ja perusopetuksen järjestäminen. Aamu- ja iltapäivätoiminnan ylläpitäminen. Tavoitteena on vuorovaikutuksessa osallistaa lapset ja nuoret tuottamaan itselleen sekä muille myönteisiä kasvu- ja oppimiskokemuksia. Vastuualueen toiminnan painopisteet Opetuksen keskeisenä asiakirjana toimii opetussuunnitelma. Uusien valtakunnallisten opetussuunnitelmien perusteiden valmistuttua alueellinen/paikallinen opetussuunnitelma laaditaan siten, että se otetaan käyttöön syksyllä Koulujen lukuvuosisuunnitelmien kautta toteutetaan opetussuunnitelman valtakunnallisia ja paikallisia tavoitteita. Toiminnan arviointi toteutetaan lukuvuosisuunnitelmien pohjalta. Uuden oppilas- ja opiskelijahuoltolain myötä opiskeluhuollon käytänteet järjestetään niin, että niistä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus. Yhteistyötä muiden tahojen (kolmas sektori) kanssa kehitetään ja panostetaan mm. yrittäjyyskasvatukseen. Päämääränä on laadukas perusopetus kahdella kielellä perustuen opetus- ja kulttuuriministeriön laatimiin laatukriteereihin. Toimintaympäristön muutokset suunnittelukaudella ja käynnissä olevat hankkeet Yhtenäiskoulun toiminnan käynnistäminen ja kehittäminen suomenkielisellä puolella. Erityisopetuksen uudelleenjärjestäminen sekä toiminnallisesti että hallinnollisesti. Koulujen yhteydessä toimivan kerhotoiminnan ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ylläpitäminen joko omana palveluna tai ostopalveluna. Käytettävissä olevien resurssien niukkenemisen myötä resurssit kohdennetaan ydintoimintaan ja toiminnan sisältöön, eli lasten ja nuorten kasvuun ja oppimiseen. Tilajärjestelyjä tehdään yhdessä kaupungin muiden toimialojen kanssa, jotta käytettävissä olisi tarpeellisia, terveellisiä ja turvallisia tiloja, ja että niitä hyödynnettäisiin mahdollisimman monipuolisesti ja tehokkaasti.

11 80 Vuoden 2015 avaintavoitteet (operatiiviset) ja toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen Uudistaa esi- ja perusopetussuunnitelmaa. jahuoltolakia yhteistyössä perusturvan kanssa. suunnitelmatyö valmiiksi. Alueellisen opetussuunnitel- taminen. kanssa. Koulukohtaisten oppilashuoltosuunnitelmien valmistumi- Yksiköiden esimiehet osallistuvat suunnitelmatyöhön. Työryhmien perustaminen ja Alueellisiin koulutus- ja kehit- nen mm. Osaava-hankkeen Oppilaiden ja heidän huoltajiensa osallistaminen ja yhteistyö eri tahojen kanssa. Yhteisöllisen ja yksilöllisen op- Paikallisten koulutuksien järjestäminen, valtakunnallisiin koulutuskokonaisuuksiin osallistuminen (Toppkompetens, Kuntakesu). Koulutuspäällikkö ja rehtori- Loviisan opiskeluhuollon ohjausryhmä. Koulutuspäällikkö ja rehtori- tarjoaminen rehtoreille. Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kaupunkikuvan luominen san kouluista. lua. Luodaan pieniä ja suuria elämyksiä. Kehitetään koulukohtaisia painopisteitä lakisääteisten palvelujen lisäksi. - - Koulutuspäällikkö ja koulujen rehtorit/koulunjohtajat. koulu. Kehitetään uusia toimintamalleja. Suomenkielisen koulukeskuksen toimintatapojen vakiinnuttaminen. Koulutuspäällikkö ja rehtorit.

12 81 Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta erityisopetusta. Vahvistetaan ja tuetaan erityisopetuksen toimintaa. Erityisopetuksen ja oppilasja opiskelijahuollon hallinnon nimeäminen. Sivistysjohtaja, koulutuspäällikkö, sivistyslautakunta ja sen jaostot. teistyötä perusturvan kanssa. Ylläpitää ja syventää henkilös- - Panostetaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen monialaisella yhteistyöllä. Suunnitelmallinen täydennyskoulutus Osaava/Kunnig-ohjel- Erityiskoulujen toiminnan siirtäminen yleisopetuksen yhteyteen. Säännölliset monialaiset tapaamiset sivistyksen ja perusturvan välillä. Yhteisten toiminta- ja yhteistyömuotojen luominen ja hy- den luominen. Esimiehet kannustavat henkilöstöään osallistumaan koulutussuunnitelman mukaisiin koulutuksiin. Loviisan opiskeluhuollon ohjausryhmä, koulujen oppilashuoltoryhmät ja rehtorit/koulunjohtajat. Koulutuspäällikkö ja rehtorit/ koulunjohtajat. Tukea henkilöstön jaksamista Avoin, viihtyisä ja kannustava työilmapiiri, joka perustuu Esimiestyötä kehitetään ja esimiesroolia vahvistetaan mm. järjestämällä rehtoriseminaareja. Säännölliset kehityskeskustelut. Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous Työnohjausta on saatavilla tar- Suunnitelmallinen, talousarvi- tava taloudenpito. Noudatetaan toiminnallisia ta- - nassa. Talousarvion tarkka seuranta sikön vastuulla. Tarve palkata uusia työntekijöitä/sijaisia arvioidaan ta- Koulutuspäällikkö ja rehtorit/ koulunjohtajat.

13 82 Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat Koulutus Vastuualueen tuloarvio ja määrärahat (ohjeellinen) TILINPÄÄTÖS Toimintatuotot josta sisäiset Toimintakulut josta sisäiset josta sisäiset Poistot ja arvonalentumiset Yksikkökustannukset, suoritteet ja tunnusluvut (informatiivinen tieto) (ulkoiset) TP 2013 TA 2015 TS 2017 Kouluja Esikouluryhmät/oppilasmäärä*) 16,5*/165 16/ Perusopetuksen ryhmien lukumäärä/oppilasmäärä 103,5/1 470,5 107/ / / /1 511 Erityisen tuen piiriin siirretyt, % 9,3**) 9,7 9,7 9,5 9,5 25***) 42 40,9 Talous ulk ulk ulk. ( sis.) ( sis.) ulk ulk ulk. ( sis.) ( sis.) Perusopetuksen kuljetuskustannukset/oppilas, netto, euro *) esikoulu toimii vuosiluokkien 1 ja 2 yhteydessä; kahdessa ryhmässä vuonna 2012 ja kolmessa vuonna 2013 **) 120 oppilasta vuonna 2012 ja 151,5 oppilasta vuonna 2013 Harjuntaustan koulu, Länsiharjun koulu ja Myllyharjun koulu yhdistyy yhtenäiskouluksi (-2 koulua) Parkskolan -> Generalshagens skola ja LNH (-1 koulu) ***) oppilaslukumäärä on 1.8.-ennusteen mukaan

14 83 Vastuualuetason avaintavoitteet, toimintasuunnitelmat sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta vuosille Vastuualueen nimi: Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vastuuhenkilö: sivistysjohtaja, rehtorit Vastuualueen tehtävät Vastuualueen tavoitteena on lukiokoulutuksen turvaaminen sekä suunnitelmallinen opiskelijarekrytointi ja näkyvyyden parantaminen. Lisäksi toimintaa kehitetään aktiivisesti mm. luomalla yhteistyöverkostoja ja kehittämällä esimerkiksi yrittäjyyskasvatusta, opettajien ja opiskelijoiden tieto- ja viestintätekniikkataitoja (TVT) ja joustavia opetusmenetelmiä. Lukiot valmistautuvat ylioppilaskirjoitusten sähköistymiseen, joka käynnistyy joidenkin aineiden kohdalla vuonna 2016 ja suunnitelmien mukaan täysimääräisesti vuonna Lukiot antavat opiskelijoille laadukasta ja ajanmukaista opetusta, joka mahdollistaa hyvät jatko-opintomahdollisuudet. Toisen asteen koulutuksen kohdalla suunnittelukaudella tapahtunee suuria rakenne- ja valtionosuusmuutoksia. Tehtävänä on kuitenkin, yhtenä aktiivisena toimijana, turvata hyvät toisen asteen koulutuksen mahdollisuudet kaupungin nuorille. Vastuualueen toiminnan painopisteet Vastuualueen päämääränä on panostaa laajaan alueelliseen yhteistyöhön ja lisätä lukiokoulutuksen houkuttelevuutta. Muiden oppilaitosten (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) ja yritysten, yhteisöjen ja muiden instituutioiden kanssa tehtävän yhteistyön avulla opiskelijoille on mahdollista tarjota laajempaa ja monipuolisempaa kurssitarjontaa. Uuden oppilas- ja opiskelijahuoltolain myötä opiskeluhuollon käytänteet järjestetään niin, että niistä muodostuu toimiva ja yhtenäinen jatkumo perusopetukselle. Toimintaympäristön muutokset suunnittelukaudella ja käynnissä olevat hankkeet Valtio on suunnitellut toteuttavansa suunnittelukaudella lukioita koskevia rakennemuutoksia ja valtionosuusmuutoksia, jotka on huomioitava. Uudet järjestämisluvat on haettava lukioille vuoden 2016 aikana. Vuoden 2015 avaintavoitteet (operatiiviset) ja toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen Turvata laadukas ja ajanmukainen lukiokoulutus ja kehittää sitä sekä lisätä lukioiden Opiskelijamäärä kasvaa vuoden tasosta. eellisiin lukioverkoston kehittämishankkeisiin. kansainvälisen yhteistyön ke- kelijoiden TVT-taitoja sekä kehitetään yhteistyötä yritysten kasvatukseen. Lisäksi kehitetään mm. verkko-opetusta ja joustavia opetusmenetelmiä. Rehtorit yhdessä johtoryhmien kanssa rekrytoivat opiskelijoita. Rehtorit yhdessä sivistysjohtajan kanssa.

15 84 Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kaupunkikuvan luominen ta yhteistyötä. Omien lukioiden yhteistyötä vistetaan. Suomenkielisen lukiokoulutuk- (Porvoo, Askola). Sivistysjohtaja sekä lukioiden Sivistysjohtaja seuraa ja ra- prosessien kulusta kaupungin johtoa ja sivistyslautakunnan jaostoja. Ruotsinkielisen lukiokoulutuk- (Sipoo, Porvoo, Kotka). Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta - toa. Tuetaan henkilökunnan osallistumista alueelliseen täydennyskoulutukseen, pääpaino TVT-koulutuksessa. Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous netelmiään ja valmiuksiaan mistautuen ylioppilaskirjoitusten sähköistymiseen syksystä Sivistysjohtaja ja rehtorit. Seurata talousarvion toteu- reagoida oman vastuualueen poikkeamiin. Talousarviossa pysyminen. - menpiteet. Kustannusten hallinta, taloudellinen toiminta ja uusien toimintatapojen etsiminen. Vastuualueen osavuosirapor- Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat Lukiokoulutus ja ammatillinen koulutus Vastuualueen tuloarvio ja määrärahat (ohjeellinen) TILINPÄÄTÖS Toimintatuotot josta sisäiset Toimintakulut josta sisäiset josta sisäiset Poistot ja arvonalentumiset

16 85 Lukioiden yksikkökustannukset, suoritteet ja tunnusluvut (informatiivinen tieto) (ulkoiset) TP 2013 TA 2015 TS 2017 Opiskelijamäärä 187, Opetustunnit ulk ulk ulk. ( sis.) ( sis.) Vastuualuetason avaintavoitteet, toimintasuunnitelmat sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta vuosille Vastuualueen nimi: Vapaa sivistystyö Vastuuhenkilö: sivistysjohtaja ja rehtori Vastuualueen tehtävät Alueopistot, Lovisa svenska medborgarinstitut ja Valkon kansalaisopisto tarjoavat vapaasta sivistystyöstä säädetyn lain mukaista opetusta kolmessa kunnassa (Lapinjärvi, Loviisa, Pyhtää). Elinikäisen oppimisen periaatteen mukaisesti kurssitarjonta suunnataan kaikenikäisille opiskelijoille ja monenlaisille kohderyhmille. Vastuualueen toiminnan painopisteet 1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen. 2. Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kaupunkikuvan luominen. 3. Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta. 4. Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous. Toimintaympäristön muutokset suunnittelukaudella ja käynnissä olevat hankkeet Suunnittelukauden aikana huomioidaan vapaan sivistyksen valtakunnallisten normien ja ohjauksen vaatimukset. Vuoden 2015 avaintavoitteet (operatiiviset) ja toimintasuunnitelma niiden saavuttamiseksi sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen Kurssitarjonta vastaa kysyntää määrän mahdollistamassa laajuudessa. Suunniteltavan ja toteutuvan nossa, opiskelijamäärä on ennallaan tai kasvava. Vetovoimaisuus ja kilpailukyky: Myönteisen kaupunkikuvan luominen Toimintaprosessit toteutetaan kaan. maan valtakunnallisia vapaan sivistystyön linjauksia. Alueopistojen toimintamuo- maan valtakunnallisia tavoitteita. normeihin ja ohjaukseen sekä toimintaehtojen turvaaminen. Rehtori ja johtokunta.

17 86 Henkilöstö ja johtaminen: Avoin toimintakulttuuri ja osaava henkilökunta Opistojen johtamisen ja hen- - - Talous: Ennakoitavissa oleva tasapainoinen talous (CAF, Common Assessment Frameworks). Rehtori ja johtokunta. Kestävä taloudenpito. Talousarviossa pysyminen. Talousarvion toteuman seuranta ja ennusteiden laadinta sivistyslautakunnalle. Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat Vapaa sivistystyö Vastuualueen tuloarvio ja määrärahat (ohjeellinen) (1 000 ) TILINPÄÄTÖS Toimintatuotot josta sisäiset Toimintakulut josta sisäiset josta sisäiset Poistot ja arvonalentumiset Yksikkökustannukset, suoritteet ja tunnusluvut (informatiivinen tieto) (ulkoiset) TP 2013 TA 2015 TS 2017 Opiskelijoita (MI) (MI) (Mi) (Mi) (Mi) (Vako) (Vako) (Vako) (Vako) (Vako) = = = = = Opetustunteja (MI) (MI) (Mi) (Mi) (Mi) (Vako) (Vako) (Vako) (Vako) (Vako) = = = = = ulk. 247 ulk. 242 ulk. euro/opiskelija (279 + sis.) (276 + sis.) 59 ulk. 63 ulk. 63 ulk. (71 + sis.) (72 + sis.)

18 108 Kust. arvio TA - TAMRH TA 2015 TS TS Jäähallihanke Mikäli saadaan avustusta. Liikuntahalli peruskorjaus Energiaa säästävät investoinnit Suomenkielinen koulukeskus kv SKK:n lähiliikuntapaikka SKK/Myllyharjun koulu Sisäkorjaukset, sähkö, valaistus ja putkilinjat Lovisanejdens högstadium RPT/Kirkonkylän koulu Julkisivujen peruskorjaus 2017 Koskenkylän lähiliikuntapaikka Valko, lähiliikuntapaikka Sävträsk skola Veistossali ja keskuskeittiön peruskorjaaminen Kouluinvestoinnit v Valtuusto päättää mahdollisten kouluinvestointien toteutumisjärjestyksestä kun kouluverkkoselvityksestä Koskenkylän hanke on tehty päätös. Lovisanejdens högstadium + Lovisa Gymnasium Laaditaan keskusta-alueen yhteinen hankesuunnitelma Lovisanejdens högstadiumin, Lovisa gymnasiumin, Generalshagens skolan ja päivähoidon osalta kytk.toimistohank. Koulutuskuntayhtymät Energiaa säästävät investoinnit, tulot Suomenkielinen koulukeskus, hanke Suomenkielinen koulukeskus, hanke Sali ELY-keskuksen avustus; jäähallihanke

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2014 1

LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2014 1 LOVIISAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 5/2014 1 Valkon kansalaisopiston johtokunta AIKA 27.08.2014 klo 17:30-18:45 PAIKKA Myllyharjun koulu LÄSNÄ Haverinen Katri puheenjohtaja Björkman-Nystén Nina varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) TALOUSARVIO 2015 muutoksineen

Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) TALOUSARVIO 2015 muutoksineen 1 SIVISTYSKESKUS Toimintaperiaatteet Sivistyskeskus tarjoaa kaupungin asukkaille monipuolisia ja laadukkaita varhaiskasvatus-, opetus-, koulutus-, vapaan sivistystyön, vapaa-aika-, museo-, kulttuuri- ja

Lisätiedot

1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen. AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Seuranta

1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen. AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Seuranta 1 SIVISTYSKESKUS Sivistyskeskuksen toiminnan painopisteet: 1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Seuranta Luoda

Lisätiedot

1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen. AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Seuranta

1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen. AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Seuranta 1 SIVISTYSKESKUS Sivistyskeskuksen toiminnan painopisteet: 1. Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Seuranta Luoda

Lisätiedot

Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) TALOUSARVIO 2016 muutoksineen

Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) TALOUSARVIO 2016 muutoksineen SIVISTYSKESKUS Toimintaperiaatteet Sivistyskeskus tarjoaa kaupungin asukkaille monipuolisia ja laadukkaita varhaiskasvatus-, opetus-, koulutus-, vapaan sivistystyön, vapaa-aika-, museo-, kulttuuri- ja

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2015

Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2015 SIVISTYSKESKUS Vastuuhenkilö: sivistysjohtaja Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna Keskuksen toiminta perustui taloudelliseen tietoisuuteen ja hoidettiin suunnitelmallisesti.

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Vastuualueen nimi: Hallinto ja kehittäminen

Vastuualueen nimi: Hallinto ja kehittäminen Vastuualuetason avaintavoitteet, toimintasuunnitelmat sekä tavoitteiden toteutumisen seuranta vuosille 2019 Vastuualueen nimi: Hallinto ja kehittäminen Vastuuhenkilö: sivistys- ja hyvinvointijohtaja (aiemmin

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. SVOL 4.2., Liite 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Suomenkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston 15.12. 133 päätöksen mukaiset. Poikkeuksena

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015

Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 Sivistys osasto- Sipoo Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2015 3.5 SIVISTYSVALIOKUNTA VASTUUALUE: KOULUTUS, VARHAISKASVATUS JA VAPAA-AJANTOIMINTA VASTUUHENKILÖ: Sivistysjohtaja Sivistysosasto Ta+muutos Toteutunut

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Toteuma 1-8/2016

AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Toteuma 1-8/2016 SIVISTYSKESKUS Sivistyskeskuksen toiminnan painopisteet: Asiakas ja kuntalainen: Sivistyspalvelujen ylläpitäminen ja kehittäminen AVAINTAVOITE Tavoitetaso Toimintasuunnitelma/Keino Toteuma 1-8/2016 Luoda

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2

Sivistyslautakunnan seminaari Ohjausryhmä Johtoryhmä Sivistyslautakunta Liite no 2 SIVISTYSTOIMEN TAVOITTEET JA MENESTYSTEKIJÄT vv. 2016- Kriittiset menestystekijät: Asiat, joissa on onnistuttava, jotta tavoitteet toteutuisivat. Kriittiset menestystekijät ovat tärkeitä ja sellaisia joihin

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

TOIMIALOJEN KÄYTTÖTALOUS TP 2017 TA 2018 TA 2019 TS 2020 TS 2021

TOIMIALOJEN KÄYTTÖTALOUS TP 2017 TA 2018 TA 2019 TS 2020 TS 2021 TOIMIALOJEN KÄYTTÖTALOUS TP 2017 TA 2018 TA 2019 TS 2020 TS 2021 KONSERNIHALLINTO Myyntituotot 6 157 227 8 139 700 7 191 900 6 927 900 6 927 900 Maksutuotot 2 712 527 1 603 400 2 401 000 2 401 000 2 401

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2014

Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2014 1 SIVISTYSKESKUS Vastuuhenkilö: sivistysjohtaja Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2014 Keskuksen toiminta perustui taloudelliseen tietoisuuteen ja hoidettiin

Lisätiedot

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010 Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus Helmikuu 2010 Laatukriteeristö (Opm) Johtaminen Henkilöstö Taloudelliset resurssit Arviointi Säädöspohjaisten suunnitelmien

Lisätiedot

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet

Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi. Toiminnalliset tavoitteet Peruskoulutus Sivistysjohtaja Erkki Seitajärvi Uudistetut opetussuunnitelmat on otettu käyttöön perusopetuksessa. Niihin sisältyvät erityisen tuen osalta valtakunnallisesti uudet toimintamallit ja ohjeet.

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Tuloslaskelma Tammikuu-Joulukuu Opetus ja kultt.toimen hallin

Tuloslaskelma Tammikuu-Joulukuu Opetus ja kultt.toimen hallin Tammikuu-Joulukuu 4110 Opetus ja kultt.toimen hallin Ta Toimintatuotot 800 0 800 785 15 98,1 Myyntituotot 600 0 600 518 82 86,4 Muut toimintatuotot 200 0 200 267-67 133,5 Toimintakulut -223 277-2 096-225

Lisätiedot

Toimintakate -68 252-140 175 71 923 49-69 360-161 048 Vuosikate -68 252-140 175 71 923 49-69 360-161 048

Toimintakate -68 252-140 175 71 923 49-69 360-161 048 Vuosikate -68 252-140 175 71 923 49-69 360-161 048 1 Tuloslaskelma Tammikuu-Kesäkuu 2014 Laskenn. toteuma 50 % 19.8.2014 Tot 1-6/2014 TA 2014 Tot 2014-TA Tot % Tot 1-6/2013 2013 TP 510 Varhaiskasvatus 5001 Varhaiskasvatuksen hall. Toimintatuotot 0 0 0

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely Kirkkonummen kunta Sivistyspalvelut LUKUVUOSISUUNNITELMA 20-20 Koulun nimi Yhteystiedot Koulun osoite ja rehtorin yhteystiedot Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS

KÄYTTÖTALOUS OPETUSVIRASTO KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT SUOMENKIELINEN LUKIOKOULUTUS KÄYTTÖTALOUS 2017 4 02 OPETUSVIRASTO 22 591 000 697 011 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT 22 121 000 602 720 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA 10 517 000 341 520 500 93 301 500

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut raittiustyö Sivistyslautakunta

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ ALKAEN 1 (5) VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TOIMINTASÄÄNTÖ 1.8.2016 ALKAEN 1 Toiminta-alue 2 Organisaatio Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta.

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2016

Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 2016 SIVISTYSKESKUS Vastuuhenkilö: sivistysjohtaja Sivistyskeskuksen toimintaympäristöön ja toimintaan vaikuttaneet tapahtumat vuonna 216 Keskuksen toiminta perustui taloudelliseen tietoisuuteen ja hoidettiin

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI. Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/2010 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI Talouden ja tavoitteiden toteutuminen 1-8/ SIVISTYSPALVELUKESKUS SIVISTYSPALVELUKESKUKSEN HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit

Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Opiskeluhuolto ja opetustoimen prosessit Osaava, Lempäälä 15.4.2014 Lounais-Suomen aluehallintovirasto, Esko Lukkarinen, Opetus- ja kulttuuritoimi-vastuualue 17.4.2014 1 Opiskeluhuollon prosessit ja toimijat

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Sivistystoimi kunta-maakunta -yhteistyössä Kunnat vastaavat jatkossakin

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 12.3.2012 Voimaantulo: johtosääntö muilta osin tulee voimaan 1.4.2012, mutta luottamushenkilöorganisaatiota koskevat muutokset

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Koulutuslautakunta 30.9. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset.

HANKINTAVALTUUDET Toimielimen hankintavaltuudet ovat kunnanvaltuuston päätöksen mukaiset. 1 KÄYTTÖTALOUSOSA Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta Ruotsinkielinen varhaiskasvatus- ja opetuslautakunta 360 TP2013 TA2014 + Toimintatulot 886 574 678 000 793 000 793 000 793 000 Toimintamenot

Lisätiedot

Toimialojen nostot KJ-TOIMIALA HYVINVOINTITOIMIALA SIVISTYSTOIMIALA VAPAA-AIKATOIMIALA YMPÄRISTÖTOIMIALA KIINTEISTÖTOIMIALA V-S ALUEPELASTUS

Toimialojen nostot KJ-TOIMIALA HYVINVOINTITOIMIALA SIVISTYSTOIMIALA VAPAA-AIKATOIMIALA YMPÄRISTÖTOIMIALA KIINTEISTÖTOIMIALA V-S ALUEPELASTUS Toimialojen nostot KJ-TOIMIALA HYVINVOINTITOIMIALA SIVISTYSTOIMIALA VAPAA-AIKATOIMIALA YMPÄRISTÖTOIMIALA KIINTEISTÖTOIMIALA V-S ALUEPELASTUS Sivistystoimialan nostot 2017 Uuden perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen

POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen POP Ajankohtaista yleissivistävässä koulutuksessa 15.3.2010 Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ritva Järvinen Opetushallituksen koordinoimat POP ohjelman kehittämisalueet

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma

Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma Kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma 2017-2021 Ulvilan tulevaisuuskuva 2030 Ulvila on elinvoimainen ihmisen kokoinen kaupunki, jossa asukkaiden on hyvä elää turvallisesti ja yhteisöjen toimia

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo:

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Voimaantulo: KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA KASVATUS- JA OPETUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 14.4.2014 Voimaantulo: 1.6.2014 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LAUTAKUNTA... 3 1 Toimiala... 3 2 Lautakunnan kokoonpano ja

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017

Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Ajankohtaista Suomenkielisistä koulutuspalveluista Syksy 2017 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Jari Kettunen Koulutusjohtaja Suomenkielisen koulutusjaosto TEHTÄVÄT Hallintosäännön mukaan koulutusjaostot:

Lisätiedot

Sivistyksen palvelualueen organisaatio

Sivistyksen palvelualueen organisaatio Sivistyksen palvelualueen organisaatio 1.5.2018 YT-neuvottelut alkaa 24.10.2017 ja päättyy 3.1.2018 Henkilökohtaiset haastattelut 9.-17.11.2017 Sisäinen johtoryhmä 4.12.2017, sivistyksen palvelualueen

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017

Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 Sipoon kunta Sivistysvaliokunta- Osavuosikatsaus tammi-elokuu 2017 1 Sivistysvaliokunna osavuosikatsaus Sivistysosaston osavuosikatsaus on osa koko kunnan kahdeksan kuukauden talous ja toimintaraportointia,

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät

Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät Kasvatus- ja opetuslautakunta Toteutuma ja johdon ennuste 3/ 2016, ulkoiset ja sisäiset erät Johdon Johdon Johdon TULOSLASKELMA JA TP 2015 TA Maaliskuu Maaliskuu ennuste ennuste / ennuste / Käyttö % Muutos

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016

TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TUORSNIEMEN KOULU TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 TUORSNIEMEN KOULUN TOIMINTA AJATUS 2010-2016 Tuorsniemen koulun tehtävänä on tukea oppilaan kokonaisvaltaista kasvua yksilölliset erot huomioon ottaen ja opettaa niitä perustietoja ja taitoja, joita oppilas

Lisätiedot

VAIHTOEHTO 1, yksityiskohtaisempi kustannusvaikutuslaskelma vuosittainen säästö

VAIHTOEHTO 1, yksityiskohtaisempi kustannusvaikutuslaskelma vuosittainen säästö Loviisan kouluverkon kehittämissuunnitelma 2015-2020 liite 2 VAIHTOEHTO 1, yksityiskohtaisempi kustannusvaikutuslaskelma vuosittainen säästö - Valkon koulu siirretään Suomenkieliseen koulukeskukseen. -

Lisätiedot

Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä

Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä Esittely Virve Jämsén Opetuspäällikkö, Sivistys ja hyvinvointi / Riihimäen kaupunki Vastuualue Perusopetus Lukiokoulutus Nuorisopalvelut Opiskeluhuolto (esi-,

Lisätiedot

Kouvolan kaupunki Lasten ja nuorten lautakunta. Talouden kuukausiraportti 1 9/2017

Kouvolan kaupunki Lasten ja nuorten lautakunta. Talouden kuukausiraportti 1 9/2017 Kouvolan kaupunki Lasten ja nuorten lautakunta Talouden kuukausiraportti 1 9/ Kouvolan kaupunki Kuukausiraportti 1 9/ ketju Lasten ja nuorten palvelut Ismo Korhonen ed. Lasten ja nuorten palvelut Toimintatulot

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia

Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia 1 Esipuhe Kirkkonummen kunnan opiskeluhuollon strategia perustuu Oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin(1287/2013), joka astui voimaan 1.8.2014. Strategian tavoitteena

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016

LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016 Lasten ja nuorten lautakunta 88 29.09.2015 LASTEN JA NUORTEN LAUTAKUNNAN TALOUSARVION VUODELLE 2016 Lasten ja nuorten lautakunta 29.09.2015 88 Lasten ja nuorten lautakunnan talousarviota on valmisteltu

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.

Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely. Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11. Monilukutaito kärkihankkeena kehittämisohjelman esittely Media mahdollisuuksien maailma varhaiskasvatuksessa ja nuorisotyössä, 1.11.2016 Varkaus 1 Monilukutaito Monilukutaidolla tarkoitetaan erilaisten

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio Koonti vastuualueittain

KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio Koonti vastuualueittain KASVATUS- JA OPETUSTOIMI Talousarvio 2017-2018 Koonti vastuualueittain Toimialan yhteiset KS 2016 TA 2017 TA 2018 Muutos, % %-os Toimintatulot 0 0 0 0,0 0,0 Toimintamenot 1 711 541 480 011 473 996-72,0

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTOIMI - FINSKSPRÅKIGA SKOLFÖRVALTNINGEN

SUOMENKIELINEN KOULUTOIMI - FINSKSPRÅKIGA SKOLFÖRVALTNINGEN SUOMENKIELINEN KOULUTOIMI - FINSKSPRÅKIGA SKOLFÖRVALTNINGEN Suomenkielinen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta vastaa suomenkielisestä varhaiskasvatuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta ja vastaa

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

TALOUSARVION KÄYTTÖTALOUSOSA 2010 KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2010 Maakuntahallituksen hyväksymä taso

TALOUSARVION KÄYTTÖTALOUSOSA 2010 KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2010 Maakuntahallituksen hyväksymä taso HÄMEEN LIITTO LIITE TALOUSARVION KÄYTTÖTALOUSOSA 2010 KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2010 Maakuntahallituksen hyväksymä taso 1 14.12.2009 MÄÄRÄRAHAT JA -TULOARVIOT Sitovat erät tummennettu Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) Koko vuosi TP 2011 TA 2012 ENNUSTE 1-12/2012

Toimintaa varten käytettävissä olevat määrärahat (toimintakate on sitova kaupunginvaltuustoon nähden) Koko vuosi TP 2011 TA 2012 ENNUSTE 1-12/2012 Sivistyskeskus Toiminta-ajatus Sivistyskeskuksen tehtävänä on tarjota kaupungin asukkaille monipuolisia ja laadukkaita varhaiskasvatus-, opetus-, koulutus-, vapaa sivistystyö-, vapaa-aika-, museo-, kulttuuri-

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. /

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. / SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2014-2018 Siikajoen kunnan sivistystoimen strategia on ohjeellinen, suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaava asiakokonaisuus, joka muodostuu yhdeksästä tulosalueesta. Toteuttaminen

Lisätiedot

TALOUSARVIO JA MUUTOS. TOIMINTATUOTOT Myyntituotot TOIMINTATUOTOT yhteensä

TALOUSARVIO JA MUUTOS. TOIMINTATUOTOT Myyntituotot TOIMINTATUOTOT yhteensä Käyttötalous ja poistot tehtäväalueittain 4/2019 KONSERNIHALLINTO 100 Vaalit TALOUSARVIO 2019 TALOUS- ARVIO- MUUTOS TALOUSARVIO JA MUUTOS TOTEUTUMA huhtikuu, 2019 TOT-% POIKKEAMA Myyntituotot 264 000 264

Lisätiedot

Sivistystoimi. Tilinpäätös 2017 Käyttösuunnitelma 2018

Sivistystoimi. Tilinpäätös 2017 Käyttösuunnitelma 2018 Sivistystoimi Tilinpäätös 217 Käyttösuunnitelma 218 1 8 1 6 1 4 1 2 1 8 6 4 2 VARHAISKASVATUS Varhaiskasvatus, toimintatuotot TP217/TA217, Tuet ja avust., vuokrat TOIMINTATUOTOT Myyntituotot Maksutuotot

Lisätiedot

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä

Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Opettajien osaamisen kehittäminen - tulevaisuuden näkymiä Kimmo Hämäläinen, pääsihteeri Opetustoimen henkilöstökoulutuksen neuvottelukunta Virtuaaliopetuksen päivät Helsinki 08.12. 09.12.2010 Neuvottelukunnan

Lisätiedot

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet SIVISTYSLAUTAKUNTA HALLINTO Strategiset painopistealueet / kriittiset menestystekijät ovat niitä asiakokonaisuuksia, joissa onnistuminen on välttämätöntä tavoitetilan saavuttamiseksi. Strategiset painopistealueet

Lisätiedot

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella

Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella Sopimus sivistystoimialan yhteisten hallintopalvelujen tuottamisesta vuonna 2014 ja taloussuunnitelmakaudella 2014-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava toimialajohtaja

Lisätiedot

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit

Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Toimintamallin uudistus, strategiat ja prosessit Esi- ja perusopetuksen kehittämisverkoston päätösseminaari katse kohti tulevaisuutta 11.5.2006 Tampere Veli-Matti Kanerva, kehityspäällikkö Kasvatus- ja

Lisätiedot

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 MERIKARVIAN KUNTA Hyväksytty: kv 9.11.2015 57 Voimaantulo: 11.11.2015 SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimi vastaa opetukseen, koulutukseen, päivähoitoon ja esiopetukseen, virkistykseen

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala. Palvelukokonaisuudet Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala Palvelukokonaisuudet KASVATUKSEN JA KOULUTUKSEN TOIMIALAN VUODEN 2016 BUDJETTIVOLYYMIT JA HENKILÖSTÖMÄÄRÄT Budjetti 2016 Henkilöstö Varhaiskasvatus 412 000 000 6 455

Lisätiedot

INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA

INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA Sastamalan kaupunki Pääbudjetti INTIME/Talouden Suunnittelu 112 Aliprosessi1: 3100 VARHAISKASVATUS, HALLINTO Selite TA+muutokset Viranhalt.esit. LTK KV TULOSLASKELMA Palkat ja palkkiot -306 000-309 500-309

Lisätiedot

POP perusopetus paremmaksi

POP perusopetus paremmaksi POP perusopetus paremmaksi Kehittämiskokonaisuudet 2008 Osaamisen ja sivistyksen asialla POP - ohjelman merkitys Perusopetus paremmaksi ohjelmassa pyritään parantamaan erityisesti opetuksen laatua Toimenpiteet

Lisätiedot

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö

Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä. Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-verkostossa opittua mikä toimii opettajien osaamisen kehittämisessä Tarja Tuomainen, Jyväskylän kaupunki, projektipäällikkö Osaava-ohjelma 2010-2017 lyhyt tausta Kolmas osa opettajista ilmoitti

Lisätiedot

TP Budjetti Budjetti Muutos %

TP Budjetti Budjetti Muutos % Mäntyharjun kunta Sivu 1 Budjetti ja %-muutos ed. vuoteen 13:52:24 SIVISTYSLAUTAKUNNAN HALLINTO 2013- Henkilöstökulut -35 439-47 360-86 260 82,1 Palvelujen ostot -52 352-53 820-42 260-21,5 Aineet, tarvikkeet

Lisätiedot

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja

Opetusviraston 2015 tulosbudjetin vastuuhenkilöt ja määrärahat Liite 2/4.2.2015. Tulot yhteensä 13 486 000 Perusopetuslinja linjanjohtaja KÄYTTÖTALOUS 2015 4 02 OPETUSVIRASTO Tulot yhteensä 26 839 000 Menot yhteensä 671 863 000 4 02 02 KAUPUNGIN TUOTTAMAT PALVELUT Tulot yhteensä 26 369 000 Menot yhteensä 587 251 000 SUOMENKIELINEN PERUSOPETUS

Lisätiedot

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus

Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus 1 (5) Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta Peruskoulutus Tilivelvolliset: Sivistys- ja vapaa-aikalautakunnan jäsenet, sivistysjohtaja, perusopetuksen rehtori Tulosyksiköt Peruskoulutus ( Kohteet Arppe, Hutsi,

Lisätiedot

Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kokous Työvaliokunnan kokous 17.1.2014 Kunta Päiväkodit Ryhmikset PPH kotona Kust. / lapsi / vuosi / PK Kust. / lapsi / vuosi / PPH Harjavalta 3 0 20 8 220 12 015 Kokemäki 3 1 18 10 243 5 898 Lavia 0 1 5 0 8

Lisätiedot