KIIVISION TALOUS. Soluessee

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIIVISION TALOUS. Soluessee"

Transkriptio

1 KIIVISION TALOUS Soluessee Antti Härkönen Emmi Kuortti Miia Leivo Pauliina Suojärvi Soluessee Toukokuu 2015 Liiketalous Proakatemia

2 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO KIRJANPITO Kirjanpitovelvollisuus Kiivision taloustiimi OHJELMAT ARVONLISÄVEROVELVOLLISUUS OSUUSKUNNAN KULUT Perustamiskulut Vakuutukset Hankinnat ULKOMAANKAUPPA Yhteisöhankinnat EU:n ulkopuolinen kauppa RAPORTIT Ressut Katteet ja kannattavuus Tilinpäätös Tilintarkastus LAINAN NOSTO Henkilökohtainen laina Yrityslaina pankista Lainan hakuprosessi Takaus YRITYS YRITYKSEN SISÄLLÄ (PLASTIC CAMERAS KIIVISIOSSA) LÄHTEET... 20

3 3 1 JOHDANTO Tämän soluesseen tarkoituksena on näyttää, miltä osuuskunnan kirjanpito Proakatemialla voi näyttää osuuskunnan itse hoitaessa sitä. Tekstiä ei ole tarkoitettu vain osuuskunnan talousvastaavien luettavaksi, vaan toivomme, että uudet tiimit saavat tästä helpotusta osuuskuntansa taloudenpitoa miettiessä. Muualla kuin liiketalouden puolella ensimmäisen vuoden käyneet saavat esseestä pienen infopaketin siitä, mitä osuuskunnan talouden hoitaminen tarkoittaa. Välillä käytännön kirjanpidon tekeminen, kuten tositteiden kirjaaminen tuntuu raskaalta, mutta uskomme oppimishyötyjen olevan suuremmat, kuin kirjanpitoa ulkoistaessa. Akatemialla on toteutettu molempia malleja, joten jos kirjanpito ei tiimissä ketään kiinnosta, kannattaa se suosilla antaa ulkopuolisen hoidettavaksi. Akatemialaisia kirjanpitoasioissa on auttanut muun muassa Juuso Sandberg, joka entisenä akatemialaisena pitää Skarppitilit-nimistä tilitoimistoa. Vaikka emme aivan kirjanpidon ammattilaisia ole, meiltä voi rohkeasti tulla kysymään aiheeseen liittyviä kysymyksiä. Olemme todennäköisesti samojen ongelmien kanssa painineet.

4 4 2 KIRJANPITO Kirjanpito on yrityksen tulojen ja menojen kirjaamista muistiin tositteiden pohjalta. Kirjanpito kertoo yrityksen tulot, menot, varallisuuden ja velat. Kirjanpitoa määrittelee kirjanpitolaki ja hyvä kirjanpitotapa. Kirjanpito tuottaa tietoa muun muassa yrityksen johdolle ja sen mukaan määräytyvät myös maksettavat verot. 2.1 Kirjanpitovelvollisuus Kaikki yritykset ovat Suomessa kirjanpitovelvollisia. Yrityksen johto on vastuussa kirjanpidon järjestämisestä. Osuuskunnissa ja osakeyhtiöissä kirjanpidon järjestämisestä vastaa hallitus. Heidän tehtävänään on järjestää ja valvoa kirjanpidon ja yrityksen rahavarojen huolellista hoitamista ja kirjanpidon oikeellisuutta. Kirjanpito voidaan, ja usein ulkoistetaankin tilitoimistolle. Isommissa yrityksissä on useimmiten oma sisäinen kirjanpito ja laskentatoimi. Kiivisiolla on oma taloustiimi, joka hoitaa yrityksen kirjanpidon ja muut talousasiat. 2.2 Kiivision taloustiimi Kiivisiossa kirjanpidosta vastaa taloustiimi. Taloustiimiimme kuuluu tällä hetkellä kolme henkilöä, joista yksi on valittu talouspäälliköksi, hänen tehtävänään on valvoa, että kaikki yrityksen talousasiat tulevat hoidettua. Taloustiimiimme kuuluu yksi kirjanpidon koulutuksen saanut merkonomi. Juoksevat tehtävät on jaettu niin, että kirjanpidossa on toistaiseksi aina mukana kaksi ihmistä, toisena aina merkonomimme, joka valvoo kirjanpidon oikeellisuutta jakaen samalla muille kirjanpito-osaamistaan. Muille taloustiimin jäsenille on jaettu muut juoksevat tehtävät, toinen hoitaa viikoittain laskut ja toinen yrityksen sisäisen informoinnin ja laskennan liikevaihdosta ja ressuista.

5 5 3 OHJELMAT Kirjanpitoon ja muuhun yrityksen talouden hoitoon löytyy runsain määrin erilaisia ohjelmia. Kiivisiolla kirjanpito-ohjelmaksi valikoitui Econet, koska kaikilla oli siitä käyttökokemusta, ja se oli myös proakatemialaisille tarjolla ilmaiseksi. Seuraavalle tilikaudelle joudumme etsimään uuden kirjanpito-ohjelman, mikä voi olla ihan hyväkin asia. Econet on hieman kankea, eikä siihen ole tullut hetkeen päivityksiä. Laskutusohjelmana meillä on käytössä Remiat Oy:n Taimer. Koska teemme itse kirjanpidon, olemme linjanneet, että jokaisen osuuskuntalaisen täytyy hallita laskun teko. Tähän saa tietenkin apua taloustiimiltä. Käytäntö on toiminut melko hyvin, eikä puutteellisin tiedoin olevia tositteita enää löydy. Ohjeeksi osuuskunnalle on käytännön kirjapidon helpottamiseksi annettu seuraavaa: Teet ja lähetät laskun asiakasyritykselle itse Ota laskusta kopio ja laita se kirjanpitokansioon kohtaan Kuluvan kuun tositteet Merkitse laskuun kenelle siinä laskutettu summa kuuluu, muuten taloustiimi jakaa laskutetun summan omiin ressuihinsa Aina kun teet firmaan liittyviä ostoksia, ota niistä kuitti Älä käytä bonuskortteja tai opiskelija-alennuksia Kun käyt kaupassa, otat kuitista kopion ja nidot alkuperäisen kuitin tyhjään A4- sivuun kiinni. Yksi kuitti yhdelle sivulle. Jos ostokset on maksettu jonkun henkilökohtaisista varoista, tositteessa tulee lukea kenelle se maksetaan takaisin sekä saajan tilinumero. Jos kuittia ei ole, tai saaja/tilinumero puuttuu, sitä ei kysellä keneltäkään, vaan raha jää saamatta. Pienimpiä summia, kuten parin postimerkin ostoa, ei kannata tuoda firman kirjanpitoon, sillä summaan suhteutettuna työ on kohtuuton (kirjaus + vähennys henkilön ressusta) Ensimmäinen palkka maksettiin juuri ja siinä käytettiin Verohallinnon tarjoamaa palkka.fi sivustoa. Sivusto tuntui ainakin ensituntumalta vaikealta ja monimutkaiselta. Hyvää palvelussa oli, että se lähettää itse tiedot verottajalle, jolloin niitä ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

6 6 Talousohjelmien hajanaisuus ei ole toistaiseksi tuntunut kauheasti vaikeuttavan toimintaa. Ehkä uuteen kirjanpito-ohjelmaan siirryttäessä kannattaisi silti koittaa koota ohjelmakokonaisuus, joka puhuu keskenään.

7 7 4 ARVONLISÄVEROVELVOLLISUUS Suurin osa yrityksistä on Suomessa arvonlisäverovelvollisia. Joitakin poikkeuksia on toimialasta riippuen (esimerkiksi terveydenhuolto ei ole alv-velvollista toimintaa). Tämän lisäksi pienet yritykset on vapautettu arvonlisäverosta, jos liikevaihto on riittävän pieni. Osalla on mahdollisuus huojennuksiin, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa kuin osasta liikevaihtoa. Alv-ilmoitus tehdään ja mahdollinen maksettava alv maksetaan tavallisesti kerran kuussa verohallinnolle. Kiivisiossa ilmoitusjaksomme on yksi kuukausi, mutta se voi olla myös tapauskohtaisesti neljännesvuosittain tai vain kerran vuodessa. Esimerkiksi pienimmät toiminimet tekevät kirjanpidon ainoastaan kerran vuodessa, joten arvonlisävero on kannattavaa ilmoittaa vain tämän yhteydessä. Jos ilmoitusjakso on yksi kuukausi ja ilmoitus tehdään sähköisesti, tiedot työnantajasuorituksista on annettava viimeistään palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden 12. päivä ja arvonlisäverotiedot viimeistään kohdekuukautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivä.

8 8 5 OSUUSKUNNAN KULUT Osuuskunnalla on tyypillisesti samat pakolliset kulut kuin muillakin useamman henkilön yrityksillä. Isoimmat menoerät ovat palkat ja verot. Osuuskunnan veroihin kuuluvat arvonlisävero ja yhteisövero sekä palkoista vähennettävä ennakonpidätys. Muita yrityksen tilitettäviä palkkojen sivukuluja ovat työeläkemaksut (TyEl/Yel), työttömyysvakuutusmaksut sekä sosiaaliturvamaksu. Yrityksen vakuutukset ovat yksi iso menoerä. Lisää tietoa näistä on kohdassa 5.2. Vakuutukset. Muita tyypillisiä juoksevia kuluja ovat muun muassa kirjanpito, lainanlyhennykset, toimitilavuokrat sekä ohjelmalisenssit. 5.1 Perustamiskulut Kiivisio rahoitti osuuskunnan perustamista ottamalla jokaiselta 18 osakkaalta sadan euron osuusmaksun. Tällä summalla laskimme selviävämme parin ensimmäisen kuukauden pakollisista menoista, ennen kuin toiminta saadaan kunnolla käyntiin ja laskutus aloitettua. Osuuskunnan perustamisen hinta on 380 euroa, joka tarkoittaa Patentti- ja rekisterihallituksen käsittelykulua. 5.2 Vakuutukset Projektiluontoisena yrityksenä toimivan osuuskunnan pakollisia vakuutuksia ovat tapaturmavakuutus, ryhmähenkivakuutus, työeläkevakuutus, työttömyysvakuutusmaksu ja sosiaaliturvamaksu. Tapaturmavakuutuksen perusmaksu on meillä 18 hengelle noin sata euroa vuodessa. Lopullinen hinta määräytyy vasta maksettujen palkkojen mukaan. Työntekijäin ryhmähenkivakuutukselle tulee hintaa perusosaltaan noin kymmenen euroa vuodessa. Tämänkin lopullinen hinta määräytyy maksettujen palkkojen mukaan. Pankkivirkailija sanoi rehellisesti pankkiasioita hoidettaessa, että hänen on turha myydä meille ylimääräisiä vakuutuksia, sillä emme niitä tarvitse. TyEL-vakuutus tuli meille ajankohtaiseksi äskettäin ensimmäistä kertaa palkkoja maksaessamme. Työnantajarekisteriin ilmoittauduimme tätä varten jo tämän vuoden alussa.

9 Palkka.fi-palvelu laskee palkkoja maksettaessa niistä vähennettävät työnantajamaksut, sekä ennakonpidätyksen. 9 Muita mahdollisia vakuutuksia ovat esimerkiksi tapahtumia varten otetut vakuutukset. Yhtä Proakatemian suurintaa tapahtumaa, Pilkettä, varten otettu vakuutus (vastuuturva), oli mitoitettu 700 hengen yleisötapahtumaa varten yhdeksi päiväksi ja maksoi noin 120 euroa. Tämä on halpa hinta vakuutuksen ehtoihin nähden, sillä se korvaa vahinkoja parhaimmillaan miljoonaan euroon asti. Tiloja antavat tahot vaativat vakuutusta, mutta jos he eivät osaa sitä vaatia, täytyy tämä itse muistaa. Pankki- ja vakuutusasioissa voimme hyvin suositella OP-Pohjolaa, josta palvelua saa selkokielellä ja melko ripeästi. Olemme hoitaneet pankkiasioitamme kahden pankin työntekijän kanssa, joten meidän on helppoa ottaa yhteyttä suoraan näihin kontaktihenkilöihin, jotka he tietävät asioistamme jo valmiiksi. 5.3 Hankinnat Koneiden, laitteiden ja muun aineellisen käyttöomaisuuden hankintameno merkitään taseeseen. Hankintamenoista vähennetään tilikauden lopussa suunnitelmanmukaiset poistot. Pienhankinnat voidaan merkitä kuluna. Pienhankintoihin kuuluu tavara, jonka hankintahinta pysyy alle 850 euron ja pienhankintojen yhteissumma tilikauden aikana pysyy alle 2500 euron. Ne eivät tällöin päädy lainkaan taseeseen. Kiivision kirjanpidossa on tärkeää, että mahdollisimman pieni osa hankinnoista menee taseeseen, josta niitä sitten poistettaisiin useita vuosia. Kiivision on oletettu toimivan vain vuoteen 2016 saakka, jolloin osakkaat valmistuvat. Näin merkityt hankinnat eivät enää näy kirjanpidossa, kun valmistumme ja niiden jakaminen osakkaille on helpompaa. Vuosittain saa pienhankintojen lisäksi vähentää kaikki käyttöomaisuushyödykkeiden hankintamenot, joiden käyttöikä on alle kolme vuotta. Tällaisia hyödykkeitä ovat muun muassa tietokoneet, työvaatteet, puhelimet, ostamamme 3D-tulostin sekä faksit. Tällä tilillä ei ole euromääräistä rajoitusta. Kiivisiossa on tarkoituksenmukaista, että teemme vähennykset vuosittain. Tämä ei kuitenkaan ole pakollista. Jos tuloa muodostetaan hankinnan avulla useamman tilikauden

10 ajan, voi hankintamenon merkitä taseeseen ja poistaa suunnitelmanmukaisina poistoina ( meno tulon kohdalle -periaate). 10 Kun yritykselle hankitaan tarvikkeita omaan käyttöön, on tärkeää tehdä hankinta yrityksen nimiin. Myös takuukuittien on oltava yrityksen nimellä, sillä kyseessä on yrityksen omaisuus.

11 11 6 ULKOMAANKAUPPA Monissa projekteissaan Kiivisio tekee kauppaa muiden maiden yritysten kanssa. Tällä hetkellä olemme ainoastaan tuoneet tavaraa sekä palveluita niin EU:n sisä- kuin ulkopuoleltakin. Rahaliikenteessä käytetään Paypal-maksupalvelua, joka on osoittautunut luotettavaksi. Paypal veloittaa sen kautta siirretyistä maksuista 5 %, mutta toistaiseksi olemme olleet tyytyväisiä tähän hintaan, joka maksetaan turvallisuudesta. 6.1 Yhteisöhankinnat Yhteisöhankinnat tapahtuvat EU:n rajojen sisäpuolella ja verotuksen hoitamista on helpotettu. Näin tapahtuvat ostot ilmoitetaan kausiveroilmoituksessa. Yritysten välinen tavarakauppa verotetaan periaatteessa määränpäämaahan arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityneen yrityksen arvonlisäverotuksen yhteydessä. Esimerkiksi tilattuamme 3D-tulostimen Hollannista saamme laskun nollaverokannalla. Laskussa on oltava nollaverokannalle peruste, jonka voi antaa vain, jos molemmat yritykset ovat rekisteröityneitä alvvelvollisia omassa maassaan. Laskussa voi lukea esimerkiksi VAT 0% intra-community supply. Tämän jälkeen osto ilmoitetaan veroilmoituksessa, jonka mukaan arvonlisäverovelvollinen on velvollinen suorittamaan veron kotimaassaan. 6.2 EU:n ulkopuolinen kauppa Tavaran maahantuonnista suoritettava alv verotetaan tullauksen yhteydessä. Maahantuonnin ei tarvitse liittyä liiketoimintaan, vaan kaikki maahan tuotu tavara on tullauksen alaista. Tullin määräämät verot ovat kuitenkin yritystoiminnassa vähennyksen alaisia aivan kuten tavallinen alv-vero. Tavara seisoo tullissa korkeintaan kaksi viikkoa tullauksen jälkeen. Tullauksen jälkeen yhteyshenkilölle on lähetetty lasku tullauksesta. Vasta, kun raha on siirtynyt tulliin, voidaan tavara lähettää eteenpäin. Käytettäessä huolitsijaa voit nopeuttaa käsittelyä muutaman pankkipäivän verran, kun lähetät maksetusta laskusta kuitin huolitsijalle. Tällöin rahan siirtymistä ei tarvitse odotella, vaan tavaran voi lähettää heti eteenpäin.

12 12 7 RAPORTIT Kirjanpito tehtävänä voi olla myös erilaisten raporttien tuottaminen yritykselle. Tätä kutsutaan johdon laskentatoimeksi eli sisäiseksi laskentatoimeksi. Tärkeimpänä raportoitavana mittarina on tähän mennessä käytetty ressuja, eli mittaria, jossa näkyy, kuinka paljon rahaa kukin osakas voi nostaa itselleen tai käyttää projekteihin. Keväällä osuuskunnan johto on halunnut joka maanantain viikkopalaveriin ajantasaisen tiedon edellisviikon liikevaihdosta, jotta kuukausitavoitteiden toteutumista voidaan seurata paremmin. Perinteisten mittarien käyttö projektiluontoisessa osuuskunnassa ei ole meidän mielestämme ollut tähän mennessä kannattavaa. 7.1 Ressut Kiivisiossa on määritelty liikkuvan kahdenlaista rahaa: firman rahaa ja tiimiläisten henkilökohtaista rahaa eli niin sanottua korvamerkittyä rahaa. Firman yhteistä rahaa saamme esimerkiksi Pilottien tekemisestä, sekä talkkaripalvelujen järjestämisestä. Tämä summa ei kuitenkaan vielä riitä kattamaan kaikkia kuluja, joten päätimme yritystä perustaessa pidättää jokaiselta ensimmäiset 500 euroa, jotka firmalle on tienattu. Tällä summalla olemme nyt pärjänneet ensimmäisen vuoden Proakatemialla, mutta syksyllä on jälleen asetettava uusi Kiivisiolle tienattava summa. Se on todennäköisesti enemmän kuin 500 euroa, sillä vuokranmaksu alkaa syksyllä ja tulee moninkertaistamaan yrityksen kiinteät kustannukset. Olemme käyttäneet myös projektikohtaista ressua. Tätä käytettiin Pilkkeessä ja syitä olivat: projektissa oli jäseniä muista tiimeistä maksutapahtumia oli jo ennen tapahtumaa kymmenittäin molempiin suuntiin, joten näiden jokaisen jakaminen projektiryhmän jäsenten kesken ei ole järkevää projektin käytössä olevat varat näkee paremmin, kun niitä ei tarvitse laskea henkilökohtaisista ressuista.

13 13 Suunnitelmissa on ollut myös Final Camp -ressu normaalin ressun rinnalle. Tätä ressua ei voisi nostaa itselleen, sillä summa on tietenkin tarkoitettu yhteistä Final Campia varten viimeisenä akatemiasyksynä. Kiivision ressut on toteutettu yksinkertaisella kynä ja paperia -tekniikalla. Kuukauden kirjanpidon päätteeksi uudelle sivulle merkitään kunkin jäsenen edellisen kuun ressun saldo ja sen perään kerätään kuluvan kuun tositteista ressuun lisättävät tai vähennettävät summat. 7.2 Katteet ja kannattavuus Monilta akatemialaisilta ovat liiketalouden ensimmäisen vuoden opit unohtuneet, ja osin hyvä niin. Kuitenkin mielestämme on hyvä muistaa vähintään nämä pari perusasiaa, jotka ovat tärkeitä etenkin verkkokauppaa pidettäessä. Petteri Vilen: Kate ja kannattavuus (diasarja 2014) Yksinkertaisimmillaan kannattavuutta lasketaan tämän mallin avulla. Esimerkiksi Kiivision ensimmäsessä verkkokaupassa Plastic Camerasissa tytöt laskivat pian liiketoiminnan oston jälkeen tuotteiden katteet uudelleen, sillä osassa tuotteita kate oli jopa lähellä nollaa.

14 14 Petteri Vilen: Kate ja kannattavuus (diasarja 2014) Toisena mittarina suosittelemme toiminnan järkevyydestä kertovan kriittisen pisteen laskemista. Se kertoo, kuinka paljon myyntiä tarvitaan nollatuloksen saavuttamiseen, eli kuinka paljon myyntiä täytyy olla, että kuvassa olevan mustan viivan yli päästään. 7.3 Tilinpäätös Kaikki kirjanpitovelvolliset yritykset joutuvat tekemään tilinpäätöksen kerran vuodessa. Se on laadittava neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Tilinpäätös kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuusaseman. Tilinpäätös tehdään vuoden aikana kerätyn kirjanpitomateriaalin pohjalta. Siihen kuuluvat aina laadittavat tasekirja sekä tase-erittelyt. Tasekirjan on oltava sidottu ja sen sivujen on oltava juoksevasti numeroituja. Käytännössä tasekirja tehdään sitomalla tulosteet kirjaksi. Kirjanpitovelvollisen tasekirja sisältää tuloslaskelman, taseen, niiden liitetiedot, toimintakertomuksen, rahoituslaskelman sekä luettelon käytetyistä kirjanpitokirjoista ja tositteiden lajeista samoin kuin tiedon niiden säilytystavoista. (KPL 3 luku 8 ) Liitetietojen on annettava riittävä ja oikeellinen kuva yrityksen taloudellisesta asemasta. Pienen kirjanpitovelvollisen liitetietoihin riittää tiedot annetuista panteista, vakuuksista, vastuusitoumuksista sekä valuuttakurssauksesta. Suuremmat yritykset laajentavat liitetietoja muun muassa tehdyistä poistoista, pääoman muutoksista, henkilöstöstä, sekä siitä miten paljon yritys on luovuttanut omaisuuttaan velkansa vakuudeksi. Konserniyhtiöissä liitetietojen määrä voi lähennellä useita kymmeniä.

15 Tasekirjaan voidaan sisällyttää näiden lisäksi myös tase-erittelyt, mikäli ne eivät ole kovin laajoja. 15 Tilinpäätös katsotaan valmistuneeksi, kun Kiivisio osuuskunnan hallitus on allekirjoituksellaan hyväksynyt tilinpäätöksen. 7.4 Tilintarkastus Tilintarkastuksesta on alkaen vapautettu pienet yhtiöt. Tilintarkastajaa ei siis tarvita, jos päättyneellä tai sitä edeltävällä tilikaudella yksikään tai vain yksi pienen kirjanpitovelvollisen ehdoista täyttyy. Ehdot: taseen loppusumma on yli euroa liikevaihto yli euroa palveluksessa on yli 3 henkilöä Toiminimet on vapautettu tilintarkastuksesta, mutta tilintarkastus on pakollinen kaikissa muissa yrityksissä, joissa vähintään kaksi edellä mainituista ehdoista täyttyy. Jos kuitenkin yrityksen säännöissä määrätään, että tilintarkastaja on hankittava, vaikkei ehdot täyty, niin sääntöä on noudatettava. Kiivisiossa on maksettu nyt ensimmäiselle henkilölle palkkaa ja kesän aikana useampi työskentelee osuuskunnan kautta ja oletamme, että he nostavat kesän aikana palkkaa. Täten Kiivision palveluksessa tulee tilinpäätöksen hetkellä olemaan yli kolme henkilöä. Tällä hetkellä en oleta, että taseen loppusumma ylittää euroa, mutta uskon, että liikevaihto tulee ylittämään euroa. Jos ei vielä tällä tilikaudella niin seuraavalla. Tällöin tulemme tarvitsemaan tilintarkastajaa. Tilintarkastajan valitsee Kiivisiossa hallitus, joka on meidän ylin päättävä elin. Tilintarkastaja laatii työstään tilintarkastuskertomuksen, jossa kerrotaan antaako yritykselle tehty tilinpäätös oikeat ja riittävät tiedot yrityksen taloudellisesta asemasta.

16 16 8 LAINAN NOSTO Kiivisiolla on tällä hetkellä kahdenlaista lainaa. Osuuskunnan jäsenet ovat antaneet yritykselle henkilökohtaista lainaa ja Plastic Cameras on hakenut lainaa pankista. 8.1 Henkilökohtainen laina Osuuskunnan jäsenet voivat rahoittaa yrityksen toimintaa lainaamalla sille rahaa henkilökohtaisista varoistaan. Tällöin puhutaan henkilökohtaisesta lainasta. Kun Plastic Camerasin oma tili oli avattu, siirsivät projektin jäsenet sille rahaa, jolla liiketoimintakauppa katettiin. Rahat lainattiin henkilökohtaisina lainoina, joissa velallisena on Kiivisio osk. Veloista tehtiin velkakirjat, joihin merkattiin velallinen, velkoja, velan määrä, ehdot ja päiväys. Velkakirjan allekirjoittivat velkoja, ja velallisen edustaja (hallituksen puheenjohtaja). Henkilökohtaiselle lainalle voidaan tavallisen lainan tavoin määrätä korko. Kyseisen lainan ehtoihin kuitenkin merkattiin, että laina on koroton. Tämä tehtiin siitä syystä, että Plastic Camerasin omistajat sijoittivat rahat, jotta oma liiketoiminta voidaan käynnistää, eikä tarvetta korolle nähty. 8.2 Yrityslaina pankista Plastic Cameras on hakenut toimintaansa rahoitusta myös pankista. Projektitiimi valmisteli osuuskunnalle esityksen lainan tarpeesta, sillä laina otettiin Kiivisio osk:n nimiin, joten se koskee jokaista osuuskunnan jäsentä. Velallisuus vaikuttaa yrityksen toimintaan, vaikka osuuskunnan jäsenet eivät olekaan henkilökohtaisesti vastuussa velasta. Tämä todetaan osuuskunnan säännöissä: 10 Lisämaksuvelvollisuus Jäsenet eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa osuuskunnan veloista ja sitoumuksista. Kun Kiivision jäsenet olivat antaneet suullisesti luvan lainan hakemiseen, hallituksen kokous antoi Plastic Camerasin omistajille siihen luvan pöytäkirjassa.

17 Lainan hakuprosessi Lainan määrä oli yrityslainaksi verrattaen pieni, joten siihen oli helppoa saada hyväksyntä. Hakuprosessia lieni helpottaneen myös se, että laina oli budjetoitu konkreettisiin investointeihin (varaston täydennykseen), jolloin sen arvo on tiukan paikan tullen realisoitavissa. Kun lainaa haettiin yrityksen yksittäistä projektia varten, ei hakuprosessissa tarvittu ollenkaan näyttöä Kiivision taloudesta, vaan siihen riittivät vastaavat dokumentit Plastic Camerasilta. Lainan hakemista helpotti tietenkin se, että lainaa haettiin jo olemassa olevalle liiketoiminnalle, jolloin oli jo näyttöä sen toimivuudesta. Pankille toimitettiin verkkokaupan raportit aikaisemmista myynneistä sekä asiakkaista, katetuottolaskelmat suunnitelluista investoinneista ja suuntaa antavia kannattavuuslaskelmia. Velan takaisinmaksuajaksi haluttiin yksi vuosi, sillä lainattava summa oli suhteellisen pieni, ja velasta haluttiin ripeästi eroon. Lyhennystapana on tasaerä, jossa maksettava summa on koko laina-ajan samansuuruinen. Maksuerät sisältävät alussa enemmän korkoa, joka pienenee lainan lyhentyessä. Lainan suuruutta miettiessä on hyvä muistaa pankin toimitusmaksu, joka sisältyy lainan määrään. Osuuspankilla toimitusmaksu oli 300, eli 1000 :n suuruisesta lainasta tilille jäisi nostettavaa Takaus 1.1. Takaus tarkoittaa sitoumusta, jolla sitoumuksen antaja (takaaja) ottaa vastatakseen velkojalle toisen henkilön (velallisen) velvoitteesta (päävelasta). (Osuuspankin takausehdot ) Plastic Camerasin lainalla on yhteisvastuullisina takaajina kaksi omistajista. Se tarkoittaa, että he takaavat lainan omalla henkilökohtaisella varallisuudellaan. Henkilöillä tulee olla

18 18 näyttöä omasta varallisuudestaan, jotta heidät voi nimetä takaajiksi. Yhteisvastuullinen takaus tarkoittaa, että kukin takaaja on vastuussa koko velasta, ellei toisin ole sovittu kirjallisesti. Pankki voi siis periä velkaa maksettavaksi vain toiselta takaajalta.

19 19 9 YRITYS YRITYKSEN SISÄLLÄ (PLASTIC CAMERAS KIIVISIOSSA) Plastic Cameras verkkokauppa on Kiivision liiketoimintaa ja toimii siis Kiivision y- tunnuksella, mutta toimii monella tapaa erillisen yrityksen tavoin. Tämän lisäksi yksi Plastic Camerasin omistajista on toisen osuuskunnan jäsen. Plastic Cameras ostettiin Tuuma Creativelta liiketoimintakauppana joulukuussa Liiketoiminnan osto hyväksytettiin osuuskunnalla, ja hallituksen kokouksen päätöksellä Plastic Camerasin tuleville omistajille myönnettiin nimenkirjoitusoikeudet Plastic Camerasia koskeviin asioihin. Tämä on välttämätöntä, jotta toiminta voisi sujua mutkattomasti. Verkkokauppatoiminta vilkastaa osuuskunnan rahaliikennettä suhteellisen paljon, jonka vuoksi on järkevää avata toiminnalle oma rinnakkaispankkitili. Näin on toimittu myös Plastic Camerasin tapauksessa ja rinnakkaistilin avaaminen oli aivan ensimmäisiä asioita, jotka tehtiin, kun ostotarjous oli hyväksytty. Rinnakkaistilin avaaminen helpottaa monia käytännön asioita tällaisessa tilanteessa. Esimerkiksi tilin käyttöoikeudet ovat Plastic Camerasin omistajilla (myös hänellä, joka ei ole Kiivisio osk:n jäsen), toisin kuin Kiivision virallisen tilin oikeudet. Rinnakkaisten tilien ansiosta Kiivision ja Plastic Camerasin rahat eivät pääse sekoittumaan ja Plastic Camerasin osakkaat näkevät jatkuvasti paljonko heillä on rahaa käytettävissään muun muassa varaston kasvattamiseen. Kiivision hallitus on myöntänyt Plastic Camerasin omistajille päätäntävallan ja nimenkirjoitusoikeuden Plastic Camerasia koskeviin asioihin. Siispä se toimii hyvin omavaltaisesti, mikä helpottaa ja nopeuttaa toimintaa. Pienessä projektiryhmässä päätöksiä syntyy nopeammin ja asiat hoituvat tehokkaammin kuin Kiivision kokoisessa osuuskunnassa. Tämä on myös ehdotonta projektin toimivuuden kannalta. Asiat, jotka koskevat merkittävästi koko Kiivisiota, keskustellaan luonnollisesti avoimesti koko osuuskunnan kesken. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi suuret taloudelliset päätökset, kuten lainan hakeminen projektille.

20 20 10 LÄHTEET Arvonlisävero: https://www.vero.fi/fi-fi/syventavat_veroohjeet/arvonlisaverotus/kansainvalinen_kauppa/arvonlisaverotus_eutavarakaupassa(14381) Finlex: https://www.finlex.fi/fi/ Kausiveroilmoitus: https://www.vero.fi/fi-fi/yritys_ja_yhteisoasiakkaat/osakeyhtio_ja_osuuskunta/kausiveroilmoitus Kiivision säännöt (osuuskunnan säännöt) Kirjanpidon Abc: Kirjanpito. Kirjanpitolaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/ Kirjanpito tilikausi ja verovuosi: kaat/liikkeen_ja_ammatinharjoittaja/perustaminen/kirjanpito_tilikausi_ja_vero- vuosi(9362) Osuuspankin lainaehdot Petteri Vilen: Kate ja kannattavuus (diasarja 2014) Ulkomaankauppa:

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011

Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 Sivu1 (13) Demoyritys Oy Oikotie 8 00200 HELSINKI Y-tunnus: 0000000-0 Demoyritys Oy TASEKIRJA 1.1.2011-31.12.2011 . 2 Sisällysluettelo Sivu Hallituksen toimintakertomus 3 Tuloslaskelma 4 Tase (vastaavaa)

Lisätiedot

Yritystoiminta Pia Niuta KIRJANPITO

Yritystoiminta Pia Niuta KIRJANPITO KIRJANPITO Kirjanpito On tietojärjestelmä, jossa ylläpidetään tietoa yrityksen tai yhteisön taloudellisesta toiminnasta. On sitä, että kerätään ja järjestetään tositteet, rekisteröidään niiden tiedot tietyn

Lisätiedot

TASEKIRJA VIRPINIEMI GOLF OY

TASEKIRJA VIRPINIEMI GOLF OY TASEKIRJA 31.12.2015 VIRPINIEMI GOLF OY Virpiniemi Golf Oy Y-tunnus 1892969-4 kotipaikka OULU TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 01.01.2015 31.12.2015 Sisällys: Sivu Toimintakertomus 1 Tuloslaskelma 2 Tase 3-4 Liitetiedot

Lisätiedot

Eettisen pankkitoiminnan kehitys osuuskunta Ehta

Eettisen pankkitoiminnan kehitys osuuskunta Ehta Eettisen pankkitoiminnan kehitys osuuskunta Ehta Tasekirja 1.1.2014-31.12.2014 Osoite c/o Marika Lohi Sinikalliontie 10 02630 Espoo Y-tunnus: 252555-5 Kotipaikka: Helsinki Eettisen pankkitoiminnan kehitys

Lisätiedot

Yritysmuodot. 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta. Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito

Yritysmuodot. 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta. Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Yritysmuodot 1. Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö Kommandiittiyhtiö Osakeyhtiö Osuuskunta Lähde: Tomperi, Käytännön kirjanpito Marjatta Kariniemi 7.2.2005 1 Erot eri yritysmuodoissa omistajien vastuu yrityksen

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,9 30,7 *Lainojen takaisinmaksut -29,7 0,0 *Omien osakkeiden hankinta -376,2-405,0 0,0 30,7

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,9 30,7 *Lainojen takaisinmaksut -29,7 0,0 *Omien osakkeiden hankinta -376,2-405,0 0,0 30,7 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2014 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 1010,4 1044,3 *Maksut liiketoiminnan kuluista -839,9-860,6 *Saadut korot 3,8

Lisätiedot

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90

Rahoituksen rahavirta *Lyhytaik.lainojen lisäys/vähenn 0,7 0,0 *Lainojen takaisinmaksut -90,0-90,0 *Omien osakkeiden hankinta 0,0-89,3 0,0-90 RAHOITUSLASKELMA (1000 euroa) VUODELTA 2016 Liiketoiminnan rahavirta *Myynnistä ja muista liiketoim. tuotoista saadut maksut 957,8 989,4 *Maksut liiketoiminnan kuluista -865,2-844,3 *Saadut korot 0,5 0,8

Lisätiedot

TASEKIRJA <>

TASEKIRJA <<company_name>> 1 / 14 TASEKIRJA

Lisätiedot

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS

Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Tilinpäätös Emoyhtiön tuloslaskelma Emoyhtiön tuloslaskelma, FAS Milj. Liite 1. 1. 31. 12. 2012 1. 1. 31. 12. 2011 Liikevaihto 1 12,5 8,9 Liiketoiminnan muut tuotot 2 4,6 3,6 Materiaalit ja palvelut 3

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy T A S E K I R J A 31.12.2014 Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy Y-tunnus: 0582075-3 Kotipaikka: Joensuu Säilytä 31.12.2024 asti Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Yrittäjäkoulutus. Yritysmuodon merkitys ja yrityksen perustaminen

Yrittäjäkoulutus. Yritysmuodon merkitys ja yrityksen perustaminen 1 Yrittäjäkoulutus Yritysmuodon merkitys ja yrityksen perustaminen 2 YRITYSMUODOT Ammatti- tai elinkeinotoimintaa voi harjoittaa: yksityisenä elinkeinonharjoittajana (= toiminimi, Tmi) - liikkeenharjoittaja

Lisätiedot

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös

ELENIA PALVELUT OY Tilinpäätös ELENIA PALVELUT OY 1.1.2016-31.12.2016 ELENIA PALVELUT OY Sisällysluettelo Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Rahoituslaskelma 4 Tilinpäätöksen liitetiedot 5-8 Allekirjoitukset 9 1 ELENIA PALVELUT OY Tuloslaskelma

Lisätiedot

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen. Toivo Koski

Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen.  Toivo Koski 1 Yrityksen taloudellisen tilan analysointi ja oma pääoman turvaaminen SISÄLLYS Mitä tuloslaskelma, tase ja kassavirtalaskelma kertovat Menojen kirjaaminen tuloslaskelmaan kuluksi ja menojen kirjaaminen

Lisätiedot

Ravintola Gumböle Oy

Ravintola Gumböle Oy Ravintola Gumböle Oy Gumbölentie 20 02770 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 2463691-9 TASEKIRJA 1.1.2013-31.12.2013 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2023 asti Tilinpäätöksen toteutti: Gumböle Golf

Lisätiedot

HYY Tilinpäätöskoulutus

HYY Tilinpäätöskoulutus HYY Tilinpäätöskoulutus KHT Johanna Hilden Tilinpäätös Tilinpäätöksen vaiheet - Tilinpäätöksen vaiheet - Tilinpäätös tasekirjan perusvaatimukset - Tuloslaskelma - minne kirjaan mitäkin?! - Tase mikä se

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2007

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA UHKOILA. Y-tunnus 2009335-5 TASEKIRJA 31.12.2009. Toimintakertomus. Tilinpäätös

VESIOSUUSKUNTA UHKOILA. Y-tunnus 2009335-5 TASEKIRJA 31.12.2009. Toimintakertomus. Tilinpäätös Y-tunnus 2009335-5 Tilinpäätös Toimintakertomus TASEKIRJA 31.12.2009 VESIOSUUSKUNTA UHKOILA VESIOSUUSKUNTA UHKOILA TOIMINTAKERTOMUS Sisällysluettelo: Toimintakertomus 1-2 Vesiosuuskunta Uhkoilan perustamiskokous

Lisätiedot

... tllrti1. VALITILINPAATOS. Liikennevirta. Y-tunnus: 2588986-2 04.12.2013-31.1.2014. tasekirja on sailvtettava 31.12.2024 asti.

... tllrti1. VALITILINPAATOS. Liikennevirta. Y-tunnus: 2588986-2 04.12.2013-31.1.2014. tasekirja on sailvtettava 31.12.2024 asti. ...... VALITILINPAATOS Liikennevirta Oy Y-tunnus: 04.12.2013-31.1.2014 Tama tasekirja on sailvtettava 31.12.2024 asti tllrti1. Valitilinpaatos tilikaudelta 04.12.2013 - Sisallysluettelo Tase 3 Tuloslaskelma

Lisätiedot

Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila. E Laitila 1

Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila. E Laitila 1 Tilinpäätöksen rakenne ja tulkinta Erkki Laitila E Laitila 1 YRITYSTOIMINNAN TAVOITTEENA ON TAVALLISESTI VOITON MAKSIMOINTI TULOT MENOT = MAHDOLLISIMMAN SUURI LUKU VOITTOA VOIDAAN MAKSIMOIDA JOKO LYHYELLÄ

Lisätiedot

Oy Höntsy Ab, Tilinpäätös Oy Höntsy Ab

Oy Höntsy Ab, Tilinpäätös Oy Höntsy Ab Oy Höntsy Ab Tilinpäätös ajalta 1.7.2016-30.6.2017 1 OY HÖNTSY AB Pirkankatu 53 A 4 33230 Tampere Kotipaikka Tampere Y-tunnus 2352244-2 Sisällys Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Mikroyrityksen liitetiedot 6

Lisätiedot

Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering AB ("EFF") on myöntänyt pääomalainan Super Rye Oy:lle tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin.

Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering AB (EFF) on myöntänyt pääomalainan Super Rye Oy:lle tässä sopimuksessa esitetyin ehdoin. PÄÄOMALAINASOPIMUS Velallinen Super Rye Oy Y-tunnus 1234567-0 Velan määrä 2.000.000,00 euroa Velan numero 1010700 Sopimuksen päivämäärä 1.8.2012 1 OSAPUOLET JA JOHDANTO Egentliga Finlands Lantbruk Finansiering

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005 1 (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005 1 (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2005

Lisätiedot

TASEKIRJA OIKIAN SOLUTIONS OY

TASEKIRJA OIKIAN SOLUTIONS OY TASEKIRJA 31.12.2015 OIKIAN SOLUTIONS OY OIKIAN SOLUTIONS OY 2435594-9 kotipaikka OULU TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 01.01.2015 31.12.2015 Sisällys: Sivu Tuloslaskelma 1 Tase 2-3 Liitetiedot 4-5 Luettelo käytetyistä

Lisätiedot

Kirjanpito-osaajan valmennuskokonaisuus

Kirjanpito-osaajan valmennuskokonaisuus Kirjanpito-osaajan valmennuskokonaisuus Jaksot: 22. 23.9. Kirjanpidon ajokortti 29. 30.10. Kirjanpidon jatkokurssi Käytännönläheisessä valmennuskokonaisuudessa käydään läpi kirjanpidon keskeisimmät asiat:

Lisätiedot

KIRJANPIDON AJOKORTTI (peruskurssi)

KIRJANPIDON AJOKORTTI (peruskurssi) KIRJANPITO-OSAAJAN VALMENNUSKOKONAISUUS Jaksot: 15. 16.9. Kirjanpidon ajokortti (peruskurssi) 20.-21.10. Kirjanpidon jatkokurssi Paikka: Helsingin seudun kauppakamarin koulutustila Metropoli, Kalevankatu

Lisätiedot

Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab

Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab 1/9 Kustannus Oy Vapaa Ajattelija Ab TASEKIRJA Tase-erittelyt 1.1.2004-31.12.2004 Tasekirjan sisällysluettelo Kirjanpitoaineisto 1 Toimintakertomus 2 Talousarviovertailu

Lisätiedot

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1

Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät. 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 Opetusapteekkiharjoittelun taloustehtävät 12.11.2013 Esittäjän nimi 1 ESIMERKKI APTEEKIN TULOSLASKELMASTA APTEEKIN TULOSLASKELMA Liikevaihto 3 512 895 Kelan ostokertapalkkiot 34 563 Muut tuotot 27 156

Lisätiedot

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy

Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007. KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Tilinpäätös ja toimintakertomus 2007 KTM Tapio Tikkanen Kirjurituote Oy Toimintakertomuksen rooli Toimintakertomus eriytetty tilinpäätöksestä kirjanpitolaissa Kirjanpitolaki ei edellytä pieniltä kirjanpitovelvollisilta

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Oikian Solutions Oy

TILINPÄÄTÖS Oikian Solutions Oy 1 / 11 TILINPÄÄTÖS Oikian Solutions Oy Y-tunnus: 01.01.2016-31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2016-31.12.2016 Sisällysluettelo Tase... 3

Lisätiedot

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA

16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 16.2.2016 1 (11) Y-tunnus 1506926-2 FINEXTRA OY TILINPÄÄTÖS JA TASEKIRJA 01.01.2015-31.12.2015 FINEXTRA OY 2(11) SISÄLLYSLUETTELO Sivu Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot

Lisätiedot

Haminan Energian vuosi 2016

Haminan Energian vuosi 2016 VUOSIKERTOMUS Haminan Energian vuosi 2016 Tilinpäätös 2016 30 772t 1 148t 3,7% LIIKEVAIHTO LIIKEVOITTO LIIKEVOITTO-%/lvv TULOSLASKELMA 01.01.-31.12.2016 01.01.-31.12.2015 LIIKEVAIHTO 30 772 043,64 30 229

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2011 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla

Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ammatin harjoittamisen vaihtoehdot taiteellisilla aloilla Ulla Huovinen HAAGA-HELIA amk ulla.huovinen@haaga-helia.fi Työsuhteessa vai yrittäjänä? Työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä Vaikuttaa

Lisätiedot

elo Esa Uusikartano Eurantie LAITILA

elo Esa Uusikartano Eurantie LAITILA STOCK TRADERS TEAM FINLAND OY elo Esa Uusikartano Eurantie 198 23800 LAITILA Y-tunnus: 1860758-0 Kotipaikka: Laitila TASEKIRJA Tilikausi 01.01.2015-31.12.2015 1 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 1 TASEKIRJA

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2010 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 Liitteet: - Tase-erittelyt - Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Oy Yritys Ab (TALGRAF ESITTELY) TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet

Oy Yritys Ab (TALGRAF ESITTELY) TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet Oy Yritys Ab 1.1.2009-31.12.2013 TP 5 Tilinpäätös - 5 vuotta - Tuloslaskelma ja tase - katteet 7000 7000 6000 6000 5000 5000 4000 4000 3000 3000 2000 2000 1000 1000 1209 KUM TOT. 1210 KUM TOT. 1211 KUM

Lisätiedot

OSAKEYHTIÖN TILINPÄÄTÖSMALLIT JA OHJEISTUS

OSAKEYHTIÖN TILINPÄÄTÖSMALLIT JA OHJEISTUS Jukka Hämäläinen OSAKEYHTIÖN TILINPÄÄTÖSMALLIT JA OHJEISTUS Alma Talent Helsinki 2017 Tilaa Osakeyhtiön tilinpäätösmallit ja ohjeistus -kirja : shop.almatalent.fi Copyright 2017 Alma Talent Oy ja tekijä

Lisätiedot

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR

EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT, FAS 1 000 EUR n tilinpäätös, FAS Efore Oyj vuosikertomus 2008 1. Liikevaihto markkina-alueittain Asiakkaiden mukaan Suomi 2008 10 544 2007 6 693 Muut EU-maat 25 996 18 241 USA 1 229 194 Muut maat 6 775 8 386 Yhteensä

Lisätiedot

TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y.

TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. 1 / 15 TASEKIRJA Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. Y-tunnus: 01.01.2012-31.12.2012 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2022 asti 2 / 15 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2012-31.12.2012 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Osa 1 (25.9.2015) Tuloslaskelman ja taseen lukutaito sekä taloushallinnon terminologiaa Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Oppitunnin sisältö Tuloslaskelma Mikä on tuloslaskelma?

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2009

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2008 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2008

Lisätiedot

Vastaan yhdistyksen talousasioista Mitä se tarkoittaa? Yhdistyksen talous 101

Vastaan yhdistyksen talousasioista Mitä se tarkoittaa? Yhdistyksen talous 101 Vastaan yhdistyksen talousasioista Mitä se tarkoittaa? Yhdistyksen talous 101 Tässä esityksessä Yhdistyksen talous Miten kirjaa pidetään Yleistä kirjanpidosta Tosite, tase, tuloslaskelma ja sellaiset Vuoden

Lisätiedot

YRITYKSEN PERUSTAMINEN

YRITYKSEN PERUSTAMINEN YRITYKSEN PERUSTAMINEN Yrityksen perustamisen lähtökohta Yhtiömuodot Suojaus Talouden hoitaminen, rahoitus, kirjanpito Lainsäädäntö, verotus Hankinta, tuotanto ja markkinointi (tuotekehitys) Henkilöstön

Lisätiedot

4 Jäsenen eroaminen Ilmoitus osuuskunnasta eroamisesta on tehtävä hallitukselle kirjallisesti.

4 Jäsenen eroaminen Ilmoitus osuuskunnasta eroamisesta on tehtävä hallitukselle kirjallisesti. 1 Toiminimi ja kotipaikka Osuuskunnan toiminimi on Osk ja sen kotipaikka on Tampere. 2 Toimiala Osuuskunnan tarkoituksena ja toimialana on jäsentensä ammatin ja talouden tukemiseksi harjoittaa mainostoimistopalveluja.

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Joensuun Jääkarhut ry

TILINPÄÄTÖS Joensuun Jääkarhut ry 1 / 14 TILINPÄÄTÖS Joensuun Jääkarhut ry Ytunnus: 01.01.2016 31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 14 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2016 31.12.2016 Sisällysluettelo Vuosikertomus

Lisätiedot

KANGASALAN LÄMPÖ OY TASEKIRJA 31.12.2006

KANGASALAN LÄMPÖ OY TASEKIRJA 31.12.2006 KANGASALAN LÄMPÖ OY TASEKIRJA 31.12.2006 2 Kangasalan Lämpö Oy Tyrnimarjankuja 3 36220 Kangasala Kotipaikka Kangasala Y-tunnus 0510578-4 TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 1.1. 31.12.2006 SISÄLLYS SIVU Tuloslaskelma

Lisätiedot

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. TASEKIRJA

Suomen Ilmailuliitto - Finlands Flygförbund R.Y. TASEKIRJA TASEKIRJA Tilikausi: 01.01.2010-31.12.2010 Tämä tilinpäätös on allekirjoitettava ja säilytettävä paperilla 31.12.2020 asti. Laatija: Nurmi Susanna Sivu 2(11) Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2010-31.12.2010

Lisätiedot

Yhtiön toiminimi on Nurmijärven Työterveys Oy ja ruotsiksi Arbetshälsan i Nurmijärvi Ab.

Yhtiön toiminimi on Nurmijärven Työterveys Oy ja ruotsiksi Arbetshälsan i Nurmijärvi Ab. YHTIÖJÄRJESTYS 1 Toiminimi Yhtiön toiminimi on Nurmijärven Työterveys Oy ja ruotsiksi Arbetshälsan i Nurmijärvi Ab. 2 Kotipaikka Yhtiön kotipaikka on Nurmijärven kunta. 3 Toimiala Yhtiön toimialana on

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

TULOSLASKELMA 1.1.2013-31.12.2013 1.1.2012-31.12.2012 LIIKEVAIHTO 254 106,39 253 499,42

TULOSLASKELMA 1.1.2013-31.12.2013 1.1.2012-31.12.2012 LIIKEVAIHTO 254 106,39 253 499,42 1 TULOSLASKELMA 1.1.2013-31.12.2013 1.1.2012-31.12.2012 LIIKEVAIHTO 254 106,39 253 499,42 Liiketoiminnan muut tuotot 13 728,31 13 839,90 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat Ostot tilikauden

Lisätiedot

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA

AHJOS & KUMPPANIT OY (6) TASEKIRJA AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2006 1 (6) TASEKIRJA Sisältö: Sivu: Tuloslaskelma 2 Tase 3 Liitetiedot 4 Kirjanpitoasiakirjat 6 Voiton käyttöä koskeva esitys 6 Allekirjoitus 6 AHJOS & KUMPPANIT OY 31.12.2006

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA

TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 1.1. - 31.03.2016 SISÄLLYS SIVU Toimintakertomus 2 Tuloslaskelma 3 Tase 4 Rahoituslaskelma 5 Tilinpäätöksen liitetiedot 6 Toimintakertomustiedot (OYL) 7 Kirjanpitokirjat 7 Tositelajit

Lisätiedot

Imatran Golf Oy, Tilinpäätös Imatran Golf Oy

Imatran Golf Oy, Tilinpäätös Imatran Golf Oy Imatran Golf Oy Pien- ja mikroyritysasetuksen mukainen tilinpäätös ajalta 1.1. - 31.12.2016 Arkistoviite: 2016-002 1 IMATRAN GOLF OY Golftie 11 55800 Imatra Kotipaikka Imatra Y-tunnus 2209820-5 Sisällys

Lisätiedot

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS)

Emoyhtiön tilinpäätöksen liitetiedot (FAS) 1 1 000 euroa 1.1. - 31.12.2006 1.1. - 31.12.2005 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 266 897 260 025 Rakennusmateriaaliryhmä

Lisätiedot

Saunatar Finland Oy Ltd

Saunatar Finland Oy Ltd Pien- ja mikroyritysasetuksen mukainen tilinpäätös ajalta 1.4.2016-31.3.2017 Säilytettävä vähintään 31.3.2027 asti. Osoite: Kohmankaari 3 33310 TAMPERE Kotipaikka Tampere Y-tunnus 2393377-8 TASEKIRJA 31.3.2017

Lisätiedot

1. TALOUSHALLINNON VASTUUNJAKO

1. TALOUSHALLINNON VASTUUNJAKO 1. TALOUSHALLINNON VASTUUNJAKO AINEJÄRJESTÖSSÄ Taloudenhoitajakoulutus 6.2.2015/ RS Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liitto SOOL ry YHDISTYKSEN KOKOUS vahvistaa tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA

TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 1.1. - 31.03.2017 SISÄLLYS Toimintakertomus Tuloslaskelma Tase Rahoituslaskelma Tilinpäätöksen liitetiedot Toimintakertomustiedot (OYL) Kirjanpitokirjat Tositelajit ja säilyttämistapa

Lisätiedot

LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN

LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN 1 (5) LIITETIETOJEN ILMOITTAMINEN Liitetietoina on esitettävä: Tilinpäätöksen laatimista koskevat liitetiedot Liitetietoihin on sisällytettävä yhteenliittymän tilinpäätöksen laadintaperiaatteiden kuvaus,

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2015 KERAVAN LÄMPÖVOIMA OY

TILINPÄÄTÖS 2015 KERAVAN LÄMPÖVOIMA OY TILINPÄÄTÖS 2015 KERAVAN LÄMPÖVOIMA OY SISÄLLYSLUETTELO HALLITUKSEN TOIMINTAKERTOMUS 3 TILINPÄÄTÖKSEN LAADINTAPERIAATTEET 4 TULOSLASKELMA 5 TASE 6 RAHOITUSLASKELMA 7 TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT 8 KÄYTÖSSÄ

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010

TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 TILINPÄÄTÖSTIETOJA KALENTERIVUODELTA 2010 Viking Line -konserni, jonka edellinen tilikausi käsitti ajan 1. marraskuuta 2009 31. joulukuuta 2010, on siirtynyt 1. tammikuuta 2011 alkaen kalenterivuotta vastaavaan

Lisätiedot

I I PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS. Kaupparekisterijärjestelmä : -

I I PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS. Kaupparekisterijärjestelmä : - PATENTTI- JA REKISTERIHALLITUS Kaupparekisterijärjestelmä Sivu 1 31.07.2013 : - SÄÄNNÖT Yritys- ja yhteisötunnus: 2555471-2 Yhtiö: Luoteis-Kuhmon kyläverkko-osuuskunta Käsittelevä toimisto: Jäljennöksen

Lisätiedot

Menot (oikaistut) / Tulot (oikaistut) x 100 = Suorat rahamenot tuloista %

Menot (oikaistut) / Tulot (oikaistut) x 100 = Suorat rahamenot tuloista % Veroilmoituksesta laskettavat tunnusluvut Heikki Ollikainen, ProAgria Oulu Nopea tuloksen analysointi on mahdollista tehdä laskelmalla veroilmoituksesta muutamia yksinkertaisia tunnuslukuja, joiden perusteella

Lisätiedot

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy

Yrittäjän oppikoulu. Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015. Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Yrittäjän oppikoulu Johdatusta yrityksen taloudellisen tilan ymmärtämiseen (osa 2) 23.10.2015 Niilo Rantala, Yläneen Tilikeskus Oy Sisältö Mitä on yrityksen taloudellinen tila? Tunnuslukujen perusteet

Lisätiedot

Ajankohtaista kirjanpitäjälle

Ajankohtaista kirjanpitäjälle Ajankohtaista kirjanpitäjälle Marjo Salin kirjanpidon asiantuntija, KTM Veronmaksajat Tilinpäätöksen antama oikea ja riittävä kuva Kirjanpitolain oikean ja riittävän kuvan vaatimusta koskevasta säännöksestä

Lisätiedot

3154 TaINPMTOSSUUNNITfELU Tent ti 4.10.2000 klo 16.15-19.15

3154 TaINPMTOSSUUNNITfELU Tent ti 4.10.2000 klo 16.15-19.15 LTKK/TUTA Lehtori Osmo Hauta-aho 1(3) + liitteet 1-2 3154 TaINPMTOSSUUNNITfELU Tent ti 4.10.2000 klo 16.15-19.15 (Tentissii ei saa olla mukana kirjallisuutta) Tehtava 1 Oheisena on annettu SyysTek Oy:n

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

VAPO OY:N YHTIÖJÄRJESTYS

VAPO OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 VAPO OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 Yhtiön nimi on Vapo Oy ja kotipaikka Jyväskylän kaupunki. 2 Yhtiön toimialana on harjoittaa turveteollisuutta, mekaanista metsäteollisuutta, energian, kasvualustojen ja turvejalosteiden

Lisätiedot

Suomen Biljardiliitto ry. Radiokatu 20 00093 SLU. Y-tunnus 0839243-2 TASEKIRJA

Suomen Biljardiliitto ry. Radiokatu 20 00093 SLU. Y-tunnus 0839243-2 TASEKIRJA Suomen liitto ry Radiokatu 20 00093 SLU Y-tunnus 0839243-2 TASEKIRJA 1.1.-31.12.2012 Suomen liitto ry Radiokatu 20 00093 SLU Y-tunnus 0839243-2 TILINPÄÄTÖS 31.12.2012 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 3-11

Lisätiedot

VESIOSUUSKUNTA UHKOILA. Y-tunnus 2009335-5 TASEKIRJA 31.12.2010. Toimintakertomus. Tilinpäätös

VESIOSUUSKUNTA UHKOILA. Y-tunnus 2009335-5 TASEKIRJA 31.12.2010. Toimintakertomus. Tilinpäätös VESIOSUUSKUNTA UHKOILA Y-tunnus 2009335-5 1 TASEKIRJA 31.12.2010 Toimintakertomus Tilinpäätös VESIOSUUSKUNTA UHKOILA Sisällyslueftelo: Toimintakertomus 1 Tuloslaskelma 2 Tase 3-4 Liitetiedot 5-6 Päiväys

Lisätiedot

VYY:n järjestökoulukset. Kirjanpito ja taloushallinto

VYY:n järjestökoulukset. Kirjanpito ja taloushallinto VYY:n järjestökoulukset Kirjanpito ja taloushallinto SISÄLTÖ Lainsäädännön asettamat velvoitteet Kirjanpito Tilinpäätös ja toimintakertomus Toiminnantarkastus Materiaalin säilytys Vahingonkorvausvelvollisuus

Lisätiedot

Suomen Biljardiliitto ry. Radiokatu 20 00093 SLU. Y-tunnus 0839243-2 TASEKIRJA

Suomen Biljardiliitto ry. Radiokatu 20 00093 SLU. Y-tunnus 0839243-2 TASEKIRJA Suomen liitto ry Radiokatu 20 00093 SLU Y-tunnus 0839243-2 TASEKIRJA 1.1.-31.12.2013 Suomen liitto ry Radiokatu 20 00093 SLU Y-tunnus 0839243-2 TILINPÄÄTÖS 31.12.2013 Sisällysluettelo Tuloslaskelma 3-12

Lisätiedot

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS

FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS FINGRID Datahub 8.2.2017 Y-tunnus 2745543-5 FINGRID DATAHUB OY TILINPÄÄTÖS 16.02.2016-31.12.2016 FINGRID DATAHUB OY SISÄLLYSLUETTELO Tuloslaskelma Tase Rahoituslaskelma Tilinpäätöksen liitetiedot Hallituksen

Lisätiedot

EUFEX YHTEISÖPALVELUT OY TASEKIRJA V-tunnus

EUFEX YHTEISÖPALVELUT OY TASEKIRJA V-tunnus EUFEX YHTEISÖPALVELUT OY TASEKIRJA 01.01.2013-31.12.2013 EUFEX YHTEISÖPALVELUT OY 1 TILINPÄÄTÖS 31.12.2013 Tase Tuloslaskelma Liitetiedot Luettelo käytetyistä kirjanpitokirjoista Allekirjoitukset ja tilinpäätösmerkintä

Lisätiedot

Amcham Finland/Suomalais-Amerikkalainen Kauppakamariyhdistys Suomessa ry

Amcham Finland/Suomalais-Amerikkalainen Kauppakamariyhdistys Suomessa ry Kauppakamariyhdistys Suomessa ry TASEKIRJA 31.12.2014 Eteläranta 6 a 8 00130 Helsinki Kotipaikka Helsinki Y-tunnus 1985788-0 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2014-31.12.2014 Sivu No Toimintakertomus 1.1-1

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Sisällys. Lukijalle... 13. Esipuhe 4. painokseen... 13

Sisällys. Lukijalle... 13. Esipuhe 4. painokseen... 13 Lukijalle................................................... 13 Esipuhe 4. painokseen................................... 13 1. Kirjanpitolainsäädännön rakenne.......................... 15 1.1 EU:n tilinpäätössäädökset...................................

Lisätiedot

Yhtiössä on erilaisia osakkeita seuraavasti:

Yhtiössä on erilaisia osakkeita seuraavasti: Y-tunnus: 0347890- Sivu JOENSUUN PYSAKOINTI OY:N YHTIOJARJESTYS 1 Yhtiön toiminimi on Joensuun Pysäköinti Oy ja kotipaikka on Joensuun kaupunki. 2 Yhtiön toimialana on maankäyttö- ja rakennuslain sekä

Lisätiedot

Sisältö. Tuloslaskelma... 1. Tase... 2. Tilinpäätöksen liitetiedot... 3. Tilinpäätöksen allekirjoitukset... 7. Kirjanpitokirjat ja tositelajit...

Sisältö. Tuloslaskelma... 1. Tase... 2. Tilinpäätöksen liitetiedot... 3. Tilinpäätöksen allekirjoitukset... 7. Kirjanpitokirjat ja tositelajit... Tilinpäätös 2009 Sisältö Tuloslaskelma... 1 Tase... 2 Tilinpäätöksen liitetiedot... 3 Tilinpäätöksen allekirjoitukset... 7 Kirjanpitokirjat ja tositelajit... 8 Tilintarkastuskertomus... 9 TULOSLASKELMA

Lisätiedot

Tilinpäätöstiedote 1.7.2014-30.6.2015

Tilinpäätöstiedote 1.7.2014-30.6.2015 Julkaistu: 2015-09-10 14:10:49 CEST Yhtiötiedote Tilinpäätöstiedote 1.7.2014-30.6.2015 TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1.7.2014 30.6.2015 (tilintarkastamaton) Keskeiset tilinpäätös tunnusluvut (t ): Liikevaihto 2 329

Lisätiedot

Konsernin katsauskauden investoinnit olivat yhteensä 13 tuhatta euroa (518 tuhatta euroa). Investoinnit ovat käyttöomaisuuden korvausinvestointeja.

Konsernin katsauskauden investoinnit olivat yhteensä 13 tuhatta euroa (518 tuhatta euroa). Investoinnit ovat käyttöomaisuuden korvausinvestointeja. YLEISELEKTRONIIKKA OYJ OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.3.2014 PÖRSSITIEDOTE 6.5.2014 KLO 8:45 - Liikevaihto 9,9 miljoonaa euroa (9,8 milj. euroa) - Liikevoitto 223 tuhatta euroa (76 tuhatta euroa) - Osakekohtainen

Lisätiedot

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE

TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE ASIAKASKIRJE 15.01.2016 TILI- JA HALLINTOPALVELU ILMOLA OY:N ASIAKKAILLE JA YHTEISTYÖKUMPPANEILLE Oikein Hyvää alkanutta Uutta Vuotta 2016! Uuden vuoden alkaessa olen taas koonnut tähän ajankohtaisia asioita

Lisätiedot

Arvo EUR 1.000 2004/2005 Syyskuu 968 702 42.398 35.430 Varastomyynti 10 9 217 193 Yhteensä 978 711 42.616 35.624. 1.

Arvo EUR 1.000 2004/2005 Syyskuu 968 702 42.398 35.430 Varastomyynti 10 9 217 193 Yhteensä 978 711 42.616 35.624. 1. TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA 1.9.2005-30.11.2005 Konsernin kehitys Turkistuottajat-konsernin tilikauden ensimmäinen neljännes on kulupainotteista joulukuussa käynnistyvän myyntikauden valmistelua.

Lisätiedot

Hyvigolf Oy TASEKIRJA 1.1.2014-31.12.2014. Golftie 63 05880 Hyvinkää Kotipaikka: Hyvinkää Y-tunnus: 0677032-1

Hyvigolf Oy TASEKIRJA 1.1.2014-31.12.2014. Golftie 63 05880 Hyvinkää Kotipaikka: Hyvinkää Y-tunnus: 0677032-1 Hyvigolf Oy Golftie 63 05880 Hyvinkää Kotipaikka: Hyvinkää Y-tunnus: 0677032-1 TASEKIRJA 1.1.2014-31.12.2014 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2024 asti Tilinpäätöksen toteutti: Visma Services Oy Helsinki

Lisätiedot

1-4/2016 Liikevaihto ,72. Liiketoiminnan muut tuotot 200,00

1-4/2016 Liikevaihto ,72. Liiketoiminnan muut tuotot 200,00 1-4/2016 Liikevaihto 840 677,72 300, Yleiset myyntitilit 840 677,72 3000, Myynti 840 677,72 Liiketoiminnan muut tuotot 200,00 3980, Muut tuotot 200,00 Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat

Lisätiedot

Asunto Oy Nelospesä Tilinpäätös 1.1.-31.12.2009

Asunto Oy Nelospesä Tilinpäätös 1.1.-31.12.2009 Asunto Oy Nelospesä Tilinpäätös 1.1.-31.12.2009 Sisältö: Toimintakertomus ja Iiitetiedot 1-2 Tase 3 Tuloslaskelma 4 Käytetyt kirjanpitokirjat 5 TOIMINTAKERTOMUS ASOYNELOSPESA Tilikausi 01.01.2009-31.12.2009

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry

TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry 1 / 11 TILINPÄÄTÖS Suomen Muinaismuistoyhdistys ry Y-tunnus: 01.01.2016-31.12.2016 Tämä tilinpäätös on säilytettävä 31.12.2026 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2016-31.12.2016 Sisällysluettelo

Lisätiedot

TASEKIRJA. Kiinteistö Oy Finnoonportti. Kiinteistö Oy Finnoonportti 1 / 11 2611697-6. Y-tunnus: 2611697-6 01.01.2015-31.12.2015

TASEKIRJA. Kiinteistö Oy Finnoonportti. Kiinteistö Oy Finnoonportti 1 / 11 2611697-6. Y-tunnus: 2611697-6 01.01.2015-31.12.2015 1 / 11 TASEKIRJA Kiinteistö Oy Finnoonportti Y-tunnus: 01.01.2015-31.12.2015 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2025 asti 2 / 11 Tilinpäätös tilikaudelta 01.01.2015-31.12.2015 Sisällysluettelo Tase...

Lisätiedot

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö

Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Verotuksen perusteet Eri yritysmuotojen verotus: osakeyhtiö Apulaisprofessori Tomi Viitala Osakeyhtiön verotus Osakeyhtiö on yhteisö eli osakkeenomistajistaan erillinen verovelvollinen Osakeyhtiölle lasketaan

Lisätiedot

Aloittavan yrityksen startti-info

Aloittavan yrityksen startti-info Aloittavan yrityksen startti-info 30.3.2017 Sisältö Yritysesittely Rantalainen & Wahlsten Oy Yritysmuodot Verotus ja arvonlisäverotus Taloushallinnon järjestäminen Tilitoimisto- ja tilintarkastuspalvelut

Lisätiedot

Gumböle Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4

Gumböle Golf Oy TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010. PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4 Gumböle Golf Oy PL 111 02771 Espoo Kotipaikka: Espoo Y-tunnus: 1637407-4 TASEKIRJA 1.1.2010-31.12.2010 Tämä tasekirja on säilytettävä 31.12.2020 asti Tilinpäätöksen laatija: Gumböle Golf ry 1 TILINPÄÄTÖS

Lisätiedot

TUUSULAN PALLOSEURAN TALOUSOHJESÄÄNTÖ

TUUSULAN PALLOSEURAN TALOUSOHJESÄÄNTÖ TUUSULAN PALLOSEURAN TALOUSOHJESÄÄNTÖ 1 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 VASTUUNJAKO TALOUSASIOISSA... 3 2.1 Seuran vuosikokoukset... 3 2.2 Seuran johtokunta... 3 2.3 Seuran joukkueet... 4 2.3.1 Joukkueen taloudenhoitajan

Lisätiedot

Sisällys 7. Esipuhe 5. 1 Yleistä kiinteistöyhtiöistä 17. 2 Kirjanpitolain yleiset kirjanpitoa. kirjanpitoaineisto 29

Sisällys 7. Esipuhe 5. 1 Yleistä kiinteistöyhtiöistä 17. 2 Kirjanpitolain yleiset kirjanpitoa. kirjanpitoaineisto 29 Sisällys Esipuhe 5 Lyhenteet 15 1 Yleistä kiinteistöyhtiöistä 17 1.1 Asunto-osakeyhtiö, keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ja tavallinen kiinteistöosakeyhtiö 17 1.2 Kiinteistöyhtiöihin sovellettava lainsäädäntö

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT

TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT TILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISTA KOSKEVAT LIITETIEDOT KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISPERIAATTEET Konsernitilinpäätökseen on yhdistelty kaikki konserni- ja osakkuusyritykset. Konsernitilinpäätöstä laadittaessa

Lisätiedot

Suomen Asiakastieto Oy 20.01.2009 12:24

Suomen Asiakastieto Oy 20.01.2009 12:24 Tulosta Suomen Asiakastieto Oy 20.01.2009 12:24 Yrityksen Talousraportti Suomen Asiakastieto Oy Työpajankatu 10 00580 Helsinki Y-tunnus 01110279 Kaupparekisterinumero 161689 Kotipaikka Helsinki Rekisteröity

Lisätiedot

PRO LUOMU RY TILINPÄÄTÖS

PRO LUOMU RY TILINPÄÄTÖS PRO LUOMU RY TILINPÄÄTÖS 1.1. - 31.12.2016 Pro Luomu ry TILINPÄÄTÖS TILIKAUDELTA 1.1. - 31.12.2016 Sisällys Sivu Toimintakertomus 1-11 Tase 12 Tuloslaskelma 13 Liitetiedot 14 Luettelo kirjanpitokirjoista

Lisätiedot

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO

1 000 euroa TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Emoyhtiön tilinpäätöksen 1 1 000 euroa 1.1. 31.12.2007 1.1. 31.12.2006 1 TULOSLASKELMAN LIITETIEDOT 1.1 LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO/-TAPPIO Liikevaihto toimialoittain Päällystys- ja kiviainesryhmä 301 560

Lisätiedot

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen 1 Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen Johdanto Maksujen kirjaaminen Odoo ssa on selväpiirteinen toimenpide, ja sen avulla voi myös seurata yrityksen tuloksen kehittymistä on-line. Erääntyneiden maksujen

Lisätiedot

Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto. 2003 2014 PHe

Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto. 2003 2014 PHe Osuuskunta yhteisönä - verkostoituneen liiketoiminnan yritysmuoto Määritelmä Jäsenmäärä ja pääoma edeltä käsin määräämättömät, voi vaihdella Tarkoituksena on tukea jäsenten taloudenpitoa tai elinkeinotoimintaa

Lisätiedot