Mikä Omaishoidon asiakasraati? Raadin työstä ja toiminnan tuloksista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Mikä Omaishoidon asiakasraati? Raadin työstä ja toiminnan tuloksista"

Transkriptio

1 Mikä Omaishoidon asiakasraati? Raadin työstä ja toiminnan tuloksista Virpi Vepsäläinen, projektikoordinaattori, Omaishoidon asiakasraadin puheenjohtaja, Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry Turussa

2 Mikä on asiakasraati? Toimintatapa, joka mahdollistaa asiakkaiden ja omaisten aktiivisen osallistumisen organisaation toiminnan suunnitteluun, toteutukseen, arviointiin ja kehittämiseen. Osallistujina palvelujen käyttäjät: asiakkaat, omaiset (myös palveluntarjoajien edustajia) säännöllisesti kokoontuvia (esim. 5-8 kertaa), osanottajaa, myös lyhytkestoisempia sote-palveluissa: yksittäisissä yksiköissä (esim. palvelukodit), laajemmin kuntien palvelujen kehittämisessä (ikä- tai käyttäjäryhmäkohtaiset raadit esim. perhepalvelujen asiakasraati, nuorten raati)

3 Omaishoidon asiakasraati Turussa Omaishoidon asiakasraati on omaishoitajien ja omaishoidon parissa työskentelevien henkilöiden luottamuksellinen keskustelu- ja vaikuttamistyöryhmä Toiminnan tavoitteena: Osallistua ja vaikuttaa omaishoitoperheiden palveluiden ja tukemisen kehittämiseen Turussa. Tuoda omaishoitajien kokemusasiantuntemus esille ja lisätä omaishoidon parissa toimivien tahojen yhteistyötä omaishoitoperheiden tukemisessa.

4 Omaishoidon asiakasraati Turussa Toteutusvastuussa: Omaishoitajat ja läheiset -liiton ja Mielenterveysomaisten keskusliitto -FinFamin Opastava-hanke ja Turun kaupungin hyvinvointitoimiala (yli ja alle 18v omaishoidon tuki) Rahoittajana RAY Yhteistyössä liittojen paikallisyhdistykset: Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset - FinFami ry Kokoontui seitsemän kertaa (4h istunnot) Järjesti kaksi omaisille suunnattua keskustelutilaisuutta (yksi kaikille omaisille avoin ja yksi mielenterveysomaisille suunnattu)

5 Asiakasraadin tehtäviä - tehdä (ja ottaa vastaan) ehdotuksia palvelujen kehittämiseksi (mm. aloitteet/ kehittämisehdotukset) - osallistua keskusteluun ja tuoda ideoita suunniteltaessa/kehitettäessä sosiaali- ja terveyspalveluja, (esim. kannanotto suunnitelmaan/uudistukseen, toteutuksen pohtiminen) - osallistua arviointiin: esim. asiakastyytyväi- syyskyselyn suunnittelu ja tulosten arviointi - Tutustua palveluihin ja antaa palautetta suora vuoropuhelu palvelun järjestäjän kanssa (esim. asiantuntijakuulemiset, tutustumiskäynnit) - Järjestää osallistavaa toimintaa mm. luentoja, tempauksia. - Osallistua päätöksentekoon esim. henkilöstövalintoihin Ks. esim. Kallio-Kökkö, Nikunen, Pelander & Kulmala (toim.) : Asiakkaan ääni kuuluvaksi, Verkonkutoja-mittaristo ja Asiakasraati laatutyön apuna, Turun ammattikorkeakoulun raportteja 134, Turku 2012

6 Raadin kokoonpano Kymmenen ns. omaisedustajaa Kolme alle 21 v lasta tai nuorta hoitavaa, kolme työikäistä läheistään hoitavaa ja neljä eläkeikäistä läheistään hoitavaa omaishoitajaa. Seitsemän ns. asiantuntijajäsentä Omaisyhdistysten edustajat: Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ja Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset - FinFami, Sote-lautakunnan edustaja, omaishoidon palveluohjaajat (yli ja alle 18v) ja kotihoidon palvelupäällikkö sekä geriatrian erikoislääkäri Sihteeristö Opastavan työntekijät: siht. Erkka Öörni, pj. Virpi Vepsäläinen Kaikilla jäsenillä nimetyt varajäsenet, jotka monet mukana istunnoissa, vierailijoina eri palvelualueiden päälliköitä/ johtoa/työntekijöitä

7 Tieto-osallisuus: Mitä raati teki käytännössä? Tutustui palveluihin ja niissä tapahtuneisiin muutoksiin asiantuntijoita kuulemalla (asiantuntijajäsenet, vierailevat puhujat) Kuuli omaishoitajien tarpeita Osallistuminen suunnitteluun ja arviointiin: Antoi suoraa palautetta ja ideoita jo tehtyihin muutoksiin/kehitteillä olevaan ideoi tarpeisiin ratkaisuja (mm. ryhmätyöskentely) Ideoi käytännön toteutusta (ketkä hyötyvät palvelusta, mitä asiakkaan näkökulmasta huomioitava) Päätöksenteko-osallisuus: Valittiin yhdessä tärkeitä kehittämistarpeita ja -ehdotuksia (tarvittaessa äänestämällä) ja välitettiin niitä eteenpäin (mm. virkamiesvalmistelun kautta, lautakunta-aloitteella, pyytämällä eri tahoilta vastineita) Vaikutti taustalla muutosten toteuttamisen puolesta (asiantuntijajäsenet)

8 2013 Kevät Raadin toiminnasta Hankkeen, kaupungin ja paikallisyhdistysten neuvottelut, yhteinen tarve ja tahto! 2013 Syksy Avoimet tiedotus- ja suunnittelutilaisuudet, 2 kpl Aloite sosiaali- ja terveyslautakunnalle raadin perustamisesta Avoin haku omaisjäsenille ja heidän valitsemisensa arpomalla sekä asiantuntijajäsenten nimeäminen istunto mm. perehtyminen päätöksentekoon ja raatitoiminnan tarkoitukseen, aiempien kokemusten kuuleminen, pelisäännöt ja yhteydenpito jne. kehittämistarpeiden ja raadin roolin ideointia 2. istunto: mm tutustuminen kehittämishankkeisiin ja omaishoidon tuen ajankohtaisiin asioihin. Teemana vapaajärjestelyt: lyhytaikaishoidon palveluihin tutustuminen, päätös toimeksiantosopimuksen edistämisestä.

9 Raadin toiminnasta 3. istunto: teemana omaishoitajien terveyden ja hyvinvoinnin tukeminen: Tutustumista vapaaehtois- ja avustajatoiminnan vaihtoehtoihin ja järjestöjen palveluihin. Idea terveys- ja hyvinvointitapaamisista esille. 4.istunto: mm. esillenousseiden ideoiden priorisointia (terveystarkastukset 1.). Perehdyttiin lasten ja nuorten omaishoitoperheiden palveluihin/ vammaispalveluihin. Avoimet keskustelutilaisuudet omaisille 2 kpl, tavoitteena antaa muille omaisille osallistumismahdollisuus ja lisätä omaishoidon erityisryhmien kuulemista istunto: mm. avointen tilaisuuksien annin käsittelyä ja terveystarkastusten/toimeksiantosopimuksen käytännön toteutuksen ideointia (mm. asiakkaan palvelupolku) 6.istunto: loppuraporttiluonnoksen ja sen ehdotusten läpikäyntiä 7. istunto: tulosten/palautteen esittely ja raadin toimikauden arviointi sekä jatkon suunnittelu Vastinekierros raadin ehdotuksiin, aloite sote-lautakunnalle

10 Raadin toiminnan tuloksista: kaupungin toiminta Turussa otettiin käyttöön mahdollisuus saada sijaishoitaja kotiin toimeksiantosopimuksella (sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös ) Raati esitti yksimielisesti, että ko. palvelu otettaisiin käyttöön Turussa Viranhaltijat lupasivat ja tekivät määrärahavarauksen 2015 budjettiin sekä laativat raadin toiveesta esityksen sosiaali- ja terveyslautakunnalle, joka hyväksyttiin. Raati toimitti vielä oman aloitteensa aiheesta loppuvuodesta 2015 Palvelulle on asiakkaita: 17 kpl käyttää toimeksiantoa sijaishoidossa. Osalle syynä vapaan pitämättömyyteen on ollut sopivan vaihtoehdon puute.

11 Raadin toiminnan tuloksista: kaupungin toiminta Turussa aloitettiin omaishoitajien hyvinvointitapaamiset (sis. terveystarkastuksen) kokeiluna joukolle yli 80v omaishoitajia. Raati valitsi asian keskeiseksi tarpeeksi 2014 ja ideoi käytännön toteutusta keväällä asiaa pidetty esillä asiantuntijajäsenten toimesta, raadilla vähintäänkin mielipidevaikuttajan rooli ja sen ideoita on hyödynnetty toteutuksen suunnittelussa raati otti asian esille (valtion määrärahan käyttö) myös erillisessä aloitteessaan sote-lautakunnalle Tietoa kokeilun tuloksista: tapaamisissa kävi 13 omaishoitajaa, keski-ikä 85v omaishoitajat kokeneet tapaamiset voimaannuttavina ja ne ovat kannustaneet omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen eteenpäinohjausta tehty paljon: noin puolet terveyspalveluihin, tasapainoryhmään tai terveydenhoitajan vastaanotolle, kolmasosa lääkäriin tai vertaistukiryhmiin

12 Raadin toiminnan tuloksia: yhdistysten toiminta Raati esitti, että: Omaishoitajille (pelastustoimelle/ensiavulle) tiedotetaan, miten toimitaan tilanteessa, jossa omaishoitajalle sattuu esim. onnettomuus ja hoidettava on jäämässä ilman turvaa kotiin. Erityisesti yhteispäivystyksen roolista tässä. Turussa otetaan käyttöön omaishoitajakortti Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset järjesti yhteistyössä sosiaalipäivystyksen ja äkillistä hoitoa tarjoavan Portsakodin kanssa info- ja keskustelutilaisuuden turvallisuusteemasta ja aloitti korttien jakelun tilaisuuksissaan.

13 Vaikutukset yhdistysten toimintaan Yhdistyksissä koetaan, että muut alueen toimijat tulleet tutuiksi ja heille on saatu kasvot. Toiminta pakottaa ja opettaa vaikuttamaan. Saatu uusia ideoita toimintaan Tarjoutunut uusia yhteistyömahdollisuuksia: mm. TE- keskus ja Turun Seudun Työnantajat halukkaita tapaamaan järjestöjä työn ja omaishoidon yhteensovittamisen kehittämiseksi.

14 Raadin toiminnan tuloksista, muuta Ammattilaiset kokevat tärkeänä sen, että omaishoitajilla on mahdollisuus tulla kuulluksi On saatu vinkkejä omaan työhön ja konkreettisia muutoksia palveluissa Raadin arvioidaan lisänneet eri toimijoiden valmiutta yhteistyöhön. Esim. arviointikyselyyn vastanneista raatilaisista 93% arvioi raadin lisänneen kaupungin ja yhdistysten valmiutta yhteistyöhön.

15 Vastinekierroksen antia Raadin toiminnasta on luonnosteltu raportti, joka summaa raadin kehittämisehdotuksia ja asioita, joihin toivotaan selvennystä Tähän asti saatu (puhelimessa/kirjallisesti) 10 vastausta: Varsinais-Suomen TE- toimisto, Vammaisneuvosto, Turun terveyskeskus, Turun Työnantajien Yhdistys, Yli ja alle 18 v omaishoidontuki/ vammaispalvelut, Varsinais- Suomen mielenterveysomaiset FinFami ry, Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, Turun seudun autismi- ja ADHD-yhdistys Aisti ry, Turun ammattikorkeakoulu Tuloksena tietoa siitä, mitä on tekeillä/kehitteillä ja vahvistusta raadin ajatuksille. Myös perusteltuja vastauksia sille, miksi jotakin ei tehty, saatiin. Vähän konkreettisia sitoumuksia toimenpiteisiin. Selvennystä siitä, mitä jo tehdään, saatiin.

16 Vastinekierroksen antia Tarpeet tunnistetaan ja tunnustetaan: Kaupungin vastine: Palveluohjauksessa ja toimijoiden yhteistyössä siinä, on kehittämistä (tätä myös tehdään jo!) ja akuuttihoitopaikkojen tarve tunnustetaan. Vammaisneuvosto totesi raadin esitykset kannatettaviksi. Kehitteillä olevaa: Vastineena uuden sosiaalihuoltolain toteuttamista/palveluohjausta/ ennalta ehkäisevien perhepalvelujen kehittämistä koskevaan esitykseen: >Turussa on perustettu työryhmä tarkentamaan vastuujakoa ja palvelujen kohdentamista uuden lain velvoitteiden vuoksi. Tarkasteltavana mm. käsite erityistä tukea tarvitseva henkilö sekä palvelujen sisältö/järjestäminen käytännössä.

17 Vastinekierroksen antia Uutta/parannusta: Vastineena tarpeeseen saada päteviä avustajia/vapaaehtoisia erityistarpeisiin, kuten autismin kirjon perheisiin: >Kaupunki on vuoden 2015 aikana aloittanut yhteistyön palveluntuottajan kanssa, joka pystyy tarjoamaan avustajapalvelua myös haasteellisille avustettaville. Ei toteuteta/miksi: Omaishoitajien lakisääteisten vapaiden siirtämismahdollisuus seuraavan vuoden maaliskuulle >ei kannatettu, mm koska joulukuun vapaat käytettävissä tammikuussa ja tarve ei ole noussut muualla esille. Halukkuutta jatkoyhteistyölle löytyy: mm. AMK kehittämishankkeet, yhdistykset valmiita jakamaan/ideoimaan lyhytaikaishoidon tarpeita kartoittavaa kyselyä.

18 Omaisedustajat kokevat tulleensa kuulluksi ja saaneensa tuoda esiin tarpeensa Arviointikyselyyn vastanneet omaisedustajat (n10) : - kaikki täysin samaa mieltä siitä, että työskentely toi esille omaishoitoperheiden kannalta tärkeitä tarpeita ja ideoita sekä itselle tärkeitä (kaikki osit./täysin samaa mieltä). - vuorovaikutus istunnoissa on ollut toimivaa ja tasavertaista 7/10 täysin samaa mieltä, loput osittain samaa mieltä - tiedon saanti palveluista ja tuista tärkeää Kuulluksitulemisen kokemusta edistää: - avoimeksi koettu vuoropuhelu, keskinäinen kuuntelu, arvostus - tutustuminen ja ymmärryksen lisääntyminen, ymmärrys viranhaltijoiden työstä ja siitä miten palveluiden kehittämien toimii tärkeä anti omaisille! - Yhteiseen tavoitteeseen pyrkiminen, jäsennetty työskentely, ryhmän tuki Vuorovaikutusta haittaa mm: - molemminpuolinen varautuminen (virkaroolin taakse meneminen, omaishoitajien pelko seurauksista, jos puhuu liian suoraan) - liiaksi oman asian ajamiseen keskittyminen, kokonaisuus hämärtyy - erilaiset tarpeet

19 Sitaatteja (omaisedustajat) kyllä siellä mun mielestä annettiin tilaa ja kysyttiin. haluttiin nimenomaan kuulla omaishoitajien tää on sellainen keskeinen asia. Eli pidettiin tärkeenä nimenomaan meitä ja meidän näkemyksiä. mulla on ollu semmonen olo, et mun mielipidettä on arvostettu et mä oon osannu pukea sen viestin sellaseen, et joku jaksaa kuunnella Osa jätti sanomatta, koska siellä oli niitä virkamiehiä.kaikki on vielä vähän varpaillaan molemmin puolin et sit se varmaan alkais mennä paremmin Ihmiset on vielä vähän arkoja puolin ja toisin. se virkamiespuoli ei oo enää kasvoton koneisto ne on ihan niin ku ihmisiä tekemässä asioita on määrätyt lait ja asetukset ja raamit joiden puitteissa heidän täytyy toimia se on hyvä oppi Nina Aromäki-Palmroos: otteita opinnäytetyöstä, Metropolia AMK (luonnos)

20 Omaishoitajat kokeneet voineensa vaikuttaa Koen, että olen saanut raadin kautta vaikuttaa palveluiden kehittämiseen (esim. niiden laatuun tai saatavuuteen): 90% omaisedustajista osittain tai täysin samaa mieltä. 100% omaisedustajista ja yli 90% kaikista vastaajista toivoo raadille jatkoa. kaikki omaisedustajat osittain tai täysin samaa mieltä siitä, että raati välitti eteenpäin itselle tärkeitä tarpeita ja ideoita. Vaikuttamisen kokemusta tukee: Yhteisen konkreettisen tavoitteen löytyminen ja se, että asioiden edistämistä aidosti pohditaan Siellä ei koskaan tullu sellasta et Hei, ei tää voi mennä läpi tällä lailla vaan mietittiin millä lailla joku asia voisi edetä Konkreettiset muutokset palveluissa

21 Omaishoitajat kokeneet voineensa vaikuttaa? Turhautumista ja pettymystä tuottaa asioiden hidas eteneminen ja se, että vaikutukset näkyvä viiveellä kaikkiin asioihin ei löydy ratkaisua tai itselle tärkeä asia ei etene toteutukseen muutoksesta ei ole hyötyä itselle kaikkiin asioihin ei voi paikallisella tasolla vaikuttaa Olen oppinut, että prosessit unelmista ja toiveista lain ja käytäntöjen muuttamiseen sekä niiden todentumiseen arkitodellisuudessa on pitkä ja kivinen tie silloinkin, kun kaikilla on siihen hyvä tahto.

22 Haasteita/kehitettävää Eri ryhmien tarpeiden huomiointi (esim. mielenterveysomaiset, työikäiset, tuen ulkopuolella olevat ja muut vamma/sairausryhmät) Ajan rajallisuus (kaikkeen ei ehdi syventyä) -suositus erillisten työryhmien perustamisesta erityisryhmille ja asioiden valmisteluun sekä riittävä kokoontumismäärä Sihteeristön rooli keskeinen, mistä aika ja osaajat? Terveydenhuollon mukaansaanti Yhteistyö ja tiedottaminen suhteessa vastuutahoihin ja päättäjiin, tehokkaampi vastineiden saaminen, haaste: kuka päättää, missä? Tiedottaminen suurelle yleisölle ja muille avaintoimijoille Jatkossa myös omaisedustajien vastuuttamien asioiden edistämisessä ja raadille myös toteuttamisvastuuta ideoistaan? Kaupungin ja muiden omaishoidon toimijoiden palvelusuunnittelun tukeminen (valmistelussa olevat asiat jne. raadin käsittelyyn!)

23 Raadin jatkosta Raadin jatkokausi erittäin toivottu. Jatkoa suunnittelemaan perustetaan työryhmä, jota vetää Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset (mukana myös raatilaisia) Työryhmä kokoontuu tammikuussa 2016 Osin uudet jäsenet? Toimikauden loppuraportti julkaistaan vuodenvaihteen tienoilla Omaishoitajat ja läheiset liitto järjestää raatimallin toteuttamisesta koulutuksen 2016 keväällä.

24 KIITOS! Jos luulet olevasi liian pieni vaikuttamaan asioihin, yritä nukkua suljetussa huoneessa, jossa on moskiitto. - Afrikkalainen sananlasku Lisätietoja: Virpi Vepsäläinen projektikoordinaattori Omaishoitajat ja läheiset -liitto p virpi.vepsalainen@omaishoitajat.fi Erkka Öörni suunnittelija Mielenterveysomaisten keskusliitto -FinFami p erkka.oorni@finfami.fi

Opastava-hanke Virpi Vepsäläinen Projektikoordinaattori, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry

Opastava-hanke Virpi Vepsäläinen Projektikoordinaattori, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry Opastava-hanke 23.4.2013 Virpi Vepsäläinen Projektikoordinaattori, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry OPASTAVA-hanke pähkinänkuoressa Omaishoitajat ja läheiset -liiton ja Mielenterveysomaisten keskusliitto

Lisätiedot

OMAISHOITAJAT PALVELUIDEN KEHITTÄJINÄ. Opastava-hankkeen kokemuksia Virpi Vepsäläinen, Omaishoitajat ja läheiset - liitto

OMAISHOITAJAT PALVELUIDEN KEHITTÄJINÄ. Opastava-hankkeen kokemuksia Virpi Vepsäläinen, Omaishoitajat ja läheiset - liitto OMAISHOITAJAT PALVELUIDEN KEHITTÄJINÄ Opastava-hankkeen kokemuksia Virpi Vepsäläinen, Omaishoitajat ja läheiset - liitto Opastava-hanke 2012-2017 Tavoitteena: tarpeeseen vastaavat palvelut, omaishoitajien

Lisätiedot

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä

Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Asiakkaat ja ammattilaiset omaishoitoa kehittämässä Perusasiat pähkinänkuoressa Hanketta toteuttavat yhteistyössä Omaishoitajat ja Läheiset -liitto ja Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto Hankkeen

Lisätiedot

TURUN OMAISHOIDON ASIAKASRAADIN KOKOUS 2/2015

TURUN OMAISHOIDON ASIAKASRAADIN KOKOUS 2/2015 OPASTAVA-HANKE MUISTIO 1(5) TURUN OMAISHOIDON ASIAKASRAADIN KOKOUS 2/2015 AIKA 19.5.2014 klo 12.00 16.00 PAIKKA LÄSNÄ Alvarium, Puutarhakatu 8 B, 20100 Turku Hätönen, Helinä Jussila, Jukka Kaskiluoto,

Lisätiedot

OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016

OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016 Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf OPASTAVA hanke Omaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina 2012 2016 Merja Kaivolainen, koulutus- ja kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Mul on sellanen olo, et mua on kuultu Opasteita yhdessä kehittämisen mahdollisuuksiin ja vaikuttavaan kuntayhteistyöhön

Mul on sellanen olo, et mua on kuultu Opasteita yhdessä kehittämisen mahdollisuuksiin ja vaikuttavaan kuntayhteistyöhön Mul on sellanen olo, et mua on kuultu Opasteita yhdessä kehittämisen mahdollisuuksiin ja vaikuttavaan kuntayhteistyöhön Virpi Vepsäläinen projektikoordinaattori, Opastava-hanke, Omaishoitajat ja läheiset

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 18.12.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Johanna Rahunen Virpi Vepsäläinen. Omaisyhteistyö ja kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidossa

Johanna Rahunen Virpi Vepsäläinen. Omaisyhteistyö ja kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidossa Johanna Rahunen Virpi Vepsäläinen Omaisyhteistyö ja kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidossa Kokemustiedon hyödyntäminen lyhytaikaishoidon kehittämisessä -case Kuopio Hoidettava Omaishoitaja tai

Lisätiedot

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE

OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE OVET -VALMENNUS MIELENTERVEYSOMAISILLE TIINA SILVONEN JÄRVISEUDUN OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY / OMAISOIVA TEIJA MATALAMÄKI FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY 16.4.2019 FINFAMI ETELÄ-POHJANMAA RY Yksi Suomen

Lisätiedot

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen)

9.30 Aamukahvi. 12.00 Lounas (omakustanteinen) Näin homma toimii seminaari sekä Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry 15 - vuotta Aika: Torstai 31.10.2013 Paikka: Wegeliussali, ODL, Albertinkatu 16, 90100 Oulu 9.30 Aamukahvi 10.00 Musiikkiesitys

Lisätiedot

Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa. Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry

Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa. Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry Omaishoidon kehittämisen vuorovaikutuksellinen toimintatapa Oulun kaupungissa Minnamaria Salminen Toiminnanjohtaja Oulun seudun omaishoitajat ry Oulun seudun omaishoitajat ry - vuodesta 1998 Oulun seudun

Lisätiedot

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012

Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 Toimintakykyisenä ikääntyminen KASTEhanke, Salon kuntapilotti 2010 2012 TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA -seminaari, projektikoordinaattori, th TtM Salon kaupungin vanhuspalvelut Vanhuspalveluiden palvelurakenteen

Lisätiedot

Lähellä ja tukena 16.4.2015 Ylihärmä Aluevastaavat Sari Havela ja Pia Järnstedt

Lähellä ja tukena 16.4.2015 Ylihärmä Aluevastaavat Sari Havela ja Pia Järnstedt Lähellä ja tukena 16.4.2015 Ylihärmä Aluevastaavat Sari Havela ja Pia Järnstedt Omaishoito? Omaishoito ja vanhuspalvelulaki Omaishoitoa tuetaan pääasiassa omaishoitolain ja sosiaalihuoltolain perusteella

Lisätiedot

Omaiset mukana palvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa

Omaiset mukana palvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa Omaiset mukana palvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa 2.11.2015 Marjo Lehtinen, projektisuunnittelija, Omaishoitajat ja läheiset liitto ry Opastava-hanke Omaishoitajat ja läheiset liitto

Lisätiedot

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke

Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke Jussi Ranta Projektityöntekijä Markku Santavuori Vertaisneuvoja Auttava omainen hankkeen esittely Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset Finfami ry / Auttava omainen -hanke 12.11.2015 Varsinais-Suomen Mielenterveysomaiset

Lisätiedot

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi

Ovet. Omaishoitajavalmennus. Keinoja omaishoitajan tukemiseksi. Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry www.omaishoitajat.fi Ovet Omaishoitajavalmennus Keinoja omaishoitajan tukemiseksi Minäkö omaishoitaja? Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen on hoitajan ja hoidettavan etu: antaa omaiselle mahdollisuuden jäsentää tilannetta,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry. Yhdistyksen hallitus. Toiminnanjohtaja Omaishoitajat ja Läheiset Liitto Ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry Yhdistyksen hallitus OMA Hoivapalvelu Oy:n hallitus Toiminnanjohtaja

Lisätiedot

Asiakasvastaava toiminta Koulutus, hanke ja tutkimus. Marjatta Luukkanen

Asiakasvastaava toiminta Koulutus, hanke ja tutkimus. Marjatta Luukkanen Asiakasvastaava toiminta Koulutus, hanke ja tutkimus Marjatta Luukkanen Helsingin sanomat 12.3 2+15 13.10.2015 Korhonen, Lassila, Luukkanen 2 Asiakasvastaava-toiminnan taustaa Toimiva terveyskeskus toimenpideohjelma

Lisätiedot

Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely

Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely Käyttäjädemokratiatyöryhmän esittely Demokratiapäivän asukastilaisuus 14.10.2014 Leena Kostiainen apulaispormestari käyttäjädemokratiatyöryhmän puheenjohtaja Sisällys työryhmän toimeksianto ja kokoonpano

Lisätiedot

Omaishoidon tuki asiakasohjausyksikössä

Omaishoidon tuki asiakasohjausyksikössä Omaishoidon tuki asiakasohjausyksikössä Omaishoidon maakuntapäivä 16.4.2019 Asiakasohjausyksikön johtaja Mirva Ämmälä Ikäkeskus- ikäihmisten asiakasohjausyksikkö Mikä asiakasohjausyksikkö? Nykymuotoisena

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki 4.4.2017 Marja Tuomi Kuka kuulee palvelujen käyttäjää? Keskeinen kysymys sotessa ja hyvinvointivaltion kehittämisessä Palvelujen

Lisätiedot

Asukkaiden osallistumiskokemuksia Tampereen Tesoman asuinalueen kehittämisessä sekä kokemuksia kävelyhaastattelusta

Asukkaiden osallistumiskokemuksia Tampereen Tesoman asuinalueen kehittämisessä sekä kokemuksia kävelyhaastattelusta Asukkaiden osallistumiskokemuksia Tampereen Tesoman asuinalueen kehittämisessä sekä kokemuksia kävelyhaastattelusta Kaupunkitutkimuksen päivät, 28.-29.4.2016, Helsinki Jenna Taajamo, Itä-Suomen yliopisto

Lisätiedot

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. Yleistä 2014 on Petra-taloyhtiötoiminnassa starttitoiminnan ja osallistavan kehittämisen vuosi. Projektin toimintaa jatketaan kaikissa Petra taloissa. Lisäksi

Lisätiedot

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä)

Muistio. Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Muistio 1(5) Asiakasraati Aika Keskiviikko 25.2.2016 kello 16.00 18.00 Paikka Osallistujat Päivystyksen johto-huone (Sisäänkäynti päivystyksestä) Seppo Ranta, asiakasraadin puheenjohtaja, johtajaylilääkäri

Lisätiedot

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella

PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella PERHE LAPSEN KUNTOUTUKSEN VOIMAVARANA perhetyön ja palveluiden kehittäminen Keski-Pohjanmaan erityishuoltopiirin alueella Kehitysvammahuolto/ Satu Seppelin-Kivelä Sisältö Sisältö 2 Lähtökohta 3 Projektin

Lisätiedot

Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä. Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa OPASTAVA

Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä. Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa OPASTAVA Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa OPASTAVA OPASTAVA Omaishoitajat palveluiden kehittäjinä Opas asiakasraatien hyödyntämiseen sosiaali-

Lisätiedot

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina

Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Närståendevårdare och Vänner Förbundet rf Mielenterveysomaishoitajat palveluiden asiantuntijoina, suunnittelijoina ja tasavertaisina vaikuttajina OPASTAVA HANKE 2012-2016

Lisätiedot

Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta. Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8.

Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta. Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8. Mitä paikallisyhdistykset ja omaishoitajat odottavat tulevaisuudelta Annikki Pursiainen, pj Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry 30.8.2013 Etelä-savolaisten toiveiden tynnyrissä Tulevaisuuden odotuksia

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry. Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu. Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry Aluetoiminta: Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa sekä Kainuu Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry Yhdistyksen hallitus Toiminnankoordinaattori OMA Hoivapalvelu Oy:n

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea

Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Yhdistyksen toiminnasta vireyttä, virtaa ja vertaistukea Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset Maarit Väisänen OMAISHOITO MIKKELISSÄ Valtakunnallisiin arvioihin perustuen Mikkelissä on n. 3000 omaishoitajaa,

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011

Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Uudenmaan yhdistys ry TOIMINTASUUNNITELMA 2011 1 SISÄLLYS 1. YHDISTYKSEN TOIMINNAN TAVOITTEET 2 2. HALLITUS JA SEN KOKOONTUMINEN 2 3. JÄSENTOIMINTA 2 4. JÄRJESTÖ- JA PAIKALLISOSASTOTOIMINTA 3 5. OPISKELIJATOIMINTA

Lisätiedot

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA

YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA YHTEISTYÖLLÄ ENEMMÄN HYVINVOINTIA - ikääntyvien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hattulassa ja Janakkalassa Minna Heikkilä, Kanta-Hämeen POLKKA -hanke 2009 2011 Oppaan kirjoittaja: Kuvittaja: Tekstintoimittaja:

Lisätiedot

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea?

Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Kuinka vammaisen henkilön päätöksentekoa voidaan tukea? Maarit Mykkänen, Savon Vammaisasuntosäätiö Kehitysvammaliiton opintopäivät 2015 Tuetusti päätöksentekoon -projekti Projektin toiminta-aika: 2011-31.7.2015

Lisätiedot

Paikannusratkaisu koti- ja omaishoidossa- kokemuksia Varkaudesta. Yepzon henkilöpaikannin IkäOte-hanke/Joensuu Mervi Ilonen 30.9.

Paikannusratkaisu koti- ja omaishoidossa- kokemuksia Varkaudesta. Yepzon henkilöpaikannin IkäOte-hanke/Joensuu Mervi Ilonen 30.9. Paikannusratkaisu koti- ja omaishoidossa- kokemuksia Varkaudesta Yepzon henkilöpaikannin IkäOte-hanke/Joensuu Mervi Ilonen 30.9.2015 Ennen henkilöpaikantimen valintaa- taustatyötä - Messut: Apuvälinemessut,

Lisätiedot

Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa

Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa Järvenpäässä meitä kuullaan ja meillä on mahdollisuus vaikuttaa Iltapäiväseminaari 5.4.2016 Johanna Sinkkonen koti- ja erityisasumisen johtaja Esimerkkejä lainsäädännöstä tulevasta kuulemisen ja vaikuttamismahdollisuuksien

Lisätiedot

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI

AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI AIKUISSOSIAALITYÖN JA JÄRJESTÖJEN YHTEISTYÖ -ASIAKKAIDEN HYVINVOINTIA LISÄÄMÄSSÄ SEKÄ MOLEMPIIN SUUNTIIN TAPAHTUVAN TIEDONKULUN VAHVISTAMISEKSI 1. LÄHTÖKOHDAT Sosiaalityöntekijät kokivat osan asiakastilanteista

Lisätiedot

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin

Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin Mielenterveysongelmien vaikutus omaisten vointiin EUFAMI (European Federation of Family Associations of People w ith Mental Illness) 2014 Tutkimukseen osallistui 1111 omaista ympäri Eurooppaa, joista 48

Lisätiedot

Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa?

Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa? Asiakkaan osallisuus kuntatoimijan näkökulmasta Seinäjoki Areena 14.1.2013 Miten asiakkaan ääni kuuluu terveydenhuollon palveluissa? Pohjanmaan Potku -hanke Nykyisiä hyviä käytänteitä Tulppa- ja Ikihyvä-ryhmät

Lisätiedot

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere

Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai klo Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu Tampere 10.00 Aamukahvi 10.20 Tervetuloa Näin homma toimii seminaari Aika: Tiistai 25.9.2012 klo 10.00-15.30 Paikka: Pääkirjasto Metso, Pirkankatu 2 33101 Tampere 10.30 Omaishoitotilanteen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014

Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 Työpajojen esittely ja kokemukset: Tampere 25.9.2014, Vaasa 2.12.2014 MOSAIC-ohjausryhmä, 15.1.2015 Janne Laine, Johanna Leväsluoto, Jouko Heikkilä, Joona Tuovinen ja kumpp. Teknologian tutkimuskeskus

Lisätiedot

Selviääkö Pihtiputaan mummo ja Jämsän äijä vanhustenhuollon palveluviidakosta?

Selviääkö Pihtiputaan mummo ja Jämsän äijä vanhustenhuollon palveluviidakosta? Selviääkö Pihtiputaan mummo ja Jämsän äijä vanhustenhuollon palveluviidakosta? Palvelurakenneselvityksen loppuseminaari 14.6.2011 Sinikka Tyynelä Yksikön johtaja Ikääntyvien asumispalvelut / Keski-Suomi

Lisätiedot

Omaishoidon asiakasraati Opastava-hankkeen toimintamalli. Virpi Vepsäläinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry

Omaishoidon asiakasraati Opastava-hankkeen toimintamalli. Virpi Vepsäläinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry Omaishoidon asiakasraati Opastava-hankkeen toimintamalli Virpi Vepsäläinen Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry Mikä on omaishoidon asiakasraati? Toimintamalli, jossa omaishoitajat ja omaisyhdistykset

Lisätiedot

Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto

Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto Miten perustetaan vapaaehtoisista toisiaan tukeva vertaisryhmäverkosto Verkostomalli näkövammaisten vertaisryhmäverkoston kehittämisestä Koordinaattorin rooli organisoinnissa, koulutuksessa,.. Uusien vapaaehtoisryhmien

Lisätiedot

Vaikuttamistoiminta vanhempainyhdistyksissä

Vaikuttamistoiminta vanhempainyhdistyksissä RAPORTTI 1/6 Vaikuttamistoiminta vanhempainyhdistyksissä Vanhempainyhdistyksissä tehdään monenlaista vaikuttamistyötä lasten koulu- ja päiväkotiympäristön ja ilmapiirin parantamiseksi. Oman koulun lisäksi

Lisätiedot

ASIAKASOSALLISUUS VARHAISKASVATUKSESSA LASTENSUOJELUPÄIVÄT 29.9.2011. Birgitta Vilpas ja Sylvia Tast

ASIAKASOSALLISUUS VARHAISKASVATUKSESSA LASTENSUOJELUPÄIVÄT 29.9.2011. Birgitta Vilpas ja Sylvia Tast ASIAKASOSALLISUUS VARHAISKASVATUKSESSA LASTENSUOJELUPÄIVÄT 29.9.2011 Birgitta Vilpas ja Sylvia Tast Miksi lähdimme kehittämään toimintaamme tähän suuntaan? Mikä sai meidät pohtimaan asiakkaidemme osallistamista?

Lisätiedot

Teemallinen yhteistyötilaisuus - toteutusperiaatteet. KVTL Kevät 2011

Teemallinen yhteistyötilaisuus - toteutusperiaatteet. KVTL Kevät 2011 Teemallinen yhteistyötilaisuus - toteutusperiaatteet KVTL Kevät 2011 Lähtökohta 1/2 Tilaisuus voi olla ennakoiva Halutaan tietää ja keskustella asioista miten kehitysvammaisten / vammaisten ja heidän perheidensä

Lisätiedot

Turun kaupunki. Ikäihmisten osallisuuden toimintamalli

Turun kaupunki. Ikäihmisten osallisuuden toimintamalli Turun kaupunki Ikäihmisten osallisuuden toimintamalli 1 Sisältö Osallisuus Turussa 3 Nykytilan kartoitus, tarpeet ja toiveet... 3 Osallisuuden toimintamalli... 5 Vaikuttajaryhmät... 5 Asiakasraadit...

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuus. Osallisuusteemaverkoston startti 7.9.2011, Turku Mikko Oranen

Lasten ja nuorten osallisuus. Osallisuusteemaverkoston startti 7.9.2011, Turku Mikko Oranen Lasten ja nuorten osallisuus Osallisuusteemaverkoston startti 7.9.2011, Turku Mikko Oranen Semmonen pikkunen huoli tutkimus lastensuojelun arviointikeskusteluista (1996) Lasten? Kaste / Turku 2011 Mitä

Lisätiedot

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto

Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö. Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto Kanta-Hämeen Järjestöyhteistyö Meidän Häme hanke ja Hämeenlinnan seudun järjestöyhteistyö Kanta-Hämeen Alueverkosto 21.9.2017 Kanta-Hämeessä Yhdistyksiä 3202, Yhdistysrekisteri, Patentti- ja rekisterihallitus

Lisätiedot

Lähemmäs. Marjo Lavikainen

Lähemmäs. Marjo Lavikainen Lähemmäs Marjo Lavikainen 20.9.2013 Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma 2012 2015 Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2012:6 Kehittämisohjelman valmistelu alkoi lasten ja nuorten verkkokuulemisella

Lisätiedot

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1

Lasten ja nuorten. vaikuttamismahdollisuudet kunnassa Meiju Hiitola 1 Lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuudet kunnassa 27.11.06 Meiju Hiitola 1 Miksi lasten ja nuorten pitäisi saada vaikuttaa? Lasten ja nuorten erityistarpeet vaativat huomiomista Lapsilla ja nuorilla

Lisätiedot

18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki

18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki 18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki Liiton ja yhdistyksien sääntöjen tarkastelua / Aluetyö AlueAvaimet: 18.4. Tampere, 19.4. Kuopio, 24.4. Helsinki ja 26.4. Ylikiiminki Liiton

Lisätiedot

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat,

Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, 30.9.2015 1 / 5 Hyvät omaishoitajien parissa toimivat, Omaishoitajat ja läheiset -liiton omaishoitotiedotteessa kerrotaan omaishoitoon liittyvistä asioista, liiton ja sen paikallisyhdistysten toiminnasta

Lisätiedot

ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI

ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI ASIAKASRAATI Yleistä Asiakasraati on työntekijöiden ja asiakkaiden yhteinen kehittämisryhmä Raadin tarkoituksena on tuottaa tietoa, mielipiteitä ja kokemuksia sekä tehdä ehdotuksia, joita

Lisätiedot

Paloturvallisuuden kehittämisohjelma päivitettiin.

Paloturvallisuuden kehittämisohjelma päivitettiin. 1 PALOTUTKIMUSRAATI - 22.3.2012 BRANDFORSKNINGSRÅDET RY TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 1. YLEISTÄ Vuosi 2011 oli Palotutkimusraati ry:n kahdeskymmenes toimintavuosi rekisteröitynä yhdistyksenä. Yhdistys

Lisätiedot

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011

Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Ensitietotoiminnan ulkoisen arvioinnin tuloksia 14.11.2011 Arviointi- ja koulutusyksikkö 15.11.2011 1 Arvioinnin toteutus n arviointi- ja koulutusyksikkö toteuttanut arviointia vuosien 2009-2011 aikana.

Lisätiedot

Opas omaishoidontuesta

Opas omaishoidontuesta Opas omaishoidontuesta 1 2 Omaishoito Omaishoito on hoidettavan kotona tapahtuvaa hänen henkilökohtaista hoitoa. Omaishoitajana voi toimia hoidettavan avo- tai aviopuoliso, vanhempi, lapsi tai muu hoidettavalle

Lisätiedot

Palautetta nuortenryhmältä

Palautetta nuortenryhmältä Tuija Sane & Marjaana Hänninen Taustaa nuortenryhmästä: Tavoitteena oli koota nuortenryhmä (n. 4-5 nuorta), jolta kerätä palautetta etenkin lastensuojelun toiminnasta ja yhteistyöstä muiden tahojen kanssa.

Lisätiedot

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain

Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain Kehitä ja vaikuta! -klinikka Valtakunnallinen AlueAvain 19.10.2016 Järjestöt kärkihankkeissa ja omaishoidon palveluiden kehittämisessä Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa Anja Noro, THT, dosentti Projektipäällikkö, STM Länsi-Pohjan ja Lapin kuntien sosiaali- ja terveysjohdon ja sairaanhoitopiirien seminaari, 26.5.2016 Helsinki Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan

Lisätiedot

Samalla Puolella? Näkökulmia perheiden jälleenyhdistämiseen lastensuojelussa

Samalla Puolella? Näkökulmia perheiden jälleenyhdistämiseen lastensuojelussa Samalla Puolella? Näkökulmia perheiden jälleenyhdistämiseen lastensuojelussa Susanna Hoikkala & Hanna Heinonen Valtakunnalliset Sijaishuollon päivät Tampere L A S T E N S U O J E L U N K E S K U S L I

Lisätiedot

Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry 2015. 15.9.2015 Pirkko Granö

Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry 2015. 15.9.2015 Pirkko Granö Satakunnan Omaishoitajat ja Läheiset ry 2015 15.9.2015 Pirkko Granö Postinhakija Omaishoidon monet kasvot Maailmassa on vain neljänlaisia ihmisiä: heitä, jotka ovat olleet omaishoitajia; heitä, jotka ovat

Lisätiedot

Omaishoitajat palvelujen kehittäjinä. Turun omaishoidon asiakasraadin toimikauden 2014-2015 loppuraportti

Omaishoitajat palvelujen kehittäjinä. Turun omaishoidon asiakasraadin toimikauden 2014-2015 loppuraportti Turun omaishoidon asiakasraadin toimikauden 2014-2015 loppuraportti 1 Tiivistelmä Omaishoidon asiakasraati on vuosina 2014 2015 toiminut keskustelu- ja vaikuttamistyöryhmä. Sen tehtävänä oli kehittää omaishoitoperheiden

Lisätiedot

KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT

KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT Vuokko Laine, yrityspalvelut Korkeasti koulutettujen yhdyshenkilö 1 11.6.2015 Hämeen TE-toimisto/Vuokko Laine Taustaa Kesällä 2014 nimetty

Lisätiedot

Vertaistoiminnan ja vertaistoimintaoppaan palautekysely

Vertaistoiminnan ja vertaistoimintaoppaan palautekysely Vertaistoiminnan ja vertaistoimintaoppaan palautekysely Raportti Heidi Oinonen Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry osallisuushanke Salli Toukokuu 2013 Vertaistoiminnan ja vertaistoimintaoppaan palautekyselyn

Lisätiedot

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012

Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 - Alustavia tuloksia ja havaintoja. 18.1.2013 EERO SILJANDER, CHESS/THL. 1 Omaishoidon tuen kuntakysely 2012 taustat ja aineisto. STM:n toimeksiantona THL:lle 2012 toteuttaa

Lisätiedot

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Kuka tekee arjen valinnat? Hyvää ikää kaikille seminaari Seinäjoki 18.9.2014 autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Erityistarpeita vai ihan vaan perusjuttuja? Usein puhutaan autismin kirjon ihmisten kohdalla,

Lisätiedot

Jyväskylän päivähoidon asiakasraati. INFOPAKETTI elokuu 2011 Merja Adenius-Jokivuori Tarja Ahlqvist

Jyväskylän päivähoidon asiakasraati. INFOPAKETTI elokuu 2011 Merja Adenius-Jokivuori Tarja Ahlqvist Jyväskylän päivähoidon asiakasraati INFOPAKETTI elokuu 2011 Merja Adenius-Jokivuori Tarja Ahlqvist Päivähoitopalveluiden asiakasraati toiminut maaliskuusta 2008 päivähoidon asiakkaista koottu päivähoitopalveluiden

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Ungasidéer.fi 27.1.2015 Miksi nuorten vaikuttamispalvelu? Nuorten kiinnostuksen kohteet tulevat näkyviksi Mahdollistaa nuorten mielipiteiden kuulemisen Tuetaan vaikuttamistaitojen

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen

Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät. Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Maakunnalliset Muistiaktiiviryhmät Opas käynnistämiseen ja kehittämiseen Muistiaktiivit ovat muistisairauksiin sairastuneiden ihmisten ja omaisten asiantuntijaryhmiä. Maakunnallisten ryhmien tehtävänä

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN?

YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? Kehittämistehtävä (AMK) Hoitotyö Terveydenhoitotyö 3.12.2012 Elina Kapilo ja Raija Savolainen YHTEISTYÖSTÄ LISÄVOIMAA YHDISTYKSILLE -MITEN PÄÄSTÄ ALKUUN? -Artikkeli julkaistavaksi Sytyn Sanomissa keväällä

Lisätiedot

Asiakkaanääni esille asiakasraadeilla

Asiakkaanääni esille asiakasraadeilla Asiakkaanääni esille asiakasraadeilla Asiakasraadin lähtökohdat Lait sosiaali- ja terveydenhuollossa korostavat asiakkaan oikeutta laadukkaaseen hoitoon Halu ja tahto parantaa asiakaslähtöisyyttä palvelutuotannossa

Lisätiedot

Hankkeen arviointi ja alueellinen verkostomalli. Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke: Loppuseminaari 10.3.2008 Arja-Tuulikki Wilén

Hankkeen arviointi ja alueellinen verkostomalli. Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke: Loppuseminaari 10.3.2008 Arja-Tuulikki Wilén Hankkeen arviointi ja alueellinen verkostomalli Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke: Loppuseminaari 10.3.2008 Arja-Tuulikki Wilén Kymenlaakson Muisti - ja dementiaverkostohanke 2.06-31.3.08

Lisätiedot

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen

Adoptiomaatapaamisen järjestäminen Adoptiomaatapaamisen järjestäminen 2016 Aina tulee yllätyksiä. Hyvällä suunnittelulla turvaa paljon, reagointikyvyllä ja hyvillä hermoilla pelastaa kaiken. Tekijä: Julia Kurki 2 Vapaaehtoistyö tapahtuman

Lisätiedot

Asiakasraadin. suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä

Asiakasraadin. suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä Asiakasraadin perustaminen, mallinnus Pirkanmaan SOS II-hanke, 2013-2015 Asiakasraadin suunnittelu, tavoitteet. Asiakkaiden rekrytointi - kyselyt - mainokset - oma työntekijä Aloitustilaisuus, tarkennetaan

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi

Suomen CP-liitto ry. www.cp-liitto.fi Suomen CP-liitto ry Suomen CP-liitto ry on CP-, MMC- ja hydrokefaliavammaisten lasten, nuorten ja aikuisten sekä heidän omaistensa valtakunnallinen keskusjärjestö, jonka päätehtävät ovat oikeuksien valvonta

Lisätiedot

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015.

henkilöstön kanssa. Osallistujia 6. Valmennuksessa yht. 8 tapaamista jotka sijoittuvat aikavälille 18.9.2014 12.2.2015. Länsi Lappi i/ Kuntien yhteiset t alueelliset lli KUNTOUTTAVAN TYÖTOIMINNAN ALUEELLINEN TYÖ Kuntouttavan työtoiminnan alueellinen verkosto ottaa Vantaan Koppi hankkeesta koppia ja kokeilee 12 viikon ajan

Lisätiedot

Jyväskylä tarvitsee sinua!

Jyväskylä tarvitsee sinua! Jyväskylä tarvitsee sinua! Kuntalaisten kansalaisraati uusi tapa olla mukana 28.3.2012 Jukka Laukkanen Kansalaisraati osallistumisen ja vaikuttamisen keinona - Menetelmän taustalla on ajatus deliberatiivisesta

Lisätiedot

Yhdistystiedote 6/2013

Yhdistystiedote 6/2013 1 Yhdistystiedote 6/2013 Hei yhdistystoimija! Tässäpä teille taas tuore yhdistystiedote, jossa on tärkeitä tietoja liitosta teille ja jäsenillenne. Muistattehan siis välittää näitä tietoja eteenpäin. Kiitos!

Lisätiedot

Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä. Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen

Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä. Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen Työtä - Sosiaalisuutta - Terveyttä Jäsenistön suurennuslasin alla Turun Seudun TST ry Harri Laaksonen Tietoja TST ry:stä: Yhdistyksen nimi on Turun Seudun TST ry. Kotipaikka on Turku sekä toiminta-alueena

Lisätiedot

Harvaan asutun maaseudun

Harvaan asutun maaseudun Harvaan asutun maaseudun verkosto Lapin HAMA Rauno Kuha 3.10.2015 Lapin kylätoimintapäivät Maaseudun yhteistyöryhmä Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä YTR on valtioneuvoston asettama yhteistyöelin Yhteistyöryhmässä

Lisätiedot

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1

Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille. Johanna Syrjänen, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry 19.2.2014 1 Murkkufoorumi - Vertaisryhmät nuorten vanhemmille 19.2.2014 1 Linkki-toiminta Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Murkkuneuvola hanke (RAY-rahoitus 2011-2015) Tavoitteet: 1. 12-18 vuotiaiden lasten

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto

VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY. Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto VARSINAIS-SUOMEN LASTENSUOJELUJÄRJESTÖT RY Jäsenjärjestöjen ehkäisevät palvelut osana kunnan palvelutarjontaa kysely 2011, yhteenveto Vastaajat kunnittain yhteensä 168 Vastaajien työpaikka/taustayhteisö

Lisätiedot

Asiakasraadit kuntalaisten osallisuutta vahvistamassa 15.5.2014. Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto 15.5.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen

Asiakasraadit kuntalaisten osallisuutta vahvistamassa 15.5.2014. Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto 15.5.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen Asiakasraadit kuntalaisten osallisuutta vahvistamassa 15.5.2014 Kuntalaiset keskiöön projektiverkosto 15.5.2014 Projektipäällikkö Tuula Tuominen SOS hanke SOS I 2011-2013 SOS II 2013-2015 (31.10.2015 asti)

Lisätiedot

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI

Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Etelä-Savon asiakaslähtöinen palveluohjausverkosto ja osaamiskeskus omais- ja perhehoitoon - OSSI Kainuun osahanke ErinOmainen erityislasten omaishoidon kehittäminen OSSI hanke Tavoitteet Muistisairaan

Lisätiedot

Asiakasraati. Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut

Asiakasraati. Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut Asiakasraati Jyväskylän kaupunki Varhaiskasvatuspalvelut 21.9.2016 Asiakasraati aloittanut toimintansa maaliskuussa 2008 on kunnallisten ja yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen asiakkaiden osallisuus-

Lisätiedot

Asiakasraati. Muistio

Asiakasraati. Muistio Asiakasraati Aika: Torstai 21.11.2013 klo 14-16 Paikka: Hatanpään pirtti, Hatanpään puistokuja 10 Paikalla: Projektityöntekijät Samuli Pietilä ja Mia Mäki- Fränti Muistio 1. Kokoontuminen ja kahvit - Samuli

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI Ennaltaehkäisevän lapsikeskeisen työmenetelmän kehittäminen ja työskentelyn keskeiset periaatteet vanhemman sairastaessa 1.Riski- eli

Lisätiedot

Vanhemmuuden arviointi osana rangaistuksen täytäntöönpanoa - Kommenttipuheenvuoro yhdyskuntaseuraamustoimiston näkökulmasta

Vanhemmuuden arviointi osana rangaistuksen täytäntöönpanoa - Kommenttipuheenvuoro yhdyskuntaseuraamustoimiston näkökulmasta Vanhemmuuden arviointi osana rangaistuksen täytäntöönpanoa - Kommenttipuheenvuoro yhdyskuntaseuraamustoimiston näkökulmasta Naisvankiseminaari 8.-9.3.16 Rikosseuraamusesimies Pia Ylikomi pia.ylikomi@om.fi

Lisätiedot

PALVELUOHJAUS POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄN, KARVIA

PALVELUOHJAUS POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄN, KARVIA POHJOIS-SATAKUNNAN HANKEKUNNAT HONKAJOKI, JÄMIJÄRVI, KANKAANPÄÄN, KARVIA 1 PALVELUOHJAUS - Asiakkaan etua korostava työmenetelmä, jolla kootaan palvelut asiakkaan tueksi ja lievennetään palvelujärjestelmän

Lisätiedot

Tukea vapaaehtoistoiminnasta. Esite Kouvolan terveyskeskussairaalan osasto 6:n ja Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen tukihenkilöiden yhteistyöstä

Tukea vapaaehtoistoiminnasta. Esite Kouvolan terveyskeskussairaalan osasto 6:n ja Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen tukihenkilöiden yhteistyöstä Tukea vapaaehtoistoiminnasta Esite Kouvolan terveyskeskussairaalan osasto 6:n ja Kymenlaakson Syöpäyhdistyksen tukihenkilöiden yhteistyöstä Lohduttaminen ei tarvitse suuria sanoja, ei valmiita vastauksia.

Lisätiedot

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ykkösklubi 2015 Ykkösklubi Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kummit. Ykkösklubitoiminta on yhteistyötä terveydenhuollon,

Lisätiedot