Öljyntorjuntakoulutus simulaatioympäristössä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Öljyntorjuntakoulutus simulaatioympäristössä"

Transkriptio

1 Öljyntorjuntakoulutus simulaatioympäristössä 1 / 6 Perustiedot Nimi: Toteuttajat: SCAROIL Simulator Training for Cargo Handling and Oil Recovery (S20604) Kymenlaakson ammattikorkeakoulu (Kyamk) ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto (Ekami) Partnerit: Rahoittajat: Budjetti: Öljyntorjuntaviranomaiset, öljyntorjunta-alan yritykset, asiantuntijaorganisaatiot ja vapaaehtoisjärjestöt Euroopan sosiaalirahasto ESR, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Merenkulun säätiö, Palosuojelun edistämissäätiö, William ja Ester Otsakorven Säätiö Osaprojekti euroa, kokonaisbudjetti euroa. Toteutusaika: Suorituspaikka: Kyamk Tekniikka ja liikenne, Metsolan kampus, Kotka sekä Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ja Kyamkin yhteinen simulaattorikeskus Kotka Maritime Centre KMC, Lehmustie 4, Kotka SCAROIL-hanke koostuu kahdesta osaprojektista. Toisessa, Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekamin koordinoimassa osaprojektissa kehitetään lastinkäsittelykoulutusta satamanosturisimulaattorin avulla ja toisessa öljyntorjuntakoulusta öljykeräinsimulaattoria sekä alusnavigointisimulaattoreita ja öljyntorjuntaan liittyviä mallinnusohjelmia hyödyntäen. Tämä projektikuvaus liittyy jälkimmäiseen: Kyamkin koordinoimaan öljyntorjuntakoulutukseen simulaatioympäristössä. Tavoitteet Kyamkin osaprojektin tavoitteena on luoda uusi simulaatiopohjainen koulutusmalli öljynvahinkojen torjuntaan. Koulutuksen tarkoituksena on kehittää öljyvahinkojen torjunnan kokonaishallintaa ja torjuntataktista osaamista sekä lisätä pelastustoimen harjoittelumahdillisuuksia merellisiin operaatioihin. Koulutus kattaa öljyntorjuntaprosessin torjunnan suunnittelusta vahinkojätelogistiikan järjestämiseen. Koulutuksen pääpaino on simulaattorikeskuksessa tapahtuvassa käytännön harjoittelussa. Komentosiltasimulaattorit mahdollistavat eri alustyyppien käsittelyyn sekä navigointiin ja radioliikenteeseen liittyvät harjoitteet. Öljykeräinsimulaattorin avulla voidaan mallintaa vahinkojätteen keräys-, siirto- ja välivarastointiprosessia. Harjoituksiin on kytkettävissä myös simulaattorirajapinta onnettomuusaluksen, sataman tai nesteterminaalin sekä alusliikenteen ohjauspalvelun (VTS) komentokeskuksiin. Suomen, Viron ja Venäjän kanssa yhteiskäytössä olevan Kriisinhallintasimulaattorin kautta on mahdollista ajaa samaa harjoitusta Suomenlahden eri öljyntorjuntatoimijoiden kanssa.

2 2 / 6 Toimenpiteet ja tulokset Koulutusmallin luominen käynnistyy osaamistason lähtötilanteen kuvaamisella ja osaamistavoitteiden tarkentamisella. Koulutusmallin luomisessa hyödynnetään osallistavaa palveluntuotteistamisprosessia, jossa viranomaisorganisaatioiden ja yritysten edustajat osallistuvat koulutusmallin kehitystyöhön ja koulutuksen pilotointiin. Koulutukset suunnitellaan simulaatioympäristöä hyödyntäviksi modulaarisiksi kokonaisuuksiksi ja koulutuksessa käytetään ICT-pohjaisia oppimisalustoja ja -menetelmiä. Viranomais- ja yrityskumppaneiden kanssa testataan ja viimeistellään koulutusmallia. Lopuksi todennetaan pilottikoulutusten avulla saavutettu osaamistason nousu. 1. Osaamisen tason lähtötilanteen kuvaaminen (kevät 2016) Tavoitteena on selvittää öljyntorjuntaosaamisen ja koulutuksen nykyinen tilanne ja hakea simulaatiopedagogiikan hyviä käytäntöjä muilta aloilta ja muista simulaattorikeskuksista. Selvitetään C&Q-kyselytutkimuksen avulla yritysten sekä viranomaistahojen tämän hetkinen osaamistaso. Kysely osoitetaan noin 30:lle öljyntorjuntaan osallistuvalle viranomais- ja asiantuntijaorganisaatioille sekä yritykselle. Toimenpiteen tuloksena syntyvät raportti öljyntorjunnan osaamisen ja koulutuksen nykyisestä tilanteesta sekä vertailuraportti eri simulaatiokeskusten koulutuskäytännöistä. 2. Osaamistavoitteiden asettaminen (kevät 2016) Tavoitteena on asettaa uudet osaamistavoitteet ja koulutuksen laatutavoitteet. Osaamistavoitteet tullaan pohjaamaan yritys- ja viranomaistahoille suunnatun C&Q-kyselytutkimuksen tuloksiin. C&Q-kyselyn vastaukset analysoidaan ja tuloksista priorisoidaan 5 merkittävintä sisällöllistä osaamistarvetta sekä koulutuksen toteuttamiseen liittyvät menetelmälliset kehittämistarpeet. Verrataan kyselyssä selvitettyä osaamistasoa sekä tarjolla olevaa koulutustarjontaa, osoitetaan mahdolliset puutteet ja huomioidaan nämä osaamis- ja koulutustavoitteiden priorisoinnissa. Linjataan osaamisvaatimukset yhdessä ohjausryhmän sekä yritys- ja viranomaistahojen kanssa Luodaan toimintatapa, jolla alan osaamisvaatimuksia tarkastellaan systemaattisesti määräajoin. Tuloksena syntyy 5 työelämälähtöistä, yhteisesti sovittua osaamistavoitetta öljyntorjuntakoulutukseen. Tulokset esitetään raportin muodossa. Lisäksi on sovittu toimintatavasta, jolla osaamistavoitteita päivitetään öljyntorjunta-alan kehitysmuutosten mukaisesti myös tulevaisuudessa. 3. Uuden koulutusmallin ja toteutussuunnitelman luominen (kesä talvi 2017) Tavoitteena on luoda uusi öljyntorjunnan koulutusmalli, toteutussuunnitelma ja siihen liittyvät uudet koulutusmenetelmät ja -aineistot. ICT-pohjaisten oppimis- ja tiedonvaihtoympäristöjen soveltuvuuden arviointi ja valinta.

3 SCAROIL S / 6 Koulutuksen palvelukokonaisuuden rakenteen moduuleiden ja palveluprosessin määrittely yhdessä työelämän kanssa. Koulutukonsepti koostuu alustavasti torjuntaoperaation hallintaan liittyvistä osa-alueista; johtokeskustoiminta, tilannekuvan ylläpito, alusoperaatiot, radioliikenne, öljynkeräysprosessit ja öljyjätelogistiikka. Tavoitteena toimijakohtaisen räätälöinnin mahdollistava konsepti, joka vastaa pelastus-, ympäristö-, merenkulku- ja satama-alan työtehtäviin valmistuvien ja työelämässä olevien tarpeisin. Koulutusten ja simulaattoriharjoitusten suunnittelu, koulutusmateriaalin, opetusvideomateriaalin ja harjoituskorttien luominen sekä harjoituspankin kokoaminen. Tuloksena öljyntorjunnan koulutusmalli, toteutussuunnitelma, niihin liittyvät uudet koulutusmenetelmät ja -aineistot. 4. Koulutusmallien testaaminen ja pilottikoulutusten toteuttaminen (kevät 2017) Tavoitteena on testata uutta öljyntorjunnan koulutusmallia pilottikoulutusten avulla, viimeistellä koulutusmalli pilotoinnista saadun palautteen mukaisesti sekä todentaa pilottikoulutusten vaikuttavuus koulutettujen osaamistasoon. Pilottikoulutuksiin osallistuvien henkilöiden valinta. Öljyntorjuntakoulutuksen pilotointiin tavoitellaan 6 eri viranomais- ja asiantuntija-organisaation, yritysten ja vapaaehtoisjärjestöjen henkilöstöä, yht. 20 henkilön osallistumista. Toteutetaan 2 öljyntorjunnan pilottikoulutusta, joihin osallistuu 10 henkilöä per pilottikoulutus. Koulutukset ovat 3 lähipäivän ja 2 etäpäivän mittaisia, laajuudeltaan 1 ov (1,5 op). Lähi- ja etäopetuspäivien suhde saattaa tarkentua viranomaisille tehdyn kyselytutkimuksen perusteella. Koulutusten sisältö: Autenttisten työprosessien simulointi, ajoharjoittelu ja keräystoimenpiteiden motorinen harjoittelu, radioliikenne. Lisäksi koulutuksen sisältyy oppimisharjoitteita ICT-alustoilla, kuten webpohjaisia tilannekuvajärjestelmiä, verkko-opetusmetodeja ja koulutusvideoita hyödyntäen. Suoritetaan C&Q-menetelmällä uusi kysely pilottikoulutuksiin osallistuneille, verrataan saatuja tuloksia alkuvaiheessa saatuihin vastauksiin ja todennetaan osaamistasossa tapahtunut muutos. Kerätään palautetta koulutusmallin toimivuudesta käytännössä. Päivitetään mahdolliset muutosehdotukset Tuloksena syntyy kaksi öljyntorjunnan 5 henkilökoulutuspäivän laajuista pilottikoulutusta, koulutusmateriaalia, simulaattoriharjoituksia sekä uutta, todennettua osaamista koulutuksiin osallistuneille. Koulutuspilotoinnin tuloksena osaaminen on todennetusti noussut kuudessa kohderyhmäorganisaatiossa ja 20 henkilöllä. Ympäristöosaaminen on lisääntynyt, merellisten ympäristövahinkojen riskienhallintaosaaminen on vahvistunut ja öljyntorjuntavalmius noussut.

4 4 / 6 5. Julkistaminen ja tiedottaminen, koulutuspalvelun ylläpidon ja toiminnan jatkuvuuden varmistaminen (koko hankeajan) Tavoitteena on varmistaa viranomaisten, yritysten ja muiden oppilaitosten tietoisuus koulutuksesta sekä koulutuspalvelun ylläpidon ja toiminnan jatkuvuus. Tiedonlevittämistä tehdään nettisivujen ja sosiaalisen median kanavien kautta sekä painettujen esitemateriaalien ja raporttien muodossa. Lisäksi pyritään osallistumaan kahteen öljyntorjunta-tai merenkulualan messutapahtumaan. Tavoitteena on myös oppilaitosten ja työelämän yhteistyön vakiinnuttaminen sekä koulutuspalvelun ylläpidon ja toiminnan jatkuvuuden varmistaminen. Lopuksi järjestetään kaikille avoin loppuseminaari. Tuloksena koulutukset ovat saatettu laajasti yritysten, viranomaisten ja muiden oppilaitosten tietoon. Tietoisuus öljyntorjunnasta on lisääntynyt. Julkaistujen raporttien kautta kehittämishankkeen tulokset ovat yleisesti saatavissa. Yhteistyö oppilaitosten ja työelämän, merenkulku-, satama- ja logistiikkaalan yritysten ja viranomaisten välillä on vahvistunut. On luotu vakiintunut yhteistyömuoto koulutuskokonaisuuksien luomiseen työelämän tarpeita palvelevalla tavalla. Mitattavissa olevat tulokset kootusti C&Q-kyselytutkimukseen osallistuvien yritysten ja muiden yhteistyötahojen määrä raportti öljyntorjunnan osaamisen ja koulutuksen nykyisestä tilanteesta 1 vertailuraportti eri simulaatiokeskusten koulutuskäytännöistä 1 raportti uusista osaamistavoitteista, jossa kuvataan 5 työelämälähtöistä osaamistavoitetta 2 järjestettyä 5 henkilökoulutuspäivän laajuista öljyntorjunnan pilottikoulutusta, siihen liittyvä koulutusmateriaali ja simulaattoriharjoitukset Koulutuspilotointiin on osallistunut yhteensä 6 kohderyhmäorganisaatiota ja 20 henkilöä. 1 arviointiraportti pilottikoulutusten vaikuttavuudesta 1 toimintaympäristön analyysi sukupuolinäkökulmasta Vaikuttavuus Mahdollisimman autenttisessa simulaatio- ja virtuaaliympäristössä tapahtuva koulutus lisää harjoittelun monipuolisuutta ja turvallisuutta. Harjoittelu simulaatioympäristössä poistaa kokemattomuudesta johtuvien vahinkojen riskin. Käytännönläheinen koulutusmalli, joka mahdollistaa toimenpiteiden konkretisoinnin ja reaaliaikaisen vasteen omasta toiminnasta aktivoi koulutettavaa ja mahdollistaa syväoppimisen. Uuteen toimintamalliin ajaa myös ekologiset ja taloudelliset tekijät. Simulaattorien energiankulutus ja käyttökustannukset ovat erittäin pienet verrattuna oikeisiin aluksiin tai laitteistoihin. Koulutuksella varmistettu korkea osaamistaso nopeuttaa torjuntatoimiin ryhtymistä ja minimoi ympäristölle aiheutuvaa haittaa ja siten edesauttaa alueen toipumista mahdollisesta ympäristövahingosta. Tavoitteena on ihmisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin, puhtaan luonnon ja kilpailukykyisen meriliikenteen turvaaminen. Organisoitunut ja harjoiteltu toiminta on kustannustehokasta myös vahinkotilanteessa, mikä heijastuu torjuntakustannus- ja vahingonkorvausmääriin korvauskäsittelyissä ja on näin myös varustamon ja vakuuttajan etu.

5 5 / 6 Simulaattorikoulutuksen avulla saadaan lisättyä pelastuslaitoksilla muutoin hyvin marginaalista navigointiin ja meriradioliikenteeseen liittyvää harjoitemäärää. Merellisen ympäristövahingon torjuntakoulutuksen ohessa simulaattoriajo tuo varmuutta ja rutiinia aluksen käsittelyyn sekä GMDSS-hätäliikenne- ja radiokommunikointiprotokollan hallintaan. Näistä on suuri etu pelastuslaitoksen alusyksiköiden toimiessa virka-apuyksikköinä myös varsinaisissa meripelastustehtävissä (SAR) ja aluspalotilanteissa. Tausta ja tarve Kyamk on ollut mukana meriympäristön suojelussa ja öljyntorjunnan kehitystyössä vuosikymmeniä. Kehitystyön tuloksena syntyneet SÖKÖ-toimintamallit 1 ja simulaattorilaitteistot toimivat koulutuksen runkona. Kyamk kouluttaa öljytorjuntaviranomaisia torjuntataktiikkaan ja torjuntaoperaation johtamiseen. Koulutusta on annettu asiantuntijapalveluna Suomen ympäristökeskuksen kautta Koulutustilanteissa on noussut esille huoli osaajien puutteesta sekä alalle valmistuvien riittämättömästä öljyvahinkojen torjuntaosaamisesta. Merilain, merenkulun ympäristösuojelulain sekä öljyvahinkojen torjuntalain nojalla merellisten ympäristövahinkojen ensitoimenpiteet ovat laivapäällystön sekä satamaorganisaation vastuulla, vahingontorjuntatoimet torjuntaviranomaisten vastuulla. Merellisten ympäristövahinkojen hallintaan ei kuitenkaan ole olemassa koulutusta tai koulutusmallia, joka riittävällä tavalla valmistaisi opiskelijoita työelämän vaatimuksiin tai lisäkouluttaisi jo työelämässä olevia. Koulutustarve koskee sekä merenkulku-, satama- että pelastusalaa. Viranomaisia koulutettaessa on noussut esille tarve öljyntorjuntatilannetta konkretisoiville malleille ja simulaatioille. Simulaatio-ohjelmia, jotka mallintaisivat öljyn kerättävyyttä, keräysprosessia ja -tehoa ja siitä seuraavaa öljyn välivarastointitarvetta ei ole. Mainitut aspektit on katsottu torjuntaoperaation pullonkaulaksi, joka viime kädessä ratkaisee torjunnan menestymisen. Torjuntaa voidaan jatkaa keskeytyksettä vain, jos öljyn jatkokuljetuslogistiikka pyörii hallitusti. Pahimmassa tapauksessa torjunta joudutaan keskeyttämään keräyssäiliöiden täyttyessä. Suomenlahdella viranomaiset varautuvat tonnin öljypäästöön, joka veteen ja rantahiekkaan sekoittuessaan muodostaa noin tonnin öljyjätemäärän 2. Jätemäärän suuruuden ja sen vaatiman operaation mittakaavan ymmärtämiseen tarvitaan simulaatiomalleja. Öljylaatujen kirjo, käyttäytymisvariaatiot ja ominaisuuksien muuttuminen olosuhteiden mukaan (lämpötila, virtaus, jää) ovat öljyntorjuntaprosessin merkittävin, mutta samalla vaikeammin hahmotetta- 1 SÖKÖ-toimintamallista lisätietoa: Suomenlahden alueen alusöljy- ja aluskemikaalivahinkojen torjunnan yhteistoimintasuunnitelma. Uudenmaan ympäristökeskus ja Kaakkois-Suomen ympäristökeskus Toiminta isoissa alusöljyvahingoissa. Torjunnan järjestäminen, johtaminen ja viestintä. Ympäristöministeriön raportteja 26/2011. ISBN Suomenlahden alusöljyvahinkojen hallinta ja vastuut. Valtiontalouden tarkastusviraston tuloksellisuustarkastuskertomus 2/ ELSU Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelma. Taustaraportti. Jätehuolto poikkeuksellisissa tilanteissa. Kaakkois- Suomen ympäristö-keskuksen raportteja 1/2009.

6 6 / 6 vissa oleva osa-alue. Torjuntavälineiden ja keräyslaitteistojen yhteensopivuus vahinkoöljyn fysikaaliskemiallisten ominaisuuksien on ratkaiseva, joten tarve osa-aluetta konkretisoivan simulaatiomallin kehittämiseen on suuri. Tarvetta on harjoitella myös pidempikestoisten torjuntatilanteiden varalle, sillä usein resurssien niukkuus estää tämän kaltaisen harjoittelun. Realististen simulaatioiden avulla voidaan parantaa harjoittelun resurssi- ja kustannustehokkuutta, kun kalustoa ei tarvitse mobilisoida. Merenkulun turvallisuuden kehittyessä merionnettomuuksien ja samalla myös öljyvahinkotapausten intervalli kasvaa. Valmiustasoa ei voida kuitenkaan laskea. Mitä harvemmin vahinkoja tapahtuu, sitä tärkeämpää on ylläpitää torjuntaosaamista harjoituksilla. Osaprojektin kustannuslaskelma ja rahoitussuunnitelma Kustannusarvio Yhteensä Palkkakustannukset Flat rate 17% Yhteensä Rahoitussuunnitelma Yhteensä Euroopan Sosiaalirahasto ESR Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Merenkulun säätiö Palosuojelun edistämissäätiö William ja Ester Otsakorven Säätiö Muuta säätiö- tai yritysrahoitusta Yhteensä Hankkeessa noudatetaan EU-hankkeen yksinkertaistettua kustannusmallia, jossa Flat rate 17 % palkkakustannuksista. Flat rate sisältää matkakustannukset, toimistokustannukset mm. aineet, tarvikkeet sekä seminaari- ja koulutusmaksut. Palkkakustannukset (22 htkk) koostuvat projektipäällikön, navigointisimulaattorikouluttajan ja öljyntorjunta-asiantuntijan työkustannuksista. Lisätietoja Emmi Rantavuo Projektipäällikkö Puh Justiina Halonen Tutkimuspäällikkö Puh etunimi.sukunimi@kyamk.fi

ETELÄ-SUOMEN EAKR OHJELMA 2007 2013

ETELÄ-SUOMEN EAKR OHJELMA 2007 2013 Päijät-Hämeen liitto Etelä-Suomen maakuntien EU-yksikkö ETELÄ-SUOMEN EAKR OHJELMA 2007 2013 Teemahankkeet MERIKLUSTERI Päivitetty: 16.7.2013 2 (5) A30023 ForMeri Projektin kesto: 1.2.2008 30.6.2011 Kustannukset:

Lisätiedot

PELASTUSLAKI ÖLJY- JA KEMIKAALIVAHINKOJEN TORJUNTA. Pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen

PELASTUSLAKI ÖLJY- JA KEMIKAALIVAHINKOJEN TORJUNTA. Pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen PELASTUSLAKI ÖLJY- JA KEMIKAALIVAHINKOJEN TORJUNTA Pelastuspäällikkö Ilpo Tolonen Pelastuslaki 1.1.2019 Ympäristönsuojelulaki ja asetus (527/2014, 713/2014, voimaan 1.9.2014) ÖLJYVAHINGOT: - viranomaistorjuntaa

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus öljyvahinkojen torjunnasta Annettu Helsingissä päivänä kuuta 2013 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään öljyvahinkojen torjuntalain (1673/2009) nojalla: 1 luku Yleiset säännökset

Lisätiedot

Öljyntorjunnan iltapäivätilaisuus ympäristöministeriön puheenvuoro

Öljyntorjunnan iltapäivätilaisuus ympäristöministeriön puheenvuoro Öljyntorjunnan iltapäivätilaisuus ympäristöministeriön puheenvuoro Ympäristöneuvos Anna-Maija Pajukallio, Ympäristönsuojeluosasto 20.8.2015 Uunisaari Ajatuksia toimintaympäristön kehittymisestä torjuntavalmiudesta,

Lisätiedot

Laki maa-alueilla tapahtuvien öljyvahinkojen torjumisesta Asetus öljyvahinkojen ja aluskemikaalivahinkojen torjunnasta

Laki maa-alueilla tapahtuvien öljyvahinkojen torjumisesta Asetus öljyvahinkojen ja aluskemikaalivahinkojen torjunnasta Eri viranomaisten ja asianosaisten roolit ja toimenpiteet öljyvahingoissa. Öljyvahinkojen torjuntaa koskevan lainsäädännön muutokset. Timo Heino Uudenmaan ympäristökeskus 1 Säädökset ja ohjeet Laki maa-alueilla

Lisätiedot

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus LAUSUNTO 14.12.2017 KEHA/2927/2017 Sisäministeriö PL26 00023 VALTIONEUVOSTO kirjaamo@intermin.fi Viite 2.11.2017 päivätty Sisäministeriön lausuntopyyntö (SM17190871,

Lisätiedot

EU-rahoitteiset hankkeet 2011-2013. ProTeK 2000 (ESR) ProTeK 3000 (EAKR)

EU-rahoitteiset hankkeet 2011-2013. ProTeK 2000 (ESR) ProTeK 3000 (EAKR) EU-rahoitteiset hankkeet 2011-2013 ProTeK 2000 (ESR) ProTeK 3000 (EAKR) Sisällysluettelo Lyhenteet ProTeK-hankkeet ProTeK2000 ProTeK3000 Lyhenteet EU ProTeK2000 ProTeK3000 Euroopan Unioni ESR/ELY, EKAMI

Lisätiedot

Viranomaisten varautuminen öljyntorjuntaan ja viranomaisten roolit

Viranomaisten varautuminen öljyntorjuntaan ja viranomaisten roolit Viranomaisten varautuminen öljyntorjuntaan ja viranomaisten roolit SPEKin Perehdytys öljyntorjuntaan ja työturvallisuuteen -kurssi10.10.2015 Heli Haapasaari, Suomen ympäristökeskus (SYKE) Viranomaisten

Lisätiedot

ÖLJYNTORJUNTAKOULUTUKSEN JA -OSAAMISEN NYKYTILA

ÖLJYNTORJUNTAKOULUTUKSEN JA -OSAAMISEN NYKYTILA ÖLJYNTORJUNTAKOULUTUKSEN JA -OSAAMISEN NYKYTILA SCAROIL-hankkeen selvitys öljyntorjunnan koulutustarpeista Justiina Halonen, Emmi Rantavuo & Elias Altarriba Justiina Halonen, Emmi Rantavuo & Elias Altarriba

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta /2014 Valtioneuvoston asetus. öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman

Julkaistu Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta /2014 Valtioneuvoston asetus. öljyvahinkojen torjuntasuunnitelman SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 28 päivänä maaliskuuta 2014 249/2014 Valtioneuvoston asetus öljyvahinkojen torjunnasta Annettu Helsingissä 27 päivänä maaliskuuta 2014 Valtioneuvoston päätöksen

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSTOIMEN ALUEEN ÖLJYVAHINKOJEN TORJUNTASUUNNITELMAN KUSTANNUSSELVITYS VUOSILLE

LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSTOIMEN ALUEEN ÖLJYVAHINKOJEN TORJUNTASUUNNITELMAN KUSTANNUSSELVITYS VUOSILLE LÄNSI-UUDENMAAN PELASTUSTOIMEN ALUEEN ÖLJYVAHINKOJEN TORJUNTASUUNNITELMAN KUSTANNUSSELVITYS VUOSILLE - 2019 Suunnitelman tarkistus koskee vahvistettua öljyntorjuntasuunnitelmaa: Pelastustoimen alue Vahvistaja

Lisätiedot

Osaamista työvoimapoolista

Osaamista työvoimapoolista Osaamista työvoimapoolista Hankesuunnitelman tiivistelmä Eeva Maijala 11.10.2018 Sisältö 1. Perustiedot 2. Hankkeen tarve 3. Tavoitteet 4. Uutuus- ja lisäarvo 5. Kohderyhmä 6. Toimenpiteet 7. Tulokset

Lisätiedot

AIKO-hankelomake. Hankkeen toteuttaja:kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kyamk Oy ( alkaen Xamk Oy)

AIKO-hankelomake. Hankkeen toteuttaja:kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kyamk Oy ( alkaen Xamk Oy) Hankkeen nimi: Älykäs satama Kymenlaakson innovaatioveturina KYM1 Hankkeen aloitusajankohta: 1.10.2016 Hankkeen päättymisajankohta:31.5.2017 Hankkeen toteuttaja:kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kyamk Oy

Lisätiedot

Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi

Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi Maahanmuuttajataustaisten työllistymisen tueksi OSSI - osaaminen esiin hanke 1.8.2015-31.1.2018 Projektipäällikkö Siru Kilpilampi 2.10.2015 Ossi -hankkeessa tuotetaan ohjaus- ja koulutusmalli, joka edistää

Lisätiedot

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä

Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Yhdessä eteenpäin! - Elinikäisen ohjauksen TNO-palveluja kehittämässä Opin ovi klinikka 8.4.2014, Helsinki, Lintsi Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka Leminen, TEM neuvotteleva virkamies

Lisätiedot

Etelä-Suomen Logistiikkakeskusjärjestelmän kehittäminen 2009-2012. - Huomisen logistiikkaa -

Etelä-Suomen Logistiikkakeskusjärjestelmän kehittäminen 2009-2012. - Huomisen logistiikkaa - Etelä-Suomen Logistiikkakeskusjärjestelmän kehittäminen 2009-2012 - Huomisen logistiikkaa - Yhteistyössä Tausta: Etelä-Suomen EAKRohjelma Etelä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen EAKRohjelman

Lisätiedot

SÖKÖ II. YMPÄRISTÖYHTEISTYÖSEMINAARI Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Kotkan ympäristökeskus ja Pietarin ympäristökomitea 16.12.2010

SÖKÖ II. YMPÄRISTÖYHTEISTYÖSEMINAARI Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Kotkan ympäristökeskus ja Pietarin ympäristökomitea 16.12.2010 SÖKÖ II YMPÄRISTÖYHTEISTYÖSEMINAARI Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Kotkan ympäristökeskus ja Pietarin ympäristökomitea 16.12.2010 Justiina Halonen Projektipäällikkö KyAMK Merenkulku Esitys jakautuu kahteen

Lisätiedot

EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA Tuula Seppo erityisasiantuntija

EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA Tuula Seppo erityisasiantuntija EU-tietosuoja-asetuksen toimeenpanon tukeminen Verkkokoulutus ja työpajat JUHTA 7.2.2017 Tuula Seppo erityisasiantuntija EU-tietosuoja-asetus Astuu voimaan 25.5.2018 Edellyttää koko henkilöstön ja henkilötietoja

Lisätiedot

ÖLJYNTORJUNTAAN LIITTYVÄT VASTUUT KUNNASSA

ÖLJYNTORJUNTAAN LIITTYVÄT VASTUUT KUNNASSA ÖLJYNTORJUNTAAN LIITTYVÄT VASTUUT KUNNASSA Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä, Turku 11.11.2016 Kimmo Pakarinen Varsinais-Suomen ELYkeskus ÖLJYNTORJUNTAAN LIITTYVÄT VASTUUT KUNNASSA Lainsäädäntö Viranomaiset

Lisätiedot

HT Anniina Autero Tampereen yliopisto

HT Anniina Autero Tampereen yliopisto 21.1.2014 HT Anniina Autero Tampereen yliopisto anniina.autero@uta.fi Viranomaisten yhteistoimintaharjoituksia koskevassa arvioinnissa tarkasteltiin virtuaaliteknologioita hyödyntävän InstaSkills palvelukonseptin

Lisätiedot

Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa

Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen Kuopiossa Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 rakennerahasto-ohjelma rahoitusasiantuntija Jaana Tuhkalainen, ELY-keskus 30.3.2015 Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen

Lisätiedot

Työhyvinvoinnin edistäminen työpaikalla

Työhyvinvoinnin edistäminen työpaikalla Työhyvinvoinnin edistäminen työpaikalla Työhyvinvointikortti-koulutus ja sykettätyöhön.fi - työhyvinvoinnin kohtaamispaikka Päivi Rauramo, asiantuntija, TtM Työturvallisuuskeskus TTK Työhyvinvoinnin määritelmä

Lisätiedot

Mahdollisuuksien meri

Mahdollisuuksien meri Mahdollisuuksien meri 23 suositusta meriklusterin koulutuksen kehittämiseksi Tomi Oravasaari, projektipäällikkö Älykäs satama seminaari 8.3.2016 Mahdollisuuksien meri selvityksen tausta Kymenlaakson ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Tieto kasvaa verkossa, verkkokoulutuksen laaduntekijät - Itä-Suomi. VirtuaaliAMK seminaari, Mikkeli 11.11.2004 Jari Uimonen

Tieto kasvaa verkossa, verkkokoulutuksen laaduntekijät - Itä-Suomi. VirtuaaliAMK seminaari, Mikkeli 11.11.2004 Jari Uimonen Tieto kasvaa verkossa, verkkokoulutuksen laaduntekijät - Itä-Suomi VirtuaaliAMK seminaari, Mikkeli 11.11.2004 Jari Uimonen Sisältö Virtuaaliammattikorkeakoulu Tieto kasvaa verkossa hanke epeda-hanke 2

Lisätiedot

KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011

KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011 KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011 1. Tavoitteet Luoda käyttäjä- ja kysyntälähtöinen Living Lab toimintaympäristö, joka tukee Kymenlaakson ammattikorkeakoulun LCCE- oppimisen

Lisätiedot

KOTOTAKUU- Kaikki jatkoon. Merja Korkiakoski

KOTOTAKUU- Kaikki jatkoon. Merja Korkiakoski KOTOTAKUU- Kaikki jatkoon Mitä on kotoutuminen? Kotoutuminen on prosessi, joka tapahtuu aina arkisessa vuorovaikutuksessa. Viranomaisten lisäksi kotoutumista tukevat erilaiset toimijat ja yhteisöt kuten

Lisätiedot

Päiväys. Datum Viite Lausuntopyyntönne , SM ; ; SMDno

Päiväys. Datum Viite Lausuntopyyntönne , SM ; ; SMDno Ympäristöministeriö Miljöministeriet Ministry of the Environment Päiväys Datum Dnro Dnr 15.12.2017 YM 200/04/2017 Sisäministeriö kirjaamo@intermin.fi Hänvisnin~ Viite Lausuntopyyntönne 02.11.2017, SM17190871;

Lisätiedot

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa

LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa LAAKERI työelämäyhteistyö sujuvaksi Varsinais-Suomessa 1.2.2009-31.12.2012 Toimintalinja 3: Työmarkkinoiden toimintaa edistävien osaamis-, innovaatio- ja palvelujärjestelmien kehittäminen Tilannekatsaus

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Merikusterin erikoisosaajien työelämälähtöiset koulutusmallit Meri-Erko

Merikusterin erikoisosaajien työelämälähtöiset koulutusmallit Meri-Erko Merikusterin erikoisosaajien työelämälähtöiset koulutusmallit Meri-Erko NaviGate Tiedekahvila 18.05.2016 Meriklusterin erikoisosaajien työelämälähtöiset koulutusmallit (Meri-Erko) 1.3.2016-30.09.2018 Hankkeessa

Lisätiedot

LAUSUNTO Meritaito Oy lausuu hallituksen esitykseen eduskunnalle seuraavaa. Otsikot viittaavat alkuperäiseen HE luonnokseen.

LAUSUNTO Meritaito Oy lausuu hallituksen esitykseen eduskunnalle seuraavaa. Otsikot viittaavat alkuperäiseen HE luonnokseen. MeriTaito LAUSUNTO 13.12.2017 1 Sisäasiainministeriö Viite: SMDno- 2016-1495 Meritaito Oy:n lausunto 2017 _11_1 HE luonnokseen Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi pelastuslain muuttamisesta ja väliaikaisesta

Lisätiedot

MERIKOTKA tutkimustoiminta

MERIKOTKA tutkimustoiminta MERIKOTKA tutkimustoiminta 29.11.2007 Ulla Tapaninen, professori Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus, Turun yliopisto www.merikotka.fi mkk.utu.fi Strategiset perusteet Lähtökohdat meriliikenteen

Lisätiedot

TalviSÖKÖ. Vuosiraportti 1.4. 31.12.2013

TalviSÖKÖ. Vuosiraportti 1.4. 31.12.2013 TalviSÖKÖ Vuosiraportti 1.4. 31.12.2013 Sivu 1 1. RAPORTOINTIKAUSI 1.4.2013 31.12.2013 2. PROJEKTIN PERUSTIEDOT Projektin nimi Ohjelma Toimintalinja Projektityyppi Vastuuviranomainen TalviSÖKÖ - Alusöljyvahingon

Lisätiedot

MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS

MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS MERENKULKUALAN KOULUTUS- JA TUTKIMUSKESKUS MONIPUOLINEN MERENKULKUALAN OSAAJA Tarjoamme yliopistotasoista täydennyskoulutusta merenkulku-, satama- ja kuljetusalalla sekä meriteollisuudessa työskenteleville

Lisätiedot

SAFGOF-hanke. Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007-2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan

SAFGOF-hanke. Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007-2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan SAFGOF-hanke Suomenlahden meriliikenteen kasvunäkymät 2007-2015 ja kasvun vaikutukset ympäristölle ja kuljetusketjujen toimintaan Eveliina Klemola Tutkimuskoordinaattori Helsingin yliopisto Bio- ja ympäristötieteiden

Lisätiedot

Valittavat kustannusmallit

Valittavat kustannusmallit Valittavat kustannusmallit 1. Todellisiin kustannuksiin perustuva 2. Kertakorvaus ( lump sum ) Julkinen tuki: enintään 100 000 3. Prosenttiperusteinen yleiskustannusten laskenta ( flat rate ) 24 % palkkakustannusten

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus

Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus Hämeen Ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen koulutus code name 1 2 3 sum YAKJA16XPROFILOIVA-1000 PROFILOIVA 45 YAKJA16XYKJ05-1000 Toimintaympäristön muutoksiin varautuminen

Lisätiedot

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys)

KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) YHTEINEN KEITTIÖ HANKKEEN OSAPROJEKTI: KONSEPTIMÄÄRITYS YHTEINEN KEITTÖ HANKKEESSA OLEVIEN VIIDEN PILOTIN POHJALTA (YK-konseptimääritys) PROJEKTISUUNNITELMA 1. PROJEKTIN TAUSTATIEDOT... 3 2. YHTEINEN KEITTIÖ-HANKE

Lisätiedot

Keski-Suomen Opin ovi - te teitte sen! Keski-Suomen Opin ovi hankkeen päätösseminaari Jyväskylä

Keski-Suomen Opin ovi - te teitte sen! Keski-Suomen Opin ovi hankkeen päätösseminaari Jyväskylä Keski-Suomen Opin ovi - te teitte sen! Keski-Suomen Opin ovi hankkeen päätösseminaari 27.11.2012 Jyväskylä Projektipäällikkö Auli Ryhänen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu

Lisätiedot

Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot

Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot Uraohjaus2020 Uraohjaus2020, hankkeen perustiedot Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Suomen rakennerahasto-ohjelma, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Metsäalan korkea-asteen opetushenkilöstön näkökulma koulutuksen kehittämiseen. Tutkija Riitta Kilpeläinen TTS Ihminen ja metsä seminaari 7.12.

Metsäalan korkea-asteen opetushenkilöstön näkökulma koulutuksen kehittämiseen. Tutkija Riitta Kilpeläinen TTS Ihminen ja metsä seminaari 7.12. Metsäalan korkea-asteen opetushenkilöstön näkökulma koulutuksen kehittämiseen Tutkija Riitta Kilpeläinen TTS Ihminen ja metsä seminaari 7.12.2016 Tausta Kansallinen metsästrategia 2025: uudet koulutuksen

Lisätiedot

Alueellisen yhteistoimintasuunnittelun perusteet

Alueellisen yhteistoimintasuunnittelun perusteet Versio 19.11.2012 1 (5) Alueellisen yhteistoimintasuunnittelun perusteet 1. Yleistä Meripelastustoimessa pyritään valtakunnallisiin toimintamalleihin, jotka on huomioitava alueellisissa yhteistoimintasuunnitelmissa.

Lisätiedot

Korkealla työskentelyn seminaari

Korkealla työskentelyn seminaari Korkealla työskentelyn seminaari 10.00 Tilaisuuden avaus 10.15 Alustukset á 15 min 11.00 Ohjeet työpajatyöskentelyyn 11.15 Työpajat alustusten pohjalta á 45 min 12.00 Lounas 13.00 Työpajat alustusten pohjalta

Lisätiedot

HE 66/2000 vp YLEISPERUSTELUT

HE 66/2000 vp YLEISPERUSTELUT HE 66/2000 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi maa-alueilla tapahtuvien öljyvahinkojen tmjumisesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Lakiin ehdotetaan tehtäväksi ympäristöhallinnon

Lisätiedot

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo

Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen. Vesa-Pekka Tervo Suunnitellut alueellisen varautumisen rakenteet - katsaus valmistelutilanteeseen Vesa-Pekka Tervo Valmius- ja varautumistehtävien organisoinnin valmisteluryhmä Tehtävät:» laatia ehdotukset yhteiskunnan

Lisätiedot

WWF:n seminaari 20.9.2011, Turku Energia, Turku Kimmo Pakarinen Varsinais-Suomen ELY-keskus

WWF:n seminaari 20.9.2011, Turku Energia, Turku Kimmo Pakarinen Varsinais-Suomen ELY-keskus Ympäristöviranomaisen rooli öljyntorjunnassa WWF:n seminaari 20.9.2011, Turku Energia, Turku Kimmo Pakarinen Varsinais-Suomen ELY-keskus ÖLJYVAHINKOJEN TORJUNTAA SÄÄTELEVÄ LAINSÄÄDÄNTÖ ÖLJYVAHINKOJEN TORJUNTALAKI

Lisätiedot

VTT:n arviointi Esitys julkistustilaisuudessa

VTT:n arviointi Esitys julkistustilaisuudessa VTT:n arviointi Esitys julkistustilaisuudessa 31.1.2019 Gaia Consulting Oy Mari Hjelt, Solveig Roschier, Tuomas Raivio, Susanna Sepponen, Diane Palmintera, Jenni Mikkola 31.1.2019 31/01/2019 2 Arvioinnin

Lisätiedot

Pekka Suomela Pertti Kortejärvi

Pekka Suomela Pertti Kortejärvi Pekka Suomela Pertti Kortejärvi Metallimalmit Karbonaattikaivokset 40,000000 Teollisuusmineraalit ja muut Yhteensä 2013 35,000000 30,000000 25,000000 20,000000 15,000000 10,000000 5,000000 0,000000 Tuotannossa

Lisätiedot

Yritysyhteistyö uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa

Yritysyhteistyö uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa Yritysyhteistyö uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa Kunnallisjohdon foorumi 15-16.5.2019 Sami Tikkanen, kuntayhtymän johtaja, rehtori KOTKAN-HAMINAN SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ KOTKAN-HAMINAN SEUDUN

Lisätiedot

MPK:N OSUUS ÖLJYNTORJUNNASSA. Info-tilaisuus Henrik Nysten Piiripäällikkö/Distriktschef Meripuolustuspiiri/Sjöförsvarsdistriktet

MPK:N OSUUS ÖLJYNTORJUNNASSA. Info-tilaisuus Henrik Nysten Piiripäällikkö/Distriktschef Meripuolustuspiiri/Sjöförsvarsdistriktet MPK:N OSUUS ÖLJYNTORJUNNASSA Info-tilaisuus 20.8.2015 Henrik Nysten Piiripäällikkö/Distriktschef Meripuolustuspiiri/Sjöförsvarsdistriktet 7 Tehtävät Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen julkisena hallintotehtävänä

Lisätiedot

VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen

VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen Osallisuuden ja asumisen alueellinen kierros Lapissa seminaari 20.9.2018 Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Nelli Lindroos Rovaniemen kaupungin vammaissosiaalityön

Lisätiedot

(SLMV) Kalastuksenvalvojien valtakunnalliset jatkokoulutuspäivät 9.6.2015

(SLMV) Kalastuksenvalvojien valtakunnalliset jatkokoulutuspäivät 9.6.2015 Suomenlahden merivartiosto (SLMV) Kalastuksenvalvojien valtakunnalliset jatkokoulutuspäivät 9.6.2015 Kapteeniluutnantti Tuomas Luukkonen Sisällys Merivartiosto osana Rajavartiolaitosta Suomenlahden merivartiosto

Lisätiedot

Käyttöohjeet: Eteen- ja taaksepäin pääset nuolinäppäimillä. Poistuminen esc-näppäimellä.

Käyttöohjeet: Eteen- ja taaksepäin pääset nuolinäppäimillä. Poistuminen esc-näppäimellä. Käyttöohjeet: Eteen- ja taaksepäin pääset nuolinäppäimillä. Poistuminen esc-näppäimellä. Teknologia- ja innovaatiopuisto INNOMARE INNOMARE Tutkimus ja kehitys INNOMARE Koulutuspalvelut Visio 2008 Kymenlaakson

Lisätiedot

Hyvä alku Hämeessä ESR

Hyvä alku Hämeessä ESR Hyvä alku Hämeessä ESR Hyviä käytäntöjä ja materiaaleja alkuvaiheen maahanmuuttajaopetukseen Projektipäällikkö Tiina Alhainen ja Projektisuunnittelija Katja Maetoloa Ammattiopisto Tavastia/ Koulutuskuntayhtymä

Lisätiedot

Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta ESR

Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta ESR Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta ESR Kaakkois-Suomen ELO-seminaari 26.3.2015 Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on rakentaa Saimaan

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

ESISELVITYS ETSIVÄN NUORISOTYÖN JÄRJESTELMÄYHTEYKSISTÄ JA JATKOKEHITYKSESTÄ Loppuraportti

ESISELVITYS ETSIVÄN NUORISOTYÖN JÄRJESTELMÄYHTEYKSISTÄ JA JATKOKEHITYKSESTÄ Loppuraportti ESISELVITYS ETSIVÄN NUORISOTYÖN JÄRJESTELMÄYHTEYKSISTÄ JA JATKOKEHITYKSESTÄ Loppuraportti 1.1 31.12.2016 Etelä-Pohjanmaan Terveysteknologiakeskus ry (EPTEK) Tomi Tupiini 31.12.2016 1. HANKKEEN TIEDOT Hanke:

Lisätiedot

POST-IT Yliopiston ja neljän ammattikorkeakoulunverkosto (OY, OAMK, KAMK, CentriaAMK, LapinAMK) Toimenpiteet lisäävät työllisten ICT-alan

POST-IT Yliopiston ja neljän ammattikorkeakoulunverkosto (OY, OAMK, KAMK, CentriaAMK, LapinAMK) Toimenpiteet lisäävät työllisten ICT-alan POST-IT Yliopiston ja neljän ammattikorkeakoulunverkosto (OY, OAMK, KAMK, CentriaAMK, LapinAMK) Toimenpiteet lisäävät työllisten ICT-alan korkeakoulutettujen määrää erityisesti Oulun alueella mutta myös

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Ennakointi Kymenlaaksossa

Kymenlaakson Liitto. Ennakointi Kymenlaaksossa Kymenlaakson Liitto Ennakointi Kymenlaaksossa Hallituksen esitys maakuntalaista sanoo: Maakunnan tehtäväalaan kuuluisivat (Momentin 10 kohta) alueellisen lyhyen, pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Iloa ohjaukseen, voimaa verkostosta -seminaari Lappeenranta 8.6.2010 Projektisuunnittelija Anna-Kaisa Tiihonen Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 52/

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 52/ Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 1 (5) 74 Lausunto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry:lle lausuntopyynnöstä selvityksestä vapaaehtoisten käyttöön liittyvästä lainsäädännöstä ja hallinnollisista

Lisätiedot

Pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen väliarviointi PelJk

Pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen väliarviointi PelJk Pelastuslaitoksen palvelutasopäätöksen väliarviointi 2016 PelJk 18.8.2016 Palvelutasopäätös 2014-2018 Pelastustoimen palvelutasopäätös on pelastuslain 28 :n mukainen päätös alueen palvelutasosta ja suunnitelma

Lisätiedot

MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE Ajankohtaistilaisuus klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali

MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE Ajankohtaistilaisuus klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali MERIALUESUUNNITTELUN YHTENÄINEN LÄHESTYMISTAPA HANKE 2017 Ajankohtaistilaisuus 18.4.2018 klo 12:30-15:30 Ympäristöministeriö, Pankkisali Merialuesuunnittelun yhtenäinen lähestymistapa -hanke Työtapa Kysely

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palvelujen käyttöönotto ja tuki Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: Työasemaympäristön suunnittelu ja toteuttaminen Kouluttaminen ja asiakastuki

Lisätiedot

Pohjanmaan aluekokeilut hankkeessa

Pohjanmaan aluekokeilut hankkeessa Pohjanmaan aluekokeilut hankkeessa Hakemukseen kirjatut tavoitteet: 1. Lyhentää kokonaisopiskeluaikaa opintopolulla, joka koostuu ammatillisesta 2. asteen tutkinnosta ja ammattikorkeakoulututkinnosta 2.

Lisätiedot

Keskisuomalaisen bioenergiaklusterin osaavan työvoiman turvaaminen, BEV-osaaja

Keskisuomalaisen bioenergiaklusterin osaavan työvoiman turvaaminen, BEV-osaaja Keskisuomalaisen bioenergiaklusterin osaavan työvoiman turvaaminen, BEV-osaaja Laura Vertainen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laura.vertainen@jamk.fi Margareta Wihersaari, Jyväskylän yliopisto, margareta.wihersaari@jyu.fi

Lisätiedot

ZOOMI sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi. Sujuvat siirtymät aloitusseminaari Sanna Laiho

ZOOMI sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi. Sujuvat siirtymät aloitusseminaari Sanna Laiho ZOOMI sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi Sujuvat siirtymät aloitusseminaari 16.2.2016 Sanna Laiho Sujuvat siirtymät Keskeiset kehitettävät toimintamallit aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen

Lisätiedot

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä

Kehitetään työhyvinvointia yhdessä Kehitetään työhyvinvointia yhdessä TTK Työhyvinvointipalveluista tukea Työhyvinvointikortti Pirkko Mäkinen pirkko.makinen@ttk.fi Mitä hyötyä? Hyöty on osoitettu tutkimuksin ja kehittämishankkeissa Työhyvinvoinnin

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palvelinohjelmistojen ja virtualisointi 15 osp Työssäoppimisen keskeinen sisältö: työtehtävien suunnittelu ja valmistelu oman työn ja työn

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto vaikuttavaa yhteistyötä

Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto vaikuttavaa yhteistyötä Pelastuslaitosten kumppanuusverkosto vaikuttavaa yhteistyötä PELASTUSLAITOSTEN KUMPPANUUSVERKOSTO www.pelastuslaitokset.fi KUMPPANUUSVERKOSTON TOIMINTA Sai alkunsa 2008 Nykyinen toiminta perustuu 16.8.2011

Lisätiedot

Palotutkimuksen päivät Hanasaari. Matti Honkanen

Palotutkimuksen päivät Hanasaari. Matti Honkanen Pelastustoimen yhteinen osaamisenkartoitusmalli Päivystävän päällikön ja päivystävän palomestarin tasoille sekä tilannekeskushenkilöstölle Palotutkimuksen päivät 30.8.2017 Hanasaari Matti Honkanen OSAAMISENKARTOITUS

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN OSAAJIA. Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa

KÄYTÄNNÖN OSAAJIA. Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa KÄYTÄNNÖN OSAAJIA Työelämäyhteistyö liiketalouden koulutusohjelmassa HYVÄT TYYPIT PALVELUKSESSASI Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, tekee työelämälähtöistä tutkimus-

Lisätiedot

PERA HANKE. PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa

PERA HANKE. PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa PERA HANKE PERA turvallisuusjohtamisen tietojärjestelmä osaksi pelastuslaitosten päivittäistä turvallisuustoimintaa 1.6.2014-31.8.2015 PERA II jatkohanke 1.9.2015-30.4.2016 10.5.2016 1 HANKKEEN TAVOITTEET

Lisätiedot

Kaivosturvallisuuden neuvottelukunta. Pekka Suomela Pertti Kortejärvi

Kaivosturvallisuuden neuvottelukunta. Pekka Suomela Pertti Kortejärvi Pekka Suomela Pertti Kortejärvi Suomen kaivosturvallisuuden Toimiala Suomessa oli vuonna 2013 n.40 toimivaa kaivosta, kaivoslupia 52 Metallikaivoksia 12 kpl, muut ovat teollisuusmineraaleja tms. Turvallisuustoiminnassa

Lisätiedot

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri

Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA opetusneuvos Aija Töytäri Korkeakouluoppiminen muutoksessa Tule ja Parasta seminaari HAAGA-HELIA 30.9.2019 opetusneuvos Aija Töytäri 1.10.2019 1 Edellisen hallituksen panostukset korkeakoulutuksen kehittämiseksi Nopeutetaan siirtymistä

Lisätiedot

Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot ja niiden vaikuttavuus

Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot ja niiden vaikuttavuus Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot ja niiden vaikuttavuus 0 Esityksen sisältö Meriturvallisuuden yhteiskunnalliset ohjauskeinot - nykytila Suomalaisille merenkulun asiantuntijoille tehdyn

Lisätiedot

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ

TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ TKI-TOIMINTA OSANA MAMKIN PERUSTEHTÄVÄÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu (MAMK) tarjoaa korkeinta ammatillista koulutusta, harjoittaa soveltavaa työelämän ja julkisen sektorin kilpailukykyä edistävää tutkimus-,

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen

Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen Yhteisölähtöinen paikallinen kehittäminen Hämeen ELY-keskus Paikallinen kehittäminen ja ESR Euroopan sosiaalirahasto (ESR) tukee yhteisölähtöistä eli kansalaistoimijalähtöistä paikallista kehittämistä

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen lähtökohdat ja tavoitteet. Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Antti Irjala

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen lähtökohdat ja tavoitteet. Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Antti Irjala Maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen lähtökohdat ja tavoitteet Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto Antti Irjala Maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisen lähtökohtia Tavoitteena on, että

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE Etelä-Suomi Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE 2013 2015 Etelä-Suomi Kotona kokonainen elämä / Etelä- Kymenlaakson osakokonaisuus Sara Haimi-Liikkanen, kehittämiskoordinaattori 14.10.2013

Lisätiedot

Postinumero Yhteyshenkilön puhelinnumero

Postinumero Yhteyshenkilön puhelinnumero Hakijan taustalomake 1 (7) Hakijan nimi MTK-POHJOIS-KARJALA Organisaatiotyypin mukainen omarahoitusosuuden laji Yksityinen rahoitus Jakeluosoite Siltakatu 20a 21b Hakijan yhteyshenkilö KAKRIAINEN MAIJA

Lisätiedot

yritysneuvontapalvelut Yritys Suomi sopimuksen puitteissa koulutus ja kehittämispalvelut, joita kehitetään Yhessä hankkeessa

yritysneuvontapalvelut Yritys Suomi sopimuksen puitteissa koulutus ja kehittämispalvelut, joita kehitetään Yhessä hankkeessa yritysneuvontapalvelut Yritys Suomi sopimuksen puitteissa koulutus ja kehittämispalvelut, joita kehitetään Yhessä hankkeessa Yhden luukun periaate? Eri osa-alueisiin erikoistuneet toimijat pystyvät yhdessä

Lisätiedot

ALUEELLINEN HYVINVOINNIN KEHITTÄMINEN / Kemi-Tornion seutukunta

ALUEELLINEN HYVINVOINNIN KEHITTÄMINEN / Kemi-Tornion seutukunta ALUEELLINEN HYVINVOINNIN KEHITTÄMINEN / Kemi-Tornion seutukunta Pitkäjänteistä hyvinvoinnin kehittämistä yhteistyönä alueen kuntien Kemi-Tornion kehittämiskeskuksen Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun Ammattiopisto

Lisätiedot

Työturvallisuus pelastustoimen ja ensihoitopalvelun uusissa työmuodoissa

Työturvallisuus pelastustoimen ja ensihoitopalvelun uusissa työmuodoissa Työturvallisuus pelastustoimen ja ensihoitopalvelun uusissa työmuodoissa Hanna Honkavuo, hankesuunnittelija, Pohjois-Savon pelastuslaitos Pelastustoimen tutkimuspäivät 6.6.2019 Hankkeen ajankohta 1.8.2018-31.1.2020

Lisätiedot

Osallistamalla osaamisen kehittämisen toimintamallia rakentamassa

Osallistamalla osaamisen kehittämisen toimintamallia rakentamassa Osallistamalla osaamisen kehittämisen toimintamallia rakentamassa Sote-tuotantoalueen osaamisen kehittämisen toimintamalli -hanke 1.1.2015-31.5.2016 Osaaminen muutoksen avain tulevassa Sotessa seminaari

Lisätiedot

Opin Ovi Kymi. Päätöstilaisuus /rr

Opin Ovi Kymi. Päätöstilaisuus /rr Opin Ovi Kymi Päätöstilaisuus 11.12.2012 Perustiedot Projektin kesto: 1.8.2008-31.12.2012 Projektitoimijat: EKAMI, hallinnoija KyAmk, Palmenia, KSAO, Kvlakk,osaprojektit Yhteistyökumppanit: Kotkan Haminan

Lisätiedot

Väkivalta / uhkatilanne

Väkivalta / uhkatilanne Pelastusalan uhkatilannekoulutus - kehittämistarpeet Juha Höök Paloesimies, Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos SPPL työturvallisuusseminaari 15.4.2015, Espoo Väkivalta / uhkatilanne Väkivalta on helppo tunnistaa,

Lisätiedot

Hankeosaajavalmennus 15.4.2013-11.2.2014 (38 ov) Toteutetaan nonstop periaatteella kahdessa jaksossa

Hankeosaajavalmennus 15.4.2013-11.2.2014 (38 ov) Toteutetaan nonstop periaatteella kahdessa jaksossa Hankeosaajavalmennus 15.4.2013-11.2.2014 (38 ov) Toteutetaan nonstop periaatteella kahdessa jaksossa Valmistaa maaseudun kehittäjän erikoisammattitutkinnon suorittamiseen Lähde mukaan projektien ja hankkeiden

Lisätiedot

Rannikkoalueen öljyntorjunta myös valtiovallan vastuulla. Kotkan Höyrypanimo 6. maaliskuuta 2007

Rannikkoalueen öljyntorjunta myös valtiovallan vastuulla. Kotkan Höyrypanimo 6. maaliskuuta 2007 Rannikkoalueen öljyntorjunta myös valtiovallan vastuulla Kotkan Höyrypanimo 6. maaliskuuta 2007 SÖKÖSSÄ täysi käsi Kymenlaakson AMK merenkulku, Kymenlaakson pelastuslaitos ja Kaakkois- Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Projektien tuottamat aineistot BORISjärjestelmässä

Projektien tuottamat aineistot BORISjärjestelmässä Projektien tuottamat aineistot BORISjärjestelmässä BORIS2 koulutukset Kati Tahvonen, Meri Hietala, Heli Haapasaari Ympäristövahinkojen torjuntaryhmä Samuli Neuvonen Tietokeskus SÖKÖ-toimintamalliin perustuvat

Lisätiedot

Lahden ammattikorkeakoulu / Tekniikan ala Green ICT workshop, Roadmap Lahti Tausta, tavoitteet ja työskentelytavat

Lahden ammattikorkeakoulu / Tekniikan ala Green ICT workshop, Roadmap Lahti Tausta, tavoitteet ja työskentelytavat Lahden ammattikorkeakoulu / Tekniikan ala Green ICT workshop, Roadmap Lahti Tausta, tavoitteet ja työskentelytavat Vihreä ICT-teemapäivä 13.3.2012 Juho Korteniemi Työpajan ohjelma Green ICT-workshop /

Lisätiedot

Sisältö. 1.Tausta ja tavoitteet. 2. Arktinen SAR ja sen haasteet. 3. Arktinen meripelastuskoulutus 4. Innovaatiotarpeet

Sisältö. 1.Tausta ja tavoitteet. 2. Arktinen SAR ja sen haasteet. 3. Arktinen meripelastuskoulutus 4. Innovaatiotarpeet Sisältö 1.Tausta ja tavoitteet 2. Arktinen SAR ja sen haasteet 3. Arktinen meripelastuskoulutus 4. Innovaatiotarpeet 5. Suositukset 6. Jatkotutkimustarpeet 1. Tausta ja tavoitteet Tausta Muodostaa kokonaiskuvan

Lisätiedot

CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies. Essi Vuopala, LET

CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies. Essi Vuopala, LET CoCreat -Enabling Creative Collaboration through Supporting Technlogies Projektin tausta ja tarve Oppivan yhteiskunnan toimintaympäristöille on tyypillistä muuttuvuus ja kompleksisuus aktiivinen toiminta

Lisätiedot

MERENKULKIJAKSI. maailman merille

MERENKULKIJAKSI. maailman merille MERENKULKIJAKSI maailman merille MERENKULKU on globaali ala, joka voidaan jakaa sisävesi-, rannikko- ja avomeriliikenteeseen. Meriliikenne jakaantuu vielä tavara- ja matkustajaliikenteeseen. Alalla työskentelee

Lisätiedot

Yksinkertaistetut kustannusmallit

Yksinkertaistetut kustannusmallit Yksinkertaistetut kustannusmallit Jukka Kotro 25.5.2015 Savonlinna 27.5.2015 Mikkeli Sivu 1 28.5.2015 Hankkeiden kustannusmallit Tuen hakija valitsee ja perustelee hakuvaiheessa, minkä kustannusmallin

Lisätiedot

4-portainen palveluiden kehittämisen malli pk-yrityksille Palveluiden kehittäminen pk-yritysten kilpailukyvyn tukena: PaKe Savo

4-portainen palveluiden kehittämisen malli pk-yrityksille Palveluiden kehittäminen pk-yritysten kilpailukyvyn tukena: PaKe Savo 4-portainen palveluiden kehittämisen malli pk-yrityksille Palveluiden kehittäminen pk-yritysten kilpailukyvyn tukena: PaKe Savo 1.2.2015 31.3.2017 Katso video, jolla esitellään maailmalla palkittu pesulapalvelu

Lisätiedot