Omaishoidon asiakasraati Opastava-hankkeen toimintamalli. Virpi Vepsäläinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Omaishoidon asiakasraati Opastava-hankkeen toimintamalli. Virpi Vepsäläinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry"

Transkriptio

1 Omaishoidon asiakasraati Opastava-hankkeen toimintamalli Virpi Vepsäläinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry

2 Mikä on omaishoidon asiakasraati? Toimintamalli, jossa omaishoitajat ja omaisyhdistykset kehittävät omaishoitoperheiden palveluita yhteistyössä palvelun tarjoajan tai järjestäjän kanssa Omaishoidon asiakasraati koostuu palvelujen käyttäjistä (omaishoitajat/omaishoidettavat) sekä asiantuntijoista ja vetäjistä, joiden tehtävä on tukea ja koordinoida raadin työtä. Raatiin suositellaan valittavan 8-12 omaisedustajaa, puheenjohtaja ja sihteeri sekä asiantuntijajäseniksi kehitettävän palvelun/palvelujen ja omaisyhdistysten edustajia sekä tarvittaessa kunnallisen päätöksenteon sekä yhteistyötahojen edustajia. Suositeltava toimikauden pituus on 5-8 kertaa 1,5v aikana tai toiminnan tavoitteen vaatima määrä (2-4h istunnot) Tavoitteena voi olla esimerkiksi tietyn käyttäjäryhmän (esim. ikääntyneet omaishoitajat) osallisuuden mahdollistaminen palveluiden kehittämisessä tai olemassa olevan palvelun (kuten omaishoidon tuki/ kotihoito) kehittäminen. Raati voidaan koota myös yksittäisen kehittämishaasteen (esim. palvelu-uudistushankkeen) yhteyteen.

3 Asiakasraadin vaiheet 1. SUUNNITTELU 2. RAADIN VALINTA JA KÄYNNISTÄMINEN 3. KEHITTÄMINEN 4. SEURANTA JA ARVIOINTI

4 1. SUUNNITTELU I Suunnittelutyöryhmä ja toiminnan tarkoitus/tavoite Pohdi, mihin tarkoitukseen raati perustetaan: esim. jonkin asiakasryhmän palvelujen kehittäminen/osallisuuden mahdollistaminen, (raati tarkentaa käsiteltävät asiat itse), yksittäinen palvelu-uudistus/ kehittämistarve tai olemassa oleva palvelu/palvelukokonaisuus (esim. omaishoidon tuki) Kokoa keskeisistä toimijoista työryhmä suunnittelun ja toiminnan tueksi: Mukaan ainakin palveluntarjoajan /kehittäjän edustaja (esim. johtava viranhaltija) sekä omaisyhdistyksen edustaja. Pohdi työryhmässä, miten raadin tavoite/tehtävät täsmennetään: - Onko ennakkoon suunniteltuja tavoitteita/tehtäviä vai valitseeko raati itse, mihin keskittyy? sekä että? - Jos tavoite on ennalta asetettu, pohdi mikä voisi olla raadin rooli (esim. uuden palvelun sisällön ideointi, sen toteutusvaihtoehtojen arviointi jne.) II Kokoonpano, järjestelyt ja yhteistyötahot Pohdi toiminnan vetäjien ja tukijoiden roolit raatityössä: sihteeri ja puheenjohtaja, asiantuntijat /tarkkailijat, yhteyshenkilö päätöksentekoon, sisällön suunnittelija, vierailija tms. Mieti raadin esityksiä ja aloitteita käsittelevät tahot: esim. kehittämistyöryhmä, johtoryhmä, lautakunta, varmista yhteys niihin (edustus raadissa, yhteyshenkilö?) Tee asiasta esitys/aloite tarvittaessa. Sovi käytännön järjestelyt: tilat, tarjoilut, mahdolliset palkkiot/sijaishoito, arvioitu istunnon kesto ja kokoontumismäärä. Pohdi, millaisia palvelun käyttäjiä haluat raatiin: esim. uudet/vanhat asiakkaat, ikä/sp, elämäntilanne (omaishoitotilanne), palvelun käyttötapa ja määritä valintakriteerit. Huomioi toiminnan tavoite. III Osallistujahaku Suunnittele toteutusta ja hae osallistujia tarvittaessa avoimessa tiedotus- ja/tai ideointitilaisuudessa. Pyydä tavoitteen kannalta keskeisiä toimijoita nimeämään edustaja raatiin tarvittaessa (asiantuntijajäsenet). Pohdi haku- ja valintakäytännöt: kutsukirje, hakulomake ja/tai haastattelu, kutsu kunnan /järjestön työntekijän kautta, suora valinta/arvonta tms. Pohdi tiedotuskanavat ja aikataulu: tilaisuudet, ilmoitustaulut, asiakaskirjeet, netti jne. Tiedota ja hae osallistujia eri kanavilla. Aloita ainakin ½ vuotta ennen käynnistämistä.

5 2. RAADIN VALINTA JA KÄYNNISTÄMINEN I Raadin valinta Valitse/arvo suunnitteluryhmässä raatiin 8-12 omaisedustajaa: (tarvittaessa omaishoidettavia), huomioi valintakriteerit, motivaatio ja ymmärrys toiminnan tarkoituksesta. Haastattele hakijat tarvittaessa. Nimeä raadin sihteeristöön tai asiantuntijajäseniksi/tarkkailijoiksi: kehitettävän palvelun/palvelujen edustajat (työntekijät, viranhaltijat, kehittämisen asiantuntijat), joista ainakin yksi edustaa johto tai esimiestasoa sekä omaisyhdistyksen edustaja. Tarvittaessa kunnallisen päätöksenteon (esim. lautakunta) ja muiden avaintahojen edustajia (esim. seurakunta). Pohdi tarvitaanko vara- tai täydennysjäseniä ja miten ulosjääneet saavat tietoa raadin työstä/ muita osallistumisen mahdollisuuksia? II Raatityön käynnistäminen Kerää asiakkaiden ideoita raadin teemoiksi ennakkoon tarvittaessa kyselyllä/ ideointitilaisuuksissa (mm. vertaisryhmät). Tiedota käynnistymisestä asiakkaille, yhteistyökumppaneille, viestinnälle ja päättäville elimille. Ilmoita valituille/varajäsenille 1. kokoontumisen ajankohta, ohjelma sekä ulosjäännistä ei-valituille. Sovi raadin ensimmäisessä istunnossa vaitiolosta ja luottamuksellisuudesta, julkisuudesta (esim. osanottajien nimien) sekä työskentelyn pelisäännöistä ja raadin sisäisistä tiedotuskäytännöistä. Pohdi voiko raadille esittää keskustelualoitteita ja miten toiminnasta tiedotetaan: aloitekanava?, pöytäkirjojen jakelu/julkisuus, pelisäännöt median kanssa toimimiseen, tiedotteet jne. III Perehdyttäminen Kuvaa raadille ensimmäisessä istunnossa toiminnan tarkoitus ja tavoite ja tarkenna/ideoi sitä raadin kanssa. Esim. mihin teemoihin tai ajankohtaisiin asioihin halutaan keskittyä. Kerro avoimesti mahdolliset rajaukset ja ennalta suunnitellut tehtävät/roolit. Kuvaa raadille kehitettävää palvelua ja toteuttajaorganisaatiota: toimintaa, päätöksentekoa sekä raadin roolia ja tehtävää. Kuule raatilaisten odotuksia toiminnalle: Kuvaa työskentelytapoja ja vaikuttamisen mahdollisuuksia sekä rajoitteita ja ideoi niitä mahdollisuuksien mukaan raatilaisten kanssa..

6 3. KEHITTÄMINEN I Työskentelyn suunnittelu Suunnittele sisältöjä/käsiteltäviä asioita vetäjien, asiantuntijoiden ja raadin kanssa: jos raati valitsee itse käsiteltävät asiat, ideoi ensimmäisissä istunnoissa teemoja /kehittämistarpeita, joihin raati haluaa keskittyä. Valitkaa teemat, joiden käsittely on ensisijaista (esim. 2 tärkeintä). Aikatauluta istunnot ja rajaa käsiteltävien asioiden määrää (esim. 1 isompi teema/ tehtävä per istunto) Kun tavoite on täsmennetty (esim. ratkaistava ongelma, uuden palvelun kehittäminen) pohdi, mitä toimenpiteitä tavoitellun asiantilan/muutoksen aikaansaaminen vaatii ja mikä voi olla raadin tehtävä muutoksen tukemisessa esim. palvelun kehittämisen eri vaiheissa. Tuo raatiin ajankohtaisia asioita/ehdotuksia käsiteltävistä asioista esim. kehittämistarpeita, muutoksia palveluissa, suunnitelmia, keskustelualoitteita sekä vieraita alustajiksi ja vastaamaan kysymyksiin. II Osallisuuden mahdollistaminen raatityössä Huolehdi kaikkien kuulemisesta istunnoissa: käytä osallistavia menetelmiä ja pienryhmiä, (esim. ideointimenetelmät, kuten aivoriihet, ennakkotehtävät) työskentelyn ohjaamiseen ja kuulluksi tulemisen tueksi. Pohdi, miten raati voi konkreettisesti osallistua muutoksen aikaansaamiseen: esim. hahmottaa kehittämistarpeita palautteen/ alustusten pohjalta, tehdä aloitteen/kannanoton, ideoida ratkaisuja kehittämistarpeeseen, arvioida alustavan palveluidean/hyviä käytäntöjä, pohtia käytännön toteutusvaihtoehtoja, osallistua palvelun testaukseen, suunnitella/ toteuttaa tapahtuman, vierailun, lomakkeen, kyselyn tms. III Työn ohjaaminen Kertaa ja vedä yhteen käsiteltyjä asioita, ideoinnin tuloksia, päätettyjä/ edenneitä asioita jne. Tiedota keskeisille sidosryhmille (mm. asiakkaat) raadin toiminnasta ja sen tuloksista kauden aikana. Kiitä, kannusta ja kuule raatilaisten kokemuksia, mielen päällä olevia asioita. Kirjaa päätökset, ideat, ehdotukset, kommentit ja kokemukset ylös pöytäkirjaan, huomio anonymiteetti. Ohjaa keskustelua lempeästi aiheeseen, älä salli henkilöön menevää arvostelua.

7 4. SEURANTA JA ARVIOINTI I Vaikuttaminen ja sen seuranta Välitä esille nousseita ideoita/ehdotuksia tai selvityspyyntöjä päättäville ja suunnitteleville tahoille: esim. johto, lautakunta, kehittämisasiantuntijat - työryhmät työskentelyn aikana, sovi toimenpiteistä ja kuka seuraa/raportoi asiasta raadille. Sovi vastuutahojen kanssa asioiden käsittelystä ja seuraa etenemistä: esim. voidaanko ideaa kokeilla, suunnitella eteenpäin tai välittää ylempään päätöksentekoon (esim. virkamiesesitys) tai huomioida jatkosuunnitelmissa; mitä muutoksia raadin ajatukset toivat kehitteillä olevaan, milloin ja missä asiat käsitellään? Tuo raadille tietoa asioiden etenemisestä ja työn vaikutuksista. Pohdi, voidaanko ideoita jatkokehittää raadissa: esim. suunnitella/arvioida uudistuksen käytännön toteutusta (ks. Kehittäminen). Pyydä tarvittaessa vastuutahon kirjallinen kannanotto/edustaja kuultavaksi raatiin. II Toteutuksen/tulosten seuranta ja arviointi Kerää raadilta palautetta työskentelytavoista, käsitellyistä asioista sekä vaikuttamisen/ kuulluksi tulemisen kokemuksesta istunnoissa (esim. palautelomake). Arvioi viimeisissä istunnoissa raatilaisten kanssa toiminnan onnistumisia, tuloksia ja kehittämistarpeita ja suunnittele jatkoa. Toteuta halutessasi arviointikysely /keskustelu raadille ja yhteistyötahoille työn tuloksista ja vaikutuksista (muutokset palveluissa, mitä kokeiltiin/kehitteillä, opit, yhteistyö jatkossa jne.) kauden päätyttyä. Järjestä viimeinen istunto/avoin tiedotustilaisuus tuloksista/kokemuksista tarvittaessa istuntokauden jälkeen, kun tulokset/ vaikutukset näkyvät. III Dokumentointi ja jatkosuunnittelu Kokoa raadin työstä, ehdotuksista ja aikaansaaduista muutoksista tiivistelmä/raportti vastuutahoille/ jatkokäyttöön. Mikäli raatityö jatkuu, käynnistä uuden kauden suunnittelu/haku edellisen päättyessä. Vaihda osa jäsenistä ja kertaa perehdytys kauden alussa. Seuraa vireillä olevia asioita jatkokausilla ja jatka edellisen kauden työtä (esim. uudistuksen seuranta). Viesti tuloksista suurelle yleisölle, medialle ja hyödynsaajille (asiakkaat/ järjestöt/palvelun toteuttaja) mm. raportti, uutiset, tilaisuudet.

8 Esimerkki raatityön suunnittelusta ja toteuttamisesta Huom. Esimerkki on kuvitteellinen pelkistys raatitoiminnan suunnittelun ja toteutuksen ideoinnin tueksi.

9 7. Työryhmä valitsee hakutulosten perusteella raatiin 12 omaisedustajaa ja päättää täydentää raatia tarvittaessa muilla hakijoilla. Hakijoille ilmoitetaan valinnan tuloksesta ja valitut kutsutaan raadin 1. istuntoon 6. Osanottajia haetaan hakulomakkeella ja palveluohjaaja puhelinhaastattelee kriteerit täyttäneet hakijat. Kutsua/lomaketta jaetaan yhdistyksen /vammaispalvelujen kautta sekä asiakaspostin välityksellä. 1. Omaisyhdistys ottaa yhteyttä kunnan vammaispalveluihin, toiveena kehittää lapsia ja nuoria hoitavien omaishoitajien palveluja ja vaikutusmahdollisuuksia. 1. SUUNNITTELU JA VALINTA 2. Päätetään perustaa asiakasraati; tavoitteena lasten ja nuorten omaishoitajien osallisuus vammaispalveluiden kehittämisessä ja ko. palveluiden kehittäminen asiakkaiden ideoiden pohjalta tarpeita vastaavaksi. 3. Raadin puheenjohtajaksi valitaan omaisyhdistyksen edustaja, asiantuntijasihteeriksi palveluohjaaja ja tarkkailijaksi/päätöksenteon yhteyshenkilöksi vammaispalvelujen johtaja. 5. Päätetään, että omaisedustajien tulee olla vammaispalvelujen käyttäjiä (lapsi alle 21 v) ja ainakin osan heistä ns. uusia asiakkaita ja päivätoiminnan tai omaishoidon tuen asiakkaita. 4. Päätetään, että raati saa itse valita käsiteltävät asiat, mutta käsiteltäväksi ehdotetaan myös kehittämistarpeiksi havaittuja kuntouttavaa päivätoimintaa tai omaishoidon palveluohjausta.

10 6. istunto: Käsitellään esitysluonnos perhehoidosta ja arvioidaan (pisteytetään) asumispalvelujen kilpailutuksen tarjoajien vastauksia aiemmin pohdittuihin teemoihin. Selvitetään halukkuus jatkokaudelle ja arvioidaan kuluneen kauden onnistumisia ja kehittämistarpeita. Nimetään työryhmä järjestämään kauden päättävä tiedotustilaisuus ja pikkujoulu. 5. istunto: Raati on halunnut jatkaa lyhytaikaishoitoteemaa. Tutustuu käytössä oleviin ja muualla kokeiltuihin hoitovaihtoehtoihin. Innostuu perhehoidosta, jota myös viranhaltijat haluavat kokeilla. Viranhaltijat lupaavat selvittää, saako tulevaan budjettiin rahat palvelun kokeiluun ja tehdä asiasta esityksen lautakunnalle. Kerrotaan raadin ideoiden näkyminen päivätoiminnan kehittämisessä, mm. kotiutusruuhkaan lisää henkilökuntaa. 1. istunto: Kuvataan toiminnan tarkoitus/tavoitteet ja raadille ajatellut tehtävät. Esitellään vammaispalvelut, organisaatio/ päätöksentekoa. Tutustutaan, pohditaan työkäytännöt ja pelisäännöt. Ideoidaan ryhmissä kehittämisen paikkoja/askarruttavia asioita, joihin raatilaiset haluaisivat pureutua. 2.KEHITTÄMINEN 4. istunto: teemana päivätoiminta/vierailu päivätoimintakeskukseen. Kerrotaan, kuinka raadin ideat huomioitiin kilpailutuksen kriteereissä. Alustusten ja esittelykierroksen pohjalta pohditaan, millainen voisi olla lapsen unelmapäivä päivätoiminnassa. Käydään läpi asiakasperheen palvelupolku aina kotoa lähdöstä paluuseen. 2. istunto: Käydään läpi yhteenveto ideoinnin tuloksista. Kerrotaan ajankohtaisista asioista/uudistuksista vammaispalveluissa ja asiakastyytyväisyyskyselyn tuloksista. Keskustelun jälkeen raatilaiset äänestävät kukin kahta teemaa raadin aiheiksi. 3. istunto: teemana tärkeimmäksi valittu asumispalvelut ja tuleva kilpailutus. Kuullaan alustus nykyisestä ja kehitteillä olevasta. Raati kommentoi kilpailutuksen perusteena olevaa palvelukuvausta ja ideoi, miten hyvä omaisyhteistyö ja oikeus itsenäiseen elämään tulisi ilmetä asumispalveluissa.

11 Lisätietoja Omaishoitajat ja läheiset -liiton sekä Mielenterveysomaisten keskusliitto - FinFamin yhteistyössä toteuttama Opastava-hanke pilotoi Omaishoidon asiakasraatia Turussa vuosina Pilotti toteutettiin yhteistyössä Turun kaupungin hyvinvointitoimialan (yli ja alle 21v omaishoidon tuki) sekä liittojen paikallisyhdistysten kanssa. Lisätietoa Turun omaishoidon asiakasraadin toiminnasta, tuloksista ja kokemuksista löydät hankkeen sivuilta: Opastava-hankkeessa ( ) kehitettään omaishoitoperheiden palveluita ja tuodaan omaishoitajien kokemusasiantuntemus ja omaisyhdistysten tietotaito mukaan palveluiden kehittämiseen. Hanketta rahoittaa RAY. Lisätietoa: virpi.vepsalainen@omaishoitajat.fi,

Opastava-hanke Virpi Vepsäläinen Projektikoordinaattori, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry

Opastava-hanke Virpi Vepsäläinen Projektikoordinaattori, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry Opastava-hanke 23.4.2013 Virpi Vepsäläinen Projektikoordinaattori, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry OPASTAVA-hanke pähkinänkuoressa Omaishoitajat ja läheiset -liiton ja Mielenterveysomaisten keskusliitto

Lisätiedot

Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä. Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa OPASTAVA

Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä. Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa OPASTAVA Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa OPASTAVA OPASTAVA Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali-

Lisätiedot

OMAISHOITAJAT PALVELUIDEN KEHITTÄJINÄ. Opastava-hankkeen kokemuksia Virpi Vepsäläinen, Omaishoitajat ja läheiset - liitto

OMAISHOITAJAT PALVELUIDEN KEHITTÄJINÄ. Opastava-hankkeen kokemuksia Virpi Vepsäläinen, Omaishoitajat ja läheiset - liitto OMAISHOITAJAT PALVELUIDEN KEHITTÄJINÄ Opastava-hankkeen kokemuksia Virpi Vepsäläinen, Omaishoitajat ja läheiset - liitto Opastava-hanke 2012-2017 Tavoitteena: tarpeeseen vastaavat palvelut, omaishoitajien

Lisätiedot

ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI

ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI Yleistä Asiakasraati on työntekijöiden ja asiakkaiden yhteinen kehittämisryhmä Raadin tarkoituksena on tuottaa tietoa, mielipiteitä ja kokemuksia sekä tehdä ehdotuksia, joita

Lisätiedot

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Perusasiat pähkinänkuoressa Hanketta toteuttavat yhteistyössä Omaishoitajat ja Läheiset -liitto ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto Hankkeen

Lisätiedot

Asiakasraati. Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut

Asiakasraati. Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut Asiakasraati Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut 21.9.2016 Asiakasraati aloittanut toimintansa maaliskuussa 2008 on kunnallisten ja yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen asiakkaiden osallisuus-

Lisätiedot

Vanhuspalvelujen asiakasraati

Vanhuspalvelujen asiakasraati Vanhuspalvelujen asiakasraati 14.10.2015 14.10.2015 tapaaminen Tervetuloa asiakasraatiin Lyhyt esittelykierros Ketä me olemme ja miksi haluamme olla täällä Mikä ja miksi asiakasraati Jyväskylän kaupungin

Lisätiedot

Jyväskylän päivähoidon asiakasraati. INFOPAKETTI elokuu 2011 Merja Adenius-Jokivuori Tarja Ahlqvist

Jyväskylän päivähoidon asiakasraati. INFOPAKETTI elokuu 2011 Merja Adenius-Jokivuori Tarja Ahlqvist Jyväskylän päivähoidon asiakasraati INFOPAKETTI elokuu 2011 Merja Adenius-Jokivuori Tarja Ahlqvist Päivähoitopalveluiden asiakasraati toiminut maaliskuusta 2008 päivähoidon asiakkaista koottu päivähoitopalveluiden

Lisätiedot

Asiakasraadin. suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä

Asiakasraadin. suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä Asiakasraadin perustaminen, mallinnus Pirkanmaan SOS II-hanke, 2013-2015 Asiakasraadin suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä Aloitustilaisuus, tarkennetaan

Lisätiedot

Mul on sellanen olo, et mua on kuultu Opasteita yhdessä kehittämisen mahdollisuuksiin ja vaikuttavaan kuntayhteistyöhön

Mul on sellanen olo, et mua on kuultu Opasteita yhdessä kehittämisen mahdollisuuksiin ja vaikuttavaan kuntayhteistyöhön Mul on sellanen olo, et mua on kuultu Opasteita yhdessä kehittämisen mahdollisuuksiin ja vaikuttavaan kuntayhteistyöhön Virpi Vepsäläinen projektikoordinaattori, Opastava-hanke, Omaishoitajat ja läheiset

Lisätiedot

Mikä Omaishoidon asiakasraati? Raadin työstä ja toiminnan tuloksista

Mikä Omaishoidon asiakasraati? Raadin työstä ja toiminnan tuloksista Mikä Omaishoidon asiakasraati? Raadin työstä ja toiminnan tuloksista Virpi Vepsäläinen, projektikoordinaattori, Omaishoidon asiakasraadin puheenjohtaja, Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry Turussa 16.11.2015

Lisätiedot

Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL

Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL Miten ideoidaan ja kehitetään uusia toimintatapoja? Juha Koivisto, THL 1 Hankekohelluksesta ketterään ja kokeilevaan toimintatapojen kehittämiseen Hankesuunnittelu, -arviointi ja -raportointi on usein

Lisätiedot

Osallisuussuunnitelma

Osallisuussuunnitelma Osallisuussuunnitelma Lastensuojelun järjestäminen ja kehittäminen Tukea suunnitelmatyöhön - työkokous Kolpeneen palvelukeskus Kerttu Vesterinen Osallisuus Osallisuus on kokemus mahdollisuudesta päättää

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen

Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Reilun Pelin työkalupakki: Työkäytäntöjen kehittäminen Tavoite Oppia menetelmä, jonka avulla työyhteisöt voivat yhdessä kehittää työkäytäntöjään. Milloin työkäytäntöjä kannattaa kehittää? Työkäytäntöjä

Lisätiedot

TURUN OMAISHOIDON ASIAKASRAADIN KOKOUS 2/2015

TURUN OMAISHOIDON ASIAKASRAADIN KOKOUS 2/2015 OPASTAVA-HANKE MUISTIO 1(5) TURUN OMAISHOIDON ASIAKASRAADIN KOKOUS 2/2015 AIKA 19.5.2014 klo 12.00 16.00 PAIKKA LÄSNÄ Alvarium, Puutarhakatu 8 B, 20100 Turku Hätönen, Helinä Jussila, Jukka Kaskiluoto,

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

OSALLISUUS HYVINKÄÄLLÄ

OSALLISUUS HYVINKÄÄLLÄ OSALLISUUS HYVINKÄÄLLÄ Työkalun tarkoitus Pitelet käsissäsi Hyvinkään osallisuusmallia. Esitteen kääntöpuolelta löydät Osallisuuden Pelikentän, joka kertoo mitä osallisuus Hyvinkäällä tarkoittaa. Tältä

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

Omaishoidon asiakastyytyväisyyskyselyt

Omaishoidon asiakastyytyväisyyskyselyt Omaishoidon asiakastyytyväisyyskyselyt Kyselyt toteutettiin marraskuussa 7 erikseen yli- ja alle 6-vuotiaita henkilöitä hoitaville omaishoitajille. Yli 6-vuotiaiden osalta kyselyitä lähetettiin 7 ja alle

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTOT. Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen

VANHUSNEUVOSTOT. Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen VANHUSNEUVOSTOT Työkokoukset 1 x kk, joiden tarkoituksena on työstää ja luoda toimintamallit: o Kolmannen sektorin kanssa työskentelyn kehittäminen o Alueellinen vanhusneuvosto o Alueellinen vanhussuunnitelma

Lisätiedot

Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Marita Neiro

Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa. Marita Neiro Omaishoidon vahvistaminen Etelä-Pohjanmaan maakunnassa Mukana kansallisessa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa. Tavoitteena

Lisätiedot

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta

Miksi mukaan? Kuvaus. Mitä? Sisältö ja ajankohta Järjestäjän opas Kuvaus Mitä? Tervetuloa meille -viikko on osa Suomalaisen Työn Liiton Suomi 100 -juhlavuoden Made by Finland -kampanjaa. Tavoitteena on innostaa mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt

Lisätiedot

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella Kehitysvammahuolto/ Satu Seppelin-Kivelä Sisältö Sisältö 2 Lähtökohta 3 Projektin

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS KOKOUKSEN PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS KOKOUKSEN PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA... 29 Nuorisovaltuuston kokous ESITYSLISTA AIKA ke 30.8.2017 17.30 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...32 2 KOKOUKSEN AVAUS...32 3 KOKOUKSEN

Lisätiedot

Asukkaiden osallisuus, kuuleminen ja vapaa valinta. Tehtävän yhteenvetoa

Asukkaiden osallisuus, kuuleminen ja vapaa valinta. Tehtävän yhteenvetoa Asukkaiden osallisuus, kuuleminen ja vapaa valinta Tehtävän yhteenvetoa Työryhmän tehtävät Asukaslähtöisyys Sote-integraatio Kustannustehokkuus 1. Suunnitelma asukkaiden osallistamisesta, kuulemisesta

Lisätiedot

Päivähoidon asiakasraadin arviointi. Kevät 2011 Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut

Päivähoidon asiakasraadin arviointi. Kevät 2011 Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut Päivähoidon asiakasraadin arviointi Kevät 2011 Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut 1 erittäin huono: 0% 2 huono: 27% 5 erittäin hyvä: 9% Oma aktiivisuuteni asiakasraadin jäsenenä 4 hyvä: 36%

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

Muistio.

Muistio. Muistio Nämä diat toimivat 28.3.2019 kokoontuneen työllisyyden asiakasraadin muistiona. Raadissa käsiteltiin Joensuun raatilaisten kokemuksia ja näkemyksiä raatitoiminnasta sekä ajatuksia ja ideoita siitä,

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa. Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry

Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa. Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry Oulun seudun omaishoitajat ry - vuodesta 1998 Oulun seudun

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Vinkkejä ja välineitä: Miten vaikutat paikalliseen päätöksentekoon?

Vinkkejä ja välineitä: Miten vaikutat paikalliseen päätöksentekoon? Vinkkejä ja välineitä: Miten vaikutat paikalliseen päätöksentekoon? Kaikille Eväät Elämään Koulutuspäivä 19.3.2019 Sonja Falk Lastensuojelun Keskusliitto Armfeltintie 1, 00150 Helsinki Puh. (09) 329 6011

Lisätiedot

Johanna Rahunen Virpi Vepsäläinen. Omaisyhteistyö ja kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidossa

Johanna Rahunen Virpi Vepsäläinen. Omaisyhteistyö ja kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidossa Johanna Rahunen Virpi Vepsäläinen Omaisyhteistyö ja kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidossa Kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidon kehittämisessä -case Kuopio Hoidettava Omaishoitaja tai

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 628/00.04.01/2019 87 Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivitys vuosille 2019-2020 Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg

Lisätiedot

Looginen malli LÄNTISEN SOSIAALIASEMAN ASIAKASPALVELURAATI

Looginen malli LÄNTISEN SOSIAALIASEMAN ASIAKASPALVELURAATI Looginen malli LÄNTISEN SOSIAALIASEMAN ASIAKASPALVELURAATI 22.1.2012 Ongelma / Tarve: 1. Tarve: Asiakkaiden halukkuus olla vaikuttamassa ja kehittämässä sosiaaliaseman palveluja 2. Tarve löytää vaikuttamiskanavia,

Lisätiedot

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä

J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä J Y T R Y Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä TOIMINTAOHJE 2019-2020 HYVÄKSYTTY 15. 1. 2019 02 1. J Y T R Y n t a r k o i t u s j a r a k e n n e Satakunnan järjestöyhteistyöryhmä JYTRY on maakunnan yhdistys-

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016

OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016 Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016 Merja Kaivolainen, koulutus- ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Edunvalvonnan suunnittelu

Edunvalvonnan suunnittelu Edunvalvonnan suunnittelu - eli mitä ihmettä sitä tekis tulevina vuosina? 10.9.2018 Sini Saarinen ja Joni Kajander Koulutuksen rakenne Miksi? - eli johdanto aiheeseen Toiminnallinen osuus (15-20 min) Kalvosulkeiset

Lisätiedot

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA

ETELÄ-LAPPI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA SOPPAA, SAIPPUAA JA MIELEKÄSTÄ TEKEMISTÄ PÄIHTEETÖNTÄ PÄIVÄTOIMINTAA KEHITTÄJÄ- ASIAKAS- REKRYTOINTI RYTMIÄ EHKÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN - VUOSIKELLO PÄIHDETIETOA IKÄIHMISILLE - tapahtumat PÄIHDEPALVELU- POLKU

Lisätiedot

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015

Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Urheiluseuran viestintä 18.2.2015 Sisältö Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Mediaviestintä Kriisiviestintä Seuraviestintä sisäinen viestintä Seuraviestintä (sisäinen viestintä) Hyvä sisäinen viestintä

Lisätiedot

Uusi paikallisuus -hanke. Oma lähiympäristö tärkeäksi - Osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisöllisyys

Uusi paikallisuus -hanke. Oma lähiympäristö tärkeäksi - Osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisöllisyys Uusi paikallisuus -hanke Oma lähiympäristö tärkeäksi - Osallistuminen, vaikuttaminen ja yhteisöllisyys Suomen Setlementtiliitto ry:n koordinoima Uusi paikallisuus hanke on RAY:n rahoittama 5- vuotinen

Lisätiedot

Mikä on ereissuvihko?

Mikä on ereissuvihko? ereissuvihko Mikä on ereissuvihko? Omaishoidettavalle järjestetään hoito omaishoitajan vapaan ajaksi usein kodin ulkopuolisessa hoitopaikassa. ereissuvihko on sähköinen palvelu (prototyyppi) omaishoidettavan

Lisätiedot

Tervetuloa Innokylään

Tervetuloa Innokylään Tervetuloa Innokylään Soteuttamo: Ihminen edellä asiakaslähtöinen palvelujen kehittäminen Merja Lyytikäinen ja Hanne Savolainen 21.3.2018 1 Innokylä lyhyesti Innokylä on kaikille avoin innovaatioyhteisö,

Lisätiedot

Asiakasraadit kuntalaisten osallisuutta vahvistamassa 15.5.2014. Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto 15.5.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen

Asiakasraadit kuntalaisten osallisuutta vahvistamassa 15.5.2014. Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto 15.5.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen Asiakasraadit kuntalaisten osallisuutta vahvistamassa 15.5.2014 Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto 15.5.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen SOS hanke SOS I 2011-2013 SOS II 2013-2015 (31.10.2015 asti)

Lisätiedot

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä)

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Muistio 1(5) Asiakasraati Aika Keskiviikko 25.2.2016 kello 16.00 18.00 Paikka Osallistujat Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Seppo Ranta, asiakasraadin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri

Lisätiedot

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus

Kehittämisprosessin vaihemalli. Pirkko Mäkinen Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaihemalli Pirkko Mäkinen 11.12.2017 Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus Kehittämisprosessin vaiheet 5. Arviointi 4. Toteutus 1. Päätös kehittämisestä 2. Analysointi 3. Suunnittelu

Lisätiedot

Etelä-Karjalan maakuntaliiton ja liitossa ennen kaikkea uudistustiimin työn näkökulmasta osallisuutta kuvaavat esim.

Etelä-Karjalan maakuntaliiton ja liitossa ennen kaikkea uudistustiimin työn näkökulmasta osallisuutta kuvaavat esim. Minna-Maria Behmin sähköpostiviesti 3.1.2019: tietoja Eksotesta ja Etelä-Karjalan maakuntaliitosta/uudistustiimistä Etelä-Karjalan maakuntaliiton ja liitossa ennen kaikkea uudistustiimin työn näkökulmasta

Lisätiedot

Hoivakodin kannustinmalli Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun vuoden 2014 potentiaalinen innovaatio. 17.2.2015/Mona Hägglund

Hoivakodin kannustinmalli Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun vuoden 2014 potentiaalinen innovaatio. 17.2.2015/Mona Hägglund Hoivakodin kannustinmalli Kaupunginjohtajan innovaatiokilpailun vuoden 2014 potentiaalinen innovaatio 17.2.2015/Mona Hägglund Vanhusten palvelujen ympärivuorokautisten asumispalvelujen kilpailutus 2014

Lisätiedot

KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä

KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä KOTIRUKKANEN työryhmä yhteistyön lisäämiseksi asumisyksiköissä Mitä Kotirukkasella tavoitellaan? Kotirukkasen avulla tiivistetään yhteistyötä asumisyksikön työntekijöiden, asukkaiden ja läheisten välillä.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua

Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua Tunnistettu ja tunnustettu tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua KÄRJISTYNYT KESKUSTELU DEMOKRATIAN KRIISI KOMPLEKSINEN MAAILMA Tarjoa dialogia 1 Kysyntää on 2 Dialogi opitaan

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Jyväskylä tarvitsee sinua!

Jyväskylä tarvitsee sinua! Jyväskylä tarvitsee sinua! Kuntalaisten kansalaisraati uusi tapa olla mukana 28.3.2012 Jukka Laukkanen Kansalaisraati osallistumisen ja vaikuttamisen keinona - Menetelmän taustalla on ajatus deliberatiivisesta

Lisätiedot

Laadukas verkkototeutus - valmennus. Toteutuksen viimeistely klo

Laadukas verkkototeutus - valmennus. Toteutuksen viimeistely klo Laadukas verkkototeutus - valmennus Toteutuksen viimeistely 14.5.2018 klo 14-15 22.5.2018 Ohjelma 13.3. klo 14-15.30 Webinaari: Pedagogiset mallit ja korkeakouluoppijat Välitehtävä: oman verkkototeutuksen

Lisätiedot

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain 19.10.2016 Järjestöt kärkihankkeissa ja omaishoidon palveluiden kehittämisessä Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla.

VISIO. Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. VISIO Suomi, jossa jokainen nuori saa, osaa ja haluaa olla mukana, toimia ja vaikuttaa valitsemallaan tavalla. MISSIO (TOIMINTA-AJATUS) Nuorten Suomi on palvelujärjestö, joka edistää nuorten toimijuutta

Lisätiedot

Konkreettiset toimet Vastuut Aikataulu

Konkreettiset toimet Vastuut Aikataulu JANE TYÖSKENTELY Konkreettiset toimet Vastuut Aikataulu Järjestöasiain neuvottelukunta TVK + JANE: JANEn kokoukset Tutustumisvierailut kokousten yhteydessä Kokouksissa yhteistä työskentelyä JANEn työvaliokunta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa

Lasten ja nuorten osallisuuden niveltäminen osaksi kaupungin toimintaa 6. TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA VASTUUTAHOT 1 Toimenpide-ehdotukset ovat syntyneet jyväskyläläisille lapsille ja nuorille tehtyjen alkukartoitusten, Jyväskylän kaupungin palvelualueille tehtyjen kyselyjen

Lisätiedot

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus

Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi alkaen > Ovet-valmennus Sopimusomaishoitajien valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen > Ovet-valmennus Ovet-valmennusta omaishoitajille Omaishoitolan muutos 1.7.2016; valmennus kuntien tehtäväksi 1.1.2018 alkaen Ovet-valmennus

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

Nuorisotyön verkostotapaaminen 20.9.2013 Suomen Setlementtiliitto ry / Uusi paikallisuus -hanke

Nuorisotyön verkostotapaaminen 20.9.2013 Suomen Setlementtiliitto ry / Uusi paikallisuus -hanke Nuorisotyön verkostotapaaminen 20.9.2013 Suomen Setlementtiliitto ry / Uusi paikallisuus -hanke 1 Uusi paikallisuus -hanke 2011-2015 Luo mahdollisuuksia ja innostaa asukkaita vaikuttamaan omaan lähiympäristöön

Lisätiedot

KYSELY ASIAKASOSALLISUUS KÄRKIHANKKEEN TYÖPAJOIHIN OSALLISTUNEILLE

KYSELY ASIAKASOSALLISUUS KÄRKIHANKKEEN TYÖPAJOIHIN OSALLISTUNEILLE LIITTEITÄ ASIKKAIDEN OSALLISTUMISEN TOIMINTAMALLI LOPPURAPORTTIIN Liite 1. Kyselylomake maakuntien työpajoihin osallistuneille, syksy 2016 Liite 2. Loppuarviointilomake maakuntien kokeilujen yhdyshenkilöille,

Lisätiedot

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa

Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Itsearvioinnin toteutus pilotoinnissa Valmisteluvaihe ja tausta Tiedotus Osallistaminen Pilotointiprosessin toteutus Itsearviointi-istunnot Tietojen koonti ja syöttö Mitä maksoi? Hyödyt: Organisaatiolle

Lisätiedot

Viestintä ja vaikuttaminen

Viestintä ja vaikuttaminen Viestintä ja vaikuttaminen Joachim Kratochvil, Anne Soinsaari ja Virve Valtonen 3.4.2013 Viestintä opiskelija-aktiivien kesken Vaihtakaa ryhmissä kokemuksia siitä, kuinka yksikkönne opiskelija-aktiivit

Lisätiedot

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella

Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Taide, terveys ja hyvinvointi osallisuutta taiteen ja kulttuurin keinoin Verkostoiva yhteistyöseminaari Tampereella Työpajatyöskentelyä Aika: pe 9.10.2015, klo 10 15, Paikka: Kumppanuustalo Artteli ry.,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki 4.4.2017 Marja Tuomi Kuka kuulee palvelujen käyttäjää? Keskeinen kysymys sotessa ja hyvinvointivaltion kehittämisessä Palvelujen

Lisätiedot

VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen

VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen VamO-hanke tuo asiakasosallisuuden palvelujen kehittämiseen Osallisuuden ja asumisen alueellinen kierros Lapissa seminaari 20.9.2018 Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Nelli Lindroos Rovaniemen kaupungin vammaissosiaalityön

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat!

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat! Hyvät omaishoitajien parissa toimivat! Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoasioista sekä liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta. Palautetta tiedotteesta

Lisätiedot

Omaishoitajien ensiapukoulutus tukemassa omaishoitoperheiden terveyttä

Omaishoitajien ensiapukoulutus tukemassa omaishoitoperheiden terveyttä Omaishoitajien ensiapukoulutus tukemassa omaishoitoperheiden terveyttä Kaakkois-Suomen piiri Johanna Vihervaara 040-860 1396 johanna.vihervaara@redcross.fi Ensiapukoulutusta omaishoitoperheille Hankkeessa

Lisätiedot

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen.

Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen. Digimyrsky ja palvelumuotoilun osallistavia menetelmiä 6.6.2017 Reetta Kerola, Hanna Yli-Korpela Maarit Heikkinen http://contentunion.net/ Päivän pähkinät 9.00-9.30 Opetellaan palvelumuotoilun yhteisöllisten

Lisätiedot

Apila, Kangasala Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa

Apila, Kangasala Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa Apila, Kangasala 24.5.2016 Ajankohtaista omaishoidossa ja liitossa Lähellä ja tukena -seminaari Tiistai 24.5.2016 klo 13. 16.00 Kuntoutumiskeskus Apila, Reumantie 6, 36200 Kangasala Seminaarin ohjelma

Lisätiedot

Järjestöedustajan kokemuksia

Järjestöedustajan kokemuksia Järjestöedustajan kokemuksia Raadeista yleistä Raatilaisen näkökulma Toteutusesimerkkejä Keskeistä raatien toiminnassa Sipilän hallitusohjelma: Tavoitteena vahvistaa kokemusasiantuntemuksen käyttöä ja

Lisätiedot

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen. esiopetuksessa

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen. esiopetuksessa Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen esiopetuksessa Tätä opasta on työstetty Lahden koulukuraattori- ja psykologipalveluissa vuosien 2009-2010 aikana kokemuksellisen

Lisätiedot

Tulevaisuuden asumisen Koklaamo

Tulevaisuuden asumisen Koklaamo Tulevaisuuden asumisen Koklaamo TERVETULOA TULEVAISUUDEN ASUMISEN KOKLAAMOON Millaisissa kodeissa asumme tulevaisuudessa? Onko koti täynnä elämää helpottavaa teknologiaa? Yleistyvätkö yhteiskäyttö, kierrättäminen

Lisätiedot

MISTÄ SAAN PÄÄTTÄÄ ITSE?

MISTÄ SAAN PÄÄTTÄÄ ITSE? MISTÄ SAAN PÄÄTTÄÄ ITSE? Keskustelua kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten itsemäärämisoikeudesta. Keskiviikkona 22.5.2019 klo 17.00-18.30 Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksessa, Erkkilänkuja 1. TAPAHTUMAN

Lisätiedot

Sustainability in Tourism -osahanke

Sustainability in Tourism -osahanke 25.3.2013 Päivi Lappalainen Matkailun ja elämystuotannon osaamiskeskus Osaprojektin tavoitteet Osaprojektin tavoitteena oli työpajojen ja tilaisuuksien kautta koota yritysten näkemyksiä ja tarvetta vastuullisen

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 Lasten ja nuorten osallisuus koulun ja nuorisotyön yhteistyönä seminaari 12.9.2011 Tanja Räty koordinaattori / osallisuuskasvatus Jyväskylän

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus Yhdistysten hallitustoimijoiden ja työntekijöiden koulutuspäivä

Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus Yhdistysten hallitustoimijoiden ja työntekijöiden koulutuspäivä Valtakunnallinen AlueAvain Hanketoiminnan ihanuus ja kurjuus Yhdistysten hallitustoimijoiden ja työntekijöiden koulutuspäivä 27.10.2015 klo 10.00-15.45, Helsinki Valtakunnallinen AlueAvain - Hanketoiminnan

Lisätiedot

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt

Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Keski-Suomen vaikuttavat järjestöt Hyvä kuntatoimija, Kartoitamme tällä kyselyllä Keski-Suomen kuntien ja järjestöjen välistä yhteistyötä sekä siihen liittyviä toiveita. Kyselyn toteuttavat yhteistyössä

Lisätiedot

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN

NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN 1(5) NUORTEN SOSIAALINEN VAHVISTAMINEN Ammattitaitovaatimukset : tunnistaa sosiaalista vahvistamista tarvitsevan nuoren ja/tai hallitsee varhaisen tukemisen ja kohtaamisen menetelmiä pystyy toimimaan moniammatillisessa

Lisätiedot

Helsingin osallisuusmalli. Osallisuustyöryhmä

Helsingin osallisuusmalli. Osallisuustyöryhmä Helsingin osallisuusmalli Osallisuustyöryhmä 5 havaintoa valmistelusta 1. Kaikki haluavat, että Helsinki on entistä parempi kaupunki. 2. Ihmiset ovat valmiita antamaan asiantuntemustaan ja osaamistaan

Lisätiedot

Nurmeksen järjestökuntayhteistyön asiakirjan taustakysely

Nurmeksen järjestökuntayhteistyön asiakirjan taustakysely Nurmeksen järjestökuntayhteistyön asiakirjan taustakysely Tervetuloa vaikuttamaan Nurmeksen yhdistysten ja kunnan yhteistyön asiakirjan muotoutumiseen! Asiakirja tuo näkyväksi, millaista yhteistyötä kaupungissamme

Lisätiedot

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne

Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä. Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne Yleisötapahtuman markkinointi ja viestintä Johdatus kulttuurituotannon suunnitteluun 2009 Petri Katajarinne 1 Tapahtuman markkinointi Kohderyhmä Tapahtuman imago ja sisältö Myyntikanava Pääsylipun hinta

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi

Suomen Ekonomien hallitukseen Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Suomen Ekonomien hallitukseen 2018-2020 Hallitushaastattelut Taitavaksi haastattelijaksi Infoa haastattelijalle Nina Juhava, 29.8.2017 5.9.2017 Hallitushaastattelut Hallitushaastattelut 1. Esityö: Tehtävän

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio Ikäihmisten perhehoidon valmennus Copyright Perhehoitoliitto ry Ilmarisenkatu 17 A 40100 Jyväskylä p. 040 310 1440 toimisto@perhehoitoliitto.fi

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Ihmisen. kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA. Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille

Ihmisen. kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA. Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille Ihmisen kokoisia LOPPU- RAPORTTEJA Miten teen raportin, joka kiinnostaa muitakin kuin rahoittajaa?? AISAPARIn ohjeita hanketoimijoille 2 Ihmisen kokoisia loppuraportteja Loppuraportti on mahdollisuus Hankkeen

Lisätiedot

Mikä on ereissuvihko?

Mikä on ereissuvihko? ereissuvihko Mikä on ereissuvihko? ereissuvihko tarjoaa asiakasperheille mahdollisuuden: vaikuttaa lyhytaikaishoidon sisältöön ja toteutukseen seurata lyhytaikaishoidon etenemistä vaihtaa tietoja ja kokemuksia

Lisätiedot

Kauniaisten osallisuusohjelma

Kauniaisten osallisuusohjelma Kauniaisten osallisuusohjelma 2019-2022 Kuntademokratiaverkosto 13.3.2019 Camilla Söderström Miksi tehtiin? Kuntalain 22 :ssä kaupunginvaltuuston tehtäväksi on annettu pitää huolta monipuolisista ja vaikuttavista

Lisätiedot

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä

Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Työhyvinvointikyselyn tulosten käsittely ja hyvinvointisuunnitelman laatiminen työyksikön hyvinvointipajassa Esimiehen opas erityisesti vuorotyötä tekevissä yksiköissä Lapin sairaanhoitopiirin työhyvinvointisyke

Lisätiedot

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen

Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia. 10 askelta onnistumiseen Uudistunut ammatillinen koulutus tarjoaa yrityksille monia mahdollisuuksia 10 ta onnistumiseen Elinkeinoelämän järjestöt yhteistyössä ammatillisen koulutuksen uudistumisen tukena #UUSIAMIS on tervetullut

Lisätiedot

Asiakasosallisuus. Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila

Asiakasosallisuus. Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila Asiakasosallisuus Projektin käynnistäminen Kari Nuuttila 21.9.2016 Asiakasosallisuus Omahoitopalvelut ODA - tiennäyttäjänä Omahoitopalvelut - ODA Asiakas asukas kumppanina Palvelut kohdentuvat paremmin

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on?

Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Henkilökohtainen budjetointi Mitä se on? Vammaispalvelujen asiakasraati 18.9.2014 Oma tupa, oma lupa kotona asuvan ikääntyvän itsemääräämisoikeuden tukeminen palveluilla HENKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI OMA

Lisätiedot

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää.

ORIVESI-JUUPAJOKI KUNTALIITOSSELVITYS. Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelmassa selkeytetään Juupajoki-Orivesi kuntaliitosselvitykseen liittyvää viestintää. Tiedottamisessa noudatetaan hyvän kunnallisen tiedottamisen periaatteita. Kuntalain

Lisätiedot