PEDAGOGINEN JOHTAMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PEDAGOGINEN JOHTAMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA"

Transkriptio

1 PEDAGOGINEN JOHTAMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA Ryhmä Pikael: Pirjo Halonen, Katja Mielonen ja Elina Salminen 1 (17)

2 Sisällysluettelo 1 Johdanto Aineisto ja menetelmät Pedagoginen johtaminen Pedagoginen johtaminen Jyväskylän yliopistossa Pedagogisten johtajien rooli ja tehtävät Pedagogisten johtajien valta ja vastuut Opetuksen kehittämisryhmän rooli pedagogisen johtamisen tukena Jyväskylän yliopiston pedagogisen johtamisen keskeiset kehittämishaasteet Pohdinta Yhteenveto Lähteet Liitteet Kuviot KUVIO 1 Pedagogisen johtamisen osa alueet ja tavoitteet (Mielonen 2005) (17)

3 1 JOHDANTO Pedagogisen johtamisen käsitteestä alettiin keskustella korkeakoulukontekstissa 2000 luvun alkupuolella. Käsite otettiin tuolloin käyttöön myös Jyväskylän yliopistossa koulutuksen laatuhankkeen OPLAA!:n yhtenä tuotoksena (ks. Mielonen 2005). Samaan aikaan useissa yliopistoissa käynnistettiin pedagogisia koulutusohjelmia ja luotiin opettajien pedagogisten valmiuksien vahvistamisen tukirakenteita (esim. Pitkänen ja Heide 2008, 12, Helsingin yliopiston strategia , 2006, 16). Mielonen on käsitellyt pro gradu työssään Jyväskylän yliopiston opetushenkilökunnan käsityksiä pedagogisesta johtamisesta siinä vaiheessa, kun keskustelu pedagogisesta johtamisesta oli käynnistynyt (Mielonen 2005). Pro gradu tutkielman valmistumisen jälkeen vuonna 2005 ainelaitoksiin valittiin ensimmäiset pedagogiset johtajat (Jyväskylän yliopiston toiminta ja taloussuunnitelma ; Jyväskylän yliopiston toiminta ja taloussuunnitelma ). Yliopiston hallitus on edellyttänyt vuonna 2010 hyväksymässään tutkintosäännössä, että Jyväskylän yliopiston jokaiseen laitokseen tai tiedekuntaan, jos sitä ei ole jaettu laitoksiin, on nimetty pedagoginen johtaja. Lisäksi tutkintosääntö edellyttää, että jokaisessa laitoksessa toimii pedagogisen johtajan tukena opetuksen kehittämisryhmä, jossa on myös opiskelijaedustus (Jyväskylän yliopiston tutkintosääntö, 2010, 15 ). Tutkintosäännössä on mainittu, että pedagogiselle johtajalle on soveltuvin työjärjestelyin taattava mahdollisuus tehtävänsä hoitamiseen. (Jyväskylän yliopiston tutkintosääntö 2010, 15.) Pedagogisen johtajan tehtävistä tutkintosäännössä todetaan ainoastaan, että pedagogiset johtajat ovat vastuussa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman käytön kehittämisestä niin, että se tukee opiskelijan opiskeluvalintojen tekemistä ja opintojen sujuvaa etenemistä (Jyväskylän yliopiston tutkintosääntö 2010, 47 ). Edellä mainittua lukuun ottamatta Jyväskylän yliopistossa ei ole toistaiseksi määritelty pedagogisen johtajan ja opetuksen kehittämisryhmän tehtäviä. Yliopiston johtosäännössä ei ole mainintaa pedagogisesta johtajasta, opetuksen kehittämisryhmästä eikä niiden rooleista 1. Pedagogisella johtajalla sekä opetuksen kehittämisryhmällä ei ole virallista asemaan Jyväskylän yliopiston johtamisjärjestelmässä. 1 ks. Jyväskylän yliopiston johtosääntö (17)

4 Koulutuksen johtamisen vastuita ei ole myöskään määritelty Jyväskylän yliopistossa selkeästi. Johtosäännössä koulutuksen johtaminen ja päätöksenteko on määritelty tiedekuntaneuvoston, dekaanin, laitosjohtajan sekä koulutusneuvoston tehtäviksi. Koulutuksen strateginen johtaminen voidaan tulkita yliopiston hallituksen tehtäväksi osana hallituksen strategisen johtamisen roolia (Jyväskylän yliopiston johtosääntö 2011, 8 ). Jyväskylän yliopiston johtosäännössä tiedekuntaneuvoston tehtäväksi on määritelty tiedekunnassa annettavan koulutuksen arviointi ja kehittäminen (Jyväskylän yliopiston johtosääntö 2011, 19 ). Dekaani ja laitosjohtaja puolestaan vastaavat tiedekuntatasolla ja laitostasolla yksikön koulutuksen laadusta. Johtosäännössä on määritelty muitakin koulutukseen liittyviä tiedekuntaneuvoston, dekaanin että laitosjohtajan tehtäviä, joita asetetuin reunaehdoin voi delegoida esimerkiksi varadekaanille tai varajohtajille. (Jyväskylän yliopiston johtosääntö 2011, 20 ja 25.) Myös johtosäännössä määritelty koulutusneuvosto on osa Jyväskylän yliopiston koulutuksen johtamisjärjestelmää. Koulutusneuvoston tehtävänä on edistää opetuksen laatua yliopiston hallituksen, rehtorin ja yksiköiden tukena sekä tehdä aloitteita rehtorille koulutuksen kehittämiseksi. Koulutusneuvosto antaa vuosittain arvionsa yliopiston koulutuksen tilasta Jyväskylän yliopiston johdon katselmuksen osana. (Jyväskylän yliopiston johtosääntö 2011, 15.) Jokaisella tiedekunnalla on oma koulutusstrategiansa 2. Niistä ainoastaan kauppakorkeakoulun strategiassa on maininta pedagogisesta johtamisesta ja pedagogisesta johtajasta. Kauppakorkeakoulun koulutusstrategiassa on määritelty, että pedagoginen johtaja toimii opetuksen kehittämisryhmän puheenjohtajana. Opetuksen kehittämisryhmä vastaa tiedekunnan koulutustoiminnan arvioinnista ja kehittämisestä sekä valmistelee päätösesitykset tiedekunnan päätöksentekoelimille. Lisäksi koulutusstrategiassa on maininta, että tiedekunnan laadukasta opetustoimintaa ja henkilökunnan työtä tuetaan pedagogisen johtamisen keinoin. (Taloustieteiden tiedekunnan koulutusstrategia ) 2 AINEISTO JA MENETELMÄT Ryhmätyömme on Jyväskylän yliopiston pedagogisen johtamisen käytäntöjen ja haasteiden aineistolähtöinen selvitys. Raporttimme tavoitteena on tuottaa kokonaiskuvan yliopiston koulutustoiminnan johtamisen rakenteista ja käytänteistä. Kuvaamme tekstissä pedagogisten johtajien toimintakentän ja 2 Tiedekuntien strategiat ovat saatavilla kootusti Jyväskylän yliopiston strategisia linjauksia sivuston kautta: 3 Taloustieteiden tiedekunnan nimi vaihtui Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakouluksi vuonna (17)

5 Jyväskylän yliopiston koulutuksen johtamisjärjestelmän, kirjaamme hyviä käytänteitä ja nostamme esiin mahdollisia ongelmakohtia kehittämistyötä varten. Ennakkokäsityksemme tätä ryhmätyötä valmistellessamme on ollut, että tehtäväkenttä vaihtelee yksiköittäin. Tutkimuskysymyksemme ovat seuraavat: 1. Mitä pedagoginen johtaminen Jyväskylän yliopistossa on? 2. Millaiset ovat pedagogisen johtajan roolit ja toimintakenttä? 3. Mitkä ovat tärkeimmät pedagogisen johtamisen kehittämishaasteet? Teemme raportissa ehdotuksen pedagogisen johtamisen määritelmäksi sekä luomme ehdotuksia pedagogisen johtamisen kehittämiseksi Jyväskylän yliopistossa. Saadaksemme kattavan kuvan pedagogisen johtamisen käytännöistä haastattelimme yliopistomme kaikkien seitsemän tiedekunnan pedagogisista johtajista yhden. Lisäksi haastattelimme yliopiston koulutusjohtajaa saadaksemme yliopistotason näkemyksen pedagogisten valmiuksien ja pedagogisen johtamisen viime vuosien kehittymisestä ja kehittämistarpeista. Haastattelujen tekemisen aikaan, alkuvuodesta 2012, yliopiston hallintokeskus oli organisoitumassa yliopistopalveluiksi. Koulutusjohtajan tehtävää ei uudessa organisaatiossa enää ole, vaan koulutuspalvelut on muutettu opintopalveluiksi, ja opintopalvelut vastuualueen johtajana toimii opintopalvelujohtaja. Aiemman organisaation koulutusjohtajan työsuhteessa toiminut henkilö on nykyisin strategiajohtaja. Päädyimme jättämään koulutusjohtajan haastattelun pois, koska haastettaluiden aikaan opintopalveluiden johtaja ei ollut vielä rekrytoitu, vaan hän aloitti tehtävässä Haastattelujen kysymysrunko (ks. liite 1) on rakennettu siten, että se mahdollistaisi todenmukaisen kuvauksen pedagogisen johtajan työstä, vallasta ja vastuista. Laadullisen aineiston sisällönanalyysilla on selitetty pedagogisen johtamisen toimivia käytänteitä ja kehittämistarpeita. Analyysi on toteutettu käytännössä teemoittelemalla vastauksista tehdyt muistiinpanot ja etsimällä teemojen sisällä eroja ja yhtäläisyyksiä. Tulokset esitellään raportin neljännessä luvussa. 3 PEDAGOGINEN JOHTAMINEN Pedagogisen johtamisen käsite on muodostunut kasvatustieteissä, erityisesti yleissivistävän koulutuksen kentässä. Johtamiseen liittyvässä tutkimuskirjallisuudessa ei pedagogista johtamista ole nähty 5 (17)

6 tarpeelliseksi erotella erilliseksi tutkimusalueekseen, minkä vuoksi käsite elää edelleen lähinnä päiväkoti ja koulumaailmaan kohdistuvassa kasvatustieteellisessä tutkimuksessa. (af Ursin 2012.) af Ursinin (2012) käsiteanalyysin mukaan pedagogisen johtamisen ja johtajuuden käsiteparin käyttötavasta voidaan erottaa kaksi koulukuntaa, joista ensimmäinen tarkastelee pedagogista johtamista opetusorganisaatiossa. Toinen puolestaan pitää ilmiötä johtamisena, joka kasvattaa henkilöstöä yhteistyöprosessin kautta. Jälkimmäinen traditio tarkastelee johtamisen tapaa ja on siten sovellettavissa myös muihin kuin koulutusorganisaatioihin. Yliopisto ja korkeakoulukeskusteluun pedagogisen johtamisen ja johtajuuden käsite on tullut 2000 luvulla, jolloin käsitteen käyttö oli vielä epämääräistä ja monitahoista (af Ursin 2012). Pedagoginen johtaminen ja johtajuus korkeakoulukontekstissa ovat käsitteinä edelleen tarkasti määrittelemättä, ja aihetta on tutkittu hyvin vähän. Aihepiiristä on edelleen tehty lähinnä vain muutamia syventävien opintojen opinnäytetöitä (ks. Mielonen 2005; Viitasalo 2008; Haarte 2011). Pedagoginen johtaminen liitetään korkeakoulukontekstissa osaksi akateemisen johtamisen tehtäväkenttää. Korkeakouluissa pedagoginen johtaminen voidaan joko nähdä opetustoiminnan johtamiseen kohdistuvana akateemisen johtamisen osa alueena tai ymmärtää rooliin liittyvänä tapana toimia sekä yhteistoiminnan ja ammatillisen kehittymisen edellytysten luomisena. Tällöin pedagoginen johtaminen määrittyy korkeakoulukontekstissa molempien käsitetraditoiden kautta. Pedagogisen johtamisen käsitteessä korostuu pedagogisen yhteisön perustehtävä: opiskelijoiden kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemisen. (Korhonen, Nevgi & Stenlund 2011.) Pedagogisen johtamisen sijasta käytetään myös käsitettä opetustoiminnan johtaminen, joka on edellistä ymmärrettävämpi ja samalla myös suppeampi käsite. Opetustoiminnan johtamisena käsitettä kuvataan tällaisessa yhteydessä akateemiseen johtamiseen sisältyvänä toimintana muiden yliopiston perustehtävien tutkimustoiminnan ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden johtamisen rinnalla (Evers & Nevgi 2009). Pedagogiselle yhteisölle tunnusomaisia piirteitä ovat kollegiaalisuus ja yhteistoiminnallisuus (ks. Korhonen, Nevgi & Stenlund 2011; Ramsden, Prosser, Trigwell & Martin 2007). Korhosen, Nevgin ja Stenlundin (2011) tutkimuksen havaintojen mukaan pedagogista johtamista voidaan kuvata myös kannustamiseksi yhteiseen uuden luomiseen, kehittymiseen ja jaettuun vastuuseen. Pedagoginen johtaminen voi olla myös jaettua johtajuutta, jossa opetustoiminnan ja pedagogisten prosessien johtaminen on selkeästi määritelty ja jaettu. Tämä edellyttää vastuiden selkeää määrittämistä ja henkilöimistä. (Korhonen, Nevgi & Stenlund 2011.) 6 (17)

7 Kansainvälisiä tutkimuksia korkeakoulujen johtamisesta ja johtajuudesta on runsaasti, mutta tutkimuksissa on käsitelty hyvin vähän yhteyttä kannustavan johtamisen ja johtajuuden eetoksen ja laadukkaaseen opetukseen sitoutumisen välillä (ks. Ramsden, Prosser, Trigwell & Martin 2007, 142). Muutamia tutkimuksia aihepiiristä on kuitenkin tehty. Koulutuksen laatuyksiköitä tutkittaessa on havaittu, että opetustoiminnan johtamisella on selkeä yhteys laadukkaan opetustoiminnan ilmenemiseen, ja opetustoiminnan johtaminen tukee koulutuksen laatuyksiköiden syntymistä (Gibbs, Knapper ja Piccinin 2008). Mielonen (2005) on pro gradu tutkielmassaan luonut mallin pedagogisesta johtamisesta (KUVIO 1). Pedagoginen johtaminen nähdään tutkimuksessa opetustoiminnan tukemisena, jolla tavoitellaan laadukasta opetustoimintaa ja koulutusta ja sitä kautta koetetaan edistää opiskelijoiden oppimista. Laadukasta opetustoimintaa voidaan tukea yhteisöllisen toimintatavan, henkilöstön osaamisen kehittymisen sekä resurssien jakamisen ja suuntaamisen kautta. (Mielonen 2005.) KUVIO 1 Pedagogisen johtamisen osa alueet ja tavoitteet (Mielonen 2005). Ramsdenin, Prosserin, Trigwellin ja Martinin (2007) mallintamistutkimus opetustoiminnan johtamisen ja opiskelijoiden oppimisen laadun välisestä yhteydestä tukee Mielosen (2005) teoriataustasta ja aineistosta osittain intuitiivisesti luomaa kuvaa pedagogisesta johtamisesta. Mallintamistutkimuksessa tutkittiin opettajien käsityksiä opetustoiminnan johtamisesta saadusta tuesta ja yhteistoiminnallisuudesta opetustoiminnassa sekä niiden välistä yhteyttä ja vaikutusta opettajan lähestymistapaan 7 (17)

8 opetuksessa. Kokemus johtamisen kautta saadusta tuesta vahvistaa yhteistoiminnallisuutta opetustoiminnassa, joka puolestaan suuntaa opetuksen lähestymistapaa opettajakeskeisyydestä oppimiskeskeisyyteen. Oppimiskeskeinen lähestymistapa opetuksessa vaikuttaa opiskelijan oppimiskokemukseen ja suuntaa oppimisstrategiaa syväsuuntautuneeksi (tavoitteena opitun ymmärtäminen) ja näin parantaa oppimisen laatua. (Ramsden, Prosser, Trigwell & Martin 2007.) 4 PEDAGOGINEN JOHTAMINEN JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA Jyväskylän yliopiston seitsemästä tiedekunnasta kuudessa on yhteensä 18 laitosta. Kauppakorkeakoulussa ei ole ainelaitoksia. Pedagogisia johtajia on nimetty näihin yksiköihin yhteensä 19. Lisäksi pedagogiset johtajat on nimetty avoimeen yliopistoon, kielikeskukseen, kirjastoon ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniukseen. Haastattelimme seitsemää pedagogista johtajaa, yhden kustakin tiedekunnasta. Jyväskylän yliopiston tiedekuntien ja laitosten pedagogisista johtajista viisi on professoreita, kahdeksan lehtoreita tai yliopistonlehtoreita ja kuusi tutkijatohtoreita, yliopistotutkijoita tai tutkimuskoordinaattoreita. Haastateltavat valitsimme kokemuksensa perusteella eli pyrimme löytämään informanteiksi henkilöitä, jotka ovat toimineet jo pidempään pedagogisen johtajan tehtävistä. Lisäksi varmistimme, että valituissa oli sekä professoreja että muissa tutkimus ja opetustehtävissä työskenteleviä henkilöitä. Sukupuolijakaumaan emme kiinnittäneet erityistä huomiota etukäteen, mutta tässä voi todeta, että haastateltujen joukossa on miehiä ja naisia. Sukupuolinäkökulma ei korostu haastattelujen analyysissa millään tavalla, joten sitä ei ole otettu huomioon tutkimusraportissa. Esitämme seuraavissa alaluvuissa niin pedagogisen toiminnan hyviä käytänteitä kuin haasteitakin. Viimeisessä alaluvussa kokoamme yhteen pedagogisten johtajien työssään kokemat ongelmat ja haasteet, joihin pyrimme tässä raportissa löytämään ratkaisumalleja. 4.1 Pedagogisten johtajien rooli ja tehtävät Kysyimme haastatelluilta, mitä pedagoginen johtaminen heidän näkökulmastaan on. Haastatteluissa korostui edellä mainittu Korhosen, Nevgin ja Stenlundin (2011) huomio pedagogisesta johtajuudesta kannustamisena yhdessä tapahtuvaan uuden luomiseen, kehittymiseen ja jaettuun vastuuseen. Haastatellut kuvailivat johtamistyötään opetuksen kehittämiseksi, yhteisöllisyyden rakentamiseksi, hyvien käytänteiden jakamiseksi, esimerkkinä toimimiseksi, kollegiaaliseksi jakamiseksi, opettajien motivoinniksi ja tiimityöhön kannustamiseksi. Monet hahmottivat oman paikkansa kuunteliksi ja välittä 8 (17)

9 jäksi opettajien ja opiskelijoiden välissä, kun taas muutamat välttivät jakoa opettajiin ja oppijoihin ja puhuivat mieluummin koulutuksen kokonaisuudesta ja ihmisten johtamisesta. Palautteen vastaanottajan ja välittäjän rooli koettiin tärkeäksi. Haastatellut toivat esille monia yhteisöllisyyden ja kollegiaalisen jakamisen hyviä käytänteitä. Sellaisia olivat muun muassa yhteisöllisen kehittämisen tiistait, lehtorikahvit, opetuksen kehittämisen iltapäivät ja laatuhemmot eli opetuksen kehittämiseen osallistuvat, nimetyt opiskelijat. Myös opetuksen vastuiden kierrättäminen koettiin hyväksi tavaksi lisätä yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyyden mahdollistamisen lisäksi haastatteluista nousi esille muitakin tehtäviä. Osa pedagogisista johtajista mainitsi tehtäväkseen opintohallinnon johtamisen ja kehittämisen. Tähän viittasivat myös maininnat opintoamanuenssien roolista pedagogisten johtajien tärkeinä kumppaneina ja hallinnon asiantuntijoina. Opintohallinnon prosessien sujuvuus ja niiden kehittäminen mainittiin haasteelliseksi erityisesti sen vuoksi, että yliopistosta puuttuu yhteinen keskustelu työnjaosta ja prosessien mahdollisesta yhtenevyydestä eri tiedekunnissa. Haastattelujen perusteella vahvistui käsitys, että tiedekunnat hallinnoivat ja kehittävät koulutuksen prosesseja eri tavoin. Avoimeksi kysymykseksi jäi, missä määrin prosessien olisi syytä olla yhteneviä, mutta varsin yksimielisiä oltiin aiheeseen liittyvän keskustelun tarpeellisuudesta. Jyväskylän yliopistossa valmistaudutaan vuonna 2014 toteutettavaan ulkoiseen auditointiin, jonka painopisteenä on koulutus. Tämä tuli esille haastatteluissa sekä suorina mainintoina että epäsuorina viittauksina pedagogisen johtajan roolista koulutuksen laadunvarmistuksessa. Opetussuunnitelmaja opetusohjelmatyössä laadunvarmistusta toteutetaan Demingin laatuympyräajattelun STAKkehikon (suunnittelu, toteuttaminen, arviointi, kehittäminen) avulla. Johtajan rooli laadunvarmistuksessa kuvailtiin muun muassa asioiden mahdollistajana, palautteen välittäjänä, prosesseista vastaavana sekä tutkimuksen ja pedagogiikan toisiinsa kiinnittäjänä. Myös arvojohtajuuden ajateltiin olevan osa pedagogista johtamista. Jyväskylän yliopisto ei ole antanut yhteisiä ohjeita myöskään pedagogiseen johtamiseen käytettävästä työajasta. Muutamat pedagogiset johtajat, jotka toimivat yliopistossa lehtoreina, määrittelivät kysyttäessä koko työaikansa pedagogisen johtamisen kenttään kuuluvaksi. He kokivat johtavansa myös esimerkillään ja tarkkailevansa itseään opettaessaan. Muutoin pedagogiseen johtamiseen työsuunnitelmassa kohdennettu työaika vaihteli viidestä yli kolmeenkymmeneen prosenttiin. Yksikkö ja tiedekuntakohtaiset erot olivat huomattavia. Useat haastatelluista mainitsivat ajan riittämättömyydestä, ja ongelmana esitettiin pedagogisen johtamisen näkymättömyys palkkaneuvotteluissa: työn tuotta 9 (17)

10 vuus ja tuloksellisuus mitataan tutkimustyön (julkaisujen) määrällä, vaikka työaika kuluu pedagogiseen johtamiseen. Tämän koettiin aiheuttavan myös uralla etenemisen ongelmia. 4.2 Pedagogisten johtajien valta ja vastuut Jyväskylän yliopistossa dekaani nimittää laitosjohtajan laitoksen henkilöstöstä kuultuaan laitoskokousta. Laitoksen johtaja nimeää enintään kaksi varajohtajaa ja päättää johtajien välisestä työnjaosta (Jyväskylän yliopiston johtosääntö 2011, 23 ja 25 ). Laitosten pedagogisten johtajien nimittämistä ei ole mainittu johtosäännössä. Pedagogisten johtajien asema on epäselvä, sillä sitä ei ole määritelty yliopiston eikä yksiköiden tasolla. Yliopiston johtosäännön mukaan rehtori, dekani ja laitosjohtaja valitsevat varajohtajansa ja määrittelevät heidän työnjakonsa. Pedagosiset johtajat onkin nimetty eri organisaatiotasoille, mutta heille ei ole delegoitu johtajan valtaa ja vastuuta, vaan he toimivat asioiden valmistelijoina joka henkilöinä tai opetuksen kehittämisryhmän kautta. Laitosjohtajien työnjako tuntui olevan pedagogisille johtajille selkeä. Yhdessä yksikössä oli tehty erillinen sopimusasiakirja johtajien vastuista ja tehtävistä. Haastateltu totesi asiakirjan olleen hyödyllisen tilanteissa, joissa pedagogisen johtajan valta oli kyseenalaistettu. Kaikki haastatellut pedagogiset johtajat, jotka eivät ole professoreita, raportoivat haastatteluissa ongelmia toimi ja arvovallassa ja niiden määrittelyssä. Pedagogisen johtajuuden määrittelemättömyys ja epämääräinen asema suhteessa muuhun johtajuuteen on johtanut joissain tapauksissa tilanteeseen, jossa professorin tehtävässä toimimattoman pedagogisen johtajan arvovalta on kyseenalaistettu. Näissä tapauksissa työyhteisö ei ole osannut sijoittaa pedagogista johtajaa hierarkian tasoille. 4.3 Opetuksen kehittämisryhmän rooli pedagogisen johtamisen tukena Jyväskylän yliopiston tutkintosäännössä mainittujen opetuksen kehittämisryhmien toiminta vaihtelee laitoksittain. Osa pedagogisista johtajista kokee saavansa ryhmältä tukea johtamistyöhönsä, osa taas raportoi kehittämisryhmän merkityksen olevan lähinnä muodollinen. Ryhmän koko vaihtelee laitoksittain, samoin sen kokoonpano. Yleisintä on, että ryhmässä on henkilöä ja että se on mahdollisimman heterogeeninen. Usein edustettuina ovat laitoksen kaikki oppiaineet, eri henkilöstöryhmät, opintohallinnosta vastaavat sihteerit ja amanuenssit, opiskelijat ja joskus jatko opiskelijatkin. Ryhmät kokoontuvat kerran kuussa tai vähintään useita kertoja lukuvuoden aikana. Ryhmän on koonnut useimmiten pedagoginen johtaja. Kauppakorkeakoulun erityisluonne laitoksettomana yk 10 (17)

11 sikkönä on vaikuttanut koolle kutsumisen muotoon, sillä siellä dekaani on asettanut opetuksen kehittämisryhmän ja määritellyt kehittämisryhmän toimintakentän ja tavoitteet 4. Opetuksen kehittämisryhmien työ on tyypillisimmillään opetussuunnitelmien ja ohjelmien valmistelua, palautteiden läpikäymistä sekä yksikön koulutuksen arviointia. Kauppakorkeakoulun opetuksen kehittämisryhmän asettamiskirje määrittelee ryhmän tehtäväksi kehittää opetuksen sisältöä ja toteutusta sekä valmistella opetuksen kehittämisehdotuksia annetun palautteen, pedagogisen tietämyksen, laatuarvioinnin kriteerien sekä työllistymisedellytysten perusteella. Vain yhdessä haastattelussa viitattiin siihen, että opetuksen kehittämisryhmällä voisi olla päätösvaltaa. Mainitussa tapauksessa pedagoginen johtaja totesi, että ryhmän toiminta vastaa entisten laitosneuvostojen toimintaa. Sitaatista ei kuitenkaan käy suoraan ilmi, missä kohtaa toiminta on samanlaista, joten asia jää maininnan tasolle. Yhteenvetona voi todeta, että opetuksen kehittämisryhmät muodostuvat koulutuksen ja opintohallinnon asiantuntijoista. Ryhmillä on asioita valmisteleva rooli, jossa työssä ne tukevat niin ikään valmistelevassa roolissa toimivan pedagogisen johtajan työtä. On täysin laitos ja yksikkökohtaista, miten kehittämisryhmät ovat organisoituneet ja mitä niiden tehtäväkenttään kuuluu. 4.4 Jyväskylän yliopiston pedagogisen johtamisen keskeiset kehittämishaasteet Pedagogiset johtajat kokevat kaikkein suurimmaksi haasteeksi pedagogisen johtajuuden määrittelyn puutteen. Vallan ja vastuiden määrittely mahdollistaisi pedagogiseen johtamiseen liittyvän toiminnan suunnittelun, toteutuksen, arvioinnin ja kehittämisen. Samalla olisi syytä määritellä koulutuksen johtamisen rakenteet yliopistossa joka tasolla, jotta asioilla olisi omistajansa. Yliopiston hallintokeskuksen muutos yliopistopalveluiksi on muuttanut toimintamalleja, mutta rakenteet ja vastuut eivät ole selkiytyneet toivotulla tavalla. Erityisesti tämä näkyy koko yliopistoa koskevien, koulutuksen periaatteiden ja toimintamallien valmistelussa: esteettömän opiskelun ohjeet, yliopistotasoinen palautejärjestelmä, keskeisten koulutusprosessien yhdenmukainen määrittely, opetustehtävissä meritoituminen ja koulutuksesta viestiminen ovat kaikki asioita, joihin haastatellut pedagogiset johtajat toivoivat päätöksiä ja toimintatapoja. Haastatteluissa korostui pedagogisen johtamisen epämääräinen asema yliopiston johtajuusjärjestelmässä. Kun valtaa ja vastuita ei ole määritelty, pedagoginen johtajuus jää roikkumaan ilmaan eikä 4 Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulu. Opetuksen kehittämisryhmän asettamiskirje. Saatavilla: 11 (17)

12 rinnastu johtamisen rakenteisiin. Esimerkkinä tästä on, ettei pedagogisille johtajille ole määritelty toimikausia, kuten muille laitos ja yksikkötason johtajille. Pedagogiselle yhteisölle tunnusomaiset kollegiaalisuuden ja yhteistoiminnallisuuden (ks. Korhonen, Nevgi & Stenlund 2011; Ramsden, Prosser, Trigwell & Martin 2007) piirteet toteutuvat pedagogisessa johtamisessa yksikkötasolla. Yhteisöllisyyden rakentaminen ja kokemusten jakaminen on tärkeä osa johtajuutta. Sen sijaan johtamiseen liittyvien kokemusten tai hyvien käytänteiden jakaminen vertaistasolla, johtajuuden määrittely, työtehtävien vertailu tai muu pedagogisten johtajien yhteisöllisyyden vahvistamiseen tähtäävä toiminta on haastateltujen mielestä vähäistä. He toivovat yhteistyöverkoston vahvistamista ja pedagogiseen johtajuuteen keskittyvän koulutuksen järjestämistä. Pedagogisen johtamisen epämääräisyys näkyy johtajavastuussa olevien arvovallan puutteena. Tähän vaikuttaa yliopiston sisäinen, näkymätön hierarkia. Sen purkaminen kokonaan voi olla mahdotonta, mutta vallan ja vastuiden määrittely, yhteisöllisyyden tukeminen ja pedagogisen johtamisen rakenteiden selkiyttäminen voisi toimia positiivisella tavalla. 5 POHDINTA Pedagogisen johtamisen työllämme pyrimme täyttämään suhteellisen suurta aukkoa korkeakoulujen pedagogisen johtajuuden määrittelemisessä. Haastattelimme jokaisesta tiedekunnasta yhtä pedagogista johtajaa. Haastateltavat kertoivat omin sanoin, mitä pedagogiseen johtamiseen kussakin yksikössä kuuluu, millaiset ovat valta ja vastuusuhteet, millaiseen yhteistyöhön pedagoginen johtaminen perustuu, miten yhteistyö toimii sekä millaista tukea haastatellut kaipaavat pedagogiseen johtajuuteen. Luvussa Jyväskylän yliopiston pedagogisen johtamisen keskeiset kehittämishaasteet toteamme valta ja vastuusuhteiden epäselvyyden. Jyväskylän yliopiston johtosääntö määrittelee yksikön yleisvastuun ja erikseen myös koulutuksen laatuvastuun kuuluvan dekaanille ja laitoksen johtajalle. Laitoksen johtaja voi delegoida toimivaltaansa kuuluvan asian varajohtajan ratkaistavaksi. Jyväskylän yliopiston pedagogisista johtajista kukaan ei ole yksikkönsä johtaja. Professoreja heistä on runsas kolmannes. Yliopiston hiljaisena tietona siirtyvä hierarkkinen henkilöstörakenne syö pedagogisten johtajien arvovaltaa ja tekee heidän työstään vaikeaa. Tilanteissa, joissa tarvittaisiin toimi ja arvovaltaa, pedagoginen johtaja voi joutua kyseenalaistetuksi. Sopimusasiakirjakäytännöstä voisi olla hyötyä laitoksissa, joissa pedagogisena johtajana toimii muu kuin varajohtajana tai professorin tehtävässä oleva. 12 (17)

13 Usea pedagoginen johtaja on varajohtaja. Vastuu opetus ja koulutustoiminnan kehittämisestä, koulutuksen laadusta sekä prosessien sujuvuudesta kuormittaa haastateltuja, mikäli valta tehdä koulutusta koskevia päätöksiä ja viedä niitä käytäntöön puuttuu. Vallan ja vastuiden selkeä määrittely ratkaisisi johtajuuden dilemman, jossa pedagogisella johtajalla ei ole päätöksentekovaltaa, vaan on vain valmisteleva rooli, ja päätökset tehdään muualla. Jyväskylän yliopistossa on kaksi vararehtoria, joiden vastuukenttään kuuluvat tutkimus, koulutus ja henkilöstöasiat. Lisäksi yliopistopalvelut yksikkö järjestää koulutuksen tukipalveluja. Muita koulutuksen kentän toimijoita ovat koulutusneuvosto, opintopalvelujohtaja ja strateginen johtaja. Pedagogiset johtajat kokevat, ettei yliopistotason asioiden valmistelu vastaa heidän työnsä tarpeisiin. Rakenteiden epäselvyys ja päätöksenteon jähmeys sekä toimintaperiaatteiden selkiytymättömyys estävät pedagogisia johtajia kehittämästä toimintaa. Esteiden ylittäminen voi olla tuskallista toiminnan kentän määrittelemättömyyden, yksikkötason vastuiden hämäryyden ja tehtävästä palkitsemattomuuden viidakossa. Yliopiston strategian mukaan koulutus on pedagogisesti korkeatasoista, ja yliopisto pystyy toimimaan pedagogisen kehittämistyön edelläkävijänä (Laatua ja liikettä. Jyväskylän yliopiston strategia ). Strateginen linjaus on myös, että koulutusta kehitetään tasavertaisesti tutkimuksen kanssa. Vaikka yliopistojen palkkausjärjestelmän vaativuustasoluokat nousevat yleissitovasta työehtosopimuksesta, paikallista sovellettavuutta tulisi olla nykyistä huomattavasti laajemmin. Yliopiston strategia linjaa: Johtamisesta tehdään meritoiva osa urakehitystä. Pedagogisen johtajan strateginen erityisvastuu ei saa ainakaan estää uralla etenemistä eikä myöskään vähentää työstä maksettavaa korvausta. Perusaskel arvostukseen on pedagogisen johtajan tehtävien tunnistaminen ja tunnustaminen strategiseksi johtamiseksi. Pedagogisen johtajuuden sisällöt ja pedagogisen johtajan vastuut tulee määritellä yliopistotasoisesti vähintään yliopiston tutkintosääntöön. Laitoksen johtaja voi lisäksi delegoida päätöksentekovastuuta tutkintosäännössä määriteltyä laajemmaksi, mikäli pedagoginen johtaja on varajohtaja. Laitoksen johtaja nimeää enintään kaksi varajohtajaa ja päättää työnjaosta. Edelleen tyypillinen tapa on talous, henkilöstö ja opintohallinnon tehtäväkenttiin jako. Uuden yliopistolain tulo asetti taloudellisen toiminnan ja tehokkaan varainhoidon aikaisempaa keskeisempään asemaan, ja myös henkilöstön merkitys tietyiltä osin kasvoi oikeushenkilöaseman ja sitä kautta taloudellisten riskien yksilövastuun myötä. Tutkimuksen merkitystä ei enää tarvitse korostaa, mutta voi kysyä, onko koulutuksen tärkeys unohdettu. 13 (17)

14 Koska tutkimuksia pedagogisesta johtamisesta korkeakoulukontekstissa ei ole juuri tehty, käsitteen määrittely näyttää korkeakoulukentässä olevan vielä kesken kuten af Ursinkin (2012) tutkimuksessaan toteaa. Toisaalta pedagogisen johtamisen tutkimuksen vähyys saattaa johtua siitä, että se on vain pieni osa korkeakoulujen johtamista, olkoonkin, että se tulisi strategisesti tärkeänä johtajuuden osa alueena huomioida huomattavasti nykyistä paremmin. Käytännön toiminnan kautta määriteltynä pedagoginen johtaminen sisältää Jyväskylän yliopistossa ainakin seuraavat osa alueet: 1) Koulutuksen ja ohjauksen kehittäminen ja laadunvarmistus 2) Yhteisöllisyyden korostaminen, yhdessä tapahtuvaan uuden luomiseen, kehittymiseen ja jaettuun vastuuseen kannustaminen 3) Yksikkötason opintohallinnon sujuvoittaminen 6 YHTEENVETO Yhteenvetona suosittelemme pedagogisen johtamisen kehittämiseksi Jyväskylän yliopistossa seuraavaa: 1. Pedagoginen johtajuus määritellään yliopiston tutkintosäännössä. 2. Pedagogisen johtajuuden vastuut ja valta määritellään. 3. Laitoksen varajohtaja on pedagoginen johtaja. 4. Pedagoginen johtaminen tunnustetaan strategisesti merkittäväksi toiminnaksi ja huomioidaan palkkausjärjestelmässä. Pedagogisen johtamisen strategiakytkös edellyttää, että havaittuihin epäkohtiin puututaan ja pedagogiset johtajat tunnustetaan yliopiston innostuneeksi ja innostavaksi voimavaraksi. 14 (17)

15 LÄHTEET Evers. A M (toim.). Johtamisen hyvät käytännöt Helsingin yliopistossa. 2. Akateeminen johtaminen eri organisaatiotasoilla Helsingin yliopistossa. Helsingin yliopiston hallinnon julkaisuja 66. Saatavilla: Luettu Ever, A M. & Nevgi, A Akateeminen johtaminen. Teoksessa Lindblom Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) Yliopisto opettajan käsikirja. WSOYproOy, Gibbs, G., Knapper, C. & Piccinin, S Disciplinary and Contextually Appropriate Approaches to Leadership of Teaching in Research Intensive Academic Departments in Higher Education. Higher Education Quarterly 62 (4), Haarte, A Akateeminen johtaminen pedagogisen johtajuuden ja henkijohtamisen näkökulmasta. Kasvatustieteen pro gradu tutkielma. Tampereen yliopisto. Helsingin yliopisto Helsingin yliopiston strategia Helsinki. Jyväskylän yliopiston toiminta ja taloussuunnitelma Jyväskylän yliopiston hallitus Saatavilla: Luettu Jyväskylän yliopiston toiminta ja taloussuunnitelma Jyväskylän yliopiston hallitus Saatavilla: Luettu Jyväskylän yliopiston johtosääntö. Jyväskylän yliopiston hallitus Saatavilla: Luettu Jyväskylän yliopiston tutkintosääntö. Jyväskylän yliopiston hallitus Saatavilla: Luettu Korhonen, V., Nevgi, A. & Stenlund, A Pedagogisen johtamisen ja yhteisten oppimiskäsitysten luomisen haasteet korkeakoulujen muutoksessa. Teoksessa Mäkinen, M., Korhonen, V. Annala, J., Kalli, P. Svärd, P. & Värri, V M. (toim.) Korkeajännityksiä. Kohti osallisuutta luovaa korkeakoulutusta. Tampere: Tampereen yliopistopaino Oy Juvenes Print, Mielonen, K Pedagoginen johtaminen. Ainelaitosten opetushenkilökunnan käsityksiä pedagogisesta johtamisesta Jyväskylän yliopistossa. Kasvatustieteen pro gradu tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Pitkänen, M. & Heide, T Kuopion yliopiston oppimiskeskuksen koulutusten vaikuttavuus. Tarkastelussa Yliopistopedagoginen PD, Verkko opetuksen asiantuntija ja Verkko opetuksen perusteet koulutukset. Kuopion yliopisto. Kuopio. Ramsden, P., Prosser, M., Trigwell, K. & Martin, E University teachersʹ experiences of academic leadership and their approaches to teaching. Learning and Instruction 17 (2), af Ursin, K Pedagoginen johtaminen ja pedagoginen johtajuus : käsiteparin kaksi kehitystraditiota. Teoksessa Mäki, K. & Palonen, T. (toim.) Johtamisen tilat ja paikat. Aikuiskasvatuksen 50. vuosikirja, (17)

16 Taloustieteiden tiedekunnan koulutusstrategia Taloustieteiden tuiedekunnan tiedekuntaneuvosto Saatavilla: Viitasalo, M Opetustoiminnan johtaminen osana Helsingin yliopiston akateemisten johtajien työnkuvaa. Kasvatustieteen pro gradu tutkielma. Helsingin yliopisto. 16 (17)

17 LIITTEET Pedagogisten johtajien teemahaastattelurunko 1. Koulutus ja ammattinimike: 2. Työyksikkösi ja sen oppiaineet: a. Johtaako pedagoginen johtaja kaikkien oppiaineiden opetusta? Kyllä 3. Kuinka kauan olet toiminut pedagogisena johtajana? 4. Toimitko myös varajohtajana? 5. Montako johtajaa omassa työyksikössä, ja millainen on heidän työnjakonsa? 6. Mitä pedagogiseen johtamiseen mielestäsi kuuluu? 7. Kenelle kuuluu pedagogisen johtamisen valta ja vastuu ja kuinka vastuu ja valtakysymykset käytännössä toteutuvat? 8. Millainen kiinnostus laitoksellasi on opetukseen? 9. Entä pedagogisten taitojen kehittämiseen? 10. Miten laitoksellasi seurataan opintojen edistymistä? a. Miten opintojen edistymisen seurantaa hyödynnetään koulutuksen suunnittelussa? 11. Yhteistyö muiden pedagogisten johtajien kanssa? 12. Miten vertaispalautetta käytetään koulutuksen kehittämisessä? 13. Miten pedagoginen johtaja kehittää opettajien keskeistä yhteistyötä? 14. Miten Bologna prosessi (kaksiportaisuus, osaamisperustaiset opetussuunnitelmat, liikkuvuus, koulutuksen laadunhallinta) on laitoksellasi edennyt? 15. Miten opetuksen voimavarat ja toiminta kohtaavat? 16. Kuinka paljon käytät aikaa viikoittain pedagogiseen johtamiseen? 17. Onko työyksikössä opetuksen kehittämisryhmä ja miten se toimii (mitä käsittelee kuinka usein kokoontuu, työn jako, työ tulokset jne.)? 18. Millaista tukea kaipaat yliopiston tasolta pedagogiseen johtamiseen? 19. Millainen on yksikön koulutusstrategia? a. Miten koulutusstrategiaa käytetään arvioinnissa? b. Mihin koulutuksen kehittäminen perustuu? 20. Olisiko sinulla vielä jotain lisättävää? 17 (17)

Opetuksen johtaminen laitosjohtajan näkökulmasta

Opetuksen johtaminen laitosjohtajan näkökulmasta Opetuksen johtaminen laitosjohtajan näkökulmasta Anne Nevgi & Aino Mäkipaja Peda-forum päivät 17.-18.8.2016, Jyväskylä Pedagoginen johtaminen/ Anne Nevgi 16/08/2016 1 TUTKIMUKSEN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITE

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen

Pedagoginen johtaminen Pedagoginen johtaminen Pedagogisten johtajien koulutus 30.10.2006 Pedagoginen johtaminen Opetustoiminnan tukeminen Yhteisöllisyyden muodostumisen tukeminen Tavoite I Tavoite II Oppimisen edistäminen Laadukas

Lisätiedot

Esitykseni perustuu pääosin

Esitykseni perustuu pääosin Opetustoiminnan johtaminen osana Helsingin yliopiston akateemisten johtajien työnkuvaa. Anne Nevgi 17.3.2009 Esitykseni perustuu pääosin Maija Viitasalo: pro gradu tutkielma: Opetustoiminnan johtaminen

Lisätiedot

Kopo-koulutus. 8.2.2011 Mikko Punkari & Joachim Kratochvil Hallituksen korkeakoulupoliittiset vastaavat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Kopo-koulutus. 8.2.2011 Mikko Punkari & Joachim Kratochvil Hallituksen korkeakoulupoliittiset vastaavat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Kopo-koulutus 8.2.2011 Mikko Punkari & Joachim Kratochvil Hallituksen korkeakoulupoliittiset vastaavat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Mikä on kopo-vastaava? Kopo valvoo, että opiskelijan oikeudet

Lisätiedot

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen

Arviointikulttuuri. Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa. Katriina Sulonen Arviointikulttuuri Oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa Katriina Sulonen Hyvä arviointikulttuuri keskeisiä piirteitä ovat yhteisesti laaditut selkeät tehtävät ja periaatteet

Lisätiedot

Halloped-koulutus. Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.2014

Halloped-koulutus. Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.2014 Halloped-koulutus Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 22.1.2014 Koulutuksen sisältö 1) Nopeat perusteet yliopiston hallinnosta 2) Edunvalvonnan perusteita 3) Halloped-keissejä Yliopiston

Lisätiedot

Opetuksen johtamisen jatkuva kehittäminen case Itä-Suomen yliopisto

Opetuksen johtamisen jatkuva kehittäminen case Itä-Suomen yliopisto Opetuksen johtamisen jatkuva kehittäminen case Itä-Suomen yliopisto 17.3.2009 SiSu Esitykseni rakenne 1. Yliopistojen toimintakulttuurin ja opettajuuden muuttuminen 1. Opetuksen suunnittelu ja toteuttaminen

Lisätiedot

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus

Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Opetustoiminnan johtaminen Opetuksen asema ja arvostus Jukka Kola Professori, Vararehtori Valtakunnalliset opintoasiainpäivät 11.-12.10.2012 Helsingin yliopisto 18.10.2012 1 Opetustoiminnan johtaminen

Lisätiedot

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta

06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta 06-TPAJA: Mitä hyötyä laadunhallinnasta on opettajan työssä? Peda-Forum 20.8.2013 Vararehtori Riitta Pyykkö, TY, Korkeakoulujen arviointineuvoston pj. Yliopettaja Sanna Nieminen, Jyväskylän AMK Pääsuunnittelija

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus

Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma. Aija Rinkinen Opetushallitus Koulutuksen järjestäjän kehittämissuunnitelma Aija Rinkinen Opetushallitus For Osaamisen learning ja and sivistyksen competence parhaaksi Suomi maailman osaavimmaksi kansaksi 2020 Koulutukseen on panostettava

Lisätiedot

Laatuvastaavien perehdytys

Laatuvastaavien perehdytys Laatuvastaavien perehdytys Perehdytyksen tavoite Laatuvastaava ymmärtää oman tehtäväosuutensa yliopiston laadunhallintatyössä Laatuvastaavan tehtävistä: Koordinoi yksikössä laadunhallintatyötä Toimii laaturyhmän

Lisätiedot

Oikeustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenille. Dekaani, professori Matti Niemivuo siirtyy eläkkeelle 1.11.2013 lukien.

Oikeustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenille. Dekaani, professori Matti Niemivuo siirtyy eläkkeelle 1.11.2013 lukien. Oikeustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenille Oikeustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto kokoontuu valitsemaan dekaanin tiistaina 24.9.2013 klo 8.15 oikeustieteiden tiedekunnan kokoushuoneessa

Lisätiedot

Kokouksen 12 / 2009 asialista

Kokouksen 12 / 2009 asialista Kokouksen 12 / 2009 asialista 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Ilmoitusasiat 3. Kasvatustieteiden tiedekunnan esitys yliopiston rehtorille dekaanin nimeämisestä 4. Esitys lisäjäsenten määräämiseksi

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINTI- KYSELY MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIETOJENKÄSITTELY- TIETEEN LAITOS

TYÖHYVINVOINTI- KYSELY MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIETOJENKÄSITTELY- TIETEEN LAITOS TYÖHYVINVOINTI- KYSELY MATEMAATTIS- LUONNONTIETEELLINEN TIEDEKUNTA TIETOJENKÄSITTELY- TIETEEN LAITOS 2015-2013 Työhyvinvointikysely Taustatiedot Sukupuoli: 10 8 69.0 % 72.5 % 6 4 31.0 % 27.5 % 2 Nainen

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO ULKOINEN AUDITOINTI. Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö ULKOINEN AUDITOINTI Laatuvastaavat ja muu yliopistoyhteisö 12.5.2014 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 13. 15.1.2015 13.5.2014 Pirjo Halonen 2 TOTEUTTAJAORGANISAATIO Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

Kasvatustieteiden laitoksen hyvä käytänne

Kasvatustieteiden laitoksen hyvä käytänne Kasvatustieteiden laitoksen hyvä käytänne Opiskelijoiden osallistaminen laitoksen toimintaan Lehtori Elina Oksanen, opiskelijat Elina Liinamaa ja Amélie Martikainen Kasvatustieteiden laitos (laitosten

Lisätiedot

tiedekuntaneuvoston jäsenet ja varajäsenet rehtori vararehtorit yhteisöjohtaja henkilöstöpäällikkö

tiedekuntaneuvoston jäsenet ja varajäsenet rehtori vararehtorit yhteisöjohtaja henkilöstöpäällikkö Kokouksen sihteeri Helena Juntunen KOKOUSKUTSU gsm 040 4844 111 Privatel 83 2409 (email: Helena.Juntunen(at)ulapland.fi) 9.12.2009 Kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenet ja varajäsenet

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TAUSTAA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON UUDEN JOHTÖSÄÄNNÖN VALMISTELULLE

TAUSTAA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON UUDEN JOHTÖSÄÄNNÖN VALMISTELULLE TAUSTAA JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON UUDEN JOHTÖSÄÄNNÖN VALMISTELULLE Yleistä Eduskunnalle annetun yliopistolakiuudistuksen keskeinen tavoite on parantaa yliopistojen toimintaedellytyksiä. Tavoitteeseen pääsemiseksi

Lisätiedot

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä

Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä Pedagoginen tiimi toimintamalli kehittämistyössä ja johtamisen välineenä EIJA KAMPPURI LASTENTARHANOPETTAJA, KM VARHAISKASVATUKSEN JOHTAJUUSFOORUMI 17.5.2018, JOENSUU Työpajan sisältö 2 esitellään pedagoginen

Lisätiedot

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 3.3.2010 Saara Repo Tutkimusaineisto Avoimen yliopiston opiskelijat,

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen - työpaja

Pedagoginen johtaminen - työpaja Pedagoginen johtaminen - työpaja Oppimisseikkailu 2017 7.3.2017 Anne Nevgi (HYPE) ja Jaanika Blomster (Viikki), Jussi Merenmies (Meilahti), Leila Niemi-Murola (Meilahti) ja Hanna Vehkamäki (Kumpula) Työpajan

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

URALLA ETENEMINEN KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNASSA

URALLA ETENEMINEN KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNASSA KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNTA Hyväksytty kasvatustieteiden johtokunnan kokouksessa 3.12.2014 Tekniset korjaukset 20.1.2017 URALLA ETENEMINEN KASVATUSTIETEIDEN TIEDEKUNNASSA Tampereen yliopistossa on tavoitteena

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2016 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Hyväksytty laadunohjausryhmässä 25.2.2016 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään laatupolitiikassa yhteisössä tunnetun vastuunjaon,

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Pedagogisen johtamisen katselmus

Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmus Pedagogisen johtamisen katselmuksen lomakkeen täyttöohje: Pedagogista katselmusta käytetään pedagogisen johtamisen arvioinnin ja kehittämisen työkaluna. Arviointi on hyvä

Lisätiedot

Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa

Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa OPPI -kysely Opiskelijoiden lähestymistavat ja kokemukset oppimisympäristöistään Helsingin yliopistossa Anna Parpala & Sari Lindblom-Ylänne Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

Kopokoulutus (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 1.2.2014

Kopokoulutus (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 1.2.2014 Kopokoulutus (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 1.2.2014 Tervetuloa koulutuspolitiikan ihmeellisille vesille! Sisältö Osa I Verkko, johon olet takertunut Osa II Kopon

Lisätiedot

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis

KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT. Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis KOULUTUKSEN LAATU JA OPINTOJAKSOMALLIT Asiantuntija Mia Valanne, Opintokeskus Sivis MIKÄ ON OPINTOJAKSOMALLI? Kyse on järjestön koulutuksesta, jonka osaamistavoitteet, sisältö ja laajuus ovat samat toteuttajasta

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTO. Sibelius- Akatemian ohjesääntö. Sibelius- Akatemian ohjesääntö

TAIDEYLIOPISTO. Sibelius- Akatemian ohjesääntö. Sibelius- Akatemian ohjesääntö TAIDEYLIOPISTO Sibelius- Akatemian ohjesääntö Käsittely 1. TaiY- johtosääntötoimikunta 10.8.2012 2. Sibelius- Akatemian johtoryhmä 15.1.2013 3. SibAn osastoneuvostot 2013 4. Akateeminen neuvosto 5.2.2013

Lisätiedot

Käytännöllisen teologian laitoksen pedagoginen kärkihanke yleiskuvaus

Käytännöllisen teologian laitoksen pedagoginen kärkihanke yleiskuvaus Pedagoginen yksikkö Hallintopalvelut Teologinen tiedekunta LUONNOS Käytännöllisen teologian laitoksen pedagoginen kärkihanke 2007 2009 yleiskuvaus Käytännöllisen teologian laitoksella pyritään kehittämään

Lisätiedot

TAIDEYLIOPISTO. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjesääntö. Teatterikorkeakoulun ohjesääntö

TAIDEYLIOPISTO. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun ohjesääntö. Teatterikorkeakoulun ohjesääntö TAIDEYLIOPISTO Teatterikorkeakoulun ohjesääntö Käsittely 1. TeaKin johtoryhmä 19.2.2013 2. TeaKin johtoryhmä 5.3.2013 3. TeaKin laitosjohtajat ja proffat 11.3.2013 4. TeaKin laitosjohtajat ja proffat 15.4.2013

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus

Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus Pedagoginen johtaminen ja osaamisperusteisuus Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen johtamisen kehittämishanke vuosina 2011 2012. Hellevi Lassila, koulutusjohtaja, vararehtori Koulutuskeskus

Lisätiedot

Laatutyö ja opetuksen kehittäminen

Laatutyö ja opetuksen kehittäminen Laatutyö ja opetuksen kehittäminen Kauko Hämäläinen Johtaja, professori Tievie-koulutus 26.10.2006 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia Esityksen tavoitteet Esitellä, miltä yliopisto-opetus näyttää arviointien

Lisätiedot

Pedagoginen johtaminen. Pro gradu tutkielma Marko Rutanen

Pedagoginen johtaminen. Pro gradu tutkielma Marko Rutanen Pedagoginen johtaminen Pro gradu tutkielma Marko Rutanen Kipinöitä organisaatio muutos: pienestä ja matalasta, suureen ja hierarkkiseen globaali näkökulma: kilpailutekijänä osaaminen ja sen kehittäminen

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA

TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA TIEDONHANKINNAN JA HALLINNAN OPETUS AVOIMEN TIEDON KESKUKSESSA Mirja Laitinen Tietopalvelupäällikkö, pedagoginen johtaja 4.10.2016 Tiedonhankinnan ja hallinnan opetuksen tavoitteet OPS2017 Rehtorin linjaukset:

Lisätiedot

Tampereen yliopiston henkilöstöjohtosääntö

Tampereen yliopiston henkilöstöjohtosääntö 1 (5) Tampereen yliopiston henkilöstöjohtosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus hyväksynyt 22.2.2012. Muutettu hallituksen 8.4.2016 ja 2.6.2016 hyväksymien Tampereen

Lisätiedot

Yleistä OPE-linjan kanditutkielmista

Yleistä OPE-linjan kanditutkielmista Aineenopettajankoulutuksen opinnäytteet Leena Hiltunen 10.9.2009 Yleistä OPE-linjan kanditutkielmista Tyypillisesti teoreettisia kirjallisuusanalyysejä, joissa luodaan taustaa ja viitekehystä tietylle

Lisätiedot

LYSEON TIIMIEN PUHEENJOHTAJIEN HAASTATTELUT 5 / Tilatiimi Laatutyön osa-alueet: henkilöstö + kumppanuudet ja resurssit

LYSEON TIIMIEN PUHEENJOHTAJIEN HAASTATTELUT 5 / Tilatiimi Laatutyön osa-alueet: henkilöstö + kumppanuudet ja resurssit OULUN LYSEON LUKION LAATUTYÖ Omaa tarinaa laadusta Mitä koulu edustaa sinulle? Mitä haluat saada aikaan omassa työssäsi? Miksi laatutyötä tarvitaan? Miten haluat itse olla mukana laatutyössä? Miten sinun

Lisätiedot

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012

Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto ja säännöt (ja muuta mukavaa) Koposektori Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta 8.2.2012 Yliopiston hallinto Yliopiston ylin johto Monijäsenisiä hallintoelimiä Päättäviä toimielimiä

Lisätiedot

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017

LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 LAADUNHALLINNAN VUOSISUUNNITELMA 2017 JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Laadunohjausryhmä hyväksynyt 19.1.2017 J Y V Ä S K Y LÄ N Y LI O PI S T O 26.1.2017 YLEISTÄ Jyväskylän yliopiston laadunhallinta määritellään

Lisätiedot

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tiedekuntaneuvosto Dekaanin vaali

Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tiedekuntaneuvosto Dekaanin vaali Tiedekuntaneuvosto Dekaanin vaali ASIALISTA 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 2. Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan dekaanin vaali 3. Muut asiat Tiedekuntaneuvosto Kokous Dekaanin vaalikokous Hallintopäällikkö

Lisätiedot

Kokous: Perjantai klo 9.00 Hallituksen kokoushuone, päärakennus, Seminaarinmäki

Kokous: Perjantai klo 9.00 Hallituksen kokoushuone, päärakennus, Seminaarinmäki JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO HALLITUKSEN ESITYSLISTA 2/2019 Kokous: Perjantai 15.2.2019 klo 9.00 Hallituksen kokoushuone, päärakennus, Seminaarinmäki Läsnä: Kansleri emerita Krista Varantola, puheenjohtaja Pääekonomisti

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston laatutyö

Jyväskylän yliopiston laatutyö Jyväskylän yliopiston laatutyö Pirjo Halonen Laatupäällikkö 17.1.2007 1 Yliopistolain Jyväskylän yliopisto velvoite 5 Arviointi Yliopistojen tulee arvioida koulutustaan, tutkimustaan sekä taiteellista

Lisätiedot

Hyvän ohjauksen kriteerityö

Hyvän ohjauksen kriteerityö Hyvän ohjauksen kriteerityö Oppilaan- ja opinto-ohjauksen kansalliset kehittämispäivät 29.4.2014 Opetusneuvos Anneli Rautiainen Esi- ja perusopetuksen yksikön päällikkö 21. vuosituhannen oppimisen taidot

Lisätiedot

TIEDOLLA JOHTAMISEN KULTTUURIN VAHVISTAMINEN JA LAADUNVARMISTUS HY:N KOULUTUSOHJELMISSA

TIEDOLLA JOHTAMISEN KULTTUURIN VAHVISTAMINEN JA LAADUNVARMISTUS HY:N KOULUTUSOHJELMISSA TIEDOLLA JOHTAMISEN KULTTUURIN VAHVISTAMINEN JA LAADUNVARMISTUS HY:N KOULUTUSOHJELMISSA Kota-seminaari 28.8.2018 Kehitysjohtaja Susanna Niinistö- Sivuranta KOTA / @NiinistoS 28/03/2018 HY:N STRATEGIA Opiskelija

Lisätiedot

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA

ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA ENNAKOIVAA JA VAIKUTTAVAA ARVIOINTIA 2020 KANSALLISEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUKSEN STRATEGIA 02 04 05 06 08 09 12 Visio, tehtävä ja toiminta-ajatus Palvelulupaukset Strategiset tavoitteet Karvin tuloskortti

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO

KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO KOULUTUKSEN ITSEARVIOINNIT YHTEENVETO Hyvät käytännöt jakoon -tilaisuus 10.6.2013 pirjo.halonen@jyu.fi 050 428 5315 PALAUTTEET 1/4 Pyydettiin itsearviointiraportin valmistuttua kaikilta osallistuneilta

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto PKKY:ssä

Yhteisöllinen opiskeluhuolto PKKY:ssä Yhteisöllinen opiskeluhuolto PKKY:ssä Opiskeluterveyspäivä Opiskeluyhteisön hyvinvointi 16.11.2016 Jatta Herranen jatta.herranen@pkky.fi Lähtökohdat 2 Tavoitteenamme on olla arvostettu ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Jaettu johtajuus -jaettua tietoisuutta, vastuuta ja toimintaa Varhaiskasvatuksen VII Johtajuusfoorumi

Jaettu johtajuus -jaettua tietoisuutta, vastuuta ja toimintaa Varhaiskasvatuksen VII Johtajuusfoorumi Jaettu johtajuus -jaettua tietoisuutta, vastuuta ja toimintaa Varhaiskasvatuksen VII Johtajuusfoorumi Johanna Heikka Tampereen yliopisto ja Macquarie University Käsitteen täsmentäminen Varhaiskasvatuksessa

Lisätiedot

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET

TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET TOHTORIKOULUTUKSEN ARVIOINTI 2016 JA SITÄ SEURAAVAT KEHITTÄMISTOIMET 2016-2020 Laadunohjausryhmä ti 6.9.2016 Tuula Oksanen, tutkijakoulukoordinaattori Tausta Strategian toimenpideohjelma 2015-2016 Tohtorikoulutus

Lisätiedot

Oikeustieteiden tiedekuntaneuvoston jäsenille

Oikeustieteiden tiedekuntaneuvoston jäsenille Oikeustieteiden tiedekuntaneuvoston jäsenille Oikeustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto kokoontuu valitsemaan dekaanin keskiviikkona 14.12.2011 klo 9.00 oikeustieteiden tiedekunnan kokoushuoneessa

Lisätiedot

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt

Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Pedagoginen johtaminen ja opetuksen kehittäminen Salpauksessa - kaikki yhdessä tehtäviensä mukaisesti Opiskelijat ja työelämä O p e t t a j a t Koulutuspäälliköt Koulutusjohtajat Hankkeiden rahoitus Hannu

Lisätiedot

Oppilaitoksesta oppisopimukseen

Oppilaitoksesta oppisopimukseen Oppilaitoksesta oppisopimukseen opiskelijoiden näkemyksiä ammatillisesta koulutuksesta Katarina Ojala katarina.ojala@gmail.com Kasvatustieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto Tutkimuksen toteutus Laadullinen

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen

Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Ammattiosaamisen kehittämisyhtiö AMKE Oy Strategiset tavoitteet laadukkaaksi toiminnaksi pedagogisen toiminnan johtaminen Pedagogisen johtamisen hankkeen johtoryhmän jäsen Ritva Ylitervo ja AMKEn kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin

Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin Liisa Postareff, Anne Nevgi & Sari Lindblom-Ylänne Helsingin yliopisto Tutkimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Yliopiston hallinto, säännöt ja muuta kopon arkea

Yliopiston hallinto, säännöt ja muuta kopon arkea Yliopiston hallinto, säännöt ja muuta kopon arkea Koposektorikoulutus Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Järjestöseminaari 2.2.2013 Jenna Anttonen, Antti Seppänen & Maria Rytkönen Sisältö Osa I Verkko,

Lisätiedot

LUKIOKOULUTUKSEN KANSALLISEN KEHITTÄMISEN HAASTEET

LUKIOKOULUTUKSEN KANSALLISEN KEHITTÄMISEN HAASTEET LUKIOKOULUTUKSEN KANSALLISEN KEHITTÄMISEN HAASTEET Pääjohtaja Aulis Pitkälä Pro Lukio ry:n lukioseminaari Helsinki 6.11.2014 Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Lukiopedagogiikan arviointi Koulutuksen arviointineuvoston

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Rehtorin asettama tenure track ryhmä asettaa yleiset tavoitteet kullekin vakinaistamispolun vaiheelle.

Rehtorin asettama tenure track ryhmä asettaa yleiset tavoitteet kullekin vakinaistamispolun vaiheelle. 1 (5) VAKINAISTAMISPOLKU JA ARVIOINTIMENETTELY YHTEISKUNTATIETEIDEN TIEDEKUNNASSA Vakinaistamispolkua koskevat ohjeet Rehtori on antanut vakinaistamispolkua koskevan menettelyohjeen 6.2.2013. Tämä ohje

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta 24.3.2015 Lukuvuoden 2015 2016 työsuunnitelmat YKSITYISKOHTAINEN OHJE SoleTM:n lomakepohja on käytettävissä 30.3.2015. Numerointi vastaa SoleTM:n lomakkeen

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia ja suuntaviivoja

Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia ja suuntaviivoja Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia ja suuntaviivoja I OPETUSHALLITUKSEN VARHAISKASVATUSPÄIVÄT 16.3.2017 Yksikön päällikkö Anu Räisänen Arviointiasiantuntija Laura Repo Kansallinen koulutuksen arviointikeskus

Lisätiedot

Valmistelija: Kari Puumalainen p , Outi Rautiala p

Valmistelija: Kari Puumalainen p , Outi Rautiala p Yhtymähallitus 88 21.09.2016 Yhtymähallitus 64 23.05.2017 HENKILÖSTÖN PALKKAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN YHALL 88 Valmistelija: Kari Puumalainen p. 040 1778 600, Outi Rautiala p. 0400 793 153 Ammatillisen

Lisätiedot

KUTSU Tiedekuntaneuvoston jäsenet ja varajäsenet. Tiedekuntaneuvoston kokous

KUTSU Tiedekuntaneuvoston jäsenet ja varajäsenet. Tiedekuntaneuvoston kokous KUTSU n jäsenet ja varajäsenet n kokous Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto kokoontuu valitsemaan tiedekunnalle dekaanin keskiviikkona 10. tammikuuta 2018 klo 9.00 tiedekunnan kokoushuoneessa,

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULUN JOHTOSÄÄNTÖ

JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULUN JOHTOSÄÄNTÖ JYVÄSKYLÄN NORMAALIKOULUN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty yliopiston hallituksen kokouksessa 25.9.2009, 14.6.2016 tehtyine muutoksineen. YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ 1 Yliopistolain (558/2009) 14 : nojalla yliopiston hallitus

Lisätiedot

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ

TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ TOIMIVAN LAADUNHALLINTAA JA LAADUN JATKUVAA PARANTAMISTA TUKEVAN JÄRJESTELMÄN KRITEERISTÖ Paasitorni 17.12.2013 Opetusneuvos Anu Räisänen AMMATILLISEN KOULUTUKSEN LAATUTYÖRYHMÄ 2012 (1) 1 Koulutuksen järjestäjien

Lisätiedot

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden

Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden Perusopetuksen ja lukiokoulutuksen laadunhallinta- ja itsearviointikäytänteiden arviointi Elina Harjunen Pro Lukio ry 9.5. Arviointi pohjautuu OKM:n toimeksiantoon Karvi kartoittaa perusopetuksen ja lukiokoulutuksen

Lisätiedot

Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy JOHTOSÄÄNTÖ (1/6) Hyväksytty Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 26.11.2014 YLEISTÄ.

Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy JOHTOSÄÄNTÖ (1/6) Hyväksytty Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 26.11.2014 YLEISTÄ. Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy JOHTOSÄÄNTÖ (1/6) Hyväksytty Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 26.11.2014 YLEISTÄ 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n

Lisätiedot

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2018)

Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous (nro 3/2018) JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO MUUTOKSENHAKU- LAUTAKUNTA Jyväskylän yliopiston muutoksenhakulautakunnan kokous 7.6.2018 (nro 3/2018) Aika: klo 8.15 8.43 Paikka: Ag B201 Läsnä: Iiris Aaltio, Kaisa Aunola, Kaija Collin,

Lisätiedot

SOPIMUS YHTEISTOIMINNASTA LAPIN YLIOPISTOSSA

SOPIMUS YHTEISTOIMINNASTA LAPIN YLIOPISTOSSA SOPIMUS SOPIMUS YHTEISTOIMINNASTA LAPIN YLIOPISTOSSA Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 334/2007 (jatkossa yhteistoimintalaki) mukaan työnantajan tulee antaa henkilöstölle oikea-aikaisesti riittävästi

Lisätiedot

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus

KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014. Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus KuntaKesusta Kehittämiskouluverkostoon 12.9.2014 Aulis Pitkälä pääjohtaja Opetushallitus Opettajuuden tulevaisuuden taitoja Sisältö- ja pedagoginen tietous: aineenhallinta, monipuoliset opetusmenetelmät

Lisätiedot

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA

LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA LAATUTYÖSTÄ JA AUDITOINNISTA TTY:N KIRJASTOSSA Kaija Jääskeläinen, Tampereen teknillinen yliopisto Kirjasto Taustaa laadunvarmistusjärjestelmään ja auditointiin 2 Kirjastossa perinteisesti tehty työtä

Lisätiedot

OIKEUSTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN TIEDEKUNTANEUVOS- TON TEKEMÄ PÄÄTÖS OPETUSTAIDON HUOMI- OONOTTAMISESTA OPETUSTEHTÄVIEN TÄYTÖSSÄ

OIKEUSTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN TIEDEKUNTANEUVOS- TON TEKEMÄ PÄÄTÖS OPETUSTAIDON HUOMI- OONOTTAMISESTA OPETUSTEHTÄVIEN TÄYTÖSSÄ OIKEUSTIETEELLISEN TIEDEKUNNAN TIEDEKUNTANEUVOS- TON 28.9.2010 TEKEMÄ PÄÄTÖS OPETUSTAIDON HUOMI- OONOTTAMISESTA OPETUSTEHTÄVIEN TÄYTÖSSÄ Opetustehtävillä tarkoitetaan tässä päätöksessä opetus- ja tutkimustehtäviä

Lisätiedot

Kasvatustieteiden tiedekuntaneuvoston jäsenille

Kasvatustieteiden tiedekuntaneuvoston jäsenille neuvoston jäsenille Kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto kokoontuu valitsemaan dekaanin ja varadekaanin keskiviikkona 18.6.2008 klo 13.15. Kokouspaikkana on hallituksen kokoushuone, Yliopistonkatu

Lisätiedot

Sivistystoimenjohdon strategiset haasteet kunnan toimintaympäristön muutoksessa

Sivistystoimenjohdon strategiset haasteet kunnan toimintaympäristön muutoksessa Sivistystoimenjohdon strategiset haasteet kunnan toimintaympäristön muutoksessa Anneli Kangasvieri Johtaja, opetus ja kulttuuri 4.10.2012 Kuntaliiton tavoitteena on kehittää johdon työtä tukevia palveluja

Lisätiedot

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA 30.9.2019 opetusneuvos Aija Töytäri 1.10.2019 1 Edellisen hallituksen panostukset korkeakoulutuksen kehittämiseksi Nopeutetaan siirtymistä

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus 24.4.2018 Hakeminen ja hakukelpoisuus 15.6.2018 mennessä suoritettuna yliopistopedagogiikan edeltäviä opintoja 40 op (perusopinnot

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee

Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Ammatillisen koulutuksen laatutyöryhmä työskentelee Laatuverkoston tapaaminen 31.10.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Laatutyöryhmä työskentelee Ehdotus koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien

Lisätiedot

Ammatillinen opettajankoulutus Suomessa: reunaehdot, rakenteet ja profiilit

Ammatillinen opettajankoulutus Suomessa: reunaehdot, rakenteet ja profiilit Ammatillinen opettajankoulutus Suomessa: reunaehdot, rakenteet ja profiilit Opettajankoulutusfoorumin seminaari 16.4.2019 Anu Lyytinen, Johanna Liljeroos, Elias Pekkola, Jonna Kosonen, Mikko Mykkänen ja

Lisätiedot

1/5. Tampereen yliopiston henkilöstöjohtosääntö

1/5. Tampereen yliopiston henkilöstöjohtosääntö 1/5 Tampereen yliopiston henkilöstöjohtosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus hyväksynyt. Tämä henkilöstöjohtosääntö luo edellytykset yliopiston henkilöstön ottamiselle

Lisätiedot

Koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäväkokonaisuudet 10.12.2007 Tytti Tenhula

Koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäväkokonaisuudet 10.12.2007 Tytti Tenhula Koulutuksen, tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen tehtäväkokonaisuudet 10.12.2007 Tytti Tenhula Tehtäväkokonaisuus KOULUTUS Apukysymyksiä Koulutuksen markkinointi Mm. www-sivut, esitteet,

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön

HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ. Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön JOHTOSÄÄNTÖ 1(7) HELSINGIN YLIOPISTON HARJOITTELUKOULUJEN JOHTOSÄÄNTÖ Helsingin yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. Sisällys 1 Yleistä... 2 2 Harjoittelukoulujen hallinnollinen asema...

Lisätiedot

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI

JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI JOHTAJUUDEN LAADUN ARVIOINTI Copyright Mentorit Oy, 2006. www.mentorit.fi Mittarin käyttöoikeus vain tunnukset lunastaneella. Osittainenkin kopiointi tai muokkaus vain tekijän luvalla. Kyselyn perustana

Lisätiedot

Rakenneuudistuksen tilanne Humpake

Rakenneuudistuksen tilanne Humpake Rakenneuudistuksen tilanne 16.3.2016 Humpake YT-menettely Hallitus valtuutti kokouksessaan 26.1.2016 rehtorin käynnistämään YT-menettelyn linjapäätöksensä mukaisesti. Neuvotteluissa käsiteltiin rakenteellisen

Lisätiedot

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN SARI LINDBLOM-YLÄNNE PROFESSOR I UNIVERSITETSPEDAGOGIK UNIVERSITETSPEDAGOGISTA FORSKINS- OCH UTVECKLINGSENHETEN (YTY) HELSINGFORS UNIVERSITET MUUTOKSEN VAIKEUS JA HITAUS

Lisätiedot

KOKOUSKUTSU Kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenet, lisäjäsenet ja varajäsenet

KOKOUSKUTSU Kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenet, lisäjäsenet ja varajäsenet KOKOUSKUTSU 24.11.2011 Kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvoston jäsenet, lisäjäsenet ja varajäsenet Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvosto pitää seuraavan kokouksensa

Lisätiedot

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa

Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Osaamisen laadunhallinta 2. kierroksen auditoinneissa Itsearviointi Itsearvioinnissa pyydetään tutkintotavoitteisen koulutuksen näyttöihin liittyen kuvaamaan, miten oppimistavoitteiden ja niiden määrittelyn

Lisätiedot

14 17.02.2016. Seuraavien tehtävien osalta esitetään tehtäväalan ja tehtävämäärityksen uudelleen määrittely:

14 17.02.2016. Seuraavien tehtävien osalta esitetään tehtäväalan ja tehtävämäärityksen uudelleen määrittely: Filosofisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto 14 17.02.2016 Tiedekunnassa vapautuneiden tehtävien tehtäväalan ja tehtävämäärityksen uudelleenmäärittelyn hyväksyminen Valmistelija hallintopäällikkö Kari Korhonen

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Työn opinnollistamisen vertaisarviointi

Työn opinnollistamisen vertaisarviointi Työn opinnollistamisen vertaisarviointi Alustavia tuloksia, Oamk 1 Etunimi Sukunimi Opinnollistamisen tavoitteiden toteutuminen Opinnollistamisen tarkoitus ja tavoitteet on joissakin ammattikorkeakouluissa

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

EDUNVALVONTAKARTOITUS 2013

EDUNVALVONTAKARTOITUS 2013 EDUNVALVONTAKARTOITUS 2013 HALLITUS Ei tiedekuntaedustusta, 2 op. KOLLEGIO 30 yhteisön jäsentä REHTORI JOHTORYHMÄ Dekaanit, 1 yo-kunnan edustaja KESKUS- HALLINTO DEKAANI TIEDEKUNNAN JOHTOKUNTA TIEDEKUNTA-

Lisätiedot

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma

Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma 1/6 TAMPEREEN YLIOPISTO Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Pohjoismaisten kielten yliopistonlehtorin (opetus- ja tutkimusalana ruotsin kieli) tehtäväntäyttösuunnitelma Tehtävä Tehtävän ala

Lisätiedot

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön.

Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on hyväksynyt tämän johtosäännön. 14.12.2011 1 (5) Tampereen yliopiston normaalikoulun johtosääntö Yliopistolain (558/2009) 14 :n ja 88 :n nojalla Tampereen yliopiston hallitus on 14.12.1011 hyväksynyt tämän johtosäännön. 1 Yleisiä määräyksiä

Lisätiedot

Yhteisopettajuudella yhteisöllisempää pedagogiikkaa. Leena Liusvaara aluerehtori

Yhteisopettajuudella yhteisöllisempää pedagogiikkaa. Leena Liusvaara aluerehtori Yhteisopettajuudella yhteisöllisempää pedagogiikkaa Leena Liusvaara aluerehtori Keskustan koulu Salossa 375 oppilasta 34 opettajaa, 10 avustajaa 23 por, joista 8 pienryhmiä Valmistavan opetuksen ryhmä

Lisätiedot