KIRJASUUNNITTELU II. BA3 Arja Karhumaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIRJASUUNNITTELU II. BA3 Arja Karhumaa"

Transkriptio

1 KIRJASUUNNITTELU II BA3 Arja Karhumaa

2 IRMA BOOM

3 WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS Teollisesti tuotettu kirja vs. taiteilijakirja

4 WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS EACH BOOK I MAKE IS A MISTAKE I WANT TO CORRECT Teollisesti tuotettu kirja vs. taiteilijakirja Kuinka moni asia voikaan mennä vikaan: kirja on moniulotteisimpia suunnittelutehtäviä

5 WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS EACH BOOK I MAKE IS A MISTAKE I WANT TO CORRECT THE BOOKS I MAKE HAVE AN OBJECT-LIKE QUALITY Teollisesti tuotettu kirja vs. taiteilijakirja Kuinka moni asia voikaan mennä vikaan: kirja on moniulotteisimpia suunnittelutehtäviä Kirja materiaalina, kirja konseptina, kirja sisällön ilmentymänä

6 WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS EACH BOOK I MAKE IS A MISTAKE I WANT TO CORRECT THE BOOKS I MAKE HAVE AN OBJECT-LIKE QUALITY MAKING A BOOK IS A STATUS SYMBOL Teollisesti tuotettu kirja vs. taiteilijakirja Kuinka moni asia voikaan mennä vikaan: kirja on moniulotteisimpia suunnittelutehtäviä Kirja materiaalina, kirja konseptina, kirja sisällön ilmentymänä Onko kirja statussymboli? Mikä on fyysisen kirjan rooli digitaalisen rinnalla?

7 WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS EACH BOOK I MAKE IS A MISTAKE I WANT TO CORRECT THE BOOKS I MAKE HAVE AN OBJECT-LIKE QUALITY MAKING A BOOK IS A STATUS SYMBOL I HAVE TRIED TO WORK AS A CURATOR Teollisesti tuotettu kirja vs. taiteilijakirja Kuinka moni asia voikaan mennä vikaan: kirja on moniulotteisimpia suunnittelutehtäviä Kirja materiaalina, kirja konseptina, kirja sisällön ilmentymänä Onko kirja statussymboli? Mikä on fyysisen kirjan rooli digitaalisen rinnalla? Kirja sulkeumana, graafisen suunnittelijan rooli kirjan tekijänä

8 KIRJA EILEN, TÄNÄÄN, HUOMENNA

9 KIRJA ESINEENÄ

10 KIRJA ON KÄYTTÖESINE Kirja on käyttöliittymä, käytettäväksi tarkoitettu esine. Kaikki kirjassa on käytön muovaamaa: rakenne, koko, sidos ja typografia. Kirja ja sen käyttö koostuvat vuosisatoja vanhoista konventioista, jotka tuntuvat meille jopa historiattomilta.

11 ALKUKIRJA KOODEKSI Nykyinen kirjan muoto koodeksi on peräisin n. 200-luvun Roomasta käyttöliittymältään huomattava parannus sitä edeltäneeseen kääröön. Lopullisen läpimurron koodeksimuoto teki kristillisen kirkon levittämänä vuoteen 500 mennessä. Kirjan osat ovat yhteenommelluista vihkoista koostuva koodeksi (codex) sekä kansi (case). KANSI

12 KIRJAPAINOTAIDON ALKU Gutenbergin Raamattu 1450-luvulla 1500-luvulle mennessä painettuja kirjoja kutsutaan inkunaabeleiksi ( kehtopainos ) Ensimmäiset kirjat jäljittelivät käsinkirjoitettuja.

13 KIRJAN OSAT PÄÄNAUHA ETUKANSI (KANSIPAHVI + YLIVETOMATERIAALI) (ARKKI)VIHKO SELKÄ TAKAKANSI ESILEHDET TAIVE FOLIOINTI

14 KANNET Kovakantisen kirjan kansi on koottu kolmesta pahviosasta, joiden päälle on liimattu ylivetomateriaali luvulle asti kannet olivat nahkaa. Tuotannon koneellistuessa nahan korvasi kangas, sota-ajoista lähtien myös paperi sekä myöhemmin erilaiset muovit. Suojakannen tai suojapaperin tehtävä on ollut suojata kirjan kansimateriaalia kuljetuksessa ja varastoinnissa. Nykyään se on pieni juliste ja tärkeä osa kirjan kokonaisuutta. + =

15 PAINOARKIT Kirjablokki koostuu toisiinsa ommelluista tai liimatuista arkkivihoista. 16-sivuinen painoarkki taitetaan ja leikataan arkkivihkoksi ja vihkot kootaan kirjaksi. Sivumäärän on oltava 16:lla jaollinen. Joskus vihkoja voidaan myös puolittaa, jolloin sivumäärässä on enemmän joustovaraa

16 TALOUDELLINEN FORMAATTI Esimerkkejä taloudellisesta arkin käytöstä: formaatteja, jotka säästävät paperia, rahaa ja luontoa. Painopaperin koko 630 x 880 lev x kork (mm) Kirjan koko sivua arkilla 102 x x x x x x x x x x x x x x x x x x 24 Painopaperin koko 720 x 1020 lev x kork (mm) Kirjan koko sivua arkilla 118 x x x x x x x x x x x x x x x x x x 24 Lähde: Bookwell

17 PAINOKUSTANNUKSET Kirjan painamisen hintaan vaikuttavat eniten kirjan koko sekä värillisyys. KOKO Vaikuttaa hintaan, koska painamisessa maksavat painolevyjen valmistus ja koneen painokuntoon laitto jokaista levyä ja arkkia kohti. Mitä enemmän sivuja siis saadaan arkille, sitä vähemmän painolevyjä, ja sitä edullisempi hinta. Noin B5-kokoon saakka painokoneen arkille mahtuu 32 sivua, sitä suurempia sivukokoja vain 16. VÄRILLISYYS Painoarkin vaihtuminen yksivärisestä neliväriseksi vaatii jälleen lisää painolevyjä ja painokuntoonlaittoja. Kustannus on noin 300 euroa arkkia kohti. Kulu on kiinteä, eli pienissä painoksissa hintaero korostuu.

18 SIDONTA Arkit taitellaan vihkoiksi, jotka kootaan järjestykseen ja ommellaan. Blokki leikataan puhtaaksi kolmelta sivulta. Selkä pyöristetään ja liimataan sekä vahvistetaan harsolla. Kolmesta pahviosasta ja ylivetomateriaalista valmistettu kansi liimataan kirjablokkiin esilehtien avulla.

19 SIDOSASUT SIDOTTU = Kovakantinen NIDOTTU = Pehmeäkantinen Lankasidottu Liimasidottu Lankanidottu Liimanidottu

20 LANKASIDOTTU KIRJA Kovakantinen kirja, jossa 16- tai 32-sivuiset kirjan arkit on sidottu yhteen langalla. Kannet yhdistetään kirjaan esilehtien avulla. Kestävä sidosasu, joka soveltuu kirjoihin, joita käytetään usein ja/tai kauan: historiikit, kuvakirjat, tietokirjat, käsikirjat, menestysromaanit. Lankasidotun kirjan sitominen käsittää monta työvaihetta, joten se on perussidoksista kallein.

21 LIIMASIDOTTU KIRJA Esim. romaanit ovat usein kovakantisia kirjoja, jossa arkit on sidottu yhteen liimalla.

22 LANKANIDOTTU KIRJA Kartonkikantinen kirja, jonka arkit on sidottu langalla toisiinsa. Kirjan etu- ja takakansi on sivuliimattu ja nuutattu noin 5 mm. kirjan selästä. Sidosasu sopii pehmeäkantisiin kirjoihin, joiden tarkoitus on kestää kauan käytössä.

23 LIIMANIDOTTU KIRJA Pehmeäkantinen kirja, jonka arkit on sidottu liimalla. Tämä sidosasu yleistyy jatkuvasti, koska se on sidosasuista edullisin ja nopea valmistaa. Nykyään liimanidotutkin kirjat kestävät käyttöä, koska liimoja on kehitetty koko ajan kestävämmiksi.

24 SIDOTTU VAI NIDOTTU? Pehmeäkantinen kirja on lankasidottu ja kansitettu esilehtien avulla. Esilehtiä ei ole liimattu kanteen, vaan ne jäävät kannen liepeiden alle irtonaisena.

25 SISUSPAPERIN VALINTA Sisuspaperin valinta tehdään useimmiten päällystetyn ja päällystämättömän paperin välillä. PÄÄLLYSTÄMÄTÖN PAPERI Pelkkää tekstiä sisältävät kirjat painetaan lähes poikkeuksetta päällystämättömälle paperille. Se heijastaa vähemmän valoa ja on siten lukijaystävällisempää. Bulkkinen, kevyt paperi tekee myös kirjasta kevyemmän. (Bulkki=paperin paksuuden ja neliömassan suhde) Kuvateoksissa päällystämättömän paperin käyttö vaatii tarkkaa väriprofiilien käyttöä ja yhteistyötä painon kanssa. Huokoisen paperin aiheuttama pisteenkasvu voi muuten aiheuttaa painokoneella yllätyksiä kuviin. PÄÄLLYSTETTY PAPERI Runsaasti kuvia sisältävät teokset on usein tapana painaa päällystetylle paperille, jossa kuvien väri- ja sävyntoistoa on helppo hallita, ja kuvat näyttävät vaikuttavilta. Päällystetty paperi on usein matalabulkkista ja siten huomattavasti painavampaa kuin päällystämätön paperi. Paperin hinta kirjan painokustannuksista on noin %.

26 KANSIMATERIAALIT SIDOTUT KIRJAT Kovakantisen kirjan voi nykyään päällystää miltei millä tahansa. Yleisimpiä ylivetomateriaaleja ovat paperi, kangas (kluutti) sekä erilaiset muovimateriaalit. Suosittu ylivetomateriaali on Geltex, joka kestää hyvin naarmuuntumatta, likaantumatta ja jopa kosteutta, eikä siihen jää sormenjälkiä. NIDOTUT KIRJAT Käytetyin kansimateriaali on edelleen kartonki, usein toiselta puolelta päällystetty.

27 ESILEHDET Esilehdet yhdistävät kirjan ja kannet. Hyvin usein ne ovat läpivärjättyä, vahvaa paperia. Esilehtiä voi käyttää myös monin tavoin osana kirjan visuaalista ja materiaalista kokonaisuutta. Silloin ne tavallisesti painetaan erikseen tai käytetään jotakin erikoispaperia.

28 PÄÄNAUHAT Päänauhat viimeistelevät selän ja arkkien kohtaamispisteen ylä- sekä alareunassa. Myös niiden valinta vaikuttaa koko kirjan yleisilmeeseen.

29 ESIMERKKI David Mazzucchelli Asterios Polyp Pantheon 2009

30 VIIMEISTELYÄ Lukunauha, syrjien värjäys, arkkien viiltäminen

31 VIIMEISTELYÄ Foliointi Kannen laminoinnin hinta on noin 15 senttiä/kpl, aihiolakkauksen 30 senttiä/kpl. Kannen foliointi on edullista, noin 10 senttiä/kpl, mutta vaatii painatuslaatan, jonka kustannus on sadasta eurosta ylöspäin koon mukaan. Hinnan merkitys korostuu pienessä painoksessa.

32 KIRJALLISUUTTA Kirjagrafiikka Kustannustoimittajan kirja. Teijo Makkonen (toim.). Book Design. Andrew Haslam. The Design of Books. Adrian Wilson. Notes on Book Design. Derek Birdsall. Designing Books: Practice and Theory. Jost Hochuli & Robin Kinross. New Book Design. Robert Fawcett-Tang. Fully Booked: Cover Art and Design for Books. M. Hubner & R. Klanten. Typografia ja gridi Thinking with Type. Ellen Lupton. The Elements of Typographic Style. Robert Bringhurst. Typografian käsikirja. Markus Itkonen. The Designer and the Grid. Lucienne Roberts & Julia Thrift. Grid Systems in Graphic Design. Josef Müller-Brockmann. Making and Breaking the Grid. Timothy Samara. Book typography: A designer s manual. Michael Mitchell & Susan Wightman. Suunnittele, toteuta ja julkaise. Sampo Korkeila & Miika Lammela & Petteri Paananen. Menetelmät, kokeet, koneet. Juri Joensuu (väitöskirja) Kirjapainohinnoittelun periaatteet ovat yleisarvioita vuonna Niistä kiitos Teppo Launiaiselle.

KIRJAN KEHITYS JA KONVENTIOT

KIRJAN KEHITYS JA KONVENTIOT KIRJAN KEHITYS JA KONVENTIOT KIRJA, KIRJOITUS, KIRJALLISUUS (Juri Joensuu) Kirjan ja kirjoituksen historiat nivoutuvat yhteen. Kirjoituksen historian voi jäsentää toisiinsa limittyvien oraalisuuden, käsinkirjoituksen,

Lisätiedot

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi Oman kirjasi tekee Erkki Luumi Kirjatalo Ekiteki sijaitsee Hämeenkyrön kansallismaisemissa F. E. Sillanpään syntysijoilla Maisematien ja Trossitien risteyksessä kaksi kilometriä Kolmostieltä Mahnala-Timi-liittymästä,

Lisätiedot

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet laatua kannesta kanteen AINEISTOPALVELU (09) 680 90313 aineistot@otavankirjapaino.fi Tuotanto ja myynti Otavantie 11 42700 Keuruu Myynti Hietalahdenranta 19 A 00180 Helsinki

Lisätiedot

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet laatua kannesta kanteen AINEISTOPALVELU (09) 680 90313 aineistot@otavankirjapaino.fi Tuotanto ja myynti Otavantie 11 42700 Keuruu Myynti Hietalahdenranta 19 A 00180 Helsinki

Lisätiedot

Palveleva kirjapaino sukukirjan ja kyläkirjan tekijälle

Palveleva kirjapaino sukukirjan ja kyläkirjan tekijälle Palveleva kirjapaino sukukirjan ja kyläkirjan tekijälle Saarijärven Offset Oy ja Suomen sukututkimusseura tekevät hyvää yhteistyötä tarkoituksenaan edistää sukukirjaprojekteja kaikilla rintamilla. Saarijärven

Lisätiedot

202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN

202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 1) Offsetpainaminen Kilpailutehtävänä on painaa nelivärinen esite Heidelberg Printmaster 52/4 painokoneella. Painosmäärä on 1000 kpl, lisäksi kuntoonlaittoon on varattu

Lisätiedot

Print on Demand palvelut kustantamoille

Print on Demand palvelut kustantamoille Print on Demand palvelut kustantamoille Yhteistyössä BoD ja Kirjavälitys 17.3.2017 BoD yhteistyösopimus Kirjavälitys on tehnyt yhteistyösopimuksen Books On Demandin kanssa BoD tekee sopimukset suoraan

Lisätiedot

Graafinen suunnittelu 1

Graafinen suunnittelu 1 Graafinen suunnittelu 1 11.1. 16.3.2017 8 opintopistettä Teemat ja tavoitteet Kerronta ja ilmaisu. Sisällön tuottaminen. Kuvan ja tekstin yhdistäminen. Taiton konventiot. Typografia ja gridi taitossa.

Lisätiedot

Tekniset laatusuositukset

Tekniset laatusuositukset Tekniset laatusuositukset Tekniset laatusuositukset on tarkoitettu painotyön tilaajan ja painon apuvälineeksi, joissa ovat suositusarvot tärkeimpien laatukriteerien osalta reprolle, painamiselle ja jälkikäsittelylle.

Lisätiedot

JOKAPÄIVÄINEN PAPERIMME

JOKAPÄIVÄINEN PAPERIMME JOKAPÄIVÄINEN PAPERIMME Ohjeita näyttelyn ripustukseen Näyttely koostuu kuudesta puoliympyrän mallisesta seinäkkeestä, joissa on tekstejä ja vitriineitä molemmilla puolilla. Elementit (18 kpl) ovat kuljetuksen

Lisätiedot

Opinnäytetyö. Virkkuri-kirjan suunnittelu Oona Viskari 2013

Opinnäytetyö. Virkkuri-kirjan suunnittelu Oona Viskari 2013 Opinnäytetyö Virkkuri-kirjan suunnittelu Oona Viskari 2013 6 Tiivistelmä Opinnäytetyökseni suunnittelin ja taitoin virkkausohjekirjan nimeltä Virkkuri yhteistyössä kirjailijan sekä valokuvaajan kanssa.

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

2. Käyntikortti: materiaalina Munken Polar- Kysymys: paperin neliömassa ( = g/m2) puuttuu.

2. Käyntikortti: materiaalina Munken Polar- Kysymys: paperin neliömassa ( = g/m2) puuttuu. Kysymykset ja vastaukset tarjouspyyntöön HSL:n painotöistä sekä painotuotteiden varastointi- ja logistiikkapalveluista vuosille 2015-2016 sekä optio vuosille 2017 ja 2018 Kysymykset, jotka koskevat liitettä

Lisätiedot

KANSI EDELLÄ KAUPPAAN?

KANSI EDELLÄ KAUPPAAN? Opinnäytetyö (AMK) Viestintä Mainonnan suunnittelu 2012 Marko Rumbin KANSI EDELLÄ KAUPPAAN? Kirjan kannen graafinen suunnittelu ja vaikutus kuluttajan kirjavalintaan OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

PoD-palvelut kustantamoille - Yhteistyössä BoD ja Kirjavälitys. Helsinki, 7. lokakuuta 2016

PoD-palvelut kustantamoille - Yhteistyössä BoD ja Kirjavälitys. Helsinki, 7. lokakuuta 2016 PoD-palvelut kustantamoille - Yhteistyössä BoD ja Kirjavälitys Helsinki, 7. lokakuuta 2016 1 Ohjelma BoD esittäytyy Tarvepainatuksen merkitys kasvaa Miksi tarvepainatus? Tarjoamamme palvelut Nimikkeiden

Lisätiedot

FOREVER Classic. FOREVER Classic+ Universal LÄMPÖSIIRTOMATERIAALIT LASERTULOSTIMILLE

FOREVER Classic. FOREVER Classic+ Universal LÄMPÖSIIRTOMATERIAALIT LASERTULOSTIMILLE FOREVER Classic Siirtomateriaali vaaleille kankaille, hiirimatoille jne. Pesunkestävyys 40c lämpötilaan Siirtynyt taustakalvo lähes näkymätön Ei koveta kuvakohtaa kankaalla Ei sovellu mustavalkolasereille

Lisätiedot

FORMAATIT JA LIITTEET

FORMAATIT JA LIITTEET FORMAATIT JA LIITTEET Kaikki tämän oppaan ohjeet ovat yleisohjeita, asiakkaiden tarpeet huomioiden keskustelemme aina jokaisesta painotyöstä erikseen ja etsimme tuotteelle taloudellisimman ja parhaan vaihtoehdon.

Lisätiedot

OPPIKIRJASTA TOIMIVA JA HYVÄ PAINOTUOTE. Case: Tehostemestarin käsikirja 1

OPPIKIRJASTA TOIMIVA JA HYVÄ PAINOTUOTE. Case: Tehostemestarin käsikirja 1 OPPIKIRJASTA TOIMIVA JA HYVÄ PAINOTUOTE Case: Tehostemestarin käsikirja 1 Tampereen ammattikorkeakoulu Viestinnän koulutusohjelman opinnäytetyö Visuaalisen suunnittelun suuntautumisvaihtoehto Kevät 2007

Lisätiedot

Blogista kirjaksi. Milla Auvinen. Reseptikirjan taiton suunnittelu ja toteutus. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Medianomi. Viestinnän koulutusohjelma

Blogista kirjaksi. Milla Auvinen. Reseptikirjan taiton suunnittelu ja toteutus. Metropolia Ammattikorkeakoulu. Medianomi. Viestinnän koulutusohjelma Milla Auvinen Blogista kirjaksi Reseptikirjan taiton suunnittelu ja toteutus Metropolia Ammattikorkeakoulu Medianomi Viestinnän koulutusohjelma Opinnäytetyö 26.4.2016 Tiivistelmä Tekijä(t) Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiivinen, tarkka ja käytännöllinen

Triangle Colorscale. Created for design CMYK GUIDE. Intuitiivinen, tarkka ja käytännöllinen Created for design CMYK GUIDE Intuitiivinen, tarkka ja käytännöllinen CMYK GUIDE -kartasta värit löytyvät nopeasti, ja ne ovat painettuina juuri sitä mitä valittiinkin! INTUITIIVINEN Suunnittelijan nopea

Lisätiedot

1. Kiinteät liitteet 2-sivuiset liitteet

1. Kiinteät liitteet 2-sivuiset liitteet Liiteratkaisut 1. Kiinteät liitteet 2-sivuiset liitteet 2-sivuinen täysikokoinen liite 300 g/m² paperi 2-sivuinen rouhittu liite - Liimanidottu päätuote. - Päätuotteen koko A5 tai A4 johdannaisineen. Liitteen

Lisätiedot

Lataa Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointimenetelmät Suomessa. Lataa

Lataa Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointimenetelmät Suomessa. Lataa Lataa Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointimenetelmät Suomessa Lataa ISBN: 9789515805256 Sivumäärä: 147 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.19 Mb Tästä suositun teoksen uudistetusta laitoksesta lukija

Lisätiedot

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT Ensiluokkaisten ominaisuuksiensa vuoksi Munktell-paperi sopii museo- ja arkistokokoelmien pitkäaikaissäilytykseen. Se läpäisee arkistokelpoisuusmääräykset ja kuuluu mm. Kansallisarkiston

Lisätiedot

FORMAATIT JA LIITTEET

FORMAATIT JA LIITTEET FORMAATIT JA LIITTEET Kaikki tämän oppaan ohjeet ovat yleisohjeita, asiakkaiden tarpeet huomioiden keskustelemme aina jokaisesta painotyöstä erikseen ja etsimme tuotteelle taloudellisimman ja parhaan vaihtoehdon.

Lisätiedot

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013

PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 PIIRUSTUS JA SUUNNITTELUKOE ARKKITEHTUURIN JA MAISEMA ARKKITEHTUURIN HAKUKOHTEET MAANANTAI 3.6.2013 1 TULEVAISUUDEN TONNIN SETELI Suunni ele neliön muotoinen 1000 euron seteli. Kuva-aiheena voit käy ää

Lisätiedot

LIITE 1/ ESIMERKKITUOTTEET

LIITE 1/ ESIMERKKITUOTTEET LIITE 1/ ESIMERKKITUOTTEET (Sisältää tarjousten hintavertailussa käytettävät kohteet 1-114) Tarjoushinnat kohteille 1-114 ilmoitetaan tarjoukseen liitettävällä liitteellä 3/ liite tarjoukseen Kohteen numero

Lisätiedot

Arkkioffset-painovärit

Arkkioffset-painovärit RESISTA RAPIDA REFLECTA IMPRESSION SURPRIZE PERFEXION More than just ink Synergia tuottaa innovaatioita Teknologia INNOVAATIO Know-how Kokemus Teknologia on vain niin onnistunutta kuin sen avulla saadut

Lisätiedot

Graafinen ohjeistus 03/2016

Graafinen ohjeistus 03/2016 Graafinen ohjeistus 03/2016 Sisältö Laatukeskuksen visuaalisen ilmeen tavoitteena on ilmentää laatua, ammattimaisuutta, uskottavuutta ja erinomaisuutta. Viestinnässä pyritään luomaan yksinkertaisen tyylikäs

Lisätiedot

VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS

VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS magneettivasara - paino 300 g tuotenumero: 2901 à 44,10 (35,56 ) sinkityt nupinaulat - pakkaus: 500 g 9 mm tuotenumero: 2736 à 15,75 (12,70 ) 13 mm tuotenumero:

Lisätiedot

OPISKELIJOIDEN LÄHETYSLIITON GRAAFINEN OHJE

OPISKELIJOIDEN LÄHETYSLIITON GRAAFINEN OHJE OPISKELIJOIDEN LÄHETYSLIITON GRAAFINEN OHJE Opiskelijoiden Lähetysliiton uudistetun graafisen ilmeen suunnittelun taustalla vaikuttavat organisaation brandi-identiteetin keskeisimmät kulmakivet, jotka

Lisätiedot

Kirjapaino Bookcover Oy. Ohje kirjan painatuksesta

Kirjapaino Bookcover Oy. Ohje kirjan painatuksesta Kirjapaino Bookcover Oy Ohje kirjan painatuksesta Johdanto Kun olet painattamassa ja julkaisemassa omakustannekirjaa, on hyvä ottaa muutamia perusasioita huomioon jo kirjan suunnitteluvaiheessa sekä asioidessa

Lisätiedot

Vuolukivi on yksi Suomen kallioperän aarteista

Vuolukivi on yksi Suomen kallioperän aarteista Vuolukivi on yksi Suomen kallioperän aarteista 29.12.2011 Vuolukiven historia Vuolukiven lyhyt historia 2800 miljoonaa vuotta sitten Suomi oli meren alla Vetten alla liikkui magnesiumrikas laava, joka

Lisätiedot

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT Ensiluokkaisten ominaisuuksiensa vuoksi Munktell-paperi sopii museo- ja arkistokokoelmien pitkäaikaissäilytykseen. Se läpäisee arkistokelpoisuusmääräykset ja kuuluu mm. Kansallisarkiston

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTO. kesä 2017 / v.1.0

GRAAFINEN OHJEISTO. kesä 2017 / v.1.0 GRAAFINEN OHJEISTO kesä 2017 / v.1.0 JOHDANTO Tämän graafisen ohjeiston tarkoitus on ohjeistaa Eläinterapeutin visuaalisen ilmeen käyttöä ja määritellä ulkoasua, sekä visuaalista viestiä. Graafisen ohjeistoon

Lisätiedot

INTERMAIL SUOMI OY HINNASTO 29.1.2015

INTERMAIL SUOMI OY HINNASTO 29.1.2015 INTERMAIL SUOMI OY HINNASTO 29.1.2015 KIRJEKUORET s. 2-11 PAKKAUSTARVIKKEET 12-15 PAPERIT s. 16-37 InterMaililta saat kattavan valikoiman laadukkaita kirjekuoria ja papereita alan parhaalla palvelulla.

Lisätiedot

Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU?

Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU? Kuva: Questmarketing.ltd.uk GRAAFINEN SUUNNITTELU? Graafinen suunnittelu pähkinänkuoressa: Graafinen suunnittelu on universaalia. Se on kaikkialla ympärillämme, sisällä ja ulkona. Se selittää, koristelee,

Lisätiedot

Lataa 5 tosiasiaa elämästä - David Sterling. Lataa

Lataa 5 tosiasiaa elämästä - David Sterling. Lataa Lataa 5 tosiasiaa elämästä - David Sterling Lataa Kirjailija: David Sterling ISBN: 9789525817294 Sivumäärä: 39 sivua Formaatti: PDF Tiedoston koko: 17.43 Mb Minikirja evankeliointiin. Helppo jakaa, niin

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

KIRJAN KORJAUS JA KÄSITTELY. Matti Laitinen Oulun yliopiston kirjasto Kirjansitomo

KIRJAN KORJAUS JA KÄSITTELY. Matti Laitinen Oulun yliopiston kirjasto Kirjansitomo KIRJAN KORJAUS JA KÄSITTELY Matti Laitinen Oulun yliopiston kirjasto Kirjansitomo Kirjasta on huolehdittava Kirja, hiljainen ystäväsi si ja tärket rkeä työvälineesi Asiakkaan informointi kirjan oikeista

Lisätiedot

Kulo lumiesteen liimausasennusohje peltikatteelle Kulo1 limalla.

Kulo lumiesteen liimausasennusohje peltikatteelle Kulo1 limalla. Kurikan Lumieste Uusi Hansa Oy Kulo lumiesteen liimausasennusohje peltikatteelle Kulo limalla. Vastaukset kysymyksiin Puh. 06 5 50 00 / 00 90 95 85 info@kulo.eu Tärkeää. Turvalaite määräyksiä on noudatettava

Lisätiedot

EUREFin vaikutukset organisaatioiden tietojärjestelmiin

EUREFin vaikutukset organisaatioiden tietojärjestelmiin EUREFin vaikutukset organisaatioiden tietojärjestelmiin EUREF-päivä 4.9.2012 ALEKSI LESKINEN Sisältö Tietojärjestelmät ja EUREF Keskeiset haasteet EUREF-muunnoksissa EUREF-muunnosprosessin vaiheet Yhteenveto

Lisätiedot

VAHAT, LAKAT JA MUUT AINEET

VAHAT, LAKAT JA MUUT AINEET VAHAT, LAKAT JA MUUT AINEET Museum Wax 370 g Tuote on aiemmin tunnettu nimellä Be still my art. Mikrokristallivaha muodostaa massan, jota voidaan käyttää kristalliin, posliiniin, lasiin, keramiikkaan ja

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Tehtävä 1. Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Kirjallinen tehtävä Ennakkoon luettava materiaali: Typografia Kieltä vai visuaalisuutta (sivut 81 156). Kirjoita essee, jossa pohdit kysymystä siitä, millaisia

Lisätiedot

Matot halutulla designilla.

Matot halutulla designilla. Matot halutulla designilla. Aulamaton tummat ja usein harmaat sävyt ovat luonnollisesti hyviä syksyllä ja talvella, kun matto on kovalla koetuksella. Ulkona on likaista ja jaloissa kantautuu sisälle lunta,

Lisätiedot

ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013

ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013 ividays BLOG Design Elina / Tomi / Timo / Otso / 23.9.2013 1. Suunnitelma Konsepti 1. Yksinkertainen ja rento tapa välittää konkreettisempaa ja epämuodollisempaa tietoa digiviestinnän opiskelun arjesta

Lisätiedot

Päällystetyt paperit. Maxigloss. Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen. taidepainopaperi. Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen

Päällystetyt paperit. Maxigloss. Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen. taidepainopaperi. Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen GRAAFISET PAPERIT Päällystetyt paperit Maxigloss Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen taidepainopaperi. P P P Maxisilk Päällystetty hiokkeeton silkkipintainen taidepainopaperi. P P P Maxisatin Päällystetty

Lisätiedot

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus:

oma nimi: luetun kirjan nimi: hyväksytty: pvm. opettajan allekirjoitus: 1. Valitse lukemastasi kuvakirjasta/kirjasta yksi kuva. Näytä kuva luokkatovereillesi esim. dokumenttikameran avulla. Kerro kuka/keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu. Kerro myös miksi valitsit juuri

Lisätiedot

DIGIPAINON HINNASTO. Voimassa 10/2017 -

DIGIPAINON HINNASTO. Voimassa 10/2017 - DIGIPAINON HINNASTO Voimassa 10/2017 - DIGIPAINOTUOTTEET Kaikkiin hintoihin sisältyy alv. 24 % JULISTEET A3 JA A2 Koko: A3 digipainatus ja A2 offset Värit: Yksipuolinen (4/0) Materiaali: 150 gr gloss Määrä

Lisätiedot

Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista.

Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista. Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista. graafisen suunnittelun toimisto PIGME TARJOUSPYYNTÖ GRAAFIKOLLE kohderyhmä materiaalit (tekstit + kuvat) tulostus- vai painotyö

Lisätiedot

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen

Fenomenografia. Hypermedian jatko-opintoseminaari Päivi Mikkonen Fenomenografia Hypermedian jatko-opintoseminaari 12.12.2008 Päivi Mikkonen Mitä on fenomenografia? Historiaa Saksalainen filosofi Ulrich Sonnemann oli ensimmäinen joka käytti sanaa fenomenografia vuonna

Lisätiedot

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1

GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 GRAAFINEN OHJEISTUS OSA 1 Kaikki asiakkaidemme tarpeet liittyvät oman näkemyksen välittämiseen toiselle ihmiselle. Vain siitä on kyse, ja vain se on tärkeää. Olipa näkemys tarkoitettu sähköasentajalle,

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT Ensiluokkaisten ominaisuuksiensa vuoksi Munktell-paperi sopii museo- ja arkistokokoelmien pitkäaikaissäilytykseen. Se läpäisee arkistokelpoisuusmääräykset ja kuuluu mm. Kansallisarkiston

Lisätiedot

Teollisuustason 3D tulostusta. Jyväskylä Toni Järvitalo

Teollisuustason 3D tulostusta. Jyväskylä Toni Järvitalo Teollisuustason 3D tulostusta Jyväskylä 21.11.2017 Toni Järvitalo 3D Formtech Oy 3D Formtech tarjoaa 3D-tulostusta ja suunnittelua Toimitilamme sijaitsevat Jyväskylässä 3D Formtech on perustettu vuoden

Lisätiedot

SISÄLTÖ 1. VAAKUNA JA LOGOTYYPI

SISÄLTÖ 1. VAAKUNA JA LOGOTYYPI GRAAFINEN OHJEISTO SISÄLTÖ 1. VAAKUNA JA LOGOTYYPI 1.1 Vaakunan ja logotyypin mittasuhteet ja suoja-alue 1.2 Vaakunan ja logotyypin värit 1.3 Vaakuna ja logotyypin käyttö 1.4 Typografia 2. LOMAKKEISTO

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

PostNord Strålfors Oy

PostNord Strålfors Oy PostNord Strålfors Oy Aineisto-ohje tulostustuotantoon Vantaa 30.4.2018 Alkusanat Tämä ohjeistus on koottu Seurakuntavaalit 2018 -postitusta varten. PDF-tiedostot toimitetaan liitetiedostona turvasähköpostilla

Lisätiedot

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31)

On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) On instrument costs in decentralized macroeconomic decision making (Helsingin Kauppakorkeakoulun julkaisuja ; D-31) Juha Kahkonen Click here if your download doesn"t start automatically On instrument costs

Lisätiedot

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply Väriprofiili Väriprofiilin suosittelen olevan Cretive Suite Color Setting- kohdasta seuraavasti: Europe Prepress 3, kun tekee valmiin aineiston painoa varten. Tällöin kaikkien Adoben ohjelmien väriasetukset

Lisätiedot

2017 HINNASTO MEDIA-ASSARI

2017 HINNASTO MEDIA-ASSARI 2017 HINNASTO MEDIA-ASSARI SANNA@MEDIA-ASSARI.FI WWW.MEDIA-ASSARI.FI 040 930 58 22 SISÄLLYS Esittely 3 PALVELUT Brändääminen Verkkosivusuunnittelu Painotuotteet 4 5 6 Yhteystiedot 7 Welcome Sanna Döbert

Lisätiedot

Varastotuotteet: MUOVI- JA PAPERIKASSIT LAHJA- JA POSTITUSPAKKAUKSET

Varastotuotteet: MUOVI- JA PAPERIKASSIT LAHJA- JA POSTITUSPAKKAUKSET Varastotuotteet: MUOVI- JA PAPERIKASSIT LAHJA- JA POSTITUSPAKKAUKSET YKSITYINEN PERHEYRITYS kokemusta alalta jo 50v. Liikevaihto n. 4.000.000 Valmistamme vuosittain yli 20.000.000 pakkausta Markkina-alueena

Lisätiedot

Mistä kilpailukykyä kotimaiseen tuotantoon? Tuotannon ulkomaille siirtämisen haasteet

Mistä kilpailukykyä kotimaiseen tuotantoon? Tuotannon ulkomaille siirtämisen haasteet Mistä kilpailukykyä kotimaiseen tuotantoon? Tuotannon ulkomaille siirtämisen haasteet Timo Salmu 29.5.2013 NESTIX Oy 1982 perustettu ohjelmistotalo Tuotekehitys, myynti, johto, projektointija asiakastuki

Lisätiedot

VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS

VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS magneettivasara - paino 300 g tuotenumero: 2901 à 44,10 (35,56 ) sinkityt nupinaulat - pakkaus: 500 g 9 mm tuotenumero: 2736 à 15,75 (12,70 ) 13 mm tuotenumero:

Lisätiedot

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition)

Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen Click here if your download doesn"t start automatically Uusi Ajatus Löytyy Luonnosta 4 (käsikirja) (Finnish Edition) Esko Jalkanen

Lisätiedot

VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS

VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS VALOKUVIEN KIINNITYSKULMAT JA LIUSKAT SEKÄ KEHYSTYS magneettivasara - paino 300 g tuotenumero: 2901 à 44,10 (35,56 ) sinkityt nupinaulat - pakkaus: 500 g 9 mm tuotenumero: 2736 à 15,75 (12,70 ) 13 mm tuotenumero:

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016

Palvelumuotoilun perusteet. kurssi 2016 Palvelumuotoilun perusteet kurssi 2016 Kurssin rakenne oppimistavoitteet: Opiskelija ymmärtää, mitä palvelumuotoilu tarkoittaa ja hän tuntee siihen liittyvät käsitteet. Hänellä on perustiedot palvelumuotoilun

Lisätiedot

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista.

Monilla aloilla myös pukeutuminen ja käyttäytyminen ovat yrityksen visuaalisen linjan mukaista. PROFILOINNIN TYÖKALUT Yrityksen kaikilla merkeillä täytyy olla yhtenäinen linja. Visuaalinen kokonaisuus: symbolit, merkit, tunnukset, tunnusvärit, typografia muodostavat yhden eheän erottuvan linjan,

Lisätiedot

Mediakortti. Stiftatut tuotteet Liimasidotut tuotteet Liitekombinaatiot Liitteiden pakkausja toimitusohjeet. Liitteistyksen

Mediakortti. Stiftatut tuotteet Liimasidotut tuotteet Liitekombinaatiot Liitteiden pakkausja toimitusohjeet. Liitteistyksen 26.09.2014 Liitteistyksen Mediakortti Stiftatut tuotteet Liimasidotut tuotteet Liitekombinaatiot Liitteiden pakkausja toimitusohjeet HANSAPRINT OY Artukaistentie 10 20240 Turku Puh. 010 5422 www.hansaprint.fi

Lisätiedot

Teräsrakenteiden palosuojaus

Teräsrakenteiden palosuojaus Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-05 PROMATECT-L on palamaton levy, jota käytetään teräs- ja betonirakenteiden suojaamisen tulipaloilta. Levy on valmistettu epäorgaanisesta kalsiumsilikaatista, joka

Lisätiedot

Suomen Transval Pahvipakkaukset

Suomen Transval Pahvipakkaukset Suomen Transval Pahvipakkaukset TriWall Tri-Wall Ltd Group, 1,600 työntekijää Euroopassa, Kiinassa, Japanissa, Kauko-Idässä, Intiassa ja Keski-Idässä. Tri-Wall toimittaa Heavy-Duty kartonki pakkausratkaisuja

Lisätiedot

ota rento asento ja nauti kokemuksesta

ota rento asento ja nauti kokemuksesta Savo s3 ota rento asento ja nauti kokemuksesta Istu uuteen Savo S3 -työtuoliin. Säädä istuinkorkeus itsellesi sopivaksi ja nojaa taaksepäin. Tuolin selkänoja mukailee selkäsi kaarta ja tukee luontevasti

Lisätiedot

Journalistisesta julkaisusuunnittelusta

Journalistisesta julkaisusuunnittelusta Journalistisesta julkaisusuunnittelusta Visuaalista journalismia Etenkin aikakauslehden sisältö koostuu kuvasta ja tekstistä, se on visuaalista journalismia. Visuaalisuus opastaa ja herättää kiinnostuksen.

Lisätiedot

Lava Alle lava Tuotekoodi g/m² Cal. Arkkikoko Ark/Pak./Lava Lava Kg/1000 ark /1000 ark /1000 ark

Lava Alle lava Tuotekoodi g/m² Cal. Arkkikoko Ark/Pak./Lava Lava Kg/1000 ark /1000 ark /1000 ark Päällystetty hiokkeeton korkeakiiltoinen taidepainopaperi. 100 150 g/m 2 valmistettu Suomessa. MAXGLO100 * 100 74 0640 x 0900 500/10000 57,6 243,17 262,98 MAXGLO100 * 100 74 0900 x 0640 500/10000 57,6

Lisätiedot

Lataa Meikki itselle ja ammatiksi - Riitta Vaara. Lataa

Lataa Meikki itselle ja ammatiksi - Riitta Vaara. Lataa Lataa Meikki itselle ja ammatiksi - Riitta Vaara Lataa Kirjailija: Riitta Vaara ISBN: 9789513764470 Sivumäärä: 189 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.58 Mb Uudistettu Meikki itselle ja ammatiksi -kirja

Lisätiedot

Mainostaminen levytuotteet

Mainostaminen levytuotteet Mainostaminen levytuotteet DECOPRINT Uutta eloa kuvatulosteisiin! Vinkin DECOPRINT levyillä saat kuviin uutta eloa sen ainutlaatuisen struktuuripinnoitteen ansiosta. Levyn pinta soveltuu erinomaisesti

Lisätiedot

Toimivaa ja turvallista mustalla designilla. CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys

Toimivaa ja turvallista mustalla designilla. CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys Toimivaa ja turvallista mustalla designilla CONLIT - ilmanvaihtokanavien paloeristys Turvallisuus jokapäiväisessä elämässä Käytämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa joko kotona, työpaikalla, koulussa,

Lisätiedot

Sanasto Ry Graafinen ohjeisto 2 / 14. Sisällys

Sanasto Ry Graafinen ohjeisto 2 / 14. Sisällys Graafinen ohjeisto Sanasto Ry Graafinen ohjeisto 2 / 14 Sisällys 3 Sanaston ilme 4 Logo 5 Logon käyttö 6 Värit 7 Värien käyttö 8 Typografia 10 Typografian käyttö 11 Graafiset elementit 12 Graafisten elementtien

Lisätiedot

Melan graafinen ohje. Tämä ohjeisto esittelee Melan visuaalisen ilmeen peruselementit. Ohjeisto on yhdenmukaisen asiakasviestinnän työkalu.

Melan graafinen ohje. Tämä ohjeisto esittelee Melan visuaalisen ilmeen peruselementit. Ohjeisto on yhdenmukaisen asiakasviestinnän työkalu. Melan graafinen ohje Tämä ohjeisto esittelee Melan visuaalisen ilmeen peruselementit. Ohjeisto on yhdenmukaisen asiakasviestinnän työkalu. Selkeä ja yhtenäinen ilme vahvistaa positiivista mielikuvaa Melasta.

Lisätiedot

Tilauskalenterit 2008

Tilauskalenterit 2008 Tilauskalenterit 2008 Time/system tilauskalenterit Hyvin suunniteltuna ja toteutettuna saat kalenterista pitkäaikaisen viestintävälineen sidosryhmillesi (asiakkaat, henkilöstö ym). Saaja arvostaa korkealaatuista

Lisätiedot

Lataa Verensokeri kuriin 8 viikossa - Michael Mosley. Lataa

Lataa Verensokeri kuriin 8 viikossa - Michael Mosley. Lataa Lataa Verensokeri kuriin 8 viikossa - Michael Mosley Lataa Kirjailija: Michael Mosley ISBN: 9789523213463 Sivumäärä: 287 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.69 Mb Nopeita ratkaisuja diabetekseen ja ylipainoon!

Lisätiedot

Logo. 2. Toissijainen käyttö. 1. Ensisijainen käyttö. YTN graafinen ohjeisto

Logo. 2. Toissijainen käyttö. 1. Ensisijainen käyttö. YTN graafinen ohjeisto Graafinen ohjeisto Logo YTN:n logosta on kaksi versiota. Ensisijaisesti käytetään logon versiota numero 1. Versiota 2 käytetään erityistilanteissa, kuten erittäin pienessä koossa. 1. Ensisijainen käyttö

Lisätiedot

Teräsrakenteiden palosuojaus

Teräsrakenteiden palosuojaus PROMATECT -H Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-05 PROMATECT -H PROMATECT-H on palonkestävä levy, jolla voidaan suojata teräs- ja betonirakenteita kosteudelle altistuvissa ympäristöissä PROMATECT-H-levyjä

Lisätiedot

Myynnin automaation kehityskäyrä

Myynnin automaation kehityskäyrä Myynnin automaation kehityskäyrä The world of PowerPoints Myyjien valtakunta Myyjät käyttävät yli päivän viikosta esitysten tuunaamiseen. PowerPointilla vapaat kädet - yrityksen brändi ja viesti kärsii..

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus: Lupa toimia eri tavalla. 2012 toukokuu Skills Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Ammatillinen koulutus: Lupa toimia eri tavalla. 2012 toukokuu Skills Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Ammatillinen koulutus: Lupa toimia eri tavalla 2012 toukokuu Skills Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Asiantuntija? Asian tunnustelija? Asian tunteilija? Ammatillisten perustaitojen lisäksi mitä

Lisätiedot

Laadun kehittäminen Lupa toimia eri tavalla. 2013 13.5. Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti

Laadun kehittäminen Lupa toimia eri tavalla. 2013 13.5. Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Laadun kehittäminen Lupa toimia eri tavalla 2013 13.5. Anssi Tuulenmäki, Yli-innovaatioaktivisti Tutkimuspäällikkö vai Yli-innovaatioaktivisti? Vastaanottovirkailija vai First Impression Manager? Väite

Lisätiedot

Prosessin analysointi ja töiden viimeistely

Prosessin analysointi ja töiden viimeistely ilumuoto a st kasvatu luun ou perusk Tuntikehyksen osa-alue: D1 Logon ja mainonnan suunnittelu Kesto: 1 kaksoistunti, 45 min + 45 min Aihe: Pohitaan koko Mutku-opintojaksoa prosessina ja tehään töitä jotka

Lisätiedot

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita

Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita Tapiolan lukiossa Opiskelija valitsee 1-2 pakollista kuvataiteen kurssia. Ensimmäisen pakollisen kurssin jälkeen (KU1 Minä, kuva ja kulttuuri) voi valita muita kursseja mielenkiintonsa mukaan vapaassa

Lisätiedot

Yhdistelmäkone, joka mullistaa pienten tilojen siivouksen! Yhdistelmäkoneet

Yhdistelmäkone, joka mullistaa pienten tilojen siivouksen! Yhdistelmäkoneet Yhdistelmäkone, joka mullistaa pienten tilojen siivouksen! Yhdistelmäkoneet Kokeile uutta ja innovatiivista! Puhdista missä ja milloin vain. Scrubbing Machines AINA LADATTU JA VALMIS KÄYTTÖÖN Uudentyyppisellä

Lisätiedot

Säämiskäpaikat baletin kärkitossuille

Säämiskäpaikat baletin kärkitossuille Säämiskäpaikat baletin kärkitossuille Baletin kovakärkisten tossujen kärjet joutuvat auttamattoman koville käytössä. Satiini, josta tossun pinta on yleensä tehty, on herkästi purkautuvaa ja rispaantuvaa,

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

Offsetpainokoneet Pakkauspainatus LED-UV Digipainokoneet. RMGT Suomi RYOBI MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY

Offsetpainokoneet Pakkauspainatus LED-UV Digipainokoneet. RMGT Suomi RYOBI MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY Offsetpainokoneet Pakkauspainatus LED-UV Digipainokoneet RMGT Suomi RYOBI MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY Yritystiedot VALMISTAJA NIMI PÄÄTOIMIPAIKKA PÄÄOMA RYOBI MHI Graphic Technology Ltd. Head Office Factory:

Lisätiedot

Saavutettavien kirjojen tuotanto Celiassa

Saavutettavien kirjojen tuotanto Celiassa Saavutettavien kirjojen tuotanto Celiassa 9.11.2012 Kirsi Ylänne, tuotantopäällikkö Celia-kirjasto Celia on OKM:n alainen erityiskirjasto, joka tuottaa itse saavutettavia kirjoja. Toiminnan taustalla tekijänoikeuslain

Lisätiedot

M-real. Uudet kannattavuuden parannustoimet 13.11.2007

M-real. Uudet kannattavuuden parannustoimet 13.11.2007 M-real Uudet kannattavuuden parannustoimet 13.11.2007 M-realin strateginen tarkastelu jatkuu Vaihe 1: Laaja saneerausohjelma käynnistettiin lokakuussa 2006 Vaihe 2: Saneerausohjelma laajennettiin kattamaan

Lisätiedot

ALOITUSPAKETTI. kirjaprojekteille mybod:ssa

ALOITUSPAKETTI. kirjaprojekteille mybod:ssa ALOITUSPAKETTI kirjaprojekteille mybod:ssa Tervetuloa mybod-tilin käyttäjäksi! Rekisteröitymällä käyttäjäksi olet avannut itsellesi oven modernin omakustantamisen maailmaan. Jotta ensimmäinen kirjaprojektisi

Lisätiedot

Älyhyvä kaupunki vastaa makrotrendeihin

Älyhyvä kaupunki vastaa makrotrendeihin Älyhyvä kaupunki vastaa makrotrendeihin Tausta Health City Finland Oy, osa Cor Group -konsernia (1989 ) Työntekijöitä koko konsernissa noin 1000 Toimitusjohtaja Jari-Pekka Kelhä, OTK, 43 v. Makrotrendit

Lisätiedot

Tietopaketti ergonomisesta kantamisesta. www.kantoliinayhdistys.fi

Tietopaketti ergonomisesta kantamisesta. www.kantoliinayhdistys.fi Tietopaketti ergonomisesta kantamisesta perustettu vuonna 2010 edistää lasten ergonomista kantamista levittämällä tietoa ergonomisista kantovälineistä tarjoamalla apua kantovälineiden käyttämiseen järjestää

Lisätiedot

Lataa Eläimet - Jalo Einola. Lataa

Lataa Eläimet - Jalo Einola. Lataa Lataa Eläimet - Jalo Einola Lataa Kirjailija: Jalo Einola ISBN: 9789522353757 Sivumäärä: 160 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.75 Mb Teoksessa esitellään yksityiskohtaisesti kaikki eläimet, jotka esiintyvät

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot