1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo Kuntajaon muutoksen toteutustapa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo Kuntajaon muutoksen toteutustapa"

Transkriptio

1 1 KAUHAJOEN KAUPUNKI TEUVAN KUNTA YHDISTYMISSOPIMUS 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat 1.1. Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on liitteineen kuntajakolain (1698/2009) 8 :n tarkoittama yhdistymissopimus, jonka osapuolia ovat Kauhajoen kaupunki ja Teuvan kunta. Sopimuksessa määritellään, kuinka kuntajaon muutos tehdään Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo Tämä sopimus tulee voimaan ja sitoo molempia sopimusosapuolia siitä alkaen, kun molempien kuntien valtuustot ovat tehneet yhdistymisesityksen valtioneuvostolle. Yhdistynyt kunta aloittaa toimintansa ja yhdistymissopimus on voimassa saakka Kuntajaon muutoksen toteutustapa Kauhajoen kaupungin ja Teuvan kunnan yhdistyminen toteutetaan siten, että Teuvan kunta lakkaa ja yhdistyy Kauhajoen kaupunkiin. Yhdistyneen uuden kunnan nimi on Kauhajoen kaupunki. Kaupungin vaakunaksi tulee Kauhajoen nykyinen vaakuna.

2 2 2. Yhdistymisen tavoitteet 2.1. Kuntajaon muuttamisen edellytykset Kuntajakolain 4 :n mukaan kuntajakoa voidaan muuttaa, jos muutos parantaa: 1. Kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai muutoin edistää kunnan toimintakykyä 2. Alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita 3. Alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia tai 4. Alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta Kauhajoen kaupunginvaltuusto ja Teuvan kunnanvaltuusto katsovat tehdyn yhdistymisselvityksen perusteella kuntien yhdistymisen täyttävän kuntajakolain 4 :n asettamat edellytykset Yhdistymisen tavoitteet Yhdistymisen tavoitteena on vahvistaa Teuvan alueen ja Kauhajoen kaupungin elinvoimaa, eheyttää alueen yhdyskuntarakennetta sekä varmistaa toimivat ja laadukkaat palvelut sekä niiden rahoittamisen yhdistyneessä kaupungissa. Tavoitteena on myös parantaa kunnallisen toiminnan tuottavuutta ja hyödyntää laajemman väestöpohjan kykyä kantaa palvelutuotannon järjestämisvastuita. Yhdistyneen kaupungin visio on: Uusi Kauhajoen kaupunki on hyvä paikka elää, asua ja yrittää turvallisessa, viihtyisässä ja elinvoimaisessa kaupungissa. Yhdistyneen kaupungin visio ja strategia tarkennetaan yhteisessä strategiaprosessissa vaalien jälkeen.

3 3 3. Yhdistymisen toteutus 3.1. Yhdistymishallitus Yhdistyvien kuntien kunnanvaltuustot valitsevat yhdistymishallituksen. Yhdistymishallituksen kokoonpano Ohjausryhmä esittää, että valtuustot nimeävät yhdistymishallitukseen nykyiset kuntien hallitukset. Yhdistymishallitus valitsee 1. puheenjohtajakseen Kauhajoen kaupungin varsinaisen puheenjohtajan ja 2. puheenjohtajakseen Teuvan kunnan varsinaisen puheenjohtajan. Yhdistymishallituksen esittelijänä toimii kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti ja hänen sijaisenaan Teuvan nykyinen kunnanjohtaja Veli Nummela. Vanhat hallitukset ja valtuustot jatkavat yhdistymisen voimantuloon saakka. Yhdistymishallituksen toimivalta Yhdistymishallitus vastaa kuntajakolain 10 :n mukaisesti yhdistymissopimuksen toimeenpanosta ja huolehtii uuden kunnan toiminnan ja hallinnon järjestämisen valmistelusta. Yhdistymishallituksesta on muuten soveltuvin osin voimassa, mitä kunnanhallituksesta säädetään. Yhdistymishallituksen toiminta käynnistyy sen jälkeen, kun kuntien valtuustot ovat tehneet yhdistymisesitystä koskevat päätöksensä ja valinneet yhdistymishallitukseen omien kuntiensa jäsenet ja varajäsenet. Yhdistymishallitus vastaa uuden kunnan toiminnan käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes kunnallisvaalien 2012 jälkeen on uusi kaupunginhallitus valittu.

4 4 Yhdistymishallitus päättää uutta kuntaa koskevista yhteisistä asioista. Asiat, joilla voidaan nähdä olevan vaikutuksia uuden kunnan toimintaan ja talouteen, tulee saattaa myös yhdistymishallituksen käsiteltäviksi. Kyseisillä asioilla tarkoitetaan muun muassa yhdistyvien kuntien mahdollisia talousarviomuutoksia tai henkilöstösuunnittelua, kuten merkittävien avoimien virkojen ja toimien täyttämisiä yhdistymistä edeltävänä vuotena Yhdistymishallituksen tehtävät: Hyväksyy talousarvion laadintaohjeen Neuvottelee yhdistymisestä aiheutuvat uudet järjestelyt palvelutuotannon organisoimiseksi alueelle Valmistelee ehdotuksia yhdistyvän kaupungin talousarviosta ja -suunnitelmasta, veroprosenteista, poistosuunnitelmasta ja yhtenäisestä taksapolitiikasta, siihen saakka kunnes uusi kaupunginhallitus on valittu Päättää kunnissa vapautuvien vakanssien täyttämisestä sekä täyttämistä koskevista ohjeista Valvoo taloudenhoidon periaatteita Suorittaa muut kuntajakolain 10 :n mukaiset tehtävät 3.2. Talouden hoidon periaatteet Taloudenhoito vuonna 2012 Kauhajoen kaupunki ja Teuvan kunta sopivat, että kuntien taloutta hoidetaan vuoden 2012 aikana vastuullisesti hyväksyttyjen talousarvioiden mukaisesti ja yhdistyneen kaupungin näkökulmasta parhaalla tavalla. Mikäli vuoden 2012 aikana kunnissa tulee pakottavia tarpeita talousarvioista poikkeaviin merkittäviin käyttö- tai investointimenojen lisäämiseen, asia käsitellään ja hyväksytään yhdistymishallituksessa ja ennen sen perustamista kuntien yhdistymistä valmistelevassa ohjausryhmässä

5 5 Omaisuus, vastuut ja velat yhdistymishetkellä Teuvan kunnan oikeudet, luvat, omaisuus, velat ja velvoitteet siirtyvät uudelle Kauhajoen kaupungille. Talouden hallinta yhdistymisen jälkeen Yhdistymisen jälkeen tavoitteeksi asetetaan kuntalaisille kohtuullinen verotusaste, jonka tuottamalla rahoituksella täytetään väestön ikärakennemuutoksesta johtuvat palveluvastuut toimintaympäristöön nähden kilpailukykyisellä tasolla. Tavoitteena on myös tuottavuuden parantuminen. Veroprosentit vuodelle 2013 vahvistaa uusi kaupunginvaltuusto syksyllä Yhdistymisen jälkeen kaupungin vuosittaiset talousarviot rakennetaan siten, että vuosikate kattaa poistot. Talouden tasapainottamisen ja investointisuunnittelun tavoitteena on, että kaupungin velkamäärä pysyy suunnitelmakauden taloudellisesti kestävällä tasolla. Talouden reunaehtojen tiukentuessa ryhdytään ohjausryhmän ja yhdistymishallituksen johdolla aktiivisesti etsimään keinoja ja luovia uusia ratkaisuja talouden tasapainottamiseksi. Ensisijaisesti kuitenkin lähipalvelut pyritään turvaamaan. Toimintaa ja tuottavuutta kehittämällä tavoitellaan enintään verorahoituksen kasvun tasoista toimintakatteen kasvua Palveluiden yhteensovittaminen yhdistyneessä kunnassa Palveluiden yhteensovittaminen toteutetaan liitteessä n:o1 tarkemmin kuvatulla tavalla Luottamushenkilöorganisaatio Luottamushenkilöorganisaatio muodostetaan nykyisen Kauhajoen kaupungin mallin mukaisesti seuraavasti: Valtuusto jäsenmäärä kuntalain mukaisesti (43 ) Hallituksen jäsenmäärä (11) Sivistyslautakunta (9) Vapaa-aikalautakunta (9)

6 6 Jätelautakunta (9), yhteislautakunta Tekninen lautakunta (9) Rakennuslautakunta (9) Yhteistoimintalautakunta (14), jatkuu niin kauan, kuin Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä toimii Tarkastuslautakunta (lain mukaan) Keskusvaalilautakunta (lain mukaan). Vaalitoimikuntien ja vaalilautakuntien osalta toimitaan vaalilain mukaan. Varsinaisille jäsenille valitaan henkilökohtaiset varajäsenet. Jos yhdistynyt kaupunki päättää erota Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymästä perustetaan tällöin seuraavat lautakunnat yhdistyneen kaupungin omaan organisaatioon: Perusturvalautakunta (9) + yksilöjaosto (5) Ympäristölautakunta (9) Samassa yhteydessä tarkistetaan rakennuslautakunnan ja ympäristölautakunnan työnjako ja sen pohjalta arvioidaan tarvitaanko rakennuslautakuntaa yhdistyneen kaupungin organisaatiossa. Jos yhdistynyt kaupunki päättää erota Suupohjan elinkeinokuntayhtymästä perustetaan yhdistyneen kaupungin organisaation kaupunginhallituksen alainen elinkeinojaosto (5). Mahdollisen eron edellä mainituista kuntayhtymistä valmistelee yhdistymishallitus. Ratkaisussa huomioidaan valtakunnalliset linjaukset kuntarakenteesta ja terveyden- ja sosiaalitoimen järjestelyistä. Eropäätöksen tekee yhdistyneen kaupungin uusi valtuusto. Puheenjohtajuudet järjestetään seuraavasti: Valtuuston puheenjohtaja ja vähintään kaksi (2) varapuheen-johtajaa Hallituksen puheenjohtaja ja kaksi (2) varapuheenjohtajaa

7 7 Lautakuntien ja jaoston puheenjohtaja ja yksi varapuheenjohtaja Puheenjohtajuudet ja luottamuselinten luottamushenkilöpaikat neuvotellaan kunnallisvaalien jälkeen vaalituloksen ja tasa-arvolain mukaisesti kuten nytkin yhteisesti puolueryhmien kanssa Henkilöstön sijoittuminen yhdistyneen kunnan palvelukseen Kunnan vakinaiset viranhaltijat ja toistaiseksi voimassa olevassa työsopimussuhteessa olevat työntekijät siirtyvät Kauhajoen kaupungin palvelukseen kuntajakolain 29 :ssä säädetyllä ja kuntien keskenään tarkemmin sopimalla tavalla. Määräaikainen henkilöstö siirtyy Kauhajoen kaupungin palvelukseen määräajan täyttymiseen asti. Kaikki palvelusuhteet jatkuvat katkeamatta. Kuntien omistamiin yhtiöihin sovelletaan voimassa olevaa liikkeenluovutusta koskevaa lainsäädäntöä. Teuvan kunnan vakinaiset viranhaltijat ja työntekijät siirtyvät entisin palvelusuhteen ehdoin Kauhajoen kaupungin palvelukseen heille soveltuviin tehtäviin. Vakanssien perustaminen ja täyttäminen toteutetaan vuoden 2012 lokakuun loppuun mennessä ja sen eri vaiheissa kuullaan henkilöstön mielipiteitä. Yhdistyneen Kauhajoen kaupungin vakinaisella henkilöstöllä on kuntajakolain 29 :n mukainen irtisanomissuoja viiden (5) vuoden ajan liitosajankohdasta lukien. Siirtyvän henkilöstön palkkausjärjestelmä yhtenäistetään Kauhajoen kaupungin työn vaativuuden arvioinnin mukaiseksi mennessä. Työaikajärjestelmien yhtenäistäminen toteutetaan samalla kun tehtäväkuvat sovitaan.

8 8 Yhteistoiminta järjestetään lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa (449/2007) mukaisesti. Kauhajoen kaupungin nykyistä yhteistoimintaohjetta noudatetaan vuoden 2013 loppuun asti, johon mennessä valmistellaan uudet yhteistoiminta- ja työsuojeluorganisaatiot Kunnanjohtajien asema Kuntajakolain 8 :n sekä 30 :n mukaan yhteistoimintasopimuksessa on sovittava kuntajohtajien asemasta yhdistymisen jälkeen. Nykyinen Kauhajoen kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti jatkaa yhdistyneen kaupungin kaupunginjohtajana. Teuvan kunnanjohtaja Veli Nummela siirtyy yhdistyneen kaupungin konsernihallintoon perustettavaan elinkeinojohtajan virkaan, tehtävänään elinkeinoasioiden, kuntamarkkinoinnin ja kaupunkistrategian koordinointi ja valmistelu. 4. Elinvoimaa kehittävät investoinnit ja yhdistymisavustuksen kohdentaminen niihin Yhdistymisavustus on 3,6 Milj., jonka ministeriö maksaa v 2013/40%, 2014/30% ja 2015/30%. Yhdistymisavustus kohdennetaan lähtökohtaisesti kuntien vuoden 2012 talousarvioissa ja taloussuunnitelmassa hyväksyttyjen investointien omarahoitus-osuuteen (liitteenä Kauhajoen ja Teuvan investointiohjelmat v ). Yhdistymisavustuksen kohdentamisen yksityiskohdista ja yhteisestä investointiohjelmasta päättää yhdistymishallitus tai uuden Kauhajoen kaupunginhallitus. Molempien kuntien valtuustot käyvät omat investointiohjelmansa läpi ja tekevät yhteisen ehdotuksen yhdistymishallitukselle.

9 9 5. Teuvan alueen kehittäminen osana Kauhajokea Teuvan alueen kaavallinen kehittäminen tapahtuu osana yhteisen Kauhajoen kaupungin maankäytön suunnittelua. 6. Yhdistymisestä aiheutuvat muut järjestelyt 6.1. Sopimukset Teuvan kunnan voimassaolevat sopimukset siirtyvät uuden Kauhajoen kaupungin vastattaviksi Kunnalliset säännöt ja maksut Yhdistynyt kunta päättää voimaantulevista kunnallisista säännöistä ja maksuista yhdistymishallituksen tai uuden Kauhajoen kaupunginhallituksen valmistelusta Yhteisöjen ja säätiöiden kotipaikat Yhdistyneen kunnan alueella toimivien yhtiöiden, yhdistysten, osuuskuntien tai muiden yhteisöjen, toiminimien tai säätiöiden kotipaikaksi tulee Kauhajoen kaupunki. Viranomaiset tekevät tarvittavat muutokset rekisteriin viran puolesta kuntajakolain 34 :n mukaisesti.

10 TEUVAN KUNTA INVESTOINNIT Toimistorakennukset Asuinrakennukset Sosiaali- ja terveyspalvelut Sivistystoimi Teollisuushalli Liikennealueet Urheilu- ja liikunta-alueet Puistot, istutukset ja leikkipaikat Maa- ja metsäalueiden hankinta Vesi- ja viemärilaitos Kaukolämpölaitos Muut

11 KAUHAJOEN KAUPUNKI INVESTOINTIOHJELMA Rivi nro Hanke KP MAA- JA VESIALUEET Rahoitus: Toteutus v.2016 ja myöh Rahoitus yhteensä (brutto) Investointien rahoitusosuudet Investoinnit netto Kustannusarvio Maan hankinta Metsätilojen perusparantaminen Maa- ja vesialueet yhteensä: Rakennushankkeet TALONRAKENNUS LLKY:n käytössä olevat kiinteistöt: Sanssin palvelukoti TK:n avohoito-osaston peruskorjaus TK:n laajennus (uudisrakennus) Hammashoitola (peruskorjaus) Halli 1, sosiaalisen yrityksen rakentaminen Kehitysvammaisten asuntola Helppis, laaj. + kor (4 kotihuonetta laaj+4 kotihuonetta korj.) 38 * jos 2 huon. laajennus + 4 korj. on arvio LLKY:n käytössä olevat kiinteistöt yhteensä: Päiväkotiratkaisu 47 - Aron päiväkoti Uusi päiväkoti (EI INVESTOINTIMENOA, JOS TILAT VUOKRATAAN!) 51 Päivähoitopaikkojen lisääminen Koulukeskus rakentaminen *Rakennusosa A, B ja C (uudisrakennus) *Rakennusosa K *Rakennusosa M *Auditorio L, penkit., lattiapinta ym *Rakennusosa J (liikuntasali: pukutilat sekä ilmastoin Sanssinkoulun uusi käyttö, hankesuunnittelu Pukkilan koulu (laajennus) Aron koulu, peruskorjaus (haetaan valtionosuutt Lukion peruskorjaus Kirjasto (ilmanvaihto + sisäinen laajennus) Vapaa-aikakeskusalue Sivistys yhteensä: Rivi nro Hanke KP Kustannusarvio Kaupungintalon korjaustyöt Kiinteistöjen energiatalouden parantaminen Ambulanssiasemat Opintola (hankesuunnittelu) Pienet investointihankkeet Eri kiinteistökohteiden suunnittelu Tekninen yhteensä: Talonrakennus yhteensä: T:\XXX\XXX\XXX\iXXX\Investointiohj-TA

12 Rivi nro Hanke KP Kustannusarvio KIINTEÄT RAKENTEET JA LAITTEET Katujen rakentaminen Katujen päällystäminen ja päällysteiden korjaus Puistojen rakentaminen Kauppakeskuspuisto Ympäristöhankkeet Jokirantapuisto Tievalaistus Liikennejärjestelyt koulukeskus Kiinteät rakenteet ja laitteet yhteensä Talonrak. ja kiinteät rakenteet ja laitteet yht: TIETOKONEOHJELMISTOT Rahatoimiston ohjelmistot MUUT KONEET JA KALUSTOT Hallinto-osasto irtain + asiankäsittelyjärjestelmä Kaupungintalo Elinkeinotoiminnan(E-lab.) irtain Hammashoitola: peruskorjaukseen liittyvä irtaim TK:n avohoito-osaston korjaus, irtaimisto TK:n laajennus (uudisrakennus), irtaimisto Sanssin palvelukoti Sivistystoimen rakennushankkeisiin liittyvät Sivistystoimen muut irtaimistohankinnat *opetus ja varhaiskasvatus 253 *Sotkan kehittäminen, käytetyn latukoneen hankinta Teknisen irtaimisto Koneet ja kalusto + ATK ohj. yhteensä: Osakepääomaan 258 Kiinteistöjen mahd. yhtiöittäminen Muut, erikseen päätettävät osakepääomat Yhteensä: SAI investointiosuus KIINTEÄT RAKENTEET JA LAITTEET Viemäriverkostot Viemärilaitosinvestoinnit yhteensä: Kaikki investoinnit yhteensä, menot: T:\XXX\XXX\XXX\iXXX\Investointiohj-TA

13 Teuva Kauhajoki Liite 1 Palveluiden yhteensovittamissuunnitelma 1. Johtaminen ja hallinto Johtamista ja luottamushenkilöhallintoa palvelevat hallintopalvelut, kootaan yhdeksi kokonaisuudeksi Kauhajoen kaupungintalolle kaupunginjohtajan alaisuuteen. Yhdistynyt kaupunki hankkii tarvittavat hallinnon ja talouden ja ict tuotantopalvelut Suupohjan Seutupalvelukeskus Oy:ltä. Selvitetään erikseen näiden palvelujen siirtämismahdollisuudet yhdistyneen kaupungin omaksi toiminnaksi. Yhdistyneen kaupungin valtuusto tekee asiasta ratkaisun selvityksen pohjalta. 1 Teuvan kunnan palveluksessa oleva henkilöstö siirtyy erillisen suunnitelman mukaisesti yhdistyneen Kauhajoen kaupungin henkilöstöksi vanhoina työntekijöinä. Siirtymissuunnitelma tehdään hyvässä yhteistyössä henkilöstön kanssa. 2. Tekniset palvelut, rakennusvalvonta, kaavoitus ja mittaus Teknisten palvelujen, rakennusvalvonnan, kaavoituksen ja mittauksen johtamis- ja suunnittelutehtävät kootaan yhdeksi kokonaisuudeksi esimerkiksi alla olevan kaavion mukaisesti. Teuvan alue muodostaa palvelualueen, jossa on omaa henkilöstöä ja työnjohtoa yleisten alueiden kunnossapidossa, tilapalveluissa ja ruokapalveluissa erikseen laadittavan mitoitussuunnitelman mukaisesti.

14 Teuvan alueella on valmistuskeittiöt koulukeskuksessa, terveyskeskuksessa ja Lehtiharjun sairaalassa. Siistimispalvelut organisoidaan tilahallinnan toiminnaksi. 3. Sosiaali- ja terveystoimi Teuvan alueella järjestetään lähipalveluina seuraavat palvelut: Lääkärien ja hoitajien vastaanotot ja niiden tarvitsemat tukipalvelut tavoitteena nykytaso Terveyskeskuksen vuodeosasto Terveydenhoitajan vastaanotto Neuvolapalvelut Hammaslääkärin ja suuhygienistin palvelut Sosiaalityö, lastensuojelu sekä vammaispalvelut (voi olla myös joiltakin osin keskitettyä) Kotihoidon palvelut Ikäihmisten palveluasuminen Kuntoutuspalvelut; fysioterapia ja välinevuokraus Lehtiharjun sairaalan toimintaa kehitetään erikseen laadittavan suunnitelman mukaisesti 2 Yksiköt profiloituvat kokonaisuuksien hallintaan, kuten esim. akuuttihoito, mielenterveyspalvelut tai kehitysvammapalvelut. Keskitettävät palvelut: Työterveyshuolto Hallinto, hallinnon tukipalvelut ja muu esimiestyö (riippuu yksiköstä, toisissa esimiehen on hyvä olla läsnä) Vaativien näytteiden analysointi Lääkäri päivystys viikonloppuisin, ilta ja yöaikaan Lastensuojelutyö, lastenvalvoja Vammaispalvelun sosiaalityö, työntekijät voivat olla vammaispalveluun erikoistuneita. Aikuissosiaalityö, projektit, työllisyyspalvelut Yhdistymishallitus selvittää vuoden 2012 aikana jatketaanko nykyisen käytännön mukaisesti Suupohjan peruspalveluliikelaitoskunta-yhtymässä vai siirretäänkö palvelun järjestämisvastuu kaupungin omaksi toiminnaksi. Asiassa kuullaan myös Isojokea ja Karijokea. Valintaan vaikuttavat

15 valtakunnalliset linjaukset kuntarakenteesta ja terveys- ja sosiaalitoimen järjestelyistä. 4. Kasvatus- ja kulttuuripalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus kuuluu hallinnollisesti sivistyslautakunnan toimialueeseen. Päivähoito, esiopetus sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta ovat lähipalveluita. Päivähoitoa tarjotaan koko yhdistyneen kaupungin alueella tasapuolisesti eri toimintamuodoissa. 3 Esiopetus siirtyy Teuvalla koulukeskuksen valmistuttua Syreenin koululta vapautuviin tiloihin. Esioppilaiden päivähoito järjestetään niin, että kuljetustarve voidaan minimoida. Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään Teuvalla Koulukeskuksen lisäksi joustavasti tarpeen mukaisesti myös kylillä. Perusopetus Teuvalle valmistuvan uuden koulukeskuksen myötä Teuvan alueen koulut muodostavat yhtenäiskoulun, kun keskustan lähellä olevat alakoulut siirtyvät uuteen koulukeskukseen. Myöhemmin kyläkouluja lakkautetaan Teuvan kouluverkkopäätöksen mukaisesti. Oppilaaksiottoalueet suunnitellaan tukemaan yhdistyneen kaupungin kouluverkkoa. Lukio - opetus Lukio-opetus jatkuu Teuvalla osana Kauhajoen opetustointa. Lukio, Teak ja yhtenäiskoulu ja muut alueen oppilaitokset tekevät tiivistä yhteistyötä opetuksen kehittämisessä ja järjestämisessä oppilailleen. Kirjastopalvelut Pääkirjasto on Kauhajoella ja Teuvan kirjasto on lähikirjasto. Teuvan kirjaston aukioloajat säilyvät nykyisellään. Kokoelmaa kehitetään asiakkaiden tarpeen ja kysynnän mukaan. Kauhajoen kirjastoauto palvelee maaseutukylissä. 5. Maaseutupalvelut Maaseutuhallinto järjestetään ensisijaisesti kaupungin omana toimintana. Tämä edellyttää, että lain edellyttämät vaatimukset yksikön koosta täyttyvät. Jos edellytykset eivät täyty selvitetään mahdollisuutta järjestää maaseutupalvelut yhdistyneen Kauhajoen kaupungin, Isojoen ja Karijoen kuntien kanssa yhteistoimintana. Palvelun isäntäkunta sovitaan myöhemmin.

16 Tässä mallissa olisi Kauhajoella oma toimipiste sekä Teuvalla myös joitakin toimistopäiviä, erityisesti päätukihaun aikana. 6. Vesi- ja jätevesiasiat Vesi- jätevesiasiat organisoidaan Kauhajoen Vesihuolto Oy:n toiminnaksi. Teuvan kunta valitsee kustannustehokkaimman jätevesiratkaisun itsenäisesti Teuvan alueelle. Vaihtoehtovalinnalla ei ole vaikutusta mahdolliseen kuntaliitokseen Kauhajoen kaupungin ja Teuvan kunnan kesken. Mikäli Teuva päättää johtaa jätevetensä M-Real Oyj:n Kaskisten puhdistamolle yhteistyössä Närpiön, Kristiinankaupungin ja Karijoen kuntien kanssa niin siinä tapauksessa Kauhajoen kaupungin ja Teuvan kunnan mahdollisessa yhdistymisessä määritellään Kauhajoen alue ja Teuvan alue omiksi toiminta-alueikseen. Molempien toiminta-alueiden jätevesimaksut määritellään kustannusvaikutteisesti erikseen. 4 Haja-asutusalueiden jätevesiratkaisut selvitetään ja aikataulutetaan erikseen kuntien mahdollisen yhdistymisen jälkeen. 7. Energiahuolto Sähköenergian hankinnan osalla Teuva ja Kauhajoki toimivat tällä hetkellä samassa hankinta renkaassa Suupohjan alueella. Kaukolämpölaitoksen toimintojen osalla Kauhajoen lämpölaitos toimii omana yhtiönään. Teuvalla kaukolämpölaitos on kunnan toimintaa. Kaukolämpölaitoksen toiminta organisoidaan osaksi Kauhajoen Lämpöhuolto Oy:tä erillisen suunnitelman mukaisesti. 8. Jätehuolto ja pelastuspalvelut Oy Botniarosk Ab vastaava molempien kuntien jätehuollosta. Molemmat kunnan kuuluvat Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueeseen. 9. Ympäristöpalvelut Kauhajoen kaupunki ja Teuvan kunta ovat osakkaana Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä Oy:ssä (LLKY), joka vastaa molempien kuntien tämänhetkisistä ympäristöpalveluista. Yhdistymishallitus selvittää vuoden 2012 aikana jatketaanko nykyisen käytännön mukaisesti Suupohjan peruspalveluliikelaitoskunta-yhtymässä vai

17 siirretäänkö palvelun järjestämisvastuu kaupungin omaksi toiminnaksi. Asiassa kuullaan myös Isojokea ja Karijokea. 10. Yksityistiet Molemmissa kunnissa toimitaan kolmen vuoden siirtymäkauden ajan kunnissa olevan nykyisen yksityisteiden hoito- ja avustus järjestelmän mukaan. Kolmen vuoden siirtymäajan kuluessa neuvotellaan yhteinen järjestelmä yksityisteiden kunnossapidon avustamisesta yhdistyneessä kunnassa. 5 Avustusjärjestelmän laadinnassa pääkriteereinä käytetään mm. tien liikenteellistä luokkaa, asutuksen määrää tien vaikutusalueella sekä tien pituutta. Lisäksi määritellään vuosittain käytettävissä olevan avustussumman euromääräinen taso. 11. Elinkeinotuet Määritellään yhdistyneen kaupungin elinkeinostrategian yhteydessä yhteistyössä yritysten kanssa.

18 TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI Hannu Räsänen

19 Sisällysluettelo: 1. Johdanto 3 2. Kuntien yhdistymisen lähtökohdat Kuntarakenteiden uudistus Kuntarakennemuutosta ohjaavat säädökset ja näkökulmat 4 3. Nykyisten kuntien ja virtuaalikunnan väestö Väestö Johtopäätökset väestön näkökulmasta Palvelutarve-ennusteet 4.1. Kasvu- ja kulttuuripalvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen virtuaalikunnassa Talous Yli-/alijäämä Verotulot ja valtionosuudet Vuosikate/poistot Rahavarat ja lainakanta Takausvastuut Johtopäätökset taloudesta vuoden 2010 tunnuslukujen pohjalta Talouden näkymät Henkilöstö Suuntautuminen Työssäkäynti Demokratia Kansanvaltaisuus Ohjausryhmän linjaukset luottamushenkilöhallinnosta Johtopäätökset demokratianäkökulmasta Elinvoima ja elinvoimaisuus Asema kehittyvällä Seinäjoen kaupunkiseudulla Yhdistymisavustus ja yhteinen investointiohjelma Yhdistymisen yhteiset edut Yhdistymisen hyödyt ja haitat Kauhajoen näkökulmasta 32 LIITTEET 2

20 1. Johdanto Teuvan kunta on päättänyt selvittää yhdistymismahdollisuudet Kauhajoen kaupungin ja toisaalta Kurikan kaupungin kanssa. Tämä raportti käsittelee Teuva - Kauhajoki yhdistymistä. Molempien selvityksen tekijäksi valittiin ulkopuolinen selvittäjä Hannu Räsänen Yritystaito Oy:stä. Selvitystyötä ohjaamaan nimettiin kuntien johtavista luottamushenkilöistä ja henkilöstön edustajista koostuvat ohjausryhmä. Lisäksi selvityksen tekijän tueksi muodostettiin kuntajohtajista ja hallintojohtajista muodostettu työvaliokunta. Palveluiden yksityiskohtaisempaa suunnittelua varten perustettiin lisäksi seuraavat selvityskohtaiset asiantuntijatyöryhmät, joissa oli edustajia molemmista kunnista: - Sosiaali- ja terveysryhmä - Sivistys- ja kulttuuriryhmä - Tekniikka- ja kiinteistöryhmä - Hallinto- ja talousryhmä Selvityksen lähtökohdaksi sovittiin, että kyseessä on Teuvan yhdistyminen Kauhajoen kaupunkiin, jolloin uuden kaupungin nimeksi tulee Kauhajoki ja vaakunaksi Kauhajoen nykyinen vaakuna. Lisäksi sovittiin, että selvityksessä tarkastellaan myös Teuvan mahdollisuuksia ja edellytyksiä jatkaa itsenäisenä kuntana. 1. Kuntien yhdistymisen lähtökohdat 1.1. Kuntarakenteiden uudistus Kuntarakenteiden uudistuksen keskeisenä tavoitteena on turvata kuntalaisille palvelujen hyvä saatavuus ja laatutaso kohtuullisin kustannuksin, vahvistaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä, eheyttää yhdyskuntarakennetta ja parantaa tuottavuutta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää rakennemuutoksia sekä palveluntarjontamuotojen ja palveluprosessien kehittämistä, modernin teknologian hyödyntämistä, osaamisen vahvistamista sekä aktiivista elinkeinopolitiikkaa. Kuntarakenteiden uudistaminen on kuntasektorin jatkuva haaste erityisesti tämänhetkisessä taloustilanteessa. Uudistamisen tarve on seurausta nopeasta kuntien toimintaympäristön muutoksesta. Tämä edellyttää myös kunnilta muutos- sekä uudistumiskykyä. Toimintaympäristön muutokset ovat osittain hyvin laaja-alaisia, jopa globaalitason muutoksia, jotka tuovat oman paineen myös Suomen kuntakenttään. Osittain muutokset voivat olla myös paikallistason problematiikkaa. Molemmat tekijät kuitenkin vaikut- 3

21 tavat omalla tavallaan kuntien palvelujen tuottamiseen, kuntien talouskehityksen erilaisuuksiin sekä kunta-alan tulevaisuuden näkymiin. Toimintaympäristön muutokset pakottavat tarkastelemaan kuntasektorin rakenteita rajojen sekä palvelutuotannon näkökulmasta. Ne pakottavat vääjäämättä myös ajattelemaan uutta strategista suuntaa. Kuntatalous on hyvin vahvasti riippuvainen toimintaympäristön muutoksista. Kaventunut taloudellinen liikkumavara ja epävarmuus Euroalueen kehittymisestä luovat suuria paineita kuntien toimintatavoille ja rakenteiden kehittämiselle jatkossa. Tästä hyvänä esimerkkinä on valtiovallan syksyn uudet kiristyneet linjaukset kuntien valtionosuuskäytäntöihin. Kunnan pääasialliset tulovirrat muodostuvat toimintatuotoista, verotuotoista sekä valtionosuuksista, joista toimintatuotot näyttelevät kokonaisuudessaan suhteellisen vaatimatonta osaa. Verotulokertymät sekä valtionosuudet puolestaan vaihtelevat kunnittain sekä alueittain hyvin paljon. Talouden matalapaine vaikuttaa eri kuntiin eri tavalla. Vaikeimmassa asemassa ovat ne kunnat, joiden oma tuloverokertymä on pieni ja valtionosuusriippuvuus suuri. Tilanne on kriittinen, jos kunnan taseessa on alijäämiä, velkataso korkea ja edessä on välttämättömiä investointeja palvelutuotannon ylläpitämiseksi Kuntarakennemuutosta ohjaavat säädökset ja näkökulmat Kuntajakolaki Suomi on jaettu kuntiin asukkaiden itsehallintoa ja yleistä hallintoa varten. Kuntajakolain 2 :n mukaan kuntajaon kehittämisen tavoitteena on elinvoimainen, alueellisesti eheä ja yhdyskuntarakenteeltaan toimiva kuntarakenne. Tavoitteena on myös, että kunta muodostuu työssäkäyntialueesta tai muusta toiminnallisesta kokonaisuudesta, jolla on taloudelliset ja henkilöstövoimavaroihin perustuvat edellytykset vastata kunnan asukkaiden palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta. Kuntajakolain neljännen pykälän (4 ) mukaan kuntajakoa voidaan muuttaa, jos muutos: parantaa kunnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä tai muuten edistää kunnan toimintakykyä; parantaa alueen asukkaiden palveluja tai elinolosuhteita; parantaa alueen elinkeinojen toimintamahdollisuuksia tai parantaa alueen yhdyskuntarakenteen toimivuutta Kuntien yhdistyminen on aina strateginen valinta, jonka pyrkimyksenä tulee olla yksittäisen kunnan, seudun ja laajemmin myös alueen elinvoimaisuuden ja ennen kaikkea toimintakyvyn turvaaminen. Kunnallisen itsehallinnon nojalla kunta vastaa asukkailleen tarjoamien palvelujen lisäksi myös yhdyskunnan kehittämisestä, elinkeinojen kehittämisestä, ympäristön viih- 4

22 tyvyydestä ja monista muista asioista, joilla on suorat vaikutussuhteet kuntalaisiin sekä kunnassa sijaitseviin muihin toimijoihin. Kuntien rakenneuudistusta ohjaava kuntajakolaki tavoittelee elinvoimaista ja toimintakykyistä kuntaa sekä eheää kuntarakennetta. Näiden pohjalta kuntia tulisi tarkastella eri näkökulmista, joita ovat mm. kuntatalous, demokratia, henkilöstörakenne, palvelutuotantojärjestelmä, elinkeinojen kehittäminen, suuntautuminen ja yhteistyö. Näiden elementtien varjossa voidaan arvioida kunnan menestymisen mahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Tätä lähestymistapaa käytetään tässä selvityksessä ohjenuorana, kun tarkastellaan kuntien mahdollisten yhdistymisen vaikutuksia. Hallitusohjelma Hallitusohjelman vahvimmat kirjaukset koskevat kuntauudistusta. Asiaa valmistellut työryhmä oli neuvottelujen yksimielisin ja yhteistyökykyisin. Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen, jonka tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Vahva peruskunta muodostuu luonnollisista työssäkäyntialueista ja on riittävän suuri pystyäkseen itsenäisesti vastaamaan peruspalveluista vaativaa erikoissairaanhoitoa ja vastaavasti vaativia sosiaalihuollon palveluja lukuunottamatta. Vahva peruskunta kykenee tulokselliseen elinkeinopolitiikkaan ja kehittämistyöhön sekä voi tehokkaasti vastata yhdyskuntarakenteiden hajautumiskehitykseen. Vahvan peruskunnan määritelmää on myöhemmin tarkennettu siten, että siinä huomioidaan myös asiointisuunnat. Kuntarakenteen eheytyessä ja vahvistuessa tarve kuntien välisille yhteistoimintarakenteille vähenee, mikä selkeyttää ja yksinkertaistaa hallintoa ja vahvistaa paikallista demokratiaa. Laajoilla maaseuduilla voitaisiin toteuttaa peruskuntaa laajempaa vastuukunta-mallia. Kainuun hallintokokeilun jatkosta päätetään erikseen. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu valtionosuusjärjestelmän uusiminen vuoden 2015 alusta.. 5

23 Keskeisintä mahdollisessa yhdistymisessä on kuitenkin vahva yhteinen tahtotila ja halu yhteiseen tulevaisuuteen. 2. Nykyisten kuntien ja virtuaalikunnan väestö Väestön osalta tässä selvityksessä on esitetty väestöennusteet ikäryhmittäin. Lisäksi on muodostettu virtuaalikunta Teuva - Kauhajoki. Virtuaalikunnan avulla voidaan tarkastella mitä vaikutuksia väestöön ja väestörakenteeseen mahdollisella kuntien yhdistymisellä olisi. Virtuaalikunta tarkoittaa tässä yhteydessä kuntaa, jossa Teuvan ja Kauhajoen kuntien tunnusluvut on yhdistetty. Vertailtavuuden parantamiseksi taulukoissa on esitetty myös joitakin tunnuslukuja Teuva - Kurikka virtuaalikunnasta Väestö Väestöennusteissa on käytetty Tilastokeskuksen virallisia tilastoja. On kuitenkin huomioitava, että viralliset väestöennusteet pohjautuvat aina historiatietoihin ja menneeseen kehitykseen. Muutokset todellisen väestökehityksen trendissä näkyvät ennusteessa aina viiveellä. Lisäksi on muistettava, että oikealla ja aktiivisella toimintapolitiikalla on mahdollista saavuttaa väestökehityksessä positiivisempi tulos kuin ennuste osoittaa. 6

24 Teuva Teuvan väkiluku vähenee ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä hieman yli 10 prosenttia. Lasten ja nuorten määrä vähenee noin 5,5 prosenttia. Kunnan elinvoiman kannalta huolestuttavin kehitys on kuitenkin, että työikäisten määrä vähenee tarkastelujakson aikana lähes 25 prosenttia ja toisaalta yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa 34 prosenttia. 7

25 Kauhajoki Kauhajoen väkiluku vähenee ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä maltillisesti. noin 1,4 prosenttia. Lasten ja nuorten määrä vähenee samana ajanjaksona 7 prosenttia. Työikäisten määrän väheneminen on maltillisempaa, kuin Teuvalla, mutta on silti korkeaa 18,4 prosentin tasoa. Yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa ennustejaksolla huikeat 87,5 prosenttia. Virtuaalikunta Teuva - Kauhajoki 8

26 Virtuaalikunta Teuva - Kauhajoki väkiluku vähenee ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä 4,0 prosenttia. Lasten ja nuorten määrä vähenee vastaavana aikana 6,5 prosenttia. Ongelmana virtuaalikunnassa on myös työikäisten voimakas väheneminen, noin 20 prosenttia. Samaan aikaan yli 75 vuotiaiden määrä kasvaa hieman yli 67 prosenttia Väestöllinen huoltosuhde Kaikilla vertailukunnilla huoltosuhde kehittyy huolestuttavaan suuntaan. Teuvan lähtöluku on korkein, mutta kehitys vertailuryhmän maltillisin, joskin tasoltaan ennustejakson lopussa kaikkein suurin. Huoltosuhteen kehittyminen näin huonoon suuntaan asettaa suuria haasteita kuntien talouksille ja elinkeinotoimelle. 9

27 Kuntien yhdistyminen ei muuta huoltosuhdetta juurikaan parempaan suuntaan. Ainoastaan Teuva pääsisi uuden kumppanin kanssa tässä näkökulmassa edullisempaan asemaan Johtopäätökset väestön näkökulmasta Teuvalla, Kauhajoella ja Kurikassa on nähtävillä yleinen trendi, jossa ikäihmisten ja vanhusten osuus tulee kasvamaan samalla kun työikäinen väestö pienenee. Kehityssuunta ei yhdistyneissä kunnissa väestön osalta olennaisesti muutu. Väestöennusteen mukaan ikäihmisten ja vanhusten palveluiden tarve tulee kasvamaan voimakkaasti. Yhdistyneiden kuntien suurimpia haasteita onkin saada väestön ikärakenteen kehitys tasapainoisemmaksi. Tämä edellyttää panostuksia ja voimavaroja elinkeinoelämään ja kaupungin vetovoimatekijöihin. 3. Palvelutarve-ennusteet Teuva - Kauhajoki ja Teuva - Kurikka virtuaalikunnan tulevaa palvelutarpeen kehittymistä on arvioitu kasvu- ja kulttuuripalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta tilastokeskuksen väestöennusteen pohjalta. Lasten lukumäärässä ei ole huomioitu lapsiperheiden muuttoliikettä suuntaan tai toiseen Kasvu- ja opetuspalvelut Varhaiskasvatus Teuva - Kauhajoki 10

28 Virtuaalikunta Teuva - Kauhajoki ikäluokka 0-6 vuotiaat kasvaa vuoteen 2015 noin 1,6 prosenttia ja ikäluokan koko pysyy samallatasolla aina vuoteen 2020 saakka, jonka jälkeen se lähtee laskuun. Talouden elpyminen ja uudet työpaikat voivat edistää myös perheiden ja lasten määrän kasvua, joka näkyy myös kasvavana palvelutarpeena Varhaiskasvatuksen palvelutarve on edelläolevan perusteella alkuun lievästi kasvava ja kääntyy vuoden 2020 jälkeen hienoiseen laskuun. Perusopetus Teuva - Kauhajoki Teuva - Kauhajoki virtuaalikunnan ikäluokan 7-14 vuotiaat määrä laskee aluksi vuoteen 2015 mennessä noin 9 prosenttia ja pysyy sen jälkeen melko tasaisena aina vuoteen 2020 saakka, jonka jälkeen ikäluokan koko lähteen lievään nousuun ollen noin 1670 nuorta. Palvelutarpeeseen vaikuttaa olennaisesti paikkakunnan työllisyystilanne ja siitä johtuva ulos- tai sisään muutto. 11

29 Toisen asteen opetus (lukio ja ammatillinen) Teuva- Kauhajoki (Lähde: Tilastokeskus, Väestörakennetilastot/ Erkki N./MK) Teuva - Kauhajoki virtuaalikunnan 16 -vuotiaat ikäluokan määrä laskee aluksi vuoteen 2015 mennessä noin 21 prosenttia ja nousee sitten vuoteen 2020 mennessä 12 prosenttia. Vuoteen 2025 mennessä on ennusteessa taas laskua noin 9 prosenttia. Väestöennusteen mukaan toisen asteen palvelutarve vähenee aluksi lähes 55 nuorella vuoteen 2015 mennessä, mutta nousee taas vuoteen 2020 mennessä noin 25 nuorella. Palvelutarve laskee vuoteen 2025 mennessä vähän yli 200 nuoren tasolle. Väestöennusteessa on otettava huomioon, että ikäluokasta prosenttia hakeutuu vuosittain ammatilliseen koulutukseen Teuvalta Suupohjan ammatti-instituutin oppilaitoksiin ja Kurikan Sedun oppilaitokseen, Kauhajoelta hakeudutaan pääsääntöisesti Suupohjan ammatti-instituutin oppilaitoksiin. Vastaavasti prosenttia ikäluokasta hakeutuu jatkossakin Kauhajoen kaupungin ja Teuvan osakunnan lukioihin. Palvelutarpeeseen vaikuttaa olennaisesti yhdistyneen Kauhajoen sekä Isojoen ja Karijoen työllisyystilanne ja siitä johtuva ulos- tai sisään muutto sekä nuorten koulutussuuntautuminen. 12

30 Lukio-opetus Teuva- Kauhajoki (Lähde: Tilastokeskus, Väestörakennetilastot, Erkki N./MK) Teuva - Kauhajoki virtuaalikunnan lukio-opetuksen opiskelijamäärä Kauhajoen lukiossa sekä Teuvan lukiopisteessä vähenee vuoteen 2015 mennessä yhteensä noin 13 prosenttia vuoden 2010 tasosta. Opiskelijamäärä on suhteellisen vakio sen jälkeen vuoteen 2020 saakka. Vähennys on noin 16 prosenttia kymmenessä vuodessa. Väestöennusteen mukaan lukio-opetuksen palvelutarve aluksi vähenee lähes 20 nuorella, mutta vakiintuu vuoden 2020 jälkeen noin 250 nuoren tasolle. Eri opetuspisteiden opiskelijamäärien ennusteessa on käytetty nykyistä lukiokoulutuksen hakeutumisastetta ikäluokittain sekä käyntiastetta naapurikunnista. Palvelutarpeeseen vaikuttaa olennaisesti paikkakunnan työllisyystilanne ja siitä johtuva ulos- tai sisään muutto. Teuvan osakunnan lukiopisteen opiskelijakehitykseen vaikuttaa myös Karijoen väestökehitys ja koulutussuuntautuminen sekä rannikkoalueen (Kaskinen, Närpiö) suomenkielisen väestömäärän kehitys ja koulutussuuntautuminen. Kauhajoen lukion opiskelijakehitykseen vaikuttaa myös Karijoen ja Isojoen väestökehitys ja nuorten koulutussuuntautuminen. Yhdistyminen Kauhajoen kanssa ennen vuoden 2012 loppua turvaa Teuvan lukion pienen lukion yksikköhinnan. Rahoitusvaikutus yhdistyneelle kunnalle on neljässä vuodessa noin 1 milj. euroa (asetus /1766). 13

31 Ammatillinen opetus Suupohjan ammatti-instituutin jäsenkunnat: Isojoki Karijoki Kaskinen Kauhajoki Kristiinankaupunki Kurikka Närpiö Teuva (Lähde: Tilastokeskus, Väestörakennetilastot, Erkki N./MK) Suupohjan ammatti-instituutin jäsenkuntien 16-vuotiaitten määrä laskee vuoteen 2015 mennessä peräti 25 prosenttia, vuoteen 2020 mennessä lasku tasoittuu muutamaan prosenttiin. Väestöennusteen mukaan toisen asteen palvelutarve aluksi vähenee lähes 190 nuorella, mutta vakiintuu vuoden 2020 jälkeen noin 550 nuoren tasolle. Väestöennusteessa on otettava huomioon, että ikäluokasta prosenttia hakeutuu vuosittain ammatilliseen koulutukseen Teuvalta Suupohjan ammatti-instituutin oppilaitoksiin ja Kurikan Sedun oppilaitokseen, Kauhajoelta, Karijoelta ja Isojoelta hakeudutaan pääsääntöisesti Suupohjan ammatti-instituutin oppilaitoksiin. Vastaavasti prosenttia ikäluokasta hakeutuu jatkossakin Kauhajoen lukioon ja Teuvan osakunnan lukioon. Palvelutarpeeseen vaikuttaa olennaisesti yhdistyneen Kauhajoen työllisyystilanne ja siitä johtuva ulos- tai sisään muutto. Suupohjan ammatti-instituutin opiskelijakehitykseen vaikuttaa myös Karijoen ja Isojoen väestökehitys ja opiskelijoiden koulutussuuntautuminen sekä rannikkoalueen (Kristiinankaupunki, Kaskinen ja Närpiö) suomenkielisen väestömäärän kehitys ja opiskelijoiden koulutussuuntautuminen Sosiaali- ja terveyspalvelut Teuva - Kauhajoki ja Teuva - Kurikka Sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvekehitys noudattelee samoja periaatteita molemmissa liitoksissa, jonka vuoksi ne on käsitelty tässä yhdessä. Palveluiden järjestämisen toimintamallit voivat erota kuntin kesken jonkin verran. 14

32 Perusterveydenhuolto Väestön voimakkaan ikääntymisen myötä perusterveydenhuollon palveluiden, kuten lääkäreiden ja hoitajien vastaanottojen, hammashuollon, fysioterapian, toimintaterapian ja terveydenhuollon sosiaalityön tarve tulee lisääntymään. Ikääntymisen myötä muistisairaiden määrä myös kasvaa. Erilaiset elintasosairaudet lisääntyvät ja aiheuttavat kasvavaa palvelutarvetta perusterveydenhuoltoon ja siihen läheisesti liittyviin tukipalveluihin. Ennaltaehkäiseviin palvelumuotoihin tulee jatkossa panostaa entistä enemmän. Erikoissairaanhoito Väestön voimakas ikääntyminen ja lääketieteen kasvavat mahdollisuudet lisäävät erikoissairaanhoidon palveluiden tarvetta. Ikäihmisten kotihoito Yli 75-vuotiaiden voimakas kasvu lisää säännöllisen kotihoidon palvelutarvetta jatkossa olennaisesti. Kotihoidon tukipalvelujen palvelutarve kasvaa myös samassa suhteessa. Omaishoidon tuella hoidettavien määrä jäänee kokonaisuudessaan pieneksi, mutta siinäkin voi arvioida olevan kasvutarvetta. Ikäihmisten asumispalvelut Pitkäaikaislaitoshoidon palvelurakenne tulee sopeuttaa valtakunnan tason suositusten mukaiseksi. Ikääntyneiden asumispalvelustrategiaa suunnitellaan kokonaisuutena ja avohoitoa tukevana. Kotihoidon ja siihen läheisesti liittyvien tukipalveluiden kehittämisellä on suuri merkitys ikäihmisten asumispalvelujen tarpeen kehitykselle. Perhe ja sosiaalipalvelut Aikuissosiaalityön ja toimeentulotuen osalta palvelutarpeen kehitys riippuu pitkälti yleisestä taloudellisesta kehityksestä, taantuma yleensä kasvattaa asiakasmääriä. Lastensuojelun osalta palvelutarpeen kehitystä ei pystytä arvioimaan, koska lastensuojelun asiakkaiden määrän kehitys ei noudata mitään trendiä. Valtakunnallisesti määrät ovat kuitenkin kasvaneet. Saman kehityksen voi arvioida heijastuvan myös tälle alueelle. Perheiden palveluissa tulee ottaa käyttöön ennaltaehkäisevät toimintamallit ja yli sektorirajojen menevä moniammatillinen tiimityö. Lainsäädäntö voi asettaa uusia vaatimuksia. Kuntien tehtäviä joko siirretään valtion/sairaanhoitopiirin hoidettavaksi ja/tai subjektiivisia oikeuksia puretaan tai ainakin lain velvoittavuuksia alennetaan. Tulossa oleva sosiaalihuoltolaki ei näytä tuovan uusia subjektiivisia oikeuksia, mutta kuitenkin sen tyyppisiä parannuksia asiakkaan asemaan, 15

33 jotka lisäävät perustasolla tehtävää työtä. Nähtäväksi jää miten asiakkaan itsemääräämisoikeuden korostaminen vaikuttaa palveluiden joustavaan käyttöön. Vammaispalveluiden tarve on lisääntynyt vammaispalvelulain muutosten myötä. Vammaispalvelutarve tulee todennäköisesti lisääntymään väestön ikääntymisen myötä. Kehitysvammahuollon ja sosiaalihuoltolain mukaisten asumispalveluiden tarpeiden voi arvioida pysyvän suunnilleen nykyisellä tasolla. 4. Palvelujen järjestäminen ja tuottaminen virtuaalikunnassa 4.1. Teuva-Kauhajoki Katso erillinen liite n:o 1 (Palvelujen yhteensovittamissuunnitelma Teuva - Kauhajoki) 5. Talous Selvityskuntien taloutta on tarkasteltu pääsääntöisesti vuoden 2010 tiedoilla. Kuntatalouden kehitystä on arvioitu kuntien taloussuunnitelmien avulla Yli-/alijäämä Kauhajoen taseessa on alijäämiä, jotka ovat vielä hallittavalla tasolla, mutta edellyttävät kuitenkin määrätietoisia talouden sopeuttamistoimia. Teuvan tase on selkeästi ylijäämäinen ja se antaa jonkin verran pelivaraa talouden hoitamiseen tulevina vuosina Verotulot ja valtionosuudet Kuntien tulot muodostuvat pääasiallisesti kolmesta lähteestä; toimintatuotoista, verotuloista sekä valtionosuuksista. 16

34 Teuva ja Kauhajoki jäävät verotuloissa alle valtakunnallisen vertailuryhmän keskiarvon. Valtakunnallista keskiarvoa nostavat suurten kaupunkien kehyskunnat, joiden asukkailla on korkeampi tulotaso, kuin maakunnissa. Verotulot Teuva - Kauhajoki yhdistyneessä kunnassa jää selvästi alle vastaavien kokoisten kuntien keskiarvon. 17

35 Teuva saa vertailukolmikosta eniten valtionosuuksia ja on samankokoisten kuntien vertailussa muita huomattavasti korkeammalla tasolla (+19,5%). Tästä seuraa, että Teuvan talous on kolmikon herkin valtionosuusperusteiden muutoksille. Kauhajoki on saanut harkinnanvaraista valtionapua v 2010 n. 60 /as ja v 2011 n. 80 /as. Virtuaalikunnan riippuvuus valtion rahoituksesta on Teuva - Kauhajoki vaihtoehdossa valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna suuri Vuosikate/poistot Kuntatalouden yksi keskeisimmistä tunnusluvuista on vuosikate/poistot. Kunnan talouden sanotaan olevan tasapainossa silloin, kun tunnusluvun arvo on 100 eli vuosikate kattaa täysimääräisesti poistot. Vuosikate osoittaa sen tulorahoituksen, joka juoksevien menojen maksamisen jälkeen jää jäljelle käytettäväksi investointeihin, sijoituksiin ja lainojen lyhennyksiin. Vuosikate onkeskeinen kateluku arvioitaessa tulorahoituksen riittävyyttä. Teuvan ja Kauhajoen vuosikatteet /as ovat vastaavankokoisten kuntien keskiarvoihin nähden huomattavan alhaisia. Tämä johtaa helposti voimakkaaseen velkaantumiseen, jos 18

36 kunnalla on investointitarpeita tai korjausvelkaa. Vanhuspalveluiden voimakas kasvu on haaste molemmille kunnille. Virtuaalikunta Teuva - Kauhajoki vuosikate on positiivinen, mutta ei yllä vastaavien kokoisten vertailukuntien keskimääräisiin lukuihin. Yhdistyneessä Teuva- Kauhajoki vaihtoehdossa on paineita korottaa veroja ja karsia menoja, jotta vuosikate saadaan kohtuuliselle tasolle. Vuosikatteseen luo omat paineensa myös kuntien melko laajat investointisuunnitelmat. Kauhajoki voi hyödyntää sijoitusomaisuuttaan vuosikatteen kohentamisessa. Teuvan osalta edessä ovat veronkorotukset ja menojen karsiminen. Teuvan ja Kauhajoen vuosikate ei yllä poistojen tasolle v Tämä tarkoittaa, että talouksia tasapainotetaan syömällä aiempien vuosien ylijäämiä tai lisävelkaantumalla. Kauhajoen osalta tilanne on vaikein, koska sillä ei ole taseessaan kertyneitä ylijäämiä ja velkamääräkin on kolmikon korkein. Tilanne ei ole parantunut vuoden 2011 osalta. 19

37 Virtuaalikuntien vuosikatteet jäävät myös selkeästi alle 100 %: tavoitetason Rahavarat, lainakanta ja investoinnit Kauhajoen lainakanta on suuri /as mitattuna. Se on yli 30 % suurempi, kuin vastaavien kokoisten kaupunkien lainamäärä keskimäärin. Teuva on käytännössä lähes velaton, mutta sillä on edessään suuret investoinnit, jotka kasvattavat velkamäärän lähes Kauhajoen tasolle. Konsernilainat muodostuvat seuraavasti: Teuva Kauhajoki - Emon ulkoiset lainat Tytäryhteisölainat Konserni yhteensä Tytäryhteisölainat ovat liikelaitosten, vuokrataloyhtiöiden, muiden yhtiöiden, kuntayhtymien yms. lainoja, jotka liitetään konsernikokonaisuuteen ja niiden hoitovastuu on ao. yhteisöllä. Kauhajoen konsernin lainakanta on yli kymmenkertainen Teuvan konsernin lainoihin nähden. Yhdistyneellä Teuva/Kauhajoella olisi konsernilainaa noin 73,3 milj.. 20

38 Kauhajoki on investoinut viime vuosina eniten infrastruktuurinsa ja kiinteistöihin. Investointien määrä taittuu lähivuosina. Suuret investoinnit näkyvät Kauhajoella myös kasvaneina poistoina ja aiheuttavat paineita vuosikatteen parantamiseen tasapainoisen talouden saavuttamiseksi. Teuvan investoinnit ovat olleet maltillisempia ja niitä on voitu rahoittaa osin myös tulorahoituksella. Suhteellinen velkaantuneisuus % -tunnusluku kertoo, kuinka paljon käyttötuloista tarvitaan vieraan pääoman takaisin maksuun, mitä pienempi tunnusluku on sitä paremmat mahdollisuudet kunnalla on selviytyä velan takaisinmaksusta tulorahoituksella. Suhteellinen velkaantuneisuus tunnusluku osoittaa, että Teuvan talous on tällä mittarilla ja nykyisellä investointitasolla kuvattuna vahva. Kauhajoki on vastaavankokoisten kuntien keskiarvossa. 21

39 Omavaraisuusaste mittaa kunnan vakavaraisuutta, alijäämän sietokykyä ja sen kykyä selviytyä sitoumuksista pitkällä tähtäyksellä. Omavaraisuuden hyvänä tasona voidaan pitää kuntatalouden keskimääräistä 70 % omavaraisuutta. Teuvan kyky sietää alijäämiä ja selviytyä sitoumuksistaan pitkällä tähtäyksellä nykytasoisella investointitasolla on vahva. Kauhajoki on tässä suhteessa heikommassa asemassa. Investointien tulorahoitus tunnusluku kertoo, kuinka paljon investointien omahankintamenosta on rahoitettu tulorahoituksella. Kuntien oma rahoitus ei ole riittänyt täysimääräisesti investointien omahankintamenon kattamiseen v 2010, vaan ne ovat joutuneet järjestämään muuta rahoitusta investointien toteuttamisen tueksi. 22

40 Vuoden 2012 alun markkinatilanteen mukaisesti arvostettuna Kauhajoen rahoitusarvopapereiden arvo on lähes 20 milj. suurempi, kuin taseen mukainen arvo Takausvastuut Takausvastuita kunnilla on seuraavasti: Teuva 1,34 milj. Kauhajoki 16,51 milj Johtopäätökset taloudesta v 2010 tunnuslukujen pohjalta Verotulokertymä Teuvan verotulokertymä 2520 /as on alhainen. Tästä seuraa, että kunta on hyvin riippuvainen valtionosuuksista ja pienetkin muutokset niissä heijastuvat voimakkaasti kunnan talouteen (esim. verotuloihin perustuvaa verotulontasausta v Teuva saa 644 /as ja Kauhajoki 589 /as). Kauhajoen osalta tilanne on parempi (2719 /as), joskaan sekään ei yllä samankokoisten kuntien keskiarvoon. Kauhajoen talous on myös hyvin riippuvainen valtionosuuksien määrästä. Kauhajoen kunnallisvero v 2010 oli 21,00 % ja Teuvan % eli 1,25 prosenttiyksikköä suurempi, kuin Teuvan, joka osaltaan selittää parempaa verotulokertymäeroa Teuvaan nähden. Ero v 2012 on enää 0,5 prosenttiyksikköä. 23

41 Vuosikate Teuvan ja Kauhajoen vuosikatteet ovat huomattavan alhaisia. Teuvan vuosikate on Kauhajokea parempi, mutta sillä on edessään suuret investoinnit, jotka nostavat lainakantaa ja poistotasoja ja sitä kautta heikentävät vuosikatetta ellei tehdä merkittäviä veronkorotuksia, investointiohjelman karsintaa tai muita menoleikkauksia. Kauhajoella on edessään väistämättömät verojen korotukset, investointien karsimiset ja käyttötalouden leikkaukset. Kauhajoki on saanut myös harkinnanvaraista valtionosuutta kahtena vuotena. Kauhajoen kaupunki onkin tehnyt talouden tasapainottamisohjelman, joka ulottuu vuoteen 2016 saakka. Taseen ali-/ylijäämä Teuvalla on taseeseen kertynyttä ylijäämää. Kauhajoella on alijäämää, joka on vielä kuitenkin hallittavalla tasolla, mutta hallinta edellyttää kaupungilta kuitenkin määrätietoista käyttötalouden tasapainottamisohjelman toteuttamista ja investointien tarkkaa harkintaa. Tilikauden tulos Tilikauden tulos v 2010 on molemmissa kunnissa negatiivinen. Teuvan osalta asia ei ole tasemielessä suuri ongelma, koska sillä on riittävästi ylijäämiä alijäämän kattamiseen. Kauhajoen osalta tilanne on hankalampi, koska sillä ei ole taseessaan kertyneitä ylijäämiä, vaan alijäämää. Teuvan mittava investointiohjelma joudutaan rahoittamaan pääosin velkarahalla ja tästä seuraa, että sen ylijäämät tulevat nopeasti käytetyiksi ilman huomattavia veronkorotuksia. Tasapainottaakseen taloutensa Kauhajoki joutuu tehostamaan toimintaansa, harkitsemaan investointejaan, korottamaan verojaan ja realisoimaan omaisuuttaan/rahoitusomaisuuttaan. Velkataso ja takausvastuut Teuvan kunta on käytännössä velaton, koska sen rahavarat ovat suuremmat kuin velat.. Kauhajoen velkataso on korkea. Teuvan vakavaraisuus, alijäämän sietokyky ja kyky selviytyä vastuistaan nykyisellä investointi- ja lainakannalla on hyvä, koska sen omavaraisuusaste on 85 % (yli 70 % tasoa pidetään hyvänä). Kauhajoen vastaava luku on 45 %. Teuvalla on kuitenkin edessään mittavat investoinnit, jotka velkaannuttavat kuntaa ja luovat paineita verojen korottamiselle. Takausvastuut ovat määrältään molemmissa kunnissa kohtuulliset ja käyttötarkoitukseltaan perustellut. Takausvastuista ei aiheutune ongelmia kuntien talouteen. 24

42 Taseasema Teuvan kunnan talous on vielä taseeltaan terve, mutta sen käyttötalous on epätasapainossa. Vuosikate ei täytä terveen talouden tunnuspiirteitä. Edessä olevat investoinnit velkaannuttavat kuntaa ja kasvattavat poistoja ja sitä kautta luovat entisestään paineita vuosikatteen parantamiseen. Vanhusväestön voimakas lisääntyminen ja huoltosuhteen heikkeneminen syövät kunnan voimavaroja ja edessä on veroprosentin korotukset ja rakenteelliset uudistukset palveluverkkoon. Nykyisten palvelutasojen ylläpitoa jouduttaneen myös kriittisesti arvioimaan. Väestön kokonaismäärän ennustetaan myös tasaisesti vähenevän vuoteen 2030 mennessä. Talouden näkökulmasta Teuvan suurimmat uhkat liittyvät tulopohjan alhaisuuteen ja suureen riippuvuuteen valtionosuuksista. Jos valtionosuusperusteissa tapahtuu tulevina vuosina olennaisia muutoksia heikentää se nopeasti kunnan taloutta ja vaikeuttaa toimivien ja laadukkaiden palvelujen järjestämistä kuntalaisille. Teuvan lukion olemassaolo on uhanalainen, jos pienten lukioiden tuki päätetään lopettaa. Kauhajoen kaupungin taseessa on paljon velkaa ja jonkin verran alijäämiä. Taseessa on toisaalta merkittävä rahoitusomaisuus, joka on arvostettu markkinahintaan nähden huomattavan alhaiseksi. Kauhajoen käyttötalous on myös epätasapainossa, koska sen vuosikate ei kata täysimääräisesti poistoja ja arvonalennuksia. Edessä on vaativia tasapainottamistoimenpiteitä ja muita tasetta ja toimintaa parantavia toimenpiteitä. Tilanteen haastavuutta kasvattaa se, että Kauhajoen vanhusväestön määrä on voimakkaassa kasvussa ja huoltosuhde kehittymässä huonoon suuntaan. 6.7.Talouden näkymät Teuva v Kunnallisverotuksen nostamiseen on paineita (nyt 20,5 %) - Jos veroaste nostetaan 21,5 %:iin vuosikate on positiivinen, muttei kata vielä täysimääräisesti poistoja - Taseen ylijäämät noin 4 milj. euroa tulevat käytetyksi suunnitelmakauden aikana. Kouluverkko- ja siihen läheisesti liittyvät päivähoitojärjestelyratkaisut tasapainottavat taloutta vuodesta 2014 lähtien - Lainamäärän kasvu on sidoksissa investointien määrään, näkymä on, että lainamäärä kasvaa lähes 3000 euroon/as., jos suunniteltu investointiohjelma toteutetaan - Ennakkotiedot vuodelta 2011 osoittavat seuraavaa: Verotulot ja valtionosuudet jäävät noin 1 milj. alle budjetoidun, nettotoimintamenot kasvavat noin 2.0 milj. budjetoituun nähden. Vuosikate heikentyy yli 3.0 milj., ollen -1,5 milj.. Tilikauden tulos painuu 2.7 milj. miinukselle. Ylijäämä kutistuu 4,3 milj. :sta 1.3 milj. :oon. Kauhajoki v Kunnallisveron nostamiseen on paineita - Valtuuston vahvistama talouden tasapainottamisohjelma on voimassa ja ulottuu v 2016 saakka, jonka jälkeen talous on tasapainossa ja taseessa ei ole alijäämää 25

43 - Tasapainottaminen toteutetaan rakenteellisilla muutoksilla, verotuksella ja omaisuuserien myynnillä - Lainamäärän kasvu sidoksissa investointien määrään, näkymä on, että lainamäärän kasvu hidastuu ja pysähtyy v 2014 jälkeen. Korkeimmillaan lainakanta on noin 3600 /as - Ennakkotiedot vuodelta 2011 osoittavat seuraavaa: Verotulot ja valtionosuudet ja nettotoimintamenot ovat budjetoidun mukaiset. Vuosikate on heikko (+0,5 milj. /15 % poistoista) Tilikauden tulos painuu 3,2 milj. miinukselle. Taseen kertynyt alijäämä kasvaa noin 7.2 milj. :oon. Kauhajoen investointien poistoajat ovat osin Teuvan poistoaikoja pidemmät. 7. Henkilöstö Organisaatioiden yhdistyessä henkilöstön asema ja osallistuminen ovat usein ratkaisevia tekijöitä muutoksen onnistumiselle. Jotta yhdistymisprosessista tulisi onnistunut, se edellyttää henkilöstön aktiivista ja innovatiivista osallistumista ja myönteistä suhtautumista muutokseen. Johdon on syytä huomioida, että osalle henkilöstöä yhdistyminen on verrattavissa työpaikan vaihtamisen kaltaiseen kokemukseen. Kunnat ovat pääasiassa palvelutuotanto-organisaatioita, joten henkilöstö on kuntien tärkein voimavara. Kuntajakolaissa on säädetty, että laissa tarkoitetut uudelleenjärjestelyt, jotka johtavat henkilöstön työnantajan vaihtumiseen, katsotaan liikkeenluovutukseksi. Tällöin työnantajalla ei ole oikeutta irtisanoa palvelussuhdetta taloudellisilla ja tuotannollisilla irtisanomisperusteilla. Ko. kielto on voimassa viisi vuotta henkilöstön siirtymisestä uuden työnantajan palvelukseen. Teuvan kunnan vakituinen henkilöstö oli v 2011 yhteensä 195 henkilöä. Henkilöstön keskiikä on 49,4 v. Kauhajoella vakituista henkilöstöä oli 530 ja Kurikassa 446. Luvuissa ei ole mukana sote-henkilöstöä eikä ole mukana määräaikaisia työntekijöitä. Teuvalla on arvioitu olevan keskimäärin noin 100 määräaikaista työntekijä eri tehtävissä. 26

44 Kunta/toimiala Hallinto Tekniikka Sivistys Yht. Teuva Kauhajoki Kurikka Kauhajoella eläköityy ennusteen mukaan henkilöstöstä noin 29% ja Teuvalla 22% vuoteen 2020 mennessä. 8. Suuntautuminen 8.1. Työssäkäynti Alla olevassa kuvassa on esitetty Teuvan, Kauhajoen ja Kurikan keskinäinen pendelöinti. Merkittävin työmatkasuunta teuvalaisille on Kauhajoki (Tilastokeskus ). 9. Demokratia 9.1. Kansanvaltaisuus Demokratian näkökulmasta kuntien yhdistyminen tuo merkittäviä muutoksia kansanvaltaisuuteen verrattuna siihen, että kunnat jatkaisivat itsenäisinä. Kuntalaki takaa sen, että luottamushenkilöpaikkoja on yhtä kuntalaista kohden enemmän pienissä kunnissa kuin suu- 27

1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat. 1.2. Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo. 1.3. Kuntajaon muutoksen toteutustapa

1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat. 1.2. Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo. 1.3. Kuntajaon muutoksen toteutustapa 1 KAUHAJOEN KAUPUNKI TEUVAN KUNTA YHDISTYMISSOPIMUS 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat 1.1. Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on liitteineen kuntajakolain (1698/2009) 8 :n tarkoittama yhdistymissopimus,

Lisätiedot

Palveluiden yhteensovittamissuunnitelma

Palveluiden yhteensovittamissuunnitelma Teuva Kauhajoki Liite 1 Palveluiden yhteensovittamissuunnitelma 1. Johtaminen ja hallinto Johtamista ja luottamushenkilöhallintoa palvelevat hallintopalvelut, kootaan yhdeksi kokonaisuudeksi Kauhajoen

Lisätiedot

1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo Kuntajaon muutoksen toteutustapa

1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo Kuntajaon muutoksen toteutustapa 1 KURIKAN KAUPUNKI TEUVAN KUNTA YHDISTYMISSOPIMUS 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat 1.1. Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on liitteineen kuntajakolain (1698/2009) 8 :n tarkoittama yhdistymissopimus,

Lisätiedot

Teuva - Kurikka. , talous-, Kurikan. uudelleen. Kurikan. tehdään. mittauksen

Teuva - Kurikka. , talous-, Kurikan. uudelleen. Kurikan. tehdään. mittauksen Teuva - Kurikka Palveluiden yhteensovittamissuunnitelma 1. Johtaminenn ja hallinto Johtamista ja luottamushenkilöhallintoa palvelevat hallinto-, talous-, henkilöstö ja ict palvelut kootaan yhdeksi kokonaisuudeksi

Lisätiedot

Lavia Pori erityinen kuntajakoselvitys. Kuntajakoselvittäjä Arto Saarinen

Lavia Pori erityinen kuntajakoselvitys. Kuntajakoselvittäjä Arto Saarinen Lavia Pori erityinen kuntajakoselvitys Kuntajakoselvittäjä Arto Saarinen 28.2.2014 Tehtävä Selvittäjän on suoritettava kuntarakennelain 16a :ssä tarkoitettu erityinen kuntajakoselvitys Erityinen kuntajakoselvitys

Lisätiedot

YHDISTYMISSOPIMUS. 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA Sopimuksen tarkoitus

YHDISTYMISSOPIMUS. 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA Sopimuksen tarkoitus 1 SASTAMALAN KAUPUNKI KIIKOISTEN KUNTA YHDISTYMISSOPIMUS 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat 1.1. Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on liitteineen kuntajakolain (1698/2009) 8 :n tarkoittama yhdistymissopimus,

Lisätiedot

Sosiaali ja terveyspalvelut. Irma Harjula esitteli ryhmän työn tuloksia.

Sosiaali ja terveyspalvelut. Irma Harjula esitteli ryhmän työn tuloksia. KUNTARAKENNESELVITYS Ohjausryhmä Pöytäkirja Ti 20.12.2011 Teuva Kauhajoki klo 09.30 11.30, Kauhajoen kaupungintalo Läsnä: Kunnanjohtaja Veli Nummela Esko Lehtimäki, Teuva poissa Paula Kaleva, Teuva poissa

Lisätiedot

Sosiaali ja Terveys Veli Nummela esitteli ryhmän työn tuloksia.

Sosiaali ja Terveys Veli Nummela esitteli ryhmän työn tuloksia. KUNTARAKENNESELVITYS Ohjausryhmä Pöytäkirja Ti 20.12.2011 Teuva Kurikka klo 13.00 16.00, Kurikan kaupungintalo Läsnä: Kunnanjohtaja Veli Nummela Esko Lehtimäki, Teuva Paula Kaleva, Teuva Teijo Toivonen,

Lisätiedot

LAVIA PORI erityinen kuntajakoselvitys 2014 YHDISTYMISSOPIMUS

LAVIA PORI erityinen kuntajakoselvitys 2014 YHDISTYMISSOPIMUS LAVIA PORI erityinen kuntajakoselvitys 2014 YHDISTYMISSOPIMUS Arto Saarinen kuntajakoselvittäjä 28.2.2014 Sisällysluettelo 1. Yhdistymissopimuksen lähtökohdat 3 1.1. Sopimuksen tarkoitus 3 1.2. Sopimuksen

Lisätiedot

Nevanperä Erkki, sivistystoimenjohtaja Salonen Markku, kunnaninsinööri Iso-Koivisto Jari, hallintojohtaja, pöytäkirjanpitäjä

Nevanperä Erkki, sivistystoimenjohtaja Salonen Markku, kunnaninsinööri Iso-Koivisto Jari, hallintojohtaja, pöytäkirjanpitäjä -1, KVALT 23.4.2012 15:30 Paikka Kulttuuritalo Orrela Aika maanantai 23.04.2012 klo 15.30 Saapuvilla olleet jäsenet Lehtimäki Esko, puheenjohtaja Anttila Paula Harju Leila Harjula Irma Heinola Arto Kaleva

Lisätiedot

Nilakan talouslukuja. Talousryhmä Ohjausryhmä päivitys

Nilakan talouslukuja. Talousryhmä Ohjausryhmä päivitys Nilakan talouslukuja Talousryhmä 25.9.214 Ohjausryhmä 2.1.214 28.9.214 päivitys Vuosikate /as tp 213 35 3 25 2 15 1 5 Vuosikate /as 171 37 238 83 222 414855 79,3% poistoista 14837 138,% poistoista 397886

Lisätiedot

Kesälahden kunnan ja Kiteen kaupungin yhdistymissopimus

Kesälahden kunnan ja Kiteen kaupungin yhdistymissopimus Kesälahden kunnan ja Kiteen kaupungin yhdistymissopimus Kesälahden kunnanvaltuusto 26.4.2012 17 Kiteen kaupunginvaltuusto 26.4.2012 25 1. Kuntien yhdistymissopimuksen lähtökohta Tämä asiakirja on kuntajakolain

Lisätiedot

Teuva Kauhajoki Kurikka TUNNUSLUKUJA V 2010

Teuva Kauhajoki Kurikka TUNNUSLUKUJA V 2010 Teuva Kauhajoki Kurikka TUNNUSLUKUJA V 21 Vs. 2.1.212 1 212 35 Verotulot /as v 21 3 25 Verotulot / /as 2 15 1 5 Teuva Kauhajoki Kurikka Kunnat 6 1 t.ka Kunnat 1 2 t. ka Verotulot /as v 21 252 2719 2369

Lisätiedot

KUTSU. Työvaliokunnan ja työryhmien workshop ti

KUTSU. Työvaliokunnan ja työryhmien workshop ti Yhdistymisselvitys 211 KUTSU Työvaliokunnan ja työryhmien workshop ti 29.11.211 Teuvan kunta, kulttuuritalo Orrela Klo 12. 16. Workshopissa sovitaan mitä tietoja kootaan päätöksenteon tueksi ja miten mahdollisessa

Lisätiedot

Kuntarakenneuudistuksen tavoitteet ja tilannekatsaus

Kuntarakenneuudistuksen tavoitteet ja tilannekatsaus Kuntarakenneuudistuksen tavoitteet ja tilannekatsaus Seutufoorumi 8.10.213 Aija Tuimala Johtaja FCG Konsultointi 8.10.2013 Page 1 8.10.2013 Page 2 Tavoitteena vahvat peruskunnat Paras -hankkeen alusta

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin sekä Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yhdistymissopimusluonnos. Alustava sopimusluonnos uuden kunnan perustamisesta Versio 1

Mikkelin kaupungin sekä Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yhdistymissopimusluonnos. Alustava sopimusluonnos uuden kunnan perustamisesta Versio 1 Mikkelin kaupungin sekä Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yhdistymissopimusluonnos Alustava sopimusluonnos uuden kunnan perustamisesta Versio 1 Kuntaliitoksen johtoryhmän 16.1.2012 käsittelyä varten Käsitelty

Lisätiedot

TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 17.2.2012

TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 17.2.2012 Sis. arvion Teuvan menestysmahdollisuuksista itsenäisenä kuntana TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 17.2.2012 Hannu Räsänen Sisällysluettelo: 1. Johdanto 3 2. Kuntien yhdistymisen lähtökohdat

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Palvelut ja kuntatalous

Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Palvelut ja kuntatalous Jyväskylän kaupunkiseudun erityinen kuntajakoselvitys Palvelut ja kuntatalous Jouko Luukkonen Selvitysryhmä 29.10.2013 Selvitysryhmä Aika Paikka Teema 4.9.2013 klo 11.30 Jyväskylän kaupungintalo 24.9.2013

Lisätiedot

KÖYLIÖN JA SÄKYLÄN KUNTIEN YHDISTYMISSOPIMUS

KÖYLIÖN JA SÄKYLÄN KUNTIEN YHDISTYMISSOPIMUS 1 Köyliön kunnanvaltuusto 20.4.2015 Säkylän kunnanvaltuusto 20.4.2015 (Lopullinen) KÖYLIÖN JA SÄKYLÄN KUNTIEN YHDISTYMISSOPIMUS 1. SOPIMUSTAUSTA Kuntarakennelain 2 :ssä todetaan kuntajaon kehittämisen

Lisätiedot

TEUVA - KURIKKA YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 18.02.2012. Hannu Räsänen

TEUVA - KURIKKA YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 18.02.2012. Hannu Räsänen TEUVA - KURIKKA YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 18.02.2012 Hannu Räsänen Sisällysluettelo: 1. Johdanto 3 2. Kuntien yhdistymisen lähtökohdat 3 2.1. Kuntarakenteiden uudistus 3 2.2. Kuntarakennemuutosta ohjaavat

Lisätiedot

TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 17.2.2012. Hannu Räsänen

TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 17.2.2012. Hannu Räsänen TEUVA - KAUHAJOKI YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 17.2.2012 Hannu Räsänen Sisällysluettelo: 1. Johdanto 3 2. Kuntien yhdistymisen lähtökohdat 3 2.1. Kuntarakenteiden uudistus 4 2.2. Kuntarakennemuutosta ohjaavat

Lisätiedot

Kuntajakoselvityksen tausta ja toteutus. Kuntajakoselvittäjä Ossi Repo

Kuntajakoselvityksen tausta ja toteutus. Kuntajakoselvittäjä Ossi Repo Kuntajakoselvityksen tausta ja toteutus Kuntajakoselvittäjä Ossi Repo Joensuun selvitysalueen yhteistarkastelu Ennustettu väestökehitys 2012-2030: +5,4% Koko väestö 110 Joensuun selvitysalue Koko maa Pohjois-Karjala

Lisätiedot

Nilakan kuntien talous tp 2013

Nilakan kuntien talous tp 2013 Huom! Tarkistamaton raakaversio, ei julkaisukelpoinen Nilakan kuntien talous tp 2013 Keitele Keiteleen taseessa on kertynyttä alijäämää vähän, ainoastaan 9 /asukas. Sen veroprosentti 19,5% on selvityskuntien

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin sekä Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yhdistymissopimusluonnos

Mikkelin kaupungin sekä Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yhdistymissopimusluonnos Mikkelin kaupungin sekä Ristiinan ja Suomenniemen kuntien yhdistymissopimusluonnos Alustava sopimusluonnos uuden kunnan perustamisesta Versio 4 Johtoryhmän 14.2.2012 käsittelyyn Käsittelyvaiheet Johtoryhmä

Lisätiedot

RÄÄKKYLÄN KUNNAN JA KITEEN KAUPUNGIN KUNTARAKENNELAIN 8 :n MUKAINEN YHDISTYMISSOPIMUS 16.3.2016

RÄÄKKYLÄN KUNNAN JA KITEEN KAUPUNGIN KUNTARAKENNELAIN 8 :n MUKAINEN YHDISTYMISSOPIMUS 16.3.2016 RÄÄKKYLÄN KUNNAN JA KITEEN KAUPUNGIN KUNTARAKENNELAIN 8 :n MUKAINEN YHDISTYMISSOPIMUS 16.3.2016 Sisällys 1 Sopimuksen tarkoitus... 3 1.1 Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo... 3 1.2 Yhdistymisen toteuttaminen

Lisätiedot

Selvitysprosessissa otettava huomioon

Selvitysprosessissa otettava huomioon Insert Firstname Lastname via >Insert >Header & Footer Kuntajakoselvityksen toteutus Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen Karhukuntaneuvosto 17.6.2013 17.6.2013 Page 1 Selvitysprosessissa otettava huomioon Avoin

Lisätiedot

Kuntalaki ja kunnan talous

Kuntalaki ja kunnan talous Kaupungin talous Kuntalaki ja kunnan talous Kuntalain 65 Valtuuston on hyväksyttävä kunnalle talousarvio ja taloussuunnitelma kolmeksi tai useammaksi vuodeksi Talousarviossa hyväksytään toiminnalliset

Lisätiedot

Valtuustojen yhteinen seminaari 11.1.2012. Yleisötilaisuudet 12.1.2012. Tervetuloa!

Valtuustojen yhteinen seminaari 11.1.2012. Yleisötilaisuudet 12.1.2012. Tervetuloa! Valtuustojen yhteinen seminaari 11.1.2012 Yleisötilaisuudet 12.1.2012 Tervetuloa! Yhdistymistä ohjaavat säännökset ja ohjeet Kuntajakolaki 2 Kuntajaon kehittämisen tavoitteet Kuntajaon kehittämisen tavoitteena

Lisätiedot

Kuntauudistus ajankohtaiskatsaus Tuusula

Kuntauudistus ajankohtaiskatsaus Tuusula Kuntauudistus ajankohtaiskatsaus Tuusula 16.12.2011 Kari Prättälä Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen

Lisätiedot

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit

Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit Talouden nykytila Kriteerit Valtionvarainministeriön lakiin perustuvat kriisikuntakriteerit 1. Negatiivinen vuosikate Rovaniemi 2012 2016 186 /asukas Ei täyty? 2. tuloveroprosentti yli 0,5 prosenttiyksikköä

Lisätiedot

YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS. Punaisella asioita, jotka eivät lain mukaan välttämättä tarvitse olla sopimuksessa Sinisellä asioita joista sovittava

YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS. Punaisella asioita, jotka eivät lain mukaan välttämättä tarvitse olla sopimuksessa Sinisellä asioita joista sovittava YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS ASKOLA, LAPINJÄRVI, LOVIISA, MYRSKYLÄ, PORVOO JA SIPOO Punaisella asioita, jotka eivät lain mukaan välttämättä tarvitse olla sopimuksessa Sinisellä asioita joista sovittava 1.

Lisätiedot

TEUVA - KURIKKA YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 18.02.2012

TEUVA - KURIKKA YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 18.02.2012 Sis. arvion Teuvan menestysmahdollisuuksista itsenäisenä kuntana TEUVA - KURIKKA YHDISTYMISSELVITYSRAPORTTI 18.02.2012 Hannu Räsänen Sisällysluettelo: 1. Johdanto 3 2. Kuntien yhdistymisen lähtökohdat

Lisätiedot

Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri

Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kuntauudistus Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Keski-Suomen maakuntavaltuusto Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote

Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös. Mediatiedote Forssan kaupungin vuoden 2018 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2019 Vuoden 2018 tilinpäätös Plussat: Hyvät palvelut säilyivät Talousarviossa pysyttiin, hyvää työtä toimialoilla Menojen kasvu alle

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA TEUVAN KUNNAN JA KAUHAJO- EN/KURIKAN KAUPUNKIEN YHDISTYMISSELVITYKSESTÄ

TYÖSUUNNITELMA TEUVAN KUNNAN JA KAUHAJO- EN/KURIKAN KAUPUNKIEN YHDISTYMISSELVITYKSESTÄ 1 TYÖSUUNNITELMA TEUVAN KUNNAN JA KAUHAJO- EN/KURIKAN KAUPUNKIEN YHDISTYMISSELVITYKSESTÄ 1. Tavoitteet Selvityksen tavoitteena on: 1. Luoda kuva siitä, millainen olisi 1.1. Teuvan kunnan ja Kauhajoen kaupungin

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014 Kuntien taloustietoja 214 (2) Lähde:Kuntaliitto 215, Kuntien tunnuslukutiedosto 23-214 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 23-214 11 Asukasluku indeksoituna (23=1) 15 1 95 9 85 8 75 Kemi 21-5 as. kunnat

Lisätiedot

JÄMIJÄRVEN KUNTA, KANKAANPÄÄN KAUPUNKI JA PARKANON KAUPUNKI YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS NEUVOTTELUJEN POHJAKSI

JÄMIJÄRVEN KUNTA, KANKAANPÄÄN KAUPUNKI JA PARKANON KAUPUNKI YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS NEUVOTTELUJEN POHJAKSI JÄMIJÄRVEN KUNTA, KANKAANPÄÄN KAUPUNKI JA PARKANON KAUPUNKI YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS NEUVOTTELUJEN POHJAKSI 10.06.11. YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOS 24.05.2011 2 SISÄLLYS 1. YHDISTYMISSOPIMUKSEN LÄHTÖKOHDAT...

Lisätiedot

Espoon talouden haasteet Valtuuston strategiaseminaari

Espoon talouden haasteet Valtuuston strategiaseminaari Espoon talouden haasteet Valtuuston strategiaseminaari 31.1.- 1.2.2013 Rahoitusjohtaja Reijo Tuori Espoon kaupunki ja konserni Kaupunki Konserniyhteisöt Yhteensä Tase 2011 (mrd. euroa) Toimintakulut 2011

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN KUNNAT. Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOSRUNKO

ETELÄ-KARJALAN KUNNAT. Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOSRUNKO ETELÄ-KARJALAN KUNTARAKENNESELVITYS ETELÄ-KARJALAN KUNNAT Imatra, Lappeenranta, Lemi, Luumäki, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Savitaipale ja Taipalsaari 18.6.2014 YHDISTYMISSOPIMUSLUONNOSRUNKO Keltaiset

Lisätiedot

Veroprosentin korottamispaine porin selvityksestä, Eurajoella ei vahvan taseen takia korottamispainetta:

Veroprosentin korottamispaine porin selvityksestä, Eurajoella ei vahvan taseen takia korottamispainetta: Veroprosentin korottamispaine porin selvityksestä, Eurajoella ei vahvan taseen takia korottamispainetta: Kuntakohtainen paine veroprosentin korottamiseksi 2012 2017e 2021e 2025e Harjavalta 23,6 23,4 25,0

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus

Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Jyväskylän kaupunkiseudun erityisen kuntajakoselvityksen toteutus Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen Jyväskylän seutujen kuntien tilaisuus 12.8.2014 Valtiovarainministeriön määräys Valtiovarainministeriö

Lisätiedot

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä

Kuntauudistus ja Kittilä. Kuntalaisinfo Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kuntauudistus ja Kittilä Kuntalaisinfo 22.10.2013 Kunnanjohtaja Anna Mäkelä Kaikki mitä olet halunnut kysyä! Mikä on kuntauudistus ja mihin sitä tarvitaan? Miksi Kittilän kunta on mukana kuntauudistuksessa?

Lisätiedot

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011

Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja. Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Viekö vai tuoko kuntareformi työpaikkoja Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Kauppakamarifoorumi 17.11.2011 Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina 1970-2040 indeksi 80 indeksi 80 70

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille

Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille Kunnanhallitus 140 19.09.2016 Kunnanhallitus 169 31.10.2016 Kunnanhallitus 211 28.11.2016 Sonkajärven kunnan talousarvio vuodelle 2017 sekä taloussuunnitelma vuosille 2018-2019 240/02.02.00/2016 Kunnanhallitus

Lisätiedot

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös

Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talouden seuranta, analysointi ja tilinpäätös Talous ja strategiaryhmä 7.1.2009 I 1 Talouden seuranta ja raportointi 7.1.2009 I 2 Tuloslaskelma Kunnassa tuloslaskelman tehtävä on osoittaa, riittääkö tuottoina

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA Käyttötalous: TOIMINTAMENOJEN (59,7 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2013 Muut (17 %) SOTE (54 %) Henkilöstömenot (29 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon SOTE

Lisätiedot

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012

Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Kuntajohtajapäivät Kuopio 31.8.2012 Tuula Haatainen Varatoimitusjohtaja Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus Palvelurakennetyöryhmän väliraportti Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja

Lisätiedot

Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit

Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit Kuntatalouden tunnusluvut Kouvola ja vertailukaupungit 19.5.2016 Heikki Miettinen Rakenne A. A. Nykyiset kriisikuntamenettelyn tunnusluvut B. Uuden Kuntalain mukaiset tunnusluvut B. - arviointimenettelyt

Lisätiedot

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen?

Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Kuntauudistus ja talouden paineet Onko hyvinvointikunta vielä ensi kuntavaalikaudella naisen paras ystävä ja miehen? Henna Virkkunen hallinto- ja kuntaministeri Turku 27.10.2011 Hallitus toteuttaa koko

Lisätiedot

Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kokous Merikarvia Siikainen PORIN SEUDUN YHDISTYMISSELVITYS Työvaliokunnan kokous 15.9.2014 Luvia Pori Nakkila Pomarkku Ulvila Harjavalta Lavia Kokemäki Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen FCG Konsultointi MML, 2012

Lisätiedot

Kajaanin kaupungin talouden kehitys ja raamit Kaupunginvaltuusto

Kajaanin kaupungin talouden kehitys ja raamit Kaupunginvaltuusto Kajaanin kaupungin talouden kehitys ja raamit 2020-2022 Kaupunginvaltuusto 21.5.2019 2 3 4 5 6 ? 8 10 11 Kajaani 1 000 S Yhteenveto TILIVUOSI 2017 2018 2019** 2020** 2021** 2022** Verolaji Kunnallisvero

Lisätiedot

Laukaan ja Konneveden kuntien YHDISTYMISSOPIMUS

Laukaan ja Konneveden kuntien YHDISTYMISSOPIMUS Laukaan ja Konneveden kuntien YHDISTYMISSOPIMUS SISÄLLYSLUETTELO 1. Sopimuksen tarkoitus ja sitovuus... 3 2. Yhdistymisen toteuttamistapa ja ajankohta... 3 3. Kunnan nimi ja vaakuna... 3 4. Kuntien yhdistymisen

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille

Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille Kaupunginhallitus 241 20.06.2016 Vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2019 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2247/02.02.00/2016 KHALL 20.06.2016 241 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Tämä sopimus on kuntajakolain (1698/2009) 8 :n mukainen kuntien yhdistymissopimus, jonka osapuolina ovat Haminan kaupunki ja Virolahden kunta.

Tämä sopimus on kuntajakolain (1698/2009) 8 :n mukainen kuntien yhdistymissopimus, jonka osapuolina ovat Haminan kaupunki ja Virolahden kunta. Johtoryhmä 26.9.2011 Haminan kaupungin ja Virolahden kunnan YHDISTYMISSOPIMUS 1. Sopimuksen tarkoitus ja sitovuus Tämä sopimus on kuntajakolain (1698/2009) 8 :n mukainen kuntien yhdistymissopimus, jonka

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut Kaupunginhallitus 16.5.2016 Liite 1 185 Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut 16.5. 2016 Mikkelin poliittis-hallinnollinen rakenneluonnos Konsernijaosto (5) Elinvoimajaosto (ryhmien & KH pj:t) Valtuusto

Lisätiedot

Kuntajaon muuttaminen oikeudellisesti ja prosessina

Kuntajaon muuttaminen oikeudellisesti ja prosessina Kuntajaon muuttaminen oikeudellisesti ja prosessina Matti Muukkonen HTL, YTM, kunnanjohtaja 14.12.2012 Kuntajaon oikeudellinen perusta Suomen perustuslaki (731/1999) 121.1 : Suomi jakautuu kuntiin, joiden

Lisätiedot

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ

ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ 1.1.2005 - ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ P E R U S S O P I M U S 1. Luku SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ 1 Nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä

Lisätiedot

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016

Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 Kaupunginhallitus 233 08.05.2017 Kaupunginhallituksen arvio tavoitteiden ja strategian toteutumisesta 2016 2763/00.01.02/2017 KHALL 08.05.2017 233 Yleistä Vuonna 2016 Uudenkaupungin yrityssektorin positiivinen

Lisätiedot

Kuntien yhdistyminen. Savonlinna- Kerimäki-Punkaharju

Kuntien yhdistyminen. Savonlinna- Kerimäki-Punkaharju Kuntien yhdistyminen Savonlinna- Kerimäki-Punkaharju Savonlinnan seudun kuntavisio Savonlinnan seudun kuntarakennevisio tulevaisuudessa on muodostaa vahva Saimaan saaristokaupunki, joka kokoaa saaristomaisen

Lisätiedot

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen

Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Talousarvio 2015 ja taloussuunnitelma 2016-18 Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen Henkilöä Rovaniemen väkiluvun kehitys 2005-2018 65000 60000 55000 50000 45000 40000 35000 30000 25000 20000 15000 10000

Lisätiedot

Valtuustoseminaari 11 10. 2011.

Valtuustoseminaari 11 10. 2011. Valtuustoseminaari 11.10.201110 Vuoden 2012 talousarvion lähtökohdat Talouden näkymät heikentyneet kesän jälkeen ja epävarmuus lisääntynyt. Valtion budjetti tehty tietyin t i kasvuodotuksin, k mutta silti

Lisätiedot

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä 11.4.2017 klo 18.00 Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Kuntastrategia on kunnan toiminnan punainen lanka, tie kohti haluttua tulevaisuutta Uuden kuntalain

Lisätiedot

Sisältö LOVIISA - LAPINJÄRVI YHDISTYMISSOPIMUSEHDOTUS,

Sisältö LOVIISA - LAPINJÄRVI YHDISTYMISSOPIMUSEHDOTUS, 1 LOVIISA - LAPINJÄRVI YHDISTYMISSOPIMUSEHDOTUS, 5.12.2014 Sisältö 1. KUNTAJAON MUUTTAMISEN TOTEUTTAMISTAPA JA AJANKOHTA... 2 1.1. Sopimuksen tarkoitus... 2 1.2. Sopimuksen sitovuus ja voimaantulo... 2

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2016 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,3 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2016 Muut (17 %) SOTE (57 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 2 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni 17,2 miljoonaa euroa. Talousarviota

Lisätiedot

Maaningan kunnan ja Kuopion kaupungin yhdistymissopimus

Maaningan kunnan ja Kuopion kaupungin yhdistymissopimus Maaningan kunnan ja Kuopion kaupungin yhdistymissopimus 1 Sopimuksen tarkoitus Tämä sopimus on kuntajakolain (1698/2009) 8 :n tarkoittama yhdistymissopimus Maaningan kunnan ja Kuopion kaupungin yhdistymisestä.

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

UusiKunta Päijät-Hämeen kuntajakoselvitys

UusiKunta Päijät-Hämeen kuntajakoselvitys UusiKunta Päijät-Hämeen kuntajakoselvitys Selvittäjät Valtiovarainministeriö asetti 20.11.2009 Päijät- Hämeeseen kuntajakoselvityksen kymmenen kunnan alueelle. Huhtikuussa 2010 Kuhmoinen irtautui selvityksestä

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS

PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI TALOUSKATSAUS 3.4.217 2 SISÄLLYSLUETTELO PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN TALOUSKATSAUS.. Väestö. 3 Työllisyys.. 3 TULOSLASKELMA.. 4 Toimintatuotot. 4 Toimintakulut.. 4 Valtionosuudet.. 4 Vuosikatetavoite

Lisätiedot

Talous- ja henkilöstötyöryhmä 13.5.2014

Talous- ja henkilöstötyöryhmä 13.5.2014 Talous- ja henkilöstötyöryhmä 13.5.2014 Talousvastaavien työ, tilannekatsaus Yhdistymisavustuksen käyttö Työryhmätyöskentely: hyödyt ja haitat + yhdistymisavustus + muut linjaukset Talousvastaavien työ

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET

ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET ERITYINEN KUNTAJAKOSELVITYS JOENSUU, KONTIOLAHTI, LIPERI, OUTOKUMPU JA POLVIJÄRVI JOENSUUN KOKEMUKSET Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen 23.1.2014 Erityisen kuntajakoselvitysalueen kunnat Joensuu www.joensuu.fi

Lisätiedot

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV 16.8.2007/RLÖ/hul.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan lain 10 :n mukaisen selvityksen ja toimeenpanosuunnitelman keskeisten tietojen toimittaminen valtioneuvostolle

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2016

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2016 ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2016 Kunnan tilikauden tuloksen muodostuminen Vuoden 2016 talousarvion kehyksenä ollut 2015 talousarvio ja oletukset heikosta talouskehityksestä. Tilikauden aikana näkymä taloudesta

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

TALOUSTILANNE Eeva Suomalainen Talousjohtaja

TALOUSTILANNE Eeva Suomalainen Talousjohtaja TALOUSTILANNE 2017-2018 Eeva Suomalainen Talousjohtaja Kajaani on Kainuun maakuntakeskus, jonka aseman arvioidaan vahvistuvan maakuntauudistuksen myötä. Kainuun ja Kajaanin haasteena tulevaisuudessa on

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

Suunnittelukehysten perusteet

Suunnittelukehysten perusteet Kaupunginhallitus 344 19.06.2017 Vuoden 2018 talousarvion ja vuosien 2018-2020 taloussuunnitelman suunnittelukehykset ja ohjeet liikelaitoksille 2875/02.02.00/2017 KHALL 19.06.2017 344 Talouden tasapaino

Lisätiedot

Kuntarakenneselvityksistä

Kuntarakenneselvityksistä Kuntarakenneselvityksistä Aija Tuimala, Johtaja, FCG Konsultointi 4.12.2013 Page 1 NEUVOTTELUT HALUKKAIDEN KANSSA VARSINAISESTA SOPIMUKSESTA 4.12.2013 Page 2 Usein selvityksissä tarkasteltuja näkökulmia

Lisätiedot

Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015

Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015 Pyhäjoen kunta Talousarvion muutokset 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015 PYHÄJOEN KUNTA (sitovuus) TALOUSARVION MUUTOKSET VUODELLE 2015 TULOSLASKELMA MUUTOKSET LOPULLINEN (Ulkoinen/Sisäinen)

Lisätiedot

Orimattilan maakuntauudistuksen jälkeen. Kuntaliiton maakuntakierros

Orimattilan maakuntauudistuksen jälkeen. Kuntaliiton maakuntakierros Orimattilan maakuntauudistuksen jälkeen Kuntaliiton maakuntakierros 3.5.2018 Kasvut menneessä Trendikasvu Muutos% Muutos Osuus Orimattila 2007 2011 2016 2007-16 euroa muut:sta Kaikki 64 769 74 681 88 005

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

Elämänkaari-malli ja ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa. 2.4.2008 /suunnittelupäällikkö Päivi Heinonen

Elämänkaari-malli ja ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa. 2.4.2008 /suunnittelupäällikkö Päivi Heinonen Elämänkaari-malli ja ikäihmisten palvelut Hämeenlinnassa 2.4.2008 /suunnittelupäällikkö Päivi Heinonen Uusi Hämeenlinna palvelujen uudistamisen tavoitteita (HML KH 12/2005) 1) Palveluiden tuottavuuden

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 1 KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUS 2017 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (59,1 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2017 Muut (17 %) Henkilöstömenot (26 %) SOTE (57 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

Tilinpäätös Kaupunginhallitus

Tilinpäätös Kaupunginhallitus Tilinpäätös 2015 Kaupunginhallitus 29.3.2016 Tuloslaskelma, toimintakate ULKOINEN *) Oikaistu TA/KS TP 2015 TOT/TA Tot % 1 000 TP 2014 2015 Ero 2015 Toimintatuotot: Myyntituotot 8 273 8 141 8 550 409 105

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2016 25.10.2016/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa, vertailutietona

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 Kaupunginvaltuusto 17.6.2019 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni

Lisätiedot

Kunta joka naisen paras ystävä. Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen Naisjärjestöjen Keskusliiton seminaari,

Kunta joka naisen paras ystävä. Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen Naisjärjestöjen Keskusliiton seminaari, Kunta joka naisen paras ystävä Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen Naisjärjestöjen Keskusliiton seminaari, 21.4.212 indeksi 8 Muutosten aikailematon toteuttaminen indeksi 8 7 7 lasta ja vanhusta

Lisätiedot

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus

Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus Talousarvioraami 2020 Kunnanhallitus 3.6.2019 Enontekiön kunnan painelaskelmat (päivitetty 5/2019) Enontekiö Trendi: 2013-2018 TP 2016 TP 2017 TP2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 Asukasluku

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 26.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

Porin seudun kuntarakenneselvitys

Porin seudun kuntarakenneselvitys Porin seudun kuntarakenneselvitys Poliittisen ohjausryhmän kokous 25.9.2013 Kehitysjohtaja Jarmo Asikainen FCG Konsultointi Oy 26.9.2013 Page 1 Merikarvia Siikainen Pomarkku Pori Lavia Ulvila Luvia Nakkila

Lisätiedot

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN Muut: (16 %) SOTE: (56 %) Henkilöstömenot: (28 %)

KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN Muut: (16 %) SOTE: (56 %) Henkilöstömenot: (28 %) KIURUVEDEN KAUPUNGIN TALOUDESTA 2014 Käyttötalous: TOIMINTAKULUJEN (60,0 milj. euroa) JAKAUTUMINEN 2014 Muut (16 %) SOTE (56 %) Henkilöstömenot (28 %) SOTE: Henkilöstömenot: Muut: Maksuosuudet Ylä-Savon

Lisätiedot

PORIN KUNTAJAKOSELVITYS

PORIN KUNTAJAKOSELVITYS Pomarkku Pori Ulvila Luvia Nakkila Kokemäki PORIN KUNTAJAKOSELVITYS Kuntauudistukseen liittyvä kuntalaistilaisuus Luvia 5.3.2015 Porin selvitysalueen kuntajakoselvityksen vaiheet vuosina 2013-2015 KUNTARAKENNELAKI

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja

MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA. Laura Leppänen muutosjohtaja MAAKUNTAUUDISTUKSEN TILANNE VARSINAIS-SUOMESSA Laura Leppänen muutosjohtaja 17.1.2017 MITÄ MAAKUNTIIN SIIRTYMINEN TARKOITTAA? Suomeen perustetaan 18 maakuntaa 1.7.2017. Palveluiden järjestämisvastuu siirtyy

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNKI Tilinpäätös 2010

SASTAMALAN KAUPUNKI Tilinpäätös 2010 SASTAMALAN KAUPUNKI Tilinpäätös 2010 Lehdistöinfo 1.4.2011 Elina Alajoki VUOSI 2010 Uuden organisaation ja toimintamallin vakiintuminen Käytäntöjen yhtenäistäminen Toimintaprosessien määrittely Palveluverkkomuutosten

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja Lähde: Kuntaliitto 2017, Kuntien tunnuslukutiedosto Kuntien palvelutuotannon kustannuksia

Kuntien taloustietoja Lähde: Kuntaliitto 2017, Kuntien tunnuslukutiedosto Kuntien palvelutuotannon kustannuksia Kuntien taloustietoja 2016 Lähde: Kuntaliitto 2017, Kuntien tunnuslukutiedosto 2005-2016 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2005-2016 2 Kuntien tuloslaskelma vuonna 2016, /asukas Kemi 20001-50000 as.

Lisätiedot

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto

Konneveden kunta Kokouspäivämäärä Sivu Valtuusto Valtuusto 4.3.2013 39 1. LAUSUNTO KUNTARAKENNELAKILUONNOKSESTA Kh. 20.2.2013 51 Esityslistan liitteet 1-4 Pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen hallitusohjelmaan mukaan hallitus toteuttaa koko maan laajuisen

Lisätiedot