202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN"

Transkriptio

1 202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 1) Offsetpainaminen Kilpailutehtävänä on painaa nelivärinen esite Heidelberg Printmaster 52/4 painokoneella. Painosmäärä on 1000 kpl, lisäksi kuntoonlaittoon on varattu 500 arkkia. Paperina on 150 g/m² Artic Matt 520 x 360mm. Esiasettelutiedot ovat koneen muistissa, josta kilpailija hakee ne. Työhön sisältyy densitometrin kalibrointi, painokoneen kuntoonlaitto, tuotantoajoa ja laadun valvontaa mittaamalla densiteettejä. Tavoitedensiteetit C 1,35; M 1,40; Y 1,20; K 1,75; Tarkkuus +/- 0,1. Ota painoksesta OK- arkki painamisen alussa, 500:s ja viimeinen arkki. Merkitse ne ja talleta arviointia varten. Densiteettien mittaus työn jälkeen näytearkeista ei sisälly työaikaan. 2) Offsetpainaminen Kilpailutehtävänä on painaa nelivärinen kortti Heidelberg Printmaster 52/4 painokoneella, taustapuoli on valmiiksi painettu. Painosmäärä on 500 kpl lisäksi kuntoonlaittoon on varattu 400 arkkia. Paperina on 235g/m² Carta Integra 450 x 320mm.Kilpailija tekee esiasettelut painolevyistä. Työhön sisältyy painokoneen kuntoonlaitto, tuotantoajo,laadun valvontaa mittaamalla densiteettejä ja koneen puhdistaminen. Tavoitedensiteetit C 1,35; M 1,40; Y 1,20; K 1,75; Tarkkuus +/- 0,1. Ota painoksesta OK- arkki painamisen alussa, 300:s ja viimeinen arkki. Merkitse ne ja talleta arviointia varten. Densiteettien mittaus työn jälkeen näytearkeista ei sisälly työaikaan. Kilpailijan tulee noudattaa työturvallisuusohjeita ja ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kilpailuaika painotöissä on 3 h. Yli menevä aika vähentää pisteitä. Enimmäiskilpailuaika on 3 h 30 min. Suorituksen jälkeen ilmoita tuomareille, että olet tehnyt tehtäväsi. Puhelimet on suljettava kilpailujen ajaksi. Kilpailuaineiston vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä.

2 202 PAINOTEKNIIKKA, DIGITAALINEN PAINAMINEN Kilpailutehtävänä on painaa digitaalisilla painokoneilla mallien ja annettujen ohjeiden mukaisia painotöitä. Työt voivat sisältää asemointia ja muuttuvaa tietoa. Digitaalinen painokone on Xerox 700. Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kilpailuaika on yksi tunti. Yli menevä aika vähentää pisteitä. Suorituksen jälkeen ilmoita tuomareille, että olet tehnyt tehtäväsi. Puhelimet on suljettava kilpailujen ajaksi. Tiedostojen ja painettujen tehtävien vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä. Tallenna muokatut tiedostot omalla nimelläsi (esim. Omanimi_Esite.PDF) Tallenna muokatut tiedostot omalla nimelläsi (esim. Omanimi_Vihko.PDF) Digitaalinen painaminen Työ 1, Porvoo esite Aineistojen ja materiaalien hallinta, sekä digitaalinen painamien. Painokone Xerox 700 Painomateriaali Materiaali on SRA3 (450x320) Colotech+ 160 g/m 2 Aineisto 1 Työ Tulosta PDF-tiedosto ja vertaa mallivedokseen. Asemoi aineisto Indesign ohjelmalla mallin mukaiseksi Desktop\Taitaja2014\Digipainaminen\esite Tallenna Indesign ohjelmassa esite ja tulosta PDF selaimen avulla DP700-tulostimelle. Tee materiaalin asetukset tulostimelle ja tulosta kolme PDF- esitettä.

3 Työ 2, Vihkotuote Aineiston ja materiaalien hallinta, asemointi sekä digitaalinen painamien. Painokone Xerox 700 Painomateriaali Aineisto 2 Materiaali: sisus on SRA3 (450x320) Colotech+100 g/m 2 kansi on Colotech silk 170 g/m 2 Tee Indesigin ohjelmalla mallin mukaiset painotuotteet Desktop\Taitaja2014\Digipainaminen\vihko Työ Tee materiaalin asetukset tulostimelle ja tulosta vihkotuote PDFtiedostosta. Tee viisi vihkoa. Työaika Kaksi työtä, työaika yhteensä yksi tunti.

4 202 PAINOTEKNIIKKA, KÄYNNISSÄPITO Kilpailutehtävänä on tehdä erilaisia käynnissäpitoon liittyviä tehtäviä Heidelberg GTO 52 painokoneeseen. Tehtävä 1. Määritä varaosan numero varaosaluettelosta. Tehtävä 2. Määritä oikea alusarkkien määrä painokumin alle ja mittaa tarvittavien alusarkkien määrä painokumin alle. Tehtävä 3. Kiinnitä painokumi ja alusarkit painokoneeseen. Tehtävä 4. Määritä telakaaviosta pöydällä olevat telat ja kiinnitä ne koneeseen. Säädä telat keltaisen painovärin avulla 4 mm levyisiksi raidoiksi. Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kilpailuaika on yksi tunti 30 minuuttia. Suorituksen jälkeen jätä tehtäväpaperi tuomarille. Puhelimet on suljettava kilpailujen ajaksi. Kilpailuaineiston vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä. Tehtävä 1 Väriruuvi (Adjusting screw) Määritä GTO varaosakirjasta varaosan tilausnumero Tilausnumero on Levysylinterin sormisuojat (Finger protecting bar cpl 1,2) Kostutusvesisäiliö (Water container cpl. with) Määritä GTO varaosakirjasta varaosan tilausnumero Tilausnumero on Tilausnumero on Määritä GTO varaosakirjasta varaosan tilausnumero Tilausnumero on Tehtävä 2

5 Alusarkkien paksuuden määrittäminen ja niiden mittaaminen Määritä oikea alusarkkien paksuus ja mittaa oikeat alusarkit painokumin alle mm. Tehtävä 3 Painokumin laittaminen GTO painokoneeseen Laita painokoneeseen painokumi alusarkkien kera. Tehtävä 4 Telansäätötehtävä GTO painokoneeseen Pöydällä on kaksi telaa. Selvitä telakaaviosta telat ja asenna ne koneeseen. Säädä telat keltaisen painovärin avulla 4 mm paksuisiksi raidoiksi. Pese telat puhtaaksi painoväristä.

6 202 PAINOTEKNIIKKA, JÄLKIKÄSITTELY, PAPERINLEIKKAUS Kilpailutehtävänä on leikata painoarkkeja paperinleikkauskoneella. Lopuksi pakataan kaikki tuotteet laatikkoon. Arkkileikkurilla kilpailijan ei tarvitse ohjelmoida leikkausohjelmaa, vaan hän voi itse valita suoritustavan. Tehtävänä on postikortin leikkaustehtävä. Kilpailijan on pääteltävä painotyöstä sivustinkulman sijainti ja kerrottava se tuomarille ennen leikkaukseen ryhtymistä. Kilpailijan tulee tehdä leikkuusuunnitelma, joka näytetään tuomarille. Leikkuutehtävässä on 25 arkkia, joista yhteen merkitään leikkuusuunnitelma. Kilpailijalta edellytetään tasaista suoritusta saadakseen täydet pisteet. Kilpailijan tulee noudattaa työturvallisuusohjeita ja ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kilpailuaika on yksi tunti arkkileikkurilla. Ajan ylityksestä ei sakoteta, mutta kesken tai tekemättä jäänyt tehtävä arvioidaan puutteellisena suorituksena. Suorituksen jälkeen ilmoita tuomareille, että olet tehnyt tehtäväsi. Puhelimet on suljettava kilpailujen ajaksi. Kilpailuaineiston vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä. Jälkikäsittely Painoarkkien jälkikäsittely. Paperin leikkaus. Painoarkkien leikkaaminen Leikkuutehtävässä arkkikoko on 450 x 320, josta leikataan Porvoon esitteitä leikkuumerkkien mukaan kokoon 95 x 70 mm. Paperileikkuri Polar 66 Leikkaustyö 1 Leikkaa painetut kortit leikkuumerkkien mukaan. Leikkuusuunnitelma Tee yhteen arkkiin leikkuusuunnitelma.

7 202 PAINOTEKNIIKKA, JÄLKIKÄSITTELY, PAPERIN NUUTTAUS JA TAITTO Kilpailutehtävänä on paperin jälkikäsittelyä Morgana AutoFold Pro-koneella. Arkkien nuuttaaminen ja taittaminen. Lopuksi pakataan kaikki tuotteet laatikkoon. Nuuttaustehtävässä kilpailija nuuttaa mallin mukaisia tuotteita 20 kpl. Taittotehtävässä kilpailija taittaa 50 kpl mallin mukaista esitettä. Kilpailijalta edellytetään tasaista suoritusta saadakseen täydet pisteet. Kilpailijan tulee noudattaa työturvallisuusohjeita ja ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kilpailuaika on yksi tunti jälkikäsittelykoneella. Ajan ylityksestä ei sakoteta, mutta kesken tai tekemättä jäänyt tehtävä arvioidaan puutteellisena suorituksena. Suorituksen jälkeen ilmoita tuomareille, että olet tehnyt tehtäväsi. Puhelimet on suljettava kilpailujen ajaksi. Kilpailuaineiston vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä. Jälkikäsittely Nuuttaaminen Kone Painoarkkien jälkikäsittely. Paperin nuuttaaminen ja taittaminen. Paperikoko on 450 x 220, johon tehdään viisi nuuttausta mallin mukaisesti:.1.nuuttaus 100, 2. nuuttaus 90, 3.nuuttaus 80, 4. nuuttaus 70, 5. nuuttaus 60mm, jokainen nuuttaus jatkuu edellisestä nuuttauksesta.. Morgana AutoFold Pro Nuuttaus Nuuttaa 20 kpl mallin mukaisia papereita. Taittaminen Paperikoko on 296 x 150, josta taitetaan 148 x 150 mm kokoisia nelisivuisia kortteja 50 kpl.

8 Kone Morgana AutoFold Pro Taittotyö Taita 50 kpl mallin mukaisia esitteitä kokoon 145 x 150 mm. Töiden pakkaaminen Pakkaa jälkikäsitellyt työt laatikoon ja kirjoita siihen oma nimi. Kokonaistyöaika Jälkikäsittelyn työaika on arkkileikkurilla yksi tunti. Nuuttauksessa ja taittamisessa yhteensä yksi tunti. Töiden jälkeen Koneet ja työpisteet luovutetaan tuomareille. Työturvallisuus ja ergonomia Kestävä kehitys ja taloudellisuus Kilpailijan tulee noudattaa työturvallisuusohjeita ja ergonomiaa. Kilpailijan tulee toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja taloudellisesti.

9 202 PAINOTEKNIIKKA, LAADUN ARVIOIMINEN Laadun arvioinnissa mitataan molempien töiden densiteetit ja vastataan kysymykseen. 1) Densiteettien mittaus Esiteestä cmyk-värikentistä ok-arkilta, 500.arkki ja viimeinen arkki. Kirjaa mittaustulokset tuomarilta saamaasi taulukkoon. Laita nimi vedoksiisi (alku,keski ja loppu) ja anna ne tuomarille. Kilpailija mittaa densiteetit tuomarin kertomasta kontrolliarkista ja merkitsee arvot mittauspöytäkirjaan. Tavoitedensiteetit C 1,35; M 1,40; Y 1,20; K 1,75; Tarkkuus +/- 0,1. 2) Densiteettien mittaus Kortista cmyk-värikentistä ok-arkilta, 300.arkki ja viimeinen arkki. Kirjaa mittaustulokset tuomarilta saamaasi taulukkoon. Laita nimi vedoksiisi (alku, keski ja loppu) ja anna ne tuomarille.. Kilpailija mittaa densiteetit tuomarin kertomasta kontrolliarkista ja merkitsee arvot mittauspöytäkirjaan. Tavoitedensiteetit C 1,35; M 1,40; Y 1,20; K 1,75; Tarkkuus +/- 0,1. Mittausten lisäksi vastaa kysymykseen. Mitä mittaustulos kertoo kun mittaat väriä densitomerillä? Luettele keskeiset asiat.

10 Mittauspöytäkirja Skills-esite C M Y K Mittauspöytäkirja Kortti C M Y K

11 202 PAINOTEKNIIKKA, PAINOSIMULAATTURI Kilpailutehtävänä on ratkaista painosimulaattorissa offsetpainamisen tehtävät. Tehtäviä on kuusi kappaletta ja ne saa tehdä omavalintaisessa järjestyksessä. Suorituksen jälkeen ilmoita tuomareille, että olet tehnyt tehtäväsi. Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa. Kilpailuaika on 60 min. Kilpailijan on syötettävä oma nimi tehtävää aloittaessa muotoon: Etunimi Sukunimi Simulaattori Sinapse Print Simulators Sheetfed offset training simulator 5.2 Tehtävä Tee tehtävät 1,2,3,4,5 ja 6. Tehtävät voi tehdä haluamassaan järjestyksessä. Kun simulaattori hyväksyy tehtäväsi siirry seuraavaan tehtävään.

12 202 PAINOTEKNIIKKA, YRITTÄJYYS Kilpailutehtävänä on selvittää painamiseen kuluva aika, paperien määrä, painolevyjen määrä ja paperien hinta. Painokoneena on nelivärinen Heidelberg 52. Painosnopeus on arkkia/h. Painosmäärä on vihkoa, johon tulee lisätä 10 % yliarkkeja. Kansi on 4-sivuinen 4-värinen. Sisus on 20-sivuinen 4-värinen. Kanteen käytetään GPrint 170g/m 2 paperia ja paperikoko on 900 x 640. Sisus on GPrint 130g/m 2 ja paperikoko on 900 x 640. Selvitä kuinka kauan painaminen kestää. Kuinka paljon paperia pitää olla, mikä on paperien hinta ja kuinka paljon painolevyjä tarvitaan. Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Puhelimet on suljettava kilpailujen ajaksi. Kilpailuaineiston vieminen kilpailualueen ulkopuolelle on kiellettyä.

13 Vihkotuote kpl, 4/4 Työn puhdas koko on A4 Paperit: GPrint, 130 g/m 2 ja GPrint 170g/m 2 Tilattava arkkikoko 900 x 640 Laske tarvittavien papereiden määrä Paperimäärä kanteen on arkkia. Paperimäärä sisukseen on arkkia. Kerro painettavan paperin koko Paperikoko on mm. Painoaika Aika on h min. Laske painamiseen tarvittavat painolevyt Painamiseen tarvitaan painolevyä. Paperien hinnat GPrint 170 g/m² GPrint 130 g/m² 510 / 1000 arkkia 380 / 1000 arkkia Laske tarvittavien papereiden ostohinta. Papereista saatava alennusprosentti on 50. Paperien ostohinta.

Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Painotekniikka, 202, digitaalinen painaminen Kilpailutehtävänä on painaa digitaalisilla painokoneilla mallien ja annettujen ohjeiden mukaisia painotöitä. Työt voivat sisältää asemointia ja muuttuvaa tietoa.

Lisätiedot

IT ja viestintäteknologia

IT ja viestintäteknologia IT ja viestintäteknologia 202 Painotekniikka Kuva: Skills Finland / Minna Koponen Lajivastaava Tapio Partanen Porvoon ammattiopisto tapio.partanen(at)amisto.fi 1 / 11 puh. 040 036 0659 Finalistit Heidi

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 202 Skill Painotekniikka. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 202 Skill Painotekniikka. Competitor Name Summary Form Skill Number 202 Skill Painotekniikka ing Scheme Lock 24-04-2012 08:30:34 Final Lock 26-04-2012 13:14:58 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F G

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 202 Skill Painotekniikka Competition Day 3. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 202 Skill Painotekniikka Competition Day 3. Competitor Name Objective ing Sub Criterion Painoprosessin kuntoonlaitto Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 24-03-2014 12:08:23 Entry Lock 10-04-2014 13:45:56 O1 1.50 Paperinkuljetuslaitteen säätäminen 1. ajo Ei tarvitse

Lisätiedot

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen Avaa tarvikepussi ja tarkista komponenttien lukumäärä sekä nimellisarvot pakkauksessa olevan osaluettelon avulla. Ilmoita mahdollisista puutteista tai virheistä

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1

Lisätiedot

TUOTETIEDOT TOUKOKUU 2016 TUOTEKUVAUS

TUOTETIEDOT TOUKOKUU 2016 TUOTEKUVAUS TUOTEKUVAUS TOUKOKUU 2016 STAFIX GRIP on liimaton tarramateriaali, joka tarttuu erilaisille puhtaille ja erittäin sileille pinnoille silikonipohjaisen tartunta-aineen avulla. Materiaali ei jätä jälkiä,

Lisätiedot

307 Vaatteenvalmistus, semifinaali 29.1.2015

307 Vaatteenvalmistus, semifinaali 29.1.2015 307 Vaatteenvalmistus, semifinaali 29.1.2015 Kilpailutehtävänä on valmistaa naisten esiliina (koko M) oheisten ohjeiden ja mallin mukaan. Kilpailuaika on 6 tuntia. Kangas on 70 % PES ja 30 % CO. Esiliinan

Lisätiedot

Painotuotteen suunnittelu

Painotuotteen suunnittelu Painotuotteen suunnittelu Tehtäväosio A Hybridikotelon suunnittelu Kilpailupäivä: Tiistai 27.04.2010 Kilpailuaika: 10.00-17.00 Ruokailu: 11.30-12.30 Tauko: 14.30-14.45 Tehtävän kuvaus: Suunnittele nuorisoyhtyeelle

Lisätiedot

jälkikäsittelylaitteiden välillä.

jälkikäsittelylaitteiden välillä. TARKKUUSTYÖTÄ Nopea, tarkka, laadukas. Nämä sanat kuvaavat parhaiten Shinohara-tarkkuuspainokonetta. Shinohara aloitti toimintansa vuonna 1919 alun perin tarkkuustyökalujen valmistajana, josta juontaa

Lisätiedot

Arkkioffset, (haputtumalla kuivuvat värit) ja UV-OFFSET

Arkkioffset, (haputtumalla kuivuvat värit) ja UV-OFFSET Arkkioffset, (haputtumalla kuivuvat värit) ja UV-OFFSET PAINO JA TUOTEOPAS TAMMIKUU 2017 Tämä paino ja tuoteopas auttaa sinua eri tuotannon vaiheissa STAFIX GRIP- materiaalin kanssa. Seuraamalla oppaamme

Lisätiedot

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply

Väriprofiili. Valitse Europe Prepress 3 ja paina Apply Väriprofiili Väriprofiilin suosittelen olevan Cretive Suite Color Setting- kohdasta seuraavasti: Europe Prepress 3, kun tekee valmiin aineiston painoa varten. Tällöin kaikkien Adoben ohjelmien väriasetukset

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA 30.6.2011 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TILAAMINEN LÖYTYY SIVUN ALAREUNASTA TUNNUSTEN TILAAMINEN: JOTTA PÄÄSEE KIRJAUTUMAAN JÄRJESTELMÄÄN TULOSPALVELUVASTAAVANA, PITÄÄ OLLA TUNNUKSET

Lisätiedot

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje Turveauman mittaus 3D-system Oy 3D-Win ohjelman lisätoiminto, jolla lasketaan turveaumasta tilaajan haluamat arvot ja piirretään aumasta kuva. Laskentatoiminto löytyy kohdasta Työkalut/Lisätoiminnot. Valitse

Lisätiedot

FT-B12W-V. Käyttöohje. Automaattinen ranne verenpainemittari Malli FT-B12W-V

FT-B12W-V. Käyttöohje. Automaattinen ranne verenpainemittari Malli FT-B12W-V FT-B12W-V Käyttöohje Automaattinen ranne verenpainemittari Malli FT-B12W-V JOHDANTO Hyvä käyttäjä, kiitos kun olet valinnut meidän tuotteemme. Lue käyttöohje huolellisesti ennen tuotteen käyttöä. Nämä

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä.

Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Kopiointi Koneen käyttöön tarvitaan erillinen kortti, jonka voi lunastaa joko aikuisten infotiskiltä tai palvelupisteestä. Hinnat Kortin panttimaksu on 2. Pantin saa takaisin jos kortin palauttaa. Kortille

Lisätiedot

Säännöt. Pelivalmistelut

Säännöt. Pelivalmistelut Haasteet Haasteet 1. Lusikka kuppiin 2. Posse Pong 3. Räkäpallo 4. Syömäpuikkohaaste 5. hamsteriposket 6. Lattian kautta kuppiin 7. Korttipalapeli 8. Lajitteluhaaste 9. Pingis ristinolla 10. Lusikkaflipperi

Lisätiedot

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA

PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA PALLOVERKKO SÄHKÖINEN OTTELUPÖYTÄKIRJA 12.12.2012 KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TILAAMINEN TILAA TUNNUKSET SEURASI PÄÄKÄYTTÄJÄLTÄ. KIRJAUTUMINEN PALLOVERKKOON POLKU KIRJAUTUMISEEEN PALLOLIITON ETUSIVULTA : SEURAPALVELUT-

Lisätiedot

Pinon enimmäiskorkeus on 10 mm. Monisyöttölaitteessa voi olla 100 arkkia paperia, joka painaa 75 g/m 2 10 kirjekuorta 75 kalvoa

Pinon enimmäiskorkeus on 10 mm. Monisyöttölaitteessa voi olla 100 arkkia paperia, joka painaa 75 g/m 2 10 kirjekuorta 75 kalvoa Monisyöttölaitteessa voi olla erikokoista ja -tyyppistä tulostusmateriaalia, kuten kalvoja, postikortteja, arkistokortteja ja kirjekuoria. Siitä on hyötyä tulostettaessa yksittäisille kirjepaperin, värillisen

Lisätiedot

Valtiokonttorin tunnistuspalvelu

Valtiokonttorin tunnistuspalvelu Tila Julkaistu Dok.nro Versio P Sivumäärä 18 Päiväys www.insta.fi Hallintatiedot Yleiset hallintatiedot Nimi Nimikirjoitus Päivämäärä Laatija Hyttinen Henna Tarkastaja Hyväksyjä Arkistoviite Versiohistoria

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma Sisällysluettelo Sivu 2. Sisäänkirjautuminen Sivu 3. Käyttäjän tiedot Sivu 4. Etusivu Sivu 6. Lomakkeiden syöttö / Juoksijan valinta Sivu 7. Lomakkeiden syöttö / Juoksijoiden ja maksajien tietojen syöttö

Lisätiedot

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje

Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Erweko Adobe Indesign PDF-export ohje Päivitetty 19.3.2013 Tee uudet PDF-vientiasetukset (PDF Export Presets) alla olevien kuvien mukaisesti. Valitse Indesign -ohjelman pudotusvalikosta File > Adobe PDF

Lisätiedot

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli)

Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli) Semifinaalitehtävä Taitaja2015_Painotuotteen suunnittelu_203 _FI ( kieli) Tekijät: Marjo Ahola, Jouko Kämäräinen, Hannu Korhonen Nimi: Juliste Oppilaitos: Kainuun ammattiopisto Sisällysluettelo Kilpailutehtävä

Lisätiedot

Käyttöohje palveluntuottajalle

Käyttöohje palveluntuottajalle Käyttöohje palveluntuottajalle Tarvikkeet Kortinlukija USB-johto Käyttöohje Asennus Kortinlukija kytketään tietokoneeseen USB-johdolla. Kytkennän voi tehdä sekä tietokoneen ollessa päällä että sammutettuna.

Lisätiedot

Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista.

Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista. Miten selviytyä graafikon kanssa? Lyhyt oppimäärä esitteen tekovaiheista. graafisen suunnittelun toimisto PIGME TARJOUSPYYNTÖ GRAAFIKOLLE kohderyhmä materiaalit (tekstit + kuvat) tulostus- vai painotyö

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus

Ratojen piirto Condesilla, ratamestarin osuus Karttojen tulostuksesta vastaa tähän nimetty tulostustiimi. Tavoite on myös saada yhä enemmän ratamestareita tekemään ratasuunnittelua itse Condesilla, jonka jälkeen viimeistelystä ja tulostuksesta vastaa

Lisätiedot

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Kilpailija rakentaa ja testaa mikrokontrollerilla ohjattavaa jännitereferenssiä hyödyntävän sovelluksen. Toteutus koostuu useasta elektroniikkamoduulista.

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

Tekniset laatusuositukset

Tekniset laatusuositukset Tekniset laatusuositukset Tekniset laatusuositukset on tarkoitettu painotyön tilaajan ja painon apuvälineeksi, joissa ovat suositusarvot tärkeimpien laatukriteerien osalta reprolle, painamiselle ja jälkikäsittelylle.

Lisätiedot

HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat

HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat Voimassa 11/2018 - ASIAKASPALVELU MYYNTI Materiaalit, aikataulut Samu Scheiman Email: Isommat asiakaspalvelu@datamate.fi määrät tai toivekoot: kysy tarjous Hinnat

Lisätiedot

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

FRAM. Prepress Guide

FRAM. Prepress Guide 1 FRAM Prepress Guide 2 Tämän oppaan tarkoitus on opastaa painokelpoisen aineiston toteuttamisessa ja sen toimittamisessa meille. Osa ohjeistuksista perustuu siihen oletukseen, että dokumenteissä käytetyt

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

Näyttötutkinnon perusteet

Näyttötutkinnon perusteet Näyttötutkinnon perusteet DIGITAALIPAINAJAN AMMATTITUTKINTO 2009 MÄÄRÄYS 47/011/2009 OPETUSHALLITUS 1 MÄÄRÄYS 47/011/2009 Näyttötutkinnon perusteet DIGITAALIPAINAJAN AMMATTITUTKINTO 2009 Opetushallitus

Lisätiedot

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ)

REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) REITTIHÄRVELIN KÄYTTÖOHJE (ESIM. ILTARASTIEN YHTEYDESSÄ) Tämä ohje löytyy paikasta: http://arkisto.kouvolansuunnistajat.fi/ohjeita/reittiharvelin_kayttoohje_kousu_2015.pdf Työvaiheet: 1. Tarvittavien tiedostojen

Lisätiedot

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje

X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje X-Change-tekstinkäsittely ja kopiointiohje Avaa PDF_X-Change Editor Avaa kopioitava asiakirja X-Change-ohjelmaan Jos olet saanut asiakirjan sähköpostissa tallenna asiakirja ensin omaan henkilökohtaiseen

Lisätiedot

DIGIPAINON HINNASTO. Voimassa 10/2017 -

DIGIPAINON HINNASTO. Voimassa 10/2017 - DIGIPAINON HINNASTO Voimassa 10/2017 - DIGIPAINOTUOTTEET Kaikkiin hintoihin sisältyy alv. 24 % JULISTEET A3 JA A2 Koko: A3 digipainatus ja A2 offset Värit: Yksipuolinen (4/0) Materiaali: 150 gr gloss Määrä

Lisätiedot

TEE TiLAUS ja erotu joukosta!

TEE TiLAUS ja erotu joukosta! Hyvin markkinoidulla yrityksellä tulee olla toimintaansa tehokkaasti kuvaava logo, esite ja toimivat nettisivut. Näiden tuotteiden avulla erotut kilpailijoistasi ja ostajaehdokkaat löytävät palvelusi helposti.

Lisätiedot

PDF-tiedostojen teon pikaohje

PDF-tiedostojen teon pikaohje 1 PDF-tiedostojen teon pikaohje 1. Aluksi Tässä pikaohjeessa käydään lyhyesti läpi PDF-muotoisten tiedostojen teko Adobe Acrobat 5.0 ohjelmalla. Ohje opastaa painoon optimoidun PDF-tallenteen teon. Pikaohje

Lisätiedot

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja;

1. Sommitelman on sijaittava sivun keskellä sekä vastattava tilauksessa ilmoitettuja mittoja; Digitaalinen alkuperäisversio on komposiitti-pdf, joka on tehty PDF/X- 1a:2001 -versiolla sekä Acrobat Distillerillä. Tilauksen mukaisesti joko CMYK:llä tai CMYK+SPOT -väreillä (PANTONE). Ohjeita ja suosituksia

Lisätiedot

3 Taivuta ja ilmaa paperipino ja suorista sen reunat, ennen kuin lisäät sen tulostimeen. 2 Säädä ohjain lisättävän paperin koon mukaan.

3 Taivuta ja ilmaa paperipino ja suorista sen reunat, ennen kuin lisäät sen tulostimeen. 2 Säädä ohjain lisättävän paperin koon mukaan. Pikaopas Monisyöttölaitteen täyttö 1 Avaa monisyöttölaite. Paperin lisääminen Lokeroiden täyttäminen VAARA KAATUMISVAARA: Voit vähentää laitteen epävakauden riskiä lisäämällä jokaisen alustan erikseen.

Lisätiedot

Hinnasto Suomessa 100% painetut pelikortit 2015

Hinnasto Suomessa 100% painetut pelikortit 2015 Hinnasto Suomessa 100% painetut pelikortit 2015 A B Asiakaspainetut pelikortit molemmin puolin + asiakkaan omalla aiheilla painettu rasia Taustapuolella asiakasmainos, kuvapuolella kortit TACTIC International

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta

Tulostaminen koulun koneilta Sibelius-tulostimelle voi tulostaa seuraavilta koulun koneilta Sibelius-tulostin Monistamossa on uusi tulostin nimeltään sibelius, joka korvaa vanhan topelius-tulostimen. Tällä uudella tulostimella on käytössä tulostusmäärien seuranta sekä henkilökohtainen tulostussaldo.

Lisätiedot

Historia. Posti SmartShip

Historia. Posti SmartShip Historia Posti SmartShip 2016-05-31 2 Sisältö 1 Lähetykset... 3 1.1 Etsi lähetyksiä... 3 1.2 Hakutuloksen esittelytapa... 5 1.3 Tulosta ja Tulosta PDF... 5 1.4 Vie... 5 1.5 Hakusuosikit... 5 3 1 Lähetykset

Lisätiedot

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8)

Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -toiminnon käyttö skannaukseen verkossa (Windows Vista SP2 tai uudempi, Windows 7 ja Windows 8) Web Services -protokollan avulla Windows Vista (SP2 tai uudempi)-, Windows 7- ja Windows 8 -

Lisätiedot

GroupWise WebAccessin perusliittymä

GroupWise WebAccessin perusliittymä GroupWise WebAccessin perusliittymän pikakäynnistysopas 8 Novell GroupWise WebAccessin perusliittymä PIKAKÄYNNISTYS www.novell.com novdocx (fi) 10 July 2008 GroupWise WebAccessin perusliittymän käyttäminen

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

Yleinen aineisto-ohje

Yleinen aineisto-ohje Marrow Oy yleiset aineisto-ohjeet Marrow Oy:n tulostettujen tuotteiden hinnat sisältävät materiaalin digitaalisen tulostamisen asiakkaan toimesta laaditun tulostusvalmiin aineiston pohjalta. Alla oleville

Lisätiedot

VirtuaaliKYLÄ. Työtur vallisuusanaly ysi.» www.virtuaali.info/tyoturvallisuus

VirtuaaliKYLÄ. Työtur vallisuusanaly ysi.» www.virtuaali.info/tyoturvallisuus VirtuaaliKYLÄ Työtur vallisuusanaly ysi» www.virtuaali.info/tyoturvallisuus Työturvallisuusanalyysi Analyysin avulla voit helposti tarkistaa ja seurata toimintasi turvallisuutta, eri aihealueittain: Melu

Lisätiedot

GPS Miten opin käyttämään? Mihin käytän?

GPS Miten opin käyttämään? Mihin käytän? GPS Miten opin käyttämään? Mihin käytän? Perusohjeita GPS-reitin siirtämisestä kartalle, Vinkkejä oman suunnistustekniikan analysoimiseen GPS-tiedon avulla Kuvat alla: o-training.net ja worldofo.com GPS-viiva

Lisätiedot

Sisällys. Hei!...5. Ihanat albumit...6

Sisällys. Hei!...5. Ihanat albumit...6 Sisällys Hei!...5 Ihanat albumit....6 Albumien kokoaminen...9 Tärkeimpiä työvälineitä....10 Aloita tästä!...13 Valokuvat...14 Vinkkejä valokuvien käyttöön...18 Tarina... 24 Sommittelu...31 Värejä ja tunteita...

Lisätiedot

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela

Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela Lapin Veikot suunnistusjaosto Iltarastien tulospalveluohjeet versio 29.4.2016 Pentti Poikela 2.5.2016 2 Sisältö... 1 1. Laitteet ja ohjelmat... 3 2. Tulospalvelun yleisohjeet... 3 3. E-Result ohjeet...

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

250 arkin vakiolokeron täyttäminen

250 arkin vakiolokeron täyttäminen Pikaopas Paperin ja erikoismateriaalin lisääminen Tässä osassa kerrotaan, miten 250 ja 550 arkin lokerot sekä käsinsyöttölokero täytetään.lisäksi siinä on tietoja Paperikoko- ja Paperilaji-asetuksista.

Lisätiedot

JULKAISUJEN, OPPAIDEN JA NIIHIN RINNASTETTAVIEN TUOTTEIDEN PAINATUS

JULKAISUJEN, OPPAIDEN JA NIIHIN RINNASTETTAVIEN TUOTTEIDEN PAINATUS TARJOUSPYYNTÖ 1 (8) JULKAISUJEN, OPPAIDEN JA NIIHIN RINNASTETTAVIEN TUOTTEIDEN PAINATUS 1. Tarjouspyynnön kohde Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymä (HAKKY) on kuuden kunnan muodostama kuntayhtymä,

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

CopyCentre TM C32/C40

CopyCentre TM C32/C40 Tekniset tiedot CopyCentre C32 väri. CopyCentre C40 väri, alkuperäisten syöttölaite (DADF) ja valinnainen kaksialustainen yksikkö. LUOVUTUSNOPEUS CopyCentre TM C32 digitaalinen värikopiokone CopyCentre

Lisätiedot

testo 606-1 Käyttöohje

testo 606-1 Käyttöohje testo 606-1 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 606-1 Pikaohje testo 606-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Mittauspiikit 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) 6 Laitteen toimintatestausnastat

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

IT ja viestintäteknologia

IT ja viestintäteknologia IT ja viestintäteknologia 203 Painotuotteen suunnittelu Kuva: Skills Finland / Tiina Salminen Lajivastaava Sami Ulmanen 1 / 10 Porvoon ammattiopisto sami.ulmanen(at)amisto.fi puh. 040 036 0698 Sirpa Kekkonen

Lisätiedot

Pikaopas. Sähköposti. Faksaaminen. Kopioiminen. Tulostaminen. Sähköpostin lähettäminen. Faksin lähettäminen. Kopioiminen

Pikaopas. Sähköposti. Faksaaminen. Kopioiminen. Tulostaminen. Sähköpostin lähettäminen. Faksin lähettäminen. Kopioiminen Pikaopas Kopioiminen Kopioiminen Huomautuksia: Vältä kuvan leikkautuminen varmistamalla, että alkuperäinen asiakirja ja tuloste ovat samankokoisia. Voit kopioida nopeasti painamalla ohjauspaneelin - painiketta.

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Sisällys Prosessin kuvaus... 3 1. Tilaa kielentarkastajan rooli... 4 2. Luo kypsyysnäyte (tentti)... 5 3. Julkaise

Lisätiedot

Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali)

Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali) Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali) Baswaren toimittajaportaalin avulla toimittajat voivat lähettää laskuja sähköisessä muodossa. Laskun lähettäjän tulee rekisteröityä Baswaren toimittajaportaalipalveluun

Lisätiedot

ERESULTS LITE -OHJELMAN PIKAKÄYTTÖOHJEET (AA, ) Ohje löytyy myös tulospalvelukoneen työpöydältä nimellä Ohje E-Results Liten käytöstä.

ERESULTS LITE -OHJELMAN PIKAKÄYTTÖOHJEET (AA, ) Ohje löytyy myös tulospalvelukoneen työpöydältä nimellä Ohje E-Results Liten käytöstä. ERESULTS LITE -OHJELMAN PIKAKÄYTTÖOHJEET (AA, 24.4.2017) Ohje löytyy myös tulospalvelukoneen työpöydältä nimellä Ohje E-Results Liten käytöstä.pdf LUE NÄMÄ OHJEET ENNEN KUNTORASTEJA! Tietokonelaukun sisältö,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte vai ei. Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen

Lisätiedot

Katolle asennettu GSM-antenni

Katolle asennettu GSM-antenni Ohje nro Versio Osa nro 30660777 1.0 Katolle asennettu GSM-antenni Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon.

Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon. Provet Pet ohjelmisto ja tulostus PDF-tiedostoon www.provet.fi Finnish Net Solutions Oy www.fns.fi 1/6 Finnish Net Solutions Oy, 2/2012 Yleistä Tulostaminen PDF-tiedostoon Provet Petistä onnistuu ilmaisen

Lisätiedot

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Glass Jet - Digitaalipainotekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2400 x 4000 mm. 6 perusväriä ja hiekkapuhallusta jäljittelevä etch-väri. Väreistä

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

LEAD-KIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT

LEAD-KIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT LEAD-KIIPEILYN KILPAILUSÄÄNNÖT Sisältö 1. KIIPEILYAIKA... 3 2. SUORITUS JA TULOS... 3 3. KARSINNAT JA FINAALI... 4 Näissä säännöissä on kerrottu lead-kiipeilykilpailun erityispiirteet ja näitä tulee noudattaa

Lisätiedot

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten.

Valotuslasi. 1. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Xerox WorkCentre 9/9 -monitoimitulostin Kopioiminen. Aseta originaalit etusivut ylöspäin syöttölaitteen syöttöalustalle. Siirrä syöttöohjain originaaleja vasten. Laske syöttölaite alas.. Peruuta mahdolliset

Lisätiedot

Luettelo kilpailutehtävien toteutukseen käytetystä materiaaleista.

Luettelo kilpailutehtävien toteutukseen käytetystä materiaaleista. 402 Ilmastointiasennus -lajin KILPAILUTEHTÄVÄT Luettelo kilpailutehtävien toteutukseen käytetystä materiaaleista. Kanava-asennus: Tuoteen nimi ja koko Määrä Kanava Ø125 12 m Kanava Ø160 60 m Kanava Ø250

Lisätiedot

Fiskars Boordilävistäjä

Fiskars Boordilävistäjä Fiskars Boordilävistäjä Paperi on helppo kohdistaa oikeaan kohtaan boordilävistäjän apuviivojen avulla. Suuri painike, jota on helppo käyttää. Useita eri kuviovaihtoehtoja Maksimipaperinpaksuus 180 g,

Lisätiedot

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma

MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma MrSmart 8-kanavainen lämpötilamittaus ja loggaus, digitoija ja talletusohjelma Kuva 1 MrSmart on digitointilaite PC:lle Yleistä MrSmart on sarjaliikenteellä toimiva sarjaliikennedigitoija. Laite mittaa

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

NÄYTTELYPOSTERI. 1) 2)

NÄYTTELYPOSTERI. 1)  2) 1 (6) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015

AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015 AINEISTO-OHJEET PÄIVITETTY 22.5.2015 YLIOPISTOPAINO 2015 SISÄLTÖ YLEISTÄ AINEISTON TOIMITTAMISESTA... 5 TIETOA TYÖNKULUSTA JA YLIOPISTOPAINON TOIMINNASTA... 5 NÄIN TEET PAINOKELPOISEN DOKUMENTIN... 5

Lisätiedot

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta

- Voit muodostaa PDF-dokumentin myöskin Office tuotteisiin asentuneen PDF-XChange pluginin kautta PIKAOHJE PDF-XChange PRO 1. PDF TIEDOSTON LUOMINEN - Voit tulostaa haluamasi dokumentin PDF-tiedostoksi valitsemalla tulostimeksi ohjelman mukana asentuneen virtuaalitulostimen PDF-XChange Standardin.

Lisätiedot

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi Oman kirjasi tekee Erkki Luumi Kirjatalo Ekiteki sijaitsee Hämeenkyrön kansallismaisemissa F. E. Sillanpään syntysijoilla Maisematien ja Trossitien risteyksessä kaksi kilometriä Kolmostieltä Mahnala-Timi-liittymästä,

Lisätiedot

XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön.

XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön. XEROXin turvatiedote XRX05-003 XEROXIN TURVATIEDOTE XRX05-003 Http-palvelimen haavoittuvuus ESS:ssä/verkko-ohjaimessa saattaa mahdollistaa järjestelmän luvattoman käytön. Seuraavassa on ohjeet alla lueteltujen

Lisätiedot

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa

MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa MTK:n esitteet ja materiaalit verkkokaupassa http://mtkmateriaalit.valmiskauppa.fi Ohjeiden versio 23.9.2014 MTK:n esitteiden ja materiaalien tilaus siirtyy syyskuussa 2014 verkkokauppaan. MTK:n liitot

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen

EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte-toiminto vai ei. Osassa kouluja kypsyysnäytteet

Lisätiedot

ASTERI OSTORESKONTRA. Vuosipäivitys 8.10.2015

ASTERI OSTORESKONTRA. Vuosipäivitys 8.10.2015 ASTERI OSTORESKONTRA Vuosipäivitys 8.10.2015 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO 1 PÄIVITYKSEN ASENTAMINEN... 4 2 ASTERI OSTORESKONTRAN OHJELMAMUUTOKSIA...

Lisätiedot

4. Varastossa on 24, 23, 17 ja 16 kg:n säkkejä. Miten voidaan toimittaa täsmälleen 100 kg:n tilaus avaamatta yhtään säkkiä?

4. Varastossa on 24, 23, 17 ja 16 kg:n säkkejä. Miten voidaan toimittaa täsmälleen 100 kg:n tilaus avaamatta yhtään säkkiä? Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu perjantaina 3.2.2012 OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin.

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Pelaajien hallinta tulospalvelussa

Pelaajien hallinta tulospalvelussa Pelaajien hallinta tulospalvelussa Joukkueen tietoja (kaikki joukkueet) sekä Live Scorea (naisten ja miesten SM) hallitaan tulospalvelussa: tulospalvelu.finnhandball.net. Pääset joukkueesi tietoihin yläpalkin

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille

Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Irman käyttöohje Tunturisuunnistajille Tämä ohje on tarkoitettu niille suunnistajille joilla ei ole koskaan ollut nk. lisenssiä. Mikäli sinulla on joskus ollut lisenssi, niin ohjeet Irman käyttöön löytyvät

Lisätiedot