Tiesuunnitelmaselostus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiesuunnitelmaselostus"

Transkriptio

1 1.2T Maantien 969 Nellimintien parantaminen Inari Tiesuunnitelmaselostus

2 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 2/13 SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT HANKKEEN LIITTYMINEN MUUHUN SUUNNITTELUUN; KAAVOITUK-SEEN JA RAKENTAMISEEN TIEN NYKYTILA JA ONGELMAT SEKÄ ARVIO ONGELMIEN KEHIT-TYMISESTA ONGELMAT JA ARVIO ONGELMIEN KEHITTYMISESTÄ AIKAISEMMAT SUUNNITELMAT JA PÄÄTÖKSET JA NIIDEN KESKEINEN SISÄLTÖ MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS YMPÄRISTÖ HANKKEELLE ASETETUT TAVOITTEET SUUNNITTELUPROSESSIN KUVAUS TIESUUNNITELMAN ESITTELY TIEJÄRJESTELYT TEIDEN HALLINNOLLISET JÄRJESTELYT TEKNISET RATKAISUT JA MITOITUS TIEYMPÄRISTÖ HAITTOJEN TORJUMIS- JA LIEVENTÄMISTOIMENPITEET MASSATILANNE TUTKITUT VAIHTOEHDOT YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN (YVA) JA YLEIS- SUUNNITELMAN HUOMIOON OTTAMINEN TIESUUNNITELMASSA TIESUUNNITELMAN VAIKUTUKSET VAIKUTUKSET LIIKENTEESEEN VAIKUTUKSET MAANKÄYTTÖÖN JA KAAVOITUKSEEN MELUVAIKUTUKSET VAIKUTUKSET ILMANLAATUUN VAIKUTUKSET LUONTOON, KASVILLISUUTEEN JA ELÄIMISTÖÖN VAIKUTUKSET VESISTÖN KÄYTTÖÖN SEKÄ PINTA- JA POHJAVESIIN VAIKUTUKSET MAA-AINESVAROIHIN VAIKUTUKSET MAISEMAAN, TAAJAMAKUVAAN JA KULTTUURI-ARVOIHIN TÄRINÄVAIKUTUKSET VAIKUTUKSET IHMISTEN ELINOLOIHIN JA VIIHTYVYYTEEN KIINTEISTÖVAIKUTUKSET YHTEISKUNTATALOUS RAKENTAMISEN AIKAISET VAIKUTUKSET HANKKEEN YHTEYDESSÄ RAKENNETTAVAT KADUT, VESI-VÄYLÄT, LASKUOJAT JA JOHDOT SEKÄ JOHTOJEN JA LAITTEIDEN SIIRROT HANKKEEN TOTEUTTAMISEN VAATIMAT LUVAT JA SOPIMUKSET EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI JA JATKOTOIMENPITEIKSI HYVÄKSYMISEHDOTUS JATKOTOIMENPITEET SUUNNITELMAN LAATIJAT JA YHTEYSHENKILÖT... 13

3 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 3/13 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT 1.1. HANKKEEN LIITTYMINEN MUUHUN SUUNNITTELUUN; KAAVOITUK- SEEN JA RAKENTAMISEEN Nellimintie on tieyhteys Inarin kuntakeskuksen Ivalon ja Virtaniemen entisen rajanylityspaikan välillä. Nellimintie on aluksi kantatietä 91 (Rajajoosepintie) ja erkanee kantatiestä seudullisena maantienä 969 Akujärven kylän kohdalla. Suunnitteluosuus on aiemmin ollut osa laajempaa tieyhteyshanketta, jossa Ivalon ja Paatsjoen väli kaavailtiin parannettavaksi Norjan rajalle saakka ja siitä edelleen yhteys olisi parannettu Kirkkoniemeen saakka. Yhteysvälin kehittämisestä Norjan puolella on toistaiseksi luovuttu. Maantie 969 päättyy Virtaniemen entisen rajavartioaseman jälkeen Suomen ja Venäjän väliselle valtakunnan rajalle. Virtaniemen tilapäinen rajanylityspaikka on lakkautettu vuonna TIEN NYKYTILA JA ONGELMAT SEKÄ ARVIO ONGELMIEN KEHIT- TYMISESTA Suunnittelualue 30 kilometrin pituinen suunnittelualue sijoittuu Inarin kunnan Keväjärven ja Virtaniemen kylien välille. Osuuden tierekisteriosoite on 969/1/ /5/ Suunnittelualueen sisään jää tähän hankkeeseen sisältymättömiä aiemmin parannettuja ja päällystettyjä tieosuuksia sekä parannettuja siltapaikkoja. Nykyinen tie Maantie 969 on suunnittelualueella pääosin sorapintainen ja tien leveys vaihtelee välillä 5,5 m 6,0 metriä. Tiellä on päällyste siltapaikoilla sekä Nellimin kylän kohdalla. Suunnitteluosuudella ei ole pysäköintialueita, mutta kaksi aluetta on suunnitteluosuuksien välillä. Suunnittelualueen loppuosuudella tieosalla 5 on muutamia pysähtymislevikkeitä mm. postin jättämistä varten. Tien vaaka- ja pystygeometria myötäilevät maastoa ja korkeuskäyriä, mistä johtuen vaakaja pystygeometriassa on runsaasti puutteita. Maanteiden liittymät Virtaniemi Suovaselkä maantie 9696 (Kessin tie), tierekisteriosoitteessa 969/5/ Kessin tie johtaa Kessijärvelle ja Vätsärin erämaa-alueelle sekä muille Inarinjärven itäpuolisille alueille. Nellim Ahvenjärvi maantie 19893, tierekisteriosoitteessa 969/5/ Yksityistieliittymät ja maatalousliittymät Suunnitteluosuudella on maantieliittymien lisäksi noin 100 muuta liittymää, jotka palvelevat asuin- ja lomakiinteistöjä sekä maa- ja metsätalouskiinteistöjä.

4 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 4/13 Liikenne Nellimintien (mt 969) pääasiallinen liikenne on Ivalon ja Nellimin kylien välistä asiointija työmatkaliikennettä. Nellimin kylä sijaitsee suunnitteluosuuden loppupuolella noin 7 kilometrin päässä Virtaniemen raja-asemasta ja 41 km Ivalosta. Lomakautena matkailu lisää liikennettä Nellimin alueelle. Maantien 969 liikennemäärät suunniteltavalla tieosuudella: - Osuuden alusta Keväjärveltä (plv. 5440) Nellimiin vuorokausiliikenne on 225 ajoneuvoa (KVL 2016), josta raskasta liikennettä 14 ajoneuvoa (6,2 %). - Nellimin kylän ja Virtaniemen välisen tieosuuden liikennemäärä on 74 ajoneuvoa (KVL 2016), josta raskasta liikennettä on 4 ajoneuvoa (5,4 %). Nopeusrajoitus Maantien 969 nopeusrajoitus on pääosin 80 km/h. 60 km/h nopeusrajoitusta on lyhyellä matkalla suunnitteluosuuden alussa (tierek. os. 969/1/ ) ja 50 km/h nopeusrajoitusta Nellimin kylän kohdalla (tierek. os. 969/5/ ). Kevyen liikenteen järjestelyt Suunnittelualueella ei ole kevyen liikenteen järjestelyjä. Tievalaistus Suunnitteluosuudella on ELY-keskuksen omistama tievalaistus (SpNa 150W) Nellimin kylän kohdalla 1,9 kilometrin matkalla (tierekisteriosoite 969/5/ ). Sillat - Nangujoen vesistösilta (L-1997) tierekisteriosoitteessa 969/2/13. Sillan pituus on 21 metriä ja hyötyleveys 7,56 m. - Tsharmijoen vesistösilta (L-493) tierekisteriosoitteessa 969/5/0. Sillan pituus on 18 metriä ja hyötyleveys 6,60 m. - Nellimöjoen vesistösilta (L-495) tierekisteriosoitteessa 969/5/ Sillan pituus on 22 metriä ja hyötyleveys 6,02 m. Erikoiskuljetukset Hankkeessa suunniteltavalla maantiellä ei ole erikoiskuljetusten reittiä. Joukkoliikenne Suunnitteluosuudella ei ole linja-autopysäkkejä. Lähin pysäkkipari (Siskelin kaukoliikenteen pysäkit) on n. 400 m ennen parannettavan osuuden alkupaalua (Könkääntien eteläpuolella). Onnettomuudet Tarkastelujaksolla on viimeisen kymmenen vuoden aikana sattunut seitsemän onnettomuutta, joista kaksi on ollut loukkaantumiseen johtavia. Kaikki onnettomuudet ovat olleet yhden ajoneuvon onnettomuuksia. Onnettomuuksista kaksi on ollut eläinonnettomuuksia ONGELMAT JA ARVIO ONGELMIEN KEHITTYMISESTÄ Maantie 969 on ns. rakentamaton tie ja pääosin maastonmuotoja noudattava geometria alittaa pahoin tiensuunnittelun ohjearvot. Tästä johtuvat huonot näkemät ja puutteelliset ohitusmahdollisuudet vaarantavat liikenneturvallisuutta.

5 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 5/13 Tien huono liikennöitävyys haittaa Nellimin alueen elinkeinojen kehitystä sekä alueen palvelujen saavutettavuutta ja työpaikkaliikennettä AIKAISEMMAT SUUNNITELMAT JA PÄÄTÖKSET JA NIIDEN KESKEINEN SISÄLTÖ 1.5. MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS Nykyinen maankäyttö ja asutus Nellimintiellä on jonkin verran taajamamaista asutusta ennen suunnitteluosuuden alkua Keväjärven kylässä. Suunnitteluosuuden merkittävin taajama on Nellimin kylä, jossa on noin 250 asukasta. Asukkaat ovat inarinsaamelaisia, kolttasaamelaisia ja muuta suomalaista väestöä. Vapaa-ajan asutusta on osuuden puolivälissä Uuttuperäntien varressa sekä Kaisanrannantien varressa. KAAVOITUS Pohjois-Lapin maakuntakaava Maakuntakaavassa tieyhteys Ivalosta Akujärvelle on merkitty valtatietasoiseksi yhteydeksi ja suunnitteluosuuden alusta Akujärveltä Nellimiin seututieksi. Suunnitteluosuus Sarmijärveltä Nellimiin on maakuntakaavassa merkitty Keskuskyläalueeksi, jolla tulee säilyttää ja kehittää monipuolisesti maaseudun elinkeinoja, palveluja, asutusta ja kulttuuriympäristöä. Lähes koko suunnitteluosuus alkaen ennen Jollusjärveä ja päättyen valtakunnanrajalla, on maakuntakaavassa merkitty Matkailun vetovoima-alueeksi, jota tulee kehittää matkailukeskusten, maaseutumatkailun, palvelujen ja reitistöjen yhteistoiminnallisena kokonaisuutena alueen pääkäyttötarkoitusten kanssa yhteen sopivalla tavalla. Voimassa olevat yleiskaavat - Inarijärven yleiskaava (sisältyy Ivalon alueen yleiskaavaan). Kaava sivuaa parissa kohdin suunnittelualuetta (Nilijärven-Kaitavaaran kohdalla). Asemakaavat - Nellimvuono-Vuopajan ranta-asemakaava - Nellimin ranta-asemakaava, jota tiesuunnitelma (nykyinen maantie) sivuaa Uuttuperäntien kohdalla. Vireillä olevat kaavat - Ivalon alueen yleiskaavan osa-alueet Nellimvuono-Vuopajan ranta-asemakaavan muutos 1.6. YMPÄRISTÖ Luontokohteet, kasvillisuus ja eläimistö, luonnonsuojelualueet Inarijärven Natura-alue rajautuu lähelle suunniteltava tietä Nellimistä koilliseen Petäjäkuorimajärven pohjoispuolella.

6 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 6/13 Rakennetun kulttuuriympäristön kohteet RKY ja muinaisjäännöskohteet - Nellimin kyllä on kokonaisuudessaan rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY) - Petäjäkuorimajärven pohjoispuolella kaksi muinaisjäännöstä, rantojensuojelualue (RSO) - Kuolemanjärven länsipäässä rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) kohde (Nikolakolttatila) - kivikautinen muinaisjäännös Könkäänjärven rannassa (sivussa maantiestä) - Nellimin kylässä kaksi markkinapaikkaa Maa ja kallioperä Suunnittelualue sijaitsee pohjavesialueella tierekisterivälillä 969/1/ Pohjavesialueella ei ole pohjavesisuojausta. Nellimin kylän kohdalla on kaksi pilaantuneiden maiden (PIMA) kohdetta sekä vanha kaatopaikka, jonne suunnittelualue ei ulotu. Liikennemelu Suunnitteluosuudelle on tehty liikennemeluselvitys, joka on tiesuunnitelman asiakirjassa 16T/ HANKKEELLE ASETETUT TAVOITTEET Hankkeen tavoitteena on liikenneturvallisuuden sekä matkailuelinkeinon toimintaedellytysten parantaminen. 2. SUUNNITTELUPROSESSIN KUVAUS Toimeksianto Tiesuunnitelma on laadittu Liikenneviraston ja Lapin ELY-keskuksen toimeksiannosta WSP Finland Oy:ssä. Hankkeesta ei ole laadittu erillistä yleissuunnitelmaa. Tiesuunnitelman laatimisen aikana on pidetty kolme hankeryhmän kokousta. Tiesuunnittelun hankeryhmän kokoonpano: Keijo Heikkilä, puheenjohtaja Tomi Tiuraniemi Arto Leppälä Kari Aalto Ville Heikkinen, projektipäällikkö Jorma Lindroos Joni Ainasoja Liikennevirasto Lapin ELY-keskus Inarin kunta Inarin kunta WSP Finland Oy WSP Finland Oy WSP Finland Oy Vaikuttamismahdollisuudet tiesuunnitteluun Kuulutus maastotöiden aloittamisesta on ilmestynyt Lapin Kansa - lehdessä sekä Inarilainen lehdessä Yleisötilaisuudesta on ilmoitettu Inarilainen lehdessä ja Lapin Kansassa Hankkeen yleisötilaisuus pidettiin Nellimin kerhotalolla. Yleisötilaisuudessa nousi esille kysymyksiä ja toivomuksia mm. nopeustason alentamisesta, alikulusta Uimarannantien kohdalle, kevyen liikenteen väylästä Nellimin kylän kohdalle sekä maantien linjauksesta ja korkeusasemasta kiinteistöjen kohdilla. Yleinen suhtautuminen vuosikymmeniä odotettuun hankkeeseen oli myönteinen. Aloituskuulutukset, lehti-ilmoitukset sekä yleisötilaisuuden muistio ovat liitteinä tiesuunnitelman osassa 1.6T. ELY-keskuksen ympäristövastuualueen kannanotot

7 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 7/13 Tiesuunnitelman ympäristövaikutusten selvittämiseksi ja haittojen minimoimiseksi on suunnittelun aikana tehty yhteistyötä Lapin ELY-keskuksen ympäristövastuualueen kanssa. Kokouksissa on käsitelty suunnitelman vaikutuksia mm. seuraaviin ympäristötekijöihin: - nykyiset ja valmisteilla olevat kaavat - vesilain mukaiset toimenpiteet vesistöjen kohdilla - pohjavesialue - vanha kaatopaikka ja PIMA-kohteet - rakennettu kulttuuriympäristö - muinaismuistot ja luonnonsuojelu/natura-alueet Sidosryhmäyhteistyö Suunnittelun kuluessa on järjestetty hankkeen esittelemiseksi ja palautteen saamiseksi tapaamiset Saamelaiskäräjien, Kolttakulttuurisäätiön kanssa sekä neuvottelu Ivalon paliskunnan ja Metsähallituksen edustajien kanssa Tapaamisissa ovat nousseet esille mm. syrjään jäävien maantien osien kunnossapitovelvoitteet, kolttien muistomerkin kohtalo sekä tiehankkeen vaikutukset porotalouteen. Hanke-esittely rakennetun kulttuuriympäristön osalta on järjestetty Siidassa, jossa toimivat Suomen saamelaisten kansallismuseo sekä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontokeskus. Tapaamisessa on keskusteltu suunnittelualueella sijaitsevista kulttuurihistoriallisesti tärkeistä kohteista sekä muinaismuistokohteista. Johto- ja laitesiirrot Suunnittelualueella olevien johtojen ja laitteiden omistajien kanssa pidetyssä palaverissa on selvitetty alustavat siirto- ja suojaustarpeet sekä pyydetty omistajia laatimaan omat suunnitelmansa hankkeen toteuttamista varten. 3. TIESUUNNITELMAN ESITTELY 3.1. TIEJÄRJESTELYT Ajoneuvoliikenteen järjestelyt Maantie 969 parannetaan poikkileikkauksen 7,5/6,5 mukaiseksi tieksi. Liikenneturvallisuuden parantamiseksi tien vaaka- ja pystygeometriaa parannetaan vastaamaan paremmin suunnitteluohjeita. Kevyt liikenne Hanke ei sisällä kevyen liikenteen järjestelyjä. Alemman tieverkon liittymäjärjestelyt Yksityistieliittymät parannetaan nykyisillä paikoillaan niillä osuuksilla, jossa maantie parannetaan nykypaikalleen. Maantien uusilla linjauksilla yksityistiejärjestelyillä rakennetaan korvaavia yhteyksiä ja osa syrjään jäävistä maantieosuuksista jätetään puutavaran kuormausalueiksi TEIDEN HALLINNOLLISET JÄRJESTELYT Tiesuunnitelmalla esitetään maantienä lakkaavaksi 0,83 kilometrin pituinen osuus maantiestä 969, Virtaniemen entiseltä rajavartioasemalta valtakunnanrajalle (tierekisteriosuus 969/5/ ). Tilapäinen Virtaniemen rajanylityspaikka on lakkautettu vuonna 2010.

8 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 8/ TEKNISET RATKAISUT JA MITOITUS Teiden rakenteet Maantie 969 rakennetaan poikkileikkauksen 7,5/6,5 mukaiseksi päällystetyksi tieksi. Mitoitusnopeus Maantien 969 mitoitusnopeutena on käytetty 80 km/h, lukuun ottamatta 60 km/h mitoitusnopeutta Nilijärven vapaa-asuntojen ja Petäjäkuorimajärven kohdalla sekä 50 km/h ja 40 km/h mitoitusnopeuksia Nellimin kylän kohdalla. Mitoitusajoneuvot Yksityisteiden liittymissä mitoitusajoneuvona on käytetty kuorma-autoa (KA) ja maanteiden liittymissä moduulirekkaa (KAM). Valaistus Mantien 969 nykyistä valaistusta siirretään parantamistoimenpiteiden mukaisesti tierekisteriosoitteessa 969/5/ Valaistuksen yleissuunnitelma on piirustuksessa 11T-1. Kuivatus Väylien pintakuivatus ja rakenteiden kuivatus toteutetaan avo-ojin. Kuivatusvedet johdetaan laskuojiin, joista on luettelo hyväksymisehdotuksen liitteenä. Sillat Hankkeessa uusitaan Nellimöjoen vesistösilta paalulla Havainnekuva sillasta on piirustuksessa 7.3T-1. Johdot ja laitteet Johtojen ja laitteiden omistajat: - TeliaSonera Finland Oyj ilmajohdot - Inergia Oy 110 kv sähköjohto - Tunturiverkko Oy sähköjohdot - Inarin Lapin Vesi Oy vesijohdot Suunnittelualueen johdot ja laitteet sekä omistajien suunnitelmat on esitetty suunnitelmakartoilla 3T Pysäköinti- ja levähdysalueet Tiesuunnitelmassa esitetään varaukset levähdysalueen rakentamiseksi paalujen sekä kohdalle. Työnaikaiset liikennejärjestelyt Tiesuunnitelmassa esitetään työnaikaisille liikennejärjestelyille aluevaraus paaluvälillä TIEYMPÄRISTÖ Tiesuunnitelmassa ei esitetä erityisiä toimenpiteitä tieympäristön osalta HAITTOJEN TORJUMIS- JA LIEVENTÄMISTOIMENPITEET Meluntorjunta

9 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 9/13 Tiesuunnitelmassa ei esitetä rakennettavaksi melunsuojauksia, vaan riittävän alhainen liikennemelun taso saavutetaan tarvittaessa nopeusrajoitusten avulla MASSATILANNE Tienrakentamisessa syntyvät ylijäämämaat käytetään maastonmuotoiluun yleiskartalla sekä suunnitelmakartoilla esitetyille alueille. Massamäärissä on huomioitu leikkausmassojen käyttäminen luiska- ja pengertäyttöihin. 4. TUTKITUT VAIHTOEHDOT Nellimintien linjauksen suunnittelussa on käsitelty Kaitavaaranjärven kohdalla järven itäpuolista linjausta. Vaihtoehdosta on luovuttu vesistö- ja ympäristövaikutusten ja vaihtoehdosta saadun palautteen vuoksi. Muilla osuuksilla suunnitelmaluonnoksia on tutkittu ja tarkistettu lähinnä maankäytön, vesistöjen, liikenneturvallisuuden ja rakentamiskustannusten näkökulmasta YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN (YVA) JA YLEIS- SUUNNITELMAN HUOMIOON OTTAMINEN TIESUUNNITELMASSA Hankkeessa ei ole tehty YVA-lain mukaista ympäristövaikutusten arviointia eikä laadittu yleissuunnitelmaa. Tätä parantamishanketta sivuaa Lapin ELY-keskuksen tekemä päätös, jonka mukaan Paatsjoentien yksityistiehankkeessa ei sovelleta ympäristövaikutusten arviointimenettelyä. 5. TIESUUNNITELMAN VAIKUTUKSET 5.1. VAIKUTUKSET LIIKENTEESEEN Ajoneuvoliikenne Nellimintien mutkaisen soratien geometrian parantaminen ja rakentaminen päällystetyksi tieksi parantaa alueen työmatka- ja matkailuliikenteen turvallisuutta sekä alueen saavutettavuutta VAIKUTUKSET MAANKÄYTTÖÖN JA KAAVOITUKSEEN Nellimintien parantaminen edesauttaa saavuttamaan Pohjois-Lapin maakuntakaavan tavoitteita, liittyen matkailuun ja virkistykseen sekä samalla maakuntakaavan saamelaiskulttuurin turvaamistavoitteita. Suunnittelun kuluessa on selvitetty, miltä osin nykyisiä kaavoja tulisi muuttaa ja miltä osin taas tieratkaisulle tulisi hakea kaavoihin paremmin sopiva vaihtoehto. Tehdyn yhteistyön ansiosta kaavoihin tehtävät muutokset pystytään käynnistämään samassa tahdissa suunnittelun kanssa. Seuraavien laadittavana/vireillä olevien kaavojen osalta on yhteensovittamistarvetta: - Ivalon alueen yleiskaavan osa-alueet Inarijärven osayleiskaava - Nellimvuono-Vuopajan ranta-asemakaava - Nellimin ranta-asemakaava 5.3. MELUVAIKUTUKSET Hankkeelle tehdyn liikennemeluselvityksen tulokset on esitetty suunnitelma-asiakirjassa 16T-1. Selvityksen mukaan tiesuunnitelman toimenpiteiden toteuttaminen ei lisää melua

10 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 10/13 suunnittelualueella. Tielinjaus siirtyy paikoin nykyiseltä paikaltaan, mutta ei missään kohdassa lähemmäksi asutusta. Osuuksilla, joilla asutus on lähellä tietä ja liikennemelun vaikutusalueella, meluhaitat hallitaan asettamalla tarvittaessa riittävän alhaiset nopeusrajoitukset VAIKUTUKSET ILMANLAATUUN Maantien ennustetut liikennemäärät huomioiden voidaan arvioida tiesuunnitelman toimenpiteiden vaikutusten ilmanlaatuun jäävän vähäisiksi. Arvio perustuu HSY:n julkaisuun Ilmansaasteiden terveysriskit teiden ja katujen varsilla 2015, jonka mukaan liikennemäärien tulee olla moninkertaisia Nellimintiehen verrattuna ja asutuksen tiheätä, jotta liikenne käytännössä vaikuttaisi ilmanlaatuun VAIKUTUKSET LUONTOON, KASVILLISUUTEEN JA ELÄIMISTÖÖN Lapin ELY-keskuksen kanssa käydyissä neuvotteluissa on todettu, että tiehanke on tarpeellinen ja ettei sen toteuttamiselle ole tiedossa olevia luonnonsuojelullisia esteitä. Neuvotteluissa on sovittu tehtäväksi kesäkaudella 2017 tiesuunnitelmaan liittyvä luontoselvitys sekä samassa yhteydessä Natura-tarveharkinta, sen varmistamiseksi, ettei hankkeella ole haitallisia vaikutuksia Inarijärven Natura-alueeseen. Tielinjan kallioleikkausten päälle tehdään suoja-aita, joka estää ihmisten lisäksi eläinten putoamiset VAIKUTUKSET VESISTÖN KÄYTTÖÖN SEKÄ PINTA- JA POHJAVESIIN Suunnittelualueen pintavesien johtamisen periaatteet sekä pohjavesialueen kohdalla tarvittavat toimenpiteet on suunniteltu yhteistyössä Lapin ELY-keskuksen ympäristövastuualueen kanssa. Suunnittelussa on pohjavesialueen osalta päädytty ratkaisuun, jossa pohjavesisuojausta ei rakenneta, vaan pintavedet pyritään johtamaan pohjavesialueelta poispäin VAIKUTUKSET MAA-AINESVAROIHIN Suunnittelussa on minimoitu ylijäämämaiden määrä. Rakentamisen materiaalit saadaan pääosin tieosuuden leikkauksista ja louhinnoista. Kantavan kerroksen murske ja päällystekiviainekset joudutaan tuomaan hankkeen ulkopuolelta. Rakentamiseen kelpaamattomat/ylijäämämaat käytetään maastonmuotoiluun tiesuunnitelmassa esitetyissä kohteissa. Nellimin kylän kohdalla olevien PIMA kohteiden ja Nellimin vanhan kaatopaikan vaikutukset ja kohteiden edellyttämät toimet selvitetään erikseen ELY-keskuksen ympäristönsuojeluyksikön ohjauksessa VAIKUTUKSET MAISEMAAN, TAAJAMAKUVAAN JA KULTTUURI- ARVOIHIN Tieoikaisut tuovat merkittäviä muutoksia nykyiseen maisemaan. Linjauksilla on kuitenkin pystytty väistämään ja sivuuttamaan ympäristön ja kulttuurin kannalta arvokkaat kohteet. Toimenpiteiden vaikutusta lievennetään ja sopeuttamista maisemaan edesautetaan leikkausten ja luiskien oikeaoppisella muotoilulla. Nellimin kylän kohdalla sivuojat sovitetaan kyläympäristöön tekemällä ojat matalampina TÄRINÄVAIKUTUKSET Suunnitteluosuuden hyvin kantavan pohjamaan ja massanvaihtojen ansiosta tieliikenteestä ei tiesuunnitelman mukaisella linjauksella arvioida aiheutuvan pysyvää tärinähaittaa kiinteistöille eikä tienvarren toiminnoille.

11 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 11/ VAIKUTUKSET IHMISTEN ELINOLOIHIN JA VIIHTYVYYTEEN Nellimintien parantaminen vaikuttaa positiivisesti alueen ihmisten elinoloihin, kun seudun parempi saavutettavuus helpottaa asiointia ja antaa mahdollisuudet työpaikkojen lisääntymiseen KIINTEISTÖVAIKUTUKSET Tiesuunnitelman toimenpiteet eivät edellytä rakennusten lunastamista tai purkamista. Hankkeessa esitetään haltuun otettavaksi noin 45 hehtaaria maata eri kiinteistönomistajilta. Haltuun otettavat alueet ovat pääosin metsämaata ja pääosin valtion omistuksessa. Uudet tielinjaukset aiheuttavat metsätilojen pirstoutumisia. Mahdollisista tilusjärjestelyistä korvausten ohella päätetään maantietoimituksessa YHTEISKUNTATALOUS Hankkeen toteuttamisen kokonaiskustannusarvio on 15,2 milj. (Maarakennuskustannusindeksi 110,2 / joulukuu 2016 / 2010=100), joista lunastus- ja korvauskustannusten osuus on euroa. Hanke aiheuttaa kustannuksia Liikennevirastolle sekä johtojen ja laitteiden omistajille. Liikenneviraston kustannusosuus hankkeen rakennuskustannuksista on 15,2 milj.. Inarin kunta on sitoutunut osallistumaan hankkeen rakennuskustannuksiin Lapin ELY-keskuksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti. Laitteiden omistajille aiheutuu yhteensä euron kustannusosuus johtojen ja laitteiden purku-, siirto- ja suojauskustannuksista. Hankkeen kustannusjako on esitetty tiesuunnitelman asiakirjassa 1.5T RAKENTAMISEN AIKAISET VAIKUTUKSET Rakennustyön aikana nykyisiä teitä voidaan käyttää työmaateinä ja työnaikaisten teiden rakentamistarve on vähäinen. Rakentamisen aikana aiheutuu melu-, pöly- ja tärinähaittoja, joiden minimoimiseksi hankkeen urakoitsijoille asetetaan turvallisuuteen liittyviä velvoitteita. Teknisiin asiakirjoihin on laadittu turvallisuusasiakirja, joka täydentyy vaiheittain ennen urakointia. Se asettaa velvollisuuksia turvallisuuden varmistamiseksi rakentamisen aikana, koskien mm. liikenneturvallisuutta työnaikaisissa liikennejärjestelyissä. 6. HANKKEEN YHTEYDESSÄ RAKENNETTAVAT KADUT, VESI- VÄYLÄT, LASKUOJAT JA JOHDOT SEKÄ JOHTOJEN JA LAITTEIDEN SIIRROT Suunnitelma sisältää seuraavien johto- ja laiteomistajien siirrot ja/tai suojaukset: - TeliaSonera Oy ilmajohtojen purku - Tunturiverkko Oy sähköjohtojen purkua, siirtoa ja uusimista - Inergia Oy 110 kv sähköjohdon turvaaminen/valvonta - Inarin Lapin Vesi Oy suojattavat vesijohdot Johtojen ja laitteiden siirrot ja varaukset toteutetaan hankkeen yhteydessä laiteomistajien laatimien suunnitelmien mukaisina. Näiden mainittujen johtotöiden lisäksi ELY-keskuksessa on selvitettävänä mahdollisuus rakentaa valokaapeliyhteys Nellimiin tienrakentamisen yhteydessä.

12 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 12/13 Hankkeen toteutuksen yhteydessä kaivettavat tai perattavat laskuojat 1 55 on esitetty suunnitelmakartoilla sekä hyväksymisehdotuksessa 1.3T. Laskuojille esitetään tässä suunnitelmassa perustettavaksi pysyvä rasiteoikeus ojituksen kunnossapitämiseksi. 7. HANKKEEN TOTEUTTAMISEN VAATIMAT LUVAT JA SOPIMUKSET Vesistöön ja luontoon liittyvät lausunnot ja lupatarpeet Tiensuunnittelun aikana on hankittu Lapin ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat vastuualueen kannanotot mm. - nykyisiin ja valmisteilla oleviin kaavoihin - pohjavesialueen edellyttämiin toimenpiteisiin - vanhaan kaatopaikkaan ja PIMA-kohteisiin Nellimin kylässä - luonnonsuojelu-, kulttuuri- ja rakennetun kulttuuriympäristön (RKY) kohteisiin Edellytettävät selvitykset Lapin ELY-keskuksen ympäristövastuualue on edellyttänyt, että luontotyyppien selvittämiseksi tulee tiesuunnitelman alueella tehdä selvitys. Selvitys tehdään kesällä 2017 kasvukaudella ja samassa yhteydessä tehdään Natura-tarvearviointi. Edellytettävät luvat Nellimöjoen vesistösillan rakentaminen edellyttää vesilain mukaisen luvan hakemista Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolta. Sopimukset kustannusvastuista Hankkeen toteuttamisen yhteydessä eri osapuolille tulevat kustannusvastuut on esitetty kustannusjakoesityksessä tiesuunnitelman asiakirjassa 1.5T-2. Velvoitteet koskevat rakennuskustannuksiin, lunastus- ja korvauskustannuksiin sekä laite- ja johtosiirtojen ja suojausten kustannuksiin osallistumista. Kustannusten jaosta on sovittu asianosaisten tahojen kanssa käydyissä neuvotteluissa suunnittelun aikana. Siirto- ja suojaustoimenpiteiden kustannusvastuun osalta periaatteena on ollut, että Liikennevirasto vastaa nykyisen tiealueen ulkopuolella sijaitsevien olemassa olevien johtojen ja kaapelien siirtokustannuksista ja laitteiden omistajat vastaavat tiealueelle rakennettujen laitteiden siirtokustannuksista sekä uusien laitteidensa rakentamiskustannuksista. Kustannusjaossa on otettu lisäksi huomioon tienpitäjän myöntämät kaapeleiden rakentamislupaehdot. 8. EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI JA JATKOTOIMENPITEIKSI 8.1. HYVÄKSYMISEHDOTUS Tiesuunnitelman hyväksymisehdotus on tämän suunnitelman liitteenä 1.3T JATKOTOIMENPITEET Tiesuunnitelma lähetetään maantielain mukaiseen käsittelyyn ja hyväksymismenettelyyn. Suunnitelmasta pyydetään lausunnot Inarin kunnalta, Lapin liitolta, saamelaismuseo Siidalta, Saamelaiskäräjiltä sekä Kolttakulttuurisäätiöltä. Kunta asettaa tiesuunnitelman yleisesti nähtäville, jolloin kansalaisilla on mahdollisuus jättää muistutuksia suunnitelmasta.

13 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari 13/13 Suunnittelu jatkuu tiesuunnitelman valmistumisen jälkeen rakennussuunnitelman laatimisella keväällä Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena vuosille SUUNNITELMAN LAATIJAT JA YHTEYSHENKILÖT Tiesuunnitelman on laatinut WSP Finland Oy Lapin ELY-keskuksen toimeksiannosta. Alikonsulttina on toiminut valaistussuunnittelussa Suomen Sähkörakennus Oy. Lisätietoja suunnitelmasta antavat: Keijo Heikkilä, projektipäällikkö Insinööri Viljo Heikkinen Liikennevirasto WSP Finland Oy Hallituskatu 3B, Rovaniemi Kiviharjunlenkki 1 D, OULU Puhelin Puhelin keijo.heikkila@liikennevirasto.fi viljo.heikkinen@wspgroup.fi Rovaniemi 3. päivänä helmikuuta 2017 Lapin ELY-keskus WSP Finland Oy Keijo Heikkilä Projektipäällikkö Viljo Heikkinen Projektipäällikkö

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille

Nellimintielle on myönnetty 10,4 miljoonan euron rahoitus perusväylänpidon lisärahoituskohteena. Hankkeen toteutus ajoittuu vuosille Liikennevirasto Tieosasto Opastinsilta 12A 00521 HELSINKI TIESUUNNITELMAN 3.2.2017 Maantien 969 Nellimintien parantaminen, Inari Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun

Lisätiedot

Tiesuunnitelmaselostus

Tiesuunnitelmaselostus 1/14 1.2T Valtatien 8 liittymäjärjestelyt Pyhäjoen keskustan kohdalla 31.12.2012 Tiesuunnitelmaselostus 2/14 SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT... 3 1.1. HANKKEEN LIITTYMINEN MUUHUN

Lisätiedot

Parantamissuunnitelmaselostus

Parantamissuunnitelmaselostus Parikkala Parantamissuunnitelmaselostus Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus Kouvola 2013 Parantamissuunnitelmaselostus 2(7) PARANTAMISSUUNNITELMASELOSTUS SISÄLTÖ 1 HANKKEEN LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

RINNAKKAISTIE VÄLILLÄ MAKSNIEMENTIE - PALO- HOVINTIE, SIMO

RINNAKKAISTIE VÄLILLÄ MAKSNIEMENTIE - PALO- HOVINTIE, SIMO 1/9 1.2T RINNAKKAISTIE VÄLILLÄ MAKSNIEMENTIE - PALO- HOVINTIE, SIMO 20.8.2015 Tiesuunnitelma 2/9 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTELUT Hanke perustuu yleissuunnitelmaan 2008 Valtatien 4 keskikaiteellinen

Lisätiedot

Valtatien 22 ohituskaistat välillä Hyrkäs - Sotkajärvi Muhos ja Utajärvi Tiesuunnitelmaselostus

Valtatien 22 ohituskaistat välillä Hyrkäs - Sotkajärvi Muhos ja Utajärvi Tiesuunnitelmaselostus 1.2T Valtatien 22 ohituskaistat välillä Hyrkäs - Sotkajärvi Tiesuunnitelmaselostus 19.9.2014 Valtatien 22 ohituskaistat välillä Hyrkäs - Sotkajärvi, 2/13 SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT...

Lisätiedot

Suunnitelman esittely Suunnitelmassa esitetään toimenpiteiksi: maantien (M1) parantaminen, jää edelleen sorapintaiseksi

Suunnitelman esittely Suunnitelmassa esitetään toimenpiteiksi: maantien (M1) parantaminen, jää edelleen sorapintaiseksi 1.3T Liikennevirasto Tieosasto PL 33 00521 Helsinki 1 (6) Maantien 14780 (Mätöntie) parantaminen välillä Ylijärvi - kunnan raja, Lappeenranta Tiesuunnitelma Kaakkois-Suomen ELY- keskuksen liikenteen ja

Lisätiedot

Valtatie 8 välillä Parhalahti Hurnasperä (Hanhikiven kohta) Pyhäjoki ja Raahe Tiesuunnitelmaselostus

Valtatie 8 välillä Parhalahti Hurnasperä (Hanhikiven kohta) Pyhäjoki ja Raahe Tiesuunnitelmaselostus 1.2T Valtatie 8 välillä Parhalahti Hurnasperä (Hanhikiven kohta) Tiesuunnitelmaselostus 31.12.2012 2/13 SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT... 3 1.1. HANKKEEN LIITTYMINEN MUUHUN SUUNNITTELUUN,

Lisätiedot

Maantien (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari

Maantien (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari 1.3T Liikennevirasto Tieosasto PL 33 00521 Helsinki TIESUUNNITELMAN 15.3.2017 1 (7) Maantien 14813 (Toijantie) parantaminen välillä Toijansalmi-Vehkataipale, Taipalsaari Tiesuunnitelma Suunnitelman esittely

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T VALTATIEN 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 25.5.2018 2 (9) Valtatie 4 parantaminen Vehniän kohdalla, eritasoliittymän rakentaminen,

Lisätiedot

Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen

Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen Päätösehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 1 Valtatien 13 parantaminen Myttiömäen kohdalla, Savitaipale, tiesuunnitelman laatiminen PÄÄTÖSEHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI Maantiet: Tie ja paaluväli

Lisätiedot

Tiesuunnitelmaselostus

Tiesuunnitelmaselostus 1.2T Valtatien 5 parantaminen välillä Häikiönmäentie Losotörmäntie Tiesuunnitelmaselostus 31.3.2015 SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT... 3 1.1. HANKKEEN LIITTYMINEN MUUHUN SUUNNITTELUUN;

Lisätiedot

E1072 E Könkääntie M969 Laskuoja 3. Suunnitelman raja pl Tierek. 969/1/5440 TIESUUNNITELMA

E1072 E Könkääntie M969 Laskuoja 3. Suunnitelman raja pl Tierek. 969/1/5440 TIESUUNNITELMA 148-41-27-37 148-41-7-148-41-68- 148-876-1-148-41-71- 148-41-65-148-41-73- 148-41-66-148-893-13-1-69- 148-41-74-148-41-75- 48-41-77- Könkääntie 53 54 55 Tierek. 969/1/544 2 m 2 m 148-895-2-9 56 Laskuoja

Lisätiedot

Maantien 849 parantaminen välillä Kiiminki Yli-Ii Oulu Tiesuunnitelmaselostus

Maantien 849 parantaminen välillä Kiiminki Yli-Ii Oulu Tiesuunnitelmaselostus 1.2T Maantien 849 parantaminen välillä Kiiminki Yli-Ii Oulu Tiesuunnitelmaselostus 5.5.2017 Maantien 849 parantaminen välillä Kiiminki Yli-Ii, Oulu 2/16 SISÄLTÖ 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT...

Lisätiedot

Maantien 19514 Tulppio Ainijärvi lakkauttaminen Savukoski

Maantien 19514 Tulppio Ainijärvi lakkauttaminen Savukoski Maantien 19514 Tulppio Ainijärvi lakkauttaminen Savukoski Tiesuunnitelma Genimap Oy, Lupa L4356 Maantien 19514 Tulppio - Ainijärvi lakkauttaminen, Savukoski Tiesuunnitelman sisällysluettelo Osa A Yleiset

Lisätiedot

Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti:

Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti: 1 (6) Valtatien 6 parantaminen välillä Tykkimäki-Kuivala, Kouvola Tiesuunnitelma Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti: 1. MAANTIET:

Lisätiedot

TIESUUNNITELMASELOSTUS 18.11.2013

TIESUUNNITELMASELOSTUS 18.11.2013 1.2T SUNNANÅN SILTA MAANTIELLÄ 12055, KEMIÖNSAARI 18.11.2013 Varsinais-Suomen ELY-keskus Sisältö 1 HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTELUT... 3 1.1 Hankkeen liittyminen muuhun suunnitteluun; kaavoitukseen

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto

Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto Tekninen lautakunta 20 07.03.2017 Kunnanhallitus 54 20.03.2017 Valtatien 12 parantaminen välillä Uusikylä - Mankala -yleissuunnitelma, Iitin kunnan lausunto 797/10.03.01.01/2016 Tekninen lautakunta 07.03.2017

Lisätiedot

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV

VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV VALTATIE 4 JYVÄSKYLÄ OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI - TIKKAKOSKI, JYVÄSKYLÄ TIESUUNNITELMAN MUUTOS KIRRISSÄ PLV 0-2500 EHDOTUS TIESUUNNITELMAN HYVÄKSYMISEKSI 1.3T 30.9.2016 2 (5) Valtatie

Lisätiedot

Tiesuunnitelmaselostus

Tiesuunnitelmaselostus välille Aartapolku Alakyläntie, Kotka Tiesuunnitelmaselostus Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus Kouvola 2014 Tiesuunnitelmaselostus 2(10) TIESUUNNITELMASELOSTUS SISÄLTÖ 1 HANKKEEN

Lisätiedot

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa

MUISTIO 1 (3) 28.2.2007 MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI. 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa MUISTIO 1 (3) MAANTIEN MUUTTAMINEN KADUKSI 1. Asemakaavan laatimisessa huomioitavaa Valta-, kanta- ja seututeitä sekä niitä yhdistäviä ja niiden jatkeena olevia teitä varten, jotka palvelevat pääasiassa

Lisätiedot

Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Huikku Riutunkari, Oulu ja Hailuoto

Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Huikku Riutunkari, Oulu ja Hailuoto 1.3-T 1 (8) Hailuodon kiinteä yhteys Mt 816 välillä Huikku Riutunkari, Oulu ja Hailuoto Hailuodon kiinteän yhteyden tiesuunnitelma käsittää maantielle 816 noin 8,4 kilometrin pituisen uuden silta- ja pengeryhteyden

Lisätiedot

Maantien 723 parantaminen välillä Rannanjärvi - Kiistola, Kauhava. Tiesuunnitelmaselostus

Maantien 723 parantaminen välillä Rannanjärvi - Kiistola, Kauhava. Tiesuunnitelmaselostus 1.1T Maantien 723 parantaminen välillä Rannanjärvi - Kiistola, Kauhava Tiesuunnitelmaselostus 15.8.2014 Muutos A Insinööritoimisto Kolmostie Oy. Rakennusten purkamiset poistettu. Tekstit päivitetty vastamaan

Lisätiedot

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21

SOKLI JA SAVUKOSKI -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA SAVUKOSKI 2013/08/21 SOKLI JA -HANKE SAVUKOSKEN KUNTAKESKUKSEN LIIKENNEJÄRJESTELYJEN TOIMENPIDESUUNNITELMA TYÖN TAVOITTEET JA TEHTÄVÄN KUVAUS Hankkeen tavoitteena on tuottaa Savukosken kirkonkylän liikennejärjestelyjen toimenpidesuunnitelma

Lisätiedot

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari MIELGNJARGAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 02.12.2013 Seitap Oy 2013-2014 Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS

NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS Vastaanottaja Nastolan kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä 30.6.2014 Viite 1510007986 NASTOLAN KUNTA HATTISENRANNAN KAAVA-ALUEEN ESISELVITYS NASTOLAN KUNTA ESISELVITYS Päivämäärä 30.6.20014

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma

Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma 1 (13) Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti Lappeenranta, Luumäki, Lappeenranta Tiesuunnitelma Tiesuunnitelmassa esitetyt maantiet ja niihin liittyvät järjestelyt esitetään hyväksyttäväksi seuraavasti:

Lisätiedot

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA

Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA Yhdystien 6304 kevyen liikenteen järjestelyt Lanneveden kohdalla, Saarijärvi ALUEVARAUSSUUNNITELMA ESIPUHE Työn tavoitteena oli laatia aluevaraussuunnitelma kevyen liikenteen väylän ja siihen liittyvien

Lisätiedot

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku

Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku 1 (5) Maantie 185 Pernon ja Ihalan eritasoliittymien parantaminen, Turku Yleissuunnitelma Hankkeesta ei ole tehty yleissuunnitelmaa, koska hankkeen vaikutukset ovat vähäiset. Päätösehdotus Maantiet 3T-1

Lisätiedot

Kt 79 Kaukosen silta ja tiejärjestelyt Kittilä. Tiesuunnitelmaselostus

Kt 79 Kaukosen silta ja tiejärjestelyt Kittilä. Tiesuunnitelmaselostus 1.2T Kt 79 Kaukosen silta ja tiejärjestelyt Tiesuunnitelmaselostus SISÄLTÖ 2/16 1. HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖTIEDOT JA PERUSTELUT... 3 1.1. HANKKEEN LIITTYMINEN MUUHUN SUUNNITTELUUN, KAAVOITUKSEEN JA RAKENTAMISEEN...

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; Menesjärvenpolku ja kadun nimeäminen

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; Menesjärvenpolku ja kadun nimeäminen INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; Menesjärvenpolku ja kadun nimeäminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 7.12.2016 Yleistä osallistumis-

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 127. Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 19.09.2012 Sivu 1 / 1 2658/10.03.01/2012 127 Lausunnon antaminen kaupunginhallitukselle tiesuunnitelmasta Vihdintien (mt 120) parantaminen Mariannantien ja Juvanmalmintien kohdalla

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS

YLEISÖTILAISUUS MAANTIEN 16685 PALOKANORREN PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE - RITOPOHJANTIE, JYVÄSKYLÄ. TIESUUNNITELMA. SUUNNITTELUKOHTEEN SIJAINTI SUUNNITTELU KOHDE SIJAITSEE NOIN 7KM PÄÄSSÄ JYVÄSKYLÄN KESKUSTASTA

Lisätiedot

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen

Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Maantien lakkauttaminen Kaduksi muuttaminen Sari Lajunen, lakimies, Liikennevirasto Tiealueen ja sen osan lakkauttaminen Sari Lajunen 2 Maantielaki 88 : maantien lakkaaminen Maantielaki 89 : maantien lakkauttaminen

Lisätiedot

VT 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA

VT 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA VT 4 PARANTAMINEN VEHNIÄN KOHDALLA, ERITASOLIITTYMÄN RAKENTAMINEN, LAUKAA TIESUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO KANSIO 1/2 OSA A TIESUUNNITELMAN SELOSTUSOSA Kansilehti Sisällysluettelo Tiesuunnitelman yleisesite

Lisätiedot

Tiesuunnitelmaselostus

Tiesuunnitelmaselostus 1.2T Maanteiden 362 ja 3622 kevyen liikenteen väylä Iitin kirkonkylän kohdalla, Iitti Tiesuunnitelmaselostus Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus Kouvola 2013 Maanteiden 362 ja 3622

Lisätiedot

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007

KAUKLAHDENVÄYLÄN KEHITTÄMISSELVITYS, 2007 Kauklahden alueella on käynnissä useita maankäytön kehittämiseen tähtääviä suunnitelmia. Kauklahdenväylän kehittämisselvitys Länsiväylän ja Kehä III:n välillä on laadittu, jotta maankäytön suunnittelussa

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Kaakkois-Suomi Ehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi 5.8.2013 Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti Metso, Kouvola Tiesuunnitelman hyväksyminen Päätösehdotus 1.3T Tie ja

Lisätiedot

Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Liittymäselvitys. Asikkala

Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Liittymäselvitys. Asikkala Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla Asikkala 2011 Valtatien 24 parantaminen Pasolan kohdalla 1 SISÄLTÖ 1. SUUNNITTELUN LÄHTÖKOHDAT 3 1.1 SUUNNITTELUKOHDE JA TIEVERKKO 3 1.2 MAANKÄYTTÖ JA KAAVOITUS

Lisätiedot

VALTATIEN 18 ÄHTÄRI - MULTIA JA MAATIE 621 LIESJÄRVI - KEURUU, YLEISSUUNNITTELU YLEISÖTILAISUUS 12.6 KEURUULLA JA 13.6 MULTIALLA

VALTATIEN 18 ÄHTÄRI - MULTIA JA MAATIE 621 LIESJÄRVI - KEURUU, YLEISSUUNNITTELU YLEISÖTILAISUUS 12.6 KEURUULLA JA 13.6 MULTIALLA VALTATIEN 18 ÄHTÄRI - MULTIA JA MAATIE 621 LIESJÄRVI - KEURUU, YLEISSUUNNITTELU YLEISÖTILAISUUS 12.6 KEURUULLA JA 13.6 MULTIALLA Hankkeen taustaa Hanke on osa EU:n Itämeriohjelman Keskipohjolan kuljetuskäytävän

Lisätiedot

Kiinteistöjärjestelysuunnitelma. Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella

Kiinteistöjärjestelysuunnitelma. Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella Kiinteistöjärjestelysuunnitelma Liite tiesuunnitelmaan valtatie 13:n parantamiseksi Myttiömäen kohdalla Savitaipaleella Kiinteistöjärjestelysuunnitelma 10.4.2012 1. YLEISTÄ KIINTEISTÖJÄRJESTELYSUUNNITELMASTA

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO

SISÄLLYSLUETTELO OSA A TIESUUNNITELMAN SELOSTUSOSA Tiesuunnitelman sisällysluettelo 29.5.2015 Tiesuunnitelmien yleisesite Hankekortit 29.5.2015 1.2T Tiesuunnitelmaselostus 29.5.2015 1.3T Ehdotus tiesuunnitelman hyväksymiseksi

Lisätiedot

1.2T Mt 369 parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Kääpälä Tuohikotti, Kouvola

1.2T Mt 369 parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Kääpälä Tuohikotti, Kouvola Mt 369 parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Kääpälä Tuohikotti, Kouvola Kaakkois-Suomen elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus Kouvola 2012 Tiesuunnitelmaselostus 2(12) TIESUUNNITELMASELOSTUS

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS POHJOISVÄYLÄN (MT 749) JA YKSPIHLAJAN RADAN ERITASORISTEYS

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS POHJOISVÄYLÄN (MT 749) JA YKSPIHLAJAN RADAN ERITASORISTEYS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS POHJOISVÄYLÄN (MT 749) JA YKSPIHLAJAN RADAN ERITASORISTEYS Kokkolan kaupunki Tekninen palvelukeskus Kaupunkiympäristön vastuualue

Lisätiedot

Työnumero Maantien 8155 (Poikkimaantien) parantaminen välillä Oulun Satama valtatie 22 Tiesuunnitelman laatiminen (Oulu)

Työnumero Maantien 8155 (Poikkimaantien) parantaminen välillä Oulun Satama valtatie 22 Tiesuunnitelman laatiminen (Oulu) Työnumero 1510029670 Maantien 8155 (Poikkimaantien) parantaminen välillä Oulun Satama valtatie 22 Tiesuunnitelman laatiminen (Oulu) Ramboll Finland Oy Kiviharjunlenkki 1 A FI-90220 Oulu Puh. 020 755 611

Lisätiedot

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ

LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS 24.2.2014 24.2.2014 YLEISÖTILAISUUS, LUOSTARINKYLÄ LUOSTARINKYLÄN ERITASOLIITTYMÄ, RAUMA. TIESUUNNITELMA. YLEISÖTILAISUUS TIESUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET Tiesuunnitelma liittyy osana Lakarin teollisuus- ja logistiikkaalueen kehittämiseen. Uusi

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 15.02.2017 Sivu 1 / 1 4219/2016 10.03.01 20 Lausunnon antaminen tiesuunnitelmasta maantien 120 (Vihdintie) parantaminen maanteiden 1324 ja 11365 liittymän kohdalla Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU

NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Yleissuunnitelma Päivämäärä xx.xx.2015 Luonnos Viite 1510019205 NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN KUNNALLISTEK- NIIKAN YLEISSUUNNITTELU NURMIJÄRVEN KUNTA HEINOJAN

Lisätiedot

Valtatie 20 välillä Korvenkylä - Kiiminki Tilantarvesuunnitelma YLEISÖTILAISUUS

Valtatie 20 välillä Korvenkylä - Kiiminki Tilantarvesuunnitelma YLEISÖTILAISUUS Valtatie 20 välillä Korvenkylä - Kiiminki Tilantarvesuunnitelma YLEISÖTILAISUUS 7.5.2019 SUUNNITTELUALUE VT 20 2 SUUNNITTELUN JA KEHITTÄMISEN TAVOITTEET 3 TILANTARVESUUNNITELMAN TAVOITTEENA ON SELVITTÄÄ

Lisätiedot

Valtatien 13 ja seututien 633 liittymä sekä jalankulun ja pyöräilyn väylät, Saarijärvi

Valtatien 13 ja seututien 633 liittymä sekä jalankulun ja pyöräilyn väylät, Saarijärvi 1.2T Valtatien 13 ja seututien 633 liittymä sekä jalankulun ja pyöräilyn väylät, Saarijärvi selostus TIESUUNNITELMASELOSTUS 2(11) SISÄLLYSLUETTELO 1 HANKKEEN TAUSTA, LÄHTÖKOHDAT JA PERUSTELUT... 3 1.1

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107. Tekninen lautakunta Sivu 1 / 1 Tekninen lautakunta 22.10.2014 Sivu 1 / 1 4310/10.00.00/2014 107 Tiedonanto Turuntien aluevaraus- ja maankäyttösuunnitelmasta Valmistelijat / lisätiedot: Pauliina Kuronen, puh. 046 877 3006 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN KUNTA KAAVOITUKSEN TULOSYKSIKKÖ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 22.11.2008 KEMPELEEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS VIHILUODON YRITYSALUEEN LIIKENNEJÄRJESTELYJÄ VARTEN VIHILUODON OSA-ALUE

Lisätiedot

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus

Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III-Lahnus 1 Vihdintien kehittämisselvitys välillä Kehä III Lahnus Tiehallinto, Uudenmaan tiepiiri Espoon kaupunki Vantaan kaupunki Destia Selvitysalue Vihdintien

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 53. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 04.02.2013 Sivu 1 / 1 920/10.03.01/2012 Tekninen lautakunta 7 23.1.2013 53 Lausunnon antaminen Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle tiesuunnitelmasta Länsiväylän (kt

Lisätiedot

1.2T KAARINA - KORPPOO MT 180 LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN MITTALASIN-, TROLLGÅRDAN- JA KÅRKULLAN YKSITYISTEIDEN LIITTYMIEN ALUEILLA, PARAINEN

1.2T KAARINA - KORPPOO MT 180 LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN MITTALASIN-, TROLLGÅRDAN- JA KÅRKULLAN YKSITYISTEIDEN LIITTYMIEN ALUEILLA, PARAINEN 1.2T KAARINA - KORPPOO MT 180 LIIKENNETURVALLISUUDEN PARANTAMINEN MITTALASIN-, TROLLGÅRDAN- JA KÅRKULLAN YKSITYISTEIDEN LIITTYMIEN ALUEILLA, PARAINEN Tiesuunnitelmaselostus Turku 2013 Tiesuunnitelmaselostus

Lisätiedot

Mt 6922 parantaminen rakentamalla Koskitien/Oikotien kiertoliittymä, Jalasjärvi. Tiesuunnitelma

Mt 6922 parantaminen rakentamalla Koskitien/Oikotien kiertoliittymä, Jalasjärvi. Tiesuunnitelma Mt 6922 parantaminen rakentamalla Koskitien/Oikotien kiertoliittymä, Jalasjärvi Tiesuunnitelma Mt 6922 parantaminen rakentamalla Koskitien/Oikotien kiertoliittymä, Jalasjärvi Tiesuunnitelma Mt 6922 parantaminen

Lisätiedot

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT

5 TUTKITTAVAT VAIHTOEHDOT Ympäristövaikutusten arviointimenettely 31 5 Toimenpiteiden suunnittelulla tähdätään kohdassa 1.1 selostettujen liikenteellisten ja ympäristöllisten ongelmien poistamiseen. Suunnittelun ja vaikutusten

Lisätiedot

Ratayhteysselvitys Sodankylä Kirkkoniemi osana Pohjois Lapin maakuntakaavaa. MRL päivät, Levi Pirkka Hartikainen Sitowise Oy 30.8.

Ratayhteysselvitys Sodankylä Kirkkoniemi osana Pohjois Lapin maakuntakaavaa. MRL päivät, Levi Pirkka Hartikainen Sitowise Oy 30.8. Ratayhteysselvitys Sodankylä Kirkkoniemi osana Pohjois Lapin maakuntakaavaa MRL päivät, Levi Pirkka Hartikainen Sitowise Oy 30.8.2018 2 Jäämerenrataa suunniteltiin jo 1920 luvulla 3 Selvitystyön taustalla

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA

YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA VT12 PARANTAMINEN VÄLILLÄ ALASJÄRVI-HUUTIJÄRVI YLEISSUUNNITELMA JA YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTI YLEISÖTILAISUUS YVA- SELOSTUKSESTA 15.6.2016 PITKÄJÄRVEN KOULU, KANGASALA YVA-SELOSTUSEN 1. TILAISUUDEN

Lisätiedot

Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu

Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu Hyväksymisesitys 1 (7) 25.8.2017 Maantien 8155 Poikkimaantien parantaminen välillä Oulun Satama Vt22, Oulu Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus lähettää asiakohdassa mainitun 31.5.2017

Lisätiedot

Alustava yleissuunnittelu valtatie 3:n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten arviointi

Alustava yleissuunnittelu valtatie 3:n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten arviointi TIEDOTE 1 () Valtatie :n parantaminen Ylöjärven ja Hämeenkyrön välillä Alustava yleissuunnittelu valtatie :n parantamiseksi välillä Ylöjärvi Hämeenkyrö alkaa; samalla käynnistyy hankkeen ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy SALLATUNTURIN MATKAILUKESKUS POROPUISTO Sallan kunta SALLATUNTURIN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS (Tieliikennealue ja kevyen liikenteen väylä) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

1.3T MAANTIEN (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS

1.3T MAANTIEN (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS 1.3T MAANTIEN 16685 (PALOKANORREN) PARANTAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE-RITOPOHJANTIE. JYVÄSKYLÄ. HYVÄKSYMISEHDOTUS 06.10.2017 1 MAANTIEN 16685 (PALOKANORREN) PARATAMINEN VÄLILLÄ SAARIJÄRVENTIE- RITOPOHJANTIE.

Lisätiedot

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA

KATUSUUNNITELMASELOSTUS 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA 2018 MÄNTYHARJUN KUNTA Sisällysluettelo... 1 Suunnittelukohde:...3 Lähtökohdat ja tavoitteet:...3 Liikenteellinen ratkaisu:...3 Päällysrakenne:... 6 Valaistus:... 6 Vihertyöt:... 6 Kustannusarvio:...7

Lisätiedot

Niskanperän liittymäselvitys

Niskanperän liittymäselvitys LAPIN ELY-KESKUS Niskanperän liittymäselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28789 Raportti 1 (7) Saara Aavajoki Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 Nykytilanteen liikennejärjestelyt... 1 2.1

Lisätiedot

VIRTANIEMEN KIINTEISTÖN RANTA-ASEMAKAAVA

VIRTANIEMEN KIINTEISTÖN RANTA-ASEMAKAAVA Sivu1(5) VIRTANIEMEN KIINTEISTÖN RANTA-ASEMAKAAVA Sivu2(5) VIRTANIEMEN KIINTEISTÖN RANTA-ASEMAKAAVA 1 YLEISTÄ Virtaniemen entinen rajavartioasema ollaan ottamassa matkailukäyttöön. Kiinteistö siirtyi kesällä

Lisätiedot

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys

Pajalantien asemakaava-alueen liikenneselvitys 6.3.2014 6.3.2014 1 (8) SISÄLTÖ 1 LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 2 1.1 Työn lähtökohdat ja tavoitteet... 2 1.2 Suunnittelualue... 2 2 NYKYTILA... 3 2.1 Nykyinen liikenneverkko... 3 2.2 Liikennemäärät...

Lisätiedot

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen Esittelytilaisuus 3.6.2014 Rauno Tuominen HOLLOLAN KUNTA LAHDEN KAUPUNKI Yleisötilaisuuden ohjelma Klo 17.00 Tervetuloa ja avaus ELY-keskuksen

Lisätiedot

Maantien parantaminen Kimolan kanavan kohdalla, Kouvola. Tiesuunnitelma 1.6T-4 Suunnitteluperusteet Suunnitteluperusteet.

Maantien parantaminen Kimolan kanavan kohdalla, Kouvola. Tiesuunnitelma 1.6T-4 Suunnitteluperusteet Suunnitteluperusteet. Maantien 14550 parantaminen Kimolan kanavan Suunnitteluperusteet sivu 1/6 Suunnitelman kohteen yleisesittely Kimolan kanavan ylittävän maantien 14550 (Eiraskanmutka) parantamiskohde on hyvin suppea ja

Lisätiedot

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus

Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus Nousiaisten kunnantalon tontti Liikennejärjestelyiden yleissuunnitelmaselostus 26.02.2019 2(4) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 3 2 NYKYTILANNE... 3 2.1 Liikennejärjestely nykytilanteessa 3 3 YLEISUUNNITELMAN

Lisätiedot

VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU

VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU VALTATIE 3 HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU HÄMEENKYRÖ-YLÖJÄRVI LINJAUSVAIHTOEHTOJEN VERTAILU Tarkastus Päivämäärä 3.4.2010 Laatija Jouni Lehtomaa Tarkastaja Hyväksyjä Kuvaus Valtatien

Lisätiedot

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI

VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI VALTATIEN 4 PARANTAMINEN ÄÄNEKOSKEN KOHDALLA, TIESUUNNITELMA, ÄÄNEKOSKI TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA ANNA ELF 20.6.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Tiesuunnitelman lähtökohdat, perustiedot ja

Lisätiedot

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma

LIITTEET. 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma 50 Valtatien 6 parantaminen välillä Taavetti - Lappeenranta, yleissuunnitelma LIITTEET LIITTEET LIITE 1: Yhteysviranomaisen lausunto YVA-selostuksesta (23.6.2008) LIITE 2: Hankekortti LIITE 3 MELUTARKASTELU:

Lisätiedot

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti - Metso, Kouvola

Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti - Metso, Kouvola 25.8.2011 1 (7) Valtatien 6 parantaminen rakentamalla pohjavesisuojaus välille Utti - Metso, Kouvola Tiesuunnitelman ja rakennussuunnitelman laatiminen Poikkileikkausvaihtoehtojen vertailu VE A ja VE D,

Lisätiedot

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013

KOSKEN Tl KUNTA. Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS. Työ: 26478. Tampere 7.11.2013 KOSKEN Tl KUNTA Keskustaajaman ja Koivukylän osayleiskaavojen liikenneselvitys LUONNOS Työ: 26478 Tampere 7.11.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 453 33101 Tampere Puhelin 010 2414 000 Telefax 010 2414 001 Y-tunnus

Lisätiedot

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA

KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA KLAUKKALAN OHIKULKUTIE, TIESUUNNITELMA, NURMIJÄRVI JA VANTAA TIESUUNNITELMAN YLEISÖTILAISUUS JORMA LAAKSO JA LAURI HARJULA 3.6.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ Lähtökohdat, perustiedot ja yleiskartta Tutkitut eritasoliittymien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA

YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Vt 9 Tampere Orivesi YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIOHJELMA Arvioinnin työohjelma: ohjaa vaikutusarviointien tekemistä Välittää tietoa: hankkeen suunnittelun vaihtoehdoista tutkittavista vaihtoehdoista

Lisätiedot

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso

Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakso tilannekatsaus Sonja Heikkinen 12.4.2017 Hämeenlinnan 10-tien kaupunkijakson palvelutasoselvitys laadittu Linkki sähköiseen julkaisuun: http://www.doria.fi/handle/10024/131011

Lisätiedot

Tienpitäjä rajanaapurina

Tienpitäjä rajanaapurina Tienpitäjä rajanaapurina Naapurina on tienpitäjä eli Uudenmaan Ely-keskus, Liikenne- ja infrastruktuuri-vastuualue, kun kiinteistö rajautuu maantiehen On tärkeää, että meitä kuullaan - Kuuleminen kuntien

Lisätiedot

JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215. Vastaanottaja Jalasjärven kunta

JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215. Vastaanottaja Jalasjärven kunta Vastaanottaja Asiakirjatyyppi Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Päivämäärä JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI 215 JALASJÄRVEN KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS OSAKORTTELI

Lisätiedot

VT 4 JYVÄSKYLÄ-OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI-TIKKAKOSKI, Jyväskylä ja Laukaa

VT 4 JYVÄSKYLÄ-OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI-TIKKAKOSKI, Jyväskylä ja Laukaa VT 4 JYVÄSKYLÄ-OULU RAKENTAMINEN MOOTTORITIEKSI VÄLILLÄ KIRRI-TIKKAKOSKI, Jyväskylä ja Laukaa TIESUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO, OSA A TIESUUNNITELMAN SELOSTUSOSA Kansilehti Sisällysluettelo Tiesuunnitelman

Lisätiedot

NELLIMVUONON VUOPAJAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI T 5 JA 6 SEKÄ MY-ALUETTA

NELLIMVUONON VUOPAJAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI T 5 JA 6 SEKÄ MY-ALUETTA Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Inari NELLIMVUONON VUOPAJAN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS KORTTELI T 5 JA 6 SEKÄ MY-ALUETTA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 24.10.2017 Seitap Oy

Lisätiedot

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS; VALTATIE 4:N LÄNSIPUOLEN TEOLLISUUS- JA VARASTOALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA (OAS)

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS; VALTATIE 4:N LÄNSIPUOLEN TEOLLISUUS- JA VARASTOALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA (OAS) KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN LAAJENNUS; VALTATIE 4:N LÄNSIPUOLEN TEOLLISUUS- JA VARASTOALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIONTISUUNNITELMA (OAS) Inarin kunta Tekninen osasto 13.7.2016 2 (6) Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Lausunto luonnokseen kunnantalon tontin asemakaavan muutokseksi, Nousiainen

Lausunto luonnokseen kunnantalon tontin asemakaavan muutokseksi, Nousiainen Lausunto 1.2.2019 / wepdwukmtcw 136480C1 ASIA VARELY/228/2019 Nousiaisten kunnanhallitus nousiaisten.kunta@nousiainen.fi Viite: Nousiaisten kunnan lausuntopyyntö 7.1.2019 Lausunto luonnokseen kunnantalon

Lisätiedot

Maantien 3051 (Hattulantie) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Männistöntie - Parolannummentie

Maantien 3051 (Hattulantie) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Männistöntie - Parolannummentie 1 Maantien 3051 (Hattulantie) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Männistöntie - Parolannummentie Tiesuunnitelman esittelytilaisuus 11.2.2013 2013 klo 15.00 16.00. 2 Maantien 3051

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS

HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Vastaanottaja Hollolan kunta Asiakirjatyyppi Tilanvaraussuunnitelma Päivämäärä 7.12.2016 Viite 1510030125 HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS HOLLOLAN KUNTA RAIKKOSEN KATUYHTEYS Päivämäärä 7.12.2016 Laatija

Lisätiedot

E18 Turun kehätien parantaminen välillä Kausela - Kirismäki 1.0T TIESUUNNITELMA. Piir.nro Piirustus / Asiakirja Mittakaava Pvm 6.4.

E18 Turun kehätien parantaminen välillä Kausela - Kirismäki 1.0T TIESUUNNITELMA. Piir.nro Piirustus / Asiakirja Mittakaava Pvm 6.4. N SISÄLLYSLUETTELO 1(8) Kansio 1 Osa A Kansilehti 1.0T Sisällysluettelo (osat A, B ja C) 12.4.2018 Tiesuunnitelman yleisesite 1.1T Hankekortti 12.4.2018 1.2T Tiesuunnitelmaselostus 12.4.2018 1.3T Ehdotus

Lisätiedot

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE

1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE FCG Suunnittelu ja tekniikka Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 (5) KONNEVEDEN KUNTA KIVISALMEN LAITURIALUEEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 HANKEKUVAUS JA SUUNNITTELUTILANNE Konneveden kunnalla on tarkoitus

Lisätiedot

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS TARPOMA JA SIIHEN LIITTYVÄ RETKEILY- JA ULKOILUALUE

KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS TARPOMA JA SIIHEN LIITTYVÄ RETKEILY- JA ULKOILUALUE KAUNISPÄÄN ASEMAKAAVAN MUUTOS TARPOMA JA SIIHEN LIITTYVÄ RETKEILY- JA ULKOILUALUE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Inarin kunta Tekninen osasto Pekka Junttila kaavoitusinsinööri 23.12.2015 Yleistä

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaavatunnus 3-333 Asianro 951/10.02.03/2012 Asemakaavan muutos, Klaukkala, Klaukkalan ohikulkutie Kortteli 3184 sekä maatalous-, katu- ja liikennealue. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 16.10.2012

Lisätiedot

Pääteiden kehittämisen periaatteet / Aulis Nironen

Pääteiden kehittämisen periaatteet / Aulis Nironen 1 15.12.2003 Aulis Nironen 2 PÄÄTEIDEN KÄSITTEITÄ Pääteillä tarkoitetaan valta- ja kantateitä Valtatiet palvelevat tärkeiden asutus- ja liikennekeskusten välistä kaukoliikennettä ja muodostavat maantieverkon

Lisätiedot

KESKEISET PERIAATTEET

KESKEISET PERIAATTEET NUMMI-PUSULA IKKALA KAAVARUNKO Luonnos 9.3.2009 KESKEISET PERIAATTEET 1 Suunnittelualue ja nykyinen maankäyttö Suunnittelualue käsittää Ikkalan kylätaajaman keskeisen ydinalueen. Suunnittelualueella sijaitsee

Lisätiedot

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus luo edellytyksiä

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus luo edellytyksiä Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus luo edellytyksiä o Kehittyvälle elinkeinoelämälle o Toimivalle ja turvalliselle liikenteelle o Hyvälle elinympäristölle ja kestävälle kehitykselle ELY-keskus avaa

Lisätiedot

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta

Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta 13.10.2011 (Timo Vuoriainen, Tapio Koikkalainen) 27.11.2013 päivitetty Jyväskylän seudulla olevien suurten tie- ja liikennehankkeiden priorisointi kaupungin näkökulmasta Jyväskylän seudulla on useita tärkeitä

Lisätiedot

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA

VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Vastaanottaja Valtimon kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 11.10.2011 VALTIMON KESKUSTA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA LIIKENTEEN YLEISSUUNNITELMA Päivämäärä 11/10/2011 Laatija Jouni Mikkonen Tarkastaja

Lisätiedot

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87)

ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) Liite 5 / Ymp.ltk 21.1.2014 / 8 ISO-KALAJÄRVI, RANTA-ASEMAKAAVA Ranta-asemakaava koskee Juhtimäen kylän (407), tilaa Metsäkestilä (2-87) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 21.1.2014 IKAALISTEN KAUPUNKI

Lisätiedot

INARIJÄRVEN ETELÄOSAN MAANKÄYTÖN OHJAUS

INARIJÄRVEN ETELÄOSAN MAANKÄYTÖN OHJAUS INARIJÄRVEN ETELÄOSAN MAANKÄYTÖN OHJAUS Rantojensuojeluohjelma Valtioneuvoston periaatepäätös 20.12.1990 Ohjelman tarkoituksena on säilyttää valtakunnallisesti arvokkaat ranta-alueet luonnonmukaisina ja

Lisätiedot

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc

16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE. 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 16.0T-1 1 (5) VT 6 TAAVETTI LAPPEENRANTA, TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE 16.0T-1_Liikenne-ennuste.doc 2 (5) VT 6 TAAVETTI - LAPPEENRANTA TIESUUNNITELMA LIIKENNE-ENNUSTE Yleistä Tiesuunnitelman liikenne-ennuste

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYSTÄ

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYSTÄ PÄÄTÖS LAPELY/1250/2015 Etelä-Savo 25.3.2015 Asia PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYSTÄ HANKKEESTA VASTAAVA Inarin kunta Piiskuntie 2 99800 IVALO HAKEMUS Inarin kunnanhallitus on kokouksessaan

Lisätiedot

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola

Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Valtatien 12 parantaminen välillä Tillola - Keltti, Iitti ja Kouvola Tiesuunnitelman tarkistaminen Yleisötilaisuus 5.11.2014 Kymen Paviljonki 5.11.2014 1 Hankkeen taustaa Valtatien 12 tieosuudelle on laadittu

Lisätiedot