Eviran sähköinen lähete, Web-lomake käyttöohjeet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eviran sähköinen lähete, Web-lomake käyttöohjeet"

Transkriptio

1 Eviran sähköinen lähete, Web-lomake käyttöohjeet 1. REKISTERÖITYMINEN EVIRAN SÄHKÖISEN LÄHETTEEN KÄYTTÄJÄKSI KIRJAUTUMINEN SÄHKÖISEN LÄHETTEEN WEB-SIVULLE SÄHKÖISEN LÄHETTEEN WEB-SIVUN RAKENNE NÄYTERYHMÄN KIRJAAMINEN NORMAALITEURASTUS NÄYTERYHMÄN KIRJAAMINEN SAIRASTEURASTUS LÄHETTEIDEN TIETOJEN MUUTTAMINEN KÄSITELTYJEN NÄYTERYHMIEN VASTAUKSIEN LUKEMINEN... 9

2 1. Rekisteröityminen Eviran sähköisen lähetteen käyttäjäksi Sähköisen BSE-lähetteen käyttö vaatii käyttäjän rekisteröitymistä Eviran sähköisen lähetteen käyttäjäksi. Rekisteröityä voivat viranomaiset, joiden tehtäviin BSE-näytteiden ottaminen kuuluu. Rekisteröityminen tapahtuu täyttämällä tämän ohjeen liitteenä oleva käyttöoikeuksien tilauslomake ja lähettämällä se Eviran osoitteella: Evira Eläintautivirologian tutkimusyksikkö / TSE- jaosto Mustialankatu Helsinki Kun rekisteröinti sähköisen BSE-lomakkeen käyttäjäksi on hyväksytty, käyttäjälle lähetetään kirjautumista varten käyttäjätunnus, salasana ja avainlukulista. 2. Kirjautuminen sähköisen lähetteen Web-sivulle Kirjautuminen sähköiseen lähetteeseen aloitetaan siirtymällä Web-sivulle: https://palvelut.evira.fi/esi Aluksi kirjaudutaan sisään Eviran verkkopalveluihin antamalla rekisteröinnin yhteydessä saatu käyttäjätunnus ja salasana. Seuraavaksi annetaan palvelun pyytämä vaihtuva avainluku. Ensimmäisen sisäänkirjautumisen yhteydessä käyttäjän on vaihdettava salasana. Sisäänkirjautumisen jälkeen näyttöön tulee sähköinen BSE-lähete, jonka avulla voidaan: laatia uusi BSE-näyteryhmän lähete muuttaa avoimien lähetteiden tietoja tarkistaa käsittelyssä olevien lähetteiden tietoja lukea käsitellyille näyteryhmille saapuneet tutkimustodistukset.

3 3. Sähköisen lähetteen Web-sivun rakenne Avattaessa sähköisen BSE-näytteen Web-sivu näyttää seuraavalta: Sivun ylälaidan kahdella ensimmäisellä rivillä olevat kentät (Lähetyspvm, Asiakas, Toimituspaikka, Diaari, EU-tunnus ja Näytenumero) ovat sitä varten, että kirjautuneen käyttäjän lähettämiä lähetteitä voidaan haluttaessa hakea näyttöön annettujen hakuehtojen mukaisesti. Tämä tapahtuu kirjoittamalla hakuehdot vastaaviin kenttiin ja painamalla Hae-painiketta. Jos halutaan hakea kaikkien niiden asiakkaiden kaikki tiedot, joiden tarkasteluun kyseisellä käyttäjällä on oikeudet, jätetään kaikki hakuehdot tyhjiksi ja painetaan Hae-painiketta. Näytön vasemmassa laidassa on alue, johon tulevat linkkeinä näkyviin sisäänkirjautuneen asiakkaan kaikki hakuehtojen mukaiset lähetteet luokiteltuna kolmeen ryhmään: Avoimet, Käsittelyssä ja Valmiit tutkimustodistukset. Avoimet-ryhmässä olevat näyteryhmät (lähetteet) ovat kirjautuneet Eviran järjestelmään, mutta niitä ei vielä ole otettu Evirassa käsittelyyn. Näiden lähetteiden tietoja voi vielä muokata. Näyteryhmiin voi kuitenkin lisätä uusia näytteitä vain saman päivänä kuin näyteryhmä on kirjattu. Tämän jälkeen on mahdollista vain muokata tietoja ja poistaa näytteitä. Käsittelyssä-ryhmässä olevat lähetteet ovat Evirassa käsittelyssä, eikä niiden tietoja voi enää muokata. Valmiit tutkimustodistukset -ryhmässä näkyvät lähetettyjä ja tutkittuja näyteryhmiä vastaavat tutkimustodistukset. Kutakin lähetettyä näyteryhmää vastaa yksi tai useampi tutkimustodistus. Todistukset ovat pdf-muotoisia tiedostoja, jotka näkyvät linkkeinä päivämääräotsikon alla. Todistukset ovat näkyvissä rajallisen ajan vastaamisen jälkeen (1-2 kuukautta). Mikäli näyteryhmän näytteitä menee uusinta- tai jatkotutkimuksiin, tulee kyseiselle lähetteelle useita vastauksia.

4 4. Näyteryhmän kirjaaminen normaaliteurastus Näyteryhmän kirjaaminen aloitetaan napsauttamalla Lisää uusi normaaliteurastusryhmä -painiketta, joka sijaitsee ruudun vasemmassa laidassa olevassa kehyksessä. Tämän jälkeen näyttöön tulee Normaaliteurastus-kehys, jossa on alalaidassa kentät EU-tunnuksen ja Näytenumeron syöttämiselle ja oikeassa ylälaidassa Asiakas-, Toimituspaikka- ja Eläinlaji-kenttä. Ainoa kehyksessä näkyvä painike on tässä vaiheessa Tallenna muutokset. Näyteryhmän syöttäminen aloitetaan valitsemalla oikealla näkyviin sarakkeisiin näyteryhmän perustiedot, eli näytteen lähettävä asiakas (sisäänkirjautunut asiakas näkyy oletuksena Asiakaskentässä), toimituspaikka, johon näyteryhmä lähetetään (Helsinki, Kuopio, Seinäjoki), sekä Eläinlaji (oletus on nauta). Normaaliteurastusryhmän kunkin eläimen osalta kirjataan aina joko eläimen EU-tunnus ja tarvittaessa yksilöllinen näytepurkkiin merkitty näytenumero. Kentät voi täyttää myös kopioimalla (Ctrl+C) ja liittämällä (Ctrl+V) mikäli käytössä on esimerkiksi teurastamon tietojärjestelmän luoma sähköinen luettelo (tai esim. Word-tiedosto) näyteryhmän näytteistä ja niiden EU-tunnuksista. Kun haluttu numero on syötetty kenttään, siirrytään seuraavaan kenttään joko painamalla sarkainta (tabulaattori) tai hiirellä napsauttamalla. Samalla järjestelmä lisää uuden tyhjän rivin seuraavan näytteen tietoja varten. Näytenumero ei ole pakollinen ja sen on olemassa niitä toimijoita varten, joilla näytteenottoprosessi ei salli näytepurkkien merkitsemistä EU-tunnuksilla näytteenoton yhteydessä. Purkit voidaan siis merkitä millä tahansa numeroilla tai merkeillä.

5 Huom! Eläimen EU-tunnus on joka tapauksessa oltava kirjattuna lähetteelllä kaikkien näytteiden osalta viimeistään siihen mennessä, kun lähete otetaan Evirassa käsittelyyn. Tämän jälkeen tunnuksettoman eläimen identiteetti joudutaan selvittämään erikseen. Kun KAIKKI näyteryhmän syntymätunnukset ja mahdolliset näytenumerot on syötetty, napsautetaan Tallenna muutokset -painiketta. Järjestelmä tekee tässä vaiheessa tarkastuksen nautarekisteriin ja ilmoittaa tarkastuksen tulokset kunkin tallennetun rivin perään. Mikäli jokin näyte on virheellisesti kirjattu, sitä voi muokata tai sen voi poistaa napsauttamalla ensin luettelosta kyseisen näytteen linkkiä, jolloin näytteen tiedot tulevat näkyviin. Näytteen tietoja voi sen jälkeen muuttaa ja tallentaa napsauttamalla Tallenna muutokset -painiketta. Muokatun näytteen tiedot voi tallentaa myös uutena näytteenä napsauttamalla Tallenna uutena näytteenä -painiketta. Tämä on erityisen käytännöllistä, jos käytetään peräkkäisiä näytenumeroita, jolloin edellisen näytteen tietoja voi käyttää seuraavan näytteen tietojen pohjana.

6 Yksittäisen näytteen voi poistaa luettelosta valitsemalla sen luettelosta ja napsauttamalla Poistapainiketta. Myös koko näyteryhmän voi poistaa poistamalla kaikki näyteryhmän näytteet luettelosta. Kun viimeinen näyte poistetaan, poistuu koko näyteryhmä. Näyteryhmän mukaan liitettävän lähetteen paperikopion voi tulostaa napsauttamalla Tulosta lähete -painiketta. Lähetteen tulostettava versio avautuu uudelle sivulle, josta sen voi tulostaa valitsemalla selaimen Tiedosto-valikon vaihtoehdon Tulosta.

7 5. Näyteryhmän kirjaaminen sairasteurastus Näyteryhmän kirjaaminen aloitetaan napsauttamalla Uusi sairasteurastusryhmä -painiketta, joka sijaitsee ruudun vasemmassa laidassa olevassa kehyksessä. Tämän jälkeen näyttöön tulee Sairasteurastus-kehys, jossa on aluksi näkyvissä vain Asiakas- ja Toimituspaikka-kenttä, sekä Tallenna muutokset -painike. Näyteryhmän syöttäminen aloitetaan valitsemalla näyteryhmän perustiedot, eli näytteen lähettävä asiakas (sisäänkirjautunut asiakas näkyy oletuksena Asiakas-kentässä) sekä toimituspaikka, johon näyteryhmä lähetetään (Helsinki, Kuopio, Seinäjoki). Tämän jälkeen perustiedot tallennetaan napsauttamalla Tallenna muutokset -painiketta, jolloin kehykseen ilmestyvät yksittäisten näytteiden tietojen syöttöön tarkoitetut kentät ja painikkeet.

8 Sairasteurastusryhmän kunkin eläimen osalta kirjataan aina joko eläimen EU-tunnus tai yksilöllinen näytepurkkiin merkitty näytenumero tai molemmat. Kentät voi täyttää myös kopioimalla (Ctrl+C) ja liittämällä (Ctrl+V) mikäli käytössä on esimerkiksi teurastamon tietojärjestelmän luoma sähköinen luettelo (tai esim. Word-taulukko) näyteryhmän näytteistä ja niiden EU-tunnuksista. Näytenumero ei ole pakollinen ja sen on tarkoitus palvella niitä toimijoita, joilla näytteenottoprosessi ei salli näytepurkkien merkitsemistä EU-tunnuksilla näytteenoton yhteydessä. Purkit voidaan siis merkitä millä tahansa numeroilla tai merkeillä. Huom! Eläimen EU-tunnus on joka tapauksessa oltava kirjattuna lähetteelllä kaikkien näytteiden osalta viimeistään siihen mennessä, kun lähete otetaan Evirassa käsittelyyn. Tämän jälkeen tunnuksettoman eläimen identiteetti joudutaan selvittämään erikseen. Sairasteurastuksen muita pakollisia kenttiä ovat Kuolintapa ja Epäily. Näihin on siis valittava arvo kaikkien näytteiden osalta. Kaikki muut kentät ovat lomakkeen käytön kannalta valinnaisia. Niiden täytössä noudatetaan MMM:n antamia ohjeita sairasteurastettavien nautojen BSE-näytteen otosta. Syöttökenttien alla oleva tekstikenttä on varattu järjestelmän sanomia ja virhesanomia varten. Yksittäisen näytteen tiedot tallennetaan napsauttamalla Tallenna muutokset -painiketta. Näyteryhmälle tallennetut näytteet näkyvät tallennusjärjestyksessä kehyksen vasemmassa yläkulmassa olevassa luettelossa. Mikäli jokin näyte on virheellisesti kirjattu, sitä voi muokata tai sen voi poistaa napsauttamalla ensin luettelosta kyseisen näytteen linkkiä, jolloin näytteen tiedot tulevat näkyviin. Näytteen tietoja voi sen jälkeen muuttaa ja tallentaa napsauttamalla Tallenna muutokset -painiketta. Muokatun näytteen tiedot voi tallentaa myös uutena näytteenä napsauttamalla Tallenna uutena näytteenä -painiketta. Tämä on erityisen käytännöllistä, jos käytetään peräkkäisiä näytenumeroita, jolloin edellisen näytteen tietoja voi käyttää seuraavan näytteen tietojen pohjana. Kun näyteryhmän viimeisen näytteen tiedot on tallennettu, on näyteryhmä valmis. Mitään erillistä lopputallennusta tai lähettämistä ei tarvita. Yksittäisen näytteen voi poistaa luettelosta valitsemalla sen luettelosta ja napsauttamalla Poistapainiketta. Myös koko näyteryhmän voi poistaa napsauttamalla näyteryhmän perustietojen (Asiakas ja Toimituspaikka) alla olevaa Poista-painiketta. Tätä ennen on kuitenkin poistettava kaikki näyteryhmän näytteet luettelosta. 6. Lähetteiden tietojen muuttaminen Lähetteen tietoja voi muutaa siihen asti kuin se on otettu Evirassa käsittelyyn. Tämän jälkeen lähete siirtyy Käsittelyssä-otsikon alle, eivätkä muutokset Web-sivun kautta ole mahdollisia. Tarpeelliset muutokset pitää tässä vaiheessa tehdä soittamalla Eviran TSE- jaoston toimistoon, puhelin Avoinna olevia lähetteitä voi muuttaa valitsemalla lähetteen Avoimet-luettelosta, minkä jälkeen lähetettä vastaavan näyteryhän tiedot tulevat Normaaliteurastus- tai Sairasteurastus-kehykseen, lähetteen lajin mukaisesti. Näyteryhmän perustiedot voi muuttaa vaihtamalla Asiakas- tai Toimituspaikka-kentän arvon ja napsauttamalla perustitetojen alla olevaa Tallenna muutokset -

9 painiketta. Yksittäisen näytteen tietoja voi muokata valitsemalla näytteen EU-tunnus/näytenumero luettelosta, tekemällä halutut muutokset ja napsauttamalla kehyksen alalaidassa olevaa Tallenna muutokset painiketta. 7. Käsiteltyjen näyteryhmien vastauksien lukeminen Kun näyteryhmä on käsitelty ja vastattu Evirassa, vastauksen valmistumisesta lähtee sähköposti näytteen lähettäjälle. Vastaus näkyy tämän jälkeen Web-sivun Vastatut-otsikon alla. Vastaukset saadaan näkyviin napsauttamalla lähetteen numeroa, jolloin näyttöön tulee luettelo kyseiselle lähetteelle valmistuneista vastauksista. Vastaukset ovat pdf-muotoisia tiedostoja, joiden lukemista varten tietokoneeseen on oltava asennettuna Acrobat Reader -ohjelma. Mikäli ohjelmaa ei ole asennettu, sen voi käydä (maksutta) asentamassa osoitteessa:

10 KÄYTTÖOIKEUKSIEN TILAUSLOMAKE TSE- verkkopalvelu- sovellus ( https://palvelut.evira.fi/esi ) PERUSTIEDOT Organisaatioyksikkö Käyttäjän sukunimi ja etunimet Puhelin Matkapuhelin Fax S-postiosoite Tehtävä / virkanimike Syntymäaika ppkkvvvv Käyttöoikeuden lisäys muutos poisto KÄYTTÖOIKEUDEN TIEDOT Haetaan käyttöoikeutta TSE-verkkopalvelu sovellukseen (ESIWEB) HAKIJAN ALLEKIRJOITUS Sitoudun noudattamaan Eviran yleisiä tietoturvaohjeita Paikka ja aika Allekirjoitus ja nimenselvennys ESIMIEHEN (TAI HÄNEN SIJAISENSA) HYVÄKSYNTÄ Paikka ja aika Allekirjoitus ja nimenselvennys EVIRA TÄYTTÄÄ Paikka ja aika Käyttöoikeuksien hyväksyjän allekirjoitus ja nimenselvennys Lomake palautetaan osoitteella: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Eläintautivirologian tutkimusyksikkö TSE- jaosto / käyttöoikeushakemus Mustialankatu HELSINKI

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS

EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS Sivu 1/13 EXTRA 2.0 LABORATORIOTUTKIMUSTEN TILAUSJÄRJESTELMÄ TIETOVERKOSSA KÄYTTÄJÄOPAS JOHDANTO: Tässä dokumentissa käydään läpi Extra 2.0 -laboratoriotutkimusten tilausjärjestelmän toiminta. Järjestelmän

Lisätiedot

LASKUTUSOHJELMAN KÄYTTÖOHJEET. Finnish Net Solutions Oy

LASKUTUSOHJELMAN KÄYTTÖOHJEET. Finnish Net Solutions Oy LASKUTUSOHJELMAN KÄYTTÖOHJEET SISÄLLYSLUETTELO 15.08.2008 2 Yleistä...3 Asetukset...3 Käyttäjähallinta...3 Uuden käyttäjän lisääminen...3 Tuotteet...4 Tuotteen lisäys ja muokkaus...4 Asiakkaat...5 Asiakkaan

Lisätiedot

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Seurantalomakkeen täyttäminen (indikaattoriseuranta)

EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ. Seurantalomakkeen täyttäminen (indikaattoriseuranta) EURA 2007 EU:N RAKENNERAHASTOJEN HALLINTAJÄRJESTELMÄ Seurantalomakkeen täyttäminen (indikaattoriseuranta) Käyttöohje projektien toteuttajille SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä järjestelmästä...4 1.1 Järjestelmän

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Helsingin yliopisto. SAP käyttöopas: Matkustajan ohje Matkapyynnön ja matkalaskun tekeminen

Helsingin yliopisto. SAP käyttöopas: Matkustajan ohje Matkapyynnön ja matkalaskun tekeminen Helsingin yliopisto SAP käyttöopas: Matkustajan ohje Matkapyynnön ja matkalaskun tekeminen Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Matkojen haku ja listaus... 3 3 Uuden matkapyynnön luonti... 5 3.1 Uusi matkapyyntö...

Lisätiedot

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman

3.2.1 Uusi extranet käyttäjä...31 3.2.1.1 Extranetkäyttäjä sivuston muokkausoikeuksilla...31 3.2.1.2 Extranetkäyttäjä ilman Sisällysluettelo 1. Käyttäjän opas...3 1.1 Sivuston katselu...3 1.2 Sivustolle siirtyminen...3 1.3 Navigointi...3 1.4 Keskusteluihin osallistuminen...4 1.5 Gallupeihin vastaaminen...5 1.6 Ajankohtaista

Lisätiedot

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sähköinen asiointipalvelu Eviran ohjeet palvelun käytöstä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sähköinen asiointipalvelu Eviran ohjeet palvelun käytöstä Laatija Anna Mizrahi Sivu/sivut 1 / 15 Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sähköinen asiointipalvelu Eviran ohjeet palvelun käytöstä Elintarvikealan toimijan joka valmistaa, valmistuttaa tai tuo maahan

Lisätiedot

Tiedostoarkisto Päänäkymä

Tiedostoarkisto Päänäkymä Base C6 käyttöohje Tiedostoarkisto Päänäkymä 1. Tiedostoarkiston kansiovalikko + symboli kertoo, että kansio sisältää alakansioita. Valitun kansion teksti näkyy tummennettuna. Valitseminen tapahtuu klikkaamalla

Lisätiedot

SATU - käyttöohje sähkön tuottajalle ja todentajalle

SATU - käyttöohje sähkön tuottajalle ja todentajalle SATU käyttöohje Dnro 20/702/2014 SATU - käyttöohje sähkön tuottajalle ja todentajalle Versio 1.5 20.10.2014 2 Versiohistoria Version Pvm Keskeisimmät muutokset numero 1.4 8.1.2014 Viraston nimenvaihdoksen

Lisätiedot

LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu

LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu Käyttöohje Sisältö 1. Yleistä... 4 1.1. Tekniset vaatimukset... 4 2. Ylläpito... 5 2.1. Käyttäjäprofiilit... 6 2.1.1. Valmiin profiilin muokkaaminen... 7 2.1.2. Uuden

Lisätiedot

LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu Käyttöohje

LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu Käyttöohje LibNet 2.1 tilaustenhallintapalvelu Käyttöohje Sisältö 1. Yleistä... 3 1.1. Tekniset vaatimukset... 3 2. Ylläpito... 4 2.1. Käyttäjäprofiilit... 5 2.1.1. Valmiin profiilin muokkaaminen... 6 2.1.2. Uuden

Lisätiedot

OMAPALVELU OHJE. Asiakas valitsee pankin, jonka kautta suorittaa tunnistautumisen. Valittavana ovat Osuuspankki, Nordea, Danske Bank ja LähiTapiola.

OMAPALVELU OHJE. Asiakas valitsee pankin, jonka kautta suorittaa tunnistautumisen. Valittavana ovat Osuuspankki, Nordea, Danske Bank ja LähiTapiola. OMAPALVELU OHJE Asiakas kirjautuu Omapalveluun osoitteesta http://www.pieksamaki.fi/palvelut/toimeentulotuki löytyvän Omapalvelu (sähköinen asiointi) -linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetumatunnistuksen

Lisätiedot

Katso-organisaatiotunniste & WebTaMo

Katso-organisaatiotunniste & WebTaMo Katso-organisaatiotunniste & WebTaMo Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...3 2 PERUSTIETOJA KATSO-TUNNISTEESTA JA TAMO-TARKISTUSPALVELUSTA...4 Katso-organisaatiotunniste...4 WebTaMo...5 3 HENKILÖLLISYYDEN VARMENTAMINEN

Lisätiedot

Extranet-ohjeet Sydänmerkki-kumppaneille

Extranet-ohjeet Sydänmerkki-kumppaneille 1 Extranet-ohjeet Sydänmerkki-kumppaneille Sisällys 1 TERVETULOA SYDÄNMERKIN EXTRANET-PALVELUN KÄYTTÄJÄKSI... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 1.2 Etusivunäkymä... 4 1.3 Oman organisaation tiedot Sydänmerkki-rekisterissä...

Lisätiedot

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Kuljetus-Lastu Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Myynti/Tuki 050 491 3771 petri.lahtiluoma@itapu-lahtiluoma.fi TERVETULOA TUTUSTUMAAN KULJETUS-LASTU-LASKUTUSOHJELMAAN!

Lisätiedot

E4web v4.3.4.3 06-2011. Esmikko4 Web

E4web v4.3.4.3 06-2011. Esmikko4 Web E4web v4.3.4.3 06-2011 Esmikko4 Web Sisällysluettelo 1 Yleistä... 4 1.1 Selaimen vaatimukset... 4 2 Ohjelman käynnistäminen... 5 3 Järjestelmään kirjautuminen... 5 3.1 Windowsin integroitu autentikointi...

Lisätiedot

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille

Moodle-ohje versioon 1.9. Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Ohjeet Moodlen käytön tueksi - opettajille ja pohjan hallinnoijille Muokattu viimeksi 26.8.2010 1 Ohjeet Moodlen käytön tueksi Sisällys Mistä löydän SAMKin Moodlen ja kirjaudun verkko-oppimis-ympäristöön?...

Lisätiedot

Sporttirekisterin käyttöohjeet VALO

Sporttirekisterin käyttöohjeet VALO Sporttirekisterin käyttöohjeet VALO Sisällys 1. KIRJAUTUMINEN JA NÄKYMIEN VAIHTAMINEN... 6 1.1 Pääkäyttäjä-, liitto- ja seuratason näkymät... 6 1.2 Järjestelmässä liikkuminen... 7 1.3 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Omapalvelu: Kuntalaisten Omat sivut ohje

Omapalvelu: Kuntalaisten Omat sivut ohje Omapalvelu: Kuntalaisten Omat sivut ohje Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen kautta,

Lisätiedot

Ankkuri jäsenrekisteriohjelmisto Käyttöohjeet

Ankkuri jäsenrekisteriohjelmisto Käyttöohjeet Ankkuri jäsenrekisteriohjelmisto Käyttöohjeet Päiväys Versio Muokkaaja 18.3.2009 1.0 Minna Hautamäki 8.4.2009 1.1 Minna Hautamäki 14.4.2009 1.2 Minna Hautamäki Sisällys 1 Ankkuri... 4 2 Help desk... 4

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

MELAN TILAKÄYNTIREKISTERI KÄYTTÖOHJE

MELAN TILAKÄYNTIREKISTERI KÄYTTÖOHJE 2 1 YLEISTÄ MELAN TILAKÄYNTIREKISTERISTÄ... 3 1.1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖ... 3 1.2 VERSIOVAATIMUKSET... 3 1.3 KÄYTTÖOIKEUDET... 3 1.4 KÄYTTÖLIITTYMÄN TOIMINTAPERIAATTEET... 4 2 NÄYTÖT... 4 2.1 SOVELLUKSEEN

Lisätiedot

Johdatus. - ohjelmistoon. Versio 4.5

Johdatus. - ohjelmistoon. Versio 4.5 Johdatus - ohjelmistoon Versio 4.5 Sivu 1/37 - SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Yleistä ohjelmasta...3 2.1 Rakenne...3 2.2 Mitä alkuun pääsemiseksi tarvitaan?...3 3 Näin pääset sisään ohjelmaan...4 3.1

Lisätiedot

SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje

SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje Suomen Noutajakoirajärjestö ry v. 16.6.2013 SNJ-jäsenrekisterin käyttöohje Teksti: Tiina Jäppinen tiina.jappinen@gmail.com SUOMEN NOUTAJAKOIRAJÄRJESTÖ RY JÄSENREKISTERIN OHJE (16.6.2013 / TJ) 1 (26) SISÄLTÖ

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

4.3.2013. Mhy- Asiakaspalaute. Pääkäyttäjän käyttöohje. Mhy-Asiakaspalaute 1 ( 11 ) Pääkäyttäjän käyttöohje

4.3.2013. Mhy- Asiakaspalaute. Pääkäyttäjän käyttöohje. Mhy-Asiakaspalaute 1 ( 11 ) Pääkäyttäjän käyttöohje Mhy- Asiakaspalaute Pääkäyttäjän käyttöohje Mhy-Asiakaspalaute 1 ( 11 ) Pääkäyttäjän käyttöohje Sisältö Yleistä... 3 Käyttäjätasot... 3 Käyttöönotto... 3 Ohjelmiston käyttö... 4 ALOITUSNÄKYMÄ... 4 PÄÄKÄYTTÄJÄ...

Lisätiedot

Fivaldi käsikirja. Tilaustenkäsittely TILAUSTENKÄSITTELY

Fivaldi käsikirja. Tilaustenkäsittely TILAUSTENKÄSITTELY TILAUSTENKÄSITTELY 1 Sisällysluettelo sivu YLEISTÄ... 4 Laskutuksen käyttöönoton työjärjestys lyhyesti... 4 TILAUKSEN TIEDOT välilehti... 5 Uuden tilauksen otsikkotietojen syöttäminen... 5 Tietokenttien

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com

Sisällysluettelo. www.firstbeat.com Firstbeat Hyvinvointianalyysi Käyttäjän opas tammikuu 2015 1 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Järjestelmävaatimukset... 4 2. Käytön aloittaminen... 5 2.1 Adobe Flash Player -ohjelmiston asentaminen...

Lisätiedot