Nykytila Strategiakartta Strategian tarkennus. Sirpa Alho-Törrönen Savon Yrittäjät ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nykytila Strategiakartta Strategian tarkennus. Sirpa Alho-Törrönen Savon Yrittäjät ry"

Transkriptio

1 Strategia Nykytila Strategiakartta Strategian tarkennus Sirpa Alho-Törrönen Savon Yrittäjät ry 1

2 Savon Yrittäjien jäsenkehitys

3 Savon Yrittäjien arvot Vapaus: Vastuu: Luovuus: Oikeus ja vapaus yrittää ja tehdä työtä. Yrittäjyys. Vastuu jäsenistä ja Pohjois-Savon kehityksestä jäsenten ja järjestön sidosryhmien kohteleminen oikeudenmukaisella tavalla ja heidän näkemystensä huomioon ottaminen. Jäsenistön tahdon arvostaminen. Muutosvalmius, aktiivisuus ennakkoluulottomasti etsiä uusia ratkaisuja yrittäjyyden edistämiseksi ja jäsenistön parhaaksi. 3

4 Olemme edunvalvonta- ja palvelujärjestö Missio / perustehtävä Parantaa pohjoissavolaisten yrittäjien asemaa, kilpailukykyä, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Pohjois-Savosta yrittäjyyden maakunta. Toimia jäsenyritysten edunvalvojana ja alueen yhteiskuntavaikuttajana t ik tt tarjoten t jäsenille menestyksen mahdollisuuksia ja laadukkaita palveluita. l Lisätä yrittäjien välistä yhteistyötä, t yhteisöllisyyttä ja verkottumista. 4

5 Pohjois-Savon elinkeinojen kehitys saavutettu maan keskimäär. kasvutaso 3,3 %. +: teollisuus (teknologiateollisuus), rakennusala, maatalous, hotelli- ja ravintola-alaala -:palvelualat Sote? Talouden nousu hidasta Kotimaisella kysynnällä suuri merkitys Rahoitus vaikeuttaa kasvu, kehitysnäkymät vaihtelevat. 5 Alueen sisäinen kehitys tasoittunut.

6 Pohjois-Savon uhkat? Akuuttia uhkaa taloudelle ei näkyvissä Kotimaisen kysynnän nopea hiipuminen Kansainvälisen markkinatilanteen aiheuttamat muutokset Euroopan talouden epävakaus Starttirahalla aloittaneita yrityksiä nyt kohtuullisesti vuoden 2012 romahduksen jälkeen Jatkajia löytyy yy suurimmilla paikkakunnilla. Perustettavat yritykset pieniä, myynti- ja palvelualoille. Työttömyysaste yy korkea, samalla pula osaavasta työvoimasta ja tyytymättömyyttä koulutustarjontaan. Kansainvälistymisen haasteet 6

7 Strategian taustoitus; nykyhetken Hankintaosaaminen haasteet Kunta- ja palvelurakenneuudistus: uhka vai mahdollisuus yrittäjälle? Yrittäjän ja kunnan välinen yhteistyö Yleinen maailmankuvien ja kulttuurin muutos: kiinnitytään vähemmän, liikkuvuus lisääntyykö? globaalit toimintamallit, globaalit kilpailijat 7

8 Savon Yrittäjien strategia vastaa tulevaisuuden haasteille 8

9 Visio (tahtotila, omakuva) Savon Yrittäjät on johtava elinkeinoelämän järjestö ja haluttu yhteistyökumppani. Savon Yrittäjät on Pohjois-Savossa jäsenistön vastuullinen edunvalvoja, jolla on vahva tahto, taito ja resurssit toimia myös jäsenistönsä tehokkaana palveluorganisaationa. Yrittäjäjärjestö on kolmiportainen järjestö, joka huolehtii h jäsenyritystensä ä edunvalvonnasta kaikilla k yhteiskunnanpäätöksenteon tasoilla. 9

10 SAVON YRITTÄJIEN STRATEGIAKARTTA Yrittäjien yhteenkuuluvuus Yhdessä vaikuttaminen Yhteisöllisyys Jäsenpalvelut -yrittäjien verkottuminen -koulutus -tapahtumat -virkistys ja jaksaminen -neuvontapalvelut -jäsenedut Palvelut paikallis- yhdistyksille Tuki kuntakohtaiseen vaikuttamiseen Edunvalvonta, yhteiskuntavaikuttaminen

11 Savon Yrittäjät: strategiset t t areenat 1. Yhteiskuntavaikuttaminen 2. Jäsenpalvelut l 3. Viestintä 4. Jäsenhankinta ja pysyvyys 5. Järjestötoiminta 11

12 1. Yhteiskuntavaikuttaminen a) Yleinen elinkeinopolitiikka b) Yksinyrittäjien ja pk-yritysten kilpailukyky c) Osaava työvoima Tavoite Yrittäjyyden ja yritystoiminnan olosuhteet valtakunnan parhaimmiksi. Pohjois-Savosta yrittäjyyden maakunta.

13 1. Yhteiskuntavaikuttaminen Yleinen elinkeinopolitiikka Yrittäjyyden arvostuksen lisääminen ja merkityksen esille nostaminen. Maakunnan, kuntien ja kaupunkien päätöksiin tehtävä yritysvaikutusten arviointi. Elinkeino-ohjelmat, hankinta- ja palvelustrategiat joka kuntaan ohjaamaan arjen toimintaa ja päätöksentekoa niin, että ne johtavat toimiviin markkinoihin. Pienhankintaohjeet joka kuntaan. Kuntien ja yritysten yhteistyön tiivistäminen julkisissa hankinnoissa sekä yrittäjien ja kuntien hankintaosaamisen parantaminen. Yrittäjyyskasvatustrategian luominen maakunnan oppilaitoksille läpileikkaavaksi kaikille koulutusasteille.

14 1. Yhteiskuntavaikuttaminen Yksin- ja pk-yritysten kilpailukyvyn parantaminen Kansainvälistymisen ja viennin vauhdittaminen toimintoja virtaviivaistamalla (yhden luukun periaate), yksinkertaistamalla toimintatapoja esimerkiksi julkisen rahan saamiselle. Maakunnan tutkimus- ja kehitystoiminnan (T&K) ja myös sen rahoituksen painopisteen suuntaaminen pk-yrityksiin. Yrityksille suunnatun koulutustarjonnan ja siihen liittyvän julkisen rahoituksen edelleen kehittäminen pk-yritysten tarpeista lähteväksi. EU-rahoitteiset elinkeinojen kehittämishankkeet elinkeinoelämän ohjaukseen. Ohjausryhmissä puolet yrittäjiä tai yritysten edustajia. Omistajanvaihdoksille yksinkertainen polutus. Julkisrahoitteiset yrityspalvelut yksityisen sektorin tuottamiksi.

15 1. Yhteiskuntavaikuttaminen Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen 2.asteen ja ammattikorkeakoulujen aloituspaikat ja opetuksen sisältö enemmän alueen pk-yritysten tarpeista lähteväksi. Opiskelijoiden työssäoppimisen, työharjoittelun ja muun opiskelijatyön suuntaaminen pk-yrityksiin. Pienten yritysten työllistämiskynnyksen madaltaminen. Työelämälähtöisten koulutusmallien kehittäminen oppilaitosten ja yritysten kanssa yhteistyössä.

16 Vaikuttamisen keinot Savon Yrittäjät on Pohjois-Savossa yrittäjyyden ja pk-yrittäjyyden paras asiantuntija Julkaisemalla pk-barometria ja elinkeinomittaristokyselyä Lähettämällä säännöllisesti niin jäsenille kuin sidosryhmille uutiskirjeitä, kannanottoja ja kehittämisehdotuksia Pitämällä alustuksia erilaisissa tilaisuuksissa Yhteistyö kuntien, maakunnan eri elinten ja oppilaitosten kanssa Kahdenvälisin neuvotteluin Avi:n, Ely-keskuksen ja Pohjois-Savon Liiton kanssa.

17 Vaikuttamisen keinot Yhteistyön vahvistaminen oppilaitosten kanssa Osallistuminen aktiivisesti maakunnallisen yhteistyöryhmän (MYR) ja muiden maakunnan kehittämisorganisaatioiden toimintaan, vahva osallistuminen Suomen Yrittäjien toimintaan. Säännöllinen yhteistyö maakunnan tiedotusvälineiden kanssa (tiedotus) Osallistuminen elinkeinojen ja yritystoiminnan kehittämishankkeiden suunnitteluun ja toteutukseen EU-rahastokauden rahoituksen käytön suunnitteluun ja toteutukseen osallistuminen Yrittäjien osallistuminen erilaisten sidosryhmäorganisaatioiden tausta- ja kehittämisryhmiin Yhteydenpito maakunnan kansanedustajiin ja eri puolueiden toimijoihin. Lausuntojen antaminen (valikoidusti)

18 2. Jäsenpalvelut Jäsenyritysten keskinäisen liiketoiminnan edistäminen Tarjoamalla verkostoitumisen väyliä eri tilanteissa. Savon yrittäjät tekee hankintansa jäsenyrityksistään y ja pääsääntöisesti kilpailuttaa hankinnat. Neuvontapalvelut Savon Yrittäjät antaa yhteistyökumppaneiden ja asiantuntijoiden kautta puhelinneuvontaa mm. yritysjuridiikasta, työsopimusasioista, perintäpalveluista, turvallisuudesta, kirjanpitoon ja verotukseen liittyvistä asioista, toimitilojen vuokraukseen ja hankintaan liittyvistä asioissa sekä patenttiasioista.

19 Koulutuspalvelut 2. Jäsenpalvelut Savon Yrittäjät tekee laajaa yhteistyötä koulutuksen järjestäjien kanssa niin tiedotuksellisesti kuin suunnittelemalla koulutuksia. Tätä täydennetään valikoidusti itse järjestettävällä koulutuksella. Savon Yrittäjät ylläpitää NAPPI rekisteriä pk-yrityksille suunnatusta koulutuksista, julkaisee yrittäjävinkkejä ja kannustaa jäsenyrityksiä koulutus- ja kehittämispalveluiden käyttöön. Jäsenedut Savon Yrittäjät tarjoaa jäsenille muutamia yksittäisiä ja merkittäviä jäsenetuja, joista jäsenille on todellista hyötyä ja jotka vaikuttavat jäsenyritysten kilpailukykyyn. Pääsääntöisesti omat jäsenedut neuvotellaan yrittäjävetoisista yrityksistä. Jäsenedut sovitetaan Suomen Yrittäjien tarjoamiin jäsenetuihin.

20 2. Jäsenpalvelut Virkistystoiminta ja yrittäjien hyvinvointi Yrittäjien virkistystoiminnan päävastuu on paikallisyhdistyksillä. Savon Yrittäjät järjestää vuosittain Maakunnallisen Yrittäjäjuhlan ja sekä yhden koko jäsenkuntaa Hulabaloo-tilaisuuden. Savon Yrittäjät tukee sekä viestinnällisesti että mahdollisesti hanketoiminnalla paikallisyhdistysten yrittäjille järjestämää fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin parantamiseen liittyvää toimintaa. Tiedottaminen Savon Yrittäjät tiedottaa säännöllisesti jäsenyrityksille yrittämiseen ja yritystoimintaan liittyvistä asioista hyödyntäen myös Suomen Yrittäjistä saatavaa materiaalia. Strategiakauden aikana tarkastellaan Savon Yrittäjien viestintä virtaviivaiseksi ja ajanmukaiseksi.

21 2. Jäsenpalvelut Omistajanvaihdospalvelut Savon Yrittäjät jatkaa Pohjois-Savon Yrityspörssin aktiivista j j j yp markkinoimista alueen elinkeinotoimijoille. Strategiajakson aikana pyritään rakentamaan toimiva polku omistajanvaihdoksille.

22 3. Viestintä Yleistä: Viestintää kehitetään suunnitelmallisesti jatkuvana prosessina. Tavoite on kasvattaa järjestön tunnettuutta ja vaikutusvaltaa yrittäjyyden asiantuntijana. Viestinnällä syvennämme päättäjien tietoa pk-yrittäjyyden ja yksinyrittäjien merkitystä alueemme hyvinvoinnille ja kehitykselle. Viestinnällisesti haluamme viljellä llä aktiivisuutta, i tt avoimuutta ja verkostoitumista i t eri sidosryhmien, aluejärjestöjen, paikallisyhdistysten ja jäsenyritysten kesken sekä turvata jäsenten nopean ja tehokkaan tiedonsaannin yritysten toimintaedellytyksiin vaikuttavissa asioissa. Sisäinen viestintä: vahvistamme jäsenpysyvyyttä y yy ja tiedotamme yrittämiseen liittyvissä asioissa. Savon Yrittäjät tukee paikallisyhdistyksiä näiden jäsenkirjeiden työstämisessä, sähköisen viestintäjärjestelmän käytössä sekä www- sivujen ylläpidossa. Koulutamme paikallisyhdistysten tiedotusvastaavia.

23 Ulkoinen viestintä 3. Viestintä Tiedottaminen kuntiin ja maakunnassa toimiviin julkisiin organisaatioihin Savon Yrittäjien näkemyksistä, kannanotoista ja toiminnasta sekä viestittää suurelle yleisölle ja päättäjille yrittämisen merkityksestä ja yritystoiminnan olosuhteisiin liittyvistä parannusehdotuksista. Tavoitteena tässä strategiassa mainittujen epäkohtien korjaamiseen vaikuttaminen sekä nostaa järjestön imagoa yhteiskunnallisen vaikuttajana. Tavoitteen toteuttamiseksi pidämme yllä hyviä ja laajoja mediasuhteita alueen medioihin ja otamme aktiivisesti käyttöön uusia ja tarpeelliseksi katsottuja viestintävälineitä.

24 4. Jäsenhankinta ja -pysyvyys y yy Tavoite Jäsentavoite vuoden 2020 lopussa on 5000 jäsentä Jäsenhankinnan keinot Savon Yrittäjien oma jäsenhankinta ostopalveluna, ns. luottamushenkilöhankinta

25 4. Jäsenhankinta ja -pysyvyys y yy Savon Yrittäjien oman ja ulkopuolisen jäsenhankkijan työ on pääasiassa telemarkkinointia, jota tuetaan kirjeitse, sähköpostitse, erilaisella järjestömateriaalilla sekä jäsenhankintaohjelmalla. Savon Yrittäjä lehti tukee myös jäsenhankintaa. Jäsenpysyvyydestä vastaavat paikallisyhdistykset. Savon Yrittäjien tehtävänä on välittää paikallisyhdistyksistä hyviä käytäntöjä ja tukea ensimmäisen vuoden jäsenyyttä tavalla joka vahvistaa jäsenpysyvyyttä.

26 5. Järjestötoiminta Hallitus- ja valiokuntatyö Aluejärjestön j organisaatio i ja hallinto Aluejärjestön päätösvaltaa käyttää sääntöjen mukaan aluejärjestön kokous, joka kokoontuu vuosittain kevät- ja syyskokoukseen. Toimeenpaneva elin on aluejärjestön hallitus. Järjestöllä on puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa. Operatiivista käytännöntoimintaa hoitaa hallituksen apuna toimitusjohtaja. Aluejärjestön kokous ja hallitus voivat asettaa asioiden valmistelua varten pysyviä ja tilapäisiä valiokuntia ja toimikuntia ja muita toimielimiä. Aluejärjestön kokous on asettanut hallituksen päätösesitysten valmistelua varten sekä operatiivisen johtamisen tueksi työvaliokunnan (1+6). Hallituksen työvaliokunnan muiden valiokuntien työryhmien ja Hallituksen, työvaliokunnan, muiden valiokuntien, työryhmien ja toimitusjohtajan tehtävistä, vastuista ja päätöksenteosta hyväksytään ja tarvittaessa työstetään vuosittain hallituksen työskentelyohje.

27 5. Järjestötoiminta Hallitus- ja valiokuntatyö Savon Yrittäjien hallitus nimeää lisäksi vuosittain muita valiokuntia, mm. koulutus- ja hyvinvointivaliokunnan. Hallitus voi myös nimetä eri yhteiskuntavaikuttamisen, edunvalvonnan ja toimialakohtaisia teematyöryhmiä tai valiokuntia. Näitä voi olla mm. nuorten yrittäjien toiminta, kansainvälistymisvaliokunta, jäsenyritysten verkottumisen edistäminen, kuntatyöryhmä, järjestötoiminnan kehittäminen.

28 5. Järjestötoiminta Aluejärjestön ja paikallisyhdistysten välinen työnjako Edunvalvonta Edunvalvonnassa ja yhteiskuntavaikuttamisessa aluejärjestön vastuutahot ja -kohteet ovat: Aluehallintovirasto, Ely-keskus, Pohjois-Savon liitto, 2. ja korkea-asteen oppilaitokset. Savon Yrittäjien vastuulla on omistajanvaihdokset, yritysten ja yrittäjien koulutuksen rahoitus, EU-hankkeet ja yleensä koko maakuntaa koskevat yritystoiminnan edellytyksiin liittyvät asiat. Savon Yrittäjät tukee paikallisyhdistyksiä kuntavaikuttamisessa alueelliset kehityshaasteet huomioiden ja ennakoiden, mm. kuntien hankinnat, kuntien palvelujen järjestäminen, yrityspalvelujen järjestäminen.

29 5. Järjestötoiminta Aluejärjestön ja paikallisyhdistysten välinen työnjako Virkistystoiminta Savon Yrittäjät järjestää Maakunnallisen Yrittäjäjuhlan ja yhden viihdyttävän tapahtuman vuosittain. Savon Yrittäjät tukee yrittäjien hyvinvointiin liittyvien hankkeiden käynnistymistä ja mahdollisesti toteuttaa niitä. Pääosasta jäsenyrityksille suunnatusta virkistystoiminnasta vastaa paikallisyhdistys.

30 Järjestökoulutus 5. Järjestötoiminta Aluejärjestö järjestää ns. POMO 1:n vuosittain uusille puheenjohtajille. Järjestöpäivässä koulutamme erillisen koulutussuunnitelman mukaan paikallisyhdistysten sihteerit, tiedotus-, koulutus-, ja virkistysvastaavat. Pomo II, Pomo III Suomen Yrittäjien järjestämiin puheenjohtaja-, ja kunnallisjohdonseminaareihin osallistutaan laajasti vuosittain. Strategiakauden aikana Savon Yrittäjät järjestää j ää Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaarin.

31 5. Järjestötoiminta Yhteistyö muiden yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen kanssa Tavoitteena on soveltuvin osin toimia yhdessä muiden yrittäjä- ja elinkeinoelämän järjestöjen kanssa pyrkien välttämään päällekkäistä toimintaa. Pyritään syventämään yhteistyötä esimerkiksi Maataloustuottajien Keskusliiton kanssa.

STRATEGIA 2015 2017. Arvot: vapaus, vastuu ja luovuus. Rohkeus ja luotettavuus yhteiskuntavaikuttamisessa.

STRATEGIA 2015 2017. Arvot: vapaus, vastuu ja luovuus. Rohkeus ja luotettavuus yhteiskuntavaikuttamisessa. 1 (6) STRATEGIA 2015 2017 Kuopion yrittäjien arvot, missio ja visio Arvot: vapaus, vastuu ja luovuus. Rohkeus ja luotettavuus yhteiskuntavaikuttamisessa. Vapaus: oikeus ja vapaus yrittää ja tehdä työtä

Lisätiedot

Opin oven ja Savon Yrittäjien yhteistyö

Opin oven ja Savon Yrittäjien yhteistyö Opin oven ja Savon Yrittäjien yhteistyö Mia Hakulinen 1 Yrittäjillä on tärkeä rooli yhteiskunnan rattaiden pyörittämisessä Yritysten lukumäärän (263 001 kpl) jakautuminen kokoluokittain vuonna 2008 Keskisuuret

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry.

Toimintasuunnitelma. Hämeen Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma 2019 Hämeen Yrittäjät ry. Hämeen Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Vaikuttaa Verkostoi Vahvistaa 13.9.2018 Toimintasuunnitelma 2019 2 1 Yhteinen matka Parannamme yrittäjien asemaa

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

TOIMINTASUUNNITELMA Keski-Pohjanmaan Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 Toiminta-ajatus ja tehtävä Toiminta-ajatus: toimii Suomen Yrittäjät ry:n virallisena aluejärjestönä Tehtävä: Jäsenyritysten kilpailukyvyn ja menestymisedellytysten ylläpitäminen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Keski-Pohjanmaan Yrittäjät

TOIMINTASUUNNITELMA Keski-Pohjanmaan Yrittäjät TOIMINTASUUNNITELMA 2018 1 TOIMINTA-AJATUS JA TEHTÄVÄ Toiminta-ajatus: toimii Suomen Yrittäjät ry:n virallisena aluejärjestönä Tehtävä: Jäsenyritysten kilpailukyvyn ja menestymisedellytysten ylläpitäminen

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJIEN STRATEGIA AIDOSTI YRITTÄJÄN ARJESSA

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJIEN STRATEGIA AIDOSTI YRITTÄJÄN ARJESSA POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJIEN STRATEGIA 2016-2020 AIDOSTI YRITTÄJÄN ARJESSA 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Strategian lähtökohdat 3 1.1 Sääntöjen mukainen toiminnan tarkoitus... 3 1.2. Toiminta-ajatus... 3 1.3

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010

Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 1. Toiminnan tarkoitus Kuopion Yrittäjät ry toimii valtakunnallisen yrittäjäjärjestön paikallisena edunvalvojana Kuopiossa. Kuopion Yrittäjät tekee työtä pienten ja keskisuurten

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017 POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Julkaisija: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Isokatu 4, 90100 Oulu puhelin 010 322 1980 ppy@yrittajat.fi www.ppy.fi SISÄLLYS POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT

Lisätiedot

Lapin Yrittäjät. Toimintasuunnitelma 2019

Lapin Yrittäjät. Toimintasuunnitelma 2019 Lapin Yrittäjät Toimintasuunnitelma 2019 1 ARVOT Mihin toimintamme perustuu? Rohkeus 2 Luotettavuus Uusiutuminen Tehtäväalueet mitä teemme? VAIKUTTAA VERKOSTOI VAHVISTAA V I E S T I I 3 Vaikuttaa q Resurssien

Lisätiedot

Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2013

Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2013 Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2013 1 Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2013 2 Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2013 SISÄLLYS SAVON YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2013... 3 1. TAUSTAA... 3 2.

Lisätiedot

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät.

Rauman kauppakamarin strategia. Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin strategia Strategia on johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Rauman kauppakamarin visio, missio eli toiminta-ajatus ja arvot Kauppakamarin päämäärät

Lisätiedot

Savon Yrittäjät SAVON YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA

Savon Yrittäjät SAVON YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA Savon Yrittäjät SAVON YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA VUOSI 2009 SAVON YRITTÄJÄT, TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2009 SISÄLLYSLUETTELO 1. Taustaa 2. Yhteiskuntavaikuttaminen - mitä kunnallisvaalien jälkeen

Lisätiedot

Voimme saada aikaan mitä vaan, kunhan emme välitä siitä kuka saa kehut. Harry S. Truman

Voimme saada aikaan mitä vaan, kunhan emme välitä siitä kuka saa kehut. Harry S. Truman Voimme saada aikaan mitä vaan, kunhan emme välitä siitä kuka saa kehut Harry S. Truman 1 K-P:n Yrittäjien ja sen paikallisella yhdistystoiminnalla on suuri merkitys alueen yrittämiselle. Laadukkaan ja

Lisätiedot

Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Keski-Pohjanmaalla vihdoin päätösvalta!

Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Keski-Pohjanmaalla vihdoin päätösvalta! Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Keski-Pohjanmaalla vihdoin päätösvalta! 17.5.2018 Kaustinen Toimitusjohtaja Mervi Järkkälä Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Yrittäjien oma järjestö: Keski-Pohjanmaan

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017

Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 SISÄLLYS yhteiskuntavaikuttaminen ja yhteistyö koulutustoiminta tiedotustoiminta jäsenpalvelutoiminta vapaa-aika ja harrastustoiminta tapahtumat hallitustoiminta huomionosoitukset

Lisätiedot

Seinäjoen Yrittäjät ry. Strategiset linjaukset 2015 2020

Seinäjoen Yrittäjät ry. Strategiset linjaukset 2015 2020 1 Seinäjoen Yrittäjät ry Strategiset linjaukset 2015 2020 2 Strategia 2015-2020 MISSIO = Perustehtävä Jäsenistöä tukeva Vahva paikallinen vaikuttaja Jäsenyritysten suunnitelmallinen ja johdonmukainen toimintaedellytysten

Lisätiedot

Infra-alan kehityskohteita 2011

Infra-alan kehityskohteita 2011 Infraalan kehityskohteita 2011 Hinta vallitseva valintaperuste Yritysten heikko kannattavuus Panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat vähäisiä, innovaatioita vähän Alan tapa, kulttuuri Toimijakenttä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Savon Yrittäjät: Strategia 2015-2020. Strategiaryhmän esitys 22.4.2015

Savon Yrittäjät: Strategia 2015-2020. Strategiaryhmän esitys 22.4.2015 Savon Yrittäjät: Strategia 2015-2020 Strategiaryhmän esitys 22.4.2015 1 Savon Yrittäjien johtamisjärjestelmä Strategia 1/2015 Laatujärjestelmä ERILLIS- STRATEGIAT Päästrategiaa täydentävät. Esimerkiksi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Arvot ja Teema 2017 Uudistuva Pori Rohkea Pori Rohkea Yrittäjä Kiinnostavat uudet ajatukset ja kokeilut tarjoavat mahdollisuuksia monipuolistaa yritysten liiketoimintaa, rakentaa

Lisätiedot

Luvian Koulukeskus valmistui syksyllä LUVIAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA toimintavuosi

Luvian Koulukeskus valmistui syksyllä LUVIAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA toimintavuosi Luvian Koulukeskus valmistui syksyllä 2016 LUVIAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2017 39. toimintavuosi 1 Uusia tuulia! Luvian Yrittäjien 39. toimintavuosi käynnistyy Eurajoen kunnan nimen alla. Kunta saa

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Mervi Järkkälä

Keski-Pohjanmaan Yrittäjät Mervi Järkkälä TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 Toiminta-ajatus ja tehtävä toimii Suomen Yrittäjät ry:n virallisena aluejärjestönä Tehtävä: Jäsenyritysten kilpailukyvyn ja menestymisedellytysten ylläpitäminen ja parantaminen.

Lisätiedot

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA. Seinäjoen Yrittäjät ry

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA. Seinäjoen Yrittäjät ry STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA Seinäjoen Yrittäjät ry 1 2 Strategia 2017 2020 (Strategiakausi 2015 2020 ) MISSIO = Perustehtävä Jäsenistöä tukeva Vahva paikallinen vaikuttaja Innostava jäsenyritysten

Lisätiedot

SKOL, toimintasuunnitelma 2016. Esitys hallitukselle 19.10.2015

SKOL, toimintasuunnitelma 2016. Esitys hallitukselle 19.10.2015 SKOL, toimintasuunnitelma 2016 Esitys hallitukselle 19.10.2015 Yhteenveto Visio 2020 Suunnittelu ja konsultointi on suomalaisen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän arvostettu kilpailuetu ja osaamisen kehittämisen

Lisätiedot

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA. Seinäjoen Yrittäjät ry

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA. Seinäjoen Yrittäjät ry STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA Seinäjoen Yrittäjät ry 1 Strategia 2018 2020 (Strategiakausi 2015 2020 ) MISSIO = Perustehtävä Jäsenistöä tukeva Vahva paikallinen vaikuttaja Innostava jäsenyritysten suunnitelmallinen

Lisätiedot

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet

1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta. 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Sisällys 1. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus ja visio tulevasta toiminnasta... 2 2. Tulevan toimikauden haasteet ja mahdollisuudet... 2 3. Yhdistyksen toiminnan painopisteet vuonna

Lisätiedot

Alueryhmätoiminta 2018

Alueryhmätoiminta 2018 Alueryhmätoiminta 2018 Alueryhmien tapaamisen tuotokset 22. - 23. 9.2017 Yhdistyksen johdon päivillä sovittua kevät 2017 Vuonna 2017 valitut alueryhmät muuttuvat jaostoksi. Jaostot päättävät keskinäisestä

Lisätiedot

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN

MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN MAAKUNTAOHJELMA MAAKUNNAN MENESTYSOHJELMA OSAAMINEN Rauli Sorvari koulutuspäällikkö Keski-Suomen liitto Maakuntasuunnitelman linjaukset Aikuiskoulutuksella tuetaan työyhteisöjen kykyä uudistua ja kehittyä.

Lisätiedot

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015

Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Kuopion kaupungin JHL ry 862 Toimintasuunnitelma vuodelle 2015 Tämä on Kuopion kaupungin JHL ry:n (yhdistys 862) 4. toimintavuosi ja haasteet tehokkaalle ja tulokselliselle edunvalvonnalle ovat mittavat.

Lisätiedot

HYVÄN ELÄMISEN EVVÄÄTelinkeinostrategia

HYVÄN ELÄMISEN EVVÄÄTelinkeinostrategia HYVÄN ELÄMISEN EVVÄÄTelinkeinostrategia 2008-2020 Hyvän Elämisen Evväät- elinkeinostrategia 2008 2020 Tekijöinä Keuruun kaupunki, Multian kunta, Keuruun Yrittäjät ry sekä Kehittämisyhtiö Keulink Oy. Lisäksi

Lisätiedot

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA Seinäjoen Yrittäjät ry

STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA Seinäjoen Yrittäjät ry STRATEGIA JA TOIMINTASUUNNITELMA 2019 Seinäjoen Yrittäjät ry 1 Strategia 2019 2020 (Strategiakausi 2015 2020 ) MISSIO = Perustehtävä Jäsenistöä tukeva Vahva paikallinen vaikuttaja Innostava jäsenyritysten

Lisätiedot

Yhteinen tavoitteemme on: Elinvoimainen Kemijärvi on hyvä paikka yrittää TOIMINNAN SUUNNITTELU 2018

Yhteinen tavoitteemme on: Elinvoimainen Kemijärvi on hyvä paikka yrittää TOIMINNAN SUUNNITTELU 2018 Yhteinen tavoitteemme on: Elinvoimainen Kemijärvi on hyvä paikka yrittää TOIMINNAN SUUNNITTELU 2018 Kemijärven Yrittäjät ry VISIO Kemijärven Yrittäjät ry tavoittelee vahvaa tulevaisuutta hoitamalla rakentavalla

Lisätiedot

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja

Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja Visio 2017 Ylitorniolla on monipuolinen ja vahva yritystoiminta, jota tehokas elinvoimapolitiikka tukee. Muuttoliike on plusmerkkinen ja elinkeinoelämässä on vahva usko tulevaisuuteen. Johdanto Ylitornion

Lisätiedot

Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt. Jäsenyrityksiä

Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt. Jäsenyrityksiä Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt 400 20 59 Jäsenyrityksiä 115 000 Luottamushenkilöt yli 4 000 Jäseniä kuntien

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Luonnos/Hallitus

Toimintasuunnitelma Luonnos/Hallitus Toimintasuunnitelma 2019 Luonnos/Hallitus Toimintasuunnitelma 2019 1 2 Toimintasuunnitelma 2019 Sisällys Toimintasuunnitelma 2019... 3 1. Johdanto... 3 2. Edunvalvonnan painopisteet... 3 2.1 Maakuntayhteistyö...

Lisätiedot

Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2015

Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2015 Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2015 1 Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2015 2 Savon Yrittäjät toimintasuunnitelma 2015 SISÄLLYS SAVON YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2015... 3 1. SAVON YRITTÄJÄT...

Lisätiedot

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät

Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä. Yrittäjänpäivä Naantali Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät Yritysvaikutukset elinvoiman lähteenä Yrittäjänpäivä Naantali 5.9.2017 Jorma Saariketo Varsinais-Suomen Yrittäjät 1 Kunta syntyy uudelleen Sote-palvelu- ja maakuntauudistus muuttavat Suomea Kuntien rooli

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

SISÄLLYS. Lapin Yrittäjät: TOIMINTASUUNNITELMA 2017

SISÄLLYS. Lapin Yrittäjät: TOIMINTASUUNNITELMA 2017 SISÄLLYS STRATEGIA TOIMINTASUUNNITELMAN POHJANA... 2 TOIMINTASUUNNITELMA 2017... 3 1. TULOKSELLINEN VAIKUTTAJA... 4 1.1 Yritysten menestyminen talouden ykkösteemaksi... 4 1.2 Uusiutumiskykyinen suunnannäyttäjä...

Lisätiedot

Valmistuvien opettajien infotilaisuus OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry.

Valmistuvien opettajien infotilaisuus OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. Valmistuvien opettajien infotilaisuus 3.5.2017 OAJ:n Varsinais-Suomen alueyhdistys ry. 1 Opetusalan ammattijärjestö OAJ 2 JÄSENJAKAUMA 1.1.2012 1.1.2013 1.1.2014 1.1.2015 1.1.2016 1.1.2017 Lastentarhanopettajaliitto

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014

Toimintasuunnitelma 2014 Toimintasuunnitelma 2014 1 Toimintasuunnitelma 2014 Jyväskylän Yrittäjät 2 Toimintasuunnitelma 2014 SISÄLLYS TOIMINTASUUNNITELMA 2014... 3 1. JYVÄSKYLÄN YRITTÄJIEN ARVOPOHJA... 3 1.1 Arvot... 3 1.2 Missio...

Lisätiedot

Savon Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma Savon Yrittäjät

Savon Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma Savon Yrittäjät Savon Yrittäjät Savon Yrittäjät ry Toimintasuunnitelma 2010 Savon Yrittäjät Haapaniemenkatu 40 70110 Kuopio p. (017) 368 0500 f. (017) 368 0506 www.savonyrittajat.fi Page 2 November 19, 2009 Savon Yrittäjät

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Yrittäjien strategia vuoteen 2020

Etelä-Karjalan Yrittäjien strategia vuoteen 2020 Etelä-Karjalan Yrittäjien strategia vuoteen 2020 Etelä-Karjalan Yrittäjien strategia vuoteen 2020 22.9.2014 1 2 Etelä-Karjalan Yrittäjien strategia vuoteen 2020 SISÄLLYS ETELÄ-KARJALAN YRITTÄJIEN STRATEGIA

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2018: 80 vuotta yrittäjän arjessa

POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2018: 80 vuotta yrittäjän arjessa POHJOIS-POHJANMAAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2018: 80 vuotta yrittäjän arjessa Julkaisija: Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät Isokatu 4, 90100 Oulu puhelin 010 322 1980 ppy@yrittajat.fi www.ppy.fi 2 POHJOIS-

Lisätiedot

Elinkeinopoliittinen ohjelma

Elinkeinopoliittinen ohjelma Elinkeinopoliittinen ohjelma Kunnan visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa

Lisätiedot

Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä

Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä Korporaatioiden aika on ohi Suomessa on 90 000 työnantajayritystä: NORMAALISITOVA KENTTÄ Noin 20 000 yritystä Kuuluvat työnantajaliittoihin Voivat vaikuttaa

Lisätiedot

LUVIAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA toimintavuosi

LUVIAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA toimintavuosi 1 LUVIAN YRITTÄJÄT TOIMINTASUUNNITELMA 2016 37. toimintavuosi ARVOT Rohkeus Teemme rohkeita avauksia ja kannanottoja Uusiutumiskyky Teemme ennakoivaa vaikutustyötä kentän mahdollisuudet ja haasteet reilusti

Lisätiedot

Työpaikat syntyvät pk-yrityksiin erikokoisissa yrityksissä vuosina Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia

Työpaikat syntyvät pk-yrityksiin erikokoisissa yrityksissä vuosina Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Yritykset kantavat Suomea ja lisäävät hyvinvointia Työpaikat syntyvät pk-yrityksiin erikokoisissa yrityksissä vuosina 2001 2016 24 047 22 640 33 775 23 444 Nettolisäys: 77 090 15 399 Työpaikat syntyvät

Lisätiedot

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016 Kemijärven Yrittäjät ry VISIO Kemijärven Yrittäjät ry tavoittelee vahvaa tulevaisuutta hoitamalla rakentavalla yhteistyöllä yrittäjyyden asiat kuntoon. Kemijärven Yrittäjät ry

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 1 Toimintasuunnitelma 2017 Jyväskylän Yrittäjät 2 Toimintasuunnitelma 2017 SISÄLLYS TOIMINTASUUNNITELMA 2017... 3 1. JYVÄSKYLÄN YRITTÄJIEN ARVOPOHJA... 3 1.1 Arvot... 3 1.2 Missio...

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN 2010

IISALMEN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN 2010 IISALMEN KAUPUNGIN STRATEGIA VUOTEEN 2010 KAUPUNGIN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT perusturvallisuus tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus asiakaslähtöisyys omatoimisuus ja lähimmäisenvastuu avoimuus ympäristön kunnioitus

Lisätiedot

Savon Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma Savon Yrittäjät

Savon Yrittäjät ry. Toimintasuunnitelma Savon Yrittäjät Savon Yrittäjät Savon Yrittäjät ry Toimintasuunnitelma 2011 Savon Yrittäjät Haapaniemenkatu 40 70110 Kuopio p. (017) 368 0500 f. (017) 368 0506 www.savonyrittajat.fi Page 2 January 5, 2011 Savon Yrittäjät

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

JHL:n toiminnan painopisteet Toimintasuunnitelma 2019

JHL:n toiminnan painopisteet Toimintasuunnitelma 2019 JHL:n toiminnan painopisteet Toimintasuunnitelma 2019 JHL, Varsinais-Suomi Toiminnan painopisteet yhdistyksen toimintasuunnitelmassa Liitto määrittelee toiminnan painopisteet vuosittain koko liitto-organisaatiolle.

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara

Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä. viestintäpäällikkö Arja Hankivaara Pohjois-Pohjanmaan liiton viestintä viestintäpäällikkö Arja Hankivaara 12.10.2017 Hallintosääntö (hyväksytty mkv:ssa 5.6.2017) maakuntahallitus johtaa viestintää ja tiedottamista toimielimet luovat edellytyksiä

Lisätiedot

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n

Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry toimintasuunnitelma 2019 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry:n toimintasuunnitelma toimintavuodelle 2019 Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry on yleishyödyllinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Kuopion Yrittäjien strategia

Kuopion Yrittäjien strategia Kuopion Yrittäjien strategia 2018-2020 ARVOT Ohjaavat päätöksen tekoa Rohkeus Luotettavuus Uusiutumiskyky TOIMINNAN TARKOITUS, MISSIO Miksi olemme olemassa? Pidämme yritysten puolta ja yrittäjistä huolta

Lisätiedot

TAMPEREEN INSINÖÖRIT RY:N TOIMINNAN SUUNTALINJAT VUOSILLE

TAMPEREEN INSINÖÖRIT RY:N TOIMINNAN SUUNTALINJAT VUOSILLE Tampereen Insinöörit ry 3.11.2014 Kolmivuotissuunnitelma 2015-2017 TAMPEREEN INSINÖÖRIT RY:N TOIMINNAN SUUNTALINJAT VUOSILLE 2015-2017 1.TOIMINTA-AJATUS Tampereen Insinöörit ry on ammattikuntaa yhdistävä

Lisätiedot

Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö

Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Suomen suurin ja vaikuttavin elinkeinoelämän järjestö Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset Aluejärjestöt Toimialajärjestöt 400 20 54 Jäsenyrityksiä 116 000 Luottamushenkilöt yli 4 000 Jäseniä kuntien

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017

Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Keski-Uudenmaan Kokoomusnaiset ry TOIMINTASUUNNITELMA 2017 Hyväksytty hallituksen kokouksessa 10.10.2016 Hyväksytty syyskokouksessa 01.11.2016 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 1. KESKI-UUDENMAAN

Lisätiedot

porinyrittajat.fi Kun yritykset menestyvät niin kaupunkilaisetkin menestyvät Toimintasuunnitelma 2011

porinyrittajat.fi Kun yritykset menestyvät niin kaupunkilaisetkin menestyvät Toimintasuunnitelma 2011 Kun yritykset menestyvät niin kaupunkilaisetkin menestyvät Toimintasuunnitelma 2011 Porin Yrittäjien Visio Porin Yrittäjien jäsenmäärä lisääntyy ja jäsentyytyväisyys on Satakunnan paras. Yhdistys on elinkeinoelämän

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Arvaamaton toimintaympäristö 2017 (lähde: The Ecomomist, The Moscow Times) Toimintasuunnitelma 2017 2 Tausta-aineistoa lähde ICC Toimintaympäristö Kasvava poliittinen ja taloudellinen epävarmuus Suomalaisten

Lisätiedot

LAPIN YRITTÄJÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA

LAPIN YRITTÄJÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA LAPIN YRITTÄJÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA 2011 2 SISÄLTÖ 1. TOIMINTA-AJATUS 2. TAVOITTEET JA YLEISET TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET 2.1. Yleiset tavoitteet 2.2. Yleiset painopistealueet 3. EDUNVALVONTA JA VAIKUTTAMINEN

Lisätiedot

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2017

TOIMINNAN SUUNNITTELU 2017 TOIMINNAN SUUNNITTELU 2017 Kemijärven Yrittäjät ry VISIO Kemijärven Yrittäjät ry tavoittelee vahvaa tulevaisuutta hoitamalla rakentavalla yhteistyöllä yrittäjyyden asiat kuntoon. Kemijärven Yrittäjät ry

Lisätiedot

Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä

Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä Suomen uudistaminen ei onnistu ilman yrityksiä 1 Korporaatioiden aika on ohi Suomessa on 90 000 työnantajayritystä: NORMAALISITOVA KENTTÄ Noin 20 000 yritystä

Lisätiedot

SISÄLLYS. Lapin Yrittäjät: TOIMINTASUUNNITELMA 2016

SISÄLLYS. Lapin Yrittäjät: TOIMINTASUUNNITELMA 2016 SISÄLLYS STRATEGIA TOIMINTASUUNNITELMAN POHJANA... 2 TOIMINTASUUNNITELMA 2016... 3 1. TULOKSELLINEN VAIKUTTAJA... 3 1.1 Yritysten menestyminen talouden ykkösteemaksi (palvelukuvauskortit)... 3 1.2 Uusiutumiskykyinen

Lisätiedot

Näin ryhdyt yrittäjäksi

Näin ryhdyt yrittäjäksi Näin ryhdyt yrittäjäksi Tarvitset hyvän idean. Perusta yritys. Toteuta innolla. Jatka intohimolla. Suomen Yrittäjät auttaa yrittäjyyden eri vaiheissa. Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset 397

Lisätiedot

Näin ryhdyt yrittäjäksi. Yrittäjien oma järjestö. Paikallisyhdistykset 397 Aluejärjestöt 20 Toimialajärjestöt 64. Jäsenyrityksiä

Näin ryhdyt yrittäjäksi. Yrittäjien oma järjestö. Paikallisyhdistykset 397 Aluejärjestöt 20 Toimialajärjestöt 64. Jäsenyrityksiä Näin ryhdyt yrittäjäksi Tarvitset hyvän idean. Perusta yritys. Toteuta innolla. Jatka intohimolla. Suomen Yrittäjät auttaa yrittäjyyden eri vaiheissa. Yrittäjien oma järjestö Paikallisyhdistykset 397 Aluejärjestöt

Lisätiedot

Crohn ja Colitis ry.

Crohn ja Colitis ry. Crohn ja Colitis ry www.ibd.fi Strateginen toimintasuunnitelma 2019-2023 #meidänjärjestö 2 IBD lukuina MAAILMASSA IBD:tä SAIRASTAVIA YLI 10 MILJOONAA SUOMESSA IBD:tä SAIRASTAVIA 50 000 Toimisto Tampereella

Lisätiedot

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Kokkola, Rovaniemi, Oulu ja Kajaani Syksy 2013 Kari Aalto

Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto. Kokkola, Rovaniemi, Oulu ja Kajaani Syksy 2013 Kari Aalto Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto Kokkola, Rovaniemi, Oulu ja Kajaani Syksy 2013 Kari Aalto Taustaa Vuoden 2013 alusta Itä- ja Pohjois-Suomi yhdistivät EU-edunvalvontansa yhteen toimistoon. Itä-Suomen

Lisätiedot

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä

Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Rakennamme menestystä - onnistumme yhdessä Turun kauppakamarin strategia 18.11.2016, Minna Arve Varsinais-Suomi 2030 Paras paikka menestyä. Paras paikka onnistua. Paikka olla onnellinen. MENESTYS ONNISTUMINEN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. vuodelle

Toimintasuunnitelma. vuodelle Toimintasuunnitelma vuodelle 2011 www.etelapohjanmaanyrittajat.fi Sisällysluettelo 1. Johdanto 1.1. Yleinen talouskehitys vuonna 2010 ja näkymät vuodelle 2011 1.2. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan talouskehitys

Lisätiedot

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman

- Invalidiliiton valtuuston kevätkokouksessa hyväksytyt toimintasuunnitelman YHDISTYKSEN TOIMINTASUUNNITELMAN LAATIMINEN syksy 2017 ohje Yleistä Yhdistyksen mallisääntöjen mukaan yhdistyksen hallituksen on valmisteltava toimintasuunnitelma ja talousarvio syyskokoukseen, joka on

Lisätiedot

Suomen Yrittäjät Tekoja yrittäjyyden puolesta

Suomen Yrittäjät Tekoja yrittäjyyden puolesta 1 Suomen Yrittäjät Tekoja yrittäjyyden puolesta 116 000 jäsenyritystä 400 paikallisyhdistystä 21 aluejärjestöä 52 toimialajärjestöä yli 4000 luottamushenkilöä yli 1200 jäsentä kuntien valtuustoissa Edunvalvontaa

Lisätiedot

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat

Etelä-Savon Teollisuuden osaajat Etelä-Savon Teollisuuden osaajat YHTEISTYÖSSÄ MUKANA Eteläsavolainen verkostohanke Rahoitus: rakennerahastot (ESR), Etelä-Savon ELY - keskus Kokonaishanke 896 000 ESR -rahan osuus 581 000 Hallinnoijana

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018 MENESTYVÄ PORI YRITYS MENESTYVÄ KAUPUNKI

Toimintasuunnitelma 2018 MENESTYVÄ PORI YRITYS MENESTYVÄ KAUPUNKI Toimintasuunnitelma 2018 Arvot ja Teema 2018 Rohkea Pori Rohkea Yrittäjä Uudistuva Pori Uudistuva Yrittäjä Painopisteet 2018 Verkostoituminen yritysten välillä näkyy kannattavuudessa, ja auttaa yrityksiä

Lisätiedot

Kasvupalvelut ja Uudenmaan erillisratkaisu. Valtuustoseminaari Tuula Antola

Kasvupalvelut ja Uudenmaan erillisratkaisu. Valtuustoseminaari Tuula Antola Kasvupalvelut ja Uudenmaan erillisratkaisu Valtuustoseminaari 26.4.2018 Tuula Antola Kasvupalvelu-uudistus ja sen tavoitteet Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) sekä työvoima- ja elinkeinotoimistojen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä ja edunvalvojana.

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103. Toimintasuunnitelma 2019 Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2019 1 JHL 2022 LIITTOSTRATEGIA VISIO: JHL on kokoava voima, joka toimii vahvimpana ammattiliittona työpaikoilla ja

Lisätiedot

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö

Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta. Päivi Kujala, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Pori 7.11.2007 Ajankohtaista maaseutuverkostosta, MMM, Maaseutuverkostoyksikkö Maaseutuverkosto Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman toimijat Ahvenanmaan maaseudun kehittämisohjelman toimijat Sivu

Lisätiedot

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030

ELINVOIMAOHJELMA Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 ELINVOIMAOHJELMA 2018-2021 Hämeen ripein ja elinvoimaisin kunta 2030 Elinvoimaisen kunnan teesit Hausjärven elinvoimaohjelma on laadittu elinympäristön ja alueen elinvoiman kehittämiseksi yhdessä yrittäjien

Lisätiedot

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018

AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 AO TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Johdanto Toimintasuunnitelmassa asetetaan tavoitteet Ammatilliset Opettajat AO ry:n toiminnalle vuodeksi 2018. Toimintasuunnitelma perustuu OAJ:n nelivuotiseen strategiaan,

Lisätiedot

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne

Hyvinvointijohtaminen Salossa. Marita Päivärinne Hyvinvointijohtaminen Salossa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa Tavoitteita tulevaisuuden kunnan ja maakunnan väliselle yhteistyölle hyvinvoinnin edistämisessä SALON HYVINVOINTIKERTOMUS vuosilta

Lisätiedot

TULEVAISUUDEN KASVUPALVELUT

TULEVAISUUDEN KASVUPALVELUT TULEVAISUUDEN KASVUPALVELUT Kasvun eväät seminaari Joensuu 3.4.2017 Ritva Saarelainen Pohjois-Karjalan ELY-keskus Kasvupalvelujen tarvekategoriat 1. Osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen yrityksille

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Menestyvä yritys Menestyvä kaupunki Toimintasuunnitelma 2012 Porin Yrittäjien Visio Yhdistyksen jäsentyytyväisyys ja pysyvyys ovat vertailuyhdistyksiä parempi ja jäsenmäärä on nousujohteinen. Yhdistyksen

Lisätiedot

Hippolis- Hevosalan osaamiskeskus

Hippolis- Hevosalan osaamiskeskus Hippolis- Hevosalan osaamiskeskus Kasvava hevosala Hevosalan tiedon, taidon, voimavarojen ja osaamisen kokoamisella tiiviiseen yhteistoimintaan on suuri merkitys hevosalan ja alueellisten hevoskeskittymien

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2011

Alueiden kilpailukyky 2011 Valtakunnalliset sekä taustamuuttujakohtaiset tulokset 1 Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttivat/vaikuttavat yrityksenne sijaintiin ja toimintaedellytyksiin alueella? Kaikki vastaajat, n=1280 Yritykselle

Lisätiedot

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari

Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1. Strategiaseminaari Iisalmen kaupunkistrategia 2030 Luonnos 1 Strategiaseminaari 27.6.2017 Visio 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki Strategiset ohjelmat Vetovoima ja kasvu Osaaminen ja hyvinvointi Toimiva kaupunkiympäristö

Lisätiedot

LAPIN YRITTÄJÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA

LAPIN YRITTÄJÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA LAPIN YRITTÄJÄT RY TOIMINTASUUNNITELMA 2014 2 SISÄLTÖ SISÄLTÖ... 2 1. TOIMINTA-AJATUS... 3 2. TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET 2014... 3 2.1. Uuden aluejärjestön käynnistäminen... 3 2.2. Kuntayhteistyön vahvistaminen...

Lisätiedot

Keski-Suomen kasvuohjelma

Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen kasvuohjelma Keski-Suomen maakuntaohjelma 2011-2014 Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto Lähtökohdat Tavoitteena selkeä ja helppokäyttöinen ohjelma toteuttajille konkreettinen! Taustalla maakuntasuunnitelman

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 Savon Yrittäjät ry YRITTÄJYYS KANTAA SUOMEA www.yrittajat.fi/aluejarjesto SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo... 1 1. Taustaa... 2 2. Yhteiskuntavaikuttaminen, edunvalvonta v. 2012...

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2018

TOIMINTASUUNNITELMA 2018 TOIMINTASUUNNITELMA 2018 Satakunnan kauppakamari PERUSASIOITA Toiminta perustuu kauppakamarilakiin Suomessa 19 alueellista, itsenäistä kauppakamaria 535 jäsentä Toimii 14 kunnan alueella Satakunnassa HENKILÖSTÖ

Lisätiedot

Sovitut toimintatavat

Sovitut toimintatavat Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat 4.4.2013 Toimielimet Vuosikokous Valitsee hallituksen ja sen puheenjohtajan sekä vaalitoimikunnan, sääntömuutokset Hyväksyy vuosittain toimintasuunnitelman

Lisätiedot

HANKASALMI HYVÄN ARJEN KUNTA

HANKASALMI HYVÄN ARJEN KUNTA HANKASALMI HYVÄN ARJEN KUNTA KUNNAN STRATEGIA 2010 2014 Hyväksytty kv 14.6.2010 23 Hankasalmen kunnan tehtävä (MISSIO) Hankasalmi on hyvä kunta asua, kasvaa, kasvattaa, ikääntyä, tehdä työtä, yrittää ja

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2015

Toimintasuunnitelma 2015 Toimintasuunnitelma 2015 2015 Painopisteet Edunvalvonta Yrittäjyys Yritysten taloustilanne Verkostoituminen Porin Yrittäjien Visiot Yhdistyksen jäsentyytyväisyys ja pysyvyys ovat vertailuyhdistyksiä parempi

Lisätiedot

RIL STRATEGIA 2012-2014 TOIMINTASUUNITELMA ja BUDJETTI 2012 Hallitus 27.10.2011 Syysliittokokous 24.11.2011

RIL STRATEGIA 2012-2014 TOIMINTASUUNITELMA ja BUDJETTI 2012 Hallitus 27.10.2011 Syysliittokokous 24.11.2011 RIL STRATEGIA 2012-2014 TOIMINTASUUNITELMA ja BUDJETTI 2012 Hallitus 27.10.2011 Syysliittokokous 24.11.2011 Missio, visio ja arvot MISSIO RIL edistää jäsentensä ammattitaidon ja hyvinvoinnin jatkuvaa kehittymistä

Lisätiedot

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan strategia Johdanto Tampereen yliopiston ylioppilaskunta Tamyn toiminta päättyy 31.12.2017 kolmen tamperelaisen korkeakoulun yhdistymisen myötä. Tamy ja Tampereen teknillisen

Lisätiedot