Tervetuloa vaan, meitä siivekkäitä bongaamaan!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa vaan, meitä siivekkäitä bongaamaan!"

Transkriptio

1 Tervetuloa vaan, meitä siivekkäitä bongaamaan! Kolmisoppisen lintuvihko kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Kolmisoppisen lintuvihko esittelee Kolmisoppisen metsäpolulla löytyvistä/pesivistä linnuista 20 yleisintä Kuvat: : A. Juvonen, T. Muukkonen, J. Peltomäki & M. Varesvuo Lähteet: Koskimies, Pertti: Suomen lintuopas, 2005 Laine, Lasse J.: Suomalainen Lintuopas, 2002

2 Punarinta, Erithacus rubecula kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Punarinta on runsaimpia lintujamme. Se on pieni, pyöreä, ohut koipinen, päältä harmaanruskea, alta likaisenvalkoinen, naama ja rinta ruosteenpunaiset. Pituus on cm. Pesän punarinta tekee kannon, juurakon tai mättään onkaloon. Sen ravintoa ovat hyönteiset, hämähäkit, toukat ja madot, lisänä marjat. Pesii koko maassa, runsaana Keski- Lappiin saakka, pohjoisempana vain paikoin. Suosii reheviä, runsaan aluskasvillisuuden metsiköitä. Punarinta on muuttolintu. Se saapuu huhtikuussa ja muuttaa takaisin Etelä- Eurooppaan ja Pohjois-Afrikkaan syys-lokakuussa. Joskus voi talvehtia ruokintojen turvin. Laulu kirkasta. Aloittaa laulunsa usein illalla ja saattaa jatkaa yön yli aamuun. Kutsuääni tsri. Varoitusääni tiks ja tik-tik-tik yltyy ritinäksi tritritri, pesällä korkea siii.

3 Räkättirastas, Turdus pilaris kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Räkättirastas on äärimmäisen yleinen viljely- ja asutusalueilla. Se on suurikokoinen ja pitkäpyrstöinen, selkä punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, alta valkoinen, rinta tummatäpläisen kellertävä. Pituus on cm. Räkättirastas rakentaa pesänsä puun tai pensaan oksille tai oksanhankaan, pökkelön päähän, juurakkoon, puupinoon tai rakennukseen. Ravinnoksi räkättirastaalle kelpaavat madot, hyönteiset, etanat, toukat, hedelmät ja marjat. Pesii hyvin runsaslukuisena Etelä- ja Keski-Suomessa pellon- ja suoreunojen valoisissa lehti- ja sekametsissä, puistoissa ja pihapiireissä. Melko harvalukuinen Pohjois-Suomessa. Pääosin muuttolintu, mutta hyvänä marjatalvena voi talvehtia suurin joukoin. Äänivalikoima on laaja. Yhteys-, varoitus- ja lentoäänet räksyttäviä krä krä kräk-kräk ja kshräk-kshräk.

4 Talitiainen, Parus major kuva: Jari Peltomäki/Lintukuva.fi Talitiainen on äärimmäisen yleinen taajamissa ja metsissä. Se on utelias ja touhukas, suurin tiainen. Se on helppo tunnistaa keltaisesta vatsasta, jonka keskellä on musta juova. Selkä on sammalenvihreä, siivet siniharmaat, joissa valkoinen siipijuova. Mustassa päässä on laaja, valkoinen poskilaikku. Pituus on cm. Pesänsä talitiainen rakentaa pönttöön, puunkoloon tai onkaloon. Sen ravintoa ovat perhostoukat ja muut hyönteiset, hämähäkit, myös siemenet, marjat, tali ja ruoantähteet. Pesii hyvin runsaslukuisena Etelä- Suomessa ja melko harvalukuisena Pohjois-Suomessa. Suosii kylänlaiteiden, pellonreunojen ja rantojen lehti- ja sekametsiköitä. Talvisin asutuksen tuntumassa. Laulu ti-tyy ti-tyy tai tyy-ti tyy-ti, harvoin ti-ti-tyy ti-ti-tyy. Tavallisin kutsuääni peippomainen tvink-tvink ja hyit. Varoitusääni käheä säksätys thsräthsräthsrä.

5 Hippiäinen, Regulus regulus kuva: Tomi Muukkonen/Lintukuva.fi Hippiäinen on erittäin pieni, palleromainen. Sillä on lyhyt pyrstö. Se on päältä vihreä, alta harmahtava. Pääjuova on koiraalla oranssi ja naaraalla keltainen. Pituus on 9-10 cm. Hippiäisen pesä on puunkolossa, joskus pöntössä. Ravinnoksi kelpaavat hyönteiset, hämähäkit ja toukat. Pesii erittäin runsaslukuisena Etelä-Suomessa varttuneissa hyväkasvuisissa kuusi- ja kuusivaltaisissa sekametsissä, runsaslukuisena Keski- Suomessa ja melko harvalukuisena Etelä-Lappia myöten. Hippiäinen on osittaismuuttaja. Lähinnä nuoret linnut talvehtivat Länsi- ja Keski-Euroopassa syys-huhtikuun ajan, aikuiset jäävät pääosin metsiimme. Laulu on hento, reipas ja rytmikäs tiititiiri-tiititiri-tiititiri-tititriu. Yhteysääniä hyvin korkea ti-ti, tititit, sit sit-sit ja sirahtava srii-srii. Varoitusääni tiit tiit.

6 Kirjosieppo, Ficedula hypoleuca kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Kirjosieppo kuuluu tutuimpiin varpuslintuihimme, sillä se on uskollisimpia pihapönttöjen vuokralaisia. Se on pyöreähkö, päältä musta (koiras) tai ruskea (naaras), alta valkoinen. Siivissä on valkoinen siipilaikku. Nuoren selkä on vaaleatäpläisen ruskea. Koiraalla nokan päällä pieni, usein kaksiosainen valkoinen täplä. Pituus cm. Kirjosieppo tekee pesänsä puunkoloon tai pönttöön. Ravinnoksi kelpaavat hyönteiset ja hämähäkit. Pesii koko Suomessa. Äärimmäisen runsaslukuinen Etelä- ja Keski-Suomen pihapiireissä ja puistoissa, joissa paljon pönttöjä. Hyvin runsaslukuinen vanhoissa ja luonnontilaisissa metsissä. Kirjosieppo on muuttolintu, se talvehtii Länsi-Afrikassa elo-toukokuun ajan. Kirkassointinen, hidasrytminen laulu vaihtelee rakenteeltaan. Se on yleensä melko lyhyt ja yksinkertainen jankkaava tsiro-tsiro-tsipp-tsipp, tsiro-tsipp-tsiro muunnelmineen. Kutsuääni tsr. Varoitusääni inttävä pitt pitt tai dsak, tsa-dsag.

7 Käpytikka, Dendrocopos major kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Käpytikka on noin rastaan kokoinen, mustavalkoisen ja punaisen kirjava tikka. Päältä musta valkoisin hartialaikuin, alta valkoinen, alavatsa punainen. Koiraalla on punaista niskassa, nuorella koko päälaki. Pituus cm. Käpytikka kiilaa käpyjä lahoon puuhun tai pylvääseen tekemäänsä koloon. Se irrottaa siemenet irti ja pudottaa rikotun kävyn pajansa alle. Pesäkolon käpytikka tekee yleensä lahovikaiseen haapaan tai koivuun. Ravinnoksi sille kelpaavat hyönteiset, siemenet, jyvät, marjat, pikkulintujen munat ja poikaset sekä tali. Pesii yleisenä koko maassa puurajalle saakka. Suosii valoisia haavikoita ja muita lehtoja pellonreunoissa. Talvisin runsas myös havumetsissä ja pihapiireissä ruokintapaikkojen läheisyydessä. Ääni on kirkas ja terhakas. Kutsu- ja varoitusääni metallinen kjik, kjyk, kiistoissa rähisevä kji-krä-krä-räräräräh.

8 Laulurastas, Turdus philomelos kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Laulurastas on pyöreähkö, lyhyt pyrstöinen, päältä tummanruskea, alta mustien nuolenpäälaikkujen kirjoma, rinta ja kupeet kellertävät. Pituus cm. Pesänsä laulurastas rakentaa nuoreen kuuseen tai katajaan. Ravinnoksi käyvät madot, nilviäiset, hämähäkit, toukat, hyönteiset ja muut pikkueläimet, loppukesällä ja syksyllä myös marjat. Pesii yleisenä koko maassa. Asettuu yleensä tiheisiin kuusi- ja sekametsiin. Talvehtii Länsi- ja Etelä-Euroopassa, lähtee loka-marraskuussa ja palaa maalis-toukokuun aikana. Joitakin jättäytyy pihlajanmarja syksyinä räkättirastaiden seuraan. Laulu verkkaista juttelua: aiheet toistuvat 2-5 kertaa esim. kyit kyit kyit, kyyty-tiityy kvititit tiritit. Lento- ja kutsuääni terävä tsik. Varoitusääni kirskuva ksiri-ksik-ksik ja tsu tsuru-tsuk.

9 Pajulintu, Phylloscopus trochilus kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Pajulintu on pieni ja siro, hentonokkainen, päältä vihertävänruskea, alta likaisenvalkoinen (nuori vaaleankeltainen). Pituus cm. Pajulinnun korsista koottu uunimainen pesä sijaitsee aluskasvillisuuden kätköissä. Ravinnoksi kelpaavat hyönteiset, hämähäkit, toukat ja muut pikkueläimet. Pajulintu on Suomen runsaslukuisin lintu. Viihtyy kaikkialla, missä on lehtipuita. Muuttolintu, joka talvehtii Etelä- ja Itä-Afrikassa, lähtee elo-lokakuun aikana ja palaa huhti-toukokuussa. Kirkkaana soiva laulu on yksinkertainen. Viheltävä säe tsitsitsitsitsi didididididiu diudiudiudiediediedidie. Kutsuääni vieno hyyi. Varoitusääni painokkaampi hyy-it.

10 Peippo, Fringilla coelebs kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Peippo on hoikahko, pitkäpyrstöinen, päältä ruskea, alta punainen (koiras) tai harmaa (naaras ja nuori), kaksi siipijuovaa, päälaki ja niska siniharmaat (koiras) tai harmaa (naaras). Pituus cm. Toiseksi runsain lintulajimme. Pesänsä peippo rakentaa oksanhankaan. Sen ravintoa ovat silmut, siemenet, hyönteiset ja pikkueläimet. On yleinen koko Suomessa, runsaslukuisin Etelä- ja Keski-Suomessa. Kanta on tihein lehdoissa ja rehevissä sekametsissä. Peippo talvehtii Länsi- ja Keski-Euroopassa, lähtee syyskuussa ja palaa huhtikuussa. Muutamia jää myös talvehtimaan ruokinnalle. Lento- ja kutsuääneni pehmeä jyb, myös silputtava tslirp. Varoitusääni tvink, tvink-tvink, kiihtyneenä hyit.

11 Punatulkku, Pyrrhula pyrrhula kuva: Jari Peltomäki/Lintukuva.fi Punatulkku tuo postikorttien suosikkilintu on tuttu myös lintulaudoilta. Se on tukeva, pyöreä, sillä on iso pää. Päältä siniharmaa, alta punainen (koiras) tai harmaanrusehtava (naaras), mustat siivet ja pyrstö, musta päälaki. Pituus cm. Rakentaa pesänsä tiheään kuuseen tai katajaan. Ravinnoksi kelpaavat marjojen, rikkaruohojen ja lehtipuiden siemenet, kesällä lisäksi silmut ja pikkueläimet. Vierailee mielellään lintulaudoilla. Melko yleinen koko maassa, pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Pesii yleensä tiheissä, nuorehkoissa kuusivaltaisissa metsissä. Punatulkku on paikka- ja vaelluslintu. Suuri osa talvehtii Etelä- ja Keski-Suomessa, osa vaeltaa Keski-Eurooppaan. Ilmestyvät talven tullen pihoille ruokintojen houkuttelemina. Laulu on katkonaista visertelyä, hyrähtelyä ja kitinää. Kutsuääni on pehmeä hjyy hjyh ja hento bit bit.

12 Sinitiainen, Parus caeruleus kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Sinitiainen on hyvin yleinen pihapiireissä ja lehtimetsissä. Sillä on pieni pää, mitätön nokka, alta hailakankeltainen, sininen päälaki, valkoiset posket (nuorella keltaiset). Pituus on cm. Tekee pesänsä pönttöön tai puunkoloon. Ravinnokseen sinitiainen syö hyönteisiä, hämähäkkejä, toukkia sekä lehtipuiden siemeniä ja silmuja. Talvella kelpaa lintulautojen antimet ja järviruo on siemenet. Pesii hyvin runsaslukuisena Lounais- Suomessa, runsaslukuisena muualla Etelä-Suomessa ja melko harvalukuisena Perämeren ympäristössä. Suosii pihapiirejä, puistoja sekä valoisia lehti- ja sekametsiä taajamien, peltojen ja rantojen läheisyydessä. Sinitiainen on paikkalintu, vaeltaa joinakin syksyinä. Laulu on helisevä säe tii-tii-tililililili. Kutsuääni käheä tii-tii-tie. Varoitusääniä pirteä tsiipätsätsät ja tsi-si-tser, tsi-tsi-tserrerrer.

13 Varis, Corvus cornix kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Varis on tuttu, asutuksen tuntumassa viihtyvä kulttuurilintu. Se on keskikokoinen, tanakka, ruumis harmaa, siivet, pää ja pyrstö mustat. Pituus cm. Vaikka pääosa variksista asuu maaseudulla, kaupunkien puistoihin ja laitamille on kehittynyt oma kantansa. Kaupunkivarikset ovat kesyjä ja kekseliäitä, sekä maalaisserkkuihinsa nähden myös hyökkäävämpiä ja röyhkeämpiä. Tekee pienehkön risupesänsä puuhun. Varis on kaikkiruokainen, sille kelpaavat jätteet, raadot, linnunmunat ja poikaset, kalat ja selkärangattomat, vilja, siemenet ja kasvinversot. Varis on varsin yleinen koko maassa. Pohjoisempana, saaristossa ja metsävaltaisilla seuduilla kuitenkin se on harvalukuinen. Varis on muuttolintu Pohjois- ja osittaismuuttaja Etelä-Suomessa. Maaseudun varikset siirtyvät yleensä kaupunkeihin kovimman talven ajaksi. Lento- ja yhteysääni raakkuva kraa kraah. Varoitusäänenä myös korahtelua.

14 Vihervarpunen, Carduelis spinus kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Vihervarpunen on pieni ja vilkas. Se on päältä vihreä, alta kellertävä, naaras on himmeämpi ja viiruisempi. Sillä on lyhyt keltatyvinen lovipäinen pyrstö. Pituus cm. Se on kesäisin kuusimetsien asukki, mutta jos kuusen siemensato on huono, siirtyy se mäntymetsiin. Tekee pesänsä korkealle havupuun oksalle. Vihervarpusen ravintoa ovat kuusen siemenet, lisänä männyn ja rikkaruohojen siemenet, poikasille myös hyönteisiä, talvella lepänsiemenet. Pesii hyvinä kuusen siemenvuosina Etelä- ja Keski-Suomessa äärimmäisen runsaslukuisena kuusivaltaisissa metsissä. Talvehtimaan jääneiden määrä ja vaellukset vaihtelevat puiden siemensadon mukaan. Etelään suuntaavat vihervarpuset lähtevät syyskuussa Etelä-Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan ja palaavat huhtikuussa. Laulu kiihkeää visertelyä. Kutsuääni on venähtänyt dsvii, dsiyy ja rupatteleva dsrtedräded. Varoitusääni dsyii.

15 Västäräkki, Motacilla alba kuva: Arto Juvonen/Lintukuva.fi Västäräkki on tuttu pihanurmikon tepastelija. Se on hoikka, pitkäpyrstöinen, päältä harmaa, alta valkoinen, päälaki, niska ja kurkkulappu mustat. Nuori lintu on väreiltään himmeämpi. Pituus cm. Rakentaa pesänsä kiven, penkereen, rakennuksen, juurakon, halkopinon tai johonkin koloon. Ravinnoksi västäräkille kelpaavat hyönteiset, hämähäkit, madot, äyriäiset, toukat ja muut pikkueläimet. Pesii yleisenä koko Suomessa vaihtelevissa ympäristöissä. Västäräkki on muuttolintu, se talvehtii Koillis-Afrikassa ja Lähiidässä, lähtee syyskuussa ja palaa huhtikuussa. Laulu on pirteää, sopertelevaa visertelyä, jossa toistuu kutsuääniä tsilip, tsilyit tai tsyp. Reviiriääni on tsi-dii. Varoitusääni on ponteva psilip.

16 Harakka, Pica pica kuva: Jari Peltomäki/Lintukuva.fi Harakka on tutuimpia lintujamme. Muodoltaan pallomainen. Sillä on pitkä pyrstö, valkoinen vatsa, muuten musta. Harakan frakissa on metallinen kiilto, joka valon kulman mukaan näyttää vihertävältä tai purppuralta. Pituus cm. Rakentaa pallomaisen pesänsä tuomen, ison pajun tai tiheän pensaan sisukseen tai kuusen latvukseen. Harakka on kaikkiruokainen: hyönteiset, linnunmunat ja poikaset, siemenet, myyrät, hedelmät, viljat sekä jätteet. On erittäin yleinen viljelyseuduilla sekä runsaimmillaan pientaloalueilla, missä on puita ja pensaita. Harakka on ihmisen seuralainen varpusen tapaan. Paikkalintu, talvehtii Suomessa. Harakan monista äänistä tutuimpia ovat räkättävä sarja ksäksäksäksäksä ja maiskahtava karhea grrk.

17 Kalalokki, Larus canus kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Kalalokki on varista vähän pienempi, keskikokoinen ja toiseksi runsain lokkilajimme. Sillä on pyöreä pää, pienehkö nokka. Se on päältä vaaleanharmaa (nuori ruskea), alta valkoinen, sillä on vihertävänkeltainen nokka ja mustat silmät. Pituus cm. Rakentaa ruohoista ja risuista pesänsä kivelle, suomättäälle, paikoin kaupungeissa kerrostalojen katoille, joskus pesii variksenpesässä. Kalalokki on lähes kaikkiruokainen; madot, hyönteiset, kalat ja muut pikkueläimet, kasvinversot ja jätteet kelpaavat ravinnoksi. Kerääntyy parviksi kaatopaikoille, kalasatamiin, kynnöspelloille ja muille antoisille ruokapaikoille. Pesii yleisenä kaikenlaisissa vesistöissä koko maassa. Talvehtii pääosin Itämeren eteläosissa ja Pohjanmeren rannikoilla, pieni osa Lounais-Suomessa. Soidin- ja yhteysääni on ka ka ka kaiija-kaiija kej-a ke-a. Kutsuääni kimeä glia. Varoitusääni kek-käk ja klii-ja.

18 Keltasirkku, Emberiza citrinella kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Keltasirkku on hoikka, pitkäpyrstöinen, päältä punertavanruskea, alta keltainen, pää pääosin ja kurkku keltainen. Naaras ja nuori ovat hailakan kellertävänruskeita. Pituus cm. Keltasirkun pesä sijaitsee yleensä maassa, joskus matalalla tiheässä pensaassa tai nuoressa kuusessa. Ravintona ovat heinien ja muiden kasvien siemenet, kesällä ja poikasten ravintona hyönteiset, toukat ja hämähäkit. Keltasirkku on runsaslukuisin sirkkumme. Se pesii lähes koko Suomessa, puuttuu vain Tunturi-Lapista. Erittäin yleinen pensaikoissa. Pääosin paikkalintu, mutta osa muuttaa talveksi (loka-huhtikuuksi) Itämeren eteläosien ympäristöön. Laulu tasainen tsi-tsi-tsi-tsi-tsi-tsi-tsii-tsyy. Kutsuääni pehmeä dsip ja terävämpi dsik. Lentoääni tsi-di-dik ja surahtava drrp, dserp. Varoitusääni korkea zi.

19 Korppi, Corvus corax kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Korppi on maailman suurin varpuslintu. Se on kookas, roteva, pitkänomainen, kokonaan kiiltävänmusta. Sillä on järeä nokka ja kiilamainen pyrstö. Pituus cm. Rakentaa ison risupesän männyn latvaosiin tai kalliohyllylle. Korppi on kaikkiruokainen. Tavallisesti kelpaavat raadot, jätteet, linnunmunat ja poikaset, pikkueläimet, vilja ja muu kasvisravinto. Kerääntyy kaatopaikoille. Korppi on aran varovainen, viisas ja tarkkasilmäinen lintu. Tavataan harvakseltaan koko maassa. Yleinen metsäseuduilla ja tuntureilla. Runsain laji on pohjoisessa. Paikkalintu talvehtii Suomessa, nuoret yksilöt saattavat talvehtia etelämpänä. Soidinääniä sointuvat klong ja glunk. Yhteys- ja lentoääniä ronkkuvat korrp, karrp ja kroo, krr ja grr muunnelmineen. Varoitusääni kova krak-krak.

20 Kuusitiainen, Parus ater kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Kuusitiainen on hyvin pieni, päältä harmaa, alta rusehtava. Sillä on iso, mustavalkoinen pää, lyhyt pyrstö, musta kurkkulappu. Pituus cm. Pesä on pöntössä tai puunkolossa, joskus juurakossa. Syö kuusen ja männyn siemeniä, hyönteisiä, hämähäkkejä, talia ja ruuantähteitä. Yleinen Etelä- ja Keski-Suomen kuusimetsissä ja pihapiireissä. Lännessä levinneisyys ulottuu Perämeren pohjukkaan, pohjoisempana epäsäännöllisempi. Osittaismuuttaja, lähinnä nuoret vaeltavat joinakin syksyinä Länsi- ja Keski-Eurooppaan saakka. Laulu 3-6-tavuinen helkkyvä piitsyy-piitsyy-piitsyy. Kutsuääni korkea tiit tai titititi sekä kirkas tsii-tjyy, tjyy-tsii.

21 Lehtokerttu, Sylvia borin kuva: Markus Varesvuo/Lintukuva.fi Lehtokerttu on melko tanakka, pyrstö ja nokka ovat lyhyehköt, silmät isot. Päältä tasaisen ruskea, alta likaisenvalkoinen, vaaleanharmaat jalat, kellertävät kupeet. Pituus cm. Maljamainen pesä on pensaassa, vadelmassa, saniaispehkossa tai muussa tiheässä kasvustossa. Ravinnoksi kelpaavat hämähäkit, hyönteiset, toukat, muut pikkueläimet ja marjat. Pesii yleisenä Keski-Lappiin saakka. Viihtyy tiheissä lehti- ja lehtipuuvaltaisissa sekametsissä. Suosii lehtoja ja lehdonreunoja rannoilla. Karttaa karumpia metsiä. Havaitaan helpoiten laulusta. Talvehtii Afrikan eteläosissa, lähtee elokuussa ja palaa touko-kesäkuussa. Laulu on hyväntuulista ja puhdasta. Tavallisin ääni napakka dsvit, joka muuntuu varoituksessa sarjaksi dsvät dsvät dsvät Uhkailuäänenä matala särinä tsrrrt.

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

KHRONOKSEN TALO. Linnustoselvitys 2017 Ilkka Kuvaja

KHRONOKSEN TALO. Linnustoselvitys 2017 Ilkka Kuvaja KHRONOKSEN TALO Linnustoselvitys 2017 Ilkka Kuvaja Johdanto ja menetelmät: Tehtävänä oli selvittää Pöytyän Päivölän tilalla eli Khronoksen talon pihapiirissä pesimäaikaan tavattava linnusto. Paikka edustaa

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä

Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä 1 Linnustoselvitys 2015 Kuhmon Lentiiran Niskanselkä Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Eteläranta 4 Niskanselän etelärannalla havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit 5 Etelärannalla

Lisätiedot

Linnustonselvitys. Peltolammin Myllyvuoren (Tampere) alueella

Linnustonselvitys. Peltolammin Myllyvuoren (Tampere) alueella Linnustonselvitys Peltolammin Myllyvuoren (Tampere) alueella Tarkastus 21/12/2012 Päivämäärä 07/08/2012 Laatija Matti Häkkilä, Ramboll Finland Oy Tarkastaja Kaisa Mustajärvi, Ramboll Finland Oy Hyväksyjä

Lisätiedot

Teppo Häyhä Nina Hagner-Wahlsten Sirkka-Liisa Helminen Rauno Yrjölä Tmi Teppo Häyhä

Teppo Häyhä Nina Hagner-Wahlsten Sirkka-Liisa Helminen Rauno Yrjölä Tmi Teppo Häyhä HONGISTON ASEMAKAAVA- ALUEEN MAISEMA- JA LUONTOSELVITYS 2007 Teppo Häyhä Nina Hagner-Wahlsten Sirkka-Liisa Helminen Rauno Yrjölä Tmi Teppo Häyhä SISÄLLYSLUETTELO 1. MAISEMASELVITYS...3 1.1. Tutkimusmenetelmä...3

Lisätiedot

Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys

Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys Tampereen Vuoreksen Virolaisen-Koukkujärven alueen linnustoselvitys Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. Pekka Rintamäki 2008 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kontiolahden Kontioniemen kaava-alueen lintuselvitys. Ari Parviainen

Kontiolahden Kontioniemen kaava-alueen lintuselvitys. Ari Parviainen Kontiolahden Kontioniemen kaava-alueen lintuselvitys 2015 Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 1. Ampumahiihtostadionin eteläpuoliset alueet 5 2. Junaradan itäpuoli 7 3. Ampumahiihtostadionin

Lisätiedot

Mikä lintu? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Laila Nevakivi

Mikä lintu? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Laila Nevakivi Mikä lintu? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Mitkä linnut? (kaksi lajia) Laulu- ja kyhmyjoutsen Upeat valkoiset linnut erottaa toisistaan ainakin nokan väristä: laulujoutsenella

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNKI RAUMAN SUSIVUOREN LIITO-ORAVA- JA LINNUSTOSELVITYS 2011 AHLMAN

RAUMAN KAUPUNKI RAUMAN SUSIVUOREN LIITO-ORAVA- JA LINNUSTOSELVITYS 2011 AHLMAN RAUMAN KAUPUNKI RAUMAN SUSIVUOREN LIITO-ORAVA- JA LINNUSTOSELVITYS 2011 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu SISÄLLYSLUETTELO Selvitysalueen yleiskuvaus... 3 Liito-oravaselvitys... 4 Tutkimusmenetelmät...

Lisätiedot

9M Vapo Oy; Iljansuon linnustoselvitys, Ilomantsi Liite 1. Iljansuon linnustoselvityksen selvitysalueen sijainti.

9M Vapo Oy; Iljansuon linnustoselvitys, Ilomantsi Liite 1. Iljansuon linnustoselvityksen selvitysalueen sijainti. 9M609216 Vapo Oy; Iljansuon linnustoselvitys, Ilomantsi Liite 1 Iljansuon linnustoselvityksen selvitysalueen sijainti. Liite 2. Linnustollisesti arvokkaimmat alueet 0 1 1:30 000 2 km Liite 3. Kevätmuuttolaskennan

Lisätiedot

KYPÄRÄMÄEN KÖHNIÖN PESIMÄLINNUSTO 2009

KYPÄRÄMÄEN KÖHNIÖN PESIMÄLINNUSTO 2009 KYPÄRÄMÄEN KÖHNIÖN PESIMÄLINNUSTO 2009 Pia Högmander ja Harri Högmander Keski-Suomen Lintutieteellinen Yhdistys ry. 2010 Kypärämäen-Köhniön asukasyhdistys tilasi Keski-Suomen Lintutieteelliseltä Yhdistykseltä

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761)

Zeuzera pyrina (Linnaeus, 1761) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004

Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Kaj Karlsson 30.08.2004 TUUSULAN JOKIPELLONPUISTON-KOSKENMÄEN VÄLISEN ALUEEN LINNUSTO KEVÄÄLLÄ 2004 Koskenmäensillalta etelään Kaj Karlsson 30.08.2004 Sisällysluettelo..2 Johdanto 3 Tarkasteltavan kohteen

Lisätiedot

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA Sorsalintujen osa 1 tunnistaminen SYYSPUVUSSA Hämärässä metsästäminen vaatii erittäin kokeneen metsästäjän, jotta pystyisi tunnistamaan lajit pelkästään silhuetin perusteella. Mikä laji on kuvassa? Heinäsorsa

Lisätiedot

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009

Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Kristiinankaupungin Dagsmarkin alueen linnustoselvitys 2009 Maarit Naakka LuK Marika Vahekoski Luk 0 Kuva1. Lapväärtin joki virtaa Dagsmarkin halki. Kannen kuvassa on joen eteläpuolista vanhaa asutusta.

Lisätiedot

Kaukjärven luontoselvitys 22.9.2008. Kaukjärven teollisuusalueen asemakaava Luontoselvitys

Kaukjärven luontoselvitys 22.9.2008. Kaukjärven teollisuusalueen asemakaava Luontoselvitys Kaukjärven luontoselvitys Kaukjärven teollisuusalueen asemakaava Luontoselvitys Tammelan kunta Kaukjärven luontoselvitys 2 KAUKJÄRVEN TEOLLISUUSALUEEN ASEMAKAAVA 1 LUONTOSELVITYS 1 1. JOHDANTO 3 2. LÄHTÖTIEDOT

Lisätiedot

PÖYRY FINLAND OY HUSO PÖYLÄN TUULIVOIMA- PUISTON OSAYLEISKAAVA- ALUEEN PESIMÄLINNUSTO- SELVITYS 2012 AHLMAN

PÖYRY FINLAND OY HUSO PÖYLÄN TUULIVOIMA- PUISTON OSAYLEISKAAVA- ALUEEN PESIMÄLINNUSTO- SELVITYS 2012 AHLMAN PÖYRY FINLAND OY HUSO PÖYLÄN TUULIVOIMA- PUISTON OSAYLEISKAAVA- ALUEEN PESIMÄLINNUSTO- SELVITYS 2012 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu sisällysluettelo Selvitysalueen yleiskuvaus... 5 Työstä vastaavat

Lisätiedot

Tampereen ja Kangasalan Ojalan-Lamminrahkan alueen linnustoselvitys 2008

Tampereen ja Kangasalan Ojalan-Lamminrahkan alueen linnustoselvitys 2008 Tampereen ja Kangasalan Ojalan-Lamminrahkan alueen linnustoselvitys 2008 Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen. Kangasalan kunta. Pirkanmaan Lintutieteellinen Yhdistys ry. Pekka Rintamäki

Lisätiedot

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

EPV BIOTURVE OY HALKONEVAN (ILMAJOKI) LUONTOSELVITYSTEN TÄYDENNYKSET

EPV BIOTURVE OY HALKONEVAN (ILMAJOKI) LUONTOSELVITYSTEN TÄYDENNYKSET EPV BIOTURVE OY HALKONEVAN (ILMAJOKI) LUONTOSELVITYSTEN TÄYDENNYKSET Ahma ympäristö Oy Ilmajoki 2014 1 1 JOHDANTO Ilmajoella sijaitsevan Halkonevan luontoselvitysten täydennykset liittyvät EPV Bioturve

Lisätiedot

Diurnea fagella (Denis & Schiffermüller, 1775)

Diurnea fagella (Denis & Schiffermüller, 1775) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Pesimälinnustoselvitys

Pesimälinnustoselvitys Pesimälinnustoselvitys NURMEKSEN KÄNKKÄÄLÄN KAAVA-ALUEEN LINNUSTOSELVITYS ympäristöalan asiantuntija KESÄKUU 2014 www.osuuskuntatoimi.fi SISÄLLYS 1. Johdanto... 1 2. Selvitysmenetelmät... 2 3. Tulokset...

Lisätiedot

Korppi Korp. Käpytikka Större hackspett. Pajulintu Lövsångare. Mustarastas Koltrast cm cm

Korppi Korp. Käpytikka Större hackspett. Pajulintu Lövsångare. Mustarastas Koltrast cm cm Käpytikka Större hackspett 23 26 cm Korppi Korp 55 70 cm Kjik tai puuta vasten rummutus. Syö havupuiden siemeniä. Kesäisin syö myös hyönteisiä ja toukkia. Tjick eller trumning mot trädstam. Äter frön från

Lisätiedot

Ilokkaanpuiston asemakaava-alueen (8617) pesimälinnustoselvitys

Ilokkaanpuiston asemakaava-alueen (8617) pesimälinnustoselvitys TAMPEREEN KAUPUNKI Ilokkaanpuiston asemakaava-alueen (8617) pesimälinnustoselvitys Raportti ID: 1 576 621 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29253 Raportti 1 (9) Mäkelä Tiina Sisällysluettelo 1 Johdanto...

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2016 Päivitetty 1/2019 voimassa olevan uhanalaisuusluokituksen ja julkisuuslain 24 :n mukaisesti

Linnustoselvitys 2016 Päivitetty 1/2019 voimassa olevan uhanalaisuusluokituksen ja julkisuuslain 24 :n mukaisesti Linnustoselvitys 2016 Päivitetty 1/2019 voimassa olevan uhanalaisuusluokituksen ja julkisuuslain 24 :n mukaisesti Kontiolahden Lehmon osayleiskaavan laajennus Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN RAHKOLA LINNUSTON SYYSMUU- TON SEURANTA

SAARIJÄRVEN RAHKOLA LINNUSTON SYYSMUU- TON SEURANTA Vastaanottaja Ilmatar Windpower Oyj Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.12.2013 SAARIJÄRVEN RAHKOLA LINNUSTON SYYSMUU- TON SEURANTA SAARIJÄRVEN RAHKOLA LINNUSTON SYYSMUUTON SEURANTA Päivämäärä 02/12/2013

Lisätiedot

LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS

LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS LIITE 2 YMPÄRISTÖSUUNNITTELU JA VISUALISOINTI HENNA KOSKINEN LUONTOSELVITYKSEN TÄYDENNYS Pälkäne Seittye 8.8.2013 Johdanto Tämä luontoselvitys on laadittu tarkoituksenaan tuoda esiin alueelta mahdollisesti

Lisätiedot

VALKOSELKÄTIKKA JA METSÄNKÄSITTELY. Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille ANTTI BELOW

VALKOSELKÄTIKKA JA METSÄNKÄSITTELY. Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille ANTTI BELOW VALKOSELKÄTIKKA JA METSÄNKÄSITTELY Ohjeita metsäammattilaisille ja metsänomistajille Auta valkoselkätikkaa talousmetsissä! Elinympäristövaatimukset Tämä ohje esittelee valkoselkätikan elinympäristövaatimuksia

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS POMARKUN KYLÄNNEVAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN

VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS POMARKUN KYLÄNNEVAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS POMARKUN KYLÄNNEVAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu sisällysluettelo Johdanto... 3 Laskentamenetelmä... 4 Tulokset... 4 Linnuston yleiskuvaus... 4 Lajikohtaista

Lisätiedot

SABA WIND OY PORIN JAKKUVÄRKIN TUULIVOIMAPUISTON PESIMÄLINNUSTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2012 AHLMAN

SABA WIND OY PORIN JAKKUVÄRKIN TUULIVOIMAPUISTON PESIMÄLINNUSTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2012 AHLMAN SABA WIND OY PORIN JAKKUVÄRKIN TUULIVOIMAPUISTON PESIMÄLINNUSTO- JA LIITO-ORAVASELVITYS 2012 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu SISÄLLYSLUETTELO Selvitysalueen yleiskuvaus... 4 Työstä vastaavat henkilöt...

Lisätiedot

Tohmajärven Jänisjoen ranta-asemakaavan lintuselvityksen täydennys

Tohmajärven Jänisjoen ranta-asemakaavan lintuselvityksen täydennys S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A UPM KYMMEN OYJ Tohmajärven Jänisjoen ranta-asemakaavan lintuselvityksen täydennys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY [Asiakasnro-projektinro] Raportti 1 (9)

Lisätiedot

1. Saaren luontopolku

1. Saaren luontopolku 1. Saaren luontopolku Ulvilan Saarenluoto on vanhaa Kokemäenjoen suistoa, joka sijaitsi tällä seudulla 1300-luvulla. Maankohoamisen jatkuessa jääkauden jälkeen suisto on siirtynyt edemmäs, Porin edustalle.

Lisätiedot

ORIMATTILAN ISOVUOREN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS

ORIMATTILAN ISOVUOREN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS ORIMATTILAN ISOVUOREN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS Ympäristökonsultointi Jynx Oy, 2014 Koppelo tiellä. Metso kuuluu Isovuoren pesimälinnustoon. Kuva: Ari Kuusela Tappikatu 2 A 6 20660 LITTOINEN hannuklemola@gmail.com

Lisätiedot

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526

HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 HEPOLUHDAN ALUEEN LIITO-ORAVASELVITYS 488-C7526 12.6.2006 SUUNNITTELUKESKUS OY Liito-oravaselvitys 1 12.6.2006 Hepoluhdan alue 488-C7526 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 1 2 YLEISKUVA... 1 3 LIITO-ORAVA...

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä)

Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä) KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Hämäläntien pökkelömetsä (Pateniemessä) Sijainti: Hämäläntien päästä lähtee polku merenrantaan. Kulkiessasi rantaan päin oikealle jää kuusimetsää. Käänny jollekin kuusivaltaiseen

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2016 Kontiolahden Lehmon osayleiskaavan laajennus

Linnustoselvitys 2016 Kontiolahden Lehmon osayleiskaavan laajennus Linnustoselvitys 2016 Kontiolahden Lehmon osayleiskaavan laajennus Ari Parviainen Johdanto Tämän linnustoselvityksen kohteena oli noin kolmen neliökilometrin laajuinen laajennusalue Lehmon kaavaan viitisen

Lisätiedot

Tohmajärven Kannusjärven ranta-asemakaavan linnustoselvitys 2011. Ari Parviainen

Tohmajärven Kannusjärven ranta-asemakaavan linnustoselvitys 2011. Ari Parviainen Tohmajärven Kannusjärven ranta-asemakaavan linnustoselvitys 2011 Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Polvijärvi 4 Liippilammit Pitkälampi 5 Tammalammit 5 Mässänlammit 5 Kannusjärvi 7 Kokkoselkä

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Nurmijärven Myllykosken linnustoselvitys 2015

Nurmijärven Myllykosken linnustoselvitys 2015 APUS RY:N RAPORTTEJA 2 2015 Nurmijärven Myllykosken linnustoselvitys 2015 Juha Honkala Seppo Niiranen Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry. KESKI- JA POHJOIS-UUDENMAAN LINTUHARRASTAJAT

Lisätiedot

Linnustoselvitys 2015 Hyrynsalmen Ylä- ja Ala-Tervajärvi

Linnustoselvitys 2015 Hyrynsalmen Ylä- ja Ala-Tervajärvi 1 Linnustoselvitys 2015 Hyrynsalmen Ylä- ja Ala-Tervajärvi Ari Parviainen 2 Sisällys Johdanto 3 Tulokset 4 Ylä-Tervajärvi 4 Ylä-Tervajärvellä havaitut lajit ja arvioidut parimäärät/reviirit 5 EU:n lintudirektiivin

Lisätiedot

TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS

TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS Vastaanottaja Ilmatar Loviisa Oy Asiakirjatyyppi Linnustoselvitys Päivämäärä 28.1.2019 Viite 1510045839 TETOMIN TUULIVOIMAHANKKEEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS Päivämäärä 28.1.2019 Laatija Heli Lehvola Tarkastaja

Lisätiedot

Pesimälinnustoselvitys Laihialle suunnitellun pyrolyysilaitoksen välittömässä läheisyydessä

Pesimälinnustoselvitys Laihialle suunnitellun pyrolyysilaitoksen välittömässä läheisyydessä Punakylkirastaan pesä. Kuva: Jari Venetvaara 24.5.2016 Pesimälinnustoselvitys Laihialle suunnitellun pyrolyysilaitoksen välittömässä läheisyydessä Jari Venetvaara Karrakuja 6, 66400 LAIHIA Email: jari.venetvaara(ät)venetvaara.fi

Lisätiedot

Retinranta Nallikarissa

Retinranta Nallikarissa KAUPUNKILUONNON HAVAINNOINTIPISTE Retinranta Nallikarissa Sijainti: Retinrannan luontopiste on Nallikarista Toppilansaareen merenrannan tuntumassa johtavan pyörätien varressa. Sinne löytää helpoiten Nallikarinranta-nimisen

Lisätiedot

Päivämäärä 22.8.2012 EPV TUULIVOIMA OY PASKOONHARJUN LINNUSTOSELVITYS

Päivämäärä 22.8.2012 EPV TUULIVOIMA OY PASKOONHARJUN LINNUSTOSELVITYS Päivämäärä 22.8.2012 EPV TUULIVOIMA OY PASKOONHARJUN LINNUSTOSELVITYS TÄYDENNYKSET KESÄ 2012 EPV TUULIVOIMA OY PASKOONHARJUN LINNUSTOSELVITYS TÄYDENNYKSET KESÄ 2012 Päivämäärä 22/8/2012 Laatija Hyväksyjä

Lisätiedot

TÖYHTÖTIAINEN. Lentävä Töyhtis. Ville Arpiainen ja Venla Ylikopsa Käsityöopettajan koulutus, Helsingin yliopisto

TÖYHTÖTIAINEN. Lentävä Töyhtis. Ville Arpiainen ja Venla Ylikopsa Käsityöopettajan koulutus, Helsingin yliopisto TÖYHTÖTIAINEN Lentävä Töyhtis Ville Arpiainen ja Venla Ylikopsa Käsityöopettajan koulutus, Helsingin yliopisto Töyhtötiainen (Lophophanes cristatus) Lähes koko Euroopassa pesivä varpuslintu on yksi harvoista

Lisätiedot

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013

EURAJOEN KUNTA. Luontoselvitys. Työ: 26016. Turku, 02.05.2013 EURAJOEN KUNTA Hirveläntien Peräpellontien alueen asemakaava ja asemakaavan muutos Luontoselvitys Työ: 26016 Turku, 02.05.2013 AIRIX Ympäristö Oy PL 669 20701 TURKU Puhelin 010 241 4400 www.fmcgroup.fi

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI LEHTIPOJANTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

JOENSUUN KAUPUNKI LEHTIPOJANTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Joensuun kaupunki Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 24.10.2017 Viite 1510034745-001 JOENSUUN KAUPUNKI LEHTIPOJANTIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS JOENSUUN KAUPUNKI Päivämäärä

Lisätiedot

Vihdin kunta. Mäyräojanlaakson Rajakallion luontoselvitys (Nummelan eteläosien osayleiskaava 1B - luontoselvityksen kohteen 7 uudelleenarviointi)

Vihdin kunta. Mäyräojanlaakson Rajakallion luontoselvitys (Nummelan eteläosien osayleiskaava 1B - luontoselvityksen kohteen 7 uudelleenarviointi) Vihdin kunta Mäyräojanlaakson Rajakallion luontoselvitys (Nummelan eteläosien osayleiskaava 1B - luontoselvityksen kohteen 7 uudelleenarviointi) Luontotieto Keiron Oy 5.8.2009 5.8.2009 Kohteen 7 uudelleenarviointi

Lisätiedot

LEPOMOISIO, HUOVI, TURRI ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

LEPOMOISIO, HUOVI, TURRI ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Pirkkalan kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 16.10.2014 LEPOMOISIO, HUOVI, TURRI ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS LEPOMOISIO, HUOVI, TURRI ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS Päivämäärä 16.10.2014

Lisätiedot

Kontiolahden Lehmon kaava-alueen linnustoselvitys 2010

Kontiolahden Lehmon kaava-alueen linnustoselvitys 2010 Kontiolahden Lehmon kaava-alueen linnustoselvitys 2010 Ari Parviainen Johdanto Selvitysalue sijaitsee Pohjois-Karjalassa Joensuun kaupungin kyljessä sen pohjoispuolella (Kartta 1). Tämä linnustoselvitys

Lisätiedot

PÖYRY FINLAND OY VIMPELIN RAHKANEVAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN

PÖYRY FINLAND OY VIMPELIN RAHKANEVAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN PÖYRY FINLAND OY VIMPELIN RAHKANEVAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 3 Laskentamenetelmä... 4 Tulokset... 4 Linnuston yleiskuvaus... 4 Lajiluettelo...

Lisätiedot

Hattelmalanjärven pesimälinnusto 2003

Hattelmalanjärven pesimälinnusto 2003 Hattelmalanjärven pesimälinnusto 2003 Rauno Yrjölä Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 8 2007 Hämeenlinnan seudullinen ympäristötoimi ja NAPA-projekti Kannen kuva: Laulujoutsenia (Cygnus

Lisätiedot

Lypusa maurella (Denis & Schiffermüller, 1775)

Lypusa maurella (Denis & Schiffermüller, 1775) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle.

Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Liito-orava kartoitus Nouvanlahden ulkoilualueelle sekä eteläisen Kilpijärven länsirannalle. Tarmo Saastamoinen 2010. Kuva.1 Kaatunut kuusenrunko Nouvanlahdesta. LIITO-ORAVA: Liito-orava (pteromys volans)on

Lisätiedot

Luontotehtäviä koululaisille 1. Kysymyslomakkeet vastauksineen

Luontotehtäviä koululaisille 1. Kysymyslomakkeet vastauksineen Luontotehtäviä koululaisille 1 Kysymyslomakkeet vastauksineen Turun Biologinen Museo TURUN MAAKUNTAMUSEO 2002 OHJEITA OPETTAJALLE BIOLOGISESSA MUSEOSSA TAPAHTUVAA RYHMÄTYÖSKENTELYÄ VARTEN 1. Jaa opetusryhmä

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 Selvityksen tarkoitus Liito-oravaselvityksessä oli tarkoitus löytää selvitysalueella mahdollisesti olevat liito-oravan

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS MERIKARVIAN HAHKANKEITAAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN

VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS MERIKARVIAN HAHKANKEITAAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN VARSINAIS-SUOMEN ELY-KESKUS MERIKARVIAN HAHKANKEITAAN LINNUSTOSELVITYS 2012 AHLMAN Konsultointi & suunnittelu sisällysluettelo Johdanto... 3 Laskentamenetelmä... 5 Tulokset... 5 Linnuston yleiskuvaus...

Lisätiedot

KERAVAN ENERGIA OY MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN LUONTOSELVITYS

KERAVAN ENERGIA OY MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Keravan Energia Oy Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 4.9.2018 Viite 1510040746 KERAVAN ENERGIA OY MASSBYN LÄMPÖKESKUKSEN LUONTOSELVITYS KERAVAN ENERGIA OY Päivämäärä 4.9.2018 Laatija

Lisätiedot

Tampereella, 28.6.2009 www.biologitoimisto.fi

Tampereella, 28.6.2009 www.biologitoimisto.fi Pirkkalan Komperinmäen linnustoselvitys 2009 Sisällys 1. Johdanto... 2 2. Alueet ja menetelmät... 2 3. Tulokset... 3 4. Yhteenveto ja johtopäätökset... 5 Lähteet... 6 Liite I: Komperinmäen ja lähiympäristön

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN TUULOKSEN PANNUJÄRVEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 2017

HÄMEENLINNAN TUULOKSEN PANNUJÄRVEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 2017 HÄMEENLINNAN TUULOKSEN PANNUJÄRVEN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 2017 Pannujärven pesimälinnustoraportti 8.9.2017 Tekijät: Kanta-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ry. Ari Lehtinen Kansikuva: Palokärki (Pauli

Lisätiedot

Laji Onkalo Halmekangas Leipiö Karsikko Biotooppi Laulujoutsen (Cygnus cygnus) Tavi (Anas crecca) Tukkasotka (Aythya fuligula)

Laji Onkalo Halmekangas Leipiö Karsikko Biotooppi Laulujoutsen (Cygnus cygnus) Tavi (Anas crecca) Tukkasotka (Aythya fuligula) Liite 3.1 LIITE 3.1. Simon tuulivoimapuistojen hankealueiden pesimälinnustoselvityksissä havaitut lajit. Pesimävarmuusindeksit hankealueittain: V = varma, T = todennäköinen, M = mahdollinen ja h = havaittu

Lisätiedot

MARJONIEMENTIEN ALUE, HEINOLA LUONTOSELVITYS

MARJONIEMENTIEN ALUE, HEINOLA LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Ilmonen Urho Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 30.8.2011 Viite 82137444 MARJONIEMENTIEN ALUE, HEINOLA LUONTOSELVITYS MARJONIEMENTIEN ALUE, HEINOLA LUONTOSELVITYS Päivämäärä 30.8.2011

Lisätiedot

Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Talvinen luonto -tehtävärastit Avainsanat: biologia, talvehtiminen Luokkataso: 1.-4. lk Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Tavoitteet: Tehtävässä

Lisätiedot

Tervasmäki III -alueen asemakaava Liito-oravainventoinnit 15., 16. ja 23. 4.2010

Tervasmäki III -alueen asemakaava Liito-oravainventoinnit 15., 16. ja 23. 4.2010 Tervasmäki III -alueen asemakaava Liito-oravainventoinnit 15., 16. ja 23. 4.2010 Tekijät: Ympäristöpäällikkö Jukka Kotola ja kaavasuunnittelija Sakari Tanttari Kohteena oli tila 10-401-3-292 valtatie 18:n

Lisätiedot

Mantukimalaisen kaltaiset

Mantukimalaisen kaltaiset EIVÄT EROTETTAVISSA MAASTOSSA Mantukimalaisen kaltaiset - Yleinen (Lapissa harvinainen) - Koiraalla vaaleat naamakarvat. - Kuningattarella keltainen kaulus ulottuu hieman siiven tyven alapuolelle. Mantukimalainen

Lisätiedot

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 2 7. 8. 9. 10. 11. 12. Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 3 13. 14. 15. 16. 17. 18. Ovelat ötökät,

Lisätiedot

Hyvinkään Sääksjärven linnustoselvitys 2016

Hyvinkään Sääksjärven linnustoselvitys 2016 APUS RY:N RAPORTTEJA 1 2016 Hyvinkään Sääksjärven linnustoselvitys 2016 Juha Honkala Jukka Tanner Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry. Hyvinkään seurakunta KESKI- JA POHJOIS-UUDENMAAN

Lisätiedot

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Jäljillä Avainsanat: lajintunnistus Luokkataso: 5.-9. lk Vastaukset: Tehtävä 1. Päästä tippunutta a) Mihin hirvieläin käyttää sarviaan? Hirvieläimet voivat merkitä reviiriään

Lisätiedot

Hallanevan (Rahkaneva, Vimpeli) linnustoselvitys 2016

Hallanevan (Rahkaneva, Vimpeli) linnustoselvitys 2016 Tutkimusraportti 148/2016 31.10.2016 Hallanevan (Rahkaneva, Vimpeli) linnustoselvitys 2016 Nab Labs Oy Janne Ruuth Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Aineisto ja menetelmät... 2 3 Tulokset... 4 3.1 Suojelullisesti

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS. Hausjärvi, Oitti: Niittylän alue. Henna Koskinen

LUONTOSELVITYS. Hausjärvi, Oitti: Niittylän alue. Henna Koskinen LUONTOSELVITYS Hausjärvi, Oitti: Niittylän alue Henna Koskinen 25.5.2016 Johdanto Tämä luontoselvitys on laadittu tarkoituksenaan tuoda esiin alueelta mahdollisesti löytyvät luonnonsuojelulain, metsälain,

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio LINTURETKELLE Napapiirin retkeilyalueen maastossa on monia hyviä lintujen tarkkailupaikkoja. Jokivarressa, Könkäänsaarissa ja Kivalonaavalla voi tavata peräpohjalaisessa suo- ja metsäluonnossa viihtyviä

Lisätiedot

Konstunrannan täydentävä linnustoselvitys

Konstunrannan täydentävä linnustoselvitys TAIPALSAAREN KUNTA Konstunrannan täydentävä linnustoselvitys Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P29913 Raportti 1 (10) Mäkelä Tiina Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Selvitysalue... 1 3 Lähtötiedot

Lisätiedot

RAPORTTI 16USP0041 7.10.2011. JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava. Luontoselvitys

RAPORTTI 16USP0041 7.10.2011. JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava. Luontoselvitys RAPORTTI 7.10.2011 JYVÄSKYLÄ Hyppyriäisenahon ranta-asemakaava Luontoselvitys Sisältö 1 1 JOHDANTO 1 2 ALUEEN SIJAINTI JA YLEISPIIRTEET 1 3 MENETELMÄT 1 3.1 Lähtötiedot 1 3.2 Maastokartoitukset 2 4 LUONNONYMPÄRISTÖN

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki HIRVAAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS

Rovaniemen kaupunki HIRVAAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS Rovaniemen kaupunki HIRVAAN OSAYLEISKAAVA-ALUEEN LUONTOSELVITYS 28.8.2008 Seitap Oy 2008 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 2 2. SUOJELUALUEET JA -OHJELMAT 2.1. Luonnonsuojeluohjelmat 3 2.2. Luonnonsuojelu-, vesi- ja

Lisätiedot

Linnustoselvitys Porin Ahlaisten alueella 2012

Linnustoselvitys Porin Ahlaisten alueella 2012 Linnustoselvitys Porin Ahlaisten alueella 2012 1 1. Johdanto Porin Ahlaisiin suunnitellun tuulivoimapuiston viitteellinen pinta-ala on noin 6 km 2 ja se sijoittuu meren ja Valtatie 8:n väliin (Liite 1).

Lisätiedot

Opettajalle PUISTON ELÄIMIÄ TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ. Tehtävä:

Opettajalle PUISTON ELÄIMIÄ TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ. Tehtävä: Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää puistojen merkityksen kaupungeissa ja taajamissa ihmisten virkistyspaikkoina. Oppilas tutustuu muutamiin puiston eläimiin. TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ PUISTON ELÄIMIÄ

Lisätiedot

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue 29.10.2014 Teksti: Ari Aalto Kuvat: Markku Saarinen Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue Huom! Puhdistamoalueella liikkuminen on luvanvaraista. Vierailuja koskevista pelisäännöistä

Lisätiedot

Laihia Kortteli 80 Asemakaavan muutoksen luontoselvitys. 11.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy

Laihia Kortteli 80 Asemakaavan muutoksen luontoselvitys. 11.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy Laihia Kortteli 80 Asemakaavan muutoksen luontoselvitys 11.8.2013 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski Petri Hertteli Ramboll Finland Oy 2 Sisällys 1 Johdanto.. 3 2 Liito-orava 3 2.1 Yleistä liito-oravasta.

Lisätiedot

Lappeenrannan taajamalintulaskennat 2018

Lappeenrannan taajamalintulaskennat 2018 Lappeenrannan taajamalintulaskennat 2018 Jarkko Rutila Neljännen kerran ahkerat lintuharrastajat tarpoivat Lappeenrannan taajama-alueita tiukasti lintuja laskien. Jotta vuosien välinen vertailukelpoisuus

Lisätiedot

Lintuopas. Retkiä Mynälahdelle. Lintuopas. Lintuoppaassa on esitelty muutamia Mynälahdella esiintyviä lintulajeja.

Lintuopas. Retkiä Mynälahdelle. Lintuopas. Lintuoppaassa on esitelty muutamia Mynälahdella esiintyviä lintulajeja. Lintuoppaassa on esitelty muutamia Mynälahdella esiintyviä lintulajeja. Haapana... 2 Isokoskelo... 3 Jouhisorsa... 4 Kyhmyjoutsen... 5 Lapasotka... 6 Laulujoutsen... 7 Merihanhi... 8 Pikkujoutsen... 9

Lisätiedot

Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007

Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007 Vapo Oy Pyhännän Pienen Hangasnevan linnustoselvitys 9M607155 31.12.2007 1 Sisältö 1 JOHDANTO 2 2 LASKENTAMENETELMÄ 2 2.1 Linjalaskenta 2 3 TULOKSET 3 4 YHTEENVETO 4 5 VIITTEET 5 Liitteet Liite 1 Liite

Lisätiedot

Lajinkuvauksia. Eliöiden määritys

Lajinkuvauksia. Eliöiden määritys Lajinkuvauksia Lahko Kuikkalinnut KUIKAT = heimo Gaviidae KUIKKA. Alta valkea. Mustassa selässä on valkoisia juovia ja pilkkurivejä. Kurkku on musta ja niska harmaa. Seeprakuvioita rinnassa ja mustan kurkkulapun

Lisätiedot

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Lajikortit 1-18: 1. Etanahaiskiainen (haiskiaiset) 2. papintappaja (sarvijäärät) 3. pääkallokiitäjä (kiitäjät) 4. pääkallokiitäjän toukka (kiitäjät) 5. isosittiäinen

Lisätiedot

Yleistietoa linnuista

Yleistietoa linnuista Metsiemme lintuja Yleistietoa linnuista Vakituiseen pesimälinnustoomme kuuluu 235 lajia. Näistä noin 90 pesii pääsääntöisesti erityyppisissä metsissä. Osa lajeista hankkii pesimäaikaisen ravintonsa muualta

Lisätiedot

JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTOSELVITYS

JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTOSELVITYS Vastaanottaja Joensuun kaupunki Asiakirjatyyppi Luontoselvitys Päivämäärä 22.8.2017 Viite 1510034745-001 JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA- ALUEEN LUONTOSELVITYS JOENSUUN KAUPUNKI TELITIEN ASEMAKAAVA-ALUEEN

Lisätiedot

TALVIVAARA PROJEKTI OY

TALVIVAARA PROJEKTI OY 4290a TALVIVAARA PROJEKTI OY TALVIVAARAN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS LAPIN VESITUTKIMUS OY TALVIVAARA PROJEKTI OY TALVIVAARAN PESIMÄLINNUSTOSELVITYS 24.2.2005 Sami Hamari, FM (raportointi) Tuomas Väyrynen

Lisätiedot

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA Suomenkielinen nimi: Matokala Author, "löytäjä": Valenciennes Tieteelinen nimi: Pangio kuhlii Cobitis kuhlii Löytämisvuosi: 1846 Englanninkielinen nimi: Coolie loach Leopard loach Slimy myersi Slimy loach

Lisätiedot

Luontoselvitys 07.07.2007. Rauhaniemen asemakaava-alueen luontoselvitys

Luontoselvitys 07.07.2007. Rauhaniemen asemakaava-alueen luontoselvitys Luontoselvitys Rauhaniemen asemakaava-alueen luontoselvitys Tammelan kunta Luontoselvitys 2 Rauhaniemen asemakaava-alueen luontoselvitys... 1 1. Johdanto... 3 2. Aineisto ja menetelmät... 3 2.1 Lähtötiedot

Lisätiedot

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola )

Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu , Kataja ja Ainola ) Pälkäneen Laitikkalan kylän KATAJAN TILAN LUONTOSELVITYS (Kyllönsuu 635-417-3-28, Kataja 635-417-3-34 ja Ainola 935-417-3-26) Tmi Mira Ranta Rokantie 29 38140 SASTAMALA p. 050-5651584 mira.ranta@kopteri.net

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

LUONTOSELVITYS 16USP0052.BA723M RAAHEN KAUPUNKI Pyhtilänkankaan kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys

LUONTOSELVITYS 16USP0052.BA723M RAAHEN KAUPUNKI Pyhtilänkankaan kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys LUONTOSELVITYS 6USP0052.BA723M 3.8.202 RAAHEN KAUPUNKI Pyhtilänkankaan kaavarungon ja asemakaavan luontoselvitys 2 Sisältö JOHDANTO 2 2 KASVILLISUUS 2 2. Yleiskuvaus 2 2.2 Uhanalaiset ja huomioitavat kasvit

Lisätiedot

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta.

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. KARHU karhun, niin a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Suomen kansalliseläin. kaikkiruokainen. Suomen kielessä on monta nimeä karhulle:

Lisätiedot

LIITE 3 HAVAITUT LINTULAJIT

LIITE 3 HAVAITUT LINTULAJIT LIITE 3 HAVAITUT LINTULAJIT Laji Tieteellinen nimi Ruokokerttunen Acrocephalus schoenobaenus Kalalokki Larus canus Rantasipi Actitis hypoleuca Selkälokki Larus fuscus Sinisorsa Anas platyrhynchos Naurulokki

Lisätiedot

LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS

LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS LIEDON LITTOISTEN ETELÄ-TUULISSUON 2/ALI-SIPPAANTIEN RISTEYSSILLAN LUONTOSELVITYS Tmi Hannu Klemola 2012 Alueen halki virtaa uomassa maisemallisesti kaunis puro, jonka rannoilla kasvaa myös suuria puita.

Lisätiedot

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS

KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS KINKOMAAN ASEMAKAAVAN LUONTOSELVITYS 2019 Kinkomaa AK 2019 1 (8) Sisältö 1 Tehtävän sisältö ja selvitysalue... 2 2 Selvitysalueen kuvaus ja menetelmät... 2 3 Tulokset ja karttarajaukset... 4 4 Johtopäätökset

Lisätiedot

Matalan ranta-asemakaava Luontoselvitys 2014, täydennys 2015 Antti Karlin Yleistä Luontoselvitys on tehty käymällä Matalan ranta-asemakaavassa oleva venevalkaman alue maastossa läpi kesällä syksyllä 2014

Lisätiedot